| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Obézním dětem jen dieta a pohyb nepomáhá

 Celkem 24 názorů.
 Hilly. 


Na terapii by možná měli spíš rodiče 

(1.12.2010 9:42:48)
Na jejich straně je většinou vina, že to došlo až tak daleko. Pokud se dítě dostane zpátky do rodiny, kde sami rodiče jsou obézní, bude jakákoli terapie k ničemu. Dítě motivaci pochopitelně mít nebude, protože se ztotožní s jedním z obézních rodičů a vidí, že se dá žít i s desítkami kil navíc.Taky těžko bude chroustat vyrovnaně mrkev, když se vedle jeho máti bude cpát voňavým bůčkem.
Já to vidím tak, že dokud se dítě neosamostatní, nebo se nezmění stravovací zvyklosti celé rodiny, nemá šanci
 trefa 


Re: Na terapii by možná měli spíš rodiče 

(1.12.2010 10:01:43)
Hilly, ja myslim ze neni treba hledat vinika, ony i ty rodice maji problem sami se sebou a my to za ne nevyresime.Detem se da takhle lepe pomoct,ony i kdyz se dostanou zpet do rodiny i tloustky,v dospelosti,kdyz budou sami chtit(casto pro dobro svych deti),vzpominky na prozite zazitky jim pomohou.
Je to beh na dlouhou trat,ale ucinkujici dlouhodobe.Ne ze se detem neco prikaze-zakaze a dospeli si mysli,ze tim je to vyreseno.
 leli 


Re: Na terapii by možná měli spíš rodiče 

(1.12.2010 14:51:46)
Hm, já mám tři děti. Já i manžel jsme hubení, dvě děti taky. Jedno je bohužel "oplácané", sladké domů nekupuju, rekreačně sportujem. Vím, že prostřední má menší energetický příjem než většina hubených dětí co znám, manžel na tom byl prý v dětství podobně, takže asi geny. Snažíme se jí spíš pomoct aby se měla ráda taková, jaká je, není tlustá, má štíhlé ruce a nohy, ale to bříško tam prostě je. Od té doby co ji mám, dívám se na baculaté děti jinak.
 MrazovaJa 
  • 

Re: Na terapii by možná měli spíš rodiče 

(10.1.2011 22:36:02)
Leli přesně tak to je i u nás. Já i manžel jsme hubený, syn je hubený až moc a dcera by jedla celý den :-( Už dvakrát jse mjí na vlastní žádost poslala do lázní na hubnutí. O zdravém jídelníčku jsem si přečetla tolik, že bych mohla vydat knížku - zdravý životní styl a přesto mě to je k ničemu :-(
Jak píšeš - ruce i nohy má hubené, ale všechno se jí to vráží do břicha a do boků. I přesto byla v lázních nejhubenější a jako jediný rodiče jsme tam byly hubené. Ale když ani po roce neustálého upravování jídleníčku a odříkání různých pochoutek to nemá v hlavě srovnané, tak nám opravdu jen dieta nepomůže. Mám vyzkoušené, že pokud sní víc jak 5000Kj za den, tak má klidně i 1kg nahoře a to je fakt znát.
Tento článek je fajn a na onu ozdravovnu se jdu hned podívat....
 trefa 


souhlasim 

(1.12.2010 9:48:55)
je to tak,on kazdy clovek,nejen dite,vypada tak jak se citi uvnitr.Nejlepe to jde poznat na lidech co si nejakym zpusobem zahaluji hlavu i tvar(kde nesviti slunce),to jsou lide co se uvnitr sebe trapi a chteji se schovat i sami pred sebou.
 Insula 


geny 

(1.12.2010 13:45:22)
Viděla jsem jeden pořad o obezitě. Bylo to z Ameriky, takže šlo spíš o super obezitu. Mluvil tam jeden lékař, který si sám nechal udělat bandáž žaludku a dlouhodobě se obezitou zabýval (sám tyto operace prováděl). Hodně mě šokovalo, kolik toho ovlivní geny. Mluvil tam o tom, že je to opravdu prokázáno. ~n~ Dokonce i lidé, kteří tam zhubli mají obrovské riziko, že v budoucnosti opět přiberou. Jídlo je totiž jako droga a málokdo dokáže odolat. Byl tam jeden člověk, který zhubl díky cvičení a zdravému stylu, ale časem opět nabral a zase vážil přes 200 kg (nebo víc, už nevím přesně). Vyprávěl o tom, jak zhubl (vážil 85 kg), jak ho to změnilo (i povahově - mimochodem k horšímu) a jak si jednou koupil párek v rohlíku, který miloval a říkal si, že jeden mu neublíží, pro jednou. Jenomže snědl jeden, koupil si další a další... nakonec jich bylo hodně. A to všechno najednou. A začalo vše nanovo. Prostě stejně jako narkoman či alkoholik.
Něco podobného jsem kdysi viděla i s jedním českým lékařem, který léčí obezitu. I tady mě šokovalo, že geny hrají skutečně důležitou roli. ~n~
 Hilly. 


Re: geny 

(1.12.2010 14:23:59)
No ale on se nedědí jenom sklon k obezitě, ale i k určitým vzorcům chování..tj.třeba zahánět deprese jídlem, nesportovat, nežít aktivně, přežírat se večer, mít prázdý život a jen vysedávat u televize...taky se dědí, dle mého, chuť k jídlu. Někdo jí aby mohl žít, někdo žije aby mohl jíst...jídlo je jeho potěšení, motor, program dne.
Nelze si nevšimnout jak Halina Pawlowská třeba mluví o jídle, to je prostě z její strany vyloženě rozkoš a taky podle toho vypadá.
Tyto lidi celkem chápu, taky s váhou celkem bojuju, ale zase mám silnou vůli, takže dokážu celkem obstojně překonat hlad když hubnu(třeba po porodu).Teď si zrovna pochutnávám na kuřeti s brokolicí a česnekem, dělané v troubě na vodě a s rýží...a je to celkem dobrý..akorát budu mít za dvě hodiny hlad jak vlk..potom ještě pojedu 40minut na orbitreku...ještě mě čeká tak týden hubnutí, pak to před vánocama zabalím, od porodu jsem dala dolů tak 14kg(po příchodu z nemocnice)..udržet váhu mi celkem jde, prostě se nepřejídám večer.
 Insula 


Re: geny 

(1.12.2010 15:34:22)
Moji rodiče žili celkem aktivně, ale mě třeba sportování absolutně nebaví. ~d~ Jako dítě jsem pořád lítala venku, ale jako dospělá mám hrozně málo energie. Když jdu sportovat, tak jsem potom tak vyřízená, že už nejsem schopná zvládat další věci jako je práce, úklid apod. ~n~ Sport mě vůbec energiií nenabíjí. ~n~ O nějakých hromonech štěsí nemůže být ani řeč. ~n~~d~
Jinak se vidím naprosto v babičce a jejích genech. ~n~
 Hilly. 


Re: geny 

(1.12.2010 16:11:03)
No jo, to jsem chtěla napsat, než jsem dočetla, to bude asi po babi, nebo dědovi:-)
A taky asi záleží na životní situaci v které se člověk nachází
 Katka +3 


Re: geny 

(1.12.2010 14:40:12)
Tak geny hrají určitě velkou roli. Další kámen úrazu vidím v tom, že člověk s problémy s alkoholem se může alkoholu začít vyhýbat, jídlu se vyhýbat nemůžeme a je velmi těžké "neuklouznout".
 Insula 


Re: geny 

(1.12.2010 15:30:00)
Přesně to jsem tím chtěla říct. Alkohol si odepřít můžeš, jídlo ne.
 Hilly. 


Re: geny 

(1.12.2010 16:13:51)
nejlepší je nakupovat jídlo přesně, porce na snídani, večeři, oběd pro každého člena domácnosti...nic navíc..To se potom blbě vyjídá lednička, když neni z čeho brát
 jedna plus dvě 


Re: geny 

(1.12.2010 20:42:11)
Hodně souhlasím s ovlivněním geny, ale myslím, že je to i dost propojené - zacyklené s životním stylem. Příklad naše rodina: můj táta a všichni jeho sourozenci - všichni obézní, ovšem všichni si vzali štíhlé partnery. Každý má dvě děti a z nich je jedno tlusté a jedno hubené!!! Já hubená, sestra bohužel chytla ty druhé geny. Jeden bratranec tlustý, druhý hubený. Jedna sestřenka tlustá (její děti opět jedno silné, jedno štíhlé), její brácha hubený... Ale vidím u té obézní půlky rodiny, že na to pak prostě kašlou: nic s tím neudělám, tak žeru na žal a mezi lidi radši moc nevylejzám (moje sestra, můj bratránek, teta...)
 Eva 
  • 

geny u nás 

(1.12.2010 19:20:42)
Máme dva kluky, starší se narodil s váhou 4,80 kg a je stále "cvalík", nyní v 17 letech má asi 170 cm a 80 kg. O 1,5 roku mladší: porod. váha 3,30kg a nyní asi 170 cm (každý den se to u nich mění)a 51kg. Přezdívka Komár je výstižná. Oba byli kojení, stejná školková i školní jídelna, malí závodně plavali,pak spíš kolo, bruslení. Mladší má víc než rok problém s kolenem, nesmí ani cvičit a nepřibere.Vypadají jako Lauer a Hardy.
Asi to dělají geny, manžel měl též od dětství nadváhu přes dostatečný pohyb doma i v práci a na chlapa nezvyklou zálibu v zelenině,ve 45 letech zhubnul "díky" cukrovce. Úplně stejný osud měl i tchán.
 štěpánkaa 


Re: geny u nás 

(1.12.2010 19:42:40)
Evo u nás je to podobné, až na to že kluci jsou DVOJČATA. "starší" má 178 cm a 80 kg, "mladší" 175 a 65 kg. Výchova stejná, stravovací a sportovací návyky (obojí ve velké míře) stejné. "starší" se trochu hlídá, nejí zdaleka tolik množství jídla jako "mladší" a naopak se cpe zeleninou a ovocem. Žížala naopak láduje sladké páté přes deváté a slovo zelenina považuje téměř za neslušné. Sladké ovoce ale jí. Takže na moudré řeči o tom, že stravovacími návyky a sportem se dá VŠECHNO ovlivnit se musím jenom~t~~t~~t~
 Hilly. 


Re: geny u nás 

(1.12.2010 21:37:40)
No ovlivnit se to určitě dá, prázdný pytel nestojí,že.
To, že má brácha rychlý metabolismus možná ubližuje tomu silnějšímu. Pokud chce být štíhlý, nemůže jíst stejně jako jeho bratr.
 štěpánkaa 


Re: geny u nás 

(1.12.2010 21:41:10)
Hilly, četla jsi můj příspěvek? Silnější dvojče jí méně a zdravěji~w~~w~~w~ Jinak samozřejmě, ovlivnit se to dá, ale NE VŠE, NE VŽDY a NE 100%.~d~
 štěpánkaa 


Re: geny u nás 

(5.12.2010 20:41:35)
není to 100%, ale asi ano. liší se od sebe minimálně...~d~~d~
 Víťa 
  • 

Re: geny u nás 

(5.12.2010 11:51:56)
Každý má (prý) svůj minimální kalorický příjem. Změří ho třeba InBody, Bodystat apod. Když člověk jí méně, než je toto kalorické minimum, tak paradoxně tloustne, protože tělo hladoví a vše ukládá na horší časy. Když se jí dost, pravidelně a sportuje se, tělo si zvykne, naučí se, že hlad není a nic si neuloží a vše spálí. Tak ať zkusí (paradoxně) víc jíst. U mě se to potvrdilo, vážil jsem při 182cm téměř 100kg a shodil jsem na 89kg. Pak jsem ale polevil, začal jíst méně a jsem na 95kg. Nechte se změřit a vyzkoušejte.
 Insula 


Re: geny u nás 

(2.12.2010 5:12:50)
To je zajímavé. U nás dcera 2,53 při narození teď hubená (7 let), syn 3,78 při narození, teď hubený (4,5). ~t~ A pak se v tom vyznej. ~t~ Snad oba chytli ty dobré geny. ~;)
 Hilly. 


Re: geny u nás 

(2.12.2010 8:27:47)
Já mám miminka vždycky obézní, starší je teď jak lunt
 Lída,3 kluci a holka 


Re: geny u nás 

(3.12.2010 12:53:20)
~t~ Tak u nás ty dvě z dětí, co při narození vážily víc, jsou hubeňouři a neuvěřitelně se cpou. To dítě, které se narodilo jako hubená žížala, má asi od 12 let nadváhu. ~d~
 maw 


Odpověď je jednoduchá 

(4.12.2010 10:52:10)
- vzdor genetice a různému spalování
- vzdor i matabolickým poruchám (při léčbě vhodné vyloučit)
jedno je jisté: v ŽÁDNÉM lágru nikdy žádný tlustý nebyl.
Neříkám, že je na tom něco zdravého, jen že nížší kalorický příjem + více pohybu = přiměřená hmotnost.


Ještě douška k té debatě, co tu je: odlišujte somatotypy: pokud je někdo útlý až rachitický typ (klidně borec 1,85 m, ale vlající končetiny, úzká záda, ramena, hrudníček z boku útlý, často programátoři ap.), tak pochopitelně bude vážít výrazně méně než šestnáctiletý kluk, který má stejné výšky, robustní kostry, který má velkž široký a mohutný hurdník, silné nohy, ale když se na něj podíváte, tak vás nenapadne, kde by měl hubnout, ploché bříško... Přitom téměř překračuje BMI. Ale toto se nezohledňuje, což je chyba. Samotná váha a její poměr k výšce není ukazatelem ničeho.
 hveru 


pekny clanek 

(7.12.2010 21:11:42)
dobry den, super clanek, tedka ctu tuhle zajimavou debatu a jedna vec je ovlivneni geny a druha vec je, napriklad kolik ktery telo potrebuje energie k zabezpeceni zivotnich funkci, nebo zastoupeni zivin ve strave. I kdyz se jedna o dvojcata, muzou mit tyhle hodnoty naprosto odlisne, a pak pokud se stravuji stejne, jednomu to vyhovuje a druhy strada nebo ma az moc prijmu a pak pribyva na vaze. Otazka je taky procentuelni zastoupeni osvaleni v tele, zastoupeni zivin ve strave atd atd, je toho na posouzeni opravdu hodne a nezalezi jenom na jedne veci, ze bychom si rekli, taaak a jsme tlusti protoze geny. Tezke kosti toho na vaze zase tolik neudelaji, takze zbyva proste dat pryc ten tuk a nahradit svaly, kdyz je malo tuku a hodne svalu, pak nezalezi na vaze a clovek vypada dobre. Naopak lidi, kteri maji malo svalu a ani nemuseji mit hodne tuku, nevypadaji dobre a muze se i jednat o skrytou obezitu.
Timto jsem jenom chtela rict, ze je fajn, ze se detskou obezitou/nadvahou nekdo zabyva a nekdo to resi na odborne urovni, protoze vsechny "zarucene" diety jsou vetsinou hodne nezdrave (nizkosacharidove diety, tukozroutske polivky, tvzeni ze ryze je na hubnuti atd atd) a vedou ke zhorseni stavu jak co se tyka telesne hmotnosti tak i z hlediska zdravotnich komplikaci, takze at si to dospeli zkousi na sobe, kdyz mysli, ze to sami zvladnou, ale ne na detech, ty patri do pece tem, kdo tomu rozumeji.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.