| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mami, kup mi pejska!

 Celkem 52 názorů.
 Zdena 
  • 

Psáno z pohledu lidí 

(19.7.2010 10:11:15)
A co ten pes? Je to živá bytost se svými potřebami. Opravdu si myslíte, že dobře snáší, když je doma sám deset hodin a čeká s plným bříškem, až ho konečně někdo vyvenčí? Malé děti asi nechodí ze školy rovnou domů, ale do družiny a do kroužků. Myslím, že především je třeba zvážit, jaký režim rodina má a jak může zabezpečit péči o zvíře, teprve pak se dá rozhodnout, jestli psa ano nebo ne. Nemůžeme myslet sobecky jen na to, co nám pes může poskytnout, ale taky na to, co my můžeme poskytnout jemu.
 Esmit 
  • 

Re: Psáno z pohledu lidí 

(19.7.2010 15:27:52)
Souhlasím. Akorát bych pozměnila, že nejde o to, co my můžeme poskytnout jemu ale co my MUSÍME poskytnout pejskovi. Podle mě psa v podstatě nikdy nesmíte pořídit dítěti ale sobě. Jistě, pokud dítě bude brát vše zodpovědně, bude psa cvičit a starat se o něj, je jeho. Jenže pokud ne, což je běžnější věc) (když vyroste a už není ta roztomilý a heboučký) je to na vás a teď je to hlavně váš mazlíček. Nelze psa trestat za to, že se o něj špatně staráte. I malý pes dokáže kousnout (a ne málo, věřte mi) a to proto, že se necítí dobře. A můžete za to vy! Mimoto... když pořídíte dítěti v deseti letech psa a on za pár let přijde do puberty, začne běhat po venku a mít úplně jiné zájmy než je to chlupaté neštěstí doma, o které se pořád musí starat... zbyde to na vás. Pes je starost (i radost) na třeba i 15 let. Kdo se o něj bude celých patnáct let starat až půjde dítě na vysokou, na střední...?
 zuzkahrn 


Re: Psáno z pohledu lidí 

(20.7.2010 15:58:23)
Podle mne pes na byt je prostě trápení jak pro psa tak pro pána. Na byt snad jen malé plemeno, ale i tak. My máme RD a máme boxerku a jsem naprosto spokojená s touto volbou. K dětem je naprosto úžasná, i k batoleti, trpělivá, hravá, poslušná, ale přitom umí i dobře hlídat. Dalo by se říct, že nepotřebujeme zvonek. Teď má štěňátka, máme teď 10 malých boxerků a to je teda pěkný gang, někteří už půjdou zítra k novým páníčkům, tak doufám, že z nich budou mít taky takovou radost jako máme my. Ale psa za každou cenu bych asi dítětí nedovolila.
 Denisa T. 


Re: Psáno z pohledu lidí - pes jedine k RD? 

(21.7.2010 11:21:59)
Nemohu souhlasit. My mame byt, v byte 2 psy (vorisci 19kg a 32kg), denne chodi na nekolik vychazek a 5x tydne na vybeh, cvicime s nimi, maji kvalitni veterinarni peci, superpremiove krmivo, ktere doplnujeme dle potreby cerstvou stravou (hlavne ovoce,zelenina..) a take pamlsky:)) (obcas naky suchar, susene maso, buvoli kuze atd.), maji pravidelnou peci o srst (ceseme, koupani podle potreby, nebot caste koupani neni pro srst pejsku prilis vhodne) 1x za 6 tydnu navstevujeme psi salon kvuli prostrihani srsti, osetreni ousek, strihani drapku. Tuhle peci muze mit stejnou pes z RD i z bytu. Ja se vsak pred volbou psa zavreneho na dvore nebo v kotci na zahrade u RD, kdy je pes stale sam a sam (coz je bohuzel casta verze "psa na baraku"), priklanim radeji k psovi v byte, ktery je ale se svymi lidmi v kontaktu temer stale. Idealni je asi pejsek zijici se svymi panecky v dome a majici k dispozici jeste i zahradu, myslim si vsak ze pes vice trpi samotou - treba ze je venku na zahrade, nez-li nedostatkem prostoru v byte, dostava-li se mu pravidelnych vychazek. Zkracene receno - psa k RD ano, psa do bytu ano, psa nezodpovednym lidem ne.. o nicem jinem to totiz neni..~2~
 Binturongg 


DŮKLADNĚ SI POŘÍZENÍ ZVÍŘETE ROZMYSLETE! 

(19.7.2010 10:44:58)
Zvíře je živý tvor, má duši, cítí bolest, psychicky trpí... Proč jsou plné útulky? Proč je tolik opuštěných zvířat? Proč milióny dětskýma ručičkama umučených křečků, myšek, potkanů, morčat, k smrti utahaných králíčků, koťat atp.?
Potože si je lidé pořizují bez rozmyslu a s lhostejností ke zvířecímu osudu!
Dokud nebude dostatečná osvěta a i zákon bude na zvířata pohlížet jako na věci, budou mi podobné články zvedat adrenalin!

Příklady:
Dítě chce psa? A uvědomujete si, že jestliže je dítěti 7, budete se o psa starat nejprve vy, rodiče, víc než dítě a za pár let opět jen a jen vy, jelikož pes se dožívá věku, kdy vaše ratolest ude mít dávno jiné zájmy a problémy, a kdoví, zda bude ještě vůbec bydlet doma...

Máte založené hnízdečko a chcete nějakého mazlíka? Kočičku? Fretku? Pejska?
A najednou je slečna v očekávání. Kam putuje zvíře? V lepším případě k příbuzným - přece se nebude riskovat alergie, toxoplazmóza atd., že?
 Romana Molatová 


Re: DŮKLADNĚ SI POŘÍZENÍ ZVÍŘETE ROZMYSLETE! 

(19.7.2010 11:55:44)
Tak my jsme si loni pořídili kotě a teď jsem v 6. měsíci těhotenství a ani nás nenapadlo dát kočku pryč. Doma máme čisto a kočenu máme rádi a rizika jsou minimální, když jsem toxo už prodělala a naše kočka taky...mnohdy mají maminy zbytečné obavy a zbavují se koček jako nějaké věci...já jsem kočku nechtěla, dokonce jsem byla deset let na ně alergická a najednou je alergie pryč a je to především můj mazel :-)
 Katka, kluci 11 a 7 
  • 

Re: DŮKLADNĚ SI POŘÍZENÍ ZVÍŘETE ROZMYSLETE! 

(19.7.2010 14:50:26)
je ale fakt, že když jsem byla poprvé těhotná, pár lidí se mě ptalo " a kam dáte psa??" No kam bych ho dávala, přece, nikam, je náš :) Ale chci tím říct, že asi dost lidí toto má jako "normální", že se pejsek, kočka atd..."někam dají", když má být doma mimino....
 Binturongg 


Re: DŮKLADNĚ SI POŘÍZENÍ ZVÍŘETE ROZMYSLETE! 

(19.7.2010 20:40:21)
No, to je bohužel opravdu dost běžné. A značí to zcela jasně, že zvíře považují za věc.
Když už je někdo tak blbej, že věří na úsus mimino=zvíře pryč, proč si sakrahergot, to zvíře pořizuje?!?? ~q~ ~q~ ~q~

I žák zvláštní školy ví, jak dlouho přibližně žije kočka či pes, a i žák pomocné školy si na prstech spočítá, že když je mu např. 25 let, nebude asi s mateřstvím čekat, až zvíře umře, poněvadž už by taky mohlo být na mimi pozdě... ~2~

Je to fakt jak u magorů na dvorečku! ~a~
 Magda7 


Re: DŮKLADNĚ SI POŘÍZENÍ ZVÍŘETE ROZMYSLETE! 

(19.7.2010 17:06:24)
Čtu vaši diskuzi a chtěla bych nabidnout jednu možnost- komu není jedno, jak se se zvířaty zachází a nakládá, může podepsat petici "Zvíře není věc".Jde v ní právě o změnu zákona- přehodnocení zvířat z "věcí" na živé tvory, následně i vyšší postihy za týraní atd atd.. Plné znění a archy k podpisu můžete stáhnout na těchto stránkách: http://petice.webzdarma.cz/
Snad jsme to zkopírovala dobře, nebo prostě jen zadejte "petice zvíře není věc" a odkazy naskáčou. Je to možnost, jak pro mazlíky něco udělat a třeba by to pomohlo i změnit podmínky zvířat ve velkochovech. Zatím máme tři archy podpisů, měla bych přidat! ~;)
 Izina 


Re: DŮKLADNĚ SI POŘÍZENÍ ZVÍŘETE ROZMYSLETE! 

(25.7.2010 20:30:20)
Pořízení pejska, kočičky... prostě jakéhokoliv živého tvora je třeba si pořádně rozmyslet. Určitě souhlasím, že má své vlastní potřeby a není jich málo, to mi věřte. Ze své vlastní zkušenosti vím, co chov pejska obnáší. Ve svých devíti letech jsem si moc přála pejska. Naši mi ho slíbili pod podmínkou samých jedniček na vysvědčení. A zadařilo se, jeli jsme kupovat psa. Dostala jsem hladkosrstého jezevčíka. Byl naprosto úžasný. Stal se z něj můj nejlepší kamarád a rodinný miláček. Jezdil s námi na dovolené, na prázdniny k babičce, každý den na mě čekal až se vrátím ze školy... Bylo to naprosto úžasné. A věřte mi, že jsem mu jeho lásku oplácela starostlivostí a péčí, kterou si náležitě užíval. Jako malá devitiletá holka jsem mu každé ráno dávala najíst, chodila s ním ven, koupala ho, když měl zdravotní problémy, starala se o něj, dávala mu pravidelně léky... Vím, že mě rodiče určitě kontrolovali a s některými věcmi mi pomáhali, ale věřte, že základní péči jsem zvládala hlavně já. Dokonce jsem si šetřila z kapesného na poplatky... Byl prostě můj! V pubertě jsem měla samozřejmě i milióny dalších zájmů, diskotéky, kluci... Ale na svého Pajdika jsem si vždycky čas udělala. Když jsem si našla stálého přítele, chodili jsme na procházky, na výlety, tak Pajda jednoduše chodil s námi. Proč toho nevyužít, aby se neprošel. Nakonec mi umřel, když mu bylo 16 let. Jsem strašně vděčná, že neumřel sám, ale byl se mnou, držela jsem ho v náručí. Prostě na mě čekal, až se vrátím ze školy. Byl to neuvěřitelně úžasný vztah. A dodneška jsem našim vděčná, že mi mého vlastního psa pořídili. Nedlouho poté jsem dodělala školu, s přítelem jsme se přestěhovali do svého bytu a během tří měsíců jsme si jeli pro naši Daisynku. Máme krásnou psí slečnu Francouzského buldočka. Koupili jsme si ji po dlouhém přemýšlení, studování knih a listování na internetu. Nyní máme roční dcerku a Daisynce je pět let. Přála bych Vám vidět, jak se čubinka o naši malou stará a je k ní neuvěřitelně trpělivá. A málá? Ta je šťastná, že má svou kamarádku. Neustále ji objímá, hladí, dává pusinky, dělí se s ní o dobrůtky... Věřím, že láska ke zvířeti, musí být v lidech a děti se musí tomuto krásnému vztahu naučit. Pokud se budou rodiče ke zvířeti chovat špatně, budou se tak celý život chovat i jejich děti a u takových to lidí bude jakékoliv zvíře trpět. Z toho pak vyplívají plné útulky... Tímto článkem jsem chtěla říci, že pokud přemýšlíte o pořízení jakéhokoliv živého tvora, musíte si předem vše hodně dobře promyslet. Jestli opravdu zvíře chcete, zda máte dostatek trpělivosti, lásky a hlavně zodpovědnosti. Tím myslím také, že si např. do bytu o velikosti 50 metrů čtverečných nepořídíte dogu, jen proto, že se vám prostě líbí.
 Insula 


kotě 

(19.7.2010 11:18:55)
Právě jsem přemluvila svého muže, že si necháme kotě (tátova kočka měla koťata). Manžel nadšený není vůbec a já moc taky ne. Nějak to nemusím. Ale děti jsou šťastné. ~R^
 Binturongg 


Re: kotě 

(19.7.2010 11:42:44)
Insulo - hm, tak to je přesně to, o čem jsem mluvila. Proč si lidé jako vy zvíře pořizují? Kvůli dětem? Stejně jim předáte jen svou lhostejnost a jistou nechuť vůči zvířeti v bytě.
Šťastné jsou děti teď.
A vědí, že se o to budou muset starat?
Vědí, že se to nesmí tahat a mačkat, že to není hračka?
Víte vy, že kočky smrdí a je tím cítit celý byt, pokud nejsou kastrované?
Víte, že se kotě může učit chodit na mističku i několik týdnů a počůrá úplně všechno a všude?
Víte, že veterinární péče je dost drahá?
Víte, že kočka žije v průměru 15let? (naše většinou 18-22let)
....
...
....

No nic - tase další kočka, která se "dá pryč", až se zjistí, že má víc nevýhod než výhod, je to jenom věc, a když k tomu nemáte ani jeden vztah, nebude to ani bolet. Děti ji oželí jako každou jinou hračku a naučí se, že když "věc" nevyhovuje, je normální zbavit se jí.

Ale třeba vám křivdím, to chlupaté nadělení si zamilujete a prožije u vás šťastný, plnohodnotný a dlouhý život - a to vám přeji ~x~ ~;)

 Insula 


Re: kotě 

(19.7.2010 12:25:49)
Vždycky jsme měli zvířata (myslím mojí rodinu) a NIKDY neskončila pod postem. Nechápu, proč by to mělo teď být jinak. ~e~~:( Jen jsme neměli nikdy zvíře s manželem, když jsme měli děti. No, vlastně měli, psa. Ještě před dětma a pak chvíli ještě při nich (pak umřel). Jinak otec má kočku v patře a nikomu to nevadí. Jen není "naše". A navíc máme zahradu. Nechápu, proč mě tady obviňuješ, že zvíře skončí v útulku. ~:( Vím, co to obnáší mít zvíře a naučím to i moje děti. Aby věděly, že zvíře není jen radost, ale taky starost. Myslím, že je to pro ně dobré.
Do budoucna plánuji ještě i psa. Jen pořád nevíme, jaké plemeno. No, když se mi nebude líbit, "šoupnu ho do útulku". ~l~ Tedy dle tvé logiky. ~:(
 Insula 


dodatek 

(19.7.2010 12:30:36)
Jo a pro tvojí informaci. Vždycky jsmě měli psa, který k nám jaksi "přišel". Vžycky to byli psi, které někdo vyhodil. Poslední byl dokonce zřejmě mlácený. A předposledního vyhodil někdo na příkopě a odjel. ~n~ Ležel tam pět dní a čekal, že se pro něj páníček vrátí. Pak přišel k nám (neměli jsme vrata), moje máma mu dala nažrat, pes zůstal. Je to sice už dlouho, ale to je snad fuk.
 Binturongg 


Re: dodatek 

(19.7.2010 12:49:51)
Insulo - v tom případě se omlouvám. ~x~
Já jen, že znám bohužel víc lidí, co opatří dětem zvíře pro radost, ale sami "to nemusí" - a to zvíře zatím VŽDYCKY špatně skončilo.
Z Tvého příspěvku vyplynulo prakticky totéž - děti jásají nad novinkou, rodiče jsou lehce otrávení... ~d~
Odmala vyrůstám se zvířaty, hlavně mezi kočkami a velmi se mě dotýká každý špatný zvířecí osud...

My máme kočky 4, dalších 6 živím u opuštěné budovy nedaleko nás a zřejmě je na vlastní náklady budu muset dát kastrovat - obec, ač je starání se její povinnost, uhradí tak maximálně jejich odstřel ~q~
 Tichošlápek 
  • 

Re: dodatek 

(3.8.2010 22:17:36)
Tím, že rodiče předávají svůj vztah k zvířatům dětem, bych si nebyla tak jistá. V naší rodině nikdy zvířata nebyla a mamka mi nikdy nechtěla žádné dovolit. Nakonec v našem tehdejším pidibytě (45 m) se postupně sešla kočka (v mých cca 10 letech), dva potkani(mých 15) a velký pes(v 17ti) a ani jeden z nich se určitě neměl špatně (se psem jsem trávila denně venku 4- 6 hodin). Kvůli psovi se se mnou také rozešla má velká první láska - nevyhovovalo mu, že se všechno točí kolem psa - abych ho stihla večer vyvenčit, aby nebyl přes noc doma jenom s mamkou, aby měl dostatečnou odpolední procházku... A když jsem se stěhovala pryč, bylo to se zvířaty, rozhodně bych je mamce nenechala, protože ačkoliv je má ráda, je na ní vidět, že je mnohem spokojenější, když jí žádná kočka neškrábe nábytek a žádný pes nepouští chlupy na gauči....
Dneska je psovi 7 a čtvrt a za tu dobu jsem bez něj strávila asi 14 dní celkem ( z tpoho týden byl povinný pobyt v Německu, když mu bylo půl roku). A když si hledám práci, tak s ohledem na délku pracovní doby a na to, jestli tam smí se mnou...
 Janina Z., 2 menší děti 
  • 

Re: kotě 

(19.7.2010 18:58:01)
Promiň, ale jsi mimo, při dobré péči kočky v bytě nesmrdí. ( Existuje podestýlka do záchodku, která funguje zhruba jako velké granule v dětské plínce - likviduje pachy, všechno nasákne a ty vyndáš jen suchý bobky. 1 pytlík tohoto "skorozázraku" je tak na měsíc.)A dál - aše 6-titýdenní koťata pochopila záchod po 2 "ukázkách", takže jsem uklidila jedinou loužičku. Co se týká veterináře - pokud jsi ignorant, nikdo tě nenutí kočky očkovat. Není to tvoje povinnost jako u dětí. Ovšem je logické, že když k nim máš vztah, snažíš se je ochránit.A svou rodinu vlastně taky. Mimochodem - snad není na škodu, že si kočky nějakej rok požijou?

Ale jestli všechno není o tom, že máš z nějakého důvodu špatnou náladu a je fajn se z ní vypsat? A že ty nemáš kočky doma? Jak jinak si vysvětlit tvoji malou informovanost?
 Binturongg 


Re: kotě 

(19.7.2010 20:28:49)
Janino - ten zázrak používám už léta a kočky máme od 2 do 7 kusů od mé prenatální existence.
U mě teda s tímhle poučováním nosíš sovy do Athén ~t~ ~t~ ~t~

 Aredhel 


Re: kotě 

(15.8.2010 15:15:32)
Mam kocku a mela jsem dve najednou v byte a musim potvrdit , ze opravdu nesmrdi pokud se o jejich zachudekn pecuje .Smrdi pouze nevykastrovany kocour.
 Iveta 
  • 

Re: kotě 

(20.7.2010 10:53:36)
Musím reagovat. Kočky mám tři, v bytě a chovám je od dětství. Tak za prvé, kočka nesmrdí, pokud se dobře a pravidelně čistí její záchod, to je základ. Za druhé, každé kotě co jsem měla, se naučilo chodit na záchod okamžitě (měla jsem za život asi 10 koček - postupně). Stačí dát na mísu se stelivem a pud v kočce udělá svoje. Koťata si v záchodě vesele hrabaly a hned učúraly. Pak chodily už jen tam. Kastrace mi přijde jako samozřejmost u doma chovaného jedince. Kočka je na chov poměrně snadná proti psovi, proto rodině která chce zvíře a nemá moc času můžu doporučit. Stačí dodržovat zásadu čistého záchodu a čerstvého kvalitního krmiva. Pak taky česat kvůli chlupům.
 pavla 2 deti 
  • 

Re: kotě 

(21.7.2010 9:50:59)
Ahoj mame kote asi tak mesic..Deti si nejdrive vyzkousely peci o krecky..kazdy mel sveho a o nej se staral..a kdyz to zvladly a krecci odesli do krecciho nebe,povolila jsem kote..Uz oba vedi,co je to "zodpovednost za zvire"ze neco stoji financne(zradlo,podestylka,veterinar),ale ze taky spoustu lasky a tuleni a mazleni dava..Je pravdou,ze kote jsme nikdy doma nemeli,jen u babicky,ale to byla kocka venkovni..Tenhle kocourek,je vazne zivel,ale s tim se pocitalo..Pro deti je to velka zmena k lepsimu oproti kreckum,co se mazleni a "uzivani si " tyka...Kote muzu doporucit..i kdyz teda ja uz mam deti starsi,k uplne malym mi to neprijde jako vhodne...spis az ke skolakum:)Myslim,ze kazde dite by melo mit moznost nejakeho domaciho mazlicka...jen pes mi na zacatek prijde dost,tam peci o nej spis prebiraji rodice..Rybicky jsme taky meli,ale ty neberu pro deti jako adekvatniho "mazlicka" s temi se jaksi mazlit neda:)
 Jája 
  • 

Můžeme přidat 

(19.7.2010 11:21:08)
K výše uvedeným nešvarům můžeme přidat topení koťat, vyhazování štěňat do kontejneru - můžou zvířata za to, že je páníčkové nenechali včas vykastrovat? Jo, ono to stálo peníze. Jenže jakékoli zvíře stojí peníze, pes navíc dosti značné poplatky jen za držbu zvířete (a jejichž podstatu dodneška nechápu. Za co se to vůbec platí?). Z tohoto pohledu max. morče nebo kočku, mohou být doma i samy, pokud mají vodu a kočkolit. Pes je smečkový a pro něj je týrání, když je celý den doma sám. Naše zvěř (kočka, pes) můžou být celý den na zahradě, ale přesto jsou neskutečně šťastní, když jsou doma se svými lidmi.
 Binturongg 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 11:49:54)
Jájo - nejenže kastrace stojí peníze, ale hlavně se bere "lidsky" - tj. že Ti i úplně normální fajn chlap řekne, že nenechá kastrovat kocoura, protože by ho mrzelo, že nemůže tóóóó s kočkama!!! ~q~ ~q~ ~q~

Takže se kocouři dožívají na vsi max 5 let (lidi to postřílí, ukopou, umlátí, otráví, aby jim netěhotněli kočky, které je nenapadne kastrovat), kromě lidských zásahů umírají na sepse a zranění ze rvaček s jinými kocoury kvůli kočkám a teritoriu a kočkám se 2-3x ročně berou koťata a většinou před očima té kočky ihned zlikvidují, popř. když si je schová, zlikvidují později.

Ale hlavněže si zvířátka užívají sexu a mateřství a jsou šťastná, a nezmrzačená kastrací ~o~ ~q~

 Romana Molatová 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 11:59:42)
kastrace sice stojí peníze, ale co dneska ne??? a jestli chci mít doma klidnou zdravou kočku a ne šílence, co mi skáče z balkonu a všechno ničí, tak je kastrace prostě nutná. Ta naše se naučila chodit na záchod za jeden jediný den hned po příchodu k nám a rozhodně s ní nejednáme jako s věcí, ale jako s členem rodiny...vše je o přístupu!!!
 kreditka 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 12:30:10)
Máme kočku a kocoura a nekastrujem, není to třeba kočka vrhne koťata a kocour, než je najdem je většinou sežere ~2~ Jo příroda si umí poradit ~2~

Pes i kočky žijou výhradně na zahradě, domů je nechci. Jsem proti tomu když vidím lidi z 1 + 1 jak jednou oběhnou barák se psem pokud možno největšího plemene a je po procházce~Rv Pro mě do paneláků patří malá plemena jako yorkšír apod.
 Jája 
  • 

Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 12:36:51)
Tak my třeba nechali kastrovat kočku, protože měla neustále koťata. Nemám povahu na jejich topení. Zpočátku se nám dařilo je rozdat, jenže kočka měla kolem 1 kg (a to by měla mít aspoň 1,70, jenže jak, když měla pořád koťata). Bylo to kvůli jejímu zdraví. No, dožila se asi 12 let.
Kocoura jsme nechali kastrovat, protože byl moc agresivní. Dneska se uklidnil a je to velký mazel.
Psinu to zatím nečeká, ta je naštěstí (naštěstí???) 4-%ní (holky, prvně máme 4-%ního psa!!! Ta by ojela cokoli, počínaje PET-flaškou přes slepice, kocoura a konče lidskýma nohama. Ona to nějak nerozlišuje). U ní asi štěňata nehrozí.

Já si osobně myslím, že kastrace jako prevence nechtěných mláďat by měla být nepsanou povinností majitele zvířete. Lepší než topení koťat a vyhazování psů, kterých se páníčkové nabažili, někde v ulicích.
 Xantipa. 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 12:40:53)
Jájo - rozhodně jsem proti nucené kastraci. Taky jsme měli fenku, kastrovat jsme ji nenechali, prostě jsme ji hlídali, protože jsme nechtěli šťěňata.
Já bych to napsala tak, že člověk když k sobě "přiváže" zvíře, má za něj odpovědnost a to vč. mláďat. Je nechutný číst o tom, jak někteří "chovatelé" ovlivňují počet mláďat tím, že již narozená zabijí. Fuj.
Ale pokud bychom naši fenku z nějakých důvodů ohlídat nemohli, nechali bychom jí provést sterilizaci - to rozhodně.
 Jája 
  • 

Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 12:56:44)
Xantipo, psa možná ohlídám, ale polodivokou kočku na zahradě? Zapomeň!! Ona prostě měla nezřízený sexuální apetit a my měli doma už čtyři kočky, které jsme nerozdali. Zvyšovat počet těch zvířat bylo prostě neúnosné a peněženku jsem měla taky jen jednu. Do toho mi přišli ještě pindat jehovisti, když mám inzerát, že daruji koťata, že ta zvířátka nemám ráda a kdesi cosi. Díky. Kdyby se ta kočka nemnožila řadou doslova geometrickou, třeba by se kastraci vyhnula. Ale fakt je, že takovou myšařku jsme už nikdy neměli.
 Xantipa. 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 13:03:21)
Jájo, já ale píšu, že kdybych své zvíře nedokázala ohlídat, tak pak kastrace je jediné řešení.
Ale nesouhlasím s tím, aby se domácí zvíře tzv. skoropovinně nechávalo kastrovat - v případě, že není chovné.
Mimochodem ve svém okolí znám spoustu lidí s fenkami, které nikdy neměly šťěňata. Je ale fakt, že kočky se nejspíš uhlídat nepodaří.
 Klára 
  • 

Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 12:45:19)
Můžu poprosit o radu? Moji rodiče mají chatu v chatové osadě, a už cca 8 let jsou v osadě "divoké" kočky, které nikoho nejsou, jen je občas někdo krmí. Přes jaro a léto většinou mají koťata, např. někde v přístěnku na dřevo apod. Zatím takhle prostě fungují, geometrickou řadou se nemnoží - předpokládám, že u nich dost funguje přírodní výběr a slabší koťátka prostě nepřežijí (zrovna o víkendu jsem jedno pohřbívala:(, ale bylo to za 8 let první, ještě jsme tedy jednou prohřbívali dospělou kočku). Já to beru tak, že už jsou "divoké" (i když původně přes těmi lety určitě nebyli) a nezasahuji...je to ale správně? Je nějaká možnost jak do toho zasáhnout (napadá mě - odchyt koček a kastrace a návrat zpět - ale nepřijde mi to moc reálné...nevím, zda by ta kočka pak ještě zvládla dobře existovat...)? Zajímají mě vaše zkušenosti, názory....díky!
 Xantipa. 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 12:52:07)
Je třeba se spojit s obcí. Vím, že v některých lokalitách obce platí za odchyt a kastraci koček, které ošetří, vyšetří, v případě nutnosti ještě třeba vyléčí nebo doléčí a pak je pouštějí zpět tam, kde je odchytli.
Další řešení pak je - zaplatit to ze svého a nebo se na to složit v osadě.
 Binturongg 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 12:54:36)
Kláro - měla by to zařídit a uhradit obec, ale málo se o tom ví. Jak jsem psala před chvilkou - radši je nechá vystřílet, než se s kožešinama matlat.

Mě to čeká taky - kastrace několika opuštěných koček (nebo alespoň 2 kocourů)a dost se bojím spíš toho, aby se ná nenastěhovaly do baráku k našim 4, též původě toulavým, nyní vyžraným a postelovým...

Chci se poradit s veterinářem, jestli existuje narkóza taková, abych je mohla rovnou vrátit zpět na místo k opuštěné budově nedaleko a starat se o ně tam...
 Xantipa. 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 13:00:07)
Binturong - přece zvířata /a to i kočky/ se střílet nesmějí. Já bych se spíš bála, že když už je odchytí, tak je nevrátí zpátky a pak jim hrozí utracení, protože budou dlouho v útulku a budou neumístitelné.
Nevím, kolik stojí kastrace kočky, ale myslím, že by po dobu pooperační péče zvládly být nezbytně nutnou dobu v kleci. Jen nevím, jak jim pak po puštění zpět na místo odchytu dát nutné léky. Asi do krmiva. Ale jak pak vědět, zda to sežrala ta správná kočka.~a~
 Jája 
  • 

Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 13:40:50)
Cena kastrace kočky se pohybovala v rozmezí 500-1000 Kč za zvíře. Záleželo na zdravotním stavu.
Jinak vykastrované divoké zvíře je třeba označit, že je kastrované, aby tatáž věc za několik let znovu někoho nenapadla (u kocoura se to pozná, u kočky ne).
 Xantipa. 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 14:04:21)
Jájo - a jak se tedy u kočky vyznačí, že je kastrovaná? Nějaký tetování? A na jakém místě?
 Jája 
  • 

Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 15:16:20)
Já slyšela, že se buď označí tetováním do ucha nebo že se jí na uchu provede nástřih. Jde fakt o to, aby se za nějaký čas někdo nepokoušel vykastrovanou kočku znovu vykastrovat, což by se při neoznačení klidně stát mohlo.
U kočky zahradní domácí se to nedělá, tam to jako chovatel vím, ale u kočky divoké to nevím.
Přesně by to řekli veterináři. Čas od času probíhají akce, kdy se kočky odchytávají, zaléčí a kastrují.

Jinak se kočky můžou i střílet. Pokud jsou v přírodě spatřeny jako škodná, a to více než 300 m od lidských obydlí. Dělají to myslivci. Svého času měli za odstřel škodné i odměny, to se pak neznali a stříleli, co viděli.
 Klára 
  • 

Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 14:07:52)
Já mám taky právě strach, jak by to po případné kastraci bylo - před měsícem jsem nechávala kastrovat naši domácí kočku a ta se z toho 2 dny vzpamatovávala....kdyby byla v přírodě, tak by byla dost ohrožená...

A tušíte, jak odchyt v reálu probíhá? to je chytnou do nějaký sítě? moc si neumím představit, jak je odlovit.....
 Xantipa. 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 14:13:11)
Já myslím, že ihned po kastraci by se ta kočka nemohla vypustit. Dle mýho by bylo potřeba, aby byla ještě nějakou dobu v kleci - kvůli kontrole rány a podávání léků a tak. Myslím, že volně žijící kočka musí být v dost dobré kondici, aby přežila.
 Binturong z vyletu 
  • 

Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 15:03:32)
Je mi jasne, ze se zvirata strilet nesmeji, to byla nadsazka, ale neni to tak jednoduche. Na vesnicich se proste zver zabiji nebo nechava chcipnout. Poradim se s vetem a se znamou na obecnim urade. Navic odchyt v obrovske, opustene budove s milionem ukrytu, je prakticky nemyslitelny.. Ja se pokusim chytit aspon ty ochocene a dal se uvidi.
 nordica 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 15:03:59)
Kláro, zkus se obrátit o radu na sdružení Cibela, www.cibela.cz, děvčata mají s těmito případy bohaté zkušenosti a určitě Ti poradí, jak nejlépe postupovat.
 Tragika 


Re: Můžeme přidat 

(19.7.2010 16:34:20)
Dítěti, které chce psa, bych pořídila nejdřív vodítko.
S tímto bych ho 3x denně posílala na procházku. Ráno vstát dříve, obejít blok za každého počasí, odpoledne hned po škole znova. Večer místo televize a jiných zábav opakovat. Do 1-2 týdnů, většinou touha po domácím mazlíčkovi přejde.
 Ajanika 


Re: U nás 

(19.7.2010 16:53:45)
U nás je to tak,že než naše děťátka vysloví přání,že by chtěla zvířátko,už jich mají plný dům~t~měli jsme je před dětmi,nevidím důvod,proč se jich zbavovat,nebo je nemít. U mě hodně dělá to,že jsem jako dítě žádné zvíře mít nemohla, manžel taktéž. Proto teď nosíme ochotně domů jedno zvíře za druhým. Máme 3 kočky 2 morčata,želvy,chystáme se na psy...Samozřejmě,že ve finále je skoro všechno na mě,ale celkem mi to nevadí,zvířata miluju a život bez nich mi připadá nudný. Také vím,že díky tomu jsou mé děti velkými bojovníky za práva zvířat~R^
 vetvicka 


Re: U nás 

(19.7.2010 20:28:00)
Přidám se taky k diskuzi: jako malá jsem nemohla mít doma žádné zvíře, protože mamka se zvířat do dneška bojí. Až v 10 letech jsem si po půl ročním ukecávání vyprosila aspoň akvárium s rybičkami. Podotýkám ale, že mamku zlomilo až to, že jsem uměla nazpaměť vyjmenovat 100 různých rybiček česky i latinsky a dokázala jsem jí říct, co všechno rybičky potřebují a jak se o ně mají lidé starat (starší bratr mi totiž koupil aspoň knížky o rybičkách a řekl mi, že pokud chci chovat zvířata, musím vědět, jak se o ně postarat). Takže jsem znala alespoň teorii a pak mi taťka pomáhal s praxí a naučil mě se o rybičky starat, proto mi taky o 5 let později koupil ptáčka i s klecí, protože věděl, že jsem schopná se o něj postarat. Takže já bych všem, kteří přemýšlí, že koupí svým dětem nějaké zvířátko a nemají se zvířetem žádné zkušenosti doporučila nejprve přečíst si knížku o tom daném zvířeti a získat představu, co všechno potřebuje. Popřípadě začít s chovem nějakých menších zvířat, které mají kratší délku života a vyzkoušet si nejprve péči o méně náročné zvíře, než hned pořizovat psa, nebo kočku.
 Zita, dcera Zitunka  
  • 

Domácí zvířátko_fretka - tip na domácího mazlíka 

(19.7.2010 21:10:24)
Dobrý den, ráda bych ještě přidala jeden tip na domácího mazlíčka pro děti a tím je fretka. Naše dcera od narození vnímala, že jsme měli doma fetečku, když byly dceři 4 roky, fretečka umřela stářím. Rok nás Tuli přemlouvala, abychom pořídili další. Vloni po návratu z dovolené jsme ji vyhověli. Prvních 14 dní s novou fetkou to byl boj. Buď byla dcera zavřená v pokoji a po bytě lítala divoká fetka, nebo byla zavřená fretka a dcera se pohybovala volně. Třetí varianta byla, že se po bytě divokými přískoky v holinkách pohybovala řvoucí dcera a na ní se sápalo kousající fretě. Po 14 dnech neustáleho "vymazlování šelmy" začalo docházet k postupnému zbližování a dnes po roce jsou to nerozlučné kamarádky. A Piginka je úžasný parťák. Není náročná na čas (20 hodin denně spí) ani na prostor. Nemusí se venčit a holky si spolu užijí moc legrace. Jen musíte přetrpět asimilační proces :-)
 Binturongg 


Re: Domácí zvířátko_fretka - tip na domácího mazlíka 

(19.7.2010 21:51:14)
Freťáka jsem měla taky, ale všem zájemcům nejprve doporučuji pečlivě si pročíst, jak zvíře chovat.
Ideální jsou stránky www.fretka.cz ~;)
 Denisa T. 


ne vzdy je to tak zle... 

(19.7.2010 22:11:30)
Chtela jsem nejdrive procist vsechny reakce, ale snad jiz u ctvrte jsem nevydrzela!! "Poridite-li diteti v 10ti letech psa, budete se o nej za par let starat sami, jelikoz potomek bude mit zcela jine zajmy." "Maminka v ocekavani odklada psa v lepsim pripade k pribuznym kvuli toxoplazmoze a cemusi jeste.." To jsou ale prece strasne jednostranne pohledy na vec!! Mam krasny priklad sama na sobe... Pejska jsem si u rodicu vyprosila jeste jako dite na zakladni skole. Byla jim fenka Asta (necistokrevny cerny pejsek, 19kg). Asticka byla muj pejsek, krmila jsem ji, vencila, cesala, koupala, chodila s ni k veterinari - mamina samozrejme pomahala, bylo-li treba, ale cim jsem byla starsi, tim vice jsem peci o Asticku zvladala sama - jak po prakticke tak i po financni strance. Nejdrive jsem venovala cast kapesneho na mlsky pro psika, pozdeji penize z brigady na veterinare... Chvili pred dokoncenim SŠ jsem se od rodicu odstehovala a Asticka sla samozrejme se mnou. Nasla jsem si pritele, casem jsme se rozhodli pro dalsiho pejska a za nejaky cas potom take pro miminko:) Nyni mam podle UZ asi 9 dni do porodu, zadneho ze svych psu jsem kvuli nejake toxoplazmoze pryc rozhodne nedala, to by clovek zrovna mohl prestat varit z veproveho nebo kraliciho masa, protoze jak znamo, vepri i kralici mohou tuto nemoc na cloveka take prenest. Nechala jsem si behem tehotenstvi delat na vyzadani pro kontrolu test, pravidelnou peci o zdravi svych zvirat povazuji za samozrejmost, takze to bylo jedine, co jsem udelala navic. Moje dcerka bude tedy vyrustat v domacnosti se dvema pejsky a myslim, ze tak jak dalo zviratko mnoho pozitiv, vychovnych lekci a zkusenosti mne, muze ho dat i me dceri a taktez vsem ostatnim detem. Neni spravne predem malovat certa na zed, ze se dite o psa prestane zajimat, ze pokud mu pes zustane do dospelosti, casem se ho zbavi... Rodice museji byt ti zodpovedni a vedet, ze se v takovem pripade o zvire bez reci postaraji, to ano, ale zdaleka ne vzdy to tak musi dopadnout~z~
 Veveruše 


Re: ne vzdy je to tak zle... 

(20.7.2010 23:11:45)
Jo jo. Mně rodiče psa nedovolili, dost těžce jsem to nesla - strašně moc jsem si ho ve svých 13 letech přála a zpětně už je mi i jasné proč - naši se v té době hodně hádali a pár let poté od nás táta odešel... Hledala jsem evidentně citové zázemí, které mi v té době doma chybělo. Argument, že by mě péče o psa přestala bavit, byl v mém případě mimo - máma vycházela z toho, že když dostala psa v 16 ona (v té době o něj už ani tolik moc nestála), zajímali ji spíš už kluci. Já jsem se doma držela docela hodně až do svých 20 - 21 a psa bych bývala se svými zájmy skloubila velmi hladce. Teď jsou mé děti malé a doufám, že najdu dost síly jim pejska nebo jiné zvíře neodepřít, pokud ho budou chtít. Možná, kdybych bývala nějaké náročnější zvíře doma měla,tak bych nebyla ve svých téměř 32 letech tak zaskočená tím, co všechno obnáší péče o miminko~p~ Zatím máme doma asi měsíc "šnečuárium". Starší syn (necelých 5 let) své 2 šnečky venčí (byli tři, ale jeden už při venčení utekl~d~) a dává jim čerstvé listy (pravda, musím mu to připomínat). Akorát ho směřuju k tomu, že ještě během léta šnečuárium zrušíme - nejsem si jistá, jestli podmínky šnečků k životu jsou i při téměř každodenním krátkém "venčení" optimální...
 Denisa T. 


Re: ne vzdy je to tak zle... 

(21.7.2010 11:01:17)
šneček mi připadá jako velice vhodné zvířátko pro tak malé dítě, náročnost prostoru, času a peněz je asi srovnatelná s rybičkami, ale takového šnečka může dítě vzít do ruky a vytvořit si k němu větší vztah než k rybičce v akváriu.. obávala bych se ale toho stejného čeho vy, tedy jestli mají šnečkové vhodné podmínky k životu.. já tedy netuším jaké podmínky, krmení a kolik prostoru potřebuje takový šnek, aby se mu dařilo, ale nadruhou stranu, takové maličké zvířátko, kdyby se mělo špatně, tak by možná ani nepřežilo, tak třeba jim nic nechybí:)
 Janča+2holčiny 
  • 

Konečně někdo normální!!!!!! 

(24.7.2010 17:26:50)
Opravdu se mi ježily vlasy při čtení diskuze! My máme doma 4 morčata, ochočeného papoucha, křečka a nové štěně! Holky mají 5a2 roky! 4istíme, krmíme, venčíme - vše spolu! Od malčka chápou, že zvířátka mají taky hlad, žízeň, bolesti ...... nezvládají péči samy, ale pomůžeme si!!! je kolikrát otrava ráno vstát a udělat snídani dětem, manželovi a našemu zvěřinci! ano je problém, když jedeme na dovolenou -ne problém, spíš starost navíc!!! ale nelitujeme!!!! stojí to za to! ale moc dobře vím, že kdo nechce, nepochopí!! a kdo ví,ten ví!!!!!
 Katka +3 


Re: Konečně někdo normální!!!!!! 

(25.7.2010 17:25:28)
Nápodobně. Když byly klukům 5 a 2 roky pořídila jsem jim dvě morčata-sestřičky. Záhy se ukázalo, že morčata jsou různého pohlaví a začalo jich přibývat. Než jsme se dostali se samečky k veterináři na kastraci, běhalo nám doma 13 morčátek, 5 jsme našli nový domov, zbylých 8 jsem rozdělila klukům na dvě rodinky. Kluci se na nich dozvěděli o přírodě a rozmnožování víc, než jim jednou dá výklad v hodině biologie, taky zjistili, že za každé zvířátko jsme zodpovědní, i když jsme si vlastně pořídili jen ta první dvě.
Když kluci povyrostli a přibyla k nim holčička, podlehla jsem dlouhodobému naléhání mladšího syna(v té době měl 6 let) a pořídili jsme pejska. Je to skvělý parťák pro děti, pro mě je to tvor, který mě bezvýhradně miluje, i když jsem zrovna neučesaná v pyžamu a nemám na nic náladu. Většinu péče o psa si obstarávají děti, já hlavně dohlížím, aby občas nezapomněly. Samozřejmě, že v některých věcech se mi jeho příchodem život zkomplikoval - musím všechno organizovat tak, aby pes byl sám co nejmíň, aby byl vždycky včas vyvenčený, brát ho sebou na dovolenou, ale nelituju.
 Magda7 


PETICE 

(20.7.2010 16:51:10)
Napsala jsme to už výše, ale opakuji pod novým názvem: :-)
Čtu vaši diskuzi a chtěla bych nabídnout jednu možnost- komu není jedno, jak se se zvířaty zachází, může podepsat petici "Zvíře není věc". Jde v ní právě o změnu zákona- přehodnocení zvířat z "věcí" na živé tvory, následně i vyšší postihy za týraní atd atd.. Plné znění a archy k podpisu můžete stáhnout na těchto stránkách: http://petice.webzdarma.cz/
Snad jsme to zkopírovala dobře, nebo prostě jen zadejte "petice zvíře není věc" a odkazy naskáčou. Je to možnost, jak pro mazlíky něco udělat a třeba by to pomohlo i změnit podmínky zvířat ve velkochovech. Zatím máme tři archy podpisů, měla bych přidat! ~;)
 Hogan 


Naše rodina.. 

(22.7.2010 11:47:12)
.. chovala psy vždy, já když jsem odešla z domova a začala bydlet se svým přítelem (teď už manželem :-)), taky jsme si pořídili pejska - fenku staršího křížence z útulku. Máme jí už 4 roky, před rokem a půl se nám narodil syn a já jsem ráda že si od mala může zvykat na kontakt se zvířetem .. ~;((

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.