| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V(d)ěčné téma: Porody

 Celkem 307 názorů.
 withep 


Dobrý nápad 

(28.4.2010 8:57:30)
Určitě by se v tom našly nějaké mouchy, kdyby se to mělo domýšlet do detailů, ale určitě by jich bylo míň, než je jich teď ~;).

Shodou okolností jsem se zrovna včera dívala, na to, co za mě pojišťovna platí (ta moje umožňuje el. přístup, jsou tam položky od r. 2007, a to i u mých dětí). Za těhotenství a porod jsou to děsné pálky, doktor jukne na pár vteřin na UTZ a naúčtuje si skoro 300 stovky, stejnou částku za celý pobyt v prenatální poradně, kde jsem strávila sotva 5 minut včetně svlékání a oblékání.

Nejzajímavější je rozdíl mezi lednem 2008 a lednem 2010, kdy se mi narodily děti. 2008: skoro 13 tisíc (spontánní fyz. porod záhlavím a 4 denní hospitalizace), 2010: 13 set (porod doma, který mě stál z vlastní kapsy 8 tisíc). K tomu prvnímu bych ještě připočetla, co pojišťovna zaplatila za dítě, což je dalších necelých 6 tisíc. Nějvětší podíl na těch částkách mají paušály za hospitalizaci. Evidentní důvod, proč se porodnice brání ambulantním porodům.

Zásahům jsem se bránila jak čert kříži, leč mnohým marně (a nemohu s vámi souhlasit, že porod neovlivňují, minimálně vliv na psychiku, kde jsou proti vůli, mají určitě, ale třeba taky na porodní poranění nebo zdravotní stav novorozence - v našem případě jsem to naštěstí odnesla jen já).

Jinak si myslím, že těch 8 tisíc pro soukromé PA je taky dost, ale zase chápu, že v těchto podmínkách mají tak málo klientek, že by se jim to jinak nevyplatilo a k porodům doma by nechodily (mj. k mé smůle). A kdyby ty podmínky naopak měly lepší a klientek víc, mohly by si účtovat nějakou rozumnější cenu. Ty podmínky by zlepšil především fakt, že pojišťovna uhradí nějaký ten paušl za normální porod i soukromé PA, pokud se pro ni rozhodnu. Je to normální v Evropě, tak asi otázka času, kdy se to dostane k nám, doufám, že moje dcera se toho dočká... ~x~.
 Nasuada 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 9:14:20)
Souhlasím, z vlastní zkušenosti vím, že tkzv. rutinní zásahy popsané z článku měly na porod nezanedbadelný vliv.
Opravdu nerada bych zdravotnická zařízení podezřívala z těchto praktik - tedy vytřískat na porodu co nejvíce peněz, ale opět mi vlastní zkušenost naznačuje že je to možné.....
Ještě bych se přidala k tomu, že je nutné začlenit do systému i soukromé PA a další soukromá ZZ (např. porodní domy), ale myslím si, že to se nestane když tady o tom budeme jenom diskutovat. Zrovna nedávno tu byla na PD výzva ohledně schvalování nové vyhlášky.....
 withep 


Re: Plané diskuse 

(28.4.2010 9:25:05)
Obracela jsem se na pojišťovnu i na MZ, odpověď: porody mimo ZZ nepodporujeme, protože jsou nebezpečné, nepřijetí pro stop-stav bylo v pořádku,... Je to začarovaný kruh, člověk neví, kde začít, jeden se odvolává na druhého. Člověk může maximálně dávat najevo nespokojenost se stávajícím stavem a doufat, že to tím alespoň o píď posune dál.

Myslím, že skutečnou změnu mají v rukou politici. Asi málokdo čte volební programy, já nakoukla do programu zelených a vysloveně tam to porodnictví mají, nejspíš jako jediní. Jenomže pokud se vůbec dostanou do sněmovny, co tam zmůžou s několika mandáty? Navíc to není jejich klíčové téma, takže tohle budou maximálně podporovat, ale prosazovat budou spíš ta zelená témata, pokud vůbec budou mít nějakou sílu. Nejvíc pochybností ve mě ale vzbuzuje fakt, že třeba i z nevědomosti nebo ve zmatku hlasují proti něčemu tam, kde jsou ve skutečnosti pro (sledovala jsem ty ciráty kolem letošní mateřské). Nevím, asi by nepříjemný porod musela zažít Talmanová, Paroubková atd... jenomže to jsou právě VIP pacientky, které v principu nespokojené být nemohou...
 Nasuada 


Re: Plané diskuse 

(28.4.2010 9:29:53)
Withep, to já nemyslela konkrétně na tebe, že nic neděláš~;). Sama čekám co mi odpoví z MZ atd., asi mě to nepotěší, ale říkám si, že čím víc lidí bude prudit tak by se to snad mohlo pohnout. Myslím, že je důležité nenechat se zkrátka odbejt jako jednotlivec, tam to začíná.
 kili 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 11:57:30)
To, co máte za evidentní důvod proč se "porodnice brání ambulantním porodům" takovým důvodem není. To, co Vám ZP posílá na účtu, to nejsou peníze, které jsou jí zaplaceny, způsob úhrad je naprosto odlišný a z ryze ekonomického hlediska nezavdává žádný takový důvod, který předpokládáte a máte za evidentní.
 Nasuada 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:06:39)
Kili, předpokládám, že máte na mysli dobro rodičky a novorozence. Myslím, že to by se vyřešilo právě existencí soukromých porodních asistentek, jejichž služby by byly propláceny pojišťovnou a jejich činnost dostatečně propagována.
 kili 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:24:09)
aby péče o novorozence byla patřičná, nemůže spočívat na porodní asistentce. Je možné, že si lidé prosadí, že dosavadní péče o novorozence je zbytečná a hradit se bude jen té PA, ale nemyslím si, že by to bylo pro ty novorozence dobré. Ekonomicky by mi to žádné problémy nezavdalo a jaké by to zavdalo rodičům těch mimin, to by se poznalo.
 Nasuada 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:28:38)
Mě osobně přišla péče PA + péče našeho pediatra o mého novorozeného syna naprosto v pořádku.
 withep 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:29:24)
PA prohlédne a ošetří novorozence po porodu, ale pak už se péče ujímá pediatr. Nám pediatrička dopředu řekla, že jestli bude mít dítě odlišnou krevní skupinu a Rh faktor, budem každý den jezdit do porodnice měřit billirubin. Naštěstí má holka šikovná obojí po mně :-). Obvodní pediatr není o nic méně kompetentní v péči o zdravého novorozence než pediatr na novorozeneckém oddělení, jen nemá všechny potřebné nástroje, takže pokdu by se mu něco nezdálo, hybajte do špitálu.
 kili 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:31:22)
když si to myslíte, nemíním Vám to vyvracet, každý je svého štěstí strůjcem
 Bumbi&05,08,10 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 23:13:48)
no nevím - dcera měla po porodu jiný rh a jinou krevní skupinu a přesto nás z porodnice pustili domů, na kontrolu bilirubinu nás neupozornili. Za 5 dnů teda pediatra sama nechala dítě přeměřit, brali jí krev.
Obě děti byly oranžové 6 týdnů, ale zežloutly až 3. den po porodu, což pediatři považovali za "ok žloutenku", za kojeneckou a ne novorozeneckou. Tak nevím.
 kili 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(29.4.2010 8:10:45)
troufnu si s úspěchem pochybovat, že pediatři nepovažovali žloutenku, vzniklou třetí den, za novorozenckou. To jste si asi nerozuměli.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 14:34:54)
Měla jsem na pokoji maminku, která si jen tak odskočila porodit. Bylo to druhý dítě, nebyla ani odřená, hned po porodu bez problémů chodila i seděla. Ptala se, jestli by nemohla domů. Řekli jí, že je třeba sledovat bilirubin dítěte. Kdyby vyskočil, muselo by jít na ozařování, ale kdyby ho vezla z domova, šlo by na infekční! zatímco v porodnici ho mají na šestinedělí mezi zdravými dětmi.
 withep 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 14:58:51)
Nám taky říkali v porodnici, že kdybychom po amb. porodu měli nějaký problém, nepřijmou dítě zpátky k nim na novorozenecké, ale normálně na dětské (což možná v Podolí ani nemají, takže asi na Vinohrady). Nevím no, každopádně málokterá žloutenka se řeší modrým světlem, normálně se jen měří a hlídá, dbá se na dostatečný přísun tekutin. Nenechala bych se tím zastrašit. I bez toho měření, myslím, se dá obejít, pokud rodiče znají příznaky a jsou přiměřeně ostražití.
 kili 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 15:05:27)
No, poruchy postnatální adaptace nespočívají jen ve žloutence a žloutenka není nemoc, ale příznak rlůzných poruch zdraví. Většina novorozenců sice nepotřebuje léčebný zásah, ale to se ví až po těch dvou třech dnech zpětně, dopředu ani věštec nepozná, co bude nebo nebude za problém. Zpět na novorozeneckou stanici resp. na rooming-in přijmout nelze.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(29.4.2010 10:47:53)
Já bych tedy novorozeneckou žloutenku nepoznala. Spolubydlící mimčo jí mělo a nezdálo se mi až tak moc žlutý (ani oči). Naopak můj syn se mi zdál "opálený", ale doktorka zhodnotila, že je úplně v pohodě. Takže nechat to na mně na doma bych si netroufla.
 withep 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:22:55)
A co tedy pojišťovna za mě platí, když ne to, co vykazuje, že platí?

Co jiného podstatného je důvodem, proč nemocnice ambulantní porod "nedělají"? Kromě toho, že by tím přicházely o peníze a že se nechtějí přizpůsobovat změnám, po kterých ženy volají? Třeba že neexistuje následná domácí péče? No a proč neexistuje? ~5~

Ona existuje, akorát ji - opět - pojišťovny nehradí, protože by byla... ano :-)... levnější.
 kili 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:26:07)
platí podle úhradové vyhlášky. Vzorce pro výpočet úhrad v ní najdete.
 withep 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:33:17)
Platí podle úhradové vyhlášky. No a? Tvrdíte, že pojišťovna něco jiného vykazuje a něco jiného platí? Platí méně, než vykazuje? A pokud ano, kdo platí ten rozdíl?
 kili 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:38:12)
Prostudujte si úhradovou vyhlášku, tak se dovíte , jak je péče hrazena. Já jsem jen vyjádřil, že Váš dojem o

" Evidentním důvodu, proč se porodnice brání ambulantním porodům."

je mylný.
 withep 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:54:14)
Nemám ani chuť ani čas nic takového študovat, já se jen ptám, jestli je rozdíl mezi zaplaceným a vykázaným, protože jestli ano a podle zákona, pak nechápu, proč a co se vlastně vykazuje. Když už jste to nakousl... Pokud nemáte odpověď, nerozumím tomu, proč provokujete otázky.

 kili 
  • 

Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 14:17:32)
neprovokuju otázky, sdělil jsem, že zdrav. zařízení nemá poskytnutou péči hrazenou tak, jak uvádíte¨a hlavně, že to, co máte za evidentní důvod, pro který se porodnice brání ambulantním porodům, není žádným důvodem pro něco takového, vůbec už ne ekonomickým. Pokudse Vám neche prostudovat úhradovou vyhlášku, pak se způsob úhrady těžko dovíte.
 withep 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 14:26:18)
Že vy hrajete ping-pong? ~t~ Už se tím netrapte, zapomeňte na to.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 23:15:54)
to by mě teda taky zajímalo, proč mi pojišťovna posílá výpis, kolik stojí moje léčení, když to neplatí ZZ. Proč mi tam teda nepíše částky, které za mne opravdu hradí?
 withep 


Re: Dobrý nápad 

(28.4.2010 12:59:41)
Dojem nemůže být mylný.

Porodnice evidentně ambulantní porody nevítají a nějaký důvod to mít musí. Podle mě jsou hlavním důvodem peníze. Podle vás, že by nestačila následná domácí péče. Pokud je váš názor blíže pravdě, nechť dají ženám vybrat, jakou náslendou péči chtějí, jestli hospitalizaci nebo návštěvy doma.
 ali 
  • 

Tak už vím... 

(28.4.2010 9:06:37)
Tak už vím, proč v českolipské porodnici rodí přímo do záchodové mísy!!Konečně tam na to přišli, že za to budou mít víc.Lékař i PA teď budou hodně bohatí. Jen doufám, že před porodem paní řádně oholili od hlavy až po paty a dostala nejméně pět klystýrů, když je to tak, dle vašeho názoru, dobře proplácený výkon. A je mi také konečně jasné, jak si vydělává taková úřednice, která mě neustále nutí sbírat nesmyslená razítka!Čím víc razítek a vystátých front, tím lépe pro úředíky...
 helis78 


Re: Tak už vím... 

(28.4.2010 9:35:58)
No já nevím, nechci posuzovat mentální stav paní co údajně porodila do mísy, ale copak neměla na pokoji zvonek a nepoznala porod? Já tedy musím říct, že tak se mi v životě nechtělo na zachod jak intenzivní byly porodní bolesti a nemusím být odborník, abych poznala, že rodím už.~l~
 DENISA 


Re: Tak už vím... 

(28.4.2010 9:49:16)
No ona jeji fotka a jejiho manzela taky o necem vypovida.
 zuzini 


Re: Tak už vím... 

(29.4.2010 10:59:39)
A?
 jana38 


Re: Tak už vím... 

(28.4.2010 10:13:22)
No tak já jsem v době svého prvního porodu byla středoškolsky vzdělaná žena pocházející z vyšších středních sociálních vrstev a přesto jsem málem porodila na nemocničním záchodě, protože mám prostě posunutej práh bolesti a porod mě nebolí.
Když jsem šla hodinu po příjmu za PA s tím, že se mi už chce tlačit a oznámila jí to s lehce pobaveným výrazem ve tváři stojíc klidně mezi dveřmi, tak ona seznala, že to není porod, ale chce se mi na velkou, tudíž mě odeslala na záchod, kde mi do mísy praskla voda a na zemi (tam jsem se dokázala ještě sesunout) jsem začala tlačit.

Zvonek tam nebyl, byla jsem zamčená (automaticky se na WC zamykám) a moje volání PA neslyšela. Nebýt toho, že mě začal postrádat manžel a vydal se za PA zjistit, kde jsem, tak bych si porodila na kachlikách na toaletě. Takhle mě PA s manželem vytáhli ven - odemknout jsem zvládla z posledních sil, dovlekli s hlavičkou mezi nohama na porodní postel a tam jsem okamžitě porodila dceru.

S rozpoznáním porodu jsem měla problém i u třetího dítěte, kdy jsem porod považovala pořád za poslíky a když jsem zavolala PA bylo pozdě, přijela za dvacet minut, těsně po narození mimina. Každej bolest cítí jinak.~;)
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Tak už vím... 

(28.4.2010 14:14:42)
Tak to je sen většiny žen. Tedy ten bezbolestný porod, ne porod na záchodě. :-)
 enny 


Re: Tak už vím... 

(30.4.2010 14:11:42)

Mno, moje kamarádka takto porodila druhou dceru v porodnici na chodbě.. sanitka s ní přispěchala v poslední chvíli.. jenže sestřička si nenechala vymluvit, že je ještě času dost.. Ale jinak to byla sestřička šikovná, protože malou, která vyklouzla chytisla do pleny.. Mimochodem - tato kamarádka říká "zlatý porod", menstruaci má prý bolesivější..
 Mata_ 


Re: Tak už vím... 

(28.4.2010 11:51:46)
Až tak jistá bych si nebyla. Záleží na porodu. Osobně jsem první porod trávila většinu času na záchodě. Bylo dost času a pak nějak nestíhali.
Druhý byl jiný. V poledne mě málem poslali domů. Po mých protestech a popisu prvního porodu byl závěr: Tak ve dvě další monitor a uvidí se. Malý se narodil 14.02. Kdyby to nebyl druhý porod a nenašla na chodbě sestru, tak bych mohla dopadnout stejně. Pokud vám doktoří tvrdí, že rodit nebudete, je vám zle, tak asi moc nemyslíte.
U třetího porodu mi už věřili, ale doktorka porod stejně nestihla~:-D - a to není stížnost
 zuzini 


Re: Tak už vím... 

(29.4.2010 10:59:13)
Helis, já když rodila své první dítě, volala jsem na PA, která byla ve vedlejší místnosti, že už rodím a ona mě bez vyšetření přesvědčovala, že rodit ještě nemůžu. Nebýt druhé PA, asi bych dceru porodila na dlaždice.
 Zelda,2+4 
  • 

Analogie 

(28.4.2010 9:40:54)
Naprosto souhlasim. Napada mne analogicky primer. U mladsi dcery jsem resila problem s nepruchodnymi slznymi cestami. Vezmu-li ceskou literaturu a posleze praxi ceskych oftalmologu, doporuceni budou mit siri od "okamziteho zahajeni lecby pruplachy, sondazemi, kapkami a to opakovane az do uplneho zniceni slznych cest po cekani podle osvicenosti lekare max. 2-4 mesice pred zahajenim vyse uvedeneho". Pokud naopak vezmu anglo-americkou literaturu,vcetne konzulaci oftalmologu z techto zemi v rodine a srovnam fungovani tamniho zdravotnictvi (neutracet neni-li to nutne), doporuceni budou mit asi tuto siri "nedelat nic, pouze oko cistit pripadne masirovat slzne cesty, cekat minimalne pul roku, k invazivnimu zakroku pristoupit v nutnem pripade po 6 mesici, jinak blize jednomu roku. Proc? Proze do te doby se 90% pripadu upravi samo." Co rekne cesky lekar? Samo se nic neupravi, potrebujete zasahy. A co muzu rict z vlastni bezprostredni zkusenosti v rodine a u znamych? Ze zasah mnohdy situaci vyrazne zhorsi, lekar si to nejak omluvi a naordinuje dalsi zasah. A ze oko ponechane v klidu se ve vsech pripadech co znam upravilo samo. Ovsem za doporuceni masaze lekar samozrejme neuctuje tolik, kdezto americky pediatr musi drzet pacient pokud mozno na uzde. A najednou mame na stejny problem uplne odlisnou skalu reseni.
 metty, 3 kluci 


Re: Analogie 

(28.4.2010 9:49:49)
To samé mě napadá se zúžením předkožky. První syn šel ve dvou letech na doporučení lékařky na uvolnění předkožky. Byla to hrůza, na malém jsme na pokyn doktora s manželem v podstatě oba leželi a drželi ho vší silou, malej řval jak tur, dva roky pak nechtěl vůbec chodit k doktorovi. U mladšího jsem to neřešila a ehle - ono se to do 6 let upravilo samo.
 Nasuada 


Re: Analogie 

(28.4.2010 9:54:02)
metty, děkuji, tohle vždy ráda slyším, kluk má předkožku přirostlou úplně (4,5 roku), ale problémy s tím žádné nemá tak to neřeším, ale to víš občas ty pochybnosti na mě příjdou......~f~
 Binturongg 


Re: Analogie 

(28.4.2010 10:08:10)
Nasuada - tento problém budeme asi řešit taky a musím přiznat, že nejsem rozhodnutá, jakým způsobem.
Dřív se to neřešilo, ale např. můj švagr měl tento problém až do dospělosti a urval si to při jedné velmi intimní chvíli s děvčetem. To, co popisoval, že následovalo a představa té mnohotýdenní polízanice, překříží intuitivně nohy i ženské ~:-D
 Stáňa a dva kluci 


Re: Analogie 

(28.4.2010 10:13:51)
Nasuado, taky jsem ráda, že v tom nejsem sama. Starší 6let nemá přilepenou předkožku, ale zúžené místečko těsně za. Jednou mu to dr. přetáhl, ale samozřejmě to popraskalo, tak teď volím vyčkávací taktiku. A aby toho nebylo málo:), tak mladší 4roky má zatím jen dírečku na čůrání, problémy taky žádné. Tak doufám, že kluci nebudou to mizivé procento, u kterých bude potřeba zákrok a pochybnosti mám taky...
 Zelda,2+4 
  • 

Re: Analogie 

(28.4.2010 10:07:11)
Ano, mam taky jeste radu dalsich vlastnich zkusenosti a proto mi to neprijde uz ryze nahodne, ale systemove: lekar neveri, ze drobnou synechii u holcicky je mozne uvolnit rozmasirovanim, ordinuje okamzite zakrok, rozmasirovala jsem asi do 14 dnu (stejne jako bezpocet dalsich matek, ktere znam a ktere mi tuto informaci na rozdil od lekare predaly), na zacinajici jecne zrno predepisuje kortikoid, po dvou dnech mesickoveho odvaru zacalo mizet, na opruzeninu opet kortikoid, sundala jsem pliny, stale se u nas v mire podstatne vetsi nez nezbytne pichaji detem usi a trhaji mandle (opet jsem mela nekolik srovnani v rodine), striha podjazykova uzdicka (protahli jsme poctivym cvicenim jazyka). Jsou to drobnosti a vim, ze obezretnost a dukladna pece jsou na miste, zejmena u deti je nutne vse zvazit poctive, ale mnoho lekaru uz jakoby nedokazalo nebo prave mozna z financnich duvodu nechtelo lecit konzervativne a levne tam, kde je to vhodne a kde naopak invazivni drazsi lecba muze mit a casto ma nedozirne vedlejsi ucinky. A velmi zajimave je prave srovnani zpusobu financovani zdravotnictvi u nas a pripadne jinde a jak diametralne odlisne z toho vyplivaji standardni doporuceni lekaru. U vetsiny vyse uvedenych pripadu je velmi zajimave precist si neco v cestine a pak anglictine a clovek zacne mit pocit, ze tu hovorime o jinych nemocech. A podle mne to neni v zasade kvalitou lekare, ale mnohdy prave jinym zpusobem financovani.
 M + J + A 
  • 

Re: Analogie 

(28.4.2010 11:18:31)
Plně s Tebou souhlasím. Teď trošku odbočím, chtěla jsem se zeptat na cviky jazyka, co jsi zmiňovala. Žijeme v zahraničí, kde právě uzdičku moc neřeší, ale v Čechách nám právě doporučovali přestřihnutí laserem s anestezií. Dokonce nás hned objednali, malému bylo v té době 13 měsíců, ale nakonec jsme nešli, protože malý onemocněl. Cena pro samoplátce skoro 20000 Kč, když jsem se ptala místní pojišťovny, zda se vejdeme do stropu, který za tento zákrok proplácejí, byli jsme na hraně. To, ale nebyl pro nás rozhodující důvod, zdejší pediatr mi to stále rozmlouvá, nelíbí se mu na tom ta anestezie. Nicméně ze soukromé praxe ORL v Čechách jsem měla při čekání v čekárně pocit, že každé druhé dítě má jít na odstranění mandlí nebo jiný zákrok.
 Zelda,2+4 
  • 

Re: Analogie 

(28.4.2010 20:28:39)
Ahoj. U te uzdicky jsme nejdriv zhodnotili, zda diteti horsi pohyblivost jazyka brani v prijmani potravy, sani mleka. Nebranila ani v nejmensim. Potom zda dite muze alespon trochu vyplaznout jazyk. Mohlo. Takze diagnoza byla uzdicka podstatne zkracena, ale ne hrozive. Pak jsme cekali do ca. 3 let, kdy deti uz hodne mluvi, abychom videli, zda prekazi v reci. Prekazela, protoze dcera mluvila velmi brzy a kosate, ovsem vyslovnost byla spatna, vse se snazila vyslovovat pres spodni patro bez zvedani jazyka. Takze jsme zacali protahovaci cviky. Prvni cvik spocival ve vyplazovani jazyka, jak jen to jde. Jakmile sel vyplaznout, snazit se zformovat spicku. To slo asi po 2 tydnech cviceni. Pak zaspicately jazyk zvednout a tuknout na patro za horni zuby, coz zpocatku vubec neslo. Patra se dotykaly okraje jazyka a spicka byla prisata ke spodnimu patru, jazyk mel tvar srdicka. Pak se podarilo a nasleduje jezdeni zaspicatelym jazykem po hornim patre co nejdal do krku a zpet. Vse samozrejme pri otevrene puse. Dale spicatym jazykem pichat do tvari z vnitrni strany, aby se vypoulily, pripadne muzete omazat pusu cokoladou a nechat dite si ji slizat. Jazyk jsme po dvou mesicich protahli natolik, ze jsme mohli zacit cvicit pismena s vyslovnosti na hornim patre a slo to pak velmi rychle a dobre. Clovek by mohl namitnout, ze je to strasna prace a tak proc to proste nesmiknout. Jenze samotne uvolneni jazyka jeste vyslovnost nezlepsi a nasledna logopedicka pece je i pak nutna. Navic nekteri rodice rikaji, ze jak se detem jazyk prilis uvolnil zakrokem, zacali si treba pro zmenu na jazyk slapat pri vyslovnosti sykavek, nebo take nekdy uzicka prirostla zpet, zajizvila se a upon byl o to silnejsi. Neni to kazdopadne zadny hrozny zakrok, sama si pamatuji, ze nekdy kolem 5 let mi uzdicku strihali. Bez narkozy. Takze i v nejhorsim pripade, kdy uzdicka je opravdu fest a neprotahne se i kdyz delate co delate, tak je urcite mozne zvazit zakrok bez celkove anestezie, zeptala bych se na to.
 M + J + A 
  • 

Re: Analogie 

(29.4.2010 14:47:26)
Moc děkuji za podrobný popis cviků. Synovi budou brzy dva roky a nemluví skoro vůbec, domluví se ukazováním, což připisuji tomu, že chodí 6 měsíců do francouzských jeslí, takže je vystaven dvěma jazykům, což ho v řeči brzdí. U dcery to bylo podobné, ve dvou letech skoro nic a o 4 měsíce později už pusu nezavřela. Tu narkózu doporučovali lehkou, více méně jen omráčení, aby s tím laserem mohli dobře pracovat, nicméně syn měl v té době 9 kg, což bylo na hranici pro použití narkózy vůbec. Laser nám doporučovali právě kvůli tomu, že řez je čistý a riziko, že uzdička přiroste znovu a zbytní je menší a zároveň nám doporučili to udělat v roce, aby se nenaučil špatně mluvit a nemuselo se to pak řešit na logopedii, což by pro nás bylo dost obtížné. No uvidíme, jak je vidět zatím máme čas. Ještě jednou díky moc. Markéta
 M + J + A 
  • 

Re: Analogie 

(29.4.2010 14:47:27)
Moc děkuji za podrobný popis cviků. Synovi budou brzy dva roky a nemluví skoro vůbec, domluví se ukazováním, což připisuji tomu, že chodí 6 měsíců do francouzských jeslí, takže je vystaven dvěma jazykům, což ho v řeči brzdí. U dcery to bylo podobné, ve dvou letech skoro nic a o 4 měsíce později už pusu nezavřela. Tu narkózu doporučovali lehkou, více méně jen omráčení, aby s tím laserem mohli dobře pracovat, nicméně syn měl v té době 9 kg, což bylo na hranici pro použití narkózy vůbec. Laser nám doporučovali právě kvůli tomu, že řez je čistý a riziko, že uzdička přiroste znovu a zbytní je menší a zároveň nám doporučili to udělat v roce, aby se nenaučil špatně mluvit a nemuselo se to pak řešit na logopedii, což by pro nás bylo dost obtížné. No uvidíme, jak je vidět zatím máme čas. Ještě jednou díky moc. Markéta
 Zelda,2+4 
  • 

Re: Analogie 

(29.4.2010 17:14:37)
Rozhodnuti je na vas, obe moznosti maji sve vyhody i nevyhody, co pisete zni take velmi rozumne. Ja jsem proste dala prednost logopedii pred narkozou a rozhodne se tim nic nezkazilo. Zda bude mit kratsi uzdicka vliv na vyslovnost je podle naseho logopeda individualni, v jednom roce se to tezko pozna. A co se tyka rozvoje jazyka a vicejazycnych deti, to je take ruzne. Starsi dcera mluvi tremi jazyky a v rozvoji reci ji to podle mne nejenze nebrzdilo, ale naopak vyrazne posunulo dal, take v uvazovani. Mladsi to stejne. Nektere deti holt mluvi drive a nektere pozdeji, ale obecne mezi rodinou a znamymi nepozoruji zadne zbrzdeni reci diky vice jazykum a ze mam s cim srovnavat.
 Jana B. 2 kluci 5 a 2 roky 
  • 

Re: Analogie 

(1.5.2010 17:59:00)
Omlouvám se, že Vám vstupuji do konverzace. jen Vám chci říct, že jsem měla s druhým synem stejný problém. Od malička, při pláči i při kojení se mu dělalo z jazyka srdíčko. prostě... přirostlá uzdička. Jíst mohl, křičet taky, ale i tak jsem si nechala napsat doporučení na ORL. Tam jsme si sice vytrpěli asi 2 hodiny v čekárně, ale u lékaře jsme byli hotoví asi tak za 5 minut i s papírováním. Malý plakal, ale spíš kvůli tomu, jak jsem ho pevně držela. Pan doktor šmiknul nůžtičkama, já uvolnila sevření a Toník přestal plakat. krve teklo minimálně A během půl hodinky byl úplně OK. To vše se odehrálo na jeho 9 měsících.
To je má zkušenost.
Mějte se hezky a ať Vám to dobře dopadne.
Jana
 Maeve 


Zeldo, 

(28.4.2010 13:38:55)
takže na ječné zrno je dobrý odvar z měsíčku lékařského?
 Zelda,2+4 
  • 

Re: Zeldo, 

(28.4.2010 20:15:16)
V podstate se jedna o ucpani a zaniceni zlazky na vicku. Vetsinou se naplni hnisem a po par dnech samovolne praskne a zrno se ztrati, asi jako uher. Obklady tento proces mohou urychlit a pridani mesicku lekarskeho se casto doporucuje pro jeho antisepticke vlastnosti. Mesicek lekarsky se pridava i do jinych ocnich kapek, napr. Ocuflash, takze jsem na tom nevidela nic spatneho. Navic pokud se jedna o ani ne rocni dite, pro ktere kortikoidovy tobradex naordinovany lekarem neni schvalen a nejedna se o nejakou aktuni hrozivou fazi, tak reseni obkladem vidim alespon jako prvni mozne k vyzkouseni jako podstatne vhodnejsi nez riskovat glaukom. A konkretne u nas zabralo, nedoslo ani k naplneni zrna, otok zacal po obkladech ustupovat. Diagnoza jecne zrno byla pritom stanovena oftalmologem. S malym ditetem jsem si na samolecbu oka zprvnu netroufla, proto jsem lekare konzultovala. Ovsem pote, co jsem precetla ucinky naordinovanych ocnich kapek a porovnala tyto mozne vedlejsi ucinky se stavem oka, tj. naprosto zanedbatelny drobny otok, zkusila jsem to proste jinak. Lekar vam navic s naprostym klidem a presvedcenim sdeli, ze po tech kapkach glaukom dite rozhodne nedostane. Pravda je ovsem takova, ze on to nevi ani vedet nemuze a nevi to nikdo. Lek neni pro tuto skupinu schvalen take proto, ze na ni neni testovan. A vedlejsi ucinky kortikoidu nejsou pri spatnem a nevhodnem davkovani otazkou stesti ci nahody, je to otazka jistoty. Neni to napr. jako byt jednim z milionu, kdo ma alergickou reakci na aspirin. Nevim, jestli byl vas dotaz ironicky ci ne, zda nejste treba lekar a testujete si tim znalosti laika. Pokud ano, tak verim, ze kdyz vam reknu, ze se stejnym klidem kozni lekar napise na opruzeninu rocniho ditete belogent, bez jakekoli radne informace rodicum, tak vam snad budou stat vlasy hruzou na hlave.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Cvičení jazyka 

(28.4.2010 23:21:30)
Zeldo, jak jste cvičili ten jazyk? To mi ještě nikdo neporadil. Dcera to má takový na hraně, ale vyplázne jazyk dobře a zatím mluví přiměřeně dobře svému věku. Je jí 20 měsíců. Uvítala bych radu, jak to zlepšit. DÍKY!
 Veverrka 


Re: Analogie 

(30.4.2010 15:36:02)
Dobrý den Zeldo, mohla byste mi prosím napsat Vaši mailovou adresu ? Zjevně máte informace a zkušenosti, kt. mi chybí, a o kt. bych měla event. zájem. Díky moc, Tereza
 arsiela, 


Re: Analogie 

(28.4.2010 10:08:33)
Metty to mě přesně ted napadlo taky,malému se stav v tomhle upravil bez zásahu.Prostě jsme nic nedělali.Ale na kontrole musel pan doktor vzít peán a přes můj zařvaný nesouhlas malému musel aspoň něco "očistit" výsledek je ,že tři dny nespíme jaký má šmudla bolesti,má antibiotika atd.Prostě pan doktor musel napsat do kolonky výkon dražší,než jen kontrola zrakem.A za tím si stát budu,že to bylo zbytečné a jen kuli penězům.
Přiznávám,že jsem pro finanční spoluúčast pacientů na léčbě ( v jasně daných pravidlech).Právě z tohohle důvodu,pokud si to budu mět platit,tak si taky rozhodnu co si zaplatím. A lékař bude muset počítat s tím,že bude muset výkon vysvětlit a obhájit proč je nutný.A tyhle věty no maminko dáme to a to,vždyť to dáváme pokaždé by snad už zmizeli ze světa.
 metty, 3 kluci 


Re: Analogie 

(28.4.2010 12:01:19)
No, přesně to jsme si užili i se synem, pomohlo na konec koupání v řepíku a protože plakal při čurání, tak do řepíku i čural. Odnesla jsem si z toho ponaučení, že už nikdy více.
 Nasuada 


Re: Analogie 

(28.4.2010 12:09:36)
Já myslím, že u těch malých chlapečků se těžko (i pro lékaře) rozpoznává, co je doopravdy zúžená předkožka, která zůstane až do dospělosti a co je předkožka pouze pevně připevněná k žaludu a kterou si chlapec vyřeší časem sám. Proto bych to u těch chlapců, kteří nemají problémy se záněty např. nechala být. Věřím sice, že dospělému chlapovi se na ten zákrok taky nebude chtít a možná se mu to bude i hůř hojit, ale zase si tak nějak za to zodpovídá sám, prostě ví co ho čeká a proč to dělá.
 x x 


Re: Analogie 

(28.4.2010 10:07:04)
Zajímalo by mě, na kterém místě v žebříčku priorit českého zdravotnictví je zájem pacienta. O těch slzných cestách to můžu potvrdit, malému provedli 4 sondáže během několika týdnů (první ve 3 týdnech), samozřejmě s trvalými následky. Ještě teď se mi při té vzpomínce otvírá kudla v kapse, už bych příště něco podobného nedopustila. Jsem hodně opatrná co se týče zákroků a ač můžu působit jako problémová, chci vědět co a proč se bude se mnou či s dítětem dít, ať si myslí kdo chce co chce. Důvěřuji ale prověřuji, zkušenosti mě naučily. U druhého porodu, bezproblémového, mi byl píchnut oxytocin v třetí době porodní, dodnes nevím proč. Asi aby placenta byla venku o 2 minuty dřív, než by byla přirozenou cestou. ~d~
 cyann 


Re: Analogie 

(28.4.2010 10:31:11)
Mám podobný zážitek - napřed mi vynadali, že jdu moc pozdě, že už rodím. Pak se porod na chvilku zastavil, tak že mi honem píchnou oxytocin. Nemohli mi napíchnout žílu (žádný totiž nemám), mezitím se porod opět rozjel. Dost jasně jsem si pamatovala, že to nakonec nepíchli, protože sestra musela od píchání rychle běžet asistovat doktorovi "dopředu - ale ve zprávě jsem se dočetla, že jsem oxytocin dostala (a dítě bylo venku 1 hodinu po příchodu do porodnice!!!). Celou dobu jsem si myslela, že jsem se asi spletla, že mi to nakonec dali a já byla tak mimo, že jsem si nevšimla. Ale teď mě napadá, že to možná jen někam potřebovali vyúčtovat, když už tu ampulku otevřeli - a tak to teď mám v kartě.
 x x 


Re: Analogie 

(28.4.2010 10:48:15)
To mi připomíná přihodu po prvním porodu, kdy si za mě vyúčtovali každý den léčivý tělocvik, byla jsem tam 9 dní od porodu. Cvičitelka za náma byla jen 1x a zrychleně nám ukázala jak po porodu cvičit. Dalších 8 plateb si asi vycucali z prstu. Tak jsem to hned reklamovala na VZP ~4~.
 Binturongg 


Re: Analogie 

(28.4.2010 10:54:19)
Ženský, kde berete čas na takovéhle blbosti? Já neumím ani pořádně vyplnit složenku a o VZP vím jedině to, že mám jejich kartičku. Abych se pídila po jednotlivých úkonech, na to teda fakt nemám ~t~

To mi připomíná, jak si kdysi, když jsme ještě ve špitále dostávali peníze v hotovosti, kolegyně dle výplatní pásky počítaly, o kolik je účetní okradly a bazírovaly na každém padesátníku ~t~
 x x 


Re: Analogie 

(28.4.2010 11:09:59)
To je právě ta chyba, pokud jim to bude procházet rutinně, tak se nic nezmění. Nevím proč by VZP měla proplácet úkony, které nebyly provedeny. A věř, že jich tam bylo opravdu hodně. Já že nejsem úplný blbec a v těch jejich výpisech se již poměrně orientuju, mnoho času mi to nezabere.~z~
 Tante Ema 


Re: Analogie 

(28.4.2010 14:36:36)
Pokud by šlo o zdravotnictví jako systém, tak se obávám, že tam není vůbec.
Ale naštěstí pořád ještě existují dobří lékaři, jen najít je je někdy dřina.
 Dalila 
  • 

Re: Analogie 

(28.4.2010 15:02:55)
Tak teda konrétně - u obou dětí byly problémy se slznými kanálky. Naše doktorka řekla rovnou čekat, masírovat a do očíček kapat mateřské mléko. U obou dětí se to během pár dnů spravilo samo. Takže taky záleží na doktorce.
 kili 
  • 

Re: Analogie 

(28.4.2010 15:12:14)
záleží ani tak na doktorce, jako hlavně na těch kanálcích, při jejich obstrukci na její příčině a míře
 Zelda,2+4 
  • 

Re: Analogie 

(28.4.2010 20:37:41)
Ano, na charakteru obstrukce zalezi. Jenze lekar do tech kanalku nevidi, takze velmi tezko matce s jistotou rekne, v cem presne problem spociva, proto cekat alespon zpocatku je vzdy na miste. Samozrejme pokud nejsou komplikace typu zanet slzneho vaku. Na lekari take zalezi, to mate pravdu. Ja jsem obesla nekolik prazskych oftalmologu s vybornou povesti, odpoved byla vsude stejna, vsichni se navic dobre znaji, takze se v tom prilis nelisi. Tou odpovedi bylo nejvhodnejsi dobou k zakroku jsou 2 mesice. Jenze nejsou. Pokud ano, tak jen pro lekare, kteremu se na takovem diteti ukon jeste vcelku dobre provadi. Sestrenice ve Znojme - odpoved jeste horsi, v podstate zacnou se zakroky ihned. Osviceny lekar je v Otrokovicich, vcelku konzervativni jsou take v Hradci Kralove. Tot moje zkusenost. Sestrenice ve Znojme nakonec mela stesti - dite bojovalo, takze na ukon nedoslo a do dalsiho mesice bylo samo po problemu. Mohla bych pokracovat jeste na 3 strany . . .
 Dalila 
  • 

Re: Analogie 

(28.4.2010 22:26:09)
Přesně tak jsem to myslela - vyčkat pokud není jiná možnost. A pro zajímavost: celkem by mě zajímalo, jak se to řešilo za časů našich babiček. Nevíte to náhodou Kili?
 Dalila 
  • 

Re: Analogie 

(28.4.2010 22:28:35)
A proto se má zkusit počkat ne? Ne hned rovnou dělat takový drastický zákrok - br, úplně mě mrazí, když si to představím. Jsem šťastná, že nás hned doktorka neposílala.
 DENISA 


Porad to same 

(28.4.2010 10:07:21)
"Patří mezi ně holení, klystýr, časté monitorování, časté vaginální vyšetření, injekce či infuze oxytocinu, nástřih a následné šití hráze a odnášení zdravých dětí do inkubátoru na prohřátí." Kdyz tohle rozeberu, tak mam pocit, ze spoustu veci si z toho muze vyresit sama rodicka a nemusi se to resit az pres politiky, byt souhlasim s tim, ze by se tam melo zacit.
a) holeni - paneboze, to jeste nejaka zena prijede do porodnice s bubakem?
b) klystyr - ja ho chtela a moc, byl mi odmitnut s tim ze se to uz nedela, takze jsem se citila diskriminovana naopak. preci mi nekdo sakra nemuze udelat klystyr pres muj nesouhlas, to jako zenu pripoutaji a pak to provedou?
c) co je spatneho na monitorovani? co kdyz zacne tisen plodu? ja to vnimam jako +, trochu toho nepohodli pro zdravi sveho ditete snesu
d) taky si myslim, ze se da odmitnout, ovsem kdyz uz se zacne zena otevirat, tak snad dr. musi mit predstavu jak rychle to postupuje ne? kdyz u me zjistili, ze se oteviram velmi pomalu, tak jsem kyvla na epi a slo to strasne rychle, ano zase me dost casto vysetrovali, protoze se museli pripravit na porod
e)infuze oxytocinu - bez nej asi vyvolavany porod udelat nelze. a k vyvolavani ma asi dr. sve duvody. pokud s nim nesouhlasim, muzu zkonzultovat s jinym dr.
f)nastrih a siti - paneboze o tom uz tu byli napsany kilometry, navic nedovedu si predstavit toho krutaka, ktery by nastrihoval bez duvodu jen proto, aby si pak mohl vyuctovat pojistovne siti.
g) ano, odnaseni deti do inkubatoru vnimam jako problem, protoze tu potrebu zena posoudit nemuze a personal to nekde opravdu dela jen ze zvyku.
 Katka +3 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 10:15:59)
To, že si něco nedovedeš představit, ještě neznamená, že to neexistuje. Samozřejmě, že doktor jako důvod nástřihu neuvede platbu od ZP, on řekne, že takhle se to u nich dělá. A dělá se to kvůli tomu, aby se něco dělalo a aby bylo co vyúčtovat ZP.
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 10:23:55)
Nejsem si jista, jestli existuje moc doktoru, kteri nastrih udelaji v pripade, ze zenske nehrozi natrzeni, jen proto aby neco delali. A jak vime, je to velmi sporny problem co je lepsi, jestli nastrih ci natrzeni.
 Binturongg 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 10:31:22)
Deniso - z hlediska šití a té piplačky s tím, je samosebou horší natržení, ale přesto nástřih volí porodníci spíše neradi...
 Jana Nová 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 10:37:14)
Deniso,
realita nástřihů je, ačkoliv si to nedokážeš představit, třeba taková http://www.porodniplan.cz/index.php?act=flm&id=45
 withep 


Re: Nástřih nebo natržení 

(28.4.2010 10:37:20)
Nemuselo by dojít ani k jednomu, kdyby nebyla vnucována poloha v leže nebo polosedě, která má jedinou výhodu - pohodlí lékaře.
 Kika 
  • 

Re: Nástřih nebo natržení 

(28.4.2010 18:09:38)
Whitep, tomu můžeš věřit snad jen ty. Na natržení má vliv především vrozená elasticita tkání, velikost plodu a netlačení, když ještě není čas. Ty možná brojíš proti tlačení na povel - mně se u druhého dítěte chtělo strašně tlačit, skoro jsem tu potřebu nemohla přemoci, ale PA mi říkala, že zbývá jen malinký srpeček přes hlavičku, jinak se brutálně potrhám - snažila jsem se to vydržet a PA vydatně pomáhala srpeček přes hlavičku přetáhnout a v důsledku toho jsem nebyla poraněná a nebyl třeba ani nástřih.
Víš, Whitep, zdá se mi, že ty už fanaticky odmítáš všechno čistě z principu "jen přirozený porod je správný".
 Katka +3 


Re: Nástřih nebo natržení 

(28.4.2010 19:28:22)
Na natržení má vliv všechno, co jsi vyjmenovala, a poloha rodičky, přičemž je dokázáno, že v poloze vleže na zádech nebo vpolosedě dochází k natržení častěji než ve "svislých" polohách.
 Katka +3 


Re: Nástřih nebo natržení 

(28.4.2010 19:32:14)
Všechny tři děti jsem přivedla na svět v poloze vsedě na porodní židli, všechny šli na svět na tři kontrakce jako dělové koule, nebyli to žádní drobečci, hráz mi nikdo neosahával, tlačení neorganizoval a natržená nejsem.
 withep 


Re: Nástřih nebo natržení 

(28.4.2010 20:00:29)
Přirozený porod je správný, ano :-). Dokud to jde, když ne, je třeba tomu pomoct. Já brojím proti tomu, aby se "pomáhalo" preventivně, alespoň tedy těm, které o to opravdu nestojí.
 Binturongg 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 10:29:43)
Katka - to je fakt paranoia - znám 2 gynekology, skvělé porodníky a operatéry a oba tvrdí, že není větší vopruz, než šití nastřižené nebo roztržené hráze (nejsou řezníci, takže jim to trvá, aby s tím ta dáma měla co nejmíň potíží při hojení), tudíž nenastřihují, pokud nemusí.

Fakt ta představa, že se na to buď třesou a těší, nebo že jim to je přikazováno shora, je směšná!
 Katka +3 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 11:26:18)
" To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mně nejdou." praví staré rčení.~t~
Za svůj život jsem potkala dva skvělé gynekology, jednoho průměrného a dvě naprosté hrůzy. Článek o mamince, co porodila do záchodové mísy,jsem sice nečetla, ale asi by mě až tak nepřekvapil. Při třetím porodu jsem doktorce říkala, že malá už jde ven, ale milá paní doktorka podpírala skříňku na druhém konci místnosti a vysvětlovala mi, jaká jsem potížistka a že porod na stoličce sice nabízejí, ale musí se domluvit několik týdnů předem. Vím, že druhou dobu porodní mívám velmi krátkou a při příjmu jsem na to upozornila. Jenže paní doktorka byla chytřejší,já byla za hysterku. Dítě chytala na poslední chvíli holýma rukama a sterilní rukavice rozbalovala, až když byla malá dávno venku.
Mezi doktory bude stejné procento dobrých, průměrných a špatných jako v jiných oborech.
 Binturongg 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 11:40:15)
rčení je výýýýborný - to jsem neznala ~t~

Já jen tlumočila zkušenost s šitím hráze, což je činnost všeobecně velmi neoblíbená.

A s těmi odhady - kamarádky a sestra mají podobné zkušenosti jako Ty - vždycky jim všichni říkali, že je času dost a vždyky se hluboe mýlili. Ale na chytání dítěte holýma rukama nedošlo ~;)
 zuzini 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 11:55:04)
Jak tedy vysvětlíš, že v některých porodnicích je počet epizotomií přes 50% a jinde pouze 2-3%?
 zuzini 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 12:01:25)
epiziotomií
 Rapiti 


Re: Porad to same 

(1.5.2010 21:12:42)
Když jsem šla rodit poprvé, tak se se mnou o nástřihu nido nechtěl bavit a cpali mi, že nástřih je prevencí inkontinence apod. Také jsem se dověděla, že nástřihů u prvorodiček provádějí 99% (u toho 1% to nestihnou).
Z vyúčtování pojišťovny jsem se dověděla, že můj porod stál 1300 + 500 za nástřih. Takže jsem také přesvědčená o finanční motivaci zdravotníků.
Naštěstí už uběhlo 9 let a dneska si tohle lékaři nedovolí a počet nástřihů snižují.
 kili 
  • 

Re: Porad to same 

(2.5.2010 10:32:41)
Nedokážu si přesně vzpomenout, jaký byl systém plateb před devíti lety. Nicméně bez ohledu na něj je Vaše přesvědčení o finanční motivaci zdravotníků klamné už proto, že mzda zaměstnanců byla tehdy zcela jistě podle tarifů a bez ohledu na výkony.

 Beruška+J02A07T10 


katko, dovolím si ti oponovat 

(28.4.2010 14:52:33)
u syna s nástřihem tak dlouho otáleli, až jsem byla ve vnitř tak příšerně rozervaná že u 35 stehů stále vevnitř jsem přestala počítat.
Nástřih prováděla doktorka, jejíž jsem byla druhý porod a do dnes si tu bolest pamatuji, synovi bude za dva měsíce 8.
Byl to pro mě tak hrůzný zážitek, že jsem u druhého porodu vysloveně napsala, že si nástřih nepřeju, pouze v případě, že bude dítě v ohrožení.

Ač se PA snažila jak chtěla, masírovala, tak moje hráz prostě je tak pevná, že nepovolila a musím říct, že i to samotné masírování a pomáhání prořezání hlavičce je doooost bolestivé, nakonec jsem se nástřihu stejně nevyhla a ještě na stejné straně jako prvně, protože na druhé jsem měla ooobřííí křečák a kdyby mě fikly tam, tak bych jim tam pravděpodobně vykrvácela.

Nicméně ale nástřih provedly s dr tak jak se má a já ho vůbec necítila a i následné šití bylo o moc lepší, protože díky tomu, že se to nenechávalo nezkušeně až na poslední chvíli, tak mě dcera nestihla potrhat ve vnitř i přesto, že měla 4 kg a 53 cm.
Zašití taky bylo mnohem lepší, jen asi na 5 stehů, což je nepopsatelné.
Čekám teď třetí a skoro je mi jasné, že se nástřihnu nevyhnu, prostě proto, že moje kůže není tak elastická, abych normálně odrodila svoje děti, ale rozhodně to není tak, že jsem přišla do porodnice a hned mě stříhali.
 zuzini 


Re: katko, dovolím si ti oponovat 

(29.4.2010 11:58:09)
Potrhání uvnitř mnohdy souvisí s nedorotováním dítěte
 x x 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 10:55:13)
) holeni - paneboze, to jeste nejaka zena prijede do porodnice s bubakem?

No já nevím, ochlupení ženám roste jaksi přirozeně a ne každá se ho zbavuje, takže ano, věřím tomu, že se v porodnicích setkávají i s "bubáky"

b) klystyr - ja ho chtela a moc, byl mi odmitnut s tim ze se to uz nedela, takze jsem se citila diskriminovana naopak. preci mi nekdo sakra nemuze udelat klystyr pres muj nesouhlas, to jako zenu pripoutaji a pak to provedou?

To asi ne, ale dovedou být dost nepříjemní, když se vzepřeš jejich zavedeným procesům

c) co je spatneho na monitorovani? co kdyz zacne tisen plodu? ja to vnimam jako +, trochu toho nepohodli pro zdravi sveho ditete snesu

Pokud máš opravdu rychlý porod s kontrakcemi od začátku po minutě, jako já, tak souvislé monitorování může být krajně nepříjemné. Nemám nic proti namátkovému, ale souvislý bych opravdu nesnesla a ani ho chtit nebudu.

e)infuze oxytocinu - bez nej asi vyvolavany porod udelat nelze. a k vyvolavani ma asi dr. sve duvody. pokud s nim nesouhlasim, muzu zkonzultovat s jinym dr.

Problém je ten, že oxytocin se dává rutinně i v případech, kdy porod postupuje naprosto fyziologicky, jsem toho zářným případem, porod rychlý a přesto jsem na porození placenty dostala oxytocin, nevím proč, žádné prodlevy s odlečováním nebyly, dostala jsem ho asi tak 2 minuty po porodu syna.

 Beruška+J02A07T10 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 14:58:51)
žabátko, já zase oxytocin nedostala ani u jednoho a to dcera byla vyvolávaná, do žíly jsem nic nedostala, zavedly mi u malé tabletu - tedy přesněji myslím jen půl tablety čehosi přímo do vagíny a to mělo spustit porod.

Monitorování u syna, ač kontrakce byly po pěti minutách mi bylo víc nepříjemné - páč mě sestra nutila ležet na zádech a mě se strašně dělalo špatně.
U dcery vyvolávaný porod a stahy po minutě a minutu volno - monitoring taky nic moc.. ale točili ho jen občas a ležet jsem mohla jak jsem chtěla.

Jo a co se týče těch bobrů.. hihi...
tak u syna jsem přišla upravená, ale vyholili mě.. a u dcery jsem byla jen zastřihnutá a vyholená nebyla, protože jsem měla tak hrozně velké břicho, že jsem si dolů vůbec neviděla a tak obrovksý křečák na klitorisu a po jedné straně hráze, že bych si ho taky při holení mohla pěkně naříznout.
 Nasuada 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 11:52:40)
Deniso,
ad1)nechápu proč si myslíš, že se všichni automaticky holí na přirození? Chlupy nijak porodu nebrání takže v podstatě není žádný důvod se holit. Analogie s rozbitou hlavou, kterou si taky před tím než se jí chystáš si jí rozbít, taky neoholíš a přesto to u Dr. zvládnou zašít se tu hodí.
ad2) takže tobě neudělali klystýr přestože si ho chtěla? Takže proč nechápeš, že někomu klystýr naopak udělají přestože ho nechce?
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 12:40:31)
No je to asi otazka estetickeho citeni, i kdyz si myslim, ze by prvorodicce melo dojit, ze je velka pravdepobnost natrzeni ci nastrizeni a projednou by se tedy oholit mela. Ta pravdepodobnost je o dost vyssi, nez se si rozrazim hlavu. Snad se i te nejzarytejsi obhajkyni bobriku nic nestane, kdyz se jednou v zivote oholi, ze?
V zarizeni ve kterem jsem rodila, klystyr uz nedelaji leta, takze my vysvetlili, ze cipky funguji podobne a uplne to staci. Neverila jsem jim, protoze jsem jednou cipek mela a nefungoval. Pak mi ho dali a zafungoval, takze jsem musela uznat, ze oni meli pravdu.
 Nasuada 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 13:23:57)
Já jsem jenom na tvém příkladu chtěla ukázat, že není třeba jaksi "ohrnovat nos" nad rodičkami, které si neuhájí to co chtěli. Ty jsi chtěla klystýr, oni ti navrhli čípek, ty jsi s ním neměla dobré zkušenosti a přesto si se podřídila (nevím jak jinak to nazvat), nakonec to bylo lepší než klasický klystýr, tak fajn to je dobře. Já přišla do porodnice s tím, že chci Yal (který jsem si sama přinesla), přesvědčili mě na klasický klystýr, já se podřídila, bohužel nedokážu říci zda to bylo lepší nebo horší než s přípravkem Yal, ale zcela určitě to nebylo dobré pro průběh mého porodu.
K estetickému cítění se nechci vyjadřovat, každý to máme nastavené jinak. To, že by prvorodičky měly být rozumné a přijít do porodnice oholené mě pobavilo.
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 13:30:49)
No pobavit te to muze, ja proste myslim, ze by se sitim jaksi mely pocitat. Asi se nevyjadruju podle tvych predstav, mozna proto, ze nad timto ani neuvazuju. Jit neoholena na gyndu nebo k porodu by me osobne proste nenapadlo ani ve snu.
 Nasuada 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 13:41:49)
Deniso, to nebylo nijak ve zlém. Každá máme jiný názor na to co je společensky estetické a přijatelné. Pokud nikoho nezačnu odsuzovat, odsouzet a kritizovat tak pak to ničemu neškodí.~;)
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 13:51:38)
Ja taky uznavam, ze nekdy muze byt kladen na rodicku velky natlak a taky uznavam, ze ne kazda zena ma prubojnou povahu. A nebudu odsuzovat matku, ktera je povahou submisivni, ze si sve neobhajila, kor v prubehu porodu, kdy mame vsechny tak nejak zatmeni mozku. Ale hodne se da o porodnici a jednolivych lidech zjistit predem, da se toho hodne prodiskutovat a predlozit porodni plan. Ani to samo nezajisti, ze se vse povede. Pak je na miste verejne na ty problemy upozornit budouci rodicky, pripadne si stezovat, dle miry problemu, ktery nastal.
 Nasuada 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 13:53:13)
Jo, v podstatě s těbou souhlasím.
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 14:29:17)
To je pěkná blbost. Záleží na tom kde rodí a v jaké poloze. Ani prvorodička bezmála čtyřkiláčka nemusí mít šití. Každý je jinak pružný. ~y~
 Bumbi&05,08,10 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 23:37:43)
od té doby, co jsem viděla na pitevně holé staré ženy (ne oholené, prostě jsou tam dole už tak holé věkem) mi holení na přirození přijde úchylné. Jakoby se ženy vzdávaly svého plodného ženství. Protože přirozeně holá jsou nemenstruující děvčátka a staré ženy po menopauze.
Mě prostě přijdou směšné vyholené plodné ženy, co se za svoje ženství stydí a proto ho shazují? Nebo nevím, jak to jinak napsat. Hygienu do toho nepleťe, kdo se myje, nemá potíže ani jako neoholený.
Zajímavé, že takhle to mám jenom s holením dole, neoholené nohy či podpaždí si neumím představit ani já (teda umím, ale mám z té představy osypky).
 Helena 
  • 

Re: Porad to same 

(2.5.2010 17:39:49)
Přesně tak. Nedávno jsme s manželem zavedli diskusi na toto téma - holit nebo neholit přirození. Oba jsme se shodli na tom, že úplné vyholení je naprosto nechutné. U ženy i u muže. To je jako bychom chtěli být sexy s holou hlavou. To už bychom nebyli lidi, ale lachtani.
 connie3 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 15:31:24)
Deniso: já se taky víceméně holím, ale neberu to zrovna jako své životní poslání. Když jsem nemocná, mám moc práce, dokončuju něco a podobně, tak na holení peču. A zrovna tak v těhotenství moc vyholená nebývám, protože si tam nevidím a když to zkoušel manžel, byla jsem celá stažená strachy, že mě cvakne do živého. Hrdě se tedy hlásím k tomu že v těhotenství nosím "bubáka" a nevím, proč bych si kvůli tomu měla připadat nějak méněcenná a toužit po extra upraveném přirození - prostě nevím, proč se to řeší, snad jsou zásadnější problémy a ať si každá chodí jak chce a je to její věc. Víš - ono povinný holením přirození to začíná a končí to třeba povinnou červenou legitimací.
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 16:01:03)
No to srovnani s cervenou legitimaci je fakt dobre. Ano, je to vec nazoru, jestli nekdo fandi komousum, at se se svym vedomim vyporada sam. Jestli nekdo chodi jako krovak, je to jeho vec. Ale at si pak nekdo nestezuje, ze se mu spatne hoji siti. O esteticke strance nemluvim, doktori musi byt zvykli na horsi veci nez jsou bubaci.
 Hana 
  • 

Re: Porad to same 

(28.4.2010 17:00:48)
Eh, tak koukám, že Denisa je tady jediná správná a kultivovaná nekřovačka a vy se proti ní všichni musíte jít zahrabat. Deniso, bež se prosímtě holit ať jsi krasavice inteligentní a neztrácej čas tady touto diskuzí.
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 17:09:50)
Holeni je taky ohleduplnost k ostatnim, nemyslim jenom vystrkovani bubaka na doktory, ale za chvilku nam zacne teploucko a ty podpazicka v tramvaji, to je taky zuzo. Jestli ty neztracis cas holenim, doufam, ze nejezdis MHD. ~;)
 chikamichi 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 17:16:36)
Deniso domníváš se, že pokud má žena na prohlídce u gynekologa porodníka pubické ochlupení, že je to vůči lékaři neohleduplné?
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 19:07:39)
Jak se doctes vyse, dela.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 19:21:28)
Hygienický návyk? Je to móda, nic jiného, chtělo by to míň podléhat okolí~;). Po čase to zase přejde, stejně jako letošní hit pastelové barvy a kuchyně ve stylu totáčového sektoru:).
 Jana Nová 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 19:29:14)
Jasně, ty a ti, co se holí, se nepotí, tudíž v létě nezapáchají. Nebo je to tak, že deodoranty přes houštinu chloupků nefungují? Nebo jak si to představuješ? Já bych řekla že zápach potu nesouvisí vůbec nijak s tím, jestli se někdo holí nebo ne. Otázka osobní hygieny je mytí a používání prostředků, které spoluobčanům nezpůsobí citelnou újmu jejich čichu.

Sama se holím, ale nějak mě nenapadlo tady nebo jinde dělat z neholících se lidí prasátka.
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 23:02:07)
Ale jen do te doby, nez to musi cmuchat ~:(.
 Hana 
  • 

Re: Porad to same 

(29.4.2010 3:37:25)
"O esteticke strance nemluvim, doktori musi byt zvykli na horsi veci nez jsou bubaci." Tak o co ti teda jde, Deniso? Uvažuješ trochu? A až bude móda holení hlav, tak bude taky absolutní fujtalblíček pro citlivečky, když bude mít někdo na hlavě chlup, protože tohle prostě smrdí a ty to chuděro musíš čmuchat? Já sama se taky holím, ale souhlasím tady s normální většinou, že nevím, proč by mělo být mou celoživotní svatou povinností chodit za každých okolností vyholená dohladka. Chápu, že někomu to ani v určitých fázích nejde, přes velký břicho bych to taky úplně nedala. A někomu zarůstají chloupky a dělají se mu boláky a ani se úplně holit nemůže. A někdo je třeba invalidní a nic jiného mu nezbývá, to je jako kvůli tomu opovrženíhodný? Dost chlapů kolem čtyřicítky nahoru má úplně vyholené přirození za něco pedofilního a normální ženská má podle nich bobra. A co tvoje matka, holí se? A je taky fuj? Přiblížíš se k ní na metr? A co třeba nějaká starší porodní asistentka při porodu? Myslíš, že ta se holí? Spíš ne - co ty na to, upozorníš ji, že ji teda nebudeš čmuchat a ať zavolá někoho vyholenýho? Víš, mně tvůj postoj připadá nejen pěkně vyholenej, ale taky vymaštěnej.
 DENISA 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 8:21:09)
To je tvuj nazor Hano, stejne jako ja mam svuj. Nastesti i starsi generace pochopila, ze svet se zmenil a uz i moje matka by se za neoholene nohy v lodickach fakt stydela. Ano, vysvetlila jsem ji to ja a kdyz si poprve oholila podpazi, tak si uvedomila, jak je to fajn a jak se min citi. Ja se taky dole neholim porad a dohola, vis? Taky mam problem se zarustajicima chloupkama, ale jednou, dvakraz za zivot kvuli porodu to snad neni takovy problem. Teda pro me, pro nekoho jak vidim jo. A fakt je mi jedno jestli se lidi holi nebo ne, jestli nekomu pripadaji hezke chlupy trcici ze silonek, je to jeho vec. Jenom zastavam nazor, ze lidi, kteri se holi podpazi, mene smrdi, je to jednak tim, ze se deodoratn dostane az na kuzu a mozna u nekterych je to i tim, ze pokud neni liny si oholit podpazi, dba o svou hygienu celkove, uziva antiperspiranty apod. A ty se tady nad mym nazorem muzes rozcilovat jak chces, kdyz ti v lete MHD nevadi, nemas zapachajiciho kolegu v kanclu ci se ti nedela nevolno, kdyz se nad tebou v ordinaci sklani nevonici zubar, tak to opravdu neni pro tebe problem.
 DENISA 


Re: Porad to same 

(28.4.2010 23:04:37)
No vidis, ze to vis, jak muze pusobit prostredek proti poceni, tzn. neco co ovlivnuje vystup potnich zlaz, kdyz se k nim pres housti nedostane. Souvisi to samozrejme s hygienou, ale i umyty clovek se zacne rychleji potit kdyz ma chlupy a ty krystalky potu na nich zaschle pekne zasmradaji. Udivuje me, ze v soucasne dobe to porad jeste nekdo nechape. Ja si necham dvoudeni strniste a uz se poranu citim, brrrr.
 zuzini 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 11:30:17)
Kdo ví, jestli spíš není exot člověk s takovým názorem.

Víš třeba o tom, že existují ženy, které se holit jednoduše nemohou, protože mají např. problémy se zarůstajícími chloupky nebo alergii na kov?
 DENISA 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 12:23:19)
No tak to ma tento problem opravdu strasne moc lidi v nasi zemi. Zajimave, ze staci vyjet kousek na zapad a tam ty chloupky tak casto nezarustaji ani ty alergie nejsou tak caste ~:-D
 zuzini 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 12:25:24)
Znáš všechny lidi na západě? Že by ti na potkání ukazovali svá přirození? ~t~
 Jana Nová 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 12:30:40)
Denisa přejede hranice a každé ženské, kterou potká, řekne: Ukaž p..u, podpaží a oholené nohy! Jinak se budu štítit vedle tebe i stát! ~t~~t~~t~

Takové inteligntní holce a neobvyklé žádosti určitě málokdo odolá ~t~
 DENISA 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 12:58:54)
Je opravu damy usmevne, ze kdyz nekdo napise nazor, ze by nikoho nezabilo, aby se jednou, dvakrat v zivote k porodu oholil, aby nemusel pak resit nejake donucovani ze strany personalu, jake z toho vyvozujete zavery a soudy.
 DENISA 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 13:04:52)
Boleslavko, jestli si myslis, ze lide, kteri maji radi hygienu, ciste a nesmrdici spoluobcany, jsou mene inteligentni, tak ja si zas myslim svoje o inteligenci zastancu tech, kteri smrdi, to znamena i o tobe.
 Jana Nová 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 13:11:21)
Deniso, čistí a nesmrdící spoluobčané mohou být klidně neoholení spoluobčané. Pořád čekám, až z tebe vypadne něco nad hranicí prosté primitivnosti a nic...
 DENISA 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 16:06:18)
Boleslavko, mozna bychom se mohli bavit o tve primitivnosti. Alespon cist by te mohli naucit, kdyz ve vete: "kteri maji radi hygienu, ciste a nesmrdici spoluobcany," ctes neco o holeni.
 Jana Nová 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 16:25:41)
Deniso, to ty pořád spojuješ čisté a nesmrdící spoluobčany s tím, zda jsou oholení. Přečti si po sobě svoje příspěvky - jasně to z nich lze dedukovat.
 zuzini 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 13:33:15)
Jak víš, že Boleslavka smrdí? Poznáš to podle stylu psaní? :-)
 zuzini 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 13:42:13)
Beru zpět, uniklo mi "zastánců"
 Jana Nová 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 14:23:29)
zuzini, třeba smrdím i na stovky kilometrů - podle toho, odkud Denisa je ~t~
 DENISA 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 16:01:20)
Zuziny, asi uplne stejne jako ona pozna, ze tim, ze si holim podpazi, mam snizenou inteligenci.
 Jana Nová 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 16:24:42)
Deniso, já jsem o tvém oholeném podpaží nenapsala ani slovo. Pokud jsi někde něco podobného našla, bu´d tak hodná a zkopíruj mi to sem.
 Jana Nová 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 16:28:46)
Deniso, ještě jednou tě prosím, abys mi sem zkopírovala větu, ve které dávám do souvislosti tvou inteligenci a tvé případně oholené podpaží. ~t~
 DENISA 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 13:02:46)
Promin, ale asi jsi me nepochopila - pisu o podpazi.
 zuzini 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 13:31:19)
Do porodnice si musíme holit i podpaží? ~t~
 DENISA 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 16:03:34)
No alespon vidis, kam az veta o jednom oholeni k porodu se dostane - az do podpazi, jestli se nedostala uplne do jine casti tela ~:-D
 Helena 
  • 

Re: Porad to same 

(2.5.2010 17:41:27)
Fuj, vyholená žena je něco nechutného. Už jsem psala výše, to už nejsi člověk, ale lachtan.
 zuzini 


Re: Porad to same 

(29.4.2010 11:26:48)
:)) Deniso, přijde mi, že si nic z předchozích diskusí nepamatuješ. Pořád ty samé otázky.
 Iren 
  • 

Re: lékaři řezníci většinou nejsou, ale... 

(30.4.2010 14:58:53)
Na můj dotaz, proč mě nastříhli (bez upozornění a souhlasu), se dotyčný dr. urazil. Prý ať si představím látku - co se líp švadleně šije, když se to roztrhá nebo rozstříhne? No samo že rozstříhne. Ale mě je úplně u prde... jak co se panu doktorovi líp šilo, já si zakusila několik měsíců hojení a bolesti (protože se nástřih roztrhl) a to nemluvím o estetické stránce.Připadám si teď hodně méněcenná a kdybych se rozešla s manželem,jiného chlapa bych si do postele kvůli jizvě pouštěla ztěží (jestli vůbec -tak mě napadá, zda se tyto mrzačení - obřízky, nástřihy,pásy cudnosti - nedělají všechny kvůli tomu, aby nás chlapi měli pěkně pod palcem a jisté)?Zkrátka dr. umělec. Četla jsem někde rozhovor s mladým lékařem na téma epizotomie, který narovinu řekl, že dokud nerodila jeho žena, stříhal každou. Až rodila ta jeho,chtěl ji pochopitelně co nejméně poškodit.Není to o tom, že jsou doktoři řezníci, ale prostě si jedou ve svých kolejích, bez empatie k cizím. Ono také cítit empatii ke každé rodičce, museli by se zbláznit.Takže je to jen na nás, (spíše na doprovodu) vybojovat, co chceme a nechceme (včetně polohy) Taky se mi nezdá, že by cca 90% žen bylo ohroženou rupturou 3 a 4 stupně (jen v těchto případech se má na doporučení WHO nástřih provádět). Že by jsme my Češky měli tak špatné hráze, když v cizině tolik nástřihů není?
 Binturongg 


Připadá mi to trochu paranoidní 

(28.4.2010 10:23:10)
Rodila jsem sice plánovaným císařem v epidurálu, ale kdyby šlo jen o ty úkony a "bodování", asi by nadšeně nevítali, že jsem se sama oholila, nedávali by mi den předem dietu, aby mi nemuseli dávat klystýr atd.atd.

Spíš bych to viděla na zkostnatělost doktorů i PA - ve zdravotnictví jsem pracovala (stejně tak ve školství) a se školstvím má společnou (kromě prů.erového financování) právě rigiditu a nechuť cokoli měnit či vyjíždět ze starých kolejí.

U pacienta neplatí presumpce inteligence, ale idiocie (bohužel je to v mnohých případech oprávněné, protože i vzdělaní a chytří lidé mají zhusta anatomicko-fyziologické představy pod úrovní žáka základní školy) a doktoři se raději drží starých praktik, jelikož kdyby nastala jakákoli komplikace, dokážou si to obhájit, zatímco nějaký podepsaný porodní plán a výmluvy typu "Ale ona říkala...Ona chtěla... Ona nechtěla..." jim z louže nepomůžou, protože ať už si pacientka přeje rodit hlavou dolů, za zvuků tamtamů, v přítomnosti svého popeláře nebo jánevímjak, odpovědnost za život její a jejího dítěte má v té chvíli lékař!


A co se týče zmíněného porodu do mísy - tady je vidět, a to i v té reportáži, kde oba rodiče mluví a) že inteligence pacienta + jeho blízkých, by neměla být předpokládaná automaticky
a za b) že se zdravotníci trestuhodně provinili na hloupé chuděře!
 x x 


Re: Připadá mi to trochu paranoidní 

(28.4.2010 11:06:42)
Musím reagovat na tytu části:
"U pacienta neplatí presumpce inteligence, ale idiocie (bohužel je to v mnohých případech oprávněné, protože i vzdělaní a chytří lidé mají zhusta anatomicko-fyziologické představy pod úrovní žáka základní školy) a doktoři se raději drží starých praktik, jelikož kdyby nastala jakákoli komplikace, dokážou si to obhájit, zatímco nějaký podepsaný porodní plán a výmluvy typu "Ale ona říkala...Ona chtěla... Ona nechtěla..." jim z louže nepomůžou, protože ať už si pacientka přeje rodit hlavou dolů, za zvuků tamtamů, v přítomnosti svého popeláře nebo jánevímjak, odpovědnost za život její a jejího dítěte má v té chvíli lékař!"

Promiň, ale přistupovat k pacientovi už od začátku jako k idiotovi je naprosto nepřípustné. To ještě neznamená, že když je někdo vzdělaný v jiném oboru, musí mít nutně znalosti anatomické a fyziologické. Od toho je tu lékař, aby mu ty poměry objasnil a ne aby se choval k vzdělanému (i nevzdělanému) člověku povýšeně jen proto, že neovládá latinské názvy atd. Myslím si, že dobrý lékař dokáže už z krátkého styku s pacientem rozeznat, jak odborně a dopodrobna s ním má hovořit. A i ta hloupá husička porodivší do záchodové mísy si zasluhovala pozornost, pokud opakovaně upozorňovala, že má bolesti a nikdo se jí nevěnoval. Myslím, že k situaci, kdy by porodila do záchodové mísy vůbec nemuselo dojít, kdyby byla vyšetřena když o to žádala. On porod je asi případ od případu jiný a u někoho může proběhnout poměrně rychle a ne natolik bolestivě, těžko soudit.
A ještě poslední věc, ani jako rodící se nestávám nesvéprávnou a pokud vím, tak odpovědnost za svůj život a život svého dítěte nesu pořád já. Co se porodního plánu týče, pokud neobsahuje postupy non lege artis, tak nevidím důvod, proč mu nevyhovět, včetně přítomnosti popeláře (proč ne, pokud bude hygienicky oděn a čistý). Nevidím větši riziko porodu vedeného na porodnickém křesle (je pohodlnější pro lékaře) nebo na porodní židli (je dejme to mu pohodlnější pro rodičku).
 Binturongg 


Re: Připadá mi to trochu paranoidní 

(28.4.2010 11:24:05)
Žabátko - já nepsala svůj názor, ale jako to bylo, když jsem pracovala ve zdravotnictví před mnoha lety, a jak je to zjevně na mnoha místech dodnes.

Volat, že jsem odpovědná za sebe a své dítě jen já sama, jsem se taky pokoušela, když jsem trvala na převozu sebe a svého 6tidenního novorozeněte do jiné nemocnice (kde to bylo domluvené a všichni s tím počítali) - chtěli na mě volat sociálku. Vysvobodit nás oba trvalo poměrně dlouho, ale to je jiná historie.

Vyvolávat o vlastní odpovědnosti je jedna věc, ale když se stane prů.er, většinou pacien žaluje doktora, ne sebe, že?
 x x 


Re: Připadá mi to trochu paranoidní 

(28.4.2010 12:17:06)
Aha, já myslela, že je to Tvůj názor. ~5~
Jinak s tím žalováním, to máš těžké. Třeba by dřív bývávalo víc žalob, ale v dobách dřívějších každý držel hubu a krok, dnes jsou si lidé více vědomi svých práv a mají větší potřebu a prostor hájit svoje potřeby. Pro mě by byl ideální stav, kdy bych mohla spolurozhodovat o léčebném postupu po podání srozumitelných a dostatečně obsáhlých informací, které bych byla schopna pojmout. Problém je ten, že hodně lékařů se staví k pacientům autoritativně a to pacienty jaksi automaticky staví do ofenzivního postavení.
 Liška s banem :) 


Ekonomika 

(28.4.2010 10:29:32)
Ekonomika v tom roli nějak velkou hrát nebude, protože se tyto zásahy dělaly už za socíku a to žádné body lékaři nezískávali. Jinak každý z těch zásahů má svůj smysl (holení v budoucí oblasti šití, aby se tam nepletly chlupy, klystýr - aby se prohřála a vyprázdnila střeva, nástřih aby se nenatrhla hráz nějak vošklivě, atd.). Otázkou je, jestli by se tyto úkony měly dělat automaticky či pouze na přání. Já si třeba přála první dva úkony, nástřih ne, ale nevyhnula jsem se mu - lékaře neobviňuju, protože nebylo zbytí).
 Samarlu 


Re: Ekonomika 

(28.4.2010 11:30:18)
Hele, pohodlnost na šití je jako dobrá, ale co když jsem z těch, co maj tu smůlu a maj na výběr mezi bubákem a infekcí a sestra mi řekne "fuj" v horším případě a "ale u nás to děláme takhle" v lepším a už jede tím erárním holítkem...

A jí ta pipka pak kolik dní pálit nebude, že jo, a šestinedělí si tím taky nezpestří.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 12:03:33)
Myslim si ze ekonomika ma na tom velky podil. Autorka ma pravdu - si myslim ja. Pred 5 lety jsem prvne rodila a porod byl mimo CR. Po nejake dobe jsem se v CR potkala z mym byvalym gynekologem a probirali jsme jak jak jsem rodila v Australie. Kdyz jsme rekla, ze jsem rodila na porodni stolicce, bez nastrihu, holeni klistyru a pod. a treti den jsme sla v pohode domu, tak na to reagoval slovy: "nojo, oni to maji asi jinak nastavene. U nas za bezny porod dostaneme cca 800 Kc, a tak musime mit dalsi vykony aby jsme od pojistovny dostali zaplaceno. Mnohokrat radeji volime cisar, protoze za ten se plati cca 2500 kc. No a kdyby zeny byly v porodnici jen 3 dny jako ty, tak bychom tratili. Jen jedna pojistovna (nebudu ji jmenovat) plati za vse celkovou castku 10000 a tak u tech pacientek delame jen nejnutnejsi vykony abychom usetrili." Takze tak asi. Castky se mohou lisit, protoze uz je to par let zpet. Ale stejne si myslim jak uz nekdo vyse psal, ze hodne zakroku dr. delaji zbytecne, a jen proto aby si to mohli vyuctovat.
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 12:16:32)
pokud Vám pan doktor něco takového tvrdil, pak buď vědomě lhal, nebo nemá o způsobu úhrad ani ty nejbasálnější vědomosti.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 13:40:02)
Kili, jestli mi lhah nebo ne, to nedokazu posoudit. Pravdou je ze si myslim ze to tak v mnoha pripadech je ... penize na prvnim miste. I kdyz se situace pozvolna meni k lepsimu, stale se mnoho lekaru chova rekneme nevhodnym zpusobem a povyzene. S pacienty je manipulovano tak jak je to vyhodne pro dr. nikoliv pro pacienta. Prijde mi ze mnoho veci-vysetreni se dela zbytecne je proto aby z toho byly body. A naopak kdyz pacient pozaduje nejake vysetreni nebo predepsat leky je odkazovan na jineho dr., obvykle praktickeho lekare.
System zdravotnictvi ma vsude na svete problemy. Myslim si ze hodne zalezi na lidech. Bohuze me zkusenosti v cechach s lekari jsou casto negativni, po te lidske strance.
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 14:23:41)
peníze na prvním místě - i kdyby to tak bylo, tak stejně je to jeho povídání kolik za co je¨nesmyslné, a to jak v absolutních číslech, tak i ve vzájemných relacích cen výkonů, nemluvě už o výkonech agregovaných, kdy j zklediska výnosu je úplně jedno, jestli jsou nebo nejsou provedeny. Chlapík Vám valil klíny do hlavy, to je vše. Anketní průzkumy svědčí proto, že většinapacientů má dojmy opačné než Vy.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 14:55:48)
Kili, uvadela jsem ze tyhle cisla mohou byt trosku jina.
Jak ja to vidim ze svych zkusenosti, tak jsem si udelala usudek, ze mnohym ve zdravotnictvi jde predevsim o penize. Ano, nemusite s tim souhlasit vy ani pruzkum. Pokud to byl pruzkum jako si pamatuji, jak probihaly ve meste pred par lety, tak bych rekla, ze pro me vysledky mohou byt relativni. :) A bohuzel v mem okoli se casto stava ze jedni dr. odkazuji pacienty aby jim prasky nebo vysetreni napsali druzi dr., obvykle obvodaci. Vy jako lekar mozna rozumite o co jde, mi to ovsem prijde tak, ze maji/mate nastavene nejake limity na leky a kdyz jsou prekroceny tak nedostavji lekari tolik penez od pojistoven ..... nevim mozna se mylim. Treba mi to vysvetlite, proc se to tak deje. A proc pacient musi behat od jednoho dr. k druhemu, nehlede ze vsude se plati poplatek. Byt je to 30,- Kc, tak proc platit za stejnou vec 2x?
 DENISA 


Re: Ekonomika 

(28.4.2010 14:28:15)
Po lidske strance maji nasi doktori a personal opravdu co dohanet. Po te odborne si myslim, ze si vubec nemame na co stezovat, oproti svetu, kor ti, co maji moznosti jit do spickovych prazskych zarizeni. A system uhrad je problem vsude na svete. U nas je asi problem v cenach plneni, jestli u nas hradi pojistovny par stovek za porod, tak v jinych statech si uctuji tisice dolaru. A je to se vsim, nejen s porody. Jestli koukate na Nove na Vizitu, tak tam vzdycky s vykulenyma ocima vycisluji cenu. Za jednu 8mi hodinovou, narocnou operaci srdce, v hodnote pul mega, byste v US v nekterych nemocnicich poridili tak maximalne dva bezne porody, u kterych se jednou zjevil dr. zeptat se, jak se mate.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 14:45:53)
Deniso, na Vizitu nekoukam, neb 6 let ziju mimo CR, a kdyz priletim tv me zrovna moc nebere :). Kolik nas stal prvni porod v AUD Vam klidne mohu dohledat protoze jsme to platili. U tohoto porodu jsem mela sveho gynekologa, ktery je ale bezne placen pojistovnou. Nevim kolik stoji pece v USA, ale mam pocit ze tohle zdravotnictvi je celkem dost desive. Vim kolik me stoji tady co, protoze i kdyz uz mam pojistku, tak vse u dr. platim v hotovosti a nasledne jdu s fakturou na pojistovnu, kde mi spocitaji co mi zaplati a co si platim sama. Je ale nutne si uvedomit, ze neni mozne prepocitavat na Kc platby co jsou v zahranici, protoze tam maji i jine platy.
Co se tyka odbornosti ceskych lekaru, myslim si ze v Cechach je dost lekaru na spickove urovni.
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 14:58:39)
no, zajímavé by bylo, kolik to v Austrálii stálo. Zde nedávno rodila paní, která předtím rodila v Chicagu, úhradu tam měla vzhledem k pojistce plnou, ale měla účet - 24 000 USD. Ohledně srovnání cen - jistěže platy jsou jiné, ale cena přístrojů léků, vybavení a režie vůbec (až na platy zdravotníků) je prakticky stejná.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:19:15)
Dohledela jsme fakturu. Jedna se pouze o porod, nikoliv navstevy u dr. pred porodem. Doktor 1100 Aud, pokoj 1700 AUD, celkem 2800 Aud. V utery vecer jsem rodila, ale to se nepocitalo a v patek odpoledne jsme jeli domu, tzn 3 dny. Vyber jidla byl jak hotelu, jidelni listek na den dopredu, jidlo dostaval i manzel,ktery tam se mnou celou dobu byl. Jezdil domu pozde vecer akorat se vyspat. Pokoj jsme meli soukromy. Porod jsem mela "normalni". Polohu na rozeni jsem mohla dle libosti menit/volit, nikomu to neprislo divne, nakonec jsem zvolila porodni stolicku. Monitorovali me 1x, kdyz jsme prijeli do porodnice. Zadne vyholovani nebo klistyr se tu nekona. V prubehu jsem mohla jist i pit. Nemela jsem epidural, takze neni v cene. Nastrih nebyl nutny tim padem ani zadne siti. O nastrihu jsem pred temi lety cetla ze v Australii se dela jen ve 2% pripadu. Jake je statistika v CR?
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:28:22)
O počtu epiziotomií v Austrálii mám trochu jné informace, je tam i srovnání s jinými zem,ěmi

http://www.birth.com.au/Episiotomy-tearing/Episiotomy-tearing-in-Australia.aspx
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:40:46)
Udaje ktera jsou uvadeny jsou z "aktualizovanejsi" doby nez jsem je mela ja. Ano vsechno se meni :)
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:56:34)
no, jsou tam i rozdíly mezi jednotlivými státy Austrálie i světa. V té Austrálii je zajímavé procento šití, tedy spontánních ruptur, to tak vychází že polovina žen nemá rupturu nebo jen tak malou, že nepotřebuje šití, druhá polovina potřebuje šití, z toho dvě třetiny po spontánní ruptuře. Nejsem porodník, ale trochu mi to přijde pro ty ženy nevýhodné.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 16:05:58)
Ja nemela ani jedno nastrizeni a u obou jsem mela malinkate natrzeni, ze by to vydalo na jeden steh. Doholi jsme se na to ze siti nebude. Nemela jsem s tim nikdy problem s hojeni nebo pozdeji. Dr. mi vysvetlil co a jak a rozhodovala jsem se sama.
Kazdy je jiny, ale myslim si ze tady je dobra komunikace mezi pacientem a doktorem, tak ze si zeny mohou vybrat. Tak se mi to nezda byt nevyhodne.
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 16:23:21)
komunkace je vždy výhodná pokud plní svou funkci, o tom jsem nepsal, kdežto o těch údajích, z nichž plyne, že dvě třetiny ruptur, vyžadujících šití, jsou bez předchozí episiotomie
 withep 


Re: Ekonomika 

(28.4.2010 16:28:32)
Přijde vám výhodnější mít skoro 100% jistotu šití po preventivním nástřihu než mít 33% riziko, že bude třeba sešít hráz po spontánní ruptuře? ~t~ Že vy nejste žena? ~t~~t~~t~
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 16:46:19)
nechce se mi příliš odpovídat na takovou otázku, nicméně já jsem psal něco jiného a ne Vám.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Ekonomika 

(28.4.2010 23:47:17)
osobně dám předost riziku šití 33%... obzvláště po dvou porodech bez nástřihu a šití (a to první dítko byl přes 4 kila, a nenatrhla jsem se díky porodníkovi, který masíroval brutálně hráz a hlavičku na dvě kontrakce zbrzdil, aby hráz ochránil, byť dítko mělo už trochu potíže. Za jeho osobní odvahu jsem mu vděčná).
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:30:03)
ještě dotaz - ta úhrada je současně celkovou cebnou nebo jen to, co jste platila Vy
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:38:12)
Ta platba je celkova platba za me, za porod. Rekneme ze jsme byla samoplatce. Dcera je obcan Aus, takze jeji vykony, osetreni/vysetreni bylo na pojistovnu.
Ale pro priklad: Ultrazvuk stal 120 Aud, kazda kontrola pred porodem u dr. 38 Aud, jeden krevni test stal 60 Aud.
Ultrazvuk se tu dela cca v 5-6 tydnu a potom mezi tusim 16-20 tydnem. Dela se to na specializovanych pracovistich. Stejne jako odbery krve. Dr. vam vypise listek co potrebuje zkontrolovat a vy si zajede na spec. pracoviste. V okolich jich mame nekolik, takze si staci vybrat. Cakani je obvykle do 10 min.
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:52:28)
OK, díky, uvědomil jsem si, že ta mnou uvedená paní, co rodila v Chicagu, měla porod císařským řezem, proto mi to srovnání ceny nějak nesedělo
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:57:25)
Pred 5 lety nam rikali ze cisarak je od 2500 Aud nahoru, dle toho co se musi delat. Museli jsme porodnici dopredu slozit zalohu 5000 Aud. Vyuctovani probehlo ihned po te co jsme podepsali propousteci papiry a rozdil nam byl zpet pripsan na ucet behem dvou prac. dnu.
 kili 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 16:04:08)
zajímavé, mohla byste mi sděli, jakého rázu je ta nemocnice (porodnice) ? Myslím typ vlastnictví, jestli je státní nebo církevní nebo jiná .
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 16:08:44)
Je to mala nemocnice+porodnice a je statni.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 15:30:53)
Jeste dodatek. Z porodnice jsme neodchazeli po 3 dnech z duvodu financi. U syna jsme sli uz druhy den a cele to uz platila pojistovna. Zde je bezne po normalnim porodu jit 2-3 den domu a po cisari 5-6 den. Samozrejmne za predpokladu ze vsechno je v poradku.
Obe deticky mely lehkou zloutenku a doporucovali nam kontrolovat plinky jestli je dostatecne mokra a aby hodne pily. Na kontrolu jsme jezdili co druhy 2, dokud to nezmizelo .... u dcery 4 dny po odchodu z porodnice a u syna 5 den.
 nussie 
  • 

Re: Ekonomika 

(1.5.2010 5:50:13)
Co mela pani za pojistku, ze mela plnou uhradu???
Ve velke vetsine i drazsi pojistky (300 dolaru mesicne) maji urcitou spoluucast. Vetsinou 1000 dolaru (za rok, ne za vykon)

Porod se v USA pohybuje v castkach od porodniho domu (od 3.000 dolaru) pres ambulantni porod (asi 9.000 dolaru) az k porodu s hospitalizaci (k ambulantnimu asi 500/1000 dolaru za den - zalezi na nemocnici, medikaci apod)
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Ekonomika 

(28.4.2010 14:09:36)
Kili, vy delate v zdravotnictvi, poprosim Vas o zodpovezeni otazky. Proc v nekte porodnicich mohou zeny rodit v poloze ktera je jim prijemna (na porodni stolicce, v klece, ve stoje, ......) a v mnoha ceskych porodnicich jedina mozna poloha je v leze na zadech? Dekuji za odpoved
 sára+3kulíšci 


Re: Ekonomika 

(28.4.2010 14:54:18)
liško..souhlasím stebou. já nástřih měla u prvního, u druhého se mě ptali kolikáty je to porod a nástřih nedělali, že to zkusí bez...bohužel mě museli šít, protože hráz byla natržená...u třetího porodu bez nástřihu a v pohodě... a s tím klystýrem taky souhlas...u všech porodu mi jenom pomohl... a mužu říct že i urychlil porod!~z~
 Carlin 


Financování zdravotnictví 

(28.4.2010 11:22:23)
Financováním zdravotnictví se zabývám a vězte, že některé skupiny DRG (blíže najdete na www.nrc.cz) už jsou placeny úhradovým paušálem a postupně se asi bude přecházet na jiný než výkonově orientovaný systém financování. Dokonce si myslím, že právě porody se tak financovat budou, ovšem jde zatím asi jen o referenční nemocnice. Ovšem i v paušálních úhradách jdou dělat podfuky. Zájemcům o financování zdravotnictví doporučuji tento článek: http://www.tribune.cz/clanek/15709

Takže ač má autorka článku v mnohém pravdu, na vině bude spíše něco jiného -neochota ke změně - než ekonomika, ač ekonomové mívají sklon vidět ekonomiku úplně za vším (chápu to, také jsem jí mimo jiné studovala~z~)
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Financování zdravotnictví 

(28.4.2010 14:26:05)
Já si taky myslím, že je to hlavně zvyk, neochota dělat něco jinak než jak mě to naučili. Panuje to všude, v každém oboru, v každém zaměstnání. Kolikrát už jsem na otázku "Proč to děláte takhle?" slyšela odpověď "No tak se to dělá vždycky.". A to je argument, aby se to tak dělalo dál.
 Marketa, dva kluci 
  • 

Re: Můžu to srovnat 

(28.4.2010 13:42:29)
Naprosto s tebou souhlasim. Pokazde kdyz jsem v cechach a nekdo si stezuje na zdravotnictvi, povidam jim jdete se podivat nekam jinam. My mame zdravotnictvi na skvele urovni. Ziju v UK a troufam si to soudit. Sehnat tady statniho zubare, aby vas zakrok financne nezruinoval je zazrak. K doktoru jdu jen vyjmecne, protoze pokud neumirate poradi vam jist vitaminy a vzit si paracetamol. A to mi poradili i na vyrazku!! Kamaradka tu nedavno rodila a byla velmi spokojena. Ty porody maji zvladnute lip :-) Ale kontrola po 6ti nedeli sestavala z vyplneni nekolika formularu
a pak ji doktorka povida : A tam dole jste v poradku? A ona na to ze nevi, jak to ma vedet a doktorka ji rekla, at se doma zkontroluje zrcatkem a kdyby se ji neco nezdalo, at zase prijde!! :-)) :-)) Fakt jsem se pobavila :-))
 Kočanská 
  • 

Re: Můžu to srovnat 

(28.4.2010 18:11:12)
Ženy, jak je tedy možné, že v hůře fungujícím systému v UK jsou ženy s porody spokojenější?
Možná to bude právě proto, že do toho systému teče méně peněz a proto ženu nikdo neobtěžuje tím, co je zbytečné, což kupodivu celému porodu dost pomůže?
 Marketa, dva kluci 
  • 

Re: Můžu to srovnat 

(28.4.2010 19:04:55)
Naprosty souhlas. :-)
 BBaarca 


Chlap tomu nerozumí 

(28.4.2010 11:43:20)
Myslím, že jako chlap tomu můžete těžko porozumnět. Žena má právo si rozhodnou podle svého, ale já osobně jsem za klýstýr, nástřih aj... při porodu vděčná!!!! Důvody však vypisovat nebudu, ale mnohé rodičky mi dají za pravdu. Epidural jsem nedostala právě z důvodu... že ho nemocnice ve, které jsem rodila píchá minimálně, a i toho lituji, a za oxytocin na konci porodu taky jen děkuji, protože bez něj bych tu moji holčičku už nejspíš neporodila, jelikož jsem omdlévala. Takže ať je to jak chce... každá rodička má právo svoodné volby!!!!
 BBaarca 


Re: Chlap tomu nerozumí 

(28.4.2010 11:46:13)
Nevím proč jsem si z vašeho příspěvku usmyslela, že jste chlap... za to se omlouvám... ale za názorem si stojím. :-))
 kreditka 


Soudy 

(28.4.2010 12:40:22)
No já se nedivím že spousta zákroků se dělá někdy "zbytečně" ono dneska je v módě se soudit s nemocnicemi o kde co.... Ani by mě nepřekvapila žaloba o tom, že se nějaká madam natrhla protože doktor ji nenastřihl a teď z toho má psychický trauma apod...

Ale že by si zvyšovaly doktoři peníze tím, že nechají udělat klystýr si myslím že je blbost. To jako že chirurgové upicnou člověku nohu jen proto že za amputaci zaplatí pojišTovna víc než za nějakou tu mastičku?
 Jana Nová 


Re: Soudy 

(28.4.2010 13:40:58)
kreditko, v tom případě by stačilo, aby madam podepsala papír, že si nástřih nepřeje a bylo by po problému, případně aby svou vůli stran nástřihu projevila ústně před svědky. A pan doktor by byl rázem zachráněn od soudu se zlou madam ~;).
Mimochodem, myslím, že soudci nejsou zrovna osoby padlé na hlavu.
 kreditka 


Re: Soudy 

(29.4.2010 12:05:53)
To bych netvrdila, není to tak dlouho co rodičky podepsaly souhlas se sterilizací následně žalovaly nemocnici a vyhrály, protože ony vlastně chuděry nevěděly co to sterilizace je...~o~
 Jana Nová 


Re: Soudy 

(29.4.2010 12:19:13)
Kreditko, ale to je nesmyslný argument. Součástí takového dokumentu musí být definice zákroku, tj. podepisujícímu musí být jasné, o co jde.
To, co zmińuješ, je otázce sedmdesátých a osmdesátých let, kdy se Romkám dělaly sterilizace aniž by se jich kdokoliv na cokoliv ptal. Dostaly sice k podpisu papír, ale vážně pochybuju, že jim někdo vysvětlil, co to sterilizace znamená. Ale to je vedlejší.
Faktem zůstává, že pokud je žena při vědomí a není ohrožena na životě, rozhoduje v plném rozsahu o tom, jaký zdravotnický výkon na ní bude nebo nebude proveden. Lékař nebo PA si jednoduše NESMÍ dovolit do ní střihnout nebo cokoliv jiného a ani se nezeptat, jestli s tím souhlasí.
 Kika 
  • 

Časté monitorování 

(28.4.2010 12:40:24)
Myslím, že časté monitorování má smysl. Kamarád je porodník. Na službě přijal maminku rodící v termínu, nekomplikované těhotenství, porod se dobře rozjížděl, první monitor vykazoval, že vše je v pořádku. O rodičku pečovala PA a porod hlídala. Pak lékař nařídil další monitor (pro jistotu, že je vše OK). Povinnost nebo šestý smysl? Srdeční ozvy nula, jen dlouhá rovná čára. Akutní císař, resuscitace miminka, které bylo bez akce. Dítě zachránili. Ještě někomu připadá, že doktoři rodičky zbytečně otravují s monitorováním?? Ruku na srdce - výsledkem porodu má být zdravé dítě a matka, tak proč házet všechna vyšetření a úkony do jednoho pytle?
 DENISA 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 12:43:54)
Citim to podobne, tez mame v rodine podobny pripad. Ony dneska chteji zeny cvicit, skakat na mici, stavet se na hlavu, ale to, co se deje s ditetem vevnitr, je preci dulezitejsi. A to, ze se pri drani ditete omota snura kolem krku, se obcas stava. Me taky ty pasy otravovaly, ale snad slo o neco jineho nez o me pohodli.
 withep 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:21:32)
Copak nejsou matka a miminko jedno tělo? To opravdu málokoho napadne, že pokud cítí nepohodlí matka, cítí dítě nepohodlí taky? Pokud vůbec lze hovořit o pohodlí při porodu, protože alespoň já při něm zažívám neskutečnou bolest. Matka nejlépe pomůže dítěti ven, když se bude pohybovat, ne když bude ležet/sedět spoutaná sondama.

Když svým tělům tak nevěříte, dobře, vychutnávejte si všechen ten technický komfort a pocity bezpečí vyvolané přístrojem, který dělá "pink". Ale proč máte něco proti tomu, aby ty ženy, které chtějí rodit v klidu a vlastními silami, rodily v klidu a vlastními silami?
 Kika 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:24:00)
Ano, věřím, že mrtvé dítě lze porodit vlastními silami, tedy aspoň v některých případech.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 23:54:53)
z blízké zkušenosti ti můžu bohužel napsat, že porodit mrtvé dítě, které "nespolupracuje" je sakra těžké, ve vzpomínaném případě bylo nemožné, skončilo CS.
 Kika 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:28:40)
"Copak nejsou matka a miminko jedno tělo?"
Ne - jsou to dvě těla, společný mají pouze krevní oběh. Neznamená, že když bije srdce matce, bije plodu taky.
A mmch i já u porodu cítím značný nekomfort, takže na jakési mimosmyslové vnímání není místo. Mně je vždycky tak blbě, že nemám ani tužku....
 Kika 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:30:13)
Omoluvám se, ani ten krevní oběh nemají společný.
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:32:07)
Kiko, prosímtě, co to pořád meleš? Moje zkušenost je taková, že jsem nebyla při porodu monitorována kontinuálně, spíš nahodile. Nevidím moc velký rozdíl mezi občasným monitorováním a občasným dopplerem. Vždycky je riziko, že se přijde pozdě na to, že má dítě potíže a je celkem jedno, jaký způsob sledování plodu k tomu bude lékaři použit.
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:35:36)
Ještě pro zajímavost doplním, že mojí kamarádce při porodu praskla děloha. Byla přitom zrovna napojená na monitor a přítomný zdravotnický personál jí nadále tvrdil, že je všechno v naprostém pořádku. Až její muž musel hledat pomoc u jiného personálu, který byl ochoten a schopen záznam z monitoru správně interpretovat. Dítě i kamarádku naštěstí zachránili, ale měli oba na mále.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:50:12)
Kili, vy delate v zdravotnictvi, poprosim Vas o zodpovezeni otazky. Proc v nekte porodnicich mohou zeny rodit v poloze ktera je jim prijemna (na porodni stolicce, v klece, ve stoje, ......) a v mnoha ceskych porodnicich jedina mozna poloha je v leze na zadech? Dekuji za odpoved.
 kili 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 14:25:23)
nevím, jak se polohy v jednotlivých porodnicích liší a tím méně mohu vědět proč. Na to se ptejte v těch porodnících.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 14:59:45)
Zeptam se teda jinak, proc se celkove v CR rodi v leze na zadech? Nejsem si ted uplne jista, zda i vy jste porodnik, pokud ano, muzete mi prosim sdelit v jake poloze se rodi v porodnici kde pracujete?
 kili 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 15:10:01)
Nejsem porodník. Nevím io tom, že by se v ČR rodilo výhradně na vleže zádech. U nás dle volby rodičky, většinou na porodním lůžku, které je nastavitelné do různých poloh.

http://www.nemocnice-vs.cz/?sekce=oddeleni&text=operacni-obory&podtext=gynekologie-porodnictvi

 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:19:52)
Otazkou je zda se ty poohovatelne lehatka pouzoivaji. Za poslednich 6-7 let rodilo hodne mych kamaradek a i z rodiny a nepamatuji si, ze by nektere z nich bylo umozneno rodit jinak nez v poloze lezmo a nohy nahoru. Nidko mi neni schopen vysvetlit proc. Ano z diskusi vim ze v nekterych porodnich se lehatka pouzivaji a zeny rodi rekneme v polosedu. Nevzpominam si ze by nektere (nectu ale vsechny diskuse) maminka psal ze v porodnici rodila treba na porodni stolicce nebo ve stoje.
Ja bych v CR porodnictvi byla "probelemova"/hysterka nebo tak neco, protoze rodit na zadech nebo v pololehu jsem proste nemohla. Potrebovala jsem chodit a menit polohy. Nehlede k tomu ze kdyz jsem si lehla, okamzite jsme zvraela.
Je nejaky duvod proc rodici zeny si nemohou vybrat "svou" polohu?
 kili 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:25:32)
samozřejmě, že se používají, k čemu by se jinak za tak horentní sumy pořizovaly.
 Cimbur 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:37:26)
Mě dali ve Zlíně u obou porodů do ruky ovladač s tlačítky a já jsem polohovala a polohovala. Takže někde to funguje.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:43:41)
Renato, podle mě je důvodem porodů na porodnických lůžkách jen a jen rutina a neochota měnit zaběhané postupy...
Rodila jsem dvakrát a pokaždé v jiné poloze, nikdy jsem si nevybrala leh, sed nebo polosed, ale to bylo ve Vrchlabí, kde je možnost volit. A není to jediná porodnice, kde to lze, nicméně je jich pořád hodně málo...
 Stáňa a dva kluci 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:45:38)
A ano, porodnická lůžka jsou pořizována za horentní sumy, jak píše Kili, takže je potřeba jich využít, že..
 kili 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:48:13)
poněkud výrazně a nejspíše úmyslně jste zkresila mou nikoli Vám určenou odpověď na otázku, která měla další kontext.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:53:29)
Kili, pinčes nehraju, budete si muset najít jinou oběť.
 kili 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:58:43)
Když už chcete takový příměr, tak neservírujte.
 emika 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:49:39)
Tak já se hlásím k těm maminkám, které nerodily klasicky na zádech, nýbrž na porodní stoličce. A to jsem si o ni ani nemusela říkat, byla mi prostě nabídnuta jako první možnost. A sestra, která rodila dvakrát, taky ani jednou neležela.
 withep 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 14:07:09)
Je vidět, že o porodu a lidském těle mnoho nevíte. Zrovna ten krevní oběh společný nemají. Ale sdílejí např. hormony a hormony porod řídí (pokud jim do toho nemluví lékař a jeho hormony umělé a jiné zásahy), jejich organizmy spolu komunikují. Proto je přirozený porod bezpečný. Jakmile se miminku nedaří dobře, organismus matky se to dozví a kontrakce se zpomalí nebo zastaví, dají mu čas a prostor, aby se vzpamatovalo, posunulo, uvolnilo utažený pupečník. Teprve pokud to miminko samo nedokáže, je zapotřebí pomoci lékaře. Pokud lékař zasahuje dřív, problémy způsobuje, ne řeší. Nebo ano, pak je i řeší, jen si myslím, že je obecně lepší problémům předcházet než je pak řešit, často s nejistým výsledkem.
 bono 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 15:14:37)
tak to jsem teda ta pověstná výjimka. Měla jsem totiž vždy porody totálně "napřírodno" a bez zásahu, v klidu, daleko od hluku a v intimitě. Instinktivně jsem zaujímala ty své polohy a všechno šlo jako nadrátku. Bohužel dítě se mi dusilo a moje intuice o tom neměla ani potuchy.~a~
 withep 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 15:26:05)
To je mi moc líto :(. A kde jste rodila, v porodnici, doma...? Pečoval o vás někdo, lékař, PA? Pokud ano, žádnou komplikaci nezpozorovali?
 bono 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:04:04)
bylo to na Obilním trhu v Brně. Tehdy tam byl takový pokojík v suterénu, kde byl opravdu klid. Asistentka měla vedle taky svoje zázemí a nerušila nás moc. Jen tak náhodou došla na monitorování, naštěstí v pravý čas. Dcera měla sice špatný start do života, první rok byl nejistý, ale nakonec to docela dobře dopadlo.
 bono 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:10:10)
ještě jsem zapomněla odpovědět první část dotazu. Na příjmu byl doktor a dělal se monitor, pak ještě jeden monitor od asistentky na pokojíku, nic nenasvědčovalo tomu, že by byla nějaká komplikace. Nepřenášela jsem, pupeční šňůra taky nebyla problém. Nebyla jsem riziková.
 withep 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:15:21)
Tak to jsem ráda, že to nakonec dobře dopadlo :-).

Mohla byste říct, kdybych rodila doma... právě proto by se porodnice měly změnit a vytvořit podmínky pro přirozený porod, aby se pak doma nestávala podobná neštěstí.
 bono 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:24:52)
těžko odhadnout. za cca 5 hodin mně kontrolovali ozvy jen 3x (šlo o klasické monitorování). Třeba by asistentka doma byla pečlivější, nevím. Nedokážu posoudit, do jaké míry to u nich byla snaha po přirozenosti, nebo cekové vytíženosti. Tj. když se kontroluje moc často, rodičky si stěžují, když ne, říká se, že personál je tak zaneprázdněn u jiných porodů, že ten náš porod vlastně odflákne a pak může být problém.
 Kika 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 16:59:12)
"Proto je přirozený porod bezpečný. Jakmile se miminku nedaří dobře, organismus matky se to dozví a kontrakce se zpomalí nebo zastaví, dají mu čas a prostor, aby se vzpamatovalo, posunulo, uvolnilo utažený pupečník. Teprve pokud to miminko samo nedokáže, je zapotřebí pomoci lékaře."

1. žádný porod není bezpečný
2. nevěděla jsem, že dusící se miminko je takový "montér", aby si uvolnilo pupečník, tomu nelze věřit. Pupečník se může možná uvolnit tím jak dítě sestupuje do porodních cest, ale rozhodně to není o nějaké cílené vůli plodu - nejsem žádný porodník, ale tohle mi říká selský rozum
3. v minulých stoletích umírala u přirozených porodů spousta žen i plodů, právě proto, že chyběly vymoženosti současnosti jako monitory a ultrazvuky
4. Opravdu věčné vděčné téma:-))
 jary 
  • 

Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 19:51:30)
U přirozeného porodu, kdy rodička může chodit, točit se jak chce, uhnout bolesti a přehazovat polohy a nohy libovolně, tak tím umožňuje miminku rotovat a sestupovat přirozeně, ke komplikacím s pupeční šňůrou prakticky nedochází. Pokud je matka nucena zaujímat jiné polohy než jí napovídá, tělo, instinkt, zejm. pokud musí být v poloze strnulé, což je u monitoringu, pokud je nucená být v té poloze pro ni nejnevýhodnější, totiž na zádech, miminko leze do kopce místo aby využilo gravitace a hlavně se těžko točí, protože matka mu svým tělem nepomáhá a nic neumožňuje.
Já neznám maminku, která by řekla, že ji v porodnici nechali chodit, jak chtěla, že si mohla porodit v kleče, dřepu, skrčená na boku. NAtažená záda a nemožnost pohybu jsou strašně špatně.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 11:02:11)
Já měla holku mírně přidušenou. Měla pupečník otočený dvakrát kolem krku. (Dali ji hned pod kyslík a po 3 hodinách už to bylo OK, už ji přinesli na kojení.). Rodila jsem CS pro konec pánevní a nepostupující porod. Přenášela jsem 14 dní. Do doby než jsem ulehla na operační stůl jsem se pohybovala jak jsem chtěla.
 withep 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 19:56:52)
Kiko,

1. mně teda připadá nebezpečnější přecházet přes cestu ~:-D

2. ano, přesně, miminko je považováno za pasivní předmět, který matka - rovněž pasivně, podle pokynů aktivního lékaře - vytlačí ven. Není to tak dávno, co byly mnohé schopnosti upírány i ženám ~;). Miminko je aktivní účastník porodu a umí si hledat optimální cestu ven, pokud není oblbnuté léky, deprivované oxytocinem zesílenými kontrakcem či uměle píchlou vodou. Nemusíte se mnou souhlasit a klidně je můžete považovat za neschopné dalších 18 let, je to věc názoru a přístupu k dětem.

3. umíraly, protože nebyly porodnice a všechna ta naše moderní technika, která dneska umí pomoct, takže všechny, i ty rizikové, musely rodit doma; buďme rádi, že tu moderní medicínu máme, ale kde jí není třeba, může napáchat i nějakou škodu
 Bumbi&05,08,10 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 23:58:54)
Kiko, ano žádný porod není bezpečný, proto musí lékař z matky dítě zachránit.
ouvej, ouvej...
 Lucie 3děti 
  • 

Re: Časté monitorování 

(1.5.2010 14:16:33)
2x jsem rodila za "pomocí" felčarů. Monitor prakticky neustále. Nepříjemné vynucené polohy, píchání vody bez souhlasu, 2x to zkočilo císařem pro dusící se dítě. Jednou porod v jiné porodnici bez sebemenšího zásahu. Občasná kontrola sondou, žádné dlouhé monitory. Celý porod jsem si mohla dělat co jsem chtěla. Měla jsem potřebu chodit, tak jsem chodila, chtěla jsem do sprchy, tak jsem šla. Holka se narodila s AS 10 10 10. Všechny 3porody začaly bez problémů a dva ukončíli doktoři císařem jenom proto, že neuměli si dát zpátečku.
 DENISA 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:46:12)
Vis co se vsadim?, ze prave ty matky, co nejlepe znaji svoje telo a celou fyziognomii tela maji v maliku daleko vic nez doktori, by pri pripadnem uduseni ditete nejvice rvaly, ze je doktori zanedbali.
 Katka +3 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:52:02)
Vsázej se, o co chceš.
Třeba časem zjistíš, že existují i jiné způsoby kontroly ozev dítěte, než monitor, který vykazuje navíc vysoké procento falešných poplachů.
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:52:13)
Jak by řekl kili, nepatřičně předjímáš. Jestli máš takovou prapodivnou vlastní představu za jakýsi důkaz, tak to o něčem vypovídá - určitě tedy ne o jiných ženách.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 0:00:41)
Deniso, počít dítě znamená i vzít na sebe zodpovědnost, že dítě to nemusí přežít. Nemám nikde dané právo na zdravé a živé dítě. Až se toto naučíme přijmout, bude se nám rodit lépe a zodpovědněji. Nebudeme přenášet zodpovědnost na nikoho jiného, na lékaře, PA apod., zůstane na nás, matkách.
 DENISA 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 8:33:52)
No tak to je hodne drsne vyjadreni. Nemam nikde dane pravo na zive a zdrave dite, tak je nejlepsi se s tim smirit a nedelat s tim vubec nic. Proc vyuzivat vydobytku moderni mediciny, kdyz praclovekyne to taky nejak porodila. Z poloviny to sice umrelo, ale to je preci priroda, ze? Myslis, ze si to mysli i ti, co jim dite umrelo?
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 8:38:50)
Deniso, význam byl úplně jiný. Když otěhotníš, musíš prostě počítat i s variantou, že to těhotenství nedopadne porodem zdravého a živého miminka. To je bohužel realita, před kterou tě neochrání ani nejmodernější medicína.

 DENISA 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 13:01:01)
No to snad vi kazdy. Ale pro jistotu odmitnu veskere vydobytky moderni mediciny, protoze kdybych nahodou porodila s pomoci lekare a nedokazala naslouchat svemu telu, tak jsem jako matka totalne selhala.
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 13:10:22)
Deniso, přirozený porod není pro každého a asi holt není pro tebe...

"Ale také je nutné zdůraznit, že ne pro každou ženu je přirozený porod vhodný. Kromě případů, kdy se dá předem očekávat, že porod nebude probíhat fyziologicky, není přirozený porod vhodný pro ženy

•úzkostné, ustrašené, nesamostatné, nesebevědomé, psychicky labilní
•přesvědčené, že porod samy nezvládnou
•které věří institucím a autoritám víc než samy sobě
•které věří pouze lékařům a jsou odhodlané úplně a pasivně se odevzdat do jejich rukou
•rozhodnuté odrodit své dítě zcela bezbolestně pomocí analgetik příp. epidurální analgézie"

 DENISA 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 16:14:06)
Boleslavko, vidim ze si budeme rozumet i jinde nez u holeni.~:-D Ve vetvi "Porad to same" pisu o tom, ze nic z rutinnich zakroku nemusi zena mit, pokud je sebevedoma, dokaze se brat za sva prava a obhajit si sve postoje. Ze me se to podarilo a nemusim ted skuhrat, ze mi v porodce slapli na kuri oko. A ty jsi to cetla, ovsem o kus dal me radis mezi zeny uzkostne, ustrasene, psychicky labilni, verici slepe doktorum. Teda nevim z predchozich diskusi jestli jsi obhajkyne domaporodu, proto je pro tebe kazda zenska, co jde do porodky, nesvepravna blbka.
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 16:26:57)
Deniso, opět dedukuješ něco, co jsem neřekla, respektive nenapsal, ani to z mého textu nelze dovodit.
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 16:27:28)
oprava... nenapsala
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(29.4.2010 16:34:35)
Ještě si neodpustím malé doplnění v reakci na tvé rozhořčení ohledně definice žen, pro které není vhodné uvažovat o přirozeném porodu (všimni si, že přirozený porod se nerovná porod doma, je uskutečnitelný třeba i v porodnici. Opět chybně hledáš souvislosti tam, kde nejsou).
Najdeš-li někde výčet nějakých podmínek, zdaleka to neznamená, že musíš splńovat VŠECHNY uvedené podmínky, aby se tě určitá kategorie týkala. Úplně stačí jedna. Třeba postoj píchněte mi všechno, co tady máte, jenom a´t to mám za sebou ~;) (to by se dalo vztáhnout třeba na poslední bod - touha po bezbolestném a urychlovaném porodu)
 10.5Libik12 


Re: Časté monitorování 

(30.4.2010 0:20:36)
Deniso, mě by zasvěcení nikdy nepodezírali z podpory domácího porodu na Rodině a v reálu jsem oráchlá až hanba. Ale, proboha, jsme snad lidská společnost, loktaření jako způsob obrany a sebeprosazení jako osobnostní kvalita a kontrapunkt k nesvéprávné blbce?

No potěš.

Lidi, kteří nepotřebujou dupat nožičkama či jiným způsobem dokazovat svoji "asertivitu" jsou daleko dál než my tvrďáci.

Porod je situace, kdy by měl být člověk člověkem a měl by mít kolem sebe lidi, není to fotbalový zápas ani fronta v hypermarketu na elektroniku v akci.

Formálně vychází mnohá porodnice vstříc různým věcem včetně toho, že jsou sestry školené na to proklientsky vyhovět dámičkám, co jsou stavěné na dobrou artikulaci svých požadavků.
Je to ale akceptace potřeb rodící ženy?
 DENISA 


Re: Časté monitorování 

(30.4.2010 13:07:05)
Ale ja netvrdim, ze bych si neprala, aby se zdrav. personal choval k pacientovi jako k cloveku. Ja jen rikam, ze kdyz to nejde, tak se mame ozvat. Porad je jeste videt, jak moc jeste lidi k doktorum pristupuji se svatou bazni. Urcity respekt je fajn, ale vseho moc skodi na obe strany. Ja osobne jsem mela konflikt ve zdravotnictvi (obecne, nejen porodnictvi) jen jednou, kdy jsem byla presvedcena na 100 pro o sve pravde. Jinak jsem se v mnoha a mnoha dalsich pripadech dokazala slusne dohodnout a dojit zaveru k oboustranne spokojenosti, kdyz se muj nazor s dr. ruznil. Zdaleka ne vzdy je to arogance dr., kdyz nechteji vyjit pacientovi vstric, dost casto je to blbost pacientu, kteri pozaduji nesmysly. Znam dost lidi, popisovanych vyse, kteri se nechaji od dr. deptat a ponizovat, znam dost takovych, kteri si na netu vyctou nesmysl a pak vsude prohlasuji, jaky je dr. idiot, protoze on to vi lip. Je to vzdy o komunikaci a o dvou stranach pohledu, takze to nikdy nebude optimalni, byt v nasem zdravotnictvi je pristup personalu casto fakt na ~o~.
 Kika 
  • 

Re: Časté monitorování 

(30.4.2010 12:31:55)
bla, bla, bla
....přirozený porod není pro ženu, která má raději dítě než sebe.
 zuzini 


Re: Časté monitorování 

(30.4.2010 12:56:34)
??? co to meleš?
 Kika 
  • 

Re: Časté monitorování 

(30.4.2010 13:32:59)
Když melu, tak melu:-)
Ale když si to přečteš ještě jednou, tak tím říkám, že racionálně uvažující ženě strach o dítě nedovolí zbytečně riskovat jeho život při domácím porodu. Nestydím se za to, že jsem zásadně proti porodům doma. Neřeknu porodní dům, kde se dá očekávat zásah lékaře, když nastanou komplikace.
Ale porod doma v českých podmínkách je prachsprostý hazard. Omlouvám se za poněkud militantní vyjádřování, ale tohle mě doopravdy točí, kdykoliv se na rodince tohle téma probírá.
 zuzini 


Re: Časté monitorování 

(30.4.2010 13:40:30)
V porodním domě se dá očekávat zásah lékaře?

Nevšimla jsem si, že tato dikuse je o porodu doma. Přirozeně rodí nebo chtějí porodit i ženy v porodnicích.
A ty jsi napsala: "přirozený porod není pro ženu, která má raději dítě než sebe" Můžeš mi vysvětlit jak jsi na to přišla?

 Kika 
  • 

Re: Časté monitorování 

(30.4.2010 13:44:49)
Uznávám, že máš pravdu. Slova o přirozeném porodu mě svedla k domácím porodům a hned jsem viděla rudě. Ano, ta moje poznámka k přirozenému porodu nepatří.
 Jana Nová 


Re: Časté monitorování 

(30.4.2010 15:12:25)
Kiko, to je tvůj osobní postoj a samozřejmě je hoden respektu. Nicméně to, že někdo chce rodit doma je zase jeho postoj, který je z principu hoden naprosto stejného respektu ~x~.
Jinak debata samozřejmě není o domácích porodech, ale o přirozených porodech, které jsou realizovatelné i v porodnici.
 withep 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:05:06)
Zda tluče miminku srdíčko, lze zjistit dopplerem, není nutné přivazovat rodičku k monitoru na desítky minut.
 Nasuada 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 13:10:33)
neblázni, copak nevíš, že přístroj co dělá "pink" je u porodu to nejdůležitější~k~
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 14:01:35)
Já jsem se bohužel nevyhla vyvolávanému porodu, přesto mě ale zbytečně nenapojovali na monitor. Monitor mi udělali na příjmu, pak po dvou hodinách po zavedení tablety, kdy jsem měla jen velmi slabé kontrakce. Potom už vždy PA přišla a zkontrolovala srdičko během cca jedné minuty, kdy mi v jakékoliv mnou zaujmuté poloze přiložila sondu od monitoru na břicho.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Časté monitorování 

(28.4.2010 23:53:16)
Kiko, já vidím rozdíl mezi monitorováním typu, že mě na půl hodiny připnou na pás a nesmím se hýbat, chcípu bolestí a je mi zle, a mezi tím, kdy někdo kontroluje při kontrakci doplerem ozvy miminka.
Dopler mi přijde dostačující, neomezuje mne v pohybu a polohách a miminko je sledovaný, takže problémy se zachytí včas.
A já spolehám ještě na svůj instinkt - u syna jsem věděla, že jsou potíže asi o 10 kontrakcí dřív, než se to ukázalo poklesem srdeční akce na dopleru.
 Jalta 


rutinní zásahy??? 

(28.4.2010 13:24:39)
Když opomenu to, že každá rodička má právo tyto zásahy odmítnout, musím nesouhlasit s tím, že by byly zbytečné! Mám za sebou dva porody. První syn měl velkou hlavu, jsem si jistá, že nástřih byl nutný, nerada bych dopadla jako babička, která se roztrhla až po konečník... U druhého syna dělal doktor psí kusy, aby mě nastřihávat nemusel a opravdu se to povedlo. Holím se sama i když nerodím, ale i kdyby ne, nezdá se mi oholení kvůli porodu nijak hrozné. V případě šití se bude doktorovi lépe pracovat a matka se bude lépe hojit. Na klistýr se mě u druhého porodu porodní asistentka zeptala a já ho rozhodně chtěla. Zaprvé bych se propadla studem, kdyby při porodu, u kterého byl manžel, došlo k nehodě, zadruhé po porodu se hodí nemuset jít pár dní na velkou. Klistýr ani trochu nebolí. A časté monitorování dítěte? Pro dítě je porod taky náročný a během něj mě vždy uklidnilo, když si asistentka přišla poslechnout jeho srdíčko. Kdyby dítě začalo mít během porodu problémy, jak by na to asi doktoři přišli, kdyby ho pravidelně nemonitorovali? Všechny tyto zákroky mají podle mě svůj význam a nařknout doktory, že je dělají jen tak z plezíru, aby se nenudili, je podle mě vůči nim dosti nespravedlivé. Jsou tam od toho, aby se narodilo zdravé dítě a matka zůstala v pořádku.
 withep 


Re: rutinní zásahy??? 

(28.4.2010 14:22:50)
Právo rodičky odmítnout zásah je často jen teoretický. Odmítnout holení, klystýr - to snad personál respektuje. Dokonce se mi podařilo odmítnout oxytocin, byť mi řekli, že v tom případě určitě vykrvácím. Odmítnout kontinuální monitor se mi už nepodařilo, přinesli reverz se slovy, že ohrožuju svoje miminko, a to jsem nebyla schopná rozlišit, jestli je to objektivní informace o tomto mém konkrétním miminku a jeho aktuálním stavu nebo citové vydírání za účelem prosadit si svou rutinní praxi. Vnucení polohy v leže na zádech a tlačení na povel je taky zásah, a vy se podvolíte, protože nevíte, jestli oni na to potřebují vidět proto, že se s miminkem opravdu něco děje, nebo proto, že je jim tento úhel vidění nejpohodlnější. A odmítnout odnesení zdravého miminka fakt nestačí, leckde byste se o něj musela porvat.
 Lucie 
  • 

Re: rutinní zásahy??? 

(1.5.2010 14:41:28)
Já si dovolila odmítnou oxytocin. Dostala jsem v bolestech kázání od doktorky, že jsem nesvépravná a že zabíjím své dítě. Nejsem vzdělaná v oboru porodnictví, tak přece nevím, jak se rodí děti. Ona je zde doktor a jedině ona ví, jak se rodí děti. Manžel i já jsme se nezmohli na odpor. Ještě se manžela ptala, jestli mám občanku.
Díky ní se teď doktorům velkým obloukem vyhýbám.
 chikamichi 


Re: rutinní zásahy??? 

(28.4.2010 17:12:46)
Jalto na to, že máš za sebou dva porody jsi tedy informacemi o porodech naprosto nedotčená, přečti si nějakou litaraturu o tom co je porod nebo nediskutuj o něčem o čem nic nevíš nebo mi napiš, že jsi dvakrát rodila sekcí, aby mě to uklidnilo...
 Jalta 


Re: rutinní zásahy??? 

(30.4.2010 11:29:48)
No jasně, rodila jsem císařem a doktor ten nástřih hráze provedl jen tak pro svoje potěšení z utrpení pacientek. Jestli se chce někdo přiblížit přírodě, tak ať rodí doma s porodní bábou, nic proti, ale jestli se svěřuje doktorovi, tak ať to nechá na něm. Ty jsi studovala medicínu, že toho víš tolik? Opravdu bych tě chtěla slyšet, jak bys mluvila, kdyby nějaký z těch zbytečných zákroků zachránil život tvého dítěte. Doufám, že tyhle bláboly nečte žádný doktor, který je tak vstřícný, citlivý a šikovný jako byl ten můj!!! Samozřejmě uznávám, že jsou nemocnice a doktoři, s jejichž praktikami a chováním bych taky nesouhlasila.
 Jana Nová 


Re: rutinní zásahy??? 

(30.4.2010 15:01:23)
Jalto, ty jsi rodila císařem a ještě navíc ti doktor udělal episiotomii? To se na tom světě dějou věci... ~t~
 vetvicka 


Re: rutinní zásahy??? 

(28.4.2010 17:50:04)
Já si myslím, že záleží i na porodnici. Mně se taky na spoustu věcí ptali, např. i na to, jestli souhlasím s nástřihem. Souhlas jsem dala a jsem přesvědčená, že jsem udělala dobře (vzhledem k tomu, že jsem byla hodně potrhaná i vevnitř, nedovedu si představit, jak bych dopadla bez nástřihu). Osobně si myslím, že se z nástřihu dělá zbytečný strašák. Nepovažovala jsem to za problém, ačkoliv hojení hráze nebylo úplně ideální (2 stehy mi ruply dřív, než měly a aby jizva nebyla tak hrozná, nechala jsem si je došít, takže se hojení prodloužilo). Taky jsem byla vděčná za monitorování dítěte během porodu, vždy mě uklidnilo, když jsem se ujistila, že je v pořádku.
 jary 
  • 

Re: rutinní zásahy??? 

(28.4.2010 19:54:06)
Co bys řekla na to, že u normální ženy a normálního porodu dojde včas k tomu, že se střeva náležitě vyprázdní? Příroda má nastaveno!
Je to stejný pravidlo, jako že mrtvýmu povolí svěrače. Bez zásahu.
 Binturongg 


Re: rutinní zásahy??? 

(28.4.2010 20:02:18)
jary - to je možné, ale ač není to statisticky "směroplatné"~:-D , znám 3 maminky, kterým ta příoda zafungovala až v druhé době porodní - měly z toho dost trauma - příště volaly po klystýru... ~n~ ~;)
 withep 


Re: rutinní zásahy??? 

(28.4.2010 20:09:11)
Střeva se dokáží vyprázdnit sama, mohu potvrdit.
 Binturongg 


Re: rutinní zásahy??? 

(28.4.2010 20:17:57)
Nojo, ale kdy?
 kacenkaii 


Re: rutinní zásahy??? 

(29.4.2010 15:40:05)

Ano musím taky souhlasit.Oholila jsem se sama den předem,asi jsem nějak tušila,že to přijde.:-)A jak jsem byla potom za to ráda.
klystýr jsem chtěla,ale řekli,že to není potřeba.Ono se pak fakt hodí nemuset pár dní na záchod.
Nevím,někto to třeba nezvládá,ale já s nima během tlačení normálně mluvila a sestřička se mě zeptala,jestli mě může nastřihnout,svolila jsem a hodně to pomohlo.
Já určitě proti takovým malým zákrokům nic nemám.
Monitorování bylo hrozný pro mě,ale věděla jsem,že je to potřeba,kamarádce to zachránilo dítě,když při tom zjistili,že musí honem udělat císeře.Jinak by to nevěděli.
 Cimbur 


Lékař čekající v pracovně 

(28.4.2010 13:39:37)
Myslím Kerrio, že do problematiky opravdu moc nevidíte. Představa lékaře sedícího a čekajícího v pracovně (zvlášť na tak exponovaném oddělení) je úsměvná.
 remus 


Re: Lékař čekající v pracovně 

(28.4.2010 14:12:45)
No také jsem se pobavila! Obzvláště z té myšlenky, že čím míň toho dr. nakonec udělá, tím víc dostane peněz~t~, tak to by pak oparvadu pak jsem seděl v nějaké -pokud možno- uzamčené místnosti a na pacienta ani nekoukl, za to by pak mohl brát přímo milióny!~j~
 myš 
  • 

Zkušenosti s rutinou 

(28.4.2010 15:31:44)
Oxytocin mi taky nejspíš dali zcela zbytečně. Rychlý, dvouhodinový porod, dítě bylo venku asi na třetí zatlačení, přesto mi stihli píchnout injekci někde mezi druhou a třetí kontrakcí. Asi aby si to mohli odškrtnout :-) jinak nevím proč. Pak ještě následovala za minutku další injekce kvůli placentě, no spotřebu oxytocinu musí mít asi slušnou :-)

A nástřih jsem si nepřála, přesto zase byl, druhý a naprosto bezproblémový porod, podle mě byl ten nástřih (i když jen velmi malý) zbytečný a rutinní.

Můj názor je, že jde spíš o zaběhlé zvyky, než ekonomické záležitosti.
 Binturongg 


Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 18:43:31)
Co je to v očích některých fanatiček přirozený porod?
To je sen každé rodičky od počátku věků a už tisíce let se daří rodit přirozeně jen určitému procentu matek.
I neandrtálkyně věděly, co mají žvýkat za svinstva, aby se oblbly a uklidnily, aby porod popostrčily... Už středověké porodní báby znaly různé fígle, které by se v tehdejší době (třeba oproti těm neandrtálcům) zdály nepřirozené...
Pokrok nezastavíš a myslím, že milióny matek v historii by daly místo života svého či života dítěte cokoli za monitor, oxytocin, opiáty, nástřih a jiné "zrůdnosti."

Zastánkyně přirozenosti, prosím, nebuďte zaslepené! Zaplaťpámbu za rutinní zákroky! Lepší zbytečný, než žádný. Většinou jde o drobnosti, nikoli o život.
Když pominu, že bych i příště nejraději rodila císařem v epi, přirozený porod si představuju tak, že do mě napumpujou vše, co půjde, píchnou epidurál, že budu na monitoru (protože mě to vždycky uklidňovalo), že mě nenechají potrhat a nastřihnou mě, a že mi dají klystýr nebo tabletku, protože po porodu si na záchod nedojdu velmi dlouho! ~t~
(trochu nadsázka, ale ne zas až tak velká ~;) )
 Stáňa a dva kluci 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 18:55:33)
Binturong to je ale melodrama:), jsou i tací, kteří mají odlišné představy než ty a jen proto ti to nedává opravnění nazývat někoho fanatikem~;). Hele jsi evidentně milovník tabletek a přístrojů všeho druhu:), přesto by mě nenapadlo titulovat tě stejně, přesto že tak vypadáš:o).
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 19:30:23)
Vidíš, Stáňo, zrovna Tebe jsem nemyslela jako fanatika, neb mi připadáš spíše "středoproudá", ale když se cítíš potrefená... ~t~

V závorce píšu, že se jedná o nadsázku a zmírňuji to tím, že ne zas až takovou.
Překlad:
Zkrátka když se stane to,co popisuju, nebudu mít ni proti, stejně tak, když půjde vše hladce.

Ovšem tu historii porodů těžko popřít. Až donedávna těžko bylo 90% porodů ok kdekoli a kdykoli.
Díky tomu, že existují ty odporné injekce a tabletky + přístroje, se můžou dnes všichni "fanatici" a zastánci přírodna ohánět statistikama, jak je to všechno happy... ~5~
 Jana Nová 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 19:33:17)
Binturong, těch devadesát procent ti potvrdí i lékař ~;). Poprvé jsem tuto informaci slyšela od svého kamaráda, který vzpomínal na jednoho přednášejícího na lékařské fakultě. Těch devadesát procent je prostý fakt, který nezávisí na použití tabletek, přístrojů, nůžek... Chceš věřit něčemu jinému, klidně. Ale fakta jsou s tvojí představou v přímém rozporu. Nesmíš tak moc věřit všemu, co je v televizi ~:-D
 jary 
  • 

Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 20:00:04)
Přesně. Ale ona všeobecně málo čte, jinak by věděla, že porodit se dá i v osvětimském lágru, porodit se dá ve stodole na seně po útěku z pochodu smrti, porodit se dá ZCELA bez hlesu a téměř bez dechu s gestapem za dvířky skrýše, porodit se dá v autobuse, v autě a leckde jinde. Nikde u toho porodník nebyl, maminky nebyly natržené a děti byly zdravé. A to některé z nich rodily úplně samy, bez pomoci. Jak je to tedy možné? Příroda není blbá, i Kijivu porodila jen tak, ale tu kupodivu nechaly, ale české matky nenechají.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 20:48:40)
Binturong, já se ale necítím potrefená:), mě jen baví extrémní názory o téměř všech ženách snících o epi:).
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 21:53:37)
Šmarjá, kdo má podobný extrémní názor? ~t~ ~t~ ~t~
 myš 
  • 

Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 20:59:32)
Binturong

pravdu máš v tom, že pokrok prostě nezastavíš :-) takže co se v jedné historické etapě zdálo jako skvělé (všem oxytociny, nástřihy, urychlovat pak zpomalovat, kapačky všeho druhu, porod vleže apod) a při pohledu z minulosti to skvělý pokrok opravdu je, tak jsme zas o něco dál a už se to tak bezva mnohým nezdá. Zvlášť pokud lze stejně dobrých výsledků dosáhnout i poněkud jinýma cestama, jak dokazují zkušenosti ze zahraničí.

A to nálepkování fanatičkama už je poněkud ohraná deska. To bys pak fanatičkama musela nazvat i ty zapřisáhlé milovnice epidurálů a medicínských porodů.
Hezký článek na podobné téma je z Respektu. A pozor! Psala to lékařka (alespoň to tak uvádějí), takže nejspíš žádná potrefená, fanatická, alternativní přírodnice ~:-D .

http://respekt.ihned.cz/c1-36339540-znovu-spolu

 Stáňa a dva kluci 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 21:09:05)
Myš~R^, dobrej článek...
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 21:52:13)
Myš - ano, s článkem souhlasím, zvl. s tou částí o oddělování dítěte od matky a následcích - souhlasím po smutné zkušenosti.

To, že někdo někomu něco nastřihne nebo píchne, zdaleka nepovažuju za tak hrozné jako podceňování nutnosti kontaktu matky a novorozeněte.

Ale o tom zdejší článek není...
 Nasuada 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 21:56:52)
Binturongu, ještě je třeba brát v potaz, že matka, která "jen" někdo něco nastřihne nebo píchne taky nemusí mít kvůli bolesti, omámení, hormonální nerovnováze atp. zájem mít dítě u sebe. Ono to podle mě spolu zkrátka souvisí.
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 22:06:37)
Nasuado - to už je hodně přitažené za vlasy. O dítě se nemusí zajímat ani přirozená rodička, záleží na desítkách okolností, tohle neberu...

Znám holku, která dítě, na něž se těšila, nechtěla ani vidět a dávali ji dohromady několik dní, protože měla pocit, že jí dítě chtělo zabít (porod rychlý, přirozený, hladký, oba zdrávi...), ačkoli věděla, že je to nesmysl a aspoň mu posílala odstříkané mléko

Viděla jsem během praxe v porodnici ženskou, která porodila taky hladce a chtěla, aby jí dítě nosili jen na kojení, že si musí odpočinout...

Viděla jsem ženskou po sekci, která se nemohla prakticky hnout a tekly jí slzy bolesti, jak se o své dítě pečlivě stará a snaží se (úspěšně) rozkojit...

 withep 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 22:15:42)
No, ono něco jiného je porodit hladce a něco jiného přát si přirozený porod. Žena, která si přeje přirozený porod, si především přeje mít hned a pořád dítě u sebe. Zásahy do porodu mohou mít následky, které jí v tom zabrání (velké poranění, velká krevní ztráta nebo nakonec i sekce). Stejně tak se porod může sám od sebe nevyvíjet dobře a skončit stejně. Ve druhém případě to té ženě bude líto, ale přijme to jako fakt, v prvním to však bude vyčítat těm zdravotníkům a především sobě, že se neubránila. N. mluvila o "zájmu mít dítě u sebe", pravděpodobnější je, že taková žena nebude fyzicky při síle (nebo zdravotníci neuznají, že je při síle, a dítě jí prostě seberou... vesměs můj případ).
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 22:48:22)
withep - jasně, to chápu, jen to na mě působilo tak, že zatímco zásahy do porodu mohou ovlivnit schopnost ženy starat se o dítě od začátku i její zájem starat se, u přirozeného porodu se to stát nemůže.
Může se stát komukoli cokoli, a to zcela v rozporu s tím, co si maloval nebo chtěl předtím...
Pravda, nemusí si nic vyčítat, když pro ten "sen" udělá, co může.

Ale za sebe - mě těhotenství, porod i mateřství s kojením tak překvapily svou subjektivitou, že to všechno dodnes považuju za zcela nepopsatelnou věc, tak individuální, že nechápu, jak se o tom můžou psát učebnice ~t~
Zkrátka - absolutně jsem netušila, do čeho jdu, ač z toho všeho mám maturitu, zkoušky a reprodukční medicína byla i součástí dvojích státnic ~t~
 Jana Nová 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 19:01:09)
Binturong, tak třeba čísla? Devadesát procent porodů je fyziologických a dopadly by dobře kdekoliv. Zbývajících deset je patologických a vyžadují lékařskou péči a pomoc. Co z toho vyplývá si domysli sama. Že by zrovna člověk byl jedný savec, který není schopen porodit bez skvadry odborníků kolem? ~t~
Pokud jde o rutinní postupy jako je nástřih, klistýr, a pod., názor na jejich prospěšnost versus škodlivost je celkem jasný už dlouho. Jestli tě to zajímá, najdi si info třeba na stránkách WHO.
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 19:34:32)
Demagogie!
Vždyť těch 10% ani nepokryje vícečetná těhotenství, konce pánevní a jiné "nepřirozené" důvoddy k nepřirozenému porodu.
90% porodů je ok kdykoli a kdekoli? Hmmmm - jak píšu níže (nebo výše?) - nebýt všech těch hnusných vymožeností jako je chemie a přístroje, těžko by se to jakýmisi pofidérními čísly ohánělo ~;)

Ale v pořádku, každému co jeho jest ~3~
 Jana Nová 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 19:39:42)
Binturong, to není demagogie, to jsou fakta. A ano, když je deset procent porodů patologických, tak to znamená, že do těch deseti procent se vejdou všechny patologické porody ~:-D
Mmch, porod KP je fyziologický a pokud jde o riziková těhotenství, ta můžou klidně skončit fyziologickým porodem, to spolu skutečně nesouvisí ~;).

Zeptej se třeba svého gynekologa.
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 19:52:53)
Ptala jsem se ~t~
Můžu se zeptat, odkud tato fantastická čísla čerpáš?
Nebo z toho nakonec vyleze diskuse na téma Co je to patologický porod, jaký je rozdíl mezi patologikým, přirozeným, nepřirozeným či rizikovým porodem a ukáže se, co všechno těch 90% zahrnuje?
 Jana Nová 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 20:43:26)
A co ti řekl, Binturong? A´t to porovnáme se zdroji, které jsem ti našla...
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 21:59:21)
Že neviděl přirozený a hladce probíhající porod ani nepamatuje.. ~t~
Já s ním statistiky neprobírám...Ale fakt by mě zajímalo, kde to bereš Ty a hlavně, co vše spadá do přirozeného, resp. nepřirozeného porodu (myslím, kdy je indikována sekce, popř. jestli se do nepřirozeného počítají třeba kleště atd.)
To je totiž nějak mo jednoduché plácnout číslo a domnívat se, že není nic mezi a existuje pouze jedna kategorie...
 Bumbi&05,08,10 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(29.4.2010 0:08:55)
tak to neviděl ten můj druhý, kdy jsem už byla sebevědomá rodička a nenechala jsem si do toho od zdravotníků moc mluvit ~t~
Ale teda musím říct, že to bylo hodně ale hodně právě o tom sebevědomí, že znám své tělo, vím, co se děje, vím co dělám, vím, co je s miminem, nepleťe se mi do toho, teď rodím já!
 Jana Nová 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(29.4.2010 8:36:09)
Binturong, tak třeba tady http://www.normalniporod.cz/, cituji "Porod je normální, přirozený a zdravý proces, který bez komplikací a zásahů může prožít až 90% žen za předpokladu, že k tomu mají odpovídající podmínky".

Nějaká příručka WHO snad hovořila, pokud si dobře vzpomínám o 84,5%, ale tu momentálně nemůžu nikde najít, respektive tam, kde byla dostupná, už dostupná není :-).

Na českých porodnických serverech běžně najdeš info o nekomplikovaných 70-80% - tyto údaje jsou, řekněme "střízlivější", ze zřejmých důvodů.

A´t vezmeš v potaz jakýkoliv dostupný údaj, faktem zůstává, že drtivá většina porodů JE nekomplikovaných.
 Jana Nová 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(29.4.2010 8:43:10)
Binturong, ještě tvojí pozornosti doporučuju tyto stránky www.porodniplan.cz. Jsou celkem vyvážené, najdeš tam spoustu videí, na kterých se vyjadřují lékaři, PA i rodiče.
 Jana Nová 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(29.4.2010 8:53:56)
Ještě jsem našla tady informaci... "A také jde o to, aby lékaři unesli fakt, že u 90% porodů, které probíhají normálně, bez komplikací, není potřeba jejich zásahů, a aby byli připraveni odborně zasáhnout teprve ve chvíli, kdy se něco pokazí. Současná mediální polemika mezi zastánci lékařsky vedených porodů a zastánci přirozených porodů se netýká porodů patologických, kterých je méně než 10% celkového počtu porodů, a které se bez diskuse řeší medicínsky" http://www.pdcap.cz/
 jary 
  • 

Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 20:00:50)
Milášku, u vícečetných těhotenství se nedělá nástřih, ale sekce.
 Binturongg 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 20:05:12)
Milášku, u vícečetných těhotenství se nedělá nástřih, ale sekce

jary - teď se ztrácím a nechápu souvislost... o ničem takovém jsem nepsala.. ~e~
 Bumbi&05,08,10 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(29.4.2010 0:09:35)
ne, i dvojčata se můžou rodit vaginálně. Dokonce i v ČR a třeba i v ÚPMD Podolí.
 Jana Nová 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(28.4.2010 19:03:28)
Jo a mimochodem, šanci, že se budeš mít třeba rupturu až ke konečníku mnohokrát zvyšuješ, když se necháš nastřihnout. Nepamatuju si přesně číslo, ale drtivá většina velkých ruptur vzniká jako důsledek nastřižení, ne naopak. Není nad to věřit pověrám ~;)
 sára+3kulíšci 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(30.4.2010 19:02:51)
Binturong...~R^~R^~R^-přesně takhle to cítím i já!! ..(bylo mi jedno jestli mě holí nebo dávají nálev...hlavně at se mi narodí zdravé dítě!! a at to netrvá dlouho:-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(30.4.2010 22:07:51)
a úplně stejně by to nevadilo, kdyby ti oholili hlavu a natřeli ruce na červeno, protože je to zvykem? Má to na porod zdravého dítěte asi tak stejný vliv jako ten nálev a holení ;)
 petasim 


Re: Musím si ještě jednou přisadit :o) 

(1.5.2010 14:16:09)
~g~ Dik za tvoji nadsazku ~t~
 Hilly. 


Mám koupit EPI NO balónek? 

(28.4.2010 19:35:02)
Nedávno jsem na internetu narazila na EPI NO balónek na přípravu před porodem. Je to v podstatě velmi efektivní metoda podobná masáži hráze. Balónek se postupně nafukuje a za pár týdnů si vytrénujete svalstvo pánevního dna a roztáhnete hráz tak, že projde skoro celá hlavička.To udává reklama.Stojí ale 2600Kč, což je mazec...po nikom jiném bych to ale kupovat nechtěla. No a kdybych si to koupila a nějaký EKONOMICKÝ doktor nabo PA by mě stejně nastřihli, přesto, že bych díky tréningu věděla, že hlavička projde, tak bych byla ukrutně nas.aná...Takže mám to koupit, nebo ne? Asi, ne, potom ji budu mít roztaženou a jako bonus ještě navíc nastřihlou..a ještě budu navíc vzteklá~o~
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Mám koupit EPI NO balónek? 

(28.4.2010 21:49:19)
Pravděpodobnost zda budeš nastřižená nebo ne můžeš ovlivnit výběrem porodnice. Jen je otázka, zda to opravdu natolik uvolní a pomůže u porodu. Myslím, že větší roli má pružnost tkání, která je daná a poloha u porodu a celkový průběh. Ale myslím, že balonek může dobře působit jako placebo efekt - pokud budeš používat, tak budeš klidnější u porodu a ten zase bude líp probíhat.
 gaudí 


Re: Mám koupit EPI NO balónek? 

(28.4.2010 22:13:16)
Hilly, já bych do toho neinvestovala. z nástřihu se dělá zbytečně strašák. Při obou porodech mě nastřihli, vůbec to nebolí, při šití ti to umrtví.... Prostě v pohodě. Jinak nástřih ti neudělají nikde bez tvého souhlasu, neboj. To tady pořád někdo vykřikuje, že tě nutí do rutiních procedur, ale je to naprostá blbost. Všude se tě nejprve zeptají, zda můžou. Takže v klidu
 Bumbi&05,08,10 


Re: Mám koupit EPI NO balónek? 

(29.4.2010 0:11:59)
no, ono asi záleží, jak normálně "srůstáš". Jsou lidi, co se jim hojí zranění dobře a lidi, co se jim všechno hojí dýl a hůř.
A mě teda kdyby se zeptali na cokoli 2 hodiny před prvním porodem, nedostali by žádnou odpověď - už jsem nemluvila, stálo by mě to moc sil... U druhého porodu jsem naopak byla v pohodě, i jsem volala na doktorku "nestříhat, nechci stříhat!"
 Hilly. 


Re: Mám koupit EPI NO balónek? 

(29.4.2010 8:19:58)
No já se nástřihu nebojím, spíš se bojím, že mi to špatně sešijí a nebudu moct sedět, vést sexuální život(to nejvíc~e~) a tak:-). Teď jsem se o tom bavila s kamarádkou, které to sešili dost nešikovně a měla kvůli tomu problémy, nemohla půl roku sedět. Její gynekolog dost nadával, že je to sešité fakt blbě, takže si to nevymyslela...vlastně znám víc takových případů(ještě jedna kámoška-její gynekolog dokonce psal na nemocnici nějakou stížnost). Tudíž...ať si klidně šmiknou, když to bude nezbytné, ale slátají to dobře ~t~
Balónek fakt kupovat nebudu, je to hrozně drahé, přitom nechápu proč..dala bych za to asi tolik jak za nějakou sadu na domácí klystýr, zkusím to ručně..navíc třeba budu mít zase CS, což by byla totálně debilní investice~d~
 tynucha 
  • 

Re: Mám koupit EPI NO balónek? 

(2.5.2010 22:50:13)
Ahoj Hilly, já balónek koupila, poctivě cvičila a manžel u porodu poctivě meldoval všem okolo, že nástřih nechci a opravdu nenastřihli. Rodila jsem v Brně na Obilňáku. Z porodního pokoje jsem skoro odešla po vlastních a pár dní po porodu jsem vlastně ani moc nevěděla, že jsem rodila ;-) Malej byl ale umírněně velkej (3300g), to zas jo. A byla jsem prvorodička. Kamarádce, které jsem epino půjčila a taky poctivě cvičila, nakonec dělali císaře, tak nadávala že cvičení bylo zbytečný. Tak si pak vyber, každá rada zbytečná, každej to má jinak :-)
 Kerria 
  • 

Od autorky 

(28.4.2010 19:52:51)
Zdravím všechny a děkuji za komentáře.

Abych dodala pár slov na vysvětlenou. Hlavním tematem článku neměla být oprávněnost a správnost tzv. rutinních zákroků u porodu. Četbou diskuzí tady na rodině jsem (možná nesprávně) dospěla k názoru, že mnoho rodiček tyto zákroky považuje za neopodstatněné a možná i pro průběh porodu škodlivé. V souvislosti s tím byly lékaři nařčeni ze zkostnatělosti, odmítání nových poznatků a neochoty přijmout nové trendy. To vše může být pravda, ale myslím si, že v tomto případě to není jediný důvod. Podle mě v tom skutečně sehrává dost podstatnou roli také ekonomika. Stejně jako jiní diskutující, i mě bylo nejednou lékařem naznačeno že v některých případech skutečně není blaho pacienta na prvním místě, ale právě platby od pojišťoven. A nemusí se to týkat jen porodnic - i na jiných odděleních vám naordinují úplně zbytečné léky, nebo vyšetření...
Já byla dokonce v nemocnici lékařem přesvědčována, že místo jedné banální operace (na kterou jsem byla odeslána) je nutné provést operace dvě! Zajímavé, že v jiné nemocnici s tím problém nebyl.
 kili 
  • 

Re: Od autorky 

(28.4.2010 19:55:10)
odinovat léky navíc z důvodu ekonomického zisku je úplná fantasmagorie, kdo něco takového říká je vskutku bloud
 jary 
  • 

Re: Od autorky 

(28.4.2010 20:16:16)
Nikoli, bloud je, kdo tomu nevěří. Moje žena velmi často říká, ať jí ty léky dr. nedává, že je jíst nebude, má k tomu racionální důvody, které dokáže vysvětlit. Potenciální užitek je nejistý a malý, vedlejší účinky jisté a veliké. Nebude jíst dlouhodobě léky, které jí mají pomoci od občasných a velmi snesitelných potíží, k dr. přišla s něčím jiným, tyhle potíže uvedla k doplnění celkového stavu, ale nechce je řešit dlouhodobým užíváním léků (výsledek nejistý) a zatěžovat si tělo, jen prostě nahlásila související léky. Je to, jak kdyby jí bylo 2x do roka týden blbě a oni jí cpali sajratama preventivně pořád, nechápou, že ona preferuje variantu 2 týdny blbě před variantou pořád. Nechce a nebude jíst léky, které jsou hormonální (a léčit mají něco zcela jiného, ale prostě obsahují hodně hormonů, kortikoidy ap.), mj. proto - krom toho, že by je nejedla stejně, protože se chystá otěhotnět a je velice vysoké riziko poškození mimi v době, kdy ještě neví, že je těhotná, nebo následnou nerovnováhou organismu, nebo neschopností organismu "přehodit" a nastartovat jiný stav, může pak dojít k atyp. problémům, poškozením, potratu. Slyší ji někdo? Ne. Takže je stejně nejí, ale údaje o ní jsou pak zavádějící. Ona je říká, ale není vyslyšena. Stejně jí napíšou kdeco, stejně jako mně napíšou léky, které snižují pozornost, a já musím řícit auto a ty léky nepotřebuju, nechci, ale když už se mě někdo ptá, odpovím. Potíže minimální, snesitelné. Volit mezi kejchnutím a utlumenou pozorností za volantem - to je jednoduché. Prostě oni to vědí líp.
Naši lékaři mají úspěšnou léčbu jedině proto, že je sami nasměrujeme, nebo si spíš vynutíme, kam nás mají poslat, půlku vyšetření odmítneme, druhou si vyžádáme, někdy dost pracně. Díky tomuto postupu se manželce podařilo zjistit nemoc, která se objevuje léta, v dost rekordním čase. Ale nemáme doma laboratoř. I tak se dost naběhala, občas nadbytečně, protože aby dostala papír, kam chtěla (a prý proč, když to není třeba), musela někam, kam chtěl dr... Nakonec kdyby se postupovalo dle ní, vše by bylo čtvrtinové - počet vyšetření, náklady, čas i doba zjištění. Občas narazila na nějaký, co si dělali výzkumy a chtěli jí hrozěn vyšetřovat něco, s čím neměla nikdy problém, zatímco jiný orgán (v rámci specializace) s kterým problém měla, toho dr. absolutně nezajímal. A největší sranda je, když se jeden dr začne vyjadřovat k něčemu mimo jeden obor, to se i laik dost nachechtá. Ale věřím, že mnoho lidí na tu radu dá, a způsobí si tak škody nenávratné.
 kili 
  • 

Re: Od autorky 

(28.4.2010 20:25:30)
nevím, co jste chtěl vyjádři sáhodlouhou statí, reagující na můj příspěvek. Já jsem reagoval na tvrezní, že

"v některých případech skutečně není blaho pacienta na prvním místě, ale právě platby od pojišťoven. A nemusí se to týkat jen porodnic - i na jiných odděleních vám naordinují úplně zbytečné léky, nebo vyšetření..."

Je to tvrzení naprosto nesmyslné - ani ordinace léku ani vyšetření nemůže jakkoli zvýšit výnos péče, ba ani její úhradu, kdežto je ekonomickou téměř vždy ztrátou.





 Kerria 
  • 

Re: Od autorky 

(28.4.2010 22:44:26)
Napsala jsem svůj názor na věc a pokusila se vysvětlit, co mě k němu vede. Nesouhlasíš se mnou - tvoje právo. Nazýváš můj článek fantasmagorií a mě bloudem...
Ale nevšimla jsem si, že bys tu někde napsal nějaký argument, o kterém by se dalo přemýšlet, diskutovat a případně si opravit "mylný" názor.
 kili 
  • 

Re: Od autorky 

(29.4.2010 8:07:10)
Nenazval jsem Váš článek fantasmagorií ani Vás bloudem, reagoval jsem na Váš příspěvek, v němž píšete m.j. :

" i mě bylo nejednou lékařem naznačeno že v některých případech skutečně není blaho pacienta na prvním místě, ale právě platby od pojišťoven. A nemusí se to týkat jen porodnic - i na jiných odděleních vám naordinují úplně zbytečné léky, nebo vyšetření... "

Tedy píšete co Vám nějaký lékař naznačil a pokud to tak je, pak onen lékař je bloud a káže fantasmagorie
a Vy to jen reprodukujete.

Ve vlastním článku jste uvedla platby jako evidentní důvod, proč se porodnice brání ambulantním porodům. K tomu jsem Vám dříve napsal, že je to nesmysl a pokud byste znala úhradovou vyhlášku, věděla byste i proč je to nesmysl. Pokud o úhradách péče nemáte ponětí, pak zveřejňujete své intuice, představy nebo výmysly, které nemají se skutečností společného zhola nic a jsou spíše šířením polašné zprávy. Je na Vás dokazovat co tvrdíte, ne na mně dokazovat, že to tak není. Pro ilustraci - pokud tvrdíte že ta která houba je jedlá, je na Vás to dokázet, ne na někom jiném, aby třeba pozřením prokázal, že Vaše tvrzení je mylné a že ta houba je smrtelně jedovatá.
 withep 


Re: Od autorky 

(28.4.2010 20:26:54)
Já vím, rozumím tomu a můj první příspěvek a možná i některé další byly k věci. Jenomže ona se diskuse o porodech vždycky zvrhne... ~t~
 Cimbur 


Re: Od autorky 

(29.4.2010 8:21:27)
Diskuze se zvrhla, ale nemyslím si, že díky Kilimu...
 BáraB 


jednotlivé položky se neplatí zvlášť 

(29.4.2010 9:05:27)
Pracuji v nemocnici a vím, že jednotlivé položky jako holení apod. se neproplácí pojišťovnou zvlášť. Platí se pouze 1x porod nebo 1 den pobytu v nemocnici. Úkony se proto neprovádějí pro finanční zisk, ale spíše ze setrvačnosti a v dobré víře, že pomohou. Mě osobně při porodu klystýr nijak nevadil (trochu by se mi ošklivilo kdyby někdo viděl odchod stolice při porodu), ani holení nevidím jako problém (provádí se v místech, kam maminka si stejně ani nevidí, v současné době je stejně holení v tého oblasti běžné). A samozdřejmě je možné tyto úkony odmítnout.
Do ceny různých vyšetření se promítá i např. osvětlení a topení v budově, praní prádla, sterilizace, opotřebení nástrojů, nutná práce dalších osob (uklízečka, vrátný..), skutečnost, že např. porody nelze v nemocnici naplánovat po 15minutách jako plánovaná vyšetření pacientů a proto lékař často musí ve službě čekat na práci (přesto tam musí být). Vůbec si nemyslím, že by se pojišťovny přeplácely.
 Elíláma 


Re: jednotlivé položky se neplatí zvlášť 

(4.5.2010 21:01:27)
přesně tak, lidi si často neuvědomí, že pokud řeknou "a za 10 minutové vyšetření dostal 400 Kč!", že ty peníze v čistém nejdou doktorovi do kapsy, ale že je tam ještě docela široký zdravotnický i nezdravotnický personál, instrumenty, nábytek, přístroje, nájem, služby, poplatky, daně, další kopec poplatků (napadá remcající občany, že z toho, co na nich "trhne"za zákrok, tak z toho jdou peníze třeba lékařské komoře...? taková blbina, že ~k~ )
 kili 
  • 

Re: jednotlivé položky se neplatí zvlášť 

(5.5.2010 6:31:07)
tak nějak, jsou příjmy a jsou i výdaje, správný postřeh, stejně tak Jitky s tříletým synem zase z jiného pohledu. Ale hlavně je systém plateb úplně jiný, než je jakási nevímkde vzatá a tu často popisovaná představa, že cokoli se provede je nějak zaplaceno. Většina nemocniční péče je hrazena úplně jinak, než co výkon to platba, jak si to myslí i autorka původního článku, aby z toho vydedukovala ekonomicky i medicínsksy zcela nesmyslnou rozvahu že čím více výkonů tím více peněz a dožadovala se paušálních plateb, které už dávno tvoří základ smluv o úhradách péče a úhradové vyhlášky.
 petasim 


Tak ja nevim.. 

(30.4.2010 12:26:34)
Porodila jsem dve dcerky s vetsim casovym odstupem (8,5 roku). Pravda, oba porody byly dost rychle. Presto, ze jsem rodila ve velke fakultni nemocnici, nemela jsem nikdy pocit, ze by kdokoli ze zdravotnickeho personalu delal jakykoli ukon navic. Naopak, pri druhem porodu jsem prosila!!! o klystyr, ale uz na nej nebyl cas. Nasledne povoleni sverace pri druhe dobe porodni mi bylo nesmirne neprijemne. Osobne,nedovedu si predstavit, jak vykonny by musel byt personal, aby si mohl v tom stresu jeste "vymyslet" ukony navic, jen aby byly body ??!!
Jsem fyzioterapeut a videla jsem, jak se omezila pece o matky a novorozence z pohledu me profese. Jeste pred temi 8 lety chodil fyzioterapeut denne na pokoje nedelek a ukazoval jak cvicit po porodu ci sekci, jak masirovat miminko, jak na prdiky, jak polohovat... Ted na to nejsou penize a zvlast u prvorodicek tato pece chybi.

Proto me polemika na tema "jak nas v tech nemocnicich zbytecne vysetruji a obtezuji, aby nahnali body" prijde trochu nemistna...
 Maja (3 děti) 
  • 

nic není černobílé 

(2.5.2010 15:28:53)
S takovým vyzněním nemůžu souhlasit. Mám za sebou 3 porody, takže z vlastní zkušenosti vím, že ne všechny postupy jsou zbytečné. při třetím porodu jsem zažila až extrémní obrácené situace, doslova jsem škemrala o klystýr. Mám problémy s hemeroidy a jít na velkou po porodu bylo vždy peklo. Klystýr před porodem mi dal několik dní času, kdy jsem se mohla dát jakž takž dohromady. Chtěla jsem si zakoupit YAL gel, ale sestry i lékaři mi to rozmlouvali, že je to zbytečné a u nich se to nedělá. Nakonec jsem uspěla, ale byla jsem za exota.
Stejně tak nástřih hráze. Doktorka byla tak zblblá tím, že to zvládne bez nástřihu ( u nich se to přece rutinně nedělá), že mě malej (měl přes 4 kg) potrhal tak, že jsem vzpomínala nostalgicky na malý nástřih při druhém porodu. Doktorka se mě pak omlouvala, že to chtěla zvládnout bez něj a špatně odhadla situaci.
Ano, souhlasím s tím, že se tyto úkony nemají maminkám nutit, ale měla by být možnost výběru.
 Daniela 
  • 

mám štěstí, že jsem vůbec na světě 

(2.5.2010 17:48:24)
Když moje maminka před šedesáti lety rodila mého staršího bratra, tak ho rodila doma a nástřih hráze žádný nebyl. Byla tak roztrhaná, že musela podstoupit náročnou plastiku, abych vůbec mohla vzniknout já.
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Myslím, že za rutinními zásahy se skrývá strach 

(2.5.2010 23:13:46)
Myslím, že těmito úkony se lékaři kryjí. Aneb udělali jsme vše co máme předepsáno.
Myslím, že nepomůže změna ekonomická, protože problém je právního charakteru. Kdo má zodpovědnost. Buď si vše rozhodne rodička a nese zodpovědnost a nebo je to na lékařích, ale nelze jí rozdělit, protože kdo by pak nesl odpovědnost za případnoé neštěstí.
Já osobně to vidím tak, že pokud se rozhodnu rodit v porodnici a seznámím se předem jak to tam chodím, tak souhlasím i s těmi případnými rotinními zákroky, pokud by mě to nevyhovovalo, měla bych mít možnost rodit tam kde to uznám za vhodné a odpovědnost za špatné rozhodnutí je na mě.
Osobně ale nechápu nekončící diskuse na toto téma.
První porod skončil CS a tedy holení jsem potřebovala opravdu jinde, ale u druhého, bych se bez nástřihu prostě neobešla. Klouček byl jako buk. A nedokážu si představit, jak by mě během kontrakcí teprve holili.
A následné šití, o kterém jsem četla horory, jsem naštěstí nezažila. Lékař totiž použil tskové umrtvení, že jsem cítila pouze a jen jeden jediný steh. Myslím, že šlo o pudendální anestezii. Injekce vedená speciální zahnutou jehlou směrem ke kostrči. Nejsem ale odborník a po porodu jsem už na to nevzpomněla.
Klystýr jsem uvítala. Nechtěla bych aby ze mě během stahů odcházela stolice po troškách.
Myslím, že všechny zásahy mají pro a proti. A ještě o té době strávené na porodním sále. První porod jsem si fakt užila a nikdo mě nevyháněl, to já už chtěla končit. Jenže sym byl obří a ven musel jinudy. Díky tomuto zážitku jsem byla vděčná, že můj druhý porod byl hladký a rychlý i díky těm zásahům. Dokonce tak hladký, že bych si ho i zopakovala, kdybc¨¨ych ještě chtěla mít další potomky.
 ajfík 
  • 

a co revize dělohy jako rutinní součást "přirozeného" porodu? 

(3.5.2010 0:28:36)
že by to bylo také z finančních důvodů? Netušila jsem, že mi něco takového provedli, asi těsně před šitím - neupozornili, a už vůbec se neptali a prostě provedli, samozřejmě bez narkózy (zakázáno), a ani poté neoznámili. A já myslela, že to bolí dík šití v pochvě. Zjistila jsem to až ze zprávy o porodu - r.c.u. je ta zkratka, o které jsem neměla tušení, o co jde. Nebo že by jen vykázali úkon a mne skutečně bolelo šití? Prý se ale revize dělohy v rámci porodu v této porodnici takto dělá často (mj. nástřih je tu velmi běžný) a maminky o tom kolikrát x let nevědí. "Šikovný" dr. Andrys se prostě neobtěžoval...
 radka trojakova 


v(d)ěčné téma: porody 

(3.5.2010 6:03:40)
já nevím odkud jste čerpala informace ohledně porodu, ale co zde uvádíte je nepřesné. U porodu mého dítěte neprobíhaly žádné rutinní věci, jak jste uvedla, jak je například holení a vyprazdňování a to jsem rodila pět hodin po příjezdu do nemocnice. Při porodu mě kontrolovali-rodili dva lekaři, jeden tedy kontroloval mě a jeden mé dítě.
Samozdřejmě s přerozdělováním pěněc ve zdravotnictví nesouhlasím. Největší problem je zdravotní a sociální daň, ale to je v České republice uděláno zcele cíleně, aby nebylo vidět na co se pěníze používají. Toto téma by se mělo ale řešit někde jinde, nemyslíte?

 Elíláma 


opět věčné stěžování... 

(3.5.2010 11:55:11)
No, přesně, dát paušál a jak autorka říká, zbytečné výkony by nebyly, možná ani některé užitečné, že? Třeba umrtvení při šití natrhnutí, polohovací křesla - vždyť to je úplně nadbytečné! Pochybuju, že kdokoliv bude hustit do pacientky ať se oholí kvůli nějakému bodu za výkon. Dělám v zdravotnictví, ač ne gyn-por a nikdo nám neříkal, ať děláme zbytečné úkony, naopak, zbytečnosti jsou nám vymlouvány, abychom stíhali starat se o co nejvíc pacientů, takže podle mě je článek zcestný. Samozřejmě se zdravotníci, zvlášť v soukromých ambulacích, snaží všemožně vydojit peníze i za zbytečnosti, ale nějaká klystýrová konspirace je hloupost.
Mám 19 dní do porodu a poslední, čím ztrácím čas, je filosofování o holení. (A nejen proto, že kvůli vlastnímu pocitu hygieny už nejsem leta z bobrovic!)
 Jitka, tříletý syn 
  • 

Dítě je nejdůležitější 

(4.5.2010 14:41:29)
Zcela souhlasím s názory, že přesně ty, které tady obviňují PA a doktory z provádění rutinních zákroků, by nejvíce řvaly, kdyby se jim nebo dítěti cokoli stalo.
Pane primáři jedné nejmenované pražské porodnice, moc vám děkuji, že jste mi udělali monitor, UZ, předčasný císařský řez v plné anestezii a vše po něm, vím, že můj syn i já dnes žijeme jen díky výdobytkům soudobé medicíny a vaší neodbytností, že chcete mít jistotu, zda rodím, nebo se jedná o planý poplach. S polohou KP jednou nožičkou dolů, druhou nahorů, odlučující se placentou, kamenným břichem, úzkou pánví matky, velkou hlavou plodu, nedonošený syn ani já bychom při přirozeném porodu neměli sebemenší šanci na přežití. Ani přes vážné poporodní komplikace (rozsáhlý zánět dělohy pro SC, astamtický záchvat při probouzení z narkózy, kluk v inkubátoru, sám nedýchal...) nesoudím doktory za používání přístrojů. Naopak jsem jim vděčná. Udělali jste maximum, abysme dnes byli šťastná rodina. I kdybych v důsledku předchozích komplikací už nebyla schopná znovu otěhotnět, žiju, mám tříletého syna, je úplně zdravý. A na trauma z ležení na sále přikurtovaná k monitoru jsem okamžitě zapomněla. Před SC jsem místo klystýru dostala ochotně YAL, holení mi vůbec nevadilo.
P.S. Je mi úplně fuk, jestli jste si pojišťovně naúčtovali o jeden UZ víc nebo míň. Můj syn je pro mě to nejdůležitější.
 Elíláma 


Re: Dítě je nejdůležitější 

(4.5.2010 18:22:21)
Naprosto souhlasím a jsem ráda, že se vám dostalo lékařské péče, která byla potřeba, a že se tu nenajdou jen samé remcalky! Mě se taky asi dostalo jednoho UTZ navíc (kontrola rozšíření ledvinových pánviček, doktorka si nebyla jistá, ona to tam viděla, no ale stejně v rozsahu, s kterým by se asi nic nedělalo) a jeden monitor ozev (já říkala, že bilo rychle proto, že do monitorů vydržel celou dobu čutat tak, že jsem jen sledovala, jak hopkaly!), ale jsem moc ráda, protože kdyby něco, už bych nehledala, který UTZ byl zbytečný!
 withep 


Re: Dítě je nejdůležitější 

(19.5.2010 18:46:52)
Jak to můžete vědět? A proč schvalujete vnucování zásahů i těm, které nemají nejmenší náznak rizika? Vy jste pomoc medicíny potřebovala a dostala, a od toho tady přece je. Ne od toho, aby byla vnucována i nepotřebným.
 Sofíšek 


Porodnictví platit dle spokojenosti maminek -mne budou platit oni  

(12.5.2010 19:14:25)
Do porodnice mne přijaly na základě decelerací ozev-vypadávalo často srdíčko. Nikdo s tím nic nedělal-údajně se Sofinka přetáčí na pupeční šnůře.Ale nikdo NIC NEDĚLAL. Trvalo to 31hod. Pak nastal shon,nemohly najít tlukoucí srdíčko.Následovala operace-císař. A co z toho NIC NEDĚLÁNÍ LÉKAŘŮ JE? Sofinka byla 51dní na JIP v Brně,má poškozený mozek. Čekaly jsme zdravou holčičku,dostaneme krásnou ,,schránečku,,. Nyní potřebuje 24hod péči,stálé odsávání jelikož nepolyká,cvičení-jelikož má křečovité držení horních i dolních končetin,léky-je to u nás jak v nemocnici,inhalace 4krát denne,jídlo podávat pegem-tj hadička zavedená v žaludku s vývodem ven. takže díky našemu porodnictví naše Sofinka nepozná dětství a pravý život a my rodiče? Nepřipadnem si jak rodiče ale tým lékařů.
 ZuziV 


Můj názor 

(27.10.2010 3:43:25)
Dobrý den, na jednu stranu s vámi souhlasím. Věřím totiž, že bychom se mnohdy divili, za co všechno si lékaři účtují od pojišťoven peníze, ale konkrétně v případě porodu mi ASI nic nepřijde zbytečné. Udáváte zde holení- to se určitě pojišťovně neúčtuje a taky se nedělá proto, aby byl na genitál hezčí pohled~:-D- dělá se z důvodů případného nástřihu či ruptury- šití je potom přehlednější a taky hygieničtější. Klyzma- se taky určitě neúčtuje a dělá se taky pro dobro maminek- za prvé má teplá voda ve střevech dobrý vliv na průběh porodu a věřte, že personál je na případné "nečistoty" během porodu zvyklý, ale pro maminku je to velice stresující a trapné. ~f~
A koneckonců- v dnešním světě nic není zadarmo a i nemocnice z něčeho musí žít.:-)
 kili 
  • 

Re: Můj názor 

(27.10.2010 7:27:37)
no, to jsou poměrně časté dohady o falešném nebo vyumělkovaném účtování. Naprostá většina chyb v účtování jsou chyby vzniklé nedopatřením, beztak je kontrolní systémy macházejí a následně jsou projednávány. Kdo zná úhradovou vyhlášku a rozumí ji, ten ví, že nějaké účtování dílčích úkonů včetně laboratorních a pomocných vyšetření nemá žádný smysl, nejsou hrazeny samostatně, ale jsou agregtovány do ošetřovacích dnů, takže jejich provádění znamená vyšší výdaje a žádné příjmy.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.