| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sexuální zneužití v dětství

 Celkem 36 názorů.
 Lenka***,40let 
  • 

Mám to nejhorší za sebou? 

(8.4.2001 15:54:56)
Článek je do všech podrobností zcela pravdivý, co se týče zneužití v dětství u žen a jeho následků. Ale co dál? Vším co popisuje jsem si prošla. Vždycky se mi podařilo se z problémů nějak vyhrabat. Čím jsem starší, tím více úsilí mě to ale stojí a mám strach, že přijde doba, kdy už nebudu mít chuť ani sílu předstírat, že se na sex s manželem těším. Je vůbec nějaký recept na to, když už ne zapomenout, zasunout tuto zkušenost někam hodně hluboko?
 majkina 


Re: snad pomoc 

(13.10.2004 9:55:59)
Lenko,píšeš že jsi se z toho vždycky nějak vyhrabala.Je to sice obdivuhodné,ale tohle téma si myslím vyžaduje nějakou odbornou péči,jelikož jak píšeš tě to neustále trápí.
Možná,že psychologická pomoc,nebo zkus nahlédnout ještě do jiné přímé debaty s psychologem po internetu.Když by ti přímá návštěva u psychologa nevyhovovala.
Jen chci poradit.A s mužem ses o svých problémech bavila?
Myslím že jsi velice silná osobnost,ale nechtěj za každou cenu své problémy řešit sama.Život tak rychle letí a mít strach se otevřít a sdílet s někým své problémy,je velice důležité.Už si neříkej,já to nějak zvládnu.Někomu se rozhodně svěř,myslím,že psycholog by ti pomohl.Snad i poradil se vztahem k tvýmu muži.A taky jak bysis s ním měla o tom co tě trápí promluvit.Jeslti tě má rád vašemu vztahu by to mělo jenom pomoci.Ikdyž já nejsem psycholožka a píšu to jen ze svého ůhlu pohledu,mám pocit ,že sama sebe trápíš.Samozdřejmně se mi to může zdát,vždytˇ´to z toho tvýho článku nelze posoudit.Jen odhaduji.Snad ti to k něčemu bude dobrý .Hodně štěstí.Majkina
 jaja 
  • 

Re: Mám to nejhorší za sebou? 

(9.1.2005 15:48:12)
To je právě ta chyba kterou by jsi udělala. Nezasunout nikam ale hovořit o tom nejprve s psychoterapeutem a potom s manželem a dětmi.
 Lucka 1 a půl roku starý chlapeček 
  • 

Re: Mám to nejhorší za sebou? 

(21.11.2006 14:34:01)
Ahoj Lenko, vše co bylo v článku napsaáno mám za sebou, trvalo to dlouhé tři roky a ted se na to snažím zapomenout.
Mám manžela, řekla jsem mu co se stalo, ví o všem a musím říci, že je to ten nejlepší mužský kterého znám.
Mám rok a pl starého chlapečka, kterého moc miliji, ale bojím se aby semu až bude starší nestalo něco podobného jako mě. Jak ho ochránit před takovými věcmi?
 hanka 
  • 

Re: Mám to nejhorší za sebou? 

(26.10.2009 17:04:33)
U mně to začalo když mi bylo 7let naši hodně cestovaly tak jsem zustavala u strejdy,ten měl syna tomu bylo 13let jmenoval se Pavel.Jednou večer jsem zustala s Pavlem sama doma Pavel mi ukazoval svoje přirozeni pam mně svlekl do naha a rikal že budeme hrat na maminku a na tatinka,nalehl na mne a skoušel do mně proniknout ale se mu to nepovedlo tak na mne jen tak ležel když se vratil strejda myslela jsem že se bude zlobyt misto toho se přidal řekl pavlovy at to skusi ze zadu a domně vnikl takovou bolest jsem nezažila pak na mně vlezl i strejda a od te doby jsem musela dělat o běma kdykoly chtěly.
 Marta, 10 let dcera  
  • 

Přiznání 

(3.2.2005 9:54:28)
Je mi 36 let a 30let jsem si nedokazala přiznat,že mě v dětství zneužíval vlastní bratranec, o 11 let starší než já.Rovněž jsem si prošla všemi fázemi zmíněnými v článku, obdobím puberty se spoustou nezávazných vztahů na jednu noc,několika krátkodobými vztahy,ale nic z toho nefungovalo,protože "chyba" byla ve mě,měla jsem představu krásné romantické lásky,ale v okamžiku,kdy přišlo na sex,tak jsem si to takříkajíc odležela a potom po mě nebylo vidu ani slechu.
V 21letech jsem se ale zamilovala do svého manžela,musím podotknout,že je o 4 roky mladší než já,a on konečně naplnil tu moji "citovou prázdnotu",a protože jsem věděla, že on je pro mě ten pravý, i sex s ním jsem dlouho oddalovala a myslím si,že jsem udělala dobře.Nikdy předtím jsem ani nevěděla jak vypadá orgasmus a nebyla schopná se někomu citově plně oddávat,až s ním jsem tohle všechno prožila.Na dlouhou dobu jsem si myslela,že můj problém je zažehnán,ale nebyl.Po 13letech si manžel našel milenku a jejich vztah trval asi rok.Když jsem na jeho nevěru přišla zhroutil se pro mě celý svět a přiznám se, hlavou se mi honily i myšlenky na sebevraždu,protože jsem tuto skutečnost nedokázala unést,bylo to ještě o to horší,že jeho milenkou byla moje "dobrá" kamarádka,ale to tady rozvádět nechci.V okamžiku,kdy nastal tento problém,začali jsme mluvit o příčinách a jednou z nich byla i to,"že v sexu musí začít vždycky první on",a měl pravdu,když jsem se postavila sama k sobě čelem,musela jsem si přiznat,že abych začala v sexu první já,musela jsem být vždycky takzvaně "ovíněná",a to jenom proto,abych prolomila svoje zábrany. Vím, že tento problém byl již dříve,ale vždy jsem se vymlouvala na to,že jsem prostě staromodní a podle mně, by měl vždy začínat muž, což jsem samozřejmě lhala sama sobě. No a až v totálním psychickém zhroucení,jsem dokázala říct pravdu nahlas mu,ale hlavně sama sobě a to je to nejdůležitější.A v celé té hrůze, myslím tím zjištění nevěry, kterou jsem procházela a kterou stejně procházím pořád, musím říct, že jsem najednou byla šťastná, šťastná za to, že ze mně po třiceti letech spadl,ten obrovský balvan,skličující "sebeviny"a já si konečně dokázala vážit sama sebe.Vím,že je to obrovsky těžké,říct opravdu nahlas: "ano,když mi bylo šest,znásilnil mě třikrát můj vlastní bratranec",ale věřte když to uděláte,strašně moc se vám uleví a ten život bude najednou daleko smysluplnějším a budete z něho mít i větší radost.
Držím vám všem palce,ať to dokážete.
 petra 
  • 

Re: Přiznání????????? 

(10.8.2005 8:14:25)
Marto,
je mi moc líto, co se stalo, vas prispevek se me velmi dotkl, skoro vych rekla, ze vas obdivuju, jenom nechápu, proc tomu proboha rikate priznani???????!!!!!!???????? Nazvala bych to svereni se, jestli chcete, tak anglicky comming out, nebo jakkoli jinak, ale priznat by se mel spis vas povedeny bratranek!!!! Priznavame se, kdyz neco provedeme. Vy jste nic neudelala, chapete to???????

mám sestru, které se stalo neco podobného, je mladá/malá, ráda bych jí pomohla, já velká sestra si vázne najednou nevím rady, rodice jsou rádi ,ze "se to zasunulo", ale az jí prvni kluk vyzná lásku a bude se chtít sblízit, tak "se to vysune" podle me. bojim se, ze pak nebudu vedet, co delat a jeste vic se bojim, ze si toho ani nevsimnu.

drzim vam palce, urcite citite zradu ze strany manzela, ale on nevedel, co s vami bylo/je, tohle nikoho ani ve snu nenapadne, ze prave jeho zena ma takove trable, vylozil si to jako nedostatek zajmu.
 EvčaK 


Re: Re: Přiznání????????? 

(10.8.2005 12:22:34)
Petro, jestli můžu trochu poradit, tak až o tom sestra bude chtít mluvit, mluvte o tom. Co nejvíc a probírejte to ze všech stran. Nevím, kolik je jí teď. Možná ještě nechápe všechny sovislosti. Ale kolem 14,15 roku, jí tohle bude určitě hodně trápit. Možná o tom pak zkuste někdy i začít sama. Je smutné, že se většinou rodina k podobným nechutnostem otáčí zády a snaží se dělat, že se nic nestalo. Tím víc ubližuje postižené dívce, příp. chlapci. Protže v nich vzbuzuje pocit, že si za to mohou sami, proto se nic neřeší.
 dan 
  • 

je to boj 

(5.2.2009 8:54:08)
já bojuju již čvrtýk rokem společně z manželkou ale docházejí mi síly bojím se že dlouho to trvat nebude a budu si muset najít milenku,hodně přátel mi to schvaluje ale nechci zklamat ženu...
 šťastnažena 


Re: je to boj 

(5.2.2009 18:39:41)
Ahoj Dane, je to hodně těžké, nevím,co poradit, ale je znát, že tě to trápí, když píšeš.. Není asi vhodný prostor, ale kdyby se chtěla tvá žena svěřit (samozřejmě naprosto anonymě, udělala by pro mě dobrý skutek - sbírám důležité informace pro mou diplomovou práci - jsem v 6.ročníku, studuji Psychosociální studia a to, čím si musela projít tvá žena,a co je neomluvitelné, odsouzeníhodné, sprosté, chci sepsat, zdůraznit, že se to děje, a ne to, co provést pachateli, ale to, JAK SE CÍTÍ POŠKOZENÍ, OBĚTI.. ) prosím, kdybyste měli zájem, napište: ganapo@seznam.cz
 Nena, 3 děti 
  • 

Re: Přiznání 

(1.9.2005 17:03:56)
I já jsem si něčím podobným v dětství prošla. Odvahu říct to manželovi jsem našla až po 13 letech, utěšoval mě, že teď už na to budeme dva. Bohužel po čtyřech dnech poté jsem přišla na to, že má milenku. Našel si jí na chatu seznam.cz, prý hlavně kvůli těm věcem, které jsem v sexu odmítala. Všechno s ní pak ukončil, jí se to ale asi moc nelíbilo, protože jí za sex dával peníze a o tento zdroj příjmu přišla. Napsala mi dokonce i vzkaz, že jí to všechno o mě manžel řekl a kromě spousty jiných nadávek, kterými mě titulovala, i to že jsem ku..a, když jsem něco podobného dělala dobrovolně. Je pravda, že se manžel teď hodně snaží, kdyby to šlo, možná i to modré z nebe by mi přinesl, ale odpustit mu nemůžu. Moc to bolí.
 Nena, 3 děti 
  • 

Re: Re: Přiznání 

(1.9.2005 17:26:28)
Ještě k mému předešlému příspěvku: dobrovolně jsem samozřejmě nic nedělala, byla jsem znásilněná asi 4x - análně. To jenom milenka mého manžela žila v představě, že když se něco děje opakovaně, musí s tím dotyčná zřejmě souhlasit...
 linda.horakova 
  • 

Re: Re: Re: Přiznání 

(7.12.2005 14:53:27)
Rozhodne manzelovi odpust. Myslim, ze se zachoval hezky a je ti oporou. Na milenku mel castecne narok, protoze chlapi potrebuji sex. Ty jsi ale pro nej nejdulezitejsi. Drzim palce.
Lucka
 linda.horakova 
  • 

Re: Re: Re: Přiznání 

(7.12.2005 14:54:00)
Rozhodne manzelovi odpust. Myslim, ze se zachoval hezky a je ti oporou. Na milenku mel castecne narok, protoze chlapi potrebuji sex. Ty jsi ale pro nej nejdulezitejsi. Drzim palce.
Lucka
 Stormina 


Re: Re: Přiznání 

(28.11.2006 16:55:14)
I Já jsem si prošla stejnou hrůzou.Bylo mě 8 kdy si můj tatík začal hrát na hrdinu a až za dlouhé 4 roky se přišlo na vše dávala jsem si vinu,že vše jsem zavinila Já.Moje maminka se ke mě po zjištění začala chovat chladně,a tak mě bylo ouvej ,ale vydržela jsem vše taková ovečka strach co ostatní.Když mě bylo 20 našla jsem si nynějšího manžela s kterým mám 3 děti problémy v sexu jsou také a milenka? tak tím jsem prošla také.Vždy mě bylo říkáno než si začneš s klukem tak mu vše řekni měla jsem před manželem jen 2 a jeden mě označil jako k..a která spí s otcem,ale už nikdo nepřemýšlel jaké to bylo a jaké to pro tu holku je.I když manžel semnou zůstal tak to bolí už jsem chodila i k psychiatrovi neb se zjistilo,že mám postiženého syna autizmem a vše co se stalo se odrazilo na mé psychice natolik,že se bojím jít do velkého obchodu a nebo do hromadné dopravy.
 sára 2dcery 
  • 

Re: Přiznání 

(25.4.2006 12:53:22)
souhlasím se vším co tu bylo napsáno,také jsem tuto věc celá léta tajila a zasouvala ji někam daleko.Až včera jsem se svěřila příteli,poradil mi vyhledat psych.pomoc,ale já se neumím svěrovat cizím lidem.Doufám že to spolu zvládnem je ve všem mojí velkou oporou. Asi se tím vysvělí i spousta meho někdy zvláštního chování.Stejně postiženým držím palce a svěřte se pomáhá to Sára
 Anonym 
  • 

Pořád bojuju 

(21.3.2007 21:49:07)
Ahoj. Přetla jsem si vaše příspěvky. Jsem asi trošku atypický případ.Až do 19 let jsem neměla žádné sexuální zkušenosti a po maturitě si na mě vynutil pohlavní styk jeden rodinný přítel, který u nás tehdy přespal. Samozřejmě mi hned řekl, že si to mám nechat pro sebe, jinak ze mě udělá potvoru, která ho vyprovokovala. Moje první reakce byla, že jsem se začala obviňovat, že kdybych byla povolná, nic takového by se mi nestalo. Nakonec jsem si uvědomila, že jsem svobodný člověk a jenom já mám právo rozhodnout o tom, s kým budu spát. Nicméně jsem neměla odvahu říct svému pozdějšímu příteli, proč se třesu kdykoliv se mě dotkne a nakonec uvěřil tomu, že jsem před ním nikoho neměla. Jednoduše mám pořád pocit, že jsem nějak špinavá a že by mě potom přestal chtít. Snažím se s tím bojovat, ale moc se mi to nedaří. Řekla jsem o tom několika kamarádkám, což mi trošku pomohlo. Ale pořád si připadám poznamenaná a špatná. Teď aspoň vím, že v tom nejsem sama.
 skleněnka 


Re: Přiznání 

(26.2.2010 11:47:00)
Nevím.. i když jsem si zneužívání přiznala, je mi hůř. Když jsem na to zapoměla, nemusela jsem na to myslet, teď je mi jen zle.
 Haskovak 


Re: Přiznání 

(28.4.2010 15:05:59)
Ahoj obracím se na vás na všechny s velkou prosbou, jako malá jsem si také prošla zneužívání, dokonce i pokusem o znásilnění!!! do teď jsme to nikomu neřekla. rozhodla jsem se že aby to v sobě nějakým způsobem uzavřela, napíšu o tom svou bakalářskou práci. Doufám, že mi to pomůže uzavřit tu kapitolu svého života už na pořát. sháním Ženy, které si tímto ve svém životě také museli projít, k vyplnění dotazníku. (zcela anonymní)
 Reti 
  • 

Znám to, i když trochu jinak 

(9.5.2007 15:59:49)
Zdravím, znám incestní styk i příčiny, je to přesně tak, jak to stojí v článku, ovšem dodal bych, že třeba rodič-otec může svým chováním - despocií, agresivitou, potlačováním sexuálního tématu, atd. - vyvolat incestní touhy např. i u svého syna. To byl můj případ. Nedá se říci, že bych ho zneužil, to ani náhodou, prostě mě to přitahovalo a on si to nechal líbit. Stydím se za to, trápí mne to, deptá mne to, ale k psychologovi se bojím jít, protože by mne označil za devianta. Nyní studuji psychologii a doufám, že zde najdu nějaké řešení mé situace. Vím, že mne otec nenávratně poškodil v mnoha směrech, ale vyrovnávat se s tím budu muset jen já sám, on si žádnou chybu nepřipouští. Setkal jsem se již s několika lidmi, které potkal stejný problém a podobný následný osud, takže nejsem jediný. Berte to jako varování. Pozorujte své partnery i partnerky. Nedopusťte, aby se podobné věci stávali. Budete-li mít dotaz, rád vám tady na stránkách odpovím na cokoliv. Mějte se - Reti
 Janina 
  • 

Re: Znám to, i když trochu jinak 

(29.5.2007 14:06:50)
Zažila jsem v dětství zneužíván svým otcem. S nim i jeho rodinou jsem nakonec přerušila veškeré styky, i když kromě tety , která to chtěla utajit a nikoho tím nezatěžovat, vlastně nikdo neví proč. Sama sem se s tím svěřila postupně asi 3 kamarádkám, časem mámě, a sestře, když jsem měla obavu aby se jí to také nepřihodilo. Manželovi jsem to řekla, byl to pro něj asi šok, ale spoustě věcí rozumněl. Myslím že jsem se s mnohým co se toho týká vyrovnala, ale občas se něco objeví co musím řešit. To nastalo i po narozenímého druhého dítěte - dcery. Napadá mne totiž, co když se to stane v mojí rodině mezi manželem a dcerou. Jak tomu můžu zabranit co udělat? Svého manžela miluju s ničím takovým nepočítám, ale myslet na to musim, mluvit o tom s ním nechci, myslím že by ho to dost zranilo.
 eva 19 
  • 

Re: Znám to, i když trochu jinak 

(31.10.2009 22:13:36)
U mne to začalo když mi bylo 8let umřela mi mama,zustala jsem s tatou sama,jednou veče řikal že mně veme sebou kjednemu kamaradovi že tam budou jine holčičky se kteryma si mužu hrat.když jsme tam došly tak tam byli naci panove a male holčičky jeden pan povidal dalši novaček,chili jsme seděli přichazely dalši panove s holčičkami bylyto holky od 6 do 10let,pak jeden pan povidal přivědte všechny novačky tata mne tedy přivedl bylytam se mnou ještě 4 holky nejmlatši bylo 7let pak tedy ten pan povidal ukažeme holkam co je čeka vindal si prirozeni a zavolal na ostatni holky ktera mně potěsi přišla jedna 8leta on ji stahnul kalhotky a posadil ji na svoje přirozeni a vsunul ho do ni potom řekl aby nas novačky svlekly staly jsme tan nahaty a oni si nas prohližely pak vzaly prvni holku mne.položily mne na postel 4panove mne držely abyh se nevspirala jeden pan mi namazal genitalie lubrikačnim gelem a pak do mně vniknul cejtila jsem strašnou bolest brečela jsem vistridalo se namně ještě asy pět chlapu pak mně nechaly vzaly dalši holčičku až došly k te male ta je prosila at ji to nedělaji oniji vubec neposlouchaly ten večer seto stalo ještě nekolikrat pak jsme chodili na takovi srazy každy patek tak to trvalo do mi puberty pak mně tam tata už nikdy nevzal že pry už jsem moc stara nikdy jsem to nikomu neřekla ale ted vim tata to dela i ted nikdy toho nenechal jak mi sliboval byla jsem tudle doma asy mne nečekal měl tam ty svoje kamarady s malejma holkama rozhodla jsem se všechno nahlasit ale ještě jsem to neudělala protože mam strach žemi něco udělaji vihrožovali mi totiž nevim si vubec ra dy ale nehci aby si ještě nekdo prošel takovim peklem jako ja poradte mi někdo.
 marketa 
  • 

pomoc pro evu 

(1.11.2009 14:19:49)
mila evo,
snad se ti podari najit silu tuhle hruzu ukoncit. budud ti drzet palce.
tady jsou dve adresy, na ktere se muzes obratit a nemusis udat svoje jmeno:
"bily kruh bezpeci" adresa na netu je http://www.bkb.cz/index.php
NONSTOP linka Bílého kruhu bezpečí
TEL. 257 317 110 NONSTOP

nebo

pomoc pro zneuzivane a tyrane deti :
DĚTSKÉ KRIZOVÉ CENTRUM
Kontakt: tel.č. 241 484 149, nebo emailem problem@ditekrize.cz
stranky na netu jsou - www.ditekrize.cz
 miuška 


Re: pomoc pro evu 

(1.11.2009 18:21:44)
řekla bych, že ta druhá adresa bude o dost lepší
 miuška 


Re: pomoc pro evu 

(1.11.2009 18:23:28)
jsem to odklepla dříve než jsem chtěla

zaručit se můžu za http://www.centrumelektra.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=45
 skleněnka 


Re: Znám to, i když trochu jinak 

(26.2.2010 11:39:06)
Zdravím, je mi 20 let a nedávno jsem si uvědomila, že jsem v dětství byla zneužita. Sice zvláštním způsobem, ale v tomto článku jsem se dozvěděla, že to je opravdu zneužití. Jezdili jsme na chatu za rodinou máminy kamarádky z VŠ a její o 4 roky starší dcera po mě chtěla, abych jí vzrušovala(je pro mě těžké to popsat). Ještě větší ponížení pro mě bylo, že mě nutila abych na sobě měla slipy jejího bráchy. Nejhorší, z čeho mi je špatně je, že někdy,mě to taky vzrušilo. Bylo to opakované a já nerozuměla tomu, jestli je to správně nebo ne. Poté se mi začaly zdát sexuální sny o mé matce, otci a bratrovi, že děláme něco podobného a i když nechci a vzpírám se, samotný akt mi udělá dobře, ale myk je mi zase zle. Ot té doby jsem se rodičů moc nedotýkala, protože to pro mě bylo úchylné a přišlo mi, že mě jen chtějí osahávat. Řadu let jsem chodila k psychiatrovi, ale tohle je pro mě až příliš intimní, že nevím, jestli se svěřit. Mám potíže se seznamováním se. Už na základní škole, když si se mnou kluk dal rande, vše bylo fajn až do té doby než odešel. Měla jsem hysterický záchvat a i když mi nic neudělal, byl mi odporný a nemohla jsem už ani projít okolo domu, kde bydlel. Je to jiný případ, než ten váš, ale ty sny mi to moc připoměly.
Moji rodiče ji měli vždy za lepší než jsem já a já na ní ještě ke všemu žárlím. Jenže kdybych jim to řekla, věřit mi nebudou, protože ona je pro ně moc fajn usměvavá, chytrá a pracovitá holka. A co by tomu řekla ona, kdybych jí tu věc připoměla?
 Hanka V. 
  • 

A co teď? 

(30.11.2008 16:57:40)
Prošla jsme si tim, přímo v rodině, opakovaně, teď mi není oporou ani máma, a rozpad rodiny by měl nedozirne nasledky. A teď babo raď...
 Lenka 
  • 

Pomoc obětem sexuálního zneužívání v dětství  

(13.12.2008 16:10:11)
Dobrý den, ráda bych vás v souvislosti s článkem a diskusí upozornila na nový web http://sexualni.zneuzivani.cz/. Jedná se o informační a svépomocný portál pro ženy a muže, kteří byli v dětství obětí sexuálního zneužívání. Na stránkách najdete články k tématu, životní příběhy, citáty, galerii i diskusní fórum, prostor pro vyjádření a sdílení vašich pocitů a zkušeností a k setkání s lidmi s podobnými zkušenostmi… Přijďte se podívat, budeme se na vás těšit.
 Darius 


Spíš tolerance, pokora a snaha porozumět než nenávist a odsouzení 

(2.7.2009 8:10:42)
Mnoho případů sexuálního zneužívání, ale i jeho zbytečně závažných následků je způsobeno tím, že si všichni něco nalháváme

Především si nepřiznáváme, že jsme biologicky, a to fyzicky i psychicky, psychobiologicky i psychosociálně primáty. A u mnoha druhů primátů je incest a zájem samců o sex již od první menstruace samiček něčím běžným. Tyto geneticky a energoinformačně kódované vzory je možné kulturně překonat, ale u každého v odlišné míře. V zásadě tento program v nás zůstává, je jen překryt kulturní vrstvou včetně místní tradice a zvyků.

Křesťanská kultura se snaží vytvořit obraz ideálního otce nebo kněze skoro jako anděla bez penisu. Skutečnost je taková, že normální muž bez sexuálního života a střídání partnerek nemůže být a teprve hlubší duchovní či kulturní život mu dokáže pomoci potřebu sexu zmírnit nebo sexuální energii transformovat. Sexuální abstinence musí být dobrovolná, tak, jak je tomu např. u mnichů. Nutit k životu bez ženy každého kněze či faráře je nereálné, a, jak vidíme, přináší to často víc škody než užitku. Obrovskou touhu mužů po sexu je zbytečné zapírat nebo zesměšňovat, díky ní jsme se všichni narodili a díky ní je většina lidstva hezká a zdravá. Touha po více ženách totiž nutila muže i ženy mezi sebou o partnera soupeřit a ti nejlepší muži měli nejvíce dětí. Ne náhodou jsou děti potentnějších mužů většinou i inteligentnější, hezčí a zdravější. Popíráním sexuální potřeby dojde muž často k pohlavnímu zneužívání dětí nebo k náhradní sexuální činnosti jako je v některých případech homosexualita. V posledních letech jsme byli svědky zveřejnění alarmujících případů pohlavního zneužívání mladých chlapců duchovními, a to po celém světě. Někdy si muži vybíjejí nedostatek sexu fyzickým násilím na dětech, ženách a okolí, potlačení sexuální touhy může stát i za některými případy masových vrahů a tyranů.

Často podceňujeme také obrovskou, až magickou přitažlivost mezi oběma pohlavími. Dospívající žena vysílá velké množství často velmi silných až magických signálů vědomě či podvědomě směřujících k okouzlení a získání sexuálního partnera. Vysílá je takříkajíc plošně, na každého, aniž si to vždy uvědomuje. Málokterý otec si včas přizná toto nebezpečí a může být vývojem a situací zaskočen. Zejména je podceňována sexuální energie a vyzývavost mladých dívek. Když k tomu připočteme obecnou sexuální touhu obou pohlaví, je nám jasnější, proč k incestu dochází.

Často bývá podceňovaná i možnost sexuálního sblížení mezi zaměstnanci a jejich nadřízenými, mezi kolegy na pracovišti, mezi učiteli a dětmi, mezi vedoucími různých souborů a jejich svěřenci. Na základě výzkumů bylo prokázáno, že již sedmý den společného pobytu i před tím si zcela neznámých osob dochází obyčejně k vědomému či podvědomému vyhodnocování možnosti sexuálního styku a ke sblížení, které již potenciálně umožňuje dobrovolný sexuální kontakt.

Zejména ženy si často nepřipouští, že své okolí sexuálně provokují svým oblečením, chováním, mimikou, gesty, intonací, smíchem.

Také si často nepřipouštíme, že ostrá hranice mezi sexuálním a nesexuálním chování vlastně neexistuje. I nejnevinnější mazlení se s vlastním dítětem nese vždy určité přinejmenším vnější příznaky sexuálního chování. Matku může např. sexuálně vzrušit i kojení – a je to přirozené a může to dokonce plnit určitou praktickou funkci – např. zvýšit její připravenost na plození dalších dětí. Nemusíme se hned nenávidět, pokud si uvědomíme, že se na své děti v určitém momentu mimoděk podíváme jako na sexuální objekt. Je to určitá daň přírodě a pokud si tyto věci dokážeme přiznat a naučíme se jim rozumět, můžeme takové situace bez problémů zvládnout.

Krása žen napodobuje krásu dětí a muži vlastně slibuje hezké děti. Krása dětí je zase určitou vizitkou svých rodičů, která může sloužit k získání dalšího sexuálního partnera. To hezké dítě ale musí mít hezkou maminku, může si říct potenciální milenec. Když se muž otáčí za krásnou ženou, podvědomě zkoumá, zda by její pánev byla dostatečná pro donošení dítěte. Svými prsy zase žena muži naznačuje, že je schopna kojit, svými krásnými zuby, že je schopna dítěti žvýkat stravu a že je zdravá a má dost vápníku i pro ještě nesplozné dítě. Sexuální a nesexuální, funkce „pro radovánky“ a pro množení, vše je dokonale propleteno a divit se některému muži nebo ženě, že v tom má chvíli zmatek a nebo udělá nějaký přešlap, nikam nevede. Pokora a tolerance jsou důležitější než arogantní a unáhlené odsuzování (druhých či sebe) a tvrdé tresty vždy a za každou cenu.

Stejně škodlivé jako sexuální zneužívání je přeseknutí veškerých tělesných a láskyplných komunikačních kontaktů s dětmi. Jak ubozí jsou mužové i ženy, kteří, aby např. vypadali dost důstojně nebo aby neudělali náhodou nějaký pohyb, pro který by mohli vypadat neslušně, se nejen se svým dítětem od určitého roku již nepomazlí, ale šetří i láskyplným pohledem, slovem i prostou pochvalou či povzbuzením. Jací mrzáčci z frustrovaných a deprivovaných dětí vyrostou, vidíme všude kolem sebe.

Lidské poznání navíc s potřebnou jistotou ještě neví vše o sexuálních a rodinných vztazích. Například, pokud se prokáže teorie reinkarnace, bude jasný další zdroj možného rozostření mezi rodičovskou a sexuální rolí. Jde například o případ, který neinkarnační teorie uvádí jako velmi častý, že se sexuální partneři z minulého života rodí do dnešního života do blízkých příbuzenských vztahů, tedy do stejné rodiny. Podobných tajemství je nerozřešeno více, takže nám bude slušet více pokory ke skutečnosti a více tolerance k atypickým projevům. Vždy se raději snažme porozumět než odsuzovat. V porozumění je často i zárodek řešení.

A nezapomeňme ani na to, že pro lidskou kulturu je důležitá strategie kulturního rozrůznění - diverzifikace, a že to, co platí jako kulturní pro jednu lidskou komunitu, kmen, rod, společnost, nemusí platit jinde. Síla lidstva nikdy nespočívala v jednom neměnném názoru.

 alexander 
  • 

hmmm... 

(27.10.2009 23:16:15)
clanok robi z pedofilov obycajnych ludi a dlhodobe nasledky zneuzitia su prilis zlahcovane. mne znicilo zivot a dohnalo ma k samovrazde len zatial neuspesnej, nakoniec sa zabijem. tak to konci...
 nemi 


Re: hmmm... 

(10.2.2010 21:44:30)
Je veľká škoda že sa u nás o tomto nikde nehovorí. Je to ako keby to tu ani neexistovalo, len v zahraničí. Musíme byť ticho a nikoho s tým neotravovať. Sama mám skúsenosť s dlhoročným incestom a telesným týraním zo strany otca. Mám z toho veľké následky, rozpad manželstva. Ani mne sa momentálne nechce žiť, tie spomienky tak bolia...
 Haskovak 


Re: hmmm... 

(28.4.2010 15:16:01)
ahoj úplně s tebou souhlásím, taky jsem si tím v dětství prošla. Teď jsme se rozhodla s tím něco udělat,píši baklářskou práci na téma následky zneužívání. DOufám, že mi to pomůže uzavřit tuto hroznou kapitolu v mém životě už na pořád. Sháním nějaké žey, které si tím museli také projít, zda by mi vyplnily dotazník. můj mail Haskovak@seznam.cz předem děkuji všem co mi napíšou, obratem pošlu datazník
 Lenka 
  • 

Re: hmmm... 

(10.7.2011 14:59:07)
Možná autor nepochopil rozdíl mezi člověkem a primátem... Možná by si měl zkusit žít mezi těmi primáty.
Kdyby si to sám zažil, asi by takhle hloupě nepsat.
Právě proto, že má člověk duši, potřebuje vzor nezištné lásky, potřebuje pocit bezpečí.
Tak to v lidské rodině prostě je.
Když má otce úchyla, nepodepíše se to na něm jen v sexu, ale celkově. Má třeba pocit, že je hnusný, špinavý (zkusíte si tento pocit představit u tříletého dítěte? Všichni znáte obrázek malé blonďaté holčičky - andílka. Místo vzoru nevinnosti a krásy pytel špíny a odpadků? Tak se cítí). U chlapců nevím, nezažila jsem, asi podobné.
Paradoxně pocit viny, ztráta důvěry, neschopnost se čemukoli bránit, automatické přejímání cizích názorů, problémy se sebevědomím, problémy najít si práci.
Odpovídám tobě, Alexander, ne autorovi, protože jsem na něj tak naštvaná, že s ním nechci mít nic společného.
V knize Anděl zavolal mé jméno autorka uvádí něco v tom smyslu, že znásilňujeme ženy, děti, přírodu a matku Zemi, protože v naší kultuře je něco špatně. Převažuje rozum nad srdcem. V USA je ročně ubito mnoho žen, u nás taky.
Kdo by měl srdce a svědomí, nemohl by napsat takový článek. To může jen necitlivý "rozum" - robot. Lidské ego.
U indiánských kmenů, než byly vyvražděny, byly brány všichni jedinci za rovnoprávné - muži i ženy. Sex byl přirozenou a hezkou součástí života.
Než do toho vstoupila církev se svou teorií prvotního hříchu.
Myslím, že tyto důsledky - očerňování sexu vedoucí k jeho nepřirozenému vybíjení na slabších jedincích, kteří se nemohou bránit, podvědomé braní žen jako méněcenných, je částečně výsledkem dva tisíce let trvání "mediální kampaně", vedené "křesťanskou církví" na základě zneužití a špatného a svévolného výkladu bible, zcela v intencích lidského ega, které se vydává za Boha.
Podle mne je církev v přímém rozporu s původními křesťanskými ideály (viz upalování čarodějnic, křížové výpravy - všechno spolu souvisí)a ukradla lidem Boha s slušný způsob života.
Kdo má minimální pozorovací talent, všimne si, že faráři ukradli ženám sukně a že pedofilie v této organizaci není rozhodně náhodná.
Strašné je, že tato sekta si ještě osobuje právo na morální soudy a kázání o tom, co je správné.
 Míša (3děti) 
  • 

Re: hmmm... 

(5.4.2012 14:17:56)
Mrzí mě, že očerňujete církev, mě pomohla přežít. Jen díky Bohu a fajn lidem jsem se mohla uzdravit a hlavně získat důstojnost. Teprve skrze tyto lidi jsem poznala bezpodmínečnou lásku, pomohli mi projít mnohými fázemi, kdy jsem se učila normálně žít a fungovat. Díky například zpovědi jsem byla nucena o věcech přemýšlet, nést zodpovědnost a přiznat si, že na to sama nestařím a jít k psychologovi. Musela jsem si spoustu věcí přiznat. a osvobodilo mě to. Míša
 Honza, ženáč 27let 
  • 

Re: hmmm... 

(31.7.2017 10:28:23)
S církví mám podobnou zkušenost jako Míša. Přítomnost ve společenství věřících lidí mi hodně pomohla a znovu postavila na nohy. Nemůžu říct, že mám všechny problémy z krku, ale i v církvi lze hledat oporu.
 Jana Kmínková 
  • 

sexuální zneužití v dětství 

(9.1.2015 15:30:00)
Dobrý den,taky jsem byla v dětství znásilněna a zneužívána mým vlastním otcem.
Vzpomněla jsem si na všechno až nyní v dospělosti.pochopila jsem proč jsem již v pubertě měla reálné myšlenky na sebevraždu,trpěla bulimií a mé partnerské vztahy nebyly zrovna láskyplné.
Vše jsem raději na 35let vytěsnila z vědomé mysli.Nyní vše vyšlo najevo při úžasné psychoterapeutické metodě RUŠ a mé terapeutce Radce Bažantové.Metoda je skvělá v tom,že Vám pomuže se s danou bolavou skutečností rychle smířit a přijmout ji.odžít si staré zasunuté emoce.
nepotřebujete žádná antidepresiva a léta psychoterapie.Metoda RUŠ je rychlá a účinná.Doporučuji všem,kdo nechtějí být již obětí,ale vzít život zpět do svých rukou.S láskou Jana
kdyby někdo chtěl konzultovat:Radka Bažantová 602 371 320

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.