| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti versus stáří

 Celkem 32 názorů.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Vánoce ve červenci? 

(27.7.2010 9:33:02)
Kdyby byl článek pojat jinak - ne stylem senioři o Vánocích a výuka ve školách, stál by jistě za něco.
Takhle nic moc.. myšlenka hezká , ale pointa nulová, dojem mínusový..
 Pawlla 


Re: Vánoce ve červenci? 

(27.7.2010 9:45:54)
No hlavně musí být k tomu děti vedené v rodině,jinak to pro ně bude opruz a nebude z toho nic mít jedna ani druhá strana.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Vánoce ve červenci? 

(27.7.2010 9:48:14)
Přesně tak, pokud doma vidí, že rodiče jen nadávají na důchodce - chovají se stejně.
 Jíťa 
  • 

Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 10:46:19)
Tento blud se tu pořád opakuje, ať už se jedná o seniory, učitele, romy, či jiné skupiny. Výchova v rodině nic nezlepší. Navíc, každý vychovává své děti podle svých dosavadních zkušeností. Stejně tak děti si někdy mezi 8-10 rokem začnou dělat vlastní názory na základě vlastních zkušeností. Můžu dítěti pořád opakovat, jak jsou důchodci super. Ale bude to víceméně marné, pokud se bude denně setkávat s opačnou realitou v podobě nerudné a věčně nabručené sousedky.
Oni totiž ti tiší a milí nejsou tolik vidět, jako ti protivní (nejen důchodci).
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 12:01:56)
Výchova v rodině je základ. To je holej fakt a ne blud.
Dáš základ, a dítě si pa dělá vlastní názor dle zkušeností - tak je to se vším:-).
 Jíťa 
  • 

Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 12:14:32)
Tak to ti přeju, aby ti ten názor vydržel i za takových 5-10 let, až budete v pubertě.
 Lída+2 


Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 13:19:08)
Jíťa no přímo nad náma mají děti jen blbou zkušenost....to pochytěj jen to, že důchodce = sobeckej bezohlednej člověk
 Pawlla 


Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 13:31:33)
Jíťo,mám stejný názor jako Caira a jedno dítě už mám v pubertě.Puberťák si dělá už obrázek sám,ale záleží jestli je z domu vedený k toleranci.Kromě toho nevěřím,že potkává jen nerudné důchodce a v životě neviděl hodnou babičku.A nejvíc dělá to jak sama rodina přistupuje k starším členům,jestli jsou na obtíž nebo rovnocení členové rodiny.
 Jíťa 
  • 

Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 14:31:12)
To bych nepřipisovala výchově, ale tomu, že jsi měla štěstí a ani děti ani ty jste špatnou zkušenost neudělaly.

Co bys asi říkala, kdyby sis ty nebo tvé dítě hrálo před domem a sousedka mu neustále nadávala, že jí zvoní na zvonek a nakonec ti ho poleje kýblem studený vody? To se stalo mě a mým kamarádkám, když jsme byly malé. Na ten zvonek jsme fakt nezvonily, tak blbé jsme nebyly abychom čekaly před domem až na nás vyleze.

Dojížděla jsi někdy do školy? Nebo tvoje děti? Jakou zkušenost ti to dalo? Jedeš si takhle kolem třetí odpoledne šalinou, mačkáš se v davu, neřešíš, jestli jsou to studenti jako ty, pracující, nebo důchodci. Ale skoro denně se někde na trase vyskytne dědek nebo babka, která se do tebe nebo nějakého tvého vrstevníka začne navážet, že máte mladý nohy a chodit pěšky...

Už jsi zažila babku v poloprázdné šalině, jak nadává nevidomému chlapci do nevychovaných hajzlíků jen proto, že seděl na jejím oblíbeném místě pro invalidy? Já ano.

Chtěla bych tě vidět, jak v nějaké podobné situaci svým dětem vysvětluješ, že mají mít úctu ke starším lidem.

Tím nechci říct, že normální důchodci neexistují, jen jaksi nejsou vidět, teda spíš slyšet, takže si jich v davu obvykle nepovšimneš.
 Pawlla 


Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 17:13:16)
Já Ti klidně řeknu,jak bych to vysvětlila.Řekla bych dětem,že ta paní je nevychovaná a hulvát.Ona ,ne všichni důchodci a rozhodně bych dětem řekla,že není taková,protože je stará,ale ,protože není dobrý člověk.~;)
 Jíťa 
  • 

Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 17:41:01)
Asi mluvíme každá o jiné věkové kategorii. To všechno jsou moje vlastní zkušenosti z doby mého dospívání. V rodině jsem byla vychovávaná k úctě ke starším a stejně vychovávám i své děti. Po několika takových zkušenostech jsem ale tu úctu ztratila a trvalo mi dobrých 10 let, než jsem pochopila, že ti hulváti jsou naštěstí v menšině.
 Pawlla 


Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 19:39:35)
Já lidi neposuzuju podle věku,ale podle chování,nemám problém se starými lidmi,jednu dobu jsem s nimi i pracovala.Netvrdím,že jsou všichni milí,tak jak nejsou všichni lidé milí obecně.
 Pawlla 


Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 19:41:30)
Jo a taky máme protivnou sousedku,ale řeknu,že je protivná a ne,že všichni důchodci jsou protivní.
 Jíťa 
  • 

Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(27.7.2010 20:30:38)
Nikdo netvrdí, že všichni důchodci jsou protivní. Jde o to, že pokud uděláš víc špatných zkušeností s nějakou skupinou lidí, tak to může ovlivnit tvůj vztah k celé té skupině, třeba už jen tím, že se jim budeš vyhýbat, dávat si pozor... A předchozí výchova v rodině s tím nic nenadělá.

A netýká se to jen důchodců ale kterékoliv skupiny.
 Lída+2 


Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(28.7.2010 9:03:12)
Pawlla
asi mám taky smůlu na ty horší do toho roku 1998 jsme měla jen dobrý zkušenosti.......na úzkým chodníku an projití dvou lidí...max..... šel proti mě chlap...popadl mi spodek kočáru a schodil mi ho vmžiku na silnici,že s tím krámem mám vypadnout...a že když mám děti mám sedět doma na zadku a né někde courat......
Ani né za rok mi nerudná důchodkyně překlopila vozík s Lukem na dlaždičky v somošce následoval rengen hlavy a podobně.....
A pak začala blbnout at přímo nad náma~Rv
 Pawlla 


Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(28.7.2010 9:13:53)
Lído,co k tomu říct?Pořád si myslím,že je to o lidské povaze a ne o věku.Nebo si myslíš,že někdo,kdo je schopný zhodit kočárek s dítětem do silnice,byl za mlada slušný člověk?Já si to nemyslím.
 Irena 
  • 

Re: Samospasitelná výchova v rodině 

(28.7.2010 11:04:01)
Nám se stalo v plné tramvaji, že manžel držel na rukou našeho 2letého synka a stál.Bába, co seděla pod nimi, se na manžela osopila,ať si jde někam jinam, protože ji náš brblající třesoucí se synek obtěžoval (do paní nekopal, na to manžel dával pozor). Na to se zvedla jiná stará paní a řekla manželovi, ať si s malým sedne :-) bylo to jako políček pro tu protivnou bábu. Takže je to o slušnosti lidí.
 Lída+2 


Re: Vánoce ve červenci? 

(27.7.2010 13:16:54)
caira (Vojta1/03,Mates11/04) asi se nad sebou musím zamyslet...p tom co jsi napsala...jdu dětem blbě příkladem.....

Dědovi mému vozíme jídlo a uklízím mu tam....to aso OK

Pak naše sousedka o pár pater výš...jezdím jí na nákup pro léky i jí k DR..pro recepty...asi taky dobrý.....

Ale sousedka nad náma....na ní jen nadávám....bu´d odf ní cejtíme ply, připálený jídlo... 1/4 roku nám prolejvala byt vodou a budí nác v 5:30 hlasitým telefonováním...takže víme co dělá ona i syn...a jak mu lže do telefonu...že prší , když neprší...teřba v neděli tvrdila, že je 11C a nebylo~t~.....a prostě pokud mě někdo o víkendu přetrhne spaní...strašně jí nadávám...Bába blbá....~f~
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Vánoce ve červenci? 

(28.7.2010 11:12:23)
neeee, děláš to právě výborně - ukazuješ svým dětem, že jsou staří lidé různí, a že ne všichni jsou starý parchanti... že sousedka ob patro je fajn babička, a baba nad váma babizna - stejně tak kluk v lavic je kámoš, a kluk za mnou je hajzl
a vo tom to je :-D
musíš je naučit vnímat rozdíli mezi hajzlem a nehajzlem ~6~
 Jája 
  • 

Nejen o Vánocích 

(27.7.2010 10:06:21)
Vánoce jsou více citově založené. Pokud se máme chovat ke starším slušně, měli bychom to dělat nejen o Vánocích. Senir může být imobilní i v létě, třeba v horku si takový kardiak nákup nepřinese. Bohužel akce jako "Přemluv bábu" staví generace proti sobě, a vyvolávání celospolečenských nálad, že důchodci nám užírají zdroje a proto jim snížíme důchody, považuju za společensky dost nebezpečné.
 Aninka+3rošťandy 


Re: Nejen o Vánocích 

(27.7.2010 14:07:27)
Já si myslím, že "Přemluv bábu a dědu" byl velmi zdařilý projekt, který přinesl své ovoce a rozhodně nebyl namířen proti pomoci, ani neměl za cíl rozdělit společnost. Pomoc někomu, kdo to potřebuje, je velmi ožehavá otázka. Pokud je starý člověk téměř nemohoucí, ještě sklerotický, vlastní děti o něj nejeví zájem a jen čekají, až umře, aby zdědily byt a on sveřepě odmítá možnost nástupu do domu s pečovatelskou službou, protože se doposud hodní sousedé o všechno postarali, tak nevím, zda je pomoc opravdu na místě nebo nepomoc by přinesla víc. Projekt v Německu je zajímavý, neumím si představit, jak by fungoval u nás.
 Xantipa. 


Re: Nejen o Vánocích 

(27.7.2010 14:53:09)
Aninko - ten klip Přemluv bábu..... byl ubohý a ze všech seniorů dělal senilní tupce. Jestli jsi se takhle chovala vůči svým blízkým /seniorům/, zasloužila bys......
Naproti tomu ten projekt z Německa mi přijde fajn - bylo by dobré ho realizovat i tady.
 Aninka+3rošťandy 


Re: Nejen o Vánocích 

(27.7.2010 15:34:58)
Svůj příspěvek jsem začala větou "Já myslím...." a za odměnu jsem dostala přímý útok. Zdá se, že mnozí své levicové postoje prosazují i za pomoci výhrůžek, jinak si to vysvětlit nedokážu. Takže nevím, co bych si zasloužila, nicméně jsem ráda, že ve svém okolí žádného seniora, kterému bych musela oživovat paměť, nemám. To jsme však naprosto uhnuly od tématu článku, který je jistě zajímavý, i když s adventním časem mimo. Pomoc má prostě vždy dvě strany. Lehko se o ní píše...
 jana 
  • 

Re: Nejen o Vánocích 

(27.7.2010 17:26:52)
taky si myslim, ze to byl zdarily projekt (ackoliv ja bych ho stejne malinko zmirnila), ale myslim, ze byl zdarily a vysledek byl taky zdarily :-)

a tyky si myslim, ze z 80 procent je za postojem deti ke stari vychova v rodine...
 Lída+2 


Re: Nejen o Vánocích 

(28.7.2010 8:59:05)
Aninka92 díky naší sousedce vím, že kolikrát o tu pomoc nestojí ty doůchodci...přijedou uklidí....baba jim celý dva dny nadává...., vysajou a oana jim pak vynadá.....dokonce jsem zaslechla jak na ně řve, že si nemaj točit teplou vodu.....na umytí těla a né podlahy......a že tu mili před měsícem, že to je plejtvání..a když tam jdu jako domovní důvěrník odečítat vodu...nesmím být čerstvě po jídle...a i tak je mi strašně:-©:-©:-©:-©
 Irena 
  • 

Učit někoho ve škole, že bude starý? To myslíte vážně? 

(28.7.2010 10:59:28)
To pak můžeme holčičky od školky připravovat na to, že budou rodit a bude to bolet atd :-) vše chce svůj čas. Nevidím důvod proč učit úctě ke stáří - učit o úctě naprosto ke všem a o pomoci slabým a nemocným - to totiž nemusí být jen starý člověk.Někteří staří se pak rádi pasují do role těch "nej" kteří mají na vše právo, i když jsou stále zdraví a soběstační.Také se chování, návyky a kondice důchodců s pokrokem mění.Moje babička byla už v 50 děsně stará,že by si vzala džíny nebo šla ke kadeřníkovi nebylo myslitelné.Šetřila na pohřeb a chodila na hřbitov. A bylo to normální.Dnes 70letí jezdí na dovolené, na kola, vzdělávají se.Navíc,co vidím, drtivá většina rodin má dědečky a babičky, to je snad pro děti nejlepší škola a příklad, že lidé stárnou.Je mnoho příkladů, že se mladí chovají špatně ke starým...ale bohužel je také mnoho případů, kdy bába zničila mladým manželství,vyštvala sousedy z baráku atd.
 Simča, 2006+2007 
  • 

Re: Učit někoho ve škole, že bude starý? To myslíte vážně? 

(28.7.2010 23:26:10)
Přesně tak, já se snažím ctít bez ohledu na věk, ale s ohledem na člověka konkrétního. Když mě ve druhým už viditelným těhu s kočárkem straší , s odpuštěním, babka odstrčila a sedla si v busu na místo pro kočárky a ještě mě prudila, když jsem jí slušně řekla, že to místo je kočárkům vyhrazený, tak taková si mou úctu nezaslouží. Stejně jako ti, kteří dobíhají MHD s holí v podpaždí a pak najednou z ničehonic začnou kulhat... tak v takovým případě i já jsem unavená a nemocná. Možná jsem hnusná, ale někteří si za to můžou jen a jen samy.Ale pokud vidím, stařenku nebo stařečka, jak se pokorně drží tyče, tak neváhám a na sedadlo i doporovodím.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: Učit někoho ve škole, že bude starý? To myslíte vážně? 

(31.7.2010 14:36:21)
Přesně tak, Simčo. Také nevím, proč si někdo zaslouží úctu jen proto, že je starý. Mít určitý věk není žádná zásluha. Spíš si myslím, že by měla být celková slušnost mezi lidmi. Bohužel tady u nás na severozápadě Čech té slušnosti moc není - a to ani mezi starší generací ani mezi mladší. ~a~
 Brusinka14 


Re: Učit někoho ve škole, že bude starý? To myslíte vážně? 

(31.7.2010 20:01:15)
Proč by se děti nemohly poučit, jaké problémy mohou starší lidé mít?S něčím se každý setká v rodině nebo sousedství, ale něco z praktické zkušenosti nezná. A pokud o něčem nevím, pak se nemůžu správně zachovat i kdybych chtěla!
Proč jsou dobré praktické zkušenosti? Protože právě to si lidé nejlépe pamatují. Nevím, jestli mají děti v Německu nařízeno, kterým lidem musí pomáhat. Účelné by bylo, aby to byli spíše lidé, které neznají. Aby se seznámily s větším množstvím lidí, kteří mají různé problémy. V tom Německu je to koncipováno jinak, to je pravda. Já bych byla pro to, aby dlouhodobá pomoc určitému člověku byla dobrovolná.
 Lenka nové 


Re: Učit někoho ve škole, že bude starý? To myslíte vážně? 

(31.7.2010 22:46:02)
Ano, nejen děti by se měly učit, že staří lidé potřebují pomoc a že jsou jsou častěji mrzutí a mají své vrtochy, ale hlavně senioři by měli být vedeni k tomu, aby pochopili, že že se vše nemusí točit jen kolem nich, že i mladý člověk může být unavený, že má většinou větší starosti než oni a že si musí úctu, kterou vyžadují, taky trochu zasloužit. Bohužel mám letité zkušenosti se seniorskou škodolibostí, sobectvím, žárlivostí a zlomyslností.
 Šárka,2 děti 19 a 12 let 
  • 

Re: Učit někoho ve škole, že bude starý? To myslíte vážně? 

(1.8.2010 19:42:47)
Souhlasím,že někteří starší lidé mají své vrtochy.Myslím,že pokud se snažíme pochopit proč ty své vrtochy mají tak můžeme přijít na to,že jsou buď nemocní a nebo takové vrtochy měli už než zestárli.Pokud jsou jiní než my jen proto,že je to vlivem nějaké choroby,ať už vlivem demence nebo jen proto že jsou nešťastní,že mají bolesti při své nemoci je to pochopitelné.Já pracuji v nemocničním zařízení kde ,poznávám různé lidské osudy a někdy mi je z těchto osudů smutno.Ale když vidím,že po zlepšení zdravotního stavu pacienta si ho berou příbuzní do domácí péče tak mám radost,že se zase našli lidé kteří se chtějí postarat o své staré rodiče.Většinou se pozná rodina už za hospitalizace pacienta,pokud chodí často ,někdy dokonce i denně na návštěvy za svým příbuzným tak je poznat ,že jim na nich záleží.Jsou bohužel i takoví pacienti kteří mají návštěvu jednou za čas,přesto,že jejich děti mají čas za nimi zajít ,protože jsou bez zaměstnání.Pak se nedivím,že jsou někdy tito staří lidé nerudní a hašteřiví,protože je jim líto,že na ně vlastní děti kašlou.Vždy s takovým člověkem promluvím aspoň pár hezkých a povzbuzujících slovíček a ještě se mi nestalo,že by na mě byli tito lidé zlí nebo se na mě zle utrhli.Mám veliké pochopení pro seniory ať jsou zdraví nebo nemocní.S bratrem jsme několik let pečovali o naši těžce nemocnou maminku a věřte, že to vůbec nebylo lehké skloubit denní 24 hodinovou péči o maminku a starost o rodinu.Slib který jsme mamince dali,že se o ni postaráme jsme dodrželi.Myslím,že jsem své 2 děti ani nemusela učit že mají mít úctu ke stáří,svým příkladem jsem jim řekla více než četbou tun teorie.Nic na světě nenahradí obyčejnou lidskou slušnost a úctu k lidem jako takovým.Stačí tak málo,jen pomoci tomu kdo to potřebuje a k tomu přidat úsměv.Úsměv je světlo,které při pohledu do očí naznačí ,že srdce je doma.
 MarianaN 


Re: Učit někoho ve škole, že bude starý? To myslíte vážně? 

(2.8.2010 17:38:35)
krásné ~x~ a svatá pravda...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.