| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vývoj dítěte - 44 týdnů

 Celkem 126 názorů.
 Mamka Zdenka 
  • 

10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.10.1999 22:44:42)
Podle názorů, které jsem četla v ne jednom časopise a ne jedné knize a nejenom v češtině je názor na nočník asi takový, že před 18ti měsíci je to nesmysl!! Dítě není schopno si uvědomit, že chce čůrat, a už vůbec nedokáže ovládat svěrače, což je věc fiziologická tudíž nevyvratitelná. Takže do této doby je to náhodné chytání moči. V době papírových plenek si myslím, že je skutečně zbytečné dítě týrat na nočníku. Ještě několik postřehů, které si z hlavy pamatuji z tisku:
- Nutit 10ti měsíční dítě na nočník, je asi jako kdyby jste přemlouvali ženu v šestém měsíci, ať už jede do porodnice, že to zvládne, že je šikovná holka.
- Když dáte dítě do postýlky, ví že má spát, když ho dáte do kočárku, ví že půjde vem, když ho dáte na nočník, neví co poněm chcete.
Zajímali by mě i další názory maminek
 Marcela, Jakub -10 měsíců 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(4.11.1999 22:33:28)
Souhlasím s vámi, že čůrání se u takhle malého dítěte určitě chytat nedá. A navíc ty plenky jsou opravdu kvalitní a pokud ji dítě nemá celý den, tak je téměř suchá.
Synka jsem začala dávat na nočník před měsícem na kakání,protože s tím měl trochu problémy. Daří se nám to celkem dobře a ušetří nám to plenky.
Ale myslím, že je ještě dost malý na to, aby pochopil, že všechno kajdění má nechat na nočník. Marcela
 Masa, syn David, 10 měsíců 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.4.2000 22:22:29)
Náš David je velice klidné a pohodové dítě. Zkusili jsme ho dát na nočník už někdy před měsícem. Nebránil se a dodnes se nebrání jako to dělají některé děti. Řekla bych, že je mu to vcelku jedno. Většinou se nám podaří zachytit stolici, někdy čůrání. Nepřipadá mi, že by z toho byl nějak frustrovaný, ale já si po přečtení některých příspěvků připadám jako špatná matka. Doufám tedy, že ho "předčasné" posazování na nočník nijak nepoznamená. Přeji všem v podobné situaci hodně štěstí!!!
 Lenka , 20 měs. Lucinka 
  • 

Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.4.2000 23:17:11)
My jsme zkoušely nočník také kolem
10 měsíce a vše formou hry, žádné nucení.Od 18 měsíců si Lucinka řekne sama o čůrání i kakání. Mám zkušenost , že poslední tekutina do 19 hod. a jsme suší i přes noc.
Naučila jsem si Lucinku na kakao jako poslední jídlo a to okolo 20 h. před spaním. Změna na mléko bez kakaa se neujala na pár dní a tím nebylo ani kakao ani mléko a ráno sucho,ale to bylo zatím 5 x pouze po dobu než si opět zvykla pouze na mléko. V noci je spánek bez problémů až do 7 h.ranní.
20 měsíců nádherný věk.
Hodně štěstí.
 Marcela, Jakub 16 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(2.5.2000 21:53:07)
Začala jsem Kubíka dávat na nočník taky kolem desáteého měsíce. Šlo to celkem fajn, ale teď ho tam posadím a když to na něj jde, tak mi začne utíkat a bulí. Tak jsem si s tím přestala lámat hlavu. Už mi občas hlásí, když čůrá, tak snad bude jednou hlásit i bobíky.
Marcela
 Martina Matoušová,Kačenka 20.měs. 
  • 

Jak dlouho? 

(5.11.2000 15:30:47)
Dcera ve 20.měs. najednou začala říkat,že plenka tlačí.Přes den ma jen spodní kalhotky-občas ji preventivně posadím,někdy sama řekne,někdy nehoda.Na spaní a ven-plenka.Jsem zvědavá jak dlouho budou nehody/máme i 3xdenně/.Je to na týdny,měsíce???
 Martina Matoušová,Kačenka 20.měs. 
  • 

Zpráva po týdnu. 

(11.11.2000 13:36:12)
Bez plínek "jedeme" třetí týden a výsledek?Jen jedna nehoda za týden a to až v pátek -po té co jsem všude vyprávěla, že je to šikulka!Začínám věřit ,že se to všechny děti fakt naučeji.
Všem co začínají držím palce!
 Martina Matoušová,Kačenka 20.měs. 
  • 

Re zpráva po týdnu ll. 

(22.11.2000 21:22:40)
Stále se nám to daří a mám velikou radost.Zhruba jedna nehoda týdně-to trvá/5.týden/Problém je to ,že venku je zima na to aby čůrala na trávu a do pleny většinou nechce a tak někdy letíme domů,aby si sedla na ten svůj nočník, docela fofrem!Na spaní stále plena,někdy suchá-někdy ne.Ale to přece nevadí.
 Yvetka 4 děti 


Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(7.10.2003 23:32:59)
Mam také 10.měs. syna a velké zkušenosti s vysazováním na nočník.Ale pravdou je,že každé dítě je úplně jiné.Syn dnes 14 vyrostl na látkových plenách v 16 měs. byl bez.Dcera 10 ta již zažila jednoraz.a byl docela problém ji vysadit.Dnes je již bez plen.Né vážně záleží i na tom jaké to mimčo je.
 Gabriela, roční chlapeček 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.11.1999 23:47:29)
Absolutně s Vámi souhlasím, našemu klukovi bude v příštích několika málo dnech 1 rok a nočník nás v souvislosti s ním ani nenapadl. Myslím si, že má minimálně půl roku čas. Jenom o tom nediskutuji s ostatní širší rodinou, protože to nemá smysl. Všichni si myslí, že kluka rozmazlujeme, když ho necháváme žít v jeho tempu ( např.: kojila jsem ho, kdy chtěl on, né kdy by se mi to zrovna hodilo, nechávám na něm i dobu a délku spánku, dost často ho chovám a nosím ho, když si to přeje). Ale narozdíl od jiných si nemyslím, že mohu dítě rozmazlit tím, že ho nechám žít svým vlastním tempem. Na nočník má dítě opravdu ještě dost času a navíc jsem četla, že některé děti se pak raději učí rovnou na záchod s malým prkýnkem a nočník úplně vynechají. Tak uvidíme.
 Marketa, dcera 2roky. 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(3.6.2000 1:38:33)
Mam uplne stejny nazor, a myslim, ze cas mi dava za pravdu. S nocnikem to jeste u nas neni idealni, ale v jinych vecech se mi duvera ve vlastni spravny rytmus ditete vzdycky zurocila. Ze kdyz se na veci netlaci, tak tak samy prirozene a bez konfliktu prijdou. Tim myslim konec kojeni, jidlo, mluveni, usinani bez kriku...... Dceru jsem tak vlastne obcas zacala davat na hlidani az ted, kdyz ji to zacalo tesit. Je to uzasne, zadne stresy z odchodu, louceni, zkratka si ve vsem vzajemne duverujeme.
 Iva - 2 kluci 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(2.12.2000 18:44:39)
Milá Gabrielo,
děkuji za vaši podporu. I já nechávám své děti žít tak, jak bych chtěla, aby nechal někdo žít mě, kdybych byla malá - tedy svým tempem, protože to jsou přeci bytosti, které vědí, kdy co a jak. Také já dodnes kojím v dobu, kdy chce dítě, a ne kdy se to hodí mě, a někteří z mého okolí mě prohlašují za otroka. To samé se týká spánku atd. Ale já i moje děti jsou spokojené a je nám spolu dobře. Takže našeho 10-ti měsíčního na nočník skutečně posazovat nebudu - a také máme určitě ještě půl roku čas.
Iva
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(3.12.2000 15:31:31)
Ahoj Ivo, klidně se na nočník opravdu vybodni - je to brzy, nemůžu si pomoci. Klukům je necelých 22 měsíců a fakt je, že jsou-li nazí, pohláší "čůám" ve chvíli, kdy jim to už teče po nožičkách...Posazování občas zkouším od půl roku, ale vůbec jim to nějak není jasné a navíc z něj utíkají a řvou. Už se těším na léto, že začneme se skutečným "vyučováním". Navíc - pořád čtu, takže jsem zjistila, že kluci mají močový měchýř malinko jinak uložený než holčičky a tím pádem nutkání cítí úplně jinak a odhalí v o něco vyšším věku. Proto jsou i v tomhle směru o něco pomalejší než holčičky.
 Lenka Pol. 
  • 

Tempo-10ti měsíčního dítěte 

(25.8.2005 22:46:23)
Hodně štěstí v pokračování ve vlastním tempu, já mám v rodině štěstí..maminka kojila brášku do 3 let..to nej! ale od tchýně jsem si vyslechla, když byly malé asi 3 měs., že nesmím já jíst antiperle, protože malou to pak až bude čůrat bude pálit!!!! Hloupost!
 Iva Schmittová, 2 děti - 4 roky a 9 měsíců 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(15.11.2000 22:48:38)
Také bych ráda zareagovala. Podle mého názoru i podle mé zkušenosti s prvním synem je naprostý nesmysl dávat dítě tak brzy na nočník. Proč? Proč ho vůbec "obtěžovat" něčím, co nemá smysl? Prvního syna jsem začala dávat na nočník tuším od 14 měsíců - pak jsme byli v Řecku a chodil nahý a viděl, když se počůral, nebo když kakal, a došlo mu, jak to funguje. Od dvou let jsme byli bez pleny přes den i v noci, v životě se nepočůral do postele. Každé dítě jednou pochopí, jak to funguje, a přestane chtít nosit plenu - tak proč ho nutit, že by to mělo pochopit dříve? Každý máme svůj čas, za jaký něco pochopíme, přijmeme - škoda, že se děti nemohou účinněji bránit tomuto nucení.
 Mamka Lenka, jedno 10ti měsíční dítě 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(9.12.2000 20:41:24)
Bohužel s vámi nesouhlasím. Mám 10ti měsíční dcerku a už si perfektně říká když chce kakat. Pravda na čůrání to není tak slavný, ale už se nám kolikrát podařilo mit suchou plenku třeba i po 2 hodinách. Když jsem ji potom posadila na nočník, tak se hned vyčůrala a měla z toho ohromnou radost.
Moje maminka mi říkala že já sem byla to samý.
Musela jsem na to nenápadně, pokaždé když jsem ji přebalila tak jsem jí posadila na nočník. Když se vyčůrala tak jsem jí pochválila, ale když nic neudělala tak jsem jí samozřejmě nic neříkala a nenadávala!!!!!!
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(11.12.2000 22:06:43)
ahoj MAMKO LENKO, proč bohužel??? Raději bohudík - máš prostě šikovné dítko, ale sama jsi uznala, že nějakým násilným pokusem bys mohla naopak něco zkazit. Asi většina z nás by si přála takové šikovné dítko, ale jestliže ho nemám, nebudu ho k nočníku přivazovat. Proto ti gratuluju.
 Kamila a Patrik 2 a půl let 
  • 

Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(22.7.2001 14:27:35)
Ahoj,
taky jsem kluka začala dávat na nočník v 10 ti měsících. A to z toho důvodu, že mi to doporučila lékařka a je pravda, že jsem to četla i v knížkách, že se mají děti vysazovat na nočník od té doby, co se posadí. Je pravda, že se Páťa nočníku nebránil. V pohodě tam dokázal sedět, někdy se vyčůral někdy i vykakal.Podle toho jsem usuzovala, že nám to půjde rychle být bez plínek, ale bohužel. Přes rok Páťovi trvalo než si začal řikat a bez plen jsme asi od 26 měsíců. Doma samozřejmě dříve to jsem si ho pohlídala, ale venku to bylo horší a zrovna nám do vyšlo na zimu, takže se nic nedalo dělat. Takže jsem slyšela také druhý názor, že pokud budeme dítě vysazovat na nočník v době, kdy to ještě nechápe (což v 10 měsících asi ne), tak odvykání bude trvat déle, než když dítě posadíme na nočník v době, kdy to dokáže pochopit, což je asi kolem 15 měsíců, ale každé dítě je samožřejmě jiné.
ahoj Kamila
 Petra, dcera 3,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(24.8.2001 23:04:48)
já jsem dceru nechala do 18.měsíců a pak jsem jí ukázala nočník,nechala jsem ho na jednom stálém místě a dcera chodila s nahatým zadečkem! Pár dní dělala loužičky a pak na to přišla!!!! Důležité je,neustále nočník připomínat,po druhém roce si i sama nandala kalhotky.
 Petra 16 týden 
  • 

Svobodná matka 

(24.8.2001 23:20:17)
Ahoj maminky,omlouvám se předem,že budu dost mimo kontext,ale ráda bych se zeptala jestli nevíte,na jaké peníze budu mít nárok jako svobodná matka-kvůli těhotenství jsem přerušila studium,takže jsem zaměstnaná ještě nikdy nebyla,zdravotní a sociální pojištění bez problémů.S tatínkem dítěte žijeme vlastně jako manželé,chceme se určitě vzít,ale teď by to bylo už moc na knop.Děkuji,pokud mi někdo odpoví.
 Miška 
  • 

Re: Svobodná matka 

(25.8.2001 7:25:18)
Petro, i když nejsi vdaná, tak tě na Okresním úřadě, kde budeš brát sociální dávky a přídavky a rodičovský příspěvek, budou brát tak, že s partnerem žiješ, takže budou brát i jeho plat.
Sice jsem na mateřské, ale přesně nevím, jak to je z penězi, takže víc nenapíšu.
 Mirka, Míša 19m. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(7.9.2001 22:14:30)
Milá Petro,
i já zvolila stejný postup. Ale mám teď problém. Michalka používá nočník tak na 90%, ale jen když je doma nahá, tedy s nahatou prdelkou. V současné době chodí jen v tričku a ponožkách. Jakmile ji dám kalhotky nebo kalhoty, myslí si, že je to stejné jako plína a jde mi říct e-e až po akci. Nebo současná oblíbená a vylepšená verze je, že si počurané kalhotky sama sundá, hodí je do koše se špinavým prádlem a hraje si dál. Bydlíme sice v teplém paneláku, ale v současné době se ochladilo a tak je ten její nudismus trochu problém. Jak to bylo s vámi a hlavně jak mám postupovat dál?
Díky Mirka
 Lenča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(14.9.2001 13:15:21)
Pokud se týče nočníku a deseti měsíců,myslím,že je to chyba...V tomto věku dítěte není páteř dostatečně ´připravena na dlouhé chvíle na nočníčku...sama mám doma patnácti měsíčního chlapce a teprve teď o tom uvažuji...jelikož z toho ještě nemá rozum...strká si ho s úsměvem na hlavičku a proto si myslím,že je to hlavně otázka trpělivosti...a nebudeme si nalhávat,že i časté nucení dětí v tak brzském věku je otázka finanční,že??Mám na mysli papírové pleny...a v tomto případě je mi líto dítětem,protože nic se nemá lámat přes koleno....nejdůležitější je zdraví a někdz se na to zapomíná...proto přeji všem maminkám stejně spokojené a usměvavé zdravé dítě,jako mám já doma....
 Monika,syn 7 let, dcera 14 měs. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(16.9.2001 20:29:03)
Mám 14 měsíční dceru, která o nočník jeví zájem až po vykonané potřebě dp plínky. Nechávám jí čas. U syna jsem poslechla zvyky našich maminek, že já už jsem byla v roce bez plen a musím říci, že syn se mi počůrával ještě před půl rokem a stále má averzi k tomu, když se ho zeptám, zda se mu nechce na záchod. určitě nemá smysl nic uspěchat, do 18 let děti určitě pleny mít nebudou:-))Když jsme letos v létě byli na dovolené na Krétě a viděla jsem tam spoustu malých capartů, ale i větších s dudlíkama a plenou, tak jsem se zase hodila do klidu s tím, že už by bylo na čase začít naši malou slečnu učit na nočník.Někdy si ho sama přinese a pořád si na něj sedá a zase se zvedá a strašně rádá sedí na záchodě s dětským prkýnkem.
Myslím, že nejdůležitější je, aby byla maminka i mrně spokojeni.
 Pejsina 


trůn na dece 

(9.2.2003 23:23:53)
Já mám zatím taky dobrou zkušenost s nočníčkem. Používáme látkový plíny - především přes den, v noci ne - a lidi se na mě často koukaj jak na nějaký "retro" : "Ty eště používáš látkový plíny? No to tě teda obdivuju!". O tom, že je blbost děti vysazovat brzy na nočník jsem samozřejmě četla, ale protože máme krásný červený s kačenkou, tak jsem to jednou vyzkoušela a zjistila jsem, že je naše Baruš docela spokojená, když jí vysadím na nočník (na její dece, aby jí nezábly nohy), přistrčím krabici s hračkama a ona si v ní hrabe, povídá si k tomu... a skoro pokaždý se v tom nočníku něco objeví. Nevypadá nespokojeně, má ráda změnu prostředí a tohle jí zjevně vyhovuje. Takže asi je to ale samozřejmě u každýho dítěte individuální. Taky jsme byli nervózní, že dlouho neleze a teď jí nestačíme chytat!
Tak nočníkům zdar!
 Babička Jitka  
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(12.8.2002 13:14:25)
Plně souhlasím, že dávat dítě na nočník je v 10 měsících zbytečné. Tuto zkušenost mám jak se svým synem a dnes i vnukem Danielem (10 měsíců). Klidně si počkáme ono mu to dojde dříve či později, ale do 2 let určitě.
 Mamka Majka,dcera 9 měsíců 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(3.1.2003 22:38:05)
Čůrání na nočník je individuální. Naši devíti měsíční holčičku jsme začali dávat na nočník už v sedmi měsících. Zpočátku nevěděla samozřejmě co po ní chceme, ale v současné době už na nočník volá. Jakmile se ráno probudí, sedí na nočníku, hned se vyčůra i vykaká. Jakmile je hotová opět zavolá "aaa". Už si na čůrání do nočníku tak zvykla, že jakmile se počůra do pleny, začne plakat. Tohle jsme docílili tím, že jsme přes den začali dávat látkové pleny. Samozřejmě, že se i někdy počůrá, ale to je minimální. Interval mezi čůráním měla zpočátku půl hodiny. V současné době vydrří i hodinu a půl nečůrat. Je to velká úleva, když člověk nemusí věčně přebalovat a dítě si zavolá. Na noc zatím dáváme jednorázové pleny, abychom se vyspali. Ale jedna plena ji na noc bohatě stačí. Na metodu odvykání čůrání přes noc přejdeme až v letním období.
 Karo 


Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(4.1.2003 16:24:59)
Majko to je skvele! Gratuluji. Mame 10mes. a na nocniku sedi, vydrzi tam sedet i dele, kdyz ma hracku, ale nic do nej nedela. Posadim ho po kazdem vyspani, vysvetluju, trosku tlacime, delame aaa...atd.ale nic. On totiz kaka dost nepravidelne, takze to nemuzu absolutne odhadnout. Jak jste dosahli pravidelnosti? Uz bych take uvitala aby nam to tak pekne slo jako vam!
Jedni radi cekat az bude starsi jini zase radi nepolevit a cim driv na nocnik tim lip...mam v tom zmatek.
 LaD 2002 


Nočníček klidného nebo temperamentního dítěte?  

(15.4.2003 8:14:48)
Stále nechodíme na nočníček a vůbec nám to nevadí. Klidně si počkáme,až pro něj přijde ta správná chvíle. Zkoušeli jsme to zatím asi tak čtyřikrát od jednoho roku a bez úspěchu. Je to temperamentní šídlo,které když posadíte na hrneček stejnou rychlostí okamžitě vztává a odchází,není mu jasné,proč by měl na něm sedět. Zkoušela jsem ho zabavit,podávala mu různé hračky a povídala si s ním,ale ani to nezabránilo v jeho okamžitém odchodu z nepohodlného hrnečku. Prostě tomu nerozumí a basta. Věřím všem těm,kteří mají klidné dítě,které kde posadí tam ho mají a nebrání se,náhodně a naprosto bez motivace pouze odvedením pozornosti k hračkám či knížkám potřebu provede i bez chápání toho co po něm chcete a klidně i od 10 měsíce,protože teprve pak po prvním a dalším úspěchu můžete motivovat dítě pochvalou,když vidí důsledek svého snažení.
 Pidala+30.12.02 Anetka 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(3.11.2003 18:55:56)
Nemůžu souhlasit s tímto názorem.Mám dceru-včera 10 měsíců a úspěšně chodí na nočník.Do plínky se mi nevykakala už 14 dní a pokud nejdem ven-je doma bez plen,čůrá,tak 6krát denně,-někdy dělá ééé-i kvůli prdiku. Vysazuji ji od 8 měsíce,myslím,že zaleží na dítěti.Nikdy jsem jí na nočníku nedržela-když vstává,tak jí nechám být.
 Lusík 


Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(17.12.2003 20:40:20)
My jsme kokupili nocnik toto pondeli a hned zacali. Takze prvni problem byl, ze jsem nepochopila, kde je predek a zadek nocniku. Chudaka jsem tam nacpala obracne a rikala jsem si, co to dneska vyrabeji za pitomy tvary :-)) Ale ona tam je kacenka a nejak mi pripadalo, ze obazek ma byt vepredu. Ne, u naseho nocnicku je vzadu :-) No a co malej na to? Jakmile ho posadim, delam to pri kazde vymene plenky, tak se okamzite zveda, ani nedosedne a hura behat po pokojicku. Maximalne, kdyz mu nocnik ukazuji, tak do nej slape nozickou, vejde se mu tam akorat:-). Takze budeme zkouset dal, ale po precteni vsech prispevku se tim rozhodne nebudu nervovat a maleho nebudu stresovat. Jen at se seznami s tim, ze neco takoveho existuje a ostatni prijde samo. T.
 Renča a desetiměsíční Leonka 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(30.12.2004 22:00:55)
Názorů na toto téma je sposty.
Podle mě by se to mělo nechat na miminkách.Za pokus nikdo nic nedá :0)
My jsme začali Leonku dávat na nočník cca od devátého měsíce.
Jakmile se vyspinkala dali jsme ji na nočník.Nekladla odpor,neplakala.Na nočníku ji necháváme nejdéle pět minut.
Teď si tak zvikla,že když se vyčůrá,tak zvedá ručičky,že už chce vstát.
Jsem ráda,že jsme to tenkrát zkusili.
 Gábina 
  • 

mě se to zdá moc brzo!!! 

(2.1.2005 10:21:07)
Nesouhlasím s posazováním dětí před druhým rokem na nočník. Ano jako reflex se to samozřejmě naučí. Mám kamarádku doktorku, která tvrdí, že moc malé děti vysazovat na nočník může způsobit, že se jim může zničit páteř a to přesto že jsou na nočník posazovány pouze na pár minut denně.

Za další se může stát, že dítě sice strašně brzy chodí na nočník a šetří plenky, ale potom má delší dobu problémy s pomočováním v noci.

Sousedka svého kluka například dávala na nočník již v 6-7 měsíci. Kluk byl velmi šikovný a rychle se všechno naučil. V jednom roce si už sám říkal. V roce a půl už nepotřeboval plenky vůbec ani venku ani večer. Bezva dnes jsou mu tři roky, mému klukovi dva. Když u nás přespává tak můj kluk usíná téměr bezproblémově na posteli je roztažený a beztarostný a v noci se nebudí. Kluk sousedky usíná s plenou v ruce kterou starostivě tiskne k sobě, schoulený do klubíčka, musí celou noc v puse dumlat hrneček s mlíkem (už má dost zkažený zuby a předkus), v noci se několikrát budí a musí dostat další mléko. Pokud to zase s mlékem přeženeme tak se do rána počůrá. Stojí to za to?

Můj kluk se naučil na nočník sám ve dvou letech. Mám radost že je tak šikovný a nemá z toho vůbec žádný trauma. Neříkám, že sousedky kluk je tak uzavřený sám do sebe z brzkého vysazování na nočník, ale jeho chování se mi nelíbí. Sousedka si myslí že je to normální a že není normální že můj kluk ve dvou letech ještě nosil plýnky a stále je ještě dostává na ven a v noci. Já si na rozdíl od ní myslím úplný opak. Jsem ráda, že ten můj kluk je šťastný sebevědomý dítě, moc nebrečí, nemá problémy si hrát venku s dětmi a navazovat s nimi kontakt a to je pro mě nejhlavnější, víc neřeším.
 Gábina 
  • 

Re: mě se to zdá moc brzo!!! 

(2.1.2005 10:41:56)
Jo, ještě jsem chtěla říct, že i když je můj kluk absolutně zabraný do nějaký hry, tak se mu nikdy nestalo, že by zapomněl se jít vyčůrat nebo vykakat. Sousedky kluk se do hry často zabere tak, že se při hraní počůrá. Teď když jsou mu tři roky, tak se mu to tak často už nestává, ale když mu byly ještě dva roky a dlouho i po tom se ještě kolikrát počůral.

NECHALA BYCH VŠECHNO NORMÁLNÍMU TEMPU VÝVOJI DÍTĚTE! Problémy mohou nastat v pozdějším věku.

Můj kluk svůj nočník opravdu od tich dvou let vzal za svůj, má ho stále vedle sebe. Sám si sundá kalhoty, vyčůrá se, vykaká absolutně bez mé pomoci a pouze mi to potom nahlásí, abych mu utřela zadeček. Jestli budu mít další dítě, budu zase takto postupovat a nebudu ho do ničeho nutit dříve. DVA ROKY JSOU ABSOLUTNĚ IDEÁLNÍ DOBA NA UČENÍ NA NOČNÍK.
 Jana D. a Verunka 2roky 
  • 

nočník - jak na to ?? 

(3.1.2005 15:07:38)
Ahojky, chtěla bych poprosit o radu, jak začít učit naší dcerku chodit na nočník ? Je to velice pohodové dítě, na nočník si chodí sednout bez nejmenších problémů, vydrží tam sedět klidně i půl hodiny nebo dýl, ale výsledek je vždy nulový. Přečetla jsem si několik příspěvků zde a vypadá to, že si budu muset nechat očůrat celý byt, aby malá pochopila, co se po ní žádá. Po pravdě mi tenhle způsob nepřipadá zrovna nejideálnější, opravdu to nejde naučit jinak ?? Za všechny rady budu moc vděčná !! Můžete i na e-mail. Díky !!
 Líza 


Re: nočník - jak na to ?? 

(3.1.2005 16:02:38)
Jano, ona to dřív nebo později do toho nočníčku udělá, a pak chválit :-))), taky pomáhá nezavírat se na záchodě, aby viděla, že máma to dělá taky :-)
 Dana,Natálie 10 měsíců 
  • 

Re: mě se to zdá moc brzo!!! 

(29.3.2006 10:42:12)
To že sousedky kluk má jiné chování (s usínáním a cucáním mléka,atd)neni v tom kdy se dával na nočník,ale ve výchově rodičů.To by měl každý normální člověk vědět.Také dávám mojí dceru ob osmi měsíců na nočník a vůbec jí nevadí tam sedět.Jak se vyčůrá tak jí dávám plenku a kolikrát řve,že chce ještě sedět na nočníku.Několikrát se mi stalo,že při tužší stolici se nemohla vykakat do plínky a na nočníku to vytlačila hned.Proto jsem zjistila,že radši kaká do nočníku.Proto vždy zatlačí,řekne "mama" a já vím,že se bude kakat do nočníku.Takže nočník má své pro a proti.
 Alena, dcera Nicolle-Jennifer  
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(27.5.2005 22:35:53)
Mam dcerku-2.cervna bude mit 11.mesicu, narodila se mi driv o sest tydnu. Pani doktorka mi rekla, ze bude o ten jeden mesic s dovednostmi pozadu, ale nevypada to tak. Nechce nosit plenecky, strasne se vzteka, kdyz ji je chci dat. Tak s velkou radosti sedi na nocnicku. Velmi se snazi vycurat, a kdyz se ji to povede, ma z toho ohromnou radost. Ja ji proste nenutim,sama chce, tak at sedi!!!
 Darča 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(30.5.2005 17:03:43)
To se teda máš!Malá měla včera 22 měsíců a moc se jí na nočník tedy nechce.Naznačí,že má v plínce nakakáno či hodně načuráno,ale na nočník tedy zatím ne.Před časem na něm ráda seděla,teď už tedy méně,ale nikdy tam nic neudělala.Je fakt,že se děti učí chodit od roku a půl do tří let,ale kdyby začla chodit v nejbližší době,tak budu jen ráda

Budu ráda,když mi i ostatní napíšou o jejich zkušenostech s chozením na nočník.Díky a mějte se fajn.
 Peťule,Kája 03 + Nikolka 06 


Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(30.5.2005 21:36:50)
ahojky,mymu chlapakovi je 19 mes a na nocnik chodi asi neco malo pres mesic,nenutila jsem ho,proste jsem to zkousela a zacala ho to bavit,ted uz to jde rychle,uz tyden je pred den bez plinky i ve meste a podobne..
NA NOC to je problem a potrebuji radu,on proste tu plinu nechce,ja ho dam spat a kdyz se tam jdu podivat za chvili tak pyzamo a plina na zemi a on spokojene spi,ale on proste nevydrzi celou noc...
 IlonaK2+Verunka+Ondrášek 


Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(31.5.2005 12:30:59)

Darčo, já mám ještě čas na tyto věci, dcerce je rok (na nočník teda chodí, ale to je vedlejší), ale co jsem slyšela, tak i děti, které už na roce chodí na nočník, tak na roce a půl začnou stávkovat. Prý takové období má každé dítě. Prostě to zkus později. To prý funguje. Na chvíli ho uklidit a za měsíc dva se k tomu vrátit. Ale vlastní zkušenost s tím nemám.
 Ori, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(1.6.2005 9:22:09)
Ahojky, Davidovi je dva roky a osm měsíců a teprve teď asi měsíc jsme téměř bez nehod a chodí ve slipech i ven. Plenu dávám pouze na dlouhou cestu autem a na spaní a myslím že to tak ještě chvilku bude. Mrzí mě jen že jsem před půlrokem podlehla tlaku okolí a začala ho trénovat bez pleny doma. Pořád jsme měli kolečko, kdy týden to šlo jen s jednou nehodou denně a dalších 14 dní se počurával permanentně. Kakat se naučil do nočníku taky až teď, předtím počkal až bude mít plenu nebo šel boban do slipů:(. Takže doporučuju vyzkoušet a když to nejde tak plíny a chvíli počkat, pak zase zkoušet. U kluků vidím ty 2 roky jako optimální začátek, opravdu mě mrzí že jsem ho "trápila" dřív než byl připravený.
 Lilian 


Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(8.6.2005 11:57:35)
ahoj, maly si obcas driv sedl na nocnik, podal si ho sam a chvili sedel a rekl, nejde nejde
pak jsem si rikala, ma 18 mesicu. mozna by se mohl ucit. ale nechtel nocnik ani videt
tak jsme si rikali, pockame a protoze manzel v praci a ja po dvouletem preruseni zpatky na vysoke a tchyni co ho hlida se uz pak nejak nechtelo, kdyz ji po par pokusech rval, tak jsem rekla, nechame ho
no a vcera ve dvaceti sesti mesicich jsem ho utirala po kakani a on sel si pro nocnik a sedl si na nej sam a pak zase a neudelal, ale nic a ja mu davala napit a pak jsem se zeptala, jestli chce jit lulu a on neprotestoval, kdyz jsem ho posadila
a povedlo se mu pekne vycurat
pak se vycural jeste trikrat behem dne
rano po vybaleni z pleny nechtel jit, dala jsem mu slipy a ze uvidime a on pri snidani rekl, mami lulululu a sel curat a pak tam chvili sedel, my ho s babi pochvalili a vsichni jsme tleskali, ze je sikovny

vim ze nekdo dava dite v pul roce, sotva sedi, ale ovladat to pry umi od 18 az 21 mesicu, kdo umi driv tak po delsim vysazovani(jak to bylo vetsinou u nas), ale to je kazdeho vec
 Mací, Míša a Lukášek 


Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(8.6.2005 22:03:24)
mého prcka naučila na nočníček babi. Koupila mu k ročním narozenninám nočníček s řidítky, ten se mu moc líbil. Později to bylo bez řidítek, v 15 měsících si říkal o kakání a v 18 už jsme téměř bez plenek.
 Lilian 


kakání a čůrání venku 

(13.6.2005 10:07:22)
mací a jak to bylo s kakaáním na zacátku? a jak s tím, když jdeš s mimim ven? dík beddy
 Andy, Jiřík 9,5 měsíce 
  • 

Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(5.11.2005 13:34:45)
No jistě, malej chodí od šestého měsíce na nočník. Od osmého měsíce říká e-e vždycky, když se chce vykakat. Že chce čůrat, to si ještě říct neumí, ale kakáme pravidelně. V každý knížce píšou, že pokud dítě stabilně sedí, má se dávat na nočník. Podle slov mé mámy jsem neměla v roce pleny, pouze na noc a toho chci dosáhnout i u něj.
 Federika 


Re: Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(5.11.2005 13:40:01)
Andy,
a jaký knížky jsi to četla? Ty byly vydaný už hóódně hóódně dávno, viď? V těch dnešních totiž naopak stojí, že zkoušet u dítěte nočník má cenu tak od cca 18 měsíců...Že se ti vykaká a vyčůrá, to je možný, ale jde jen o ušetření pleny, vědomě si dítě neříká...Tenhle názor razí generace před námi nebo ještě starší, tenkrátse pleny musely složitě prát a žehlit, takže se mámy snažily za každou cenu se plen zbavit...Někdy na úkor poškození psychiky dětí...
 Andy, Jiřík 11 měsíců 
  • 

Re: Re: Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(17.12.2005 15:09:31)
Ahoj,
nemyslím, že by to bylo na úkor psychiky dítěte, nemyslím si, že mě včasné dávání na nočník nějak psychicky poznamenalo. Já nikomu názor nenutím, ale nechci dopadnout, jako spousta lidí v mém okolí, že se jim děti počůrávají ještě ve 2,5 - 3 letech. Je mi hlavně jasný, že každý dítě je jiný - některý chodí v 10-ti měsících, některý v 15-ti, to samý je s nočníkem, flaškou... atd., já píšu jen můj názor a je dobře, že máš svůj. Ale podle mě se to může zkoušet a čím dřív, tím líp.
 Líza 


Re: Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(6.11.2005 6:41:09)
Volně po paměti ocituju Langmajera, klasika dětské vývojové psychologie: ...nezdravé soutěžení mezi matkami, které vedlo k předčasnému vysazování dětí...starší pediatrická literatura tomu napomáhala nevhodnými hesly typu "v jednom roce už ani jednu plenu"...
Andy, vzpamatuj se, máš našlápnuto na pěkně zneurotizované dítě s křivými zády.
 Andy, Jiřík 11 měsíců 
  • 

Re: Re: Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(17.12.2005 15:16:10)
Ahoj,

nemyslím si, že by posazování na nočník malého nějak neurotizovalo. Jak vidím podle sebe, taky nejsem zneuratizovaná a záda taky nemám křivý. Pokud si malej zvyknul chodit kakat na nočník a nechce kakat do pleny, tak ho to přeci nebudu odvykat. Vím, že počůrávat se bude hodně dlouho, protože ještě nedokáže ovládnout to, aby se nepočůral. Nechci dopadnout jako spousta kamarádek z mého okolí, které mají 2,5 až 3 leté děti, které mají ještě pleny. To si myslím, že taky není normální. A nejsem soupeřivá matka, je mi jedno, jestli malej v šesti měsících seděl a lezl, nebo jestli by začal až v osmi měsících, teď ho taky nenutím do chození, když se mu nechce, jen proto, že mi kamarádka řekla, že její dcera chodila v deseti měsících, že už by malej taky měl pomalu chodit. Když začně v patnácti měsících, je mi to jedno, ale s nočníkem budeme pokračovat. Mě nejde o pleny, to vůbec ne, ale vážně nechci, aby šel do školky a ještě se počůrával. Ptala jsem se naší dětské doktorky a ta mi řekla, pokud na nočníku sedí a je v klidu, tak ho mám posazovat dál. Pokud by se mu to nelíbilo, nemám ho nutit, ale mi problém nemáme.
 Jeanne 


Re: Re: Re: Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(17.12.2005 15:25:20)
To nemyslíte vážně, že je nenormální, že 2,5 až 3 leté dítě nosí plínky. No a co? Co je na tom nenormálního. Myslíte, že nedostane občanku? Nechápu.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(17.12.2005 22:55:43)
Andy,
sama vidíš, že seš tady se svým názorem ojedinělá...Tvoje dítě přestane potřebovat pleny v době, kdy na to bude zralé a ty to posazováním na nočník nijak neurychlíš...V momntě, kdy na to dítě zralé je, je schopné akceptovat čůrání na nočník během jediného dne, bez "nacvičování"...
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(17.12.2005 23:17:14)
Souhlasím s Federikou...každý má "svůj" čas..a jestli se posazuje od půl roku nebo od dvou je jedno!!Náš starší synátor byl od dvou let naprosto bez plinky,ten mladší až od třech!Mlašího jsme prostě neřešili-chtěl kadit-dostal plinku,protože na hrnec kadit odmítal-prostě žádný nátlak!TeĎ je mu tři a půl a bez problémů s ním můžu všude...nemusím se ho každou minutu ptát jestli se mu náhodou nechce čůrat-jako toho staršího...Ten chodil snad ještě do školy a když jsme byli někde mimo domov,tak se byl schopen snad i počůrat,aby nemusel na WC-přešlapoval a tvrdil,že se mu na záchod nechce...Ten mladší pohoda-ten si říká někdy i zbytečně-i když je v cizím prostředí /tam snad ještě víc../,sotva dojdem z Wc za chvíli se mu prý zase chce čůrat...i když se nikdy nevyčůrá...Takže určitě nenutit!Ale spíše motivovat!
 Peťa a Samik (11měsícu) 
  • 

Re: Re: Re: Ano, 10-ti měsíční dítě na nočník rozhodně patří. 

(17.12.2005 22:46:16)
Ahojky ,já jsem přečetla všechny příspěvky a rozhodla jsem se že začnu asi v 14- 15měsících. Sice si myslím že 3 leté dítě by určitě už se počůrávat nemělo, samozřejmě v noci se může stát, ale to 2 leté to ještě úplně zvládat nemusí. Každopádně si myslím ,že tak malinké děti,6 až 7 měsíční, které jsou rádi,že vůbec sedí na nočník nepatří. Samozřejmě jsou to šikulky když se podaří, ale je fakt, že to nechápou a vůbec bych je tím nezatěžovala. Taky souhlasím s názorem některých maminek, že se to spíš dělalo dříve, ale v dnešní době se převážně co jsem přečetla a slyšela, preferuje pozdější věk. Syn je sice chytrý a šikovný, vše děla pomněrně brzy, ale také je hodně živý ,takže pochybuju,že by na nočníku jen tak seděl.Takže mi příspěvky velmi pomohli ujasnit si situaci, kdy začít. No jěště chvílí počkáme a pak to zkusím, až bude mít možnost pochopit co a proč vlastně má dělat,a myslím , že po 2roce to půjde bez plen.
 Pavla a Kubík - duben 05 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(5.2.2006 14:32:03)
Já malého posazuji na nočník už od 8m. Vždycky zatlačí a hned se vyčůrá. Samozřejmě, že nemá suchou plínku, ale ví, co se na nočníku dělá. Někdy se i vykajdí. Tak já nevím.
 Zuzanka 10m 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(14.2.2006 13:18:43)
Zdravím maminky,
pokouším se posazovat svou dcerku na nočník již od 8 měsíce, ale vůbec na něm nevydrží sedět. Možná jí to tlačí na nožičky, asi jsme koupili špatný tvar.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(14.2.2006 15:40:32)
řekla bych, že o tvar nočníku nejde. Prostě nechce sedět. My s tím problémy neměly, ale začly jsme "až" v roce a čtvrt a to jsem ještě byla za exota, proč tak brzo :-)) Pokud ti vydrží sedět jen chvilku, nenuŤ jí sedět dýl. Nech jí tak dlouho, jak se jí bude chtít, abys to nějak neznechutila. Předpokládám, že metody jako povídání, hraní, zpívání apod. už jsi vyzkoušela. Buď to časem vydrží dýl a nebo taky ne.
 Aprilmouse 


Re: Re: Období vzdoru? 

(15.2.2006 18:28:37)
Nemůžu si pomoct, ale je už dávno dokázáno, že jen dítě, které umí snožmo skočit, umí ovládat i své svěrače. Nemyslím tím reflex "cítím pod zadkem nočník, tak to pustím" - který stejně po pár letech zmizí. Myslím tím ono: Potřebuju čůrat!! Rychle, podejte mi nočník! - Znám spoustu maminek, které si skákáním kolem odchytávání moči a kakánek do nočníku (ono to není nic jiné, než odchytávání totiž) zbytečně přidělává vrásky už od doby, co jejich prcek sedí. A většina z nich stejně po roce boje zjistí, že sice ušetřili pár plínek, ale výsledek je nula nebo dokonce -3 (totální averze na nočník). Jířovi jsem nočník ukázala asi na roce, ale nenutila ho na něm sedět, jen jsme si řekli, na co je. asi v 22 měsících najednou přišel a přinesl mi nočník s čůráním - sám od sebe. Do měsíce byl přes den zcela bez plín, v 26 měsících i v noci. Možná holčičky to pochopí dříve, ale zase o tolik ne.... Takže úplně v klidu a žádný stres :) ono to stejně přijde samo a mnohem déle
 CVIČKA 


Re: Re: Re: Období vzdoru? 

(15.2.2006 20:25:40)
Ale není to u všech dětí stejný.Ja sem melého učila od 1roku na nočník a od 15měsicu začal chtít sám čurat,ale i kakat na nočník a na záchod.JE mu 19měsicu a už přemýšlim i na noc ho učit.Přes den když spí 2hod,probudí se a řekne jí,to je u nás čí.mějte se
 CVIČKA 


Re: Re: Re: Období vzdoru? 

(15.2.2006 20:31:16)
Ale není to u všech dětí stejný.Ja sem melého učila od 1roku na nočník a od 15měsicu začal chtít sám čurat,ale i kakat na nočník a na záchod.JE mu 19měsicu a už přemýšlim i na noc ho učit.Přes den když spí 2hod,probudí se a řekne jí,to je u nás čí.mějte se
 Gabča(Bára 28.3.) 


Re: Re: Re: Období vzdoru? 

(16.2.2006 11:22:39)
Zdravím maminky

mám 23 měsíční dceru, a nočník je pro ni utrpení. Vyčurala se snad 3krát- omylem- a když vidím, že chce kakat a odchytím ji, raději to zadrží a neudělá nic. Když jí dám kalhotky a řeknu, že je velká holka a do kalhotek že se přece nečurá, vydrží i hodinu nečurat vůbec- pro jistotu.Na nočníku brečí a chce vstávat, nerada bych ji ho znechutila, ale myslím, že by se už měla učit.Snožmo skákat také dokáže, takže svěrač by snad ovládat už měla-podle rady tady. Asi to chce jinou metodu nebo počkat? Poradí někdo??
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Období vzdoru? 

(16.2.2006 12:22:32)
zkus jí zlákat na záchod s dětským prkýnkem, že to tam žbluňká, že si může utrhnout papír, že může spláchnout apod. Nebo zkus čůrání venku (jestli žiješ v krajině, kde je to momentálně možné), že zaleje travičku atd.
 Aprilmouse 


Re: Re: Období vzdoru? 

(16.2.2006 13:52:26)
Gabčo, tak zkuste chodit čůrat na záchod, my jsme nočník taky prakticky úplně přeskočili :) Líbilo se mu, že je jako tatínek a maminka... samozřejmě spojené se splachováním a utíráním. OBvzlášť různé způsoby splachování Jiříčka vždy fascinovaly, takže na všech návštěvách se muselo nutně chodit na záchod :)
 robert 
  • 

pomoc:noční počůrávání 

(20.2.2006 10:43:14)
zdravím všechny,kteří by mi mohli pomoci,jak zvládnout dítě,které se v8letech ještě v noci počůrává.nejedná se o každou noc,ale tak 1-2do týdne se mu to stane.prošel jsem si nějaké diskuze o tom,ale moc z toho moudrý nejsem.začal se počurávat asi tak před 6měsíci,kdy mu umřela maminka.jinak ve škole a přes den je v pohodě.první měsíc jsem to řešil tak,že jsem mu na noc dával pod prostěradlo igel.podložku,ale ta se moc neosvědčila,protože mu na tom bylo dost teplo a potil se,navíc se to nedalo,několikrát za týden prát celé povlečení,proto jsem se rozhodl,že na spaní bude nosit plíny,dokud s tím nepřestane.ze začátku protestoval,ale už si pomalu na to zvyká.byli jsme i u doktorky,ale ta nám poradila psychologa a to jsem zatím odmítl,protože kluk není blázen,jenom má menší problém,který musíme zvládnout sami.proto bych se chtěl všech tady zeptat,jestli nemáte s tímto problémem nějakou zkušenost,nebo právě řešíte taky tento problém,jestli byste mi mohli poradit co mohu pro svého syna ještě udělat.byl bych vám moc vděčný za každou radu a pomoc.můžete mi i klidně napsat na e-mail:honzík.robert@seznam.cz nebo volat každý všední den po20,00hod v so-ne celý den na mob:776634477. ještě jednou děkuji všem
 Zdena 
  • 

Re: pomoc:noční počůrávání 

(20.2.2006 13:12:54)
Dobrý den, myslím , že to bude psychic. rázu a také bych doporučovala psychologa, navíc bych mu plenu nedávala-pro 8 letého klučinu to musí být ponižující. Třeba Vám tady ještě někdo poradí:)Přeji Vám hodně sil a trpělivosti a držím palce! Zdena
 Marie 
  • 

Re: Re: pomoc:noční počůrávání 

(20.2.2006 18:27:20)
Roberte vaše dítě zažilo něco s čím se těžce vyrovnává dospělý člověk.A pro dítě je to několikrát horší.Paní doktorka vám radila dobře.Je třeba navštívit dětského psychologa.To neznamená,že dítě je blázen.Psychologie nás provází na každém kroku,aniž si to uvědomujeme.Konzultací u psychologa lze vyřešit hodně a může vám poradit.Určitě nebude stačit jedna návštěva.Ale na vašem místě bych neotálela.
Plena není řešení a z mého pohledu už bych ji synovi nedávala.Já vím,je více práce s praním a převlékaním.Zkuste mu nedát plenu a říct,že když se stane malér,tak to nevadí.A vzbudit ho třeba dvakrát za noc a zajít s ním na WC.Ono už to pomočení v noci je pro něho problém a určitě ho chce řešit.

Pomočování větších dětí v noci ve spánku je většinou psychologického charakteru.Já jsem to zažila na vlastní kůži i když to mělo jiný důvod.Mé rodinné prostředí bylo plné hádek rodičů,alkohol otce a tělesné tresty.

Jak píšete,přišel váš syn o maminku a to už je opravdu tvrdý zásah do dětské duše.Neváhejte a jděte za odborníkem,aby se problémy neprohloubily.Psycholog vám neublíží a nikdo si nebude myslet,že je váš syn blázen.A jestli si to někdo bude myslet,tak toho dotyčného pošlete někam.

Přeji vám hodně sil v této těžké životní situaci.Potřebuje to hodně času a lásky k synovi.To sluníčko bude jednoho dne svítit i pro vás.
 Insula 


Re: Re: Re: pomoc:noční počůrávání 

(21.2.2006 12:15:52)
Roberte, toto opravdu vypadá na psychický problém po tak traumatickém zážítku (sama jsem ztratila matku ve 14-ti a bylo to peklo). Rozhodně bych navštívila psychologa. Není to o tom, jestli je syn blázen, může mu to opravdu hodně pomoci. Není zač se stydět.
 robert 
  • 

Re: Re: pomoc:noční počůrávání 

(22.2.2006 10:45:30)
děkuji všem za ochotu a za odpovědi,které mi poslali!asi mi nic nezbyde,než k tomu psychologovi se synem zajít,když mi to teda všichni doporučují.budit několikrát za noc?kdyby to šlo tak bych to asi dělal,ale vzhledem k tomu,že chodím do práce a přijdu až k večeru,tak jsem za celý den dost utahaný.navíc mám dost náročné povolání,takže kdybych se měl věnovat jenom jemu,tak bych ani do práce asi nemusel chodit,proto mu raději dávám na noc plínu a než jidu do práce tak mu ji sundám.jak říkám ze začátku byl proti,ale ví že má tento problém a pomalu si na to už zvyká.myslím si,ale že to přejde samo,že to je jenom reakce na to,že stratil maminku.ted jsem se ještě dozvěděl něco o plen.kalhotkách drynites,tak bych se chtěl zeptat,jestli někdo neví kde by se daly sehnat nebo objednat na sev.moravě.děkuji ještě jednou všem,kteří se tomuto tématu věnují a taky děkuji za všechny odpovědi.menší změna na můj kontakt,kdyby se chtěl někdo zůčastnit.ted už můžete volat i po 17.00hod.na mob.776634477 nebo e-mail:honzík.robert@seznam.cz
 Salisi 
  • 

Gabko, to přijde samo, neboj :-) 

(21.2.2006 7:26:26)
Gabko, máme 25-ti měsíční dceru. Do jejích 24 měsíců si na nočník sedla jen párkrát. A to ho měla pořád na očích. Nikdy jsme ji ale nenutili, abychom ji to neznechutili. Když se jí tam podařilo vyčůrat, měla obrovskou radost, i my jsme skákali radostí, ale ani to ji "nepovzdbudilo" k tomu, aby nočník používala častěji. Občas jsme ji nechali doma běhat bez plínky a upozorňovali ji, že nemá plínku, tak ať řekne, až se jí bude chtít. Většinou to nevyšlo a přišla se smutným obličejem, že má mokré tepláčky... No a před 3 týdny se to zničeho nic zlomilo. Udělali jsme další "pokusný den" bez plínky a ona opravdu vždy řekla, že chce čůrat nebo kakat. Od té doby ji plínku dávame jen na spaní a i po spaní bývá většinou suchá. Dcerka si sama sundá tepláčky, sama si sedne na nočník. Někdy ji beru na záchod (máme dětské prkénko), tam je taky spokojená.
Nijak mě nestresovalo, že moje dcera ještě ve 2 letech měla plínku. Plánovala jsem, že v létě na zahradě (až jí bude 2,5 roku) bude to "učení" snazší, ale přišlo to UŽ teď a samo. Neboj, to přijde samo :-)
 Insula 


Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(21.2.2006 12:24:48)
Pro Zuzanku 10m, rozhodně je to příliš brzy. Některé děti se to sice naučí, ale já jsem to neřešila. Dcera se to naučila víceméně sama před 2. rokem věku. Bez stresu, bez trestů. Nedbala jsem nic na řeči, že už je dost velká apod. Občas jsme to nenásilně zkusili a když nic, tak prostě nic. Dělala jsem, že o nic nejde.
Mimochodem sama dětská doktorka mi řekla, že má do 4 let čas se na nočník naučit a že má nárok na plenu.
Dodnes máme plenu na spaní (2,5 roku) a také neřeším. To se má začít zkoušet až když je plenka párkrát ráno suchá, ale to se nám ještě nikdy nestalo. Vždycky jí má úplně pročůranou. Přijde to samo.
 p+1 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(7.3.2006 17:28:49)
Ja taky posazuju od 9 mesicu a jde to uplne v pohode - mala se skoro vzdycky vykaka, cura jen nahodne. Rozhodne si myslim, ze ji to vyhovuje, protoze ji to jde mnohem lip a rychleji, nez kdyz to musi natlacit do pliny. Myslim, ze rychle pochopila, co je pro ni min namahy. Takze doporucuju zkusit klidne pred rokem - kdyz chce, chce, kdyz nechce, tak ne...proc zase miminu upirat neco, co mu treba bude vyhovovat, za zkousku nic nedate :)
 Jana 
  • 

POMOOOOOOC 

(8.3.2006 17:16:59)
ahoj, jak tak ctu mate povetsinou sikovna robatka co si s kakacem tykaji od utleho veku. ja mam dva a ctvrt roku "starou kobylu" ktera odmita nocnikovat. zkousim na ni leccos od jejiho roku, ale nejde to ani po dobrem ani po zlem, ale mam z ni trochu pocit ze ted uz je to jeji pohodlnost. mate nekdo podobnou zkusenot a muzete neco prosim poradit?! diky a ahoj.Jana
 Adéla 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(30.6.2006 12:20:56)
Je pravda ,že já i moje dvě sestry jsme v roce neměli plenu ani na noc.Začali nás učit na nočník už hodně brzy a zadařilo se.Já mám teď dceru,10.měsíční a pod nátlakem mojí mámy,která tvrdí že je ostuda aby měla plenu dýl jak rok,jí dávam na nočník.Bohužel nemám to štěstí a dcera má z nočníku neuvěřitelné záchvaty.Už jsme zkusili všechno aby jsme jí to zpříjemnili,ale nic nezabírá. Moje máma mi to tak vsugerovala,že mam strach aby neměla plenu ještě ve školce. Je pravda že mě osobně se to zdá taky brzo,ale kamárádka dává syna už od 4.měsíců na nočník.Pleny jsou sice fajn ,ale je pravda že to neni nejlevnější záležitost,ještě když má někdo takového počůránka jako já.
 Insula 


Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(30.6.2006 13:32:02)
Adělo, je to rozhodně nesmysl!!! Něco si o tom přečti. Najdi si i tady na rodince. A dávat miminko na nočník od 4. měsíců???? Pokud ho přímo posazuje, tak mu pěkně ničí páteř. Jinak existuje i tzv. bezplínková metoda (najdeš i diskuzi), ale nám se to teda nedaří. A tak jsme zůstali u plen. Chápu, že jsou děti šikovnější, ale já jsem o tom hodně přečetla, protože jsem taky byla neštěstná, když moje 1,5-letá dcera stále nechodila na nočník. Těch řečí, co jsem si vyslechla. Nakonec se to naučila před druhým rokem doslova ze dne na den a téměř sama. Bylo to v pohodě a bez stresů. Na noc máme plenu dodnes (v září 3 roky) a nejsem sama. Stejně staré děti kamarádek jsou na tom podobně.
Mimochodem ve školce mají několik dětí, kterým dávají na spaní plínku a vůbec se nad tím nepozastavují. Vím to, pracuje tam kamarádky maminka.
Být tebou vykašlu se na řeči a udělám si to po svém. Pokud je na nočník přímo "alergická", tak jí akorát budeš stresovat a sotva něčeho dosáhneš.
 Martina,Terezka 6 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(30.6.2006 17:59:11)
Ahoj já si myslím, že čtyřměsíční mimčo nemá na nočníku co dělat.Moje máma se ptala doktorky a to je už před 30 lety na tento problém,nočník a počůrávání. Doktorka jí na to řekla, že dítě má nárok do tří let se počůrávat od tří let je to už jiný problém.Takže se vůbec nebojte, když začne později.Hlavně trpělivost a když se to povede na nočníček nebo na záchod tak chválit a chválit.
 Alča+ Kačka 12/04 


Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(30.6.2006 20:51:47)
Teda, 4měsíční miminko, které ještě ani nesedí cpát na nočník??? :-((( Tak to je katastrofa...myslím, že v takovém věku by s ním měla dělat daleko jiný věci- podněcovat ho na zvuky a barvy, povídat si s ním, cvičit a trénovat svaly, chodit na procházky a tak...A nééé řešit nočník
 Insula 


Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(1.7.2006 9:09:38)
Alčo, jestli myslíš SAm simplex, tak ty se skutečně mohou užívat až od 3. týdne, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že je dávají už i miminkům v porodnici. Jsou asi i jiné kapky, ale o těch nic nevím.
 Insula 


Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(1.7.2006 9:09:55)
Samozřejmě Sab simplex.
 Jaňulík a Lucka 9/04+Bára10/08 


Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(1.7.2006 12:55:09)
No 4 měsíční dítě na nočníku, tak to je fakt síla. Ti lidi snad nemaj rozum, vždyt mu ničí pátěř a zadělávají na spoustu dalších problémů.

Malé je 21 měsíců a ted běhá doma nahatá, a na nočník si už sama dojde. Ale jen když je nahatá. Ve chvíli, kdy má plenu nebo něco na sobě, tak to jde tam. Jsem ráda zatím alespon za tohle, al eporadíte někdo, jak postupovat dál? Měly jste někdo něco podobného? Malá mi to neřekne, ža se jí chce, prostě ví, kde je doma nocční a tam si sama od sebe, i když jsme třeba na hoře v baráku dojde. Tak přemýšlím, jak to bude dělat venku. Protože na otázku nechce s e ti čůrat je už alergická, tak s e neptám. Věřím, že to snad ted přes léto zvládneme. Díky za rady
 Insula 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(1.7.2006 19:24:49)
Jaňulíku, když jí dáš plenku, tak je to logické, že automaticky dělá všechno do ní. Takhle jsme začali s dcerou, byla to otázka jednoho dne. Pak jsem jí taky nechala běhat od pasu dolů nahatou a pak jsem jí zkusila dát kalhotky a upozorňovala jí na to, že nemá plenku a že musí čůrat a kakat do nočníku. A povedlo se. V podstatě měla jeden den pleny a druhý den nic (jen na noc). Ale je pravda, že jsem se jí potom ptala, jestli se jí chce čůrat, ale chodila v pohodě. Ani jsem se ptát nemusela. Občas měla nehodu, ale nehody bych spočítala na prstech. Najednou jí to prostě šlo. A bylo jí tolik, jako tvojí dceři, takže si myslím, že jste na dobré cestě. :-)))
 Alča+ Kačka 12/04 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(1.7.2006 20:48:45)
no, moje Kačka je o trošku mladšší, zatím si neříká, když se zeptám, vždycky řekne NE! Jenomže ona teď říká na všechno NE! NE-NE! :-)) Ale v noci byla už poslední měsíc se suchou plinkou, takže jsem ji nechala bez ní a už čtyři noci jsme bez plinky...Setkali jste se někdo s tím, že dítě je nejdříve bez plinky na noc, ale přes den to nezvládá??
 Jaňulík a Lucka 9/04+Bára10/08 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(2.7.2006 9:13:12)
Insulo, dík za radu, já ji dala včera na zahradu jen tepláčky bez pleny, kalhotek a vše bylo tam.-( Doma , když je nahá to fakt zvládá, tak zkusím ještě chvíli počkat a dám ji ty kalhotky a uvidíme. Spíš je problém, že ona to neumí na dlouho zadržet a sama si sundat kalhotky, je pro ni ještě těžké.budeme zkoušet, ale myslím, že jsme alespon takhle n adobré cestě. Kdy jsi přestala dávat malé na ven plínu? toho se docela bojím, jak jste to pak řešily třeb ana n´ákupu, v autě apod.
 Insula 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(2.7.2006 13:13:51)
Jaňulíku, dcera se narodila začátkem září a v létě (před druhým rokem), myslím tak v červenci, začala právě ze dne na den chodit na nočník (vč. kakání). Taky jsme jí ale potom ještě dávali plenku, když jsme někam jeli. Taky to nevydržela. Vždycky řekla a hned musela jít. A samozřejmě mnohdy nejde HNED zastavit. No a pak někdy po tom druhém roce jsem jí naučila, že když jsme někam jeli, tak se předtím zkusila vyčůrat (většinou se vyčůrala) a jezdili jsme bez plenky, ale vozili náhradní oblečení. A vždycky když jsme někde zastavili, kde bylo možno čůrat, tak jsem jí to nabízela. Nikdy se nám nestalo, že by se počůrala v autě. Měla jsem strach z kakání a tak jsem nakonec pořídila cestovní nočník. Ale využili jsme ho jen asi dvakrát, ale pořád ho sebou vozíme. Ono jak si to čůrání zažila, tak pak už uměla říct včas. Vždycky když třeba nešlo zastavit, tak jsem jí řekla, aby to vydržela a vydržela. :-)
 Jaňulík a Lucka 9/04+Bára10/08 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(2.7.2006 21:24:57)
Insulko, díky moc. Já myslím, že s eto poddá. Večer běhala nahatá venku s manžou, řekla čí a běžela s e sama vyčůrat na travičku, už si i sama přidřepne, pak ještě řekla bobo a i s e vykakala. Tak snad to půjde. tak to máme holky o rok, malá je v druhé půlce září.Pak napíšu, jak s e nám daří.
 Jaňulík a Lucka 9/04+Bára10/08 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(2.7.2006 9:14:19)
Alčo, já ti neporadím, o tom jsem neslyšela , al epodle mě j ešikovná a přes ten den s e to poddá. Chce to čas a vy jste až v prosinci narození, takže si maslím, ž en anočník mát eještě fůru času. A i tohle je super
 Dominika,1 syn 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(15.5.2007 19:46:53)
Na nočník dávám syna od devátého měsíce.Do ničeho jsem ho nenutila.Hned na poprvé se vykakal a pak už každé ráno když ho na něj posadím.Myslím že ví co se po něm chce.
 máma dvojčátek 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(15.5.2007 20:09:50)
Tak to máš zázračného syna, když už v desátém měsíci svého života ví co má dělat do nočníku. Závidím !!!
 Hanka,Dan 06 Viktor 08 


zánět předkožky 

(18.5.2007 19:08:45)
holky jak tomu předcházet má to syn po druhé
jsme čistotní,meju ho každá den,často přebaluji navíte jak na to?
 KarelK 


Re: zánět předkožky 

(17.12.2008 0:45:46)
Přečti si: http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep.asp?id=34

Jinak po zánětu už nemáme ani památky. Ze začátku jsme myli atibakteriálním mýdlem ale už jsme se vrátili zpět k původnímu sprchovému gelu. Teď to mívá odkryté neuestále 24 hodin deně. Nevěřila jsem že by to mohlo mít tolik pozitiv. Ze zečátku jsme teda nechávali odkryto jenom na doma. Kůžička se ještě občas sama vracela, ale rychle si zvykla. Žalud se už také otrkal a zvykl si a hlavně se razantně snížila produkce toho bílého mazu, který byl spolupříčinou zápalů. Všem rodinám co mají kluka to můžu jen a jen doporučit, jak ze zdravotní stránky, tak i co se hygieny týče. A hlavně to není žádný drastický zásah jako obřízka, kterou ihned volí lékaři.
Zprvu jsem byla trochu skeptická nechávat syna s trvale přetaženou předkožkou, jednak proto že kůžicka měla tendenci se vrátit a žalud zakrýt a také proto že sem to u nikoho neviděla. Ale prý na nuda plážích nosí část mužů žalud běžně takto odkrytý a určitě moc dobře vědí proč si to takto odkrývají.
Adreo ještě jednou moc děkujem za informace.

Re: Růže
Taky bych určitě nechala Luboše si zvykat na staženou předkožku už dříve, kdybych o tom věděla. Ze začátku mu to bylo spíše nepříjemné, ale jakmile si na to zvykl, tak sám uznal že je to lepší. Od té doby mu do toho už taky nemluvím, jenom ho občas zkontroluju. Zpátky na žalud to natáhnout jde bez potíží, takže by vše mělo být v pořádku. Za žalud se nám to tedy samo nevrací, ale zustane na něm natažená. Myslím, že je to normální.

Andrea, syn Martin 12 let
Re: Růže
8.12.2008 22:45:19
Růžo, tak jsem ráda, že se to u vás vyřešilo a předkoža vzadu drží a nejsou už žádný potíže. Asi to nejde u každýho, když maji kluci kůžičku moc úzkou. Martina bych zvykala na stáhnutou předkožku už dřív, ne třeba celou dobu, ale začít hodinu denně od mala a prodlužovat to. Nám se kůžička nevrací, nebo vrací opačně. Když si ji natáhne na žalud a nechá být, tak se za chvilku stáhne dozadu. Já Martinovi do toho nemluvím, jak to má mít. To stáhnutí jsme dělali, když měl zánět, teď si nechává kůžičku vzadu sám a zvyk si na to a je vpohodě. ~:-D
 Daniela, 3 děti 
  • 

Re: Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(29.5.2007 8:45:14)
dominiko, zdá se mi to HROZNE brzo, určitě neví, o co jde, jde jen o reflex. Přečti si nějakou odbornou literaturu. Jen aby se Ti nezačal ve 3 letech znovu počůrávat...
 Gabka 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(4.9.2007 12:31:19)
To by mě zajímalo kde tzo bylo psáno.Syna jsem dávala na nočník od 9měs,po 1měs pochopil,že se nekadí a nečůrá do nočníku.začla jsem ránem a ted je mu 16měs a jsme bez pleny,doma je to na 1,a snažíme se chodit i ven ,vždy mi nějakým svým způsobem dá najevo,že se mu chce.př:četli jsme si knížku a on najednou vstal a šel se vyčůrat a pak se vrátil ke mě a pokračovali jsme.já hleděla!!!co vy na to???
 Petra,Niky 7/05,Kateřinka 6/08 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(4.9.2007 17:16:31)
Ahoj Gabko,ono není dítě jako dítě......:o)Moje sestra má dva chlapečky. Ten první byl šikovný a taky od 9 měsíců do kakal do nočníku a od 15měsíců byl bez plenky a druhému to trvalo do dvou let a na spaní ji ještě mívá..A u obou měla stejný postup jako ty..Některé dítě se to reflexně naučí dřív,ale plně chápat to začíná až později..My jsme od začátku měli panickou hrůzu z nočníku(když dělala nějakou z potřeb tak se mi schovávala)a naučila se to a pochopila to až o dovolené,když lítala bez plenky..
 Peťuš, Elí05/05+Aní02/08 


Co byste radily Vy? 

(6.9.2007 19:37:55)
Ahojky vsem maminkam,
mam na Vas takovy dotaz, nebo Vas spis prosim o radu, jak by jste reagovaly vy. Mam 28mi mesicni dceru. Je moc sikovna v mluveni, kresleni, puzzlich, cviceni, basnickach, ale curani na nocnik nam nejde. curat se naucila kazde rano a po odpolednim spani jiz od roku do nocniku, ale po vysazeni. Nocnik ji nevadi, bere ho bez problemu, tak i zachod, s tim take bez problemu. Na kakani si krasne rekne, ale na curani ne. Pred 3mi mesici, kdyz bylo teplo, jsem ji vzala plenu a vysazovaly jsme a vzdy kdyz se pocurala, tak jsem vysvetlovala a vysvetlovala. Jenze pocuravani trvalo prave 3 mesice a ted v te zime, uz jsem opravdu nemohla porad vytirat, prat a veci neschnou, tak dostala plenu znova. neprotestuje, je spokojena. Vsichni radi, pockat, ze to prijde samo, ale prijde? Snad ano, ale co kdyz ji to takto vyhovuje a bude dal? Mate nejakou radu? dekuji moc.
 MMILI 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(6.1.2008 18:52:41)
Já mam 10ti měsíčního syna.Dávám ho nanočník když vím ,že má suchou plínku.Bud se vyčůrá nebo ne...Když ho pochválím on pochopí,že něco udělal dobře..Používáme jenom látkové plínky a myslím,že vydrží mnohem dýl suchý než v papírovýck plenách.Jsem toho názoru,že se může zkoušet dávat na nočník,umí-li sedět.vžádném případě nenutit....
 lenka 2děti 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(16.6.2008 17:03:41)
Mé dítko má pouhých 9měsíců a je tak šikovná, že si myslím JDE TO. Starší syn ten nechtěl vidět nočník do dvou let a naučil se za týden chodit přes den a do dvou měsíců byl bez plen úplně. Mladší dcera je takový koumák, kde to jde tam jen bez plen a jak vydí ráno nočník tak na něj leze. Skoro po každé se vyčůrá. Je to sice jen ráno a jednou denně ale už to je!
 Monculina + Elinka 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(24.6.2008 11:08:53)
Já mám dcerku, které je 9 měsíců a na nočník už ji posazuji. Pokaždé, když jí sundám plínu, tak se vyčůrá, téměř okamžitě. Koupili jsme hrající nočník, takže z toho má i radost. Také jsem četla, že do dvou let věku je to nesmysl. Přesto si myslím, že tím rozhodně dítě netrápím a nestresuju. Je také možné, že je to pouze marketingový tah výrobců papírových plen. V jejich zájmu určitě není, aby se dítě co nejdříve naučilo chodit na nočník. Já jako dítě byla bez plen (přes den)už v jednom roce. A ani se mojí mamce nedivím, že nás k tomu vedla tak brzy. Prát a hlavně žehlit takovou haldu plín by se mi také nechtělo.
 Juldafulda 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.6.2008 14:38:32)
Mam 18 mesicniho chlapecka a ac ho obcas posazuji uz od roku na nocnik vydrzi tam sedet max. jednu minutu. Nesnasi ho. Nase dr. rikala, ze je mozny, ze bude rovnou chodit na zachod. Zatim jsme to nezkouseli. curani a ka. si uvedomuje rekla bych az moc dobre. Ja si myslim, ze kazde dite je nastavene jinak. Vidim to u maleho hrozne rad chodi vylozene lita, ale doted nepochopil smysl jizdy na motorce. Jsou zase deti, ktere s tou chuzi to nemaji moc dobre boji se nebo jsou line, ale zase litaji na motorce. A mlatit dite, ze nechce na nocnik to jeste zhorsi. Jinak vecne omlete vety typu " to ty jsi uz v roce nemela pliny" haha dovedu si to zive predstavit. Matky stravily cely den doma tim, ze aby nemusely prat plinky tak vecne hlidaly decka a posazovaly je na nocnik. Tu snahu chapu, ovsem byt zavrena doma od roka veku ditete doma jenom kvuli tomu, aby bylo bez plinek mi prijde v dnesni dobe jako zhovadilost.
 Klokanice+3 holčičky 06/08/12 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.6.2008 15:08:30)
Terezo ahoj :-)
Mam na to stejny nazor. Pockala jsem a pak jsem ucenim nemusela travit zadny cas, honit dceru na nocnik atd. Nemame doma nic pocurany a rovnou se Magdalena zbavila i pleny na spani. Ja bych na to nemela trpelivost, porad zabavovat dite na nocniku, aby se mu nahodou neco povedlo..
 Juldafulda 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.6.2008 15:11:07)
Jeee cau Klokanice to mas za par co:))))). No prave navic mame v obyvaku koberec predstava, ze tu porad cistim louzicky a jine toooo dekuji pekne nechci. Kamaradky holcicka nekdy v 18 mesicich jakoze pri snidani jo a pak se taky vztekla a nechce tam sedet. Clovek nevi co se tem detickam v hlave mota. Hlavne jakoby tech starosti s detma nebylo dost jeste se nicit vysedavanim na nocniku
 Juldafulda 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.6.2008 15:12:52)
... a navic chlapecci jsou v tomhle pomalejsi. cim vic clovek tlaci na pilu tim je to horsi. jakoby to zadna zenska neznala doma s chlapem ne:)))).
 Klokanice+3 holčičky 06/08/12 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.6.2008 20:40:26)
Terezo,naprosto souhlasim. Termin mam zitra :-)

Fire, ja nevim, jestli je to mozny. Nase Magdalena to ale nezvladala jeste ve 20ti mesicich... Taky si myslim, ze je podstatne, co si pod tim chozenim na nocnik clovek predstavuje. Pro me to znamena, ze si Magdalena sama rekne a dojde!!, kdyz potrebuje a to u ctyrmesicniho ditete nehrozi, ze;)
 Juldafulda 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(26.6.2008 8:40:08)
Klokanice tak at je vse v poradku.

Jako muzou byt genialni deti, ale.....:)))). Jak pise Klokanice ja neberu chozeni na nocnik jako to, ze tam matka dite posadi a necha ho tam sedet pul hodiny a jeste si u toho hraje. bud se mu na zachod chce nebo ne a bud je shcopny rict ee a do nocniku se vyto anebo ne:)))
 claca+Dominik12/05+Matěj07/10 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(29.6.2008 18:16:39)
v deseti měsících dítě nemůže ještě poznat kdy se mu chce na záchod,to by byl jedině mimozemšťan,rozhodně to není normální a já bych se osobně i dostlekla,kdyby to mé dítě dokázalo,mohlo by to totiž znamenat,že se nevyvýjí normálně.
 Tereza, syn 2,5 let, + v 7.m.t. 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.2.2009 16:28:09)
Náhodně jsem zde zachytila název příspěvku "10ti měsíční dítě a nočník" a přiznám se, že jsem přečetla jen poslední příspěvek, který mluví o tom, že dítě je do roku a půl nemožné naučit na nočník. Přesto si dovolím reagovat.

Má zkušenost je taková, že můj syn je od roku a půl bez plen a od necelých dvou let i v noci. Nemám rozhodně pocit, že jsem své dítě týrala, když se u nás nočník stal věcí běžné denní potřeby už v době kdy Jáchym začal sedět. Když mu bylo 7.měsíců a už hezky seděl, posadila jsem ho na zkoušku na nočník. Respektoval to, seděl a "četl si" a i když to zní asi neuvěřitelně, skutečně se při tomto prvním pokusu vykakal. Tehdy šlo patrně opravdu o náhodnou akci, i když myslím, že velkou roli hrálo, že se mu v této poloze prostě dobře tlačilo a plena bobek nebrzdila. Zatímco do té doby kakal spíš dost nepravidelně, od tohoto dne, kdy jsem ho pravidelně po každém obědě posadila na nočník, se v 95% ochotně vykakal. Každý den 1 bobek. I když jsem možná vypadala jako blázen a tahala s sebou všude nočník, pokud jsme nebyli zrovna na oběd doma, připadalo mi dost důležité umožnit mu vykakat se do nočníku, když to umí a nenutit ho kakat do plíny. Asi v roce a čtvrt si začal sám říkat "bobo", což se stalo společnou žádostí pro čůrání nebo kakání. V roce a půl již své svěrače ovládal na tolik, že jsem mohla odstranit pleny úplně.

Nejsem zastánkyní toho nutit dětem věci násilím, přesto se domnívám, že pokud se dítěti některé věci podají jako samozřejmé, značně mu to ulehčí některé stránky jeho vývoje. Je normální a dokonce žádoucí pokud se dítě někdy brání být rodičům po vůli, ale i laskavou formou společně s důsledností je možné dítěti sdělit, že některé věci (spánek, jídlo) jsou prostě dané. Pochopí to, když se bude moci spolehnout na to, že slovo rodiče opravdu platí a přestane mít potřebu (aspoň většinou) s ním v dané věci nepřetržitě válčit a vzpírat se. Myslím, že je řada příležitostí při kterých je možné dítě nechat "zvítězit" a velkoryse se přizpůsobit jeho vůli.
 Pavlis 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(24.8.2009 21:56:48)
Po přečtení několika příspěvků jsem z toho mimo. Tak nevím, jestli jsou maminky tak pohodlné, nebo je to obchodní trik výrobců plen, ale dovolte mi reagovat.
Mám 10. měsíčního syna, kterého jsem zprvu dávala na nočník, až když se naučil sedět a já zrovna zaznamenala, že by chtěl tlačit bobek. Nemyslím si, že bych dělala něco špatně a svému synovi tím udělala trauma. Je tomu asi měsíc, co jsem ho začala na nočník dávat pokaždé, když ho chci přebalit. A hele, malý to nějak ví, co po něm chci a v 98% se vždy vyčůrá. Má z toho radost a hlavně mám obrovskou radost já. Určitě tím své dítě trápit nechci a nenaháním ho po bytě s nočníkem, jak tady některé maminky píšou. Také ho sedět na nočníku nenutím. Když sedět chce, tak ho tam nechám, když vstává, tak to vzdám a dám mu plínu. Ale můj názor je, čím dříve se začne, tím dříve se to dítě naučí. Samozřejmě bez "mučení".
 Gabii 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.8.2009 22:37:51)
"Čím dříve se s vysazováním na nočník začne, tím dříve se to dítě naučí"? Nesouhlasím. Obě své starší děti jsem začala postupně vysazovat na nočník kolem 10. měsíce, když začaly chodit. Mladší, dcera, skutečně chodila na nočník, asi v roce a 3/4, což je stejně jako u kamarádky, která začala učit na nočník ve svou dceru starou rok a půl. Náš prvorozený, byť vysatován na nočník od toho 10. měsíce, velkou potřebu vykonával do plenek nebo do kalhot ~:( ještě po třetím roce. ~f~
 bubucka 


Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(16.4.2010 13:13:55)
Svého syna vysazuji na nočník od 7 měsíců a daří se mu. Je jasné, že má plenku mokrou, ale stejně ho posadím při každém přebalení (používám látkové pleny). Když chce kakat, jakoby naznačí tlačení a chvilku čeká, vykaká se až když ho posadím na nočník (když je to rychle). Vím, že neumí ovládat svěrače, ale už si uvědomuje, že čůrá nebo kaká (po vyčůrání do plenky se pak na plenku podívá, jako by věděl, že tam něco udělal).
 Vewerka,10mesicni dcera 
  • 

Re: 10ti měsíční dítě a nočník????????????? 

(25.9.2013 22:40:14)
preji vsem dobry den,zacala sem svoji 10mesicni dcerku posazovat na nocnik pri kazdem prebalovani,protoze se mi uz dlouho pocurava pri prebalovani na stole. Hned napoprve pochopila co ma delat a vycurala se. Sama si jeste rict neumi,ale chape na co se nocnik pouziva.
 Mike, 10.měsíční dcera Andi 
  • 

Kojenec a nočník 

(22.3.2003 6:49:53)
Nenechte se odradit vy, co své dítě "zvykáte" na nočník "předčasně". Přesto, že souhlasím s názorem dětského psychologa Matějčka (ideální čas učení dítěte na nočník je kolem 15. měsíce), zkouším svou dceru posazovat na nočník od 8. měsíce (nejprve 1x, dnes 3-5x denně). Vím, že její vyčůrání je neuvědomělé, ale pokaždé se postaví, podívá se na svůj "výkon" a moc krásně se usměje. Nedomnívám se proto, že bych jí jakkoliv stresovala. Kéž by jí to vydrželo i do doby, kdy už bude chápat, co je "e-e".
 Michala, dcerky 3 roky , druhá 8 měsíců 
  • 

Re: Kojenec a nočník 

(28.10.2003 16:55:37)
Máte úžasné dítě, když je klidné na nočníčku a ještě se usměje. Také jsem zkoušela dávat dceru na nočník kolem 8. měsíce. Vydržela na něm pouze , když jsem vymyslela novou hru, ale nočníček byl většinou prázdný. Nikdy jsem ji nenutila, ale po nějaké době začala velmi protestovat a plakat. Tak jsme nechali nočníček nočníčkem, a vrátili jsme se k němu až v 16. měsících, kdy učení proběhlo velmi klidně, a myslím, že i dcera pochopila, co se od ní vlastně chce. Ve 20ti měsících měla plenky jenom na noc, obešla se bez nich i při odpoledním spaní. Ještě jí nebyly ani dva roky, když chtěla zkusit i záchod. Od té doby nočníček nepotřebujeme. Ve dvou letech a 2 měsících byla bez plen úplně. Nyní jí budou za čtyři měsíce 3 roky, a je zcela samostatná, co se týče chození na záchod, svléknutí, obléknutí, včetně umytí rukou.
vše šlo rychle a přirozeně. Prostě to viděla a chtěla to zkusit. Myslím si, že posazováním na nočníček brzy je jenom snaha maminek ušetřit za plínky nebo prostě ukázat ostatním, jak je to naše dítě šikovné. I když nepopírám, že některým dětem to jde opravdu rychleji a lépe. Druhou dcerku ještě na nočník neučím, ani ho ještě neviděla. Obě dcerky jsou živé a zcela zdravé.
 noe 


Re: Re: Kojenec a nočník 

(7.1.2004 20:08:00)
Díky za váš příspěvek. Dceři je 9 měsíců. Tento týden jsme jí zkoušeli posazovat na nočník. Jakmile jsem jí posadila,ihned vstala. Když jsem jí opět posadila a začala si s ní hrát, i s jejími nejmilejšími hračkami, začala plakat. Je to živé dítě a nejspíš opravdu nemá cenu jí násilně držet na nočníku, když stejně neví oč jde! Zkusíme to zase za nějaký čas.
 Daniela 
  • 

V deseti mesicich na nocnik??!! 

(22.1.2004 19:32:56)
Oni se snad zblaznli! Deseti mesicni dite na nocnik??!!
Ziji v Kanade a tady se doporucuje s nocnikem zacit az tak v 15 mesicich nejdriv. A uprimne nechapu proc si ztrpcovat zivot trenovanim mimina na nocnik. Stejnak to nikam nepovede. Rikaji tu, ze i kdyz se dite nauci chodit na nocnik, obvykle se pak zacne pocuravat pozdeji, v dobe, kdy dite u ktereho se s trenikem zacalo pozdeji uz tento problem nema.
Opravdu neverim vlastnim ocim. Myslela jsem, ze uz se nocnikova soutezivost prezila a odbornici uz adoptovali trochu pokrokovejsi pristup.
 Tína 
  • 

Re: V deseti mesicich na nocnik??!! 

(23.1.2004 11:17:31)
Proč hned ztrpčovat život a k tomu ty ambiciózní matky? Já jsem své děti na nočník dávala právě od 10 měsíců a nijak mi to život neztrpčovalo a ani se nepovažuji za ambiciózní matku. Ambiciózní jsem, ale ne ambiciózní matka :-) V roce a půl byly děti bez plín. Naopak kamarádky, které se mi tehdy smály, si s učením na nočník užily svoje. Ve dvou letech děti stále nechtěly o nočníku ani slyšet, už měly svou hlavu. Prostě každé dítě je jiné, některé chodí na nočník od 10 měsíců, jiné od tří let. Důležité snad je, aby bylo zdravé a v pohodě, ne?
 Pavča + 4 


Re: V deseti mesicich na nocnik??!! 

(18.2.2004 21:47:08)
Milá Danielo, nečetla jsem úvodní dotaz, ale asi přispěji k Vašemu zděšení vlastní zkušeností. Když bylo naší Starší dceři 6 měsíců, byli jsme na dovolené, kde se u ní objevila 6.dětská nemoc a před potvrzením této nemoci chtěli, zda by se nám podařilo odchytit moč. Zakoupili jsme tedy nočník a ejhle! Michalka začala v pohodě každé ráno do nočníku kakat, před spaním a po spaní čůrat. 10 dní před 1.narozeninami si sama řekla na čůrání, od 13 měsíců byla doma bez plínky ( pochopitelně často s katastrofou, ale ty brzy vymizely), od 15 měsíců venku bez plíny a přes polední spaní a od 20 měsíců bez plíny i v noci. Naší mladší dceři bylo předevčírem 9 měsíců, od 6 měsíců je také na nočníku, čůrá i kaká do něj bez problémů. Musím možná ještě podotknout, že u obou dcer jsem používala látkové pleny.
S pozdravem Pavlína
 Lenka+Lucinka+Adámek 


Re: V deseti mesicich na nocnik??!! 

(1.4.2004 13:13:59)
Osobně si myslím, že učení na nočník není týrání. Naopak, my to zkoušíme od 8 měsíců pravidelně ráno a vždy se vykaká, i když předtím kadila opravdu kdykoliv během dne. Dětem to jde na nočníku líp tlačit a myslím, že je to pro ně pohodlnější. Jinak během dne jí tam posadím někdy po jídle, vždy po spaní a úspěšnost je tak 90%. Není to žádné vysedávání, je tam tak 1-3 minuty, ráno trochu déle. Od ostatních maminek z okolí vím, že většina starších dětí, které se vysadí až kolem 1,5 r. tam nechtějí sedět a utíkají.
I když máme samozřejmě plínky dál (10 měs.), tak jejich spotřeba klesla na 2-3 přes den a já jsem vděčná jen za to kakání, ostatní je jen plus. Dřív, když se pokadila, tak to nechytla ani ta nejlepší plínka a měla to po celých zádech......:))))))
 Eva a Tom 
  • 

Re: Re: V deseti mesicich na nocnik??!! 

(7.6.2004 12:36:16)
Jak to tady tak čtu, připadám si jako cvok, ale díky své mamce a sestře jsem klidná. Já totiž svého syna (stejně jako moje mamka tři děti a sestra dvě) dávám na nočník už od necelých čtyř měsíců ( to samozřejmě s přidržením) a malej do něj od tý doby celkem pravidelně čůrá a kaká. Do plínky kaká jen při řidší stolici. Netrápím ho to vím určitě, dávám ho tam po sundání plínky a to čůrá stejně, než aby počůral mě radši ho učím kam se to má. Když se vyčůrá mohu ho sklidem nechat chvíli "větrat" a pak ho dám znovu než dostane plínu, tak je déle suchý a do budoucna bude vědět o co jde! O mamce a sestře jsem se zmiňovala, protože jejich děti, tedy i já jsem byli brzo bez plín a žádné trauma nemáme! Ani se nedivím, že děti okolo 15 měs. na nočník nechtějí, když už mají spoustu rozumu a nikdo to po nich dřív nechtěl, proč tedy teď? Samozřejmě se musí dítě přiměřeně chválit a ne ho násilím nutit!
Takže holky nebojte se!
 Bibione 


Re: Re: Re: V deseti mesicich na nocnik??!! 

(29.10.2004 22:47:18)
Evo docela jsem se zděsila po přečtení Vašeho příspěvku kde se zmiňujete že dáváte své dítě na nočník od 4 slovy čtyř měsíců. Nic Vám neříká páteř a to že ještě Vaše dítko ani samo nesedí? Já mám 15timěsíční holčičku poprvé jsme nočník zkusili asi v jednom roce ale chvíli tam seděla ale nakonec z něj stejně utekla. 3x se jí povedlo vzkakat a jednou mám pocit že omylem vyčůrat a pokaždé měla ohromnou radost. Pak ale zjistila že se tam nedá dělat nic jiného než sedět a to ji nebavilo takže začala být její reakce na nočník silně negativní. Při pokusu posadit ji na něj začala dělat luk a tak podobně a plakat tak jsme to zatím nechali. Teď to budu zkoušet podruhé už si na něj občas sedne i sama ale i s plýnkou a nijak se u toho neprojevuje že by si uvědomovala že dělá ee tak uvidíme.
 Marlaa 


Bernardýn 

(16.12.2003 0:45:53)
Ráda bych napsala názor na tento článek, ale díky novému paketu Bernardýn si ho nemůžu přečíst. Nechápu, proč je reklama přes článek. Leze mi na nervy.
 Elena Lustigová, 11 mesačné 
  • 

Nočník 

(30.4.2006 8:19:15)
Moju dceru davam na nočník už od 6 mesiaca a dobre som urobila, lebo mala si rychlo zvykla a nemame zbytocne pokakane plienky.
 andělka.z 


kakání a čurání 

(1.2.2007 9:22:41)
mám 10 měsíčního syna a od pul roka,co začal sedět sám jsem ho posazovala na nočník.Ikdyž neříká čurat a kakat,máme uspěch.Muj syn nekaká do plen a vydrží .Myslím si ,že každá matka asi přibližně ví,kdy dítě kaká a zkusí to ve stejnou hodinu,takže se to podaří odchytnout.A když má dítě suchou plenu delší dobu a posadí se na nočník,dítě se automaticky vyčurá.Moje dítě má někdy tendenci mi naznačit křikem,nevím ,jestli je to dobré,ale s učením nemáme problémi.
 Katka 
  • 

Re: kakání a čurání 

(1.2.2007 10:04:28)
to máš teda šikulku, naše má rok a měsíc a když ji dám na nočník, vůbec neví, co tam má dělat, bere to jako nějakou hru, ale že by ji napadlo, že se má vyčůrat, to ne. A pak se zvedne a počůrá se. Vůbec nevím, jak ji to mám naučit
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: kakání a čurání 

(1.2.2007 10:34:06)
Katko - jednoduše. Počkej, až jí budou dva roky, řekne si sama a bude bez plen hned druhý den ... bez velkých nervů :)
 Jana 
  • 

No nevím:)) starší byla v 1,5 roce bez plín a mladší už na tom také pracuje 

(12.4.2011 9:36:52)
Podle mě je to blbost:)) moje starší dcerka začala s nočníkem cca od 8. měsíce. A když jí bylo 1,5 roku, tak byla úplně bez plín a to i v noci. U druhé dcerky jsem začala také od 8. měsíce, jak začala sedět. Hned se mi vyčůrala a nyní když ji dám hned po vyspání, tak jen co dosedne, čůrá. A tak to je vždy. A když nevystihnu čas a má v plínce, tak vycedí aspoň kapičku. Tak mi nepřijde, že neví, co po ni chci. Spíš mi to často přijde, že některé maminky jsou trochu pohodlné. Není to příjemné neustále dítě vysvlékat a oblékat, ale myslím, že se mi to vyplatilo. A to jsem začala u obouch holek v zimních měsících. A naše maminky, které plínky praly a žehlili nás to také naučily brzo.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: No nevím:)) starší byla v 1,5 roce bez plín a mladší už na tom také pracuje 

(12.4.2011 10:08:11)
Mno, moje jedna dcera byla bez plín ve 20 měsících i v noci a nočník poprvé viděla v těch 18 měsících :) Jiná moje dcera přes den to samé, zato v noci až do tří a půl let. Už dávno jsem pochopila, že já jako matka nemám ani na jednom ani vinu, ani zásluhu ~;)
 Markéta s párkem 
  • 

Re: No nevím:)) starší byla v 1,5 roce bez plín a mladší už na tom také pracuje 

(12.4.2011 10:19:04)
Dcera přes den a odpolední spaní bez plín v roce a půl, na noc od 2 3/4 roku. ~6~ U syna stejný přístup a výsledek - přes den bez plín od 2 3/4 roku a na spaní má furt (3 1/4 roku). ~8~Kluci jsou prostě opožděnější a některým to zůstane i v dospělosti. ~t~

Chce to oboje - snahu matky se tomu věnovat a vyzrálost dítěte. Když k tomu dítě dozraje ale matka mu to neukáže, nevěnuje se, je to nanic. Dítě samo od sebe si o nočník neřekne. Naopak, když se matka snaží a dítě ještě nevyzrálo, je to taky bez úspěchu.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: No nevím:)) starší byla v 1,5 roce bez plín a mladší už na tom také pracuje 

(12.4.2011 10:26:08)
Markéto, dozrálé dítě si ve většině případů, zvášť když má možnost vidět staršího sourozence, kamaráda nebo často i rodiče, o vyměšování jinam než do pleny řekne. Já byla celkem naštvaná, když si takhle dcera řekla ve dvou letech ve chvíli, kdy jsem dorazila s novorozencem z porodnice - fakt se mi to v tu chvíli nehodilo ~t~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.