| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chceme také svátek v kalendáři!

 Celkem 136 názorů.
 Pelli 


Takových případů je víc 

(5.11.2009 9:01:07)
Takových celkem rozšířených jmen je více. Můj syn je Matyáš,poslední dobou je to hodně dávané jméno a taky není v kalendáři.
 Horama 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 9:20:17)
Přitom by stačilo, aby se na den, kdy slaví svátek Matouš, přidal i Matyáš. Je to přeci jen varianta téhož jména. A Matěj taky.
 dadlenka 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 10:17:45)
my taky máme matyáše, svátek slaví na matěje, jméno jsme vybírali z knihy jak se bude vaše dítě jmenovat a tam je i uvedeno, kdy které jméno slaví svátek, nikdy mi nevadilo, že to jméno není uvedeno v kalendáři, necítím to jako křivdu, není to životně důležité~;)
 Anka 
  • 

Re: Takových případů je víc 

(6.11.2009 21:15:47)
Matyáš vychází z Matěje, nikoliv z Matouše, tudíž správně by měl mít svátek spolu s Matějem. Je to dokonce starší podoba jména Matěj. Až později se z původního jména odlišila jestě podoba Matouš.
 Papali 
  • 

Re: Takových případů je víc 

(13.11.2009 11:11:50)
Matyáš je verze jména Matěj převzatá z němčiny (Matthias), které je obdobou jména Matouš. A skoro bych řekla, že evangelista Matouš z nich bude nejstarší ;-)
 malatovic rodinka 


Re: Takových případů je víc 

(8.11.2009 14:06:51)
MATYAS JE ODVOZENINA STAROCESKEHO JMENA MATEJ TAK NAM TO REKLI NA MATRICE KDYZ JSME SE BYLY PTAT JESTLI TO JMENO MUZEME SYNOVI DAT!
 Pole levandulové 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 9:24:09)
Ja bych to teda tolik nedramatizovala, vzdyt svatek si muze kazdy slavit i podle jineho kalendare, pokud v tom nasem neni. Syn je Adrian, taky u nas svatek nema, tak slavime na kalendar slovensky, kde uvedeny je, pripadne si na nej jeste vzpomenou lidi na Adrianu, ktera slavi i podle naseho kalendare, takze ma vlastne vyhodu, ze ma ty svatky dva.
 Nyota 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 9:25:34)
Můj táta byl Arnold. Byl na tom podobně. Taky slavil svátek podle slovenského kalendáře.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 9:28:13)
Jistě. Moje Dora slaví na Dorotu, a co? :) Koneckonců moje tchyně Jiřina neslaví na Jiřinu, ale na Jiřího. A trefit se do svátků Petrům v naší rodině je taky umění, někteří slaví na Petra a někteří na Petra a Pavla :)))

Spíš mě překvapuje, že spousta lidí si myslí, že smějí dát pouze jména v kalendáři uvedená.
 Ecim 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 9:51:32)
Jedna moje prateta měla celkem obvyklé jméno, ale slavila ho podle starého kalendáře. Jako malá jsem na sebe byla pyšná, že jsem si v kalendáři všimla, že má svátek, a popřála jí. Velmi mě udivilo, když mi řekla, že svátek slaví úplně někdy jindy. Ale zapamatovala jsem si to a další roky jí blahopřála v den, na který byla zvyklá :-)
 Ecim 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 9:48:38)
Moje sestřenice má svátek a narozeniny týden od sebe, a tak si svátek posunula - slaví ho přesně za 6 měsíců ode dne, kdy má narozeniny.
 Horama 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 19:31:06)
Můj otec ignoruje svůj svátek podle současného kalendáře. Když byl malý, byl prostě jindy, tak pokračuje ve slavené v to staré datum. Rodina a přátelé to vědí, jen kolegové a vzdálenější známí ho občas překvapí v oficiální den, kdy on s ničím neobvyklým nepočítá.

Když se to tak vezme, pro jména, která nejsou v kalendářích, stačí jen vybrat si datum, které se mi nejvíc líbí ke slavení a vlastní rukou si to do kalendáře dopsat.
 Blanka 
  • 

Re: Takových případů je víc 

(6.11.2009 15:52:35)
U nás je to doma podobné. Taťka taky slaví svátek podle starého kalendáře. No a protože mladší brácha je jmenuje stejně jako on a mají narozeniny jen 1 den od sebe, tak i svátek slaví spolu. Babička, která je Marie taky nikdy neslavila svátek na "kalendářovou" Marii, ale v únoru... A takovejch lidí znám víc.
 Tobianni 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 13:55:06)
My máme taky doma Tobiáše. Svátek slavíme 12. září podle jiného kalendáře. Ale je pravda, že by se náš kalendář mohl zmodernitovat, opravdu je tam spousta málo používaných jmen. myslím, že úplně nejlepší by bylo, kdyby slavili svůj svátek ženy i muži stejného jména v jeden den - třeba Michael - Michaela, Zdeněk - Zdeňka, Jan - Jana... atd. Ušetřilo by to spoustu místa na nová jména.
 Tobianni 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 13:55:57)
My máme taky doma Tobiáše. Svátek slavíme 12. září podle jiného kalendáře. Ale je pravda, že by se náš kalendář mohl zmodernitovat, opravdu je tam spousta málo používaných jmen. Myslím, že úplně nejlepší by bylo, kdyby slavili svůj svátek ženy i muži stejného jména v jeden den - třeba Michael - Michaela, Zdeněk - Zdeňka, Jan - Jana... atd. Ušetřilo by to spoustu místa na nová jména.
 petra 
  • 

Re: Takových případů je víc 

(6.11.2009 8:46:36)
Když jsem se narodila, tak ani moje jméno nebylo v kalendáři, přitom několik let potom patřilo k nejčastěji dávaným ženským jménům. Tkže doma jsme můj svátek vždy slavili na kluka Petra v únoru. Pak někdo mé jméno do kalendáře dal, shodou náhod přesně na den mých narozenin. Takže do dneška slavím svátek v únoru a ani mým dětem na tom nepřijde nic divného.
Rodina to ví a ostatní se aspoň občas diví. -odpovídám, že rodiče na mě chtěli ušetřit, proto svátek i narozenin v jeden den:-)
 Helena 
  • 

Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 10:00:16)
Také máme Matyáše, tak proč ho jen nepřipíšou k Matějovi.
 susu 
  • 

Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 10:14:00)
přijde mi legrační, že by na jeden vyšli v kalendáři-Matěj-Matouš-Matyáš. je to prakticky totéž jméno, tak jak psáno výše s tím někteří nemají žádná problém, i když to tam napsáno není.
Blokovat varinatmi jednoho jména tři dny mi přijde prostě zbytečné.
Inovovat každých pár let kalendář je sranda. Musela by se ustanovit komise, která vytvoří závazný seznam, který musí všichni výrobci kalendářů dodržet. Komise by určitě pak měnila jména klidně každý rok, aby si udržela místo a kdo by to platil? jóóó, my.
Mám docela běžné jméno, asi by mě ale mrzelo, kdyby mi ho vyškrtli v rámci inovací. Moji rodiče vybírali z kalendře, vy jste vybírali mimo něj, proč bychom měli nést následky vašeho rozhodnutí my všichni?
 zuzkahrn 


Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 12:08:00)
My máme Damiána a našli jsme ho v církevním kalendáři, ale vybírali jsme podle knížky Jak se bude jmenovat. V jiných zemích se používá a i u nás se objevuje.
 jitka 
  • 

Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 18:30:32)
taky máme matyáše, manžel je vok, matka václava a ani jeden nemá jméno v kaledáři. alespoň, že já tam jsem, přestože mi do něj lezou čerti kvůli mikulášovi, který má svátek až po mně, jmenuji se totiž jitka.
 jitka 
  • 

Re: Takových případů je víc 

(5.11.2009 18:30:35)
taky máme matyáše, manžel je vok, matka václava a ani jeden nemá jméno v kaledáři. alespoň, že já tam jsem, přestože mi do něj lezou čerti kvůli mikulášovi, který má svátek až po mně, jmenuji se totiž jitka.
 Edita  
  • 

to je zvláštní 

(8.11.2009 10:04:08)
To je zvláštní že jsem našla na internetu že Tobiáš slavil podle starého kalendáře 12. září ale to že by slavil svátek na dušičky se mi teda moc nelíbí..Edita
 Stverda 


Re: to je zvláštní 

(9.11.2009 11:44:24)
presne,my taky slavime Tobika taky 12. zari a slavit Tobiase na den zesnulych mi taky neni k chuti:-(.
 malatovic rodinka 


Re: Takových případů je víc 

(8.11.2009 14:03:58)
AHOJKY MUJ SYN JE TAKY MATYAS A SVATEK MUSI SLAVIT NA MATEJE TO JE DIVNE!ASI TAKY VYTAHNEME DO BOJE!!~o~ ~t~
 Nyota 


Slavoj 

(5.11.2009 9:12:52)
Podobně jako Tobiášové na tom byli donedávna nositelé jména Slavoj. Také jich není málo, ale donedávna se toto jméno v kalendářích neobjevovalo. Teprve před několika lety se objevily kalendáře, kam se jméno Slavoj vrátilo na své původní místo (7. června). Ale protože toto místo mezitím obsadila Iveta, dělí se Slavoj o své místo v kalendáři právě s ní. Jelikož mám v rodině dva Slavoje, pečlivě si vybíráme kalendáře, ve kterých se toto jméno již vyskytuje. P5esto se každoročně setkávám např. s tím, že prodejci květin nebo rozhlasoví moderátoři, kteří uveřejňují aktuální svátky, Slavoje ignorují. Chápu, že v květinářství se toho dne určitě prodá víc kytiček pro Ivety než pro Slávky, ale co by to komu udělalo, kdyby zveřejnil obě jména? Alespoň by si víc lidí vzpomnělo, že možná nějakého Slavoje znají, a nepřáli by mu k svátku zcela nevhodně např. na Slavomíra nebo jiného "Slávka". Podporuji proto iniciativu rodičů Tobiášů a přimlouvám se za tohole krásné jméno. Pěkných chlapcekých jmen je ostatně po hříchu málo, to člověk nemůže hodit cihlou, aby netrefil nějakého Honzíka, Martínka, Kubíka, Tomáše, Vojtu nebo Matěje, a přitom Tobiáš by mohl po svém zveřejnění v kalendáři zaujmout spoustu nastávajících rodičů, kteří podle kalendáře vybírají jméno svému budoucímu potomkovi. Držím palec, ať se Tobiášům podaří alespoň stejný úspěch jako nedávno Slavojům.
 MarkétaP + 4 dcerky 


 

(5.11.2009 9:25:47)
Jmen jsou tisíce, v kalendáři je jen 365, výjimečně 366 dní. Nikdy se nedostane na každé jméno. Svátky mají jistou tradici, jsou to původně připomínky svatých toho jména, takže nejsem úplně pro bezhlavé vyměňování starých jmena za nová, módnější. Je tedy pravda, že už komunistický kalendář s tím dost zahýbal - moje prababička nemohla odpustit dceři, že dala dítěti jméno Hana, protože její svátek 15. srpna nahradil v kalendáři svátek Nanebevzetí Panny Marie.
 Nyota 


Re:  

(5.11.2009 9:32:53)
Souhlasím, že svátky by se neměly zaměňovat bezhlavě. Je v nich tradice a kontinuita, kterou by bylo dobré zachovat. Na druhou stranu, seznam svátků v kalendáři je jen seznam a podle mého názoru by nebylo na škodu, kdyby se místy doplnil o jména a jejich varianty, které se v současnosti používají. Měl by to být pružný seznam. Něco jiného je, když v kalendáři zůstávají jména "zmrzlíků" Pankrác, Servác a Bonifác - to je v pořádku, je to tradice, mluví se o nich v pranostikách, měli bychom vědět, kdy jsou. Od toho ten kalendář máme. Proč k nim ale třeba nepřipojit i po jednom jménu civilním, které se opravdu dává víc a víc. A ta civilní jména by se mohla občas obměnit třeba podle statistiky dávaných jmen z matrik za posledních deset let. Nikomu by to jistě neuškodilo.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re:  

(5.11.2009 10:51:53)
On ale už určitým způsobem pružný je. Jednou jsem o tom četla článek, některá málo častá jména se cyklicky vyměňují. Nepamatuji se bohužel která a kolik jich je.
 Vaal 


Zrušila bych Adolfa 

(5.11.2009 22:54:38)
:-) Znáte někdo nějakou lidskou bytost, které je míň jak 50 a jmenuje se Adolf?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zrušila bych Adolfa 

(5.11.2009 23:43:21)
V roce 2008 se v ČR narodili čtyři Adolfové.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zrušila bych Adolfa 

(5.11.2009 23:48:01)
Jinak Adolfů bylo v květnu 2009 v ČR něco přes 3800, Andělínů 70, Tobiášů cca 1700. Zdroj: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zrušila bych Adolfa 

(6.11.2009 0:04:44)
Po roce 1945 se v ČR narodilo celkem 1408 Adolfů, pod 30 ročně se dostal až v roce 1962. Andělínové jsou záležitost skutečně ojedinělá, jeden v roce 2007, další až v roce 1981 a 1979 (tedy klidně táta toho "nového" ;)) a pak až od roku 1957 dl do historie 0-4 ročně.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zrušila bych Adolfa 

(6.11.2009 0:14:08)
Kupodivu má dotyčný pán citovaný v článku pravdu v tom, že Řehořů je méně než Andělínů - pouze 45 (což mě tedy překvapuje). Pankrácové jsou v ČR tři a všichni narození v posledních 15 letech, konkrétně 1992, 2004 a 2006.
 Horama 


Re: Nerušila bych Pankráce 

(6.11.2009 12:12:05)
Pankráců je určitě málo, ale co vám říká Pankrác, Servác a Bonifác. Přece ledoví muži, kterým záda moc pěkně jistí Žofka. ~:-D Museli bychom pak poněkud poopravit pranostiky.
 Ecim 


Re: Nerušila bych Pankráce 

(6.11.2009 12:43:31)
To mi připomnělo, jak jsem se kdysi jako dítě pozastavovala nad tím, proč jsou proboha v kalendáři tato tři jména, když se tak snad nikdo nejmenuje. Babička mi tehdy vysvětlila, že je to právě kvůli pranostikám. :-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zrušila bych Adolfa 

(6.11.2009 0:18:14)
Milado, za posledních 10 let se jich v ČR narodilo 22, tak to není tak ztracený :)
 Ecim 


Re: Zrušila bych Adolfa 

(6.11.2009 12:44:57)
Znám jednoho jediného Adolfa, ale tomu je lehce pod 60. :-)
 Gabriella, 2 děti 


Re: Zrušila bych Adolfa 

(6.11.2009 14:12:54)
Mám to jako většina lidí, některá jinak hezká jména nemám ráda kvůli nějakému nositeli-blbovi, který mi to jméno otráví. Jméno Adolf celému světu samozřejmě úplně zošklivil Hitler - a je to škoda. Jeden náš kamarád se Adolf jmenuje, je mu tak asi 38-40 let a je po všech stránkách normální:-). Mně se ale tohle jméno začalo opravdu moc líbit asi tak před dvěma roky, kdy jsem překvapeně zjistila, že před válkou to bylo jméno velmi oblíbené a hojně používané. Nositeli jména Adolf byly mraky skvělých, úžasných a obdivuhodných mužů. Pokud mám za všechny jmenovat jen jednoho, tak třeba Adolf Opálka z Rešic - parašutista, který spolupracoval s Gabčíkem a Kubišem na atentátu na Heydricha. Teprve v posledních letech mi všichni ti předváleční dobří a čestní Adolfové tohle jméno pocitově "vyčistili".
Neřekla bych, že by se jméno Adolf mělo vyškrtnout z kalendáře, je to jméno vlastně moc hezké. Za pár let se bezpochyby očistí a vrátí zpátky mezi lidi, (tak jak se vrátila třeba Anežka).
 Stáňa a dva kluci 


Re:  

(5.11.2009 9:33:02)
Taky mi to přijde v podstatě zbytečné, syn je Matyáš, tak slavíme na Matěje. A asi není až takový problém říct příbuzenstvu, kdy slavíme a dohodnout se s nimi. Vždyť je to jen svátek:).
 Matlásek + Matyáš 2/02 


Re:  

(5.11.2009 9:40:09)
Přesně tak, taky mám syna Matyáše, my jsme oslavu svátku stanovili na Matouše. Všichni příbuzní to ví a není v tom problém....
 Denča a Matyášek 


Re:  

(8.11.2009 10:48:25)
I my máme Matyáška:-) a jeho svátek slavíme 24.2.na Matěje.Matyáš je totiž starší podoba jména Matěj~;).
S Matoušem Matyáš mnoho společného nemá:-).
Ale musím přiznam,že bych byla ráda,kdyby byl i Matyáš v kalendáři~x~~z~.
 bára, 2 děti 
  • 

Re:  

(5.11.2009 9:52:13)
Náš Matyáš slaví bez problémů také na Matěje :-) Ale připadá mi zbytečné mít pro variantu téhož jména (Matěj a Matouš, ale třeba i Štefan a Štěpán a možná i jiné) "zabrané" dva dny v kalendáři. Vždyť by mohli slavit v jeden den a ten uvolněný by mohl patřit nějakému jinému jménu ~;)
 Samarlu 


Re:  

(5.11.2009 13:38:51)
Hm, a co teprv když má chlap dost tuctové jméno, ale netuctového patrona, a slaví podle církevního:-) A stejně mu přejou na ty dva ostatní svátky (jeden z nich slaví ten náš menších chlap)...

A jak se ti dva jmenují?~;)
 kreditka 


Rodiče snad vědí co vybírají 

(5.11.2009 9:48:54)
Zaráží mě jedna věc rodiče se vztekají že Tobiáš není v kalendáři, to snad ale věděli ne, když toto jméno vybíraly. Navíc 2. listopadu je Památka zesnulých. Navíc pochybuju že vydavateli by se zvedl náklad jen proto, že má v kalendáři Tobiáše ~d~
 Ecim 


Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 10:32:13)
Nemám problém s tím, jestli někdo dá do kalendáře jméno Tobiáš, a je mi celkem jedno, kdy bude mít Tobiáš svátek.
Teď se nechci nikoho dotknout, ale myslím si, že když rodiče vybírají neobvyklé jméno, měli by to pečlivě zvážit a pouvažovat nad tím, aby se jméno líbilo také jejich dítěti a aby dítě kvůli tomu jménu nemělo celý život problémy. Kdysi jsem dostala knihu Jak se bude jmenovat naše dítě. Sice jsem se při jejím čtení dost nasmála, ale pak jsem částečně žertem prohlásila, že drtivá většina jmen, která jsou v knize uvedená, by měla být v zájmu dětí snad zákonem zakázaná ~t~.
Mám celkem obvyklé, hezky vyslovitelné jméno, ale v dětství jsem si prošla poměrně dlouhým obdobím, kdy jsem ho hystericky nenáviděla, vyčítala rodičům, proč mi ho vybrali, a vyhrožovala jim, že si ho v den svých osmnáctých narozenin nechám změnit. :-) Naštěstí se mi ještě dlouho před osmnáctými narozeninami radikálně změnil vkus a moje jméno se mi dnes líbí natolik, že kdybych se tak nejmenovala sama, tak bych ho klidně dala svojí dceři (kdybych nějakou měla). S manželem jsme na toto téma dost bojovali (bylo by to téma snad na celou knihu a ne na jeden diskusní příspěvek), protože zatímco on uznává rodová jména, tak já je z osobních důvodů tvrdě odmítám. Pokud ale někdo jiný pojmenuje své děti po sobě nebo po svých rodičích, tak je mi to jedno, protože je to každého věc. Já osobně jsem raději, když má každý člen rodiny jiné jméno, aby se to nepletlo. Dětem jsme se snažili vybírat taková jména, která jsou celkem známá, ale nedávají se přehnaně často. Aby nikdo nemohl říct: "Sakra, co je tohle za jméno?", ale ani aby jich nebylo ve třídě šest se stejným jménem. Povedlo se nám to ale jen u druhého syna a pro třetí dítě máme nachystaná také hodně obvyklá jména. Nechceme je ale měnit, protože nám připadají hezká a protože jdou od nich vytvořit takové zdrobněliny, které se dají použít i pro dítě i pro dospělého (tuto úžasnou přednost má i mé křestní jméno). I když jsme se s manželem velmi snažili, tak stejně počítám s tím, že nám děti za ta jména také třeba jednou budou nadávat, ale to už je riziko rodičovství :-).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 10:37:00)
Máte ve výběru Andělína? ~;)
 Ecim 


Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 10:47:31)
Nemáme, protože nechceme syna dohnat k otcovraždě a matkovraždě. ~t~~t~~t~~t~

Jinak jsme jména k nesmírnému veselí všech přátel a známých vehementně řešili několik let (i se díky tomu provalilo, že spolu chodíme), na jménu pro holčičku jsme se shodli, jméno pro chlapečka jsme dolaďovali ještě cestou do porodnice. Ptala jsem se manžela. "Trváš na něm?" On řekl: "Ano." Já na to: "Tak klidně, stejně to bude holčička." Jinak to jméno, které jsem chtěla původně pro prvního syna, dostal nakonec druhý syn. Manžel se sice snažil na poslední chvíli prosadit jiné jméno, které máme v záloze připravené pro třetího syna, ale stejně mě občas rozčiluje s tím, že třetí dítě jen pod podmínkou, že dostane rodové jméno. ~t~
 Horama 


Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 19:25:00)
My jsme jeli do porodnice s tím, že kluk bude Mirek, ale u holčičky jsme váhali mezi Emilkou a Jitkou. Mysleli jsme, že máme ještě dost času na rozhodnutí, ale malá se rozhodla narodit o měsíc dřív. A tak jsme souhlasné prohlášení o jméně vyplňovali mezi mými kontrakcemi. ~t~ A máme Jitušku.

Důvody pro Jitušku: Zní hezky s naším obyčejným příjmením. Je to pěkné české jméno, které nebude muset nikomu hláskovat a přitom těch Jitek neběhají kolem celá hejna. Je to Jituška jako miminko, Jíťa pro každého a Jitka v pubertě i v dospělosti. (A Jitušák pro naše rodiny stižené přezdívkami. ~:-D )
 Ecim 


Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 21:54:25)
Tak to my jsme měli formulář vzorně vyplněný několik týdnů před plánovaným porodem, jen chyběla ta jména a podpis manžela :-). Řešili jsme to v klidu, pouze s odtékající plodovou vodou ~t~. Manžel pak zpětně říkal, že měl trvat na rodovém jménu ve chvíli, kdy jsem žádala epidurál ~t~~t~ Na jméno pro chlapečka jsem si musela chvilinku zvykat, i ten chlapeček se mi zdál takový "neskutečný" (viz naše včerejší diskuse), takže dobře chápu Tvůj dojem z "neskutečně" vypadajících chlapečků. ~t~
 Ecim 


Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 10:51:32)
Jinak jsme ale žertem zvažovali Žibřida, Řehoře a Želmíru, k našemu příjmení by se to ohromně hodilo ~t~.
 Magda & 2 
  • 

Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 13:21:38)
Ecim, nebud tajemna a rekni nam prosim nejake konkretni jmena, at je moje predstavivost alespon trochu ukotvena....:-)
 Ecim 


Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 13:40:26)
Magdo, tak dobře. Dcera měla být Eliška, pokud budeme mít ještě nějakého syna, bude to pravděpodobně Matěj. :-) Nejde mi ani tolik o to být tajemná, ale na netu dám přeci jen přednost anonymitě. :-)
 Ecim 


Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 13:41:43)
Neber to nijak ve zlém, mám s netem i jednu hodně nepříjemnou zkušenost. ~;((
 Magda & 2 
  • 

Re: Rodiče snad vědí, co vybírají 

(5.11.2009 15:05:14)
...tomu rozumim! I moje jmeno v nicku je virtualni! ;-) Diky za odpoved, hezka jmena pro deti jsi vybrala! :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 10:21:25)
mají myslím podstatně větší problém než to, že jméno jejich dítěte není v kalendáři.
 klára 
  • 

Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 10:27:17)

Monty :-) :-) :-)

To platí ostatně o všech, kteří se "rozhořčují", že jméno jejich dítěte není v kalendáři. Božínku...
 Dáňula 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 10:28:49)
~t~~t~ jj, Monty, máš recht. Synovo jméno taky není v kalendáři, ale abych kvůli tomu dělala petice ... si ho tam vždycky dopíšu aby chlap nezapoměl(on ví zhruba který měsíc, ale den ... to už ne) a hotovo. ~d~ Nebo teď mi dělá kamarádka kalendář s fotkama, tak jí jen řeknu, kam dopsat i mladýho a mám ho tam. Ohne stress. ~d~
 Lassie66 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 10:36:15)
~t~~t~~t~
 Ecim 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 10:39:42)
Monty, dík, zase jsi mě ohromně pobavila! ~t~~t~~t~~t~
Mám z Tebe komplex a říkám si, jestli to s tou svou celoživotní důslednou snahou o takt a zdvořilost nepřeháním ~t~~t~~t~~t~.
 mišule 
  • 

Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 13:26:57)
Já si hlavně myslím, že až z malých Andělínků budou 150kg Andělínci, si budou myslet, že se jim rodiče chtěli pomstít.
 Ecim 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 13:45:52)
V důsledku čehož se pak třeba na oplátku pomstí oni svým rodičům. ~t~
 mišule 
  • 

Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 13:27:42)
Já si hlavně myslím, že až z malých Andělínků budou 150kg Andělínci, si budou myslet, že se jim rodiče chtěli pomstít.~z~
 Petrajda 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 14:20:16)
Monty:-)
výstžnějš bych to nenapsala! Dík!
 Horama 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 19:35:40)
Netvrdím, že všichni mají být "Jana a Jan", ale Andělín už mi přijde "velmi odvážné". Zajímalo by mě, jak se s tím jménem děti protloukají, protože v partě malých dětí občas vládne přirozená neúmyslná krutost. ~;((
 Lassie66 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 19:50:29)
Hujko, řekla bych přirozená úmyslná krutost. Rodiče si někdy myslí, že jméno dodá dítěti určitou náturu. Že záleží na tom, jak dítě bude jméno nosit. Že když se mu to dobře vysvětlí a bude vedeno k hrdosti na své jméno, bude to vyjímečný jedinec vystupující ze stáda všech ostatních, neoriginálních. Ale ono to tak někdy nemusí být. Povaha se předem neodhadne a ne každý je rád originální. Každý, kdo chce být originální, si může obarvit vlasy na modro, propíchnout nos, ret, stydké pysky, obléknout se jak Královna Koloběžka a projít se Václavákem. Bude to jeho volba. Jména se ale jen tak nezbaví. Sice si může jméno v dospělosti změnit, ale to až poté, co si v dětství a dospívání projde osobní bitvou, kterou může ustát s grácií, ale nemusí. Jsem pro různorodost jmen, ale pokud chce někdo opravdu originální jméno, může si ho dát sám sobě. Nebo se zkusit měsíc před narozením potomka takovým jménem představovat a sledovat reakce lidí. Třeba to i jemu samému bude nepříjemné a jméno pro své dítě si pořádně rozmyslí.
 Ecim 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 22:01:54)
Lassie, to jsi napsala pěkně. Ono kolikrát stačí i to, když je člověk hrubě nespokojený s normálním jménem. Mnohokrát jsem se rodičů ptala, proč mi vybrali tak hnusné jméno, že horší už snad neexistuje. A oni mi odpovídali, že se jim líbilo a že si na jeho výběru dali tolik záležet. A ostatní příbuzní a známí pořád nechápali, jak se mi moje jméno může nelíbit, když je tak krásné. A já jsem zas nemohla pochopit, jak někomu může připadat krásné, když je tak neskutečně hnusné. :-©~n~ Ale jak říkám, třeba to od svých synáčků také schytám ~t~
 Ecim 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(5.11.2009 22:11:07)
"Velmi odvážné" - to jsi vyjádřila opravdu diplomaticky. :-) Jak tak čtu článek, tak mám pocit, že by stálo za to sepsat petici proti tomu, aby se některá jména směla dávat. ~t~ Tobiáš je ještě v pohodě, ale Andělín už mi fakt přijde silné kafe. ~z~
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(6.11.2009 15:04:30)
Děti se s těmi neobvyklými jmény potýkají čím dál tím líp, protože ta škála používaných jmen je mnohem pestřejší než za našeho mládí. Dneska jsem zrovna koukala u dcery ve školce na seznam, že jsou tam jména, jejichž nositele ve své generaci vůbec neznám - Benedikt, Benjamin, Noemi, Sára, Anastázie... Navíc ta "podivná" si děti stejně nějak přizpůsobí. Znala jsem chlapečka, který se jmenoval Alfons, a spolužáci na něj volali "Alfe".
 Horama 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(6.11.2009 16:32:40)
Alf je hezká zdrobnělina, to se jim povedlo. :-)
 Ecim 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(6.11.2009 16:49:53)
Jedni známí říkají Alf Alfredovi. :-) Mně to trochu připomíná takové to legrační zvířátko ~t~.
 Luca83 


Re: Rodiče malých Andělínů 

(7.11.2009 10:25:17)
Měla jsem sousedku (již nežije, bylo by jí tak 95 let) a ta se jmenovala Anastázie. Moc se mi to jméno líbí, ale neumím si představit, že mé dceři někdo říká Stázičko, Stázko... (a Aniček je spousta). Manžel byl překvapený, že Barbora (jméno naší dcery) je staré jméno, nic moderního ~:-D
 Petra 
  • 

Re: Rodiče malých Andělínů 

(6.11.2009 23:01:41)
No právě, chudák dítě.
 Marta 
  • 

Svátek 

(5.11.2009 10:37:26)
Nechápu proč se tím tak zabývají. Když jim takové jméno vybrali, tak snad věděli, že není v kalendáři. V některých zemích se svátek neslaví vůbec a je to taky jedno. Jméno Andělín slyším dnes prvně a je teda fakt děsný.
 Petra+3 
  • 

Jména v kalendáři 

(5.11.2009 10:51:41)
Máme doma Tobiáše a jeho svátek slavíme 12.9. na Marii - podle staršího kalendáře a vzpomínek babičky, jejíž otec byl Tobiáš.
Neteř Maruška slaví svátek na Magdalenu v létě - taky podle starších kalendářů a mojí babičky, která byla Máří Magdalena a slavila v létě.
Jedna moje dcera je Dora a slaví na Dorotu. Druhá dcera je Ema a jediná z dětí slaví podle kalendáře.
A nikdy mě nenapadlo, že je to důležité.Tobiášův svátek bych neslavila na Památku zesnulých ani kdyby to bylo v kalendáři.
 LenkaMi.+2 


Re: Jména v kalendáři 

(5.11.2009 11:00:30)
Taky máme doma Tobiáše a slavíme na Marii. Nijak mě netrápí,že není v kalendáři. Věděla jsem to, když jsem jméno vybírala. A spojit jeho svátek se svátkem zesnulých- žádně terno teda ~;((~;)~;((~f~.
Druhá holčička je Valentýna a její podoba jména taky není v kalendáři, no a co~j~.
Moje jméno v kalendáři je a stejně mi spousta lidí nepopřeje..~d~..
 Petul 
  • 

Re: Jména v kalendáři 

(5.11.2009 11:26:24)
Myslim, ze by se energie, kterou dotycni investuji do petic a boju za prosazeni jmena v kalendari, dala vyuzit prihodneji.
Ma nekdo starosti...
 Lucka Tobi 06/07 a Fabi 10/08 
  • 

Re: Jména v kalendáři 

(5.11.2009 13:16:54)
Taky máme doma Tobiáše a taky slavíme na Marii a k tomu máme Fabiána a ten taky nemá svátek v kalendáři a taky to neřešíme a ještě k tomu jsme z Hradce Králové, ale máme zatím jiné starosti než řešit kalendář:-))))
 enka 


Re: Jména v kalendáři 

(5.11.2009 23:35:57)
Je taky mame Fabiána :-)a svatek slavime 20.ledna
 dařbuján 


Re: Jména v kalendáři 

(6.11.2009 23:20:22)
Náš Tobiášek slaví 2.11.Většina známých si myslelo,že bude slavit o tři dny dřív na Tadeáše,tak nám to takhle přišlo jednodušší a atˇ si jednou sám vybere :-) .Jinak babičkám necháváme ve fotolabu tisknout kalendáře kde jsou fotky vnoučátek a Tobíška tam necháváme dopsat.Babičky mají vnuky pořád na očích a na Tobíkův svátek nezapomenou :-)
 Luca83 


Re: Jména v kalendáři 

(5.11.2009 20:08:17)
Bývalá kolegyně, již v důchodu, se jmenuje Marie a říkala, že když byla dítě, byla Marie v kalendáři údajně 12x :-o (kvůli náboženství)
Jinak já vybírám pro děti jména jedině z kalendáře. Právě aby se v budoucnu předešlo tomu, že spolužáci, kamarádi, kolegové,... budou tápat, kdy že ta osoba slaví svátek.
No a kamarádka má Tinu, moc se mi to jméno líbí, ale bohužel v kalendáři není. Myslím si, že by se určitě ujalo ~;)
 enka 


nevadi mi to 

(5.11.2009 11:59:57)
Ani dcera ani syn nejsou v kalendaři-a nevadi mi to!Nasla jsem si je ve starych kalendarich a je to.Babickam,dedeckum,brababickam a pradedeckum jsem jen proste rekla kdy ho slavime a je to.Zapsat do kalendare to snad neni problem.Kdyz jsem jim davala jmena vedela jsem ze nejsou v kalendari-takze proc se rozcilovat ze :-) a myslim ze je to celkem fuk jestli tam je nebo neni:-)
 boží žena 


Re: nevadi mi to 

(5.11.2009 12:11:50)
nechápu čím se někteří lidé zabývají
už dávno se nevybírá snad jen z kalendáře ne?
 Magda & 2 
  • 

Svatky slavi jenom kralove... 

(5.11.2009 13:33:40)
Kdyz jsem zila v Anglii, v den sveho svatku jsem chtela oslavovat, ale vsichni na me koukali jako na blazna....Kdyz jsem jim vysvetlovala, jak je to s ceskymi oslavami svatku, tak mi rekli, ze v takovehle podobe slavi svatek snad jenom kralovna/kral (anglicky humor :-). Nicmene casem jsem z toho sama vyrostla a v kombinaci s faktem, ze manzelova rodina svatky vubec neslavi (manzel dodnes nevi, kdy ma v kalendari svatek), tak svatky nasich deti taky neslavime....Teda ja jim vzdycky nejaky maly darek dam a povidame si o jmenech a co znamenaji, ale vubec to neni oslava, ani pribuzenstvo se nezapojuje....A kalendare si kupuju vetsinou mezinarodni, abych vedela statni svatky v zahranici....:-)
 Zuuuza 


Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(5.11.2009 14:36:15)
Ale zase například v Řecku jsou jmeniny důležitější než narozeniny ~z~
 Markéta 
  • 

Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(5.11.2009 15:48:18)
Jistě. Ale asi jen pro ty, kdo se jmenují tradičně, po některém svatém patronovi. Esmeralda bude těžko slavit tady nebo v Řecku. I v Čechách byl přece donedávna svátek důležitější než narozeniny (samozřejmě u katolických a také méně vzdělaných vrstev obyvatelstva, které stěží věděly, kdy se vlastně narodily). Ještě můj děda a všichni jeho sourozenci, narození ve 20. letech 20. století, si jména "přinesli na svět", tedy jmenovali se podle svatého připadajícího na den narození nebo těsně kolem něho. To je konec konců princip "svátku", vzpomínka na konkrétního světce, ne ten dárek nebo bombóny ve školce.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(5.11.2009 16:12:29)
Mno, jenže žádnej sv. Andělín neexistuje. Jenom sv. Angelus. ~;)
 Markéta 
  • 

Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(5.11.2009 17:39:11)
Však jo. Já jsem chtěla říct jen to, že je nesmysl stěžovat si, že není v kalendáři oficiálně zapsáno superoriginální jméno, které si nějaký blázen pro dítě vymyslí (protože nechce, aby se zařadilo mez davy Jakubů, Honzů a Tomášů), když principem kalendáře a slavení svátků je katolická tradice.
 Magda & 2 
  • 

Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(6.11.2009 9:15:33)
Hezky jsi to napsala, Marketo, historicko-antropologicke exkurze me bavi...Nicmene bych si tipla, ze od doby masivniho potirani nabozenstvi v nasi zemi se ustalila tradice oslavy svatku typicky svetskym zpusobem. Dodnes se na malych mestech v tovarnach, ale i bankach hojne slavi Vaclavove, Josefove, Jiri...atd. Dokonce znam i zenske kolektivy, kde se napr. sejdou 3 Hanky a kdyz je svatek, tak se slavi ve velkem (chlebicky, dorticky, vajecnak...atd, dovedete si to predstavit). Mluvim ted o generaci nasich rodicu. Nevim, jak to maji mladi lide dnes? Ale pochybuju, ze by slavili svatky se vzpominkou na nejakeho katolickeho svateho...
 Markéta 
  • 

Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(6.11.2009 15:10:35)
Asi jsem to s tím zdůrazňováním katolické tradice trochu přepískla, ale i tak mám pocit, že to kolektivní "světské" slavení je vždycky u nositelů tradičních jmen.
 Magda & 2 
  • 

Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(6.11.2009 18:56:58)
...abych nebyla nespravedliva, tak musim rict, ze letos na zacatku rijna, kdy slavi svatek Frantisek, bylo v nedeli v rannim vysilani Hriste 7 (Studio Kamarad) povidani o sv. Frantiskovi z Assisi, jak se promenil ze zhyraleho mladeho muze v poutnika, ktery si povidal se zviraty a ony se ho vubec nebaly...atd. Bylo to pekny a vypravelo se o tom prave v souvislosti oslav svatku (jmenin).....Moje obe deti nemaji jmena, jejichz nositely by byly svetci, a stejne svatky neslavime, jak uz jsem tu nekde psala.....
 dagmar+francesco7/09 
  • 

Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(11.11.2009 15:58:48)
monty mas velice inteligenti prispevky ale ted si to nevychytala pises svaty andelin neexistuje jenom svaty angelus a prave to je ono andelin je ceska podoba jmena angelus mimochodem existuje i Blahoslaveny Angelo z Acri a taky muzeme rict ze zadny svaty frantisek neni je jen svaty Francesco porad je lepsi kdyz rodice daji detem ceskou podobu jmeno nez cizi muj syn ma podobu jmena podle zeme ve ktere zije kdyby zil v cechach jmenoval by se Frantisek ale jelikoz zije v Italii jmenuje se Francesco
 Zasjaj. 


Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(6.11.2009 0:50:01)
Marketo,
tak moji pratetu rozenou roku 1920, ale v Praze, rodice ji chteli dat Olivie, ale farar prohlasil, ze by nemela svatou patronku a nakonec se jmenovala Oliva ~d~. Takze tenkrat fakt asi ten problem jmena bez kalendarniho svatku vubec nenastaval. Ale stejne je mi divny, hodne tech jmen jsou pocestene verze nejakych jinych jmen, takze Andelin bude asi ceska verze toho Angeluse
 Zasjaj. 


Re: Svatky slavi jenom kralove... 

(6.11.2009 0:39:07)
Magdo, jiste, Anglie je protestantska, takze zadni svetci a zadni svatkove
 Baba Jaga 


Taky nejsou v kalendari 

(5.11.2009 14:21:16)
Ja mam dva kluky, jeden je Leo a druhy Peter, Leo slavi na Leose a Peter na Petra. Je mi jedno ze nejsou v kalendari.
 Baba Jaga 


Slavi podle psiho kalendare 

(5.11.2009 14:28:03)
A sousedi maji Lunu a Stelu, pricemz stela mohla byt i Lesana. Luna neni v zadnem kalendari ani priblizne, tak ji slavi podle psiho kalendare ~:-D
 *Kate 


petice 

(5.11.2009 15:00:03)
Vypadá to, že pana Zdechovského, iniciátora petice za místo v kalendáři pro Tobiáše, podobné akce dost baví. Loni zase uvedl v život docela úspěšnou petici "Zachraňte Ježíška". Možná, že tímto tažením spíš tak trochu trénuje své PR schopnosti, které jsou značné:)
 *Kate 


petice 

(5.11.2009 15:00:40)
Vypadá to, že pana Zdechovského, iniciátora petice za místo v kalendáři pro Tobiáše, podobné akce dost baví. Loni zase uvedl v život docela úspěšnou petici "Zachraňte Ježíška". Možná, že tímto tažením spíš tak trochu trénuje své PR schopnosti, které jsou značné:)
 Marta 
  • 

Re: Slavi podle psiho kalendare 

(6.11.2009 9:52:58)
No tak za Lunu bych rodičům asi nepoděkovala. Je to dost hrozné, divné, fuj, brrr.
 Radka + 2 
  • 

Hodně štěstí! 

(5.11.2009 15:20:06)
Tedy ani jedno z mých dětí nemá jméno v kalendáři, ale moc dobře ví, kdy mají svátek dle knížky "Jak se bude vaše dítě jmenovat". Včas a dlouho dopředu o tom každého informují a do školky vždy něco vezmou, a tak se u nás svátek slaví víc než narozeniny :))

Já to tedy neřeším.
 amy 
  • 

Takové problémy bych teda chtěla mít, 

(5.11.2009 16:47:48)
:-) Nechápu, proč rodiče (dítě) neurčí den, kdy se bude svátek slavit. Ono zcela upřímně, k čemu ten svátek vlastně je?:-) Člověk dostane od všech sms, pak musí vyťukávat, to slušné - Děkuju, že sis vzpomněl/a:-), dostane pár dárečků a kytek.
Kdyby moje jméno (Jana) nebylo v kalendáři nenesla bych to nijak tragicky.
Moji rodiče nad jmény dětí ani neuvažovali, jmenujeme se podle porodníků, kteří zrovna měli službu.
Můj syn je Jakub. Nechtěli jsme, aby měl svátek a narozeniny hodně blízko u sebe, jenže syn si na svět pospíšil o měsíc dřív, takže to tak stejně dopadlo (v porodnici jsme se rozhodli to neměnit, stejně už nám všichni gratulovali ke Kubíkovi). A přesto, že Jakub v kalendáři je, neslavíme ho ten den. Teda v ten den jsme slavili jen 2x, pak na jeho svátek umřela švagrová a bylo jasné, že v tenhle den se prostě už nikdo nedokáže radovat. Takže Kubíka slavíme měsíc po jeho narozeninách (na předpokládaný termín porodu).
 Vaal 


Re: Takové problémy bych teda chtěla mít, 

(5.11.2009 19:24:34)
Přesně to mě napadlo také :-)
 Lizzie 


Kalendář 

(5.11.2009 18:56:30)
Nevylučuji, naopak se docela přikláním, k tomu, že v budoucnu vyberu dítěti netradiční jméno, ale za to, aby bylo v kalendáři bych se nebila.
1. Vybírala jsem to jméno s tím, že nyní v kalendáři není, dala ho svému dítěti...Tak proč se nyní rozčilovat?
2. U spoustu, opravdu spousty jmen se dá ve starších kalendářích nebo kalendáři církevním, cizím...najít den, na který připadá svátek např. Tobiášův (zrovna ten je tuším na Dušičky). Takže budu slavit svátek v ten den a není co řešit:-)
Pokud někdo mermomocí chce, aby jeho dítě mohlo slavit svátek dle současného českého kalendáře - no, tak ať ho pojmenuje jménem tam se vyskytujícím.
A teď jsem se projevila asi jako velmi zákeřná ženská, ne:-)
 Lizzie 


Re: Kalendář 

(5.11.2009 19:31:42)
Mimochodem, velmi podobný článek jsem před pár dny četla v novinách...~:-D A když tak koukám na ty Andělíny...jsem člověk toleratní, ale to už je skoro úlet na úrovni Vinnetoua nebo Půlnoční bouře:-) To bych i věřila, že si rodiče při výběru něčeho šňupli...
 Vaal 


Re: Kalendář 

(5.11.2009 20:30:02)
~t~Že takovéto jméno exisuje jsem také dosud netušila:-)..No chudáci chlapečci...s takovým jménem..To byla spíš od autora článku nějaká provokace nebo legrace, ne?
 Lizzie 


Re: Kalendář 

(5.11.2009 20:38:35)
~t~ Mohly bychom vyzvat rodiče malých Andělínů, aby se ozvali v této diskusi~;)
 Vaal 


Re: Kalendář 

(5.11.2009 21:42:24)
To bychom mohly ~t~ Já ale fakt nevěřím, že se někdo ozve a už vůbec ne, že nějaké dítě s tímto jménem existuje.:-)
 Lizzie 


Re: Kalendář 

(6.11.2009 8:30:12)
Vaal, nahoře, myslím, že Markéta, psala, že loni se v Čechách narodilo 70 Andělínů...to je síla. To je víc než některé z mých oblíbených (a ne tak nápadných) jmen:)
 Lizzie 


Re: Kalendář 

(6.11.2009 12:00:59)
Milado, sorry. Přehlédla jsem se. No...stejně je jich dost~:-D
 Ecim 


Re: Kalendář 

(5.11.2009 22:07:25)
Lizzie, to je dobrý nápad, jenom jestli si sem ti rodiče troufnou. :-) Pak bych také do diskuse časem přizvala i ty Andělíny - jakmile se naučí psát. ~t~ To by pak mohly být šťavnaté příspěvky, co? ~t~~t~
 Magnolya 
  • 

Re: Kalendář 

(6.11.2009 9:31:04)
Já vám nějako nevím, co se vám nelíbí na Andělínech. Kdyby k vám přijel na návštěvu nějaký Angelo tak vám to divné nepřijde, ale česká podoba jména je asi něco tak strašného, že rodiče bychom měli zavřít a děti přejmenovat nejlíp na nějaké jméno v první desítce oblíbených.
 Vaal 


Re: Kalendář 

(6.11.2009 16:02:14)
Angelo ne, ale Andělín ano :-)..Ženská obdoba "Anděla" mi přijde hezká.
 Horama 


Re: Kalendář 

(6.11.2009 16:38:43)
Mně se taky Andělka poměrně líbí, ale Andělín mi přijde hodně divný. (Omlouvám se všem Andělínům.) Oproti tomu to Angelo mi zní docela dobře. Možná je to tím, že ke klukovi (jednoho dne k mužskému) mi víc sedí tvrdší jméno - zvuk Andělína je příliš měkký, u Angela už to tak není. Uznávám, že je to patrně důsledek "primitivních předsudků o rozdělení rolí mezi muže a ženy", ale i když se výchova holčiček a kluků víc přibližuje, pořád je přeci vedeme k tomu, že "správnej chlap" nebo "správná ženská" by tohle nebo ono neudělali, naopak by se zachovali tak a tak. Malý Andělín mi připadá i roztomilý, ale když si přestavím dvoumetrového sportovce se stejným jménem, jsem z toho taková plachá.
 Lachtanka 


Tobiáš 

(5.11.2009 21:09:57)
Taky mám doma Tobiáše. Původně jsme slavili 2.11. Pak mi to ale nepřišlo příliš vhodné v den Památky zesnulých juchat a slavit svátek - nehledě na to, že nám tento den zemřeli 2 příbuzní. Tak jsme to přesunuli na 13. září (podle kalendáře z roku 1909) a nakonec protože to bylo blízko synovo narozenin ještě jeden přesun na 13. června (podle stejného kalendáře z roku 1909 - je to tam rozděleno na evangelický a katolický kalendář). 13. června nám vyhovuje, takže i kdyby Tobiáš slavil 2.11. my už to přesouvat nebudeme.
 RaDus&holky 


Vaše starosti na moji hlavu 

(5.11.2009 22:52:45)
Teda pokud to není myšleno jako recese :D
 Veveruše 


Takové starosti na mou hlavu:-)) 

(5.11.2009 22:55:22)
Moje jméno v kalendáři je, a přesto ho podle rodinné tradice z dob, kdy v kalendáři nebylo, "slavím" jindy (i když už mě to vysvětlování moc nebaví; výsledek navíc je, že mi rodina manžela obvykle přeje k svátku 2x do roka:-)). Naopak neuvedení jména v kalendáři může být i výhoda - jeho nositel či jeho rodina ho mohou slavit, kdy se jim zlíbí. Jedinou nevýhodou snad může být, že děti přijdou o přání k svátku ve školce či škole, později případně v zaměstnání. Ale pokud jde o školu a školku, podobně na tom jsou s narozeninami děti, které je slaví o prázdninách (což bude případ obou mých dětí).
 Zdislava a kluci 


dvoji pohled 

(6.11.2009 9:08:18)
mam tu dvoji pohled na vec.....
jako dite jsem v socialistickem kalendari samozrejme nebyla :-D slavila jsem 30.5. a vzdycky mi prislo lito ze kdybych to ve skole nenaznacila,nebo nepripomela,tak mi nikdo nepopreje, takove to samovolne:"je ty mas svatek,tak vsechno nej" ....svatky se takhle nepraskali, o narozeninach je to jiny.....tekze jsem jako dite fakt nemela svoje jmeno rada i proto ze jsem byla za vyjimku a nikdo nevedel jak me ma oslovovat....takze jsem byla "Slávka"

z pohledu dospele osoby,ktere svatek pridali po revoluci do kalendare a mam ho nekdy ke konci ledna....uz jsem si to datum nikdy nezapamatovala, ve dvaceti jsem se smirila se svetem a predstavuju se svym jmenem a to je "Zdislava" radeji bych byla kdybych v kalendari nebyla,bo kdyz si nekdo z kolegu vzpomene,tak hned zacnou obvykly otazky,kdo mi takove jmeno dal.....je rozdil si to vyslechnout jednou a 20x za jeden den uz nekolikaty rok...no kdo asi RODICE :-D

myslim si ze kdyby vydali kalendar se vsema jmenama oddelenyma lomitkem tak by byl v tehle dobe na dracku,ale muselo by to tam byt presne uvedeno ze tam jsou vsechny jmena (treba do cetnosti 200 lidi v republice) statistika na to existuje,tak nevidim duvod proc by to mel byt propadak a vzledem k tomu ze se cim dal casteji davaji nekalendarova jmena pro deti a rodice chteji mit to jmeno ditete vytistene,tak s trochou reklamy by to nebyl problem prodat :-)

preju krasny den
zdislava
(jinak vsichni v rodine maji uplne normalni jmena podle kalendare,spis velice casta jmena,jenom ja jsem mimon :-D )
 Magda & 2 
  • 

Re: dvoji pohled 

(6.11.2009 9:28:23)
Zdislavo, tvoje jmeno je krasny, ja bych ho hned brala! :-) Urcite to budes vedet, ale tady je ve zkratce info o tve katolicke jmenovkyni: blahoslavena Zdislava, pani na Lemberku u Jablonneho v Podjestedi, zila v 13.stoleti. Byla matkou 4 deti, ochrankyni a lecitelkou chudych a nemocnych, zakladatelkou dominikanskych klasteru v Jablonnem a Turnove. Zemrela v mladem veku asi 32 let. V litaniich se k ni verici modli, aby na jeji primluvu vzorne vychovavali deti ve svych rodinach.....TAk budto mohli byt tvoji rodice ci prarodice katolici nebo znali legendu o Zdislave nebo pochazite z oblasti Podjestedi nebo se jim proste to jmeno libilo....? Nikdy jsi se na to svych rodicu neptala?
 enka 


Re: dvoji pohled 

(6.11.2009 10:03:31)
Zdislava je od roku 1995 svata- svatořečil ji tehdejši papež Jan Pavel II. v Olomouci.A je to krasne jmeno :-)
 Zdislava a kluci 


Re: dvoji pohled 

(6.11.2009 13:41:05)
libilo se tatovi, myslim ze o poselstvi nikdy nepremyslel a o dusledkach taky ne....jinak katolici jsme vsichni ....ale kdyz se podivam tak vsichni nejblizsi jsou:
antonin,frantisek,marie,ludmila,marcela,jana proste "normalni" a popravde byt jako dite vyjmecna jmenem nebylo nic obvykleho a kdo byl jiny tak se na nej za minuleho rezimu divali divne, si predstav ucitele kdyz se podivali na moje jmeno...nastesti revoluce me zastihla jeste na zakladce a pak bylo zase jmeno atraktivni, byt na me tak nechci zadnou pozornost....
 Jana038 


Neobvyklá jména 

(6.11.2009 11:16:13)
Tobiáš je docela hezké jméno, je jich už hodně a tak když si to někdo přeje, ať ho klidně do kalendáře přidají. A že 2.11. jsou Dušičky (Památka zesnulých) - no a?

24.12. slaví Adam a Eva a taky je v kalendáři napsáno že je Štědrý den, i to, že slaví A. + E.

Andělín už je pro mě z jiného soudku. Respektuji názor a vkus jiných rodičů, ale já bych v životě toto jméno dítěti nedala.

Když si představím chlapa jak horu, co se mi představí jménem Andělín, jdu krapet do kolen. Ale opakuji: proti gustu žádný dišputát.

Já znám ještě neobvyklejší jméno. Jmenuje se tak prokazatelně maminka mojí kamarádky - Elfi. Těch je jen 7 celkem v celé ČR. Její manžel ji oslovuje v základní podobě jména, tj. Elfi; za války na veřejnosti a mezi lidmi jí radši říkali Evičko - měli strach, že Elfi zní moc německy.

A taky není v kalendáři ;o)
 Zuzka 
  • 

Re: Neobvyklá jména 

(14.1.2012 13:28:21)
Elfi je německý jméno, domácká varianta jména Elfrieda.
 Jana038 


Jména 

(6.11.2009 11:17:39)
Zapomněla jsem napsat, že pěkná statistika jmen je na http://krestni-jmena.cz/ .
 Kika 
  • 

Školastika... 

(6.11.2009 13:20:11)
Jednou k nám do firmy přijel zákazník, rozjařený, že se mu narodila dcera. Tak jsem mu pogratulovala a jakože jak se malá jmenuje...se širokým úsměvem mi sdělil, že Školastika. Spadla mi čelist a ptám se stejně širokým úsměvem jak jí jako budou říkat. Prý jí budou říkat Školinko.
Nechci kvůli anonimitě zvěřejňovat příjmení, ale jméno Školastika s příjméním zní jako název motýla:-))
Další potomek tohoto pána se jmenuje Nikodem, nu budiž:-))
 Zuuuza 


Re: Školastika... 

(6.11.2009 16:21:37)
~t~ No být jejich dcerou, tak jim jednou pěkně poděkuju... To už je trochu moc.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Neměla jsem nikdy trauma z toho, že moje jméno nebylo v kalendáři.... 

(6.11.2009 15:13:01)
Možná vám to přijde divné či neuvěřitlné, ale i tak obyčejné jméno, jako je to moje - SIMONA - nebylo asi do roku 1975 v kalendáři. Simeona se jmenovala moje bulharská babička, takže jsem toto jméno - v počeštěné verzi - zdědila. (Car Simeon byl v Bulharsku něco jako náš sv. Vácalv, je to tam jméno velmi obvyklé v mužské i ženské verzi) a rodiče vůbec nezaujalo, že v našem kalendáři není. Vím, že jako malá jsem svátek slavila podle francouzského kalendáře - teprve teď mne napadlo, že jsem se nikdy rodičů nezeptala, proč podle francouzského a ne podle bulharského..... Budu se muset pozeptat...
Myslím si, že v dnešní kosmopolitní společnosti přece není problém si najít nějaký "cizí" kalendář, kde naše jméno je a podle toho slavit.
MMCH nápad, že by mužská a ženská varianta jména (Karel + Karla, Pavel + Pavla, Petr + Petra, Milan + Milana atd.) mohla slavit v jeden den a tím "uvolnit" dny pro jména, která zatím "svůj" přidělený deny nemají se mi docela líbí....
Simča

PS jednoho Ádu (Adolfa) jsem učila někdy v roce 1988 - to měl asi 7 let...
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

na Dušišky? 

(6.11.2009 22:51:20)
No to se na mne teda nezlobte, ale já bych teda nechtěla, aby mělo mé dítě svátek na Svátek všech zemřelých - na Dušičky. To mi připadá dost morbidní.
 margaritah 


Tobias slavi i 12.zari !!!!! 

(8.11.2009 19:12:28)
Mame doma maleho Tobiaska,nevadi mi,ze neni v kalendari. Svatek ma bud na dusicky,nebo dle starsiho kalendare 12.zari. Dusicky jsou morbidni,takze my to slavime 12. zari.Hotovo.
 Stverda 


Re: Tobias slavi i 12.zari !!!!! 

(9.11.2009 11:47:36)
Presne tak, mam stejny nazor, slavime 12.9.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Rebeka 

(7.11.2009 8:13:40)
Mám dceru Rebeku, a taky slaví svátek podle starého kalendáře 9. března (v dnešním kalendáři je tam Františka). Ale kdyby byla připsaná v kalendáři, to by se mi líbilo :-)
Možná Rebek není moc, ale určitě jich je přeci jen víc, než Andělů :-D
 hannele 


Taky máme Tobika 

(8.11.2009 20:48:52)
Taky máme doma Tobíka a když jsem toto nepříliš dávané jméno dávala,tak jsem věděla,že v kalendáři není.Nenapadlo by mě to teď řešit. Věděla jsem,že slaví svátek na Marii(podle starších či církevních kalendářů) a v knize Jak se bude jmenovat je to tak uvedeno také. Slavit svátek 12.září budeme i nadále. Na dušičky si to klidně můžou nechat. Moc tedy nechápu,že někdo má chuť investovat energii do takovéto záležitosti.
 Jana,Jonáš 7/01,Tobiáš 12/04 


Re: Taky máme Tobika 

(18.11.2009 8:52:30)
My slavíme 13.června na Antonína.Je to podle nějakého křesťanského kalendáře.Na dušičky se mi to taky nelíbí.
Akorát jak se to objevilo v televizi,tak začali všichni plašit,že Tobiáš měl svátek a plést malému hlavu.To se mi teda vůbec nelíbilo,byl z toho chudák docela domotanej.

 karma 


smůla? 

(9.11.2009 14:04:00)
No, když já jsem se narodila, moje jméno v kalendáři taky nebylo. Pak ho tam dali. Cha cha, a zrovna na den mých narozenin. Takže mám stejně narozeniny a svátek v jeden den. Ale trauma z toho nemám. Mmch, moje neteř je Anděla, tzn. ekvivalent k Andělínovi, takže mi ani Andělín nepřijde tak uhozenej. Zvlášt, když na plavání chodí paní s holčičkama Nancy a Samanthou. To mi teda víc přijde jak jména pro pornoherečky (s velkým prominutím. můj názor!)
 Ecim 


Re: smůla? 

(9.11.2009 14:37:17)
A mají české rodiče nebo je aspoň jeden z rodičů cizinec? Chápu, že dá někdo taková jména, když je tatínek třeba Angličan nebo Američan. Ale u českých rodičů mi to přijde divné a nechápu to. Vždyť je tolik hezkých českých jmen. ~d~
 Magnolya 
  • 

Re: smůla? 

(10.11.2009 12:10:54)
A jako česká jména bereš třeba co?

Mně se Samantha i Nancy líbí, mimochodem, Nancy je varianta jména Anna.
 karma 


Re: smůla? 

(10.11.2009 14:36:16)
Mají české rodiče. Ale jak jsem vyzvěděla, tatínek je konzument telenovel...
 Vladislava 
  • 

není v kalendáři 

(27.11.2009 13:31:36)
Nevím proč jméno Vladislava není v kalendáři a slaví se na jméno Vladislav.V kalendáři jsou různá jména i méně obvyklá.Proč to jméno, alespoň není do kalendáře toho 18 ledna připsané. Tak jako např. 9. prosince je Vratislav/Vratislava a proč to tak toho 18 ledna nejde i u Vladislavy...?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.