| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kolik peněz dáme do společné pokladny?

 Celkem 97 názorů.
 7kraska + jedna 


Hlavni je... 

(25.1.2010 8:44:12)
...se domluvit predem. U nas dite prislo zaroven s novym nakladnym bytem, nebyli jsme predem domluveni a je to uz skoro 5 let prusvih.
 Ecim 


Re: Hlavni je... 

(25.1.2010 8:55:19)
Také jsme si to s manželem ujasňovali předem. Měli jsme to tak, že manžel (byt je jeho) platil nájem a poplatky a já jídlo - tak, abychom platili každý zhruba stejně. Teď, co jsem na mateřské, na chod domácnosti přispíváme víceméně adekvátní částkou. Část financí máme společnou a část oddělenou, přijde mi to jako nejlepší řešení. Při hledání partnera jsem koukala hlavně na to, aby byl hodný a slušný a aby nebyl despotický a lakomý. Poučila mě spousta negativních příkladů z okolí.
 magggi synáček z léta09 


Re: Hlavni je... 

(25.1.2010 9:33:25)
Ecim - souhlasím, ono to zní legračně, ale člověk by fakt měl koukat, zda není jeho partner lakomý - na chorobnou šetrnost odumřelo několik vztahů kolem mě a momentálně se s tím potýká jedna z mých nejlepších přítelkyň - je s partnerem skoro 20 let, ale teprve 3 roky bydlí spolu a společná domácnost (a nové, dobře placené zaměstnání)v našem kamarádovi prohloubila lakotu, zatímco holka se moc nezměnila, vydělává si na vlastní noze - někdy skoro nevystačí ani s pojištěním (ale neznamená to, že by rozhazovala, je dost nenáročná), a protože nemají děti, domnívala se, že to bude pořád jako zamlada, když byli "free." Společná kasa, nyní celkem naplněná...prostě pohoda. A vše je jinak.
Je mi jich líto obou ~;((
 Razivia 


Re: Hlavni je... 

(25.1.2010 10:03:55)
Ecim, souhlasím. My máme taky část financí společnou (prakticky jen na jídlo a běžný chod domácnosti) a značnou část oddělenou. Můj přítel má děti z předchozího manželství, vydělává o mnoho víc, než já, a já žádné závazky nemám. Prostě by bylo složité mít společnou kasu tak, aby to bylo "spravedlivé". Takhle si koupím co chci bez ohledu na to, jestli si můj milý myslí, že je to pitomost a nemusím mít svědomí, že je to i z jeho peněz.
Když si kupujeme něco většího domů (třeba pračku), každý sáhneme do svého účtu a jedeme na půl. Vyhovuje nám to oběma.
 7kraska + jedna 


Re: Hlavni je... 

(25.1.2010 10:11:35)
Ovsem pripadnymi spolecnymi detmi a zenou na MD se toto komplikuje, resp. neda se takto provadet.
 Razivia 


Re: Hlavni je... 

(25.1.2010 10:16:35)
Jde to dělat podobně. na jeho děti na jídlo mi přítel přispívá zvlášť, na případné společné dítě zvedneme společnou částku (on asi nepoměrně vůči mně)na domácnost. Přítel naštěstí není lakomec, takže něco z mateřské mi určitě nechá ~t~.
 7kraska + jedna 


Zajimalo by me, jak to delaji  

(25.1.2010 9:43:54)
pary, kde jeden ma dite z predchoziho manzelstvi (plus spolu maji nove deti). Konkretne jestli se dohodnou i na tom, jake nadstandardni prostredky se poskytnou diteti z prvniho manzelstvi, kdyz to jde ze spolecne kapsy noveho paru. Myslim tim opravdu velky nadstandard, treba rocni pobyt ditete v cizine apod.
 Razivia 


Re: Zajimalo by me, jak to delaji  

(25.1.2010 10:07:05)
Viz můj příspěvek výše :-). Ale podle zkušeností z diskuzí tady na rodině - když nový chlap žije se ženou, která má děti, většinou platí jako na vlastní (problém s nízkými alimenty). Když nová partnerka žije s chlapem, co má děti, je to obvykle asi jako u nás... Ale nemůžu mluvit za všechny, je to můj dojem z pár diskuzí tady.
 Xantipa. 


Re: U nás 

(25.1.2010 10:52:55)
Máme to asi podobně jako pan Vážný. Výhoda ovšem byla, že při vstupu do manželství a sestěhování se jsme oba neměli prostě nic. Cesta ovšem k tomuto modelu nebyla až tak jednoduchá.
Takže ve výsledku - peníze spravuji já, připadá mi, že když si každý hrábne kam a kdy chce, je v tom chaos a přestává být přehled. Nemusí mě manžel potupně žádat o kapesné, prostě řekne, že potřebuje a kolik. Já ovšem taky nezneužívám toho, že peníze mám ve správě já, tudíž nemám problém říct, že jdu s kamarádkama a kolik jsem si vzala.
O veškerých /zdůrazňuji, že úplně veškerých/ věcech rozhodujeme společně. Výhoda je, že já téměř nikdy nenakupuji sama - opravdu jen vyjímečně.
Ale je pravda, že důvěra musí být. Doma to mám všechno zařízené tak, že manžel se může podívat kamkoli na účty. Tuto evidenci a zakládání taky řeším já, ale tak, aby měl on přehled, kdykoli bude chtít.
Nicméně - v průběhu našeho společného života jsem vydělávala výrazně více třeba já, pak zas manžel - střídalo se to. V současnosti je to tak nějak vyrovnané.
 Ecim 


Re: U nás 

(25.1.2010 15:55:24)
U nás se to také střídalo. Nejdřív jsem vydělávala víc já, teď pochopitelně manžel a tak to bude ještě dost dlouho - je to ale mé osobní rozhodnutí. :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


společné peníze 

(25.1.2010 10:36:33)
u nás je vše společné. Peníze, majetek, závazky, dluhy, radosti i starosti.
Spolu jsme začli chodit v devatenácti, oba studenti, manžel měl ale zajímavou a "výnosnou" brigádu, já pouze příležitostné přivýdělky. On tehdy vše chtěl platit s tím, že muž prostě platí.
Jednou v zimě jsem chtěla jít do čajovny, on se kroutil jak žížala, že se mu nechce, až z něj vylezlo, že nemá peníze. Já je měla, zase jeho "mužský problém" o tom, že platí vždy muž. Tak jsem mu vysvětlila, že mě nezajímá jeho pošašený názor o mužských povinnostech, když mrznu a chci se jít zahřát, peníze mám a notabene dosud vše platil on, aniž by mi dal možnost se revanšovat.... Nakonec souhlasil a od té doby jsme se vždy, když jsme šli na nějakou akci domluvili, kolik máme peněz, a podle toho "hospodařili".
S nástupem prvního podnájmu už bylo naprosto jasné, že ač máme oba svůj účet, máme k tomu druhému vzájemné dispoziční práva. Já jsem ze začátku vydělávala mnohem víc než on, věděli jsme ale, že se to jednou, minimálně po dobu mateřské, změní.
Teď vydělává manžel nepoměrně víckrát oproti mému rodičovskému příspěvku. Vlastně má dvě práce, abychom to vše zvládli, s dvěmi miminky a hypotékou. Nikdy jsem od něj za těch 10 let společného bydlení neslyšela, že špatně hospodařím (i sem tam ulítnu), že moc utrácím, že tohle si nesmím koupit. Já jsem rozumná, snažím se neutrácet za zbytečnosti.
S penězi víceméně doma hospodařím já, protože můj muž na to nemá čas, 100% mi důvěřuje a já důvěřuji jemu v tom, že mi ty peníze dá, že je vydělá.... Pro své potřeby si vezme, kolik potřebuje, v podstatě jde o to, aby měl na cigarety a sem tam na pivo.
Funguje nám to bezvadně, když vidím své okolí, jak mají dělené finance, dost nechápu. Většinou totiž muž, když si zvykne na určitý standard, pak si z něj těžko nechá ukrojit. Klasická situace: rodičovský příspěvek. Žena se svým příjmem spadne podstatně dolů, náklady se zvýší, partner musí dávat "ze svého" víc a pořád to nestačí... Problémy, hádky.... zbytečné.

Mám kamarádku, kde je vše manžílkovo. Jeho byt, on si na něj přece dřel, ona by tolik nikdy nevydělala.... Byt na ni ani po svatbě nepřevedl, ačkoliv jej rekonstruovali společnými silami, ona tam dřela jak kůň. Skáče mu kolem zadku, dělá mu první poslední, co mu na očích vidí... On si ze své výplaty platí "své" dluhy, "svůj" byt, "své" auto... ona ze svého rodičovského příspěvku chodí po bazarech, živí sebe, dceru i jeho. On jí žádné peníze nedává, jí je "blbé" si říct, tak škudlí, až už to pěkné není a stejně logicky s penězi nevyjde... Teď jí RD skončila, bere jen něco kolem tří tisíc na pracáku, po půl roce nedostane ze sociálky už nic, protože manžel má vyživovací povinnost.... On jí ale peníze nedá....

A o tom, že existuje společné jmění manželů, kdy ona má de facto právní nárok na polovinu jeho příjmů, se ani nehodlá bavit... Prostě šťastné manželství.
Je totiž rozdíl, když spolu někdo jen žije, není ještě hypotéka a oba vydělávají... Jakmile se jeden z partnerů dostane do finanční nouze (mateřství, nemoc, ztráta zaměstnání), pak to chce hodně tolerance ze strany druhého partnera, aby finanční propad partnersky ustáli. Bohužel ze svého okolí vím, že kdo má dělené finance, špatně se domlouvá a mají s tím problémy.

S manželem máme ten názor, že když spolu sdílíme postel, televizi, záchod, tak můžeme taky peníze. Pokud není jeden z nás úplně střelený nebo na něčem závislý, neměl by u inteligentních lidí, co se mají rádi, být problém se domluvit.
 Razivia 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 10:42:08)
Když jsou dva bez závazků, připadá mi to takhle ideální. Taky jsem z rodiny, kde rodiče měli všechno společně. Jakmile má jeden nebo druhý závazky, je to složitější. Nebo třeba extrémní dluhy s dřívějška. Takhle opravdu ošklivě naletěla moje kamarádka ~;((
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 12:07:14)
na extremní dluhy z dřívějška bych si dala extrémní pozor.
Možná to zní prospěchářsky, ale pokud partner nebere opravdu extrémně velkou výplatu, zajímá mě také, kolik bude nosit domů, zda-li bych pak vše nedotovala ze svého. Ne, že bych byla lakomá, ale aby moje rodina kvůli předchozím dluhům nemusela živořit... To by nám ta láska asi moc dlouho nevydržela...
Pokud má partner jakékoliv závazky z minula, měl by si je podle mého nějak vyřešit, než začne nový vztah. Ať už to jsou dluhy, nebo třeba výživné vůči dětem...

Máte pravdu, že jakožto nemajetní studenti, kteří začínají spolu od nuly, jsme to měli jednodušší. Nevím, jak bych reagovala, kdybych věděla, že má můj partner další dítě, na které platí. Vím, že by mi ty peníze v našem rozpočtu chyběly, na druhou stranu bych nechtěla, aby své dítě (kterékoliv) nějak krátil.... Podle vzoru: udělal to jednou, udělá znovu... mým dětem????

Chápu, že pokud jsou oba partneři rozvedení se závazky z minula, asi si budou nějaké peníze držet jen pro sebe.... Naštěstí jsem nemusela nikdy řešit a doufám, že ani do budoucna nebudu muset...
 Snehulka 
  • 

Re: společné peníze 

(26.1.2010 11:09:01)
My mame taky penize kompletne spolecny, jeden ucet, dve karty. Je pravda, ze na el. bankovnictvi je pristup jen pres muj telefon, protoze jsme tam nechteli davat dve cisla mobilu, pro vetsi bezpecnost, ale manzel si muj telefon kdykoliv muze vzit a jit na ucet.
Nam to takhle zkratka funguje a jsme spokojeni a myslim si, ze je to nejlepsi zpusob. Resp. ze pokud je dobry vztah, duvera a tolerance, toto funguje.
Jinak manzel mel dluhy (ale "jen" u rodiny, takze to je asi neco jinyho), ktery cely doplatil tesne pred svatbou - pry aby sel do manzelstvi cisty:). I z toho duvodu jsem do naseho spolecnyho financniho fondu jsem na zacatku prinesla dost vyrazne vic ja, na druhou stranu ted vydelava vic manzel, a asi i do budoucna uz holt bude (deti...).
 Razivia 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 10:43:27)
Když jsou dva bez závazků, připadá mi to takhle ideální. Taky jsem z rodiny, kde rodiče měli všechno společně. Jakmile má jeden nebo druhý závazky, je to složitější. Nebo třeba extrémní dluhy s dřívějška. Takhle opravdu ošklivě naletěla moje kamarádka ~;((
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 10:52:10)
Martino, pěkně napsáno. ~R^
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 10:53:17)
A pak jsem kdysi dostala velmi moudrou radu: Než si někoho vezmeš, tak se pozajímej o to, jak to mají jeho rodiče s financemi. Je dost pravděpodobné, že partner ten model bude chtít přejmout. :-)
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 11:02:24)
Co se týče peněz, tak se s mým manželem dá domluvit naprosto skvěle. Nerozhazuje, ale není ani lakomý, nikdy mi nevyčetl, že bych si něco koupila a když jsem brala jen rodičák, tak si ode mě i několik měsíců nic nevzal na nákupy.
U nás při uspořádávání majetku hrála roli také skutečnost, že manžel do vztahu přišel s podstatně větším majetkem než já. Už dávno před soužitím jsem mu ale řekla, že do majetkových poměrů jeho rodiny nechci zasahovat. A moc oceňuji to, že se na mě manželova rodina nekouká jako na "holou řiť", jak se mi to stalo ve vztahu s předchozím partnerem. :-)
 sovice 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 11:38:01)
Teď jsem sice rozvedená :-) ale kvůli penězům to nebylo, ty šlapaly dobře. Zkraje jsme oba dali celé výplaty (malé, leč moje tehdy větší :-) ) na můj účet (manžel tehdy svůj vůbec neměl, u mého měl dispoziční právo a pak i kartu) a z toho jsme hospodařili, pak začal podnikat a domluvili jsme se na měsíční částce, kterou dával domů, zbytek vesele polykala začínající firma, pokud vím.

Byli jsme dohodnutí na částce, ze které se sice nedalo spořit na dovolené, ale v součtu s mou se daly obstojně platit měsíční poplatky a jídlo, plus něco málo na mou útratu občas a na spoření, kolik jsem zvládla. Manžel si bral osobní útraty navíc z peněz firmy. Na velkou dovolenou dal prostě peníze navíc z firmy (nebo na nutné naléhavé výdaje typu pokažená pračka). Byly ale i měsíce, kdy nedal nic a zatáhla jsem je z úspor.

Chtěla jsem, aby se podílel na domácím hospodaření, ale jemu se do toho nijak nechtělo, takže to zůstalo na mě (měl dost účetnictví ve firmě).
Chce to ale důvěru.

Asi bych špatně snášela styl "každý dá podíl na domácnosti a zbytek je k osobní útratě", hlavně v situaci, kdy by manžel vydělával hodně a já ne (typicky třeba na RD). Přišlo by mi nefér, kdyby si mohl dovolit drahé koníčky a já měla těžce hloubat, jestli mám ten měsíc na holiče. Vnímám manželství z hlediska majetku jako takový svazek, kdy je vše obou a každý se podílí, jak umí a může, a nevyčísluje se, kdo přihodil více a kdo méně.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 12:35:51)
co na holiče...

známá mi vyprávěla, kterak její kolegyně v práci popisovala, jak to bylo během rodičovské dovolené u nich...
Taky měli oddělené finance, dokud pracovala v pohodě. Pak byla na RD a skončilo to tak, že ona a děti večeřely chleba s máslem a tatínek si dělal steak, protože on na to měl...

Vždycky si říkám, kde se asi vytratila ta zamilovanost, láska.... byla-li vůbec někdy.
 štěpánka 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:06:05)
Vždy když slyším podobné historky (jako je na mateřské, on jí nedá na holiče, děti a ona - chleba s máslem, on steak), říkám si, kdo tam u nich platí vložky (tampóny) a antikoncepci...~t~~n~~t~~n~~t~
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:15:22)
Antikoncepci může platit a používat výhradně ON, aby to měl pěkně pod kontrolou. ~n~~t~ A kdyby to byl opravdový despota, tak JÍ třeba tu menstruaci úplně rozmluví, aby se ušetřilo. ~t~~n~:-©~l~

Uznávám, byl to blbý pokus o vtip, ale kdybych se nedržela, tak sem napíšu něco hodně peprného. ~o~~q~~t~
 štěpánka 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:26:07)
Ecim,~3~~3~~3~
mě mrzí, že jsem se v těch rodinách opravdu nezeptala. ale výchova rodičů a nenávist (moje) k impertinentním otázkám mi v tom zabránily. I když té jedné kámošky bych se zeptat mohla, když už je s tím škrtem tolik let rozvedená...
 Jahala. 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 0:05:03)
na intru jsem měla spolubydlící a její táta jim vydával na menstruaci přesný počet vložek, průser byl když byla silnější nebo delší.Příděl zásadně nenavyšoval:-© Chudák kalhoty a spodní prádlo prala jak o život
 Ecim 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 8:16:26)
Takový člověk by zasloužil doživotní zamezení přístupu k toaletnímu papíru. :-©
Než mít takového otce, tak to bych radši byla sirotek. ~n~
 Ecim 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 16:30:07)
Před pár měsíci jsem četla ve zprávách o tom, jak nějakého chlapa z Bruntálska zavřeli mj. za to, že své manželce vydával jídlo na příděl. Tenhle fotr by také zasloužil zavřít, až by zčernal - za psychické týrání. ~o~~q~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 21:10:12)
víš, to pak dopadá tak, že žena pak musí omlouvat to, co opravdu nutně potřebovala koupit...
Jsou lidé, kterým se líbí, že takhle uboze můžou někým manipulovat.
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 21:58:47)
A také jsou bohužel lidé, kterým se líbí, že mohou být takhle uboze manipulování. Tím ovšem nechci říct, že je to nutně případ té Tvé kamarádky.
 Zuuuza 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 19:30:20)
Martino, běhá mi mráz po zádech.. To je fakt nechutné a neuvěřitelné ~;((
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 11:21:48)
to máš pravdu. Jenomže smutný fakt je ten, že na všechno musí být dva....
Ona věděla jaký je, než si s ním pořídila první dítě.... druhé je na cestě.
Má spoustu možností, jak to řešit, ale z pohodlnosti, aby byl doma klid, se už minimálně druhý rok (co ji znám) nic neděje...
Samozřejmě, on se sám od sebe nezmění, proč by si měl "utrhovat od huby" on, když to umí tak krásně ona...

Mé životní motto je: Pakárnu si každý dělá sám!!!!!!!!!!!!!!! aneb Kdo chce kam...
 Zuuuza 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 19:17:07)
~;((~a~
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:11:20)
"Asi bych špatně snášela styl "každý dá podíl na domácnosti a zbytek je k osobní útratě", hlavně v situaci, kdy by manžel vydělával hodně a já ne (typicky třeba na RD). Přišlo by mi nefér, kdyby si mohl dovolit drahé koníčky a já měla těžce hloubat, jestli mám ten měsíc na holiče. Vnímám manželství z hlediska majetku jako takový svazek, kdy je vše obou a každý se podílí, jak umí a může, a nevyčísluje se, kdo přihodil více a kdo méně."

Sovice, souhlasím s Tebou. :-) Já se asi špatně vyjadřuju. U nás se rozhodně nevyčísluje, kdo přihodil více a kdo méně. :-) Koníčky máme zhruba stejně drahé, jsme v podstatě dost skromní. Já chodím do jazykovky, manžel jednou týdně sportovat a jednou za rok na hory. Manžel na mně nikdy nešetřil, rozhodně by mě nepostavil do potupné situace, že bych neměla na holiče. Podotýkám, že jakmile jsem začala být na RD, tak se můj podíl na výdajích adekvátně zmenšil. Ono to jde tak nějak spontánně. A velkou část toho, co máme "k osobní spotřebě", stejně ušetříme. Ad dovolená - předloni manžel komplet ze svých prostředků platil velmi drahou dovolenou (kterou jsem vybrala já), loni jsem měla podstatně vyšší příjmy, a tak jsem řekla, že ji z podstatné části chci také financovat. Nebo když jsme od jeho rodičů dostali k Vánocům finanční obnos, tak mi prostě půlku z toho dal a neřešil, co s tím budu dělat. Já tou "oddělenou částí majetku" myslím hlavně to, co manžel dostal od svých rodičů - to jsou prostředky, na kterých já nemám žádnou zásluhu, a tak se do toho nechci a nebudu montovat. :-)
 štěpánka 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:24:03)
Ecim,
je to zvláštní, mě připadá divná už ta formulace - on mi přispívá na....já víc vydělala, tak jsem přispěla.....nepostavil mě do situace, abch nemala na.... Já chápu, že někdo to tak má a vyhovuje mu to nic mi do toho není.

Jenže si vždy vybavím kamarádku, kde měli s manželem výdaje vždy každý sám za sebe. Za svobodna doma vzali účet z hospody a rozúčtovali co kdo snědl. Myslela jsem, že je to sranda, ale mysleli to fakt vážně~a~~a~~a~
Když pak přišlo dítě a mateřská, tak výdaje za dítě platili napůl (ona z mateřské) a on jí proti paragonu proplácel, co uznal za vhodné. Oba vysokoškoláci!!!~a~ Přecházel mě zrak. Po 10ti letech se bouřlivě rozvedli - nejv.problém - alimenty. On se nestyděl si do nutných nákladů na svou osobu započítat i cigarety a novou tenisovou raketu!!!~a~~a~~a~
A používal přesně ty formulace z úvodu mého příspěvku. Chápu, že takhle to u vás není, doufám, že ani u ostatních diskutujících (protože internet by jí on určitě neplatil), ale ve to tu vzpomínku evokuje.

Doma jedem fifty fifty, i zájmy a koníčky si hradíme ze společného účtu, peněženky, kreditky, prostě ze stejné hromádky, na kterou jdou oba platy. Peníze navíc nemáme a kdyby jo, asi bychom spořili více než teď na horší časy a na bydlení. Neumím si představit, že by to bylo jinak. Moji rodiče i tcháni mají obálkový systém a taky jednu hromádku, dohoda byla jednoduchá, když jsme ani jeden jiný systém neznali.~3~ ~3~~3~

Jo a kdyby měl někdo z nás vyživované dítě z předch.vztahu, asi by to bylo malinko jinak, prostě by ta spol.hromádka byla o alimenty manší.~g~
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:38:39)
Štěpánko, já mám dnes asi nějaký záchvat blbého vyjadřování nebo co. ~t~ Zkusím to jinak - dřív jsme chod domácnosti platili (vhodnější výraz než přispívali) zhruba oba půl na půl, teď úměrně příjmům. Nic si nevyčítáme, nepředhazujeme, nevyúčtováváme, neřešíme, kolik utratil ten druhý v hospodě nebo obchodě s oblečením. :-)Ještě to vypadá děsivě? ~;)

Kdybys ale chtěla něco děsivého, můžu Ti nastínit, jakým způsobem s námi kdysi finanční záležitosti vyřešil náš otec. ~e~
 štěpánka 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:45:39)
Ecim,~3~
Nevypadá to děsivě, to jsem vůbec nechtěla říct (asi se taky neumím vyjádřit) ani předtím nevypadalo. Jen ty věty ve mě vždy evokují vzpomínku na tuto konkrétní rodinu a ještě jednu podobnou, kterou tak dobře neznám. Protože ty věty používal ten idiot-škrt co ho měla za muže moje kamarádka (a ona zblblá taky).~3~
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:52:50)
Štěpánko, tak to je sranda, protože já mám k idiotům-škrtům velikou averzi a bohudík i skvělou schopnost je naprosto odpuzovat. ~t~
Jinak oceňuji, že nemáš ve zvyku klást nevhodné otázky. :-)
 štěpánka 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 17:10:43)
Ecim~3~
Ty otázky - někdy to nevydržím, ale snažím se hlídat. ~j~ Mám totiž jednu "nejapnou" kamarádku - která je na ně expert a ta je pro mě zcela odstrašujícím příkladem...~l~ ~l~~l~No a někteří příbuzní, to je kapitola sama pro sebe...~o~~o~~o~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 11:31:29)
takhle vesele randila moje kamarádka s klukem, se kterým měli za dva měsíce začít bydlet. Byli jsme spolu na plese, objednali si, ona si sama zaplatila za svou kolu a že on prý zaplatí, až příjde zase za sebe. Ptala jsem se jí ze srandy, jestli ji ani nepozve na kolu a dostalo se mi odpovědi, že oni každý za sebe... A když jsem chtěla vědět, jak to bude v rámci společného bydlení, že stejně...
To mi přišlo dost divné a stejně to pokračovalo. Nastěhovali se do bytu, který koupil její otec (s tím, že to později bude pro babičku - proto se jeho rodina nijak neangažovala...). Nechal jim tam opravit koupelnu, vymalovat, no prostě všechny nutné opravy... Já jsem jí nabídla, že s ní zajedu nakoupit takový ten základ, přece jen jsem měla už trošku zkušenosti s prvním bydlením... No a při té příležitosti jsem se ptala, jak to teď mají s penězi. No že prý aktuální domluva je na proplacení poloviny účtu.... ~t~

Takhle jsme nakoupily třikrát a já se ptala, jak to chlapec snáší... každý účet za 2-3 tisíce (klasické věci: olej, mouka, základní potraviny, čistící prostředky, prostírání, nějaké nádobí do kuchyně), dohromady ale v prázdných skříních nic nebylo.
Varovala jsem ji, ať to hned utne, protože pak bude obhajovat, že si zase koupila vložky... A už mi řekla, že chtěl některé položky vysvětlit.

Radila jsme jí, ať rychle přejdou na normální společný systém, ať si nechávají kapesné, ale zbytek do společné kasy. Chtěli taky dítě, tak ať pak nemusí škemrat o každou korunu. Naštěstí pro ni mě poslechla a co pak vím, poté, co si brouček zvyknul, jsou v pohodě.... Určitě ale hodně pomohlo, že jí rodiče přenechali velký byt, když šli na barák...


 Razivia 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 12:58:44)
Mám to velice podobně :-)~R^
 Xantipa. 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 11:09:29)
Ecim - to neplatí jen u peněz, ale celkově - jak to chodí.~;)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 11:07:24)
nám kdysi říkala profesorka na střední, že si máme pohlídat, jak se náš "vyvolený" chová k mamince a hlavně si dát pozor na špatné vlastnosti. Řekla tenkrát doslova: "Když si v osmnácti strká prsty do nosu, tak je tam v padesáti bude mít pořád" ~:-D
Tím jsem se řídila a myslím, že jsem vybrala dobře...

Na druhou stranu, model rodičů mého muže je přesně ten, na který nechci ani pomyslet.

My jsme se na začátku společného bydlení domluvili, že teď začínáme budovat novou domácnost a novou rodinu a i když si každý nese určité zvyky z domova, vybereme si to, co bude oběma vyhovovat a vytvoříme si nové zvyky...

Např. oni na Štědrovečerní večeři jedli nudlovou polívku!, my rybí... prý ji nemá rád, to ale nezkusil tu od mé mamky... Už se ji naučil vařit.... ~t~
 Kačka, dvojčata 7 měsíců 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 10:55:53)
hm, tak u nás držím společnou kasu já, byť manžel vydělává zhruba 15x více než já na mateřské:-). Ale starám se o všechno - aby byli poplacené nájemné, hypotéka, leasing, předplatné, elektrika, kupuju oblečení pro sebe, děti, manžel hospodaří s vlastní kreditní kartou (k mému účtu), ale používá ji prakticky jen při placení např. oblečení, které stejně nakupujeme společně. Na běžné věci - oběd v mekáči, hospůdka apod. máme doma hrníček, kam dávám svoji mateřskou (cca 20.000) - tato hotovost nám na měsíc na drobnosti zpravidla vydrží, každý si z něj doplňujeme hotovost v peněžence. Musím říct, že nám to oběma vyhovuje, on nemá pro něj zbytečné starosti a já mám na to zase čas. Jediná nepříjemná věc je otázka dárků, kdy já si to dovedu zařídit:-), ale on použije kartu a bohužel hned vím, kde nakoupil a za kolik:-))))))))))))))))
 Ali 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 11:29:39)
Máme s manželem každý svůj účet a to ještě než jsem se poznali a vzali se a měli dítě. Manžel ví kolik jsem vydělávala před mateřskou a já vím kolik vydělává manžel. Společně platíme nájem, jídlo a ostatní důležité a potřebné všci do domácnosti, dovolenou a podobné útraty. Manžel mi na mateřskou nesahá, naopak platí splátku na auto, na garáž, pojistky a také platí spolehlivě a vždy včas a bez problémů alimenty na dítě z předchozího vztahu, které viděl naposledy v jejích 2 nebo 3 letech.
Dítě by rád viděl, ale nesmí a tak proto ji nevídá. Ne, že by nechtěl.
Maminka dítěte sem tam požádá o zvýšení těch alimentů, já do toho nezasahuji, netýká se mě to. Chápu, že je to pro dítě a i pro její klid v duši. Další otec jejího druhého dítěte neplatí alimety a z něčeho žít musí. Společná kasa by mi nevadila a ani mi nevadí oddělené účty.
 zuzkahrn 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 11:49:58)
Taky jsme měli každý svůj účet ještě za svobodna, po svatbě jsme si udělali podpisové práva, ale využíváme to málo. Já mám termín 15., takže se z Rp platí do 20. všechny platby- hypotéka, školka, škola obědy,telefony, nějaký nákup a to, co považuju za nutné do domácnosti- ne však závratné položky. Okolo 22. dojde PnP, opět nákup-potraviny, SIPO. Muž má výplatu až 25-27., takže až dojdou peníze mně, tak platí muž běžné režie+ celý měsíc benzín, pojistky na auto, jednorázové větší platby. Co zůstane, šetří se a společně se rozhodujeme, kam se investuje- okolo domu, domácnost, dovolená, event. taky nic. Já mám přehled, kolik vydělá a on ví, kolik mi chódí. Známe svoje PINy, prohazujem kartičky. Dům je na půl. Vpodstatě společné hospodaření, akorát máme 2 účty.
 Magda & 2 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 11:31:02)
Kacko, materska 20 litru mesicne je super a na nakup "drobnosti" to jiste bohate staci, ale jak koukam na vek tvych deti, kazdou chvili by jsi mela prejit na rodicovs.dov. s prispevkem, ktery dela 7.600 Kc. To je docela skok, ne?
 Hanka 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 11:40:13)
Myslím, že pokud Kaččin manžel vydělá 15x více než ona, tak nějaký "doskokový polštář" mají.
 Kačka, dvojčata 7 měsíců 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 12:01:02)
Magdi, už v únoru, ale ta moje mateřská byla opravdu spíš jen na to, aby byla v peněžence nějaká hotovost pro případ potřeby..s mým příjmem se v domácnosti nikdy moc nekalkulovalo:-), takže ani s necelými 8.000 nebude problém.
Ale aby nedošlo k nedorozumění, jsme s manželem od studentských let, kdy měl 300,- na týden (včetně peněz na vlak), začli jsme brigádami atd., on dělá kariéru, já jsem doma s dětmi..Nikdy neřekl ani půl slova na moje útraty, spíš já ho nutím, aby si koupil něco dražšího..
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 12:39:50)
tak to má být.

Ono totiž, pokud jsi s partnerem tak dlouho, tak žena většinou díky dětem v kariéře lehce ustrne, zatímco muž ji jaksi nepřeruší... A ty, jakožto manželka v domácnosti, mu děláš zázemí, aby mohl jít nahoru. Mimo to, že se staráš o vaše děti, vychováváš je - což si zaslouží také ohodnocení.

Pro takové ty škudlily, co nechtějí pustit chlup, je jen jediný recept. Pustit jim řádně žílou!!!
Oné kamarádce (viz. výše) jsem řekla, ať mu "naúčtuje" jídlo, úklid, vyprané/vyžehlené prádlo, hlídání dítěte i sexuální služby v ložnici... Kdyby si za to platil v hospodě/prádelně/babysitting a ten zbytek, tak by si tak moc nevyskakoval. A ona kdyby to dělala na kšeft, tak má víc, než on ~o~
 zojanda 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 14:09:35)
Za každým ÚSPĚŠNÝM MUŽEM je UNAVENÁ ŽENA! ~t~
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:20:33)
Martino, to jsi té kamarádce řekla fakt výstižně a vtipně. ~R^~x~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 21:21:29)
úspěch mého muže je přece také mým úspěchem. Jsme partneři - parťáci, pomáháme si a dělime se o vše, starosti i radosti...

K té kamarádce... její drahoušek si o ní totiž i myslí, že je hloupá husa, co ničemu nerozumí a tak to prezentuje i na veřejnosti (ona má VŠ!). Vůbec si chudáček sameček neuvědomuje, že za blbečka je hlavně on - protože jenom blbeček si přece vezme husu, které si nemůže vážit ani on sám...
Inteligentní muž si najde sobě rovnou.
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 22:36:14)
Martino, souhlasím. On se úspěch těžko dělí, že? :-) Je to podobné, jako když dítě vystuduje VŠ, protože ho rodiče na studiích podporují. Manžel nedávno usiloval o služební postup v práci a museli jsme na tom máknout celá rodina. Ale udělali jsme to rádi. :-)

A k tomu druhému odstavci - to mi připomíná, když někdo tvrdí, že jeho bývalý/á, se kterým / kterou strávil x let, byl / je ten nejnemožnější člověk široko daleko - tak proč s ním ten dotyčný byl / je? Nebo když si někdo stěžuje, že jeho zaměstnání, které celý život dělá, je blbé a nudné a vůbec ho nebaví - tak proč to dělá? ~;)
 Ecim 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 16:21:51)
Ano ano. Každý úspěch něco stojí.
 quant 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 21:07:19)
No tak to sorry, sexualní služby mu účtovan nemůže - ty se vzájemně započítávají.:-)
 Beruška syn 7,5,dcera 3 a 20tt+2 
  • 

Re: společné peníze 

(25.1.2010 14:51:10)
to tady tvrdíš, že tvůj manžel vydělává 300.000 měsíčně a ty máš mateřskou 20.000, no víš.. myslím, že většina z nás a v mém okolí nemá těch 20.000 ani na jídlo na celý měsíc natož jen na drobné výdaje, to tvoje taktní upozornování na vaše příjmy mi přijde jako dost odporné chvástání.
Spousta lidí v mém okolí má celoměsíční příjem 20.000 i míň pro 4 členou rodinnu a vyjdou.
Ty vůbec nemusíš řešit, kdo s čím u vás si hospodaří,dalo by se vyjít i jen s tvou mateřskou.
 Lizzie 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 18:46:37)
Prosimtě a čím se chvástá? Tím, že uvedla, jak to u nich doma je? Má chodit kanály?
 Bumbi&05,08,10 


Re: společné peníze 

(25.1.2010 21:47:10)
Beruško, ale no tak... ~2~
 Denisa D 


Re: společné peníze 

(26.1.2010 10:13:00)
Naprosto souhlasím.
 Kačka, dvojčata 7 měsíců 
  • 

Re: společné peníze 

(28.1.2010 11:00:18)
Beruško, omlouvám se, nemyslela jsem to jako chvástání - jen jsem tím chtěla prostě říct, že přestože u nás de facto veškeré příjmy zajišťuje manžel, hospodařím s nimi já. Asi to nebylo úplně taktní, ještě jednou se omlouvám. Taky vím, jaké to je vycházet s málem...
 Kateřina 
  • 

Zvláštní 

(25.1.2010 10:54:28)
Já tomu moc nerozumím - muž přispívá, žena přispívá... my prostě vyděláváme, máme jeden účet na poplatky a druhý na spoření. Kdo co potřebuje, koupí si to, na větších věcech se domluvíme. Nakupovat chodíme spolu. Nechtěla bych žít s chlapem, který by mi ani neřekl kolik vydělá a jen by "přispěl" na domácnost. Co jako dělá s tím zbytkem? Utratí si ho za sebe když si to vydělal? A co žena na MD, ta tedy když nevydělá, nemůže za sebe utratit? Náš model funguje a kvůli penězům se tedy rozhodně nehádáme. Byt je náš na půl, tedy i hypotéka, náklady na děti, zvířata atd. Když máme peníze, jedeme na dovolenou, když ne, tak nejedeme. To třeba lidé co hospodaří odděleně, když jeden nemá, tak nejedou? Zvláštní.
 Radka+ 04/06+12/07 
  • 

Re: Zvláštní 

(25.1.2010 11:22:07)
Máme to podobně jako vy, hospodaříme společně. Ale znám případ, který mě velmi šokoval, je to přesně jak Ty píšeš. Oba si šetří zvlášt, on měl na cestu do USA, ona ne, tak odjel sám, protože "ona na to přece nemá", když jsem se zeptala, proč jí to manžel nezaplatí nebo proč vůbec teda jede sám (mého manžela by to ani v nejmenším nenapadlo), tak mi řekla, že on chce jet a vydělal si na to, zatímco ona chce taky jet, ale nevydělala si na to. Pak odhalila i další zákulisí jejich manželství... stejně tak to mají i s benzínem do auta a dalšíma věcma. Takový šok jsem dlouho nezažila
 Ecim 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 16:24:25)
Taky budu při malých dětech z vlastního rozhodnutí radši vydělávat nějakou dobu jen kapesné. A oproti tomu, jak jsme žili dřív, si ještě budu připadat jako prase v žitě. ~t~
 zojanda 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 12:32:47)
uff tak to mi připadá padlé na hlavu "manželka nemá na dovču, tak jedu bez ní..." ~e~ ... lakota jak vyšitá, pro mne nestravitelná povaha ~Rv

Sice máme s přítelem pod kontrolou každý svoje finance, ale jsme bez společných závazků (děti, dům, auto, hypotéka atd.), takže nám to tak vyhovuje, zatím není důvod to měnit. A když nastane změna, která se bude týkat nás obou, tak budeme mít společnou kasu ... přesto ani teďkom nemáme problém s tím, žebychom druhému něco nezaplatili ... vždyť je to fajn, jen tak z radosti někoho někam pozvat (kino, restaurace) nebo mu něco koupit ~x~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 12:44:52)
vždycky si říkám, jak to budou řešit během mateřské, dlouhé nemoci nebo ztrátě zaměstnání... To tu manželku nechá umřít hlady??? Uvědomují si vůbec takoví vykukové, že existuje něco jako Společné jmění manželů - do kterého se zahrnuje vše, co se naskytlo od momentu svatby - čili i každá měsíční výplata????

Nikdy bych na takový systém nepřistoupila. Miluješ mě?? Chceš se mnou žít?? Tak všechno napůl.

Víte, já si myslím, že hodně dělá i takové to "my na lásku nepotřebujeme papír"... Pak se neberou a na diskusích jen čtu "přítel mi nedává peníze, dá mi jen pár tisíc a nadává, že neumím šetřit"... No co chce, když to nemá mimo jiné tím papírem ošetřené. Výživné vůči manželce je právně vymahatelné, výživné vůči družce - vlastně spolubydlící ne.

Tím nechci hanit všechna partnerství, která nejsou stvrzena sňatkem. Sňatek neřeší to, jak se dohodneme na financích.
Nejdůležitější je ten prvotní výběr partnera. Akorát mě zaráží, jaké jsou v mém okolí neskutečné skety...
 Radka+ 04/06+12/07 
  • 

Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:03:32)
Taky jsem byla v šoku z výběru partnera té mé kámošky, tohle bych do ní nikdy neřekla... Nečekala bych, že sebou nechá takhle manipulovat, přitom jsem z ní měla pocit, že jí to hodně mrzí a že s tím smířená není. No já osobně bych na takové podmínky nepřistoupila ani z důvodu té největší osudové lásky a pokud by to na mě partner zkoušel později, tak by se se zlou potázal.

Souhlasím, jak někdo psal, že je dobré mít společné i vlastní, tak to máme my a funguje to dobře.
 zojanda 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:34:07)
Důležité je rozlišovat jestli dva lidé mají společné závazky či nikoli (dítě, hypotéka). Samosebou, že s manželstvím (papírem) přicházejí závazky dané zákonem resp. společné jmění manželů, výživné na manželku (jak píšete).
ALE dluhy jsou taky společné, přesto, že jeden z manželou o jejich vzniku nemusí mít tušení a ani se na nich nepodílel, takže zas taková výhra to být nemusí. Znáte tu reklamu „víš s kým spíš“ (je na kondomy)? Prevence ve vztahu může být to, že vím koho si beru, že znám toho člověka více než jen dobře, jinak vás ani papír nezachrání … takže s tím prvotním výběrem partnera mohu jen souhlasit. Jinak samotné manželství může být taková dvojsečná zbraň a přesně, sňatek finance neřeší.

Papír nepapír, když je ten někdo (manžel/manželka/přítel/přítelkyně) lakomý sobec, který svůj finanční nadbytek bude používat k dokázání své nadřazenosti či jako „zbraň“ vůči svému partnerovi, tak to je chyba v člověku …

Asi mám štěstí na lidi, ale v mém okolí se vyskytují i jedinci, kteří nějakou tu dovču zaplatí, ikdyž nemají společnou kasu a ani manželství … ale ty skety tady jsou pořaaaad uuuuu ~;((

Myslím, že s dítětem či hypotékou přichází i manželství, tedy ve většině případů z mého okolí se ony osoby (pokud se už ti dotyční nevzali dřív než to všechno přišlo), vzaly z těchto důvodů.
Osobně se mi takhle instituce začíná zamlouvat, přesto, že život bez papíru bylo zatím takové moje soukromé krédo pro život ... díky tomu mám snad i partnera, kterého si vedle sebe jako manžela dokážu představit ~t~

 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 21:28:11)
víš, mi celkem vadí, že se z instituce manželství stala zapšklá pruda...

Pro nás byl svatební den jedním z nejkrásnějších v našem životě, od začátku jsme se chtěli vzít, abychom byli opravdová rodina, s jedním příjmením, aby to prostě všem bylo jasné hned na první pohled.
Můj muž mi tenkrát prokázal tu čest, že mě požádal o ruku a o to, abych s ním strávila zbytek života... a já mu prokázala čest tím, že jsem jeho nabídku přijala. Bydlení "na hromádce" na zkoušku jsme si vyzkoušeli předtím, zjistili jsme, že k sobě patříme a bylo vymalováno....
 Ecim 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 16:42:18)
Taky kolikrát nestačím zírat. I z vlastních zkušeností bych mohla hodně vyprávět. ~a~
 beatrixkiddo 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 12:35:13)
Kateřino, naprostý souhlas. Já také nerozumím všem těm různým modelům s oddělenými financemi, nebo že část je společná a část ne. Pokud se rozhodnu jednou s někým žít, tak se vším všudy, ne?
 Kačka, dvojčata 7 měsíců 
  • 

Re: Zvláštní 

(25.1.2010 12:57:07)
Beatrix.., naprosto taky souhlasím s Kateřinou a taky to tak máme zavedené, nicméně si nemyslím, že je špatné, když má každý z partnerů nějaké "kapesné" - takže opačný model - ne každý své a něco do společného, ale vše společné a něco do "soukromého" - protože pak je tam třeba problém s dárky pro druhého, jak jsem psala výše. Paradoxně já dávám manželovi hodnotnější dárky /doufám, že se nezlobíte, že to tak píšu, samozřejmě nejde o cenu/, ale v důsledku si na ně vydělal on:-).
 Blanka+Adámek 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:07:02)
Proc, my to tak mame a vyhovuje nam to. Dlouho jsme spolu chodili, oba vydelavali, oba bez zavazku a vydelavali jsme tak nejak +- stejne, kazdy svuj ucet. Pak jsme se k sobe nastehovali a po nejaky dobe jsme zridili 3. ucet, kam jsme posilali kazdy stejnou castku a z toho jsme platili byt a veci kolem neho a to, co zbylo jsme jednou za cas utratili za dovolenou. Pak jsme se vzali a ja po nejaky dobe sla na materskou a ty penize jsem po domluve na spolecny ucet platit prestala. Ale nez jsem sla na MD, tak jsem mela na svem ucte nasetreno skoro 400 tisic, takze jsme celkem nestradala, platila jsem z nich bezny nakupy, obleceni na sebe a Adamka a vsechny mozny svoje utraty a manzel platil velky vikendovy nakupy, byt a dovoleny. Ted uz zase chodim do prace a vyplata mi jde na muj ucet a cast z ni posilam na ten spolecny. Menit to nehodlam a vyhovuje nam to, to, ze mame kazdy svuj ucet neznamena, ze nezijeme jako rodina a nefinancujeme vsechno spolecne. Ja to tak nepitvam a ani manzel ne, jestli to, ze jsem pres tyden skocila 4x do samosky a koupila Adamkovi snehule stalo vic (nebo min) nez vikendovy nakup a odpovidajici cast najmu. Neni to o tom, jestli mate spoledny ucet, ale jak se k penezum a financovani rodiny chovat. Svagrova mela spolecny ucet a manzel na pracaku ho vybilil na automaty.

A fakt netusim, jak tu nekdo radil, jak bych pred svatbou u tchanovcu zjistovala, jak to maji s financema oni. Ja ani nevim, jak to maji nasi ~t~
 Kačka, dvojčata 7 měsíců 
  • 

Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:17:52)
Určitě to není špatné..je mně osobně by to přišlo divné, prostě jsme manželé, sdílíme spolu všechno a peníze k tomu prostě patří. Vy máte tři účty, my jsme ještě za studií, když jsme spolu jen chodili, ale bydleli spolu na kolejích, měli tři peněženky se stejným principem:-). Ale ve chvíli, kdy už byl vztah hodně vážný, kupovali jsme byt apod., aniž jsme byli manželé, "soukromé" jsem zrušili, prostě nám to přišlo jednodušší a přirozené. A taky si myslím, že má vliv, jak to bylo uspořádané doma a taky jestli ten dotyčný už nějakými vztahy prošel a má zkušenosti nebo jestli bydlel nějaký čas sólo..prostě co má za sebou..my jsme spolu začínali ve všem:-))))
 Ketty+Ondra 
  • 

Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:24:40)
Taky je divné, jak si tady všechny společně notují, že u nich to funguje takhle a nechápou, že ostatní mají oddělené účty. Ale vždyť hospodaření není o jednom, dvou či více účtech, ale zásadně a jenom o domluvě. Takže my jsme ti z opačné strany - máme každý svůj účet, ale náklady na domácnost platíme napůl. manžel- vše kolem auta + veškeré jídlo, splátka stavebko. Já - nájem, spoření své + syna, pojištění domácnosti, internet, školka..atd. V součtu nakonec manžel platí asi víc. Když jsem byla doma, zaplatil se z rodičáku nájem + pojištění, vyšlo to taktak a manžel mě dal peníze na provozní nákupy. Když jsem nevyšla nebo bylo něco většího, domluvili jsme se. Teď, když jsem zpátky v práci mě to takhle opět vyhovuje. Mám své peníze a manžel taky. Tedy - po uhrazení všech nákladů domácnosti. Ale je to tak pro nás vyhovující,protože máme celkem stejné příjmy. Není jen jeden model správný, spíše "domluva a dohoda" musí být jasná.
 Ecim 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 16:49:55)
"A fakt netusim, jak tu nekdo radil, jak bych pred svatbou u tchanovcu zjistovala, jak to maji s financema oni. Ja ani nevim, jak to maji nasi."

Blanko, to bylo na mě, že? :-) Pochopitelně jsem to nemyslela tak, že si posadím nastávající tchánovce ke stolu a podrobím je křížovému výslechu. ~t~
Ono jen stačí sledovat poměry v rodině. Manžel na toto téma shodou okolností zavedl sám řeč ještě v době, kdy jsme spolu nechodili. Jde jen o to, že bych asi dost zpozorněla, kdyby vyšlo najevo, že se v rodině manžela vyskytuje takový ten extrémní model, kdy jeden drží kasu a druhý ho musí pěkně prosit o každou korunu a z té každé koruny se zodpovídat. :-)
A jinak naprosto souhlasím s Xantipou, že má člověk omrknout poměry v partnerově rodině i v jiných oblastech, než jsou finance. :-)
 holka anonymka 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:14:01)
zvláštní to je a sama nevím, jak to vyřešit.
Žiji s přítelem. Bydlíme v mém domě. Všechno financuji jen já, on mi nedává žádné peníze - občas třeba jen donese kytku apod.
On dává svou výplatu (min. mzdu) svým rodičům - důchodcům, zejména na provoz svého domu, ve kterém bydlí jeho rodiče. Lépe placenou práci nechce - je zaměstnán u svého kamaráda. Práce ho baví.
On mi ale zase fyzicky pomáhá s opravami a údržbou mého domu. (což je někdy denně, někdy zas třeba týden, dva, tři nic..)
Často se stává, že na něco mám finance jen já (výlety, kino apod.), ale nemám zase tolik, abych to platila i za něj - živím taky svoje děti. Takže nejedeme nikam..
 zojanda 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:46:49)
Pokud ti jen pomáhá s údržbou domu a neinvestuje do něj, jakože asi ne, když všechny peníze dává rodičům a asi by ani nemusel, když ten dům, ve kterém žijete, je tvůj.

Myslím, že takové ty běžné opravy na tvém domě vyváží fakt, že se o něj staráš (vaření/uklízení/praní) … ? To tipuju … nebo tou údržbou domu myslíš úklid?

Ale bydlí s tebou, takže by měl přispívat na domácnost (jídlo, energie) a to co se týká jen jeho (oblečení, mobil atp.), to si snad platí sám ne? Nebo ho vyloženě živíš? To by bylo špatně … eee.

 holka anonymka 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:51:16)
Na jídlo a energie, ani na prací prášek :-) nepřispívá. Oblečení si kupuje sám - tedy - kupují mu ho rodiče (za ty peníze, co jim dává). Mobil, cigarety, alkohol, jízdné apod. si platí sám.
 zojanda 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:57:16)
Tak měl by přispívat, na jídlo/energie a prací prášek ~;) taky ... fakt jo, jemu to tak vyhovuje (asi) nebo to neřeší (?), nevím ... ale měl by přispívat a to že na to asi nebude mít? Tak se musí něco v jeho životě změnit, aby na to měl ... musí se uživit, sám za sebe.

 Markéta 6+2 
  • 

Re: Zvláštní 

(25.1.2010 14:14:21)
S tímhle bych byla spokojená, kdybychom spolu jen chodili a on by u mě občas přespal. Změna by měla nastat, jakmile se jeden z partnerů k druhému přistěhuje. Než k tomu dojde, měli by se domluvit, jak to bude s financemi. A přijít s tím bude muset ten, kdo bydlení má, protože ten druhý se zpravidla s penězi vnucovat nebude, že :-) Když už se sestěhují a nevyrovnají se finančně, nově se to vymáhá blbě. Ale jde to. V tvém případě bych mu řekla, že nemusí přispíva na bydlení, když si to "odpracuje", ale měl by ti dávat na jídlo, drogerii, energii a taky přihlížet k tomu, že na něj děláš. I když zaplatí na jídlo a elektřinu, guláš se sám neuvaří. Taky bych řekla, že tolik nestojí o společné akce právě proto, že spolu bydlíte. Kdybyste spolu nebydleli, byla bys mu vzácnější, stál by o společné zážitky a ušetřil by si na ně. Já bych mu asi řekla (s citem, ale jasně a opakovaně, páč je to chlap :-), že když chce platit barák rodičům, ať tam bydlí. Jestli chce bydlet u mě, musí něco dávat mně. A byla bych připravená ho nenechat u mě bydlet, kdyby se nic nezměnilo.
 Markéta 2+6 
  • 

Re: Zvláštní 

(25.1.2010 14:21:45)
Kde bydlel než se nastěhoval k tobě? Jestli bydlel celej život u rodičů, tak možná je šance. Je třeba, aby pochopil, že rodičům platil, protože tam bydlel a "čerpal služby". Teď je čerpá u tebe tak musí platit tobě. A jestli mají rodiče finanční problémy a potřebují od něj peníze, musí se to řešit jinak - např. sehnat podnájemníka, prodat dům a rodiče budou bydlet v bytě nebo musí on začít víc vydělávat. Ale jestli už bydlel sám, tak ví, že by měl platit tobě, ale nechce se mu, protože tím by nemohl platit rodičům a nastal by PROBLÉM a ten by měl on ŘEŠIT. A to se mu neche.
 kreditka 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 13:45:09)
Máme to prakticky stejně - máme jeden splečný účet, každý z nás si koupí co potřebuje, o větších věcech se poradíme spolu. Kamarádka si si se svým manželem dokonce prodává věci - no hlava mi to moc nebere ale pokud jim to tak vyhovuje tak proč ne...
 Theend 


Re: Zvláštní 

(25.1.2010 19:58:03)
To je nápad, mohla by mu ještě prodávat i služby - umytí záchodu, vyprání prádla, to nejcitlivější ani nebudu zmiňovat ... snad by mu aspoň udělala lepší cenu, než kdyby šel do vykřičeného domu. Večeře by se pak počítala dvousložkově, jako náklady hmotné (suroviny, elektřina, voda) a nehmotné (práce). ~:-D
 DENISA 


Rady 

(25.1.2010 16:16:27)
Rady v clanku se mi zdaji dost povrchni a take trochu naivni. Zakladem je, se dohodnout, to je pravda, ale asi tolik paru by nemelo problemy (nejen financniho razu), kdyby se dokazali dohodnout, ze? Co kdyz je pan manzilek sobecek, ktery neslevi ze svych pozitku ci mlada pani koupi kdektery hadrik, ktery vidi? Pak vidime spoustu tech zoufalcu v poradu "Krotitele dluhu", o to smutnejsich, ze to casto doleha na deti. Stejne tak, jako me "dojal" clanek, kdy zena duchodoveho veku s prijmem skoro 50 tis. cisteho splaci 1,5 mil a nezbyva ji na bezny zivot nez par stovek. Jelikoz nema zadny majetek a nemuze to splacet, zada o oddluzeni. Ja bych ji hnala svinskym krokem, kdyz to dokazala rozfofrovat, tak at si to cele taky zaplati. Oddluzeni bych chapala v pripade lidi kde jsou relevantni duvody, jako nemoc ci krach firmy, kde jim odberatele dluzi a nikdy nezaplati.
 Helena 
  • 

Pozor na společný účet 

(25.1.2010 19:51:51)
Společný účet je riziko, pokud nemáte ještě aspoň nějaké finanční prostředky jinde. I když účtem disponujete oba, je vždycky napsán jenom na jednu osobu. Pokud tato osoba zemře - tragické případy, autonehody apod. nemůžeme nikdy v životě vyloučit - tak je tento účet okamžitě zablokován a celá rodina zůstává bez prostředků až do vyřízení pozůstalostního řízení, které může trvat několik měsíců. Mám kamarádku, která tak zůstala bez prostředků skoro půl roku a v našem státě není žáídná instituce, která by v takovém případě pomohla. Ani sociálka, i když neměla z čeho žít. Ke všem těm nepříjemným a stresujícím okolnostem přibývá tak ještě starost o holou existenci.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Pozor na společný účet 

(25.1.2010 21:48:24)
v době on-line bankovnictví to není taková tragédie, stačí udělat převod a druhý den bance oznámit úmrtí...
 Markéta 
  • 

Re: Pozor na společný účet 

(26.1.2010 13:12:38)
Můžeš mi prosím objasnit, co to je vnucená půjčka, abyste nedostávali předem diety? to vám dali dopředu peníze a splácíte je z cestovních náhrad?
 Nerida 


Re: Pozor na společný účet 

(26.1.2010 5:50:41)
Nam na spolecnem uctu figuruji obe jmena, i na vypisu jsou napsana obe. Mame naprosto stejne prava, oba mame kartu. ~j~
 Líza 


Re: Pozor na společný účet 

(26.1.2010 6:26:49)
To, že máte oba kartu, o ničem nevypovídá. O stejných právech se taky dozvíš až ve chvíli, kdy ti řeknou, že něco nejde, protože ty jsi pouze disponent, ale nemáš práva vlastníka... tím chci říct, že to co ty, jsem si svého času myslela taky ~;)
 Nerida 


Re: Pozor na společný účet 

(26.1.2010 10:00:53)
Tak snad o nasem uctu vim vic nez ty, ne? ~;)
 Markéta 
  • 

Re: Pozor na společný účet 

(26.1.2010 13:04:03)
A jak se banka dozví, že dotyčný zemřel? Předpokládám, že od notáře v dědickém řízení. A tomu to řekne pozůstalý partner. Tak než notáři řeknu, kde máme účet, vyberu ho. To snad není nic proti ničemu. Jsou na něm přeci společné prostředky a můžeme s nimi disponovat oba. Navíc, když je dědic jen manželka, popř. nezletilé děti, není nikdo, kdo by se s manželkou o ty peníze hádal.
 sovice 


Re: Pozor na společný účet 

(26.1.2010 16:40:23)
Markéto,

nevím přesně, jak to chodí, ale IMHO někam hlásí úmrtí nemocnice a notář se to dozví a hlásí bankám sám.
Mojí tetě před několika lety zemřel manžel; měli jeden účet, teta dispoziční právo, psaný na strýce, bez karty. Strýc zemřel v pátek, v pondělí už byl účet zablokovaný (ovšem v úterý na něj bez potíží přijali tetinu výplatu); teta nehlásila nikam nic, ale je fakt, že ji ani nenapadlo rychle v pátek vybírat peníze - prostě těsně po telefonátu z nemocnice měla opravdu jiné myšlenky.

Prý je možné v takovém případě požádat notáře o uvolnění účtu s tím, že se zaznamená stav ke dni úmrtí.
 Helena 
  • 

Re: Pozor na společný účet 

(28.1.2010 20:55:47)
Nevím, kdo to hlásí, ale je fakt, že v bance vědí každé úmrtí nejpozději do druhého dne. Asi to jde nějak přes centrální údaje. Nemusíš nic hlásit a účet máš druhý den zablokovaný. A vůbec nikoho nezajímá, že ti na něho chodí třeba tvoje výplata. Závětí se nic neřeší, protože závěť se projednává až v dědickém řízení, tedy někdy taky za několik měsíců.
 Jíťa 
  • 

Re: Pozor na společný účet 

(26.1.2010 16:07:53)
záleží na bance a na konkrétním produktu.

A pokud má dispoziční právo, tak může účet vybrat ještě před zahájením dědického řízení. Ovšem musí to dotyčného taky napadnout.
 lenka 
  • 

učty 

(25.1.2010 20:28:01)
U nás to dlouhá leta fungovalo tak ,že byl jeden učet z něho se vše platilo, každý z nás pak dostal peníze ,já na jídlo a manžel na benzín a výdaje kolem auta

Ale asi tak před dvěmi lety jsem založila učet v mbance který je bez poplatku a tam jsme začali posílat přebytky + ted tam bude chodit moje výplata a ta se bude šetřit, zatím vše funguje, manžel nikdy nebyl na finance, doted neví co se musí kam zaplatit ,sám říkal, že kdyby se mi něco stalo tak bude v pr..., vyhovuje mu to a mě taky :)
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


vše společně 

(26.1.2010 10:06:25)
mi máme vše společné 10let a funguje to bez problemů.
sice rd je muj ale bereme ho jako naš společny,auto je sic moje a druhe jeho ale opět to bereme jako společné.když si něco koupí on pro sebe tak koupi když ja tak koupim nevyčitame si zaco kdo utratil penize mame společně s toho nerozdilně platime naklady na bydleni(sipo) domacnost-jidlo ,benzin,telefony,net atd atd.ja jsem na md takže přijem je omezeny s meho se zaplati zaklad on ma financ o par dni pozdeji a pak se jede s jeho financ....
každy si vezme kolik potřebuje když si chce něco koupit a to i v připadě darku.přehled o financich mame oba.
a abych pravdu řekla to že zmizi na darečky určita čast a za kolik i kdyby za 10kč to je pro mě těžce nepodstatné.u nas nehraje roli cena darku ale to že i prkotinou člověk potěšil.
proto občas nechapu a nekde jsem to již četla jak se hadaji o každou korunu.a v připadě ženske na md ona jeste s te almužny plati vše a čeka s milosti zdali přece jenom on neco nepřispěje..a nebo se o finance hadaji...

jak zde jedna napsala když dokaži spolu sdilet postel,zachod vanu.dokazali si vytvořit děti a zazemi tak je snad alespon pro mě logicke se delit i o finance a je jedno zda ten nebo ten vyděla tolik a tolik když se to spočita dohromady da to častku se kterou se disponuje a spoleha se na ni lip nežli nevedet kolik financ si muže rodina dovolit ušetřit a kolik utratit.

takto mužu řict že mezi nami panuje naprosta duvera v našem společné hospodaření.bez zbytečnych hadek a nedorozumění.

a na zaver dodatek.nejsem vdana ale už 10let ctim společné je společné když už spolu žijeme vychovavame deti atd.
 jary 
  • 

Od Edurada rychle pryč 

(28.1.2010 11:07:09)
nezralý narcistický sobec, co hledí jen na své zájmy, je mu 30, se nezmění.
Dáma na tom není o mnoho lépe - rádoby nezávislá pipina, co nepřijme ani darované, a kdyby ji i muž zabezpečil, vše opatřil, furt bude nespokojená, že si to neobstarala sama, ale někdy to holt jako nejde. Co by jako dělala, kdyby potřebovala léčbu, měla rizikové a pak se narodilo postižené mimi? Hodila by si špagát, nebo by přijala něčí - automaticky a správně - nabídnutou ruku.
Normální chlap čeká a počítá s tím, že do domácnosti musí nosit peníze a zejm. v urč. obd. je to výhradně na něm. Nepřipomíná to, neříká, na chodu domácnosti a péči o děti participuje také, ženě to nepředhazuje, hospodaří SPOLEČNĚ a nerozdílně. Když jsou potřeba zvláštní výdaje, musí se někde vyšetřit nebo víc obstarat - to je věc dohody. Ale co s těma feministickejma uhozenejma bábama, který si myslí, jak jsou strašně nezávislý a jak je to náramně super - přitom se jedná zcela jednoznačně o jejich nezralost, neschopnost přijímat, což znamená také neschopnost správně dávat, nemeditovat nad tím, kolik čeho mi kdy dal, co za to bude chtít, nebo jak mu to vrátím... Normální chlap se taky osype z toho, že žena mu jako musí koupit drahý dárek, když on nosí domů víc peněz... Jak ubohé, jak přízemní, jak bez nápadu, jak bez lásky!!!
Tihle dva jsou nezpůsobilí pro manželství, to terapeut nepoznal?
 doubletáta ( + jedna za 8náct a druhá bez 2 za 2cet) 
  • 

jiný pohled?  

(2.2.2010 14:54:57)
tak nepíše tu žánej muskej, proč asi? protože, jak známo, v tomhle ženskou žádnej nikdy nepřehádá, má na něj totiž dálkové ovládání ;-)
převahu tu mají nepěkné případy, škoda - a hlavně jak jsou chlapi lakomí.
může se ale stát přeci, že paníbába je fiflena a nikdy nemá dost, ať on přinese kolik přinese - co pak? co když je nabourána důvěra, on se škrtí a vše vysype a ona své oděvy, cetky a pařby s kámoškama má za nezbytné výdaje? ale jinak fajn ženská?
znáte i takové příklady? já jo. ale znám i blba, kerej nedá halíř a ona do toho šla pouze v rámci konce plodného období... :-( a uznává, že to má za to. skončí to blbě.
my máme teda naštěstí vše dohromady a uznáváme si to, ale prachy stejně budou vždycky trošku chybět a chtělo by se něco navíc...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.