| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dopravní výchova nejmenších

 Celkem 11 názorů.
 kosatka2 


Dítě jako účastník dopravy 

(22.7.2010 13:01:56)
Podle mého se má začít u dítěte v předškolním věku, když jezdí na koloběžce či na kole. Mnohé děti jedou a absolutně ignorují okolí. Odhadem šestileté dítě to napálilo na kole z boku do mého kočárku a o něco mladší dítě na koloběžce v supermarketu (!!!)značnou rychlostí najelo do sotva se šinoucí babičky. Jedu-li okolo dětí na cyklostezce na kole,pro jistotu zastavuji, protože děti jsou schopny se prudce rozjet v kterýkoliv okamžik kterýkoliv směrem.
 Winky 
  • 

Re: Dítě jako účastník dopravy 

(23.7.2010 1:33:23)
na prvním stupni Zš jsme měli "dopravní výchovu" na dopravním hřišti, s opravdovým panem policistou, na kolech a ve šlapacích autíčkách. Dneska už to neexistuje (alespoň u nás ne). A dělali jsme si "průkaz cyklisty", něco jako miniřidičák. Mám dojem že v dnešní době už by byl potřeba skoro i průkaz chodce........

V lecčems jsem ve výchově benevolentní - lezení na prolejzky, zkoušení nových věcí dětmi atd, ale co se týče silničného provozu, jsem celkem hystericky opatrná..... nevím jak to eliminovat abych děti nestresovala nadměrně, ale prostě mám dojem že mi jde "o kejhák" a dětem ještě víc. A to jsme na malém městě. Nicméně na křižovatce mezi naším domem a školkou/školou bývá nehoda tak 1x do týdne :-( :-( nenapadá mě jakou občanskou angažovaností bych měla přispět aby se toto změnilo, je to přehledné, široké, blízko centra, přechody standardně značené.... jen se prostě jezdí rychle, náklaďáky osobáky i motorky, a nepočítají s tím že děti, maminky s kočárky nebo důchodci prostě jdou přes ten přechod drobet pomaleji než je asi standard :-/
 Ines 
  • 

Re: Dítě jako účastník dopravy 

(23.7.2010 8:13:07)
Tak nevím, odkud máš informace, že dopravní výchova se nevyučuje? Je to součást školních osnov!
 Ines 
  • 

Re: Dítě jako účastník dopravy 

(23.7.2010 8:14:21)
Včetně zkoušení doopravdickým policajtem, rozdávání Průkazů cyklisty a toho, že část třídy to prostě neudělá.
(začíná se na konci třetí třídy a končí na konco čtvrté)
 Carlin 


Re: Dítě jako účastník dopravy 

(23.7.2010 13:06:26)
Tak u nás na ZŠ to taky není. A to nejsme nějaká maličká vesnická škola.
 Ines 
  • 

Re: Dítě jako účastník dopravy 

(23.7.2010 14:00:45)
Možná to bude tím, že jsme maličká vesnická škola :-)
 Pawlla 


Nejlepší dopravní výchova 

(23.7.2010 8:04:30)
je když stojíte s dítětem na přechodu a čekáte na zelenou,jenže čekáte sami,protože všichni kolem vás jdou vesele na červenou.
 Hogan 


Re: Nejlepší dopravní výchova 

(23.7.2010 9:00:50)
Moje řeč.. Já když s malým přecházím, tak mu vždycky vysvětluju - "..my čekáme na zelenýho panáčka a když se tam objeví, tak můžeme jít.. Na červenýho se přecházet nesmí, to chodí jenom zlobiví lidi a může je přejet auto.." a kolem nás se (samozřejmě) na červenou valí davy lidí~o~~4~
 lklasinka 


Re: Nejlepší dopravní výchova 

(28.7.2010 15:35:27)
Náš malý šel s babičkou přes cestu a ona mu říkala básničku, když říkala až nám blikne zelená co to děti znamená? tak se na ni podíval nějaký pán a dodal, babička je praštěná~t~
 svetla 
  • 

učím 

(23.7.2010 9:56:54)
Svého 3 letého syna učím, že u silnice se musí vždy zastavit, rozhlédnout, pak ještě jednou rozhlédnout pak jít. Semafory zná a ví, co která barva znamená a co dělat. Takže ho ani nenapadne na červenou jít. Jezdíme spolu hodně v autě a tak mi i semafory říká a zároveň i co mám na tu barvu dělat. Policií ho zatím straším, že musí mít pásy v autě jinak by nás zastavili a dostali bychom strašně vynadáno a velikou pokutu a pak bychom neměli koruny na hračky. Jednou mi provlékl ruku skrz pás a od té doby policie funguje. O sanitce ví, že veze někoho když má bolení, tak se musí vždycky pustit, aby toho člověka mohli zachránit a proto všichni lidi i auta stojí. Řekla bych, že díky jeho zvědavosti a vyprávění různých příběhů, co jsem k danému tématu vymyslela, všechno dobře pochopil. Každopádně je jasné, že ho u silnice nikdy nepustím aby běžel sám, přeci jen co kdyby uviděl motýla, nebo nějakou hezkou kytku na druhé straně. Zatím se u silnice zastavuje sám třeba už metr od kraje a čeká až ho vezmu za ruku. Myslím, že čím dřív to děti pochopí, tím lépe. Zatím mám čas, ale až bude chodit do školy....už teď se bojím.
 SaruskaD 


Re: učím 

(23.7.2010 22:47:39)
Na moji spolužačku ve 3.třídě takto zamávala jiná spolužačka na druhém chodníku. Dopadlo to tragicky. Nepochybuji o tom, že devítileté děvče vědělo co a jak kde přecházet. Ale ... jsou to děti. Neposedné, nezbedné, se špatným odhadem.
Svoji dceru taky učím co a jak. V září začne chodit do školy. Před školou máme přechod a semafor. Ale stala se nám taková příhoda, kdy jsme si stiskly tlačítko, počkaly na zeleného panáčka. A auto, které se blížilo k přechodu ani nepřibrzdilo a klidně jelo na červenou přes přechod. Kdyby dcera opravdu vyrazila na zelenou, byla by pod autem. Naštěstí zrovna nějak naskakovala na koloběžku a tím se trochu zdržela a taky já jsem byla ve střehu. Kdyby zrovna přecházelo třeba samotné dítko, na kterého na druhé straně mává kamarád, kdoví jak by to dopadlo. Dítě už se vidí třeba jinde - u kamaráda doma, na hřišti a nedělám si vůbec iluze o tom, že v tu chvíli se bude maximálně soustředit na dopravní situaci.
Současně s tím, jak dětem vštěpujeme, co mají a co nesmí na ulici, musíme dodat, že jsou dospělí, kteří pravidla nedodržují.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.