| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti jako z hadích ocásků

 Celkem 283 názorů.
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 9:10:22)
Ve školce i ve škole se syn setkal s dětmi s ADHD. Ve školce to byla naprosto nezvladatelná holčička (nebo nezvladatelná v rámci kolektivu 25 dětí), která i v předškolní třídě děti kousla, štípala, polévala čajem, učitelky naprosto nerespektovala. Skončilo to tak, že ji prostě ze školky vyhodili (jako odešla dobrovolně, ale její maminka mi líčila, jak to probíhalo). Ve škole - první třída - chlapeček - úplně to samé, poštípaní pokousaní spolužáci, bugr ve třídě, každý den jsem se dozvěděla, co Vašek zase vyvedl. Skončilo to tak, že ze školy odešel a kde je teď, nemám tušení. Rodiče holčičky znám, dělají co mohou, ale třeba na druhé dítě si už netroufají. Při představě, jak pokaždé, když jdu pro dítě do školky, vyslechnu minimálně pět stížností na mého nevychovaného fracka, se jim ani nedivím. Totéž probíhalo ve škole - vždycky, když jsem viděla Vaškovu maminku, jak se pro něj schlíple plíží, bylo mi jí líto. Doma jsme se to vždycky snažili nějak se synem prodiskutovat, vysvětlit mu, že spolužáci za to nemohou, ale je to dost těžké, když vám přijde dítě s kousancem na rameni a s tím, že v češtině se dnes vlastně nic neučili, protože Vašek strašně zlobil. S holčičkou ze školky to mělo docela zajímavý průběh - ta se rozhodla, že dvě děti ze třídy vezme na milost - našeho kluka a ještě jednoho, a ty naopak nekriticky milovala.

Svým zmateným textem jsem jen chtěla shrnout, že by bylo dobré dát návod také rodičům nehyperaktivních dětí, jak se vyrovnat se situací, že dítě chodí ze školky či školy otrávené, protože ho někdo pokousal nebo poštípal a třetinu vyučování třída strávila umírňováním hyperaktivního spolužáka.
 Hilly. 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 9:54:58)
Myslím, že žádný návod neexistuje. Pokud mi děcko přijde ze školky domlácené, pokousané a samá modřina, tak budu oprávněně nas.aná.Takovéto děti jsou i dost nebezpečné, najednou zkratkovitě něco vyvedou, aniž by si uvědomovaly důsledy...třeba někomu nenávratně fyzicky ublíží(vykopnou zub,vypíchnou oko)
Dnes je taková situace, že si školky mohou děti vybírat a já jako matka holčičky, která touto diagnosou, podle všeho, zatím netrpí, jsem samozřejmě ráda, pokud s takovými dětmi v kolektivu nebude. I když chápu rodiče, že jsou nešťastní z toho, pokud mají dítě s takovouto diagnosou...budiž jim útěchou, že z nich často vyrůstají celkem úspěšní a rozumní dospělí. Teď jen to vydržet.
 Binturongg 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 10:04:19)
Hilly - ŠKOLKU VYBÍRAT???? ~e~
- zatím to řešit nemusím, ale nedávno mi kamarádka bydlící na sídlišti na okraji Prahy a domnívající se, že si v dnešní době může školku vybírat (zvl. v Praze), líčila martyrium, jak dostávala holčičku do školky (z 5 školek jim vyšla jedna, a to se ještě neví jistě, ze druhé, dle svobodné vůle, odešla sama, protože na ni ředitelka ječela, že je krkavčí matka, když chce dát 3,5leté dítě do školky).
Jiné dvě moje známé (Prachaticko) přihlásily své dítě do školky (té, která byla a je, opět bez možnosti výběru) ve 4 měsících, předběžně. Až dorostou, mají naději, že se do školky dostanou asi takovou, jako rodička registrovaná v porodnici - prostě 50/50 ~d~

Pokud se v našem zapadákově rozhodnu dát dítě do školky já, můžu ho taky dovážet 25km, takže v tomto případě doufám, že to na rozdíl od kamarádek finančně utáhnem a kluk nepůjde nikam!
 Wiking 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 10:11:48)
Mám pocit, že Hilly myslela, že školka si může vybrat, které dítě přijme.
 Hilly. 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 10:42:47)
Jo, Vendy, tak jsem to myslela ~t~~6~
 Hilly. 


neee 

(31.5.2010 10:41:42)
Myslela jsem jakože si školky mohou vybírat děti(no zní to pořád stejně blbě)...Jako že si školky mohou diktovat podmínky(nevím jestli mohou, ale dělají to), jaké děti budou brát...jestli s plínou, bez plíny...a tak...díky tomu, že je velká poptávka po školkách...ach ta mnohovýznamová "češtin" ~a~:-)
 Binturongg 


Re: neee 

(31.5.2010 10:55:22)
Hilly - aha, promiň, infošum ~3~
 Hilly. 


Re: neee 

(31.5.2010 10:57:39)
~3~
 KKarolina 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 8:02:00)
Ano jsem z male vesnice kde nemame školku,tak jsem byla dát přihlašku ve čtyřech školkách v okolí a nikde mě dítko nevzakly s tím,že nejsem místní-v jedne školce mě ředitelka doslova vyhodila a ponížila,je to hnus co se tu děje,chtějí abysme měly děti,chtějí abysme pracovaly,ale nikdo nám to neumožní~:(doma jsem to obrečela,vím,že ani příští rok mi ho nevezmou,vůbec nevím jak to zvládat...taky mě zaskočilo,že toto rozhodnutí je od někud z vrchu a kriteria pro přijímaní jsou absurdní,protože vezmouz dítě i matce na md jen proi to,že je místní a nám ne i když máme práci,protože nemáme trvalý pobyt v městě kde sídlí školka.Podle meho to je tak trošku diskriminace toho kde žiju~a~~a~~n~
 KKarolina 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 8:05:11)
omlouvám se za chyby-píšu ještě rozhořčená~f~
 x x 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 9:19:12)
Karolino ony obce myslím dostávají nějaké dotace za umístění dítěte s mítem trvalého pobytu. Taky jsem to řešila s dcerkou, naštěstí tam byla moc příjemná paní ředitelka a nakonec mi malou vzali.
 KKarolina 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 11:12:21)
Tak to máte štěstí,já mám zase pech...no,ale co se dá dělat,nic....~;)
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 10:44:31)
Markéto a Hilly,uvědomte si,že agresivita není u dětí s ADHD běžný standart,opravdu to není tak,že hyperaktivní dítě nedělá nic jiného než,že kouše,kope škrábe.Pokud se něco takového děje,je někde chyba(nejčastěji v přístupu)a musí se to řešit a většinou se to vyřešit dá.
 maja 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 9:47:37)
také mě to napadlo, že nelze takhle zjednodušit, že adhd dítě je rváč ...moje děti s adhd nikdy nikoho nekously :) a znám děti nez diagnozy , které hryzaly o sto šest
 Rí-Šáša 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(5.3.2011 6:46:52)
to je sice pravda, ale rodiče si stěžují hlavně na agresivitu a vidí pouze toto...

můj syn trpí ADHD a když se dostal do nového prostředí (1.třída) byl agresivní a děti bil, protože nevěděl a dodnes neví jak reagovat i když o tom doma mluvíme (zkusila jsem i stimulační pohádky, nepomohlo...)
....bohužel i učitelka viděla pouze toto a během prvního půl roku si nikdy nevšimla, že neumí postavit větu a že těch problémů má mnohem více, je totiž bohužel dysfatik (perceptivní porucha řeči - pro naše školství "prý" novinka)


 Gora 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 15:46:57)
tak tuto větu moc dobře nechápu. ,,Takovéto děti jsou i dost nebezpečné, najednou zkratkovitě něco vyvedou, aniž by si uvědomovaly důsledky...třeba někomu nenávratně fyzicky ublíží(vykopnou zub,vypíchnou oko)""
Můj starší syn s ADHD nikdy nikomu neublížil, není nebezpečný sobě ani jiným. Vidím to i doma, mladšímu se líbí nějaká hračka, kterou má ten starší, rve mu ji z ruky, občas ho bouchá, a syn, který by podle tebe měl být nebezpečný, se ani nehne, jen ho uklidňuje.
A byla by jsi ráda, kdyby dcera nikoho podobného ve škole neměla, a co mají podle tebe rodiče těchto dětí dělat? Můj syn má nadprůměrné IQ, toho mám strčit do zvláštní školy, jen kvůli tomu, že se některým rodičům děti s ADHD nelíbí?
Navíc, v dnešní době je dobře, že děti přijdou do kontaktu ve školách s různými druhy dětí - v dospělosti si nebudou vybírat práci podle kolektivu, a kdoví, jestli třeba zrovna jejich šéf nebude hyperaktivec?

 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 16:20:57)
Mně osobně děti s ADHD nevadí, vadí mi, když třetina vyučování probíhá pod taktovkou jediného dítěte. Tvůj návod je vydržet, já i syn jsme vydrželi, nevydrželi jiní rodiče a jiné děti. Doufala jsem v něco konkrétnějšího.

Jestli fyzická agresivita je nebo není typická pro děti s ADHD nevím, obě děti, se kterými syn chodil do třídy měly ADHD a byly agresivní.
 Gora 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 16:30:19)
Fyzická agresivita rozhodně typická není. Jak jsem psala níže, syn je spíše ten, co se nechá otloukat, a nikomu neubližuje. To je spíše povahou, a holt má někdo naděleno ADHD a ještě poděděnou po někom z předků agresivitu. Třeba u syna ve školce byli takoví tři kluci - ADHD neměli, ale agresivní byli hrozně.

No, já ještě moc nemůžu psát, jak to bude ve škole vypadat. Syn jde do první třídy až do září, asi nebude naprosto tichý a klidný kluk, ale naštěstí tahle škola má školní psycholožku, se kterou už jsme domluveni spolupracovat. Navíc, opravdu do zvláštní školy jít se svým IQ jít opravdu nemůže. Je chytřejší než některé jiné děti jeho věku.

 tekra01 


Re: Rodiče mírných dětí 

(7.6.2010 11:22:33)
No, já mám hodně živou dceru, i když ještě malou (13 měsíců) a nemůžu říct, jestli bude nebo nebude ADHD, ale pár hyperaktivních dětí mezi svými blízkými máme a můžu říct, že agresivní nejsou. Souhlasím, že to mají buď zděděné nebo to prostě vidí doma nebo v blízkém okolí. Anebo to zkoušely a nebyly nikým dostatečně umravněny. Nevím, nezdá se mi, že ADHD = agresivita.
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 18:03:43)
Markéto,jsi velice zaujatá,nedivím se celá naše společnost je taková.Už mě nebaví dokazovat někomu,že děti s ADHD nejsou agresivní.Pokud ve třídě Tvého syna byli agresoři s ADHD tak není na vině diagnoza,ale špatný přístup ve výchově.To je to samé u zdravých dětí,mezi nimi je spousta agresivních,podívej se kolik je dneska na školách šikany.Jenom škoda,že díky takovým lidem jako Ty,plno lidí je už dopředu zaujatých a nechce,aby jeho dítě chodilo do třídy kde je dítě s ADHD.můžu Tě ubezpečit,že jsem poznala hodně dětí s ADHD i autistických a s agresí jsem se setkala jen u dvou a i u těch se tomu správným přístupem dalo předejít.
 Gora 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 19:09:40)
Pawllo, mám stejný názor jako ty. ~R^

 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 20:20:51)
Pawllo, z čeho jsi usoudila, že nechci, aby moje dítě chodilo do třídy s dítětem s ADHD? Myslím, že jsem jasně napsala, že bych potřebovala vědět, jak k takovým dětem přistupovat, aby to bylo snesitelné pro všechny zúčastněné strany. To jsem se bohužel nedozvěděla. V čem jsem, podle tvého názoru, zaujatá?
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 7:13:54)
Markéto,já nevím jak se k tomu stavíš konkrétně Ty,já jsem psala,že rodiče,kteří si přečtou Tvůj nebo podobný příspěvek budou už dopředu zaujatí proti dítěti s ADHD a nebudou chtít,aby chodilo do školy s jejich dítětem.Já chápu,že máš asi špatné zkušenosti,ale něco bylo u Tebou popisovaných dětí špatně,buď diagnoza nebo přístup.Když budeš špatně vychovávat úplně normální dítě,taky se může začít projevovat agresivně.Ano jsou diagnozy,kde se agresivita předpokládá,ale to není ADHD.
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 8:32:39)
Pawllo, já jsem asi úplně mimo, ale v čem je tedy problém dítěte s ADHD v kolektivu? Protože jestli to není agresivita a schopnost rozhodit vyučování, proč by proti nim měl být někdo zaujatý?

O spojitosti ADHD s agresivitou a neustálým vyrušováním při vyučování hovořili jak rodiče těch dětí, tak učitelky. Obě děti byly jako ADHD diagnostikované, holčička dochází na psychiatrii, bere léky, které jí ohromně pomohly. Chlapec nevím.
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 9:08:37)
Markéto,já už jsem to někde níže kopírovala z odborných zdrojů.Hlavní problém je neschopnost se soustředit.Dítě nevydrží sedět 45minut,zlobí a ano ruší výuku to já nepopírám,já jsem se vyjadřovala k agresivitě.Další problém vyplývá z imulzivního jednání,při neustálém poskakování může někoho žduchnout,něco rozbít atd. není v tom,ale úmysl.Mít ve třídě takové dítě klade zvýšené nároky na učitele,dneska už naštěstí může mít i ADHD asistenta.A kde je největší problém?Jak psala Sojka,je to přístup okolí.Já mám syna už na třetí škole,má dg.ADHD,Atypický autismus,není agresivní a opravdu z těch mnoha dětí co znám jsou agresivní pouze dva,ale to jsou autisté a jejich agresi se dá velmi dobře předejít správným přístupem.Přesto tyhle děti mají strašné problémy,aby je někde přijaly.Stále je u nás zakořeněné,odstranit vše co se odlišuje.
 sojka+07+09 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 20:36:48)
ahoj holky, vaše předsudky mě děsí, děti s ADHD jsou agresivní stejně často jako jiné děti. Impulzivita a agresivita jsou dvě rozdílné věci. Stejně tak může vaše dítě ve školce či škole potkat potenciálního budoucího anetického psychopata a to by byl teprve mazec.

Jsem dospělá, která měla v dětsví poruchu pozornosti a hyperaktivity- tehdy se to nediagnostikovalo jako ADHD, ale LMD. Agresivní jsem nikdy nebyla, ale ano měla jsem spoustu poznámek za vyrušování. Celý svůj dospělý život jsem zasvětila práci s lidmi. Ještě že mě z té školy a školky tehdy nevyhodili. Můj synek se zatím jeví jako typický budoucí ADHD, dneska mi to potvrdila i psycholožka. Ale více než jak to on bude v životě zvládat se děsím reakcí okolí. ~Rv
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 20:59:50)
Sojko, tak pokud nebude agresivní a nebude se chovat impulzivně tak, že by to výrazně narušovalo výuku, není se třeba reakcí okolí obávat, ne? Pak je přece každému jedno, jestli dítě ADHD má či nikoli.

Já jsem se ptala, jak se chovat k dětem, které mají ADHD, jsou velmi imulzivní, ruší při vyučování ostatní děti a chovají se agresivně. Mylně, na základě informací rodičů dětí, učitelky a textu článku jsem pochopila, že agresivita může doprovázet ADHD.
 štěpánka 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 22:01:27)
Markéto,
může, ale nemusí. Těch neagresivních ADHD jedinců je určitě více, jen nejsou tak vidět. Stejně tak jako může být agresivní dítě blonďaté ale nemusí, může být agresivní dítě prýlaté, ale nemusí, atd.....~3~
 Hilly. 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 21:01:08)
Sojko, tak můj LMD manžel málem zabil jednoho učitele v rámci jednoho impulzivního žertíku. Nejde o to, že tyto děti jsou prvoplánově agresivní, ale dost často nedomyslí důsledky svého jednání, jednají dřív než přemýšlí...No a jeden podobně postižený známý své dítě málem utopil...z legrace ho otočil v plavacím kruhu a ten se nemohl vynořit.Mně málem jeden spolužák zapálil..taky v rámci žertíku...úplně se oklepu, vždycky když si na to vzpomenu...dochází mi to teď až po letech.Uvažovat tehdy stejně jako teď, tak to už jen tak nenechám, jako tehdy.
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 7:00:48)

Hilly,Tvůj známý měl ADHD?To silně pochybuju,pokud v dospělosti udělá něco takového a neodhadne možné důsledky,tak je tam ještě něco jiného.Lidé s ADHD v dospělosti od ostatních nerozeznáš.Co se týče manžela a spolužáka,nevím je to možné.Na druhou stranu,ty jsi nikdy neslyšela,že takový vtípek provedly děti,které žádnou diagnozu nemají?Já tedy ano.
 Hilly. 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 10:56:23)
Pawllo, jo měl...To byl příklad toho impulzivního jednání, kdy dotyčný dřív jedná, než přemýšlí.Nevím proč se sama pořád pasuješ do role nějakého odborníka, který má jediný právo zde vyjadřovat své názory...a když je chce říct někdo jiný, tak nemístně argumentuješ, že nemá pravdu, protože není psycholog nebo psychiatr...to tuto diskuzi můžeme rovnout zrušit, ne?
A ADHD se projevuje i v dospělosti, jenom již není tolik patrná, jako ve škole.V rodině mám pár "elemďáků", tak vím o čem mluvím.
 Tulka 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 11:02:53)
Hilly,jestli to nebude tím,že tohle není debata o značce plín,ale pro někoho o vlastních dětech,tudíž se nemůžeš divit,že se do toho někdo položí víc emočně.Rodiče takových dětí si určitě v životě už prožili od ostatních lidí svoje,já je plně chápu,že se svých dětí snaží zastávat.Ostatně,nikdo jiný to za ně neudělá:-).
 Gora 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 11:27:21)
Tulko, díky za zastání nás rodičů.

Je to vážně tak jak píšeš. Taky jsem kdysi nevěděla, o čem je doopravdy řeč, dokud to člověk doma nemá.

Je to těžké číst nejen tady na rodince, jak děti s ADHD patří do zvláštních škol, že jsou agresivní, hloupé a podobně.
Rovněž je také těžké ve svém okolí donekonečna vysvětlovat, že prostě nejde, aby náš syn stál nehnutě na místě, a ani se nehnul. A když se lidi zpočátku neptají, tak stejně potom řeknou: jé, ten je ale citlivý, hodný a slušně vychovaný, my mysleli, že když sebou pořád šije, že je rozmazlený, nevychovaný hajzlík.
 Ronja 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(9.6.2010 19:53:13)
Děláš si legraci? Tohle si snad už nikdo myslet nemůže, ne?
 frydolin 


Re: Rodiče mírných dětí 

(2.6.2010 14:34:00)
Díky za Vaše příspěvky, mluvíte mi z duše, jsem ráda, že jste tak přesně vystihla i to co bych ostatním chtěla říct také já. A těm rodičům, kteří mají děti bez této diagnosy a jsou takhle zaujatí a netolerantní, bych přála, aby si prožily alespoň půl roku v naší situaci, aby se v tom pěkně zkoupaly. A ostatních rodičů se chci zeptat, zda mají zkušenost s Ritalinem, je změna opravdu tak velká? A vedlejší účinky? Mám 8 letého druháka s ADHD a zpočátku jsem rezolutně ritalin odmítla, nyní ale, právě kvůli reakcím okolí, začínám uvažovat, zda bych rozhodnutí neměla přehodnotit. Nejhorší je, že v jádru je to velmi citlivý kluk, který si každou hloupost bere k srdci snad až příliš a nemístné poznámky nebo odmítání okolí nese velmi těžce.
 maja 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(2.6.2010 17:04:04)
s ritalinem máme dobré zkušenosti...dítě se uklidní a soustředí během výuky opravdu výrazněji než bez. ...a pokud je dávkování rozumné, žádné hrsti pilulí, tak proč ne.... my měli 1/2 ráno a půl v 10 dávala p. uč...ale asi běžnější je 1 ráno a 1 v 10 nebo v poledne. POkud chodí dítě do družiny tak může být i odpol. Dáváš jen když jde do školy.
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 12:41:43)


Hilly,nikde jsem nepsala,že já jediná mám právo se vyjadřovat,naopak proto tady chodím,že mě zajímá pohled na určitou věc z více stran.Odborník taky nejsem i když se mezi těmito dětmi pohybuju v soukromí i pracovně.Takže si troufám posoudit co je běžné chování ADHD a co má příčinu jinde.Pouze jsem vyjádřila pochybnost,že dospělý člověk utopí málem své dítě,jenom proto,že je ADHD.
 maja 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 10:03:22)
Tady zásadně vidím problém v tom, že škola na takovéto dítě není připravená, nemají třeba asistenta...podle mě by snad automaticky měli třeba zrovna nad asistentem uvažovat...ne snad , že by asistent seděl adhd dítěti za zadkem, ale aby pomáhal všem tím, že pokud to situace vyžaduje tak aby dítě usměrnil, zabavil, přitáhl k učení, šel s ním za dveře když je to nutné , aby pomohl všem dětem s atmosférou ve třídě. Aby to celé nebylo na jedné učitelce , která neví co se s ní děje. ...ale zkuste takového asistenta po škole chtít, mám zrovna takový boj za sebou a není to žádná sranda, někde ještě stále nepochopili, že asistent není konkurent učitele , ale pomocník pro všechny ( dokonce mi řekli " takové děti , které tady ruší se snažíme poslat do zvláštní školy " )...protože mě není jasné, že když učitelé, psychologové a všichni vědí, že dítě s adhd dokáže otočit třídu vzůhu nohama, že se nesnaží to řešit rovnou, hned v začátcích , kdy problém vypluje na povrch, ale že to nechají zajít tak daleko, aby trvale ve třídě byl zmatek ...to není chyba rodičů, to je chyba školy. Rodiče kolikrát aby se rozkrájeli ( a potom taky lezli kanálama, před rodiči spolužáků) a ve škole jim to vlastně systematicky kazí tím, že neumožní dítěti , které je adhd postižené , aby mělo adekvátní podmínky pro výuku a pro své fungování. ( doma kolikrát ani nechápu, že moje dítě udělalo ve škole to a to, že mu to bylo umožněno, např. dávat nohy na stůl ...to doma by si dítě nikdy nedovolilo, a takových věcí je samozřejmě spousta...od rvaní se, řvaní a podobně...tyto děti jsou impulzivní a mnohdy ty "hodně a klidné" děti je dokáží tak vytočit, že pokud nemají brzdu ...někoho kdo je v ten moment zarazí ..tak je rvačka na světě...my třeba neustále bojujeme s tím, že jedno hodné dítě se našemu dítěti vyšklebuje a nadává do rodiny .."tvoje máma je blbá, táta takovej a makovej" no a naše impulziní dítě tyhle stavy neustojí, vždyť kolik dospělých by si umělo s otebřenými nadávkami poradit ...zaráží mě , že ve třídě kde vědí , že jsou problémy aŤ způsobené čím koli není větí dozor, není nikdo kdo byřekl..hele tohle se nedělá ...třeba i hodnému dítěti vysvětlil proč se nesmí navážet do rodičů ostatních a kdo by to celé zarazil v základě) Tím samozřejmě nemá kvalitní výuku nikdo. A to se pořád razí heslo "integrace" ...integrace je bezva, ale musí se dělat správně a se správnými podmínkami . Něco jiného je integrovat dítě na vozíku, něco jiného slepého a něco jiného adhd.
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 10:11:26)
Majo,souhlasím,ale bohužel integrace u nás je spíše na papíře.
  Wanessa  


Re: Rodiče mírných dětí 

(13.8.2011 16:34:49)
Né každá škola ví co ADHD je~Rv nebo spíš nemá zájem se o této poruše něco dozvědět!! Ono je přeci pro ně lepší,mít ve škole jen samé zdravé děti.Mluvím z vlastní zkušenosti!Můj 9letý syn má těžkou formu hyperkinetické poruchy(ADHD),s těžkou poruchou soustředění,neklidem,impulsivitou.Od školky jsme navštěvovali psychologa,tak že už od první třídy dostavala škola zprávy z psych.poradny.Nebylo to bohužel nic platné.Celé tři roky se k němu chovali ,jako k rozmazlenému ,nevychovanému dítěti. Paní učitelka syna před spolužáky ponižovala ,ti se mu potom smáli.Na dlouhodobí neúspěch a nepřijetí ve skupině spolužáků reagoval syn negativním sebepojetím,negativismem,~:( a odporem k učení.Místo aby se mu škola snažila pomoct ,tak dostal na vysvědčení tři čtyřky a dvojku z chování !!~:(
 KKarolina 


Re: Rodiče mírných dětí 

(1.6.2010 8:11:32)
hyperaktivita u dětí podle meho nemá nic společneho s agresivitou u dětí-agresivní může být i zcela klidný jedinec,který prostě občas vybouchne.Mám dost známých s hyperaktivními dětmi a jsou to neposedové,jsou všude,pořád někde visí a nevydrží ani u pohádky...ale jinak jsou bezvadný a mám je ráda,je s nimi legrace-hošíčkovi od kamarádky tu všichni říkáme duraccel-protože i normální chůze je pro něj obtíž,pořád hopsá a poskakuje,ale je bezvadnej~:-D~6~
 swwedka 


Re: Rodiče mírných dětí 

(28.10.2010 9:21:01)
Děkuji, tohle sedlo.

Někde jsem tu psala že mám doma 3 slečny, prostřední má ADHD.
Od školky kvůli učitelkám lítáme po různých vyšetřeních od odborníků na dětskou psychiku.
Nyní je v 6.třídě a martýrium pokračuje, rok jsme navštěvovali dětskou psycholožku, ale škola na její výsledky a doporučení nemohla brát zřetel, jelikož škola,kterou dcera navštěvuje nemá s touto psycholožkopu doložené oprávnění na diagnostiku školáků..prostě mi zamítli mojí iniciativu a doporučení aby dcera navštěvovala speciální třídu(10dětí+učitel/ka) na její škole zamítli.
Natož mi dcery třídní..DŮRAZNĚ DOPORUČILA, aby jsem zašla do ppp-pedagogickopsychol.poradny, kterou uznává jejich škola,aby mi uznali zvlášní výuku.
O prázdninách jsem absolvovaly tedy sezení s výbornou..opravdu psycholožka na svém msítě..hodná, milá, trpělivé,když se potkáme vždy popovídáme.
Ta nám na základě sezení a předchozího doporučení od psychiatřičky(divila se proč ho škola neakceptovala) sepsala tedy doporučení na speciální výuku pro tyto děti.
Vše jsem včas donesla do školy a ředitelka přislíbila před svědky (zástupcem řed. a vých. poradkyní)že dceru zařadí do spec. třídy.
Světe div se, dětí s tímto problémem je na škole v jejím ročníku tolik, že na mojí dceru ve třídě již nezbylo místo!
Tak co teď, prvně mě napadlo dceru dát na jinou školu, ale je tu asi 12škol a všude mají tyto třídy zaplněné.
Na zvláštní školu? Na to mi ani psycholožce nepřipadá.
A tak zůstala ve staré třídě, na kterou nadává i její třídní učitel.
Jak tam jsou zlé a nepřejícné děti, drzé a nevychované.
Jak si tam dělají naschváli a ubližují si, natož si pomoct.
A když na tř. schůzkách slyšíte rodiče jak své děti líčí jako andílka, co se nepere a všichni kolem mu ubližují a sprostě nadávají, je vám z toho na nic.
Ono svalit vinu na jiného je vždy jednodužší..vidí to u nás dospělých, jak nám to pak vše prochází a ještě nás všichni litují.

 Jája 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 10:24:24)
Když jsem byla ve školství já (odešla jsem 1990), končily tyto děti ve zvláštní, dnes praktické, škole. Na základce to s nimi nebylo k vydržení, takže když to jinak nešlo, končily u nás. Ono to s nimi nebylo k vydržení ani v té zvláštní, ale tam měla učitelka jen max. 16 dětí a nemusela toho tolik probrat. Na tyto děti zabírala moje metoda: doslova je fyzicky urvat. Takže nebylo výjimkou, že měly v nohách taky 10 km (oni lítaly po lese, takže nejméně 20). Jenže já tam byla v té době jako vychovatelka a urvat jsem je stačila max. 2x týdně. Zato jsem měla báječnou fyzičku a o 15-20 kg míň.
Dneska se to řeší práškama, ale to byla ta moje metoda lepší.
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 10:49:18)
Jájo,při pravé ADHD se naopak fyzická námaha nesmí přehnat,protože když se hyperaktivní dítě unaví,ještě víc zdivočí a může to vést i k poruchám spánku.Nepochybuju,že na některé děti v praktické škole to působilo,ale to pak nebylo ADHD.
 Limai 


Re: Jájo, 

(31.5.2010 12:14:51)
na zvláštní školu si pamatuju,znala jsem asi tři čtyři děti které do ní chodily,jak moc byly problémové nevím,jako malá holka ze základky jsem to vnímala tak že jsou hloupější než ostatní a moc toho neumí,tak musí chodit do zvláštní školy.Dnes k tomu mohu říci to,že všechny děti které navštěvovaly zvláštní školu diagnozu ADHD apod.určitě neměli,a všechny děti určitě nebyly až tak nezvladatelné jak píšeš.Mimochodem děti s ADHD ve zvláštní škole-většina dětí s touto diagnozou je nadprůměrně inteligentní a bylo jim naděleno to,co třeba zas některé děti bez ADHD nemají.Takže nasázet všechny problémové děti do zvláštní školy by byl dosti dementní krok.
 Hilly. 


Re: Jájo, 

(31.5.2010 12:44:17)
To teda jo...taky mi přijde zvláštní předpokádat, že tyto děti málokdy dosáhnou vyššího vzdělání, jak bylo v článku.Sice se nedokáží moc učit, ale doženou to svou inteligencí...třeba různé technické a matematické školy, a tak...
Mají velmi nerovnoměrné rozožení inteligence, takže v něčem jsou velmi podprůměrné a v něčem vynikají.
Do nějakých zvláštních škol opravdu nepatří...pokud jde tedy jen o tuto diagnosu a nesnoubí se to ještě s něčím jiným...
 Jája 
  • 

Re: Jájo, 

(31.5.2010 13:13:49)
Holky, já s vámi souhlasím. Píšu, že jsem ve školství končila v r. 1990, to je 20 let.
My řadu těchto diagnóz vůbec neznali, ve škole jsme se učili jen o dětech postižených smyslově a co s nimi. O těchto a podobných poruchách se nevědělo, možná učitelky, ale počítám, že ani ty moc ne. Tak se to řešilo, jak jsme dovedly. Co pamatuju, tak se tam hodně přeřazovali Romové. Ne proto, že by byli hloupí, ale bylo jich tam hodně a oni tam sami chtěli. Dostat se tam mohli jen tehdy, když se na základce neučili, nepsali úkoly a dlabali na školu. Max. do 5. třídy tam byli. My se snažili, aby na základce zůstali, ale bohužel. K jejich škodě.

Co pamatuju, tak jsme tam na celé škole měli jednoho hocha s normální inteligencí, ale jinak absolutně nezvladatelného. Kdyby to s ním jen trochu šlo, zůstal by na základce, s ním byly problémy i v té zvláštní. Jenže škola se nemůže věnovat jen jednomu dítěti, jak by k tomu přišly ty ostatní?
 Stará Misule 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 12:41:43)
Taky mam holcicku(6,5) s ADHD,ale neublizila by ani mravenci,ani detem,neni agresivni.Je neklidna,ma poruchu pozornosti a to silenou,takze vse stale opakovat.Navic mluvi trochu hur.Dostali jsme odklad,a doporuceni do zvlastni(special)skoly,ze by nestihala vnimat rychle ucivo.Holky,a toho se bojim.Prave ze stale slysim,jak ty agresivni a divoke deti chodej do ty zvl.skoly,mam z toho strach,aby ji neublizili,je i hodne citliva.Nevite nekdo o dobre zakl.special.skole v okoli Prahy 10,2,a 3?Dal nevim,jak dojizdet,mensi chodi do sk tady na 10.Takze to schrnu,dite s ADHD nemusi byt agresivni,skolku zvlada v poho,jen si radsi hraje sama,nebo s klukama.Ale nezlobi.To si vynahradi az doma ~6~
 Pawlla 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 12:45:58)
Misule,nesmiřuj se tak rychle s tím,že malá půjde do speciální školy.Pokud má pouze ADHD nepatří tam.
 Marta Kalhousová 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 12:57:06)
Mám kluka s ADHD a školu řešíme taky. Neumím si představit, jak by mohl zvládnout učení ve třídě se 30ti žáky - spousta podnětů, rozptýlení, ruchů atd. Prakticky nemožné pro něj se soustředit. Ikdyž mu jinak prakticky nic není (taky hůř mluví, nedokáže se koncentrovat na myšlenku natolik, aby jí dokázal vyjádřit - někdy) nemůžu ho dát do normální třídy. No tedy můžu, ale moc mu tím neprospěju - patří do třídy s menším počtem dětí - tak do 15 žáků - ALE kde takovou třídu nalézt?? Jsem z Liberce a tady všechny malotřídky zrušili - Zůstaly jen dvě školy, které mají třídy s malým počtem žáků, ALE specializují se na nějaký druh postižení. A teď to dylema - do školy se třiceti dětma, byť "normálníma" nabo do malotřídky, kterou potřebuje, ale s jinak hendikepovanými dětmi...
 Wiking 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 13:01:03)
Marto, jestli chceš, napiš mi na mail. Jsem taky z Liberce. Synovi je 5 a příští rok to taky budu řešit.
 Marta Kalhousová 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 13:10:23)
už ho tam máš :-)
 Lenka 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 13:02:57)
Marto, naši známí řešili se synem to samé. Nakonec vybrali ZŠ Ostašov a jsou max. spokojení - jen jak tip pro tebe. Určitě je možnost se domluvit a školu si jít prohlédnout, popovídat, vyzjistit,...
 Marta Kalhousová 


Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 13:11:55)
Lenko díky za typ. Nevíš, je tam míň žáků nebo tam mají "porozumění" pro poněkud živější děti?
 sarmi 


pedag. asistent 

(31.5.2010 13:24:27)
pokud se s adhd nesnoubi jina vazna smyslova porucha, melo by dite mit sanci chodit na beznou zs. velkou pomoci pro dite i kantora by byl ped. asistent ditete. u nas na skole byli asistetnti z charity, rodice si je v podstate nasli pro sve deti sami.
nejsem si na 100%n jista jestli vyber pedag.asistenta probiha vsude stejne, poptejte se v pedagogicko psychologicke poradne ci spec. pedagog. centru v blizkosti vaseho bydliste.
 Petra 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(31.5.2010 13:39:55)
Mám syna s ADHD, chodí do montessori školy. Není moc divoký, spíš porucha pozornosti. Splňuje např. takové to: skáče do řeči, hůř se přizpůsobí hře, protože hned vymýšlí vlastní pravidla atd. Montessori není primárně určena pro děti s problémem, ale díky individuálnímu přístupu bezvadné učitelky je tam synovi dobře. Jinak se velmi doporučuje ZŠ Integrál na P2, speciálně pro děti s ADHD a různými dys. Uvažuji o ní jako o jedné možnosti, až syn skončí 5.třídu.
 Myss 


Re: Rodiče mírných dětí 

(5.6.2010 21:08:47)
zda se mi to dobry napad,takhle detem vyjit vstric.Opravdu potrebuji individualni pristup a ten je ve tride 27deti nemozny.Velmi se k tomuto reseni priklanim.Spokojeni jsou pak vsichni a nikdo nicim netrpi.
 sona 
  • 

Re: Rodiče mírných dětí 

(18.5.2013 4:30:55)
Dejte ji do normalni zakladky. I tam potka deti s ADHD i hyperaktivni i nevychovane, ale i normalni.
 jans 


Re: Rodiče mírných dětí 

(5.6.2010 23:14:52)
U hyperaktivních dětí je toto onemocnění psychického rázu. V těle je psychika řízena obsahem manganu a molybdenu a také fosforem. Postižení hyperaktivních dětí je způsobeno nedostatkem manganu, a to již od samého narození. Mangan obsahují fazole, ostružiny aj. Mangan mohou omezit také infikovaná klíšťata.
Deprese může omezit molybden a navodit sebevražedné sklony.
Deprese také může způsobit roztroušenou sklerózu tím, že naruší rovnováhu fosforu.
jansuchel@entrum.cz
 Gora 


Re: Rodiče mírných dětí 

(6.6.2010 11:21:48)
Hyperaktivita je způsobena nezralostí CNS.
 Ali33 


Re: Rodiče mírných dětí 

(18.2.2014 15:24:59)
Velmi dobrý postřeh.
~g~
 Wiking 


ADHD - děti z hadích ocásků 

(31.5.2010 9:15:58)
Díky za článek. Je to naprosto přesné.
Takovýchto článků by mělo být více, aby si maminky "zdravých" dětí uvědomily, že my nejsme neschopné matky a naše děti nejsou nevychovaní spratci.
 pavla 2 deti 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(31.5.2010 15:47:38)
Ono je ADHD a pak i dost rodicu,kteri se touto diagnozou"ohaneji"..ucim ve druhe tride klasicke zakladky a mam 4 deti s ADHD a dalsi 2 u kterych se to jevi,jako pravdepodone..Podle meho(nejsem psycholog,ale mam vystudovane specificke poruchy uceni a chovani)tam je klasicke ADHD jen jedno..chlapecek,ktery obcas ublizi,ale protoze to nedomysli,nevydrzi sedet,v pulce prestane pracovat atd atd..ale neni nijak zakerny a kdyz ublizi,tak se prizna a okomentuje to napr:on mi rekl,ze jsem blbej,coz nejsem tak jsem ho prastil..lhat se nema :) :)Ale u dalsich je vazne na vine vychova v rodine..Stale se mi vybavuje jedna dulezita myslenka od pani psycholozky ze skoleni..takovy maly test..posadte takovehle dite na hodinu k pocitaci,k jeho oblibene strilecce,ci jine hre...a pokud tam vydrzi hodinu hrat,rozhodne nema ADHD(stejne to funguje u oblibeneho serialu,filmu..)Pokud ale dite dvakrat spadne ze zidle,jednou se jde napit,pak curat,pak se toci na zidli a chvili pozoruje z okna kosa..tak tam ADHD je..u ostatnich jde o nevychovane dite(pani psycholozka sama pouzila trochu drsnejsi termin).
Vim,ze je to nemoc,jen bych za ni neschovavala dalsich25% rozmazlenych a nevychovanych deti..
 Veronika (David 10) 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 12:45:31)
Syn končí třetí třídu, má od neurologa povrzenou velmi mírnou formu ADHD a test popsaný psycholožkou by u něj přesto ukazoval na nevychovanost. On totiž (a bylo to popsané i v tom článku) u činností, které ho baví, vydrží klidně celé odpoledne. Do pití ho budu muset nutit a na záchod bude dobíhat na poslední chvíli - a nemusí to být jet televize nebo hra na počítači - může to být lego, prohlížení časopisu nebo hra s autíčkama). Ale jak to bude něco, co ho nebere - úkoly, úklid, příprava aktovky - tak bude mít hlad, 3x půjde pít a 2x zvládne návštěvu WC, do toho mi přijde říct 4 příhody co se staly ve škole a na který si zrovna vzpomněl a taky někde vydoluje z paměti několik vtipů. Jako malý byl přitom klidné bezproblémové dítě. Na to, že nebude všechno v pořádku, nás upozornila učitelka ve školce v posledním roce a ty pravé problémy začaly v první třídě. Naštěstí nám škola vyšla vstříc, s paní učitelkou se dá na lesčems domluvit. Ale je to boj, kdy se snažíme nepropadat beznaději, protože máme pocit, že ta každodení tahanice o každé písmenko, každá domluva, ať ve škole pracuje se naprosto míjí účinkem a vlastně na to nemáme žádný vliv. Jen se staženým žaludkem každé odpoledne procházím aktovku, co se nám zadařilo tentokrát. Ale už stříháme metr směrem k prázdninám a čekají nás krásné dva měsíce bez denodenních dohadování a zlobení se nad školou, které si užijeme plnými doušky :-) Protože tyto děti, když si můžou jen tak bezstarostně žít, jsou úžasné, vtipné, milé a umí dát krásně najevo, jak moc mají svoje blízké rádi.
 maja 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 13:53:56)
to jsi napsala velmi přesně.... hyper dítě vydrží u milované činnosti i velmi dlouho... je to známá věc
 Markéta s párkem 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(2.6.2010 14:35:42)
Ale to, co popisuješ, je naprosto normální. Já neznám 6 leté dítě, kterému by stačilo jednou říct ať uklidí (jde se umýt, oblékne se, připraví si věci do školy apod.) a ono by to udělalo hned. Každému dítěti se to musí několikrát opakovat, někdy i zvýšeným hlasem a kontrolovat ho, jestli se nezaseklo. Tak v čem je to u vás jiné? Ptám se, abych věděla, kde je hranice mezi poruchou a "normálností".
 Renata, syn 10 let a dcera 3,5 roku 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(7.6.2010 16:15:19)
Tak to je naprosto přesné! Syn má také diagnostikované ADHD a vidím to úplně stejně. Pokud má svobodu volby a může si dělat, co ho baví, je naprosto úžasný. Pokud po něm chci činnosti, které nemá rád (úkoly, učení, úklid,..) je to boj a horor. Ale rozhodně bych nedala rovná se mezi ADHD a agresivitu.
 ri-sa 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(5.3.2011 7:01:35)
to si napsala moc hezky.... u nás to samé, jen nemáme štěstí na školu

 DaVinci 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(2.6.2010 9:40:35)
ADHD se diagnostikuje na základě EEG vyšetření psychiatrem. Nikdy jsem neslyšela o "takové malé ADHD". Syndrom poruchy pozornosti buď je a nebo není. U 30% dětí CNS soustava do dospělosti dozraje, u dalších se s tím dotyčný naučí žít - jistě znáte ve svém okolí i dospělé, kteří vykazují ADHD, jen to u nich není tak markantní jako u dětí a část to nezvládne a stanou se z nich asociálové, nemakačenka atd. ADHD se projevuje mnoha způsoby. Ale pravidlem bývá, že dítě s ADHD velmi dlouho vydrží u PC či TV, protože to je přesně to, co mu vyhovuje - rychlé akce, střihy, změny.
 x x 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 9:31:32)
No ono je to složitější. V článku se píše, že 7% dětí je hyperaktivních. Ale podle toho, jak slyším kolikrát mluvit rodiče, kteří ospravedlňují chování svých dětí tím, že je "hyperkativní", tak by takových dětí muselo být v naší společnosti min. 70%. To je to, oč tu běží. ROdiče "normálních" dětí pak získávají averzi vůči každému nezvladatelnému dítěti a je jedno, zda má hyperaktivitu jako diagnozu, nebo je prostě jen nevychované. Těžko pro běžného rodiče odlišit. V dnešní době je in všechno schovávat za hyperaktivitu a nejvíc bité jsou na tom děti, které opravdu problém mají. Jinak co se týče agresivních a hyperaktivních dětí ve škole či školce, taky by mi vadilo, kdyby se všechno točilo kolem jednoho dítěte ve třídě, aby trpělo nekvalitou výuky zbylých 20 či 25 dětí. Navíc agresivita fyzická (tj. kousání, štípání atd.) nemá v kolektivu zdravých dětí co dělat, to by mi jako rodiči relativně klidných dětí vadilo, moje děti nejsou žádní otloukánci, aby museli vydržet návaly vzteku jiných dětí, ať už s diagnozou hyperaktivity, nebo bez. Sice je mi rodičů takových dětí je líto, ale není to moje starost a nemůžu řešit problémy celého světa, pro mě je důležité, aby moje děti chodily ze školky v takovém stavu, v jakém jsem je tam dala, tady bez známek fyzického násilí, které ne vždy musí skončit šťastně. Pro mě jsou prostě moje děti nejdůležitější a netrpěla bych, aby nějaké dítě mojim dětem fyzicky ubližovalo, protože je "prostě takové".
 Pawlla 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 9:59:57)
"pro mě je důležité, aby moje děti chodily ze školky v takovém stavu, v jakém jsem je tam dala, tady bez známek fyzického násilí, které ne vždy musí skončit šťastně."

Žabátko,pro mě taky,ale to není o ADHD.
 Gora 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 10:06:25)
Už mi z těch vašich předsudků normálních rodičů a normálních dětí je špatně.
Vidím, že jsi těhotná, tak doufej, ať se ti nenarodí dítě s ADHD, protože nevím, co by jsi s ním dělala? Dala raději do ústavu, když máš takové názory?

Když je dobrý učitel, dítě s ADHD dobře zapadne, a nejsou větší problémy.
Syn teda zatím ve škole není, ale všechny učitelky ve školce mi řekly, že udělal takové pokroky jako žádné jiné dítě. Když nastoupil ve třech letech, byl trošku problém, že plakal, moc se mu tam nechtělo, děti se mu smály, pár kluků bouchalo (a představ si, že ti byli bez diagnozy ADHD~e~), ale během pár měsíců se skvěle přizpůsobil, našel si kamarády, a učitelky se shodly, že kdyby sebou tolik nešil, tak by ani nepoznaly, že ADHD má. Teď patří mezi nejšikovnější a nejhodnější děti ve školce. Nějak to nezapadá do vašich představ o těchto dětech, co?



 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 10:24:08)
Marci, tak ale věz, že předsudky o agresivitě spojené s ADHD šíří sami rodiče ADHD dětí - viz dva spolužáci mého syna. Rodiče, jak ty sama říkáš "normálních" dětí mají pak problém se v tom zorientovat.

Pro mě tato diskuse byla velmi podnětná, je mi líto, že moje příspěvky vyzněly tak, že nechci, aby moje dítě chodilo do třídy s ADHD dětmi, zejména poté, co jsem psala, že jsme se vždy snažili vycházet ve všem vstříc.

Snažila jsem se zjistit, jak se chovat v případě, že ADHD dítě rozhazuje celý kolektiv, učitel to nezvládá a asistent neexistuje. Od tebe jsem se dozvěděla, že s dobrým učitelem je to OK. Co tedy dělat, pokud učitel dobrý není?

Chápu, že jsi unavená, vidím na kamarádce, mamince ADHD holčičky, že je to neuvěřitelný záhul, možná proto v diskusi tak vyjíždíš.
 Gora 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 10:36:45)
Markéto, myslím, že je vše jen o přístupu učitele, zapojení rodičů a taky spolupráce s psychologem. Nejdůležitější je ten učitel. Pokud bude dítě s ADHD pořád napomínat, je to jen horší a horší. Tyto dětí se musí hlavně chválit a to i dvakrát, třikrát tolik co normální děti, protože jim většina lidí z okolí nadává, že se mají zklidnit, a oni se sami občas díky tomu považují za špatné, divné.

Ano, jsem unavená, máš pravdu. Omlouvám se, jestli ti připadám, že vyjíždím. Nemyslím to zle, jen mě naprosto udivuje, kolik lidí tyto děti odsuzuje, přitom většina je nadprůměrně inteligentních. Kolik z nich je nejlepšími lékaři, vědci, právníky a podobně vysokoškolsky vzdělaných?
Kdyby se poslechli rodiče normálních děti, a děti s ADHD strkali do zvláštních škol, kdo ví, o kolik důležitých objevů a věcí by lidstvo přišlo?
 x x 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 12:51:46)
Marcelo ale v podstatě tady nikdo není ve sportu v tom, že takové děti by se měly zapojovat do kolektivu zdravých dětí. Ovšem v případě, že to bude nějak zásadně ovlivňovat moje děti, jejich vývoj a psychiku (kousání, přehnané vyrušování při výuce atd.) tak mi to vadit bude. Já znám pár takových dětí a netvrdím, že by nebyly ingeligentní, ale prostě jsou jiné. Musíš si připustit, že máš dítě s problémem a podle toho se zařídit, jako to musím dělat já. Spousta aktivit je mojí dcerce taky zakázaná a má různá omezení a co nadělám. Nemůže se opravdu celá výuka a skladba vyučování točit jen kolem jednoho dítěte. Navíc, vem si to třeba z druhé strany. Nepřišlo by Ti jako dítěti líto,kdyby učitelka víc chválila dítě, které si to na první pohled /viděno očima dítěte) ani nezaslouží a Tebe by někdo pochválil za stejně odvedenou práci jen minimálně, když říkáš, že se děti musí chvílit mnohem častěji než normální děti? Vždycky je potřeba se na to dívat i z druhé strany, ač je to pro Tebe jako pro mámu takového dítka těžké.
 Pawlla 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 12:59:04)
Žabátko a když bude výuku vyrušovat dítě bez diagnozy tak co uděláš?Nechceš doufám tvrdit,že se to neděje.A to co chtějí maminky hyperaktivních dětí,je jen to co zdravé děti mají automaticky.Já nechápu proč bych měla někoho přesvěčovat,že moje dítě nekouše a neštípe.Až něco takového bude dělat tak to budu řešit,ale tady většina lidí už dopředu předpokládá agresi a to je ten problém.
 x x 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 13:06:59)
Pokud dítě s ADHD nebude ubližovat mojim dětem, bude mi šumafuk jakou má diagnozu a stejně tak budu bojovat i za potrestání nevychovaného dítěte bez diagnozy. V tom rozdíl nedělám. Ale myslím si, že by děti s diagnozou neměly mít nějaké zvláštní výhody proti těm ostatním (a naopak), protože to vždycky bude dělat problémy, vidím to i už u dcerky. Pokud něco nemůže atd. už se na ni děti dívají jinak, že je prostě jiná, proto se snažím aby v rámci možností měla stejná pravidla a podmínky jako ostatní děti. Myslím, že se na to v podstatě díváme stejně, akorát každá to jinak píšeme. Já se na žádné dítko nedívám jako na diagnozu, ale jako na dítě, které může mít nějaký problém, který je potřeba citlivě řešit, aby tím nebyl narušen normální chod školy či školky a ani psychický a fyzický stav daného dítka a taky těch ostatních. Což je asi těžké. Mně by opravdu primárně nevadilo, kdyby moje děti chodily do školky s jakkoliv postiženým dítkem, to vůbec ne, spíš naopak. Ale nechci, aby přítomností takového dítka moje děti nějak trpěly. Byla bych na jednu stranu ráda, že by se naučily tolerovat jinakost, čemuž je učím, ale na druhou stranu ta jinakost nesmí moje děti ohrozit.
 jana38 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(2.6.2010 11:00:42)
No ale Žabátko, že by děti s ADHD diagnózou neměly mít zvláštní výhody - proč tedy stavíme pro tělesně postižené děti bezbariérové přístupy do škol nebo proč mohou mít děti s dietetickými opatřeními ve školách svoji stravu? Snad civilizovaná společnost přistupuje k hendikepovaným dětem indivinduálně a s ohledem na jejich omezení.
Pro ADHD dítě je hendikepem nezralá CNS v určitých směrech - určité výhody pro ně v konečném důsledku budou profitem pro všechny. Takže pokud bude učitelka dítě s ADHD chválit víc než ostatní, tak je to pro dobro všech - dítě se bude cítit doceněné a nebude "zlobit".

Stejně tak jako nikomu nepřijde divný, když dítě s obrnou někdo pochválí za kotrmelec, který je pro většinu popoulace hračka.
 Gora 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(2.6.2010 12:08:12)
~R^
 The Marta 74 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(2.6.2010 12:27:46)
~R^~g~
 Ronja 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(9.6.2010 20:37:11)
Jenomže jinakost vždycky nějak ohrožuje, od toho je to jinakost. Nemyslím, že by mělo být tolerováno již toklikrát zmiňované kousání a kopání a nevztahuji to teď na děti s ADHD,( k nimž jsem mimochodem patřila i já a díky přehazování z jedný školy na druhou, díky nadávkám a ponižování ze strany nepoučených či ignorantských učitelů, šikaně, díky přivazování k posteli, kde mě nechali celé dny přikurtovanou pomočit a pokálet a pak vodili ostatní děti, aby si čichli, jak smrdím v takzvaně odborném psychiatrickém zařízení a tak dál mám dodnes vážné problémy se začleněním do společnosti, ale...) Jinakost je jiná. Jiný projevy, jiný potřeby, jiný požadavky. ohrožuje naši zaběhanost, zaprděnost. Ohrožuje naše postoje, jistoty... A to je zatraceně dobře.
 Pawlla 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(9.6.2010 20:44:49)
Ronjo,to je hrozná zkušenost~;((Souhlasím s Tebou,mám syna autistu na speciální škole,přesto,že intelekt je v normě a agresivní není,nikde ho nepříjmou.~a~
 Ronja 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(10.6.2010 15:22:44)
To snad není možný? Když už máš to štěstí a Tvůj syn patří mezi těch 30%, u kterejch je intelekt v pořádku, tak přesto musíš mít kluka ve speciálce??? Na to snad ani není co odpovědět.
 maja 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 14:09:08)
chválení je skutečně věc, která se velmi doporučuje..všichni specialisti jí doporučují. Je to o tom, že "normální" dítě pochválíš za to, že hezky napsalo a samo vyplnilo sešit a hyper dítě holt pochválíš za to, že smazalo tabuli. ...normálním dětem se nemusí líbit , že je učitelka za smazání tabule nechválí , ale zase je chválí za něco jiného...alespoň předpokládám...jinak je velmi těžké skloubit specifické dítě s "normálním" díětem, Vidím to doma, jedno dítě tak druhé tak. To normální dítě mockrát vůbec nechápe a dokonce si myslí, že druhé "nenormální" dítě protěžuješ, protože s jeho úkolama trávíš věčnost kdežto úkolama druhého se nemusíš zabývat. Že jedno dítě chválíš za "blbiny" a u druhého by to byla potupa ho za něco takového chválit, prostě se automaticky předpokládá, že to zvládne . U normálních dětí chválíš za tzv. vyšší level. Nejlepší by bylo , kdyby si normální lidi uvědomili, že ti hyper jsou vlastně postižení , jako kdyby tam místo hyper dítěte sedělo dítě s třeba mentální retrdací , nebo třeba mongoloidní. Rozdíl by byl vidět na první pohled a všichni by věděli, že toto dítě je odlišné a je potřeba na něj brát ohledy v tom a tom. Jenže hyper děti mají tu nevýhodu, že na první pohled nic nepoznáš. Nevidíš poškození mozku. Pokud by se třeba mongoloidní dítě chovalo jako to tvé, tak by jeho maminku politovali, ještě by si řekli jak je dobrá , že dítě to dotáhlo tak daleko, jenže když uvidí tebe a tvé dítě tak tě akorát odsoudí, co že je to za spratka a jakto že ty jako matka ho nezvládáš vychovat.
 Gora 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 14:17:08)
Majo, napsala jsi to přesně.~R^
 Pawlla 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 14:23:29)
Majo,souhlas.Já bych ještě dodala,že problém není většinou ve spolužácích.Je překvapivé,že i menší děti jsou schopné toto pochopit.Problém nastává když učitel nechce nebo nedokáže vysvětlit třídě proč má dotyčné dítko úlevy.Ještě přidám jednu vlastní zkušenost,mám ještě dceru v osmé třídě,její spolužečka je dyslektik,dcera kolikrát příjde rozčílená,že psali diktát a kamarádka ho musela psát celý i když dys.mají psát jen část,pravidelně ji také pomáhá s domácími úkoly.V této třídě je 25 dětí a nikdo se necítí ukřivděný,takže asi tak.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(2.6.2010 16:12:53)
To je podobné jako když máš víc dětí. Taky to mladší chválíš za něco, za co bys starší už nechválila. Člověk to musí tomu "chytřejšímu" vysvětlit a nezapomínat ho chvílit. Pak by to mělo být OK.
 swwedka 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(28.10.2010 9:55:23)
Přesně.~R^
 Pawlla 


A ještě něco 

(1.6.2010 10:46:32)
Setkala jsem se i s tím,že učitelé záměrně zveličují před ostatními rodiči prohřešky hyperaktivního žáka,aby se ho mohli zbavit,protože s ním mají podstatně více práce.
 x x 


Re: A ještě něco 

(1.6.2010 12:53:58)
To je samozřejmě špatně, ale taky asi není dobré, jak jsem teď psala, vyzdvihovat a přehnaně chválit průměrný výkon hyper. dítka na úkor zdravých dětí, které se tím můžou cítit poškozeny, protože danou věc zvládly třeba lépe a nikdo je za to nepochválil. Jak to kdo chcete řešit? Ve třídě je 25 různých a různě chytrých dětí, které mají velký cit pro spravedlnost, branou ze svého pohledu.
 Gora 


Re: A ještě něco 

(1.6.2010 13:35:25)
Žabátko, ale já to myslím všeobecně, že by děti měly být především chváleny, ale zvláštní důraz dávám na ty s ADHD, protože zatímco normální děti bývají chváleny, děti s ADHD bývají častěji jen napomínany, protože někteří učitelé s nimi prostě neumí vycházet. A proto bývají problémy. Pokud dítě mnohem více napomíná, a to dítě opravdu kolikrát nemůže za to, že je neklidné, že nevydrží sedět bez toho, aniž by různě hýbalo rukama, nohama, chválí se minimálně, pak si myslím, že právě můžou s tímto dítětem vznikat problémy. Podle mně se musí cítit neustále hrozně, když pochváleno není nikdy, že se učiteli prostě nelíbí.
Jsou děti s různými dys, které nejsou ADHD, ty by jsi taky dala někam jinam? Teda nevím, kam bys je dávala, ale ty to třeba víš. Navíc, každé dítě je jiné, a v dnešní době se už přece berou na různé děti různé ohledy, tak proč ne s ADHD?
 maja 
  • 

Re: A ještě něco 

(1.6.2010 14:11:47)
A většinu jsou ADHD jestě stiženy i dys
 kalimero 


Re: A ještě něco 

(4.6.2010 23:01:28)
Jsem třídní dys- šesťáků (11), ADHD mají v podstatě všichni... Nevydrží 5 minut sedět, ale horší je jejich neustálá potřeba pozornosti a jistá "neschopnost" přiznat si vlatní chybu. Nechápu, jak je možné zvládnout více ADHD dětí v klasické třídě, ale přesto jsou to moje zlatíčka. Bohužel některé kolegyně je prostě považují za nevychované a požadují pro ně sníženou známku z chování...~q~
 Pawlla 


Re: A ještě něco 

(5.6.2010 5:46:47)
Kalimero,kolik z nich je agresivních?
 x x 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 12:45:54)
Heleď moje děti taky mají různé diagnózy a nemáme to lehké, nemysli si. Jsou na světě i jiné problémy, než s hyperaktivitou, ale je mi jasné, že každý ty svoje považuje za nejdůležitější a ty jediné. Jak si asi myslíš, že se dá zvládnout kolektiv 25 dětí, kde jedo či dvě jsou nezvladatelné? Navíc s jendou učitelkou, jako třeba u nás? Pro mě je opravdu podstatné, aby moje děcka chodily ze školky v pořádku, protože mají dost zdravotních problémů i bez toho. Nevadí mi takové děti samy o sobě, ale vadí mi, když se kolem nich má všechno točit. Já taky nikoho neotravuju s problémy svých děti a řeším je jak se nejlíp dá. Nemyslím to špatně, ale jako každá máma mám na prvním místě zdraví a prospěch svých dětí, pak až všech ostatních, bohužel mám k tomu pádné důvody, vždycky jsem se snažila pomáhat komu a kdy se dalo a většinou jsem na to dojela. Takže teď jsem postavila zájem své rodiny na první místo a opravdu od řešení problémů všech ostatních jsem upustila, to bych se z toho musela zbláznit.
 x x 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 12:59:56)
Marci já taky nemám normální děti a předsudky jiných jsou mi celkem volné, nevím proč se tak čílíš. Hájím práva svojich dětí stejně jako Ty těch svých, ač střet zájmů může být zřejmý.
 Pawlla 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 13:08:39)
Marci já taky nemám normální děti a předsudky jiných jsou mi celkem volné, nevím proč se tak čílíš. Hájím práva svojich dětí stejně jako Ty těch svých, ač střet zájmů může být zřejmýˇ

Žabátko,není to na mě,ale dovolím si odpovědět.Myslím,že to je právě špatně,všechny děti mají stejné práva,moje,Tvoje,ADHD,autisté,romské děti atd.Jestli to bereš tak,že hlavní jsou Tvoje děti a Ty ostatní Tě nezajímají a jejich problémy Tě otravují,tak to je ta chyba.Co Ty víš co Tě v životě potká a jednou třeba budeš vděčná za trochu tolerance nebo zastání.Střet zájmů by tu neměl být,všichni jsme rodiče..
 x x 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 13:18:25)
Střet zájmů je podle mě celkem přirozený, protože ať si to připustíš, nebo ne, pro každého rodiče bude jeho dítě na prvním místě a to v každém případě. Toleruji jiné děti do té miry, dokdy jejich chování a jednání zásadním negativním způsobem neovlivní moje děti. Ano, ze zákona mají děti stejná práva, nejsem rasista a nevadí mi různá etnika a různé povahy dětí, ale právě proto, že mají děti stejná práva, tak moje děti mají třeba právo na kvalitní výuku a taky na předškolní zařízení, odkud nebudou chodit bité od jiných dětí. Žádné dítě nemá právo fyzicky ubližovat jinému dítěti jen z titulu diagnozy, byť si ji nezavinilo samo. Stejně jako ani zdravé dítě nemůže ubližovat jiným beztrestně. V tom je právě ta rovnost. Stejná práva, ale také povinnosti.
 Pawlla 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 13:36:37)
Žabátko,ale já tvrdím to samé.Nejsem zastáncem odpouštět dětem jejich prohřešky,protože mají diagnozu,to opravdu ne.Děti i postižené(což ADHD není) musí mít určité hranice co mohou a co ne.Můj syn třeba agresivní není,ale nesnáší hluk(což je u autistů běžné)a stane se,že začne po dětech křičet,já sice chápu proč to dělá,ale přesto ho hned odvedu pryč a následuje důrazná domluva.Nesnáším,ale když se tyto děti dopředu odsuzují jako agresivní a nezvladatelné,
 Gora 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 13:41:41)
V tomhle s vámi moc nesouhlasím. Na jednu stranu jasně, že by si děti měly být rovné, a měly mít stejné povinnosti, ale v reálu to přece nejde. Když dysgrafik špatně píše, a je to prostě v něm, má být na tom stejně pokárán, jako děti, co se nesnaží a lajdačí? Co dyskalkulici, co neumí počítat? Taky mají být trestány špatnými známkami, když to prostě jejich mozek nezvládá? Nějaký ohled na všechny by se brát měl, ne?
 Pawlla 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 13:41:49)
Co se týče úlev,když je dítě na vozíku taky se nikdo nediví,že má úlevy v tělocviku.Určité úlevy musí mít všechny děti s poruchou učení nebo postižením.Základní vzdělání je povinné,takže je povinost školy přispůsobit se dítěti.
 Gora 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 13:43:20)
Pawlli, přesně tak jsem to myslela, jak jsem před chvilkou psala. ~R^
 x x 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 14:42:27)
To je samozřejmě pravda, ale to už je problém systémový. Že se zrušily v 90. letech školky a teď jich je nedostatek, že je hodně dětí na jednu učitelku, že kvalitní pedagogové odcházejí do soukromého sektoru a nahrazují je nekvalitní atd. atd. Pak je těžké cokoliv řešit a vznikají takovéto debaty, které by jinak ani nemusely být. ~n~
 Gora 


Re: ADHD - děti z hadích ocásků 

(1.6.2010 16:40:16)
Tak s tímhle naprosto souhlasím.

My máme na školu štěstí - jak jsem psala výše, ředitelka nám vyšla vstříc, je tam školní psycholožka, se kterou se chystáme spolupracovat, a třídní učitelka je prý nějaká paní, co má už delší praxi, děti učí zajímavým způsobem, a ví, jak se k jakýmkoli jiným dětem chovat.
No, ještě uvidíme v praxi. Naštěstí budu ještě rok doma s mladším synem, takže se budu moci staršímu hodně věnovat, kdyby měl jakékoli problémy ve škole.
 Binturongg 


Děti s ADHD, 

(31.5.2010 10:15:39)
resp. tehdy ještě s LMD a SPU - teď se to po americku zjednodušuje, o čemž krásně svědčí i tento článek - jsem učila 12 let.
Někdy pouze třídy plné těchto dětí (I. i II. stupeň), někdy směsku ~:-D

Je to vyčerpávající, ale naplňující - podobně jako si musí každý rodič i dítě uvědomit, že SPU (dyslexie atp.) je výzva, nikoli omluva, musí si i u syndromu ADHD všichni zúčastnění uvědomit, že se s tím dá pracovat, lze z něho do jisté míry vyklouznout, ale stojí to krev pot a slzy též všechny zúčastněné (často i učitele, ale ten, kdo má podobné dárečky doma, je na tom 100x hůř, protože nemůže "haranta" po pár hodinách vrátit ~;) ) a nesmí se polevit.
Nejhorší jsou prý opravdu asi ty kecy okolí.

Nic však není černobílé, taky bych zuřila, kdyby mi nějaký fracek mlátil dítě a vytrhoval ho při vyučování.
Proto se musí situace denně řešit a neustále pracovat na komunikaci a interakci mezi dětmi, i v trojúhelníku žák-škola-rodič..
 Hadí ocásek 
  • 

Není to náhodou z očkování 

(31.5.2010 10:16:20)
... stejně jako je podezření u autismu, roztroušené sklerózy apod.?
 Pawlla 


Re: Není to náhodou z očkování 

(31.5.2010 10:50:53)
hadí ocásku,ani bych se nedivila.
 maja 
  • 

Re: Není to náhodou z očkování 

(1.6.2010 14:19:19)
teď nevím jestli to myslíte vážně nebo je to sranda:)
 Namu 


Re: Není to náhodou z očkování 

(5.6.2010 20:18:36)
Já jsem o tom přesvědčená, že to JE z očkování plus zhoršováno nedostatkem správné přirozené výživy.
Komu to připadá absurdní, a chce se důsledněji informovat, má možnost zde: http://www.paprsky1.de/Jak_se_dila_pandemie.pdf
 Gora 


Re: Není to náhodou z očkování 

(5.6.2010 21:54:32)
Nevěřím tomu, že to je jen z očkování a špatné stravy.~a~
Syna jsem živila vždy zdravě, a kdyby to bylo z očkování, tak to má každé dítě.

 Pawlla 


Re: Není to náhodou z očkování 

(6.6.2010 9:06:20)
Marci,ohledně očkování,ne každé dítě je snáší stejně,pro mě je to dost sporné.Syn po očkování proti žloutence měl velké problémy(zánět kyčelního kloubu) a projevily se autistické příznaky.A vím,že nejsem sama,kdo má takovou zkušenost.
 Gora 


Re: Není to náhodou z očkování 

(6.6.2010 11:23:42)
Tak u toho očkování teda u NĚKTERÝCH dětí teda možná jo, ale o té stravě bych se opravdu hádala. Syna jsem živila opravdu vždy dobře - stejně živím i mladšího, a mladší ADHD nemá.
 Ronja 
  • 

Re: Není to náhodou z očkování 

(10.6.2010 15:24:05)
Není. ani u jedný z těch diagnóz.
 Petra 
  • 

Hi, hi 

(31.5.2010 10:26:14)
Hi, hi - učitel bude konzultovat s rodičem? A co když ho rodič prostě a jednoduše pošle do háje? Copak má kantor dneska nějaké slovo?
 Horama 


Re: Hi, hi 

(31.5.2010 10:31:12)
Pokud je rodič blbec, učitel nic nenadělá. Pokud je blbec učitel, může si rodič aspoň promluvit s jeho nadřízeným. Pokud není blbec ani jeden, budou schopni spolu konzultovat. :-)
 Binturongg 


Re: Hi, hi 

(31.5.2010 10:53:54)
Hujka - ~R^ ~;)
 Ronja 
  • 

Re: Hi, hi 

(12.6.2010 15:34:48)
A pokud nedej Bože jsou blbci oba, můžou dítěti společnejma silama způsobit takový šrámy, že se z nich nevyhrabe, co bude živý.
 Wiking 


Re: Hi, hi 

(31.5.2010 10:31:47)
Petro, v takovýchto případech je komunikace s učitelem nutnost. Já komunikuju s učitelkou ve školce a určitě budu mluvit s učitelkou ve škole ~d~
 Pawlla 


Re: Hi, hi 

(31.5.2010 10:52:35)
Petro,s Tvým příspěvkem absolutně souhlasím akorát prohoď slovo kantor a rodič.
 maja 
  • 

Re: Hi, hi 

(1.6.2010 14:19:57)
no to si mě pobavila...já mám spíš opačné zkušenosti...učiteli s emoc konzultovat nechce
 Pawlla 


Jenom jedna výhrada 

(31.5.2010 10:59:42)
Článek je zajímavý,sporná je pro mě jen ta medikace.V článku se velice doporučuje,ale má také negativní účinky ,o kterých se tam nepíše.Můj syn začal s léky až v devíti letech, ale je trošku jiný případ,protože je navíc i autista.Nelíbí se mi,že u nás jsou léky jako Ritalin předepisovány jak na běžícím pásu,kolikrát dříve než jde dítko do školy.Nemělo by to být první,ale poslední řešení.
 Vanility 


Re: Jenom jedna výhrada 

(31.5.2010 17:55:49)
Pawllo s medikamenty bych to neviděla tak jednoznačně. Synovi byla silná forma hyperaktivity diagnostikována ve dvou letech, a to po půlročním běhání po všech možných i nemožných vyšetřeních. A za sebe můžu úplně zodpovědně říct, že bez léků bych už asi dávno visela na větvi. Jen pro představu, poprvé se mi podařilo pochovat ho na klíně až kolem třetího roku,mluvit začal taky až po léčbě, jídlo jsme řešili tak, že jsem doma stála na konci zdi s talířem a když doběhl a otáčel se, rychle jsem mu strčila lžíci do pusy, atd. Podobných zážitků máme spoustu. Na druhou stranu musím říct, že ho naprosto fascinuje matematika, od malička počítá, i násobí, aniž by mu to někdo vysvětloval. Po nasazení léků se situace strašně zlepšila, začal mě aspoň minimálně vnímat a pokroky byly znát každým dnem. Dneska chodí do 1. třídy jazykové školy a kromě psaní nemá naprosto žádné problémy. Ve škole o jeho hyperaktivitě vědí a v případě problémů s dislexií nebo jinou poruchou jsou okamžitě pripraveni vypracovat zvláštní studijní plán. Léky už dávno nebere, ale bez jejich včasného nasazení si to vůbec nedovedu představit.
 Pawlla 


Re: Jenom jedna výhrada 

(31.5.2010 18:07:01)
Vanility,to jsi mě nepochopila,já nejsem jednoznačně proti lékům.Nakonec taky jsme na nich skončili:-)Ale je pravda,že tam jsou nežádoucí účinky a v zahraničí se pomalu už od ritalinu ustupuje,takže ano,ale po zralé úvaze,když už to jinak nejde.
 Gora 


Re: Jenom jedna výhrada 

(31.5.2010 19:13:33)
Vanility, měli jsme to podobně. Synovi určili diagnozu ADHD už v roce a půl, nevydržel minutu v klidu, pořád běhal, někam šplhal, skákal, nespal ve dne, nespal v noci, byla to hrůza. Dostal jakési léky na dozrání CNS, a během tří měsíců se byla změna tak výrazná, že jsme je mohli vysadit.
Během dalších pár měsíců naprosto předběhl jiné děti v poznávání písmen, barev, čísel a podobně.
 Želvička plus Petruška 2 roky 
  • 

:-) 

(31.5.2010 12:50:46)
Prosím, bylo by možné napsat článek tzv. " z druhé strany"? Jak my rodiče těch úzkostných, bojácných, citlivých holčiček máme k takovým dětem přistupovat? Aby se nebály kvůli těm živějším dětem chodit do heren, na hřiště? Příliš si nevím rady :-(
 Pawlla 


Re: :-) 

(31.5.2010 12:56:48)
Želvičko,příliš nerozumím otázce.Co dělat,aby se bázlivé dítě,nebálo těch průbojnějších?No to je o povaze,někdo je více bojácný.A pokud je problém,že Tvé dítě někdo napadá tak to musíš řešit s jeho rodiči ať má ADHD nebo ne.Znovu opakuju,že agresivita nepatří mezi typické projevy ADHD.
 Wiking 


Re: :-) 

(31.5.2010 12:58:36)
Myslím, že bohatě postačí, když maminku ani dítko hned neseřvete na tři doby. Tím nemyslím, že se nemáte "bránit". Pokud přijdete ke "zlobivému" dítěti a klidně řeknete, že tohle se nedělá, nebo k mamince s tím, že byste byla ráda, kdyby to ohlídala.
Prosím za všechny maminky ADHD dětiček ~6~~x~
 sarmi 


Re: :-) 

(31.5.2010 13:28:05)
~R^~g~
 Gora 


Re: :-) 

(31.5.2010 15:37:44)
Tohle je od tebe trošku mimo.
Mám doma šestiletého syna s ADHD, a je také bojácný, nikdy nikomu neublížil, když ho někdo postrkuje, jde bokem a je hodně smutný, někdy poplakává. Je to o povaze, ne o tom, jestli touto poruchou trpí nebo ne.
 Želvička plus Petruška 2 roky 
  • 

Re: :-) 

(1.6.2010 10:04:59)
Já to myslela právě z té druhé strany. Mám holčičku, úzkostnou, citlivou a v každém kolektivu se najde nějaké to "živější" dítě. Nejsem si moc jistá v kramflecích, jak ukázat mému dítěti, že lze reagovat jinak, než úpěnlivým pláčem a útěkem za mamminkou (pokud například jí jiné dítko vyrvě bábovku z ruky apod.). Dá se říci, že díky té své submisivitě přitahuje určitý typ dětí - takové ty rošťáky :-) Je to záležitost jistě dědičná, já jako malá byla úplně stejná. Na druhé straně je tu maminka druhého dítka, tak nevím, mám to druhé dítě seřvat, pokud to neudělá ona? :-)))
 Gora 


Re: :-) 

(1.6.2010 10:11:46)
Můj syn s ADHD je také bázlivý, citlivý, nechá se odstrčit, zbít.
Ve školce jsem mu řekla, ať se zlobivým dětem snaží prostě vyhnout, a najde si své kamarády, kteří se mu líbí. Našel si tři nejlepší kamarády, a je v pohodě.
Ale mám strach ze školky, jestli se tam na něj dovolí nějaký jiný kluk třeba i z vyšší třídy, tak co potom? Tam přece nemůže začít brečet, taky bych ráda znal v tomto řešení. Zatím nás napadá jedině se naučit bránit. Sám je velice čestný, nikdy nikoho neudeřil, nikomu neublížil, takže máme jistotu, že nejspíše nikoho mlátit nebude, ale co když bude on ten šikanovaný, ubližovaný.~d~
 Pawlla 


Re: :-) 

(1.6.2010 10:19:49)
Marci,je to tak,ono taky hodně dětí s ADHD je šikanovaných,protože se odlišují,ale to zřejmě už nikomu nevadí.Já,ale tyhle zkušenosti nemám,největší netoleranci jsem bohužel poznala u učitelů,možná i proto mě diskuse až tak nerozhodí.Jo až Ti řekne ředitel školy,že máš být ráda,že Tvé dítě může chodit na obědy,to je teprv síla.
 Gora 


Re: :-) 

(1.6.2010 10:27:48)
Pawllo, tak to je síla.
My naštěstí máme dobrou ředitelku, která je obeznámena s tím, že k nim nastoupí syn, jsme domluveni i se školní psycholožkou na spolupráci, tak uvidíme. Zrovna dneska jsem si byla pro papír od naší psycholožky pro tu školní, že je syn nadprůměrně inteligentní téměř ve všem, jen je bohužel nepozorný a nedokáže se soustředit, tak možná bude potřebovat speciální přístup svého učitele.

Doufám, že na škole bude více dětí s tolerantnějšími rodiči, než jsou tady na rodince.
Nebo že bych začala nadávat rodičům s průměrnými, nebo trochu pomalejšími dětmi, že zdržují mého inteligentního syna?


 Pawlla 


Re: :-) 

(1.6.2010 10:39:00)
Marci,moc Ti přeju ať Ti to vyjde.~;((
 Gora 


Re: :-) 

(1.6.2010 11:28:53)
Děkuji, Pawlli.~:-D
 Želvička plus Petruška 
  • 

Re: :-) 

(1.6.2010 11:34:50)
Víš já vidím lepší cestu v tom naučit se bránit, ne se vyhýbat. Respektive moje dítě působí jako magnet na ty řekněme agresivnější děti, právě tou svojí submisivitou. Ale tedy - jak naučit dvouleté dítě adekvátně se bránit, když maminka sedí opodál?
 maja 
  • 

Re: :-) 

(1.6.2010 14:32:26)
Dvouleté dítě je příliš malé aby si poradilo. Stejně jsi pořád u něj ne, tak třeba řekneš " to se nedělá, viď " a je to. Pokud tohle nezabere já osobně odcházím. Mám ještě starší děti s problémy a abych ti řekla pravdu řešit strkanice dvouletých na úrovni OSN se mi prostě nechce. Energii potřebuju jinde. ...ani nesouhlasím s heslem " nech je oni si to vyřeší sami " tak to by třeba jedno dítě strčilo do druhého a to by sletělo ze skluzavky...přitom dvouleté strčí dvouleté, rozum nemají, rozum musíme mít my... ..U starších se tohle řeší denně, přijde ze školy a tenhle mě strčil, tamten hodil něco někam..je to boj, vysvětlit, že ne každému můžeme hned rozbít papuli, i když on nám jí rozbije ....a naučit se dítě bránit ale přiměřeně tak to je ořech...skončíš u obligátního "drž se v blízkosti učitele" pokud máš štěstí , že máš dítě třeba i s ADHD , ale právě takové co ve škole přithuje všechny experty
 Želvička plus Petruška 
  • 

Re: :-) 

(1.6.2010 11:34:50)
Víš já vidím lepší cestu v tom naučit se bránit, ne se vyhýbat. Respektive moje dítě působí jako magnet na ty řekněme agresivnější děti, právě tou svojí submisivitou. Ale tedy - jak naučit dvouleté dítě adekvátně se bránit, když maminka sedí opodál?
 Gora 


Re: :-) 

(1.6.2010 11:40:24)
V tom teda neporadím. Můj syn má šest, a neumí se bránit. Ve dvou letech když mu někdo ubližoval nebo odstrkoval, a on plakal, tak jsem ho chytla za ruku, a šli jsme raději pryč.
Teď když má jít do školy, tak se ho snažím nějak povzbudit v tom, že se bude muset bránit, protože tam s ním nebudu, ale i tak, když do něj kluci strkají, tak se začne tvářit hrozně smutně, někdy poplakává a jde stranou.
Můj otec už se naštval, a dokonce mu začal radit, že když ho ve škole někdo praští, má ho praštit taky. Jenže ono se to lehko říká, hůře dělá, když je to takový citlivka.
 maja 
  • 

Re: :-) 

(1.6.2010 14:36:58)
na to pozor: takové ty rady , že máš praštit když tě někdo praští a "tak mu to vrať"... náš kluk je hodně impulsivní, ale dlouho nechá do sebe vandrovat od dětí a dlouho se ujišťuje že mu může namlátit, když mu někdo chce taky namlátit...jenže když dojde na akci tak náš kluk je vzhledem k impulsivitě a tomu , že v takový moment mu vypne mozek, namlátit někomu fakt šíleně. ...já myslím, že je lepší hledat jiné řešení, než "tak mu to vrať"... to jen v krajních případech, spíš použít "vyhýbej se mu" " jdi do blízkosti učitele " a tak
 Gora 


Re: :-) 

(1.6.2010 16:43:58)
Já syna učím, že když ho někdo praští, má tomu druhému důrazně říct, že to se nedělá, ať ho nechá na pokoji, pokud žduchne ten druhý znovu, má zkusit odejít, pokud to do třetice nepomůže, a někdo ho bouchne, má to oplatit, protože už nic jiného nezabere.
Jenže on je vážně přecitlivělý, vše si nechá líbit. Jen doufám, že opravdu se na něm nějací výrostci nevyřádí.
 KKarolina 


Re: :-) 

(1.6.2010 11:15:51)
s tím souhlasím-nemůžete agresivitu vašich dětí přisuzovat nemoci s kterou agresivita nemá nic společného-to je potom jen zastěrka pro nevhodne chování vašich dětí.S ghyperaktivitou znám dětí spoustu-ještě jsem se nesetkala s agresí-ba naopak.~6~
 Jíťa 
  • 

Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 13:36:58)
Už v prvním odstavci je napsaná taková krávovina, že to celý článek staví na hlavu:
"udělej to, pak to a potom ještě to..." To dá snad rozum, že si dítě (a nejen malé) tolik příkazů naráz nezapamatuje a obvykle za chvilku zapomene úplně, co se po něm chtělo. To ještě nemusí mít ADHD. To spíš rodiče by měli jít na nějaké vyšetření!

Myslím si, že ve většině případů se jedná spíš o vypěstování špatných návyků podobným přístupem. Vidím to i kolem sebe. A pak chudáčci rodičové lítají po psycholozích, proč je to dítko takové...

Netvrdím, že ADHD je nějaký výmysl, ale obávám se, že diagnostika podobných poruch je dost obtížná a že tuto diagnózu mohou dostat i normálně nevychovávané děti, nebo takové., jimž se rodiče nevěnují.
 Flor 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 13:53:32)
naprosto souhlasím.Třeba manželův syn z prvního manželství má prý ADHD, znám ho už x let a podle mě je na vině výchova...protože u počítače dokáže sedět hodiny, stejně jako u televize, klidně si 2-3hodiny hraje s kartama pokemon nebo si maluje, jinak určitě není aktivní, pohyb ho nebaví a než by měl něco dělat upadly by mu ruce...je chytrý, ale vydrží jen u toho, co ho baví, jinak je fakt, že se mu učení, které ho nezajímá hůř vysvětluje, pak se klidně začne vztekat, ale jeho matka vše svádí na adhd. Proto prý není schopný po sobě uklidit např.talíř po jídle,oblečení,pořád ztrácí věci,nic nemůže najít,nikdy nic nedá na správné místo,zapomene si umýt ruce,klidně si obleče věci naruby,...může se mu to říkat pořád a pořád nic, ale zase když má za odměnu počítač, najednou hned ví co a kam patří, co má a nemá dělat...je toto adhd?
 maaf 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 14:24:07)
Taky souhlasím s Jíťou. Když tady čtu projevy ADHD, tak jsem přesvědčená, že mám tuto poruchu taky. Jako dítě jsem byla neklidná a nesoustředěná (a jsem dodnes). V hodině jsem vyrušovala snad na všech stupních a poznámky jsem nedostávala jen proto, že jsem byla premiant. Ale nemluvit a sedět hodinu to prostě nedovedu ani dneska. Sednout si k učení neexistovalo. Začala jsem se učit až na střední, učila se 5 až 10 minut a pak musela za odměnu dělat něco jiného. Ve výsledku jsem se i na VŠ učila z z 60 minut zhruba 15 a zbytek odbíhala nebo koukala do blba. Tento styl mi vydržel i v práci. Možná kdybych opravdu měla diagnostikovanou ADHD tak by mi začali všichni okolo dávat úlevy a já měla lehčí život, bez nadávání, že jsem jsem mimoň. Možná by mi to vzalo i ten zbytek vůle bojovat s vlastní nesoustředěností. Diagnozu ADHD nechci nijak zlehčovat, ADHD dítě jsem zatím nepotkala, ale kdyby mi rodič udělil tolik pokynů, co v úvodním článku, tak udělám určitě jen ten první úkol.
 Hanka 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 14:28:05)
Flor,
nevím jestli tebou popisované dítě má ADHD, pokud maminka používá diagnozu k tomu, že po dítěti nic nechce, je to chyba, ale i kdyby to dítě ADHD nemělo, tak je prostě do značné míry normální, že děti ztrácejí věci, zapomínají si mýt ruce a oblékají si věci naruby, fakt. Některé víc, některé méně. To neznamená, že bys neměla trvat na tom, aby si to tričko převléklo, hrnek odneslo a ztracenou věc našlo / přiměřeně se podílelo na nové z kapesného, ale u některých dětí tím stejně víceméně nic nezachráníš. Jsou roztržití dospělí, jsou roztržité děti. (Mám podobnou dceru, žádné ADHD, ale nevím, jak to dělá, tričko si oblékne naruby v půlce případů. Vlastně teď už ne, už je to jen tak jednou týdně! Ale bohužel musím přiznat, že na tom nemám žádný podíl, prostě povyrostla.)
 Flor 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 14:45:53)
Já vím, dělají to v podstatě všechny děti, ale on už má 11 let a spíš už na to i sází, proč by to jako dělal, když to nakonec stejně někdo udělá...i když na tom trvám, je to o nervy, protože vlastně celý den nedělám nic jiného než jen napomínám,udělej to, nedělej to, udělals to špatně,...přitom moc dobře ví,co má a nemá dělat...raději oblečení zahodí pod polštář, pod postel, stejně jako obal od bonbonů,...zmuchlaný to hodí do skříně,kterou pak ani pořádně nezavře, potom samozřejmě nemůže nikdy nic najít...a to podle mě není adhd,ale lenost, stejně jako neumýt si ruce po návštěvě wc a pak si klidně vzít do ruky buchtu..prostě aby dělal to co má a co dělají i děti ve školce, to by u něho člověk musel stát nepřetržitě celý den a hlídat. Myslíte si, že je to tedy adhd nebo prostě nějaký omyl ve výchově?
 pavla 2 deti 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 15:53:50)
Ahoj,jak uz jsem psala vyse..dle velice dobre zname nasi pani psycholozky dite s ADHD nevydrzi u pocitace hodin v kuse ani nahodou..dvakrat pri hre spadne ze zidle,odbehne curat,diva se pet minut z okna atd atd..Proste mu ten jeho "mozecek"nedovoli se soustredit ani na to,co ho bavi...ano tady je na vine ADHD.Ale dite,.ktere si hodinu hraje oblibenou hru nebo kouka na film,aniz by nekam odchazelo neni dite s ADHD,ale jen nevychovany"fracek"..coz se rodicum samozrejme nelibi a mnohem radsi jeho neposlusnost a sve vychovne chyby schovavaji za ADHD:)
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 16:11:06)
Tak můj syn teda hodinu o PC vydrží i u TV, má ADHD, ale u PC pořád mrská nohama, celý se stále pohybuje ze strany na stranu, to padání ze židle taky znám. U TV je to ještě horší, protože u PC musí pořád něco dělat rukama, a přitom se musí alespoň částečně soustředit, takže to není tak hrozné. U TV poskakuje, běhá, skáče, hopsá, cvičí a podobně.
 Flor 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 16:18:29)
díky za názor, mně to přišlo divný s tím jeho adhd, ale bohužel mi stejně nikdo neuvěří a dál ho budou omlouvat, protože je pravda, že rodiče prostě nechtějí přiznat, že jejich dítě je nevychovaný spratek. Pak jsem špatná já, že jsem jim řekla pravdu...Ale potom nechápu ty psychology, že udělají tuto diagnozu i když to vlastně není pravda.
 Angretka 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 21:07:34)
Tak ti nevím Flor jestli jsi jen takový chytrý psycholog, nebo jen nesnášíš dítě svého manžela....Ale spíš to druhé, co?????
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 7:02:18)
Angretko,Ty sis nevšimla,že tady je psycholog každý?~t~
 Rigmor 


výchova 

(31.5.2010 20:45:27)
já sice dítě s touto diagnózou nemám, ale pomohla nám knížka Respektovat a být respektován...a to hlavně mně, už se nerozčiluji a syn většinou dělá co má...
 maja 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 14:42:14)
Flor, tak ho zkus vychovat...určitě je u Vás častěji, když je to syn muže... můžeš to zkusit.
 Petra 
  • 

Omyly (předsudky) o ADHD 

(31.5.2010 16:16:14)
Tohle jsou časté předsudky... "není to porucha, je to výchovou". Děti s ADHD opravdu často působí jako nevychované. Jenomže my rodiče "elemďáků" to těm maminkám vzorňásků nevsvětlíme. Člověk si může jen "hnusně" přát, aby třeba svoje druhé dítě měly taky takové. Protože dokud neprožijou, nepochopí.
Např. počítač funguje na úplně jiném principu než učení a proto u něj dítě s ADHD vydrží. A stejně se bude vrtět na židli nebo z ní spadne, ale hodně z jeho motorického napětí "odvede" myš, kterou zběsile kliká!! (A to je rozdíl proti škole, kde musí sedět v lavici a motorický neklid nemá kam unikat.)
Jinak - dítě bez ADHD ztratí mikinu jednou za čtvrt roku, dítě s ADHD je schopné ztratit 3 mikiny týdně, k tomu celý penál a kartičku na obědy. Ráno překročí tašku, která leží uprostřed předsíně a míří rovnou do výtahu. Nejčastěji uvádím příklad - syn venčí psa bez psa. Prostě poslušně kývne, vezme vodítko a odejde. Až dole v baráku zjistil, že psa nemá. Někdy by to možná zjistil až před domem.
Hodně se také říká: jak to, že to teď neumí, když před týdnem to dokázal? (Vydržet, zapamatovat si atd.) I to je pro ADHD typické - neuvěřitelné výkyvy, totální neyváženost výkonu. Já spolehlivě poznám "mimoň týden" a vždy čekám, kdy mi zavolá učitelka, protože když je mimoň doma, nefunguje ani ve škole. Propady jsou neodhadnutelné a člověk nemůže přijít na žádnou příčinu.
Ale jasně... spousta lidí by mi určitě řekla, že ten spratek jen potřebuje "přitáhnout".
 Flor 


Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(31.5.2010 16:25:06)
já nechci zlehčovat adhd, ale pokud dítě dokáže u tv sedět a jen koukat, neodbíhat atd., tak třeba to adhd vážně nemá...?
 Petra 
  • 

Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(31.5.2010 16:38:39)
Třeba syn bude na TV koukat, ale bude aspoň nadskakovat na místě, kývat se zepředu dozadu... A když hraje šachy (zajímavé, že ho to hodně baví!) poslušně sedí, přemýšlí, ale tahá si oční víčka takovým způsobem, že mám obavy o jeho zdraví :-)
(Je mu 9 let.)
 Martina, 2 kluci 


Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(1.6.2010 9:51:40)
Flor, třeba nemá ADHD, jen prostě není normální jiným způsobem:-)
Mám takového syna - toho bys za syna nechtěla - neuklízí po sobě, splní pouze první pokyn, druhý a třetí zapomene...je mu 10 let, máme neustálé spory, je pořád (a vždycky byl) zasmušilý, nemazlí se, nemá rád dotyky, naštve se kvůli nepochopitelným věcem...mám ho ráda, tak to vydržím.
Druhý syn je vzorňák, všechno plní, tváří se neustále slunečně, popř. se vzteká kvůli něčemu pochopitelnému.

Prosím za "divné" děti - nechte je žít, nechte žít i jejich rodiče, mají toho občas plné kecky...ani nevíš, co dá práce spát v jedné chatce se synem, který se celý den chová tím děsným způsobem, protože i v noci vydává různé zvuky...jak je těžké nevyvolávat v něm pocit, že je k ničemu, protože bráchu ("sluníčko") mají rodiče radši...ach jo...
 maja 
  • 

Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(1.6.2010 14:47:30)
Martino...jo jo...někdy už uvažuju tak, že v anglii se rodiče mají, protože v 7 zapakujou dětem kufr a strčí je na internátní školu.... děsný co, ale rodiče hyper dětí mě asi pochopí.
 Petra 
  • 

Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(1.6.2010 20:19:34)
Martino, jak já ti rozumím! Syn se sice mazlí, ale jinak je často zasmušilý a pořád si na něco stěžuje. A co se divím, já to mám stejně, trpím na deprese a beru na ně léky...
Ale někdy je mi hrozně líto, že biologický syn mojí partnerky (1,5 roku), kterého považuji také za vlastního, je takové rozzářené sluníčko, pořád se usmívá. Pravda, užiju si s ním spoustu věcí - např. ZOO (to starší nebyl vůbec "v realitě", zvířátka ho nebraly až někdy do 7 let, ještě tak ho zaujaltřeba systém zavírání dveří klece :-)) a není s ním tolik práce (i když živý je taky až až.) Ale když všichni kolem komentují: "To je pohodář, ten se pořád směje!... Umí vůbec brečet?" jako by to bolí a vlastně ani nevím proč.
 Martina, 2 kluci 


Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(4.6.2010 7:44:00)
Petro, víš, co mě nejvíc posunulo?
Takové klišé - syn prudič se v 8 letech "ztratil", hledala jsem ho jako šílená, zapojila celou rodinu, celou vesnici, nakonec policii...on se v pohodě po 2 hodinách vybatolil z výtvarného studia (spletla jsem si Po s Út~:-D) a divil se, že ho jedna "teta" rozzářeně nakládá do auta a veze domů - když dorazil domů, věděla jsem, že může udělat cokoliv a štvát mě jakkoliv, a já ho stejně budu ho v té hloubce duše milovat a ochraňovat, ačkoliv ho 25x denně budu chtít uškrtit ~;)...a ten pocit mi zůstal.
 The Marta 74 


Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(4.6.2010 11:02:52)
~n~~g~~R^
 Petra 
  • 

Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(4.6.2010 18:06:50)
To je krásný... já myslím, že to taky tak mám. Asi to je mateřství. Až mi partnerka někdy vyčítá, že jsem měkká. (A já to vím.)
Mimochodem, dnes jsem byla se synem na IQ testech + testech soustředění ("reakční doba"). Zjistilo se, že je děěěěěěsně chytrej (IQ 142) a děěěěěěsně pomalej (v jeho věku by v testu reakční doby měl splnit 32 úkolů, podařilo se mu 13). No, vpodstatě nic nového pod sluncem, i když to IQ mě teda skoro vystrašilo :-) (protože vím, že to samo o sobě ke kvalitnímu životu nestačí a že někdy to chytřejší lidé naopak mají těžší...)
 Martina, 2 kluci 


Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(5.6.2010 13:09:38)
Petro, mě přijde, že výška IQ v životě skoro nic neřeší...manžel je děěěsněj chytrej a děěěěsně pomalej, ale má "tah na branku" a obrovskou trpělivost, důslednost a vytrvalost, schopnost žít sám se sbou a jen za sebe, tedy je hodně pracovně/finančně úspěšný.
Já jsem poměrně chytrá, příšerně uspěchaná, miluju společnost lidí, jsem ochotná za dobré vztahy s nimi ledacos nemít (post v práci a pod.), takže jsem pracovně/finančně úspěšná středně, ale já s tím jsem hrozně spokojená.
Syn prudič je hodně chytrý, syn sluníčko je prý ještě chytřejší...těžko říct, co komu z nich v životě pomůže k úspěchů nebo k pocitu spokojenosti.
 Ronja 
  • 

Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(12.6.2010 15:27:30)
Není autista?
 maja 
  • 

Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(1.6.2010 14:45:11)
Petro, to je úplně přesné
 Ronja 
  • 

Re: Omyly (předsudky) o ADHD 

(12.6.2010 15:25:43)
Těší mě, že to někdo vyložil tak jasně, dík.:-)
 Hanka 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 14:19:19)
Jájo,

přesně to mně napadlo, že vydat podobný příkaz, najdu po půlhodině s autíčkem i svou desetiletou dceru, která ADHD opravdu nemá. Ale teď v těch deseti by to už bylo částečně i "vybodla jsem se na to", v oněch osmi by to bylo z větší části "autíčko je zajímavé a pokyny jsem pustila z hlavy".
 štěpánka 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 15:38:00)
Jíťo,
fakt omyl. Školní dítě (11 let) by mělo takto 3 jednoduché příkazy denně se opakující zvládnout. Dítě s ADHD nezvládne. Znám oba typy dětí. ~d~

Pilar,
a kde je psáno, že ADHD nemáš? Projevy se s věkem mírní, člověk se to naučí zvládat. Taky jsem disgrafik, leč v mé ZŠ docházce jen řekli - chytrá, ale škrábe jako kocour...~t~
 sovice 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 17:05:29)
Štěpánko,

v článku se výslovně píše o osmiletém a není tam zmíněno, že je to součást rutiny.
 štěpánka 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 19:37:44)
sovice,
máš pravdu, špatně jsem četla.
Ale s jistotou musím říct, že i mé ADHD děti (13 let) jsou schopné tyto 3 úkony vykonat pouze tehdy, když jim to několikrát připomenu a jedná-li se o každodenní rutinu, nejlépe, je-li časově limitovaná např. tím, že začíná nějaký film, na který chtějí koukat. Jinak jim to taky musím rozfázovat na jednotlivé pokyny - nyní již napsané na lince, spolu se službami. V těch 13 letech už ani nepadají ze židle a do školy dojdou aniž by na 1 bloku 3x upadli ~t~. To jsem napsala maminkám, které mají mladší ADHáĎátka.

Jinak k té agresivitě - pořád se spojuje ADHD - agresivní proto, že o těch neagresivních se maminky "normálních" dětí vůbec nedozvědí. Naši kluci ač byli 2, tak si spíše nechali dát na budku, než by byli sami agresivní. A když agresivní, tak zásadně na bráchu a fakt výjímečně.~3~
 Jíťa 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 17:24:34)
Sorry, ale jsou děti i dospělí, kteří to nezvládnou a ADHD nemají. To, že se na tebe dítě dívá, ještě neznamená, že tě skutečně vnímá. Může myslet na tisíc jiných věcí.
U ADHD (tuším) je to kombinace několika fůzných problémů. Prostě si myslím, že postavit článek o ADHD na tom, že dítě není schopné si zapamatovat 3 příkazy v jedné větě je blbost.
Já to taky nezvládnu, dokonce ani obráceně = nepamatuju si, když si sama naplánuju víc věcí těsně za sebou. Ale jinak jsem docela normální, děti nekoušu a ze židle nepadám.
 maaf 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 19:07:50)
Štěpánko, ale já měla "jen" poruchu pozornosti. Rodiče i učitele jsem poslouchala, agresivní jsem nebyla (jak se uvádí v článku coby typický znak), takže snad ne.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 19:11:58)
Pilar,teď jsem to přečetla znovu,kde se uvádí agresivita jako hlavní znak?
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 19:43:21)
Lidé s ADHD mají potíže udržet pozornost, zůstat v klidu a ovládnout své impulzy. Velmi rychle se začnou nudit, stále se ošívají nebo vrtí. Jejich často rušivé chování ve škole, doma a mezi přáteli jim ztěžuje účast ve všech druzích aktivit. V důsledku těchto příznaků děti a dospívající s ADHD mívají horší prospěch ve škole nebo dokonce propadají, ačkoliv jejich inteligence je normální nebo nadprůměrná. Většina jedinců s ADHD je také neschopna vytvářet a udržovat přátelství a často se cítí osaměle a nepochopeně.

To jsem našla na servru psychologické poradny,agresivitu nevidím.
 štěpánka 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 19:46:17)
Pawlo,
No však, taky se to snažím lidem vysvětlovat. Jenže každý to pochopí až když se mu takové dítě narodí...~d~~d~~d~
 štěpánka 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 19:47:13)
Aha, ono to nebylo na můj příspěvek, pardon, Pawlo. Tvoje příspěvky a argumentace se mi fakt líbí. ~x~ Zdravím~3~~3~~3~
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 19:49:06)
Štěpánko,ahóóój,taky Tě ráda čtu~;((~;((~;((
 maaf 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 20:24:31)
Pawlo, "Chvíli neposedí, nevydrží ani u hry, natož u učení. Neposlouchá, je impulzivní, zbrklé, někdy i agresivní… " Napsala jsem typický a v článku. Jestli to nebylo myšleno jako typické projevy ADHD, tak já to tak pochopila. Jinak o této diagnoze nic nevím a moje představa o ní pramení čistě z diskuzí na Rodině.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 6:54:28)
Pilar,klíčové je slovo někdy,pokud je to někdy není to typický příznak.Dále je v článku napsáno,že děti můžou spíše ublížit nechtěně(jsou hodně divoké a můžou třeba do někoho vrazit),ale to není agresivita,agresivita je úmyslné ublížení.
 BIBI 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 17:32:01)
úmyslně, neúmyslně, faktem je, že nějaké dítě zraní a pokud je to dítě moje, tak jsem samozřejmě naštvaná.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 17:42:02)
A pokud má ADHD, tak tím líp, že?
Když ADHD nemá, tak asi za to chudáček nemůže, že někoho zmlátí, protože je přece normální, takže to měl asi špatný den? Nebo jak to vlastně myslíš?
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:18:35)
Myslím to jednoduše, dcera chodila do třídy s ADHD klukem a on se prostě z ničeho nic zvedl a šel jí mlátil hlavou o stůl - asi měl potřebu. Učitelka z něj byla zoufalá, sama říkala, že rozdíl vidí v tom, že ostatní děti prostě přestanou pokud je napomene, nebo se je pokusí oddělit, ale tenhle ne, on prostě sledoval svůj cíl a učitelka se doopravdy musela snažit, aby ho od druhého dítěte oddělila. Byl prostě hodně nevyzpytatelný. Dcera mi to popisovala tak, že prostě normálně pozná, jestli jí někdo chce strčit nebo ne, třeba že se předtím pohádají, neshodnou, ale tenhle kluk se během vyuč.hodiny zvedl, šel k ní a začal jí z ničeho nic třískat hlavou o stůl.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:23:58)
Tak to neměl poruchu ADHD, nebo jen tuto poruchu, ale prostě byl agresivní, zlý.
Kdyby tu ADHD neměl, psala by jsi o něm stejně? Nebo kdyby neměl ADHD, tak by jsi zavrhla všechny normální kluky, protože jeden je zlý, tak jsou všichni? Když tak všechny zavrhuješ, budeš obvolávat rodiny dětí, které půjdou s tvou dcerou na učňák, nebo střední školu, aby jsi měla jistotu, jestli tam nebude nějaké dítě s ADHD? A co když si najde takového přítele, nebo manžela? A co pracovní kolektiv? Myslím, že máš možnost dceru ochránit, pokud jsou podle tebe všichni takoví, jedině, když se odstěhujete někam na samotu, budeš dceru učit doma, a budeš doufat, že kolem vás někdy nějaký člověk, nedejbože s ADHD, nepojede.
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:30:05)
Nikdo z nás se k němu nestavil negativně, naopak jsme vyzvídali co a jak, jestli můžem nějak pomoct. Rodiče nám řekli, že má ADHD, o jiné diagnoze se nezmínili.
Dcera zkusí příští rok gympl, pokud ve třídě bude někdo podobného ražení, budu doufat v soudnost ředitele, že se daného žáka zbaví v zájmu ochrany kolektivu, nebo hold zase změníme školu. Co nám taky bude zbývat? Ty by si nechala dítě ve třídě s někým, kdo se neovládá, kdo mlátí pravidelně všechny kolem a tvrdila mu, ať si zvyká, že život je těžkej?
Pokud jde o pracovní kolektiv, to už bude Žanda velká, nicméně pokud bude muset volit mezi výpovědí a pracováním dál v nebezpečném prostředí kvůli penězům, tak jí s manželem vždy rádi podpoříme, ať dá raději výpověď a finančně jí pomůže.
Ano, raději bych dceru učila doma, než jí posílala do školy, kde by jí znova hrozilo takové nebezpečí.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:32:48)
No jo, ale ty píšeš stále o jednom klukovi, jak víš, že ostatní děti s ADHD jsou taky takové?
Moje mamka učí děti v hudebce, každý rok tam taky nějaké děti s ADHD má, a říkala, že má jen dobré zkušenosti. Děti jsou sice živější, ale většina má ohromný talent a potenciál, vyhrávají soutěže, nikdo z nich nikomu neubližuje, i když je jich ve třídě dvacet.
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:43:44)
Já neříkám, že všechny děti jsou takové, ale už nemám odvahu to zkusit. Nevím, jak to vysvětlit. Třeba před měsícem jsem byla v restauraci, pak jsem prozvracela celý víkend, neznamená to pro mě, že už nikdy nezajdu na jídlo do restaurace, hold se při nejhorším zase pobliju:-)
Ale něco jiného je, že přijedeš do nemocnice, vidíš, že tvoje dítě má zafačovanou celou hlavu a dozvíš se, že naštěstí nemá prasklou lebku. To už znova nerisknu.
Kdyby klučina byl skutečně takový, jakého ho rodiče popsali, nikdo by proti němu nic neměl.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:44:46)
Ale v tom případě ho možná rodiče blbě popsali, možná věděli, že může být takový.
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:45:39)
To nevíme.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:50:15)
A proto by jste neměli soudit tak rychle ostatní děti s ADHD, a diskriminovat je.

 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:56:49)
Ale něco jiného je, že přijedeš do nemocnice, vidíš, že tvoje dítě má zafačovanou celou hlavu a dozvíš se, že naštěstí nemá prasklou lebku. To už znova nerisknu

To,ale riskuješ každý den,když ho pouštíš kamkoliv bez Tvého dozoru.Může ho napadnout úplně normální dítě a ta pravděpodobnost je stejná.Ty tady posuzuješ všechny podle jednoho.Tulka dole psala o své dcerce,která měla taky otřes mozku způsobený úplně zdravým dítětem.Taková agrese se vždy musí řešit,vaše škola v tomhle totálně selhala.Když to bylo tak hrozné,proč neměl asistentku?Na informace z bývalé školy má učitelka nárok,takže taky je to divné,ano můžeš se zlobit na toho kluka,to je nakonec nejjednoduší.
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:01:53)
Každý den to neriskuju, může sice spadnout apod., ale rozhodně sledujeme v jakém kolektivu dětí je. Ano, ředitelka naprosto selhala. Já jsem docela zvědavá, co bude dál. Třída, kam chodil, se kvůli němu rozpadá od příštího roku. Deset dětí kvůli němu odešlo, vím od dalších pěti z těch deseti, které ještě zůstaly, že rodiče to budou řešit jinou školou. Jedni rodiče, co pracují doma, se rozhodli pro dom.výuku. Kluka tedy dají do nějaké ze zbývajících dvou tříd, kde se asi bude historie opakovat.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:34:14)
"pokud ve třídě bude někdo podobného ražení, budu doufat v soudnost ředitele, že se daného žáka zbaví v zájmu ochrany kolektivu"

A bude stačit zvláštní škola,ústav nebo ho rovnou odstřelí?
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:45:07)
Mě je fuk, kam to dítě půjde, hlavně, že už nebude ve škole ohrožovat to moje.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:49:04)
Když by ti vadilo v budoucnu nějaké dítě ve třídě tvé dcery, i když by mělo ADHD, ale zapadlo do kolektivu, bylo hodně, tak by byla asi chyba na tvé straně, že ho tam nechceš, a měla by jsi dát dceru pryč ty, ne?


A v tom případě, jak jsem psala výše, když bude nějaké normální dítě moc pomalé ve výuce, a bude zdržovat mého chytrého syna v hodně důležitém vzdělávání, tak bych asi taky měla požadovat, dát pomalejší dítě někam pryč, ne?
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:51:47)
Jde o to, že já už bych tuhle situaci neriskovala, nečekala bych jak se dítě projeví, jestli bude hodné nebo ne, prostě bych se snažila zabránit, aby do té třídy nastoupilo, když by to nevyšlo, dala bych dceru pryč.

Hloupější dítě sice může tvému synovi komplikovat budoucí uplatnění, ale nebude ho ohrožovat na životě.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 20:59:08)
Bibi,znovu jednoduchá otázka-jak zabráníš zdravému dítěti,aby to Tvé napadlo?
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:03:24)
Na škole, kde mám dceru teď, je to vyřešené velice jednoduše, ředitelka podobné věci řeší a velice tvrdě, takže rvačky tam nejsou.Netolerují to a hotovo.
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:05:53)
A pokud jde o gympl, kam chce dcera jít, tak tam řeší tak, že dítě při jakémkoli náznaku agresivity vyhodí, v příp. slovní agresivity podmíněně vyloučí.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:10:33)
Ať je ředitelka přísná jak chce pokud je tam agresor tak to aspoň jednou může zkusit,ale co to plácám vždyť tam není nikdo s ADHD,to sis jistě ohlídala a ostatní děti jsou učinění beránci.~g~
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:14:55)
Máš pravdu nikdo z ADHD tam není, tato škola je nedaleko naší bývalé školy, takže ředitelka zná důvod přílivu tolika dětí a počítá s tím, že další budou následovat. My byli jedni z posledních, kteří tam dítě převedli (a dost si to vyčítáme). Jako první tam dali rodiče holčičku se zlomenými prsty a ti byli dost aktivní a zjišťovali, jak se škola staví k integraci. Nebude se ti to líbit, ale škola se staví k integraci negativně, já říkám bohudík.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:22:07)
O mě si starosti nedělej,já už jsem si vyslechla i horší věci,než,že je nějaká škola proti integraci.Ono je to práce navíc,takže je jistě lepší být proti a když se správně naočkují rodiče...
 štěpánka 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 22:20:02)
Bibi, to by mě zajímalo jak. Pokud je gympl víceletý, vyloučit dítě nemůžou. Jak se dokáží zbavit agresivního dítěte?
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:06:31)
Stále jsi mi neodpověděla, kdyby neměl ADHD, a byl to normální kluk, zavrhla by jsi všechny kluky?


A jak by jsi zabránila, aby takové dítě nebylo ve škole? Šla by jsi za rodiči, za ředitelem? Jsi jediná, kdo by měl problém, takže by jsi musela dát dítě ze školy pryč ty, už kvůli tomu, že takové dítě nelze jinam umístit.
Do zvláštních škol už teď chodí děti, co jsou na úrovní debility (zrovna mi to dneska říkala psycholožka), a dokonce se uvažuje, že se prý i tyto zvláštní a praktické školy zruší, a budou všechny děti integrovány do normálních škol. Co teda uděláš potom? Budeš proti tomu bojovat?
Navíc děti s ADHD opravdu do zvláštních škol nepatří, a to ti dnes potvrdí každý psycholog, že většina bývá opravdu velice inteligentních, většinou nadpůrměrně. Něco jiného jsou děti agresivní, ale ty ani nemusí mít ADHD, a ty končí v polepšovnách.
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:10:08)
Už jsem ti odpověděla, u normálních dětí se to dá řešit /při nejhorším pasťákem), u toho kluka nám jen opakovali, že on za to nemůže.
Nebyla jsem jediná, kdo chtěl, aby šel kluk pryč, byli to všichni rodiče zmlácených dětí, přesně 18 dětí z 20.
Jsem proti zrušení zvláštních škol a pokud na to dojde, budu proti tomu bojovat, petice, oslovení politika....
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:15:40)
Bibi a jsme u toho,to je vina školy ,že nehledali žádné řešení.18 z 20 a ani jednou učitelka nestihla zabránit?Vím,že se opaakuju,ale ta chyba bude jinde nebo je ten dotyčný nadčlověk.
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:18:07)
Jak nestihla zabránit? Vždyť aby mu v tom stihla zabránit, musela by stát jen nad ním. Ona prostě jen vykonávala svou práci - občas psala na tabuli, občas dětem četla, občas měla tu drzost a šla na záchod. I když měla kluka v první lavici přímo před sebou, tak prostě jedna rána padla, než ho stihla chytit. Jediný způsob jak tomu zabránit, by byl ho svázat a připevnit k židli.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:23:40)
Ale neměla to škola začít řešit hned při prvním úmyslném ublížení, a ne až po 18 z 20? Naprosto souhlasím s Pawllou.
Mělo se to řešit hned, docházet k psychologovi, domluvy s rodiči tohoto dítěte, zjistit proč se tak chová, popřípadě, jestli byl tak nezvladatelný, nasadit mu léky.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:26:06)
Bibi,18 dětí z 20!!!!!Pracuju s mentálně postiženými dospělými,jsou tam i schizofrenici dost agresivní.Kdyby klient osmnáckrát někoho těžce zranil tak už jsem dávno bez práce.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:20:36)
V tom případě bych byla mezi těmi, co by ti tvrdě oponovali.
Nenechám synovu inteligenci zakrnět a šanci na skvělý život zničit někým, kdo si na základě jedné jediné zkušenosti okamžitě udělá názor na všechny.
 maja 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:27:41)
holky, tohle už zavání demagogií...nechceš tvrdit, že ne, že dítě s normálním IQ , ale agresivní má být umístěno v klasické zvláštní škole? ...pro tyto děti když už tak jsou školy pro děti s poruchami chování.....zvláštní škola není škola pro "debily", je to škola pro děti, které výukově neobstojí v normální škole. Taky budu bojovat za zrušení zvláštních ( speciálních) škol, ale právě z toho důvodu aby moje dítě nemuselo chodit do normální školy a tudíž se necítilo právě jako ten "debil". ( ano, moje dítě chodí do zvláštní školy a díky bohu za ní...má adhd, dys všeho druhu a zrovna má tu smůlu, že nepatří k těm co jsou adhd nadprůměrně inteligentní :) ) Agresor ve zvláštní škole to je snad ještě větší tragédie , než v normální základce... ve zvláštce , alespoň u nás, je plno dětí opravdu "postižených" , mezi nimi dítě s normálním IQ ( nad 70) najdeš málokdy a pokud se klasický agresor v takovéto škole vyskytne je to naprosto v háji. ( u nás děti s down. syndromem, těžké dys poruchy, adhd spojené s nižším IQ- pozor, na první ani druhý pohled vůbec nepoznáš , že nejsou OK, různé formy autismu spojené s nižším IQ, děti s různými druhy mentálního zaostávání, zase - na některých vůbec nepoznáš , že nejsou OK, až na 3 pohled ...a pokud bych měla posoudit sociální situaci rodičů, tak to bude půl /půl ...dokonce děti pracháčů a to jsme normální sídlištní škola)
 maja 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:13:04)
taky myslím, že neměl jen adhd...spíš k tomu adhd nějakou formu např. autismu...s naším synem chodil chlapec , který měl problémy s tím, že když mu někdo vlezl do jeho "kruhu" tak takhle reagoval... vadilo mu to a tudíž mlácením reagoval ...dle mámy měl jakousi formu autismu...bylo to děsné, kvůli němu odešlo ze třídy několik dětí, protože jeho osobní kruh byl dost široký a tak stačilo být od něj na metr a už to jelo. Nedejbože , že b mu někdo šáhl na stůl , na něj, dal tašku do větší blízkosti jeho věcí atd...nakonec ze školy odešel
 Bibi 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:20:36)
a to je to, co mě štve. Místo toho, aby bylo takové dítě ze školy odejito, odchází ostatní děti.
 Gora 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:25:42)
Ale jak vidíš, tak Mája píše, tak má zkušenost s ADHD a autismem dohromady. Jestli to měl i ten váš spolužák, je to zase naprosto o něčem jiném.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 21:30:24)
Ale i s autisty se dá velice pěkně pracovat,jeich agresivita právě vyplývá z toho,že brání svůj prostor.Pokud víte co autistu rozčílí snadno se tomu vyhnete,jejich zvyky jsou stálé,takže to stačí odkoukat.Bohužel jsem zažila u synova spolužáka,cílenou provokaci učitelů,aby ho dostali do afektu a mohli se ho zbavit.
 maja 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(2.6.2010 7:46:19)
Tady v tom případě nešlo o nic cíleného, šlo o to, že třída byla malá a osobní prostor dítěte příliš velký
 maja 
  • 

Re: Odborník, nebo idiot? 

(1.6.2010 14:50:53)
Je pravda, že po sobě jdoucí pokyny "normální" dítě v pohodě zvládne , zkouší seto i u psychologa a je to markantní rozdíl mezi dětmi. Hlavní rada u ADHD je vydávat pouze jeden pokyn , zkontrolovat splnění a pak další. ...ale v běžném životě běžně vydáváme víc příkazů za sebou a neřešíme, ani to nevíme. ...až se vysprchuješ dej nádobí do myčky ...jo a v 9 spát ...to je úplně normální suma příkazů z běžného života.
 Hilly. 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 19:56:31)
Jíťo, taky jsem si toho všimla. Myslím, že obdobně jako dítě v článku by se zachovalo asi devadesát procent dětí..bez poruchy pozornosti.
Taky myslím, že jsou někteří rodiče vyloženě pošahaní a s dětmi to neumí, nebo na ně prostě kladou příliš vysoké nároky.
 Pawlla 


Re: Odborník, nebo idiot? 

(31.5.2010 20:05:59)
Já si nemyslím,že článek je špatný,ale chápu,že tady jsou daleko větší odborníci,kteří hned poznají jestli se jedná o ADHD nebo ne.~a~
 Petra a dvě holky 


Jsou jiné, ale umí být hodné 

(31.5.2010 22:07:34)
Nečetla jsem sice celou diskuzi. Ale taky mám dceru s ADHD, ale ani mouše by neublížila. Opravdu zde agresivita NENÍ pravidlem. Mladší sestře raději ustoupí, než aby byl konflikt. A její nadprůměrný intelekt je jí zatím více na škodu, než k užitku...Básničku ve školce se naučí jako první a pak samozřejmě "zlobí" (hraje si, a tím na sebe stahuje pozornost ostatních dětí). Často zná odpovědi na otázky položené učitelkou a vykřikuje odpovědi dříve, než se ostatní "zamyslí". ~5~
Chápu ostatní maminky, že jim takové děti vedle jejich dětí "vadí", ale v kolektivu je to opravdu zejména na dobře vyškoleném a empatickém učiteli. I takové dítě totiž UMÍ být hodné!!! ~5~
 Gora 


Re: Jsou jiné, ale umí být hodné 

(1.6.2010 10:14:37)
Petro, máme naprosto to stejné se starším synem.~R^
 Petra a dvě holky 


Re: Jsou jiné, ale umí být hodné 

(1.6.2010 13:17:02)
Marci, tušila jsem to z Tvých příspěvků ~g~
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 14:38:59)
Lorax,to je nepříjemné,chápu,ale tady je každá rada drahá.Je jasné,že je někde chyba.Je docela možné,že v rodině,která nespolupracuje,ale někdy zdání může klamat.Trošku mě zaráží přístup školy,že shánějí maminku,aby si ji odvedla.To je dost zajímavé výchovné řešení,ale je to přesný obrázek našeho školství.Proč nemá asistentku?Ta by v téhle chvíli určitě pomohla.
 maja 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 15:01:46)
je to o školství....kamarádky syn adhd byl několikrát potrestán za své chování, pracování v hodinách tak, že mu ten den bylo řečeno, že nemůže odpoledne s dětmi na družinový výlet ať si maminka pro něj příjde ( mamince zavolali) . takže maminka odhodila pracovní náčiní v robotě a utíkala horem pádem do školy aby kluka nenechali 3 hodiny sedět v sekretariátě se sekretářkou !!! ...má osobní zkušenost s problémy o přestávkách, kdy děti jsou jak uravné od řetězu, rvou se a podobně, ředitel!!! školy v tom nevidí problém, a ať si kluk nestěžuje , když se taky účastní , a tak syn strávil asi 2 měsíce o přestávce s učitelkou na židli. Co dělali ty ostatní děti o těch přestávkách v té době mi není známo ...nicméně už se řešil otřes mozku, rozbitá hlava atd. Ale aby na chodbu postavili sekernici, která je pohlídá to ne...to radši aŤ si kluk nestěžuje, když se taky účastní :)( modřiny a spol jsou na denním pořádku)
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 15:13:01)
Majo,chtěla jsem se zeptat jestli nemyslíš naši bývalou školu,ale je to asi všude stejné.~t~Teda skoro všude,potřetí jsme už vybrali dobře:-)
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 15:07:43)
Jako,chápu postoj každé maminky,která nechce,aby jejímu dítěti bylo ubližováno.Ale učitelé a ředitelé nejsou bezbrané oběti hyperaktivního dítěte,jsou tam od toho,aby to řešili.Poslat dítě domů je jejich profesionální selhání.A matka není povina být doma a čekat na zavolání,na příspěvky nárok nemá,takže musí chodit do práce.
 Gora 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 16:54:32)
Loro, tak u té holky bude asi rozdíl v něčem jiném.
Navíc, nechápu - ADHD=agresivní. Ve školce jsem během tří let, co tam chodí syn, poznala čtyři kluky - agresivní, mlátili jiné děti, smáli se jim, sprostě uráželi, a nebyli ADHD. Ale to je asi v pořádku, podle měřítek normálních dětí nebo já už nevím.
Zrovna dneska jsem se psycholožky ptala, proč si všichni myslí, když se řekne ADHD, že jde o agresivní dítě, a ta mi to vysvětlila takto. Tyto děti agresivní nejsou. Jde o povahu, někdo se takový narodí, někdo ne. Bohužel občas i z dětí ADHD, které nikdy nikomu neublížili, se může stát agresivní člověk, jen díky tomu, že odevšad slyší, že je nevychovaný spratek, že se neumí zklidnit, ve školce ho učitelé desetkrát za hodinu napomínají a podobně. Potom jako každý jiný člověk se to v dítěti nahromadí, ty křivdy, za které on nemůže, začne být frustrované, zdeptané tlakem prostředí, a může si to začít ventilovat vybíjením na ostatních.
Takže všichni, co tyto děti tak vehementně odsuzují, by se měli nad sebou zamyslet, protože to rozhodující semínko mohli zasít neustálýma poznámkama právě oni.
 BIBI 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 17:25:46)
Chápu, jak to myslíš, ale bohužel máme dost negativní zkušenost s integrací ADHD dítěte v dceřině třídě. A ve chvíli, kdy mi volali do práce, že mám dítě v nemocnici, protože jí napadl kluk s ADHD, bylo mi doopravdy srdečně jedno, jestli za to ten kluk může nebo ne a používala jsem horší výrazy než nevychovaný spratek.
Já jsem po našich zkušenostech naprosto proti intergraci takových dětí do normálních škol. Upozorňuju, že o klukovi tvrdili, že v žádném případě agresivní není a nakonec nebyl den, kdy by někoho pořádně nezbušil.
 Gora 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 17:39:22)
A kdyby ADHD neměl, tak by asi nevychovaný spratek nebyl, co?
Očividně si moc nepročítala zdejší diskusi, poněvadž děti s ADHD neznamená, že jsou agresivní. Je to povahou.
Jak jsem několikrát psala nahoře, můj syn nikdy nikomu neublížil, dokonce se nechá zbít, a nikomu to neoplácí. Takových dětí s ADHD je spousta.
Navíc, je velká potíž, že kolik dětí ADHD nemá, jen rodiče tímto omlouvají povahu a nezvládnutou výchovu u svých dětí, a pak vy ostatní jako ve zdejší diskusi napadáte tyto děti, i když agresivní a zlé nejsou.
Agresivními se i podle slov naší psycholožky můžou (a nemusí) stát, pokud na ně stále někdo útočí, napomíná, kárá, deptá. A to taky chvíli trvá než se je podaří naprosto zdeptat, zničit.

A já jsem zase proti integraci hloupějších a pomalejších průměrných dětí do škol, poněvadž mého syna sice s ADHD, ale nadměrně inteligeního - převyšujícího většinu stejně starých dětí chytrostí, budou velice zdržovat od výuky.


 Tulka 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 18:27:00)
Bibi,tvůj příspěvek opravdu nechápu.
Moje dcera přišla v první třídě ze školy s otřesem mozku.Napadl jí chlapec,neměl ADHD.
Jsem proti integraci takovýchhle nevychovanců mezi normální děti.
Když to takhle napíšu,připadá ti to normální?
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 19:21:14)
BIBI,takže Ty jsi proti integraci na základě jediné zkušenost a zřejmě Ti nevadí,že většina ADHD agresivních není,ať jdou na zvláštní školu,jasně.Jenom doufám,že až Tvoje dítě zbije modrooký blonďák tak taky budeš požedovat,aby všechny blonďáky přesunuli na zvláštní školu.Prevence je základ,ne?~a~
 Bibi 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:13:01)
Ono toho bylo víc a vyšlo by to asi na celý článek. Nicméně díky neustálému zlobení onoho kluka byl neuvěřitelný skluz ve výuce, kterou rodiče museli dohánět doma, takže zatímco dřív jsme večery trávili hrou a víkendy výlety, tak pak jsme je trávili učením, protože paní učitelka místo výuky krotila kluka, když začal po někom plivat, někoho mlátit...To je další věc, která mi doopravdy vadila, děti chodily ze školy z poflusaným oblečením, s rozbitými věcmi atd. Vadilo mi, že jsme kupovali každý týden nové pomůcky do školy, protože ten kluk je dceři zničil, jeho rodiče to platit odmítali, s tím že na to nemají a jejich dítě za to nemůže. Zkrátka a dobře integrace nás stála nejen peníze, ale i kvalitu volného času.
Moje dcera nebyla jediná, koho ten kluk napadl,naopak byla jedna z posledních. Měla těžký otřes mozku a byla týden v nemocnici. Kluka neustále omlouvali tím, že on za to nemůže. Ale toho samozřejmě nikoho nezajímá, pokud jeho dítě chodí ze školy stále pomlácené. Jen pro zajímavost třída měla 20 dětí, kvůli tomu klukovi je jich tam už jen 10. My i další rodiče jsme přeřadili děti do jiných tříd a jiných škol. Příští rok se tato třída bude kvůli danému chlapci rušit - málo dětí a zbylé děti se rozdělí do dalších tříd, takže se zase sníží kvalita výuky (víc dětí ve třídě). To nemluvím o tom, že ani jedna učitelka z dalších tříd kluka v žádném případě nechce.

Ano, na základě své zkušenosti jsem proti integraci těchto dětí. Něco prostě člověk riskne, něco už ne. A riskovat znova, že se mi dítě bude bát chodit do školy, že se jí zase něco stane, to je pro mě velký risk, který nejsme ochotni opakovat.
Neříkám, že všechny děti ADHD jsou agresivní. Nicméně kluka nám popisovali jako milého, neagresivního, jen nesoustředěného.
 Gora 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:18:58)
Důležité je, kdo vám ho tak popisoval a proč vám ho tak vůbec popisovali? A nebylo to spíše jeho povahou?

Na základě jedné tvé zkušenosti by jsi odsoudila všechny tyto děti ke studiu na školách, kam rozhodně nepatří?
Jestli to takhle bereš, tak to podle tebe určitě patří všichni romové do rumunska, všichni vietnamci do číny a podobně, ne?
Nejsi blondýna?
 Bibi 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:24:23)
Kluk nastoupil začátkem minulého června, jako rodiče dětí z jedné třídy jsme byli docela parta, scházeli jsme tak jednou za dva měsíce v místním centru, takže jsme pozvali i rodiče onoho kluka, kteří nám ho tak popsali. My jsme právě spíš vyzvídali, jestli můžeme klukovi nějak pomoct.
Jsem bruneta. A jak už jsem psala, je to pro mě natolik vážná negativní zkušenost, že už bych jí nechtěla opakovat. Skutečně to byl asi nejhorší zážitek v životě, kdy mi volala ředitelka do práce, že mi sanitka odváží Žandu do nemocnice a že to snad bude dobrý. A na otázku co jí je, jestli mi jí dají k telefonu, mi odpověděla, že je mimo, že nevnímá. To si pak jen těžko můžeš říkat, no moje dítě má roztřískanou hlavu, ale vždyť ten kluk za to nemůže. Jsme jen rádi, že nemá žádné následky, s výjimkou jizvy.
 Gora 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:28:22)
A řešilo se to potom s rodičema? Jedna věc je, že vám napovídali, co chtěli, něco jiného, jestli opravdu se mu něco nepřihodilo, co ho tak hrozně změnilo, jestli byl předtím opravdu tak hodný, jak ho rodiče popisovali, i když o tom silně pochybuju.


Na to, jestli si blondýna, jsem to myslela tak, že pokud nejsi, tak máš stejné předsudky, že blondýny jsou hloupé, všichni cikáni kradou, co čech to muzikant atd. atd?
 Bibi 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:40:16)
s rodičema byl pak docela rozkol, řada rodičů včetně nás toho měla dost, chtěla alespoň platit náklady za to, co kluk rozbil, u nás to sice byly prkotiny, ale jak se to nasčítalo, taky to hodilo dost velkou sumu a rodiče, kteří měli hluboko do kapsy, to prostě štvalo.
 Gora 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:29:59)
Mmch, mě takhle mlátili syna s ADHD tři kluci ve školce. A byli to normální děti bez jakékoli diagnozy. Mám teď odsoudit všechny kluky?
 Bibi 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:38:22)
To ne, ale jsi v pozici, kdy můžeš něco dělat, nám pořád jen opakovali kluk za to nemůže, kluk za to nemůže, je to porucha. Pokud jsou děti v pořádku, ředitelka to nemůže ničím omlouvat.
 Gora 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:39:57)
V tom případě může i výchova. Já svého syna hlavně vychovávám, neomlouvám. Musí se chovat slušně, kdyby nedejbože někoho naschvál udeřil, trest by byl stejný jako u normálního dítěte.
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:28:43)
Bibi,to jsem opravdu nikdy neviděla a to jsem měla syna na třech školách,poznala jsem za svůj život hodně dětí i více postižených(pracuju s mentálně postiženými).Netroufám si posoudit co všechno se na vaší škole odehrálo,ani jakou měl chlapec diagnozu.Takže jen dvě připomínky:
1)Neumím si představit jak jeden chlapec terorizuje celou třídu včetně p.učitelky,včetně několika těžkých úrazů.To,že Vám bylo řečeno ať učíte děti doma je jistě pohodlné a hyperaktivní agresor je vděčná záminka.P.učitelka byla kde,když se stávaly úrazy?
2)Další věc,která je hodně zajímavá,je že chlapec byl prezentován jako pouze nesoustředěný bez agresivních projevů,takže pokud začal být agresivní až na škole,tak byla někde chyba.Samozřejmě,že Tebe jako matku to nemusí zajímat,ale zamysli se jestli viník toho co se stalo není jinde.
 Bibi 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:36:45)
Paní učitelky se musím zastat, ta byla úžasná, celou první třídu a byla z celé situace dost nešťastná. Není ten typ,co šel učit, protože nějak se živit musí, ale ten typ, co tím prostě žije.
Jinak, kde byla, byla většinou ve třídě, ale prostě klučina byl nevyzpytatelnej, z ničeho nic se zvedl a začal mlátit dítě vedle nebo za sebou, a prostě než ho chytla, tak minimálně jedna rána padla. Pravda někdy ve třídě nebyla, chápu, že i učitelka občas musí na záchod. Mě teda mnohem víc štvala ředitelka, která je prostě zastánce integrace a neustále nám zdůrazňovala, že kluk za to nemůže a děti aspoň poznají i odlišné děti (děti poznaly i rentgen, sádru, nemocnici...). Pokud jde o to, jak se kluk choval na předchozí škole nevím, víme jen, že se přistěhovali z Brna. Paní učitelka sice prý volala do předchozí školy, ale nic jí neřekli - ochrana soukromí - to chápu.
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 20:42:23)
Bibi,tak omlouvej si učitelku jak chceš,ale rozhodně tam chyba v přístupu byla,ale to je jedno.To co se Ti snažíme vysvětlit je,že to není běžný projev ADHD a proto není od Tebe fér,že bys zamezila dětem s ADHD přístup do škol.
 maja 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 21:42:26)
u nás ve škole se úrazy stávají o přestávce...taky nechápu , kde byla učitelka , prý je hlídají jak ostříži ha ha :)
 štěpánka 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 22:24:14)
majo,
já teda nevím, úrazy se ve většině škol stávají při TV a o přestávce. Jak můžeš uhlídat tolik dětí? Učitelka tam taky nemůže být nepřetržitě celý den. I když nad někým stojí, může se zranit. V popisovaném případě navíc to agresivní dítko může napadnout i ji.
Jo a ty úrazy se stanou i bez agresivního spolužáka (uklouznutí, pád, apod...
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(2.6.2010 5:24:38)
Štěpánko,chápu,že se stane úraz,chápu i dva nebo tři,ale 18 z 20 dětí těžce zraněno~a~
 štěpánka 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(2.6.2010 16:36:46)
Pawlo, to taky nechápu, 18 zraněných dětí.... Reagovala jsem na to - kde je učitelka o přestávce?~3~
 maja 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 21:39:48)
to vypadá opravdu na to, že za ADHD se schovalo něco úplně jiného ...pro něj by se fakt hodila škola pro děti s poruchami chování. ...to by mě taky nasr... kdyby by někdo takhle dobil dítě. My jsme "pouze" kvůli útokům toho autistického mlátivého kluka s osobním kruhem jak jsem psala výše, skončili v nemocnici proto, že naše dítě s adhd :) , hodné a vše si nechající líbit neustálé útoky nezvládalo. Šlo o psychickou vyčerpanost, bolesti na srdci, stížnosti na bolení hlavy atd.... příčinou byl prostě stres ze sdílení třídy s takovým dítětem.
Bibi.. není ta škola o které píšeš kdesi na Malé Straně v Praze?? Něco takového co popisuješ jsem totiž slyšela od své kamarádky , která tam má syna. Jen se nejednalo o "chudé" rodiče , ale naopak, jestli si to dobře pamatuju.
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 21:44:29)
Ani Ti autisti nejsou takoví satani,přimlouvám se za ně:-)Můj by neublížil,pokud je někdo v "jeho kruhu "brání se křikem.
 Lenka 
  • 

Poruchy chování 

(1.6.2010 22:32:59)
Škola pro děti s poruchami chování je na Praze 5, myslím, že na Zlíchově. Může k tomu být přidružena hyperaktivita a nemusí. Znám skvělé rodiče, kteří mají syna s poruchami chování a hyperaktivitou a věřte mi, že dělají co je v jejich silách. Jinak ale z praxe znám několik dospělých, kteří mají poruchy chování na základě toho, že byli v dětství týraní. Jaká je příčinnost nevím - třeba zdědili nějaké sklony po svých rodičích a ti zase po svých, nebo je to primárně vyvoláno tím týráním. Pracuji v ústavu pro mentálně postižené dospělé a vidím, že nejhůř jsou na tom právě ti, co jsou hyperaktivní a zároveň zažili týrání. Proti nim je práce s "jen" hyperaktivními lidmi selanka.
 Lenka 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(1.6.2010 22:36:54)
Pawli, máš můj hluboký respekt. Autismus je jedno z nejméně viditelných postižení a přitom jedno z nejnáročnějších. Přeji hodně síly a hlavně maximum pochopení od okolí. Kamarádím se s několika rodiči autistických dětí a vím, že dokážou zvládnout věci, o kterých se nám ostatním ani nezdá.
 Pawlla 


Re: Marci, Pawli... 

(2.6.2010 5:26:09)
Leni,děkuju za všechny maminky autíků~x~
 maja 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(2.6.2010 7:54:42)
Pawlo...to je jasné , že jeden autista "mlátivý" netvoří standard pro všechny autisty. Rozhodně si nemyslím, že všichni autisti jsou "mlátičky" , zrovna tak jako si nemyslím a vím, že všichni adhd jsou agresoři :)
Toto konkrétní dítě bohužel bylo mlátička :)
 Gora 


Re: Marci, Pawli... 

(2.6.2010 18:58:23)
Loro, to je právě někdy problém, že nevychované spratky rodiče občas omlouvají nějakými diagnozami, které třeba ani nemají.
Podle mě je ta holka nevychované děcko, můj syn mě poslat někam, tak se zachovám podobně jako ty - snažím se netrestat ručně (ale párkrát přes zadek výstražnou dostal), ale za tohle by mu poprvé v životě přilítla facka.
 Veveruše 


Re: Marci, Pawli... 

(2.6.2010 1:03:29)
Jo jo, to bych nezvládla ani já, říct mi někdo 3 pokyny takhle za sebou, nota bene kdyby se mi do toho nechtělo. (Tak si vybavuju, že mě jako dítě rodiče nechali vyšetřit na ušním~t~). A skáču lidem do řeči (ale uvědomuju si to a většinou se i omluvím) a odpovídám na nedopovězené otázky. Ale hyperaktivní tedy nejsem a nikdy jsem nebyla, spíš mě našli, kam mě posadili~f~. Nicméně ty příznaky mě docela pobavily. To by ten syndrom muselo mít 90% dětí.
 maja 
  • 

Re: Marci, Pawli... 

(2.6.2010 7:50:09)
no nevím...včera jsme to rovna na základě této diskuze zkoušela s naším 2 letým dítětem ....utři si pusu, dej to na zem a sedni si na to ...žádný problém , udělal to úplně automaticky... zato 10 letý by udělal sotva to první
 Lucie, klouček 03, holčička 07 


Pawli... 

(2.6.2010 12:39:37)
Pawli, ráda bych navázala na něco, co jsi popisovala výše - jak je to teď s medikací hyperaktivních autistů - mám jednoho doma a asi ho to čeká, má navíc srdeční vadu, tak možná Ritalin ani nepřipadá v úvahu. Cokoli se dozvím, bude pro mě přínos. Díky.
 Pawlla 


pro Lucii 

(2.6.2010 20:19:27)
Luci,co se týče medikace,syn bere Concertu,což je to samé jako Ritalin,ale je to s postupným uvolňováním,takže to je pro tělo šetrnější,není tam tak rychlý nástup.Pomáhá mu to hlavně ve škole,protože se může více soustředit a tím pádem je schopný pobrat více vědomostí.Také odpadnou případné tiky a mimovolné pohyby(my jsme měli takové třepání rukama).Problém je,že Ritalin se ve dost kritizuje,někdo to přirovnává k amfetaminům a asi je tam i návyk.Takže,já si myslím,že léky ano,ale raději co nejpozději.Jinak se samozřejmě poraď s doktorkou,která zná zdravotní stav Tvého syna.Přeju hodně štěstí.:-)
 Leontyna6 


ADHD 

(6.6.2010 13:41:11)
Dítěti bych určitě nedávala léky , těch nepříznivých účinků , co je napsáno v příbalovém letáků~5~. Ale to se projeví za pár let. Vždycky se nějaký lék chválí a po letech se zjistí, jak vlastně škodil. Volila bych homeopatickou léčbu.
 mati.h 


Křišťálové - oduševnělé-děti 

(6.6.2010 13:45:04)
Jednoduše se těmto dětem říká křišťálové, a proč, to tu nebudu vysvětlovat.
Ale jsou to oduševnělé děti jiného než materiálního smýšlení. Pokud jim
komunisticky vychovaní lidé neporozumí, zkončí špatně - psychiatrie, drogy,
rebelie atd. Ne, že by se těmto dětem mělo vše povolovat, ale nesmí se být
a hodně na ně křičet. Po zadku mohou dostat jen vyjímečně. Jinak se zavřou
do sebe a bude s nimi peklo. ~6~~s~
 jary 
  • 

Můžete mi někdo vysvětlit, 

(6.6.2010 21:10:42)
čím to je, že v rodinách, kde se rodiče dětem věnují (i oba chodí do práce), je vcelku stabiní rodinné zázemí ap., se tato Dg. nevyskytuje, zatímco tam, kde je nějaký rozvod, dítě žije s jedním z rodičů, ten nestíhá... Nebo rodiče z práce do práce nebo doma u TV, ale nemají čas na dítě, dítě je ponecháno samo sobě nebo naopak přetíženo kroužky, tam ano?
 štěpánka 
  • 

Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(6.6.2010 22:19:20)
Jary,
na tohle jsi přišla jak? Většina dětí s diagnózou ADHD, které znám (včetně mých) žijí v celkem normálních rodinných poměrech. Kdo se o děti nestará, tak většinou ani neví, že jsou ADHD nebo dis-, apod. Vlastně ať přemýšlím jak chci, tak tebou popis.případ fakt neznám ani jeden. Což samozřejmě neznamená že nejsou. takže prosím - jak jsi na tohle přišla???~3~
 Pawlla 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(7.6.2010 5:41:56)
Štěpánko,to je její vlastní vědecká studie.
 mati.h 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 8:24:03)
Nikdo nevidí pod pokličku rodiny
a co vypadá vcelku normální rodina,
může být i problémová rodia.

Znám plno učitelek, které se dobře věnují dětem ve školách,
ale zanedbávají ty své vlastní, které pak trpí mozk. dysfunkcemi.
Proč? Protože nevidí, co by měly vidět.~k~
 Gora 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 9:19:28)
Další, na kterou mám jen nepublikovatelné slovo?:-©~a~
 štěpánka 
  • 

Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 13:42:51)
ještě, že tu mezi sebou máme tyto jasnozřivé.....~t~~t~~t~ To je naprostý blábol od někoho, kdo "nešel v mých botách".~a~~a~~a~
 štěpánka 
  • 

Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 13:51:49)
nevidí jako co? Jary píše:

čím to je, že v rodinách, kde se rodiče dětem věnují (i oba chodí do práce), je vcelku stabiní rodinné zázemí ap., se tato Dg. nevyskytuje, zatímco tam, kde je nějaký rozvod, dítě žije s jedním z rodičů, ten nestíhá... Nebo rodiče z práce do práce nebo doma u TV, ale nemají čas na dítě, dítě je ponecháno samo sobě nebo naopak přetíženo kroužky, tam ano?

No tak snad vím, jestli je v rodině jen jeden rodič nebo zda je dítě přetíženo kroužky, apod. Někdo z nás tady neumí číst asi....~y~~y~~y~
 Ronja 
  • 

Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(12.6.2010 15:58:33)
No, tak tahle teorie je nesmírně zajímavá, i když šmahem odhazuje všechny výsledky bádání skutečných odborníků, kteří tvrdí, že jsou LMD i ADHD vrozené... i když nedokáže vysvětlit výskyt jednoho dítěte s dysfunkcí mezi několika sourozenci ve stejných odmínkách... Opravdu nesmírně zajímavá teorie. Ráda bych se Vás při této příležitosti zeptala, jak nahlížíte na souvislost mezi posedlostí ďáblem a epilepsií? :-))))))
 maja 
  • 

Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(12.6.2010 19:14:49)
nemyslíš si snad , že ne, že dys funkce vznikne špatnou funkcí rodiny???
 Pawlla 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(7.6.2010 5:40:34)
Jary,Ty jsi opravdu komik~t~~t~~t~.
 mati.h 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 8:21:55)
Komik je ten,
kdo nepochopil, Jary pochopila!!!!!~p~
 suzzanne 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(7.6.2010 9:29:58)
četla jsem téměř celou diskusi,ale nic mě nenazvedlo tak jako tohle!
Máme dvě dospělé dcery 23 a 21 let obě moc šikovné,studují a obě už i pracují,ta mladší je navíc vždy v každém novém kolektivu nejlepší a maturovala za 4.Synovi je 8 je v první třídě a má asistentku k ADHD,jen proto,že nemáme bohužel štěstí na učitelku-i nám doporučovali aby jsme ze školy odešli a několikrát.Žijeme v manželství už 25 let,oba podnikáme,nehádáme se před dětma-kluk je vymodlenej a milovanej celou rodinou natož aby jsme mu vlastním příkladem ukazovali jak ostatním ubližovat-u nás je to naopak-dokud neměl asistentku byl třídní otloukánek.
Jak jsme proboha naším vlastním příkladem přispěli k jeho diagnoze?
Je pravda,že vás takové dítě donutí přehodnotit váš celý život,přestanete se stýkat s lidmi se kterými si nemáte co říct a přitom získáte nové opravdové přátele,přestanete navštěvovat dětská hřiště-tam se vaše dítě naučí vlastně jen spoustu sprostých slov,které ani sami neznáte a začnete navštěvovat různé kanisterapie-prostě začnete dělat jen ty důležité věci a např.zarostlá zahrada vás už nemůže vyvést z míry.Já nevím proč má syn ADHD,ale je náš,moc jsme ho chtěli a já ho považuju za to nejkrásnější co mě v životě potkalo.Nemůžu to ale říkat před dcerama.O vánocích počítal jak dlouho pojedeme Felicií na měsíc,jakou rychlostí s jakou spotřebou paliva.Manžel to po něm počítal znovu a bylo to dobře-v 7 letech!Sám se naučil násobit i dělit a do desíti počítal ještě mu nebyly dva roky-jen to psaní!Já ale stoprocentně vím,že přisěl z nějakého důvodu a právě s touto diagnozou a právě k nám.On nás donutil zpomalit,šetřit síly a přinesl novou vlnu vzájemné lásky a hlavně otevřít oči a vnímat jen to důležité.
Za postižené považuji lidi,kteří dokážou odsoudit rodinu,aniž by je znali.
 mati.h 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 8:21:13)
Mohli jste přispět k jeho dg.,
a to necitlivým vnímáním k potřebám toho dítěte,
jak jednoduché!~z~
 Gora 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 9:20:54)
Bože, ty jsi ale ......
 suzzanne 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(9.6.2010 10:37:23)
Také se zabývám ezoterikou,ale neříká se jim indigové děti?
Když se člověk pohrouží do studia a začne nad tím přemýšlet,tak nejméně polovina dětské populace vykazuje známky indiga.Z informací,které mám mají tyto děti,nebo vůbec všechny děti narozené po roce 2000 jiné úkoly na tomto světě,než jsme měli my.Oni prostě vidí,to co my ne a řekněme si na rovinu-kam směřujeme ,stačí si večer pustit zprávy a pak se nedivíme mladým,kteří si raději něco šlehnou,jen aby to neviděli.Jen aby to zas někdo špatně nepochopil-nejsem toho zastánce.
Ale tohle patří do jiné diskuze.Já osobně jsem ještě po devíti měsících,co syn navštěvuje první třídu nedonutila paní učitelku,aby si byť je přečetla cokoliv o ADHD.Moje iluze o inteligentních a vzdělaných učitelkách vzaly za své.Kdykoliv není asistentka ve škole probírá se mu sešitem se vzkazy mezi mnou a asistentkou,nevynechá příležitost dát mu špatnou známku ze psaní,byť poradna doporučila psaní neklasifikovat a takhle bych mohla pokračovat donekonečna.Teď si představím situaci kdybych šla do školy a začala učitelskému sboru vysvětlovat teorie proč se rodí tyhle děti a svěrací kazajka by byla mou dlouhodobou kamarádkou.Ale já jsem svému klukovi při narození slíbila,že se o něj postarám dokud nebude samostatný,a to jsem absolutně nedokázala předvídat co přijde a proč mu to vlastě slibuji.U dcer mě tato potřeba nepřišla.
 Ronja 
  • 

Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(12.6.2010 16:02:22)
Teda že se necháte dožrat takovou do očí bijící krávovinou???
 Gora 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(7.6.2010 9:42:13)
Jaryno, na tebe mě napadá jen jedno slovo, ale to se tady nedá publikovat~a~.

 mati.h 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 8:19:20)
Vždyť to popisuji výše - viz. Křišťálové děti.
Aby tyto děti nebyly hyperaktivní, nesmí se na ně řvát,
odbývat je a mělo by se jim pořádně věnovat.

Bohužel dvě třetiny rodičů nemá cit pro výchovu
a mnohdy ani energii. Toto by se mělo učit na zákl. školách
a ne plno nepotřebných blbin.~a~
 Gora 


Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(8.6.2010 9:26:41)
Aby tyto děti nebyly hyperaktivní, nesmí se na ně řvát - co je tohle za prvotřídní hovadinu? Je to zkrat v mozečku - nedozrává CNS, to nemá nic společného, jestli se někdo těmto dětem věnuje méně nebo více, ADHD je vrozená.
 Ronja 
  • 

Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(12.6.2010 15:45:00)
Jak jsi na tohle přišla????? To přece vůbec neodpovídá realitě!!!!!!!!!!!!
 maja 
  • 

Re: Můžete mi někdo vysvětlit, 

(12.6.2010 19:13:18)
to přeci není pravda .
 Dan - syn 9 let 
  • 

Biofeedback 

(7.6.2010 11:14:45)
Nemate nekdo prosim zkusenosti s "biofeedbackem" ?
 Petra 
  • 

Re: Biofeedback 

(7.6.2010 15:56:08)
Ahoj, právě BFB začínáme, takže dostatečné zkušenosti ještě nemám. Potkala jsem tam jednu maminku s dětmi ADHD, která je prý hodně zklamaná. (Už měly 50 sezení a prý zlepšení nepozoruje.) Jiná maminka tady z Rodiny byla pro změnu hodně nadšená, viděla zřetelné zlepšení v soustředění i objektivně -ve školních výsledcích.
Moje psychiatrička, které hodně věřím, se domnívá, že od přístroje člověk nemůže čekat zázraky, ale dobrý trénink to pro děti s ADHD je. Časem se můžeme třeba ozvat na mail, jak se nám to jeví...
 Dan 
  • 

Re: Biofeedback 

(8.6.2010 21:50:34)
Ahoj, diky za odpoved. Mame za sebou kolem ctyriceti sezeni a zatim take nepozoruji vyraznejsi zmeny v chovani.Muzeme zustat v kontaktu - daniel.dziadek@seznam.cz - pro vymenu pripadnych postrehu .
Prozatim drzime palce - Dan

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.