| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč ženy na mateřské pijí II

 Celkem 225 názorů.
 amy 
  • 

Gratuluji a držím palce 

(29.12.2009 9:54:36)
Jste zodpovědná, nemyslíte jen na sebe, ale i na své děti a umíte si přiznat, že máte problém. Díky tomu máte náskok. Držím pěsti a přeju hodně síly a úspěchu ve vašem boji!!!

PS: Já sama jsem abstinent, protože mi alkohol nikdy nechutnal, navíc nikdy nevím, kdy mě zavolají do práce.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Gratuluji a držím palce 

(29.12.2009 23:57:16)
taky jsem abstinent, alkohol mi prostě nechutná....
ale u druhého dítěte (dva kluci 3,5 a 1 rok) už začínám mít potřebu jakéhosi relaxantu.... kafe jsem si odvykla, alkohol mi nechutná.... asi začnu hulit ~:-D. To mi vlastně taky nechutná, tak leda, že bych něco upekla???

Teď zlehčuji, ale uvědomuji si vážnost problému. Už proto že vím, že jde "jenom" o domácnost a děti, vždyť my matky na rodičovské dovolené vlastně dohromady nic pořádného neděláme.... jenomže to "nic" je někdy tak neskutečně vyčerpávající..
 Teraza Horáková 


Re: Gratuluji a držím palce 

(29.12.2009 23:59:08)
Martino, zkus plést košíky nebo hladce obrace nebo patchworkovat, taky závislosti a relativně neškodný.

CIGÁÁÁÁRA NÉ (p.s. jsem kuřák)
 Ecim 


Re: Gratuluji a držím palce 

(30.12.2009 8:25:07)
Martino, máš pravdu, vyjádřila jsi to hezky a vtipně. Je dobře, že se o tom "vyčerpávajícím nic" tak často mluví a kdo to skutečně považuje za "nic", ať si to vyzkouší.
Také si uvědomuji vážnost problému, naštěstí trpím jen několika neškodnými "závislostmi", ale odvykat se mi nechce. ~;)
 slunínek 


Re: Gratuluji a držím palce 

(3.1.2010 18:02:45)
přesně tak!!!! to *nic nedělání* na mateřské je hrozně ale hrozně ubíjející... alkohol mi naštěstí nic neříká, ale čokoládky......
 Ecim 


Re: Gratuluji a držím palce 

(3.1.2010 18:04:59)
Slunínku, já jsem taky na čokoládky! Za dobu mateřské jsem jich snědla snad metráky. ~t~
 Ecim 


Re: Gratuluji a držím palce 

(3.1.2010 18:05:55)
Je to právě jedna z těch mých (snad) neškodných závislostí, o kterých dobře vím, ale (zatím) nemám potřebu s nimi nějak radikálně bojovat. ~;)
 Pavla 
  • 

Re: Gratuluji a držím palce 

(5.1.2010 1:51:29)
Nechápu Vaše mínění, že na mateřské nic neděláme. Já myslím, že toho děláme dost. Jen jsi furt necháváme od manželů namlouvat, že oni to jsou ti co musí pracovat. Pak ale vůbec nevidí tu naší námahu nemyslím fyzickou, ale hlavně psychickou a ta je kolikrát mnohem více vyčerpávající než fyzická. Nechala bych povinostně každého chlapa týden doma s tak 1,5 letým prckem nebo starším prckém doma, a my bychom šli na týden do práce. A uvidíte, že rychle každý chlap začně ženě doma pomáhat, nebo už nebude mít ty nejapný řeči.
 Ecim 


Re: Gratuluji a držím palce 

(5.1.2010 9:17:43)
Pavlo, Martina si dělala legraci! Vzhledem k tomu, že má dva malinké chlapečky, by si nic takového zaručeně myslet nemůže. Ano, řada mužských si skutečně myslí, že žena na mateřské doma nic nedělá, ale naštěstí existují i rozumní muži, kteří to, co jejich žena doma dělá, velmi oceňují a neměnili by s ní. Můj manžel je skvělý táta, oběma dětem se od jejich narození moc krásně věnuje, ale na rovinu prohlašuje, že by se mnou neměnil, protože kdyby měl být rok doma s dětmi, tak by mu hráblo. A já jsem strašně ráda, že něco takového dokáže na rovinu říct. Ale také jsou detaily, které si nedokáže na sto procent představit.
 Lucyna 35 


díky!! 

(29.12.2009 10:14:30)
:-)
 Vilma 
  • 

Re: díky!! 

(30.12.2009 10:15:46)
Já děkuji. Po přečtení prvního článku jsem si uvědomila, že když máme doma problémy s manželem, s malým a mám pocit, že by bylo nejlepší večer všechny uložit a jít si dát skleničku na relax, jen tak sama, že by se to taky mohlo zvrtnout. A opravdu jsem odolala a zařekla se, že když pít , tak jedině s přáteli na nějaké akci a ne doma sama nebo "přes internet", což se teď opravdu hodně rozmáhá. Pro mě to bylo opravdu dobré nakopnutí.
 bobtail 


Pití  

(29.12.2009 10:30:06)
Takový zajímavý článek a žádná diskuze. Hodně štěstí. Osloví to pravděpodobně mnoho žen i mužů, neboť to nesouvisí jen s MD ale i životním stylem a společností. A odhalit se podobným způsobem pro tebe musí být velmi těžké.
 lleennttiillkkaa a Vítek 5m 
  • 

Re: Pití  

(29.12.2009 10:51:23)
Přeji hodně štěstí. Půl léčby máte za sebou, už jenom tí, že jste si přiznala problém a jste ochotná ho řešit.
 Amálka, 2+2 


Pití... versus mateřská 

(29.12.2009 11:48:24)
Možná by se našlo hooooodně moc důvodů proč to začne. Můj problém to Bohudík není, ale z blízkého okolí vím, co to dokáže udělat se vztahem, s rodinou... jeto potom hodně bolavé. A to pro všechny zůčastněné.

Takže držím moc palec a přeju odvahu, sílu a pevné nervy.
 Etraska 
  • 

Re: Pití  

(29.12.2009 17:54:01)
Já to řikám pořád, že facebook je zabijík lidstva ~t~
 Ecim 


Re: Pití  

(29.12.2009 18:07:01)
Proto ho zatím nemám. ~t~
 Srdííčko 


Držím pěstí 

(29.12.2009 11:58:04)
ať brzy opravdu zavoláš to číslo a vyhraješ nad svojí závislostí.

Jsi moc statečná, že jdeš s kůží na trh a napsalas článek na tento server. Jestli to pomůže alespoň jedné další mamině, je to velká věc.

Sama nepopíjím, svátečně si vychutnám skleničku vína, ale jedna moje blízká příbuzná takto popíjí mnoho let. Ta s tím ale nic dělat nebude.

 Limai 


A které ženy na mateřské? 

(29.12.2009 12:32:01)
Já znám hodně žen které jsou na mateřské,ale ani jednu z nich která by pila.Sama mám k alkoholu velmi chladný vztah,když si dám dvě skleničky vína na silvestra,no tak to už jsem se jo rozšoupla.Ano,určitě se najdou ženy které na mateřské pijí,to rozhodně,ale nemyslím si že statisticky by vyšly jako nejvíce zastoupená skupina která je nejohroženější.A v životě jsem viděla několik opilých žen a mohu upřímně říci,že snad nic není tak ubohého a trapného jako chování nalitých ženských,fakt hnus.Jinak zakladatelko,držím pěst,aby jsi svůj vztah k alkoholu zvládla ukočírovat.
 spravnedievča 


Re: A které ženy na mateřské? 

(29.12.2009 13:05:41)
Já sama bych si decku,panáka nikdy nedala,ale to jen proto že mi to nechutná,na druhou stranu vykouřím téměř krabku cigaret,což je taky pěkná závislost,ale nemám potřebu s tím bojovat,přestávat nebo tak.zatím.ale musím odporovat příspěvku nademnou pač já znám spoustu žen na md,rd nebo v domácnosti co si dají sklenku,dva,tři,rády,často,vyhledávají k pití příležitost....určite to není dobré,ale když já sama mám ted depku pač to u nás o vánocích bouchlo tak možná chutnat mi alkohol tak jako berličku po něm sáhnu hned.ted mám zrovna neveselé období a umím pochopit ty maminky co pitím reší problémy,nepochopení,osamělost,stereotyp....a vše co nás na md múže potkat.samozřejme tím nemyslím ženy co sem tam až deti usnou si s manželem v klidu dají decku.i když pro někoho je možná težké rozlišit tu hranici.
Každopádne zakladatelko držím palce at závislost přemužeš ty a ne ona tebe.
 Lucyna 35 


Re: A které ženy na mateřské? 

(29.12.2009 13:20:36)
Limai, to, že žádnou neznáš Ty, neznamená, že neexistují .... trochu jsem googlovala a tohle je hned první článek: ALKOHOL
(Ne)přítel osamělých žen



Někdy to na nich celá léta vůbec nepoznáte. Bývají vzdělané, krásné i úspěšné. Zdánlivě jim nic nechybí. Pak ale přijde šok. Rodina zjistí, že jsou závislé, a přinutí je vyhledat pomoc. Diagnóza? Alkoholička.

Zatímco ještě před patnácti lety byla závislost na alkoholu doménou mužů, dnes už je ženy podle statistik dohánějí. Jejich věk se navíc pořád snižuje. Rozhodně se přitom nejedná o žádné zkrachovalé existence. Nejohroženější jsou osamělé matky na mateřské a manželky vytížených podnikatelů.


 Ajanika 


Re: AA 

(29.12.2009 16:20:55)
Já popíjela celý život,určitě už od svých 15ti let,pořád jsem tím proplouvala,občas okna,občas ostuda,ale nikdy tak strašná,aby mě to zastavilo~:(Teprve s blížící čtyřicítkou,to začalo houstnout,bývalo mi tak blbě,že jsem začínala s pitím i ráno,vzniklo spousta trapasů,které pochopí zas jen alkoholik,ačkoliv moje okolí ještě zas tak moc nevědělo.Bránila jsem se zuby nehty léčebně,sama sebe jsem utvrzovala že to zvládnu,zkoušela jsem nepít týden,měsíc,pít jen víno,jen večer...atd s nulovým výsledkem a dalšími recidivami. jednou jsem-v opojení-napsala na pražský AA klub,protože jsem se styděla jít na první setkání ve svém městě-kdo mě uvidí,koho tam potkám..~a~ A ejhle,oni můj dopis poslali na naše Áčka a jeden jejich člen mě vyhledal. Od té doby se můj život totálně změnil,léčebnu jsem nepotřebovala a doufám že už nebudu.Už to bude 5 let co nepiju a zažívám okamžiky vrcholného štěstí.Samozřejmě,ty začátky nebyly růžové,člověk musí vše zvládat v tvrdé realitě,ale stálo to za to.Držím ti Lucyno palce i pěsti a kdybys potřebovala nějakou pomoc tak napiš.
 Limai 


Re: Lucyno, 

(29.12.2009 16:35:14)
já jsem nepsala že žádné nejsou,ale že se rozhodně nedají brát jako nejvíce ohrožená skupina populace.Pijí ženy na mateřské,pijí ženy které se rozvádí,pijí muži kteří se rozvádí,pijí lidé kteří mají dluhy,pijí snad všichni bezdomovci,pijí lidé po rozchodu.....když si vyberu vzorek dětí tak že ho přizpůsobím svým potřebám tak abych z toho mohla udělat všeobecný vzorek,věř mi že dojdu k závěru že nejvíce ohroženi alkoholismem jsou tříleté děti.Takže statistice která dospěla k závěru že nejvíce jsou ohrožené ženy na mateřské,bych vůbec žádnou váhu nepřikládala.
 kreditka 


Re: A které ženy na mateřské? 

(29.12.2009 22:32:47)
~R^~R^~R^
 Liška s banem :) 


Držím palce 

(29.12.2009 13:05:21)
autorko, ať se z toho dostaneš a moc to nebolí. Mně naštěstí alkohol nechutná, ale na latté jsem si vybudovala už slušnou závislost.:-) Vím o 2 ženách, které pijí - pily už před mateřskou, takové to sváteční popíjení, ale na rodičovské se to zhoršilo. Nemusely se už tolik hlídat, takže si dělaly svátek každý den. :-( Pan primář má pravdu, že ženy na mateřské jsou velmi ohroženou skupinou co se týče závislostí na alkoholu.
 Ecim 


Re: Držím pěsti! 

(29.12.2009 14:43:17)
Lucyno, také Ti držím palce a obdivuji Tvoji odvahu, že jsi sem napsala tento článek. ~x~ A jsem ráda, že tu máš v diskusi tolik hezkých příspěvků. :-)
 Vaal 


Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 15:25:59)
Jako svobodná osoba jsem si ráda občas večer alkohol dala. Sedla si k vínečku či svařáku a 2-4 deci večer vyžahla.
Od svatby jsem prakticky střídavě těhotná, nebo kojím, nechápu kdy bych jako měla popíjet? Občas si někde s kamarádkama dám, ale tak jednou až dvakrát do týdne. Když jsem těhotná tak nepiji vůbec. Při kojení až tak od třetího měsíce věku dítěte a to vydržím u pár deci třeba celý večer. Vzhledem ke kojení to s alkoholem ani přehánět nemůžu.
Ať mě maminky alkoholičky vysvětlí, kdy jakože popíjí? Po příchodu z porodnice? Děcku vrazí sunar, kvůli tomu aby nemusely kojit a mohly nasávat?Během těhotenství? Během snahy počít dalšího potomka? Jak zvládají noční vstávání k dítěti, když jsou pod parou? Nebojí se třeba ležet s dítětem v posteli, že ho zalehnou? V případě záchvatu laryngitidy,nebo jiného zdravotního problému, že nebudou moct svého potomka dopravit k lékaři? Mateřská přece není tak dlouhá, aby pro to bylo nějak extra prostoru a času, ne? Alespoň ne pro matku, která se snaží být pro své dítě matkou alespoň trochu dobrou. Zvláště pokud máte děti v intervalu kratším jak tři roky. Nechápu, fakt ne. Pokud se tu nějaká taková mezi vámi nachází, tak mi to prosím vysvětlete.
Chápu, že k tomu žena může sklouznout po ukončení rodičovské dovolené a po nástupu do práce, jinak ale opravdu ne.
 Kristina 2 děti 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 15:55:23)
Tak třeba já, dvě až tři skleničky si dávám každý večer až děti usnou a je klid. Nalitá nejsem nikdy kvůli tomu, abych je v noci slyšela kdyby mě potřebovali. Samozřejmě jsem alkohol nepila, když jsem byla těhotná nebo kojila. Autorka nepíše o tom, že je nalitá jak bomba, ale o té chuti se každý večer aspoň trošku napít na uvolnění. Já se večer aspoň jednou denně v klidu najím, dám si pohárek a jdu spát.
 aachje skunk a tři holky 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 16:10:48)

kdo pije denně je alkoholik,jen si to nechce přiznat.
řeči,že jedna sklenička nevadí,je alibismus.
 Kristina 2 děti 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 20:33:04)
nemyslím, že jsem alkoholička. popíjím takhle již 5 let co jsem na mateřské a dávku alkoholu jsem nemusela zvýšit a pokud je třeba, tak si skleničku bez problému odřeknu. ale neříkám, že zrovna já se nemůžu stát alkoholičkou.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 20:49:13)
Kdo pije denně, je piják, ne alkoholik, alkoholik je ten, komu pití způsobuje problémy a při jeho nedostatku se dostaví absťák.

Celý život jsem pila hodně, ale pít doma mě nebaví, takže co mám dítě a nemůžu každý večer někam vypadnout, piju už jen decentně. Zpravidla :D
 Teraza Horáková 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 22:56:41)
my jsme pijáci, ale ne každodenní a alkoholici, sezónní. Pijeme o víkendech (když někde necestujeme - nebo nemáme akci typu divadlo atd). Prostě večer, klídek, děti najedený v posteli nebo u hraček, uklizeno, v televizi prd, zapálíme svíčky, otevřeme víno a kecáme, kecáme.

TENHLE ZVYK NÁM ZBYL Z MÉ MATEŘSKÉ.


Ve 3 ráno koukáme, že lahev je v čoudu :-))) Skóre docela v pohodě, většinou 0,7 litru na dva lidi a lahvinku otevíráme tak kolem 8-mé hodiny, tudíž bolehlav apod. se nekoná. Netvrdím, že bez lahvinky neusneme, ani, že na každý víkend kupuju flašku, někdy si dám já čaj, manžel pivo, někdy oba pivo, někdy víno. Tvrdý alkohol nemusíme ani jeden, ale je pravda, že takhle měřeno, pijeme poměrně často.
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 13:57:34)
A tak bacha na to ... dle soudu jiných, jste už alkoholička a jestli si myslíte, že to máte pod kontrolou, tak ani omylem ... právě jsem se to dozvěděla
 aachje skunk a tři holky 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 13:59:21)
opět jinam,asi jsem se trochu načuchala~z~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 17:50:17)
Sedmička vína na dva dospělé je dávka spíš zdravotní :)
 Simona,slečna 9/03,kluk 4/08 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 18:32:55)
Dobrý večer,jsem na mateřské už 7let.Mám 2 děti a čas skoro žádný.Manžel jezdí do práce také daleko až skoro 300km od března do prosince jezdí jen na víkendy takže sem přes týden na všechno sama.Máme firmu a na to abych si sedla večer dala sklenku na to fakt nemám čas.Manželovi dělám papíry něco jako učetnictví a to nemůžu dělat při dětech takže bud brzo ráno(5h-7h) když spí nebo večer(20h-24h) když taky spí.Přes den si hraju s dětmi sem tam juknu na neta to tak na půl hodky (po obědě když je dcera ve škole a když syn zatim jěště po obědě spí),uklidím,uvařím,vyžehlím a děláme úkoly atd.Dělám běžnou práci jako každá ženská na MD.Vůbec nechápu s čeho jste tak unavený pokud nechodíte do práce nebo nemáte domácí práci jako já,že musíte pít.Kdybych nedělala ty papíry tak se na MD asi nudim,protože vaření,uklízení,žehlení to je snad normální práce.A když sem unavená tak jdu do postele a spát.Kolikrát vyženu děti i v sedm do postele.Abych mohla jít i já.
 Lucyna 35 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 19:00:25)
A to je právě to - kdo není závislý, nepochopí. Čas se najde. Nejde o to být našrot, ale mít hladinku ...
 maja 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 20:48:42)
Víte co je zvláštní?...tuhle jsem byla na kardiologii s jakýmsi problémem ( bušení srdce, bolest na hrudi , vyší tlak a spol ) a paní doktorka mi pravila : na prášky to není , ale dejte si každý večer před spaním dvě deci červeného vína a budete uvolněná a v pohodě :) :) no tak teď nevím :) :)
 Kristina 2 děti 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 21:17:53)
Jéžiši, zase nějaká dokonalá co si myslí, že je nejlepší na světě.
 aachje skunk a tři holky 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 21:22:57)
petro n. zajímalo by me kolika lidem kteří pijí denne by dělalo problém třeba na půl roku přestat.myslím že každému.ti co pijí denně,už mají návyk.pak myslím,že piják a alkoholik je totéž.
 Mirka77,Luky6/05,Míša4.11.07 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 21:36:31)
Achje, já jsem kdysi pila hooooooooodně. Dělala jsem asi pět let po hospodách. Pila jsem, i když jsem měla volno. Byl to mazec, kocoviny, okna, opice, tancování, kocoviny, okna a tak pořád dokola. Zvracení na záchodech, když už tělo nepobralo to, co jsem chtěla do něj narvat. Taky jsem z alkoholické rodiny. Dneska piju jednu skleničku denně a někdy jí ani nedopiju. Někdy si jí ani nedám. Někdy si dám i druhou. A přesto se nepovažuji za alkoholičku, i když to bude spousta doktorů tvrdit. Určitě, kdyby o to šlo, tak bych nepila klidně rok-půl roku v pohodě. Mám ráda vyhecování k různým "držení bobříků". Já bych třeba nedokázala zatočit s jídlem. Jsem žrout a nemám to pod kontrolou. Ale alkohol už dost let ano a tvrdím, že někdo si může dát každé den panáka "na zažívání" a nebo večer skleničku a nemusí být alkoholik. Ale je fajn, když si autorka uvědomila svůj stav a hodlá s tím bojovat. Reagovala jsem i před rokem na článek, a cítím to úplně stejně i po roce.
 Mirka77,Luky6/05,Míša4.11.07 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 0:03:41)
Jiřko, jsi to Ty (tedy v tom případě jste to Vy?), kdo mi tak hezky radil při kojení? Plete mě ikonka. Já nevím, je to jen takové to, proč by ne? Protože pijí ostatní, protože to patří k pohodě. Připomíná mi to, jako když mi někdo řekne, že kouří, jenom když je pohodička. Tak prostě mi to patří k té pohodě. Nezapíjím žal, nebo problémy. Prostě jen tak. Dneska jsem nad tím přemýšlela a myslím, že určitě to beru úplně jinak, než Ti, co věří, že i dvojka vína ničí zdraví. Nevím, jestli to podceňuji, zkrátka to mám v hlavě hozené tak, že bych se chtěla zbavit jiných věcí v životě, než dvojky vína denně. Např. pojídání uzenin, přejídání. Já za svůj problém považuji daleko více spíš nezdravou stravu, kterou nedokážu zkrotit ani za nic, než dvojku červeného. Jakoby není důvod, proč s tím skončit. Jen vím, že by to šlo velice lehce, narozdíl od mých špatných stravovacích návyků. Tak nějak to přirovnávám asi ke kouření jen tak u pohody. Já sama nekouřím, tak nevím, ale asi tak.
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(29.12.2009 22:49:46)
Souhlas ... zatočila jsem s kouřením ... jednou pro vždy, ale s jídlem to nejde, stejně jako Vám a pití mám pod kontrolou. Ale někdy se pěkně nekontroluju. Když jsou nějaké akce.
V týdnu, kdy vstávám do práce, mě nenapadne si nalít dvojku vína ... ale padne pátek a někdy do mě lahev vpluje, že ani nevím. Piju sama a co ... kredenčím, protože ráda hledám pravdu ve víně sama a nerada poslouchám opilecké chytré řeči a bytostně nerada smrdím kouřem.

A doma právě teď mám 4 lahve vína ... na SILVOUŠE, ale nevím, nevím, jestli na některou dojde a pokud dojde ... hmm ... možná budu pak zralá na odmašťovnu :-D
Taky máme alkoholismus v rodině ... ze všech stran a dost husto. Proto si myslím, že to mám pod kontrolou.
Být závislý ... to už je jiná liga.
Viděla jsem tety, strejdy ...
Ale jinak to znám i z okolí ... na mateřské se hodně pije ...
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 11:39:46)
Ale ano, mám to pod kontrolou ... kdyby ne, jsem v odmašťovně ... popíjím snad od 15 let ...jindy víc, jindy míň a z 90% víno.
Nikdy jsem nepila, když jsem byla těhotná a kojila jsem. Nepiju, když mám antibiotika, když si třeba vezmu něco na hlavu ... paral. a pod. a jsem nemocná. Nepiju, když ráno vstávám do práce.
Proto si troufám psát, že to umím kontrolovat, ale prostě se mi někdy nechce.
Prostě někdy chci nemyslet a nechovat se pořád tak dokonale a prostě někdy potřebuju vypnout ... a někdy se musím cítit jako omylný člověk, protože moje rodina a všichni okolo čekají, že už NIKDY neudělám žádnou chybu, protože, podle nich, jsem těch chyb už udělala několik a stačilo - rozvod, rozchod, smrt dalšího muže, několik zaměstnání.
Na popud všech jsem se zvedla a jdu dál, ale to vyžaduje - nedělat chyby. NEJDE TO, KAŽDEJ NĚCO MÁME A JÁ MÁM TO, ŽE KDYŽ MĚ NIKDO NEVIDÍ - PIJU. A CO? JINÍ DĚLAJÍ HORŠÍ VĚCI ZA STŘÍZLIVA.
Umím nepít, naučila jsem se nekouřit. A troufnu si říct, že jednu pro vždy a po dvaceti letech to taky nebyl med.
Jsem matka samoživitelka se třema dětma, na všechno jsem dost sama a každý den vstávám s neskutečnou zodpovědností a tak, když nejsou děti doma ... piju. Uleví se mi, pustím si céda hodně nahlas, zpívám, tančím ... někdo chodí vybíjet svoje stresy do posilky a fitka, ale já nemám ráda zpocená těla kolem sebe a nářky jiných, když sama mám všeho dost a když mám čas, jsem ráda jen a jen sama.
Tři roky mám slušnou práci a žiju, podle mé matky, KONEČNĚ "normálně", i když bez chlapa.
Mám svůj byt, svoje soukromí a to, co se doma děje, když tu nikdo není, po tom je každému putna.
Proto chápu všechny, co pijí, ale právě proto nechápu všechny, co spadnou až úplně na dno a ztratí svoji důstojnost, protože možná mám štěstí, ale mám nejspíš slušný pud sebezáchovy a pak ... mnohé se ve mně zlomilo, když mi pod rukama umřel přítel, které jsem měla vážně moc ráda ... zůstalo po něm hodně otázek ... a nechci, ani vědomě a ani nevědomě, dopadnout jako on.
Aby nade mnou stála moje rodina a pořád dokola opakoval ... PROČ?????!!!!!
Žiju dva životy ... s dětmi a bez nich. A kdybych to tak nevyřešila, dávno tady nejsem.
Čeká se ode mne, že budu vzorná, na moje chyby čeká příliš mnoho lidí - bývalý manžel-otec starších dětí, otec malé, naši ... nemám kolem sebe nikoho, na koho se můžu spolehnout, jen a jen na sebe ano.
A to je někdy, skoro vždy, strašně vyčerpávající.
Už jsem dostatečně vysvětlila, proč ženy pijí? Proč piju já a nehodlám s tím přestat? Tedy, pokud se nestane NĚCO, co by mi ulevilo jinak. Ale vzhledem k tomu, že se vztahy jsem skončila a rozhodla se žít sama - bez chlapa, nevím, kdo by část zodpovědnosti za moji rodinu vzal na sebe.

 adelaide k. 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 12:12:44)
Evo, když si to párkrát po sobě přečteš, třeba to uvidíš taky.

"Proto si troufám psát, že to umím kontrolovat, ale prostě se mi někdy nechce."

Jsi na přímé lince do pekel. A tvoje děti jedou s tebou.
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 12:46:58)
Njn ... tak fajn, tak jsem a co ... žiju takhle už dvacetpět let a pořád jsem tady a pořád bez škraloupu - myslím trestního a dokonce ostudy.
A škoda, že nikdo nevíme, jestli tady budeme i za dvacet let.
A popravdě, raději budu ten permanentní alkoholik, co pije, když chce a nepije, když nechce, než vystresovaná stará ženská.
A četla jsem si to po sobě několikrát, kvůli chybám, ne obsahu.
Stojím si za tím, že vím, co dělám a co nedělám a piju, bo mi to chutná. Víno je pro mne pochutina a nemívám stavy ožralosti, jen nálady a vím, kdy mám dost. Tedy z těch devadesáti %. A nemíním se obhajovat a ani nacházet pomoc někde u psychoušů, protože ti mi před několika lety vůbec nepomohli, když mi přítel umřel.
Musela jsem se z toho dostat sama. Bohužel, tehdy by se mi pomoc šikla.
A když mi málem umřel syn a když mi děti sebral otec a když malou chtěl její otec raději ... než bych ji měla já.
A když umřel Pepa a když .... mě v tom všem nechali všichni máchat se.
Lezu lidem na nervy tím, že bojuju a zvládám to, navenek, velice dobře a popravdě, tohle mě teď drží nad vodou, když vím, že lidi štvu tím, že vůbec po tom všem žiju a dokážu se o sebe a děti starat sama.
A cesta do pekel? Jedině svatí tam nejdou. A ráda bych někoho takového viděla naživo. Každej má nějakého kostlivce ve skříni a kdo tvrdí, že ne, je pokrytec a egoista na entou.
A ještě jedna životní zkušenost. Přílišná důvěra a otevřenost se u nás nenosí. A každej umíme být chytrej, když se to netýká nás.
Já jsem životem tak domlácená, že možná právě proto snesu všechno, co mě ještě čeká a dost možná, že bez ztráty kytičky, kdežto ti, co si myslí, že jedou životem klidně, pak dostanou takovou nakládačku, že budou prosit o pomoc ze všech stran.
Mám kamarádku, dvacet let žila v domnění, že má spokojené manželství a hle ... jen co holce bylo 18, manžel jí suše oznámil, že má paralelní vztah, malého syna a odešel. Ona se zhroutila a to už je to 3 roky a pořád dochází k psych., jí prášky a holka taky ... Jsou z nich trosky od pohledu a to nepijí. A už mi přijde, že se snad rády utápí ve svých problémech a žijí jen tím, co se jim stalo hrozného, místo toho, aby se vzpamatovaly a šly dál.
 Lucyna 35 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 15:41:18)
Já Vás Evo chápu - a ráda bych, věřte mi, i já měla ten pocit, že to zvládám. Bohužel - za ten rok vidím nárůst tolerance na alkohol, potřebu větších dávek, abych se uvolnila (znova opakuji - nikdy "našrot"). Proto cítím, že s tím musím skončit.
Musím říct a přiznat, že alkohol mi dal moc dobrého. Ano. Zažila jsem stavy a situace, kdy mi bylo krásně jako nikdy ... dráždí mi zkrátka právě ta místa v mozku, na které slyší alkoholik. Kterým jsem - i když nepiju od rána (dávám si jen večer) a i když dokážu abstinovat tři měsíce.
Slyšela jsem o lidech, kteří mohou pít celý život a "nespadnou" do toho. Vzhledem k tomu, čím jste si prošla, už jste mohla do alkoholismu zabřednout minimálně 5x - protože flaška je vždy nablízku. Ale nespadla. Takže jste možná zrovna ten výše jmenovaný typ ...
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 16:13:55)
Díky ... za pochopení momentální situace.
Nikdo z nás neví, co bude tou onou pověstnou poslední kapkou, která nás dostane až pod hranici lidské důstojnosti a nebo nás vyprovokuje k jiným, mnohem horším činům.
Zatím můžu říct, že pokud se věci nedotýkají mých dětí, zvládám vše. Někdy mě to srazí na kolena, kde si chvíli poklečím, ale pak si uvědomím, že je to všechno nic proti tomu, co by se mohlo stát dětem.
Každý den, každou chvíli se o ně bojím a jsem ve stresu, ale nesmím to dát najevo. Dva jsou už dospělí a malá je moc malá, aby snášela úzkostlivé stavy své matky.
Proto to pití a proto jen, když jsem sama.
Neodsuzuju nikoho, kdo vyhledá pomoc, ale já třeba vím, že co se bude týkat mojí psychiky, už nikdy. Nepomohli, ba naopak, pak jsem si připadala jako opravdový debil.
Pomohlo až číst si příběhy s horším koncem, než jsem zažívala já. Ale i s tím jsem sekla. Lehce alibisticky se teď vyhýbám filmům, reportážím ... kde se dějí věci, které mi vhánějí slzy do očí a trpím jako pes. Prostě dělám, že nejsou.
A co nepomáhá, jsou myšlenky na to, co bude, kdyby ... mám tři další životy ... syn a dvě dcery a v momentě, že bych je už ani jednoho neměla, vím, že tady končím.
Možná pro některé tady zase téma k diskuzi, ale co ... já musím vědět, co mám udělat, jak se zachovat. V hlavě mám tisíce krizových scénářů a vždy myslím dva tři kroky dopředu.
A možná právě proto občas piju, abych nemusela pořád tolik myslet a uvolnila se a dokázala alespoň nějakým způsobem komunikovat s okolím, buď po netu a nebo osobně, i když to mě tolik nebaví.
A proto vím, že kdyby se stalo to nejhorší, co se mámě může stát, nebudu pít, protože už nebudu mít příležitost. A mějte mi to moje rozhodnutí všichni třeba za zlé.
A reakce, že i já jsem něčí dítě ... ano, jsem, ale kdo nezná vztahy v rodině, nepochopí.
Některé věci se nezapomínají, i když se dokáží svým způsobem odpustit a vytěsnit. Ale mělo by to být oboustranné. A mělo by to být zapomenuto. Ale pokud druhá strana má dost často potřebu šťourat a znovu vyčítat ... ztratím zájem i já a to pak nějaké ... cti otce svého i matku svou ... jde hodně někam do paďous.
Vám každopádně přeju, abyste padala maximálně jen na kolena ... a nikdy níž. A sebe samu neodsuzovala za svoji neschopnost si pohlídat popíjení.
Protože k tomu, kde jste, se nedostala určitě sama. K tomu Vám dopomohlo Vaše okolí, svět, ve kterém žijeme, rodina, děti, manžel ... těch spouštěcích mechanismů je hafo a hafo.
A pořád si myslím, že z toho zlého, jste si vybrala ještě tu schůdnější cestu.
Nikdo nejsme neomylný a každý měl mít nejdřív rád sám sebe.
A pokud nemáte snížené IQ a nebo něco jiného, což nevypadá, pak víte, co děláte a to, že se z toho tady vypíšete, Vám každopádně pomůže, i když ... já osobně upřednostňuju deník ... Ano, píšu si a to jen proto, aby se jednou moje děti, třeba ... mohly zamyslet nad tím, proč mi někdy bylo, jak mi bylo.
Inspirovaly mne k tomu kdysi Madisonské mosty s Meryl Streep. Jediný film, u kterého si dopřávám ten luxus brečet veřejně.

 Petra Neomi 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 18:01:27)
Lucie a ty jsi nikdy za mlada nepila? Připadá mi zvláštní, že se někdo diví zvyšování tolerance k alkoholu, oknům, i libým pocitům.Pochybuju, že po roce konzumace máš fyzický návyk, spíš pití potřebuješ psychicky, protože tím vyplňuješ čas, sladíš si alkoholem život.
Spíš než léčení potřebuješ změnu životního stylu a hlavně, nebýt už sama každý večer.
 Lucyna 35 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 18:40:24)
Začala jsem v devatenácti - skoro každý druhý den v hospodě, ve studentském klubu, na párty. Ale nikdy sama. O tom to je. Sama popíjím šest let. Tolerance se nezvýšila za poslední rok - zvyšuje se rok od roku. Minimálně se bojím o svá játra. A ano - okna jsem opravdu neznala... Za poslední měsíc mám však třetí ...
Nedivím se vůbec ničemu - to mi věřte. Viděla jsem věci, od dětství, které byly obrovskou školou. Nechci to zde popisovat a rýpat se v tom. Jen tu závislost znám docela podrobně - ze všech stran. Prvně od druhých - to až to úplné dno, a pak tu svou. Plíživou, fascinující, čpící sírou a peklem. Zkrátka - kdo nezná, nepochopí.
 Petr Neomi 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 20:06:45)
Taky to znám... ale i tak, je potřeba odstraint i příčinu, nejen bojovat s důsledky.
Mmch, okno po litru vína je dost přiměřené.
 Kača, 1,5 bobíšek 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 20:11:11)
Ahoj Evo, stojím při tobě. Taky si občas dám a těď na mateřské víc než třeba když jsem chodila do práce. Rozhodně ale nemám pocit, že bych to měla nějak řešit a že je něco špatně. Není, aspoň pro mě ne a každýmu to může bejt jedno ne. Držím palec do dalšího bitý, každý dělá co může a myslím si, že když člověk cítí z něčeho uspokojení, tak to stojí zato.
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 20:20:27)
Dík, ale proto jsem to nepsala. Jen jsem chtěla, aby nedošlo k tomu, že si každá druhá o sobě začne myslet, že je alkoholička, když se prostě napije víc než abstinent a to třeba denně a nedejbože se to pak v to chlastání fakt zvrtne.
Každej máme závislosti ... net, hry, chlast, cigára, marijánku, fitko, nakupování, práci .. a přitom to umíme držet na uzdě ... Kouřila jsem dvacetpět let a přestala ... a nechybí mi to a už to je rok a půl.
Řekla jsem si .. dost ... a bylo.
A tak si troufnu tvrdit, že když si řeknu dost s chlastem, končím. Třeba bude někdy důvod - peníze, láska, nemoc ... kdoví, ale to teď vážně nebudu řešit, ale dost mě naštvalo, že jsem v kategorii alkoholiček, podle některých tady.
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 21:19:17)
Jj a co zakázat všechno? Vy nemáte žádný neduh? Vy jste nikdy nepila, nikdy nekouřila, nikdy neměla okno? Nikdo z Vašich blízkých? Tomu se ale opravdu těžko věří. I když ... s jedním panem dokonalým, jsem deset let žila, co byl přesvědčen, že NIKDY neudělal žádnou chybu a tak má právo jiným řídit život.
Ale jinak máte pravdu ... jsem za, aby se nekouřilo v rest. Nesnáším, když mi smrdí věci. A venku? Každého věc, když tím neotravuje život jiným. A venku nepiju, jsem kredenčák ... ;-)
A problém mám podle Vás. A neomlouvám se.
Nejsem abstinent. Nikdy jsem nebyla. Co jsem ochutnala alkohol, piju. A to je od nějakých 15 let.
Pokaždé mi chutnal - pivo, víno, ferňoušek s tondou.
A pila jsem, když jsem chtěla a ne když jsem musela. V tom vidím velký rozdíl. Nemám potřebu pít, ale chuť a to někdy denně a jindy jednou za tři měsíce. A od třicítky většinou víno, ale to jsem tu už psala.
Je to jako se sexem. Jindy bych mohla denně a jindy to nemám dva tři měsíce. A na tom nic divného není?
Alkoholik je ten, kdo svoje problémy nevidí, neřeší a zapíjí je a ráno se budí s pocitem potřeby se napít. Alkohol schovává a tvrdí, že problém s pitím nemá.
Nedělám ani jedno. Ráno mám potřebu pít vodu s citronem, nasnídat se a dát si kávu.
NIKDY jsem si nemusela ráno dát sklenku na vyrovnání.
Netřepu se. Tak potom pořád nechápu útoky těch, co tu neví, o čem mluví. Bavím se pořád jen a jen o tom, že alkohol konzumuju, nejsem abstinent. Chodím do zaměstnání, kde se vyžaduje pozornost, nikdy jsem nepřišla opilá a nikdy jsem v práci nepila. Jezdím autem, pokud vím, že pojedu, nepiju, i když bych třeba mohla. Sedím ve společnosti, vím, že budu rozvážet a piju nealko. A NEVADÍ MI TO A NEJSEM NERVÓZNÍ. BAVÍM SE POZOROVÁNÍM JINÝCH.
Nemám alkohol jako berli k vyřešení problémů, ale pouze k relaxaci.
Alkoholiky jsem zažila, a taky vím, jak to začalo. A bohužel i skončilo.
A budu se hájit o 106. Nejsem jako moje teta, strýc a další strýc. A ba co víc, pokud vedle sebe mám člověka, co je namol, nepiju, v momentě přestanu.
Prostě budu nadále tvrdit, že mám svoje užívání alkoholu pod kontrolou. A klidně se ozvu za měsíc dva ... rok, pět a bude to samé, protože to tak je už 25 let.
Ani v dobách, kdy se na mě hrnula jedna životní katastrofa za druhou, jsem nebývala namol. Neměla jsem potřebu být opilá, abych neviděla, co se kolem mě děje.
Věděla jsem, co chci a co ne. A vím to dnes a budu vědět dál. Jsem totiž dost tvrdohlavá a co rozhodně nikdy nedopustím, aby si na mě někdo ukazoval prstem. UŽ NIKDY. Nejsem žádná chudinka, zvládla jsem mnohé a nehodlám v tom přestat.
A nějaké moralizování, že něco dělám špatně a že mám problém ... jde mimo mne. Tady reaguju jen proto, že se mi nelíbí názor těch, co tvrdí, že pokud ženská pije i denně a přitom dokáže nepít, když je těhotná, kojící, pracující, že je hned alkoholička.
Maminy tady se doznaly, že pijí. Některé víc, jiné míň. A hned je tu houf supů, co jsou ti dokonalí a NIKDY by to neudělali a NECHÁPOU, jak může máma na mateřské pít.
Lucie šla s kůží na trh. I ona je silná žena, když vidí problém. Okna jsou mrcha a pokud se stupňují, je to už na zamyšlenou. Nicméně i já jsem psala, že musí zjistit, co ji k tomu vede a ne se léčit na chlast.
Já svoje problémy chlastem neřeším. Vlastně snad nikdy. Spíš to bývalo až po ... až jsem danou věc dořešila a potřebovala se vymanit ze stresového sevření, kdy panty bolí tak, že se nedá ani žvýkat.




 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 22:08:50)
v POHODĚ ... vážně. Jak jsem psala, jde mi o to, neházet lidi popíjející pro chuť do pytle s těmi, co pijí, aby nic neviděli a neslyšeli. Každý máme něco, co nás v životě ovlivnilo a mne smrt v přímém přenosu a pak následky ... lhal a lhal a lhal a proto už nesnesu, abych byla za blba a tu, o které se mluví jako o té, co POŘÁD dělá chyby. Pití pro uvolnění, když mne děti nevidí není chyba.
Nějak se prostě musím ventilovat, vybrečet se, vynaříkat a nemít u toho svědky a neukazovat nikomu svoje bolavý místo, aby mi do něj zase někdo nenalil hned další kyselinu.
Někdy zpívám, většinou ... jindy brečím, už míň a míň a k tomu všemu mi pomůže víno. Uvolní mysl a já můžu být jen před sebou tou chybující a slabou ženou. Ale příchodem dětí domů se všechno mění. Jsem ta, co všechno zvládá a musí. Děti musí vidět, že se dá všechno řešit a nepít, nebrečet ... ale nechci, aby mě viděly zdeptanou, uřvanou a lamentující nad zpackaným životem. Ale ví, že k nákupu občas přihodím i láhev vína, ale nekupuju ho stylem ... to nejlevnější, ale ... jé, tohle by mohlo být dobré. A když mi nechutná? Leží v lednici i několik týdnů ...
A taky bych nerada, aby maminy měly depky z toho, že nezvládají a sklenka jim pomáhá být víc v klidu. A co...? Jiné zobou prášky na hlavu, vaří si čajíky, kapou kozlíka ... a to se bere tak nějak samozřejmě.
Vyzkoušela jsem mnohé ... víno považuju za nej pro sebe.
Každý si musí najít svůj relax.
A jen tak ... mimochodem. Měla jsem dnes rande. NO, VCELKU TO NA MNE PŮSOBILO DOBŘE ... uvidím, co se z toho vyklube.
Možná bude důvod to oslavit a nebo zapít žal a nebo taky nic. Kdoví. Táhne mi na 40 ... taky chci ještě něco hezkého zažít. A když ne? Neva ... určitě se kvůli tomu nezliju do němoty, ale najdu ve víně trochu pravdy o tom, jací vlastně chlapi jsou ... a co chtějí oni.

 Mirka77,Luky6/05,Míša4.11.07 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 0:36:41)
Evi, já myslím, že žádný život není zpackaný. Každý ho máme jiný a málokdo lehký. Zažila jsem si (teď z kůží na trh)-pokusila se o sebevraždu a přesto svůj život považuji za nejkrásnější, který můžu mít. Mám jen tento a mám ho ráda. Mám dvě krásný děti a i kdybych měla jen tohle, tak je to to nejvíc. Držím palce, aby jsi i Ty svůj život mohla vidět barevně a krásně.
 Ecim 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 22:13:54)
To se Ti, Jiřko, vůbec nedivím, že jsi po takových hrozných zkušenostech abstinent. Mám pocit, že to je to nejlepší, co člověk v takové situaci může udělat. My máme v rodině dva abstinenty - jeden z přesvědčení (prostě je mu/jí to protivné) a jeden z vážných zdravotních důvodů (konzumace alkoholu by ho/ji mohla ohrozit na životě). Mám díky tomu možnost sledovat zajímavé reakce okolí a často se mi ty reakce nelíbí. Ty blbé poznámky... Paradoxně víc problémů měla ta příbuzná / ten příbuzný, co pít nemůže. Už několikrát se jí / mu stalo, že jí / mu někdo něco nalil do pití.
Já beru abstinenci jako osobní rozhodnutí každého člověka, když někdo nechce pít, ať tedy nepije. Když jdu s někým do hospody, tak je mi srdečně jedno, jestli si tam objedná pivo, víno, limonádu nebo třeba mlíko, hlavní je, když se tam spolu budeme dobře bavit. Nanejvýš se ze zvědavosti zeptám, proč ten člověk nepije. Když někdo nepije a nevnucuje mi to, tak nechápu, proč by mě jeho nepití mělo obtěžovat. Obtěžuje mě, pokud se někdo ožere a pak je třeba agresivní (slovně i jinak).
 kaliinka 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 23:45:36)
Evo, máš moji podporu! Ani netušíš, jak Tě chápu! Jsem sama, mám dvě děti s dvěma různými partnery - ani jeden o dítě nestojí, nestarají se, finančně nepomáhají a já musím fungovat 24 hodin denně 7 dní v týdnu na 100%. Kdo neprožil, nepochopí to neskutečné vypětí, protože se snažím děti o nic neošidit. A na tu chvilku, kdy děti usnou a já si můžu v klidu vypít skleničku dobrého vína, se často těším celý den!!! Fakt je ale, že piji jen kvalitní věci a nikdy se neopiji, stačí mi to slastné uvolnění, které někdy nastane po 2, jindy po 4 deci. Anebo si týden, dva, měsíc, dva nedám vůbec nic ... ale celou dobu mám někde v hlavě tu myšlenku, jak si sama (nebo s někým) otevřu lahvičku a pochutnám si... Jsem nezodpovědná??? Právě proto, že jsem neskutečně zodpovědná, mám náročné (psychicky) povolání, 2 děti, hodně řídím a mám hodně zájmů, věřím a doufám, že alkohol nikdy nemůže zvítězit. Ale kdoví....
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 8:49:40)
Nesmíte si zoufat ... musíte věřit ... komu, když ne sobě???
Nepodlehnete, pokud to v hloubi sebe cítíte, tak ne.
Pokud jde o mne, já si věřím a mám se ráda, i když občas ujedu a udělám věci, které se s tou slušnou a uzavřenou Evou vůůůbec neshodují. Jen lidé mi blízcí vědí, že je tu i jiná Eva, ta, která to umí na večírcích rozparádit, která se umí smát ... lidi bavit. Ale je to o tom, že k tomu, aby se druhá Eva bavila, potřebuje víno, tanec, zpěv a sex. To jediné dává zapomenout na stres, ve kterém žiji už několik let.
A čím jsem starší, tím se prodlužují intervaly draní se napovrch té druhé Evy. A alkoholem a tančením a zpíváním mi to až tak neva. V dnešní době mne spíš trápí absence citů a s tím spojené ANS. Kdysi jsem to musela mít denně ... letos ... hahaha 14x. A tak je to i s tím mým pitím. Kdysi pátek co pátek a teď ... jen když chci. Proto i ty měsíční prodlevy. A proto vím, že jednou nebudu pít vůbec. Prostě nebude žádný důvod nacházet ve víně pravdu, protože už budu všechno znát a vědět, co mi život přinesl.
Moje babička říkala, že každej si musí to svoje vypít. Někomu stačí jednou, jinej neví, kdy přestat, ale jednou skončí všichni. Měla pravdu. Můj otec měl kdysi ke sklence velice blízko a dnes ... Nedělá mu to dobře a tak nepije. A ani pivo po obědě.
Ovšem ... šedesátku oslavil ve velkém stylu a však mu taky bylo dva dny zle. A tak nějak dopadnu i já.
 kaliinka 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 12:58:31)
Díky, tak nějak to vše také cítím a vlastně mi ani nic jiného nezbývá, než věřit sama, protože na nikoho jiného se v životě spolehnout nemůžu. A dneska máme Silvestra, tak co - rozjedeš to ve velkém stylu? :-)
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 13:46:16)
Já vlastně ani nevím. Ve dvě dojde kolegyně z práce na kus řeči. Padly jsme si do oka. Vidím v ní sebe samu za 13 let, o tolik je starší a má podobné životní zkušenosti jako já. Jen bez té smrti v přímém přenosu. A tak spklneme, co se událo nového od 17-ého, kdy jsme se viděly naposledy a bouchneme šampus a uvidíme, co nám večer přinese. Nemám žádný plán, už po sedmé budu na Silvouše doma sama a neva mi to. Jen s tím rozdílem, že doma bude i syn, kterému nevyšly velké plány a nějak se mi ho nechce nechávat samotného, a to i přesto, že mu je dvacet. Vím, jaké to je, když je člověk sám a co všechno se mu honí hlavou a pokud to jen trochu jde, chci svoje děti těchto stavů uchránit. Holky mám u tatínků ... máme to letos ale hezky rozdělené :-))
Život mne naučil nečinit velké plány na moc dopředu, spíš se naučit improvizovat, i když jsou věci, které musí mít jasný řád ... složenky a nájem nepočká, že?
Beru vše tak, jak je to na mne nachystané ... jinak bych se fakt zbláznila.
PŘEJI HEZKÝ KONEC ROKU A ZÍTRA, AŤ SE NÁM VŠEM DAŘÍ, VŽDYŤ ... JAK NA NOVÝ ROK, TAK PO CELÝ ROK.
 kaliinka 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 23:41:03)
Evi, díky za pěkná slova... Je jasné, že to máš v hlavě srovnané a uvažuješ podobně jako já. Plánovat na moc dopředu nemá cenu. Plánovala jsem dvakrát v životě a i když výsledek stojí za to - dvě zdravé a snad pohodové děti, tak vztah ani jednou nedopadl. Poprvé bych si část viny přiznala, ale podruhé jsem naletěla takovým způsobem, že podobný scénař kdyby někdo zfilmoval, tak obecenstvo neuvěří, že vše se odehrálo nejen ve filmu...
Ale jsme silné holky a musíme brát život takový jaký je, nehroutíme se, zvládáme zdánlivě nemožné a ještě k tomu všemu nevidíme vše kolem sebe v nejčernějších barvách, že? :-)
Tak nejenom Tobě, ale všem, se kterými se život nemazlí, přeji do nového roku nejen zdraví, pohodu, ale hlavně hodně štěstí a lásky! Mějte se moc, moc krásně!
 Eva 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(1.1.2010 12:23:21)
Krásný první den roku 2010.
O nevydařeném vztahu, za který by se nemusela stydět ani filmová produkce v USA bych taky mohla psát ... ve zkratce ... můj poslední vážný vztah - láska na první pohled ... věřila jsem mu všechno, co říkal, ale po měsíci už míň, ale i tak, byla jsem zaláskovaná jak něco. Přesto ... něco ve mně blikalo a já se začala pídit. Stalo se totiž, že něco řekl a za den dva mi to nezapadalo do sebe a ejhle ... došlo na naši první noc a já nevydržela ... jeho slova? Nelžu, netajím ti nic, to bych musel přeci být lepší herec než Menšík a to byl PAN HEREC.
Milovali jsme se a ráno znova a ... ráno u toho umřel. Dostal infarkt a to mu bylo 43.
Co bylo dál, to si pamatuju jen útržkovitě, ale to, že mi po pohřbu do bytu vlítla jeho žena a hrozila mně a mým dětem vším možným, to, že měl 4 syny a dceru z prvního manželství, to si pamatuju dobře ... bohužel.
O dvou měsících svého života téměř nevím. Antidepresiva v tabletách i injekcích, na které se mnou chodil syn, udělala své, vytěsnila vzpomínky a teď je vnímám jako film, který jsem před skoro 4 roky viděla jako divák, ale když se v životě něco stane, kdy jsem ve stresu, všechno se zcela reálně vrací, vidím každou sekundu, co se tehdy dělo, jak jsem ho oživovala, jak přijela jedna a pak i druhá sanita, pohřebák ... jak jsem rukama mlátila kolem sebe, jak mě chtěli odvést v kazajce ... všechno ...hledání občanky, řidičáku ... byla jsem jednou z mnoha, která mu naletěla.
Ano slova jeho syna, že to všechno myslel vážně, mi už nedokázala vrátit ztrátu důvěry v muže.
Nečekám od nich nic dobrého. Ale nezatrpkla jsem a dokonce i sex můžu mít ... jen city ne. Už nechci, aby mě něco a někdo tak zasáhlo, abych ztratila kontrolu nad sebou. Abych byla chodící spící panna, nevěděla, co a komu říkám. Abych se ráno probouzela s pocitem absolutního hnusu nad sebou samou, že jsem tak moc naletěla.
Nic nebylo nic tak těžké, jako se začít mít ráda, i když jsem pro všechny okolo byla totální troska, blbka, kráva, pšunda, děvka ...
A to jen všechno za to, že jsem se tehdy nechala přesvědčit, že se lidem má věřit.
I když ... pátrala jsem i tehdy ... když mi začalo docházet, že asi není všechno tak, jak povídá. Asi jsem na tom, se svojí blbostí, nebyla tak zle.
Noční můry, kdy stál mezi dveřmi a lákal mne, abych s ním odešla, že jinak to udělat nemohl než umřít ... patřily k úděsným chvílím. Chození po bytě, nemoci spát, obava neskutečný strach, že podlehnu a odejdu. Umřu.
Do osudného březnového rána jsem několikrát uvažovala o tom, že tady skončím. Dneska už vím, že pokud budou moje děti žít, ne ... už na to nemyslím a nemůžu jim udělat to, co udělal on nedobrovolně. Tolik nezodpovězených otázek a tolik lží, co tu nechal ...
Proto ten můj deník, proto ten strach, který ve mně pořád je a který si dovolím ventilovat, jen když děti nejsou doma a proto to víno, které mne osvobozuje od neustálého napětí.

Byla to ale zkratka ... a to věřte, že mám i další "trumfy" v rukávu. 6 týdnů strachu o život syna - miminka, kdy hrozilo denně, že zemře. Rozvod a sebrání mi dětí bývalým manželem jako trest za to, že s ním nechci být. Soudy, aby alespoň syn mohl žít se mnou, když to tak chtěl. Rozchod s bývalým přítelem a strach o únos malé dcery.
A dnes?
Všechno jsem vytěsnila kamsi do ... třinácté komnaty, protože musím žít dál a nemůžu si dovolit se v tom, co bylo, neustále patlat. Zbláznila bych se a svým dětem nedala klidný život, o kterém pořád všichni mluvíme a sníme.
Dneska, kdo mne nezná, myslí si, že jsem vcelku normální rozvedená ženská, která zvládá starost o domácnost sama.
Neodpustila jsem ... a přesto, s otcem malé jezdíme na společné dovolené, s bývalým manželem se dokážeme bez emocí bavit.
Před x lety mi slova o tom, že čas všechno spraví, přišla jako klišé a reagovala jsem na ně fakt podrážděně. Dneska vím, že na tom něco je, pokud alespoň jeden chce.
Pro mne bohužel je to, že to jsem já, kdo se krotí a nevytahuje na povrch to, co má být zapomenuto. Moje rodina, otci dětí, jsou ti, co se rádi patlají v minulosti. Je někdy velice těžké neříct, co se mi právě honí hlavou. I to prohlubuje stres. Proto to zpívání, když popíjím ... musím se nějak ventilovat a proto to nadávání, když doma nikdo není.
A proto deník, kde je všechno ...
Mám slušnou práci, svůj byt, hodné děti a přesto ... necítím se být spokojená se životem, co žiju. V osmnácti jsem měla jiné představy ... spokojené manželství, poklidné stárnutí ... romantika na denním pořádku. Život je jinej, krutej a bolí. Ale vím, a to mne i drží nad vodou, že jsou na tom lidé mnohem hůř.
Vlastně mám pořád veliké štěstí, že to zvládám bez ztráty kytičky, že lidská důstojnost dostala jen a jen pár pořádných přes hubu, ale nezmizela někam do propadliště.
Že vidím smát se malou, a dokonce i puboše ... že jim můžu ukázat, že se všechno dá zvládnout a nepropadat beznaději a na dno.
A že těch jejich bolístek, které jim přijdou už nezvladatelné bylo a je a bude.
JEN JE TO VŠECHNO PRO MNE STRAŠNĚ VYČERPÁVAJÍCÍ a někdy si říkám, jestli ještě něco vydržím.


 Kristina 2 děti 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 12:11:02)
Naprosto s tebou souhlasím. Taky jsem tu byla označena za alkoholičku, že si dám večer 2 pohárky.
 Mirka77,Luky6/05,Míša4.11.07 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 0:17:48)
Luci, nad tím jsem také přemýšlela, že Ty máš potřebu svojí dávku alkoholu zvyšovat, kdežto já si jedu v průměru tu svojí dvojku a nebo míň denně už dlouho. Říkám v průměru, protože někdy si dám dvě sklenky a pak si třeba dva měsíce nedám žádnou, protože nemám chuť. Držím Ti palce, ať se dostaneš na tu cestu, kterou chceš. Každý člověk v životě s něčím bojuje a Ty holt budeš bojovat s tímhle. Všechno bude tak, jak má být.
 Mirka77,Luky6/05,Míša4.11.07 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(31.12.2009 0:19:47)
Luci, nad tím jsem také přemýšlela, že Ty máš potřebu svojí dávku alkoholu zvyšovat, kdežto já si jedu v průměru tu svojí dvojku a nebo míň denně už dlouho. Říkám v průměru, protože někdy si dám dvě sklenky a pak si třeba dva měsíce nedám žádnou, protože nemám chuť. Držím Ti palce, ať se dostaneš na tu cestu, kterou chceš. Každý člověk v životě s něčím bojuje a Ty holt budeš bojovat s tímhle. Všechno bude tak, jak má být.
 MAJA 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 21:53:13)
To já si docela dobře umím představit, že když někdo vypije občas nějaké víno ( pivo) , nebo i lahev vína , tak to udělá jen tak a nemusí to být vůbec alkoholik, ani mít našlápnuto k alkohlizmu a docela dobře to může mít pod kontolou. Vždyť třeba Francouzi a vůbec jižané popíjejí víno často a pokud jdeš do restaurace na oběd tak spousta lidí si dá jedno dvě piva k jídlu. To by pak museli být alkoholici skoro všichni.
 Hanka + A+E 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(3.1.2010 14:56:11)
krásně napsáno.:-)~R^
 Hanka + A+E 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(3.1.2010 14:51:24)
No nevím. Než jsem otěhotněla, tak pro mne nebyl problém otevřít si lahev už dopoledne - děláme s manželem na směny, a když byl zrovna v práci, a já věděla, že nebudu muset řídit, tak jsem si dvojku nalila už před obědem a spokojeně ji popíjela u vaření, úklidu, apod. Znovu jsem si nalila někdy hned, někdy až večer, a pokud byl manžel doma, nebyla pro nás za večer lahev či dvě nějak velký problém. Pokud pijete kvalitní víno, pijete ho na chuť, pro jeho atmosféru, ne abyste byla na plech. Teď jsem ve čtvrtém měsíci, a pít by mě nenapadlo. Musím říct, že mi ani víno příliš nechutná, ikdyý je to spíš psychické, že vím, že by to uškodilo malému. Ale musím přiznat, že se těším na naše společné chvíle, přeci jen je rozdíl, jestli večer popíjíte džus, nebo opravdu kvalitní dar naší země.:) No uvidím jak budu mluvit po porodu.
 Ecim 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(3.1.2010 18:04:04)
Hanko, než jsem poprvé otěhotněla, tak jsem si říkala, že mi bude chybět pivo. Alkoholismus mi myslím nehrozí, dala jsem si jen tu a tam, ale s chutí. A co se nestalo, jakmile jsem otěhotněla, začala jsem pivo hystericky nenávidět. A i další alkohol mi vadil. Jako kdyby se moje tělo podvědomě bránilo něčemu, co by miminko uškodilo. Ke konci těhotenství a v době kojení si dám jen jednou za čas a skutečně symbolicky (pivo nebo víno).
 Simona,slečna 9/03,kluk 4/08 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 13:05:35)
Kristíno nejsem nejlepší na světě jen to prostě nechápu.Možná bych to pochopila kdybi jsi měla problémi v rodině s manželem týral tě,mlátil atd.to sem zažila u tchýně s tchánem nakonec se rozvedli,ale jen tak?Samozřejmě když jdeš někam s kamarádkou nebo někam něco slavit,ale doma pokud to neslavíte doma to je jiná?Já teda sice nepiju jen když vyrazím večer někam s kámoškama,ale zase ráda řídím a kdybych měla každej večer takhle popíjet,co kdybi někdo potřeboval něco,někoho odvést tak s alkoholem to nejde.A u nás se to třeba občas stává kolikrát někdo potřebuje někam,něco odvést.Stalo se mi to zrovna u tchýně potřebovala sem narychlo pohlídat děti jela sem ke tchýni jěště mi řekla,že je můžu přivést a když sem přijela bylo to na ní opravdu poznat.To jí děti opravdu nemůžu svěřit pod vlivem alkoholu.Takže sem zase rychle hledala hlídání jěště,že švagrová bydlela hned vedle.Jestli se chcete opravdu uvolnit tak řekněte manželovi,nebo jak to dělám já jdu spát vyspím se a je mi O.K.Klidně se do mě važte mě to nevadí.Za ten pocit,že mi ráno bude bolet hlava a bude mě špatně za to mě to fakt nestojí mam děti a kdo se o ně má starat když manžel není doma.
 aachje skunk a tři holky 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(30.12.2009 13:49:35)
myslela jsem moravský žižkov a napsala moravské žižkovice.asi mi to evokovala ta slivovice,jak se to rýmuje
 Katka 
  • 

Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(1.1.2010 9:45:13)
Tak, teď jsi jim to nandala:o)) Možná by neškodilo trošku tolerance, empatie...třeba i soucitu.
 Vaal 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(1.1.2010 20:20:19)
Katko, co to meleš? To se nemůžu zeptat? Pokud vím, tak tu nikoho neodsuzuju, jen nechápu jak se dá zvládnout popíjení alkoholu, když téměř celou rodičovskou dovolenou kojím, nebo jsem těhotná, toť vše. Proto mi ohroženější skupiny mi přijdou matky starších dětí, které už pracují a nejsou fyziologicky omezeny.
Jestli považuješ za produktivní diskuzi, deset smajlíků s kytičkou, zdvižený palec a pět srdíček se vzkazem "držím pěstičky", tak to tu za mě už obstarají jiné, třeba zrovna ty.
 Líza 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(2.1.2010 4:56:14)
Vaal, no jakožto někdo, kdo sice stále kojí nebo je těhotný, ale od třetího měsíce věku dítěte si dvakrát týdně s kamarádkama zajde na skleničku, by ses neměla divit, že má někdo na mateřské čas pít ;)
 Vaal 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(2.1.2010 9:47:18)
Lízo, vůbec nechápu na co narážíš...Pokud si někdo dá dvakrát týdně skleničku vína, tak je z něj alkoholik?~e~




 Líza 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(2.1.2010 10:13:39)
Ne, myslím to tak, že leckdo by s podivem koukal na to, že jako kojící ve třech měsících chodíš dvakrát týdně do hospody. Takže bys měla asi raději přisednout prsty, když se rozohňuješ nad tím, jak správná matka, která se věnuje dětem, nemůže mít na MD kdy pít, potažmo položit základy pozdější závislosti na alkoholu.
 Vaal 


Lízo čti pořádně 

(2.1.2010 11:57:39)
Lízo, sedíš si na vedení, nebo to děláš schválně? Já nikde nepsala, že chodím DVAKRÁT TÝDNĚ. Chodím tak max.JEDNOU za DVA týdny s kamarádkama na víno.Občas se na víno nedostanu ani jednou za měsíc. Někdy si dám po decce až dvou tak třikrát do týdne, jindy se alkoholu nedotknu celé týdny.Psala jsem o svých zkušenostech s alkoholem na mateřské a že nechápu jak může matka, která kojí, a stará se o kojence, vytáhnout každý večer sedmičku vína, aniž by tím ohrozila své dítě. Běž prudit jinam a NELŽI.Dál už na tvé příspěvky reagovat nebudu, jenom PROVOKUJEŠ.
 Líza 


Re: Lízo čti pořádně 

(2.1.2010 14:44:33)
Vaal, reaguji jen na napsané, čílíš se zbytečně. Kdybych byla jako ty, mohla bych tu fakt napsat článek plný otazníků, vykřičníků a nechápajících smajlíků o tom, jak někdo bere čas na hospodu dvakrát týdně (skutečně reaguju na napsané) od tří měsíců za plného kojení, to je celý. Nabízím ti paralelu s tvým nesmyslným povýšeným příspěvkem, který jsi frkla hned na začátek tohoto vlákna.
 maminka1371@seznam.cz 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(3.1.2010 11:00:11)
prepacte že zasahujem ale neviem prečo tak rozpravate ved možno v dnesnej dobe sa to berie ako alkoholizmus ale starsie maminky alebo ludia v rokoch vam povedia tak ako aj mnohy lekary dat si decku cerveneho neskodi je to dobre na cervene krvinku samozrejme nie často ale iba decentne ja som tiež na materaskej a teraz cakame babo som v 9 mesiaci ja sama napriklad alkohol neuznavam ale niektore maminky si skor to vinko davaju aby vysli s denneho stereotipu a ja si myslim že na to nieje nič zlea alkoéhoélizmus jasne skor by som povedala že keby sa jednalo mužsku populaciu tak by som vam za pravdu určite dala ale ženy tie sa hned odsudzuju.
 Vaal 


Re: Na mateřské nemám čas popíjet 

(2.1.2010 10:10:32)
Jo, teď už to chápu(po důkladném přemýšlení), jak si to myslela..Tím "nedostatkem času" nemyslím jako, že bych nevěděla na mateřské kam honem skočit, to fakt ne..teda zatím:-), ale spíše to, že mateřká je 2X3roky při dvou dětech. Tak počítej se mnou. Když první tři měsíce po porodu abstinuju, potom si zajdu občas na skleničku vína(chodím teda tak jednou za dva týdny, to si popletla), potom si občas dám i doma...ale fakt ne víc jak pět deci vína týdně(rozděleno po malých dávkách), párkrát(tak 2xza dva roky) jsem vyžahla za večer i čtyři, ale třeba během čtyřech hodin...a to potom další týden třeba na alkohol ani nešáhnu.

Potom jsem po dvou letech zase těhotná, nějakou dobu se snažím o dítě, takže to je skoro rok téměř úplné abstinence.A potom je celý kolotoč odznovu, další dítě, kojení...tak mi vychází, že bych z těch šesti let mohla nasávat ve velkém tak možná poslední rok po ukončení kojení-pokud bych teda nekojila až do tří let věku. Takže uznej, že sklouznout k alkoholu jaksi na mateřské není kdy. Mám to tak ale já, některé ženy nekojí, jsou doma na mateřské 4 roky s jedním dítětem, tak to potom už asi pochopit jde.
 Tvoje horší já 


Chlastá většina národa 

(29.12.2009 16:16:37)
A bagatelizuje se to. Málokdy se k tomu někdo postaví čelem, jako autorka článku. Sama nepiju, protože mi alkohol šíleně nechutná, ale vidím to všude kolem. Pít je normální. Naopak, když nepijete, tak jste za podivína.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Chlastá většina národa 

(29.12.2009 17:56:47)
chlastá (ve smyslu alkoholismu) 25% mužů a 10% žen. děs běs.
 Ananta 


Jste šikulka... 

(29.12.2009 16:38:23)
Lucy, je moc fajn, že jste se takto rozhodla, je zajímavé, jak se vám daří svou závislost už od počátku reflektovat. Není to běžné, většinou trvá velmi dlouho než si vůbec člověk přizná, že se něco děje. Jinak pan Nešpor ví o čem mluví a jen naiva si může myslet, že je normální každý týden několikrát doma otvírat lahvinku s pocitem těšení se na "ten stav". U žen to platí dvojnásob a pokud je ještě navíc v blízké rodině někdo alkoholik, tak je vše správně nastartováno k závislosti (sklony k závislosti se dědí). Držte se, zvládnout se to dá.
 Lucyna 35 
  • 

díky 

(29.12.2009 16:52:25)
Děkuji Vám za hezká slova. Jsem si vědoma toho, že celý problém řeším snad včas. Pravda totiž je, že mě děti v životě neviděly "na káry", že jsem nikdy nepřišla pozdě do práce, nezanedbala něco důležitého, že se nemusím napít už ráno, ba co víc - nikdo na mě nepozná, že piju. Ovšem jak dlouho, že ... Jelikož však věci berou velmi rychlý spád (začínají se dostavovat "okna"), budu to řešit, není nač čekat. Zatím tedy ambulantně.
 babi_ 


Re: díky 

(29.12.2009 17:04:49)
Lucy, určitě řeš, a napiš, jak se daří! Třeba za rok :-)
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:16:11)
musím se smát.~t~~t~~t~~t~~t~
chudinko malá, jak tě tady všichni chápou~e~~t~~t~

tam kde ty jsi skončila spousta z nás začala~t~
že janko, a xeno~t~
 Lucyna 35 
  • 

Re: díky 

(29.12.2009 17:17:45)
Nepovažuju se za chudinku - to opravdu NIKDY.
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:21:32)
ale néé, neber si to tak, jen mě to prostě pobavilo, asi mám jiný humor,ech to koňovi, ten má větší hlavu
 bobtail 


Re: díky 

(29.12.2009 17:21:00)
Blbá nebo navedená?
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:22:09)
těžko říct takhle z hlavy~t~
 bobtail 


Re: díky 

(29.12.2009 17:23:25)
Nejsem zrovna popudlivá. Ale toto mi přijde minimálně netaktní.
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:23:52)
my se ještě neznáme že?~t~ jinak by ses ani nedivila~t~
 Ráchel, 3 děti 


Re: díky 

(29.12.2009 17:59:05)
to je fakt. tvým debilnám výlevům už se tu diví málokdo. achjo. nebo že bys byla pod parou? ~a~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 18:02:00)
pod parou za parou nikdo nesmí stát nebo nebudu hrát...už jdu~b~~b~~b~~t~~t~
 Ráchel, 3 děti 


Re: díky 

(29.12.2009 18:05:50)
asi žádná z vás nevyrůstala v rodině alkoholika/alkoholičky. pak byste si z toho asi těžko dělaly p...l
 Lucyna 35 
  • 

Re: díky 

(29.12.2009 18:07:20)
Ráchel, uhodila jsi hřebíček na hlavičku ... oba rodiče pili - viděla jsem to od dětství. Nenáviděla to. Ale pak přišla dospělost, koleje, hospody ... první pivo a už to jelo!
 Ananta 


Re: díky 

(29.12.2009 18:13:27)
Lucy, Janka a Bamberlok ti spolehlivě pomůžou k večerům stráveným v plné abstinenci. Jen se pokusím připomenout pravidlo prevence relapsu č.1 a to nebýt v kontaktu s rizikovými místy a osobami...

Diskuze o alkoholu spouští celkem spolehlivě.

 Ráchel, 3 děti 


Re: díky 

(29.12.2009 18:27:15)
jo, chápu tě. z toho důvodu prostě nepiju. nebudu si namlouvat, že jsem imunní a že bych do toho nespadla.
ona je to děsná sranda, kecat tady na rodině o lahvinkách a podobně. ale důsledky alkoholismu jsou něco děsivýho a není na tom nic vtipnýho. na tom, že dítě má i v dospělosti noční můry z opileckých výlevů svého otce opravdu, ale opravdu není nic humorného... jo a kecy že člověk musí znát svou "hladinku"? no, tak ty ať si každej strčí někam... teda pardon, vím, že jsem agresivní, ale prostě tohle pro mě není téma na nějakej humor.
jsi statečná, že sis to přiznala,tak ať to zvládneš - a když náhodou ne, tak to nevzdej a zus to znovu. ~x~
 & 


Re: díky 

(29.12.2009 18:39:15)
Rachel, taky mi vadi prilisna tolerance k alkoholu, kdyz nedko prizna, ze ma problem tak to ostatni zlehcuji, vsichnu jsou hrozny borci, legracky kde se kdo opil.
Lucyno, drz se holka, preju ti hodne sil a za rok cekam na clanek, jak si to zvladla. ~;)

P.S. Nevim jestli nebudes muset jit pred mazelem s pravdou vem, kdyz nepit tak nepit.
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 18:43:07)
No tak já jsem naopak zas ráda, že vím, že můžu říct, že se umím ovládat~;)

nejsem debil, jsem zodpovědná a vím, co si můžu a nemůžu dovolit.

plácám občas o "lahvinkách", ale kolik z vás vidí, že u toho slastně srkám teplý kakao?~y~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 19:09:50)
jasný~;)

jasko chápu, že existuje i "průserovej stav"

ale jak už jsem psala, vysvětlila jsem zakladatelce svůj postoj a když se neuraszila, byla jsem ráda...
do vážnejch diagnboz se nepouštím, chtěla jsem jí too dlehčit,ona pochopila tím to zvadlo~;)
 & 


Re: díky 

(29.12.2009 18:47:45)
Janko, pro nektery lidi, je proste lepsi to nepkouset, akorat takovy provokaterky, co popichuji, ze se to musi umet ovladat, nekomu kdo ma sklony k zavislosti, rozhodne nepomuzou.
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 19:07:54)
Máme to o pár řádek níž se zakladateklkou vyříkané.
chápe~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: díky 

(29.12.2009 19:42:08)
to je možný, že to chápe, ale to nic neubírá na nevhodnosti tvého humoru. howgh
 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 18:09:03)
Ráchel, ošklivá zkušenost dělá hodně. Z tohoto důvodu mám třeba velkou averzi ke kouření (pár příbuzných kouřilo a dopadlo hodně zle, maminka nekouřila nikdy, a přesto je vážně nemocná) nebo k přecházení nemocí (jak už jsem tu mnohokrát psala).
 X E N A 


Re: díky 

(29.12.2009 19:00:25)
Já věděla, proč sem nechci psát, když to tady čtu.
Tady se vždycky bude měřit dvojím metrem!!
Vždycky!!!
 Lucyna 35 


Re: díky 

(29.12.2009 19:02:20)
Jak to myslíš, Xeno?
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:24:56)
to není o taktizování.
není lepší se očas zasmát, než házet chápavé pohledy a litovat a "zúčastněně držet pěsti"?~;)
 bobtail 


Re: díky 

(29.12.2009 17:27:09)
Toto je pro mě docela blbá sranda.
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:29:09)
na to že jsi pes, to docela chápu~t~
 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 17:36:31)
Bobtail, souhlasím. Mám sice velký smysl pro humor, ale tenhle styl vtipkování se mi také nelíbí. Tváří v tvář by to možná vyznělo trochu jinak, než to vypadá písemně. Nehledě na to, že ono je možné se vyjádřit uznale i s úsměvem a humorem. :-)
 bobtail 


Re: díky 

(29.12.2009 17:45:57)
Jo. Souhlasím.
 Tvoje horší já 


Re: díky 

(29.12.2009 17:27:18)
Tak to řekněte vy dvě na rovinu, že si taky dáte rády často do nosu, ale řešit to nehodláte, tak si z toho děláte šprťouchlata.
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:28:47)
bidil, možná...
ale problémovým obdobím jsem si prošla už dááávno před dětmi a troufám si tvrdit, že vím, kde mím hladinku a že si to tudíž můžu dovolit~;)
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:29:40)
no jistě~t~~v~
 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 17:38:36)
Asi tak. Nejsem suchar ani abstinent, ale přístup Lucyny je mi mnohem bližší. (Ano, lepší by bylo nezačít pít vůbec, ale kdo nikdy neudělal chybu, že?)
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:23:49)
dva v jednom, buď originál~t~~t~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:22:20)
úúúú jak jsem se bála přispět se svým názorem, abych zas nebyla "popotahována zdejšími moralistkami"~t~

ale trefa~y~~y~
 Amálie P 


Re: díky 

(29.12.2009 17:22:24)
Bambe a se mnou s abstinentkou si ťukneš?~t~~v~~t~~v~


Autorce článku přeji, aby se brzy dostala do stavu, kdy bude se sebou spokojená.
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:24:44)
tuknu si s každým, to je o mě známo~t~~s~
janko, na moralistky se vyser~t~
 Amálie P 


Re: díky 

(29.12.2009 17:27:11)
Mám tu pomerančovej juisík, naleju každýmu~v~~t~~t~~t~~t~~t~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:27:32)
z kaf.:
~;)

Tak jsem to početla... hm.... a nevím ...mám se zapojit, zmasakrovat to zase do srandy a být "popotahována moralistkami",které netuší, že ač "silné kecy mám", sotva dám pár loků s tátou....výýýjimečně sama a nechat se lynčovat a nebo se jít bít jak lev za svoje tři plechovkáče týdně?~2~~2~

ehm, bylo by netaktní šoupnout sem fór?~2~~t~~t~~t~~t~~t~
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:28:25)
šoupni, chci se zasmát~t~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:31:22)
ale předem tě upozorňuju,m že na debaty typu jakprzním vážný témata dneska seru~t~~t~
 Amálie P 


Re: díky 

(29.12.2009 17:33:19)
Spíš tam vneseš čerstvý smích a t je dost důležitý.

Já nepiju ani v depkách, ale smích potřebuji jinak by mě odvezli~t~~t~~t~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:34:57)
počkej taky začneš~t~~t~
jéžiš holky já už mám docela strach, že nás tady zase někdo seřve~t~~t~
 Amálie P 


Re: díky 

(29.12.2009 17:38:33)
Tak budem řvát taky:" Kdopak by se vlka bál, vlka bál je to ..."~t~~t~~t~


Nebudu Janko, já mám předky alkoholiky~;) takže si dám majzla a pak leze to do peněz to si radši koupím něco pro radost nebo klukům~s~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:40:22)
Jo s pár promilema se to líp utrácí~y~~t~~t~~t~

náhodou, já miluju když jdeme s taťkou "na jedno....~b~~b~~b~~t~~t~
 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 17:43:56)
Teď jsem si vzpomněla na svého manžela, jak říká, že jde na jedno pětipivo. ~t~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:45:23)
"pětipivo"~R^~R^~R^~R^

ten výraz znám, nechodí náhodou s mým tátou?~t~~t~~t~
 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 18:05:00)
Stáňo, pokud ano, tak máš za manžela NESKUTEČNÉHO BOŽANA! ~t~~t~~t~~t~
Manžel to s pitím rozhodně nepřehání (ani já ne), ale náš prvorozený synek (2 3/4 roku) s oblibou vede dlouhé monology na téma, s kým byl tatínek pařit. Nezasvěcení lidé jsou z toho občas dost rozpačití. ~t~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 18:12:00)
no manžela už nemám, díky bohu (ale to už je na jinou debatu)~t~

ale přítele jsme svýho času taky měla a vyrazila jsem hoprávě kvuli tomu pití... ovšem dítě....je ztracenéééé~t~~t~ nejlepší a nejkrásnější hračkou je prázdná láhevod Zlatopramenu~t~~t~~t~


a nepohrdne ani malou skleněnou~t~~t~


 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 18:16:49)
Škoda, že nemáme vyfocené, jak se náš synek (teď už nejen ten starší, ale i ten mladší) sápou tatínkovi po půllitru s pivem. ~t~ Náš starší syn mu do toho půllitru jednou v pizzérii málem vlezl a volal: "Pivo, pivo!" Ještěže tam nebyl nikdo ze sociálky. ~t~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 18:19:08)
no my její nadšední nejdřív nechápavě pozorovali a pak jsme zjistili, že to je jediný způsob jak jí udržet na nočníku~t~~t~~t~

 ALianan 


Re: díky 

(29.12.2009 18:22:00)
To přejde. Taky jsme měli doma malýho alkáče. Přibližně ve dvou letech mu přestalo pivo chutnat a teď ve 3 ho nemůže ani cítit.
 Amálie P 


Re: díky 

(29.12.2009 17:45:20)
Neříkám, že si nedám tak jednou dvakrát do roka.

Naposled loni v říjnu s kámoškou flášu saviňónku a pak jsem otěhotněla~t~~t~~t~ samozřejmě s manželem~t~~t~~t~. Mám i pocit, že jsem si mohla ušetřit dvouletou "výrobu"~t~~t~~t~ stačila flaška a bylo by.~;)
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:45:57)
už jsem se lekla, žes otěhotnělas flášou~t~~t~
 Amálie P 


Re: díky 

(29.12.2009 17:47:41)
~t~~t~~t~~t~ bejt ty pčůranej uchechtanej smail, tak ho sem šoupnu, mě už dnes bolí bránice~t~~t~~t~
 hrúda 


Re: díky 

(29.12.2009 17:47:01)
Ještěže ne s tou kámoškou... ~t~
 Amálie P 


Re: díky 

(29.12.2009 17:48:48)
Jano aúúúúú to už fakt bolí~t~~t~~t~~t~~t~~t~~t~~t~
 bamberlok+tadík 


Re: díky 

(29.12.2009 17:41:26)
bomba jani :) to si dám jako tapetu na plochu~t~
 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 17:45:09)
Hezký! Už jsem to někde viděla, jen si nevzpomínám, kde to bylo. ~:-D
 Lucyna 35 
  • 

Re: díky 

(29.12.2009 17:35:02)
Tak to je náhodou docela vtipné :-). Věřte mi, že jestli něco nejsem, tak - jak už bylo zmíněno - chudinka, ale v první řadě moralistka. Vždyť tohle je svobodné fórum. Navíc článek jsem nenapsala, aby mě litovali, ale aby bylo jasné, kam může "nevinné" vinné popíjení zajít. Že jediná touha celého dne je vymýt si mozek. Amen.
 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 17:42:40)
Lucyno, já Tě nelituju. Naopak Tě obdivuju a přeju hodně štěstí. ~x~
 Lucyna 35 
  • 

Re: díky 

(29.12.2009 17:45:12)
Ještě jednou díky. Aspoň že můžu kouřit :-D
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:47:13)
jo tak ty taky ještě kouříš?
tak vítej do party....~x~~t~~R^~R^

ale...máš smysl pro humor a to se cení~;)~;)

nenasereš se viď, hlavně to neber jako urážky, je to jen sranda, ju? nerada bych byla zase špatně pochopena...hm?~;)
 Lucyna 35 
  • 

Re: díky 

(29.12.2009 17:49:44)
Neboj, já se neurazím. Raději si věci vyříkám. Když to nemá smysl, vycouvám. Ale to dnes zatím nenastalo :-D
 hrúda 


Re: díky 

(29.12.2009 17:53:39)
Lucyno, když jsi tady dole...~t~
Já taky chlastala, klidně to píši takhle natvrdo. Litry vína, tvrdý alkohol, otravy alkoholem, znám... znám. Nebudu tu popisovat detaily, na to se tu nenachází zrovna nejlepší složení přispěvatelů. ~;) Ale chci ti říci jedno, čeká tě těžká práce, bude to asi zlé. Nebudu tě tu obdivovat, ale nabídnu ti pomocnou ruku formou mého e-mailu, budeš-li o to stát.
 Lucyna 35 
  • 

Re: díky 

(29.12.2009 17:55:58)
Wow. Děkuju. Já vím, že to nebude jednoduché. Už teď mám chuť ... a pozítří Silvestr ... pár těžkých zkoušek hned na začátku.
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:58:46)
~;)Proto se začíná s předsevzetíma až PO něm...
1.1. je každýmu špatně,to jsou sliby jednodušší.... a dýl se to vydrží.

Hele, já mám svůj rybníček vypitej... a nejsem alkoholik, ani abstinet.
jen prostě nic nepřeháním.
nejdu do němoty ale zakaždou cenu nesrkám sodovku

důležitý je spíš vědět, kde míá člověk tu správnou hladinku~;)
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 18:00:27)
Jdu na cigáro~2~~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: díky 

(29.12.2009 18:06:46)
to je velký omyl, že alkoholik = opilý člověk.
 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 18:13:56)
Když byla jedna moje příbuzná malinká, tak si myslela, že alkoholik je každý, kdo se někdy napil alkoholu. Vznikaly z toho kouzelné situace. ~t~ Třeba ten její výčet alkoholiků v rodině pronesený na veřejnosti... ~t~
 hrúda 


Re: díky 

(29.12.2009 18:01:01)
Jak říkám, budeš-li chtít, napiš... macroscerny@centrum.cz ~;) Bude to boj, člověku se nejhůř bojuje se sebou samým.
 Lucyna 35 
  • 

Re: díky 

(29.12.2009 18:03:14)
Opsala jsem si - díky, vážím si toho!!
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 18:04:24)
no a když se budeš chctít zasmát, stačí říct, i s tím ti pomůžem~;)
 Tvoje horší já 


Re: díky 

(29.12.2009 17:35:02)
Manžel se tu málem počural smíchy a musela jsem mu to zkopírovat.
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:39:09)
Ufff, tak teĎ jsem si vážně oddechla, že to bylo pochopeno tak jak mělo.... jmám po včerejšku zuž docela stažíno~t~~t~~t~~t~~t~~t~

 Ecim 


Re: díky 

(29.12.2009 17:46:20)
To už jsi byla na jednom? ~z~
 Kalamity YANKA 


Re: díky 

(29.12.2009 17:50:26)
~t~~t~~t~~t~

ne ne dneska ne~;)~t~~t~~t~~t~

ale mám tu karton Zlatopramenů (1,5), v lednici vínko......m jen mě to nějak nebere~d~

třeba večer přijde chuť, třeba přijde až jindy.
což mě připomíná, že jsem si nenalila amni pivko dopoledne u vaření....~f~~f~ stydím se sytdím....tohle vidět můj tatínek, tak mě pěkně vyčiní~t~~t~~t~
 Amálie P 


Re: díky 

(29.12.2009 17:30:17)
~R^

A co ty smailíci ty by se s flaškou něčeho ostřejšího nenašli~t~aby to bylo k tématu.
 Calpurnia 


úzkosti  

(29.12.2009 23:13:15)
Já zapíjím úzkosti, které jsem neměla, než přišly děti.
 Teraza Horáková 


Re: úzkosti  

(29.12.2009 23:16:11)
Calpurnie - tohle asi může zabrat jen na chvilku.... nebo ne? A pak je líp nebo hůř?

Nezkoušelas jiný způsob léčby?

Abych to vysvětlila, mně připadá příjemný dát si kafe (to taky piju svátečně a málo), nebo skleničku s někým, s kým je mi fajn, jako oslavu toho svátku, ale napít se v nepříjemné náladě, asi by mi to ten splín jen zhoršilo.

Nerýpu, ani se nijak nekasám (na žal jsem se párkrát v životě opravdu sťala... o tom žádná), jen se ptám, jestli to funguje.
 Calpurnia 


Re: úzkosti  

(29.12.2009 23:18:32)
Já nemám úzkosti pořád.
Nechci léčbu ani léky.
Osobně si myslím, že určitá úzkost a závrať je součástí života a je jedním z životních úkolů člvěka se jí postavit a obstát. Bývám často slabá a raději se přiopiju, než bych životu čelila.
Ale nehlastám, to zase ne.

 Teraza Horáková 


Re: úzkosti  

(29.12.2009 23:23:05)
AHA, promiň, já to vnímala jinak. Byla jsem úzkostná až ochromená, ale na to se pít nedalo vůbec, zhoršovalo se to. Taky jsem přes rok zcela abstinovala (krom jedné svatby a sklenky vína) - brala jsem antidepresiva.

A večer s manželem popíjela třezalkovej, mátovej, heřmánkovej nebo šalvějověj čas podle nálady :-))

Zato první návštěva divadla po vysazení léků. Máme takový zvyk, stavujeme se cestou v jednom blízkém baru (když nejedeme autem:-)). Dali jsme si koňáček - já jeden, jedinej, takhle pěknou opici jsem neměla ani po kojení. A levnou.
 Calpurnia 


Re: úzkosti  

(29.12.2009 23:26:02)
Do opice jsem to nedotáhla ani nepamatuju.
Ale, pravda je, že rozpouštím úzkost a to by se ani nemělo. Musím opatrně, protože mě na to alkohol bohužel pomáhá. To je vždycky rizikové.
 Teraza Horáková 


Re: úzkosti  

(29.12.2009 23:30:08)
souhlas.
 Calpurnia 


Re: úzkosti  

(29.12.2009 23:29:38)
Myslela jsem to hlavně jako příspěvek do diskuse o tom, proč pijí ženy na mateřské - jako jednu z možností - vedle stresu, rutiny, frustrací, únavy - že rozpoštějí nové strachy. A že jich není málo.

Nemyslela jsem to jako zahájejí diskuse o vlastních úzkostech a o vlastním pití - i když alkohol svým způsobem zneužívám - nepiju společensky, čím je lepší nálada, tím mín mám chuť pít, stačí mi ta nálada, opravdu alkohol zneužívám, ale zatím v rámci hranic, které se nepodepíší na mém zdraví.
 Teraza Horáková 


Re: úzkosti  

(29.12.2009 23:32:26)
já tě tu taky nehodlám analyzovat...

Těch strachů je hodně, od doby dětné neřídím. To ale neustojím s alkoholem už vůbec ~t~ , spíš se fakt zkusím hecnout a zajít si na pár kondičních jízd.

Chápu.
 Calpurnia 


Re: úzkosti  

(29.12.2009 23:34:53)
nepopírám však že asi před pěti lety jsem měla období velkého testování jater ....než mi to došlo.
 Ecim 


Re: úzkosti  

(30.12.2009 9:46:39)
To pak podle mého názoru NEJDE být v pohodě!
 aachje skunk a tři holky 


Re: úzkosti  

(30.12.2009 9:52:54)
já tady vypadám jako nějaký abstinent~t~ale to vůbec ne!!
miluju víno,dokonce s ním i obchoduji,tudíž ochutnávám a porovnávám..jen ho nemusím mít denně.dám si,když je příležitost.poto si vychutnám dobré pití.nepiju patoky.pon dobrém víně se neopiju,ani nezvracím.jestli jsem na něčem závyslá,tak je to jednou ročně červený burčák,bez toho bych asi nepřežila~t~
ale ted vážně.mám třeba kamarádku a ta taky tvrdí,...dám si pár skleniček denně,večer,když děti usnou ..na relax,uvolnění..není to závislost,nejsem alkoholik,když budu chtít,přestanu..prdlajs..keci,keci,keci..lhaní si do kapsy..pustily jsme se do společného hubnutí a navzájem si vytvářely jídelníček.určily jsme si denní kalorické maximum do kterého se musíme vejít.měli jsme na to knížku,tabulky,vše.bydlely jsme pár metrů od sebe,tak jsme se dohodly,že jednou nám oběma na fen uvaří ona,jednou já..no,druhý den jsme narazily..z dohodnutých 5000 kalorií za den,navařila do 3000.zjistila jsem to až když jsem po jejích dnech vaření měla hlad jako vlk a při mých mi to stačilo...tak kápla božskou..musela si nechat rezervu denně 2000kalorijí za víno.~e~prostě sorry,ale já se ho nevzdám,to budu radši hladovět~;((~;((
tím jsem chtěla říct,udělejte si vy co pijete denně a (,,přestanete kdykoliv,,)malý testík samy se sebou.budete se divit.~;)
 kili 
  • 

Re: úzkosti  

(30.12.2009 10:00:29)
:-)) můžu Vás poškádlit rýpnutím aniž byste se naštvala ?
 aachje skunk a tři holky 


Re: úzkosti  

(30.12.2009 10:19:26)
jestli je to na mě,tak klidně,nejsem naštvávací~;)
 kili 
  • 

Re: úzkosti  

(30.12.2009 10:31:07)
OK, rýpnutí, ale ne samoúčelné, leč i poučné :-))

Týká se věry "miluju víno,dokonce s ním i obchoduji"

Víno je dobrý obchodní partner ? :-))
 aachje skunk a tři holky 


Re: úzkosti  

(30.12.2009 10:32:46)
~t~výborný obchodní artikl~v~
 aachje skunk a tři holky 


Re: úzkosti  

(30.12.2009 10:37:22)
přesně valkýro.pít sama,nebo virtuálně je smutné.soulož přez internet musí být zoufalá a tak snad jedině sebevražda..přez net,sám,i nesám..fuj,co to melu.
ty první dvě věci jsou rozhodně lepší v kolektivu~t~nejlépe kombinované~t~
 kili 
  • 

Re: úzkosti  

(30.12.2009 10:59:04)
I pro valkýru :

obchod vínem, obchoduje vínem

 kili 
  • 

Re: úzkosti  

(30.12.2009 10:59:40)
a kde (kraj) sídlíte ? A jaká vína ?
 maja 
  • 

Re: úzkosti  

(30.12.2009 21:55:59)
A víš co je Valkýro na tom to nejsmutněšjí? Že takovýho chlapa má 90% všech ženskejch doma.
 Ecim 


Re: úzkosti  

(30.12.2009 8:31:59)
Návrat k řízení - to je moje novoroční předsevzetí. Mám strach, ale chci ho překonat. :-)
 Ecim 


Re: úzkosti  

(30.12.2009 8:30:57)
To je podle mého názoru dobrý a užitečný příspěvek.
 Ecim 


Re: úzkosti  

(30.12.2009 8:28:44)
Mohu-li doporučit, tak mně proti takovýmto úzkostem pomáhají dlouhé procházky a cvičení. :-)
 Vaal 


Pozor na serotonin 

(30.12.2009 11:45:03)
Holky pozor na alkohol, když zaháníte deprese a úzkosti. Pokud trpíte depresemi, špatně se vám v mozku vychytává serotonin a alkoholem to ještě zhoršujete.
Někdy si říkám, zda je jenom náhoda, u některých našich celebrit, že pokud nějaká spáchá sebevraždu, tak má zároveň problémy s alkoholem.
To už je lepší si nechat předepsat nějaké prášky a být pod dohledem lékaře...jinak se vám to popíjení může nehezky rozjet do nějakých těžkých depresí.

Jak jsem výše psala, že na mateřské tak nějak nepiju...tak mě mimo jiné chrání i to, že se mi po více skleničkách dělá zle. Tělo nějak nězvládá odbourávat alkohol. I když alkohol mi chutná a byly časy, kdy jsem si každý večer skleničku vínka dala.
 Iva 
  • 

Chápu a fandím 

(30.12.2009 14:39:44)
Lucko - chápu Tě. Taky teď na mateřské se sem tam napiju, ale není to z celodenní únavy nebo tak... Mám hyperaktivního chlapečka, který mi své první 2 roky života dával fakt zabrat. Kdo to nezažil, nepochopí... A pak jsem zjistila, že když si dopoledne dám jednu dvě sklenky vína, tak to nějak líp snáším. Tolik na něj neřvu, nejsem z něj nervák, spoustu věcí hodím za hlavu.

Pak už nepiju, večer už vůbec ne. To už není důvod, když syn spí:-)))

Tak jen pro ty co to vůbec nedokáží pochopit - nesuďte, nezažily jste... Pro někoho je mateřská fakz záhul, že nějakou berličku potřebuje. Když se ale z berličky stane břemeno, rychle pryč s ním... Lucko, moc Ti fandím!!!

 Ecim 


Re: Chápu a fandím 

(30.12.2009 18:20:11)
Ivo, souhlasím, každý člověk si potřebuje někdy nějak ulevit. A maminky na mateřské rozhodně nejsou výjimkou. ~;) Mám také moc milého, ale hyperaktivního chlapečka, takže chápu. :-)
 Ananta 


Re: Chápu a fandím 

(30.12.2009 22:55:16)
"Když se ale z berličky stane břemeno, rychle pryč s ním..."

jenže takto to nefunguje, když se z toho stane břemeno, tak je to pěkně dlouhá a náročná cesta jak z toho ven...

Já už jsem se do toho nechtěla tady míchat, ale asi je to už profesní deformace. To co popisuješ je dost rizikové, kdybys chtěla vyzkoušet, jak na tom jsi, tak to pití na měsíc vysaď a pozoruj co to s tebou dělá, pokud budeš mít chutě, tak v tom lítáš... .

Omlouvám se za nevyžádanou reflexi.

 aachje skunk a tři holky 


Re: Chápu a fandím 

(30.12.2009 22:59:07)
přesně tak anato.to je zkouška,co ukáže..
 Ananta 


Re: Chápu a fandím 

(30.12.2009 23:04:18)
...no jo, takto si to člověk nejlíp ověří... ale je mi to líto, že to má někdo takto těžké, jinak ono když se léčí závislost, tak se léčí příčiny a ten stres co prožívá pisatelka je jasně formulovaná příčina, jenže alkoholem se to stejně dlouhodobě řešit nedá...
 Ananta 


Re: Chápu a fandím 

(30.12.2009 23:06:38)
Sloučila jsem si Pernicku i Ivu v jednu osobu, jsem už asi unavená, vlastně je to podobný případ...
 aachje skunk a tři holky 


Re: Chápu a fandím 

(30.12.2009 23:12:10)
není to vůbec jednoduché..těch ženských je mi líto..je to běh na dlouhou trat.některé si to ale přiznaly a začaly něco dělat,nebo včas přestaly,dokut to ještě šlo...ty co si lžou do kapsy a bagatelizují to,ty to poznání teprve čeká.bohužel pozdě.právě ty,bijíc se v prsa ...,,nejsem alkoholik,,...jím většinou jsou.~g~
 Iva 
  • 

Re: Chápu a fandím 

(1.1.2010 22:15:46)
Jojo, já vím že máš pravdu, jenže já nevím jak tu příčinu řešit... 3 měsíce po porodu mi odešla funkčnost prstů na levé ruce, sice se do roka jakž takž vrátila, ale ani teď, po 2 letech, to není dobré, a už asi nikdy nebude. Na žádný hudební nástroj už se nezahraju, a tak ráda jsem hrála... Našla jsem rehabilitační dr. které věřím a ta mi řekla jasně - stres, zbav se ho.
Fajn, ale jak?

Teď nepiju protože jsem znovu těhotná, nemám s tím problém. I když bych těhotná nebyla, určitě vysadit na měsíc-vlastně jakoukoli dobu můžu. Akorát s tím oba dva (já i syn) o trochu víc trpíme. Možná trvám víc na výchovných zásadách, o to víc je u nás dusno....

Nevím jak z toho ven.
Snad až bude větší..
 Baba Jaga 


K tomu nejspis musi byt nejaka predispozice 

(30.12.2009 17:30:20)
Nekdo se stane zavislym snadno, jiny ne... Ja jsem jednu dobu {jeste za svobodna} chlastala fakt dost, bydlela jsem s kamaradkami a ve trech jsme temer kazdy vecer vypily dve flasky cinzana a pak tancovaly na Michala Davida. Rada na to vzpominam. O vikendu vodka s brusinkovym dzusem a party az do rana, trvalo to asi dva roky, presto jsem se zavislou nikdy necitila. Proste kdyz byla nalada, chlastalo se treba dva tydny kazdy den, pak treba dva tydny ani loka a nechybelo to. Kdyz jsem se vdala, tak jsem prestala uplne, protoze pit s manzelem nebyla takova zabava jako s kamaradkami :) Posledni 4 roky si dam tak jednou do mesice nekde na party dvoudecku vina, kolikrat ji ani nedopiju. Asi k zavislosti na alkoholu nemam tu spravnou predispozici, jinak uz bych asi davno zavisla byla.
 Irena 
  • 

Re: K tomu nejspis musi byt nejaka predispozice - přesně tak 

(4.1.2010 9:04:24)
Přesně tak, já žila jak popisujete asi 5 let - firemní ubytovna, z práce rovnou na pivo, propařené víkendy. Dodnes si dám ráda vínko a závislá tedy rozhodně nejsem (už je to 10 let pryč :-). Můj otec popíjel každý večer víno - sklenku až dvě, víc ne. A alkoholik rozhodně není ani po těch 32 letech co ho znám. Je to hodně o dispozicích, i v drogách. Jsou lidé kteří budou hulit trávu a o víkendech sjíždět něco tvrdšího a přesto se z nich stanou později až se vybouří počestní občané a to samé s alkoholem.
 Vikinga 


Když matka pije.... 

(30.12.2009 18:35:04)
Byť jsem registrovaná na tomto serveru, píšu jako anonym....
Vím, jaké to je, být dítětem matky závislé na alkoholu. Moje matka začala pít přesně takto - doma sama s dětmi, dvě deci vína večer, později lahvinku, poté pivo.
Konec je katastrofický - mnohdy jsme jako děti neměly ani dárky pod stromečkem, protože máma pila. Peníze, které jsme dostávaly od babičky, nám máma také propila. V lepším případě jsme si za ně mohly se sestrou koupit třeba zimní boty. Později jsme je vůbec neměly, matka všechny peníze propila a my chodily v zimě v čínských keckách. Neměly jsme ani zimní bundu.
Máma si začala půjčovat peníze, dluhy rostly a když jsme začaly pracovat, chtěla po nás, abychom jí je splatily. Když jsem odmítla, přišlo první fyzické násilí - kopání do zad za to, jaké jsme nevděčené dcery. Přišly i jiné tresty, sprosté nadávky, vulgarity, urážky, škrcení kvůli sebemenší chybičce, kterou uděláte. Výhrůžky sebevraždou, citové vydírání, hysterický řev a scény.

Matka je závislá dodnes - nyní jí je 57 let. Dodnes si nepřipouští, že má problém. Je to pro ni velmi těžké. Pomalu se z ní stává troska. Nezvládne se už ani zorientovat v metru, najít si spoj MHD, vyhledat a zavolat si opraváře, vyměnit žárovku.

Já si pokaždé s každou skleničkou říkám, zda takto taky někdy nedopadnu. Doufám že ne, kvůli svým dětem.
 Calpurnia 


Re: Když matka pije.... 

(30.12.2009 19:19:46)
UF.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Když matka pije.... 

(30.12.2009 20:47:57)
dík, žes to sem napsala. to je totiž realita.
 Ecim 


Re: Když matka pije.... 

(30.12.2009 20:50:40)
Je to velmi depresivní. Doufejme, že to aspoň někoho od pití odradí.
 Vikinga 


Re: Když matka pije.... 

(31.12.2009 14:49:57)
no někdo tady psal,že dokud je pití pod kontrolou, tak je to ok, a jakmile se přestává zvládat, tak se má jít od toho...
To ale psal určitě někdo, kdo s pitím nemá žádné zkušenosti.
Každý alkoholik si myslí, nebo líp sám sebe přesvědčuje donekonečna, že to má pod kontrolou... člověk, který pije, si do chvíle, kdy spadne na úplné dno, nepřipustí, že má problém.

Nejlepší cesta, jak se alkoholikem nestát, je NEPÍT. Pít občasně skleničku. Jednou za uherák se opít, budiž.
Jakmile ale někdo pije denně, byť jen malé dávky, je to už špatně. A nemusí se přitom opíjet!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Když matka pije.... 

(31.12.2009 15:58:01)
To nemusí nutně platit. Není důležité, jestli někdo pije nebo nepije denně nebo co to s ním dělá, jde o důvod, proč to dělá.
Alkoholik pije proto, že MUSÍ. Má nějaký nutkání, má potřebu. Neumí nebo nechce si svůj život bez pití představit a "něco" v něm hledá. Řešení problémů, dobrou náladu, zapomnění.
Vypít sklenku vína denně patří v mnoha zemích k běžnýmu standardu. Pití je ušlechtilé, chlastání je barbarské. Proto taky nikdo nebude tvrdit např. o Francouzích, že je to národ alkoholiků, přestože ve Francii ta sklenička vína patří normálně ke každý večeři, zatímco o Rusech se to říká běžně, protože se opíjí jako prasata.
Osobně nesnáším opilce, pití není moje životní potřeba, ale klidně můžu pít každej den. V životě jsem se neožrala. ~;)
 Vikinga 


Re: Když matka pije.... 

(1.1.2010 13:06:16)
Ona je velmi často hranice mezi tím, co je ještě normální pití, a tím, co je už závislost, velmi nejasná a hlavně tenká.
Můžete leta pít denně skleničku vína, aniž byste se opíjela jako prase, a můžete jí pít nakrásně proto, že vám víno prostě chutná, a už v této době si třeba pěstujete závislost, aniž o ní víte nebo si jí uvědomujete. To je na tom to nebezpečné. Ale ve chvíli, kdy si tu skleničku nemůžete odpustit a podřizujete jí vše ostatní, pak je něco špatně natuty.
Mně víno také chutná, ale nepiju ho denně. Stejně jako nejím denně biftek nebo řízky, které mi chutnají stejně.

A protože ta hranice závislosti je opravdu velmi tenká a málokdo ji sám u sebe dokáže včas rozeznat, pak si opravdu myslím, že pravidelné denní pití alkoholu je prostě špatně, snad s výjimkou jedné malé desítky na zapití oběda.
 Leonardo 


alkohol a MÁMA 

(1.1.2010 18:49:13)
Chci jen napsat pár vět.
Loni v květnu mi zemřela maminka.Byla alkoholička.Lehko se mi to nepíše,protože po její smrti se snažím zapomenout na ty horší zážitky s ní.Nebudu tu vypisovat,co vše jsem si při jejích opileckých stavech zažila.Kdo s takovým člověkem nemá zkušenosti,neuvěří.
Pro mě už v srdci navždy zůstane maminkou.Takovou,jakou byla,než začala pít...hodně pít.A doufám v to,že čas bude natolik milosrdný a zahojí všechny rány.
Jen jsem chtěla napsat...spočítejte si,kolik peněz propijete za týden,měsíc,rok.O kolik ošidíte sebe,své děti,rodinu.Počítejte i se zdravotními a psychickými následky.A pokuste se vcítit do pocitů svých dětí,jak jim asi je(nebo bude),když se jim ostatní budou posmívat,že jejich máma chlastá.
Neberte to jako moralizování,spíš píšu s "nádechem smutku".

 pernicka,12/05,5/08 


Ještě alkoholička nejsem 

(30.12.2009 20:27:32)
ale asi za chvíli budu, jestli to tak půjde dál. Jsem také pořád bez chlapa, jezdí kamionem, mám dvě malý holky a co sem přestala kojit tak svoje večerní depky utápím taky v deci, 2,3...ale nikdy ne abych nevěděla co dělám. Buď se utrápím nebo uchlastám. je to děsný, nikdy sem k tomu netíhla, ale je to hrozný, když kolem sebe vidím ŠŤASTNÝ rodinky, kamošky co mají chlapa denně doma a před chvílí mě švagrová napíše jak se měli na výletě a kam zítra jednou a já si říkám, že až holky usnou tak si načnu šampus, před chvílí sem četla článek jak prospívá srdci, takže nazdraví.
 Ecim 


Co takhle zahnat depku jinak?  

(30.12.2009 20:45:53)
Perničko, hlavu vzhůru! Chápu, že to není jednoduché (také bývám pravidelně večer sama doma a moje dvě malé děti usínají někdy velmi pozdě), ale znám řadu maminek, které nemají manžela denně doma. Také znám i maminky, které nemají manžela vůbec... ~n~
Co takhle udělat si výlet během dne s dětmi (třeba i s nějakou kamarádkou, která má děti, aby vám všem bylo veseleji) a večer si najít zajímavější činnost než popíjení - pustit si třeba pěkný film, zacvičit si, přečíst hezkou knížku, pozvat kamarádku na popovídání nebo dělat nějakou ruční práci? Hlavní je se nelitovat a vyplnit čas nějak pěkně něčím, co tě baví. :-)
 Ecim 


Re: Co takhle zahnat depku jinak?  

(30.12.2009 20:48:48)
Dělám to také tak a často se na večery o samotě i těším. :-)
 Ecim 


Re: Co takhle zahnat depku jinak?  

(30.12.2009 21:02:34)
A ono to kolikrát nakonec dopadne tak, že děti dlouho nemůžou usnout a já mám pak místo klidného večera pro sebe kabaret. ~t~
 pernicka,12/05,5/08 


Re: Co takhle zahnat depku jinak?  

(30.12.2009 21:18:38)
v tom to nebude, kamarádek máme spousty, spíš mám teď období, že se s nikým nechci nějak vidět, spíš všechny odmítám, normálně ale jinak máme přes den program bohatý, chodíme do kroužků, kamarádky jsou stále po ruce, koníčky mám, šiju atd. dokonce i na ŽL, ale prostě ten chlap tady pořád nějak chybí to nenahradí nic. Někdy je sto dobrý, ale teď je zas takový období, všichni jsou spolu jen já mám chlapa pryč a na silvestra se vrací až večer, rodinný život ustoupil někam pryč, a když je manžel doma, tak se pořád musím s něčím dělit, buď dospává, nebo zařizuje co potřebuje nebo je u nás někdo na návštěvě a pořád dokola. Už plánuju dovolenou, dlouho sme nikde nebyli, aby sme si vyčistili ~z~hlavu.~z~~z~~z~
 Ecim 


Re: Co takhle zahnat depku jinak?  

(30.12.2009 21:41:47)
Perničko, jsem ráda, že tenhle Tvůj příspěvek je už mnohem veselejší. :-) Chápu Tě, také se to tak u nás někdy sejde, že je toho víc (práce, zařizování, dospávání na střídačku), ale pak se to zas nějak usadí. :-) Pokud se nechceš s nikým vidět, tak se do ničeho nenuť, také se s kamarádkami setkáváme jen tehdy, když na to všichni máme náladu.
Pro zasmání: Dnes večer jsme se s dětmi vrátili od našich, chystali jsme se s manželem, že si otevřeme šampus (mám ho ráda, ale kojím, a tak si ho dávám jen jednou za uherský rok symbolicky :-)) a popovídáme si, ale pak vzal manžel staršího synka na návštěvu ke svým rodičům, že si ho tam chtějí nechat, ale pak volal, že tam přespí také, protože jeho rodiče nestíhají hlídat, a tak jsme tu s mladším synkem sami (celé odpoledne spal a teď je velmi čiperný :-)) a děláme si tu soukromou párty ve dvou. Je to s těmi malými dětmi pořád nějaká improvizace. :-)
 pernicka,12/05,5/08 


Re: Co takhle zahnat depku jinak?  

(30.12.2009 23:23:10)
jo jo, ty moje dvě rárohy mě taky dělají veselí do noci, když to na ně příjde, dneska sem jim musela loupat pistácie, ~w~ jinak by pry nešly spát. Tak měli zpestřenou večeři. No snad se to brzy otočí a bude líp. Snad se manža zítra vrátí brzy a to šampíčko dorazíme ~v~ dám ho uležet do lednice. Hezký nový rok !~b~
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


Já jsem těžky abstinent 

(31.12.2009 10:18:58)
obdivuji tě jak se to snažiš zvladnout držim palce k sile a pevnemu odhodláni to vydržet.
ja jsem se s prominutim ožrala jako prase jednou v životě a to v 18letech dřiv jako pubertak jsem si dala na discotece obcas beton nebo vodku s džusem ale nebyla jsem typicky pubertak me to nelakalo se opijet a pak nevedet vo co gou.

v tech 18 jsem se ožrala protože na moje narozeniny mel přijet muj přitel a když dlouho nejel jsem se začala shanet po něm až jsem se dozvěděla krutou pravdu že ho srazil vlak..takže moje narozeniny versus tragicka zprava jsem se zhroutila a proste jsem se spraskala poprve v životě jako pes....

druhej den mě bylo tak blbě že jsem si myslela že jsem asi někde mimo a jestli vubec žiju jak jsem se dostala domu atd......

tento zažitek po chlastani a jeho nasledku druhy den mě dal takovou lekci že jsem se od te doby alkoholu nikdy nedotkla...ani na silvestra žadne připitky nic.....v 19ti jsem si udělala řidičak a tutově by mě nenapadlo se nekdy napit nikdy nevim kdy se čtyřmi dětmi bych musela nekam zajet a proto alkohol je těžke tamu...

navic jsem si prožila pod jednou střechou rok života s lidmi zavyslimi na alkoholu dnes to maji ti dva pod kontrolou (tchan a tchyne)podotykam začali pit protože že jim zabili syna meho švagra a piti jim pomohlo se stoho vzpamatovat...ale alkohol neni dlouhodobe řešeni....neodsuzuju je v žadnem připadě každy si našel cestu uniku s teto reality hold jinak,jsem ale nesmirne rada že stim pitim začali neco dělat....daj si denne sice doted pivko ale nejsou totoalně namol jako dřiv už v deset dopoledne a neryji do nikoho aby si vylili vztek
HOLD a toto mě utvrdilo proste nadosmrti nenavidim alkohol....a pit ho na md? mam dost prace kolem domacnosti deti...a na depku když ma tak použivam papir a tužku tam se sama sobě vyliju srdičko nadam vsem okolo na papiře a pak ho skartuju ulevi se mi....
JEŠTĚ JEDNOU DRŽIM TI PALCE ABYS SE SVE ZAVYSLOSTI ZBAVILA NEJEN KVULI SOBĚ ALE I SVÍM NEJBLIŽŠÍM.....nemam právo tě soudit naopak tě rada podpořim .....
 Lenka. syn Daniel 
  • 

Re: Já jsem těžky abstinent 

(2.1.2010 23:13:43)
Ahoj,taky jsem těžký abstinent. A díky čemu? Díky tomu, že jsem se v mých 21 letech tak strašně opila a bylo mi tak šíleně zle, že jsem se od té doby (3.5 roku) alkoholu ani nedotkla. Jen ten pohled na něj (třeba v obchodě, protože manžel je taky abstinent) mi svírá žaludek. A pít na MD? Příjde mi to jako hazard....mám denně tolik práce a radostí se svým synkem, že večer, když spinká, já relaxuju u PC, knížky, s manželem. Ale bez alkoholu.

A Tobě, milá autorko článku, přeju,abys svou závislot zvládla a dokázala toho démona jménem alkohol poslat do horoucích pekel a žít krásný a střízlivý život bez alkoholu. Držím pěsti!!
 Janinka76 


Popíjení na mateřské 

(31.12.2009 15:06:56)
Lucyno,
klobouk před tebou dolů, takhle "dospělou" reakci na vlastní problém s alkoholem jsem snad nikdy neslyšela! sama jsem alkoholička, rok a kousek abstinuji po léčbě - mimochodem nejlépe investované čtyři měsíce v mém životě. Začala jsem pít na mateřské, samozřejmě s tím, že jsem pila od svých cca 16 let, alkohol mi vždy chutnal, ale hlavně se mi líbilo být opilá. Na to jsem si pak vzpomněla a začala pít. Nejdříve v malých dávkách a třeba jen jednou do týdne, samozřejmě tolerance narůstala a po šesti letech neustálého kopání kolem sebe a svalování viny za to, že piju na vše a všechny okolo, jsem nastoupila do protialkoholní léčebny (samozřejmě víceméně proti své vůli a díky mým nejbližším, za což jsem jim teď neskonale vděčná).
Úplně nejtěžším momentem pro mě bylo přijmout skutečnost, že jsem nikdy vlastně neměla důvod pít, že vše, co jsem za důvody svého pití vydávala, byly jen výmluvy a důvody zástupné. Prostě jsem pila, protože se mi to líbilo. Svést své pití na něco jiného je vždy jednodušší a líp se s tím vyrovnává, toto jsem zpracovávala ještě po ukončení léčby. Takže u mě příčina i důsledek splynuly v jedno.
Ani si nedokážeš představit, jak moc si teď užívám střízlivý život. Netvrdím, že je to vždy jednoduché, že nikdy nemám chuť se napít, že mi vše vychází. Ale je mi neskonale lépe bez chlastu a jsem na sebe pyšná, že to zvládám.
Držím ti moc pěsti! I ty to zvládneš.

ještě pro zajímavost přikládám odkaz - http://www.reflex.cz/Clanek37888.html
 Kočanská 
  • 

:-) 

(31.12.2009 20:50:08)
Janinko, je to určitě boj a jste na sebe právem hrdá. Dobře se mi to čte a moc Vám přeju šťastný život bez alkoholu.
Jinak já jsem zažila kolegyni alkoholičku a kolegu a je to fakt masakr. Možná varování pro všechny - ten kolega - velice fajn a inteligentní chlap - spáchal nakonec sebevraždu. Takže když se to vymkne kontrole jde fakt o život.

Autorce přeji aby všechno zvládla.

 Lucyna 35 


Re: Popíjení na mateřské 

(1.1.2010 9:32:08)
Janinko, děkuji za podporu - beru ji dvojnásob vážně, protože jsi byla v mé kůži. Víš, o čem píšu - příběhy jsou hodně podobné. Na článek se hned podívám. Šťastný nový rok!
 Míša, tři děti 
  • 

Re: Popíjení na mateřské 

(1.1.2010 14:49:38)
Pravdu mají všechny z vás...........
 Sofí + 2 
  • 

kopie 

(2.1.2010 23:50:40)
je tohle možné? to jsem já přes kopírák!! i s tou prací atd.
Jen jedno můžu říct jistě. Když jsem se o tomto "problému?" bavila se svou psycholožkou, shodly jsme se na jednom:
alkohol nebo antidepresiva. Tečka.
 Mirrrka73 


Řídíš taky auto? 

(3.1.2010 0:21:05)
Stihneš vystřízlivět do rána? Pokud jedeš autem, nemáš třeba obavu, že nějaký alkohol ještě máš v krvi?
Přece po litru vína, večer vypitém, něco ráno musí zůstat v krvi?
V.
 Piotra, 2 holčičky 


Tak to já bych pila jak duha, jen kdyby mi to chutnalo 

(4.1.2010 7:49:58)
alkohol mi strašně nechutná, nenašla jsem ještě nic, co bych aspoň s trochou chuti vypila. Ale to mám štěstí, protože kdyby to tak nebylo, tak bych taky pila asi každý večer. Mám ráda ten pocit, když člověk má "náladu". Takže příležitostně překonám odpor a nakopu tam ve společnosti aspoň 2 deci a jsem veselá.
 Irena 
  • 

Myslím že to je trochu přehnané 

(4.1.2010 8:58:44)
Nezlobte se, ale dát si víno večer po náročné práci není žádná závislost. To že vy to tak cítíte je spíše o tom, že buď 1) máte k závislostem sklon. U takových lidí to jde hrozně rychle a stačí málo. Pak právem cítíme, že se děje něco zlého 2) jste velmi puritánsky vychovaná a přijde vám nepatřičné pití alkoholu, proto to že si otevřete doma víno berete tak tragicky.
Co např. takoví Francozi nebo Italové, kteří každodenně k obědu i večeři pijí víno? Já také popíjím a velmi ráda. Jako problém to necítím protože s tím problém nemám - alkohol totiž nepotřebuji a když abstinuji několik dní i týdnů, nechybí mi, ani si to neuvědomím. Jeden doktor vám řekne, že sklenička denně je závislost, druhý vám ji doporučí na krvinky. Tak si tedy vyberte.
 Lucyna 35 


Re: Myslím že to je trochu přehnané 

(4.1.2010 11:57:53)
Přehnané ... závislých je konstantně 14 procent obyvatelstva. Ten, kdo říká, že to nechápe, to nechápe zřejmě proto, protože to nepoznal a má to štěstí, že prostě mezi ta procenta nepatří. Ovšem může se stát, že ho pěkně překvapí opak - v pozdějším věku. I po padesátce. Viz zde - oficiální text k dokumentu Proč pijí české ženy: Profesor Jiří Heller z oddělení léčby závislostí v Praze u Apolináře říká, že nikdo předem neví, jak jeho organismus umí zacházet s návykovou látkou. "To, že se někdo stane závislým na alkoholu, není věc společenská. Je to něco jako alergie. Každý pochopí, že Jarda je alergický na jahody a Pepa není. Ale už nepochopí, že stejně tak jsou lidi alergičtí na alkohol a druzí ne. To je ta základní informace, kterou by všichni měli dostat včas.
Ono se říká: On pil a dožil se osmdesáti. Ale on se dožil osmdesáti, přestože pil! On měl tak dobrý metabolismus, tak dobrou výbavu, že se dožil osmdesáti. Měl štěstí!" Proč pijí české ženy? Třeba proto, že si manžel našel jinou. Tak si večer zapálí svíčku, slavnostně prostřou a nalijí si sklenku vína nebo sektu. Nebo jednoduše proto, aby se jim lépe spalo? Aby šlo žehlení lépe od ruky. Nebo z nudy, nebo z přepracovanosti, nebo z frustrace z mateřské dovolené?
Rozhodně důvodů k napití je kolem nás hodně a všechny jsou společností chápané. A žádané! Alkohol je byznys. Bohužel, nikde u těch krásných a lákavých obrázků lahví a sklenek s třpytivým ledem nejsou varovné šipky. Pozor! Z pití na zdraví a na úspěch se lehce může stát pití na kuráž žít! (oficiální text distributora)
 petra 2 děti 
  • 

Re: Myslím že to je trochu přehnané 

(4.1.2010 12:00:08)
No já si vyberu toho "na krvinky" :))
Nevěřím, že dvě deci vína po večeři z vás udělají alkoholika. Nebo se posledních 15 let podezřele držim. Ale možná je to taky o tom proč pijete. Já díky bohu nezapíjim splín ani nečekám žádný "cvaknutí". Prostě mi víno chutná a tady myslím opravdu na chuť ne na promile a taky je dobré na trávení, krvinky, povzbuzení metabolismu a v neposlední řadě navození sváteční atmosféry. Tomu se nevyrovná bylinkový čaj s jogou ani náhodou.
 Lucyna 35 


Re: Myslím že to je trochu přehnané 

(4.1.2010 12:02:17)
Přehnané ... závislých je konstantně 14 procent obyvatelstva. Ten, kdo říká, že to nechápe, to nechápe zřejmě proto, protože to nepoznal a má to štěstí, že prostě mezi ta procenta nepatří. Ovšem může se stát, že ho pěkně překvapí opak - v pozdějším věku. I po padesátce. Viz zde - oficiální text k dokumentu Proč pijí české ženy: Profesor Jiří Heller z oddělení léčby závislostí v Praze u Apolináře říká, že nikdo předem neví, jak jeho organismus umí zacházet s návykovou látkou. "To, že se někdo stane závislým na alkoholu, není věc společenská. Je to něco jako alergie. Každý pochopí, že Jarda je alergický na jahody a Pepa není. Ale už nepochopí, že stejně tak jsou lidi alergičtí na alkohol a druzí ne. To je ta základní informace, kterou by všichni měli dostat včas.
Ono se říká: On pil a dožil se osmdesáti. Ale on se dožil osmdesáti, přestože pil! On měl tak dobrý metabolismus, tak dobrou výbavu, že se dožil osmdesáti. Měl štěstí!" Proč pijí české ženy? Třeba proto, že si manžel našel jinou. Tak si večer zapálí svíčku, slavnostně prostřou a nalijí si sklenku vína nebo sektu. Nebo jednoduše proto, aby se jim lépe spalo? Aby šlo žehlení lépe od ruky. Nebo z nudy, nebo z přepracovanosti, nebo z frustrace z mateřské dovolené?
Rozhodně důvodů k napití je kolem nás hodně a všechny jsou společností chápané. A žádané! Alkohol je byznys. Bohužel, nikde u těch krásných a lákavých obrázků lahví a sklenek s třpytivým ledem nejsou varovné šipky. Pozor! Z pití na zdraví a na úspěch se lehce může stát pití na kuráž žít! (oficiální text distributora)
 Tereza 
  • 

Re: Myslím že to je trochu přehnané 

(6.1.2010 17:07:52)
Právě proto, že se najde dost lidí, kteří si myslí, že když se mluví o alkoholismu, tak se přehání apod.
Každý organismus má navíc jinou míru snášenlivosti. A okamžik, kdy je člověk závislý si ani není schopný uvědomit,ten přechod je tichý.
Závislákem se může člověk stát v každém věku. A to, že závislých žen, přibývá by mělo být varováním.
Ovšem naše společnost tento problém zlehčuje. Vždyť chlastání patří k naší národní kultuře, jinak se to říct nedá.
 Tereza 
  • 

Já to chápu, ale už abstinuju, radši... 

(6.1.2010 16:37:48)
Vždycky jsem se ráda napila, uvolnilo mě to. Prostě když toho bylo moc, paráda sklenička. Mívala jsem období, kdy jsem fakt hodně pařila. Doma jsem ale nikdy moc nepila.

Zlomilo se to v okamžiku, kdy se šel přítel léčit s jinou závislostí. Než pití. Na sezeních primáře Nešpora jsem pochopila, že máme v rodině závislosti a že asi k nim mám sklony. A tak jsem zamávala alkoholu. Už dva roky nepiju. Teď o svátcích přišla vypjatá situace, kdy jsem měla chuť si toho panáka dát. Neudělala jsem to, naštěstí doma žádný nebyl. Nepijeme totiž nikdo.
Myslím, že závislosti začínají narůstat, u žen, ono se o tom moc nemluví. Ale přibývá gamblerek, všeho.
Nelíbí se mi jedna věc - média mluví vždycky o vyléčených alkoholicích, narkomanech, či gamblerech. Vtip je v tom, že nejste vyléčení nikdy. Můžete jen abstinovat, ale do konce života už zůstanete závislákem. Protože stačí třeba malý panáček a lítáte v tom znovu.
 IvNiMaDaPe 
  • 

pití 

(7.1.2010 17:51:56)
Tak to je síla. Můj manžel pracuje taky 350km daleko a večery trávím většinou sama, a i když miluju pivo a sem tam si dám vínko,takhle teda doma nepopíjím. Starám se o 4 děti a asi na to nemám čas,ale chci hlavně říct,holky bacha,jeden náš /přijatý/ kluk má alkoholový syndrom a jeho nervové stavy jsou děs. Neříkám, že jsem si v těhotenství taky někdy nedala,ale když vidím co to udělá s plodem???
Držím palce všem,co tohle prožívají a umějí to udržet na uzdě.
Jdu si dát pivo.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.