| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: netradiční Vánoce

 Celkem 47 názorů.
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Narozeniny X vánoce 

(7.10.2009 10:37:34)
Naše vánoce bývají spíše tradiční až na jednu maličkost, mladší dcera se narodila 24.12. v 17:20, takže dopoledne chodíme na procházku, s manželem si dáme svařáček na přípitek, kaštany a děti taky nějakou tu dobrůtku a oslavenkyně malinkatý dáreček, oběd tak nějak ošulíme. Loni, když byl dceři jeden rok, jsme se snažili, aby jsme zasedli ke stolu přesně v 17:20 a aspon touhle maličkostí jí "oslavili", uvidíme jak to stihneme letos a další roky, když už je to pěkná roštanda. Narozeninovou oslavu necháváme až po novém roce, aby nepřišla o dort, když je všude plno cukroví. Pod stromečkem mají obě dcery stejně, k narozeninám dostane dárky až na oslavě.
 Ecim 


Re: Narozeniny X vánoce 

(7.10.2009 10:50:49)
Radko, máte to opravdu mic hezky zorganizované :-) Spravedlnost mezi dětmi považuji za velmi důležitou.
 Ítí 
  • 

Re: Narozeniny X vánoce 

(7.10.2009 12:03:57)
My taky budeme letos slavit na Štědrý den první narozeniny našeho syna. Narodil se ve 2.30 v noci a celý rok přemýšlíme jak mu to do budoucna zorganizovat, aby nám nevyčítal, že má všechno v jeden den. Sice se měl narodit až po Novém roce, ale pospíšil si. Loňské Vánoce v porodnici byly opravdu zvláštní. Přijímali mě 23.12 večer a pouštěli 27.12 ráno. Takže jsem byla v nemocnici jenom na svátky. Personálu bylo velmi málo a jelikož to je už druhé mimi, tak mi to moc nevadilo. Ale kdybych neměla zkušenosti, tak asi ani nevím jak si s mimčem poradit. Letošní Vánoce si už určitě užiji. Už se těším jak syn bude strhávat ze stromečku ozdoby :-)
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Narozeniny X vánoce 

(7.10.2009 12:36:43)
I my máme vánoční dceru.~:-D A já říkám, že to bylo její rozhodnutí (nevěřili byste, kolikrát už jsem si vyslechla „chudák dítě, to vám pěkně poděkuje…“~d~), termín jsem měla 12.12., ale pořád nic, takže mě přijali 22.12. na vyvolání. Celý den nic, druhý den taky ne, až večer přišly bolesti a teprve 24.12.01 ve 14.05 přišla na svět naše princeznička ~s~ Byl to ten naprosto nejúžasnější dárek, jaký jsme mohli dostat. A pro mne ty nejzvláštnější vánoce, které jsem kdy zažila. Dokonce jsem prvně v životě jedla ke štědrovečerní večeři řízek a salát ~t~ - u nás je tradiční večeře biftek, hranolky, kyselé houbičky a velká zeleninová obloha ~:-D
A Madlenčiny narozeniny slavíme obvykle poslední víkend před vánocemi, aby se to nepletlo a byl to opravdu jen její den ~:-D
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: Narozeniny X vánoce 

(7.10.2009 18:07:43)
Taky miluju dovětky typu.. "ta vám poděkuje"... s oblibou vždycky odpovídám... "to je fuk, hlavně že stihla ještě vysoký porodný".... Od 1.1.2008 se totiž snižovalo... a báby koukají jak péro z gauče.... Samozřejmě je to jen nadsázka a for a nikomu už nevysvětluju, že jsme se začali snažit v dubnu, abych do konce roku otěhotněla a přitom byla už týden těhotná, na starší jsme totiž čekali přes rok.
 Jana 
  • 

Re: Narozeniny X vánoce 

(7.10.2009 14:37:41)
Já mám dvě "vánočňátka". Starší 23.12, mladší 25.12.
O obou říkám, že jsou vlastně dáreček od Ježíška.

S oběma slavíme narozeniny tak, jako by nebyly Vánoce. Jenom dortíky jsou maličké, aby se snědly najednou. A aby jim nebylo líto, že celý rok nemají žádnou oslavu, tak jsme vybírali "letní" jména a slavíme jejich svátky obdobně jako narozky.
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: Narozeniny X vánoce 

(7.10.2009 18:09:02)
Tak to vám to krásně vyšlo, taky jsme dali letní jméno, ale aniž bysme to řešili.... jméno jsme vybrali nezávazně na TP
 Kač. ♀ + ♂ 


nové tradice 

(9.10.2009 23:47:26)
My si doma potrpíme na svoje rituálya rituálky.
A co máme děti tak přidáváme nové. A jedním z nejmilejších je tennže uděláme skořápkové lodičky se svíčkou a chodíme je pouštět na jezírko abychom přilákali ježíška (resp.abychom stihli nanosit stromeček a dárky).

Kač.
 Ecim 


Re: nové tradice 

(10.10.2009 12:57:06)
Kačenko, tak to je náhoda. PŘESNĚ TOHLE se letos chystáme s dětmi také dělat ~:-D
 sovice 


vánoce na rekreaci 

(7.10.2009 10:56:54)
první Vánoce potom, co umřela moje máma (bylo to asi půl roku), vzal táta nás děti na vánoční rekreaci na horách. Nemuseli jsme se o nic starat, bylo tam krásně, prostředí nám tolik nepřipomínalo, že máma chybí, pořád bylo co dělat. Večeře velmi slavnostní, dárky jen dva pro každého (od každého každému jeden malý, zbytek zůstal doma) a taky jsme šli na vánoční koncert... Po návratu (28. myslím) nás čekala nazdobená větev a pod ní nachystané dárky, které jsme nebrali s sebou, + cukroví od sousedky, která chodila zalévat kytky a krmit ryby. Mělo to své kouzlo.
 katka 2+2 
  • 

vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 14:44:04)
My jsem taková slepená rodina ze dvou- já mám dvě děti, pochopitelně u sebe, manžel má taky dva kluky, jednoho u matky,jednoho u nás - a jak trávíme Vánoce? Nejprve to bylo tak, že jeho kluci přijdou 25.ráno k nám - ale to mi přijde absolutně nesváteční, spíš jako že přijdou pro dárky jako do obchodu...
Tak jsme to vyřešili tak, že jsou u jednoho rodiče na večeři + nadílku a pak po 8h se přesunou k tomu druhému (ob rok to prohazujeme).
 Winky 
  • 

Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 20:49:40)
tak my asi nic speciálního neděláme, odpo se snažíme jít na vycházku do lesa (s sebou dobroty pro zvířátka - mrkev, kukuřici, jablíčka, oříšky... dáváme to k jednomu krmelci). Dělávali jsme to tak s našima když jsem byla malá, takže si docela dobře vybavuju že zdaleka ne vždy byly vánoce na sněhu, kolikrát jsme si do spadaného (zlatého) jehličí malovaly klacíkem (zlaté) prasátko :-)

Předloni jsem spíš z nedostatku píle na výrobu vhodných dárkových kartiček (kam se vepíše jen jméno obdarovaného) vytiskla na PC ke každému dárku takový proužek papíru, 2-3 řádky, kde je jednak jméno obdarovaného kapku zašifrované (např. "Tomu co miluje nutelu" apod.) a taky nějaký rádoby nebo i skutečně vtipný popis dárku (třeba sestře jsem dala pro jejího koně nasušený chleba, ale udělala jsem ho jako přesné kostičky, zabalila do krabice od bonboniéry a popis byl něco v tom smyslu "výběrové ručně tříděné krmivo pro plnokrevníky, podávejte jako pamlsek za úspěch ve výcviku" ...)
No docela se to líbilo a další rok to podobně začalo dělat více členů rodiny a tak i to čtení "jmenovek" bylo celkem veselé, ne jen rvaní papíru :-)

Jediné co bych skutečně ráda, abychom měli ty vánoce takové veselejší, je trávit třeba společně s prarodiči, jenže nikde na to není moc prostor (ani u nich ani u nás), resp. děti jsou dost všetečné a bojím se že oboje prarodiče mají už radši klid a tradice než honění dvou písklat které o tradicích nemají ani páru, resp. z tolika zajímavých věcí jsou totálně rozhození a chovají se jak smyslů zbavení :-( No třeba na to ještě dojde.....
 Ecim 


rozdávání dárků 

(7.10.2009 21:50:50)
Winky,
ty vtipné popisky dárků mi připomněly veselou vánoční příhodu, která se stala našim příbuzným. Sestřenice se ve 3,5 letech už velmi hezky naučila písmenka, ale dlouho jí trvalo, než je přečetla. U stromečku trvala na tom, že když je z rodiny nejmenší, tak bude rozdávat dárky jenom ona. Problém byl ten, že jí nestačilo identifikovat jen první písmeno (M - maminka, T - tatínek), ale snaživě louskala každý nápis na každém dárku od začátku až do konce, takže roznášení dárků se protáhlo snad na 3 hodiny a celá rodina (5 členů) z toho už byla nepříčetná. Ale sestřenka vytrvala až do konce. :-)

 katka 2+2 
  • 

vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 14:46:52)
My jsem taková slepená rodina ze dvou- já mám dvě děti, pochopitelně u sebe, manžel má taky dva kluky, jednoho u matky,jednoho u nás - a jak trávíme Vánoce? Nejprve to bylo tak, že jeho kluci přijdou 25.ráno k nám - ale to mi přijde absolutně nesváteční, spíš jako že přijdou pro dárky jako do obchodu...
Tak jsme to vyřešili tak, že jsou u jednoho rodiče na večeři + nadílku a pak po 8h se přesunou k tomu druhému (ob rok to prohazujeme).
A protože je nás hodně, tak jsem se dohodli spolu s dětmi, že větší (dražší)(telefon, něco k PC apod) dárek dostane každý rok jenom jeden z nich a ostatní pár maličkostí (oblečení, hračky, knížky apod.)Docela to funguje, vědí že si můžou přát věc do tisíce Kč a berou to tak jak to je. Sedli jsme si spolu a vysvětlili jim platy, náklady a kolik zbyde na dárky - když se to vydělí 7... no, moc toho není. A my opravdu nejsme zastánci "půjček na Vánoce"
 Tragika 


Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 15:31:31)
Nejlepší vánoce byly ty, kdy jsme se rozhodli zcela ignorovat předvánoční nákupy.
Rozhodli jsme se, že každý vyrobí dárky svýma rukama. Od té doby uplynulo spoustu let, ale právě tyhle dárky přežily, narozdíl od kupovaných a všichni si jich hodně ceníme.
Konkrétně jsem dostala sbírku básní svázanou v kůži, comics a dřevěnou loutku.
Pod stromečkem ještě byly tyto dary: pletená šála a rukavice, ručně vyrobené svíčky a mýdlo, ruční dopisní papír, album fotek a příběhů s názvem 10 let našeho společného života, keramické svícny a plastika na zahradu, loutkové divadlo i s kulisami, utkaný koberec, ušitá zástěra a CD s písničkami za doprovodu kytary (dárek od syna).
 tinas 


Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 15:40:41)
Tragiko ,
to muselo být hezké. :-)

Můj nejlepší dárek v životě jsem dostala od syna. Kdysi nějak zlobil,tak jsem vzala takovou úplně pidi vařečku,která je tenoučká a má tu míchací plochu velkou jako větší lžíce. Jednou jsem ho s ní plácla a ona se mi ulomila v ruce. Vyhodila jsem jí a jaké bylo moje překvapení,když jsem na vánoce rozbalila dárek a v ní ta vařečka. OPRAVENÁ.~t~
Syn měl takové barevné izolepy. Prý se to motá na hokejky a tím mi tu vařečku omotal,takže na té tenké hůlce byla taková barevná namotanina.
:-) Vařečku mám doteď schovanou a i při nedávném stěhování jsem si dávala pozor,abych o ní nepřišla.

Tak to je mlj úplně nejlepší dárek v životě.
 tinas 


Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 15:43:46)
Ovšem kdybych já měla vyrábět dárky,tak chudáci asi nedostanou nikdy nic,protože na ručprčky jsem totálně levá. ~t~~t~~t~
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 16:18:31)
Tragiko, teda to je dost dobrej nápad. To jednou zrealizuju.

Mimochodem, nás bylo vždycky u stromečku 10 - 12. A má dobrá maminka vždycky kroutila hlavou, kolik že je tam dárků, že to je hrozný a svátky konzumu a tak. Že prej jak by bylo krásný, kdyby dal KAŽDEJ KAŽDÝMU jen jeden malej dáreček, tak by se pod stromečkem krčilo jen deset balíčků, ale byly by to ty duchovní Vánoce ~t~~t~~t~ Halt maminka je doktorka filosofie, matika jí nikdy moc nešla...
 tinas 


Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 16:23:02)
Kopřivo to by se muselo u vás dělat jako u dcery v bývalé škole. Do košíčku se dají jména a každý si vylosuje toho komu dá dárek. Pak má každý jenom jeden.~t~~t~~t~

U nás je to stejné. Ne,že bychom toho tolik chystali,ale jak se přidá naše velká rodina mají tam děti vždycky hrozný hromady dárků. Taky vždycky říkám,že letos to je naposledy....~t~~t~~t~
 Iveta 
  • 

Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 17:42:35)
Byla jsem na vánoční besídce sportovního kroužku, který vedl můj přítel, a tam to měli vymyšlený jinak. Každý přinesl zabalený dárek, všechny se rozložily na stůl jako při tombole, očíslovaly a pak se losují čísla. Je u toho zábava a každý se těší, komu jeho dárek připadne.
 Tragika 


Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 19:49:06)
Musím vám říci, že pokaždé když vidím vánoční výzdobu v říjnu a slyším koledy dva měsíce před vánocemi, otvírá se mi kudla v kapse.
Mám takovou ideu, že by si vánoce, mnou výše popsané, udělali všichni. No, všichni asi ne, ale kdyby nás bylo hodně, viděli by jste ty slevy s velkým S po svátcích. Tipuju je na minimálně 80%.
Nás k tomuto činu dohnaly vánoce, které opravdu vypovídaly pouze o stavu peněženek darujících. Trumfovali jsme se vydatně, stromek nebyl pod dárky ani vidět.
Za ušetřené peníze jsme si pak udělali báječnou dovolenou v zimě za teplem.
Zajímavé na tom je, že je i člověk tzv.levý na ruce, schopen vymyslet svůj dárek. Od babičky jsme dostali chutney a výborné marmelády ve skleničkách ručně popsaných a vyzdobených, strýc usušil houby a křížaly a teta vyrobila vánoční věnec na dveře.
Nemusíte umět plést, háčkovat, šít, kreslit, modelovat, vyřezávat, psát poezii, či beletrii. Album z dovolené s vlastním příběhem zvládne každý a zavařovat, sušit, nebo vyrobit zdravý sirup, také není těžké.


 SnowWhite 


Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 21:06:35)
Naprosto souhlasím. U nás se to zvrhlo tak, že si nejsem jistá, že by dívky vydejchaly jakékoliv regulace....ale taky nesnáším utopený stromeček a děti umdlévající rozbalováním dárků :-), případně nechávající si dárky na druhý den....
 Radka, 04/06 +12/07 
  • 

Re: vánoce 2+2+2 

(7.10.2009 21:57:29)
Letos jsem vyhlásila stop megalomanství, ale každému dáváme tip na 1 chtěný dárek. Taky jsme se dohodli, že dárky necháme u babiček a holky budou mít radost vícenásobnou a pocit, že Ježíšek opravdu chodí všude. Loni toho bylo strašně moc najednou a starší dcera se radovala z prvních pár dárků a pak už to nestíhala. Dárky od mojí mamky - hlavně kočárek- zůstaly u nich a radovala se z nich druhý den víc než ze všech najednou. Být kočárek doma, neužívala by si ani kuchynku ani kočárek, nebo aspon ne tak dokonale a upřímně.
 Ecim 


organizace a počet dárků 

(7.10.2009 22:04:42)
Řekli jsme si, že se letos domluvíme se všemi příbuznými, co mají dětem dát pod stromeček a co ne. Stop stav vyhlásíme třeba na plyšáky, máme jich hodně a děti si s nimi až zas tolik nehrají. Když děti dostanou příliš moc dárků, tak se z nich stejně už ani moc neradují. Až děti povyrostou, tak s nimi budeme psát dopis Ježíškovi a koupí se jim především to, co si budou opravdu přát plus pár drobných překvapení.
Teď hlavně dolaďujeme vánoční rituály. Zatímco u nás v doma Ježíšek nosil stromeček i dárky, tak u manžela doma to bylo tak, že děti ustrojily stromeček, aby Ježíšek věděl, kam má dárky nadělit. Nakonec jsme se dohodli, že vzhledem k tomu, že máme průchozí obývák, k nám bude Ježíšek chodit na etapy. Ráno přinese stromeček (zatímco děti budou u babičky) a večer donese dárky.
 Ecim 


alba 

(7.10.2009 21:57:02)
Od té doby, co máme děti, dáváme většině příbuzných k Vánocům alba a kalendáře s jejich fotkami. Albíčka vlastně dáváme i k svátkům a k narozeninám. Vyjdou velmi levně, ale hlavním důvodem je to, že je to originální a osobní dárek. Vyrobit albíčko sice stojí čas a přemýšlení, ale mě to hrozně baví, a tak si tu práci dám moc ráda.

Protože je staršímu synovi už 2,5 a my ho nechceme připravit o iluzi, že dárky nosí Ježíšek, tak jsme se s manželem dohodli, že počínaje letošními Vánocemi nebudeme alba příbuzným dávat pod stromeček, ale předáme jim je mezi čtyřma očima.
 xxy 


šťastné a neveselé 

(7.10.2009 23:51:47)
Jak se psalo výše, předvánoční honičku taky ignorujeme a snažíme se vánoce brát ne jako předhánění se v dárcích a přejídání se, ale jako klidný čas, kdy se sejdeme s rodinou. Dárky jsme na čas odvolali, ale když se nám narodil syn, tak jsme je zase zavedli, včetně kalendářů.
Loni jsem se na vánoce moc těšila. Syn měl 2,5, tak už z toho něco měl. Dcera měla půl roku. Ale jak se tak plazila po čtyřech, ujela jí ruka a bouchla se do hlavy, kterou si rozbila. Museli jí to srovnat, tak ji 23.12. operovali. Její první vánoce jsem si sice představovala trochu jinak, ale to, že jí lebku srovnali, jí se jinak nic nestalo, je absolutně bez jakýchkoli následků, byl ten nejhezčí dárek. Syna radujícího se při vybalování dárků mi manžel natočil a ještě večer mi ho v nemocnici při návštěvě ukázal. Dcerku jsem do dalších let poučila, že se rodičům dávají jiné "dárky" než rozbitá hlava, tak doufám, že letošní vánoce, ze kterých už budou mít radost snad oba, budou v pohodě a klidu doma a budou tentokrát šťastné a veselé.
 gatto 


Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 0:38:14)
Netradiční je neoddávat se konzumu jako většinová společnost a udělat radost něčím jiným než "dárečkem" vyrobeným v Číně ve smradlavé továrně plné novodobých otroků

Netradiční je neoddávat se obžerství a nenakupovat živočišné "luxusní" výrobky založené na utrpení (masíčko, rybičky, šunčička, vejce, sýrečky...)

Netradiční je jít se podívat do velkochovu, pohladit tele, které skončí na jatkách, jít se podívat do bateriového chovu a vzít pryč pár slepic a dopřát jim dožití v bezpečí, na slunci, kde se mohou pohybovat a radovat se ze života

Netradiční je jít rozmlátit pár výloh s módním zbožím, kde ziskuchtivé a morálně nízké majitelky prodávají oblečení s "módními" kožešinovými lemy získanými zcela zbytečným vražděním

Netradiční je úplně se na vánoce a celé spotřební a komerční šílenství vykašlat a ignorovat jej
 10.5Libik12 


Re: Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 0:56:49)
Gatto,

netradiční by bylo nemlej pantem a něco fakt dělat.

Přijeď k nám do ulice, jeden debil sadistickej tu nepřiměřeně vychovává svého ubožáka psa elektickým prutem, to zvíře už ani neštěkne, já jsem pro idiota malá autorita.
 gatto 


Re: Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 7:54:43)
Ahoj Libíku,

doufám, že se máš skvěle.

Michodem nemám moc ráda, když mi někdo říká, co mám dělat. To mi přijde jak za komoušů. Já ti taky neříkám, co máš dělat. ("Přijeď k nám a pojď nám pomoct s přípravou veganských ochutnávek pro lidi třeba, nebo dej nám peníze na tisk letáků")

Ad. ubožák pes:
Myslím, že pro pána bych nebyla autorita ani já. Je to evidentně psychicky nemocný člověk, když se potřebuje léčit pocitem nadvlády nad zvířetem. Doporučení: (udělej něco ty, když jsi blíž) Dej podnět na obecní úřad a na veterinární správu. I když ti s tím asi nic neudělají, přestože jsou za to placení. Tak možná podnět ke zbavení pána způsobilosti k právním úkonům ;-)

 JdM 


Re: Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 5:52:33)
Netradiční je rozmlátit pár výloh? To si snad děláš srandu. Podle tebe je netradiční kazit Vánoce někomu jinému?? No to máš tedy pravdu. Hanba by tě měla fackovat a ne se tady s tím chlubit. Juj, to jsem se dočertila.
 gatto 


Re: Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 7:49:41)
Až se budou ve výloze prodávat kusy tvých dětí (jelikož se zřejmě tvůj cit omezuje pouze na ně), byla bych zvědavá, jakou reakci by to v tobě vyvolalo. A nečerti se ;-)
 susu 
  • 

Re: Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 8:08:34)
já nevím gatto, vegeteriánka už nejsem ale kožešiny stále nenosím, nicméně rozmlátit pár výloh mi fakt nepřijde v pořádku. To si člověk taky může vymyslet cokoli a bude rozbíjet, co ho napadne? Nekdo lékaárny, protože uznává jen čínskou medicínu, někdo obchody, protože neuznává konzum, někdo fotbalové stadiony, protože ho fotbal nebaví,.....atd? Asi je lepší nevnucovat druhým svůj názor, ať si o jeho správnosti přesvědčena jakkoliv a nedemolovat kvůli němu svět kolem sebe, možná, že pár let si budeš myslet něco jiného.
 JdM 


Re: Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 8:16:44)
No, tak děti nemám. Zatím. A myslím, že je trochu rozdíl mezi dítětem a zvířetem. Pochopila bych, kdyby ty šutry házely matky zvířat tam vystavených. Navíc nevím jestli bys byla tak chápavá pokud by někdo házel šutry tobě do oken jen proto, že s tebou nesouhlasí. Rozumím tvému názoru a chápu a proč se ti to nelíbí. Chápu letáky a propagandu, atd. Ale ničení cizího majetku prostě nepochopím. Myslím, že tím můžeš boj za svou věc tak maximálně poškodit.
 susu, 1 dítě 
  • 

Re: Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 7:57:00)
Ja se na vánoce vždycky těším. Vždy si říkám že to letos zvládnu líp než loni a nikdy se mi to nepovede. Ale stejně miluju pečení cukroví a zdobení stromečku a celého bytu( no máme jednopokojáč) a vůbec, asi jsem vánoční fanatik.

Stromeček zdobíme, abychom přilákali ježíška, ono bychom to v jednopokojáči asi líp nezvládli. Odpoledne jdeme na procházku a manžel rychle naskládá dárky pod stromek a dožene nás. Vybavuji si, jak jedny vánoce dcera na procházku prostě nechtěla a my jí vyhrožovali ,že pak nepřijde ježíšek.:-)), že to musíme být pryč, abychom ho nevyplašili.

 susu,  
  • 

Re: Netradiční je postavit se proti týrání zvířat třeba  

(8.10.2009 7:58:19)
Tak nevím , proč mě to přidalo sem, chtěla jsem přidat úplne nový příspěvek. no co se dá dělat.
 JdM 


Netradičně tradiční 

(8.10.2009 8:32:58)
A teď tedy mé netradiční Vánoce. Musím se přiznat, že co jsem odrostla a Vánoce se z několika důvodů přestaly slavit u dědečka, jsem je nemusela. U nás bylo vždy dusno. Otec šel do restaurantu (asi aby se vyhnul tomu, že by ho mamka zaměstnala) matka makala kolem vaření a o vánoční atmosféře nemohla být řeč. Večer tradiční večeře hromada chtěných i nechtěných dárků (jsem jedináček), pár prskavek a když ještě byla televize tak vánoční pohádka.
Loni jsme se s přítelem rozhodli celou věc vzít netradičně. 24.prosince jsme ignorovali a protože televizi jsem vyhodila už před pár lety ani ty pohádky nechyběly). Žádné dárky prostě nic. Všem jsme ohlásili, že Vánoce jsou ve skutečnosti 24.ledna. A také byly. Bylo cukroví, byly řízky a bramborový salát. S přítelem jsme vyrazili do Krčáku a nasbírali větve. Ozdobila jsem byt (nikdy předtím se to moc neřešilo) i větve, ozdobila stůl. Pozvali jsme oboje rodiče (i přesto, že moji už spolu nežijí). A udělali Vánoce netradičně tradiční. Dokonce došlo i na lití olova a svíčky ve skořápkách na vodě. Největší radost nám udělalo, že se to všem líbilo a všichni byli spokojení. Už v létě se nás ptali, jestli chystáme Vánoce i na příští leden. Pochopitelně, protože tam pro nás je Štědrý den 24.ledna.. :-) Navíc plánuji pozvat i širší rodinný okruh.. :) Začínám mít zase ráda Vánoce
 Ecim 


hlavní je si Vánoce užít 

(8.10.2009 9:10:21)
JdM, to je ale hezké a humorné pojetí Vánoc!
Podle mého názoru je hlavní si Vánoce užít - bez ohledu na to, kdy si je uspořádáme. (Což Tvůj příspěvek dokazuje.)

Nemám ráda takový ten trpitelský přístup - ach jo, musím uklízet, nakupovat dárky, dřít se s pečením cukroví, ten shon, ten stres - proč? Vždyť se tomu stresu dá vyhnout. Dárky pořizuji už v listopadu - a v klidu. Že mě kvůli tomu spousta lidí považuje za cvoka, je mi jedno. A hlavně se snažím radovat se z toho, že mám komu ty dárky kupovat. Uklízíme také v listopadu, každý den kousek, aby nás ten úklid moc nezatěžoval. Pečeme samozřejmě až v prosinci. Pečeme proto, že nás to baví a že to cukroví rádi jíme, a ne proto, aby se nad námi někdo rozplýval, jak jsme úžasní. A je nám jedno, jestli známí toho napekli víc nebo míň než my. A když cokoli nestihne, tak se to prostě nestihne a dodělá se to až po Vánocích. A na vánoční svátky už odpočíváme. Máme Vánoce moc rádi a chceme dělat všechno proto, aby je měly rádi i naše děti.
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: hlavní je si Vánoce užít 

(8.10.2009 9:49:14)
Ecim, naprosto souhlasím, uklízím celý rok a to nejen povrchově, ale dost často i hoooodně důkladně, takže před vánocema je to jen větší klasický úklid, okna teda myjeme cca týden před vánocema, ale to by tak časově vycházelo i bez vánoc. Cukroví peču, protože mě to baví a miluju provoněný byt a hlavně ho taky všichni rádi dlabeme. A dárky kupuju proto, že mám radost, že je komu je kupovat a klidně ho koupím i v létě, když se nějaký fajn naskytne. A mladší dcera nám ted dva roky připravila stejně ty nejhezčí dárky... 2007 se narodila 24.12. a 2008 25.12. začala chodit, uvidíme, co se jí podaří letos.... že by byla bez plen?????? A co se nakupování týče, kupujeme jídlo taky většinou hned po Mikuláši a těsně před vánoci jen kapra a ovoce a zeleninu.
 Ecim 


Re: hlavní je si Vánoce užít 

(8.10.2009 9:57:05)
Ahoj Radko,
Tvůj příspěvek mi udělal velikou radost. Je velmi milé narazit na někoho, kdo má k úklidu, nákupu dárků a pečení stejný přístup jako já.
Mí chlapečkové se oba narodili na jaře (03/07 a 05/09), ale od toho mladšího jsem loni dostala také krásný dárek - 23.12. začal kopat.
 Hanka 
  • 

Re: hlavní je si Vánoce užít 

(8.10.2009 10:10:09)
Starší "děti" - teď 21 a 19, už několik let zpátky prohlašují, že na vánocích je nejhezčí to, že si spolu upečeme cukroví, vánočně vyzdobíme byt a máme pohodu a nestresujeme se, protože se vším začneme včas a od začátku adventu si víceméně jen užíváme. Cukroví začínám péct někdy v polovině listopadu, upeču ho a v prosinci ho u televize slepím, případně poliju. A nepečené cukroví dělají starší dva dny před vánoci, když mají prázdniny. A benjamínek - 8 let - ještě věří, tak s ním si to všichni užíváme, to jeho těšení apod.
Mám jeden tip pro rodiče dětiček, které chtějí rozdávat dárky a neumí číst - vytiskla jsem fotografie obdarovaných na samolepící štítky a nalepila je na dárky místo jmenovek.
 Ecim 


Re: hlavní je si Vánoce užít 

(8.10.2009 10:26:10)
Ahoj Hanko,
to je výborný nápad s těmi fotkami, možná to také zavedeme.
Díky :-)~x~
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: hlavní je si Vánoce užít 

(8.10.2009 11:21:11)
Ty fotky jsou fakt super nápad... naprostá banalita, ale mě to fakt nenapadlo... díky za tip, asi do toho letos půjdeme
 Jája,dvě dospělé děti 
  • 

Re: hlavní je si Vánoce užít 

(8.10.2009 12:49:54)
Vánoce miluji, s úklidem se nestresuji, co stihnu, to je hotové a co nestihnu, nikomu nevadí. Cukroví
peču moc ráda (dělám více nepečené z marcipánu, u nás to všichnu mulují). Dohromady mívám tak 20-25
druhů. Dárky nakupuji průběžně už od léta a v prosinci mívám pohodu. Už se těším až přijdou
vnoučata a já si to budu zase užívat o to více, jak
je budu všechny zvyky a tradice vánoc učit.
Moc vzpomínám když se k nám v předvánočním čase chodily učit péci cukroví dceřiny kamarádky.
 Hanka 
  • 

Re: hlavní je si Vánoce užít 

(8.10.2009 13:55:35)
Musím říct, že se to hlavně u dospělých setkalo s úspěchem, hlavně babičky a dědové byli překvapení, výkřiky typu: "jé, kde jste mě to vyfotili", nebo "hele,, to jsem já" byly docela zábavné. Věnovala jsem tomu jeden večer, než jsem našla správnou a fotku a správně ji zmenšila, ale stálo to za to,
 Ráchel, 3 děti 


klidné Vánoce 

(8.10.2009 13:10:37)
Na Štědrý den dopoledne jdeme do sboru (napsala bych pro přehlednost do kostela, ale kostel nemáme :-) ). Řada lidí to nechápe, jak pak všechno prý stíhám. Ale právě to, že jdeme dopoledne na bohoslužby, mě přimělo, abych měla většinu věcí připravených už den předem :-) a Štědrý den proto probíhá poklidně, ve sváteční pohodě. Na bohoslužbách je program přizpůsobený dětem a po skončení si dáme s přáteli čaj, kafe, vánočku, dáme si dárečky... mám to moc ráda. Bohoslužby jsou způsob, jak si o něco více uvědomit, o čem že Vánoce vlastně jsou.
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: klidné Vánoce 

(9.10.2009 6:48:04)
Nejsme věřící, takže bohoslužby apod. u nás nemají šanci, nicméně souhlasím s tím, že se to pravé kouzlo vánoc poslední dobou vytrácí. Nějak mám pocit, že lidem nestačí být s těmi, koho mají rádi, v klidu si posedět u večeře a užívat si jeden druhého. Dost často jde o stres z úklidu a předhánění se před druhými, kdo dá víc a za víc. Jak jsem psala, nejsme věřící, ale vánoce u nás mají své místo a jejich atmosféru prostě miluju a přípravy na ně beru v pohodě a snažím se nestresovat.
 Ráchel, 3 děti 


klidné Vánoce 

(8.10.2009 13:10:38)
Na Štědrý den dopoledne jdeme do sboru (napsala bych pro přehlednost do kostela, ale kostel nemáme :-) ). Řada lidí to nechápe, jak pak všechno prý stíhám. Ale právě to, že jdeme dopoledne na bohoslužby, mě přimělo, abych měla většinu věcí připravených už den předem :-) a Štědrý den proto probíhá poklidně, ve sváteční pohodě. Na bohoslužbách je program přizpůsobený dětem a po skončení si dáme s přáteli čaj, kafe, vánočku, dáme si dárečky... mám to moc ráda. Bohoslužby jsou způsob, jak si o něco více uvědomit, o čem že Vánoce vlastně jsou.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.