| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem přežil školu

 Celkem 189 názorů.
 Lenka** 


Talent 

(25.9.2009 8:31:09)
Tvůj syn má literární talent, stálo by za to někam tu práci poslat! Určitě je citlivý, pracuje s fantazií, ale možná to nebylo tak dramatické, z pohledu zvenčí bych to brala jako literární dílko,možná se jen odpíchl od svých dávných pocitů a dále je rozvíjel... Jako máma bych se ho prostě zeptala, jak školu tehdy prožíval, nakolik je to o něm samotném - a byla bych zvědavá, co mi řekne.
 Gabina  
  • 

Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 9:24:02)
Nas to ceka za rok a citim to uplne stejne.Nejradsi bych syna zavedla a byla bych tam i nekde schovana,abych vse videla.Bohuzel jak pises vice skody....
Zivot je opravdu boj!
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 11:20:58)
Promiňte, ale co si jako představujete , že se Vaší princezně stane na cestě ze šatny do třídy ?? Že se na ní vrhnou lítí sedmáci a roztrhají ji na kusy ? Já mám někdy pocit, že neurotické děti vidící obludy na chodbách jsou především výsledkem úzkostnosti svých rodičů,kteří jsou zblblí reportážemi o šikaně na každém kroku.Dětem pak říkáme : kdyby to někdo ubližoval, hned to řekni, kdyby po tobě někdo něco chtěl.. atd. Citlivější jedinec pak prakticky neustále očekává nějaký ohrožující akt. Dítě musí vědět, co dělat v případě ohrožení. Ale tohle co se tu píše...měli byste se tak nějak sklidnit, nedělat ze školy strašáka a životu nebezpečné místo a spíš dodat dětem klid a optimismus.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 11:46:48)
Na tohle mám velmi podobný názor.
 marketa 
  • 

sikana 

(25.9.2009 11:52:05)
ty jsi teda chytra. ja jsem si sikanu zazila na vlastni kuzi. nebyla jsem uzkostne dite. jen jsem mela smulu, ze jsem byla holt trochu chytrejsi a talentovanejsi. ne o moc, ale stacilo.

co se tyce sikany je lepsi davat hooodne pozor a sledovat bedlive jestli k ni nedochazi, nez ji podcenit.

vzdyt oni si to deti mezi sebou nejak vyrikaji. jo ale k ujme jednoho, vzdy toho stejneho. a delaji to tak chytre, ze to neni skoro videt.
treba ti hazi celou velkou prestavku penal a ucebnici po tride. jeden stoji u dveri a kdyz se pred hodinou blizi ucitel, jsou tve veci v poradku na stole. nebo taky ne a veci ti lezi nekde na zemi.
kdyz najdes odvahu a uciteli reknes co delali, podaji si te po skole, kluci fyzicky, holky hlavne slovne, ale oboji je hrozny. no ucitelky, ktere uvazuji jako ty, reknou: "mas si na sve veci davat pozor. nestran se tak kolektivu a uvidis, ze te budou mit radi.
ze je to naopak, ze se stranis kolektivu prave proto,ze te nemaji radi ty krave nedojde.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 12:00:20)
jo a sikanovali me spoluzaci na zakladce. ne stari deti. spoluzaci.
ve skolce jsem mela kamaradky, nekolik a na gymplu pak taky, uplne normalne.
na te zakladce ne a zadna ucitelka si toho nevsimla a nebylo ji to divne!
rodicum jsem to nerekla, protoze tenkrat meli velmi vazne starosti a nechtela jsem ji pridavat dalsi. mela jsem pocit, ze je to asi normalni a chyby jsem hledala v sobe. az na gymplu mi doslo, ze to nebylo ve mne, ale v tech par krutejch detech a ostatnich slabochu, kteri se k nim ze strachu pridali a hlavne v ucitelce, ktera si neco jako existenci sikany vubec nepripustila. zpetne vim, ze to muselo byt videt, ze jsem sikanovana a na ni bylo to resit.
bylo to peklo, takze radsi lepsi byt opatrnejsi, nez to zanedbat.
 Margot+1 


Re: sikana 

(25.9.2009 12:48:23)
Podívej, marketo, nenašla bys člověka, který by neměl ze školy nějaký takový ošklivý zážitek. Jak konkrétně tě spolužáci šikanovali? Pokud to bylo jenom házení penálu, nebyla to žádná tragédie, v tom by zásah učitelky udělal víc škody než užitku. Problém byl, že ses s tím neuměla vyrovnat.

Mně se zase stalo tohle: Když jsem byla v pětce, sedmačky si všimly, že nosím volné kalhoty (šila mi je máma a byly trošku větší, abych do nich dorostla ~:-D) Denně seděly u školy na zábradlí a když jsem šla kolem, sborem volaly "bim, bam, zvony!" (nosily se tehdy "roury", už ta hrůza jde do módy zase ~k~) Děsně mi to bylo líto. Máma mi poradila, abych jim dala najevo, že je mi pošklebování jedno a že se mi ty kalhoty líbí. Za děsnýho sebezapření jsem to zkusila. Ani nevím, nakolik to tenkrát pomohlo, ale naučila jsem se jednu asertivní metodu. A kamarádka mi po letech řekla, že jsem tehdy v jejích očích děsně stoupla, že ona by se zhroutila. Ten vnitřní boj na mě asi nebyl vidět. :-)
 myš 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 13:35:46)
No on je dost rozdíl jeden nebo pár nepříjemných zážitků, to má opravdu dost dětí a pak cílená a soustavná šikana, nebo jen třeba nebýt přijat spolužáky.

Rozhodně bych to takhle nepodceňovala a jestli jsi učitelka, tak si ymslím, že bys neměla tenhle problém nijak zlehčovat.
 Margot+1 


Re: sikana 

(25.9.2009 13:41:30)
nic nezhlehčuju a učitelka nejsem, i když jsem s kantorským úsilím měla nějaké techtle (od té doby mě nadzdvihne, když je kdokoliv hotov poučit učitele, viz tvůj "příspěvek do diskuse") Píšu o tom, co tady popisuje spousta rodičů - že přežít mezi dětmi je boj, který za ty své děti nevybojujeme ani my, ani učitelé, byť bychom stokrát chtěli, protože víme, jak to bolí... ~d~
 myš 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 14:01:28)
No já jsem s učitelstvím měla taky nějaké techtle, takže tvůj příspěvek o poučování učitelů kýmkoliv je vcelku mimo.
Bojovat děti musí, to jo, ale šikana je závažná věc, kterou si děti samy nevybojují a musí se do toho zapojit rodiče a hlavně učitelé, podle toho jak se se šikanou zachází a řeší nebo neřeší se pozná dobrý učitel i škola. Jestli jsi měla teda nějaké techtle mechtle s učitelstvím, tak bys to měla vědět, na peďáku nás to dokonce i učili.


 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 14:56:13)
psala jsi, ze jsi zadavala slohy sedmakum, tak jsem logicky odvodila, ze jsi ucitelka.
 Dobra1 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:11:54)
margot, opravdovou sikanu jsi nezazila, bud rada. Jas i tim prochazela 7 let, od 6. tridy na zakladce do konce gymplu, protoze tam preslo hodne decek z predchozi tridy a ty to tahly dal. Jeden zazitek za cas te muze posilit, ale denodenni celodenni sikana je nekde uplne jinde.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 14:38:10)
presne takovou ucu jako ty jsem mela, nez by se trosku namahala, radsi zavirala oci a vinu davala me!
kdyby se jednalo o jedno pohazovani penalem, tak to snad asi zapomenu, ne? proste to bylo mnohem horsi. kazdou z tech veci bys ty nejspis oznacila jako "no to prece nic neni", ale ono tisickrat nic umorilo vola, nebo jak se to rika, vis?
jo, jednou jsem se jim postavila a spatne to se mnou dopadlo. brali mi veci, hazeli s nimi, smali se memu obleceni, nikdo si se mnou nepovidal, nadavali mi atd. muzu pokracovat.
jednou jsem jednu tu holku prastila tak, ze ji tekla krev, ja ktera se NIKDY opravdu nikdy neprala. narozdil od te holky, pro kterou prani nebylo nic divneho. ucitelka vubec nepremyslela proc ja, hodna, ticha holcicka, jsem neco takoveho udelala a mela hned jasno a nafackovala mi pred celou tridou, co k tomu dodat. mela delat na poste a ne ve skolstvi.
 Jana (syn, 3,5roku) 
  • 

Re: sikana 

(28.9.2009 7:48:12)
tak různé ekvivalenty posměšku "bim bam zvony" bylo tím nejjemnějším co jsem si na základce zažívala já. Pak mě taky parkrát "vykoupali" v kopřivách a na jednom atletickém soustředění si na mě při tréningu přespolního běhu počkali v lese a společnými silami mě shodili ze svahu. Po tom desetimetrovém kutálení, špinavá a podřená už jsme toho měla ale opravdu dost a šla to říct vedoucímu. Byl ironický jako ostatní a taky myslím že mu bylo trapné něco takového řešit. Zpětně si myslím že jsem tehdy ještě nebyla zrovna dvakrát sociálně zdatná (na střední už jsem žádné takové problémy neměla a na VŠ mám vyloženě dobré vzpomínky), snadno jsem se kvůli čemukoli urážela, takže jsem byla vlastně tou nejsnažší obětí, dávala jsem ostentativně najevo jak moc považuju jejich idoly da kretény, zkrátka vymezovala jsme se na každém kroku a odezva na sebe nenechala dlouho čekat, a ani si nemyslím že to vymezování začalo až tehdy co se mi oni začali piosmívat, ale je možný že tak hluboko už nedohlídnu. Teď můj syn chodí do školky a podle toho co mi povídá se naštěstí nezdá že by měl nějaký problém, vím že se to může změnit, jenom doufám že si spolu budeme schopní povídat i tehdy až mu bude deset, patnáct..
 hedlovka 


Re: sikana 

(2.10.2009 2:48:43)
Děvče,děvče,víš ty vůbec o čem mluvíš? Máš nějaké pedagogické vzdělání?Šikana je velmi široký pojem obsahující mnohé způsoby teroru druhého.Každé dítě je jinak citlivé a odolné.A vnímá šikanu jinak a také se jinak umí bránit.Máš vůbec děti? V dětství šikanovali ve škole mě i mého manžela.A stejně tak jako u Markétky byl důvodem talent.Náš syn je po nás, a proto jsme se ho snažili otužovat a na šikanu připravit.Marně!!!Šikanovali ho na základní škole asi 3roky,pak jsme ho dali na výběrovou školu,že to bude lepší,také si ho tam vyhlédl jeden schopný "terorista",celou primu ho dusil.Ale protože škola funguje tak jak má,zasáhla paní proferorka třídní nekompromisně,tvrdě a jasně ochránila našeho syna.Tím to skončilo.Dnes má syn 2metry a má pokoj,přesto je to stále citlivá duše.A tvé názory děvče jsou velmi nezralé.Na šikanu nelze připravit,pouze jsme u syna posílili důvěru,a tak nám o všem vždycky řekl.A celé ty roky jsme to řešili s učiteli.Měli jsme štěstí,vždy nám pomohli.Ale co ti,kterým nikdo nepomůže?Ti mají celoživotní šrámy na duši.Přeji ti,aby tvoje dítě nikdo nešikanoval,ono i to házení penálem je šikana!!!!
 Margot+1 


Re: sikana 

(6.10.2009 10:02:56)
Tak podívej, ty "děvče":

Já na rozdíl od tebe nevěřím na požehnání pedagogického vzdělání - neznám učitele, který by s díky vzpomínal na školu, že se tam naučil něco o výchově. A pokud se v diskusi na netu chci vyjádřit ke škole, musím mít pajďák? To jsem netušila...

Myslím si, že člověk, který ještě v dospělosti pláče na netu, že mu ve škole házeli penálem, by měl navštívit psychologa (bez ironie).

Na rozdíl od tebe nevěřím, že zásah učitele proti kořenům šikany něco dlouhodobě zmůže. Kořeny šikany jsou podle mě jinde - je to tím, že školský systém uměle seskupuje velké množství jedinců stejného věku a vývojového stupně, což je pro lidskou skupinu velmi nepřirozené. Tedy polopatě: pokud by skupiny dětí ve škole byly malé a věkově smíšené, bylo by po šikaně.
 hedlovka 


Re: sikana 

(8.10.2009 11:49:36)
Milá Margot,máte pravdu,opravdu nemusíte mít "pajďák".Ono úplně a zcela postáčí nebýt hloupá!!!!!A netykejte mi,nechodila jsem s Vámi do školy.Naštěstí!!!Hezký den.
 Margot+1 


Re: sikana 

(10.10.2009 20:13:26)
Mila hedlovka, co ona ví, třeba se mnou do školy chodila... Poradím jí, aby si dobře přečetla, v jakém pitomě blahosklonném duchu mi psala, ona chytrá, a pak šla a našla si k šikanování na internetu jinou oběť ~y~
 Davoska 


Re: sikana 

(25.9.2011 20:45:48)
momentálně řešíme tento problém.Proto velice poctivě pročítám diskuzi, a hledám jak mu pomoci a jak řešit tuto situaci dál.
Doufala jsem, že přechodem do páté třídy do nové školy, problémy ustoupí, ale protože tam přešli stejní žáci, problém se od začátku září prohlubuje. Téměř každý druhý den řešíme spolu nadávky a posmívání. Je to chytrý kluk a my se ho snažíme povzbudit a obrnit proti těmto " malým parazitům", kteří si kompenzují svoje problémy na ostatních. Vyhrotilo se to opět v pátek, kdy ho slečna o dva roky starší, před všemi poplyvala a ponižovala na zastávce.Už jsem nevydržela a navštívila okamžitě rodinu a protože mi otevřela zrovna ona- pěkně od plic jsme ji (před další dospělou osobou)řekla o co jde a důrazně ji varovala.Je známá tím že si "někoho" vyhlédne ubližuje mu.jen se ted trochu baojím, aby to nebylo ještě horší z její strany.
Nejsem ta "úzkostlivá" matka, která by ho všude vodila za ručičku,a hledala problémy kde nejsou, ale z každou nadávkou a ponižováním jeho sebevědomí klesá. A když to nezvládají děti samy rodiče prostě MUSÍ zasáhnout.
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 12:03:20)
Jasně že šikana existuje. Jasně že je OK, když dítě ví, co dělat, pokud se mu šikana děje. Ale proč si představovat, že šikana běží všude, že starší děti nemají lepší zábavu než týrat mrňata...nemusíte to takhle dětem říkat, ale pokud předem zaujmete tenhle zapšklý a ustrašený postoj, nebojte se, že to Vaše dítě nevycítí. Není blbé. Půjde do školy s očekáváním nejhoršího, bude ustrašené a zaražené. To´t můj názor, každý na to může mít svůj.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 12:07:04)
sikana je hlavne mezi vrstevniky, kteri se znaji, jsou v jedne tride. tyka se jednoho nebo nekolika malo deti ve tride.
a dite ti to nerekne, protoze se boji nebo ti nechce pridelat starosti. musis sama koukat a hlavne ucitelka, jestli se neco nedeje.
jsem toho nezoru, ze opatrnosti zde neni nikdy dost a rozhodne se to nema podcenovat.
 alžběta, 3 děti 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 13:32:06)
mám na zš dvě děti, to třetí už je na vš a vždycky byl v jejich kolektivu šikanován ( podotýkám, že s šikanou nesouhlasím) jedinec, nepoužitelný pro život. myslím tím ten jejich, dětský život. nikdy nebylo šikanováno dítě, které mělo různé zájmy, sportovalo, prostě takové to "normální" dítě,takové, co povětšinou mělo sourozence, takže nebylo středem vesmíru rodiny, svůj bonbon si muselo vybojovat nejen v té škole, ale i doma, v oddíle a tak. to, co sedělo doma na zadku jako pecka, rodiče ho nikdy nepustili třeba s oddílem na dvoudenní výlet, na tábor, s kamarády za barák atp, to jo, to se totiž neumělo bránit. jak slovně, tak pěstí. děti si umějí plno věcí vyřídit samy, pakliže se jim do toho necpeme my dospělí. ale musí žít jako děti, ne jako princátka ve skleněném zámku :o(.
jsem z prahy, samozřejmě pracuji v poměrně náročném zaměstnání, takže si mé děti musí být schopné dojet sockou na sport, na skauta, na hudebku. a šikanu jsme zažili jen jednou, to když syn měl zlomenou nohu a jeden chlapeček si ho vyhlédnul coby vhodnou (díky noze zřejmě nejslabší- kopal mu do té zlomené nohy) obět. trvalo to 2 měsíce, pak se noha pořádně uzdravila a chlapec poznal svůj omyl. syn totiž hraje hokej a na nějaké té ráně mu nesejde, u mantinelu jich chytne dost, a tak milého chlapečka, o rok staršího a cca 10 kg těžšího, pořádně zbušil. do té doby bylo vše OK ze strany rodiny šikanujícího, pak najednou pořádný mazec, protože kluk zřejmě dostal, resp. byl přeprán, poprvé v životě.
kluci jsou na svůj věk, poměrně velcí a mají sílu, 4x týdně trénink musí být někde znát, ale zároveň jí umí i použít ... při sportu a tudíš nemají potřebu se předvádět mezi dětmi.
můj osobní názor je ten, že šikanující děti se nudí, nejsou zvyklé na kolektiv, nejsou zvyklé počkat na to, až je bude někdo chtít poslouchat, musí být buď první na řadě a když nejsou, vynucují si pozornost čímkoli.
jsem ráda, že mé děti jsou už poměrně velké a dnešní doba, kdy si mám z mateřství sedat na zadek, mě tak nějak minula a já mohla své děi vychovávat dle svého vlastního svědomí a rozumu a ne podle "božských" rad odborníků a časopisů. když nic jiného, pořádně jsem ušetřila :o))))))))))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 13:43:33)
My jsme taky na základce "šikanovali" ty nepoužitelné pro život. Resp. ty, kteří se výrazně odlišovali v nějakém směru, který prostě nebyl dostatečně "in". Ale až na jednu výjimku to nepřekročilo pošťuchování a slovní humor, i ti outsideři patřili do kolektivu, "zapadali" do něj. Jen jedna spolužačka stála mimo. Neměla kamarády, nikdo se s ní nebavil, prakticky všichni se jí vysmívali a odtahovali se od ní. Důvod - byla uzavřená, tichá, droboučká, snad celou školní docházku strávila v jedněch kalhotách a jednom svetru. Navíc byla přespolní, dojížděla z vesnice, zatímco my ostatní jsme se potkávali i mimo školu. Dneska mi to přijde hnusné a nefér, ale děti jsou bohužel takové.
Můj syn je totálně nepoužitelný pro život, navíc jedináček s vyhraněnými zájmy a celkem dost individualista, osobnost. Jenže on má svůj svět a to, co se odehrává mimo něj si - aspoň zatím - nijak nepřipouští. Navíc se fyzicky týrat nenechá, prát se umí. Psychicky... fakt nevím, jestli by si to vůbec uvědomoval, bere všechno jako hru. I škola samotná je pro něj "hra na normální dítě". A pokud vím, kamarády má, hlásí se k němu. Takže uvidíme. Nechci nic zlehčovat, ale zase nevidím na každém rohu hnusného šikanujícího fracka s baseballovou pálkou. Nic se nemá přehánět. ~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 14:00:53)
já byla v první, druhé třídě v poho. od cca 3. - 4. třídy jsem ve škole zažívala stálý, klidný teror - prakticky až do osmičky. Změnilo se to až odchodem na gympl.
Šikana nemusí být jen v podobě bití, vysypaných tašek apod. Takový ostrakismus, který jsem zažívala já, bych nikomu nepřála. A to jsem nebyla žádný mimoň - měla jsem spoustu mimoškolních zájmů (ty mi pomáhaly přežít), nebyla jsem ošklivá, chodila jsem průměrně hezky oblíkaná, doma jsem nebyla středem vesmíru a podobně, jak se tu píše...
 alžěta, 3 děti 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 14:10:24)
já ti rozumím, na základce jsem byla naprostej mimoň, zajímali mě akorát indiáni, příroda... dokonce jsem si korálkové a kožené věci věšela na sebe... ale tím, že jsem tak nějak neměla potřebu se vyrovnat ostatním, nebyla jsem sice třídní jednička, ale pokoj mi ostatní dali.
možná jsem svůj příspěvek asi špatně rozvila.. ale myslím si, že chci- li zabránit šikaně, a to nejn v dětství, musím naučit své děti, aby se bránily... nejen fyzicky, ale zejména psychicky. asi jsme divná rodina, nic doma IN nemáme, vlastně pořádný máme akorát PC :o), prostě tak žijem a asi to dětem nevadí a nepřijde jim to divné ( i když, naší dospělačce už divní trochu přijdem :o) ), nemají potřebu nosit oblečení jako půlka třídy, mobil mají starej a nějak s tím problém nemají.. asi i proto, že se sami za sebe nestydí...a možná i kvůli tomu hokeji :o), na to slečny letí .o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 14:23:48)
Ta protišikanózní výchova se dá shrnout do jedné věty.
PŘED NIKÝM SE NEPONIŽUJ A NAD NIKOHO SE NEPOVYŠUJ. ~;)
 alžběta, 3 děti 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 14:49:45)
přesně... žij si jak chceš ale nech i druhé, ať si žijí jak chtějí :o)... nečiň jiným, co nechceš, ať oni činí tobě... jéje, těch mouder by se našlo :o)
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 14:58:26)
bohuzel takhle podana ve forme prislovi jsou pro deti naprosto abstraktni. a ten kdo sikanuje ma takovou moc, ze si vetsinou vubec nedokaze predstavit, jake to je byt obet. proc by to take delal, ze ano.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:17:37)
Ale hovno, s prominutím. To je právě hlavní chyba, domnívat se, že ten, kdo šikanuje, má nějakou téměř nadpozemskou moc. Nemá. Snaží se ten dojem vyvolat, ale reálně nemá ani prd. Může být max. fyzicky silnější, to je všechno. Myslím, že právě to, že jsem nikdy nepřijímala žádné vnucené autority mne ochránilo před jakoukoli šikanou či "ostrakizací". Vůbec by mne nenapadlo bát se učitelky, bát se kluka z osmý třídy. Ani kdyby vypadal jako Rocky Balboa kříženej s Frankensteinem. ~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:39:05)
to je hezké Monty, žes byla takové odolné statečné dítě. já ne.
 Stáňa a dva kluci 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:45:45)
No tak jasně, že v reálu moc nemá, nicméně ji v tu chvíli zneužívá vůči slabšímu článku, který se nedokáže ubránit.
 alžběta, 3 děti 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 15:42:43)
ále, ve většině případů je šikanující zbabělec, který se rány bojí. to si ale bohužel ten, kdo je šikanován neuvědomí, neboť sám si je vědom, že žádnou sílu nemá a ani to, ke své škodě, nepředstírá.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:44:04)
Alžběto,
on by si to ten šikanovaný ale uvědomit měl, jinak se nehne z místa. ~;)
 Evena, tři děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 18:18:20)
Monty, toto je zásadní omyl,kterého se ale dopouští lidé často.... myslet si, že chyba je tak trochu na straně šikanovaného, že by si měl něco uvědomit, tak trošku se změnit.... Šikanování může zažít každý, i naprosto odolný, sportovní, přátelský jedinec. Chyba je v kolektivu, v tom, že šikanou se kolektiv mění do sociální patologie. A s celým třídním kolektivem se potom musí pracovat, aby se se šikanou hnulo. Je pravda, že se to často neděje a používají se naprosto neučínné postupy jako vysvětlovat šikanovanému, že by si něco měl uvědomit.
 Evena, tři děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 18:19:11)
Monty, toto je zásadní omyl,kterého se ale dopouští lidé často.... myslet si, že chyba je tak trochu na straně šikanovaného, že by si měl něco uvědomit, tak trošku se změnit.... Šikanování může zažít každý, i naprosto odolný, sportovní, přátelský jedinec. Chyba je v kolektivu, v tom, že šikanou se kolektiv mění do sociální patologie. A s celým třídním kolektivem se potom musí pracovat, aby se se šikanou hnulo. Je pravda, že se to často neděje a používají se naprosto neučínné postupy jako vysvětlovat šikanovanému, že by si něco měl uvědomit.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 19:12:01)
Že by si měl uvědomit, že šikanovatel mu reálně nemůže NIC udělat je ŠPATNĚ?
Tak to už jsem asi z toho jiného vesmíru i já. Co tedy má, klanět se mu až k zemi a říkat "ó veliký" nebo jak?
 Myšutka* 


Re: sikana 

(25.9.2009 19:19:26)
Monty, do jisté míry máš pravdu, ale z hlediska toho děcka mu šikanovatel může opravdu hodně. Může mu roztrhat sešit a říct úči, že to není pravda. Paradoxně bývá totiž šikanované dítě učitelem zařazováno mezi problematické děti, které věčně nemají své věci v pořádku, věčně bulí a lžou, že jim někdo ubližuje. Šikanovatel ho může ho zbít, může mu zničit milovanou věc... Pro vystrašené dítě jsou to opravdu velké hrozby.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 19:45:35)
Myšutko,
nesetkala jsem se s "tvrdou" šikanou jinde než v seriálu Třetí patro. Jako děti jsme vtipkovali na účet spolužáků, vyčleňovalo se z kolektivu, občas se někdo popral, ale pořád to bylo v normě. Z mého úhlu pohledu "v normě". Určitě to oběti toho zesměšňování štvalo. Třeba i bolelo. Jenže takový je prostě život. Pokud je dítě patologicky úzkostné nebo nějak mimořádně nadané, existuje řada speciálních škol, existuje domácí výuka. Život holt není peříčko. Dětské společenství je stejné, ba krutější než společenství dospělých, protože dítě ještě nebývá taktní/pokrytecké. Nehodící se škrtněte. Mně někdy přijde, že si rodiče hrají na bůhvíjaké anděly, ale když se nad tím zamyslíte, v práci si taky většinou nevybíráme kolegy a to, že se s někým, kdo nám není sympatický jen nebavíme nebo ho pomlouváme a urážíme "po straně" je totéž v bledě modrém, jen s tím taktem/pokrytectvím navíc. Kdo si vzpomene na film Valentin Dobrotivý, tak mi asi dá za pravdu, že to, co předváděli kolegové Oldřicha Nového je klasická a poměrně krutá šikana na pracovišti a určitě se na mnoha místech odehrává dodnes. Ty děti nejsou o nic lepší ani horší než my, protože jsou naše zrcadlo. Oběť šikany šikanovatele nějakým způsobem irituje. Důvody jsou různé. Někdo provokuje tím, že v ostatních vzbuzuje závist, někdo je "nějak moc chytrej", další je mamánek, další je plachý, zakřiknutý, má třeba silné brýle nebo ekzém. Na každém se něco najde. Dítě nežije ve skleníku, pokud má brýle nebo vyrážku, tak to samo ví nejlíp. Ten problém je podle mne dvojí - přijetí sebe sama a pak vzor v rodině. Když dítě slyší, jak rodiče někoho uráží, vysmívají se mu (třeba politikovi v televizi nebo sousedovi, to už je fuk), bere to jako normu, jako přirozenost. Když se táta pere, kluk bere jako normální být rváč. Ten kolektiv je prostě různorodý a zabránit šikaně v něm nelze, protože je to naprosto běžný jev jak u zvířat, tak u lidí. Důležité je se s tím srovnat. Jakkoli. Vědět, kdo jsem, na koho se můžu spolehnout a kdo mi může být u prdele, i kdyby mi roztrhal sto sešitů.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 19:58:43)
boze jak muzes byt tak bezcitna? to je hruza.

zivot neni pericko, ale dekuju Bohu, ze existuji i lide, kteri se na to divaji vic empaticky nez ty a opravdu neco delaji, aby sikana prestala.

tem grazlum to proste nesmi projit a je na uciteli, aby se odborne poucil nebo odbornou pomoc vyhledal, kdyz si nevi rady. a ukuzal i tem ostatnim, kteri se boji za sikanovaneho postavit, ze to neni spravny postoj.
rict, ze si obet musi pomoct sama, zivot se s nim / s ni taky nebude mazlit je fakt egoisticky a hnusny.

to ti doopravdy nedochazi, jak je hrozne, kdyz se s ditetem nekolik let kazdy den po cca 6 hodin nikdo nebavi??? nici mu veci a ucitel ho pak za to jeste potresta? vubec nemusim mluvit o extremech, kdy dojde i k fyzickemu nasili. to psychicke je totiz srovnatelne a snad i horsi.
mila monty, ty deti muzou koncit i sebevrazdou copak ti to sakra nedochazi!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 20:10:27)
Především jsem realista a nemám pocit, že boj s větrnými mlýny má nějaký jiný efekt než vyčerpání a následnou frustraci bojujícího.
S mlýny to ani nehne.
Nežiju v dokonalém světě a moje dítě v něm nežije taky. Beru to jako daný fakt. Pokud mu někdo bude ubližovat, ať se brání. Všechno, co tu píšete, je sice pravda (deprese, sebevraždy); pokud pominu velmi krutou, leč pravdivou skutečnost a to tu, že za sebevraždu si může každý především sám - proto je to taky SEBEvražda a nikoli VRAŽDA, pořád vidím jen chybu ve vysílači. Ne v těch dětech. Proč jedno dítě unese víc než druhé? Je to výchovou, charakterem, nevhodným formováním charakteru, nepřiměřenými nároky?
Nevím, proč bych měla ignorovat fakt, že člověk není nic víc než přešlechtěný, v dnešní době zatraceně degenerovaný primát. Schopnost zapnout televizi nebo používat MHD z nikoho nedělá víc, než je. Zvíře. Dokonce ani ne "civilizované". Vědomí vlastní nadřazenosti dává lidem pocit, že se k nim jako ke zvířatům nikdo chovat NEBUDE, aniž by se tak sami nechovali.
Šikana je v intencích přirozených biologických dějů. Primát, který si říká člověk, má navíc k dispozici cosi, co se jmenuje trestní zákoník. Na jeho základě lze vymáhat sjednání nápravy a potrestání toho, co je nazýváno trestným činem. Žádné jiné opravné prostředky neexistují a obávám se, že nikdy existovat nebudou.
 Stáňa a dva kluci 


Re: sikana 

(25.9.2009 21:13:24)
Hele Monty nepřeháníš to trochu? Oběti znásilnění taky na férovku řekneš, že si za to může sama? A když to neunese a zasebevraždí se, tak že chyba byla v jejím vysílači?

Ty děti si za to fakt nemůžou, může to potkat kohokoliv, včetně šťastného spokojeného dítěte vychovávaného pohodovými rodiči.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 21:24:33)
Uff, tak ještě jednou. Existence násilníků v jakékoli podobě je přirozená. Pro naši společnost je nežádoucí, proto ji eliminujeme nebo se o to snažíme formou sankcí stanovených v trestním zákoníku.
"Nikdo" si za "nic" nemůže. Prostě jsme opičky, co chodí po dvou a používají nástroje a podle toho se chováme. A šikana existuje v přírodě úplně běžně. On za to nemůže ani ten, kdo šikanuje. Prostě je takovej. Buď se tak narodil nebo je blbě vychovanej. Popřípadě oboje. Jakožto realista si z možností

- tvářím se, že něco neexistuje
- přijmu jako fakt, že něco existuje
- předem se děsím všeho, co existuje

prostě vybírám tu prostřední. Existuje násilí, sebevražda, existujou nevyléčitené nemoci, sexuální devianti atd. Nezavírám před tím oči ani nežiju v permanentním stresu, že mne za prvním rohem někdo bací palicí do hlavy. Nevím nakolik to je nebo není "bezcitné", ale je to velice praktické.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 21:36:43)
monty napadlo te, ze jsou lide, kteri nejsou takovy primitivove jak to predestiras? ze existuje jeste dalsi varianta ?
ze se s nesmiris, ale neco udelas, ale to NEMUZES chtit po obeti. ta nema silu jako jedina postavit se 20 az 30 detem. pokud to dokaze a svuj pokus prezije ve zdravi (me se ten pokus treba nevyplatil), tak je to naprosto mimoradne silna osobnost, takovych je ale malo.
ti ostatni potrebuji pomoc, ne tvoje sobecke heslo, ze zivot je boj, hop do vody a plav. ale realnou pomoc ze strany ucitele (u) i reditele, ktery ma svm ucitelum umoznit se odborne vzdelat co se potirani sikany tyce. a dnes je toto mozne.
obdivuju a nesmirne si vazim predevsim deti, spoluzaku, kteri se dokazou za sikanovaneho postavit a ne mu rict tak se bran. ne jdou a brani ho, ukazou, ze slabsim je treba pomoct. tim se totiz lisime od tech tebou zminovanych opic.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 21:43:39)
Markéto,
a jak si to reálně představuješ?
Dejme tomu je ve třídě třicet dětí a dvacet devět z nich šikanuje to třicáté. Žádná výjimka z pravidla, třída je svorná jako jeden muž. Šikanované dítě je psychicky v háji. A teď se stane následující - učitel/ředitel potrestá celou třídu. Všech 29 dětí dostane dvojku, trojku z chování, nepojedou na lyžařský výcvik, jejich chování se oznámí rodičům, bude veřejně propíráno a pranýřováno. Fakt myslíš, že po exemplárním trestu začne 29 šikanovatelů svého dříve šikanovaného spolužáka milovat, vážit si jej, vítat ve svém středu? Houby. Bude trpět víc než předtím, budou ho ještě víc nenávidět. Nakonec nejspíš stáhne ocas mezi nohy a změní školu. To není ani Pyrrhovo vítězství, to je prostě nesmysl celé, od začátku.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 21:49:49)
podivej se , ja nejsem psycholg ani ucitel, takze jsem to nestudovala.
co ti muzu rict, je, ze nesikanuje 29 ze 30 ale jsou tak max 3 kteri to tahnou a ostatni se pridaji.
jak to resit ti nereknu, ale rozhodne se zacnu informovat, az moje dite bude ve skole. ne proto, ze bych predpokladala, ze bude otloukanek, muze byt i ten kdo zbabele mlci nebo nedej boze ten, kdo sikanuje a proto ji chci pomoct, aby se dokazala projevit jako cestny clovek a pomohla. jak ,to se musim sama naucit. dam ti pak vedet, jo?
ostatne knihy si muzes sama sehnat. myslim, ze nejmene jednu vydal portal, jeji obsah vubec neznam, takze ji nemohu doporucit, jen chci rict, ze reseni uz vymysleli jini, je treba se jich chopit.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 21:52:55)
Píšeš "´a nema silu jako jedina postavit se 20 az 30 detem". Takže je jich 2O až 30 nebo jsou dva tři? To je dost zásadní rozdíl.
Mmch. o psychologii davu a kolektivním chování toho vím celkem dost.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 21:55:03)
o co se snazim treba uz ted, je aby se naucila pojmenovat sva prani i negativni emoce a zaroven respektovala prani a hranice ostatnich. aby rekla, ze se ji neco konkretniho nelibi
hodne mi ve formulacich pomaha tolikrat zminovane respektovat a byt respektovan.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 21:58:04)
No vidíš, a to je vlastně ono. Proto jsem psala, že je třeba začít u sebe. Když budou děti vedeny v duchu "respektovat a být respektován", kromě vyloženě patologických jedinců, kteří byli, jsou a budou nebude nikdo nikoho šikanovat. Ale reálný problém "tady a teď" to prostě nevyřeší.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:08:38)
nestaci jen nesikanovat. dulezite je dokazat se sikane postavit. kdo zbabele prihlizi je vinen stejne jako agresor. jak se konkretne postavit na obranu musim sama zjistit. i zpetne pro sebe, abych se definitivne sveho traumatu zbavila.
jestli dokazu tohle svym detem predat, tak vim, ze jsem je vychovala dobre.
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:11:17)
Markéto, nemůžeš vinit děti z toho, že se nepostaví šikanovatelům na obranu šikanovaného. Bojí se, je to obranný reflex a přirozený.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:18:39)
vis, ja si tim nejsem jista. odvahu to sakra chce, ale jak jsem pozdeji videla u jedne spoluzacky na gymplu v trochu jine, ale svym zpusobem podobne situaci, je to mozne a kdyz to udela jeden, vetsinou se pridaji dalsi a kruh se prolomi.
ona se tenkrat postavila (doslova + slovne) ucitelce (!) a vyhrala, protoze nas to taky stavalo a pridali jsme se k ni. za jeji krok si ji budu vzdy vazit.

ale pochopitelne neocekavam takovy krok od deti, to ani nahodou, to je jasne, tento krok musi vychazet od dospelych.
co bych treba rada, by bylo, aby mi dcera rekla, ze u nich nekdo je sikanovan a ji se to nelibi, ale nema odvahu zakrocit. to uz ale muzu rozjet treba ja. zajit za rodici obeti, spolecne zjistit, jak se k problemu stavi ucitelka atd, proste rozjet akci.
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:24:26)
Markéto, srovnávání dětí na gymplu a základce - to je trochu mimo mísu. Děti na střední škole už dost dobře dokážou jasně a srozumitelně vyjádřit, co je trápí, co jim vadí /jasně že ne všechny/.
Nicméně já osobně jsem ráda, že v této současné škole, kam chodí moje zbývající děti, fungují anonymní schránky důvěry, kam může kdokoli cokoli napsat a vhodit. Tyto schránky jsou po škole na různých místech a já budu ráda, když moji kluci nebudou muset problém šikany /své či kamarádů/ řešit přes rodiče, ale najdou odvahu a napíšou lístek a vhodí ho do schránky.
Ve škole se upeče, taky se to tam vyřeší. A tato škole naštěstí je přístupná k řešení šikany a mám pocit, že se s tím pracuje už od první třídy a učitelé se snaží, aby to eliminovali a nesklouzlo to někam, kde už bude skoro pozdě.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:28:33)
to nemel byt pokus o srovnani, vzyd to prece pisu. jen jsem chtela napsat, ze si moc vazim nekoho, kdo se postavi na obranu slabsich.
ale dite na zakladce muze pomoct treba "tajne" prave tim, ze napise o problemu do te schranky, jak rikas.

ty schranky duvery jsou skvelej napad, kdyby tak bylo neco takoveho tenkrat u nas ... :-(
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:12:15)
Kolektivní vinu do toho netahej. Dětský kolektiv má a vždycky měl určité zákonitosti, svůj vnitřní řád. Vždycky je někdo frajer, někdo komik, někdo chytrolín, pak je šedej dav, co drží s vůdcem smečky a otloukánek. Jsou to přirozený role. Pouze nesmí spadnout do extrému a musí být dostatečně variabilní. Ten problém není v tom, že bychom měli měnit přirozené a dané věci, měli bychom změnit hodnotový žebříček. Frajer by neměl být ten, kdo tluče prvňáka. Frajer by měl být ten, co dá do držky tomu, kdo tluče prvňáka. Ale ten hodnotový žebříček dětem předáváme MY, ony si ho na prvním stupni ZŠ samy vytvoří dost těžko.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 21:44:14)
ja jsem prece nezila v nejakem permanentnim strachu, co mi to podsouvas? mela jsem ve skolce i prvni tride kamaradky, rovnez v mimoskolnich cinnostech.
od druhe tridy jsem byla v jine tride, tenkrat to u nas preorganisovali a najednou se ze me stal leprou nakazeny. no pochopitelne jsem to nechtela. nepotrebovala jsem mit ve tride kamarady na zivot a na smrt. jen aby me neodstrkovali, jako bych mela mor. kamaradu jsem mela dost jinde. taky jsem nechtela byt stejna, proste jen nebyt obet.
a cim to, ze na gymplu to prestalo? myslis, ze jsem se snad zmenila ja? samozrejme ne! zmenil se kolektiv. takze to jednoznacne bylo kolektivem a ucitelkou, ktera si neco jako sikanu vubec nepripustila a naopak trestala me.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 21:50:42)
Nejsem-li někde vítán, jdu tam, kde vítán jsem. Není-li to možné, smířím se s tím a přijmu to jako fakt. OK, odstrkovali tě, třeba jsi jim nebyla sympatická. Tobě taky není každý sympatický. Nebavili se s tebou. Taky se s každým nebavíš.
Ano, správně píšeš, změnil se kolektiv, dalšímu kolektivu jsi sympatická byla, tak tě nevyčleňoval. Jenže učitelka vůbec nic neudělá s tím, že většině třídy nejsi sympatická, chápeš? Tak to prostě je a nějaké tresty jsou v tomto směru naprosto kontraproduktivní. Správné řešení je obvykle to nejsnazší. Pokud mne někde nechtějí, tak se tam prostě neseru. Není v tom trochu sobectví, že JÁ chci, aby mne spolužáci "brali", oni nechtějí, tak jsou zlí a oškliví? Já chci Porsche Carrera. ~;)
 Stáňa a dva kluci 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:00:09)
Monty, na rozumové rovině chápu tvou teorii a ano, v dospělosti špatná nebude...ale sakra to se má to dítě sebrat a odkráčet středem, že sem už teda s těma blbečkama chodit nebude?

Dá se s tím dělat a hodně, trestní zákoník se na to nevztahuje, že? Ale existují i jiné možnosti, je důležité pracovat s celou třídou, nejen s obětí ale i s agresorem a hledat cestu ven. Určitě se řešení dá najít, akorát se v tom musí angažovat osvícení dospělí, kteří mají dost soudnosti, aby těm dětem pomohli, od toho jsou dospělí. A ano tresty se nic nevyřeší.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:05:52)
Dá se to taky ještě ironizovat, ale to předpokládá, že násilník je na dostatečné rozumové úrovni, aby to pochopil a vztáhl to sám k sobě. Druhá varinta je vzbudit soucit k osobě útočníka. On je chudák, co má mindrák. Žádný chudák, co má mindrák a řeší ho skrze ubližování slabším to nebude snášet dobře. Znevážit pozici "kinga" je asi jediné akceptovatelné řešení. Ovšem vyjímám psychopatické osobnosti, na ty neplatí vůbec nic.

Xantipo,
kdyby můj syn cokoli hodil po tvých dětech, můžeš mi zkusit přijít rozbít hubu. ~;)
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:09:13)
Monty, neboj, z hozenýho penálu by moje děti nedělaly vědu, to vím jistě.
Ale pokud by se Tvůj syn choval tak, jako ti hajzlíci šikanovatelé, /tam nešlo o hození penálu/, pořád ještě bych zpočátku volila standartní postup - učitel, rodiče. Pokud by rodiče odmítali zakročit, teprve pak bych volila radikální řešení.
Ovšem vzhledem k tomu, co píšeš o svém synovi, se neobávám, že bys měla nějakou rodičovskou návštěvu kvůli šikaně~;)
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:11:23)
mozna jako obet ...
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:10:48)
ty jsi porad meles svou, ze si obet muze pomoct sama. ne, nemuze, opravdu ne, jak ti to mam jen rict? impuls, prvni pomoc musi prijit zvenku.
pripada m, ze ti nebylo nadeleno moc empatie, zato hodne egoismu :-(
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:14:42)
Jak může přijít pomoc zvenku, když nevyjde signál?
Představ si, že ztroskotáš na ostrově a budeš čekat na pomoc. Jen tak tam budeš ležet a čekat. Nevstaneš a nepůjdeš se podívat, jestli třeba NÁHODOU někde neleží světlice, která by se dala vystřelit, nepokusíš se rozdělat oheň, nebudeš křičet, skákat a mávat rukama, když kolem popluje loď. Prostě budeš ležet a čekat. Možná se dočkáš, ale spíš ne.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:21:17)
tak to prece neni. lidi jsme prave proto, ze mame empatii a dokazeme pomoct. obet si nedokaze pomoct sama. musi nekdo prijit a vyslat signal za ni. doufam, ze svoje deti aspon tohle naucim. nechci, aby byli takovi sobci jako ty.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:24:23)
No, já zase nechci, aby byl můj syn ovce, která se trpně podvoluje jakékoli manipulaci. Chci, aby dokázal vyjádřit svoje pocity, příjemné i nepříjemné, a neseděl v lavici jako voskovej panák, nechal si kálet na hlavu a čekal, až se ho někdo hodnej a pozornej zastane víceméně proti jeho vůli.
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:29:45)
Monty, promiň, ale to nechce nikdo. A znovu píšu, je hezky takhle teoretizovat, když není právě ta praxe. Je to složitý, začátky jsou nenápadné, přecházejí se a pak najednou je pozdě. Obzvlášť pokud dítě narazí na p. učitelku, která si vybere - šikanovatelé jí drží tzv. morálku ve třídě a jednoho obětuje, hlavně že má pořádek, že ano.
Já tenkrát strašně bojovala s tím, abych té dotyčné učitelka nedala ne facku, ale pěstí. Protože ta bezmocnost je děsná a oni vědí, že když budou chtít, spravedlnosti se dítě nedočká.
No, pořešili jsme to nakonec, učitelce ani rodičům ani dětem jsem nenamlátila, ale dost mě baví, když ona učitelka mě vidí na ulici, jak se bojí a prchá na druhý chodník. No, ale v jejím případě si říkám, že u ní boží mlýny mlely, sice pomalu, ale jistě.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:30:11)
no vis ono to proste neni tak jednoduche.
pokud rozvedu tve uvazovani dale, tak muzu treba rict, ze si zidi za smrt v koncentracich mohli sami, sli tam prece jako ovce, ze.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:35:13)
Markéto,
tvrdit takovou blbost, jako jsi napsala o Židech v koncentrácích, by mne fakt ani ve snu nenapadlo. Minimálně proto, že se jim nikdo nenamáhal říct, že jdou na smrt. A i když scházely informace, mnoho jich "jako ovce" na smrt nešlo, ale to je na velmi dlouhou historickou debatu, na kterou fakt nemám čas.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:02:05)
samozrejme, ze tresty jsou kontraproduktivni. uz jsem rekla, ze reseni jsem nestudovala, ale vim, ze jini ano a efektivne se jim podarilo sikanu resit, takze reseni nechtej po me, ale proste si osikane neco precti.

za druhe, pisu 20 az 30 protoze pro obet to uz pak neni podstatne, jestli se s ninekdo "jen" nebavi nebo primo utoci.

ze se tam nemam srat, to je fakt rada na h ...o jako 8mi 9leta se muzu rozhodnout ze do skoly prestanu chodit? jak si to prosim te predstavujes?

takze ty me obvinis ze sobectvi, kdyz chci trosku lidskeho pristupu, ne nutne kamaradstvi, jen proste ne utoceni!
copak se opravdu nedokazes vzit do situace nekoho, kdo sedi kazdy den nekolik hodin ve skole, je cilem utoku, boji se o sve veci, a ostatni s nim nepromluvi slova, krome nadavek a utoku? proboha aspon se o empatii pokus!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:08:42)
Já si ale nedokážu představit, že v té škole takhle sedí rok, dva a víc. Byť jsme takovou spolužačku ve třídě měli a chudák to určitě lehké neměla. Pro mne je to určitá forma masochismu. Nedám-li nijak najevo, že se mi děje příkoří, tak nemůžu čekat, že se to jakkoli změní. Nebo to mám brát jako paralelu ke Kristově nastavování druhé tváře?
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:15:31)
Monty psala:
Já si ale nedokážu představit, že v té škole takhle sedí rok, dva a víc. Byť jsme takovou spolužačku ve třídě měli a chudák to určitě lehké neměla. Pro mne je to určitá forma masochismu. Nedám-li nijak najevo, že se mi děje příkoří, tak nemůžu čekat, že se to jakkoli změní. Nebo to mám brát jako paralelu ke Kristově nastavování druhé tváře?
Ale Monty, takhle to skutečně není. Takové dítě se totiž časem dostane do pozice, že si skutečně myslí, že tohle chování je naprosto normální a že není dost dobré na to, aby si zasloužilo lepší chování a že když si postěžuje, bude všechno ještě horší. Oni ti šikanovatelé nejsou žádní blbci, moc dobře vědí a vypozorují, co na oběť platí. A šikanované dítě se už prostě nedokáže samo ozvat, neví si rady, někdy to dokáže snášet roky a někdy to šikanovatelé přeženou a pak to rupne. To je celý.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:19:10)
Xantipo,
"Takové dítě se totiž časem dostane do pozice, že si skutečně myslí, že tohle chování je naprosto normální a že není dost dobré na to, aby si zasloužilo lepší chování a že když si postěžuje, bude všechno ještě horší."
Pokud se to dítě do podobné pozice skutečně dostane, a netvrdím, že to není možné, pak zřejmě nikdy nezažilo jiný model chování. Mmch. šikanovaná spolužačka byla doma taky páté kolo u vozu, takže jí to jistě přišlo normální od samého začátku. Dítěti ze zdravého sociálního prostředí to normální nepřijde, pokud není extrémně psychicky labilní.
 Klára 
  • 

Re: sikana 

(26.9.2009 8:25:03)
Monty, asi jsi fakt silná osobnost, ale tenhle děj, že ze sebevědomého člověka, se systematickou manipulací, šikanou atd. dá vypěstovat troska, která si nevěří a má pocit, že jí lidi oprávněně neberou, to je prostě fakt - a netýká se to jen lidí psychicky labilních - i když po té, co si tímto člověk projde bohužel už trochu psychicky labilní bývá a dá hodně práce dostat se do normálu.Ono do toho přispívá i fakt, že se třeba ta obět za to stydí, že je obětí a snaží se pomoct si sama, zvlášť když okolo slyší množství prohlášení, že tohle si má každý vyřešit sám, a pokud to nezvládne, tak je to jeho problém - tato prohlášení v podstatě dítě dál oslabují, protože si s problémem neví rady a slyší, že je špatné, že si sním neví rady-to mu opět sebevědomí nepřidává.....prostě se dostává do začarovaného kruhu. A hodně důležitý je jestli má ve třídě alespoň skupinku kamarádů, kteří se za něj postaví...pak to může ustát, ale pokud se šikanujícím podaří úplně ho izolovat a ovládnout dynamiku třídy, je to fakt peklo:( Ale jinak s tebou souhlasím, že holt je tohle součástí života a vždycky to do něj bude patřit, i když je to smutné- ale jsem ráda, že se to ale někdo pokouší řešit.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(26.9.2009 12:30:55)
Dovedu si to představit v extrémní situaci. Mučení a věznění Gestapem, výslechy StB, Gulag... v běžné třídě na ZŠ fakt ne. Aby se ze sebevědomého člověka, byť dítěte, stala psychická troska jen kvůli tomu, že s ním spolužáci nemluví mi prostě přijde absurdní. Třeba nebylo ve skutečnosti až tak sebevědomé, jak si mysleli např. rodiče. Třeba to bylo jen hrané sebevědomí. Nebo v tom hrál roli jiný faktor, jiná charakterová vlastnost nebo sklon k dědičné neuróze, těch činitelů může být...
Psychologie není exaktní věda, pořád se pohybujeme na úrovni dohadů a spekulací. OK, že si to neumím v reálu představit neznamená, že to nemůže existovat (taky si nepředstavuju, jak třeba vypadá Mount Everest a ten taky existuje). Každopádně se domnívám, že průměrně psychicky odolný a zdravý člověk se nestane duševním mrzákem s trvalými následky jen kvůli tomu, že s ním třída nekamarádí.
 Tvoje horší já 


Re: sikana 

(26.9.2009 12:43:22)
Monty, nějak jsem to nesledovala, ale vidím, že moc nevěříš na psychickou šikanu.
Bohužel, asi nemáš pravdu. Jsme všichni společenská zvířata a potřebujeme druhé lidi. Vyčlenění ze společnosti může v krajním případě skončit i smrtí.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(26.9.2009 12:54:18)
Jano,
ale to si nerozumíme, věřím na psychickou šikanu, souhlasím i s tím, že v přírodě vyřazení ze smečky znamená jistou smrt. Jen se ohrazuji proti tomu, že třídní kolektiv je v tomto směru nejvýznamnějším faktorem. Dítě není ve škole 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu. Ano, tráví tam hodně času, zejména na druhém stupni, ale taky má sakra nějakou rodinu a pokud není "perzekuováno" tam, pokud má funkční zázemí kdekoli jinde mimo školu, neumím si představit, že by páchalo sebevraždy kvůli ignoraci ze strany spolužáků. Pokud snad ano, není to zcela duševně zdravý jedinec. A případnou labilitu dítěte by snad měl poznat i průměrně inteligentní rodič. Tudíž sečteno a podtrženo, moc nevěřím tomu, že zdravé a normální dítě ze zdravé a normální rodiny bude snášet x let psychickou šikanu, která dospěje až k trvalé deformitě jeho osobnosti. Ono totiž zdravé a normální dítě reaguje na podněty zvenčí. Pokud ne, je nějakým způsobem defektní a patří do péče psychologa.
 Tvoje horší já 


Re: sikana 

(26.9.2009 12:56:09)
V určitém věku je ale pro dítě ten školní kolektiv nejdůležitější. A velice těžce nese exkluzi. I když ho doma mají rádi. Je to smutné.
 Tvoje horší já 


Re: sikana 

(26.9.2009 12:57:37)
A ještě - nemyslím si, že dítě musí být psychicky defektní, aby ho začali šikanovat. Stačí, když se něčím liší - rezavými vlasy, silnými brýlemi, obezitou, nešikovností, vadou řeči. Děti dovedou být kruté a hlavně - nesnášejí odlišnost.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(26.9.2009 13:02:29)
Jano,
psala jsem že psychicky defektního (labilního) člověka to může trvale poznamenat a nechá si to po x let líbit, ne že se šikanují psychicky defektní děti, to je dost rozdíl.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(26.9.2009 13:01:24)
Jano,
jistě. To všechno je pravda. Ale logicky každá akce vyvolává reakci. Zvíře v přírodě se také brání agresorovi, ví, že musí dělat mrtvého nebo se stočit do klubíčka jako ježek, používá ochranné mimikry atd. Jenže ten ježek, co se stočí do klubíčka (což se dá použít jako paralela k "uzavření se do sebe") si to nepůjde hodit ve chvíli, kdy nepřítel zmizí z dohledu. Normálně se vrátí "ke svejm". Sociální chování lidí je pravda trochu složitější, ale zase ne tak moc. Tzn. pokud dítě má problémy dlouhodobého rázu, může se jistě před spolužáky stáhnout do sebe, ale ve SVÉM prostředí by na to, co se mu děje reagovat mělo. Pokud to nedělá, není s ním něco v pořádku.
 Stáňa a dva kluci 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:11:21)
Monty srovnávat přirozenou lidskou touhu po přijetí a komunikaci s touhou po porshem, no, to je teda úlet.

V lidské společnosti taky platí za jeden z nejhorších trestů exkomunikace z kolektivu, skupiny, ke které náležím. Málokdo to unese a ty to chceš po dítěti?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:16:30)
Přirozenou lidskou touhu po přijetí a komunikaci nezpochybňuju a s ničím nesrovnávám, ale nebudu ji hledat tam, kde mi ji evidentně nikdo nemíní poskytnout. Navíc na ni nikdo nemá žádný nárok. Buďto se mu jí dostane od X. a ne od Y., nebo od Y. a nikoli od X., nebo vůbec od nikoho.
 Stáňa a dva kluci 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:22:32)
Ano, ale mluvíme o dětech, ne o dospělých, copak si to fakt neumíš ani trochu představit?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:28:32)
Ne. Neumím si představit dítě ze standardního rodinného prostředí, které má zdravé vztahy s blízkými osobami, které jej respektují a ono respektuje je, jak sedí v lavici osm let a nechává si házet na hlavu vše počínaje penálem a konče obrazem státníka. Neumím si to představit, pokud to dítě není psychicky nemocné. Stejně jako si neumím představit dítě, vyrůstající na sociálním dně, jehož rodiče se od rána do noci válí opilí ve vlastních zvratcích a moči a jejichž veškerá slovní zásoba čítá osm slov (z toho osm sprostých), jak se vstupem na ZŠ mění v matku Terezu křízenou s malým lordem.
Neumím vidět věci bez kontextu. A to, co mi tvrdíte, je TÉMĚŘ vyloučené.
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:33:24)
No, já taky nepsala, že to má trvat 8 let - ta šikana.
U mé dcery to trvalo 4 měsíce a rovnání následků trvalo 2 roky. Taky jsem si myslela, že je doma něco špatně, protože tohle se přeci v běžné fungující rodině nemůže stát. Psycholožka mě vyvedla z omylu - může a bohužel se to stává. Šikana totiž není jeden jediný útok, je to soustavný útok psych. nebo fyz. nebo obojí a řeší se v okamžiku, kdy pohár přeteče. A to nikdy není po osmi letech. Řekla bych, že šikana dcery byl naprosto učebnicový případ.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:36:48)
u me to trvalo 3 roky, nejhorsi byl ten posledni, kompenzovala jsem to mimo skolu a asi jsem opravdu silna osobnost, protoze jsem se nezhroutila. nastesti to nebylo i fyzicke nasili. mam sice trauma dodnes, ale nejsem uzlicek nervu a uz o tom dokazu mluvit.
neprestanu dekovat, ze jsem se tenkrat dostala pryc na gympl, kde to prestalo.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:38:17)
Tak 4 měsíce a osm let je dost rozdíl. To je naprosto něco jiného než Markétina teze o tom, jak šikanované dítě někde sedí rok za rokem a nakonec si začne myslet, že je to vlastně OK. Vzhledem k tomu, že se případ tvé dcery začal řešit po 4 měsících, tak opravdu z normálního rodinného prostředí je a psycholožka měla pravdu.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:41:13)
muj pripad se udal pred 20 lety, takze nejaka pomoc psychologa, no uz to vidim. na skolach se neco takoveho neresilo.
rodina byla v pohode, ale rodice meli tenkrat velke starosti, ktere tady nebudu rozepisovat, takze jsem jim to proste nerekla, abych je nezatezovala. to jak zpetne zjistuju naprosto prirozena reakce obeti.
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:46:01)
Já si myslím, že Markéta měla spíš na mysli vyloučení z kolektivu. Takové dítě se skutečně cítí ve škole nepříjemně, psychicky trpí, ale vlastně k přímé šikaně nedochází. Děti si dotyčného prostě nevšímají. To může trvat opravdu celou základku.
Dřív se to neřešilo a takové dítě nemělo na výběr, muselo být, kde je. Myslím, že dnes by se nikdo nerozpakoval v takovém případě dát dítě do jiné školy, aby mělo šanci začít znovu. Otázka je, zda by to pomohlo, neboť ono dítě může být velmi samotářské a uzavřené a pak se pro ostatní jeví jako naprosto nezajímavé. Ale pak také pomůže psycholog.
Monty, jinak v případě dcery si přesto myslím, že nejsem bez viny. Já to totiž nepoznala, opravdu ne, ona vysílala jisté signály, které jsem ovšem nedokázala tehdy správně chápat a natvrdo jsem pochopila, až když ona byla v koncích. Teprve zpětně jsem si to všechno uvědomila a vlastně ty signály viděla a bylo mi to pak jasný. Ale bylo pozdě a bylo to hrozný, pro nás všechny.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:51:26)
mluvila jsem o sobe a zakladka bylo 5 let, ovsem jen 3 byly se sikanou. zacala postupne a dost pomalu, hlavne proto, ze ucitelky v prvnich dvou letech to nejak zvladaly a dokazaly zapojit vsechny deti a take casto zustaly o prestavce ve tride pod.
ale sikana to byla pak natvrdo v tom poslednim roce. zpetne nechapu, jak jsem to dokazala ustat, aniz bych nekomu neco rekla. taky jsem vysilala signely, ale nikdo nepochopil, jak moc je to vazne, ze to neni jen obcasne postuchovani, ale soustavny tichy teror.
90 % deti tise prihlizelo a par jedincu mi ztrpcovalo zivot.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:54:56)
prvni dva roky to bylo hlavne to vylouceni a obcasny utok a to jsem zvladal docela v pohode. mela jsem kamarady jinde a proste jsem si o prestavkych cetla, misto povidani se spoluzaky.
tim padem se ale stalo normalni, ze jsem mimo a vznika puda pro tu sikanu. a z niceho nic jsem si uvedomila jak moc jsem v tom sama a po dvou letech vylouceni jsem to logicky povazovala za normalni.
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 23:03:20)
Markéto, tyto záležitosti se 20 let zpětně vůbec neřešily a o šikaně se vlastně nemluvilo. Dítě si muselo pomoci samo a učitelé chtěli mít klid.
Teď je situace jiná a je zas příznivější, než i před 10 ti lety. Ovšem bohužel vím, že to všude tak není.
A to platí i o dětech. Kde se děti bojí a necítí bezpečně, mlčí a dívají se případně jinam. Dnes jsou děti informované a většinou vědí, co je špatné. Ale násilnické děti jsou a budou, otázka je jen, zda jejich útoky padnou na úrodnou půdu. Kde s šikanou umějí pracovat, mají tito agresoři poměrně dost velký problém a dokonce si myslím, že svou agresi skryjí, protože ostatní děti to prostě nebudou hodlat tolerovat. Ale musejí dostat signál - od učitelů. Protože rodič vlastně nevidí, co se ve škole děje.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:33:25)
jdu spat, ale zitra se jeste vratim.
 Stáňa a dva kluci 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:48:42)
Monty, no tak takhle fakt ne, to jsi "trošku" zextrémnila:-)

No nezažila jsi, neznáš. Ale fakt se to děje. Kamarádky dcera zažila něco podobného, normální pohodová rodina s dobrou vnitřní komunikací, holčička sympaťanda, sebevědomá. Měla holt tu smůlu, že nepatřila ke grupce agresorek ve třídě, která útočila na zbylé dvě tři ve třídě. Dcera to doma řekla, takže to řešili a snad už je to dobré.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 22:25:09)
doufam, ze svoji dceru naucim uvazovat jinak nez to tady predvadis ty. nemusim se s nekym zrovna kamaradit, ale muzu ho treba pozdravit, prijmout ho do tymu ve sportu i kdyz vim, ze mi vyhrat nepomuze.
nemusim se na te sikane podilet a muzu na ni upozornit. muzu obet podporit alespon malym usmevem. nebo ji rict, kdyz agresori nebudou v dohledu, ze je mi ji lito ,ale mam sama strach. i to moc pomuze.
kdyz si ke mne obet prisedne ve skolni jidelne, tak si neodsednu apod.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:31:18)
Jistě, zatímco já synovi vtloukám do hlavy, aby nesympatické lidi rovnou fackoval nebo po nich házel početnicí, podle tvého názoru. ~;)
 Klára 
  • 

Re: sikana 

(26.9.2009 8:13:42)
Hele ale práce s třídou, kde je šikana nespočívá v trestech pro celou třídu - ale jde o to, že třída pravidelně dělá různý skupinový aktivity vedený psychologem - různý hry, ve kterých se nejdřív mapuje, kdo vlastně je vyvolávačem šikany-agresor, kdo mu jen přizvukuje....často může jako první krok hodně pomoci, když tzv. šedý dav je v rámci týmových aktivit víc zatažen do činnosti s obětí, bez přítomnosti agresorů v tom malým týmu a tam se nalomí ten stereotyp, že s obětí se nikdo nebaví, jinak je potrestán a že obět je debilní. Najednou se tam třeba může vytvořit jiné přátelství, trochu jiná dynamika skupiny. Protože většinou to není tak, že 1 je 29lidí nesympatickej, ale skupinka agresorů začne být agrsivní i na ty, kteří s obětí sympatizují...Ale strašně moc záleží, jak moc už je šikana rozjetá...Intervenci na této úrovni, by měla jako prevenci zvládnout i učitelka, když vidí, že nějaké dítě vypadává, tak zkoušet ho v rámci aktivit zapojit do různých aktivit. Dobrá kniha je od Koláře, Bolest šikanování - to je český odborník a bohužel popisuje i případy, které končí i brutálním fyzickým týráním až utýráním......
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(26.9.2009 21:39:10)
diky za zajimavy priklad a tip na knihu :-) !
 Karolina 
  • 

Re: sikana 

(2.10.2009 23:25:36)
Ano, takhle jsem se z bludneho kruhu sikany dostala ja. Na zakladce to bylo nejdriv dobry, pak spatny, pak jsem utekla na gympl, kde to bylo zase nejdriv spatny (u me hlavni zaminkou vzhled), ale konal se tydenni "stmelovaci" pobyt v prirode a ejhle, prolomilo se to, dozvuky byly, ale me drzela ta vzpominka a od te doby se s naznaky vylouceni z kolektivu (ktere zazivam dodnes i ve svych skoro 30ti) docela dovbre srovnam. Ano, tohle je cesta, doporucujte ucitelkam ve svych skolach!
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 20:00:37)
nebyla jsem uzkostna a uz vubec ne patologicky.
nadana i inteligentni, ale ne extremne. na gymplu pak ve vetsine predmetu prumerna.
o nejakych specialnich skolach si na malem meste muzes nechat zdat a domaci skola neni reseni ale utek.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 20:04:24)
vedomi, ze ja jsem chytra, hezka, nadana a ostatni kdo mi ublizuji jsou zbabelci a grazlove mi bylo naprosto k h...u. a ze jsou mi u pr...e jsem si mohla rikat tisickrat. kdyby se se mnou normalne bavili, tak by mi bylo lip. ne vsichni, stacili by dva, tri + aby se mi zbytek systematicky neposmival.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 20:13:37)
Otázka - k čemu je ti dobré, aby se s tebou bavil primitiv?
Jinak řečeno, tvůj problém se šikanou je ten, žes byla vyřazena z kolektivu, který tebou z nějakého důvodu opovrhoval a tys do něj přesto chtěla patřit. Tzn. trápilo tě, že nejsi stejná jako ti, kteří tě šikanovali. Jednoduchá pomoc, měla sis najít další oběť v řadě a přizpůsobit své chování většině, do níž jsi chtěla patřit.
Velmi kruté a bezcitné. Nicméně pravdivé.
 pajda 
  • 

Re: sikana 

(26.9.2009 21:22:15)
já nevěřím svým očím, co tady čtu za kraviny!
 Evena, tři děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 20:18:12)
myslíš si, že když dítěti někdo třeba "jen" neustále nadává, znamená, že mu "reálně nic neudělá"? "Reálně" u tebe znamená asi čistě fyzický kontakt, facku, napadení. Promiň, ale fakt myslím, že opravdu vůbec nevíš, o čem mluvíš.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 20:25:27)
Ale já vím moc dobře, o čem mluvím.
Problém je v přístupu, já vidím věc v intencích přirozených a tisíce let fungujících principů (tzv. přirozený výběr), druhá strana má pocit, že člověk je něco víc než zvíře a měl by se chovat jako zhmotněná lepší Já posádky Červeného trpaslíka.
Děti jsou takové, jací jsou dospělí a fakt mi není jasné, jakým způsobem to kdo chce změnit. V každém případě bude muset začít nejdříve od sebe.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 20:44:23)
Jen pro upřesnění - nikomu nic neberu a nesnažím se vnutit mu svůj názor.
Pouze podávám možnost nahlédnout na věc z jiné strany. ~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:38:14)
to je hezké Monty, myslím, že v tomto duchu mě rodiče vychovávali. přesto pro mě byla základka peklo. tak nějak jsem nechápala, že vznšené idály v reálu ne vždy fungují, byla jsem naivní. nebyla jsem jako dítě typ, co unese takové ty hrátky typu "s tebou kamarádím, s tebou ne". teď už jsem dospělá a vyrovnám se s tím, ale jako dítě jsem to prostě nezvládala.
zajímavý byl sraz třídy po letech - ti největší manipulátoři (manipulátorky) jsou pořád stejní... ale já už se tomu mohla jen v duchu zasmát.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:42:53)
Zřejmě jsem nikdy moc naivní nebyla. Jako dítě jsem byla dost "arogantní fracek", nedělalo mi problém ozvat se proti čemukoli, co mi připadalo nefér. Právě proto, že jsem VĚDĚLA, že nikdo žádnou skutečnou moc nemá, že je to stejná kravina jako to, že za socialismu patří všechno všem. Tvrdohlavost a umíněnost má i své kladné stránky. Nedáte se zlomit. Neměla jsem moc kamarádů, ale nebyla jsem neoblíbená. Vždycky jsem byla vtipnej člověk. I jako dítě. Navíc rebel. To není blbá pozice. ~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:09:52)
však jo, gratuluju. jen se ti snažím vysvětlit, že ne každý je takto "odolný a uvědomělý" odmalička a není to jeho chyba. trochu empatie, holka.
 Gertruda 


Re: sikana 

(26.9.2009 14:52:45)
Monty, promiňte, ale tak se pořád tak nevytahujte. Jakmile vidím vaši ikonku, vím, že zase přijde nějaké životní moudro, rádoby promyšlená glosa, pokud možno s nějakým tím DůRAZEM a legráckým smajlíkem. Ach jo.
 Tvoje horší já 


Re: sikana 

(26.9.2009 14:56:45)
Gertrudo, nemusí být každý suchar a moralista. Každý jsme jiný. Monty by se zase určitě do nikoho nenavážela za jeho styl vyjadřování.
 Gertruda 


Re: sikana 

(26.9.2009 15:16:41)
Ano, jsem trochu suchar, vytahování dospělých lidí považuji za velmi trapné. Monty si, obávám se, přes všechna, častokrát, ach častokrát, opakovaná vyjádření "buďte si všichni, jaký chcete, mně je to jedno", neumí ve skutečnosti vůbec představit, že je někdo jiný. V diskuzi o šikanování, o kterém Monty evidentně nic neví a nemá s ním žádné zkušenosti, to považuji za poměrně nevhodné. Uznávám, že jsem prvotně nereagovala výhradně na tuto diskuzi, je to něco, co ve mně kypí již delší dobu. Jsou to totiž zhusta životní moudra typu "mám depresi" - "tak ji neměj, já ji teda nemám a já o tom něco vím". Ten způsob vyjádření je další věc, který s tím neodvratně souvisí.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(26.9.2009 15:33:28)
Gertrudo,
osobně pokládám za nevhodné posuzovat, s kým kdo má nebo nemá nějakou zkušenost. Nic o tom totiž nevíš. Pokud ti názory, které prezentuji z nějakého důvodu vadí, tak moji ikonku prostě ignoruj, není nic snazšího. ~;)
 Gertruda 


Re: sikana 

(26.9.2009 16:24:35)
Měla jsem za to, že jste to v této diskuzi několikrát zdůrazňovala, že vlastně žádnou zkušenost se šikováním nemáte, protože vy jste jiná, lepší. I když o davovém chování něco víte, jakpak by ne. Ale nečetla jsem vás tak pečlivě, ve skutečnosti vás samozřejmě trochu ignoruji.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(26.9.2009 16:26:02)
Ignorujte mne nadále, psala jsem tuším opakovaně, že se šikanou zkušenost mám, ačkoli spíše z druhé strany barikády.
Přeji hezký den. ~;)
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(26.9.2009 21:58:03)
to ani nemusis zduraznovat, je velmi dobre videt, na jake strane barikady jsi stala pri sikanovani ve skole ... :-(
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(26.9.2009 23:30:49)
Jistě, já se za svou příslušnost do říše Animalia na rozdíl od mnoha jiných vůbec nestydím. ~;)
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(26.9.2009 21:54:57)
velmi pekne a strucne receno. vetsinou monty ze stejnych duvodu ignoruji, ale ted jsem debatu zacala svym prispevkem, monty zacala oponovat a uz to jelo.
no mam vedet, ze s ni nema smysl diskutovat, protoze nevi co to je naslouchat.
 narma 


Re: sikana 

(29.9.2009 0:42:11)
Hele Monty, ,,arogantní" sklony máš opravdu dodnes.
Je fajn, že jsi realistka ( realista) trochu mi to tu voní testosteronem) já mám taky zážitky ze svého dětství, kdy bych byla schopná tvrdit, že šikana není možná.
Byla jsem zcela jiná než ostatní a PRÁVĚ POROTO OBLÍBENÁ, vůdce a ochránce slabších, premiantka, předčasně socialně vyspěla a dalších dg. kterých jsem dostala od učitelského sboru, který mne zařazoval mezi netypické děti.A dokonce za komančů, kdy se podobné věci řešili zřídka.
Před pěti lety jsem se asi tři roky potýkala s psychickou šikanou syna - který je taktéž osobností s jasným názorem, sebevědomý, chytrý a další jednoznačné znaky normální osobnosti - a to jen proto, že dětičky byly z jedné vesnice a školky a on byl od jinud. Ano, hledali jsme společně cestu, ( učitelka bohužel marná- dokud jsem ji částečně nenakopla jak na to), a je faktem, že postupným zpracováváním, se to uvolnilo a dnes není problém. Nicméně se musel najít pomocník dítěte, který mu pomůže nakopnout a řekne, to dáme. Je miá akorát líto, že to nebyl nikdo právě z toho kolektivu. Za mých časů bylo, tak jak říkáš, v kolektivu také mnoho rolí a byla tam i role ochránců - dnes ji často postrádám nejen v dětských kolektivech. A když páni učení připouští, že šikana je tady a že je stále silnější, tak si to asi cucají z prstu??
Je fajn, že máš jasno a doufám, že tě šikana v žádné podobě nepotká - protože to s tebou asi pak seeeknééé.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 14:22:29)
No, já mimoň byla vždycky a nikdy mne nikdo nešikanoval. Asi by si to ani nedovolil. Jediné, co si pamatuju ze školy a co se mne fakt dotklo bylo, když jsem někdy v šesté třídě vyslechla hovor naší třídní učitelky se dvěma holkama z vedlejší třídy, které napomínala, ať se se mnou nebaví, protože jsem podvratnej živel a mohla bych na ně mít zkázonosnej vliv. A ty holky tehdy pravily, že ony se se mnou nekamaráděj, že za nima "pořád lezu". I když realita byla taková, že lezly ony za mnou, protože ode mne chtěly obrázky zpěváků z tuzexovejch žvejkaček. ~;) Na tom mne mrzelo to, jaký jsou ty holky pokrytci.
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 14:43:57)
mluvis mi z duse. taky mi pomahali prezit mimoskolni zajmy.
a slovo ostrakismus to vystihuje. ono kdyz je ti treba 8 tak bohate staci, kdyz se s tebou nikdo ze tridy nebavi. nemusi te tlouct. staci to systematicke hazeni penalem, posmivani atd a vsechno dohromady to je peklo na zemi :-( a dite si z neceho takoveho nemuze v zadnem pripade pomoct samo, to vim teda jiste.
 Xantipa. 


Re: sikana 

(25.9.2009 22:01:06)
Ježiši, pardon, už nevydržím, to jsou ale kydy. Kdo si zažil šikanu, musí sakra nadskakovat na židli. Teda já osobně ne, moje dcera. A rozhodně je tzv. normální, není tichá, zamlklá, osamocená. Ale jo, souhlasím, poněkud vyčuhovala. A přesto se to stalo.
A taky jsem si do tý doby myslela, že jestli někdo může být obětí šikany, tak moje dcera rozhodně ne, ona není ten typ.
Taky nevidím za každým rohem násilníka, který tam čeká na moje děti, ale už jsem sakra opatrná.
A pardon - jednou hodit penálem může být legrace /hlavně pro ty, jejichž penál to není/ a dítě to vydrží. Jenže když se to opakuje každou přestávku, přidá se pak schovávání učebnic, svačiny apod..... A je to denně. Věřte, že takhle to začíná. A já sama si řekla, že jestli jednou někdy moje děti narazí na takové grázly šikanovatele a jejich rodiče to budou považovat za nevinnou hru, bude nejlepší jim uštědřit pár facek /těm rodičům/, já už tu pokutu ustojím. Protože pokud dítě se nemůže cítit bezpečně ve škole a nepomůže učitel, musí rodič - třeba i radikálně. A jestli jsem násilník? No, jestli ještě některé z mých dětí zakusí něco podobného, co moje dcera, tak ano, nebudu váhat. Protože - na hrubý pytel, hrubá záplata.
Kdo nezažil, nepochopí a jen si tady plká o věci, o který ví úplně houby.
Když se vás to pak týká, všechno vidíte jinak.
 Etraska 
  • 

Re: sikana 

(26.9.2009 14:50:09)
Souhlasím! Taky jsem si ve škole zažila peklo. Ted je to už pryč, asi bych měla každej den děkovat bohu, že už je to za mnou, ale proč jako. Spíš je mě líto těch zpousu dalších, co musej ted zažívat to samý a nikdy jim nikdo nepomůže. Člověk se otrká, ale štastnej už nebude nikdy. Učitelky před tím zavíraj oči a nikdy nepochopí, jak strašné utrpení musí člověk zažít. Když někdo ublíží malímu dítěti, je to podle mě to nejvědší svinstvo, co může bejt, ale když mu ublíží jiný dítě, to už tak krutý většině lidí nepříjde, přitom toho člověka to bolí úplně stejně. Vědšina lidí se stará jen o sebe, protože prostě nejí v povaze někomu pomáhat. Přitom i každý malí dítě ve skutečnosti ví co je a co není dobrý, když někomu ubližuje, je mu jasné že dělá špatnou věc, akorát se tomu prostě nemůže ubránit a pořád to dělá, protože se neumí vcítit do toho druhého. Těm jejich rodičům bych taky šla dát prež dršku, ale né jenom rodičům, ale těm jejich fakanum taky! Ve škole jsem vždycky záviděla ostatním dětem, že jsou na tom líp než já a že jsou štastný, představovala jsem si, jaký by to bylo, kdyby se naše strany obrátili, kdyby oni museli být na mém místě. Ale dnes už jim nezávidím, nikdy bych nechtěla ubližovat nevinnému člověku, i kdybych z toho měla mít radost. To si radši zažít ten zlej osud. Vždycky je lepší trpět, než bejt krutej :(
 marketa 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 14:52:03)
tvoje predstava, ze dite, ktere ma mimoskolni zajmy se nestane objeti sikany je bohuzel mylna,
ja jsem chodila do skauta, hudebky, vytvarky. jen na sport ne, proste me nikdy nezajimalo byt rychlejsi nebo silnejsi nez ostatni. radeji jsem vynikala v umeni.
ve vsech mimoskolnich aktivitach jsem mela kamarady, ale ve skole jsem byla postavena mimo spolecnost, jako bych mela cerny mor.
vidim na tobe i dalsich tady, ze kdo nezazil nepochopi, nekterym lidem je marne to vysvetlovat :-(.
 myš 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 15:09:53)
No nemyslím si, že nutně musí být vždy šikanován nějaký naprostý mimoň nepoužitelný pro život, kterému rodiče umetají cestičku. Stačí jen aby to dítě bylo značně introvertní, citlivé, plaché a třeba si jen hůř hledalo kamarády.
Grázlíci, co šikanujou, snadno vycítí tuhle určitou slabost a neschopnost se účinně bránit a už to jede.
Na střední se mezi sebou šikanovali kluci a oběti byly asi tři. Jen jeden by odpovídal popisu mimoně, ti ostatní dva byli naprosto normální, jen prostě nějak nezapadli do kolektivu.
 Stáňa a dva kluci 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:50:55)
Poslouchala jsem jednou jednoho pána v televizi, který se už hodně dlouho věnuje šikaně na školách a ne jen teoreticky. Tvrdil, že vůbec nezáleží na tom, kdo jste, co jste, co děláte, šikanují se naprosto nejrůznější typy dětí.
Je to problém nemocného kolektivu, stačí jeden "magor", který strhne pár nohsledů na svou stranu a je to průšvih...
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:15:43)
děkuji. tak to přesně je. ono je totiž strašně snadné si namlouvat, že mému dítěti se to nestane, protože "není mamánek", "se vším se mi svěřuje", "nevybočuje", atd. atd. - prostě podle toho, do jaké škatulky si šikanované děti podvědomě zařazujeme. (V tom případě bych já lhala, když tvrdím, že jsem byla šikanovaná - protože do těchto stereotypů nezapadám.) Dává nám to falešnou jistotu, že našim dětem (které přesně tak dobře vychováváme k sebevědomí atd.) se TO stát nemůže. To je naprosto mylná představa.
 KoproFka 


TO JE ONO! 

(25.9.2009 18:52:13)
Přesně tak, moje řeč! Vůbec nezáleží na tom, kdo jste a jak zapadáte nebo nezapadáte do kolektivu - základ je totiž kolektiv zdravý, ne nemocný.
A je čistočistá smůla, pokud se kdokoli stane obětí šikany.
S tím se nic nenadělá. A pokud učitel preventivně nevede kolektiv ke spolupráci, ale k soutěžení - což je, připusťme si, podstata našeho školství, je, dle mého názoru, výsledkem šikana ve zvýšené míře.
A protože hodně dětí na ZŠ (přiznejme si i SŠ)nejsou psychicky na takové výši, lehce se zmanipulují, a tedy jsou raději na té silnější a agresivnější straně, než na té druhé.
Opravdu jen velmi malá hrstka silných jedinců se nejen nenechá zmanipulovat a je ochotna se agresorovi veřejně postavit. Osobně neznám snad nikoho...~a~, snad nikomu nekřivdím..~o~
A také málokdo je schopen v dětském věku šikanu "vyhrát" - tedy sám se postavit a agresora pokořit...
A to mluvím z vlastní zkušenosti!
Jednak jsem byla obětí šikany a jednak jsem se šikanovaného zastávala...

 Stáňa a dva kluci 


Re: TO JE ONO! 

(25.9.2009 20:59:54)
Mirko, dobře jsi to doplnila, ten pán, o kterém jsem mluvila, mmj taky mluvil o práci s celým kolektivem, a to o dlouhodobé. Rozhodně to nevyřeší jen rada rodičů, "no tak se braň", nebo jeden pohovor v ředitelně a pohrození třídní důtkou. A pracoval v nějakém projektu proti šikaně, kde se jednotlivé školy mohly zapojit a učit se, jak s tím pracovat. Nemá to vůbec jednoduché řešení.
A spolupráce, vidíš, to mě nenapadlo jako jedna z mnoha příčin, i když je mi tenhle přístup k výchově daleko bližší (soutěživost jako takovou úplně nezatracuju, ale v naší společnosti je to dost extrém).
 janka 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 15:30:05)
Jsem ze 4 dětí, nejsem z nich nejstarší ani nejmladší, takže dle tvého jsem si musela doma něco vybojovat a měla bych se umět ubránit šikaně. Přesto jsem byla na ZŠ spolužáky šikanována, nejen psychicky, ale i fyzicky...Snažila jsem se bránit, mluvila jsem sama k sobě, že hloupá nejsem já, ale oni (poradila mi to maminka), snažila jsem se nevnímat jejich posměšky, podkopávání nohou, občas mě bili jen tak tak přes hlavu, když jsem prošla kolem...někdy jsem se schoulila, jindy jsem musela bránit zuby nehty svoje věci. Nechápu, proč si mně vybrali, možná pro mé nižší sebevědomí, nevím...byla jsem vždycky ten středo průměr - a tím myslím vizáž i intelekt. A dělo se to i když mě občas chránil starší sourozenec...Bála jsem se přestávek a hlavně konce vyučování, kdy jsem byla "doprovázena" některými spolužáky i domů. Nějak jsem školu přežila, ale zpět bych nechtěla - a bylo to jen na ZŠ. Ovšem musím přiznat, že ostražitá jsem stále, neumím se bezprostředně bavit s lidmi, mám nízké sebevědomí a jsem trochu paranoidní....pořád čekám, odkud přijde rána, kdo do mě drkne, zařve na mě, vysměje se mi, poníží mě, ukáže na mě prstem, plivne na mě....
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: sikana 

(25.9.2009 15:41:26)
možná to tak nemyslíš, ale Tvůj příspěvek vyzněl hrozně, alespoň pro mě. Copak někdo musí trpět proto, že je "pro život nepoužitelný". Proč by ti, co se hůř dokážou prosadit v kolektivu, museli být obětí šikany?

Je taky otázka co si pod pojmeme šikana představuješ. Šikana je podle fyzické nebo psychické týrání.

Je sice hezké, že šikanu odsuzuješ, ale vyznívá mi to tak, že si podle Tebe za to ty děti můžou samy~a~.
Myslím, že když jde o šikanu, nestačí říct, dítě se musí naučit si to vyřešit samo~a~.
Chceme zákon džungle, kde přežijí jen ti silní?~d~

Ale článek je o něčem jiném a mladý autor je opravdu talent~x~
 alžběta, 3 děti 
  • 

Re: sikana 

(25.9.2009 15:53:46)
ty asi neumíš pořádně číst viď.psala jsem jedinec nepoužitelný pro dětský život a děti jsou kruté , ať si to přiznáš či nikoli. ale jejich krutost nepramení ze zla, ale z toho, že nepředstírají. když jim spolužák smrdí, řeknou mu to, nejsou jak dospělí, kteří si o tom za zády špitaj a zakladádají diskuze a píšou články na netu- můj spolupracovník zapáchá... kdyby jsi si můj příspěvek přečetla pořádně a ne jen přelétla očima, musí ti dojít, že jsem (a na začátku je to zdůrazněné), že u mých dětí byly šikanováni jen ty slabší spolužáci a POKAŽDÉ to byl mamánek. s jinou šikanou zkušenost nemám, tedy u dětí nemám. ale mám velkou zkušenost se šikanou mezi dospělými, kdy toto velmi odnášela má spolupracovnice. a šikanovali jí zamindrákovaní debilové, kteří strach z jejích znalostí a šikovností ( ó je, odměny se neodpouští :o) ) maskovali za kecy typu- ta se snad nemyje, podívej na to oblečení...obě jsme práci vyměnily a máme se dobře...byť já nosím korálkové ozdoby a ona zahalené vlasy
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:00:08)
Tak já si hlavně myslím, že pokud se dítěti něco děje, měl by to v první řadě vědět rodič. Vztah založený na důvěře mezi rodičem a dítětem je zásadní věc. Fakt si neumím ani teoreticky představit, že bych až do slohové práce v 9. třídě nevěděla, s jakými pocity chodí moje dítě denně do školy. A to mám zatraceně nesdílný dítě, který realitu moc neřeší. Jeho strachy ale znám, protože o těch se mnou mluví. To jsou věci, které se ho osobně dotýkají a nevím, komu už jinému by o nich měl říkat, když ne rodičům.
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:12:37)
Moje máma si myslela to samý, co ty - že o mě všechno zásadní ví (a skutečně se o to maximálně snažila). o některejch věcech ale věděla prd. vůbec jí to nevyčítám. spíš jsem se z toho poučila, že to, že mi leccos moje děti řeknou a že na nich leccos sama poznám, neznamená, že vím VŠE důležité. S tímhle vědomím jsem se musela vyrovnat, i s tím, že se děti s určitými věcmu asi budou muset poprat samy... a důvěřovat, že to s Boží pomocí zvládnou.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:17:19)
Nemůžu to jistě vědět, ale měl bych se snažit to vědět. A i když nevím, tak s dítětem ty teoretické možnosti probírat, co by měl dělat "kdyby", jaký je můj názor na to či ono. Mám hodně mimoidní a duchem věčně nepřítomný dítě, ale fakt mne těší, když mi sám od sebe řekne, že jsem člověk, kterej mu nejvíc rozumí. Ne ve všem, pochopitelně. Přesto nejvíc. Takže doufám, že člověku, kterej mu nejvíc rozumí a snaží se o to mu rozumět by netajil důležitý věci. Spolehnout se na to nelze. Doufat můžu. ~;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:18:40)
Ráchel,
mám otázku - proč to tvoje máma nevěděla? Neřeklas jí to? A z jakého důvodu?
Moje máma taky nic nevěděla, ale já neměla potřebu jí cokoli říkat, moje matka je z úplně jinýho vesmíru a marťansky neumím. ~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:43:04)
neřekla jsem jí to... asi protože jsem jí nechtěla narušovat její obrázek dítěte, které vše dobře zvládá. nechtěla jsem jí "přidělávat starosti"... Když jsem párkrát něco naznačila, tak její rady byly dospělácky nepoužitelné... A přitom si vůbec nemyslím, že je moje máma málo citlivá a tak podobně. Nějak se to celé asi zkřížilo s mou perfekcionistickou povahou, s mou snahou si vše vyřešit sama a tak...nevím, na všechno odpověď nemám.
Jinak můj muž vyrostl ve velmi milující a funkční rodině, svým rodičům říkal VŠE, nikdy jim nelhal (nechápu ~t~)... jen jim neřekl jednu hrouznou, smutnou věc, kterou neřekl nikdy nikomu, až pak mě. Nechtěl jim prostě ublížit.
Takže proto si myslím, že je naivní si myslet, že já, byť se o to snažím, budu o svých dětech vědět naprosto vše důležité. A proto, jak jsem psala, spoléhám na Boží pomoc - to fakt není fráze.
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:44:00)
jo a ještě něco: vůbec to není tak, že by jsem se mámě nesvěřovala vůbec s ničím. takže mohla mít snadno dojem, že jí "všechno řeknu"...
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:50:27)
pardon, že BYCH se nesvěřovala... ~f~
 16.5Salám&Lajka14 


Re: sikana 

(25.9.2009 16:54:58)
Hm, tak jsi mne trochu uklidnila, syn je egoista, takže s přiděláváním starostí jistě nebude mít problém, a já zase nejsem moc dospělej člověk, abych mu dávala dospělácký rady. Tak snad tu školu zdárně přežijem bez stresů a bez šikany. ~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: sikana 

(25.9.2009 17:15:07)
to ti samozřejmě přeju.
 Myšutka* 


Re: sikana 

(25.9.2009 19:05:24)
Monty, šikanové dítě téměř nikdy doma o problémech nemluví. V době kdy problémy začínají snad ještě doma něco řekne, ale dospěláci většinou reagují radami jako "tak mu taky jednu vraž" nebo "tak to řekni paní učitelce". Jenže to nepomůže, dítě se začne za problémy stydět a uzavře se kruh.
Opravdu to tak je, ty děti z nějakého důvodu nejsou schopny to doma říct. Proto se dávají rodičům rady, aby si hlídali své dítě i jinak, než jenom podle toho, co jim řekne. Např. když najednou začne "ztrácet" věci, chce, aby s ním někdo ráno chodil do školy, má opakované nevysvětlitelné nevolnosti, modřiny...

Jinak postihnout to může opravdu každé dítě a největší chyba je, když se vina přičítá tomu děcku. Ono samo není schopné ten problém vyřešit a od určité chvíle je jedno, jak se chová, už mu nic nepomůže, jedině zásah dospělých a ten je velmi obtížný.

Když jsem vybírala základku pro dceru, tak jsem okamžitě zavrhla školu, kde mi zástupce pro první stupeň řekl, že u nich šikana není ~t~ a když se občas něco takového stane, tak jde o děti, které nějak nezpadly a tak prostě teda odejdou ze školy.~o~
 JdM 


Re: sikana 

(5.10.2009 9:26:16)
Ja jsem sve matce rikala vse. Krom jedne jedine veci a to, ze jsem sikanovana na jachtingu. Nenavidela jsem to tam, ale ji jsem nic nerekla, protoze z meho pohledu tam ona mela pratele a ja ji to nechtela kazit. Tak jsem tam chodila dal a trpela. A to mnoho let az do pozdni puberty. Jsem proto spatna??? Podle tveho pohledu jsem se neumela ozvat. Podle meho jsem chtela aby maminka byla spokojena. S odstupem casu samozrejme vim, ze by tenkrat o sve pratele neprisla, kdybych odesla, ale tenkrat me to nenapadalo. Az nekdy ve 14ti, kdy jsem proste odesla. Ale trpela jsem 7 let.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: sikana 

(27.9.2009 19:15:51)
Neboj, číst umím, a právě to, je v Tvém příspěvku - možná bezděky - mezi řádky mi vadí. I kdyby šikanou opravdu trpěli jen příliš opečovávaní mamnánci bez zájmů (já si to nemyslímm, ale o to nejde), ty dětí trpí. Šikanu prostě nejde bagatelizovat.
 JdM 


Re: sikana 

(5.10.2009 8:21:57)
Alžběto, já jsem byla jedinec s různými zájmy a kroužky. Chodila jsem na gymnastiku a na jachting. A přesto jsem byla šikanována. Kde? Na sportech. Konrétně na jachtingu. Bylo to peklo pro mou duši, které si nesu do dospělosti. Ve škole jsem byla outsider, ale nechávali mě na pokoji. Uměla jsem se o sebe postarat. Kdyby tenkrát trenér na jachtingu, který o šikaně věděl, zakročil mohla jsem mít mnohem spokojenější dětství a dospívání.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Alžběto, 

(10.10.2009 14:33:11)
to je síla. Podle tebe tedy, jedináček si může za šikanu sám? Každé dítě, které nesportuje, je vlastně tedy už sám outsider a tak si šikanu zaslouží???
Můj manžel byl jako dítě také šikanován už od první třídy ZŠ. Doma ho šikanoval starší bratr (ale tak opatrně, aby to neviděli rodiče), ve škole spolužáci v čele s paní učitelkou.
Manžel měl tedy štěstí, že učitelku po dvou letech vyměnili a dostal podstatně lepší kantorku. Díky ní pak změnili svůj postoj i jeho spolužáci a také díky tomu, že manžel byl nadprůměrně inteligentní; tedy žádný zaostalec, jak ho líčila předchozí soudružka učitelka.
A také učit děti, že mají zmlátit spolužáka, co jim ubližoval, mi nepřijde dvakrát výchovné.
To abych naši tříletou holčičku už pomalu zapsala na kurzy kung fu nebo hokeje, aby byla silná a dokázala každého přeprat...~l~
 lklasinka 


znám to 

(25.9.2009 16:41:55)
Byla jsem podobné dítě jako Váš syn, je mi 30 a ještě teď se mě zdávají v noci sny o škole. I tohle byl důvod vybrat pro naše děti malou školu na vesnici, kde je 10 dětí ve třídě. Škoda že je tady jenom první stupeň a od páté se musí do města ale díky bohu za každý rok který budou trávit v malém kolektivu.
 Efka 


Zajímavý článek o šikaně 

(27.9.2009 23:32:04)
http://www.sikana.net/media-o-sikane/18-media-o-mis-a-sikane/147-teror-ve-skole
 marketa 
  • 

Re: Zajímavý článek o šikaně 

(28.9.2009 9:12:16)
Teror ve škole zažily dvě z pěti dětí

(Lidové noviny, 31.8.2005)

Sprostě mi nadávají a ponižují mě. O přestávkách mě mlátí a kopou do mě. Vysmívají se mi a nechtějí mě pustit mezi sebe. Chovají se, jako bych byl vzduch.
Takové svědectví o soužití se svými spolužáky vydává přes 40 procent českých dětí. Jedna pětina je pak nějaké formě teroru ve škole vystavena každý den. Nejčastěji právě tak, jak je popsáno v úvodu.
Vyplývá to z dosud největšího průzkumu o dětské šikaně. Podle výsledků k ní někdy dochází v každé základní škole. "Je to jako epidemie," říká dlouholetý odborník na násilí mezi dětmi Michal Kolář.

Mnoho ředitelů škol se přesto tváří, že jich se něco takového netýká. "Znám případ, kdy skupina rodičů chtěla ředitele školy upozornit na přítomnost šikany. Ředitel jim ale napsal, že se s nimi kvůli tomu nechce setkat, protože by to jeho školu znemožnilo," říká Kolář.
Často se stává, že kantoři nedokážou šikanu ve své třídě rozpoznat. Konflikty chápou jen jako dětské pošťuchování a nepřikládají mu větší význam. "Není tu zvykem o teroru mezi dětmi mluvit," říká Peter Sokol z kladenského sdružení AISIS, které se zabývá vzděláváním a spolupracovalo i na zmíněném výzkumu.

Dotazníky vyplňovalo celkem 1358 dětí mezi pátou a devátou třídou. Neznamená to však, že mezi staršími nebo mladšími dětmi k násilí nedochází. Na jedné z pražských škol například prvňáci před časem zkopali svého spolužáka tak, že přišel o oko. Děti si šikany ve svém okolí velmi často všímají. Kantoři ale reagují tak, že problém vyjde spíše do ztracena.
To dokazuje i citovaný výzkum: svědkem šikany bylo 44 procent dětí. Jen 24 procent o tom ale řeklo svému učiteli. A pouhá desetina z nich se nyní zpětně domnívá, že to něčemu prospělo. "Pedagogy nikdo nikdy pořádně neučil, jak si mají se šikanou poradit. Často mají sklony svědectví dětí podceňovat. Když za nimi například přijde šikanované dítě, odbudou ho s tím, že samo není žádný svatoušek. Stává se také, že učitel vedle sebe postaví oběť a útočníky a začne s výslechem," říká dlouholetá školní psycholožka Věra Kramerová. Terorizované dítě potom ale ztratí ke svému kantorovi důvěru a podruhé už za ním pro pomoc nepřijde. A pro agresory je to signál, že se nemusí rozpakovat a napříště ještě "přitvrdit".

Sdružení AISIS to chce změnit. Vymyslelo pro učitele speciální školicí kursy, kde se dozvědí, jak šikanu rozpoznat a správně jí zabránit. Školení bude probíhat formou víkendových seminářů. Sejde se na nich vždy celý učitelský sbor konkrétní školy. Kantoři se pak pod dohledem speciálních lektorů naučí, jak lépe zacházet s dětským kolektivem, rozpoznávat v něm změny a dokázat na ně správně reagovat.

Toto unikátní školení se v uplynulém roce a půl ověřovalo na dvou školách. Jednou z nich byla Masarykova základní škola v Hradci Králové. I když se tu snaží do výuky zařazovat moderní metody a dbají na vzdělávání svých učitelů, šikana tu přesto byla.
Po ukončení kursu si na ni ale stěžovalo o 40 procent dětí méně než před jeho začátkem. "Děti okamžitě rozpoznaly, že k nim učitelé přistupují jinak, mají k nim teď větší důvěru. Ty kursy rozhodně přispěly k lepšímu klimatu v celé škole. Děti s kantory o šikaně pravidelně diskutují. Snažíme se, aby nešlo o tabu," říká výchovná poradkyně z této hradecké školy Dana Hladíková.
Následující školní rok podstoupí takové kursy učitelé ze zatím devíti základních škol. Jednou z nich je i škola v Chrašticích na Příbramsku. "Výrazné problémy se šikanou nemáme, ale to neznamená, že by u nás nebyla vůbec. Chci, aby učitelé byli v boji s ní lépe vybaveni a uměli jí předcházet," říká ředitel chraštické školy Karel Derfl.


O šikaně čtěte v páteční příloze Akademie
Fakta o šikaně

Kolika dětí se šikana týká?
byly svědkem šikany 44 %
přímo ji zažily 39 %
jsou šikanovány denně 21 %
zažívají ji každý týden 25 %

Jaké jsou její nejčastější formy?
posmívání, nadávky, pomluvy 67 %
ponižování 49 %
ignorování 21 %
bití 18 %
fackování 14 %
kopání, rány pěstí 10 %

Jak se má podle dětí šikana řešit?
tělesné tresty 3 %
důtka nebo vyloučení ze školy 26 %
kamery a silnější dozor 21 %

Zdroj: Celostátní dotazníkové šetření mezi 1358 žáky 5. až 9. tříd základních škol, rok 2001

Jaké chyby dělají učitelé?
Někteří mají tendenci projevy šikany podceňovat. Dítě, které si k němu přijde stěžovat, kantor odbude s tím, že se nic tak hrozného neděje.
Špatně ji řeší. Kantoři například uspořádají "výslech" oběti a agresora před celou třídou, nechovají se diskrétně.


Jana Machálková
 Ananta 


Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 13:53:24)
Katko, každý je jiný, průměrný jedinec propluje téměř čímkoliv, poradí si, třeba dá někomu i na držku, dělá to co ostatní a udrží se ve "smečce". Jsou ale děti co si věci mnohem víc připouští, řeší a bolí je to, nejsou tak sociální... Nevím kolik bylo dítku co psalo tu slohovku, je to moc hezky napsané a to že je to osoba mimořádně citlivá z toho čiší. Jako dítě jsem si šikanu zažila (i když slohovka není asi o šikaně) a nevěděla jsem vůbec co s tím. Útoky spolužaček (hlavně holek) jsem nebyla schopna odrážet, nebyla jsem ochotna tvořit skupinky a podskupinky různě se měnící podle toho, která se se kterou pohádala a další sociální interakce vázla. Taky jsem špatně nesla skupinové hry, tělocvik, prostě jsem byla divná. Na základku mám jen ty nejhorší vzpomínky, bylo to nejhorší období života. Děti jsou malí egoisti a chovají se občas jako zvířátka, ti slabší a míň průbojní to pak můžou pěkne odskákat. Moje mamka nebyla úzkostlivá vůbec, spíš naopak a jí jsem to celou dobu tajila a utíkala k příběhům do knih, reálný život byl peklo, knížky ráj. O lidech jsem si pak dost dlouho myslela své, pak jsem se začala zajímat o psychologii, a tím jak jsem měla napozorované mezilidské chování, tak jsem v rámci experimentu pochopila lidské konstrukty chování a začala hrát hru, která měla výsledky, najednou plno "přátel"... ono se to pak také s věkem mění, člověk si najde sobě podobné a z té bídy se nějak vykouše, ovšem nedůvěra trvá. Chci tím jen říct, že podle mě potřeba být ne zbytečně úzkostlivý, ale hodně pozorný.


Omlouvám se jestli je to zmatené, píšu rychle a v práci....
 Ráchel, 3 děti 


Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 14:01:44)
jak já ti rozumím...
 Ananta 


Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 15:59:12)
~x~
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 14:46:51)
Ale jo, pozorná jsem taky, ptám se co bylo a s kým si hrál, co v družině... atd. Poznám, kdy je zaražený, že se "něco" děje.
Ale nebudu přece školu apriori vnímat jako místo, kde mému dítku chtějí ublížit. Tenhle postoj přeci nemůže nic pozitivního přinést.
 Ananta 


Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 16:00:00)
Apriori určitě ne, tak jsem to ani nemyslela :-)
 Myšutka* 


Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 18:57:13)
Katko, kdybych neměla v rodině kluka, který díky "požďuchování" spolužáky skončil v nemocnici, tak bych měla stejný názor jako ty. Ten pobyt v nemocnici znamenal - chirurgii, kde se léčil z "bezvýznamané strkanice" a pak na psychiatrii, kde ho zbavovali psychických následků. Po návratu z nemocnice ještě nějakou dobu místo do školy chodil do stacionáře v nemocnici a pak přešel na jinou školu. Tam to sice zvládal, ale opravdu spokojený je až teď na gymplu. A do dneška dochází na psychiatrii.
Sama jsem šikanu zažila. Ne posmívání, ale cílené, dlouhodobé útoky. Zničené věci, pomluvy, výsměch, poschovávané věci po třídě... Naučila jsme se prát a zbila několik agresorů, vyfasovala mnoho poznámek a měla pokoj.
Moje dcera se naučila prát už ve školce a když se spojila se dvěma dalšíma holčičkama, tak ztloukly staršího kluka, který jim ubližoval. Chodila tekrát se strachem do školky, zvracela, nechtěla. Ty dvě na tom byly podobně. Přiznávám, že jsem ji navedla, aby to tak udělaly. Pak měly klid. Základní školu jsem vybírala hodně dlouho a dala jsem si dost práce, abych si zjistila, jak se tam k šikaně staví, jak se tam chovají učitelé atp.
Ale rozhodně si nemyslím, že je to problém rozmazlených přecitlivělých dětí, které jejich matky neurotizují. Viděla jsem totiž na vlastní oči, jak se veselý, zdravý, komunikativní kluk během dvou měsíců dokázal přeměnit v trosku. Mmch. tenkrát jsem ho do nemocnice vezla já a když mi ho učitelka předávala (ani mu nezavolala sanitku), tak měla řeči o simulantech a uřvancích.
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Maminka prvnacky 

(25.9.2009 20:58:40)
Já ti to věřím, musí to být děs. Netrvdím, že šikana neexistuje, všímavost je na místě. Reagovala jsem na příspěvek který vyzněl: "už te´d se děsím, co se mému détěti všechno ve škole stane". Prostě si myslím, že by se děti měly informovat, ale ne děsit ještě před tím, než do školy vlezou.
 Orion 


Re: Maminka prvnacky 

(26.9.2009 13:06:23)
Děti nejsou nic jiného, než to, co z nich rodiče udělají. Když rodiče vidí ve škole obludy, tak i děti vidí ve škole obludy.
Jsem také maminka prvňačky, ale v životě by mě nenapadlo být neustále s ní a ochraňovat ji. Vždyť by pak byla úplně ve společnosti neschopná. a také si nemyslím, že bych nebyla vnímavá, každý den si spolu povídáme o tom, co dcera zažila, vím o jejích bolístkách poradím, jak příště na nemilé situace, varzji ji před nebezpečím. to všechno ano. Ale nedělám ze světa obludu. Dcera je myslím díky tomu relativně samostatná a hlavně psychicky zdravá osobnost. Pro okolí jsem krkavčí matka, ale oni nevidí náš vztah a tak si z toho hlavu nedělám. Nejvíce dětí na psychiatrii je od úzkoslivých rodičů a o šikaně radši nemluvím. Mimochodem jsem učitelka a myslím, že do problému docela vidím.
 Margot+1 


Re: Maminka prvnacky 

(26.9.2009 15:52:49)
Jo, teď jsi tomu dala! Přiznat se tady, že jsi učitelka, a ještě s tímhle názorem. Varuji tě, možná budeš nucena převzít odpovědnost za valnou většinu hrůz světa, hodnotit jednání a pohnutky svých kolegyň až k 2. pol. 19. století, omluvit se za zavedení povinné školní docházky a nakonec si roztrhnout šat, hlavu posypat popelem a prázdniny si vyměnit s někým, kdo je potřebuje víc než ty, tj. kýmkoliv. Horší už by to snad nebylo ani v případě, kdybys napsala, že jsi porodní asistentka a doporučuješ klystýr, popřípadě čertova babička. ~y~
 Alpina 


Re: Maminka prvnacky 

(29.9.2009 8:54:00)
Nedá mi to, abych nereagovala na Vaši odpověď. Z ní je totiž patrné, že o šikaně mezi dětmi na škole nevíte vůbec nic. A buďte ráda, že to Vaše děti nepostihlo. Protože jinak byste mluvila úplně jinak. Šikana je problém, se kterým většina škol nic nedělá, a když už něco udělá, tak to zamete pod práh a za viníka označí právě to šikanované dítě, které si pak do života odnáší dosti veliké trauma.
 Blanka 
  • 

Re: Maminka prvnacky 

(29.9.2009 8:49:31)
Krásně vystihnuté pocity prvňáka či druháka, mám dceru ve druhé třídě, mají šatny ve sklepě a vím, že z toho taky nemá dobrý pocit, navíc má občas dozor učitelka, která dětem vyhrožuje, že jak si nepospíší, že je tam zamkne, docela citlivá osoba, co ? Ale jak už tady bylo napsáno, pokud nedochází opravdu k šikaně ze strany velkých dětí, tak ty naše mrňata musí ten strach trochu překonat, v životě za nima taky nebudeme chodit a umetat jim cestičky.
 Raduza 


Krásný sloh 

(25.9.2009 8:43:40)
Máš opravdu moc šikovného syna :-).
 Zasjaj 


bud rada 

(25.9.2009 8:44:08)
Lindo, taky si myslim, ze mas nadaneho vnimaveho syna, krasne napsane. Detstvi je brutalni zazitek sam o sobe, osamocensot a ruzne uzkosti proziva kazde dite, tvuj syn to myslim dovede barvite podat.
 Pohodarka1 


Re: Pravda pravdoucí 

(25.9.2009 9:34:04)
Je zřejmé, že tvůj syn má opravdový talent.Své "hrůzy" popsal barvitě a mistrně. Já sice nikdy velkým dětem neříkala obludy, ale zažívala jsem stejné pocity jako on, ale nikdy bych to takto krásně nenapsala. Ta práce je úžasná , ať nikdy nepřestane! Přeji tobě i tvému synovi mnoho štěstí!~x~
 Mediana 


Re: bud rada 

(25.9.2009 10:05:09)
Ahoj Zasjaj, využívám šance, abych tě pozdravila ... Jak to bublá ve zkumavkách? :)
Pro autorku: syn je opravdu kromobyčejný talent - možná bych dala nenápadně bacha, zda nemá sklon k úzkostem. U talentovaného, přemýšlivého dítěte by to nebylo tak neobvyklé. Rozervanost umělců a intelektuálů není jen předsudek ...
 MrakovaK 


Krásně napsané 

(25.9.2009 9:31:50)
Je to krásně napsané, tvůj syn má talent na smutné a depresivní psaní. Život je boj.
 Marico 
  • 

MOŽNÁ TO NENÍ TAK DEPRESIVNÍ... 

(25.9.2009 10:11:57)
... jak se zdá. Ta práce má promyšlenou kompozici, jsou tam dlouhá souvětí, o kterých musí člověk přemýšlet v kontextu. Je to dobře napsané, aby to vyvolávalo přesně ty pocity, které autor chce vyvolat. Ale celé to není o zoufalství, jak si možná maminka myslí. Je to o vztahu "k těm malým, kterým nikdy nohy nepodrazí". Netroufnu si odhadnout, kolik z toho textu je autobiografie, ale jako maminka bych po prvním šoku asi cítila radost, že mám syna, který přemýšlí o mladších dětech, který si zvolil psát o přátelství v těžké chvíli, o závažném tématu, místo aby popsal nějaký banální veselý zážitek ze školního sportovního dne apod. Psát depresivně a hodně obrazně patří k tomuto věku. Neznevažuju to, co napsal, ale nebála bych se, že měl "trudné dětství ve škole". Koneckonců on sám říká, že dneska se s tím srovnal, je tím "davem" a chápe, že ty obludy, které viděl jako malý, vlastně žádné obludy nebyly. Vnímám tenhle text hodně pozitivně a nádherně napsaný.
 Cipora 


Re: Obludy 

(25.9.2009 10:30:30)
Pochopila jsem to tak, ze ty "obludy" byly vlastne ty starsi deti ublizujici tem malym.
Pro male deti to opravdu mohou byt "prizraky", "obludy" nasili.
 Lenka** 


Re: MOŽNÁ TO NENÍ TAK DEPRESIVNÍ... 

(25.9.2009 10:49:59)
Taky si nemyslím, že by to bylo tak depresivní, na začátku je popis dětskýma očima malýho prvňáčka, na konci píše už dospívající kluk sám o sobě a o obludách toto: "Jsem to i já a moji spolužáci." On ví, že by neublízil, ti mrňousové, co vidí deváťáky, to tušit nemusejí, stejně jako on, když byl malý. Na místě maminky bych syna podpořila v tom, aby to někde uveřejnil. A nebo když by nechtěl, tak aby aspoň psal dál.
 Lavina 
  • 

Re: MOŽNÁ TO NENÍ TAK DEPRESIVNÍ... 

(25.9.2009 10:59:37)
Ahoj Marico! Tentokrát absolutní souhlas:-)
 Marico 
  • 

Re: MOŽNÁ TO NENÍ TAK DEPRESIVNÍ... 

(25.9.2009 11:25:46)
Ha ha, tak to mám hned lepší den :-))
 Margot+1 


Krásná směs talentu, citlivosti a nastupující adolescence 

(25.9.2009 10:49:35)
Také si myslím, že tak horké to nebude, je to hezký školní sloh. Sama jsem jich pár zadávala a četla a leckdy to byl prima surrealistický zážitek. Vždycky se mi nabízela otázka: Hulej? - a odpověď byla nasnadě: Nepotřebujou, mají hormony...

Sama si vzpomínám, jak jsem na gymplu tři dny a tři noci psala povídku (variace na Tuláka po hvězdách s dekadentním dead-endem), s pýchou ji předložila mámě, která se po přečtení místo pochvaly rozbrečela. S opovržením jsem odmítla její žádost, abych napsala něco optimistického, a odbyla ji slovy: "Myslíš, že Kafka by ti napsal optimistickou povídku?!" A tehdy máma odkryla něco své mateřské duše, když prohlásila: "Však já bych nechtěla být Kafkova máma."

Takže: Pochval mu to, je to fajn!~x~
 Margot+1 


Re: Krásná směs talentu, citlivosti a nastupující adolescence 

(25.9.2009 11:09:32)
Ještě dodatek:
Úžasné slohy byly např. v 7. třídě na téma Město duchů - líčení. Někteří se drželi navržené šablony a psali o opuštěném městě za Zlaté horečky, ovšem jeden chlapec popisoval Černobyl - jako by tam byl, nenápadně jsem otestovala, jestli mu nepadají vlasy ~t~

V devítce jsme měli jako zadání verše od Hraběte:
Na konci ulice lynčují autogenem zbytky této noci,
kterou jsem prochodil, abych se ujistil, že žiji.
Možná, že dnešní ráno přinese amnestii
promlčeným láskám.

Dead-end byl jasnej...

Jo, tohle bylo na tom učitelování fajn ~;)
 Hana 
  • 

Pěkné 

(25.9.2009 11:01:14)
Skvělý sloh, má talent.
Taky si myslím, že to nemuselo být až zas tak horké (si s ním o tom promluv). Někdy na ZŠ jsem sepisovala nějaký sloh a taky jsem se rozjela dost depresivně (bylo to snazší než optimismus), popisovala jsem pionýrský tábor a táta si kvůli tomu myslel, že se mně tam nelíbilo, že mně tam neměli posílat a nebylo mu možné vysvětlit, že to není životopis, ale "umělecká" nadsázka. (Ono tátovi něco vysvětlit je kumšt dodnes, ale to sem nepatří)
 Stáňa a dva kluci 


Re: Pěkné 

(25.9.2009 21:52:11)
No já nevím...je to možné, hodně záleží na tom, jak dlouho to trvalo. Jestli to byla jen záležitost "otrkání se" ve škole a pak už se tam cítil bezpečně, tak ano. Jestli to ale trvalo delší dobu, měsíce, roky, tak to rozhodně nebyla žádná sranda a lze to zařadit pod šikanu a to zlehčování je mimo.
Sama mám podobný, naštěstí krátký zážitek, chodila jsem ráno do družiny, kde byli nepříjemní kluci vyžívající se ve fyzické převaze. Takže ty pocity znám. Ale trvalo to jen krátce, pak už jsem tam nemusela.
 Marieda 


Skvele 

(25.9.2009 16:38:08)
Je to perfektne napsane. Syn by mohl byt spisovatelem!

Na tak kratkem clanku napsal roman. Zacatek, prostredek , konec, perfektne vypointovane. Clovek se pri cteni nenudi. Hlta ho, ceka jak to dopadne. Perfektni popis emoci.

Syn je jednoznacne velmi vnimavy, s velkou fantazii. Jeho premysleni mi prijde velmi vyvazene, dospele. Snad bych za tim nevidela sikanu, jak se tu zminovalo. Verim, ze takto se citi hodne deti. Kazdy skolni povinnosti zvlada jinak.

Deti maji svuj svet, kteremu veri. Vidi vice nez dospeli.

Rohodne bych ho podporila v dalsim psani.
 Korytnačka :)2 dcerky a 1 kluk 


Re: Skvele 

(25.9.2009 23:19:21)
add řešení šikany, házení penálem spolužáka, 3 třída.... popis situace ze třídy starší dcery( znám z vyprávení jejího, z pohledu učitelky prezentované na třídní schůzce, z komentářů spolužaček a z vyslechnutého rozhovoru dětí při společné ceste tramvají)

učitelka situaci řešila následovně .. změnila následující rozvrh po incidentu z matematiky na hodinu češtiny a děti postupně vyvolala a chtěla ,aby zduvodnily proč to dělali, jaké pocity měli a to včetně majitele penálu i těch co se nezučastnili ... proč se nezučastnily, proč majitele penálu nebránily, jaký pocit je házet tám penálem, jaký pocit je asi být majitelem penálu .......celé to bylo vedeno nkoliv metodou výslehu, ale zpracování otázky jako řečnického, slohového cvičení.
obdobná situace se již neopakova ani po nástupu spolužáka ,kteý neuměl slovo česky.

u mladší dcery maj přímo předmět etika, kde se učí hrát hry ,tak aby se učily spolupracovat, důvěřovat si navzájem ... např losují skupinky po 3 a společnými silami musí donést štafetový kolík k cíli .. mají Pandořinu skřínku do které se zavízají věci co by se nemely delat.

nezruší to šikanu,ale pomáhá se méně aktivním detem vytvářet "oponentní centra" ve skupině , tím se zmenšuje pravděpodobnost, že se na stranu šikanujícíh postaví mlčící vetšina, navíc se učiteli dostává jiného pohledu na třídu než při vyučování nebo na školním výletě.
 zuzkasim 


Re: Skvele 

(26.9.2009 13:13:37)
To je fajn, tak nějak by to mělo být.
 marketa 
  • 

Re: Skvele 

(26.9.2009 21:42:15)
velmi elegantni reseni. asi jen v pocatcich sikany, pozdeji by se toho prevdepodobne muselo udelat vic, ale ucitelka ma dobre napady.
a ty hodiny etiky, no to je parada! jak stare jsou deti, ktere tu etiku maji?
 Korytnačka :)2 dcerky a 1 kluk 


Re: Skvele 

(26.9.2009 22:06:44)
etiku mají deti na mladším stupni v dotaci, tj jako součást vyučování,ale rodiče podepisují souhlas s hodinami.

na starším stupni to mají již jako nepovinné, hodiny vedou školení lektoři , tj jiný učitel než má třídu.

myslim, že to právě pomáhá vzniku šikany a dětem to pomáhá rozpoznávat chování které šikanou zavání .... oni nemluví o šikane jako na přednášce, hrajou takové ty výchovně sociologické hry, předtavuju si to ( nebyla jsem na hodině, zná to z popisu dětí) že je to obdobné jako taková ta soustředení manžerů .. hra navodí ur
čitou situaci a bud se někdo "odkope" nebo jen použije nešikovný naučený vzorec chování a od toho se pak odvíjí rituál "pandořiny skřínky", diskuze na danné téma , vím že maj i hodiny, kdy si vlastne "hrají" celou dobu a dcerka pak mi říkala, že dneska nebylo co do pandořiny skřínky dát.
 Korytnačka :)2 dcerky a 1 kluk 


Re: Skvele 

(26.9.2009 22:12:02)
Markéto učitelka starší dcery má díky svému přístupu takovou jejich duveru že se jí svěřili i s prvním "polikem" a to jak chlapec tak ta dívka ....

myslm že je práve dobrým příkladem dostatečne sebevedomého pedagoga, který situace řeší v začátku, ale myslím, že by behem krátké doby rozklíčovala i rozjeteší šikanu.
v její třídě věřím, že si dokáže meze chování v detském kolktivu zkorigivat dostatečně.

vím že ji poslouchají i v hodinách, které učí v dalších třídách a to i v jedné kde se sešlo nekolik hyperaktivních dětí se kterými se fakt težko pracuje.
 marketa 
  • 

web-link SIKANA 

(28.9.2009 9:13:11)
http://www.sikana.net/

(poslala efka)
 honza 
  • 

http://tojesila.cz/ 

(28.9.2009 19:46:11)
kouknete na tenhle web, sou na nem skandali nasich politiku http://tojesila.cz/
 robin tři kluci a jedna dcera 
  • 

poklona 

(29.9.2009 12:43:42)
na devátou třídu excelentní výkon
p.s. taky vídám obludy :-)
 Lucie 
  • 

MONTY 

(29.9.2009 16:43:02)
Monty, sorry, ale nemáš ty nějaký psycho problém? Cokoliv ti tu někdo napsal jsi odpálkovala po svým-žádné zamyšlení.. Co když si myslíš o svém synu něco jiného než je? Co když víš velký kulový??? Co si to vše pročíst a zamyslet se????
 magggi synáček z léta09 


Před několika lety se mi dostal do ruky podobně šokující sloh 

(29.9.2009 20:38:15)
Jsko učitelka češtiny jsem se snažila vždycky dětem nudné slohové hodiny jakkoli oživit. S dobrou motivací jsou děti schopné opravdu se zamyslet a talent netalent otevřít svou duši.
Téma "Paranormální jevy v naší třídě - škole" mělo být vtipné a z 99% také bylo. Šesťáci psali jak o život a nebyla horší známka než dvojka, protože mě nikdy ani nenapadlo shodit dobrý sloh jen kvůli hrubkám - ty si s dětmi vyřizuju zvlášť ~q~ ~t~

Bohužel jeden ze slohů mě opravdu sklíčil - vždy mě dokáže dost zasáhnout jakákoli dětská bolest (a bolesti, frustrace atp. vskutku nejsou jen doménou neurotiků a úzkostných dětí), zvlášť, když se s ní nedá víceméně nic moc dělat.

Chlapec (tatínek politik, maminka doma tatínkem otloukaná), na první pohled namyšený, arogantní spratek, po němž se většina učitelů vozila ať vědomě či podvědomě, neustále ubližující dětem psychicky i fyzicky a neustále balancující na hranici propadnutí a snížené známky z chování...
Že je bystrý a chytrý jsem zjistila hned první den, motivace nebyla jednoduchá, nicméně jsme si časem začali celkem rozumět a češtinu, na rozdíl od většiny jiných předmětů, nesabotoval.
Ovšem kamarády mu žádná motivace a ovládání shody podmětu s přísudkem, přičarovat nemohla, stejně jako fungující, láskyplnou rodinu.

Na výše uvedené téma napsal příběh o klukovi, který zemřel vlastní rukou, nikdo mu nepřišel na pohřeb, ani rodiče a bratr a nikomu nikdy nechyběl. Dodnes bloudí jeho duch chodbami školy a vysvobodit ho může ten, kdo mu položí na hrob kytičku...~;(( ~a~

Co dodat?
Snad jen to, že ho jeho otec považoval za silnou osobnost, která rozhodně po psychické stránce netrpí, a kdyby se náhodou trpět rozhodla, velmi rychle a pádně jí vyžene podobné nesmysly z hlavy, protože podobné pocity jsou dobré jen pro úzkostlivce a neurotiky... ~q~ :-©

Slohovku deváťáka taktéž doporučuji zveřejnit a hlavně ať píše syn dál!!!
 misap22 


Re: Před několika lety se mi dostal do ruky podobně šokující sloh 

(25.11.2009 21:57:59)
Myslím, že vic nez sebevedome vyhlizejici maminka ohrnujici nos nad starostmi ostatnich maminek se nikdy nesetkala s ponizovanim. Budiz ji to prano. Ostatni zkratka nemusi byt ustraseni, jen maji obavy. Drzim palce vsem rodicum, kteri maji citlive deti, aby skolu zvladli bez sramu na dusi. Doporucuji vsem koupit si par knizek od Prof. Zdeňka Matějčka. V jeho knížkách je dost odpovědí a návodů jak na to...a otevře oči.
 Myss 


pošlu to do školy 

(30.9.2009 10:55:20)
vynikající,tvému synovi naprosto rozumím,neboť ten můj je v první třídě a nějak tak mi to popisuje každý den.Svírání žaludku,masy,které tlačí,obludy na chodbách.přesně takhle.On vidí ty obludy v uklizečkách dozorujících učitelkách,které na ně pořád křičí a umravňují je.Moc mu rozumím.Kromě toho,je to nádherně napsané.Díky
 Marta Lípová 
  • 

Cítím s vaším synem 

(1.10.2009 23:42:46)
... loni v listopadu mi bylo 50 let(hrozné číslo - narozena v listopadu 1958).Při čtení slohu Vašeho syna jsem brečela. Konečně někdo popsal můj pocit ze školy. Základní a gymnázia. Naštěstí na VŠ to bylo jiné. Vesnická škola 5 km za Prahou, všichni se tu znali - možná dobře - nemohli jsme dělat anonymní lumpárny, ale určitě špatně, protože se i v dětských vztazích odrazily náhledy na moji rodinu. Závist, škodolibost, zlomyslnost, jedovatost - od spolužáků - jak jen děti umí být zlé... ale i od kantorů. Všichni usoudili, že mi osladí to, že jsem šla do školy vlastně o rok dříve a že moji rodiče mají VŠ vzdělání, taťka nechodí do hospody a moje mamka pracuje, studuje a prarodiče mě vozí na jazyky, balet, chodíme do divadla, na koncerty, jezdíme na výlety, atd. Zažila jsem co to je šikana - ať Marta chcípne - psala spolužačka na papíry, které kolovaly po škole. Tehdy jsem to slovo neznala a přemýšlela jsem proč to všechno. Učitelka mě například posadila vedle holčičky ze statku o kterou se maminka nestarala - Anička smrděla chlévem. Víte co to je za sílu? Všechny děti se nám smály, že smrdíme a že se nás štítí. tak hrozně to bolelo. Doma mi taťka řekl, že seděl v lavici s klukem, který se počůrával a taky to zvládl. Mamka zasáhla až v okamžiku kdy jsem prý řekla že se raději zabiju, než bych šla do školy. Tehdy šla za mojí učitelkou (už na 2. stupni v jiné vesnici, kde mě opět posadili k Aničce, protože s ní nikdo nechtěl sedět). Učitelka jí řekla, že se diví, že nepřišla dříve.
Tehdy jsem si udělala názor na své kantory a děti. Vím, že OBLUDY mohou být různé - hmatatelné i neviditelné.
Na gymnáziu to bylo trochu lepší, ale byla jsem ráda když jsem vypadla. VŠ byl pro mě pouze stres ze zkoušek.
Věříte, že z toho mám trauma dodnes? Tehdy bylo velké štěstí, že jsem o svých "OBLUDÁCH" promluvila s rodiči a podala to dost radikálně.
Na srazu - 30 let od ukončení ZŠ jsem se setkala se spolužačkou, která mi dělala peklo. Život ji pěkně skřípl -manžel, problematické děti, neuspořádané vztahy v širší rodině. Až mi jí bylo líto. Když nastoupil můj syn do ZŠ tamtéž, seděl v lavici se synovcem té mé trapičky. Situace se opakovala v bleděmodrém - s ním i s některými kantory. Ze strachu, aby se situace neopakovala jsem asi po měsíci zavolala učitelce a požádala jí, aby syna přesadila, neboť ONI 2 vedle sebe budou dělat psí kusy. Vůbec jsem nemluvila o šikaně. Chlapeček pak pokoušel permanentně ostatní děti. Náš syn šel jako první na víceleté gymnázium do Prahy, kde byla jiná sestava dětí a byl klid.
Proč to všechno píši? Snažte se děti uchránit před "OBLUDAMI", pokud to jen trochu jde. Je zbytečné, aby v 50 letech brečely nad dopisy malých dětí. Vašemu synkovi držím palce. Marta
 jana 
  • 

Re: Cítím s vaším synem 

(6.10.2009 21:31:44)
ahoj, šikana je všude a záleží na každém dítěti jak se s tím popere. já jsem ji zažila také, v první třídě mě spolužačky zbily a rozsypaly mi aktovku po ulici a utekly, pamatuji si to dodnes. pak jsme ale spolu kamarádily a dnes spolu jezdíme na výlety. zkrátka blbý věk.. já myslílm, ž e se tim každý musí projít a pokud nemá fakt smůlu, přežít se to dá i bez traumat. ale zpozorněla bych, kdyby dítě bylo šikanováno permanentně, ale chce to hodně komunikovat s dítětem.
 Bára Žitná 
  • 

Dotazník 

(2.11.2013 20:57:41)
Dobrý den,
píšu SOČ o domácím vzdělávání a chtěla bych Vás poprosit, abyste vyplnili tento krátký dotazník. Děkuji
http://www.survio.com/survey/d/R9F0A0A3I3O6M7C6U

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.