| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Právní bolesti českého porodnictví

 Celkem 94 názorů.
 Dalila, kluk 4r + holčička 1r 
  • 

Ano 

(7.6.2010 9:44:17)
....snad se toho naše dcery dočkají.
 yenkee 


Re: Ano 

(7.6.2010 21:58:41)
Proboha~o~, já nechápu o čem se tady diskutuje. Odmítat monitoring plodu je naprosto nesmyslné a hloupé.~q~ Monitorovat se dá i v sedě na balónu, nezabere to více než 20min. a toto se děje po dvou hod. Pokud Vás monitorují déle, je k tomu jistě důvod a proto bych se tomuto vyš. nebránila-vždyť jde o vaše děťátko.~R^ Monitorizace neboli sledování ozev a srdíčka plodu je jedním z nejdůležitějších předporodních vyšetření, které opravdu nebolí. Nebudeme-li monitorovat, nebudeme ani vědět jak se miminku daří. ~p~

Pokud jde o propuštění ihned po porodu, tak také s tímto názorem nesouhlasím. ~:-DNovorozenecká žloutenka se objevuje 2-3den po porodu a mizí až šestý den po porodu. Objevuje se až u 50% novorozenců a proto je třeba v porodnici setrvat nejméně 4-5 dnů.~p~ Sama jsem se synem musela kvůli novorozenecké žloutence setrvat 10dnů a nezanechalo to na nás žádné negativní následky.~n~

~:-DMaminky vydržte, porodnice jsou čím dál vybavenější a většina personálu se snaží rodičce vyjít vstříc, ale některá vyšetření jsou pro miminko i maminku velmi důležitá.~3~
 Grainne 


Re: Ano 

(7.6.2010 22:06:14)
venkee, víš ty co? Myslíš, že s "maminkami" je nutno jednat jako s nesvéprávnými pitomečky? Ony jsou to dospělé, zcela svéprávné bytosti, dokonce i ve chvíli, kdy rodí.
Nemáte tam u vás problémy s komunikací?
 Apolena. 


Re: Ano 

(7.6.2010 22:12:35)
Grainne,
já myslím, že si yenkee dělá prču...ne...?
 Grainne 


Re: Ano 

(7.6.2010 22:46:31)
Sylvo, takový optimista bohužel nejsem.
 Dalila, kluk 4r + holčička 1r 
  • 

Re: Ano 

(7.6.2010 22:26:29)
Přesně tak. Nejsem idiot. Je mi jasné, že když je to NUTNÉ, tak je důvod třeba ten monitor vydržet. Jde myslím především o zaběhlou rutinu - to je problém.
 Dalila, kluk 4r + holčička 1r 
  • 

Re: Ano 

(7.6.2010 22:31:41)
Heleďte - myslím, že tady nejsou žádné hlupačky! Je nám myslím všem jasné, že když je problém, tak je potřeba ho řešit. Jedná se tu především o zbytečné zaběhlé zákroky a navíc třeba bez informování rodičky. Tak se tu nečilte. A to, že jsem psala, že se snad naše dcery dočkají bylo myšleno právě na lidský přístup, bez nucení na zbytečné zákroky, o lepší komunikaci a nedívání se na skrz prsty na někoho s jinými požadavkami apod.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Ano 

(8.6.2010 11:23:21)
Souhlasím. Někdy se maminky chovají tak, že bych fakt nechtěla být personál. Jsou chytré jak rádio a když se potom něco pokazí, začnou škemrat. Nejsem zásadně pro to, aby sestry byly nepříjemné, ale někdy jim nezávidím. Názory a vědomosti některých maminek jsou fakt na pár facek.
 DENISA 


Re: Ano 

(8.6.2010 16:51:57)
Ilono souhlas. Moje kamoska je porodnik a casto rika, ze s tim flakne. Kazdou chvili svadi boj s prechytrou rodickou, ktera 9 mesicu lezela doma na rizikaci (bez rizika), nasavala info z netu a do porodky prisla vybavena spoustou vedomosti a porodnim planem. Jejim zivotnim cilem neni porod zdraveho miminka, ale dodrzeni zasad prirozeneho porodu, zadny zasah lekaru a hlavne dodrzeni vsech bodu por. planu. Naposledy sedela 2 hod u matky, ktera porodila nedonosenatko, ktere melo velke problemy s dechem a neustale zadonila, aby mohla dite odnest k zasahu. Matka nekde vycetla, ze pokozka matky funguje jako vyhrivane luzko, a protoze mela v por. planu bonding, za zadnou cenu nechtela dite vydat. Ono proste vseho moc skodi na obe strany.
 myš 
  • 

Re: Ano 

(8.6.2010 17:22:03)
Určitě to není jednoduchý s některýma lidma jednat a snažím se chápat i tu druhou stranu a zdravotníci to někdy nemají jednoduché. Takových opravdu problémových matek je ale podle mě úplná měnšina a je fakt, že s tím musí člověk počítat, pokud dělá práci, kde jedná s lidma.

Myslím ale, že hodně problémů si u nás zdravotníci vytváří sami svým přístupem a neochotou měnit zaběhlou rutinu. Proč nedodržet porodní plán, pokud to jde, bonding, pokud to jde a spoustu dalších věcí. Pokud si matka nepřeje mediakci a vše běží bezproblémů, tak taky nevidím důvod, proč dělat obstrukce. A těch věcí, kdy personál prudí naprosto zbytečně je víc. Dle mého názoru je tady větší část viny na straně porodníků, ne nějakých protivných rodiček.
 withep 


Re: Ano 

(8.6.2010 22:05:53)
Deniso,

kůži matky nedokáže vyhřívané lůžko nahradit z mnoha důvodů. Jinak, kdyby byla tvou kamarádkou ta matka a ne ta lékařka, možná by se k tobě donesla jiná verze, třeba "dítko se jen trochu zakuckalo a už už mi ho chtěli vzít!". Možná, že kdyby neodebírali zbytečně skoro všechny zdravé děti, mohly by jim pak matky těch dětí, které skutečně mají nějaký problém, důvěřovat...
 Lucka +M+M 


Re: Ano 

(13.6.2010 13:28:19)
Tak tohle mě opravdu rozesmálo. Monitoring samotný je skutečně bezbolestný. Ovšem jem dokud netrpíte bolestí zad, nenutí vás 2 hodiny bez hnutí na oněch bolavých zádech a následně brečet bolestí - ne porodní ale bolestí zad. A to vše pod rouškou tvrzení "pro dobro dítěte". Jistě by šel monitor dělat v kratších časových intervalech s možností změn poloh... Jenže to bych muslela nebýt vystresovaná lékaři "že se něco děje s miminkem" ovšem co, to nevědí, jestli je to špatné nevědí, ale raději rychle s dítětem ven... Taky by možná pomohlo, kdyby byl manžel u mě, což nebyl, protože ho ke mě nepustili, respektive pustili až na posledních 15 minut....

Závěrem, do pražských Vinohrad mě už nikdo nedostane ani párem volů....

~q~~q~~q~~q~~q~~q~
 Nítěnka 


Re: Ano 

(14.6.2010 8:51:32)
Tak to já vím, o čem se tu diskutuje. A doufám, že se opravdu naše dcery dočkají v porodnicích a snad i porodních domech lepších časů.
 Elen 
  • 

..souhlasim 

(14.6.2010 10:32:28)
..s timto nazorem taky musim souhlasit..~g~
 Lenka 
  • 

Re: Ano 

(17.6.2010 14:43:47)
Yenkee, podle mě to na vás očividně následky zanechalo ;-) Jinak byste nemohla napsat takové bludy a považovat jakékoliv automatické/ rutinní vyšetření za správné.
Stejně tak zbytečně dlouhý pobyt v porodnici nikomu neprospívá a navíc stojí zbytečné peníze. Dítě je po příchodu z porodnice převzato do péče pediatra, který přece žloutenku pozná.
 Elen 
  • 

neinformovanost?.. 

(14.6.2010 10:52:30)
..ja si treba stezovat nemuzu,nemam spatne zkusenosti co se tyce porodu..mam za sebou dva a oba dikybohu bez komplikaci.
a taky mne, jako vetsinu rodicek, personal o vsech zakrotcich a postupech neinformoval,slo to tak nejak automaticky a mne to ani neprislo se pozastavovat nad tim - proc a jestli mam s tim souhlasit,nebo nikoliv - ze mi dali infuzi(ani nevim co v ni bylo), ze mi pichli inj. proti bolesti(neptali se jestli chci), ze mi udelali klystyr, ze mi porod.asist.pri vysetreni udelala hamiltonuv hmat bez upozorneni a meho souhlasu, ze mi na pozadani dala sestra tabl.na spani(mela jsem silne bolestive kontrakce a chtela jsem usnout a samo to neslo)a byl to vitamin:-)...ale zase u ani jednoho porodu jsem nemela nastrih..proste vse slo tak nejak ze slo a ja jsem nemela pocit,ze jsem nemela na vyber,nebo nebyla informovana.
A to musim zduraznit,ze nejsem "splachovaci" a neni mi vse jedno a pokud jde o me prava a prava mich deti,umim se i prat!~3~

Preji vsem krasne dlouhe slunne leto!~3~
 withep 


Dotaz na autorku 

(7.6.2010 9:58:35)
Plně s vámi souhlasím a jsem vcelku i odhodlaná se do takového dodatečného vymáhání práva (resp. omluvy) pustit. Pokud mi tu neodpovíte, zeptám se vás osobně, ale mohlo by to zajímat i další čtenářky.

Co všechno - jaké materiály - potřebuju mít k dispozici, abych mohla v rozepři s nemocnicí uspět? Jedná se o nepřijetí při porodu pro nedostatek lůžek, kdy lékařka na příjmu nepřistoupila na mé návrhy (zůstat do uvolnění lůžka - několik málo hodin - na sále, jít po porodu domů, pro převoz nám ani nedala sanitní vůz). Nemám písmené potvrzení o přeložení jinam, které mi podle zákona byla povinna vydat, a především nemám písemně, že jsem tato řešení navrhovala - vadí to? Nebude to prostě jen tvrzení proti tvrzení?

V porodnici, kam jsem byla přeložena, mi nebyl dopřán přirozený porod, jak jsem si přála - ale opět nemám nic písemně, odmítnutí, převoz, příjem - to všechno bylo hektické, takže jsem jim ani nedala svůj porodní plán. Mám i tak šanci vymoci si na nemocnici omluvu např. za to, že mě donutili k nepřetržitému monitoru, k poloze na zádech, že mi odmítli dát dítě do náruče?

Nejde mi o finanční odškodnění, jen bych ráda, aby začaly vznikat podobné precedensy a nemocnice v důsledku toho začaly svoje chování k rodičkám a jejich dětem měnit.
 autorka 
  • 

Re: Dotaz na autorku 

(9.6.2010 18:50:48)
Dobrý den,

pokud jste nebyla spokojená s péči v porodnici či v porodnicích, můžete jednoduše podat alespoň stížnost k vedení nemocnice, i když správně se tomu říká žádost o přezkum - a zní to mnohem méně konfliktněji, ale můžete to nazvat i jinak, třeba jako zpětnou vazbu k péči, kde napíšete negativa i pozitiva...

V žádosti o přezkum byste měla vylíčit, co se přihodilo a v čem spatřujete neetické či protiprávní jednání. Pak neopomenout hlavně napsat, že si přejete být vyrozuměna o způsobu vyřízení žádosti. Uvidíte, co Vám odepíší, v každém případě Vám odpovědět musí a pokud nebudete se způsobem prošetření a se závěry spokojena, máte právo napsat opakovanou stížnost zřizovateli. Pokud byste ani tam neuspěla a nedali Vám za pravdu tam, kde by Vám dát měli (alespoň podle zákona), tak se můžete obrátit se stížností na úřad ombudsmana, který má možnost prověřit postup správního orgánu (což není nemocnice, ale kraj nebo ministerstvo jako zřizovatel již ano).

Mimochodem ombudsman systematicky prošetřuje i místa, "kde se nacházejí nebo mohou nacházet osoby omezené na svobodě veřejnou mocí nebo v důsledku závislosti na poskytované péči, s cílem posílit ochranu těchto osob před mučením, krutým, nelidským, ponižujícím zacházením nebo trestáním a jiným špatným zacházením." I toto je možné zkusit jako přímou stížnost osoby omezené na svobodě v důsledku závislosti na poskytované péči - chtělo by to však pečlivě takovou stížnost naformulovat.

Také je možnost podat stížnost k České lékařské komoře na konkrétního lékaře či lékařku, ale jen do 1 roku od neetického/protiprávního jednání.

Váš případ moc na soudní jednání nevidím, určitě je dobré napsat tu žádost o přezkum, už jen kvůli tomu, aby vedení mělo zpětnou vazbu. Tak mohou sami něco změnit, když se od maminek dozví, v čem jsou nespokojené. Ta důkazní situace je taky nic moc, kdybyste alespoň předala v té druhé porodnici porodní plán, tak by bylo jasné, že postupovali jinak, než bylo v porodním plánu, a měli by vysvětlit důvod proč. Důkaz by jedině mohl být Váš partner, který u toho byl... Ale chtělo by to i něco dalšího. Spíš zkuste stížnosti a uvidíte. Pokud byste chtěla bližší konzultaci, tak klidně mi napište na zcandigliota(at)llp.cz.

Pěkný den.

ZC
 withep 


Re: Dotaz na autorku 

(11.6.2010 22:47:37)
Děkuju moc za odpověď.

Jde mi spíše o to nepřijetí v původní porodnici, to je prokazatelný skutek, který by jistě šlo dohledat v dokumentaci. Neprokazatelné je pouze to, že jsem navrhovala počkat po porodu na sále nebo odejít domů a že to doktorka bezdůvodně (nebo možná s odkazem na pro mě nezávazné vnitřní předpisy) odmítla, protože to jsme řešily mezi čtyřma očima v ordinaci.

Do nemocnice jsem psala hned (jen jsem to neformulovala tak, že postupovali nezákonně, ale že postupovali v rozporu s informacemi, které podávají při (placené) prohlídce porodního sálu), odpověděla mi PA, která ty prohlídky dělá, a nějaká úřednice, která měla vyjádření primáře s tím, že ho mrzí, co se nám stalo, ovšem oba popřeli tu informaci (že rodičky neodmítají, i kdyby měly rodit na chodbě) a přímo se neomluvili. Taky jsem se obracela na LK; ta instituce je, zdá se, jen od toho, aby ospravedlňovala chování lékařů, pokud se objeví stížnost. Odpověď byla polovičatá ve smyslu "lékařka nepochybila", na řadu argumentů vůbec nereagovali, a když jsem se odvolala, opět odpověděli, že lékařka nepochybila. Taky jsem psala na MZ - ani ne konkrétní stížnost jako spíš reakci na článek na idnes.cz, kde MZ i představitelé nemocnic popírali, že by odmítali přijímat rodící ženy a že by si kdy ženy stěžovaly na nepřijetí. Zároveň jsem zmínila řešení, která se nabízejí - odlehčit porodnicím "legalizací" ambulantního porodu a porodu doma. Opět polovičatá alibistická odpověď. Takže jsem dospěla k závěru, že s těmito institucemi nehne nic, dokud se někdo regulérně neobrátí na soud (a možná ani to ne). Můžu ještě zkusit toho ombudsmana, no.

Ono se to časem pohne, jenže tímhle tempem to může trvat ještě desítky let a za tu dobu bude z porodnic vyhnána ještě spousta nešťastných žen, spousta žen bude položena na lopatky a oddělena od dětí... ale třeba pomůže už to, že se o tom bude psát v médiích, přibude rodiček informovaných a asertivních, a třeba i těch, které se případně s důkazy v rukou na ten soud obrátí. Moc bych si přála, aby moje děti (pokud tady zůstanou) už mohly rodit v klidu... ~x~
 autorka 
  • 

Re: Dotaz na autorku 

(12.6.2010 3:42:37)
Jestli je to nepřijetí prokazatelné, to je otázka - mohl by to jistě dosvědčit Váš partner, ale u soudu by nebyla jeho výpověď - jakožto osoba blízká - považována za něco, na čem může prokázání události stát. Nemocnice samozřejmě bude tvrdit, že Vás neodmítli, ale že Vy jste po dohodě a po vysvětlení situace přistoupila na odjezd jinam. S tím je potřeba počítat. Co máte v dokumentaci, to snadno zjistíte - požádejte si o kopii nebo o nahlédnutí. ČLK - souhlasím, někdy je do nebe volající, co jsou schopni odpovědět a jakým způsobem "prošetřují" stížnosti, nehledě na to, že stížnosti neprošetřuje často právník, ale jiný lékař.
 kili 
  • 

Re: Dotaz na autorku 

(12.6.2010 7:59:17)
- nepřijetí, resp. odmítnutí přijetí je vždy prokazatelné

- předjímat se samozřejmostí tvrzení nemocnice je nepatřičné a nadto nesmyslné, stejně jako předpoklad, že kraj je obecně zřizovatelem nemocnic (některých sice je, ale docela vyjímečně).

- Vaše vyjádření o dané činnosti ČLK je hanlivě pomlouvačné a svědčí o Vaší neznalosti věci. Navrhnu, aby Vám to právní oddělení ČLK patřičně ozřejmilo tak, abyste to pochopila a nešířila nadále do nebe volající bludy, jakkoli se je pokoušíte zaštítit příslušností k Lize lidských práv.
 lonkue 


presne 

(7.6.2010 9:58:56)
Je velka skoda, ze to u nas nefunguje jako v jinych civilizovanych zemich. Vsechny me zname v Anglii bezne rodi doma, do specialni vany a za asistence porodni asistentky. A rozhodne to nejsou nejake batikovane silenkyne. Vsechno business- women s prehledem a inteligenci. U nas je to porad fabrika na maso... Sama jsem ted tehotna a jsem prestastna, ze ne v Cechach, ale v zahranici (a neni to tzv. "zapadni" zeme). A mozne je tady uplne vsechno. Vyjdou vam kompletne vstric ve vsech pozadavcich, vcetne cisarskeho rezu... Tak bych si predstavovala zdravotni peci v civilizovane zemi. Nase zdravotnictvi k tomu ma jeste daleko.... Bohuzel!
 janka 
  • 

tak nevím ... 

(7.6.2010 10:26:32)
Dobrý den,
mě by jen zajímalo, jak by se řešily případné stížnosti, když by žena odmítla kontinuální monitor a narodilo by se přidušené dítě, které by třeba personál musel resuscitovat, ale nedostatek kyslíku by ho trvale poškodil. Nebo by dítě při porodu zemřelo. Neříkejte mi, že tyto ženy, které si přály naprosto přirozený porod bez zásahů, by později nesháněly informace, nepřemítaly proč zrovna jejich dítě dopadlo tak a tak. Myslím, že nakonec by došly ke zjištění, že personál neudělal vše proto, aby včas odhalil případné komplikace a mohl dítě zachránit. A pak by se rozhodly bránit a začaly podávat trestní oznámení... A jak k tomu přijde doktor, sestra, PA, ... která se snažila vyhovět přání matce, dělali vše aby byla rodička spokojená a výsledek?! ...
Mnoho z nás si neuvědomuje, že na porodní sály jsou přijímány zdravé ženy a zdravé nenarozené děti, celá jejich rodina, ony samy se těší na miminko na mateřství a to se může v minutě změnit. A kdo za to ponese trestní odpovědnost? A kdo podává trest. oznámení? Nehledě na trauma, které si donese žena, muž a celá jejich rodina ...
Já raději oželím bonding, x hodin na monitoru, ale jsem vděčná za své zdravé dítě!
 bravad 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 10:39:31)
Je zjevné, že v takovém případě by zřejmě lékaři nebyli odpovědní. Stačí se zamyslet, Janko.
 janka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 10:51:11)
:-) zřejmě nebyli odpovědní ... na základě čeho? porodního plánu, který si žena přinese? nemyslíš si, že je dobré, že lékaři a ostat. zdravotnický personál nese odpovědnost za zdraví a život ženy i dítěte, když je mají v péči?
 cici+Maty (1r2m) 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 10:58:58)
Presne tak, na zaklade porodniho planu. Porodni plan totiz neni jen tak nejake povidani, jsou to predem vyslovena prani, kterazto formulace je zakotvena i v zakone.

V pripade, ze pri porodu odmitnu kontinualni monitoring, mel by mi nekdo dat podepsat negativni revers. Predtim mi srozumitelne a jasne vysvetlit vyhody a nevyhody a ja se rozhodnu. Negativnim reversem jsou lekari kryti pred pripadnou zalobou.

A vite co? Pokud se ja rozhodnu nejaky ukon nepodstoupit a posleze se ukaze, ze jeho absence prinesla komplikace, muzu davat vinu akorat sobe. JA se rozhodla, JA nesu zodpovednost. Proc vsichni jak male deti ocekavaji odpovednost jen na strane lekaru. JSME PRECI DOSPELI!
 janka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 17:15:08)
cici:
nevěděla jsem, že mohu podepsat revers např. na kontinuální monitor. dále by mě zajíamlo, zda by v případě, že žena odmítla třeba ten monitor, dítě by se narodilo, poškozené nebo mrtvé, zda by např. lékař či zdravotnické zařízení mohlo podat trestní oznámení na ženu, že svým rozhodnutím zavinila vážné zdravotní komplikace a požadovat třeba úhrady spojené s resuscitací, hospitalizací apod.
Všude se dnes mluví na co má žena, pacient, ... právo, co může požadovat, jak se s ním má zacházet, ale nic o tom, zda mají třeba nemocnice také právo se bránit, když si pacient svým rozhodnutím a přáním zavinil komplikace sám, jaké to bude pro něj mít důsledky. Důsledky zanedbání péče ze strany lékařů a zdravot. personálu jsou obecně známy.
 cici+Maty (1r2m) 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 18:26:44)
Nenarozene dite je definovane jako plod. Teprve oddelenim od matky se stava samostatnou bytosti. To znamena, ze pokud se dite narodi mrtve, rozhodne neni matka postihnutelna, rozhodovala o casti sveho tela.
Jinak nevim, jak se to resi po pravni strance, ale myslim, ze nijak moc ne. Preci mnohem vetsi trest nez nejaky soud, vezeni, je to, ze ta zena prijde o sve dite.
Dal bych rekla, ze negativni revers na nejaky vykon podepise spis zena, ktera je uz pred porodem dobre informovana, takze souhlasi s jinou formou monitorovani ditete, napriklad doplerem.

S tim odmitnutim to vidim tak, ze pokud doktori vidi, ze je zena jinak spolupracujici, necha se prubezne monitorovat doplerem, odmitne nastrih, ale pripusti ho v pripade bezprostredniho ohrozeni zivota ditete, tak se ten revers zrejme nepodepisuje, staci, ze je to to "predem vyslovene prani". To ponechava doktorovi prostor k vykonum i bez souhlasu rodicky a pritom, pokud je vse v poradku, je porod v rezii zeny. Ale to je o vzajemnem respektu, ktery tu prave chybi, rodici je dle zdravotnickeho personalu nesvepravna...

Jen tak ciste teoreticky, kolik zasahu do porodu ve snze ho urychlit, vyvolat, zpusobili doktori rodickam a jejich detem?Malokdy se z takovych veci zodpovidaji pred soudem.
 Veveruše 


Re: tak nevím ... 

(10.6.2010 22:29:31)
No, pokud vím, tak kontinuální monitor se snad už téměř nikde nepraktikuje. Třeba v Praze Podolí ani na Bulovce rozhodně ne, tedy pokud je žena zdravá a dítě v pořádku. Slyšela jsem, že to dělají U Apolináře, ale nevím, jestli to ještě platí.
Lékaři své odborné názory v průběhu doby mění, podle toho, jakou mají zrovna úroveň poznání. To, co se ukazovalo třeba před 50 lety jako úžasná a prospěšná věc - třeba umělé kojenecké mléko - se naopak už dnes nedoporučuje. Proč bychom se měli spoléhat více na to, jaké názory v medicíně zrovna převažují, než na svůj zdravý selský rozum? Třeba mému manželovi, který má ve svých 36 letech jediný spravovaný zub (cca před 3 lety), navrhla nová zubařka vytrhat zcela zdravé osmičky. Odmítl, a to na základě svého naprosto vědecky nepodloženého mínění~y~. Jelikož sama jsem u ní při trhání osmičky strávila krušnou hodinu (zatímco druhá osma, stejně uložená, putovala u staré praktičky ven během cca 5 minut~a~) a lékařka je to velmi mladá, malinko ji podezírám, že se jen potřebuje pocvičit v trhání~:( Nebo jiný příklad - jednou mi zubař bez optání rovnou píchl před vrtáním zubu umrtvující injekci, aniž tušil, že mi ten pocit vrtaného zubu, při němž nic necítím, a následně asi hodinu povislá tvář vadí mnohem víc než ta troška bolesti při vrtání zubu. Přece si můžu vybrat, co líp snáším, ne?
Já vím, teď se vyrojí spousta spokojených porodnicorodiček, že přece při porodu jde v první řadě o život a zdraví dítěte. Jenže jak jsem se sama přesvědčila, aby porod dobře běžel, je podle mě v případě, že je žena zcela zdravá a dítě správně uložené a zdravé, minimálně z 90% psychická záležitost. V případě, že se mnou bude při porodu neustále někdo manipulovat, notabene pokud se budu muset ještě dohadovat o tom, že mi něco vadí (poloha v polosedu na "koze", zavedení kanyly, tlačení podle pokynů, rutinní nástřih), je více než 90% pravděpodobnost, že se porod samovolně zasekne.
Pro případ, že nastane obvyklá argumentace k prospěšnosti nástřihu, uvádím vlastní zkušenost:
1. nástřih (ne rutinní, ale v poloze na zádech a při oyxytocinem hojně povzbuzovaném porodu, který skončil zcela bez kontrakcí, vážně klesaly dítěti ozvy) - šití trvalo cca 10 minut - po cca týdnu hnisavé ložisko v jizvě, sex po šestinedělí nesnesitelný, ještě více než po půlroce poměrně bolestivý, jizva mírně citelná (prostě ten pocit, že o ní vím) více než 2 roky (v podstatě až do 2. porodu);
2. samovolné natržení při 2. porodu - šití trvalo cca hodinu (v porodnici by na to patrně nebyl čas~:(), močení po porodu vůbec nepálilo, sex po šestinedělí snad ještě lepší, než dokud jsme neměli děti:-); no a dítěti neklesly ozvy ani na chvilku (pochopitelně ho asistentka průběžně monitorovala, stejně jako se to dělá ve většině porodnic)
Poprvé jsem šla do porodnice s naprostou důvěrou. Podruhé jsem na základě zkušenosti z prvního porodu usoudila, a doteď myslím, že správně, že v mém případě hrozí více komplikací v porodnici~d~.
 Veveruše 


Re: tak nevím ... 

(10.6.2010 23:27:52)
Jo a zapomněla jsem, po zašitém natržení jsem cca 4 hodiny po porodu úplně bez bolesti seděla na židli. Kromě odcházejících očistků a samozřejmě nového miminka bych sama na sobě vůbec nepoznala, že jsem před pár hodinami rodila~z~
 janka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 17:15:10)
cici:
nevěděla jsem, že mohu podepsat revers např. na kontinuální monitor. dále by mě zajíamlo, zda by v případě, že žena odmítla třeba ten monitor, dítě by se narodilo, poškozené nebo mrtvé, zda by např. lékař či zdravotnické zařízení mohlo podat trestní oznámení na ženu, že svým rozhodnutím zavinila vážné zdravotní komplikace a požadovat třeba úhrady spojené s resuscitací, hospitalizací apod.
Všude se dnes mluví na co má žena, pacient, ... právo, co může požadovat, jak se s ním má zacházet, ale nic o tom, zda mají třeba nemocnice také právo se bránit, když si pacient svým rozhodnutím a přáním zavinil komplikace sám, jaké to bude pro něj mít důsledky. Důsledky zanedbání péče ze strany lékařů a zdravot. personálu jsou obecně známy.
 jarka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 19:01:36)
No jo, jenže se taky nikdy nikde neuvádí, jaké újmy by způsobilo to, kdybych všechny rady doktorů poslechla, absolvovala xy rizikových a hnusných vyšetření jen proto, aby si oni udělali výzkum, všetření, která s mým problémem souvisela? Taky nikoho nežaluju za to, že se mě snažil pro svůj prospěch dostat na vyšetření, který jsem vůbec nepotřebovala - prostě jsem tam nešla a problém jsem vyřešila jinak, jiným postupem s jiným lékařem, ale musela jsem si to dost vybojovat. Správně bych ho ale měla žalovat, protože kdybych se řídila jeho radou, tak by mi to způsobilo újmu. A kdyby dala na doktory ještě předtím a neřídila si sama, jaká vyšetření chci a jaké laboratoře tak asi potřebuju a nevydupala si to ze země, tak dodnes nevím, co mi je.
Problém je, že doktoři se berou jako vyšší sorta, která nemá žádnou zodpovědnost, jen rozhodují ostatní.
Ačkoli nejsem lékař, nejsem úplně blbá a za své zdraví si přeju zodpovídat především sama, pže kdybych dala na ně, jsem už několikrát mrzák. A totéž si přeju rozhodovat o svých dětech. Vždyť si jen vemte, jak jsou na tom děti rodičů, kteří vždy, když lékař napíše, mu dají ATB...
 nomiš +2 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 11:07:45)
V případě odmítnutí zdravotního výkonu se tato skutečnost podepisuje ve zdravotní dokumentaci - někdy se tomu říká revers a je na to celý formulář. Já jsem např. odmítnutí monitoru ale podepisovala přímo na papír z monitoru, když už ho začali natáčet, ale já jsem si ho pro vzniklé nepohodlí sama sundala. Tím mohou argumentovat u případného soudu - je to právně průkazné vyjádření svobodné vůle rodičky.

Jinak si myslím, že např. i podepsaný porodní plán je takovým průkazným vyjádřením svobodné vůle a já bych v případě závažných nedostatků v jeho dodržování tím, že jsem tak svou vůli vyjádřila a nebyla respektována, určitě argumentovala. V praxi si ale porodnice (nebo i ambu. lékař např. při odmítnutí některých testů a vyšetření) často spíš vyžádá podpis do svých papírů.
 markéta s párkem 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 14:39:16)
Já myslím, že porodní plán nestačí. Tam máš totiž napsáno, co chceš a co nechceš, ale není tam uvedeno poučení lékaře. Takže když si do plánu napíšeš, že nechceš monitor a dítě je pak přidušený, mohla bys tvrdit, že jsi si to sice do plánu napsala, ale že tě lékař pořádně neinformoval, že jsi netušila, že se dítě může přidusit atd. a že kdyby ti to řekl, tak bys za určitých podmínek - těch, které pak u tebe nastaly, souhlasila. Takže podle mého názoru si musí lékař nechat podepsat papír, na kterém je poučení o možných následcích provedení či neprovedení zákroku.
 nomiš +2 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 15:07:35)
To máš, Markét, bezpochyby pravdu. Proto si nechávají podepsat ten revers, ze kterého je jasné, že jsi byla náležitě poučena. Já jsem to myslela spíš tak, že porodní plán je apriorní vyjádření tvojí vůle a tvého přání, takže při případné konfrontaci pak nemůže nikdo tvrdit, že to třeba netušili, že neměli čas se tě zeptat a tak.

Jako třeba v případě nástřihu - v porodně, kde jsem byla já, mám potvrzeno, že pokud jeho odmítnutí nemáš v PP, tak se vůbec neptají a prostě šmiknou. To by u mě tedy bylo na žalobu, ale už vidím ty reakce, žejo. Pokud to v PP je, tak si naopak nikdo nedovolí tohle udělat, maximálně se uchýlí k nechutnýmu zastrašování typu jak se to pak líp hojí atd. Kdyby ale bez varování šmikli, tak je to podle mě jasné jednání v rozporu s vůlí rodičky, které se dá doložit. Stejně tak u dirupce a dalších nevratných zákroků, které tak rádi dělají naši nejlepší porodníci na světě naprosto nečekaně a ve chvílích, kdy to netušíš, a pak se strašně diví, že je něco špatně.
 withep 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 15:40:38)
Mně přinesli papír, když jsem řekla, že už to s těma sondama na břiše a bez pohybu nevydržím. Neměla jsem absolutně sílu si tu A4 přečíst a oni mi slovy řekli jen že "ohrožuju svoje miminko". Na základě tohodle já mám dát informovaný souhlas nebo nesouhlas? Vždyť to ani není informace, to je citové vydírání. A já podlehla. Takže budiž, neměli nesouhlas s monitorem, dělali monitor. Na druhou stranu, nástřih na mé přání neprovedli a k poranění do zprávy uvedli, že si ho pacientka nepřála (to jsem ovšem nepodepisovala). No ale co těch x jiných věcí, které jsem si přála nebo nepřála, ale oni má přání ignorovali? Že souhlasím s tím, aby mi dali novorozeně do krabice, jsem jim nepodepisovala, tak jak to, že ho tam dali?
 Tante Ema 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 12:11:10)
Za své zdraví a život si neseme zodpovědnost každý sám a za děti rodiče.
Lékaři nesou zodpovědnost za péči, kterou nám s naším souhlasem poskytli.
 Veveruše 


Re: tak nevím ... 

(10.6.2010 22:47:09)
~R^Přesné. A myslím, že i po právní stránce~g~
 Lenka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(17.6.2010 15:05:49)
Souhlas.
A navíc, slyšely jste za posledních pár let, že by opravdu zdravotnický personál nesl zodpovědnost za pochybení. Že by opravdu lékaři přicházeli o diplomy a chodili do vězení, když něco zvrtají a zaviní postižení nebo smrt?
Obvykle se podobná událost zahraje do autu, další lékaři kolegu podrží a spravedlnost nikde :-(
 Barunka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 12:17:35)
Jejda Janko!
Za svoje zdraví a za zdraví svých dětí (i těch nenarozených) přece nesu zodpovědnost já. A je to velká zodpovědnost, do toho si nemůžu nechat kecat od kdejakého porodníka ~;)
 bravad 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 12:48:38)
Janko, z tvých příspěvků na mě dýchají dvě věci (naprosto vadné): Za prvé - Pocit určité nárokovosti. Jsem tady v porodnici a tím pádem MÁM NÁROK na zdravé dítě a na svoje zdraví. Tak to nefunguje. Myslím, že by se nemělo zapomínat na to, že se stávají tragedie (i v porodnici), za které nikdo nemůže, nikdo je nemůže ovlivnit, nikdo za ně nenese odpovědnost. (Zkrátka lidé umírají, jsou nemocní apod. Těžko hledat viníka.) Za druhé - Paternalita. Zde jsem porodníku, tak se starej, plně se ti svěřuji, jsi neomylný a zodpovídáš i za má naprosto nesmyslná rozhodnutí, např.odmítnutí zachraňující péče. Což je zřejmá pitomost. Zodpovědná jsi sama za sebe, za TVÁ rozhodnutí nemůžeš nikdy činit odpovědným někoho třetího (porodníka, manžela, sousedku). V běžném životě je to každému jasné, proč by to mělo být v porodnictví jinak.
 Lenka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 11:22:30)
Ano, hlavně být zdravotníkům hodně vděční... Když to poser... a pak se snaží tunami medikamentů a zásahů napravit, to pak přichází ta největší vděčnost, neb "bez pana doktora by to dopadlo špatně"...
 connie3 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 11:41:47)
Janka: a na druhé straně, pokud se naprosto podvolím zvklosti porodnice, pokud si se sebou nechám dělat i úkony, které se např. v zahraničí běžně nedělají a WHO jsou definované jako nadbytečné, pokud si nechám odnést dítě a milostivě si jej půjčovat jen na kojení a nechám ho přikrmovat umělým mlékem - kdo mně potom zaručí, že bude dítě v pořádku? Podle mne je postoj: já snesu všechno, nechám si všechno líbit, ale hlavně když je dítě zdravé, velmi alibistický. Porodní plán vyjadřuje svobodnou vůli ženy právě ve zvyklostech, které se záchranou života nemají nic společného - jak pomáhá k záchraně života klystý, vyholování, poloha při porodu a další? Existují rovněž studie, které dokládají, že připojení na monitor a sledování ozvů dítěte je co se týče záchytu patologií naprosto stejné, jako když se ozvy pravidelně sledují Doptonem - a pro rodičku je to navíc pohodlné. Naopak - poloha vleže a časné přestřižení pupeční šňůry může přivodit nějaké komlikace spíš, než když si žena může zvolit polohu jakou chce, pokud je všechno v pořádku tak se moc nespěchá a šňůra se přestřihne až tehdy, když dotepe. A navíc, opravd uby mě zajímalo, ve které porodnici by žena při fyziologickém porodu byla opravdu celý porod připojená k monitoru - to snad ne! A co třeba koupání dítěte po porodu - ani tohle není o žádném bezpečí či nebezpeční a mělo by se to nechat na rodičích. Tohle všechmo je podle mne na zvyklostech, není to o skutečném zajištění bezpečnosti!
Pamatuju si, jak jsme měly jako holky kdysi za totality na základní škole přednášku porodní asistentky v rámci výuky o rodičovství. Podle ní bylo jediné bezpečné konání takové, že rodička během porodu ležela, nevstávala, nechodila, dítě po porodu odstřižené, pověšené hlavou dolů a pořádně proplesknuté, potom vykoupnané pod "čerstvou tekoucí vodou", pak mu do žaludku zavedena sonda na "odsátí hlenů", pak mu vykapané oči, odborně vydesinfikovaný pupečník, pak dítě utaženo jako vánočka aby se nekřivilo a rostlo rovně, položeno na tvrdou podložku kvůli rovné páteři, první den aby ho matka neviděla protože je moc zmačané, přikrmováno dětským čajem ,kojeno pravidelně jednou za tři hodiny. Matka - po porodu vycévkovaná, první den pouze na mísu, žádné vstávání a pod ústavní košli ústavní vložku, která musela být volně - žádné kalhotky! Co má tohle společného s bezpečností? Podle této asistentky to však bylo jediné bezpečné, jak se při porodu chovat, samozřejmě zároveň s neustálou desinfekcí čehokoliv a o nějaké přítomnosti manžela při porodu ani řeč - ještě by viděl ženu jak krvácí, to by ho znechutilo, pak by ji nechtěl a stejně manžel není sterilní, na porodním sále tedy nemá co dělat.

Prostě tak. Pokud hrozí jakákoliv patologie, tak ji prostě lékař musí poznat a zvládnout a tehdy musí jakýkoliv porodní plán stranou. Málokdo by však měl v plánu napsáno: vůbec nemonitorovat, vůbec neprohlížet, nechte mě za zavřenými dveřmi a vůbec se mě nedotýkejte.... Podle mne se porodní plán nejčastěji týká věcí souvisejících se zvyklostmi, ne se zajištěním lékařsky bezpečného prostředí, proto je nutné k němu přihlížet a netvářit se, že pokud se rodička nenechá přivázat na kozu na záda a dítě se jí promptně neodnese někam, kam k němu nemá přístup, tak se vystavuje nebezpečí.

 lonkue 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 12:10:56)
hezky jsi to napsala. To jen u nas je pan Doktor skoro Buh, kteremu se neodporuje. A je smutne, ze spousta ceskych zen tomu porad veri a radeji drzi hubu nez by se tu pohnul pokrok dopredu....
 Mrej 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 16:56:04)
ústavní vložka na volno ... bože JÁ UŽ TO ZAPOMNĚLA to byl fakt hnus, ještě šňůrečky z tý vložky když se chytly na stehy ... kristepane, člověk fakt časem všechny hnusárny zastrčí, ale nezapomene, stačí ťuknout a je to zpět!
 Šešule 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 12:29:48)
janko, údajně použití monitoru zvýšilo procento císařských řezů, ale nesnížilo počet přidušených, nebo jinak postižených dětí (ale zdroj nevím).
Žijeme v 21. století, v zemi, kde je dostupná výborná lékařská péče a někdy až přehnaná prenatální péče. Myslím, že děkovat v takové situaci za to, že jsme porod přežily, zvlášť pokud jsme v těhotenství zdravé a dítě taky, vlastně shazuje celou tu péči v těhotenství. Děkovat za to, že jsme porod i s dítětem přežily by mělo smysl při nedostupné péči a primitivních podmínkách. Ale takhle?
 kreditka 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 13:32:16)
S tím naprosto souhlasím, moje příbuzná dělá ve špitále sestru a kolikrát nám vypravovala, jak pacient odmítl převoz na vozíčku na vyšeření, prý má nohy a nic mu už není - za pár vteřin ho sestry sbíraly na chodbě a následně si vyslechly stížnosti od tohoto pacienta, protože on za to nemůže že upadl, sestry mu nemají dovolit jít po svých, protože mají předpokládat že upadne
 bono 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 13:47:08)
znáte někdo kauzu zanedbaného porodu, který vedl lékař a trutnovský senátor Pavel Trpák? Co si o tom myslíte, jste někdo z toho kraje, víte něco víc, než se psalo v médiích? Byl obžalován, že špatně vedl rizikový porod (myslím, že šlo o konec pánevní a porod dopadl špatně, snad úmrtím děťátka) a byl odsouzen. Hájil se tím, že rodička odmítala monitor. Nakonec mu sice další soud uvěřil a rozsudek zrušil, ale ty nervy by si asi nikdo z nás nepřál.
 jarka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 19:08:44)
Poloha koncem pánevním není kontraindikace k přirozenému porodu, záleží na dalších okolnostech. Koncem pánevním se dá přirozeně porodit i čtyřkilové miminko.
 bono 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 19:43:18)
mně jde o právní aspekt, nevyznám se v tom, proč byl obžalován.
1.Rodička opakovaně během porodu odmítala monitorování.
2. Lékař na ni opakovaně neléhal, ale zbytečně
3. Dle znalců došlo kvůli nedostatečnému monitorování k úmrtí dítěte
4. Rodina lékaře zažalovala, dostal 10 měsíců odnětí svobody. Vyšší soud ho pak osvobodil
Prostě je to pro mně, právnickýho analfabeta divočina. Proto se ptám, jestli o tom případu neví někdo něco víc.
Když už jednou odmítnu monitorování, proč ho zato pak žaluju? nechápu
 kreditka 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 22:05:40)
Ani bych se tomu nedivila. Jó když se nic neděje všichni se chováme jako dospělí, ale jakmile jsme v rejži je snadnější zachovat se jako srab a svést svoji chybu na někoho jiného...o tomto případu nic moc nevím jen z médií a ta můžou zkreslovat, ale také nemusí
 janka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(8.6.2010 9:01:08)
teda o tomto případu jsem nevěděla, ale je to přesně to, na co jsem se ptala při výše uvedém příspěvku. Je zde hodně žen, které by toto ani ve snu nenapadlo, ale pak je fůra těch, které po svém špatném rozhodnutí budou žalovat lékaře a on nemůže uprostřed rozběhnutého porodu, ženě říct, že ji prostě neodrodí, i když tuší, že z toho kouká průser.
Znám totiž jiný případ paní rodila doma ne poprvé, dítě se narodilo a nedýchalo, byla zavolána RZ, převezeno na JIP, i přes veškerou péči na jednotce JIP, zůstalo dítě ve vigilním koma. A hádejte co bylo dál? Byla žena potrestaná jen touto nenahraditelnou ztrátou, sklopila uši a rozhodla se nést svůj "trest"? Ne, rozhodla se bránit a zažalovala porodnici, že neposkytla náležitou péči. A takových případů je víc, jen se o nich příliš nemluví.
 withep 


Re: tak nevím ... 

(8.6.2010 9:26:21)
"nemůže uprostřed rozběhnutého porodu, ženě říct, že ji prostě neodrodí"

Mylíte? Mně se to ale stalo... ~d~
 susu 
  • 

Re: tak nevím ... 

(9.6.2010 7:45:54)
"Znám totiž jiný případ paní rodila doma ne poprvé, dítě se narodilo a nedýchalo, byla zavolána RZ, převezeno na JIP, i přes veškerou péči na jednotce JIP, zůstalo dítě ve vigilním koma. A hádejte co bylo dál? Byla žena potrestaná jen touto nenahraditelnou ztrátou, sklopila uši a rozhodla se nést svůj "trest"? Ne, rozhodla se bránit a zažalovala porodnici, že neposkytla náležitou péči. A takových případů je víc, jen se o nich příliš nemluví."

Janko, souhlasím s tebou. Přesně z tohoto mám obavy. Že to odskáčou děti a fanatické domarodky ještě budou tahat doktory po soudech. Bohužel diskuse o tomto je poněkud problematická.
 x x 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 15:43:26)
Janko ono je to těžké. Mně se druhý porod rozjel strašně rychle, že jsem během chvíle měla kontrakce po necelé minutě a trvaly také asi minutu. Prostě jedna za druhou. To se ležet opravdu nedalo, natož na zádech na monitoru, podvědomě jsem ze sebe strhávala sondy a chtěla si stoupnout a předklonit se, nebo si zalízt do sprchy. Myslím si, že nucené setrvávání v nepřirozené poloze může zpomalit nebo narušit jinak přirozený porodní děj. Pak za mnou vždycky do sprchy naklusala jednou za čas PA a zkontrolovala aktuální situaci miminka, naštěstí to nebylo moc potřeba, protože do hodiny od nejsilnějších kontrakcí byl prcek venku.
 Marketa 
  • 

Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 19:01:59)
Jak muzes rict ze radsi ozelis bonding???!!! ohanis se zdravotnimi nasledky odmitnuti pece a psychologicke nasledky [treba i na cely zivot] hazes pres palubu? docela nevyvazene....
 KvětaS 


Re: tak nevím ... 

(7.6.2010 23:41:41)
No, obávám se, že dojde-li při porodu k nějakému neštěstí, ať už vinou "neadekvátních přání rodičky" či "nevhodných zásahů personálu porodnice" (bavme se o OBOU VARIANTÁCH ROVNOCENNĚ, protože ony jsou rovnocenné), nejtěžší břemeno VŽDYCKY nesou rodiče dítěte. Byť bude dotyčný lékař/sestra/PA sebekritičtější, sebeodpovědnější, vždycky to nejtěžší zůstane rodičům. Takže adekvátně k Vámi uváděnému příkladu se pak mohou rodiče ocitnout v situaci, kdy se budou ptát, zda nemohli pro své dítě udělat víc a "neštěstí" předejít, kdyby nezvolili danou porodnici nebo kdyby nezvolili vůbec žádnou porodnici a raději rodili doma. Připadá mi nepochopitelné, jak se neustále vytrácí z úvah o možných rizicích při porodu také riziko zavinění personálem.
Dále za sebe osobně můžu třeba uvést, že ani při jednom z mých 3 porodů jsem nebyla nucena podstoupit kontinuální monitoring(pečlivý výběr porodnice) a opravdu nevím, jak bych ho vydržela, protože i jen sedět při porodních bolestech je pro mě naprosto nepředstavitelné, o ležení vůbec nemluvě. Ležet na zádech nemohu už od časných měsíců těhu, protože se mi začne velmi rychle dělat zle od žaludku. Z tohoto důvodu si dovoluji vyvozovat, že nucené ležení při porodu (nebo není pro konti. monit. nutné?) by pro mě mohlo celkem snadno znamenat značné komplikování porodního procesu = i ohrožení zdraví dítěte. A k tomu, abych ho podstoupila by musely být opravdu závažné důvody (ne "my to tady tak děláme"). V této souvislosti ještě považuju za nesmírně zajímavou skutečnost, že při prvních 2 těhotenstvích jsem na předporodní kontrolní monitory chodila v Praze do soukromého zařízení a pokaždé mi monitor prováděli vsedě. Pak jsme se odstěhovali, při třetím těhu jsem chodila na monitory do porodnice v menším okresním městě a, světe div se, bylo mi řečeno, že monitor jinak než vleže provádět nelze!!!!! (Lžou? Nebo si to fakt myslí? Mají předpotopní techniku?????)
A bonding? Možná, kdybyste se touto problematikou trochu víc zabývala a zjistila, že bonding je něco, co může Vašemu dítěti hodně napomoci k tomu, aby z něj vyrostla psychicky zdravá osobnost, neházela byste ho za hlavu tak rychle....... Naopak nevím, jak by mohl zavinit ohrožení zdraví dítěte.....
Tím Vám rozhodně nechci cpát své názory, máte na své právo. Jen tím chci říct, že ženy, které mají jiné požadavky, nevycházejí z nějakého trucu vůči lékařům a porodnicím, nechtějí se dělat zajímavými za každou cenu (i za cenu zdraví či života svého dítěte) nebo prostě jen z pohodlí. Máme pro své požadavky důvody, které považujeme za velmi závažné, pídíme se a přemýšlíme. A docházíme k nějakým závěrům. Vy se možná také pídíte a přemýšlíte a docházíte k jiným závěrům. V pořádku. Jen všechny máme právo (a podle článku dokonce zákonné) porodit podle toho, co je pro nás důležité. Tak proč to teda nejde???? Jak to, že lékaři v rozporu se zákonem nutí zákroky, neinformují a když, tak často ne objektivně, ale manipulativně (zkušenosti mých kamarádek), a zároveň stejně tak v rozporu se zákonem (viz příspěvek výše) odmítnou poskytnout péči a vydat o tom písemný doklad???? Máme volat v porodních bolestech policii, aby donutila lékaře vystavit nám dokument o tom, že nás odmítli převzít v porodnici při porodu a proč????? A to je v zájmu koho????
 janka 
  • 

Re: tak nevím ... 

(8.6.2010 9:17:18)
z vašeho příspěvku je vidět, že se na danou věc dle mého koukáte rozumně. I když někdy můj příspěvěk vyvolal, takové asi unáhlené reakce, nechci tím říct, že když někdo něco odmítá, tak je to špatně. Samozřejmě jsem uvedla ty nejhorší varianty. Třeba z vašich zkušeností je vidět, že manipulace a pohodlnost pořád ještě někde přetrvává. co vím já, monitoring lze provádět i v sedě na balonu, dokonce i ve stoje. Navíc si myslím, že pokud je někdo monitorován kontinuálně tak k tomu musí být důvod. Ale jen jsem chtěla ukázat i druhou stranu problému, když personál něco zanedbá, dojde k poškození zdraví, tak se můžeme bránit a podat trest.oznám. Píše zde i jedna pisatelka, že zvažuje žalobu, kvůli rutinním zákrokům a nerespektování její vůle, budiž ... ale já se chtěla dopídit, jestli třeba lékař může žalovat mě, že jsem mu svým chováním a odmítáním způsobila třeba také újmu na jeho zdraví, profesním životě aj. ... Já to asi píšu blbě. je zde z některých příspěvků vidět, že dotyčné ženy, jsou rozumné, jsou schopné uvažovat i o důsledcích svého jednání, nehází lékaře a sestry do jednoho pytle, který se je snaží připoutat, roztříhat, zašívat apod.... ale myslím, že když se řeší problém tak by se měl řešit komplexně ze všech zúčastněných stran. Nota bene, co když někdo třeba odmítne nástřih, dojde k poranění a dotyčná třeba zůstane inkontinentní? Pak přeci může žalovat lékaře, že zanedbal péči a toto dopustil a on má v ruce jen porodní plán, že si to paní nepřála. Načež bude paní argumentovat, že v té dané chvíli by rozhodnutí změnila, kdyby jí to lékař řádně vysvětlil. Určitě mi dáte za pravdu, že ve chvíli, kdy se u porodu stříhá, není žádná žena schopna vést rozumnou diskuzi natož podepisovat neg. reverz.
 Grainne 


Re: tak nevím ... 

(8.6.2010 9:45:58)
Janko, problém podobných diskusí spočívá v tom, že se argumentuje tím, co se stalo v "nějakém případě" a vyvozuje se z toho, co by, kdyby..........
Zdravotnický personál si musí uvědomit, že zasahuje nejen tělesnou schránku, která je v moderní společnosti považována za nedotknutelnou, ale i do osobnostní integrity člověka a mnohdy musí překračovat hranice, které má každý člověk vymezené jinak.
Pokud to dělá necitlivě, člověk to přirozeně vnímá jako ohrožení a přirozeně se tomu brání. To, co je pro lékaře rutinnou, pro pacienta je dost zásadní zásah do osobnostních práv, typickým příkladem je stud, způsobení bolesti, provedení zákroků, které už dávno nejsou považovány za všeobecně prospěšné.
Dalším problémem je neurčitost českých zákonných norem, kdy zdravotníci mnohdy nerozlišují doporučení, vyhlášku a zákon a zaměňují tyto pojmy. Pak není divu, že při své neznalosti následně žasnou nad podanou žalobou.

Kupodivu většina lékařských oborů se s tím vypořádáva na docela solidní úrovni, jen v porodnictví stále přetrvává týž problém a neochota k diskusi. Tedy pokud za diskusi nepovažujeme přátelské nabádání typu:"...ale maminko, děláte to pro miminko". To opravdu nestačí.
 Elen 
  • 

.. tak nevím ...taky tak 

(14.6.2010 11:15:19)
...souhlasim
..a jeste doplnim,ze pak ty zenske ktere se stezuji a chteji vse podle sebe,at si to odrodi same a pak i same si za to zodpovidaji..
..nebo at to nechaji na vyskoleny diplomovany zdravot. personal a ten udela vse to nejlepsi, protoze musi!..a budme radi,ze mame tu moznost a takove vyspele zdravotnictvi, protoze jsou zeme,kde je to horsi.
.. treba v Anglii bych osetrena byt nechtela - kamaradka s bolesti zubu sla akut. k zubari a po osetreni ji neprestal bolet a kdyz se vratila do Cech,zubar tady ji rekl, ze ma zanet nervu a v zubu vatu..
.. na Slovensku si clovek musi prinest vlastni jednorazove strikacky,jehly..umrel mi tam tata-vyleceny z rakoviny-pri cekani na rtg prochlad na chodbe,dostal zapal plic:-(
..vsude neco,neda se to vsechno hazet do jednoho pytle.I v Rusku a na Ukrajine se najdou dobri doktori,personal,dokonce i pece a vybaveni..
..hodne toho ani nevime..ani se nedozvime..
 Ikara 


Souhlas 

(7.6.2010 13:05:53)
Dost nechápu, proč porodnice tolik trvají na minimálně třídenním pobytu. Rodila jsem v době babyboomu, ležela jsem jeden celý den a noc na hekárně (vedle mě rodila další žena), druhý den nás stěhovali na šestinedělí a třetí na normální gyndu, kde nebylo novorozenecké, takže jsem na vážení, koupání apod. tahala miminko s příslušenstvím přes půl špitálu. Když jsem navrhla, že by nás o ten 1 jeden mohli propustit dřív - já i syn jsme byli naprosto v pořádku - bylo mi prostě řečeno, že mám smůlu, protože nejsme 72 hod. po porodu. Takže to mi hlava nebere... ~o~
 markéta s párkem 
  • 

Re: Souhlas 

(7.6.2010 14:44:56)
V Krči řekli jedné mamince, která byla po porodu bez problémů, že sice odejít může, i s dítětem, ale kdyy se dítěti objevila novorozenecká žloutenka, už by jí ho nevzali na novorozenecký, musela by s ním na normální infekční :-( Takže tam holt ty tři dny počkala.
 marketa 
  • 

Re: Souhlas 

(7.6.2010 18:18:23)
s novorzeneckou (!!!!) zloutenkou, ktera neni infekcni jit na infekcni ??? to snad ne??? ziram :-O
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Souhlas 

(7.6.2010 18:28:31)
Možná, že neřekli přímo na infekční. Možná řekli, že by musela na pediatrii a že tam mohou být i děti infekční (předpokládám než se pozná, že jsou infekční). Hlavně, že by to dítě prostě už nevzali na novorozenecký.
 Mab 
  • 

Novorozenecká žloutenka 

(11.6.2010 21:22:52)
Jsem z oboru, tak opravdu je to tak, že dítě jednou propuštěné z porodnice už nemůže být přijato zpět. V případě komplikací, třeba i novorozenecké žloutenky leží dítě na oddělení pediatrie - tedy opravdu oddělení, kde se pohybují i infekční pacienti. Je pak už samozřejmě na daném pediatrickém oddělení jak si to zařídí, aby byli novorozenci v co největším bezpečí. Na našem oddělení máme jeden pokoj se dvěma postelemi pro matky a dvěma pro novorozence, mají vlastní koupelnu a vlastní předpokoj, kam za nimi smí už jen personál a jejich návštěvy. Infekční pacienti se za tyto dveře nedostanou, ale pokud je nedostatek lůžek, tak i takovém pokoji může ležet např. zdravý novorozenec se žloutenkou a novorozenec nemocný např. s rýmou.
Takže v nemocnici to řekli správně, ovšem podstatné je, jak to řekli. Já to také říkám, ale myslím to naopak v dobrém, že pokud se přihodí cokoliv po propuštění z porodnice, tak ať se na nás matky s důvěrou obrátí a my se o ně postaráme a v žádném případě je nebudeme od jejich novorozenců oddělovat a nebudeme je omezovat v kojení atd.
 bobinaxx 
  • 

Re: Souhlas 

(7.6.2010 17:07:20)
Já jsem si v době babyboomu během 85 hodin v porodnici vyzkoušela 3 pokoje a 4 postele a k tomu ještě v lednu !!! malovali pokoje !!! Super zážitek :) Snad to bude příště lepší :)!? :)
 kreditka 


No nevím 

(7.6.2010 13:28:39)
Ono v Anglii taky moc na výběr není, kámoška se tam po porodu prvního dítěte necítila dobře, měla bolesti a nikoho to tam nezajímalo, prostě buď vypadneš po určitých hodinách nebo si to vše plať ze své kapsy....
 Šešule 


Re: No nevím 

(7.6.2010 13:33:47)
kreditko, tady to taky nemusíš vyhrát. Já "musela" zůstat v porodnici o den dýl- prý kvůli synově žloutence. Doktor se tvářil, že jinak umřem všichni. A za necelý den už nás vyhazovali z pokoje a já musela trávit docela dlouhou dobu s novorozencem na chodbě, kde táhlo (holt prosinec), než si pro nás někdo přijede. Nebylo kam dávat další rodičky a najednou jsme mohli sedět na studené chodbě, po ohrožení života ani památky~d~
 kreditka 


Re: No nevím 

(7.6.2010 13:35:30)
To je děs ~a~ Zrovna jako ty registrace v Praze apod
 kreditka 


Re: No nevím 

(7.6.2010 13:34:12)
Jé psala jsem to jinam ~f~
 kreditka 


Re: No nevím 

(7.6.2010 13:36:14)
Byla to noje reakce na lonkue (doufám že jsem nick nezkomolila ~f~)
 kreditka 


Re: No nevím 

(7.6.2010 13:34:14)
Jé psala jsem to jinam ~f~
 lonkue 


Re: No nevím 

(7.6.2010 14:43:40)
Je pravda, ze si musis extra den v nemocnici zaplatit, ale s tim se musi pocitat. Radeji si priplatim za kvalitni a lidskou peci, nez dostavat pausalne peci, kterou nechci. Mit dite je obrovska investice a to by si nastavajici rodice meli uvedomit. Znamena to i nasetreni extra penez na zdravotni peci...
 kili 
  • 

Autorce 

(7.6.2010 15:09:45)
Článek je naplněn intuicemi a formálními i obsahovými chybami. Není to zrovna nejlepší presentace potenciálu Ligy lidských práv.

 gluteus maximus 


A vy jste pravnik? 

(7.6.2010 20:55:57)
:-)
 kili 
  • 

Re: A vy jste pravnik? 

(7.6.2010 21:36:42)
nikoli, proč se ptáte
 Karotka 


Re: A vy jste pravnik? 

(7.6.2010 23:01:21)
Jake chyby jste zaznamenala?
 KvětaS 


Re: Autorce 

(7.6.2010 23:54:18)
Pak prosím buďte tak laskav/a a uveďte věci na pravou míru, abychom se my neznalí právnického řemesla, dozvěděli, jak to skutečně je. To myslím zcela vážně, dost by mě to zajímalo. Děkuji.
 kili 
  • 

Re: Autorce 

(8.6.2010 8:20:40)
- Napsal jsem názor autorce článku, nemohu zde uvádět věci na pravou míru, není na to prostor.

- Podstatou neumělosti článku je m.j.

--nepatřičná generalisace vlastních nikterak doložených intuicí (např. "V praxi ale skutečnost, že se žena dostavila do porodnice k porodu, personál často nesprávně chápe tak, že je povinna uposlechnout veškerých pokynů personálu" nebo "Někde personál porodnice deklaruje, že na přání rodiček nebere ohled, pokud se během porodu zjistí nějaká patologie."),

-- obsahové chyby (např. "Každá žena má právo se svobodně rozhodnout, kterou péči chce čerpat ", "právně nezávazné (a poněkud nešťastně vyznívající) doporučení ministerstva zdravotnictví"),


-- formální chyby (např. "podávají oznámení sociálním pracovnicím", "se snaží ženu „potrestat“ například porušením lékařského tajemství a informováním médií nebo sociálky.).

- celá věc by byla na širší diskusi, kterých už proběhlo přehršle. Autorka representuje Ligu lidských práv a píše o právních aspektech. Uvádí věci, které ani z hlediska práva není s to doložit, uvádí svá hlediska, která ale nemají oporu v právním pořádku ČR, nadto jsou neúplná, polovičatá a dílem i matoucí.














 autorka 
  • 

Re: Autorce 

(9.6.2010 18:35:37)
Dobrý den,

děkuji za reakci. Nevěděla jsem, že článek bude publikován zde, byl napsán pro Týden respektu k porodu. V každém případě se však nejedná o článek do odborného časopisu, proto i forma musí odpovídat čtenářkám/čtenářům - laické veřejnosti, není proto možné jít příliš do detailů a určité zjednodušení je nezbytné a naopak žádoucí.

Pokud obecně popisuji praxi v porodnicích, tak nemám sice statistickou studii, ale zkušenosti celé řady rodiček z první ruky, které i naše organizace zastupuje, na základě kterých je možné dovodit určité tvrzení o porodnické praxi v ČR. Kromě toho je možné se např. na Aperiu dočíst, co samy porodnice o sobě deklarují.

Kdo má zájem o bližší právní informace o porodnické péči, může si je přečíst v analýze Právní minimum v období před porodem, během a po porodu, kterou napsali experti na zdravotnické právo. Dostupná zde:
www.aperio.cz/download/Pravni_minimum.doc

S pozdravem

ZC
 kili 
  • 

Re: Autorce 

(10.6.2010 9:22:27)
- není rozhodující kde je článek obsažen, ale je podstatné co obsahuje a kdo ten obsah sděluje. Není věcí čtenáře zjišťovat zda stať byla ke zveřejnění určena

- nejde o absenci detalů a/nebo o zjednodušení (např. práva na péči, kterou si určí), ale o smyšlenky, presentované veřejnosti jako obecné skutečnosti a odhalující právní vědomí presentujícího

- řada individuálních zkušeností nemůže být patřičně zobecněna do podoby, kterou jako logický klam užíváte. K ilustraci nepatřičnosti takového zobecnění : neoznačíte přeci psy za vodní živočichy proto, že jste je hned desetkrát viděla plavat v řece. Na Aperiu není žádná deklarace, ba ani slovo o tom, že personál často nesprávně chápe vstup rodičky do zdravotnickéh zařízení jako zavdání její povinnosti uposlechnout veškeré jeho pokyny.

- považovat za právně nezávazné prohlášení ministerstva zdravotnictví obsahující návod k péči lege artis je odrazem neznalosti ustanovení Zákona O péči o zdraví lidu v platném znění, označovat orgány sociální péče za sociálku je nejen pejorativní, ale i zavádějící a nikterak zjedušující, Vámi podaná interpretace porušení povinné mlčenlivosti je i právně žalostná.

- žádné dítě nebylo v žádném zdrav. zařízení v ČR zneužito jako rukojmí a Vaše ujištění že se něco takového nesmí stát je zjevně samoúčelné

- co se týká daného odkazu (Právní minimum...) : je to dobře a podrobně zpracovaný známý text, jakkoli jsou v něm už v počátečních pasážích zjevné drobné chyby. Nicméně si nemyslím, že by byl dostatečně přehledný pro většinu dotčených osob
 withep 


Re: Autorce 

(8.6.2010 8:22:26)
kili není právník, není ani porodník a není to ani člověk genitáliemi, endokrinním systémem a mozkem uzpůsoben k rození dětí. Je to spamer a provokatér, který vám v lepším případě neodpoví, v horším s vámi bude bezobsažně diskutovat - poukazovat na to, že něco je v článku či vaší argumentaci špatně, ovšem bez toho, aby uvedl co, a na vaše opakované dotazy odpoví, že důkazní břemeno je na vaší straně. Doporučuju jednoduše ignorovat ~;).
 kili 
  • 

Re: Autorce 

(8.6.2010 9:20:49)
kdyby withep byla čímkoli z jí uvedeného vybavena, byla by schopna seriosnější reakce, než jakou je právě jí předvedená impertinentní invektiva a neudělovala by rady, kterých se sama nedrží.
 MílaO. 


Re: Autorce 

(14.6.2010 21:26:46)
Bože, co je to ten "kili" za blba? Šoupněte ho do Zoo, to je přírodní úkaz, vlastně možná nepřírodní, přepadá mi jako špatně sbastlený robot...~a~
 kili 
  • 

Re: Autorce 

(15.6.2010 1:35:21)
maskujete se novým nickem sice zajímavě, nicméně průhledně. Možná by Vám pomohlo, když už jste v tom ZOO jako doma, přerstat kouřit to svinstvo.
 Muumi 


Re: Autorce 

(8.6.2010 23:10:12)
Po té, co jsem v jednom pokusu o diskuzi ocitovala nějakou pasáž z článku, o kterém byla řeč, a drahý Kili se jal rozebírat článek, jako by ty myšlenky v něm byly moje vlastní, a tudíž mi pedagogicky vysvětlovat, kde jsem udělala chybu, jsem to fakt vzdala. Je mi jasné, že teď bude tvrdit, že to nikdy nenastalo, ale pokud by by byl zájem, pohledám, kde to bylo.
 Muumi 


Re: Autorce 

(8.6.2010 23:10:26)
Po té, co jsem v jednom pokusu o diskuzi ocitovala nějakou pasáž z článku, o kterém byla řeč, a drahý Kili se jal rozebírat článek, jako by ty myšlenky v něm byly moje vlastní, a tudíž mi pedagogicky vysvětlovat, kde jsem udělala chybu, jsem to fakt vzdala. Je mi jasné, že teď bude tvrdit, že to nikdy nenastalo, ale pokud by by byl zájem, pohledám, kde to bylo.
 Marš 


humanizace  

(7.6.2010 16:18:17)
...Předtím jsem bývala tak zdvořilá a ochotná pomoci komukoli ze zdravotnického personálu a nevedlo to nikam-dokonce i porod mých vlastních dětí byl pro mě tíživý....

...Ale proč neudělat začátek (života) tak pozitivní, jak je to jen možné?...(Odent)

Já jsem se raději rozhodla pro můj porod doma, než kompromisy v porodnici. Pokud by bylo nutno do porodnice, bojovala bych za svá práva. Potřetí a tvrdě.
 Barunka 
  • 

Re: humanizace  

(7.6.2010 16:42:33)
Marš ~R^
Taky jsem byla při prvním porodu vstřícná a ve všem zdravotníkům pomáhala. Dodnes lituju a marně přemýšlím, kde se ve mně vzalo tolik blbosti. Asi jsem byla moc mladá na rození dětí ~:-D.
Tenhle článek je skvělý, takové by měly vycházet častěji :-)
Děkuju za něj!
 xy 
  • 

Re: humanizace  

(8.6.2010 9:32:43)
Já mám porod čerstvě za sebou - protože šlo vše rychle nijak jsem je "neobtěžovala svými požadavky" , ale po porodu jsem zdravotníkům sdělila, že dítě jde se mnou na pokoj - nevidím důvod ho umísťovat na novorozenecké ( oba jsme byli naprosto OK), bylo mi řečeno , ale paní TADY JSTE VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŔÍZENÍ. A diskuze skončila - pokračovala by, ale bylo by to pro mě stresující a já si nechtěla kazit ten hezký prožitek z porodu, tak jsem jim prcka zapůjčila na 1 hodinu. Vtipné je, že se prostě musel jít prohřát do inkubátoru a po té hodině co jsem si ho přišla vyzvednout, ležel vykoupaný v postýlce - tak se fakt prohřál...Štvalo mě to, protože jsem si ho chtěla vykoupat sama.
 Eva 
  • 

o autorce samotné 

(16.6.2010 13:55:18)
Nečetla jsem tento článek, nevím, čeho se přesně týká, ale znám autorku osobně: je to velká bojovnice za všechno a za všechny, neustále sepisuje petice proti něčemu, neustále do něčeho šťourá a mj. má malého syna, ale je to už velmi dlouho, co jsem je viděla společně...na všech aktivitách se s ním podílí hlídající babička... Takže přeju paní Zuzaně méně nasazení a angažovanosti ve věcech spásy celého světa a naopak více té angažovanosti rodinné.
 Taky Eva 
  • 

Re: o autorce samotné 

(17.6.2010 9:41:48)
Paní Evo,
i kdyby byla stokrát pravda, co píšete, tak já bych na vás zase měla dotaz - co je vám do života druhých? Pokud to tak jejich rodině vyhovuje, tak ať svěřuje dítě komu chce a kdy chce, ne? Připadá mi to, že trpíte předsudky vůči ženám s tím, že žena-matka musí být celý den uvázaná u plotny a utírat dítěti zadek a když to nedělá, tak je krkavčí matka. Pochybuji, že byste upozorňovala na muže-tatínka, který se věnuje víc práci než rodině, a doporučovala mu méně angažovanosti. Přitom takových mužů, kteří se dětem nevěnují prakticky vůbec, je poměrně velká část a přitom to nemusí být kariéristi, třeba jen často chodí na pivo. Takže spíš než anonymně psát o autorce (která anonymní není) a jejím osobním životě, zkuste se zamyslet sama nad sebou a nad tím do jaké míry je vaše jednání fér. Mám pocit, že diskuze slouží k reakcím na článek, ne na osobní život autorů. Mějte se hezky. 8-)
 Eva 
  • 

Re: o autorce samotné 

(17.6.2010 13:43:09)
Bohužel, jen jsem tím chtěla naznačit, že autorku osobně znám a že neustále šťourá bez valného úspěchu do všeho a všude-opravdu zdůrazňuju "bez většího úspěchu". Takže bych prostě jejímu bojovému odhodlání, i když jsem tento článek nečetla tak předpokládám, že opět proti něčemu bojuje :-), nevěřila. Z její iniciativy vznikají petice, bojuje za práva zvířat, emancipovaných žen,...manžel bojuje někde na moři s Greenpeace za život velryb. Je samozřejmé, že nezveřejním své jméno, ale vím, že na její rady bych moc nedala. A ohledně péče o děti? Nejsem opravdu matka, která by stála denně u plotny, ale o své děti se starám a vím aspoň, jak mi rostou...proto mi přijde od autorky nevhodné psát článek na server RODINA a řešit problémy českého porodnictví, když mám osobně pocit, že porodem její péče o vlastní dítě tak nějak taky skončila....ukamenujte mě za to. Viděla jsem tu její jméno a nemohla uvěřit vlastním očím, do čeho všeho se ještě příště pustí.
 bravad 


Re: o autorce samotné 

(17.6.2010 20:51:01)
Tak možná bys mohla začít tím, že si článek přečteš. A teprve pak piš komentáře.~;) Tvůj příspěvek je mimo.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.