| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chystáme se k zápisu

 Celkem 97 názorů.
 x x 


Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 10:02:41)
Ahoj všem, byla jsem minulý víkend s dcerou u zápisu, domluvila jsem se na odkladu z několika důvodů a údajně potřebuji krom vyjádření dětské lékařky také posudek z PPP. Na jiných diskusích jsem četla, že je to od Nového roku zrušeno, ředitelka to po mně ale vyžaduje. Dcerka dostane odklad tak napůl ze soc. důvodů, napůl ze zdravotních (plánovaná operace, častá nemocnost - od prosince nebyla ve školce). Nestačil by posudek od dětské lékařky? Nechce se mi ji tahat do PPP, protože ona krom toho, že se moc nezapojuje do kolektivu (je uzavřená) v ničem nezaostává, spíš naopak. Ale na školu prostě zatím nemá. Nebo by se posudek z PPP dal nahradit posudekem od odborného lékaře (v našem případě ortoped)? Díky za názory.
 nekázanka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 10:29:44)
Dá se to zjistit přes tiskový odbor MŠMT (www.msmt.cz). Napište tiskovému mluvčímu a ten vám pošle aktuální informace.
 magggi synáček z léta09 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 11:24:35)
Jenže do PPP nejdete jen pro papír a razítko, můžou vám tam i poradit a pomoci!
Ano, i mezi psychology existuje řada lhostejných úředníků bez empatie, ale ti, co znám, jsou v pohodě a pomáhají.
Pokud někdo výše uvedené nařízení zrušil, měl by si dojít k psychiatrovi!~q~
Nechápu, proč se dodnes 80% lidí zježí, když zaslechne jen útržek věty v doporučení, která obsahuje předponu PSYCHO, jakoby šlo o sanitku se svěrací kazajkou... ~e~ ~:-D
Holčička je uzavřená? A psycholog je od toho, aby ji traumatizoval a uzavřel ještě víc? Budou jí tam píchat ucho? Brát krev? Budou na ni zlí?
Osobně bych zvolila cestu menšího odporu a do PPP zašla.
Nehledě na to, že zapsat se hned od začátku v očích učitelek jako "ta, co dělá potíže", není dobré pro dítě (vím, o čem mluvím) ~2~ ~z~
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:00:39)
Myslím si, že vzhledem k tomu že vůbec nevíš oč u nás jde, reaguješ zbytečně ostře. Nemám nic proti pojmu "psycho". Můj otec je sám psycholog, to mi vůbec nevadí. Spíš mi jde o to, že malá víc než doporučení z PPP potřebuje doporučení od odborného lékaře, protože její hlavní problém je spíš tohoto směru. Nemyslím si, že momentálně potřebuje péči psychologa, že spíš potřebuje čas, takže ano, do PPP bychom šli opravdu nyní pouze kvůli razítku, čímž netvrdím, že kdyby měla problém, který by byl hodný řešení psychologa, nezašli bychom tam. Ale jsem rodič od toho, abych sama uvážila, kdy moje dítě potřebuje jakou péči a nechodila po doktorech jen kvůli tomu, že ředitelství školy potřebuje papír do složky. Pokud nevíš, tak děti můžou mít i jiné problémy než psychické, které jim potenciálně brání nástupu do školy, nicméně nikde jsem se nedočetla, jak se postupuje v takovém případě. Nejsem součást stáda, abych to dělala tak, protože se to "tak" dělá a tahala dceru k psychologovi když ona hlavně potřebuje ortopeda. Nebo ty taky když Tě bolí zub, jdeš s tím na gyndu? Jinak svoji dceru znám dobře, to, že je zatím uzavřená kolektivu, jaksi podědila po mně, měla jsem stejné problémy, ale věkem se vyřešily. Nepotřebuji, aby mi ji tam hodinu a půl zkoumali, přijdou mi to vyhozené peníze.
 Vlastivila, 3 zlobidla 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:34:36)
U nás požadovala ředitelka razítko z PPP přesto, že měla dvě doporučení ze speciální pedag. poradny (autismus). Ty pro ni nic neznamenaly, chtěla jsem po ní, aby mi řekla, který zákon nařizuje PPP, nevěděla co na to říct, ale neustoupila. Takže jsme absolvovali i PPP.
 václavka, Lucka8/04, Verča6/06 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:56:20)
souhlasím. Jsme na tom podobně. Taky mě udivilo že potřebujeme dvě razítka. Do PPP tedy jdeme, i když nevím jak tam dokáží posoudit dítko během chvíle a rozhodnout, co když se zasekne a nedostanou z ní slovo nebo nastanou jiné situace, které se jinak nedějí. Já jako máma cítím, že ačkoliv je dcera šikovná atd. atd. není emočně vyzrálá, což mi potvrzují i učitelky v MŠ.
 Líza 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:21:34)
Václavko, ale když se jim tam tak zasekne, že z ní během hodinového vyšetření nedostanou ani slovo, tak ti akorát můžou potvrdit její emoční nevyzrálost, tak čeho se bojíš?
 václavka, Lucka8/04, Verča6/06 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 20:00:53)
Lízo, nebojím se, naopak. Já původně žila v domnění, že je potřeba jen jedno potvrzení a z těch jsem si vybrala právě PPP, ačkoliv by bylo pro mě jednodušší zaběhnout k dětské pro papír. Jen mám pocit, že se v tomhle rodičům moc nevěří
 Líza 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 20:40:24)
Václavko, když to máš těžký... nevěří. Na jednu stranu rodiče jednoznačně nejvíc dítě znají z toho pohledu, že ho vídají dnes a denně X let, viděli ho v bezpočtu různých situací apod. Jenže nejsou nestranní. A tak výkonově orientovaní rodiče budou nevědomky svému dítěti podsouvat školní zralost, kterou nemá, a rodiče, kteří jsou spíš pro tu dětskou volnost nebo je škola vždycky hodně štvala, můžou stejně tak nevědomky zveličit nějaké drobné problémy a považovat je za příčinu odkladu.
Proto do toho vstupujou ti psychologové, kteří by měli být nestranní a sice dítě vidí krátce, ale ve standardizované situaci, ve které se hodně věcí ukáže a ve které mají obrovské srovnání s mnoha dalšími dětmi - takže můžou zkorigovat případnou rodičovskou zaslepenost.
 Danule75 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 20:50:01)
Posudek z PPP ohledně školní zralosti se neplatí. A podle zákona je opravdu potřeba pro odklad školní docházky. To si nevymyslely ani učitelky, ani ředitelky, tak je to stanoveno vyhláškou k zákonu. Navíc Vám třeba doporučí úplně něco jiného, než Vy si myslíte. Třeba jí naopak kolektiv pomůže. Když bude dál doma - v MŠ jen kvůli uzavřenosti, další rok jí rozhodně nepomůže. A já tedy rozhodně nepytlíkuji děti na ty s odkladem a ty bez odkladu. Jednu dobu to byla veliká móda nechávat děti ještě rok doma "pohrát si", i když to nepotřebovaly, proto se zavedl i posudek z PPP. Dětský lékař Vám většinou napíše, co chcete Vy!
 Pett* (děti 2004, 2006, 2010) 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(1.2.2010 1:12:02)
tak já teda nevím, k čemu takový posudek je ale dobrý, když sousedce z baráku u zápisu řekli, že by do PPP sice jít měli, když žádají odklad, ale že to ve finále je stejně na nich - rodičích. A to žádají o odklad u dítěte, které je narozeno X/2003 !!
 Danule75 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(1.2.2010 13:50:32)
Máte pravdu, je to naprd. Poslední slovo mají rodiče, ale pokud chcete odklad, musí být jako podklad posudek z PPP. I když Vám oni doporučí, Vy jej přijmout nemusíte. A to, že je nar.2003 nehraje roli. Je normálně v termínu - tedy září 2003 - srpen( ale většinou červen) 2004. My s tím taky máme jen papírování.
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:02:54)
Jinak naše učitelky ve škole jsou dobré, samy mi doporučily vzhledem k plánované operaci odklad, ale nevěděly, jak je to s případným nahrazením doporučení psychologa doporučením odborného lékaře. Vše probíhalo formou dialogu, žádné "zapsání se jako potížista", tady u nás na vsi to tak nefunguje, ještě že tak.
 Líza 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:22:29)
Žabátko, ale ta potvrzení, pokud vím, nemusí být souhlasná - stačí, když jedno z nich odklad doporučuje z toho svého hlediska - tedy pediatr z toho zdravotního. Jestli pak v PPP řeknou, že z čistě psychologického hlediska by na školu zralá byla, ale zdravotní důvody přesto odklad vyžadují, tak je to v pořádku, ne?
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:28:03)
Pořád mi ale nikdo nevysvětlit PROČ bych tu PPP s malou měla zbytečně absolvovat, když ten odklad stejně dostaneme ze zdrav. důvodů? ~d~~d~~d~
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:29:20)
Nechci se prostě chovat stádoidně jen proto "že se to dělá" i když v zákoně není že musím mít oboje posudky. ~d~
 Mlada 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(30.1.2010 19:00:16)
Žabátko, od letošního roku stačí jedno potvrzení - od lékaře NEBO od psychologa (PPP). Ředitelka školy nemá právo chtít jich po tobě více.
 Balcirka+E+P+T 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(30.1.2010 8:36:20)
Ahojky,taky mám syna s odkladem,ted už je v první třídě.My jsme měli potvrzení o pravidelné péči a návštěvě paní logopedky,napsala tam,že doporučuje odklad,jsem za to vděčná,protože než syn nastoupil do školy,měl již logopedii uzavřenou a dávno tam už nemusíme chodit. Na PPP si opravdu nemůžeme stěžovat,udělali nám test školní zralosti,chodili jsme na ~b~
grafomotoriku pravidelně do PPP synovi se tam moc líbilo,poznal nové kamarády,navíc jsou tam hodní a moc rádi Vám se vším poradí a pomůžou.Ted nás tam čeká vyšetření na lehkou mozkovou dysfunkci a jsem ráda,protože aspon budeme vědět jak přesně se se synem učit.Hyperaktivní není,ve škole dává pozor ale bojujeme s českým jazykem,takže jsem ráda,že tam půjdeme,určitě nám poradí.Mějte se pěkně.:-)
 Xantipa. 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:13:05)
Žabátko, já nevím, proč se ježíš kvůli pedagog. psychol. poradně. Tam jednoduše normálně po objednání zajdeš, řekneš, jaké tě k odkladu vedou důvody, udělají tam s dítětem testy, ty se pak dozvíš, jak na tom je, co vylezlo z testů, můžeš si udělat nějaký obrázek a pak Ti dají papír o tom doporučení odkladu. Protože jak řekl ten doktor, u kterýho jsme byli my, jen my rodiče dítě známe nejlépe, on to za 2 hoďky všechno neodhalí.
A žádný peníze to nestojí.
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:16:37)
Jak nestojí, a kdo to platí???? Pokud to jde ze systému veřejného pojištění, tak asi všichni. Jak už jsem psala, když mě bolí zub, taky nejdu na gyndu. To samé malá, když má především ortopedický problém, přece s ní nepůjdu k psychologovi. Proto chci vědět, jeslti je možné posudek psychologa nahradit posudkem odborného lékaře, to je celé. Ježím se, protože tady někdo zbytečně útočí. Nejsem taková kravka, aby mi primárně vadil pojem "psycholog", navštěvujeme různé odborníky z různých důvodů, takže jsme z peněz veřejného pojištění odčerpali už dost peněz. Není potřeba to dělat jen kvůli papíru. ~d~
 sarmi 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:23:57)
...kdyz ma ortopedicky problem, prece s ni nepujdu k psychologovi...
no, ja bych to tak definitivne nevidela. dite, ktere ma ortopedicky problem, je uzavrena, jak ty rikas se pravdepodobne bude citit "trochu" jine, nez deti normalne fungujici. navstevu v ppp bych videla naopak spise jako plus. a neni tam pouze psycholog, ale take specialni pedagog, ten by taky mohl necim prispet pro dobro holcicky.
je treba se odpoutat od dogmatu, ze do ppp chodi pouze deti, ktere maji vazny problem! neni to tak. muj syn se srpnovy a ja budu jen rada, kdyz mi v ppp poradi, jestli je na skolu zraly ci ne.
ale jak pises, ty jsi matka a znas dcerku nejlepe...
hodne stesti pri rozhodovani!
 Xantipa. 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:25:16)
Žabátko, tak to se pak chce míň rozčilovat na netu a zjistit si, jak se k tomu staví zákon. A jestli zákon říká, že je potřeba kvůli odkladu posudek z PPP, tak to bohužel máš smůlu, ale jestli je tato povinnost zrušena, tak pak má smůlu ředitelka.
Já nevím, co je na tom složitého.~d~
Nicméně mi přijde poněkud mimo, aby ortoped dával posudek /pokud je potřeba/ o tom, že dítě není zralé na první třídu. Jistě, dítě půjde na operaci a ortoped napíše, že léčení bude trvat třeba 3 měsíce a hotovo. Pak je jasný, že v první třídě by to pro dítě byl zbytečný problém a tak v PPP napíšou, že je vhodný odklad.
Takhle to bylo u dítěte jedné mojí kamarádky, její dcera měla odklad a v době, kdy měla nastoupit po odkladu do první třídy, měla poměrně těžký úraz nohy. Ortoped napsal, co, jak a proč, s tím kamarádka zašla do PPP a tam dostala doporučení o tom, že za této situace není vhodné, aby dítě do první třídy nastoupilo. Tudíž dcera mé kamarádky nastoupila do školy až po dvou odkladech, tj. v osmi letech.
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:34:10)
však už jsem taky psala ma MŠMT. Nicméně dítě nemusí být pouze psychicky zralé na školní docházku, ne? Existují i třeba různé fyzické problémy, které znemožňují nástup do první třídy. Mmch, já jsem se nerozčilovala, pouze jsem se v prvním přispěvku slušně zeptala co je zapotřebí a jak to je. Vložila se do toho až magi, nebo jak je ten nick a začala se tady rozčilovat ve smyslu nezodpovědných matek, kterým se ekluje pojem Psycho, tak jsem se bránila, to je celé. Pokud to bude třeba, do PPP půjdu, ale nevidím k tomu momentálně žádný růzumný důvod, třeba za půl roku ano, ale nyní ne. Jinak malá není uzavřená kvůli svojí vadě, ale poroto, že to má v nátuře a to ani sebelepší psycholog během sezení nespraví. Odhalovat není co, to už je dávno zřejmé. Mně spíš vadí, jak se v mnohých věcech málo dá na názor rodičů, kteří své dítě přece znají nejlépe. Nemyslím si, že by musel být až tak velký problém, kdyby o ročním odkladu dítěte do školy rozhodoval primárně rodič, bez nutnosti posudku psychologa (co zjistí za hodinu, půl hodiny?).
 Xantipa. 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:43:13)
Žabátko - Miki psala výtah a tam je to jednoznačný.
Nicméně - starší syn posudek mít nemusel, jen jsem dala žádost na odklad, myslím že ani tenkrát nemuselo nic být od dětského MUDra - a možná snad jen, že pravidelně MUDru navštěvujeme - už fakt nevím.
Nicméně já tenkrát stejně do PPP se synem šla, protože jsem chtěla vědět, jak to vidí on, a to i přesto, že já už rozhodnutá byla.
U mladšího to prý bylo povinné, ale vnímala jsem to podobně, jako u staršího syna - šli jsme do PPP a nic by nezvrátilo moje rozhodnutí o tom, že odklad bude mít.
Já myslím, že rodiče tohle tzv. vědí nejlíp, jenže nejspíš ne všichni, některým to je třeba jedno a někteří jsou zase zbytečně ambiciózní. To je těžký.
 magggi synáček z léta09 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 12:46:10)
Žabátko - omlouvám se. Možná to vyznělo ostře - ale mám holt špatné zkušenosti s matkami a vůbec rodinnými příslušníky ohledně nejen PPP, ale i ADHD (dříve lehké mozkové dysfunkce + hyperaktivita), na něž mnozí rodiče a UČITELÉ dodnes nevěří a právě na vsi, takže startuju na první našlápnutí, ač v osobním kontaktu se snažím být diplomatičtější ~t~
Kdybys 150x slyšela "PPP?! Dyť moje díte není blázen!" popř. kdybys slyšela vlastní kolegyni (nejednu), jak nafrněle huhlá "Dyslexie? PCh, KAŽDÝHO jsem naučila číst! V nejhorším si zopakuje ročník!"...taky by ses ježila
Takže ještě jednou promiň ~;) ~x~
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:10:51)
Maggi to chápu, podobné názory má hodně vrstevníků mých rodičů, tj. kolem těch 50 - 60 let. Mamka mi tuhle řekla, že se mnou to vůbec neřešila, šupla mě do školy a hotovo. Taky jsem v první třídě trpěla jako zvíře, škoda vzpomínat. Myslím, že se na to dívám poměrně střízlivě a nemám nic proti psychologům atd., akorát bych je ráda navštěvovala když uznám za vhodné, ne jen kvůli tomu, abychom ten odklad dostali, byť z jiného důvodu. To prostě nemá až tak velkou logiku. Myslím, že svoje dítě znám dost dobře, abych zodpovědně rozhodla, jestli na to má, nebo ne.
 Káča, dvě děti 
  • 

Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:30:06)
Já si právě nemyslím, že by rodiče měli naprosto objektivní názor na své dítě. Ano, jistě v těch konkrétních věcech zná své dítě nejlépe rodič. Logopedka se například ptala mého syna, které zvířátko dává mléko. Odpověděl, že kráva, kobyla, koza. Myslel tím mateřské mléko, což jí samozřejmě nedošlo. Nicméně, kolik rodičů má možnost pravidelně pozorovat chování svého dítěte v kolektivu, srovnávat jeho reakce s reakcemi ostatních dětí? Kolik rodičů má konkrétní informace o tom, co přesně má prvňáček zvládat z těch praktických věcí, nakolik je jeho dítě sociálně samostatné. Myslím si, že právo veta by měl mít v rozhodování rodič (nevím, je-li tomu tak, zápis nás čeká za rok), ale přijde mi dost nezodpovědné odmítat názor dětského psychologa, speciálního pedagoga, protože sama vím nejlíp, jestli mé dítě první třídu zvládne nebo ne.
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:44:03)
Proto dám víc na názor učitelky v MŠ, která dítě vídá často, než psychologa v PPP, který dítě uvidí půl hodiny, či hodinu. Z toho a z toho co vidím já, si už myslím můžu udělat poměrně objektivní úsudek o zralosti svého ditěte na kolektiv. Ani mi tak nejde o její znalosti, které jsou dobré, ale o její povahu.
 Káča, dvě děti 
  • 

Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:55:45)
Ano, to přesně jsem chtěla říct. Dětský psycholog toho za půl hodiny moc nezjistí, nicméně má informace, které já nemám, a dá mi svůj odborný názor. Učitelka v MŠ má zase jiný úhel pohledu, já jako matka mám také svůj. A je na mně, do jaké míry zohledním i názory někoho jiného. Jsem zvyklá rozhodovat se na základě informací z více zdrojů, ne nějaký z nich (v tomto případě mi přijde doporučení z PPP jako důležité) vynechat, protože sama nejlíp vím. Kromě toho, problémy fyziké se odrážejí v psychice a opačně, že...
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:09:49)
jenže ji její fyzické postižení nijak psychicky a konec konců minimálně fyzicky limituje ~d~
 Káča, dvě děti 
  • 

Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:16:13)
Neznám vaše problémy, nedokážu posoudit. Jen říkám, že bych to doporučení z PPP nezatracovala (a to nejsem zvyklá lítat s dětma po doktorech, pokud opravku nemusím), ve výsledku bude stejně záležet na Vás.
 kreditka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:43:28)
Nechápu proč chodit do PPP kvůli věci, kterou tam zhodnotit nemůžou! Pochybuju že ten psycholog bude mít specializaci na ortopedii. Je to zase jenom byrokracie...
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:44:43)
A vo vo vo tom to je, co se tady snažím celou dobu omílat dokola ~t~.
 kreditka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:45:31)
~t~
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:48:39)
nevím proč každému pořád vadí, že to chci mít jinak a logicky pro své dítě. Takže by to v PPP asi probíhalo takto: dobrý den, mám dítě s vrozenou ortopedickou vadou, které podstoupí v květnu 2011 operaci nohy, bude až do srpna v rekonvalescenci. Tudíž by chybělo celé 2 měsíce z 10 vyučovacích. A Vás žádám o razítko, aby nemuselo nastoupit do školy lestos, ale až po zákroku. Jak logické ~t~. Myslím, že na toto by opravdu stačilo jen doporučení dětské doktorky, která malou přece jen vídá nějaký ten pátek a ví, co všechno nás čeká, má veškeré kopie vyšetření u sebe v kartě.
 kreditka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 13:55:53)
Hold dneska už psycholog musí řešit i ortopedické problémy ~a~, příště bude asi řešit kolik knedlíků sní dítě k obědu ~t~
 maschul 


:o))) 

(30.1.2010 21:23:17)
začala jsem s etu tlemit...prosím, zajdi tam a natoč to ~t~

 Angretka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:56:03)
Přesně tak. A jít tam jen proto, abych si dokázala, že nemám trauma z ppp????~t~ Navíc učitelka ze základky si může vymýšlet pravidla doma, pro ni platí to samé, co pro tebe. Můžeš si vybrat, buď to ppp, nebo dětský lékař.Pokud chceš dát dcerce odklad kvůli zdravotním problémům, zajdi za doktorkou a nelam si hlavu s přechytračelou pančelkou~;)~x~
 Líza 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:23:09)
Žabátko, vyšetření v PPP není hrazeno z pojištění, takže z pojištění tím neodčerpáte ;)
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:26:51)
Ale z vlastní kapsy tím pádem ano a úplně zbytečně. K ortopedovi můžu jít "zadarmo" ~t~ Jak tady někdo psal, nechci mít papír jen pro papír. ~d~
 Miki 


Re: Co potřebuji pro odklad??? ...ano, lékař nabo psycholog 

(29.1.2010 12:34:20)
O odkladu školní docházky rozhoduje podle § 37 odst. 1 školského zákona ředitel školy. Začátek povinné školní docházky odloží na základě písemné žádosti zákonného zástupce dítěte podané nejpozději do 31. května kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku a doložené doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení, nebo odborného lékaře. Odborným lékařem způsobilým posoudit zdravotní stav dítěte pro účely odkladu začátku povinné školní docházky může být v konkrétním případě dětský lékař nebo praktický lékař pro děti a dorost. V případě, že je dítě v lékařské péči pro jiné zdravotní obtíže, je třeba trvat na tom, že takové posouzení by měl provést odborný lékař, který se na tuto konkrétní oblast specializuje.

Pořád jsou nějaké změny. Myslím si, že se chtějí na škole jenom pojistit. Ministerstvo vždy o změnách školská zařízení informuje, takže by měli být v obraze.
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? ...ano, lékař nabo psycholog 

(29.1.2010 13:14:22)
Pokud je to opravdu takto: doložené doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení, NEBO odborného lékaře, tak by teoreticky opravdu měl stačit pouze posudek buď dětské lékařky, nebo ortopeda? ~d~
 Miki 


Re: Co potřebuji pro odklad??? ...ano, lékař nabo psycholog 

(29.1.2010 13:49:24)
Bývalo A, teď tam je NEBO. Pokud to máš takhle ze zdravotních důvodů, není psycholog aktuálně nutný. Vyšetření není na škodu, ale udělá jí tam jen vyšetření zralosti. Pokud bude vše v normě, tak stejně napíše, že z hlediska plánované absence nedoporučuje nástup do školy. Pokud tam něco najde, tak ti doporučí, co s holčičkou procvičovat, ale to můžete začít i za půl roku, až se zdravotně srovnáte. Chápu, že když obíháte doktory, nechce se ti do další čekárny a absolvovat vyšetření pro vyšetření. Taky si myslím, že i v tomhle nastavení bys asi neměla moc energie z toho vytěžit to, co to může dát. Ve škole se odvolej na změnu a řekni, že návštěvu plánujete později a všichni budou spokojení. Přeji úspěšné papírování :-)
 kosicek 


Re: Co potřebuji pro odklad??? ...ano, lékař nabo psycholog 

(29.1.2010 19:01:54)
Prosím, zajímalo by mě, jak má taková žádost vypadat? 31.5. už je dost pozdě, protože do té doby chce školka vědět, jestli dítě nastoupí, či ne.
Nebo je to ve formě odvolání, takže klasický úřední dopis s přílohou od PPP +třeba dalšího odborníka? O návštěvu poradny jsem zažádala sama.

Osobně jsem kluka musela dotáhnout k zápisu pod pohrůžkou, že jestli tam nepůjde, budu muset do vězení..vůbec nechápal, proč tam musí jít, že do školy chodit nechce, protože chodí do školky a ještě mu není 6 )tak nevím, jestli o naroteninách změní názor..) Ale na zápisu se mu líbilo, protože tam pouštěli na plátně pohádky a s kamarádama se honil a pral na chodbě, (trvalo to vše hodně dlouho-hodně dětí, děti tam měly dlouhou chvíli a zlobily-tak si o škole také vytvořil trošku milný obrázek..)
 Miki 


Re: Co potřebuji pro odklad??? ...ano, lékař nabo psycholog 

(29.1.2010 19:33:45)
Podívala bych se na stránky školy, jestli tam nenabízejí vlastní formulář. Některé školy to tak mají. Víceméně všechny obsahují to podobné - základní udaje o rodiči a dítěti (jméno, dat.narození, bydliště), potom Věc: žádám o odklad ..., v příloze doporučení od lékaře či PPP. Hotovo.
 Jíťa 
  • 

Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:00:32)
Já mám odkdysi zafixováno v hlavě, že zdravotní problémy nejsou dostatečným důvodem k odkladu školní docházky. To se vždycky řešilo opakováním 1. ročníku. Dokonce jsem se setkala s názorem, že i pro děti s poruchou učení je v některých konkrétních případech lepší absolvovat 1. třídu dvakrát, než žádat odklad.

Ale možná už je to jinak.

I tak v PPP nejspíš vezmou v potaz i tu zdravotní stránku a dají to do souvislosti (jestli je dítě dostatečně zralé na to, aby se s častou absencí vyrovnalo, dohonilo učivo atd.)
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:11:44)
Když vím že by mi chyběla ve škole 2 měsíce čistého času,tak ji tam přece nebudu dávat. Myslím, že z psychického hlediska je pro dítě mnohem více stresující být mezi propadlíky a opakovat první třídu, než setrvat o rok víc ve školce. Zvláště, když je malá narozená v červenci. Její nejlepší kamarádka je o necelé tři měsíce mladší a do školy jde automaticky až o rok dýl. Proč z toho dělat drámu ~d~
 Miki 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:19:33)
Ty jo, překvapuje mě, jak to některé dráždí. Je těžké takhle něco hodnotit, protože máme k případu Žabátka málo informací. Na mě to nepůsobí, že se něčemu brání nebo něčím opovrhuje či podceňuje...nechce jen papír pro papír.
Psycholog se ve evém vyšetření nezaměřuje jen na psychiku dítěte, tyhle informace si stejně vezme od rodiče a od učitelky ze školky. podstatou vyšetření je zjištení zralosti kognitivních funkcí, jak je na tom se zrakovou a sluchovou percepcí, jemnou motoriku, atd. A to za hodinu doopravdy zvládne. Ale tohle nyní není aktuální. To vážně bude stačit později. A nechat dítě propadnout? proč ho nechat selhat. Byť by bylo propadnutí ze zdrav. důvodů, stejně by se na ní spolužáci dívali jako na tu, co to nezvládla. A jestli je holčička citlivější, tak proč ji tomu vystavovat. Bude mít tak dost nervů se zákrokem, doktorama a pobyty v nemocnici. Do toho se učit psát atd. Věřme si jako mámy navzájem. Nehledejme hned u té druhé chybu.
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:21:43)
Konečně to někdo pochopil. Tak nějak to přesně cítím. Díky. ~R^
 Angretka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 15:05:57)
Žabátko, máš právo dát svému dítěti odklad, nemusíš se nikomu zodpovídat, zvlášť pokud je tvoje holčička narozená v červenci.A má li zdravotní problém, pak není vůbec o čem mluvit. PPP bych vůbec neřešila. Nepotřebuješ, aby ti někdo řekl, že tvé dítě je psychicky připravené jít do první třídy, když ho ze zdravotních důvodů do školy dávat nebudeš. A zákon je na tvé straně. Paní ředitelce to snad půjde vysvětlit, ne????
 x x 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:26:04)
jinak co se týče všech těch dovedností, co se při zápisu posuzovaly, tak prošla výborně. Ale. Když jsme tam přišly, držela se mě za svetr a ani za nic nechtěla jít za učitelkou. Ve školce sedí hodinu s legem a s ostatníma dětma se nebaví. Navíc, od začátku prosince mi marodí, takže ztratila kontakt s kolektivem. Sama vidím, že by byla na okraji kolektivu (na to fakt nepotřebuju vyjádření psycholožky, to vidím víc než dobře sama), navíc bude stresovaná plánovanou operací. Myslím, že vzhledem k tomu, že je nar. konec července 04, není moc o čem a šlo by to pouze s doporučením dětské doktorky. V zákoně je nově opravdu buď anebo, tj. buď posudek z PPP nebo lékaře (dětského, či odborného).
 Miki 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 14:39:47)
Tak to není co řešit. Oni si vlastně psychologové dělají takový screening přímo ve školkách a pak ty, co se jim nezdají, si zvou do poradny na podrobnější vyšetření. Já bych se na to podívala i z druhé strany. Poradny jsou dost narvané, člověk tam dostane termín třeba i za měsíc. proč nenechat tu hodinu v poradně potřebnějším. Ty si tam pak můžeš zajít, když budeš mít nějaké otázky, třeba o prázdninách, kdy mají volno. mě ty důvody pro odklad a popis tvé dcery připadají dostačující. A nevím, proč bys to měla někomu v poradně diktovat, aby na to dal razítko. A tím práci poraden neshazuju. jen jsem proto, jít tam, když je potřebujeme. Chudíci pak jenom razítkují.
 magggi synáček z léta09 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 15:24:57)
Už mi zase trnou zuby! To je ten názor, který má dodnes víc fosilních pedagogů, než je zdrávo!
Opakovat 1. třídu je strašná nálepka pro dítě a táhne se to s ním do konce šk. docházky.
Tchýně chce teď narvat vnučku mermomocí do 1. třídy i za cenu speciální školy, ač nadprůměrně inteligentní dítě potřebuje ještě cca rok na zvládnutí logopedické vady(každý si představí, jak by nešťastnici spolužáci přijali). A jediným důvodem je, že by bylo holce skoro 17, až vyleze základku ~q~
Ale že by mohla opakovat 1. třídu, to už jí nevadí - prostě dítě má být v tom a tom věku ve škole a nazdar - s nimi se taky nikdo nepáral! ~q~ ~;((
 Miki 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 15:27:42)
Chudinka ~o~ Kam spěchají?
 magggi synáček z léta09 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 16:38:02)
Život má probíhat takto:
3 roky školka
6 let škola
15 let SŠ
19 let VŠ
25 let (nejpozději)svatba, děti

Prostě to tak maj naprogramované a jakékoli vychýlení jim připadá jako výmysl moderní doby... no na zabití, ale názor 60-70tníkům nezměníš...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 15:32:56)
No moment, proč by kvůli logopedické vadě nemělo nadprůměrně inteligentní dítě jít do školy??? To mi nějak hlava nebere. ~a~
 magggi synáček z léta09 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 16:34:27)
Protože má logopedickou vadu! Co na tom není jasné?
Těch vad je milión druhů, takže si asi představuješ, že neumí říct třeba "r" - bohužel je to složitější.
Velmi špatně a nesrozumitelně mluví, což potažmo znamená, že se bude špatně učit číst a psát, zpívat, říkat básničky...
Prakticky celé učivo 1. třídy je založeno na tom, že dítě mluví - něco jiného jsou postižení (hluchoněmí atd.), ale ona je úplně normální, zdravé dítě...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 18:40:04)
Logopedická vada neznamená, že by se nadprůměrně inteligentní dítě nemohlo naučit číst a psát. Ve věku, kdy se syn sám naučil číst, mluvil příšerně - měl snad většinu logopedických vad, správně vyslovoval jen minimum souhlásek, bylo mu velmi špatně rozumět. I přesto šel do školy v necelých šesti letech, výslovnost se podařilo definitivně upravit až v devíti letech (v páté třídě).
Nedat do školy dítě, které je na školu jinak připravené, může taky způsobit, že o rok později se bude ve škole příšerně otravovat a bude mít problémy z jiných důvodů.
 magggi synáček z léta09 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 19:08:07)
Myslím, Lído, že si ponecháme každá vlastní názor a každá úplně odlišnou logopedickou vadu ~;) . Kdyby má neteř měla potíže jen s vyslovováním hlásek, asi bych se taky nevztekala.
Záleží na té které vadě a já mluvila o tom, že chtěj holku nacpat do školy prarodiče a pořád to předhazují rodičům dítěte!!! Ti nesouhlasí, stejně jako nesouhlasí logoped a psycholog. Já, jako pedagog a má matka jako dětský psycholog, také ne.
Gratuluji ke geniálnímu synkovi a k jeho štěstí na spolužáky, kteří ho jistě podrželi, když zjistili, že špatně mluví.
Svou neteř bych v podobné situaci viděla nerada.

A že se nadprůměrné dítě v 1. třídě nudí? Jak které. To je opět další pověra. Já si například četla pod lavicí Verneovky, když mě nebavilo MÁMA MÁ MÍSU, TÁTA MÁ PANÁKA aj. ~;)
Ostatní předměty mě bavily...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 19:16:54)
Mně při nástupu do školy mluvili špatně všichni tři kluci, problém s kolektivem neměli ~d~ - nejstarší je navíc zrzavej, taky mu to nikdy nevadilo. Ale tohle samozřejmě závisí na povaze dítěte a na kvalitě učitelky.
Já jsem bohužel jako podzimní šla do školy skoro v sedmi letech, a byla to hrůza - prakticky celej první stupeň jsem se příšerně otravovala, protože většina kantorek mě číst pod lavicí nenechala. A mám ve svém okolí docela dost lidí, kteří mají s odkladem obdobné zkušenosti. Naproti tomu nejstarší syn odklad měl, a osvědčilo se to (v šesti letech byl naprosto nezralý, navíc se pak přišlo na to, že je dyslektik).
Samozřejmě, prarodiče by do toho rejt neměli, není to jejich zodpovědnost.
 magggi synáček z léta09 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 19:53:16)
Jo, to všechno chápu, je to hodně individuální ~d~
Ale tchánovci...kde žijí 2 generace dohromady, matka má dvouletý učňák a prospěch i vzdělání jejích dětí jsou jí v konečném důsledku jedno(naštěstí se po ní mozkově nevyvedly ~t~ ), otec dětí je věčně v tahu, o děti pečuje babička a dědeček...tam je to těžké ~a~ ~n~ ~o~
 SaruskaD 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(2.2.2010 22:52:55)
Neměli by rýt, ale rejou!! Moje tchyně např. před časem kategoricky prohlásila, že naše dcera půjde po 5. třídě na gympl!! Dceři bylo před 2 týdny šest let a jdeme k zápisu příští týden ... ~t~
 hmr 
  • 

Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 19:27:02)
Konečně rozumný názor, ale budete tady zřejmě krutě napadena...
 zemanová 
  • 

Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(29.1.2010 15:24:46)
Byli jsme minulý týden u zápisu a opravdu stačilo vyjádření dětsk.lékaře.Naše p.ředitelka tuto informaci ještě ověřovala.
 Dobra1 


Domácí škola 

(30.1.2010 1:56:03)
Žabátko,
budete doma, takže pokud je Vaše dcera do 1. třídy jinak vývojově zralá a o odklad žádáte hlavně kvůli tomu, co zamešká, možná by stálo za to zvážit, zda nepožádat o možnost domácí školy a nezačít ji vyučovat sama.
Mám dvě kamarádky, které s tím začaly kvůli špatné dostupnosti školy (cesta tam i zpět přes hodinu autobusem, následně unavené dítě, které mělo problémy s domácími úkoly) a obě mi po srovnání s normální školou řekli, že doma se dá za 2 hodiny zvládnout s dítětem to, co ve škole za 4. Pokud vím, zákon umožňuje, aby dítě v domácí škole měla kterákoliv ZŠ (tedy pokud to teď nezměnili).
Dceři by tím odpadl problém s nudou, kterou by mohla za rok prožívat, kdyby nastoupila do školy o rok později, zatímco by jinak byla o rok napřed.
 Federika 


Re: Co potřebuji pro odklad??? 

(30.1.2010 21:25:24)
Žabi,
asi záleží na škole...
Ale u nás stačilo razítko od dětskýho doktora, mně ho taky dal, vpodstatě mezi dveřma,nakonec ho sice asi nevyužiju, jen chci říct, že mi opravdu potvrdil,že v současné době stačí jen potvrzení od dětského doktora,případně odborného, např. logopeda...
 MM, 2 kluci 


Tak nevím, asi je to individuální... 

(29.1.2010 11:21:12)
... ale u nás nevadilo, když manžel natočil pár záběrů malou videokamerou. Samozřejmě dbal na to, aby to nerušilo, nemotal se kde neměl atd. - ale bylo to v pohodě, nikdo nic nenamítal.

Zápis probíhal zmíněnou formou rozhovoru s paní učitelkou a vše proběhlo naprosto v pohodě, nám všem se ve skole moc líbilo (šli jsme celá rodina) - a náš budoucí školák se už moc těší :-)!

Hezké překvapení bylo, že nás vyfotili a hned někde vedle vyrobili upomínkový list právě s touto fotkou, krásně zalaminovaný! Fakt si dali práci a bylo cítit, že jim na dětech a jejich rodičích záleží :-)!
 januska.1 


Re: Tak nevím, asi je to individuální... 

(29.1.2010 15:59:01)
Žabátko,my byli také v poradně a pro dítě to nebylo vůbec traumatizující.Ano,také jsme chtěli doporučení o odkladu,což jsme dostali,ale také jsme dostali dost rad,jak s dítětem pracovat např.v jemné motorice,mají různé kroužky grafomotorické psané apod.Myslím,že pro rodiče předškoláčka je to docela přínosné,poradí ti na co se zaměřit,jak vidí Tvoje dítě,v čem je dobré a co by bylo dobré pro školu vypilovat.My dostali pochvalu a rady co ještě zlepšit.Myslím,že jako rodičům nám záleží aby děti měly dobrý start takže bych poradnu neviděla tak negativně.Já byla ráda,že mi tam poradí něco více než např.ve školce.
 JanaBa (2 svisti) 
  • 

V 8 letech? 

(29.1.2010 22:03:01)
Nekdo tady pise o nastupu v 8 letech. To ma jako dite 2 odklady nebo...?
Je to vubec mozne?
 magggi synáček z léta09 


Re: V 8 letech? 

(29.1.2010 23:06:12)
Ano, i dvojí odklad je možný, když je třeba...
A není to tak neobvyklé - učila jsem mj. 7 let v ozdravovně, kde se děti střídají po 3-6týdnech. Netroufám si odhadnout procento, ale v každém turnusu byly takové děti 2-4, někdy víc.
Je to asi dané tím, že do ozdravovny jezdí většinou děti, které mají od malinka potíže, nicméně to nikoho nepřekvapovalo... ~3~
 jana 
  • 

Re: V 8 letech? 

(29.1.2010 23:19:25)
neni nutne potreba mit dva odklady, muj syn je narozeny zacatkem zari a kvuli narusenemu vyvoji reci zvazujeme odklad, prakticky by tak sel do skoly temer v osmi letech
 veverka 
  • 

Re: V 8 letech? 

(30.1.2010 0:14:48)
můj syn je taky narozen v září 2002 a půjde do školy v 8 letech. Porucha řeči. Ale svět se nezboří.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: V 8 letech? 

(31.1.2010 10:49:07)
ja teda dostala jako mala dva roky odklady,kvuli poruse reci a LMD a dnes jsem za to rada.
 Jitka a Matyášek 


Jsem z PPP 

(30.1.2010 11:08:50)
Holky, pročetla jsem celou diskuzi a některé příspěvky jsou fakt zajímavé :-) Vždycky sí říkám, co si o nás ženských z poradny (jsem psycholog) asi většina lidí myslí. Jen chci říct, že jsme většinou normální (jako většina populace :-)) a netřeba se nás bát. Jsem z Brna a kdo cokoli potřebujete, napište :-)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Jsem z PPP 

(30.1.2010 12:13:18)
Jitko,

byli jsme v poradně již na podzim (hlavně kvůli nevyhraněné lateralitě, ale když už jsme tam byli, tak jsme otestovali i školní zralost, ačkoliv dítěti bude 6 teprve v květnu).
Paní psycholožka byla velmi příjemná, testy byly komplexní, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, které bych neodhadla ani já (neznám jiné děti, nemám srovnání), ani učitelka v MŠ (ta jich má zas moc, zná je jen z rychlíku). Dítě odcházelo v pohodě a říkalo, že to bylo fajn – ty hádanky a vůbec….
Takže za mě: ~R^~x~

 Jitka a Matyášek 


Re: Jsem z PPP 

(30.1.2010 15:01:57)
Moc díky! Já měla pocit, že nás stejně všichni hází do jednoho pytle asi jako sociální pracovnice (něco jako paní sociální Zubatá z Kolji :-) A třeba sociální pracovnice u nás v poradně je jak modelka :-)
Za sebe můžu jen říct, že právě o to se snažím - aby se rodiče něco dozvěděli, abych třeba poradila, co ještě rozvíjet a aby to byl smysluplně strávený čas nás všech!
~z~
 Alena06 


Re: Jsem z PPP 

(31.1.2010 8:03:20)
Ahoj,dali jsme druhorozenou dceru do školy v 6letech,narozená v červenci,velmi šikovná,hodná holčička.Ve školce říkaly ,že není potřeba odklad,spolupracuje,poslouchá,vydrží u úkolů,samostatná,logopedie ok.Už v září mě mrzelo,že jsem ji dala.Adélka plakala,vydírala,musela jsem ji vodit až ke třídě,nezapadla do kolektivu,bála se matematiky,problém měla s +-do 4, psaní ok,čtení pomalejší,stále slabikuje a počítá na prstech.Není tolik samostatná jako její o 3roky starší sesra-premiantka,která nemá problém vůbec s ničím a s nikým.Po této mé zkušenosti bych všem,kdo váhají radila,aby se šli poradit do PPP. Ještě pro upřesnění dodám,že vše bylo možná i proto ,že se nám v únoru narodila 3dcera,možná tak projevovala žárlivost,nevím.A jsem moc ráda,že už je to lepší,Adélka když jde ze školy,tak si vyzpěvuje na celou ulici,rozdává úsměvy na všechny strany, na vysvědčení měla samé jedničky.
 Martina, 2 kluci 


Re: Jsem z PPP 

(1.2.2010 14:01:24)
Jitko, chci přidat svou úžasnou zkušenost s PPP - docházíme tam už s druhým synem, paní, co testuje školní zralost, cvičí i logopedii, moji oba kluci s ní výtečně vycházejí. Starší syn je teď ve 4. třídě, naprostý premiant bez námahy. Právě jemu cca rok před školou zjistila poruchu jemné i hrubé motoriky, takže k logopedii přidala i cvičení na tyhle problémy. Syn byl neskutečně "tvrdý", nadřely jsme se s ním obě, ale do školy nastupoval jako dobře (ne výtečně) vyslovující a relativně rozcvičený. Jsem jí moc vděčná, protože, kdyby se až v první třídě objevilo, že má poruchy motoriky, které souvisejí jedna s psaním, druhá se čtením, či tak nějak, měl by na krku pěknou nálož spolu s učením se psát, číst a počítat...takhle jsme v pohodě rok před školou trénovali denně dle rad poradkyně a do školy šel srovnaný s ostatními vrstevníky. Píše děsně, ale jeho úča je prima, chápe, že líp to nedokáže že se fakt snaží.
Druhý syn je v pohodě, zatím jen logopedie, uvidíme, co se vyvine, za týden jde k zápisu.
 SaruskaD 


Re: Jsem z PPP 

(2.2.2010 23:10:47)
Já teda na PPP nevzpomínám moc ráda. Pravda, už je to nějaký pátek, co jsem tam byla se synem, asi tak 17-18 let ~t~, nebyl to zrovna příjemný zážitek. Pro synka pohoda - dostal bonbony, hrál si s kostkama, cosi asi maloval (nejspíš nějaké potrubí~z~). Ale mě psycholožka doslova odrovnala hned zpočátku, když nechala synka hrábnout do pytlíku s bonbony, aby si vybral (zřejmě zkoumala, zda je pravoruký či levoruký). On si tam hrábl a už ani nevím, jakou rukou, ale ta osoba se na mě vzápětí osopila - a to dost ostře - proč se snažím o to, aby byl syn levák??!! Čuměla jsem na ni jako blázen. Vyrazila mi dech, protože pravou a levou ruku jsme FAKT doma vůbec neřešili. Měli jsme zcela jiné problémy než tyto a už vůbec nevím, proč bych měla cpát klukovi lžici a tužku do levé ruky!! ~o~ Je známo, že děti v předškolním věku bývají ještě nevyhranění a klidně malují chvíli pravou rukou a když je začne ruka bolet, přehodí tužku do levé. Měla jsem spolužáka, který psal pravou rukou a kreslil levou ... ~z~ . Notabene když se podívám na biologického otce mého klučiny, tak vidím chlapa, co píše pravou rukou, ale příbor drží opačně - krájí maso levou rukou a jako fotbalista je levonohý. Tolik můj - pro mne dodnes - traumatizující zážitek z PPP.~3~
 KKarolina 


Dcerka jde take do první 

(30.1.2010 17:57:18)
A jsem z toho cela nějaka vedle,najednou si uvědomuji,že ta mala holčička nějak rychle roste,na rodičáku ve školce na nas vychrlili požadavky,které dá se říct zvládáme,i když mám trochu obavy.Dcerka do školy nechce,ani tašku nechtěla,tak vůbec nevím jak to bude probíhat.Ale vím,že je statečna tak jí budu držet palečky.U nás to je formou pohádky,tak myslím,že se to bude líbit,a jsem za to ráda,moc formalní prostředí by možna hůře zvladala.Nemá rada změny a tohle bude obrovska změna pro nás pro všechny...hrozně se těším i bojím zaroven
 Marije 


Re: Dcerka jde take do první 

(1.2.2010 9:02:20)
Take jdeme do první třídy - a to dobrovolně o rok dříve (narozená v prosinci). Dcera se do školy těší,sama s tím přišla,že půjde a nejde jen o přechodný rozmar. Není geniální, ale zcela jistě zvládá vše, co ostatní budoucí prvňáci.Určitě budeme absolvovat PPP.Školu nechápeme jako krácení dětství,pečlivě ale uvážíme, k jaké paní učitelce nastoupí-to je,myslím, to nejdůležitější. Mám samozřejmě obavy,jak to zvládneme, také mě děsí to velké procento dětí s odkladem, které nastupují po 7.roce...
Máte někdo zkušenost s dřívějším nástupem do školy?
 SaruskaD 


Re: Dcerka jde take do první 

(2.2.2010 23:24:44)
Moje známá dala synka do školy dříve. Šel do školy v 5,5 letech. Uměl už číst a psát tiskacím. Trochu jsem se divila, protože jinak mi přišel na školu nezralý - sociálně. Ale to tyhle děti prý mívají. Měl nějaké problémy v kolektivu už ve školce, nicméně lékaři dřívější docházku do ZŠ doporučili. Co se týká učení, je všechno v pohodě, ale měli ve škole takový incident s nějakým chlapcem, který k nim nastoupil z jiné školy - problémový. A synka té mojí známé si vzal za terč, takže opět problémy. Minulý týden jsme měli v MŠ takovou schůzku - rodiče předškoláků, učitelky MŠ, psycholožka a učitelka ze ZŠ budoucích prvňáků. Semlelo se všechno možné, ale ani psycholožka ani učitelky ten dřívější nástup do ZŠ (v 5 letech) příliš nedoporučovaly. Tak nevim ...
 metty, 3 kluci 


umí vaše druhé dítě před zápisem to, co to první? 

(31.1.2010 12:56:18)
Tenhle týden jdeme s naším druhorozeným synem k zápisu. Když ale srovnávám, co už zvládl první syn když šel k zápisu a co umí ten druhý, vychází mi, že ten druhý toho umí daleko míň. První syn byl celý natěšený do školy, uměl se už podepsat, počítat do 20 a sám po mě chtěl, abych ho učila písmenka i jiné věci. Mladší je daleko víc v klidu. Podepsat se umí občas, když se mu chce nad tím přemýšlet, počítání občas vyjde, občas taky ne, podle aktuální nálady. Když jsem mu ukazovala něco nového, tak se teda šel podívat, naučil se to, ale že by ho to nějak extra bralo, to zas ne. Probírala jsem to s kamarádkama, kterým jdou jejich druhé děti taky k zápisu a zjistila jsem, že jsme na tom všichni stejně. Prostě ty druhé děti nemají takovou snahu se něco učit, jsou daleko víc v pohodě, ono to nějak dopadne. Jak jste na tom vy?
 Káča, dvě děti 
  • 

Re: umí vaše druhé dítě před zápisem to, co to první? 

(31.1.2010 20:26:02)
Mno, nás pravda teprve čeká zápis s prvním dítětem, ale skoro bych řekla, že u nás to víc "flákám" já jako matka. Starší uměl ve věku mladší dcery daleko víc básniček, písniček, mám pocit, že jsem se mu víc věnovala. Dcerka hodně věcí chytá od bráchy (jsou věkově blízko) a já mám pocit, že na to hřeším... Budu na tom muset zapracovat:)
 KKarolina 


Re: umí vaše druhé dítě před zápisem to, co to první? 

(1.2.2010 13:01:55)
Tak já to mám podobně-akorát mam první holčičku a ted chlapečka,na kterýho už nemam tolik času-ba ani nálady,jsem z nich unavená.První jsem se v tomto směru take věnovala více,tak se k tomu musím taky postavit a začít víc makat.~3~~z~
 Iris 
  • 

Re: umí vaše druhé dítě před zápisem to, co to první? 

(1.2.2010 13:40:37)

U nás je to naopak. A dost výrazně. A to musím přiznat, že našemu druhorozeňátku jsem věnovala daleko méně času. Jak říká moje máma: špatný učitel dobrého žáka nezkazí :).
 sona 
  • 

Re: umí vaše druhé dítě před zápisem to, co to první? 

(1.2.2010 15:28:46)
U nás to bylo obráceně, první měl odklad, je srpnový. Druhý uměl jako předškolák číst a počítat. Všichni mi říkali, že to tím, že se učí od staršího. Takže je to individulní.
 Marije 


Nástup o rok dříve 

(1.2.2010 9:37:10)
Take jdeme do první třídy - a to dobrovolně o rok dříve (narozená v prosinci). Dcera se do školy těší,sama s tím přišla,že půjde a nejde jen o přechodný rozmar. Není geniální, ale zcela jistě zvládá vše, co ostatní budoucí prvňáci.Určitě budeme absolvovat PPP.Školu nechápeme jako krácení dětství,pečlivě ale uvážíme, k jaké paní učitelce nastoupí-to je,myslím, to nejdůležitější. Mám samozřejmě obavy,jak to zvládneme, také mě děsí to velké procento dětí s odkladem, které nastupují po 7.roce...
Máte někdo zkušenost s dřívějším nástupem do školy?
 luthienka 


Re: Nástup o rok dříve 

(1.2.2010 16:09:36)
S předčasným nástupem jsem se setkala 2x. A u obou měly pravdu psycholožky- jedna holčička byla zralá a školu zvládá v pohodě (je v sekundě na gymnáziu). A ta druhá začala mít, podle očekávání psycholožky, ve třetí třídě problémy ( nezvládá neuspěch, hystericky se projevuje, vyrušuje,...) Asi bych to opravdu nechala na odbornících... U předčasných nástupů je největší problém emoční a sociální nevyzrálost.
 KKarolina 


Re: Nástup o rok dříve 

(1.2.2010 17:16:45)
Odbočím trošku jinam-každý den vodím dcerku do školky kolem školy,a dost často jsem svědkem chování dětí k ml. spolužákum-jak dokážou být na sebe zlý,mám hrozný strach z šikany-normálně mám větší strach tu holku tam poslat než snad má ona z neznámeho~q~~:-D
 HelaP (Claudia + Daniel 2/05) 


Re: Nástup o rok dříve 

(3.2.2010 23:33:42)
Nevim, jestli je to zrovna k tematu, ale chtela bych popsat povinnou skolni dochazku na Tenerife, kde ziji se 4letymi dvojcaty. Tady zacina prakticky povinna skolni dochazka ve 3 letech (deti narozene od 1.ledna do 31. prosince, tzn. nektere nastupuji do ^skoly^ prakticky ve 2 letech). V jednom arealu zakladni skoly jsou deti od 3 - 6 let (tzv. detske vzdelavani) spolecne s detmi 6 - 11 let (prvni stupen ZS). Deti maji denne hodiny pavidelne vyuky - napr. 4 lete maji 3x tydne anglictinu, 2x tydne informatiku, 3x tydne etiku, 2x tydne telesnou vychovu. Na tyto odborne predmety maji specializovane ucitele. Jejich tridni ucitelka je ma na jazyk, matiku a vytvarku. Ted uz umi vsechny deti abecedu (muj syn dokonce nazpamet), pocitaji do 100 (to ne vsichni, ale prevazna cast tridy), resi jednoduche priklady, kazdy vikend vypracovavame domaci ukol (vetsinoi se musi naucit basnicku o 2 slokach, nakreslit obrazek o obsahu basnicky, dostavame pohadkovou knizku, kterou nekolikrat cteme a deti musi znat obsah, jindy piseme cislovky nebo pismena.....), obe deti ctou jednoduche vety napsane velkymi pismeny.....Takze do klasicke prvni tridy prechazeji automaticky vsichi spolecne z predskolni pripravy - bez stresu, bez zapisu, bez odkladu.... Primo v arealu skoly je psycholog a logopedka, kteri sleduji deti od 3 let a v pripade potreby je sleduji a pomahaji az do tech 11 let, kdy opousti 1. stupen. Takze tady to funguje takhle a zatim neznam nikoho, kdo by s timhle zpusobem vzdelavani mel problem. Vsechny zdravim.
 Blanimour 


Nehroťte to 

(8.2.2010 13:05:31)
Neznám sice nikoho, kdo by dával dítě do školy o rok dříve, ale spíš bych ti radila to nedělat. Moje kamarádka kdysi řešila, jestli vyjednat synovi odklad, a já jí to rozmlouvala - byl to normální, chytrý kluk bez jakýchkoliv problémů, tak mi to přišlo zbytečné. Ona mne poslechla a dala ho v šesti letech (je květnový). Bohužel jsem však nepočítala s tím, že ve své třídě bude jediný bez odkladu - mají ho tam opravdu úplně všechny děti, takže některé jsou skoro o rok a půl starší než on. Výsledek je tedy takový, že dost trpí. Je ze všech nejmenší, nemá kamarády, dokonce řešili problémy se šikanou... Navíc, i když je opravdu chytrý, měl s některými věcmi potíže - třeba při psaní byl ve srovnání s o rok staršími dětmi zákonitě pomalejší. Teď je ve 4. třídě a ještě se to nesrovnalo. Že jsem tehdy nedržela hubu!
A teď si uvědom, že tvoje dcera bude oproti velké části dětí překonávat dvouletý rozdíl! Mojí holčičce bude pět za pár dnů a už teď je mi jasné, že se asi ve škole bude možná nudit (číst už začíná, je schopná napsat velkými písmeny jednoduchá slova...). Ale představa, že bych tomu patnáctikilovému drobečkovi za půl roku zavěsila na záda těžkou školní tašku... To fakt ne!
 Lassie66 


Re: Nehroťte to 

(8.2.2010 13:43:49)
Blanimoure, díky za tvůj příspěvek. Mám obě děti letní, syn je až konec srpna, takže to taky budu v budoucnu řešit.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Nehroťte to 

(8.2.2010 14:51:56)
Lassie, u nás totéž, oba kluci jsou červencoví, staršímu odklad dávám.

A nevíte čirou náhodou někdo, jestli hraje nějakou roli fakt, kam jsme se zapsali? Nejsem ještě rozhodnutá, mám ve hře školy dvě...NEbude pak nějaký problém, pokud půjde do jiné?
 Federika 


Re: Nehroťte to 

(8.2.2010 15:14:43)
Ne,nebude,Stáňo..I děti s odkladem musí přijít k zápisu znovu, nepočítají s vámi automaticky...
 Stáňa a dva kluci 


Re: Nehroťte to 

(8.2.2010 15:19:25)
Federiko, moc díky, to jsem ráda...
 Federika 


Re: Nehroťte to 

(8.2.2010 14:41:34)
Blanimour,
tohle je fakt individuální.Já jsem spíš pro odklady, právě díky tomu současnému trendu , ale myslím,že i odklad dokáže ublížit.
Za pár let budu vědět víc. Mám dva kluky, jeden květnovej, odklad jsem mu dala,nelituju, je ADHD, nesoustředil se...Druhej syn je srpnovej, je mu pět a po dlooooouuuuuhém uvažovaání,rozvažování do školy jde.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.