| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Už zase porod ve Vrchlabí aneb střet kultur?

 Celkem 139 názorů.
 Liška s banem :) 


Selhání? 

(5.1.2010 9:37:41)
Ty jsi měla pocity selhání, že ti porod skončil akutním císařem? Panebože!!! Až se ti děcko někde rozplácne, protože ty sis zrovna musela odskočit na WC - tak to se asi z toho oběsíš, ne? Porod je sice důležitá událost v životě, ale určitě ne tak důležitá, aby z toho někdo měl mít výčitky svědomí, že to nešlo tak, jak si představoval.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 9:40:38)
A víš, že přesně tuhle reakci jsem očekávala jako první? Bez komentáře...nebo víš co? Skoč si přisolit do diskuze Císařský řez o tom jak jsem pitomá a nevděčná...Tenhle článek má být o něčem jiném
 Carlin 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 9:46:21)
Gratuluju ke zdravému miminku a třikrát SLÁVA a tisíckrát DÍKY takovýmto milým zdravotníkům ~x~.

Kamarádka taky musela spontánní porod ukončit císařem, ale protože zdravotníci se na ní nepříjemně tvářili, že si za to může sama, že se dost nesnaží, že je tlustá,... vzpamatovávala se psychicky ze svého selhání a neschopnosti skoro rok. Nakonec to musela řešit i psychoterapií, protože jinak by se do druhého porodu neodvážila a druhé dítko chtěla.
 Liška s banem :) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 9:51:55)
Autorko, když jsi takovou reakci čekala, tak jsi ten článek neměla psát nebo se neurážej. Jsi nějak moc přecitlivělá.~Rv Na jednu stranu si ženy jako ty stěžují, že lékaři mají k rodičkám paternalistický přístup a na stranu druhou tento paternalistický přístup svým přístupem k porodu vytvářejí. Asi těžko může nějaký doktor brát vážně, jako inteligentní bytost, ženu, která bere nutnost císaře jako vlastní selhání. To je skoro stejný, jako když se ženy v jiných dobách/kulturách hroutily z toho, že nedokázaly porodit syna.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 9:56:03)
Já jsem se neurazila...jen mám možnost tu být, tak píšu, že mnou napsaný článek je o tom, jaké jsou porody ve Vrchlabí a ne o pocitu selhání po císaři. Od toho jsem rozpoutala téma v jiné diskuzi, kde se...možná se budeš divit...podobně praštěných...našlo víc
 Liška s banem :) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:10:38)
Autorko, jaký má smysl cítit selhání za něco, co neovlivníme? Akorát tě takové pocity dělají zranitelnější a snáze ovladatelnější.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:18:57)
hormony, holka, dělaj svoje... ostatně, nemáš zrovna pms, že jsi tak jedovatá? ~;)
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:22:45)
~2~
 lleennttiillkkaa a Vítek 5m 
  • 

Re: Selhání? 

(5.1.2010 18:29:55)
Varanko nic si z ,,milé" lišky nedělej. Já taky rodila akutní sc a ačkoli jsem to tak trošku čekala od půlky těhotenství, tak si stejně vyčítám, že jsem nedopřála mýmu miminku narodit se přirozeně a nikdy se s tím úplně nesrovnám. K psychiatrům s tím snad nepujdu, ale zkrátka mě to moc mrzí....
 Zajdulka 


Re: Selhání? 

(6.1.2010 9:13:01)
Tyhle pocity naprosto chápu. Sice jsem rodila přirozeně, ale ani jedno dítě jsem nekojila a mám stejné pocity. Sice už jsem to u druhého taky tušila, ale bolelo to o to víc a to jsem se u obou vší silou snažila celé šestinedělí rozkojit.
Je jasné, že nejdůležitější je, žejseou děti zdravé a v pořádku, ale stejně to bolí.
 zuzee 
  • 

Re: Selhání? 

(6.1.2010 10:02:59)
Já taky obě děti rodila císařem a další už mít nebudu. Jsem sice ráda že jsou v pořádku, bez Sc by tu nemuseli být ani oni ani já, ale mrzí mě, že si nikdy nezkusím přirozený porod, a to i kdybych 3. dítě měla.
 patoja 


Re: Selhání? 

(6.1.2010 11:09:42)
Tento pocit znám taky velice dobře. První dítě se narodilo s rozštěpem rtu a patra. Připadala jsem si, že jsem strašně zklamala a vzhlížela k ostatním maminám v porodnici, jak jsou statečné, že ony ten porod - narozdíl ode mne - tak dobře zvládly. Pocit byl tak nějak podvědomý, teprve po hodně dlouhé době jsem si zpětně uvědomila, jaká to byla neuvěřitelná hloupost!!
 zuzee 
  • 

Re: Selhání? 

(6.1.2010 10:01:06)
A to si myslíš že ty pocity jdou ovlivnit?
 Myšutka* 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:25:07)
Pocity nejsou racionální, ty prostě jsou. Můžeš s nimi bojovat potlačit je, ale to že vzniknou, to nevysvětlíš.
Já měla šílený pocit viny, když mi zemřel táta v náručí a přitom vím, že se to nedalo ovlivnit, že ho nemohl zachránit nikdo. Potlačila jsem to, ale nejdřív ten hnusný pocit prostě vznikl.
 Grainne 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:28:06)
Liško chlupatá...i ty drsňáku, už jsi zkoušela poručit svému mozku, aby toho nechal?
Jestli ne, tak ti přeju, aby ses nedostala do situace, kdy by to bylo potřeba takhle snadno udělat.
 Theend 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:29:05)
Pocity jsou prostě pocity, ty neovlivníme. A potlačovat je a nepřiznat si je je cestou do pekel. Vždy je dobré své pocity znát, pak s nimi lze dále pracovat, konfrontovat je s racionální složkou naší bytosti. Napadat někoho za jeho prožívání nějaké situace mi připadá hloupé.
 Ecim 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 11:19:24)
Varanko, jsem ráda, že jsi ve svém článku tyto pocity popsala. V mateřství hrají emoce velikou roli, a proto je důležité s nimi umět pracovat - přemýšlet o nich a ventilovat je správným způsobem a na správném místě, což podle mého Rodinka je, protože to může pomoci spoustě dalších maminek. :-) Na oplátku Ti - spíš pro pobavení - popíšu svoje pocity, když mi hrozil císař. Bylo to pár týdnů před porodem a říkala jsem si: "Sakra, proč zrovna já bych měla rodit císařem, když mám pánev, že bych mohla porodit i slona?" ~t~ Syn to zjevně vnímal stejně jako já, protože se pár dnů po tomto verdiktu velmi rychle otočil. ~t~

Právě jsem dobojovala svou častou emocionální bitvu. Děti odešly ven s babičkou a já jsem se nemohla dočkat, až tu zůstanu sama a budu moci pracovat a - upřímně - popovídat si na Rodince. Díky Rodince se mi tyto pocity podařilo lépe zpracovat a přiznat si, že jsou naprosto normální, že pokud je nebudu dávat najevo před dětmi a popíšu je tady nebo je proberu s partnerem nebo jinou dospělou osobou, když u toho děti nebudou, tak je všechno v nejlepším pořádku. :-)
 Ecim 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 11:25:39)
První pocit selhání v souvislosti s mateřstvím jsem zažila čtyři dny po porodu svého staršího syna. První tři dny jsem byla ve velké euforii, ale čtvrtý den přišla krize - poté, co jsem šla se synem na očkování. Při představě, že můj synek dostane dvě injekce a bude ho to bolet, jsem se na sesterně rozplakala a sestřička (moc milá a chápavá) mě poslala ven. Brečela jsem pak jak malé dítě ve vedlejší místnosti, slyšela svého synka křičet a měla jsem pocit, že jsem první zátěžovou situaci absolutně nezvládla. Že jsem tam měla zůstat se synkem a vydržet to. Syn se uklidnil během pár minut a já jsem brečela další hodinu. Celou tu dobu jsem si domlouvala a vznášela jeden racionální argument za druhým - synka to bude bolet jen chvilku, musím být ráda, že mám možnost své dítě mít oočkované, co by za to děti v Africe daly atd. ~t~ Ale emoce a hormony jsou holt nevyzpytatelné. ~t~
 Libuše 
  • 

Re: Selhání? 

(5.1.2010 13:15:36)


Já jsem zase takto už v porodnici oplakávala, se starší dcerou, že určitě bude mít problémy se štítnou žlázou neb já je mám a dědí se to spíše po ženské linii....
Myslím si, že někdy je šestinadělí více "jiný stav" než těhotenství, alespoň u mě ano.
 Ecim 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 13:25:42)
Libuše, může to tak být. U mě to vyšlo víceméně nastejno, možná to těhotenství bylo o malinko horší. Jednou jsem v těhotenství brečela jak želva u předposledního dílu dětského seriálu My z konce světa, když tam jeden z hlavních hrdinů v podání mladého Víznera zahynul pod lavinou, protože "je svinstvo zabíjet dětem jejich hlavní hrdiny a ten kluk byl mladý a měl maminku a já mám přeci také chlapečka".
 kattynka a 2 čertici 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 13:57:30)
Ecim, zjišťuji, že jsme si hodně podobné. já to měla, když staršímu byl týden, šli jsme do poradny, a já neměla se sebou plenu látkovou na vážení, no hormony zapůsobily, že jsem řvala jak jsem děsná matka, jak můžu zapomenout na něco tak důležitého jako je plena ~o~. Nezvládnu ani ty blbiny kolem, jak teda můžu vychovat dítě ~q~ a to prosím byl manžel se mnou a dodával mi sebevědomí, ale i tak. Pocity jsou pocity, jsem takový hodně citlivý až přecitlivělý človíček, když mě něco naštve, rozbrečí, tak to ze sebe vyřvu a pak teprve hledám racionální řešení. Ale vyřvat ať už brekem nebo řvaním holt musím, mám to v sobě, jsem labilák natož v hormonama zmítaném těhu a 6tinedělí ~t~. Ael už jsem se s tím naučila pracovat.
 aachje skunk a tři holky 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:04:06)
tak to asi bude tím,že jsme každý jiný...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:07:25)
určitě~;)
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:06:36)
~:-D moje nejabsurdnější bulení v těhu bylo u reklamy. už nevím přesně, ale tuším na merci...přišlo mi dojemné, jak se loučí...a bylo to teda před porodem. no a jelikož jsem přenášela, rozbulel mě pak i pohled na kočárek
 kattynka a 2 čertici 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 16:18:06)
já bulela v těhu i u Juniora se Schwarzeneggrem, kterého bystostně nesnáším. Takže hormony s náma cloumají, ne že ne, ale tak to má být, asi příprava na to být vnímavá, citlivá pro potřeby dítěte ~x~ příroda ví, proč to tak je.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 21:03:23)
Ecim, já jim ho prostě ten 4. den k očkování nedala a se slzama v očích trvala na tom, že si to zařídím v 6. týdnech na kalmetizaci, nebo když to nepůjde, klidně těch 200 km k nim znovu přijedu...
Byla jsem na sebe naopak hrdá, že jsem si to uhájila - a zároveň znejištěná, jestli jsem ho přeci jenom neměla nechat naočkovat? U druhého dítěte jsem si už byla svým rozhodnutím úplně jistá ~;) Hormony po porodu jsou sfině ~;)
 Bumbi&05,08,10 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 21:03:33)
Ecim, já jim ho prostě ten 4. den k očkování nedala a se slzama v očích trvala na tom, že si to zařídím v 6. týdnech na kalmetizaci, nebo když to nepůjde, klidně těch 200 km k nim znovu přijedu...
Byla jsem na sebe naopak hrdá, že jsem si to uhájila - a zároveň znejištěná, jestli jsem ho přeci jenom neměla nechat naočkovat? U druhého dítěte jsem si už byla svým rozhodnutím úplně jistá ~;) Hormony po porodu jsou sfině ~;)
 Ecim 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 21:39:19)
Tak u nás druhé očkování proběhlo v pohodě, protože mi mladšího synka odvezli a pak zase přivezli, takže jsem nic neviděla. Já jsem na jednu stranu byla ráda, že děti oočkují, ale na druhou stranu jsem nechtěla, aby je to bolelo. ~:-D
 zuzini 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 15:45:16)
Liško, lidé pociťují selhání v mnohých situacích, to ty ale pochopit nemůžeš. ~a~
 Andy10 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 20:53:59)
Nejde o žádný selhání. Buď ráda, že máš zdravou dceru. Při porodu nejde o tebe, ale hlavně o to malé. Při porodu jsme měli komplikace a naopak jsem litovala, že to doktoři nepoznali dřív a nemohli mi udělat císaře. Naštěstí je dcera zdravá a nemá žádné následky, ale kdyby měla nějaké problémy nikdy bych si to neodpustila.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 20:59:27)
jak už jsem několikrát psala, a ne jen já, pocit selhání po cs nemá absolutně nic společného s rozumem. a nejsem ani žádné chrastítko. někdy tě prostě překvapí vnitřní vnímání zkutečnost.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 21:05:09)
Pardon za tatarský vyjadřování...lomcuju s postýlkou...
 Margot+1 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 21:28:05)
Varanko, pocit selhání po císaři, když jsem se celé těhotenství připravovala na přirozený porod (v Kadani) jsem měla (a vlastně pořád mám) také. A to navzdory tomu, že jsem se zpětně dozvěděla, že u indukovaných porodů je procento císařů velmi vysoké (tj. vyčítám si, že jsem netrvala na tom, že ještě počkáme). Na jednu stranu si dělám legraci, že příště snad "udělám reparát", na druhou stranu je mi jasné, že po císaři si už o nějakém nezasahování a doktoru za dveřmi můžu nechat zdát. A máš pravdu v tom, že rozumové argumenty jsou jedna věc, ale city druhá. Ozve se to skoro vždycky, když už mám dojem, že jsem se s tím vyrovnala a udělala tlustou čáru ~d~
 Klára a Amálka 
  • 

Re: Selhání? 

(6.1.2010 18:07:02)
Milá liško chlupatá,myslím že by sis ten článek měla přečíst ještě jednou od začátku až do konce.Pokud si někde potřebuješ vybít,tak bych doporučovala ventilovat to jinde a ne zrovinka tady.Myslím,že tvá reakce je zcela zbytečná!!!
 Kabuki 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:11:06)
...fuj, taková ošklivá reakce ~a~ , mimochodem pocity selhání po porodu císařským řezem zažívá hodně maminek.
 jana38 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:31:15)
Ano Liško, autorka je přecitlivělá, zatímco ty jsi naprosto vyrovnaná bytost, která nikdy v životě necítila pocit viny za něco, co nemohla svým chováním v té situaci ovlivnit, ať už to bylo kdykoliv, třeba v dětství. A nevláčí s sebou životem závaží nevyřešených problémů.
Proto je tvoje empatie k ostatním a schopnost vciťování a soucitu tak vysoká.~2~
 Cow :-) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 11:22:32)
Chlupatá, víš vůbec o čem píšeš?
Proč by žena, která porodí per SC nemohla prožívat vinu či selhání, přestože to má medicínsky odůvodněno.
Např. nemá ani jeden z pánev. rozměrů, k tomu vcestné lůžko, těhotenskou hepatozu se zhoršujícím se průběhem třetím trimestru. Sekce je plánovaná.
Žena ví, že porodí jedno či dvě děti během svého života.
V lepším případě za notné dávky štěstí i to třetí. Sekce má spoustu negativ-ať už pro matku, tak pro dítě. Ovlivňuje je to nejen momentální nekomfort po porodu, ale i doživotní následky.
Manžel ženy a žena sama by např. ráda měla další dítě. Myslíš, že je to možné?
Myslíš, že to necítí JAKO SELHÁNÍ????~a~
 Ananta 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 17:47:31)
"Sekce má spoustu negativ-ať už pro matku, tak pro dítě. Ovlivňuje je to nejen momentální nekomfort po porodu, ale i doživotní následky."

Pěkná hysterie :-) ty doživotní následky pro dítě by mě tedy zajímaly.
 Cow :-) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 18:29:08)
Anato, hysterie? Tu bych si přála za sebe víc než realitu.
Jednak je tu problém s osídlováním zažívacího traktu a jedním z následků je to, že děti mohou být v budoucnu alimentární alergici.

A teď třeba psych. stránka věci. Jedním z povahových rysů získaných při porodu SC je určitá lhostejnost při dosažení nových věcí. Vaginální porod jako by učil, že člověk musí spolupracovat a sám se snažit, aby si získal místo na slunci.Takto narození lidé jsou aktivnější a zaměření víc na budoucnost. Učí se taky vědomě odloučení. Jako dospělí dosahují svých cílů po částech, a na rozdíl od těch, kteří se narodili "bez práce", umějí mezi prací odpočívat. Nepodléhají nutkání dělat všechno rychle a bez odpočinku.
Při porodu SC chybí dítěti pocit z vítězství a prožitek z osvobození se, nezakouší radost, že se dostalo ven, bylo z matky pasivně vyňato a na aktu zrození nespolupracovalo.
To je něco málo stran dítěte narozeného SC.

Matka, která rodila SC může mít jako po každé anestezii či operaci doživotní následky. Typické jsou problémy s poruchami močového měchýře, neboť je před dělohou a musí se před řezem do dělož. stěny posunout bokem, občas dojde k poranění atd. Dalším problémem na celý život jsou srůsty, určitě jsi o nich někdy slyšela. Dalším je např. ztráta plodnosti, ať už se nebo bez souhlasu rodičky. Fakt jsi neslyšela o tom, že některým ženám při SC provedou podvaz či přerušení vejcovodů? Tento zákrok je nevratný. V ČR provádí rekonstrukční operace na vejcovodech pouze Motol, nehradí to pojišťovna a výsledky jsou nejisté.
Abych to zkrátila, může to vést ke stresu, fobiím a to jak jistě víš, dokáže lidem dost ztížit život. Kdyby to tak nebylo, nevyhledávali by klienti terapii.
Píše o tom např. britský psychiatr Kelsey a další..
 Myšutka* 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 18:40:42)
Crowko a je v těch dopadech nějaký rozdíl mezi plánovanou sekcí a sekcí akutní, ke které došlo až při porodu (když vlastně už probíhaly stahy atp.)?
 Cow :-) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 18:48:01)
Myšutko, to nevím, může se na to zeptat, pokud nezapomenu.
Ale zkus se zeptat třeba fridy na diskuzi Porod doma. Samotnou by mě zajímalo, co napíše.
 Cow :-) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 18:48:10)
Myšutko, to nevím, může se na to zeptat, pokud nezapomenu.
Ale zkus se zeptat třeba fridy na diskuzi Porod doma. Samotnou by mě zajímalo, co napíše.
 Ananta 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 19:05:38)
Jo, tak o té psychické stránce trochu něco vím, ale nevím jak moc je to dramatické. To je z S. Grofa ne? Perinatální matrice?... Jinak možná spíš nejsou tak zaměřené na výkon? Ale ona má mnohem větší podíl dědičnost a prostředí, to nebude tak významé. Máš někde nějakou studii, zajímalo by mě to?
 Cow :-) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 19:17:15)
Našeho Stanislava Grofa jsem ještě nečetla, ale ráda bych.
Uvidím, co po nás budou chtít ve Vývojovce, nebo ve speciální pedagogice /vzhledem k tomu, že jedním z následků SC může být autismus/~d~
Studii nemám, ale mohl by to být dobrý námět do budoucna nebo pro někoho jiného~t~
Můžeš zapátrat třeba na www.theses.cz nebo v zahraniční literatuře.
 Horama 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 19:01:57)
Nemá praxi ve vyrovnávání šišaté hlavičky. ~:-D
 Horama 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 19:00:11)
Nezaměňuješ trochu rozumovou schopnost pochopit, že císař je za určitých okolností nutný, za čistě pocity vyvolané pochybnosti, jestli nebylo něco dalšího, co jsem ještě možná mohla udělat, abych porodila normálně? Chápu, že jsi: a) neměla císaře; b) měla císaře a nikdy neměla nějaký pocit selhání. V obou případech gratuluju. Ten "pocit selhání" je o pochybách, což se lidem může dít, aniž by bylo nutné objednávat se k psychiatrovi. Nevidím důvod na někoho útočit jen proto, že přiznal, že někdy kvůli něčemu měl pocit selhání, ačkoli racionálně to není odůvodnitelné.
 & 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 11:14:04)
Vranko, pocit selhani z toho, ze si nakonec rodila CS, chapu. Nemas ho sama je to docela caste na Lisku se vybodni, ~;)
 Dee Dee+2 kluci 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 13:53:26)
Já vím, že o tom článek není. Jen mě taky trochu dráždí, i když za to vůbec nemůžeš. Chápu to, ženská,co má dvě zdravý, nepostižený děti jako ty,má prostě čas a myšlenky na tenhle bio-, -eko,nábožensko-filozofický přístup k životu a porodu atd. Neskutečně ti tvůj porod závidím! (Já měla taky císaře,ale ten císař je to nejšetrnější,co se s mým synem kolem porodu dělo, takže bych v životě nevypustila z úst takovou blbost s tím "selháním"...) Prostě sytý hladovému nevěří. Ale vlastně pro těhotný je asi lepší číst tvůj článek, než vědět, to, co se může ve skutečnosti přihodit....Proč zbytečně děsit.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:03:52)
dee dee...o pocitu selhání viz achje, ale k tomu porodu...já skutečně neměla těžký porod, i když by někdo mohl říct něco jiného. Možná, že mi ho ulehčil právě přístup personálu, který byl doopravdy osobní. Jinak i když jsem si přála rodit přirozeně, odsuzuji ženy, které chtějíí rodit doma, nebo které odmítají lékařskou péči. Jsem pro návrat porodu ženám, ale kdybych rodila doma, ani jedna nejspíš nepřežijeme. A to bylo ještě při nástupu do porodnice vše v nejlepším pořádku. Nejsem žádná extrémně alternativní matka, jen jsem nechtěla využít dnešních vymožeností tam, kde to mohu zvládnout sama. A za toho císaře jsem vděčná
 Anuška a 2♥ 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 16:42:42)
Varanko, co se stalo? Proč byl nutný císař? Dík
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 20:52:14)
Císař u mě rozhodně zbytečný nebyl. A rozhodně ne kvůli statistice. Po cca 7 hodinách kontrakcí po 3 minutách se malá otočila a i přes dohodu, že to zkusíme porodit vaginálně se malá rozhodla, že nechce a po dalších 5 hodinách mi kontrakce úplně zeslábly a téměř vymyzely. Praskla mi přední voda a byla žlutozelená, tak se přistoupilo k okamžité SC aby se předešlo maléru
 Shayla a 3 kluci 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 22:47:04)
Varanko, jak jsi někde narážela na porod doma, kdybys chtěla rodit doma, tak by Tě to nepostupování dávno znejistilo. Nebo porodní asistentku. A skončila bys stejně v porodnici.
 Liška s banem :) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 16:48:02)
Promiň Varanko, jestli jsem se tě dotkla. Možná jsem v poslední době trochu kousavější. Začala jsem novou antikoncepci a mám už 3 týdny periodu. Vedle toho, že mi je furt zima, jsem nějak přišla o zbytek trpělivosti (a že ji přirozeně nemám nazbyt). Tak promiň a gratuluju ke zdravému miminku.
 Magda & 2 
  • 

Re: Selhání? 

(5.1.2010 17:46:05)
Super, ze jsi se ozvala, Lisko! Drzim pesti! M.
 Ananta 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 17:59:10)
Liško přeju ať je líp, ráda tě čtu, každej občas ujede ~;)
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 20:47:04)
Lištičko každý občas má svůj den...nic se nestalo...stejný názor má spousta ostatních...přeji ti, ať je lépe
 AlenaK3 


Re: Selhání? 

(6.1.2010 21:47:54)
A co kdyby se ti narodilo přidušené dítě jako mě? Kdyby ti ho vedle křísili a nevědělas jak to dopadne. Dopadlo to dobře, dítě přežilo, je zdrávo, jen má všechny dysfunkce a já jsem ráda, že to tak dopadlo, protože to bylo dítě po 7mi letech běhání, ježdění a operacích a laparoskopií...............
 Luca333 


Re: Selhání? 

(20.1.2010 18:03:51)
Ahoj, kdy jsi ve Vrchlabí rodila? Mám termín koncem dubna a nevím, jeslti vybrat Vrchlabí nebo jinou porodnici?Díky!!!
 Dáša + Alex 


Re: Selhání? 

(24.5.2010 12:46:00)
Naprosto Ti rozumím a chápu.Já jsem prošla něčím podobným, ve Vrchlabí jsem ráno 27.12.2008 porodila po dlouhé, ale krásné, tiché a nerušené noci taktéž sekcí. Dlouho jsem se "snažila" o přirozený porod, dopadlo to nakonec úplně jinak, ale moc ráda na porod vzpomínám, bylo to krásné a byla to "šichta". úžasné na Vrchlabí je, že i takovou situaci Ti pomohou prožít co nejlépe. Dítě jsem i po S.C. měla u sebe v posteli za 2.5 hodiny po porodu (o tom si v jiné nemocnici může rodička nechat jen zdát), domů jsem šla 4.den po porodu. Svoje pocity, vnitřní hledání "kde se stala chyba", přemýšlení, přehrávání porodu zpětně, otázky, řešení svého podílu "viny"..to všechno dobře znám. Bohužel, těmto pocitům porozumí jen žena, která si velmi přála porodit přirozeně, udělala pro to maximum a nakonec to dopadlo jinak. Myslím, že vím, jak se cítíš a věř, že nejsi sama. Několik mých kamarádek, co prošly stejnou zkušeností, to má stejné. Argumenty typu..no co, hlavně, žes porodila, hlavně, že jste oba zdraví, hlavně, že to máš za sebou, co si vyčítáš, prosim tě nepitvej to pořád.., tak ty jsou platný, asi jako útěcha pro hokejový mužstvo, který se probojovalo do finále mistrovství a skončilo na druhym místě. Stojí přeci na stupních vítězů, maj stříbrnou medaili, tak o co jim jde, ne?

Pocit "selhání" po císaři nemůže chápat žena, která chce hlavně rychle, co nejmíň namáhavě a bolestně, jakkoli a kdekoli porodit. Pokud vnímáš porod i jinak než "nutný zlo" na cestě k dítěti, je těžký a dlouhý zpracovat pocity zklamání a nedůvěry v sebe do budoucna.
 Dáša + Alex 


Re: Selhání? 

(24.5.2010 12:46:24)
Naprosto Ti rozumím a chápu.Já jsem prošla něčím podobným, ve Vrchlabí jsem ráno 27.12.2008 porodila po dlouhé, ale krásné, tiché a nerušené noci taktéž sekcí. Dlouho jsem se "snažila" o přirozený porod, dopadlo to nakonec úplně jinak, ale moc ráda na porod vzpomínám, bylo to krásné a byla to "šichta". úžasné na Vrchlabí je, že i takovou situaci Ti pomohou prožít co nejlépe. Dítě jsem i po S.C. měla u sebe v posteli za 2.5 hodiny po porodu (o tom si v jiné nemocnici může rodička nechat jen zdát), domů jsem šla 4.den po porodu. Svoje pocity, vnitřní hledání "kde se stala chyba", přemýšlení, přehrávání porodu zpětně, otázky, řešení svého podílu "viny"..to všechno dobře znám. Bohužel, těmto pocitům porozumí jen žena, která si velmi přála porodit přirozeně, udělala pro to maximum a nakonec to dopadlo jinak. Myslím, že vím, jak se cítíš a věř, že nejsi sama. Několik mých kamarádek, co prošly stejnou zkušeností, to má stejné. Argumenty typu..no co, hlavně, žes porodila, hlavně, že jste oba zdraví, hlavně, že to máš za sebou, co si vyčítáš, prosim tě nepitvej to pořád.., tak ty jsou platný, asi jako útěcha pro hokejový mužstvo, který se probojovalo do finále mistrovství a skončilo na druhym místě. Stojí přeci na stupních vítězů, maj stříbrnou medaili, tak o co jim jde, ne?

Pocit "selhání" po císaři nemůže chápat žena, která chce hlavně rychle, co nejmíň namáhavě a bolestně, jakkoli a kdekoli porodit. Pokud vnímáš porod i jinak než "nutný zlo" na cestě k dítěti, je těžký a dlouhý zpracovat pocity zklamání a nedůvěry v sebe do budoucna.
 Lucy +2+8tt. 
  • 

Re: Selhání? 

(5.1.2010 10:56:17)
Jak můžeš něco takového vůbec napsat? Máš ty vůbec v sobě kouska citu? A svědomí? Říká ti to něco?
 Astrit 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 13:25:27)
Liško chlupatá, tak to jsi střelila trochu vedle, ne? Trošku míň militantně prosím.... Ženy, které rodí císařem se opravdu mohou cítit být o něco ochuzené a kladou si otázky, jestli to není jejich vina apod., je to naprosto normální a není v tom ani kapka hysterie. A říkám já, ačkoliv jsem dvakrát rodila spontánně. Přesto si myslím, že ty maminky chápu a rozumím jim.
 remus 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 13:44:01)
Lištička má evidentně najaký problémek, že by blížící se menzes? Autorka napsala nádherný článek, gratuluji ke krásné holčičce, ať pěkně roste, pocit selhání určitě vystřídal pocit štěstí, že?~;)~z~
 aaaa bflmpsvz 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 13:45:54)
V tom případě, soudě dle příspěvků, liška menstruuje celoročně.
 aaaa bflmpsvz 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 13:47:35)
tedy spíše má premenstruační syndrom celoročně :)).
 Jana Nová 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:08:51)
Nebo je ve skutečnosti chlap ~t~
 aaaa bflmpsvz 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:10:31)
chlap v pořádné krizi.
 remus 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:34:03)
Aha, koukám, že názory té Chlupatice už jsou profláknuté, v tom případě tipuji, že je to nějaká depresivní mrška, co chce kazit den i jiným lidem, no nezadařilo se jí to, její příspěvek je naprosto mino mísu!~Rv
 remus 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:34:52)
Aha, koukám, že názory té Chlupatice už jsou profláknuté, v tom případě tipuji, že je to nějaká depresivní mrška, co chce kazit den i jiným lidem, no nezadařilo se jí to, její příspěvek je naprosto mino mísu!~Rv
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Selhání? 

(5.1.2010 14:43:41)
Lištičko - posity jsou věc neovlivnitelná. Měla jsem NĚKOLIK LET pocit selhání z toho, že nemohu kojit...... U první dcery jsem z toho byla v šoku (u druhé jsem s tím už více - méně počítala a tudíž alespoň 3 měsíce mléko měla...). Doktorka v porodnici byla dost necitlivá, po 2 dnech snažení o kojení (a věčného řevu mimina) mně rozhrnula výstřih u košile, popadla mne za prs, potěžkala ho a pronesla: "To je k ničemu, že toho nic nebude...." a sestře nařídila dát dítěti flašku....
A přesto, že se dcera vyvíjela krásně, by v mnoha věcech byla hodně napřed - v 7 měsících stála, v 9 měsících chodila.... - dlouhé ROKY jsem si vyčítala, že jsem ji nekojila....
Prostě pocity JSOU bez toho, že by je člověk hladal, chtěl a i přes to, že si rozumově zdůvodní, že jsou naprosto nesmyslné....
Simča ~b~

PS. přeji ti, aby jsi NIKDY neměla takové výčitky svědomí, o kterých sama víš, že jsou nesmyslné, ale nemůžeš s nimi NIC dělat....
 jary 
  • 

Re: Selhání? 

(5.1.2010 15:05:09)
Když seš hloupá, tak sem nepiš.
Pocit selhání po císaři je stejně tak obvyklý jako pocit matek novorozeňat, že péči o to dítě nikdy nemlžou zvládnout... Jednak hormony lítaj a druhak to má ještě své další opodstatnění.
Zvláště když autorka neměla císař plánovaný.
Trubko, nenavážej se do ženy, co nedávno porodila. Té může hrabat z hormonálního koktejlu daleko víc, nehledě na to, že tu nerozebírá svoje pocity, jen toto okrajově zmínila, zcela adekvátně. Ale že Ty sis to tak vypíchla... Že by Tě něco z toho trápilo?
 Kočanská 
  • 

Re: Selhání? 

(5.1.2010 17:42:57)
Liško jedna !!!!!!! Ty, ty, ty !!!!!!
Říká Ti něco pojem empatie ? (kdyžtak si to najdi ve slovníku.
Myslím, že je to naprosto normální, že na člověka takové myšlenky prostě přijdou. Toho adrenalinu a oxytocinu při porodu a po něm obrovská změna v hormonech pak kojení.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Selhání? 

(6.1.2010 11:28:48)
Liško, není nad upřímná slova povzbuzení ~a~~a~~a~
 hrúda 


Varanko... 

(5.1.2010 10:07:47)
Gratuluji k miminku a dobrému výběru porodnice. Že jsi cítila určité výčitky nebo pochybnosti chápu, jak jsem psala jinde, prožívala jsem podobné chvíle, ač z jiného důvodu. Niterné myšlenky je takřka nemožné vytěsnit rozumem, takto to zkrátka nefunguje.
 sarmi 


Re: Varanko... 

(5.1.2010 10:28:19)
podle fotky byla mala docela macik?~R^
kolik vazila?~p~
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Varanko... 

(5.1.2010 10:40:11)
3550g a 51cm...takové nbormální zdravé miminko
 sarmi 


Re: Varanko... 

(5.1.2010 12:08:10)
dokonale miry ~R^
 ali 
  • 

Poděkování zdravotníkům 

(5.1.2010 10:38:27)
Článek měl snad být poděkováním zdravotníkům,ne? Diskuze směřuje kam...?
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Poděkování zdravotníkům 

(5.1.2010 10:44:08)
děkuji ali
 Lucy +2+8tt. 
  • 

Re: Poděkování zdravotníkům 

(5.1.2010 10:54:51)
Varanko, moc blahopřeju k miminku! Mám podobnou zkušenost, taky jsem si vybrala už 2x porodnici, na kterou všichni nadávají,byla jsem max spokojená a pokud všechno dobře dopadne, narodí se naše 3 mimi taky tam. Dokonce se mi podařilo přesvědčit některé mé těhotné kamarádky, aby tam šly rodit a nakonec byly taky moc spokojené. Tak ať ti malá roste a je z ní spokojené a šťastné miminko!
 Ecim 


Re: Poděkování zdravotníkům 

(5.1.2010 11:27:56)
Ali, řekla bych, že tohle je úděl drtivé většiny diskusí. :-)
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Poděkování zdravotníkům 

(5.1.2010 11:38:22)
Holky asi je to úděl někoho, kdo před týdnem rozpoutal na toto téma diskuzi a nevyjádřil se k těmto opovrhujícím názorům. Ale ne že bych nechtěla. Mám onezené možnosti internetu. Někdo si myslí, že má myšlenky na povel. Když chce žena dítě, slyší milionkrát "Nesmíš na to myslet, pak to půjde" a přestane na to myslet? Ty šťastnější to nezažily a nevědí o čem je řeč. A to bezezbytku
 Ecim 


Re: Poděkování zdravotníkům 

(5.1.2010 11:47:43)
Varanko, já jsem sice otěhotněla bez sebemenších problémů, ale když tohle slyším, tak mám chuť vzteky skákat dva metry padesát. Ono se to fakt řekne NEMYSLET NA TO. Ano, racionálně je to pravda, ale TOMU SE NEDÁ PORUČIT! Párkrát jsem byla svědkem toho, jak jeden kamarád tohle vykládal své sestře, která se už 5 let snaží otěhotnět a ona se pokaždé rozbrečela a hrozně mu nadávala. Divila jsem se, že mu za tahle moudra rovnou nějakou neubalí. Ono se mu to mluví, když žádné děti zatím nechce. ~a~
Na toto téma jsem vymyslela o něco KONSTRUKTIVNĚJŠÍ odpověď. Vyrukuji s ní ale pouze tehdy, když se mě na ni někdo CÍLENĚ ZEPTÁ, protože jinak bych si nejspíš koledovala o to, aby mě dotyčná snažilka poslala do háje. :-)
 Ecim 


Re: Poděkování zdravotníkům 

(5.1.2010 11:52:43)
Já to chápu i z toho důvodu, že se mi v životě zase dlouho nedařily jiné věci, a tak jsem si na rady typu "nemysli na to, nech tomu volný průběh a ono to přijde samo" vypěstovala velmi silnou alergii.

P.S.Také gratuluji a přeji hodně štěstí a radosti z miminka. ~x~
 Renata, kluci 3 a 7 
  • 

Re: Poděkování zdravotníkům 

(6.1.2010 14:46:34)
Osobně myslím, že chování zdravotníků je těžko hodnotitelné. Můžete natrefit na dny, kdy je hodně práce, více stresu a nebo na den, kdy je klid a čas.Potom i přístup lidí je úplně odlišný. Bohužel i zdravotníci jsou pouze lidi a né všichni dokáží skrýt svou špatnou náladu za úsměv. Každý má nějaké problémy jenže třeba u prodavačky v obchodě si na její chování druhý den nevzpomenete. U sestřiček a lékařů, kteří se o vás starali v době vaší největší radosti na to myslíte dlouho....měli se přece cítit stejně šťastně jako vy. Sama jsem v porodnici dlouho dělala a taky proto vím, že každá sestra a lékař je někdy vychvalován do nebe a jindy nic horšího nemohlo maminky potkat.
Přeju autorce článku, aby i její druhý porod proběhl za (pro ni lepších) podmínek, ale se stejným přístupem zdravotníků.
 aaaa bflmpsvz 


Vavranko, 

(5.1.2010 11:48:36)
děkuji za hezký článek a gratuluji k porození dítka. Tvůj článek může pomoci dalším ženám, které prožívají stejné pocity jako ty a které mají ve svém okolí někoho naprosto sociálně tupého jako Liška chlupatá, která se už pasovala kromě odbornice na porody i na odbornici přes psychologii člověka.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Vavranko, 

(5.1.2010 11:51:41)
dovoluji si přidat jeden komentář z fb:

manželka mýho bejvalýho šéfa tam jela rodit až z prahy,jak to bylo vyhlášený.to už je ale tak osm let...ale teď mi XY řikala,že bude taky radši rodit v jilemnici,pač ve vrchlabí jsou prej hrozný...

No a to je přesně proč jsem to psala. PREJ. žádná z těch, co mi to říkaly tam nerodila. Samozřejmě, každá máme jiné nároky. Já např. chtěla minimální zásah do porodu, ale taky profesionální zásah v případě komplikací. A to se mi vyplatilo. Mám krásné vzpomínky na porod, nebojím se jít rodit znova a díky včasnému ukončení SC nebylo miminko ohrožené.Ale je to každého věc. Já tam rodila a chci znova. Nevím, z jakého důvodu říkají holky, co tam nerodily, že to tam je hrozný.

(moje osobní pocity v tom nehrají roli a porodnice za ně nemůže)
 Radka+ 04/06+12/07 
  • 

Re: Vavranko, 

(5.1.2010 12:03:27)
Varanko, souhlasím s těmi soudy typu jedna paní povídala. Určitě je dobře, že ses nenechala odradit a stála si za svým přesvědčením. Já taky rodila v dost často nenáviděné porodnici a to dokonce už 2x. S žádným přístupem továrny na děti jsem se nesetkala ani jednou a příště, když se zadaří, budu rodit snad taky tam. Jedná se o Motol.
A jen pro uklidnění, poprvé jsem rodila akutním císařem, protože si dcera omotala pupeční šnůru a začala se dusit a podruhé krásně přirozeně. Gratuluju k miminku.
 aaaa bflmpsvz 


Re: Varanko, 

(5.1.2010 11:52:03)
omlouvám se za zkomolení nicku.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Varanko, 

(5.1.2010 11:55:57)
v pohodě ;-)

já mám silnou alergii na lidi, kteří nez osobní zkušenosti soudí jiné...a že jich na rodině je
 Amálka, 2+2 


Re: Varanko, 

(5.1.2010 18:06:35)
Díky moc za to co jsi napsala. Já rodila ve Vrchlabí 2x.
TeĎ mě to přijde daleko,... manžel by mě tam klidně zavez, ale zase vím, že by mě chyběla rodina, která by z Prahy tam asi na návštěvy jezdit nemohla a já bych se asi ustýskala.
Chápu o čem píšeš. Moc ráda vzpomínám na tohle místo a na lidičky se kterýma jsem se tam potkala a tiše ti závidím a zároveň ti to přeju.~x~
 Markéta 
  • 

moje zkušenost 

(5.1.2010 13:32:18)
Článek mě udivil. Ve Vrchlabí jsem rodila, patřím sem, proto mi přišlo přirozené, když sem jezdí celá republika, rodit doma. Ale, to co mě překvapilo: pro mě nejhorší ( a ne okamžitě, ale celou dobu pobytu na porodnici trvající) byl zážitek z Mudr. Korbelářové, proto se divím. Skutečně i s odtupem několika let ( rodila jsem "za Kavána") na ni vzpomínám ve zlém, jak mi dokázala pobyt i porod znechutit a docela mě deklasovat ( a to jsem nebyla prvorodička, bylo mi přes 30 a jsem poměrně vzdělaná), přesto jsem se před ní cítila jako úplně pitomá nána. Dneska si říkám, že jsem ji měla odkázat rychle do patřičných míst,ale nebyla jsem ve stavu, kdy bych toho byla schopná a bohužel manžel nijak nezakročil. Na poporodní depresi měla u mě zásadní vliv :-(.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: moje zkušenost 

(5.1.2010 13:44:49)
Markétko, úplně tě chápu. Já přístup dr.Korbelářové docenila až když šlo do tuhého. Po celou dobu poradny jsem se klepala hrůzou, aby tam byla jiná lékařka. Teprve, když jsem přenášela, ocenila jsem, že jsem v rukou doktorky se zkušenostmi. A po porodu se ke mě chovala velmi mile a s respektem, což jsem ocenila také. Ona je svá, ale je pravda, že zezačátku jsem se taky modlila, aby mě rodil někdo jiný :-)
 aachje skunk a tři holky 


Re: moje zkušenost 

(5.1.2010 13:50:24)
gratuluji k miminku a super zážitku z porodnice~R^~R^~x~měla jsem oba porody taky se skvělým personálem,i když jinde.ale já teky nechápu pocit selhání u císaře...~d~chápala bych ho v případě,kdybych si o něj sama řekla,ale to asi nebyl tvůj případ.za císaře jsi nemohla,tak proč si jej vyčítáš?nemyslím to vůbec ironicky,ale opravdu mě to zajímá.čtu to od více maminek,proč to tak pocitujete když za to nemůžete?~d~
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: moje zkušenost 

(5.1.2010 13:56:37)
víš, achje, kdybychom si to dokázaly vysvětlit, asi bychom to dokázaly i samy vyřešit. Jenže tyvhle pocity jsou iracionální, stejně jako pocit tloušťky u anorektičky, nebo pocit strachu, že nebudu moct otěhotnět, když neotěhotním půl roku po vysazení prášků. Ani v jednom případě ti nepomůže říkat anorektičce, že už je moc hubená, nebo že je naprosto normální otrěhotnět rok po vysazení a že na to nemáš myslet. Podivej...i když jsem natolik realiska, že si tohle všechno uvědomuju, plácám se v tom a plácat se v tom budu, dokud se prostě asi neusmíří moje duše s mým tělem, nebo nevím...a vůbec to nemá nic společného s nevděkem nebo neuvědoměním si rizika
 albert1 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 14:54:59)
Povazuji hodnoceni porodnic z ust novopecenych maminek, ktere nemaji zadne zdravotnicke vzdelani, jako dost neobjektivni zalezitost, zprostredkovane "zarucene" informace typu moje znama povidala ... tak to je k nicemu uplne, vytrzene z kontextu, nepresne. V ruzne mire jsou kritizovane vlastne vsechny porodnice v CR, nekdy se mi dokonce zda, ze se jedna o urcitou modni vlnu "kde je to blby a kde super".
Treba ja jsem se nahodne docetla, nastesti az po pohodovem porodu, v jedne diskuzi o "me" porodnici(Ivancice), ze tam je silenej primat teda primar hulvat, jeho zastupce je snad jeste 100x horsi, jedna nestastnice, ktera bydli v miste, opakovane behala zjistovat ostatnim diskutujicim, kdy kdo slouzi ... to mi fakt uz prislo ujety, nakonec bylo stejne vsechno jinak, lekari si sluzbu prohodili, ale rozpis na dverich nechali postaru, holky to vsechny prezily a dokonce psaly po navratu domu o tech hulvatech pochvalne ... tak nevim, cert aby se v tom vyznal~a~


 Lassie66 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 15:14:13)
Albert, kdo jiný má hodnotit kvalitu služeb v porodnicích než ženy, které tam rodily? ~d~
 magggi synáček z léta09 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 15:44:34)
Alberte - chápu, že novopečené matky, šestinedělky, zvláště pak prvorodičky, pod vlivem hormonů, událostí atd., nemohou hodnotit objektivně - tedy ne vždy.
Protože zdravotní vzdělání mám, dokonce i praxi na porodnici (za velmi dávných časů ~:-D ), myslela jsem na to a snažila se být před půl rokem, během svého prvního pobytu v porodnici, pokorná a objektivní.
Jenže časem se hormony usadí a (podle toho, co člověk jako prvorodička zažil) to, co zbyde, není jen nepříjemná vzpomínka, kterou hormony umocňovaly.
Jde o nepříjemnou vzpomínku, kterou hormony PŘEKRÝVALY, aby prvomatce nehráblo!
Ať je to jak chce, zdravotníci jsou tu pro lidi. Nejen pro ty, kteří nikdy nestudovali nic medicínského, ale i pro ty, kteří třeba neumí číst a psát. A zdravotníci mají být natolik vzdělaní a empatičtí, aby s každým individuálně dokázali zacházet k jeho (alespoň přiměřené)spokojenosti... ~z~ ~2~

Autorko, díky za článek. Stejně milé lidi jsem v porodnici potkala i já (jen naše pocity se trochu liší - já byla za plánovaného císaře v epidurálu ráda, ale pečlivě jsem to tajila, protože se všichni tvářili soucitně, jako by mi chtěli uříznout nohu ~:-D ). Bohužel do smrti nezapomenu na pediatrii a na několikadenní zbytečné odloučení od dítěte v nemocnici, která má titul Baby Friendly a nikdy si neodpustím, že jsem sebe a syna nedokázala bránit... ~n~
 jurodiva +3 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(16.1.2010 15:04:37)
maggi, proč jsi byla od svého synka oddělena?
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 19:59:20)
Tak na tohle si dovolím odporovat. V první řadě se nejedná o hodnocení porodnic, ale o poděkování. A za druhé, nevidím nic subjektivního, ani ovlivněného hormony na tom, že napíši, jak byl personál milý a ochotný. Na to, jak se mnou zacházely budu koukat stejně rok po porodu jako v prvních týdnech
 albert1 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 20:14:55)
Myslela jsem to obecne, ze hodnoceni porodnic je vzdy silne subjektivni, vzdyt i zde nekdo pani Dr.Korbelarovou chvali a nekdo ma z jejiho pristupu trauma na x let.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 20:54:44)
No ona Dr. Korbelářová je velmi zvláštní osoba. Jednou je to ta nejúžasnější doktorka a podruhé si říkáš, že už k ní raději nikdy nepůjdeš. Ale co se profesionality v porodnictví týká, je na svém místě a já jí věřím ať je jaká je.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 21:09:30)
korbelářová je generálka, umí huknout a je striktní. Ale ví, co dělá a v kritických chvílích podrží jako nikdo.
 Hanka 75 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 22:10:10)
no za sebe můžu říct, že subjektivní hodnocení (rodivších žen) vidím právě v tom, že jen odborník její kategorie, dokáže zhodnotit, zda je fakt tak dobrá. Oni totiž generálové také někdy fungují tak, že oni jsou přece tak dobří, že si časem už nedoplňují vzdělání atd., a i díky své pozici a charakteru je do toho nikdo nedotlačí..
a já soboně si myslím, že i v "pouhém" jednání s lidmi, najmě u porodu, by člověk měl být profesionál. jestliže tu někdo píše, že přispěla k její poporodní depresi, tak to považuji za vážné profesionální selhání té Dr. - ale toto není rekace přímo na tvůj příspěvek, nehájíš jí, jen popisuješ, že je generál. mě to ovšem trochu vzdelo mandle. Generály najmě ve zdravotnictví asi nesnáším, protože já možná zase otěhotněla díky tomu, že jsem generálku nepotkala, ale milou doktorku. A generálů jsem potkala též dost.
Generál, který umí a to stačí, může být podle mne tak patolog, možná nějaký operatér, který se lidmi téměř nejedná a to je tak vše. Kdo jedá s lidmi musí být profesionál a nezpůosobvat jim traumata a deprese.

 Hanka 75 


Re: Hodnoceni pece v porodnicich 

(5.1.2010 22:04:23)
a to tě nenapadlo, že tahle Dr. někdy může být příjemná a někdy může způsobovat traumata ? Nebo neznáš žádné lidi, kteří jsou jednou milí, jednou sprostí, které někdo "miluje", někdo nesnáší a už je nechce potkat ?
 KvětaS 


Re: moje zkušenost 

(5.1.2010 18:54:54)
S MUDr. Korbelářovou jsme rodili našeho druhého syna (2005) a nikdy na ni nezapomenu. Řvala jsem tam do polštáře bolestí už několik hodin, ona stále u mě, neustále mě povzbuzovala. Byla jsem v kleku, ona za mnou, masírovala mi záda, hýždě, stehna. V jednu chvíli jsem se otočila a podívala se na ni. Zářila jako sluníčko!!! Už nikdy nezapomenu na výraz v její tváři v tu chvíli. Řekla jím úplně všechno: že je vše v pořádku, nevadí, že hulákám, nevadí, že to trvá dlouho, atd. Pohoda. Pak při vytlačování hlavičky mě trochu "sjela", protože jsem zcela "vypustila" jednu kontrakci, ale bylo to ostřejší slovo ve správnou chvíli a hodně mi pomohlo. Jo, ještě na začátku porodu mě osobně uložila do postele, obložila horkými termofory a USPALA!! ve chvíli, kdy jsem si myslela, že už kvůli bolestem nemůžu ani sedět. Manžel z ní byl úplně naměkko. Takže z mé zkušenosti je MUDr. Korbelářová určitě velmi silná a vyhraněná osobnost, která nemusí každému vyhovovat (jako asi všechny silné a vyhraněné osobnosti), ale já bych s ní znovu rodila od minuty. Navíc je bezpochyby skvělá odbornice (dokonce jsem zaslechla hlasy, že na přirozené porody u nás největší)!!!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: moje zkušenost 

(5.1.2010 22:15:57)
Ano, z Korbelářové jsem měla pocit, že není ani tak lékařka, ale naprosto dokonalá poroodní bába - v tom nejlepším slova smyslu.
 Jitka 
  • 

Re: skělá dr. Korbelářová 

(10.1.2010 17:20:13)
Ve Vrchlabí jsem měla u svých porodů dr. Korbelářovou v roce 2005 a 2008. Byla skvělá, jak mi radila a pomáhala. Narozdíl od mého prvního porodu v r. 2003 kdy mi zde, když jsem chtěla poradit řekli, že já musím nejlépe vědět.... Ale nejsem právě typ který si ví při porodu rady - Do Vrchlabí jsem jezdila, protože se vždy v Praze nechám personálem v porodnici ještě před porodem vytočit, zjistím že mi zde lžou, chtějí po mne testy na AIDS ( v Podolí mi řekla v r. 2008 sestra výslovně- my bychom se mohli nakazit (?!), chtějí aby zde rodičky čekaly zbytečně fronty a jsou schopni je pozvat na kontrolu na 9 hod a ani se neoomluvit , když rodička přijde na řadu až před 12 hod....

Dr. Korbelářová podle mne nemusí vyhovovat těm, kteří podle mne při porodu nepotřebují vůbec radit. Ty by jí to měly říct, požadovat porod s porodní asistentkou, a vyžadovat aby se dr. Korbelářová držela stranou ...
 RenataMor 


Re: moje zkušenost 

(10.1.2010 17:55:43)
Já mám podobnou zkušenost, první porod v r 1998, kdy mi odtekla voda a dr. Korbelářová velmi nepříjemně odbila manžela, ať jde domů.Rodila mě pak mladá dr., která do poslední chvíle zkoušela, jestli porodím přirozeně-nešlo to.Dobrý.Druhý porod /2001/vedl tenkrát primář Kavan, do vany, byl super.Ale opět dr. Korbelářová nezklamala, když jsem šla za ní s problémem, odbyla mě a já díky tomu zůstala o 2 dny déle v porodnici, protože jsem dostala teploty.Porodnice jako taková byla dobrá, ale všude je to o přístupu
 jary 
  • 

Císaře ve Vrchlabí 

(5.1.2010 15:19:47)
Varanko,
nemusíš to tady rozebírat přesně, ale po změnách ve Vrchlabí se nový šéf nechal slyšet, že mají nevyhovující statistiku v tom smyslu, že mají příliš málo císařských řezů v porovnání s jinými porodnicemi, a že s tím teda musí něco udělat.
To, že do Vrchlabí jezdí pouze bezproblémové matky, zatímco ty, které problémy mají, tam nevezmou, jaksi opomněl.
Tak se může zdravé matce snadněji ve Vrchlabí než jinde stát, že právě ona bude náhodně vybrána, aby byla tou, která půjde na sekci.
Tyhle ukazatele se opravdu sledují, a opravdu se dle toho postupuje - v mnoha porodnicích, jinak mají zase problémy s pojišťovnami atp. Fakt se to děje.
Takže moje otázka směřuje tam, zda třeba Tvůj stav, který byl neoptimální, ale ještě možný pro porod přirozeně, indikací k tomu, aby si tam toho císaře někdo zkusil/udělal/srovnal statistiku.
Moc se omlouvám, jestli je ta otázka nevhod, ale vím, že přístup mnoha matek se po změnách ve Vrchlabí k této porodnici změnil, neznám osobně ty, které tam pak rodily, znám jen komentáře "už to zdaleka není, co to bejvalo" a protože okolo sebe mám pár těch, které by to zajímalo, protože dřív by tam rodit jely, teď spíš raději doma, ale info jsou spíše z éteru všeobecně + tedy rozhovory se zdravotníky z V., než od matek, které mají aktuální zkušenost.
Děkuji a omlouvám se za delší text.
 Cow :-) 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(5.1.2010 15:36:57)
jary, on taky mohl býtt někdo pěkně nabuzený na svou službu a těšil se, že bude nějaké vzrůšo a že si řízne.
Přece se nebude na službě nudit, když je třeba srovnat statistiky a nedělat "problémy"~a~~o~
 magggi synáček z léta09 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(5.1.2010 16:27:29)
Nemám nic proti císaři a při druhém porodu bych ho upřednostnila taky, ale to s těmi statistikami mi připadá dost otřesné!!! Je to vůbec možné? Vždyť to je přece velké plus mít málo sekcí...
 Vrtulka* 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(5.1.2010 16:43:46)
Maggi, s těmi císaři- přijde na to. Někdy je lepší císař než hnát porod za každou cenu vaginálně. Takže je divné, když je císařů moc (asi řežou zbytečně nebo dělají při vaginálních porodech něco co by dělat neměli, a končí to problémem) nebo málo(tam platí ta první věta).
To co píše jary je zajímavé, záleží na tom z jaké skupiny rodiček se to procento CS počítá. Pokud si Vrchlabí vybírají nízkorizikové rodičky, tak je ta touha po zvýšení počtu CS bez dalšího zdůvodnění, krapet podezřelá.
 banditka 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(5.1.2010 17:06:38)
Verim tomu, ze nemocnice moc neprospivaji, kdyz maji bezproblemove rodicky - cisar je preci jenom operace tzn. i vic bodu. Kdyby kazdy rodil jako ja - prisla jsem, porodila jsem, odesla jsem ~:-D tak se asi neuzivej :)
Byli jsme s prvnim ditkem ve Vrchlabi - porod super, pobyt potom des bes (pani Korbelarova k tomu take moc neprispela, baby frinedly to asi bylo, ale mother friendly uz mene :() Druhe jsme se uz rozhodli privest na svet doma. Take mi hrozili cisarem od 31 tydne a nakonec me tak vystresovali, ze jsem si rekla, ze jim se do rukou nesverim. U nas mame take "vyhlasene" doktory, kteri se na CS trepou (stejne jako na nejruznejsi hmaty pred porodem a pichnuti vody atd). Nase mimi bylo petikilove a porod byl snad i lehci nez ten prvni :) Byt v porodnici, tak se vsadim, na toho cisare me dozenou!
Byla jsem ve Vrchlabi jeste u porodu se segrou a Vanko (shodou okolnosti jsme zjistili, ze se zname od nas, nez odesel do Vrch.) bohuzel jel v zajetych kolejich nasi mistni porodnice a nemel s atmosferou Kavanovskeho prostredi nic spolecneho :(
Ale treba se zmenil?
Porodni baby tam jsou ale do jedne UZASNE :)
Kazdopadne preji vsem hezke porody a zdrava mimina, ja na to svoje rozeni moc rada vzpominam, byl to fakt orgasmus ~f~
 Myšutka* 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(5.1.2010 16:50:57)
Magggi, díky touze lékaře "rodit přirozeně" jsem mu málem zemřela na sále. Kdyby manžel nevyburcoval primáře a nedotáhl ho k mému lůžku, tak by lékař se sekcí ještě čekal. A to jsem byla riziková rodička...
i u druhého porodu to lékařka "aspoň zkusila". Přitom jsem normálně rodit nemohla kvůli deformaci pánve~z~
 magggi synáček z léta09 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(5.1.2010 17:07:47)
No já měla CS plánovaného právě proto, že šlo o život mně i miminku, kdyby se to zkoušelo přirozeně.
Ale jsem ráda- Jizva se prakticky ztratila a není vidět ani v bikinách a daleko víc než císař nás oba poznamenaly dětští lékaři a sestry - a stalo by se tak i po přirozeném porodu.
Dítě mi po porodu vzali pravděpodobně také kvůli statistikám...

Ale zdůrazňuji, že já nerodila ve Vrchlabí :-)
 Shayla a 3 kluci 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(5.1.2010 22:48:06)
jary, ve Vrchlabí se zase něco změnilo? ~;((
 jurodiva +3 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(16.1.2010 15:17:45)
jary, můžeš dodat zdroj, kde se "primář nechal slyšet .." nevěřím tomu.
 Lucrezia 


Re: Císaře ve Vrchlabí 

(8.12.2011 16:38:58)
Co se týká císařů a statistik, jak tu bylo uvedeno - tak tomu nevěřím. Rodila jsem ve Vrchlabí téměř dva dny a císaře mi nechtěli udělat ani když už jsem mlela z posledního. Teprve, když manžel řekl, že mě převeze někam jinam, tak mě řízli. Nemám jim to za zlé, chtěla jsem rodit přirozeně, věděla jsem do čeho jdu, ale bylo to nakonec nad mé síly. Malý byl moc velký a nedala jsem to. Nicméně personál nemocnice výborný, ten týden co jsme tam strávili si nemůžu na nic stěžovat, snad kromě jídla :)
 Jana 
  • 

Vrchlabíjen doporučuju 

(6.1.2010 19:49:45)
Rodila jsem ve Vrchalbí před půl rokem, s pí. Konvalinovou a Dr. Korbelářovou a bylo to krásný. Už bych nikam jinam nešla. Pravda, po porodu mother friendly péče příliš nebyla, ale jinak nemám žádné jiné výtky.
 Tara zelená 


Gratuluju :) 

(6.1.2010 20:47:46)
Také jsem rodila ve Vrchlabí (2003 a 2005), měla jsem to 100 km a stálo mi to za to. Rodila jsem do vody, přesně tak, jak jsem to chtěla. Je fajn, že jsi napsala tento článek, ukazuje, že ve Vrchlabí zvládají i "nepřirozené" porody a nejen "alternativní" jak si možná někteří myslí. Kdy jsi rodila?
Ať se daří!
 iviiisek 


Nikdy více!!!! 

(7.1.2010 0:18:33)
Ahoj,
o Vrchlabí už ani neuvažuji!!! Dnes jsem v 9tt a rozhodně o Vrchlabí nepřemýšlím. Rodila jsem tam před 3,5 lety dcerku. Byl to můj nejhorší zážitek! Nejen, že mě nechali při kontrakcích po 3 minutách po 3 dny, ale ani mi nebyli schopni nijak pomoci. U porodu pak došlo k tomu, že se dceří sevřela hlavička v pánvi a já únavou už nebyla schopná tlačit. Ale když mi pak řekli, že miminku se zastavuje srdce, tak se mi opravdu udělalo zle. Nevím dodnes jak ani kde jsem tu sílu našla, ale zatlačila jsem tak, že malá byla konečně venku. Jinak mému manželovi řekli, ať jde domů, že rodit stejně ještě nebudu. Manželovi se nechtělo, ale na naléhaní doktorky i sestry, ať si jde odpočinout odjel. Bydlíme ve Špindlu, takže to není tak daleko. Jen co se za ním zabouchly dveře, přišla doktorka s hákem na napíchnutí plodové vody, že už mě nebudou trápit a půjde ,,to" ven. Dcera se narodila hodinu poté, co manžel odjel. Dodnes litujeme, že tam nemohl být se mnou. Proto jsem se rozhodla, že další porod bude v Jilemnici. Jinak všechny zdravím a přeji lepší zkušenosti
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Nikdy více!!!! 

(7.1.2010 9:37:32)
Páni...respektuji tvou zkušenose a docela mě zaráží...ta doktorka asi nž tym není, co? Ani Korbelářová, ani ty PA co tam teď jsou totiž vodu nepíchají.

A přístup k partnerovy byl taky úplně jiný, než popisuješ. On se tam teda persnál dost točí, já ale nemám ani jednu špatnou vzpomnku za celých 5 dní pobytu.

Je mi moc líto, že tvůj porod nebyl hezký. S tvojí zkušeností bych tam taky už nešla.

Přeji ti, aby sis ten druhý užila víc!
 Alish 84 


Re: Nikdy více!!!! 

(10.1.2010 18:20:38)
Neda mi to a musim sem pripsat svou zkusenost z Vrhlabi, ale jeste pred tim mam jednu otazku na autorku: Jak jste prisla na to, ze se ve Vrchlabi voda nepicha???
Jeli jsme do Vrchlabi z Prahy s vizi krasneho klidneho porodu s tim usmevavym personalem, co nas vital pri prohlidce o mesic drive. Ve zkratce, od peti rano jsem zadala o epidural nebo alespon o doktora. Nemel cas, stridaji se smeny. Potom zase: Je na vizite, pak prijde. (jasne, dyt ja jen rodim, vizita musi byt vcas..)V momente, kdy se mi podarilo nejak na pul "usnout" a trochu i pres bolesti odpocivat, me sestra zacala budit, ze mam jit za doktorem na vysetrovnu!!! Tehdy slouzil primar Havlik (cetla jsem tu nejake jine jmeno-doslo ke zmene?). To uz bylo pul osme rano. Aniz by me vysetril, pripravil si bodak na propichnuti plodovky, ze pry to urychli porod. Odmitla jsem to, tak rekl, ze tam sahne a uvidime. Jenze tam sahl a v mziku tam vrazil i ten bodak. (tohle me psychicky vazne zlomilo, duvera ta tam) Epidural uz pry mi neda, cituji: "Delalo by nam to v zaveru problemy, jste otevrena na 8cm, to bude hned." Jenze ja ho nechtela konskou davku, jen na zmirneni bolesti alespon na hodinu, abych nacerpala sil, protoze jsem nespala jiz vice jak 24h a bolesti jsem mela 10h. Pichl mi jako cenu utechy Dolsin. Pichnuti vody zpusobilo jen to, ze kontrakce neskutecne zesilily a Dolsin me pridusil a omamil fyzicky i psychicky, na bolest vsak nemel vliv. Porod trval jeste dalsi 4a pul hodiny (nutno rict, ze jsem se otvirala rychlosti cca 1cm za hodinu, takze nevim, kde doktor vzal jistotu, ze po pichnuti jsme do hodiny hotovi), na ktere nezapomenu. Zadala jsem cela zoufala o cokoli proti bolesti...dostalo se mi toho asi az po hodine(opet Dolsin), pak primar a ostatni resili, jestli uz je zasla branka, nejak se jim to nezdalo a tak primar zavelel na sal. Cerstve omamena a unavena k smrti jsem mela jit tlacit! Kdybych vedela, ze pujdu na sal, nic uz bych pichnout nechtela. Myslim, ze tesne pred tlacenim by se tohle ani pichat nemelo! Na tlaceni jsem mela si 15min, kdy se kolem me dely najednou silene akce a vsichni byli vynervovani primarem-sestricka mi nedokazala napichnout zilu pro kanylu a on ji tam daval kazani~q~ Za celou tu dobu na me ani jednou nepromluvil, neoslovil me, jako bych tam nebyla, nebo nebyla hodna jeho pozornosti, ale ja vse vnimala velmi silne. No a pak zaznela pamatna veta ponekud podrazdenym tonem: "Evicko, pripravte kleste, to nikam nevede todleto, sme tady pul hodiny a nic!" Nemela jsem sil vydat hlasku a to, ze se na me doktor ani nepodival, natoz mi rekl, co bude nasledovat, bylo snad uplne nejhorsi. Nemohla jsem skoro dychat (diky skvelemu Dolsinu), takze zadrzet dech na celou kontrakci bylo nemozne. Primar se s tim neparal a syna vytahoval i mimo kontrakci! Vysledek: zmrzacena kostrc.
Na bolest nezapomnenu, ale co je horsi, dodnes si pripadam jak dusevne znasilnena, podvedena, zrazena nebo jak to rict. Emoce si pamatujeme navzdy, a to, ze primar nerespektoval me prani, lsti mi pichl vodu a nakonec se se mnou ani nebavil a rval tam na sestricky...to bylo proste moc. Jsou to dva roky a neminul den, kdy bych si na to nevzpomnela a verte, ze se snazim zapomenout.
Omlouvam se vsem za predlouhy prispevek velikosti clanku, ale je to poprve, co jsem se o tom odvazila psat.
Preji vsem vice stesti na personal!!!
 albert1 


Re: Nikdy více!!!! 

(10.1.2010 22:24:59)
Alish, to co pisete, je dost sila, ten pristup k Vam byl naprosto sileny a velmi neprofesionalni. A partnera jste u porodu nemela, ze by teoreticky mohl trochu zasahnout? Nemam slov, z toho bych mela trauma na celej zivot, zlaty Ivancice ...
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


Re: Nikdy více!!!! 

(11.1.2010 0:30:09)
jo mas pravdu zlate ivancice ja tam rodila 4.6.2009 ale personal na porodnim si nepamatuji měla jsem překotny porod ani ne hod a pul od prvnich kontrakci byl malej venku.do ivancic jsem dojela 17:40 a 17:45 byl malej venku...
ale zlaty lidičky na odd šestinedeli taky.
mam skušenost i s porodnicemi břeclav a brno milosrdní. dve deti jsem porodila u milosrdnych jedno v břeclavě byla mi nejbliž tenkrat a ivančice byli posledni ted jelikož jsem se prestehovala a byli nejbliže v ten moment cca14km
milosrdni nejsou špatní ale dělaji zbytečně nastřih jidlo tam stoji za prd personal na šestinedeli nekomentuji....ale na prodnim musim řici jen same dobré krome nastřihu....
břeclav tak k ni nemam sebemenši vyhrady zlata břeclav bez nastihu užasny personal jidlo mnam a nakonec ivancice taktež super žadne zbytečné nastřihovaní akorat jsem si tam užila jen 5minut +2hod po porodu kdy jsem dopisovala porodopis po porodu před bych to nestihala malej se držel už v autě a tak tak i ve vytahu :~t~~t~~t~ -D
 albert1 


Re: Nikdy více!!!! 

(11.1.2010 8:16:34)
Tak to jsem Vas o 2 mesice predbehla, to musel byt zazitek dostat se od auta tou dlouhou chodbou k vytahu ~t~ ... hlavne, ze jste to stihli.
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


Re: Nikdy více!!!! 

(11.1.2010 17:08:57)
no tojo a navic když jsem se ani předtim nebyla podivat kde vubec ta porodnice je takže s parkoviště pred spitalem malem jsem si zlamala nohu jake jsou u chodniku diry pak k vratnici tam mam jit pry tim prosklenym dovnitř pak doleva chodbou a k vytahum do posledniho.ano k tem ambulancim to nejak šlo rozdychavat to čekani na výtah už bylo o fous to už jsem klela že jeste chvili a kaslu na to to rozdychavat patra jsem nepočitala ja ale muj chlap jeste tri jeste dve jeste jedno už tam budem....
ted jen dva kroky od vytahu zvonit na asistentku to mi pripadalo jako snad pul stoleti tak podte maminko slyšela jsem spásna slova tak se prevlečtě shodila jsem dlouhe triko prukazku .......no kosile nevim jak obracene hlasim že proste malej leze ven asi nechapala vic potom jak ja tak pote podivame se nevim jak jsem presla chodbu na kozu jsem lezla tak že jsem to zadržovala ....pak najednou praskla voda a to už pochopila že fakt nekecam a malej byl venku ...pak už jen došel přezdivka doktor hurvajs zkouml me vse okej zadne šiti netřeba a bylo po všem....pak mě převezli opet do mistnosti s pc a sepsali dodatečně porodopis ......
a to tenkrat vsude psali o porodech v autech jsem si řikala zdrženi nejaka ta minuta a byla jsem taktež ve statistice.......~t~~t~~t~~t~ proste sranda porod od a do z.....tento vubec nebolel...
 albert1 


Re: Nikdy více!!!! 

(11.1.2010 17:56:03)
Jejda, to jste mohla s manzelem projet vranici az na to"sluzebni" miniparkoviste hned vedle vchodovych dveri, jsou tam i erarni voziky, to byste byla u vytahu za par vterin, tak priste ... hahaha
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


Re: Nikdy více!!!! 

(11.1.2010 18:48:23)
no to jsem zjistila až bylo po všem a byla s ostatnimi detmi druhy den venku.ja nevedela že skoncim v ivancicich ale zaplatbanbuh že jsou nejbliž.
no snad už ne nekdy toto bylo moje čtvrte ditko a dalsi nemame již v planu....ale radeji nerikam nikdy stat se muže cokoliv ~t~~t~~t~~t~treba sebou seknu a vim kam jet ~t~~t~
 Alish 84 


Re: Nikdy více!!!! 

(14.1.2010 14:09:21)
Manžela jsem tam měla, ale když jsem byla na sále, myslela jsem, že ho tam nepustili...stál u dveří jak oukropeček, neodvažoval se jít ke mně, protože to co se tam dělo byl totální zmatek. Říkal, že by tam jen překážel, prostě už pro něj u lůžka nebylo místo :-( Taky mě dost mrzelo a zaskočilo, že neměli ani snahu mi pomoct najít lepší polohu pro tlačení, když to vleže (logicky) nešlo. Prostě hned kleště a hotovo. Ten děs co se při tom člověku odehrává v hlavě je hrozný (jestli nebude mít malej následky...). Když jsme odjížděli, zahlásila s úsměvem sestřička na chodbě: A přijeďte si pro sourozence! To mi vyhrkly slzy jak hrachy (i teď)...~;((
 Alish 84 


Re: Nikdy více!!!! 

(14.1.2010 14:27:30)
Teď mě čeká ještě najít dobrého doktora, který mi bude schopen říct, co mám s tou kostrčí a jestli ještě někdy budu moct rodit normálně. Při zlomenině a pevném srůstu, který se pak vytvoří, už ta šance neni. Kostrč není pružná a pevný srůst člověk nepřetlačí. Seznámila jsem se s jednou maminkou, které kostrč zlomili a druhý porod císařem. Bolesti má pořád i po třech letech. Dost tomu vadí různé otřesy nebo i delší jízda autem. Jeden doktor, kterého jsem navštívila, mě vyšetřil pohmatem (hrozná bolest fuj) a tvrdil, že prý je to v pořádku! Proč mě to bolí při dosednutí, při vstávání po delším sezení, při změnách počasí nebo po obyčejné hodinové pochůzce po městě mi nebyl schopen objasnit. Nejsmutnější na tom je, že je hrozně těžké prokázat, že vás při porodu zmrzačili a dostat tak nějaké odškodnění a právo na alespoň částečný invalidní důchod. Nedokáži si představit, že sedím někde v kanceláři 8hodin. O tom duševním traumatu ani nemluvě.
 jurodiva +3 


Re: Nikdy více!!!! 

(16.1.2010 15:30:35)
jak se prosím pěkně jmenoval ten primář?
jinak hrůza hrůz - lsi v takový situaci jsou na hrdelní trast - hajzl!
ať jsi zdravá a dalšé porod přeju přirozený.
i já tam rodila, po 5h kontrekcí císař - malý šel nohou napřed (i sobě přeju druhý porod přirozený .. ale hlavně, ať jsou děti i my zdravé :-) )
 Alish 84 


Re: Nikdy více!!!! 

(17.1.2010 12:42:32)
Mudr Jan Havlík. Kdyz jsme se tam byli jen podivat, byl jak milius a samy usmev, no a kdyz uz jsem tam byla rodici, tudiz neschopna odjet, choval se jak obycejny hulvat a frajirek pred sestrickama ~a~ Diky za prani i tobe lepsi druhy porod ~;)
 Jitka 
  • 

Vrchlabí doporučuji. Rodila jsem zde 3 děti 

(10.1.2010 17:40:10)
Při posledním porodu v r. 2008 jsem neměla navíc pocit, že by se nějak po opětovném otevření přístup k rodičkám změnil
Vždy jsme jeli z Prahy až přímo k porodu. Naštěstí většina porodů začíná v noci a tak je Praha dobře průjezdná
 helaovečka 


KRÁSNÝ POROD VE VRCHLABÍ 

(14.1.2010 0:08:14)
Koukám, že všude je to o lidech a prostě záleží, na koho narazíte. Já měla štěští, porod jsem měla nádherný, všichni byli hrozně hodní a vstřícní a když jsem pozorovala ostatní maminky, tak jsem měla pocit že je to ve Vrchlabí standart. Jela jsem sem také z Prahy, párkrát jsem tu byla na kontrole u doktorky Korbelářové a také mě trochu přišla zvláštní, ale když mi pak kontrolovala bříško a jen hmatem byla schopna určit polohu dítěte, tak jsem musela uznat že umí a na můj porodní plán, kdy nad ním v Praze kroutili hlavou, že to nejde ap. mi řekla, že takhle se u nich rodí normálně, že to není žádný problém. V Praze doktorka nedá nez ultrazvuku ani ránu a ještě ho musím pokaždé platit 500kč. Přijeli jsme večer, byl to můj první porod, tak jsem myslela, že už to začíná a ač porod ještě nezačínal, pečlivě mě vyšetřili a nechali se mě tam a celou noc mi pečlivě chodila sestřička poslouchat ozvy. Když se mi k ránu přitížilo, přinesla sestřička termofóry a pomohla mi do sprchy. Ráno si mě převzala porodní asistentka Konvalinková, byla občas trošku sarkastická a chvilku jsme hledali společnou řeč, ale nemohu si na ní v nejmenším stěžovat, byla prostě perfektní, je profesionálka a celý porod vedla sama, doktor dorazil jen na závěrečné ošetření. Nedařilo se mi dostatečně uvolnit, napustila mi vanu, donutila mě se maximálně uvolnit a soustředit jen na sebe a rázem se porod začal krásně rozbíhat, celou dobu tam byla a se mnou a během 5 hodin ve vaně jsem mohla začít tlačit. Sice jsem nakonec tlačila přes 2 hodiny, ale asistentka mě stále povzbuzovala, zkoušeli jsme různé polohy kdy se mi lépe tlačilo, stále mě uklidňovala, že miminko je v pořádku, pořád hlídala ozvy a hlavně mě nenervila nebo nestrašila a tak jsem to byla schopná vydržet i protože jsem z ní cítila klid, že je vše v pořádku a vůbec to bylo celé takové přirozené. Nepřála jsem si žádné léky, zásahy, nástřihy, nic z toho se nekonalo, naprosto respektovali můj porodní plán a že nebyl krátký. Celý porod probíhal v přítmí relaxačního pokoje jen s manželem a asistentkou, ma závěr dorazil doktor a dětská sestřička, která plakal dojetím, prostě téměř domácí porod.
Miminko mi ani na okamžik nevzali, neodnášeli a rovnou mi ho dali do postele, kde jsme se seznamovali. Strávili jsme s manželem ve Vrchlabí nezapomenutelných 5 dní i s naším chlapečkem a všichni byli naprosto úžasní. Jinde bych už rodit nechtěla, tak doufám, že i po druhé to vyjde takhle dobře.
 L Polakova, 1 syn 
  • 

Re: KRÁSNÝ POROD VE VRCHLABÍ 

(3.8.2011 21:18:11)
Bohužel já krásný porod ve Vrchlabí nezažila, ležela jsem na pokoji sama, sestra přišla jednou za hodinu změřila mě, poslechla ozvy malého a šla, po pár hodinách kontrola otvírání.. celou noc kontrakce po pěti minutách a celý další den zrovna tak, do sprchy jsem chodila sama, žádný relaxační pokoj se v mém případě nekonal, pokoj byl umístěn vedle sálu s porody, takže jsem vše slyšela..dali mi kapačkou okcitocín, po hodině zas vzali,.. o půlnoci mi řekli, že by do čtyř rána měl být mimínek na světě :) ale skončilo to císařem, protože přestali ozvy :( Ale všechno dobře dopadlo
 Levandulín 


2 spokojené porody ve Vrchlabí 

(16.1.2010 13:41:28)
Rodila jsem ve Vrchlabí 2004/6 a 2009/7 a s oběma porody jsem byla velmi spokojená! Chtěla jsem co nejpřirozenější porod - věřím na moudrost přírody - ale na porod doma si netroufám, takže Vrchlabí byla jasná volba. Oba porody byly do vody, bez klystýru, bez nástřihu, se vstřícným, klidným a empatickým personálem a s miminkem po porodu okamžitě do náruče. První jen s porodní asistentkou a doktorem v koutě místnosti "kdyby náhodou...", druhý s PA a Dr. Korbelářovou. Ano, Dr. Korbelářová je "svá", ale považuji ji za velkého odborníka na přirozené porody, tak jsem ji brala takovou, jaká je a nenechala se tím rozhodit, u porodu byla příjemná. I já bych si po porodu uměla představit ještě více "mother friendly" prostředí, ale pro mě byl pohodový porod nejdůležitější, takže jsem byla spokojená. Já po prvním porodu nechtěla nikam jinam. Ještě že ten příšerný zážitek, který byl kousek výše popsán, jsem nečetla před tím druhým porodem, to bych asi nevěděla, kam jet rodit. :-( Takhle jsem buď měla štěstí na lidi, nebo už se mezitím poměry zase změnily k lepšímu (bývalému).
 Misa Pospisilova Kralova 
  • 

porod vrchlabi 2010 

(24.5.2011 9:04:01)
Rodila jsem ve Vrchlabi na konci roku 2010 a byla jsem absolutne spokojena. Perfektni zazemi, nejen pro prirozeny porod, a prijemny personal. Konecne jsem pochopila opravdovy vyznam porodnic, do porodu nikdo nezasahoval, mohla jsem rodit v klece oprena o porodni stolicku, vse co jsem mela napsane v porodnim planu je zde brano jako standart. Ale mela jsem take pocit profesionalniho zazemi v pripade jakychkoliv problemu. Na sestinedeli jsme byli spolecne s manzelem a starsim synem a opravdu jsem si odpocinula. Rano chodili sestry az pred osmou, zadny nesmyslny budik v 6 jako to bylo v podoli. Proste vsem naprosto doporucuji!
Misa

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.