| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Seznamte se s Montessori

 Celkem 28 názorů.
 Klarisanek 


Montessori 

(15.10.2010 9:28:58)
Montessori je fajn, akorat nevim kde na to ma obycejny smrtelnik vzit.
 helis78 


Re: Montessori 

(15.10.2010 10:19:19)
Kolik stojí taková školka?
 kattynka a 2 čertici 


Re: Montessori 

(15.10.2010 12:19:24)
já dávala staršího v Praze. Za 3,5 h 1x týdně kolem tisícovky, 3x týdně cca 2.700. Ale určitě jsou i dražší. Pravda, že šok, co jsme zažili při přechodu do normáln byl velký. Moc mě mrzí, že se to ve státních tak neuchytilo.~a~
 Peta@Naty@Katy 


montessori v běžných školkách? 

(15.10.2010 10:24:10)
Je škoda, že alespoň některé prvky Montessori se nevyužívají v běžných státních školkách. Přitom se již o těchto "alternativních" metodách ve školách pedagogové vzdělávají.
 Vanka 


Re: montessori v běžných školkách? 

(15.10.2010 11:03:51)
Prvky montessori se ve státních školách používají, my do jedné takové chodily.
nevím jestli je pravda to co říká paní ve videu, že celek musí být úplný aby to fungovalo, ale pravda je že moje holka prvky montessori milovala jako 3letá, v předškolácích začala dělat problémy a školku začala ve finále doslova nesnášet.
 Petra, 3letý Alan 
  • 

Re: montessori v běžných školkách? 

(31.1.2011 0:51:30)
Ano, může to člověku přijít škoda, že Montessori pomůcky nejsou ve všech školkách, ale Montessori není jen o pomůckách, ale také o přístupu. Myslím,že v běžné školce by se nedostalo dítěti dostatek prostoru a tolerance k individuální práci s pomůckou, ani prostor k tomu, aby se mohlo dítě případně domluvit na spolupráci nad pomůckou. Tam se střídají řízené aktivity a volná hra.
P
 Jana 
  • 

Montessori školství je izolované 

(15.10.2010 12:00:18)
Tím mám na mysli, že není jednoduché se dostat do Montessori školky či školy, podmínkou přijetí do Montessori třídy ve škole je absolvování Montessori školky (které jsou ovšem drahé). Podmínkou přijetí do školky je např. absolvování kurzu pro matky apod. Navíc škola je placena normálně z peněz daňových poplatníků. Metoda je to dobrá, ale měla by být přístupná všem, kteří ji potřebují, což se neděje.
 Marcellina, 2 dcery 


Re: Montessori školství je izolované 

(15.10.2010 12:04:47)
Existují i státní (nebo vlastně obecní) Montessori školky.
Myslím si, že z velké míry je to na rozhodnutí ředitelky, jaký vzdělávací systém používá. Pokud u Vás seženeš školku, která by do toho chtěla jít, a budeš jim pomáhat, můžete mít Montessori státní školku.
 mája 
  • 

Re: Montessori školství je izolované 

(20.10.2010 19:00:08)
A Marcelíno opravdu jsi nic nemusela platit ?? Né každý na to má.
 Marcellina, 2 dcery 


Re: Montessori školství je izolované 

(21.10.2010 8:22:10)
V obecní školce nemusejí rodiče platit - topení, kuchyň, učitelky atd. Platí pouze školné, jako jinde. To školné je asi všude jiné.
U nás ve škole přispíváme na pomůcky a na asistentku.
 mája 
  • 

Re: Montessori školství je izolované 

(21.10.2010 11:44:07)
Takže je to jen pro některé. Každý nemůže dětem platit školné.
 Ann79 
  • 

Re: Montessori školství je izolované 

(1.12.2010 0:14:42)
Školné se platí ve všech školkách, pouze předškoláci ho platit nemusejí. Běžné školné je 600 kč měsíčně + stravné, u nás jedna Montessori školka je (jsem z Prahy 12) a platí se tam to samé, co v každé jiné statní školce. Možná sem tam nějaké pomůcky navíc - to nevím, nezajímala jsem se o to, ale to mi platíme taky na divadýlka, nebo mají mít z domova občas nějaké věci ke tvoření - třeba bramboru, kelímek od jogurtu a pod.



PS:děkuji za tato videa, je prima se přiblížit k této metodě, mít inspiraci na to jak trochu jinak zabavit děti a něco je při tom naučit.
 Klára + batole 


ŠKOLKA a STÁTNÍ ŠKOLA V PRAZE 

(16.10.2010 23:24:33)
Dobrý den,
školky jsou drahé, bohužel na většinu těch, co nově vznikají, stát ani město nepřispívá.
Ta návaznost ze školky na školu je dost potřebná, má to svoje opodstatnění (je to úplně jiný přístup, způsob práce, kdyby se to měli učit všichni prvňáčci, kterých je leckde třeba 25, nebyl by čas na nic jiného), ale třeba v Podolí vznikly pracovny pro rodiče s dětmi různého věku + pracovna pro předškoláky a prvňáky, je 1x týdně a když jí dítě pravidelně navštěvuje, stačí to jako příprava pro přijetí na ZŠ (tudíž do ní můžou chodit děti z "normální" třídy škol či školek a je to finančně dostupnější).
Základní škola bude státní a rodiče budou na její chod přispívat každý měsíc jen částečně (na finančně náročné pomůcky, asistentku). Od září 2011/12 se otevře první třída (která by měla sdružovat prvňáčky + druháky) a následně další tak, aby pokryla docházku prvního stupně ZŠ.
 prvok 


Re: Montessori školství je izolované 

(20.10.2010 19:48:08)
Nevim jak v Praze, ale v Brně je Montessori nejlevnější soukromá školka. To, že mamky musí před nástupem jít na kurz beru rozhodně jako plus, protože to má být určené lidem, kteří se zajímají zrovna o tuto pedagogiku a chtějí s dětmi pracovat v podobném duchu i doma a tak. Jinak já jsem s přístupem k dětem moc spokojená.

M.
 Petra 
  • 

Re: Montessori školství je izolované 

(31.1.2011 1:06:32)
Dobrý den, můžete mi napsat, o jakou školku jde?Děkuji, P
 Marcellina, 2 dcery 


Dotaz pro autorku 

(15.10.2010 12:01:42)
Dobrý den,

vy chystáte v létě v Praze kurz AMI?? Mohla bych se o tom dozvědět něco víc?

Jinak video je hezké. Jenom bych na Vašem místě pro příště zkusila pohovořit s kameramanem. Když měl být záběr na pomůcky na polici, byla vidět jenom cedule na zdi a nebylo vůbec vidět, co v těch policích máte.

Přeji hezký den a hodně úspěchů ve vaší práci.
 Misa W. 


Re: Dotaz pro autorku 

(15.10.2010 13:48:15)
Milá Marcellino, děkuji:-)
AMI kurz, pokud vše dobře dopadne by měl být realizován od srpna 2011, sledujte prosím naše webové stránky, tam se věe brzy dozvíte.
Co se týče pomůcek v policích, pokud by vás to blíže zajímalo, přijďte se k námm podívat, pokud jste z Prahy, popř. mohu poslat nějaké fotografie.
Zdravím!
 Dobra1 


Není někdy rozvoj jednostranný? 

(15.10.2010 15:30:46)
Zarazily mě dvě věci:

1) Dítě si vždy volí, co chce dělat a jak dlouho to chce dělat. Co když opakovaně volí stejný okruh činností a jiným se vyhýbá? Snažíte se ho nějak motivovat i k něčemu jinému nebo se to neřeší? A co potom ve škole? Když se dítě nechce něco učit, tak nemusí? Nebo jsou nějaká pravidla pro určité minimum času a zájmu o nějaký předmět a zbytek individuálně? Tedy - všichni zvládnou určitý základ a následně se každý nadstavbově rozvíjí tam, kde chce?

2) Říkáte, že to není individualistická výchova, ale pokud dítě nechce, tak do spolupráce s druhými nemusí vstupovat. Pokud je někdo silný individualista, může ho to vést k tomu, že spolupracovat s druhými nemusí skoro nikdy. A to mi přijde špatné. Vždyť důležité je i umět nabídnout pomoc a spolupráci, kterou někdo druhý potřebuje, i tehdy, když se mi do toho nechce. A současně by se člověk měl učit o pomoc a spolupráci požádat a ne dělat vše sám jen proto,že nedokáže vždy zhodnotit hranice toho, co opravdu zvládne sám a dělat věci až "na doraz". Myslím, že stím má spoustu lidí problém i tak.
 Misa W. 


Re: Není někdy rozvoj jednostranný? 

(16.10.2010 21:22:32)
Milá Dobri, chápu, že vás takové věci napadají, ale je ti opravdu z důvodu toho, že člověk ví o té metodě tak málo. Těžko všechny principy a vše o metodě vysvětlit v 10 minutách:-)
Dítě si vybírá samo činnost, která ho baví, protože respektujeme tzv. senzitivní fáze (ráda bych vysvětlila více, ale to by se sem asi nevešlo:-))
Individualisté se jistě najdou všude, i zde, ale pracujeme s dětmi hodně v projektech, kde je zapotřebí každého jedince, pokud by se děti neuměly vzájemně respektovat a naslouchat si, těžko by nějaký projekt vznikl. Dále nám k učení sociápních vztahů a vzájemné komunikaci a spolupráci pomáhá tzv. elipsa, něco jako komunitní kruh, ale mimoto má další využití.
Kdyby vás zajímalo více, doporučuji nějaké materiály k pročtení zde:
http://www.rcandilek.cz/sekce.aspx?id=42
 Klára + batole 


ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY 

(16.10.2010 23:53:11)
K těm školním povinnostem - tam je to tak, že každé dítě má na jemu přístupném místě (o tom taky Montessori je, že všechny pomůcky dětem určené jsou na jim dobře dostupných místech - což mě třeba napadlo při pohledu na Růžovou věž na skříňce ~;) ve videu ) něco jako diagram (nevím, jak přesně to nazývají), prostě tabulku se všemi "vyučovacími předměty" a podle toho, čemu se ten den věnují, to si sami do tabulky zaznamenají/odškrtnou.
Např.mají třeba 4hodiny/lekce/úkoly matematiky týdně a buď si každý den odškrtnou, kolik času jí věnovali, případně se jí mohou věnovat celé úterý a zbylé dny se věnují dalším nesplněným úkolům z diagramu ~z~.
 Misa W. 


Re: ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY 

(17.10.2010 13:33:00)
Jen pro vysvětlenou, růžová věž je nahoře na skříňce jen z toho důvodu, že místnost je multifunkční a dějí se tam i kurzy ne Montessotri - hudební , pohybové atd.
Když je Montessori kurz či školička vše je samozřejmě dole, aby k tomu děti bezpečně mohly.
Také kovové útvary jste na videu mohli vidět na komodě s matematikou, ačkoli tam nepatří, ale jinde nemáme prostě místo, když je potřebujeme odložit:-)
 Lyrix 


Obecní školka Montessori 

(19.10.2010 13:14:31)
My máme štěstí, syn chodí již 2 roky do školky Montessori v Novém Jičíně jejímž zřizovatelem je město, tudíž platíme normální školné. Jen mne mrzí, že nebude mít kde pokračovat, neboť~Rv nikde v okolí škola stejného zaměření není.
 madlenka07 


Re: Obecní školka Montessori 

(19.10.2010 19:50:15)
I my máme štěstí,v Táboře je taktéž městská školka Montessori...Bohužel její pokračování ve škole jsem tu nikde neobjevila.
 Marcellina, 2 dcery 


Re: Obecní školka Montessori 

(20.10.2010 8:14:40)
Tak s tím holky něco dělejte. :-)
Co třeba sepsat dopis (hezký, pozitivní), přidat pár podpisů (aspoň tak na A4, aby bylo jasné, že je o to zájem) a přinést ho do škol v okolí?
Možná, že ve školách nevědí, že byste něco chtěli. Možná, že nevědí, že jste ochotní jim s tím pomáhat..
 madlenka07 


Re: Obecní školka Montessori 

(20.10.2010 19:22:30)
No,tak tohle jsme už bohužel zkoušeli před pár lety.Teda ne konkrétně já,ale moje kamarádka.Ovšem pravda je,že se mezi tím změnilo vedeni radnice~g~
 maja3maja 


Re: Obecní školka Montessori 

(6.11.2010 23:13:05)
Madlenko 07, mohu se zeptat, kde v Táboře je Montessori obecní školka? Jsem odtamtud a hledám nějakou...
 Hanka 75 


dotaz pro autorku 

(29.10.2010 13:25:18)
Dobrý den,

chodím na Montes. s dvojčátky, jsem za tuto možnost velmi ráda. Nicméně mám pocit, že není v silách jednoho dospělého člověka zařídit se dvěma dvouletými dětmi, aby byla dodržena všechna pravidla. Tj. pomůcky vybrat, vzít, donést ke stolečku nebo donést na koberec, pak dojít od stolečku na vzdálené místo v mísnosti pro kobereček, vrátit se, a dítěti ukázat jak s pomůckou pracovat, dohlížet na něj a zajistit, že pomůcku opět uklidí. Jaké zvolit priority, když mám na starosti sama dvě děti ? Jak nejlépe postupovat ?

A doporučila byste mi nějakou literaturu, nebo příp. kurz ?

Zpracovává Montessori metoda nějak problematiku vícečat ?

Děkuji za odpověď
 3 sobíci 
  • 

Montessori 

(3.12.2010 19:00:02)
Líbí se mi názor uplatňování montessori podag. ve školkách "klasických".
My jsme měli štěstí, takovou školku jsme našli :-), ale je v Brně, mrkněte na www.creativekids.cz

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.