| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Je nošení v šátcích pro děti přínosem či nikoliv?

 Celkem 23 názorů.
 olga + anicka 
  • 

kdyby... 

(12.7.2003 15:08:17)
naprosto souhlasim s tim, ze nosit dite v satku je dobre. Satek jsem jeste pred porodem zakoupila (mnohem driv nez kocar) a tesila se, jak v nem budu miminko nosit. Jenze vsechno je trochu jinak. Anicka v satku nikdy dlouho nevydrzela. Obcas ji v nem vezmu na delsi dobu ven, ale pak jsem znicena a zada uz mam na kousicky. Nejsem zadna sportovkyne a opravdu to tezko zvladam. A tak by me zajimalo, jak je to s temi vyhodami a nevyhodami. Od tech, kdo propaguji satky, to vetsinou zni, jako kdyby vozeni v kocarku bylo kdovijake ublizovani a brzdeni vyvoje. Dnesni trend vracet se k praxi "prirodnich" narodu je podle me otazka mody. Na jednu stranu je plno veci asi dobrych, ale obavam se, ze divosi zdaleka ve vsem nemaji patent na pravdu. Treba v pojidani lidi... :-))) Take prirodni leky nemusi byt vzdy vhodne, nebot i prirodni veci jsou jedovate. Ptam se tedy, zda je kocarek vskutku takove zlo, nebo je to proste dneska vec mody.
 Katka Zimova 
  • 

Re: kdyby... 

(20.3.2004 23:04:07)
Mam dva kluky (4 a 1 rok) a satek pouzivam uz ctvrtym rokem. Starsiho syna jsem obcas poponesla jeste v devatem mesici druheho tehotenstvi a se zady jsem nikdy nemela potize. Podle me zkusenosti boli zada ze satku, ktery je spatne uvazany, nejcasteji malo utazeny. Rozhodne nejsem sportovni typ, ale i ve vyjimecnych situacich kdy jsem nesla oba kluky naraz - mimino na brise a starsi kluk v druhem satku na zadech - vypovidaly sluzbu predevsim nohy, kterym jsem tak nalozila nejakych 20 kilo navic. Nejsem zadny dogmatik a satek stridam podle potreby s kocarkem, ale zivot bez nej si uz neumim predstavit.
 Renata 
  • 

Odpoved Olze 

(21.8.2004 21:15:03)
I kdyz jeste deti nemam, hodne se zajimam o noseni deti v satku. Zatim jsem se vsak nesetkala s nazorem, ze kocarek je "kdovijake zlo" a ani propagatori satku se nikomu bezvyhradne nevnucuji. Je to proste jen alternativa a i vedecke vyzkumy potvrzuji pozitivni ucinky.
Uz ted mam problemy se zady, a co teprve bude v tehotenstvi! Ale kazdopadne se chci pokusit nosit sve deti v satku, pokud to bude jen trochu mozne. Pripada mi totiz sobecke nepokusit se o to, protoze bych myslela jen na svoje zdravi... A taky verim moudru prirodnich narodu, vzdyt prece priroda nejlip vi, co je nejlepsi, jinak bychom tu dnes ani nebyli.
 Renata + Barunka 
  • 

Sláva šátkům  

(13.9.2004 21:53:21)
Ahoj maminky, také máme obojí a musím říct, že moje 2,5 měsíční holčička je spokojená v obou, ale...
- právě má období, že v kočárku ráda pozoruje věci okolo, případně si "povídá" se mnou, či jinou vozící osobou, nebo s hračkami, ale usínat v něm moc nechce. Pevně doufám, že to bude přechodné a dnešek mi to i potvrdil (usnula v něm při obou 2 dnešních procházkách). Každopádně jsem poslední dobou musela plánovat, abychom jely ven hned po jídle, ale zas náležitě odříhnuté a trošku vytrávené poté, co ji doma po krmení nosím na rukou. V opačném případě jsem riskovala, že bude Barunka nespokojená a uplakaná a že budeme v parku uspávat na rukou, abychom pak mohly vyrazit dál.
- na druhou stranu v šátku téměř hned usíná, takže když jí chci zprostředkovat nějaké nové poznání, šátek pro to zatím ideální není. Taky věřím, že se to časem změní a bude z něj i pozorovat svět. Oproti kočárku tak cesty v šátku plánuju tak, aby vycházely na dobu, kdy bude Barča nejen po jídle, ale ještě po nějaké bdící aktivitě a trochu unavená. Jinak jsem ale pro nošení dětí v šátcích všema deseti. Je nám v něm oběma dobře. Často si ale připomínám, že musím být obzvlášť opatrná na těžké dveře, překážky v cestě, atd.
Obojí má určitě svá pro i proti a je pravda, že každé miminko je jiné a má, stejně jako každá maminka, na šátek svůj názor a nošení v něm je mu více či měné příjemné.
Každopádně šátek každé mamince (a Bára i miminku) doporučuji. My vyrážíme většinou denně na 1 procházku v kočárku a 1 v šátku.
Ahoj Renata
 Luca, jedno 3měsíční mimčo  
  • 

Re: Mám obojí 

(13.9.2004 12:45:14)
Mám šátek i kočárek a můžu zodpovědně říci, že šátek jsem použila jen párkrát. Filípek je sice rád nošen, ale když chce spinkat nebo jen tak odpočívat, chce mít svůj klid. Již od narození je zvyklí na pravidelný a klidný spánek a ten v šátku rozhodně nemá. Neustálé pobíhání a plno mích dalších činností prostě netoleroval a dával to hlasitě najevo. Máme kočárek v bytě a přes den v něm spinká. Dám ho do jeho pokojíčku a neslyším o něm třeba 4 hod.Myslím si, že každý človíček je individualitka a ne každému vyhovuje právě to doporučované. Jen si zavzpomínejte na rady maminek a babiček ohledně jednorázových plen, koupání, ukládání, krmení atd., taky bylo něco doporučováno a nemyslím, že každý s tím souhlasil a dodržoval. Každá mamča, pokud je minimálně vnímavá ví nejlíp co jeho děťátko potřebuje a jak ho zabezpečit.
 Luca, jedno 3měsíční mimčo  
  • 

Re: Mám obojí 

(13.9.2004 12:46:02)
Mám šátek i kočárek a můžu zodpovědně říci, že šátek jsem použila jen párkrát. Filípek je sice rád nošen, ale když chce spinkat nebo jen tak odpočívat, chce mít svůj klid. Již od narození je zvyklí na pravidelný a klidný spánek a ten v šátku rozhodně nemá. Neustálé pobíhání a plno mích dalších činností prostě netoleroval a dával to hlasitě najevo. Máme kočárek v bytě a přes den v něm spinká. Dám ho do jeho pokojíčku a neslyším o něm třeba 4 hod.Myslím si, že každý človíček je individualitka a ne každému vyhovuje právě to doporučované. Jen si zavzpomínejte na rady maminek a babiček ohledně jednorázových plen, koupání, ukládání, krmení atd., taky bylo něco doporučováno a nemyslím, že každý s tím souhlasil a dodržoval. Každá mamča, pokud je minimálně vnímavá ví nejlíp co jeho děťátko potřebuje a jak ho zabezpečit.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Mám obojí 

(13.9.2004 14:34:19)
Ja mam take oboji, ale Tvoji prvni vetu bych lehce pozmenila:
Mám šátek i kočárek a můžu zodpovědně říci, že kočárek jsem použila jen párkrát. :)))

Myslim, ze je to hodne o konkretni zkusenosti. Doma (vetsinou) nepouzivam ani satek ani kocarek, na jakekoli cesty po nasem mestecku pouzivam satek (nez bych snesla z panelaku kocar, tak jsem v puli cesty... a navic - do vetsiny obchodu se s kocarem nedostanu kvuli schodum a malemu prostoru - venku se jej nechavat bojim). Na kratsi (do 4-5 hodin) cesty do Prahy (autobusem) jedu vetsinou take s satkem, protoze se mi uz stalo, ze me ridic do autobusu nevzal, protoze uz jeden kocarek mel a druhy se mu tam proste nevejde. Jenze lekar, ke kteremu jsem objednana, nepocka :((( Takze pokud to jen trochu jde jdu s satkem a mam klid - a VSUDE se bez problemu dostanu.

Co se tyce spani - Marketka v satku usne vzorove, v kocarku jen kdyz je hoooodne utahana - a s brekem.

Satkum (ale i kocarkum) a miminkum obzvlast ZDAR ;o)))

Konstanta
 Jana 
  • 

Re: kdyby... 

(30.9.2004 2:21:28)
Já mám spíš otázku, nemůže to miminku nějak poškozovat páteř?
 Karolina 
  • 

Nesnasi satek 

(28.2.2005 21:58:55)
Mila Olgo,

ac ja sama se na satek tesila, snila o houpani milovaneho detatka na svem srdci apod., synacek satek odmala nesnasel. Nepomohly pauzy, ruzne uvazy...v lepsim pripade kratkodobe neseni pretrpel, obycejne vsak brecel, jen jak latku uvidel. Nejstastnejsi byl, kdyz se natrasal v kocaru na kameni ci v lese pres koreny.
Vzhledem k mym problemum s kyclemi a pateri to mozna priroda sama dobre zaridila, ze jsem povila tak malo "prirodniho" chlapika, i kdyz zpocatku mi to bylo lito a po matkach i otcich s opicatky na brise jsem posilhavala se zavisti.
(Patram-li po duvodu, jedine vysvetleni nachazim v pristupu jedne sestry v porodnici, ktere prislo, ze novorozenec moc rve, protoze je malo utazeny. Utahla ho do zavinovacky jako housku, s tim, ze ho to uklidni - zoufale miminko se z toho pokazde vyprostilo jako Copperfield z kazajky, zarvalo si z plna hrdla a vitezne machalo rukama, nohama. Doted neusne a nespi prikryty, potrebuje se citit volny, svobodny - mozna s tim satek souvisel taky).
 Jitka 3 děti 
  • 

Re: kdyby... 

(28.6.2005 21:26:28)
Ahoj, mam 9 měsíců starou holčičku, taky Andulku, a využíváme obojí, nezakoupila jsem šátek, je na nás moc drahý, ale mám mimivak a plní funkci naprosto stejně,já to vidím takhle, když jedeme na delší dobu ven tak beru kočárek, když vím že jdu do města nebo jen tak kousek cournout tak mimivak,Andulka v něm nechce spát,takže podle mě je nejlepší zlatá střední cesta,pravda je že čím je Aňa větší tím je to těžší, ale já to řeším změnou její polohy a ono se to zase chvíli vydrží, první dvě děti jsem vozila jenom v kočárku a mohu říct že na úřady a do města to byl občas horor, Ančí je i klidnější a přijde mi vnímavější, občas ji tak nosím i doma když je neklidná a pokaždé to zabere, přeji krásné projížďky s kočárkem a bezproblémové "šátkování" ahoj Jitka
 Emule 


pozdě ale přece 

(11.11.2006 0:03:59)
Páni, koukám, že příspěvek je hodně starý, ale přesto reaguju - šátek nevidím jako náhradu kočárku, to určitě ne. My máme šátek, babyvak, kočárek a vše výborně kombinujeme podle okolností.
 Alice 
  • 

Přestaneme kupovat kočárky??? 

(13.8.2003 15:04:57)
Mám pocit, že nošení v šátcích je věc příjemná ,ale pro matku velmi fyzicky náročná. Jen si spočítejte kolikrát denně svoje miminko zvednete. A ať chcete nebo ne, vaše záda začnou s narůstající váhou Vašeho potomka dřív nebo později protestovat.
Myslím, že počet lidí, kteří jak píšete sedí u ortopedů s bolavými zády není dán tím, že jako miminka jezdili v kočárcích, ale především je to daň za dnešní pohodlný způsob života. Většina z nich sedí v práci u počítače, po návratu domů si kecne k televizi a ani nepomyslí na nějaké sportování. Jezdí auty místo, aby šli aspoň kus cesty pěšky.
Nechci tím ovšem říct, že nošení v šátku je nesmysl. Jen by rodiče neměli zavrhovat kočárky a šátky pořádně zvážit.
 Toranoko 
  • 

Re: Přestaneme kupovat kočárky??? 

(16.9.2004 19:43:39)
Já si myslím, že taky záleží na tom, jak to miminko zvedáte - k tomu, aby nebolela záda je potřeba se naučit pár zásad pohybu a dodržovat je. Je potřeba vnímat také svoje potřeby.
 Romana+Kuba(8m.) 
  • 

Re: Přestaneme kupovat kočárky??? 

(6.1.2005 20:06:10)
V 7 letech mi zjistili skoliozu patere a od te doby(je mi 24 let) chodim snad kazdy rok na rehabilitace... K tomu mi jeste "prizjistili" hypermobilni klouby a hypermobilni krcni pater.
Od tech 7 let se to moc nezlepsilo:), ale k veci: take jsem si poridila satek a pouzivam jej od trii tydnu Kubika - ma zada to zvladla a ja jsem moooc spokojena. Nosim ho celkem pravidelne(4-5 tydne), ale kombinuju ho s kocarkem. Kubikovi se libi obe dve varianty, a tak jsme vsichni spokojeniii.
P.S: Zjistila jsem jedinou nevyhodu satku: jsem vzdy hodne spocena na mistech, kde jsme nejvice s miminkem v kontaktu(prsa a brisko).
Tot vse
Preju prijemne noseni...
 Johanka 
  • 

www.babysatky.cz 

(7.3.2004 17:22:05)
www.babysatky.cz
Toto je prodej babyšátků z Indie a Guatemaly.
Dipl.-psych. Johanka Kubanova Castillo
 Vlaďka+Daniel 3/05 


Chci obojí 

(14.9.2004 15:36:57)
Zatím nám to bude ještě trvat, než zjistíme co se líbí našemu miláčkovi, ale každopádně se mi nošení v šátku moc líbí, přestože mám strach s malým miminkem, jak to uvázat, aby bylo všecno v pořádku. Ale to přejde. Stejně tak mám strach jak dítě koupat a přebalovat. Takže uvidíme. Spousta mých kamarádek si stěžuje, že s kočárkem se nedá dostat vůbec nikam, takže i to hraje podstatnou roli. Když to bude mimčo dobře snášet, určitě jsem pro:)
 Martina M, 
  • 

Prosba 

(29.9.2004 12:24:17)
Dobry den vsem,
strašně moc se mi líbí noščení dětí v šátcích.Od každého,kdo to zkusil jsem slyšela jen samá pozitiva. Ale,chtela bych poprosit,zda někdo neví o nějaké literatuře,která by mi o tom tématu řekla víc?Prosím pošlete mi názvy knih na emailovou adresu:Mastulka@seznam.cz.
Předem všem děkuji.MArtina
 Darius 


dotyk s ditetem (zajimave clanky) 

(9.3.2005 12:56:04)
ruzne zajimave clanky o vyznamu dotyku pri vyvoji a vychove ditete jsem sesbiral, komentarem opatril a zverejnil na adrese http://www.darius.cz/dotyky.doc
(chvili to trva, nez se nacte 700 KB Word Document - vytrvejte)

Vcera tym pribyly 4 nove clanky!
 Katka 
  • 

Levný šátek na nošení miminka 

(10.5.2005 19:54:33)
Ahoj, pokud má některá z vás zájem o koupi levného šátku na miminko. Tak já nabízím šátek 4,5 metru, 100% bavlna s návody na úvazy za 650,- V případě zájmu pomůžu s úvazy (naučím)

Ozývejte se na email pobox1@seznam.cz
 helenice 


konci to na hrbitove 

(15.11.2010 10:56:43)
... na dusicky jsem sla na hrbitov za babickou... pobihaly kolem me moje dve certice (obe odchovane na kocarku), najednou se muj zrak zastavil na nahrobku s cerstvou barevnou fotkou maleho detatka.... trochu me to zarazilo a chvili jsem na to civela. Vsimla si me pani o dva hroby dal, co se prisla podivat na zesnuleho manzela....."ta holcicka se loni udusila mamince v satku, byly ji tri mesice, byla to hrozna tragedie pro celou rodinu, pritiskla se pusinkou mamince na telo a nez si toho vsimly, byla modra"...
jeste ze jsem satek nikdy nepouzila a mela tak svoje miminka v kocarku pred sebou stale na ocich.
 Petra 
  • 

Re: konci to na hrbitove 

(30.11.2012 11:23:07)
Proboha, toto je ale nepěkné strašení, které nemá nic společného se šátky. Podobná obrovská tragédie se může stát i v kočárku nebo v postýlce. U šátku stačí vědět (vidět), že je hlavička ve správné poloze.
 Petra Kolářová 
  • 

Re: konci to na hrbitove 

(3.1.2015 1:15:09)
Dobrý den všem. Nedávno jsem navštívila kurz, který je pořádaný v Brně (www.pluspromaminky.cz). Lektorka mi na veškeré mé "dotěrné" :) dotazy odpověděla. Bylo to moc příjemné. Po této zkušenosti se není čeho bát, jen mé nešikovnosti ;) Tímto také děkuji lektorce.

Petra
 RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 


Re: konci to na hrbitove 

(3.4.2013 2:53:38)
To je ale kravina... to přece nejsou jenom tzv. přírodní národy! V Rumunsku je to prej běžný dodnes, abych nechodila daleko. A kdyby v rumunsku... Kdo máte ještě prababičky, zeptejte se jich, jak byly přepravovaný coby mimina... Přečtěte si Hanýžku a Martínka, je tam několik zmínek o nošení dětí na zádech, zmínek letmejch, ukazujících na naprostou samozřejmost takovýho počínání... OPRAVDU se domníváte, že by o ty ženský dělaly, kdyby se jim tak dusily děti? Celý tisíciletí? Na celým světě? Fakt???? A jak to, že nás je teda tolik?
----------
Moje první dítě je kompletně nošený. Vyvíjí se naprosto normálně, je dokonce lehce napřed ve vývoji. Já jsem namakaná, zdravá a plná energie, a to obden cupitám a Mar na zádech tři kilásky na vlak, o běžným pohybu ani nemluvě. Nedávno jsem se přistihla, že reju záhon, dítě na zádech, a zpívám si. Ani jsem se nezadejchala.~t~ Kočár vozím jenom na velký nákupy. Používám ho jako vozejk, neboť nemůžu nosit bágl, maje na záech céru.
----------
Ještě podotýkám, že nejsem žádná odjakživa otužilá selská dcerka, vyrostla jsem na sídlišti v Praze. .-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.