| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mají učitelé zasahovat do odívání žáků?

 Celkem 317 názorů.
 Markéta, kluci 7 a 1 
  • 

Děti boháčů 

(23.10.2009 9:22:08)
Nevím, proč paní učitelku překvapuje, že špinavé chodí do školy děti boháčů. To je přece známé - děti z chudých chaloupek, leč čistě oblékané.To mě teda zase pobavilo.

Jinak si myslím, že děti ani učitelé nemají chodit do školy špinaví a smradlaví, to je (snad) i ve školním řádu. Pokud nemá dítě převlečení na tělocvik, nemá prostě školní pomůcky, to do článku o tom, jestli učitelé mají nebo nemají komentovat oblečení žáků, ani nepatří.

Poznámky typu kdybys neměla na hlavě melír, možná by ti šla matematika líp, považuju za nevhodné. Pokud škola nemá předepsanou uniformu, nebo nijak ve školním řádu upraveno, co mají děti nosit na sobě, učitel by to neměl komentovat.
 Insula 


uniforma 

(23.10.2009 12:32:27)
Vím, že mnoho maminek nebude souhlasit, ale mě by vůbec nevadily uniformy na školách. ~;)
 *Aida* 


Re: uniforma 

(23.10.2009 12:41:44)
Insulo,
ja jsem do nedavna byla tehoz nazoru. Ovsem ted od zari zacaly dve deti mych kamaradek chodit do skol (dvou ruznych), kde uniformy jsou. A ja jsem hodne rychle otocila. Ted si pripadam, ze mam stesti, ze na nasi skole zadne uniformy nejsou, coz je v Londyne celkem vyjimka.
Z tech dvou skol (jedna je statni protestantska a druha je statni) jen par poznatku: holky muzou mit nausnice poze pecky, nesmi mit uniformove saty, nesmi nosit kozacky (?!?!). Uniformy se daji sehnat i celkem levne, ovsem skoly vyzaduji mikiny s vlastnim logem, kterezto stoji £10-£15 jedna. Hlavne pri prechodu doskoly poprve je to draha zalezitost, protoze dite ma proste hodne ostatniho obleceni, ktere najednou ani neunosi. Pokud rodic neplanuje dopredu, nebo nevi, ze treba boty muzou byt jedine cerne ci tmavomodre a bunda jen tmave modra, tak se pekne placne pres kapsu, to nejsou zrovna levne veci.
Zalezi samozrejme na organizaci te ktere skoly, ale ja jsem prozatim z uniforem vylecena. Ovsem pocitaje s tim, ze conservativci vyhrajou pristi volby, muzeme se vsichni tesit, ze uniformy budou vsude povinne a jeste i s kravatou~l~~t~.
 ...j.a.s... 


Re: uniforma 

(23.10.2009 12:53:17)
To chápu, že i uniforma je drahou záležitostí a navíc někdo jí ma obnošenou, někdo novou. Ale nemyslíš, že to přece jen děti učí zvyknout si na pravidla a na to, že každé prostředí někdy vyžaduje jiné oblečení? Je ale fakt, že těch uniforem musí být víc, aby člověk nepral jen jednu a to už se prodraží, navíc když z toho děti vyrostou. Nevím, jak moc se prodávají v UK uniformy, ze kterých děti vyrostly, oproti normálnímu oblečení.
Já to beru pouze podle sebe, jaký stres byl po Vánocích do školy, když jsem nové hezké oblečení nedostala a nemohla si ho na základku vzít. Už tenkrát jsem si říkala, škoda, že není něco, co by bylo stejné na všechny dny...
 *Aida* 


Re: uniforma 

(23.10.2009 12:59:35)
Josephine,
tak skoly mivaji vyprodeje obnosenych uniforem. Nechci rikat vetsinou, ale co ja znam, tak rodice ty uniformy venuji skole a ta je proda dalsim rodicum. Vytezek jde skole. Je samozrejme mozne, ze je to jinde i jinak.

V UK jsou mezi skolami ohromne rozdily. Ted se bavim jen o skolach statnich. Lide jsou ochotni delat opravdu extremni veci, aby sve deti dostali do dobre skoly. UK ma take druhou nejnizsi socialni migraci na svete (jsem nedavno cetla, na zdroj se me neptejte), coz je problem sam o sobe...
 ...j.a.s... 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:00:34)
Sociální migrací myslíš migraci za prací apod?
 ...j.a.s... 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:02:04)
A jsou opravdu velké rozdíly mezi státní a soukromou školou tzv. základky a střední? U nás moc soukromých není. Mnohdy soukromá střední se bohužel rovnala škola za prachy pro "hloupé".
 *Aida* 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:04:16)
Socialni migraci myslim to, ze kdyz se tady narodis do chude rodiny, tak v podstate Tvoje sance na nejaky jiny "lepsi" zivot jsou velice mizive. Naopak kdyz se narodis do rodiny bohate, tak mas vystarano.
 babiki 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:06:48)
Presne tak Aido, napriklad 85 procent soudcu jsou porad old Etonians...a to je zde vlada, ktera se leta snazi toto zmenit!
osobne si myslim, ze tridni rozdily a vubec cely tridni system v Anglii vezi za spoustou problemu spolecnosti tady
 ...j.a.s... 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:16:35)
Jinými slovy, je tedy špatné, že sociální migrace není větší. Tak v UK nežiju, tak nevím. Ale přece to nemůže být tak zlé, ne? Protože spousta dětí uspěje časem tím, že jsou třeba chytré a schopné a tím se dostanou k financím pro lepší život nebo tak nějak, ne? To víš, takové to, že má rodina dům ve formě panství a sluhu k tomu, znám tak leda s harlekýnek, na něž kouká babička.
 babiki 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:24:51)
presne tak, nejak se jim nedari to procento zvetsit.
Samozrejme hodne lidi je uspesnych pozdeji, jem maji tu cestu o dost trnitejsi.
Ono se to tezko popisuje, nebyl tu komunismus, takze tridni system je v uplne jinem stavu, nez v CR. Pro nektere lidi je hodne dulzeite, jsou-li brani jako stredni trida atd., myslim ze v CR je to lidem celkem putna, coz je mi sympaticke ~:-D
 Lenelka 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:45:12)
Josephine, to je rozdil mezi CR a UK tridnim systemem. V CR se tridy posuzuji podle financi, tady nikoliv. Ve stredni tride se musis narodit, abys ji byl. Stredni trida tu zacina uz tou spravnou skolkou, skolou, univerzitou, "my kluci, co spolu mluvime" neboli The Etonians, jak pise Babiki, si pak dohazuji ta prava pracovni mista, ty spravne domy ve spravnych ctvrtich, berou si sestry svych kamaradu atd. Proste takova CR v Prvni Republice, tam to taky tak fungovalo.

Pokud jde o uniformy, tak ty neresi vubec nic, deti se stykaji samozrejme i ve volnem case a to uz pak jaksi uniformy nenosi. A to nemluvim o skolnich pomuckach, mobilech atd., ktere se ve skole vyskytuji a uniformni nejsou.
 tinas 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:49:31)
Lenelko,
to,ale zase není tak špatný systém ne? :-) Alespoň všichni z té správné střední třídy vědí koho si berou a do jaké rodiny se žení. :-))))
 *Aida* 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:45:46)
Josephine,
zakladni skoly soukrome jsou, ale osbne si nemyslim, ze je jich tolik nebo ze je jim prikladana az takova dulezitost. Bohatsi lide si proste koupi barak ve ctvrti, kde je dost dobra statni skola a je to. Zakladni skolu deti vyjdou v 11ti letech, takze neco jako v CR prvni stupen.
Stredni skoly jsou bud statni, nebo vyberove nebo soukrome (a ty soukrome se z nejakeho duvodu jmenuji "state schools"~t~). Do statni se dostanes podle mista bydliste, do vyberove se delaji prijimacky a do soukrome na to musis mit nejakych minimalne £13 500 rocne. Aby se dite dostalo do vyberove skoly, je celkem nezbytne nutna soukroma priprava, ktera stoji od £20 na hodinu. Ted mi zrovna kamaradka rikala, ze cetla o nejake soukrome ucitelce, ktera ma 100% uspesnost v priprave na tyto zkousky a taky si uctuje £100 na hodinu. Rodice jsou ochotni za to platit a jeste tam deti chodi i od 5 do 7 rano. Porad je to mnohem ekonomictejsi, nez pozdeji soukroma skola. Vyberova skola muze (nemusi) byt kvalitou podobna soukrome skole. Je dobre se podivat, na ktere university jsou pak zaci z te skoly prijati.
Jak psala babiky (zdravim), tak vystudovana dobra stredni skola se rovna prijeti na dobrou universitu se rovna zajisteni dobre placene prace. Nepamatuju si to uplne presne, ale kdyz vezmeme ze vsech zamestnani 10% tech nejlepe placenych, tak 90% lidi, kteri tyto joby maji vystudovalo soukromou stredni skolu.
 *Aida* 


Re: uniforma 

(23.10.2009 13:48:06)
A jak pise Lenelka (tez zdravim), tak nejde jen o to, ze na te skole fyzicky clovek je, jde i o ty socialnii vrstvy, kam se dostane a konekce, ktere si vytvori. Je to takova uzavrena spolecnost, ktera si proste mezi sebe nikoho jen tak nepusti.
 *Aida* 


Re: uniforma 

(23.10.2009 14:17:04)
Josefine,
tak abych to trosku ilustrovala. V londyne jsou takove jakoby okrsky. My bydlime v okrsku, ktery se jmenuje Haringey. Kazdy okrsek ma jeste i ruzne oblasti, tzv. wards. Tak pro srovnani dve wards.
SOA jsou Super Output Areas, presnejsi vysvetleni neni pro ilustraci nezbytne, jsou to proste urcite oblasti.
V Haringey jako celem okrsku je asi 27% SOA, ktere jsou mezi 10% nejvice deprivovanych oblasti v zemi.
V oblasti Muswell Hill, coz je takova vyssi stredni vrstva (plus nejake ty statni vystavene byty) je 1 SOA patrici mezi 30% nejvice deprivovanych oblasti v zemi (to bude ta statni vystavba~t~). Neni tam zadna SOA patrici mezi tech 20% ci 10% nejvice deprivovanych oblasti v zemi.
Naproti tomu v oblasti zvane Tottenham Hale vsech 8 SOA patri ke 30% nejvice deprivovanych oblasti v zemi, z nich pak 7SOA je ve 20% nejvice deprivovanych oblasti v zemi a z nich pak jeste 3SOA jsou v 10% nejvice deprivovanych oblasti v zemi.

Muswell Hill ma stredni skolu, kde 70% zaku odejde s peti GCSE (ktere udela na A* az C, tedy proste je udela a toto zahrnuje GCSE z matematiky a anglictiny). GCSE jsou nutna pro prijeti na VS, VS tady sve zkousky nedelaji.
Naproti tomu Tottenham Hale ma stredni skolu, kde 39% zaku odchazi s temi samymi peti GCSE.
Pro srovnani celostatne v prumeru 47.6% deti odchazi ze strednich skol s peti GCSE, zahrnuty jsou i soukrome skoly.
Ta stredni skola v Tottenham Hale jeste neni v nasem okrsku az tak hrozna, umistila se jako 6ta z 11ti~t~, pocitaje pouze statni skoly.

Ja uz pro dve mladsi deti setrim na soukrome ucitele, aby se dostaly do vyberove skoly~t~. I kdyz moje deti se muzou dostat i do te skoly na Muswell Hillu, takze pro nas osobne tohle az tak velky problem nepredstavuje.
 *Aida* 


Re: uniforma 

(23.10.2009 14:18:38)
Boze, v londyne?????~t~~f~
 Phoebe1 


Re: uniforma 

(24.10.2009 19:12:04)
Aido, jsem teď off topic, ale nemůžu nenapsat. Já v této oblasti bydlela více než rok, tak jsem si nostalgicky vzpomněla. Je to už dávno, hodně věcí se určitě změnilo, ale vidím to před sebou jako dneska. Byl to kus mého života, žila jsem tam se svým prvním mužem a počali jsme tam naše dítě. Takže proto ta nostalgie. :-) Takže zdravím... :-)
 *Aida* 


Re: uniforma 

(24.10.2009 22:29:31)
Phoebe1,
zdravim tez! To je teda nahodicka. Doufam alespon, ze jste bydleli v nejake te lepsi casti~;).
 Phoebe1 


Re: uniforma 

(25.10.2009 18:28:55)
Teď nevím, která je lepší část.. :-D A taky je to už patnáct let, takže věřím, že je spousta věcí jinak. Mattison Rd., tam jsme tehdy bydleli, jestli ti to něco řekne. Je to směrem na Wood Green z levé strany kolmá ulice na tu hlavní (jak se jen jmenovala?).... Ale jinak to bylo super, pořád rušno - já to tam milovala. Líbilo se mi tam víc než na jihu, kde jsem bydlela coby au pair dřív.
Chtěla jsem se původně zeptat, kde bydlíš ty, ale to je asi blbá otázka... ~;)
Můj syn tam teď v létě byl na prázdninách, jeho otec tam opět bydlí - s novou partnerkou.~;)
 *Aida* 


Re: uniforma 

(25.10.2009 22:54:47)
Phoebe1,
asi myslis Green Lanes? Rekla bych, ze pred 15ti lety to tam urcite vypadalo jinak, byvala to hodne Recka oblast. Postupne tam pak vetsinu obchodu skoupili Turci a Kurdi. Tak pred 3-4 lety se to tam vyhrotilo tak, ze bylo nekolik mrtvych, velke zasahy policie, gangy, drogy atd. Ted je to snad lepsi. I kdyz ta Vase ulice je na tzv Haringey ladder a tam je to stale ok.
My bydlime na Bounds Green momentalne. Ale deti chodi do skoly ne az tak daleko odtud, co jste bydleli. Teda na druhou stranu smerem na Muswell Hill. Tak kdybys mela cestu sem s malou, tak se ozvi.
 Phoebe1 


Re: uniforma 

(26.10.2009 13:19:47)
Jj, Green Lanes, přesně. Děkuju za připomenutí.~;) A je mi docela jasné, proč se tomu říká "ladder", to uspořádání těch ulic tomu přesně nahrává. Na Muswell Hill jsem jednou zabloudila. Šla jsem někam na procházku vydýchat těhot. nevolnosti a najednou jsem nevěděla, kde jsem... :-) Byla jsem v podstatě nedaleko, ale neorientovala jsem se vůbec. Naštěstí hodní lidé pomohli a nasměrovali, mobil tehdy ještě nepatřil k vybavení běžného člověka.
Fakt až takhle se to tam vyhrotilo? Řecké a turecké obchody byly parádní, chodívala jsem tam denně pro chlebík a ty jejich sladké dobrůtky. No a gyrosy a kebaby... v Čechách jsme tehdy toto vůbec neznali.
Je fajn, že bydlite v klidnější oblasti, ale i tak, určitě děti z a do školy musíš vodit, že?
Já tam nejspíš za ex nepojedu, kdyžtak děti samy, naštěstí jsou už ve¨věku, kdy to zvládají - Jakubovi 15, tak letos už (přestože jsem teda byla podělaná strachy) jsem ho nechala letět za tátou samotného. Jeho otec žil se mnou tady, ale pár let po našech rozvodu se odstěhoval se svou českou přítelkyní zpátky do Anglie, tady si prostě nezvykl a ani se mu nedivím. Tam je mu určitě líp. No a Sáře je 11, takže mě ukecává, že příští prázdniny letěla s Kubou i ona.
Já se tam asi nepodívám, ale koukla bych, to neříkám že ne, zasteskne se mi... občas....~n~
 susu 
  • 

Re: uniforma 

(23.10.2009 13:11:46)
"nemyslíš, že to přece jen děti učí zvyknout si na pravidla a na to, že každé prostředí někdy vyžaduje jiné oblečení? "

Nevím, mně musela máma namočit rifle(moje jediné) namočit do umyvadla, že je bude prát, protože jsem trvala na tom, že v nich půjdu do divadla. Taky jsem v pubertě nosila rozpuštěné vlasy bez sponek a všeho(v té době naprostý úlet,i spolužačky do mě hučely, ať s tím něco udělám). No a moje současné oblékání je VELMI konzervativní(je mi 40) a do divadla si beru samozřejmě šaty od doby, co jsem z puberty vyrostla. Myslím, že ta pravidla se naučíš respektovat prostě tím, že je vidíš dodržovat ty ostatní.

Ještě-na vysoké jsme s kamárádkou šly na nějaký vánoční koncert. Obě jsme do té doby znaly maximálně koncerty pop zpěváků, takže jsme dorazily v riflích. Celá sportovní hala byla zaplněná lidmi ve večerním. A my jsme tvrdly na záchodcích a na svá místa jsme se plížily až po zhasnutí, aby nás nikdo neviděl, tak jsme se styděly. Dodržování pravidel se prostě časem naučíš.:-)
 bleděmodrý vamp 


Re: uniforma 

(24.10.2009 13:33:41)
Reaguji na názor, že děti si nošením uniformy zvyknou na pravidla oblékání pro různé příležitosti.
Právě v Anglii se mi zdá, že je to naopk. Tam chodí lidé daleko odvázaněji a pestřeji oblečení než u nás.
Myslím, že to je právě reakce na to, že museli ve škole nosit uniformu.
 Insula 


Re: uniforma 

(23.10.2009 17:12:54)
Aido, já nepochybuji o tom, že to není levná záležitost pořizovat novou uniformu. Ani o tom, že je potřeba mít třeba dvě (~d~), ale určitě se dají pořídit i starší a navíc si myslím, že rodiče stejně kupují dětem do školy nové oblečení a to také něco stojí a je ho potřeba mít víc. Určitě nechodí do školy celý týden v jednom. ~d~ Tak si myslím, že to vyjde nastejno (možná se pletu).
Jsem pro uniformu kvůli "setření" rozdílů mezi majetky jednotlivých rodin. Vím, jak trpí děti, jejichž rodiče nemají tolik peněz a jak se jim žáci posmívají kvůli "neznačkovému" oblečení. ~;(( Věř, že je to celkem síla. A bohužel to začíná stále v nižších třídách. Konzumní společnost je mor. ~n~
 *Aida* 


Re: uniforma 

(23.10.2009 17:23:03)
Insulo,
ja jsem psala spis o tom, ze ta uniforma je napor na finance kdyz dite poprve nastoupi do skoly. Myslim si, ze casem to vyjde minimalne nastejno, ne-li levneji.
Ovsem uniforma se dakoupit v levnem obchode a da se koupit pomalu "znackova", takze pak ty rozdily stejne budou. A dve uniformy urcite nestaci. Deti behaji venku v kazdem pocasi (jako ucitelky stojej na hristi pod destnikama a delaj dozor~d~) a nejake prevleceni na vytvarne prace taky nehrozi. Krome toho se deti ve skolach neprezouvaji a pak tam sedi na zemi.. Mym detem je 8 a 6 (tem skolnim) a obleceni jde kazdy vecer do kose (na pradlo).
 babiki 


Re: uniforma 

(23.10.2009 17:54:53)
Z mych zkusenosti uniforma zadne rozdily nestira...spis i naopak, treba kdyz vidite ve vlaku skupinu deti z obyc.statni skoly a skupinu ze soukrome, rozhodne se spolu "nebavi", kazdy vidi na prvni pohled, do ktere chodi skoly, tedy jaka spolec."vrstva" jsou jejich rodice...kdyby meli normal obleceni, nebylo by to poznat na prvni pohled.
Uniformy nesnasim, nesnasim uniformitu, nesnasim prikazy jak dlouhe ma mit dite vlasy, jeslti ma mit nausnice, atd atd atd...v tomhle jsem na CR hrda, ze si do toho rodice zatim nenechaji kecat.Pokud je dite z opravdu socialne slabe rodiny, stejne to vsichni budou vedet, a cim driv se s tim popere, tim lepe. Uniformy pro dospele neexistujou...
Snazim se detem vstipit, ze hadry jsou jen hadry, tecka.
kdyby bylo po mem, coz nebude ~t~, tak jedine pravidlo, co bych zavedla, jsme meli kdysi na gymplu, diky skvelemu rediteli: zadne diry, zadna spina: tot vse. Dredy, barvy, vse povoleno, rozhodne to z nas neudelalo vetsi blbce.
 Winky 
  • 

Re: uniforma 

(23.10.2009 18:31:15)
naprostý souhlas
 tinas 


Re: uniforma 

(23.10.2009 17:44:12)
Insulo,
fakt myslíš,že je to tak drastický? Já jsem se s tím zatím ani u jednoho dítěte v kolektivech nesetkala.
Oba mají oblečení normání z CaA,HM,Spencra,takže fakt nic extra a jejich spolužáci jsou na tom stejně. Nikdy jsem neslyšela,že by se tam někomu někdo smál kvůli oblečení. TO mobili,compy aj. tech vychytávky ty řeší to je fakt,ale hadry fakt ne.
 Insula 


Re: uniforma 

(23.10.2009 19:08:07)
Tino, všechny obchody, které si jmenovala jsou ale "in", takže se dá říct, že pro spolužáky jde o "značkové" oblečení. Takže se nedivím, že tvoje děti nejsou terčem útoků.
Třeba moje sestra se takovým terčem stávala pravidelně. Otec (invalidní důchodce) neměl na to, aby jí koupil oblečení z takového obchodu. Navíc není motorizován. A to musím podotknout, že máme sestřenici, která je finančně velmi za vodou a jejím koníčkem je nakupování oblečení, které neunosí a sestře je dávala (jsou stejně hubené). A opravdu šlo o oblečení značkové. A přesto na ní spolužáci útočili a smáli se jí, že je chudá. Určitě to pro ní bylo velmi nepříjemné. ~;(( A to jen kvůli tomu, že jí otec koupil třeba rifle u vietnamců. ~n~
 Líza 


Re: uniforma 

(23.10.2009 19:10:29)
Tinas, pro hodně lidí není oblečení z HaM nebo z Markse a Spencera normální, ale vysoce nad jejich poměry. To jsou ti, jejichž dětem se pak ostatní smějí (nebo nesmějí, jak kde, jak komu, jak kdo).
Uvádět tyhle značky v tomhle státě v současné době jako příklad nuzného oblečení je trochu legrační, ne?
 Bumbi&05,08,10 


Re: uniforma 

(25.10.2009 18:48:38)
Tinas, se nediv, když děti mají "značkové" oblečení ~t~
 Petra Neomi 
  • 

Re: uniforma 

(23.10.2009 18:45:37)
Nedramatizujete to moc? Já jsem z Prahy, děti mých přátel už chodí do školy, dcera do školky, ale nikde jsem si nevšimla, že by se nějak hledělo na značky. Mmch, co se považuje za značku? Gucci, nebo H+M? Naše i zahraniční puberťáky vidím nakupovat hlavně v takovýchhle schopech, opravdu značkového oblečení není moc vidět. Možná chtějí děcka oblečky z Nosferatu, ale rozhodně ne od Vuitona. A koneckonců, kdo pozná, jestli jsi koupila svetr v sekáči, nebo před jedním praním v Mexxu?
 Insula 


Re: uniforma 

(23.10.2009 19:09:14)
Petro, ano, obchody, které si jmenovala, jsou považovány za "značkové".
 Petra Neomi 
  • 

Re: uniforma 

(23.10.2009 19:19:40)
No, ale to nejsou značkové obchody, to jsou obchody s lacinými hadry, snad vyjma Mexxu :)Džíny ve slevě za tři stovky, tričko za stopade, levnější to není ani u vietnamců. New Yorke a H+M jsou pro mládež snad nejlevnější vůbec, pod ty je velice těžké se cenově dostat.
 Insula 


Re: uniforma 

(23.10.2009 19:28:38)
Myslíš obchod New Yorker???? Tam jsme kupovala sestře maskáčové kalhoty za 1.400,- k narozeninám. Šetřila jsem na ně poměrně dlouho, ale chtěla jsem, aby měla něco "lepšího". V H+M jsem taky byla, ale takovéhle ceny jsem tam tedy neviděla. Snad jen když je výprodej (ale já nikdy nevím, kdy jsou ~:-D). A opravdu jsou tyto obchody a jejich oblečení považováno mezi mládeží za "značku". Já za to nemůžu, že to značka není. ~d~ Jen píšu, co mladí za značku považují. Pokud se někdo v takových obchodech obléká, resp. děti, tak jsou v pohodě a nemusí se tohoto "ponižování a výsměchu" bát.
Mimochodem se jí stejně smáli, že jsou to kalhoty od vietnamců, nikdo jí nevěřil, už prostě byla v té "škatulkce". ~d~~n~ Jo a vydrželi jí asi půl roku, pak se rozpadli. Rifle od vietnamců nosí dodnes. ~t~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: uniforma 

(23.10.2009 22:53:40)
slevy v těchto obchodech mají průběžně. Nejsilnější to je samozřejmě v létě. A nejen tam. Pokud je holčina školou povinná normálně štíhlá, tak si za dost levné penízky nakoupí i v Orsay, Terranova, prostě ve všechn těch shoppingparkových obchodech.
Protože kdo jiný by jim měl vynosit ty velikosti 32 a 34????
 Mili+2 


Re: uniforma 

(24.10.2009 18:31:47)
Hadry z Terranovi bych teda nebrala ani zadarmo.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: uniforma 

(23.10.2009 22:53:40)
slevy v těchto obchodech mají průběžně. Nejsilnější to je samozřejmě v létě. A nejen tam. Pokud je holčina školou povinná normálně štíhlá, tak si za dost levné penízky nakoupí i v Orsay, Terranova, prostě ve všechn těch shoppingparkových obchodech.
Protože kdo jiný by jim měl vynosit ty velikosti 32 a 34????
 remus 


Re: uniforma 

(23.10.2009 15:18:01)
Insulo, naše malá by to sice obrečele, ale já si myslím, že uniforma by měla být povinná od první třídy. Lenka~;)
 SnowWhite 


Re: uniforma 

(23.10.2009 16:33:50)
Do minus 3 roky jsem byla zásadně proti uniformám. Ovšem ta pohoděnka, kteá nastala při ranním oblékání, kdy se dohadujeme maximálně, zda svetr nebo mikinu a nebo zda sukni nebo kalhoty....ta je k nezaplacení :-)ú
 remus 


Re: uniforma 

(23.10.2009 17:35:50)
Asi tak, hned bych to brala, naše dáma se neustále rozhoduje, co na sebe, už jsem jí řekla, že jí vyčistím skříň a nechám jedny rifle, sukni, mikinu a tričko, tak se kapánek zlepšila, ale zlatá uniforma~b~, hned bych ji brala, nemluvě o tom, že se smažou rozdíly mezi dětmi:-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: uniforma 

(23.10.2009 18:49:08)
A myslíš, že ty podstatné rozdíly jsou v hadrech?
 remus 


Re: uniforma 

(23.10.2009 22:37:02)
Pro dospělé ne, ale dcera je v 1. třídě a je schopná se přede všemi zeptat, proč ten nebo onen na sobě tak ošklivé oblečení, já jí k tomu opravdu nevedu, ale prostě je to dítě a soudí okolí podle toho, co se jí líbí a co ne, snažili jsem se jí to s manželem vysvětlit, ale v 6-ti letech to ještě plně nechápe, i když s poznámkami o vzhledu už přestala, ty rozdíly jsou ale zrovna u nich ve třídě dost markantní, uniforma by tohle vyřešila.
 Petra Neomi 
  • 

Re: uniforma 

(23.10.2009 23:58:34)
Kvůli pár dotazům omezit všem svobodu v oblékání? Rozdíly budou vždycky, tašky, hračky, penály. Všechno se nedá normovat, nebo dá... to už jsme zažili. 25 dětí ve třídě, jen dva typy bot. Pro holky a pro kluky, všichni stejný kalhoty, všichni stejný trička.
Prostě mi to nepřipadá jako dostatečná výhoda. Nechtěla bych, aby moje dítě nosilo uniformu,pokud je to na soukromých školách, prosím, tam mám volbu ji nedat, ale pokud by to bylo plošně, byla bych ostře proti.
 remus 


Re: uniforma 

(24.10.2009 16:54:06)
Je to opravdu věc názoru, ale těch dětí, které koukají na jiné s tím, že by chtěly také takové tričko s Kittynkou a kalhoty, je mi celkem líto, když na to mám, tak to dceři koupím, když se jí to líbí, proč ne? Ale osobně jsem pro zavedení uniforem.
 Vážný 
  • 

Re: uniforma 

(24.10.2009 23:09:18)
No jo, ale moje dcera není vybíravá na ZNAČKY, ale na materiály a taky na určité barvy, něco by prostě na sebe nevzala. (Souvisí to s poměrně výraznou citlivostí její pokožky - je silný exematik a některé typy oblečení ani nevezme.) To druhé souvisí asi s jejím výtvarným talentem. Sotva by mohla žít v Anglii.
 Barbina10 


Re: uniforma 

(25.10.2009 13:59:29)
Jsem učitelka.Pokud by zavedli uniformy do školy(i pro kantory), odcházím z učitelství, a to i přesto, že učím ráda a dlouho(25 let).Nesnáším totiž jakékoli kostýmy a kabátky, upjatost, prostě vizážně celý život nesplňuji představu typické paní učitelky( brýle ,drdol nebo stažené vlasy, šedá myš).Módě naopak fandím, a je mi zcela jedno, co mí žáci nosí.Vždy jim říkám, ať mají třeba růžové mašličky ve vlasech(jde převážně o chlapecké třídy), tak je mi to jedno, mě zajímá, co znají, jak se chovají a jací jsou.Sama asi nejsem taky úplně předpisová, tak co, oni zase v tom respektují mě, někdy se navzájem v tomhle dobíráme, někdy si dokonce radíme,často přijde žák sám a ptá se mě na názor. Toto nepovažuji za podstatný problém, řešit musíme jiné, důležitější věci. Výjimkou je pochopitelně předepsané oblečení a ustrojení v odborném výcviku, laboratoři, dílnách, tělesné výchově, prostě všude tam , kde jde o bezpečnost a o zdraví).Sama jsem za totáče od soudruhů zkusila dost- rifle, dlouhé vlasy, namalování,krátké sukně, prostě pořád něco, dodnes je mi z toho zle,a proto
tak nikdy nebudu činit druhým.
P.S. Můj syn je také kantorem na střední škole, nosí dlouhé husté blonďaté vlasy -skoro až do pasu-a nikdo si nestěžuje, proto nemusí být špatný kantor a špatný člověk, špatní jsou ti bez nadhledu,šedé neschopné myšky,závistivci a ubožáci.To však platí i mimo školství.O tom by mohlo hodně ( hlavně šikovných žen) vyprávět, ne?
 Barbina10 


Re: uniforma 

(25.10.2009 13:59:33)
Jsem učitelka.Pokud by zavedli uniformy do školy(i pro kantory), odcházím z učitelství, a to i přesto, že učím ráda a dlouho(25 let).Nesnáším totiž jakékoli kostýmy a kabátky, upjatost, prostě vizážně celý život nesplňuji představu typické paní učitelky( brýle ,drdol nebo stažené vlasy, šedá myš).Módě naopak fandím, a je mi zcela jedno, co mí žáci nosí.Vždy jim říkám, ať mají třeba růžové mašličky ve vlasech(jde převážně o chlapecké třídy), tak je mi to jedno, mě zajímá, co znají, jak se chovají a jací jsou.Sama asi nejsem taky úplně předpisová, tak co, oni zase v tom respektují mě, někdy se navzájem v tomhle dobíráme, někdy si dokonce radíme,často přijde žák sám a ptá se mě na názor. Toto nepovažuji za podstatný problém, řešit musíme jiné, důležitější věci. Výjimkou je pochopitelně předepsané oblečení a ustrojení v odborném výcviku, laboratoři, dílnách, tělesné výchově, prostě všude tam , kde jde o bezpečnost a o zdraví).Sama jsem za totáče od soudruhů zkusila dost- rifle, dlouhé vlasy, namalování,krátké sukně, prostě pořád něco, dodnes je mi z toho zle,a proto
tak nikdy nebudu činit druhým.
P.S. Můj syn je také kantorem na střední škole, nosí dlouhé husté blonďaté vlasy -skoro až do pasu-a nikdo si nestěžuje, proto nemusí být špatný kantor a špatný člověk, špatní jsou ti bez nadhledu,šedé neschopné myšky,závistivci a ubožáci.To však platí i mimo školství.O tom by mohlo hodně ( hlavně šikovných žen) vyprávět, ne?
 Niana 


Re: uniforma 

(25.10.2009 16:31:37)
Naprostý a absolutní souhlas.Škoda jen, že takové osvícené dámy, jako Vy, se bohužel obvykle "ztratí" mezi vetšinou slepicoidních kolegyň.~;((
 helena + veverčátka 


Re: uniforma 

(26.10.2009 13:09:16)
Také máme na VŠ tak sem takové luxusní vyučující. Mám to ráda, když o sebe někdo pečuje. Na přednášce jsme zprvu zůsvávali abychom zhodnotili, co mají dotyční na sobě a pak jsme časem zjistili, že to co povídají, je vlastně také príma~t~.
Na střední si pamatuji vlastně jen pár kantorů a tam to bylo také v bledě modrém. Ono dívat se na příjemně upravenou dámu (muže) či na nějakou "ochechuli" ať mužskou či ženskou, to je skoro o zdraví.
Uniformy ne, protože souhlasím s názorem výše a mohu ho i potvrdit.. jakmile se sejdou dva lidé, kteří by se pravděpodobně normálně spolu bavili a mají odlišné uniformy - výrazně jiná SŠ/VŠ, tak se spolu prostě nebaví či se velmi zdráhají. Bydlela jsem v Oxfordu, tak mohu posoudit. Prostě na normálním oblečení to není tak "okaté", že je někdo odjinud, i když asi také si člověk všimne, pozoruje-li.
Jinak já pocházím ze sociálně slabšího prostředí co se týká financí a nikdy jsem nezažila, že se mi někdo smál kvůli hadrům. CHodila jsem oblíkaná normálka, žádné značky ani rádoby značky typu H&M, ale možná už je to po těch pár letech jinak..
 helena + veverčátka 


Re: uniforma 

(26.10.2009 13:09:17)
Také máme na VŠ tak sem takové luxusní vyučující. Mám to ráda, když o sebe někdo pečuje. Na přednášce jsme zprvu zůsvávali abychom zhodnotili, co mají dotyční na sobě a pak jsme časem zjistili, že to co povídají, je vlastně také príma~t~.
Na střední si pamatuji vlastně jen pár kantorů a tam to bylo také v bledě modrém. Ono dívat se na příjemně upravenou dámu (muže) či na nějakou "ochechuli" ať mužskou či ženskou, to je skoro o zdraví.
Uniformy ne, protože souhlasím s názorem výše a mohu ho i potvrdit.. jakmile se sejdou dva lidé, kteří by se pravděpodobně normálně spolu bavili a mají odlišné uniformy - výrazně jiná SŠ/VŠ, tak se spolu prostě nebaví či se velmi zdráhají. Bydlela jsem v Oxfordu, tak mohu posoudit. Prostě na normálním oblečení to není tak "okaté", že je někdo odjinud, i když asi také si člověk všimne, pozoruje-li.
Jinak já pocházím ze sociálně slabšího prostředí co se týká financí a nikdy jsem nezažila, že se mi někdo smál kvůli hadrům. CHodila jsem oblíkaná normálka, žádné značky ani rádoby značky typu H&M, ale možná už je to po těch pár letech jinak..
 Jarmila 
  • 

Re: uniforma 

(25.10.2009 18:36:53)
Moje kamarádka má syna na soukromé střední škole, kde se nosí uniforma. Ptala jsem se ho, jak se s tou uniformou srovnal, a dostala jsem zajímavou odpověď. Ti studenti si to nemohou vynachválit. Konečně se poprvé v životě někam oficiálně zařadili, připadají si mnohem důležitěji, a sami přiznávají, že je velký rozdíl v chování, když mají na sobě uniformu s kravatou, než když se převlečou do odrbaného trička.
 Niana 


Re: uniforma 

(26.10.2009 19:41:05)
Mno, musím tedy podotknout, že moje dcery mají dost "vytříbený" vkus na to, aby "odrbaná" trička jaksi přeřadily v šatníku do přihrádky "už nenosím" nebo "do přírody na dodělání".A jsem si jistá, že upravené s pocitem náležitosti si připadají i bez uniforem.Jen tam je pocit navíc - totiž pocit jedinečnosti...~x~
 Niana 


Re: Děti boháčů 

(25.10.2009 16:46:05)
Bohužel, Markéto, jsou poznámky výše zmíněného typu na školách základních i středních poměrně častým a standardním jevem....Moje dcery (13 & 20) to zaplaťbůh má/mívala takříkajíc v paži.Spíš než stížnost mi to doma "přehrávaly" pro pobavení.Přesto mě občas některé "scénky" přinejmenším nadzdvihly ze židle, namísto toho abych se s holčičkou od plic zasmála té lidské malosti.~d~
 Horama 


Jak kdy 

(23.10.2009 9:26:47)
Tohle je případ článku, kdy se dá s každou popisovanou zkušeností souhlasit (jen snad s výjimkou podezření, že učitel v první reakci PROTI má nevyřešené erotické záležitosti, spíš bude patřit do staré školy, kde bylo zvykem - i od učitelek - donutit dětem umýt líčení, hlídat barvu vlasů a nehtů apod. s pocitem, že se bdí nad jejich dobrem).
Asi by se to dalo shrnout jednoduše:
1/ Učitelé by se měli pokusit zasahovat do odívání žáků, když mají podezření, že je projevem určitého zanedbání (špína) nebo nedostatečné informovanosti rodičů (nedostatečně teplé oblečení, když se jede na výlet, kde bude zima, nebo když ve škole obecně bývá chladněji, než na co přicházejí děti oblečené, absence sportovního oblečení na tělocvik, ve kterém nebude dítě sedět celý den apod.).
2/ Učitelé by neměli v žádném případě zasahovat v případech, kdy jde o styl oblékání, ať už jde o jejich nesouhlas s aktuálním vkusem dítěte nebo o projev ekonomické situace rodiny.
3/ Učitelé by měli jít dětem příkladem. Tj. očekávala bych od nich, že budou chodit čistí a oblečení úměrně počasí. Styl, který razí ve svém odívání, by neměl být rodiči standardně kritizován (když to nepřipouštíme ani ze strany učitele vůči dítěti), ale učitelé by si měli uvědomovat, že se předpokládá, že jsou pro děti jistým vzorem pro normu chování, tj. že by na sebe přeci jen (jako na dospělé) měli asi v oblékání uplatňovat přísnější kritéria než na své žáky.

Hodně zajímavá by asi byla debata na téma zavedení žákovských uniforem (já tedy nejsem moc pro), protože i to by vlastně byla forma zasahování školy (nikoli jednotlivých učitelů) do odívání žáků.
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 9:37:28)
já souhlasím, za mě naprosto přesně.
 Ines 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 9:49:22)
Myslím, že nějaké mantinely by být měly. Rozhodně by neměly mít holky výstřih až někam, holý pupek, kalhoty tak nízké, že čouhá půlka zadku... Zato obrázek na tričku bych neřešila, pokud to nejsou nějaké rasistická hesla.
 Ekaterina 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 9:56:43)
Jo, s tímto souhlasím. V oblékání sice nejsem extra konzervativní, ale zrovna před pár dny jsem zahlédla ve školní jídelně holčičku - prvňačku, která měla tričko s výstřihem až téměř k pupíku - takovou zmenšeninu opravdu dost odvážného trika pro prsatou ženskou. Fakt mi bylo zle z představy matky, která tohle svému dítěti oblékne. V takovémto případě, když už je matka totální pipina, by měl zasáhnout aspoň učitel.
Ale jinak souhlasím s Hujkou.
 Horama 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:20:32)
Ovšem jak je matka "totální pipina", bude si 100% stěžovat. (Teda pozor, tím absolutně neříkám, že si to myslím o každé, která si stěžuje!)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:40:45)
A proč by měl učitel zasahovat? Pokud nehrozí, že holčička nastydne, je v jejím případě výstřih až na pupek úplně neškodný, protože nemá co odhalit :)

Mmch, u nás ve školce se v létě i předškolní děti sprchují venku na zahradě úplně nahé a výstřih u stejně starého dítěte je pobuřující? Možná matka holčičky nemá vkus, ale škole do toho opravdu nic není.
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 9:57:56)
Já nevím Ines, s mantinely je potíž. Za mě bylo nepřijatelné nosit do školy tričko s tenkými ramínky a to i když prakticky žádný výstřih nemělo. A všechny jsme vyrostly nakonec docela normálně.

Myslím, že holek, jaké popisuješ je menšina, nestojí za to to řešit nějakým nařízením, které stejně nakonec bude k smíchu a holky z toho vyrostou.

 Grainne 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:15:05)
Mantinely by měly vznikat určitou tradicí a dobrovolným přijetím něčeho, co souvisí s určitou společenskou skupinou.
Právníci chodí obvykle oděni jinak, než poněkud potrhlý filosof, byť se oba pyšní vysokoškolským titulem, učitele bychom od zahradníka taky měli rozeznat na první pohled.
Ve škole by měla vzniknout určitá tradice - žák, k tomu ovšem jízlivé poznámky učitelů nepomáhají ani v nejmenším a ponoukají ke zbytečné rebelii a z toho plynoucím dalším důsledkům i bytostji jinak se školou celkem ztotožněné.
Na druhou stranu - znám právníka s culíkem a zásadně bez kravaty a taky žije a obhajuje, znám pár dalších poněkud potrhlých, do skupiny tak úplně nezapadajících jedinců, ale ti jsou schopni nosit svou jinakost tak samozřejmě, že si o nich nikdo nedovolí pochybovat.
On i určitý respekt k nějaké té jinakosti, nebo tu a tam i řádnému úletu - nikdo nejsme vždy dokonalý~;), by měl být součástí civilizované a svobodné kultury. Tiše si myslím, že učitel by to měl takto chápat. Nic těžkého na tom není a.........
slušný člověk je schopen předstírat, že do cizího výstřihu nevidí a ta skvrnka je určitě jen momentální nedostatek vyvolaný neopatrným pojídáním rajské.
 kosatka2 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:46:47)
Já na takovýhle třídění lidí podle oděvu a společenských skupin moc nejsem, spíš myslím, že to podporuje předsudky, ať klidně chodí zahradník stejně jak učitel a právník bez kravaty. Nějak nevím, k čemu jsou tyhle uniformy dobré, abychom věděli, ke komu se chovat s útcou a komu sprostě nadávat? Leckde v zahraničí třeba nepoužívají např. v mluvě a na cedulkách tituly, protože s uklízečkou se nejedná jako s hadrem na podlahu a s vědcem jako s polobohem, oba jsou hodnotní lidé. V jednom českém oddělení nemocnice zase pracovníci částečně sabotují bílé oblečení, nosí světlá trika, pro lepší komunikaci s pacienty i pro vlastní příjemný pocit.
Jinak z krátké zkušenosti mezi pedagogy na 1. stupni jsem zažila, že dost učitelek odsuzovalo děti podle oblečení, upřednostňují a chválí ty načančané a ty otrhané dopředu odsuzují...
 petru 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 10:58:39)
Milá Svído, jestli učitelé dopředu odsoudí děti, kterým to neladí nebo nejsou podle poslední mody, tak jsme v "Prčicích".
Mám mimo jiné 10-letou dceru, která sice na sebe nevezme něco s flíčkem, ale že jsou jí kalhoty s normální délkou ke kotníkům, že byly moderní v 70-tých letech, že ji tričko neladí se sukní a že má do sandálů tlusté ponožky, tak to jí je šumák. Občas tak na ni koukám a chce se mi brečet. Ale málokdy jí to vymlouvám, asi se jí nikdo neposmívá. Kolikrát ani nevím, co mám dělat, když při její hubenosti jsou ji prostě kalhoty buď krátké nebo velké.
Co budeme dělat, kdyby se dostala na gympl? Co když ji učitelé odsoudí?
 Horama 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 11:00:36)
Někteří možná ano, ale ne všichni. Já mám tedy ze svého života mnohem lepší zkušenost než Svída.

Ohledně odsouzení jsou obecně mnohem nebezpečnější lokální drbny.
 Grainne 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 11:06:45)
petru, klid, mám chlapeckou obdobu doma, nonšalantně se vecpe do menšího trika, nebo odrbaných bot a s naprostou ignorancí vyrazí do školy. Většinou se mi podaří zabránit nehoršímu, ale on je tak suverénní a nevnímavý, že to patrně přenese i na ostatní, takže mu to projde.
Právě proto se obávám, že nevhodná, rádoby nevinná poznámka učitele by mohla strhnout nežádoucí pozornost k něčemu, čeho si spolužáci vůbec nepovšimli.
 Teraza Horáková 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 11:10:41)
Grainne, mně minule nesmírně pobavili osmáci, či sedmáci, když jsme čekali před školou s kalhotami, co měly rozkroky někde těsně nad koleny... fakt scénka k popukání, protože je první vytahovali nahoru, jakože padají, pak zase, aby byli správně in stahovali dolů zpět, partička cca 5-ti kluků a všichni stejně. Čekám, kdy to dorazí k nám domů :-)))


chtěla jsem se poptat, jak se v tom chodí, nebylo nutno, viditelně blbě, ale oni taky neřeší moje podpatky :-))
 Katka +3 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 11:29:34)
To mi něco připomíná.~:-D Taky jsem před chvílí zjistila, že můj čtvrťák zřejmě vyrazil do školy v kalhotách s dírou na koleni. Jsem mu sice včera řekla, ať mi je dá do krabice s věcma na zašití, ale kdo by se po ránu štrachal do skříně pro druhé kalhoty...
 Horama 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 11:34:48)
Tak má ty kalhoty asi rád. Neřeš to. :-)
 petru 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 11:35:47)
Když mají děti něco fakt oblíbené, tak jim je kdejaká díra jedno. To taky doma máme.
Druhá dcera zase klidně chodí s pobryndaným trikem, hlavně že ji nikde neškrábe, netlačí a neztahuje.
Neměly bychom sepsat petici, za umožnění dětem chodit, jak chtějí?
 Grainne 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 11:50:29)
petru, no taky po kom to ty děti mají? Momentálně mi bylo líto vyhodit mé oblíbené džíny a díru už nebylo možné zašít, tak jsem ji obšila, aby se dále nešířila.~t~
Pravda, neobtěžuji tím spoluobčany a chodím si tak doma.

Teď se mi vybavila naprosto nehorázná reakce učitelky mého syna, kdy mu vytýkala, že chodí do školy neumytý - měl na krku světlou, zřejmě pigmentovou skvrnu. Taky občas nedokázal dojít do školy čistý, uznávám, ale od té doby nevěřím v soudnost učitelů a na "dobře míněné" poznámky jsem až alergická.
Nejmladší syn chodí do místní "lepší" školy - omyl po přestěhování z neznalosti věci, ale tyhle věci tu nikdo neřeší, zřejmě se předpokládá, že to děťátka dělají jen ze zpovykanosti.
 učitelka, 4 děti  
  • 

Re: Jak kdy - modní diktát 

(25.10.2009 5:41:21)
Já sama mám kluka v deváté třídě, který je nadaný na hudbu a začal hrát na kytaru v rockové kapele. Začal chodit v černém, postříkal si černou košili červeným nápisem KORN, vypadá to příšerně, ale jemu se to líbí, prý je to originální a zatím učitelé nic nevzkázali, že by měl tu košili nechat doma. Nejdřív jsem mu zakázala, že tu košili si musí nechat jen na koncerty, ale on si ji tajně vzal do školy, takže jsem stejně prohrála...
Mně by se uniformy líbily, protože by s alespoň trochu setřely sociální rozdíly, které budou asi čím dál větší, jak nastává krize. Ve velkých městech to asi tak není citelné, ale na malých je to znát - hodně rodičů je bez práce.
Holky od raného věku chodí v tričkách na ramínka a pod nimi jim kouká podprsenka, a po letech se dozví, že je to hrubý prohřešek proti eleganci...
 Líza 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(25.10.2009 5:47:04)
Prohřešek proti eleganci... a ty myslíš, že ty deváťačky chtějí být elegantní? Je přece mnoho společensky zcela přijatelných stylů oblékání kromě klasické elegance.
 kosatka2 


Re: Jak kdy - modní diktát 

(23.10.2009 11:12:46)
Naštěstí to nebyly všechny učitelky, ale spíš takové ty starší důchodkyně, co neměly co napráci než pomlouvat oblečení dětí. A to nejen ve škole, ale i na ulici. Ale ve škole byla celkově špatná atmosféra. Vedle byla škola soukromá a ty učitelky žáky ze soukromé školy pomlouvaly, že sice platí vysoké školné, ale chodí odrbané - a asi tedy budou nevychované, ze špatných rodin... Ale jinde jsem takovýhle drbny nezažila, naštěstí.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:44:26)
a dmě" je kdy? Neryju, jen mě to zajímá, protože jsem ročník 70 a do školy jsem v létě v tílu na ramnínka chodila normálně... lépe řečeno, používala jsem k tomu účelu různé civilizovanější košilky :)
 Horama 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:54:20)
Technicky vzato jsi byla nedostatečně ohleduplná ke klukům ve vaší třídě. Víš, kde asi muselo být jejich soustředění na studium, že? ~t~
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:52:44)
Já jsem ročník 1969 :-). Konkrétně na našem gymplu(nikoli ZŠ) jsme nesměli nosit kraťasy, trička s obrázky, trvalou, šminky(ale to se moc neodržovalo, jen někteří učitelé fakt buzerovali), trička na ramínka, a dokonce uvažovali o zákazu riflí. To neprošlo, protože nikdo z nás prostě jiné kalhoty neměl. Za porušení byly neomluvené hodiny. Buzerace v tomto směru jsem si užila fakt dost, možná proto si myslím, že by to učitelům měli být jedno.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:39:24)
My jsme teda měli gympl podstatně liberálnější - jediný, co se zakázalo, byly kraťasy u kluků, protože v tý době se nosily ustřižený co nejrozdrbanější džíny ~t~ Minisukně u holek byly komentovány ve stylu "když už si to vezmete do školy, seďte v tom prosím odpovídajícím způsobem". ~d~ A to jsem ročník 1964...
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 12:33:06)
prostě jste měli štěstí, u nás to bylo takto, nevím proč, ale já jsem od té doby na zákazy v tomto směru dost citlivá.:-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 21:23:39)
my jsme byli čistě dívčí škola, oblékání neřešili, jen nám zakazovali intimně se sbližovat s číšníky a traktoristy na školních výletech :)
A u mně neřešili vůbec nic vzhledem k tomu, že pro mě několikrát přišli do školy policajti skrze protistátní činnost :)
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(24.10.2009 9:48:44)
:-) :-) :-) :-)
 Horama 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:24:15)
Ty mantinely jsou trochu potíž, každý je má totiž nastavené jinak. Rozumní učitelé to řeší přátelským komentářem, který ty děti neuráží, jen jim to nadhazuje jako téma k zamyšlení. Často tím ale riskují rozhořčené stížnosti rodičů - je to kus od kusu.

Moje matka (učí na druhém stupni ZŠ) svého času holky ve své třídě žádala, jestli by si nemohly pro lakování nehtů vybrat jinou barvu než černou a pro barvení vlasů jinou než trávově zelenou, že se jí z toho ježí všechno na těle. Holky se zasmály a zhruba (až na občasné výjimky) se toho držely. Ale zrovna tak mohla přiběhnout nějaká maminka, že se omezuje osobnost jejího dítěte - to dopředu otipneš jen zhruba.
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:30:13)
"Moje matka (učí na druhém stupni ZŠ) svého času holky ve své třídě žádala, jestli by si nemohly pro lakování nehtů vybrat jinou barvu než černou a pro barvení vlasů jinou než trávově zelenou, že se jí z toho ježí všechno na těle. "

Tohle beru v pohodě, i učitel může mít svůj názor.

Něco jiného je okamžitě holky zdupat školními nařízením, zákazy, příkazy,vyhrůžkami,...., které vyvolají jen odpor.
 Grainne 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:41:11)
Hujko, černou si lakuju nehty dodnes a lakovala jsem si je i při práci ve státní správě. Přežili všichni. Pravda, trávovou zeleň na hlavě si netroufám, k té světlé pleti a modrým očím to neladí.~;)
Místo toho obtěžuju stylem "hloupá blondýna", tu a tam obstarožní hippies, letos to tedy prošlo, bylo to dokonce trendy...........
Co my víme, za třicet let budou třeba důstojné dámy před katedrou zářit brčálovou zelení v jednotě a pohodě.
Průkopníky bych nechala dejchat, většina z toho vyroste a pokud ne, naučí se s tím žít, aniž by skončili v kriminále coby recidivisté.
 Horama 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:55:52)
No, vždyť on jim v dýchání nikdo nebránil. Je právě otázka, kolik lidí si řekne "vyjádřila svůj názor a nic jim nenutila" a kolik uzná právo na názor jen těm dětem s jejich černými nehty a zelenými vlasy.
 Grainne 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:02:48)
Hujko, já zas trpím a skučím, když vidím bokovky, těsné tričíčko a mezi tím úchvatnou pneumatiku. Myslíš, že to dotyčné oznamuji na potkání?
Je to otázka jednak společenského taktu a jednak, proč srážet sebevědomí někoho druhého, když on sám se třeba cítí dobře a krásný/á?
Ten společenský takt, neměl by jím oplývat právě učitel?
Nemám ráda takové poznámky o cizím vzhledu pod záminkou nějakého vlastního úsudku, kdo ví, čím může být zkreslený.
 Horama 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:12:05)
Budiž. Já jsem zase ten typ, který se při výjimečně exotické kreaci kamarádky zeptá, jestli právě tohle zamýšlela. Vztah učitel a žák není totéž jako vztah já a kdokoli cizí na ulici. V náplni učitelovi práce je i výchova. A teď "babo raď", kde se přesně musí ta výchova zarazit.

Proto jsem psala, že postavení učitele, od kterého některé z vás žádají obranu "dobrých mravů" a jiné absolutní nezasahování, je dost nevděčné.
 Červená řepa 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:43:22)
Přesně to mě napadlo - to aby holky na ZŠ nechodily oblíkané a zmalované jako štětky si myslím že je v pořádku a potud bych souhlasila s výchovným působením učitele co se týče oblékání. Možná si to rodiče dostatečně neuvědomují a malé slečny už vůbec ne, ale řekla bych že to vede k tomu, že se děti učí promiskuitnímu myšlení a chování. Proč navlékat 10ti leté dítě do miniskuně která končí nad zadkem a tílka který odhaluje polovinu sotva znatelných dívčích prsou?! Není divné když spolužáci hledí na její spodní prádlo kdykoli se ohne pro aktovku na zem?
Potom už si dovedu představit zasáhnout jedině v případě, že dítě přijde v smradlavých hadrech z popelnice. Jinak má každý právo na svůj vkus a na to, jak své dítě obléká.
Nedostatečné oblékání v zimě atd, to je jiná kapitola....
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:47:54)
Není to spíš tak, že desetileté dítě v minisuknije zcela bez erotického náboje? Mmch, koukněte se pro zajímavost na film Ať žijí duchové. Tam mají holky socialistické letní šatičky tak krátké, že jsou sukně v podstatě jen formální. Imho je u desetileté holčičky fakt jedno, jestli jí jsou vidět kalhotky. Zajímat to může jen pedofila.
 Grainne 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 10:54:05)
...tak tak, kdy už za kouskem více odhaleného těla přestaneme úporně hledat erotiku i když tam není?
Já třeba nechápu, jak se puritán může negativně vyjadřovat k odhalenému ženskému ňadru. Kdyby byl puritán, odvrátí zrak a puritána nemůže napadnout vůbec nic erotického, protože pro něj ňadro bude symbolem mateřské lásky, která je čistá jak křišťál.
Nebuďme nemravní a nehledejme za vším erotiku, ale třeba horké počasí, nebo pohodlí.
 Červená řepa 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:06:35)
Samozřejmě, pro tu holčičku v 10ti letech zatím bez erotického náboje. Ne však třeba pro 15 ti letého děváťáka ve stejné škole. Té holčičce prsa narostou a dospěje, začne si uvědomovat svou sexualitu i vliv oblékání na kluky, muže. Pravděpodobně se nepřestane najednou oblékat jinak. Vnímala bych jako degradující, kdyby na mou dceru v první řadě někdo pohlížel jako na objekt a až v druhé jako na osobnost. Jediný důvod proč chodit polobnažený je být vyzývavá, upozornit na to, že mám hezké tělo. To přece k holčičce nejde, proč tak tedy chodí??? Argument že tak chodí kdejaká pseudostar neberu.
Mimochodem ani ty pedofily bych nebrala na lehkou váhu. Holčička ve vyzývavých šatičkách i když si to ona vůbec neuvědomuje je prostě špatně.
 Grainne 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:14:14)
mumín, bez tohot pudu by patrně ani nedocházelo k rozmnožování. To bychom museli dcery zahalit od hlavy k patě a sňatky jim domlouvat, muže případně bičovat za nedovolené pohledy.........
Nemáme trochu pokřivený pohled, když si myslíme, že krásná a dobře oblečená žena je laciná?
Za chvíli nám zralým ženám bude předepisován "květák" na hlavě a sukně těsně pod kolena, dlouhá sukně by zase mohla vyvolávat nemravné myšlenky na to, co že to tam schovává.........
Přece za vším nebudeme hledat něco nezdravého a nemravného, mě tedy nic takového nenapadá.

Extrémy tu myslím neřešíme a bezpečnost před pedofily je zase jiná otázka a zde jsou vzhledem k posledním kauzám ohroženi daleko více chlapci určitého věku, nebo minimálně stejně, jako dívky a tam se o nějaké "výzvě" nedá mluvit ani náhodou.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jak kdy 

(24.10.2009 22:16:01)
To si nějak neodvažuju tipnout.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jak kdy 

(25.10.2009 12:58:18)
Takže se nějak závadne projevil? To je divné, že si škola nevyžádá žádný posudek, ale je fakt, že praxi v ZŠ neznám.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jak kdy 

(25.10.2009 18:19:14)
žalovatelné to nebylo?
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:02:12)
Mumín, holky na ZŠ nechodí jako štětky, jak tohle vůbec můžeš napsat?
Jsou to malé holky, ukazovat nemají ještě co, kvůli našim dospělým názorům je chceš buzerovat? A vem v úvahu, že čím víc něco zakazuješ, tím je to zajímavější.

A pokud jde o dívčí minisukýnky, tak já jsem také strávila v takových většinu dětství. Nad desetiletou holčičkou v total mini se může pohoršovat fakt leda pedofil.
 Horama 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:06:24)
Malé holky? Jak které, těm z devítky bývá 16 let. Některé experimentují se vzhledem z mého pohledu snesitelně (zdůrazňuji, že mluvím o svém pohledu, žádný objektivní k dispozici nemám) - a k tomu řadím i všechny ty křiklavé vlasy a nehty a kroužky v obočí apod., jiné se opravdu dají přirovnat ke štětce - jenže to je obvykle doplněno hlavně těžko uvěřitelným chováním.

V žádném případě neříkám, že je to standard, jen že pár takových jsem v životě viděla. (I jednu takovou, která už nejstarší řemeslo reálně provozovala.)
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:15:16)
Netvrdím, že se na základce nic takového nemůže vyskytnout, ale myslím, že je to opravdu taková mimořádka,že kvůli tomu nestojí za to buzerovat ty ostaní. Ta které se to týká z toho bude mít akorát legraci.
 Horama 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:16:48)
Taky nikdo nemluvil o buzeraci.
 susu 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:25:10)
jenomže já ji Hujko právě zažila.
 Horama 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:26:32)
Ok, ale já ji nenavrhovala. ~:-D Takže bychom spolu mohly skoro i souhlasit.
 Markéta, kluci 7 a 1 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:09:35)
Pedofil se potěší. Fuj.
 Červená řepa 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:12:40)
psala jsem že jsou oblečené a namalované jako štětky, to nic nevypovídá o tom jaké ty holčičky jsou, tak proč bych to nemohla napsat? píšu to proto, že jsem již několik takových modelů viděla na zš na vlastní oči.

A rozhodně bych nikoho nechtěla "buzerovat", jen upozorňovat že je to nevhodné pro malé dítě.

 Markéta, kluci 7 a 1 
  • 

Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:06:26)
Od kdy vede nošení krátké sukně a hlubokého výstřihu k promiskuitnímu chování?
 Pole levandulové 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:08:52)
Myslim, ze obleceni, ktere se nelibi vsem dospelym je proste pro slecny v puberte normalni, ve velke vetsine je to s dospelosti prejde a budou z nich pekne oblekane mlade zeny. Vzdycky mi prislo usmevne, kdyz ke mne chodily patnactilete slecny s doprovodem rodicu na pichnuti piercingu, pozorovat ten rozdil. V drtive vetsine rodic obleceny normalne a slecna naopak desne "drsne", krasnou tvaricku prekrytou peclive vyvedenym zmalovanim s vysokym podilem cerne /bez ohledu na to, ze se to, ze se to nehodilo k jejimu typu/, zdrave a leskle vlasy pribarvene neidentifikovatelnou domaci tvorbou a podobne. Holt to mely zapotrebi, vyjadrit se takto, tak proc jim to brat a nutit jim neco jineho? Stejne nejvic udela osobni priklad, takze, kdyz pak prisly treba za par let, vetsinou uz vypadaly uplne jinak, daleko "normalneji".
Myslim, ze je jedno, jak deti chodi oblecene do skoly, pokud se v te skole neco nauci.
 zuzini 


Re: Jak kdy 

(23.10.2009 11:48:40)
Proč by nemohly mít holky výstřih a nízké kalhoty? Nějak nerozumím, každý ať si nosí co se mu líbí. Dcera mé kamarádky má v 8. třídě dready a to nemohou učitelé vůbec rozdýchat ~:-D
 Lizzie 


Pokud 

(23.10.2009 9:58:02)
není dítě špinavé, nedostatečně oblečené nebo pokud neleze holčičce ze sukýnky půlka zadku, není co řešit. A z reakcí výše zmíněných učitelů mě celkem zamrazilo.
Za sebe můžu říct, že si ráda své budoucí děti hezky obléknu (což nemusí znamenat draze) a ať si zkusí do toho někdo drbat:-)))
 Teraza Horáková 


Re: Pokud 

(23.10.2009 11:08:54)
čisté oblečení řeší školní řád - u nás tedy ano. Osobně bych nebyla nadšená, kdyby se ve třídě dětí rozmnožily nemoci ze špíny. Toť celé.

Co se týče oblékání menších dětí, pokud maminka podceňuje počasí často, případně se dítě vypravuje samo, možná by drobná poznámka - osobně a potichu na třídní schůzce maminku probrala, ale to je spíše dobrá vůle a zájem dítěte.

Jinak neřešit.
 Radka + 2 
  • 

Už ve školce 

(23.10.2009 11:06:42)
My to řešíme už ve školce, to jsem zvědavá, jak budeme pokračovat ve škole :)

Mám velmi horkokrevnou dceru, nosí sukýnky bez punčocháčů, když mají děti mikiny a dlouhé kalhoty.
Na začátku školky mi paní učitelka vysvětlila něco o nedostatečnosti oblečení. Odolala jsem, pak dcerku (ona je v té školce hodně poslušná, narozdíl od domova) donutila si vzít vevnitř mikinu, co měla na ven. Dcerka to doma obrečela, měla potníčky po celých rukách, tak jsem to jen paní učitelce ukázala druhý den a od té doby ja tam za otužilce :)



 Ivatema 


Śkolní řád 

(23.10.2009 11:11:06)
Za nás bylo ve školním řádě(často jsem ho trest opisovala)....že...."žák musí chodit do školy včas a řádně upraven"....nevím přesně co si mám pod tímto představit-to by vlastně namalované slečny jen plnily školní řád.Holá záda, odhalené pupíky-to bych asi neřešila(i když se mi to moc nelíbí a myslím, že tím trpí ledviny a prý se z holých břich a boků utváří víc tuku právě v těchto místech. Za tričko s obrázkem skupiny by se v dnešní době už dávno nemělo kritizovat(za nás bývaly zakázané skupiny), to je opravdu věc dítěte(rodiny), co se jim líbí, co poslouchají. Za nás jsme se v osmičce smály holce, že si v červnu dala trvalou-připadala nám jak.....
Dnes mají růžové vlásky i holčičky ve školce(trvalá už moc nefrčí).
Ale když je dítě -jak už to někdo psal-špinavé a smrdí, to by učitel měl taktně řešit.Ale rozhodně nesmí hodnotit dítě podle oblečení. Jsou fakt chudé rodiny, kdy nemůžou dítě oblékat značkově, ale i takové dítě může být čistě oblečeno. Jen místo značky má obyčejné věci-v čem je potom horší?
Když jsem kdysi začínala u skautů, říkala paní vedoucí dětem-na první pohled poznáte studenta od učně-učni mluví sprostě, jsou zmalovaní.....Tenkrát jsem byla ve třetím ročníku učiliště! Ze skautské schůzky jsem odešla a nikdy se tam nevrátila!!!!Dnes dělám druhou střední školu, ale že bych byla lepším člověkem, než tenkrát na učňáku, jsem si nevšimla.
 Ivatema 


Re: Śkolní řád 

(23.10.2009 11:13:30)
Jo a ještě musím přiznat-naše holky jsou hrozně horkokrevné a tak jsme byly ve školce poslední, kdo ještě nenosil čepici, punčocháče...a často paní učitelka vzkazovala, že už máme dát čepici....-ale dětem fakt bylo horko. Paní učitelka to myslela dobře, ale dětem zima nebyla a nebyly ani nemocné.
 Tvoje horší já 


Můj názor 

(23.10.2009 11:22:57)
Víte, že učím.
Můj názor je - do oděvu studentů nezasahovat. I když někdy vyloženě trpím, hlavně u dívek, které mají holé pupíky a pomalu i půlku zadku - je mi zima za ně.
Co ale nesnesu - kapuci na hlavě. Udělal to jeden chlapec jednou, ale proti tomu jsem zasáhla tvrdě. Kapuce na zádech mi absolutně nevadí, stejně tak dlouhé vlasy, vyholená hlava, cokoliv v uchu, nose atd.
 Horama 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 11:23:42)
Beru.
 Razivia 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 11:51:59)
Nevím proč, ale vadilo by mi to taky. Ono to je asi tak, že když člověk vejde do místnosti, taky je slušnoust sundat si klobouk...
 susu 
  • 

Re: Můj názor 

(23.10.2009 12:10:28)
platí jen pro pány, ženy si mohou klobouk nechat.
 Razivia 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 12:36:02)
Já vím, to bylo spíš jako příklad. Neumím úplně logicky vysvětlit, proč by mi to vadilo a ten pocit z toho asi vychází...
 Grainne 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 12:12:23)
Jano Budilko, to chápu, ono to učení je především o komunikaci....ta kapuce tu možnost komunikace omezuje, nedivím se ti.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 19:10:42)
mě docela omezuje možnost komunikace i to, když někomu čouhá půlka zadku. vám to nepřipadá divný? je fakt, že někdy na jaře jsem byla v parku a tam dřepěla u dítěte matka, která měla kalhoty, ze kterých jí koukalo snad víc než půlka zadku. Bylo to dost trapný... měla jsem sto chutí jí něco jít říct. Ale co? třeba "mladá pani, kouká vám prd.l?" ~d~
 Arónie 


Můj víceméně taky. 

(23.10.2009 12:21:51)
Taky učím, i když teď už (mladé) dospělé, u kterých by bylo samozřejmě absolutně nevhodné cokoliv komentovat, ale dlouho jsem učila na gymplu. Taky jsem v tomhle nezasahovala, nekomentovala, nevychovávala, myslím, že to, jak člověk vypadá, je součást jeho osobnosti, vyjádření atd., a zasahovat do toho mi přijde netaktní a nerespektující. Asi s výjimkou nějakých extrémů, rasistických nebo hygienických, kdy to zjevně obtěžuje okolí, a i pak bych to řešila spíše individuálně a diskrétně. Pokud jde o tu hygienu, je to taky hodně individuální, já třeba dost trpím, když jsem v blízkosti někoho, kdo zjevně nepoužívá deodorant, smrdí mu nohy apod. (u pubertálních kluků to bylo celkem časté) a někdo to vůbec nevnímá. Já zas neřeším a vlastně ani nevnímám, jestli má někdo vyžehlenou košili nebo utržený knoflík, kroužek v nose atd. Tak by mě v životě nenapadlo ani z pozice učitele tyhle věci regulovat. A myslím, že nějaký "dress code " v našich školách nemá tradici, zákazy, co byly za komunizmu lidi vnímají spíš negativně.

S tou kapucí bych s Tebou, Jano, nesouhlasila, taky bych to nechala být, třeba měl nějaký důvod, nepřijde mi, že by to byl projev nějakého extremizmu, možná by to ten člověk udělal jdenou a pak by ho to přešlo. Ale neznám situaci, to je můj názor, nemám pocit, že kapuce je něco jiného než ostaní zmíněné věci.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Můj názor 

(23.10.2009 18:23:08)
Taky učím, nikdy nic nekomentuju, kromě pokrývky hlavy ve třídě u kluků, ale fakt je mi na nic, když je holkám vzadu vidět až mezi půlky. Podotýkám, že mám sexualitu vyřešenou, nejsem pedofil. Opravdu se musím dívat na holé p.....e nebo do stropu?
 Zdena 
  • 

Re: Můj názor 

(23.10.2009 19:29:41)
Taky učím, ještě k tomu na gymplu. S oblečením našich studentů jsem se docela srovnala. Někdy jsou oblečení vkusně, jindy méně. Co ale tvrdě stíhám, to jsou pokrývky hlavy u kluků. Slušný člověk by měl dodržovat základní pravidla společenského chování. A když mu to nevštípí rodiče, tak na to mají upozornit kantoři. (Mimochodem, učitelé jsou v podle nových vzdělávacích plánů v první řadě povinni studenty vychovávat a pak teprve něco naučit.Nevím, co do té doby teda dělali rodiče.)Většinou se zeptám, jestli je mu opravdu taková zima, že si musí hrát na tříletého chlapečka.Co se týká tlustých holých břich, většinou stačí holce potichu říct, že jí to opravdu nesluší, a jestli jí to stojí zato, že se jí někteří smějí. Můj kolega se občas udiveně zeptá zelených vlasů nebo kroužků v nose, co se jim to proboha stalo a jestli s tím nepotřebují pomoct.
 Grainne 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 21:49:22)
Zdeno, patrně jste tedy velmi, velmi nevychovaní, zřejmě vám rodiče neřekli, že na jiné lidi se blbě nečumí a už vůbec se nedělají nejapné poznámky o jejich vzhledu a to, pokud se nejedná o velmi důvěrné přátele, nebo rodinné příslušníky, ani tiše, mezi čtyřma očima.
Leda že by žáci nebyli lidi. Řekla bych, že slušně vychovaný kluk s percingem, který toto ví, má větší cenu pro společnost, než kantor, který chce vychovávat, aniž by znal alespoň základní pravidla slušné výchovy.
 *Aida* 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 21:53:40)
Grainne ~R^.
Ja vzdycky nez neco napisu, tak uz je to tam od tebe. Heh, na jine diskuse uz snad ani nepolezu, nebo budu vypadat jak "palcova stihacka"~t~.
 Grainne 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 21:57:45)
Aida, klííííd, to bude tím vermutem, zkus to taky.~t~
 *Aida* 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 22:49:44)
Grainne,
ja nepiju, uz urcite pres 10 let jsem alkohol nepozrela v zadne forme~j~. Jdu vymyslet neco jineho, po cem by mi to tak hezky psalo~;).
 Tvoje horší já 


Re: Můj názor 

(23.10.2009 21:54:20)
Taky učím na gymplu.
Ale nikdy bych si nedovolila komentovat oděv, účes a další úpravy studentů, i když se mi některé věci taky nelíbí.
Zelené, modré atd. vlasy zásadně nekomentuji.
Taktéž oděv - třeba minulý týden přišel jeden velmi inteligentní, milý a zdvořilý student ve velmi roztrhaném tričku. Usoudila jsem, že jde asi o nějakou sázku.
Dlouhé vlasy u kluků beru už jako normu. To mě víc zarazil jeden student, který si začal nedávno vyholovat hlavu a do uší si narval kdeco. Ale co já s tím? To mě nemusí zajímat.
Jediné, co jsem zatím řešila, byla ta zmíněná kapuce. Ono se totiž blbě učí cizí jazyk, když má děcko přes uši kapucu.
 Tvoje horší já 


Návštěva z Británie 

(23.10.2009 21:58:26)
Naše škola má dlouholetou družbu s podobnou školou v UK.
Ještě před lety, když Angličané k nám přijeli, byli naprosto fascinovaní volností, která ohledně oděvu a úpravy u nás panovala. Uniformy samozřejmě žádné, ale nemohli pochopit, že kluci mají u nás ve škole dlouhé vlasy a nikomu to nevadí, že taky klidně nosí náušnice. Jak to uviděli, hned taky vylovili svoje náušnice a svobodně se ozdobili, když vlasy za ten týden bohužel dorůst nemohly.
Dnes už je to, myslím, jiné, i oni mají v tomto směru víc volnosti.
 Lizzie 


Re: Můj názor 

(24.10.2009 0:15:20)
Souhlasím s výše zmíněnými, že se nejlíp vizuálně řádí právě v pubertě - čeho tedy svými poznámkami chcete dosáhnout?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Můj názor 

(23.10.2009 19:29:50)
No, jako všude, ne? Kolegyni ve sborovně, nebo spolucestuující v autobuse taky nepošleš převléct. A navíc,jsou to děcka, kdy se mají jindy maškařit, než v tomhle věku? Na střední škole jsem taky chodila namalovaná jako přízrak a to byl rok 85 a do laku na nehty se musela přidat tuž, aby byl černý. Ty pionýrské doby :)) Hneska holt přijdou k hotovému, ty zakažené malé příšery. :)
 Vaal 


Školní uniformy 

(23.10.2009 11:38:07)
...mají něco do sebe..
 Horama 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 11:47:04)
Co by se ti na nich líbilo, resp. z jakých důvodů bys byla pro?
 Radka + 2 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 11:52:23)
I já bych byla pro. Když si uvědomím, co mi vypráví za historky kamarádka učitelka na gymnáziu. Jak se chovají ti lépe oblečení k těm "špatně" oblečeným. Fakt síla. Není to tak, že bohatí a chudí. Kdo jen trošku může, i kdyby neměl celý den ve škole jíst, tak si ušetří na značkové ... aby měl pokoj.
 zuzini 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 11:57:42)
Radko a co na tom uniforma změní? Podle mne nic
 Radka + 2 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 13:14:57)
Děti nebudou hladovět, omdlívat při hodinách hlady kvůli oblečení, jasně, najde se něco jiného, ale ne tak vidititelného.

Tohle se odehrává v oblasti s vysokou nezaměstnaností + kombinace rozvedení rodiče, žádné peníze doma.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:08:04)
Zajímavý... kluci choděj (resp. chodili) každej na jinej osmiletej gympl (v Praze), a ani u jednoho se takovýhle srovnávání podle oblečení nevyskytovalo ~d~ ani u dcery na základce.
 Grainne 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:21:02)
Taky nemám zkušenost s nějakým výsměchem a to můj syn v tomto ohledu bývá občas až výstřední.
Patrně proto, že v rodině tohle vůbec neřešíme, pokud někdo nemá svou tělesnou schránku obepsanou dostatečně viditelnými "značkami", jsem totálně neschopná vnímat, jestli je to značkové, nebo není.
Pravda, o to víc nadskakuju nad podivnými kreacemi některých jedinců a v tichém úžasu zírám na kymácející se žirafku, která evidentně neumí ty módní kozačky použít.......naopak dredy, EMO, nebo jiné styly mě nechávají v klidu, je to stylové a vyvážené.
Patrně vycházíme z předpokladu, že když mi nikoho nesledujeme a nehodnotímě, nikdo nesleduje a nehodnotí nás, takže se neohlížíme, co si o nás kdo myslí.
 Vaal 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 13:43:55)
Hujko, ...právě proto, aby se setřely, alespoň částečně, sociální rozdíly... i když, jak už tu někdo psal, se to projeví i jinde...chlubením co všechno mám, chlubením drahýma dovolenýma, mobily.

Věřím, že na gymplech moc soutěžení mezi dětmi ohledně značkového oblečení není(u nás něco takového absolutně neexistovalo)..Prostě to jsou výběrové školy, a děti mají trochu jiný žebříček hodnot...ne tak povrchní.
 Horama 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 13:54:09)
Osobně jsem spíš proti. Chápu argumenty o tom, že ti, co mají peníze, by se nemohli kvůli oblečení vyvyšovat nad ty, co je nemají, ale nemyslím, že by to zafungovalo, jak se doufá.
1/ Ty sociální rozdíly by zůstaly: jeden si večer půjde na disko, pak se staví na kolu a pojede s rodiči (nebo sám) na superdrahou dovolenou - a bude o tom vyprávět ve škole; druhý bude po večerech obrážet brigády. Jedna holka přijde s diamantem v uchu, druhá bude mít tak na stříbro. Kdybychom tohle všechno chtěli srovnat, kde se ta "regulace" zastaví.
2/ Dejme tomu, že ve škole se nám podaří eliminovat projevy různě ekonomicky silných domácností. A až ty děti poprvé vyjdou do světa? To se mají třeba až v osmnácti probudit z pohádky? Myslím, že je lepší mluvit s nimi o rozdílech, říct jim, že ta holka ve značkových hadrech není kvůli tomu lepší než oni a že jestli se jim ještě posmívá, tak není lepší stoprocentně. Prostě jim spíš vštěpovat, že existují "hodnoty" a hodnoty, než se je snažit ušetřit srážky s realitou.
3/ Když dáme školní uniformy, stejně narazíme minimálně na to, že jednomu bude ta barva a střih perfektně slušet a druhý v tom bude vypadat jako idiot (ačkoli něco jiného - i neznačkového - by mu slušelo) a ostatní se mu budou smát jenom proto. Já bych skoro měla větší následky z téhle zkušenosti.

Osobně jsem za socialismu byla dcera dvou učitelů (v 92 táta naštěstí změnil profesi), což bylo ekonomické dno. Co mi máma neušila nebo neupletla, to jsem neměla, ale tím, že jsem narozdíl od pár vyvolených nemohla mít džíny nebo nechodila ve věcech z Tuzexu, jsem nijak zvlášť netrpěla. Líto mi to bylo, ale i dneska si nemůžu dovolit všechno, co vidím u každé ženské kolem sebe.
 Orion 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 19:19:15)
Ano přesně, kde se regulace zastaví!
Dnes naše dcera přišla ze školy s tím, že nesmí psát křivákem od Stabila, ale pouze tornádem. Proboha kde to jsme. Vysvětlení paní učitelky: všichni musí ít stejné věci, aby si nezíviděli. K čemu takový skleníkový svět? děti vylezou ze školy a budou akorát tak nešťastný. Nežijeme za socialismu, kdy byly leda tak dvoje boty a nic víc.
Uniformy nic neřeší, sociální rozdíly stejně nestřou.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 19:37:17)
Moucho, to si teda pančelka dovolila hodně, ne? Do toho jí IMHO nic není. ~o~
 Líza 


Re: Školní uniformy 

(24.10.2009 8:01:39)
Moucho, takovou absurditu od učitelky bych ignorovala. Ostatně, to by si mohl někdo zkusit mi zakázat, abych mladší dceři, která má problém se psaním, dávala Stabilo. Se zlou by se potázal.
 ...j.a.s... 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 11:50:15)
Jj, mají. Mně by to kdysi vyhovovalo. Neřešit, co si každý den vzít a hlavně netrápit se, že nemám pěkné oblečení... A mantinely by fakt měly být. Prostě škola by měla být pro děti něco jako práce, kam dospělý taky nechodí nevhodně oblečen tzv. v plavkách apod. Když vidím v MHD holčičky, co mají kolem deseti let a jsou nalíčené jako štětky, nechápu rodiče. Ačkoliv dnes je bohužel normální kupovat dětem líčidla, laky jako běžnou věc. Nedávno jsem četla příspěvek, kterak maminka kupuje šestileté dceři různé barvy laku na nehty... Nechápala jsem.
Myslím, že pokud jsou rodiče příliš benevolentní a dceru podporují už od desíti let v šílenem líčení, pak se na to dcera zbytečně upne a pak skutečně ty holky nevidí nic než módu a šminky. Hrůza, kolik bezduchých slečen ve věku 10-15, co se tváří a chovají jako třicítky, vidí každý den v MHD, ale třeba z toho vyrostou...
 susu 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:23:16)
Já jsem teď už spíš proti uniformám, přinejmenším na základce. Děti to stejně poznají podle dalších věcí(aktovky, bundy, mobily,...), z tohoto důvodu je to zbytečné. Přijde mi to jako komplikace, protože stejně je nutné mít i normální oblečení.

"Když vidím v MHD holčičky, co mají kolem deseti let a jsou nalíčené jako štětky, nechápu rodiče. "

desetileté nemůžou vypadat jako štětky. Taky jsem jich pár viděla, přijde mi to spíš srandovní.

"Ačkoliv dnes je bohužel normální kupovat dětem líčidla, laky jako běžnou věc. Nedávno jsem četla příspěvek, kterak maminka kupuje šestileté dceři různé barvy laku na nehty... Nechápala jsem."

Moje šestiletá dcera je vidí u kamarádek a chce je. Sadu líčidel má čtyřletá dcera naší sousedky, posledně se zmalovaly obě, když tam dcera byla na návštěvě. Laky na nehty má dva různé. Nepřijde mi na tom nic špatného. Navíc u mě to nevidí, já se nelíčím vůbec. Myslím si, že z toho vyroste, já to taky prožívala jen v dětství. Na táborových diskotékách jsem vypadala jako klaun.
Fakt z toho vyrostou.
 Insula 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:33:56)
Taky máme laky na nehty (takové ty pro děti) a líčidla. ~;) Dceři je šest. Horší je, že se chce malovat i brácha. ~t~
 zuzini 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:37:44)
Insulo, tak ať se namaluje. Můj otec nosil, jako malý kluk, ve vlasech mašli~t~
 tinas 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:39:02)
Zuzini a nejmenoval se Jára Cimermann?~t~~t~~t~
 zuzini 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:41:29)
Ne ~t~
 tinas 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:44:20)
Tak uniformy ve školy by mi také nevadili i když sociální rozdíly by to stejně nesmazalo.
No a co se týče toho,aby mi učitel kritizoval jaké oblečení má moje dítě to bych nerozdejchala nebo možná on(ona) . Jasně si pamatuju,jak naše třídní pořád všechny buzerovala,kdo měl delší vlasy nebo kratší sukni atd. Tak tohle nikdy já jsem rodič a já rozhodnu co bude moje dítě nosit.
Líčidla má moje dcera taky. Smí se s nimi malovat jenom doma nebo na nějakou oslavu a tak. Pravidlo je,že do školy ne!
Děti chodí oblečené čistě v neroztrhaném oblečení,ale to co nosí je jejich věc a ne nějakého učitele. Ovšem trvám na tom,aby dodržovali zásady slušného chování tozn. V místnosti nebude mít na hlavě ani kapuci ani čepici atd.
 susu 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:45:44)
rozchechtaly jste mě.:-) :-)
 ...j.a.s... 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:44:23)
A jak vypadají pro líčidla pro děti? Za mě to bylo leda umělé na hraní. No co já potkávám, tak mi přijde, že jsou nalíčeny tím samým, co mnohem starší. Ale jak už jsem psala, když jim to rodiče zaplatí... Možná není problém ani tak to trapné líčení jako spíš ten jejich trapný projev, jak se snaží působit jako třicítky. Onehdy jsem slyšela sotva patnáctileté, jak plánují víkend... No znělo to jak nabídka... Nalíčit, nakupovat a večer s chlapem do baru a do postele... Ale to už je na jinou diskuzi a naštěstí nejsou všechny takové. Aspoň doufám.
 tinas 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:47:26)
Normálně se dají ty dětský malovátka koupit v hračkárnách. Já,ale ty dětský nekupuji. Raději jí koupím nějakou levnější kosmetiku,než tohle dětské čínské nebo jí dám něco od sebe. Oni se stejně s holkama zmalujou jako indiánky v pokojíčku a ven to nenosí.
 ...j.a.s... 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:56:26)
tinas ~R^ Já jsem holt jednoznačně pro pravidla. Něco se dá povolit doma a do školy neee.
 susu 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:51:45)
dcera to má z časopisu Barbie. Nekupujeme každé číslo, páč já ho trochu nesnáším.
 Ecim 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 18:53:02)
Insulo, a jak to řešíš?
Můj syn si v nestřežené chvíli dvakrát nalakoval nehty, tehdy mu byly necelé 2 roky a bylo dost velké drama mu to smýt, polepil si lakem celé ručičky. ~:-D
Jinak když byly mému bratrovi 2 roky (a mně 7), tak jsem ho často převlékala za princeznu, ale žádné následky to na něm naštěstí nezanechalo. ~t~ Používala jsem ho zkrátka jako víceúčelového sourozence, když mě nebavilo mít bráchu, udělala jsem si z něj sestřičku. ~t~ Než se měl brácha narodit, přála jsem si dvojčátka (bratříčka a sestřičku), to se mi ale nesplnilo, tak jsem to řešila takhle ~t~ ~t~
 ...j.a.s... 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:38:05)
Susu, napsala jsi to sice hezky, ale stejně si myslím, že podporovat tohle u holek od desíti let, je kravina. Ok, neřeknu, když mají trošku lesk na rty, ale kolikrát ty holky mají linky, šminky až k někde k obočí atd., to už mi fakt přijde mimo mísu. Ale když to ti rodiče chtějí dotovat, tak jejich věc. To je asi stejné, jako když se radí matky desetiletých nebo i pod deset, zda holčičkám koupit holící strojek. Moje ségra byla šílenou experimentátorkou od střední, ale posouvat tuhle hranici níž a níž; to za pár let bude nenormální holčička, co nemá ve školce melír, lesk na rty, linky...
 zuzini 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:41:07)
Josephine, nevím teda kde bydlíš, ale já dnes byla pro dceru ve škole (bylo ji zle) a viděla jsme celou třídu deseti a jedenáctiletých děvčátek a žádná z nich nebyla zmalovaná. Jo pravda, mají tam holky melíry, občas si nalakují nehty, ale žádná neodpovídá tvému popisu. ~d~
 susu 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:49:56)
já nevím, kde se to zastaví, ale taky těch namalovaných holčiček nevídám moc, tak to snad dopadne dobře:-)
 Ecim 


líčidla pro malé holčičky 

(23.10.2009 19:06:17)
Podle toho, co kolem sebe vidím, to s tím líčením holčiček nebude zas taková hrůza.
Já osobně jsem toho názoru, že pro děvčátka, která líčení zajímá, je nejlepší, když mají dětské šminky doma NA HRANÍ, ale ne aby v tom chodila do školy. Když je budou mít na doma jako hračky, tak pro ně líčení ztratí kouzlo zakázaného ovoce a předejde se tím spoustě problémů. Navíc se s líčidly děvčátka naučí zacházet.
Já osobně jsem se jako malá doma líčila ráda, ale do určitého věku jsem se namalovaná styděla chodit na ulici. :-) Jsem založením "parádnice", líčidla mě vždy zajímala, ale moje maminka na to nebyla, docela mě to mrzelo. V pubertě jsme kvůli tomu mívaly spory. Ale větší konflikty na téma úpravy zevnějšku jsem měla spíš s jinými příbuznými, dodnes mi stoupá tlak, když si vzpomenu na řeči typu: "No máš teda odvahu jít do školy s nalakovanými nehty (bylo mi 16 a lak jsem měla nenápadný), vždyť tím budeš provokovat profesorky, řeknou si, jak to, že ona má čas si nalakovat nehty a já ho nemám, no to si ji schválně vyzkouším, kdybys ten čas který věnuješ lakování nehtů, raději věnovala učení (ach, ty 2 minuty by mě zaručeně vytrhly), blablabla..."~:(
A výsledek je ten, že si nehty lakuji i na mateřské a mám vítězoslavný pocit, jak jsem to těm osobám, které to se mnou tak dobře myslely, pěkně natřela ~t~. Možná je to projev zastydlé puberty ~t~
 Hanka 
  • 

zmalované bezduché 10-15 

(23.10.2009 15:02:22)
Mám třináctiletou dceru, která si teď objednala z internetu balík šminek a nějaké ty krémy, korekční detaily apod. na pubertální pleť...

Chodí do druhého ročníku osmiletého gymplu, objednala si to za vlastní peníze (je to spořínek, takže ty věci opravdu hodně chtěla). U nich ve třídě se nějak malují prý téměř všechny. Občas dceru u gymplu čekám, takže vím, že má v podstatě pravdu. Malují se, ale ne příliš řvavě (i když někdy se mi to nezdá :-) )

Potěšilo mě, že se se mnou poradila. Něco z těch šminek jsem jí rozmluvila :-), měla jsem příležitost vysvětlit pár zásad (líčení má ženu zvýraznit, nikoliv přemalovat; odličování; do školy jen minimum apod).
Navíc ji chci v podstatě podpořit - já měla pubertální pleť a maminku se zásadou "děti se nelíčí" (jí se to mluvilo, byla mnohem výraznější typ než já, na mě byly vidět akorát ty beďary :-) ). Naučila jsem se nelíčit a odolávat a být přírodní a taky v podstatě nedbat na to, jak vypadám, mám to tak hozené doteď, ale pro dceru nechci až tenhle můj extrém.

Jsem ráda, že jejich gympl to neřeší a nechává je žít. Bezduchá není, troufám si tvrdit, jako štětka zmalovaná taky nechodí (nepropadla ani módě odhalených bříšek a ledvin, je zimomřivá :-) ). Tak co, kamenujte mě. (A kdyby si přála melír, má ho mít.)
 Ecim 


Re: zmalované bezduché 10-15 

(23.10.2009 19:09:20)
Hanko, mám pocit, že jsi to vyřešila výborně. ~x~Zkrátka ve stylu zlatá střední cesta. :-) Gratuluju, dcera to určitě ocení ~x~
 Lizzie 


Re: zmalované bezduché 10-15 

(24.10.2009 8:54:41)
~R^
 Horama 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:04:37)
Osobně jsem spíš proti. Chápu argumenty o tom, že ti, co mají peníze, by se nemohli kvůli oblečení vyvyšovat nad ty, co je nemají, ale nemyslím, že by to zafungovalo, jak se doufá.
1/ Ty sociální rozdíly by zůstaly: jeden si večer půjde na disko, pak se staví na kolu a pojede s rodiči (nebo sám) na superdrahou dovolenou - a bude o tom vyprávět ve škole; druhý bude po večerech obrážet brigády. Jedna holka přijde s diamantem v uchu, druhá bude mít tak na stříbro. Kdybychom tohle všechno chtěli srovnat, kde se ta "regulace" zastaví.
2/ Dejme tomu, že ve škole se nám podaří eliminovat projevy různě ekonomicky silných domácností. A až ty děti poprvé vyjdou do světa? To se mají třeba až v osmnácti probudit z pohádky? Myslím, že je lepší mluvit s nimi o rozdílech, říct jim, že ta holka ve značkových hadrech není kvůli tomu lepší než oni a že jestli se jim ještě posmívá, tak není lepší stoprocentně. Prostě jim spíš vštěpovat, že existují "hodnoty" a hodnoty, než se je snažit ušetřit srážky s realitou.
3/ Když dáme školní uniformy, stejně narazíme minimálně na to, že jednomu bude ta barva a střih perfektně slušet a druhý v tom bude vypadat jako idiot (ačkoli něco jiného - i neznačkového - by mu slušelo) a ostatní se mu budou smát jenom proto. Já bych skoro měla větší následky z téhle zkušenosti.

Osobně jsem za socialismu byla dcera dvou učitelů (v 92 táta naštěstí změnil profesi), což bylo ekonomické dno. Co mi máma neušila nebo neupletla, to jsem neměla, ale tím, že jsem narozdíl od pár vyvolených nemohla mít džíny nebo nechodila ve věcech z Tuzexu, jsem nijak zvlášť netrpěla. Líto mi to bylo, ale i dneska si nemůžu dovolit všechno, co vidím u každé ženské kolem sebe.
 Marta, dvě dcerky 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 12:59:09)
Já bych byla také pro jednotné oblečení. Bylo by to jednodušší i pro mě jako maminku, nakoupila bych dle seznamu a každý den nachystala to samé. Nemáme potíže nakoupit holkám pěkné i dražší oblečení, ale je pravda, že ani mě není příjemné, jak se děti srovnávají, vyžadují to, co mají ostatní apod.. Je fakt, že by to bylo i nadále v jiných oblastech, ale alespoň oblečení by nebyl přisuzován mezi dětmi na ZŠ takový význam. Už z MŠ mi chodí dcerka s tím, jak se dětem líbilo určité oblečení a bohužel prostě není možné, chtít po dětech, aby chápaly, že tyto věci nemají vlastně žádnou cenu, to prostě pochopí až mnohem, mnohem později.

Také bych byla pro určitá pravidla min. na ZŠ, jako žádné líčení, barvení vlasů, ozdoby v nose a jiných částech těla kromě naušnic. Nevidím na tom nic tak strašného a opravdu si myslím, že na to mají děti dost času.

 susu 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 13:16:58)
"Také bych byla pro určitá pravidla min. na ZŠ, jako žádné líčení, barvení vlasů, ozdoby v nose a jiných částech těla kromě naušnic. Nevidím na tom nic tak strašného a opravdu si myslím, že na to mají děti dost času. "

Tak to já jsem silně proti zákazům. Zažila jsem to a pamatuju si to velmi negativně. Netoužím po tom, aby dcera nosila ozdoby v nose, vůbec se mi to nelíbí, ale nechci, aby to zakazovala škola.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 21:04:57)
Jak si představuješ, že by kontrolovali, kde co má kdo píchnutého? :) To je právě ta absurdita regulace a navíc si myslím, že by to popularitu piercingu spíš zvyšovalo, zatímco dneska je to spíš běžná a nikterak nezajímavá věc.
 Barbora Drobíková 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 14:27:52)
Zdravim, driv jsem byla pro skolni uniformy. Nyni me k tomu napada spousta otazek, na ktere se mi nikde nechteji hledat odpovedi. Mozna to nektera vite:
1) predpokladam, ze skolni uniformy neco stoji. prispiva na to napr. v Britanii stat? Pak by to znamenalo u nas velkou ranu pro statni rozpocet.
2) pokud stat nic neprispiva, socialne slabi by byli jiste proti a hlavne u divek by to stalo vic - sukne a kalhoty a treba i ruzne boty (k sukni, ke kalhotam) a ruzne bluzky ci co. K nekterym divkam se vubec sukne nehodi, napr. ja jsem je proste nenosila a ted je nosim s krajnim odporem.
3) socialne slabi by si trebas kupovali z horsich materialu - pak by byla ta socialni nerovnost opet znat ...

Vzhledem k nakladum, ktere by to jiste prineslo, mi neprijdou uniformy moc vhodne. Hlavne u nas neni ta tradice, takze by se hledali ruzne klicky, jak je obejit. Co se tyce znackove vs. neznackove obleceni. V tom se naprosto neorientuju, prijde mi to pritazene za vlasy. Stejne se vse sije v Cine, Bangladesi ci Thajsku.

To a mnohem vice me napada.
Bara
 *Aida* 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 14:33:27)
Baro,
v Britanii na to stat prispiva jen socialne slabym. Ovsem uniformy se daji koupit jak v Primarku, tak v John Lewis, takze v mazani socialnich rozdilu jsem skepticka. Holky muzou nosit sukne i kalhoty, sukne nejsou nijak povinne. Skolni boty maji deti vetsinou jedny dle pocasi, ostatne ja bych za predepsane boty neutracela tolik, aby jich deti mely nekolik paru. Samozrejme kdo na to ma, tak jich asi vic mit bude.
 tinas 


Re: Školní uniformy 

(23.10.2009 14:49:25)
Jak už jsem psala uniformy my nevadí,ale nemyslím,že smažou soc. rozdíly. Líbí se mi spíš,že dětem dávají pocit nějaké sounáležitosti k určité skupině lidí. Je to jako,když tým má stejné dresy. Nepřijde mi to zase až tak marné.

A co se týče značkového oblečení. Syn 12 let si teprve teď poprvé co přešel do primy přál značkové boty. Doteď mu to bylo jedno,že má boty od Bati a tak jsme zajeli do Outletu a Niky dostal. Je fakt,že teď začal strašit s tím skejťáckým oblečením podivných pro mě neznámých značek,ale zase nejsem šílená,abych hned běžela a kupovala kdejaký hadr jenom,protože je na něm napsáno Adio,DC nebo nějaká jiná podobná značka. Osobně si myslím,že je mnohem důležitější,aby měl oblečení čisté,neroztrhané,než co je na něm za nášivku.
 Kačislava 


Značkové oblečení 

(23.10.2009 14:05:27)
Myslím, že značkové oblečení už dnes nic nevypovídá. Tuhle jsem byla v secondhandovém "hangáru", kde jsou věci po 30 a 60 korunách a "vyhrabala" jsem tam dětem úžasné značkové oblečení z Británie za pár korun. Takže značky o ničem nevypovídají, kdo má čas navštívit pár sekáčů, sežene je bez velkých výdajů. Podle mě rodinný "statut" dnes ovlivňuje víc třeba auto, kterým rodiče jezdí, dovolené, děti se také navštěvují a vidí, jak kdo bydlí, atd.
U uniformy mám dojem, že by mě musela stát mnohem víc než normální oblečení, dítě nemůže mít jednu, aby se někdy mohla vyprat, otázka je, z jakých jsou uniformy materiálů, atd. Nějaká přispěvatelka tu také psala, že uniforma není jen to oblečení do školy, ale i boty, bunda, atd. Vlastně je to nákup oblečení "navíc", které se jinak neunosí. A osobně by mi velmi vadilo, kdyby mi škola nařizovala, že třeba dcera musí nosit sukni a kalhoty třeba nesmí. Já jsem jako školní dítě sukně nesnášela a představa, že by mi je škola přikázala, by mi sympatie k této instituci určitě nezvýšila.
 Jana038 


Oblečení do školy 

(23.10.2009 14:51:13)
Asi každý se mnou budete souhlasit, že dítě by do školy mělo chodit čisté a upravené.

Slovo upravené už může být "kamenem úrazu", proto napíšu, jak to dělám se svými dětmi:

Snažím se je zvykat, že když jdou do škol(k)y, musejí být oblečené samozřejmě čistě a jak říkávaly naše babičky "hodobóžově" (tj. v něčem hezčím, lepším, než co je na doma nebo na zahradu apod.).

Spousta dospělých musí taky do práce chodit v jiném, než domácím oblečení. Někteří dokonce v obleku/kostýmku. Dokonce jsem se sama při hledání zaměstnání setkala se společností, kde požadavek na styl oblékání byl přímo uvedený ve smlouvě. Ale dostávaly se příplatky právě na ono oblečení.

A v jiné společnosti byly zakázány džíny a jedné kolegyni bylo "doporučeno" smýt si modrý přeliv z vlasů...

Takže stejně, jako se děti musejí ve škole jinak chovat (tj. jinak, než doma), měly by si zvyknout se taky jinak oblékat.

Nikomu bych nenařizovala, jestli tohle tričko ano nebo tyhle kalhoty ne, ale když vidím dcery spolužáka, jak je ve škole v teplácích nebo šusťácích, to už se mi nelíbí.

Asi jako u všeho, by to chtělo "zlatou střední cestu".
 petru 


Re: Oblečení do školy 

(23.10.2009 15:01:25)
Jano038, souhlasím se spoustou věcí, co píšeš. Taky jsem nesměla do práce nosit džíny.
Ale musím se zastat lidí, kteří pošlou děti do školy v teplákách. Mám dceru, která má nevelkou nadváhu, a už jí standartní dětské velikosti kalhot prostě nejsou (nechápu, proč se na váhu dětí nekouká - snad jen neckermann má pár věcí pro tenké a tlusté děti - ale za jaké peníze). Snažíme se dceři kalhoty zkracovat, ale přesto jich mám míň, než může být běžné. Když se nám pak nahromadí ty naše dvoje chudinky ve špíně, tak nezbydé než oblíknout slušné tepláky. SORRY
 tinas 


Re: Oblečení do školy 

(23.10.2009 15:06:20)
Petru,
mám opačný problém. Dceři jsou zase kalhoty vesměs široké. Pokud nemají v pase takovou tu gumičku s knoflíkem na stahování je to děs. Naprosto souhlasím,že ty výrobci to snad sekají podle jednoho střihu. :-(
Mimochodem nezkusila si mrknout někde po legínkách? Pokud jí k tomu dáš třeba tuničku,tak bude krásně oblečená. já to tak řeším,když malá nechce kalhoty nebo jsou ve špíně.
Hm vede i legínky z takového silnějšího materiálu nejenom ty slaboučké.
 Vaal 


Do školy v teplákách? 

(23.10.2009 17:55:52)
Petru, no to koukám, možná se změnila doba, ale poslat dítě do školy v teplákách si opravdu nedokážu představit.


Když jsem chodila na základku, tak by si to nikdo nedovolil...to by bylo, jako přijít do školy v pyžamu!..Prostě něco totálně pod úroveň. Nesmějí se jí děti? Nebo se to teď nosí?! Nedávno jsem viděla v časopise Madonnu, jak si to štráduje po New Yorku v teplákách...že by ta móda dorazila už i sem?
 Lenelka 


Re: Do školy v teplákách? 

(23.10.2009 17:57:52)
Vaal, ty jo, v teplakach chodi v Londyne pulka obyvatelstva, to je takova uniforma pro dospele~t~~t~~t~
 Vaal 


Re: Do školy v teplákách? 

(23.10.2009 18:07:39)
No to jsem teda setsakra out! Mně přijdou tepláky hnusné i na nošení doma!
A já si myslela, jací jsou ti cizinci burani, když jsem je onehdy viděla nakupovat v Tescu v teplákách!
No kam ten svět spěje~o~
 Ecim 


Re: Do školy v teplákách? 

(23.10.2009 19:11:49)
Tepláky také nemusím. Proto chodím doma v legínách.
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: Oblečení do školy 

(24.10.2009 14:43:42)
Souhlasím s Vaal, taky bych nikdy neposlala dítě do školky ani do školy v teplákách, prostě se mi tepláky příčí. Moje dcery dokonce ani ven nechodí v teplákách, ale mám na hřiště a písek starší kalhoty, které už nejsou moc na parádu, já osobně nenosím tepláky ani na doma ani se psem, radši vezmu kalhoty na cvičení nebo legíny. Možná jsou tepláky ted IN v cizině, ale ve mě vyvolávají představu fotříků v nátělníku a s gumičkou pod nártem. A na druhou stranu za nějakej luxusní kousek tepláků se značkou na zadku mi přijde zbytečný dávat tisíce.
 Modřinka 


Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 14:20:09)
Ten článek se mi nelíbí. Vybírá čtyři zcela jednoznačné situace- ve dvou je debil učitelka, ve dvou rodič. Autor neznámý dobrodinec.
Osobně zásadně nezasahuji, pokud se nejedná o hrubé porušení hygienických pravidel nebo např. propagaci extremismu. Dnes jsem se ovšem dostala do opačné situace, studentka(18 let) oděná do tílka, mikinu hozenou přes židli si stěžovala, neboť jsem otevřela okno, abych vyvětrala. Když jsem ji vyzvala, aby se oblékla, že ve třídě je vydýcháno a okno zachvíli zavřu, mlčky se zvedla a okno přibouchla. No a pak jim nekecejte do toho, co mají na sobě~b~.
 *Aida* 


Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 14:29:04)
Modrinko,
pokud zvladas trosku anglicky, tak doporucuju shlednout
http://www.channel4.com/programmes/the-unteachables/4od#2926731
Snad to z CR pujde pustit. A takovych deti je v UK vylouceno ze strednich skol kazdy rok kolem 140 000...
Osobni dojem po shlednuti je ten, ze vina je proste na rodicich. Fakt sila.
 Magda & 2 
  • 

Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 18:48:05)
...rada bych se podivala, ale pise to, ze The service is not currently available in your area....Skoda :-(
 Modřinka 


Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 22:40:18)
Mně to šlo dobře. Děkuji za odkaz. Angličtinu zvládám~x~.
 *Aida* 


Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 22:51:03)
Modrinko,
tak super. Uz si bohuzel nepamatuju, komu to az tak neslo, ale na youtube je kousek posledniho dilu. Tam uz jsou ty deti ovsem tak nejak srovnane.
 štěpánka 
  • 

Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 15:02:54)
Modřinko, tý brďo, nějak tu holjku asi zapomněli vychovat, že?
Jinak mě je srdečně ukradený, co mají děti na sobě, ale když přijdou do laboratoře pracovat s mikroskopem, tak ty které přijdou na jehlách a ty, které mají rozpuštěné vlasy tak, že si je ráchají v preparátech a úplně nové mikroskopy do nich zahalují posílám nekompromisně aby se došly upravit. A čekám kdy mi rodiče vynydají, že zasahuji do upravenosti dětí.....
(mimochodem, děti byly poučeny, jak mají chodit oblečeny a obuty do laboratoře.) Hádejte, kolik si jich skutečně přineslo pracovní plášť, nebo velké košile či trička, aby se neumazaly - tak 2 ze třídy. Nás bez pláště ani nevpustili do laborky. Je prostě jiná doba a mluvit dětem do jejich stylu nebo účesu je nemyslitelné (možná mezi 4 očima vyslovit názor a dítě ať si to přebere jak umí).
 Hanka 
  • 

Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 15:14:27)
No, zásady oblékání / obouvání / úpravy vlasů do laboratoří, kuchyní, tělocvičen atd. považuju za samozřejmé - pokud to má praktický důvod, což v těchhle případech má.

Mé děti taky nenosí pláště či větší trika do výtvarek... ale občas se přece jen zamyslí, když si musely prát skvrny samy v ruce nebo když si vyrobily neodstranitelné skvrny na nějaké oblíbené mikince, to je nejlepší poučení ;-)
 tinas 


Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 15:17:04)
Moje děti taky mají na výtvarku větší košili a hádej te co!!!~o~~q~~o~
Jsou líný si to obléknout a tak po každé výtvarce vím,čím kreslili.~o~~o~~o~
 Horama 


Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 15:26:15)
Což o to, u výtvarky jde většinou jen o špínu. V laborkách můžeš být občas rád, že sis kyselinou poleptal plášť a ne košili nebo rovnou ruku.
 Ecim 


Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 19:18:00)
Štěpánko, doufám, že rozumní rodiče pochopí, že tady jde o bezpečnost dětí a ne o nějakou nesmyslnou buzeraci. Ale asi to vidím moc růžově, co? :-)
 štěpánka 
  • 

Re: Co trochu něco méně jednoznačného? 

(23.10.2009 19:53:15)
Stalo se to předevčírem, zatím žádný rodičovský ohlas. Možná se slečny nafrněly jen na mě a doma si ani nepostěžovaly. Tajně doufám, že aspoň někteří rodiče by je ještě sprdli...
Onoo když by si ta slečna klopýtnutím o nevhodnou židli (skutečné laboratorní jsou moc drané....) zklomila nohu nebo ulomila podpatek, to by jim snad přišlo horší než že jsem ji poslala přezout ~t~~t~~t~
 hanci neposeda 


Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 15:05:56)
... ale, uniformy se mi libi, nestiraji jen rozdily, ale hlavne podtrhuji prinalezitost ke skole, skupine. I kdyz si v dospelosti cenime vyjimecnosti, originality, myslim, ze u zaku ZS to tak neni, tam jde hlavne o tu prinalezitost. Znam v Anglii skoly, ktere jsou v centru zivota komunity, rodice se aktivne ucastni na chodu a s uciteli tahnou za jeden provaz. Taky jsem pro jista pravidla, treba kruhy v usich nebo vysoke podpadky mohou byt vylozene nebezpecne. Skola je instituce a myslim, ze jako takova, ma pravo vyzadovat jista pravidla (slusneho chovani a oblekani nevyjimaje). Vubec se mi nelibi, jak v clanku maminka divky s natocenymi vlasy obraci argument proti uciteli - dovolil si neco rici, musi mit nejaky problem, asi se mu dcerka v natocenych vlasech moc libi????? Samozrejme jde o to, jak je to podano a aby v tom nehral roli jen subjektivni nazor ucitele. Ale nevidim nic zleho na tom, kdyz skola nechce, aby se divky do skoly zkraslovaly, at uz make-upem nebo extravagantnimi ucesy. Take jde o precedenc, dovolim-li jednomu, musim dovolit vsem. Chceme od skol prvotridni vzdelani, k nemuz prece patri ucta k nejakym zasadam. U strednich skol bych uz byla benevoltnejsi, ale i tam by mely existovat meze. Treba priklad s kapuci - pokud ji mladik nasadi ve tride, kde neprsi, nefouka, a neni mu tak videt poradne do obliceje, jde o jistou rebelskou vypoved proti autorite, ktera nema ve skole co delat.
 susu 
  • 

Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 15:12:15)
"taky jsem pro jista pravidla, treba kruhy v usich nebo vysoke podpadky mohou byt vylozene nebezpecne. Skola je instituce a myslim, ze jako takova, ma pravo vyzadovat jista pravidla (slusneho chovani a oblekani nevyjimaje)."

Nevim, ale vysoke podpatky a kruhy v usich podle me nejsou neslusne. A pokud jde o bezpecnost, tak bychom to museli zakazat i dospelym zenskym bezne po ulici.

Takze ten zakaz by byl vlastne jen zbytecna buzerace.
 hanci neposeda 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 15:18:01)
Jenze dospely odpovida sam za sebe, takze pokud si zenska venku vyvrkne kotnik, je to jeji vec. Take asi ne mnoho dospelych zen s kruhy v usich a podpadky beha po hristi nebo se prodira davem pri obede. Taky ji za ni nikdo v metru netaha. Odev z tohoto prikladu (tedy na ZS) mi pripada prinejmensim nevhodny a davat do paralely dospely svet s zivotem zakyne ZS mi pripada prave problem cele tehle diskuse. Ja tyto svety vidim precejen oddelene.
 Lenelka 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 15:23:27)
No, me to jako buzerace prijde. Za dite jsou zodpovedni rodice, takze jestli diteti dovoli kruhy v usich nebo vyssi podpadky, je to jejich vec. Samozrejmost je si kruhy sundat na telocvik, stejne tak si vymenit boty. Ale jinak do toho nema skola co kecat, stejne jako do toho, co ma me dite ke svacine. Fakt bych CR neprala, aby se stala ve skolstvi stejnym nanny state jako UK, uz proto, ze se tam hodlam presunout~:-D
 *Aida* 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 15:42:00)
Lenelko,
jelikoz se jiz rodice soudili se skolou, ze v case, kdy skola je zodpovedna za dite nekdo diteti natrhnul ucho, ve kterem byla kruhova nausnice, tak ja se zas tem skolam nedivim. U sve dcery bych skole predlozila papir, ze zodpovednost za jeji usi prebiram i ve skolnim case~t~.
S jidlem problem nemam, cokolada k obedu mi prijde mimo, ale jednou jsem se pohadala kvuli cokoladove susence, kterou jsem dceri pribalila na krouzek po skole. Bylo mi receno, ze krouzek je v prostorach skoly, tudiz zadna cokoladova susenka tam nepatri.
Zajimave je, ze letos pronajali halu organizaci KORI arts a ti si tam v klidu PRODAVAJI detem kolu a bramburky~t~. Ovsem z toho ma skola prachy, tak je to ok~t~. Deti jsem na tyto krouzky neprihlasila~l~.
 Lenelka 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 15:45:28)
Aido, no to je ta "blame" culture, ale ja jeji soucasti byt nehodlam, kdyz ty nausnice koupim ja, tak snad da rozum, ze vim, co delam, ne?~:-D

Me strava vadi, pac me dite nesmi mit ani doma pecenou buchtu, coz teda je sileny, chodi mi domu hladovej a to je tam jen do 1.15pm, az zacne jednou celej den, tak to fakt nevim, asi ho taky pujdu krmit skrz plot nebo co. Cokoladu bych mu nedala, ale co je spatneho na babovce??~d~
 *Aida* 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 15:52:41)
A proc nesmi mit babovku? To jako kontrolujou, jestli je to koupeny, nebo nesmi mit buchtu nebo co? Moje deti maji school dinners, ale u nas v lunchboxu nesmi byt cokolada, bonbony, limonada a orechy obsazene v cemkoliv. Buchta jooo.
Padim do skoly~:-D.
 Lenelka 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 15:54:32)
Nesmi mit vubec nic sladkeho. Ale bilej chleba jo... No kocourkov hadr~a~
 susu 
  • 

Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(24.10.2009 9:36:53)
"enze dospely odpovida sam za sebe, takze pokud si zenska venku vyvrkne kotnik, je to jeji vec. Take asi ne mnoho dospelych zen s kruhy v usich a podpadky beha po hristi nebo se prodira davem pri obede. Taky ji za ni nikdo v metru netaha."
Hele, pokud chodis po ulici, tak je vidis dobihat salinu, prodirat se autobusem,packat po kocicich hlavach,.....Pokud s tim souhlasi rodice, skola do toho nema co kecat.


"Odev z tohoto prikladu (tedy na ZS) mi pripada prinejmensim nevhodny a davat do paralely dospely svet s zivotem zakyne ZS mi pripada prave problem cele tehle diskuse. Ja tyto svety vidim precejen oddelene."

Ty svety v zadnem pripade nejsou oddelene, jsou provazane. Podle me je problem, ze nekdo to sam neuznava, tak to chce zakazat i druhym. To se mi nelibi.
 Ananta 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 18:17:17)
Susu, škola do toho samozřejmě má co kecat, protože za ty děti odpovídá. Jinak třeba na pracovišti ti podle BOZP taky můžou zakázat podpatky, nebo nařídit nějaké oblečení atp., . Když budou děti vychovávány v této anarchii neobstojí pak ani v životě. Mám v praxi takových případů svobodomyslných rodičů jejichž děti je v tom pak vykoupaly dost.
 Grainne 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 20:26:50)
Ananto, mě připadá, že v tvém případě spíš přání otcem myšlenky. Nějaké to výstřední dítko jsem ve škole taky kdysi odchovala, a stali se z nich kupodivu velcí konzervativci.
Já mám pocit, že když se jim poskytnou vhodné prostory k protestu ve vhodném čase, prostě z toho vyrostou, pokud ne, vyvine se z toho celoživotní rebelie.
 Ananta 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 21:22:40)
Teď bychom ale mohli polemizovat - období vzdoru, puberta... a vyvažování hranic, kde ano a kde ne a kam až... jestli se v tom orientuješ, tak víš, že je to složitější, nemůžu ti odporovat v tom co jsi napsala, protože máš taky pravdu.
 Grainne 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(27.10.2009 8:54:42)
Ananto, mám tu zkušenost, že dospívající překračují obecně únosné hranice ve skutečnosti v míře minimální, kupodivu většina z nich je v sobě má slušně zakotvené. Co kupodivu zakotvené nemají, je míra a forma protestu. Skoro byxh řekla, že platí přímá úměra - čím víc se snažíš jejich vlastní identitu potlačit, tím horší odpovědi se dočkáš a tím snadněji dojde k překročení únosné hranice.
Tady je třeba velice ostře a zároveň citlivě sledovat, kdy dotyčný skutečně překročil určitou mez a kdy se jedná o projev osobnosti.
Tady nastává problém, protože se utkává "naše hranice" a "společenská hranice". Typickým příkladem je právě forma vyjádření se prostřednictvím oblékání, nebo malování se u dívek. Tady nikoho neohrožují a za nemožné se považuje pouze odhalování intimních partií, ostatní vnímáme v mezích "naší hranice" ovlivněné naší výchovou, našimi zkušenostmi, naším vnímáním okolí. Je otázka, nakolik máme právo to někomu vnucovat jako jediné správné.
Tohle platí samozřejmě s výhradou odborných pracovišť - tedy laboratoří, dílen a dalších míst, kde nastává praktické vyučování. Tady je na místě jasný požadavek.
Obecně by to bylo na dlouhé traktáty, to není smyslem diskuse a u menších dětí je to zase úplně jinak, tam se jedná o běžné napodobování světa dospělých a dítě nemusí nutně napodobovat vlastní rodiče.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 22:59:39)
Co má volba oblečení společného s anarchií? Mmch, má zkušenost je, že když se přísně vedené děti utrhnou ze řetězu, je to fatálnější, než když řádí "pařmeni". Rodiče je nepřipravili na jiné, než standardní situace
 SnowWhite 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 16:37:59)
Jsou tu jisté meze - pokud ona dívenka má zcela legitimní důvod proč mít natočené vlasy - make up si předpokládám před spaním setře a ráno ho neobnoví, tak nemá učitel co namítat. Natočené vlasy nejsou v rozporu se školním řádem ani kdyby si je natáčela jen tak....... V totmot případě se kloním k názoru matky, že pan učitel má problém...nebo je možná jen zapšklej
 Ananta 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 18:39:51)
Možná nejsou neslušné, ale jsou nevhodné. Určitě na základní školu, na těch dívkách to působí vulgárně, nepatří to prostě ani k tomu věku. Kdy jindy chceš učit lidi úctě a skromnosti, než v dětství, když se utváří charakter?
 Grainne 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(23.10.2009 21:56:22)
Ananto, úcta nemá s cenou za oblečení vůbec nic společného a ač jsme sami chudý jak kostelní myši, nikdy by mě nenapadlo někomu vnucovat skromnost v oblékání. Koneckonců, z hlediska ekonomického je naprosto správné, že bohatí utrácejí spoustu peněz za značkové pitominy, bez toho by tahle podoba kapitalismu patrně nefungovala. Nemá smysl vychovávat děti v iluzi o rovnosti, stejně dřív, nebo později dostanou po nose.
 Ananta 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 18:03:16)
Já o "tuhle podobu" kapitalismu taky nestojím.
 Helena 
  • 

Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 18:20:44)
Grainne, asi trochu sčítáš jabka a hrušky dohromady. Většina lidí se tady nebaví o tom, jestli značkové a drahé oblečení nebo skromné, to může být každému fuk. Ale jde o to, jestli je to oblečení vhodné, čisté apod, nebo vulgární, případně smradlavé. Chtěla bych tě vidět jak vydržíš hodinu ve třídě, kde někdo vysloveně smrdí.
 Grainne 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 20:23:30)
Heleno, učila jsem ve specilní třídě, byly tam děti ze sociálně slabých rodin a NIKDO nesmrděl. Předpokládám, že zapáchající žák bude skutečně výjimka a tenhle problém bych řešila s rodiči, případně potom s příslušnými orgány péče o dítě, nikoliv nějakými invektivami a upozorňováním dítěte. O tom tu řeč opravdu není.
 Helena 
  • 

Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 22:22:56)
Učím na gymnáziu a to by ses divila. S rodiči se nedomluvíš, oni už jsou někteří studenti totiž dospělí.
 Grainne 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(27.10.2009 9:02:35)
Heleno, tvoji žáci na gymnáziu SMRDÍ? Kolik jich tam takových je?
Pokud je to realita, možná bych si s dotyčným někde v ústraní promluvila, že by někdo smrděl na protest proti společnosti, nebo aby vynikl, by bylo minimálně zvláštní, spíš má nějaké problémy, ať už sám se sebou, nebo se způsobem života.....co já vím. V každém případě to nebude problém vhodný k diskusi na netu, ale k velice citlivému řešení.
 Líza 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(24.10.2009 9:41:36)
Jak můžou natočený vlasy působit vulgárně??? A přirozeně kudrnatý vulgární nejsou?
 susu 
  • 

Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(24.10.2009 10:24:45)
tak se mi vybavila jedna scena, tusim z Jany Eyrove- v sirotcinci je jedna divka, ktere se vlni vlasy samy, a tak ji nechaji ostrihat nakratko, aby se ucila skromnosti. A vy takove hovadiny pomalu propagujete i v 21. stoleti. Ach jo.
 Ananta 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 18:01:13)
Reagovala jsem na podpatky a kruhy v uších, ne na vlasy. Fakt je, že by mi přišlo vhodnější vštěpovat v tomto věku jiné hodnoty než marnivost. S tímto přístupem se nedivím, že se slečny pak chovají tak jak to vidím často na ulici (vykroucené, koketerní, provokativní už kolem 11-12 let) nejdůležitější téma jsou šminky a hadříky. Někdo tady blbě čtě že...
 Ananta 


Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(26.10.2009 18:02:30)
Mimochodem přítel tyhle slečinky učí na druhém stupni ZŠ a je to docela tragoška.
 Petra Neomi  
  • 

Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(27.10.2009 0:50:30)
Děti napodobují rodiče ve všem... Ostatně, v jedenácti už hormony fungují na plné pecky, kdi se v tom věku nenakrucoval před zrcadlem.


Dceři je pět, přijde do školky (kde pokaždé frčí někajý styl, teď jsou to sukně s volánem), dá si do krabičky obrázek, přifrčí její "chlap", takto pětiletý spolužák, políbí jí ruku a řekne "pěkná sukně". Dallas hadr. Ty děti žijí ve stejném světě jako my a zrovna tak ho pozorují a berou si z něj. Pokud jsou pro dospělé oblečení a vztahy důležité, považují je za důležité i děti.
 susu 
  • 

Re: Asi budu znit jako fanatik... 

(27.10.2009 7:30:10)
Reagovala jsem na podpatky a kruhy v uších, ne na vlasy. Fakt je, že by mi přišlo vhodnější vštěpovat v tomto věku jiné hodnoty než marnivost. S tímto přístupem se nedivím, že se slečny pak chovají tak jak to vidím často na ulici (vykroucené, koketerní, provokativní už kolem 11-12 let) nejdůležitější téma jsou šminky a hadříky. Někdo tady blbě čtě že...

Ananto, marnivost jim nikdo nevštěpuje. Nicméně "šaty dělaj člověka" takže je normální, že se zajímají. Vštěpování hodnot si užijí ve škole a doma dost. Pubertální holka, která by si šla po škole pokecat s kamoškama jen o morálních hodnotách, zodpovědnosti, zkaženosti společnosti,... by mě osobně přišla úchylná. Současně, pokud si to sama pamatuji, i o těchto věcech jsme se holkama bavily, jen prostě míň.
 amy 
  • 

Neřešit 

(23.10.2009 16:12:17)
Souhlasím s prvním názorem p.Friedlové, řešit jen tehdy, pokud je dítě ve špinavém (smradlavém) oblečení a zásadně řešit jen mezi 4 očima.
Myslím, že učitel nemá právo řešit, co má žák na tričku, jestli je holka namalovaná, s velkým výstřihem, krátkou sukní - do toho učiteli nic není a rodičům ostatních dětí taky ne. Navíc si myslím, že na dnešních ZŠ je víc než dost jiných (mnohem vážnějších) problémů k řešení.

Syn má po manželovi tmavé vlasy. Já mám světlejší a dávám si do nich platin.blond proužky. Syn s proužky od mala pomáhá (dozadu na hlavu si fakt nevidím a je to pohodlnější než se zrcátkem), za odměnu mu taky pár proužků vždycky udělám.
Paní učitelky ve školce to neřešily, paní učitelka ve škole taky ne, ale s paní družinářkou to už je něco jiného. Ta totiž řeší vše - absenci naušnic (každá holka musí mít náušnice!!!!!), velikost naušnic, líčení, délku vlasů u dívek i kluků (dle ní by děvče nemělo mít krátké vlasy a dlouhé vlasy by měly být jen a pouze v culíku, jinak dokonce vyhrožuje, že je ustříhne), znechuceně komentuje nalakované nehty. A hned první den po Kubíkovi vzkázala, abych ho další den vyzvedla já a ne tatínek, že se mnou potřebuje mluvit. Když jsem tedy další den šla pro Kubu já, dostala jsem kázání na téma barvené vlasy a u kluka - děs, zakončila to tím, že bych měla Kubovi hlavu vyholit, aby se na to nemusela dívat. Řekla jsem jí, že jí do toho nic není a jediné, co s ní budu řešit, bude to, když Kuba bude zlobit, ale ať se laskavě nestará o to, co má můj syn na hlavě (o tom co má na hlavě ona, raději pomlčím).
Syna blond už omrzela a poprosil o červené proužky, barvu už máme doma, o víkendu mu bude manžel dělat červený melír. Snad to paní družinářka rozdýchá, pokud ne, taky žádná škoda:-)
 tinas 


Re: Neřešit 

(23.10.2009 16:26:43)
Amy,
tu babu nejspíš klepne pépa.~t~~t~~t~
 SnowWhite 


Re: Neřešit 

(23.10.2009 16:44:26)
Pokud je to družinářka, tak neřeš...blbý je, že když se jedná o učitelku, tak člověk lehce zpanikaří, aby to dítěti neosolila jinak :-(. Růžový melír jsme už taky měly a červené konečky vlasů taky - na blond vlasech to vypadalo docela hezky :-). Naštěstí nikdo nic neříkal kromě toho, že jí to sluší
 tinas 


Re: Neřešit 

(23.10.2009 16:54:17)
Ježiši Snow,
tak to nikdy neprozraď mojí Natálce. Ona je blondýna a děsně touží po růžových vlasech.~t~~t~~t~
Resp. donedávna toužila po růžovém čemkoliv. Teď vzala na milost ještě tyrkysovou a fialkovou,protože ta je letos IN. ~t~~t~~t~
 štěpánka 
  • 

Re: Neřešit 

(23.10.2009 18:07:44)
S těmi vlasy jste mi připomněly, jak jsem jednou děti, asi tak v 8. třídě učila pracovat s mikroskopem. První na co většinou koukáme je vlastní vlas. Tenkrát jsem prvně viděla odbarvený a natrvalený vlas jedné slečny. A docela mě to překvapilo. A světe div se, když to viděla ta slečna, tak povídala, že asi s tím odbarvováním a trvalou přestane (asi ji ten po celé dálce zubatý, vybledlý vlas taky překvapil). Já tenkrát cca ve 30ti ještě ani nezačla. Teď už mám melír a nedělám si iluze, jak by vlas z odbarveného proužku vypadal. Nijak jsem to tenkrát nekomentovala, ale měly jste slyšet sžíravý komentář spolužáků, musela jsem je ještě klidnit.... (zajímalo by mě, jak to s tím barvením a trvalou u této slečny dopadlo!
 amy 
  • 

Re: Neřešit 

(24.10.2009 11:35:21)
Jé, červené konečky na blond, to jsem taky chtěla, ale kadeřnice mi to rozmluvila, že ty vlasy tím docela dost trpí, protože se barví na dvakrát, a já zrovna nemám dost kvalitní hřívu, ach jo:-)
 susu 
  • 

Re: Neřešit 

(24.10.2009 9:40:44)
to je presne ta buzerace, kterou nesnasim. Proto nechci, aby skola jakkoli zasahovala.
 Ananta 


nevhodné oblečení 

(23.10.2009 17:56:44)
Já někdy docela zírám (chodím do práce kolem školy) že některé malé slečny chodí do školy oblékané jako do bordelu :-)
 Ráchel, 3 děti 


Re: nevhodné oblečení 

(23.10.2009 18:00:20)
budu nepopulární, ale mně to taky velmi vadí. nevím, jak bych reagovala jako učitelka, ale jak se znám, tak bych to asi bez komentáře nenechala ~d~ myslím si, že si příliš vyzývavým oblečením ty holky samy sobě škodí
 Ananta 


Re: nevhodné oblečení 

(23.10.2009 18:25:20)
Výchovně to bude o hodnotách, připadá mi to dost rizikové. Myslím že by mělo být neutrální, nevyzývavé, čisté oblečení. Nepovolila bych ani žádné mobily a elektroniku, pití coca coly a podobnou nevhodnou stravu. Děti mají pak problém s koncentrací a jsou roztěkané. Má na to vliv ekologická zátěž, současný hodnotový systém a výchova, genetika, ale ne vždy... to jen z přednášky myslím ze spec. pedagogiky.
 susu 
  • 

Re: nevhodné oblečení 

(24.10.2009 9:43:06)
jeeezis, to uz by byl pomalu koncentrak. fakt z toho vyrostou, tak to furt neres.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Všichni mají pravdu (skoro) 

(23.10.2009 18:22:52)
Tak až na tu slepici, co nesnesla pohled na "Kabát", mají všichni pravdu.

Mně jen trochu osobně vadí, když vidím u nějakého puberťáka ve škole na tričku třeba fakáče nebo hlášku "Jdi do p**i" (to jsem fakt viděla). Ale nekomentuju, pokud teda na ten svůj bilbord neupozorňuje, aby "byla sranda" a rušilo to hodinu.

Ve školních řádech je většinou, že má být žák slušně a vhodně oblečen...ale co to je...????
 Ráchel, 3 děti 


Re: Všichni mají pravdu (skoro) 

(23.10.2009 19:02:13)
u nás je: je zakázáno... nosit nevhodné nebo vyzývavé oblečení, používat nápadné kosmetické úpravy. (ale kde je hranice, že...)



 Vážný 
  • 

Re: Všichni mají pravdu (skoro) 

(24.10.2009 23:48:06)
Ono to neplatí ani v životě, že se to dá stanovit.

Jsou dvě velké světové korporace, já jsem z jedné z nich. V druhé se chodí zásadně v obleku, teprve před nedávnem zavedli svobodné pátky, stačila pestřejší kravata a už byl člověk u ředitele. Je to tím, že jádrem manažerů byli většinou obchodníci.

Ta naše je opak. Manažerstvo pochází hodně z techniků. Když vidím záběry z centrály z USA a pod. tak jsou tam lidi v jakémkoliv křiklavém oblečení. Často v tričku Jsem technický šílenec (geek). Kdyby tam někdo byl hlavou dolů, tak to nikoho nepohorší. U nás chodil jeden kolega zásadně v kiltu (skotské sukni) a pracoval v noci a přes den spal. Řešilo se jenom to, zda je schopen spolupracovat s ostatními. To je vše. Vedení se to pomalu učí měnit, ale i ono se mění (vystupuje často bez saka a/nebo kravaty). Jemný způsob změny je v tom, že ve všech video-školeních jsou většinou páni velmi korektně oblékaní a dámy v kostýmcích. A i naši obchodníci se naučili před léty, že halt nejde přijet v propocených tričkách a košilích a vrhnout se s prezentací na bankovní zákazníky. Ale přesto je u nás uvnitř firmy v této oblasti neuvěřitelná svoboda definovaná slovy diversity and inclusion, čili různorodost a přijímání; znamená to že šéf se má maximálně snažit přijmout a vytvořit přijímající prostředí pro různé typy osobností a pracovních stylů (včetně časových otázek apod.)a zahrnout je do celku. Vše co je zbytečné, co není problém, co není překážkou práce a výkonu nesmí být na překážku přijímání.
 8.5Yettynkaa12 


zajímá mne váš názor - číro 

(24.10.2009 9:08:34)
Ahoj, píšu sem, protože mne zajímá váš názor.
Syn chodí do první třídy a ve školce nosíval vyholené(resp. vystříhané) číro. Myslím tím delší pruh vlasů nahoře, cca tři cm, a zbytek hlavy vyholený na cca osm mm. Vlasy neměl ani nabarvené, ani nagelované.
Do školy jsem mu raději číro zrušila.
Vnímáte číro na prvňákovi jako problém, a proč?
 Líza 


Re: zajímá mne váš názor - číro 

(24.10.2009 9:28:41)
Vnímám číro na prvňákovi jako stylizaci jeho rodičů.
 Vaal 


Re: zajímá mne váš názor - číro 

(24.10.2009 10:56:26)
Taky myslím...Ještě náušničku do ucha by to chtělo ~;)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: zajímá mne váš názor - číro 

(26.10.2009 0:35:34)
To číro úplně nevím - jako problém to nevnímám, ale sama koukám, jak se děti brzy vymezujou.
Náš kluk (5 let) začal nosit na ruce korálky, na oblečení preferuje 3 určité barvy, je nadšenej, když má na džínách autentickou prošoupanou díru. Kde to viděl nevím, ale stylizace rodičů to teda není určitě.
O číru taky začal mluvit, když to viděl na klukovi ve školce, ale to jsem zatrhla. Nechci se mu o to starat. Stříháme na 1 cm, aspoň nebude mít vši ~t~
 amy 
  • 

Re: zajímá mne váš názor - číro 

(24.10.2009 11:28:49)
Číro, jako problém nevidím, proč taky - výuku to přeci neomezuje:-)
Já si myslím, že učitelky by mělo zajímat, co má dítě V HLAVĚ, nikoli co má na hlavě.
Synovec nosí číro asi od 3.třídy, v 5.třídě si vyprosil obarvení na modro, na ZŠ ani teď na osmiletém gymplu s tím nikdo problém neměl.

Syn je v 1.třídě má melír (a není jediný ve třídě), další chlapeček má náušnici v uchu, pár holčiček má nalakované nehty a zvýrazněnou pusu nebo oči, paní učitelce je to jedno (vůbec na paní učitelku jsme měli štěstí, je na ní vidět, že jí její práce baví, čas s dětmi si užívá, rodiče zbytečně neotravuje - prostě jsem ráda, že jí máme:-) )
 snehurka 
  • 

Re: zajímá mne váš názor - číro 

(26.10.2009 15:11:43)
Zijes v zahranici?Tady geluji vlasy klukum snad od roku,holcicky namalovane nehty od maminek jen co zacnou chodit,i sitovane puncochace pro holcicky tu maji.(Italie).Snad se to uz meni i u nas.Smeli jsme se malovat az na stredni skole.
 Vaal 


To zavání pedofilií 

(26.10.2009 21:58:03)
Snehurko, já tedy jsem dost ostře proti tomu, aby se malé holčičky(0-14 let) strojily jak velké slečny...aby se jim zdůrazňovaly druhotné pohlavní znaky, které třeba ještě ani nemají vyvinuté(vycpanými podprsenkami), minisukněmi se síťovanými punčochami až málem pod krkem, vysokými podpatky. Jsem i proti malování úst, očí..prostě všech vizuálních úprav, které by překrývaly, že dítě je ještě dítě!
Myslím, že je to pro holčičky škodlivé, úplně jim to pomotá vlastní identitu a také je to celkem nebezpečné...zvláště v dnešní době, kdy se to hemží jen pedofily.

Jo a cizinou myslíš co? Nějaké suburbs, nebo VIP lokality?
 Hanka 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 22:12:41)
Vaal, já tedy jsem dost ostře proti tomu, aby se malé holčičky(0-14 let) chovaly jako mámy...aby se jim zdůrazňovaly znaky dospělých matek a hospodyní, které třeba ještě ani nemají vyvinuté (třeba předstíráním kojení panenek), zástěrkami apod. Jsem i proti hrám s nádobíčkem, maličkými pračkami, a obzvlášť všechny ty panenky a kočárky... prostě všem hrám na dospělou ženu, které by překrývaly, že dítě je ještě dítě!

Myslím, že je to pro holčičky škodlivé, úplně jim to pomotá vlastní identitu a také je to celkem nebezpečné...zvláště v dnešní době, kdy se to hemží jen muži, kteří chtějí hodné a poslušné ženušky.

....


Já teda taky jsem pro jistou míru (v praxi jsem vůči svým dětem středně ostrá), ale to, cos napsala, je IMHO absurdní. Děti se připravují na roli dospělého všemožnými způsoby, učením rolí. Vizáž k tomu přece jen taky patří.

A s těmi pedofily... myslím, že je to odchylka, která v populaci nestoupá, jen ji víc vidíme. Navíc je dobře známo, že nejvíce zneužívaných je v nejbližší rodině a s vyzývavým oblečením to má IMHO málo společného, je to prostě defekt dospělého :-(
 Vaal 


HANKO!!!Mluvíme o malování do školy!!!!!!!! 

(26.10.2009 23:09:43)
HANKO,Kdyby ještě někdo nechtěl pochopit...MLUVÍM O MALOVÁNÍ DO ŠKOLY!!!!!
Viz výše...
Takovou litanii sis mohla ušetřit.
 Hanka 
  • 

Re: HANKO!!!Mluvíme o malování do školy!!!!!!!! 

(27.10.2009 0:00:05)
Val,

no já už tu kdesi psala, že jsem své třináctileté decentní malování do školy odsouhlasila.
Tvoje litanie mi zavání představou "mně se to nelíbí a připadá mi to nevhodné, tudíž to je nevhodné zcela objektivně". Mně se přemalovaná děcka taky nelíbí, na druhou stranu se jaksi necítím pobouřena a jejich druhotné pohlavní znaky jsou mi šumafuk. Dcera přemalovaná není, ostatní - nenamalovaní či zmalovaní - ať si to vyřídí s vlastními rodiči, ti mají jaksi právo vychovávat je.

U své devítileté bych byla naopak ráda, kdyby si aspoň zastrčila tílko do kalhot a ráno si prohrábla vlasy hřebenem. Ačkoliv letos máme posun - ještě se nepokusila jít do školy s riflemi zadkem dopředu, jako loni.
 Hanka 
  • 

Re: HANKO!!!Mluvíme o malování do školy!!!!!!!! 

(27.10.2009 0:00:49)
Jejda, Vaal, omlouvám se za komolení nicku.
 Líza 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 5:14:10)
Hanko, a jak že si podle tebe děti můžou hrát? Základem dětský hry odjakživa byla nápodoba světa dospělých. Když budeš hodně důsledná, budeš svému dítěti muset zakázat úplně všechno, nesmí totiž napodobovat nic, co dělá dospělá žena - může teda napodobovat dospělé muže? Hru na vojáky jí dovolíš? Nebo smí hrát jen deskové hry?
 Líza 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 5:14:39)
Pardon, to bylo pro Vaal...
 Hanka 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 14:21:43)
Lízo,
to byla ironie.
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 23:04:28)
Milado,aha, klasické chytání za slovíčka~y~..měla jsem napsat malé holčičky a dívky těsně před zákonem povolenou hranicí k pohlavnímu styku..každá dospívá jinak..věk do 14 let jsem uvedla jen tak orientačně...
To jsem zvědavá co zase z tohoto textu vyšťouráš~j~
 Petra Neomi 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 22:55:48)
Ty máš holčičku, viď? Tak ža se ti poprvé namaluje (počítám tak ve čtyřech letch), tak jí řekni, že nesouhlasíš se zdůrazňováním druhotných pohlavních znaků :)
Motáš dohromady dvě věci... malé holčičky se malují, protože to vidí u mámy, čtrnáctileté se malují, protože jsou pohlavně téměř zralé, mají pubertální pleť a rozhodně nechtějí působit jako malé holčičky.
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 23:01:01)
Petro, ale tady mluvíme o malování do ŠKOLY. Podívej se na téma..Doma ať si klidně hodí zmalovaná jak chce, klidně jí i ty dětské šminky koupím.
 Daniela 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 23:04:45)
To já teda ne. Na malování má času dost.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 23:08:41)
Vaal, své dvanáctileté dceři bych teda šminky nekoupila. ~d~
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 23:13:17)
Lído, ony se vyrábí takové dětské šminky...Když si holčičky hrají na princezny, tak se navlečou do kostýmů,nebo máminých svatebních šatů, vezmou máminy boty na podpadku,zmalují se a lítají v tom po bytě...My jsme to tak alespoň dělaly..třeba mi potom nepoleze do těch mých od Lancome a La Roche:-)
 Lída,3 kluci a holka 


Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 23:17:40)
Vaal, ani dětské šminky bych nekupovala, považuju to za příšernost. Stejně tak ani náhodou jí nepůjčím boty na podpatku - nevím, proč by si měla ničit nohy.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: To zavání pedofilií 

(26.10.2009 23:19:15)
Jo, a dcera si na princezny nehrála NIKDY, já myslím taky ne. Mně může šminky těžko brát, žádný nemám ~t~
 Petra Neomi 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 0:18:25)
Tak to je brát jako malá opravdu nebude... moje dcera si zas nehraje s kuchyňkou, protože u nás doma se v podstatě nevaří. U malých dětí je to prostě nápodoba dospělých, u dospívajích si naopak myslím, že to svůj smysl má. Málokdo má pleť tak dokonalou, aby nepotřebovala péči a jistou korekci. Ostatně, i já si jako holka holila nohy a máma mi tónovala vlasy a to byl ještě dřevní socialismus.
 Petra Neomi 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 0:12:46)
A co je na škole tak výjimečného? Chápu zdravotní a bezpečnostní hledisko, nechápu, proč by někomu měla vadit řasenka, tónovací krém, nebo minisukně. Je to nepodstatné, ať se na to podíváš z jakéhokoli hlediska. Základní škola je povinná, není to výběrová instituce, takže prostě musí mít "veřejnoprávní" kritéria.
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 9:22:17)
mMilado, sedíš si na vedení? Už jsem ti to tu vysvětlovala.
"Celá řada lidí tu hlavně ví", že záměrně překrucuješ příspěvky do diskuze,aby si se mohla hádat.
 Líza 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 5:12:11)
Petro, ale Vaal si prostě neumí představit, jak to bude za pět šest nebo kolik let, až její dcera bude chodit do školy.
Vaal, moje dcera jde občas do školy namalovaná už od třetí třídy. Poznala bys to na ní jen při pohledu velmi zblízka, mírně zvýrazněné oči a lesk na rty, nalakované nehty bezbarvým lakem, nic víc. Je jí jedenáct a šminky jí klidně koupím, protože aspoň na sebe nebude patlat příšerný nekvalitní humusy, který se prodávají v hračkářství, ale kvalitní kosmetiku.
A ujišťuju tě, že kdybys ji potkala na ulici, tak skutečně budeš mít pocit, že ona NENÍ jedna z těch zmalovaných starých-mladých.
Takže jak moc smí být podle tebe holka namalovaná? Tak, že to poznáš z metru, ze dvou, z deseti? A proč by neměla být vůbec? Já jsem docela ráda, že se dcera umí nenápadně nalíčit (ani nevím, kde k tomu přišla) v tom stylu, že si vlastně šminků jako takových nevšimneš, jen podtrhne své rysy...
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 9:29:06)
Lízo, není to o tom, jestli si dítě maskuje beďary make-upem, dá si lesk na rty, nebo ne. Je to o celkové stylizaci dítěte. Reagovala jsem na ty síťované punčochy, jak tu někdo psal, a stylizaci nedospělých dívek na dospělé. Asi se tyto typy zmalovaných "holčiček" nedají popsat, to se musí vidět..Co asi svému okolí tímto chtějí ony a jejich matky sdělit?
 susu 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 9:35:14)
"Asi se tyto typy zmalovaných "holčiček" nedají popsat, to se musí vidět..Co asi svému okolí tímto chtějí ony a jejich matky sdělit? "

Co by, prostě se snaží přizpůsobit svému okolí.
 Grainne 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 9:46:50)
Vaal, proč neustále předpokládáš, že je nutné někomu v okolí něco sdělovat?
Někdy sdělujeme, někdy si jen tak kráčímě v tom, v čem je nám fajn. Je tak zvláštní, že holčička cítí s matkou určitou sounáležitost a protože matka se vyjadřuje pro tebe zvláštní formou vizáže, holčička dělá totéž? Mně to nijak vyjímečné nepřipadá a jsem ráda, že alespoň část společnosti toleruje a nepřikládá tomu kdovíjaký zvláštní význam.

No a i žena sebevědomá, znající ve společnosti své místo a svou cenu, nemusí nutně vypadat ani jako chlap, ani jako by ji z popelnice vytáhl, takže to, co tu někdo vypsal jako důvod - příprava k poddajnosti ženy, je nesmysl. Navíc nevím, že by pro ženu bylo jakkoliv ponižující to, že se líbí - svému muži, nebo mužům.
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 10:25:54)
Grainne, ale mluvíme asi obě o něčem jiném. Já mluvím o sexuální vyzývavosti ve věku, kdy z toho ještě holky prostě nemají rozum.
 Petra Neomi 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 10:36:39)
Sexuální vyzývavost není žádná absolutní veličina :)
 Grainne 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 10:37:41)
Vaal, jaká sexuální vyzývavost, prosím tě? Normální člověk za tím žádnou vyzývavost nevidí.
Mně tak maximálně napadne, že z ní roste parádnice, že je roztomilá, nebo že to malinko přehnala, budiž, asi jako fialová bundička a žluté punčošky, ale nic víc z toho nevyvozuju. Vážně nevím, kde se berou ve společnosti tyhle podivné myšlenky?

Za vyzývavostí musí být úmysl, což je v tomto věku nesmyslné, holčička určitě nikoho "neloví" a nesnaží se upoutat pozornost mužů.
Pokud je to starší dívka, není na tom nic zvláštního, stává se z ní žena, se vším všudy a hledá svůj styl a své protředky k přechodu do dospělého života. Maximálně tak můžu říct, že ne vždycky to "klapne".
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 14:49:55)
Grainne, nevím co ty, neznám tě, ale některé maminky to fakt přehání..říkám maminky, ne děti...Počítám s tím, že v deseti letech si ještě na některé ty "šílené garderóby" děti nenašetří....Jak oblékáš dceru ty, opravdu nevím, tak se s tebou o tom dohadovat nemůžu.



 Grainne 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 15:26:42)
Vaal, já to mám jednoduché, nemám dceru a moji hoši si nikdy v extravagancích nelibovali, až na nejmladšího, ale u něj to není úmysl, nýbrž nedbalost.~t~
Nějak mi prostě připadá nepatřičné hodnotit cizí děti a už vůbec mi přijde "mimo mísu" přisuzovat tomu podivné úmysly.
Navíc vážně nevím, co je na síťovaných punčochách tak pobuřujícího, když předpokládám, že k nim patří nějaká ta sukně a trocha barviček taky nikoho nezabije.
Z mého úhlu pohledu je to vliv reklam, kterému nepodléhám, ale to je zase spíš otázka přístupu k životu a ke společnosti, to bych musela sepsout každého, kdo pere v Arielu a vaří polívky z pytlíku, prostě mi to nepřísluší.
Leda bych se chtěla pomstít lidem, kteří zase odmítají můj způsob života, ale tu potřebu vážně nemám.
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 15:48:28)
Podivné úmysly může mít tak akorát jejich okolí..prostě jejich "styling" špatně pochopí a vyhodnotí.Proto bych asi svou destiletou holčičku nenavlíkala do síťovaných punčoch, minisukně a nezmalovala tvrdým make-upem....rozhodně není mým cílem, aby se stala cílem nějakého pedofila...asi tak.
 Grainne 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 16:13:32)
Vaal, pokud se ve svém chování podřizuješ diktátu okolí, není to nic moc zvláštního, ale dost pochybuju, že se tím vyhneš kritice a hodnocení. Jestliže ti lidé žijí v určitém společenství, kde je to víceméně přijatelné, přizpůsobují se zase oni. Já na tom nic až tak zvláštního nevidím.
S pedofilií bych v tomto případě moc neoperovala, jednak je tohle spíš odpudí, pro ně je patrně mnohem víc lákavá ta dětská nevinnost a jednak jsou stejně ohrožení i chlapci a tam se o čemkoliv "vyzývavém" dá mluvit dost těžko.
Pokud se běžně pohybuješ mezi lidmi, kteří toto odsoudí, naprosto chápu, že nechceš vystavit svou dceru odsouzení, posměchu apod., ale nevztahuj to na ostatní. V tom je s tebou celá potíž, svou zkušenost se snažíš aplikovat na celou společnost, ale ona se stejně nebude chovat podle tebe.
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 17:00:00)
Grainne, kdyby byl každý plný tolerance ke všemu a ke všem, tak by možná byly zbytečné internetové diskuze, nebylo by se o čem dohadovat. Opravdu nechodím po ulicích a nepoučuji nikoho jak by se měl oblékat.

O tom, co preferují pedofilové a jaké jejich odrůdy se mezi námi vyskytují, je asi nesmyslné polemizovat, ale nejde jen o ně..dívka prostě mate tělem, jeví se tím pádem mnohem straší a vyspělejší než ve skutečnosti je...což taky může nalákat kde koho...
Snad nechceš říct, že dvanáctileté holce nějak v jejím psychickém vývoji pomůže, když bude vypadat na šestnáct?





 Grainne 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 17:15:08)
Vaal, ony tak některé vypadají, ač o to neusilují. Budeme je taky pranýřovat? Já naopak nevím, jak by ji to mohlo poškodit, pokud má dobré rodinné zázemí a do té doby vede normální rodinný a školní život.
Tyhle diskuse by měly právě k té tolernci přispívat, tak nějak ve smyslu, že pokud někomu nehamtáš na kuří oko, žij si a užívej.
Je spousta zdánlivě tolerance hodných věcí, při kterých ovšem někomu řádně zasahuješ do prostoru, jako třeba nevěra a tam tak tolerantní nebývám, ale vážně pořád nechápu, co komu vadí na tom, že se holčina chce líbit, má o tom nějakou svou (možná trhlou, ale kdy jindy si tu mladistvou potrhlost má užít), představu.
Šmarjá, snad nebudeme chodit v černých soukenných šatech s bílým límečkem a s copy.
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 17:37:51)
Grainne, nikde jsem neřekla, že bych to zakotvila do školního řádu každé ZŠ. U ostatních dětí je mi to jedno, můžu je maximálně litovat.U mých dětí mi to jedno není, protože jsem přesvědčená, že jim nějak uměle našroubovaná vyspělost nepomůže.






 Grainne 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 18:25:43)
Vaal, já pořád nechápu, co tě na tom tak žere, to je všechno.
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií-vysvětlení 

(28.10.2009 11:08:11)
Graine,žere mě pomylení, že se dětem zbytečně krátí dětství...prostě jsem si to aplikovala na sebe..a svou dceru..a z té představy se mi udělalo šoufl...Jak se říká, kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti..A já vím, že pokud jednou malá bude mít takové kamarádky, bude chtít určitě také tak vypadat..no a já nebudu mít sílu z ní dělat nějakého outsidera...Jde to jedno s druhým...nakonec jí ve dvanácti budu muset pořizovat antikoncepci?Ten trend starých-mladých mě se.e.~;) Za kontroverzní název příspěvku se omlouvám..není nejvhodnější.To pro vysvětlení

Jo..nevím jestli někdo z vás viděl seriál Sex ve městě, ten díl, jak se ta třináctiletá děvčata milionářů chovala jak třicetileté ženy,byly arogantní, sebevědomé, nosily značkové oblečení, měly sex(tím si udržovaly pozornost chlapců), měly od rodičů na co si vzpomněly...Hlavní hrdinka Samantha z nich byla totálně vytočená...nechápala to a štvalo ji to...Nakonec si uvědomila, že může být šťastná, PROTOŽE MĚLA DĚTSTVÍ.
Samořejmě to je fikce, ale když se kouknu na některé dnešní třináctky, je to to samé a jsem z toho dost znechucená, prtože to jednou bude ovlivňovat i mou dceru..ať bude mít výchovu jakou chce~;((



 Petra Neomi 
  • 

Re: To zavání pedofilií-vysvětlení 

(29.10.2009 1:13:31)
Prosím tě, sex ve třinácti měly holky i za mých časů a to je mi čtyřicet. Jen ta antikoncepce nebyla, takže to byl větší průser.Zdá se mi, že tomu přikládáš zbytečně velký význam, pravda je taková, že ve skutečnosti jsou děti dneska dětštější, než jsme byli my. Dneska je osmnáctiletá těhotná málem anomálie, dřív to bylo pravidlo.
 Petra Neomi 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 23:45:15)
Pedofila tohle odpudí, přitáhnout to může lolitkáře. Na druhou stranu, opravdovým pedofilům se líbí děti v dětském oblečení, to si nevybereš.
 Grainne 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 10:41:39)
Co se mě osobně týče, musela bych vyzývavost při mém stylu oblékání vidět za každým rohem. Já se neporovnávám, ani se nesnažím někomu vyčítat, že nechodí oblečen "podle mého nevyzývavě". Svůj postoj k oblékání nepovažuju za všeobecnou normu.
Přiznávám, občas se bavím na účet některých dam, ale velice tiše a rozhodně jim nepřičítám kdejaký úmysl, spíš mě pobaví ten fakt, že dneska "to neklaplo".
 susu 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 10:42:23)
Pokud z toho ty holky nemají rozum, tak asi nejsou vyzývavé. Hrají si tak, napodobují matku,...nevím.

A pokud je jim -náct(11,12,13), tak stejně o "sexuální vzývavosti "doopravdy houby ví, jen něco málo tuší. Tak prostě přestřelí, no bóže. Někdo tady psal, a já to dělám podobně, prostě si vzpomenu na sebe, když mi bylo -náct.

Tys nikdy neblbla ,Vaal, jako pubeťačka, nezajímalo tě oblíkání,....(netuším kolik ti je).
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 14:42:37)
Susu, myslím že ne..blbla jsem spíš až tak kolem šestnácti. Na základce se nemaloval fakt nikdo(maximálně doma u někoho v bytě, když jsme si hrály).Jenom jsme si točily vlasy a občas malovaly nehty. Vrcholem módy byly rifle, nebo trička dotažené ze zahraničí či tuzexu.~;) Na základku jsem chodila ještě za komoušů :-) Největší hvězdy byly holky, co měly pravé zahraniční barbíny(panenky)..u nás tehdy ještě nebyly k dostání...Nějak jsme byly tehdy víc dětmi
 Petra Neomi 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 15:24:07)
No, ve čtrnácti jste snad barbíny neřešily :)
 Vaal 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 15:40:05)
To už jsem nechodila na základku ~y~
 Petra Neomi 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 15:42:28)
Nojo, tak holt musíš zohlednit, že dneska můžou být deváťáci skoro šestnástiletí.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 15:02:19)
Vaal,

diskuse se podle mě zbytečně hrotí. Sněhurka prostě žije v Itálii. (Ačkoliv hodila do éteru otázku „žiješ v cizině“ neuvědomila si, že „cizina“ je dost širokej pojem). V Itálii (podobně jako třeba ve Španělsku, možná i Řecku – nevím – plus mínus katolické země v okolí Středozemního moře) se opravdu ta sexuální identita dětí, vnímá jinak – jinak než u nás, jinak než v Anglii. A taky oblékání má pro ty lidi mnohem větší význam.. Na můj vkus to taky přeháněj, líbí se mi víc nenápadná anglická elegance (Španěl by mě hned opravil „typický anglický nevkus“), ale prostě to tak maj. Vizitkou Angličanky je krásná zahrada, vizitkou Španělky je krajkové prádélko. Je to kulturní záležitost, v tomhle směru zlatý Čechy ~:-D.
Ani nevím, kdy jsem naposled viděla nějakou holku v síťovaných punčocháčích. Nejspíš sama sebe. Sto let tomu nazad ~t~
 snehurka 
  • 

Re: To zavání pedofilií 

(27.10.2009 21:41:54)
Ano,oblekani pro ne ma velky vyznam,podle posledni mody musi byt maminka i dcera...z tech cervenych nehtu a sitovanych puncoch u holcicky v kocarku jsem byla dost vedle...dceri(7)to nedavam,jen lesk na rty a trpytky na nehty a oci na vystoupeni.Radsi nosi rifle nez silonky,ani netrva na Winx na tricku.
Do skoly nosi pres obleceni zasterku s dlouhym rukavem,staci ji dve,kus od 10 euro vys,takze to zas tak drahe neni,jako uniforma treba v Anglii.Boty muze mit jakekoliv,i bundu.Na hlave cokoliv.
 Lizzie 


:-) 

(24.10.2009 14:01:20)
Mně to připadá roztomilé:-) Už jsem to na několika chlapcích viděla a některým to vysloveně sedne. Především bloňďáčkům...:-)
Jinak nechápu o co je to horší než to, když někdo stříhá (i dnes...) dítě ,,podle hrnce". Zlaté číro...hip hip hurá~:-D
 Petra Neomi 
  • 

Re: zajímá mne váš názor - číro 

(24.10.2009 21:16:37)
Ne, spousta kluků to nosí do školky i do školy.
 Petra Neomi 
  • 

Re: zajímá mne váš názor - číro 

(24.10.2009 21:17:09)
Ne, spousta kluků to nosí do školky i do školy.
 Petra Neomi 
  • 

Re: zajímá mne váš názor - číro 

(24.10.2009 21:17:09)
Ne, spousta kluků to nosí do školky i do školy.
 KaM 
  • 

Re: zajímá mne váš názor - číro 

(28.10.2009 0:31:18)
Nevnímám to jako problém. Problém by mi přišly např. dredy, i když dvě z mých dětí je mají, jedno na celé hlavě, jedno jen částečně (17 a 19 let, SŠ a VŠ) a já je měla v mládí taky, do školky a na ZŠ se to opravdu nehodí, už z hyg. hlediska.
Učím na střední škole, je mi jedno, kdo v čem chodí, nevadí mi čepice, kšiltovka, kapuce, piercing, holá záda ani nahaté břicho - neřeším to. Koneckonců, vypovídá to o jejich slušnosti a vychování, že (konkrétně kapuce, čepice, kšiltovky).
Zrovna tak dredy, číra, barevné nebo holé hlavy jsou mi ukradené... naprosto. Proč bych se tím měla zabývat?
 Orion 


Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 13:24:07)
Chtěla bych se zeptat na váš názor resp. radu ohledně pera pro prvňáčka. Dcera chodí do první třídy a dodnes drží tužku mezi palcem a prodtředníčkem, takže při psaní na papír špatně vidí. Nepomáhá ke správnému držení ani trohranný typ písátek. A tak jsem po dlouhém hledání našla Stabilo křiváka, který má přesně vytlačené místo pro prstíky a koupila jsem ho poněkud v předstihu. Ovšem ve škole jsem narazila, tam píší pouze tornádem a na dotaz naší dcerky zda bude moci psát křivákem jí paní učitelka odpověděla, že až dopíše tornádo. Při počtu popsaných stránek v 1. třídě dopíše tornádo někdy v červnu a tak se vlastně ta odpověď rovná zákazu. Navíc dcera neumí plynule posouvat ruku a píše jakoby zeshora (něco jako leváci, ale je pravačka), už ve školce nás upozorňovali na možnou dysgrafii.
A tak se jednak ptám jakou máte zkušenost s křivákem pro dítě, které má problémy s grafomotorikou. Vybírala jsem to, co se mi zdálo nejlepší. Tornádo sice píše slabě, ale přijde mi, že se na něj musí dost tlačit a to přece k uvolnění ruky nepřispěje.
A také jak se mám domluvit s učitelkou? Nechci, aby si myslela, že dcera musí mít něco speciálního nebo aby si na ni zasedla. Nejraději bych tornádo vzala z penálu a řekla, že dopsalo. Ale nechci před dcerou lhát. Jak na to? V pondělí to budu muset řešit.
Díky za rady.
 bleděmodrý vamp 


Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 13:37:33)
Jsem učitelka, nyní v důchodu, ale mohu Vás ujistit, že snaha domluvit se s učitelkou je marná.
Vím, že kadím do vlastního hnízda, ale snaha o domluvu s učitelkou Vám může způsobit trauma, které se pak odrazí i na dítěti.
 Líza 


Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 14:05:10)
Moucho, už jsem ti to psala níže. Dcera má čerstvě diagnostikovanou dysgrafii (2. třída), Stabilo má od chvíle, co bylo jasné,že s psaním je problém - tzn. tak půlka první třídy. Paní učitelka nemá žádné právo bránit ti z nějakých absurdních důvodů v tom, abys dceři pořídila ergonomickou školní pomůcku. Normálně bych za ní došla a oznámila jí, že její pravdilo o psaní Tornádem ti sice dcera vyřídila, ale že trváš na tom, že tím perem psát nebude (ono fakt není ani do ruky moc dobré) a že bude psát pomůckou, která jí pomůže vyřešit problém s držením psacích potřeb, tlačením a sklonem písma, konec. Jen oznamovacím způsobem. Pokud by paní učitelka hodlala kolem toho dělat nějaké tanečky, šla bych se pak asi přeptat ředitele školy, zda tak činí s jeho vědomím ~a~

Je to naprostá ptákovina a fakt nemá právo to po tobě požadovat, tím spíš když dodržení jejího pokynu by tvojí dceři škodilo.
 izibal 


Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 14:21:05)
Taky jsem učitelka, ale asi zase s malou praxí (3 roky) a domnívám se, že za pokus to stojí. Nevím,jak to chodí na městských resp.pražských školách,ale u nás by nebyl problém se s učitelkou domluvit, příp.doporučit nějaké vyšetření v PPP
 tinas 


Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 14:53:40)
Moucho,
obě moje děti toto pero měli a ve čtvrtek jsem koupila dceři toto pero znovuna její vlastní žádost. I u nás ve škole se snažili nařizovat čím budou děti psát,což byl třeba u nás trochu problém. Dcera je levák a tak si při psaní často text rozmazala dřív než stihl inkoust zaschnout. Vůbec to neřeš arovnou paní učitelce oznam,že tvoje dcera bude psát tím co jí ty jako rodič pořídíš. U nás to zafungovalo!
Konkrétně třeba pro leváky je psacích potřeb o hodně méně,takže vůbec neřeším. Pokud se mi nějaké pero líbí ve smyslu praktičnosti pro dítě kupuji a neřeším co na to paní učitelka.
 susu 
  • 

Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 15:01:27)
jinak můzes zkusit ped. psych. poradnu a domluvit se , at ti to "naridi", aby psala Stabilem.
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 15:03:17)
trochu z jiného soudku, dcera je nejspíš levák a ze školky chodí s tím, že kreslí pravou, protože paní učitelka to chce... resp. jsem zjistila, že automaticky dětem dá tužku na pravou stranu, je fakt, že jsem jí předem neupozornila. Ptala jsem se dětské lékařky, řekla mi, že se mám s učitelkou domluvit, nesmí!!!! jí nutit psát druhou rukou a po slušné prosbě je už nyní vše v pořádku a dcera dostává tužku doprostřed stolu a bere si jí rukou, kterou jí je to bližší-levou. Určitě záleží na koho narazíš. některé učitelky určitě stále ještě domluvy bohužel schopné nejsou a razí předpotopní metody. Držím palce
 Hanka 
  • 

Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 17:38:44)
Moucho,

vytáhni večer tornádo z pouzdra, až bude malá spát, a piš a piš a piš. To by v tom byl čert, abys ho nevypsala!
 Kinga+3 


Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 19:40:47)
Mucho, určitě zajdi za učitelkou a oznam ji to, tak jak ti tady radí.

Syn píše ergonomickým plnicím perem, je už v druhé třídě a má ho mnohem radši než Tornádo.

Ještě jeden takový argument proti tornádu, je jednorázové, tudíž neekologické.
 Vážný 
  • 

Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(24.10.2009 23:26:48)
Pro nejslabší nátury:
1. Najít ve škole, kdo má na starost děti se specifickými poruchami učení. Poradit se s ním.

Pro středně silné:
2. Udělat z toho grafomotorickou poruchu a sama se objednat a zajít do PPP. Tam vydají papír jak vzdělávat vaše dítě, který by měla učitelka, nebo přinejhorším vedení vzít vážně.

Pro silné nátury:
3. Do školy jí nic než křiváka nedat a na první poznámku v ŽK zareagovat odpovědí, že jste přesvědčena, že dítě potřebuje psát takto. Nejspíš to ale povede na 1. či 2.
 Petra 
  • 

Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(29.10.2009 15:35:41)
Nevím jak jinde, ale v Plzni trvá objednání do PPP tak 7 měsíců (žádost jsme podávali v září a "na řadu" jsme přišli v dubnu (a to ještě proto, že někdo vypadl). Takže PPP v tomto případě asi moc dobré řešení není:(
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(26.10.2009 8:56:02)
Proč záleží učitelce na tom, aby se tornádo dopsalo??? Ona ho snad platila? Bylo v nějakém tom balíčku, co prvňáci dostávají? Myslím, že prvořadý je zájem dítěte, aby se mu dobře psalo. Pokud sama nevěří, že jí nová psací pomůcka nepomůže, měla by to vysvětlit nějak racionálně a né používat takový blbý argument~a~.
 JáKáča 
  • 

Re: Jak se domluvit s učitelkou? 

(28.10.2009 14:21:01)
Zašla bych za p. učitelkou a v přátelském duchu se jí pokusila vysvětlit proč to pero chceš vyzkoušet. Jestli s ním má zkušenosti a že se můžete domluvit, že např. za 14 dní se domluvíte, zda dceři vyhovuje. Mám zkušenost, že pokud vtáhnete učitelku do role: Pojďme, pomožme tomu dítěti, většina z nich na to slyší. Všechny bohužel né. Pro "agresivní" přístup máte čas vždy, pokud tento způsob zklame.
 susu 
  • 

citim se rozpacite 

(25.10.2009 18:12:43)
vlastne jsem z diskusi na rodine ponekud rozpacita. Vzdycky se tady vytvori skupina, ktera se tvari, ze to vsechno vi nejlip, jeji nazory jsou nespravnejsi a ostatni je nutno k jejich dodrzovani donutit nasilim-prikazy a zakazy.

Prinutit vsechny mit hodne deti, zakazat rodit cisarem, zakazat urcity styl oblekani, prikazat uniformy,.... Proc si nemuzeme delat to, co chceme, kdyz tim nikomu neublizujeme? Je to porad jako v totalite.
 10.5Libik12 


Re: citim se rozpacite 

(25.10.2009 23:47:43)
Ty si asi moc neumíš představit, co to byla totalita, vi´d.

 susu 
  • 

Re: citim se rozpacite 

(26.10.2009 6:59:39)
Právě že umím, žila jsem v ní do svých 20 let.
 Piru 


souhlasím s tebou 

(26.10.2009 8:25:19)
Plně souhlasím, přesně tak vnímám diskuse na rodině já. Kdo nesouhlasí s davem, je divný. Navíc nechápu, kde maminky berou ten čas, na sáhodlouhé diiskuse, které tu vedou. Já stíhám tak dvě hodiny týdně, to když přijdou novinky.
Co se oblečení do školy týče, jako matka se snažím, aby syn chodil čistý a slušně oblečený, také trochu podle současné mody, aby neměl problémy se spolužáky.
Jako učitelka nerada vidím holá záda u děvčat, nemůžu to ale komentovat. Také namalovaná děvčátka ve čtvrté třídě jsou podle mě moc. Nahlas ale komentuju jen čepice a kapuce během výuky.
 amy 
  • 

Re: citim se rozpacite 

(27.10.2009 7:42:04)
Susu, souhlasím s tebou. Taky nechápu, co k lidi vede k tomu, určovat ostatním, co mají dělat a co ne, s čím nesouhlasím, mám špatnou zkušenost, zakázat všem + přidat ještě tresty za porušení.
Považuju to za takovou českou specialitu. Myslím, že každý by se měl primárně starat sám o sebe a svou rodinu a neřešit, v čem chodí dítě sousedů, co má na sousedovo dítě na hlavě nebo na puse.
 Fúca 


Jeden pytel 

(26.10.2009 9:58:50)
Nečetla jsem sice všechny příspěvky, které tu jsou, protože jeich je vážně hodně, ale co mě, jako učitelku na 1.stupni, moc mrzí, je to, že nás všechny házíte do jednoho pytle. Nejsou přece všechny učitelky příšery ve starodávných hábytech a s propocenými koly v podpaží. I my se snažíme jít s dobou a módou a líbit se dětem, protože z vlastní zkušenosti vím, že právě děti to dokážou ocenit ze všech nejvíce!!!
 Grainne 


Re: Jeden pytel 

(26.10.2009 10:02:20)
Fúco, HÁBIT, prosím, hábit. Normálně na tohle vůbec nereaguju, ale pokud se tu někdo prohlásí za učitele......
 Effelein 


Ano, zcela samozřejmě 

(26.10.2009 11:32:15)
Na fenoménu móda by se měla podílet celá společnost. Pokud chceme nechat učiteli ještě alespoň trošku autority, tak by se moh zcela jistě k věci také vyjádřit. Děti se vzájemně vždy budou ovlivňovat. Soupeřit spolu. Děti boháčů, jak zde někdo vykastoval, budou mít vždy lepší materiál a tyto děti by se měly "nějak" dozvědět, že by jej neměly povyšovat ještě výš než jaký ve skutečnosti je. Děti chudáků by měly pochopit, že realita jejich zázemí nebude jen tak hned o kvalitnějším ohozu, ale že by se za svůj "nedostatek" také neměly ponižovat,nebo se tak nevnímat, byť mu to ostatní budou připomínat. V obou případech by měly být děti vedeny, aby chodili oblečeny čistě a relativně slušně. A to je sféra, kde si myslím, že má učitel právo co říct. POkud mu chodí do třídy "prasátko", nebo budoucí exhibice bordelu na Stodolní, pak by měl skutečně v rámci dobrého rozvíjení společnsti napomoct. Bohužel vinu vidím v rodičích, když jim nevadí, že si malá holčička barví vlasy, řasy, nehty a ještě jí koupí síťované punčošky s extraminisukní - byť holčička absolutně v podstatě netuší wo co go. Nebo chlapec, který se obleče jako klasický prototyp sexy prachatého gangstera z New Yorku, aniž tuší, jak se plodí děti. Děti mají právo na osobitý projev, ale my jsme ti zodpovědní průvodci jejich začátků v životě. Takže pokud se zase ve společnosti opět něco pokaká můžeme si kydat hnuj pouze na svou hlavu. A to je to, co si mnozí rodiče ve svém Egu vůbec neuvědomují. Promiňte za tak dloooouhý sloh:)
 Lassie66 


Re: Ano, zcela samozřejmě 

(26.10.2009 11:41:44)
Effelein, já s tím moc nesouhlasím. To můžeme boháčům nařídit, aby vozili své děti do školy ve Škodovkách a aby je brali jen na tuzemské dovolené, jelikož by to nebylo fér, kdyby se pak po prázdninách chlubily spolužákům s fotkama z Malediv...~d~ Je na rodičích, jak svým dětem vysvětlí, že nemůžou mít vše(i když někteří to mají) a jakým způsobem je vedou k sebeúctě i při nižším životním standartu. Jestli má Anča Vomáčková namalované řasy mi vůbec nevadí - proč by mělo?
 Grainne 


Re: Ano, zcela samozřejmě 

(26.10.2009 11:56:09)
Effelein, já si naopak myslím, že čím víc se bude učitel v dané věci "šťárat", byť v dobrém úmyslu, tím bude situaci zhoršovat a bude zbytečně přitahovat pozornost k tomu, co ve skutečnosti za pozornost vůbec nestojí.
Kalhoty "ZNAČKA" x kalhoty "ČÍNA" (z Číny budou s velkou pravděpodobností oboje), minisukně x příliš dlouhá sukně, namalované líčko x nenamalované líčko......
Učitel by měl naopak dát najevo, že to, co má kdo na sobě, není hodno zbytečného a přílišného zájmu. Obzvlášť neustále upozorňování na odívání z důvodu majetkových odlišností, ač mířeno k dobrému, obrátí se k tomu špatnému, tedy třídění dětí.
"Ne nadarmo nám říkávali, starej se o to, co máš v hlavě, ne o to, co máš na hlavě". Má to něco do sebe a obzvlášť učitel by měl vnímat nitro, pak ho nebude pohoršovat kdeco a nebude mít nutkavou potřebu zbytečně upozorňovat na podobné odlišnosti.
Samozřejmě je může přenést do všeobecného výkladu v rámci vhodného předmětu, nic proti.
 Lassie66 


Re: Ano, zcela samozřejmě 

(26.10.2009 12:08:42)
Grainne, souhlasím. A je tu ještě jedna věc - nevím proč by měly být děti z bohatých rodin trestány za to, že mají drahé věci. Naše děti jsou tak průměr, něco z bazaru, od babiček zase lepší věci, ty se v tom vyžívají. Ale proč by se měla učitelka po někom vozit jen proto, že rodiče mají více peněz?
 Grainne 


Re: Ano, zcela samozřejmě 

(26.10.2009 12:48:00)
Lassie, právě proto si myslím, že učitel by tohle neměl řešit vůbec. Doma to taky nijak neřešíme, existenci "lepších věcí" bereme jako fakt, kterému není třeba věnovat zbytečnou pozornost.
Bohužel synek to tu a tam dovádí k "dokonalosti", nošením čehosi skutečně nemožného, ale tím, že to okázale neřeší, neřeší to ani jeho spolužáci. Pokud vím, nikdy si nestěžoval, že by se mu posmívali spolužáci, nebo kdokoliv jiný.
To prosím nemá ani mobil, když zlikvidoval třetí, další jsem mu odmítla pořizovat.
Spíš si myslím, že takhle reagují děti zbytečně upozorňované dospělými, byť v dobré víře, na, fuj, ale musím to použít, na "třídní rozdíly".
 Helena 
  • 

Samozřejmě že mají. 

(30.10.2009 22:42:52)
Každá situace v životě, každé prostředí, si žádá určité oblečení.Zvlášť škola. Prostě v naší kultuře existují jakási pravidla, ať už psaná v podobě školních řádů, nebo ještě spíše nepsaná, jak by se člověk měl oblékat. Učitelé jsou spoluodpovědní za výchovu svěřených žáků. Pokud má některý fracek nesoudné rodiče, měl by to napravovat učitel.
 Grainne 


Re: Samozřejmě že mají. 

(30.10.2009 22:49:10)
Heleno, svoje fracky si s dovolením usměrním sama a pokud má některý zmetek za katedrou pocit, že by jim měl věnovat pozornost, jakou tu prezentuješ, patrně by se se zlou potázal.
Tomu věř, že by si následně nedovolil vylézt na ulici se skvrnkou na botě.
 amy 
  • 

Re: Samozřejmě že mají. 

(3.11.2009 8:42:30)
A kde bereš jistotu, že učitel je ten soudný? My máme úžasnou paní učitelku, tu jsme skutečně vyhráli, k dětem se chová báječně, její styl výuky obdivuju, ale pokud jde o její styl oblékání, tak raději pomlčím (nosí legíny ze začátku 90.let, přes ně si vždy oblékne pytel neurčité barvy). Jenže mě je fuk, jak se obléká, hodnotím jí podle toho, jak vykonává svou profesi. A tu vykonává na 1*

A naše paní družinářka, která pořád zasahuje do toho, co děti mají na sobě, co mají na hlavě, zda jsou holky nalíčené....Tak tahle paní má asi nejmíň do čeho mluvit, protože podle vzhledu se jeví jako absolutně nesoudná. Její líčení spočívá v tom, že si tekutými černými očními linkami nakreslí obočí v takovém tom věčně udiveném tvaru a rty si obtáhne rudou konturkou (rtěnku už nepoužívá), na hlavě nosí květák. Myslím, že tahle paní je asi tak ta poslední, co by měla komentovat něčí vzhled.
Když jsme jí s manželem poprvé viděli, smáli jsme se celou cestu v autě.
 Katty 
  • 

Vhodné oblečení 

(31.10.2009 21:34:12)
Ráda bych reagovala na tento článek také z pozice učitele. To, že děti nosí do školy tepláky je dnes celkem běžná věc. Už nějak nefunguje to, že do školy bychom měli chodit slušně oblečení (samozřejmě zdaleka ne ve všech případech). Vlastně mi to ani moc nevadí - je to pohodlnější a děti se i ve škole o přestávce dokážou umazat. Ale pokud jede dítě v teplákách i do divadla, to už mi přijde trochu jako drzost.Jestlipak by rodiče šli do divadla v teplákách?
A ještě k propoceným kolům v podpaží učitelky na třídní schůzce. Už jste někdy stáli 5 a více hodin před tabulí, běhali kolem dětí a pak ještě čelili "útokům rodičů", kteří si na Vás jdou "smlsnout"? Tak si to vyzkoušejte!!!
 krenkovahana 


Re: Vhodné oblečení 

(31.10.2009 22:50:52)
Já bych ráda reagovala mými zkušenostmi s naší paní učitelkou třídní. Dcera chodí nyní do druhé třídy. Učitelka mi neustále píše vzkazy, že mi dcera nemá chodit do školy oblečená v šatech, že tím dráždí ostatní děti, které asi chodí v teplákách... Párkrát jsem ji odepsala, že nevidím nic špatného na tom, že holka chodí do školy v šatech.Stále stejná písnička. Mám ji posílat do školy v riflých a tričkem s krátkým rukávem, má mít svetr, ponožky. To jsou její slova. Kde jsme, aby mi učitelka diktovala v čem má mé dítě chodit do školy, když chodí oblečená hezky, nažehlená... Kdyby byly povinné uniformy, tomu bych se nebránila, ale nevidím jedinný důvod, proč ne šaty !!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.