| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ach jo, přenáším…

 Celkem 72 názorů.
 Alena, dcerka rok a půl, miminko před porodem 
  • 

Přenášela jsem 9 dnů 

(10.5.2010 9:33:36)
Já jsem přenášela dcerku ještě devět dnů po termínu,což jsme mohli tušit, protože nám již předem lékař říkal, že se mu zdá těhotenství o týden mladší, navíc v době krátce před otěhotněním jsem stonala, měla jsem vysoké horečky, což nejspíš ovlivnilo (posunulo) ovulaci.
Po dnu termínu jsem byla značně nervózní, stejně jako ostatní, a šestý den po termínu zemřela manželova maminka, která byla dlouhodobě nemocná a čekala už jenom na narození své první vnučky. Všechny nás to zaskočilo, mysleli jsme, že se porodu dožije. Byla jsem nervózní, že přenáším, také proto, jestli nepřipadne den pohřbu na porod (chtěla jsem manžela u porodu). Manžel mě ale ujistil, že když bude porod během pohřbu, že půjde se mnou na porod.
Z té nervozity jsem měla najednou pocit, že má miminko menší pohyby. Šli jsme do nemocnice, tam vše v pořádku. Nabídli mi jakýsi hmat, po kterém bych mohla porodit, pokud je vše nachystané, přijala jsem to (bylo to večer), a hned tu noc po večeru začal porod, porodila jsem ráno následující den. Porod byl rychlejší, ale dost bolestivý, nevím, jestli to nebylo kvůli tomu hmatu. Dcerka se naštěstí narodila v pořádku.
 Margot+1 


Tři dny trápení 

(10.5.2010 9:37:57)
Ještě skoro rok a půl po porodu se mi při čtení článku zrychluje tep... Pro mě ty popsané procedury s vyvoláváním představovaly tři dny utrpení, které skončilo akutním sc.
V neformálním rozhovoru se zkušeným porodníkem jsem se pak dozvěděla, že doktoři jdou do vyvolávání raději dřív, protože se bojí popotahování, kdyby se něco nepovedlo. Na jednu stranu to dokážu pochopit, na druhou stranu mě štve, v čem to žijeme - odpovědnost za cokoli se přehazuje z jednoho na druhého a nikdo není ochoten přijmout, že neštěstí se prostě může stát a nikdo ho nezapříčinil.
 Wiking 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:02:53)
Termín porodu jsem měla 12. května a rodila jsem 26.!!
A to mi ještě museli píchnout vodu ~d~
 DENISA 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:04:12)
Margot, opravdu si myslis, ze doktori jdou do vyvolavani driv jen proto, aby se vyhli popotahovani? Nebo je to treba i proto, ze nechteji riskovat z duvodu v clanku popsanych? Opravdu jim jde jen o svuj kredit nebo nekdy i o zdravi matky a ditete? To, ze ty jsi mela velke problemy po vyvolavani, je smula, ale kdyz uz mluvis o te prehazovane zodpovednosti, proc jsi vyvolavani neodmitla a nevzala na sebe tu zodpovednost, ze se to bud narodi spontalne az to samo prijde a nezariskovala, ze nestesti se proste muze stat.
 Margot+1 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:19:06)
Deniso,
myslím si, že v mém případě se dalo ještě alespoň dva, tři dny počkat. To s tím vyhnutím se popotahování není moje domněnka, ale názor zkušeného lékaře.
Vyvolávání jsem neodmítla, protože jsem NEVĚDELA, že to není taková brnkačka, jak se to prezentuje. Kdybych např. věděla, že při indukovaném porodu pravděpodobnost sc dramaticky vzrůstá, vzepřela bych se.
Takhle mám na břiše stále se ozývající "zip" a ne zrovna příjemné vyhlídky na další těhotenství a porod.
 Radka + 04/06 + 12/07 
  • 

Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 23:04:19)
Margot, rozhodně nechci zpochybnovat tvoje názory. jen si myslím, že tvoje jizva a vyhlídky na další těhu až tak nesouvisí s vyvávaným porodem. Taky mám za sebou vyvyolávaný porod, který byl dramatický a nakonec skončil akutním císařem. O jizvě už 4 roky, co jí mám, nevím, nikdy se "neozvala" a po 20 měsících se mi narodila přirozeně a vaginálně druhá dcera. Dokonce uvažuju nad dalším těhu.

Takže příčinu tvých problémů bych nehledala ve vyvolání, ale ve způsobu provedení toho císaře.
Nedá se říct, že vyvolání = sekce = problémy s jizvou = problémy s dalším těhu. Je to stejně jako všechno ostatní velmi individuální. Přeju ti brzký uzdravení
 Duslik 


Re: Přenášení 

(16.5.2010 21:50:22)
Od 6. měsíce hrozil předčasný porod a sblížícím se termínem porodu jsem si vzpomněla na slova svého ošetřující gynekologa, který mi při jedné z prohlídek řekl, že dost těhotenství hrozících předčasným porodem nákonec končí přenášení. Byl to i můj případ - přenášela jsem 12dní. 10.den po termínu mě, pro špatný oxytocinový test, vzali k hospitalizaci a následující den ráno mi byla zavedena tableta na vyvolání porodu. Panu doktorovi se sice do toho moc nechtělo, protože většina vyvolávaných porodů končí sekcí, ale nebylo zbytí. Kontrakce přišly večer a v 8 ráno jsem po několika hodinovém pokusu o normální porod byla akutně převedena na sál k sekci pro hrozící hypoxii plodu. Domík měl všechny známky přenášeného človíčka. Tenkrát mi moc do smíchu nebylo, ale dnes 5let a 5měsíců pro porodu už na ty útrapy jen vzpomínám, když pozoruju toho našeho divocha.
 Binturongg 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:26:56)
Deniso - skutečně se tak porodníci kryjí. Ten můj je kamarád a řekl mi to zcela otevřeně.
Koneckonců miminko je v 99% případů úplně zralé ve 38tt, takže lépe dřív než později, pokud už to musí být.

Mně chtěli taky vyvolávat porod kvůli tlaku cca 4dny před temínem, ale synáček to přehodnotil, překulil se ve 38tt koncem pánevním a rodila jsem plánovaným císařem den po termínu.

Nicméně kdyby ho chtěli vytáhnout na svět o 2 týdny dřív, budu rozhodně radši než přidušeného a neprospívajícího o 2 týdny později!
(což je jen příklad, než se do mě někdo naveze, že 2týdny přes jsou ještě fyziologcké - u mě by totiž nebyly... )
 Šešule 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:32:35)
Miminko je sice ve 38. tt zralé, ale vyvolávání vede často ke komplikacím. Takže je otázka, jestli brzké vyvolávání v některých případech nenadělá víc škody, než užitku~d~
 Lída+2 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:56:32)
Mě teda vyvolali Luka dřív. a mizerně pil ....zlepšilos e to po 14dnnech....osobně nejsem DR pitvat se v tom nemíním,ale bylot o tím.
 metty, 3 kluci 


líné miminko 

(10.5.2010 16:49:07)
Známé se to taky stalo, po píchnutí vody rodila dva dny , nakonec to skončilo císařem. Malé se prostě ven nechtělo, po porodu měli také problém s pitím - asi ještě potřebovala dopéct. Zarazilo mě jedno - vyvolání porodů bylo naplánované na všední den aby se nerodilo o víkendu - konkrétně tady v tomto případě ještě nepřenášeli tak dlouho, ale přece nebudeme čekat na konec týdne, že?
 zuzkahrn 


Re: líné miminko 

(10.5.2010 19:02:17)
Taky jsem to při 2. synovi tak měla, ovšem s tím rozdílem, že jsem je ukecávala já, že přes víkend se mnou stejně nic dělat nebudou..., už jsem tam ležela od středy a nakonec jsem je v pátek ukecala a usoudili, že jo, tak se šlo rodit. Váhový odhad byl 3 kg a kluk měl 3,8, se malinko sekli, a sami se divili. Já měla 2 porody vyvolávané týden po termínu a třetí dcerka se narodila po Hamiltonově hmatu druhý den, opět týden po termínu. Bolesti i průběh porodu byl srovnatelný, od bolestí k prodýchávání 5 hodin do porodu. První syn měl omotanou pupeční šnůru 2x kolem krku, kdo ví, co by se stalo, kdybych přenášela ještě dél. Jinak asi patřím tam, kde se rodí později, teta to měla taky tak a ještě děti velké.
 Šešule 


Re: líné miminko 

(11.5.2010 6:59:40)
O tom už jsem taky slyšela. "Jestli neporodí te do tehdy a do tehdy, MUSÍTE rychle na vyvolání! Aha... voni jsou svátky a víkend... hm... tak asi až potom."
 Lída+2 


Re: líné miminko 

(11.5.2010 13:54:50)
To v našem městě vyvolávaj i o víkendu prostě 7den a nikdo ani o minutu dýl..mi to příjde.
 Lída+2 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:56:40)
Mě teda vyvolali Luka dřív. a mizerně pil ....zlepšilos e to po 14dnnech....osobně nejsem DR pitvat se v tom nemíním,ale bylot o tím.
 Lída+2 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:56:40)
Mě teda vyvolali Luka dřív. a mizerně pil ....zlepšilos e to po 14dnnech....osobně nejsem DR pitvat se v tom nemíním,ale bylot o tím.
 kili 
  • 

Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:51:27)
Ad DENISA :
Jsou znalkyně, které by mohly založit vlastní poradnu pro těhotné - četly všelijaké studie, posuzují kdejakou indikaci, nacházejí stále chyby druhých, samy nejlépe vědí, co je normální a co může uškodit a co se mělo udělat jinak. Je to prostě classis excelsa. A že tu odpovědnost nevzaly na sebe ? Inu, ani nevezmou, se zlepšovateli světa je ta potíž, že nikdy nezačínají sami u sebe.
 Margot+1 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 11:01:15)
Nech si své jízlivosti. Sama jsem napsala, že doktory dokážu pochopit (protože ten tlak na ně je skutečně nepřiměřený). Druhá věc je, že mě ten hloupý systém doslova semlel- ovšem následky nesu jen já, a to fyzicky. Myslím si to, i když jsem se s lékařkou, s níž jsem rodila, spřátelila, vídáme se dodnes a rodila bych s ní znovu (ostatně, nešlo ani tak o ni, jako o pravidla).
Popravdě, očekávám teď tvou omluvu.
 DENISA 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 11:07:50)
Ale ja to chapu, ze kdyz se neco nepovede, tak lidi maji tendenci hledat chyby jinde. Me, kdyz nesrostla kost, tak jsem taky nadavala, co asi dr. podelali, nez se jeden z nich obtezoval mi vysvetlit proc to nesrusta, abych pochopila, ze proste matka priroda v mem pripade na to kasle a dr. s tim muzou udelat to a to, ale ovlivnit uplne to nemuzou. Jako vsechno, i vyvolavany porod muze mit komplikace, ja osobne jsem nenarazila na zenskou, ktera by si ho nechvalila, vsechny rikaly, ze to po davce oxytocinu slo jak po masle, bolestivy, ale rychly porod. Tak jsem se mu nebranila, a ejhle, ja jsem se neotvirala. Takze jsem taky mela komplikace a zachranila me az rada sestry, ktera mi rekla, ze NEKDY pomuze epidural. Tak jsem si ho nechala dat, i kdyz bolest jeste nebyla nijak velka a ejhle, pomohlo to a uz to slo jak po masle. Kdyz tu v clanku ctu, co vse naznacuje prezrale dite, moje dite melo vsechno, takze byl nejvyssi cas, aby sel ven a jsem rada, ze jsem dala na doporuceni dr.
 Margot+1 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 11:29:09)
Tak to jsme měli z části velmi podobnou zkušenost (hrdlo se neotvíralo, spíš svíralo), každé vyšetření neuvěřitelně bolestivé, a to si v porodnici sáhli snad úplně všichni a dvakrát. Dítě "přezrálé" nebylo, voda píchnutá třetí den naprosto čistá. Prostě bylo moc brzo. (a já navíc v hrozném stresu, což asi nějakému otevření nepomůže).
 DENISA 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 12:44:51)
Margot, ja bych to otevirani s tim stresem nespojovala. Kamoska totalni nervak, vysilovala z porodu jako blazen a pak porodila prvni za chvilicku. Ja, vybavena poznatky svych kamosek, jak vyvolavany porod probehl rychle a v pohode, jsem si ani ve snu nepripustila, ze bych se nemohla otvirat (proste me to nenapadlo, myslela jsem si, ze po oxytocinu se proste rodi a hotovo), byla naprosto v pohode, tesila jsem se a ejhle, neslo to. Je to asi spis o te prirode, jako s moji rukou. Neco psychikou ovlivnit muzeme, do jiste miry, nekdy je ta mira zanedbatelna.
 Margot+1 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 12:48:41)
No však já měla podobné informace - tabletka a do dvou hodin porod (dvojčata, přirozeně). Stres přišel postupně, ovšem ten třetí den už jsem si opravdu připadala jako ve zlém snu.
 DENISA 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 12:44:52)
Margot, ja bych to otevirani s tim stresem nespojovala. Kamoska totalni nervak, vysilovala z porodu jako blazen a pak porodila prvni za chvilicku. Ja, vybavena poznatky svych kamosek, jak vyvolavany porod probehl rychle a v pohode, jsem si ani ve snu nepripustila, ze bych se nemohla otvirat (proste me to nenapadlo, myslela jsem si, ze po oxytocinu se proste rodi a hotovo), byla naprosto v pohode, tesila jsem se a ejhle, neslo to. Je to asi spis o te prirode, jako s moji rukou. Neco psychikou ovlivnit muzeme, do jiste miry, nekdy je ta mira zanedbatelna.
 Hilly. 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 11:48:06)
Deniso,já zase neznám žádnou ženu, která by si vyvolávaný porod vychvalovala. Řekněme, že znám asi šest maminek(čtyři velmi dobře), co vyvolávaný porody měly a všechny po porodu pociťovaly velké deprese, porod berou jako nejhorší zážitek svého života a z těch čtyřech, mně blízkých, už žádná nechce, ani za nic, další dítě(dvě byly prvorodičky)...asi je něco jiného, než když se porod od začátku vyvolává, než když se třeba ve finále porodu třeba jednou píchne "oxáč", protože se zastavily kontrakce.
 abc 
  • 

Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 13:45:39)
Rodila jsem třikrát. Až poslední porod vyvolávaný. V půl osmé zavedena půlka tablety.
V půl dvanácté miminko venku. Naprosto pohodový porod.
 BohunkaP 
  • 

Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 14:11:03)
Helenka se narodila rádoby přirozeně, bez vyvolání, porod trval 4 hodiny, skončil kleštěmi, oživováním miminka, neurologií do dvou let a mým zotavováním trvajícím přes půl roku…

Mareček byl vyvolávaný, porod trval 4,5 hod, bolel o hooodně víc, ale skončil bez kleští, miminko i já naprosto v pohodě, bez nejmenších problémů, prakticky od prvního dne doma jsme normálně fungovali, jako by to bylo odjakživa…

Takže mne si můžeš zapsat jako tu, která si vyvolávaný porod pochvaluje...

 withep 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 23:06:06)
Ono to použití/nepoužití kleští přece ale nemuselo souviset s indukcí, ne? ~d~

A copak se skrývá za výrazme "rádoby přirozený porod"?
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Tři dny trápení 

(11.5.2010 10:17:31)
Bohunko, no vidíš a můj vyvolávaný porod kleštěmi skončil. Navíc právě indukce zvyšují riziko operativního zakončení porodu.
 Lída+2 


Re: Tři dny trápení 

(10.5.2010 10:55:02)
Deniso v našem městě vyvolají 7den po posledním termínu. v 10ráno a nikdo se s nikým nebaví....prostě si to nekomplikujou a já se jim nedivím.
Luk vyvolán 14dní před termínem- údajně měl mít přes 4kg....měl 3,5 a 50cm jen doteĎ má dlouho nohy a oni mu změřili stehenní kost....
rodila se mnou paní...14dní po termínu- zelená zkažená plodovka....
A moje kamarádka 5den po termínu- zkažená plodovka....

A nedávný příklad...kolega z práce.14dní před termínem- vyvolán porod- něco se jim nezdálo z krve- zkažená smradlavá plodovka
 Lada 
  • 

Re: Tři dny trápení 

(30.11.2010 19:31:54)
Já souhlasím s Margot,mě to doktor řekl narovinu ,že když se něco stane,tak si poškodí jméno a jméno porodnice a o to nemá zájem,takže musím jít na vyvolání porodu,i když se mi to nelíbí a nejenom,že někdo kvůli dobrému jménu ovlivní datum narození mého dítěte,ale taky,že zbytečně musí člověk trpět ve vyvolaných bolestech a porod se stejně nedostaví ,protože ještě není ten správný čas a nakonec vás budou ještě řezat.Přitom můžou 14 dnů normálně tolerovat,protože nikdo neví ,kdy žena opravdu otěhotněla ,jsou to jenom odhady a klidně můžou sledovat stav placenty a spoustu dalších věcí,jestli je to v pořádku a ne zbytečně trápit maminku ,která už i tak má strach z toho co ji čeká.Takže ,když o tom tak přemýšlím,co mi ten doktor vše řekl,tak o narození mého dítěte rozhodují média,z kterých má ten doktor strach,aby si nepoškodil své dobré renomé!
 Kočanská 
  • 

zodpovědnost za své zdraví 

(10.5.2010 18:32:59)
Margot, já si myslím, že rozhodnout by se měl každý za sebe a lékaři by mu měli poskytnout veškeré nezbytné informace. Tady se tohle moc nenosí, ale já jsem přesvědčená, že každý si je za své zdraví zodpovědný. Nemyslím, že je dobré nechat za sebe rozhodovat lékaře. Pak se stane přesně co vám neoficiálně nějaký porodník potvrdil. Věci se dělají jaksi pro jistotu a já ani nejsem přesvědčená, že je to lepší postup spíš je to tak zvykem a gynekologicko-porodnická společnost to tak doporučuje. Tudíž kdyby se porod nevyvolal a k něčemu došlo byl by to pro lékaře (i z právního hlediska) daleko větší problém, než když se porod vyvolá a nastanou nějaké komplikace. Já jsem si o porodech načetla spoustu informací jak ze zdrojů v ČR tak i ze zahraniční literatury a tam jsou na mnohé věci názory v příkrém rozporu s tím, co hlásá gynekologicko-porodnická společnost. Jak se říká, aby se v tom prase vyznalo, že?
 Margot+1 


Re: zodpovědnost za své zdraví 

(10.5.2010 19:28:49)
Kočanská, myslím si totéž.
Ovšem gynekologicko-porodnická společnost je taky fajn parta. V krajské nemocnici mi například tvrdili, že je ZÁKON na to, že rodička je povinna rodit tam, kam chodí na předporodní kontroly. Když jsem se ohradila, že žádný takový zákon není, lékař se opravil, že se jedná o doporučení zmíněné společnosti. Takže jsem zkonstatovala, že to zákon skutečně není - a vypakovali mě s veškerou parádou. ~q~ ~t~ (teď nějak nevím, který smajlík situaci vystihuje)
 Kočanská 
  • 

to je přesně ono 

(10.5.2010 19:41:43)
Víme tedy o čem mluvíme. Jsem ráda, že je čím dál více lidí, kteří si od těchto pánů nenechají věšet bulíky na noc. Jsem přesvědčená, že je i dost velká mlčící většina odborné veřejnosti, kteří mají mnohdy odlišné názory, ale není jim to moc platné.
 withep 


Re: zodpovědnost za své zdraví 

(10.5.2010 23:25:59)
Škoda, že tento "zákon" neznala ta doktorka, co mě pro plné šestinedělí (a pro svou únavu, neochotu...) odklonila při porodu jinam ~t~
 withep 


Re: zodpovědnost za své zdraví 

(10.5.2010 23:10:47)
Jenže někdy je těžké důvěřovat lékaři, že poskytuje objektivní informace potřebné pro mé vlastní rozhodnutí, že je nefiltruje a nepodává tak, abych se rozhodla v souladu s jeho preferencí. Bohužel právě při porodu jsem zažila ten druhý přístup ~:(.
 sovice 


Re: zodpovědnost za své zdraví 

(10.5.2010 23:18:47)
whitep,

ano - filtrace informací tak, aby se pacient rozhodl podle lékařových představ, to mě taky točí.
Fakt není třeba vyloženě lhát. U preferovaného postupu se bagatelizují či nezmíní možné komplikace, u nepreferovaného se o nich patřičně pohovoří... Štve mě, když se na lékaře nedá spolehnout, co se neutrálnosti informací týká :-( - dobře vím, že nemám znalosti v patřičné šířce, ale lékař by je mít měl a měl by mi dokázat předat podstatné z nich tak, abych se mohla sama svobodně rozhodnout, ne abych zvolila to, pro co by se rozhodl on. A přitom zrovna v medicíně je často možné volit postupy různé a záleží vyloženě na pacientovi, na jeho pohledu na svět i vlastní život, co mu bude připadat pro něj lepší.
 sovice 


Re: zodpovědnost za své zdraví 

(10.5.2010 23:19:47)
(omluva - withep)
 Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 


Vyvolávání taky není spasitelné 

(10.5.2010 10:03:24)
Když jsem byla na udržovačce ve špitále tak tam se mnou byla dívčina, kterou vyvolávali o týden dřív kvůli tlaku, celý týden ji trápily tabletkami, pak se zdálo jedné dr. že je nějaká žlutá a už valila na císaře. Opravdu skoro po týdnu... Když jsem viděla jak i kolegyně na pokoji pro přenášenídostávala tabletky, které ji rozjely tak na 2-3 hodinky a pak zas nic, tak další... Opravdu jsem jí to nezádivěla. Mě to vzhledem k prvnímu císaři nehrozí, ale asi bych byla proti, dělat to za každou cenu...
 sarmi 


Re: Vyvolávání taky není spasitelné 

(10.5.2010 10:38:51)
to neni, ale na nekomu udela dobrou sluzbu - treba me. mela jsem obe deti vyvolane po tabletce (presto slo o fyziolog. porod), bylo to vzdy kratce po terminu a obe deti sly rychle a hladce ven.
kazdemu proste funguje neco jineho, jako u vseho.
 Kočanská 
  • 

Re: Vyvolávání taky není spasitelné 

(10.5.2010 18:16:10)
Tak to můžete být opravdu ráda. Někdo to má bohužel tak, jak píše pani před Váma. Já osobně nemám nic proti vyvolání porodu, pokud je k tomu jasný důvod a není k němu přistupováno paušálně třeba už týden po termínu - opakuji bez zjevného důvodu.
Lékaři to samozřejmě nemají jednoduché, na druhou stranu jejich (v mnoha případech) naprosto katastrofální komunikaci vůči pacientům to ještě zhoršuje.
 Hilly. 


První příklad 

(10.5.2010 10:08:16)
Tak u toho prvního příkladu se snad o žádné přenášení nejednalo, ne?Tři dny po termínu jsou snad normální?V termínu porodu rodí jen nepatrný zlomek žen. Taky mi přijde zvláštní tvrzení, že díky tomu, že paní nepoznala poslíčky, tak rodila až 12 hodin od přijetí(což je mmch standartní doba pro prvorodičku-průměr je spíš vyšší, až 15 hodin)...takže doba skutečného porodu musela být na prvorodičku velice slušná(krátká).
 Winky 
  • 

Re: První příklad 

(10.5.2010 10:25:05)
ty termíny.... měla jsem rozptyl od 30.července do 25. srpna... menses jsem neměla vůbec, protože jsem otěhotněla do měsíce co jsem vysadila HA, doktor na mě hulákal "jakto že nevím datum poslední menstruace"... jak asi když jsem s HA nemenstruovala, nebo třeba 1x za 3 měsíce....
Taky jsem předpokládala že teda bude směrodatné datum z ultrazvuku na konci prvního trimestru, ale dr. zarputile trval na datumu dle MS. Dcera se nakonec narodila 19.srpna po vyvolávačce, podle UTZ to bylo týden po termínu, ten poslední týden jsem jezdila každý den do porodnice na kontroly, a po třech dnech jsem z toho byla už psychicky tak vyřízená (velmi očekávané první vnouče v rodině, neustálé telefonáty a dotazy "kdy už", brečela jsem jak jsem neschopná že ani porodit neumím..... myslím že jsem měla poporodní psychózu ještě před porodem :-( )
U druhého to byly 2 dny, tak nějak jsem s tím už počítala, navíc mi praskla voda doma takže jsem si byla jistá že "už" (u prvního ze mě teklo něco neustále poslední měsíc, byla jsem fakt zoufalá že nepoznám až přijde porod).
 Hilly. 


Blb 

(10.5.2010 11:04:01)
Winky,tak to ten tvůj doktor byl nějakej blb ne?
Pokud jdeš na ultrazvuk alespoň dvakrát v prvním trimestru...řekněme v osmém a třináctém týdnu, dá se stáří plodu vypočítat celkem přesně(na dny) a datum menstruace vůbec vědět nemusíš. My si s doktorem datum menstruace vždycky vymyslíme podle ultrazvuku, aby mě náhodou nějaký předpotopní doktor třeba potom zbytečně nehonil na vyvolávačku, protože by měl utkvělou představu, že podle menstruace se dá bezpečně určit datum oplodnění a porodu...NEDÁ.
Já jednou otěhotněla asi třicet dnů po menstruaci(v den očekávané další MS), jednou asi dvacet dnů?
Nechápu,proč se v dnešní době ještě pořád tak tvrdošíjně lpí na datumu menstruace.
Pokud se určí blbě termín porodu, může žena i třeba zbytečně podstoupit amniocentézu, protože jí nevyjdou tripple testy atd. atd.
 Karolína 
  • 

Re: První příklad 

(10.5.2010 12:36:31)
Mám stejnou zkušennost, menstruaci jsem měla nepravidelnou po 40 až 50 dnech, přesto že už při prvním ultrazvuku dítě vypadalo o 10 dní menší, dr. stejně brala v úvahu jen vypočítaný termín a na základě toho mě 7 dní po něm poslala do nemocnice- pro mě to byl hrozný stres- 3 noci jsem tam skoro nespala, pak jsem naštěstí porodila normálně bez vyvolávání- v den termínu podle ultrazvuku....
 Katka, kluci 11 a 7 
  • 

A tímto apeluji.. 

(10.5.2010 13:08:05)
A tímto apeluji na všechny natěšené babičky, dědečky, tetičky a kamarádky, aby upustili od kontrolních telefonátů typu: "tak co ? pořád nic ?". Přenášející maminku to opravdu netěší....mohu potvrdit z vlastní zkušenosti (2x, pokaždé 6 dní).
Až se mimčo narodí, tak se to všichni dozví. Mě to tedy úplně drtilo, ty dotazy. Sousedka : "jéžiši, vy jste ještě celá? Já myslela, že už něco máte." Fakt moc príma.....
 withep 


Re: A tímto apeluji.. 

(10.5.2010 23:32:43)
Souhlasím. Já sice nikdy nepřenášela, jenže oni lidi vyzvídají preventivně těch 14 i víc dní dopředu. Termín porodu druhého dítěte jsem měla přesně v den druhých narozenin toho prvního a část příbuzenstva trpěla utkvělou představou, že se mladší sourozenec MUSÍ narodit staršímu k narozeninám, a celý den na mě mysleli, no děkuju pěkně. A mimochodem, ono se to dítě opravdu narodilo ten den :-).

 Lída+2 


Re: A tímto apeluji.. 

(12.5.2010 6:07:07)
Bohužel tady si to babičky nepřečtou....~a~
 Šešule 


No... 

(10.5.2010 10:19:46)
Tři dny po termínu není žádné přenášení, ne?
Dokážu si představit, že kdybych měla být na konci těhotenství v nemocnici, tak se taky "nerozrodím" a závidím ženským, jejichž tělo je toho schopné.
Celý článek se nese ve strašícím duchu. Z toho, co okolo vidím, mám dojem, že jakmile žena překročí stanovený termín (někdy i tak trochu blbě vypočítaný), už se na ní vyvíjí nátlak a straší se vyvoláváním a císařem. To asi není to, co těhotná těsně před slehnutím potřebuje~d~
 Margot+1 


Re: No... 

(10.5.2010 10:24:21)
Suuhlasím s tebou, u mě to tak bylo, přestože jsem se mnohém bránila (a ubránila). Ach jo.
No diskuse bude, zdá se, opět bouřlivá.~z~
 Bibi 
  • 

To je zase diskuze 

(10.5.2010 11:02:25)
když doktoři porod nevyvolají a odskáče to dítě, rodiče dítěte je budou žalovat, když porod vyvolají a odskáče to dítě, rodiče dítěte je budou opět žalovat. Lékařům teda fakt nezávidím!
 Margot+1 


Re: To je zase diskuze 

(10.5.2010 11:07:44)
Nikdo tady nic takového nepsal.
Naopak, například já si tady od samého začátku si stěžuji na to, že lidé nejsou schopni uvažovat rozumně, bez zbytečné předpodělanosti, že někdo někoho budě žalovat. ~q~
 Bibi 
  • 

Re: To je zase diskuze 

(10.5.2010 17:34:10)
A fakt je to zbytečná přepodělanost? Řada lidí totiž takhle běžně postupuje.
 Margot+1 


Re: To je zase diskuze 

(10.5.2010 17:46:23)
A to je právě ono. V životě by mě nenapadlo honit někoho jiného za rozhodnutí, které jsem udělala já. MĚ tedy ne. Jenže pokud se týká těhotenství a porodu, rozhodování se po mně nejen nechtělo, ale často bylo doslova nežádoucí... ~d~
 Bibi 
  • 

Re: To je zase diskuze 

(10.5.2010 18:07:42)
Jenže jde i o to, že rodiče velice často mění názor. Bohužel znám případ, kdy rodiče odmítli způsob léčby svého dítěte a odmítli i podepsat reverz. Nejdřív vystupovali jako hrdinové - my jsme nedovolili, aby doktor našemu dítěti udělal to a to. Kluk to odskákal. Teď se soudí a úplně změnili názor - my jsme nevěděli, co děláme, my jsme přeci medicínu nestudovali, on je doktor.
Takže si dokážu živě představit, jak by to vypadalo u porodu. Nejdřív by si rodička stála tvrdošíjně za svým, že je přeci svéprávná a u soudu by pak tvrdila, přece jsem rodila, nebyla jsem při smyslech a ty bolesti:-)
 Margot+1 


Re: To je zase diskuze 

(10.5.2010 18:53:44)
Chápu, ale můžu příčetně prohlásit, že já tohle nedělám - nedělám to ani v jiných případech, jsem toho názoru, že dospělý člověk má být schopen rozhodovat se a nést za svá rozhodnutí zodpovědnost.
Co dělají jiní, to mi může být fuk - jenže právě kvůli zkušenostem s jinými (tj. vlastně předsudkům) mám JÁ na břiše ten zmíněný zip.
 Bibi 
  • 

Re: To je zase diskuze 

(11.5.2010 7:05:02)
Já to taky nedělám, protože mi to připadá trapný a dětinský, ale ono bohužel nejde poznat na první pohled, kdo to dělá a kdo ne:-(, takže já ty doktory docela chápu.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: To je zase diskuze 

(10.5.2010 19:46:12)
Inu, od toho jsou reverzy, ne?
 Bibi 
  • 

Re: To je zase diskuze 

(11.5.2010 7:07:07)
Ano, od toho jsou, ale jsou lidé, kteří odmítají podstoupit zákrok i podepsat revers. To je právě to těžký, případně se pak odvolávají na to, že ho podepsali, když nebyli při smyslech apod. Domnívám se, že ani tak nejde o revers, ale spíš o to, aby se lidé naučili, že kromě práva se rozhodnout mají i povinnost nést následky svého rozhodnutí
 Lucka, 2 holčičky 


Moje zkušenost 

(10.5.2010 11:19:48)
Když tak pročítám diskusi, nedá mi, abych nepřispěla. Má zkušenost byla následující. Přenášela jsem opravdu celých 14 dní, a to i přes to, že mě ve 39.tt moje lékařka předala do péče porodníků v ústecké nemocnici pro vyšší krevní tlak a otoky (říkala mi, že mi pravděpodobně porod vyvolají). Skutečnost ale byla jiná - ob den jsem jezdila na amnioskopii, CTG a UTZ - bylo to dost náročné. Na posledním vyšetření mi jeden z lékařů řekl, že mám zase zítra přijet na další kontrolu. Upozornila jsem ho, že už budu mít 14 dní po termínu - docela se zhrozil a hned mi nařídil následující den nástup k vyvolání (nevím, jestli do té doby nečetl těhotenskou průkazku???). Následující den jsem si celý pobyla na rizikovce a teprve další den ráno mi zavedli tabletku na vyvolání. Kontrakce začaly zhruba za půl hodiny. Po obědě se vše nějak uklidnilo, ale dvě hodiny na to zase začalo. V 16.00 jsem byla poslána na sál, kde mi píchli plodovku (zelenohnědá a smradlavá), připoutali mě na CTG (které jsem měla až do 20. 40)a zavedli mi vaginálně sondu, kterou měla malá přilepenou na hlavičce kvůli kyslíku. Bolesti jsem měla opravdu hnusné a asi po minutě a půl, jenže jsem byla stále na 3 prsty a dál to prostě nešlo. Dali mi tedy infuzi oxytocinu, bolesti byly ještě horší. Fakt jsem si to "užívala" (manželovi drtila ruku). Ve 20.40 mě fofrem brali na sál na císaře. Malá se narodila v pořádku. Za 14 dní mě čeká druhý porod, tak jsem zvědavá, co se z toho vyklube - přenášet nemám (kvůli srdíčku naší malé - léčím se se štítnou žlázou), a tak mám z případného vyvolání opravdu hrůzu. Znovu bych to prožít nechtěla. Docela bych se přikláněla k plánovanému císaři, ale uvidím, co na to lékaři. Stejně to bude na nich.
 Dobra1 


Re: Moje zkušenost 

(10.5.2010 12:44:45)
Myslim, ze pri tve anamneze prvniho porodu by planovany SC byl i vhodny. Zkus se domluvit, treba si nech i zavolat nekoho starrsiho, aby ti vysvetlil, proc jo nebo ne.
 Jane Doe 


Re: Moje zkušenost 

(10.5.2010 21:34:45)
Lady, tak to jsem měla hodně podobné, a to i bez vyvolávání. UZ termín byl 10 dní před MS termínem, ale čekalo se na něj, byla jsem v pohodě, bříško menší, ale vodu nikdo nezkontroloval, neboť když jsem v den termínu podle MS dorazila do porodky, hned na příjmu mi voda praskla a byla jako hrachová kaše, totálně zelená. Napumpovali mě oxytocinem, připoutali na monitor a po šesti hodninách příšerných bolestí, kdy kontrakce následovaly jedna za druhou, ze mě sestry lokty vyrvaly obříka přes 4 kila s hlavičkou 38 cm. Pak šílené krvácení, revize zaživa, no chuťovky. Ještě se doktoři strašně divili, že je syn velký, když jsem měla malé břicho, chjo. Hlavně, že chlapeček to v pořádku zvládl, už prý chystali kleště, ale Maťu měl výborné srdeční ozvy, tak jsme to zvládli bez nich, nástřih jen na 4 stehy, to považuju skoro za zázrak. Nejhorší byla ta odražená žebra, jak se na mně sestry střídaly, 6 týdnů jsem nemohla pořádně dýchat do hrudníku, smát se, ležet na boku a bezbolestně se pohybovat. Druhého porodu se hrozně bojím, doufám, že to bude lepší.
 Šešule 


velikost miminka 

(11.5.2010 6:29:39)
Mě mladinká PA v porodnici řekla "Máte malý bříško, to budete mít malý miminko" Syn měl 3,81 kg~t~ Tenhle výrok byl jediný odhad velikosti miminka, který jsem před porodem podstoupila (A dobře tak. Třeba by mi na UZT odhadli přeš čtyři kila a prudili by vyvolání~d~)
 endy 


přenášení 

(10.5.2010 18:42:02)
Já jsem naší malou "vyhnala"2dny po termínu plechovkou ananasu a svařeným hřebíčkem se skořicí.Dala jsem si to odpoledne a ráno v 8 na nás vykoukla.Nevim jestli zabralo to a nebo to bylo stresem abych byla na vánoce doma.Každopádně 24týho jsme šly domů:)Ale hodně sem četla že to pomáhá i když přidávaj ještě jiné ingredience
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: přenášení 

(11.5.2010 10:29:16)
Endy, možná to pomohlo, ale miminko už na to bylo nachystané. Já jsem po termínu pila opakovaně taky jeden utrejch a nepomohlo to. Vzhledem k první zkušenosti s vyvolávaným porodem jsem se mu podruhé chtěla vyhnout, ale synek prostě nechtěl ven a nakonec na to vyvolávání taky došlo.
 lklasinka 


porod 

(10.5.2010 19:29:13)
Já jsem měla jeden porod také vyvolaný. Byla zima 2006 šíleně moc sněhu, silnice nesjízdné, bydlíme na pasekách, tu zimu to k autu trvalo tak 25 minut pro normálního a nevím jak dlouho pro rodícího. Když jsem byla v den termínu na kontrole u mudr a vysvětlila jsem jí jak se věci mají, řekla mi že v noci slouží, ať si odvezu starší k rodičům a přijedu kolem osmé večer na porodnici. dostala jsem tabletu a za 4 hodiny byla malá na světě. Hrozně se mi ulevilo, byla jsem nervózní že to nestihneme k autu, sanitka by nedojela a co se starším skřítkem. Doktorka tohle opravdu viděla jako větší riziko než vyvolaný porod. Pak mi jenom řekla ať si příští miminko vypočítáme mimo zimu. Jsem jí za to fakt vděčná~m~~m~
 withep 


Psychická pohoda 

(11.5.2010 0:00:42)
Ráda jsem si ten článek přečetla a něco víc se o přenášení dozvěděla, přestože vše, co jest psáno z hlediska medicinského o porodu, který sama vnímám jako zdravý děj, čtu velice ostražitě. Nakonec jsem nepřenášela ani jednou, ale už ta představa mě děsila - ani ne tak to, že to může mít pro dítě určitá rizika, jako to, že na mě budou lékaři tlačit, abych neotálela a podrobila se indukci. Taková "indukce podle kalendáře" přece zhatí přirozený porod ještě před jeho začátkem, a mně na tom, jak porodím, opravdu záleží. Takže se musím pousmát nad slovy pana doktora, že přenášení ubírá rodičkám na psychické pohodě ~t~. Mně na pohodě ubírala naopak představa, že by z toho doktoři dělali drama. Ale tak fajn, že lékař připustí, že rodící žena vůbec nějakou psychiku má, třeba se někdy dočkáme i toho, že připustí, že je při normálním porodu důležitá nebo dokonce důležitější než on sám... ~t~.

Opravdu by v případě přenášení zohlednili, že vím, kdy jsem měla ovulaci a kdy jsem počala a že ten termín podle toho vychází na později? Píše tady pan doktor, že je dobré toto vědět, že není pravda, že den sem nebo den tam nehraje roli. Přitom termín porodu se podle UTZ koriguje, až když je rozdíl více než 7 dní... zvláštní.

Dcerka se mi narodila přesně v termínu podle MS, podle početí/ovulace o necelý týden dřív. No a pediatričce se zdála skoro přezrálá :-). Jestli ony ty děti nezrají různě rychle... ~t~. Vždyť ta 40titýdenní délka těhotenství je jen obyčejný statistický průměr, opravdu nechápu, proč je považována "za závaznou".

Taky je fajn, že se pan doktor zmiňuje o jakési hormonální komunikaci mezi matkou a plodem. Nedávno jsem tu v diskusi zmínila, že dítě je při porodu aktivní a s tělem matky komunikuje, a zastánkyně lékařsky vedeného porodu se mi vysmály... ~;)
 aggie 


Re: Psychická pohoda 

(11.5.2010 8:49:29)
se zvedavosti jsem si precetla tenhle clanek,mam termin porodu zrovna tento tyden a nevypada to, ze by se neco chystalo~:-D prenaseni se docela bojim/a to mi hrozil predcasny porod v 33.tydnu/- ziji v zahranici, kde se zadna kontrola placenty, prutoku apod.nedela... navic i v rodine mame pripad mesicniho!!! prenaseni/bylo to pred 30lety, kdy se nedal TP presne odhadnout, UZ nebyl/... dotycna osoba ma do dnesniho dne hormonalni a jine problemy/zvl.onemocneni podvesku mozkoveho, ktere u nas zna jen par lekaru/...
 Amalka 
  • 

prenasela jsem 14 dni 

(11.5.2010 11:08:35)
a nakonec dostala vyvolavacku a syn se vubec nenarodil s nejakou supinatou pokozkou a s rozmocenou kuzi.Porod byl v poklidu,zadne komplikace.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Přenášení máme dědičné :-) 

(12.5.2010 0:06:53)
U nás je to prostě asi v genech. Já jsem mamču potrápila pořádně, poslední termín měla 22.5. a já jsem 17.6., takže i s případnou tolerancí mě přenášela víc jak 3 týdny ~f~~:-D
Sama jsem si to pak užila taky. Starší dcera měla termín 12.12. (krásné) a nakonec po vyvolávání se narodila 24.12. (ne že by to tak chtěli doktoři, "vyháněli" jí od 22. ráno ~;). Porod nekonečně dlouhý, porodní váha 4350 g. Syn se měl narodit 22.1., po vyvolání se narodil 5.2., porod o něco kratší, porodní váha 4530 g ~;)
 Katka + 2 
  • 

Já asi měsíc :)) 

(12.5.2010 19:31:27)
Vzhledem k tomu, že jsem měla mezi porodem a otěhotněním jen jednu menstruaci a tak vzorně vedený kalendář, kde byl cca během dvou let jediný zápis moc k užitku nebyl :)

Výsledek byl, že dle PM se mimčo narodilo 43+5. Naštěstí byl doktor normální dle UTZ to bylo o dva týdny míň, jen 41+6, tak nás nechal být, jen jsem chodila denně na monitor.

Chlapeček nebyl vymáchaný ani svraštělý ani šupinatý, ale po třech dnech kontrakcí ho museli vytáhnout kleštěmi, ale přenášením to nebylo.
 Markéta s párkem 
  • 

dva (ne)porody 

(18.5.2010 14:21:32)
Dcera přenášená 14 dní, váha 3,8. O vyvolávání se nepokoušeli, protože byla KP, přes 3,5kg a tělo k porodu samo nepracovalo.Plánovaný cs.
Syn přenášený 18 dní. Pět dnů zaváděli tabletu a neudělalo to nic. 18 den ještě k tabletě infuze, až třetí zabrala. Ale já zavřená a dítě velké, takže opět cs. Kluk 5kg. A to byla placenta i voda ok, čili on by si ještě pobyl. Ale rodit ještě větší dítě?!
 babyBea 


jako slon:-)) 

(18.5.2010 16:36:07)
myslím že sloni nosí mladé 11měsíců a tak jsem si připadala i já.Termín jsem měla 8.7.2009 a to mi doktor říkal že to bude nejspíš dřív,ha ha. Malá se narodila až 26.7.2009!!!!! a to jenom proto že už jsem řekla doktorovi, at mi zařídí vyvolání porodu, že mám strach at se mi nezakalí voda!! Jenže to nebylo tak jednoduché, moje sladká holčička nechtěla ven ani za nic.V pátek mě přijali,v ten den mi dali 4tablety-a nic,druhý den taky 4tablety-a zase nic.V neděli mi dali ráno další,pak dopoledne píchli vodu ale nakonec mi museli dát kapačku,pak už chtě nechtě šla:-)))byla krásná,zdravá a hlavně venku:-)), placenta byla samozřejmě přezrálá jako máslovka takže šla do pytle.Všem maminám co přenáší přeji pevné nervy a budte opatrné!!!!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.