| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Fascinující svět malých dětí

 Celkem 21 názorů.
 Osamělá 


krásné tváře! 

(1.6.2010 8:19:43)
To moje dcera musí být asi hodně zklamaná, když se na mě dívá ~t~~t~
 withep 


Re: krásné tváře a gender hraček 

(1.6.2010 8:53:47)
moje děti taky asi ~t~

syna stále fascinují vláčky, ale jak přijdem na návštěvu k nějaké malé slečněnebo na dětské do čekárny, neomylně se chápe kočárku :-). ale tak třeba je to jen po tatínkovi takovýten "mateřský" typ ~:-D
 jana38 


Vůně matky 

(1.6.2010 9:15:12)
Dítě pozná matku podle vůně ihned po narození, ne že za dva dny. Matka totiž voní a chutná jako její plodová voda, takže dítě si po narození olizuje pěstičky mokré od plodovky a čuchá k nim, právě proto, aby našlo podle vůně svoji maminku a její bradavku.

Pokud ovšem není, jak je v českých porodnicích ihned po porodu zhusta zvykem, odnešeno, umyto vodou s nějakou chemickou srajdou typu Johnson a zabaleno do zavinky jak houska i s ručičkam. Pak jsou všechny instinkty a poznávání matky podle vůně v prčicích nebo ještě na horším místě, o úspěšném kojení nemluvě.~:(
 withep 


Re: Vůně matky 

(1.6.2010 10:24:54)
Jsem téhož názoru. Akorát si myslím, že pokud má mimi to štěstí, že je hned po narození v kontaktu kůži na kůži, bude to stopro jeho máma a není moc koho hledat :-).

Všimla jsem si ale jedné zvláštní věci (muž taky). Syn narozený v porodnici a hned první den umytý (a nejsem si jistá, jestli to byla jen voda bez přísad) nám hrozně voněl takovou nezaměnitelnou vůní čerstvě vylíhlého miminka - jen do doby, než se spustilo mléko, pak už "voněl" po mléku. Naopak u dcery narozené doma a myté až druhý den v čisté vodě jsme tu specifickou vůni hledali marně... ~d~
 Káča, dvě děti 
  • 

Re: Vůně matky 

(1.6.2010 12:40:25)
To je zvláštní... Tipla bych si to spíš opačně. Ale tu vůni jsem milovala. Nemohla jsem se jí u obou dětí nabažit. Zvlášť u mladší dcery, protože jsem věděla, že jí ucítím jen pár dní a nejspíš naposledy v životě...
 Dalila, kluk 4r + holčička 1r 
  • 

Re: Vůně matky 

(1.6.2010 11:18:42)
první dítě císařem - takže já musela na JIP, dítě mi bylo na novorozeneckém. Nosila mi ho PA přes den na kojení každé 3 hodiny, pak měl žloutenku a musel být pod modrým světlem. Kojila jsem ho 18 měsíců. Dcera se narodila přidušená a neudržela jsi teplotu a měla žloutenku - byla na vyhřívaném lůžku. Chodila jsem jí kojit. Teď má rok a stále kojíme. Naštěstí ne vždy oddělení dítěte od matky znamená nekojit. Samozřejmě nemluvím o zbytečném oddělování. Ale to je zase jiné téma.
 DENISA 


Re: Vůně matky 

(1.6.2010 12:07:24)
Presne tak, nekojeni nesouvisi s odnesenim. Znam x matek co meli bonding a nekojili, znam spousta po cisari ci s odnesenymi a kojily. Nevidim tu souvislost.
 withep 


Re: Vůně matky 

(1.6.2010 12:44:08)
Deniso, to je ale pozoruhodná logika :-). Z toho, že se některé odnesené deti rozkojily, ani z toho, že se některé neodnesené děti nerozkojily, přece vůbec neplyne, že odnášení dětí nemá na kojení žádný vliv ~;)

Bonding zvyšuje úspěšnost kojení, ovšem ne absolutně. Není nutnou ani postačující podmínkou.
 Nasuada 


Re: Vůně matky 

(1.6.2010 13:11:10)
Deni, ale to vypadá jako velmi pozitivní správa, pokud teda těch x matek co měli bonding znáš z ČR a můžu si dle tvojí formulace za "x" dosadit "spousta".
 Nasuada 


Re: Vůně matky 

(1.6.2010 13:15:11)
ó bože, samozřejmě "zpráva"~z~
 marketa 
  • 

biologicke rozdily? 

(1.6.2010 14:03:53)
ty filmy, co jako dokazuji? :-o
holcicky si ve filmech hraly s panenkama a kluci s autama. holcici miminka koukala na holky a klucici na kluky.
neco by to dokazovalo, kdyby si v tom filmu naopak kluci hrali s panenkama a holky s autama a holcici miminka radsi koukala na ty panenky, nezavisle na tom, ze je maji v ruce kluci a klucici mimina by koukala na holky, protoze by je zajimaly vic ty auta, prestoze je maji v ruce holky.

takhle to prece uz byla vychova. nejdriv videli jen hracky a pak videli, kdo si s nimi hraje. vsimla jsem si, ze male deti, kdyz vidi dite, tak k nemu hned jdou a pokud vidi holku a kluka, tak si vyberou spise sve pohlavi.
to znamena, ze ty deti v tom pokusu se radsi koukali na sve pohlavi a postupne se nauculi ze k tomuto pohlavi patri panenky atp. protoze to tak vzdy bylo promitano.
meli udelat dva filmy, jednou holky s autama a jednou s panama a stejne pro kluky a pak by se videlo.

i kdyz, uprime receno, mi celej ten pokus pripada dost pritazenej za pacesy ;-)
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: biologicke rozdily? 

(1.6.2010 14:22:49)
Tak to si dovolím nesouhlasit. Můj syn od mimina preferuje holčičky, nevím, jestli je to tím, že má starší sestru, ale prostě holky se mu zamlouvají mnohem víc ~d~ Dokonce mám pocit, že v klucích vidí soupeře a holkama se může nechat "obdivovat" ~m~ ~t~ Je fakt, že miluje všechno co jezdí, ale v obchodě ho taky fascinujou panenky. Tedy typ chodiček, alespoň tak metr vysoké - Majda jednu dostala k vánocům, okamžitě jí ji zabavil ~y~ Taky si moc rád hraje s kočárkem a pokud se někde dostane ke kuchyňce nemůžeme ho od ní dostat (já bláhová ji poslala dál, když máme přece kluka...) ~d~
Ale je fakt, že takové výzkumy mě taky dostávají. Kdo proboha dovolí, aby : "Děti mladší dvou dnů položili do tmavé místnosti, osvětlena byla jen tvář výzkumného pracovníka. Ten se přiblížil k obličeji miminka, a buď na dvacet sekund vyplázl jazyk, nebo kroutil hlavou..."~a~~a~~a~
 .Žaba 


Re: biologicke rozdily? 

(1.6.2010 17:43:28)
No, oddeľovať práve narodené dieťa od matky na x hodín mi príde ako stokrát horší "pokus".

Inak, tiež ma zarazil ten "genderový" pokus, ale potom mi došlo, že to premietali miminkám do 1 roka, ktoré ešte tak nejak nemajú zrejme o svojom pohlaví úplne povedomie, a že si teda už v tomto veku vybrali "správne". (I keď ročné... Ktovie?) Tiež by ma ale zaujímalo, čo to vlastne dokazuje, a či by si rovnako "správne" mimčá vybrali, aj keby im premietali dievčatá s autíčkami a chlapcov s bábikami. Proste viac by ma zaujímalo, nakoľko sú oné stereotypy naučené, odpozorované (a deti sa s nimi len postupne pod tlakom okolia stotožňujú) a nakoľko fakt vrodené.
 Cimbur 


Re: biologicke rozdily? 

(1.6.2010 23:25:46)
Souhlas. Vždyť jak můžeme mít nějaký archetyp sporáku nebo autíčka v genech? Prostě ve filmu si holky hrály s (pro naši společnost) typicky dívčími hračkami a miminka-holčičky se s nimi ztotožnily.
 Bumbi&05,08,10 


Re: biologicke rozdily? 

(1.6.2010 21:21:08)
Rose, to bude tím starším sourozencem, mladší dcera taky preferuje kluky, protže má batra. A taky jsou jejíma hračkama spíš hračky, s kterýma si hraje bratr (autíčka, stavebnice), plyšáky vozí oba dva...
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: biologicke rozdily? 

(1.6.2010 21:58:52)
No já zapomněla dodat, že dceru panenky právě moc neberou. Nejraději má lego, koleje s vlakem, vyrábění... Tu chodičku mu nechala víc než ochotně ~:-D
A obecně se u nás hračky na holčičí a klučičí moc nedělí.Manžela to sice občas trochu deptá, ale to se nedá nic dělat :-) Kočárek ho pěkně štval, ovšem teď si synek oblíbil panenku od Figaro čokolád a ta prostě mzusí být pořád s náma. Vozí ji i na nákupy, po doktorech, po úřadech, k babičkám, spí s ní... Prostě ji nedá z ruky. Je to jeho Panenka (tak se jmenuje) a hotovo ~:-D Chudáček táta to ne a ne vydejchat ~t~
 nel, dcera 10/06 
  • 

Re: biologicke rozdily? 

(1.6.2010 19:56:17)
Hm, tak to by mě zajímalo, co mám doma, dosud jsem myslela, že holku :), jenže panenky ji nikdy nebraly, radši má auta a k narozkám chce nové hasiče. Nebere ji ani domeček a plyšáky má občas do postele. Vláčkodráhu miluje, nářadí už má taky vlastní. Pokud si může vybrat z více dětí, tak si vybere kluky a ještě radši starší. Rozhodně ji do nějakého typu hraček nenutím, má prostě od všeho něco a je jen na ní, co si vybere, ale kočárek s panenkami to nikdy nebyl a to chodila jak do jeslí, tak teď do školky, takže holčiček okolo dost.
Když přijde s tím, že je něco jen pro holky nebo jen pro kluky, tak moc nadšená nejsem. Pořád si myslím, že je to spíš výchovou, myslím, že už není problém, aby holky měli auta a vláčky, ale moc tatínků asi s panenkami pro syna nesouhlasí.
 Yuki 00,03,07 


Re: biologicke rozdily? 

(1.6.2010 21:51:18)
naši kluci mají panenky, ti starší dva po mně, ten nejmenší má novou, protože víc panenek po mně nezbylo a on taky potřebuje svou. Těm starším panenky spí dodneška v postelích, kluci je převlíkají a nikdo v tom nevidí problém.
 withep 


Re: biologicke rozdily? 

(1.6.2010 22:05:28)
K těm panenkám - my jsme synovi koupili panáčka, a ještě k tomu černouška :-).

Já jsem jako malá holka toužila po panence-klukovi, opravdovském, s pindíkem, napsala jsem Mikulášovi... a dostala jsem mrňavého panáčka v kroji, bezpohlavního ~:(. Od té doby mám Mikuláše za postavu, která má za úkol ta přání od dětí co nejvíc "ochcat" ~t~.

Jinak jsem kdysi v nějakém TV pořadu zaslechla rozhovor myslím s M. Marksovou-Tominovou a ta kritizovala, že rodiče automaticky dělí hračky podle pohlaví a děti pak jsou "uměle" nasměrované tak, že kluci chtějí být hasiči a holky kadeřnice, a že by se to nemělo dělat ~:-D. Já bych to tedy nechala na dětech, ať si hrají, s čím chtějí. Ale tatínkové to možná fakt mají jinak - navrhovala jsem koupit k vánocům kočárek a tatínek to zakázal... ~t~~t~~t~.
 Veveruše 


Re: biologicke rozdily? 

(2.6.2010 1:13:12)
Napadlo mě to taky, že byly děti ovlivněné tím, zda si s hračkami ve filmu hráli kluci nebo holky. Překvapila mě lopatka jako holčičí hračka. Moji kluci (4 a 1 rok, resp. už téměř 5 a 2 roky) si oba hrají nejradši s autíčky a vláčky, ale velmi rádi i s nádobím, papírovým sporákem a dětskou myčkou. Starší zkoušel i žehlení a po narození brášky jsem mu dala i kočárek s panenkama po mně (holky zatím nikde v širší rodině nemáme a panen i kočárku na půdě mi bylo líto, syn o něj navíc docela stál).
 enny 


Re: biologicke rozdily? 

(3.6.2010 16:02:25)
.. tak třeba moje nejmladší sestra od malička preferovala plyšáky, přitom se narodila jako holčička:), nikdy medvídek nebyla:) S panenkama si nikdy nehrála, až někdy kolem 6 let "si vyžádala" pod stromeček Barbínu, kterou tedy dostala. Nějak jsme se nedomluvili, dostala 4:), nicméně všechny 4 byli odloženy.. Třeba můj Petr si zase odmalička nejraději hrál jen se zvířenama, ač k tomu nebyl nikdy záměrně veden, prostě si z hraček vybíral jen ty "zvířecí":)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.