| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Montessori školička: Kapátka

 Celkem 34 názorů.
 susu 
  • 

pointa? 

(22.10.2010 9:15:14)
Nějak mi unikla pointa. Čím se to liší od jakékoli jiné, ne Montessori výtvarky? Že tam tu barvu nacpal tím kapátkem? Když jsem viděla ten rozpitý výsledek, přišlo mi to skoro zbytečné.~d~ Nějak jsem to asi nepochopila.
 Eva + Klárka2/07 


Re: pointa? 

(22.10.2010 10:24:16)
Tak já to teda nepochopila vůbec!
 verka,4 děti 
  • 

Re: pointa? 

(22.10.2010 11:29:21)
Má kolegyně se snaží praktikovat též Montessori.Upřímně všude binec,děti nic ve finále nevytvoří,pořád kupuje nějaké zbytečnosti na třídění všeho možného,tak to letos dopadne tak,že děti pod stromečkem ve školce stěží něco najdou díky nákupu těch zbytečností(krabičky,kelímky,koše na třídění odpadů,apod).Bohatě by na ty ptákovinky stačily krabičky od másla a jako koše by dokonale postačily kbelíky od barvy,které stačilo vymýt a ne je vyhodit.Mnohem větší užitek mají z obyčejných hodin než té oslavované metody.A co se týče té kolegyně,tak nejraději všechny využívá a když se někdo ozve,tak okamžitě letí plakat k šéfce.Do práce chodí pravidelně o 15 a více minut později a z práce utíká jako první.I rodič posledního dítěte opouští školku jako poslední.Madam mu propluje za zády.Prostě pracovník nanic.Děti jí nemusí,rodiče si stěžují,ale stále se nic neděje.A když je s dětmi nějaká akce ,tak madam ani nezná počet dětí.Zvláštní,jak jí vše prochází.Po tom co jsem to už nevydržela a ozvala se bylo mi šéfkou sděleno,že madam je bohém.Takže dokud se nestane nějaký průser,tak žádná změna nebude.Jen ať vyšší moc ochraňuje naše děti před takovými bohémy.A doporučení pro rodiče.Dobře si prověřte komu že to své dítko vlastně svěřujete.
 čiřikaví + 4 letý syn 
  • 

zkušenost s montessori školkou 

(22.10.2010 12:52:56)
ehm nevím co má kolegyně bohém společného s výchovou Montessori - i mezi lékaři jsou ti méně schopní a přesto nepřestanem chodit k doktorovi když se něco stane.
Můj syn chodí do státní monte školky v Praze a já na ni nedám dopustit. Pracují s metodou respektovat a být respektován, dítě maluje, tancuje, zpívá a jemu osobně systém vzdělání podle Montessori opravdu vyhovuje. Moc se mi líbí hračky i pomůcky co tam mají a oceňuju, že když si nějakou pomůcku rozdělá, tak i když odcházíme domů, vždy ji musí buď doskládat (třeba s mojí pomocí) nebo s pomocí paní učitelky. Prostě každý úkol se musí dokončit - tohle se mně osobně moc líbí.

Já jsem za naši školku opravdu vděčná a spokojená. Děti jsou samostatné a zodpovědné - umí spoustu věcí samy a ve školce je jen nechávají pracovat tak jak zrovna potřebují.

Takže pointa ? - dítě umí samo zvládnout jemnou motoriku, vytvořit jinou technikou obrázek, který třeba může ještě dotvořit. Pomocí kapátka si upevňuje úchop, což se mu bude jen a jen hodit až začne psát.
A prosím pěkně - všechno je o lidech - můžu mít deset certifikátů že jsem monte učitelka - když nemám lidský základ žádný papír mi nepomůže - na to máme kolem důkazů až až ...
 paní Bilbová 


Re: zkušenost s montessori školkou 

(23.10.2010 23:27:34)
Přesně tak! Naprosto souhlasím! Problém je, že si lidé nejčastěji všimnou právě toho, co je špatně- ať už jde o nějakého pomatence (nebo jen o zbrklého začátečníka) či obyčejné lidské chyby- a na základě toho si vytvoří názor. Také jsem si všimla, že takto podložený názor je větší senzace a rychleji se šíří. Když někde něco klape a všichni jsou spokojení, tak si toho okolí často ani nevšimne (pokud se samo nezajímá).
 MiliP 


Re: pointa? 

(22.10.2010 19:47:37)
To, že je kolegyně zvláštní dáma, neznamená, že Montessori praktikuje doma efektivně - myslím, že neefektivní výchovu najdete často i zcela jinde. ~;) Montessori praktikuji doma také, a věřte nebo ne, bordel u nás opravdu nenajdete, jelikož má dvouletá dcerka se přes systém naučila uklízet hned, jakmile si s určitou hračkou přestane hrát a vrátí ji na své místo, než si vezme jinou. Díky systému se naučila si balit bez větších potíží batoh do školky nebo jiné aktivity. Je velmi samostatná ( připravuje si malé svačinky, vyskládává myčku, připravuje sáčky čajů apod. ) a hrozně ráda, nikdo jí nenutí. Naopak jí to nedovolit by byl opravdu horor. Co se ukázky týče, dle mého jde o to, že si dítko procvičuje jinou formou jemnou motoriku ( natáhnout a kápnout na dané místo ) a nejde o výsledný efekt obrázku. Toto ukazují děti již větší, které to zvládají, ale podobné záležitosti jdou trénovat i s opravdu menším dítkem, kde se ta motorika opravdu cíleně trénuje ( jako třeba u naší 2leté a pro ni je to opravdu výzva a radost to udělat správně. )
 Kateřina, 2 kluci 
  • 

Re: pointa? 

(25.10.2010 16:13:10)
Také bych ráda žila na planetě, kde mi dvouleté batole vyskládá myčku, udělá si svačinu a ..... ~z~
 čiřikaví + 4 letý syn 
  • 

udělají to co je naučíte 

(25.10.2010 18:16:04)
děti udělají jen to co je naučíte a co jim dovolíte - já jsem syna učila už ve dvou krájet nožem. Chtěl to dělat, ukázala jsem mu to, naučila, pomáhala a pak ho to nechala dělat samostatně.
http://my.opera.com/cirikavi/blog/2009/01/16/kuba-kraji - tady o tom máme i zápis na blogu.

Chápu že ne každá máma na to má nervy, ale nám se učení samostatnosti fakt vyplatilo - a proto nás baví i monte školka.

Nedávno si sám umíchal vajíčka - uvařil - prostě si to od začátku až do konce nachystal, nalil na pánev a usmažil. Takže náš čerstvý čtyřleťák zdá se hlady nezemře :)
 MiliP 


Re: pointa? 

(25.10.2010 19:14:57)
Dcera měla asi od roku období, že chtěla to co já, tak jsem jí to prostě dovolila. Ono to u nás není tak těžké, veškeré nádobí máme dole v lince, aby na něj dosáhla kdykoliv potřebuje. Jen jí vyndám takový ten vnitřek na příbory. A myslím, že připravit si prkénko, nožík a bryndák spolu s banánem na stoleček, kdy jí pouze zaváži bryndák a ona si ho sama krájí není takový problém. A do té myčky to odnést také ne. Já si myslím to, co paní psala pode mnou. Hodně mamin na to nemá u malých dětí odvahu nebo prostě tak nějak "nerva". Moje tchýně třeba šílí, když vidí malou jak jí dělá kafe na Dolce Gusto, jelikož by se mohla opařit. Oni ty děti se učí sami a velmi rychle. A pokud je necháte, zvládnou toho hodně, i mne to překvapilo, když jsme začaly, že to funguje. ~;)
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: pointa? 

(22.10.2010 14:14:47)
Bože, to je nádhera. Hlavně, že je to nějaká nová metoda. Já si pamatuju, že jsme takhle nanášeli barvu na listy ze stromů a dělali obtisky na papír. Ale to bylo za komunistů, tak to se nepočítá.
 Dobra1 


Re: pointa? 

(22.10.2010 11:16:42)
Rekla bych, ze chteli ukazat, jak deti naprosto samostatne vytvareji vlastni obrazek nejakou technikou, ktera se bezne nepouziva a diky kapatkam rozviji i dalsi motoricke vlastnosti.
Dobry napad do jakekoliv vytvarky.
Jen sehnat podobnou podlozku, ale to si clovek muze i neco vymyslet.
 jana 
  • 

podlozka 

(22.10.2010 13:02:20)
je prece drzak/ podlozka na mydlo!!!
;-)
 dialed 


Re: pointa? 

(24.10.2010 6:59:33)
Pointa je jednoduchá. Jde o to, aby se děti naučily pracovat s kapátkem. Zkuste to dát malému dítěti a uvidíte, že to není tak jednoduché :-) Naše dcerka si dlouho myslela, že stačí kapátko jen do skleničky zasunout, ale to nestačí. Musí kapátko zmáčknout a to je pak teprve objev :-)
A souhlasím, že některé matky to přehánějí. Opravdu stačí, co dům dál. Fazole, misky, kelímky od jogrutů, houbičky na nádobí, lis na česnek, struhadlo.... a spousta pomůcek se dá doma vyrobit.
 Misa W. 


Re: pointa? 

(24.10.2010 17:38:33)
Milá Dialed, děkuji, že jste odpověděla za mne:-)!
 Medunka_ 


Re: pointa? 

(23.11.2010 16:32:11)
Dcera byla z kapátka a inkoustu tak nadšená, že jsme na jedno sezení spotřebovaly celý inkoust. Důležitý je přece tvůrčí proces. Nad rozpitým obrázkem lze zapojit fantazii. Důležité je, co v tom vidí dítě.
 Janka Linhartová 
  • 

nejde o výtvarku 

(24.10.2010 21:34:44)
Je to cvičení k oblasti "praktický život", kde děti trénují na cvičeních vše, co potřebují k tomu, aby obstály i bez neustálé pomoci dospělého. Je to mnoho cvičení podle fantazie pedagoga, která procvičují zákl. dovednosti od zavazování tkaniček, přes přelévání, přesypávání, věšení prádla, praní, vaření... Děti tyto aktivity milují a zabaví se jimi víc, než drahými hračkami.
Metoda Montessori není nová, školy Montessori se v Evropě objevují asi od 30. let 20. st. a 2 Montessori školy dokonce byly před 2. sv. válkou i v Praze.
Tak jen na upřesnění.
 Aignes +1 


Velká škoda 

(24.10.2010 23:31:18)
Velká škoda, že autorka vůbec neuvádí video do kontextu výuky, protože Montessori je opravdu skvělá metoda, která si rozhodně nezaslouží takovouto zkratkovitou prezentaci. Videu měl předcházet text s vysvětlením a opodstatněním, které je smyluplné, jak už naznačilo pár autorek v diskuzi. Ale toto mě být úkol pisatelky! Příspěvek se minul účinkem, spíš naopak uškodil jinak výborné výukové a výchovné metodě.Docela mě nezodpovědný přístup autorky naštval.
 Verčaj 


Re: Velká škoda 

(25.10.2010 0:46:34)
mockrát děkuji za tento příspěvek. Montessori znám velmi dobře, má dcera chodí do monte školky a také se doma snažíme o celkový montessori přístup (což je zasvědceným jasné a pro ostatní je to na delší povídání). Po shlédnutí prvního (pilotního) dílu o Montessori vzdělávání na "Rodině", ve spolupráci s RC Andílek, jsem byla přímo nadšena, že konečně někdo dokáže, širší veřejnosti, objasnit Montessori metodu jako takovou. A že si to ta metoda opravdu zaslouží, je bezpochyby!!! Shlédla jsem video a moc se mi líbilo, ale jenom proto, že přesně vím o co jde. Když si představím rodiče, který není v Montessori směru vzdělán, tak se vůbec nedivím všem těm reakcím pisatelek, že vůbec nechápou a podobné reakce... (až mě to upřímně rozesmálo). Proto jednoznačně souhlasím, že takto vytržené z kontextu, se dá Montessori spíše uškodit, než objasnit, o jak úžasnou metodu přístupu k dětem, vlastně jde!!!
 natáluš 


Re: Velká škoda 

(25.10.2010 1:58:49)
Hmmmm,tak montessori koukám doma praktikujem,aniž bych o tom věděla...Běžně nechávám děti zkoušet činnosti,které doma dělám(pod dozorem a úměrně jejich možnostem),věci pečlivě třídíme tak,aby v nich byl řád a pořádek a to,že si po sobě mají uklízet hračky,se kterými si nehrají, vědí už od malička, apod....neznám mnoho tuto metodu,ale z toho,co jsem měla možnost vidět mám trochu pocit,jestli se náhodou nedělá velbloud z komára....používám ve výchově zdravý rozum a moře trpělivosti...
 Misa W. 


Re: Velká škoda 

(25.10.2010 11:15:07)
Dobré dopoledne, vaši kritiku respektuji, jen mám z toho pocit, že je velmi jednoduché si rýpnout, než něco pro danou věc udělat, pokud máte pocit zklamání, jistě můžete napsat nějaký článek, který vše dovysvětlí.
Budeme rádi za vaši pomoc.

Myslím, že v této oblasti děláme mnohé a i my se učíme z chyb. Chyba je přítel, že?:-).
Nabídka od rodiny.cz nás zaujala a braly jsme to jako velkou příležitost alespoň trochu tuto otázku otevřít.
Toto je jen úvod, náhled, i když dle vašeho názoru špatný.

Natočili jsme videí více i další povídání, které by se mělo v brzké době objevit.
Na našich stránkách je také mnoho materiálu ke stažení.
 kostak 


Re: Velká škoda 

(27.10.2010 0:11:24)
Dobrý den, prosím napište nám název Vaší web stránky. Děkuji
 MiliP 


Re: Velká škoda 

(27.10.2010 16:32:26)
www.rcandilek.cz
 kostak 


Re: Velká škoda 

(30.10.2010 22:12:36)
Mockrát děkuji za odkaz.
Mrzí mě, že to spousty maminek nechápe. Z montessori plníme doma poměrně dost úkolů, můj syn 5 let je autista a tam je rapidně vidět jak tato metoda pomáhá.
 MiliP 


Re: Velká škoda 

(31.10.2010 13:20:45)
To je bezva, že vám to v tomto případě pomáhá. A že někdo odsoudí něco, dle jednoho videa je prostě na každém. Nám to doma také opravdu vyhovuje, jsem ráda za samostatnost naší dcerky, myslím, že je to velká deviza pro ni samotnou. Navíc je úžasné, jak moc ji tento "systém" baví a myslím, že nám hodně věcí opravdu ulehčil.
 Vanka 


Re: Velká škoda 

(2.11.2010 9:36:57)
Jestli tomu dobře rozumím, tak takhle speciální školka se snaží děti naučit to co je dřív učili mámy doma. já od mala s mámou vařila, věšela prádlo atd atd. dneska když máma potřebuje něco udělat, tak dítěti zapne telku.

a jak na to koukám a čtu ty kritiky pisatelky, že špatně vyslovila - ono je to tedy celé o tom, že je potřeba zhlédnutí videí, důkladného vysvětlení a dalších, jinak tu celou vědu nikdo nepochopí????
no tak to na mě teda působí jako vymývárna mozků.

jinak my do montessori školky chodili a jak jsem psala, fungovalo to do okamžiku kdy má dcera začala projevovat vlastní osobnost a ona ta její bytůstka tak nějak vybočovala z přednastavených mantinelů.
celé to "pomoz mi abych to sám dokázal" nakonec bylo jenom "pomoz mi abych sám dokázal to co ty mi dovolíš" - mé vlastní nápady jsou vedlejší
 MiliP 


Re: Velká škoda 

(2.11.2010 12:55:37)
Ono ne každá Montessori školka, je opravdu fungující na daném principu - a to mám bohužel i já z vlastní zkušenosti. Dnes má mnoho školek v názvu Montessori, ale nedělají to systémově. U nás bohužel tato zařízení nikdo pokud vím nekontroluje, aby měly tuto úroveň a pokud se v tom rodič až tak neorientuje, je to velmi špatné. Ta videa bohužel opravdu potřebují vysvětlení proč a jak a k čemu je to dobré. Pravdu máte dozajista v tom, jak jsem již někde psala, že mnoho maminek dělá tyto věci intuitivně. Montessori je ale ucelený systém, který má určité věci, které to dítko dle mého podporují ještě malinko více. Je to na delší diskuzi, ale není to tak, že bez tohoto nemůžete fungovat. Mě osobně to pomohlo věci tak nějak spíše dotáhnout do konce a dát jim rámec srozumitelný pro dcerku, takže ve svém věku zvládá věci opravdu skvěle a dle mého tak nějak jednodušeji. Tento koncept je vytvořen pro děti, pro jejich maximální rozvoj a samostatnost a najdete zde hlavně tip jak na to. Někdo ho třeba nepotřebuje, někomu pomůže některé věci zefektivnit a někomu to může připadat samozřejmě zbytečné. Já vidím třeba u malých dětí přínos v tom, že rozvíjí obě hemisféry mozku současně a nezatěžují jen jednu stranu. Naučí se věci velmi dobře začleňovat, dělat je samostatně ( učí se pracovat s chybou i bez dospělého ), více si věří a jsou prostě dle mého opravdu samostatnější. A to vše formou hry, bez nátlaku, výhružek, slibů.
 Vanka 


Re: Velká škoda 

(3.11.2010 14:37:49)
TAk to co jste napsala je zatím to nejlepší co mi k montessori školkám kdo řekl.
neodsuzuji celý systém, věřím že je v tom spusta pěkného a zajímavého, koneckonců proto to tu čtu a nezavrhla jsem to jen pro to, že u nás to neklaplo.
 MiliP 


Re: Velká škoda 

(3.11.2010 17:06:59)
Mohu se jen tak pro zvědavost zeptat, čím se to u vás ve školce projevovalo? Samozřejmě mi odpovědět nemusíte, je to čistě má zvědavost. Ono, spousta lidí si také myslí, že je to výchova bez hranic, dle přání dítka, ale tak to samozřejmě není. Tady se musí dodržovat určitá pravidla, která ale mají svá velmi důležitá opodstatnění. Ale slyšela jsem i názor, že dítko bylo moc "živé" na tento systém, což jsem naprosto nepochopila a ráda bych viděla danou osobu, která toto mohla vypustit z úst. Také jsem se bohužel setkala s tím, že někdo tuto pedagogiku přednáší a když se ho zeptáte proč to tak je, tak neví jak odpovědět. Ale ono vše co se děje, v pořadí, principu proč a jak má opravdu velmi logické zdůvodnění, jen ne každý je schopen ho prezentovat. A pak to samozřejmě může vypadat jak jste výstižně napsala jako vymývárna mozků. Znám hodně lidí, kteří tvrdí že je to nenadchlo, ale když viděli dcerku a poslechli si proč a jak, tak říkali, že takto je to o něčem úplně jiném. A to je asi také důležité. Jinak budu velmi ráda, pokud se vám bude chtít odpovědět.
 Kateřina, 2 kluci 
  • 

Re: Velká škoda 

(25.10.2010 16:17:04)
Také si myslím, že láska, čas a zdravý rozum jsou dnes zaměňovány za systémy, které nadělají víc škody než užitku.
 Rozállie 


Re: Velká škoda 

(27.10.2010 6:58:38)
Přesně tak ...~z~
Jestli ale nějakým maminkám pomůže praktikovat lásku a selský rozum pocit, že dělá něco výjimečného, tak ať si vychovává dítě podle Montessori pedagogiky, nám zastaralým nemoderním matkám bohatě stačí trpělivost ~3~
 MiliP 


Re: Velká škoda 

(27.10.2010 14:36:23)
Mohu se zeptat, co o Montessori víte? Je pravda, že mnoho maminek to dělá tak nějak intuitivně, ale dozajista to není o tom, že pokud něco dělám dle "nějaké" metody, zbylé mi chybí. Mě osobně to ukázalo, mnoho nových možností a dalo mi to i pocit, že mohu dítku více věřit v jeho potřebách ( co je schopno zvládnout a jak ho vést prostě jinak a nenásilně ). A myslím, že tyto maminky mají vše, co jste vyjmenovala, pro mne to bylo spíše takové ucelení toho všeho. Je tam hodně tipů, jak věci dělat zajímavě, a dalo to mě i dcerce více podnětů a pochopení na obě strany, stejně tak jako jsem jí dala více samostatnosti a prostoru na mnoho aktivit, které bych si asi za normálních okolností netroufla tak brzy. A pokud jsou tyto maminky dle vás takové, že to nezvládnou i bez toho, tak mi to nevadí, mě osobně to velmi obohatilo.
 Iva Čapková 


Re: Velká škoda 

(27.10.2010 17:41:39)
Ano, ano, to je přesně ono. Montessori opravdu není nic "zvláštního" - jen je to metoda, která respektuje vývojové zákonitosti u dětí, vychází z pečlivého pozorování dětského vývoje a potřeb. Maria Montessori vyvinula řadu speciálních pomůcek, ale pomůcky "praktického života" máme každý doma a už jen záleží na tom, jak dokážeme své děti sledovat, rozpoznat jejich potřeby atd. Ukazuje se, že v dnešní době jsme od těch jednoduchých přirozených principů dost odtržení. Montessori pedagogika v tomto nabízí pomoc nám, rodičům tím, že popisuje jednotlivá období a má návrhy, "co a kdy". To hlavní - opravdu s dětmi žít a ne se je snažit zabavit hračkami, televizí atp. - je ale stále na nás. :-)
Iva
 Pája 
  • 

Díky za inspiraci a díky za takové lidi! 

(25.10.2010 14:52:25)
Podle mě Montessori školka i škola pomáhají v tom, co by rodiče měli dělat doma s dětmi normálně. Má dcerka nechodí do Montessori školky a přesto je naučená doma si uklízet hračky se kt. si hraje, pomáhá mi vařit, péct, umí lehčí jídla sama.... umí kapat kapátkem a to jí jsou 4. V půl roce mi už otáčela listy papíru... paní dr. se podivovala mě to přišlo normální. Cvičení jemné motoriky je důležité, ať už je to pomocí korálků, kapátka či čehokoliv jiného a nejenom to. Takže díky za to, že něco takového existuje i když nemám bohužel možnost to aktivně využívat, alespoň může člověk nabrat další inspiraci!
 lucka.h 


Re: Díky za inspiraci a díky za takové lidi! 

(6.12.2010 13:23:01)
Dobrý den, jako inspirace je to úžasné, spousta maminek dnes na děti jen volá "honem honem" a tady to vidíte přesně naopak. Sama jsem Montessori pedagogikou prošla a věřím, že názor se liší člověka od člověka, hodně záleží na jeho vnímání sebe sama a svého potomka.
Dceři systém vyhovuje, nicméně věřím, že jsou maminky, které o pedagogice obecně nemají moc ponětí, a diví se, co to tady vlastně tohle video vlastně vůbec ukazuje a co je cílem, pointou. Je to jednoduché - naučit se smysluplné aktivitě pro život (jednou bude potřebovat umět srolovat papír, pomoct kápnout kapky na ránu, bezpečně přesypat materiál, ...), nikoli jen zapnout televizi nebo vysypat krabici hraček uprostřed pokoje a rozkopat je po celém pokoji... To je můj názor.
A MOJE RADA PRO NEZASVĚCENÉ? Než budete něco kritizovat, ať už je to cokoli, doporučuji, abyste snažte se sehnat si o dané věci/pedagogice/aktualitě víc informací. Tyto kusé informace a tipy pak budete daleko lépe chápat.
Zdravím

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.