| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co se skrývá za slovem „autismus“?

 Celkem 273 názorů.
 jája 
  • 

dítě s autismem 

(5.5.2010 9:48:59)
mám šestiletou holčičku s dětským autismem, těžší forma, je to hrozné postižení nezjistitelné při těhotenství ani po porodu, žijí ve svém světě, pro praktický život toho umí velmi málo, nejhorší na to je, že fyzicky vypadají v pořádku, takže člověk musí bojovat i na sociálce o peníze na které má právo, nedočká se žádných úlev například v čekárnách , v dopravních prostředcích atd...Nepřeji to ani nejhoršímu nepříteli
 marie 
  • 

Re: dítě s autismem 

(5.5.2010 10:20:26)
co je to vlastne autismus? nedavno jsem cetla, ze je to nemoc casto spojena (nebo vyvolana?) spatne fungujicim metabolismem.
mam temer 6letou dceru, pred par tydny u ni psycholozka potvrdila ADD (Attantion Deficit Disorder) a zda se mi, ze nejake projevy chovani ma podobne jako pri autismu. treba ten neprimerene blizky fyzicky kontakt s ostatnimi .. dcera se totiz prave zamilovala do sveho spoluzaka a chlapec pravdepodobne dost trpi jak je na nem dcera porad nalepena .. ach jo.
 maja 
  • 

Re: dítě s autismem 

(5.5.2010 13:38:39)
Ono kdyby se to vzalo kolem a kolem, tak nějakými projevy autismu bude trpět tak 90% populace:) .... jen jsou to drobné odchylky, které třeba ani neventilují lidé navenek a čím jsou starší umí je rozumově potlačovat. My máme třeba syna , který nevezme do pusy určitý typ lžičky, nebo nesnese se napít ze sklenice kterou už někdo měl , kromě mě ...protože má i jiné problémy tak byl u psycholožky a první co tato pravila bylo " vypadá to na aspergra " :) Z toho usuzuji, že kdyby psych. chtěli napasují aspergra nebo jinou autistickou poruchu na každého včetně mě ( baví mě chodit po čtvercích šikmo a mám usínací rituál :) ) Mám několik známých jejiž děti mají "nálepku" aspergra a jsou to více méně úplně normální děti jen každé má tu jednu dvě svoje specialitky..... znám jedno dítě s těžkou autistickou poruchou a jeho maminka zjišťovala vše okolo toho a kdesi se dočetla, že děti s autismem ( těžkými formami) si vlastně nepřejí žít v našem světě a programově se z nějakých důvodů utíkají do svého světa. Její syn např. jako úplně malé miminko měl těžkou srdeční vadu, jenže tato vada se odhalila až asi v 1/2 roce věku dítěte, kdy mu potom museli provést operaci srdce a přímou masáží srdce zachraňovat život . Ona se domnívá, že tím, že dítě vlastně 1/2 roku trpělo ve svém těle , špatně jedlo atd, prostě nebylo mu dobře , a nakonec to celé bylo završeno vrcholově nepříjemným zážitkem operace a balancování mezi životem a smrtí tak proto vědomě uniklo z našeho světa a utvořilo si svůj nějaký svět. Já vím, že ne všechny děti to měly takhle dramatické ,ale zdá se mi , že to má určitou logiku.
 Eva 


Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 9:54:52)
Já bych se chtěla zeptat především maminek, které mají takto postižené dítě, jestli někdy v minulosti před otěhotněním používaly hormonální antikoncepci a také jak ji snášely, popř jak dlouho před těhotentsvím ji vysadily.

Většina těchto postižení totiž může být způsobena hormonální disharmonií, a také je možné že právě proto se nyní rodí takových dětí více než dříve, i přesto, že dříve se nezjišťovaly takové diagnózy. Hormonální antikoncepce se začala používat přibližně v době, kdy jsem já studovala na VŠ, a to je ca 30 let.

Mně rozhodně nejde o to, někoho pranýřovat nebo obviňovat. Jde o to najít skutečnou příčinu a pak se podle toho zachovat v dalších generacích. Doufám, že to takto většina z vás pochopí.

Děkuji předem za Vaše příspěvky.
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 12:07:26)
- široké spektrum autismu zahrnuje vlastní autismus, syndromy Asperger a Rett, dětskou disintegrativní poruchu a pervasivní vývojovou poruchu (blíže nespecifikovanou). Vše z tohoto spektra má diagnostická kriteria, která se měnila od prvního popisu autismu Leo Kannerem (1943) a jsou validní doklady o tom, že vzrůst prevalence z
Kannerem popsanné 1/10 000 na dnešní 20/10 000 je dán právě změnymi kriterií (celé široké spektrum
pervasivních vývojových poruch má ustalující se prevalenci necelých 60/10 000 )

- příčina autismu poznaná není, ale je zřejmé, že jde o vícečetné příčinné a podmiňující vlivy a velmi silnou vazbu na multifaktoriální genetickou determinaci. Postižení mají různé podobné změny na mnoha chromozomech, včetně 7q, 15q11-13, roli hraje i X (autismus a Asperger sy jsou až 8krát častější u chlapců). Pro význam genetického předurčení svědčí i skutečnost, že monozygotní dvojčata mají autistickou poruchu obě až v 90%, kdežto heterozygotní nikdy.

- hledání možných příčin a podmínek pro vznik autismu
má svůj vývoj, od Kannerovy představy chladných matek až po nejrůznější pokusy určit jako příčinu
některý vliv prostředí. Excelentní epidemiologické studie prokazují co předpokládanou příčinou není, ale jasné příčinné či podmiňujících determinanty nalezeny nejsou. Ví se dobře, že ani příčinou ani podmínkou nejsou "chladné matky" a stejně tak to není často vzpomínané očkování proti MMR. Dále se ví, že porucha je spojena se signifikantně většími corpora amygdaloideae (mozková struktura, spojená s neuropsychickými pochody, např. emocemi, zapamatováním etc.)

- hormony mají jistě vliv na psyché, ale představa, že by nějaká pervasivní vývojová porucha měla souvislost s užíváním hormonální antikoncepce, je nejspíše mimo realitu
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 15:51:01)
trochu kostrbaté vyjádření, že " monozygotní dvojčata mají autistickou poruchu obě až v 90%, kdežto heterozygotní nikdy." by spíše mělo snít, že pokud má jedno z monozygotních dvojčat pervasivní poruchu, pak v až 90 % ji má i to druhé dojče, kdežto u heterozygotních dvojčat se v případě, že ji má jedno z nich, u druhého neobjeví.
 Hanka 75 


Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 21:31:52)
ale proč se u druhého (a nikdy ?) neobjeví ? Jesti to tak je, tak je to velice zajímavé a mohlo by to též napomoci na cestě hledání příčin autismu, ne ?
 Eva 


Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 18:52:51)
A zabýval se někdo takovým výzkumem? Myslím, jaký vliv má hormonální antikoncepce na zdraví dětí?

Zajímavé je to, že zatím není známa příčina vzniku těchto onemocnnění, ale velmi pravděpodobně nějaká příčina existuje, protože nic nevznikne samosebou a jen tak.

Významným orgánem se zdá být brzlík, který je spojnicí imunitního systému, hormonálního systému, nervového systému, lymfatického systému a trávicího systému. Jeho nezastupitelná funkce je v dětství třeba při trávení mléčné bílkoviny, která je na začátku života zdrojem stavebních amonikyselin. Každá dsfunkce brzlíku může mít následky v podobě nedostatečnosti svalové, disharmonii v hormonální sféře či při stavbě neurotransmiterů.
Brzlík může trpět například stresem již v průběhu těhotenství např. třeba v důsledku častých stresujících vyšetření ( např. při amniocentéze)

 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 19:41:49)
- etiologií perbvasivních vývojových poruch se zabývají stovky odborníků na celém světě přes šedesát let. významné a známé skutečnosti jsem popsal

- nevím, jakou roli by měl brzlík v etiopathogenese těchto poruch hrát. To, co píšete o brzlíku, asi od seriosného zdroje nemáte
 Hanka 75 


Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 21:30:32)
nerozmím následujícímu:

...,kdežto heterozygotní (myslí se dvojčata) nikdy.

tzn. že heter. dvojčata nikdy nejsou obě autistické ? Nechápu, jak k tomu může dojít ?
Pravděpodobnost tomu odporuje.

 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 21:57:09)
- autismus u obou z heterozygotních dvojčat dosud není popsán. Pravděpodobnost tomu nijak neodporuje, ba naopak, pokud jen trochu vnímáte principy multifaktoriální dědičnosti, pak je Vám zřejmé, že pravděpodobnost že heterozygotní dvojčata budou shodně geneticky vybavena je minimální až nulová a tak tedy i pravděpodobnost, že heterozygotní vdvojčata budou mít stejnou kombinaci chromozomálních změn, penetraci a expresivitu genů. Samozřejmě, že studium příčin autismu je zaměřeni i na tuto skutečnost, stejně jako na tu, že autismus chlapců je až 8 krát častější než u dívek (význam X chromozomu)



 Pawlla 


Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 20:23:09)
Můj syn má dg.atypický autismus.Nikdy jsem nepoužívala hormonální antikoncepci ani jsem o takové souvislosti neslyšela.Více věřím na spojitost autismu s očkováním.
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 21:06:20)
Jak jsem psal, excelentní epidemiologické studie prokázaly, že autismus není způsoben očkováním.
Pojem atypický autismus neznám a ani není uveden v mi známé literatuře.
 Líza 


Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 21:24:56)
Kili, atypický autismus samozřejmě existuje a je dán počtem typických příznaků pro autismus, které jsou naplněny. V podstatě jde o situaci, kdy chybí jeden hlavní příznak k tomu, aby mohla být stanovena diagnóza některého ze základních typů autismu.
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 21:47:37)
No, já se podrobně nezabývám ani pedopsychiatirí ani pedopsychologií, nicméně formální diagnosa atypického autismu (F841) zahrnuje ätypickou dětskou psychosu a mentální retardaci s autistickým obrazem,
to podle ICD-10. Co Vy popisujete, to spíše odpovídá pervasivní vývojové poruše bez jiné specifikace, coby jedné z forem spetra autismu. Mé znalost ve věci jsou ovšem toliko okrajové.
 Líza 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 9:28:34)
Jo, OK, moje okrajové nejsou ;)
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 9:35:10)
aha, tak se mohu něco dovědět: Máte tedy atypický autismus za věc, která patří do spektra autismu ?
Pokud ano, byl bych vděčný za validní zdroj, ze kterého bych to mohl nastudovat. Já mám zatím tuto za formální a mimo spektrum autismus, jak jsem napsal

Jinak k vlastnímu pojmu atypický autismus je docela zajímavá stať

http://www.autisminfoguide.com/autism/7






 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 9:47:55)
ještě jsem si vzpomněl na jednu věc - na časnou detekci : Užívají se u nás jednotné testy (pro batolata) ?
 Pawlla 


Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 22:06:21)
Dg.Atypický autismus máme v lékařské zprávě z dětské psychiatrie i od dětské psycholožky.
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(8.5.2010 22:08:10)
je to možné, já nic nenamítám, jen jsem ozřejmil, že mi tento pojem znám není (vyjma formální diagnosy) a že jsem o takové nemoci nikde nečetl.
 Eva 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 0:24:09)
To, že jsme něco nečetli a nebo to nepokládáme za významné, ještě nemusí znamenat, že není možné hledat v této oblasti příčiny. Očkovací vakcíny, např. tzv hexavakcina je přece podezřelá z toho, že může způsobit komplikace, i velmi závažné. Už jen proto, že dítě v útlém věku dostane 6 ran najednou, se kterými se musí jeho imunitní systém vyrovnat. A brzlík je významnou součástí imunitního systému dítěte, nejméně do puberty.

To, že jsou postiženi více chlapci, je také zajímavá informace.Že by se příroda snažila oslabit mužskou část světa?

Někdy je dobré se na problém podívat z více úhlů než jen zhlediska své vlastní specializace. POdívat se více do stran než je dopředu. Spojovat více různých informací a ty pak analyzovat. I specializace nese sebou určitá omezení.
 Pawlla 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 5:39:09)
Přesně tak,já to neumím odborně vysvětlit,ale protože se to stalo mému synovi tak jsem se o to zajímala a dohledala jsem strašně moc případů,kdy se autistické příznaky zhoršili nebo jako nové objevili po očkování.Samozřejmě,že to nikdo nepřizná,protože je tu velký tlak farmaceutických společností a kromě toho by rodiče takto postižených dětí mohli žádat odškodnění,protože očkování je povinné a státem nařízené.Takže všechny studie dopadnou stejně a ten kdo to už jednou pojmenoval to raději odvolá.
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 9:10:30)
Ad Pawlla :

- Fanatičtí odpůrci očkování vynášejí své pseudodůkazy způsobem logických klamů a řada lidí jim na tu slaninu skočí, tito odpůrci mají za cíl strašit lidi a jsou s to jít za tímto cílem až do krajnosti, v níž hlásají, že choroby, proti kterým se očkuje, vymizely už před očkováním, nebo dokonce že ve vakcíně je čip, který umožní sledovat očkovance.

- jedním z logických klamů je pseudoargumentace zájmem farmafirem. Samozřejmě že kdo něco vyrábí, chce na tom vydělat. Můžeme si představit, že kdybychom ty darebné farmafirmy zakázali, kde bychom pak vzali léky, přípasdně čím bychom byli léčeni ?

- dalším z logických klamů je ono poukazování na projev autismu po očkování. Pokud si uvědomíme, že autismus se projeví vždy před třetím rokem života a že očkování probíhá v prvních dvou letech, pak je tu jasná časová souvislost. Kdyby si po očkování někdo zlomil nohu, tak to do souvislosti nikdo nedá. Ale tu není známá příčina, takže se souvislost nabídne.

- mezi další methody fanatických odpůrců patří, že vždy předloží nějakou smyšlenku a pak žádají, aby ostatní dokázali opak, dále užívají polopravd, které jsou vždy velkou lží.

- intuice o tom, že s falešnými studiemi je špatně naloženo, protože by někdo dostal odškodné od státu, který očkování nařídil, vázna výrazně na tom, že ony bludy o očkování pocházejí ze zemí, kde je očkování dobrovolné a právě v tzěchto zemích byly ony bludy vyvráceny.
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 8:42:03)
Ad Eva :

- hexavakcína z ničeho takového podezřelá není,
účelově a zvrhle psalo se o MMR vakcíně, její účast na autismu je jednozýněčně vyvrácena, navíc viz

http://www.nhs.uk/news/2010/01January/Pages/MMR-vaccine-autism-scare-doctor.aspx

- brzlík je jistě významnou součástí imunitního systému, v etiopatgogenese autismu a ani v rolích, které jste mu přisoudila, účasten není

- je možné dívat se z více úhlů mimo vlastní specialisaci, ale Vy při tom pohledu užíváte specilisované kukátko bez návodu k obsluze. Pocit, že stovky expertů celé desítky let postupují metodicky špatně, kdežto všesměrný pohled jednoho amatéra dá správnou představu, je poněkud svérázné,
stejně jako postup "prvně spojit a pak analysovat".
 Eva 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 10:04:30)
Díky za reakci. Já se opravdu snažím na věc dívat z pozice "amatéra". Nicméně i já jsem něco vystudovala a chápu souvislosti z hlediska chemie. Občas lidé zvenčí vidí více než lidé uvnitř. Sama na sobě jsem si toto ověřila. Vždy když jsem byla uvnitř procesu, tak jsem měla tendence tu věc hájit. Když jsem z toho daného procesu vystoupila, viděla jsem vše po čase úplně jinak.

K očkování : já nejsem zastáncem zrušení plošného očkování. Jen se zamýšlím nad informacemi, které ke mně přicházejí, a to bez toho, abych je sama vyhledávala. Pokud Vám nepřipadá dát dítěti 6 vakcín v jedné najednou divné, tak mně ano.
Já i moje děti jsme byly očkované, ale ne takto. Já sama jsem si ještě některé dětské nemoci prodělala, možná to bylo lepší. Někdy je pomalejší cesta lepší než rychlá. To je celé.

Dále, nyní se již nabízejí očkování, nad kterými mě, a nejen mě, zůstává rozum stát. Uvedu příklad a to : očkovaní malých holčiček již v 6 letech? proti rakovině děložního čípku. Tohle já osobně pokládám za nebezpečný experiment. A kdo straší rodiče v tomto případě? Lidé přírodní či farmaceuti?
Očkování proti prasečí chřipce...... či očkování proti chřipce vůbec...

V těchto případech je lepší posilovat přirozenou imunitu - zdravou stravou, pobyt na čerstvém a čistém vzduchu, čistá voda a vůbec zdravý životní styl v souladu s přírodními zákony.

Já doporučuji pročíst diskuze na www.postizenedeti.cz
Je zajímavé, že tam se mentální či jiné postižení objevilo již třeba v 9 měsíci či ve 12, vzápětí po vacinaci hexavakcinou. Je zajímavé, že na různá specializovaná vyšetření či ošetření je čekací doba i 9 měsíců. to znamená, že takto postižených dětí je opravdu hodně.

Já obecně předpokládám, že farmaceuti i lékaři chtějí lidem pomáhat, že v jejich srdcích je především láska k lidem. Ale, občas je potřeba se podívat dozadu a udělat z toho nějaké závěry.

Občas je dobré si něco prožít na vlastní kůži. Ale musí to nutně být ty nejmenší děti? Já jsem měla možnost si virtuáně zažít to, co cítí mimino v děloze při amniocentéze. Kromě toho, že jsem se jednou málem zabila na kole, když mi přestaly brzdit brzdy, to byl zatím nejhorší zážitek mého života.

Je zajímavé, že i když se tato vyšetření dělají také téměř plošně, přesto se rodí více dětí s postižením mozkových funkcí. Co s tím? Dělat další hitech vyšetření a doporučovat potraty? A nebo hledat skutečné příčiny a ty pak odstraňovat? To je otázka.

 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 10:20:46)
- informace jsou různě validní, je vhodné jejcih validitu znát

- já nic nenamítám proti tomu, že Vám něco připadá divné

- neočkuje se proti rakovině děložního čípku, ale proti HPV a nevím o tom, že by se měly očkovat 6 leté dívky. Pokud Vás věc zajímá, pročtěte si např.
sdělení předního českého vakcinologa dr Petráše.

- očkování proti chřipce je vysoce účinné, dobrovolné, nikdo je nijak nenařizuje, je Vaší věcí, jak je využijete nebo nevyužijete

- souvislosti čistě časové nejsou causálním vztahem
ani vztahem podmiňujícím

- nevím o tom, že by se rodilo stále více dětí s postižením mozkových funkcí, je to právě naopak

 Eva 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 11:25:17)
Tak v tomto přípdě je všechno v nejlepším pořádku. Díky za vyčerpávající odpověďi a přeji krásný zbytek v neděle.~;((~;((~;((
 Eva 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 18:37:42)
Tak jsem byla dnes pěšky na procházce. Ráda chodím tam kde jesm ještě nebyla a došla jsem k zajímavému místu. Byl to lesík, vlastně 2 lesíky vedle sebe. Jeden uměle vysazený, samé smrčky hustě vedle sebe. Tu a tam byly nějaké stromky vykácené. Uvnitř lesa jsem našla mech i lišejník, to znamená, že jde o jinak zdravý les vytvářející kyslík. Ale ty stromky byly takové nijaké, díky tomu, že měly málo místa kolem sebe. Byly všechny stejné.Potkala jsem tam jen jednoho králíka, žádné ptáky.

Hned vedle rostl smíšený les vzniklý samovolně. Tam bylo hodně vzduchu, světla, stromy různého stáří a v různém stavu. Některé také již suché. Byly tam i malé stromečky z náletů. Tam zpívali ptáci a bylo tam moc příjemně.

Možná tím, že se snažíme všechno a všechny nacpat do škatulek popř. do nějakého statistického výběru, škodíme nejvíc. I statistika má svá omezení. A i ti, co se nevejdou do mezí, mohou lidem přinést mnoho užitečného, přestože se pohybují jinde než většina. Z lidí na okraji Gaussovy křivky mohou vyrůst trosky a nebo také velmi silní lidé. Kdo z nich má nebo nemá právo na život? Kdo o tom může rozhodnout?
 Pawlla 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 20:06:57)
Evo,moc hezké.~;((
 Vařačka 
  • 

Re: dítě s autismem 

(12.5.2010 5:12:46)
Ježíši, to zas zavání nějakým sektářstvím.
 ZuziP 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 0:35:45)
"excelentní epidemiologické studie prokázaly, že autismus není způsoben očkováním"

Neverim, ze je dokazane, ze to tak byt nemoze.. nikto nevie, co to sposobuje, ale idu vehementne tvrdit, ze ockovanie nie.
Je prilis vela zaujmu o to, aby sa ockovanie nespochybnilo na to, aby som verila nejakemu vyskumu tohto typu.
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 8:54:56)
Ad ZuzP :

- nikdo Vás nenutí věřit, nicméně to tak skutečně není

- ano, evidentní multifaktoriální etiologie autismu
zatím dává příčiny a podmínky pro vznik choroby znát jen zčásti, nicméně jsou jasné důkazy, že některé faktory, jako např. "chladné matky" a MMR vakcína byly předpokládány špatně a nemají žádnou roli v etiopathogenese autismu

- Intuitivní podezření na kdeco vedou jen ke zpomalení v bádání. Diskuse o očkování nepatří do tohoto thematu.
 Eva 


Re: dítě s autismem 

(9.5.2010 10:09:26)
A co chladní otcové? Ti byli zkoumáni? Ono zkoumání má zahrnovat všechny aspekty, nejen ty hmotné, ale i duševní a duchovní. Pokud předpokládáme, že dítě v děloze je od počátku živá bytost, která cítí, je ovlivněno více faktory než jen zdravotním stavem rodičůa genetickou vývabou.~s~~s~~s~
 ZuziP 


Re: dítě s autismem 

(11.5.2010 0:34:36)
"- nikdo Vás nenutí věřit, nicméně to tak skutečně není"
"- ano, evidentní multifaktoriální etiologie autismu
zatím dává příčiny a podmínky pro vznik choroby znát jen zčásti, nicméně jsou jasné důkazy, že některé faktory, jako např. "chladné matky" a MMR vakcína byly předpokládány špatně a nemají žádnou roli v etiopathogenese autismu "

Preco toto tu predkladate ako fakt? Vy ste to osobne skumal alebo co?

"- Intuitivní podezření na kdeco vedou jen ke zpomalení v bádání. Diskuse o očkování nepatří do tohoto thematu."

Nezvalujte to, ze vyskum autizmu zatial neobjavil priciny na to, ze ludia hladaju podozrenie kde-kade. Nie je to nahodou tym, ze vedci jednoducho stale "tapu"?
To, ze diskusia o ockovani nepatri do tejto temy, je len vas nazor. Ja si taka ista nie som a nikto ma este nepresvedcil o opaku, ani "vyskumy".
 kili 
  • 

Re: dítě s autismem 

(11.5.2010 7:41:57)
- nemusím sám něco zkoumat, abych se o tom něco dověděl

- nevím, kdo v čem tápe a jak jsem psal, nikdo Vás nenutí, abyste něčemu či někomu věřila,

 ZuziP 


Re: dítě s autismem 

(11.5.2010 18:24:39)
Ano, dozvediet sa mozete, len predkladat to ako fakt by ste nemal. Je to postavene len na tom, ze vy tomu zdroju verite. O to ide. Ja viem, ze ma nenutite, aby som niecomu verila. Ja vas zas prosim, aby ste nieco, co sam nemate overene, nepredkladal ako fakt, ale radsej ako vas nazor. Hlavne nie nieco, okolo coho su take rozpory, ako v pripade autizmu a jeho spustacov a dovodov.
 Eva 


Re: dítě s autismem 

(11.5.2010 18:52:41)
Na základě čeho se vůbec bádá? Já myslela že na základě poptávky či nahromadění problémů. Je fakt, že já používám intuici, ale na tom není nic špatného. Jde o to si uvědomit, co to vlastně intuice je.

Všichni přijímáme informace zvenčí nějakým způsobem, máme proto vyvinuté smysly jako je hmat, čich, chuť zrak a sluch - to jsou vnější smyslové orgány. Kromě toho jak už mnozí ví ( a dá se to dnes již dokázat) vnímáme svět kolem sebe prostřednictvím svého energetického pole ( které má každá hmotná věc). Vjemy přijímané prostřednictvím energetického pole jsou vedeny například do endokrinních žláz, které produkují hormony = nosiče informací. Řídící jednotkou endokrinního systému je epifýza a hypofýza společně s hypothalamem a jejich stav určuje právě to, jak dokážeme přijímat informace na této jemné energetické úrovni. Intuice je tedy souhrn všech energetických informací přijatých na té energetické úrovni společně se smyslovými prožitky. Když to vezmeme doslova, tak naše hlava má oči všude.

Jak lze dokázat, že intuice může být dobrým zdrojem informací? Zpravidla tím, že se potvrdí příslušná informace v praxi.~;((~;((~;((
 Eva 
  • 

Re: dítě s autismem 

(10.8.2010 11:18:48)
Mam syna v VFA, a antikoncepciu som nebrala. Teda par dni som ju brala pre "odlozenie menstruacie pocas dovolenky" asi 10 rokov pred otehotnenim. A "autisticke rysy" badam v nasej rodine (z maminej strany) vinut sa ako nit, odvtedy co viem o synovej diagnoze a zacala som si tieto znaky vsimat. Takze ja sa priklanam skor k dedicnosti ako k hormonalnej pricine.
 Jarmila 
  • 

Odpověď 

(5.5.2010 10:03:10)
Jednoduchá odpověď: Za slovem ,,autismus" se skrývá jednoduché a výstižné pojmenování ,, magor"
 arsiela, 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:22:36)
No tak to snad ne.
 DENISA 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:26:46)
Jarmilo???? To myslis vazne????
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:36:00)
No, je to to první co mě napadlo při přečtení nadpisu - otázky. Když vidíte někoho kdo se chová takto podivně, co napadne vás? Asi to samé, ale málokdo si to přizná. Je to samé slovíčkaření, ale v jádru jsou to prostě magoři.
 Marcela+Tobiáš 01/2008 
  • 

Re: Odpověď 

(9.5.2010 10:03:32)
...a mně napadlo po přečtení tvého příspěvku že jsi normální kráva
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(9.5.2010 18:58:58)
No jasně, k tomu není co dodat. To o vás vypovídá také své. Je mi vás líto.
 Cimbur 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:29:03)
A co se skrývá za nickem Jarmila?
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:37:49)
A co by vás konkrétně zajímalo?
 Tulka 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:45:19)
Myslím,že jsi na sebe prozradila konkrétně víc než dost,tak už snad radši ani nic,Jarmilo.
 Cimbur 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:52:35)
No vzhledem k absolutnímu nedostatku empatie byste se na autistické škále možná taky někde umístila.
 EVA 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:55:25)
no také mně připadá že paní Jarmila není úplně normální
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:00:43)
Nevím proč se nad tím tak pohoršujete. Možná to není taktní ani empatické, ale před zavedením "diagnóz" typu autismus by to napadlo většinu lidí. Kromě toho to i dnes napadne většinu lidí, zvlášť pokud s podobnou poruchou nemají osobní zkušenost. Je to přirozená reakce. Jenom holt není "slušné" to říkat nahlas.
Pro případné komentáře podotýkám, že je mi ganz egal, pokud někdo nazve mého syna "magorem". ~;)
 Cimbur 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:10:55)
Dobře, je to možné brát jako hru se slovíčky. Ale myslím, že se to musí mnoha rodičů takto postižených dětí dotknout. Osvěta je zatím malá.
Loni si chodila hrát na pískoviště před naším domem holčička asi desetiletá, zjevně autistická, i když s mírnějším postižením. Neuměla jednat s těmi našimi batolaty, a to jste měli vidět, jak na ni byly ostatní maminy nabroušené. Přitom nikomu neubližovala. Snažila jsem se to pak aspoň svojí kamarádce (taky mamině) vysvětlit, že to děvče se jinak chovat neumí - bylo to dost těžké a stejně to myslím nepochopila.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:24:07)
Macimmm,
jenže to právě hezky vystihuje podstatu problému.
Není totiž důležité jak někomu říkám, ale jak se k němu chovám.
Ty maminky by možná byly korektní a do očí by mamince autistické holčičky neřekly nic špatného. Ale myslely si to a chovaly se podle toho.
Tahat se o slovíčka je malicherné.
Když půjde po ulici stará babka s těžkejma taškama a jeden kolemjdoucí jí slušně pozdraví, projeví účast nad tím, jak je život k osamělé stařence krutý a nespravedlivý, možná bude citovat i báseň, ale té tašky se nedotkne, zatímco druhý řekne "Hele bábo dej to sem, já ti helfnu" a chopí se držadla, mně osobně bude daleko sympatičtější. A může použít i daleko pejorativnější výraz.
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:26:12)
Monty, fakt máš AS??
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:31:48)
Budulínci,
minimálně je o tom část odborné veřejnosti přesvědčená.
A myslím, že kdybych jen tak zlehka naťukla, co jsem dělala jako dítě a co svým způsobem dělám dodnes, byla bys o tom asi přesvědčená taky.
Stačí jako malá ukázka sčítání písmen ve slovech? ~;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:32:16)
Sudý jsou dobrý, lichý špatný. ~;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:32:49)
Za sebe bych ale řekla, že jsem docela normální magor. ~;)
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:38:35)
Monty...Sudý... lichý, tohle nemáme ~;)

A co jinak? Stereotypy, rituály atd atd..? Jestli nechceš, nemusíš.. Já, že do Tebe bych to neřekla ~:-D~;) Nejsi jen tak "lízlá"..jako můj chlap? ~t~
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:49:09)
Budulínci,
nechci to tu plevelit, ať už si o tom osobně myslím co chci, tak do těch nejčastěji uváděných příznaků celkem zapadám... neumím vyjadřovat emoce mimikou nebo gesty, občas se přemůžu, ale do nějakých pětadvaceti jsem měla fakt problém, když mne třeba kamarádka při setkání na ulici objala. Fyzický kontakt s lidma je mi dost nepříjemnej. Nejsem součást dění, jsem pozorovatel. Rituálů mám teď míň než v dětství, ale některý stejně zůstávají. Třeba musím mít na spaní dvě peřiny a dva polštáře, jinak se pořádně nevyspím. ~;)
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:58:58)
Monty,
hmmmm,~;((~s~

 Inka 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:47:58)
Tak to já jsem asi taky, nesnáším, když na mne někdo sahá. Na masáž nebo kosmetiku bych nikdy nešla a kadeřnici přetrpím se sebezapření. Taky nesnáším podávání rukou s cizíma lidma. I rituálek nějakej by se našel, ale nikdy jsem si nehledala diagnózu.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:01:42)
Inko,
já jí taky nehledala, mně furt někam (do pedagogicko-psychologický poradny, na psychiatrii...) posílali ze školy, holt za totáče se s magory zacházelo jinak. ~;)
 Binturongg 


Monty 

(5.5.2010 17:40:21)
Aspergerem mě nedojmeš. Tuto "chorobu" měli a mají totiž většinou velmi nadaní, až geniální lidé. Dva jsem znala.
V běžném životě teda v mnoha oblastech magoři na zabití, ale v oblasti umělecké či jinak tvořivé, paráda ~R^ ~t~
 Soňa a 2 holky 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 16:24:59)
Tak to mě pobavilo, dle těch příznaků, mám asperga i já :-) Jsem taky spíš pozorovatel, špatně navazuju přátelství ale když už se tak stane, tak je to přátelství na celý život. Nesnáším fyzický kontakt s cizými lidm, objímání, líbání. Naskakuje mi husí kůže. Snesu líbat a objímat jen svého manžela a své děti. Mám taky své rituály, třeba ouška hrníčků ve skříňkách musí směřovat v pravo, jak s tím někdo hne, hned to opravuji. A na spaní musím mít k velkému polštáři ještě malý a ten všude s sebou tahám. Příští týden jedu s holkama do lázní a polštář poputuje s námi :-))
 susu 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:37:46)
Nevím Monty, většina lidí snad ví, že slovíčkem může ublížit. Je podle mě pochopitelné, že člověk použije slovo magor, když někoho vidí poprvé, možná napsledy, neví o co jde a,... Ale není pochopitelné potkat kamarádku s postiženým díttěem a mluvit o něm s ní jako o magorovi, ne? Právě proto, že slovem můžeš ublížit. Totéž platí pro Jarmilu, napsat to do diskuse o autismu je prostě blbé.
 Vařačka 


Re: Odpověď 

(12.5.2010 5:31:33)
Jo, já myslím, že označení jako "magor" ap., si můžeme dovolit vůči svému dítěti jen my rodiče (autíků ap.). Vzhledem k tomu, že v tom je obrovitánský kus lásky k tomu dítěti. Proto myslím ten dotaz vůči Jarmile, co je vlastně zač. Jelikož slovo "magor" použila tak nějak celoplošně vůči autíkům, tak je to nějaké podezřelé. Já se doma té své Expertky, když vyvádí stále ptám "jsi normální?". Jasně že není a kdyby se takhle zeptal někdo cizí, tak by to asi nebylo o.k., že?
 Róza 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:50:25)
Vidíš Monty a o tom to možná je.
Ono totiž o tu tašku zas tolik nejde. Pro tu babičku může být víc prohození těch pár slov (pro ni možná jediné za ten den) než že jí někdo poponese tašku. Já bych to tak měla.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:51:38)
No, já právě ne, a o tom to celé je. Podle sebe soudím tebe. ~t~
 Lenka 
  • 

Re: Odpověď 

(6.5.2010 11:58:01)
Je to tak, vsichni se nad tim pohorsuji, pritom si to vlastne mysli taky. Kdyz jdu se synem nekam a on takhle vyvadi, nevidim nikoho, kdo by mi rekl: chudacek, on ma urcite autismus ze? ne, mysli si: jezis to je magor!
 Ráchel, 3 děti 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:41:35)
na to mám jednoduchou odpověď: magor
 gabra 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:36:23)
Ubohá reakce, hodně vypovídající o inteligenci pisatelky...
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:45:08)
Jasně. Naštěstí jste všichni inteligentní, milí, tolerantní a chápající. Zajímalo by mne jak se tváříte vy, když vás takový magůrek někde začne otravovat. Jednoho takového znám, stojí na ulici, něco hučí do lidí a sahá na ně, mluví si pro sebe a vykřikuje bláboly. Každý jen utrousí, že je magor a pošle ho do pryč. On je ale autista. Hm, blbé, chudák, každý ho má stejně za magora.
 arsiela, 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 10:58:48)
Jarmilo a vy máte doktorát z psychyatrie,psychologie a další věd,že jen od pohledu víte,že ten dotyčný je autista?Nebo to poznáte přes věšteckou kouli?
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:33:09)
Já znám jeho rodiče. A tak také vím, co si s ním zažili a jaké jsou reakce lidí. Pro lidi je to prostě magor a lidi se k němu chovají odmítavě a pohoršeně. Kde jsou všichni ti tolerantní, empatičtí a hodní lidé jako vy ?
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:35:29)
Jarmilo,
třeba právě s těmi "magory"....
 arsiela, 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:46:26)
právě s takovejhlema lidma,kterým říkáš magoři.Ne ted si dopřávám přepych péče pouze o jedno "kapku "jiné dítě.Od září to bude zas ve větším množství.
 enny 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:04:02)
www.biofeedbackbrno.cz
Cituji z těchto stránek: Lidé s autismem patrně byli i Albert Einstein, Michelangelo, Isaac Newton, Immanuel Kant, W. A. Mozart, Alfred Hitchcock či Sigmund Freud.
Milá Jarmilo, fakt, že tvé jméno mezi nimi není, není tak velký handicap.. Tvůj handicap je někde jinde. Nicméně - věřím, že o tom nemáš vůbec ponětí.. Mimochodem - taková Temple Grandinová (já vím, Ty bys řekla, že je magor) ví, co to je empatie. Což Ty asi né.. Nevadí, snad máš jiné schopnosti
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:06:37)
Jistě, taky to byli všechno pořádní magoři. ~;)
 enny 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:18:45)
... mno, asi se s nimi těžko žilo:).. Ale to člověk ani nemusí být geniální, že?:) Tímto poděkování tomu pánovi, který žije se mnou..
 Ráchel, 3 děti 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:45:25)
já ve svém okolí autistického chlapečka mám. Nemyslím si, že to je magor, ani když vykřikuje, tleská a vůbec se chová podivně.
 Vařačka 


Re: Odpověď 

(12.5.2010 5:43:23)
Jarmilo, to je opravdu neskutečné! Jako kdo tady rozhoduje o tom kdo je a kdo není magor a kdo je a kdo ne normální? Jak to víte vy, nebo většina "neurotypiků", co má být normální? Kde kdo bere právo soudit, co je v normě, lepší ap.? Co to vůbec je "normální"? Pro mě může být například daleko normálnější typické chování autíka, který více využívá první signální soustavy, než "normální" osmileté holčičky, která se neobleče jinak, než do značkových hadrů, chce se malovat, hraje si na barbínu, dokáže manipulovat okolím, přestírat ap. To je mi bližší čistá dušička autíka, který nepředstírá ani radost, ani smutek nebo zlost, je-li mu někdo příjemný, naváže kontakt bez skurpulí a naopak se nebude nutit do kontaktu s někým, kdo mu nesedí.
Vy jste asi tušila, že tím svým příspěvkem zvednete vlnu reakcí, nevím, jestli jste tak sama a je vám jedno, jakým způsobem donutíte lidi na sebe reagovat, protože v podstatě jste k tématu nenapsala vůbec nic zajímavého, pouze slovem "magor" podnítila reakce. Názor žádný. Asi bude zbytečné na vás nadále reagovat.
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(12.5.2010 9:16:35)
,, Kdo na cokoli jarmilovského zareaguje - je magor!!!" ( příspěvek pí Magdaleny)
Je mi to líto, nerada to říkám zrovna vám, která se tady snažíte psát něco chytrého, ale dle paní Magdaleny jste se právě také pasovala na magora.
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:13:35)
A za nickem Jarmila..kráva.
A po přečtení i dalších rekcí na tom trvám ~3~

Mám doma autistické dítě a magor to určitě není...před Vámi má zcela pěkně našlápnuto!!!

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:18:50)
No vidíš, já mám podle psychouše Aspergera a klidně se přiznám k tomu, že magor jsem. ~;)
 Cimbur 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:20:26)
To je ta "povaha praděda Vojtěcha" nebo jak se to u vás nazývá?
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:23:57)
Monty,
sebekritika je něco jiného ~;)
U paní Jarmily, se jedná o zcela něco jiného...
Je mi jasný, že kdyby se jí narodil takový nebo zcela jiný "magor" tak by skončil v ústavu, protože by to nedala.. Je to holt citlivá duše...
 Ráchel, 3 děti 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:47:26)
Monty, ono dost záleží, co tím slovem "magor" myslíš. Já o sobě taky klidně říkám, že jsem magor, ovšem já toto označení používám spíše v laskavém smyslu. Běžné to ale není, běžně se slovo "magor" používá pohrdlivě, s odporem. Proto mi vadí, když s ním Jarmila tady tak lacině háže.
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:43:26)
Je pod mou úroveň se s váma hádat kdo je větší kráva nebo magor. To se spíš hodí pro děti z MŠ. Je to zkrátka můj názor, že spousta lidí, kteří potkají autistu (vč. vašeho dítěte), napadne jednoduché slovo magor. Jen se to neříká nahlas, ale věřte mi, je to tak. Je to vidět jak lidi reagují, ani nemusí nic říkat.
 Myšutka* 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:46:54)
Jarmilo, to je nesporný fakt. jenže je rozdíl, když napíšeš:
"Je to zkrátka můj názor, že spousta lidí, kteří potkají autistu (vč. vašeho dítěte), napadne jednoduché slovo magor."

a nebo když napíšeš:
Za slovem ,,autismus" se skrývá jednoduché a výstižné pojmenování ,, magor"

To první ti nikdo nevyčítá, je to pravda a to nikdo nepopírá. To druhé je dost nevychované a hlavně to strašně ubližuje.

 Ráchel, 3 děti 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:48:23)
přesně tak
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:54:27)
Jarmila (IP adresa 90.178.230.9)


Re: Odpověď
5.5.2010 11:43:26
Je pod mou úroveň se s váma hádat kdo je větší kráva nebo magor. To se spíš hodí pro děti z MŠ. Je to zkrátka můj názor, že spousta lidí, kteří potkají autistu (vč. vašeho dítěte), napadne jednoduché slovo magor. Jen se to neříká nahlas, ale věřte mi, je to tak. Je to vidět jak lidi reagují, ani nemusí nic říkat.

vč.mého dítěte...
~t~..musím se fakt smát, jak jste dobrá v diagnostice. Kdybyste potkala moje dítě, tak to poznáte velmi těžce. On totiž autismus má spoustu forem, spoustu projevů, ale Vy už diagnostický metr máte...

 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:13:48)
Nojo, každému dle jeho zásluh. Bůh věděl komu nadělit autistu. Vybral si vás, asi že jste tak skvělá a empatická. Třeba se jen utěšujete, že to na něm není vidět. No a jestli ne tak časem určitě bude.
 Naštvaná 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:15:15)
Bůh hlavně věděl, že vy byste ho utopila jako krysu a nechtěl to riskovat.
 susu 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:18:09)
VY jste hodně zlá Jarmilo, bohužel na lidskou zlobu není lék, takže s tím budete muset žít dál.
 Tulka 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:20:20)
susu,tak tak,chudák Jarmila.
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:22:36)
Jarmilo,
škoda, že tu není web kamera! Viděla by jste, jak se tomu směju...
Jejda, vy jste chudinka! Asi Vás má, narozdíl od toho mého magůrka rádo strašně málo lidí..

 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:26:43)
No ale moc k smíchu to není.
 Budulínci 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:29:52)
To jste si špatně vyložila, vy jste k smíchu...
~5~
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:38:05)
No tak výborně, hlavně, že je lagrace. Aspoň se pobavíte a zasmějete. Koukám, že vám stačí málo.
 Kabuki 


Re: Odpověď 

(6.5.2010 10:45:24)
...a je k politování ~a~
 Želvička plus Petruška 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:23:23)
Co Ty vlastně hledáš na této diskuzi? Potřebuješ se strefovat do lidí? Fakt nechápu.
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:30:24)
Přesně tak, nudím se, tak se bavím. Dobrá diskuse, reagujete skvěle.
 Želvička plus Petruška 2 roky 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:41:33)
Ale tak zas je fajn, že aspoň něco Tě dokáže potěšit a takto se realizovat. :-)
 Yuki 00,03,07 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:53:00)
to je ale blbá zábava ~a~

Člověk, který nemá absolutně žádnou zkušenost s jinými než průměrnými dětmi takto reagovat asi bude, ale stačí jakákoliv zkušenost s dětmi postiženými, i když třeba fyzicky a ne mentálně, už člověk přemýšlí o tom, proč se to dítě cová jinak, ke komu z těch, koho zná, by ho mohl přirovnat, a tím pádem koho má asi před sebou.
Jenže pro spoustu lidí je jednodušší dělat, že postižení nejsou, patří do ústavů, všechno je jen růžovoučký a krásný a spokojený a kdokoliv není průměrný, je obtěžuje už svou přítomností.

Třeba každá Jarmila teprve čeká na to, až bude mít nějakou zkušenost a dostane rozum ~d~
 Vařačka 


Re: Odpověď 

(12.5.2010 5:57:37)
Souhlas. Jarmilu zřejmě nenapadlo, že žádný z normálů, kterým se narodili zdravé děti, nemá nikdy vyhráno. Nikdy nikdo neví, jestli jejich děti, nebo je samé někdy něco nepotrefí. Stačí nemoc, nebo úraz a už v tom jedou s námi. Jarmila je svým způsobem taky postižená, u ní ale předpokládám, že na tom ještě není tak zle, aby to u sebe nerozeznala a nešla se léčit. Myslím, že narozdíl od našich dětí by to šlo. Tak mě napadá, jak je lehké milovat ty naše děti, které nikomu schválně neubližují, jejich chování, často i agresivní je pouze sebeobrana, narozdíl od takových Jarmil, které to dělají vyloženě chválně. A o to asi jde, Jarmila asi závidí tu lásku, které naše děti mají, kdežto ona ne.
 zuzini 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:27:29)
manželka Jardy? Nebo spíš sestra
 Tulka 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:37:17)
kdoví,zda se za tou Jarmilou neskrývá sám velký Jarda~5~
 Cimbur 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:39:12)
Ale ten Jarda (bachař), ten přece nebyl zlý. Jenom "svoje děvčata" pořád dojemně poučoval.
 Tulka 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:46:10)
No,občas taky dost drsně ustřelil,ale jen ta podobnost-Jarda
Jarmila,
no řekni~:-D
 zuzini 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:49:15)
Někdy dokázal být hodně zlý
 Ráchel, 3 děti 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:49:57)
koukám, že už to napadlo někoho jinýho ~:-D
 Ráchel, 3 děti 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:49:25)
nejsi to náhodou ty, Jarouši??? ~t~
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 14:09:47)
Nejsem.
 DENISA 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 14:07:01)
Jses fakt borkyne, bavit se na ukor lidi s postizenymi lidmi. Opravdu si poplacej po rameni. ~g~~g~
 zuzini 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:26:14)
Kdo ti ublížil, že se musíš vyřádit na jiných?
 Jarmila 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 14:06:37)
Všichni mi tady nadáváte do krav, magorů, autistů atd. Béé, Béé
 Yuki 00,03,07 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 14:27:14)
dokonči myšlenku
 Myšutka* 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:25:18)
Jarmilo, ano máte pravdu, že spoustu lidí při setkání s takovým dítětem napadne to stejné slovo. Mám syna, který je postižený jinou nemocí a ta ho vede do pozice stydlína který zůstane vzadu, nechá si natlouct a ani u toho nebude křičet, jenom u potečou slzy. Nikoho neobtěžuje, sám by cizího neoslovil ani kdyby měl vykrvácet a přesto s enajdou lidé, co ho kvůli jeho nemoci nesnáší. Nepřekousnou, že jim odpoví šeptem, krátce a nepodívá se jim do očí. Když mi bývalá ředitelka ve školce do očí řekla, že kdyby věděla, že je magor (ano, použila stejné slovo jako vy), tak by ho nevzala, tak jsem si poprvé uvědomila, jak ho vlastně lidé vidí.

Jenže slušný člověk to neřekne nahlas, protože ví, že dítě za to nemůže, že je nemocné a je mu trapné jeho rodičům ještě víc ubližovat. Asi nikdo v dnešní době neřekne o dítěti s ekzémem že je prašivé, nebo neřekne rodičům nevidomého dítěte, že mají slepejše. Nebo se mýlím?
 tlemik 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 11:53:58)
přesně to mě napadlo, jelikož jsem tělesně postižená a často si, my lidé s tímto handicapem, říkáme, že jsme kriplíci a děláme si ze sebe samých legraci, asi by mě hodně zranilo, kdybych za svými zády slyšela, jak o mě lidé mluví jako o mrzákovi apod. Prostě je to něco jiného to říkat o sobě a s lidmi stejně handicapovanýma, ale od cizího, který mě nezná, by mě to při nejmenším asi dost zarazilo. A taky vím, že si to každý v duchu říká, když mě potká, ale jsem ráda, že to neříkají nahlas. Prostě si myslím, že slušnost by měla být. Pokud sama ukážu, že můžeme používat na úrovni srandy mezi sebou takové výrazy. Proč ne. Ale ne takto. Rozumím těm, co je ten výrok nadzvedl. Kdyby byl článek od tělesně postižených a někdo tam napsal, že to jsou vlastně mrzáci. Byla bych asi dost naštvaná. Takže reakci se fakt nedivím.
 Lili 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:35:09)
Tlemiku,
nemyslim si, ze by Jarmila tomu decku rekla, ze je magor... a v tom je ten rozdil.
 Cimbur 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:39:25)
No jo, ale v podstatě to tady říká rodičům takto postižených děti.
 Lili 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:54:28)
Macimm,
ja to tak nevnimam. Ale to je zase o osobnim nastaveni a o vztahovacnosti (vztahovacnost v tomto pripade nemyslim negativne).
 maja 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:50:24)
ono je něco jiného říct a něco jiného napsat ...tady není vidět a je to neadresné
 tlemik 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 14:36:28)
já ti rozumím, a taky netvrdím, že to řekla jemu. Ale při představě, že by se dočetla má mamka to, že jsem např. mrzák, tak by mi jí bylo taky líto. Je to prostě dost ostré slovo. A osobně si nemyslím, že ne každý si toto pomyslí. Jen jsem chtěla napsat, že to není nic neobvyklého, ale prostě myslím si, že reakce Jarmili nebyla na místě. Říká se, že míň je někdy víc, v jejím případě si myslím, že byla až moc stručná a vyznělo to dost nešťastně.
 Tulka 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 15:07:48)
Tlemik,to,jak uvažujeme o druhých lidech,vypovídá něco hlavně o nás samých.Takže určitě ne každý,kdo vidí člověka s postižením,si řekne mrzák a ne každý si řekne o člověku s nějakým nezvyklým chováním magor:-).To bychom takhle museli uvažovat o spoustě lidí,protože asi málokdo z nás bude bezchybný a dokonalý.
 tlemik 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 16:45:23)
To jsem se taky snažila vyjádřit ve svém příspěvku, že ne každý uvažuje stejně. Jen vím, že jsou lidé takový i takový. Prostě jsem to cítila jako ostatní, že první příspěvek Jarmili, byl podán dost nešťastně. Takže se není proč divit reakcím. Vím, že si o mě spoustu lidí myslí, že jsem vlastně normální člověk a mé postižení neberou v potaz. Mám hodně známých a většinou problém nemám. Takže to není žádné škatulkování, že všichni jsou proti nám spiklý. Sama žiju dost integrovaně - což pro mě znamená to, že žiju úplně stejný plnohodnotný život a od nikoho nečekám, že si přede mnou sedne na zadek, jen proto, že mám handicap a ani bych si to nepřála. Chci být, pokud je to možné, na stejné rovině jako jsou ostatní. Vím, že ne všichni mají zkušenosti s "jinými" lidmi a někdo reaguje prostě tak a jiný tak. Na druhou stranu, kam by to vedlo, kdyby měli všichni stejný názor, že. To už tady kdysy bylo.
 Lili 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 15:12:26)
Tlemiku,
ja to beru tak, ze tohle je internetova diskuze psana anonymnimi lidmi o jinych anonymnich lidech. Jednoduse nic adresneho...takze se me to nedotyka. Ale to je opravdu o vnimani kazdeho. Na to neni zadny mustr, takze chapu, ze nekoho to muze zasahnout.
Na druhou stranu je treba pocitat s tim, ze v tomto specifickem prostredi (internet) si holt kazdy muze napsat v podstate , co se mu libi a nikdo nikoho nenuti se podobnych debat zucastnit.
Jarmila to napsala v prvnim prispevku dost neomalene, ale jak to potom vysvetlila, tak mi to prislo celkem trefne.
 tlemik 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 16:38:09)
S tím co píšeš naprosto souhlasím. Jde mi o tu první pasáž. K tomu jsem psala, že to podala dost nešťastně. A hodně lidí, kteří s touto nemocí mají co dočinění se to dotklo. A že jim rozumím proč. Jinak samozřejmě se musí počítat, že každý má svůj názor a na to má samozřejmě každý právo, což je dobře. Já se moc do diskuze většinou nezapojuji, spíše jsem čtenář. Já si myslím, že rozumím, co Jarmila tím chtěla říct, ale také rozumím ostatním reakcím, které to pobouřilo.
 Violette 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:10:12)
Ahoj Myšutko,
můžu vědět, oč jde ve Vašem případě? Děkuji.
 Myšutka* 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:13:11)
Selektivní mutismus. Hodně zjednodušeně - dítě v určitém prostředí nebo situaci nekomunikuje (což zahrnuje i neverbální komunikaci) a snaží se potlačit jakýkoliv zvuk, třeba i kašlání, nebo při pláči mu jenom tečou slzy, pláče nehlasně. je s tím spojená i řada dalších potíží, které zdánlivě nesouvisí (třeba strach z jídla),a le to už je u každého dítěte trošku jiné.
 Želvička plus Petruška 2 roky 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:29:39)
Já bych řekla že takové chování (viz paní ředitelka) vypovídá tak nějak vůbec o stavu v naší společnosti, toleranci, slušnosti.Dnes stačí jakákoliv jinakost, však já to vidím u mého dítěte, které také na první potkání nekomunikuje s každým. Hlupáci si to berou osobně, no o čem to vypovídá, že malé dítě dokáže dospělého naštvat takovou kravinou, že neřekne na požádání jak dělá kravička... :-)))
 Cimbur 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:37:10)
Moje maminka měla skoro dvaceti lety chlapečka, který měl velmi pravděpodobně taky selektivní mutismus. A chovala se k němu hezky (dokonce si myslím, že to byl trochu její oblíbenec), doufám, že taktéž i druhá učitelka, a rozhodně v něm neviděly nějakou zátěž nebo problém. To asi bude i o konkrétních lidech, ne jenom o stavu společnosti.
 Cimbur 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:38:19)
Omlouvám se: "měla před dvaceti lety ve školce chlapečka"
 Želvička plus Petruška 2 roky 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:45:59)
To asi bývají tiché děti, se kterými není moc "práce" nebo se mýlím? Asi je to vážně o nastavení konkrétního člověka. Reakce ředitelky je fakt drsná. Jsem si v souvislostí s touto diskuzí vybavila, jak jedna takymaminka na pískovišti hulákala na mojí dcerku, že nemusí pořád tak řvát, když jí ta její holčička rve bábovky z ruky :-)))) Ono to pískoviště je výborný "vzorek" naší společnosti :-)))
 Myšutka* 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:05:54)
Tyhle děti bývají opravdu velice tiché,poslušné anenáročné v prostředí, kde se necítí "doma" (doma sipak vše vynahrazují a jsou na přizabití).
probém je v tom, že se nechtějí účastnit kolektivních aktivit, neodpovídají, nejí, nedokáží si říct když mají problém. Takže správná učitleka takovému dítěti musí věnovat celkem dost pozornosti, protože i ono má své potřeby, ale dává je najevo dost nenápadně, třeba tím, že přijde k učitelce a stojí a kouká a až když si ho ona všimne a začne se ptát,tak třeba kývne, že chce přidat polívky. U syna byl třeba problém, že si neuměl venku rozepnout zimní kalhoty a počural se, protože nedokázal jít učitelce říct, že se mu chce čůrat. Pak jsme to řešili maličkým přehrávačem, kde měl nahrané "chci čůrat" a v případě potřeby to přehrál v blízkosti učitelky.
 tlemik 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 14:53:33)
Tak to jsem vůbec netušila, že to má něco společného s nějakou nemocí. Mysleli jsme si, že náš syn je jen stydlivý. Ale je fakt, že ve společnosti, ve které se cítí dobře, tak je výřečný až moc a bez problémů. Ale pamatuji si, že ve školce tyto problémy měl. Neřekl si na vycházce, že chce na záchod, sedí u jídla tak dlouho, dokud mu jídlo neodnesou, protože není schopný říci, že mu to prostě nechutná nebo něco z toho nejí. Dokonce jsem byla i svědkem, kdy jsem ho poslala za paní učitelkou pro lepidlo a on k ní přišel a jen na ní koukal a čekal, až si ho všimne. Nevím, možná to není přesně ono. Jen jsem nad tím takto nepřemýšlela, vím že jsem z toho byla značně nešťastná. Protože je jinak hodně mluvný a i zábavný. Ale jak jde o cizí prostředí a cizí lidi, tak je zamlklý. Ale myslela jsem si, že se fakt jen stydí. Ale na druhou stranu bych řekla, že už je to lepší, ale spíše je to tím, že už si na prostředí zvyknul. Ale je fakt, že v nových situacích je takovéto trdýlko - jak jsem si myslela. Zkusím si teda o tom něco najít.
 Želvička plus Petruška 2 roky 
  • 

Re: Odpověď 

(5.5.2010 17:17:16)
Mám také takové dítě, nicméně nemoc bych za tím nehledala, spíš takový povahový rys. Třeba jsi byla také taková, když jsi byla malá...?
 Myšutka* 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 19:32:34)
Tlemik, Želvičko, hrozně záleží na tom, jak moc se to projevuje, jak dlouho "němota" trvá a jestli dítě komunikuje jiným způsobem. U mého syna absolutní němota ve školce trvala víc než jeden školní rok a absence neverbální komunikace cca 6 měsíců. To znamenalo, že syn nebyl ochotný ani kývnout, nebo navázat oční kontakt. Pokud mu někdo řekl sedni si, tak si sedl, pokud se měl převlíct, tak se převlíkl, ale stabilně měl sklopenou hlavu a nekomunikoval ani s dětmi, které jinak znal z hřiště a se kterými tam mluvil. Váže se k tomu i neochota ochutnat jakékoliv "cizí" jídlo, neochota zkusit jakýkoliv nový sport, strach z cizího prostředí a neuvěřitelná závislost na mamince. Doma cca dva roky nekomunikoval s tatínkem, spasilo nás až to, když manžel změnil zaměstnání a začal být častěji doma.

Pokud je dítě ochotné komunikovat náhradním způsobem, nebo je ochotné šeptat, tak je to opravdu jenom stydlivost. Jinak hodně hezky se o téhle nemoci píše v knížce "Mutismus v dětsví, mládí a dospělosti" (možná jsem zkomolila název).
U nás se bohužel tahle nemoc velice často řeší antidepresivy a hospitalizací na psychiatrii. Přitom se dá hrozně moc zvládnout, pokud člověk pochopí podstatu nemoci a obrní se trpělivostí. Největší chyba je jakákoliv motivace ke komunikaci, dokonce i pozitivní motivace je špatně. Člověk musí na jednu stranu respektovat to, že dítě není schopné třeba ochutnat rajče, na druhou stranu je potřeba ho pomalu tlačit k tomu, že by bylo dobré to ochutnat. Nesmí se na nic jít násilím, ale nesmí se ani ustupovat. Syn je teď na tom tak, že byl dokonce ochotný hrát divadlo a říct dvě věty, to je obrovský úspěch. Ale budu upřímná - s chutí ho občas šupnu na víkend k babičce a do práce chodím dobíjet baterky. Doma je totiž jak utržený ze řetězu, není zlý nebo agresivní, ale prakticky nepřetržitě mluví, co pět minut se přijde pomazlit, lítá jak šus...

Jinak já jsem jako dítě pravděpodobně trpěla stejnou nemocí,ale ve slabší formě, měla jsem s tím potíže ve škole a mám je dodnes. Paradox je, že mi nevadí přednášet davu lidí,ale když si mám říct v obchodě o zboží, tak kolikrát radši odejdu a nekoupím nic.
 tlemik 


Re: Odpověď 

(6.5.2010 9:38:44)
no u nás to pravděpodobně bude stydlivost a více méně povaha. Přece jenom jsme pár psychiatrů a psychologů už navštívili a snad by na to přišli. Jsem taky nejistá v cizím prostředí, jsem strašně nervózní a cítím až třes. Taky se moc nevyjadřuji. Pokud jsem mezi lidmi, které znám, tak jsem mluvná až moc. Tak bych řekla že to má po mě. I když s tím jídlem to máme taky. Prostě co se mu nelíbí nebo nezná, tak neochutná, na víc je dosti tvrdohlavý a prostě osobnost, takže je to těžké ho k něčemu přesvědčit. Spíše mě jen překvapilo, že něco takového existuje a že si můžu dávat větší pozor na tyto signály u naší dcery. Jsem moc ráda, že jsi dala svůj příspěvek a mě to obohatilo o další zkušenost. Opravdu jsem vůbec netušila, že to může být i nemoc, pokud to je v určitém měřítku. Přeju ať je vše lepší a ať se to vše časem vyrovná - mezi lidmi více otevřený a doma trošku klidnější. Vím, o čem mluvíš, u našeho Davida se taky těším na večer až je v posteli. Je to dost náročné.
 Myšutka* 


Re: Odpověď 

(6.5.2010 13:18:44)
Tlemik - díky.

Ještě jedna věc, hodně často mají tyhle děti potíže se sluchem. My jsme ani netušili, že syn je silně nedoslýchavý, až nám to na ORL paní doktorka názorně předvedla. On se totiž naučil odezírat, něco přece jenom slyšel a tak vypdal celkem OK. Po celekm jednoduché operaci začal slyšet a strašně ho to postrčilo dopředu.
 Želvička plus Petruška 2 roky 
  • 

Re: Odpověď 

(6.5.2010 11:56:13)
Já jsem si o tom tedy přečetla na internetu. Netroufám si tedy toto určit u dvouletého dítěte, co mám, ale je fakt, že některé věci, co popisuješ, pozoruji. U mého dítěte se ta nekomunikace týká hlavně při kontaktu se staršimi lidmi A sama si vzpomínám na svoje dětství, vidím sebe :-))) Uvidíme až nastoupí do školky, vlastně za půl roku do takové té miniškolky. Nicméně si myslím, že tyto problémy s časem se zmírní.
 kreditka 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 12:36:46)
Jestli platí to co jsi napsala, tak největší autista na rodně jsi tady rozhodně ty ~e~
 zuzini 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:18:11)
~d~~a~
 Balbína 


Re: Odpověď 

(5.5.2010 13:57:23)
Jarmilo, je pravda, že většina lidí by si to pomyslela. Já si tedy v duchu říkám, blázen a vím, že za to nemůže, že je psychicky nemocný. Nenapadá mě autismus, spíš schizofrenie, ale nejsem psychiatr a v duševních poruchách se nevyznám.
Ale do komentáře k článku, kde je autismus vysvětlován, bych takový komentář - magor - nenapsala. Když to rozvedeš, jak jsi to později napsala u toho sousedovic syna, tak to vyzní úplně jinak.
 andrea 
  • 

Re: Odpověď 

(6.5.2010 11:53:11)
hehe,tys to teda rosekla!
 Kikina a Sisi 


autismus 

(5.5.2010 10:59:59)
Jarmilo, magor jste vi, když toto veřejně prohlašujete. Takto postižené dítě se může narodit každému. I Vám.
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: autismus 

(5.5.2010 11:02:56)
docela mne zajima ...jaky maji zivot dospeli autiste? Jak jsou sobestacni? Co citi? Zamilovavaji se? Jsou schopni rodinneho zivota?
Vite nekdo? Mate zkusenosti?
 Markéta 
  • 

Re: autismus 

(5.5.2010 11:04:47)
Podívejte se třeba na http://www.postizenedeti.cz/ Tam je informací velmi mnoho a je to užitečné čtení i pro rodiče dětí "nezačarovaných".
 štěpánka 
  • 

Re: autismus 

(5.5.2010 19:19:15)
Markéto,
to je moc hezký výraz "začarované"~x~ a "nezačarované ~x~děti". Určitě lepší než postižené, odlišné, jiné. Autisté vlastně jsou začarováni do svého vlastního světa, který opouštějí jen někdy a jen s někým (kdo je na chvíli odčaruje)..........~x~~x~~x~
 Pawlla 


Re: autismus 

(5.5.2010 20:14:46)
Taky se mi tohle slovo moc líbí:-)
 Markéta 
  • 

Re: autismus 

(5.5.2010 21:06:28)
Díky za pochvalu. Ale není to můj copyright :-) právě na strankach "postizenedeti" se tohle slovo používá (do záhlaví ho Žlababa nedala prý proto, aby se stránky snáze vyhledávaly rodičům, co stojí úplně na začátku a hledají první informace). Mně se to taky víc líbí, než dělit děti na "nenormální" a "normální" (ono co je normální, že).
 Beruška 
  • 

Re: autismus 

(6.5.2010 8:51:29)
Sice mám Aspergerův syndrom, ale vzhledem k tomu, že to je podobné, tak to snad neva.

U každého se to projevuje jinak, někdo je samostatný víc, někdo míň. Třeba mně je už 18, chodím normálně do školy, občas na brigádu, dokonce sama cestuji do zahraničí, jenom mi dělá problémy umýt koupelnu a ustlat si postel. Krom toho se taky potýkám s potížemi v komunikaci a vůbec tak nějak nemám ráda velké kolektivy lidí. Zamilovaná občas jsem :), ale zatím jsem si nikoho nenašla, ale to bude spíš z důvodu, že jsem ještě nenašla toho pravého (a maj o mě zájem ti, které nechci). Autismus je závažnější, ale i k nám na školu chodili lidi, kteří se s tím úspěšně poprali a dnes studují na VŠ.
 Michaela.uk 


Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(5.5.2010 18:08:13)
Není potřeba ztrácet čas s takovými lidmi jako paní Jarmila a hlavně se jí snažit oponovat. Však člověk míní, život mění a stačí hodně málo a lidi jako paní Jarmila na svém pracovišti (jsem speciální pedagog). Děti s mentální retardací, s DMO, s poruchami chování či ADHD, s poruchami autistického spektra potkávám, šahají na mě, chovají se "divně". Ne každému se to musí líbit. Dává mi to proto právo nazývat je magory? Jsou všechny tyto děti, které můžou mít v různých stupních podobné projevy zkrátka magoři? Nemyslím si.
A Jarmilo? Vaše sklony a názory jsou silně fašistické. Před holocaustem Židů se Hitler zapříčinil o méně známý holocaust jedinců s postižením a poslal jich do plynu statisíce (či je otrávil Luminalem). Věřím, že jste jeho přiznivec. Je mi z Vás špatně.
 Michaela.uk 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(5.5.2010 18:10:40)
* doplnění slova- na svém pracovišti "potkávám"
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(5.5.2010 20:18:59)
Michaelo,Jarmila asi nikdy nebude usilovat o práci s postiženými dětmi takže její výroky jsou mi ukradené.Daleko horší je to,že se takhle vyjadřují i lidé,kteří s nimi pracují a není jich ve školství zrovna málo.
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(5.5.2010 21:09:30)
No nevím proč do toho taháte Hitlera. Ten tu ještě chyběl. Ale bohužel jste se moc netrefila. Já jsem Židovka jak poleno.
 sarka 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(5.5.2010 23:57:22)
Paní Jarmile bych přála těžkého autistu- pokud ještě nemá děti, myslím, že by mluvila jinak. Víte úplný prd, co se pod tím skrývá a jakej je život s autistickým dítětem!!!!
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 10:27:58)
Tak toto přání se vám bohužel nesplní. Další děti už neplánuji, takže autistu rozhodně mít nebudu. Tady mě osočujete a přitom se podívejte na sebe. Je snad normální toto někomu přát?
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 10:48:48)
Jarmilo,pokud s autisty nemáte žádnou zkušenost,kromě toho,že syn sousedky je autista tak se raději nezapojujte do diskuse,protože už s vám podařilo několik lidí urazit.
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 10:56:51)
A proč bych se nezapojila do diskuse? Zapojit se může každý. Nemusím mít snad kvůli tomu autistu. Názory má holt každý jiné. Vy tady na Rodině určujete kdo smí diskutovat? Buďte ráda, že se zapojuji, alespoň se dozvíte co si většina lidí myslí o těch vašich autistech.
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 11:02:04)
Ale na to se nemusíte zapojovat do diskuse,to já dobře vím co si lidi jako vy myslí.Věřte,že se s tím potýkám každý den.Diskutovat může každý,ale psát na rodičům autistů,že jejich děti jsou vlastně magoři:-©
 Tulka 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 11:27:13)
Milá Jarmilo,víš prd,co si myslí většina lidí o autistech,nebo jsi nějaká tisková mluvčí té tvé"většiny"?~a~
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:07:16)
Nemluvím za nikoho, jen píšu co si myslím, co kolem sebe vidím a také vaše zkušenosti tady na diskuzi mě v tom utvrzují.
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:12:41)
Jarmilo,dobře píšeš co vidíš kolem sebe.A co si o autistech myslíš ty?
 sarka 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:17:05)
napsala už několikrát, že jsou to magoři, myslím že je zbytečný se dohadovat~d~
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:27:51)
No přece, že jsou to magoři.
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:37:47)
No tak jsme si to ujasnili,to jsem chtěla slyšet a ne výmluvy co si myslí ostatní lidi.~Rv
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:42:04)
Nebyly to výmluvy, ale názor.
 lil 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 14:17:35)
jarmilo , aby vaši vnoučci taky nebyli magoři, rodí se jich teď čím dál víc, když to tak nazýváte
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 16:59:12)
Zajímavá poznámka - rodí se jich víc.
Za mého dětství žádní autisté nebyli. A nebylo ani ADHD, ani "dys" poruchy. Přemýšlím, jestli to bylo lepší nebo horší a nějak se nemohu dobrat k žádnému resumé. ~;)
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 17:07:16)
Monty a taky bylo plno nešťastných dětí,kterým nikdo nerozuměl a s nálepkou nezvladatelný končili ve zvláštní škole.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 17:18:02)
Pawllo,
je to možné. Já takové nepotkala. Docela by mne zajímaly zkušenosti ostatních v mém věku, jestli třeba měli ve třídě nebo v blízkém či vzdálenějším okolí nějaké podobné dítě.
Od nás ze třídy na ZŠ šly dvě děti do pomocné školy. Ovšem ne proto, že by byly nezvladatelné. Byly jen pomalejší v učení. Ničím jiným než špatným prospěchem "výjimečné" nebyly.
Jediný nezvladatelný dítě ve třídě jsem byla já. A musím říct, že jsem dost ráda, že mi nikdo v pěti, šesti letech nedal žádnou "nálepku" a nebrali na mne speciální ohledy. Asi by mne to uráželo.
 Budulínci 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 17:37:45)
Monty,
ty jako aspík to tak třeba máš. Ale klasičtí autisté tu nálepku potřebují. Bez asistenta by nemohli fungovat a spoustu ostatního..
Nedělám si marné iluze, kde končili autisté za totáče. Autismus se tehdy nediagnostikoval a děti skončily v ústavech. A přitom dnes se s nimi s dobrým a správným přístupem dá dobře pracovat.
Já jsem moc ráda, že žiju kde žiju. Máme tu specku s auti třídou, perfektními pedagogy i asistenty.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 17:45:22)
Budulínci,
no jo, ale co až nebude asistent?
Co bude potom?
Samozřejmě že jsou formy autismu, které nevylučují, že bude dítě v dospělosti schopné samostatně fungovat. Autismus má spoustu podob. Ovšem u těch nejtěžších si to moc dobře neumím představit.
Když jsem byla dítě, kousek od nás bydlela matka s mentálně postiženou dcerou, dokonce mám pocit, že ji "vyvdala", nebyla její vlastní. Neměli žádné příbuzné. Vždycky jsem si říkala, kdo se o tu holku (i když už to dávno nebyla "holka", tehdy jí bylo kolem 4Oti) jednou postará, až máma nebude. Nikdy nepoznala jiné než domácí prostředí a kdyby měla skončit v ústavu, tak by to byl pro ni hrozný šok. Tohle je fakt dilema - zvážit, co je lepší PRO TO DÍTĚ samotné. Protože tím, že je postižené nám to samo neřekne a někdy si to ani neuvědomuje.
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(7.5.2010 8:49:07)
Monty,nevím,kolik Ti je,já jsem 71 ročník.Moje maminka(bývalá učitelka)dodnes vzpomíná na takového chlapce,dnes si je už jistá,že to byl Aspík,nebo něco podobného.Ve třídě 30 dětí ho vůbec nezvládala,měl naprosto nečekané reakce.Tehdy ho odmítla vzít do školy v přírodě a on byl velmi smutný,měl ji strašně rád.Maminka na to teď často myslí,když vidí mého syna.Další zkušenost,paní z našeho domu,taky měla syna ,dneska je dospělý a už se ví,že je autista.Kdysi byl pro všechny jen problémový,na nátlak školy ho dala do psych.léčebny.Nikdo neví jak se tam k němu chovali,ale on od té doby s ní nemluví,zatvrdil se a ten vztah matky a syna se zničil.Ale souhlasím s tím,že tolik toho nebylo,ale proč nevím.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 17:36:24)
Abych vysvětlila proč - pro mne je integrace přirozená věc, pokud do ní není násilně zasahováno "zvenčí" a pokud je v zájmu jak dítěte, tak jeho okolí.
Přijde mi, že zatímco za komančů se postižení zavírali do ústavů, aby nerušili iluzi harmonické, zdravé a veskrze šťastné společnosti, dnes se snažíme o druhý (a dle mého soudu stejně škodlivý) extrém - integrace za každou cenu, bez ohledu na to, jaká je prognóza do budoucna. Jak bude dítě fungovat, až nebude mít k dispozici ani rodiče, ani asistenta a až vzhledem k věku nebude díky ztrátě roztomilosti při osobním kontaktu vzbuzovat soucit.
To platí především o mentálním postižení nebo některých závažnějších psychických poruchách - u tělesných postižení je plošná integrace naprosto v pořádku.
 Budulínci 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 17:39:08)
Monty, psaly jsme současně a naprosto s Tebou souhlasím.
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(7.5.2010 14:14:48)
integrace je tady plne jinde nez v CR. Cely system integrace je "uzakoneny", deti, ktere maji nejake problemy, se pak deli na tri ruzne stupne a ty, ktere potrebuji asistenty, maji cely dokument o tom, co presne MUSI skola pro ne udelat (presneji toho asistenta musi potrebovat na minimalne 15 hodin tydne). Je to pravne dohmatatelne, muzes se se skolou soudit. Na druhou stranu, kazda skola dostane zvlastni rozpocet na deti se zvlastnimi potrebami a ty deti s asistentem dostanou kazde jeste svuj vlastni rozpocet. Muj syn, ktery ma asistenci 20 hodin tydne, dostava rocne nekde mezi £15 000- £18 000 navic. To jen pro predstavu. Z toho se plati nejen ta asistence, ale i ruzne pomucky a skoleni pro personal (ucitele, toho asistenta). Podle toho pak take vypada uroven te integrace. Tenhle clanek velice v CR chybi.
Na druhou stranu, co mi hodne vadi je, ze jak se jednou dite dostane do "normalni" skoly a dela jakykoliv (i minimalni) pokrok, je velice slozite dostat ho do specialni skoly, i kdyz je jasne, ze by mu tam bylo lepe. Castka, kterou stat prispiva na takove dite ve specialni skole se pohybuje rocne od £60 000 nahoru, zalezi na postizeni.
Deti nastupuji do skoly ve 4 letech (nikdo nema odklad, ani ty nejvice postizene) a v tom veku je obtizne rozhodnout se, ktera skola bude tou nejlepsi volbou.
Co se tyce lidi vseobecne, tak jsou poste tak nejak zvykli, ze postizeni chodi do skol. Jako priznavam, ze kdyz jsem sem poprve prijela (1995), tak jsem byla naproso vysokoana z te "spousty" postizenych, ktere jsem venku vidala. Ne z tech postizeni, ale z toho poctu.
Postizene deti jsou dneska integrovane i do beznych strednich skol. Nedavno jsem byla prekvapena, ze v jedne stredni skole je 7 deti s Down Syndromem. Dozvedela jsem se od od jedne matky ve skole, chodi tam i jeji autisticky syn a jsou moc spokojeni.

Zkopírovala jsem tady ten příspěvek ,o kterém jsem psala.Doufám,že se Aida nebude zlobit.
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(7.5.2010 18:27:56)
No to už je trochu moc, dementi na střední škole. Jáké štěstí pro národ!
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(7.5.2010 18:55:17)
Jarmilo a kdy nám sdělíte vy svou diagnozu?
 Budulínci 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(7.5.2010 20:01:24)
Tak jsem prošla celou možnou škálu, ale na Jarmilu se diagnostická škála najít nedá..
Je mi líto, ona umře bez diagnozy jako zapšklá, nepříjemná bába, kterou to uvnitř úplně rozežere...
Hezký večer, Jarmilko...
 ZuziP 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(9.5.2010 1:36:08)
Jarmilo, a vy ste na strednu skolu chodila?
 lil 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 20:18:25)
jo jo monty , zdá se mi že těch autistů a všelijakých dys se rodí teď více, asi že je ta společnost nějaká zdegerovaná či co, tím stresem , civilizačními chorobami ,geneticky upravenymi potravinami nebo já nevím čím
 Cimbur 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(7.5.2010 9:49:41)
Já myslím, že se to jen líp diagnostikuje. Dřív na podobné diagnózy nikdo nepomýšlel.
 sarka 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(7.5.2010 9:59:29)
a nebo je zavřeli do ústavu, aby nebyli na očích(pokud na tom byli hůř)~a~
 sarka 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:29:12)
tak nevím kdo je tady magor.......
 Budulínci 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:35:56)
Jarmilka je chudák zapšklá ženská, kterou nemá ani nemůže mít nikdo rád. Autistu si za terč nevybrala náhodou, že Jarmilko..

Nemá cenu na ní více reagovat, naštěstí nejsou jenom takový jako ona... ~y~
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:45:08)
No už se nedivím, že máte autistu, když vidím kdo ho přivedl na svět, není čemu se divit.
 sarka 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 13:03:24)
Dejte už pokoj, nevíte co plácáte!!!! Je mi z Vás ZLE !!!!
:-©
 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 13:11:33)
Mě je zase zle z těch vašich magorů, které přivádíte na svět.
 sarka 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 13:47:00)
jste plná zloby, a určitě máte doma Einsteiny ,tak buďte ráda, svůj názor jste už vyjádřila, myslím , že to stačilo. už se raději nezapojujte.
 zuzini 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 14:57:55)
To už si snad děláš srandu ne? Ono by to chtělo občas myslet, než neco vypustíš z huby.
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 13:09:47)
Jarmilo,je pro vás asi velké potěšení urážet všechny kolem sebe,bohužel mě urazit nemůžete na to jsme každá někde jinde.

 Jarmila 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:37:34)
No jasně já. Mě tady nazýváte různě od krav přes magora, autistu až po fašistu. A to jenom proto, že mám jiný názor než vy.
 gabra 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 14:24:30)
Ale ty nemáš žádnej názor, ty jsi prostě jenom uplně hloupá.
 sarka 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 12:15:13)
nemá smysl o tom s vámi diskutovat, nikam to nevede.
 sarka 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 10:59:52)
Ono se to kecá, když v tom přímo nejste...
Když jsem ještě neměla děti, neuměla jsem si to , že bych měla dítě postižený, vůbec představit.Nejhorší je že ty děti za to nemůžou, nedělají to schválně.Nejvíc to ale odnášejí rodiče.Neměníme zajetý ritualy, chodíme denně na stejnou procházku- téměř za každého počasí, nemůžeme jet na dovolenou, na návštěvu. Už ani k babičce nechodíme. Hrozně to ubíjí, a je to s věkem ještě horší.To je těžký autismus- a je toho mnohem VÍC!Přečtětě si nějaký odborný článek o autismu.Ty děti nejsou magoři- někteří jsou chytřejší než kdokoli z nás.... Jen se nedokáží orientovat v tomto světě. Jsou zmatený, a jediný co je uklidňuje je právě ten stereotyp.I když už děti neplánujete, nikdy nevíte kdy Vás to může potkat, třeba vnoučata....
To pak člověk na to začne koukat úplně jinak- pokud se ho to blízce dotýká.
 Beruška 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 8:57:49)
Paní Jarmily bych si nevšímala. Prostě jenom potkala nějakého nepříjemného člověka, který byl shodou náhod autista, ona se to dozvěděla a zaškatulkovala tam úplně všechny zástupce z této kategorie. Kdyby ten člověk měl nad postelí plakát s Krtečkem, budou magoři všichni fandové Krtečka :DDD

Mám Aspergerův syndrom, už jsem si od ostatních vyslechla nepříjemné věci (i tehdy, když mi ještě nebyla diagnostikována), nicméně byly horší než tyto internetové výpady. Naučila jsem se nepříjemné lidi posílat v duchu do řiti, problém není ve mně, ale v jejich omezenosti. Akorát lituju ty lidi, co jen tak surfujou po netu, aby se o této diagnóze dozvěděli, protože jim byla třeba diagnostikována, a dozvěděj se docela hnusný názory a propadaj depresím. (Jo, i to se mi stalo. Nikomu nepřeju pokusy o sebevraždu s pocitem, že jste na tomto světě zbytečně, páč jste postižení.)
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 9:06:13)
Beruško,moc se mi líbí co píšeš,je vidět,že jsi chytrá holka.Pro matku autíka je důležité slyšet,že i autisté můžou žít plnohodnotný život.Víš syn působí na pohled jako každé jiné dítě jen má svoje zvláštnosti,ale není agresivní,takže mě mrzí když vidím,že u nás je pořád zažité tyhle děti oddělovat.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 11:28:28)
Víš, ona ta snaha oddělovat mantálně postižené děti může být motivována strachem. Jestliže se dítě uzavírá do svého světa, do nějž nevidíme, ať už je to autista, DS nebo třeba schizofrenik, nevíme, co se v tom jeho světě děje a jestli neudělá navenek něco, co je z jeho pohledu dobře. Např. vidí lva, tak kolem sebe začne mlátit kladivem. Já, když potkám v MHD někoho, kdo si mluví pro sebe popř. s někým, kdo tam není nebo se obrací na lidi, tak jdu radši dál. Co já vím, co se mu v hlavě honí?
Zatím jsem nebyla svědkem žádného násilí, ale jednou jsem jela s kočárem a ještě s dítětem, když si před nás sedl člověk, co furt něco říkal, nadával. pak najednou vytáhl nůž a začal ho strkat z okna ven. To jsem radši vystoupila a počkala na další tramvaj. Něco jiného je, když by šlo o postiženého člověka, kterého bych dobře znala a měla bych zkušenosti, že není nebezpečný.
 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 11:33:35)
Markéto,ale to že je to motivované strachem to není omluva.Jdu večer sama po ulici a naproti mě jde chlap jak hora,taky se bojím.Můžeme teda všechny velké chlapy někam zavřít nebo jim jen zakážeme chodit ven po setmění?~q~
 Beruška 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 15:15:00)
Tak nemusíme zavírat, ale třeba ten nůž chápu, to už je docela nebezpečný. Já to mám spíš naopak, taky si občas povídám pro sebe (a ani si to neuvědomuju), ale na lidi to působí víc směšně než strašidelně, tak ani nevím, co je lepší, jestli aby se mě lidi báli nebo přede mnou strachy utíkali...
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 16:05:28)
Já neměla na mysli, že by se kvůli tomu měli všichni postižení zavírat. Jen že ta možnost (neuvědomělé) agrese tu je a měla by být prozkoumána. Pokud je dítě nekomunikativní, to není nebezpečné a možnost integrace tu je. Ale pokud třeba nějakou dobu nekomunikuje a pak najednou "vyletí", je třeba, aby si rodiče přiznali, že tenhle rys tu je. A pak je třeba k dítěti přistupovat zase jinak.

 Pawlla 


Re: Nejhorší se srážka s magorem v podání Jarmily 

(6.5.2010 17:04:43)
Markéto a ty myslíš,že to nikdo nezkoumá?Proboha ty děti jsou jen trochu jiné,může se objevit agrese,ale to není pravidlo.Tohle mě vážně štve,v zahraničí jsou integrované mezi běžnými dětmi všechny postižené a každému to příjde normální.Tady musíme pořád něco dokazovat.Jestli Tě to zajímá přečti si příspěvek maminky post.dítěte,která žije v Londýně,je to na diskusi-Integrace postižených dětí.
 hajce 


Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 8:24:20)
Máme syna s autistickými rysy a ADHD. Když byl menší, tak se to ještě dalo, lidi to brali tak, že "z toho vyroste" a mnohdy jim to přišlo i roztomilé. Teď mu bude 5 a docela nás to izoluje. Nemám na to pořád někomu vysvětlovat jak to s ním je, když nejobvyklejší reakcí je štítivá odtažitost. Věty typu: "máte mu dát pořádně na zadek", "já se vám divím, že s ním někam chodíte", "to bude takový pořád? hrůza!" mě fakt deptají. On se snaží komunikovat s okolím, ale většinou ho lidé ignorují a utečou, protože je "divnej". Hrozně mě to bolí.Vystřídal 3 školky. Všechno jsem jim tam vysvětlila, oni se tvářili, že to zvládnou a osobního asistenta odmítli. Pak mě seřvali, co si to dovoluju, dát do normální školky postižené dítě (ale on přece není postižený, jen mu pomaleji zraje CNS a má svá specifika - verdikt naší psychiatričky). Brali to totiž tak, že nezvládám jeho výchovu, tak jsem si vyběhala "diagnózu" . Přitom mě paní ze SPC doporučovala integraci s tím, že má vysokou inteligenci, komunikuje a do specky nepatří. No, od září tam jako předškolák nastupuje, tak uvidíme. Už se těším na to dojíždění MHD.
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 8:54:38)
Hajce,mám doma to samé.Je mu 10 a jsme na třetí škole.Je to speciálka pro děti s kombinovanými vadami,intelektově tam sice tak úplně nepatří,ale po otřesných zkušenostech ze ZŠ jsme rádi,že tam je.Hrozné pro mě je,že někteří lidé co pracují s dětmi mají podobné názory jako Jarmila.Je to denodení vyčerpávající boj o to,aby vaše dítě mělo stejné možnosti jako ostatní.
 Pavlína, 2 malí kluci 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 9:02:59)
A jé, to mě ještě asi čeká. Jak čtu vaše příspěvky, nás Míša bude to samé v černobílém. Měla jsem asi štěstí, je zatím na první školce, loni se to dalo, letos má skvělou paní uč., která to s ním prostě umí. Příští rok bude předškolák a už teď tak nějak očekávám potíže s nástupem do školy a tipuju, která v okolí (i ne okolí) by byla nejvhodnější.
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 9:57:34)
Hrozné na to je, že se jedná o pracovníky ve školství, kteří by měli mít aspoň snahu vzdělávat VŠECHNY děti.Existuje spousta školení, grantů atp.Je to otázka peněz, ale když se chce, tak to jde. Těchto dětí přibývá a naše školy na to nejsou připravené. A ani se jim nechce...Je jednodušší dítě, které se vymyká, prostě vyloučit s tím, že potřebuje speciální vzdělávání. V 80. letech měla moje sestra stejné problémy. Chtěli ji strčit do zvláštní. Máma bojovala jako lev, nakonec ji na ZŠ nechali (ač neradi a šikanovali ji). Díky tomu má ségra dnes VŠ. A nic se od té doby nezměnilo, nebo jen velmi málo. A ještě bonbónek: sociální pracovnice mi hned naznačila, že budu asi muset být doma (po skončení MD), což mě dost udivilo. Myslela jsem, že je tady od toho, aby pomohla integrovat, jak dítě tak rodiče. Prostě si ulehčují práci. A tu školku jsem si našla sama, v SPC mi neporadili. Jenom mi sliboval,že zkontrolují, jak se synovi ve školce daří a že jí potřebuje.
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 10:01:05)
U nás taky SPC příliš nefunguje.Do práce chodím,příspěvky nedostávám a z manželova platu nevyjdeme,výdaje jsou větší,škola je soukromá.
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 10:11:18)
Taky budem muset platit soukromou ZŠ. Je zvláštní, že sociálka nabízí kolem 7 tisíc, když budu doma, ale na školu, případně dopravu do ní, ti nedá nic. A vyšlo by to levněji...
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 10:15:04)
na dopravu dítěte do specalní školy se žádat dá....
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 10:45:25)
No ono s těmi příspěvky je to těžko,pokud nemá autista MR tak neprojde přes ty jejich tabulky a příspěvek na dopravu ten se tuším odvíjí od příjmu rodiny.
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 10:58:58)
No právě, syn je takový netabulkový případ. Projevuje se jako autista, ale není, jsou to jen rysy. Patří to k té těžké formě ADHD. Takže nemá nárok v podstatě na nic. Možná by to prý uznali, říkala paní sociální, ale radši to nemám zkoušet, protože by mi dali nějaký minimální příspěvek a sebrali MD. Takže bych na tom byla hůř. Chápete? Já moc ne...
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 11:07:26)
Hajce,já mám přímo autistu(dg.atypický autismus) a stejně nedostanu nic,protože nemá mentální retardaci.Posudkář změří IQ a tím končí,ale že dítě je v běžném životě ztracené to ho nezajímá.
 Jedůfka / 99,00 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 13:30:43)
V našem státě to tak bohužel chodí. Známí mají postiženého syna - mentálně i tělesně. Mají ho doma, patnáct let se o něho starají, vozí ho do speciální školy. Příspěvek pro matku s takhle postiženým dítětem je opravdu almužna, ona do práce jít nemůže. Kdyby dali dítě do ústavu, státní měsíční výdaje na něho by dělaly pětitinásobek toho, co dostávají na sociálních dávkách.
 Ender, 7, 2 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 9:14:27)
...patrně jsme měli obrovské štěstí na lidi. jak ve školce tak ve škole jsme se setkali s nesmírným pochopením a snahou pomoci. Integraci do školky i školy nám v podstatě zařídila APLA.CZ pražská pobočka.....máme syna s AS
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 10:12:40)
dobrý den,mám těžkého autistu/13let/, a věřte, že je lepší když dítě navštěvuje speciální školu, už na něj nebudou koukat divně a i on se bude cítit ve škole líp.Přeji mnoho sil do dalšího "boje"~3~
 eva 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 11:14:53)
Nemyslim, ze sa to da takto zovseobecnit na vsetky aut. deti.

Moj autisticky syn je integrovany v beznej skole. Postihnutie je len mierne, inteligencia je mierne nadpriemerna. Pri naznaku jednej psychologicky, ze by mu bolo lepsie v specialnej skole sme boli zasadne proti. V beznej skole sa ma fajn, spoluziaci ho beru normalne, vidia ze je "iny" ale zvykli si, chodi s nimi uz od 1. triedy. Ani s ucitelkami nie je vazny problem. Ze nema same jednicky, ktore by zrejme bez svojho handicapu mal? To mi nevadi.

V specialnej skole by sa mal ako vo vaticke, ale co potom? Dostal by sa na beznu strednu? Myslim, ze ma aj na VS, tak preco by sme mu mali kazit sance na "normalny" zivot.
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 11:29:10)
Evo,ale tady vůbec nejde o to,aby se měl jak ve vatičce!Byli jsme na dvou školách a katastrofa,přístup učitelů,vychovatelů jedním slovem strašný.Syn byl vystresovaný,začal si kousat nehty,doktorka doporučila přestup nebo antidepresiva,takže tak jsme mu zničili šance.Vidím jednoznačně vinu v přístupu školy!
 eva 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(7.5.2010 9:12:31)
Áno, súhlasim s tebou, každé dieťa to má inak. Preto píšem, že sa to nedá zovšeobecňovať (že špeciálka je pre všetkých autistov lepšia).

Každý má iný stupeň postihnutia, iné prejavy, iné prostredie (učiteľov, spolužiakov). Možno sa aj u nás situácia vyvinie tak, že bude lepšie prestúpiť na špeciálku. V tomto momente som však proti.
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 11:30:36)
Evo, já bych ho taky radši integrovala do běžné MŠ a ZŠ. Jenže kombinace těžká forma ADHD s autismem je fakt šílená. On se projevuje jako hodně hyperaktivní autista, kdy se střídají klidnější a horší období. Samozřejmě by to při příznivé konstelaci dalo zařídit (vstřícná škola s chápavou učitelkou, která to s ním bude umět, max. 12 dětí ve třídě), ale takovou školu tady nenajdu, kromě dost drahých soukromých bilingvních.A hlavně mě odrazuje přístup ředitelů/ředitelek. Zkoušela jsem se ptát v těch ZŠ, kde mají tzv. integrační třídy. Většinou mě poslali kamsi s tím, že mám zkusit speciálku. Oni na to nejsou zařízení a na osobního asistenta by museli dopláce. Tečka.
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 12:10:51)
na asistenta by jste musela doplácet vy. Já platím asistenta i ve speciální škole....
Ale myslím si , že pokud je to dítě jen s lehkou formou autismu, může chodit do normální ZŠ . Pokud ta škola je ochotná to dítě přijmout a nějak se mu přizpůsobit. Jistá omezení , nebo přizpůsobení jsou nutná, ale pokud nejsou ochotní, tak s tím nic nenaděláte. Lámat přes koleno to nejde
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 12:15:58)
Sarko a u nás to jde bohužel málokde.Když na rodině čtu příspěvky holek co žijí v zahraničí s postiženým dítětem tak bych brečela.
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 12:22:36)
Někde jsou i autistický třídy, třeba s 6 dětma a 1 učitelka a 1 asistentka. Mají na ně víc času a děti nejsou stresovaný. Myslím, že než v tomhle doženeme západní státy bude ještě nějakou dobu trvat. Je to opravdu spíš k pláči. Vše je totiž o penězích. A těch je všude nedostatek.~q~
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 12:35:01)
Sarko,nesouhlasím my jsme v takové třídě byli a bylo to strašné ,doteď se zlobím když si na to vzpomenu.Je to vyhlášená škola,která se specializuje na integraci autistů,mají dotace a stejně to nefunguje.Není to o penězích,ale o lidech.
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 12:37:40)
tak o lidech to je taky. Je to individualní. Někomu to vyhovuje, někomu ne. Podotýkám, že mám těžkého autistu. chodí do školy docela rád.~d~
 Petra 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 18:46:56)
Jo a proc? vzdyt v Cechach je pece jeste daleko lepsi!! Never vsemu co se kde rika! Mam odskouseno
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(7.5.2010 8:55:02)
Petro,taky mám odzkoušeno a to tolik,že bych se i bez toho obešla.Zkus si přečíst na diskusi-Integrace postižených dětí příspěvek Aidy,která žije v Londýně,integrují se tam všechny děti a nikdo se tomu nediví.Tohle u nás nefunguje a za tím si stojím.
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 12:20:20)
Smím se zeptat kolik platíte tomu osobnímu asistentovi? Ale obávám se, že pro nás to s našimi průměrnými příjmy a hypotékou nebude schůdné. nebo se dá někde žádat o příspěvek? Díky
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 12:27:44)
Já platím tak kolem 2000-2500 kč . záleží kolik hodin je kluk ve škole, v průměru 4 hod denně. Pobírám "péči o osobu blízkou", jsem doma , nepracuji a denně ho vozím 20km do speciální školy~n~
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 12:53:50)
Tak to jsem na tom ještě dobře. Soukromou speciální ZŠ mám sice vedle ve městě, ale je to 12 km a jede tam MHD. A školné je 800,- za měsíc, což není až tak moc. Jenom se bojím toho, že je to na sídlišti s hustou dopravou. Syn totiž utíká, a když se vyděsí (silné zvuky, světla) má tendenci běžet pryč hlava nehlava.
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 13:01:53)
Moje kamarádka má syna v normální ZŠ a asistent, kterého má její syn jen pro sebe jí stojí o 1000kč víc než mě.Sice není autista, ale je na vozíku.Má částečně nepohyblivou levou ruku.....
Jinak můj syn se taky bojí aut a klidně mi uteče, jenže pak nekouká kam běží, třeba i do silnice. Je to problém, je větší než já a má docela sílu.Takže jezdíme skoro všude autem, teda jen kde to zná, jinak ani z toho auta nechce ven.Nemohla bych s ním jezdit busem~d~
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 13:26:15)
Já zatím nemám řidičák, pokoušela jsem se o něj několikrát, ale asi jsem taky "divná", prostě mi to nejde (a pletu si levou a pravou). Syn má autobusy a hlavně vlaky rád. Obzvlášť jede-li často stejnou trasou, to si užívá: "zase je tu bagr!, koukej, potrubí!" A mladší roční jízdu v autosedačce nesnáší, řve jak šílený. Ale být dlouho doma se bojím. O své duševní zdraví. Jak to snášíte? Ve mě bohužel moje matka vypěstovala pocit, že musím být pracovně úspěšná,jinak na to šeredně doplatím. A budu chudá a všemi opovrhovaná ~n~
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 13:40:30)
já jsem si dělala řidičák před 10 lety, protože jsem věděla, že to takhle dopadne, že budu muset kluka vozit do školy. manžel chodí do práce a živí nás. nemohl by 2x denně jezdit 20km do školy. Situace mě donutila.Nejdřív jsme 2 roky jezdili do speciální školky a teď šestým rokem do školy. Jsem doma 14 let za tu dobu se s tím částečně smíříte- nic jiného vám nezbývá, já jinou možnost nemám. Ale samozřejmě mě to mrzí, že nežijeme jako ostatní rodiny. Jste prostě pořád jakoby izolovaný.... A co bude dál, raději nepřemýšlím, nebo bych zbláznila.(někdy k tomu nemám daleko~b~
 Jedůfka / 99,00 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 13:53:01)
Holky, jak já vám rozumím. Syn má aspergrův syndrom a obzvláště prvních pět let to s ním bylo hodně náročné, cítila jsem se hrozně izolovaná, nikdo nechápal ani mě ani jeho. Problém je, že na těch dětech často není na první pohled vidět, že by měli nějaký problém, takže poznámky jako "To bych mu nikdy nedovolila, měla bys ho vychovávat líp, musíš být na něho přísnější, to by neměl dělat" a pod. jsem slýchávala pořád, nejhorší bylo, že i od babiček a nejbližších lidí.

Přeju hodně sil a vstřícné lidi v okolí.
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 14:17:54)
Já se s tím budu muset asi taky vyrovnat. Vzhledem k tomu, že ostatní rodina nefunguje (babičky mají radši fotky než vnoučky naživo) , tak to táhnem s manželem sami. Teď jsem na MD s ročním prckem, ale co bude pak? Jedině něco na 4 hoďky denně. Já mám sice plno plánů, co budu dělat prospěšného a zajímavého, ale realita je taková, že jsem teď totálně vyčerpaná a nemám na nic čas. To mě taky štve, psycholožka chápe, sociální pracovnice tomu taky rozumí, ale nikdo nepomůže. Co takhle nějaké odlehčovací zařízení nebo něco podobného? Nabídli mi psychologa s podmínkou, že budu docházet na terapie, ovšem bez dětí a dopoledne, kdy je manžel v práci. Takže zase nic.
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 14:34:09)
u nás babičky taky nefungují.taky jsme s manželem na to sami.když byly klukovi 4 roky narodila se nám dcera. takže tohle mám všechno za sebou. ani nevíte jak vám rozumím~6~
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 14:21:24)
Já jsem teda moc ráda,že můžu chodit do práce,doma bych se zbláznila a stala by se ze mě zahořklá Jarmila,která nenávidí okolí~t~.Ale vážně,člověk potřebuje vypadnout aspoň do té práce.
 sarka 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 14:37:51)
mělo by to tak být. maminka zatím co dá dítě do školy,by měla mít možnost jít např. do práce, nebo dělat něco co jí baví, aby se alespoň odreagovala.~q~
 Jedůfka / 99,00 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 13:39:21)
To je těžký, většina škol nedokáže pracovat ani s dětmi bez postižení, jen trochu "jinými". Takovým typickým příkladem jsou mimořádně nadané děti. Jakmile dítě "vyčuhuje" z tabulek, je to problém.
 Beruška 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 15:29:52)
Musím vás plně podpořit. A nejhorší je, když se to kombinuje. Já si teda zase tolik stěžovat nemůžu, základkou jsem prošla, měla jedničky (i když jsem měla třeba problémy se sebeobsluhou a tak), nicméně na prvním gymplu se to dost zhoršilo (30 dětí ve třídě, nepříliš ochotní učitelé), spolužáci mi dost ubližovali, a ačkoliv učitelé věděli, že já mám na to mít skvělé známky, moc mi to neulehčovali, spíš moje problémy bagatelizovali, dokonce mi je záhadou, že nikoho nenapadlo, že bych mohla mít Aspergerův syndrom - byl to vlastně nápad rodičů, abych šla na testy. Teď jsem na lepší škole, bohužel teda soukromé, takže platíme, ale ten přístup je fakt o něčem jiném, navíc mezi spolužáky je dost jedinců s psychickými problémy, ale nedá se říci, že by propadali, tudíž jsemt am strašně spokojená a prospěch se zase vrátil do toho, jaký jsem měla na základce.
 Budulínci 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 17:41:17)
Beruško,
máš můj obdiv!! Moc Ti přeji štěstí na lidi.
Nám, maminám, takový pohled z druhé strany moc pomáhá.
Díky.. ~;((~;((~;((
 hajce 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 18:09:47)
Díky moc.Já sama jsem měla zřejmě ADHD. Základka a SŠ byly utrpení, holt 80. a 90. léta. Kdo se vymykal, byl černá ovce a nejen pro učitele. Pomáhala mi moje vášeň - knížky a fantazie.Na VŠ to bylo hodně jiné~:-D Mohla jsem si učení plánovat sama a nikdo mě nenutil sedět několik hodin v lavici.Proto mě to taky tak vytáčí. Syn je prostě zvláštní a vyjímečný, ale to přece neznamená méněcenný!!! Držím palce a bude to už jenom lepší, uvidíš!
 Jedůfka / 99,00 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 19:50:46)
Aspergerův syndrom je stále neznámá - nejen pro běžné lidi, i pro učitele, ale hlavně i pro psychology. Syna diagnostikovala až pátá! psycholožka. Setkala jsem se i s tím, že psycholog nevěděl, co to AS je - ve dvou PPP. Ona ta diagnostika by až tak důležitá nebyla, kdyby bylo víc tolerance mezi lidmi, hlavně učiteli a dokázali brát dítě takové jaké a nesnažili se ho vecpat do tabulek.
 Cimbur 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(7.5.2010 10:01:46)
Beruško, když to tak pozpátku hodnotím, tak mám Aspergera taky, bez legrace. Už jsem s ním dospěla do skoro středního věku a založila rodinu. Vcelku bych řekla mírně vyjádřený, ale všechno, co jsem o něm četla, sedí jako ulité (včetně nešikovnosti, samotářství, problémy s psaním, zaměřením na vzorce a čísla, potížemi chápat humor a ironii). Po pubertě se to dost zlepšilo, ale i tak je pro mě udržování a tvorba vztahů velký oříšek.
Ona mi to kdysi jedna psycholožka - kolegyně v tehdejším zaměstnání naznačovala, urazila jsem se. Teď ale nevím, jestli to mám nějak řešit (doporučovala mi tehdy Bio- feedback).
 Beruška 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(7.5.2010 10:16:58)
Biofeedback neznám, o co jde?
 Cimbur 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(7.5.2010 10:23:16)
To jsou ty walkmany s brýlema (Psychowalkany), co na ně bývá občas reklama v časopisech atd. Jsem neurolog, ale popravdě s tím nemám žádné zkušenosti. Existují i sofistikovanější přístroje, dokonce používané v ambulancích neurologů. Funguje to na principu zpětné vazby - snímá se EEG a "léčená" osoba se vědomě pokouší ovlivnit svoje mozkové vlny. Dá se o tom vygooglit dost, pokud jsi tak důkladná, jak předpokládám, tak za chvíli budeš odborník :-).
Ale nevím, jestli to není výdodné spíš pro lidi s klasickým ADHD. Zatím jsem na toto téma nepátrala, protože mě to popravdě nenapadlo.
 Beruška 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(7.5.2010 17:31:49)
Jo tak. Slyšela jsem teda i o jiných ,,léčebných´´ metodách, ale otázka je, nakolik se na to dá spolehnout. S ADHD zkušenosti nemám, možná je to opravdu pro ně vhodnější, netuším, mně nikdo nic nenabízel, ale to je možná tím, že jsem byla diagnostikována speciální pedagožkou, která ani nemůže nic předepsat (ačkoliv jsem jednou byla u psycholožky a ta mi jen nějaký lék doporučila). Ale někomu takové věci pomáhají překonat určitý obtíže spojený s tím, deprese a podobně.
 Budulínci 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(7.5.2010 20:05:08)
Beruško,
vůbec nic si z takových chudáků jako je Jarmila nic nedělej! Moc Ti fandím, je skvělé,co dokážeš.
Neslyšelas o KBT http://www.cskbt.cz/? Je to terapie díky které se dá zvládnout i úzkosti, deprese.

 Hamma 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(9.5.2010 11:18:42)
Pracuji jako asistentka na ZŠ a starám se o holčičku s PAS.
Nemyslím si, že přijetí integrovaného dítěte do školy je jen otázkou ochoty - ředitel musí sehnat peníze minimálně na plat asistenta, jejichž přidělení není takovou samozřejmostí, jak se zdá.
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(9.5.2010 20:12:08)
Hamma,proboha tak si přečti co jsem psala.Byli jsme na škole,která dostala neuvěřitelně moc dotací.Není to o penězích,někdy může nastat problém s financemi,ale opravdový problém je opravdu jinde,není snaha.Jestli znáš jednu školu a jedno dítě,to není nic a nemůžeš to posoudit.
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(9.5.2010 21:06:40)
Pedagogického asistenta platí kraj,osobního jsme si platili sami.Plus dotace.Škola na tyhle děti dostává peníze!
 Hamma 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(12.5.2010 19:07:29)
Pawlo, já taky neříkám, že to tak je všude. Ale vím, že konkrétně v naší škole má ředitel problém sehnat peníze na moji výplatu, ačkoli samozřejmě podle zákona na ně má nárok.
Když se k tomu přidají přeplněné třídy a nedostatek financí na pomůcky a vybavení, určitě to není žádný med...
A proto se mi nelíbí, když se šmahem odsoudí všichni pro nedostatek ochoty.
A nemysli si, já jsem taky pro integraci, když je to jen trochu možné, jinak bych to přeci nedělala!
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(9.5.2010 21:07:27)
Pedagogického asistenta platí kraj,osobního jsme si platili sami.Plus dotace.Škola na tyhle děti dostává peníze!
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(9.5.2010 21:15:52)
Empatický přístup nestojí nic.
 Lenka, 2 kluci 
  • 

Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(6.5.2010 18:44:06)
samozrejme to tak nefunguje u kazdeho ditete,nektere deti jsou schopne integrace, jine ne. Kazdy at rozhodne sam, kam jeho dite patri. Ja mam syna ve specialce a jsem maximalne spokojena, integrace nebyla vubec mozna a byla to katastrofa. Pokud nekomu vyhovuje, tak jenom dobre.
 Pawlla 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(7.5.2010 8:59:46)
Lenko,taky mám syna ve speciálce a jsem spokojená,ale nemělo by to tak být.Je to autista s normální inteligencí,není agresivní,přesto nám integrace nevyšla.Je to o přístupu společnosti.
 Hani6Mart9 


Re: Autistické rysy - zkušenosti 

(10.5.2010 9:56:33)
Mám 6letou dcerku s ADHD a autistickými rysy. Se školkou byl také velký problém-nezvladatelná. Po dlouhých peripetiích se podařilo sehnat asistentku-ta ale měla na starosti 2 děti, tudíž jsme mohly školku navštěvovat denně na 2 hodiny. Nic nového se nenaučila, běhala mezi dětmi. Od září v našem městě otevřeli přípravný stupeň speciální třídy, navštěvují ho 4 děti předškolního věku, Hanička udělala velký pokrok, do školy se těší a ostatní děti jí neodstrkují-takže já mohu tento styl vzdělání jen doporučit.
 Jarmila 
  • 

Pozdrav 

(7.5.2010 10:38:18)
Zdravim všechny magory.Něco nového?
 Beruška 
  • 

Re: Pozdrav 

(7.5.2010 17:25:12)
Paní, vy se mi snad zdáte. Já si furt říkám, jak vás mám ignorovat, aby mi nestoupl krevní tlak, ale vy mi to neusnadňujete. Docela by mě zajímalo, zda-li byste mi byla do ksichtu schopna říct, že jsem magor, když to tady tak vesele vykřikujete.

Jediný, co mě utěšuje, je, že jsem v životě narazila na horší lidi, než jste vy. Přesto vás lituji, že jste tak omezená a takovéhle bláboly na internetu vám dodávají orgasmus či co. Ale co, možná jste jenom nějaký troll, který nám řekne, že to byl zpožděný aprílový žert...
 Pawlla 


Re: Pozdrav 

(7.5.2010 17:28:27)
Beruško,takový ubožák ti nestojí za rozčilování.Ber to tak,že je to vlastně chudák.
 Jarmila 
  • 

Re: Pozdrav 

(7.5.2010 18:12:09)
Každý si blábolí co chce. Vy taky třeba z pohledu jiných osob blábolíte. Snažíte se být chytrá, ale vlastně jste úplně blbá.
 Beruška 
  • 

Re: Pozdrav 

(7.5.2010 20:08:05)
Mě neurazíte ani nerozpláčete. Ale fakt nechápu, proč jenom proto, že vám nějakej autista z okolí komplikuje život, máte tendeci házet všechny do jednoho pytle. Mě třeba kdysi okradli cikáni a taky neřvu, že by je všechny měli poslat do plynu nebo jiný hnusy... Ale proč se vlastně s váma bavím, stejně si budete mlít svoje.
 Radka 
  • 

Re: Pozdrav 

(8.5.2010 22:08:34)
Jarmilo nebo třeba Vendelíne , jdi k šípku, fakt ubohost ubohá, jednoduchost jednoduchá a blbost nekonečná.
 Jarmila 
  • 

Re: Pozdrav 

(8.5.2010 22:45:01)
Jaké štěstí, že máme mezi sebou takové chytráky jako vy.
 Kristina 2 děti 
  • 

Re: Pozdrav 

(9.5.2010 14:16:48)
Paní Jarmilo, nechce se mi věřit, že jste taky máma. Ale každopádně jste velmi zlý člověk a mi z vás zle.
 Jarmila 
  • 

Re: Pozdrav 

(9.5.2010 19:08:26)
A jak to souvisí s tím jestli je někdo matka nebo není.
 PJPMSK 
  • 

Re: Pozdrav 

(9.5.2010 19:40:05)
Jarmilo! Víš co je IP adresa? To je jedinečný číslo každýho počítače podle kterýho se dá vystopovat odesílatel. A za tvý názory který tady propaguješ by jsi mohla mít problémy se zákonem. Přemejšlej o tom jo.......?
 Jarmila 
  • 

Re: Pozdrav 

(9.5.2010 22:42:10)
Jaké konkrétní názory máte na mysli?
 Radka 
  • 

Re: Pozdrav 

(9.5.2010 22:32:46)
Hlupáku najdu tě , tváříš se nadutě, když kráčíš na kutě, když ráno vstáváš.....Potrefená husa se vždycky ozve
Omlouvám Vám se všem ostatním, ale jsem už dost stará na to , aby mě Jarmily neomalenost nechávala chladnou.
 Magdalena 


Jak na štěnici, resp. na Jarmilu? :-) 

(9.5.2010 23:59:33)
Srdečně zdravím... Tak jsem po víkendu zasedla k počítači a objevila tento článek a tuto diskuzi... Milé dámy, popř. pánové, víte z čeho paní Jarmila s jistotou zmagoří? Když NIKDO na jeji smysluplné názory v této a dalších diskuzích (věřím, že tato madam se účastní i jinde) nebude reagovat!!! Ignorujte ji! Zkuste to! ~;) Kdo na cokoli jarmilovského zareaguje - je magor!!! ~o~) Jste skvělé mámy a děláte to dobře! Maminám vše nej... k dnešnímu svátku, autíkům pevný řád v univerzu a všem pěkné jaro:-)! ...no a paní Jarmile navíc: konečně kvalitní orgasmus jinde než tady (pokud se tedy najde někdo, kdo by se na tom chtěl podílet...~t~ ) ~3~
 Pawlla 


Re: Jak na štěnici, resp. na Jarmilu? :-) 

(10.5.2010 6:47:52)
Souhlas s Magdalenou.
 Jarmila 
  • 

Re: Jak na štěnici, resp. na Jarmilu? :-) 

(10.5.2010 10:03:48)
Fakt jo? Teda vy jste tak chytrá, jste fakt dobrá. Teď vás všechny jako ovce poslechnou a vy bude ta nejlepší, která vždy oslní výborným nápadem a vtipem! Je vás tady škoda, mohla byste někde dělat poradce. Bez vás by na to nikdo nepřišel a ten vtipný dovětek, ten tomu nasadil korunu, škoda jen, že to bylo malinko od věci.
 ZuziP 


Re: Jak na štěnici, resp. na Jarmilu? :-) 

(11.5.2010 0:37:59)
Presne tak. Uboha zena (alebo muz) v zivote nenachadza ziadny zmysel, tak sa rozhodla zaujat takymto sposobom. Reagovat na nu znamena iba pristupit na jej hru.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.