| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Můj porod U Čápa

 Celkem 116 názorů.
 Pawlla 


Hezky napsáno 

(29.6.2010 7:45:51)
Já za sebe mám problém jen v jedné věci,nevím jestli komplikace přicházejí vždy s dostatečným předstihem a pokud se jedná o zdraví dítěte asi bych na to nespoléhala.Taky by mě zajímalo,kde to proboha autorka poprvé rodila,že tam chodí zdravotníci na jídlo a na WC najednou?Já jsem v nemocnici pracovala,teď pracuju v soc.ústavu a všude se zaměstnanci střídají tak,aby to nemělo na klienta žádný vliv.
 Lída+2 


Re: Hezky napsáno 

(29.6.2010 8:40:52)
MĚ to nepřekvapilo. při druhým porodu se mi stalo to samé. Ale pan doktor kouká na zprávy..budete muset počkat....nakonec jsem na nic nečakala nešlo to a přišel naposlední chvíli on....

nikdo mi nevěřil, že rodím....monitor neukázal za 40minut nic...vydupala jsem si vyšetření(ještě dneskka vidím tu sestru co na ěm koukala jak na BLBA co jí to vykládám, když nerodím)...otevřena na 6cm a do 20minut od vyšetření byl Dan na světě...
 kreditka 


Článek se mi moc nelíbí 

(29.6.2010 8:55:49)
Přijde mi až moc pod vlivem emocí, je tam spousta teorií, no není to můj vkus ~2~
 Hilly. 


Zaměstnaná PA 

(29.6.2010 9:00:11)
No tak mně se nelíbila ta část, kdy zaměstnaná PA přemýšlela jak rodičku narvat mezi ty své kurzy a to její úžasné dobrodinství, že jí sehnala svůj vlastní pokoj k porodu.~e~
Jinak je to hezky napsáno..
 Žžena 


Re: Zaměstnaná PA 

(29.6.2010 10:35:48)
To nebyl "její vlastní pokoj k porodu". To byl pokoj v porodním domě, kde mohly normálně rodit ženský co chtěj rodit v porodním domě. Součást standardní nabídky PD U čápa.
Ta místnost byla k tomu určená (než se PD přestěhoval).
 Hilly. 


Re: Zaměstnaná PA 

(29.6.2010 12:44:27)
Zženo, to jsem pochopila, ale dnes už by mělo snad být standartem, že žena bude rodit v místnosti, kde ji nikdo nebude rušit, zvláště pokud vyžadujeme hrazenou nadstandartní péči..To jednání by se mi na místě autorky článku nelíbilo.To mi trochu připomíná situaci v Pražských porodnicích, kdy do poslední chvíle rodička vlastně neví, kde bude rodit.Proč tedy potom vyhledávat takovouhle "péči", že, když se musím stresovat rozvrhem aktivit nějaké PA.
 Nasuada 


Re: Zaměstnaná PA 

(29.6.2010 12:59:14)
Hily, no právě, pokud by i v této oblasti fungovala konkurence, možnost si opravdu vybírat......ale v dnešní době jsou soukromé PA a jediný!!porodní dům prostě nedostatkové zboží, zvlášť mimo Prahu. A proč? Protože u nás není legislativa, chuť příslušných orgánů s tím něco dělat, příslušné vzdělání budoucích PA ve smyslu soukromé dráhy atp.
Soukromým PA se spíš házejí klacky pod nohy a potom se nelze divit, že se do toho nehrnou. Vždyť i těch porodnic, kde by PA pracovali samostatně není tolik.

A jinak musím dodat, že já jsem byla se svojí PA spokojená.
 Hilly. 


Re: Zaměstnaná PA 

(29.6.2010 13:07:58)
No jo, ale to se zase dá říct i o nerudných lékařích, sestrách a PA v porodnicích, že nejsou dobře finančně ohodnoceni a jsou přepínáni, tak mají nárok na své podrážděné a neempatické chování...No a tím, že tato místa nejsou dobře placená(teď myslím především sestry), tak jsou v porodnicích vděční i za kdejakou nevychovanou a neprofesionální můru.

Já vím v našem kraji o jedné neprofesionální dule. Taky si nechá za asistenci u porodu vyklopit slušný balík a dost to s těma rodičkama koulí(přijde k porodu až ve finále atd.)
 Žžena 


Re: Zaměstnaná PA 

(29.6.2010 14:42:45)
Hilly, to stresování se rozvrhem PA je bohužel realita, kterou jsem zažila na vlastní kůži (moje PA měla zrovna v den, kdy jsem rodila, taky semináře, ze kterých se nemohla urvat... tak jsem nakonec jela do porodnice...).
A je to daný jednoduše tím, že těch PA chodících domů je tak málo, a navíc mají dost práce s osvětovýma akcema, pořádají semináře, dohadují se se všemožnými matrikářkami, F.X.Doležaly atd...
Prostě když chceš využít složbu, kterou v republice poskytuje jen pár lidí, tak musíš počítat s tím, že možná nebudou moct až budeš potřebovat. Ale zase když to vyjde, stojí to za to...
 withep 


Re: Zaměstnaná PA 

(29.6.2010 11:44:00)
Hilly,

hrozil mi podobný scénář, ale nějak jsem to neřešila, až zpětně se mi zdá, že by měla PA upřednostnit svou rodící klientku před nějakým seminářem.

Den po mém termínu měl být U Čápa seminář pro PA. Já se to ani nedozvěděla od té svojí, ale od její náhradnice, kterou jsem si domluvila, kdyby ta moje třeba pro nemoc nemohla. Na ten seminář měly totiž jít obě... Bylo to v období mezi Krčí a Kunraticema, tedy v době, kdy porodní dům sestával z jediné místnosti v přízemí chodovského paneláku, kde by se mi tedy během semináře rodilo dost divně :). No, vlastně by mi těch 12 PA vadilo míň než desítky zdravotníků v porodnici, ale asi by to nebyla varianta, kterou by mi PA nabídla.

Přijde mi zpětně trošku divné, že PA řešila, zda mi někdo dopředu napíše recept na partobulin, kdežto kolizi porodu se seminářem vůbec. Ale dcerka je bytost nadmíru rozumná, nejen, že se stihla narodit večer před seminářem, ale ještě po mně podědila Rh-, takže ani ten partobulin jsme shánět nemuseli :-).
 alžbjeta 
  • 

díky za článek 

(29.6.2010 9:38:13)
díky za článek, mně se líbil moc. taky momentálně docházím k zjištěním, kolik mám ještě předsudků a že většina věcí jde i jinak.
někdo tu psal, že mu článek přišel napsaný pod příišným vlivem emocí. já za ním cítím spíš zdravou dávku přirozené intuice.
 Nasuada 


Romi, 

(29.6.2010 10:00:39)
především gratuluju k Radovánkovi a k porodu ve vlastní režii~;((

Protože ve svém článku naznačuješ, že jsi otevřená novým věcem a názorům, dovoluji si ti něco napsat:
Kdyby se mnou takhle jednala moje soukromá porodní asistentka tak bych s ní rozhodně spokojená nebyla.
Ve tvém článku jsou výrazy, které ve mě evokují spíše poslušné dítě než zralou ženu - "nakázala", "dostala jsem vyhubováno", "poslechla jsem".

 czechchic 


Re: Romi, 

(29.6.2010 10:08:53)
JO, taky jsem si rikala, ze kdyby tohle byla moje PA tak bych ji dala padaka jeste pred porodem. Za penize, ktere soukrome PA chteji bych tedy cekala uplne jiny service!!!!
 Hilly. 


Re: Romi, 

(29.6.2010 10:21:00)
Tak nějak
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Romi, 

(29.6.2010 10:23:17)
Czechcic, no, v první řadě ty peníze ještě nejsou až tak horentní ;) Jinak je vidět, že i mezi soukromými PA jsou velké rozdíly a pokud je to jen trochu možné, i mezi nimi je dobré si vybrat takovou, která konkrétní žene sedne. Vzhledem k situaci v ČR je to však spíš ještě utopie. Stále jsou, i vzhledem k počtu a organizačním záležitostem, tak někde na půl cesty, ty "slavné" toho mají hodně a nestíhají (hodně klientek, hodně propagačnách aktivit, školení atd), ty méně známé zase nejsou tak flexibilní vzhledem k tomu, že by je plná práce soukromé PA vzhledem k situaci okolo pojištění atd. ještě neuživila.
 kosatka2 


Re: Romi, 

(29.6.2010 10:29:12)
taky to na mě působí zvláštně. Sice to autorka takhle nepíše, ale kdyby se to samé odehrálo v porodnici, nebyla by z milé porodní asistentky neempatická nerudná lékařka, která vyhrožuje, která nemá na rodící ženu čas, atd? Působí to na mě obecně tak, že u osoby, které důvěřujeme, přimhouříme oko. Naopak někoho, koho neznáme, podezíráme z nejhorších úmyslů (lékař potřebuje ekonomicky hrabat lékařské výkony, chce se koukat na telku, mít to rychle z krku, atd). A te´d si jdu přečíst ten příběh z benešova
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Romi, 

(29.6.2010 10:34:44)
Kosatko, to je pravda, že u osoby, které důvěřujeme, přimhouříme oko. A někdy je těžké mu i potom dát zpětnou vazbu, právě pro tu důvěru. Zas je taková zpětná vazba pak cennější.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Romi, 

(29.6.2010 10:25:18)
ale PA ji předem varovala, že možná nebude v termínu k dispozici. Moje PA to tak měla rovněž - nakonec taky k porodu nemohla, protože jsem přenášela... Ale po porodu jsem měla jinou PA, se kterou jsem se předtím neznala a doporučila mi ji původní PA...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Romi, 

(29.6.2010 10:30:43)
Tohle do určité míry řeší model porodních domů ze zavedených zemí - o těhotnou se stará tým PA, dvě nebo tři, jedna může být tvoje "hlavní", všechny znáš a jedna na tebe k porodu tím pádem vždycky vyjde. V ČR to v současné absenci legislativy a celkové atmosféře okolo mimoklinických porodů ještě nemá moc řanci fungovat, i když běžně mají některé soukromé PA mezi sebou takovou dohodu o přesouvání klientek, pokud jim do tohoněco vleze nebo jsou u jiného porodu.
 withep 


Re: Romi, 

(29.6.2010 12:14:11)
Je to tak. Klientka je dopředu srozuměna s tím, že PA nemusí dorazit včas (třeba kvůli dopravní zácpě, při překotném porodu) nebo taky vůbec (kvůli nemoci apod.). Musí akceptovat, že PA je taky jen člověk. Mně připadá porod důležitější než seminář pro 12 PA z celé republiky, ale chápu, že ona může mít jiný názor. Předpokládám, že kdybych přecejen rodila během toho semináře, alespoň na hodinu nebo dvě by se z něj mohla uvolnit přinejmenším ta náhradnice.

Co se týče chování během poskytování péče, je to hodně o tom, že PA si k sobě domů pozvete, vyberete si ji, znáte ji, důvěřujete jí. "Lehněte si a pořádně se napijte" bezprostředně po porodu od ní znělo jako dobrá rada. A může to znít podobně i od PA v porodnici, když to pronese s respektem (tedy ne formou příkazu nebo laskavé manipulace). Věta "Byla byste tak laskavá a lehla si, a taky se, prosím, pořádně napijte" by mi teda zněla trochu divně ~t~. Špatně se to vysvětluje. Nezasvěcného to možná tahá za uši, ale ve skutečnosti pro mě byla spolupráce s touto PA plná respektu a sdílené zodpovědnosti.
 Babsi+2 


Re: Romi, 

(29.6.2010 12:56:28)
Řekla bych, že přímé "rozkazy" nebudou docela od věci. Já jsem musela vypadat během porodu a těsně po něm jako mentálně zaostalá - pamatuju si, že PA na mě mluvila hezky, pomalu, hlasitě (ale ztěží jsem jim rozuměla), manžela jsem slyšela dobře, takže mi "překládal" a ječel na mě vlastně jen on.
 Nasuada 


Re: Romi, 

(29.6.2010 11:42:45)
Tak konečně to můžu trochu rozepsat:
U soukromé PA je ta zastupitelnost obtížná, všimla jsem si, že ta moje určitou zastupitelnost měla, ale stejně, mít u porodu doma najednou cizí PA, se kterou se vůbec neznáme může být nepříjemné a navíc všechny pracují na "svém písečku" takže ani nemusí být zrovna k dispozici ani ta zástupná PA.

Naopak u porodního domu zastupitelnost očekávám, těch PA tam není tolik, klientka se se všemi může postupně seznámit a pokud chce mít jistotu, že porodí opravdu tam, tak by jí měla mít, byť třeba bude muset slevit z nároku na tu svojí jedinou PA. Také co se týká místnosti pro porody, přednost by měla mít vždy klientka a nikoli např. školení.

Jenže porodní dům je u nás zatím jediný, o tom, že stále není dodělaná legislativa v jeho prospěch se ví. Zasloužil by si jak konkurenci tak konečně i jasné stanovení pravidel, ale takových, která pro něho nejsou likvidační. Aby porodní asistentky pracovali více v klidu a tím mohli i odvádět dobrou práci.

A o tom zda u nás porodní domy budou rozhodujeme všichni......
 lonkue 


uzasne 

(29.6.2010 10:22:51)
Vazena pani, moc pekne napsane a moc Vam fandim. Opravdu prirozeny porod, ktery v zadne ceske porodnici nemuzete zazit. Je to moc velka skoda, ze takove krasne domaci porody musi byt skoro pokoutnou zalezitosti. Doufam, ze i u nas se brzo veci zmeni a dustojne porody budou normou. Nevim proc je potreba v cechach strasit tehotne zeny porodem doma. Vsude jidne se tak rodi a deti jim neumiraji jako na bezicim pasu (jak se tim v cechach argumentuje). Jen houst odvaznych zen jako jste vy....
 kosatka2 


Re: uzasne 

(29.6.2010 10:48:26)
myslím, že už se věci pomalu mění. naopak se mi velmi nelíbí strašení porodnicemi. pochvalných článků není tolik, jako těch negativních. zde podolí v praze chválí soukromá porodní asistentka:

http://www.azrodina.cz/3595-vyjimecna-porodni-zkusenost-z-podoli
 kreditka 


Re: uzasne 

(29.6.2010 12:20:10)
Co na tom bylo tak úžasného to že PA dá přednost semináři před klientkou? Už vidím jak by se tu držkovalo kdyby toto řekl v porodnici lékař
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


porod doma 

(29.6.2010 10:43:20)
Kámoška rodila doma a moc si libovala. Ale odborná veřejnost je stále dost nepřipravená, nejen psychicky, ale i po praktické stránce...
Blahopřeji vám k tomuto zážitku i k obratu v životě...
 Jana 
  • 

Re: porod doma 

(29.6.2010 11:04:11)
Doma? Fuj, jen té krve na koberci, sedačce, blé a to , co se může stát.Nehorázná šílenost.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: porod doma 

(29.6.2010 13:00:48)
:)))))) I ty, co rodí doma, mají rády svoje koberce, a proto mají např. matraci obalenou nepromokavým obalem nebo rodí ve vaně. Poporodní úklid zabral u nás méně času než běžný denní. U nás tačilo opláchnou vanu, u někoho se prostě vyhodí jenorázová podložka a vypere se prostěradlo.
 Nasuada 


Re: porod doma 

(29.6.2010 13:06:23)
u nás se vyhodily ty podložky, stará matrace, která už dosloužila a ještě takhle báječně posloužila a muž vytřel v kuchyni. ~;)
 helis78 


Re: porod doma 

(30.6.2010 9:36:23)
Tak to je zajímavé, ale když paní mohla být ve vaně jen 90minut? Moc mi ten porod přirozený nepřišel, jedině snad bez léků.
 lklasinka 


Re: porod doma 

(30.6.2010 13:57:20)
Přesně to mám na mysli já jsem rodila 3x ve Zlíně pokaždé jina ale vždycky milá pA představila se nabízela různé varianty sprcha, vana balóny různých tvarů, malý monitor do sprchy měla taky, to už je asi všude, rodila jsem všechny na všech čtyřech a nikdo se nedivil, nic nenutil prostě jak mi to vyhovovalo, na všechno se ptali, dokonce jakou chci poslouchat stanici v rádiu, po porodu jsem se šla asi za 20 minut osprchovat, to byla jediná chvilka kdy jsem byla bez dětí jinak jsem je měla pořád na sobě nebo u sebe.Paní tady popisuje nějaký zmatený porod nechápu čím byl jiný když nerodila doma asi tím že jí PA vyhrožovala že zavolá záchranku????, že nesměla být ve vaně? byl jiný asi jenom tím že kdyby se něco stalo, neměla by u sebe pomoc. V čem byl ten porod klidnější? Lepší? nechápu
 zuzini 


Re: porod doma 

(30.6.2010 18:16:59)
Iklasinko, zlínská porodnice se řadí mezi ty lepší. Co já bych za podobnou ve svém okolí dala. U nás se musíš o dítě po porodu rvát, honí tě ze sprchy na monitor, porodní stoličku sice mají, ale nerodí se na ni, o jiné poloze ani nemluvím, urychlování je úplně běžné, pokud si urychlování nepřeješ stejně tě pořád přemlouvají.

Paní psala, že byla se svým porodem v porodnici nespokojená. Proto pro ni byl tento porod lepší. Mně se taky přístup PA nelíbil, moc by mě zajímalo jméno, i když svůj tip mám.
 arlette 


Re: porod doma 

(3.7.2010 23:12:17)
Já rodila na Vsetíně a žádný extra rozdíl mezi mým porodem a porodem autorky nevidím.
Maximálně vychází rodičkám vstříc a všichni jsou neskutečně milí a ochotní. Toť má zkušenost ~;)
 Veveruše 


Re: porod doma 

(4.7.2010 0:02:31)
Škoda, že je to do Vsetína i do Zlína z Prahy tak z ruky~Rv
 Veveruše 


Re: porod doma 

(4.7.2010 0:01:17)
A z čeho jako bývá u porodu spousta krve? Nepletete si to náhodou se zabíjačkou? ~y~ Mně osobně jen příliš nenadchlo vzezření placenty, krev jsem neviděla žádnou - možná proto, že jsem byla na všech čtyřech a dozadu jsem neviděla~j~. A pak jsem si všímala jen synka, ani nevím, kdy jednorázovou podložku PA odklidila - vlastně jo, bylo to chvilku po porodu, protože se právě probudil starší synek a šel se podívat na brášku~k~.
 Liška s banem :) 


PA mi dala vybrat z několika scénářů 

(29.6.2010 11:04:00)
tak tohle mi PA udělat, tak bych byla dost stresovaná. A říkat mi, na kolik hodin si můžu zabrat pokoj, kvůli nějakým kurzům...to se tedy v porodnici nestává. Z celého popisu mám dojem, že to tedy pohodový porod nebyl, tedy já bych ho jako pohodový neviděla (až na tu závěrečnou část tlačení, kdy paní cítila každý posun miminka, to ten dojem trošku napravilo).
 Binturongg 


Re: PA mi dala vybrat z několika scénářů 

(29.6.2010 11:11:30)
Teď jsem to psala! Souhlas.
Taky mě to zarazilo i to, jak je jedna z vaiant odrodit s manžlem a PA přijede pak někdy, až bude mít čas, rodičku zkontrolovat...
Ale budeš napadena, že v porodnici Tě nemusí vzít vůbec atp. ~t~ ~2~
 Liška s banem :) 


Re: PA mi dala vybrat z několika scénářů 

(29.6.2010 11:28:35)
Binturog, když jsi k porodu registrovaná, musí tě vzít nebo převézt sanitkou do jiné porodnice. (ptala jsem se na to při registraci) Prostě to místečko ti musí najít oni.
 Binturongg 


Re: PA mi dala vybrat z několika scénářů 

(29.6.2010 11:33:50)
Jo, to já vím, jen jsem předpovídala reakci a jedna už se tu objevila ~t~
 withep 


Re: PA mi dala vybrat z několika scénářů 

(29.6.2010 12:18:52)
Musí, ale kolikrát to neudělají ~d~
 Žžena 


Re: PA mi dala vybrat z několika scénářů 

(29.6.2010 11:18:14)
V porodnici se to nestává? Já myslím, že v jiné podobě se to tam, zvlášť teď, děje denně a mnohokrát. O čem jiném je urychlování fyziologického porodu? O čem jiném je amniotomie a oxytocin tam kde to jde normálně?
 Liška s banem :) 


Re: PA mi dala vybrat z několika scénářů 

(29.6.2010 11:33:29)
Žženo, moje porodnická zkušenost je taková, že nic neurychlovali a když, tak jen na mou žádost. Poprvé jsem si nechala píchnout vodu (musela jsem si o to říct 2x), porod byl bez epidurálu (bohužel). Podruhé mi vodu píchli oni až když jsem byla na 8 cm a na konci mi dali i oxytocin, protože malý měl špatné ozvy a musel rychle ven (po 6 hodinách kontrakcí každé 2 minuty jsem už byla vyčerpaná a oxytocin jsem uvítala). Já měla z porodnice spíše dojem, že to chtějí nechat jen přírodě a spíš mamči žádají urychlování. ~d~
 Žžena 


Re: PA mi dala vybrat z několika scénářů 

(29.6.2010 14:32:16)
Liško,
já mám zase z porodnice zkušenost že urychlovat chtěli seč to šlo.
Ačkoli jsem přijela na 5 cm otevřená a do 3 hodin byl syn v pořádku na světě, tak amniotomii jsem odmítala asi čtyřikrát (voda praskla sama na konci 1. doby porodní) atd. Na šestinedělí, kam jsem došla po svých, se pak taky strašně divili, že nemám zavedenou žádnou kanylu.
 Binturongg 


Závidím placentu pod oskeruší :o) 

(29.6.2010 11:08:07)
Četla jsem toho hodně, včetně Konceptu kontinua a "Respektu", ale mé střední vzdělání, praxe na porodnici a 7miletá praxe ve špitále, má osoba a můj vysoký tlak v těhu - vše zjevně zkostnatělé a zastaralé - mi nedovolí jinou alternativu než porodnici.
To je však jiný příběh.
Článek je moc hezký a s chutí jsem si ho přečetla.
Ovšem připojuji se k chování PA - chápu, že nemůže být k dispozici 24h denně, ale nějak mě to nikdy nenapadlo. Zarazilo mě to poměrně dost.
A ještě víc věta, že jedna z variant je porod doma s manželem a ona POTOM (kdy? po té páté????) přijede na kontrolu...

Ovšem placentu bych taky pod strom mého syna bývala byla brala... ~:-D
 withep 


Re: Závidím placentu pod oskeruší :o) 

(29.6.2010 12:39:55)
My jsme ji vyhodili do popelnice :). Byly zrovna kruté mrazy, tak muž říkal, že doufá, že ji snad nevyštrachají a neugrilují bezdomovci... ~t~.

Taky mě napadlo, že dětem zasadíme stromy. Ale kdyby se těm stromům nedařilo nebo je někdo sejmul, přišlo by mi to smutné až děsivé...
 Binturongg 


Re: Závidím placentu pod oskeruší :o) 

(29.6.2010 17:26:44)
whitep - mám to dost podobně, "pověrčivá" v tomto smyslu jsem až hrůza, ale připadá mi to krásné... ~s~ ~;((
Vlastně stejně krásné jako porodit v klidu doma s manželem a PA (já bych si mohla dovolit i doktora, neb můj porodník je přítel naší rodiny - a nepřítel domácích porodů ~t~ - vlastně jsem ho o placentu mohla "zkásnout" i po tom císaři, ale v té chvíli mě to nenapadlo ~d~ ), jenže zaprvé jsem riziková v mnoha směrech, zadruhé, jak už jsem psala, mi porod doma strach, vzdělání a praxe v oboru nedovolí a zatřetí nevím o nikom, kromě kamaráda porodníka, koho bych u celé té akce snesla, včetně přítele - když je mi zle, mám tendence zalézt pojít do roští sama ~d~
 Hilly. 


Re: Závidím placentu pod oskeruší :o) 

(29.6.2010 12:53:03)
No jak nad tím přemýšlím, tak bych té PA zakázala živnost. Nechápu, jak může někomu zodpovědně doporučit rodit jen za přítomnosti manžela...~a~ Celý ten její přístup se mi nelíbí.
 kreditka 


Re: Závidím placentu pod oskeruší :o) 

(29.6.2010 12:57:35)
Tak nějak, její přístup mi připomíná přístup ne právě kvalitních porodnic ~Rv Nevím kolik si PA za tu péči naúčtovala, ale nadstandartní péči bych si představovala tedy jinak
 Nasuada 


Re: Závidím placentu pod oskeruší :o) 

(29.6.2010 13:04:36)
Kreditko, kéž by jednou byla soukromá PA ta standardní možnost.
 withep 


Mám velmi podobný příběh 

(29.6.2010 11:33:07)
Jenže já jsem byla s prvním porodem nespokojená už v porodnici. A ani zpětně bych nerezignovala na přirozený porod už na vrátnici nemocnice. V jiných zemích to jde, takže to časem půjde i u nás, jen to ještě chvíli potrvá a ještě spousta prvorodiček (a rodiček s kontraindikací porodu doma) za to zaplatí nepovedeným prožitkem. Koncept kontinua jsem četla asi 4 měsíce po porodu, pomohl mi utřídit a zpracovat emoce, pomohl mi pochopit, co bylo špatně a jak to s čím souvisí. Taky mi chyběl ten přechodový rituál. Dítě se narodilo, matka ne, porodilo jen tělo, mysl se toho jakoby nezúčastnila.

Moc jsem potřebovala podruhé porodit v klidu, tedy v klidu domova. A povedlo se :-). Je to obrovský rozdíl v sebepojetí i v přístupu k dítěti, všechno jde tak nějak samo, bez pochybností a propadání zoufalství kvůli "nevysvětlitelnému" pláči. Vůbec to není tak, jak si to většina konvenčních matek vysvětluje - dělat všechno za každou cenu jinak. Ono to prostě vyplývá jedno z druhého - miminko spí s námi, kojím ho a dávám nad nočník, kdykoliv potřebuje, nosím ho v šátku bez obav o jeho záda. Respektující výchovu jsem načala spíš s ohledem na prvorozeného, ale instinkty probuzené při druhém porodu mi samozřejmě pomáhají při péči o obě děti.

Nemám za sebou rodinu, které bych byla mohla svůj úmysl porodit "mimo" sdělit dopředu. Ale s tím už jsem docela smířená a nijak mi to nevadilo. Ti, kteří mi více rozumí, to tušili, ti ostatní byli v menším šoku, když už bylo po všem a my (světe, div se!) přežili.
 Liška s banem :) 


Re: Mám velmi podobný příběh 

(29.6.2010 13:08:05)
Withep, domácí porod má na rozdíl od porodu v porodnici nabítnout více klidu a to mi v případě tohoto porodu chybělo. Rodičku nemá být zatěžována nějakými organizačními problémy PA (kurzy). Rodička se má soustředit na porod. Fakt jsem od toho pojmu - domácí porod či porod U Čápa - čekala více.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Mám velmi podobný příběh 

(29.6.2010 15:30:08)
Liško, to je, jak píšu výše, bohužel realita daná tím, že PA, které by se pravděpodobně rády pouze věnovaly svým klientkám, se musí angažovat ještě v činnostech propagačních a vzdělávacích, aby jim v realitě českého porodnictví ta práce vůbec zůstala. Nemohou se spokojeně opřít o existující rímec fungování porodních domů, o pojišťovnu atd, musí vlastně kromě toho, že mají být ty "slepice trpělivě čekající na cizí vejce" taky aktivní organizátorky, manažerky, PR pracovnice, diskutérky ... Prosekávají cestu těm, co už budou moct mít jen ty klientky, a holt to občas zaskřípe. Někdy víc, někdy míň. My jako jejich klientky tohle (obvykle) víme, a víme předem. Taky bych byla ráda, kdyby toho měly méně; koneckonců moje PA si témhle před pár lety prošla a když jsem si ji vybírala, sehnala jsem si dost referencí, abych věděla, že už "zvolnila" a tím je časově spolehlivější než byla před několika lety.
 Katka, kluci 11 a 7 
  • 

Re: Mám velmi podobný příběh 

(29.6.2010 16:02:07)
Liško, souhlas. Sama jsem srabík, doma bych nerodila (po zkušenostech s akutním CS)
Nicméně, mám -li vidět výhodu na porodu doma,tak vidím hlavně to, že jsem fakt "doma", nikam se nehrncuju třeba v noci,nikam nevezu starší dítě (děti), neřeším, kdo bude sloužit a jakou bude mít náladu...prostě mě obklopuje klid a pohoda.
No a to mě tedy v tomto případě moc tak nepřišlo - rozhodovat se jako autorka úplně na poslední chvíli, jestli rodit sama doma, na nějakém semináři či nakonec v porodnici, to by mi tedy na klidu nepřidalo... ale každý jsme jiný a dle některých reakcí nemám právo se vyjadřovat, neb jsem sama doma nerodila.
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Mám velmi podobný příběh 

(29.6.2010 21:33:08)
A není to prostě tak, že druhé dítě, ať už porozené doma nebo v porodnici, není už šok jako to první? Moje zkušenost je taková, že u prvního jsem byla vedle ze všeho, včetně nevysvětlitelného pláče, do postele bych si ho nevzala ani náhodou, kojila jsem po třech hodinách.

U druhého, též porozeného v porodnici, jsem žádné zoufalství necítila, kojil se pořád a spal a dosud někdy spí s námi v posteli. Prostě jsem už byla připravená na miminko.

Anebo to má každá jinak.
 withep 


Re: Mám velmi podobný příběh 

(3.7.2010 14:38:56)
Ano, je to i proto, že je to podruhé a člověk má v lecčems už jasno. Nedokážu posoudit, jakou měrou k tomu posunu přispívá toto a jakou měrou pohodový porod. Jen vím, že ten porod a první hodiny a dny po něm to posouvají ještě někam dál. A hlavně - že to už poprvé mohlo být mnohem, mnohem lepší...
 Li1 


Re: Mám velmi podobný příběh 

(8.7.2010 3:18:28)
...úplně přesně! cítila jsem to stejně. dík.
 Nasuada 


zábava 

(29.6.2010 13:13:54)
Jo a musím se podělit, jak se bavím tím jak tady ženy, které by nikdy doma ani v porodním domě nerodily, prezentují své názory jak by takový porod měl/neměl vypadat.~k~
 kreditka 


Re: zábava 

(29.6.2010 13:37:34)
Ano rodila jsem v porodnici, doma bych nerodila, ale neberu tu možnost jiným, jen reaguju na článek. Pro mě je zábava číst že zatímco u lékaře je špatně že jde na oběd, tak u soukromé PA projde bez mrknutí oka to že má seminář s radou že si má zatím nějak poradit
 Nasuada 


Re: zábava 

(29.6.2010 14:01:16)
Kreditko, Liško, tak moc jí to zase neprochází, promluvili jak ženy, které by nikdy..... tak ty co se soukromou PA rodily. Romi jako autorka možná potřebuje taky nadhled a zpětnou vazbu, kterou jí tady lépe či hůře podle svých možností poskytujeme. Mě spíš zaujala a svým způsobem pobavila Liška svým výrokem: "Fakt jsem od toho pojmu - domácí porod či porod U Čápa - čekala více." Ani to teď neumím vysvětlit proč mi to připadá k smíchu, jo tak dobře, možná je to z hladu, jdu se najíst.~w~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zábava 

(29.6.2010 15:32:05)
Kreditko, jak u které PA. Taky jsem si na ně sbírala reference, než jsem PA vybrala. Ta výhoda oproti běžné porodnici je v tom, že ty si ji skutečně - i se všemi omezeními, na která tě upozorní - vybereš předem.
 Hilly. 


Re: zábava 

(29.6.2010 14:05:50)
Předpokládám, že většina žen, ať už rodily doma, nebo v porodnici, je schopna posoudit, zda určité chování zdravotnického personálu, nebo soukromých PA, je pro ně přijatelné. To by jsme se třeba taky nemohly vyjádřit k tomu, zda je v pořádku třeba distribuce drog, nebo chování poslanců v parlamentu, když jsme to nikdy nědělaly, že...
 Nasuada 


Re: zábava 

(29.6.2010 14:17:51)
Hily, mě prostě příjde zvláštní z téhle strany:
já jsem rodila doma, do porodnice bych už nerada, ale protože nikdy nevím jak to dopadne, tak se zajímám a snažím se o zlepšení podmínek i v porodnici. Ale proč někdo, kdo služby soukromé porodní asistentky nechce využívat a ani je využívat nemusí, tady pod článkem tak nějak volá po zlepšení těchto služeb. Já si neumím pojmenovat ten důvod, ale jistě nic mi do toho není.~d~ Končím s rýpáním.
 Hilly. 


Re: zábava 

(29.6.2010 15:54:29)
No spíš to ber jako názor. Mě taky napadlo, proč bych tedy, čistě hypoteticky, měla vyhledávat služby této soukromé PA, když mi o nic moc víc komfortu, jak v nemocnici, nenabídne. např. Pokud sem nějaká maminka napíše, že za tu samou autosedačku zaplatila u nějakého obchodníka dvakrát tolik jak já, tak jí taky napíši, že mi přijde, že prohloupila a budu za ni rozčilená jak nalítla...třeba...I když to není úplně přiléhající přirovnání.
 Lenka + 1 skřítek 
  • 

Porod doma 

(29.6.2010 14:48:00)
Já myslím, že když se porod doma povede, je to bez problémů, tak to musí být krásný zážitek. Někde v koutku duše jsem toho fanda, ale jinak jsem srab a asi nikdy tak rodit nebudu. Porod autorky článku a vše okolo mně ale až tak idylický nepřipadá. Možná jsem jen měla štěstí, že můj porod v porodnici nebyl hrůza, i když samozřejmě připomínky mám.
 Kaa 
  • 

díky 

(29.6.2010 16:36:03)
Normálně za články neděkuju, ale tentokrát musím, a to už jsem článků o přirozeném porodu četla mraky a kolem mě jich pár proběhlo. Hlavně ta část o sobě samé, o odpovědnosti, o přechodovém rituálu. Jsem totiž po prvním dítěti ve stejné situaci, nějak se to zadrhlo, ten přerod se nějak úplně nezdařil, jak poslední měsíce zjišťuji. Ráda bych Vás poznala osobně, ale i kdyby ne, díky za impuls a já se s tím zkusím poprat se stejnou důsledností a odhodlaností jakou jste ukázala Vy. Díky!
 lklasinka 


dotaz 

(29.6.2010 19:32:40)
I když mě teď budete kamenovat, porodům doma nefandím. Ale to je jedno.
Zajímalo by mě co miminko, kdy a kdo mu provede sono ledvin, vezme krev z patičky, vykape oči na průchodnost slzných kanálků, zkontroluje kyčle.... a mnoho jiných věcí.
Tuhle péči si hradíte sama?
není to všechno složitější než v porodnici?
 Nasuada 


Re: dotaz 

(29.6.2010 19:43:43)
oči se nevykapávají a když to matka nutně chce tak si koupí příslušný přípravek sama. Sono ledvin nedělali malému ani v porodnici, vzpomínám si, že mi dali papírek s nabídkou, že si můžu zajít pokud budu chtít. Kyčle kontroluje ortoped a krev z patičky nabral pediatr. Vše bylo hrazené pojišťovnou. A teď mě nenapadá ta spousta dalších věcí......
 Nasuada 


Re: dotaz 

(29.6.2010 19:49:20)
ale stejně zase nechápu, porodům doma nefandíš, ale zajímá tě to a máš otázky. A mě to šrotuje, co ta paní s těmi informacemi hodlá dělat? Jsem nesnesitelná, vím~x~
 terka78 


Re: dotaz 

(29.6.2010 21:13:18)
Já zase nechápu, proč na naprosto slušně položený dotaz odpovídáte touhle formou, přijde mi, že nijak neodbíhá od tématu, ani neprovokuje.Měla jste špatný den? ~6~ Nebo Vás rozčililo, že paní nefandí domácím porodům? Trošku nadhledu by to chtělo.~x~
 Lenka 
  • 

Re: dotaz 

(29.6.2010 21:17:41)
:-):-)
trefně napsané....
 Amina 
  • 

Re: dotaz 

(7.7.2010 10:43:06)
Mám dvě děti, další nechystám, ale přesto bych se zeptala na ledacos. Člověk aby se ale bál. Škoda, ať si potom ale domarodky nestěžují, že je někdo kamenuje.
 Pawlla 


Re: dotaz 

(29.6.2010 21:23:08)
No ono to tak tady je,přispívat ohledně domácích porodů můžou jen sympatizanti,to samé je ohledně RaR a bezplenkové metody,je to místní kolorit.Kdo nejde s námi,jde proti nám~z~
 Nasuada 


Re: dotaz 

(29.6.2010 22:26:06)
Pawlo, tady je spousta diskuzí o dětech, viď - spinkání, kakání, bumbání, sourozenci, trestání atd. Když já napíšu dotaz přímo do RaR tak upřímně řečeno mě zrovna tvůj názor ve smyslu, že tresty a odměny patří k výchově, nezajímá. Nikdy se na tom nemůžeme dohodnout a je lepší toho nechat. Kdo se zajímá o RaR výchovu tak přinejmeším trestům nefandí, takže je pak otravné číst tam příspěvky typu "dej mu na zadek".
 Pawlla 


Re: dotaz 

(30.6.2010 5:35:12)
Nasuado,nevím,jestli si mě s někým nepleteš?Dej mu na zadek jsem stopro nikde nenapsala.Je pravda,smysl RaR mi uniká,ale pokud už ke KONKRÉTNÍMU tématu něco napíšu,je to názor na KONKRÉTNÍ věc a taky mě nebaví jak se na mě potom slétnou skalní zastánci a vykřikují,že se nebudou bavit s někým kdo knihu nečetl,protože já se vyjadřuju k tomu,co napsala zakladatelka,ne ke knize.Tak samo se tady může někdo zeptat na to co ho na porodu doma zajímá,přesto,že mu nefandí.
 Nasuada 


Re: dotaz 

(29.6.2010 22:22:00)
já jsem slušně odpověděla na otázku, ale nechápu ten zájem o informace od někoho kdo na úvod dotazu o porodu napíše, že porodu doma nefandí. Toť vše.
 Binturongg 


Re: dotaz 

(30.6.2010 9:18:37)
Nasuado - teď čistě stylisticky:
Pokud někdo nefandí Spartě, může se přesto zajímat o členy mužstva, barvy vlakjy, zápas s jiným mužstvem...
Pokud někoho Sparta nezajímá, těžko se bude na cokoli ptát.

Tudíž: Někdo, kdo nefandí domácím porodům, se o ně přesto může zajímat.
Nezajímal by se v případě, že by mu domácí porody byly lhostejné.

Myslím, že z Tvého příspěvku čiší tak trochu zášť a negace, ne dotčenost, že někoho zajímá určité téma...
Vzpomeň na RaR - týká se to i vztahů mezi dospělými - takhle si to určitě autoři nepředstavovali ~;) ~t~
 terka78 


Re: dotaz 

(30.6.2010 12:52:53)
A jak Víte, že se ta paní nezajímá o tyto informace právě z důvodů zájmu o pochopení problematiky domácích porodů? Co kdyby třeba měla zájem se dozvět něco víc a to jí přesvědčilo, že tohle je ta nejlepší cesta? ~t~ Asi by to chtělo víc kurzů a praxe RaR:-))
 Veveruše 


Re: dotaz 

(3.7.2010 23:48:24)
Třeba proto, že ji zajímá, proč jim fandí jiní?~;) A třeba, pokud bude mít dost informací, je ochotná i změnit názor?
Mně osobně to je sympatické, rozhodně víc, než přístup, se kterým jsem se setkala ve vlastní rodině - ve smyslu "porod doma je šílenství a dál se s tebou o tom prostě nehodlám bavit"~j~.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: dotaz 

(29.6.2010 20:00:31)
Dítě je pochopitelně pojištěncem příslušné pojišťovny, takže má nárok na stejnou péči jako dítě narozené v porodnici. Vše zmíněné může provést buď jeho dětský lékař nebo vypsat žádanku na příslušné oddělení. Není na tom nic složitého. Mimochodem, oči se vykapávají optahlmoseptonexem, dětem narozeným porodnici jsem to dělala za jejich život mnohokrát, takže na vykápnutí novorozenci opravdu nepotřebuju nikoho speciálního. Stojí asi 30Kč ;)
 lklasinka 


Re: dotaz 

(30.6.2010 13:23:09)
díky za odpověď, nemyslela jsem vykapání očí septonexem po porodu, to je jasné že to vykape každý , nevím co to je za látku dělá se to v den odchodu z porodnice, je žlutá, rozkapou se očička a pak se pediatr podíval takovým modrým světlem, jestli jim tečou žluté slzičky.
Jinak jsem prostě napsala otázky, které mě napadaly u čtení článku, přijde mi to totiž složitější, tak jsem si myslela jestli to třeba nedělá vše asistentka.To musíte s miminkem i na matriku, nebo přijde k Vám nebo jak se to dělá? tohle nikdo nikde nepíše pořád jenom matka a její super porod ale o miminku docela nic a to je přece to nejdůležitější, jinak tenhle porod se nijak naprosto nelišil od těch mých v porodnici kromě toho že tam asi někde byl na blízku lékař a pediatr a kdyby něco přišli by za mnou.
Omlouvám se že důvěřuji lékařům a PA v nemocnici , omlouvám se že jsem si dovolila se zeptat, i když nejsem pro domácí porody už se určitě do takových diskuzí nezapojím.
Omlouvám se za to že nejsem IN , ono je to teď asi moderní všechno co je zajeté odsuzovat.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: dotaz 

(30.6.2010 13:58:20)
iklasinko, v pohodě. S těmi očičky, co popisuješ, nevím, o co jde, nedělali to žádnému z mých porodničních dětí. Na matriku stačí, když zajde otec s prohlášením o narození dítětě, moej PA vyplňovala i takové ty papíry pro statistický úřad (i pro gynokologa a pediatra). Obecně se všechno dá docela dobře zařídit tak, aby matka s miminem nikam nemusela a nehla se po takovou dobu, jakou bude chtít, z domu. Poporodní kontroly matky a miminka dělá PA, případně dětská lékařka, u které se miminko normálně zaregistruje. Sono kyčlí jsme absolvovali sami u věech tří dětí na ortopedii, sono ledvin, pokud bych chtěla, i oční katarakta by nám udělali v nemocnici, pokud bychom to považovali za podstatné.
 terka78 


Re: dotaz 

(30.6.2010 14:00:20)
Váš dotaz byl v pořádku, nikoho neurážel, ani nezesměšňoval. Netrapte se agresivní odpovědí, byla úplně mimo.~;)
 zuzini 


Re: dotaz 

(30.6.2010 14:03:44)
"Omlouvám se za to že nejsem IN , ono je to teď asi moderní všechno co je zajeté odsuzovat."


Tak teď jsi na to kápla. Lidi rodí doma, používají látkovky a netrestají své děti ne z vlastního přesvědčení, ale protože je to IN. ~g~
 Panímáma 
  • 

Re: dotaz 

(30.6.2010 15:20:11)
Buďte v klidu a neomlouvejte se, mně taky porody doma nic neříkají a je nás takových víc. A máte pravdu, že se pořád mele o matkách a jejich pocitech při domácích porodech a o poporodní péči o mimčo nikde ani slovo. Takže děkuji Vám za zajímavý dotaz.
 Vrtulka* 


Re: dotaz 

(30.6.2010 15:29:30)
Iklasinko, ono v popisech porodničních porodů také zrovna nebývá popis toho jak miminku dělali sono kyčlí a vyřizovali matriku~;)Že by to znamenalo že na to porodničním maminkám nezáleží?
 Žžena 


Re: dotaz 

(30.6.2010 15:35:42)
Iklasinko,
když si přečtete jakýkoli článek o porodu v porodnici, tak tam taky ženy nevypisují jak měly zařízenou matriku, jestli za nima přišla matrikářka na pokoj nebo se potkaly na chodbě, jestli byla blonďatá nebo brejlatá, taky nepíšou kdy a kdo šel na matriku pro rodný list.
Stejně tak nepíšou o tom, jak jejich mimčům vykapávali oči, o sonu ledvin (protože většina matek u těchto vyšetření ani není).
To není specifikum porodů doma, že se o tomto nepíše, a neznamená to ani, že na děcku nezáleží.
Jsou věci, které Vám přijdou naprosto samozřejmé, všechna ta vyšetření co mimčo absolvuje, a nikde se o nich při popisu prvních okamžiků života svého dítěte podrobněji nerozepisujete. Ale ženy, které rodily doma nebo ambulantně, to berou přece úplně stejně. Prostě ta vyšetření se zařídí jinak a stejně bezproblémově, tj. není důvod o tom psát elaboráty.
 helaovečka 


Re: dotaz 

(1.8.2010 22:35:07)
A víte že vykapání očiček není vůbec potřeba? Sono ledvin a kyčlí se udělá pár dní po porodu, stejně musíte být v péči nějakého pediatra.
 Verča 
  • 

Pěkné 

(29.6.2010 22:34:16)
Všechno krásné,ale kdyby se něco stalo,na to nechci ani pomyslet....
 Mickey16 


... 

(29.6.2010 23:03:03)
Porod rozhodně lepší jak v jakékoli porodnici, ale vzhledem k tomu že mám srovnání s německým porodem doma bych to jako ideální nenazvala, po pravdě mi přijde chování PA a organizace taková poloprofesionální... nemůže přijít k PD protože má kurz, proboha co to má jako znamenat~e~... 90minut ve vaně, zneklidňování rodičky ohledně těch ozev, a ve finále porod placenty do záchoda, to mi přijde dost divný... a dostat "vynadáno" za to že se po porodu hejbala... přístup PA mi přijde chaotický a pořád dost direktivní.
 Lenka + 1 skřítek 
  • 

Re: ... 

(30.6.2010 8:16:22)
Přesně tak, taky to tak cítím a kdyby takhle jednala PA v porodnici (jak už tu někdo napsal), to by to slízla... :-)
 zuzini 


Re: ... 

(30.6.2010 14:07:34)
A přijde ti, že ji tady snad všichni chválí?
 zuzini 


Re: ... 

(30.6.2010 14:06:34)
Mickey, souhlasím. Sice s porodem doma zkušenost nemám, ale takový přístup si rozhodně nepředstavuji.
 Sarka + 4 
  • 

Asi nekdy napisu o mem domacim porodu v Kanade 

(30.6.2010 3:16:51)
Clanek se mi libi a jsem rada, ze se v CR vice jde i timto smerem. Ja jsem k porodu doma dozrala u tretiho tehotenstvi, ale realizovala az se ctvrtym miminkem. Duvod byl jediny, par mesicu pred otehotnemim zdejsi vlada uzakonila proplaceni veskerych nakladu PA s porodem doma i poporodni sestinedelni peci. Ja i manzel jsme namiru spokojeni s nasi zkusenosti, dokonce to stihla z CR i moje maminka. Kdybych dnes mela oznamkovat moje porody, dopadlo by to takto:
1. porod syna 4
2. porod dcery 3
3. porod dcery 2
4. domaci porod syna 1*

Od meho domaciho porodu uplynuly temer tri mesice a zatim jsem "opila" poporodnimi hormony.....
 helis78 


Pořád se mi zdá 

(30.6.2010 9:48:02)
Pořád se mi zdá, že je to pouze jedna strana mince. Dosud všechny zážitky tu psaly ženy co měly s porodem doma pozitivní zkušenosti, že by to všechno bylo tak růžové?
 albert1 


Re: Pořád se mi zdá 

(30.6.2010 12:57:40)
Souhlasim, ale pochybuji, ze by zde nekdo zverejnil neco negativniho ze sveho porodu doma.
Co se tyce clanku, take me velmi zarazi pristup udajne tak peclive vybirane PA, jeji chovani by me osobne velmi znervoznilo, zlaty Ivancice, nic alternativniho vymyslet ani priste nebudu, byla jsem s tamni individualni peci velmi spokojena ...
 Štěpánka 2xporodnice 2xdoma 
  • 

Nádherný článek 

(30.6.2010 9:59:33)
Nádherný článek, mluvíte mi z duše, mám za sebou 2 porody chlapečků v porodnici a dva porody děvčátek doma, po domácím porodu se mi zpětně názor na porodnici hodně změnil. Také jsem prožila tu nádhernou proměnu, na vše teď pohlížím jinak, jinak řeším nemoci, vzdělání, výchovu dětí. Váš článek mě pohladil po duši a přeji vše krásné. Štěpánka
 Eva, 4 +3 


Re: Nádherný článek 

(30.6.2010 19:46:52)
:-)
 Maminka a babička...,2 děti a 3 vnoučata 
  • 

Strašné,strašné a trestuhodné!!! 

(4.7.2010 12:58:23)
Připadá mi,že se vracíte do 18,století.Rodit se dá na poli,na stromě,v lese...Nechápu,že nemáte strach,že můžete dítěti ublížit.Že můžete zemřít sama,a že dítě může o maminku přijít.Vracíte se do 18.století,a proč nežijete,jako v 18.století?Roďte si třeba v tramvaji,ale podle mě je to hazard se životem dítěte i se životem matky.PA,které toto propagují,jsou zkrachovalé sestry,které se neuplatnily v porodnicích.Těm by měly odebrat titul PA i s maturitním vysvěčením.Je mi z z vás smutno.
 Mammina 


Re: Strašné,strašné a trestuhodné!!! 

(5.7.2010 13:40:11)



To je mi lito:-(,
autorka urcite nechtela, aby jste se takto rozcilila. Kez bych takto mohla rodit i ja:-(. Jenze ja uz mam odporozeno:-)
 Anna A., tři děti 
  • 

Re: Strašné,strašné a trestuhodné!!! 

(6.7.2010 17:16:23)
Souhlasím s pisatelkou, rodit doma, byť s PA, je nezodpovědné. Byla jsem naprosto zdravá, ale u prvního dítěte jsem měla přirostlé lůžko k děloze, které se muselo operativně odstranit a u druhého dítěte jsem z nezjištěných příčin ztratila téměř dva litry krve. Nebýt pobytu v porodnici, nevím, jak bych dopadla.
 Veveruše 


Re: Strašné,strašné a trestuhodné!!! 

(7.7.2010 0:36:35)
Nezodpovědné je podle mě odmítat lékařská vyšetření, která zjišťují uložení a stav dítěte. Vcestné lůžko je jasná kontraindikace pro porod doma a pochybuji, že by se při ultrazvukovém vyšetření nezjistilo. Krvácení při porodu může mít různé příčiny, je otázka, zda by nastalo i v domácích podmínkách (jestli třeba nemohlo nastat v důsledku způsobu vedení porodu). Nejsem fanatickou zastánkyní porodu doma, sama jsem se nakonec rozhodla spíš intuitivně (v porodnici jsem byla registrovaná, měla jsem tak dvojnásobnou péči - kromě standartních kontrol u gynekologa a posléze předporodní péče v porodnici ještě kotroly od soukromé porodní asistentky) a myslím, že správně. Někdo nemá odvahu rodit doma, někdo zas v nemocnici (obzvlášť matky, které už v nemocnici rodily - prvorodičky, pokud vím, rodí u nás doma minimálně; k porodu doma vede matky u nás převážně až ztráta iluzí nebo komplikace při prvním porodu, které způsobily nadbytečné zásahy do porodu). Plánovaný porod doma neznamená (alespoň myslím, že u většiny matek rodících doma) odmítání lékařské péče obecně, ale odmítání pro rodičku zbytečných zásahů do průběhu porodu. A pro mě byl další důvod pocit většího bezpečí - PA, kterou jsem měla u porodu, byla velmi, velmi pečlivá a laskavá a byla u mě po celou dobu porodu. Proti tomu kamarádka, která rodila v renomované porodnici, porodila ve sprše a dítě chytal manžel do ručníku, protože u ní zrovna nikdo nebyl... (že bude porod rychlý, se přitom dalo očekávat, rodila už potřetí a měla poměrně rychlé i první dva porody).
 Mammina 


Mockrat dekuji:-) 

(5.7.2010 13:29:15)


To "diky" je za to, ze jste v sobe nasla odvahu zazit a napsat o Vasem porodu.....Ja sama bych toto velice rada absolvovala, ale jelikoz uz sve deti mam a vim ted, mozna trosku pozde, ze to, co jsem prozila ja, jde ZAZIT i jinak. Za to, co se delo/ co delali se mnou uz sobe a nikomu jinemu nic nevycitam, ale preji vsem nastavajicim maminkam, aby mohly sledovat a treba se "jen" pokouset o to, co se podarilo Vam.

~k~
 Maminka 2 děti: 5 let a 3 týdny 
  • 

Můj čerstvý zážitek z porodu z porodnice ve Vrchlabí 

(5.7.2010 22:41:15)
Nezavrhovala bych porodnice. Porodila jsem si krásně přirozeně bez zásahů na jedno zatlačení v porodnici ve Vrchlabí. Otevřená jsem byla úplně z 5-ti cm za 20 minut, no těch prvních 5 cm mi trvalo několik hodin. Poloha při tlačení byla na všech 4. Radili mi, ať tlačím pomalu, no chtěla jsem to už mít za sebou a zatlačila jsem si pořádně, moje chyba. Trošku jsem se kvůli tomu natrhla dopředu i dozadu a museli mě šít a zastavovat krvácení, krev ze mě tekla mírným proudem. Dali mě rychle do pořádku a i když jsem byla šitá, mohla jsem hned sedět. Tak si myslím, že pro případ komplikací je lepší rodit v přátelské porodnici, než doma nebo jen s porodní asistentkou. Já jsem byla ráda, že u mého porodu byl lékař s asi 40-ti letou praxí a dal mě do pořádku za pár minut. I péče po porodu byla výborná, měla jsem se jako na dovolené v hotelu, nebyly žádné velké vizity, vždy jen 1 lékař a 1 porodní asistentka.
První dítko jsem porodila v klasické porodnici a tam se mi nelíbilo...
 Veveruše 


Re: Můj čerstvý zážitek z porodu z porodnice ve Vrchlabí 

(7.7.2010 0:18:02)
Taky bych nerodila doma, kdyby Vrchlabí nebylo tak z ruky, resp. kdyby podobnou péči poskytovaly i pražské porodnice. V mém případě byl paradoxně porod doma i přes komplikace (vrozená infekce miminka) lepší - od nás autem 10 minut na Bulovku, v nemocnici jsem mohla být celou dobu (11 dní) s ním. Rodit ve Vrchlabí, patrně by synek putoval vrtulníkem do Hradce Králové (pokud vám, Vrchlabí stále nemá novorozeneckou JIP, resp. nemělo ji před 2 lety), a rodit v některé pražské porodnici, myslím, že mrňous mohl dopadnout hůř, pokud by se býval porod zastavil (což byla má hlavní obava a důvod pro rozhodnutí rodit doma). Zajímalo by mě, jestli by mu ve Vrchlabí nechali tepat tak dlouho pupečník (tepal ještě cca hodinu po porodu) - myslím si, že i to mu pomohlo (kromě včasné lékařské péče, samozřejmě) k tomu, že se poměrně rychle zotavil a nemá vůbec žádné následky.
 Maminka 2 děti: 5 let a 3 týdny 
  • 

Re: Můj čerstvý zážitek z porodu z porodnice ve Vrchlabí 

(7.7.2010 11:02:20)
Ve Vrchlabí obvykle nechávají pupečník dotepat a maminka má možnost ihned po porododu si miminko pochovat. Vím to z diskuzí i od jedné maminky, která tam rodila do vody 2x. Jak mi říkala, na ní během porodu ani nesáhli, vše bylo v pohodě...
V mém případě to bylo jiné, krev ze mě po porození tekla opravdu proudem, i když mírným a bylo třeba urychleně to zastavit. S ohledem na to pupečník střihli hned a já jsem se přesunula na kozu, kde mě jak to vidím zachránili. Ošetření přímo na matraci, kde jsem rodila by bylo možné jen v případě, že bych si lehla přímo do velké louže krve a to by mi asi nebylo moc příjemné nehledě na to, že když jsem byla na koze, měl lékař vše potřebné po ruce a lépe se mu pracovalo.
Jak mi asistenka vysvětlovala, když to ze mě teklo, asi tou rychlostí porodu a prudkým zatlačením (říkala,že takovou rychlost už dlouho neviděla) mi praskla nějaká větší céva a později říkali, že se odloučila placenta brzy. Asi to spolu souvisí, nevím.
Zachránili mě tak, že placentu jsem musela urychleně porodit, tlačil mi Mudr. na břicho, zatáhl za pupečník a musela jsem zatlačit. Bolelo to příšerně, víc než porod, no jak vyšla placenta, za pár sekund se proud krve stopnul. Pak mě šil, už při tom šití jsem dostala dítko do náruče, zkoušela kojit, pak zase vyšplíchlo víc krve, tak do mě koukal velkými zrcadli jestli nemám potrhané hrdlo, myslela jsem, že bolestí vyskočím z kůže, no naštěstí Mudr. pracoval rychle, jak to bolelo, předala jsem radši dítko doktorce, abych ho neumačkala. Mudr. toho moc nenamluvil, jen se zeptal, po kom se dítko jmenuje a říkal, že je to hezké dítě, naprosto jsem mu důvěřovala, že mě zachrání, porodní asistentka byla víc komunikativní, říkala mi, co se děje a celou mě omyla od té krve. Když bylo po všem, dostala jsem "pampersku" a po svých jsem došla na pokoj, ona mě podpírala, tatínek nesl miminko a pak už jsme na pokoji byli jen spolu s tatínkem, pokoj byl s manželskou postelí, miminko bylo mezi námi, krásná chvíle, kojili jsme... nikdo nás nerušil. To bylo už půl hodiny po porodu.
Ve Vrchlabí novorozeneckou JIP nemají.
Do Vrchlabí to máme 85 km, bydlíme směrem k Praze. Jeli jsme ve 4 hod ráno, tak cesta byla úplně OK, vyjeli jsme včas, do Vrchlabí jsem dojela ještě úplně zavřená a porodila až za 7 hodin. Dokonce si mysleli, že porodím až tu další noc nebo večer, no nakonec porod po pomalém "rozjezdu" byl taková rychlovka, že jsem překvapila je i sebe, tatínka jsem poslala v klidu na oběd a za 20 minut jsem mu volala, ať přijde, porod málem nestihnul, přišel když jsem byla na porodním sále, malá se narodila chvíli po poledni od příchodu na sál asi za 2 minutky.
 Veveruše 


Re: Můj čerstvý zážitek z porodu z porodnice ve Vrchlabí 

(8.7.2010 21:53:46)
Na Vrchlabí jsem taky slyšela jen chválu, pro 1. porod jsem tam byla registrovaná, ani nevím, proč jsem nakonec jela na Bulovku - asi proto, že jsem tam chodila na předporodní kurs a cítila jsem se tam víc "jako doma". V době mého 2. porodu bylo zavřené - doteď nevím, jestli bohudík nebo bohužel - asi bych se taky jinak rozhodla spíš pro něj než pro domácí porod~d~. Každopádně gratuluju k novému miminku~x~
 MM, 2 kluci 


V čem spočívala ta "očista"? 

(6.7.2010 0:58:55)
Zajímalo by mě to blíže - jak se to dělá (resp. jak konkrétně se to podařilo autorce) "uklidit" si v hlavě, duši... "stát se opravdu matkou" podle autorky?

Na jednu stranu mi to sice zní trochu jaksi "pateticko-esotericky", k čemuž jsem spíše skeptická, ale na na druhou stranu mám pocit, že na tom něco je a že by mi takový "úklid" taky neuškodil. Sice si nemyslím, že bych dosud nebyla "doopravdy matkou" (mám kluky už ve věku 4 a 6 let), ale určitě mám pocit, že nejsem matkou tak dobrou jak bych chtěla být... ~f~
Takže děkuji předem za info ohl. té "očisty" :-)!

Také souhlasím s tím, že porodnice prostě je nemocnice a že člověka (rodičku) nějakým způsobem ovlivňuje, byť třeba "jen" podvědomě. Zpětna jsem přesvědčená, že moje porody byly tak vleklé a "zaseklé", tak těžké také kvůli tomu, že se v nemocnici prostě nedokážu uvolnit. A to navzdory tomu, že se jednalo tehdy ještě o CAP na Bulovce... Prostě nemocnice ve mně vyvolávají snahu být ve střehum hlídat si svá práva, pídit se po co nejvíce informacích, nic neopomenout... prostě takový alarmovaný stav, který se s uvolněním moc neslučuje. Myslím že kdyby porodní domy a porody doma byly už normálnější, zvolila bych asi jednu z těchto variant a porody by možná proběhly jinak. Ale samozřejmě nevím, je to spekulace.

Také to na druhou stranu nechci přeceňovat. I když se někomu porod úplnně "nepovede", tak si myslím že je mnohem důležitější to, jak se mu /jí) později "povede" rodičovství. A já bohužel mám takový pocit, že v tom bych mohla a měla být lepší... vyrovnanější, trpělivější, s větším nadhledem...
 Li1 


Re: V čem spočívala ta "očista"? 

(8.7.2010 3:22:34)
...lépe bych mé pocity nevyjádřila. jsou naprosto stejné a také bych se ráda dozvěděla něco více o té "očistě". dík. li.
 ledik 


Rozhodnutí je na každé budoucí mamince 

(7.7.2010 18:14:49)
článek super a zajímavý, díky za něj... obdivuju všechny ženy, které se rozhodnou rodit "po svém" a doma, se zodpovedností za sebe i díte. Myslím, že na to musíte být opravdu osobnost. Já jsem měla předporodní komplikace a syn se narodil o 1měsíc dříve, ale i kdyby bylo vše ok, tak bych k tomu neměla odvahu ...ale to je asi o té očistě duše, která udělá s člověkem divy..
Jinak jsem byla vdečná PA v porodnici, že mě instruovala co dělat a hlavně, že se poté postarali o nedonošeného syna. Každoopádně mě štvou lidi, kteří odsuzují matky co si chtějí zařídit porod doma a obvinují je z bůh ví čeho. Je to přece volba každé z nás jak chce rodit, jak moc velkou zodpovědnost za porod chce přijmout a zda je ochotna nést případné negativní následky..nikdo nemá právo do toho kecat :-)
 Irena, 1 dcera 
  • 

Indikace komplikace  

(7.7.2010 21:10:27)
Autorka píše: Zdravá žena bez indikace komplikace může porodit přirozeně v domácím prostředí. Moc by mě zajímalo v kolika případech byla předem odhadnuta komplikace, která pak při porodu nastala. Myslím, že takových případů moc není, většinou dojde ke komplikaci nečekaně. Mě čeká zanedlouho druhý porod a nikdy bych neriskovala život svého dítěte nebo život svůj jen kvůli prožitku samotného porodu, ten strach a potom ty výčitky by mi za to určitě nestály. Já vím, že v nomocnicích to není vždy úplně ideální, ale jde jen o pár dnů,které tam člověk musí strávit, aby byl pod dohledem a mateřství si bude bohatě užívat potom.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Indikace komplikace  

(7.7.2010 23:06:14)
Kupodivu ne, skutečně nečekané komplikace jsou velmi vzácné a pokud se vyskytnou, je záchrana problematická i v porodnici. Většina komplikací se postupně rozvíjí a lze zachytit signály během porodu a rodičku převézt do porodnice (sledování stavu rodičky a plodu zdravotníkem je i u porodu doma normální a možnost transferu do 20 minut je podmínkou domácího porodu).
 Kja 


Re: Indikace komplikace  

(11.7.2010 22:23:23)
To je nekde v literature popsane, ze komplikace se vyvijeji postupne? Nechci byt ironicka, skutecne me zajima, jestli je to vic nez jen "obecne znama pravda".

Ja jsem poprve rodila ve 20, po absolutne bezproblemovem tehotenstvi jsem rodila v terminu, bez medikace, hladky porod trvajici cca 8 hodin od prvnich stahu, dite zdrave. Ve treti dobe se neco zvrtlo, a ztratila jsem 2 litry krve. V nemocnici si s tim poradili, ale nechci vedet, jak by to dopadlo doma. A jeste minutu pred tim nic na problemy neukazovalo. Mozna ze jsem vazne rarita, byt se tehdy personal tvaril rutinne. Tak bych si o tom rada precetla nejake statistiky.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Indikace komplikace  

(12.7.2010 0:12:56)
Kja, ano, dost toho je normálně popsané v lékařské literatuře (například rozvoj hypoxie a jak se projevuje na postupných alteracích srdečného rytmu, různé stavy rodičky jako hellp syndrom, eklampsie apod, které mají buď pomalý nástup v hodinách (tj. převoz k zásahu bez problémů) nebo v sekundách, a pak obvykle vysokou úmrtnost i v porodnicích). To, že o tom nevíš ty jako pacient, moc neznamená, neb min. v našem zdravotnickém prostředí není zvykem pacienta jaksi o všem, co se s ním děje, informovat.

Navíc je poměrně dost komplikací, které se vyskytují statisticky častěji u medikovaných resp. intervenovaných porodů. Např. dirupce plodových obalů zejména v časných fázích otvírání vede k častějšímu operativnímu ukončení porodu pro tíseň plodu. Injekce/infuze oxytocinu, praktiky jako kristellerova exprese (tlačení na břicho), manuální popotahování za placentu apod zase k častějšímu vyššímu krvácení. Na to existuje poměrně dost různých studií, některé najdeš třeba na cochrane.org. Hrubě řečeno v porodnici si můžou "dovolit" víc drsnějších zásahů, protože na ně mají "kompenzační mechanismy" - můžou provádět intervence vedoucí k vyššímu krvácení, protože jak jsi správně vypozorovala, umí (musí) je i rutinně řešit. V případě domácích porodů / neintervenovaných porodů v intimním bezpečném prostředí kdekoli k takovýmto intervencím nedochází, četnost podobných komplikací je tudíž nižší. Navíc na rozdíl od nárazového sledování v porodnici (PA obvykle s rodičkou není po celou dobu, ale přijde třeba jednou za (půl) hodinu zkontrolovat, udělat záznam na monitoru) je u domácího/jako domácího porodu rodička sledována v podstatě kontinuálně (všemi smysly PA plus občasným poslechem ozev), takže nejčastější komplikace třeba na straně dítěte dovede snáze a dříve zachytit a rodičku převézt.
 kili 
  • 

Re: Indikace komplikace  

(12.7.2010 8:36:49)
některé potíže vznikají postupně, jiné náhle a nečekaně. Protože u novorozence s poruchou postnatální adaptace, ať již náhle nečekaně nebo postupně se rozvíjející, jde o čas - o minuty a někdy o vteřiny, je jeho šance na patrřičnou pomoc doma nesčetněkrát menší než v nemocnici.
 kili 
  • 

Re: Indikace komplikace  

(8.7.2010 8:19:29)
Jednak pojem indikace komplikace je poněkud svérázný ve věcech lékařství, inikace tu znamená určení léčby či vyšetření. Ale budiž, obecně slovo indikace může znamenat údaj, zjištění. Někldo Vám možná napíše, že komplikace jsou vzácné. To je ovšem skutečnost,. které je nanic tomu, komu se přihodí. Někdo Vám možná napíše, že při komplikaci ani porodnice nemusí pomoci, ale každý soudný chápe, že přece jen je pomoc dítku poskytnutá lékařem s potřebným vybavením kvalitnější, než pokusy o pomoc bez vybavení a znalostí někde mimo nemocnici. Také Vám možná někdo sdělí, že při vzniklé potřebě pomoci lze zajet do nemocnice, jenže je třeba si uvědomit ztrátu času, která rozhodne o životě a jeho kvalitě. Nejsou žádné přesné statistické údaje o výsledcích porodů doma ani o výsledcích plánovaných porodů doma. Párkrát za rok se objeví v médiích nějaká zpráva o koomplikaci či úmrtí při porodu doma, to se ale nedá dost dobře vyhodnotit statisticky. PA, které provozují porody doma, si raději žádnou statistiku nevedou. Čelná představitelka jejich uskupení sice proklamuje, že se nemůže nic stát a že se dá poznat problém předem, ale ani jí se to párkrát příliš nepovedlo. Při nízkém počtu doma odvedených porodů PA nemají řádné zkušenosti a dovednosti v péči o novorozence s poruchou postnatální adaptace. Vaši rozvahu a rozhodnutí mám za správné. Určitý dyskomfort nemocničního prostředí není dostatečným důvodem k vystavení novorozence risiku promeškaného času k řádné péči. Risika jsou ve všem, ale jejich míra je různá.
 Autorka 
  • 

Re: Indikace komplikace  

(8.7.2010 19:44:42)
Jsem přesvědčená o tom, že bohužel spousta komplikací jsou následky zásahu do porodu a nepřirozenosti porodního procesu, jak je dnes realizován zejména v nemocnicích. Snažila jsem se to popsat v článku. Věřím, že se opravdové komplikace projeví, pokud porod je přirozený, a to většinou jeho zastavením, znejistěním maminky, prostě to poznáte, že to není v pohodě. Pak je řada komplikací jako důsledek nepřirozeně vedeného porodu - a ty přicházejí i náhle, stejně jako náhle a rychle je zasahováno do porodu. S tím souhlasím, proto jsem do porodnice jít nechtěla. Protože pravděpodobnost komplikace v přirozeném porodu je malá, zatímco pravděpodobnost komplikace při porodu v nemocnici je docela velká.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.