| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rady a tipy pro nastávající maminky

 Celkem 141 názorů.
 Limai 


Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 7:43:04)
Nutná odsávačka na mléko-proč?Odsávačka na mléko nutná vůbec není,pravdou je že jen malé procento maminek odsávačku skutečně potřebuje,většina to zvládá bez ní.Těch které ji potřebují NUTNĚ je minimum.Nesouhlasím s tím že pokud si dítě nevezme dudlík brzy po narození,že později si ho už nevezme.Naopak-hodně známých mi říkalo,že jejich dítko jako malinké dudlík nechtělo,vzalo si ho až po několika týdnech či měsících a nyní bez něj nedá ani ránu-můj syn je jedním z takových dětí.Přehazovací rukojeť u kočárku myslím zbytečnost není-je velkou výhodou když maminka může kočárek vézt tak aby děťátku nesvítilo sluníčko do očí a spoustu maminek určitě ví,že vézt kočárek zády k němu žádné terno není.Nafukovací kolečka ke kočárku-no já si neumím představit,že bych dítě "drncala" v kočárku na gumových kolech,které se dělaly u kočárků dříve.Oni ty nafukovací kola svůj smysl mají,protože kočárek je mnohem lépe odpružený,takže dítě se v něm tolik nenatřásá,když se jede na nerovném terénu.Jinak pokud jde o vložky,rozhodně nejsou automaticky k fasování v každé porodnici,takže určitě předem zjistit.My jsme museli mít svoje.
 Altara + 2 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 7:55:56)
Přesně, taky mě zarazily stejné věci, o kterých píšeš... Kdyby měla mít každá mamina doma odsávačku, to by byl byznys ~R^ ~R^.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 13:03:38)
Já odsávačku měla, bohužel jse balonkovou. Kdyby to nebylo třetí dítě, určitě bych si koupila elektrickou... Dopst mi to pomáhalo. A vložky jsme museli mít svoje u první dcerky 1998 a posledního syna 2009, u prostřední dcerky 2001 byly v kupelně a každá mamča si brala dle potřeby. Plenek pár pro mimi bylo, ale mimča to stíhala likvidovat mnohem častěji,t akže jsem měla i pár svých
 Ráchel, 3 děti 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 7:56:52)
no, tak já při prvním dítěti hořce litovala, že s sebou odsávačku nemám...měla jsem pocit, že mi prsa snad prasknout a ručně se odstříkávat nedalo, resp. mi to jednak moc nešlo, jednak to trvalo neskutečně dlouho a já nevydržela moc dlouho stát nad umyvadlem... U dalších dětí jsem už takovou chybu neudělala a všem svým kamarádkám jsem doporučovala, aby odsávačku nenechaly doma. "Přinejhorším" ji člověk nepoužije.
 Ecim 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 9:19:14)
Jako kdybych to psala já. ~R^
 kotyk 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 10:34:07)
Odsávačka se dá v naprosté většině porodnic zapůjčit, takže tahat vlastní elektrickou odsavačku pro případ nouze je blbost. Navíc, nateklá prsa na začátku laktace většionou nebývají důsledek spousty mléka, ale úplně normálního otoku, a na to je lepší nějaký obklad.

 Ecim 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 13:07:03)
Já jsem měla nejdříve pístovou odsávačku za cca 180Kč a když se pak ukázalo, že mám opravdu hodně mléka (už doma), tak jsem si koupila ještě elektrickou Medelu. Do zásoby bych tak drahou odsávačku také nekupovala.
 Insula 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 8:01:55)
Já jsem to ani celé nedočetla, ale také bych měla připomínky. ~t~ Já měla třeba kočárek čtyřkombinaci a byla dostatečně velká na to, aby mi vydržela, dokud děti kočár potřebovaly. ~d~
A pak předporodní kurzy. Žádný jsem neabsolvovala a všechno bylo v pohodě. Všechny informace se dají získat i jinak. ~;)
 x x 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 8:37:40)
To je fakt, taky jsem na kurzy nechodila a porodila v pohodě, nejlepší je nechat to na přírodě a věřit vlastnímu tělu.
 Ecim 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 13:30:13)
Já jsem zase na kurs šla a byla jsem moc ráda.
 DrMIK 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(25.4.2010 6:32:45)
Takove veci zalezi na tom, jaka ta ci zena povaha. Ja treba osobne rada vim, do ceho jdu, takze jsem se informovala formou kurzu predem...absolvovala jsem "kurzy prirozeneho porodu", ktere vedla moje instruktora yogy (i pro tehotne a potom maminky s detmi) a byla jsem rada. Rodila jsem prirozene, coz se tady v Los Angeles moc nenosi a bez pouziti jakychkoliv narkotik. I moje gynekolozka (rodila me moje vlastni doktorka) byla vyvalena, ze nechci ani prasek na bolest po porodu.
Kojeni se povedlo, ale odsavacku jsem urcite pouzila. Sice ne jeste v porodnici, pujcila jsem si ji az pozdeji od kolegyne z prace. Chtela jsem doprat manzelovi radost z takove blizkeho vztahu s nasim synem a na posledni krmeni dne jsem mu vzdy mleko odsala a nechala ho krmit maleho z flasky.
Dudlik jsem nepouzila, nebyl treba, navic maly ho odmital. Ani pozdeji se k nemu neprihlasil. To urcite zalezi od miminka ale take od rodice... Nekdo ma potrebu projevum tech nasich malych drobecku proste udelat pritrz a "zacpat" jim hubu:-)))
Kocarek jsem mela skvely...Bugaboo...nemuzu si vynachvalit. Dlouhy dost na to, aby tam maly, ktery rostl jako z vody, mohl v pohode lezet, dokud si nechtel sedat. Kolecka to melo pumpovaci, coz se nekdy stalo, ze se musela zalepit (mozna jednou za tu dobu, nebo dvakrat?, ani nevim). Rozhodne jde o preference maminky...pokud chodite na prochazky, tak v Cesku je to nekdy dost tankodrom...takze odpruzena kolecka anebo aspon nafukovaci kola jsou proste treba... Zase dle vlastnich prednosti a preferenci...
A potreby do porodnice zalezi zase na kazde z nas a na porodnici/nemocnici, kde se bude rodit, ze?
Ja bych pridala...nebat se zeptat, ale take neposlouchat horor povidacky od kamaradek/starsich...specialne co se porodu tyce... Je to unikatni zazitek, ktery si prozijeme jednou, dvakrat, mozna o neco vickrat a tim to hasne... Takze vzhuru do toho, holky, priroda je priroda a pokud nejsou komplikace, kazda to zvladne:-)
Uzijte si kazdicky den:-)~g~
 kotyk 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 10:35:41)
Tak, tak, na předporodním kurzu nemají šanci říct nic víc, než kolik je ve speciálních knížkách ~j~ Výhoda je však ta, že člověk omrkne personál a prostředí.
 Insula 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 10:49:33)
Personál u nás můžeš "omrknout" i bez kurzu. Dělají totiž "prohlídky" sálů a můžeš se i na všechno zeptat a zadarmo. ~:-D
 kotyk 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 10:58:34)
Jak kde a kdy ~;) Leckde sice deklarují pravidelné prohlídky pro veřejnost, ale ty samozřejmně v případě většího zatížení ruší. Někde nemají prohlídky vůbec. Navíc jsou ceny kurzů pořádaných přímo v porodnicích celkem nízké.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 11:28:19)
Nojo, jenže v nemocničním kurzu se dozvíš, jak jsou zvyklí to dělat. A ne jak by se to dělat mohlo a co by jsi mohla chtít. Informace: porod do vody je blbost, protože tam vás nemůžeme nastříhnout, mi za levnější peníze opravdu nestojí.
 kotyk 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(20.4.2010 9:22:51)
V tvém případě se dovíš, že máš z dané porodnice zdrhat, co síly stačí ~;) I to je dobrá informace, vzhledem k tomu, že se občas stává, že nejdřív naslibují hory doly a realita je pak úplně jiná.
 malostranska 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(21.4.2010 10:30:57)
souhlas Insulo. Znelo to cele nejak univerzalne.Urcite se ale najdou maminky, co tohle oceni, ja nechodila ani do kurzu, ani jsem se nejak zvlast nepidila po informacich na netu a rozhodne jsem nemela dojem, ze je to horsi, nez pred statnici. vse vzeslo s pocitu, co je ted pro me a me dite spravne.
 Beruška+J02A07T10 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 10:21:01)
no limai, koukám, že máš stejné postřehy jako já.
Čekám třetí a odsávačku jsem v životě nepoužila a to jako že u syna, protože mi ho vzali do inkubátoru jsem měla prsa jako šutry a ještě k tomu mám 80 F, po porodu to bylo hrozný to byly tak G-H.

Vložky jsem za dva porody nafasovala všehovšudy 1dnu po porodu dcery.

Jaksi paní také zapomněla na vložky do podprsenky, páč bez těch se jaksi v prvních dnech a týdnech laktace člověk neobejde.

Pak kočárek bez nafukovacích kol je pro mě naprosto nemyslitelná záležitost. Bydlíme na vysočině a s gumovejma kolečkama se jaksi nikde nedostaneme pomalu ani v létě, natož potom v zimě, když je na chodníkách sníh.

Pleny jsme fasovali, ale při stolici 7x za den jaksi 5 plenech nestačí, takže plenky pro miminko radši taky vzít navíc, aspoň tak ze 15-20 kousků.
 markéta s párkem 
  • 

Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(20.4.2010 14:55:15)
No, jak který člověk. Můj bohužel ano :-( Má laktace byla tak nízká, že i v porodnici jsem měnila vložku do podprsenky jednou denně a to ještě ne že by nevydržela i druhý den, ale pocitově se mi eklovalo ji mít dýl, byť téměř nepoužitou.
 Gojka 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(24.4.2010 17:07:33)
Já jsem měla kočárek s gumovýma kolečkama a jak tady někdo psal, že není tak odpružený, jako s nafukovacíma, není to pravda. Měla jsem víc houpací a pružný kočárek, než jaké jsou k dostání dneska. Mám pocit, že záleží na typu a ne na kolečkách. Pak jsem dostala kočárek pro starší dítě od sestřenky - s nafukovacíma kolečkama a každou chvíli jsem měla některé z nich píchlé, takže se to pořád muselo opravovat. Moje zkušenost - Evička mi lépe spala v tom kočárku s gumovýma kolečkama, ale byl hodně houpací, než v kočárku, který jsem si jednou půjčila ( protože jsem jely na návštěvu a neměla jsem s sebou svůj kočárek) sice s nafukovacíma kolama, ale tvrdý, jako kámen. Neumím to popsat, ale prostě se nehoupal...
Jinak předporodní kurzy jsou faj, ale je pravda, jak kdy. Absolvovala jsem dva a jeden z nich byl o ničem a drhý byl moc bezva. Záleží , na jakou porodní asistentku člověk narazí. Všem budoucím maminkám přeju hodně štěstí a hlavně zdravé děti :-)
 Janula(3,5roku, 20měsíců) 
  • 

Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 10:44:45)
Tak taky musím říct, že s většinou článku nesouhlasím. Odsávačku jsme ani u jednoho dítěte nepotřebovala. Mě se opravdu rychle přizpůsobovala"nabídka poptávce", takže když jsem například vynechala polední kojení tak do dvou dnů se mi v poledne přestaly prsa nalévat. Dle mého subjektivního názoru je odsávačka vhodná v případě kdy máte málo mléka a potřebujete tvorbu podpořit, jinak je spíš na škodu. Když mám moc mléka a chci, aby se ho tolik tvořit přestalo, tak se nebudu schválně co nejvíce odsávat. Já měla asi 3x problém s nalitými prsy tak jsem odstříkala bez problému ve sprše jen to nejnutnější a byl klid. Co se týká kočárku tak já jsem taky měla nafukovací kola a byla jsem moc spokojená. Jezdili jsem po zahradě, po lese, po polích a super. Kosmetiku bych taky rozhodně nepřeháněla. Já si na "zasvěcené" rady taky nakoupila a pak skoro všechno vyhodila. Stačí jen něco univerzálního na vlásky a zadeček. Nějaké dětské tekuté mýdlo nebo sprcháč a šlus. Pochopitelně něco na zadeček, ale mě se zase třeba osvědčila nivea krém na opruzeniny-každá mamča má prostě svoje. Co se týká balení do porodnice, tak já kruh nepotřebovala a navíc ho půjčovali v porodnici, naopak nedávali ani vložky(kromě samotného porodu) ani plínky. Košile určitě erární, ale jednu doporučuji vzít. U nás bylo hodně rodiček a stávalo se, že když jste potřebovala třeba odpoledne čistou tak nebyla. Župan jsem měla svůj. Když jsem šla např. na ultrazvuk tak jsem nechtěla procházet nemocnicí v erárním šíleném županu. Dudlík je věčné téma, ale názor že musím dát co nejdřív, jinak nebude chtít jsem teda ještě neslyšela a přijde mi dost úsměvný. Dcera dudlík odmítala a objevila ho až po půl roce když ji začaly růst zuby a to pouze na spaní. Naopak syn byl nevrlý už v porodnici, tak jsem mu ho dala, on ho chtěl a pak se začal špatně přisávat, tak jsem nakonec musela kojit s kloboučkama, jinak mě moc mordoval. Kažné dítě je jiné a univerzální rada určitě není. Co se týká žehlení, tak já info, že se má dětem do 6 týdnů žehlit kvůli desinfekci zjistila když měla dcera cca 3 měsíce. Což už nebylo pravda aktuální. Takže jsem měla nažehlenou výbavu,ale pak jsem nežehlila skoro nic. Sušička to jistí. A kupodivu dcera přežila bez jakýchkoliv následků.
Určitě bych si netroufla napsat článek ala osvědčené rady. Všechno jsou to jen osobní zkušenosti a nic univerzálního neexistuje. Osobně bych taky řekla rady hledat spíš u mamin s více dětmi. Ty už jsou reálnější ve spoustě věci...prostě jedno dítě, žádné dítě
 Ecim 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 13:38:32)
Nesouhlasím s tím, že jedno dítě - žádné dítě.
 Janula(3,5roku, 20měsíců) 
  • 

Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(19.4.2010 13:56:23)
Jejda ,to nemělo být nějak bráno vážně. Já jen, že se to tak říká. Já to teda poslouchala celý život a co mám dvě děti tak se pod to musím podepsat. S jedním prckem jsem si pískala,všechno bylo jednodušší-byla jsem nezávislá mamina, malá byla v poho tak jsme chodili na plavání, cvičení, jezdili po výletech..všechno jsem zvládala sama a s přehledem. Myslela jsem si, jak to nedělám všechno správně, když je malá tak hodná a vychovaná. Všichni kolem chodili pro rady, jak jsem to dokázala a já si připadala jako ukázková mamča. Teď mám prcky dva. Starší začala chodit občas do školky, takže je víc nemocná, pak to chytne malý, ona zase od něj zpátky..takže celou zimu veselo. Museli jsem kvůli tomu přestat chodit plavat i cvičit...s malým jsme ani nezačali. Cokoliv potřebuju sháním složitě hlídání, protože je nemůžu tahat všude sebou oba. Mám málo ruk. Navíc malý sice umí být zlatíčko, ale zbořil většinu mých představ a ideálním přístupu. Skoro všechno dělám jinak, protože prostě jinak reaguje a taky někdy nemám sílu být důslená po celodenním maratonu se dvěma dětmi. Je prostě jiný, na mě vázanější, taky ne tak úplně vzorný jak byla malá. Kdyby byl sám tak mám více času, jiný přístup, zvládám to prostě jinak. Dvě děti to není starosti a péče krát dva ale spíš tak krát 4.
 Ecim 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(20.4.2010 10:03:25)
Ta poslední věta - těžko říct. To má určitě každá maminka jinak, záleží na spoustě faktorů - věkorý rozdíl, temperament, zdravotní stav dětí i maminky, podmínek, jaké má maminka pro jejich výchovu... Mám 2 děti 3 roky a 11 měsíců a s tím druhým jde něco snáz, něco hůř. Určitě je to víc práce než s jedním dítětem, ale sama nejsem schopná říct kolikrát, hrozně se to mění, chvílemi je to pohoda, chvílemi děsný záhul. Rozdíl mezi jedním a dvěma dětmi mi rozhodně přijde menší mež mezi žádným dítětem a jedním dítětem.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(20.4.2010 14:47:02)
Na gumových kolech kočárek nedrncá, protože guma je pružná. Navíc u starých (cca 30let) kočárků bylo odpružení v něčem jiném než v gumových kolech. Tam byla horní část kočárku spojena se spodní řemínky, které dávaly v pohybu velkou vůli. Já takový kočárek pro děti měla a houpal rozhodně líp než modernější. Dá se s ním totiž houpat nahoru-dolů, dopředu-dozadu i vlevo-vpravo, takže si každé dítko vybere :-)
Přehazovací rukojeť u sporťáku jsem ocenila při sluníčko, mým dětem bylo celkem jedno, jestli se vezly ke mně čelem nebo zády. A hlavně to byla výhoda při nastupování do mhd, protože jsem si dala rukojeť dopředu, tam jsem kočárek držela já a "cizí pomahatel" držel kočárek za kovovou stříšku. Tudíž se nemusel ohýbat ke kolečkům jako při variantě, kdy dítě sedí zády k matce.
 vetvicka 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(21.4.2010 12:54:53)
Chtěla bych se zeptat na dudlík. Já jsem synovi začala dávat dudlík asi po týdnu, ale bez úspěchu. Zkoušela jsem různé typy a znovu a znovu. Úspěch jsem měla s dudlíkem zhruba v šesti týdnech, to ho vydržel dudlat i 20 minut, pak ho začal ale zase odmítat. Teď má 4 měsíce, pořád cumlá palečky, ale dudlík si nevezme, ačkoliv jinak ocumlává i hračky. Zajímalo by mě tedy, jak naučit dítě na dudlík?
 malostranska 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(21.4.2010 17:32:07)
tak pokud dudlik nechce, tak bych s tim ani nezacinala. Proc ho to chces ucit? Kdyby ho bez problemu bral, tak o.k, ale takto mas vyreseno i odvykani, takze ja bych to vyresila takto. Moje obe deti se chovaly k dudliku stejne a tak jsem jim ho necpala.Odpadla pak neprijemna cast toho vyse zmineneho odvykani, nehlede na zuby, dlouhodobe dudlani, skoro zavislost a dalsi veci.~z~
 vetvicka 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(23.4.2010 10:17:22)
Chtěla jsem ho naučit na dudlík hlavně proto, aby raději dudlal dudlík než palečky. Myslím, že odnaučovat ho cumlat palečky bude mnohem těžší a taky se nedoporučuje cumlání palečků, když začnou růst zuby, aby nenarostly nakřivo.
 malostranska 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(21.4.2010 17:32:08)
tak pokud dudlik nechce, tak bych s tim ani nezacinala. Proc ho to chces ucit? Kdyby ho bez problemu bral, tak o.k, ale takto mas vyreseno i odvykani, takze ja bych to vyresila takto. Moje obe deti se chovaly k dudliku stejne a tak jsem jim ho necpala.Odpadla pak neprijemna cast toho vyse zmineneho odvykani, nehlede na zuby, dlouhodobe dudlani, skoro zavislost a dalsi veci.~z~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Se spoustou věcí nesouhlasím 

(26.4.2010 23:26:50)
odsávačku je většinou možné si půjčit i v porodnici a odstříkávat už během pobytu. Já byla z těch, co tekly jak staré necky, odsávačku jsem potřebovala u druhého mimča, které špatně pilo a mě pak z přebytečného mléka bolela prsa. Nejdříve mi ji nechtěly sestry půjčit s tím, že mám odsávat prsty, což mě málem položilo, až poté, co jsem řekla, že jsem druhorodička (prostě chtějí, aby se to maminky naučily i rukou), mě pouštěly na elektrickou. Je fakt, že je to pohoda, za chvilku bylo odsáto a já měla klid.

Nafukovací kolečka jsou super, za 4 a půl roků provozu kočárku jsme píchli 2x. Když totiž jedete po zámkové dlažbě (ta je teď skoro všude kolem nás) nebo jsou chodníky plné děr, rychle pochopíte. Zvláště, pokud máte takové miminko jako já, co ho vzbudí i komáří prdnutí.

 radka 
  • 

každá máme jiné zkušenosti a jiné děti 

(27.4.2010 13:46:51)
Asi tu nenapíšu nic převratného, ale zkušenosti každé z nás, jsou myslím si, velmi individuální.Čekám druhé mimi, syn má 4,5 roku.
Kojení:kojila jsem 1 rok bez odsávačky,za tu dobu se 3mi těžkými záněty způsobenými plností prsou-to nepřeju ani nepříteli.Teď pojedu do porodnice už s odsávačkou Avent isis,stačí prý ruční,je stejně dobrá jako na baterie a chystám se mléčko zamrazovat.Kočárek trojkombinace byl na prd,neseděl mi velikostně a letěl v 10ti měsících syna z domu-zlaté kvalitnější golfky.Teď jdu ale opět do 3kombinace,ale kvalitní kočár ne s vložnou malou taškou,ale s nacvakávacím lůžkem (prostorným)-golfky ale taky budeme jistě potřebovat,to si nedělám iluze. A kočárek bez nafukovacích koleček? Nebrala bych ani zdarma, hůř jede a vozí se, dost to drncá. No a dudlík na závěr: cpali jsme ho první 3 týdny horem spodem s nulovým výsledkem. Po 7ti prořvaných týdnech byl syn už pohodové dítě a přišlo mi zbytečné zavádět nějaká šidítka,která budu pořád někde sbírat ze země a omývat apod.Taky jsem měla hrůzu z dětí, které jsem viděla už lítat na písku s dudlem v puse - noční můra :-)).
 DENISA 


Seznam nejrůznějších rad a tipů, nejčastěji ověřených praxí 

(19.4.2010 7:50:19)
tak tomu se musim pousmat. Ja sestavit obdobny seznam, tak je naprosto odlisny a to asi proto, ze kazda mama je jina, ma jine potreby a nazory, ale hlavne kazde dite je jine. Panbuh zaplat za ten siroky vyber kocaru, protoze muze uspokojit tolik ruznorodych pozadavku, ja napr. na gumova kolecka nedam dopustit, nepichli jsme ani jednou, sportak jsme pouzivali od 4.m, protoze lezet nechtel a to, ze si kazdy overi siri vytahu, to je snad nad slunce jasne. Propagace elektricke odsavacky je taky divna, nekdo nepotrebuje odsavat vubec, nekomu staci levna mechanicka a hlavne !!! el. odsavacky se NEPUJCUJI od kamosek pokud si nechceme zpusobit zanet. No a o dudliku ani nemluvim. Nema cenu to dal rozebirat, jak jsem psala na zacatku - kazdy to ma jinak. Proste super clanek po ranu pro pobaveni.
 MH 
  • 

Re: Seznam nejrůznějších rad a tipů, nejčastěji ověřených praxí 

(19.4.2010 8:41:32)
Proc by se el. odsavacky nemohly pujcovat. Mela jsem na prvni dite pujcenou od kamaradky a zadny zanet se nedostavil. Vsechno jsem samozrejme jeste pred porodem peclive rozebrala, umyla a vyvarila. Ted jsem koupila svoji, ale prece ji nevyhodim az ji nebudu potrebovat. Na to aby to byla vec na jedno pouziti pro jednu matku mi to pripada trosku draha zalezitost.
 DENISA 


Re: Seznam nejrůznějších rad a tipů, nejčastěji ověřených praxí 

(19.4.2010 9:03:15)
Psala jsem nazor odborniku, i kdyz si koupis nove hadicky a nastavce, muze se virus drzet nekde v tom stroji. Me laktacni poradkyne rikala, ze pujcovat se muzou jen nemocnicni, ty maji jinou konstrukci, proto jsou taky daleko drazsi. Ale bezne, co se pouzivaji doma, pry s sebou nesou toto riziko.
 MH 
  • 

Re: Seznam nejrůznějších rad a tipů, nejčastěji ověřených praxí 

(19.4.2010 9:45:46)
Nevim jak vypada nemocnicni. Ja mela pujcenou Medelu Pump in Style, coz je jedna z tech velkych. Jen predpokladam, ze pokud si nekdo koupi odsavacku za par tisic, tak ji asi nevyhodi az ji nepotrebuje. Bezne se na bazarech prodavaji i pouzite. Nevidim rozdil v tom si ji pujcit nebou koupit pouzitou. Nejsem tedy zdravotnik, ale myslim, ze mastitida (tedy zanet prsu) neni viroveho puvodu, ale je zpusoben mikororganismy. Jestli se nepletu leci se antibiotiky a ty na viry nezabiraji. Tudiz bych se tolik nebala pouzivat neci odsavacku, po dukladne desinfekci, vyvareni, pripadne vymene nekterych dilu, co nejdou vyvarit, protoze nechapu jak by se mely bakterie dostat do strojku, kdyz to tam vubec neprijde do kontaktu s nakazenym mlekem. No ale mozna me nejaky mikrobiolog vyvede z omylu :-)
 DENISA 


Re: Seznam nejrůznějších rad a tipů, nejčastěji ověřených praxí 

(19.4.2010 10:52:17)
No ja to nejsem schopna poradne vysvetlit, uz si to nepamatuju presne. Asi by to chtelo vysvetleni od nejakeho odbornika. Prave ze tam rozdil mezi tou nemocnicni a bezne prodavanou je. A to, ze se bezne prodavaji v bazarech, to je jasne, nikdo nechce prijit o penize a nekdo chce penize usetrit. Otazkou je, do jake miry je to nebezpecne. Minimum je pry alespon zakoupeni novych nastavcu a ne to jen vyvarit.
 yA+Amálka 


Re: Seznam nejrůznějších rad a tipů, nejčastěji ověřených praxí 

(19.4.2010 18:28:17)
Já měla v porodnici půjčenou erární, měli na výběr stejné typy mechanických odsávaček, které se běžně prodávají.
 alej 


Re: Seznam nejrůznějších rad a tipů, nejčastěji ověřených praxí 

(20.4.2010 12:04:40)
Já měla v porodnici půjčenou stejnou, jako mám doma.. měli jich několik, vždy jednou za 24 h ji vzali na sterilizování. Mám ruční Aventku, maximální spokojenost, když jsem zkusila i elektrickou, myslela jsem, že padnu bolestí. Já bych bez odsávačky nemohla vůbec existovat od prvního dne po porodu, ale někdo ji nepoužije vůbec, to je přece tak individuální.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Seznam nejrůznějších rad a tipů, nejčastěji ověřených praxí 

(26.4.2010 23:28:55)
proto se vše sterilizuje. Normálně vyvaříš.
 Jája 
  • 

Rady dobré i špatné. 

(19.4.2010 8:04:15)
Rady dobré i špatné.
Dudlík - třeba moje dcera ho objevila až ve 2,5 letech. Bylo jí divné, že ho mimina chtějí a co že na něm mají. Dostala ho, vyzkoušela a zahodila. Coby kojeňátko dudlík nepotřebovala a já jí ho ani nedávala.
Odsávačka - taky není vždycky třeba

Ještě bych přidala:
Prádélko - moc nekupovat předem. Dneska je ho všeude tolik, že bych klidně i počkala. Známá nakoupila hromadu oblečení, protože se jí líbilo, bylo tak slaďoučké... A narodilo se dítko, které z toho 3/4 věcí neobléklo, byly mu malé.
Příkrmy - těmi bych se nezabývala v porodnici, ale tak za 3-4 měsíce.
Kočárek - měla jsem dítko před r. 1989. Tehdejší kočárky byly ve srovnání s dnešními fantastické: vešlo se do nich dítě i s fusakem. Do dnešního bych větší dítko s fusakem nenacpala ani omylem. když byla venku zima, dala jsem pod dítě polštář, na to dítě s fusakem a mohlo spát venku i při -10 stupních, bylo v teple. To všechno se do kočáru vešlo. Dneska bych si to nedovolila bez obavy, aby dítě nenastydlo na záda.
 huhu, holky03+05+11, kluk09 


nahodou je hezke 

(19.4.2010 8:31:34)
jak si kazda novopecena mamina mysli, ze objevila ameriku a nutne musi sve objevy predat dal ~j~. No - byly jsme jine..? ~t~
 albert1 


Re: nahodou je hezke 

(19.4.2010 8:54:33)
Take jsem si svoje osobni poznatky sepisovala, dite mi z pocatku hodne spalo, tak jsem mela cas, kde jsou ty casy~t~, kdyz ty svoje slataniny ctu ted po roce, polovinu bych prepsala nebo alespon doplnila, rozhodne bych si to ale netroufla hodit na Rodinu, poslala jsem to na pozadani jen nekolika kamaradkam, nejvic se nam vsem osvedcily Nutridrinky behem a po porodu, strikani termalni vody na osvezeni na oblicej behem porodu a hledani reseni problemu s kojenim na www.kojeni.net.
Co se tyce odsavacek, jsem take spis zastancem elektrickych, ale rozhodne ne vsechny maminky je potrebuji, spis bych doporucila drzet se hesla " partner, auto, kun a el.odsavacka se nepujcuji" ~t~

 Ecim 


A co je na tom špatného?  

(19.4.2010 13:46:25)
Mně naopak přijde hezké, že se Marta chtěla podělit o svoje zkušenosti, takže takovouhle reakci moc nechápu. Prostě jen chtěla někomu pomoci, tak o co jde?
 x x 


Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 8:35:38)
Ono se to pražandám mluví o gumových kolečkách, tady u nás na vsi jsou nafukovací kolečka takřka nutností,pokud nechcete jezdit pořád jen z jednoho konce dědiny na druhý, ale vyjet třeba do polí nebo tak. Jinak jsem odvozila na nafukovacích 2 děti a ani jedno píchnutí.
Co se odsávačky týče, já jsem to vůbec nepotřebovala, akorát mě z toho bolela prsa, zvlášť z elektřické, kterou mi půjčili v porodnici. Přebytky mi šly lépe odstříkat ručně, případně stačilo se naklonit nad umyvadlo a teklo to samo.
Myslím, že univerzální rady fakt neexistují, být prvorodička a přečíst si tento článek, tak mi z toho půjde hlava kolem. Nejlepší jsou fakt vlastní zkušenosti.
 albert1 


Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 9:03:07)
Taky mi neni jasne, jak bych bez gumovych kol mohla absolvovat moje superterenni vyjizdky, chudak muj kocar musel jednou i hlubokou orbou~:-D .
 Líza 


Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 9:05:23)
Žabátko, to je divný. Měla jsem starší dítě v době, kdy nafukovací kolečka neexistovaly, měla jsem velkou houpací klasiku a pak terénní sporťák s velkými plastovými koly a jezdila jsem s nima na chalupě po horách a lesích bez nejmenšího problému. Myslím, že i u vás na vesnici zvládaly matky jezdit s kočárkama i v dobách, kdy se dala koupit jen koženková liberta ve dvou barvách. Nafukovací kola jsou jistě pohodlný, ale nutností bych je nenazývala.
 Ili 
  • 

Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 9:53:24)
podepisuju se... nafukovací kolečka neexistovala, jezdila jsem po polích a lesích a v jednom hlubokém kočárku seděli (buď proti sobě nebo oba dopředu) dva bráškové narození po 15 měsících (takže 2 x 15 kg) a nebyl problém. Fialová vixlajvantová Liberta
 bravad 


Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 11:22:35)
No jo, to se nedá srovnávat. Dneska najít kočárek, který by byl dobře odpružený není nic jednoduchého. (Domnívám se, že je to z důvodu bezpečnosti, aby se kočárek nepřevrhnul, ale nevím.) Nafukovací kolečka výrazně pomáhají v terénu, s nenafukovacími se to kolikrát nedá. Mně zarazilo, že autorka musela pořád dofukovat? Dofukujeme tak jednou za čtvrt roku a to se dá přežít. Navíc na to mám manžela. ~;) A propos Praha - myslím, že i v Praze si užijí terénu - dlažba, díry v chodníku apod.
 Jája 
  • 

Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 16:18:55)
A ještě se dětičky udrncaly, co?
Když byly větší, tak to drncání doslova milovaly, to bych mohla běhat po oranici celý den a ještě by měly málo!
 Jája 
  • 

Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 16:19:04)
A ještě se dětičky udrncaly, co?
Když byly větší, tak to drncání doslova milovaly, to bych mohla běhat po oranici celý den a ještě by měly málo!
 Jája 
  • 

Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 16:19:36)
A ještě se dětičky udrncaly, co?
Když byly větší, tak to drncání doslova milovaly, to bych mohla běhat po oranici celý den a ještě by měly málo!
 Soňa a 2 holky 
  • 

Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 22:08:13)
A taky ty kočárky neměly malinkatý kolečka ale pořádný i když gumový kola. A samozřejmě pružiny. To se to jezdilo, za barákem na polňačce jsme se v tom vzájemně vozili když nám bylo tak 8 - 9 let. S dnešníma kočárkama co mají malá gumová kola se to nedá srovnat. Kola se zaboří do kdejaké díry. Kolikrát jsme museli vyndat dítě z kočáru a ten nést, protože byl na cestě písek a my nebyli schopni se jím protlačit
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Kočárky a odsávačka 

(20.4.2010 14:51:54)
Já měla šedivou - chtěla jsem genderově nezávadnou :-) a nešpinovou :-)
 Bumbi&05,08,10 


Re: Kočárky a odsávačka 

(19.4.2010 16:30:25)
no jo, ale Liberta měla neuvěřitelný odpružení. Takový snad nemá dneska ani Inglesina Magnum! ~t~
 Ecim 


Re: Kočárky a odsávačka 

(20.4.2010 10:06:33)
Sama za sebe mohu říci ke kočárkům jen to, že mám Inglesinu a jsem s ní moc spokojená. Kolečka nafukuje zásadně manžel. Vyhovuje mi, jak je veliká. Při pořizování kočárku jsem s ničím neměla tolik práce jako s výběrem kočárku. Doufám, že se naše Inglesina ve zdraví dožije třetího dítěte.
 Julie 
  • 

Prvorodička :-) 

(19.4.2010 9:51:15)
Zdravím všechny,
nikdy jsem nerodila a pár měsíců ještě ani nebudu,ovšem můžu zodpovědně říci,že po čtení článků i diskuzí zde na rodině,po pěti létech co zde "chodím" jsem snad připravená na vše:o).
Svými postřehy odtud občas šokuju i svou již podruhé těhotnou kolegyni,která mě začíná podezřívat,že "jsem v tom" a tajím to :-).

Občas mám sice pocit,že porod něco,co nikdy nemůže normální ženská zvládnout, na druhé straně mi kouzlí na rtech úsměv diskuze nebo články odlehčené.

Jak zde někdo psal...nejlepší je vlastní praxe a já se už těším až ji zažiju naživo :-)

Hezký den všem,
Julie
 Hilly. 


Moje moudra 

(19.4.2010 10:00:13)
No po přečtení tohoto článku se prostě také MUSÍM podělit o své zkušenosti.~t~

-odsávačka(mechanická-Avent) mi byla skutečně ku prdu. Já nikdy neodstříkala víc jak 30 ml i když jsem to zkoušela třeba 20 minut...ani ručně to nešlo. Jedinou, kterou si můžu vynachválit je ta šíleně drahá nemocniční-elektrická..kterou jsem samozřejmě nekupovala. Kamarádka magistra mi povídala, že ty elektrické, běžně dostupné v lékárnách, jsou také o ničem, že je maminky vrací a nadávají na ně.

-dudlík dítě nikdy nechtělo a nechyběl mu, palečky si taky cucalo jen vyjímečně

-oblečení je dobré kupovat spíš trochu větší, mimi v tom sice ze začátku plave, ale aspoň déle vydrží.

-žehlila jsem jen tak dlouho, dokud se nezahojil pupík a ramínko po očkování TBC

-kosmetika-byla mi úplně k ničemu, bohatě stačí mandlový olej, hydrofilní olej do koupele, nebo na umývání zadečku a nějaké tekuté mýdlo na vlásky a zadeček, když se mimi hodně zaneřádí, jinak je nejlepší umývat vodou a dobře mimi promazávat olejem-nejlépe mandlovým.

-osvědčily se mi buničinové čtverce na otírání zadečku(namočené ve vodě s hydrofilním olejem) a tyčinky do ouška, s nimiž, namočenými v oleji, jsem malé čistila vnitřní záhyby v prcině, kde byl, ještě od porodu, usazený mázek a nešel dolů.

-pokakaný zadeček jsem omývala pod vodovodem, vlhčené ubrousky používám plně až tak od roka a stejně malé ještě potom omyju zadek vodou.

-kočárek jsem zatím žádný ideální neobjevila, mám už tři a každý má něco

 Iris 
  • 

souhlas 

(19.4.2010 11:13:37)

Ano, tady ve většině věcí souhlasím, narozdíl od článku. Každý to má jinak. Ale obecně, výbavička pro mimi se dá pořídit daleko úspornější, než se píše v reklamách, časopisech, i v diskusích. Hlavně prvomaminky i jejich příbuzní jsou velmi snadnou marketingovou obětí.
Např. Kočárek mi vystačil jeden na tři děti od narození až k samostatnému chození (Deltim cena před sedmi lety cca 8000kc, nafukovací kola-vhodná do přírody, je to vlastně sporťák, kam se dá vložit taška na mimi, která slouží i jako fusak, všechny děti v něm bez újmy přežily i v zimě na horách (bez dalšího zimního fusaku, jen v kombinéze a letní zavinovačče do autosedačky.) Taky je blbost kupovat předem odsávačku, monitor dechu, lahvičky, dudlík. Většina dětí a maminek se bez toho obejde a pokud ne, dá se napřed půjčit a odzkoušet v porodnici a pak podle toho dokoupit. Asi někdy napíšu antikonzumní článek o miminkovské výbavičče.
 Katka + 2 
  • 

Re: souhlas 

(19.4.2010 20:15:59)
Mám takový pocit, že maminky s Deltimy jsou si něčím podobné :)
Taky jsme měli Deltim, taky jsem v něm odvozila všechny (obě) děti. V jistém období tam jezdily spolu.

Teprve když pořizovali kamarádi výbavičku na mimi, zjistila jsem, o co jsme se ochudili :)
Neměli jsme přebalovací pult, jen omyvatelnou podložku (na podlaze, abych nemusela hlídat, kam se převalí)
Neměli jsme lahvičky - po zavedení příkrmů začaly děti pít rovnou z hrnečků.
Neměla jsem kojící podprsenku, přišla mi tak asexuální, že jsem na den měla normální a na noc sportovní (mléko tryskalo 15 měsíců, vložky do pp jsem nosila ve dne v noci)
Výsledná výbava tedy byla:
plenky papírové na zadeček, látkové mě na rameno, aby mě prckové nepoblinkali
kočárek Deltim + fusak
vlhčené ubrousky - moje spása :)
rybilka
podložka do vany (vaničku jsme nekupovali, dítěti se stejně nejvíc líbilo, když jsme s ním ve vaně plavali)
kartáček na vlasy jsme měli, ale zbytečně, moc vlasů neměl do roka ani jeden :))

 Magnolya 
  • 

Re: souhlas 

(20.4.2010 8:40:22)
Hmm, to se někdo má, když nemusí mít kojící podprsenku. Ale stejně by mě zajímalo, co je na těch moderních (kamarádka má krajkovou s kosicemi), tak asexuálního. To, že se dají košíčky sundavat?
Taky bych si přála nosit lautr ty samé, co před otěhotněním, ale i před tím, než jsem si pořídila mimino do břicha, jsem měla kozy jak vozy...
 Beruška+J02A07T10 


Re: souhlas 

(20.4.2010 8:58:49)
magnolyo, tak to jsme dvě,
s každým těhu (teď třetím) mám kozy zas o kus větší, děs a hrůza.
Po dcerce a zhubnutí na cca 61 kg jsem se dostala na krásnou velikost 75 D,se kterou jsem byla velice spokojená.
Momentálně se pohybuji kolem velikosti 85 G,H no prostě petronyla s kozama jak vozama... a už po dvou zkušenostech vím, že po porodu bude jště hůř.
Jo a to jsem nenabrala nějak horentně jsem ve 33.tt a nahoře mám cca 8-9 kg. Takže žádná darda, mám všechno jen v břichu.
podprsenku s kosticem akojící mám ještě po dceři a asexuální není, taky bych radši nosila normální, ale bohužel se mi do nich prsa jaksi nevejdou, velikost 85 H se fakt blbě pořizujím a když koupíš kvalitní tak stojí moc peněz a támhle tři měsíce po porodu, už bych potřebovala menší
 Gojka 


Re: souhlas 

(24.4.2010 17:16:50)
A ještě mě napadlo... Moc dobrá věc je, koupit si odsávačku do nosánku na rýmu. Měla jsem takovou tu s 2 hadičkama, ale ta mi byla celkem na nic. Syn míval často rýmu a nikdy jsem neodsála úplně všechno. Až z toho dostal zánět středního ucha a po sléze obrnu lícního nervu. Pak mi dr. doporučila odsávačku na vysavač. Báječný vynález!!! To u nás teprve začínalo, takže jsem to vyzkoušela a od té doby žádný zánět stř. ucha - paráda. Tohle bych doporučila maminkám zase já :-)
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Neuniverzální rady 

(19.4.2010 10:14:55)
Paní sepsala svoje zkušnosti a udělala z nich rady pro všechny ~a~ Se spoustou taky nesouhlasím, ale sepisovat je nebudu. Rady dávám jen na vyžádání :-)
 Kočanská 
  • 

individualita 

(19.4.2010 10:17:24)
Univerzální dobrá rada neexistuje. Každý je jiný, každé těhotenství je jiné, každý porod i každé děcko. Podle mě je to hodně o intuici, schopnosti improvizace a vůbec postavit se nové situaci čelem. Jakékoliv rady jsou užitečné jako zdroj informací, které je ovšem nutné konfrontovat s realitou u každé z nás.
Mám dvě děti rozdílné u nich bylo vše od těhotenství počínaje, přes porod, kojení i jejich výchovu. Kamarádka má 7 dětí a v podstatě říká to samé a to už je nějaká zkušenost nebo ne?
 Binturongg 


Taky ráda bilancuju : 

(19.4.2010 10:21:18)
viz můj nedávný článek o dvanáctinedělí ~t~
Myslím, že tohle je článek praktický, ale trochu neúplný (když už praktické rady prvomatkám z čerstvých zkušeností, co třeba výbavička, hračky na rozvíjení miminka, hypoalergenní kosmetika atp.?) a mnoho věcí, které mi před porodem nepřipadaly zas až tak samozřejmé, a o nichž se autotrka jen zběžně zmiňuje...
Je spousta věcí, které jsou věcí názoru, prostředí, zdravotního stavu aj., takže ohledně odsávaček, předporodních kurzů, koleček aj. může každá napsat názor sama za sebe, ale nikdy z toho nevznikne jednotný mustr ~;)

Za sebe:
1. Předporodní kurzy: Není nutné (mám dostatečné vzdělání, u pár porodů jsem byla a osobně se domnívám, že kdo se moc ptá, moc se dozví a co oči nevidí, srdce a jiné orgány nebolí ~t~ )
2. Kočárek - našla jsem trojkombinaci, kterou si nemohu vynachválit. Hluboká korba 80cm, kluka jsem v ní odvozila i s fusakem celou zimu, a to je o 3m napřed s výškou ~t~ , předpisový sporťák i pro nesedící dítě, skvělá cena, nafukovací kola do hor (k NEZAPLACENÍ!!! - tady s autorkou fakt nesouhlasím)a milión dalších výhod
3.Těhu oblečení - dvoje těhudžíny, dvě tuniky atd. Moc jsem toho nekupovala... kojopodprsenky - měla jsem kliku na dobrý internetový obchod i odhad (po porodu mi prsa akt málem vyrazila zuby, jak natekla ~:-D ), ale stejně jsem je odepínala jen zpočátku. Vytáhnout prso jedním pohybem je rychlejší, už mám grif - jde jen o to, jestli kojíte horem nebo spodem ~t~
4. Odsávačka stačí mechanická s nastavitelnou "obtížností" (MAM, CHICCO).
JE NUTNÁ za některých okolností. Zaprvé jsem se díky ní rozkojila hned druhý den po císaři, ač mi dítě sebrali a nevidělo mě 4 dny, tudíž jsme nepřikládali a zadruhé je to vysoká šance, že nebude žádný zánět atp.

1.Nadstandard jsem chtěla a dostala - kromě toho, že když je mi opravdu zle, jsem ten typ, co zalézá chcípnout do roští beze svědků, mít tam mámu s dítětem, zhroutím se. Navíc nejsem společenský tvor, takže i kdybych u sebe dítě měla, chtěla bych s ním být sama...
Ale to je věc povahy..
2.+5. Dudlík je ok, pokud ho mimi chce. Náš chlapeček ho má jako hračku, občas dudle, občas s ním usne, ale stejně ho ve spaní vyplivne a zpět nechce, někdy spí s palcem v puse...většinou bez ničeho.
Došla jsem tedy k závěru,že je to miminí věc a právo na názor ~t~
3.Léky - na opruzeniny nejlepší Suroderm a na červenou prdelku a všechny ostatní kožní defekty je nejnejnej BEPANTHEN! ~R^ Je drahý, ale cena odpovídá kvalitě.
Framykoin na kojenecký ekzém mě udivuje - na lékařský předpis ano, ale matlat dítě antibiotikem jen tak bych si rozmyslela..
4. Kojení - neexistuje ŽÁDNÝ předpis ani vzoreček. Každá si musí na techniku přijít časem sama...
6. Uspávání - neexistuje ŽÁDNÝ předpis ani vzoreček. Například já když uspím, neodcházím, nýbrž se zhroutím vedle do postele (mám postýlku na dosah) a než jdu něco dělat, čtu, koukám na TV nebo vyřizuji emaily ~t~
Kromě toho - dobu usínání, zvyky a rituály neurčuje rodič. Aspoň u nás ne ~t~
7. Souhlasím, ale často se radši praštím přes kapsu, než bych furt lezla do mrazáku nebo vařila půl brambory a 30g masa denně ~d~
8. Mám tolik oblečení, že žehlím 1x za 14 dní, popř. vydržíme se zásobami, než přijede na dva dny tchýně, který vyžehlí.
Čas tedy šetřím jak na žehlení, tak na vaření

Neděle večer (a vlastně jakýkoli večer) není pro mě čas plonkový, ale JEDINÝ VOLNÝ ČAS za celý den a snažím se ho využít nějak smysluplně alespoň párkrát týdně ~;)


 sarmi 


Re: Taky ráda bilancuju : 

(19.4.2010 12:51:56)
binturong, prozradis znacku kocaru?
 Binturongg 


Re: Taky ráda bilancuju : 

(19.4.2010 18:30:46)
Jasně! Máme Firkon.
Někdo může ohrnovat nos, že je to podezřele levná polská značka, ale studovala jsem to opravdu déle než na státnice a vůbec nelituji ~t~
Navíc mě štvaly ty univerzální barvy kočárků, většinou alespoň trochu střižené něčím jako kafebraundozelena - chtěla jsem ideálně černobílý a ten jsem tady sehnala, dokonce je mají v mnoha verzích s originálními vzory.
No a navíc mám reference dvou dalších uživatelek, které jsou stejně nadšené ~3~
 Bumbi&05,08,10 


Re: Taky ráda bilancuju : 

(19.4.2010 16:34:16)
Bino, u prvního dítěte dobu uspávání neurčuje rodič. Ale u druhého už kupodivu jo. Aby nezešílel, ukládá obě děti naráz. A ejhle - ono to šlo! Zatímco první dítko u nás vládlo a určovalo si režim samo, druhé se prostě muselo přizpůsobit zajetému režimu zbytku rodiny, nebylo zbytí...
 Binturongg 


Re: Taky ráda bilancuju : 

(19.4.2010 18:35:48)
Bumbi - u nás to strašně záleží na tom, jak spí syn přes den. Chodí spát po určitém rituálu mezi 20-21.30.
Druhého dítěte se právě bojím proto, že se budou budit vzájemně. To je snad na chov v oddělených kotcích, ne? ~t~

Ale myslela jsem to spíš tak, že když si zvyknu na jakýkoli rytmus, který je nějakou dobu udržován a dodržován, přijde rýma, úplněk, průjem nebo vstoupí Venuše do Vodnáře, či co a všechno je úplně jinak ~t~
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Taky ráda bilancuju : 

(19.4.2010 21:22:45)
Ha ha jak kde. Náš prvorozený vzoroušek usínal večer sám tehdy, kdy jsme my chtěli a bez protestů. Od úplného malička. Náš druhorozený nejprve večer neusínal vůbec (moje představa jak se starším čteme před spaním a miminko si u toho vrní v postýlce vzala záhy za své), teď usíná cca o dvě hodiny dříve než jeho velký bratr. Ale bratr už je veliký a večer se zabaví sám, třeba s knížkou, takže je to fuk.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Taky ráda bilancuju : 

(19.4.2010 22:06:27)
Markét, já mám děti 3 roky od sebe, i tak si ten starší někdy jde ještě chvíli třeba číst k nám do ložnice. Ale prvorozený chodil spát prostě jak byl unavený, nebo podle toho jak spal přes den. Jak jsou dva, tak do postele chodí po večerníčkovi. Hotovo. Někdy usne jeden hned a druhý až za hodinu, někdy oba hned, někdy oba chvilku ještě ševelí... Ale jsou v posteli a přecházejí do režimu spánku. Den co den, pravidelně ve stejný čas, ať je Vodnář v Paně, nebo Luna v novu ~t~
Vzájemně se možná trochu ruší, ale zvykli si na to - první tiřčtvrtěrok jsme spali všichni v jednom pokoji a problém to nebyl (jenom teda ráno vstávají pekelně brzo, jak se jeden probudí, druhý už musí holt taky vstávat - když spí odděleně, spí ráno klidně o 1-1,5 hodinu dýl ~z~)
 Irena 
  • 

Žehlení 

(19.4.2010 11:50:33)
Já jsem nadstandart měla a jsem za něj ráda. V porodnici byla spousta našich menšinových spoluobčanek a mějte si mě za rasistku - v pokoji bych s nimi být nechtěla. Hlučné početné návštěvy, hygiena bídná atd. Ale souhlasím, že když je na spolubydlící štěstí, může to být fajn.Co se týká žehlení, vyřešila jsem to parní pračkou, která vyhubí bakterie, pro alergiky a miminka super a sušičkou - prádlo po sušení jen vyndám a složím do skříně, obrovská úspora času.Vyžehlené prádlo vypadá sice lépe, ale ze sušičky se dá hned nosit bez žehlení, monohem hezčí než ze šňůry. Jinak hezký článek.
 MartaU. 


ať si každý vybere 

(19.4.2010 12:05:45)
milé maminky,
jsem ráda, že jsem svým článkem podnítila diskuzi. Musím říct, že mně zase přijde úsměvné, jak se některé maminky rozčertily. Celý článek je samozřejmě souborem toho, co se dělo u nás doma a je tedy psán ne univerzálně jako nějaké všeobecné pravdy, jak každý rozumný člověk jistě pochopí. Já sama jsem tedy před porodem byla za obdobné články vděčná, samozřejmě jsem si pak z toho po svém uvážení vybrala. Zvláštní mi připadá názor některých, že na nějaké svoje mínění prvomatky ještě právo nemají, a nedejbože něco zveřejnit. To, že si někdo píše do šuplíku, to je jeho věc, ale vyvolává to také můj úsměv - vždyť Rodina je snad o nás pro nás. Já bych tedy byla za Vaše zkušenosti vděčná a nemusím, pane bože, souhlasit se vším. Pokud si myslím něco jiného, řeknu to, ale ne militantně, ve stylu: Ne to není pravda, je to takhle. Ta pravda bude asi jednou tam a jednou tady.
K odsávačkám. Nevím, jak Limai přišla na to malé procento maminek, které potřebují odsávačku. Z mých kamarádek ji jich má hodně. Ostatní mají to štěstí, že mohou odstříkávat. Zajímalo by mě, jak se pak řeší kojení, když chce maminka večer někam jít. Přece odsávačka odsaje, manžel nakrmí :-)) Jinak odsávačky se samozřejmě půjčují, jak v porodnicích, tak v centrech s předporodními kurzy. 90% maminek je pak prodává po netu. Já měla kvalitní po kamarádce, vše jsem sterilizovala a v pohodě. Odsávačka mě uchránila od zánětu. Prostě když máš ty prsa plný, že něco hrozí, je dobré odsát. Je snad jasné, že pak neodsávám jako divá, aby se mléko tvořilo ještě víc.
Dudlík: pár mým kamarádkám se stalo, že děti potom už dudlík nechtěly, to ale neznamená, že je to tak u všech dětí, je se to může stát. Toť vše.
 Yuki 00,03,07 


Re: ať si každý vybere 

(19.4.2010 12:47:54)
když tys to možná nepasala tak, že to mějí být univerzální rady,což pochopitelně nejsou a ani nemůžou být, ale je fakt, že v roce dítěte už mají maminky pocit, že mají první rok zmáknutý a příště to budou dělat stejně a zase se stejným výsledkem. A může to tak být, ale taky nemusí. A třeba zjistíš u druhýho miminka, že se spousta věcí dá dělat jinak a u třetího, že to jde ještě jinak, a pak tě napadne, že to šlo ještě jinak ....

takže by ten článek chtěl trochu jiný úvod, něco jako "náš první společný rok", a ne to brát jako udílení rad, ale jako popis
 Alouska 


Re: ať si každý vybere 

(19.4.2010 12:52:25)
Souhlasím, mám dva syny a každý je úplně jiný hned od narození, mají jiný rytmus, požadavky a podle toho péče o mimi i cela domácnost funguje pokaždé jinak.
 hanci neposeda 


Re: ať si každý vybere 

(19.4.2010 14:23:35)
S timto souhlasim, i kdyz mam jen jedno dite. Ja myslim, ze Marta obcas v clanku trochu nestastne sklouzla do roviny, v niz svoji osobni zkusenost vydava za obecne platnou - napriklad dat novorozenci misto dudliku malicek, jakoby ho to melo automaticky utisit, stejne tak s kocarkem a "zbytecnymi" nafujovacimi koly, a dalsi. Nekde proste autorka ujela prilis do univerzalna, ale i tak se mne nektere tipy libily (zehleni, houpani na mici, kojeni vleze atp), je na kazdem, co si z toho vezme. Dobrych rad neni nikdy nazbyt, jen se nesmi brat doslova.
 Ecim 


Marto, 

(19.4.2010 13:34:58)
přesně takhle na mě ten Tvůj článek působí. Já jsem podobným způsobem sepisovala rady pro své kamarádky, které čekaly dětičky později než já, a byla jsem ráda, že jim můžu poradit, stejně jako já jsem byla ráda za rady od jiných maminek. I když mám v něčem samozřejmě jiné zkušenosti než Ty, tak sama za sebe jsem ve Tvém článku nic rozčilujícího nenašla. :-)
 Alouska 


snad strucne 

(19.4.2010 12:49:16)
Na kurzy jsem nechodila, odsávačku jsem nikdy nepotřebovala (2děti, mléka přebytky). Při větším tlaku v prsou odstříkání ve sprše. Dudlík-první syn ho nechtěl, palce si necucal, druhý s ním usíná, pak vyplivne. Kojení podle mě hodně závisí i na přístupu sester v porodnici. Vložek jsme dostaly asi 20, pak vlastní, plínky jsme nedostaly. Na sprchování po šití mi vyhovoval Lactacid. Košile erár, vlastní bych si tam neničila. Na pokoji jsme byly pokaždé 3 a jsem ráda, pokecáte a taky navzájem pohlídáte děti např.když se jde na oběd.
Mimiši se pokaždé sladili a budili se téměř zároven. Samozř.ne úplně vždy. Kočár máme 3komb. s nafuk.kolečky-super.
A kosmetika? Po koupání (obden) mimi natřu domácím sádlem všude kromě vlásků (přírodní, bez chemie, funguje skvěle)- poradili v porodnici, doporučuje i naše pediatricka. Poprvé mi to připadalo fuj, ale po dobrých zkušenostech jsem změnila názor. Pokaděné mimi umývám vodou, při začervenání používám Bepanthen. Rybilka mi smrdí po rybách ~j~
 Ecim 


bepanthen a rybilka 

(19.4.2010 13:36:04)
A jeje, tak to jsme na tom stejně! Také raději používám bepanthen než rybilku, protože mi smrdí po rybách, ale musím uznat, že je účinná. ~:-D
 Alouska 


Re: bepanthen a rybilka 

(19.4.2010 21:54:07)
pro druhého syna jsem v dárkovém balíku dostala vlhčené ubrousky Rybilka. Uplně jsem se bála je otevřít, co to zase bude za puch. A byla jsem moc příjemně překvapena jejich hezkou vůní. Ale krém jsem pořád ještě nerozdýchala, zůstávám věrná Bepanthenu ~t~
Je skvělý i na bradavky, při kojení prvního syna mi dost praskaly a Bepanthen mi hodně pomohl ~;)~g~
 Ecim 


Re: bepanthen a rybilka 

(20.4.2010 10:11:00)
Bepanthen jsem na bradavky také používala. V porodnici jsem po druhém porodu dostala rybilku, protože se mi změnil vkus na pachy, tak mi zas tolik nevadila, ale když jsem ji dopotřebovala, tak jsem zase přešla na Bepanthen.
 Magnolya 
  • 

Upřímně závidím 

(19.4.2010 13:07:08)
těm, co si můžou podprsenku kupovat až měsíc před porodem.
Jsem v 19tt a už jsem si musela koupit jinou, jinak by mi prsa bolestí umřela. A jelikož těhotenské mi nevyhovovaly, tak jsem vyplázla tisícovku za kojící Anitu. Je mi jasné, že bude hůř, ale za pohodlí mi to stojí :-)

Na kurzy se mi chodit nechce. Jednak mám internet, druhak kamarádky, třeťak knihovnu.

Kočár mám z druhé ruky golfák, kombinaci budu objednávat s nafukovacími kolečky :-)

Jsem sice prvorodička, ale nad článkem jsem se fakt pobavila. Nevezmu si z něj nic :-)
 Šárka +1 (7m) 
  • 

Re: Upřímně závidím 

(19.4.2010 23:02:00)
Velikost 70 D/E mi i přes těhotenství a kojení. Teď jsem měla kvůli operaci pauzu a ztratila jsem mléko, ale velikost zůstala stejná. Ačkoli vím, že se velikost mění, sama jsem to nezažila. Jen jsem si kupovala pohodlnější podrprsenky.
 Magnolya 
  • 

Re: Upřímně závidím 

(20.4.2010 8:37:23)
Chm, já měla 80E a teď mám košíčky G :-/
 Mortadela 


Re: Upřímně závidím 

(20.4.2010 9:44:43)
Hm, to jenom já jsem furt na B těhotná netěhotná... ~d~
 kacenkaii 


Re: Upřímně závidím 

(21.4.2010 20:49:47)
Taky jsem si kupovala až kojící,vel.stejnou jako normální.
 Liška s banem :) 


Hezký článek 

(19.4.2010 13:21:19)
Já s většinou věcí souhlasím, přestože jsem odsávačku v porodnici ještě neměla (malý mě odsával dostatečně), na doma jsem si ji pořídila, mechanickou a odsávala perfektně. 5 minut pumpování a 200 ml mléka bylo ve flašce.

Osobně nedoporučuju předporodní kurzy (chodila jsem také do Studia pro ženy ve Vodičkové a naučila jsem se tam špatně dýchat - z toho problémy s překysličením při prvním porodu). Lepší je přečíst si nějakou z mnoha knih na trhu.

Nelibost vůči kočárkům s nafukovacími koly chápu. Doma jsem ho měla 1 měsíc a hned jsem ho prodala (furt vyfouklá kolečka a pumpičky na to nepasovaly). Gumová kolečka jsou praktičtější.

Po prvním porodu jsem také ocenila sdílení pokoje s druhorodičkou. Dostala jsem od ní mnoho dobrých rad.
 kreditka 


Článek mě nezaujal 

(19.4.2010 13:21:21)
Co maminka to jiná potřeba zrovna tak miminko, univerzální rada neexistuje. Každý žijem jinde, jinak máme jiné priority a potřeby proto mi přijde článek dost subjektivní.

Např. kočárek - naše malá bylo drobné mimi a trojkombinace bohatě stačila, akorát mi na ni chyběla právě ta přehazovací rukojeť. Gumová kolečka jsme píchly jen jednou a to na cestě u hospody kde někdo rozbil flašku a my si toho všimly pozdě.

Odsávačka - zbytečný kupovat preventivně, stačí po porodu dle potřeby
Předporodní kurz - nechodila jsem, stejně by mi nic nedal jak jsem se přesvědčila v porodnici. atd...
 Ecim 


Takovéhle články mě baví 

(19.4.2010 13:28:53)
Vždycky mě moc baví porovnávat, v čem mám stejné zkušenosti jako autorky takovýchto článků a v čem odlišné. Pak to s kamarádkami řešíme. Takže je hlavní, aby si každá maminka vzala to, co jí vyhovuje. Já na takovýchto článcích oceňuji to, že maminkám jednak pomáhají ušetřit čas a jednak se díky nim maminy přesvědčí o tom, že spousta věcí je individuální.

Ad dudlík - znám děti, které dudlík odmítaly vždy, i děti, které si ho začaly brát později. Je to případ od případu.
 Ecim 


Re: Takovéhle články mě baví 

(19.4.2010 13:53:50)
A po přečtení některých reakcí jsem se utvrdila v tom, že i když na Rodince diskutuji moc ráda, tak články sem psát opravdu nebudu. ~e~
 DENISA 


Takovehle clanky me NEbavi 

(19.4.2010 15:44:56)
Velice ocenim, kdyz sem napise maminka, ktera ma nejakou vyjimecnou nebo zajimavou zkusenost, neco s cim se treba bezne nesetkame a pak poskytne radu co s tim. I kdyz se to tyka napr. nemoci ci postizeni, ktera se nas netyka, jinych se tykat muze, nebo nas samotnych v budoucnu. Ale tento clanek je napsany tak mentorskym stylem, ze z neho primo cisi jistota, ze takhle je to spravne a hotovo. Takovy ten ton: ja jsem matka, mam jedno dite, tak to musim vedet. Jako priklad z clanku uvedu nesmyslne odsuzovani jinych kocarku, kazdy musi preci prizpusobit svuj vyber svym potrebam a existuji i kvalitni kocarky, jimz se kola nepropichuji ani neutikaji. To, ze si autorka poridila nejaky smejd a ted nechape, neznamena, ze to ma vymlouvat ostatnim. Ja osobne bych nikomu obecne rady nedavala, spis bych jako prvni rekla "me osobne se osvedcilo/vyhovovalo toto".
 Berdulka & Anja & Alexander 


Clanek mi pripada zbytecny, ale budouci prvorodicky jej mozna uvitaji... 

(19.4.2010 13:38:15)
Kompetentni rady si kazda budouci maminka muze precist v milionech knih, prirucek ci clanku na netu. Myslim, ze z reakci stejne vypliva, ze kazda maminka to nakonec dela po svem, tak jak ji to vyhovuje. Proste na to staci selsky rozum.
Pripominku mam pouze k pripravnemu kursu. Pro me to bylo super a jsem moc rada, ze jsem jej absolvovala. U nas byl tento kurs spojen s tehotenskou jogou a pro me to byli krasne chvilky, kdy jsem se konzentrovala jenom na mimco. Anvic to myslim hodne prospelo hlavne tatinkovi a tak trosku ho to pripravilo na ty horke chvilky v porodnici ~6~
 lleennttiillkkaa a Vítek 9 m 
  • 

Nevidím na tom nic špatného 

(19.4.2010 13:48:10)
Přijde mi, že autorka nechtěla vnucovat svůj názor, pouze doporučuje.
Já bych byla bez elektrické odsávačky bez mlíka, pravda kupovala jsem jí až po porodu, malýho vezli do jiný nemocnice a já chtěla stůj co stůj kojit. V nemocnici mi pujčili jenom takovou tu válcovou odsávačku zvanou kozokaz. V nemocnici u malýho mi pujčili elektrickou a já se zamilovala. Nekupovala jsem fungl novou i použítá slouží dobře a hlavně jsem tak mohla třeba odjet na chvíli pryč a malý měl zásoby mlíčka.
Vložek byl dostatek. Plenek jeden balík.
Kočárek naš Vítek měl jako hluboký 20 let starou libertu a drncání mu naprosto nevadilo naopak. Sporťák mám s gumovýma kolečkama a pořád se bojím, kde píchnu.
Předporodní kurz mi byl k ničemu, protože jsem rodila sekcí, ale zase jsem poznala spoustu maminek a díky naočkování z kurzu jsem si vydupala v nemocnici odsávačku. Navíc to proplácí pojišťovna tak co.
 karma 


maximální zjednodušení 

(19.4.2010 14:59:04)
Nežehlím vůůůůbec, jen než jsem šla do porodnice, (a to ani látkové pleny, kt. jsem používala), dudlík nedala(ale je fakt, že noci byly děs), neb dítě nechtělo, neodsála jsem ani Nˇ,ačkoli kojím už 2,5 roku, na opruzeniny byl bezva bepanthen, ale i obyčejné máslo.
 Peta@Naty@Katy 


Re: maximální zjednodušení 

(19.4.2010 16:57:17)
Já nevím proč, ale nějak mi nešlo přestat žehlit, to je ta prokletá výchova, pořád mám pocit, že bych měla, ale teď co je starší dáblík nemocný a ta mladší se rozhodla, že trumfne tu starší v tom , kdy začne chodit (je jí sedm měsíců a už obchází nábytek sem tam), tak jsem to začala skládat rovnou ze šňůry a to vám je pocit úlevy ~z~.
Univerzální rady jsou na nic, stačí před porodem vědět jen to základní a zbytek zjišťovat podle potřeby v běhu, ale v prvním těhu jsem taky řešila kde co, mno byl na to čas.
Ale chápu, že se maminka má potřebu se svou zkušeností podělit, když to tak krásně zvládá a má tak hodné a super mimi. ~6~
Já bych spíš ocenila zkušenosti s dětmi opačného rázu, někdy si říkám že jsem neschopná, když to všichni tak zvládají a jen já mám takové torpéda (mmch obě jsou to holčičky), pravda je, že do dvou let to bylo s první taky v pohodě a stíhala jsem taky kde co. No ale jinak kdo nechce tak nemusí přeci číst.....
 MartaU. 


subjektivita 

(19.4.2010 16:57:12)
Milé maminky, díky za podnětné příspěvky.

Chci jenom zareagovat na kritiku, že je článek moc subjektivní. (i když některé maminky zase tvrdí, že je moc obecný, čert aby se v tom vyznal) No jo, ale ono to asi jinak nejde. To bych těch dětí musela odrodit nejmíň sto a pak z toho udělat průměr, statistiku... skoro disertační práci .-) To ovšem logicky nebylo a nemůže být cílem článku. Já naopak volám po větší subjektivitě, zajímají mě Vaše konkrétní zkušenosti a ne „x-krát provařené nic neříkající univerzální kompetentní rady“( které zazněly i v diskuzi jako: každé dítě je individuální. Na to už jsem fakt alergická. JASNĚ, že každé dítě JE individuální). Jak se říká, šedivá je teorie a zelený strom života. Nehledě na to, že si i tzv. objektivní „pravdy“ ohledně péče o dítě protiřečí.

Jinak ještě: článek je nazvaný rady a tipy, aby to bylo lépe dohledatelné. Já sama když jsem něco před porodem hledala, bych asi do hledacího pole nezadala: individuální a neuniverzální zkušenosti jedné maminky. Pídila jsem se po „tipech“. To ale snad neznamená, že se tím každý musí řídit. Jsme proboha snad dospělí lidé. Víc už se ke stylu článku vyjadřovat nebudu. Mrzí mě, že to někdo pochopil jako „teď snědla všechnu moudrost“, navíc byl určený spíš budoucím maminkám, které info hledají. Moc bych ocenila, kdyby taky šel někdo s kůží na trh a napsal něco o druhém roce dítěte - témat je mnoho, očkování, hry - co se osvědčilo...

Ad přeporodní kurzy. Samozřejmě, že každá maminka porodí i bez nich. Máme internet, jistě, ale z něj se na nás valí až neskutečné množství informací, takže pokud jsme vyjukané prvorodičky, jak posoudit, co je vlastně správné (viz třeba tady naše diskuze). Já byla ráda za souhrnné lekce trvající 2 hodiny, kde jsem se nahuštěně dozvěděla, jak pečovat o mimi od odborníků. Jsem praktik, takže mi to přišlo jako fajn řešení (i když jsem tu a tam taky internetila), jak ušetřit čas strávený prokousáváním se nejrůznějšími info. Navíc, bylo to zdarma. Co chtít víc.

 Katka + 2 
  • 

Re: subjektivita 

(19.4.2010 20:19:25)
Tedy na předporodní kurz bych nešla. Ještě by mi snad řekli, že to může bolet :))

Lepší trochu naivity, dočetla jsem se ve Velké knize o matce a dítěti, že kleště chrání hlavičku a tak zatímco se manželovi podlomila kolena, když uviděl tu skupinu doktorů, jak si chystají kleště, má hormony nabušená hlava jen říkala: "Á, jdou chránit miminku hlavičku" :))
 sarmi 


Re: subjektivita 

(19.4.2010 20:39:39)
vzdycky zalezi na podani a kvalite, na osobnosti prednasejiciho na kurzu. muze byt nuda i vzruso.

ad kleste... ~t~~t~~t~... a urcite zachranili, ze? ~g~~x~
 Katka + 2 
  • 

Re: subjektivita 

(19.4.2010 21:54:05)
Zachránili a je úplně v pořádku. To víš, kleště chrání hlavičku :))
 Bumbi&05,08,10 


Re: subjektivita 

(19.4.2010 22:11:31)
vidíš a mě na předporodním kurzu řekli, ŽE TO BOLET NEMUSÍ, když si to přecvaknu v hlavě. A fakt to nebolelo, ale dokázala jsem to až na podruhé.
A kurz si nejvíc pochvaloval manžel - ani ne tak ohledně porodu, ten má svůj samospád, ale o tom, co přijde po porodu, o šestinedělí. Z toho čerpal hodně.
 Katka + 2 
  • 

Re: subjektivita 

(20.4.2010 0:09:13)
Manžel na kurzu? U nás nepředstavitelné. Můj porodník mi x týdnů před porodem řekl: "a příště s sebou vezměte manžela, abychom si mohli promluvit o Vašich představách porodu" Jen z legrace jsem to řekla manželovi (znám ho) a reakce manžela: "Co potřebuje vědět? Snad na to studoval?!"

No a že to nemusí bolet ... já to tedy ovlivnit schopná nebyla. Byla jsem po těch 3 dnech spíš v bezvědomí.

Pravda, kamarádka porodila bezbolestně gynekoložce v poradně, když jí při prohlídce řekla doktorka: "tlačte, vidím hlavičku". A to se s ní ještě stačila pohádat, že snad ví, jak porod bolí, že je druhorodička a že ona tedy žádné kontrakce nemá :))

 sdafdsdf sydfsaf 


Re: subjektivita 

(20.4.2010 20:09:09)
čirá závist!!!!!!! ~x~
 Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 


Tak takhle to měla já... 

(19.4.2010 18:39:06)
Před porodem:
1. Předporodní kurz: Nebyla jsem ani jednou, neb jsem musela ležet. Měla jsem přístup k netu a knihám, snad jako každá a dle mého to bohatě stačilo k tomu abych měla rámcový přehled co a jak...

2. Kočárek: Měla jsem trojkombinaci s pevnými nafukovacími koly, neocenitelná je přehazovací rukojeť. Byl ale těžký, tak jsem si pořídila v 7. měsících kluků golfky s otočnými kolečky a to byla pohodička... Takže teď mám trojkombinaci o x kg lehčí s otočnými nafukovacími koly...

3. Těhotenské oblečení: Dostala jsem od kamarádek nějaké lacláče a na MMB jsem si koupila nějaké tuniky a s tím jsem si vystačila až do porodu v klidu. Podprsenky jsem si koupila před porodem dvě. Prsa mi zůstala stejná i po porodu, takže to bylo v klidu, jen neměli kostice a to mi hrozně vadilo, takže už mám objednáno a i s kosticema.

4. Vložky jsem nějaké nafasovala, ale nechala jsem si koupit, stejně jako kalhotky z takové té vatové papíroviny. Plínky jsem nafasovala jen na první den, takže mi manžel přivezl plíny a ubrousky. Kosmetiku jsem si koupila celou řadu od hippu a teď to budu dělat taky tak.

Po porodu:
1. Nadstandard: Kdyby na něj tehdy bylo beru ho všema deseti... Byla jsem na pokoji s dalšími dvěma maminkama. Jedna byla v pohodě, druhá měla neustále návštěvy na pokoji, takže si člověk opravdu nemohl odfrknout, když už byl klid, tak nechala svoje dítě ječet, že si vynucuje pozornost a v noci rozsvěcovala ostrá hlavní světla místo stětel nad postelema, která byla podstatně tlumenější, ale dostatečně osvítila celý pokoj. Spala jsem od úterý do neděle celkem 3 hodiny. V neděli jsem byla rochodnutá jít na revers domů, pustili mě naštěstí sami. Takže za sebe když to jen trochu půjde jdu do nadstandartu...

2. Ad. dudlík: Kluci ho nechtěli vůbec, ačkoli jim ho sestry zkoušely dávat už v porodnici.

3. Léky pro mimi: Rybilka, Opthalmo-septonex bezkonkurenčně nejlepší pro kluky, uvidíme co na to budoucí dítko. Ještě pro mě bylo výhodnější mít doma paralen sirup a později nurofen sirup se stříkačkou. Čípky se mi nějak eklovali...

4. Kojení: Kojila jsem bohužel jen prvních 6 týdnů, pak děti začli mléko odmítat i z lahve, takže zůstaly na UM. Odsávačku mám doma ruční od CHICCA a myslím že stačí na nějaké občasné odstříkání, já to potřebovala několikrát denně a to docela bolelo, ale furt méně než kojení...

5. Uspávání: V 18.hodin okoupat, přebalit, dát mlíko, uložit do postýlky, zatáhnout závěsy, pustit pohádku a zavřít dveře... Do teď je to stejné jen bez každodenního koupání a spát chodí kolem 19.hodiny.

6. Příkrmy: Něco jsem si vařila doma, ale z 90% jsem kupovala, bylo to pro mě rychlejší a přiznám se i pohodlnější..

7. Žehlení: Manžel vyžehlil výbavičku před porodem a tím veškeré žehlení haslo. Do dneška žehlím jen manželovi košile do práce...
 MartaU. 
  • 

ještě kočárky 

(19.4.2010 20:20:56)
Velice kvalitní německé firmy Britax-Römer a Teutonia vyrábějí nejnovější typy kočárků - i těch, které jsou vhodné do terénu - s platovými kolečky. Zvláštní, že? Prý se od těch nafukovacích upouští...
 DENISA 


Re: ještě kočárky 

(19.4.2010 21:28:23)
Marto ty jsi nejaka dealerka kocarku? Proc ta zatatost proti nafukovacim kolum, kdyz to nekomu vyhovuje, tak co? Ja jsem se jich taky bala a za 2 roky jsem ani jednou nepichla a dofukovali jsme take jednou. Mozna musis mit zkusenost s kvalitni znackou a ne s nejakym polskym kramem. Ovsem co do odpruzeni zadny moderni kocarek nedozene starou dobrou Libertu, to je bez debat. Pokud nekdo chce alespon trochu omezit narazy a mit nafukovaci, tak je to preci jen a jen jeho vec, asi tak jako da nekdo prednost trojkombinaci a nechce se mu vozit dite v pouzitem hlubokem a pak resit sportak.
 Binturongg 


Re: ještě kočárky 

(19.4.2010 21:51:48)
Deniso - právě tomu polskému krámu nebylo ještě nutné kola ani dofouknout - za 9 měsíců! - natož měnit. ~3~ ~b~

A k tomu plastu - může být, proč nevěřit. Dnes jsou plasty různé, takže když se vrazí něaké to zlepšení do odpružení kostry kočárku..
Já mám prostě fixní představu, že plast nemůže tak pěkně tlumit nárazy kostrbatýh cest. Zřejmě je to dané tím, jak nás jako děti vozili na chalupách ve vozíku s nafukovacími koly nebo v dřevěném žebřiňáku a byl to sakra rozdíl ~t~
 metty, 3 kluci 


Re: ještě kočárky 

(19.4.2010 22:12:21)
Já mám už druhej polskej krám a nedám na ně dopustit. V prvním kočárku (Danny sport) jsem odvozila dva starší kluky a to stylem: pole, louky, háj a dofukovala jsem snad dvakrát za tři roky. V druhém kočáru (Firkon) vozím nejmladšího už skoro rok a ještě jsme nedofukovali ani nepíchli.
 DENISA 


Re: ještě kočárky 

(19.4.2010 22:33:06)
No jeste me napadlo, ze to nemusi byt kvalitou kocarku, potazmo gum, autorka muze mit zkusenosti s nejakym starsim kocarem a zpuchrele gumy samo utikaji ci se snadno pichnou. Na aute nam taky nevydrzi gumy leta, tak je jasne, ze nevydrzi ani na kocaru a kdyz nekdo koupi kocar z 2. ruky, tak tezko hned bezi koupit nove pneu.
 albert1 


Re: ještě kočárky 

(19.4.2010 21:31:44)
Marti, to mate pravdu, ale jeste dodejme, kolik tyto kocarky stoji. I kdyz patrim mezi velke priznivce Teutonie, sportak uz jsem si nakonec koupila od jine znacky za tretinu ceny jejich Mistralu, nemyslim si, ze v blizke budoucnosti prejdou masove vyrobci kocarku od gumovych kol ke kvalitnim loziskovym z plastu.


 Magnolya 
  • 

Re: ještě kočárky 

(20.4.2010 8:54:03)
Ještě připiš cenu těch kočárů. Já jen, že za cenu Teutonie pořídím půlku výbavy na dítě. Navíc Teutonia objednávaná v Česku= dobré dva měsíce čekání na kočár.
 albert1 


Re: ještě kočárky 

(20.4.2010 9:23:07)
No pridejte, ja cekala na Teutonii Eleganci skoro 4 mesice, jeste ze jsem mela dostatecnou casovou rezervu.
 MartaU. 
  • 

Re: ještě kočárky 

(20.4.2010 9:44:19)
Ano, máte pravdu, to jsou jedny z dražších kočárků. Chtěla jsem jen poukázat na možnosti, které jsou a kam se ubírají trendy, protože se mi zdá, že spousta maminek z diskuze, a to i ty zkušené jsou zmasírované reklamou a prodejci. Prostě bez nafukovacích ani ránu. Ale tak černo-bílé to není. Navíc odpružení není jen otázkou toho, jestli jsou kolečka plastová nebo nafukovací, záleží na celkové konstrukci, viz staré komunistické kočárky.

Každá maminka si musí podle svých finančních možností zvážit, do čeho půjde. Pokud bude s kočárkem lítat po polích, tak si asi nekoupí to nejdražší. Pravdou je, že nafukovací kolečka prostě jsou náročnější na údržbu. Ale zase: kdo s nimi má dobrou zkušenost, nechť ať si je koupí, ale rozhodně to není jediná možnost. Kvalitní pl.kolečka se hodí i do terénu.
 albert1 


Re: ještě kočárky 

(20.4.2010 12:26:03)
Jenze Marti, kam se vlastne trendy ubiraji? Podle me trendu je mnoho, tak jako individualnich prani zakazniku, nedavno jsem se byla podivat na veletrhu ProDite v Brne, celkova uroven dost uboha, ale kocarku tam bylo k videni mnoho.

Kdybych to mela strucne shrnout, tak bych napsala, ze mnoho vyrobcu dnes nabizi moznost "sestavit si" svuj vysneny kocar ze siroke palety podvozku, kol, korbicek, sedacek, potahovych materialu atd., dale me dost prekvapilo, kolik se u nas prodava tzv. klasickych kocaru, ze neni pouze Inglesina, Teutonie, Peg Perego a par dalsich "mohykanu", dokonce bych si troufla tvrdit, ze se cast klientely vraci ke klasice a vyrobci uz zareagovali, samostatnou kapitolou jsou samozrejme modni "lunarni" voziky, nektere byly skutecne smrncovni, ale u nekterych uz jsem byla na pochybach, zda-li se to da na transport ditete vubec pouzit, napr. jeden exemplar mel snad pouze 25cm sirokou korbu~d~

Co se tyce masaze zakazniku ze strany prodejcu na tema gumova nafukovaci kola x plasty, tvrda goma, moje osobni zkusenost je opacna, s manzelem jsem byli neuspesne "masirovani" v nekolika obchodech, ale nedali jsme se, u hlubokeho jsme si trvali na odpruzenem podvozku i gumovych kolech, mimochodem ja jsem pres pole jela i s tou moji predrazenou Teutonkou, "za ty prachy proste musi se mnou kamkoliv", to jen tak na okraj, jsem trochu cvok, jezdeni po chodnicich ve meste me nebere.

Pekny den a nedejte se, treba se jeste neco zajimaveho od nekoho dozvime, Janca~R^
 MartaU. 
  • 

Re: ještě kočárky 

(20.4.2010 14:56:34)
Jani, Vaše příspěvky se mi moc líbí, jsou opravdu k věci. Vidím, že se v kočárkách docela orientujete. Nechtěla byste na toto téma napsat článkek? :-)


Ještě k té přehazovací rukojeti. Je samozřejmě super, když ji kočárek má, jenže je to vždy něco za něco. Pokud u kočárku je, je kočárek o poznání těžší. My jsem tedy dali přednost lehčí váze.
 albert1 


Re: ještě kočárky 

(20.4.2010 21:35:20)
Marti, diky za kompliment, ale na samostatny clanek o kocarcich, jejich vyberu, vyhodach a nevyhodach jednotlivych typu jsem si netroufla ani ve svym osobnich zapiscich "do supliku", mozna kdybych se zabyvala dlouhodobe jejich prodejem a servisem, pak bych se osmelila, v ruce jsem jich mela tak odhadem 20 - 30, to je moc malo, nebyla bych schopna byt objektivni.

Mozna, ze spis nekdy v budoucnu napisu neco na tema odsavacky MM, dlouhodobe odsavani a vsechny mozne i nemozne problemy s tim spojene, to je podle me jeste daleko zajimavejsi nez kocarkoveda, neco zde take spise utrzkovite zaznelo, ani se mi na to nechce konkretne reagovat, protoze je to snad jeste vice individualni zalezitost nez ty kocary.

Pokud mate zajem, klidne Vam poslu na mail ty moje nezkorigovane, rok stare slataniny, at se pobavite zase Vy.


Preji dobrou klidnou noc, Janca :-)

 Helena, tři dospělé děti 
  • 

spousta věcí je naprosto zbytečných 

(19.4.2010 20:49:34)
Odsávačku jsem žádnou nikdy nepotřebovala, přestože mám pět vnoučátek, ani nevím, co to je. V naší rodině se vždycky kojilo a odstříkávalo. Nafukovací kolečka jsou taky k ničemu, dítěti obyčejné kolečka vůbec nevadí. Dudlíky jak kdy, naše děti je teda nechtěly, jenom jeden vnouček. Pak je ale někdy problém s odnaučováním. Berou mě všichni čerti, když vidím dítko, které má zacpanou pusu dudlíkem, místo aby si s ním máma povídala. Za největší vynález považuju jednorázové plenky. Třeba na cestování ideální. My jsme s dětmi nikam nemohli, dokud nosily plenky. Dětská výživa existovala za našich časů jenom ve formě jablečné nebo jahodové přesnídávky. Zase dneska ideální třeba na cesty, ale nedá se tím krmit dítě pořád. To bychom se nedoplatili.
 Bumbi&05,08,10 


Re: spousta věcí je naprosto zbytečných 

(19.4.2010 22:18:04)
Heleno, dnešní látkové pleny jsou úplně někde jinde. Mám obě děti odchované na látkových plenkách, s obě jsem hodně cestovala, s prvním chodila do školy i do práce, jezdili jsme pryč na víkendy a nebyl to s látkovýma plenkama nižádný problém. Syn po hodině v jednorázovce jakékoli značky měl zadek rudý jako pavián, v látce měl prdelku jak z alabastru. Plenky jsem nežehlila, moderní kalhotkové pleny se nežehlí.
Já na jednorázovkách nevidím nic senzačního, jsou to jen kvanta odpadu a chemie s neznámým účinkem na těla našich dětí, budoucích (snad) rodičů. Netoužím po tom dát dětem do vínku zrovna tenhle danajský dar.
Jak vypadají látkové plenky dnes se můžeš podívat třeba tady:
http://www.latkovky.cz/kapsove-AIO-pleny/
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

dodatek 

(19.4.2010 20:54:43)
Ještě zkušenost se žehlením - při prvním dítěti jsem žehlila všechno a furt. A to se žehlily plínky - vydržela jsem to tak tři čtvrtě roku. U druhého jsem to vzdala po čtyřech měsících a u třetího jsem žehlila 6 týdnů a konec. No, nic se taky nestalo.
 Barbucha 
  • 

Super 

(19.4.2010 21:22:52)
Ahoj, mě se tenhle článek moc líbí, je to hezky a jednoduše sepsané a pochopitelné, škoda že jsem tohle neměla před lety, když jsem študovala spoustu informací a snažila s v tom vyznat.

 Kukajs (Mája+Jožka+Tom) 


rybelka, kojení a dětská kosmetika 

(19.4.2010 22:12:43)
Tak když jsme u výměny praktických zkušeností, Rybelka fakt smrdí, takže my používali Aviril krém. Ten příjemně voní a funguje úplně stejně. No a na červenou prdýlku Bepanthen, ten se taky osvědčil. A hlavně žádná mýdla ani sprcháče ani jiné sračičky, mimčo prostě omýt teplou čistou vodou a pak namazat olejíčkem (zase jsme volili Aviril, ten modrý s azulenem, úplně obyčejný, lahvička za dvacku, a ta vůnička z vlásků...~m~ )

Polohu při kojení si každý musí vyzkoušet, mně třeba poloha vleže způsobila ragády jako prase, protože prostě bylo obtížnější mimčo si posunout do správné polohy. Takže jsme pak kojili vsedě, a bylo to OK.

No a co se týká optimálního počtu maminek na pokoji, musím se smát, že tři jsou moc, panč nás bylo šest, a to byl teprve hukot. ~e~ Takže kdyby to šlo, volila bych nadstandard, už jen proto, že kvůli sprchování nástřihu to máte do koupelny pět kroků a nemusíte se v zakrvavené erární košili plouhat po chodbě plné návštěv, abyste si osprchovala stehy. Na druhou stranu, když je na pokoji maminek hodně, hlavně těch s více dětmi, můžete s klidem vynechat předporodní kurzy ~y~

Jo a ještě jedna věc, na zahojení nástřihu se mi osvědčil Infadolan, mazat a masírovat (ale měla jsem nástřih tak utažený a jizvu tak tvrdou, že mi po pár dnech při neopatrném pohybu pár stehů ruplo,takže pak jsem masírovala spíš kráter než jizvu ~f~.

Tož tolik k praktickým radám.
 j a tři 
  • 

shovívavý úsměv pro autorku článku 

(20.4.2010 7:23:59)
ano, taky bych se do tebe milá autorko mohla pustit, že píšeš kraviny...ani jsem celý článek nedočetla.Myslíš své rady dobře, to oceňuji, ale i u mě bylo plno věcí úplně naopak než u tebe.Mám tři děti a zažila jsem leccos-od toho, že jsem v těhotenství přibrala pouhá 4 kila, dítě mělo po narození 4,20...takže z porodnice jsem šla lehčí o dost, než jsem otěhotněla a podprsnky bych musela zapošívat, odsávačku mám, ale nestraš prvorodičky-mě třeba šlo líp odsávání ručně, takže i to je různé a těch rozporů v tvém článku je plno a je to taková slátaninka všeho možného...přesto to, žes ho napsala, oceňuji a přeji ti plno úspěchů ve výchově, už nemáš miminko, ale roční batole a ted to teprv bude hukot, to zas věř ty mě.A ten shovívavý úsměv budeš mít ve tváři taky, až si svůj článek přečteš za deset let....
 Jitka 
  • 

Re: shovívavý úsměv pro autorku článku 

(20.4.2010 9:04:25)
Taky se připojuji, nebuďte na zakladatelku tak přísné, myslela to dobře, zkušeným matkám je to trochu k pousmání, ale pro prvorodičky to bude v určitých bodech přínosné. Určitě jste při prvním dítěti nebyly jiné, přiznejte si to, člověk si myslí, že už všemu rozumí, vše má zmáknuté, ale pak přijde druhé, třetí dítě a všechno je zase jiné, každé dítě je originál a platí na něho něco jiného.
 MartaU. 
  • 

Re: shovívavý úsměv pro autorku článku 

(20.4.2010 9:24:44)
Milá maminko, no, kravina je tedy trochu silné slovo, ne? Ty zkušenosti jsem si neevycucala z prstu, ale odžila, tzn. že totéž, co se stalo mě, se může stát kterékoli jiné mamince a samozřejmě, že některé maminky to budou prožívat jako ty. Proto je dobře, že sem své zkušenosti píšete, jen pište.
Jinak, co se týče podprsenek, už snad jiná možnost není, nebo ano? Pokud má někdo nějakou ještě nezmiňovanou zkušenost, sem s ní.
 sdafdsdf sydfsaf 


Pityol 

(20.4.2010 20:17:48)
At koukam, jak koukam, nikde jsem nevidela reakci na Pityol u kojence (mozna jsem to prehledla ;-) ) ... staci se mrknout na pribalovy letak ( at zije strycek google) a hned clovek vi, ze je mozne ho podavat az od 10 let veku ditete ...
 Stázi 2 


Re: Pityol 

(20.4.2010 22:00:32)
Pityol a nic jiného mi na opruzeniny nezabralo a příbalový leták jsem četla, no a co? Dětem se nic nestalo, žádná reakce, negativní, pouze to, že se jim zadeček zahojil. Já na to nedám dopustit, ale každý máme zkušenost jinou.
Rodila jsem pokaždé v jiné porodnici(stěhování) a tak jsem se setkala s různými lidmi a různými přístupy a hlavně jsem ráda za lidský přístup v té poslední porodnici, na kterou ráda vzpomínám.
Tenhle článek jsem si přečetla, každá jsme jiná, každá to máme jinak, jiné podmínky, jiné prostředí, děti reagují jinak, každý nemá tolik energie, někdo toho vydrží víc, někdo méně, ale všechny chceme pro svoje děti to nejlepší a máme je rády.
 Jíťa 
  • 

Co dítě to jiná zkušenost 

(20.4.2010 21:35:37)
Každá maminka má jiné zkušenosti.

K věcem do porodnice mám poznámku: Každá porodnice to má jinak. Nám dali vložky k dispozici jen na porodním sále. Po přeložení na šestinedělí už nic. Plínu jsme dostali taky jen jednu, do které mimi zabalili hned po porodu. Jednorázové poporodní kalhotky jsou pro pobyt v porodnici super, ale jedny na den můžou být málo.

Odsávačka je podle mě zbytečnost. A hlavně je zbytečné ji kupovat předem. Při nejhorším v každém špitále je lékárna takže není zas až tak velký problém ji v případě potřeby hned koupit.

Kočárek: podle mě je nejdůležitější jaký je vnitřní prostor kočárku. (už to tu někde zaznělo). Koupila jsem ten největší, jaký jsem sehnala a stejně byl malý. Mimís byl letní a v lednu mu byl kočárek malej. Sice už měl půl roku a uměl sedět, ale v kočárku stejně většinou spal. Ve sporťáku by asi nastydl Dovezla jsem si kočárek po nás (naši ho měli schovaný) a tam se pohodlně vešel i s fusakem, velkou larisou pod sebou a přikrytý polštářem. Akorát jsem asi vypadala jako socka, ale to mi bylo fuk.
 Markét, dcera 10 měsíců 
  • 

naštěstí je každá mamka i mimi jiné :-)) 

(21.4.2010 8:39:38)
tak tohle by asi mohla napsat každá z nás, svoje osobní zkušenosti... jen proboha, ať se tím nikdo neřídí dogmaticky! Dávat dítěti framykoin bez doporučení lékaře je samozřejmě nesmysl (jde o antibiotikum), vařit kojencům jídlo na týden dopředu a přitom ho nezamrazovat je taky risk (zvlášť když ty lahvičky nelze zavřít), nafukovací kolečka paní prostě nepochopila (asi nemá řidičák), župan jsme u Apolináře taky nedostaly (to je lepší zajít na jejich web nebo seznamovací schůzku, v těhotenské poradně to určitě taky řeknou) a tam si zjistit, co se bude fasovat a co ne. A pokud jde o rady pro nastávající maminky: já bych radila hlavně se vyspat a brát to v klidu, nikdo učený z nebe nespad :-))
 MartaU. 
  • 

Re: naštěstí je každá mamka i mimi jiné :-)) 

(21.4.2010 10:44:41)
Co se týče framykoinu, tak ten je samozřejmě na recept a ten Vám podle svého úsudku vydá pediatr. Nepovažovala jsem za nutné, toto zvlášť vypíchnout, tak díky za připomínku. Jinak s tím zamrazením jste to asi nedočetla. Píšu tam samozřejmě o tom, že jídlo se má pak zamrazit!!! Týden staré jídlo bych nedala ani manželovi, to už by mě musel pořádně naštvat. :-)
 kacenkaii 


Re: naštěstí je každá mamka i mimi jiné :-)) 

(21.4.2010 20:55:51)
Každá maminka je jiná,ale docela s tím článkem souhlasím.Třeba s tím kočárkem.A stou odsávačkou do porodnice bych to napsala taky tak.
Nafukovací kolečka taky nechápu - (nemám řidičák).

Ale některé věci teda ne.třeba nafukovací kruh udělá víc problémů než pomoci.Ten teda rozhodně ne.A plínky a vložky určitě radši do porodnice s sebou.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: naštěstí je každá mamka i mimi jiné :-)) 

(21.4.2010 21:47:26)
Opravdu to záleží jak kde. Já jsem bohužel rodila sekcí a u příštího to také bude na 99% stejné. Měla jsem štěstí, že jsem 3. den, co mě propustili z JIP, mohla rovnou na nadstandard. Tam bylo vše k dispozici - vložky, plínky, několik nočních košil, jednorázové žínky, desinfekce na umyvadlovou vaničku, co bylo třeba, bylo doplněno. Doufám, že budu mít opět na nadstandard štěstí. Nevím, jak to funguje na normálních pokojích, ale myslím, že to se základními potřebami bude podobné. Jinak hovořím o Ústí - jídlo sice hrůza, ale jinak spokojenost.
 kacenkaii 


Re: naštěstí je každá mamka i mimi jiné :-)) 

(21.4.2010 21:51:42)
Já bych nadstandart nechtěla,nakonec jsem byla ráda,že jsem tam nebyla sama a že jsem dostala od zkušenějších maminek spoustu rad,i přes to nevyspání.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: naštěstí je každá mamka i mimi jiné :-)) 

(24.4.2010 20:44:27)
To je otázka optiky pohledu. Já zas byla za nadstandard vděčná. Rady zkušenějších jsem získávala již dříve od kamarádek a na předporodním kurzu. Stejně se člověk na vše připravit nemůže. Nakonec se většina z nás nejvíce spoléhá na vlastní intuici a mateřský pud (což je vlastně také součást intuice či instinktu - jak to kdo chce nazývat).
 Dáda + 3 
  • 

Pochvala 

(22.4.2010 21:16:51)
Teda Marto, klobouk dolů. Ani se mi nechce věřit, že máš jenom jedno dítě. Mám pocit, žes vychovala nejmíň 4 děti. Sama mám 3 děti, ale určitě bych to líp nenapsala. Je vidět, že jsi asi byla s malými dětmi hodně, hodně v kontaktu, jinak si to nedovedu vysvětlit. Kéž by mi dal někdo něco podobného přečíst před mým 1. děťátkem. Myslím, že bys mohla časem napsat knížku péče o děti. Jen bych doplnila /pro budoucí maminky/, že i když se někdy jeví, že mimi dudlík nechce, jen to tak vypadá - vypadává jim často z pusy, neumí ho udržet. Je dobré jim ho fakt vnucovat, časem se to naučí a je to fakt velká výhoda /můj 1. dudlík neměl, vím o čem píšu/.
A ještě malá připomínečka ke stravě - já fakt nejsem příznivcem mražené stravy. Myslím, že vařit příkrmy je tak snadné a časové nenáročné, že to lze zvládnout každý den čerstvé /jen maso mám z mrazáku syrové, na kostky krájené/.
Všem budoucím mamkám hodně zdaru.
 MartaU. 
  • 

Re: Pochvala 

(22.4.2010 22:20:11)
Milá Dádo,
dík :-) Ty zas máš můj obdiv za tři děti. To je číslo, ke kterému bych se taky chtěla dopracovat :-)

Jinak ještě pro Wendy. Mám to stejné jako Dáda. Dceru jsem na dudlík musela naučit. Není pravda, že když si mimi dudlík hned nevezme, že ho nechce. To mi předtím taky nikdo neřekl, že to mimi s dudlíkem automaticky neumí. Mojí malé pořád vypadával, nevěděla jak na to. Pak jsem zjistila, že to může být i tím, že silikonové jsou moc "tvrdé". nakonec se rozdudlala na tom klasickém kulatém kaučukovém. Pamatuju se, že když byla v klidu, nechtěla jsem jí ho zbytečně cpát, ale pak když začala kňourat, už to taky moc nešlo, protože tím, jak se vztekala, tak jí vypadával. Nakonec jsem jí to naučila za chůze. Houpala jsem ji a chodila s ní po pokoji a přidržovala dudlík. Tak jsme začali a vyšlo to. Je ale pravda, že jsou mimina, které si prostě dudlík nevezmou.
Jinak, podle mého okolí, děti bez dudlíků v noci víc zlobily. Je to sice individuální, ale u maminek, které znám, to tak vesměs bylo.
Navíc, opravdu je odvykání taková hrůza? U jedné kamarádky odnesl dudlík Mikuláš, u druhé zase nějaká jiná "autorita" a po týdnu byl klid.
 albert1 


Re: Pochvala 

(23.4.2010 7:51:34)
A Marti, kdyz jste dceru naucila na dudlik, to si potom uz palecky nedudlala?

Ja jsem si myslela, ze to delaji temer vsechny deti v urcitem veku dudlik nedudlik, u nasi mlade jsem spis vypozorovala, ze pouziva dudlik jako roubik pri kolikovych bolestech briska, pri usinani ho pustila, traveni se postupne uklidnilo a po ukonc. 4M o nej nastesti ztratila zajem uplne, aleluja.
Abych ji ho tenkrat v pusince udrzela, prehazovala jsem ji pres nej tenoucky detsky kapesnik, o ktery si dudlik "prihravala", v nekolika dalsich mesicich uz usinala jen s timto kapesnikem v rucicce, od 6M uz jsme bez problemu zrusili i ten, spi klidne celou noc s vyjimkou dnu, kdy se ji klubou zuby:-).
 jary 
  • 

Autorko, trochu se nad sebou zamyslete 

(23.4.2010 20:23:26)
Nemám vůbec nic proti Vaší osobní zkušenosti, od toho to tu je a podělte se. Ale prosím, nepodávajte Vaší jednu jedinou subjektivní zkušenost jako nějaký návod.
1) Spoustu věcí nemusíte řešit, pokud rodíte v lepším prostředí než česká porodnice, normální žena má radějí svoji noční košili, resp. moje žena noční košili naprosto nesnáší a představa, že bude někde lítat v mini je pro ni běsná. Hlavně však: vlastní domácí oblečení je vždycky lepší než špitální, hnusné, rozervané, velikostně nepadnoucí, které předtím měl bůhvíco za nemoci, děkujeme, nechceme.
Za další: věci jako dubovou mast, kruh ap. nepotřebujete, pokud je porod ponechán aktivně na matce rodičce a matce přírodě, to jen ty invazivní přístupy vydjávající se za úlevu ubliují. Podobně kojení: sice se moc nevyspíte, ale sladíte se a objem mléka se přizpůsobí. Jedním z důvodů, proč rodit doma nebo se domů po porodu hned odebrat (když je to zdravotně ok) je, že pokud Vaše vlastní mimi spí, tak se vyspíte, najíst dostanete, na co máte chuť, kdy máte chuť a ve frešné úpravě.
Nejvíc jste mě ovšem dojala s tím "obyčejným opthalmo-spetonexem" Vy jste asi nikdy nečetla příbalový leták, že? Pro těhotné ženy a malé děti není nejvhodnější, a Vy ho dáte novorozeci. To jen potvrdilo úvodní dojem z plochosti článku.
Pokud chcete tvořit něco jiného než Váš osobní subjektivní názor vytvořený na základě jedné jediné zkušenosti, prosím prvně si něco přečtěte, seznamte se i s jinými možnostmi, jinými názory, a pak teprve něco dávejte dohromady. Umím si představit, že nějaká nastávající maminka, která se nemá kde zeptat, se tu totálně zmate.
A nejlepší jsou ty perličky, jak vás na kurzu naučí postarat se o mimino! Ha ha!
Někdo to umí už v 7 letech, když nežije v izolaci.
 albert1 


Re: Autorko, trochu se nad sebou zamyslete 

(23.4.2010 22:13:26)
... a za 2)... X) bude co ?

Skoda, ze jste jeste nepokracovala, moc jsem se pobavila.
 Gojka 


Re: Autorko, trochu se nad sebou zamyslete 

(24.4.2010 17:23:47)
ž jsem tady jednou psala - předporodní kurzy jsou buď o ničem a nebo moc fajn- Sama jsem to zažila a opravdu - jeden mi nedal vůbec nic a druhý byl poučný a ta porodní asistentka, která ho vedla nám vše sdělovala spíše z toho praktického hlediska, prostě to, co v knížkách nenajdeta :-) Nemyslím, že byste měl hanit všechny předporodní kurzy.
 Kateřína Kubalíkova 
  • 

Re: Autorko, trochu se nad sebou zamyslete 

(25.4.2010 10:55:19)
Jary,trochu se nad sebou zamyslete. Myslím si, že každý si tu může napsat svůj článek,tak se nemusíte hned na autorku osočovat. Autorka nepíše nějaký návod, článek má název rady a tipy. Napište si svůj článek. A opthalmo septonex nám předepsala a doporučila i naše doktorka. Za 1) a kde je za 2) až za X) ....
 Bram 


Re: Autorko, trochu se nad sebou zamyslete 

(26.4.2010 11:46:00)
No tak já zase musím s autorkou skoro ve všem souhlasit. Odsávačka mě i hodně lidem z mého okolí zachránila kojení, kdybych jí měla objednávat až po porodu, už tu laktaci taky nastartovat nemusím, je fakt, že nejdřív se dá pujčit (ale pred porodem ji sezeneme určitě levněji, např. z druhé ruky), ale bud má žena málo mlíka - pak pomůže - nebo moc mlíka - také pomůže- já měla ze začátku moc mlíka a rada tipu, at ti malá trochu mléka odsaje (hahaha davala jsem jí i když nechtěla, ona se dávila, blinkala, dusila???), odstříkat do umyvadla? no tak to jsem udělala jednou - 1) je to škoda, dá se to schovat na později do mrazáku 2) je to velmi nepohodlné

jinak mám stejné zkušenosti jako autorka. Dubová kůra - odvar z ní mi jedině pomohl když jsem 14 dní nemohla sedět. Takže rozhodně doporučuji.

Ad kočárky, ono ano, je asi lepší, když to houpe i z jiných stran, na druhou stranu, přejíždění přes kanál fungovalo taky super. Víte co, každej si najde to svoje.

Myslím, že článek hezky pomůže začínajícím maminkám.

 JitulkaStr 
  • 

Rady a typy - kočárek 

(25.4.2010 17:35:26)
Přiznám se, že jsem dočetla jen pár reakcí.Možná, že už je uvedeno v nějaké další, ke které jsem nedošla. Kočárek mám Patron, trojkombinaci. "Přežil" už i první dítko, pěkného čertíka a teď je osedlán malou holčičkou. Má jak nafukovací kola, tak přehazovací rukojeť. Kola jsme párkrát píchli (s prvním tak 5x s holčičkou, doufám jednou a naposledy), ale přehazovací rukojeť je v Praze při cestě MHD k nezaplacení. Pokud je více kočárků a musí se vystupovat "obráceně", tj. rukojetí dolů - tak nejsnadnější řešení je přehodit ji a pak už to jde raz dva.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.