| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Lego diskriminuje!

 Celkem 207 názorů.
 Jana 
  • 

Lego a gender 

(13.1.2010 8:47:14)
Tvůj článek mě přinutil vstát a jít se podívat do pokoje mého mladšího syna (9,5 roku), pro kterého je Lego prostě vášeň. Z různých stavebnic, které za ty roky nasbíral ke všem narozeninám a vánocům (prakticky již 5 let nic jiného nedostává) postavil město, které zabírá zhruba třetinu rozlohy jeho pokoje, tzn. zhruba 3 x 2 metry :-) Já vím, je to magor... :-)

Podrobila jsem obyvatelstvo města podrobnému zkoumání a dospěla jsem k názoru, že procento zastoupení žen je opravdu mizivé, tipuju tak 20%. Zřejmě je to způsobeno tím, že většina tématických stavebnic byla v duchu hasičů, záchranářů, stavbařů, rytířů apod., ženy obdržel pouze jako doplněk ke stavbám typu dům, obchod, kino... Takže chyba bude zřejmě opravdu na straně Lega.

Nicméně musím s uspokojením konstatovat, že mého syna to zřejmě nijak neovlivnilo. Většina mužské populace totiž sedí v kině, zatímco např. pilot záchranné helikoptéry je zcela evidentně žena. Má onen popisovaný blažený výraz, ale připisuju ho spokojenosti se svým povoláním :-).
 Červená řepa 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 8:53:10)
Nevím jak s legem, ale u dupla v našem dětském pokoji je to přesně naopak - máme samé ženské, 3 děti a jen pár mužů. Možná je to taky tím, že je duplo kupované pro holky, takže nedostávají hrady, auta, vesmírné stanice, ale spíš domeček, farmu, rodinu....Jedná-li se o hračku určenou spíše pro kluky, zvlášť s typicky mužským tématem, přijde mi to celkem pochopitelné. Rytířka bojující s drakem by působila dost křečovitě.
Každopádně když to někomu vadí, figurky se dají dokoupit zvlášť a můžete mít pěkný harémek :-)
 susu 
  • 

Re: Lego a gender 

(13.1.2010 8:55:35)
My už nebereme duplo a v normálním Legu holky fakt moc nejsou.
 Ecim 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:13:53)
Také to nevidím tak černě. Máme sice převahu mužských figurek, ale i těch ženských je dost. Syn si kdysi oblíbil tu nejrůžovější z nich a ta jako jediná z figurek měla jméno a chodil s ní i spát. Mám dojem, že lego má na syna zatím jen dobrý vliv. :-)
 Veveruše 


Re: Lego a gender 

(16.1.2010 22:56:37)
To jsem nevěděla, že se dají figurky koupit zvlášť~;((. Já jsem takhle tři sady kupovala vyloženě kvůli doplnění naší rodiny - kloučka v kšiltovce, dědečka a babičku (tatínek je strojvůdce z mašinky a maminka od ZOO - jelikož jsem kdysi sama po téhle práci toužila, nijak mě to nepohoršilo~b~). Jinak v Duplu máme taky chlapů víc (dokonce i černocha~j~), ale ženské máme minimálně 4 - zmíněnou maminku, holčičku z farmy (než jsme sehnali legového kloučka, hrála nám našeho staršího~2~)), zmíněnou babičku a 1 nebo 2 prodavačky. Starší syn ale momentálně staví nejraději celé dny legové domečky a u těch žádné figurky nejsou, tak ty jsou genderově v pořádku~g~.
Mně spíš vadí, že figurky kluků jsou všechny stejné - máme už sice shodou okolností 2, ale díky tomu moji "legoví" synové vypadají stejně~:(.
 zdenka, 3 děti do 6 let 
  • 

Re: Lego a gender 

(23.1.2010 13:22:13)
My jsme si v duplu, postupem času vytvořily svoji rodinu, takže maminka, tatínek, babi, děda, a tři caparti, holka a dva kluci, jmenují se stejně jako my a děti si s něma moc rády hrají, taky máme i nějaké navíc... Bořka, paní zvěrolékařku...Chodíme na výlety, do ZOO... Děti pomáhají sobě i mamince. A děti si s tím krásně vystačí. Figurky zvlášt jsem přikupovala na MMB.
 Tragika 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 8:59:12)
My máme ještě duplo zloděje. Bylo by pěkné mít ženu ve vězeňském munduru.
Mladší syn ještě rozšiřuje tebou jmenovanou sbírku o pracovnici ZOO - holka s ohonem.
Mně připadá, že duploví panáčci jsou adolescenti. Chtěla bych též nějakého důchodce, vozíčkáře a nevidomého.
Můj 20ti letý syn se letos neukázal ani na vánoce. Teď už vím, proč. Hrál si v dětství s duplem a nepochopil, že existují staří lidé, o které je potřeba pečovat.
Navrhuji celou dánskou firmu hromadně žalovat.
 Jana 
  • 

Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:00:29)
Tragiko, nejsem si tedy úplně stoprocentně jistá, ale mám pocit, že nějakého staršího muže jsem tam také zahlédla... Jdu to prozkoumat...
 Jana 
  • 

Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:05:40)
Tragiko, lezla jsem po kolenou kolem města a je to tak! Nejstarší obyvatelé jsou max. 50ti letí, jedná se o 2 kuchaře, krále a starostu - samá strategická povolání :-) Nicméně je fakt, že malým dětem už lidi v tomhle věku připadají dost staří... :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:33:39)
my máme babičku - byla v v malé sadě s vláčkem.

Taky máme holčičku, maminku (ta byla myslím v malé sadě s cirkusovým vláčkem??) a paní ošetřovatelku ze ZOO. To jsou 4 ženy.
K tomu 3 hasiči, klaun, očetřovatel v ZOO. Dva úplně stejné malé kluky (což je v pořádku, protože já mám taky dva úplně stejné malé kluky) a tatínka.

Pokud hledáte vozíčkáře apod., doporučuji Playmobil. Syn dostal ve dvou letech Letiště (pilot, letuška, maminka a Davídek - vhodné od 4 let, nicméně absolutně nerozbitné, za to ručím!!) a protože nám chyběl tatínek, dokoupila jsem maličkou krabičku tatínka!!! s kočárkem, miminkem a malou holčičkou.
Mají tam i vozíčkáře, malé dítě na vozíčku, malé dítě na nemocničním lůžku.... To se mi hodně líbí, protože když má někdo vozíčkáře v rodině a potřebuje s tím srovnat dítě, dá se to i takhle.

A kdo potřebuje dokoupit ženské figurky z Lega, doporučuji např. na jistém bazárku, tam jsou k mání jednotlivé figurky třeba Harry Pottera, vybere si každý.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:13:52)
V Doplu máme dva dědečky, z toho jednoho černocha.
 Ecim 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:14:43)
Tak tohle duplo máme doma asi také. :-) Také máme lego s popelářem snědé pleti. Neměli bychom to hnát do Štrasburku? ~t~
 Ecim 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:15:54)
Ovšem nedivím se, že autorku s tak bojovným nickem situace štve. ~t~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:15:27)
Kromě toho dvě lékařky, zmíněnou ošetřovatelku ze zoo a miliony hočiček :)

Katalog duplích postaviček: http://www.duplonuggets.com/SearchDBCP.jsp
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:17:47)
Jo, taky jednu babičku a pak je tu vždycky genderově korektní Týna :)))
 BáraB 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 19:21:40)
My máme dokonce důchodce a důchodkyni - oba s šedými vlasy a s brýlemi. Také máme celkem dost holek: ošetřovatelku ZOO, princeznu, jezdkyni, 2 menší holčičky a 2x Týnu od Bořka Stavitele.
 sojka+07+09 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 20:39:08)
tak my máme lego babičku a dědečka. A taky máme maminku, asi tři holčičky a ošetřovatelku zoo. Dva černoušky- ti jsou tak nějak unisex. Ale je pravda že dál máme hasiče, policajta, doktora (aspoň tady to mohla bejt ženská že jo), a několik neidentifikovatelný teenagerů. Takže souhlas, lego duplo má převahu mužských. Ale že by to teda moje děti nějak poznamenalo, to doufám autorko myslíš jako nadsázku.
 susu 
  • 

Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:03:13)
Pracovnici ZOO máme v Duplu. Já ho vzala kvůli zvířátkům, protože v normálním Legu jich taky moc není. Mně na tom trochu zlobí i ty tři typy figurek(Lego, Duplo, Belvile), pak už to moc nejde dohromady.
 Kja 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:18:24)
Jsem si temer jista, ze doma nemame ani jednu zenskou lego figurku. Bodejt, kdyz to vsechno byli sestavy jako kovbojska pevnost, samurajsky hrad nebo hvezdne valky. Vyjimkou byl strasidelny vlak, odkud jsou epesni figurky kostlivcu a duchu, pohlavi zcela neurciteho.
Hochy to nicmene nepoznamenalo, protoze kdyz hrali na bitvy, kde bojovalo cca 200 figurek ruzneho puvodu (krome lega treba z kinder vajicek), bojovala tam bok po boku obe pohlavi ~t~
 bobtail 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:30:09)
Co si budeme povídat - i v klasických westernech bylo žen míň a většinou plnily funkci (krásné) ozdoby, která sem tam někoho nakopala~;)Prostředí pro tvrdé chlapy.
 misapoho 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 9:40:55)
duchodce a holcicka je v lego duplo autobus :o) mame doma
 Pole levandulové 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 14:46:47)
Tragiko, tak my mame i dedecka, babicku a dalsi cleny domacnosti /vcetne psa a kocky/. Jen se musi kupovat treba i starsi sady na MMB nebo figurky jednotlive. Naopak si pamatuju, ze u starsich dolls panenek /ty velke/, chybel kluk, byly to same baby. Vloni zacli delat set, kde je i kluk a panenky jsou i etnicky ruznorode , jeden vypada jako cernousek, druhy je nejspis asiat.
Myslim, ze v Legu existuje prakticky cokoli, je to chce nejak vybirat a koukat se i po tech neaktualnich sadach.

PS Ted jsme presli i na klasicke male Leo a prvni co na nas vykouklo ze setu, byla piratka a morska panna:-)
 Pole levandulové 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 14:49:39)
Ted jsem zkusmo zadala do vyhledavani na MMB dedecka a pak i babicku a u dedecku mi vyjela cela plejada dedousku, vcetne vyberu z ruzne barvy pleti. Babicky tam taky nejake jsou.
 Veveruše 


Re: Lego a gender 

(19.1.2010 0:07:59)
Dědeček i babička tam jsou (oba šedovlasí). Ale starší figurky byly mnohem jednodušší, moje sestra před více než 25 lety měla k Duplu dokonce figurky bez nožiček a ručiček (že by to byli ti požadovaní invalidé~t~?), mě přes dlouhodobý pobyt v tehdejším SRN v předškolním věku Duplo minulo úplně (že by snad v té době ani nebylo?).
 Lída+2 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 11:16:17)
TAk jsem se nad článkem zamyslela...a šla prolízt lego(duplo nemáme) a my nemáme ani jednu "ženskou"...asi z 15 panáčků~d~
 A+2 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 13:28:55)
Ohromně by mě zajímalo, jak ty panáčky přepočítáváte. Typickej Lego City panáček má na hlavě "genderově neutrální" obličej, na sobě uniformu a nosí uniformní čepici nebo helmu (jak se ostatně sluší a patří k jeho povolání). Počítali jste třeba všechny policajty jako "mužské" figurky? Pokud ano, proč?

...nejsem si jistá, že je jsou to právě výrobci Lega, kdo je poněkud nevyváženej... :)
 Lída+2 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 16:26:26)
Třeba po mě....mají kluci u našich lego..a když z hlavičky sundáč čepici policajta..nasadíš vlasy mikádo černý...~t~
a nic takovýho nelvalsníme doma~t~
 Pole levandulové 


Re: Lego a gender 

(13.1.2010 16:32:53)
No to klasicky leho je lepsi, tam si vlastne tvoris figurky jak chces. Takova morksa panna s fousama je taky dobra:-) Synek podnikave tvoril.
 Jana038 


Little people Fisher Price 

(13.1.2010 12:20:40)
My máme postavičky od FP Little people a taky tam tak nějak převládají kluci/muži... Ale neřeším to. Je tam taky spousta zvířátek a pozor (!) v letadle je pilotka~b~ (tedy aspoň to vypadá jako žena - vlasy zrzavé ála mikádo, dole do vlnky, vousy nemá...)~t~

A já jsem někdy docela ráda za rozdělení rolí máma vs. táta. Budu upřímná: kdyby po mě někdo chtěl, abych byť jen vyměnila žárovku, tak budu jak v těch přihlouplých vtipech o policajtech, kterých na výše uvedenou činnost musí být 5...

Spravit něco? To už vůbec neumím.

Ale je fakt, že více pomoci od manžela bych brala.

Ovšem, co se naší rodiny týká, jsme velmi genderově nevyvážená (nebo jak to napsat) rodina: Mám tři dcery~j~ Takže manžel je na 4 ženské jediný chlap... (a často si říkám: dobře mu tak).

Jen mi to všechno připomíná snahu éry minulé, kdy se vyzdvihovaly ženy v mužských profesích. Takové soustružnice, jeřábnice, řidičky TIR nebo závoznice...

Leckterá povolání asi dělají muži proto, protože jsou třeba více nebezpečná, více fyzicky náročná.

Ale už jsem taky viděla v nějakém TV dokumentu ženy ve vojenských misích...

Jooo, každý svého štěstí strůjcem.
 10.5Libik12 


Je ten článek parodií na nesmyslné požadavky genderové korektnosti nebo ne? 

(13.1.2010 21:13:45)
Mně se zdá takový nemastný neslaný.
V našem minilegu (zoo) je jediná postava a pokud mohu soudit je to žena, genitálie má skryté, prsa má pod bundou. Nemyslím si, že by hasičky a bojovnice v konkurenčním legu měly mít druhotné pohlavní znaky čnějící z uniformy.

Jak víte, že jsou to machové?
 Magda & 2 
  • 

Re: Je ten článek parodií na nesmyslné požadavky genderové korektnosti nebo ne? 

(14.1.2010 11:32:16)
Libik, nemyslim si, ze jde a priori o zobrazeni pohlavnich znaku u figurek...Lego nemame, ale jak jsem se docetla v diskusi, na krabicich byvaji vyzivne gender popisky, koho ktera postavicka znazornuje....Pokud muzu soudit, nejdulezitejsi je zobrazeni pohlavnich znaku u Barbiny, ta ma prsa vyvinuta a jejim cilem je mimo jine ukazovat je ve vystrihu super saticek...
 safira 


Re: Lego a gender 

(14.1.2010 8:10:40)
~x~~x~No já nevím, a kupuješ to správné Lego? My těch ženských máme dost :-) ZOO, obchod.....
 susu 
  • 

souhlas 

(13.1.2010 8:54:27)
Máme holčičku a narazili jsme na stejný problém-děvčata nejsou. Dcera nemá zájem o hasiče ani policajty, potřebujeme učitelku, zdravotní sestru, zahradnici, lékařku, právničku,....

Ve varintě Lego Belvile jsou zase samá děvčata-ze sady Koňské stáje, parkur a princezna na bruslích máme hned tři, ovšem bez mužů. Snaha je doobjednat je skončila na tom, že mají jen jeden typ muže-tedy by to byla trojčata.
 Jana 
  • 

Re: souhlas 

(13.1.2010 8:57:33)
V tom případě doporučuji navštívit německý Legoland - není to zase tak daleko a pro děti je to super zážitek. A hlavně, v jedné části mají tzv. Lego Factory, kde je jedna velká místnost a v ní spoustu krabic a v každé krabici jednotlivé kostičky, stromečky, okýnka,.... a taky různí panáčci:-)
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: souhlas 

(13.1.2010 8:59:56)
jo, tak my mame jeste zootechnicku ;-)


Kdyz jsem pro vyrobu naseho pfka shanela - maminku blondynu s modryma ocima a kratkymi vlasy, tak jsem nemela sanci - je totiz jasne, ze maminka ma VZDYCKY vlasy dlouhe a podle lega/dupla hnede oci ~Rv

ale doufam, ze to kluky zatim nejak neovlivnuje, u nas jezdi "maminka" s bagrem a hasic Edmond pestuje kyticky na strese hasici stanice ~j~
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: souhlas 

(13.1.2010 9:00:58)
myslela jsem samozrejme hasicskou stanici (zacinam prebirat jazyk ctyrletaka ~f~)

Tragiko, duchodce mame dva - dedy s sedivymi vlasy a knirkem, jsou to sympataci, co jezdi na traktoru
 Ecim 


Re: souhlas 

(13.1.2010 9:19:17)
U nás kytičky pěstuje ten snědý popelář na střeše svého popelářského auta. ~t~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: souhlas 

(13.1.2010 9:37:55)
tak my máme maminku s krátkými blond vlasy a s hnědýma očima. Kdo ví, možná nechtěli blond modrookou, aby je zase někdo nenařknul z protěžování nordických typů.... (což by u Dánů bylo k nevysvětlení ~;))
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: souhlas 

(13.1.2010 9:21:20)
susu, existují sady jen lidí,a le nedají se moc sehnat u nás: http://images.google.cz/images?q=lego%20duplo%20world%20people&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=en&tab=wi
 susu 
  • 

Re: souhlas 

(13.1.2010 9:30:14)
Zkusím se na to podívat.

Já jsem z Lego prostě nadšená a rozpačitá zárověň. Po internetu dokupuju dceři, co se mi podaří sehnat, ale právě Legulka, kde nakupuju často, má jen jednoho muže pro Lego belvile a samé muže pro Lego normální.

Dcera si z Lega nejraději staví zahrady-dělá tam potůčky, sází stromečky, kytičky,.... no a kolem jezdí chlapi v autech, páč holky typ Lego máme tuším přesně dvě.
 Myšutka* 


Re: souhlas 

(13.1.2010 9:36:35)
Já jsem asi před rokem naobjednávala klasické Igráčky. Takže máme i paní učitelku s žáčkem atp. Děcka si s nima hrajou úplně v pohodě.
 kvido 
  • 

Nepruďte 

(13.1.2010 21:30:53)
a) nekupujte to
b) zalozte spolecnost femgo a vyrabejte si postavicky dle vasi libosti
c) neprudte
 mamča 
  • 

nesouhlas :-) 

(13.1.2010 9:06:32)
Předpokládám, že článek byl psán s nadsázkou... Protože jinak je to trochu křeč...Myslím, že potom bych mohla chtít, aby pro mého chlapečka začal Mattel vedle Barbín,vyrábět Keny hasiče, Keny policajty a Keny zloděje...:-). Výrobci vyrábí to, c čím si děti hrají (v lepším případě) a o co je zájem. Mám kluka a holku s minimálním věkovým rozdílem. Dceru nechává hrad z lega či policejní stanice z lega naprosto chladnou a nejraději si hraje s lego domečkem. Syna nechávají chladným "holčičí" hračky. Občas si hraje s barbínama. Myslím, že pro děti je důležité to, co vidí u rodičů a v nejbližším okolí a ne jaký je poměr holek a kluků v legu.
 genova 


Re: nesouhlas :-) 

(13.1.2010 9:14:51)
Souhlas a nádavkem: přiznam se, že mě cela gender mánie, mírně řečeno zvedá mandle, protože mi příjde, že ze všeho nejvíc tlačí na stejnost. Jsme si rovní ale stejní ne. Alespoň já to za svou osobu odmítam.:-)
 Ecim 


Re: nesouhlas :-) 

(13.1.2010 9:25:38)
Neměl by z toho člověk dělat takovou vědu. Děti by měly dostat na výběr, s čím si chtějí hrát. Pokud si chtějí holčičky hrát s autíčky a chlapečci s kočárky a panenkami, měli by tu možnost mít. A nikdo by je neměl zesměšňovat za to, jaký způsob hry si vyberou. Tak třeba můj starší syn chce občas nosit korále, tak ho nechám. Syn naší známé se v sedmi letech chtěl naučit plést, tak ho to maminka naučila. On si pak něco upletl a pak ho to už přestalo bavit.
 MM, 2 kluci 


"Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(13.1.2010 9:45:15)
... s hračkami, kde se pořád ještě - podle mě umělě - rozdělují hračky podle "gender"/pohlaví, vyloženě jsou tam dvě různobarevné zóny. ~q~ Takový gebderový apartheid... ~;)

TO mi přijde absurdní!!! Místo aby si děti mohly prostě vybírat podle toho co se jim líbí, co je baví, co rozvíjí jejich zájem, fantazii, talent... - tak se jejich přístup k hračkám takhle komplikuje a umělě "kanalizuje". Odmalička se tak učí, že někkteré hračky nejsou pro ně... Ale proč?

Vždyť děti svu hrou imitují reálný život a/nebo si vytvářejí pohádkový svět a měly by mít možnost co nejšíršého záběru! Ať si vyzkouší všechny činnosti od "vaření", péče o panenku, plyšáky, přes ježdění s autíčky, stavění s lega, malování, až po hru na hasiče či policajty (jen tak namátkou)... :-)!

V životě se jim to bude jen hodit!

Myslím že by všechny děti měly mít možnost hrát si se vším (snad jen s výhradou, aby šlo o jakžtakž kvalitní hračky, tedy žádné zbraně, různé šunty... apod.) a nikdo ať jim neříká, co je prý "klučíčí" a co prý "holčičí" hračka!
Na to co je (momentálně) zajímá přijdou přece samy. Když se tomu nechá volný průběh, mohou děti získat mnohem větší rozhled, obzory...

Všimla jsem si že třeba moji kluci někdy u nějaké věci zaváhají a řeknou "To je ale pro holky!" Od nás doma to nemají, my nic takového neříkáme, tak to nejspíš říká někdo ve školce... Přijde mi t škoda. Já na to vždy odpovím, že je to úplně jedno, když je ta věc zajímavá - a že takhle přemýšleli lidé dřív a některým to bohužel zůstalo...~a~ Opravudu si myslím, že je "1OO let za opicema" takto dělit hračky ještě v 3.tisíciletí!

Dělila bych je jen zhruba podle věkoých skupin a podle oblasti/zaměření, + hlídala kvalitu, toť vše.
 Ecim 


Re: "Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(13.1.2010 9:49:43)
~R^~R^~R^~R^
 genova 


Re: "Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(13.1.2010 9:56:44)
A pak, že to není gender mánie ~a~
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


To je pro holky 

(13.1.2010 12:00:40)
Kdo ví, proč tu větu kluci říkají? Mně by přišlo spíš logické, že to řeknou jako argument, proč si s tím nechtějí hrát - protože je to prostě nezajímá.

Naše dcera se odmalička zajímá o auta a dopravní prostředky, máme tedy i pár "klučičích" hraček. Ale když to Bekynku nezajímalo, tak jí to nenutím, ani se kvůli tomu nezamýšlím, jestli náhodou jí nevychováváme špatně.

A nevím jak ostatní, ale my když přijdeme na návštěvu, tak většinou dobře vidíme, co děti opravdu zajímá. Takže bych to dilema tak hrozně neřešila...
 cyann 


Re: To je pro holky 

(13.1.2010 12:48:31)
mně zase bohužel spíš přijde, že to, že je něco "pro holky" je pro kluka apriori důvod, proč si s tím nebude hrát, i když by třeba i chtěl... aby se mu nikdo nesmál. a to marketingové rozdělení na klučičí a holčičí hračky tomu rozhodně nahrává.
 MM, 2 kluci 


Cyann, přesně tak... 

(13.1.2010 12:54:09)
... oni by si s tím třeba i hrát chtěli, jen jsou nejistí protože jin někdo nakukal, že je to "pro holky". Takové nesmysly mě rozčilují! Tak jim vysvětluji že to tak není a proč... A že je to prostě "pro děti", které si s tím chtějí hrát :-)!
 Ecim 


Re: Cyann, přesně tak... 

(13.1.2010 14:14:05)
Když jsem podruhé otěhotněla, koupili jsme synovi panenku, abychom viděli, jak na ni bude reagovat. Pokud by tehdy býval měl o panenky zájem, koupili bychom mu další, ale jedna mu stačila.
 cyann 


Re: Cyann, přesně tak... 

(13.1.2010 15:33:11)
Já se snažím synovi předkládat hračky tak, aby měl výběr, a jeho volbu respektuju, i když mě třeba úplně netěší. Ale štve mě, že mi vykládá, že některé hračky jsou jenom pro kluky - co on ví o tom, jestli si s nimi některé holky nechtějí hrát? Nevím, odkud to bere, a mám podezření, že v tom výrobci hraček mají trochu prsty. Proč by auta měla být jenom pro kluky, když denně vidí maminku a babičku řídit a ošetřovat auto?
 Ecim 


Re: Cyann, přesně tak... 

(13.1.2010 17:01:37)
Tak mému synovi je to naštěstí zatím úplně jedno. Rád si ale hraje na postavy ženského rodu (ovečku, kočičku) a pak o sobě důsledně mluví v ženském rodu. A já pak třeba vyfasuji mužskou roli a mluví o mě v mužském rodu.
 kattynka a 2 čertici 


Re: "Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(13.1.2010 16:05:06)
souhlasím s tebou, mluvíš mi z duše. zrovna si mi nedávno jedna maminka stěžovala, jak je hrozné mít holčičku, že jsou to hrozné hračky, jen zmalované panenky, umělé hlavy a žehlící prkna s kuchyňkou. Prý kluci to mají lepší, mají stavebnice, auta, vlaky apod. Tak sjem jí řekla, že je snad jedno, jestli si holka hraje s dřevěným vláčkem a staví koleje. Nějak mně to nedocházelo, náš starší si třeba v MC nebo dětských koutkách hraje rád s kuchyňkama, doma to nezná, ale určitě jsem ho odtam nevyhazovala s tím, že je to pro holky. Děti si přeci můžou hrát s hračkou, která je neohrožuje a z malé holčičky může být pilotka a z kluka super kuchař.
 Pole levandulové 


Re: "Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(13.1.2010 16:23:47)
Rekla bych, ze to je otazka jen toho, co rodice udelaji - syn mel odmala k dispozici hodne dupla, vcetne tech dollsek a hral si tak, jak sam chtel. Panenky ukladal ke spanku, s hasicema hasil horici dum a podobne. Kdyz zatouzil po kocarku, dostal ho a panenku k nemu navrch. Ted je mu skoro pet, nekdy neco nechce s tim, ze je to pro holky, ale zatim se da presvedcit, ze to takhle nefunguje. ¨
Nejvic se stejne uci tim, co vidi doma, takze mu zcela normalni prijde, ze vari tatinek a o deti se staraji oba s maminkou. Jen se mi sveril, ze by chtel byt holka, az bude veliky, protoze by chtel ridit auto /u nas ridim jen ja, manzel ne, tak si holt myslel, ze kluci auta nemuzou:-)/. Vysvetlila jsem mu, ze muze zustat i kluk a ridit k tomu auto, viditelne se mu ulevilo - s holcickama se moc rad kamaradi, ale dusi je to kluk. Naopak planuje, kterou ze svych kamaradek si vezme za zenu. Nejradsi by vsechny, coz teda nepujde, ale uz to vi a tak vybira "tu pravou". Je s nim legrace.
 Ecim 


Re: "Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(13.1.2010 17:04:42)
Ad hasič - Když můj syn v roce pusinkoval svého malinkého hasiče z hasičského auta, tak manžel prohlásil, že mu musíme koupit panenku.

Ad řízení - Protože u nás řídí manžel, tak syn jednou na můj dotaz, jestli maminka řídí, odpověděl: "Řídit umí tatínek. Maminka umí jenom sedět vepředu a vzadu."
 kattynka a 2 čertici 


Re: "Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(13.1.2010 17:15:32)
Ecim, náš starší se na mojí panence z dětství naučil chovat miminko (příprava na brášku) nemám s tím problém. Od mé známé holčička prostě panenky neuznává jako hračky je to klukanda a rozumí s naším malým, vyhrají si s mašinkou tomášem hodiny. Pak hodinu vaří oba, nějak si myslím, že jsou ve věku, kdy můžou zkusit vše a kdy je ještě jedno zda je to holčička či kluk. Samozřejmě, až si bude chtít oblíkat moje punčocháče asi zbystřím ~t~ ale zatím to neřeším. Zatím jak ty říkáš buzerace si ještě užijí.
 Ecim 


Re: "Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(13.1.2010 17:06:03)
Kattynko, moje řeč. Buzerací si děti užijí za celý život dost, tak proč je ještě prudit tím, s čím si smějí a s čím nesmějí hrát. ~t~
 Linda 
  • 

Re: "Gender mánie"??? Ta je v obchodech... 

(14.1.2010 21:49:19)
Já teda většinou dceru do hračkářství neberu, ale pozoruju, že i když má doma hračky "holčičí" i "klučičí", dlouhodobě si jednoznačně hraje nejradši s těma "holčičíma". Klučičí hračky taky má, ale i s těma si hraje jako holka. Z magnetické stavebnice si staví korále a s legem si hraje ráda, ale absolutně ji nebaví nic stavět, jen si hraje s těma "panďulákama". Občas jí musíme něco postavit, aby měli panďuláci potřebné kulisy...Myslím, že v obchodech to není nijak nadepsané "holky" a "kluci", pouze je to tematicky u sebe - panenky vedle sebe, autíčka, kreativní hračky, dřevěné a že obchody nic nevsugerovávají, to spíš rodiče a okolí.
 susu 
  • 

Re: nesouhlas :-) 

(13.1.2010 9:15:36)
mamčo, ale matel těch Kenů dělá docela dost-blonďáky, brunety, prince, surfaře, ženichy,...Prostě předpokládají, že holčičky ty Keny pro Barbbíny chtějí :-)

Dcera má Lego moc ráda, ale ty holčičí postavičky nám tam fakt chybí. S hasičskou či policejní stanicí si moc hrát netouží a holčičí verze Třeba Lego City fakt není. I když je to Lego nemocnice, tak je k tomu tiším vrtulník nebo sanitka, dceři by se víc líbily postýlky s pacienty a miminky a tak. Fakt se mi zdá, že je to hodně orientované na kluky.
 cyann 


Re: nesouhlas :-) 

(13.1.2010 9:42:49)
Já teda děkuju moc za článek, hodne jsem se pobavila, a taky zamyslela. nesouhlasím s tím, že hlavní vliv má to, co děti vidí doma - můj syn vidí pouze matku - živitelku, feministku, řidičku, montující doma nábytek, jezdící s ním na čundry - a přesto má přesnou představu, jaké hračky jsou (pouze) pro kluky a jaké (pouze) pro holčičky. Nevím, jak mu vysvětlit, že holky si taky můžou chtít hrát s rytířema, a je fakt že duplo mi v tom nepomáhá.
 Blanka 
  • 

Re: nesouhlas :-) 

(14.1.2010 8:42:48)
Souhlas, já bych místo stanování teda klidně seděla v bílých kalhotách a růžovém tričku v houpačce. A klidně bych se tam válele celý den. Koukám asi dochází témata, když už se řeší takovéhle blbosti.
 huhu, holky03+05+11, kluk09 


mame 4 zenske figurky  

(13.1.2010 9:16:11)
ono asi take zavisi na vyberu lega ;-)

my mame zenske figurky - babicka, 2x pani kolem 30-tky (mamka, jednou namalovana z letiste a jednou nenamalovana z farmy), provazochodkyne

a k tomu chlapi - deda, strojvedouci nejaky posunovac letadel ci co, pilot, klaun, principal

a jedno dite, nebo dve..?

a mozna jeste nekoho
 DENISA 
  • 

Ufffff 

(13.1.2010 9:16:20)
tak tvoje starosti bych chtela mit..............
 8.5Yettynkaa12 


Re: Ufffff 

(13.1.2010 12:21:11)
Přesně tak, napadlo mne jediné: no bóže!!!
 bobtail 


Divné 

(13.1.2010 9:34:56)
Článek mi přijde padlý na hlavu. Jestli je to nadsázka tak budiž, ale stejně se mi to nezdá. Chápu, že někomu chybí holčičí figurky, ale jak je v diskusi (kterou jsem výjimečně pročetla z velké části, i když ono tu moc příspěvků zatím není)psáno, tak i ženské figurky existují. A že jsou třeba ošetřovatelky v ZOO? Vždyť to je mnohdy náročnější práce, než když někdo přidává na stavbě maltu:), když už nad tím autorka tak přemýšlí. Slečna - paní může ošetřovat tygry:)
Nelíbí se mi styl článku.
 Ecim 


Re: Divné 

(13.1.2010 9:59:57)
Doma by měli makat všichni úměrně svému věku a pracovnímu vytížení. Je logické, že když má manžel náročnější povolání než manželka nebo když je manželka na MD, tak toho doma bude dělat víc ona. Ale nikdy by to nemělo být tak, že ženská část rodiny dělá všechny domácí práce. U nás doma jsem to zavedla tak, že úklidíme přes týden (rozděleno do 2 dnů) a o víkendu si všichni rovnoměrně užíváme, čas si rozdělíme tak, abychom něco podnikali i celá rodina pohromadě a i měl každý z nás chvilku pro sebe. (Příklad - manžel mě nechá ráno dospat a vezme si děti a já pak jdu třeba s dětmi ven a on si dělá, co chce a pak třeba vaří oběd.) S tím úklidem jsem to udělala nejen z "ušlechtilých", ale i z "čistě egoistických" důvodů - je to tak pohodlnější pro nás pro všechny.
 Ecim 


Re: Divné 

(13.1.2010 10:01:21)
Když ale vidím uvažovaní NĚKTERÝCH dříve narozených lidí, tak docela rostu.
 MM, 2 kluci 


To já taky "rostu" - a nejhorší je... 

(13.1.2010 10:06:29)
... že ne všichni z nich jsou "dříve narození". Tam bych to ještě možná zkousla, holt jiná doba atd. - ale u vrstevníků či dokonec mladších?!? Když vidím jak to chodí v některých vztazích/manžekstvích/rodinách v mém okolí... ~o~
 genova 


Re: To já taky "rostu" - a nejhorší je... 

(13.1.2010 10:12:10)
Takhle si představuji genderového křižáka ~t~~t~~t~
 Ecim 


Re: To já taky "rostu" - a nejhorší je... 

(13.1.2010 10:15:15)
Začala jsem se zabývat myšlenkou, že také podlehnu genderové mánii a udělám si doma pořádek. Řeknu manželovi, že jestli se nezachová genderově korektně a nezplodí se mnou ke dvěma synům ještě dvě dcery, tak ať si mě nepřeje. ~t~~t~~t~~t~
 Ecim 


Re: To já taky "rostu" - a nejhorší je... 

(13.1.2010 10:17:21)
Nedávno u nás byli na návštěvě přátelé z Holandska a přivezli mému synkovi koleje a vláčky. Povídali jsme si o mašince Tomovi a ten Holanďan říkal, že je to velmi starý seriál a že byl dříve silně feministický, protože mašinky mužského rodu tam měly dobré vlastnosti a mašinky ženského rodu měly špatné vlastnosti. ~t~ Myslela jsem si, že se uválím smíchy. ~t~
 MM, 2 kluci 


Proč myslíš? 

(13.1.2010 10:16:44)
Můžeš to aspoň nějak zdůvodnit??? Ono "křížák" - byť se smajlíkama - , přece je docela drsná postava, nevím jak jsi na to přišla...

Jenom protože se mi nelíbí umělé a zbytečné rozdělování rolí už v útlém věku a zaběhnuté stereotypy ve vztazích, což obojí může být pro dotyčné lidi vemi omezující???

Tak to tedy nevím, kdo je tu "křižák"...~d~

 genova 


Re: Proč myslíš? 

(13.1.2010 10:40:25)
To rozčílení se nad tim jak to mají doma jiní mně překvapilo.

Jinak, máme doma několik děti (kluků i holek), mají vesměs společné hračky, "klučičí i holčičí". Aniž bych jakýmkoliv způsobem ovlivňovala jejích výběr, po čase (krátkem) docházi k spontánímu "přerozdělení" hraček. Prostě, to mužské/ženské asi bude do značné míry vrozené.
Nejsem tradicionalista(-ka)~b~, myslím si, že každý má dělat to k čemu má vlohy, čí si prostě "vydupat, vykomunikovat" jak to chce mít. Asi jsem spokojená a tudiž genderovou kampaň vnímám jako groteskní a ve své přehnanosti paradoxně i ochuzující (pro muže i ženy).
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Proč myslíš? 

(13.1.2010 11:04:02)
Anarad, vrozené - jak se to vezme. Už ve školce to hodně ovlivňuje okolí, aniž si toho všimneš. Mě třeba vždycky víc táhly stroje, zařízení, nářadí, auta... a ve školce jsem měla dost velkej problém s jednou učitelkou, která mě nutila hrát si s panenkama. Pamatuju se, že obvykle to skončilo tak, že jsem si vytáhla skládací nábyteček pro panenky a přestavovala jsem si ho. ~t~~t~~t~ Naštěstí tam takhle střelená byla jen jedna z učitelek ~;)
 Ecim 


Re: Proč myslíš? 

(13.1.2010 11:07:37)
I když jsem vždy dávala přednost "holčičím" hračkám, tak jsem si moc nehrála s panenkami (jen nárazově) a také jsem zažila, že mi někdo z dospělých dával najevo, jaká jsem divná. Ony takové ty řeči "kdyby sis radši hrál(a) s tím a s tím" jsou hodně otravné a vzbuzují v dětech naprosto zbytečné pocity viny a méněcennosti.
 genova 


Re: Proč myslíš? 

(13.1.2010 11:09:24)
Mám to samozřejmě z vlastní zkušenosti. Moje děti do školky nechodí(-li).
 Ecim 


Re: Proč myslíš? 

(13.1.2010 11:20:01)
U kamaráda ve školce si prý s panenkami hráli i chlapečci - tedy jenom s těmi malinkatými. Používali je jako vojáčky do bitev. ~t~
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Proč myslíš? 

(13.1.2010 12:01:09)
Jo, tak tohle jsme dělali s bráchou ~t~~t~~t~
 Ecim 


Re: Proč myslíš? 

(13.1.2010 13:35:15)
A já jsem jednou dostala pod stromeček panenku - nevěstu a hned jsem ji provdala za svého dvouletého bratra. ~t~
 Ecim 


Re: To já taky "rostu" - a nejhorší je... 

(13.1.2010 10:13:45)
To si pak člověk váží toho, co má doma, viď? :-)

My teď jinak podvědomě občas sklouzáváme k diskriminaci věkové - já si často nechám mladšího synka a manžel někam vyrazí s tím starším. Zrovna o víkendu jsme si říkali, že to budeme muset trochu vylepšit.
 MM, 2 kluci 


Ecim, to máš pravdu... 

(13.1.2010 10:18:31)
... vážím si toho o to víc :-)!
Ale fakt si nedokážu nic jiného představit. To snad radši budu žit sama než tak, jak to v některách rodinách vidím... :-(

No nic, mějte se tu hezky :-)!
 Ecim 


Re: Divné 

(13.1.2010 10:21:55)
Valkýro, to je hezké, že ses aspoň o něco snažila. Jinak je hrozně těžké odhadnout, do čeho člověk ještě má zasahovat a do čeho ne. Občas se s tímto problémem potýkám zde na diskusích, abych třeba někoho nenaštvala, když chci jen diskrétně poradit. Ty matky si za to částečně můžou samy, ale těch holek je mi líto, protože mají jako děti omezené možnosti. Něco jiného by bylo, kdyby třeba dcerka chtěla být doma z vlastní vůle a číst si (jako často já v dětském věku). Ale pokud je do toho takto tlačena, tak to není dobře.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: Divné 

(13.1.2010 11:57:53)
Tak ja uz jako mala,byla nucena vstavat v sobotu a v nedeli v sedm rano a jit mamince pomahat-muj tata casto se pritom cely den jen koukal na porno nebo na filmy.Dnes po 23 letech kdy mam pritele a prace si delime rovne a ja mu sluzku nedelam,to rodicum nejde pod pusu a prej mne kvuli tomu pritel necha mi rekl tata...
 bobtail 


Re: Divné 

(13.1.2010 10:05:15)
No a proč se tomu ta matka nepostaví? To, že byla v něčem vychována neznamená, že to musí vyznávat celý život. Co se ryb týče, tak to bych zůstala doma opravdu dobrovolně a naplánovala si program s dcerou. Pokud jsou zájmy, které druhá polovička (rodiny) nepřekousne, je lepší nechat je těm, které zajímají a kompenzovat to nějakou společnou aktivitou. Ale pochybuji, že to lidi naučí lego:)
Jak jsem psala - chápu, že někoho štve, že tam nemá panenku, na druhou stranu se mi ten článek nelíbí. Jak je psán. Charakteristiky drsné, to už je asi velká nuda~t~
 Ecim 


Re: Divné 

(13.1.2010 10:28:28)
"No a proč se tomu ta matka nepostaví? To, že byla v něčem vychována neznamená, že to musí vyznávat celý život."

Bobtail, potlesk! ~R^~x~~R^~x~

Vím, že následky výchovy si člověk nese celý život, ale máme taky vlastní hlavu a musíme umět bojovat! Také nemám ráda, když se někdo na výchovu a dětství příliš vymlouvá až do konce života. Vyskakuji metr padesát, když slyším hlášky typu: "Manžel mě bije, ale já se nemůžu rozvést, protože mi to nedovoluje moje výchova." Nebo když ženské celý život chodí jak hastroši a kňourají, že za to můžou jejich matky, protože je celé dětství držely zkrátka, nechtěly jim koupit nic hezkého a hustily do nich, že vzhled není důležitý. Tak může holka sakra chodit od 16 na brigády a na parádu si vydělat sama, ne?

Ať má člověk s rodiči sebelepší vztahy, tak přesto chce některé věci dělat jinak než oni.
 bobtail 


Re: Divné 

(13.1.2010 10:56:59)
Právě. Pokrok je neustále, společnost se vyvíjí. Navíc teď je zásluhou médií i obyčejných mezilidských vztahů informovanost a osvěta vyšší než před sto lety. Řekněme, že ženy bojující nejen za volební právo ale i studium žen měly ztíženější podmínky~;)
Rodina mě může pozitivně i negativně ovlivnit, v extrémních případech někoho i těžce poznamená, na druhou stranu se na ní vymlouvá až moc lidí.
 ChristianaC 


Ecim 

(13.1.2010 16:16:45)
nepostaví se tomu třeba i proto, že to stojí hodně energie, odhodlání a promýšlení jak na to. Nevím, jestli jsi někdy zkoušela překonat své "nastavení". Já to dělám každý den. Zatímco člověk správně "nastavený" svou energii vloží do vykonání úkolu, já jí tak 50% i víc spotřebuju na to, abych umlčela v sobě pochybnosti, strach a toho, kdo mi tam pořád říká, to nezvládneš (mám náročnou práci, která mě ale baví). Pokud už je toho na člověka moc, tak nahodí minimální režim a dělá jen to, co zmůže (času je málo). A u týraných žen bych si vůbec netroufla odhadnout s čím ony v sobě musí bojovat.
 Ecim 


Re: Ecim 

(13.1.2010 17:15:58)
Christiano, já to na jednu stranu chápu. Také si raději některé věci udělám sama - a není to proto, že by mě manžel nějak uzurpoval. Jen mě jako dítě vždy ničily řeči typu: "Buď se smiř s tím, že po chlapovi budeš uklízet nebo se ani nevdávej."

O problematiku týraných žen se trochu zajímám a někdy mi dalo velkou práci se do jejich rozpoložení vžít. Kdybych se s nějakou takovou setkala, tak bych se snažila jí nějakým vhodným způsobem třeba nabídnout pomoc, ale počítala bych pak s jakoukoli reakcí. Za pokus by mi to ale stálo. Lepší být poslána tam, kam slunce nesvítí, než si pak vyčítat, že jsem něco mohla udělat a neudělala.
 Romana Plocový 
  • 

Re: Divné 

(13.1.2010 13:55:11)
?Mám sice děti už dospělé, ale přesto: pročítám si diskuzi a řekla bych, že spousta maminek vůbec nepochopila oč v tom článku o Legu jde... :-)) Mám na mysli ty maminky, které nesouhlasí...samozřejmě....Skvělý článek psaný s vtipem....
 genova 


Re: Divné 

(13.1.2010 17:09:48)
Kdyby článek byl alespoň vtipný, člověk by klidně přehlédl, že je genderově otravný.~y~
 Romana Plocová 
  • 

Re: Divné 

(14.1.2010 7:57:47)
Je neuvěřitelně vtipný a řekla bych, že opravdu i k zamyšlení...Potěšilo mne, že hodně maminek zde článek pobavil a pochopily co je v něm vlastně k zamyšlení :-).... Říká se, že v jednoduchosti je krása...No, já s tím zase až tak nesouhlasím :-)))
 Ecim 


Re: Divné 

(14.1.2010 9:33:01)
~;)Jo jo, někdy se najde krása i ve složitosti.
 genova 


Re: Divné 

(14.1.2010 10:02:00)
Je vtipný asi tak jako vy...~d~
 Romana Plocová 
  • 

Re: Divné 

(14.1.2010 12:30:04)
:-)) ano, to máte právdu je nás tady hodně vtipných (předpokládám, že jste oslovila všechny ty vtipné tady a nejen mne, když jste "v" ve slově vy napsala s malým písmenkem)...:-))
 genova 


Re: Divné 

(14.1.2010 18:44:07)
No , původně jsem nemyslela na nikoho dalšího, ale když to podáváte takhle... Doufám, že nás ušetříte dalších podobných vtipů, jinak by hrozilo, že se potrhámé smíchy...~h~
 Romana Plocová 
  • 

Re: Divné 

(15.1.2010 7:11:41)
Aááá.... já jsem si to myslela... že myslíte jen mojí osobu.... Ale přece jen se řídím svým rodným jazykem a ten mluví za vše :-))...No a jestli berete jako vtip, že jsem Vám vysvětlila rozdíl mezi vy a Vy tak klobouk dolů. Já bych se asi na Vašem místě zastyděla :-)...No, ale vidíte, jak máme rozdílný smysl pro humor :-))) Tak hezký den
 Hrochy 


Dobrý! 

(13.1.2010 10:09:37)
Tak mně se teda článek moc líbí, zejména psychologické profily figurek :-)Myslím, že nadsázka je z něj jasně cítit...a s úvahou, že na adrenalinový dobrodružný činnosti jsou tu podle Lega drsný chlapy s knírama a na poklízení a opatrování maminky s měkkým výrazem, a že by to bylo vhodné malým dětem trochu vyrovnat, souhlasím stoprocentně. Ono je to podle mě ještě ve společnosti nastavené dost stejně jako v tom Legu a to nemyslím jen generaci našich rodičů, kteří byli takhle vychováni, mají ty tradiční mužské a ženské role zažité a nějaké genderové vyrovnávání považují za výmysl a umělost.Mám pocit, že ale i dnešní třicátníci ve většině (výjimky snad narůstají) by v tom tradičním dělení rádi pokračovali a po partnerkách (po té co je mají jisté:-) ho vyžadují - posun je v tom, že si to nedovolí říct nahlas ve smíšené společnosti mimo rodinu....stačí si ale někdy přečíst anonymní internetové diskuse pod články týkající vztahů, zakládání rodiny, nevěry, třeba na idnes nebo podobných serverech...nebo si poslechnout hovor jinak milých a inteligentních kluků, když probíraj ženský..výjimky samozřejmě určitě jsou (třeba naši manželé, že?:-)...mým možná naivním cílem je vychovat ze synka člověka, který si nebude myslet, že chlap je něco víc než ženská. Takže v Legu určitě nějaká řidička bude, i kdybych ji měla vyrobit z Edmonda :-)
 Hrochy 


Re: Dobrý! 

(13.1.2010 10:48:42)
Valkýro,
tak to teda čumím; nemám moc přehled, v mém okolí není žádné dítě školou povinné ani puberťák, jen samí dospělí a aktuálně 8-měsíční kojenec. Žiju v domnění, že vaření a pěstitelské práce už na ZŠ zrušili...Tak takovýhle dělení by mě asi vyprovokovalo k nějaký prudící akci..a co by mě štvalo nejvíc, kdyby to matkám ostatních dcer bylo jedno, resp. kdyby jim to vyhovovalo. Nemůžu pobrat, když matka drží dceru doma, aby pomáhala s úklidem a synka vyšle na ryby.Vždyť přece obě děti mají stejný právo na zábavu, ne? To mi připomíná prázdniny mý kamarádky, která měla za úkol každý den uvařit bratrovi oběd (bylo jim tak 17 a 15)a on u toho držkoval, že chce něco jinýho než udělala.....pořád žiju v naději, že tyhlety sestry a dcery (patřím mezi ně)mají z dětství takový vzorec jak teda ne, že jsou ne genderovou korektnost velmi citlivé...
 Ecim 


Re: Dobrý! 

(13.1.2010 10:53:14)
To mi připomnělo, jak mě kdysi vytočil seriál v Bravíčku o tom, jak maminka jela na měsíc do lázní a čtrnáctiletá dcera se musela starat o otce a staršího bratra.
 Blanimour 


Re: Dobrý! 

(13.1.2010 18:05:51)
Mě kdysi podobně vytáčela povinná školní četba - Robinsonka. KOnec šťastného dětství, prostě s musí postarat o svého dospělého otce.
 Ecim 


Re: Dobrý! 

(13.1.2010 18:20:49)
Z Robinsonky jsem měla také osypky a moje maminka rovněž. Dokonce se jako dítě ve škole dopustila (na 50.léta) ohromné troufalosti, když jako jediná ze třídy učitelce řekla, že se jí Robinsonka nelíbila. Učitelka se mohla zjevit, ale babička jásala, jak má chytrou a odvážnou dcerku. :-)
 Hrochy 


Re: Dobrý! 

(13.1.2010 11:08:23)
Ach jo :-)
 .vlad. 


Re: Dobrý! 

(13.1.2010 10:55:10)
Valkýro, s těma pracovkama, to je hnus :-©! Tak to bylo za nás a vidím, že mozky některých nezvdělavatelných ženštin se vůbec nezměnily ~Rv
 Horama 


Re: Dobrý! 

(13.1.2010 19:56:20)
A přitom by se klukům vaření tak hodilo. :-) Ale ono by se jim vážně hodilo - jako každému.

Ovšem systém holky vaření a kluci počítače snad nikdo nemůže myslet vážně. Tak maximálně ještě půl roku tak a potom prohodit.
 Ecim 


Re: Dobrý! 

(13.1.2010 20:15:55)
To je pravda. Když rodič jakéhokoli pohlaví neumí vařit, tak chudáci děti. ~t~
Kdysi jsem někde četla snad o nějaké Američance, která "emancipovaně vykřikovala, že neumí uvařit ani vajíčka". Manžel (žádný machista a rozmazlenec, domácnost zvládá lépe než spousta žen) prohlásil, že to není projev emancipace, ale neskutečné blbosti a neschopnosti. Shodli jsme se na tom, že dotyčná dáma je úplně mimo.
 Anadar 


Nejen lego :-) 

(13.1.2010 10:16:57)
To je Maminka v podobné pozici jako Šmoulinka.Pokud vím,Šmoulů bylo docela dost,kdežto ona byla sama.Pikantní na célé věci bylo ovšem to,že měla synka Šmoulíčka,otec neuveden a mne s mužem bavilo dohadování,který modrý prasák je toho původa.
Na druhou stranu ty všelijaké poníky,barbíny a jiné více holčičí hračky obvykle doprovází skupinka holčičích panenek z nichž ční pouze osamělý Ken.Jen aby to nevedlo ke špatným představám,že hlavním partnerským schématem je mnohoženství.
Hračkám zdar, a genderově vyváženým obzvlášť.
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 10:25:44)
mne na tom legu mozna malinko vadi, ze si tak trosku hraje na "obraz realneho sveta" a tim padem diskriminacni mirne je (narozdil od jiz zminovaneho playmobilu)
Ruzovy ponici s fialovymi hrivami si na realny svet nehrajou, takze nediskriminuji normalni valachy, co tahaji drivi v lese. ~:-D
Na druhou stranu ja jsem to u nas vyresila tim, ze jsem proste cilene klukum nakoupila i nejake zenske vcetne treba sady supermarket, aby proste nemeli jen ty typicky "klucici" legove sady.
Ale lego byla primarne stavebnice a to asi ta nejgenialnejsi, kterou znam, takze celkove za me stejnak: ~R^~R^~R^
 Ecim 


vtípek k tématu 

(13.1.2010 10:31:44)
Taťka Šmoula si nechá nastoupit všechny Šmouly a zeptá se jich: "Šmoulové, Šmoulinka čeká malé Šmoulátko. Má mi tady k tomu někdo co říct?" Chvíli je ticho a pak se z davu ozve: "Nemám rád prezervativy."
 bobtail 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 10:48:27)
Udrž se, když máš takový výběr~t~
 RaDus&holky 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 11:31:04)
A kdyby jen Šmoulinka, stačí se zamyslet, kolik Večerníčkových postaviček je rodu ženského. Namátkově mě napadá Maková panenka a víla Amálka. Jo a Šebestová. Ale to je tak vše (určitě jsem na nějakou zapomněla, ale chlapečky taky nevyjmenuji (zdaleka) všechny). "Kluků" je zato dostatek - Bob a Bobek, Čmelda a Brumda, Křemílek a Vochomůrka, Rákosníček, Krteček, krysáci jsou taky tři kluci....

Nejsem nějaká militantní feministka, ale tohle mně přijde (zvláště jako matce dvou dcer) trochu nefér. Jak se mají moje holčičky ztotožňovat s chlapeckými hrdiny? (I když uznávám, že v některých případech jsou "hrdinové" spíše takové bezpohlavní bytůstky.)
 Lassie66 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 11:39:12)
Káťa a Škubánek, Dorotka a papoušek, Malá čarodějnice. V hraných pohádkách je to zase samá princezna, Šípková Růženka, Královna koloběžka nebo Popelka.~d~
 susu 
  • 

Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 12:22:59)
u princezen je to vyvážené, na konci si je vezme někdo za manželku, nejčastěji princ, ale není to pravidlem.:-)
 Lassie66 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 12:49:06)
Dobře, když ty takhle - Fík má Áju, Krtek Myšku, Rumcajs Manku, Kuba má Anče a Pat a Mat mohou být prostě jen 4%.~t~
 Hanka 
  • 

Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 12:55:55)
A pak je tu ještě Křemílek a Vochomůrka :-)
Dvě ženské tě nenapadnou? Mě nějak ne...
 Lassie66 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 13:19:02)
Křemílek je přeoperovanej, ale psssssss ~t~
 Lassie66 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 13:25:12)
Hanko, dvě ženské možná ne - ALE, když se to vezme kolem a kolem - stejně jsou ty mužské postavy takoví nekňubové, hlupáci, nebo bezpohlavní bytosti. A chytrá kmotra liška je jen jedna ~t~
 Blanimour 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 18:10:38)
Mimochodem, Rumcajs a Manka, to je z genderového hlediska dost příšerná pohádka. Rumcajs dělá úplné h...., jen občas provokuje knížepána, a Manka o něj láskyplně pečuje a tahá ho z průserů ~;)
 Ecim 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 18:22:26)
Kdyby Václav Čtvrtek slyšel, jak jsem vylepšila Rumcajse pro svého syna, obracel by se v hrobě. "Naše" Manka dokonce řídí lamborghini. :-) Toho bohdá nebude, aby z mých synků sexisté vyrostli. ~t~
 Lassie66 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 18:23:00)
Zase nevíš, s kým si upletla Cipíska. Do ložnice a do kuchyně druhým nevidíš...~:-D
 Ecim 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 18:26:54)
Díl o narození Cipíska mě tehdy dostal. Myslela jsem si, že si Čtvrtek dělá srandu.
 Ecim 


Re: Nejen lego :-) 

(14.1.2010 9:39:06)
A věčná škoda, že nám občas nevidíš do obýváku, protože pak bys mě přestala podezírat z toho, že jsem "umělá žena". ~t~ Předevčírem nám dorazila nečekaná návštěva a pro samé vysypané lego a vláčky neměla kam stoupnout a byla z toho dost vedle. ~t~ Tohle se přeci "umělým ženám" nestává, ne? ~t~
 Eliška Junková 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 16:56:47)
můj choť tvrdí, že vochomůrka je žena:)
 Dee Dee+2 kluci 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 19:26:38)
No,já měla pocit, že se na lepil Taťka Šmoula, tak byl asi otcem on....~b~
 Ecim 


Re: Nejen lego :-) 

(13.1.2010 19:37:39)
A já jsem si myslela, že taťka Šmoula je jeho dědeček! ~t~ Přeci jenom vypadal už poněkud opotřebovaně. ~t~
 Bumbi&05,08,10 


my máme duplo-holek spousta 

(13.1.2010 11:01:42)
myslím, že to mají děti u figurek tak 2/3 kluků, 1/3 holek. A mají i "děti-figurky" které mají myslím úplně napůl 3 holčičky, 3 kluky s kšiltovkama... asi kupujete jenom klučičí sestavy
 fisperanda 


Je to na rodičích 

(13.1.2010 11:06:50)
Děti si vždycky berou hlavně příklad z rodičů, to je hlavní model který u nich funguje pro budoucí chování. Takže jestli doma mají kluci cílevědomou maminku, která má hodně zálib, semotamo rodinu vytáhne na oběd do hospody, vyšle manžela na nákup a řekne mu ať si párkrát večeři taky nachystá sám (a taky dětem), nebojí se odjet na wellness víkend a tam si pořádně odpočinout... tak mají děcka určitě jiný přístup k rozdělení rolí, než v rodině kde se chová matka jak ušlápnutá slípka, furt stojí u plotny, skáče kolem chlapa když příde z práce, chudák, ó náš pán.
Lego už je jenom navrch. Žena z prvního případu by vyřešila situaci vtipně. Je tam tolik legáčků, panáčků, aby mohli ženu Maminku na rukou nosit a opečovávat ji :)
Věci jsou jenom věci, Lego je jenom stavebnice. Nemůžeme přisuzovat věcem význam, který nemají, jsou to jenom věci. Jak budem reagovat na věci, záleží jenom na nás.
 Ecim 


Re: Je to na rodičích 

(13.1.2010 11:09:58)
Teď jsem si vzpomněla na jednu knihu od Šabacha (jméno jsem zapomněla), ve které holčička natolik lituje maminku, která otročí celé rodině, že se rozhodne nechat se v dospělosti přeoperovat na chlapa.
 fisperanda 


Re: Je to na rodičích 

(13.1.2010 11:32:52)
Vůbec se jí nedivím ~:-D
 marie 
  • 

tak to je fakt problem....... 

(13.1.2010 11:12:16)
Co takhle si dnes precit co se stalo ve svete. A pak se zamyslet jestli pomer panacku a panenek je fakt tak strasnej problem.
 jana 
  • 

Re: tak to je fakt problem....... 

(13.1.2010 11:14:59)
myslim, ze ten clanek byl psan jako vtip, ne?
 Jíťa 
  • 

Nevím 

(13.1.2010 11:59:39)
Nevím, lego nekupuju. Co máte? Holku nebo kluka? Není to taky trošku dáno tím, jaké typy stavebnic holky a kluci preferují. A je pochopitelné, že kluci potřebují figurky chlapů, protože se s nimi při hře mohou ztotožnit.
Pokud chcete srovnat poměr žen a mužů v legu, zkuste se zaměřit na modely určené pro holčičky.
 susu 
  • 

Re: Nevím 

(13.1.2010 12:24:56)
právě, že modelů pro holčičky moc není. A v Legu Belvile nám zase převažují holky bez chlapů, to mi taky vadí.
 kreditka 


To by člověk neřekl 

(13.1.2010 12:08:11)
To by člověk neřekl jaká blbost může člověka trápit ~a~ Nechápu že někdo může hledat v legu diskriminaci ~a~

Výrobci vyrábí to co se dětem líbí a s čím si hrají stačí se mrknout na regál s panenkami - kolik tam asi autorka najde panenek mužského pohlaví?

Jinak pokud je to pro ni tak zlé doporučuju přísně kontrolovat u každé hračky vyváženost ~a~~a~
 Ecim 


Re: To by člověk neřekl 

(13.1.2010 14:16:55)
Kreditko, tak to s těmi panenkami mě napadlo už v době, kdy se ještě žádná diskriminace neřešila. A dospěla jsem k závěru, že je to tím, že s panenkami ženského pohlaví se dá dělat víc "holčičí" zábavy - oblékání do šatiček, česání atd.
 Petra Neomi 
  • 

Re: To by člověk neřekl 

(13.1.2010 15:37:05)
Když já byla malá, žádné panenky kluci v podstatě nebyly a to mi dost vadilo. Hráli jsme si s bratrem různé hry na království, výpravu, hladomor, povstání a tak... a vždycky to bylo tak, že král (jednu panenku kluka jsme měli) prchal se svým královským dvorem (manželkou a třemi milenkami) do exilu :)
Co bychom dali za pár Kenů. Dneska je to dobrý, člověk může nakoupit holek a kluků kolik chce a vytvořit si konstelaci, která mu vyhovuje :)
Lego zatím neřeším, hasiče dcera nechce a upíry nemaj :)
 Ecim 


Re: To by člověk neřekl 

(13.1.2010 16:59:20)
Máš pravdu, s těmi Keny a princi je to dneska opravdu dobré. Nedávno jsme řešily s kamarádkou, jak jsou ti obchodníci mazaní, že vyrábějí speciálního prince ke Sněhurce a speciálního prince k Popelce - že jeden princ by to prostě nevytrhl. ~t~ Nebo kdyby je nedejbože někdo prohodil. ~t~
 beatrixkiddo 


Děkuji za všechny reakce... 

(13.1.2010 12:46:03)
...obzvláště těm, které pochválily psychologické profily figurek, což já považuji za nejsilnější místo článku :-)
A těm, které se divily, jaké já to mám starosti, říkám: Právě proto, že se chci od těch skutečných starostí odreagovat, vezmu si všech našich 14 figurek, vyfotím si je a napíšu o nich článek.
A těm, které to chtějí valit do Strasburgu, říkám: Deme na to! :-)
 elindra 


Re: Děkuji za všechny reakce... 

(13.1.2010 13:06:30)
Mě článek pobavil.
Máme 4 figurky duplo, z toho je jedna holka - Tina od Bořka stavitele, takže pučmidrátka, pak máme Bořka, bagristu, kterýmu děti říkají Donald a piráta. Pak fůru malejch panáčků, podědili jsme bednu lega, tam jsou snad jen chlapi...
Naštěstí to vyvažujeme asi 5 Barbínama a jedním Kenem. Máme pro ně i auto a Ken nikdy neřídí! ~;)

Vadí mi rozdělení hraček pro holky a kluky, ty růůůžový regály v hračkárnách.. Jasně, že panenky budou chtít víc holky a něco jinýho zas kluci, ale nemělo by se to apriori tak podávat.
 Ecim 


Re: Děkuji za všechny reakce... 

(13.1.2010 14:19:24)
Chudák Ken! ~n~ Doufám, že z toho nemá depresi. ~t~
 Romana Plocová 
  • 

Re: Děkuji za všechny reakce... 

(13.1.2010 14:23:06)
Už jsem do diskuze přispěla jednou reakcí, protože si nemůžu pomoct. Od rána mám skvělou náladu z toho,jak úžasně vtipnou mám sestru (Jani fakt jsi super)....No zaplať pánu Bohu za to, že mám i já smysl pro humor a nejsem tou maminkou (i když mám děti už fakt dost odrostlé),která kdy řešila na pískoviští s další maminkou věci typu kolik máme zoubků, jaké máme hovínko a jestli čůráme tak nebo tak.... Takže všem maminám, které článek pochopily posílám palec nahoru!!! Mám ráda vtipné ženy :-)) a ženy se smyslem pro humor:-))
 beatrixkiddo 


Re: Děkuji za všechny reakce... 

(13.1.2010 16:13:43)
Jestli my nebudeme sestry :-)
Také mám pocit, že všechny ty maminky, které mi zde předhazují, co já že to mám za starosti a jak sem blbá, když si nedokoupíme figurky holky, tak ře to jsou přesně ty maminky, které s vážnou tváří řeší na pískovištích všechna ta nudné témata jako je kvalita pribiňáčků a tuhost stolice :-)
Musím zodpovědně prohlásit, že naše duplácká Maminka taková není, protože to by samozřejmě se 13 muži v jedné plastové krabici zn. Ikea nevydržela. Muži totiž takové ženy moc rádi nemají. Aspoň že někdo má rozum :-)
 genova 


Re: Děkuji za všechny reakce... 

(13.1.2010 17:24:02)
Ne každý má na vyprávění vtipů, a žehlit to dodatečně také není vtipné...
 Ecim 


Re: Děkuji za všechny reakce... 

(13.1.2010 18:16:00)
Tak já ty pribináčky a stolici řeším s humorem a nad článkem jsem se moc nasmála. Kdybych byla jiná, tak by se mnou ti mí tři chlapi taky nevydrželi. ~t~
 janna001 


Konečně přínosné téma 

(13.1.2010 13:02:50)
Teda, přečetla jsem zatím sotva třetinu diskuze a směju se, jak už dávno ne. Zas jednou přínosné téma i diskuze. Já takhle brojím proti reklamám - proč tam jsou s Jarem v ruce pořád jenom ženský a ty chlapi se dementně usmívaj, ztuhlí úžasem, co je to za zázrak
 Hanka 
  • 

Re: Konečně přínosné téma 

(13.1.2010 13:15:04)
U mistra Propera jsem si vždycky říkala, že ta reklama by měla útočit na mužskou žárlivost, přece nenechají manželku samotnou s takovým svalnatým frajerem! Je třeba ji poslat na kafe a s frajerem ten úklid vyřídit radši sám!
 Vilíková 


Re: Konečně přínosné téma 

(13.1.2010 13:19:19)
Hanko, výbornej odkaz! - zvláště "nový typ - blondýna, modré triko" je super!!! :-)
 Vilíková 


Re: Konečně přínosné téma 

(13.1.2010 13:20:23)
Ne Hanko, Valkýro, moc se omlouvám
 Kočanská 
  • 

reklamy 

(13.1.2010 14:39:27)
Nejlepší je reklama na parní mop, kdy paní ho hezky předvádí a pak sedí společně s manželem na pohovce a manžel pronese:"s parním mopem manželka hravě uklidí celý byt". Tak to je opravdu soda :-( Já bych ho tím parním mopem nejspíš přetáhla přes hlavu.
Jinak nic proti domácím pracem - mě v podstatě nijak nevadí. Spíš mi vadí, když mnohde žena má zaměstnání a pak ještě doma dělá vše, zatímco muž přijde a zapne si televizi nebo si čte nebo se věnuje svým koníčkům. Jo i tak to často chodí.
 Vilíková 


lego 

(13.1.2010 13:17:53)
Tak nad popisem jednotlivých týpků jsem se docela zasmála! :-))

Máme dva kluky - moře lega - nedám na lego dopustit! - a máme 2 ošetřovatelky v zoo, 2 maminky, holčičku, doktorku... hasičku a policajtku a pilotku nemáme :-)
Dědečka máme (jel s holčičkou autobusem), pak jednoho staršího doktora - černocha s bílými vlasy.

čili náš gender je celkem vyrovnaný :-)
 Anadar 


Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 13:50:27)
Tak jsem si poctivě přečetla diskusi celou a přijde mi, že se tu hodně operuje s genderovými stereotypy,přičemž plotna je téměř sprosté slovo.Proboha proč? Co je špatné na tom,že se žena stará o rodinu,vytváří teplo rodinného krbu a tak vůbec podobně?Co je na tom ponižujícího?
Napadá mne jediné,tuhle práci nikdo nezaplatí penězi.Je otázka nakolik komu stačí jiné platby:teplá pacička a důvěřivý úsměv,teda mamko ty řízky byly super, případně pane inženýre, z jakého butiku máte tu vestu.Nic si za to nekoupíme, ale neměly bychom se toho ani vzdávat ve jménu jakési rovnoprávnosti.
Pinďa nám stejně nenaroste.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 14:37:58)
Řekla bych, že hlavní problém není v tom, že by domácnost byla braná jako nějak ponižující. Větší zádrhel je v tom, že se tak nějak "samozřejmě" předpokládá, že to bude dělat ta ženská, obvykle ke svému zaměstnání, zatímco pokud to někdy dělá chlap, je to důvod ho oslavovat. ~:(
 Grainne 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 16:54:57)
Valkýro, ono je to dost složitý, kdybych neměla jistotu, že to nikdy nebude použito proti mě, okamžitě s celou domácností praštím, momentálně se cítím víc oceněna v téhle roli, než bych byla, kdybych se za pár šupů někde honila za pochybným výdělkem.
Jenomže tyhle zkušenosti člověk získává obvykle až poté, co si popálí prsty.
 Mystik 195 
  • 

Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:53:12)
Valkýro, proč máš v ikoně tak sladce - přiblblou Bárbie. A navíc v lascivní póze? Že ty tak bojuješ proti dehonestaci ženy v naší společnost? Gratuluji...
 Mystik 195 
  • 

Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:42:28)
To si piš, že ano. Muži neustoupí, kromě malého procenta těch, co neví kam vlastně patří. I vaše vnučky budou kralovat v kuchyni a žehlit prádlo... Maminko nalej mu také polévku... vrchovatě:-)
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:47:39)
Když si to myslíš... ovšem tuhle výchovu nepřeju tvým dětem. ~y~
 Mystik 195 
  • 

Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:49:44)
Neboj, všude je to stejné. Role jsou určeny již po dlouhá staletí...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:51:04)
Ale blbost. Ovšem tobě to nikdo nevysvětlí, protože jsi poněkud zabedněnej.
 Mystik 195 
  • 

Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:54:44)
Jo, ja jsem úplně blbej.
 Horama 


Re: Na co gender stereotypy 

(17.1.2010 17:46:28)
Jak je něco zažité dlouhá staletí, musí to tak už zůstat, že? Dlouhá staletí byla taky Země placatá a Slunce se točilo kolem ní. ~t~ Možná v příští generaci všichni muži, co neumí aspoň uvařit vajíčko, umřou hlady. ~t~~t~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 15:44:12)
Teplá pacička je i za to, že vezmeš dítě to hospody, to zas není o teple domova :) Na řízky kašle, ale když jí koupím virgin mochito, je blahem bez sebe :)
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:18:45)
Já ho ani nechci. Jsem hrozně ráda, že jsem se v téhle zemi a v téhle době narodila jako ženská. I mě většina domácích prací baví.
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:21:08)
Důvody:
1.Moje rodina to, co dělám, oceňuje.
2.Manžel se doma velmi šikovně chopí v podstatě čehokoli.
Čili všechno souvisí se vším.
 Lassie66 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 17:37:11)
Ecim, už zase...~o~~t~ Ty jsi snad ženská obdoba Golema. Umělá žena. ~t~
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 18:27:49)
To bude omyl. ~t~ Nejsem ani umělá, ani hliněná! ~t~
 Lassie66 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 18:32:32)
Tak kecáš. Jako Bamber.~t~
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 18:51:51)
A v čem kecá Bamber? (Kromě toho, jak se rozloučila, že odchází z Rodinky?)

P.S.Včera jsem získala parádní důkaz o tom, že umělá fakt nejsem.
 Lassie66 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 18:53:16)
Bamber nevěřím ani to, že má v občance napsáno Bamber ~t~
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 18:53:52)
A co všechno nevěříš mně? ~t~
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 18:59:46)
Jinak nic proti Bamber, ale mám dojem, že píšu trochu jiným stylem. ~t~

P.S.V občance nemám napsáno Ecim. ~t~ (Protože se tak nejmenuju.) ~t~
 Horama 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 20:13:22)
Tak to mě baví jen žehlení a zcela nově vaření (protože se učím podle receptů, co jsou fakt super), na zbytek si tě s radostí najmu. :-)

Ad "pinďa": Znáte ten vtip "sice ho nemám, ale můžu si ho kdykoli půjčit"? ~t~
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 20:20:39)
Kdysi jsem se zamýšlela nad tím, jaká bych byla, kdybych byla chlap. I když mám velkou fantazii, tak jsem na nic převratného nepřišla. ~t~
Usoudila jsem jen to, že bych byla nechutně zženštilý chlap. ~t~
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 20:36:32)
Vidíš, a to jsem si myslela, že jsem jediná, kdo rád žehlí. :-)

Jinak abych se moc nedělala (pro Lassie), tak mě třeba silně nebaví čistit odpady. ~t~
 Lassie66 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 20:56:19)
Jak často se čistí odpady? Když se ucpou, ne? Neříkej, že si je čistíš každou sobotu...~o~~t~
 Ecim 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 21:42:50)
Lassie, dík za inspiraci! Zavedu den čistění odpadů. ~t~ Sobota to ale nebude. ~t~
Mimochodem, napadlo Tě někdy, že když se vlasy (obzvlášť dlouhé) nacházejí kdekoli jinde než na hlavě, tak jsou akorát pro zlost? ~t~
 Horama 


Re: Na co gender stereotypy 

(13.1.2010 20:10:06)
"Pinďa nám stejně nenaroste."

Nechci polemizovat s posledním tvrzením a nejsem ten typ, který nechá rodinu hladovět jen proto, abych se nepřiblížila k plotně, ale ...
1/ k jaké "mužské práci je natolik nezbytný "pinďa", že se o ni žádná žena ani nemá pokoušet?
2/ úklidu domácnosti se u nás účastní chlapi i ženské, vařit musí umět oba (když jsem teď na mateřské, samozřejmě mám poněkud více praxe, ale dokud jsem chodila do práce, bylo to půl na půl).
 Lizzie 


Re: Na co gender stereotypy 

(14.1.2010 16:36:53)
K roli opraváře v pornu~;)
A osobně za výhradně mužské povolání považuji např. horničinu nebo jiné fyzicky náročné věci.
Jsem zastáncem toho, že jsou si obě pohlaví rovna, ale nejsou stejná. V určitých věcech uvažuji mužštěji než spousta zástupkyň ženského pohlaví, nejsem z cukru a považuji se za feministku (ne tvrdou feministku), ale výrazně pochlapit se nehodlám~:-D
 Horama 


Re: Na co gender stereotypy 

(15.1.2010 10:30:08)
Tak s tebou bych souhlasila. Výrazně silová povolání fakt jsou jen pro pár ženských, na které ještě bude okolí nahlížet s nedůvěrou. :-) Ale naprostou většinu činností bych nedělila na obecně mužské či ženské, i když je jasné, že v rodině si je vždycky nějak rozdělíme. Jenže to je podle kritéria schopností, ne podle stereotypů. (Např. mám závrať, tak mám zakázáno mýt okna, ale není důvod, proč bych si nemohla smontovat nábytek.)
 Lizzie 


Re: Na co gender stereotypy 

(15.1.2010 22:32:07)
S tím souhlasím.
 Astrit 


Bože můj 

(13.1.2010 13:54:52)
Bože můj, o čem ten článek je? Když mě Lego coby ženu pobuřuje, tak si ho prostě nekoupím a nebo ho daruju nějakým chlapečkům, kterým to nebude rvát žíly. Obdivuju autorku, že má čas přepočítávat nějaké figurky.... to je až trochu úchylné. Pardon.
Anebo je ten článek pokus o humor.
 malostranska 


clanek se mi libi 

(13.1.2010 14:05:53)
Zajimave zamysleni a moc hezky napsany clanek.:-)
 Marta 
  • 

Starosti 

(13.1.2010 15:04:15)
No to má někdo starosti! Když se vám to nelíbí tak to nekupujte.Děti mají velkou fantazii a hru si upraví podle svého. Takže pokud dítě není úplně tupé, jako např. autorka tohoto článku, může si klidně na traktor posadit maminku a na ryby může jít klidně celá rodina. Nevidím v tom problém, myslím, že problém není ani v tom koupit si různé figurky.
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Starosti 

(13.1.2010 15:08:29)
prave ze je problem si koupit ruzne figurky ~;)
 Marta 
  • 

Re: Starosti 

(13.1.2010 17:10:11)
No to se mi nechce věřit, že by to byl problém. Je tolik možností jak figurky sehnat.
 Ecim 


Re: Starosti 

(13.1.2010 17:12:19)
U nás se úkolu shánění figurek s nadšením chopil můj manžel a můj bratr. My se synem si akorát hrajeme a jsme rádi, že genderové složení nemusíme řešit. :-)
 magggi synáček z léta09 


Lego jsem milovala  

(13.1.2010 15:25:26)
až do nějakých 18 let (dokud si s ním hráli moje sesta a bratránek, o 6 let mladší), ale ani jako dítě, ani jako relativně dospělého, ani po sociálních a pedaogických studích, kde je také poslední roky veliká móda cpát gender do všeho, mě ve snu nenapadlo takto uvažovat... :o
Těším se, až budu kupovat lego svému synovi a rytíř bude rytířit, závodník bude závodit, panenky budou zalévat kytičky a starat se o zvířátka, a pokud budou chtít, sednou do závodního auta taky - ale proč by to dělaly, když si můžou pozvat kamarády a kamarádky a pod pergolou popíjet gin s tonikem (pardon, jsme v dětském světě - tak tedy limonádu),procházet se mezi zvířátky atd.
Že na opravdové farmě nebo v rodinném domku není čas na podobné věci? A co má být - u nás v Legu čas vždycky byl! :o)))
 Ecim 


Re: Lego jsem milovala  

(13.1.2010 17:10:12)
Po letech si s nadšení hraju s Legem. A u nás v Legu platí - jaké si to uděláme, takové to máme! Na zažité stereotypy pečeme. ~t~
 magggi synáček z léta09 


Re: Lego jsem milovala  

(13.1.2010 23:50:51)
Já teda hlavně netušila, nebo to před těmi 20 lety nebylo, že se na Legu píše, nač si s tím dítě má hrát.
Viděli jsme hrad, hráli jsme si dle fantazie, viděli jsme farmu, jeli jsme dle svého. Že by někdo konkrétní měl kydat hnůj a jiný se bavit atp., to jsem nevěděla...
Cítím se podvedená! ~t~ ~t~ ~t~
 Ecim 


Re: Lego jsem milovala  

(14.1.2010 9:31:11)
Magggi, tak to jsme na tom podobně. Mimochodem, když už jsme u toho hnoje - syn si včera při hraní s legem udělal seno z lamet z vánočního stromečku. ~t~ Mladší syn při té příležitosti to seno i ochutnal. ~t~ A zatímco jsem se bavila tady u diskuse, tak si starší syn dovezl krabici s veškerým legem do koupelny a udělal tam neskutečný brajgl. ~t~
Nevím, jestli se tu k tomu mám vůbec přiznávat, ale my ty krabice neuchováváme, manžel z nich vystříhá obrázky a evidenci kostiček a všechno máme v jedné bedně na kolečkách, protože abych to všechno ještě třídila, tak daleko moje uklízivost fakt nejde. ~t~
 2 sluníčka 


Lego figurky 

(13.1.2010 16:15:52)
Z 15ti Duplo figurek máme ženské:
3 děti holčičky, 1 princeznu, 1 ošetřovatelku ze ZOO
Mužské:
2 stejné děti kluci, 1 průvodčího, 1 pošťáka, 1 ošetřovatele ze ZOO, 2 staré dědečky, 1 popeláře?, Bořka, 1 krále.
Co vím, tak je spousty Duplo figurek, stačí projít nabídku!
Lego se mi nechce prohledávat, ale určitě máme plavčici se člunem. Víc z hlavy nevím. Kamarádky holčina ale má Belville a tam holčičky/ženy jsou.
 Mystik 195 
  • 

Ha, ha... 

(13.1.2010 17:30:51)
Dánové, zde často uvádění jako vzor... a táááák krásně fandí nám. Tak je to správné, jsme i Bohem upřednostněni a to ve všech monoteistických náboženstvích. Proti tomu nenajdete protiargumenty a když tak je lehoučce rozmetám.
 beatrixkiddo 


Re: Ha, ha... 

(13.1.2010 17:50:12)
Tak tomuhle úplně rozumím. Je to tak.
 Horama 


Zajímavý postřeh, ale obavy o děti nemám 

(13.1.2010 19:53:00)
Musím říct, že je to zajímavý a celkem trefný postřeh. Přesto se neděsím toho, že by si všechny děti hrající si s Legem osvojily nekorektní genderové představy. Myslím, že o dost větším vzorem jsou dětem doma zavedené zvyky. Jestli v rodině jezdí pod stan celá rodina a nedělní oběd vaří tatínek, Lego děti určitě nepřesvědčí o opaku. :o)

P.S. Myslela jsem si, že já a moje sestra jsme ve svých letech byly jediné, kdo pro každou figurku z Lega vedl občanský průkaz se jménem, "fotografií", uvedením vzdělání a povolání. Evidentně nám ale autorka (nebo její děti) zdatně konkuruje.
 Ecim 


Re: Zajímavý postřeh, ale obavy o děti nemám 

(13.1.2010 20:41:29)
Znám děti, které měly podobné průkazy pro plyšáky. ~t~
 * Liv 


Super článek, 

(13.1.2010 21:20:04)
díky.

Ad Duplo a stáří - máme figurku dědečka, ale říkáme jí jinak, je totiž dvojníkem mého šéfa (ještě jsem se neodhodlala mu to říct, ale na jazyku to mám vždycky:-)
 Lea 
  • 

Re: Super článek, 

(13.1.2010 23:21:58)
děda / šéf :-DDD

Článek vtipnýýýýýý :-), diskusi dám možná zítra, mažu spát.
 Lendaba 


Jen gender? 

(13.1.2010 21:23:06)
Mám kluka. Má klučičí lego typu jeřáb, Bořek a spol, hasiči, policajti... Chodíme na návštěvu ke kamarádce, jejíž holčičky mají lego zoo, farmu... Jako malinkýho ho lego u holek moc nebavilo, přišel zvířátkům na chuť až v poslední době.
A že jsou rozdíly holka x kluk výchova nevýchova jsem opravdu pochopila, když bylo mému synovi asi rok a dva měsíce. V té době jezdil s kočárkem, náklaďákem a motorkou a vozil na tom panenku- miminko a docela hodně si s ní hrál. Přišla k nám na návštěvu stejně stará holčička a první co udělala, svlékla tu panu. Můj syn z toho byl naprosto vytřeštěný, řekl svou první větu v životě: "Dáda svlíká nánu" a tuto větu opakoval ještě týden každému, koho potkal.
Pro holčičku je pana miminko na opečovávání, pro kluka pasažér na vození...
 Ecim 


Re: Jen gender? 

(13.1.2010 21:47:56)
Pro mého syna je panenka-chlapeček dobrá jen na to, aby jí sundaval a nandaval čelenku. Pak dostal ještě hadrovou panenku-holčičku a ta je dobrá jen na chození na nočník. Panenka-holčička dříve také řídila tatrovku, což byla velmi čestná funkce. ~t~
 Ecim 


Re: Jen gender? 

(13.1.2010 21:51:32)
Před pár dny jsem byla u kamarádky na návštěvě. Kamarádčini chlapečci (3,5 roku a 1,5 roku) byli nadšeni z mého sedmiměsíčního synka, velmi si s ním hráli a po chvíli si přinesli i svou panenku-miminko-chlapečka. Kamarádka usoudila, že po naší návštěvě bude panenka-miminko-chlapeček hodně v kursu. :-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jen gender? 

(13.1.2010 22:31:58)
No, ono to tak není vždycky. Pokud nemáš doma dítě, ani holčičku ani nenapadne o panenky pečovat. Moje dcera si s panenkami vždycky hrála jako s loutkami, přehrávasla s nimi nějakej příběh. Svlíkat a oblíkat je začala až teď, a to spíš jen, že mění kostýmy (do boje, na ples, atd.) O panenku miminko nestojí.
 Jíťa 
  • 

Diskriminace 

(13.1.2010 23:34:26)
A není diskriminační, že většina prodávaných panenek jsou holčičky (s dlouhými vlásky)?
 sally 


hmmm 

(14.1.2010 3:39:12)
charakteristiky panáčků mě pobavily, volání po genderové rovnosti mi přijde takový výkřik do tmy... já myslela, že soustružnicím a jeřábnicím už odzvonilo...?

Můj synek někdy mezi jedním a dvěma lety jezdil pořád s kočárkem... u Tatrovky byl moc ohnutej, s kočárkem se mu drandilo mnohem lépe. Jednu dobu měl kočárek dokonce růžový (byl nejlevnější) - vím, že mě zarazila jedna maminka na hřišti, která se mě ptala jestli "to tatínek dovolil". Tenkrát mě to zarazilo, tatínek přeci taky s kočárkem jezdí, tak proč by s ním nemohl jezdit kluk?

Musím ale říct, že panenku nebo něco takového syn do kočárku nechtěl, obyvkle jí někde vyklopil - on s kočárkem jezdil rallye - přes obrubníky, drny, skrz pískoviště (pozoroval, jak kolečka vyrývají koleje) atd...
Jeho mladší sestra vyrůstá mezi autíčkama a vláčkama - v těch cca dvou třech letech si hrála s autíčkama a vláčkama docela dost... ale byly to hry, že ukládala vláčky do postýlky a umývala autíčka, aby byla hezká atd...
Když bylo dětem řádově tři a pět, tak jsme vyráběli k jakémusi svátku pro pani učitelky ze školky pokladničky - koupila jsem dřevěné pokladničky, vydala dětem barvy ať je nazdobí... tempery měly společné uprostřed stolu. Dopadlo to tak, že pokladnička, kterou namalovala dcera byla samé pastelové barvy (řůžová, fialová, bledě modrá, žlutá), synova pokladnička byla modro-zeleno- červeno - oranžová - všechny barvy nanesené ve vrstvách, velmi syté a výrazné.... takže spousta těch věcí je podle mě vrozená (i když jsem s dětmi doma, tak nejsme až tak klasicky rozdělení, některé věci máme proházené - já jsem víc na sporty a do světa, manžel třeba zase narozdíl ode mě rád vaří atd.)
 Magnolya 
  • 

:-) 

(14.1.2010 8:02:20)
Beatrixkiddo, moc se ti článek povedl :-) Ty nechápavce zase nechápu já. Článek je vtipný :-)
Akorát já se nepodívám na sestavu lidiček v legu, páč žádné nemám a neměla jsem, ale aspoň vím, po čem mám čučet jednou pro dítě :-D
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Myslím, že je to dané 

(14.1.2010 17:22:38)
Článek je bezva, dost mě pobavil, ale nejsem si zrovna moc jistá, nakolik můžou hračky ovlivnit vnímání světa u dětí.
Zrovna nedávno jsme řešili s manželem, jak to asi vnímají naše děti. Nemáme totiž zrovna typické rozdělení rolí, manžel neřídí, s "mužskou" částí práce si moc nerozumí a tak naše děti (holka 8 kluk skoro 3) vidí celý život maminku řidičku, maminku opravářku, jak montuje se SVÝM (milovaným) nářadím nábytek, jak maluje, tapetuje, přitlouká hřebíčky, šroubuje věšáčky, vyměňuje těsnění kapajícího kohoutku... Tatínek zase myje nádobí, koupe děti, chodí s nimi na procházky... A výsledek? Dcera je schopná rozeznat šroubovák od kladiva, ale k čemu je takový hasák to netuší. Syn ví velice přesně, jak se s kterým nářadím zachází, velice se zajímá o všechny mechanismy a prostě přes naprosto stejnou výchovu se nám krásně vyvíjejí do svých "správných" rolí sladké blondýnky a chlapáka... A nejlepší bylo, když synek vytáhl panáčka z náklaďáku (vypadá jako velký Igráček v montérkách) a prohlásil, že to je táta. Vůbec mu nevadí, že tatínek montérky nikdy na sobě neměl a o řízení náklaďáku se mu nikdy ani nezdálo (možná v nějaké noční můře).
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

to mě opravdu pobavilo 

(15.1.2010 19:03:27)
No teda opravdu mě pobavilo, jaké máte starosti. Naše generace vyrostla na modelu tatínek - macho, živitel rodiny, a maminka - děti, sporák. Nemyslím, že by to na nás mělo v současnosti nějaký vliv. Kromě toho, těm vašim dětem je to úplně fuk, nekomplikujte jim život hledáním problémů, tam kde nejsou, a nechte je v klidu hrát. Oni už si v životě svou roli najdou.
 VERI + V6/08 + bříško 


? 

(17.1.2010 20:47:18)
Trochu přehnaná ne??~d~
No my máme paní ošetřovatelku, maminku a holčičku.. pak mimino u kterého těžko říct, co to je a pk tátu a chlapečka.. takže u nás převládají ženy ~y~ záleží, co jste koupili :-) hihi

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.