| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Biomanželky a utlačování mužů

 Celkem 75 názorů.
 Janka Linhartová 
  • 

román Biomanželka 

(15.11.2010 23:32:00)
jsem četla nedávno. Určitě bych se nezabývala úplně vážně rozborem, zda je v knize muž obětí, nebo typem MACHO bránícím ženě v rozvoji. Je to zábavný román a ve mně, která také fandím stylu bio z různých důvodů, také se snažím pracovat na sobě, abych nebyla jen dobrou ženou a mámou, vyvolával Mojmír (hlavní hrdina románu) pocity lítosti. Popravdě, pokud by román byl popsanou skutečností, bylo by to spíš smutné, než zábavné. My ženy bychom měly žít a vychovávat děti podle našeho přesvědčení, ale muže vedle nás bychom měly alespoň nechat volně dýchat.
 Procentka 


Re: román Biomanželka 

(15.11.2010 23:39:49)
Román jsem nečetla, ale četla jsem nedávno rozhovor s Vieweghem v jakémsi magazínu a přišel mi jako hrozný macho a idiot, nemůžu si pomoct :-/ Byl mi ale strašně nesympatický i dřív. Přišlo mi, že nějak nemůže zkousnout to, že jeho žena má zájmy a nabitý život a on nestojí doma na piedestalu a jeho žena ho neoprašuje. Asi byl zvyklý na cosi jiného ~o~ Nechtěla bych ho teda, fakt. IMHO je i slizskej ~j~
 7kraska 
  • 

Re: román Biomanželka 

(16.11.2010 7:17:01)
i podle fotky sliz nejvetsi, se divim, ze na nej ta manzelka vubec sahne.....knizku cist nebudu, mam jiny veci na cteni

hlavne ze chlapi chteji mit milion konicku a zenska, kdyz chce delat dulu nebo cokoliv, tak je spatna

v tom rozhovoru Viewegh taky rekl neco jako ze deti ho rusi od od literatury a kdyby je nemel, tak by psal lepe a vice - nebo tak neco.....haha, nerikam, kdyby to rekl Hemingway nebo kdovijaky spisovatel, ale nikoliv konzumni pisalek jako Viewegh...krom toho rozumny chlap by nikdy nenapsal ani nerekl takovou hovadinu....protoze mit deti je normalni a hezky a ne ze ho rusi od prace
 Petrajda 


Re: román Biomanželka 

(16.11.2010 11:22:21)
A ještě k té poslední větě - mít děti JE hezký, ale taky mě občas ruší od práce:-)
 PEtra Neomi 
  • 

Re: román Biomanželka 

(16.11.2010 23:37:02)
Což o to, každého, kdo píše, dítě ruší od psaní, ale nevím, co z toho vyplývá zrovna v jeho případě. Jeho žena je doma a děti se stará zřejmě majoritně ona.
A ty kydy o mužích, co nemůžou být muži... proboha, to, že jsou samci, jim nikdo nesebere, jen ta bublina okolo "mužství, lovectví, dravectví, dobyvatelství a organizátorství" holt praskla a jsou to prostě jen obyčejné lidské bytosti s pérem mezi nohama :)
 7kraska 
  • 

Re: román Biomanželka 

(17.11.2010 2:48:31)
deti "rusi" od vseho, mne rusi taky od psani a nepisu romany, ale treba uredni podani nebo prezentace v Power Pointu....dite mne rusi od siti na stroji, od myti nadobi, od hackovani, proste dite je dite a neco chce od dospelych, to je proste job ditete....to ma jako sedet v koute a hrat si samo s kostickama? proste jednou mam dite, tak to dite je aktivni, mluvi, chodi, beha, lita, nekdy zlobi....bylo by dost smutny nemit dite a mit doma klid na psani, aspon z meho pohledu
 Petra Neomi 
  • 

Re: román Biomanželka 

(17.11.2010 20:45:04)
NEvím, jestli je to smutný, je to volba... Každopádně píšu, když dítě doma není a WIewegh nejspíš zas není doma, když píše. Jeho rodina žije na Sázavě, on má nějakej šmajchlkabinet v Praze, takže si myslím, že celý to remcání je naprosto od věci.
 Tante Ema 


Re: román Biomanželka 

(17.11.2010 22:05:16)
Je k věci, ale k jiné, než se srdíčkové čtenářky plus pí Jedelská domnívají. Ta věc se jmenuje rodinný rozpočet.~t~
 Ivulle 


Re: román Biomanželka 

(17.11.2010 19:57:11)
Ahoj, myslím si taky, že mít deti je normalni a hezký, a přesto mě od práce ruší zrovna tak, jak to podle tebe říkal View. :).

Knížka se mi líbila, Viewegovi knížky čtu ráda a Mojmír měl moje sympatie, ačkoli se mám za těžkou feministku.
 Petrajda 


Re: román Biomanželka 

(16.11.2010 11:17:56)
To je zajímavý.

Mně byl Viewegh taky dřív dost nesympatický, řemeslo sice dobrý, ale z každého románu (teda četla jsem jen dva:-) jsem cítila, jak je sebestředný, trochu jako Páral, brr...

Ale po onom rozhovoru (knížku jsem nečetla) jsem na něj trochu změnila názor, ačkoli jsem taky tak trochu biomanželka, i když ne tak angažovaná jako některé jiné. Jaké utlačování ženy - mně se zdálo, že o zájmech své ženy psal celkem s pochopením, jen s takovým povzdechem, že už těch zájmů je až dost a že ho zase až tolik vlastně nepotřebuje. Psal např., že na něj nemusí čekat s teplou večeří, jen chce trochu zájmu, aby mu dala vědět, ať se o sebe postará.

A co je na tom? Taky občas chci slyšet od muže nějakou pochvalu, ale nemusí to být neustálé nošení na rukou. Pochopím, že přijde některý den pozdě domů, ale ať mi to dá vědět a můžu se podle toho zařídit.

Navíc je přece jen Viewegh už střední až lehce starší generace, takže v tomhle ohledu jsou jeho názory celkem pokročilé. Většina chlapů jeho věku by tu teplou večeři každý večer na stole chtěla a to mamut nemamut:-)
 Máří2 


Re: román Biomanželka 

(16.11.2010 11:40:57)
Mně se ten rozhovor líbil, kdyby byl opravdu MACHO, tak akční manželka by od něj již zdrhla.
 7kraska 
  • 

Re: román Biomanželka 

(17.11.2010 2:44:48)
rozumny chlap prece neumre hlady, kdyz zena neuvari veceri....rozumny chlap se o sebe postara....muj otec napr. vzdycky byl a je rozumny, a to je mu skoro 70, proste si vezme, co zrovna k jidlu je v lednici nebo v troube, neceka, az mu zena uvari kafe a donese mu ho pod nos, o veceri platit totez - to mi pripadalo v rozhovoru protivne, ze Viewegh pozadoval, aby se mu zena ozvala, jestli prijde nebo ne a co on si ma vzit k veceri
 Kudla2 


Re: román Biomanželka 

(17.11.2010 22:57:27)
zajímavý, mně Viewegh taky připomíná Párala, tou lehkostí a samozřejmostí, s jakou jeho postavy prezentují svou bezpáteřnost....

přečetla jsem od něho román jen jeden - Výchovu dívek v Čechách, a to mě znechutilo natolik, že už nejsem schopná si od něho přečíst nic..

..připadá mi jak rozmazlený maminčin mazánek, který se utrhnul ze řetězu:-©
 Tante Ema 


Re: román Biomanželka 

(17.11.2010 23:22:04)
Já jsem od něj četla Báječná léta, což je oddechovka, ale celkem pěkná a po Výchově dívek jsem to vzdala. Takže pro mě těžko porovnat, ale i jen z titulů jeho knih je jasné, že je to čtivo pro určitý celkem hojný typ čtenářek, komerční věc. Jednu jsem ho slyšela mluvit v televizi a přišlo mi, že on si ani na nic jiného nehraje. Prostě vydělává a užívá si to. Podle mě na tom není nic špatného, nikomu to neubližuje. Jen ten "celospolečenský rozměr" tam nějak není a nevím, jestli je paní Jedelská tak jednoduchá, nebo si dělá psinu (a snadný výdělek) z ženských, které to čtou. Typuju druhou variantu a považuju to za eklhaft.
K obrazu M.V. jako muže, co mu zlá manželka brání v mužnosti, si vybavuju jeho paní, jak v taktéž v telce povídala na kameru, že by ráda ještě děťátko, ale mažel si již nepřeje....
 Petra Neomi 
  • 

Re: román Biomanželka 

(17.11.2010 23:56:32)
On je odchovanec reklamky a reklamkově postupuje. Dobře vystihuje trendy, řemeslo umí... nedá se říct, že by si své prachy nezasloužil, ale brát jeho věci jako společenskou kritiku.... ech, ech :D Opravdu asi vějička pro naivky, řekla bych.
 Komrana 
  • 

Re: román Biomanželka 

(24.11.2010 23:54:10)
No, naprostý souhlas. Manželku evidentně podporuje ve všem, financuje celý rodiný rozpočet sám, nechce ani aby na něj někdo čekal doma s teplou večeří, takže taky tak nějak nevidím důvod, proč by neměl ani chtít občas projevit trochu zájmu od své ženy o svou osobu. Mě osobně nepřipadá vůbec v pořádku, že by mi měl můj muž vždycky doma obrátit kapsy, zafinancovat zájmy mé a dětí, a pak ještě držel s odpuštěním "tlamu", aby mu náhodou nemohl někdo vyčíst, že je macho. To, že tady někdo argumentuje tím, že ona se "mu" stará o děti, no tak pokud si beru peníze od manžela a i s odrostlými dětmi se nehodlám vrátit do "pracovního procesu", no tak ještě aby se pak taková žena nestarala. On prostě vydělává, ona se stará doma o děti. Moc emancipovaně to nezní, ale někdy je takové období prostě nutnost a když jsou děti malé, tak by skutečně mužskej měl držet jazyk za zuby a být rád, že se ještě jeho žena stíhá "emancipovat ve formě svých hobby", ale pokud jsou děti větší a já stále chci držet standard - já bez peněz doma, on vydělává, já od něj beru, tak si myslím, že prostě ten chlap se nutně začne cítit jak se cítí. Já tenhle stav ale nepovažuju za emancipaci, ale za hraní si na emancipaci. A ten mužskej si pak skutečně obdiv zaslouží, když je ochoten to tak doma mít. Pokud je s financema vysoce za vodou, tak chápu ,že ten stav je výhodný pro všechny, včetně dětí a jeho samého, ale je fakt, že ho přehlížet jak krajinu, když si od něho beru je trochu nefér a pokrytecké.
 Veverrka 


Re: román Biomanželka 

(16.11.2010 13:50:31)
Bílý koníčku, ty jsi ten članek v magazímu jen rachle přecválal, že ? Jinak si neumím vysvětlit to nepochopení a odsudky. Mě Viewegh hodně zaujal a řekla jsem si, ten člověk stojí za pozornost - má to v hlavě a v srdci srovnaný, působí poctivě a jde otevřeně s kůží na trh. Po hodně dlouhé době jsem si při čtení o vztahu muže a ženy radostně povzdechla, protože to nebylo jednostranné, negativní, úzkoprsé, sobecké, zoufalé a degradující. Přišlo mi to realistické, laskavé, pokorné, kreativní, nadějné a moudré. Ale chápu, že spoustu slov z rozhovoru v Mf si někteří lidé mohou vyložit jinak, než jsou myšlena, pokud jim chybí zkušenost, moudrost, poznání...Před 20ti lety bych mu asi taky nerozuměla, možná bych ho i odsuzovala jako někteří z vás.
 Radka 
  • 

Re: román Biomanželka 

(20.11.2010 17:28:58)
Nemohu s vámi souhlasit. tak jako žena, tak i muž potřebuje mít pocit, že na něm někomu záleží. To jsem ale v románu zcela postrádala. Mojmír byl jen někdo, kdo se hodil ke zplození dětí a zabezpečení rodiny. I muži mají city. Svého manžela miluji a nedovedu si představit, že bych se k němu takto chovala. Nejsem příznivcem ženy coby putičky domácí. Taková žena se lehce stane bezcennou. Nicméně, přehnaný feminismus je škodlivý.
 Klára + batole 


Re: román Biomanželka 

(20.11.2010 22:03:55)
Taky jsem román zatím nečetla a ten rozhovor v MF ano. A líbil se mi, docela jsem se u něj zasmála a sama pro sebe uznala, že na tom něco je - taky nevím, co dřív - jaký kroužek pro děti, kurz a další vzdělávání pro sebe. Na partnera bychom zapomínat neměli. Mluvil o toleranci, podpoře a bezvýhradné lásce k dětem (které ho, tak jako každého z nás, někdy ruší v práci a každodenními hádkami o nesmyslech), zabezpečeni jsou jistě taky, to mi připadá naprosto dostačující :-).
 Hilly. 


Re: román Biomanželka 

(22.11.2010 1:12:00)
Já četla rozhovor s paní Vieweghovou a celkem mám pocit, že chápu, proč se chová, jak se chová. Měla celkem neradostné dětství, navíc jí nedávno bratr, tak ve dvaceti letech, zemřel na astma, tak možná proto tolik lpí na tom, aby se zdraví jejich dcer dobře vyvíjelo a aby měly šťastné dětství. Má manžela, který ji finančně podpoří, takže se může věnovat tomu, co je jí blízké.
To, co dělá, je velmi záslužné..záslužnější, než kdyby se starala jen o jednoho věčně brblajícího a sebestředného spisovatele.
 Komrana 
  • 

Re: román Biomanželka 

(24.11.2010 23:40:18)
No, byť jsem ženská, tak si myslím, že pokud on všechno financuje a žena si koníčky, při už docela velkých dětech pěstuje za jeho peníze a do rozpočtu nepřinese sama nic, že takový muž má pak možná i právo se takhle cítit. On je totiž skutečně ten, kdo tu rodinu živí. Proč mu to tedy nepřiznat? U malých dětí ten stav žena doma- muž pracuje - chápu, ale pokud děti povyrostou, tak nějak nevidím osobně důvod, abych si brala od manžela peníze na to, abych se pak někde za jeho finance emancipovala. To si je radši půjdu doopravdy vydělat sama a pak se můžu cítit emancipovaně. Podle mě ženská, která se nechává dlouhodobě živit nemůže být emancipovaná.
 Ala K. 
  • 

Biomanželka 

(16.11.2010 9:53:11)
1. Musím uznat, že se Michalu Vieweghovi podařilo otevřít téma nějakým způsobem palčivé pro celou společnost.
2. Všimla jsem si, že román /resp. jeho téma, protože tady nediskutujeme nad kvalitou knihy jako takové, ale nad tématem/ nadšeně vítají hlavně muži. Ženy to odzývaly -v lepším případě, v tom horším knihu odsoudily.
3. I z těchto důvodů je mi líto, že všechny rozhovory s autorem, které jsem v souvislosti s Biomanželkou četla, dělali muži, kteří se zmohli akorát na chválení a drbání spispovatelova ega, namísto aby se opravdu ptali.
4. Po přečtení knihy a několika rozhovorů s Michalem Vieweghem mi zůstaly v hlavě otázky, na které marně hledám odpověď jak u sebe, tak i u dalších žen. Například ona autorova /=mužská/ touha po uznání a chválení. Muž chce být chválen za něco, co už dávno nevykonává /živení rodiny/, neboť to samé ve stejné a někdy i větší míře dělá i žena, kterou za to nikdo nikdy nepochválí. Znamená to tedy, že si tuto skutečnost muž neuvědomuje, nebo si ji uvědomuje, a přesto chce být chválen? Pokud je bé správně, značí to, že si muži v podstatě přejí, abychom s nimi manipulovaly, tedy chválily je, i když si myslíme, že v podstatě není za co? A pokud to tak je, tedy že většině mužů vyhovuje ze strany žen spíše manipulace, znamená to, že jsou muži nezralí a tím pádem neschopní ustát jednání na rovinu?
5. Michal Viewegh v rozhovoru pro magazín MF Dnes naznačil, že se ženská emancipace začíná obracet proti mužům a že není sám, kdo si toho všimnul. Není to ale spíš tak, že se ženy nějakým způsobem posunuly, kdežto muži stojí na místě a volají po starých pořádcích, byť trochu upravených /ano, ať mají ženy volební právo, ano, bití žen je špatné, ano, ať se seberealizují a vzdělávají, ale jinak ať, proboha, zůstane všechno při starém a hlavně, hlavně ať nás často chválí!!!/? Není to tak, že po kroku jedna, který udělaly ženy tím, že se emancipovaly, musí násoledovat krok dvě, totiž, že něco musí udělat i muži, aby s námi drželi krok? Zatím mám, pánové, občas pocit, že jste malí kluci, kteří sedí na pískovišti a bulí, že jim někdo /ženy/ sebral hračky. Potřebovali byste konečně dospět! Ceká společnost a hlavně ženy by potřebovaly, aby se muži přestali litovat, čekat na drbání za ušima a konečně se začali také emancipovat!
6. Ale věřte mi, že rozumím, jak je to těžké. Tisíce let byly poměry nastaveny jedním směrem a teď se to náhle všechno mění. Chápu, že jsou muži zmatení, když v potu a krvi dotáhnou mamuta a doma jim nikdo nezatleská. Ale kdo taky, když je manželka někde v pralese, kde zrovna klade pasti, aby rodina neumřela hlady. Zajímalo by mě, kolik procent žen by zůstalo doma, kdyby je jejich muži byli schopni uživit. Kolik procent žen vlastně pracuje, protože musí a kolik, protože chce? Nevím.
7.a) A nakonec ještě hořké přiznání: osobním pozorováním ve svém okolí jsem zjistila, že nejlépe fungují ty páry, kde ženy své muže chválí, až se jim od úst práší. Je jedno, jestli jsou pochvaly odůvodněné, nebo ne. A je taky jedno, jestli ženy chválí cíleně, protože jsou chytré a došlo jim, že tak budou míst spokojeného muže, nebo že chválí, protože je jejich muž pochvalyhodný a nebo klidně proto, že jsou hloupé a nikdy je nenapadlo chovat se jinak... Tento model prostě funguje a já sama musím přiznat, že kdybych svého bývalého partnera chválila víc, jsme partneři ještě dnes.
7.b)A ještě jedno hořké přiznání: dalším osobním pozorováním jsem zjistila, že velké procento ´nových mužů´, tedy mužů, kteří jsou citliví, přebalují své děti, zajímají se o své pocity a dialog zhusta začínají větou ´Pojďme si o tom promluvit, Brendo,´...přestávají být muži. Nejsou přitažliví jako muži. Jednoduše: nemají koule. Jak teď z toho ven? Netuším.
8. ps: Vieweghovi patří dík, že jako první známý muž vyšel s kůží na trh a řekl, co si jako muž opravdu myslí. A ps2: v reakci na diskutující nade mnou: mně se slizký nezdá vůbec, naopak, je to pěknej chlap a na rozdíl od většiny ostatních souputníků, z mamuta, kterého nosí domů on, se jeho rodina uživí. Takže si tu zatracenou pochvalu vlastně zaslouží :-)
 adelaide k. 


Re: Biomanželka 

(16.11.2010 11:00:50)
Celkem souhlasím, s jednou výjimkou - 7b). Ze svého okolí byhc řekla že když je muž "chlap", tak na tom nic nemění ani péče o děti ani empatický přístup k manželce ~;)

 Petrajda 


Re: Biomanželka 

(16.11.2010 11:30:53)
Ad 7b
Pro mě tam jsou smíchaný dvě věci. Empatie a ohleduplnost u mě sexappael onoho muže zvyšuje, brendovské potlachání zase naopak, to je fakt.
 máta 


Re: Biomanželka 

(16.11.2010 11:07:07)
~g~ ~g~ ~g~
 Hanka 
  • 

Re: Biomanželka 

(16.11.2010 12:03:14)
Když je chlapa za co ocenit, tak ho prostě ocením - a on to dělá úplně stejně. A je to docela často. Na druhou stranu si taky leccos dokážeme vytknout. Nám to takhle funguje už dvacet let. To že je chápavý a můžem si spolu skvěle pokecat mu na přitažlivosti opravdu neubírá. Ale vadilo by mi, kdyby neměl na věci svůj názor a visel na mně jako na nějaké své mámě. Pak asi nastupuje "výchovná pochvala" která je podle mne cesta do velké nudy neboli manželského modelu "ťutínek a laskavá pečovatelka." Zkrátka mám za to, že maminkovský přístup chlapy spíš degraduje.
 Tante Ema 


Re: Biomanželka 

(16.11.2010 16:56:24)
Ono hlavně dost žen tu slátaninu vůbec nečetlo, protože je palčí jiná témata, než jak M.V. aproximuje své večeřové frustrace.
Takže o celospolečenskosti fakt těžko může být řeč.
 Eva 
  • 

Re: Biomanželka 

(16.11.2010 18:39:06)
taky tleskám za pěkné shrnutí společenského problému a i když jsem román nečetla, je jasné, že dokud ženy nebudou ženami, muži nemohou být muži. A kdyby žena zbožňovala svého muže, tak by jej chválila nehledě na všechno kolem... pokud by muž zbožňoval ženu a viděl ji jako bohyni a ne jen jako služku... takže ať si každý zpracuje to své .. která žena se cítí být bohyní, kráskou, milenkou, čarodějkou, rádkyní, ale i hospodyní a matkou zároveň? - a který muž je opravdový silák, ochránce, myslitel, organizátor, lovec a dravec?
 Tante Ema 


Re: Biomanželka 

(16.11.2010 19:50:38)
Že by Sněhurka a Superman? A poroučejí spolu větru dešti? A četli to ti dva? Uuuuuuuu..achich.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Biomanželka 

(16.11.2010 23:21:51)
Nechci dravce, to jsem sama. Stačí mi pěknej domácí kocour :D
 Jája 
  • 

Re: Biomanželka 

(16.11.2010 19:49:42)
Alo,
nastínila jsi problematiku hodně zeširoka, ale já mám trochu jiný názor: ceá staletí byla společnost - přesněji řečeno rodina - udělány tak, že muž živil rodinu a pracoval mimo rodinu za peníze. Mladá dívka šla v dosti útlém věku (cca 10 let) do služby, naučila se všechno, co bude potřebovat jako manželka a matka (tím myslím, že se naučila vykonávat práci, ne sex, aby se nenašel nějaký rejpal), poté byla provdána a starala se o manžela, rodinu a případné služebnictvo jako hospodyně. Ona řídila domácnost a sama v ní pracovala, protože péče o domácnost byla prací na plný úvazek. Nám to už tak nedochází, ale ještě v 50. letech minulého století bylo běžné, že se v zimě dralo, aby doma byly peřiny. Tkaní skončilo někdy za 1.republiky, pak už se látky kupovaly. Praní bylo celodenní těžkou dřinou až do doby, kdy byla provedena elektrifikace a v domácnostech se objevily pračky. Totéž topení v zimě: bylo třeba v lese pořezat dříví, přivézt no domů, nařezat na polínka a naštípat. Uhlí bez dřeva opravdu nechytilo. Elektrické vařiče a sporáky vytlačily sporáky na uhlí na přelomu 50.-60.let minulého století. Do té doby ženy vařily jídlo i v parném létě na kuchyňském sporáku na uhlí. Do r. 1989 se v domácnostech běžně šilo a pletlo oblečení, zavařovalo. Copak se, milé dámy, na tuto dobu nepamatujete? A abych nekřivdla chlapům: na vesnici bylo běžné, že chlapi po práci svépomocí opravovali auta, stavěli domy. Ano, dneska se to už tak nedělá, služby se rozvinuly, ale mají jednu nevýhodu: jsou pro řadu lidí DRAHÉ. Proto je tak velký tlak na výši příjmu, nejen mužů, ale i žen.

II. světová válka, končivší v r. 1945, znamenala velký předěl: v Evropě byla silně zdecimovaná mužská pracovní síla. Byl velký tlak na to, aby do výroby nastoupily ženy. Ty ale nemohly, neměl se kdo starat o domácnost a o děti. To bylo možné až po rozsáhlé elektrifikaci, která byla třeba v ČR dokončena až někdy kolem r. 1950. Pro rejpaly uvádím, že na Západ od našich hranic proběhnul exodus žen do výroby a mimo rodinu za placenou prací taky, ale ne v takové míře jako u nás. Proto bylo třeba zřizovat závodní jídelny. Ne, to opravdu nebyl žádný projev péče o zaměstnance, bez toho by se ženy neuvolnily, protože po příchodu z práce by musely vařit pro celou rodinu na další den. Což znamenalo nejen uvařit, ale také nakoupit. Jídlo v práci pro dospělé a pro děti ve školce a škole znamenalo ulehčení pro ženy, které jim umožnilo dostat se mimo rodinu a prodávat svou práci za peníze. Společnosti jim vybudováním školek a školních družin pomohla i v péči o děti. Ženy se chopily příležitosti a plně ji pro sebe využily. A co si budeme namlouvat, obě pohlaví jsou navzájem nezastupitelná POUZE ve výrobě dítek a v kojení. Chlap dítě neporodí, i kdyby stokrát chtěl, a nenakojí, i kdyby měl prsa jako balóny. OSTATNÍ práce kolem domácnosti jsou plně zastupitelné!!! A to je právě to, co dodneška mnozí chlapi nepochopili. Oni by sice chtěli mít navařeno, naklizeno a opečované děti, ale kdo to má udělat, když ne chlap a ženská spolu? Domácnost je OBOU, je společná, takže wo co go? Že žena zůstává na tzv. mateřské dovolené? Ona by to ale dělat NEMUSELA!!!! Ona dítě porodí a pak - ze zdravotních důvodů, daných biologicky obdobím po porodu - musí po dobu cca 2 měsíců zůstat v klidu. POTÉ JI MŮŽE PLNĚ NAHRADIT CHLAP!!! Žena ale musí dítko kojit. To, že doma s dítětem zůstává žena, je jen a pouze proto, že má před porodem nižší plat!!! Znám totiž i rodiny, kde doma zůstal manžel. Ve VŠECH těchto rodinách to byly výhradně rodiny, kde žena měla vyšší plat než muž.
Já bych také chtěla mít naklizenoa uvařeno, když přijdu z práce. Jenže přijdu domů a MUSÍM uvařit, nikdo jiný to totiž neudělá. Taky bych chtěla být neustále chválena: maminko, to je dobře, že si uvařila, maminko, děkuju za vypranu a vyžehlenou košili...

Jak z toho ven? Jednoduče. Máme to, milé dámy, ve vlastních rukou. MY musíme chlapům ukázat, že chlap, který doma pracuje, je ten, kterého si ženy váží. Že není ostudou, když chlap nakoupí, uvaří nebo jde s dětmi na písek. Nezlobte se, mně je 52 let, v mojí generaci tohle ještě tak běžné nebylo, ale vidím, že chlapi o generaci mladší se nebrání domácímu úklidu, vaření a dalším pracem. Ani oni už totiž nemusí vykonávat těžké chlapské práce: orání pole, kydání hnoje ve chlévě, příprava dřeva na zimu, starost o otop, stavba domu a další.

Milé dámy, je plně na nás, co našim chlapům dovolíme!!!
Máme to plně ve svých rukách!!!!
 Jája 
  • 

Re: Biomanželka 

(17.11.2010 11:19:25)
A ještě na něco jsem zapomněla.
Dřív žil člověk v rodině, protože rodina pro něj byla zárukou přežití.
Po r. 1945 jsme ženy od rodiny poslali za placenou prací mimo rodinu. Najednou se divíme, že:
- ženy nechtějí být doma s dětmi
- že se ženy s malými dětmi samy neuživí
- a nakonec ženy ani ty děti moc nechtějí.
Protože my jsme dokázali roli rodiny nahradit státem zajištěnou podporou a státem zajištěným důchodem, který ale ženám nijak nekompenzuje dobu, kdy si nemohly vydělávat peníze na živobytí. Žena je tak bita jak v profesní kariéře, ve výši příjmu a na sklonku života ještě nízkým důchodem. Tyto podmínky ale stanoví stát. Pokud se podmínky nezmění, děti nebudou nebo jich bude hodně málo. Myslíte, že mladá žena nevidí, že její matka má kvůli péči o děti nízký důchod a že odchází do důchodu stejně jako muž? Tak proč by měla mít nějaké děti, proč by měla na děti doplácet? Tak je prostě nemá. A dělat chlapovi a dětem služku ji taky neuspokojuje. Služby pro rodinu nejsou, protože jsou drahé a rodiny si je nemůžou dovolit (a jásavé články o tom, jak matka, pracující na ministerstvu a beroucí si do práce kojence, jsou spíš k pláči, PROTOŽE PODOBNÉ SLUŽBY NEJSOU PRO VŠECHNY!!!)
My jsme prostě rozbili rodinu tak, že dneska jedinec snáze přežije, když rodinu nemá. Mladí chlapi se do rodiny neženou. Proč by měli? Žena a dítě je obírá o zdroje na zájmy a koníčky, bez rodiny snáze přežijou. Zena je na péči o děti taky bita. A to je to, co musíme napravit dřív, než bude pozdě!!
 Tante Ema 


Re: Biomanželka 

(17.11.2010 12:39:17)
Jájo, víš, co je blbý?
Že tyhle teorie, ikdyž nepochybuju, žes na to během života přišla sama, jsou přes čtyřicet let staré. Mezitím jaxi čas oponou trhl.
Takže svým způsobem to k věci máš, ale trochu mimo čas ~x~.
 silenka 


Re: Biomanželka 

(17.11.2010 16:54:07)
možná tak staré, ale podle mne stále platné...
 silenka 


Re: Biomanželka 

(17.11.2010 16:55:52)
Kdy už konečně bude například možnost odečíst si náklady na děti z daní, kdy přestanou být pro zaměstnavatele nevýhodné částečné úvazky atd. atd.? To má opravdu v rukou stát...
 Jája 
  • 

Re: Biomanželka 

(17.11.2010 17:11:40)
Tante Emmo, stát odsouhlasuje zákony a stanoví podmínky, lidi dole se jim jen přizpůsobujou. Myslíš, že je baví platit vysoké daně (u nás 10 a 20 % DPH, ale třeba Kanadě stačí 3 a 13 %), platit vysoké zdravotní pojištění, ale ještě připlácet u doktora, protože ty tzv. regulační poplatky nic neregulují, jen se lejou peníze do bezedné díry zvané zdavotnictví. Myslíš, že lidi baví platit celý život sociální pojištění, ale v předdůchodovém věku zjistí, že důchod nedostanou, že státní pokladna je prázdná? Proč máme firmy plné Slováků, proč u nás pracují Ukrajinci za dumpingové ceny, ale chudší lidi jsou na sociálních dávkách, proč nám mladí utíkají za hranice ve stejné míře jako za komunistů? Na to máme být hrdí? Můžeme být hrdí na debilizaci škol a dětí v nich? Když je maturant schopen napíše "přijedu v pondělý", tak je fakt něco špatně.
Co tu těch 20 let děláme?? Snažíme sami sebe zlikvidovat?
 Tante Ema 


Re: Biomanželka 

(17.11.2010 22:03:59)
A proč mi to říkáš? Máš pocit, že to nevím? Nebo to nějak souvisí s celospolečenskou přínosností tvorby Michala Viewegha? Jako že máš pocit, že za tohle se V. bije??
 Jája 
  • 

Re: Biomanželka 

(18.11.2010 8:01:36)
Protože i v případě rodiny a poměrů v nich stanoví základní podmínky stát. Žena MUSÍ pracovat za peníze, protože by jinak neměla odpracovaná léta a neměla nárok na důchod. K tomu jsme omezili školky a prodloužili odchod starší generace do důchodu a následně se děsně divíme, že děti nemá kdo hlídat. Proč se mladé ženy neženou do rodiny? Proč nechtějí mít děti? Protože jsou na tom bity. A TYTO PODMÍNKY BOHUŽEL STANOVÍ STÁT!!! A my místo toho, abychom vymysleli rozumnou koncepci podpory středně příjmových a o něco slabších, ale stále slušných rodin, lijeme milióny do podpory nepřizpůsobivých, kteří se množí jako králíci, protože tam je dítě zdrojem živobytí. pro jejich podporu pauperizujeme ty ostatní. Nechci se dožít situace, kdy budeme za ploty dělat na nefachčenky, kteří dělat nebudou, ale budou mít hlad a z hladu budou krást a vraždit, ale makat na pole nepůjdou (zářným příkladem toho je Jihoafrická republika). Tuto situaci zavinil stát a bohužel taky Kalousek, který stál u zavedení rodičovské ve výši 7.600,- Kč. Tam měl být daňový odpočet nebo pořešeno trochu jinak. Takhle se to stalo impulsem pro naše barevné spoluobčany, kteří z práce tolik peněz ani nepřinesou, Ti by rodili děcka klidně i v příměsíčních intervalech, jen aby na tuto podporu dosáhli. Vrátí se ty prachy v daních státu? O tom by se dalo s úspěchem pohybovat. Tak se potřebné prachy seberou ještě postiženým. Děcka se nastrkají do normálních škol, aby se i v nich zabila výuka a rodiče, co jim na vzdělání dětí záleží a mají jakýs takýs peníz, dali své děti do škol soukromých, aby se vůbec nečemu naučily. Ti ostatní mají smůlu. A mohla bych pokračovat. Mám se na to všechno usmívat a chválit, jak je ta svoboda báječná a jak jsme na tom výborně, když pravda je někde jinde? Situace v rodině s tím dost úzce souvisí.

A Viegweh píše sice o zajímavých tématech, ale jen to, co je dobře prodejné. Je to jinak jedno z mála, co u nás vzniká, zbytek literatury jsou překlady, i když je fakt, že řada z nich jsou překlady výborné.
 Jája 
  • 

Re: Biomanželka 

(18.11.2010 8:03:08)
oprava: tříměsíčních intervalech
 Kudla2 


Re: Biomanželka 

(18.11.2010 8:22:33)
Re Viewegh a málo literatury u nás vznikající - mezi slepými jednooký králem. ~j~

Re mladé ženy a rodina - děláš si legraci? Myslím, že naši koncepci tří až čtyřleté mateřské dovolené nám závidí ženské po celé Evropě. Jaká jiná podpora by ještě měla existovat? Mně to připadá vzhledem k tomu, jaké prostředky máme k dispozici, hodně dobré.

 Jája 
  • 

Re: Biomanželka 

(18.11.2010 9:58:24)
Nemám nic proti podpoře rodiny. Jen bych si přála, aby nebyla v takové míře směrovaná na nepřizpůsobivé rodiny, kde nejsou vychováváni normální pracující lidi. Označ mně třeba za rasistu, ale co budeme mít z podpory cikánů, kde roste už třetí generace lidí, kteří v životě nepracovali a pracovat nikdy nebudou? Leda čárku ve statistice, na základě které pak budeme tvrdit, že jako národ nevyhyneme? Proto by tu podporu bylo třeba předělat třeba daňovým odpočtem nebo povinnou návštěvou školky, prostě tak, aby na tom nebyly bity normální, ale příjmově slabší rodiny. Když už jsme to teda udělali tak, že prací se rodina neuživí, protože za plat prodavačky se do té práce nedá ani dojíždět, natožpak vychovávat dvě děti.
 Ala K. 
  • 

Zývat 

(16.11.2010 9:56:27)
A omlouvám se, zívání mi uteklo, píše se to samozřejmě s měkkým i. Sorry :-)
 ALL 


cenzura? 

(16.11.2010 10:26:31)
Kam se poděly reakce, které jsem tu četla ještě předevčírem? Tady se cenzuruje? Pokud si vzpomínám, neobsahovaly nic závadného, jen pro někoho možná nepříjemné názory...
 ALL 


Re: cenzura? 

(16.11.2010 10:56:08)
Pardon, ne předevčírem, ale včera...
 Tante Ema 


Re: cenzura? 

(16.11.2010 12:12:39)
Jj, tady cenzura funguje velmi pilně.
 Hrochy 


Re: cenzura? 

(16.11.2010 13:08:04)
Taky postrádám včerejší diskusi, zejména příspěvek Kopřivy Dvoudomé, který přesně vystihl mé pocity z anketní otázky.Chápu, že časopis potřebuje podklad pro vytvoření článku, diskutérky o biomanželkách by se jistě našly i bez zásahu admina.....smutné :-(.
 Tante Ema 


Re: cenzura? 

(16.11.2010 17:26:14)
Hrochy, časopis potřebuje jen URČITÝ TYP podkladu ke článku. Co se záměru autora nahodí, to se smaže a je to. Když se takhle může dělat věda, proč by tak nešel psát pipičasák.
 Hrochy 


Re: cenzura? 

(16.11.2010 18:03:19)
Stačilo by použít jen co se autorovi hodí a diskusi nepromazávat, hm?
 Tante Ema 


Re: cenzura? 

(16.11.2010 19:47:50)
Nestačilo. Co kdyby to pak nějaký šťoura vytáhl? Nebo kdyby si to náhodou (ale to by už musela být velká náhoda) někdo přečetl a přemýšlel o tom a zjistil, že Viewegh není až takový guru, jak by ho snad měly ženy vnímat? To by prostě bylo blbý. Lepší je nepohodlné vygumovat. Už tatíček Orwel o tom psal.
 Jája 
  • 

Re: cenzura? 

(16.11.2010 19:53:05)
No, mezi náma, ona ta diskuse byla smazaná právem. Ty canty v ní se číst nedaly a k věci taky nebyly.
 Tante Ema 


Re: cenzura? 

(16.11.2010 20:01:03)
Tak to jo. Tím se to vysvětluje!
 Jája 
  • 

Re: cenzura? 

(18.11.2010 11:06:46)
Ono to bylo něco ve stylu:
"Tady někdo hulí"
"Mělo by se ví"
"Nemělo by se"
"Měli by hlavně chlapi"
"Nebo chlapům"
"Aha"
Prostě průda. Těch příspěvků bylo asi 20.
 Hilly. 


Re: cenzura? 

(22.11.2010 1:03:32)
Jájo, ale to si asi nepochopila. Ty příspěvky v podstatě s nadhledem(většinou to neřekly přímo), naznačovaly, že otázka byla položena hrozně hloupě. Co se dá asi odpovědět na otázku, zda je dnešní muž Modrovousem? Snad jen to, že některý ano a jiný ne...Takže mě osobně velmi pobavil příspěvek, kde bylo napsáno."Nooo..já si myslím, že lidi tady málo hulej"..nedalo se napsat snad ani nic výstižnějšího, co by lépe vykreslilo absurdnost tohoto tématu.
Taky tam myslím někdo napsal, že Viewegh napsal další literaturu na záchod, "ať žije zevšeobecňování" a "ať žije nablblost"..nebo něco v tomto smyslu.
 AlaKs 


jak to vidím já 

(16.11.2010 13:00:01)
Já jsem to celé vnímala tak, že Bio styl je protipól "zanačkovýmu" snobismu a tím vlastně jen jiný druh snobismu. Knížka mě pobavila.

I já se sháněla po rekcích ze včerejška!!
 Kopřiva Dvoudomá 


Cenzura :-) 

(16.11.2010 16:50:57)
Ale ale, někdo mě zcenzuroval....

To bylo fakt zbytečný, ne?
 Tante Ema 


Re: Cenzura :-) 

(16.11.2010 17:01:25)
Neni. To je nutný, protože View. haní jen zapšklé feministky, chlupaté a nešťastné.
Kdo to prožívá srdíčkem, tak ví, že žena musí "chválit, chválit, chválit", zatímco muž má zase "zatloukat, zatloukat, zatloukat". Je to dáno HORMONÁLNĚ~t~.
Kromě toho podrývat autoritu paní Jedelské.. to prostě musí být jasné, že si tu každý zkusí maxi jednou a fičíííííííí
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Cenzura :-) 

(16.11.2010 17:34:03)
Tante, sakra, a je to venku.
Jak to víš, že jsem chlupatá a nešťastná? Já se tu snažím působit tak pozitivně a vyholeně...
 JaninaH 


Re: Cenzura :-) 

(16.11.2010 17:34:43)
~t~~t~~t~
 ALL 


Re: Cenzura :-) 

(16.11.2010 23:15:45)
No vida, hned je tu veseleji ~t~ ... a ať někdo zkusí tvrdit, že to není k věci!
 Tragika 


Re: Cenzura :-) 

(17.11.2010 14:00:44)
Četla jsem knihu i rozhovor v novinách. Kníha je nenáročné čtení na zajímavé téma.

Rozhovor mne nijak nepohoršil.

Mně se líbí model chlapa, který živí rodinu a ženské, která se stará o děti a dělá to, co ji baví. Neznamená to však, že nevydělá žádné peníze, na druhou stranu není její činnost na úkor rodiny. Kdyby tu práci nedělala, životní standart se rodině nezmění, jen by byla asi méně spokojenější a víc izolovaná.
Tohle asi málokdo má, ale ty ženy, kterých se to týká, to umí náležitě ocenit.

 7kraska 
  • 

Re: Cenzura :-) 

(17.11.2010 16:53:06)
mne by se mozna libilo, kdyby chlap vydelal tolik, ze bych se svym prijmem vubec nemusela zaobirat a sla bych pracovat jen podle toho, jestli by se mi chtelo nebo ne a jestli bych nesidila rodinu...spis by moje prace byla na maly uvazek a nekde v neziskove sfere

ovsem momentalne to je tak, ze muj chlap vydela tak malo, ze bychom se bez meho prijmu museli jit past....a navic mu prace zabira tolik casu, ze nemuze mit ani vedlejsak ani pomahat doma ani hlidat dite, proste nic....a pritom je VS, ma respektovanou profesi atd.

ja tady pisu porad, ze chyba je v tom, ze platy jsou od dob raneho socialismu prilis nizke, zatimco v zahranici plati pravidlo, ze jeden plat ma uzivit celou rodinu
 Ivulle 


Re: Cenzura :-) 

(17.11.2010 20:12:55)
Hmm, tak toho modelu, který popisuješ, jsem se dobrovolně vzdala. A víš proč? Scházel v něm pro mě něco jako adrenalin.

Takže živím rodinu já i manžel a oba se také dělíme o tu méně adrenalinovou část, tj. aby rodina fungovala.
 Lei 


(Bio)manželka 

(17.11.2010 20:54:07)
Knihu jsem nečetla a zřejmě ani číst nebudu, jednak proto, že v mém případě dosti bylo Viewegha, ale také proto, že tím, jak knihu nazval, podle mého názoru dotáhl princip "knihu prodává název" ad absurdum. Bio nebio, milé děti...
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Blíží se doba, kdy byde třeba přehodnotit termíny muž žena 

(17.11.2010 23:31:00)
Četla jsem z knížky jen ukázky, ale přivedly mě na trochu jinou myšlenku ..
.. že muž to v dnešní době opravdu nemá jednoduché a to s vymezením role. Za časů otce Kondelíka byl muž živitel rodiny a žena strážkyně krbu. Žena později čím dál víc cítila, že její mozek má navíc než štupovat ponožky, hajtlovat zajíce a stlát postele a rázně vstoupila do světa pánů, emacipovala se. Bohužel se obávám, že se vše zvrtlo v ten extrém, že žena nejen pomáhá finančně zabezpečit rodinu, ale zbyla jí i celá péče o ten domácí krb.
Žena současnosti, která dobře odpozorovala křečové žíly své matky, snaží se věc zase posunout. Muži bylo předhozeno, aby když ona pomáhá živit rodinu, aby on převzal částečně péči o krb. Muž současnosti pomáhá rodit, chodí s dětmi na hřiště, postará se o děti třeba o víkendu, kdy si mamina udělá volno na své aktivity, vaří, atd.
Jenže mě se ten Kondelík ze všech tří variant stejně líbí nejvíc, ovšem svůj mozek si též uvědomuji a jsem ráda, že jsem mohla studovat a že není hřích "studovat" dál. Ale co mám děti se mi do té kariéry vůbec nechce.

A přímo k článku .. S biomanželkami jsem se setkala - používají látkové plenky, perou v nastrouhaných vločkách, děti oblékají do bavlny - bio, používají biovýživy pro děti nebo vaří z biopotravin, šátkují, zhusta nežehlí, sdružují se s podobně smýšejícími maminami, pořádají společné akce. Možná, že Modrovousové jsou, ale většina biomaželek má po svém boku biomanžela, který recykluje kde co, na zahradě má postavenou pyramidu, koketuje, že si s přáteli postaví jurtu, drží pravidelně půst, případně je vegetarián, dojíždí k okolním farmářům pro biovýrobky pro sebe, ale i pro své přátele, apod.
Nic proti ničemu, snad tento trend posune lidstvo kupředu, jen mi na tom vadí to, že je to právě a hlavně ten trend a to já moc nerada ..
Jako to, že je kolem najednou plno milovníků golfu, cvičíme pillates, chodíme na liposukce, vylazujeme vrásky o sto šest, dětem kupujeme nejprve Lamaze, pak je přihlásíme na kurz angličtiny pro kojence a pilně studujeme komunikační projevy novorozenců.
 Petra NEomi 
  • 

Re: Blíží se doba, kdy byde třeba přehodnotit termíny muž žena 

(17.11.2010 23:53:56)
Nojo, ale ne každej stojí o Kondelíka a ne každej taky Kondelík je. I za časů Kondelíka byla spousta křivejch hajzlů a ty jejich ženské proti nim v podstatě neměly žádnou obranu.
 7kraska 
  • 

Re: Blíží se doba, kdy byde třeba přehodnotit termíny muž žena 

(18.11.2010 6:03:28)
Kondelik je jen idealizovany obraz tehdejsiho rodinneho zivota. Od moji babicky trochu vim, jak to driv bylo v rodinnem zivote drsne. Kdyz ji byl mladicky manzel neverny, prababicka ji rekla "zadnej rozvod nebude, meli jste velikou svatbu, co by tomu rekli lidi". Prababicka ostatne taky zila s pradedovou celozivotni neverou s pani ze sousedni vesnice.

Nebo caste pripady nemanzelskych deti. Devce slouzilo u sedlaka, prislo do jineho stavu a s ostudou se vratilo do do rodne chalupy. Pak se ji narychlo vybral jakykoliv zenich, protoze co by tomu rekli lidi. Kdyz se zenich nesehnal, tak to byla ostuda az za hrob.
 Jája 
  • 

Re: Blíží se doba, kdy byde třeba přehodnotit termíny muž žena 

(18.11.2010 8:12:35)
Což byl třeba přesně případ Boženy Němcové. Její matka Terezka v Vídni jako služka přišla k outěžku, tak se sháněl ženích. Našli panského kočího Pankla, tomu se musely dát peníze za to, aby si Terezku vzal a živil její dítě. Pak se musel uplatit farář, aby napsal jiné datum narození, aby dítko bylo "manželské" a za xx let se historici dohadovali, kdy se vlastně malá Barunka narodila, že by měla začít chodit do školy jako tříletá atd. Důvod byl prostý: matka nechtěla mít nemanželské dítě, protože by bylo společensky diskriminované.
 Kudla2 


Re: Blíží se doba, kdy byde třeba přehodnotit termíny muž žena 

(18.11.2010 8:19:39)
Kondelík byl náhodou dost kladná postava, i když komančové ho měli za záporáka a hnusného měšťáka.

Poctivý řemeslník, který odváděl svou práci, milující otec a manžel (jeho žena mu mimochodem vládla takovým tím starosvětským způsobem "krk a hlava").

Myslím, že řada lidí by si mohla pískat, kdyby byla ASPOŇ jako Kondelík ~;)



 Bosorka2 


přehodnocování rolí? 

(18.11.2010 8:21:03)
Já to s tím, že muž to má těžké, protože nemá jasnou životní roli (a tudíž nNEVÍ co má dělat, aby byl SPRÁVNÝ muž)- mě to přijde jako blbost.

Jasně, role se trochu posunuly- ženská přibrala k domácnosti i živení rodiny
a muži ubylo to, že by rodinu musel utáhnout úplně sám, ze svého platu.
Co je navíc- chce se po něm, aby se dokázal sám o sebe postarat- a v tomto smyslu nevyžadoval, aby se o něj staral někdo jiný, naopak povinnosti kolem domácnosti sdílel (když už sdílí tu domácnost, že jo :-P.

"Jsem dospělý/lá, měl/a bych být schopný vést si sám vlastní domácnost (když jsem sám nebo sama) - uvařit si, vyprat si, zašroubovat žárovku, zavolat opraváře, když je to něco složitějšího, zaplatit složenky. Tohle by ale podle mě mělo umět (a považovat za samozřejmost, že to za něj nikdo dělat nebude) každé 18leté dítko- bez ohledu na to, jestli je to holka, nebo kluk-
ne že se to bude vydávat za strašlivý posun rolí, který muž nemůže zvládnout~a~
 Kudla2 


Re: přehodnocování rolí? 

(18.11.2010 8:26:46)
Bosorko, přesně tak ~R^~R^~R^

Já vidím část problému i v ženách samotných (ne všech, samozřejmě) - ještě je jich dost, co na muže pořád hledí jako na toho, kdo má zcela samozřejmou povinnost finančně zabezpečit rodinu, obdivují ty, kteří to dokážou, a zametají s těmi, kteří to nedokážou.

Podle mě - kdo řekl A, musí říct i B.

Pokud se manželé spolupodílejí na vydělávání, měli by se podílet i na chodu domácnosti. To je to A, které už bylo řečeno mnohokrát.

A to B? Pokud se oba dělí o domácnost a péči o děti, měli by se dělit i o vydělávání peněz. Ale to spousta žen už tak ráda neslyší (přítomné samozřejmě vyjímajíc ~;)).
 Lei 


Re: Blíží se doba, kdy byde třeba přehodnotit termíny muž žena 

(18.11.2010 9:00:51)
Já si myslím, že je záhodné odlišovat ty, kteří jsou bio, protože je bio trendy (zde název knihy) a ty, kteří jsou bio, protože chtějí a přejí si něco jiného než konvenci. Ale to odbočuji od Modrovousí problematiky...
 Marushka12345 


Re: Blíží se doba, kdy byde třeba přehodnotit termíny muž žena 

(20.11.2010 16:32:45)
Jak já bych byla ráda Vieweghovou biomanželkou! Umožnil ženě věnovat se na mateřské svým zájmům, mohl by toho sice doma dělat víc, ale stejně bych to brala. Když by mi to financoval.

Nejhorší variantou je, když ženská na mateřský musí živit celou rodinu vč.3 dětí a manžela. Mám se starat o rodinu? Klidně! Mám vydělávat? Klidně! Ale ne proboha oboje najednou! Asi to tak má víc žen, a to je smutný. Jak ráda bych šla s dětma na dopoledne třeba do mateřskýho centra jen tak posedět.. Moc je neužiju a co se práce týče, nemůžu se věnovat rozvoji firmy, ale jen přežívat.

Nejhorší teda je to, co chlapi naložili ženským- oboje: domácnost i práci a nepřijde jim to divný. My doma zkoušeli i model muž na mateřské- absolutně nedoporučuju-muž bohužel není schopen zvládnout rodinu a domácnost na víc než 30%.

Já to řeším rozvodem a rezignací na manželství.

 7kraska 
  • 

Re: Blíží se doba, kdy byde třeba přehodnotit termíny muž žena 

(21.11.2010 7:30:51)
Marushko, ale jak jak si rozvodem polepsis?

Bude se muz starat vic o deti nez ted, kdyz mu je budes davat kazdych 14 dni na vikend?
BUdes mit vic penez, kdyz budes mit od nej vyzivne a navic ho nebudes muset zivot?
A jak to ponesou deti?
 Komrana, 2 děti 
  • 

Je to jen o jedné skupině žen a mužů 

(24.11.2010 23:34:45)
Myslím, že román mluví jen o jedné skupině lidí. Obecně mám Viewegha ráda, ale např. žena - typ z tohoto jeho románu se nedá brát jako dnešní "standard". On popisuje ženu, která má za muže natolik úspěšného muže (finančně), že nikdy nemusí jít do práce. Je zajištěná, ale chce se emancipovat a tak, protože má vše a její peníze nejsou potřeba, tak se vrhá na různé své aktivity, které má čas i vést do extrému. Na jednu stranu je emancipovaná, ale ve skutečnosti (podle mne vůbec), protože je de-facto zcela závislá na penězích svého muže, který živí jí, děti, financuje jí koníčky, zábavu, různé projekty. Ničemu z toho by se nemohla bez jeho peněz nikdy věnovat natolik, jak se tomu věnuje, protože on jí financuje...Pokud má muž doma takovouto ženu, tak si myslím, že má i právo si myslet, že by se občas mohla věnovat i jemu a projevit alespoň částečně zájem a starost o jeho osobu, když už je ten, kdo to finančně celý táhne. Nicméně ve chvíli, kdy ona dotyčná odejde do práce už je to všechno úplně o něčem jiném a po pravdě si myslím, že i panu Vieweghovi by spousta starostí s tím, že si ho nikdo jakoby "neváží" za jeho zásluhy domy, odpadla~:-D. Myslím, že si můžu dovolit tohle říkat, neboť takhle nějak jsem coby žena fungovala po dobu své mateřské. Muž to v poho utáhl, já jsem si přivydělávala jen pro zábavu, pak jsem zjistila, že vlastně i s těmi 2mi dětmi můžu realizovat spoustu z věcí, na které jsem při práci neměla čas. On byl ochoten to finančně táhnout, takže jsem si uskutečnila několik svých "snů" a vzpomínám na to období se značnou dávkou nostalgie :-). Bylo to krásné a myslím, že v době, kdy jsou děti malé a rodina není skutečně závislá na ženině platu, že to i má svůj význam a smysl, že žena je s dětmi doma, manžel je živí a ona si přitom, pokud to jde dělá radost svými "zálibami", aby se jenom doma nezbláznila. V určité chvíli jsem ale měla pocit, že je trochu nefér vůči mému muži, abych si já při dětech pěstovala své "hobby" zatímco on si nic z toho neuskuteční, protože za sebou má celou rodinu,kterou je potřeba finančně mimo jiné obstarat. Vrátila jsem se do práce, najednou koníčků ubylo, zato mám pěkný pocit z finanční nezávislosti, vím, že bych dnes uživila v případě nutnosti svou rodinu i sama a není to špatný pocit, vím, že manželovi se klidněji žije, protože není na vydělávání sám, děti jsou rády, že jsou taky někdy beze mě, a koníček mi zůstal jenom ten, na kterém mi opravdu záleží a kupodivu to prospělo všem (návrat do práce), neboť žiju v realitě a mám si se svým mužem celkem co říct, nejen proto,že děláme ve stejném oboru, ale i proto, že už si nežiju jenom ten svůj "snový život mimo skutečný svět". Je to fajn, každé ženě takové období přeju, ale myslím, že je to špatně a myslím, že pan Viewegh neví, že i takové ženy a rodiny a muži jsou:-). Většina žen z mého okolí se normálně po mateřské vrátila do práce a tudíž se jich "emancipace typu žen z jeho posledního románu" tak nějak netýká. Jsou nuceny být emancipované doopravdy, ne jen za "něčí" peníze. To je jenom jako, i když možná fajn. Není to ale všeobecný rys.
 7kraska 
  • 

Re: Je to jen o jedné skupině žen a mužů 

(26.11.2010 8:29:19)
naprosta pravda....ja mam par bohatych kolegu, jejich zeny se vyzivaji v biostravovani cele rodiny, ale taky hodne cestuji a pestuji sve konicky....kdyby mely chodit do prace, tak by to bylo jine....ale jejich manzele jim nic nevycitaji, pokud vim, protoze ti jsou cely den v praci a jsou radi, ze se o nic jineho nemusi starat a ze vsechno funguje....a myslim, ze narozdil od Viewegha si moji kolegove proste v pripade absence manzelky dojdou na veceri do restaurace pripadne se odbydou chlebem s maslem, jak je znam

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.