| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Někdo nám ukradl Vánoce

 Celkem 153 názorů.
 Eva 
  • 

Autorko, 

(22.12.2009 9:16:54)
málem jsem se začala stydět, že nebydlím správně, tj. křesťansky ve chlívě a nejsem zabalená v hadrech.....
A rabbi Ješua se nenarodil v prosinci, to jen tak na okraj.
Jinak pěkná sentimentální moralitka.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 10:19:39)
Johanko, no nevím. Já rozhodně Ježíšovy narozeniny neslavím, nemám proč. Nikomu do toho nekecám, ale vadí mi, když mi to každou chvíli někdo vnucuje (mj. i dětem ve škole ~o~).
 10.5Libik12 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 20:34:36)
Nikdo nemusí být jaksi odvázán přímo z Ježíše a jeho rodiny, nicméně každý na úrovni delfína by měl připustit, že je i takzvaným ateistům v rámci naší kulturní skupiny symbolem naděje nebo alespoň symbolem času, kdy mlčí zbraně. Tohle vymezování se křesťanské kultuře je zatracená, módní a neuvěřitelná póza.

Jestliže se děcko ve školách učí o historické postavě Ježíše a souvisejících filosofických otázkách (přiměřeně věku), nevidím jediný důvod proč by to nemělo být třeba v prosinci.

Komunisté u nás fakt dokázali hodně, koukám.
 magggi synáček z léta09 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 21:32:54)
Libík - často s Tebou nesouhlasím, ale tentokrát tedy učiním výjimku: Stručně a výstižně napsáno - dík! ~;)
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Autorko, 

(23.12.2009 9:54:03)
Libiku, mně fakt může bejt celej Ježíš ukradenej. Je teď taky taková móda spoustu věcí svádět na komunisty - u mě to skutečně tak není. V dřívějších dobách mi prostě náboženství s přidruženejma věcma bylo volný, v posledních letech mi leze krkem, protože mám pocit, že to určitý lidi cpou všude. ~Rv~Rv~Rv Třeba mi není jasný, proč veřejnoprávní TV přenáší mše, když mají křesťani svou TV Noe.
 Lassie66 


Re: Autorko, 

(23.12.2009 10:27:45)
Lído, to pak můžeš říct, ať si svůj kanál udělají motoristé, zahrádkáři a matky s dětmi... Nedávejte hudební pořady, když je Óčko a filmy, když jsou filmové kanály.
Taková mše je pro mě osobně nuda, ale z veřejnoprávní TV bych jí nestahovala.
Navíc TV Noe asi každý nechytí...
 Lizzie 


Re: Autorko, 

(23.12.2009 10:34:49)
Taky bych jí tam nechala - mimochodem, je to stejně většinou na dvojce ne?
Veřejnoprávní televize má přinést ,,pro každého něco" (o tom, kolik je na tom pravdy si udělejte obrázek sami), takže ta mše tam svým způsobem patří.
 Lizzie 


Re: Autorko, 

(23.12.2009 10:35:20)
Taky bych jí tam nechala - mimochodem, je to stejně většinou na dvojce ne?
Veřejnoprávní televize má přinést ,,pro každého něco" (o tom, kolik je na tom pravdy si udělejte obrázek sami), takže ta mše tam vlastně patří.
 Sněhulka 
  • 

Re: Autorko, 

(22.12.2009 11:10:24)
Nejen, ze Jezis se nenarodil v prosinci, ale Vanoce jsou pohansky svatek, ktery krestane "pokrestanstili" (a kdyz budeme presni, tak ukradli pohanum;)). Jezis se narodil v dobe, kdy byli pastyri na polich, v Judsku je prosinec obdobi zimy a chladu, je v podstate jiste, ze prosinec to nebyl. Navic nektere prameny uvadi prvotni puvod Vanoc davno pred kristem naopak v tzv. falesnem nabozenstvi (do doby Nimroda, ktery se bouril proti bohu), ale to jen tak na okraj. Nejcasteji se uvadi puvod vanocnich oslav jako oslav zimniho slunovratu, tj. doby, kdy pomine nejdelsi noc v roce (21. 12.) a slunce se vraci (dle nekt. pramenu puvodne "oslavy nepremozeneho slunce"), lide to brali jako ze nejhorsi cast zimy maji za sebou a ted uz v podstate "prichazi jaro".
To jen tak na okraj.
Jinak kdo si Jezise behem vanoc chce najit, ten si ho najde, a kdo nechce, tomu nepomuze, kdyz zakazeme komercni masirku od poloviny listopadu a podobny "zlodeje vanoc". Ja verici nejsem a nikdo mi nic neukradl - o vanocich rozjimam pravidelne a velmi, je to pro me doba k tomu nachylna, slavime advent a vsechny veci s tim spojene a cely prosinec si vanocne uzivam. Miluju vanocni vecery, kdy uz vsichni spi a ja si kazdy rok sedam ke stromecku a divam se do nej a necham plynout myslenky... je to pro me magicky okamzik a uz se na nej desne tesim. Driv to tak i byvalo, myslim, ze to tu nekdo psal v nejakem clanku?, ze doba adventni vlastne byla doba, kdy vse koncilo, pred koncem roku se uzaviralo hospodareni, vsichni sedeli doma u kamen a cekali na prelom (prave po slunovratu, kdy zase budou delsi dny), hodnotili predchozi sklizen, urodu, pocasi, proste udalosti uplynuleho roku a probirali co prinese ten budouci... A stejne tak to delam ja. A bez Jezise.
Nicmene, nechci, aby to vyznelo jako kritika. Me se clanek velice libil, protoze byť pres krestanstvi, upozornuje vlastne na to, o cem mluvim - ze lide pro samou moderni dobu (komerci, uklid, peceni...) zapomneli rozjimat. Jen jsem chtela uvest na pravou miru, ze chceme-li byt presni, rozjimat by se melo "pohansky", ne krestansky;). Jsem na to totiz trochu citliva, na ta zverstva, co cirkev udelala, na to kolik kultur (v africe, j. americe) znicila a vzala jim puvodni identitu atd., takze ja slavim zimni slunovrat (a mimochodem vajicka barvim na pohanske svatky jara:)).
PS: Prosim vsechny verici, neberte tento prispevek nejak spatne, je to jen vyjadreni nazoru. Nevadi mi vira, kostely mam rada, otcenas umim, dokonce jsem se uz v zivote i pomodlila, vadi mi cirkev a cele jeji uskupeni. Ani v nejmensim vira jednotlivce jako takova.
PPS: Pardon za tak dlouhy prispevek, nejak mi to ujelo...
 Bodlík 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 18:56:44)
mně se článek moc líbil, takové příjemné zastavení a tvůj příspěvek zrovna tak, jen s tím přesným datem 21. 12. bych trochu zaokrouhlovala. Ono to datum je v 21.stol. 21.-22.12.
 mm311 


Re: Autorko, 

(3.12.2010 14:43:58)
milá Sněhulko,
díky za tvůj příspěvek,moc se mi líbil a vlastně říkáš to co si myslím i já.
Jsem nevěřící,otčenáš umím,církev jako instituci nemám ráda,(podle mě je to nejstarší politická strana na světě,s krvavou minulostí).Ve jménu církve (ne víry)se vedlo spoustu válek a ubližovalo se celým národům.K víře člověk přece nepotřebuje,aby mu někdo diktoval jak a čemu smí a nesmí věřit.Od toho má svobodnou vůly,aby se rozhodl sám.A myslím,že k buhu je člověk daleko blíž někde venku,než v honosných kostelech.Jde snad o upřimnost modlitby a myšlenek,než o to kde a před kým to říká.Přesto jsou kostely velice zajímavá architektura a ukázka lidské dovednosti.

A Vánoce??Jsou svátky míru,klidu zbraní,lásky,rodiny a pro mě i ticha.Miluju to ticho,když venku sněží a taky se moc ráda dívám na rozsvícený vánoční stromeček,když kolem mě všichni spí.Ráda dávám dárky,mám ráda vůni cukroví,rozsvícené oči radostí.A ze všech těch tradicí a "povinností"okolo vánoc dodržuji ty které vánoce zpříjemňují,Uklízím denně tak proč šílet v tomto čase,o dárcích přemýšlím už dlouho dopředu.
Mám ráda Ježíška,mám ráda andělíčky,svým dětem říkám,že se chodí na ně v noci dívat jak spinkaj.Nepřemýšlím o tom jestli to je pravda nebo není.Prostě se při té představě krásně usíná.A vánoce,jsou o lenošení a společném koukání na pohádky.
Proto všem přeju krásné a spokojené svátky,plné klidu a radosti.



 Milada 
  • 

Re: Autorko, 

(22.12.2009 11:39:00)
Milá Evo, až se nám všechno vyprázdní stejně jako ty Vánoce, nezůstane nám vůbec nic. Asi si to zasloužíme, jak si ustelem, tak si lehnem. Vzpomeń si na to, až Ti bude 80 a zbude Ti jen pocit zmaru. Milada
 Horama 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 17:01:22)
Pokud jí zůstane, nebude to důsledek skutečnosti, že nespojila Vánoce s Ježíšem. Asi to spíš bude souviset s celým způsobem žití. A znám i osoby, které na Ježíše ani při čištění zubů nezapomínají, ale pocit prázdnoty je jejich životním heslem. Ježíš je o církvi, víra o něm být může a nemusí, vztahy s "bližními" už jsou úplně nesouvisející.
 fisperanda 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 11:44:44)
Zarazil mě už začátek. Jako malá jsem přemýšlela o tom, proč se spasitel narodil ve chlévě a proč o tom hned nevěděli všichni lidé. Ach můj bože. Doufám, že tohle moje dcera ve svým dětství řešit nebude. A jestli jo, začnu se o ni asi bát. ~a~
 Ecim 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 12:25:17)
Můj bratr si jako dítě kladl otázku, jak je možné, že Herodes Ježíška nenašel, když bylo okolo něj takové pozdvižení. ~t~
A můj syn řeší, jestli má Ježíšek křidýlka a bodlinky a jak velký je to miminko. ~t~
 fisperanda 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 14:56:23)
A já sem si představovala Ježíška jako ježka :)
 Ecim 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 15:50:40)
Můj brácha dlouho taky. ~t~
 Horama 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 17:02:06)
Protože ti "naježil"?
 susu 
  • 

Re: Autorko, 

(22.12.2009 18:35:32)
já taky, v tom ježíšek, pro mě prostě byla ježatost.
 Radka+04/06+12/07 
  • 

Re: Autorko, 

(22.12.2009 15:36:10)
Moje dcera řeší, jestli má ježíšek sourozence, když musí všechno během chvilky stihnout obletět. Ta dětská naivita a nevědomost je úžasná, jen mě mrzí, že dcera přinesla ze školky otázku, kdy půjdeme koupit dárky pro tatínka??? Prý s tím přišla spolužačka.... no dcera je ve třídě nejstarší (3 a 3/4 roku) a je mi trochu líto té holčičky i rodičů, že se nejspíáš dobrovolně ochuzují o ty zážitky s ježíškem
 Ecim 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 15:57:22)
Radko, také mi přijde smutné o tohle děti připravit. Jinak já jsem měla ohledně Ježíška a organizace Štědrého večera velmi vymakané představy. Podle mého názoru Ježíšek celý Štědrý večer jen z nebíčka organizoval a měl pod sebou celou hierarchii andělíčků - vrchního andělíčka pro jednu zemi, ten měl pod sebou andělíčky na každé město, ten andělíčky na každou ulici, ten andělíčky na každý panelák. Protože jinak by se ty dárečky a stromečky fakt nedaly stihnout roznést. ~t~ Mí rodiče zdobili stromeček v noci z 23. na 24.prosince a pak zamykali obývák, z čehož jsem usoudila, že si to tak andělíčci předpřipraví a na Štědrý večer ty stromečky jen obletí zapálit. ~t~
U nás doma to tak bohužel nepůjde udělat, protože máme průchozí obývák, a tak k nám bude Ježíšek chodit na etapy. ~t~ Ať žije dětská logika. ~t~
 Horama 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 17:04:53)
Ale no tak, kde jsou zázraky? ~;) Ježíšek nic neoblétává, on je doma, a když rozhodne, že je všechno připravené, zařídí, aby se dárek prostě sám objevil tam, kam patří. A abychom to poznali, zároveň řekne našemu zvonečku, aby zazvonil, a on ho poslechne. To je přeci jasné. ~t~
 Ecim 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 17:45:45)
Ještě štěstí, že jsi mi to připomněla. Musíme nějak vyřešit zvoneček, nejsem si jistá, jestli vůbec nějaký máme. Asi ne, protože to bych na něj při vánočním úklidu určitě narazila. ~t~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Autorko, 

(25.12.2009 12:29:15)
u nás taky vládne Ježíšek... Santa Claus a ostatní jsou vlastně jeho pomocníci, kteří mu pomáhají roznášet dárečky v jiných zemích.
S manželem tajně nazdobíme stromeček, aby děti nevěděly a mám takovou představu, že jej uvidí až zapálený, s dárečky...
Včera jsem s dětmi čekala zavřená v pokojíčku a dívali jsme se, ve kterém okně už svítí světýlka - tam už byl Ježíšek - protože jenom Ježíšek může rozsvítit světýlka na stromečku....

Jinak jsem ateista jak hrom, náboženství jako takové mi nevadí, když se to bere jako pohádka. Protože kdybychom šli po faktech, tak veškeré "křesťanské bohatství" je vlastně vykradené z pohanských zvyků. Bibli psal taky jenom člověk ~;)
 Ecim 


Re: Autorko, 

(26.12.2009 21:51:49)
Martino,
tak takhle jsme to také chtěli udělat, ale úplně to nevyšlo. Syn viděl stromeček už v poledne, když se vrátil od babičky, rozsvítil ho a radoval se z něj.
S manželem jsme měli na téma Ježíšek velké dohady. On chtěl dětem říct, že stromeček zdobí rodiče a děti, aby Ježíšek věděl, kam má přinést dárky. Zvítězila jsem ale já s koncepcí "Ježíška na etapy". Odešla jsem s chlapečky do ložnice, manžel mezitím snesl dárky z balkónu a ze skříní, rozsvítil stromeček a zazvonil na zvoneček. Mělo to úspěch. :-)
 Tulka 


Re: Autorko, 

(22.12.2009 12:44:34)
je to sice trochu moralizování,ale proč ne,občas to nezaškodí:-).Článek se mi líbí.Nejsem zrovna nijak věřící,ale něco si v tom článku může najít každý.Že jako společnost žijeme drobet spotřebně,je fakt.
 Cipora 


Re:  

(22.12.2009 13:33:48)
"rabbi Ješua" no to snad nee ~a~
kdypak dostal rabínskou ordinaci ~e~
 .vlad. 


Re:  

(23.12.2009 0:07:10)
Elleez, Ježíš byl Žid, s tím se nedá nic dělat ~d~.
 Cipora 


Re: Že by... 

(23.12.2009 9:04:01)
každej žid byl rabínem? ~e~
To my trochu připomína Monthy Pythona "já jsem Bryan, to je Bryan a támhle moje žena je taky Bryan" ~;)
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Autorko, 

(23.12.2009 8:38:03)
Mně se teda Ježíš z Vánoc nikam neztratil... Potíž je v tom, že takovéhle morality ještě nikoho ke Kristu nepřivedly ~y~
Ty jsou určeny pouze k tomu, aby se křesťané plácali po zádech, jak jsou děsně undergroundoví a duchovní, a lidé bez vyznání aby svorně konstatovali, že jim zas někdo káže víru pravou a ať si to nacpe do špic.

Myslím, že ta vánoční zvěst by se měla sdělovat jaksi s přihlédnutím k tomu, jak bude sdělení přijato. Tohle sdělení nebude přijato dobře. Ona neschopnost přesvědčivě hovořit o Kristu je jaksi vlastní celé církvi )s čestnými výjimkami), v tom bude možná ten problém.
 Lizzie 


... 

(22.12.2009 9:37:16)
Pominu - li to, že Vánoce mají tak trochu pohanský základ, nebylo by dobré respektovat i to, co znamenají pro jiné lidi - třeba klid, oddech nebo rodinná setkání (za předpokladu, že to neznamená spíš přítěž a rozčilení, ty návštěvy). Je to svým způsobem tradice, slaví je i ateisté.
A jinak - jaké si to kdo udělá, takové je má. Když zažije extázi při napečení 20 druhů cukroví...
 Ecim 


Re: ... 

(22.12.2009 10:11:21)
Nemám pocit, že by nám někdo Ježíše. Kdo chce, ten si na něj vzpomene. Souhlasím s Lizzie, do značné míry závisí na nás samých, jak si Vánoce uděláme. A pokud jde o Ježíška, tak ho letos se starším synem dost rozebíráme a je to moc fajn. :-)
 Ecim 


Re: ... 

(22.12.2009 10:12:01)
Pardon, chtěla jsem napsat: Nemám pocit, že by nám někdo Ježíše UKRADL.
 Petul.a a Babu 


Re: ... 

(25.12.2009 14:01:49)
Přesně tak - záleží na každém, jaké Vánoce chce mít. Pro moji rodinu jsou Vánoce časem, kdy jsme spolu (i když my jsme poměrně soudržná rodina a hodně času spolu trávíme i během roku, s rodiči se scházíme velmi často a se sestrami vždy, když je chuť a čas), užíváme si jeden druhého (zejména naší 19timěsíční cácorky:-)), povídáme si, koukáme na pohádky... A náboženský význam Vánoc pro nás rozhodně není upozaděný, i když nejsme věřící (tedy, v nějakou "vyšší sílu" věříme, do kostela nechodíme, ale možná se chováme zbožněji než leckterý takto "věřící~;)). I naší malé vyprávíme o Ježíškovi, jak se narodil, jak ležel v jesličkách apod., máme o tom i krásnou knížku. Mimochodem, taky jí už preventivně říkám, že tady nosí dárky Ježíšek, ale v Americe Santa, páč Ježíšek by to nestíhal~t~ Třeba jí to jednou pomůže nezblbnout ze Santy~z~
 Petul.a a Babu 


Re: ... 

(25.12.2009 14:02:39)
Oprava: "Záleží na tom, jaké Vánoce CHCEME mít". Pardon:-)
 .Žaba 


Škoda, 

(22.12.2009 10:08:56)
že sa pekný predvianočný článok zmenil na moralistické kázanie. Mám sa hanbiť za to, že nežijem v stajni a používam myčku?
Kresťanské tradície sú pre mňa jedna vec, viera v Boha druhá, církev tretia a oslava zimného slnovratu štvrtá. (Z tej poslednej mám pribúdajúcimi rokmi stále väčšiu radosť :-) )
Kresťania, čo takto trochu viac rešpektovať životný štýl ostatných? Aspoň na Vianoce....
 Bumbi&05,08,10 


Re: Škoda, 

(22.12.2009 20:05:59)
mě spíš oslovil ten závěr: dokázala bych dneska někoho pozvat k nám ke stolu, do rodiny?
 Lea 
  • 

Všichni? 

(22.12.2009 10:09:54)
Autorko, jsi si jistá, že všichni ti, kteří již po dvoutisícé slaví narození Ježíše Krista, mají, cituji "luxusní domovy vybaveny nejmodernější technikou, nejezdí na oslu ani nechodí pěšky, ale jezdí auty a zajedou si kamkoliv, ani právě narozené děti nebalí do hadříků, ale v porodnicích je jim věnována nejlepší péče..."? Píšeš to totiž dost obecně, což já považuji za troufalost do nebe (hle!) volající...zjisti si něco o přerozdělení příjmů a bohatství v dnešním světě. Naštěstí ti, kteří jsou rádi, že mají toho osla, nemají šanci si toto přečíst - ačkoliv věřím, že někteří z nich jsou v jistém smyslu povzneseni nad hmotné statky, protože si nepotřebují užít, ale přežít.

 Magda 
  • 

Re: Všichni? 

(22.12.2009 12:26:38)
Myslím, že se máme až moc dobře. A zbytečně spoustu peněz, které bychom mohli ušetřit prohýříme. Samozřejmě, že někdo má míň, někdo víc, ale ve své podstatě se máme pořád dobře, když máme střechu nad hlavou, máme co jíst, nemusíme chodit v hadrech. Jen jsme možná trochu zapomněli si to uvědomit. Ne vždy a ne všude tomu tak je.
 Klarisa 
  • 

Re: Všichni? 

(22.12.2009 15:21:13)
Myslím že autorka myslela konkrétně ČR a vyspělou Evropu, kde se vánoce slaví. Jasně že v Afghánistánu nebo v Ugandě je i osel jmění a dopravní prostředek, ale tam se jaksi narození Ježíše neslaví, že :-) Osobně si myslím, že se máme tak jak popsala autorka - žijeme obklopeni luxusem a blahobytem a to i sociálně slabí u nás. Protože voda, teplo, jídlo do syta a oděv (i když od Vietnamců) ještě před pár desítky let samozřejmost nebyla a pro nadpoloviční většinu světa to luxus prostě je. Lidi strašně nadávají a stěžují si, ale kolik z nich opravdu trpí hladem?
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Všichni? 

(25.12.2009 12:33:31)
řekla bych, že pokud v naší zemi někdo trpí hladem, tak je to jen a pouze jeho vina. Máme tak štědrou sociální síť, a práce je, ne, že ne!! Takže pokud má někdo hlad tak je to:
a) dietář
b) protestní hladovkář
c) lemra líná, co se jí nechce nachystat si jídlo ~t~
d) lemra líná, co se jí nechce pracovat!~o~
 Petul.a a Babu 


Re: Všichni? 

(25.12.2009 14:08:36)
~t~

e) nepřizpůsobivý spoluobčan

I když pardon, ti vlastně hlad nemají, přestože práce je pro ně cizí slovo. Co myslíte, platí i v dnešní době "bez práce nejsou koláče"?
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Všichni? 

(25.12.2009 21:06:38)
proto jsem ho neuvedla ~j~

to heslo platí, ale jen pro ty, co nejsou na dávkách.... všichni, kdo se aspoň trošku snaží a mají plat vyšší než ty srandovní násobky životního minima (což má určitě každý, kdo není úplná lopata), se musí ohánět, aby měli.
Zbytek na to prdí a má se leckdy lépe na sociálních dávkách
 10.5Libik12 


Re: Všichni? 

(26.12.2009 1:16:08)
Jasně, mám v mejlu 600 životopisů na práci za 15 bt s pracovní dobou od 9-18 hodin, samá(ý) Mgr., Ing., ještě můžou jít do Lidlu na kasu(v Plzni je 1 Lidl s 6 pokladnama), na všechny jistě čekají u kopáčů či veřejných wc, protože práce prostě je všude.

Jestli práci máš, buď ráda.
 Líza 


Re: Všichni? 

(26.12.2009 5:23:46)
MartinoNov, naše sociální síť nevím zda je "štědrá", ale rozhodně je tak řídká, že jí propadnou i velmi potřební. O tom se ale v kavárnách mezi intelektuály nemluví ;)
 Natanela 


Johanko, 

(22.12.2009 10:12:56)
to, že nám někdo ukradl Ježíše, je realita této společnosti a ne Vánoc. Sama, ač křesťanka tělem i duší, Vánoce mám ráda proto, že jsme doma celá rodina, že máme na sebe víc času, že si užíváme jeden druhého a i toho pocitu, že někomu chci něco dát, aniž bych čekala, že taky něco dostanu. Jsou to pro nás hlavně rodinné svátky.
Ježíše si jako rodina užíváme celý rok, dostáváme od něho to, co nám ani na mysl nepřišlo A uvnitř sebe mám pokoj, který dokáže dát jenom On. A to je pro mě nejdůležitější, každodenní život se svým Bohem. Vím každý den, že ať příjde cokoli mám na to, abych to zvládla, protože On je se mnou pořád a posiluje mě v každé situaci.
Myslím, že kouzlo Vánoc spočívá hlavně v rodinné atmosféře, která je opravdu vyjímečná. Bůh se dívá na vnitřního člověka, na to co vychází z našeho srdce, na naše vnitřní postoje.
Vychtnuj te si Vánoce a darujte to, co je nejcennější a to lásku a čas druhému člověku, protože dávat je víc než dostávat!!!
Přeji Všem krásné a požehnané Vánoce.
 Petul.a a Babu 


Re: Johanko, 

(25.12.2009 14:17:42)
Natanelo, i když v otázkách náboženství bych s vámi mohla polemizovat (je to ale věc osobního postoje, proto vám nebudu nic vyvracet~;), a jak jsem psala výše, i já v nějakou "vyšší moc" věřím), musím s vámi souhlasit v tom, že Vánoce jsou "rodinné" svátky a také v tom, že podstatná je ta láska, kterou dáváme svým bližním. Já navíc mám to štěstí, že se mi tisíckrát vrací zpět, což je opravdu ten největší dar. O Vánocích je to cítit nejvíc, proto je mám tak ráda. A když někdo říká "už aby byly Vánoce pryč" - jako že znamenají shon a stres - já říkám, že pro mě by klidně mohly být i víckrát do roka~;)A když jsem včera viděla ta rozzářená dětská očka (věděla jsem, že to bude krásné, ale tohle jsem nečekala)... tohle jsou ty pravé Vánoce. I když to, že můžu dát někomu (tedy hlavně tomu dítěti) dát i hmotný dárek, je taky fajn~;)
 Ecim 


Re: Johanko, 

(26.12.2009 21:59:04)
Jo jo, souhlasím. Ale musím říct, že i když máme Vánoce rádi a snažíme se je pojímat co nejklidněji, tak aspoň troše stresu a shonu se člověk neubrání. :-)
 Kočanská 
  • 

k víře 

(28.12.2009 20:17:07)
Konečně nějaký normální názor. Moc hezky jste napsala, že víra v Boha dává (nebo by podle mě měla) vnitřní pokoj. Myslím, že člověk to pozná především ve chvílích nejtěžších, kdy se často obtížně hledá důvod pro to jít dál. Člověk bez víry jen tak sám se svým rozumem na to často nemá. Jsem přesvědčená, že pro lidi je víra důležitá a správná. Ateistu těžko něco přesvědčí. Proč je potřebné věřit je to asi na delší fylozofickou rozpravu :-) Mě samotnou až teď mrzí, že ve mě rodiče víru nijak více nepodporovali a okolní silně ateistická společnost mě dost ovlivnila. Když jsem se narodila, tak křest byl na vesnici samozřejmostí, bohužel tam mé praktikování také skončilo :-(
 Nasuada 


slunovrat 

(22.12.2009 10:13:39)
Johanko, já ze sebe nechci dělat kdovíjak chytrou. Věřím, že žil člověk jménem Ježíš a že to byl člověk výjimečný. Nicméně neměli zrovna Vánoce zakrýt a potřít pohanský svátek zimního slunovratu?
 ALianan 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 10:16:20)
Kdo nám ukrad slunovrat?~t~


Pro autorku. Jaké si to uděláš, takové to máš. A to platí i o vánoční pohodě a konzumu.
 Petra Neomi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 10:43:46)
Nám nikdo, my ho slavíme :)
 ALianan 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 10:50:29)
Fakt, a jak se slunovrat slaví? Jsou nějaké tradice, které dodržujete. Prý i dávání dárečků pod stromeček je pohanský zvyk, je to tak?
 Eva 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 11:02:35)
Třeba takto:
http://www.lucienne.bloguje.cz/826791-slunovratovy-ritual.php

 ALianan 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 11:05:31)
Dík omrknu to.
 Petra Neomi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 11:02:41)
Ne, stromeček je nový zvyk, ale sousedi si dávali dárky... jablka, med, snůpky obilí,peklo se speciální pečivo...

My doma to slavíme jen umírněně, ale každopádně už na slunovrat ozdobíme stromeček a je to pro nás významný den. I dcera ví, že je slunovrat a že je to kouzelný a významný den. Dárky jí dáváme normálně 24., protože jí v tom nechci dělat guláš.
 ALianan 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 11:05:16)
Stromeček ano, ale snad dávání dárku pod mladý strom v lese pro zvířata či sirotky je keltský zvyk. ale už bohužel nevím, kde jsem to zaslechla, nebo co jsem si přikrášlila.
 karma 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 14:50:34)
Jé, tj super:zdobit už na slunovrat! To mě nenapadlo, ale zavedu to. Dík za inspiraci.
 Linda 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 16:57:10)
Stromeček je zvyk starý cca 200 let. Dřív ho doma opravdu neměly, a kapr je ve štědrovečerní večeři také cca 200let :o).
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

moderní vymoženost 

(23.12.2009 19:33:25)
Dnes jsem se dočetla, že dávání dárečků pod stromeček je záležitost až začátku dvacátého století. Dříve a v ostatních zemích dodnes obdarovává děti (ne dospělé) Mikuláš nebo jiné bytosti až do Tří králů. Takové konzumní Vánoce s dárkami má málokdo.
 lucyová (kluci 07/2006 + 05/2008) 
  • 

Re: moderní vymoženost 

(25.12.2009 21:25:45)
Vánoční stromeček popisuje Němcová v Babičce jako nový zvyk. Myslím, že to tam bylo už i s dárky. Takže začátek 19.
 magggi synáček z léta09 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 11:10:15)
Většina křesťanských svátků, tedy i Vánoce a Velikonoce, překrývají pohanské slavnosti. A co má být? Můžeme si to vysvětlit, dle letory dvěma způsoby:
1. Před mnoha a mnoha sty lety se ti pravíti církevní snažili z lidí vymlátit zbytky pohanství a leckdy i duši a lišácky překrývali jejich zvyky a tradice novými, křesťanskými, jelikož obyčejní smrtelníci jsou ve své podstaně idioti a nepoznají to ~t~
2. Před mnoha a mnoha sty lety, když k nám přišlo křesťanství a s ním i vzdělanost a jakýsi civilizační posun, snažili se církevní představitelé přiblížit nové náboženství lidem tak, aby je to co nejméně zasáhlo, protože jim bylo jasné, že v opačném případě by 99% obyvatel vedlo podobné řeči jako v tomto diskusním fóru a vykašalalo by se jim na všechno ~t~

Jinak - my narození Ježíška oslavujeme, ač nejsme praktikující křesťani, nosí k nám dárky a ze všeho nejvíce si cením toho, že se od dětství Vánoce u nás příliš nezměnily a pořád je trávíme všichni spolu, i když se už musíme scházet z různých koutů republiky. Bez hysterie úklidu ( například okna myjeme, když je teplo, nikoli v adventu ~t~ ), nákupů a drhnutí klik kartáčkama na zuby - spokojeně a s pokorou ~s~ ~;)
 Petra Neomi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 12:28:43)
No, ono taky vedlo. Tady v podstatě v jedenáctém století křesťanství v lidových vrstvách ještě nebylo a ve dvacátém už nebylo.

Mmch, dceři ve školce nějak říkali o Ježíškovi a vzali je do kostela a ona nám to vysvětlila tak, že Marie s Jozefem měli ježíška, ten se narodil, zestárl a umřel a pak se znova narodil jako dítě, znova zestrárl a umřel a tak každej rok, což je to nejpohanštější pojetí boha vůbec :)
 Sisi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 13:06:37)
Taky jsem si myslela, že vánoce jsou svátky křesťanské. Pokud ne, tak proč je všude ta spousta betlémů, proč se vlastně zpívají koledy, proč si všichni kupují adventní věnce a tak?
 Petra Neomi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 13:21:29)
No, protože si křesťané v termínu svátků slunovratu naplánovali svou vlastní oslavu :)
 Renda 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 13:24:18)
Církvi se prostě nepodařilo potlačit pohanské stáky, tak jim dali křesťaský rozměr.Začali o vánocích slavit narození Ježíše.
 Sisi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 13:46:42)
Hele, můžu se zeptat a ty si nekupuješ adventní věnec, ani si nepouštíš koledy? Pokud ne, tak to souhlasí, ale pokud ano, tak proč vlastně?
 ALianan 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 14:03:48)
No, zrovna ten věnec vychází taky z pohanské tradice.
 Sisi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 14:05:52)
Vážně? A jaké? A proč se mu říká adventní? Advent je přece něco z křesťanství, ne? Znamená příchod nebo tak něco?
 ALianan 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 14:15:19)
Advent, možná. Ale zelený věnec symbolizuje návrat (přivolání) života či jara v zimě.

A možná i čtyři svíčky mají pohanský základ.~d~
 Sisi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 14:18:29)
To se teda dozvídám věci...Prosím tě, můžeš mi tak zhruba popsat, jak slavíte vánoce vy? Když slavíte ten slunovrat? Docela by mne to zajímalo. Díky
 ALianan 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 14:24:10)
Ne my neslavíme slunovrat, jsme bezvěrci a dárky nám nosí Ježíšek jako bájná postava.

Píši jen co si vybavuji z hodin dějin. (raně křestanskou kulturu jsme probírali celkem podrobně, je to zajímavá část dějin)

 Amálka, 2+2 


O SLUNOVRATU 

(23.12.2009 7:42:26)
Nestačím zírat co se to tu klube.
Určitě nejsou vánoce "křesťanské" jen proto, že se církvi nepodařilo potlačit slavení slunovratu. Ale je to hodně i o symbolice. Ježíš je nazývám v Bibli jako světlo světa. A to světlo přišlo na zem, aby nikdo nechodil ve tmě (své tuposti, malosti, hříchu,... či jak to kdo nazve). Proto je slunovrat i využit... po dnech, kdy jsou v roce nejdelší noci přichází slunovrat. Den se začíná natahovat. A jak je známo, kdyby nebyla tma, tak světlo nevidíme. Takže proto i postupně rozsvěcíme svíce na adventním věnci. Který mimochodem není až tak starý... a nemá pohanský základ. Vymyslel to jeden pastor (tuším v Německu) původně to bylo na velkém kole od vozu a na něm bylo 24 svíček, které se postupně rozsvěcovaly a potom na Hod Boží vánoční, kdy se slaví narození Krista svítily všechny. Z toho kola se postupně stal věnec a na něm zbyl 4 svíce. Zelenost věnce znamená také nový život,... který přináší Ježíš jako Spasitel. A další barvy, které vídáme tradičně o vánocích jsou taky "královské" - zlatá, bílá, červená.
Krásné přípravy na Vánoce ,na čas, kdy můžeme dávat sebe tomu druhému, kdy můžeme druhé obdarovat svým časem. Zastavit se nebo alespoň trošku zpomalit. A otevřít jeden druhému svoje srdce. ~s~
 ALianan 


Re: O SLUNOVRATU 

(23.12.2009 10:42:59)
Stačí ti wikipedie? Ta tvrdí, že křestanstvím byl adventní věnec PREVZAT v 16 stol.
 ALianan 


Re: O SLUNOVRATU 

(23.12.2009 10:48:06)
Teorii je víc, ale popravdě křestani toho moc svého nevymysleli.~j~
 Amálka, 2+2 


Re: O SLUNOVRATU 

(23.12.2009 11:27:14)
No to by bylo asi na jinou diskuz...
Když je křesťanství naplněním židovství, tak to těžko nemůže na nic nenavazovat.
Ale 16 století to je podle mě moc daleko.... s tím adventím věncem... ale třeba si to jen blbě pamatuju. Přeci jen jsem ze školy už pár let venku...

Ale bájná postava Ježíšek mě fakt rozesmála. Nevím co je na ní bájného ~t~~t~~t~.
 ALianan 


Re: O SLUNOVRATU 

(23.12.2009 11:31:06)
Bájného nic.

Ale miminko co se narodilo, má za tatínka boha a rozdává dárky je hezká pohádka.

Pro nás jsou vánoce prostě tradice a krásná pohádka, stejně jako velikonoce, nebo čarodějnice.
 Amálka, 2+2 


Re: O SLUNOVRATU 

(23.12.2009 15:53:00)
Jenže ty dárky se dávají tomu dítěti... (tři králové, pastýři,...) ukazuje to každý větší betlém.
Hlavně to miminko je dárkem pro lidi. ALe to ti jako bezvěrci nemá moc smysl říkat.
Já dětem říkám, že Bůh dává do našeho srdce lásku, protože sám je láska. A když se máme rádi tak je láska tak veliká, že si chceme udělat radost a dát si nějakou pozornost. Chceme druhému dát radost.
 ALianan 


Re: O SLUNOVRATU 

(23.12.2009 17:55:08)
Tak u nás se říká, že "to" dítě dostalo dárky od hodných lidí a od té doby nosí Ježíšek dárky všem hodným lidem (na revanž).~:-D Taková pohádka, ale krásná.
 Amálka, 2+2 


Re: O SLUNOVRATU 

(23.12.2009 22:37:10)
Přeji krásné slavení čehokoliv... Já jdu vytvářet místo pro stromeček a betlém...
Aby se na to mohli zítra ráno děti s tatínkem vrhnout.

~x~~s~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: O SLUNOVRATU 

(25.12.2009 12:35:51)
vykradli co mohli... docela pěkně je to popsáno v Šifře mistra Leonarda. Všechny ty symboly, zvyky....
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: O SLUNOVRATU 

(26.12.2009 10:18:56)
Šifra, to je důvěrychodný zdroj, když to psali tam, tak to bude jsitě pravda :)))
 Líza 


Re: O SLUNOVRATU 

(26.12.2009 11:03:15)
:-D
 Petra Neomi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 16:03:37)
Ne, nekupuju adventní věnec ani nepouštím koledy.
 magggi synáček z léta09 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 16:20:45)
Pak jsou tu dvě možnosti - buď adventní věnec sama vyrábíš a koledy zpíváte, nebo k vám chodí Děda Mráz...~t~
 Horama 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 16:53:55)
Jsou další možnosti: nekupuje věnec, neslaví advent, nezpívají a neposlouchají koledy a dárky nosí Ježíšek jako mytická postavička. Co je na tom divného?
 Petra Neomi 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 20:36:03)
Chodí k nám vánoční skřítci a věnec ani koledy prostě nepraktikujem :)
 Horama 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 16:51:58)
Já si třeba adventní věnec ještě nikdy nekoupila a koledy si pouštím jen jedny, a to cédéčko španělských koled, které jsem kdysi nazpívala se sborem. Nerozumím jim ani slovo, ale melodicky mě fascinují. :-) Moje Vánoce nikdy neměli s křesťanstvím moc společného, až na toho Ježíška.
 Bumbi&05,08,10 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 20:09:32)
aha a židé si naplánovali chanuku, že jo? Jen ti muslimové nám nějak zaostávají... nebo ne?
 Jíťa 
  • 

Re: slunovrat 

(22.12.2009 22:33:41)
Mám dojem, že muslimové taky něco oslavují. Ale asi to není tak veliký svátek jako Ramadán.
 Lizzie 


Re: slunovrat 

(22.12.2009 13:25:17)
Tak první Betlém prý ,,postavil" sv. František v Itálii, ze živých zvířat a lidí. Tradice se pak rozšířila, v Čechách myslím postavili první Betlém v kostele jezuité v 16. století, postupem času však z kostelů zmizely, protože byly pokládány za příliš světské - a lidé si je začaly stavět doma.
 ANNAHAM 


Vytratil se..? 

(22.12.2009 11:02:11)
Já bych doporučovala, abychom se na ten vánoční čas dívali trochu v širších souvislostech.Zimní slunovrat byl totiž v životě člověka vždycky tak významnou událostí, že jí oslavoval nejrůznějším způsobem. Slavily jej už starověké civilizace, taky Keltové, a často umísťovali k tomuto datu jiné důležité události - např. křesťané do tohoto času umístili narození Ježíše. Nemám bohužel takové znalosti, abych to dovedla sama více rozvést, takže dále odkazuji na literaturu, bylo toho napsáno spoustu. Podle mě je největší síla vánoc právě v tom, že se lidé sejdou a prožijí spolu "svátky".Jestli někdo oslavuje narození Ježíše motlidbou, ať tak činí, vždyť v Evropě to má dlouhou tradici. My ostatní v ten čas zapomenem všechno špatné, co vláda římskokatolické církve přinesla a budeme obdivovat jen to hezké,vyslechneme si Ave Maria, případně i zazpíváme v kostele Narodil se Kristuspán. Proč ne. No a někdo si na narození Ježíška ani nevzpomene a zahltí svou rodinu jídlem a dárky, jiný zase odjede na hory a využije volna tím způsobem, který vyhovuje jemu. Chce to jen pochopení, toleranci. Říci, že se nám nějak vytratil Ježíš je hodne jednoduché a jednostranné.
 Liška s banem :) 


Re: Vytratil se..? 

(22.12.2009 12:44:50)
Každý má takové vánoce, jaké si je udělá. Když má někdo pocit, že k tomu patří vyleštěný byt, dekorace z Číny (včetně Santy Clause) a vánoční tradiční jídla, které jim třeba ani nechutnají, tak ať si to tak dělá. Já jsem pohan, manžel katolík a vánoce slavíme jako svátek rodinný.
 Anadar 


Už je to tady 

(22.12.2009 12:42:29)
Každý rok s napětím čekám na mravoučný článek o tom , jak nám ty Vánoce zmateriálněly.I letos jsem se dočkala.
Hořekovat na úpadkem obecných mravů ničemu nepomůže.Ostatně většině těch nejšílenějších projevů se lze vyhnout tím,když nechodíme do "chrámů konzumu",důsledně regulujeme sledování televize a s jistou rezervou bereme články ve společenských magazínech.
Pak už záleží jenom na nás,jak velký podíl duchovna budou ty naše Vánoce mít.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Už je to tady 

(22.12.2009 12:49:06)
Jen tak na okraj... tyhle oslavy byly vždycky materiální. Pro spoustu lidí to byl jeden z mála dnů, kdy se najedli. Moc si nedovedu představit čeleď ze statku, jak se těší na meditace.
 Winky 
  • 

Re: Už je to tady 

(22.12.2009 13:17:39)
chrám konzumu - tohle přesně mě napadlo když jsem minulý týden ze zvědavosti (jo, povedlo se mi být na půl odpoledne bez dětí) nakoukla do nového megaobchoďáku Plaza v Liberci na Šalďáku. Je to otevřený maximálně rok, ale vypadá to tam jak v baráku duchů - celkem asi 4 patra, v každém místo řekněme na 20 obchodů ale reálně je otevřeno tak 4-5 z nich, nejspíš ty místa nedokázali pronajmout nebo prodat. Před týdnem - prakticky kulminace předvánočního šílenství - šest hodin odpoledne - a bylo tam pár studentíků, pár zoufalců a zvědavá já :-) opravdu jsem se lekla jestli se tam nestalo něco divného že je tam jak vymeteno. Takhle to asi jednou dopadne s více "obchodními galeriemi".

Jinak k Vánocům - nemám dojem že by mi kdokoli cokoli "bral", spíš že se na to nabaluje kupa dalších věcí. Když to vezmu hnusně pragmaticky, Štědrý večer je 1 večer v roce z 365. Jenže se na něj máme připravovat ca od půlky listopadu, řekněme 6 týdnů z 52, to už je ca jedna jedenáctina roku .... naprosto neúměrný čas. Pak se nemůžeme divit, že je tolik frustrace - musí se v jediném dni (fajn, plus několik dalších co se počítá jako svátky) odehrát všechno hezké a krásné když jsme na tom 6 týdnů makali?

Slavení zdar, často a po menších dávkách :-)
 Alex 
  • 

Ježíšek??? 

(22.12.2009 13:42:19)
Hele, tak proč vašim dětem nosí dárky Ježíšek? Pokud jsou vánoce pohanské svátky, tak proč si nevymyslíte někoho pohanského? Co takhle slunovratský skřítek :-) Co do těch pohanských zvyků pletete Ježíše?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ježíšek??? 

(22.12.2009 15:59:02)
Mé dceři dárky ježíšek nenosí, nosí jí je vánoční skřítci. Taky se mi k tomu ten ježíšek nehodil.
 maja 
  • 

Re: Ježíšek??? 

(30.12.2009 22:12:30)
Promiň, ale to se mi nějak nechce věřit. Fakt vánoční skřítci??? ...a jak se na dceru koukají ve školce , ve škole a tak? ...to jsou mi věci
 Horama 


Re: Ježíšek??? 

(22.12.2009 16:56:56)
To je omyl, Ježíš se tam připletl dobrovolně a pak už se to s ním táhlo. ~t~
 Zdislava a kluci 


upresneni 

(22.12.2009 15:01:32)
nechci psat o tom co jsou pro kazdeho z nas vanoce, ale jenom vecne:
-jezis se narodil ve chleve,bo marie s josefem museli jit na scitani lidu a kdyz prisli do mesta,tak uz vsechny hospody a ubytovani byli plne a tak sli do chleva
-jezis nepochazel z uplne nezname rodiny,nebo snad chude, josef byl tesar a sam jezis se stal tesarem,tudiz remeslo, mimochodem marie byla pribuzna matky jana krtitele :-)
-predpokladam ze pastyri tam prisly taky spat a proto to vedeli, o trech kralich mam svy pochybnosti bo se objevili az kolem 3-tiho stoleti (http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99i_kr%C3%A1lov%C3%A9)
-letos neoslavujem narozeniny vice nez 2000,ale predpokladam,ze tohle bylo jenom obrazny :-)

jinak u nas chodi jezisek a da jeden darek, zbytek si davaji lidi pro radost,nechci je ochudit o jeziska a to tajemno,ale zase se mi nelibi,ze vsude kolem slysi "kupte svym detem k vanocum"

vanoce si udelame takovy jaky kdo chceme ale je to obdobi v roce na ktere vzpominame...ty nej vanoce asi nezapomeneme nikdy a at uz je to "nej" negativni nebo pozitivni, myslim si ze pravdepodobne kazdy se o vanocich zastavi a zavzpomina na vanoce ktery prozil :-)
 Irena 
  • 

To už tady dlouho nebylo :-) 

(22.12.2009 15:15:00)
To je každého věc jak si slaví. Nevím proč si moralisté myslí že jen to jejich "duchovno" je jediné správné. Já nesem pokřtěná, nejsem organizovaná v žádné církvi. Nemám tedy právo slavit vánoce? A co když věřící jsem? Ale Ježíše nevnímám jako spasitele, jen jako historickou postavu a věřím pouze v boha a poctivý život? A vánoce slavím proto, že se mi líbí ty světla, salát s kaprem a vánoční pohoda kterou si umíme udělat? Nemám na to snad právo? Jestli někdo rád nakupuje, prosím. Jestli někdo bere vánoce jako čas meditace a rozjímání, prosím (ale zde doufám že nemá děti které by čekali na dárečky). Do obchodu prostě musím, co by jsme jako jedli? A že by děti nedostali žádný dáreček a vánoce jsme slavili zpěvem koled? No to nevím zda by byly z vánoc nadšené :-) Odsuzujeme "komerci" vánoc. Ale uvědomme si, že většina z nás lítá a nakupuje hlavně proto, aby udělala radost našim nejmenším a milovaným osobám. Mě osobně by mrzelo, kdyby mi manžel nic nedal. Vás ne?
 Ecim 


Re: To už tady dlouho nebylo :-) 

(22.12.2009 16:03:36)
Ireno, naprostý souhlas. Ono se to ani s tím duchovnem nemá přehánět. Jsem si jistá, že s pouhým duchovnem by mě manžel i děti poslali do háje a já bych se jim za to vůbec nedivila.
 Horama 


Re: To už tady dlouho nebylo :-) 

(22.12.2009 16:44:13)
Myslím, že i s "pouhým" duchovnem bych doma uspěla, pokud by bylo předem hlášeno a nenastal by Cimrmanův dobře známý efekt očekávání a zklamání. Otázkou je, jestli to tak udělat chci - a já zrovna nechci. Z tradic Vánoc si vybírám podle toho, co se mi líbí - takže kašlu na kapra a salát, ozdobit mi stačí jednu větev (do malého bytu je to lepší) a dárky v klidu nakupuju dlouhé měsíce před Vánoci. Ježíš mi snad odpustí, že na něj při tom nemyslím, myslím totiž na svoji rodinu, která je pro mě skutečnější a (věřící odpustí) i důležitější. Tím nechci věřící urážet nebo snižovat význam jejich svátku, jen konstatuju, že prostě ve stejné době jako oni slavím v podstatě úplně jiný svátek a že v tom odmítám hledat problém.
 Ecim 


Re: To už tady dlouho nebylo :-) 

(22.12.2009 17:40:41)
A dobře děláš. :-) Bylo by věčná škoda v něm ten problém hledat. :-)
Já jsem na Vánoce v něčem hrozně sentimentální a v něčem nechutně materialistická. Dávám průchod svému megalomanství - kdysi jsem koupila ten "nejkrásnější" umělý stromek, kupuji spoustu kolekcí, abych si vynahradila své "trauma" z dětství způsobené jejich nedostatkem, kupuju dva druhy větví a zdobím a zdobím. Vyhrožuji, že až kluci povyrostou, budu kupovat ještě mnohem více kolekcí, a až budeme mít větší byt, tak budeme mít dva stromečky. ~t~ Koledy jsem letos odbyla, protože prvorozený je nesnáší. ~:-D
Zítra asi budu dost naměkko. Bude to totiž přesně rok, kdy náš prvorozený poprvé zakopal. Oslavíme to tím, že mu dáme první příkrm. Manžel právě odfrčel na nákup, má mu koupit biozeleninu, ale jak ho znám, tak se na to asi vykašle. ~t~
 Theend 


Re: To už tady dlouho nebylo :-) 

(22.12.2009 19:49:31)
Hele, Ireno, nejseš ty náhodou já? ~:-D
 Horama 


Vánoce nevěřících 

(22.12.2009 16:39:21)
Jsem nevěřící, tudíž spojuji Vánoce s Ježíškem spíše než s Ježíšem, ač příběh jeho narození mi není neznámý. Ano, já neslavím narození spasitele, ve kterého nevěřím. Užívám si několik dní, které patří rodinám - to mi přijde jako dobrá záminka pro svátek. Nakonec on ten Ježíš se možná ani nenarodil v prosinci (o tom se debatuje), ale ono se lépe slaví v době, kdy už jsou na to lidé zvyklí (= pohanské svátky slunovratu), než na úplně neznámé nové datum.
Ač je mi doma opravdu teplo, koupila jsem svým blízkým dárky, upekla pár kousků cukroví a ozdobila jedlovou větev ve váze, nepřipadám si nějak manipulovaná. Udělala jsem jen to, co jsem udělat chtěla - zrovna jako když moje prababička vždycky pekla na moje narozeniny svůj dvoubarevný dort. Ke každému období prostě patří pár rodinných zvyků. Přiznám se ovšem, že jsem letos ještě neslyšela jedinou koledu (napravím, mám na cd prima španělské, které jsme kdysi zpívali se sborem) a viděla víc hvězd než vánočních světel (zřejmě málo navštěvuji nákupní centra). Opravdu si také nepřeju, aby se u mého štědrovečerního stolu zjevil někdo úplně neznámý, s radostí bych tam ale uvítala někoho známého, i pokud by neplánovaně zazvonil a potřeboval nakrmit. Definuji si prostě pojem "bližní" sama. Takže závěrem: Ano, svátky se zřejmě změnily od dob, kdy návštěva kostela byla všeobecně jejich neoddělitelnou součástí, ale nikam se neztratily a špatné nejsou - každý jim jen jejich význam dáváme sami.
 susu 
  • 

vidle v zadku 

(22.12.2009 19:01:05)
asi před rokem jsem četla jeden fejeton,tuším v Reflexu, kdyby se člověk současnosti přenesl do minulosti a vykládal lidem před 200 lety, kteří před svátky mají hlad, všude tma jak v pytli, zábava žádná, páč neni televize, jak my se tady máme, ja si žereme a dáváme si kopu dárků, asi by se vrátil do současnosti s vidlemi zabodnutými v zadku, protže chudoba a prostota oněch lidí nebyla dobrovolná a kdyby mohli, dělali by to samé, co my.

Fejeton mě rozchechtal, protože trpím alergií na ty řeči o návratu k prostému životu a nutnosti duchovna o vánocích. Fakt nechci bydlet ve chlévě a nosit hadry,...Věřící nejsem a vánoce mám ráda jako rodinný svátek.

Pokud to beru z hlediska krádeže, tak maximálně křesťané ukradli pohanům jejich původní svátek a ještě by nám všem chtěli vnucovat, jak ho máme slavit. Už 2000 let pořád to samé donucování, nechte nás prosím dýchat.
 magggi synáček z léta09 


Re: vidle v zadku 

(22.12.2009 21:31:27)
Nikdo nikoho k ničemu nenutí - ale i pohané měli tento svátek symbolizovaný nejen veselými oslavami slunovratu, ale i ve znamení zamyšlení nad sebou, svým životem, svými blízkými, ve znamení radosti z duchovních věcí (rodina, přátelé, zdraví, láska...) Pokud tvrdíš, že je pro Tebe v tento čas významná rodina, jistě to neznamená, že třeba v létě znamená rodina míň, což svědčí o tom, že i Ty bereš svátky duchovně - a to je účel ~;)
Ježíšovo zrození je totéž jako zrození Slunce pro pohany - jen to, co Slunce symbolizuje, je člověk, Boží syn a oba symboly - Ježíš i Slunce jsou cosi vznešeného, životodárného, to, co přináší lidem světlo nejen v plném významu, ale i do duše...
V tomto smyslu by se měly chápat vánoce - zrození světla a života a z toho plynoucí radost a láska... a pak není třeba se hned štětit, potože máš vyleštěné kliky, okna a ostatní leští třeba "jen" tu duši ~t~
 Jíťa 
  • 

Mě nikdo Vánoce neukradl 

(22.12.2009 22:21:50)
Kvůli tomu, že lidé potom, co slezli ze stromu, bydleli v jeskyni, se tam nemusíme stěhovat hromadně všichni a asi bychom ani neměli kam, tolik jeskyní na zemi není.

A Vánoce jsou takové jaké si je uděláme. Já si svoje Vánoce ukrást nenechám. A nemyslím si, že vlastnictví televize, myčky, počítače aj nějak vypovídá o skutečné hodnotě člověka a o tom jestli slaví Vánoce tím "správným" způsobem.

Add talíř navíc. Pozvala bys ke svému stolu úplně cizího člověka? Jestli ano, tak máš přece tu možnost. Oslov na ulici prvního bezdomovce, kterého potkáš a pozvi ho na večeři.
 Vaal 


Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 0:07:56)
Mně je teda taky nesmírně protivné, když už od listopadu hrají na veřejných prostranstvích a v obchodech koledy a všude je vánoční výzdoba.
Vánoce se opravdu nepříjemně zvrhly ve zhánění hromad dárků pro desítky příbuzných, pečení, vaření, gruntování. Kurňa, já jsem zase, jako každý rok, ve stresu, nikdy nestíhám, jak je to možné? Jsem naštvaná, že jsem některým členům rodiny koupila pěkně ubohé dárky-jen aby byly..a to zrovna těm, kteří by si zasloužili lepší.Melu už z posledního.No napsala jsem sem takový mišmaš pocitů, které ani moc nesouvisí s článkem, ale potřebuji se svěřit.;-) Dnes jsem byla v nákupním centru na pokraji infarktu.:-(
 Lizzie 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 0:47:56)
Mně je to úplně jedno. Vánoční koledy v obchoďácích ignoruji, nijak se nestresuji. Už tak má člověk občas hlavu jako balon, ještě si tam cpát umělé problémy.
 Ecim 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 10:06:08)
Myslela jsem si, bůhví kolik času a stresu neušetřím, když část dárků objednám po internetu. A nejzběsilejší akci, kterou jsme před Vánoci zatím zažili, byl příchod jednoho balíčku. Bilance: dva probuzení, jeden hysterický záchvat a řev na celý barák, několik převrhnutých předmětů, vysypaná slánka, připálený oběd o dvou chodech... Zlaté předvánoční tlačenice v nákupních centrech. ~t~
 Lizzie 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 10:32:57)
Také jsem konzerva a nakupuji normálně:-) Mně to i baví. A pak si to rovnou nechám zabalit a hotovo~:-D
 Ecim 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 11:50:24)
Mě to taky baví. Ale musím chodit nakupovat včas, abych se vyhnula těm velkým tlačenicím. :-)
 Shisha 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 0:50:26)
Vaal,
jaký si to uděláš, takový to máš ~d~
 Líza 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 5:37:15)
Vaal, a proč? Každej přece máme na výběr, jestli se tím necháme semlít nebo ne. O vánoční výzdobě od září si můžu pomyslet svoje, ale s tím, jaké jsou ty moje, ty naše Vánoce, to přece nemá vůbec nic společnýho.
 Radka,04/06+12/07 
  • 

Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 8:41:16)
Vaal, určitě chápu tvé pocity, i já ještě před pár lety šílela od Mikuláše do štědrého dne, protože vše se "musí" zvládnout v prosinci a pořád jsem přemýšlela, jak je možné, že doma jsem takový stres nikdy nezažila. No a mamka mi řekla, že uklízí celý rok a velký grunt udělá už v listopadu, dárky nakupuje od léta a v prosinci vlastně jen peče. A v posledních letech to tak praktikuju a jsem v pohodě já i celá moje rodina. Loni jsem dokonce nakoupila některé dárky, hlavně pro děti, už v lednových slevách. Velký vánoční nákup se liší v čem od jiných? Prostě jedeme na něj jako jindy o víkendu týden nebo dva před vánoci.
Jediné, co dělám v prosinci, ale s láskou a zažívám u toho uspokojení, je pečení cukroví. Letos jen 13 druhů, ale jen proto, že to máme rádi a mě to baví.

Držím palce tobě i dalším stresařkám, at brzo najdete tu srávnou cestu, jak prožívat vánoce v klidu.
 Ecim 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 10:08:53)
Radko, takhle jsem to také dřív dělala, letos jsme to ale stihli jen zčásti. Řekla jsem si ale, že se na to budu dívat z té lepší stránky a radovat se z toho, že jsem se při dvou mrňousech do velkého úklidu i menšího pečení vůbec pustila. :-)
 Ecim 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 10:02:16)
Také jsem měla včera večer lehký stresík. Ztratila jsem formičku na své nejoblíbenější pečivo, robot nefungoval, mixér blbnul, krém mi létal z mísy, děti odmítly jít spát beze mě (jinak chodí v klidu s tatínkem)... ~t~ A tak jsem si řekla, že co nestihnu, na to se prostě vykašlu, péct můžeme i po Vánocích, když budeme chtít, hlavně ať si to pečení užijem, šla jsem uspat děti a uklidnila se. Doufám, že mi ten nadhled vydrží i dnes a zítra. ~t~
 Radka,04/06+12/07 
  • 

Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 14:27:22)
Ecim, doufám, že ti nadhled vydrží... vánoce jsou o pohodě a ne o kvantech cukroví. Jasně, že se každá snažíme mít to nejlepší a nejhezčí tak, jak je v našich silách, ale když něco nestíhám a to nejen o vánocích, říkám si, že nejdůležitější je zdraví mých dětí, manžela, moje a celé mojí širší rodiny a blízkých přátel a taky střecha nad hlavou.
 Ecim 


Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 22:58:22)
Radko, nadhled mě zatím stále neopustil. :-) Starší syn je u babičky, mladší spinká, stromeček a výzdoba jsou hotové. :-) Další cukroví budeme vyrábět na Silvestra, pokud se nám do toho bude chtít. :-)
Jídla jsme letos udělali málo, což jsem ráda, protože se to aspoň nezkazí. :-)
A jinak - jak už jsem to tady v jiné diskusi psala - považuji za podařené jakékoli Vánoce, kterých se dočkáme živí, zdraví a nepohádaní a kdy nedojde k žádné katastrofě typu hořící stromeček apod. :-)
Přeju krásné svátky. ~x~
 Jíťa 
  • 

Re: Konzumní styl vánoc 

(23.12.2009 23:38:49)
Vánoce se nezvrhly! To jen někteří lidé zblbli.
 Vladan 


Duchovní svátek Vánoce???! 

(23.12.2009 11:57:07)
No tak vážení diskutující, vážená autorko,
Já jsem teda takový věřící-nevěřící. Věřím v Ježíše, nevěřím v církev, je to složitější.
Nicméně Vánoce si spojuju s legendou, rozhodně ne s historickou událostí. On se ten Ježíšek totiž nenarodil v prosinci (mimochodem - to by byl Kozoroh a pochybuju, že jako takový by byl schopen oslovit tolik lidí...vím, o čem mluvím:-)) ale někdy v červnu a prý dokonce Před Kristem - je to docela psina:-)
Líbí se mi legenda. Legenda o narození dítěte chudé rodině (i když - jaká chudá rodina, když Josef byl tesař, tudíž něco jako dnešní živnostník:-)), kdy dítě bylo vloženo do jeslí, protože nikde nebylo místo (mimochodem - maminky, skutečně byste, nemajíc vhodné kolíbky, daly dítě do sena? Jako do krmelce? Asi bych ho spíš držel v náručí a nepustil:-))
Vánoce jsou pro mě hodně na dlouho, protože jakožto člen pěveckého sboru končím s poslechem Vánočních koled a záznamů našich vystoupení na DVD někdy až v únoru, s nácvikem nových mši, pastorel a koled začínáme v srpnu, takže Kyrie Eleison, sláva na výsostech Bohu atd...mi zní v uších prakticky osm měsíců z dvanácti:-))
A co jsou pro mě Vánoce? Shon, chvat, stres v rodině...a potom čas rozjímání na první svátek vánoční ráno, kdy se usadím se studeným smaženým kaprem u stromečku, pustím si Jana Jakuba Rybu - Českou mši vánoční...a u "Nebe hlásej svatý, oblouhou zněj: SVATÝ, Svatý, svatý země pěj...si říkám, jak jsou ty Vánoce přece jen krásné;-)

Malinko jsem se rozkecal, promiňte:-)
 Líza 


Re: Duchovní svátek Vánoce???! 

(26.12.2009 11:12:46)
Vladane, hezký ;)
 sally 


Nechápu, 

(23.12.2009 21:42:58)
proč se někdo pořád pohoršuje nad konzumními vánoci. Pokud NECHCI konzumní vánoce, tak je konzumní nemám a ostatní, ať si vánoce užijí jak nejlépe umí a tak, jak vyhovuje jim.
 Ecim 


Re: Nechápu, 

(23.12.2009 22:59:53)
Sally, souhlasím. Právě před chvílí jsme si tu s manželem notovali, jak jsou konzumní Vánoce fajn. :-)
 Veronika 
  • 

Autorku chápu 

(26.12.2009 11:12:31)
Autorka nikomu nic nevnucovala, jen se pozastavila nad tím, že duchovní význam a smysl Vánoc se někam vytratil a jsme masírováni od října konzumem, který způsobuje jen stres a shon místo pozastavení a zhodnocení uplynulého roku a uvědomění si, že se máme chovat dobře ke svým bližním a snažit se být slušní atd. Mimochodem ono desatero vytvořilo základ etických norem naší společnosti. Pro mě tedy nosí dárky Ježíšek a ne nějaký Santa nebo Mráz. Pro ty, co nemohou vystát mši v TV, ať se na ní nedívají. Ani já se na ní nedívám, ale babičky a dědové ano. Já zase nemohu vystát ty nablblé reklamy na to, co musím mít, abych byla šťastná :-, co řvou do každého pořadu nebo mezi. Osobně mám pocit, že ženský šílí z Vánoc od listopadu, uklízí, jak kdyby celý rok neuklízely, nakupují hory darů, předhánějí se, kdo bude mít víc druhů cukroví a víc jídla a štvou se, už tak uštvané z toho, že mají domácnost skoro celou na hrbu a do toho i starost o děti a chodí normálně do práce. Vánoce jsou pro mě spojeny s Ježíškem, na pohanské Vánoce si opravdu nepamatuji a ani nevím, jak se slavily, protože zhruba od cca 10.stol. n.l. se slavily křesťanské Vánoce. Některé mi to mohou objasnit? :-)
 enny 


Přečetla 

(27.12.2009 17:29:03)
... a článek mi také vyzněl poněkud černobíle.. Já "to" beru tak, že v současné době velká většina lidí v naší zemi může "slavit" vánoce způsobem.. jak to říct.. pro jaký se svobodně rozhodne..
 Purstlinka 


poznámka 

(26.12.2009 14:43:07)
Autorka chtěla poukázat na skutečnost, že dnešní Vánoce ztratily původní význam = radost z narození Spasitele a nahradila je povrchnost (reprezentovaná převážně konzumem). Ježíška není třeba nikomu nutit, jen by si všichni mohli uvědomit, že křesťanství naši kulturu formovalo naprosto zásadně a není možné se začít najednou tvářit, že sem nepatří. Totéž platí o Vánocích a jejich původním (myslím křesťanském) smyslu. Autorka text napsala poněkud kostrbatě a použila v něm řadu klišé, proto je snadné se do ní navážet. Nicméně její sdělení beru alespoň jako sympatickou snahu zamyslet se nad celou tou šaškárnou - kupovat dárky pro dárky (i když nevíš co, něco tomu strejdovi prostě koupit musíš), péct a uklízet, aby se neřeklo atd. - a možná i jakýsi pokus o únik z tohoto stresujícího kolotoče. Mch. to je úkol vskutku nelehký, a to jak kvůli vlivu okolí, zbytku rodiny, kamarádům vašich dětí, tak i prostému konformismu, ke kterému jsme přece od malička vedení :-).
 Jíťa 
  • 

Re: poznámka 

(27.12.2009 1:37:18)
Možná podobné pocity, jako popisuje autorka, měli staří slované, když se jim do jejich oslav slunovratu začal podstrkovat Ježíšek. Myslím, že také pociťovali nějajou ztrátu. Stejně tak i my cítíme, že ty naše české Vánoce ohrožuje konzum a Ježíšek je pomalu vytlačován jakýmsi břichatým páprdou. Obávám se, že je otázkou 2-3 generací a Ježíšek jako symbol Vánoc bude zapomenut.
 Veronika 
  • 

Re: poznámka 

(27.12.2009 13:16:16)
Uvidíme za pár let, co se bude slavit, jestli Vánoce, které jsou křesťanské nebo oslavy slunovratu. Mimochodem slunovrat je 21.nebo 22.12., tak co děláte doma toho 24.12.? Pokud nechce někdo slavit křesťanské Vánoce (ano i koledy, které si pravděp. na své "oslavy slunovratu" také pouštíte, jsou o narození Ježíška), ať je neslaví. Ale takovéto slavení Vánoc v tradičním křesťanském duchu a pak odmítání Ježíška mi příjde, že si vybíráte, jen co chcete a takové jako dvojí metr. Tak si slavte slunovrat, nikdo Vám v tom nebrání. Jak se cítili Slované, když jsem bylo zavlečeno křesťanství nevím. Myslím si, že jedním z pramenů dnešní etiky a potažmo morálky bylo ono křesťanství, takže nás to utvářelo ať chceme nebo ne. Na křesťanství nevidím nic špatného, to že bylo zneužito někdy církví (Jan Hus, čarodějnice...), to je už o lidech. I Korán je moudrá kniha,jenže jí zneužívají blázni ke svému prospěchu a k utlačování druhých. Žádné utlačování žen ani terorismus Korán nepodporuje, to se jen zpaskvilo amorálními jedinci.
 Jíťa 
  • 

Re: poznámka 

(27.12.2009 20:03:43)
Nějak nechápu, proč je toto přilepeno pod mým příspěvkem. Nemám nic proti křesťanům, jiným náboženstvím nebo ateistům.

Jen jsem chtěla říct, že svátky (stejně jako všechno ostatní kolem) mají svůj vlastní život. Vznikají a zanikají, vzájemně se ovlivňují a mísí, jsou nahrazovány novými... Nevím, proč by Vánoce měly být vyjímkou, možná už nastal čas na změnu... A jen pár lidí si nostalgicky povzdechne a zavzpomíná jaké to bylo krásné, ale nic víc udělat nemohou.
 Petra Neomi 
  • 

Re: poznámka 

(27.12.2009 22:33:16)
Podívej, zlato, když slavím slunovrat, tak si k tomu opravdu nepouším koledy, ani nestavím betlém a stromeček máme samozřejmě jednadvacátého. Jen dárky dáváme až 24., aby v tom dcera neměla guláš, ale nejsou od ježíška, ale od skřítků.
Imho nikdo, kdo slaví slunovrat, ho neslaví v křesťanském duchu, to je nesmysl.
 10.5Libik12 


Re: poznámka 

(28.12.2009 2:04:10)
Jestli tu někdo tvrdil, že slaví slunovrat, tak to v dnešní době, kdy neexistuje obava ze zimy a souvisejícího hladu, naprosto postrádá jakýkoliv význam. Chce-li někdo v prosinci slavit, že za pár měsíců může udělat grilovačku na zahradě, pak je postmoderna fakt slepá ulička.
 Petra Neomi 
  • 

Re: poznámka 

(2.1.2010 2:57:18)
Tak zrovna s grilovačkama nemá slunovrat společného fakt nic :D
 Purstlinka 


Re: poznámka 

(27.12.2009 14:27:14)
Ježíšek přežil už horší časy, myslím, že v pohodě přečká i další tři generace :-)
 Jíťa 
  • 

Re: poznámka 

(27.12.2009 19:51:28)
V tomto jsem spíš pesimista. Na rozdíl od Santy má Ježíšek malou reklamu. Už od Mikuláše na nás Santa kouká z televize ať už jako reklama na Coca-colu, nebo v různých přitroublých amerických komediích. V supermarketech ho sice moc nepotkávám, ale možná je to i tím, že poslední velký nákup před svátky dělám začátkem prosince. Zato ho potkávám jako vánoční dekoraci na soukromých domech. Tu se spouští ze střechy, tu jeho obrázek nalepený na okně, nebo figurky zapíchané v květináčích... A nedávno se mi švagrová nadšeně chlubila, jak kdesi vystála s dětmi 2-hodinovou frontu, aby si mohli na pár vteřin sednout na klín "skutečnému" Santovi.

Je to v lidech. A pokud takových bude přibývat, tak semelou i ty naše děti odchované na Ježíškovi.
 Jirka 
  • 

ježíšek 

(27.12.2009 13:04:35)
ježíšek je pro mne přijatelný jelikož je malý hezký a kouzelný,prý rozváží dárky proč tomu nevěřit?
pořád lepší neš reklamní paňáca s cocacoly?Amerika je daleko můj domov je domov jak já chci svoje vánoce bez stresu reklamních šílenství.Tak to také dělám.Mějte se pěkně a buďte v klidu.
 Veronika 
  • 

Re: ježíšek 

(27.12.2009 13:20:09)
Souhlas, u nás od mala dával dárky Ježíšek ve věku 33 let tj. tak starý jako je zobrazený na kříži. Představovala jsem si mladýho chlapa, jak se ohání, aby nastrkal včas těm všem dětem ty dárky :-)a jak se celý rok dívá, jestli je dítě hodné nebo ne. Ale nikdy jako kárajícího, ale hodného. :-)
 Corrie 


Děkuji 

(29.12.2009 20:11:35)
Johanko, děkuji za pěkný a výstižný článek. I já jsem se letošní Vánoce musela stydět - uprostřed všech příprav a pak konečně večerní rodinné idylky jsem taky nějak pozapomněla, i přesto, že jsem křesťanka a proto jsem pak byla ráda, když jsem šla na půlnoční - nejsem katolička a se vším v kázání jsem souhlasit nemohla, ale Bůh si to stejně použil, aby se mi připomněl a abych si uvědomila, že jsem někde mimo. Četla jsem jen pár reakcí, ale bylo mi i tak smutno z toho, že Tě lidé spíš chytali za slovíčka, dotčeni, že oni přece v žádném blahobytu nežijí apod. a přitom mám pocit, že smysl jim unikl. Nejde přece o to, jestli mám miliony nebo skoro nic, jde o to, jestli se u mě Ježíš cítí doma - a to ať na Vánoce nebo kdykoli jindy. Ale na ty Vánoce to je vyloženě ostuda.
 Johanka 
  • 

Re: Děkuji 

(29.12.2009 20:42:52)
Taky děkuji, že jsi to napsala. Z těch reakcí mi taky bylo smutno, až jsem se styděla za to, jak hluboce klesl náš národ. Místo vánoc slavíme slunovrat, ale dárky nám nosí Ježíšek, protože se to jaksi hodí. Jsme národ pokrytců. Nosíme na krku kříž, v autě vozíme růženec, ale přitom Ježíši nevěříme a na křesťany nadáváme. Vymýšlíme historky a báje, abychom ospravedlnili naši nevěru. Ale jednou se s Ježíšem setká každý osobně tváří v tvář. Pak už nebude mít smysl si na něco hrát a něco vymýšlet. Škoda, že pro některé už bude pozdě...Tak krásný celý Nový rok všem!!!
 Petra Neomi 
  • 

Re: Děkuji 

(29.12.2009 20:50:27)
Víš, nemyslím si, že bych ho ve Valhale potkala :)
 aachje skunk a tři holky 


Re: Děkuji 

(29.12.2009 21:16:07)
petro n. zajímalo by me kolika lidem kteří pijí denne by dělalo problém třeba na půl roku přestat.myslím že každému.ti co pijí denně,už mají návyk.pak myslím,že piják a alkoholik je totéž.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Děkuji 

(30.12.2009 20:13:16)
Jistě, že by jim to dělalo problém, stejně jako by to dělalo problém lidem, kteří denně chodí se psem a najednou by měli sedět doma. Vzdát se čehokoli, na co je člověk zvyklý, působí potíže. Když si někdo dá každý den k obědu pivo, není alkoholik, člověk, který denně vypije láhev rumu, s velkou pravděpodobností ano :)
 & 


Re: Děkuji 

(29.12.2009 21:12:58)
Jahanko,
tolik zasti, kvuli tomu, ze ti lide nepoplacali po ramenou, jak krasne si to nepsala.
P.S. Nedelej z Jezise pokrytce..
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Děkuji 

(29.12.2009 21:17:28)
Johanko, já se rozhodně s Ježíšem nepotkám, na nic takového nevěřím ~;) Stejně tak jsem nikdy nenosila na krku křížek a nikde a nikdy jsem neměla růženec ~y~
Bohužel, touhle reakcí jsi svůj článek definitivně shodila, alespoň pro mě.
 Kja 


Re: Děkuji 

(30.12.2009 12:11:41)
Slav si vanoce jak chces, mej vyznani jake chces, ale nech ostatni, at se taky zaridi podle sebe a nepodsouvej jim latentni viru. Jsem ateista jako poleno, uz muj tata nebyl pokrteny, a nejsem ja ani moje deti, zadny krizek nebo ruzenec nevlastnim, takze je nemuzu mit ani nikde povesene. A po smrti se nehodlam setkam vubec s nikym, nikde ~;)
 Jíťa 
  • 

Re: Děkuji 

(30.12.2009 13:23:59)
Napsala jsi poměrně pěkný článek, který donutil mnoho lidí se zamyslet. O tom svědčí diskuze. Ovšem tímto příspěvkem jsi ho dost znehodnotila.

Myslím, že by tobě i mnoha dalším věřícím jakéhokoliv vyznání slušelo trochu skromnosti a pokory. Místo postoje "Já jsem věřící a kdo je víc!" Víra sama o sobě z tebe lepšího člověka neudělá.
 aachje skunk a tři holky 


Re: Děkuji 

(30.12.2009 13:48:01)
myslela jsem moravský žižkov a napsala moravské žižkovice.~d~asi mi to evokovala ta slivovice,jak se to rýmuje~;)
 kili 
  • 

Re: Děkuji 

(30.12.2009 13:55:05)
asi bude silná, já to teď vidím dvakrát :-))
 aachje skunk a tři holky 


Re: Děkuji 

(30.12.2009 13:58:00)
~x~~t~psala jsem to nechtěně jinam.
no ale silná asi bude,50%,mě šokuje,jak to může někdo pít..brrr.jen když jí stáčím a cítím jí motá se mi hlkava~t~ ale kupují jí tady moraváci,rádi si v západních čechách zavzpomínají na domovinu~;)
 kili 
  • 

Re: Děkuji 

(30.12.2009 14:03:27)
:-)) nejen v Čechách, všude, ba aj tu na Moravě :-))

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.