| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Když jde do tuhého: Dospívající a domácí nepořádek

 Celkem 65 názorů.
 fisperanda 


Chudáci 

(5.2.2010 9:39:30)
Já když vidím puberťáky, tak mně je jich vážně líto. Pořád nevím proč je dospívání tak těžká věc. Člověk má se sebou tolik práce, hrozně se v tom plácá a nikdo mu nemůže pomoct. Je to takový pocit vykořeněnosti, zodpovědnost před budováním vlastního života, vlastního místa a osoby. Pod těma všema drsňáckýma řečma a vtípkama mi přijdou jako zraněný koťata. Kdyby těm dětem tak člověk mohl pomoct.
Nepořádek v pokoji a podobný srandy vidím jako nejmenší zlo. Přeju si aby se mnou v pubertě dcera aspoň mluvila, aby se našla, aby byla sebevědomá a aby při ní stálo štěstí. Jestli bude mít bordel v pokoji, no dobře, z toho vyroste :)
Jinak článek pěknej, líbil.
 Hilly. 


Re: Chudáci 

(5.2.2010 9:55:12)
Myslím, že záleží hrozně moc na výchově, jakou dotyčný bude mít pubertu...po třináctém roce je myslím už jakákoliv výchova zbytečná. Pokud rodiče léta očekávají slepou poslušnost od svých dětí, tak potom se v pubertě často nestačí divit, co mají doma za kvítka. Je dobré s nimi mluvit, mluvit, mluvit(to jako diskutovat, né vést monolog) a být důvěryhodná osoba ke svěřování..
 Zuzana 
  • 

Re: Chudáci 

(5.2.2010 12:06:45)
Fisperando, Hilly, myslím, že si sem můžeme psát tak za 10 let. Zatím máme doma andílky, které sem tam chytne záchvat vzteku (někdy sem tam několikrát denně), odmlouvají, ale jinak jsou fakt zlatí. Kéž bych si pamatovala, jak jsem se sama cítila v pubertě, za těch 10 let, protože jen tak se budu moct svým dětem aspoň trochu přiblížit a porozumět jim.
 Jíťa 
  • 

Re: Chudáci 

(5.2.2010 15:28:35)
Skvělý,
Fakt bych si ráda přečetla, co budete pod podobným článkem psát za 10 let.

Diskutovat??? :-D :-D :-D
Možná jsi odborník. Jak diskutovat s člověkem, který se doma zdrží sotva pár minut (aby se převlékl a odskočil si na záchod) a přijde v době, kdy už dávno spíš? A pokud se i těch pár minut jeho přítomnosti snažíš o nějakou diskuzi, tak reaguje akorát trhnutím ramen, v lepším případě se dočkáš jednoslabičných odpovědí.
 bochánek 


Re: Chudáci 

(24.10.2011 13:26:58)
S tímto musím jen souhlasit...právě se svojí 14cti letou dcerou toto období prožívám~7~
Prostě na mě při "diskuzi",jen tak kouká a úplně vi dím jak se jí hlavou honí...jen se vypovídej,když potřebuješ,já si stejně zase budu dělat to,co budu chtít...~2~

 Razivia 


Re: Chudáci 

(5.2.2010 12:03:43)
Vidím to podobně - bordel v pokoji je fakt to nejmenší, taky mě to u čtení článku napadlo...
 Madlén1 


Re: Chudáci 

(5.2.2010 16:43:33)
Chudáci?????No já bych snad radši viděla článek o rodičích,o těch chudácích co neustále zkoumají myšlenkové pochody svých pubertálních dětiček.(pokud nějaké myšlen.pochody mají)Tak nějak se mi zdá,že se stále víc všichni pohrabují v tom těžkém období,kterým jsme si prošli všichni a najednou to vypadá,že je to nový vir,který chudinky postihuje a je třeba jim to ulehčit.Myslím,že naslouchat,vnímat a pomáhat se má v každém věku a puberta není vyjímkou.Jsem matkou dvou dosp.kluků a dvě puberty čekám,ale jako pubertu přeživší tvrdím-neulehčovat,milovat-ale vydržet a nepovolit.~s~
 Ecim 


puberta je těžké období pro všechny zúčastněné 

(6.2.2010 21:43:40)
Moc dobře si na svoji pubertu pamatuji, a tak vím, že je to období těžké pro všechny zúčastněné - pro puberťáka samotného, pro jeho rodiče, prarodiče i sourozence. V pubertě jsem často mívala pocit, že mi někteří lidé dávají najevo, jací jsou všichni kvůli mě chudáci, zatímco já jsem původce a ztělesněním všeho zla. Pro vysvětlení - občas jsem byla na pěst, ale celkově vzato jsem měla lehčí pubertu než drtivá většina mých vrstevníků.
Když moje batole zlobí, tak mi pomáhá dívat se na situaci i z jeho pohledu - pak pěním méně často. Prostě si řeknu, že v tu chvíli to mám těžké já i on.
 Martina, 2 kluci 


Re: Chudáci 

(9.2.2010 9:14:48)
Nám hodně pomohla uklízecí paní, chodí v úterý dopoledne, kdo si nechá bordel na zemi, na posteli, v pokoji kdekoliv, neuklízí mu (setřít podlahu, vyluxovat, otřít prach) a ten dotyčný si "její" činnosti s mým stálým dohledem pak koná celé úterní odpoledne - jsou to kluci a fakt to vyluxování, vytření a prach vydrží dělat klidně 3-4 hodiny. Stalo se tak asi 3x, pak už vždycky předem "uklidí" pokoj na úklid.
Jiná věc je tatínek - dodnes mručí, že uklízí PŘED příchodem uklízecí paní, ale uklízí (poté co párkrát nrnašel papíry, roznošená trička, GPS navigaci, které paní uklidila dle svého názoru~:-D)
 Marie 
  • 

Re: Chudáci 

(30.4.2010 10:28:42)
Také jsem si říkala že z toho vyroste. Přesto že je jí 22 a studuje VŠ, žije jako starý mládenec, v pokoji několik vrstev z plastových lahví, sáčků od jídla, nádobí, hadrů a tašek od nich (nakonec jsem to po půl roce nevydržela a uklidila jsem to, prala jsem 14 dní místo abych už měla v 50ti klid). Proto radím - buďte důslední, nebo to budete jednou uklízet sami (jako teď já) aby se vám nedali do bytu švábi.
 Dalila 
  • 

Úklid  

(5.2.2010 9:45:30)
Já tedy mám děti zatím malé, ale myslím si, že neuklizené oblečení nebude patřit mezi ty největší problémy s náctiletými....Domnívám se, že mnohem přínosnější by byl článek o tom, jak zvládat ty "důležitější" problémy. Ale to je tedy jen můj názor alespoň podle toho, co vidím u dospívající neteře.
 katka 2+2 
  • 

Re: Úklid  

(5.2.2010 10:53:09)
no milé dámy, které máte ještě malá dítka, chtěla bych vás vidět tak za 10 let... Kdo nezažil, neuvěří. Ani já jsem nevěřila.
Mám to ted v plné síle ze všech stran - už se mi do puberty dostali všechny děti, vlastní i nevlastní (10,14,14,19), každý z nich to prožívá jinak, nevím který je horší a který lepší, prostě se snažím přežít.
Souhlasím s tím - mluvit a mluvit a mluvit - to se opravdu osvědčuje, snad to i vydrží...
Bordel v pokoji - no to je dost hrůza, ale pokud mezi oblečením nejsou zbytky jídla, tak mi to zase tak moc nevadí. A jednou za týden to musí všechno sebrat a odnést do koše na vyprání. Tak 3x do roka pořádám "letecký den" - a to věci lítají z okna na zahradu... Docela to funguje ~o~
 arsiela, 


Re: Úklid  

(5.2.2010 11:46:42)
Katko taky:))No já už radši pokoj neřeším a jen se usmívám,když maminky od malých dětí tvrdí,že oni by puberťákovi nikdy neuklízeli,nikdy tam nebude mít bordel,protže ho vedou k úklidu od mala atd.Jednou týdně tam po upozornění vlítnu,vykopu prádlo ze země na chodbu ke koupelně,s pytlem prolítnu stůl atd abych vyházela plesnivé odpadky.Když se jo yvtočím,házím věci povalující se po zemi z okna.Naposled včera letěla učebnice,sešity a žákovská.Za úspěch beru,že aspoň nenechává v kapsách papírové kapesníky a nehází to s tím do pračky a doma nosí bačkory.Týden namočené ponožky,které pak akorát vyhodil,ho z nenošení bačkor vyléčili.Ale doufám,že bude líp.Já byla taky strašná a kolem sedmnácti se to zvrtlo a jsem spíš závislá na pořádku.Beru to z té lepší stránky,nekouří,nepije,drogy odsuzuje přímo šíleně(snad to vše vydrží),nechodí nikam na disco,ani s partou.A občas je i doma použitelný.
 Ecim 


Re: Úklid  

(6.2.2010 21:51:17)
Krásný přístup, Arsielo. ~R^~x~
Byla jsem nepořádné dítě a pak jsem časem přeletěla do opačného extrému. Teď mám hodně malé děti a spoustu ideálů, jak to s tím pořádkem skvěle vychytám. Ale beru se s nadhledem a jsem na sebe UPŘÍMNĚ ZVĚDAVÁ, co budu říkat za 10 let. ~t~
 Blanka, syn 


Re: Úklid  

(5.2.2010 11:47:37)
Jojo,jsme teď v nejlepším - nepořádek není to nehorší, ale mě už se z jakékoliv "návštěvy" kdysi dětského pokoje fakt zvedá žaludek ~q~~o~~j~. A letecký den jsem udělala vloni vlétě naposledy - dodnes mi to neodpustil ~a~~o~, ale byla to nutná obrana před bídným zhynutím ve špíně ~n~, takže na jaře se k tomu chystám znovu...~e~
 stovinda 


Re: Úklid  

(8.2.2011 8:21:13)
Ano maminko jen tak dál , také jsem to dělala . Rok ale po měsíci. Dnes je ze syna vzorný otec dvou dětí a učí svojí manželku. Věřte vede tato cesta k úspěchu.
 Mateří-Douška 
  • 

Re: Úklid  

(5.2.2010 11:52:29)
Článek dobrý a ještě lepší komentář.
Katko, docela jsi mě uklidnila, že v tom nejsem sama.
Občas si s manželem v zoufalství padneme do náruče
a úpíme: Hlavně přežít!
A když už to přesáhne meze, také bývá letecký den.
Tu pubertu si rodiče vážně nezaslouží.
A že to bude trvat až do jejich dvaceti? Tý brďo.
A to mám puberťáky jen dva. Jak se to dá přežít se čtyřmi?
Ještě že máme to naše nejmladší zlatíčko.
 Dalila 
  • 

Re: Úklid  

(5.2.2010 14:19:04)
Nevím proč si mne berete na paškál - proto, že mám teprve malé děti? Já přece jen napsala, že si myslím, že s náctiletými jsou horší problémy než neuklizený pokoj a o tom, že by spíš měl článek být. Vždyť ve svém příspěvku také píšete, že ano je to hrůza, ale pokud tam není zahrabané jídlo, tak to až tak moc neřešíte. Vážně jsem vás tedy nepochopila.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Úklid  

(24.2.2014 17:18:38)
ty vado, tak to přeji hodně pevné nervy, to musí být záhul se 4 dětmi. A k těm nevlastním se ještě přidává i "nejsi moje matka"??? Nebo jste tam ještě nedošli?
 Zuuuza 


Vzpomínka 

(5.2.2010 12:49:39)
Článek mi připomněl, jak moje mamka komentovala, když mi začala růst prsa... Jak jsem to nesnášela!!! Od té doby jsem se zamykala do koupelny. Jinak si říkám, že si musím syna užívat, dokud mě objímá, pusinkuje, říká, že mě má rád (jsou mu 2,5), protože za 10 let se tak akorát za mě bude stydět, všechno bude trapný, blbý a opruz... a rodiče budou ti nejblbější na světě :-)
 Zuuuza 


Re: Vzpomínka 

(5.2.2010 12:50:17)
** zamykala v koupelně, pardon
 Katka,kluci 7 a 11 
  • 

Re: Vzpomínka 

(5.2.2010 13:20:23)
Už v to taky lítáme, najednou, skoro ze dne na den se přede mnou ten starší stydí v koupelně (dřív ke mě oba lezli do vany...).
Respektuju to a jsem šťastná, že se nechá alespoň večer ještě před spaním "pomuchlovat",ale myslím, že i to mu bude za chvilku vadit.... ach jo. No a bordel v pokojíku ... prostě no comment... na zemi ponožky, slipy, chipsy ,CD romy,boty...
Ale já byla v jeho věku úplně stejný bordelář, takže to nehrotím.
 Margot+1 


Re: Vzpomínka 

(5.2.2010 15:17:44)
A co mám dělat, když totéž kolem sebe vytváří manžel? - a musím dodat, že sama nejsem žádná "jakozcukru", taky bordel vytvořím, ovšem po sobě zas uklidím. Manža má ovšem ty hranice jinde... Mám dojem, že jeho máti podlehla poslednímu navrhovanému bodu v článku. Ach jo.
 arsiela, 


Re: Vzpomínka 

(5.2.2010 14:51:16)
Zuu nemusí to tak být,nebo je náš puberťák vyjímka.Furt čekám,kdy se přestane tulit a zatím stále nic.Přide každej večer a mami drbej mě a chce drbat a tahat za vlasy,nebo mě chytne a řekne že mě má rád a že jsem skvělá máma ( no rozhodně si nijak skvělá nepřipadám)sranda je,že při jeho výšce 190 cm,budu az chvílu potřebovat stoličku,abych ho v těch vlasech mohla podrbat.S tátou bohužel takovýhle vztah nemá,nikdy si k sobě nějak cestu nenašli a ted v pubertě to je strašný.Kolikrát z toho brečím,jak ty dva po sobě štěkají.~o~
 Zuuuza 


Re: Vzpomínka 

(5.2.2010 15:58:49)
Díky, to jsi mě uklidnila :-) On je šílenej mazel, kéž by mu to vydrželo a jednou se za mě nestyděl.. Čekáme ještě druhého syna, tak jsem zvědavá, jaký bude. Držím palce, aby se vztah mezi tvým synem a manželem trošku zlepšil. Třeba bude časem líp ~;)
 Sousedka od vedle 
  • 

Re: Vzpomínka 

(12.9.2014 16:56:09)
Tvoji vzpomínku na nevhodný komentář lehce přebiju!
Moje babička měla kamarádku, která byla skoro slepá. Seděla jsem s nimi na lavičce a babička: "Té naší žábě už začínají pomalu růst prsa!" Nevidoucí paní si to chtěla ověřit, tak prostě natáhla ruku a prsa mi "zkontrolovala." :-)
 Insula 


no, potěš koště 

(5.2.2010 14:51:33)
Jestli moje dcera vstoupí do puberty v osmi letech, tak už mě čeká jen rok a půl klidu. A to si někdy říkám už teď, jestli jí už nemá. :-D
 Jíťa 
  • 

Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 15:06:30)
Nepořádek je banalita ve srovnání s dalšími situacemi a problémy, které soužití s puberťákem může přinášet.

Add oblečení po bytě: Není nic jednoduššího, než ho posbírat a otevřenými dveřmi ho hodit doprostřed pokoje. Pak už "Děj se vůle Boží!" Jo, a co není v koši na prádlo, tak neperu! Účinek možná lepší než ta zmíněná zamčená krabice.
 Mili+5 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 16:56:14)
Já to dělám tak, že jdu a sbírám věci nejen oblečení, ale i různé obaly, papíry, ohryzky od jablek, pet lahve se zbytky pití, batohy, igelitky, cedečka, knihy, sešity, hračky a spoustu další neidentifikovatelných věcí a dávám je na hromadu na jejich postele, celkem rozpoznám, čí je co a podle toho dělám hromady~:-D, pak vyvětrám. Když přijdou domů, každý si sklidí to své, někdy sice bručí, ale nakonec to sklidí s náležitým komentářem, že jedna nebo dvě věci z jejich hromady je teda bráchovo!!! a ne jejich.
 babiki 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 17:00:14)
Mili, ty brdo, co me vsechno jeste ceka ~:-D
me maminka vyhazovala veci z okna {6.patro}, fungovalo to dobre
 Mili+5 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 17:05:48)
To víš, u nás jsou to samí chlapi, když jim řeknu ukliďte si pokoj, tak seberou dvě věci a myslí, že mají hotovo, takhle to mají pěkně na hromadě a je jasné, co jsem všechno měla na mysli, když jsem řekla ukliďte si.~y~
 babiki 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 17:09:28)
a nemas neco co by zafungovalo na manzela ~:-D ?
 Mili+5 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 17:19:22)
Manžel to je kapitola sama pro sebe, hromadí a hromadí, na upozornění reaguje podrážděně a když mu to uklidím sama, dostanu vynadáno, že jsem mu to ztratila a že už to nikdy nenajde. Takže tady neporadím.~t~
 Madlén1 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 17:29:26)
Naprostý souhlas,já také působím MM nesnáze tím,že mu uklidím~;),jinak našim "chlapečkům"někdy ukidím,protože by možná zplesnivěli.Prádlo jim v komínku hodím do pokoje a oni si z něj odebírají....do skříně bych to musela dát sama.Když máme návštěvu,tak k nim zavírám a opravdu jim to tam smrdí.~q~!!!Ale vyzraju na ně-přežiju a budu to vyprávět jejich dětem~t~
 Mili+5 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 17:58:49)
~t~Já jim taky někdy uklízím, zjistila jsem, že pro moje kluky je lepší jedna konkrétní práce, úklid pokoje je moc složitý, skládá se z více prací najednou a oni se většinou dostanou tak kousek za tu první, než je zláká jiná podstatně zajímavější činnost. Takže jedna konkretní práce a až po jejím skončení další instrukce, ale opatrně rozložit, protože po vykonání více jak dvou pracovních činností za den už v nich silně převažuje pocit, že jsou vykořisťováni celodenně se flákajícími rodiči.~t~
Jinak co já jsem si už vyslechla řečí, že úklid jednou za týden je teda nenormální posedlost pořádkem, která by se měla léčit, ~t~co mě na tom prachu tak vadí, inteligent ovládá chaos, oni se v těch hromadách vyznají.
Přijdu do pokoje, vrstvy se vrství až přetékají ze stolu a polic na podlahu, do prachu na policích se dá psát, podám informaci o tom, že je v pokoji nepořádek a slyším velmi udivenou odpověď: A kde prosim tě?
Občas jim do prachu napíšu vzkaz, něco jako NO FUJ!~z~
 Madlén1 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 21:21:55)
Můj muž se narodil s klapkama na očích(co se pořádku týká),synové(vlastní,nevlastní i v PP)to zřejmě "zdědili"~a~.Přesto nezoufám:donedávna syn používal naše auto,huntoval ho,nechával odpadky pod sedadly...(nenatankoval nikdy)~q~.Potom si pořídil vlastní vůz a hned první jízdu mě upozornoval,že nesmím kouřit(smrdí mu auto),mám si oklepat boty od sněhu a malej brácha at mu sakra neokopává ty zadní sedačky~d~.Všude mu visí "stromečky"(až se mi dělá nevolno):-©.Tak snad mohu doufat.....~z~~b~
 Jája 
  • 

Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 15:01:31)
U nás podobně. S radostí sleduju přerod dcery z bordeláře na pořádníčka. Pravda, bude jí 26, už má občas i rozum :-)
 Ecim 


Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 21:57:32)
Jeden můj kamarád byl velký bordelář a dost výrazně "zpořádněl" poté, co v cizině sdílel pronajatý byt s několika ještě mnohem většími bordeláři. ~t~
 Zuuuza 


Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 10:58:50)
Mili ~t~~t~ Zatím máme 2,5letého syna a další je na cestě.. Ale fakt jsi mě pobavila. Ó, jak já to přežiju ~t~
 PetraK 
  • 

Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 16:13:30)
Buď bydlíte u nás nebo mi chodíte za chlapem.........nebo jsou všichni stejní :-D
 bochánek 


Re: Nepořádek je banalita 

(24.10.2011 13:34:30)
I mě je to připomíná naši domácnost~t~
 PetraK 
  • 

Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 16:12:29)
Prosím taky o receptík!!!! :-D
 Jíťa 
  • 

Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 17:55:47)
Náhodou, máš docela šikovný kluky. Dcera by to pravděpodobně přesunula celý na zem před postel a vesele to překračovala dál.

A perlička: Jak jsem dceru učila dát si vyprat prádlo?
"Jdu prát, dones si prádlo!" na tuto výzvu mi byly podány jedny spodní kalhotky.
"Podívej se pod stůl!" ...donesla jednu lichou ponožku.
"Co máš pod postelí?" ... přinesla i tu druhou.
Ještě asi deset dalších pokynů než jsem rezignovala a zapla pračku.
Za dva dny: "Mamííí, já nemám nic čistýho na sebe."
Zatím bezúspěšně, tu poslední větu slýchávám dodnes.
 Sluníčko+3 


Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 11:21:01)
Přesně tak a dnes můžu říct, že to opravdu funguje, já teda ještě šla a na ten bordel mu ustlala pěřinu ~;), dnes je mu 18 a uklízet se jakš takš naučil ~R^
Ale zase ta odměřenost mu zůstala, povídá si se mnou, ale někdy bručí a někdy zas přijde sám, on byl takový ale od malička, moc se nechtěl mazlit, ale běhat kolem a všechno zkoumat, bylo mi to líto, ale holt asi povaha, prostě sem ho mazlila dokud to dovolil sám a to bylo tak do 1 třídy.
 Sluníčko+3 


Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 11:25:00)
Ještě chci dodat, že on se vlastně mazlí a hodně se svým 3 letým bráškou, je na ně úžasný pohled ~s~~s~~s~~s~
 PetraK 
  • 

Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 16:11:31)
Mám jen jeden exemplář, ale jinak to dělám úúúplně stejně! Ta hromada bývá někdy fakt fakt fakt velká. Říkáme tomu letecký den a většinou se nemíjí účinkem. Neboť nevyleze z pokoje a nenasvačí se, dokud to nebude v pořádku. :-D Jsem krkavčí matka, ale jinak to s ním nejde ani po dobrém, ani po zlém, tak co mi zbývá? :-D
 Bela a smečka 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 23:37:09)
Někdy to taky není výhra se systémem "co není v koši na prádlo, neperu". Kámoščini puberťáci prostě praktikují úklid tak, že seberou všechny válející se hadry, špinavý, čistý, mrsknou je do koše a hotovo. Matka tráví před praním drahnou dobu tím, že jim to zase z koše mrská zpět, čímž vznikne znovu čurbes ~t~.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepořádek je banalita 

(5.2.2010 23:43:31)
Tak na to kašlu - co je v koši, to vyperu. Děcka to pak věší a skládají, takže by si samy přidělávaly práci ~z~ No a velký kluci bydlej s tatínkem, prádlo mají na starosti oni, tak se starají sami, aby měli co na sebe ~t~
 Jíťa 
  • 

Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 16:33:31)
To mi udělala dcera jednou, že mi naházela čistý, čerstvě vyžehlený prádlo zpět do koše. Vzhledem k tomu, že to tam opravdu nechutně načichne, tak zpátky nevracím. Ale od tý doby její věci sice peru, ale nežehlím, když si toho neváží.
 Ecim 


Re: Nepořádek je banalita 

(6.2.2010 22:01:46)
Když mi bylo asi 12, tak jsem někde pohodila blůzičku, kterou mi maminka vyžehlila. Maminka se naštvala a řekla mi, že od teď si tu blůzičku budu žehlit sama, abych viděla, kolik je s tím práce. Bylo to určitě to nejlepší, co mohla udělat.
 bochánek 


Re: Nepořádek je banalita 

(24.10.2011 13:38:25)
U nás je to stejné.Občas mi přijde a nejen mě,ale hlavně mým sousedům,že peru čisté prádlo své starší dcery pořád dokola.Nebo se zeptám,zda má něco na vprání,odpoví že ne....druhý den se mi záhadně zaplní koš údajně špinavým prádlem~o~
 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

maminky, těšte se 

(5.2.2010 19:14:56)
To je krásné téma. Všem, které máte ještě malé děti, ale už jaksi tušíte, že to asi nebude jednoduché, trochu vás potěším. Představte si dvě děti, tak ve věku 7 let, jak nechtějí uklízet. Načež do pokojíčku vlítne matka(já v mladším vydání) a začne vyhrožovat, že jestli si okamžitě neuklidí, tak jim to vyhážu z okna. Odejdu do kuchyně, v pokojíčku je klid, říkám si, asi uklízejí. Za chvíli zvonek, za dveřmi cizí paní, v ruce jakousi známou panenku, že prý z našeho okna lítají hračky. No fakt, moji miláčci mi chtěli ušetřit práci, tak to udělali za mne. ¨
O deset později - neskutečný bordel v pokojíčku, matka jen jako rušivý živel. "Vyneste si ten koš s odpadkama" - nezájem. Tak ztrácim nervy, koš vyklopím uprostřed pokojíčku - tumáte, teď to s vámi pohne. Nepohlo. Matka se slzami v očích sbírá odpadky. Bylo to někdy hodně bouřlivé, udělala jsem jako matka hodně chyb (kdo nedělá?), ale happy end stojí zato. Já jsem se lety poněkud uklidnila a z mých rebelů vyrostli báječní lidé, dokonce i pořádkumilovní, a tyto a podobné situace jsou v naší rodině teď po letech zdrojem ohromného veselí.
 Winky 
  • 

Re: maminky, těšte se 

(5.2.2010 21:37:24)
vidíš - poučení se třeba ještě nedostavilo, ale legrace musí být i tak :-)

Zpětně teda musím obdivovat moji mamku, za její železné pravidlo "uklízecího čtvrtku" ze kterého nebylo úniku (pátek se nehodil protože jsme většinou někam odjížděli). I když jsem to pubertálně ignorovala nebo měla kecy, hotovo to být muselo. Nevím vlastně jak to dokázala, byla jsem bordelářka strašná, shnilý svačiny v baťohu a následně plesnivý batoh.....

Nicméně výsledky to zanechalo - na její uklízecí techniky jsem si rozvzpoměla v UK kde jsem si mimo jiné přivydělávala jako "cleaning lady" a domácí mi mohli ruce utrhat - že umím vyčistit odpad ve vaně, že otírám dveře i nahoře kde se usazuje prach, že luxuju i pod postelema, že vyčistím žaluzie růčo jednu po druhý.... stejnou zkušenost udělala kamarádka-spolužačka v USA kde 2 měsíce pracovala v hotelu jako pokojská. Když ji hotelmanager viděl že si k vaně klekla když ji měla vyčistit, byl z toho upřímně radostí v šoku jak ten úklid dělá poctivě, že to se u nich nevidí (pššš pššš sprejem a opláchnout) :-)
 Jája 
  • 

Re: maminky, těšte se 

(7.2.2010 10:35:11)
A přidal ti za to na platu nebo jsi byla "jen ta blbá z Východu"?
 Zuuuza 


Re: maminky, těšte se 

(6.2.2010 11:00:54)
~R^~t~
 magggi synáček z léta09 


Posílám vám Imogenu a přijedu si 

(6.2.2010 9:37:36)
pro ni, až jí bude 30 :o)
Setkala jsem se v životě s mnoha puberťáky, a ať byli jakkoli originální a vzájemně se odlišovali, téměř vždy jsem si vzpomněla na "Co život dal a vzal" a úžasný nadhled Betty McDonaldové.
Také četla řadu článků a knih...a nakonec si stejně každý musí vynalézt cestičku (zpravidla minimálně schůdnou) sám :o))
 Hanka72 


Puberťáci:-) 

(6.2.2010 12:38:25)
Tak já mám doma dítka 19,16 a 4 roky,takže vám můžu říct,že ani jeden návod nefunguje:-)
Naučila jsem se,že jejich pokoj je jejich území-vstup na vlastní nebezpečí:-))
Ale je fakt,že syn,když u má přijít návštěva-a že jich je dost a dost,tak je schopen si ten svůj nesketečný bordel uklidit během půl hodiny....nakolik pečlivě nezkoumám,ale na první pohled to jde.Nyní se chystá se osamostatnit-jsem strašně zvědavá,jak to bude s úklidem ve svém...třeba budu mile překvapená:-)
Dceři je 16,ta je naopak pořádná až moc(skoro víc než já:-))
 Ecim 


Re: Puberťáci:-) 

(6.2.2010 22:06:20)
Je velmi dramatické, pokud jeden pokoj sdílejí osoby s diametrálně odlišným vztahem k pořádku. ~;)
 Hanka72 


Re: Puberťáci:-) 

(7.2.2010 12:33:44)
Tak naši maj naštěstí každý svůj....jinak si to faaakt nedovedu představit:-)
 Ecim 


Re: Puberťáci:-) 

(7.2.2010 21:48:14)
S bráchou jsme měli (velký) pokoj dohromady přes 20 let, brácha je sice o dost méně pořádný než já, ale šlo to. Mám ale několik příbuzných, kteří jsou hrozně fajn, ale kdybychom spolu měli bydlet v jednom pokoji, tak se zaručeně zabijeme. ~t~
 Xantipa. 


Re: Puberťáci:-) 

(8.2.2010 9:49:39)
Jo, přesně tak. Jednou jsem nevydržela a byl ten tzv. letecký den. Pak nevydržel manžel a šel ven uklidit naši "výzdobu". Ani to s ní nehlo. Vlastně jo, rozzuřilo ji to k nepříčetnosti. Nejlépe fungovalo, že si mohla vodit návštěvy opačného pohlaví - ale zásadně jen a pouze do svého pokoje. Uklizeno bylo 100%. Jenže než jsem na to přišla, protože se mi příčilo jí něco takového dovolit do takového bordelu.
A nejhorší na pubertě mé dcery bylo, že pořád zkoušela, jak se zachovám při tom, co vyvede. A že vyváděla a kolikrát jsem žasla, jak to, že ona - taková chytrá a inteligentní, dokáže vymyslet takové hrůzy.
Tyto její "testy" mě fakt ničily a mockrát jsem se bála, že to třeba přežene a neukočíruje. A potom bylo taky děsný to vytyčování a následné dodržování hranic - neustále se je snažila pošoupnout o kousek dál ve svůj prospěch a o každý centimetr bojovala jako lev - jenže to já taky.
No a teď začíná syn - bohužel bordel ho nechává v klidu a klidně si tam přivede kamarády /on to vůbec nevidí/, kvůli úklidu nádobí je hodinová debata, zda je to ode mne morální tento úkon po něm chtít a zda by nebylo lepší, aby to udělal mladší brácha a šmahem mi vyjmenuje, co v posledním roce udělal navíc než brácha a že ho tudíž vykořisťujeme. Když řeknu - ukliď si prosím ten stůl, tak se na něj podívá a řekne - a jakej?
Ach jo a to je začátek.
 Vanka 


Re: Puberťáci:-) 

(11.2.2010 14:34:38)
Taky bojujem. Jenom si vždycky říkam "moje máma o mě říkala že jsem drzá a mam bordel, co by řekla kdyby měla moje holčičky"
Zkoušim všechno možné, pravidelně kontrolovat a "buzerovat", nešímat si a doufat, zavádět různé body za úklid, dělala jsem jim rozvrh prací a lepila na nástěnky, házela na stoly či postely (zdravím Mili).. a zatím nic moc

Nejvíc trpim, když někam příjdeme, holky jsou po bitvě, tedy: vykoupané, vyspravené, čistě oblečené a uslyším takové ty klasické chvály a řeči o tom jak se mam když mam takové hezké holčičky - bych těm pochlebovačum přála aby si přišly čuchnout ke skříny mé 15leté slečny - byl padly do mdlob.
 Jituš1239 


dospívání (puberta) 

(19.3.2010 19:35:53)
Dospívání u hodně lidí začíná až déle, většinou je to 15-17 let, tak to mi uklidňuje. A puberta uteče jako voda a je to...:-)
 bochánek 


Re: dospívání (puberta) 

(24.10.2011 13:28:36)
Tk to nevím,ale mojí ddceru to chytlo v 9 letech a je ji 14 a nebere to konce~a~
 Anonymka-'puberťačka' 
  • 

puberťáci?! 

(13.8.2010 19:56:50)
Myslím že do role puberťáků nás v nejednom případě naštymují sami rodiče!Je mi 14.Nekouřím,nepiju,každý večer jsem doma,což je v naší třídě celkem ojedinělé!I přes to poslouchám každý den jak se mnou ta puberta mlátí!Občas mám chuť udělat něco opravdu pubertálního, aby mi nadávali právem!Milí rodičové tím že budete po příbuzných a návštěvách rozhlašovat jak jsme neuvěřitelní pubertální spratci,protože neděláme přesně to co chcete,tím nás rozhodně nezměníte!A hlavně prosímvás nechte si to velmi časté ""podívej se na Sáru jak se pěkně učí a jak má uklizeno""!!!(je jasné že když očekává návštěvu tak si uklidí) :) Toť vše! Ale jak říká moje kamarádka ""Prosimtě nešil!nic s tím neuděláš!Koho v naší moderní společnostti zajímá názor puberťáka?!"" myslím že má pravdu!Nazdar :):)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.