| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodinné finance v roce 2010

 Celkem 104 názorů.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Neuvěřitelný bordel!!!!!!!!!!!!! 

(28.12.2009 8:51:22)
Ačkoliv se mě to tedy vůbec netýká, tak mě nadzvedlo ze židle, že se snižuje mateřská, tedy jediná dávka, která je v závislosti na dříve dosaženém příjmu, a že se vůbec snižuje, k tomu není co dodat.
 clea.1 


Re: Neuvěřitelný bordel!!!!!!!!!!!!! 

(2.1.2010 23:08:30)
mě to naopak ani nepřekvapuje.Pánům poslancům není proti srsti urvat od pusy matkám a dětem 10% z toho mála co jim i tak dávali.
Sami si machři vemou 4% ze 100 000 měsíčně a na další jejich fin.úspory se ani nedostalo- jako proplacení cesty do práce(jako prominte ale platí vám zaměstnavatel cestu do práce?)oblečení,byty,ochranku a auta a další výborný pitomosti.A div se neplácaj po ramenou jaký jsou kolíci,že zažehnali a vyřešily fin.krizi a to prej musí bejt všichni solidární.
Nemluvím o matkách s dvojčaty ty se asi můžou jít rovnou klouzat a nebo si hodit korunou který si nechaj a který daj pryč!!!!
To co byla možná kdysi malá výhoda 37týdnů mateřská tak je teď noční můra.
Přece,ale nebudou tydle rodiny zvýhodňovat,protože co by tomu řekly matky s jedním dítětem.Ale co budem říkat my to je jim šumák,no hlavně že aspoň oni nebudou strádat.
 plasklara 


Re: Neuvěřitelný bordel!!!!!!!!!!!!!-souhlasím!!! 

(3.1.2010 2:18:28)
máte pravdu-jsou to hovada.Nás jen škubou a o sebe se bojí,aby neměli o krapet něčeho náhodou míň.Viz.s těmi dvojčaty-ANO,porodné sice maminka dostane za obě děti,mateřskou už však jen jednu ve stejné výši,jakou by brala i kdyby měla dítě JEN jedno.Bylo by dokonce spravedlivé,aby maminky dostávaly PPM i Rodičovský příspěvek na každé dítě-ať už jsou to dvojčata nebo děti rok od sebe-vždyť každé to dítě pak svým způsobem strádá,matka musí obracet každou korunu i když má doma chlapa,tak s tou mateřskou se vždycky počítá do příjmů i výdajů rodiny.A to že svou nervozitu a nemoci dětem něco dopřát má vliv na budoucí vývoj oněch následníků-dětí,za to může jedině vláda!Nejdříve nabídnou rodinám-resp.ženám velké porodné z důvodu,že klesla porodnost a když porodnost vzroste,tak začnou lidi škubat,přitom by měli začít u sebe.Reformy ztrácí konečný smysl...Celý zasedací parlament řeší-pochopitelně očividně jen řečmi,hospodářskou krizi,za kterou mohou svým způsobem hlavně oni-vymýšlí totiž pořád dokola,jak si nahrabat do vlastní kapsy až nastane řetězová reakce...poslední články řetězce-obyčejní,skromně žijící lidé,přicházejí o práci,o střechu nad hlavou,o své blízké,což má své další a další následky,kterě bych tu mohla rozvádět donekonečna...Doufám,že si toto přečte někdo,přes koho se to ,,k těm nahoře" donese...Doufejme že s najde někdo opravdu inteligentní,kdo je roznese všechny na kopytech a dá všemu konečně opravdu fungující řád.
 Beliona 


Re: Neuvěřitelný bordel!!!!!!!!!!!!! 

(3.1.2010 11:43:40)
NEDALO MI TO, ALE MUSÍM REAGOVAT - MŮŽEME SI ZA TO SAMI!!!!!

NEVOLTE JE ZASE!!!! ~o~

Jinak se nikdy nic nezmění - volte někoho komu nebude vadit, že si sníží plat o více než 10%, tak jako oni ho snížili nám, ať je to fifty fifty!!! Někoho, kdo bude schopen opravdu makat a ne se flákat a ještě brečet, že si chudáci museli snížit plat o 4%!!!

Jinak vám všem přeji, šťastný nový rok 2010,:-) abychom se měli alespoň tak jak se máme a možná i lépe, ale skromnost musí zůstat na 1. místě (ta je ovšem našim politikům cizí, pokud jde o ně, pokud jde o stát, je na 1. místě)
 rovera 
  • 

Re: Neuvěřitelný bordel!!!!!!!!!!!!! 

(3.1.2010 17:16:24)
Blíží se volby, takže nezapomente: NEVOLTE parlamentální strany, tj. ani ODS, ani CSSD, ani KDU, ani SZ. NESKOCTE JIM ZASE NA JEJICH PLANÉ SLIBY!!!

Pokud jste konzervativní, volte KSCM. Treba vybalancují lépe sociální i individuální zájmy. Snad se poucili z minulosti...

Pokud jste pro úplnou zmenu, volte úplne JINOU STRANU (treba CPS , tj. WWW.CESKAPIRATSKASTRANA.CZ !!!). Treba to budou mnohem menší "piráti" než ta soucasná politická garnitura...
 Průvan 
  • 

Re: Neuvěřitelný bordel!!!!!!!!!!!!! 

(3.1.2010 13:36:30)
Skvěle madam... :-) konečně si začíná všímat i někdo další,jak to s námi kapitalisté "dobře" myslí!!!
 Ecim 


Nemocenská  

(28.12.2009 9:10:35)
Velmi se mi nelíbí, jak je to nastaveno s nemocenskou. Systém by měl být nastaven tak, aby pro lidi bylo výhodné si lehnout OKAMŽITĚ a nemoc POŘÁDNĚ VYLEŽET než nemoc přecházet. Spoustě lidí tohle ale bohužel nedochází. (Na tohle téma jsem se tu v diskusích velmi vytočila už několikrát.) Je ale smůla, že by změna opatření mohla nahrávat i flákačům, kteří by si jen tak chtěli hodit marod. Vůbec se firmám nedivím, že přicházejí s rozumnými opatřeními typu "tři dny placeného volna po dobu akutní nemoci" nebo "práce doma". Jenomže už jsem se od zaměstnanců setkala i s reakcemi ve stylu "jé, ale co já budu dělat, když si ty tři dny nevyberu, přeci to nenechám firmě, tak si vyjedu na vejlet a zavolám do práce, že je mi blbě".
Když můj manžel loni 2 týdny stonal a měl jít k doktorce na prohlídku, tak jsem mu řekla, že jestli je mu ještě špatně, ať zůstane doma, že ho potřebujeme zdravého i za cenu, že by za těch 10 pracovních dnů teoreticky nedostal ani korunu a museli jsme čerpat z úspor.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Nemocenská  

(2.1.2010 14:46:42)
taky jsme to tak měli. Manžel byl vážně nemocný, doma zůstal 3 týdny. Hrozila jsem se, jaká bude výplata, naštěstí byly jeden týden nemocenské v novém měsíci, tak se to rozmělnilo do dvou výplat a nebyla to taková hrůza.
Mi příjde nespravedlivé, že vůbec existuje možnost tří neplacených dnů. My přece pojištění platíme za každý den v měsíci. Mě nezajímá, že je to nastaveno tak, aby lidi nemohli podvádět. Pokud budou probíhat řádné kontroly a v případě porušení budou pořádné sankce, tak si lidi nedovolí běhat v při nemocenské po hospodách apod.

Pak to dopadá tak, že nemocní lidé s chřipkou a virózou chodí normálně do práce a nakazí dalších X zdravých. Z toho jsou epidemie! Ve školkách usmrkané a kašlající děti, jejichž matky mají strach zažádat o paragraf.

Jenomže jak to vymyslet, aby poctivci nebyli škodní a s lumpy šlo snadno zatočit????
 Ecim 


Re: Nemocenská  

(2.1.2010 15:46:35)
Martino, tak to bych taky moc ráda věděla, jak to udělat. V prvním zaměstnání jsem nestonala vůbec (byla jsem za tu dobu jen asi 3x nachlazená, ale neměla jsem teplotu, a tak se s tím dalo klidně chodit do práce), ve druhém dvakrát. Kvůli první nemoci jsem nestihla o den pohovor v jiné práci (řekla jsem si, že podvádět nebudu a že nikam nepůjdu, když je mi špatně a jsem na neschopence a že to asi bude "náznak shůry" - a byl, za pár měsíců jsem otěhotněla) a podruhé jsem ze dne na den zůstala na neschopence skoro celé těhotenství. Nejsem žádný hypochondr ani lenoch, pokud je mi dobře, tak ráda pomůžu tomu, kdo to potřebuje, pár měsíců před odchodem na dlouhou neschopenku jsem byla přeřazena na práci do velmi problémového oddělení, kde jsem si vylízala spoustu nepříjemností, když jsem pak v těhotenství zůstala doma, tak mi to vůči kolegům samozřejmě bylo nepříjemné, ale miminko dostalo přednost. Přišla jsem samozřejmě o spoustu peněz, ale co se dalo dělat, brala jsem to jako daň za to, že jsem otěhotněla rychle a s hodným tatínkem. :-)
Nemocný člověk zkrátka patří do postele. HOTOVO DVACET. Každý člověk zkrátka někdy nefunguje a potřebuje pomoc druhých. Nemocný, který své nemoci přechází, ohrožuje nejen sebe, ale i druhé (rodinu, děti, případně i další lidi, pokud třeba s horečkou sedá za volant).
Byla jsem ráda, že u nás v práci to bylo v pohodě a dokázali jsme si pomoci a vyhovět. Raději zůstanu v práci o něco déle, abych udělala práci za nemocného kolegu / kolegyni, než aby na mě nemocný kolega / kolegyně něco naprskali a já pak musela minimálně týden ležet.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Nemocenská  

(3.1.2010 21:52:48)
no ale přesně o tom to je. Prostě oželet peníze - v běžném životě na to myslet a vytvořit si rezervu - a jít marodit. Kdyby to tak dělal každý, tak věřím, že by spousta chřipkových a jiných epidemií bylo slabších s méně postiženými.
 Ecim 


Re: Nemocenská  

(4.1.2010 9:02:56)
Martino, souhlasím. Protože on se člověk nakonec finanční ztrátě nevyhne. Jde o to zvolit to "menší zlo" a lehnout si hned, než dělat "pseudohrdinu" a ničit svoje vlastní zdraví i zdraví jiných. :-)
 Horama 


Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 9:35:38)
Díky za pěkné přehledné shrnutí změn. Tuším, že žádný příjemce dávek nad nimi nejásá, ale i po všech sníženích dávek ještě stále stát financuje mnohem více, než si může dovolit. Z tohoto pohledu považuju jeho stávající sociální politiku za nebezpečně velkorysou, i když bych si mohla vždycky říct "tím lépe pro mě, když teď poprvé ze systému čerpám".
 Jana 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 10:02:17)
Jasně Hujko,nejlépe dávky vůbec žádný:(Ať si užívají jen ti nahoře,že?
 Horama 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 10:07:58)
Já postoj "když si užívá ten, já na to mám právo taky" nijak zvlášť neuznávám. Tímhle způsobem se totiž nedá na světě nikdy nic změnit (a to nemluvím jen o sociálních dávkách), protože vždycky bude existovat někdo, na koho můžu ukázat prstem a říct "ale on taky". Momentálně jsem za dávky ráda, ale nepovažuju je za něco, na co mám nezadatelné právo, ale za dobrou vůli toho, kdo je poskytuje. Trochu jako by to byl dárek. A stejně jako nemám radost, když mi babička dává k vánocům peníze, které jí budou chybět v rozpočtu domácnosti, nejsem ani ráda, že stát rozdává z toho, co nemá.
 Hanka 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 10:18:23)
Hujko,

taky se mi nezamlouvá, že stát vydává víc, než získává. Byla bych ráda, kdyby začal šetřit na všech frontách.
Po pravdě řečeno mě výše dluhu "na hlavu" děsí, když si uvědomím, že ho prostě budeme jednou muset nějak zaplatit - my nebo naše děti.
 Horama 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 10:33:09)
Mě hlavně dost děsí to, že když bude stát donucen k šetření zvenčí, všechno se změní razantním skokem. Jakmile totiž nebudeme schopni splácet (nebo jakmile tak usoudí ti, co nám půjčují), prostě nám další půjčku nedají. Kdybychom hospodařili s vyrovnaným rozpočtem, mohlo by nám to být fuk, ale když máš rozpočty zcela běžně schodkové, tak to znamená, že ti někdo nedal třeba těch 163 mld., se kterými jsi už ve výdajích počítala, takže je najednou vydat prostě nemůžeš (ony neexistují). Takže místo abys postupně snižovala výdaje několik let a snažila se vytvářet právní prostředí, které bude zmírňovat dopady toho šetření (neříkám, že je to jednoduché, jenom jakýkoli nápad na to téma potřebuje spoustu času, o provedení ani nemluvím), tak prostě snížíš výdaje naráz, protože nemáš jinou možnost - žádné přizpůsobování, žádné pokusy o zmírňování dopadů. A jestli máš mít naději, že ti půjčí alespoň MMF, tak se budeš muset podrobit jejich podmínkám - a ty budou tvrdé. Žádné vyjednávání a politický koncensus, jen tvrdě pragmatické chování.
 Markéta, kluci 7 a 1 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 13:52:16)
Přesně tak, odstrašující případ Lotyšsko - během pár týdnů snížení a zmrazení důchodů, snížení a zmrazení platů státních zaměstnanců, snížení výdajů na zdravotnictví. Všechny zákony, na základě kterých byla tato snížení uskutečněna, prošly lotyšským parlamentem během pár týdnů, jinak by totiž peníze od MMF nepřišly.

Mě teda ta půlroční mateřská připadá dost vysoká i po snížení (zvýšená byla přesně jeden rok), rodičovský příspěvek je ohromně vysoký (s možností přivydělat si cokoli)a myslím si, že to dlouhodobě udržitelné není. Jestli si "ti nahoře" užívají či nikoli je celkem fuk, hlavní část výdajů MPSV jsou důchody, takže myslím je zřejmé, kdo první dojde úhony.
 Marta 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 14:06:19)
Chápu potřebu změn, ale velice přemýšlím, co budu dělat, až bude dcera nemocná. Vzhledem k tomu, že je školková, tak je to prakticky dva týdny zdraví, dva týdny nemoci, dva týdny zdraví, dva týdny nemoci a tak stále dokola.
Možnosti jsou samozřejmě tři. Brát si dovolenou - to mi vystačí tak na 3-4 měsíce. Posílat nemocné dítě do školky, což zásadně odsuzuju. A nebo oželet peníze, které by nakonec stejně skončily ve státním rozpočtu.
Babi ani jiné hlídání nemáme.
Jak to budete řešit vy?
Jo, a aby to nebyla taková legrace, tak pokud doopravdy budu na ošetřovačce, budeme mít nižší příjem a spadneme do pásma pro přiznání přídavků na děti.
 Ecim 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 14:41:16)
Marto, tak tohle rozhodování mě za rok a půl bude čekat také. Moje maminka může hlídat zdravá vnoučátka, ale k nemocným nesmí, protože má po chemoterapii vážně poškozenou imunitu. Moje momentální profese mi naštěstí umožní pracovat z domova. Máš pravdu, že posílat do školky nemocné dítě je velmi špatné řešení. Jedni naši známí to řešili tak, že si na dobu nemoci našli na hlídání zdravotní sestru v důchodu. Sice je to stálo dost peněz, ale oni toho nelitovali, protože děti mohly nemoci vyležet a oni nebyli ohroženi v zaměstnání.
 jary 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 21:39:02)
Jenomže jak to řešit, když babičky nejsou (nebo nejsou dostupné/funkční) a někoho takovýho nemáš?
My teda máme dost problém
1) svěřit děti do péče kohokoli jiného než toho, koho velmi dobře a dlouho známe, souhlasíme s jeho výchovnými metodami, známe postoje k dětem, chování ap., víme, že má taky všech 5 praktických pohromadě, kdyby se cokoli stalo (pořád něco), tzn. někdo z okruhu příbuzných a přátel, ale ti většinou chodí do práce, nebydlí dost po ruce, nemocné dítě nemůžu nechat hlídat matce 4 malých dětí (zdravé ano)
2) nechat cizí osobu ve svém bytě/domě, ať jsou reference jakékoli
3) aby hodnotový systém tohoto člověk byl blízký našemu, minimálně aby dětem nevyprávěl jakékoli nesmysly, hodnotové žebříčky, s nimiž zásadně nesouhlasíme ap. Nenapravitelné škody potom
4) to, co žena vydělá z větší části dá za to hlídání, takže je otázka, zda se to rentuje, když přihlédneme k tomu, že všichni chceme, aby s dětmi byla radši ona. Ovšem, když nebude chodit do práce, ale vychovávat děti, to ještě aby si platila na důchod, který pak nakonec stejně vlastně nedostane? Není to na palici?
5) Proč se nezruší dávání příspěvků v nezaměstnanosti za nic? Příspěvků na děti, o které se nikdo nestará? Příspěvků pro zloděje, násilníky, co ohrožují slušné lidi?
 Ecim 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 22:38:06)
Jary, chápu, že to není sranda. Když jsem byla malá, tak mi maminka přes kamarádku našla skvělou hlídací babičku. Sice šla třetina rodinného rozpočtu na hlídání, ale naši mi tak zajistili 2 roky šťastného dětství (na jesle jsem fakt nebyla zralá), jsem jim za to skutečně vděčná, protože vím, že většina rodičů by to pro své dítě neudělala. Jednak se mi u té babičky moc líbilo a měla jsem ji velmi ráda a jednak jsem za tu dobu skoro nestonala. Ve školce se to pak samozřejmě zhoršilo.
Jenomže tohle bylo celodenní hlídání a my se bavíme o hlídání po dobu nemoci. Nedávala jsem Martě samozřejmě univerzální radu, jen jsem jí napsala, jak to dělali jedni známí, přišlo mi to jako docela ucházející nápad. Na nic lepšího jsem bohužel zatím nepřišla. :-)
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(28.12.2009 14:05:25)
Nejsem tak dobrý psavec jako ty, ale vidím to stejně!

A možná dělám z komára velblouda, ale mám takový nepříjemný pocit, že Paroubkovci a jiní "štědří lidé" hrají na to, že až ty peníze nakonec nebudou, protože se rozdají, tak se vezme těm bohatším z nás. Viz. nápad s milionářskou daní z dřívějška. A bude hůř! Vždyť i lidi s nižším než milionovým (ročním) platem můžou "přidat" ne? ~l~




 Jája (51) 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(30.12.2009 8:49:15)
Milá Hujko,
je sice krásné, že máš péči o státní finance. Já ji kdysi měla taky. Jenže náš stát rozfrcá všechno, co vybere, nesnaží se šetřit. Není umění peníze od lidí vybrat a když je pak potřebují, tak říct, že "nemám, došly, musíme šetřit". Tak ať si stát peníze od lidí NEBERE a my je od něj pak nebudeme chtít!
Stát měl třeba důchodové pojištění 40 let v plusu. Pak spadnul 2 roky do mínusu a hned se muselo šetřit. Kam ale přišly ty prachy za předchozích 40 let? Já ti to teda povím: byly kapitalizované v podnicích. Stát podniky rozdal, rozfrcal, zprivatizoval a dneska se diví, že nemá. Kdyby ty podniky pracovaly, byly by z nich dividendy. To je přece báječný obchod, když oddlužím Českou spořitelnu a naleju do ní 40 miliard a pak ji prodám za 20 miliard, no, neberte to za ty peníze!!! Když si já postavím byt, taky ho s odchodem do důchodu nedám sousedovi zadarmo, že on se o mně postará, až nebudu moct. To by mi mohl za týden zakroutit krkem a bylo by vymalováno. Prostě jsme rozdali, co jsme mohli. Klause MMF varoval před velkou privatizací, že jsou v ní důchodové úspory obyvatel za 40 let. Tak proč se mám starat o státní pokladnu, kterou naše vlády vyrabovaly? Ba co hůř: vyrabovaly ji PRAVICOVÉ vlády, socdemáci přišli k sežranému krámu.
Když praskne státní bankrot, zvednu krovky a jdu přes svůj věk (51) do zahraničí. Stát na mně taky nekoukal, když peníze rozfrcával. Tož asi tak.
 zuzkahrn 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(30.12.2009 10:58:03)
~R^
 uhugo 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(1.1.2010 13:49:45)
Ok, tvůj pohled na věc, máš na něho právo. Řada lidí ale třeba nechce strávit zbytek života za hranicemi, třeba mají i obavu, že se neuchytí. A ti potřebují, aby ke státnímu bankrotu nedošlo. Takže potřebují alespoň přiměřeně rozumné státní hospodaření.

Ad kapitalizace v podnicích - ty podniky obstály na uzavřeném socialistickém trhu, jejich konkurenceschopnost ve srovnání se západními nebo asijskými podniky byla nízká, hlavně kvůli zaostávání v technologiích. Takže většina byla schopná fungovat jenom kvůli extrémně nízké ceně práce. V tomhle byla privatizace prospěšná - přivedla sem chybějící kapitál i technologie.
 Převrat 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(1.1.2010 20:22:11)
To určitě,ty taky pracuješ na výplachu mozků!!! Kde je ten přitaženej kapitál a další stovky miliard co kapitalisti už prodali v ČR,když 90procent armády je rozpuštěno,doplácí se léky,školy,prostě "vše si zaplať..." rozpočet je i po silném maskování v stamiliardovém deficitu a drze vláda hlásá,že každý občan ČR dluží přes 100 tisíc.Proč jsi jim ty ubožáku neporadi,jak nastřádat za dvacet!!!let slavného kapitalismu alespoň jeden rozpočet na horší časy???
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 15:01:33)
jenomže dokud budou lidé volit stranu podle toho, že jim proplatí třicetikorunové poplatky u lékaře a budou slyšet na totální kraviny typu: Porodné 100000,-!!!!! tak do té doby prostě schodek ve státním rozpočtu nesnížíme.
Zůstalo nám opravdu velmi málo podniků a snad jedině ČEZ je ziskový. No tak proč část toho zisku nedat důchodcům jako 13. důchod. ŘEKNĚTE MI PROSÍM PROČ???????

Pokud vím, tak před krizí byl státní rozpočet nejnižší za hodně posledních let. Jenomže opět rádoby chytré nápady (jako třeba zatím naštěstí neuskutečněné šrotovné) zase navyšují naše dluhy...
 jary 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 21:42:17)
Být ČEZem, budu ziskový tak moc, jak budeš chtít.
Zvlášť, když stát zrušil všechny alternativy.
To je stejné, jako být v zisku, když seš plynáresnská nebo vodárna, likvidátor komunálního odpadu ap.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(3.1.2010 21:53:45)
já teď ale neřeším to, proč je ČEZ ziskový. Jde jen o to, abychom ty mimořádně plusové částky neprošustrovali.
 Převrat 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(1.1.2010 20:28:58)
~o~To určitě,ty taky pracuješ na výplachu mozků!!! Kde je ten přitaženej kapitál a další stovky miliard co kapitalisti už prodali v ČR,když 90procent armády je rozpuštěno,doplácí se léky,školy,prostě "vše si zaplať..." rozpočet je i po silném maskování v stamiliardovém deficitu a drze vláda hlásá,že každý občan ČR dluží přes 100 tisíc.Proč jsi jim ty ubožáku neporadi,jak nastřádat za dvacet!!!let slavného kapitalismu alespoň jeden rozpočet na horší časy???
 Průvan... 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 14:40:43)
Co to kecáš za hovadiny??? Kde je v nemocnicích vidět kapitál???Já si např v Motole připadám jak v obří fabrice...jen píchačky chybí...Vlastně nechybí,dostaneš jí hned na vrátnici za parkování,ztráta 500,-Kč...Ty kapitalisti všechno zku*ví...Vzpomínám na časy,kda jsem si mohl zdarma na Homolce vybrat apartmá s bar, Tv, telefonem a vlastní koupelnou a krásnými,usměvavými, ČESKÝMI sestřičkami!!!Co nám dnes zavádí ??? Placený HNUS!!!
 Líza 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 14:41:44)
Průvane, teď ses propích. Ty jsi bejvalej vysokej stranickej funkcionář, ostatní totiž do Sanopzu nemohli ;)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 14:57:36)
obecně vzato, ve vládě je to pořád stejná pakáž. Ať vpravo nebo vlevo. Sice je fakt, že Klaus s privatizací rozfrcal co šlo, na druhou stranu, několik let po sobě vládli socani a jejich hospodaření je také na štíru.
O důchodovou reformu se nestará nikdo, protože takový průšvih si nikdo před volbami (a jelikož volební období je dost krátké na to, aby lidi zapomněli) nelajzne.
Argumenty, že na důchodových účtech bylo a nyní není se dají vysvětlit jednoduše. Důchodců přibývá a dožívají se vyššího věku. Oni odváděli do systému pár stovek, dostávají pár tisíc. Stoupá nezaměstnanost a pod různými záminkami se do státní pokladny odvádí čím dál méně peněz. Nedávno v nějakém pořadu říkali, že po roce 1948 bylo na jednoho důchodce 9 pracujících. Dnes to jsou 4 jestli se nepletu a v roce 2030 to bude dva na jednoho. Dost drsné. To je v podstatě o tom, že si každý bude živit své rodiče!

Jenomže tohle lidi vůbec nevidí a nechtějí vnímat. Připadá mi, že 80% lidí kolem mně žije sladkou přítomností. Nezajímá je budoucnost, nestarají se, co bude za rok, natož jak budou fungovat za 20, 30 let.

Zarazilo mně, kolik maminek si stěžovalo, že v případě snížení rodičovského příspěvku o těch 700 korun!!!!! bude mít kritické finanční problémy. Lidi, jak můžete stavět finanční existenci rodiny na státních dávkách??? Víte, co znamená slovo podpora???
Opravdu by mně zajímalo, co bude většina takových dělat v případě státního krachu. Když se na bankovkách škrtnou dvě nuly, u lékaře zaplatíte ošetření hotově a dítě vám bez peněžní zálohy prostě nepustí do školy.....
A věřte mi, že s přístupem našeho národa k penězum, se k takovému stavu velmi rychle blížíme!
 Ecim 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 15:50:05)
"Připadá mi, že 80% lidí kolem mně žije sladkou přítomností. Nezajímá je budoucnost, nestarají se, co bude za rok, natož jak budou fungovat za 20, 30 let."

Vím, že moje reakce je trochu z jiného soudku, ale přesně TOHLE je důvod, proč v žádném případě nehodlám přecházet nemoci. Spousta lidí vidí jen následky na jedné až dvou výplatních páskách, ale dál nehledí, to není dobře.
 Raduska.69 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(13.10.2010 8:52:31)
Je to všechno pěkné co tady povídáte a plně s šetřením souhlasím, ale neměl by každý z těch politiků nejdříve začít u sebe? Šetřit na rodinách s dětmi? To si možná hodně z nich neuvědomuje, ale tím si dnes každý rozmyslí mít o dítě navíc a to má do budoucna hodně špatný dopad v té míře, že bude méně potencionálních daňových poplatníků. Jsme zase u toho, že každý z nich myslí sám na sebe a od h..y si asi jen tak neurvou. Myslím, že tím že ušetří na ženské, která má rodičák 7500,-, že ho sníží o 30% bude pro ní i její dítě existenční otázka a nadruhou stranu u poslance, který má 100 000/měsíčně, tak pro něj nebude 20 000 až tak moc.
 jary 
  • 

Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 21:32:19)
Ale stát Ti nic přece nedává, pouze Ti vrací velmi malé procento toho, co Ti předtím sebral.
Klidně ať nejsou dávky žádné - z toho, co dáš státu, budeš mít na doktora a napoříš pohodlně i na dobu mateřské ap., navíc celostátně uspoříme obrovské sumy za nenažraný státní aparát.
Ale nemůže to být tak, že polovinu výdělku mi stát sebere, PROTI MÉ VŮLI, pak mi milosrdně, možná, hodí nějakou korunu, a za to mám být vděčný, pociťovat dobrodiní? Trochu na palici, ne?
 Horama 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(4.1.2010 9:43:45)
Kromě sociálních dávek ale má stát i jiné role, že? Infrastruktura, vzdělání, zdravotnictví apod. Ne že bych byla z výše našich daní odvařená nadšením, ale oprávněnost existence daní zase tak úplně nezpochybňuju.
 Ecim 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(4.1.2010 10:32:07)
Souhlasím! Kdysi jeden můj kolega prohlásil, že daně považuje za naprosto zbytečné a že je tudíž platit nechce. Na to já jsem odpověděla, že daně naopak platit chci (samozřejmě v rozumné výši), protože stojím o to, aby infrastruktura, zdravotnictví a školství i jiné podobné sektory fungovaly. Stejně jako mi přijde správné, aby část prostředků, které vydělám, byla využita ve prospěch lidí, kteří z nějakých závažných důvodů pracovat nemohou - už z toho prostého důvodu, že nikdy nevím, kdy se já sama ocitnu v jejich situaci. A proto dokud můžu fungovat, tak budu fungovat ráda. O pár týdnů později došlo na má slova a ze dne na den jsem se ocitla na několikaměsíční neschopence. ~:-D
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Pěkné shrnutí změn 

(2.1.2010 14:47:56)
Jano a proč ty nejsi mezi těmi "nahoře"????
 magggi synáček z léta09 


Po babyboomu už  

(28.12.2009 16:44:03)
je fakanů dost, proč tedy potencionální rodiče motivovat, že? :o(
Taky mě to štve, hlavně ten arogantní způsob, jakým to už delší dobu naše politické špičky servírují, ale jinak musím bohužel souhlasit s tím, že tímto bolševickým systémem bychom brzy jako stát přišli tam, kam nás s úspěchem vedli komunisti do 89tého.
Pivo a chleba sice tenkrát stály v podstatě pár haléřů, ale dodnes se z toho vzpamatováváme.
Otázkou je, kde by se mělo šetřit dál.
Tohle je dobrá volební politika pro socany, aby mohli všechny ty zkrouhnuté dávky naslibovat zpátky a lidi jim na to opět hupli :o(
Jo a naštěstí se mě to prozatím asi moc nedotkne - mateřská mi skončila začátkem prosince a celé rizikové těhu jsem naštěstí promarodila ještě dle starých pravidel :o)
 Ecim 


Re: Po babyboomu už  

(28.12.2009 16:49:01)
Magggi, tak to jsme na tom podobně. :-)
Jinak mi dnes zrovna přišel dopis ze sociálky ohledně rodičáku a asi budu muset řešit nějaké nejasnosti... No nic.
Jinak se snažím státu ulevit tím, že jsem si pořídila děti dost rychle za sebou a pokud mi to zdravotní stav dovolí, tak budu mileráda pracovat do co nejvyššího věku. :-)
 Převrat 
  • 

Re: Po babyboomu už  

(31.12.2009 20:04:47)
Kde vám vymyli mozek??? Komunisté po převratu 89 předali Československo absolutně bez dluhů!!! Až dnešní kapitalistické vlády za 20 let slibů,přes fakt že už vše v ČR prodali,zadlužili každého občana min 100.000,- dluhem,zpoplatňují školy,zdravotnictví,nedávají zdarma byty,nedotují jídlo a věci dětem,na Vánoce odebrali přídavky a překáží jim i důchodci,co celý život pracovali!!!Ve všech ukazatelích se ČR propadla o desítky míst dolů,je tady 500000 registrovaných nezaměstnaných,lidé chodí nemocní do práce ze strachu o práci,následně děti do školek a škol také,neboť je nemá kdo hlídat.To je to Švýcarsko,co tady mělo podle Klause být za dva roky???
 Převrat 
  • 

Re: Po babyboomu už  

(31.12.2009 20:08:07)
~o~Kde vám vymyli mozek??? Komunisté po převratu 89 předali Československo absolutně bez dluhů!!! Až dnešní kapitalistické vlády za 20 let slibů,přes fakt že už vše v ČR prodali,zadlužili každého občana min 100.000,- dluhem,zpoplatňují školy,zdravotnictví,nedávají zdarma byty,nedotují jídlo a věci dětem,na Vánoce odebrali přídavky a překáží jim i důchodci,co celý život pracovali!!!Ve všech ukazatelích se ČR propadla o desítky míst dolů,je tady 500000 registrovaných nezaměstnaných,lidé chodí nemocní do práce ze strachu o práci,následně děti do školek a škol také,neboť je nemá kdo hlídat.To je to Švýcarsko,co tady mělo podle Klause být za dva roky???~q~
 amy 
  • 

A co na to jít trošku jinak? 

(28.12.2009 17:00:48)
Chápu, že jsme jako stát finančně v pr***i, kde nic není, není z čeho dávat a na dluh se věčně žít nedá. Co ale nechápu, je to, že pořád řeší snížit x zvýšit, co kdyby se raději řešily podmínky.
Třeba nemocenská - znám hromadu lidí, kteří to berou jako alternativu k dovolené. Zkrátka a dobře šéf mi nedá dovču, tak jdu marodit (dělají to tak bezdětní i rodiče). Ryze teoreticky by tedy člověk měl být doma a léčit se, realita je trošku jiná - tzv.marodi běžně chodí přes den v létě na koupaliště, po večerech je můžete vidět v hospodě, na kafíčkách apod. Za komunistů tohle možné nebylo, byly kontroly. Nechci se toho období nijak zastávat, spíš naopak nemám ho moc v lásce. Ale dobře pamatuju, když měl táta chřipku, máma měla službu, já a brácha jsme byli doma, došel nám chleba a táta se doopravdy bál jít za roh do sámošky ho koupit, aby náhodou v ten moment kontrola nepřišla. A dneska? Soused je marod už 5 měsíců (prý se zády), to znamená, že ho běžně vidíte celý týden chodit venku, večer po hospodách a 3x do týdne chodí hrát fotbal, sem tam zajde do posilovny. Marodit je pro něj výhodné (jeho vlastní slova), práce ho moc nebaví, teď přes zimu jí má těžší a uschopnit se nechá zase až na jaře. Před lékařem hraje divadlo.
Neplatit prvních pár dní nemoci nebo ošetřování mi přijde sprosté. Svým způsobem na to nejvíc dojedou ti poctiví. Spíš bych se tedy zaměřila na posílení kontrol marodů.
 štěpánka 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(28.12.2009 18:00:38)
Amy,
já teda nikoho takového (co by se flákal na nemocenské zdráv) neznám. Ono by to totiž skoro každého celkem finančně zasáhlo - ten nedostatek peněz.
A kontroly prý prvních 14 dní zajišťuje zaměstnavatel, pak údajně chodí ze sociálky (nevím, zda je to pravda - já dýl než 14 dní byla nemocná naposledy na mateřské, takže nevím, naposled jsem si na nemoc brala zbylou starou dovolenou).
Jinak souhlasím s tím, že člověku je vždy nejhůř první dny, dětem taky a často nemoc ani déle netrvá. Je to opatření, aby se co nejvíc ušetřilo, protože ty 3 dny doma zodpovědný marod zůstane - a státu ušetří, když se neplatí nebo si rovnou vezme dovolenou.
Ocenila bych, kdyby stát seškrtal taky jiné než sociální výdaje. Vždy čtu, že ty jdou dolů jako první a pak hned výdaje na školství a zdravotnictví. Kde jsou ostatní resorty? V první řadě by si poslanci měli pro sebe zavést stejná pravidla jako mají lidi (a ne že budou za plný plat marodit jak dlouho budou chtít), zdanit náhrady a snížit platy. Uvědomuju si, že to nebude velká částka, ale prostě by měli jít příkladem, ne?~a~~a~~a~
 amy 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(28.12.2009 20:09:51)
Podle souseda ten finanční zásah je téměr nulový. Do práce jezdí autem, když pracuje nestíhají doma tolik vařit a na obědy zpravidla chodí nějaké hospůdky poblíž pracoviště, 2x do týdne platí jedné holčině za vyzvedávání dítěte ze školy (ty dva dny musí zůstat v práci oba déle) takže když nepracuje ušetří za benzín,obědy a hlídání a to mu hodí více méně ten rozdíl mezi nemocenskou a čistou výplatou.

Jinak politici by skutečně měli začít od sebe, nechápu za co berou ty prachy. A rozdělování a škrtání jednotlivých rezortům - o tom snad ani nemá cenu mluvit.
 štěpánka 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(28.12.2009 20:14:49)
amy,
věřím tomu, že někdo takový je. V mém okolí nikoho takového neznám (nebo to jen nevím). Všichni chodí do práce i nemocní, nikdo se zdravý doma neválí.
Je pravda, že znám pár ženských, které si opravdu nechaly napsat paragraf i na zdravé dítě ale jen proto, že nedostaly neplacené volno a neměly školní dítě o prázdninách "kam dát". A to je tak dávno, že jsem na pásce nepoznala, když jsem promarodila 14 dní se zádama, brala jsem stejně jako na plný plat (tedy nejmíň před 10 lety). Dnes se lidi taky bojí o práci, tak si někteří toto nedovolí?~l~~l~~l~
 Lassie66 


Re: A co na to jít trošku jinak? 

(28.12.2009 20:24:34)
Amy, píšeš:

"Za komunistů tohle možné nebylo, byly kontroly. Nechci se toho období nijak zastávat, spíš naopak nemám ho moc v lásce. Ale dobře pamatuju, když měl táta chřipku, máma měla službu, já a brácha jsme byli doma, došel nám chleba a táta se doopravdy bál jít za roh do sámošky ho koupit, aby náhodou v ten moment kontrola nepřišla."

Je to část tvého příspěvku. Máš na jednu stranu pravdu. Ale v současné době se dějí zase jiné věci - například je spousta lidí, kteří nemají šanci si dojít k lékaři. Dříve běžná 8h pracovní doba je dnes pro mnohé snem a šikana některých zaměstnavatelů nemá obdoby.
Pravda - dávají si pozor, aby vše působilo v souladu se zákonem, ale je jasné, že zaměstnanec dnes nemůže téměř nic.

Přítel si v lednu musí vzít týden neplaceného volna - musí si o něj dokonce požádat. Není práce, fabrice se nechce platit za energie, žádná náhrada mzdy, nic ~o~. Ti, co odmítli, rozvázali pracovní poměr. Pochopitelně dohodou.

Nemusím asi popisovat, co pro rodinu, která platí úvěr a ostatní poplatky znamená, když přijde o čtvrtinu hlavního příjmu. Chtěla jsem, aby se přítel bránil a nedal se - ovšem on není jako já a nejde hlavou proti zdi. Nechce přijít o práci. Stejně se chci pokusit sehnat ty propuštěné zaměstnance a další, co ještě ve firmě fungují - třeba by byla šance se obrátit třeba na soud(?).

 amy 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(29.12.2009 9:10:44)
To je druhá strana mince. Porovnávat komunismus a dnešní dobu to je na román. Dřív museli makat všichni, dneska nemusí nikdo a ještě za to dostane zaplaceno, dřív pravidelná prac.doba (i když ne ve všech odvětvích), dnes od nevidím do nevidím, ale zase naopak lze třeba říct, že dřív o studiu dítěte nerozhodovaly jeho znalosti, ale příslušnost jeho rodičů, dřív se rodiče bály vést normální rozhovor o politice před dětmi, aby nebyl průšvih..... dalo by se pokračovat do nekonečna, vše má své pro i proti

Ohledně neplaceného volna doporučuju zjistit, jak je to s placením zdravot.pojištění. Třeba na MF si zaměstnanec musí platit zdrav.poj. sám během neplac.volna, kamarádka na to zapomněla a pak byla nemile překvapená.
 Lassie66 


Re: A co na to jít trošku jinak? 

(29.12.2009 15:43:00)
Amy, děkuji. Co je MF?
 amy 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(29.12.2009 16:08:53)
Ministerstvo financí. Jinak kamarádka mi tu napovídá, že je to běžné i u řady dalších firem.
 Líza 


Re: A co na to jít trošku jinak? 

(29.12.2009 6:51:13)
Amy, kontroly chodí i dnes.
Pikantní ovšem pak je, že ani ti, kteří jsou na nemocenské déle než tři dny a jsou na ní oprávněně, si nemohou svými penězi být jistí, protože správě sociálního zabezpečení trvá klidně půl roku, než jim peníze pošle :-(
 Ecim 


Re: A co na to jít trošku jinak? 

(29.12.2009 8:38:39)
Také na mě přišla kontrola. Stonala jsem poprvé po 3,5 letech chození do zaměstnání. Po týdnu jsem se šla nechat uschopnit, protože už mi nic nebylo, vracela jsem se domů s ukončenou neschopenkou v ruce a před domem stála kontrola. ~t~
 magggi synáček z léta09 


Re: A co na to jít trošku jinak? 

(29.12.2009 8:25:16)
Amy - zřejmě jsi nebyla nikdy na neschopence, že Ti připadá plat stejný. Sousedovi to za to možná stojí.
Například já byla několkrát donucena hodit se marod, a to svým zaměstnavatelem, když nebyla práce (neže by se mi to nehodilo a doma se flákala - vždy je jaksi co dělat)...
Ale s tím, jak nechodí kontroly - no to snad nemyslíš vážně?! Soused má možná psané vycházky, jako já měla v těhotenství, ale když jsem občas lehla s průduškami, na něž trpím, přišla na mě tedy kontrola několikrát! (tedy 3x :-) )
 amy 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(29.12.2009 9:17:27)
Máš pravdu na neschopence jsem nikdy nebyla:-), jen 1x jsem měla střevní potíže a to se mi povedlo prohodit službu.
Ohledně platu a nemocenské vycházím jen ze slov souseda, který si to skutečně chválí a tvrdí, že je to pro něj vyjde finančně téměř na stejno, díky nákladům na dopravu do zaměstnání a hlídání. Navíc teď v zimě má prý práci těžší.
A pokud jde o kontroly, tak jsem vcelku šokovaná, protože v okolí nemám nikoho, kdo by kontrolu zažil, dokonce ani kamarádi mých kamarádů a kolegové mých kolegů nikoho takového neznají. Ale fakt, že někdo tvrdí, že kontrolu zažil, beru jako dobrou zprávu.
Co se týče vycházek, chápu, že nějaké být musí. Ono jídlo z obchodu asi nepřijde úplně samo až do ledničky. Nicméně soused má tedy asi vycházky od 8 hodin ráno až do 2 ráno, kdy se vrací z hospody.
 magggi synáček z léta09 


Re: A co na to jít trošku jinak? 

(29.12.2009 10:16:12)
amy - třeba to zkouší přepít ~t~
Spíš jde o to, že kdo má vycházky, ať jakkoli dlouhé, obecně na něj asi kontrola nechodí ~h~
Ale s tou kontrolou - přišli na mě, dokud jsem pracovala v Praze a dodnes mám pocit, že to bylo na udání.~:(
Trochu mi to potvrzuje i současný kolega, jehož kamarádka se tím živí. Někdy je tolik udání, že kontroloři nestíhají chodit namátkou... ~d~
A že kontroloři existují, jsem se přesvědčila i v současném bydlišti, v čekárně u doktorky - 2x. Přijdou, chvíli pohovoří uvnitř v ordinaci a pak se rozběhnou po okolí. Netušila jsem, že bývají v kontaktu s doktory. Myslela jsem, že vyráží na blind ze svých doupat ~t~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: A co na to jít trošku jinak? 

(2.1.2010 15:39:52)
alespoň v Ostravě, kde mají dva kontrolory, chodí kontroly nemocenské pouze na žádost firmy!!!
Mi u jednoho zaměstnavatele přišla kontrola pokaždé. Takže já se nikdy neflákám a i v těhotenství jsem na nemocenské pečlivě dodržovala vycházky...

Jenomže jak to řešit v případě, že zaměstnavatel sám vyšle zaměstnance na nemocenskou, že...
 jary 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(2.1.2010 21:51:54)
Kontroloři chodí. Byl jsem kdysi v dobrém kolektivu, fajn firma, veliká, a asi druhý nebo třetí den přišel kontrolor, nemám sebemenší důvod se domnívat, že to bylo na udání či podnět kohokoli - bylo mi fakt zle, dr to viděll, rozumný, nemarodil jsem předtím ani nepamatuju, v práci též důvod nebyl.
Známá byla nemocná dlouhodobě, a kontroly jí chodily. Víckrát zažila.
Jak řešíte, když máte nemocenskou na rizikový, a vycházky vám doktor napíše příliš krátký, potřebujete třeba sjet do města, ale to trvá... déle.
Nebo když chcete na víkend k rodičům, nebo třeba na týden, protože tam je servis, lidi, doma ne?
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: A co na to jít trošku jinak? 

(3.1.2010 21:58:32)
nemocenskou v těhotenství a případné delší vycházky (přece jenom zajet do města, nakoupit výbavičku a vrátit se, by trvalo déle než dvě hodiny) jsem řešila s gynekologem, který mi vycházky napsal. Říkal, že mám být rozumná, v případě, že si něco takového budu muset vyřídit a mezitím mi příjde kontrola, ať mu to hned řeknu a budeme to řešit. Stejně tak mi řekl, že pokud budu chtít jet třeba na víkend na chatu (přece jen má být těhotná spíše v přírodě, než ve městě), mám mu to říct, že mi může tu nemocenskou třeba i napsat na jinou adresu (pokud třeba chci jet na druhý konec republiky k rodičům).
Vše se dá řešit, lékaři ví, jaké jsou možnosti.
Stejně tak určitě jde nahlásit doktorovi, že jsem např. samoživitelka, která prostě musí zavézt dítě do školy a zpátky, nebo zajít nakoupit, když nikoho jiného nemá.
Jenomže je podstatný rozdíl mezi těmito případy a tím, že je někdo marod a přitom má sílu jít pařit na Stodolní.

Je ale fakt, že hodně záleží na chorobě, v případě řidiče asi bude problém zlomená ruka, s tím ale může chodit ven, že... Kdežto údajná viróza asi žádné vycházky neobhájí
 B. 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(30.12.2009 21:25:52)
Manžel měl před rokem a před třemi lety (obojí v listovpadu) zápal plic a v obou případech za ním přišla kontrola. (Asi byl coby IT pracovník na neschopence podezřelý ;)). V obou případech přišli cca po sedmi dnech a po zjištění diagnozy se už do konce marození neukázali. Marod byl vždy měsíc... Finančně se to samozřejmě nevyplatilo...
 Převrat 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(31.12.2009 20:13:46)
Vy chcete naivně dohnat rozkradevý dva biliony (dva tisíce miliard!!!) za dvacet let kapitalismu hlídání marodů??? No...jste jen ženská...
 amy 
  • 

Re: A co na to jít trošku jinak? 

(1.1.2010 9:42:45)
Ne, jen tím, dále zrušit porodné, zkrátit RD, snížit platy politikům a zrušit všechny jejich výhody, nekupovat zbytečnou vojen.techniku zralou do šrotu, omezit bujení státní správy (jsou zde pozice, že nestačím zírat)....je toho mnohem víc, ale čím dřív se začne, tím líp, bude to míň bolet
 amy 
  • 

Porodné 

(28.12.2009 17:07:56)
A pokud jde o porodné, to bych klidně zrušila. Jako dávka mi to připadá "na nic". Obecně panují dva názory - porodné jako dávka matce za to, že přivedla na svět dítě, porodné jako příspěvek na výbavičku dítěte.
Já neuznávám ani jeden. První důvod proto, že rozhodnutí o dítěti je v drtivé většině případů zcela dobrovolné. Když jsem se tedy svobodně rozhodla, že dítě chci, proč by mi za to měl někdo platit.
A druhý důvod výbavička dítěte nás vyšla ještě levně, finančně je daleko náročnější vybavit dítě do školy (tím nemyslím jen aktovku a školní pomůcky, ale i dětský pokoj - kvalitní stůl, židle, počítač ....). Rodiče starších dětí mi tvrdí, že finančně je ještě mnohem náročnější střední a poté vysoká škola (zatím neposoudím).
 Alena06 


Re: Porodné 

(28.12.2009 17:42:13)
~R^
 Alena06 


Re: Porodné 

(28.12.2009 17:42:25)
~R^
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porodné 

(2.1.2010 15:41:52)
taky si myslím, že porodné je naprosté mrhání penězi.

A já bych šla ještě dál. Zrušit rodičovský příspěvek a místo toho nastavit úlevu na dani pro manžela ve stejné výši. Něco jako bylo společné zdanění manželů.

Někdo může sice podotknout, co chudery matky-samoživitelky, ale promiňte mi: čí je to problém??? Proč má v takových případech hradit stát to, že dva dospělí lidé nejsou schopni být zodpovědni????
 Ecim 


Re: Porodné 

(2.1.2010 15:56:18)
Martino, zde nesouhlasím.
Rodičák bych nerušila, jen bych ho případně snížila. I když mi manžel s penězi žádné problémy nedělá, tak jsem přeci jen ráda, že mám nějaký svůj vlastní pravidelný příjem (kromě příležitostných přivýdělků), má to dobrý vliv na mé sebevědomí a to se promítá do toho, jak se chovám k dětem. :-) Může to znít legračně, ale je to tak. :-)
A s těmi matkami- samoživitelkami nesouhlasím už vůbec. Spousta matek-samoživitelek se neocitne ve své situaci vlastní vinou (pár takových znám), často je to tak, že nezodpovědný otec z toho vyvázne snáz než matka (slušní tatínci prominou). A hlavně co chudáci děti. Být matkou-samoživitelkou je už samo o sobě velká nevýhoda. Ale je zase pravda, že matkám samoživitelkám by mnohokrát spíš pomohla příznivější situace na trhu práce (částečné úvazky, dostupnější hlídání a kolektivní zařízení).
 Ecim 


Re: Porodné 

(2.1.2010 15:58:02)
I když uznávám, že společné zdanění manželů má také své výhody. ~:-D
A jinak jsem se snažila se chovat zodpovědně a po tu dobu, co jsem pracovala, si našetřit co nejvíc peněz, abych je měla k dispozici tehdy, až budu s dětmi nějakou dobu ze své vlastní svobodné vůle doma. ~:-D
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porodné 

(3.1.2010 22:01:39)
netvrdím, že samoživitelky mají snadný život. Jen jsem podotkla, že společnost obecně nemůže za to, že si dotyčná našla takového grázla. Stát by se v těchto případech měl angažovat pouze tak, že právně donutí takové lumpy, aby se nemohli vyvléknout ze svých finančních závazků vůči rodině (a hlavně výše alimentů).
A maminky by se zase měly snažit dát si hodně velkého majzla na to, s kým si pořizují díte, protože já znám zase pár případů, kdy dotyčná věděla, že budoucí tatínek nebude z těch nejlepších, ale i přes to si mimčo pořídili. Pak ale nelze odpovědnost přehazovat na nikoho dalšího, nemyslíte??
 Líza 


Re: Porodné 

(4.1.2010 4:50:16)
Já znám zase dost případů, kdy ze se slušného a spořádaného kluka z dobré rodiny ten grázlík vyklubal až po mnoha letech. Ostatně, může se to stát komukoli.
 Ecim 


Re: Porodné 

(4.1.2010 9:08:10)
Tak přesně tohle se stalo u nás doma. ~;((:-© Ale jinak je pravda, že by měly lépe fungovat zákony ohledně vymáhání alimentů nebo zajištění jejich správné výše.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porodné 

(4.1.2010 11:41:05)
může se stát cokoliv. Ale je to jaksi problém pouze dotyčného, je to smutné, ale není za to odpovědna společnost - tak proč by měla za lumpa hradit jeho závazky??? (viz. návrh, že by stát platil alimenty a zpětně je vymáhal po neplatiči).

Připadá mi, že momentální politika je co nejvíce lidem usnadňovat život - na úkor jejich zodpovědnosti a dospělosti. Jsme dospělí, tak bychom se podle toho měli umět chovat a umět unést také důsledky svých činů. Jenže trend je fňukat, činit zodpovědného někoho jiného a když už nejde jinak, tak se řekne, že "ti nahoře" by měli umět vyžít z tak mála, bla bla.

Jenomže nejde pořád ukazovat prstem kolem sebe, je třeba ukázat na sebe. Každý žijeme svůj život, žijeme si ho sami za sebe a nic nejde vrátit a zopakovat lépe. A dokud si tohle lidi neuvědomí, bude se jim žít moc špatně.
 Krtek250(dva piráti) 
  • 

Re: Porodné 

(6.6.2010 20:42:52)
Zcela souhlasím. Pokud by byly zákony nastaveny tak, aby se tvrdě "šlo" po těchto rádoby otcích, tak by se svobodné matky nemusely utápět ve finančních problémech = neplatili bychom za to všichni. Dále musím souhlasit s tím, že pokud žena ví co je onen zač a stejně si dítě pořídí, či pokud se takhle snaží zachránit krachující vztah, nebo je to "na truc", tak si za vzniklou situaci může jen a jen sama. Všechny víte, že když se nám chlapům přelije krev z mozku do ... tak nesršíme intelektem a zábran taky moc nemáme. Ovšem pokud je rodičovství plánované a o dítě je dobře postaráno pak by se rodina nějak podpořit měla. Uvědomme si, že děti jsou naše budoucnost a právě naše děti budou hákovat na naše důchody etc. Vždyť právě to moje, nebo právě to vaše dítko může být úspěšný a uznávaný vědec na poli farmacie či lékařské vědy, nebo třeba ředitel zeměkoule.
 Liška s banem :) 


Vše se rozprodalo, ale kasa je stejně prázdná. 

(28.12.2009 17:49:32)
Kde ty peníze jsou???? A propo, procentuálně jsou sociální výdaje mezi těmi nízkými v Evropě.
 amy 
  • 

Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(29.12.2009 9:38:04)
některé z tvých bodů se mi maximálně příčí. Co se týče výživného, beru jako nehoráznost to, co se děje v dnešní době, že řada otců se neobtěžuje platit na děti, když už se obtěžuje tak jednou za 2 měsíce. Platit na dítě by měla být povinnost. Ale tím by výživné mělo končit. Příbuzné si nevybíráme. Můj manžel má povedenou matku, nechci to nějak do podrobna rozebírat, ale nestýkáme se s ní, na naší svatbě nebyla, vnuka si pochovala jen jednou (a trnuli jsme u toho hrůzou). Z toho co od manžela vím, bych raději peníze spálila, než dala jí. Manžel se k ní staví tak, že je mu fuk, už 3 roky o ní nemáme žádné zprávy a je nám to jedno. Teda jedna neoficiální zpráva je, že se dala na alkohol. Má svůj důchod, jak s ním vyjde nebo nevyjde, to je její problém.

A pokud jde o bezdětné, tak to vidím jako diskriminaci. O neplodnosti jsi slyšel? To je něco, co si člověk dobrovolně nevybírá. Pak sice může chtít mít dětí třeba 10, ale i kdyby se postavil na hlavu, tak to prostě nejde. Je to zdravotní problém jako každý jiný. Neměli by pak do státního rozpočtu více příspívat třeba i epileptici nebo diabetici, vždyť z něho i více odčerpají, že? Zatěžovat někoho daňově více jen, protože je nemocný, je hnus!!! Samozřejmě že ne každý bezdětný je nedobrovlně bezdětný, ale zjišťovat tohle pro daň.účely je taky hnus.
Navíc bezdětní by se mohli ohradit zase tím, že stát na nich ušetří ve formě porodného, RD, paragrafu, přídavku na děti,z daň.základu se jim neodečítá dítě, bezdětné ženy déle pracují....
 Jary 
  • 

Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(2.1.2010 22:15:02)
Broučku, jestliže někdo má 6 nebo 8 dětí nebo i víc a všechny mají vystudováno, i více VŠ, všechny pracují, všechny zakládají funkční rodiny ap., tak já říkám, že ti rodiče si celou dobu utrhovali dost od huby a neví, co to je dovolená, natož někde u moře.
Oproti tomu neplodný pár, nedobrovolně neplodný, bolí to víme, léčba taky není zdarma, ale na část přispívají i matky, ale toť fuk, každopádně je to mnohem míň než finanční zatížení dětmi. I když je to nedobrovolné, tak tito lidé si mohou prostě našetřit, stejně jako ti, co mají 1-2 děti.
Takže bych důchod vyplácel v závislosti na tom, kolik dětí, které budou přispívat do systému, tzn. platit daně, tzn. pracovat. Protože je nefér, aby rodiče, kteří těch daňových poplatků "dodali" "na svůj úkor" více, mají dále nižší důchod, protože nemohli, zejm. žena, budovat nějakou kariéru, oproti páru s 0-2 dětmi.
To že je to diskriminační - mně teda připadá diskriminační, že moje žena dostane míň než sousedka od vedle, co žije na hromádce, jen proto, že je vdaná. Já půjčku nedostanu, protože mám ženu a děti, pán ano, protože je svobodný a případné dítě a odečet alimentů je výrazně nižší než kolik odečtou na vlastní děti.
Tohle není diskriminace?
Není diskriminace, že zaměstnají svobodnou bezdětnou raději než matku, jejimž dětem nebylo 20? (A nejlíp, kdyby byla mladá a atraktivní.)
Není diskriminace, že chlapa, i když přijde z rodičovské dovolené, se vůbec neptají, jak to má s hlídáním, ale ženy ano? Není diskriminace, že u toho chlapa neočekává nidko, že by na tu rodičovskou šel znova, a on šel, zatímco jeho ženě vykládají, že přece když jí dítě onemocní, že ona bude doma, a nedají si vysvětlit, že manžel je na rodičáku, takže ona nikdy nepotřebuje zůstat doma kvůli nemoci dítěte, že to tak praktikuje 2 roky, že si můžou ověřit, že doma nebyla ani jednou? Víte, co uslyší? "To známe. Když je dítě nemocné, vždycky je s ním doma maminka." Co na tom, že byl schopna prokázat, že dítě nemocné bylo, ona chodila do práce, její nemocnost nula. Měla prostě smůlu.
Není diskriminace, že školky se přidělují dle místa trvalého bydliště členů rodiny? Takže když ho někdo má u babičky, ač rodiče bydlí jinde, děti do školky chodí, babi si je vyzvedne, pohodička.
Zatímco děti, jejich rodiče bydlí třeba v pronájmu, a nemají tam trvalé bydliště nikdo, nýbrž přes půl republiky, se tam nedostanou? TO není diskriminace?
Není diskriminace, že pokud vážíte při určité výšce více, než udává tabulka, tak vás pojišťovna nepojistí, i když jste mladá zdravá, a nemáte žádnou nadváhu, jen máte prostě jiný somatotyp? A když se zeptáte, jaký je ten váhový limit pro danou výšku, nedostanete odpověď? Že to je bankovní tajemství. Směšné.
Není diskriminace, že pokud si koupíte vlastní nemovitost, i když na hypotéku, tak ztrácíte nárok získat státní byt po rodičích, zatímco kdybyste hnípala na podpoře, tak vám ho hned přiklepnou?
A když budete bydlet v jiném městě, zaplatíte jim údržby, rekonstrukce ap. na bytě, ale nejste tam denně, zatímco pokud oni např. umožní nějaké studentce, aby tam bydlela + jim třeba donesla nákup a pomohla s pár drobnostmi, nebo je tam v pronájmu, aby si oni pomohli k důchodu, tak vy, když už teda vlastníte tu zadluženou nemovitost, ten státní byt získat nemůžete, ale ta studentka ano? Tohle není diskriminace?
A když bílý něco ukradne, zavřou ho. Když barevný, tak nic, protože by to byla diskriminace. Tohle JE fér?
 Jája 
  • 

Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(30.12.2009 8:59:03)
Důchod NENÍ dávka od dětí k rodičům, důchod je to, co jsme si za X let SAMI dali na důchodové pojištění!!!!
Kdyby byl důchod dávka od dětí k rodičům, tak by se nevypočítával z celoživotního příjmu, ale z příjmu rodičů. Taky by byl každý rok jinak vysoký,podle toho, kolik by se od těch dětí vybralo.
 Jája 
  • 

Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(30.12.2009 8:59:18)
Důchod NENÍ dávka od dětí k rodičům, důchod je to, co jsme si za X let SAMI dali na důchodové pojištění!!!!
Kdyby byl důchod dávka od dětí k rodičům, tak by se nevypočítával z celoživotního příjmu, ale z příjmu rodičů. Taky by byl každý rok jinak vysoký,podle toho, kolik by se od těch dětí vybralo.
 Tvoje horší já 


Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(30.12.2009 9:04:12)
Ale blbost. Důchodový systém je průběžný.
 kili 
  • 

Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(30.12.2009 9:17:41)
Nojo, je průběžný. Ale chápu dobře ty, kteří říkají, že celý život si na důchod platili (i když to formálně tak nebylo vždy) a tak mají za to, že jsou to jejich nastřádané peníze. Jedna věc je technický způsob - od zdroje k výplatě důchodu, druhá věc je to vnímání, že si celý život platil a jsou to tedy jeho peníze, nikoli od dětí.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(2.1.2010 15:47:12)
máš pravdu, že si celý život platili. Jenomže díky revoluci a následným inflacím, jaksi nejde porovnat to, co si "předplatili" s tím, co dostávají.

Jeden případ za všechny. Moje babička bude mít 88 let. Od 53 je v důchodu. Měla 3 děti, se kterými byla v domácnosti, spočítali jsme, že dohromady pracovala cca 18 let. (Dělala teda na šachtě podřadnou práci, to je ale vedlejší). Takže už jen na odpracovaných letech je jaksi jinde. Bere důchod cca 11000 (něco z toho má po dědovi). Jednou jsem se smáli, že ona je jednou z velmi ztrátových položek našeho státního rozpočtu. ~;)

 Ecim 


Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(2.1.2010 16:02:47)
Martino, to je pravda. Zde bych viděla jako řešení zase úpravy na trhu práce. Můj příběh znáš, a tak mi se svými názory (které se mi většino velmi líbí) určitě budeš rozumět, když řeknu, že si hrozně moc přeju, abych mohla pracovat co nejdéle, pokud mi to zdravotní stav aspoň trochu dovolí. (Modlím se, abych byla po dědovi, který ve svých 84 letech ještě 1 den v týdnu pracuje.)
Trochu odbočím - co bych zlepšila, jsou možnosti práce pro lidi s vážnými zdravotními problémy. Znám třeba pár invalidních důchodců, kteří by aspoň trochu něco dělat mohli, ale systém je dost demotivuje.
 Ecim 


Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(2.1.2010 16:05:57)
Vím, že se mnou bude spousta lidí bouřlivě nesouhlasit, ale jsem velkým příznivcem prodloužení hranice odchodu do důchodu. Jednak by to bez tohoto opatření náš státní rozpočet určitě neunesl, ale i z čistě pragmatických důvodů. (Znám několik lidí, kteří šli do důchodu v době, kdy měli ještě dost sil na to, aby pracovali, přišli o náplň a v důsledku přemíry volného času pak hodně znepříjemňovali život svému okolí.) :-)
 Ecim 


Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(2.1.2010 16:10:59)
Často jsem zažila ale i nepochopitelně nepřátelské reakce vůči pracujícím důchodcům. Pokud chce někdo v důchodovém věku pracovat (a tím pádem platit daně)a zvládá to, tak by mu měl systém vyjít vstříc a podporovat ho. Ale třeba jeden náš známý, který v důchodu pracoval, si v práci musel vyslechnout spoustu stupidních keců na téma "pán je lakomej a chce ještě jako starej hrabat prachy". ~a~ To má tedy sakra radši sedět doma, i když chce a může pracovat? ~o~ Nechápu to. ~a~
 jary 
  • 

Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(2.1.2010 22:24:46)
Kolik znáš těch pracujících lidí? V tržní firmě, kdo má 50, má hodně co dělat. Unavený, nestíhá se učit, je pomalejší, větší chybovost, v mnoha profesích to ani nestíhají.
Ti lidé se pak stejně stávají jaksi nevýkonnými, roztěkanými a protivnými, a až na čestné výjimky by firma jinak než na úsporách financích nepoznala, že tam lidi, kterým je okolo 60, nejsou. Jsou mezi nimi i ti, které mám lidsky rád, ale středoškolák po škole by odvedl práce více a lépe. Co je ale nejsmutnější, že i ti, kteří byli fajn a ochotní, začnou být náladoví, protivní, obviňují všechny, výmyšlejí si různé chiméry ap. a je fakt běs s nimi jakkoli vyjít a nějak přežít, jejich nicotná (co mohou mít na starosti?) práce je nejdůležitejší na světě, a kdo to neocení, tomu běda!
Spousta lídí má zdravotní potíže, potřebují často k lékaři ap. Mně se teda nechce z práce rovnou do rakve. Nevím jak Vy, ale já chodím ráno do práce, pozdě večer z práce, o víkendu občas do práce. Chhi ještě nějaký hezký léto ap. Ne mít 14 dní za rok snad nějakou dovolenou, zbytek je potřeba na pracovní věci (děti, dům, pohřby svatby a nepředvídané události)
Kdo chce a může, ať pracuje do 100 let, žádný problém.
Ale proč je tu skupina lidí, která celý život dře, max měsíc v roce má pauzu, a ti budou dřít až nad hrob, a pak jsou tu ti, kteří nikdy NECHTĚLI! pracovat, a ti první na ně dřou? To je dost špatně si myslím. Co zrušit vyplácení podpor a dávek dlouhodobě jen tak, dát to za úklid - ulice, jakékoli veř. prospěšné práce, za to by se pak dost ušetřilo. A kdo by si své dvě tři přidělené ulice neudržoval čisté, žádné dávky. Já myslím, že by se ušetřilo dost. A spravědlivě. A támhle paní padesátiletá na ostravsku bude ráda, že má smysl, dělá aspoň něco. A znatelný rozdíl mezi tím, když dělá a když ne. A ti, co nechtějí dělat, tak ať si umřou třeba hladny, žádný škoda.
Podotýkám, že se to týká lidí, kteří dělat nechtějí, nikoli nemohou. Byl bych pro více míst na část. úvazky, pro lidi s postižením, s nemocí ap.
 Ecim 


Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(2.1.2010 22:49:27)
Byl bych pro více míst na část. úvazky, pro lidi s postižením, s nemocí ap.
Souhlas, to já taky. A znám i dost důchodců, kteří se zuby nehty drží v práci - protože je to baví a chtějí něco dělat.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Když rodina je dlouhodobě v červených číslech 

(3.1.2010 22:05:00)
většinou málokdo z důchodců, kteří ještě pracují, vykonávají své původní zaměstnání. To se týká asi jen pár odborníků, kteří chodí přednášet na školy, překládají apod. Většinou se "důchodcovská" zaměstnání týkají hlídačů, šatnářek, uklízeček, kuchařek apod. Tady bych neřekla, že nějak extra zabírají místa mladým, páč mladí o taková místa nemají zájem.

Právě výše zmíněná babička ráda vykřikuje, proč Otakar Motejl jakožto ombudsman zabírá místo někomu mladému.
 withep 


PPM v kontextu ostatních úspor 

(29.12.2009 20:47:01)
Musím se ozvat... :o) Když jsem si tady před čtvrt rokem s tou mateřsou začala (http://www.rodina.cz/clanek7383.htm). Od té doby jsem připisovala do diskuse, jak se situace vyvíjí, ale předpokládám, že diskuse starých článků sleduje málokdo.

Myslím, že ostatní změny v sociálních a nemocenských dávkách jsou oproti snížení PPM... ne snad zanedbatelné, ale přecejen je tam rozdíl mezi řádem stokorun a tisícikorun.

Teď se má situace s PPM tak, že ve sněmovně je většina pro, aby se PPM nesnižovala, ale díky sabotáži ODS musí příslušná novela projít několikaměsíčním procesem a vejde v platnost nejdříve v květnu. A nebo to taky do voleb nestihne a možná neprojde nikdy, uvidíme. Pro mě osobně to znamená, že z 6 a půl měsíce MD budu pobírat o 20,5% méně po dobu 4 a více měsíců.

Přestože se podařilo (nejen mně, ozvala se řada lidí a organizací) přesvědčit většinu poslanců, že tohle opatření bylo přehnané, pořád si zahrávám s myšlenkou, že by bylo dobré, aby se tím zabýval Ústavní soud. A vůbec mi nejde o nějakých těch 20 nebo 30 tisíc, o které sama přijdu, ale čistě o princip - aby se někdo zabýval tím, že není v pořádku, že se sejde účetní se statistikem a proškrtají nějaká čísla v nějakých vzorcích. A výsledkem je, že se bere nejvíc těm nejvytíženějším, nejnenahraditelnějším a nejbezbrannějším (ono "nejvíc" můžeme nyní po odhlasování zákona o SR nahradit "pouze"), a ospravedlňuje se to snůškou polopravd a lží. Ústava zakazuje vládě zneužívat moci, Listina základních práv garantuje rovnost pohlaví a Antidiskriminační zákon specifikuje, že diskriminace podle pohlaví zahrnuje i diskriminaci na základě mateřství.

Mimochodem, jedna z těch popopravd tady zazněla - že se jen snižuje, co se letos zvýšilo; ono se to o více než 1% zvýšilo jen málokomu, ale sníží se nejvíc právě těm, kterým ne. Sama patřím k těm šťastnějším, kteří si oproti roku 2008 přecejen polepší, ale těch méně šťastných je většina.

Je smutné, že existuje opravdu jen málo lidí, kteří uznají, že je nefér sebrat až 23% pár set tisícům lidí a jen 4% půl milionu dalším a nic těm ostatním. Zeptala jsem se jen tak mimochodem kamaráda, který vystudoval práva, jestli si myslí, že je to na Ústavní stížnost. Pracuje ve státní správě a napůl sobecky, napůl ironicky mi odpověděl, že ne, protože on přece o ta 4% nakonec nepřijde...

Jistě, vzít všem stejně by znamenalo neškrtat výdaje, protože ty nečerpají všichni, ale jen zvýšit příjmy (daně), a je pravda, že stát je momentálně mnohem štědřejší, než si může dovolit, a s těmi výdaji něco udělat musí. Nicméně to jejich snížení musí být promyšlené a dlouhodobé, a když už na to v září nebyl čas, mělo být minimálně rovnoměrné. Prostě sebrat 4% ze všech dávek a platů (a i důchodů?), které ze SR jdou. Nebo i víc, ale všem stejně. Mě by pokles do 10% nezruinoval a myslím, že učitele a hasiče taky ne. Někteří by možná změnili povolání, což ale nemusí být horší důsledek než to, že se v příštím roce narodí mnohem méně dětí (takže na PPM se ušetří tak jako tak :). A možná by se nestalo, že se zužující se okruh lidí, kterých se úspory týkají, bude ptát "proč právě já?". Po tom, co byla ta 4% ponechána státním zaměstnancům, ozvali se soudci... A výsledná úspora by byla mnohem znatelnější, než když se vezme těch 20 a víc % jen čerstvým maminám. A zkousla bych i těch 20%, kdyby zároveň miliony a miliardy nemizely v podivuhodných veřejných zakázkách, předražených silnicích a vytunelovaných bankách. A kdyby veřejná správa fungovala efektivně. Onen kamarád se nijak netají tím, že se v práci rozhodně nepředře...

Promyšlený a dlouhodobě udržitelný sociální a důchodový systém tu ovšem nebude, dokud se na něm politické strany neshodnou, a zatím se tedy snaží pramálo...
 kalimero 


Re: PPM v kontextu ostatních úspor 

(30.12.2009 23:01:01)
Pracuji ve školství a návrh na snížení platů státních zaměstnanců jsem (spolu s kolegy) přijala s klidem... Zaměstnanců soukromých firem se asi taky moc neptali, jestli jim mohou snížit plat... Učitele, kteří šli pískat před ministerstva, moc nechápu. Práce mě baví, plat je sice nic extra (ve srovnání s mou sestrou, která je vlastně lepší sekretářka), ale lepší než být nezaměstnaná. Stát hospodaří blbě, na důchod si raději začínám spořit sama, teď ho vlastně platím babičkám. Ale ony to některé politické strany využijí a nalákají voliče na zvýšení dávek, důchodů... a jednou to pověstné ucho u džbánu rupne a půjdeme se pást!~n~
 Mlanka, NK 09/05, LA 01/10 


Porad velmi vstricna socialni politika 

(30.12.2009 16:19:51)
Je jedno jestli se clovek diva na ty cisla z 2009 nebo 2010, stejne se jedna o jednu z nejvstricnejsich socialnich politik v Evrope. Ceska Republika je opravdu jeden z mala statu, ktery absolutne nemotivuje zenu, aby se vratila do prace po narozeni ditete; resp spise ji motivuje byt doma co nejdele ... cimz si po letech zpusobuje sama sobe zcela neresitelne potize.

Fascinuje mne, jak si pres to vsechno lidi porad jenom stezuji ;-)
Kazdopadne jeste vice mne fascinuje, nebo lepe receno nemuzu najit duvod, proc se cesky stat domniva, ze si tohle muze dovolit. No nic, jenom male zamysleni ... jeste ze tam nejsem danovym poplatnikem.
 amy 
  • 

Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(30.12.2009 16:25:44)
Manko, souhlasím s tebou. Navíc dělám ve zdravotnictví, které jde do ....Platy nic moc, personál odchází, vybavení nemocnic - škoda mluvit. Místo přístrojů, které by alespoň byly k nečemu užitečné, stát investuje do použité (téměř až zastaralé)vojen.techniky.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(2.1.2010 15:50:13)
na nové přístroje mohlo být (mimo jiné) z těch 30 korunových poplatků. Které ovšem je lepší neplatit, resp. nechat si proplatit krajem..... snadno spočítat, kolik se mohlo ročně vybrat v té které nemocnici a kolik za to mohlo být nových přístrojů... i kdyby jen jeden ročně!

Jenomže lidé přemýšlejí tak, že je pro ně 30 korun likvidační položka... a pak brblají, že čekají 3 měsíce na ultrazvuk
 Ecim 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(2.1.2010 16:07:21)
Řekla bych, že těch 30 korun má často hlavně psychologický efekt. Lidé nadávají, že mají zaplatit 30 korun u doktora, ale nechat si to třeba na pivo nebo cigarety jim nevadí.
 jary 
  • 

Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(2.1.2010 22:30:37)
Psychoefekt je to hlavně pro doktory: byl jsem si raději nechat zkontrolovat ruku, zda není zlomená - nebyla, ale na kontrolu jsem šel 4x. Jinak je ten doktor dobrej, všechno, tak zase nepřijít, pak s ním nemít dobrou nit, ale stále mě to času, o těch 120 Kč ani nejde. A ještě mi to jako pak trochu sádrovali a různý koniny, přitom na v podstatě totéž o 2 roky dříve říkali "nic tam není, netřeba řešit".
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(3.1.2010 22:08:39)
no tak já radši budu u doktora dvakrát za blbečka ale s jistotou, že jsem v pořádku.
Třeba si jen doktor nebyl jist právě z důvodu staršího a méně kvalitního vybavení. Určitě si tam pacienty netahá kvůli třiceti korunám - zvláště na chirurgii, kde obvykle bývají neskutečné fronty.

Věřte mi, že lékaři mají pacientů dost na to, aby si je zvali zbytečně.

A s těmi třicetikorunovými poplatky mají více administrativní práce než užitku.
 Líza 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(4.1.2010 4:49:02)
Martino, i když jsem přesvědčená, že v případě, který ten dotyčný popisuje, si ho skutečně doktor zbytečně nezval, fascinuje mě naivita, s kterou říkáš, že doktoři si přece pacienty zbytečně nezvou, protože třicet korun je nevytrhne. Opravdu si myslíš, že třicet korun je všechno, co doktor za prohlídku pacienta dostane?
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(4.1.2010 11:48:37)
myslíš, že jsou lékaři, kteří by jinak měli prázdnou ordinaci???

Moje maminka je soukromá zubařka a musí pacienty odmítat, nemá je na kdy objednat. Ono totiž za tu pracovní dobu ošetříš pouze x pacientů, víc jich nestihneš. Naopak, má problémy s pacienty, kteří nebyli několik let u zubaře a ona jim pak musí udělat v puse pořádek - což by bylo mnohem snazší v případě pravidelných kontrol.... stomatologie je ale trošku specifická.
Pokud máš ale pocit, že tě tvůj lékař takhle zneužívá, není přece problém najít jiného, nechat si udělat posudek u jiného lékaře, podat žádost o prověření na lékařskou komoru....

 Lavina 
  • 

Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(4.1.2010 9:22:17)
Tak, tak! Chodím se synem do neurologické ambulance na kontroly - sedí tam vyšetřující lékařka a sestra. Ta sestra tam po všechny tři kontroly dosud pouze orazítkovala dokumentaci a zapsala nás do diáře na příští kontrolu - úkon, který může lékařka provést během 1-2 minut a sestra tam sedí naprosto zbytečně!
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(4.1.2010 11:49:40)
možná sestra nebyla "aktivní" zrovna ve vašem případě. Na druhou stranu, asi by nebylo příjemné, kdyby lékařka během vyšetřování pořád odbíhala k telefonu a vyřizovala objednávky...

 Lavina 
  • 

Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(4.1.2010 18:38:16)
No když myslíte... byli jsme tam třikrát, v čekárně sami, telefon nezvonil ani jednou... dovedu si představit X míst a situací, kde by sestry bylo daleko víc potřeba!
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(5.1.2010 21:09:30)
nějak mi pořád nedochází, proč máte problém s tím, že má lékař v ordinaci sestru. Ostatně se daného lékaře můžete zeptat, proč zaměstnává někoho, o kom si vy, jakožto laik, myslíte, že tam je zbytečný ~:-D
 gabrilla, 4,5r a 35.tt 
  • 

Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(12.1.2010 12:48:44)
Zajímavý názor....sama jsem zdravotní sestra, pracuji sice na JIP,ale i tak s Vámi nesouhlasím...ta sestra tam z nějakého důvodu je... jinak by tam nebyla..to máte i u dětského lékaře...taky tam sedí a jen něco napíše i když by si to mohla udělat doktorka sama... a vy pracujete kde??? Asi někde napoli,že? když se vám zdá že je tam ta sestra zbytečná a ,,nic nedělá"...
 cendova 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(3.1.2010 11:16:25)
Souhlasím s výše napsaný. Pořád nechápu, proč si lidé stěžují, že se mateřská či jiné dávky snižují. Lidi, vždyť můžeme být rádi, že vůbec něco dostaneme...mám spoustu kamarádek v Evropě, které musí po 6ti nedělí makat do práce a nic za to nedostanou!! tak mám takový pocit, že u nás pořád panuje jakási socialistická vize, i když už máme tolik let po pádu komunismu...stát se o nás přeci nemusí starat, my se musíme starat sami o sebe!!
 withep 


Re: Porad velmi vstricna socialni politika 

(4.1.2010 7:11:48)
1) protože se snižuje JENOM mateřská, a to o dost. Zkuste si představit, že by najednou ze dne na den stát zvedl daně o 20% všem. Myslíte, že by mu to prošlo, že by lidi dál drželi pusu a krok a s úsměvem chodili do práce a ty daně platili? Jistě že ne ~;). Ale maminky ty počaté děti prostě porodit a opečovávat musí.
2) necítím se povinna "být ráda, že vůbec něco dostanu", pokud jsem předtím celé roky povinně odváděla pojištění a daně - ať stát nedává, ale ani nebere. Jednoduše se mi nelíbí, že víc bere, když jsem dávající, a míň dává, když jsem zrovna výjimečně beroucí.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.