| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Amniocentéza - popis (ne)jednoho dne v jednom těhotenství

 Celkem 93 názorů.
 Qwena 


jeden názor 

(11.8.2010 8:27:51)
Hezky napsaný článek,na pobavení skvělé o amniu už tolik nevypovídá.Byla jsem na tomto zákroku dvakrát a musím říct,že s genetikem jsme seděli sami v místnosti a na hovory a dotazy byla spousta času.Nicméně autorce gratuluji k zdravému děťátku.~x~
 juli 
  • 

Re: jeden názor 

(11.8.2010 9:43:00)
lv
 Gora 


Re: jeden názor 

(11.8.2010 10:38:09)
Nevím pořádně co k tomu článku napsat.
Já byla na amniu taky, byly jsme tam jen tři maminky, další přišla, když jsme odcházeli, žádné panoptikum hrůzy, spíše sympatické maminky s taktéž sympatickými tatínky.
Lékaři byli milí, riziko potratu s námi probrali, a nechali to na nás, po zákroku s námi asi dvacet minut vše prodiskutováváli, ochotně odpovídali na jakékoli dotazy.
Pokud bych byla znovu těhotná, a bylo by opět nějaké riziko postižení, šla bych na amnio znovu.
 Insula 


Re: jeden názor 

(11.8.2010 13:41:55)
Také jsem nezaznamenala žádné osoby podivně vyhlížející. Normální maminy.
Docela by mě zajímalo, kde se toto odehrálo, neboť já zažila hezkou kliniku, pohovor s genetičkou (o samotě!!!) , objektivní informace a opravdu možnost rozhodnout se dobrovolně, zda jenom UTZ nebo i AMC.
 ...j.a.s... 


Re: jeden názor 

(11.8.2010 13:51:59)
Insulo to mě taky zaskočilo, že konzultace s genetiky je takto hromadná. Nevím, asi by mi bylo hodně nepříjemné hovořit o své genetické situaci a dotazech před ostatními neznámými lidmi.
 Binturongg 


Re: jeden názor 

(11.8.2010 14:25:02)
Jasnenko-hromadny byl zacatek, ale na ten individualni pristup tak nejak nedoslo. Par minut na UTZ pred vlastnim zakrokem..~d~
 Insula 


Re: jeden názor 

(14.8.2010 17:47:06)
Tak to je děsný. Každý má právo na soukromí. ~a~
 Olga 
  • 

Re: jeden názor 

(12.8.2010 12:12:07)
Mám takový pocit že to byly České Budějovice. Byla jsme tam taky a podle popisu vstupní haly to odpovídá. :-)
 Binturongg 


Re: jeden názor 

(12.8.2010 12:34:06)
~R^ ~;)
 Jitulda1 


Re: jeden názor 

(14.8.2010 22:10:34)
Zřejmě jsem byla na amniocentéze jinde.Všichni byli milí a vštřícní.Jen bohužel chtěli amnio za každou cenu.Odmítla jsem to podstoupit, protože moje dítě bylo po letech vymodlené a já konečně byla po spoustě problémů těhotná.Výsledky z krve byly úžasné dítě podle nich nemělo žádnou vadu.Tak proč amnio?Ptala jsem se.Nakonec tak moc argumentovali a přítel stál při nich.Byla jsem tam tak nervní, že se mi i spustila krev z nosu a nakonec jsem to stejně musela podstoupit i přes to, že jsem jim tvrdila, že bych na potrat nikdy nešla i kdyby to dítě mělo mít nějakou vadu.Naštěstí to dobře dopadlo a máme zdravou dceru.Akorát si možná na svět přinesla trauma z toho mého strachu a boje o její záchranu.Půl roku po narození 20 hodin denně brečela.Nikdo nám nedokázal říct proč.
 Insula 


Re: jeden názor 

(15.8.2010 3:06:55)
V tvém případě bych si trvala na svém (klidně proti všem) a na amnio nešla. Pokud víš, že by sis dítě stejně nechala. ~;)
 Lionka 


Re: jeden názor 

(16.8.2010 15:20:30)
z důvodů-stejně nepůjdu na potrat- jsem AMC striktně odmítla-ve Vašem případě byla AMC naprosto zbytečný stress(tzn.,že byste na potrat nešla)
 Hilly. 


Není v tom někdy záměr? 

(11.8.2010 9:22:14)
Tak článek byl skutečně zajímavý a pobavil mě.
Nicméně z tohoto článku a i z případů v mém okolí mám ale pocit, že někteří lékaři posílají pacientky na tento zákrok dost často zbytečně a bohužel v tom někdy vidím i záměr. Škoda že se nevedou nějaké statistiky kolik pacientek každý lékař na toto vyšetření odešle a z jakého důvodu. Osobně vím o jednom lékaři u nás v kraji, který má na tom v podstatě zájem, aby ženy na amniocentézu chodily, protože to pracoviště vede on a nebylo by pro něj ideální, kdyby bylo zrušeno pro nedostatek pacientek, že. Taky jsou gynekologové, kteří se pravidelně PLETOU v termínech porodu, někdy mám obavy, že to snad dělají schválně, aby tripple testy nevyšly. Jakoby neberou v potaz výsledky ultrazvuků a lpí na termínu podle MS, i když je pacientka obeznámí s dlouhým a nepravidelným cyklem. Nedávno jsem byla svědkem toho, že ten samý lékař, o kterém se zmiňuji, vypočítal termín pacientce opravdu špatně a až po čtyřech dnech marného vyvolávání, když už před sebou měla papíry na císaře, někoho v nemocnici napadlo to přepočítat a opravdu to bylo chybně. Pacientka šla domů a porodila potom normálně v termínu...No a co mi říkala, tak na amniocentéze samozřejmě byla, protože jí nevyšly tripple testy..jaké překvapení...

Moc bych se divila, kdyby autorku tohoto článku odeslali domů bez tohoto zákroku, když už tam byla...přece jenom to byla soukromá klinika, tak bylo v jejich zájmu celý tento proces provést až do konce..
Třeba ten její lékař, "který je tak zásoboval", byl nějaký kámoš přednosty této kliniky, nebo s nimi měl uzavřenou nějakou dohodu...celkem bych tomu věřila.
 Iris2020 


Hrátky s matematikou 

(11.8.2010 14:09:35)

V ČR se narodí ročně cca 100 000 dětí. Na takový počet by připadalo cca 800 dětí s Downovým syndromem a stejný počet ostatních genetických vad. Vezmem-li to s rezervou, ročně je počato a do poloviny těhotenství donošeno řekněmě 2000 dětí. Pokud by se děla amniocentéza jen v opravdu odůvodněných případech, vychází mi to na nějakých maximálně 10 000 amnicentéz ročně. Což by měla v pohodě zvládnout 3 až 4 specializovaná pracoviště v celé ČR.
Jenže těch pracovišť je daleko více. A každé, aby si uchovalo akreditaci, musí provést určitý počet amniocentéz. (Nemám čas to hledat, kolik přesně). V kontextu toho, že amniocentéza má poloviční úmrtnost než železniční neštěstí u Studénky a vyšší než např. onemocnění chřipkou, připadá mi to na hranici etiky.

Osobně jsem amnio po dlouhém a náročném váhání odmítla a jsem za to ráda, ikdyž lidé kolem mě si ťukali na čelo. Ale moje těhotenství a tím asi i mimi tím bylo emocionálně dost poznamenané.

U mě vyšel výsledek kombinovaného testu (Uz + náběry v 10. a v 14. týdnu (nebo tak nějak, nepamatuji si přesně) 1:300 pravděpodobnost na Down. Na vlastní náklady (1400 kč) jsem si nechala zopakovat ten druhý odběr a vyšlo to 1:1400 ! Takový rozptyl jsem nečekala. Obecně prý, pokud chci znát pesimističtější pravděpodobnost, je lépe jít na odběr co nejdříve, optimističtěji to prý vychází ke konci odběrového období. Což se v mém případě potvrdilo.

Na porodním sále první věc, na kterou jsem se ptala, bylo, zda je mimi Down. Dr. říkala, že se na první pohled pozná, že ne. Že mají jiné pohyby, jiné proporce... Ale to je přeci vidět i na UZ.

 Kimina111 


Re: Hrátky s matematikou 

(14.8.2010 20:41:06)
Ahoj holky,

mám 2 letého zdravého kluka, vyšel mi s ním taky špatný triple test a byla mi doporučena amnio, ale odmítla jsem jí. Zaplatila jsem si genetický UZ u předního odborníka a pro můj klid to stačilo. Určitě jsem byla jedna z mála, protože to jak na mě na genetice tlačili bylo dost nepříjemné, ale nepolevila jsem. Když zjistili, že se mnou nehnou, stáhli se a najednou všechno šlo i po mém. Moje kamarádka přišla po amnio o holčičku a i když to pro mudry je jen půl procento pro mě to byl skutečný příběh. Každopádně je to individuální rozhodnutí každé ženy, ale měla by k němu mít své důvody, ne jen jak ovce poslechnout vše, co jí doktor řekne.

Všem přeji zdravé dětičky a minimum důvodů pro absolvování amnia.

Kamča
 Dita Krhovská 


Re: Hrátky s matematikou 

(17.9.2010 10:57:50)
Souhlasím, měli jsme to obdobně, ustáli to a jsem šťastná. Narodil se nám kluk jak buk. Co my řešíme jsou prdíky ~;)
 Dagmar Bartůšková 


:-D 

(11.8.2010 9:43:42)
Hned mám po ránu lepší náladu :-)
 Hilly. 


Re: :-D 

(11.8.2010 9:54:01)
Jako jo, článek je vtipný, taky mě pobavil..nejvíc to "panoptikum"~t~..ale když se jeden zamyslí nad tím pozadím~o~
 connie3 


Re: :-D 

(11.8.2010 10:27:18)
Hilly, dík. Mě ten článek moc nepobavil, představa, že mně někdo píchá jehlou do břicha a hlavně toho pozadí... Taky se mně zdá, že všechno je omprachách. Česká republika byla WHO několikrát kritizovaná za to, že má vůbec na světě nejvyšší míru potratů z lékařské indikace a že to není žádoucí - tady se prostě zabíjejí nejenom děti, které jsou prokazatelně poškozené, tady se k potratu překecávají i ženy, u kterých je jenom náznak, že by eventuálně něco mohlo. Mé kamarádce přímo vyhrožovali, jak se jí narodí mrzák a že "to má dát pryč" a "když tak si hned zase může udělat další dítě", jako kdyby dítě byla nějaká houska v Kauflandu. Přitom měla tripple test úplně v pořádku a na genetickém UZ jen jediný marker "nejasný" a vše ostatní OK. Já sama bych na genetické testy nikdy nešla, nicméně ostatním ženám tohle právo neupírám, pokud je to skutečně právo založené na svobodné vůli. Jenomže z toho ,co kolem sebe vidím, na mne té svobodné vůle čiší jen málo - spíš za tím vidím jen snahu o co nejvyšší klientelu a tím pádem větší peníze, peníze a zas jen peníze.
 kili 
  • 

Re: :-D 

(11.8.2010 11:56:00)
" Česká republika byla WHO několikrát kritizovaná za to, že má vůbec na světě nejvyšší míru potratů z lékařské indikace a že to není žádoucí "

Tuto vlastni intuici samozřejmě nemáte jak doložit.


 bono 


Re: :-D 

(11.8.2010 12:03:26)
smím se zeptat? Opravdu souvisí barva plodové vody s možným postižením? a jakým? i né genetickým, třeba jen vrozeným?
 Dana 
  • 

Kili, 

(11.8.2010 14:22:45)
táhni už, prosímtě, do p.de.e a neotravuj. Nikdo na tebe není zvědavej, tady je diskuze o vážných věcech - například já bych se pro amniocentézu měla rozhodnout, protože mně nevyšel úplně dobře kombi-test. Zatímco, ty, inteligente, jsi podobnou věc nikdy řešit nemusel, tak tady nezacláněj.
 Cimbur 


Re: Kili, 

(11.8.2010 14:48:36)
Prosímtě Dano, jak Ty víš, co všechno musel v osobním i pracovním životě řešit Kili? Proč tolik vulgarity?
 Zufi Jana. a děti 


Re: Kili, 

(11.8.2010 15:01:43)
To je takový národní sport domarodek a sympatizantek s domácím porodem.Být na kiliho co nejvíc sprosté a cokoli napíše brát jako špatně.I kdyby napsal , že 1+1 jsou 2, tak mu bude vyčiněno.
Asi si chudák zvykl, jinak by sem nechodil.Neměl jim tenkrát odporovat, nemusely ho udat, že píše v pracovní době, nemusely na něj být tak hnusné.Někdy je to legrační, on napíše cosi, co s domácím porodem nemá nic společného, a stejně se na něj vrhnou jak fůrie.
Na kiliho místě bych jim neodepisovala, úplně je ignorovat je jediné řešení, podle mě.
 kili 
  • 

Re: Kili, 

(11.8.2010 15:55:24)
Tu ani tak nejde o odpověď podjatému spolku jako o to, aby se výmysly nestaly zbytečným strašákem těch, kteří mu naletí.
 Zufi Jana. a děti 


Re: Kili, 

(11.8.2010 16:01:17)

Přeji pevné nervy!~;((
 kili 
  • 

Re: Kili, 

(11.8.2010 16:10:04)
díky, mne to nijak nervově nezatěžuje, netrápím se projevy něčí hrubší duše.
 Mlada 


Re: Kili, 

(11.8.2010 16:24:21)
Mně spíš přijde legrační, že kdokoliv se do kiliho pustí, je okamžitě odsouzen k členství v jakémsi spolku.
 Cimbur 


Re: Kili, 

(11.8.2010 16:46:45)
Samozřejmě to nemusela být členka žádného spolku ani zastánkyně domácích porodů. Mě zase zaráží ta iracionalita a míra emocí, se kterou se na něj vrhla.
 Mlada 


Re: Kili, 

(11.8.2010 16:57:54)
Ano, ale jedna věc je ohradit se proti hrubosti, druhá okamžitě myselet si nebo říci, že protože se někdo takto vyjádřil, nutně patří tam a tam.~d~
 Cimbur 


Re: Kili, 

(11.8.2010 17:03:40)
To jsem taky neřekla já.
 Mlada 


Re: Kili, 

(11.8.2010 17:23:24)
Ale já to snad nepřipíchla na tvou odpověď?! Pokud ano, omlouvám se, chtěla jsem to přilepit k příspěvku Jany a děti. A i tak to vidím.
 Cimbur 


Re: Kili, 

(11.8.2010 18:20:50)
Ano, omlouvám se, nepřipíchla jsi to na mě...
 Zufi Jana. a děti 


Re: Kili, 

(11.8.2010 20:08:14)
Ale no tak, však my víme o vašem spolku, to je vaše věc, že jste tak fanaticky zaujaté proti doktorům, já vám to neberu.
 Mlada 


Re: Kili, 

(11.8.2010 20:22:56)
Jano, já píšu o tom, že je směšné obvinit ze členství ve spolku kohokoliv, kdo nesouhlasí s kilim, resp. se k němu vyjádří nevybíravě. O ničem jiném nepíšu.
 myš 
  • 

Re: Kili, 

(11.8.2010 22:18:18)
josefkam

Ty nevíš, že jedna ze stanov známého spolku domarodek a sympatizantek je "nesnáším kiliho" a za druhé "nenávidím všechny zlé doktory" ~t~

Jo a ještě je třeba být fanatička, podle toho se taky navzájem poznají :-)



 . 
  • 

Re: Kili, 

(11.8.2010 22:29:21)
hlavní je být co nejvíc sprostá, poslat ho do p*dele, psát že se vám chce blejt apodob.
na to je spolek expert
vrcholné číslo bylo to udání Fridy a Xanajky a těch co to podporovaly a tleskaly jim, hnus
 zuzini 


Re: Kili, 

(11.8.2010 20:40:32)
bože můj, už zase? ~t~
 kili 
  • 

Re: Kili, 

(11.8.2010 15:51:43)
Věc, o které je diskuse, je skutečně vážná. Horší je to s výplody fantasie, které byly uvedeny v příspěvku, na který jsem reagoval.
 Iris2020 


Re: Dano, držím palečky 

(11.8.2010 16:19:12)

Dano, to rozhodování je hrozné, zažila jsem. Pokud bys ještě stihla zopakovat náběr krve na testy v druhém trimestru, doporučuji. Jak už jsem psala výše, při prvním náběru mi vyšla pravděpodobnost Downa v kombi-testu 1:300, zaplatila jsem si opakování krevního testu (1400kč), pak to vyšlo 1:1400.
Pesimističtější odhad je prý na začátku náběrového období, optimističtější z hodnot z krve nabrané ke konci náběrového období (ty týdny už si přesně nepamatuji).
Genetici taky mají tendenci dělat mimi starší než je, ty testy pak také vycházejí o něco hůř. Naše mimi se podle nich mělo narodit 16tého a narodilo se bez známek přenošenosti 27tého.
 DENISA 
  • 

Re: :-D 

(11.8.2010 19:58:32)
Connie, naivita z tveho prispevku jen cisi. A o cem jinem nez o prachach si myslis ze tento svet je? Podivej se na zdravotnictvi ve "vyspelejsich" statech nez jsme my, tam ta honba za susnikama je daleko vetsi a tvrdsi. Ale uz davno nezijeme v socialismu, kde dr. porucil a zenska sla jak ovce. Demokracie je take o tom, ze tu tvoji svobodnou vuli a volbu mame. Kde jsi slysela, ze by zenskou donutili v dnesni dobe jit na potrat? Spatny doktor si muze doporucovat a strasit, normalni zenska si jeho nazor overi jinde a jestli ma skutecne pravdu. To, ze mi znama rekla, ze na AMC sla jen a jen proto, ze vi, ze po 35 roce se musi (skutecne to drive platilo), znamena jedine - ne chybu ve zdravotnictvi, ale jeji absenci inteligence.
 Limai 


Článek o amniocentéze 

(11.8.2010 9:44:59)
je koukám o všem možném,jen o amniu tam toho moc není~t~
 Binturongg 


Re: Článek o amniocentéze 

(11.8.2010 15:03:48)
Limai-nejak nemam predstavu, co dalsiho bych mela o AMC psat. Je tam dost podrobny popis od pohovoru, pres UTZ, az po pichnuti.. Co dal?:-)
 Cimbur 


K té statistice 

(11.8.2010 10:00:35)
Cituji autorku:
"(např.že u nich na klinice je procento potratovosti méně než 0,5% - koukala jsem na net, mají tam statistiku a 17. týdne se týká riziko cca 0,24-0,35%., přičemž většina z těchto chuděr by o mimi prý stejně přišla, jelikož riziko ve II. trimestru - i bez amnia - je 1.5 - 2%)"
To je mylná interpretace statistických údajů. Samozřejmě, že si pracoviště dokáže statisticky "vyfiltrovat" ty potraty "navíc", nad běžnou potratovost ve II. trimestru.
Jinak mě článek moc nepobavil.
Pro maminky, které to čeká: zákrok nebolí a alespoň u mě proběhl v kultivovaném prostředí, dokonce ani maminky v čekárně nepředstavovaly žádné panoptikum, naopak seděly tam dle mého názoru mladé a pohledné páry.
 Panímáma 
  • 

AMC a pár rad 

(11.8.2010 10:17:52)
Díky za článek, fakt jsem se pobavila, mám ráda nadsázku:-)) Taky jsem byla na AMC. Byli jsme i na genetice, ze které si hlavně pamatuju, jak nás dr. přesvědčovala, že děti s Down.syndromem mají nekvalitní život plný zdravotních problémů... Před samotným odběrem mi dělali genetický ultrazvuk, malá se k nám natočila obličejíčkem a koukala na nás prázdnými očními důlky, bylo to až strašidelné, ale to asi na mě působilo i to prostředí a strach. Pan primář ji měřil zepředu, zezadu, ze všech stran a jevila se jako úplně zdravé miminko. Prý u mírnějších forem DS (tzv. mozaika) to nemusí být na ultrazvuku vidět. Což mě značně znejistělo. Nechat do sebe píchnout, nenechat? Primář ponechal rozhodnutí o odběru na mě, což mě zmátlo ještě víc - je to taková bezmoc, v hlavě milion informací z internetu vytvoří pestrobarevný guláš a já v tu chvíli nevěděla ani jak se jmenuju. Tak jsem se přimáře lišácky zeptala, co by jako dělal on na našem místě a on mi řekl, že by do odběru šel, že je to jediná jistota. To rozhodlo....S odstupem času si uvědomuju, že jsem do toho šla jako ta ovce, že jsem v podstatě více riskovala potrat než to, že malá bude postižená - riziko postižení 1:150, riziko potratu z AMC 1:100.
Po AMC se začaly nezávisle na sobě kupit různé problémy, od tvrdnutí břicha počínaje až po pozitivní protilátky. Ráda bych upozornila maminky, které mají rh- a jejich partner rh+, že mají připomenout, aby jim po odběru plodové vody byla ihned píchnuta injekce zabraňující vzniku protilátek (Partobulin?). Já jim to připomněla, jinak by to zcela přehlédli! A taky pokud tuto injekci dostanete, nenechte se vykolejit tím, že vám později vyjdou při odběru pozitivní protilátky, je to většinou jen "zbytek" z té injekce, ale než se to prokáže, tak je to týden nervů!!
Příště bych si AMC asi rozmyslela důkladněji. Od 16tt jsem byla stresovaná až do konce těhu, malá je dodnes hodně citlivá, plačtivá, bojácná...a já to přičítám i stresu v těhotenství.
Ještě jedno doporučení: je-li podezření na Downův syndrom, chtějte po odběru AMC provést tzv. FISH test, který vám s vysokou přesností sdělí už do 2 dnů(!), jestli má vaše dítě DS. Je to placený test, ale je to lepší, než 3 týdny nespat a nervovat sebe i dítě. Standardní test na všechny chromozomální vady proběhne tak jak tak a výsledek dostanete do 3 týdnů. Ale ty nervy a proplakané noci!
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale snad to někomu pomůže.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: AMC a pár rad 

(11.8.2010 10:35:28)
Panímámo, dík za zkušenost. Pan doktor zapoměl dodat, že u mozaikových postižení, kdy není "nic vidět", se taky nemusí na dítěti tím pádem ani nikdy nic projevit ... normální zdravé dítě, které má jen pár kousků neovlivňujících život jinačích.
 DENISA 
  • 

Re: AMC a pár rad 

(11.8.2010 18:36:39)
Panimamo, tvoje rady jsou cenne, ale ne se vsim lze uplne souhlasit. Ano, mela jsi vedet dopredu o AMC daleko vice a na zaklade toho se rozhodnout. Mozna jen dr. videl vydesenou tvar a proto si myslel, ze ti radeji rekne ze ano, abys mela klid. Coz se nestalo. Proplakane noci jsou velice individualni, nektera by naopak proplakala strachy vsechny noci az do porodu, ta co prezije 3 tydny je pak vysmata. Ne kazdy ma po AMC sebemensi zdr. problemy, nikdy nebylo prokazano, ze by AMC mela nejaky vliv na budouci chovani dite. To je velice individualni, netreba nikoho strasit, treba aby se kazdy k rozhodovani postavil fundovane.
 Sova a dvě sůvata 
  • 

Re: AMC a pár rad 

(12.8.2010 10:26:45)
ad "Tak jsem se přimáře lišácky zeptala, co by jako dělal on na našem místě a on mi řekl, že by do odběru šel, že je to jediná jistota."

Já se zeptala a dostala jsem odpověď "Já se za vás rozhodovat nebudu."

Nešla jsem, probrali jsme to s manželem - v době porodu 36, testy vyšly dobře, jen statisticky zvýšené riziko kvůli věku. Takže jsme šli do genetické poradny a rozhodli se, že ne.
 Janule_aerg 
  • 

Budejice 

(11.8.2010 10:53:22)
Clanek me opravdu pobavil, na amniu v Budejicich uz jsem byla 2x a nektere detaily fakt presne sedi s mymi pocity :-) Obchod pro anorekticky, pan mudr chlubici se statistikami, jehla, na kterou se s hruzou divam, aby nevypichli malemu ocicko.
 metty, 3 kluci 


Re: Budejice 

(11.8.2010 14:09:21)
Já jsem na amniu sice nebyla, ale popis protivných sester na porodním sále v Budějcích sedí.:-©
 Binturongg 


Re: Budejice 

(11.8.2010 14:41:02)
Budejce jsou tim vyhlasene, ale nerodila jsem tam.
 Binturongg 


Re: Budejice 

(11.8.2010 14:57:48)
Nekdo uz se tu ptal, kde se to mohlo odehrat, a Tys na to kapla!
 Šešule 


Re: Budejice 

(11.8.2010 15:31:24)
Když autorka začala o mimózně vypadajícím doktorovi a přednášce, tipovala jsem Budějice. Ta pověst místní ústav fakt předchází mílovými kroky~t~
 ...j.a.s... 


Outěžek? 

(11.8.2010 13:39:02)
Článek se mi líbil. Docela by mě zajímalo, co autorka myslela tím panoptikem.... Zda tam chodí lidé s hodně viditelnými genetickými "defekty", anebo je to jak z amerického filmu - ženy kolem 45-50 sedí jako prvorodičky v čekárně.
Jen jedno nechápu: outěžek. Já to znám z četby z 19. století a pokud mě paměť nešálí, tak to znamenalo dítě nemanželské nebo prostě nechtěné dítě. Tzv. mladá holčina si vyrazila s mladíkem jen tak a stala se ostudou vesnice. Odtud outěžek, že jí něco tíží pod srdcem v negativním smyslu.
V tomhle kontextu je docela úsměvné hovořit o outěžku :-)))), když je dítko chtěné.
 Dalila 
  • 

Re: Outěžek? 

(11.8.2010 13:58:08)
Já myslím, že to paní takto nemyslela s tím outěžkem. Myslím, že tak jen doma "pracovně" nazývali to mimi, když ještě nevěděli co to bude, event. jesti to vůbec bude. My třeba dětem, ještě než jsme věděli pohlaví, říkali "chobotnička" - podle té roztomilé blinkací chobotničky v ve filmu Men in Black.
 ...j.a.s... 


Re: Outěžek? 

(11.8.2010 14:01:32)
Dalilo, však já jsem paní neatakovala. Jen jsem jí napsala, že je to úsměvné pojmenování, protože v historii to znamenalo pravý opak. :-)
 metty, 3 kluci 


Re: Outěžek? 

(11.8.2010 14:11:31)
Outěžek je dobrej, my jsme měli Ištvána, protože jsme si ho přivezli u Maďarska.:-)
 Panímáma 
  • 

Re: Outěžek? 

(11.8.2010 14:02:12)
Já myslím, že outěžek je archaicky plod. A že nemanželskému outěžku se za starých časů říkalo panchart nebo parchant, ve vyšších vrstvách bastard (3x fuj!!!)
 Jája 
  • 

Re: Outěžek? 

(11.8.2010 14:27:18)
To až když se to narodilo.
Než se dítko narodilo, byl to outěžek.
 Binturongg 


Re: Outěžek? 

(11.8.2010 14:46:21)
Outezek byl opravdu pracovni nazev a nejak me to napadlo z vice stran: 1. Nejsem vdana, tedy outezek, ac se to pouzivalo i v ramci loze manzelskeho, 2. Od mladi ujizdim na literature 19.stol., 3. Jara Cimrman-Svestka. "Outezek znamena, ze tady slecna ceka dite" "A ono prijede vlakem?" "To dite je, pravda, na ceste, ale nejede vlakem.." atp.~:-D
 Binturongg 


Re: Outěžek? 

(11.8.2010 14:53:11)
Jo a na to panoptikum jsem mela nejakou podivnou kliku. Ty damy vypadaly, jako by je v 5 rano vytahli z nadrazniho baru. No a te kamaradce, ktere bylo tehdy 18, zas pripadaly vsechny jak prave povstavsi z hrobu ~:-D~t~
 Cimbur 


Re: Outěžek? 

(11.8.2010 16:09:15)
Fakt outěžek znamenal nemanželské dítě? Myslela jsem si, že se tím prostě označovalo těhotenství, jedno či chtěné či nechtěné.
 kili 
  • 

Re: Outěžek? 

(11.8.2010 16:14:05)
scfis Slovník české frazeologie a idiomatiky: výrazy slovesné

být/bejt/chodit s outěžkem (žena, zvl. zřetelně na pohled): být těhotná

chodit s útěžkem/outěžkem (žena, často s viditelně zvětšeným břichem, ztíženými pohyby ap.): být těhotná, čekat narození dítěte
 Binturongg 


Re: Outěžek? 

(11.8.2010 19:17:10)
Kili-nojo, ale velmi casto to oznacovalo, ze je ta tehule svobodna. Zalezi na kraji a na dobe~;)
 kili 
  • 

Re: Outěžek? 

(12.8.2010 10:21:00)
Ad Binturong 11.8.2010 19:17:10

podle českých výkladových slovníků slovo "útěžek/outěžek" znamená ,břímě",
přeneseně pak ,plod" (nový organismus vyvíjející se v děloze matky). Obvykle se vyskytuje především ve spojeních "chodit s útěžkem/outěžkem; být (s)
útěžkem/outěžkem, být v útěžku/outěžku", která znamenají ,být těhotná".
Kromě Jungmannova slovníku (1835-1839) zaznamenává daný výraz ve stejném významu i Malý staročeský slovník. Jde tedy skutečně o slovo existující i ve
staré češtině (o té mluvíme v případě našeho jazyka zhruba do r. 1500).
Slovníky žádné dobově negativní společenské konotace (svobodná těhotná žena, chudá těhotná žena, žena očekávající dítě z nemanželského poměru atp.) u
tohoto slova nezaznamenávají, jde tedy zřejmě v tomto smyslu o výraz zcela neutrální. Co se stylové platnosti týče, označili bychom dnes slovo
"útěžek/outěžek" za výraz zastaralý.
 Binturongg 


Re: Outěžek? 

(12.8.2010 12:33:42)
Kili - dík, ale mám vystudovanou češtinu a jsem blázen do literatury 19. století, takže nečtu nic nového ~;)
 Binturongg 


Re: Outěžek? 

(12.8.2010 12:36:16)
Kili - a doplnění - to, že to měl být výraz neutrální vysvětlete prostému lidu v tom kterém kraji ~;)
Je mnoho slov neutrálního významu z jazykového hlediska, avšak z hlediska lidového je tomu zcela jinak ~;)
 kili 
  • 

Re: Outěžek? 

(12.8.2010 13:17:05)
určitě ano, nicméně ony starší slovníky vycházejí z lidové mluvy, takže asi spíše v obecném významu těhotenství, nikoli jako "břímě z těhotenství, břímě těhotenstvím dané, outěžek z outěžku". Jistěže to nevylučuje, že někdo někde i takto ten pojem chápal.
 binaryy szuká ovci 


proč amnio? 

(11.8.2010 13:55:41)
chci se jen zeptat, pokud by vyšly testy na amniocentézu kladně, šla bys na potrat? Pokud ne, v tom případě nechápu celou tuhle proceduru
 malostranska 


Re: proč amnio? 

(11.8.2010 14:04:03)
taky tak, taky tak... nicmene gratuluji ke zdravemu mimcu.Kazdopadne co se tyce stylizace clanku, mela jsem potize jej cist do konce, forma me moc nezaujala.
 Binturongg 


Re: proč amnio? 

(11.8.2010 14:35:19)
Ano, sla bych na potrat. Nikoli s rozkosi, ale nemela bych na to. Ovsem znam zenskou, ortodoxni katolicku, ktera AMC podstoupila s tim, ze si dite necha za kazdych okolnosti. Obrazek si udelej sama: Je zdravotni sestra a me tchyni tvrdila do oci, ze AMC znamena odber vzorku Z DITETE! Tchyne je prosta zenska, takze 2 tydny nespala a plakala.
 Evka 
  • 

Re: proč amnio? 

(14.8.2010 0:32:41)
Myslím, že i když se rozhodneš na potrat nejít, je fajn vědět, že dítě není v pořádku. Dozvědět se až v den porodu o genetickém postižení mi přijde horší.
 jana 
  • 

Re: proč amnio? 

(24.8.2010 0:47:50)
To je asi věc logiky: když vím, že nejdu na potrat, je naprosto zbytečné riskovat, že mi - třeba zdravé dítě - u AMC poškodí, nebo o něj přijdu!!!
Riziko, že dítě bude vskutku postižené, je mnohem menší.
Plus skutečnost: přijmu postižené dítě (co mám dělat, když mi pětileté slítne z kola, taky ho nenechám zavraždit), ale žít s tím, že to dítě zemřelo nebo má těžkou vadu (třeba po infekci) po AMC, tak s tím bych se teda asi nikdy nevyrovnala. S postižením dítěte ano.

 Lenka 
  • 

Na roce nesedí? 

(11.8.2010 14:29:50)
Článek mě pobavil, byl napsán vskutku vtipně. Jen mě nakonci zarazila věta, že malý ještě na roce nesedí. Určitě je celkem brzy na to chodit, ale sedět....Asi bych nebyla úplně klidná...
 Binturongg 


Re: Na roce nesedí? 

(11.8.2010 14:39:38)
Lenko-to by byl zas jiny clanek. Taky ho mozna nekdy zmatlam. Kluk je ok, holt hypotonie zad. Pry z prodelane virozy v 6.mesici, ale dost se na tom podepsala i Frejkova perinka na kycle-syn byl KP a do 3m musel mit tuhle vec. Jsme v peci neuroly a cvicime Vojtu od 7m.
 DENISA 
  • 

Nejak mi to nesedlo 

(11.8.2010 19:02:41)
Kazdy ma rad jiny druh humoru, me tento moc nesedl. Humorne navazeni se do zdr. , kdyz ho v CR maji zeny zadarmo a na dost dobre urovni, moc neberu. Odsuzovani vzhledu ostatnich pacientek mi taky vtipne nepripada, protoze si u toho vybavim sebe, jak jsem tam bez makeupu sedela, mozna taky s vyrazem dementa jak jsem se bala. A co uz vubec neni k smichu, ze nekdo jde na amnio, nevi poradne do ceho jde, neumi si vydupat gen. poradnu, neumi se postavit pripadnemu natlaku doktoru (coz je pravda, ze se u nas porad deje), neumi se zodpovedne rozhodnout sam, neumi si zajistit dr. a zarizeni dle svych predstav a jeste resi takove prkotiny jak vypada zdr. zarizeni, cekarna ci recepcni.
 Binturongg 


Re: Nejak mi to nesedlo 

(11.8.2010 19:30:32)
Deniso-nojo, neni na svete clanek ten, aby se zavdecil matkam vsem~;)~3~
 jana 
  • 

Re: Nejak mi to nesedlo 

(24.8.2010 0:54:44)
Jo jo, zdravotníi - bozi - nesmí si z nich utahovat, dělat si z nich legaci, dávat jim zodpovědnost, něco po nich chtít... Lid je tu od toho, aby jim sloužil, asi jako Židi Mengelemu, aby si mohl brát vzorky pro své výzkumy a vydělávat těžké peníze.
O Tvé vzdělanosti a rozhledu svědčí skutečnost, že si myslíš, že zdravotnictví v ČR je zdarma: Ty neplatíš daně? Tvůj manžel neplatí daně? VZpmatuj se, děvč!
Že neví, do čeho jdeš na AMC - neměli jim to náhddou ti Tví skvělí zdravontíci vysvětlit? A to tak, aby to i - ten debil (dle citace výše :)) pochopil, a mohl se rozhodnout? A jestli to nedělají, proč asi? Možná kdyby to debilové pochopili, nechodili by na to. A to není žádoucí, důležité - pro zdravotníky - je, aby si debilové mysleli, že je to za všech okolností nezbytné, jediné správné... A mudři si ivýzkum nebo shrábli peníze nebo obojí.
Evidentně netušíš, o čem je rozhodování pod tlakem, ve stresu, nečekaná situace - a to může jít jen o zlomený prst, vytržení zubu - lidi si to nechají udělat, a pak se diví, jak to vlastně připustili. Natož těhotné ženy!! Víš o tom stavu houbelec.
 kili 
  • 

Re: Nejak mi to nesedlo 

(24.8.2010 2:43:14)
jana (IP adresa 83.208.60.73)
Re: Nejak mi to nesedlo
(Názor k článku Amniocentéza - popis (ne)jednoho dne v jednom těhotenství)
24.8.2010 0:54:44

"Jo jo, zdravotníi - bozi - nesmí si z nich utahovat, dělat si z nich legaci, dávat jim zodpovědnost, něco po nich chtít... Lid je tu od toho, aby jim sloužil, asi jako Židi Mengelemu, aby si mohl brát vzorky pro své výzkumy a vydělávat těžké peníze."

Chudoba ducha, možná i předávkování halucinogeny.
 Lioness 


Kritika 

(12.8.2010 0:22:14)
Překvapuje mě, jak lidi dokážou být krutí a nemilosrdní k těm ostatním, a vůbec ke všemu - autorka píše, že si sice na nic nestěžuje, ale téměř každou větou někoho nebo něco kritizuje... Humor mám ráda, ale článek je spíš výsměch...
 Lucka 345 


Souhlas s autorkou 

(12.8.2010 18:36:53)
Nejkrásnější situace je když dopadne test na hraně a gynekolog řekne, že by s ohledem na můj aktuální zdravotní stav amniocentézu nedoporučil. Jela jsem na kliniku s tím, že pohovoříme a já se zase vrátím domů.
Co mě nejdřív zarazilo bylo, že "tatínku" říkali zcela automaticky mému tátovi, který mě tam doprovázel. Později mi došlo, že u vchodu dostal k podpisu také několi papírů, které byli nejspíš určeny otci dítěte.
Čekal mě pohovor podobný "vymývání mozku". Vyptávali se účelově, z komára dělali velblouda, vyděsili mě, že jsem v té chvíli musela mít tlak jak parní stroj (mimochodem, za tlak jsem dostala taky černý puntík).
Ve finále jsem vysvětlila svou situaci a myslela jsem, že každý pochopil, že na zákrok nejdu. Nepochopil. Vymyli mi hlavu ještě jednou. Na konci pohovoru už vypadala paní doktorka dost naštvaně, na odmítnutí nabídnuté péče nebyla evidentně moc zvyklá.
Ve finále jsem zkrátka s díkem odešla - netoužila jsem slyšet její monolog potřetí.
Jenže před klinikou jsem si vzpomněla, že jsem tam nechala těhotenský průkaz. Tak jsemm se vrátila a hleďme! V průkazce již bylo razítko s podpisem - výkon proveden!
Nastal další maraton - odstranit to nikdo nechtěl, každý mi jen ukazoval na sál. ~d~
Nakonec to teda škrtli, ale co myslíte? Tu paní doktorku jsem měla pořád před očima, o těch obrázkách, které mi ukazovala se mi i zdálo. Nakonec jsem tam zavolala a na tu amniocentézu šla. Padni komu padni. Dopadlo to dobře, ale rozhodovat už bych se znova nechtěla.
Zpětně mi to celé přišlo hodně divné. Ten tlak ze strany gynekologa, abych si nezahrávala zbytečně a další tlak ze strany genetiků - hrůza! Ale z jejich strany v tom cítím jakýsi kalkul, možná potřeba zvýšit množství pacientů a zákroků, zaběhnuté koleje, rutina...nevím. ~d~
 Binturongg 


Re: Souhlas s autorkou 

(12.8.2010 19:06:34)
Lucko - tak to máš podstatně drsnější zážitek než já! ~e~

Ono je fakt těžké si to srovnat po tom děsným nátlaku okolí. Nejhorší to vlastně bylo PŘED AMC.
Potom ok, věděla jsem intuitivně, že je kluk v pořádku, ale znejistěli mě tak, že bych snad pochybovala i o tom, zda jem vůbec těhotná ~5~
 Veveruše 


Má amnio smysl? 

(13.8.2010 1:32:24)
Já jsem při druhém těhotenství nabízenou amniocentézu na genetice s díky odmítla, a to jsem otěhotněla těsně kolem 35. narozenin. Odsouhlasila jsem pouze neinvazivní vyšetření (podrobnější ultrazvuk). Při 1. těhotenství jsem o ní ani neuvažovala (to mi bylo "pouhých" 32~t~) a můj gynekolog mi ji nenabízel. Pravda je, že v obou případech mi vyšly velmi dobře krevní testy. Důvodem pro odmítnutí pro mě bylo jednak příliš vysoké riziko potratu (a já jsem takový "psychouš", že bych byla schopná potratit jen ze strachu, že jsem se vystavila většímu riziku potratu~2~) a jednak v poměru k riziku malá výpovědní hodnota tohoto testu - v časopisech pro maminky i na tomto serveru jsem četla o případech, kdy ani amniocentéza neprokázala např. silný rozštěp páteře (naštěstí operovatelný) a naopak, kdy se podle výsledků amniocentézy mělo narodit silně postižené dítě a nakonec se sice narodilo dítě s menší vadou, která ale byla operovatelná. Nebyla bych schopná žít s vědomím, že jsem zabila zdravé dítě (no dobrá, pro lékaře "jen" plod~j~), a vím, že žádné vyšetření během těhotenství mi zdravé dítě nezaručí - i kdyby nakrásně existovala metoda, která na 100% zjistí všechny možné známé vady (což zatím neumí ani amniocentéza), může se zvrtnout porod nebo se stát nehoda v pozdějším věku dítěte a taky ho přece nenechám utratit... (a to nejsem katolička a podle objektivních měřítek nejspíš ani věřící). Ale pokud to někomu zaručí větší klid během těhotenství, proč ne~;)
 Eva 


Re: Má amnio smysl? 

(14.8.2010 12:40:07)
Já bych se chtěla podělit o zprostředkovaný zážitek s odběrem plodové vody. Určitě se najdou tací, kteří mě můžou považovat za blázna, ale prožila jsem to a popsala zde. Zkuste se na amnioncentézu podívat z pohledu děťátka:
http://www.domus-solaris.cz/Zdravotnictvi

Ten zážitek najdete popsaný v části Prenatální testování. Když už jsem si tím prošla, tak cítím, že je dobré to předat dál, jiný smysl v tom nehledám...

Chtěla bych dodat že nyní je děťátko již na světě a zdá se být zdravé. Jen mu nestačilo mléko od maminky a museli přejít na umělou výživu, možná také proto, aby se dítě cítilo bezpečněji. Možná mohlo dojít k narušení důvěry a s tím spojeným narušením kojením ( nedostatečnou tvorbou hormonu oxytocinu)...
~s~~s~~s~
 Veveruše 


Re: Má amnio smysl? 

(14.8.2010 22:44:11)
Docela zajímavé, celé internetové stránky~;((
 Insula 


Re: Má amnio smysl? 

(15.8.2010 3:05:24)
Amnio neslouží k odhalení rozštěpových vad (i když se ve výsledku gen. testů může projevit). Na to slouží především ultrazvuk.
 Veveruše 


K rozměrům nožiček 

(13.8.2010 1:48:27)
Vybavuju si, jak při mém 1. těhotenství lékař (prý nejjlepší "ultrazvukař" na dané gyn-por klinice) při 2. UTZ vyhodnotil, že má mé dítě hlavičku tuším o 14 dní velikostí napřed a nožky zas asi o týden menší, než by měly být. S ohledem na to, jak probíhal 1. UTZ, jsem už toto vyšetření brala trochu s rezervou, tak jsem si z toho odnesla informaci, že moje dítě má hlavičku i nožičky (i tělíčko a ručičky, to tam doktor viděl taky) a je tedy O.K. (a velká hlava že bude asi po mně a krátké nožky po manželovi~t~). A pokud jde o zmíněný 1. UTZ, ten probíhal tak, že můj gynekolog (pravda, jeho přístroj je poněkud předpotopní~2~) nemohl hlavičku vůbec najít a na mou poznámku, že tam přece být musí, reagoval tak, že i to by se mohlo stát, i když to je velmi vzácné. Ale nerozhodil mě, už delší dobu doktorům zas až tak nevěřím - jsou to taky jen lidi~;) Poslal mě na gyn-por kliniku a tam našli hlavičku (což mě nepřekvapilo~k~) a rozměry jsem se vyvést z klidu taky nenechala. Ale díky tomu si mě lékař provádějící 2. UTZ zapsal do rizikové poradny, za což jsem byla ráda, protože mi jednak byl sympatický a jednak byl jedním za mála, kteří na tamní klinice fandí přirozeným porodům. Jinak mimochodem, dítko (a druhé taky) má opravdu docela velkou hlavičku, máme problém s některými tričky. A je to fakt po mně~t~. Ale nožičky mělo a má dlouhé celkem normálně.
Zajímavé je, že u 2. dítěte byly rozměry patrně v normě, přestože je to hlavounek taky. Ale možná se za ty tři roky změnila norma pro normálně velké dítě~;)
 Veveruše 


Re: K rozměrům nožiček 

(13.8.2010 2:02:16)
Jo a mimochodem, tu hlavičku si prvorozený schovával pořád (měl ji skoro od začátku napasovanou v mé pánvi, asi věděl, jak má být správně dítě uložené; on je pořád takový pečlivka~:-D), takže mi díky tomu lékař odmítl udělat fotečku, protože bez hlavičky by to prý nevypadalo pěkně... A aby to bylo spravedlivé, nepořídila jsem si záměrně ani fotečku druhého synka, přestože ten byl téměř do poslední chvíle obráceně, než měl být, uličník jeden (a to uličnictví mu, zdá se, taky nějak vydrželo~d~). Nakonec, to je jako kdyby mě někdo fotil třeba klíčkovou dírkou nahou v koupelně a pak ty fotky dával a posílal kamarádům, že~y~ Už samotným ultrazvukem jsme zasáhli do přirozeného práva nenarozených dětí na soukromí až až~;)
 Adalbert 


Amniocentéza není bez rizika 

(16.8.2010 12:21:20)
Zdravím všechny,
článek je skutečně varující a všem bych doporučil, aby si vážili zdraví svého a svých dětí. Jsem z jiného oboru (ICT) a v něm narážím na tak brutální amaterizmus a drzost některých vydávat se za odborníky, že si říkám, proč by to v medicíně mělo být jinak? Takže pokud Vás nějaké pracoviště šokuje nelidským a neprofesionálním přístupem tak z něj rychle uprchněte. Ono se říká, že vrána k vráně sedá a tak ani ten ostatní personál nebude lepší.
A ještě k vlastní aminocentéze. Je to relativně rizikový úkon a téměř 0,5% končí špatně. Navíc vím o mnoha případech, kdy bylo sděleno, že dítě není v pořádku a matka strávila ve stresu zbytek těhotenství a pak se narodilo krásné a zdravé dítě. Takže otázkou je, kolik dětí je zbytečně zavražděno jen proto, že dle testu by to mohl být downík. Takže to co již napsala jiná pisatelka – pokud nejste odhodláni dát děťátko při špatných výsledcích zabít a spíše si jej ponecháte, pak jej nevystavujte ani riziku aminocentézy. Slyšel jsem námitku, že přeci všechny těhotné ženy nad 35 let na toto vyšetření musí – odpovídám NEMUSÍ – o svém zdraví, si každá může rozhodnout sama a jakákoliv vyšetření a léčbu (pokud není soudně nařízená) můžete odmítnout.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Amniocent%C3%A9za

 organza 


Re: Amniocentéza není bez rizika 

(6.10.2010 14:40:21)
To co tu ctu, je strasne...
Me ted ceka amniocenteza a mam z toho strasny strach, protoze uz to mam jednou za sebou. Ackoli se vsude pise, ze je to NAPROSTO BEZPROBLEMOVY ZAKROK, procento potratu 0,5 - 1% potratu, vidím to jinak!
Jsem uz v 19tt, prvni screening se nestihl, Triple pozitivni a ted mi bude 35. Takze zitra genetika a nasledne Amnio.

Poprvé se naštěstí narodil celkem zdravý syn (mimochodem s ADHD a LMD - at mi NIKDO NA CELYM SVETE nevyklada, ze to nesouvisi s tim stresem v tehotenstvi!!!!!), ale po amniocentéze mi bylo dva dny tak strašně moc zle, silné křeče, myslela jsem, že potratím. Dva dny a dvě noci jsem bolestí brečela a modlila se, ať je moje miminko v pořádku...

Skutečně je to TAK BEZPROBLĚMOVÝ zákrok???? Nic necítíte, vpich taky, všechno je v pořádku a nic nebolí??? Připadala jsem si jako blázen, protože vpich mě bolel, ale o to nešlo, při odběru jsem měla pocit šíleného tlaku a miminko se celý den tak strašně mlelo, že jsem měla pocit, že je tam na sucho...A po Amnio jsem omdlela, sebrali me a posadili, ale behem deseti munut jsem byla vykazana z odrinace! a pritom byli vsichni mili, prijemni....ale jen o tom to neni, ze?

Skutečně je to tak bezproblemove????? Zacinam uvazovat, ze Amnio odmitnu, nevim, zda na tohle podruhe mam...
Nechci mit postizene dite, strasne se toho bojim, ale skutecne bych dokazala jit na potrat ve 20tt a vice, kdyz mam bricho jako v 7mesici, citim, jak miminko kope? kdyz samo pije, vylucuje, cuca si prstiky....kdyz ho na 3D ultrazvuku clovek vidi, jako by lezelo pred nim? Tohle je PLOD????? Ne, je to clovek. Me dite.

Dokazala bych mu vzit zivot? Kladu si tu otazku stale dokola....

Lucie
 2vivi 


zkušenost ze zlína 

(17.8.2010 12:26:52)
Já byla na amnio a vubec to tak hrozně nevypadalo, přístup byl skvělý,byla jsem v ordinaci jen já,manžel a doktor se sestrou a všechno mi vysvětlili do podrobna už při prvním návrhu na amnio, pak to se mnou znovu probral gynekolog,amnio mi doporučili poté, co mi 2krát vyšel špatně kombinovaný test(UZ+odběry) a pak mi gynekolog pro jistotu,něž kývnu na amnio, udělal i tripltest, všechno vyšlo špatně na dawn syndrom i na ještě jeden, který už nepamatuju jak se jmenoval...tak jsem šla, tu nejistotu bych nevydržela i když riziko to nepochybně bylo...ale byli opravdu skvělí,moc hodní, nechali mě tam ležet ještě dvě hodiny,abych odpočívala a manžel byl samozř.celou dobu se mnou... co dodat, vše je o.k. :-))~3~
 maminka Karličky 


Pod článek se klidně taky podepíšu... 

(17.8.2010 13:02:05)
Ahoj mamko,
tvůj článek je strašně mile a vtipně napsaný a necítím z něj ani zesměšňování ani nemístnou kritiku zdravotnictví.(a že v něm bude jistá míra nadsázky - na to jsi všechny upozornila.)Také jsem toto vyšetření podstoupila a i když dopadlo dobře, na jiném dcerce lékaři diagnostikovali rozštěp v obličeji.Aniž bych dostala jakoukoli jinou informaci, ihned se mě zeptali, jestli si přeji těhotenství ukončit, tlačil je čas.Nevěděla jsem o rozštěpu nic, jen jsem vnímala ta slova TOTÁLNÍ a UKONČIT.Chtěla jsem, aby dcerka žila - takže do konce těhotenství měla v papírech, že "i přes zjištěnou VVV plodu si matka přeje v graviditě pokračovat".Asi nemusím psát, že se dcerka narodila, rozštěp má, ale po dvou operacích nemá jedinou viditelnou jizvu.Je to nádherné dítě, které nemít by byl strašný hřích.Souhlasím s tím, že je potřeba o těchto věcech psát a mluvit a je třeba přemýšlet nad tím, kam až ta lékařská péče, kterou nezatracuji, jistě ne, ale kam až může zajít.Kde je hranice, kterou bychom překročit neměli, kde je pokora a úcta k životu.Snad se v budoucnu nedočkáme toho, že lékaři budou umět zjistit, že se dítě bude špatně učit, bude drzé, nebo nosit brýle...přeháním?Snad.Přeji autorce i jejímu chlapečkovi hodně štěstí, děkuju za příležitost napsat svůj komentář a už se těším na další články. Hezký den Hanka.
 Binturongg 


Re: Pod článek se klidně taky podepíšu... 

(6.9.2010 0:18:19)
Hanko, díky moc a přeju hodně radostí a pohody s dceruškou ~3~

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.