| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Školka, která nemá dveře ani okna

 Celkem 80 názorů.
 Marta 
  • 

Školka 

(20.4.2010 9:52:14)
Já bych tam své děti nepřihlásila. Jednak mě to moc nenadchlo ani nepřesvědčilo. Děti mají alergii, takže být celý den venku je pro ně problém, hlavně na jaře. Dcera nemá ráda špínu typu ruce či oblečení od hlíny, písku atp.
 Ecim 


Re: Školka 

(20.4.2010 10:38:06)
Také bych své děti do takové školky nepřihlásila. Líbí se mi, když jsou děti se školkou za hezkého počasí co nejvíce venku, ale aby byly venku v mrazu a dešti, to ne. Chce to zlatou střední cestu, i v budově mohou mít děti hezký a zajímavý program.
 Ecim 


Re: Školka 

(20.4.2010 10:40:14)
Takže kdyby byla ta možnost, volila bych kompromis mezi školkou "klasickou" a "venkovní".
 Veveruše 


Re: Školka 

(20.4.2010 22:15:28)
Po ani ne roční zkušenosti s klasickou (byť věkově smíšenou) školkou bych děti bez rozpaků do takové školky přihlásila. Syn pořád nosí domů nějaké bacily, je takový pobledlý, a mladší syn, přestože je kojený (a to na svůj věk poměrně často), od něj všechno chytá. Pobyt venku by je oba zocelil. Navíc staršímu klasická školka moc nevyhovuje, ani režim, ani velké množství dětí. Mladší syn chce sice pořád utírat a mýt ručičky a pusu, ale např. už jsem ho naučila, že venku stačí písek z ručiček jen oklepat, že ručičky umyjeme až doma~;). Když kluky vidím, jak jsou ve svém živlu na hřišti nebo na procházce v polích, fakt bych neváhala, limitující by pro mě byla jen vzdálenost školky od nás a cena~k~
 Markéta 
  • 

špína je fuj :-) 

(20.4.2010 11:35:51)
Jenže to je prvě ten problém, že dnešní děti vnímají zašpinění se jako něco nepatřičného. Přitom by to mělo být přirozené - není to špína, jsou to stopy práce (jak praví úžasná kniha Sredce). Jestli chci něco udělat, musím se zašpinit - od barvy, od těsta, od prachu. Jenže spousta dětí zná přírodu jen z grilovacích koutků v městských parcích.
Já bych tuhle školku brala.
 maja 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(20.4.2010 14:00:40)
Mrakéto, to ale vidím hlavně jako problém rodičů a vůbec lidí .... kolem sebe mám plno takových co pořád děti okřikují "neumaž se". .... osobně jsem pro rozumně umazané děti :) , problém ovšem nastává třeba při chůzi se zašpiněným dítětem z jednoho lesa do druhého, když musíš jít mezi lidma .... to jsou pak pohledy okolojdoucích
 maja 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(20.4.2010 14:14:41)
Toto je převzaté ze stránek klubu Śárynka, z toho je jasné, že se nejedná o celodenní pobyt:
Dětský klub
Nabízíme péči pro děti předškolního věku 3 - 6 let zaměřenou na zdravý harmonický, tělesný i duševní rozvoj pobytem v přírodě.

* Děti jsou ve dvou skupinách, maximální počet dětí ve skupině je 14
* První skupina 3 dny:
po, út, st 8:00 - 12:45 h, 3900,- Kč / měsíc
* Druhá skupina 2 dny:
čt, pá 8:00 - 12:45 h, 2600,- Kč / měsíc
* Děti pracují pod vedením zkušeného pedagoga a asistenta, kteří uplatňují zásady Respektovat a být respektován
* Strava vegetariánská - svačina, oběd: 45,- Kč / den
(3-denní skupina: 540,- Kč / měsíc, 2-denní skupina: 360,- Kč / měsíc),
zálohy jsou dle docházky vyúčtovány pololetně
* Pro případ velmi nepříznivého počasí je k dispozici vytápěná jurta určená k celoročnímu provozu, hygienické zázemí je tvořeno kompostovacími záchody
* Prostředí - historický sad, louka, Šárecký potok, les, zvířata (ovce, slepice, kachny indičtí běžci, pes přátelský k dětem)

- jo a záchod: kompostovatelná toaleta
--
Mě se to zdá super, mým dětem by to taky vyhovovalo, ale je to od nás fakt hodinu tam a hodinu zpátky.
 Samarlu 


Re: špína je fuj :-) 

(20.4.2010 17:04:33)
Takže je to reálná možnost jen pro rodiny s těžce nadprůměrným příjmem a jedním dospělým členem v domácnosti s autem k dispozici...

No, bylo to tak se vším - třeba ta vozidla bývala dosti luxusní záležitost, a dneska je to docela běžný a kdekdo jich má několik...

Svýho času byl taky šátek na mimina dražší než kočár a těžko se sháněl...
 marketa 
  • 

kalhoty do bahna 

(20.4.2010 14:47:35)
http://www.yatego.com/mmstreicher/p,433fc3e15e7e2,433d1a33569a06_3,playshoes-stabile-matschhose
 pepsi 
  • 

Re: kalhoty do bahna 

(20.4.2010 20:48:32)
To je na techto kalhotach neco zvlastniho???? V nasi skolce je to povinne vybaveni, deti si hraji v louzich a bahne a presto nejdou odpoledne domu jako cunici~;) V cem chodi deti ven v ceskych skolkach? Bydlime v Nemecku, u nas ve meste je lesnich skolek nekolik, ale problem je prave ta otviraci doba jen dopoledne...takze spis pro rodiny, kde je matka doma a deti se jdou jen vyradit ven.
 Katka, kluci 11 a 7 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(20.4.2010 16:16:43)
Je pravda, že spousta lidí tohle stále řeší a prožívá, tuhle si naše děti za domem hráli s kámošem (bydlí o 2 ulice vedle)a on se vyválel v kaluži (kluk má skoro 10 let)... přišel za mnou a "teto zkus to vyčistit, mamka mě přerazí".
Řekla jsem mu, že bláto z půl kalhot takhle nasucho vyčistit nejde, ale že se to prostě doma strčí do pračky,vypere a hotovo - nechápu, že někdo tohle s dítětem vůbec řeší....občas mám chuť kluky přerazit z různých důvodů, ale zablácené kalhoty mezi nimi tedy nejsou.A co mě na tom dorazilo, byla moje maminka, která byla u toho. Její hodnocení bylo: "vidíš, ti mají asi doma jiný režim, než ti Vaši" Takže v podstatě obdiv, že někdo pravidelně sprdne děti kvůli blátu na gatích.
 Nítěnka 


Re: špína je fuj :-) 

(21.4.2010 12:50:11)
Já oblečení rozděluju na tzv. "hnojové - lítací" a "slušné - nóbl". My to tak taky měli. Stane se samozřejmě, že se umaže i v lepším oblečení. Ale pokud mám v plánu předem jít na písek, na zahradu, na hřiště, tak jí dám poděděné venkovní kalhoty nebo starší okopané boty a pod. a neřeším, jestli se umaže.
Školka by mi nevyhovovala z několika důvodů, i když jsem venku ráda a na zahradě taky máme gravitační záchod a vše spalitelné a kompostovatelné nedáváme do popelnice :-)
Zajímalo by mě, jak složité bylo vyběhat povolení - školství, hygiena apod. Mně latríny nevadí, ale překvapuje mě, že to povolí předškolním dětem, když s jinými věcmi dělají takové ciráty.
 Heda 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(21.4.2010 14:01:35)
To WC není latrína, ale separační WC, to je rozdíl, byť nevím, jestli to úředníci rozliší. Ale my máme takové WC na chalupě a je to nebe a dudy. A tuhle o konkrétně tomto WC psali na iDNES v rubrice Hobby.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(21.4.2010 14:07:40)
Prosím tě a jak to tedy vypadá?
 Heda 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(21.4.2010 14:17:19)
Je to teda trochu mimo téma a trohu fuj ;-), ale funguje to tak, že se zvláštní vložkou do WC separuje tuhý a tekutý obsah. A když se ten tekutý odseparuje, tak to nezavání. Skoro zázrak. Nechci to tu moc rozebírat a doporučuju si dát do googlu "separační wc", informací je dost. Nás to na chalupě zbavilo nutnosti pořídit nový septik. A sousedé (4 členná rodina) jej používají celoročně.
 Edita, 3 holky, 3, psi, 1 manžel 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(21.4.2010 21:46:00)
Mě by vůbec zajímalo, jak to mají vyřešené s institucemi jako je hygiena. Já pracovala ve školce v kuchyni a to musel být zvláštní pult na maso, na zeleninu, na vytloukání vajec atd. a to je jen vybavení, co takové spotřebitelské koše nebo hlídání teploty vařeného jídla během vaření a před výdejem a při výdeji. A to upozorňuji, že se jednalo o malou vesnickou školku s maximální kapacitou 25 dětí. Samozřejmě podle počtu dětí musí být přizpůsobený počet toalet a umyvadel. A taky přechod předškoláka z takovéto školky do první třídy musí být pro prvňáčka těžký. Najednou sedět zavřený celé dopoledne v budově.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(22.4.2010 14:24:46)
Jak je to u školek, nevím. Ale u táborů ještě před pát lety platilo (neznám aktuální stav), že pro pevnou kuchyň jsou přísné hygienické předpisy, zatímco když vaříš v tzv. polní kuchyni, nemusíš skoro nic. Tak třeba vykazují kuchyni v jurtě jako "polní".
 marketa 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(22.4.2010 16:46:47)
ja myslim, ze nevykazuji zadnou kuchyn. jidlo prece dovazeji hotove, jenom ho tam konzumuji, tak jakou kuchyn?
 Lůca+Josífek 1/07 
  • 

Re: špína je fuj :-) 

(23.4.2010 1:09:59)
A myjou si vůbec někde ruce, nebo papají s rukama od bahna a po záchodě?
 *Niki* 


Re: Školka 

(20.4.2010 12:59:54)
Školka by mé děti nadchla (mě ne, ale já jsem kavárenský povaleč ~z~), z fleku bych je přihlásila, v našem městě (či spíš za ním, s odvozem školkovým minibusem pro městské děti) se plánuje, nicméně příští rok bych ráda měla ve školce 2 děti a školkovné není nízké... přece jen to je soukromá aktivita a stojí tolik, co jiné soukromé školky. Ale mít vyšší disponibilní příjem, rozhodně bych to brala všemi deseti ~R^
 Margot+1 


Re: Školka 

(20.4.2010 17:24:18)
Taky mi to připadá super.
I když na druhou stranu je děsné, že je to taková výjimka - já takhle trávila u babičky všechny prázdniny. Vyrážela jsem z domu ráno a vracela se, když se šeřilo (!~;)), s krátkým návratem k jídlu - a to jsem neuměla hodiny ~t~. Některé dny jsem vůbec nesundala plavky, kecky se na konci prázdnin rozsypaly, tepláky máma štítivě hodila do popelnice. Ach jo, tohle už moje děti neprožijí...
 Tenna /2 


Souhlas. 

(21.4.2010 21:04:13)
Souhlasím. Takhle přirozeně vyrůstaly celé generace, odjakživa. Až v posledních padesáti letech se to začalo postupně lámat až k dnešním neskutečným extrémům, kdy děti v klasických školkách vůbec nejdou ven, pokud malinko krápe, fouká vítr nebo nedej bože dokonce mrzne. Většinu dne tráví v přetopených interiérech s umělým osvětlením. Není se pak co divit, když celé dětství promarodí. Já bych své děti přihlásila do nějaké lesní školky hned. A ráda i do nějaké lesní školy, kdyby byla k mání.
 Petula 
  • 

Re: Školka 

(21.4.2010 23:40:58)
Pak neni divu, ze vase dcerka je alergicka. Alergici pochazeji ze sterilniho prostredi. Nemam pravdu?
 Petula 
  • 

Re: Školka 

(21.4.2010 23:44:14)
Ma osmileta dcerka je take trochu alergicka, vyrustala v Praze, byvala mene venku a do ctyr let vyrustala v "cistem" prostredi, kdezto muj trilety syn je od narozeni na venkove, hlinu miluje, rad se vali na zemi... a je zdravy! Alergii nema, nikdy nemel antibiotika.
 Dalila, kluk 4r + holčička 11měs. 
  • 

Re: Školka 

(22.4.2010 10:05:29)
Mám tři neteře (z jedné rodiny). Každá byla od narození jinde (velkoměsto, vesnice, maloměsto) a všechny jsou na něco alergické a mají atop. ekzém. Myslím, že tímto vaše teorie padá.
 Petula 
  • 

Re: Školka 

(22.4.2010 13:02:43)
To zalezi na vyzive, otuzovani. Psala jsem,ze syn od narozeni je casto venku, nejsem tak uzkostlivejsi jako drive. Po narozeni dcerky jsem se bala spiny atd. Teorie, ze alergici pochazeji ze sterilniho prostredi, porad plati. Pripousteji i alergolove. P.
 Dalila, kluk 4r + holčička 11měs. 
  • 

Re: Školka 

(22.4.2010 13:37:59)
Ty holky vážně nevyrůstaly ve sterilním prostředí. Od tmy do tmy téměř za každého počasí byly venku, hrály si na písku, hrabaly v hlíně, chodily do lesa za chalupou. Tedy ty dvě první dvě. Ta třetí vyrůstá na maloměstě a má jen atop. ekzém. Alespoň zatím. Ale jejich otec je alergik (pyly, plísně, prach) a máma ekzematik.
 Amina 
  • 

Re: Školka 

(22.4.2010 14:28:42)
S teorií nesouhlasím, moje tchýně je ču.ě, doma chlív a můj muž je alergik. Sterilitou domácího prostředí to nebude:-)
 Dalila, kluk 4r + holčička 11měs. 
  • 

Re: Školka 

(22.4.2010 14:51:52)
I já myslím,že je to kombinací více faktorů.
 Alena 
  • 

Re: Školka 

(22.4.2010 20:31:13)
a manžel je alergik od dětství?
nebo od svatby?
 Petula 
  • 

Re: Školka 

(22.4.2010 21:01:45)
Presne tak. Ja jsem alergicka od svatby, protoze manzel je alergik od detstvi. Jeho matka uklizi kazdou chvili, i kdyz pobyval hodne venku, ale doma to vsude lesklo. Ja jsem se uklidnila a zacala mene uklizet po narozeni druheho syna, ktery alergik nastesti.
 Petula 
  • 

Re: Školka 

(22.4.2010 21:02:35)
oprava. ,...nastesti alergik neni.
 Tragika 


Lesní školka 

(20.4.2010 9:59:15)
Měla jsem možnost vidět tuto lesní školku ,,v akci,,.
Děti jsou spokojené a i přes nepřízeň počasí zdravější, než jejich vrstevníci, v klasických školkách.
Nejvíce mne zaujali učitelé. Dva muži s dětmi v lese, na výletech, ve vlaku... Chlapa bych brala v naší MŠ všemi deseti.
Mužský element v předškolním věku dětí, je v době, kdy se většina otců doma vyskytuje sporadicky, velkým přínosem.
 Ivo, dva puboši 
  • 

Re: Lesní školka 

(22.4.2010 8:34:59)
U nás máme ředitele MŠ a máte vidět, jaký s tím mají problém učitelky. Je to skaut, otec dvou dospělých dcer a největší problém mají učitelky s tím, jestli může chodit s holčičkami na záchod.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Všemi deseti! 

(20.4.2010 10:06:31)
Brala bych tuhle školku všemi deseti!

Syn je sice alergig, ale velmi mu prospívá pobyt venku. Navíc pobyt venku utužuje imunitu.
Lesní školka mne naprosto nadchla, škoda, že mi děti odrůstají a já brzy žádnou potřebovat nebudu.
A škoda, že u nás nic podobného není.
 Ikonie 


Nevím 

(20.4.2010 10:10:30)
Každý názor má něco do sebe. Mladší dítko je taky astmatik, ale vím, jak rád chodí ven a hraje si. Na druhou stranu mi připadá, že je to všechno hnané do extrémů.
Buď budeme bydlet ve městě a naše děti budou chudáci nebo budeme bydlet v přírodě a děti budou pořád venku. Ve městě nebydlíme, do přírody chodíme často a rádi, ale děti do školy uprostřed lesa bych asi nedávala.

Tak nějak mne rozhodila věta: „Lituji bledé až letargické děti, obklopené plastovými hračkami v klasických školkách." Hmmmmmmmmmmmm. Nic není černobílé ~f~
 Myšutka* 


Re: Nevím 

(20.4.2010 10:38:49)
Ta věta mi taky přijde uhozená. Obě mé děti chodily (mladší ještě chodí)do klasické školky, pobytu venku si užily opravdu hodně a za jakéhokoliv počasí. Rozhodně nejsou "bledé a leragické". S hlínou a klacíky si hrají taky, nemají ve školce vymoženosti jako je TV, počítač a tak. Chodí do lesa i do divadla, učí se spoustu věcí a rozhodně mají možnost se vyřádit i na tom sněhu a v kalužích při dešti.
Líbilo by se mi to do jisté míry, zajímalo by mě třeba stravování, možnost odpočinku po obědě atp. Hodně z toho, co je v článku nadšeně popisováno (třeba že děti se neostýchají, mají kamarády a pak) naše školka splňuje taky a není to rozhodně budovou,ale osobnostmi učitelek.

Učitele - muže - v MŠ znám, vede o prázdninách příměstský tábor kam chodí mé děti a je to moc fajn kluk. A děti ho mají rády, je to pro ně příjemná změna po učitelkách.
 Ecim 


Re: Nevím 

(20.4.2010 10:41:23)
Souhlasím. ~R^
 Lída+2 


Re: Nevím 

(20.4.2010 11:02:14)
Třeba syn starší chodil do školky ve městě a s těma dětma se nebyli schopný před 9 dostat ven...rodiče je vodili i po 8ráno~a~.....a úči říkali...jak s nima můžeme jít ven, když ty rodiče nám to kazí...a vědí kdy je jídlo..ranní by se dalo posunout....

Ale třaba dělali to, že květen červen měli jednou týdně výlet v 7:15 ve školce a v 15 návrat...jeli prostě do přírody v okolí....a sposuta rodičů děti na ten den odhlašovala....
1. museli by chudáčci vstávat
2. po prvním výletu byli tak unavený, že v 19 spali..co s enima dělali...~d~

a podobně....já tohle nechápu.....

Syn 9let. v sobotu po závodech taky v 19spal...neřeším to..je to brzy..asi to potřeboval..~;)
 Katka, kluci 11 a 7 
  • 

Re: Nevím 

(20.4.2010 11:37:29)
Právě, někteří rodiče jsou v tomto opravdu zvláštní. U nás třeba byly děti nadšené, když byly dopoledne na statku s telaty a prasaty, ovšem měly jste slyšet některé mamky v šatně : "takhle zas..né boty ? no to si snad dělaj srandu !"Některé řešily i špinavé kalhoty s pí učitelkou...Přitom věděly, kam děti půjdou,mohly jim dát staré tepláky a pod. Nedivím se, že učitelky se pak po těchto zkušenostech na spoustu možných aktivit vykašlou, vypouštějí děti prostě za hezkého suchého počasí na zahradu a nekomplikují si život.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Nevím 

(20.4.2010 12:56:42)
U nás je neštěstí v tom, že učitelky vypustí děti v 9,30! na zahradu plnou bahna... málokdy s nimi někam jdou, nebo něco tvoří venku
Výborný úaz letošní zimi: od začátku ledna u nás ležel sníh a děti chodili pouze na zahradu vedle školky (ani sněhulak nešel postavit), a když třetí týden v únoru byla první obleva, dostali úkol donést boby a šli bobovat.
Pochopitelně přišli promáčený a obahněný.
Ono to ani není o školce jako o přístupu učitelek.
 Katka, kluci 11 a 7 
  • 

Re: Nevím 

(20.4.2010 13:00:20)
U nás se bobovat se školkou chodí každý den,když je sníh.
 Lída+2 


Re: Nevím 

(21.4.2010 7:35:30)
U nsá i se školou místo Tv....kopec mají na dojití do 5minut~t~
Takže v pondělí odvážím: děti, boby, kombinézy~;)
 Zuuuza 


Re: Nevím 

(20.4.2010 12:58:55)
Katko, to je fakt smutné a zvláštní ~a~. Mně to přijde moc fajn vzít děti na farmu. Musí to být pro ně velký zážitek. A špínu snad vypere pračka, ne?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Nevím 

(20.4.2010 21:25:03)
Líbilo by se mi to jako tábor na týden, celoročně mi to připadá únavné. Dcera je ve školce od osmi do pěti, a někdy jsou dny, kdy se ven netěší, chce být v teple a "relaxovat". Imho ani dítě nemusí být každý den nadšené z toho, že se bude klouzat po břiše.
 Lída+2 


Re: Všemi deseti! 

(20.4.2010 10:14:27)
školku sice už nepotřebuju,ale tohle by mím dětem kdysi vyhovovalo.~R^

Daník chodil do školky kde je běžný svačit už v 8 a v 8:30 být venku...všechny aktivity- lepení a malování, zpívání probíhá od 6:30-8 postupně.....
venku byli do 11:30 a za celý rok nebyli venku třeba jen 2x...kvůli větru....
Jako předškoláci...chodili ven znovu od 12:15-13:45 .....
A já snima později taky ven....třeba do 18hodin....
 Lída+2 


Re: Všemi deseti! 

(20.4.2010 10:18:28)
já na alergiie taky umírám a léčím se,ale děti naštěstí : tuk, túk zatím nic.
 withep 


Já bych... 

(20.4.2010 10:33:23)
... takovou školku taky brala všema deseti, jenže je to přes celou Prahu, hodinu tam, hodinu zpátky, 2x denně, s miminem... škoda, že se nepodařilo něco takového otevřít při eko MŠ Semínko na Toulcově dvoře, prý se o to snažila paní Strejčková, ale zemřela a nikdo zřejmě po ní tu iniciativu nepřevzal. MŠ Semínko je taky fajn, děti mají k dispozici celý areál a kamarádí se zvířaty a s lidmi, kteří tam pracují, inu každý mužský element dobrý :-). Jenže už je to uzavřená komunita, zájemců je spousta a školka tak tak pobere mladší sourozence svých školkáčů....
 Kwačka,Háta11/03,Jáchym10/05 


Re: Já bych... 

(21.4.2010 0:15:56)
Jedna dobrá zpráva: Od září má být otevřena při MŠ Semínko v Toulcově dvoře jedna třída formou LMŠ.
 Cimbur 


Hezké 

(20.4.2010 11:43:17)
Mě se ta školka líbí, jako dítě bych si to jistě užila, ale skutečně až v tom předškolním věku. Líbila by se mi i víc "masňácká" školka se zděnou budovou, kde by ale většinu času děti trávily venku v pěkném parčíku.
 marketa 
  • 

v nemecku to funguje 

(20.4.2010 11:46:11)
... uz desetileti a takovych skolek je tam nekolik desitek.

adresy webovych stranek na :

http://www.waldkinder.de/
 Petra 
  • 

školka  

(20.4.2010 13:10:35)
Myslím, že školka v přírodě je skvělý nápad, škoda, že je má dcera již velká:-)) jsem zastánce otužování dětí a opravdu nechápu tzv. militatntní matky, chudáci děti možná si maminky ani neuvědomují, o co své miláčky okrádají, ale není se čemu divit s dnešním spůsobem života většiny mladých rodin. Návrat k přírodě je úžasná věc...
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Hygiena? 

(20.4.2010 13:19:36)
Nějak jsem nenašla zmínku o tom, jak je zajištěna hygiena. To tam v lese mají děti záchody? Nebo chodí "za stromeček"? Vím, že se v školce dětem ještě občas stávají "nehody". V naší MŠ mají sprchu - a rozhodně tam není zbytečná. Ne, že by denně, ale tak jednou týdně se stalo a některé dítě muselo být svlečeno, osprchováno a převelčeno do náhradního oblečení (kamarádka ve školce učí, když naše holky odrostly velikosti punčocháčků a triček pro školkové děti, dala jsem jí igelitku tohoto obleční. Mají to ve školce ve skříňce a když k nehodě dojde, mají děti do čeho obléknout). Jak toto řeší v lese??????
Jinak se mi tato idea líbí, ale jak tu v diskusi už mnohokrát padlo - není to otom, zda je zázemí v jurtě nebo kamenné budově, je to o tom, kolik toho chtějí učitelky s dětmi podnikat. Naše holky chodily do obyč kamenné školky, ale jak začalo být trochu lepší počasí, konaly se všechny činnosti venku.... Místo s modelínou pracovali s hlínou, kterou si sami nakopali na břehu řeky a zpracovali (vyčistili od kamínků a tak), pak z toho "sochali" a na sluníčku nechali vysušit. Malovali na place předškolou vodou. Za pár minut to sluníčko vysušilo a mohlo se malovat nanovo. Nebo malovali na betonové panely vzadu za školkou rukama - dodnes jsou tam otisku dlaní naší dcery :-). A to, že jsme do MŠ chodili skoro až v 9 vůbec nevadilo - každý den jsem věděl, kde školka tou dobou bude a tam jsem dceru dovedla..... Takže je to prostě o lidech.
Simča ~b~
 Mortadela 


Re: Hygiena? 

(20.4.2010 13:43:14)
Simčo, já na fotce vidím nějakou latrínu zakrytou závěsem. Mně ta idea přírodní školky přijde super, ale právě v tom zázemí bych viděla jisté úskalí. Děti to asi až tak neřeší, ale já sama za sebe bych absencí pořádného čistého splachovacího záchodu dosti trpěla. Jsem konzerva a latríny mi vadí. ~2~
 kreditka 


Spíš pro děti z města 

(20.4.2010 14:44:06)
Školka mi přijde užitečná spíš pro děti z velkých měst, kde není pro ně tolik prostoru k volnému pohybu v přírodě jako u dětí na vsi kde děti běhají běžně v polích lesích a loukách ~d~
 madlenka+2 


Re: Spíš pro děti z města 

(20.4.2010 15:53:41)
U nás ve Waldorfské školce teď v létě budou děti venku celé dopoledne -ranní program, svačina - všechno venku na zahradě. Buden to hrozně fajn, ale samotnou by mně něco takového vůbec nenapadlo, vzhledem k zažitým stereotypům.
 Petula 
  • 

Re: Spíš pro děti z města 

(21.4.2010 23:38:09)
V dnesni dobe ta skolka by mela platit pro VSECHNY deti, jak mestske, tak i vesnicke.
Pred tremi lety jsme se stehovali na venkov u Prahy, bohuzel vesnicke deti take malo chodi ven, vysedavaji u pocitace a TV. My jsme s detmi docela exoti, protoze kazdy vikend chodime do lesa, v zime hodne bobujeme. Pred 20 lety byvalo veselo a ted jsme venku vetsinou sami:-(
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Líbí se mi, ale jak je to s náchylnými dětmi?  

(20.4.2010 16:48:49)
Mě se koncept školky, alespoň tak jak je v té pražské moc líbí. A věřím, že je pro děti přínosem, i po zdravotní stránce.
Ale jak ji zvládají děti, které jsou často nemocné? Můj syn neustále marodí, chvílemi je zdravý. Věřím, že pobyt venku zoceluje, ale šlo by to vůbec? Nebo by byl první rok neustále nemocný - po jednom dvou dnech ve školce a pak už ty další roky zdravější? Sama se ho bojím brát na delší dobu ven, protože mi potom často "lehne".
 La Pepa 


Re: Líbí se mi, ale jak je to s náchylnými dětmi?  

(20.4.2010 18:06:38)
Firsty, mám taky chcípáky, dcera byla na hromadě dříve pořád a když začala v říjnu chodit do lesní školky, jistě to nebylo horší. NAopak, letošní zima k nám byla co do chorob milosrdná, prostě nejlepší od doby, co je malej na světě. Ale je pravda, že jsem ani dříve nepozorovala souvislost mezi chorobami a pobytem venku - jako že by onemocněla následkem dlouhého pobytu venku, špatného počasí a tak.
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Líbí se mi, ale jak je to s náchylnými dětmi?  

(20.4.2010 18:29:48)
U nás to tak často je, on je totiž jakoby trochu nemocný pořád, chronicky zahleněný a jestli jak je venku, tak prochladne- oblékám ho ale dost - a pak má hned zelenou rýmu, zahleněný ... někdy pomůže nechat pár dní doma v teple a jindy regulérně onemocní a jdeme na přeposlech k dr.
Je prima, že máte tu možnost, já nejsem odtud, tady nic není, ani žádná alternativní jiná školka, tak smůla.
 helis78 


Nevím 

(20.4.2010 18:20:09)
Docela souhlasím se školkou, ale jak to rodiče řeší zbytek dní, když někteří tam chodí 2,3dny? To mají v záloze ještě jinou školku na zbytek? A pak naše rodina by tam nemohla posílat ani 1 dítě, je to docela drahé, ale chápu, že nadstandard se platí.~l~
 Hilly. 


Nevěřím 

(20.4.2010 18:29:19)
Nevěřím, že pokud dítě ví, že je v řepě hodně železa, že ji kvůli tomu bude jíst. Já to vím celý život a pozřít ji nemohu~:-D...to je asi jediná velmi podezřelá věc, která se v článku píše...řekla bych až zjevná nepravda.~;)..to jen tak naokraj.
Jinak ta školka je trochu drahá, na to, že pořizovací náklady na vybavení školky mi nepřijdou nějak velké, ale na Prahu je to asi přijatelná cena.
Bydlet někde uprostřed Prahy, a mít dost peněz, tak do ní dítě taky možná dám...No nevím, není zde uvedena spousta informací, které by mě zajímaly.Hlavně jak je to s nemocností dětí. Zřejmě by si školku nemohla dovolit "běžná matka", která dítě do školky odkládá od sedmi do čtyřech i když je nachlazené, kašle a má rýmu, to by ho to poletování venku, za inverze a v mrazech, velice rychle dorazilo...
Pokud je dítě ve školce jen dopoledne, tak zase tak dlouho venku není...Myšlenka se mi jinak líbí..nesnáším klasické "socialistické" mateřské školky, kde se nepodporuje dětská přirozenost k pohybu a děti musí sedět část dne "ukázněně" na místě(dodnes si pamatuji, jak mě jedna vychovatelka nechala stát na hanbě, protože jsem si při kreslení povídala s kamarádkou~o~)..doufám, že dnes už je to ve většině MŠ jiné...i když kamarádky tvrdí, že zase tak úplně ne.
 Tragika 


Re: Nevěřím 

(20.4.2010 19:36:16)
Myslím si, že dětská fantazie se nejlépe rozvíjí venku, v přírodě. Dítě odchované touto školkou, se asi venku nudit nebude.
Častý zlozvyk školek, pouštění televize a DVD ,mi vůbec nejde pod nos. Také, dámy prominou, sračkohračkami, jsou některé školky přímo zahlceny.

Oponuju názoru, že taková školka je hlavně pro děti z města. My bydlíme na vsi a nechtěla bych, aby byl syn zavřený mezi čtyřmi zdmi, když může být na čerstvém vzduchu.

Jo a omlouvám se. Prvně jsem psala o jiné lesní školce, která má dva učitele. Šárynku neznám.
Ve vedlejší vsi se matky domluvily a mají lesní školku pro 15 dětí. Dva učitelé jsou s nimi vždy. Vybírají kolem 200 Kč , provoz od 8 - 13 hod. Učitelé mají nadstandartní platy a ještě jim zbyde na vstupy do muzeí a divadel. Kulturní program ve městě mají 1x týdně, v případě hodně špatného počasí přebývají u jedné z matek v rozlehlém domě. Všichni jsou spokojeni a neláteří, že jim děti nevzali do klasických MŠ. Pro matky, pracující na plný úvazek to asi není, ale je to docela dobré řešení.
 Marta 
  • 

Školné 

(20.4.2010 19:19:57)
Je to jen tahání peněz z rodičů, kteří si myslí, že je to něco extra. Náklady nemají skoro žádné, školka je jen 4,5h, k jídlu asi také nic pořádného nemají a chtějí za to takové prachy.Hrůza! Okecávají to jak je to pro dítě přínosné- poznávání sama sebe, celý den venku a jiné bláboly. Ve skutečnosti chtějí jen dobře vydělat s minimálním vydáním. Dávat tolik peněz za to, že mi dítě lítá 3 dopoledne po lese?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Školné 

(20.4.2010 21:25:31)
Marto, ona ta jurta taky něco stála ;) Stejně tak plat učitelů, vzhledem k tomu, že dětí je ve skupině okolo 12. A proč by jídlo mělo být nic moc? Ve srovnání s typickou školkovou jídelnou bych uvařila pro 12 dětí líp i já ;)
 maja 
  • 

Re: Školné 

(20.4.2010 22:01:52)
nechci komentovat nic jiného než cenu a ta se mi taky zdá dost velká...je to srovnatelné se školkou celodenní s angličtinou
 Lea 
  • 

Dočtu... 

(20.4.2010 20:01:32)
...později, ale za sebe říkám ano, viděla jsem takovou školku v provozu přímo ve Švédsku.
 JanaJana 
  • 

obyčejná školka 

(20.4.2010 21:54:30)
Lesní školka je zřejmě prima. Ale podle mě každá státní školka může fungovat obdobně, záleží jen na vedení. Naše státní školka na horách se liší snad jen tím, že nemá tu jurtu a kadibudky :-). Jinak děti jsou venku hodně, v zimě na boby, učí se v rámci školky lyžovat, jinak jsou v lese, lítají po loukách, chodí na delší vycházky. Učitelky vyžadují starší oblečení, žádnou parádu a pak nánosy bahna nikomu nevadí. Besedy s myslivcem a krmení zvířátek (exkurze do lesa ke krmelci)a sem tam i nějaké to divadlo či kino. Okna otevřená i v zimě, kluk stále studené ruce, nejdřív mě to dost zneklidnovalo, ale vzhledem k tomu, že co do školky chodí, ještě nebyl nemocný (chodí od října), tak už to neřeším. A chodí tam rád. Škoda, že v Praze na to musí být školka extra vyjímečná a za velký peníze. Ale to už je taková doba, kdy teď frčí různé alternativní směry a kdo na to má, tak do toho jde, kdo nemá, tak buď tiše závidí nebo to pomlouvá....
 Stáňa a dva kluci 


zlatá střední.... 

(20.4.2010 22:18:11)
Já tak všeobecně proti různým novinkám a odchylkám od standartu nejsem, naopak. Ale ve svým životě neustále zjišťuju, že ta střední cesta je tou nejlepší. Sama si jako dítě pamatuju, že ač jsme venku byli hodně, vždycky jsem se těšila, až si pohraju doma s hračkami (a osobně proti kvalitním hračkám v normálním množství vůbec nejsem). I můj syn to tak má a rád činnosti střídá, chvíli venku, pak si zase zalézt a buď něco tvořit nebo si hrát.
Navíc my máme tady na vsi školku, kde jsou děti hodně venku, chodí na procházky, hrají si na zahradě, v lese, teď třeba uklízely odpadky ke dni Země atd. A pak si taky dost hrají a tvoří.
 hanci neposeda 


Re: zlatá střední.... 

(20.4.2010 22:45:23)
Ja bych taky volila stredni cestu, nebo bych k lesni skolce treba 2x tydne pridala na zbytek tydne tu kamennou (hypoteticky :-) Ja treba osobne chodim se synkem ven hodne, nechavam ho vrtat klackem nebo se valet v leccems a o prirode si hodne povidame. Naopak hrani si v kolektivu, deleni se o hracky atp. to zas mu dat nemohu, takze skolka je v tomto nenahradilena, at uz je kamenna nebo v jurte.
 baja 


líbí se mi to 

(21.4.2010 10:23:26)
Taková školka vypadá super vydím to u naších kluků kdy pravidelně jezdíme na chalupu oblečou staré věci a od rána do večera v podstatě za každého počasí jsou venku a můžou se bahnit ,lítat po louce a lese, sbírat kobylky a ještěrky.. Mladší syn má hodně sníženou imunitu a ten pobyt venku mu hodně prospívá.
 baja 


Re: líbí se mi to 

(23.4.2010 8:48:55)
jj také :-) myslím že to v dnešní době trochu s tou hygienou přeháníme .Přiznám se že ve městě taky šílim když děti na vše sahají a pak si dají ruce do pusy ,ale na chalupě když mají ruce od hlíny a něco jí tak mávnu rukou a řeknu to je čistá špína a čůrat chodí zásadně za stromeček:-)
 Mamish + Matesník 4/08 


Já chci taky!!! 

(22.4.2010 13:39:50)
Doufám, že podobný projekt Lindě dopadne i v Liberci nebo poblíž. Pokud to jen trochu jde, jsem se synem venku denně několik hodin. Je na to zvyklý a přechod do školky bude o to větší změna. Nelíbí se mi jak fungují městem řízené školky v okolí, jsou přeplněné a je to znát na všem.
Jsem ochotná platit i dražší školku, která dá mému dítěti to co potřebuje, je to investice do vzdělání, možná důležitější než vysoká škola ~t~
vždyť přece ů Všechno co v životě potřebuji, jsem se naučil v mateřské škole ~;((
 Vevinka 


Lesní školka v okolí Brna 

(25.4.2010 22:33:13)
Pro všechny příznivce lesních školek z okolí Brna:takováto školka existuje asi 7km od Tišnova. Funguje také jako dopolední (4hod)aktivita v souladu s principy lesních školek, třikrát týdně přičemž je možno chodit např. jen jednou týdně. Zázemím je týpí, kde mohou pobývat maminky s mladšími dětmi(je jich spousta i s malými miminky ) V týpí je ohniště, každé dítě má pytel s náhradním oblečením. K obědu děti chodí s umytýma rukama. Velkou potřebu zatím řeší na vhodném místečku v lese, s lopatkou a ruličkou wc papíru. Vaří se bez masa a polotovarů především makrobioticky. Latrína je teprve v plánu. V oklolí mají děti lesní kuchynku, hudební koutek atd...Školka funguje teprve krátce, takže se stále vylepšuje a plánuje, ale už ted mají hodně zájemců a příští rok chtějí spustit celotýdenní provoz. Za jedno dítě platím 150kč na den, druhé mladší je se mnou v základním táboře, obed pro nás tři vyjde na padesátkč. Mám osobní zkušenost, dětem se tam líbí, občas je po ránu trápí zima takže jsou rozmrzelí, moje chyba - někdy to neodhadnu a obléknu je málo, naštěstí jsou tam pytle s náhr. oblečením.Většina dětí nosí gumové kalhoty, voděodolné, do bláta, deště apod..Stačí doma jen vymáchat nebo osprchovat. Po skončení školky se sundají, převlékonou se do čistého a hurá autobusem zpět do civilizace. Po příjezdu domů padneme na postel a spíme všichni tři...
 Vrtichvostova 


Lesní školka 

(26.4.2010 10:09:24)
Mě osobně idea lesní školky nadchla. A to z několika důvodů.
Ráda bych aby můj syn trávil co nejvíce času venku, ať v teple či zimě. Nejsem z těch, co by před deštěm zůstávali doma.
A obavy, že dítě bude mrznout celý den venku jsou mylné. Pobyt venku je řízen dětmi, pokud je mráz, děti jsou venku třeba hodinu, dvě a zbytek tráví v jurtě, maringotce (toto info si necucám z palce, ale je od provozovatelů Šárynky, v případě maringotky od mé kamarádky, jejíž syn navštěvuje lesní školku v německu)
Je mi sympatické, že by můj syn nechodil do školky o 25 dětech na jednoho dospělého, ale do kolektivu 15 dětí a dvou dospělých.
Je my sympatické, že jídelníček ve školce je alternativní a není problém vyhovět dítěti s dietou.
Syn je atopik a já bych nemusela řešit nechtěné přísady do jídla.
Byly tu příspěvky ohledně hygienických aspektů. Osobně mě suchý záchod nevadí, proč ne? Chápu, že to není pro každého, ale je to opět o možnosti volby. A já bych raději volila suchý záchod, zázemí v jurtě, než klasickou zděnou školku. Neříkám, že je na ní něco špatného, ale momentálně klasické školky nejsou schopné přizpůsobit se mému dítěti, tak jsem ráda, že existuje jiná, kde tento problém nebude.
A k nemocnosti, kamarádky syn dochází již druhým rokem do lesní školky v německu. Ze začátku měl rýmy, kašle, ale to pominulo a jen tak ho něco nezklátí. Celkově se v lesní školce hůř daří různým infekčním dětským nemocem, protože děti jsou minimálně v uzavřeném prostoru (to je poznatek mé kamarádky).
No a já tiše doufám, že se jednoho dne do lesní školky dostaneme a syn si bude moci užívat všeho toho blátíčka, běhání venku atp. na což je zvyklý jak z městských parků, tak z chalupy:)

 safas 


Strava 

(26.4.2010 10:33:39)
Nápad se mi líbí, školku doma právě řešíme a tak jsem nakoukla i na vaše stránky. Bohužel strava vegetariánská mne okamžitě odradila, škoda..
 Stouralek 


Svycarsko 

(27.4.2010 11:23:16)
U nas existuje Waldspielgruppe, ktera je kazde utery 8:30-11:30 (za 27CHF = cca. 440Kc). Nas kluk tam chodi uz druhy rok a moc se mu tam libi. V lese maji takove sezeni (Waldsofa) s ohnistem, kde si udelaji maly ohen, k jidlu dostanou sandwich (salam nebo syr) a nejake ovoce. Na jare a na podzi se vraceji v takovem stavu, ze obleceni jde okamzite do pracky a dite pod sprchu. Je tam spokojeny a vzdycky se moc tesi.
 smutna 


lesní školka 

(29.4.2010 22:50:44)
je to výborný nápad. děti milují přírodní materiály a přizpůspo bí se i chladu a když je kontrolováno jejich zájmové " zápolení" určitě budou š´tastné. Velice jsem Váš fanda, jelikož s dětmi pracuji dlouhá léta jako psycholog. Podporuje to i tvořivost dětí i jejich vychovatelů. Žít v souladu s přírodou je téma i pro ty malinké.. Držím všem následníkům palce..~s~~R^~;((~3~
 z.u.z.a 


spokojenost největší 

(10.10.2012 11:52:27)
Můj 3letý syn chodí do lesní školky od září, bohužel pouze na 2-3 dny v týdnu. Kdyby se dostal do státní školky, vůbec by mě taková alternativní záležitost nenapadla. Já sama mám přírodu ráda, ale představa celodenního pobytu v ní za každého počasí mě upřímně děsí, brr, asi jsem na to moc městský typ.
Ta školka je naprosto báječná!!! Moc se mu tam líbí..a mě se tam taky líbí a jsem teď zpětně velice ráda, že ta státní nevyšla.
Už po dvou týdnech bylo vidět, jak se zlepšil v hrubé motorice, v orientaci v prostoru, v komunikaci s dospělými, poznává spousty druhů rostlin, zvířat. Moc oceňuji jiné pedagogické přístupy a upřímně mě děsí ty v klasických školkách, o kterých slýchám od známých. Sice je to drahá záležitost, vlastně celý můj výdělek z částečného úvazku padne na školkovné, ale peněz nelitujeme, rádi synovi dopřejeme tento rok nádherné volnosti, lumpačení v lese, respektujícího přístupu k jeho povaze...
 Hričinka 


Všeho s Mírou :-) 

(11.10.2012 11:14:18)
Podle toho, co jsem o tom všem letmo přečetla, je to opravdu možnost dopoledního řádění dětí, takže jsem si naprosto jistá, že se to líbí 90% malých dětí. Líbilo by se to velmi i mým, jako každé děti jsou rády v přírodě, ale já si myslím, že všeho s mírou, pobytu venku, pobytu uvnitř, dřeva i plastů je nám třeba... Nezlobte se na mne, ale já mám dvojčátka, chodím do práce na zkrácený úvazek, na školné bych neměla, navíc kvůli dojíždění vodím děti do MŠ po šesté ráno a chodíme pro ně mezi 15. - 16. hod. odpolední, takže taková docházka by mi byla k ničemu... My máme vesnickou krásnou školku, kde pracují učitelky, které to baví, a podle toho to tak i vypadá... Děti jsou hodně venku, ale i na koberci, a hrají si hlavně s kamarády, hračky až tak neřeší... Takže jsem novému trendu nakloněna, ale jak říkám, nelíbí se mi extrémy. V 6.30 ráno by se jim ani mne asi nechtělo klouzat se po ledu. Díky za přečtení mého názoru. Hanka

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.