| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Obrana proti "černé magii"

 Celkem 555 názorů.
 Nika89 


Já byla spokojená 

(1.10.2010 8:23:36)
Ovšem až při druhém porodu v jiné porodnici. Vybrala jsem si Havlíčkův Brod, i když to je hodina cesty pokud není provoz. Líp jsem si opravdu nemohla vybrat.
 HájaÁja 
  • 

Re: Já byla spokojená 

(1.10.2010 9:21:35)
Souhlasím, mám to taky tak. Je super, když se s personálen nemusíš dohadovat.
Škoda že jsem nebyla víc poučená před 1. porodem. Pěkný článek.
 arsiela, 


raději se domluvit předem 

(1.10.2010 8:45:46)
Myslím,že v některých bodech je lepší domluvit se předem,jestli je daná porodnice schopna mi to co chci poskytnout.Nedovedu si představit,že během porodu budu diskutovat o tom,jestli smím rodit v jiné poloze než na lůžku(někde to třeba fakt nejde).Navíc mě osobně když je blbě tak stěží zvládnu komunikovat asertivně.Ale je to jen můj názor.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: raději se domluvit předem 

(1.10.2010 9:55:16)
arsielo, řekni mi, kde NEJDE rodit vkleče na zemi. Podlahu mají snad všude ne? ;)
 Eliška Junková 


Re: raději se domluvit předem 

(3.10.2010 14:11:09)
no, třeba v brně u milosrdných to teda nešlo.... ~Rv ~Rv ~Rv
 zuzini 


Re: raději se domluvit předem 

(1.10.2010 12:44:05)
Jak nejde? Prosím vysvětlení
 Veveruše 


Re: raději se domluvit předem 

(1.10.2010 21:18:28)
No, to já jsem se předem domluvila, a pak mi lékařka, kterou jsem samozřejmě u porodu viděla poprvé, řekla ironicky, že můžu rodit třeba na hlavě a pak mě stejně postupně vypoklonkovala na kozu:-(
V dané porodnici porod přirozený je, ale jen s jedním doktorem a za tučný úplatek:-( Než platit doktora za to, že mi nebude dávat léky a nechá mě být, tak jsem podruhé radši rodila doma s porodní asistentkou. Vrchlabí bylo bohužel (nebo v mém případě možná i bohudík:-) zavřené.
 Klarisanek 


To jsem se nasmala 

(1.10.2010 8:57:52)
Teda kdyz jsem si tak procitala ten dialog, to jsem se nasmala. To byl ale otravny personal a to byla teda asertivni matka. ~t~~t~~t~ Ze bych se to nabiflovala nazpamet, kdyz me to zanedlouho ceka?
 metty, 3 kluci 


Re: To jsem se nasmala 

(1.10.2010 10:01:35)
Biflovat se to nazpamět je zbytečný, já jsem byla vždycky při porodu tak unavená a zblblá, že bych si nevzpoměla ani na jednu z popsaných vět, maximálně jsem se vzmohla na kývnutí nebo zavrtění hlavou. ~t~
 susu 
  • 

šíření paniky 

(1.10.2010 8:58:30)
Nejdůležitější je, co nejvíc maminku zblbnout, že jí i jejímu miminku chtějí zdravotníci co nejvíc ublížit, tak na mě působí tento článek.
S polovinou věcí tam uváděných jsem se vůbec nesetkala a část z nich mi pro změnu přijde rozumná a ničím neubližujíci.

Ach jo, jako černá magie mi přijde duch tohoto článku.
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: šíření paniky 

(1.10.2010 9:30:56)
Praha - Apolinář - skoro všechno, co je v článku, tam dělají.

Papíry při příjmu (dvakrát stejné otázky), holení, klystýr, porod vleže, oxytocin automaticky, píchnutí vody, kanyla v ruce, odnesení novorozence.

Fakt je, že při druhém porodu mi voda praskla sama, klystýr se nestihl, takže jsem se při porodu posr... (nic moc zážitek), kanyla se ucpala, takže oxytocin nedokapal a miminko jsme dostala hned na břicho, ale jen proto, že jsem ječela, že určitě nedýchá (dýchal, ale dost mizerně). Takže čistě náhodou jsem rodila tak nějak napůl přirozeně.

Souhlas s nástřihem se podepisuje ještě v poradně.

Mě spíš zajímá, jak by se mělo správně postupovat, aby byla spokojenost a jakási právní jistota na obou stranách. Příklad - nástřih. Matka ho nechce, pak se roztrhne až do konečníku a bude žalovat nemocnici. Jak by to mělo probíhat správně - nastřihneme vás, hrozí velké natržení, podepište nám souhlas, nechci nastřihnout, podepište nám, že nesouhlasíte. Stíhá se to?



 susu 
  • 

Re: šíření paniky 

(1.10.2010 9:33:10)
proto je fajn, že se souhlas či nesouhlas s nástřihem podepisuje už v poradně.
 Markéta, kluci 8 a 2 
  • 

Re: šíření paniky 

(1.10.2010 9:38:40)
Vidíš, to mi právě přijde děsný.
 susu 
  • 

Re: šíření paniky 

(1.10.2010 9:41:02)
Proč? Aspoň je předem jasno.
 Bertina 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 9:49:24)
Jak můžu podepsat v poradně souhlas s nástřihem, když nevím, jak se bude porod vyvíjet?
Mně při prvním porodu nastřihli automaticky, hojilo se to půl roku, tři měsíce po porodu jsem si POPRVÉ sedla na židli, a to velmi opatrně.
Při druhém porodu jsem se domluvila (během porodu), že kdyby to šlo, prosila bych nestříhat, jen kdyby hrozilo natržení. Vyšli mi vstříc (pravda, byla jsem již poučena a zaplatila si konkrétního porodníka k porodu), natrhla jsem se na 1 malý steh a hned po porodu jsem chodila, seděla, bez potíží vstávala z postele, no prostě nevyřadilo mě to na dlouhé týdny z normálního provozu, narozdíl od prvního porodu s preventivním nástřihem až bůhvíkam.
 Insula 


Re: šíření paniky 

(2.10.2010 23:28:20)
Kamarádka to měla přesně naopak. Poprvé jí nastřihli a všechno v pohodě. Podruhé jí doktorka říkala, že bude mít malé dítě (je fakt, že zezadu nevypadala ani jako těhotná a bříško jako hrášek) a že jí stříhat nebude. Kluk měl ke třem a půl kilům, kamarádka se roztrhla a pak říkala, že zlatý nástřih. Tohle natrhnutí cítila ještě několik let po porodu při změně počasí nebo při sexu. Takže se vůbec dá těžko odhadnout, co je pro koho lepší. ~;)
 maw 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 19:30:42)
Takže Ti ho automaticky udělaj, protože jsi podepsala.
 Insula 


Re: šíření paniky 

(2.10.2010 23:25:41)
Podle mě při porodu není nikdy nic předem jasno. ~d~
 Žžena 


Re: šíření paniky 

(2.10.2010 23:57:15)
Zvláštní.
Já vidím několik naprosto jasných věcí.
Když jde všechno samo tak jak má, není nic nepředloženého na požadavku "radši ten proces nenarušovat".
Když jsou dítě a matka v pořádku, není důvod jim bránit v tom, aby byli spolu (no a některým z nás přijde dokonce vhodné - svatá prostoto - aby měla matka možnost maximálního kontaktu i s dítětem, které v pořádku není... protože nemocné nebo nedejbože umírající dítě potřebuje mámu ještě víc než to zdravé).
Ten, kdo nese zodpovědnost za své tělo, je rodička. Za dítě matka (otec).
To jsou věci, které jsou prostě jasné a není to nic proti ničemu, ať se porod vyvine jakkoli. Když se něco pokazí, je jasné, že se to musí řešit. Ne dřív. Když dítě má problém, je jasné, že se to musí řešit. Když nemá, není důvod. Atd.

Jasně, kdo k současné rutině žádné připomínky či požadavky nemá, ten porodnici prostě normálně absolvuje, za odměnu dostane domů to miminko a je spokojenej. Ale prosím, netvrďte, že žádná ženská, zejména prvorodička, nemůže vědět, co vlastně chce. To není pravda.
Porodní plán není plán toho, jak porod bude určitě probíhat. Ale jsou to skutečně vyjádřené věci, co jsou pro rodičku důležité a je to popis řešení situací, ke kterým může (nebo nemusí) dojít.
 sarmi 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 9:39:26)
melo by se postupovat tak, jak to autorka pise v clanku - matka je svepravna osoba, pokud nechce nastrih a pak se osklive potrha, nese za to odpovednost jen ona sama a zlobit se muze jen sama na sebe. pokud si preje odejit v zapeti po porodu a pak se "neco" prihodi, opet je to na jeji zodpovednosti. je to logicke.
zalovat lekare za neco co neudelal, pokud jste to dopredu nechtela je zvlastni. znate vubec nekoho, kdo to udelal? me to prijde jako fama ala cerna sanitka...












 Markéta, kluci 8 a 2 
  • 

Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:25:17)
Myslím, že to tak jednoduché není. Pokud existuje nějaký vnitřní postup v nemocnici, který musí lékaři tam působící dodržovat, jeho porušení je pro lékaře asi problém. Čili, pokud nemocnice požaduje, aby lékař při porodu rutinně podával oxytocin, musí asi lékař oxytocin podávat, jinak poruší vnitřní předpis nemocnice. Pokud si to matka nepřeje (a nutit ji k tomu asi nemůže) pak bych očekávala něco na papíře.

Pak určitě taky existují doporučení profesních organizací, lékařské komory a bůhví čeho všeho, kterými jsou jejich členové povinni se řídit, jinak se vystavují riziku postihu ze strany profesní organizace (si myslím já).

Prostě mi nepřijde tak jednoduché pro lékaře řídit se pouze přáním matky.

Jak je to s žalobami na porodníky nevím.
 Pawlla 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:32:28)
. Čili, pokud nemocnice požaduje, aby lékař při porodu rutinně podával oxytocin, musí asi lékař oxytocin podávat, jinak poruší vnitřní předpis nemocnice.


No to je pěkná blbost,tohle si žádná nemocnice nemůže dát do vnitřního řádu,oxytocin se podává vždy s nějakým odůvodněním.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:38:07)
Pawlo, dát to tam může, ale ty to nemusíš přijmout. Oni se zavazují jen ti ho povinně nabídnout. Ty k ničemu zavázána nejsi.
 Pawlla 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:43:46)
No a ano nabídnout,ale nemůžou si tam dát,že ho vždy podají,to je rozdíl.
 Markéta, kluci 8 a 2 
  • 

Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:39:45)
Nemám tušení, jak je to s oxytocinem. Ze zkušeností od Apolináře bych skoro řekla, že tedy nějakou tu indikaci bude mít asi tak sto procent rodících matek. Alespoň mě nikdo nevysvětloval, proč mi ho dávají.

Svým příspěvkem jsem chtěla vyjádřit to, že nemocnice má svoje vnitřní předpisy, kterými se lékaři musí řídit a pokud odporují přání matky, mělo by to být zdokumentováno. Je mi líto, že se mi to nepodařilo.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:37:09)
Markéto, od toho je informovaný souhlas/nesouhlas. Oni jsou povinni ti ten zákrok nabídnout, ale nemohou ti ho vnutit (výjimka: zákrok je přímo zachraňující život). To samé platí u dětí, rozhoduješ O VŠEM, co s ním udělají, kromě zákroku bezprostředně ohrožujících život. Pokud chtějí býát krytí, musí si vyžídat tvoje stanovisko a nejlépe ho písemně zaznamenat, nebo alespoň se svědkem ústně vyžádat.

Krom toho, a to málokdo ví, bohužel: jakýkoli pžedem daný souhlas můžeš VŽDY, i ústně, odvolat. Takže i kdybys předem souhlasila s nástřihem, vždy můžeš říct, že NE a oni jsou povinni to respektovat (bohužel to často také nevědí).
 Markéta, kluci 8 a 2 
  • 

Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:43:45)
Jistě, to je určitě správný postup, který se ale nepoužívá. Většina matek dává možná souhlas, informovaný stěží.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:48:44)
Ano, a pokud se proti nesprávnému postupu ohradím, tak se rozhodně nepovažuju za kverulanta.
 maw 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 19:33:25)
Závazný je zákon, vnitřní předpisy organizace mě vůbec nezajímají. Nezajímají mně na sociálce, nezajímají mě na finančáku, nezajímají mě na katastru, nikde. Prostě to bude tak, jak říká zákon a zákon říká, že mám právo odmítnout lékařskou péči a zákon říká, že za dítě jsou zodpovědní rodiče. Zákon, ba Ústava říká, že nikdo nemůže být pronásledován za svou víru, a jestliže víra někoho je, že oxytocin mu škodí, nemá nikdo právo mu ho cpát. Nejedná se o TBC a případ veřejného ohrožení - s těma se ostatně zachází líp.
 Panímáma 
  • 

Re: nástřih ha ha 

(4.10.2010 20:59:22)
A další konina je, že až žena pozná, že je třeba udělat nástřih, tak o něj poprosí.... A jak to prosím pozná??? To si vidí mezi nohy zrcadlovou soustavou? Většinou je to mžik a než se rodička naděje, může být dorvaná až běda. I pár let po porodu si dokážu přímo fyzicky vzpomenout na pocit, když mi praskala kůže. Brrr! Na prosby nebyl čas, pokud si pamatuju. Rupne to při tlačení, kdy člověk o sobě ani pomalu neví a na prosby a duchaplné dialogy s porodníkem není čas ani pomyšlení.
 withep 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 12:26:47)
V Motole to samé + ještě něco navíc. Jenže já už byla totálně otrávená a unavená, kdeže asertivní, na to nejdůležitější (nechat dotepat pupečník, bonding) už nebylo ani času ani sil ~n~. Byla jsem prostě strašně naivní, zpětně je mi líto, že jsem tehdy takovýchle článků o tom, jak vypadá praxe v českých porodnicích, nečetla víc. Buď bych byla lépe připravena nebo raději rovnou zůstala doma.
 Insula 


výkaly při porodu 

(2.10.2010 23:24:07)
To jsi mě dost překvapila. Četla jsem dost názorů od zdravotních sester, které tvrdily, že za svojí dlouholetou praxi (mnohdy i 20 let) se nesetkaly s rodičkou, která se při porodu pokálela a to i v případě, že se klystýr nestihl. ~;) Samozřejmě to bylo od zastánkyň nových způsobů. Od těch ostatních jsem slyšela názor přesně opačný. ~;) Jak se má potom člověk rozhodnout, to teda fakt nevím. ~d~~:-D
 olga, 2 děti  
  • 

Re: výkaly při porodu 

(3.10.2010 21:00:04)
Tak já mohu potvrdit, že u prvního dítěte se klistýr nestihl, jak jsem jela najednou rychle na sál, ale před vlastním porodem jsem se stihla pokálet a pomočit, zadržet to rozhodně nešlo :-(.
Jinak nástřih jsem měla u obou dětí, tak deset stehů (syn 4,19 kg, dcera 3,80 kg), poprvé jsem si pořádně nesedla týden a podruhé jsem za tři dny byla v pohodě. On taky nebyl čas na to myslet, protože jen, co jsem přišla z porodnice a opatrně si sedla, skočil mi na klín plnou vahou syn :-).
Ono je hezké mít plán, co chci a co nechci, ale při kontrakcích při vyvolávaném porodu jsem moc neměla náladu o tom přemýšlet.
 satty 


Re: šíření paniky 

(6.10.2010 20:07:29)
Já tedy nevím kdo kdy rodil a kde, ale já rodila je to tři roky a v Podolí, nikdo mi nechtěl dělat klystýr, ani oholit, papíry jsme vyřídili poměrně rychle protože většina se vyplňovala při registraci a při příjmu. Mohla jsem stát i ležet a to že mi píchnou kanilu mě fakt teda nedrásá, celkem chápu, že doktorka občas musí vidět, takže poloha v kleče na zemi je k tomu nevhodná. Mohla jsem pít a na jídlo jsem fakt neměla ani pomyšlení. A nástřih také nechávám na lékařích, v Podolí to dělají pokud je to nezbytné, lékařka myslím dokáže tuto věc posoudit. Co se týká léků, tak mi nic bez vysvětlení nedali. glukózu Dítko nechávají, ale my jsme se šli ohřát to inkubátoru, takže tak. Hned mi pomohli do sprchy, donesli jídlo a pití a stále jsem měla u sebe porodní asistentku. Já byla maximalně spokojená, přístup byl normální a profesionální, což nemůžu říct o oddělení šestinedělí.
 Katka +3 


Re: šíření paniky 

(1.10.2010 10:04:49)
Jilemnice 2007, kromě kanyly všechno.
 Janah + 2 prcci 
  • 

Re: šíření paniky 

(2.10.2010 20:44:29)
Jilemnice 2007 a 2008: ani náhodou ne všechno. Stačilo jen říct, co chci a co ne. Snad kromě kozy, kde jsem si polohu upravila jen mírně (nohy dolů, abych mohla tlačit od nohou) - z požadavku na jinou polohu byli dost nešťastní a já jim nakonec vyhověla. Po dvou porodech za nejdůležitější považuju nikolivě porod sám (při tom je rodička beztak soustředěná hlavně sama na sebe a že je placenta venku hned? Jéžiš, hurá!), ale hlavně chování sestřiček po porodu. A to je v Jilemnici bezvadné, nikdo dítě neodnáší, žádný dohřívání v inkubátoru, prostě byli prckové se mnou, i když se šmouhama od krve.

Ten článek mi opravdu přijde trochu zastrašující, hlavně pro maminky, které porod teprve čeká. Popravdě, poprvé je to takový mazec, že nějaký oxitocin po porodu je to poslední, co řešíte...
 Žžena 


Re: šíření paniky 

(2.10.2010 21:02:39)
Já jsem při prvním porodu oxytocin po porodu tedy řešila. Stejně tak mnohé ostatní věci. Věděla jsem do čeho jdu i napoprvé.
 Janah + 2 prcci 
  • 

Re: šíření paniky 

(8.10.2010 0:17:01)
Jo, kočko, to je právě ono, při prvním porodu to děsně řešíš,, abys pak zjistila, že řešíš totální zbytečnosti. Neb při druhým porodu, i když může být zase fajný, ti dojde, že porodit dítě není sranda a doktoři tyhle srandy mají každý den. Ne každý děcko jde mamince samo, víš? A oni prostě musí vědět, co se děje...

Ale! Každý narozený dítě má právo být u svojí mámy! Tak mi jen vystvětlete, že v tý mojí oblíbemý Jilemnici mi děti mrskly hnedle a někomu je vzali na novorozenecký, jak je to možný?
 myš 
  • 

Re: šíření paniky 

(2.10.2010 22:06:43)
JanaH
asi jsi rodila v jiné Jilemnici než já :-) Jilemnice 2007 a 2010. Pokaždé dítě odnešeno na novorozenecké. Poprvé ho rychla zabalili a přiložili asi tak na minutu v jiné místnosti, pak odnešeno neznámo kam bez informací. Možná i proto jsem měla takové problémy s kojením a nástupem laktace, kdo ví.
Podruhé zabalili a přiložili skoro hned na sále a pak jsme si pobyli spolu (měla jsem i v por. plánu nikam neodnášet dítě), což bylo super, ale pak že ho jen rychle vykoupou. Tak jsem svolila s tím, že chci dítě hned nato přinést na pokoj, no a kdepak zase skončilo, na oblíbeném novorozeneckém. Je fakt, že když jsem si pak šla o ně žádat, tak je vydaly, nebylo třeba se asertivně rvát :-), ale tyhle tanečky mi přišly tak zbytečné....Jinak si na chování sester taky nemohu stěžovat, všechny jsou ochotné, milé atak, ale jedou konzervativní zajetou rutinu, coýž mi na Jilemnici vadí.

To je podle mě taková klasika českých porodnic, je to jak ruská ruleta, záleží koho zrovna vyfasujete, není žádná jistota, že to proběhne, jak si člověk třeba i předem dohodně....


 Evilein69 


Re: šíření paniky 

(4.10.2010 22:51:44)
Jak to že u nás v CZ odnášejí maminkám miminka? Já jsem v Lucembursku a tady se tím porodnice pyšní, že je "přátelská" k maminkám a miminkům a že je miminko pořád s mámou. Můj František se narodil nakonec císařem, takže jsem byla jeden den celkem mimo ale měla jsem ho pořád vedle sebe.
 Janah + 2 prcci 
  • 

Re: šíření paniky 

(8.10.2010 0:04:24)
Jéžiš, kočko, tak to fakt asi mluvíme o jiný Jilemnici! Dokonce i poprvý, jako nezkušemej 25letej králík jsem dostala Johanku hnedka na břicho a po otření nejhoršího šlemu do ruky. Fanda, kterej šel po roce, ale to už jsem byla "znalá", byl na tom úplně stejně, jen jsem korigovala nějaký maličkosti, který mi předtím neseděly. Ale fakt maličkosti. Jinak jsem měla miminka pořád u sebe, od porodu navždycky, eh...
 ANNAHAM 


Re: šíření paniky 

(4.10.2010 13:26:09)
Souhlasím.Ten článek vychází z předpokladu, že nepřátelský personál se snaží vnutit rozumné a dokonale informované rodičce ( která i v porodních bolestech je chytřejší a dělá lepší rozhodnutí než ti hloupí doktoři a sestry) jakési podivné zvyklosti a úkony, které ani vůbec nejsou nutné. Zřejmě z nedostatku jiné zábavy se snaží (ti nepřející hlupáci) dítě prohlížet, ošetřovat, koupat atd. a dokonce ho i strkat do drahého inkubátoru třeba proto, aby mu zachránili život, ačkoliv jeho matka po prodělaném porodu to všechno umí a zvládne nejlíp.Dost ironie. Je to směšné. Není pravdou, že zodpovědnost je zcela na rodičích a nikoliv na porodnících a neonatal. lékařích. Taková sebevědomá matka, která v článku má tak "hezké" asertivní odpovědi by dle mne na 100% žalovala celou nemocnici, kdyby např. dítě v ohrožení života nechali jí v náručí umřít, protože se o něj "nejlíp postará matka" místo toho, aby jí ho odebrali aprovedli vše potřebné pro jeho záchranu.Děkuji všem porodníkům za to, že vykonávají své těžké povolání i přesto, že se při něm potkávají s tak sebevědomými a "asertivními" matkami. Jsem matka 2 dětí a nepracuji ve zdravotnictví.
 chikamichi 


Re: šíření paniky 

(4.10.2010 16:47:38)
jinak foto přenošeného vypaseného dítěte, které se téměř do inkubátoru nevejde mohu dodat, nevím proč tam byl já v tu dobu ještě spala a manžel neměl tu sílu sestřičce vyrvat z náručí, ale předpokládám, že ho tam jenom šoupli a hned vyndali, protože proč by tam byl, jestli to bylo jen z toho důvodu, aby to vyúčtovali pojišťovně, tak mi to nevadí, raději budu, když ty peníze bude mít k dispozici porodnice než zdravotní pojišťovna, a určitě nic urgentně nepotřeboval, protože v tom inkubátoru jenom leží a nikdo okolo, to že měl manžel položit foťák a z toho inkubátoru ho vyndat je fakt, ale doufám, že po prvních fotkách to udělal...
 ANNAHAM 


Re: šíření paniky 

(5.10.2010 9:56:28)
Nejsem zdravotník ale vím, že indikací pro umístění dítěte do inkubátoru není přece jenom nízká porodní váha, ale i např. špatná termoregulace, potíže s dýcháním atd., atd. To si fakt myslíte, že někdo rozhodne pro umístění do inkubátoru jenom tak svévolně?Hrozně mě to štve, když někdo pořád podezírá zdravotníky z nějakých divných a ničím nepodložených praktik místo toho aby připustil, že dělají to, co považují za nutné a nejlepší i když s tím budou mít mnohem víc práce a ještě budou muset bojovat s nepochopením na straně rodičů či pacientů. Což takhle připustit, že umístění vašeho dítěte bylo přece jenom k něčemu, ačkoliv dítě bylo "vypasené"?~;~q~
 chikamichi 


Re: šíření paniky 

(5.10.2010 10:42:23)
nevím proč by moje dítě bylo podchlazené, když ho vytáhli z břicha a obratem dali do inkubátoru a s dýcháním problém neměl,
 Žžena 


Re: šíření paniky 

(5.10.2010 10:47:00)
Annaham,
tak to by ses divila, na mnoha pracovištích je stále ještě indikací k strčení do inkubátoru prostý fakt, že se to dítě narodilo. Prostě se dávají (aspoň "prohřát" na pár hodin po porodu) všichni novorozenci.
 kili 
  • 

Re: šíření paniky 

(5.10.2010 18:00:53)
to si ale více vymýšlíte, než skutečně víte, že.
 Žžena 


Re: šíření paniky 

(5.10.2010 19:28:43)
kili,
jistě, vlastní osobní zkušenost si vymýšlím.
 kili 
  • 

Re: šíření paniky 

(5.10.2010 19:44:33)
to sdělujete Vy, je to možné, ale já jsem to nesdělil. Reagoval jsem na Vaše sdělení, že ".. na mnoha pracovištích je stále ještě indikací k strčení do inkubátoru prostý fakt, že se to dítě narodilo. Prostě se dávají (aspoň "prohřát" na pár hodin po porodu) všichni novorozenci. "
 Binturongg 


Re: šíření paniky 

(5.10.2010 23:14:37)
Žžena - ano, to je bohužel pravda. Jde o běžnou rutinu některých pracovišť - naštěstí už jich není moc.
Ale standard vytáhnout-podvázat-přestřihnout-umýt-změřit-zvážit-nakapat-zabalit atd. přetrvává a ještě dlouho přetrvávat bude.

Jen bych to nebrala jako osobní útok medicinmanů na rodičku s úmyslem ji psychicky rozložit na prvočinitele ~t~
 kili 
  • 

Re: šíření paniky 

(6.10.2010 6:26:50)
".. to je bohužel pravda. Jde o běžnou rutinu některých pracovišť - naštěstí už jich není moc.
Ale standard vytáhnout-podvázat-přestřihnout-umýt-změřit-zvážit-nakapat-zabalit atd. přetrvává .."

Pravda je souhlas se skutečností, ve vyjádření pak souhlasem tvrzení se skutečností. Polopravda je rafinovaným prostředkem lži. Napsat "některá pracoviště", případně "mnoho pracovišť" neznamená nic více než že tvrdící sděluje svá tušení, která předkládá jako skutečnost. Jsou lidé, kteří nemají rádi petržel. Někteří až tak, že si na ni vymýšlejí.
 Janah + 2 prcci 
  • 

Re: šíření paniky 

(8.10.2010 0:37:25)
A co je, proboha, špatnýho na tom dítě pomoci porodit - převzít - zvážit - změřit - otřít a dát mamince? Přece jsme to my, kdy se pak ptáme po přesným datu narození, nebo ne?

Respektive: to si vážně, maminky, myslíte, že pár sekund po porodu, kdy miminko je v rukou sestřičky, nechá v mrňouskovi větší trauma, než to, jak na něj jednou zařvete, ať se vám "kurňafix nehrabe v tom květináči, vždyť už jsem ti to říkala padesákrát!"

Neblázněte, ženský! Ano, miminko po porodu je vaše a ničí jiný! Má být jenom u vás a nikde jinde (pokud není nedonošený, pak máte být vy u něj...) Ale porod doktoři vedou nejlíp, jak můžou, a jestli něco nechcete, tak to, sakra, řekněte, i bez těch "slovníkovejch" vět. Za zeptání přece nic nedáte, ne?
 dalsi siritelka paniky 
  • 

Re: šíření paniky 

(12.10.2010 21:29:22)
Ano, myslime. Neni to totiz par sekund, ale vetsinou par minut, a pro dite je to prvnich par minut jeho zivota mimo delohu.
Jinak tema skvele, je vzdycky lepsi mit pripravu na komunikaci s personalem nemocnice, jen teda mi nektere repliky prisly zbytecne dlouhe a vysvetlujici. Vetsinou staci rict, ze si to nepreju, a mit po ruce otce, ktery se bude tvarit dostatecne vyhruzne, kdyz nekdo bude delat, ze to neslysel.
 Irena 
  • 

Re: šíření paniky 

(5.10.2010 22:24:29)
Úplně s tebou souhlasím, mně tyhle matky, co kolem porodu nadělají takové scény, připadají trošku labilní.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: šíření paniky 

(5.10.2010 22:29:18)
kupodivu, někdy je to dobrá prevence, jak nebýt labilní po porodu ;)
 Evilein69 


Re: šíření paniky 

(4.10.2010 22:23:20)
Prosimte co ti treba prijde rozumne a nicim neublizujici? Me pripada, ze to je celkem dobre napsany, navod jak byt asertivni a slusne a prijemne trvat na tom, co si prejes. Samozrejme, ze se /tedy doufam/ se vsim tim snad nikdo nesetkal...
 helis78 


Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 9:01:08)
Příjde mi to přitažené za vlasy, dohnané ad absurdum, zajímalo by mně, když autorka nepopírá, že často probíhá několik porodů najednou, tak jak by musel personál čekat, než mamince odejde placenta i několik hodin, i když je to možná přirozené, to bychom taky mohli u krvácení čekat - ono se to za 20 minut samo zastaví...
Já myslím, že při porodu by si obě strany měly vyjít maximálně vstříc - tím myslím i tu maminku. Protože nějaký systém být musí, jinak by byl chaos, to může snad posoudit každý a na druhou stranu i personál musí být ochotný udělat vyjímku nebo něco, co ničemu nevadí, změnit.
 helis78 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 9:21:54)
a ještě přidám k dobrému, to já jsem zase všechno chtěla a někdy i dvakrát, proč nevyužít všech možnosti klystýr, oholit, píchnout vodu, oxytocyn vesele do žíly,porodit na lůžku, dítě odnést a vykoupat, 2 hodiny nevidět, a první noc si vklidu pospat a jak mi bylo dobře a teď mám doma podle vás asi 4 poznamenané citové deprivánky, jelikož matce to blbý nepřišlo.~q~~2~
 Xantipa. 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 10:29:15)
Helis - jde o to, že to byla Tvoje volba, kdežto někdo to chce prostě jinak. Jak by Ti bylo, když bys chtěla klystýr - ne, to zásadně neděláme, potřebuju se vyspat, necháte si dítě u sebe - ne, vždy ho musíte mít u sebe Vy...........
A že by měl být nějaký řád? Řád na co. Snad rodička není v pozici auta ve fabrice, kde se musí dodržovat nějaké postupy. Ona je snad člověk, ne?
 helis78 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 10:37:30)
No, dítě bych si samozřejmě nechala, mně to až tak neomezovalo, ani jsem nebyla vyčerpaná, ale je fakt, že po císaři jsem prostě toho schopná nebyla.
Tím řádem jsem právě myslela řád oddělení, personálu je málo, a pokud by se čekalo u každé rodičky např. na ten mnou zmiňovaný odchod placenty, několik hodin, další rodičky by musely čekat na lůžko, lékař by asi nemohl šít poporodní poranění, prostě při běžném denním provozu toto není možné, mluvím o naší nemocnici, to by tam muselo být více lékařů a sester - takže je to vždy o penězích.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 10:38:44)
helis, na placentu se nemusí čekat na porodním lůžku ;)
 helis78 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 10:40:59)
dobrá, takže jim člověk "zaneřádí" další lůžko, to se m usí opět dezinfikovat. Nebo se u toho může chodit, aby se placenta uvolnila?~j~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 10:43:03)
No jasně! Pohyb je na oddělení líné placenty nejlepší. Taky třeba posez na záchodě docela dobře funguje.
 helis78 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 10:44:45)
ty to máš fakt naštudované, já nevím jestli jsem někdy měla línou placentu, mně vždycky kapal oxytocyn a ta masáž podbříšku tomu odchodu taky prospěla.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 10:48:02)
Jen se nebráním informacím z různých zdrojů. Pohyb, podřep je tradiční technika doporučovaná porodními asistentkami.
 janula8152 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 13:37:14)
Já teda nechápu ten povyk kvůli placentě. Já po prvním porodu prostě trochu zatlačila a byla placenta venku. A při druhém říkali netlačit a spíš čekali až vyjde, sem tam malinko jako by zatáhli-ale spíš jen tak symbolicky...mě to nebavilo čekat, tak jsem nenápadně trochu zatlačila a byla venku. Žádné infuze ani nic mi kvůli tomu nedávali..
 Jíťa25 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 15:15:30)
a tak trochu si u toho třeba vykrvácet....
 maw 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 19:40:33)
Vždy o penězích - to je pravda. Tak věz, že nemedikovaný porod je významně levnější, že je levnější porod bez nástřihu, bez šití, bez oxytocinu a dalších zásahů. Ale za každý zásah nemocnice dostane peníze od pojišťovny - a jsou to peníze nás všech, ale neslouží efektivně, jen doktorům do kapsy.
Mimochodem, porod doma je ze všeho nejlevnější, ale tomu se doktoři strašlivě brání právě proto, že by přišli o tento snadný zdroj příjmů.
Sorry, ale proč by matku jako platícího zákazníka mělo zajímat, kolik bere kdo z personálu? Copak ona - prodavačka, sekretářka, pracovnice na reklamacích - tím argumentuje ve své práci? Neměla by naopak ona argumentovat tím, že oni ty svoje platy mají z jejich a manželových peněz (pokud chodili do práce), že ona je platící klient, takže bude podle ní?

A čekání na placentu? Mladá dámo, umělé urychlování odlučování placenty vede právě k většímu krvácení, zatímco její přirozené odloučení takové komplikace provázejí vskutku ojediněle.
A pro odloučení placenty je nejlepší stimulace bradavek - tzn. přiložit dítě, než dítě odnést a pak čekat a stresovanou matku řešit během 15 min, zatímco normální bezriziková doba je 2 hodiny (ba déle).
 Janah + 2 prcci 
  • 

Re: Přitažené za vlasy 

(8.10.2010 1:05:37)
Hele,
všichni už, doufám, víme, že nechat odcházet placentu několik hodin po porodu si můžete dovolit tak akorát doma ( a tam si zase nemůžete dovolit dítě obmotaný pupeční šňůrou, tak si vyberte...)

Většina z nás absolvovala porod v porodnici s porodníky. Ejhle, páni doktoři, porodníci! Víte, třeba to fakt umí! Co myslíte? Třeba fakt ví, co dělají? Hmm?

A víme to my, matky? Víme, jak vypadá přidušené dítě s pupeční šňůrou kolem krku lezoucí porodním krčkem ven? Víme to?

Hele mám v rodině jenom jednoho doktora, ale ženský, porodníci vážně vědí, co dělají! Jen to někdy s tou péčí přehánějí... To jim pak musíte říct vy, že už chcete nechat péči o miminko na vás, hmm...
 Lucka 345 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 15:10:25)
Asi si umím představit, kdyby tam každý blekotal svá výsostná přání a nepřání, která se navíc mohou ve vteřině zcela obrátit (můj případ), kam by asi došli, když mají třeba i několik porodů současně a další se chystají. Myslím, že by z toho porodníkům brzo bouchla hlava.~t~
 maw 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 19:45:46)
Zvláštní, že jinde to jde.

Hele, a třeba ve veterinární ordinaci jde úplně všechno, co chceš, bez ohledu na to, kolik lidí/zvířat, je v čekárně. Teď seš tam Ty, tak se Ti věnujou.
A taky jim někdy přivezou 3 zmasakrovaný kousky. ;-)
 Lucka 345 


Re: Přitažené za vlasy 

(1.10.2010 23:42:44)
Hm. Znala jsem pejska, který umřel v čekárně právě proto, že se věnovali těm uvnitř ordinace... Ale to už jsme hodně daleko od tématu. ~d~
 Marta 
  • 

Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 1:15:30)
V té veterinární ordinaci rodily a za dveřma bylo dalších několik co se rodit chystalo?Kdyby to takhle fungovalo,porodilo by před dveřma příjmu do porodnice sposty žen.Když spěchá další příjem,bohužel všechno ostatní musí počkat a věnovat se jen ván personál nemůže.Bohužel je ho málo a často je na několik porodů jen jedna porodní asistentka a jeden lékař.Prostě se lidi do zdravotnictví nehrnou.Marta
 Lucka 345 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 9:14:03)
Souhlas. Proto si myslím, že je nesmysl dohadovat se s doktorem co se mi líbí a co ne, a co má dělat a co ne, když o tom houby vím. A názor, že si chci porod užít mi už přijde jako naprostá zhovadilost! (Promiňte mi to slovo.) ~a~
 Jana Nová 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 10:22:25)
Lucko, dělej, jak uznáš za vhodné. Nikdo tě přece nenutí, abys odmítla v průběhu porodu zdravotnické výkony, ačkoliv je sporné, jestli má jejich provedení smysl. Nepochybuj, nepřemýšlej, nechej se sebou klidně manipulovat. Buď pasivní, když ti to tak vyhovuje. Jiným nech laskavě svobodu o sobě a svém těle rozhodovat, jak uznají za vhodné oni. Neexistuje žádné dělení na "rozumné neprudičky" a "nerozumné prudičky" - to tak možná ve stupidních seriálech typu Ordinace v růžové zahradě. Skutečný svět je trošku složitější.
 Marta 
  • 

Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 15:26:31)
Myslim,že diskutovat by se měllo.Ale měli bychm byt schopny příjmou i názor druhé strany - zdravotníků a ne si za každou cenu trvat na svém.Ale svym předešlým přízpěvkem jsech chtěla reagovat na tu veterinu.Bouhužel u nás nefunguje 1 porod 1 porodní asistentka(alespoň většinou ne), většinou jich má na starosti víc,takže nemůžu očakávat,že se bude věnovat jen mě.Bohužel.ale tohle není vina zdravotníků.
 10.5Libik12 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 17:27:12)
Mně by zajímalo, jak by ty dialogy pokračovaly. V zásadě asi neodmítám, k čemu autorka nabádá, ovšem pokud si to jaksi rodička nacvičí doma jako scenář bez toho, aby to předjednala rp. ověřila si reakce a možnosti předem a odfrčí s tím na kliniku, je to to exibionistka, co chce u porodu urvat nějaký adrenalinek.

Je to jako by mi přišla návštěva a sdělila mi, že budeme obědvat na zemi, jelikož máme nezdravé židle a že stáhneme topení, ptž je otužilá. Mohla by mít pravdu, ale já na to jaksi nejsem ani zvědavá ani připravená.Chce-li se u mě najíst a pobýt, tak mi buď předem brnkne bez čeho se neobejde nebo si halt sedne ke stolu a vezme letní šaty.
 cizinka1 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 17:42:01)
Libik, s tim adrenalinkem souhlasim, pokud porodni plany a jejich dodrzeni neni nekde samozrejmost, je lepsi se predjednat. Dialog by spise mel mit nacviceny doprovod, kdyz jiz, spise jako pojistku proti manipulacem.

Co se tyka druhe casti tveho prispevku, tak navsteva nemocnice neni soukroma navsteva. Kdyz chces pokracovat ve sve metafore, tak v ocich zakona provest rodicce neco, co si nepreje, je jako bys svoje hoste bez jejich souhlasu svlekla, privazala k zidli a narvala do nich alkohol, ktery si neprali:) Na to asi moc zvedavi a pripraveni teda take by nebyli:)

Jestli vazne, je dve mozne reseni: spolecensky vselijak prijmout instituce a soukrome poskytovatele pece, kteri prirozeny porod umeji (myslim tim porodni domy a nezavisle PA), a pak v nemocnicich trvat na sve minimalni pravidla (jako treba KTG a cokoliv jineho), anebo umoznovat rodickam prirozeny porod v nemocnicich, a to i s tim rizikem, ze personal to neumi a na nich bude se ucit, z cehoz nutne bude vyplyvat spoustu nedorozumeni. Ja bych volila tu prvni cestu...
 10.5Libik12 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 18:57:42)
Cizinko,
ta metafora nebyla k tomu, že lze srovnat pobyt v porodnici s návštěvou, ale o tom, že požadavek na něco, byť osobně důležitého, nelze uplatnit tam, kde na to nejsou zavedení, zvyklí a připravení.
 Tante Ema 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 19:11:18)
To jo. Celá věc je ale spíš o tom, aby se naše porodnice zavedly na něco, co je v porodnicích na západ od nás cca už dvacet let zavedeno.
Doma tě vývoj oboru nemusí zajímat, protože jsi doma, kde platí tvoje pravidla, v nemocnicích sloužících veřejnosti to tak není.
 juicy 
  • 

Předjednat? 

(2.10.2010 19:16:12)
Libiku, nějak si to předjednání nedokážu představit. Asi těžko můžu při předporodní návštěvě mluvit se všemi zdravotníky, kteří se možná nachomýtnou u mého porodu, a to mám jako volat "Nestříhejte, nepíchejte, neodnášejte, já to mám domluvené s panem primářem!"?
Nehledě k tomu, že nikdy nevím, do které porodnice nakonec doputuju... (znám případ, kdy dotyčná v kontrakcích po pěti minutách uspěla až ve třetí).
Já sama jsem nikdy problém s komunikací neměla. Personál pracoval s mým porodním plánem, většinu věcí dodržel automaticky, o něčem jsme diskutovali, o něco jsem poprosila dodatečně a bylo mi vyhověno, od některých požadavků jsem ustoupila kvůli okolnostem nebo provozním možnostem. Možná jsem měla pokaždé jen štěstí, ale spíš věřím tomu, že se slušností a respektujícím přístupem se dá dosáhnout téměř všeho.
 Tante Ema 


Re: Předjednat? 

(2.10.2010 19:19:47)
KDE to bylo?? Prosíííím. Potřebuju najít místo, kde bych mohla porodit, pokud bych musela do porodnice, a jsem bezradná.
 kili 
  • 

Re: Předjednat? 

(2.10.2010 19:23:23)
" ...slušností a respektujícím přístupem se dá dosáhnout téměř všeho."

Všeho ne, ale je to jistě ten nejlepší způsob. Vaše zkušenost popírá Vaše předchozí stesky na mašinerii a kšeft. Stejně tak spokojenost neprosté většiny rodiček.
 juicy 
  • 

Nepopírá 

(2.10.2010 21:33:04)
V předchozím příspěvku jsem psala o SVÝCH zkušenostech - třeba jsem měla na personál štěstí, možná to docela umím s lidma, taky je fakt, že moje tělo rodí tak nějak mimochodem a nic pro mě není problém - takže moje celkové porodní dojmy jsou, řekněme, osm z deseti hvězdiček.
Navíc mám osobně "zmapované" jen tři porodnice.
Zkušenosti mých známých (napsání článečku předcházel menší průzkum s jakým přístupem je možno se ještě dnes v různých porodnicích napříč ČR setkat)jsou ale bohužel horší. Ani jedno prohlášení jsem si nevycucala z prstu.

A než jsem našla gynekologa, který nepůsobí jako agent firem vyrábějících farmaceutické přípravky a gynekologické "mašiny" - to mi taky trvalo...
 Tante Ema 


Re: Nepopírá 

(2.10.2010 21:35:26)
juicy, prosím, kde jsi rodila, že tam bylo možné se normálně dohodnout? Je to tajné?
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(2.10.2010 21:52:22)
Juicy, ja nechci popirat tve zkusenosti - to ze umis rodit hladce a u toho jednat (racionalne) je to vzacny dar.

Agresivni nebo nejak konfliktni rodicku neumim si predstavit, zena, ktere zalezi na svoje dite, ale nema zadny respekt pro persoal, do te nemocnice zrejme by ani nesla - neco na vyber prece ma. I presto ze osobni kouzlo, socialni postaveni, umeni formulovat jiste hraje roli, ale "slusnost a respekt" (ci jejich absence) bych nezduraznovala jako ten hlavni problem v komunikaci nebo nekomunikaci.

Z jedne strany, personal z principu jednak ma povinnost slusne a s respektem jednat se zenou, ktera je schopna i jednoslabikoveho projevu z jakychkoliv duvodu. I te, kterou pohrda kvuli jeji domnivane nebo skutecne nizke orientaci v problematice jeji zdravi: na stesti soudy daly za pravdu nepravem sterilizovanym Romkam.

A za druhe, to jiz je reakce na kiliho "spokojenost vetsiny", zeny za odmenu za svoji slusnost a respekt meli v r. 2008 83 procenta porodu vedenych s pomoci uterotoniku, 47,3 procent episiotomii, 20,9 procent cisarskych rezu (stoupajici podil, anez nejak se vylepsovaly vysledky novorozencu). Nebo tohle mely za trest??? A ze jsou spokojene? No proto, ze vetsina z nich ani nevi, ze lze to jinak, a ze stejne i lepsi vysledky jine poskytovatele pece umeji dosahnout pri trojnasobne nebo dvojnasobne nizsim pouziti techze intervenci. Jen velmi malo zen vedome si vybiraji CS na prani (budis jim to doprano, kdyz maji sve duvody). Zbytek do zbytecnych zakroku a komplikaci jsou vmanipulovano dezinformaci a neinformovanim.
 juicy 
  • 

Ano, přesně tak 

(2.10.2010 22:19:07)
Ano, Cizinko, přesně jak píšeš. Zdravotníci, kteří se na tohle poslání dali, by měli mít na zřeteli blaho pacienta na prvním místě i když je špinavý, nakažlivý nebo kvůli bolestem a stresu protivný. Bohužel to tak vždy není - a než jen doufat, že vyhraju v loterii a pánbíček mi přidělí na těžkou hodinku laskavé průvodce, volím radši pečlivou přípravu.
Je spousta takových, co si ještě po letech vyčítají, jak měly ujasněné postoje, ale v hodině H to neustály a chyběla ta správná slova, nevybavila se vhodná formulace. Pokud můj "manuál" pomůže aspoň jedné rodičce porodit podle jejích představ, stálo zato ho sepsat a čelit negativní kritice.
 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 7:14:59)
můj příspěvek byl zmínkou o spokojenosti rodiček s úrovní komunikace se zdravotníky, což bylo předmětem příspěvku, na který jsem reagoval. Překrucování mnou napsaného a podsouvání jiných významů do mých sdělení je už konstantní způsob Vašich reakcí a i kdybyste byla ve skutečnosti cizinkou, nebylo by to tím omluvitelné, neboť jde o zjevný záměr. Presentujete se tu jako natolik znalá věci, že je s podivenm, že nevybudujete nějaké zařízení, které bude poskytovat péči těhotným podle Vašeho gusta a Vašich znalostí a stane se příkladem pro ostatní.
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 10:56:27)
Zdatny ctenar pochopi, ze moje reakce byla prave na tu udajnou spokojenost rodicek s urovni komunikace.

za 1) neinformovani anebo dezinformace, pripadne zastrasujici a jednostrana prezentace rizik s zamlcenim vyhod, anebo vyzdvihnuti vyhod s umlcenim prevazejicich rizik je take soucasti KOMUNIKACE

a za 2) treba to vysoke (pres 80 procent) procento uterotonik jasne ukazuje, ze s tou komunikaci nebo spokojnosti s ni neni neco v poradku. Rodicky bud

2.a) neciti se dost bezpecne aby rodily spontanne bez vnejsi stimulace. Jejich telo rika ze nejsou spokojene, i presto ze mozek rika, ze mozna ano.
nebo
2.b) personal nema schopnost odhadnout ktera si poradi sama i presto, ze dle tabulek porod vazne, ale zena stale ma dost sil. To je veci empatie a komunikace. K nouzovym scenariem se pristupuje prilis brzo.
2.c) rodicky nemaji dostatek relevantnich informaci aby si rozhodly pro pokus pro statisticky nejbezpecnejsi metodu porodu, to jest ten prirozeny (jako metoda)
 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 11:55:47)
- I méně zdatný čtenář především pochopí, že reakce byla na příspěvek, v němž pisatelka a autorka článku sdělila právě spokojenost s komunikací, a to včetně splněných přání, vyslovených jí samotnou na fundovaném základě (na jakém jiném, když sestavila návody do článku).

- Předpoklad že spokojené rodičky jsou neznalé, desinformované, bez zájmu, je účelový a nemá oporu ve skutečnosti.

- osočovat zdravotníky z neschopnosti cosi poznat je snadné, kor když radílek péči neposkytuje a není za ni odpovědný. Je škoda, že své znalosti a dovednosti neuplatníte zmíněným již zřízením nějakého vzorového zařízení, v němž byste tam v Čechách předvedla, jak se to má dělat. Včetně té resuscitace novorozence na těle matky.
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 12:11:04)
- neni problem to chapat. Moje reakce byla na tvoje zobecneni a tvrzeni, ze autorka cosi popira.

-manipulujes a nepatricne predjimas. Ja komentuji zpusob podavani informaci od nekterych (velmi velke casti) zdravotniku, vcetne duverne znameho tveho. Mezi rodickami jsou ruzne zeny a s temi informacemi ke sve spokojnosti ci nespokojnosti pracuje ruzne. Ja nemam problem s tim, ze spokojena zena muze byt i ta, ktera po dobrem zvazeni voli epidural nebo cisar na prani. Problem mam se zdravotniky, ktere k temto zakrokum zeny dostanou nedostatencnym informovanim a intervencemi bez predchazejici konsultace a upozorneni. Dusledky jsou v statistice zrejme.

-primitivni defensivni argument. Kriticke nazory nejsou vyhrazene pro poskytovatelum pece, ale take jejich byvalym nebo potencialnim prijemcum.
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 12:21:27)
oprava:

-primitivni defensivni argument. Kriticke nazory nejsou vyhrazene pouze pro poskytovatelume pece (aby se kritizovali mezi sebou), ale take pro jejich byvale nebo potencialni prijemce pece.

A jeste jedno: to, ze dobry porodnik musi rodicku a jeji individualni rezervy odhadnout pise temer kazda porodnicka prirucka. A mluvi o tom i takovy muj neoblibenec jako Zahumensky.(viz film Porodni plan)
 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 12:41:26)
- no jistě, autorka popřela svým příkladem to, co předtím uvedla jako obecný a neustálý jev

- já se k porodnmické péči nevyjadřuji, na rozdíl od Vás respektuji, že to není můj obor a má kompetence

- Vy, cizinka, máte problém s českými zdravotníky, proč ne. Nicméně popisujete je tak, jako byste dělala nějaký seriosní průzkum (velmi velká část je co ?)
a zíískala z něj validní výsledky, kdežto skutečnost je ta, že popisujete vlastní intuice, o interpretacích ani nemluvě

- není to argument žádný, já jsem ani nenaznačil, že ona úvaha má být argumentem něčeho, pletete si pojmy
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 12:47:46)
autorka nic nepoprela, veci jsou slozitejsi nez se ti jevi.

nemam pruzkum, vidim jak se informuje v mediich a v knihach pro budouci matky (publikuji ty znamejsi a vlivnejsi, clovek si udela obrazek k cemu jsou medici a mladi lekari vedeni), ctu a slysim jak o sve informovanosti referuji zeny, vidim dusledky: tu statistiku.

Kdyz nechces "argument", tak "reakce"



 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 13:03:19)
- autorka popřela platnost svého předchozího obecného
kostatování, a to hned vlastním příkladem. Složitější se to jeví Vám.

- z novin a knih činít obrázek o velké většině, ba o tom, k čemu jsou vedeni lékaři, to příliš validní není, ale nijak mne užívání takových metod Vámi nepřekvapuje a tak ani interpretace, které spřádáte

 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 13:08:27)
- Nepoprela. Autorka ma vyjimecnou schopnost pusobit u porodu dostatecne pricetne a asertivne, a pri tom si nevycerpat a nezpusobit si komplikace. Je to obdivuhodne, nicmene spouta jinych zen maji opacne zkusenosti, ktere potvrzuji prave ty vysledky.

- ucelove jsi vypustil ty "dusledky - statistiku". To je velmi veruhodny zdroj, zvlast kdyz je od lekaru samotnych. A media je nejpusobivejsi informacni kanal, nebo ne?



 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 13:17:02)
- každý má své schopnosti, nicméně autorka tvrdila, že komunikace je obecně a neustále špatná, aby záhy uvedla příklad, že to tak obecné a neustálé není. Autorku nemám za nějak nad ostatní vyčnívající svou soběstačností a svéprávností. Předjímat, že to umí jen ona je liché.

- nic jsem nevypustil, psal jsem o interpretacích, tedy těch Vašich. Pro Vás jsou média možná tím přirozeným prostředím, které patřičně označujete jako kanál.
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 13:22:12)
Nikdo tady nepsal o vyjimecne "sebestatecnosti", ani o tom, ze je jedina, ale o tom, ze rodit a u toho vyjednavat umi malo kdo. Porod vetsinou zenu zamestnava dost, aby komunikovat celymi vetami nechtela, a dokonce i takovy pokus byva kontraproduktivni. Viz i ty zaporne reakce zde pod clankem. Nebo jsou to take vymysly?

Tak dost.
 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 13:34:32)
- umí to málokdo, umí to ona, co umí málokdo, to je vyjímečné

- ze záporných reakcí pod článkem činíte obecné závěry, vkustku vědátorství po Vašem
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 13:49:30)
No vyjimecne nemusi byt jedine a nejde rec o sebestatecnosti.

Kdyz u vas ve Vsetine rodicky byvaji behem porodu bezne rozkecane, pak se nedivim ze mate tolik SC, a take ze nektere zeny dobrovolne odezdavaji deti sestram na noc. Je to vycerpavajici vykon. Ale kdyz mas svoje zkusenosti, tak je nepopiram - byt to muze. Kdyz zena musi hodne mluvit, tak mluvi i pri porodu.

Jo, a dovysvetleni pro ty, kteri by nepochopili presto, ze nemeli schvalny zamer nechapat. Kdyz jsem psala o informovani v mediich, samozrejme jsem myslela lekarske vypovedi a vyroky jakoz i knihy psane lekarem. Jinak to by nemelo smysl, ale dalo se to prekroutit.
 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 14:04:13)
- nepsal jsem jediné, ale vyjímečné

- nepsal jsem nic o "sebestatecnosti"

- Vaše starost o rozkecanost zdejších rodiček je pitomá, starejte se o svou domovinu, když už se vydáváte za cizinku

- potvrzujete pro ostatní, že média jsou zdrojem Vašeho bádání, krom samotného potvrzení tak i dáváte najevo, že Vám nejde o věc, ale o publikum, spolek třeba přichvátá
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 14:13:18)
~a~~d~~4~
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 14:14:42)
fuj, ten treti smajl je omylem, ale prvni dva jsou pro kiliho.
 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 13:39:17)
ani já jsem nepsal o "sebestatecnosti", to ani nevím, co je
 cizinka1 


Re: Nepopírá 

(3.10.2010 13:51:14)
psal jsi o " svou soběstačností a svéprávností", a o to rec nejde.
 kili 
  • 

Re: Nepopírá 

(3.10.2010 6:54:47)
- ale popírá, druhý odstavec Vašeho článku a stejně tak Váš příspěvek popisují komunikaci zdravotníků s pacientkou jako špatnou obecně a neustále, zmínkou o jakémsi průzkumu to ještě zdůrazňujete, kdežto sama uvádíte vlastní příběh, který to nepotvrzuje a ukazuje, že vzájemná komunikace je dobrá.

- cucání z prstu nebo jadna paní povídala, to je stejné, pro měření spokojenosti jsou jiné metody a jsou užívány.

- zmínka o působen agentů firem jen zvýrazňuje pomlouvačný charakter sdělení
 juicy 
  • 

Vy jste asi opravdu z jiné planety 

(3.10.2010 16:37:40)
To, že JÁ jsem schopna po porodu třikrát s úsměvem zopakovat sestřičce "Opravdu bych si ráda miminko nechala u sebe, ne, nejsem unavená, myslím že se o něj zvládnu postarat, děkuji" ještě neznamená, že podobných tichých válek jsou schopny všechny rodičky, nebo že ve všech porodnicích je ženám automaticky nabízena nějaká volba.
Místo, abyste ze své pozice praktika věcně argumentoval, zahlcujete diskuzi demagogickým slovíčkařením.
Opravdu jste lékař? Pak nechápu, jak vám může být lhostejné, že existuje (vedle těch šťastných a spokojených)tolik žen, které mají z porodu trauma a jediným světlým bodem z celé akce je, že konečně drží v rukou vysněné děťátko.

A co se týká vaší poslední poznámky (farmaceutické a jiné firmy) - fakt nevím, jestli jste tak naivní, nebo tak čestný...
 suvis 


Re: Vy jste asi opravdu z jiné planety 

(4.10.2010 21:39:58)
No, já pracuju na záchrance, takže se mě farmaceutický průmysl opravdu nedotýká... Tolik ke zkorumpovanosti všech lékařů. Jinak se u mě při čtení článku probudila profesionální deformace - opravdu si autorka myslí, že u nutnosti akutně provést císařský řez je čas píchnou epidurál??? Viděla vůbec někdy tu činu, která se strhne ve chvíli, kdy se miminku z nějakého důvodu začne dařit natolik špatně, že je nutné císaře provést? Než začne epidurál působit, je to nějakých 20 minut. Za tu dobu by miminko v případě například přiškcení pupečníku bylo dávno mrtvé.
 juicy 
  • 

Re: Vy jste asi opravdu z jiné planety 

(4.10.2010 21:45:45)
Znovu opakuji, že jsem nikde neuváděla, že by se jednalo o akutní sekci.
 kili 
  • 

Re: Vy jste asi opravdu z jiné planety 

(4.10.2010 21:48:59)
no, hlavně slovo sekce je v daných souvislostech krajně nevhodné
 Panímáma 
  • 

Re: Předjednat? 

(4.10.2010 21:05:19)
Když jsi to měla tak v pohodě, Juicy, tak kde se v tobě vzal ten odpor ke všem porodnickým praktikám? Kamarádky povídaly??
 juicy 
  • 

Re: Předjednat? 

(4.10.2010 21:27:22)
Měla jsm to v pohodě právě proto, že jsem si o většinu věcí, na kterých mi záleželo, dokázala říct. Měla jsem i porodní plán (se základními body), se kterými zdravotníci pracovali a v jedné porodnici dokonce požádali, jestli si ho můžou založit, protože chtějí vědět, jaké jsou preference rodiček.
A ano, samozřejmě "kamarádky povídaly" a nejen kamarádky. Dělala jsem si menší průzkum, abych zjistila, jaké jsou dosud běžně prováděné praktiky v různých ústavech po celé ČR - netroufla bych si generalizovat jen na základě svých vlastních omezených zkušeností.
 Panímáma 
  • 

Re: Předjednat? 

(4.10.2010 21:36:22)
Juicy, další článek si zkus udělat na téma "Rodila jsem v pohodě", ráda ti přispěju. Narazila jsem na fajn lékaře i sestry, měla jsem štěstí. Vždycky je všechno o lidech. Pořád mi ale tvůj článek připadá jako sesbírání negativ, která existují vždy a všude (a nejen v ČR) a očerňování porodnic. I když se snažíš vyhýbat generalizování, tvůj článek přesto generalizuje. Měla jsi zvolit jinou formu, promiň.
 juicy 
  • 

Re: Předjednat? 

(4.10.2010 23:10:04)
Omlouvat se není třeba. Jak je avizováno v úvodu, článek je míněn jako malá pomoc v utříbení názorů a postojů těm, které už nějaké zklamání v porodnici zažily, nebo se ho na základě negativních referencí obávají.
Ty evidentně mezi takové rodičky nepatříš - kéž by takových žen bylo co nejvíce.
 cizinka1 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 19:20:09)
Libiku, na to vice mene jsem ti odpovedela: take si myslim, ze muze to byt obtizne, a ja bych tou cestou podruhe nesla a nepujdu (pokud teda nebudu muset ze zavaznych zdravotnich duvodu). Ale nepouzila bych slovo "nelze", protoze znam nekolika zaricích pripadu, kdyz se to take povedlo. A take si myslim, ze nekolika nemocnic zacalo menit jak svoje zvyky tak prostory take kvuli natlaku zen, ktere si to vyzaduji.

 Tante Ema 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 18:31:16)
A proto já třeba doufám, že do porodnice nebudu muset. Vím, že z těch, které mám v dosahu, svá přání nepředjednám nikde, i kdybych byla sebeponíženější prosebníček.
Dala bych asi přednost přirozenému ambu porodu v porodnici, ten ovšem neexistuje a když o něj projevíš zájem, dozvíš se akorát urážky a pohrdlivé komentáře.
Takže budu doufat, že dvě třetiny té částky, kterou bych musela zaplatit soudruhu porodníkovi za to, že mi nerozšmikne perineum (samozřejmě nedaněno), budu moct zaplatit porodní bábě, která mi bude asistovat doma.
Po dvou porodnicových porodech, přičemž u druhého jsem "nadstandartní služby" zaplatit a stejně nám to bylo houbec platné, to potřetí nerisknu. A ne cestu do Krkonoš nebo Havlbrodu si s rozjetým třetím porodem netroufám.
Kdybych do porodny musela, nevím, co si počnu, vím, že v kontrakcích žádné asertivní cvičení nedám, ani stokrát předem projednaný porodní plán mi nic nepomůže, když budu mít smůlu a natrefím na šovinisty a muž mě nezachrání, protože se bojí cizích lidí.
Je smutné nemít šanci, zvlášť když nechceš něco, co personálu přidělává práci, je to naopak, přirozený porod je úsporný a nejdražší pracovní sílu (lékaře) většinou ani nepotřeuje.
 Tante Ema 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 18:37:36)
Jo, a ještě: já zhruba i vím, jak by ty dialogy pokračovaly, protože něco podobného (tedy šlo mi jen o 1)přestřižení pupečníku po dotepání, 2)přiložení dítěte do půl hodiny po porodu, 3)ponechání dítěte se mnou, pokud budu v kondici a jeho neodnášení kamsi, NIC VÍC) jsem zkoušela dojednat před druhým porodem s vedoucím lékařem na porodním sále při prohlídce porodnice. Dozvěděla jsem se něco v tom smyslu, že jsem slabomyslná blbka papouškujícíještě slabomyslnější feministky, nicméně za jistou částku (poměrně vysokou, manžel ji tenkrát odmítl zaplatit), toto mohu mít i s tím, že mě nenastřihnou, jako bonus.
 Žžena 


Re: Přitažené za vlasy 

(2.10.2010 19:20:32)
Libiku,
jenže povaha prakticky všech těch přirozeně porodních přání není v tom, aby zdravotníci dělali (něco jiného), ale aby NEDĚLALI. Tedy nepřidává se jim práce, naopak, ubírá, žádá se, aby nedělali, vesměs nejvíc pomohou, když dají ruce za záda a nic nedělají.
Když nenastřihnou, nemusí šít. Když neodnesou matce dítě, nemusí ho koupat apod.
Tím, že se chci (a fyzicky zvládnu) o novorozence starat sama, sestře žádnou práci nepřidělávám, naopak má o dítě míň na starosti. Tak proč s tím má problém?
 ANNAHAM 


Re: Přitažené za vlasy 

(4.10.2010 13:44:06)
~:-D Konečně někdo normální~R^~R^~R^
 ANNAHAM 


Re: Přitažené za vlasy 

(4.10.2010 13:40:22)
Moje řeč. Kromě toho je opravdu nejdůležitější, aby porod proběhl pokud možno "bezbolestně" a maminka si odnesla zdravé miminko. Když při tom nenarazí na nepříjemný personál, je to bezva, ale jsou to přece jenom taky lidi a mají spoustu práce. A když je ještě nějaká nezodpovědná rodička zdržuje svými osobními požadavky a musejí jí pořád něco vysvětlovat, aby třeba sama sebe nebo dítě neohrozila,může je to vyvést z míry. Např. když je nutné rodičku přemlouvat, že nemůže odejít hned domů, protože zjistili u ní nějakou komplikaci, o které ona nemá tušení, nerozumí tomu a ohrozila by jí nebo dítě. Je to ztrátový čas, který mohl být využit lépe. Podle mně takové ženy nejsou asertivní, ale jsou to hloupé potížistky.
 chikamichi 


Re: Přitažené za vlasy 

(4.10.2010 16:35:14)
Annaham mně vůbec nešlo o to, aby porod proběhl bezbolestně, to snad ani nejde, to bych neměla děti pokud bych něco takového od porodu čekala, nemluv za mě, jen za sebe, prosím...
 chikamichi 


Re: Přitažené za vlasy 

(4.10.2010 16:41:04)
pročetla jsem celoud diskusi a nejvíc mě snad rozesmálo, že vnitřní předpisy nemocnice diktují aplikovat oxytocin ~a~ to tedy pak doporučuji aplikovat ho všem ženám, které projdou vrátnicí a jsou ve fertilním věku a všechny muže přeléčit na prostatu, to snad ani nikdo nemůže myslet vážně? to skutečně může být taková vnitřní norma? pak by bylo dobré zveřejnit všechny vnitřní předpisy nemocnice a podle toho si porodnici vybírat

článek je pěkný, ale je to teorie, takhle se přece při porodu komunikovat nedá, před porodem možná, v první době porodní možná, ale pak už ne, nebyla jsem schopná ani poslat smsku, rozplývaly se mi písmenka, natož abych asertivně komunikovala

ale velká pochvala autorce článku pečlivě vybrala všechny vzorové věty, které u porodu probíhají
 zuzini 


Re: Přitažené za vlasy 

(5.10.2010 0:19:57)
~e~ Tak na toto nemám nervy a to jsem sotva přišla.
 Jája 
  • 

Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 9:54:03)
Podle článku soudím, že co doktor - to totální blbec, který chce matce i dítěti maximálně ublížit, zatímco matka - ta jediná chytrá ne celém světě - asi sežrala i Šalamounovo hovno. Ona jediná všechno ví a všemu rozumí. Ještě by jí měly na hlavě narůst zlaté vlasy jako dědovi Vševědovi a bylo by vymalovéno.
Já se divím, že doktoři nejsou tak "báječní", aby si ke každé matce lehali na zem, protože matinka se rozhodla rodit vleže na zemi. Oni ti blbové chtějí, aby dokonce vylezla na postel! To mně teda posol bulvu, to jsou dneska móresy!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 9:58:07)
Jájo, a jak to teda je, je tam rodička kvůli doktorům nebo doktor kvůli rodičce? Rodí, pokud vím, žena, a tudíž je na okolí, aby jí to udělalo co nejpříjemnější. Ne aby matka zpříjemňovala doktorovi/sestře službu.
 sarmi 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 10:03:27)
marketo, jasne, ale to by byl ideal. pokud probiha denne nekolik porodu, ne vsechny s hladkym prubehem, nemuzes cekat, ze bude doktor stale pozitivne naladeny, plny sily a bude s tebou hodinu diskutovat o tvych potrebach...
kompromis musi byt na obou stranach, o tom se nepru.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 10:12:31)
sarmi jasně, v podtatě jde jen o to uvědomit si, že ty potřeby nejdou PROTI zdravotníkům, ale PRO matku a dítě. Zdravotníkům v podstatě nekomplikují nic kromě naučených scénářů; pokud se naučí, že těch funkčních scénářů může být víc, je prakticky vyhráno.

V podstatě leží hlavní problém v tom, že zpochybnění rutiny (koupání, ukládání do inkubátoru, odchod z porodnice) berou zdravotníci jako osobní útok.
 maw 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 19:49:28)
Proč ne? Očekávám to od úředníka v bance, od prodavačky v obchodě... Je tou součást jejich práce.
Proč hledat důvody, pro které to nejde, místo těch, pro které to jde? Když se chce, tak jde věcí...
 Ivusa-liska 


Re: Co doktor - to blbec 

(6.10.2010 13:34:31)
Moje milé dámy,
mám k tomu článku několik poznámek.1- jsem doktorka a NEJSEM blbka
2- rodila jsem 2x v Podolí a maximální spokojenost nikdo mě k ničemu nenutil, většinu věcí mi vysvětlili, event. jsem se ptala( MÁM PUSU A UMÍM MLUVITZ.
3- lékař pacientovi na úrovni, že tomu pacient rozumí mám vysvětlit, co se bude dít a jak a proč.
4- rozhodne-li se pacient epileptik, že nechce kanylu a pak má při porodu záchvat- ublíží miminu i sobě a lékař jde na tvrdo do vězení- takže kanyla není rozhodnutí matky, ale, pokud být má, být má.
5- NIKDY BYCH SI K PACIENTOVI NELEHALA, vyšetřuju ležící pacienty na posteli, při vytahování stehů se k nim maximálně shýbám a záda mě bolí. Lituju předem zfanatitzované matky, co budou nutit lékaře, aby se u nich plazili.
6-Chce-li někdo operovat doma, porod mu prováděla bána nebo opravář praček, je to jeho vůle. Měl by ale mít na mysli riziko smrti a postižení dítěte i svoje. V nemocnici křísíme do 5 minut, sanita jede minim 15 minut a to už je mozek mimo a z člověka se stane " vegeťáků- moc pěkne ukázán v Přeletu přes kukaččí hnízdo(Forman).
7- dítěti po naropzení se vyšetřuje Appgar skóre v 1,3,5, a asi 10 minutě života, pak se umyje a utře. Appgar je vyšetření barvy kůže, tonu, dýchání a dělá se u matky, to další lze odložit na několik minut, ale nedeptala bych lékaře ve službě, že MUSÍ POČKAT AŽ BUDE RODIČKA CHTÍT. Zpravidla nemá na starosti jen jednu. Totéž platí o pupečníku a odloučení lůžka. Chce-li matka čekat až 2 dny, jistě ráda počká v posteli, pod mostem, v hospodě a nemuí blokovat porodní sál.
Už jsem dost naštavaná, tak končím, ale občas jen zírám, co by lidi chtěli od doktorů. by the way, nikdy nic, co pojišťovna platila nešlo DO KAPSY, CHODÍ to managementu nemocnic.
8-Milé dámy a vy pracuje rády pátek, svátek noc a den s tím, že vaše děti hlídá ( za peníze, jak jinak) někdo, abyste slyšeli že plat ( a fakt dost malý) si zvyšuje službami ?? z hamižnosti??? Většina lékařů slouží, protože to k medicíně patří a protože lidi stůňou v pátek, svátek a oni se zavázali jim pomáhat.
9-Pokud se vám naše nemocnice nelíbí, zkuste jet do Afriky a chýše jistě uspokojí. jiný kraj, jiný mrav.
Zdraví Ivuše
 Apolena. 


Re: Co doktor - to blbec 

(6.10.2010 13:53:58)
Uf...díky bohu, že jsme zdraví. Dostat se s nemocí nebo úrazem k někomu tak arogantnímu je moje noční můra.
 sarmi 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 9:58:50)
jajo, tak tvuj prispevek je zase druhy extrem. neni ani vtipny, ani poucny, jen urazlivy. chyby se musi napravovat vzdycky na obou stranach. neni jen doktor hulvat vs. svata matka nebo bezchybny lekar vs. matka prudicka. ~a~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 10:00:11)
A v článku nevidím obvinění, že někdo chce matce nebo dítěti ubližovat. Vidím tam jen argumenty pro situace, kdy zdravotník chce udělat věci podle obvyklé rutiny a ne s respektem ke konkrétní dvojici matka-dítě.

BTW, ty s kadeřnicí nediskutuješ, jak chceš ostříhat?
 sarmi 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 10:05:25)
nechci popichovat nebo ti kontrovat, v podstate souhlasim, ALE - u kadernice nejde o zdravi...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 10:13:20)
U porodu v cca 80%-90% taky ne. Třeba konkrétně u toho odklízení mimin na šestinedělí nejde o zdraví v drtivé většině případů.
 Martina,dospělý syn 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 7:33:12)
Dámy, již dlouho pročítám vaše příspěvky a upřímně - docela z některých rostu - jestli takhle vyvádíte v restauracích, v autodílnách, se stolařem, který vám přijde vyrobit nábytek, se zedníky, kteří vám staví domy - musíte být nesmírně oblíbené! Už mám zase nutkání se jít přesvědčit, že dospělý syn skutečně existuje, musela jsem ho tedy porodit, ba i vychovat - jak jsem to jen dokázala? A máti? Skutečně mě porodila,jen tak, bez slepičárny na internetu? Porod není, nikdy nebyl a nebude nic k užívání si, jde o to, dovézt si pokud možno zdravé mimčo a navzdory krafání na babinci u vínka, neznám ženskou, která by na něj "léta vzpomínala a vyčítala si ble ble ble ". Děvčata, nebuďte tak sebestředná, fakt nejste jediné, kdo přivedl dítě na svět, stejně jako je důležitějších x let trvání manželství,než kolik stála svatba, čeká vás po porodu spousta práce při výchově, kdy můžete předvést, jaké jste hvězdy a jak bude všechno podle vás!
 Žžena 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 8:46:45)
Martino,
takže když se z jídla v restauraci pobliješ, když stolař udělá stůl jinak než jsi chtěla, zedník Ti postaví barák nakřivo, tak držíš hubu, hlavně abys nebyla za tu krafající nánu? Tak to pak jo. Vždyť co je jeden křivej barák, jedno odpoledne s břichabolem proti věčnosti.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 10:11:10)
Žžena - ona to Martina asi spíš myslela tak, že naporoučet si kdekoli a cokoli musí mít své hranice, že je rozdíl mezi přáním a buzerací, z medicínského hlediska i mezi přáním a základními anatomicko-fyziologickými znalostmi. ~:-D
 Žžena 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 10:20:52)
Binturong,
a o čem teď konkrétně mluvíš? Tady se nemluví o přáních typu mít v porodním pokoji kompletní Českou filharmonii live, nebo o přání rodit bez doktorů nedonošená čtyřčata.
Tady se jedná o neodnášení zdravého dítěte, o nestříhání bez vážného důvodu, o nepodávání oxytocinu paušálně, ale pouze když je indikace. Kde prosím tyto požadavky nějak odporují anatomicko-fyziologickým znalostem?
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 12:18:04)
Žženo - nevím, nemyslela jsem nic konkrétního, ale třeba:
Kdo lépe odhadne, kdy je třeba přistoupit na nouzová řešení porodu, který nespěje ke spontánnímu konci?

Kdo lépe odhadne, zda je nrbo není třeba být nějakou dobu na monitoru?

Kdo lépe odhadně, že bude lépe udělat císaře?

Ano, někdy je to zbytečné, ale stojí i to minimální riziko za to?
Já bych si nechala provést císaře klidně dva dny předem a na monitoru seděla klidně 24h, protože jde o mé dítě! ~d~

(a nebudeme tu, doufám, slovíčkařit o tom, že jsou monitory k ničemu ~;) )
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 12:27:30)
Binturong, tvuj prispevek vyzniva tak, jako by kontinualni monitorovani nema sva rizika (omyl, anez zlepsovalo vysledky mimin, zvysuje procento CS!)

CS ma rizika pro matku (vcetne nekolikanasobne vyssi pravdepodobnosti smrti)

rizika pro mimina jsou zrejme pri akutnim. Pri planovanym rizika kompensuji rizika vaginalniho porodu ale problemy s adaptaci, s dorozvinutim srdce, dokonce muze to mit i nasledky psychicke - neurologicke, a imunologicke.

Riziko pro budouci tehotenstvi jak pro matku tak pro dite jsou vetsi.

Tak je to na povazenou. Vse je otazkou priorit a zvazeni individualnich faktoru: psychickych, fyzickych a dostupnosti pece. Ale nikdo neni prorok, splest se smi take!
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 12:34:45)
A k tve otazce, kdo lepe odhadne: no pri chystani se na porod (volba mista, poskytovatele pece a tak), je to veci dialogu a kontrolovani zdravotniho stavu. Nazor zeny ale je moc dulezity, proto ze na nej zalezi, jestli si veri tolik, aby sla treba na vaginalni porod KP, jestli ma dobre zkusenosti se svoji schopnosti si odhadnout.

A v prubehu porodu nazor te zeny je velmi dulezity pokud neni pod vlivem leku a umele stimulace - neexistuje presnejsi nastroj nez jeji pocity. Jak pri hodnoceni stavu (strach, radost, laska, unava- to vse je dulezite), tak pri volbe polohy a zpusobu "zabaveni se".
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 15:13:25)
cizinka napsala:
A v prubehu porodu nazor te zeny je velmi dulezity pokud neni pod vlivem leku a umele stimulace - neexistuje presnejsi nastroj nez jeji pocity. Jak pri hodnoceni stavu (strach, radost, laska, unava- to vse je dulezite), tak pri volbe polohy a zpusobu "zabaveni se".

Ano, to je důležité, ale těžko zabrání matka, zvl. prvorodička, komplikacím a život ohrožujícím situacím, svými pocity a intuicí, že?

Takže to, co jsem chtěla říct bylo, že radši risknu císaře (jakože jsem musela), než zdraví a život vlastního dítěte.
Pokud hrozí komplikace a lékař uplatní jejich standardní postup, je mi opravdu egál, jestli mám ještě jiné možnosti a nebudu diskutovat, protože jde o vteřiny. Musím prostě věřit, že ví co dělá (od toho máme svobodnou volbu lékaře).
Kamarádka, která čekala dvojčata, o jedno přišla ve 32tt, druhé taktak přežilo. Kdyby nebylo všech těch zavedených postupů, popř. kdyby diskutovala o císaři a o tom, jestli bude či nebude mít na sále bobra, nežije ani jedno z dětí... ~d~
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 15:20:38)
No, Binturong, komplikacem je rozumneji branit se tim, ze zena si zaridi prostredi, kde se citi bezpecne a ma duveru k lidem a okoli (to klidne muze byt i nemocnice, nic nepodsouvam).

Instinktem a pocity nezabranim komplikaci, ale ze jeji hrozbu vicitim drive nez stroj je dost mozny. A kdyz jde o akutniho cisare, nikdo se nedohaduje - jedine v bachorkach sirenych zapsklymi zenskymi.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 15:46:56)
cizinka - tak to jsi "lepší" matka než já.
Já nevycítila nic a kdybych se měla řídit instinktem, jsme se synem mrtví oba ~d~
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:09:21)
Binturong, jak tohle muzes vedet po planovanem cisari????
Ja nejsem ani lepsi ani "lepsi". Mam jine zkusenosti s dvemi porody, jiny zdravotni stav, znam sebe a myslim ze primerene se informuji a vybiram se DR a PA, kteri dialogu se nebrani, a na otazku "jak to vite?" odpovi odbornikem odpovidajicim zpusobem.

Abys vedela, nejsem proti tvoji volbe. Muj uplne prvni vstup do Rodiny byl v obrane cisare na prani (v takove sporne situaci, kdyz indikace byly, ale bylo to na povazenou). Obrane jako prava na volbu, ne jako jedine spravne volbe.

Ale kdyz pises: "že radši risknu císaře (jakože jsem musela), než zdraví a život vlastního dítěte." je to takova manipulace, vis. To zdravi a zivot riskujes tak ci tak, otazkou je jaky svuj podil jsi schopna (dle sveho odhadu) nest. I ve pripadech, kdyz standardne doporucuje se cisar (treba po dvou CS), neni "blba" volba za jistych okolnostech zkusit to jinak. Muze to byt uspesne, jen matka musi chtit, citit se na to. Kdyz se neciti, to je v poradku, kdyz voli jinak.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:49:25)
cizinka1 - jak můžu vědět? PŘED plánovaným císařem to pochopitelně nevěděl ani doktor, ale důrazně mi ho doporučil z mnoha důvodů.
Kdybych zavile trvala na tom, že chci porodit přirozeně, asi by to bylo ok, důvody nebyly životy ohrožující, ale ani na okamžik mě nenapadlo o tom mudrovat - to byl možná ten instinkt ~t~

Později se ukázalo, že přirozený porod by velmi pravděpodobně znamenal udušení dítěte (mj. komplikace s pupečníkem) nebo jeho těžké postižení následkem porodu a i plánovaný císař byl za pět dvanáct... ~d~
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:53:26)
Binturong,

Mozna ten instinkt. Anebo mozna k tomu cisari by doslo i behem rozbehnuteho porodu. Kdybys mela opatrneho lekare, a ten ti nedal by oxytocin, to dite, kteremu porod nedela dobre, umi porod pribrzdit (tak se poznava, ze neco se deje, najednou slabne delozni cinnost).

A navic, citila bys sileny strach s ditetem, ktery by si bal: mate spolecny krevni obeh, zadny zazrak.

Ale je fajn, ze jsi usetrila drama a planovany cisar se ti osvedcil.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:58:01)
Binturong, přilepím to za tebe, ale není to přímá reakce na to co píšeš, jen zamyšlení, které mě onehdá napadlo, když jsem si zase někde přečetla o nějakém dítěti zachráněném včasnou sekcí nebo podobným invazivním zákrokem (dítě apgar 10-10-10).

Dovedete si (kdokoli) představit, že by operatér po zákroku řekl "Ukázalo se, že sekce nebyla zřejmě nutná, ale nevadí, že jste rozřezaná, hlavně že máte zdravé miminko"? Jaký byste si nesly pocit?

(Podobné lze aplikovat v méně extrémní míře, ale možná výmluvněji, na všechny ty rozstříhané hráze, kterých je u nás objektivně výrazně víc, než by odpovídalo srovnáním s fyzicky podobnými Evropankami - kolik žen unese informaci "no, stříhat jsem vám asi nemusel"? Kolik střihnuvších lékařů řekne pravdu a kolik raději vyvolá dojem, že to bylo nezbytné?
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:01:00)
Markéto - ať stříhaj a řežou jak o život zbytečně, než aby to jednou neudělali a byla to chyba... ~;)
I když v případě rozervané hráze nejde o život...
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:04:07)
Binturong, zbytecne rezani a strihani je chyba, protoze muze i zabit nebo zmrzacit. Jak tu matku, tak ve pripade CS to dite. Neni to jednoznacne rozhodnuti.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:24:53)
I když tím riskují tvůj život?
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:27:07)
Markéta - nepokládej dotaz jak z Dr. House - "Chcete zachovat matku nebo dítě, oba žít nemohou!!!"

Život riskuješ i přirozeným porodem, když na to přijde.
Teď se o tom bavíme - kde končí instinkty a začíná riskování? ~d~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:29:29)
To ano, ale při sekci je riziko úmrtí matky několikanásopbně vyšší ;)

Ale moje zamyšlení byl jinde - osobně si myslím, že těch "zachráněných v poslední chvíli" je o dost méně, než se z vyprávění zdá, protože po výkonu je tak snadné říct "zachránili jsme vám ho díky tomu zákroku" a tak těžké říct "asi jsem udělali chybu a zákrok tak nutný nebyl".
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:54:17)
Markéto - ono to není tak jednoduché. Vím, jak to myslíš, ale to, zda byl třeba SC nutný, není většinou jasné ani po něm...
A aby se doktor po výkonu chytal před pacošem za hlavu a volal TÝÝÝVOLE , TO JSEM VŮŮŮL, MOHLO SE TO OBEJÍT BEZ ŘEZÁNÍ... to je fakt sci-fi. ~t~

Podle mě nad tím žádný takhle nedumá.
Kdyby moc dumali, je těch zachráněných míň ~:-D ~z~
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:32:40)
Jasně, a tohle bych já třeba ani od doktora neočekávala, protože vím, že není čaroděj (a když to ví i o, začínáme se mít oba dobře).
Není potřeba, aby si sypal popel na hlavu, když se ukáže, že třeba sekce bezpodmínečně nutná nebyla (nebyla bezpodmínečně nutná ani v případě mého kříšeného syna, koneckonců to přežil a pro mě je lepší, že mě neřezali, žejo). Nikdo není věštec, aby viděl dopředu, ale je podle mně dobré, aby si to všichni zúčastnění uvědomili.
Kdybych po porodu syna nějak "kverulovala", jistě by mi řekli: "Co chcete, my vám zachránili dítě, co by vám jinak umřelo." Což není pravda, pravda je, že nedělali, co dělat měli a v poslední chvíli to dali do pořádku.
H. Goer píše, že právě v případě nerizikovýh fyziologických porodů je porodnice místem, kde se riziko vzniku komplikace zvýší. Proto, že tam rodička není kontinuálně pod dohledem, což doma v péči PA je.
Moje zkušenost to potvrzuje.
Neočekávám od doktora, že mě uchrání rizika, které ssebou každý porod nese.
Očekávám, že bude dostatečně erudovaný (zná vývoj svého oboru) pečlivý, slušný, nebude mi lhát a bude respektovat mé rozhodnutí. Byla bych blázen, kdybych si od takového lékaře nedala poradit a jeho doporučení přinejmenším důkladně nezvážila, než se rozhodnu jinak (ale já osobně bych spíš věřila, kdybych věděla, že JE KOMU).
Protože lékař, který má normálně v porodnici na starosti fyziologické porody, je doktor na kolečku, bez zkušeností, často i bez základní zručnosti sešít i malé poranění. Často ví velké houby, ale je v bílém.
Jo, má tam být někdo, kdo na něj dohlíží, učí ho, hlídá, aby se něco neblahého nestalo. Ten někdo tam někdy je a někdy také ne. Do tohohle jdeš, když předem nikde nezaplatíš nebo nejsi, jak říkáš, cukrovkářka s vysokým tlakem na prahu klimakteria. Nepovažuju to za bezpečné pro rodičku a dítě a vadí mi propaganda, která se na tohle téma vede, protože je lživá.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:49:52)
Tanta Ema - toto bez výhrad podepisuju ~R^
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:50:15)
TantE - promiň ~:-D
 Zufi. 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:14:18)
,,Protože lékař, který má normálně v porodnici na starosti fyziologické porody, je doktor na kolečku, bez zkušeností, často i bez základní zručnosti sešít i malé poranění.,,
nemělo to být:
Protože někdy lékař, který má normálně v porodnici na starosti fyziologické porody, je doktor na kolečku, bez zkušeností, často i bez základní zručnosti sešít i malé poranění.
Já měla 2x odborníka.
 Zufi. 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:15:00)
Pardon, oprava:
Nemělo to být?
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:25:30)
Upřesňuji: pokud rodíš v pracovní době. A pokud už od začátku není jasné, že z nějakého důvodu nebudeš v péči kolečkáře.
 kili 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:33:38)

" Protože někdy lékař, který má normálně v porodnici na starosti fyziologické porody, je doktor na kolečku, bez zkušeností, často i bez základní zručnosti sešít i malé poranění. "

To je nesmysl, lékař bez specialisované způsobilosti neprovádí výkony samostatně, ale po dohledem lékaře se specialisovanou způsobilostí, tedy nemůže mít na starosti provádění výkonů.
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:44:21)
Ano. Problém je v tom, kdo na něj má dohlížet. Že to ne vždy nedělá. A i když to dělá, to že místo centimetrové epiziotomie mladík udělá pěticentimetrovou (např.), to neovlivní ani při nejlepší vůli. Ale co na to, vždyť je to jen ženská, že?
 kili 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(5.10.2010 17:56:51)
Takto formulovaným Vašim steskům nemám jak rozumět. Možná byste mohla ještě jednou zkusit vyjádřit, co jste chtěla sdělit.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(5.10.2010 23:21:48)
Tante Ema - no, to jsem zažila i na vlastní kůže během své praxe. Pochybuju, že se za ta léta situace změnila - "vokolečkáři" sice měli být pod přísným dozorem, ale nakonec to dopadalo tak, že je zčásti hlídaly sestřičky a nakonec, po nějaké době, došli všichni k závěru, že maj hlavu a diplom, tak ať se v tom plácaj - a to jsme nebyli porodnice... :-)
A kromě toho - i pod dozorem se dá leccos zvorat.. ~2~
 kili 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(6.10.2010 6:48:16)
- žádná právní norma nezavazuje k "přísnému dozoru"

- "kolečkář" je v dané souvislosti slangový výraz, kterým se označuje lékař, který se v rámci předatestační přípravy vzdělává určenou, většinou krátkou dobu na pracovišti jiného oboru, než je ten, k atestaci v němž se připravuje.

- sestra má samozřejmě za úkol kontrolovat řadu věcí, a to v rámci svých kompetencí i bez pohledu na to, zda jde o medika, kolečkáře, jiného stažistu nebo primáře. Jistojistě mezi ty kompetence nepatří dohled nad lékařským výkonem.

- Pejorativně užité pojmy "hlídat" a "plácat se v tom" jsou odrazem pohrdlivost a zlomyslnosti. Na kterémže to pracovišti byly takové vztahy, jaké popisujete ? Tedy pokud si nevymýšlíte.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(6.10.2010 11:28:54)
kili - nevymýšlím, ale to je marné Vám vysvětlovat. Je mi fakt egál, jestli mi nějaká virtuální archaická encyklopedie věří či nikoli ~;)
Mohla jsem si níže uvedené příspěvky ušetřit - nejsou nijak podstatné, nicméně prostě jsem neodolala pokušení Vás popíchnout a jste jednodušší, než jsem myslela - čekala jsem Vaši reakci a vždy ještě o stupeň překonáte má očekávání ~t~ ~t~ ~t~ ~t~ ~t~ ~R^
 kili 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(6.10.2010 12:26:31)
stačilo uvést ta pracoviště namísto hloupých osobních invektiv, kterými se snažíte skrýt, že k samotné věci nejste s to sdělit žádná fakta a že je Vám nemilé když na to někdo ukáže.

 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:39:44)
Binturong,
Asi racionalneji je roztridit rizika:

rizika byvaji absolutni - treba nejaky zakrok statisticky neprinasi zadne ocekavane vyhody ale zatim ma zvysena rizika. Jako treba stale pouzivana amniotomie pro urychleni vaznouciho nebo normalniho porodu. Zvetsuje pravdepodobnost CS, misto toho, preventivne branila proti CS z duvodu dlouheho porodu a vycerpani.


Rizika byvaji relativni: treba dva srovnavany postupy maji temer stejne vysledky, ale oba dva svoje specificka rizika. V takovem pripade je velmi velky prostor pro osobni rozhodnuti, kde je dulezite zvazit i tu citovou instinktivni stranu. Rozhodovani se v takove situaci neni "riskovani", a neni spravne o tom hovorit: kdyz nekdo pri nejednoznacne volbe umre, neni spravny to oznacovat, ze ma to za to, ze "hazardoval". Neriskantni reseni nekdy proste neni.
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:50:39)
... a ja osobne bych nehovorila o "hazardovani" nebo "zbytecnym"riskovani ani kdyz zena zvoli relativne riskantnejsi volbu - treba ten epidural. Ja ji neznam, nevim jak ji boli, co ma v hlave, proc na nej nezabira prirozeny trans. Je to jeji volba, ktera sice je rizikovejsi, ale ma svoje duvody. v individualnich pripadech bez epi to muze dopadnout horsim zpusobem.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:57:43)
cizinka1 - No, máme to víceméně srovnané podobně, jen máme každá posunutou tu hranici... ~2~ ~:-D
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:01:16)
Binturong, jakou hranici myslis?



 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:26:19)
No tu, odkdy jsme ochotné přijmout odbornou pomoc a "nepřírodní" zásahy. Nebo naopak, jak daleko jsme ochotny zajít v "riziku" přirozenosti ~:-D
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:27:44)
Jo tak, tak to jo. A tak to je dobry:-).
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:30:44)
~:-D
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:37:15)
Já jsem ochotná přijmout "nepřirozenou" pomoc, když mi ji nabídne porodník, o kterém vím, že je víc lékař než ideolog. A nepohrdá ženami. Možná blbost, ale pro mě to je zásadní věc, nevěřím tomu, že člověk, který vidí v ženě nesvéprávnou blbku, je schopný jí ulehčit případný těžký porod.
Teď už mi jen zbývá takového porodníka najít, věřím tomu, že i tady v Čechách někde je, ale kde?
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 18:51:07)
Tante Ema - takového porodníka mám já ~:-D
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:00:15)
A prozradíš, kde se vyskytuje?
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:02:11)
V Klatovech... ~d~
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:28:47)
Děkuju. Je to daleko, ale blíž než Krkonoše. Kdyby se ukázalo jako předem jasné, že budu muset do porodny, začnu tě ještě otravovat, jak se jmenuje. Akorát jestli mu nevadí pražáci... to bych mohla mít zase ušrum, jen z jiného důvodu :-).
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 19:48:13)
Tante Ema - jo, otravovat kdyžtak můžeš ~:-D . Já za ním dojíždím 60km jako mnoho jiných z jeho původního působiště, kde se díky jeho odchodu zúžil počet odborníků, kterým lze věřit, téměř na nulu.
A Pražák jsem taky - po celé generace se rodíme v Praze, jen naši a já jsme zdrhli do hor (naši před 50kou, já ve 28letech), neb v Praze už žádní Pražáci stejně nebydlí ~t~
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 20:02:51)
Tak to já jsem asi poslední, kdyžtak to můžu na Olšanech doložit~t~.
Máš představu, jak by se Klatovy dívaly na ambulantí porod? Ale hlavně, víš, jestli po normálním porodu (vaginálním) separují?
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:01:28)
Tante Ema no, to jsem Ti bohužel už nestačila napsat. Jelikož se snažím (marně) uspat to mé skvělé, 14timěsíční nadělení ~:-D ~p~

Tady máš odkaz z jednoho z hodnocení porodnic:


http://mojeporodnice.cz/forum.php?tid=52

Abych to shrnula - ohledně porodu a různých alternativ, na to tam před těmi 14-15 měsíci nebyli moc vybavení, nicméně usnadňují to matkám, jak to jde a PA, doktoři, sestry, kuchyNky, uklízečky...měla jsem skoro slzy v očích, jak mě ta péče dojímala. Všichni se pečlivě starali o všechny maminky.

Bohužel, jak si přečteš v odkazu, nejde jen o matku, ale hlavně o dítě a cokoli pediatrického, sestrami počínaje, doktory konče, je dost otřesná záležitost.

Jediná možnost, kterou vidím, je, že by měl být koncem roku 2011 dostavěn nový pavilon, vše v jednom, s moderním vybavením a s vícero možnostmi.

Takže zatím Ti asi moc nepomůžu. Porodník je věc důležitá, ale přes pediatry nejede vlak a nikdo nic nezmůže ~a~
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:09:22)
Njn. Ani se nedivím, takhle nebo podobně nebo hůř je to víceméně všude.
Já budu rodit na přelomu března a dubna, obávám se, že do konce roku to prostě nezadržím~t~.
Doufám, že budu moct být doma, ale spoléhat se jen na to nechci, stát se může cokoliv a představa, že mě nakonec odlifruje sanitka do Vinohrad, je strašlivá (a ani to, že je to kousek od Olšan, na tom nic nemění ~t~).
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:21:49)
Tante Ema - na Olšanech se nám famílie povaluje či přesýpá taky, nicméně v kombinaci se zrozením...no nevím, nevím... ~t~
I když znám porodnice, v jejichž případě by byly pro porod vhodnější ta Olšana ~t~

Z Prahy do KT je to stejně blbý, kdyby nastaly komplikace - já myslela, že je v Praze milión možností, kam se uchýlit, když máš "speciální" požadavky. Nemůžeš aspoň do vychvalovaných Neratovic, nebo tak nějak?
Gyndra v Pze bohužel známýho nemáme ~d~
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:36:08)
Neratovice mi zatím vychází jako jediné možné, byť to není přímo v Praze, u nás by to nevadilo, bydlíme tím směrem a máme to vlastně dostupnější než třeba Podolí.
V Praze si můžeš leccos zaplatit, ale ne přirozený porod v porodnici, leda snad v tom Podolí to někomu vyšlo, ale bylo vždycky přes známosti-peníze-asertivní vyjednávání ve stylu článku, pod nímž diskutujeme. Každopádně nic jistého.
Neratovice jsou také celkem drahé, platí se tam vpodstatě všechno od překročení prahu do baráku po závěrečný krok opačným směrem. Ale never mind, tam je to aspoň "nabílo". Nemusíš tam ve 14+0 v pět ráno do potupné fronty, navíc bez záruky, že tě tam pak fakt nechají porodit, až to přijde.
Zatím holt mám Neratky jako zálohu, pracují tam "přirozené" PA a dá se s nimi "domluvit" (= zaplatit) porod. Ambulantní propuštění si pak holt budu muset "asertivně vykomunikovat".
Kéž bychom byli zdrávi a mohli zůstat doma. ALe tentokrát už nechci nechat náhodě nic, je to nejspíš naposled..
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:23:47)
Jo a z lékařské kritiky matek, které si vymýšlejí, si nic nedělej.
Mně úplně stačilo, že na mě chtěli volat 8dní po porodu děckaři sociálku, když mi rodina zařídila pokoj na pediatrii v iném městě, u známých, blíž k domovu... ~q~
 štěpánkaa 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 20:38:40)
ale Binturong, pár nás tu ještě je~3~~3~~3~
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 20:50:44)
Tante a Štěpánka - tak to jsem ráda. Taky tam ještě přežívají zbytky naší famílie a pár přátel, každopádně už se stáváme etnickou menšinou ~t~
 štěpánkaa 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 20:54:12)
~t~~3~
 Marta 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:07:56)
Tante Ema,já taky takového porodníka mám nebo teda spís "porodničku"-ženu.Naprosto ůžasnou.Takže se někde vyskytují.Přeju,aby jsi našla.Marta
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:10:00)
Je to v Praze? Podělíš se? Já totiž skutečně hledám.
 Marta 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:45:57)
Ne,bohužel není.Hradec Králové.Paní doktorka je moje spolužčka,ale chová se super i kevšem mým známým.M
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 21:53:30)
Jj, většinou když máš doktora, co je tvůj známý, nebo alespoň známý známého, chová se k tobě supr....
Tím nechci říct, že tvoje spolužačka je na lidi, kteří její známí nejsou, ošklivá nebo nedbalá, nemám důvod si to o ní myslet. Já mám teď lékařku, která je výborná a není moje známá, jenže ta je jen ambulntní, s porodem mi pomáhat nebude. Možná, kdybychom byly spolužačky, přemluvila bych ji :-). A tak pořád dokola...
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 22:11:29)
Tante Ema - v těch KT se právě všichni skvěle chovají ke všem.
A pediatričtí pracovníci hnusně taky ke všem.
Proto bylo jak rána do palice chování pediatra i dětských sester. A když jsem se po 5 dnech bez dítěte konečně probojovala na pediatrii, připadala jsem si jak ve škole - když mě učily dámy kojit.

Co mě ale nejvíc dostalo, byly prokazatelné lži zmíněného pediatra a to, že ze mě dělal absolutního kreténa.

Jo a finále - když nás odtamtud konečně vysvobodili (neb já se smiřovala s myšlenkou, že absolutní kretén jsem, mám smrtelně nemocné dítě a hodlám ho zabít převozem jinam), posílali zprávu zvlášť, do ruky mi ji nedali, s tím, že si i v jiném špitále ještě dítě poleží alespoň 2 týdny.

No a po 4 dnech - z čehož 2 byly víkend a nic se nedělo, jen mě konečně andělé z té jiné pediatrie naučili kojit, jsme svištěli domů se štemplem ZDRAVÝ NOVOROZENEC! ~e~
 Marta 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(4.10.2010 0:28:53)
Rozhodně nedbalá není.Ten porodní sál slouží bohužel jen jednou týdně.Je prý supr i na lidi,keré nezná,ale v nemocnici je jen 2x týdně.Ostatní nevím,rodila mě ona.Já vím,že je to jiné,když se známe.Jen jsem chtěla říct,že takoví lékaři jsou.Moc držém palce,ať takového taky najdeš.
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:09:25)
Jen na okraj: mého syna po medikovaném porodu v porodnici (bez jakýchkoliv přání z naší strany, chtěli jsme jen tu vodu, pravda a tu jsme nedostali) křísili, protože na konci porodu už nedýchal, měl pupeční šňůru několikrát kolem krku. Byl zachráněn bez naštěstí bez následků, které by šlo s jistotou připsat problémům při porodu (velmi špatná jemná motorika, ADD, problémy s úzkostí, strach z udušení). Kdyby se narodil sekcí, zřejmě by kříšen být nemusel. A mohli nám -bez lhaní- říct, že při vaginálním porodu by mu šlo o zdraví či život. Jistě bychom jim věřili a byli za sekci vděční.
Kdybych tenkrát dostal na vybranou, určitě bych volila sekci.
Byli jsme ve špičkové porodnici se všemi přístroji včetně sona v ordinaci na příjmu, přesto to, že má omotanou pupeční šňůru, nikdo nezjistil, přitom se to dá zjistit i bez UTZ, sledováním ozev při kontrakcích (třeba monitorem). Ten jsem měla, přesto se nic nezjistilo. Zřejmě proto, že se nikdo nepřišel podívat na ten papír, co z monitoru leze jako výstup. Nevím.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:16:11)
Tante Ema - hmmm, tak to mě utvrzuje v názoru, že špičková pracoviště pracují špičkově pouze v případě, že jsi 45letá prvorodička s cukrovkou a srdeční vadou (nadsázka mé matky)...
Já rodila v relativně malé okresní nemocnici, ale kontrolovali mi i průtok krve pupečníkem...
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:22:35)
Nebo víš, komu zaplatit, nebo jsi něčí známý.
V našem případě prostě špičkově nepracovali, navíc na nás byli velmi hrubí a oslovoali mě "Kalupinko", ačkoliv se tak nejmenuju.
Kdybych tenkrát -čistě teoretiky- byla doma s bábou, nejspíš by velmi rychle zjistila, že při kontrakcích příliš slábnou ozvy a jeli bychom bleskem na císaře. Samozřejmě to šlo zjistit i v porodnici, kdyby někdo chodil ozvy kontrolovat.
Proč to říkám: na ilustraci toho, že to, co skutečně je zbytečný risk, je fakt relativní. Já jsem v tu chvíli velmi riskovala, ačkoliv jsem dělala to, co se považuje za nejméně riskantní. Při domporodu s bábou bych na tom byla lépe, ta si neriskne nesledovat ozvy. Přitom je takový porod považovaný za riskantní.
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:15:36)
Binturong, a o tohle už vůbec ne, nemyslím to zle, fakt nejde o to, kdo je jak dobrá matka, pokud něco vnímá tak či onak.. jak tě to napadlo?
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:39:42)
Tante Ema - to je v pohodě, já jen reagovala na Cizinku, jelikož její příspěvky mi vyzněly tak, že dobrá matka (nebo normální ženská, nebo někdo, kdo má všech pět pohromadě...to je fuk, jak dotyčnou věštkyni označíš), které je umožněno rodit v poklidu a spokojeně, prostě během porodu VYCÍTÍ možné komplikace a dokáže odhadnout situaci - možná to tak nemyslela, ale já to holt tak pochopila a fakt mě to nadzvedlo.. ~d~

Bobra pomíjím, to mělo být jen zdůraznění situace - nešťastné kamarádce zachránily druhé dítě právě monitory... ~d~
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:44:43)
Binturong, nezminila jsem ani "dobrou matku", ani "normalni zenskou". Kdyz mas nejake problemy s tim, ze ja jsem u svych porodu byla jsem schopna citit, ze se deje neco spatneho, nebo ze vse je uzasne a tak jak ma byt, anebo ze PA s vynikajicimi vysledky sve praci zenam ty jejich instinkty veri, to je TVUJ ctenarsky problem, nikoliv muj spisovatelsky preslap. Ja si davam pozor, abych te neurazila nejakym zevseobecnovanim, anebo posmesnou nadsazkou ci pejorativnim oznacenim, totiz vim, ze jde o citlive tema.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:53:57)
cizinka - vždyť já se taky nehádám a omlouvám se, pokud se Tě sarkasmus poněkud dotkl, jsem holt huba nevymáchaná, jen prostě nevěřím, že je ženská schopná vycítit to, co Ty popisuješ a podle toho "vést" svůj porod - nemůžu si pomoct, veškeré moje i cizí zkušenosti, včetně asistencí u několika porodů, to popírají...
Ano, zpětně si můžu říct, že to, co jsem jakoby tušila během těhu, kolem porodu, v šestinedělí...bylo tušení správné, ale fakt se raději spolehnu na přístroje a doktory, abych si pak něco nevyčítala... ~d~
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:01:24)
Binturong, nebude to spise tim, ze o prirozeny porod (jako metodu) jsi nikdy nezajimala, prirozene porody (opravdu tak vedene, ne nutne zenou samou ale i PA) nevidela? A ze jsi nikdy nevidela vysledky prirozenych klinik, porodnich domu nebo nezavislych PA (statisticke, myslim)?

Ale fajn, priznavas, ze neveris. Dobre vychodisko pro vlastni rozhodnuti - to je moc dulezite. Take dobre vychodisko v diskusi, kdyz vis, ze jde o viru nikoliv o vedeni, pak nemuzes byt tak asertivni ohledne zkusenoti a voleb jinych. Ze jo?
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:10:51)
Cizinka - už jsem se vlastně vyjádřila v příspěvku Tante Ema.
Do jisté míry mi samosebou má závislost na "nepřirozenu" vadí, a proto cizí názory fakt neodsuzuju.

Ale protože jsem toho poměrně dost viděla i slyšela (ač domácí porody ani porodní domy do těchto zkušeností nepatří), nemám ráda zbytečný risk, stejně jako Ty nemáš ráda zbytečné zásahy.

A najít hranici mezi těmito "zbytečnostmi" je často dost těžké...
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:58:10)
Nemůžu to samozřejmě říct za cizinku, ale mám pocit, že to tak, jak to vnímáš, myšleno nebylo.
Já sama jsem zatím přirozený porod nezažila, nemůžu posloužit vlastní zkušeností. Nevím, nakolik může žena sama vycítit, že se začíná dít něco nedobrého, ale v principu bych to nepovažovala za nemožné. To, že něco takového vycítí (popř. nevycítí) bych ale nepovažovala ani za nadpřirozené, ani za znak toho, jak kvalitní je dotyčná matka.
Na druhou stranu přístroje (třeba ten monitor) mohou v různých situacích hodně pomoct, ale pořád je ai dobré mít na paměti, že to jsou jen přístroje a nesou ssebou všechna rizika, která používání přístrojů obnáší.
Na téma používání monitoru při porodu jde sehnat hodně literatury, seriozní, ne dojmologie. Nic z toho, co jsem já četla, nedošlo k závěru, že monitor je fuj, jen upozrňovalo na to, že určité způsoby práce s ním způsobují při FYZIOLOGICKÉM porodu víc škody než užitku.
Porod nedonošených dvojčat určitě není nízkoriziková záležitost a má úplně jiné priority.
Nejde o to hanět přístroje nebo schopnosti porodníka řešit patologie, které jistě existují a budou existovat.
Spíš o to, že ne vždy je porod nutně patologie, ale určitými medicínskými intervencemi lze patologii vyvolat, ta se následně léčí a žena "je zachráněna".
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:06:36)
Tanta Ema - ano, souhlasím. A na instinkty věřím taky. Jenže nežijeme v pravěku a instinkty se nám jaksi setřely, nelze se na ně spoléhat - to je to, co mi vadí.
Když mám tu možnost, můžu danou věc kombinovat.
V případě, že to jde proti sobě (např. jak jsem tu nedávno psala o AMC, kdy mi instinkt SPRÁVNĚ napovídal, že je mimi v pořádku, ale nejistota by mě neurotizovala do porodu), vyberu - nerada - ty nepřírodní metody.
Je to odporně bezvýchodné, ale je to tak.

Neodsuzuju, pokud je na tom někdo s myšlením a názory jinak, štve mě zbytečné riskování, ale i to je věc názoru :-)
 cizinka1 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:14:33)
Binturong, kdo "zbytecne riskuje"? Vzdyt jde v podstate o poveru. Podivej. Kdyz zena chce cisar na prani - o.k, at to ma. Chce epidural - o.k. at to ma. Chce amniocentezu s jeji rizikem potratu v pokrocilem tehotenstvi nebo nedonoseni - o.k. at to ma.

Ale kdyz jde o prirozeny porod - bububú, zbytecny risk.

Kdyz se podivame na ty volby objektivne, pak ten cisar a epidural a AMC jednoznacne prinasi vice statistickych rizik pro zdravi. Maji svoje vyhody, ale nejsou efektivnejsi nez alternativy.

Ale kdyz koukneme na prirozeny, treba domaci porod nizkorizikove zeny, tam zadne dobre vedene studie zvysene riziko nenaslo. Jsou specificka rizika, ale umrti neni statisticke vetsi, vysledky pro zdravi jsou lepsi. Jsi zdravotni sestra, cist umis podivej se na clanky v lekarskych casopisech. Nekecam.

Tak proc jedno se toleruje jako "dobry", a druhe je "zbytecne riskovani"?

Ja mimochodem souhlasim s pravem zeny na volbu vseho, jen ona ma pravou miru sve rizikovosti, a co je schopna vzit si a unest.
 Binturongg 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:25:17)
cizinka - no, pomalu se shodneme ~t~
KDE?? Kde je končí zbytečný risk, a kde začíná zbytečná "zásahovost?"
To je věc názoru jak matky, tak PA nebo doktora.
Teď jde o to, aby se někde sešli, nějak shodli a dali dohromady instinkty a zkušenosti ~;)

Jinak já nejsem ani proti porodům v jeskyni, myslím, že existují porodnice, kde rodit znamená větší risk než rodit třeba na sjezdovce v půlce ledna - a není jich málo... ~d~
Mladá zdravá ženská má normálně a přirozeně porodit - neshodly bychom se asi na drobnostech, ale v zásadě souhlasím.
 Petra+Petřík2+Kubík14 


Re: Co doktor - to blbec 

(4.10.2010 11:08:41)
Já jsem chtěla vždycky rodit,,normálně"bez injekcí atd. a nikdy se mi to nepodařilo.Starší syn narozen ve 32.týdnu,po čtyřech dnech v bolestech jsem byla ráda,že mi trochu ulevili.Mladší syn narozen ve 28.týdnu,kdyby nebyl monitor,nezjistilo by se,že miminku selhává srdíčko,ani jsem o tom nepřemýšlela,urychleně císař,vždyť šlo o vteřiny!A já se tak strašně bojím narkózy...A o tom cítění:Moje kamarádka měla těhotenství vpořádku,ale když začla rodit,měla zlý pocit,že to není jak má být,požádala o císaře...Pak jí řekli,že udělala nakonec dobře,malá měla několikrát omotanou pupeční šňůru kolem krku.Já jsem měla od začátku těhotenství špatný ,takový úzkostný pocit,pořád jsem se okřikovala,že je to tím strachem,že zase potratím nebo nedonosím ať se laskavě uklidním.Po porodu zjistili,že mám v sobě infekci,která předčasný porod zřejmě vyvolala.A to jsem jako rizikovka ležela v havířovském špitále pořád a nezjistili nic.Kdyby se to léčilo,mohla jsem třeba v klidu donosit.Ale když malému ve mě přestávalo bít srdce,necítila jsem nic,žádné zlé pocity ,prostě nic.~d~
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 17:15:27)
Jde o to, KDE je ten zbytečný risk. A to právě vůbec není jednoznačné, za posledních třicet let se podařilo vybádat, že s největší pravděpodobností je jinde, než se původně mělo za to. Na západ od nás se už tím směreme upravil způsob poskytování péče rodícím ženám. U nás zatím ne a ženy často nejsou lékaři informovány objektivně.
Myslím, že každá máma se radši nechá rozpárat, než by riskovala zdraví svého dítěte atd.. Sobectví "blbých betnkových" matek není ten problém, i když naše gynekologie to tak ráda prezentuje a která ženská by chtěla být označena ze betinkovou blbku..
 6.12Marie + 2 děti11 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 15:34:44)
Taky bych raději riskla císaře.
 Tante Ema 


Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 16:10:43)
Binturong, myslím, že o tohle fakt nejde, obávám se, rodičky dohadující se o bobrovi, pokud jde o záchranu nedonošených dvojčat jsou asi jen v Ordinaci v zahradě (či kde).
 myš 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(3.10.2010 10:48:08)
Martino

no mně zas vadí tvůj způsob uvažování alá já jsem rodila v roce XY takhle a kdo to chce dnes jinak, tak je sebestředná kverulantka co si vymýšlí kraviny, jde jí o pohodlí a užívání si porodu a nejspíš si nechce domů odnést zdravé dítě nebo co.

Nevím, co pro tebe znamená "vyvádět" , ale doba se opravdu změnila. Není třeba si dát všechno líbit a být jak ovce, co musí poslouchat, držet hubu a krok. Dnes je tu chválabohu internet, některé mají zkušenosti ze zahraničí, kde bývá přístup k porodům i postoj pacientů a rodiček poněkud jiný. On to teď říká i Pohlreich v Reflexu, na západě lidi v restauraci mizerné jídlo klidně vrátí, tady se lidi bojí a kdo se odváží je považován za protivu. Asi tam mějí větší sebevědomí a sebeúctu a nenechají po sobě dupat a o to jde i v těch porodnicích.
I tam to má jistě své meze, ale proč si nechat líbit špatné chování personálu, neprofesionalitu, nebo zbytečné zásahy, to nechápu....
 Mab 
  • 

Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 10:11:08)
Já si teda nemyslím, že z článku vyplývá, že co doktor to blbec. Ale naopak je to snaha o asertivní jednání. Pokud budou obě strany rozumné a nebudou trvat na svém za každou cenu, tak to bude jen dobře. A to mluvím jak za sebe jako rodičku, tak jako doktora na novor. odd. I u nás jsou zaběhlé postupy a některé se mi prostě nedaří prolomit. Zrovna minulý týden se tu rodila holčička, rodiče ještě neměli rozmyšlené jméno. Chtěli se definitivně dohodnout na jménu až po porodu. A sestra bohužel tlačila na tatínka ať jí ihned jméno řekne, on jí odpověděl, že se nejprve musí poradit s manželkou - což považuju za samozřejmé - ta byla t.č. na lůžku a rodila placentu. Sestře jsem řekla, ať dá miminko otci a až si malou pochovají ať nám jméno oznámí. Sestra s tím měla docela velký problém, protože nemůže zadat jméno do počítače a od toho nemůže odvíjet další papírové formality - prostě jí to zdržovalo. A přitom se jednalo o pár minut, než se maminka a tatínek na svou dceru podívají a jméno vymyslí.

Na druhou stranu nesouhlasím s tím odchodem za 15 minut od oznámení lékaři. Opravdu nejde tak rychle připravit informovaný souhlas či negativní revers či poučení - podle toho jak to má dané odd. nastavené. Propouštěcí papíry mi trvají min. půl hodiny, k tomu si přičtěte řádné poučení matky o péči o dítě - tím nemyslím třeba koupání a kojení, ale právě informace o skríninku, o jeho výhodách, o jeho možnostech ambulatního vyšetření, o očkování tbc, o kontrolách u PLDD, o tom jak poznat, že s miminkem není něco v pořádku, kdy ihned navštívit lékaře atd.
Takže s většinou v článku souhlasím, ale trochu respektu k chodu oddělení by tam být mělo. Pokud např. se porodí v noci a matka chce jít po dvou hodinách domů, myslím, že by nevadilo, pokud vydrží do 8 hod. ráno a zůstane třeba 4-6 hod. po porodu.
 albert1 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 10:24:13)
Ale my to tady jinak neumíme. - Já to zas neumím tak, jak to chcete vy. Máte tedy skvělou příležitost zkusit to jinak.

... tak tento bod se mi zda hodne pritazeny za vlasy, lekari se obvykle nevyjadruji ve smyslu, ze neco neumi. A ktera rodicka je natolik asertivni, zde spis pridrzla, ze takto odpovi, nekdy by toho ani vlivem bolesti nebyla schopna.


Osobne jsem mela asi velke stesti, v porodnici v Ivancicich jsem se s zadnym podobnym rutinnim chovanim personalu nesetkala, o vsem me lekar ci PA predem informovali. Dokumentaci jsem mela vyplnenou 14 dnu predem, to je zde doporucovano vsem.
 krtecka 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 10:37:07)
Nevím jestli jsem měla štěstí na porodnici, nebo nejsem vymýšlivá matka, ale... Rodila jsem v Brně Bohunicích poprvé, takže nemůžu srovnávat. Personál vynikající. Do ničeho mě nenutili, papíry jsem nevypisovala, jen při monitoru se mě zeptali na jméno dítěte a otce, adresu. Při porodu jsem si polohu vybrala, klystýr jsem chtěla, oholená jsem nebyla a nikdo to po mě nevyžadoval, nastřihly mě kvůli malé. Zasekla se a přestávala dýchat, tak aby se porod urychlil. Placentu jsem bezproblému porodila bez medikace. Šití bylo za 14 dní úplně zahojené. Rozhodně mi nikdo sám nenabízel tlumící prostředky a už vůbec ne epidural. Nemohu si tedy na nic stěžovat, pokud budu rodit podruhé tak určitě opět tam.
 Maci1 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 11:37:15)
Krtecko, možná jde taky o to, na jakou narazíš PA. Rodila jsem taky v Bohunicích (r. 2008), ale PA mě v podstatě přinutila rodit na koze a nechat si píchnout plodovku. Já se v kontrakcích zmohla jen na velmi chabý odpor, a to jsem si taky plánovala, jak budu asertivní ~d~.
 Simeona+3 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 20:07:21)
Ad Bohunice- po příchodu jsem byla málo otevřená, místo aby mě poslali domů, dr. mi nabídla čípek, abych se otevírala (ten jsem odmítla). Šla jsem tedy chodit po okolí a vrátila se za 2,5h. Trošinku víc jsem se otevřela, takže mě přijali, ale líp bych byla udělala, kdybych šla zase pryč. Po dalších cca 2h se dr. zdálo že porod postupuje pomalu a nabídla mi píchnutí plodovky -netvářila jsem se nadšeně, takže mě "povzbudila"-"no chcete přece porodit, ne?!". Kývla jsem-chyba. Bolesti se znásobily, nic takového jsem při porodu prvního dítěte nezažila. Pak jsem byla nucena půl hodiny ležet na lůžku na monitoru-nějak mi "zapomněli" sdělit, že po píchnutí plodovky se dělá monitor, aby viděli reakci miminka na ten zásah.
Krátce-dost děs, teď hooodně váhám kam jít rodit potřetí. První porod byl na Obilňáku a byl nádherný, pohodový, nikdo mě k ničemu nenutil...Jen to zázemí tam je bohužel nic moc.
 juicy 
  • 

Mab - díky! 

(1.10.2010 11:50:40)
Děkuji za názor z druhé strany, děkuji za respekt a pochopení!~x~
Ten bod o patnácti minutách nebyl samozřejmě myšlen tak, že rodička prostě zčistajasna oznámí "Jdu domů a basta", ale jako razantní přístup po několika hodinách dohadů, když lékař dělá problémy a naschvály.
A koneckonců - propouštěcí dokumentaci si rodiče můžou vyzvednout další den, nebo třeba při cestě na matriku.

A k té nervózní sestřičce - nevím, jak váš počítačový program funguje, ale nešlo by tam zadat nějaké provizorní jméno a vyplňovat dál a pak se k té první kolonce vrátit a přepsat ji na jméno konečné?

 Martee 
  • 

Re: Mab - díky! 

(1.10.2010 13:39:51)
No, se jménem to u nás probíhalo asi takhle... dcerku jsme chtěli pojmenovat až po porodu, v tom nám snad ani nikdo nebránil. V evidenci byla pouze pod příjmením, kolonku jméno prostě po porodu nevyplnili. Ovšem druhý den se po mě sháněla pani z matriky, a když mě nenašla na pokoji, zeptala se mé spolubydlící, jak že se tedy to mé dítko jmenuje. Ta (naštěstí správně) nahlásila, že si myslí, že Sára... paní si tedy poznamena a zmizela s tím, ať mi vyřídí, že v případě, že je to jinak, ať se za ní stavím:-))) No, bylo to správně, ale celý proces mi přišel maximálně vtipný, spolubydlící mohla v podstatě nahlásit cokoliv... Jo, Praha, Podolí...
 Mab 
  • 

Re: Mab - díky! 

(2.10.2010 10:43:37)
Jasně že si mohla jméno vymslet a pak to přepsat, ale počítačový program máme nový a sestřičky zrovny tyhle takové předdúchodové, takže s tím moc neumějí a děsně se počítače bojí. Jinak jméno se může tuším udat do 28 dnů od porodu, ale úplně jistá si tím nejsem, jen vím, že je to rozhodně v řádu několika málo týdnů.
JInak doufám, že z naší novorozenecké stránky se snažíme maminkám vycházet vstříc. Jen je problém to ošetřování na maminčině břiše - není tam prostě místo. DOufám, že se brzy seženou peníze na rekonstrukci, teď se tam fakt nevejdem. Ale jinak o bonding, kojení, (ne)koupání dle potřeby, rooming in atd. je u nás myslím dobře postaráno. A stále se snad budeme zlepšovat.
 Ivusa-liska 


Re: Mab - díky! 

(6.10.2010 13:41:21)
Milá dámo, nešlo. Identifika pacienta musí být provedena při příjmu a nejde-li píše se ů neznámá ženaů, pokud je ridné číslo a Op, proč to nezadat. Doklady s sebou většina lidí nosí.
Jinak rodinná anamnéza není nemístná zvědavost, ale zjištění, jestli je riziko vysokého tlaku, cukrovky a infekce při epidemiologické anamnéze.
Jinak myslím, že každý si vybral svoji profesi a jako já nekecám módní návrhářce do střihů, protože tomu nerozumím, neměli by laici pořád kecat do medicíny...
Ivča
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Mab - díky! 

(6.10.2010 17:10:48)
A to já teda sakra budu kecat návrhářce do střihu na šaty, které budu nosit! A stejně tak budu kecat doktorovi do léčby mě nebo mép dítěte - protože stejně jako ty šaty, si i důsledky ponesu sama. Doktor není ten, kdo rozhoduje o mém životě a zdraví, jsem to já sama - a jeho si přizývám, aby mi poradil a použil to, co se naučil, aby případně, pokud si konkrétní zákrok vyberu, zasáhl.
 maw 


Re: Co doktor - to blbec 

(1.10.2010 19:48:32)
Kecáš z voleje a nemáš zkušenost.
Prosím, až se to tu pozmění a bude se Ti chtít na velkou, volej si sanitku, oni přijedou, odvezou Tě jako akutní případ, celou cestu na Tebe budou řvát, abys to proboha nepustila, nebo Ti svážou nohy, pak s Tebou vyplní papíry, pak si vylezeš na nějaké vratké lehátko a lehneš na břicho, načež Ti nastřihnou p.del a pak z Tebe vycucnou obsah Tvých střev. Tak si to užij.
Dávám přednost svobodnému podřepu v lese, klidně bez papíru.
 ANNAHAM 


Re: Co doktor - to blbec 

(4.10.2010 13:54:59)
~R^Přišlo rozumné slovo v pravou chvíli a pěkně zostra. Ještě schází dodat, že když jdu rodit JÁÁÁ tak všichni všeho nechte, ostatní rodičky ať se třeba pos...., ale MĚ musíte splnit každé přání i když to bude nesmysl. A vlídně. A primář ať MI skočí pro zmrzku, protože mám na ní chuť. Já mu za to pak vynadám, protože vanilkovou nesnáším a moje vůle byla jakodová.~j~
 Niky+1 
  • 

screening a TBC 

(1.10.2010 10:35:59)
Mám jen malou poznámku ke screeningu a očkování TBC. Připadá mi to v článku trochu přitažené za vlasy. Rodila jsem v jiném městě a harcovat se s miminkem autem na ambulantní screening? Trochu zbytečné riziko. S očkováním proti TBC jsem nejdřív chtěla nesouhlasit, pak jsem si to rozmyslela, a jak jsem byla ráda, když jsem s ani ne dvoutýdenním miminkem musela kvůli vrozené vadě štítné žlázy (zjištěné ze screeningu) mimo jiné na RTG zápěstíčka, do čekárny mezi chrchlající důchodce, co tam šli na rtg plic.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:40:15)
No, TBC v čekárně fakt nechytíš, očkování stejně chrání jen asi z 50% a ti důchodci měli pravděpodobně max zápal plic ;) Nicméně - to je fakt jen tvoje volba, jestli se chceš harcovat nebo ne, oni ti do toho nemají proč zasahovat.
 helis78 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:43:09)
Markéto, TBC se podle mně přenáší vzduchem, kapénkovou infekcí a promořenost TBC ve starším věku je značná. Divila by ses, kolik jí je i v mladším a produktivním věku, takže podle mně očkování alespoň trochu chrání před tuberou.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:46:14)
Dle informací od specialistky na TBC je třeba s nakaženým trávit několik dní, aby byl přenos pravděpodobný. Tak dlouho snad u žádného lékaře v čekárně nejsi :) U mladých se vyskytuje zejména u těch pohybujících se v rizikových skupinách (imigranti, narkomani, případně pečovatelé o ně ...)
 helis78 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:48:14)
no setkala jsem se i s běžným 16 letým spoluobčanem, na narkomana nevypadal, těžko říct, kde k tomu přišel.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:49:20)
To ti taky nepovím :)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:50:08)
No a když už jsme u toho, ten šestnáctiletý byl pravděpodobně naočkovaný, takže jak to očkování pomohlo jemu?
 helis78 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:55:38)
říkám, že očkování alespoň trochu chrání před TBC, před těmi rezistentními kmeny - to už je horší
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:59:53)
Jak jsem psala výše, chrání z 50% a před novými kmeny vůbec, čili nemá valného smyslu (koneckonců jsme na tom s incidencí stejně jako Německo, dke se už 10 let neočkuje) a smysl má vyhledávání a záchyt nemocných a jejich léčba. Tolik slova specialistky, nemám důvod jí nevěřit. Samotnou mě její záporná odpověď na návodnou otázku redaktora ("To je jistě díky očkování" ve velkém veřejnoprávním médiu) překvapila.
 susu 
  • 

Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:54:50)
Můj dědeček měl tuberkulózu. Jezdívali jsme k nim cca 1x za 14 dní na 2-3 hodinouvou odpolední návštěvu. RTG plic u mě prokázal vdechnuté tuberkolózní viry, naštěstí "opouzdřené". Očkovaná samozřejmě jsem, měla jsem s tímto očkováním vždy problém. Takže bych netvrdila, že přenos při krátkodobém kontaktu není možný.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 10:57:19)
Ale TBC se u tebe nerozvinula, nebyla jsi tedy exponována dostatečně intenzivně na to, aby se projevila. Já jsme tu informaci alespoň tak pochopila, že na rozdíl od virů je na tento typ infekce potřeba dostatečně velké množství.
 susu 
  • 

Re: screening a TBC 

(1.10.2010 11:04:52)
No, byla jsem očkovaná. Je otázkou, jak by to dopadlo bez očkování.
 maw 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 19:58:15)
Takhle to přece není. TBC se u zdravého jedince v normálních podmínkách nerozvine. Ale "probudí se", a to klidně po mnoha letech, pokud dojde k oslabení jedince nebo se mu zhorší životní podmínky.
 Peter 
  • 

Re: screening a TBC 

(8.8.2011 19:09:21)
Rovnako sa môže prebudiť aj očkovaná tuberkulóza (vakcína pozostáva z živých mykobaktérií), zvyčajne sa to deje pri oslabení imunity po niektorom ďalšom očkovaní. Dojčatá potom musia riešiť ťažkými antibiotikami a chirurgicky so zhnisanými uzlinami v tom lepšom prípade, s ťažkou TBC v tom horšom.
 maw 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 19:55:29)
Není pravda, můžeš klidně chytnout při normální prac. době v azyláku - a může tam ten tuberák být jen jeden.
 Jity+Ani+Dori 


Re: screening a TBC 

(2.10.2010 0:28:34)
Pracovala jsem jako uklízečka na operačních sálech a když sálová sestra řekla, že operovali tuberáka měli jsme při úklidu použít krom silnějších rukavic také roušku. Tak nákaza jistě hrozí i po krátkém kontaktu.
 janula8152 


Re: screening a TBC 

(1.10.2010 13:44:53)
Jejda, vy máte vrozenou vadu štítné žlázy? My taky. Nechceš se mi ozvat na email? jangot@post.cz Je to dost vzácné, tak za další maminu ke konzultaci budu ráda!!
 Evilein69 


Re: screening a TBC 

(4.10.2010 23:05:03)
No v Čechách je trošku problém s tím, že očkování dětí je povinné a vlastně člověk nesouhlasit nemůže, víceméně...
 juicy 
  • 

Re: screening a TBC 

(4.10.2010 23:12:34)
Kalmetizace po porodu povinná není, nicméně je doporučována po šestinedělí.
 kili 
  • 

Re: screening a TBC 

(4.10.2010 23:32:49)
po šestinedělí ? a to kdy ?
 Lendaba 


chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 10:42:24)
zdravotník: je špatný monitor, musíme udělat urychleně císařský řez
instruovaný otec: my dáváme přednost přirozenému porodu
zdravotník: pokud okamžitě dítě nevyndáme, umře
instruovaný otec: my dáváme přednost přirozenému porodu, císařský řez si nepřejeme
zdravotník: umírá vám dítě!
instruovaný otec: my dáváme přednost přirozenému porodu, císařský řez si nepřejeme
Tatínka ze sálu násilím vystrčil metrákový sanitář. Ještě na chodbě se prali.
Dítě dostali ven v hodině dvanácté.
Nejsem zdravotník, ale žiju v doktorské rodině....
 Zabusa 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 10:54:06)
Tohle dokazuje pouze to, že blbci jsou všude.
 Ronja 
  • 

Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 17:28:48)
O čemž by rozumnýho člověka ani nenapadlo pochybovat.:-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 10:55:32)
Tak otce se nikdo na souhlas s císařem ptát nemusí, do chvíle porodu je dítě částí matky a rozhoduje pouze ona. Takže historka je poměrně irelevantní.
 Xantipa. 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 10:58:40)
Lendabo - bezva, a co třeba zrovna tohle -
otec - manželka se dusí a zdá se mi, že příliš krvácí, je to normální?
doktor - ne, to normální není
otec - co s tím budete dělat?
doktor - zatím nic, budeme vyčkávat
otec - na co?
sestra - nemůžeme pořád otravovat primáře
otec - proč ne?, tak něco dělejte vy.
doktor - já bez povolení nic víc dělat nemůžu
Otce nikdo nevystrkoval, on odběhl sám, sám si našel primáře a po stručném popsání situace urychleně odběhli na sál - bylo za 5 minut 12.
A přitom stačilo jen málo, jen poslouchat, když jsem říkala - nemůžu dýchat, je mi špatně, točí se mi hlava, necítím ani tlaky, ani bolesti, nedávejte mi už žádné léky, je mi po nich čím dál hůř.
Ale to ne, oni přece nejlíp vědí, co dělat a beztak si každá rodička jen vymýšlí.
 kreditka 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 11:08:39)
Ani mě to nepřekvapuje takový fanatismus. V MC byla jedna dobrá duše která znala i lék na rakovinu všeho druhu, protože si přečetla pár chytrých knih - lék spočíval v tom že se jedla jenom zelenina a nádorové buňky vyhladověly ~a~
 withep 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 13:56:34)
Moji pratetu ta zeleninová dieta z rakoviny vyléčila :-). Už to bude takových 20 let, stále žije, táhne jí na 80, je velmi vitální a donedávna se starala o svého těžce nemocného, málo pohyblivého muže.
 kreditka 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 16:31:37)
Nehci zpochybnňovat případ tvoji tety, ale soused taky tvrdí že žaludeční vředy mu vyléčil chlast. Kdyby to bylo tak jednoduchý tak nejsou chemoterapie apod.
 withep 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 19:43:38)
No, ono není úplně jednoduché jíst 20 let jen zeleninu ~;).
 maw 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 20:05:28)
Omyl. Chemoterapie je výtečný business. Honí na to i lidi, kterým je 80, a kteří nestihnou na svou rakovinu umřít - umřou dřív na něco jinýho. Měli by před sebou ještě pár let klidného života, ale "mají přece rakovinu, tak honem chemo".
Podvazování nádorů se nedělá, přitom je účinné (netvrdím, že jde vždy, stejně jako netvrdím, že chemo nikdy nepomůže - jen říkám, že se indikuje nepřiměřeně často).
Však jaký byl poprask kolem Galatíkové, že? Si dovolila moc.
 kreditka 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(3.10.2010 15:40:21)
Jdi se bodnout, chemoterapie zachránila mýmu tehdy 70 letýmu dědovi život, dnes mu je přes 80 a v rámci věku je na tom velice dobře. ~y~
 Klarisanek 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 12:03:05)
Jo tak takove historky obcas nosi moje kamoska, doktorka.
Ona: dite je silne nedonosene, spatne dycha, musime mu dat kyslik
Matka: rozhodne si nepreji, abyste ho odnaseli, chchi ho dat na hrud
Ona: to bohuzel ve vasem pripade nejde, dite potrebuje napojit na pristroj
Matka: ale na Rodine psali, ze bonding je moc dulezity
Ona: to jiste je, ale vase dite je v ohrozeni zivota
Matka: ale bez bondingu bude mit dite spatny psychicky vyvoj
Ona: ale bez podpory dychani nebude, neb umre
Matka: ale na Rodine psali, ze teple telo matky nahradi inkubator
Ona: ale v inkubatoru je pristroj na podporu dychani
Matka: ale ja si myslim, ze se dite na mych prsou rozdycha take
Atd, atd, atd.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 12:07:51)
Na to je snadné řešení - přinese se bomba a dítěti se dá kyslík na matčine hrudi, případně se matka s dítětem přiveze k té bombě. Resuscitace mimina v náruči není nic ojedinělého (a tady šlo zjevně jen o podporu, ne resuscitaci) Snadné a rychlejší, než se dohadovat.

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
 kili 
  • 

Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 12:57:28)
" ...snadné řešení - přinese se bomba a dítěti se dá kyslík na matčine hrudi, případně se matka s dítětem přiveze k té bombě. Resuscitace mimina v náruči není nic ojedinělého ..."

Vy máte nějaké zkušenosti s resuscitací novorozence nebo jen popisujete vlastní představy ?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 13:05:34)
Nepopisuju svoje představy.
 kili 
  • 

Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 14:12:26)
zbývá tedy jen doufat, že nepopisujete tu druhou z možností, tedy Vaše nějaké zkušenosti s resuscitací novorozence
 arsiela, 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 13:13:01)
Markéto tak to snad už opravdu ne.Vy zřejmě moc vědomostí o možnostech a chodu nemocnice nemáte což.Ale jinak mě představa jak někdo letí do kumbálu pro bombu s kyslíkem docela pobavila,nebo že by se tam odvezla ta maminka.No nic.
 Xantipa. 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 13:43:38)
Arsielo - jak to chodí v každé nemocnici, to nevím, každopádně v té poslední, kde jsem byla spokojená, vzali urychleně malého a přemístili ho do vedlejší místnosti /bez dveří/ na takové lůžko, kde měli různé přístroje. Než jsem stačila cokoli, hned se doktor ptal, zda to všechno chci vidět, já chtěla, takže se s tím vším bez problémů přemístili tak, abych těmi dveřmi všechno viděla. Poté okamžitě přišla ke mně dětská sestra a říkala, co, jak a proč dělají, co se stalo apod. Můj manžel stál mezi těmi dveřmi, protože nechtěl nechat samotnou mě ani naše dítě.
Ale - nevím, jak je to jindy, ale já už dopředu věděla, že malý bude mít problém, že není vše OK a tudíž mě ani nenapadlo se dohadovat o dotepávání pupečníku, protože logicky na to nebyl čas.
Já jen - z nějakého kumbálu nic nelovili, vše bylo připraveno dopředu.
 arsiela, 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 13:55:40)
Xantipo,to bylo jen na Markétu a na tu kyslíkovou bombu,protože snad všude je centrální kyslík.Tak mě to prostě pobavilo.Jinak věci na resuscitaci jsou samozřejmě předem připravený na každém oddělení,sále atd.Dokonce i na rtg.Z žádného kumbálu se to netahá,to bylo opravdu jen rýpnutí.Jinak mě Jíju resuscitovali a manžel stál kousek od něj,taky mu všechno říkali.To samé,když pak byl an JIP,taky pokud to šlo,tak jsme ho měla přiloženého na sobě a kyslík měl z centrálu.Ale prostě mě resuscitace novorozence na matčině hrudi jako požadavek fakt lehce nazvedla.
 cizinka1 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 14:21:24)
Arsielo, no, lidi nadzvedavaji ruzne veci, protoze maji ruzne priority a ruzny stupen duvery k ruznym cestam reseni. Mne treba by spise nadzvedl napad odstrihnout mimino od pupecni snury - hlavniho zdroje kysliku pro spatne adaptujici se mimino - kvuli pohodli zdravotnika a neschopne organizace veci v porodnim salu. Beh s nim nekam zabira dle meho nazoru naprosto zbytecne cas. A navic je to zkusenost snad kazde matky, ze blizkost na hrudniku a matcin dech pomaha miminovi spravit svuj dychani, a jeji hlas a teplo jsou pro nej v tezke situaci velmi dulezite.

A ne zeby o resustitaci v naruci nikdo nic neslysel. Samozrejme zalezi take na stavu, ale pro naprostou vetsinu pripadu neni treba nikam litat.
 Xantipa. 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 14:25:22)
Arsielo - vím, že to bylo na Markétu. Na porodním lůžku nade mnou byly nějaké masky, bylo jich několik, ptala jsem se, co tam všechno je a odpověděli, že nepovažují za nutné mě touto informací zatěžovat, ale kdyby něco museli použít, rozhodně mi řeknou co a proč. Odkud měli kyslík pro malého, netuším, protože od shora se nic netáhlo a s tím lůžkem popojížděli - ono to vypadalo spíš jako inkubátor, odkud nějak rychle sundali ty postranice.
A k té Markétě - já třeba taky zažila porod, kdy mi normálně dítě ihned po porodu odnesli, já nevěděla kam, proč, vůbec nic a svoje dítě jsem poprvé viděla po 3 dnech. Nikdo mi ani na mou žádost neřekl pohlaví, ani velikost, ani v jakém je stavu, prostě nic. Ne že bych se neptala, ale oni moje žádosti jednoduše ignorovali. Ale to bylo za komančů. Při dalším porodu ho také odnesli, ale mně to bylo jedno, neboť jsem byla v bezvědomí. To zas pak lítal manžel, aby viděl malého, který byl naštěstí úplně OK. Opravdu v obou případech jsem se setkala s naprostou ignorancí mé osoby a dokonce mi bylo sděleno - vy mě vůbec nezajímáte, teď je přednější vaše dítě a co vy chcete, není podstatný.
Naštěstí můj třetí porod byl s jinými zdravotníky, myslím, že v mém případě měl na to velký vliv jen a pouze lékař, který několikrát nevybíravě usměrnil PA, která měla blbý kecy a stresovala mě pitomostma.
Tak se pak nediv, že někdo má trauma z toho, že odnesou dítě někam pryč.
 arsiela, 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 15:15:06)
Xantipo nedivím se,já si taky hodně věci vyloženě vyječela,jak v porodnici tak i později.A noční můry z jistých doktrů mám dodnes a otvírá se mi kudla v kapse jen ej vidím.Ale to jak jednali bylo hluboko za lékařskou etikou a pevně věřím,že to bylo ojedinělé.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 15:01:05)
Ono hlavně v původním příběhu o resuscitaci nešlo, jen o podporu dýchání. Fotek nedonošených dětí na podpoře dýchání v matčině náruči jsou tisíce, nemusí kvůli tomu nutně do inkubátoru. O centrálu samozřejmě vím, proto jsem napsala o přemístění matky i s dítětem (na místo, kde se dá na centrál připojit.)

Stále platí poslední věta toho příspěvku.
 Klarisanek 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 15:35:17)
No vidim, ze jsem si mela pred napsanim prispevku sehnat podrobnou zdr. dokumentaci, aby bylo patrno, zda slo o resuscitaci ci podporu dychani, kolik dite vazilo atd, abych nevyvolala diskusi plnou napadani. Protoze tech, co tu vedi lip jak to vlastne bylo, je tu dost jak vidno. Ja to samo do podrobna nevim, nerozebirala jsem to. Jedine co vim, ze moje kamaradka je mladicka, zapalena pro co nejprirozenejsi porody, neustale se v tomto vzdelava a dost casto bojuje se zavedenymi postupy, se starsima sestrama, co si vedou svoji z dob komunismu i s kolegy. Ale na druhou stranu se ji nedivim, ze nekdy propada malomyslnosti a pocitu, ze radeji pujde prodavat, kdyz se ji tam za den sejde nekolik takovych super informovanych.
 maw 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 20:10:35)
Blbé ovce se vždycky líp manipulovaly než jedna přemýšlivá.

Zvláštní - kdyby matka o pár týdnů dříve chtěla potrat, udělají jí ho bez mrknutí oka. Když ale chce to nejlepší pro své dítě, budou na ni řvát, že ho chce zabít.

A o tom, kolik už těch "život ohrožujících" situací, kdy šlo jen o to dostrkat matku tam, kde to bylo pohodlné/výhodné pro ně, víme.

Kdo primárně věří doktorovi, kterýho nezná, je hlupák.
 Marketa [3 deti] 
  • 

prenosny kyslik 

(1.10.2010 15:18:18)
udivuje mne pokud v nemocnici neni prenosna kysl. bomba... pranda mam zkusenost pouze s domacimy porody ale i pri nich mela moje PA kyslik pro pripad potreby u sebe...
 arsiela, 


Re: prenosny kyslik 

(1.10.2010 15:35:20)
Marky samo že to je samozřejmá výbava,jen kyslíkové bomby podléhají určitému režimu uskladnění,takže je rychlejší ten centrál,kde máš už dopředu všechno připravené a v případě potřeby jen rozrhneš obal masky(teda aspon my to na oddělení tak měli)a inkubátor si jede na sebe,ten má vlastní zdroj,teda pokud se něco nezměnilo,což asi ne.Každopádně musíš mít záložní zdroj,nenecháš lidi udusit třeba při převozu.Ty asi myslíš takové ty malé bomby.
 Marta 
  • 

Re: prenosny kyslik 

(2.10.2010 1:47:35)
V nemocnicích určitě je přenosná kysliková bomba,ale předpoládám,že na porodním sále bude nejspíš centrální rozvod kyslíku.
 kili 
  • 

Re: prenosny kyslik 

(2.10.2010 9:21:28)
kyslíkových bomb je v nemocnicích plno, nicméně požadovat resuscitaci novorozence při jeho uložení na těle matky je nesmyslné a pokud zdravotní stav vyžaduje resuscitaci, pak není ani čas ani prostor pro diskuse o způsobu jejího provádění.
 Marta 
  • 

Re: prenosny kyslik 

(2.10.2010 15:28:16)
S tím já naprosto souhlasím.Reagovala jsem jen na konkrétní dotaz o kyslíkových bombách
 kili 
  • 

Re: prenosny kyslik 

(2.10.2010 18:11:59)
Já jsem to tak i pochopil a jen doplnil.
 zuzini 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 12:49:21)
A co si ještě vymyslíte...?
 withep 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 14:13:57)
Spíš je problém v tom, že já bych - v kůži té matky - měla problém lékařům věřit. Měla bych silné pochybnosti, zda informace o ohrožení dítěte nejsou jen způsobem, jak dosáhnout svého (rutinního postupu). Ne proto, že chci být k lékařům apriorně nepřátelská, ale proto, že jsem se s tím setkala - to, co mi předkládali, nebyly informace o zdravotním stavu mého dítěte, ale citové vydírání.
 Tante Ema 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 19:25:26)
Jj. Tohle je i moje zkušenost.
Doktorské báchorky jsou stejná latina jako kterékoliv jiné báchorky. Jen by to doktor možná nemusel dělat, alespoň pokud fakt je tím, čím se tváří, že je.
Proč je v porodnicích výskyt takovýchhle povah vyšší než jinde, to se asi dodnes seriózně nezjišťovalo a je to škoda, možná by to bylo přínosnější než příručky o genderově vyváženém slovníku?
 maw 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 20:11:20)
Teorie elit a boj o moc. Staré věci.
 Tante Ema 


Re: chceme přirozený porod - na monitoru zmizely ozvy  

(1.10.2010 20:48:21)
Teď nevím, jestli to bylo na mě, jestli jo, tak to jsou možné a i celkem pravděpodobné důvody, ale jsou i jiné možnosti a podle mně je škoda, že se tím nikdo seriózně nezabývá, já bych si zrovna u tohohle vsadila na velmi vydatný genderový materiál. Navíc nepříjemně skutečný.
 juicy 
  • 

Hloupí lékaři, hloupí rodiče 

(1.10.2010 12:03:56)
Lendabo - tak jako jsou hlupáci mezi lékaři, tak jsou samozřejmě i mezi rodiči - proč paušalizovat?
Hned v úvodu píšu, že výroky by měly pomoci "bojovat" proti RUTINNÍM zásahům. Ne, aby se rodiče se zdravotníky přeli v akutních situacích!
A mimochodem - pokud lékaři a sestřičky rodiče otevřeně informují a diskutují s nimi o možných postupech, není důvod podezřívat je z nějaké "habaďůry" a přít se o to, co je skutečně nezbytné.
Je to jen o vzájemné důvěře a respektu.
 kreditka 


Blbost 

(1.10.2010 11:02:03)
zase výplod nějaké fanatičky, která nejspíš viděla medicínu z rychlíku, přečetla si pár knížek a hned je mistr světa přes porody všeho druhu. Navíc přirovnávat české porodnictví k černé magii ~a~ Jo v zahraničí by možná individuální požadavky splnily, ale taky to má své hranice. Známou co rodila ve Velké Británii vykufrovaly z porodnice pár hodin po porodu, přesto že měla bolesti, nikoho to nezajímalo prostě měla určitý počet hodin po porodu tak ať táhne důmů - žádný porodnický systém není ideální
 yogurtová a dva yogurtíci 


Re: zkušenost 

(1.10.2010 11:17:49)
Na předporodním kurzu nám PA říkala,že ať budeme rodit kdekoli,ve vlastním zájmu nemáme chtít nic,s čím nemají v porodnici zkušenost.A doložila to situací kdy na jedné pražské klinice chtěla rodička porodit na čtyřech a pan doktor ji chtěl vyhovět,tak svolil.Ale lekl se,že se roztrhne a tak ji udělal nástřh.Boužel byl zvyklý na to že "pipinka"je obráceně a neuvědomil si to a skoro ji odsřihl klitoris.Vím,že kdyby nebylo průkopníků,tak mímo uvidíme prvně až při odchodu domů,ale nemůžu chtít někde porodit na stoličce,když ji nemají.Kdo i při kontrakcích dokáže bojovat,tak před ním smekám.~g~
 withep 


Re: zkušenost 

(1.10.2010 14:23:24)
~t~ Člověk by čekal, že porodník rozezná ženské přirození v jakémkoliv úhlu, ale ono ne... Jinak poloha na všech čtyřech by měla riziko poranění minimalizovat, pan doktor byl tedy sice vstřícný, ale stále možná příliš iniciativní.
 maw 


Re: zkušenost 

(1.10.2010 20:13:25)
Přesně tak. Poloha na 4 zpomaluje porod a žena si může určit, kdy to dítě vytlačí.
Další důkaz toho, jak rádi stříhaj "preventivně".
 Irena 
  • 

Re: zkušenost 

(1.10.2010 16:06:46)
Tak to byl pan doktor idiot, to si říkejte co chcete. Připomíná mi to moji kolegyni, která když něco nechce dělat, tak řekne, že to neumí, protože to nikdy nedělala a co když to pokazí - je přece v zájmu firmy, aby se nic nepokazilo. Takže pokud by se něco pokazilo, mohli bychom za to všichni okolo, že jsme ji nechali dělat něco, s čím se ještě nesetkala.... při tomto přístupu bychom dodnes lezli po stromech (jestli bychom se na ně vůbec dostali, když jsme to nikdy před tím nedělali - co kdybychom spadli?
 Elisa 
  • 

Re: Blbost 

(1.10.2010 11:19:57)
Lepší než si nacvičovat dopředu asertivní věty a pak se hádat s personálem, je vybrat si porodnici, kde moje přání budou respektovat. Tuhle možnost máme, tak o co jde. Byl tu zmiňovaný Apolinář - tam si opravdu s rodičkami servítky neberou. Kamarádka chtěla taky přirozený porod a měla požadavky, přesto šla k Apolináři a pak se šíleně divila a další rok nadávala na to, že jí tam napíchali oxytocin, nutili epidurál, holili a klistýrovali. Já chci taky přirozený porod a proto k Apolináři nepůjdu, ikdyby to byla nejlepší porodnice na světě. Nechápu, proč to ostatní neudělají taky tak a radši si pak stěžují a nadávají.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(1.10.2010 11:22:09)
Možná proto, že těch použitelných porodnic až tolik není? A že i ty, které mají třeba nějaké riziko v anamnéze, mají právo na důstojné, informované zacházení a volbu varianty péče, nota bene v oblastech, které s daným rizikem nesouvisí?
 Elisa 
  • 

Re: Blbost 

(1.10.2010 11:30:51)
Markéto, tolik těch porodnic není, pravda. Proto jdu třeba rodit do Vrchlabí, ačkoliv jsem z Prahy. Není to ideální, jednu porodnici mám 5 minut pěšky od domu, bylo by to jednodušší. Ale je to moje volba, protože priority mám nastaveny jasně. Pokud má někdo komplikace, kvůli kterým je nucen rodit v specializované porodnici, která individualitu neuznává, tak v takovém případě by mi bylo opravdu šumák, jestli rodím na zádech nebo vkleče, nebo jestli mi dají klystýr. Šlo by mi především o to, aby moje dítě a já jsme byli v pořádku. Tím nechci říct, že souhlasím s jednáním personálu většiny nemocnic, je to bída a taky jsem si už něco zažila, ale tak to prostě u nás zatím je a buď to z různých důvodů akceptuju nebo jdu jinam, pokud možno.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(1.10.2010 11:36:04)
Eliso, tak mně to třeba jedno není. Kdybych třeba rodila dejme tomu KP a kvůli tomu bych si vybrala speciálnější pracoviště, nevidím důvod, proč bych pak se zdravým dítětem nemohla zalézt to postele pod peřinu. Nebo pokud rodím dítě s rozštěpem, aby mohlo hned na operaci, abych nemohla rodit bez medikace a vkleče, když způsob porodu nemá na stav dítěte s rozštěpem vliv - naopak, čím méně se mu dostane, tím lépe pro budoucí operaci.

BTW, také jsem jela 2x do Vrchlabí a jednou rodila doma. Ale nevidím důvod, proč by se měla důstojná a individuální péče upírat ženám, které nechtějí jet daleko nebo nechtějí rodit doma. Koneckonců, většina v člínku zmíněných požadavků matky je běžná například na velké univerzitní klinice ve Frankfurtu, tak proč to nejde u Apolináře?
 Elisa 
  • 

Re: Blbost 

(1.10.2010 11:54:45)
Markéto, jasně, v podstatě s tebou souhlasím. Individuální péče a respektování požadavků by mělo být všude, ve všech porodnicích. Jenomže v Čechách to tak prostě není a všichni to dobře vědí. Já prostě jenom nechápu, že ačkoliv to někdo dobře ví, přesto si vybere porodnici, která má zaběhnutou rutinu a pak si stěžuje, naříká a proklíná personál. Situace, kdy na výběr není, kvůli komplikacím, je situace speciální a samozřejmě by bylo lepší, ikdyby za takovýchto podmínek vše probíhalo k spokojenosti rodičky, ale pro mne prostě v tomto konkrétním případě není podstatné, aby se splnily moje požadavky. Když budu třeba potřebovat komplikovanou operaci srdce, tak si radši vyberu hulvátského doktora v ošklivé nemocnici, který mi operaci provede dobře, než příjemného sympaťáka, který mi špičkový výsledek nedokáže garantovat. Smířím se s hulvátským zacházením, protože co to je oproti zdraví po zbytek života. Stejně tak to beru i u porodu. Já jsem pro přirozené porody a respekt, ale taky mi přijde, že se to často přehání v tom smyslu, že se z pár hodin porodu a kraťoučkého pobytu v porodnici dělá alfa a omega mateřství, nemám to ráda...
 Xantipa. 


Re: Blbost 

(1.10.2010 12:19:28)
Elisa psala:
ale taky mi přijde, že se to často přehání v tom smyslu, že se z pár hodin porodu a kraťoučkého pobytu v porodnici dělá alfa a omega mateřství, nemám to ráda...

To je právě ono, že doktoři a sestry si řeknou - on se nikdo nepo.... z těch pár ní v porodnici, ony z toho nadělají.
No a to samý se řekne pak v nemocnici a říká se to vlastně pořád. Navíc nevím, proč by specialista třeba chirurg měl být hulvát. Ono se to vylučuje? - být super a být slušný?
Jako já skutečně nevím, proč bych jako pacient neměla mít nárok na odborníka, který je zároveň slušný. Hulvátství do zdravotnictví prostě nepatří, to je bez diskuze. A je mi naprosto jedno, zda dotyčný je s x písmeny před jménem i za jménem. Pak se zdrav. personál diví, že pacienti jsou drzí, no bodejď ne, jak se do lesa vola, tak se z lesa ozývá. Někteří to bohužel dodnes nepochopili. Protože kdyby jo, tak diskuze na toto téma by byla zbytečná.
 withep 


Re: Blbost 

(1.10.2010 14:32:45)
Eliso, porodnici si často nevybereš - tedy, vybereši si, ale oni tě pak třeba pro stop-stav pošlou jinam. A kdyby všechny ženy s přáním přirozeného porodu jezdily do Vrchlabí, jak by to dopadlo? Zavedli by tam registraci, ve 14+0 max. 3 porody na den? Každá pátá žena si přeje přirozený porod, každá pátá žena ovšem ve Vrchlabí rodit nemůže, proto Vrchlabí nepředstavuje konkurenci ve smyslu pozitivního příkladu pro ty ostatní. Možná, až klesne porodnost hodně dolů, zase se to někam posune, ale samo od sebe ne. Prostě se musí x žen z těch 20% obětovat a jít rodit do "normální" porodnice, přát si "nesplnitelné" a možná se naše dcery dočkají v reprodukčním věku toho, že se výrazy "přirozený porod" a "normální česká porodnice" přestanou vylučovat.
 maw 


Re: Blbost 

(1.10.2010 20:19:29)
Co blbneš? Registrace je NEZÁKONNÁ a nesmyslná. Jestli chceš jet do kterékoli porodnice bez registrace, jen si to dobře načasuj. A manžela s kamerou, ať Tě teda odmítnou. Chci to vidět! To je protizákonné!

Uff, ale není potřeba se obětovat a mít celoživotní trauma kvůli rutinně a hulvátství... Píšeš jako kamikaze.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Blbost 

(1.10.2010 19:12:17)
Já hulváta nechci, ani schopného. Abyste věděli, chci schopného a empatického doktora, který mě bude respektovat. S psychikou v pořádku se uzdravíte dřív, nedokážu hledět jenom na výsledky. Vím, že někteří lidé jsou splachovací, ale nejsou to všichni.
 zuzini 


Re: Blbost 

(1.10.2010 12:56:57)
A kam mám jít rodit já? Vrchlabí je na opačné straně republiky. Asi mám držet hubu a krok
 maw 


Re: Blbost 

(1.10.2010 20:19:55)
Doma.
 Klarisanek 


Re: Blbost 

(1.10.2010 13:24:47)
Presne tak.
 maw 


Re: Blbost 

(1.10.2010 20:15:40)
Nemáme. Taková porodnice, kde splní přání mnohých matek, vůbec v ČR není.
Porodní dům je řešení, ale tomu se mudři brání jak čert kříži. Zbabělí před konkurencí. Co kdyby se ukázalo, že žena může porodit
1) sama
2) bez medikace
3) bez nástřihu
4) v různých polohách

A kde by se pak vzalo na dovolenou od farmaceutických firem????
 Petra+Petřík2+Kubík14 


Re: Blbost 

(4.10.2010 12:07:40)
Je fakt,že když jsem rodila prvního syna,sestra mi neustále přitlačovala bradu na prsa i když jsem jí několikrát slušně a poté i důrazně řekla ať mi to nedělá,že mě to dusí,no,produsila mě až do konce porodu,~t~bylo jí úplně jedno,že mi to dělá zle.U mladšího synka na nic takového čas nebyl(akutně císař),ale kdyby mě chtěl zase někdo dusit tak~o~
 maw 


Re: Blbost 

(1.10.2010 20:12:15)
A proto je nejlepší rodit doma, není pak třeba se nikam kufrovat.
 6.12Marie + 2 děti11 


Re: Blbost 

(1.10.2010 20:18:54)
Doma rodí jen blběny.
 Mirka Dvořáková 


Re: Blbost 

(3.10.2010 13:26:22)
To je výborná rada,ještě,že jsem si jí nepřečetla před šesti lety.To bych tu nebyla ani já ani moje dvě děti.
 kili 
  • 

Re: Blbost 

(3.10.2010 13:44:30)
no, ale možná se od místních znalkyň porodnictví dovíte, že kdybyste nebyla v nemocnici, nedošlo by ke komplikacícm
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(3.10.2010 14:00:19)
To jistě ne, místní znalkyně poměrně dobře vědí, co je počet pravděpodobnosti a že v medicíně nelze nic tvrdit s jistotou.
 kili 
  • 

Re: Blbost 

(3.10.2010 14:05:40)
"...místní znalkyně poměrně dobře vědí, co je počet pravděpodobnosti.."

hm, zajímavé, počet pravděpodobností, to jsou věci
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(3.10.2010 14:21:42)
pravděpodobnosti, krátké i.
 kili 
  • 

Re: Blbost 

(3.10.2010 14:24:18)
hm, "počet pravděpodobnosti", ještě zajímavější, taková hádanka pro matematiky
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(3.10.2010 14:36:04)
Hádanka ani ne, normální název jedné matematické disciplíny, možná lehce archaický, ale stále používaný. Ovšem hádanka a tajemný svět pro spoustu lékařů, to je fakt.
 Tante Ema 


Re: Blbost 

(3.10.2010 14:40:54)
~t~~t~~t~~t~
Teď se dozvíme něco o statistice přímo z Wiki, držte si kloboučký....
 Tante Ema 


Re: Blbost 

(3.10.2010 14:41:31)
Eventuleně by to mohlo být "latinsky".
 kili 
  • 

Re: Blbost 

(3.10.2010 14:49:01)
takovým expertům na matematiku a porodnictví, jako jste Vy, se to tak jistě může jevit

 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(3.10.2010 14:50:35)
Ach ano, za experta na matematiku se skutečně považuji, děkuji za poklonu.
 kili 
  • 

Re: Blbost 

(3.10.2010 14:55:31)
ach tak, no takových se najdou přehršle
 Tante Ema 


Re: Blbost 

(3.10.2010 14:57:49)
Tak ne, že by nabubřelých doktorů bylo málo. A zapšklých důchodců s virtuální identitou třeba ještě víc.
 Tante Ema 


Re: Blbost 

(3.10.2010 15:00:00)
Ale lidí, co dobře rozumí matematice, těch přehršle nejsou. Bohužel matika je pole, kde se blbě blafuje.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(3.10.2010 15:04:17)
Ani tak moc ne, zas tolik jich každý rok na univerzitách nepromuje. Rozhodně méně než lékařů.
 kili 
  • 

Re: Blbost 

(3.10.2010 15:08:08)
Možná se Vám nedaří postřehnout souvislost a návaznost, já jsem se vyjádřil k Vašemu sdělení, že za experta na matematiku se skutečně považujete.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(3.10.2010 15:14:10)
Inu, pokud se za experta na matematiku považuje každý lékař, pak se ji jistě přehršle najdou.
 kili 
  • 

Re: Blbost 

(3.10.2010 15:27:30)
Jak jsem psal, máte (nebo předstíráte) potíže s vnímáním souvislosti.
 cizinka1 


Re: Blbost 

(3.10.2010 14:25:59)
Marketo,~t~
 Mirka Dvořáková 


Re: Blbost 

(4.10.2010 9:19:41)
Myslíš Markéto,že doma by se dítěti pupečním kolem nožičky neomotal?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Blbost 

(4.10.2010 11:11:36)
Ne, proč bych si to měla myslet? Někde omotaný pupečník má asi 30% narozených dětí.
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Porodní plán 

(1.10.2010 11:24:45)
Přijde mi, že většina žen při porodu bude těžko takhle s porodníky či PA diskutovat. Mně by to teda dost zásadně rušilo v porodním procesu. Na tohle je nejlepší porodní plán (a to i v případě, že ho v porodnici nakonec nevytáhnu - při jeho psaní si žena utříbí myšlenky, jakou představu má o svém porodu).
Já u druhého porodu měla PP nachystaný a myslím, že to dost zásadně přispělo k tomu, jak dobrý jsem z porodu měla pocit. Nešlo sice splnit vše, co jsem si v PP přála, ale v dobrém to ovlivnilo komunikaci s PA. Nejdříve si PP prošla a řekla, že nic z mého PP není problém a pak v jednotlivých fázích porodu se chovala tak, jak by to podle mého mělo být vždycky, ať už žena PP má nebo nemá. Stejné to pak bylo na novorozeneckém - ostatním maminkám oznamovaly, že: teď se bude očkovat, stříhat pupík, ale mě se ptali, jestli chci dítě naočkovat, nechat ustřihnout pupeční pahýl.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Porodní plán 

(1.10.2010 11:28:48)
Babyno, super. ~R^ Až teda na fakt, že zatímco k tobě se chovaly/ptaly se tě díky PP tak, jak je jejich povinností (ačkoli to vnímaly jako něco "extra"), ostatním maminkám "oznamovaly", čímž v podstatě porušovaly jejich práva a své povinnosti. Přitom to oznímení jim v zásadě zabere stejně času a energie jako ta otázka. Píšu to furt, je to jen v hlavách.
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Porodní plán 

(1.10.2010 11:39:35)
Markéto, no byla jsem ráda, že jsem PP měla, protože se ke mně chovali fakt jinak. Je vidět, že to jde, když se chce, bohužel to zatím není standardem.
A další věc, která se mě naštěstí netýkala, protože jsem měla synka hned u sebe - organizační problémy. Ženy, které porodily až večer a první noc nechaly dítě sestrám pak měly problém, aby se jim dítě vrátilo hned ráno. Sestry ráno neměly čas (bylo třeba udělat matce školení a nechat ji podepsat cár papíru) a tak prý až o vizitě, jenže vizita se ten den posouvala a byla až těsně před polednem.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Porodní plán 

(1.10.2010 11:42:10)
A přitom by těm ženám stačilo prostě dojít na oddělení a dítě si vzít - kdyby měly dost informací :(((( Jenže žena při a po porodu je tak snadno ovlivnitelná, manipulovatelná a vydíratelná, protože je v jenom z nejintenzivnějších období svého života, s myslí soustředěnou jen na dítě. Ach jo.
 maw 


Re: Porodní plán 

(1.10.2010 20:21:10)
Hlavně když je zfetlá po tom jejich chemokoktejlu.
 Maci1 


Re: Porodní plán 

(1.10.2010 11:53:55)
Hm, já jsem porodní plán měla, ale v kontaktu s porodní asistentkou jsem se vyloženě bála ho vytáhnout, jak na mě ostře nastoupila ~:(. Na odd. šestinedělí se na střihání pupečníku, očkování atp. neptali vůbec nikoho (ani nic neoznamovali), prostě to udělali a bylo ~Rv. Dceru mi po opuštění porodního boxu asi na 7 hodin odebrali s odůvodněním, že je nával, na šestinedělí nebylo místo a jinde se mnou miminko být nemůže ~n~. Bránila jsem se, ale k ničemu mi to nebylo... Příští porod (pokud nějaký bude) jsem ochotná podstoupit pouze ambulantně.
 maw 


Re: Porodní plán 

(1.10.2010 20:22:05)
Je potřeba vědět, že můžeš taky odejít domů
 Nováková Dana 


Re: Porodní plán 

(1.10.2010 16:38:28)
tohle znám,myslela jsem si ,že vím co chci a dokážu si to bez problémů prosadit a že mám poučeného partnera,který se za mě postaví..,a taky že pokud je vstřícný personál (a on skutečně byl-ochotný a milý),tak to půjde i bez porodního plánu,
tak jsem porodní plán nenapsala a dopadlo to tak,že jsem nebyla schopná během porodu jasně přemýšlet a už vůbec ne argumentovat..a taky tak,že mi vše pouze oznamovali-teď uděláme amniocentézu..nástřich..atd.(i když jsem to původně nechtěla,tak jsem se v bolestech prostě nevzmohla na odpor ,
a taky tak,že poučený tatínek,byl ze všeho velmi vykulený a jeho podpora se nekonala a taky se proti autoritám na nic nevzmohl a ani si na to nevzpomněl..),
takže to bylo jinak než jsem chtěla-to mi došlo až několik dní po porodu.
a v kontrastu s tím-pacientka která rodila přede mnou se stejným personálem a pak byla se mnou na pokoji(vyprávěli jsme si to dost do podrobna)tak porodní plán měla a na vše se jí ptali dopředu bezmála třikrát,jestli tedy opravdu můžou,
nechápu,proč to nešlo i v mém případě??..mám pocit ,že byli rádi,že to mají ulehčené a nemusejí se ptát a nic dál neřešili(maminka nemá porodní plán,tak jí je to asi jedno,tak se ptát nebudem..)
 Binturongg 


Hezky napsáno, ale 

(1.10.2010 12:56:02)
jako vyděšená prvorodička jsem nebyla s to si ani vzpomenout na své jméno, natož na dohadování s personálem...
Snad se podruhé víc pochlapím ~t~
 Klarisanek 


Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 13:32:40)
Co doktor to carodejnik, co matka, to hloupa husa, ktea se musi nabiflovat asertivni fraze z priblbleho clanku, aby se pak umela branit. Co je na tom tak sloziteho se dojit domluvit predem?
Holeni - dekuji, ale nechci, neni mi to prijemne a doufam, ze siti nebude treba. No ja se chlamu jeste ted. Ona si opravdu kazda, co masiruje hraz mysli, ze se nenatrhne? To je takovy problem se jednou (dvakrat) za zivot oholit, i kdyz to nekomu neni prijemne? Tomu dr. to ma byt prijemne se pak prodirat pralesem?
Klystyr - dekuji, neni mi prijemny. To same. To asi neni prijemny nikomu a verim, ze uz ho nikde nasilim nenuti. Tak snad neni problem si predem domluvit cipky na vyprazdneni, ci si je prinest. Ale tvrdit, ze porodit do vykalu je prirozena vec - ohhhh, dost trapne.
 Polarka 
  • 

Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 14:05:55)
Jenom poznamku - fakt se tady nechci ohanet zahranicim ani tvrdit, ze je to tam lepsi, ale nahodou jsem rodila v nejvetsi statni porodnici v Sydney.
Zcela normalni zarizeni, porodni oddeleni krasne a nove, zbytek nemocnice dost stary a osklivy ale...kazdy zakrok vysvetluji, na vsechno se rodicky ptaji nez to provedou, zasadne neholi a na otazku zda bude klystir reagovala asistentka na preporodnimu kurzu...Proc klystir? No abych se treba nepo...to by bylo hloupe....Madam, my jsme nemocnice, to si vazne myslite, ze tohle je pro nas problem? :-)
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 14:23:34)
Porodit do výkalů? Rodila jsem bez klystýru, protože po třiceti hodinách v porodnici se to nestihlo (PA mi nevěřila, že mám kontrakce jak prase, protože na monitoru prostě vidět nebyly, a pak už to šlo ráz na ráz). Při tlačení stolice vyšla, PA ji sebrala, otřela mě a bylo to. Takže do výkalů se nerodí.

Ale že by mi byl příjemný ten pocit, že kadím před cizími lidmi, to tedy ne.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 14:35:37)
Marketo, ale neni to ovlivnitelne, ani klystyrem ne (na to staci normalni predstavivost a zdravy rozum, ale take studie neprokazaly, zeby to bylo ovlivnitelne). Pri rychlym porodu vse jde dohromady klystyr ne klystyr, pri pomalejsim vse postupne, zena dojde si na zachod pred pravym porodem i bez klystyru. Kontrakce rozprudi tluste strevo dostatecne, vid?

Stydit se asi je prirozene, ale vyvolavat zbytecny stud a pocity trapnosti je hloupe a kratkozrake (to je pro Denisu a ty kravy, od kterych cerpa sve predstavy o funkcich cipku a klystyru, nikoliv na tebe).
 Markéta, kluci 8 a 2 
  • 

Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 14:49:53)
Jo, jasně, že stolice může odejít i po klystýru, já jsem jen reagovala na to rození do výkalů.


 Elíláma 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(3.10.2010 19:10:11)
No, já se tedy ani při 12hodinovém porodu přirozeně nevyprazdňovala, dostala jsem pak klystýr, prý drsný zákrok, já si toho sotva všimla, jak jsem měla plnou hlavu kontrakcí a myšlenek na porod, klystýrem se mi ulevilo, já měla poslední měsíc zácpu, že jsem se na něj skoro těšila ~y~ a pak už jsem nemusela myslet na to, že by se mi přihodila nehoda při porodu (ne, že by se to nemohlo stát, ale prostě jsem přepla na to, že nestane a mám klid) (a nestalo ~b~)
 Klarisanek 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 15:21:05)
Cizinko jsi hrozne vtipna a opet je tu clanek, pri kterem se muzes vyradit a ukazat ze? Ta krava je nejspise autorka, protoze ona pise v dialogu o vykalech. Ja sama jsem to nezazila a taky vim, ze to jde postupne a mam i takovou zkusenost. Ale jestli umis cist, pisou tu i zeny, kterym se to s tema vykalama stalo. Jestli je nekdo otly jak ty, tak mu to samo nevadi. Existuji ovsem i lide, kterym kalet v pritomnosti jinych lidi, i kdyz je to doktor, proste vadi.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 15:35:52)
No Deniso, zkus premyslet logicky:

Kdyz vis, ze to vykaleni, velke ci male nebo vubec zadne, neni VUBEC ovlivnitelne, co je asi racionalni reseni? Rict, ze je to NEOVLIVNITELNE, je to PRIROZENE, nemusi se to u porodu stat, ale MUZE, a snazit se s tim netrapit. Personal, s timhle stavem musi byt smireny, nekolikkrat klystyrovou vodou postrikany a od nej utirat mimina zvykly. Kdyz rodicka jim na jejich sarlatanske nabidky odpovi, ze v jejich ocich je to prirozene, neni co resit.

Nevaham ale nazvat kravami a voly takovy personal, ktery tenhle argument (o vykalech) by pouzil.

 Klarisanek 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 15:42:12)
No podle meho je to ovlivnitelne, ne zcela, ale zcasti ano. A opravdu k tomu neni potreba tak drsne metody jako je klystyr. Staci cipek, ktery snad nikoho nezabije, ktery bud pomuze, nebo je zbytecny, protoze zena se kontrakcema vyprazdni tak jako tak. Ale takovou drobnost, jako si zavest cipek pro svuj pocit i z ohledu na personal, ja osobne klidne udelam. Nebudu pak asi silet z toho, kdyby se neco udalo, ale prijemne mi to jiste nebude, tak proc se nesnazit tomu zabranit. Do nemocnice, kde by mi personal klystyr vnucoval a jeste rikal, ze je to nechutne se pri porodu podelat, bych rodit nesla. To je to same jako holeni, ja to povazuju za ohleduplnost a tech par minut co s tim musi muj manzel stravit ho fakt nezabije, kdyz tento nazor reknu, tak me tu muzou pralesni porosty malem ukamenovat za pravo svych chlupu.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 15:50:29)
Deniso, a proc tvuj nazor je dulezity? Overovala jsi to nejakou medicinskou studii, videla jsi dostatecne mnozstvi porodu s cipkem a bez, abys mohla soudit jak to je? Tahle medicinska skutecnost je velmi dobre overitelna normalni kontrolovanou studii, a bez jejich pozitivnich vysledku tohle, co povidas je kec a nic jineho. A zdravy rozum prosim nezatahuj, tesne sousedstvi delohy a tlusteho streva a vedomi, jak jakakoliv mechanicka stimulace pusobi na strevni peristaltiku je pro muj zdravy rozum dostatecny duvod, proc neni treba se bat velkeho trapasu u normalniho (neprekotneho) porodu. A ze maly trapas je vubec neovlivnitelny, je jasny.

Zavadej si cipky treba i kazdy den, to je tvoje vec, jen prosim nevykladej, ze kvuli tomu jsi cistotnejsi:)

 Klarisanek 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 15:57:21)
Jo pozor, se omlouvam za svuj nazor. Me zase nedoslo, ze ty mas na vsechno nastudovany studie. Ja nikde nepsala, ze jsem cistotnejsi, ja psala, co udelam u sveho porodu. Jdu se bavit hlaskama Polreicha, ta diskuse o hovnu, jeste ke vsemu u porodu me nebavi.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 15:59:46)
Deniso, tak tak, u sveho porodu delej si co chces, a cizi rozhodnuti a uvazovani nekomentuj svym obvykle drzym zpusobem, anez bys tema poradne nastudovala.

 Klarisanek 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 16:06:55)
~t~ Jooo, tak az budu mit cas studovat vse okolo tematu "jak se neposrat u porodu", to budu asi stastna zena. Zatim jsem se za cele odpo nezmohla ani na vyklizeni mycky.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 16:10:09)
Deniso, stesti ti to nezaruci, ale ze budes pusobit inteligentneji a prijemneji, a dokonce (coz je pro tebe zrejme dulezite) OHLEDUPLNEJI, to je jiste.

Uspesny uklid preji. ~;((
 6.12Marie + 2 děti11 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 17:03:41)
S cizinkou se vůbec nebav, ta má ty svoje studie a svoje moudra, ale jinak je to zlá a sprostá žena.
 Klarisanek 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 18:53:17)
Mas pravdu, kdo nema nastudovano tolik mouder o domporodech jako ona, tak je proste krava a jeste ostatnim rika, ze jsou nekultivovane v projevu.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 19:02:53)
Deniso, nemanipuluj, moje nelichotive dobyci hodnoceni se vztahuje pouze na "neprofesionalni" profesionalove. A ti drzet krok s literaturou sveho oboru proste museji, ze jo.

No a precti si po sebe. Chtela bys, aby takto nekdo ryl do tvych voleb? O kterych opravdu nic nevi?
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 19:03:41)
profesionaly, pardon.
 susu 
  • 

Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 17:15:18)
souhlasím s Marií, s cizinkou se nebavit, její dnešní projev je stejně protivný, jako ty minulé.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 17:19:42)
jojo, projev Marie a DENISY je velice kultivovany, ohleduplny a inteligentni:) A projev susu, ktera se vzdy urazi, kdyz nekdo umi se obhajit proti jejim domnenkam o blbosti jeji volbam, je roztomily~t~.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 17:20:41)
jeho-jeji volby, pardon.
 susu 
  • 

Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 19:06:14)
to je jen tvůj pocit, že ses obhájila, já si to nemyslim a dlužíš mi omluvu, tak co bude, neumíš se omluvit?
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 19:08:58)
susu, bude ti nekdy lepe~6~
 susu 
  • 

Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 19:09:43)
Mně je fajn, ale tobě podle tvých projevu asi ne.
 6.12Marie + 2 děti11 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 17:01:41)
Krávy? Ty jsi teda nevychovaná osoba.
 cizinka1 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 17:07:52)
M.Marie,

Ja si myslim ze skutecne hruby a nevychovany, a predevsim spatne vzdelany je clovek, ktery se dopusti sireni jiz pred 40 let vyvracenych a ve spouste zemich stejne dlouho rutinne nepraktikovanych nesmyslu a zpusobuje svym klientkam zbytecne pocity trapnosti a starosti. Porodni asistentka a pripadne dr. by meli povzbudit zenu byt u porodu samickou, chovat se spontanne a ujistit, ze nestane se nic, s cimz by se nepocitalo a bylo by treba se stydet, a ze na jeji intimitu a soukromi nikdo zbytecne zasahovat nebude. Taktez by melo se jednat.

"Krava" je takove mile ceske slovo pro to, co myslim. A krava je sice hloupejsi ale krasne a hodne zvire.
 withep 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 14:39:29)
A pocit, že rodíš před cizími lidmi, ti příjemný byl?
 Markéta, kluci 8 a 2 
  • 

Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 14:52:24)
Ne. Ale nevím, jak v nemocnici porodit osaměle.
 maw 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(1.10.2010 20:27:49)
Kde žiješ? Na Marsu?
Domluvit předem se můžeš s PA, která s Tebou bude doma. Jak se můžeš domluvit s nemocniční PA a s doktorem, když vůbec netušíš, v který porodnici skončíš a kdo zrovna bude mít službu????

Výkaly při nemedikovaném porodu odejdou samy včas, až na výjimky. Dítě je v obalech, hygienické hledisko zachováno.
Klystýr ničí střevní mikrofloru a prostředí - proto ho nechci.
Při porodu, kde se nespěchá, nemedikuje, nevytláčí a nevytahuje dítě dochází k natržení zřídka, a když jsou taková natržení jen povrchová, je to nic v porovnání s hloubkovým nástřihem.

Porod jako takový je přirozená věc - tomu se doktoři diví nejvíc, jak nějaká žena dokázala porodit bez nich. Ale každá, co těhotenství skrývá, to zvládne doma na záchodě, na koleji atp. a ani moc neřve a pak ještě zvládnou s tím dítětem lecos.
Jenom některé matky mají pocit, že bez doktora si ani neuprdnou. Ale když chce být někdo pasivní, tak těžko může být přímo v akci aktivní.

 margaritah 


Rodit do vykalu a holit se 

(3.10.2010 12:14:45)
u obou porodu jsem mela klystyr a stejne jsem pri tlaceni ukakavala, bylo mi to trapne. Co naplat,udelala jsem maximum pro vyprazdneni,no a presto...
Na oba porody jsem se sama holila,aby me nemusela pri bolestech holit sestricka.Oboji naslepo (pres bricho jsem si tam nevidela) a bohuzel po druhem porodu mi kvuli tomu zarostl chloupek v trisle,takze jsem v sestinedeli s horeckama jezdila po pohotovostech,rezali me kvuli blbemu chloupku!
Tak si rikam,ze jsem se na to holeni a klystyrovani nevykaslala!
Jinak ale jsem rodila ve stejne porodnici s odstupem 2 let a strasne moc se zmenil k lepsimu pristup k rodickam,ze jsem ani nemusela zadonit o podani naheho miminka hned po porodu na bricho,sami mi ho tam placli.To je nejdulezitejsi moment, prvni minuty po porodu. Co je pred a potom, to je sice taky dulezite,ale ne tolik ve srovnani s prvnim momentem.Aspon mi to tak prijde.Takze jsem u druheho porodu chtela bazirovat jen na tomhle a oni nastesti sami od sebe uz prikladali bez ptani.Uffff.
 zuzini 


Re: Cerna magie, holeni a klystyr 

(5.10.2010 0:26:43)
Deniso, teď nevím, ale ty jsi jiná DENISA, než ta, která k přirozeným porodům píše už nějakou dobu? Ty jsi skutečně za ty roky nepochopila, proč některým ženám vadí holení nebo klystýr? Čteš ty příspěvky vůbec nebo jim snad nerozumíš?
 Maryl 


Mně se článek nelíbil 

(1.10.2010 13:34:06)
Rodila jsem přirozeně bez porodního plánu.Polovinu toho,co autorka popisuje po mě nikdo nechtěl.Nemyslím si,že by naše porodnictví bylo na tak špatné úrovni.Tak jak to autorka popisuje,tak dle mého dělá z lékařů i asistentek téměř otravné blbce.Já osobně jim věřím,že mají zkušenosti a ty tři nebo 4 dny se budu řídit jejich pravidly a věřím,že tím děťátku ani mně nebude nijak ublíženo a doma si pak vše budu dělat po svém.Já naopak na čas strávený v porodnici vzpomínám ráda.Sestřičky na šestinedělí mi hodně poradily a v začátcích pomohla,poznala jsem tam spoustu skvělých mamin,ale títmto se nechci nikoho nijak dotknout.Je to jen můj názor.~x~
 maw 


Re: Mně se článek nelíbil 

(1.10.2010 20:34:10)
To jsi asi měla VELKÉ ŠTĚSTÍ nebo máš jinou představu o přirozeném porodu. Pro spoustu maminek je jedna každá další než jedna milá její vlastní a opravdu pomáhající PA otrava. Proč by měla u porodu být více než jedna PA? Je to veřejný pranýř?
Kde je intimita, ohled, etika.
Ostatně, tohle všechno průběhu porodu škodí. Mouchy. Ano, často jsou otravní jako mouchy.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Mně se článek nelíbil 

(1.10.2010 20:38:03)
Maw, dvě PA jsou u domácích porodů celkem obyklé. Jak u nás, tak třeba v Německu, v UK. Přijde mi to jako celkem dobrý zvyk; pokud nastane problém, čtyři ruce zvládnou více, je to dobré uzpůsobění pro zaučování nových PA, a když je to na rodičku moc, může se jedna tiše vytratit do jiné místnosti, ale je stále po ruce.
 *Aida* 


Re: Mně se článek nelíbil 

(1.10.2010 20:41:34)
maw,
ja teda i u porodu doma mela dve PAtky, to je v zahranici bezna praxe. Jedna je hlavni, ta je tam od zacatku a druhou vola v prubehu podle situace. Dve jsou tam proto, kdyby se nahodou neco stalo matce i diteti, tak aby kazdej mel zdravotnika pro sebe.
V nemocnici to asi potreba neni, protoze ta je tech zdravotniku plna, ze. Ale treba u meho posledniho porodu, ktery probehl v porodnici, byly taky dve PAtky. Byly to moje PAtky, dorazily tam kvuli me a jejich hlavnim ukolem bylo ke me ty nemocnicni zdravotniky hlavne nepustit~t~.
Rodila jsem v zahranici teda~;).
 Kočanská 
  • 

i když se mi článek nelíbil, tak problém máme 

(1.10.2010 13:46:29)
... bohužel nejen v porodnicích, ale ve zdravotnictví obecně. Užitečné informace jsou na stránkách ligy práv pacientů.
Je velká část zdravotnického personálu,která je na úrovni,ale nejsou tací všichni a pacient se skutečně musí umět bránit. Bohužel se všemi v článku uvedenými "technikami" ze strany zdravotníků s pacient může setkat i když doufám, že ne takhle najednou.
 Bára 
  • 

No ale co když s vámi personál nemluví? 

(1.10.2010 15:47:47)
Moc pěkné, ale nepoužitelné v situaci, že s vámi personál vůbec nemluví. Že mě nastříhli jsem zjistila až mě doktor šil, než jsem se stihla zeptat, co mi píchají, měla jsem oxitocin v sobě, aniž by cokoliv řeklim mimčo bylo pryč :-) atd. Co má pak žena dělat potom? Jak se mám bránit nástřihu po nástřihu? To jaksi nejde :-) a mám obavy, že spousta personálu se takto chová, aby si ušetřila práce s "buřičkami" které to chtějí jinak. Prostě si dělali co chtěli.
 Barunka 
  • 

Re: No ale co když s vámi personál nemluví? 

(1.10.2010 20:25:06)
Stalo se mi přesně totéž. Až na to, že jsem poznala, že mě nastřihují hned v té chvíli. Hráz nebyla tak napnutá, aby byla necitlivá (tedy i kdyby hrozící natržení měl být důvod, tak v tomto případě zaručeně nebyl). Bylo to docela nepříjemné překvapení, myslela jsem si totiž, že nástřih se při porodu dnes už rutinně nedělá. A porodní asistentka, když mi před porodem vyprávěla, jak u nich probíhá porodní péče, se o něm nezmínila. Souhlas jsem samozřejmě nedala, natož informovaný. Injekci do ruky jsem dostala taky bez ptaní (že to byl oxytocin na placentu si jen domýšlím) a dítě jsem viděla na chvíli v zavinovačce, když už spalo. Potom druhý den.
Dlouho jsem doufala, že to celé byl jenom zlý sen, ale nebyl. Napodruhé už jsem věděla co a jak a bylo to lepší, ale je mi líto, že spousta prvorodiček si něčím podobným musí projít prostě proto, že věří, že v našich porodnicích je všechno OK a rozhodně si nikdo nedovolí provést zákrok bez souhlasu rodičky.
Takže ještě varování:
Prvorodičky, čtete-li nějaké, buďte velmi opatrné! :-)
 maw 


Re: No ale co když s vámi personál nemluví? 

(1.10.2010 20:37:04)
Kamera, natáčet, ptát se. I dodatečně "Proč jste to udělali? Proč jste se maminky/manželky nezeptali" Pak by si dali pozor s dalšími akcemi, a když ne, je k dispozici důkazní materiál. K soudu a do novin, však potom každý rád sáhne, jména a veřejně.
 Liška s banem :) 


Bože!!! 

(1.10.2010 15:59:01)
Už se vidím, jak se tam kvůli kravinám dohaduju stylem á la studený právník! To snad psal někdo pod vlivem antidepresiv! ~a~
 kreditka 


Re: Bože!!! 

(1.10.2010 16:11:30)
Teda taky si sebe neumím představit jak tam argumentuju, ke konci porodu jsem byla už úplně mimo vnímala jsem jen manžela, doktor a PA jako by tam nebyly. Neumím si představit jak jim vysvětluju co chci a nechci natož asertivně, protože když už ze mě v závěrečné fázi něco vylezlo tak slušné slovo to rozhodně nebylo ~t~
 maw 


Re: Bože!!! 

(1.10.2010 20:38:47)
No jasně, když do Tebe bez ptaní chrstli ten chemickej koktejl...
Však i proto se to dělá....
 Terka 
  • 

Re: Bože!!! 

(1.10.2010 18:49:36)
Tak naštěstí můj manžel je kliďas a i u porodu si zachovával chladnou hlavu, když se párkrát schylovalo k nějakým podrazům od zdravotníků (např. odnesení zdravého dítěte), zareagoval ta, že už si pak nikdo nic podobného nedovolil. Když jsme se pak dohadovali s pediatričkou, že nechcem očkovat TBC hned v porodnici, a ona nám tvdila, že podle zákona musíme, manžel zvedl telefon, do 15 minut přijel právník se zatrhanými paragrafy v ruce (byli jsme předem domluvení), a to jste měli vidět, jak najednou doktorka otočila.
 maw 


Re: Bože!!! 

(1.10.2010 20:38:13)
Když Ti tohle přijdou kraviny, tak nemáš ani zkušenost ani cit.
 Jíťa 
  • 

Hádat se o hovno 

(1.10.2010 16:24:21)
A to doslova. Nechápu, že se někdo hádá s personálem porodnice o pár chlupů a hoven. Protože z toho výčtu jsou to jediné plošně aplikované rutinní zákroky. K tomu snad ještě ten monitor.

Všechno ostatní se řeší individuálně. A to jak dnes, tak před dvaceti lety.
 cizinka1 


Re: Hádat se o hovno 

(1.10.2010 16:40:54)
Jit"o to se myslis. Ze spornych bodu Juicy rutinne se aplikuji i urychlovaci prostredky - pri aktivne vedenym porodu urychlovaci prostredky se aplikuji kdyz rodicka neotvira se podle tabulek. To jest, neni jeste komplikace, ale preventivne se podava oxytocin. Amniotomie take se provadi rutinne, bud plosne pri jistem stupni otevrenosti anebo jako urychlovaci prostredek. Ma to byt prevence proti CS kvuli prilis dlouhemu porodu, jenze studie ukazuji, ze to funguje opacne, spusobuje se vice komplikaci a vice CS.

Hospitalizace je take rutinni, a to i presto, ze nejsou zadne platne dukazy o jeji prospesnosti. Neni to tak uplne jisty, ze zena s miminem bude propustena na prani bez dohadovani a zastrasovani.
 cizinka1 


Re: Hádat se o hovno 

(1.10.2010 16:43:33)
Jo, zapomnela jsem. V nekterych porodnicich prvorodicky se nastrihavaji rutinne.

Nevim jestli dohadovani se behem porodu je nejlepsi cesta, ja bych ji nevolila. Ale to co nabizi Juice je dobry seznam na premysleni pri volbe mista porodu a preddomluve s personalem.
 Jíťa 
  • 

Re: Hádat se o hovno 

(1.10.2010 17:20:38)
No já nevím, ale vzhledem k tomu, že mezi mými známými jsou ženské jak nastřižené, tak bez nástřihu zhruba půl napůl. Jen pár jich mělo amniotomii a oxitocyn nedostala žádná, ani kanylu pro případ "kdyby něco".

Tak si myslím, že to zas až tak rutinně prováděno není a skutečně spíš záleží na kombinaci: rodička-porodník-porodnice-konkrétní porod.
 cizinka1 


Re: Hádat se o hovno 

(1.10.2010 17:23:55)
jito, vzorek tvych znamych neni dostatecny, abys soudila o cimkoliv. Prohledni si uvadenou statistiku a popis slibovanych pristupu na Aperio. Jsou porodnice kdere hlasi treba 60 procent nastrihu. Aktivni vedeni porodu hlasi temer vsechny.

Jiste, ze zalezi na porodnikovi a pri AV porodu na tom, jak rychle rodicka rodi. Ale proto, ze na tom zalezi, stoji za to ptat se a domlouvat se predem.
 cizinka1 


Re: Hádat se o hovno 

(1.10.2010 17:32:28)
Jo, a Jito asi pred pul rokem Vrtulka zde na Rodine davala odkaz na statistickou rocenku vysledku v porodnictvi za rok 2008. Podil pouzitych leku, predevsim uterotoniku (stimulatoru delohy), byl sileny, pres 70 procent. Kritizoval to i samotny autor rocenky (porodnik). Takze asi tak.
 cizinka1 


Re: Hádat se o hovno 

(1.10.2010 17:39:34)
Takze omysl, dokonce pres 80 procent. Cela diskuse a odkazy jsou tady: http://www.rodina.cz/nazor13215066.htm
 mellie 


Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 17:11:32)
Můj názor je, že právě dámy, které se takovýmhle agresivním způsobem dožadují na personálu svého, komplikují život mnoha jiným lidem.

Sama jsem byla v situaci, kdy jsem odmítla oxytocin, ale ne z důvodu, že by mi šlo o přirozený porod, ale proto, že jako druhorodička jsem měla představu, co pro mě moje vlastní tělo připravilo, a v dané situaci jsem byla narozdíl od personálu přesvědčená, že porodím do 20 minut. Jak se také stalo. Ale v okamžiku, kdy jsem tu infuzi odmítla, se ke mě sestra začala chovat hrubým způsobem, a nakonec mě totálně uzemnila, kdy pět minut po porodu, což je opravdu "citlivá" doba, mi řekla, že jsem stejně neměla žádnej přirozenej porod, když mi před tím dali na vyvolání čípek.

Dovedu si představit, že ta sestra měla právě s podobně asertivními dámami hodně špatné zkušenosti, a bohužel mě hodila do stejného pytle.

Chápu kontroverzi svého výroku, ale za mě, takovýhle článek mě fakt nadzvedne ze židle, protože přesně tenhle typ rodiček viním z toho, že chování v porodnici ke mě bylo tak špatné.
 myš 
  • 

Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 17:26:19)
mellie

já bych z toho nevinila asertivní dámy, ale zdravotníky. Za své chování jsme odpovědní sami, nemůžeme to házet na nikoho jiného.
Pokud se někdo chová takto hrubě v případě, kdy odmítneš oxytocin, tak za to fakt nemůže nějaká předchozí rodička, která jen požadovala respektování svých přání, ale dotyčná zdravotnice.

Nějak nechápu, co je špatného na tom se slušně ozvat.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 17:51:25)
Mellie, nezlob se na mě, ale v čem je tvoje odmítnutí jiné než odmítnutí těch druhých? Navíc, kdyby se personál prostě ptal a neměl blbé komentáře, když si přeješ něco, an co nejsou zvyklí, nemusely by takové manuály vůbec vznikat.
 mellie 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 19:03:40)
Myš abych byla upřímná, nemyslím si to. Prostě opakovaná blbá zkušenost s určitou skupinou lidí, ať už to jsou Vietnamci, cikáni, důchodci, trestaní, prostě podobná minorita, většinu lidí odradí od toho být vůči dané skupině příště vztřícný. Jasně, existuje určité procento profesionálních a empatických lidí, ale průměr se prostě bude pak vůči takové skupině chovat minimálně obezřetně.

MarkétaP, no ten požadavek samozřejmě nebyl v ničem jiný. Nechtěla jsem, aby příspěvek vyzněl tak, že byl. Co mě štve, že (s největší pravděpodobností) chování rodiček přede mnou zapůsobilo tak, že pouhopouhým odmítnutím oxytocinu jsem se v očích personálu automaticky zařadila mezi rodičky, které dělají problémy a je to s nimi těžké.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 19:11:16)
Mellie, ale to "dělání problémů" je zase v hlavě těch zdravotníků. Ony jim nechtějí dělat problémy, ony jen chtějí porodit tak, aby z toho vyšly pokud možno zdravé a psychicky nepoškozené, a to samé jejich děti. Problém z toho dělají ti zdravotníci.

A znova - ty jsi měla jednoznačnou motivaci, proč odmítnout oxytocin, považuješ ji za důležitou a legitimní. Jak můžeš takhle od stolu soudit, že motivace tech, se kterými jsi spadla do stejného pytle, nejsou stejně důležité a legitimní?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 19:13:22)
A ještě jednou - ony ty "společněpytlové" by svoje poadavky neprosazovaly agresivně, kdyby na ně bylo reagováno normálně a ne zastrašováním a manipulací. Takže opět - ten problém si vykonstruoval ten personál sám.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 19:32:30)
A ještě jedna poznámka - možná, že kdyby tam před tebou ty "agresivní" nikdy nebyly, tak by to nedopadlo tak, že oxy jen odmítneš a pak budou mít blbé kecy. Možná by na tebe uplatnili docela široký repertoár technik, jak ho do tebe dostat.
 maw 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 20:47:02)
Moc hezky....

Kdyby jiné ovce byly zticha, tak by Mellie byla ta jediná výjimka, které by sestry důvěřivě vyšly vstříc a s klidem vyhověly.

Anebo, Mellie, by Tě uzemnila a vůbec by nečekala a šoupla by Ti ho dřív, než jsi stačila něco vůbec říct, nebo by Tě chytli a prostě Ti ho bodli? Co myslíš?
 withep 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 19:56:35)
mellie, no ale kdo je na vině? Rodičky, které odmítají zbytečný zákrok (oxytocin), nebo personál porodnice, který s tím má problém a ještě ke všemu háže lidi do jednoho pytle jen podle toho, jestli akceptují nebo neakceptují zlomeček jejich rutiny?
 Šešule 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 19:29:23)
Tohle je dost špatný vtip~a~
 maw 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 20:44:55)
Aha, takže držet hubu a krok místo bránit sebe a své dítě?

Víš, kolikrát jsem uhájila svůj názor před takovými lidmi? Mockrát, a vždycky ke svému prospěchu. Mrzí mě jen ty situace, kdy jsem to nezvládla, ať už to bylo kdekoli. Vnitřní směrnice a něčí plat a únava mě nezajímá. Copak toto zajímá Tvého zaměstnavatele při hodnocení Tvé práce???
Jenže tady má většina lidí komunistické myšlení, doktoři jsou vnímání jako nadlidi, neomylní a tisíc jiných blábolů, je pomalu neslušné se ozvat při hájení svých práv. Kde to jsme?
Více neregulovaného trhu do zdravotnictví a bylo by lépe! Třetina by byla nadbytečná, třetina by se musela změnit a pár by konečně mohlo dělat to užitečné, k čemu jsou vskutku povoláni.
 mellie 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:20:40)
Jenom abych vysvětlila něco, co bylo zřejmě špatně pochopeno. Já si taky myslím, že by si člověk měl hájit svůj názor. Koneckonců, taky jsem celkem hrdá na to, že jsem si ten oxytocin uhájila, prakticky za cenu uhýbání před jehlou a 5x důrazné NE. Ale myslím, že každý extrém, a to i ten týkající se přirozených porodů, škodí.

Pořád jsme bombardovány články na téma, co všechno si člověk v porodnici nesmí dát líbit, jak nesmí být ovce, jak by měl chtít více poloh, neměl chtít nástřih nebo medikace... přirozený porod za každou cenu. Ale vyhovuje snad tohle každému? Každý porod je jedinečný, takže dopředu se o něm nic moc říct nedá. Pro někoho je nakonec epidurál, dolsin nebo oxytocin požehnáním, někomu prostě nesedne. Ale mít stránkový porodní plán o tom, co člověk všechno chce dopředu? Mně to prostě přijde jako extremismus, sorry. A abych doplnila, mě skoro někdy přijdou jako ovce moje kamarádky, které slepě papouškují dnes populární názory, že nechtějí medikaci, nechtějí vyšetření, nechtějí očkování... aniž by se zamyslely, jestli to je opravdu jejich cesta a je pro ně vhodná.

Druhá věc, na kterou bych chtěla ujasnit, je, že z dané situace neviním jen ty rodičky. Viním z téhle situace samozřejmě obě strany, jak zdravotníky, tak agresivní rodičky. Ale opravdu obě, ne jen tu jednu (zdravotnickou).
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:26:26)
Znova. Nikdo tu netvrdil, že to vyhovuje každé. Ale zároveň je fakt, že ta, která CHCE typickou porodniční péči, to má jednoduché, zatímco tak, která chce (a třeba po dlouhé rozvaze, předchozí zkušenosti atd - já fakt nečetla Betynku, s výjimkou asi tří článků v čekárně, ani jednou) něco trochu jinak, má smůlu. Zatímco ta první je spolupracující,. tak druhá je potížistka - ó jak ráda by byla spolupracující, kdyby spolupracoval personál!

A znovu a znovu - proč ty jsi měla legitimní přání a ty druhé to papouškují z Betyny?
 mellie 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:42:03)
Markét promiň, já fakt nevím, určitě hodně jiných rodiček má také legitimní důvod proč nechtít to nebo ono. Zřejmě někde averze proti tomuto typu jednání ze strany doktorů vzniknout musela, a já to přičítám právě urputnému prosazování módy přirozených porodů některými rodičkami.

Na věc máme prostě odlišný názor, tak už to chodí. Já se naprosto ztotožňuji s Demeter+1+bříško, na kterou jsi taky reagovala, že se tyhle věci zbytečně hrotí.

Naopak manipulovat hysteričtějšími matkami v tom ohledu, že bez medikace, nástřihu, s dulou, aromaoleji a svíčkami bude porod procházka růžovou zahradou, může těm matkám ve výsledku ublížit mnohem víc.
 cizinka1 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:48:17)
Jakymi "hysterictejsimi" matkami? Kdo jimi manipuluje, ze bez toho vseho neporodi~e~

A jeste pridam neco tomu, co Marketa pise o standardnim porodnim planu rozsirovanym na webu v porodnicich v UK. Porodnicke prirucky (a i ty ceske) pisou, ze zdrojem chyb pri vedeni porodu muze byt neodhadnuti osobnosti rodicky. Pri soucasne organizace pece, porodnicky team ma velmi malo casu a moznosti tu rodicku poznat. Porodnim planem rodicka rika co si preje, a jaka je.

Porodnici to vubec nemuseji brat to jako utok. Ale jako spolupraci.
 cizinka1 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:55:38)
pardon, citovala jsem spatne, ze "porod bude prochazka ruzovou zahradou"... Kdo jimi tak manipuluje?
 myš 
  • 

Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:58:08)
Mellie

podle mě má averze doktorů původ jinde a to v neochotě měnit zajetou rutinu a v přístupu k rodičkám (a celkově k pacientům) jako k někomu, kdo si nemá co přát, nebo rozhodovat sám za sebe. A to úplně malinké procento konfliktních žen za to až tak nemůže. Až bude v českých porodnicích naprostou rutinou respektovat porodní plán, ptát se, vysvětlovat a nechovat se tak trochu povýšeně, tak nebude třeba být za "potížistku" jen proto, že třeba někdo nechce oxytocin, rodit na koze, nebo sebrat zdravé dítě.

Lékaři poskytují službu a rodička má právo požadovat určité věci, samozřejmě do jisté míry. Takhle to na západě leckde funguje, snad to časem dorazí i sem.

 cizinka1 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 22:03:20)
ja obecne muzu velmi tezko si predstavit, jak rodici zena nebo sestinedelka muze byt opravdu konfliktni. Da to obvykle zabrat byt pouze asertivni:)

Si myslim, Mys, ze mas pravdu: jde o nezvyk a tak trochu i o zabednenstvi. Literatura o prirozenym porodu se siri jinymi kanaly nez pres lekarske fakulty a zdravotni skoly, jde o nejakou odbornou urazenost, ze nekdo argumentuje necim, co oni sami ani teoreticky ani prakticky nestihli pracovat. Jistou roli hraji financni zajimy (pri reseni otazky ambulantnich porodu urcite, to uznava treba i motolsky primar). A jednu z hlavnich otazka pravni, nejsou rutinizovane duvody jak resit otazky pravni odpovednosti pri porodu, ktery je vedeny jinak nez trochu zastarale nez guidelines GPS.
 cizinka1 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 22:04:16)
nestihli Zpracovat, pardon.
 cizinka1 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 22:05:36)
rutizovane ZPUSOBy, jeste jednou omlouvam s.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 22:11:35)
Na Demeter jsem rozhodně nereagovala, to si mě s někým pleteš.

Jí jsem si teď v souvislosti s naší debatou vzpomněla na vyprávění kamarádky duly - byla u porodu letos v létě v jedné velké moravské porodnici. Její klientka odmítla během rozvíjejícího se porodu amniotomii. Doktor naštvaně odešel a za hodinu přišli se stejným návrhem DVA. Žádný nový argument nepadl, prostě si jen přizval fyzickou pozilu. Když mi to vyprávěla, úplně se to ve mně sevřelo - řešit prosazení svého návrhu tím, že se dva chlapi vztyčí nad ženou v nejbezbranněším okamžiku jejího života - v podstatě čirou agresí - to prostě překračuje veškerou kulturnost společnosti.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:30:17)
A ještě jedna věc - porodní plán v české podobě je jen opačný pól těch úžasných "informovaných souhlasů", ve kterých podepisuješ snad i pitvu své osmdesátileté babičky, které dostávají velmi "informované" rodičky před porodem.

Jsou zdravotní systémy, kde je stručný porodní plán - vyjádření tvých preferencí ohledně porodu - standardní součástí těhotenské průkazky a pro personál porodnice je závazný. Protože v těch systémech je rodička ten, na kterého se bere ohled, kdo je v tom celém procesu ta nejdůležitější osoba.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:32:44)
Dodatek - a v tom porodním plánu je "žádná medikace" hned vedle epidurálu, "preferuji plně kojit" vedle "plánuji dítě ihned převést na UM" atd. Bez pořadí, bez emocí. Prostě aby věděli, koho mají před sebpu a jak spolu komunikovat.
 cizinka1 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(1.10.2010 21:33:57)
Mellie, ale samozrejme neexistuje zadny model pece, ktery vyhovuje vsem. Z ruznych duvodu, jak ze zdravotnich, tak psychickych, nekdy dokonce z rodinnych ci treba z duvodu dostupnosti pece lidi si vybiraji ruzne veci.

Myslim, ze nikdo, ani autorka neprosazuje zadny jediny model. Zacti si na jeji uvod. Ona pise jen pro jistou skupinou lidi, kterou jasne definuje.

Co nechapu, tak tvoje jistota, ze ty vis co potrebujes, ale o svych kamaradkach nebo jakych si agresivnich matkach pochybujes, ze ony to take vedi. Ty snad jsi lepsi znalec, co potrebuje tvoje kamaradka? A co je ti vubec do toho, jak se rozhoduje?

A proc extremizmus?
 Tante Ema 


Re: Takové chování rodiček považuji za zbytečně agresivní 

(2.10.2010 12:52:43)
Nemyslím, že by kdokoliv prosazoval přirozený porod za každou cenu, myslím, že i těm, které považuješ za "agresivní", jde čistě o to, aby v podmínkách, které to umožňují (myšlen zdravotní stav jejich a dítěte), mohly porodit bez zbytečných intervencí, které nemají jiný důvod, než zastaralé rituály českých porodnic.
Bohužel, všude a u nás dvojitě, je každý, kdo má jiný názor než většina, označen morálně či intelektuálně devalvujícími nálepkami (agresivní, čtenář Betynky, hysterka, kverulant.. atd.).
S tím se musel vyrovnat každý, kdo pomáhal prosadit novou věc, podobně jak píšeš, byly před dvaceti lety označovány matky, které tvrdily, že kojit je pro dítě lepší než krmit lahví a rooming in je lepší než šetidenní separace. Byly to agresivní extremistické hysterky, které si něco vymýšlely za kadou cenu, ačkoliv to byly "blbosti". Leč prosadily něco, co dneska "rozumné" rodičky přijímají jako naprostou samozřejmost.
Tohle se opakuje v dějinách znovu a znovu a nemusí jít jen o porody, pokud o tom něco víš, vzpomeň si na "čočku", kterou dostávaly první sufražetky - dnes by tě nenapadlo považovat to, že máš volební právo, za hysterický extrémismus o ničem, nebo to, jak "moderní věda" zatočila s Dr. Seemelweissem, S.R. Cajalem ... je toho hodně.
 Kočanská 
  • 

myslím, že za to rodičky nemohou 

(3.10.2010 14:26:50)
Myslím, že rodičkám křivdíte. Takových agresivních v pravém slova smyslu je minimum. Z vlastní zkušenosti + od svých známých moc dobře vím, že nevoli u personálu v porodnici může vyvolat prakticky jakákoliv známka nesouhlasu s jakýmkoliv jejich názorem. Sama jste to přeci zažila na vlastní kůži. Není to námi ženami, co rodíme, je to bohužel tím, že takto je osazenstvo nemocnic zvyklé jednat. Kdokoliv jiný kdyby se podobným způsobem choval ke klientovi by měl na krku vyhazov. Zdravotnictví je stále chápáno, jako zvláštní odnož, kde neplatí pravidla slušného chování.
 Lea 
  • 

tak nevím... 

(1.10.2010 17:18:04)
...já to pochopila jako návodný výčet reakcí na to, co se může stát. to je snad jasné, že v každé porodnici dělají (a nedělají) to či ono, tudíž se ve většině případů (přesnější odhad si netroufám dát) nestane VŠECHNO TO, co autorka popisuje. přesto mi přijde, že se některé přispěvovatelky domnívají, že žena stráví svůj porod argumentováním. vždyť toto může být dobrá pomoc pro ty nastávající matky, které třeba nejsou silné v argumentaci, ale cítí, že jim něco nesedí - tak se prostě zkusí dopředu připravit...někdo odříká prezentaci bez přípravy, někdo se ji drtí - a v důsledku ji stejně řekne jinak, ale něco z té přípravy mu v hlavě uvízne...jako jasně že na všechno se nejde dpředu připravit (viz Theodor Mundstock), ale mně ten přehled nepřijde k ničemu.
 janula8152 


Re: tak nevím... 

(1.10.2010 18:47:31)
Já teda při porodu hlavně nechtěla ať po mě někdo něco chce. Když mi sestřička dala papíry na vyplnění, tak jsem myslela že si ze mě dělá srandu a pak je strčila manželovi prostě do ruky. KDyž pak přišel aŤ je podepíšu, tak jsem zvažovala co je náročnější, jestli to podepsat, nebo muset promluvit a říct mu ať to podepíše za mě, nakonec jsem to podepsala sama. Takže kdyby po mě kdokoliv chtěl o něčem diskutovat nebo se mě na něco ptal tak jsem tak leda byla schopná zavrtět hlavou. Jiný výkon bych nedala, takže všechny diskuze byly marné. Ohledně oxytocinu a píchání vody jsem neměla před prvním porodem takové info, tak jsem to neřešila...no pak to byla síla, křížové bolesti jsem po píchnutí vody a oxytocinu přestala zvládat, tak to možná nebyl tak dobrý nápad, ale upřímně i kdybych měla nastudováno milion věcí tak v okamžiku křížových bolestí a primáře, který mi řekne, že to urychlí porod bych kývla asi na všechno. Navíc těžko říct, jestli bych místo dvanácti neskutečně dlouhých hodin nerodila nakonec třeba dvacet. To je to co mi nikdo neřekne a všechno to budou jen názory!!! U druhého jsem byla v jiné porodnici, tam mi už nic nepíchali a oxytocin nedávali. Ale třeba o klistýr jsem se hlavně u druhého porodu drala sama. Není to nic tak extra nepříjemného a představa že se po... ať už na sále nebo před porodem do kalhot...to teda vážně ne!!!
 maw 


Re: tak nevím... 

(1.10.2010 20:48:51)
Lepší přirozený porod 30 hodin než za 2 hodiny medikovaný se vším, co k tomu náleží.
Ony ty bolesti nemedikovaného porodu jsou dost jiné. Snesitelné.
 Jája 
  • 

Re: tak nevím... 

(2.10.2010 20:53:58)
Já měla porod vyvolávaný (pro přenášení a nesouhlasný rh-faktor krve matky a dítěte). Přesto trval víc než 17 hodin a nakonec jsem byla ráda, že je dítě venku a že je zdravé.
 Demeter+2 


zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 18:38:17)
kdyz jsem cekala prvni dcerku, tak jsem taky procetla kde co, sestavila peclive porodni plan a nakonec toho moc nepouzila, neb mala byla na svete za dve hodky, ve sprse jsem "rvala" na manzela at ke me nechodi, klystyr jsem ocenila, a hlavne jsem chtela lezet:-))no zkratka jsem vubec netouzila po nicem, co jsem si nastudovala....druhou dcerku jsem rodila mrtvou s epiduralem a bylo mi vsechno jedno...ted tu treti chci hlavne porodit a zajima me vysledek - tedy zive mimi a ziva mama - to ostatni je mi naprosto jedno...takze je to otazka priorit a taky prizpusobivosti, rekla bych...
 vejbzrng 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 18:59:54)
Veliká pravda.~:-D
 Klarisanek 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:10:25)
~R^ Presne tak Demeter, kdyz ma nekdo takovou zkusenost jako ty, tak se mu musi zdat takoveto clanky a diskuse pod nim jen k smichu nebo spis k placi. Opravdu jde hlavne o zdrave mimino a matku. Prala bych vsem rodickam, aby do budoucna resily takove silene dulezitosti typu - holeni, klystyr, porod na ribstolich atd.
 cizinka1 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:13:45)
Deniso, ujistuji te, ze zeny, ktere resi dle tebe prkotiny (a pro nej opravdu nejde hlavne o klystyr), resi veci zdravi. Vetsiho sance na nej, teda, garance neni nikde. Miminka a sveho. A zkusenost Demeter bys radeji nezneuzivala.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:15:42)
Deniso, a tu máš pocit, že těm, co si "vymýšlejí", nejde o zdravé mimino a matku? Jediný rozdíl může být v tom, že si cení psychického zdraví stejně jako fyzického.

Krom toho žena bez zanícených zarůstajících chloupků a neporaněnou hrází je zcela jistě zdravější než žena s nástřihem a pupínky ;)
 cizinka1 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:27:15)
Marketo, co chloupky a nastrih, sance na zivot a lepsi zdravi zeny bez CS je nekolikkrat vyssi nez zeny, ktera musi akutni CS postoupit. Taktez deti z jeji budoucich tehotenstvi.
 Klarisanek 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:32:17)
Ja proti boji za lepsi porodni podminky fakt nejsem. Akorat si myslim, ze nic se nema prehanet a clanek nazvany "cerna magie" a ty plky v nem me akorat nadzvednout. A porad nevim, kde je souvislost mezi tim, ze nekdo neni oholeny a tim pak neni ani nastrizeny. Nebo ze oholeni znamena nutne pupinky a zarostle chloupky.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:34:40)
Na tak u mě to oholení zarůstajícíc pupínky zcela jednoznačně znamená. Jinak šlo o spojení dvou věcí bez kauzální souvislosti. prostě dva typy byť banálních, ale typických poranění vznikajících v důsledku rutiny.
 Jana Nová 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:35:34)
Deniso, oholení a nastřižení spolu souvisí velice volně. Argumentem pro oholení je případná nutnost provedení nástřihu. Problém je, že nástřih se - alespoň u nás - dělá v drtivé většině případů zbytečně. Měl by se pohybovat okolo 20% nastřižených rodiček, a pohybuje se snad kolem 80-90%. Rozdíl mezi těmito hodnotami jsou zbytečně nastřižené ženy, které podstupují zbytečně nepříjemnosti s hojením zbytečného poranění.
 Jana Nová 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:37:23)
...a ještě jsou ty nastřižené ženy zhusta přesvědčeny o tom, že kdyby nebyly nastřiženy, určitě by se byly roztrhly až ke konečníku. Přičemž opak je pravdou - většina takto závažných ruptur vzniká jako přímý důsledek nástřihu.
 cizinka1 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:39:30)
Boleslavko, to snad ne. Myslis spise prvorodicky ne?
Prumer nastrihu v CR je snad kolem 30 procent (alespon nedavno byl). Ale je to hodne.
 Jana Nová 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:43:19)
Cizinko, viděla jsem statistiku, kde bylo takhle brutálně vysoké číslo. Ale bohužel ji nemám uloženou - nevím, jestli to byly prvorodičky a ani si nevzpomínám, který rok přesně byl hodnocen.
 cizinka1 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:53:54)
Boleslavko, to by pak nezbylo rodicek na tech pres 20 procent cisarskych rezu. Asi to bylo prvorodicky - pravdepodobne. Nejvyssi pocet nastrihu myslim v jednotlivych nemocnicech je kolem 60 procent. A dle dat Aperia vychazel by spise tech 30 prumeru.
 Jana Nová 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:57:05)
cizinko, tak tady k tomu procentu epiziotomií

Podle některých odborníků se nástřih používá nadměrně proto, že mnoho žen rodí na zádech. V takových případech je počet žen, u nichž se nástřih provádí, vyšší. To potvrzuje i doktorka Máslová. Riziko epiziotomie i přirozeného natržení výrazně snižuje porod ve vzpřímené přirozené poloze. (Přirozenou se rozumí taková poloha, kdy žena tlačí dítě v souladu s působením gravitační síly, v sedu, ve dřepu, ve stoje, v kleku.)Mezi jednotlivými porodníky a porodnicemi v České republice jsou značné rozdíly. Podle statistiky z let 2006 - 2008 se nejméně epiziotomií provádí třeba v nemocnicích ve Vrchlabí (čtyři procenta) a Hradci Králové (22 procent). Nejvíce naopak například ve Svitavách (82 procent) a Kolíně (80 procent). Pražský Ústav pro péči o matku a dítě, Motol a Bulovka se pohybují mezi 30 a 40 procenty. Pro srovnání, ve Spojených státech se procento žen, které podstoupily epiziotomii, v posledních dvaceti letech snížilo z 64 na 30. Část odborníků se však shoduje, že by toto číslo nemělo přesáhovat 20 procent. V Česku podstupuje epiziotomii stále zhruba 70 - 80 procent rodiček.
 cizinka1 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:59:09)
~e~Boleslavko, aha, a co je zdroj? Ja si vzpominam starsi clanek, ktery uvadel tech 30. Tak to je brutalni.~e~
 Jana Nová 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:59:59)
http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/zdravi/strihat-nebo-nestrihat_24757.html
 cizinka1 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 20:06:13)
tak tenhle clanek jsem cetla, a tu vetu prehledla jsem. Zrejme jsem nejaka selektivni optimistka.

No pak vychazelo, ze bez nastrihu a bez CS (teda chirurgicky) neporanene porodi pri nejlepsim 10 procent zen. Doufam, ze p. redaktorka se spletla. Podivam se na nejakou porodnickou rocenku, az budu mit cas.

Diky.
 cizinka1 


Boleslavko, 

(2.10.2010 0:28:25)
hlodal mne cerv zvedavosti, takze statisticka ročenka UZIS za rok 2008 uvadi 47,3 procent epiziotomii pri vaginalnich porodech. www.uzis.cz/download_file.php?file=3662 Takze neni to tak drasticky jak uvadi clanek v instinktu, ale vice nez jsem si myslela puvodne.
 Tante Ema 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 20:03:31)
Můj kamarád, když nastoupil na kolečko na porodnici, dostal za úkol, aby nastřihl VŠECHNY ženy, jejichž porod povede. Prý je to ak bezpečnější. V případě, že by remcaly, měl pohrozit "rupturou třetího stupně".
To samozřejmě neříká nic o statistice, jen o tom, jak se kde pracuje.
 Tante Ema 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 20:03:32)
Můj kamarád, když nastoupil na kolečko na porodnici, dostal za úkol, aby nastřihl VŠECHNY ženy, jejichž porod povede. Prý je to ak bezpečnější. V případě, že by remcaly, měl pohrozit "rupturou třetího stupně".
To samozřejmě neříká nic o statistice, jen o tom, jak se kde pracuje.
 susu 
  • 

Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:16:17)
porodna ribstolích~t~~t~~t~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:18:13)
se nesměj, já u nich rodila jako prvorodička, v porodnici, přímo na doporučení lékaře.
 susu 
  • 

Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:32:08)
promiň, mě to přijde strašně srandovní. Já na nich umím jen dvě věci- ve visu za ruce zvedat nohy a viset hlavou dolů, jinak jsem nepochopila, k čemu slouží.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:37:24)
Tak si přijdej třetí možnost - rodící se o ně může pevně zavěsit do vysokého nebo nízkého podřepu a pomáhat dítěti ven. Jednotlivé šprušle slouží k tomu, aby se chytla tak, jak je jí příjemné a odpovídá její výšce. Jako bylo to dost efektivní, dítě šlo krásně dolů, nevysilovalo to, sedla jsem si fakt na posledních pět minut.
 Tante Ema 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:41:47)
Proč ne, každému připadá legračn něco jiného, někomu třeba rodit na zádech s nohama nad hlavou a zdviženou pánví proti gravitaci (mně to tedy legrační nepřipadá, spíš to obdivuju jako mistrovský akrobatiský kousek a smekám před takot rodícími ženami, že na sebe rizika, spojená s takovýmhle porodem, vezmou, já bych se bála).
Ale ribstol mají na porodnáím sále i v tak konzervativní porodnici, jako je ve FTN. Otázka je, co přesně tam u ní doporučují rodičkám dělat, to nevím.
 Tante Ema 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:30:22)
U ribstole se může rodit docela dobře. Zavěsíš se na ni rukama tak, abys mohla jakoby podklesnout v kolenou. Tím se mohou porodní cesty otevřít na nejvyšší možnou míru, plus gravitace. Je to vlastně stejná poloha, jakou doporučuje MUDr. Odent, akorát tě nepodpírá člověk, ale ribstol.
Každému to nemusí vyhovovat, ale blbost to není.
 Margot+1 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:40:09)
Přesně. Ribstole mi chyběly (ač jsem byla v CAPu, neměli je tam). Měli provaz, ale ten mi přišel na houby, tak jsem se věšela na manžu, který ovšem začal brzy umdlévat. Koketuji s myšlenkou, že jedny ribstole seženu a věnuji je CAPu jako sponzorský dar ~t~
 Jana Nová 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:17:58)
Deniso, až na to, že je tvůj argument nesmysl. Zdravá matka a dítě jsou samozřejmě nejdůležitější, ale k tomuto cíli lze dospět i bez nakálení si na hlavu.
 Jana Nová 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 19:19:46)
To nakálení je samozřejmě metafora, abys mě nechytala za slovo. Jednoduše podřízení se zdravotnickému personálu automaticky nesouvisí s výsledkem porodu (snad jen v situaci, kdy jde OPRAVDU o život dítěti nebo matce). A o to v devadesáti procentech nejde.
 maw 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 20:51:54)
Ne nejde. Jde o to, aby to bylo hezké a bez traumatu, v bezpečí, lásce a intimitě.
Jinak prosím přijď na Václavák, udělej to veřejné, nadopujem Tě, všichni si do Tebe hrábnem, dají to do TV... Hlavně, že to oba přežijete jako že ve zdraví...

Hmm, evidentně nic netušíš o definici zdraví dle WHO, že?

A zdravotníci jen málokteří.
 maw 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 20:50:12)
Jo, ale když Tě nebo Tvé dítě u tohoto porodu někdo "zmasakruje", budeš mít větší trauma než z mrtvého miminka (opravdu se vší úctou), protože tomu úmrtí se zabránit nedalo, kdežto masakru ano.
 *Aida* 


Re: zbytecne se hroti, co neni nutne.... 

(1.10.2010 20:53:31)
To je celkem odvazne tvrzeni, se kterym opravdu nesouhlasim. A ze jeden takovy masakr mam za sebou.
 binaryy szuká ovci 


souhlasím 

(1.10.2010 18:53:03)
..a k dalšímu porodu jedině s písemným plánem a s trváním na jeho dodržení.nenechám si už ,,kakat" na hlavu jako minule..díky lékařům a přístupu sester jsem skončila na psychiatrii a trvalo s¨koro rok než jsem si k miminku našla cestu
 Jana Nová 


Juicy, zajímavý počin 

(1.10.2010 19:14:24)
juicy, zajímavý počin :)

Když si ale vzpomenu na svůj porod, hlavně konec druhé doby porodní, neměla jsem sílu na nic jiného než jednoslovné odpovědi. "Moje" porodní asistentka mi osobně dost sedla a navíc jsme měly dost času probrat moje představy o porodu předem. Naprosto samozřejmě se mě na všechno ptala. Přesto se mi pokusila vnutit zbytečný nástřih prostě proto, že spěchala domů (měla asi půl hodiny po službě). Náš rozhovor vypadal asi takto:
Ona: Přejete si udělat nástřih?
Já: Ne.
Ona: Ale bude to trvat dýl (trochu vydírání)
Já: Nechci.
Ona: Dobře (maličko nakvašeně)

Porodila jsem do minuty po tomto rozhovoru. Bez poranění. Trochu hloupé je, že když vám zdravotnický personál tvrdí, že se neobejdete bez určitého zásahu, bohužel to nemusí být čistá pravda, ale účelová manipulace. To je podle mě jádrem pudla.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Juicy, zajímavý počin 

(1.10.2010 20:09:03)
To "bez nástřihu to bude trvat dýl" je takový legrační, vzhledem k tomu, že po porodu se pak dost dlouhou dobu bude šít nástřih, což v té chvíli rodičce nikdo neřekne...

Já jsem měla porodní plán, všichni ho respektovali, v některých věcech jsem se podřídila provozu (nedůležité technické záležitosti), jinak se na všecko ptali, nedělali nic přes můj nesouhlas. I na šestinedělí, kde ostatním matkám péči o děti více méně servírovali, se mě PTALI, zda si to či ono přeju (asi kombinace porodního plánu a kouzla osobnosti :-)).

Ovšem to byla mimořádně vstřícná porodnice - jinde si nedělám moc iluze...

Jinak mě fascinuje ta popudlivost některých diskutujících vůči tomu, že někdo píše, jak odmítnout rutinní a neindikované zákroky (typu "my to tu tak děláme") a procedurální obstrukce ("propustit vás může jen pan primář"). Jako by někteří lidé měli vztek, že si někdo dovolí odporovat zdravotníkovi, že si někdo dovolí polemizovat s autoritou... Vyhovění těmhle naprosto racionálním požadavkům (u fyziologického porodu) je přece v zájmu zdraví všech zúčastněných a na personál to neklade žádné jiné nároky, než aby se přestal fixovat na svoji rutinu a své pohodlí... Že by klasická postkomunistická nechuť ke každému, kdo nehodlá jít s davem?
 Šešule 


Kultivovaný dialog během porodu :-) 

(1.10.2010 19:25:43)
Takhle to zní hezky, ale nedokážu si to představit. Vrcholem mého konverzačního umění během porodu byly jednoslabičné odpovědi. Myslím, že je špatně, aby žena musela kvůli snaze o normální porod absolvovat toto.
 Lionka 


Super návod na asertivní komúnikaci se zdravotníky 

(1.10.2010 19:35:31)
...jen mne děsí,že je to nutné ještě v 21.století~:(
 farmaceut 


skvělé tipy 

(2.10.2010 10:53:30)
dobrý den,
okolnostmi jsem nucen se věnovat dětem či i dospělým, kteří měli problémy při porodu - to, co píšete jako doporučení maminkám v komunikaci se zdravotním personálem je SUPR! Je skvělé, že vůbec něco takového existuje, protože maminka v porodnici NENÍ PACIENT (těhotenství není choroba), ale PLATÍCÍ KLIENT a personál by měl tudíž brát ohled (pokud to není bezprostředně nutné) na jeho potřeby fyzické či na jeho potřebu informovanosti a porozumění tomu, co budou dělat. Jenom nezodpovědné mámě je to jedno!
Sami jsme zažili porod na Bulovce, který mne z hlediska chování a komunikace personálu šokoval, takže vím, že jejich podobné výroky jsou asi bohužel běžné.
Klinický farmaceut Alois Komorous
 kili 
  • 

Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 11:11:01)
Představujete se jako klinický farmaceut, máte tedy blízko ke zdravotnictví a proto reaguji : Ve které právní normě máte oporu pro své zvrzení, že "maminka v porodnici NENÍ PACIENT (těhotenství není choroba), ale PLATÍCÍ KLIENT " ? Která platná právní norma dotýkající se zdravotní péče uvádí pojem klient ?
 arsiela, 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 13:52:37)
Farmaceute,rodička není platící klient,rodička je z pohledu zákona pacient.Náš zákon přímou platbu za standartní výkon neumožňuje.Tudíž,platba za rodičku i novorozence jde ze zdravotního pojištění,stejně jako při léčbě jakéhokoli onemocnění.
 cizinka1 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 13:59:46)
Arsielo, ale klienti nemocnic jsou bezne oznacovani klienty i v zemich, kde zdravotni pojisteni je taktez ze zakona povinne a zdravotni pece je z nej hrazena, nebo je v podstate soucasti statni spravy (treba v UK).

Jde netolik o ukotveni ze zakona, ale podstatu pristupu. Cesky zakon o biomedicine vsechno dle definice Farmaceuta garantuje jako pravo prijimatele zdravotnich sluzeb.

"Pacient" je nemocny. Rodici zena neni nemocna, takze neni treba ji do te roli degradovat byt jen slovne.
 Tante Ema 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 14:18:09)
Já teda nevím, ale podle mně i to, že jeněkdo nemocný - čili pacient- ho snad nijak před zdravotníky nedegraduje a nevylučuje, že je současně i klient, ne? I nemocný člověk má právo o sobě rozhodovat, poud je příčetný a svéprávný. Přece na tom není nic ponižujícího, být nemocný? Nemocní jsou lékařovi chlebodárci, jako takovch by si jich měl vážit, když už pomineme takové věci, jako je Hippokratova přísaha a to, že teoreticky by měl lékař být morálně na výši do té míry, aby v něm přítomnost relativně bezbranného člověka nevyvolávala kompenzační choutky.
 cizinka1 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 14:34:39)
Tante Ema, zcela jiste, zakon o biomedicine taktez chrani prava na informovany souhlas i toho nemocneho.

Ja jen ze pro mne neni prijemny, kdyz k tehotenstvi nebo k porodu se pristupuje jako k necemu, co se ma "lecit", a prehlizi fakt, ze k zdrave a medikamenty neovlivnene telo ma schopnost spravne reagovat na instinkty a pocity, a je schopno si pomoct samo. ignorovat.
 cizinka1 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 14:36:10)
ups to "ignorovat" tam nepatri. Sorry.
 arsiela, 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 14:55:12)
Jenže je to tak pohodlnější,že ano.Stejně jako u spousty dalších věcí v našem zdravotnictví.Proč to dělat jednoduše,když to jde tak krásně složitě.
 kili 
  • 

Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 17:50:09)
Tak slovo pacient neznamená nemocný, má jiný význam, jistě to není degradující ani ponižující označení. Platné pravni normy pouzivaji pro osobu, ktera se dostava do styku se zdravotni peci, ruzne pojmy – „nemocný“ v zakone 20/1966, „pojištěnec“ v zakone 48/1997, „pacient“ nebo „dotčená osoba“ v obecnych ustanovenich Umluvy o biomedicine (to je zkrácené znění normy, která samozřejmě není českým zákonem, byť je součástí právního pořádku ČR a tedy právní normou platnou v ČR, je to úmluva podepsaná řadou států v Oviedu a následně doplněna podpisem dodatečných protokolů v Paříži 1997-1998).

Spíše nevhodný je pojem klient, ve starořímském prostředí chráněnec patriciův, ve středověku politický chráněnec, nyní ten kdo si za plat sjednává služby, redy zákazník - např. klient zdravotní pojišťovny.
Pokud by byl zájem o můj názor na volbu označení pacient-klient, lze si přečíst na http://neviditelnypes.lidovky.cz/zdravotnictvi-pacient-nebo-klient-d5y-/p_spolecnost.asp?c=A060430_112121_p_spolecnost_wag

Označením pacient se nesděluje, že jde o někoho nemocného, např. v dětském lékařství je polovina výkonů preventivních, tedy jde o zdravotní péči, týkající se zdravých pacientů.


 cizinka1 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 18:01:19)
"Pacient" je doslova trpici, teda nemocny. "Zdravy pacient" je oxymoron.

Zdatny ctenar snadne pochopi, ze farmaceut pouziva slovo "klient" ve smyslu "zakaznik". Na tom spociva umeni cteni, odhadnout mozny pravy vyznam a eliminovat jine.

 kili 
  • 

Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 18:09:06)
slovo pacient neznamená doslova trpící. Pochází z latinského patientia.
 cizinka1 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 18:14:09)
no ano, patience je trpelivost nebo tolerance.

patiere je trpet, prijmout (nejakou zatez)
 kili 
  • 

Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 18:28:41)
patiere ? :-)) to se povedlo :-))

latinsky nemocný je aeger, aegrotus, případně morbidus

latinsky trpím je
- doleo
- pati
- patior
- tolero
- perpetior
 kili 
  • 

Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 18:34:10)
v češtině je slovo pacient užíváno v obecném významu, kdy je vnímáno jako synonymum k nemocný, a pak jako terminus technicus, kdy je jeho význam definován právními normami týkajícími se zdravotní péče, případně v lékařství odbornou literaturou.
 cizinka1 


Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 18:45:50)
Nejsem odbornice na Latinu, mela jsem ji rada jako studentka, ale je to jiz davno. Nicmene, myslim, ze v nakladatelstvi Routledge chyby nedelaji, takze patiere je take spravny. http://www.kent.ac.uk/psychology/research/crhb/pdf/decision_2006.pdf

A pozdejsi forma patire proniklo do nekolika romanskych jazyku.

No ano muze to byt i spravny. Takze mas tam to "pati" v seznamu.

Nejaky problem? Patient je trpici.
 kili 
  • 

Re: skvělé tipy 

(2.10.2010 18:58:29)
Nemám problém s Vaším vnímáním význam slov.
 juicy 
  • 

Pacient = trpělivý 

(2.10.2010 18:59:04)
Pokud se nepletu, prapůvodní význam slova pacient je "trpělivý" - a to je v českém zdravotnictví naplňováno vrchovatě, takže není důvod se přít. ;o)
Myslím, že všem je jasné, co měl Farmaceut na mysli, nechápu tedy k čemu ta lingvistická exhibice přispěvatele Kili.
Celý kámen úrazu je v tom, že česká rodička (nebo spíše už těhotná)je od první kontroly vtažena do mašinerie, jejíž jediným cílem je objevit patologii, aby užuž mohla být spuštěna "léčba". A bude tomu tak i nadále, pokud se nepřekope celý systém a lékaři nebudou povoláni jen tehdy, když jich bude třeba.
Což je asi sci-fi, protože z těhotenství a rození se stal výnosný kšeft.
 kili 
  • 

Re: Pacient = trpělivý 

(2.10.2010 19:18:06)
- můj příspěvek obsahoval dotaz na farmaceuta a poté jen reakce na oslovení (viz vlákno), není třeba, abyste to chápala

- Vaše intuice o cílech péče o rodičku nemají oporu ve skutečnosti

- pokud se někdo snaží uřinit kšeft z rození, jsou to možná ty PA, které žádají proplácení jejich podomní péče
 cizinka1 


Re: Pacient = trpělivý 

(2.10.2010 19:33:40)
Juicy,

"ta lingvistická exhibice přispěvatele Kili" je urcena k tomu, aby vsichni zustali byt pacienty, teda trpeli. Ja teda verim, ze clovek u nej trpi ~f~~q~~o~ i kdyz je zdravy a on jenom mluvi.

Ale clovek si muze ulevit uvedomenim, ze mozna on se snazi ho rozesmat:-).
 kili 
  • 

Re: Pacient = trpělivý 

(2.10.2010 19:46:16)
pomluvy a osobní invektivy Vám jsou skvěle.
 Zufi. 


Re: Pacient = trpělivý 

(2.10.2010 19:56:27)
Nemá ta ,,mašinérie,, za cíl zdraví maminky i miminka?
 Tante Ema 


Re: Pacient = trpělivý 

(2.10.2010 20:15:24)
Zufi, kdyby tohle byl její jediný cíl, pravděpodobně by vstřebávala vývoj oboru a zastaralé postupy, které pro zdraví matky a dítěte prokazatelně nejlepší nejsou, by opouštěla. A vovovov tom to je...
 Juicy 
  • 

Cíle... 

(2.10.2010 20:18:05)
Fakt nevím. Ale zkuste se zeptat třeba maminek, kterým byla vnucována interupce, protože výsledek nějakého testu se nevešel do tabulky, a nakonec se jim narodil zdravý človíček, nebo, abychom to nehrotili, někoho, kdo se trápil třeba dva týdny do další kontroly, protože panu doktorovi se "něco nezdálo" na jeho obstarožním přístroji při desátém UTZ během půlroku. Jistě vám odpoví.
 cizinka1 


Re: Pacient = trpělivý 

(2.10.2010 20:25:35)
Zufi,

kdyby slo primarne o zdravi, jak vysvetlis, ze masinerie není schopná integrovat sluzby, které jsou prokazatelně levnejsi a efektivnejsi, a rutinne pouziva postupy, kteri jsou rizikove pro to zdravi, anez prinaseli prokazatelne vyhody? Popremyslej o vedeckych dukazech, uvedenych zde: http://www.azrodina.cz/2816-co-je-nadstandardem-v-peci-o-zdravou-zenu-behem-tehotenstvi-pri-porodu-a-po-nem
 Žžena 


Re: Pacient = trpělivý 

(2.10.2010 20:41:56)
Podle mne je zdraví maminky i miminka hlavně cíl té konkrétní rodičky. Nikdo nemá o moje tělo a moje dítě větší starost než já.
 kili 
  • 

Re: Pacient = trpělivý 

(3.10.2010 7:27:51)
mašinerie je hanlivým vyjádřením pro složitou a přesně mechanicky fungující soustavu. Zdravotní péče obecně ani zdravotní péče o rodičku zcela jistě nefungují mechanicky, není to ani možné. Cílem péče o rodičku je samozřejmě zdravá matka a zdravé dítě.

 Izabelle 


hmmmm 

(2.10.2010 13:54:12)
V CR jsem nerodila, takze nevim, jak to presne probiha. Muj porod probehl v UK a abych pravdu rekla, tak vsechny ty body, ktere jsou tu uvedeny jsem vubec resit nemusela. Nikdo po mne nic v dobe porodu nechtel. Ani papiry, ani klystyr ani holeni... Vsechno se tu odviji od prani rodicky. Vana, koza, jina poloha - jak je libo, hlavne at JA jako rodicka jsem spokojena. A informace o me a miminku meli stejne z me tehotenske knihy. Jedno, co me prekvapilo, mile prekvapilo, tak ani jmeno detatka nebylo nutne. Na to je pry cas, treba jeste muzeme zmenit nazor az male uvidime..
Myslim, ze v porodnicich by stacila ochota a vstricnost a pak se porod stane pro vsechny jen prijemnou vzpominkou na toho naseho maleho rychle rostouciho ulicnika ~6~
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Rychlokurs slušné asertivity 

(2.10.2010 21:30:24)
Buď jsem měla štěstí na personál a také na společnou řeč s ním, ale k asertivitě jsem se, pokud pamatuji uchýlit nemusela.
Pokud jsem měla kontrakci, čekalo se až skončí a nikdo ze mě nic nepáčil, až když skončila, pokračovali jsme. Samozřejmě tuším, že spoustu požadovaných údajů šlo zjistit mnohem jednodušeji.
Co se týká hráze, nevím z jaké studie autorka vychází, ale při mám druhém porodu, který probíhal spontáně, byl proveden nástřih, hlavička byla opravdu jako hrom a nástřih zasahoval až do oblasti ochlupení!!
Ad klystýr, jeho provedení jsem poprvé ani nevnímala, podruhé ano, ale u obou porodů jsem cítila znatelnou úlevu, že nic nepřekáží.
Ad kanyla, kvůli podání antibiotik a vzhledem k tomu že první porod proběhl nakonec SC jsem se bez ní neobešla.
Ad porodní židlička, nevím kdo jí tak vyidealisoval, sezení na ní pokud je plod velký je něco. To jsem měla pocit, že rodím celé dítě napříč.
V kojení mě nikdo nikdy nebránil.
Medicínské procedury jako očkování sice probíhalo v určitém čase, ale nešlo o nutnost dostavit se v určitou minutu.
Takže já mám příjemné vzpomínky, aniž bych žádala rychlý a bezbolestný porod.
 Ita 
  • 

Názor doktorky 

(3.10.2010 9:31:58)
Myslím, že rozhodně není rozumné matkáy navádět, aby při porodu jedly. Jsem anestezioložka a zažila jsem několikrát situaci, kdy začaly být ozvy miminka zničeho nic špatné (komplikace s omotaným pupečníkem či někde uvízlo...) a pro jeho záchranu se musel provést císařský řez téměř okamžitě (vybavené děti byly opravdu ochablé, fialové, často se musely křísit- byly zachráněny na poslední chvíli). Představa, že my anesteziologové budeme mít napíchnutou zde uváděnou epidurální nebo spinální anestezii do potřebných pěti minut (je u toho třeba polohování, ne vždy to jde napoprvé - matka má stahy, kroutí se a křičí!. a pak se musí čekat, než to zabere!!) je přitažená za vlasy!!! Jde o čas! Nechcete -li tedy riskovat vdechnutí snězených věcí při rychlém úvodu do celkovém narkózy (může být smrtelná komplikace) nebo nechcete-li být řezána zaživa, - případně mít dítě žádné nebo s poškozením mozku nedostatkem kyslíku - tak se při porodu neživte.Maximálně bych doporučila nějaký rozpustný cukrový bonbon pod jazyk.
 Žžena 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 9:43:46)
Ito,
porod je velká námaha a velký výdej energie. Trvá třeba 20 hodin. Žena tu energii pravděpodobně někde čerpat a doplňovat musí.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 10:00:24)
Ito, když vám přivezou někoho rozsekaného z bouračky, taky jde o minuty a taky si musíte dát pozor na to, co jedl. Navíc, nevím, jestli máš představu, že si rodící žena dá vepřoknedlozelo ... většinou jde právě o nějaké energetické bomby, ale je to o hodně příjemnější a pohodlnější - a tudíž hladkému proodu díky psychické pohodě přispívající - než glukóza do kapačky. Zakazovat jíst, natož pít, v rámci nějaké hypotetické přípravy na sekci, je zhovadilost (a v důsledku pravděpodobnost té sekce zvyšující, jako každý zásah, který má potenci matku vysílit a porod zablokovat).
 Klarisanek 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 10:18:06)
Ito, radsi sem ani neprispivej, jsi doktorka a dle vetsiny dam zde jsi otravny tvor, ktery vymysli kraviny. Tvoje studia, zkusenosti z praxe a obecne zkusenosti vsech anesteziologu jsou tu naprosto zbytecne, protoze zdejsi osazenstvo vi vsechno lip a samozrejme je lepsi riskovat uduseni zvratky pri cisari, nez jeji nepohoda, protoze u autonehod se to taky musi resit a jiste napapany ridic neni rizikovy. Proste je tu prima souvislost, nenajedena rodicka = nepostupujici porod = cisar. Kdezto kdyz se naji, nic se stat nemuze, tudiz nevim proc o nejakem cisari vubec mluvis, kdyz k nemu jasne dojit nemuze. Znam pripad u maleho ditete, kdy se neco podobneho co popisujes stalo pri akutni operaci, vypadalo to na nevratne poskozeny mozek. Ja osobne jsem taky porad hladova, a taky jsem vnimala ubytek sil pri tlaceni, ale tak nejak se mam rada a radeji neco vydrzim.
 Žžena 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 10:26:10)
Deniso,
překrucuješ. Nikdo tu nepsal, že když se najíš, nic se nemůže stát.
Zato sama uznáváš, že po dlouhých hodinách hladovění se tlačí dost blbě, když je ten porod dlouhý a náročný, tak na to finále taky žádný síly zbývat už nemusí...
Toto nemá snadné a elegantní řešení. Porod, kde je po dvaceti (nebo třeba čtyřiceti) hodinách žena naprosto vysílená protože od prvních kontrakcí nepřijala žádnou energii, je taky sakra rizikový.
Jistě, můžeme se bavit o formě podání energie (viz ten cukr) a taky o tom, jak asi vypadá jídlo rodičky (samozřejmě že to nebývá knedlo zelo vepř). Ale hladovět a nakonec nebýt schopna dítě vytlačit není řešení.
 Klarisanek 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 10:34:09)
Doktorka asi reagovala na tu asertivni vetu z clanku, kdy fiktivni rodicka vysvetluje, ze pit musi a ji, sice malo, ale ji, neni uvedeno co. Samozrejme by bylo spis na miste zadat anesteziology o info, co je vhodna forma dodani energie. Ja treba mohla vodovate nanuky s prichuti ovoce. Urcite lze vymyslet neco, co se da jist bez rizika a je to jen neochota personalu, kdyz zene zakazuji uplne vsechno. Jenze jak z clanku vyplyva, muze se vyskytnout i takova, co chce tlacit susenky, protoze to mysli dobre se svym prisunem energie a komplikace si proste nepripousti.
 Žžena 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 10:40:15)
OK. A nepřijde Ti jako přestřelení Tvůj příspěvek?
"zdejsi osazenstvo vi vsechno lip a samozrejme je lepsi riskovat uduseni zvratky pri cisari, nez jeji nepohoda" atd?
Doktorka psala k věci.
 Tante Ema 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 13:04:49)
Deniso, to z toho článku fakt nevyplývá.
Zajímalo by mě, jestli taková rodička existuje, co měla v aktivní fázi porodu chuť na sušenky. Třeba jo, ale představit si to neumím, já bych asi okamžitě hodila šavli.
 ANNAHAM 


Re: Názor doktorky 

(4.10.2010 14:09:12)
Dámy, vy jste vážně měly chuť při porodu jíst? ~a~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 11:15:59)
Deniso, zbytečně překrucuješ a hrotíš, nebo nerozumíš pojmu zvýšené riziko, což zcela jistě neznamená 100% a zcela jistě to neznamená 0% v opačném případě.
 kreditka 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 15:52:45)
~g~~g~~g~
 6.12Marie + 2 děti11 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 16:00:44)
~R^
 kili 
  • 

Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 10:41:00)
no, snad nemusí jít ani o urgentní operativní porod,
jestli se dobře pamatuji, tak Mendelsohn popsal syndrom kyselé aspirace právě u rodiček, že, to je pak cvrkot s při péči o novorozeně. Nicméně Vám tu nejspíše napovědí, že když někdo najezený utrpí úraz a musí být urgentně operovaný, tak se taky nedá nic dělat, dojmy dojmy, marné.
 Žžena 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 10:43:44)
kili,
a je tedy univerzálním řešením vůbec nejíst? Je výrazným přínosem, když rodička v druhé době porodní omdlívá vyčerpáním či nemá už žádnou sílu tlačit?
 kili 
  • 

Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 10:50:23)
nevím, to se ptejte porodníků a anaesthesiologů
 Mirka Dvořáková 


Re: Názor doktorky 

(6.10.2010 13:14:39)
A kde Vás nechají úplně o hladu hodiny?Pokud vím tak tak čaj nebo vodu nikdo nezakazuje.Já dostala k popíjení energetický koktejl a pak infuzi s glukozou.Ještě jsem neslyšela,že by někdo při porodu umřel hlady.
 Tante Ema 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 12:24:05)
Co jsem se kdy dočela já, tak o víc než "cukrový bonbon pod jazyk" při jedení během porodu nešlo. I ty "nejalternativnější" PA doporučují maximálně malé sousto něčeho bohatého na glukózu.
Kromě toho asi není moc časté mít během porodu apetit kdovíco pojídat, alespoň soudě podle sebe, já ho neměla.
Co jsem měla, byla mučivá žízeň, muž mi nesměl ani otřít rozpraskané rty vodou. Bylo to při prvním porodu, kdy jsem neměla ani infuzi, takže jsem prožila na porodnm sále šest hodin v letním horku, oknem mi svítilo do očí slunce, když muž sundal žaluzie, přišel ho seřvat doktor osobně, co si to dovoluje. Tohle by možná nebylo možné ani v base. Argumety: "Chcete umřít a zabít své dítě?" Kdo by chtěl, že, i když na konci už mi přišlo, že umřít by bylo příjemnější.
Podruhé jsem měla infuzi. Porodnice velmi konzervativní, ale přesto na dotaz, jestli se můžu napít, byla odpověď ošetřujícího anesteziologa (měla jsem EA): "Ano, ale ne moc najednou." . Kupodivu tentokrát nám úmrtí nehrozilo. Čím to?
 Tante Ema 


Re: Názor doktorky 

(3.10.2010 13:13:00)
Ito, pokud by ses sem ještě připojila, zajímal by mě tvůj názor na to, co píšu (jak může otírání rtů rodičky něčím mokrým a zastínění přímého slunce žaluzií způsobit smrt rodičky nebo plodu).
Podle mně to je totiž lež. A nevím, proč se k nám tak chovali, nechtěli jsme předem nic, ani jsem se nijak hlasitě neprojevovala, byli jsme mladí, naprosto neinformovaní a pokorní, věřili jsme všemu, co nám řekli. Jediné, co mě napadá jako důvod je, že tu vodu a klůcek by nám musel někdo přinést (neměli jsme ssebou) a na žaluzie sáhl manžel bez dovolení (ale jen proto, že na naše volání nikdo nepřicházel a ani když muž zkoušel klepat na sesternu, nikdo neotevřel, ačkoliv se za dveřmi mluvilo).
 Ita 
  • 

Re: Názor doktorky 

(10.10.2010 12:16:09)
Upijeni MALO VODY sem tam, neva.
ITA
 Kočanská 
  • 

jenže vy to vidíte také jen ze své stránky.  

(3.10.2010 14:31:21)
.... představte si ženu, která rodí 12 hodin a mnohdy i více - to má být o hladu zrovna ve chvíli, kdy potřebuje nejvíce síly pro to, aby přivedla miminko na svět? Myslím, že byste se měli jako lékaři pořádně nad vším zamyslet a skutečně vymyslet něco, co bude přínosem pro obě strany. To co vy radíte je v dosti případech zcela nemožné a navíc naprosto ne v souladu s doporučení části odborné veřejnosti.
 Tante Ema 


Re: jenže vy to vidíte také jen ze své stránky.  

(3.10.2010 14:35:26)
Otázka je, kde přesně leží ten "přínos pro zdravotníky". Nemyslím to ironicky. Zdravotníci se zaklínají tím, ýe jediný jejich zájem je zdraví matky a dítěte. Pak by neměl být problém, protože rodiče sami v porodnici nemají jiný zájem.
 juicy 
  • 

A jaký máš názor na tohle: 

(3.10.2010 15:20:55)
- Studie, které sledovaly obsah žaludku po celonočním hladovění zjistily, že průměrný obsah tekutin přesahoval 25ml, což je považováno za "práh bezpečnosti", takže ani hladovění nezaručuje stoprocentní jistotu, že anestezie bude zcela bez rizika
- Ať od posledního požití uplyne jakkoli dlouhá doba, není jisté, že obsah žaludečních tekutin vůbec někdy klesne pod 100ml
- Ve třech velkých studiích prováděných v USA na celkovém vzorku 78 000 rodících žen, které během porodu směly volně jíst, nebyl zaznamenán ani jediný případ aspirace
-Hladoví-li žena během porodu, nastává pokles hladiny krevních cukrů a k metabolizaci tuků a vzniku ketonů, které přecházejí do krevního oběhu plodu a způsobují acidózu = jeden z příznaků tísně plodu.
Zdroj: Henci Goer, Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu, kap. 4
(Předpokládám, že opět budu některými přispěvatelkami nazvána hňupem, protože, ač nezdravotník, jsem si dovolila přečíst KNIHU)

A jak už bylo několikrát řečeno - rodička mívá většinou pocit hladu jen na začátku porodu, později už by ji ani nenapadlo pozřít víc než sousto něčeho, co rychle dodá energii - tělo si to umí samo regulovat velice dobře, tak proč nějaké zákazy?
 albert1 


Re: Kde brat energii pri dlouhem porodu? 

(3.10.2010 22:27:49)
Ja mela za to, ze se vycerpanym rodickam aplikuje nitrozilne glukoza, nebo ne?

Behem porodu mi k memu uzasu sama PA donesla obed, bylo to rizoto, za normalnich okolnosti jsem docela zrout, ale tenkrat jsem se jidla ani nedotkla, snedla jsem ho az druhy den k snidani~t~
Mela jsem pro pripad vycerpanosti Nutridrink napoj z lekarny, vypila jsem ho asi polovinu, ale dalsi 4 behem nasledujicich 2 dnu, vrele doporucuji, lze jej pocucavat cely den, clovek treba jeste nema silu poradne se najist bezneho jidla, doda sily. Kdyz to videli o vizite lekari i sestry, tak mi to schvalovali jako skvely napad.
 Lída+2 


Re: Názor doktorky 

(4.10.2010 7:24:35)
A myslíte, že je normální, že mi nedali najíst od 6h do 20h a napít za celý den jen 1dcl hnusnýho čaje po douškách~e~

Víte jakmi bylo můj první porod....tohle byl ten nejhnusnější zážitek co z tý nemocnice mám a pamatuju si přesně to příšerný chování personálu.......v půlce dne mi bylo blbě od žaludku jsem zvyklá pravidelně jíst....a pít.... a na konci dne jsem padala na hubu únavou z hladu...

nejsem,žádný fanatik....ale půlku věcí mi prostě vadí.....a nesnáším, když mám hlad!!!!!snídám do 10minut po té co se probudím...svačím.....a podobně....

A nesnáším, když na mě někdo kdo mě držel hlady ječí, že netlačím, že musím mít síly dost a podobný kecy....když mám hlad jak vlk....jsem z toho nervozní....mám žízeň.....a mám ještě něco dělat....~q~

Prostě tohle by se mělo nějak vyřešit.....jídlo a pití.....tak něco co nahradí oboje....

Jo a po druhým porodu mám taky super zážitek v 20h..... Je sobota večer. MY máme pacienty spočítaný v pátek a jídlo pro ně taky od pátka...... Na jídlo nárok nemáte. Dostanete až snídani. A na dotaz jestli mi může manžel něco přinýst k jídlu, že mám hrozný hlad: " co by jste proboha jedla...sotva jste porodila! Snad to do rána vydržíte ne!"
 Tante Ema 


Re: Názor doktorky 

(4.10.2010 8:07:17)
Buď ráda, žeb ti dali ten čaj. Mně nedali ani vodu. Zabilo by to mé dítě.
 Jíťa 
  • 

Re: Názor doktorky 

(4.10.2010 11:16:44)
Asi byste se vy lékaři měli sjednotit v postupech. Ono by to pomohlo i dalším věcem kolem porodu.

Když to někde jde a jinde ne, tak je jasné, že se lidé budou zajímat proč.

Strávila jsem na porodním pokoji 20 hodin a normálně jsem dostala snídani, oběd i večeři.
Porod jsem měla vyvolávaný a kromě holení a klystýru jsem se nesetkala s ničím z toho v článku.

Co dělají doktoři v případě, když je třeba akutně operovat např. po havárce?

 Tante Ema 


Re: Názor doktorky 

(4.10.2010 11:26:36)
Hlavně by neměli lhát. Názor na stejnou věc mohou mít různý, na to je asi medicína příliš složitá, aby šla natlačit do jednoho mustru na cokoliv.
Ale je celkem evidentní, že po šesti hodinách bez vody na přímém slunci a když k tomu rodíš, doušek vody rodící se dítě nezabije.
Zvlášť když nebyla ani ta bezvadná infuze. To zabije leda celkové odvodnění, v horku se člověk potí.
 Ita 
  • 

Souhrnem 

(10.10.2010 13:02:41)
Mile damy,
po havarce taky uz mnoho lidi zaaspirovalo.
Je to vec nahody, i kdyz proti tomu delame vse co jde, nekdy se tomu predejit neda. Nikdo za to doktora potom neodsoudi, kdyz uspavate lidi s plnym brichem v urcitem procentu k tomu dojde. Neco jineho je, kdyz jde o zivoty dva a riziko nebylo nutne. Chcete li na sebe risk vzit, mely byste to podepsat. Je to totez jako jist pred planovanou operaci.
Dousky vody ano.Glukozove tablety budiz. Nutridrink ...ne moc, obcas. Ostatni NE. Myslim taky, ze narok na susenky neni tvari v tvar moznym komplikacim tak podstatny a snad jenmalo myslici zena se kvuli jejich vynucovani rozhada s osetrujicim personalem.
Rodila jsem sama nekolikrat, i s indukci a nikdy nebyl hlad muj hlavni problem. Kdo mysli na jidlo, snad jeste nemuze mit poradne stahy.
Jsem zastankyni prirozeneho porodu, ale vsechno ma sve meze. Videla jsem uz par pridusenych deti, ktere by bez rychle operativy neprezily. Rodicky to nezpusobily ani by na to neprisly. Zamotal se pupecnik, prozradilo to CTG }nastesti]. Videla jsem bolest matky ktere se narodilo dite mrtve.
Jde mi o to, abyste tady nevrazely kliny do hlavy nekomu, kdo to pak fanaticky vezme za sve a muze dojit k tragedii. Uvedomte si svoji odpovednost.
Konecne jsem ale pochopila, proc byva na porodnicich tak protivny personal. Asi se docela casto setkava s neduverou az agresi vseho znalych, sebejistych a o vsem poucenych dam, vystupnovanou znacnym nepohodlim porodu a pravda, nekdy tez pocitem ztraty dustojnosti v jistych chvilich.
Lide zvykli na to, ze vse se da snadno zaridit a na lehky zivot obecne ve srovnani s pokornejsimi predky, jsou zaskoceni. Nejradeji by meli neustale plny komfort bez rizika, na nejz dle svych predstav maji neustale pravo. Ted se po nich chce vykon pri bolesti a s omezenimi. A oni jsou ochotni slevit ze sve pohody pramalo...i kdyz nejde o kapric zdravotnika, ale o jejich dite.. .Pak uz se zrejme sestry a porodnici divaji pres prsty primarne na kazdeho, i na toho, kdo ma pozadavky rozumne.
 Věra. 


Re: Souhrnem 

(11.10.2010 23:04:40)
Ito, právě protože ony tu odpovědnost NENESOU tak si jí nikdy neuvědomí.
Zde není správné místo. Kdyby jí nesly tam na place a natvrdo, před očima těch žen a jejích mužů, tam by bylo místo na slova.

ZDe na netu je to bezpředmětné. NEuvědomí si jí, protože nevědí o čem mluví.
A není se ani třeba na ně zlobit......fakt ne. Prostě nevědí co činí, to je celé.....:-)
 juicy 
  • 

Re: Souhrnem 

(12.10.2010 1:02:10)
Nemá cenu se přít, pokud neuznáš výsledky výzkumů podložených čísly.
A k tomu protivnému personálu - zvláštní je, že býval protivný i před dvaceti a více lety, kdy se poučené rodičky prakticky nevyskytovaly a všechny spořádaně držely ústa...
A taky je zvláštní, že naopak dnes existuje spousta zdravotníků, kteří se chovají naprosto profesionálně, i když si pacient "koleduje" a je nepříjemný nebo dokonce vulgární. Ale dost planých debat.
 kili 
  • 

Re: Souhrnem 

(12.10.2010 7:41:59)
- " neuznáš výsledky výzkumů podložených čísly. "

Výzkumy podložený čísly, zajímavé.

- "...i před dvaceti a více lety, kdy se poučené rodičky prakticky nevyskytovaly a všechny spořádaně držely ústa.."

hm, z toho sálá letitá zkušenost.


 Rapiti 


Uff 

(3.10.2010 9:43:19)
Teda, hezký počin, ale už při čtení se cítím unavená. To bych při porodu fakt nedala.
Osobně se mi osvědčilo domluvit se předem. Při porodu se pak s personálem dolaďovaly jen detaily a byl klid.

A takhle vyjmenované věty jedna po druhé musí nutně prvorodičku vyděsit. ve skutečnosti se v praxi setká jen s pár situacemi, kdy bude mít personál jiný názor a tak v jedné až dvou věcech bude mít personál chuť se dohadovat. Však oni si to také nechtějí komplikovat, tohle jim tak trochu nasazuje psí hlavu.
 juicy 
  • 

Vyděsit? 

(3.10.2010 15:32:50)
Předpokládám, že prvorodičky, které si čtou diskuze na netu a mají pár porodivších kamarádek, už vyděšené jsou. Takže menší příprava je může spíše uklidnit.
Když jsem sepisovala jednotlivé případy, nenapadlo mě, že by se skutečně v dnešní době ještě mohly vyskytnout u jednoho porodu VŠECHNY. Bohužel, některé reakce tady svědčí o opaku. :-p
 lklasinka 


pořád dokola 

(3.10.2010 12:02:28)
Já jsem byla spokojená u obou porodů maximálně, nikdo mě k ničemu nenutil, Porod ve Zlíně, porodní asistentka Eva Bednářová, pohodářka, nic nebyl problém, kdybych rodila znovu se s ní domluvím. ~x~~x~~x~

Jinak ty rady jsou jak pro hňupa od hňupa nezlobte se na mě
 Klarisanek 


Re: pořád dokola 

(3.10.2010 12:32:23)
Pro hnupa od hnupa, to je dobry ~R^~t~, taky to na me tak pusobi. Nicmene nepopiram, ze je jeste hodne co zlepsovat v nasem porodnictvi a pristupu lidi k rodickam ci pacientum ( i kdyz jinou formou, nez jak je v clanku uvedena). Nerikam, ze kdyz ja sama jsem nikdy problem nemela, ze ostatni ho mit nemuzou, mam dost prikladu ze sve rodiny a okoli od lidi, kterym verim. Ale vetsinou se to tyka jinych oboru, nez porodnictvi. Co se tyce rodicek, tak mam vysledovano, ze pohled na porodnictvi hodne zavisi na povaze zenske. Znam zenske, co musely prolezet cele teho, podstupovat ruzne bolestive zakroky, narocny porod, pak se 3 mesice ani neposadily a presto si nestezuji. Znam i takove, ktere nemely sebemensti problem, porodily za 15 min, presto kazdemu na potkani vypravi, jak neuveritelne utrpeni musely prestat, a kdyz jim pak dite jednu noc nespi, tak tvrdi, ze je to vina personalu, protoze dite mely na prsou po porodu jen 20 min, a ony chtely 25 min. Proste kazdy je jiny a takoveto debaty budou asi na takovemto serveru omilany donekonecna.
 cizinka1 


Re: pořád dokola 

(3.10.2010 12:41:21)
Deniso, ukaz mi jediny prispevek zde, ktery se stezuje na bolest pri porodu. Tady se bavi o naproste jinych vecech, kdyz o bolesti tak o tom, ze je nekdy zpusobena zbytecne. Tvuj postreh je naprosto irelevantni.
 juicy 
  • 

Pro Tante 

(3.10.2010 15:35:04)
Máš mail.
 Tante Ema 


Re: Pro Tante 

(3.10.2010 16:12:14)
Děkuju!
 štěpánkaa 


úplně ten rozhovor při rozběhnutén porodu vidím  

(3.10.2010 20:37:24)
~t~~t~~t~~t~ a slyším~a~~a~~a~~a~
 lucyová (kluci 07/2006 + 05/2008) 
  • 

Konfliktu tím nezabráníte 

(3.10.2010 22:35:14)
Měla jsem po porodu podobnou debatu, jako je v článku. Na téma, že nevychází placenta. Po asi 20 min. marného čekání jsem slušně pravila (cituji se myslím přesně): "Co kdybych zkusila miminko přiložit, třeba to vyvolá kontrakce?" PA se hned nadzdvihla, že ji nemusím poučovat, že ony chodí na vzdělávací kurzy.
Neříkala jsem dál nic, asi po 5 min. jsem miminko jen tak mimochodem přiložila a potřebná kontrakce byla okamžitě.
Takže ať řeknete své přání jakkoli, stejně tím můžete druhou stranu naštvat. Asertivita neasertivita.
 marketa 
  • 

Re: Konfliktu tím nezabráníte 

(4.10.2010 9:40:44)
mozna se nezabrani konfliktu, ale je vetsi sance dosahnout sveho (rozumneho!) pozadavku a o to jde.
 tehule77 


chichi 

(4.10.2010 7:22:59)
no tak to je opravdu článek "na úrovni" :o)). ale kdo chce kam, pomozme mu tam,že? Já si myslím, že kdyby na každý požadavek personálu, řekla rodička : nenene, já to chci takhle, protože tak je to rozhodně lepší, tak i sebehodnější (většinou trochu utahaný )lékař či sestra by z ní brzy "vyskočili z kůže" :o)). asertivita ano, ale ne cílená buzerace zdravotnického personálu :o)). by mě zajímalo, co autorka dělá za povolání....
 marketa 
  • 

diky 

(4.10.2010 9:38:42)
autorko, necetla jsem tu strasne dlouhou diskusi svedcici o tom, ze tema je opravdu aktualni :-(

sama jsem se po prvnim porodnicovem porodu (ktery ale nebyl spatny) rozhodla rodit doma, protoze pri porodu diskutovat nehodlam.

ne kazda ma ale tuhle moznost (a odvahu) a nepochybuju, ze se tvuj "navod" bude hodit.

kdybych mela rodit v ceske porodce, naucim se ho nazpamet ...
 Panímáma 
  • 

Císař 

(4.10.2010 13:38:58)
Při akutním císaři se pokud vím uspává vždycky. Myslím, že je to rychlejší než napichovat epidurál. A při akutním císaři jde především o čas.
Jinak článek má v něčem pravdu - bourání zažitých někdy zbytečných postupů, ale se vším souhlasit nelze. Kdybych na každou otázku PA odpověděla, že mi to není příjemné, tak bych zažila stran sester pěkný teror, taková je realita. A při porodu se s někým dohadovat prostě nejde. Řešení je osvěta při vzdělávání zdravotníků a pár hodin lékařské etiky navíc.
 chikamichi 


Re: Císař 

(4.10.2010 16:33:49)
tak já jsem šla pod narkozu při akutní sekci necelou hodinu po sobotním obědě, na sále jsem byla od 15.15. a s poslední narkozou se končilo po půlnoci, takže si taky nemyslím, že by to s tím nejedením byla taková nutnost, pacientů, kteří přijedou najedení a musí hned na sál bude asi docela hodně, ne?

 Panímáma 
  • 

Re: Císař 

(4.10.2010 18:25:10)
Najezených pod narkózou je hodně...bohužel, ale to je život, někdy to jinak nejde. Takhle nám zbytečně umřela sousedka ve 36letech po operaci slepého střeva, udusila se zvratky. Nedalo se jí pomoci a zbyly po ní dvě malé holky.
Myslím, že navíc spouště lidí bývá po narkóze špatně od žaludku a zvrací. A plný žaludek tyto obtíže jen zhorší. A myslím si, že mamince po císaři je blbě už tak...
 Peter 
  • 

Re: Císař 

(8.8.2011 21:07:43)
Podľa publikovaných skúseností niektorých anesteziológov, nevoľnosť po narkóze nenastane, ak sa po operácii podá intravenózne 10g vitamínu C (spolu s 1g glukonátu vápnika). Pacient sa údajne potom prebúdza do minúty do plného vedomia, bez nevoľnosti a bez komplikácií. Vitamín C totiž pôsobí protišokovo a neutralizuje anestetiká.

Kontraindikáciou takejto dávky vitamínu C sú problémy s obličkami (najmä hyperoxalúria a renálna tubulárna acidóza), poruchy metabolizmu železa/medi (sideroblastická anémia/stredomorská anémia/talasémia) a deficiencia G6PD.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Fajn Juicy ;-)) /Liberec 2000 vs. Vrchlabí 2003/ 

(4.10.2010 17:29:46)
díky, bohužel už nebudu rodit, ale před 10lety by se mi Tvůj textík jakožto "návrh odpovědí pro personál" fakt hodil!! (coby naivce, které zdravé dítě V SOBOTU DOPOLEDNE odebrali do inkubátoru a sebrali na 5hodin!! absolutně nic mu nebylo, jen chabě jsem protestovala a chtěla ho zpět - vůbec nám nedovolili nějaké sžívání; a to byl zpočátku přítomen i manžel.... musím říct, že mě to oddělení od dcery, kdy jsem si strašně přála být jen s ní - úžasná euforie, naše první dítě, spousta sil.... - a poté i dost velký problém s dětskými sestřičkami výjít /připadala jsem si spíš jako v lapáku či ve válce než v porodnici ~Rv/ - naproti tomu, gynekologické sestry a celkem i porodníci byli úplně skvělí, dalo se na čemkoliv domluvit...
Bylo to v r.2000, tak nevím, zda zákony stejné, odešli jsme 4.den po porodu a měla jsem dojem, že další už bych asi nepřežila... (Spolubydlící na pokoji měla mírně postižené dítě, silné deprese, ani já jsem moc nespala a začínala být šíleně znavená a musím říct, že po druhém porodu /v jiné - malé - porodnici/ jsem si připadala úplně jinak!!
Druhý pobyt v porodnici byl fakt příjemný a měla jsem dojem, že nás všemožně podporují, jsou tam pro nás, nic není problém a né naopak - u 1. porodu je prostě vše OBTĚŽOVALO!!! ale dost o tom, že to pryč.
MAMINKY, NENECHTE SI UKRÁST SVŮJ POROD, POKUD NENÍ "PATOLOGICKÝ"!!! ~o~~b~~z~ Jasně, my matky přece rodíme! Oni jsou tam pro nás a mají tu čest miminku pomáhat na svět (v případě krize tedy i zachraňovat zdraví a životy, to ano)
Může to být opravdu úžasný startovací zážitek pro celou rodinu, když to okolnosti nebo někdo nezmrví ;-)
Namísto psychického traumatu něco, na co se vzpomíná celý život ~;((~;((
 Binturongg 


Re: Fajn Juicy ;-)) /Liberec 2000 vs. Vrchlabí 2003/ 

(4.10.2010 17:46:07)
irena - á si teda porod klidně ukrást nechám. O mě přece vůbec nejde, hernajs! Mně může být celý porod ukradený, a to od té doby, co jsem zjistila, že daleko podstatnější trauma je, když Ti ukradnou dítě ne na 5h, ale na 5dní, a to jen čistě z organizačních důvodů a ještě Ti ho nakazí stafylokokem.

Takže spíš MAMINKY, NENECHTE SI UKRÁST DÍTĚ, POKUD JE TO TROCHU MOŽNÉ - VYBÍREJTE PORODNICE!!!
 chikamichi 


Re:  

(4.10.2010 18:07:45)
Binturong ale při porodu jde i o Tebe, o tvé zdraví a to fyzické i duševní, trauma z porodu je pěkná polízanice...a koneckonců to dítě tě potřebuje na dalších dvacet let v pohodě a to nejen fyzicky
 Binturongg 


Re:  

(4.10.2010 18:23:30)
Ajli - já taky nehlásám, že klidně zemřu, ale prostě mi hlava nebere, proč ten virvál kolem porodů, a proč si ho chce každá užít! ~q~ ~t~
Porod není žádná romantika ani adrenalinový sport. Často si ženská neužije ani vlastní svatbu, ale podstatné je, jak to funguje dál.

Nenechám si s...t na hlavu, ale nebudu buzerovat personál kvůli blbostem a nebudu je proklínat do třetího pokolení, protože se snažili mě oholit a nenechali mě porodit s nohou za krkem a doutníkem v nosní dírce...

Každá máme jiné priority, požadavky a představy, ale jsou tu taky jistá pravidla a běžné lidské komunikační vzorce... ~d~
 cizinka1 


Re:  

(4.10.2010 18:58:51)
Binturong

I kdyz jsem poprve cetla Odenta, a jeho tvrzeni, ze porod je udalost predevsim sexualni - vlastne udalost lasky, kde funguje stejne hormony a stejne potreby pro intimitu, spontannost a bezpeci, jsem kroutila hlavou. Po dvou porodech bez vyzrad souhlasim. Porod opravdu neni adrenalinovy sport ci bez s prekazkami, popohanenim a pak rychlou zachranou.

Nechat znasilnit sobe a svoje dite nemam duvod si nechat at kvuli spolecenskym poveram, ci kvuli provoznimu duvodu ci pravni jistoty kliniky ci dr. Jedine kompromisy delam kvuli zdravi, a jako zdrava zena se zdravym tehotenstvim je delat nemusela.

Ja se nedohaduji na salu, hledala jsem vhodne misto a PA behem tehotenstvi. Volba padla na porodni dum, a v Nemecku mne to vse proplatila pojistovna, po 10 letech sledovani praci nezavislych PA mne ani omylem nikdo nenaznacil za "hazarderku", a decka dr. pochvalila zdrave vitalni miminko se zvlastni uctou pro vysledky prace me PA, kterych videla hodne.

Jde o to, aby prirozeny porod byl stejne dostupny i v Cesku, ne? Nevsimla jsem, zeby autorka v textu nebo v diskusi nabada lamat pravidla spolecenskeho chovani~d~
 Tante Ema 


Re:  

(4.10.2010 19:42:27)
Mě taky asi nejvíc ovlivnil Odent. Ale ne napoprvé. Když jsem to četla poprvé, přišlo mi to (po mých zkušenostech) jako fantasmagorie. Pak jsem ale poznala blíž několik matek s dětmi narozenými normálně a postpně se mi to všechno poskládalo do trochu jiného obrázku. Vzpomněla jsem si třeba, jak moje porody probíhaly a co jsem při nich cítila, než jsem se dostala do porodnice, jak reagovaly moje děti těsně po narození, to jak porody vnímal můj muž.
Někdy to nejde a pak můžeme být vděční, že medicína dneska dokáže co dokáže a že existují lékaři zasluhující si njhlubší respet (Viděli jste teď ve zprávách chlapečka, kterému amputovala prsty rozbrušovačka?). Ale často to jde a žen, které o přirozený porod stojí, není tak málo, jak to možná vypadá viděno ze Vsetína.
Odent je lékař, dokonce chirurg, žádná šamanská babička. Věřím mu daleko víc, než všem vypaseným šovinistům z Bulovky, kteří normálně rodící ženu nejspíš nikdy neiděli, najednou.
 Binturongg 


Re:  

(4.10.2010 21:00:20)
cizinka1 - článek měl pravděpodobně napovědět maminkám, jak si nenechat s...t na hlavu, což se jim samosebou v mnoha porodnicích může stát, takže článek zas až tak neužitečný není.
Ale komunikační pravidla a slušnost v rámci situace teda narušuje.
Já rodit na vedlejším stole, svíjet se v bolestech a poslouchat, jak se vedle doktor dlouze dohaduje s jinou rodičkou, přičemž bych byla celkem ráda, kdyby mi věnoval alespoň minutu, vyletím z kůže... a to nepočítám situace, kdy je jeden doktor na více rodiček, do toho se neví, jestli nepoletí na sál, neví, kam dřív skočit a ještě by si každá vymýšlela... ~e~

Každá ženská, která se rozhodne rodit v české porodnici, musí počítat s větším či menším protivenstvím, stejně tak jako každý žlučníkář, který jde na operaci, totéž pacienti v lázních...

Kdyby měl být přístup státních porodnic tak strašně individuální, můžou to rovnou zavřít.

Tudíž ty, které mají odlišné požadavky než je standard (doufejme, že jen dočasně a poměry v porodnicích se budou zlepšovat), by měly zapomenout na nácvik asertivního dohadování se na sále s unaveným doktorem a PA, kteří dělají (většinou) co můžou a nejsou u porodu v roli útočníka, nýbrž pomocníka a prostě si ještě před porodem zvolit jinou cestu.
Fandím porodním domům, fandím Tante Ema, že si ujasnila priority, ví, co chce, ale zároveň se zodpovědně pojišťuje, kam uhánět, kdyby něco neklaplo, fandím soukromým klinikám, které u nás v podstatě neexistují...

Ale je toho tu ještě opravdu málo, takže se tak paradoxně stává přirozený porod nadstandardem.

A protože je medicína byznys jako každý jiný, holt je to tak, že penězi si koupíš slušné zacházení a přistoupení na své podmínky, což je v pořádku.
Ne každý na to má, tudíž není u soukromníků narváno a individuální přístup si mohou dovolit.

Běžný lékař v běžné praxi nikoli, což není omluva, nýbrž fakt... ~d~
 cizinka1 


Re:  

(4.10.2010 21:10:22)
Binturong,

Na to obecne rovine: prirozeny porod SETRI penize, a zakomponovat ho do nabidky je v zajmu dobreho manazera. Kdyby zeny nedaly na jevo ze o to stoji i ten vzacny rozumny manazer na to neprisel.

Zena se zajmem o prirozeny porod by fakt nesla do kliniky kde nejsou porodni pokoje. Organizace prostoru je moc dulezite, to si prece vybira. Prirozene rodit lze ve sprse, na zachode a tak. Vrchlabi treba je velmi malinka klinicka, tezko meli vice personalu nez ostatni a slo to.

A ty pozadavky nejsou nejak zvlastni prece. Jedine ten epidural pri SC nevysel by s velkou pravdepodobnosti: dle toho jak akutni byl. Jinak je to o tom, co nedelat, nez co delat navic. Hlavne je to o tom nechat na pokoji a nevyrusovat a nechat porodit.
 Binturongg 


Re:  

(4.10.2010 23:46:47)
cizinka - s Tvými myšlenkami souhlasím, ale bohužel to zatím patří (bráno všeobecně - tedy v rámci většiny poronic) do sci-fi a ještě dlouho patřit bude... ~d~
 Žžena 


Re:  

(4.10.2010 20:48:48)
Binturong,
prosím, tohle fakt snad nemáš zapotřebí, ne? Tady se vede řeč o konkrétních věcech typu neodnášení zdravého novorozence, neprovádění zákroků které nejsou potřeba, a Ty do toho pleteš svoji averzi s argumenty typu "a nenechali mě porodit s nohou za krkem a doutníkem v nosní dírce...".
 Tante Ema 


Re: Fajn Juicy ;-)) /Liberec 2000 vs. Vrchlabí 2003/ 

(4.10.2010 18:50:54)
Binturong, docela tě chápu. Vlastně stejně jsem to viděla po prvním porodu, a to jsme byli se synem separováni jen asi sedm hodin, přiložit jsem ho mohla "už" druhý den dopoledne (nějakých čtrnáct hodin po porodu?) a na pokoji se mnou bydlel skoro celý den (od deseti do deseti jako v IKEI).
Podruhé jsem měla pocit, že sama přežiju cokoliv, jen když dítě nebude muset být kdovíkde samo, budu ho moct po porodu přiložit a i potom kojit podle jeho potřeby a ne rozvrhu oddělení. Měla jsem epidurál, s holčičkou jsme se směli cca hodinu přivítat, přiložit ji, pak asi dvouhodinová separace, plný rooming. Považovala jsem to tenkrát za veoký úspěch, na holčičce bylo znát, že měla lepší start.
Od té doby uběhlo přes deset let a za tu dobu mi postupně došrotovalo, že při oboustranném zdraví jde jak "zachránit" dítě, tak "nenechat si ukrást porod".
Teď to snad budu moct zkusit, pokud to zkusím, tak pak můžu říct, jak to vidím, jestli za to ten porod stál :-).
Zatím věřím tomu, že kromě všech jasných zdravotních výhod, je přirozený porod svého druhu iniciace, že to patří k ženské zkušenosti a je škoda ji odmítnout, pokud se mi nabízí.
 Panímáma 
  • 

Asertivně militatntí? 

(4.10.2010 19:00:08)
Juicy, tvůj článek je asertivně militantní nebo militatně asertivní. Nevím proč, i když v něčem máš i pravdu, přesto na mě článek působí nepříjemně. Asi proto, že není života. Takto se dohadovat s personálem je naprosto nerálné. A navíc některé tvoje odrážky jsou naprosté hlouposti. To pozná i laik.
 juicy 
  • 

Re: Asertivně militatntí? 

(4.10.2010 21:13:49)
Laikům? Nepoučeným laikům možná.

A k bodu - "Takhle se dohadovat s personálem" - hm, já to nepovažuju za dohadování, ale za KOMUNIKACI. Militantní může připadat snad jen submisivnímu jedinci s nekritickou úctou k autoritám.
Existuje spousta zdravotníků, kterých si nesmírně vážím po stránce odborné i lidské, ale nejsou to paušálně všichni jen proto, že nosí bílý plášť.

 Juicy 
  • 

Re: Asertivně militantní? 

(4.10.2010 21:24:25)
Juicy, ať chceš nebo ne, veškerá komunikace při porodu tebou popsaným asertivním stilem se ve skutečnosti zvrhne v dohadování se se skřípajícími zuby mezi kontrakcemi.
Navíc máš o sobě přiliš vysoké mínění, považuješ-li se za POUČENÉHO laika. Některé věci si totiž cucáš z prstu, jako např. že akutní císař lze provést v epidurálu (podle tebe no problem, času dost) a že rodička je schopná poznat při tlačení, že je třeba provést nástřih a doslova o něj lékaře poprosit. Nezlob se, ale to je opravdu výmysl a hloupost. Možná sis udělala průzkum na téma "jak být asertivní při porodu", ale čerpáš z dojmů a ne z faktů. Nad některými tvými odrážkami kývám hlavou a souhlasím, že máš pravdu, z některých je mi nevolno. Často valíš lidem klíny do hlavy, netuším jestli si to uvědomuješ. Já být prvorodička, tak se zaleknu a porodnici se vyhnu obloukem.
 Paníma 
  • 

Re: Asertivně militantní? 

(4.10.2010 21:25:20)
Pardon, příspěvek pro Juicy psala Panímama - nikoliv Juicy, je to překlep.
 juicy 
  • 

Re: Asertivně militantní? 

(4.10.2010 21:40:32)
Prosím, nevkládej mi do úst výroky, které jsem nepronesla. Nikde nepíšu o "akutním" císaři. Sekce může prováděna z více příčin, i když není akutně ohrožen plod. Pokud by tomu tak bylo, tak jistě žádná poučená rodička nebude trvat na epidurálu.
A co se týká nástřihu - osobně jsem sama cítila, jak se hráz napíná a poznala, že to bez pomoci "nedám". Což je moje subjektivní záležitost. Ale od toho je snad u porodu PA, která hráz sleduje a chrání, a ve chvíli, kdy hrozí ruptura, epiziotomii doporučí. Pokud jí rodička důvěřuje, není co řešit.
 Binturongg 


Re: Asertivně militantní? 

(4.10.2010 23:55:45)
juicy - jen mě ještě napadlo:

1. císař v epidurálu (má za sebou) je ok, ale taky dost záleží na tom, jak ho kde provádějí.
Například můj porodník, který SC naplánoval, prohlásil, že na jeho současném pracovišti epi doporučuje, zatímco na pracovišti původním by mě radši omráčil pánví, než na mě pustil tamější "epidurálisty" - tolik k epidurálu

2. Zdá se, že pracuješ pouze s myšlenkami a názory týkající se rodiček poučených či vzdělaných v oboru.
Uvědomuješ si, že většina žen není ani jedno?

3. Jídlo během porodu - jistěže lze jíst. Dej si třeba vepřo knedlo, protože proti argumentu, že při úrazech a akutních stavech jdou na sál i přežraní, nelze nic namítat. ~w~
Je to však zbytečný risk a hazard se životem, a i když se nic zlého nestane, na 80% přiděláš personálu práci, neb budeš zvracet jak amina ať už během zákroku nebo po něm... ~;)

Mé sestře povolili hroznový cukr, marshmallows, bujón a medvídky. Pít směla...
 juicy 
  • 

Re: Asertivně militantní? 

(5.10.2010 23:37:26)
1. "císař v epidurálu (má za sebou) je ok, ale taky dost záleží na tom, jak ho kde provádějí.
Například můj porodník, který SC naplánoval, prohlásil, že na jeho současném pracovišti epi doporučuje, zatímco na pracovišti původním by mě radši omráčil pánví, než na mě pustil tamější "epidurálisty" - tolik k epidurálu " - To, co popisuješ, je přesně ono - komunikace s porodníkem, kterému důvěřuješ. Jeho doporučení na základě konkrétní situace v té které porodnici, podle vývoje porodu. Žádné direktivní rozhodnutí. Jen NEasertivně militantní rodička by si nenechala poradit.

2. "Zdá se, že pracuješ pouze s myšlenkami a názory týkající se rodiček poučených či vzdělaných v oboru.
Uvědomuješ si, že většina žen není ani jedno?" - Ano, přesně tak. Deklaruju to v úvodu článku. Je určen těm, které na základě studia literatury o alternativním porodnictví (Odent, Gaskin, Leboyer...)došly k názoru, že nechtějí podstoupit v ČR běžný porod, ale třeba neví, jak formulovat svá přání. Podle reakcí doufám, že alespoň několika ženám může trochu pomoci. Ty skutečně "vzdělané v oboru" jak píšeš (lékařky,PA,duly), podobnou nápovědu nepotřebují, mají určitě jasnou představu.

3. "Jídlo během porodu - jistěže lze jíst. Dej si třeba vepřo knedlo, protože proti argumentu, že při úrazech a akutních stavech jdou na sál i přežraní, nelze nic namítat. ~w~
Je to však zbytečný risk a hazard se životem, a i když se nic zlého nestane, na 80% přiděláš personálu práci, neb budeš zvracet jak amina ať už během zákroku nebo po něm... ~;)

Mé sestře povolili hroznový cukr, marshmallows, bujón a medvídky. Pít směla..." - už jsem odpovídala Itě 3.10.2010 15:20
 Binturongg 


Re: Asertivně militantní? 

(5.10.2010 23:47:50)
juicy - ok, díky za reakci - nemám co dodat ~:-D ~R^ ~3~
 kili 
  • 

Re: Asertivně militantní? 

(6.10.2010 6:51:33)
ad 3. : klasický logický klam (non sequitur)
 Evilein69 


Re: Asertivně militantní? 

(4.10.2010 22:28:07)
jen k tomu cisari - akutniho cisare jde provest v epiduralu, muj syn se tak narodil. A myslim, ze dnes uz se dela vetsinou jen v epiduralu.
 Panímáma 
  • 

Re: Asertivně militantní? 

(5.10.2010 8:50:25)
Souhlasím s anestezioložkou, která výše přispívala, že pokud se dítě dusí, není na epidurál čas. Asi to nebyl tvůj případ. Gratuluju ke zdravému synovi, zdravé děťátko je vždycky zázrak, po komplikovaném porodu dvojnásobný.
 chikamichi 


epidurál při akutním cs 

(5.10.2010 10:39:31)
jde o to jak je sekce akutní, pokud se jedná o vteřiny, tak se epidurál určitě neprovádí, moje vlastní zkušenost 7/2009, prostě na to není čas

a já jsem tedy problila celé těhu, jsem tedy blicí typ ~f~, ale po narkoze s plným žaludkem jsem neblila vůbec, takže další rychlý závěr, který ne vždy platí
 Věra. 


Re: Asertivně militatntí? 

(11.10.2010 23:00:38)
Nebo možná spíše militantně militantní. Někdy. Jako zde, a jako obvykle zde .


Těžko říct, problém je právě v tom, že se laik po nějakém podnětu / samostudium internetových nesmyslů, vstup do sekty "porod doma" , / může rozhodnout se že stal laikem "poučeným" a že tedy ví o věci více než odborník.


Další fáze jeho růstu je sepisování militantně militantních článečků na blogýsek nebo na rodinku a těšení se z pocitu " už něco umím a dokonce to předávám dále".....


fází následnou je sektářské myšlení, nalezení společného nepřítele / to oni, ti zlí krutí zdravotníci co ženský násilím holí a rvou jim z náruče nebohá mimina aby jim pod rouškou noci tajně vstřikovali glukosu, o ty hrůzo/........masáž ega počtem reakcí a útok na jakéhokoliv odborníka aka nepřítele, co se omylem přimotá kolem, pochopitelně pěkně pod anonymním nickem a v houfečku spolusektářek......ach, jak milé je být součástí stádečka, jaká síla ze stádečka sálá......víme že nic nevíme, ale ve stádečku roste pocit, že to není tolik vidět, že nic nevíme.......

používáme nosná slova jako "černá magie", protože nemáme pragmatické argumenty
žádné



měla jsem tu čest nedávno s celkem milou paní, takto členkou sekty " očkování je vražda", která dochází na přednášky jakési dr. Viery tentotamto, nedostudované mineraložky,proto to "dr" před jménem
Dámy, "dr", která kolem medicíny nikdy neprojela ani tramvají, přesto se rozhodla stát se "odbornicí na očkování" a tímto svím "odbornictvím" , rozuměj děšením mamin a šířením naprostých bludů si vydělává docela hezky......hm ...taky cesta....Minerál jako vakcína, dyk to spolu docela souvisí, no......

paní chudák byla totálně zlblá a přesvědčit jí že tetanovka jí jako vážně nezmění genom ani nevyvolá leukemii bylo poměrně těžké, jistě, může podepsat reverz a genom si před genotřesením způsobeným TAT anatoxinem ochrání, i to je cesta.......pokud si sníží psychickou tenzi, tak proč ne......jen halt pak nesmí doběhnout a žádat léčení tetanu / není totiž léčitelný /


přitom.....poznání je stejně o tom, že porod, ani výchova dítěte, ani život sám nejde naplánovat a nalinkovat podle porodního plánu......a se zvětšující se hloubkou poznání roste pokora a úžas nad věcma, které stejně neobsáhneme a neovládneme....čím víc toho známe, tím méně toho dovedeme pochopit
~;)



 juicy 
  • 

Dotaz 

(12.10.2010 0:51:47)
MUDr Odent, MUDr Leboyer, MUDr Bradley a další - ti jsou podle vás laici, sektáři, nebo egomaniaci?
Svíčka holt osvětluje jen malé kolečko, zbytek světa tone v šeru.
 kili 
  • 

Re: Dotaz 

(12.10.2010 7:30:43)
" MUDr Odent, MUDr Leboyer, MUDr Bradley.."
Opravdu MUDr ?
 kili 
  • 

Re: Asertivně militatntí? 

(14.10.2010 15:10:45)
"...ach, jak milé je být součástí stádečka, jaká síla ze stádečka sálá......víme že nic nevíme, ale ve stádečku roste pocit, že to není tolik vidět, že nic nevíme......."

hrubě vyjádřeno, ale dobrý postřeh
 Peter 
  • 

Re: Asertivně militatntí? 

(8.8.2011 19:14:45)
Ak vakcína obsahuje fragmenty DNA (závisí to od technológie výroby, ale väčšina vakcín cudzorodú DNA obsahuje), tak je vedecky preukázaná možnosť vykonania tejto DNA bunkami hostiteľa, ako aj možnosť inkorporácie do vlastnej DNA týchto buniek. To, že ani po cca 15 rokoch, odkedy je skutočnosť známa americkým regulačným úradom (FDA) nie je záležitosť dostatočne preskúmaná, nie je zárukou bezpečnosti, skôr naopak.
 Potmesila 


Ideální je předem najít porodnici, kde nebude nutné se dohadovat 

(11.10.2010 13:26:42)
Dobrý den. Nemám čas číst diskusi. Jen mi příjde, že nejlepší je najít dobrou porodnici. U prvního porodu jsem řešila, aby porodnice byla dokonalá a měla dětskou JIPku. Bylo to v Motole a zejména oddělení šestinedělí bylo příšerné, zásahů do porodu a strašení taky dost. U druhého jsme vybírala tak, aby se tam daly právě v článku uvedené věci domluvit. Rodila jsem v Brandýse a ve všem mi vyšli vstříc. Jen to vyšetření na bříšku mi neprošlo, ale bylo potřeba syna odsát kvůli zelené plodovce, tak se nedalo nic dělat. Cítila jsem se tam moc dobře.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.