| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Už je to tady!

 Celkem 83 názorů.
 magdusa 


hezký článek... 

(14.9.2010 8:29:06)
ale Vašemu entuziasmu dávám tak maximálně 5 let, než dostane na frak. On rok 2004 (také jsem v tom roce začínala), není rok 2010. Ono "stavět se denně na hlavu", aby jste zaujal "rozežrance" nelze vydržet do nekonečne s vaším úsměvem a pozitivním naladěním. Nicméně držím pěsti, povolání je to hezké, ale hlavou zeď neprorazíte.
 withep 


Jen víc takových námořníků  

(14.9.2010 8:40:48)
Držím palce, ať vám ten elán vydrží a pokud možno nakazí další kantory. Jsem docela zklamaná, že se obvyklé formy výuky od mých dětských let až tolik nezměnily, a vítám každého dobrodruha, který ty stojaté vody českého školství trochu rozvíří. ~x~
 Luciex 


čerstvý vítr do školství 

(14.9.2010 9:47:11)
Tak, tak, chválím každého,kdo má odvahu uvažovat i dělat věci jinak ~g~ Také si myslím, že od doby, kdy jsme museli sedět s rukama za zády apod. se toho zase tak moc nezměnilo. Učila jsem 3 roky a vím, že to není snadné..Držím Vám palce a přeji stálý optimizmus!
 Jaana2 


pro autora 

(14.9.2010 11:14:09)
Vážený autore, jsem z těch co si nemyslí, že by platy ve školství byly děsivě malé natolik, aby z nich nešla slušně uživit rodina. Uznávám, že prácve to náročná je, má svoje pro i proti, zrovna tak, jako jiné profese. Pokud budete příspěvky číst, zajímal by mě tedy Váš názor na to, že máte ( nejen Vy, ale všichni studenti pedagogických VŠ) vysokoškolské vzdělání "zdarma" a nevratíte společnosti to, co jste tímto studiem dostali. Pomiňme, že je to i na jiných školách VŠ, to by bylo na jinou diskuzi.
Protože osobně i z doslechu znám spoustu lidí, kteří na VŠ pedagogického směru jdou už s tím, že učit nebudou nebo do školy nastoupí a následně skončí a jdou do finančně zajímavějšího oboru .
Přece pokud jdu studovat pedagogickou VŠ jsem si vědom toho, jaké podmínky následně mám v možnosti zaměstnání ve školství a pokud nechci pracovat jako učitel, můžu jít studovat jinam a ne bŕečet, jaký jsem chudák
 withep 


Re: pro autora 

(14.9.2010 13:17:25)
To jsou zvláštní otázky na někoho, kdo si myslí, že by školné na VŠ být mělo, a kdo se chce učitelství věnovat ~;). Jinak otázka uživení rodiny asi nesouvisí ani tak s platovými podmínkami v té které profesi jako s tím, v jakém regionu člověk žije a zejména jestli mu do klína spadlo vlastní bydlení nebo se musí na dlouhá léta zavázat k tučné hypotéce. Někdo si může dovolit konat své učitelské nebo jiné poslání za mrzký peníz, někdo jiný se stejným nadšením bohužel ne.
 maw 


Re: pro autora 

(16.9.2010 23:23:02)
Při přepočtu na hodinovou sazbu je na tom líp už leda tak ředitel ČEZu. Ať si vezmou další úvazek, dělají něco na ŽL, o prázdninách jdou na brigádu. Nikdo nepracuje tak málo hodin jako oni. Dle mě je to přežitek z dávných dob, kdy učitel byl posvátná kráva, podobně jako dneska ještě jsou MUDři. Jenže dříve byla spousta výborných učitelů - profesně i lidsky, dnes je jich jako šafránu a neumí ani základní pravopis - ve vyjmenovaných slovech!!!, shodu přísudku s podmětem a co je přechodník to z nich ví taky málokdo, natož správné koncovky dle časů a rodů... Plácají miliony nesmyslů i v jiných odbornostech.
Pak je tu pár těch, co by je měli zlatem vyvažovat, ale jsou na tom tabulkově stejně jak ti první - a v tomhle vidím problém.
Schází tomu trochu tržní prostředí - např. hodnocení dle toho, kolik dětí se dostane na další stupeň vzdělávání, kolik skutečně něco umí - nějaké ty státní testy by tomu pomohly.
Autor je dobrej, že je soudnej a vidí věci z mnoha úhlů, s takovým by se dalo normálně bavit. (Jak se říká: učitel je povolání, učitelka diagnoza ~:-D)
 pincena 


Re: pro autora 

(19.9.2010 1:23:00)
Je vidět, že jsi nikdy neučil(a)!~a~ Z čeho by si tu hodinouvou sazbu počítal(a), když Ti vyšel skoro ředitel ČEZu?!!!~e~ Mnoho lidí vidí jen těch"pár" odučených hodin, ale těch proseděných u příprav a opravování, kterých bývá i dvojnásob (samozřejmě jak u koho!), to už se nepočítá do pracovní doby, co?! Přála bych Ti nachystat se na 5 hodin výuky a to aby sis to odučil(a). Nevím co děláš, ale určitě na Tebe při Tvé práci nekouká 30 lidí a nečeká jenom na to, až se Ti něco nepovede, aby Tě při tom natočili, vyfotili a rozmázli to mezi sebou, Tvými kolegy či na sociální síti. Zkus být takhle ve střehu celou pracovní dobu a vlastně i mimo ni - protože učitel v jakékoliv trošku trapné situaci je kdekoliv v hledáčku studentů. Je toho mnohem víc, co je na práci učitele jiné než na jiné. Kdo ale nezkusí, nepochopí! :-/
Všichni si pamatujeme mnoho špatných učitelů, ale neznamená to, že bychom na ně měli plivat na všechny. Popřípadě jim vyčítat, že by chtěli být za svou ohodnoceni.
Vysoká škola učitele nedělá! Dá člověku jen kulaté razítko na to, že to dětal může. Dobrý učitel se udělá až praxí.
Já učím už 10let, nadšení mě nepřešlo.~z~ Svou práci i studenty mám moc ráda. Přeju autorovi, ať se nedá odradit a vzít si iluze. Pokud to budou dělat jen ti špatní, kterých je ve školství stále většina, tak vzdělávání půjde do kytek. :o(
 Dana, dvě děti 
  • 

slušný plat 

(14.9.2010 14:43:40)
Toto vyšlo mimo jiné v Britských listech: ,,1. Studium je prý čistě osobní investicí, takže je nesprávné, aby náklady na vzdělávání jen pro některé hradila společnost jako celek. Ve skutečnosti prakticky není možné odhadnout, jaký díl vzdělání je čistě osobní investicí a jaký má blahodárný přínos pro celou společnost včetně těch, kdo děti nemají, či jejichž děti nestudují. Povolání lékaře v řadě případů (ne však zdaleka ve všech) docela slušně vynáší. Je však určitě i v zájmu lidí bezdětných, aby společnost měla co nejvíce kvalitních lékařů. Naopak povolání učitele či učitelky češtiny příliš nevynáší. Je ovšem i v zájmu lidí s dětmi, které nestudují na vysoké škole, aby u nás byl dostatek kvalitních učitelů češtiny. Bylo by velmi obtížné najít obor, ve kterém je vzdělání skutečně čistě jen investicí do osobního prospěchu."
A já souhlasím. Tolik k vaší myšlence, že jsem studovala za Vaše peníze.
Když jsem šla studovat, vůbec jsem netušila, že můj nástupní plat (1991)bude nižší, než plat minimální. Tabulkově jsem měla mít 1950,- hrubého, minimální mzda po revoluci činila 2100,-. Dorovnávali nám to. Mohla jsem vědět, že po revoluci budu brát almužnu? Mohla jsem tušit, jak se změní děti? Nemáte představu, s jakou sprostotou se denně setkávám, aniž bych se mohla nějak bránit. Abych mohla slušně žít,učím na dvou místech, protože po 20 letech ve školství bych normálně vydělala 16 000,-čistého. Opravdu Vám to přijde pro vysokoškoláka moc?

 Renata 
  • 

zase peníze 

(14.9.2010 18:19:03)
Peníze jsou začátek a konec všeho. Jíst se musí, ale proč se to pokaždé zvrhne do debaty, kdo je lepší? Jsem lékařka, učitelů, kteří ve školství zbyli a přes ty výhrady jsou ochotni odevzdávat práci s dětmi svou energii si vážím - a dlouhé volno jim přeju. Ale nechápu potom stesky na plat, já jsem po 14 letech praxe a kvalifikačních zkoušek platově rozhodně pod 16 tis. čistého a přitom hodin mám tolik, že není žádný prostor si jakkoliv přivydělávat. Jistě, můžu se odstěhovat z malého města, kde bydlím, do velkého, můžu odejít a nechat oddělení zavřít, abych si platově o pár tisíc polepšila - ale budu z toho mít lepší pocit? Těžko. Raději bych nějaké to volno - 14 dní dovolené ročně je maximum, co oddělení unese, sem tam jeden den, volné víkendy jako u učitelů, to neznám. Prospaná noc je luxus. Ale to nikde nepřijde, leda odejít z nemocnice úplně... Z mého pohledu, peníze nejsou to první. Přes velkou zátěž je důležitý pocit z práce, pocit ze sebe sama a vědomí smyslu. Pokud toto chybí, peníze to nevykoupí. Nemám ráda slovo poslání, ale lékař i učitel mají naloženo v mnoha směrech víc než pracovní dobu a vybrali jsme si sami. Jakmile přijde pocit, že jsme vybrali špatně, musí přijít i řešení. Jinak je to nakonec celé špatně...
 papinka 


to asi není pravda 

(14.9.2010 22:00:40)
Tak mě pobavila hodnota uváděného platu lékaře.Nevěřím, že plně kvalifikovaný lékař se 14 lety praxe má pod 16 tis. čistého, a to při plném úvazku a službách včetně víkendových. Za to by nikdo, kdo to má v hlavě v pořádku tu práci nedělal. Vždyt jenom tarif dle tabulek je cca 26 000a i to je vzhledem považuji za zoufale nedostatečné ve vztahu k charakteru práce~q~
 Renata 
  • 

aha 

(14.9.2010 23:14:31)
Njn, učitelům se nevěří, že pracují víc než odučené hodiny, doktoři zase podle jiných pracují všichni ve státních zařízeních poplatných tabulkovým platům... Pro vaši info, státních zařízení respektujících tabulky je ve zdravotnictví jen lehce přes 50%, zbytek plat nastavuje zcela podle své libovůle. Že se vám věřit nechce, tak nechce. To je pro mě problém docela nejmenší :)
 XXL 
  • 

Re: aha 

(15.9.2010 7:27:18)
Jsem taky VŠ, mám střední pedagogickou, ale ze školství jsem odešla. Nutnost denního dojíždění do 15 km vzdálené obce (dojíždět za svoje, vlastním autem a nesmět si dovolit ani píchlé kolo, protože tam, kam jsem jezdila, není spojení, když jsem měla na autě poruchu, tak jsem jezdila na kole, i v zimě a ve sněhu. Na to prostě nemám zdraví a dneska ani fyzičku) mne od této práce odradila, stejně jako nemožnost doplnit si vzdělání na pedagogické, když už mám VŠ. Dneska pracuju jinde, mám klidnější práci, ale na platu lehce přes 12.000 čistého. Chtěla jsem zůstat ve školství, ale náklady na dojíždění byly tak vysoké, že bych je neutáhla, to bych dělala jen na ty náklady (mezi které patří třeba i koupě toho auta, na to mi škola nedala ani korunu).
 maw 


Re: aha 

(16.9.2010 23:28:52)
Na co si stěžuješ? Na nákup vlastního auta nedá žádný zaměstnavatel ani korunu!
 papinka 


Re: aha 

(15.9.2010 17:45:47)
Tak já docela vím, jaké jsou platové poměry v nemocnicích a jak se asi příjmy pohybují. Navíc pokud je zařízení skutečně "státní", tak je povinno se tarify řídit. Něco jiného již jsou různá zařízení ve formě a.s., s.r.o. apod či zařízení městská apod. Tam mohou být platy smluvní.
Ale pracovat jako atestovaný lékař a akceptovat méně než 16 000 i se službami (za podmínek plného úvazku a několika služeb) nepovažuji za reálné a nevím o nikom, kdo by se jako lékařse 14 lety praxe na takové úrovni pohyboval. TO je tak leda výsměch náročné celoživotní dřině mít tolik jako třeba sekretářka. Bylo by s podivem, kdyby byly takové platy lékaři šířeji akceptovány
 maw 


Re: aha 

(16.9.2010 23:27:43)
Tak co si místo stěžování otevřít vlastní ordinaci?
 ilona 
  • 

Re: to asi není pravda 

(16.9.2010 22:50:41)
pracuji ve středním školství mám vysokou čkolu a palt 16.800 hrubého tose vám zdá hodně ......
 maw 


Re: to asi není pravda 

(16.9.2010 23:30:13)
To se nám zdá, pže valná většina národa bere zhruba stejný plat za trojnásobný počet odpracovaných hodin, než které dáte vy, a nejsou to hodiny o nic méně náročné.
 pincena 


Re: to asi není pravda 

(19.9.2010 1:33:36)
Mluví z Tebe neskutečná zapškost vůči učitelům. To si musel(a) potkat jen opravdové hnusáky, že o nich tak píšeš!
Porovnávat práci učitele s práci v jiných oborech je nesmysl!!! Kdo nezkusí a taky ten, kdo se ani nezamyslí nad tím, co znamená stát před třídou studentu, co znamená být na vyučování opravdu připraven a co se po učitelích dneska všechno chce (kdy učení dětí je skoro na posledním místě :o( ), za veškerou byrokracií a vymýšlením ŠVP, státních maturit a spoustu dalších kravin, bude o učitelích mluvit jako ty. Protože ty vidíš jen 5 odučených hodin denně a pak pohodáááá a prázdniny. Věř, že to tak není ani omylem!~d~
 maw 


Re: slušný plat 

(16.9.2010 23:26:14)
Sociální pracovníci mají taky často VŠ a v nízkoprahových zařízeních se nadřou, berou míň a ještě jsou vystaveni rizikům, o jakých se Ti nezdá.
Když se Ti to nelíbí, tak jdi jinam - to přece pro schopného vysokoškoláka nemůže být problém!
(Nebo že by se nesnesla absence volného léta, dlouhých klidných Vánoc a taky spousta placených soukr. dovolených - pobyty aj. placené za peníze daňových poplatníků, o čemž se ovšem nemluví, že.
 Lionka 


Tak jestli jdete učit na 2.stupeň ZŠ 

(14.9.2010 11:14:33)
tak Vám přeji upřímnou soustrast a Vašemu nadšení dávám taky tak max. 5 let,pokud se Vám podařilo místo na SŠ(včetně UŠ)-tak max.8 let

pokud se Vám podaří dostat na už neučitelské místo (ředitel,zástupce) vydržíte možná do důchodu,protože ředitel je t.č. neodvolatelný~;)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Tak jestli jdete učit na 2.stupeň ZŠ 

(14.9.2010 13:40:55)
Já mu teda dávám víc.

Jde jen o to, vybral školu, která má stejné priority, jako on.

Osobně čím dýl učím, tím víc se prohlubuje má jistota v tom, JAK učím a že není důvod dělat něco, co považuju za překonané, když denně vidím, jaké výsledky ten náš způsob výuky má.
 Svetlana 
  • 

učitel 

(14.9.2010 11:31:16)
Je pravda že učitelský plat je strašně podhodnocený, odpovídá leckdy platu středoškolsky vzdělaného člověka. Je jasné, že nemůže být hodnocen čerstvý učitel stejně, jako starý pardál, který už učí několik let. Ikdyž si v žádném případě nemyslím, že starý učitel je lepší než mladý. Je jasné že učitel by měl za mladé lidi svým chováním a tím co jim do jejich hlaviček nacpe být hodnocen více, protože bez vzdělání nejsou lékaři, inženýři apod. Každý začínal v lavici. Myslím, že každý mladý učitel nastupoval plný ideálů jak by něco změnil, jak bude učit on a co všechno se vlastně dá udělat jinak, ale myslím že po letech je spláchnutý do koloběhu zajetého systému a ideály jsou zastřeny spoustou předpisů a úkolů k plnění. Mám kamaráda učitele, svou práci dělá i po letech rád a naštěstí našel školu, která mu vychází vstříc když přijde s různými akcemi. Všechno se dá, buď budete učit rád a pak to bude skvělé a nebo vás semele systém. Je taky hezké vykonávat povolání, které si člověk vybere, ale když pak chcete rozvinout vztah a třeba se rozrůst...to potom chce asi soukroumé hodiny doučování, protože si nemyslím že během let bude učitelský plat dostačující. Hodně štěstí ve škole.
 maw 


Re: učitel 

(16.9.2010 23:33:10)
Učitelský plat není vůbec podhodnocený, spočítej si prosím, kolik hodin (ale skutečných, tzn. počítej po minutách) stráví učitel opravdu prací a proovnej to s jakoukoli jinou profesí - vyjde Ti, že bere násobně více.
Když můžou mít své sisyfofské snahy různí jiní odborníci - a ejhle, jsou-li vyrvalí, i se jim něco zdaří změnit... Proč ne jeden nadšený kantor? Montessori byla ve své době taky dost divná, ne?
 sarmyn 
  • 

Re: učitel 

(17.9.2010 14:28:41)
A kolik hodin se připravují, to se nepočítá...zkus se trochu zamyslet....

Rozhodně jsou učitelé placeni málo, já bych to povolání nemohla dělat ani za zlatý prase, když vidím některý ty parchanty bez špetky úcty ke komukoliv....
 Mab 


Re: učitel 

(17.9.2010 16:10:22)
Maw, ono záleží na učiteli, ale běžný pracující učitel s praxí má rozhodně pod 100,-Kč za hodinu. Nemůžešpočítat jen odučené minuty. Ale do úvazku učitele patří: odučené vyučovací hodiny 20-25 týdně á 45 minut, dozory na chodbách o přestávkách, ev. někde i dozory v jídelně, třídní schůzky, porady, příprava na vyučování (tady se dá nejvíc ošidit i nejvíc napracovat, záleží na učiteli), opravy písemných prací a domácích úkolů (opět záleží na učiteli, jak své písemky či úkoly a jejich opravu koncipuje, jinak se opravuje zaškrtávání v testu a jinak textové otázky, či v matematice apod. někdo kontroluje jen výsledek, někdo celý postup), a co výlety, návštěvy museí apod. Dále kroužky a doučování, třídnické hodiny apod. Takže plat učitele je i na hodinu podprůměrný. A i tak se na nich dále šetří, více zodpovědnosti, méně odměn, více práce, formuláře, různá hodnocení, která pak nikdo nečte, více žáků ve třídách apod. Doufám, že mého syna bude učit spíše někdo stále nadšený a lépe hodnocený, než jaká je situace teď.
A to se týká i práce lékaře. Jako lékařka mám t.č. 104 Kč hrubého za hodinu. A ať mi to věří či ne, na mém platu se to neodrazí.
 Lucie 
  • 

Re: učitel 

(22.9.2010 19:26:26)
Mně se zdají platy učitelů žalostně nízké. Oba moji rodiče jsou učitelé, táta šel teď do důchodu, mámu ještě pár let čeká a teda není co závidět. Jsem v porovnání s nimi na začátku profesní dráhry, ale skoro je mi trapné, jak jsem z svoji práci placená já a jak oni na konci kariéry. Rodiče jsou samozřejmě VŠ, táta má školy dvě, já jenom SŠ. Často máma ani nemá čas popovídat si po telefonu, protože pořád něco připravuje, opravuje a vymýšlí. Taky si dobře pamatuju, jak usínala nad maturitníma slohovkama na podlaze v obýváku hluboko po půlnoci a jak na nás koncem školního roku neměla čas ani o víkendech. Za ty peníze rozhdně nebrat.
 Pawlla 


Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 11:33:26)
No to se bavím,fakt ta poslední věta tomu dala korunu.Rodinu si založit můžete tak jako doktor,zdravotník,sociální pracovník nebo dělník.Ti jsou totiž taky podhodnocení a na rozdíl od Vás nemají třeba dva měsíce v létě volné,kdy si můžou přivydělat.Proč si společnost neváží učitelů?Asi špatné zkušenosti a tenhle článek,jako reklama taky nic moc.
 Anna 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 12:38:37)
Pawllo, naprosto s Vámi souhlasím. A ještě si myslím, že učitelé mají co nejméně křičet, protože na tom ještě nejsou tak špatně, když to srovnám s lékaři a zdravotními sestrami. Navíc má matka byla učitelka, takže samozřejmě mám představu o "časové náročnosti" jejího zaměstnání - upřímně jednalo se o 1/2 úvazek.

Učitelů si nevážím a říkám to otevřeně. Sama jsem se nestačila divit, s čím syn chodil nejprve ze ZŠ a teď z víceletého gymnázia. Zatím jsem se setkala pouze s 1 dobrou učitelkou, bohužel z okolí slýchám stejné zkušenosti.
Nejvíc mi vadilo a vadí, když syn chodil domů ze školy (ze ZŠ i gymplu) s tím, že paní učitelka říkala, že zítra děti nemáme posílat do školy. Na otázku proč? mi bylo odpovězeno, že zítra bude hezky. Děti, které rodiče další den do školy poslali, si to pořádně vyžraly od paní učitelky. Ředitelé (jak ZŠ tak gympl) s tím sice úplně nesouhlasí, nicméně to nezatrhnou. Kdybych nepřišla do práce s tím, že je hezky, tak přece budu doma, tak by mě asi rychle vyrazili a ještě na třiapadesátku.
 withep 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 13:24:58)
Já si vážím dobrých učitelů, dobrých zdravotníků, dobrých sociálních pracovníků. Nedovedu pochopit tuto logiku: mám s učiteli špatné zkušenosti, tedy si nebudu vážit učitelů vůbec, a to ani těch, kteří se snaží o změnu k lepšímu. ~a~

A týdny volna navíc? Copak se hodnota práce dá jednoduše změřit počtem odpracovaných hodin...? Podle mě je učitelské povolání z hlediska přínosu pro společnost jedno z nejdůležitějších. A pokud tu máme tržní hospodářství, společnost se nikam neposune, když budou učitelé podhodnocení. Těch opradu dobrých bude jen velmi málo a prakticky se to nijak neprojeví.
 Pawlla 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 16:08:14)
Withep,v tom případě špatně čteš~;).Nepsala jsem,že si učitelů nevážím vůbec,ale že dnešní postoj společnosti se odvíjí od zkušeností,bohužel.Já osobně si vážím učitelů,kteří se svému povolání věnují naplno,ale proč bych si měla vážit učitelky,která přežívá od 8 do 13h,hned ráno Vám řekne jak je unavená,takže se ji nechce ani mluvit a práce ji nebaví,jenže je s dětmi sama a takovou pracovní dobu za tolik peněz nikde nesežene,to je konkrétní příklad.Příjde mi pokrytecké vážit si někoho jen z titulu,že je učitel.Vážím si všech kvalitních lidí,jestli je to učitel nebo kominík.
 withep 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 18:28:25)
Já vím, já jsem reagovala na Annu, která doslova píše "učitelů si nevážím".
 Pawlla 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 18:30:07)
Aha,to jsem si nevšimla-pardon.~x~
 pincena 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(19.9.2010 1:41:55)
Jo to chápu! Takových je ve školství hodně! Ale jsou tam proto, porotže tam nejsou lepší učitelé a lidé. Oni by tam snad i byli, ale nejsou protože jsou schopnější než tyto přežívající kreatury a protože se uplatní i jinde za lepší peníze. Jsem učitelka a vím o několika spoužácích z Vš, kteří by učili a učili by podle mě i dobře, ale jinde se mají líp a nebuzeruje je při tom vedení, studenti a rodiče zároveň! ~d~ A tak tam zůstavají ti, kteří by jinde s odporem k práci od ranních hodin neuspěli!
 maw 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(16.9.2010 23:44:32)
Promiň, trošku plácáš. Já např. nevěřím doktorům nos mezi očima, ale jsou výjimky. Nicméně i jejich rady si ověřím. Rozhodně a zásadně si nemyslím, že lékař má na mysli moje dobro, mám k tomu řadu racionálních důvodů a člověk, který tomu věří, je u mě s prominutím d*bil, pokud není od přírody obdařen nízkým I znemožňujícím pochopit mu základní souvislosti, a současně postrádá základní instinkt.

Hodnota práce se dá měřit jinak než počtem odpracovaných hodin, ale debata je o ceně práce, a ta se měří cenou peněz za jednotku, obv. za hodinu.
Přínos učitelství by byl pro společnost velký, pokud by učitelé nějakou práci odváděli, měřitelnost je přesnadná. Společnost se nikam neposune, pokud budou učit lidi, kteří sami jsou opravu hloupí a devítileté děcko je přesvědčí např. o tom, že lze sestrojit trojúhelník o stranách 2, 3 a 5 cm, hrubé pravopisné chyby a všeobecnou neschopnost.
Pokud máme tržní hospodářství, nemá tu co dělat žádná regulace a žádné tabulkové platy ap. Nechť učitelé odejdou kamkoli jinam, bude jich pak málo, poptávka po jejich práci se zvedne, tím se zvedne cena jejich práce. Trh je třeba to, že za hodinu angličtiny s rodilým mluvčím zaplatíte 500 Kč - a nestěžuje si nikdo.

Učitelé v porovnání s již zmíněnými dělníky, stolaři, obkladači, instalateéry, pekaři ap. mají takové podmínky, o jakých se jiným nesní. Neznám učitele, který by šel mimo obor a zvládal svoji práci - oni mají těžký problém ustát tempo i ve státní firmě, od-do je jim moc dlouhé, když je to 8 hodin. Jim vyhovuje nejlíp těch 180 minut! (to jsou 3 hod práce jinde!!!) a volná odpoledne, víkendy, hafo volna. Možná kdyby šly učitelky povinně dělat asistentku do normální firmy, tak by se rády vrátily. Dost by se divily.
 diskuzi čtoucí učitel 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 14:45:58)
Anno-srovnávat učitelku (asi ZŠ) na půl úvazku - a teď spekuluji :o)- učící výtvarnou výchovu a hudebku s učitelem, který má třeba na SŠ odborné předměty, třeba výpočetní techniku a její aplikace je poněkud scestné.
Sám jsem učitel, a nekřičím. Zdravotníkům nezávidím a přál bych jim lepší podmínky, to mi věřte.
Většiny učitelů si vážím, a některých si nevážím vůbec - a tak je to asi správné.
Zajímalo by mne, jak jste jako rodič reagovala na Vámi popisované události na školách. Ono něco jiného je rozčilovat se na diskuzi a něco jiného je řešit práva svoje a svých dětí otevřeně.
 Anna 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 15:05:22)
Mamka pracovala na plný úvazek, ale pokud se podívám na její časové vytížení jednalo se o 1/2 úvazek jako u všech učitelů. Pokud jde o srovnání učitele ZŠ a SŠ, tak učitel SŠ odučí na hodiny ještě méně než na ZŠ (teď si nevzpomenu, jestli 21 h/týden nebo 19 hodin), žákům už je 15 let, tudíž přichází i právní odpovědnost...

Jako rodič jsem se samozřejmě bránila, ale ředitelé se k tomu postavili, jak jsem psala - nesouhlasí s tím, ale nic s tím dělat nebudou. Řekli mi, že nikdo nám nebrání dítě do školy ten den poslat (ačkoli bude hezké počasí - to mi přímo zdůraznili). Skutečně nám nikdo nebránil, ale když jsme syna vedli do školy a viděli na vlastní oči, jak se paní učitelka(která tam jako 1 ze 4 učitelů musela zůstat, ostatní 3 si udělali volno, jsou 4 třídy v ročníku) ksichtí a co má řečí, bylo nám dítěte doslova líto. Bohužel jsme ho tam museli nechat, protože oba máme povolání, které sice vykonáváme rádi, nicméně musíme pracoviště navštěvovat i ve slunných dnech.
Takže za mě : učitelům nepřidávat, ale naopak ubrat a dát zdravotníkům (nejsem zdravotník)
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 16:05:08)
Nevím, jak fungovala Vaše mamka, já funguju takhle: úvazek na SŠ je 21h týdně. To je přímá vyučovací činnost. Mám 3 hodiny pohotovosti týdně. Každý rok učím něco jiného, takže zhruba na půlku hodin se musím podrobně připravovat, což mě stojí asi 10 hodin práce týdně. Vedení elektronické třídnice a třídnictví mě stojí asi 3 hodiny. Něco mi zaberou dozory a výzdoba třídy, asi 2 hodiny týdně. To je 39 hodin. K tomu se mi sejde asi 50 prací k opravování. Sama si zkuste spočítat, jak dlouho byste opravovala jednu práci. Já obvykle na kratší testy potřebuju 3 minuty, pololetky ale trvají mnohem déle. To už jsem dávno překročila normální týdenní pracovní dobu, i když jsem neuvedla řadu dalších věcí, jako třeba schůze, jednání s rodiči, doučování, výrobu pomůcek na koleni apod.
Už Vás slyším, že hodina má 45 minut. Ano. Ale i sekretářka čůrá v pracovní době. V pracovní době - o přestávce - se přesouvám zpátky do kabinetu a tam se připravuju na další hodinu. Musím si aspoň vyměnit knížky, připravit další pomůcky, vybavit si, co budu o další hodině dělat. Přestávka prostě pro mě neznamená, že nic nedělám.
Ve školním roce, během dětských prázdnin, věnuju 12 dní dalšímu vzdělávání(ŠVP , státní maturita, e-learning), a to povinně.
Dovolenou si můžu vybrat jen v sezóně. Ano, 40 dní je hezkých, ale jsou naprosto nezbytné, abyste se z dnešní mládeže nezbláznila. Navíc nejsme jediná profese, která je má.
Když si nevážíte učitelů, můžete své děti učit doma.
 Anna 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 16:18:33)
Pardon, ale beru to jako klišé i moje matka vykřikovala, jak jí vše trvá a zabere to tolik a tolik času, dělá to i má kamarádka učitelka a mě jako kamarádce upřímně řekne, že je to divadlo. Takže pardon, ale nevěřím.
A občas mám pocit, že syna doma učíme. Vždy přijde mami, tati vysvětlíš mi. Jasně, že mu vše vysvětlíme, ale když se zeptáme, proč mu to nevysvětlila učitelka, řekne, že mu řekla, že mu to mají vysvětlit rodiče a to mu dokonce řekla o konzultačních hodinách.
 štěpánkaa 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 19:53:23)
Anno,
prosila bych tvé vysvětlení, proč není dostatek učitelů, když dle tvého názoru pracují jen 20 hodin týdně za celý plat a mají, považte 8 týdnů dovolené. Zajímalo by mě, proč o tuto zašívárnu není mezi lidmi zájem a proč před školami nestojí zástupy kvalifikovaných učitelů, ze kterých si ředitelé budou moci vybírat. ~a~~a~~a~
A ano, souhlasím s tím, že někteří učitelé jsou za svoji práci přeplaceni. Dle toho co popisuješ, k takovým patřila i tvoje matka a patří tvoje kamarádka, kterou zmiňuješ. Já na svém současném pracovišti nemám ani jednoho kolegu, který by své práci věnoval jenom ten čas, který stráví ve třídě. nemám tolik trpělivosti jako Dana, abych tady zase psala, co všechno dělá učitel, který svou práci nefláká. Dělala jsem to mockrát a vždy se najdou takoví, kteří mě označí za flákače, nebo rovnou za lháře. Nemám to zapotřebí.~Rv~Rv~Rv
A nechci svou práci povyšovat nad jiné, ale ani ponižovat pod jiné.~;)
Sami si zvažte, jaké učitele chcete pro svoje děti. Jestli takové, jak je popsala Anna nebo takové jako je ten mladý nadšenec z článku, nebo někoho jako je Dana, která svou práci popsala přesně a vsadím se, že na plno svých povinností ještě zapomněla. (např. na to, že když potřebuje od studentů a jejich rodičů nějaké informace - aktuálně např. teď v září změny v osobních údajích, tak trvá 14 dní než si všichni přepracovaní rodiče a studenti vzpomenou~;)) Howg!!!
 Pawlla 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 20:23:43)
Štěpánko,máš pravdu,jsou učitelé,kteří by měli být placení zlatem,třeba na specce kde chodí syn.Dělají plno věcí,chodí a jezdí s dětmi všude,vyrábějí pomůcky,každému IVP,chodí na školení a semináře ve volném čase a ještě jsou milí a pozorní jak k dětem,tak k rodičům.Ale právě od nich jsem nikdy neslyšela,že mají málo.Vím,že je to velmi náročná práce,když se dělá poctivě,ale zas se dá velmi jednoduše přežívat.Je to prostě o lidech.
 štěpánkaa 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 20:38:13)
Pawlo, ale já taky rodičům studentů nevykládám, že mě málo platěj. To jen tady na diskusi a mezi kamarády si můžu zanadávat. ~;)~;)I když po pravdě, před tebou moc nadávat nebudu, vzhledem k tomu, co jsi psala o své náročné a špatně placené práci.~d~
 Pawlla 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 21:03:11)
Štěpánko,jsem si jistá že to neděláš,sice se osobně neznáme,ale dá se myslím z příspěvků trochu poznat,co je člověk zač.Byla bych ráda,kdyby jsi učila moje děti.:-)
 štěpánkaa 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 21:04:47)
tím jsem chtěla říct, že učitelé tvého syna si nestěžují TOBĚ, ale třeba zrovna jako já píšou někam do diskuse nebo si zanadávají kámošům. Rodičům nakonec nepřísluší hodnotit naše platy, možná tak naši práci~k~
 Pawlla 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 21:08:55)
Štěpánko,ať si stěžují,já jim to odpustím~:-D,ale právě,že na minulé škole si učitelka hned ráno stěžovala mě(já byla po noční),že je strašně unavená,nemá náladu mluvit a už vůbec ne za ty prachy.~Rv
 štěpánkaa 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 21:11:13)
Hm, taky jedna přeplacená~t~~t~~t~ Ach jo. To se pak člověk nesmí divit, že lidi nadávaj na učitele, když se každý v životě setkal nejméně s jedním "takyučitelem"
 sarmyn 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(17.9.2010 14:49:55)
Hezký ...takyučitel...ale myslím, že na každýho něco platí...moje zkušenost...někomu podrbat ego, před jiným trvat na svým atp...:-)
Jediný průser byla alkoholička...ale tu jsme nakonec vyštípali (my rodiče) společnými silami pryč:-)
PS: ale na její třídní schůzky ráda vzpomínám....těžce se nechytala:-D
 myš 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 20:52:34)
Pawlo

přežívat se asi dá i některých pozicích ve zdravotnictví. Myslím si, že víc peněz by si zasloužili všichni-lékaři, sestry a učitelé taky.
Však i mezi zdravotníky člověk zažije občas příšerné chování, laxnost, neochotu, některé zkušenosti z porodnic jsou fakt výživné. Mohli by jsme argumentovat, že takoví si víc peněz nezaslouží, ale kvůli některým nepoškodíme ty dobré.

Učitelství je opravdu náročné, zkusila jsem si to a nikdy více, doporučuji zkusit všem, co mají pocit, že je báječné mít volné prázdniny :-) Mně těch 8 týdnů volna za to vůbec nestojí, je to o nervy.

 Pawlla 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 21:06:02)
Myš,tak je to o lidech,zdravotníci jsou taky kolikrát protivní,to je jasné.Ale přesto si myslím,že v tom školství se lempl maskuje snáz,zvlášť pokud je ředitel flegmatik.Já jsem bohužel byla ve školství svědkem věcí,kterým bych nikdy nevěřila.
 maw 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(17.9.2010 0:07:33)
Všichni???
Všichni ani náhodou ~o~


Tady vidno, jak může učit člověk co napíše "by jsme"? ~n~
 pincena 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(19.9.2010 1:51:33)
A kdyby to napsala zdravotní sestra, tak to bude v pořádku???!
Proč by měl být učitel dokonalý a bezchybný?!
Není to taky jenom člověk? Pro Tebe asi ne! ~Rv
 maw 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(17.9.2010 0:05:49)
Učitelé by měli povinně na stáž do jiných profesí, aby viděli, co všechno se dělá jinde...
Změny v osobních údajích, to je teda terno ~t~ změnit údaj u 15 dětí, i kdyby u všech ca 30! Chudáčci vyčerpaní! To mě teda pobavilo. Průměrný nezkušený středoškolák to zvládne za 10 minut!
 Liné 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(17.9.2010 8:19:46)
Maw, čím víc čtu, co na téhle diskusi píšeš, tím víc si říkám, že budeš zjevně mít z učitelů těžký komplex. Argumentů moc nemáš, ale pořvávání a bagatelizace ti jde.

Mám své děti mladší školní věk, každé má jiného učitele a klobouk dolů před učiteli, kteří svou práci mají rádi. Není to snadné a trvale krotit třídu, komunikovat s rodiči a nenechat se vytočit zvládneme každý týden, dva... ale celý školní rok to vydrží jen málokdo.

Já jsem za učitele svých dětí vděčná, prototože nemusím souhlasit se vším, ale jsou spravedliví a svou práci se snaží dělat dobře. Co víc bych po nich asi měla chtít?
 Zuza 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(20.9.2010 0:58:05)
Není problém to změnit v počítači, to je fakt za pár minut - ale vydolovat to z těch dětí - to je práce na několik týdnů...
 Petra 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 19:58:10)
Vaše¨matinka prostě práci flákala a vy podle ní soudíte všechny. nevíte nic.
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(15.9.2010 8:07:25)
No jo, Anno, ale že to Vaše matka flákala ještě neznamená, že to flákáme všichni. :-) :-) :-)
 Margot+1 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(15.9.2010 14:07:58)
ach jo, na tohle nemá moc cenu reagovat... za užití logiky paní Anny lze prohlásit, že také piloti jsou přeplacení, paňáč celou pracovní dobu sedí pěkně v teple, letadlo řídí autopilot a krojované letušky jim servírují oběd a kafe.

Nicméně vážně - nejlepší řešení pro lidi s podobně extrémním názorem je podle mě vzdělávat své ratolesti doma.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(15.9.2010 19:42:52)
Ne, není to klišé. Schválně jsem to kvůli Vám spočítala. Nikdy dřív mě to nenapadlo, mám svoji práci ráda.A tak Vám tady veřejně nabízím, abyste mě kontaktovala a pokud bydlíte poblíž, já Vás nechám několik hodin odučit.
Uvidíte, že postavit se před 35 výrostků, kteří nerespektují ani vlastní rodiče, o hodině krkají, zívají, prdí nebo spí,dokud si je nesrovnáte,a navíc jsou často pod vlivem drog, je něco úplně jiného, než doma doučovat vlastní dítě. Nemluvě o tom, že cílem je navíc něco je naučit.
 sarmyn 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(17.9.2010 14:44:21)
Evidentně jsi to vykřikování po matce zdědila....učitelé tvýho dítěte jsou přeplacené nuly....njn, ale ať, syn ti asi za řešení problému nebo přestup do jiný školy nestojí....Evidentně stačí výkřiky do diskuze...
Hele taky se mýmu synovi občas nějaká učitelka "nepovedla", ale převažují ty dobrý a s těmi, co nebyly úplně košer jsem to osobně probrala a taky to pak šlo, je to jen o dialogu, ne o pouhém osočování...
Mmch letos bude maturovat
PS: a doporučuju kecy milovaného potomka konzultovat s učitelem...ona ta pravda je vždycky někde na půl cesty;-)
 maw 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(17.9.2010 0:00:04)
Pardon, ale běžte do pr... Normální úvazek je 40 hod týdně čistého času. Vy pracujete 15,75 hodin týdně!! To je přímá práce. Co je pohotovost, že sedíte v kabinetě?
Každý člověk, který nechce ztratit svoji hodnotu na trhu práce, se připravuje. A ač se Vám to nezdá, vězte, že je MNOHO profesí, kde se musíte připraovat a samostudiu věnovat více než 10 hodin týdně!!!, jinak prostě ztratíte tempo!!! Učitel po 5 letech málokdy inovuje něco, co už jednou vytvořil, a neinovuje ani po 5é letech, ačkoli věda a znalosti se významně posunuly, děti se učí pořád stejné nesmysly (např. Darwin, že).
K tomu se sejdou nějaké přesčasy, služební cesty - to se teprv dostaneme na úplně jiný počet při tom Vašem počítání, a o tom, že někteří lidé pracují 16 hodin (60 min) a také o víkendech, se Vám ani nezdá.
I jinde lidé vyplňují papíry, které jim zaberou hodně času, a nemohou si to vykázat jako pracovní činnost. I jinde se lidé sebevzdělávají. I jinde lidé lecos kontrolují, čtou, dávají dohromady, opravují, a musí daleko lépe a přesněji plánovat, co kde budou dělat kterou minutu pracovního času. Nesnažte se nám tady nabulíkovat stále dokola omílaný nesmysl, že jedině učitel dělá nějaké přípravy a potřebuje se vzdělávat - učitelé se mezi všemi vzdělávají nejmíň, a přípravy do práce dělají všichni.
Spousta lidí má povinné vzdělávání a mnohde si na to berou dovolenou, takže tím tady opravdu neohromíte. 12 dní z 60? Směšné, to Vám ještě 48 zbylo, což je výrazně více, než mají mnozí na celoroční dovolenou.
Ach dovolená jen sezónně? Ono je to málo celé léto, kus zimy, část podzimu a část jara? Čtvrtrok v každé roční době by vyhovoval?
Potvrzujete, že žijete v jiném světě. Mnoho lidí má přikázanou celofiremní dovolenou, 14 dní tehdy a tehdy a basta. Mnoho lidí se nemůže dovoleno vzít takřka vůbec, nebo max. týden v kuse, nebo v létě max. týden nebo dva.
Ach, abyste se z mládeže nezbláznila? Sestry by se mohly zbláznit z pacientů, úředníci ze žádostí, jenom ti komerční se nemají zbláznit z kontrol a zákazníků. Přitom jejich stres a zátěž je daleko větší a dlouhodobější! Zkuste si pásovou výrobu a pak tady plkejte.
Ne, učitelů si nemůžeme vážit, jestliže učitelka nemá základní znalosti, základní rozhled, nezvládá základy toho, co učí?
Nebudeme si vážit učitelů jen proto, že jsou učitelé. Mnozí z nich daleko více škodí. Stejně jako doktor, když Vám zpacká operaci - bylo lepší na ni nejít a bylo by lepší, kdyby bylo o doktora míň, bylo by míň škody. To samý z učiteli - o tom, jak někteří šikanují malé děti, nic nevíte, o tom jak se někteří mstí, jak někteří nerozumí oboru, který učí... Chudáčci ublížení. Máte to nejtěšžší a vaše práce má být oceněna na maximum bez ohledu na kvalitu. Ach jo! Takhle se to školství opravdu neposune.
 Henriette 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(18.9.2010 19:46:09)
Maw si bude pořád mlít svou. Až si zkusí stát šestou hodinu před obědem před tabulí a pokoušet se něco předat 32 puberťákům, tak může něco povídat. Jinak ať drží klapačku.
 Táňka 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(18.9.2010 20:40:27)
Z VAŠICH PŘÍSPĚVKů JSEM POCHOPILA AKORÁT TO, JAK MÁLO SI VÁŽÍTE SVÉHO ČASU. Možná to souvisí s tím, jakou profesi děláte, kolik času Vám práce zabere a kolik času v ní trávíte dobrovolně, protože Vám přijde smysluplná. Autor článku podle mého názoru prošel kvalitními kurzy a stejně jako on bych byla ráda, kdyby byly součástí VŠ přípravy učitelů.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 15:06:27)
Skutečně si myslíte, že plat lékaře a učitele se vůbec dá srovnávat? Aby bylo jasno, nevadí mi, že lékař je lépe placený než učitel, protože pečuje o lidské životy, ale vadí mi, že mám plat středoškoláka.
Rovněž obdivuji obětavost sester, ale tady je zajímavý článek: http://www.mojepoplatky.cz/ucitele-a-zdravotni-sestry-kdo-si-zaslouzi-rust-platu-1206.html,a v něm se mimo jiné říká, že průměrný plat sester v roce 2009 byl 24 200 korun a byl tak výrazně vyšší než celostátní průměr. Průměrný plat učitele byl 21 800 korun. Podotýkám, že po 20 letech praxe na střední škole tohoto průměru stále nedosahuji.
Takže kdo je na tom hůř?
 maw 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(17.9.2010 0:25:40)
Dá se srovnávat. Nevím přesně, kolik hodin dělá sestra, ale řekněme ca těch 40/týden v průměru, učitel 15,75 - to je třeba zohlednit. Tady je vidět ta úchylka v náhledu. Nevím teďpřesně počet hodin sester, vezmu průměr (tj. 40/týden, může to být plat kterékoli jiné proferseú, tak potom ta sestra má ve skutečnosti ca 137 Kč hod./hod (60 min), zatímco učitel má 316 Kč/hod. Pokud započítám dovolenou a čistě odpracovaný čas, tak se sestra dostane na 148 Kč/skutečne odprac. hodina za rok, zatímco učitel se blíží 450 Kč/hod v ročním průměru!!!!!!!
Takže pozor na ta srovnávání, nemůžete srovnávat jabka s hruškama, hodiny 45 min a hodin 60 min, nutno převést na stejný čas a nutno zohlednit další mnohé nepracovní dny běhm roku, to nikdo jiný než učitelé nemá. Mnozí manažeři zdaleka nedosahují této cenové hladiny a asistentky by si mohly jen nechat zdát - která z ních má 70 tis? To by totiž při přepočtu učitelské platu na svůj základní hodinový fond měla. Přitom je všeobecně známo, že pracují déle, a jejich zamstnání je ještě více stresující než těch manažerů, kterří mají ty platy o dost vyšší a spoustu jiných prebend.
To jen tak na okraj, když slepice plká, aniž by zvládla porovnávat rychlosti v m/s a km/hod nebo porovnávala pinty s půllitrama a yardy s metrama a kila s kamenama!
 sarmyn 
  • 

Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(17.9.2010 15:01:33)
Beruno, jde o to kolik těch jablek si kdo přinese domů....

Sestra si může přivydělat přesčasy, ale pochybuju, že by ti vonělo, kdyby učitelé nutili děti sedět ve škole do večera, protože učitel chce víc peněz a tudíž přípravu bude dělat před nimi, aby rejpavý a závistivý rodiče nemohli vyřvávat nesmysly o přeplácení...
PS: povolání sestry ber jako ukázkový
 maw 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(16.9.2010 23:34:43)
Lékaři mají lepší platy, vysoký naturální příjem a jako jediní v této republice nulovou zodpovědnost za svou práci.
 AlaKs 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 13:16:18)
Pawllo, zapoměla jsi se rozčílit nad tím, že JIM neseberou 10% z platu ani jim nezruší platové třídy. A přitom jejich zaměstnání není zdaleka takové poslání jako to tvoje. A navíc mají prázdniny! A určitě výhodné obědy ve školních jídelnách (stravenky asi ne - to už by fakt bylo moc!)
Přála bych svým dětem víc takových učitelů, takových kteří jsou schopni a ochotni nad prácí přemýšlet.
 emika 


Re: Co myslíte, vydrží mi ten idealismus, až jednoho dne založím rodinu? 

(14.9.2010 13:48:26)
Tak takové názory mám opravdu nejdradši. Zkusila jsi někdy sama učit? Já tedy ano a musím říct, že teď, když pracuji v kanceláři od 8 do 5, mám více volného času (a daleko víc peněz) než jako učitelka. Ono se to lehko řekne, že učitelé učí jenom 20 nebo 25 hodin týdně. Jenže učiteli, pokud je opravdu svědomitý a bere svou práci vážně, zaberou přípravy stejnou dobu jako samotné učení! Já jako jazykářka jsem ze školství prchla při první možné příležitosti, protože bych neuživila rodinu.
 hanci neposeda 


Talent 

(14.9.2010 12:03:38)
Ja mam pocit, ze byt dobrym ucitelem neni ani o tom, kolik seminaru o efektivnich metodach projdu, kolik otazek si o efektivnich metodach vyuky polozim, ale take hodne o jistem citu, talentu. Umet zaujmout, stat se vzorem, byt nadsen svym oborem a snazit se nadseni predat, je zkratka v povazu, tu nikoho zadna skola nenauci. Sama si vzpominam, ze me bavily predmety podle ucitelu, zvlast na zakladni skole, a to bylo v dobe, kdy se o emotivni inteleginci jeste ani nevedelo. V clanku mi tochu chybely autorovy postrehy a pocity ze samotneho uceni na pul uvazku. Jinak ja osobne myslim, ze teorie je pekna vec, aby bylo z ceho objektivne zkouset na VS, ale o tom uceni neni.
 Margot+1 


Re: Talent 

(15.9.2010 14:15:22)
Já mám zase divný pocit z toho, že často právě vzdělaní lidé jsou často v hodnocení učitelů nejradikálnější - namísto toho, aby svým učitelům, kteří při jejich vzdělávání vyhořeli, byli vděční. Jako by snad nevyrostli z adolescentního vzdoru a setrvávali v nabubřelém přesvědčení, že tam, kde jsou, se nacházejí jen díky vlastní genialitě a snad dokonce NAVZDORY učitelům.

Já svým učitelům vděčná jsem. Na ty vynikající s úctou vzpomínám (a nebylo jich málo), díky těm špatným jsem lépe pochopila, kdo jsem a jak to v životě chodí. :-)
 maw 


Re: Talent 

(17.9.2010 0:34:58)
Velmi často NAVZDORY učitelům, jinak bych si dnes myslela, že Podkarpatská Rus chtěla přilnout k Moskvě, že nás v roce 1968 přijeli Rusové osvobit, že člověk se stal z opice a z banánové mušky lze vyvinout koně, že Bible je snůška nesmyslů, že lze sestrojit trojúhleník o stranách 2,3 a 5 cm, že je v pořádku psát "Ahoj Ivy" (psáno jedné Ivě) a že je v pořádku, když učitelka sama o sobě píše "my s bratrem jsme byly, a jak jste se s tatínkem měly na dovolené?", že egyptské pyramidy není možné postavit a člověk by ty kvádry neutáhl, že nejlepší pro dítě jsou jesle, že dítě s postižením se bude mít nejlíp v ústavu, pže tam bude mít tu kvalifikovanou odbornou péči, že starým a nemocným je nejlíép na LDN, že mimo porodnici a bez doktora nelze porodit (sami se diví, jak je možné, že některá žena porodila bez nich, to je překvapení, měli by jet do Afriky), že pravda je relativní, že pravdu má většina, že normální je to, co dělají všichni, ne to, co je přirozené. Takže si klidně můžete jít skočit z mostu, já nejdu. Pravda je jediná a absolutní (když jsou známy všechny okolnosti) atp. Jo a jinak někteří dnes učí, že žádná Osvětim nikdy nebyla, že to je výmysl... Učí, že je neškodné vraždit děti (kam se hrabe Herodes), a to třebas vlastní - ve jménu vývoje, výzkumu, vědy.... Ach, ten Mengele byl proti tomu břídil. Ještě za tu super péči (pokusy na sobě) platí. Atp.
 Petra 
  • 

Re: Talent 

(17.9.2010 17:01:16)
Za co všechno ti učitelé mmohou. Mně tvoje příspěvky připadají jako soupis tvých životních křivd a komplexů, které zavinili jen a pouze učitelé. Všichni bez výjímky.
 Margot+1 


Re: Talent 

(18.9.2010 14:28:08)
A co z toho vyplývá? ~d~
 Ondra, 3 děti 
  • 

Žáci nejsou problém, problém jsou úředníci 

(15.9.2010 8:16:15)
Gartuluji a doufám, že vydržítě dlouho... co nejdéle. Uživit rodinu z učitelského platu lze, i když to není snadné. Hodně záleží na tom, kde a jak bydlíte.

Myslím, že žáky zvládnete, to nebývá takový problém, při troše snahy, vytrvalosti a chuti. Dle článku soudím, že to vše máte. Daleko horší jsou hromadící se požadavky na administrativu. Existují u nás nejméně tři zbytečné úřady, zabývající se školstvím, které na vás budou hrnout stále více a více povinností, dotazníků, materiálů, vyhlášek... Vše povinné, sledované, hodnocené. A úplně zbytečné. Brzy dojdete ke stavu, kdy vyučovací hodina ve třídě pro vás bude vítaným odpočinkem od nudné úředničiny, a to hlavně proto, že to bude to jediné, co má skutečný smysl. Budete stále více mezi žáky, aybste nemusel být mezi papíry. A až zjistíte, že ta smysluplná činnost tvoří pouze 25% vašeho času v práci... No, pak budete stát stále před stejnou otázkou, jakou si v článku kladete, ale uvidíte ji trochu z jiného úhlu. Totiž: učitelství je pro mě výzva a radost. Ale je to, co dělám, ještě učitelství?
 štěpánkaa 


Re: Žáci nejsou problém, problém jsou úředníci 

(15.9.2010 16:38:54)
Ondro, ale ty jsi ředitel nebo zástupce ředitele? Pokud si tě nepletu. Dle mého řadový učitel až tak děsně zavalen administr.kravinami není (pokud není vedoucím pracovníkem nebo výchovným poradcem, apod). Zejména pokud se mu vyhnulo třídnictví, tak to není tak hrozné jak píšeš. Od té doby, co jsme sepisovali ŠVP bych řekla, že tolik nesmyslů nemusím řešit. ~;)~;)~;)
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Žáci nejsou problém, problém jsou úředníci 

(15.9.2010 18:26:55)
Je pravda, že řadový učitel (netřídní) toho má méně, ale on (například na malé škole) už téměř nikdo pouhým řadovým učitelem není. Počkejme, tak to máme:
- třídní učitelé
- výchovný poradce
- metodik prvence
- metodikové nejrůznějších předmětů a věcí :-)
- koordinátor tvorby a úprav ŠVP
- koordinátor ICT
- koordinátoři nejrůznějších neuvěřitelných projektů, z nich některé jsou "povinně dobrovolné" a ostatní nesou peníze, bez kterých se škola neuživí

A to jsem určitě na řadu funkcí zapomněl. Většina z nich jsou formální kraviny bez praktického významu, ale být musí a musí se z nich ročně, pololetně a u některých dokonce měsíčně psát výkazy, opřené o údaje, sesbírané od těch zbylých řadových učitelů. Plus povinná webová prezentace toho všeho...

Osobně to mám už tak, že při slovu "projekt" se mi otevírá kudla v kapse. Žáci se znuděným výrazem přihlížejí, jak se učitelé snaží, aby škola vyvíjela nějakou činnost, a úroveň vzdělání nezadržitelně klesá. Kdyby nás už tak ti všichni úředníci nechali chvíli učit... :-)
 štěpánkaa 


Re: Žáci nejsou problém, problém jsou úředníci 

(15.9.2010 19:15:49)
žádná z těchto funkcí mě naštěstí nepostihla. Jsem jen třídní, správce 2 učeben a roky jsem bývala správce sbírky.... Nejvíce administrativy, kterou mi komplikují zejména studenti a jejich rodiče mám s třídnictvím, za které mám 300 kč měsíčně~;). Jak vtipně podotýkám, to je sotva na to, abych vedla třídnici, vše ostatní dělám zdarma~d~~d~~d~
 maw 


Re: Žáci nejsou problém, problém jsou úředníci 

(17.9.2010 0:35:56)
Všude jidne také máte předpisy, směrnice, nové zákony, ISO atp.
 štěpánkaa 


Re: Žáci nejsou problém, problém jsou úředníci 

(19.9.2010 21:39:13)
maw, to by mě zajímalo, kdo ti šlápl na kuří oko. Málokdy tady čtu takhle zapškle nenávistné příspěvky, to je dy síla. Přeji ti, aby se ti dařilo líp. Nejlépe bys měla stát za katedrou a flákat se tam tak jako já. Vzhledem k tomu co jsi tu napsala ti dávám tak týden. ono na tu práci musí mít člověk také určité povahové vlastnosti a výdrž. Nenávistné štěkání k nim nepatří.~a~~a~~a~
K těm osobním údajům. Já s tím žádný problém nemám, kromě toho, že ti středoškoláci, kteří to dle tvého zvládnou za deset minut, potřebují na tento těžký úkol i 2 týdny~d~~d~~d~
P.S. Za tu katedru nechoď. Já takového učitele pro své (ani cizí) děti nechci.~3~
 Lenka, 1 dcera 


Myslím, že ano, 

(15.9.2010 8:28:51)
že vám ten optimismus vydrží, a to proto, že působíte jako životní optimista. Jen je potřeba najít si správnou školu, abyste tam nebyl se svým přístupem sám. Jestli budete udčit navždy žáčky na ZŠ, to nevím, ale umím si taky představit, že jednou budete lektorovat ty samé kurzy, kterými jste prošel sám, že budete třeba pomáhat dalším nadějným adeptům na učitelské povolání. Hodně štěstí!
 munik holka8kluk5 


Platy ve školství 

(17.9.2010 9:39:11)
Oba s manželem působíme ve školství zhruba 10 let. Já s přestávkou na mateřskou. Všem, kteří mají pocit, že se učitelé mají dobře: připadá vám adekvátní, aby vysokoškolák s 10 lety praxe měl tabulkový plat caa 19 800 hrubého? Myslíte, že se z toho dá uživit rodina s manželkou na mateřské a hypotékou na krku? Zcela jasně říkám, že ne. Velká část našich kolegů musí pracovat na dvou i více místech, aby se uživili. Přesto tu práci dál děláme, protože ji považujeme za smysluplnou. Pokud vám studenti na gymnáziu řeknou, že za ty peníze by ani nevstali z postele, taky to není nic příjemného. Rodiče (ale i školy) mají stále větší nároky na učitele, tak jim říkám: "až bude tento stát nebo vy sami platit učitele tak jako v jiných státech Evropy, můžete očekávat víc, dokud jsme ale placeni hůř než sekretářky nemůžete chtít kdovíco." Je ostudou státu, že špičkové lékaře platí hůř než úředníky a spěje to k tomu, že nám utečou a budou nás léčit přistěhovalci nebo taky nikdo. Tolik záviděné prázdniny jsou sice příjemné, ale zároveň nutné pro zachování psychického zdraví (zkuste vydržet 10 měsíců ve škole) učitelů i žáků. Na druhou stranu si učitel nemůže vzít volno kdy by chtěl a jet na dovolenou třeba levně po sezoně na začátku září. Hodně sil všem statečným:-)
 atisa 


Re: Platy ve školství 

(18.9.2010 14:48:42)
To se ta diskuse nějak rozvýřila.Já osobně si myslím,že nemá cenu se tu bavit o platech, jejich výše je hlavně ovlivněna regionem.Máte místa,kde oněch zmiňovaných 16 tis.nedají dohromady ani oba pracující rodiče se dvěma dětmi a tučnou hypotékou...Každé povolání má svá pro a proti.To by tato diskuse neskončila nikdy.
 Pavla a Kubík - duben 05 


Re: Platy ve školství 

(19.9.2010 2:18:01)
O takovém platu se mi může jen zdát. Jsem diplomovaná dětská sestra s 10 lety praxe a plat 13500 hrubého. Zodpovědnost jako blázen a peníze - no hrůza. Mám dvě děti a hypotéku také.
 Jana Mertová 
  • 

Už je to tady 

(18.9.2010 22:43:21)
to Magdusa: Souhlasím s Vámi,entusiasmus dlouho nevydrží. nejhorší je, když se neomaleně chovají i dospělí - nafučení přidjou do hodiny (dobrovolné výuky, např. v kroužku v organizacích pro zábavu ve volném čase atd) a to je teprve, když se musíte stavět na hlavu a zaujmout dopělé, kteří se do hodiny vypravili naprosto dobrovolně. Po osmi letech jsem to vzdala a učím doma - lidi, kteří mají vůli se učit, mají vůli být partnery a ne nafouklými zastydlými smrady. Pisateli článku držím palce!!! A ť potkává jen samé usměvavé a vstřícné lidičky.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.