| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Náš Kubánek a jeho trápení

 Celkem 117 názorů.
 ALianan 


rohlíky 

(18.8.2009 8:41:01)
Alergie na pšeničnou mouku, ale pani doktorka povolila rohlíky, jsou tepelně upravené - tomu nerozumím. Copak někdo jí tepelně neupravenou mouku, nebo to je alergie pouze na tepelně neupravenou mouku?
 sarmi 


Re: rohlíky 

(18.8.2009 8:56:47)
taky nerozumim - kdyz ma alergii na lepek, tak rohliky by nemel (klasicke z bile mouky). a chleba z domaci pekarny pani dela urcite z bezlepkovych smesi.
 Ráchel, 3 děti 


Re: rohlíky 

(18.8.2009 11:02:06)
moje švagrová má bezlepkovou dietu a rohlíky v žádném případě nejí. podle mě to je nesmysl.
 bublanina 
  • 

Re: rohlíky 

(18.8.2009 18:36:03)
... a navíc třeba v některých rohlících je mléčná bílkovina (např. z Billy nebo Alberta). Je potřeba si vždy v prodejně vyžádat slože
 Luky.Huky 


Re: rohlíky 

(18.8.2009 19:08:32)
Já jsem to pochopila tak, že rohlíky paní doktorka povolila ještě před tím, než zjistili (po tom roce) alergii na lepek.
Musí to být strašně náročné...držím palečky ~x~
 nobinka + 2 děvčata 
  • 

taky to trošku znám ... 

(18.8.2009 8:59:47)
Moje švagrová si prošla něčím podobným!!! až na to astma! mazali, mazali, mazali snad vším - něco pomáhalo, něco ne!!! Jezdili do solných jeskyní, ale nevíc pomohlo na ekzém moře - dá se řít, že malý měl skoro rok pokoj! Taky pekla bezlepkový chleba a malý ho nejedl!! Problém byl, že chtěl jíst to co starší sestra! Dietu drželi poctivě asi do dvou let - teď je to lepší! Malý jí už asi vše - po něčem se osype!!!! ekzém se občas ukáže, pak zase zmizí!! lepek, kravské mléko i vajíčko už snese!!(ne ve velkých dávkách) tak třeba z toho taky vyrostete!!!- aspoń trošku!! neztrácej hlavu - vím,že je to těžké, když děťátko pláče, že ho něco bolí, svědí či něco nemůže!! držím vám pěsti ať je to už jen lepší!!!
 Narciska 
  • 

Re: taky to trošku znám ... 

(22.8.2009 12:50:46)
Ahoj,
asi už tady zaznělo hodně rad, ale zkuste trochu detoxikovat organismus :-) My se taky trápili s potr. alergií a pomohlo to.

http://www.joalis.cz/
 helena + veverčátka 


Máme to podobné 

(18.8.2009 9:03:30)
Na alegu prokázaný lepek, mléko, vejce nic víc, ale vyzkošeno máme i plno dalších potravin, třeba kukuřice (ta mě mrzí nejvíce), jáhly, rajče, brokolice! a květák.
Jinak moc se osvědčila pohanka a naštěstí všechny druhy masa, což je dobré, protože je to také masojedlík. Nejvíce ale chutná kuřecí.
Chleba bezlepkový kupuji v DM od Schar a občas si trošku dá, ale mažu jí to pidivrstvou nějaké "vhodné" domácí marmeládky. Je tam sice kukuřičný škrob, ale nevadí jí, což jsem ráda. Moje výrobky nejí.
Cukr nezná (krom toho co je v marmeládě), sladkosti či umělé štávy také ne. Zatím to neva, ale už kouká co mají "kámoši" :-( A z tohoto období mám strach, ekzém nemá žádný a i kdyby měla, tak jí těžko vysvětlím, že nemá něco jíst, aby neměla ekzém. Ale dětskou společnost potřebuje, tak snad to nějak zvládneme.
Největší pokrok v naší "dietě" máme v mléce Neocate, které jsme dostali asi v osmi měsících, kdy jsem přestala kojit. Bez něj bych tu výživu dost těžko nějak skládala.
 helena + veverčátka 


Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 9:08:49)
Ještě k lékařům jsem chtěla dodat, že lékařka na alergu mi žádné diety nedoporučovala, že když kojím..~a~ není to třeba - aby pak prý neměla špatný růst. Není toho prostě zastáncem a dietu jsem si musela vychytat sama. Říkala: "jen omezit".
A při alegii na lepek doporučit rohlíky~a~ to mi nejde do hlavy. I když jestli myslela třeba sem tam pro tebe, protože do MM "prý" nepřechází takové množství tak to možná ano, ale pro dítko???

 Romana 93,97,07 
  • 

Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 9:56:36)
Alergie na mouku je něco jiného. Já mám alergii na, sirovou mouku po tepelné úpravě mě nevadí. Stačí, abych obalila řízky a hned pšikám a mám nateklé ruce. Pečivo, můžu jíst normálně. Peču doma jen zřídka, neboť mne to dost vyřídí. Proto lékařka doporučila rohlíky, lepek se jim potvrdil mnohem později.
 kamzyk 


Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 11:53:48)
Romano nemáte pravdu. Při alergii na lepek (což je něco jiného než celiakie, mimochodem) mouka pšeničná (či jiná obsahující lepek) vadí i upravená tepelně, závisí ovšem na síle alergie. To, co popisujete, je běžnější u alergie na brambory, jejichž alergen je výrazně termolabilní a zatímco tedy brambory syrové vadí (kůže svědí při loupání, atd.), vařené či jinak upravené (obv.) nikoli. Lepek ani jiné bílkoviny přítomné v mouce ovšem tak termolabilní nejsou, vy tedy máte zřejmě alergii pouze slabou.
 Roman 93,97,07 
  • 

Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 14:41:48)
Tak teď jste mě dostala. Sílu alergie mám čtvrtý stupeň. Sama lékařka mě řekla, že mám alergii jen čistě na mouku tepelně neupravenou, proto jsem na to reagovala.
 kamzyk 


Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 15:37:15)
A jedná se skutečně o alergii POTRAVINOVOU??? Jakým testem vám byla prokázána? IgE protilátkami?
 Romana 93,97,07 
  • 

Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 16:32:10)
Nejdříve mně dělala kožní testy. Potom si to ještě ověřila krevním testem. Jak se testy jmenují nevím.
Mouka mně dělá problém pouze, jako taková párkrát Mně způsobila astmatický záchvat. Při kratším kontaktu Mě otečou ruce a svědí mně. Jinak veškeré pečivo jíst můžu, nedělá mně to žádné problémy.
 Zuzana Konečná, sny 4,5roku 
  • 

Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 20:48:58)
Paní Mirko, je mi líto, že si tohle všechno prožíváte. My v tom se synem žijeme už 4 roky. Také má stejné alergie potravinové, i AE, astma i alergie pylové. Jen to mléko má lehčí, snese jogurty. Dále má alergie na několik druhů zeleniny, ovoce a také např.soju.
Pokud Vám můžu dát pár rad, které Vám třeba pomůžou budu ráda. Např, jsme zjistili, že syn může jíst jen ty potraviny, kde je napsáno BEZLEPKOVÉ a je tam přeškrknutý KLAS. Přrozeně bezlepkové výrobky mu nedělají dobře, protože se některé vyrábějí v závodech, kde na stejných výrobních linkách vyrábějí i věci s lepkem, vejci......
Další naše veké poznání bylo, když jsme postupně zjistili, že mu vejce, mouka i další potraviny vadí i v ovzduší - dostával astma. záchvat. Takže pozor na vaření a pečení jídel pro ostatní členy rodiny. Já to vše dělám až večer, když malý usne a vždy mám otevřená okna a jeho pokojík zavřu. To nám hodně pomohlo. Také nesmí na alergizující potraviny šahat - to se mu hodně zhoršil ekzém.
Na AE se často doporučuje ovesná koupel, ale pozor, oves má také lepek, a tak nám nepomohla, hodně uškodila.
Mám pár vyzkoušených receptů, pokud máte zájem, ráda Vám je napíši. I já jsem byla vděčná za každou radu a měli jsme vždy velkou radost z nového podařeného jídla, když syn radostně volal ham ham!
Držím palce, aby si chlapeček zvykl na zvláštní chuť svého jídla a postupně se vše zlepšilo.
 bucenka,Dami 7/03+Kubík 3/08 


Re: Máme to podobné 

(24.8.2009 15:33:03)
Byla bych vděčná za každý recept a radu,my máme alergií více na prach pyly,roztoče atd...ovoce nmu také nesedí,kyselé atdale ještě zjištuji co dál...děkuji předem
 kamzyk 


Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 21:39:29)
Aha, tak to se zřejmě jedná o alergii inhalační. Zkusila bych zajímavou věc: pšeničné produkty úplně na 2 týdny vysadit ze stravy a pak zařadit jednorázově větší množství. A sledovat reakci.
 Zuzana Konečná, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Máme to podobné 

(19.8.2009 8:18:05)
Děkuji za tip, ale to už máme vyzkoušené. Pokud sní i minimum potraviny s moukou nebo vajíčkem, hned se zhorší zdravotní stav - výrané zhorššení AE, někdy i otoky zhruba do 30 min. Také má průjem a zhoršené dýchání. Podle testů nejde o celiakii, ale alergii. Má tak silnou alergii, že mu dokonce hrozí při nevhodné stravě anafylaktický šok. To se naštěstí ještě nestalo. Mohli by jste mi prosím poradit, jak se mám v případě šoku zachovat, kromě okamžitého zavolání záchranky? Díky.
 kamzyk 


Re: Máme to podobné 

(19.8.2009 9:09:03)
IgE alergie mívají velmi rychlé nástupy. V případě, že hrozí riziko anafylaktického šoku je vhodné být vybaven injekcí Epipen (množství adekvátní hmotnosti dítěte). A samozřejmě být poučen o aplikaci, je to velmi jednoduché.

Sama mám osobní zkušenost s anafylaktickým šokem dcery v jejím roce (po podání lžičky banánu). Ač teoreticky poučena, i tak mě velmi překvapila rychlost reakce, kdy jsem záchranku ani nestihla zavolat, a už bylo (po okamž. otoku pusinky, hrdla, jazyka, atd.) zmodrání a dušení. Naštěstí pro nás se anafylakt.šok plně nerozvinul, dcera začala (skutečně za minutu 12) zvracet, naštěstí. Totéž jsem zažila o cca 3 měsíce později (sáhla si na rozbité vajíčko a olízla lžičku od jogurtu, alergie na BKM a ovalbumin). Dnes (2,5roků) se reakce výrazně zmírnily, až na vejce a BKM. Epipen ale nosím vždy s sebou :-)

Zřejmě se jedná o IgE alergii, která nastupuje velmi rychle Děkuji za tip, ale to už máme vyzkoušené. Pokud sní i minimum potraviny s moukou nebo vajíčkem, hned se zhorší zdravotní stav - výrané zhorššení AE, někdy i otoky zhruba do 30 min. Také má průjem a zhoršené dýchání. Podle testů nejde o celiakii, ale alergii. Má tak silnou alergii, že mu dokonce hrozí při nevhodné stravě anafylaktický šok. To se naštěstí ještě nestalo. Mohli by jste mi prosím poradit, jak se mám v případě šoku zachovat, kromě okamžitého zavolání záchranky? Díky.
 Zuzana Konečná 
  • 

Re: Máme to podobné 

(19.8.2009 13:34:41)
Díky, zeptám se dr. Zatím ssebou nosím vždy inhalační lék na astma a fenistil, kdyby se mu někde začala alergie rozjíždět. Trochu to pomáhá. Dr. mi řekl, že ho musím hlídat tak, aby šok nikdy nedostal. Ale to je asi nemožné, zatím je malý a velmi často se mnou, ale bude chudit do školy,ven.......
Dík Z.
 kamzyk 


Re: Máme to podobné 

(19.8.2009 15:56:19)
To je podle mého názoru nesmysl, uhlídat dítě, které chodí do školky či do školy, aby si nic od vrstevníků nevzalo - dejme tomu, že by bylo svědomité tak, že by vědělo, že určité produkty nesmí a dodržovalo to- ale vždyť si všimněte, že častokrát je ingredience (BKM, lepek, atd.) tam, kde byste ho vůbec nečekala - a představte si, že něco takového nevědomky dítě sní...Takže minimum by bylo Rectodelt čípek (kortikoidy ve formě čípku), ale pro klid duše bych trvala na adrenalinu (zmíněný Epipen) injekčně.
 kili 
  • 

Re: Máme to podobné 

(19.8.2009 20:00:03)
no, Rectodelt, to zrovna nevím, jestli patří k první laické pomoci při anafylaxi, s adrenalinem bych souhlasil, jen pozor na dávkování a vedlejší účinky, přidal bych Cetirizin liquid nebo Diphenhydramin
v patřičném dávkování a také pozor na vedlejší účinky, no a hlavně honem honem zajisit transport


 bublanina 
  • 

Re: Máme to podobné 

(19.8.2009 20:21:42)
Mám husí kůži z toho, co jste si někteří museli zažít. Ty anafylaktické šoky - to je noční můra. Nám se naštěstí zatím nic takového nestalo, ale ten Rectodelt jsem si pro jistotu nechala napsat (prý se hodí, i když je reakce na píchnutí hmyzem). Čerstvou zkušenost mám s "čokoládovou" pusou od chlapečka - následovaly červené fleky a svědění na krku a obličeji. Jenže jako tomu zabránit? Copak člověk může zpovídat maminky, co ty děti předtím jedly? Doma dávám vše "jedovaté" z dosahu, ale venku to někdy nejde. Např. na hřišti si některé maminky odkládají věci na lavičky atd., člověk pak musí mít oči jako ostříž.
 Dobra1 


Kváskový chléb 

(18.8.2009 9:31:50)
Ahoj, moji známé mají dítě s obdobnými potížemi, dítě má docela rádo kváskový chléb doma vyrobený. Kvásek se sice dělá z žitné mouky, ale tam je lepku mnohem míń než v pšenici, možná to malému taky nebude vadit, Nevím, jestli se dá kvásek dělat i z bezlepkové mouky. Já taky peču kváskový chleba, ale klasiku, půl na půl žitná a pšeničná chlebová mouka, voda, sůl, kmín. Původní návod jsem našla na netu, blog telátkobloguje.

Kváskový chléb má jinou chuť, je nakyslý, třeba malému zachutná. Jinak n+kde jsem četla, že dřív bylo těchto alergii míń i proto, že se jedli obilné kaše (ze zrní) mésto pečiva a tam ten lepek zdaleka tolik tělu nevadí.
 natyska 


Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 10:11:13)
ahoj, tak mléko Neocate máme také už skoro 3 roky, Natálka ho dostala ve 4 měsících a naštěstí ho pije a ráda, ale pouze z flašky s dudlíkem, což je ve 3 letech asi hrozné, ale musí být důležitější že to pije.
Jinak mě nejde z tohoto mléka nic uvařit, pouze instantní kaše, které už moc nechce, když je jí už skoro 3 roky každý den, mixované mléko s ovocem nechce, nemáte nějaké zkušenosti????
 kamzyk 


Re: Máme to podobné 

(18.8.2009 11:56:22)
Ano, mám a bohaté.

Recepty:

Borůvkové flameri

2 lžíce instantní kaše (např. rýž.kaše HIPP, atd.atd.), 2 lžíce sladidla (např.glukóza, atd.) 3 lžíce kukuřičné nebo rýžové krupice, 1 rovná lžíce kukuř.škrobu, mléko, které dítě snáší (Nutrilon pepti, Neocate, Rýžové z DM, atd.atd.), borůvková přesnídávka (cca 2 lžíce)

Postup:
K 300 ml mléka přidejte sladidlo, krupici (rýž. či kukuř.) a kukuř.škrob, uvařte hustší kaši. Do ní pak vmíchejte instantní kaši – musí v tom „stát lžíce“. Polovinu kaše odeberte do misky. Do 2.poloviny vmíchejte cca 2 lžíce borůvk.přesnídávky. Pokud kaše příliš zřídne, přidejte ještě instantní kaši. Spojte obě poloviny a nechte v ledničce ztuhnout v nějaké misce. Ztuhlou hmotu vyklopte na talířek a je z toho veselý 2barevný dezert.

LÍVANEČKY:

voda, 1 lžíce Gustinu, 3 ploché lžíce HIPP rýžové kaše, 1 plochá lžíce glukopuru, olivový olej.

Postup:
Všechny suché komponenty smíchat, přidat vodu tak, aby vzniklo hustší těsto - z něj vytvoříme přímo na pánvi vymazané olejem přibližně půl cm vysoké lívanečky. Opečeme z obou stran dozlatova, podáváme třeba s ovocnou přesnídávkou.

RÝŽOVÝ PUDING:
0,4 l rýžového mléka (nebo Neocatu), půlka ovocné přesnídávky, 1 pol. lžíce rýžového sirupu nebo glukózy, 4 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (Gustin, Maizena), špetička soli

Postup:
V mléce rozmícháme nejdřív ovocnou přesnídávku, pak škrob a rýžový sirup. Můžeme přidat pár zrnek soli. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme alespoň 3 minuty, aby byl škrob dobře provařený. Navrch můžeme posypat kukuř.lupínky, rozinkami, ozdobit zbytkem ovocné přesnídávky.

Pudink č.2

150ml ovocné šťávy (meruňková HIPP, jablečnohroznová HIPP, hrušková HIPP, atd.), 2 lžíce kukuřičného škrobu (Gustin, Maizena, atd.), 1-2 lžíce instantní kaše (rýžová HIPP, SINLAC, Naturálka jáhelná, atd.), kojenecká voda.

Zahřejeme ovocnou šťávu a přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě. Vaříme cca 3 minuty do zhoustnutí (pokud to máme moc řídké, chce to napříště přidat více kukuř.škrobu). Necháme 15 min odpočinout. Přidáme instantní kaši a důkladně promícháme. Navrch můžeme posypat kukuř.lupínky, rozinkami, ozdobit ovocnou přesnídávkou.

Chcete-li další recepty či konzultaci problému, napište na Vera.Kam@email.cz
 bucenka,Dami 7/03+Kubík 3/08 


Re: Máme to podobné 

(24.8.2009 15:25:43)
tak to já kojím stále a nedaří se mi přejít na jiné mlíčko,zatím do dneška jsem to neřešila,ale já mám zdr. potíže a dr.mě přemlouvá at skončím samama nevím jak na to??Ale jednou to stejně bude muset přijít:-(Vidím,že v tom opravdu nejsem sama ,děkuji za všechny názory...jojo a ten lepek nám potvrdili později:-)
 kamzyk 


Re: Máme to podobné 

(24.8.2009 21:02:30)
Taky kojím, Magdě je už 2,5roku :-) nějak nám to oběma svědčí.

Jak se máš, jak dopadl potní test a jak se mají kluci? :-)
 Vendy + 05/05 
  • 

Konopí pomůže 

(18.8.2009 9:32:24)
Můj syn po mně "zdědil" hodně citlivou kůži. Až do tří let jsme neustále bojovali s nějakou vyrážkou menší či větší intenzity. Někdy až do krve, to bylo hlavně v zimě, kdy chodil dost navlečený. Také jsem vyzkoušela snad vše a nakonec mně i synovi pomohla mast z konopí Konopka (speciálně na AE, pro děti). Viděla jsem ji i v lékárně, ale určitě ji mají v takové té prodejně s různými bylinkami, čaji, krémy a mastmi, na které není třeba recept. Zaplatila jsem za mast kolem 200,- (?), ale už dva roky jsme oba prakticky bez potíží. Ale ani jeden jsme to nikdy neměli ve velkém rozsahu. Vždy jen pod koleny, v loketních jamkách atd. Tak snad vám to alespoň trochu pomůže. Držím palečky.
 Vendy + 05/05 
  • 

Re: Konopí pomůže 

(18.8.2009 9:40:36)
A mají i mýdlo z konopí.
 Barča, 03+08 
  • 

Re: Konopí pomůže jen dočasně 

(18.8.2009 11:00:51)
Konopí pomůže jen dočasně. Aspoň tak jsme to měli my. Vyzkoušeli jsme už snad vše dostupné, nyní nejvíce "léčí" Eucerin 12% Omega. Je to cenově dražší - 250 ml kolem 430 Kč, ale pomáhá. Jsem ráda že jsme už úplně odbourali mastičky s kortikoidama, ale něo jsme se jich namazali...
Syn má AE od 3m. Postupně jsme upravovali dietku, nyní jí vše. Ekzem se nejvíce zhorší na zimu, během léta o něm ale téměř nevíme.
Z naší zkušenosti můžu doporučit každý rok moře. Se synem jezdíme od jeho 1 roku a věřím, že jsme ekzem "potlačili" díky tomu. První dovolená byl šok, ekzem se strašně zhoršil, museli jsme se po týdnu vrátit. Dostal ATB, vyléčili jsme a od té doby je to jen a jen lepší.
Držím palce všem!!
 kamzyk 


Re: Konopí pomůže jen dočasně 

(18.8.2009 11:58:37)
Při potravinové alergii je prioritou vychytat potravinové alergeny ve stravě. Věnuji se tomu už dlouho. Samozřejmě, ve finále řešíme také vhodnou kosmetiku, ale prvotní je strava. Více viz též moje články

http://www.rodina.cz/clanek7034.htm

další díly lze najít na serveru potrav.alergie, či je též možná osobní konzultace

Vera.Kam@email.cz
 Petul.a a Babu 


Re: Konopí pomůže jen dočasně 

(18.8.2009 17:21:50)
Přesně, moře je super. Podobně fungují hory. U nás jsem ekzematik já, dcerka je zatím bez problémů (zaťukávám). Vyzkoušela jsem celostní medicínu včetně bezmléčné, bezlepkové a bezvaječné diety (ale nemám diagnostikovanou alergii), konopnou kosmetiku, různé léčitele... no snad všechno. Pobyt u moře je bezkonkurenční. Pak taky pomáhá biolampa. Bohužel, všechno pomůže jen na chvíli. AE je zákeřný právě v tom, že se vrací. Člověk má třeba 2 roky pokoj a najednou bum, je to tu zas. Jinak, já svou dcerku také stále kojím, je jí 14 měsíců. Ona teda má MM spíš jako pití, baští už všechno (tedy adekvátně k věku), ale nechce potvůrka moc pít, tak to doháníme mlíčkem. A navíc to beru jako prevenci ekzému, zánětů středouší (já i manžel jsme skončili "pod kudlou")...~;)

Držím palce všem, ať ten boj s ekzémem apod. jednou vyhrajeme~R^
 Bumbi&05,08,10 


Re: Konopí pomůže jen dočasně 

(18.8.2009 21:09:18)
já mám atop a astma a moře je pro mě metla, vždy se mi tam oboje hodně zhorší a pak se z toho dost dlouho dostávám... paradoxně pobyty u moře se zjitilo, že moje obtíže jsou větší, než se předpokládalo...

jsem si jistá, že můj AE souvisí s potravinovými alergeny, ale nejsem s to vychytat. Tedy přejít na rýži na měsíc a pak přidávat po jedné potravině... Ale problémy se zhoršují, takže mě to asi v blízké budoucnosti čeká.

Jinak v těhotenství jsem se snažila alergenům vyhýbat, držela jsem bezlepkovou i bezmléčnou dietu, při kojení jsem se vyhýbala první 4 měsíce mléku a lepek jsem zařazovala po šestinedělí pomaličku, abych viděla, co to dělá s dětma. Děti jsou naštěstí zatím dobrý, jen mají citlivější kůži, hlavně první dítě. Ach jo, je to trápení. Hlavně v tom, že to všechno člověk musí nastudovat sám a nelze se spoléhat na lékaře, protože každý na to má jiný názor /třeba na dietu kojící matky apod./.

Držím vám palce, ať to vychytáte, je to strastiplná a dlouhá cesta, vím. Mě se AE objevil v 15 letech, brácha ho má od narození. Astma mám od 10 let, bratrovi se objevilo ve 24 letech... Nikdy není vyhráno.
 kamzyk 


Re: Konopí pomůže jen dočasně 

(18.8.2009 21:40:47)
Proboha, jak píšete

jsem si jistá, že můj AE souvisí s potravinovými alergeny, ale nejsem s to vychytat. Tedy přejít na rýži na měsíc a pak přidávat po jedné potravině... Ale problémy se zhoršují, takže mě to asi v blízké budoucnosti čeká.

Tak takhle vychytávací dieta fakt nevypadá :-)
 natyska 


dobře znám 

(18.8.2009 9:59:41)
Ahoj,

tak tohle přesně známe...taky strašný ekzém, infekce v něm, pobyty v nemocnici, pak zjištěna alergie na bílkovinu krav.mléka a vaječný bílek....naštěstí ostatní alergeny/lepek/ se nám ZATÍM vyhnuly..vím jak je moc těžké dodržovat dietu, dnes jsou Natálce 3 roky a je to čím dál těžší, chce papat to co já, jogurty atd.jím potají na WC,žádný dort k narozeninám, kouká na jiné děti když jí mléčné výrobky....je to hrozné ale z pobytu v Motolské nemocnici vím, že jsou mnohem horší nemoci...kdyžtak mi písni na email martina.kordacova@seznam.cz
 kamzyk 


Re: dobře znám 

(18.8.2009 12:01:38)
Natysko, ale vše se dá udělat: existují rýžové jogurty, existuje spoustu výborných receptů (pudinky, dorty pro bezlepkáře+bezmléč.+bezvaj.potrav.alergiky, moje dcera má ostatně alergii na ještě daleko víc potravin než toto a lze to)-

však jukni třeba sem

http://www.cukrarna-johana.cz/adorty.htm

možností je fůra, důležitá je ale vychytaná dieta tak, aby nebyl alergen. To je priorita.

 Pavla, 2 kluci 
  • 

Re: dobře znám 

(18.8.2009 12:19:57)
Kromě alergie na lepek jsme si prošli tím stejným. Přísná dieta nás zbavila ekzému a postupně se vracíme k mlíčku i vajíčkám, lepší se to. Taky jezdíme každý rok do lázní, které pomáhají na astma... Věřte bude líp. Do roka jsme byli v nemocnici asi 4x, ale teď díky bezva doktorce máme astma pod úplnou kontrolou.
 sovka, 2 kluci 
  • 

Re: dobře znám 

(18.8.2009 15:48:45)
Kamzyku, děkuju za inspiraci, koukla jsem na cukrarnu johanu, moc pěkné:-) škoda že tam nejsou recepty:-)), ale to bychom po nich chtěly moc...:-) Nemáš nějaké dobré osvědčené recepty na sladké? - bez lepku a mléka.. Může být už i nějaké dobré vánoční cukroví. Opsala jsem si recepty na tu borůvkovou dobrotu, zkusím, jestli uspěju:-)
 kamzyk 


Re: dobře znám 

(18.8.2009 21:44:44)
Sušenky
100g kukuřičné mouky, 50g HIPP rýžové kaše, 50g kukuřičného škrobu, 50g třtinového cukru,4 lžíce oleje, voda dle potřeby-aby nám vzniklo tuhé těsto. na obalení:moučkový cukr.
 
 Do mísy dáme sypké suroviny, olej a zalijeme vodou tak, aby vzniklo tuhé těsto, které dáme na chvíli do mrazáku. Těsto vyválíme a vykrajujeme požadované tvary, pečeme asi 15min.při 170°C. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.Jsou krásně křupavé - jako pravé sušenky a pokud zbydou druhý den, jsou ještě lepší...

Nebo mě ještě napadly recepty:

Buchta bezlepková, bezmléčná a bezvaječná

 TĚSTO: 1 hrnek jáhelné nebo kukuřičné mouky a 1 hrnek mouky rýžové nebo amarantové nebo pohankové, 2 hrnky glukózy (nebo 1 hrnek třtinového cukru), 1/4 hrnku kukuřičného škrobu (Maizena, Gustin), 1 hrnek rostlinného mléka ( Rýžový nápoj DM), 1/2 hrnku rostlinného oleje. Z těchto ingrediencí vytvoříme vláčné (ne moc tuhé ani ne moc řídké) těsto. Pak  dáme např. 3 najemno nastrouhané hrušky, nebo jiné ovoce, na které nemáme alergii (můžeme použít ovocnou přesnídávku).
 
 Postup:
 Umícháme vláčné těsto z uvedených ingrediencí. Pak na plech vyložený pečícím papírem nalijeme těsto, navrch dáme nastrouhané ovoce (-např.3 najemno nastrouhané hrušky,atd. popř.ovocná přesnídávka). Můžeme zasypat drobenkou z třtinového cukru, másla ghí (=neobsahuje BKM) nebo sádla  a rýžové mouky. Pak pečeme - při 170°C - cca 55 minut (trouba by měla být předem vyhřátá).

 Drobenková buchta bezlepková, bezmléčná a bezvaječná

 Uvaříme pudink z 1l rýžového nápoje DM  , 2 sáčků vanilkového pudinku (lze nahradit 40g Maizeny nebo Gustinu) a 4 lžic glukopuru (lze nahradit 2 lžícemi třtinového cukru, popř.klasického cukru, kdyby jjiný nebyl). Užmouláme drobenku z 250g másla Ghí (lze nahradit stejným množstvím margarínu nebo sádla), 300g rýžové (popř.jáhelné, amarantové, pohankové, atd.) a 300g kukuřičné mouky, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 250g třtinového cukru.
 
Na plech vyložený pečícím papírem dáme ¾ drobenky, na ni rozetřeme uvařený pudink (ještě teplý), poklademe HA ovocem a zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme cca 40 – 50 min při 170°C.

Vždyť je vaření a pečení bez lepku a BKM jednoduché - vezme se klasický recept, mléko se v něm nahradí stejným množstvím rýž.mléka nebo jiným obilninovým a lepek se nahradí bezlepk.směsí (např.Schar Mix B nebo C) a je to! (nebo se dá třeba půl napůl BL směs a kukuř.mouka,nebo půl napůl BL směs a rýžová mouka, atd.)
 kili 
  • 

Re: dobře znám 

(18.8.2009 22:23:42)
teda to je dobrot :-)), asi Vás začnu doporučovat

Srdečně kili
 kamzyk 


Krém na dort bez BKM a lepku a vajec a vůbec :-) 

(18.8.2009 22:34:15)
Povzbuzena pochvalou od kiliho, která potěšila výrazně, přidávám dosud tajný recept na bezBKM krém na dort!

1 litr rýžového mléka (Reis drink DM, rýžový nápoj Isola BIO)
3 vanilkové pudinky
150g moučky cukru
Vše smíchat a uvařit puding.

Po uvaření pudingu hned vmíchat 1/2 kostky ztuž. tuku bez BKM (tuším Omega, lze ale dát od Naturalu kokosovo-palmový tuk), vše dobře vymíchat a nechat zchladnout.

Pokud hned děláme krém, necháme si ve stejné teplotě i máslo, aby se nám krém nesrazil.

Utřeme 750g másla ghí (popř.margarínu bez BKM -Alfa vital např.), 200g třtinového cukru (podle chuti) a poté po částech vmícháme do této směsi vychladlý puding.

Ochutíme dle alergie a chuti - kakaem, rumem (nevhodné pro malé děti), džemem, karamelem (lze si vyrobit karamel bez BKM)...

 bublanina 
  • 

Re: Ghí máslo 

(18.8.2009 23:33:23)
Kam chodíš na to Ghí máslo, prosím tě? Nemůžu ho nikde sehnat.
 kamzyk 


Re: Ghí máslo 

(18.8.2009 23:35:58)
Buď se dá vyrobit doma nebo jsem si ho tuhle objednala z netu...
 bublanina 
  • 

Re: Ghí máslo 

(18.8.2009 23:48:53)
Dobrý, našla jsem odkazy. Předtím jsem myslela, že se dá udělat jen z velbloudího (nebo buvolího)? Jak jsem se dočetla, je to celkem pracné, tak bych ho asi radši koupila. Mimochodem, jak to chutná? Je to ještě pořád máslo?
 kamzyk 


Re: Ghí máslo 

(19.8.2009 9:11:25)
Chutná to zvláštně, ale když si člověk zvykne, tak dobře- a v buchtách, atd. je to fakt dobrý. Myslím, že cuketka má docela jednoduchý návod, jak to vyrobit. Dá se to sfouknout za 2 h...záleží na čistotě másla...
 bublanina 
  • 

Re: Ghí máslo 

(19.8.2009 20:03:49)
Myslíš pana Cuketku? Nenašla jsem to, ale ještě zkusím pohledat.
Nám chuťově vyhovuje Alsan (v žlutém nebo zeleném obalu), chuťově se máslu podobá nejvíc a neobsahuje ztužené umělé tuky. Ale je rostlinného původu, máslo nenahradí.
 kamzyk 


Re: Ghí máslo 

(19.8.2009 21:02:04)
Ono někdy při pečení překvapí sádlo- třeba v drobence je to k nepoznání a je to dobré, ale na všechny aplikace samozřejmě není, ale s tím máslem ghí jsem spokojená, jak po stránce chuti v pečených a vařených věcech, tak přípravy jídel.
 bublanina 
  • 

Re: sádlo 

(19.8.2009 21:29:39)
Vidíš, sádlo by mě teda nenapadlo dát do drobenky. Tchýně jí dělá na cuketovou buchtu ze slunečnicového oleje Lukana a taky to vůbec není špatné.
 sovka, 2 kluci 
  • 

Re: Krém na dort bez BKM a lepku a vajec a vůbec :-) 

(19.8.2009 12:49:54)
Tý jo, Kamziku, moc díky za tipy, obzbláště z toho krému jsem úplně unešená:-)) Vůbec mě nenapadlo, že bych se mohla pustit s touto dietou i do dortu! Ale takový konkrétní recept, to zní fakt dobře:-) Ghí máslo jsem vůbec neznala. Zkusím sehnat. Moc díky.
Nemáš nějaké stránky, kde by byl nějaký seznam receptů?:-)))))
 kamzyk 


Re: Krém na dort bez BKM a lepku a vajec a vůbec :-) 

(19.8.2009 16:12:15)
Pracuju na tom. Zatím můžeš juknout na mé články (seriál o AE- a také o potrav.alergii), taky jsou tam užitečné rady

http://www.rodina.cz/clanek6872.htm

http://www.rodina.cz/clanek7034.htm

Díl třetí a čtvrtý je zatím jen na serveru potrav.alergie, na rodině chvíli trvá, než články vloží

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-potravinova-alergie.php

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-hypoalergenni-dieta.php

další díly budou vloženy, kdyžtak pošlu individuálně, díly o ošetřování ekzému jsou podle mě cenné taky, každé stádium AE chce své a mnoho mamin dělá chyby.

Spoustu receptů pro děti s potrav.alergiemi najdeš na

http://www.potravinova-alergie.info/recepty-seznam.php

Recept na dort bezvaječný, bezmléčný a bezlepkový:

Dort!

Potřebujeme:

Těsto: 150 g másla ghí, 80 g cukru, 1/2 balíčku kypřícího prášku, 140 g Gustinu, 150 g mouky (pro bezlepkáře např.kombinace Schar Mix B nebo C + rýž.či pohankové mouky v poměru 1:1), maličko rumu.

Krém:
1 litr rýžového mléka (Reis drink DM, rýžový nápoj Isola BIO)
3 vanilkové pudinky
150g moučky cukru

Vše smíchat a uvařit puding.Po uvaření pudingu hned vmíchat 1/2 kostky ztuž. tuku bez BKM (tuším Omega, lze ale dát od Naturalu kokosovo-palmový tuk nebo výborný je Alsan a úplně nej nej máslo Ghí), vše dobře vymíchat a nechat zchladnout.

Pokud hned děláme krém, necháme si ve stejné teplotě i tuk, aby se nám krém nesrazil.

Utřeme 750g másla ghí (popř.margarínu bez BKM -Alfa vital např.), 200g třtinového cukru (podle chuti) a poté po částech vmícháme do této směsi vychladlý puding. Ochutíme dle alergie a chuti - kakaem, rumem (nevhodné pro malé děti), džemem, karamelem (lze si vyrobit karamel bez BKM, je to strašně snadný:

http://knedlik.pise.cz/2009-jak-na-karamel-z-cukru-aktualizovano.html

(jako tuk dáme Alsan nebo máslo Ghí nebo kokosovo -palm.tuk od Naturalu)


Jak na dort:

Těsto: Troubu předehřejeme na 175 °C. Tuk , cukr ,případně rum ušleháme v míse do polohusté pěny. Smícháme mouku s kypřícím práškem a škrobem a po částech střídavě s vaječným likérem vmíchá­me do pěny. Dno rozkládací farmy (prům. 26 cm) vyložíme papírem na pečení, nalije­me těsto a povrch uhladíme cukrář­skou špachtlí dohladka. Pečeme na střední příčce trouby asi 40 minut do­zlatova. Po vyjmutí necháme krátce vychladnout, dort i s formou položí­me dnem vzhůru na kuchyňskou mřížku, rozevřeme formu a necháme ho zcela vychladnout.

Zdobíme a promazáváme vhodným džemem a krémem. Dobrou chuť! :-) *V*

PS: pro zajímavost... nedávno jsem na požádání maminy vymyslela recept na bezvaječné bezmléčné bezlepkové bezrajčatové atd.špagety, prostě HA jídlo:

uvaříme rýžové špagety dne návodu přes to dáme tuto omáčku: cibulku zpěnit, přidat maso dle diety (např.krůtí), pak přidat směs Karotka s brambory HIPP, dusit. Nakonec přidat trošku česneku, sůl, trochu fenyklu a kmín a - pokud alergie dovolí - Solčanku (kořenící směs ze Zdravé výživa, není tu glutamát), lze trochu bazalky, když je čerstvě utržená, je to nejlepší. :-)

 sovka, 2 kluci 
  • 

Re: Krém na dort bez BKM a lepku a vajec a vůbec :-) 

(19.8.2009 17:33:59)
díky díky:-)

ono sice nahradit v běžném receptu bezlepkovou moukou a rostlinným mlékem lze, ale chuť je velmi jiná a často nevyhovující:-( Běžné vaření není problém, největší je samozřejmě pečivo a právě ty buchétky.
Pekla jsem dnes podle receptu na buchtu, který jsi napsala (půlku plechu posypaný nastrouhanou hruškou, půlku "holou"). Víc mi chutnala ta část s hruškou, ale za mě můžu říct, že v pohodě i jen to upečené těsto. Bohužel synovi nešmakovalo ani jedno, je vybíravý, navíc zná i běžné buchty... a to bude těžké zvykat na bezlepkové.. Dělala jsem to ale bez té posýpky, příště zkusím i s ní, třeba to vezme:-) Velkou naději vkládám v ty sušenky, zkusím o víkendu.
Ten krém taky vyzkouším.

Každopádně moc díky za odkazy!
 kamzyk 


Re: Krém na dort bez BKM a lepku a vajec a vůbec :-) 

(19.8.2009 21:00:28)
Ale ta posýpka, neboli drobenka, ta je zásadní!!! Bez té to není ono!!! :-)
 sovka, 2 kluci 
  • 

Re: Krém na dort bez BKM a lepku a vajec a vůbec :-) 

(20.8.2009 15:29:01)
aha, tak příště zkusím s ní. díky!
 kamzyk 


PS: dort 

(23.8.2009 13:37:16)
U toho dortu: když připravujeme těsto: Případně, když se nám zdá těsto moc tuhé, přidáme vodu a olej v poměru 1:1. Když naopak moc řídké, přidáme ještě mouku.
 bublanina 
  • 

Re: dobře znám 

(18.8.2009 23:13:36)
Kamzýku, díky za recepty.
Já dělám dortový korpus z polenty, ovesného mléka, dám do toho trochu cukru a trochu Alsanu (rostlinný margarín ze zdr.výživy). Je to rychlé, levné a vcelku dobré.
Navrch želatinu z pudinku a ovocného kompotu. K sehnání je i rýžová šlehačka ve spreji.
Když si člověk tu práci dá, tak se dá leccos doma udělat, co aspoň vypadá podobně, jako klasika. Je pravda, že je to časově náročné a leze to dost do peněz, ale holt se nedá nic dělat.
 kamzyk 


Prosím o recept!!!  

(18.8.2009 23:21:35)
Nešel by recept? Do mojí sbírečky? (a do sbírečky spousty dalších mamin, protože tipy a rady ráda šířím :-) )
 bublanina 
  • 

Re: Prosím o recept!!!  

(18.8.2009 23:29:11)
Já to dělám tak nějak od oka z těch ingrediencí, co jsem popsala´- důležité je, aby to bylo dost husté a dobře to zatuhlo - chce to vychladit v ledničce.
Jinak jsme s dalšíma holkama sepsaly nějaké suroviny a recepty na EMIMINO do diskuse.
 Ladasek 


Naše zkušenost 

(18.8.2009 15:00:24)
Mému druhému synovi se objevil AEkolem 1.měsíce věku.Díky"péči"dermatoložky,kdy mi zakazovala kojit,předepsala vždy jen krabičku kortikoidů a nakázala přijít až ji vymažem, se během měsíce ekzém rozlezl po celém tělíčku,nakonec jsme skončili v nemocnici,kde se chytali za hlavu, že to tedy ještě neviděli.Malý byl rudý od hlavičky, k patě.V nemocnici jsme již obdržela rozumné rady a dostala doporučení na kožní odd.FN Motol, kde malý dostal nejen promazávadla a další mastičky, ale hlavně já dvě brožurky, kde bylo přesně popsáno,jak kdy a co mazat apod. To pomohlo nejvíc.Koupeme v Linola Fett oil Bad,promazávám Lipobází, v zimě Syndermanem tělo,Vittela zink mastí obličej,na zhoršení máme Locoid,ale po dvou letech mám ještě půlku balení,pomáhá též Aderma a taninová pasta.Malému budou 2 roky,nyní má za ouškem a na palečku začervenalé místečko,jinak nic.Myslím, že kdybysme na začátku narazili na lepšího dermatologa, nemuseli jsme si ani projít tím příšerným obdobím.
 Petra K 
  • 

Kubánek 

(18.8.2009 10:04:22)
Jejej, moc mi to připomíná trápení mojí sestry s neteří. A vzdáleně i moje vlastní se sebou samou a se synem. To, co popisujete u synka jsem si sama u sebe "vychutnala" na vlastní kůži, včetně astmatu a bezlepkové diety,ale až v 28 letech! Synovi jsem od miminka dbala na zdravou stravu, po trablích s neteří do roka nepoznal lepek a cukr.....vše bylo OK, až v 7 letech propuklo astma. Lepek snáší zatím dobře, ale kdoví..... víte, říkám si, že jsem se snažila vlastní dítě toho co mám sama nějak ušetřit a přesto astma má, dělala jsem málo, nebo nebylo zbytí a má to po mě? Vím, co jsem dřív jedla a to všechno mi teď chybí. A moc! Vytrvejte, puberta mnohé zlepší. A když ne, bude odmala zvyklý, je to veeeelmi těžké, zvlášť pro Vás jako pro mámu, ale synek se srovná a opravdu si zvyknete. Zní to hrozně cynicky, ale "co nezná, to mu nechybí", s věkem přibude víc vhodných jídel a kombinací...... Moc Vám oběma držím palečky a přeji Vám hodně sil a trpělivosti. Zvládnete to, uvidíte.
 Irena 
  • 

Re: Kubánek 

(18.8.2009 10:35:15)
S kojením si nemusíš připadat hloupě, já í manžel jsme alergici a snažila jsem se kojit co nejdéle, 2 a 1/2 roku, a mám kamarádky co kojí i déle...
děláš to pro malého, ne pro lidi, jestli to nevadí tobě, tak se na hloupé pohledy a poznámky vykašli, malá nechtěla HA mlíka, takže když jsem přestala kojit, z mléčných výrobků jedla jen jogurty a sýry s mlíkem byl konec...
navíc kojení je pro děti takový relax a co je důležitější než jejich psychická pohoda...
 Colombi 


podobné 

(18.8.2009 10:57:34)
S naším Marťou (1r) to zatím nedošlo tak daleko. Má lehký atopický ekzém a prokázanou alergii na vaječný bílek a psí srst. Hned po zjištění té alergie jsme dostali léky (ketotifen) právě jak prevence vzniku astmatu, i když žádné potíže kromě lehkého ekzému neměl. Snad je to dobře a astma nedostane. Přeju mamince hodně sil a trpělivosti, některé alergie se prý mohou s věkem vytratit.
 kamzyk 


Náš příběh + rady porady + kontakt 

(18.8.2009 12:13:58)
http://www.potravinova-alergie.info/clanek/magdalenka-polyvalentni-potravinova-alergie-narozeni.php

Dneska je Magdě 2,5 roku, alergie se postupně vytrácejí, ale kojím stále a alergii na BKM a vejce (a ještě na někt.další věci) má tak silnou, že i při stopách hrozí vážné reakce. Dietu tedy dodržujeme obě, máme se dobře, žádné projevy atopie Magda nemá, ale očekávám přechod potrav.alergií do inhalačních, dcera má totiž na to momentálně věk, to je normální jev, tzv.atopický pochod (jedna alergie se přemění v jinou). Nicméně věřím, že díky již od časného věku držené dietě bude atopická budoucnosta dcery dobrá.

Věnuju se v posl.době radám poradám podobně postiženým maminkám, píšu články (viz seriál o atop.ekzému a potrav.alergiích)

http://www.rodina.cz/clanek7034.htm

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-potravinova-alergie.php

(atd.)

vedu maminky při vychytávací dietě buďto své jakožto koj.matek nebo jejich dětí (nebojte, ve větš.případů není potřeba dieta dle Rezzy a Cardiho, ale daleko mírnější a chutnější HA dieta, cílem je držet ji 2-3 týdny, pak se cíleně zařazují potraviny a takto se velmi spolehlivě - spolehlivěji než IgE či jinými alergo testy - přijde na to, co ve stravě vadí), sestavuju pro ně recepty, vychytáváme i vhodnou kosmetiku dle momentálního stádia atop.ekzému, atd.

Kdyby někdo měl zájem, napište na Vera.Kam@email.cz





 kamzyk 


Napište, nebudete- li si vědět rady 

(18.8.2009 12:15:59)
http://www.potravinova-alergie.info/clanek/magdalenka-polyvalentni-potravinova-alergie-narozeni.php

Dneska je Magdě 2,5 roku, alergie se postupně vytrácejí, ale kojím stále a alergii na BKM a vejce (a ještě na někt.další věci) má tak silnou, že i při stopách hrozí vážné reakce. Dietu tedy dodržujeme obě, máme se dobře, žádné projevy atopie Magda nemá, ale očekávám přechod potrav.alergií do inhalačních, dcera má totiž na to momentálně věk, to je normální jev, tzv.atopický pochod (jedna alergie se přemění v jinou). Nicméně věřím, že díky již od časného věku držené dietě bude atopická budoucnosta dcery dobrá.

Věnuju se v posl.době radám poradám podobně postiženým maminkám, píšu články (viz seriál o atop.ekzému a potrav.alergiích)

http://www.rodina.cz/clanek7034.htm

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-potravinova-alergie.php

(atd.)

vedu maminky při vychytávací dietě buďto své jakožto koj.matek nebo jejich dětí (nebojte, ve větš.případů není potřeba dieta dle Rezzy a Cardiho, ale daleko mírnější a chutnější HA dieta, cílem je držet ji 2-3 týdny, pak se cíleně zařazují potraviny a takto se velmi spolehlivě - spolehlivěji než IgE či jinými alergo testy - přijde na to, co ve stravě vadí), sestavuju pro ně recepty, vychytáváme i vhodnou kosmetiku dle momentálního stádia atop.ekzému, atd.

Kdyby někdo měl zájem, napište na Vera.Kam@email.cz
 Kristain 


zásadotvorné potraviny 

(18.8.2009 12:24:37)
Ahoj, kamarádka nyní prožívá velmi podobnou zkušenost, má přesně roční dcerku. Testy zrovna probíhají, ale min. alergie na BKM tam je. Taky to mělo velmi podobný průběh, jak píšeš-spočátku spokojené zdravé mimi (donošené), najednou se objevil AE a snad půl roku nespali, malá se drápala, budila, řvala, kámoška neustále kojí, i když se jí teď malá trochu rozjedla.
Zkoušeli mj.homeopatika, přírodní léčbu bylinkami-pod dozorem paní, která se tomu věnuje-výsledky byly, ale nepatrné. Dostali milion mastí, ale zabíraly pouze kortikoidové a po jejich vysazení to bylo mnohem horší, tak je přestala dávat.
Načetla si prý na netu kdeco, až nakonec jediné, co jim na ten hnusný ekzém zafungovalo, bylo, že ona se totálně vystříhala všech kyselinotvorných potrvain, nebo je velmi omezila, snaží se jíst jen ty zásadotvorné, krterch je ale mnohem méně. Je to těžké, nejde to asi dodržet 100%, ale na malé je to vidět, je skoro čistá. O tématu kyselino a zásadotvorných potravin je dost na netu, zkus si vyhledat. Tím spíš, že sama taky kojíš.
Jak jsem psala, na výsledky testů teprv čekají, budou někdy v září, zatím nic nevím, ale co vím, píšu tio sem :)
 kamzyk 


Re: zásadotvorné potraviny 

(18.8.2009 15:39:30)
Ano, to je důležitá věc, obecně ve stravě vyvažovat kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny tak, aby nedocházelo k převaze kyselinotvorných. Ovšem u podezření na potrav.alergii zůstává stejně jako priorita nalézt případný alergen (příp.potrav.alergii coby zdroj obtíží vyloučit), to je jediná možnost.
 Vaal 


Do chlorované vody v šesti týdnech?! 

(18.8.2009 12:35:52)
Kubíka je mi líto, ale věřím, že při správné životosprávě se mu určitě všechny neduhy brzy zlepší. Tak přeji hodně síly...

Jen nechápu, jak mohla autorka chodit s šestitýdenním miminkem plavat do CHLOROVANÉ vody?!Do půl roku se to vůbec nedoporučuje...takto stará miminka plavou tak maximálně v pitné vodě ve vaně doma, s pozvanou instruktorkou, nebo v centru..ale také v pitné vodě...nechápu...ˇ
Že chlorovaná voda v bazénech způsobuje astma se už dávno ví...
http://zdravi.idnes.cz/kojenecke-plavani-muze-byt-rizikove-d74-/deti.asp?c=A081010_141215_zdravi_deti_bad

My jsme si po šesti měsících věku vybrali bazén se slanou vodou(taky je tam ale trochu chloru...bez něj to úplně asi nejde)...exémům jsme se nevyhli...byla to reakce na potraviny...ty jsme vychytali...za nějakou dobu zase zařadili...a teď jsme bez problémů(ťukám na dřevo).
Taky si nemyslím, že je dobré automaticky vyřazovat potravinu, která se prokáže v laboratorních podmínkách jako alergen...ve skutečnosti na ni dítě vůbec reagovat nemusí...nebo třeba bude až ve stáří...zbytečně se, jejím absolutním vyřazením, na ni zvyšuje citlivost...Alergolog MUDr.Fuchs doporučuje alergeny spíše ozkoušet přímo (v laboratoři se nemusí alergie vůbec prokázat a přitom dítě na určitou potravinu citlivé je,což se projevuje třeba i exémem...nebo naopak se prokáže alergie a dítě přitom na ni vůbec alergicky nereaguje)

Doporučuji knihu od výše uvedeného autora "Alergie číhá v jídle a pití"
 kamzyk 


Re: Do chlorované vody v šesti týdnech?! 

(18.8.2009 15:43:08)
Přesně souhlasím s příspěvkem, knihu doporučuji vřele a také zdůrazňuji, že nejspolehlivějším je testování pozorováním, které v spolehlivosti předčí obvyklé IgE alergo testy. Doporučuji i tento článek, jsou tu také cenné rady

http://www.rodina.cz/clanek7034.htm

případně nabízím pomocnou ruku při vychytávání alergenů zůsobem, jakým jsem zmínila, jedná se o dodržování jisté diety po 2-3 týdny a následné provádění EET testů, jejichž cíleným zařazováním (resp.zařazováním potravin, vždy urč.potravina po urč.dobu kvůli průkazu příp.nonIgE reakcí) lze alergeny spolehlivě vychytat.
 Marta 
  • 

Re: Do chlorované vody v šesti týdnech?! 

(19.8.2009 9:30:04)
Dcera má od narození AE, návštěvy bazénu s chlorovanou vodou její stav vždy vylepší. Doma se koupe minimálně, ale chodíme 1-2x měsíčně plavat, pak u větráku osušit a pořádně promazat po celém těle. Dr. má teorii, že chlor částečně dezinfikuje povrch kůže a v teple se mastička lépe do rozmočené pokožky vstřebá. Přesto nesmíme chodit příliš často.
 Petis 
  • 

Krevni testy na alergie nejsou dulezite 

(18.8.2009 14:11:06)
Nas maly mel taky hned po porodu exem, asi v roce mu delali krevni testy na alergie a vyslo pozitivni skoro vsechno (mleko, vejce, orisky, ovoce), takze jsme dalsi rok jedly jen soju, ryzi, pecivo, maso. Ve 2 letech dalsi testy a vyslo toho pozitivniho jeste vic (hlavne +soja). Takze jsme si rekli dost, kasleme na krevni testy a budem jist jen to, co evidentne nezhorsuje exem. Dnes ve 3 letech ji maly uplne vsechno krome vajecneho bilku po kterem se mu hned udela exem. Krevni testy ma asi dal pozitivni, ale uz na ne uplne kasleme, protoze jist jenom ryzi je podle nas horsi nez obcas snist nejaky mirny alergen. Navic, kdyz byl syn na diete, nebyl exem o nic lepsi a da se rict, ze ted i bez diety se postupne vytraci.
 kamzyk 


Re: Krevni testy na alergie nejsou dulezite 

(18.8.2009 15:46:48)
Při alergii na BKM se nedoporučuje soja, alergeny jsou si příliš podobné, není divu, že naskočila dodatečně.

Souhlasím s tím, že krevní testy byť mírně zvýšené ještě nemusí znamenat alergii. Proto jsem nadšeným propagátorem testování pozorováním, nabízím v tomhle ohledu pomocnou ruku maminkám, protože i provádění EET testů chce jistou znalost.

Přeju vám, ať je budoucnost čím dál lepší a máte naprostou pravdu v tom, že nejdůležitější jsou klinické projevy dítěte, nikoli výsledky testů.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Krevni testy na alergie nejsou dulezite 

(18.8.2009 21:13:36)
to potvrzuje i moji zkušenost - krvení testy jsou hodně nepřesné. U dcery se nepotvrdilo nic, přesto vyřazení mléka výrazně zlepšilo její potíže...

já mám dle krevních testů alergii třeba na kočky, ale v praxi mi nevadí vůbec ~d~ a teď babo vyznej se v tom...
 sojka+07+09 


rady ekzematika 

(18.8.2009 14:11:55)
dobrý den všem, jsem tak těžká ekzematička, že doktoři už nade mnou dávno zlomili hůl. Hodně maminek tady píše o různých mastech, na mě a to mám ekzém od malinka nezabíralo nic. Pozor, konopná mast může být silně alergizující,- mně po ní div neslezla kůže. Dále často doporučovaný excipial obsahuje parfém a poměrně silné dráždivé množství močoviny, sama doporučuji Eucerin, který má jen 3% a neobsahuje parfém. Dále na mě vždy zabíraly koupele z ovsa, řapíku lékařského a černého čaje, ale jsou velmi vysušující, po nich se musí promazávat.Je potřeba střídat s olejovými Emolienciii, např. Oilatum atd. Promazávám se celý život modrou indulonou a vyškvařeným vepřovým sádlem. Střídám s Atodermem a ovesnou Adermou. Moře jo skvělý, efekt dlouhodobý, ale co mazání krémy ? Pro opravdu těžkého ekzematika věc nemyslitelná. Doporučuji lázně, v Praze jsou dvě denní sanatoria- Achillea a Dr Novotného. Tam se koupete /a to i malé děti) ve slané vodě a zároveň probíhá fototerapie. Vše bezpečné a pod lékařským dohledem. Jinak kojení samozřejmě je hrozně důležité, ale pokud to nejde, zdá se že i HA mléka zabírají. Moje děti jsou obě nekojené, nemohla jsem je kojit pro těžkou infekci právě v tom mém ekzému. Ani jedno ekzém zatím nemá, jsem šťastná jako blecha. MOje lékařka má takovou zajímavou teorii, že právě HA mléko, které je kontrolované a bez přídavku alergenů od matky, možná způsobilo, že u nich zatím nic nepropuklo. Kdybych já něco snědla, mohla bych je při kojení alergizovat. většina odborníků se samozřejmě shodne na tom, že kojení je nejlepší, jenomže já mám tak rozhašený imunitní systém, předpokládám, že by se to vše promítalo do mateřského mléka. Přeju všem miminkům s AE hodně zdaru, život s tímto onemocněním je sice těžký, ale může být šťastný jako ten můj.
 Ladasek 


Re: rady ekzematika 

(18.8.2009 15:13:37)
Mému maldšímu synovi se AE objevil kolem 1.měsíce věku.Za nejhorší období považuji to počáteční,kdy jsem nevěděla co a jak a k dispozici měla pouze "rady" dermatoložky, že mám okamžitě přestat kojit, kojením ho ničím nejvíc,koupat každý den,dostal vždy jen krabičku kortikoidů a až je vymažu, máme přijít na kontrolu atd.Po hospitalizaci a zklidnění ekzému jsme skončili na kožní ambulanci v Motole, kde jsem hlavně dostala brožurky jak ,kdy a co mazat,to bylo pro malého nejdůležitější.Na alergologii z krevních testů vyšla citlivost na bílek,která se snižuje.Malému jsou teď necelé dva roky.Péči o jeho kůži jsem pojala jako každodenní součást našeho života,to je asi nejdůležitější.Koupeme v Linola oil Fett bad, mažeme tělo v létě Lipobází a v zimě Syndermanem,obličej zinkovou Vitellou,na zhoršení máme Locoid(mažu minimálně a vždy třeba 3 dny mažu a 6 nemažu),pomáhá též Sudocrem, Tanin pasta,A-derma.teď v létě je vidět velké zlepšení.
 Vaal 


Re: rady ekzematika 

(18.8.2009 15:33:58)
Kamčo, to co říká tvoje doktorka má hlavu a patu...někde jsem četla, že kojené děti astmatických matek mají astma až 4x častěji než děti astmatických matek, jež kojené nejsou...prostě jim matky předávají mateřským mlékem zřejmě tendenci k chybnému chování imunity..no dnešní trend KOJENÍ ZA KAŽDOU CENU je dle mého zase další extrém...Já tedy kojím...děcku je rok a půl a je celkem zdravé, alergik nejsem, jen mám sklony k atopu(v dětství a teď po porodu)..malá taky měla nějakou dobu atop...náhodička že? ~;)
 kamzyk 


Re: rady ekzematika 

(18.8.2009 15:52:16)
Přečtěte si můj článek

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-potravinova-alergie.php

naleznete tam odpovědi na své otázky.

Další věc: I dítě krmené HA mlékem může být alergizováno. Atopická matka může mít takový životní styl, že její MM skutečně může jistým zp.působit negativně, ale i takový styl, že právě naopak.
 kamzyk 


Re: rady ekzematika 

(18.8.2009 15:54:05)
PS: ono je vpodst.jedno, zda máte AE, astma, alergii, vše jsou to projevy atopie a vaše dítě je tedy rizikové dítě. Doporučuji ještě článek

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-hypoalergenni-dieta.php
 sojka+07+09 


Re: rady ekzematika 

(18.8.2009 17:47:59)
je to fakt hodně zajímavá věc, i když všichni tvrdí kojit za každou cenu. My jsme s manželem skutečně těžcí těžcí alergici oba. Riziko přenosu je asi 90%. Nejvíc se bojíme astmatu samozřejmě. Možná to tAK PŘÍroda chtěla, že jsem kojit nemohla, možná jsem je tím skutečně chránila. Těžko říct. Všechny děti, které znám a mají AE tak všechny jsou kojené. Navíc dětem je teď 2.5 roku a 6 měsíců, takže to nemůžu generalizovat. Možná ještě něco dostanou to nevíme. Ale zatím super a pro mě každý den bez jejich trápení dobrý.
 Myki 


Dermasilk 

(18.8.2009 18:38:55)
Podobne problemy, ale ne tak moc. Ted se snazime dodrzovat hlavne spravnou zivotospravu, ve zdrave vyzive se da koupit spousta sladkosti bez lepku i laktozy. Sladim syrupem z agave. Na koznim jsme dostali specialni pyzamko z materialu dermasilk. Pro deti je to udelane tak, ze maji rukavky na pretazeni pres rucicky, takze se neskrabou nehtikama. Dela se to i jako spodni pradlo pod obleceni pro dospele. Na googlu si to urcite najdete. My nezijeme v CR, ale meli jsme to tu hrazene ZP.
 sojka+07+09 


Re: Dermasilk 

(18.8.2009 20:12:34)
u nás se takové pyžamko dá sehnat na www.proalergiky.cz
 Ili 
  • 

Kubánec??? 

(19.8.2009 8:39:07)
Tak jsem nadpis článku četla jako Kubánec...:-)
 bublanina 
  • 

Co dál po RD? 

(19.8.2009 20:43:08)
Chtěla bych se na okraj zeptat maminek, které mají děti se silnějšími formami alergií, jak jste to řešily po skončení RD? Jsem názoru, že dát 3-leté dítě do školky, byť bych mu nosila obědy, je riziko - jiné dítě si může něco přinést z domova a podělit se. Nedá se očekávat, že to při větším počtu dětí vychovatelky uhlídají. Můžete někdo poradit, kdo máte informace a vlastní zkušenosti, jaká je šance prodlouženého placeného pobytu s dítětem doma (nevím, jak přesně se to jmenuje). Budu moc vděčná za každou informaci.
 kamzyk 


Re: Co dál po RD? 

(19.8.2009 21:08:23)
Zrovna teď se po tom pídím - existuje varianta RD do 7mi let.

Nošení obědů do školky spousta školek vůbec neakceptuje - a to z důvodu možné infikace...

Ta šance získat RD do 7mi let se zvýšila od 1.1.2008, ale záleží na konkrétním posouzení posudk.komise, což se odvíjí od posouzení odb.a prakt.lékaře dítěte. Upravuje to vyhláška:

Vyhláška MPSV 207/1995 Sb. ve znění Vyhlášky MPSV 156/1997 Sb. a Vyhlášky 52/2008 Sb.

Sbírka: 62/2008
Částka: 20/2008
Datum: 28.2.2008
Účinnost: 1.3.2008

Potrav.alergií se týká bod tento:

Kapitola XI.
- VÝMĚNA LÁTKOVÁ, VNITŘNÍ SEKRECE

13. |Poruchy metabolismu (např. aminokyselin, purinů, minerálů, glykoproteinů, laktózová intolerance, případně potravinové alergie)| |
+-------+------------------------------------------+-------------+
| |a) stavy uspokojivě kompenzované při zavedené terapii a režimových opatřeních | 20 |
| +------------------------------------------+-------------+
| |b) stavy s funkčním omezením vyžadující dodržování dietetických a režimových opatření u osob do 18 let věku | | 50 ||
| +------------------------------------------+-------------+
| |c) stavy se závažnými poruchami funkce některých orgánů a systémů || 60 | |
| +------------------------------------------+-------------+
| |d) stavy s těžkými systémovými poruchami, opakovanými dekompenzacemi || 70 | |

Nepodařilo se mi to líp zkopírovat, ale důležitá jsou ta čísla- nad 50 (=50%) je šance získat prodlouž.RP, pod 50% nikoli.


 Blanina 
  • 

Re: Co dál po RD? 

(19.8.2009 21:25:12)
Super Kamzyku, jsi studnice informací!
Jaký je tedy v praxi postup? Nejdřív sociálka, potom ty papíry od jednotlivých lékařů - pediatr, alergolog, event. dermatolog + ještě někdo další?
Potom to dát na sociálku a pak si počkat na pozvání před posudkovou komisi, která určí tu procentuální míru postižení a podle toho i výši peněz (jaké je to fin. rozmezí dávek víš)? Když to uznají, tak se to asi každý rok přezkoumává, je to tak?
 kamzyk 


Re: Co dál po RD? 

(19.8.2009 22:41:59)
Ćili je to v souč.údajně takhle:

Je třeba mít v první řadě tzv.zdravotní posudek. Žádost o zdravotní posudek na lékařskou posudkovou komisi a její posouzení je základním předpokladem pro určení míry postižení, zařazení do stupně postižení a následného vyřizování všech sociálních dávek.

Vyřízení zdravotního posudku - postup
Zajděte na sociálním úřadě na odbor sociální. S pracovnicí zde sepíšete žádost v počítači, nahlásíte svoje iniciály a kontakty na ošetřující lékaře. Zpráva je elektronicky zaslána na posudkovou komisi. K jednání můžete být přizváni.

Termíny vyjádření posudkové komise jsou 2 měsíce (i déle), ale datum se počítá od doby podání, tzn., že v případě kladného posouzení Vám budou dávky vyplaceny zpětně.

Dle posudku lékařské posudkové komise je dítě klasifikováno dle stupně postižení (a dle toho buď je nebo není na RP nárok). Posudková komise sdělí platnost tohoto posudku, obvykle 2 - 3 roky. Takže po určené době se procedura opakuje.

Postup vyřizování je závislý na jednotlivých úřadech, a v jednotlivých regionech se může lišit.

 kamzyk 


PS:finance 

(19.8.2009 22:51:38)
Finanční rozmezí je u PnP (příspěvek na péči o osobu blízkou) - PnP ale není RP do 7 let!!! = to jsou 2 naprosto rozdílné věci, stajně jako např.potravinové intolerance a potrav.alergie :-)

Čili: RP do 7mi let je údajně 7 600 Kč, stejně jako tříletá varianta klas.RP.

Pokud by někoho zajímalo rozmezí PnP (kdy má pro rodiče potrav.indisponovaného dítěte smysl? = např.u 8mi letého dítěte zjištěna celiakie, nastává nárok na PnP, procedura vyřízení stejná, legislativa se řídí Pracovními postupy pro lékařskou posudkovou službu k hodnocení závislosti osob do 18 let věku, Příloha: č.j. 2008/514 - 33, z této přílohy vyplývá,že v případě dětí s celiakií se může závislost na druhé osobě a potřeba péče promítnout až do 8 úkonů - příprava stravy, provedení si jednoduchého ošetření, vaření, atd., čili je nárok na 1.stupeň PnP):

Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc

a)3 000 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost) = dítě potřebuje pomoc víc jak při 5ti úkonech péče o vlastní osobu

b)5 000 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost) = dítě potřebuje pomoc víc jak při 10ti úkonech péče o vlastní osobu


c)9 000 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost)= dítě potřebuje pomoc víc jak při 15ti úkonech péče o vlastní osobu


d)12 000 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost)= dítě potřebuje pomoc víc jak při 20ti úkonech péče o vlastní osobu




 Bublanina 
  • 

Re: PS:finance 

(20.8.2009 7:45:46)
Kamzyku, díky, tyhle informace mají cenu zlata.
Takže jestli jsem to dobře pochopila, region Praha by měl být při vyřizování posudku mírnější (lepší šance na získání)?
 neli77+2 


Re: PS:finance 

(20.8.2009 8:04:43)
Ze zpráv od dermatologa+kožní+gastro....vypracovala dětská lékařka posudek,který si sociálka vyžádala.My jsme podali jen žádosti na soc.
Uznali nám 2.stupeň(potr.alergie+ekzém+astma).Jsme dál doma do 7i let.
Pak je jen po dvou letech přeposouzení.

PnP má jiné tabulky na hodnocení a tam jsme nedosáhli ani 1.stupně.
 neli77+2 


Re: PS:finance 

(20.8.2009 12:58:15)
Když jsem žádala o příspěvek,měli jsme těžkou formu AE a polyvalentní potr.alergii.Když se nám přidalo astma,tak jsem zažádala o zvýšení a oni nám ještě 300,-sebrali.~d~
 neli77+2 


Re: PS:finance 

(20.8.2009 14:10:49)
Příspěvek ne,je to soc.příplatek.Ze zdravotních důvodů dítěte je součástí této částky navýšení o určitou částku.Takže tam nám to ubrali,místo aby nám něco přidali.Rodičák 7600,-zůstává do 7i let.
Myslím,že právě kvůli polyval.potr.alergii se dá dosáhnout určitého stupně,protože udáním toho,že máme astma,tak nám ještě příplatek snížili.
Dětská dr.říkala,že zná z pár případů,že ani těžkým astmatikům nic nepřispívají.
 bublanina 
  • 

Re: PS:finance 

(20.8.2009 13:24:35)
Ze zpráv od dermatologa+kožní+gastro - to jsi se asi překlepla, ne? Dermatolog = kožní.
Takže myslíte, že nemáme šanci, když máme "jenom" polyvalentní potravinovou alergii, ekzém v momentálně v klidovém stavu a jsme bez astmatu (zatím)? Léčíme se velmi úspěšně homeopaticky a uměle zhoršovat stav jen kvůli posudkům se mi teda fakt nechce.
 bublanina 
  • 

Re: PS:finance 

(20.8.2009 14:48:20)
Samozřejmě to máme zjištěné z krevních testů. Naše alergoložka zároveň používá homeopatii, ale do toho posudkovému lékaři vcelku nic není :o).
 kamzyk 


Re: PS:finance 

(20.8.2009 15:26:20)
Bublanino, nárok je a hotovo.
 kili 
  • 

Re: PS:finance 

(20.8.2009 16:20:25)
mrkla jste na tu první pomoc ?
 kamzyk 


Re: PS:finance 

(20.8.2009 20:21:18)
Aha, já si toho vůbec nevšimla, díky za odpověď- nemohl byste to trochu rozvést? Případné vedl.úč.adrenalinu, o kterých se zmiňujete mě zajímají a taky : Cetirizin liquid nebo Diphenhydramin - jaké léky toto jsou? Mě byl doporučen Rectodelt a následně právě Epipen...
 kili 
  • 

Re: PS:finance 

(20.8.2009 21:48:38)
nikoli, ve všem se jistě nevyznám a v čem se nevyznám, k tomu se nevyjadřuji, o potřebách péče u pacienta v anafylaktickém šoku něco málo vím, tak jsem si dovolil naznačit kamzykovi, když dovolíte i bez padnutí
 kili 
  • 

Re: PS:finance 

(20.8.2009 21:46:07)
:-)) jsem si myslel, ale přenesme to na jinou diskusi, já se tady nechci dohadovat a jak vidím, invektiva už tu je,

 opice... 


Re: PS:finance 

(20.8.2009 22:18:09)
Pokud je diagnoza polyvalentní alergie, tak na prodloužený rodičák nárok není.
Syn má intoleranci laktozy, dle tabulek bychom na rodičák nárok měli, ale posudková mu dala diagnozu polyvalentní alergie, jelikož měl v dětství ekzém a má alergii na mák a sezam.
Podali jsme odvolání, bylo nám řečeno, že to bude trvat asi rok!
 kamzyk 


Re: PS:finance 

(21.8.2009 11:01:22)
Liší se to region od regionu. Někde nárok je, jinde není, co pozoruju.

Posudková lékařka se přece musí řídit diagnózou, kterou dal gastroenterolog nebo alergolog, přece, ten dítě dlouhodobě sleduje! Nikoli posudková lékařka!!!
 kamzyk 


PS 

(21.8.2009 11:48:28)
PS: intolerance laktozy není v žádném případě totéž co alergie (intolerance a alergie je dost podstatný rozdíl)... takže diagnoza polyvalentní alergie není přesná. Odvolání rok? To se mi nezdá ...poradila bych se s právníkem. Možná by šlo si podat novou žádost...
 opice... 


Re: PS 

(23.8.2009 18:18:35)
Byla jsem se ptát na posudkové, byl tam jiný lékař, který zkonstatoval, že to uzavřela takhle, a když jsem namítla, že má diagnozu intolerance laktozy a spadá to té skupiny, odpověděl mi, že mám podat odvolání (v papírech diagnozu měl).
Paní úřednice mě upozornila, že měla případ jiné paní, která odvolávala před rokem a trvalo to rok.
 kamzyk 


Re: PS 

(23.8.2009 20:45:52)
Nedejte se, jen dělají drahoty :-)
 opice... 


Re: PS 

(23.8.2009 21:19:14)
Díky za podporu~;).
 kamzyk 


Re: Co dál po RD? 

(19.8.2009 23:13:37)
Zajímavá věc je ta, jak moc se liší region od regionu posouzení přísl.úřadu. Mám tady v místě kamarádku, která má holčičku 10let s celiakií a int.lakt. - ve vedlejším regionu se na toto dostává bez problémů PnP 1.st., u kamarádky jsem pomáhala napsat odvolání (při první návštěvě soc.pracovnice tato neshledala ani 2 body = úkony péče o vlastní osobu), a i když po odvolání se shledalo horko těžko 6 bodů, i tak to sociálka odložila někam do Phy na prostudování, další osud nejistý...
 helena + veverčátka 


Re: Co dál po RD? 

(20.8.2009 15:00:08)
No, úplně se toho děsím, jak to tady v našem regionu bude vypadat.. ~;((
Přemýšlela jsem také o tom prodlouženém rodičáku do sedmi let, ale bohužel. Holt budu asi doma zadara..
A nevím, jestli naše doktorky budou ochotné mi psát nějaká lejstra, když malá vypadá tak pěkně??? Ono když se to drží pod kontrolou, tak ani ekzém být nemusí, ale kdo jí bude v té školce vařit a dávat pozor na to co jí, to tedy nevím!~a~

Ach jo! A to jsem si myslela, že když jsme tedy dostaly Neocate a vychytaly dietu, tak už máme vlastně vyhráno..
 kamzyk 


PS 

(19.8.2009 23:15:36)
HLava dubová jsem já. Chtěla jsem se v první řadě, Milado, zeptat: jak se máš, jak se mají děti, jak válčíte? :-)
 Ungold 


Exém bohužel také známe 

(22.8.2009 22:47:53)
Syn měl po narození podobný průběh, exém měl od prvního týdne.Postupně se to horšilo,opravdu si zkusil,měl mokvavé rány ještě jako miminko.Dnes je mu 11 let,je velké zlepšení,kožní problémy má však stále,naštěstí už ne v takovém rozsahu.Chodil do normální školky,po domluvě mu nedávali ryby.Celý život přemýšlím,proč exém má.Myslím,že je to z obrovského stresu,který jsem prožila v těhotenství.Jedna známá měla v těhotenství podobné nepříjemné zážitky jako já a její dcera měla také exém.
 g 
  • 

Re: Co dál po RD? 

(24.8.2009 19:55:16)
Pokud školka nebo školka vlastní obědy neakceptuje, tak jedná protiprávně. Přímo od hygienika vím, že právní úprava tomu rozhodně nebrání. Také je možné po školní jídelně požadovat, aby vařili speciální jídlo a domáhat se toho klidně i soudně.
 Kamuradža 


Homeopatie 

(23.8.2009 11:41:48)
Zdravím všechny maminky a jejich dětičky,

máme také svou zkušenost. Průběh byl podobný jako v článku. U nás se plně kojilo skoro do roku - protože malá skoro nic nesnesla. Atopický ekzém měla hlavně v obličeji - většinou rozedřený do masa - třela se o polštář ze spaní (když spala - většinou po půl hodinách a velmi neklidně). Hledala jsem každý den informace, kupovala různou kosmetiku, zkoušela koupele atd. Pak jsme zkusili homeopata - nikdy jsem těmto věcem moc nevěřila. Pan doktor sice nebyl z nejlevnějších - první měsíce jsme tam nechali skoro víc jak půl rodičovského příspěvku. Z počátku docházelo k průdkému zhoršení ekzému - bylo nám vysvětleno, že tělo se tím čistí. Po cca. 2 měsících se ekzém začal ztrácet před očima, malá si sama vybírala potraviny a začala skoro vše jíst bez jakýchkoliv potíží. Kojila jsem jí do 15 měsíců - pak jsem kvůli svým zdravotním potížím musela přestat - od té doby je na klasickém sunaru a ten krásně snese, i přesto, že měla alergii na BKM. Dneska má rok a půl a kromě jahod snese ve stravě úplně vše (samozřejmě třeba citrusi jsem ještě nezkoušela dávat apod.). Homeopatika už víc jak měsíc neužíváme a stav je nadále super. Nevěřila jsem na zázraky, ale když vidím jak spokojeně baští, má krásnou kůži a je z toho uřvaného uzlíčku krásná holčička tak už věřím. Přeji, aby i podobně postižené maminky a děti našli svou cestu v boji s alergiemi, nesnášenlivostí, ekzémy a podobným trápením.
 Iva, Viki (8/05), Áda (1/08) 


tip na 2 maminky s alergiky 

(23.8.2009 22:45:35)
ahoj, jestli chceš, napiš mi a pošlu ti kontakt na 2 kamarádky, jejichž děi mají potravinové alergie. Iva
 kamzyk 


Re: tip na 2 maminky s alergiky 

(24.8.2009 12:12:19)
Nebo na serveru www.potravinova-alergie.info

tam nás takových mamin je spousta :-)

konkrétně já a moje dcera a naše peripetie jsou v sekci příběhy alergiků, Magdalenka - polyvalentní potravinová alergie již od narození při plném kojení

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/magdalenka-polyvalentni-potravinova-alergie-narozeni.php

(nyní, v 2,5letech, už je zas líp, budu muset zas aktualizovat příběh :-) )

A taky tam jsou pokračování seriálu o Atopickém ekzému, tady na rodině jsou zatím jen dva díly, tam jich je víc

http://www.rodina.cz/clanek7034.htm

další díly na potrav.alergii, nejde mi vložit odkaz
 Borny 


Náhražky 

(24.8.2009 14:01:45)
Malý měl má jen alergii (konkrétně atopický ekzém) na mléko, vajíčka, oříšky, citrusy a ryby, nyní ve třech letech se to eliminovalo a zbyla nám jen alergie na vajíčka.
Měl ten nejhorší typ atopického ekzému - už ve třech měsících měl celé tělo pokryté střídavě vyrážkou a strupy které mu trochu mokvali a krváceli. Nakonec nám pomohla primářka kožního oddělení - nějakou dobu jsme mu mazali kortikoidy a zlepšilo se to, pak nám řekla ať malýho sprchujeme jen dvakrát týdně (nekoupat) a používáme jen vodu ev. nějaký vyzkoušený přípravek (u nás Sebamed extra soft z lékárny) a jednou denně ho mažeme obyčejnou modrou indulonou. Zabralo to a po třech měsících jsme měli po problémech. Občas máme zase ekzém ale jen maličký většinou na zadečku.
K těm náhražkám :
místo klasické mouky jsme dávali kukuřičnou (a také v domácí pekárně),
místo sušenek kukuřičné křupky bez příchutě (těmi jsme začínali),
místo vajíček tzv. vajahit
místo klasického kravského mléka jsme zkusili kozí a vyšlo to (začali jsme kozíma jogurtama a mléko jsme přidávali při vaření a časem jsme ho začali dávat i jako kakao).

Nicméně je fakt, že ze začátku jsem v kuchyni trávila spoustu času a taky v obchodech čtením složení každé potraviny. No a nakonec jsme začali nakupovat v bio potravinách a zdravé výživě (prodraží se to, ale v tomto případě to jinak nešlo a navíc tam mají většinu těch "náhražek".
Jo a pokud jde o ty rohlíky, nevím jak je to s moukou, ale vím určitě, že nám v pekařství řekli, že je mažou slabým roztokem z vajec, takže mi je do dnes nejíme.
Přeju pevný nervy a musíte být fakt důsledná a vše kontrolovat aby bylo mrňousovi líp.
 Borny 


Re: Náhražky 

(24.8.2009 14:05:31)
Jo a zkuste se kouknout na tyhle stránky:
http://karotkarecepty.webnode.cz/
 kamzyk 


Pozor na někt.náhražky!!! 

(24.8.2009 16:07:44)
Velký pozor všichni alergici na BKM na ten Vajahit!!!!

Obsahuje sojovou bílkovinu a také syrovátku!!!!! Absolutně proto nevhodný pro BKM alergika. Vejce nahradíte snadno i jinak- 1vejce = 1 vrchovatá lžíce kukuř.škrobu.

Ještě se chci zmínit o podobnosti bílkovin kozího a kravského mléka, mnohdy proto BKM alergikům vadí též kozí produkty, popř.alergie časem naskočí také na kozí mléko a výrobky z něj. Stejné je to se sojou, která se také BKM alergikům z tohoto sůvodu nedoporučuje.



 Drima 


Alergie 

(24.8.2009 17:23:42)
Ahoj, dívala ses na www.postizenedeti.cz? Píše tam spousta maminek, jejichž děti mají nejrůznější problémy, o alergiích je toho tam taky hodně, snad najdeš inspiraci. S Kubíčkem držím palce, dá se toho dělat moc!
 modrejmotyl 


POMOHLO mi s ekzémem 

(25.8.2009 19:02:14)
Zdravím a ráda bych se podělila o svoji zkušenost s atop.ekzémem.Léčila jsem se s ním 20let.Akupunktura, homeopatie, léčitelé, kortikoidy...A pak jsem narazila na PARACELSIUM v Praze.Je to lékařské zařízení, kde používají autovakcíny.Ekzém jsem měla v začátku léčby všude, kromě dlaní a nohou od kolen dolů.Brzy se začal zlepšovat a po asi třech nebo čtyřech letech zmizel úplně a jsem bez něj už možná 7 let.Stránky Paracelsia najdete na netu.Zařízení je soukromé a pojišťovny na léčbu nepřispívají.Není to levné, ale ani ne nedostupné.Přeju opravdu hodně štěstí v boji s tímhle nepříjemným onemoněním.
 Šárka, Zuzka 3r, pupík Jindra 
  • 

Bohužel to znám 

(28.8.2009 18:49:58)
Dobrý den,
to je jak kdybych ten článek psala já. Dcera byla donošená, vše v poho, ale už druhý týden zvracení,stolice tak 6x denně a ekzem, který také dětská označila : "to se jenom čistí, to jste něco snědla...to vaše mlíko jí asi víc projímá...takže jsem si všechna vyšetření zajistila sama, malá má alergii na mlíko, lepek a vejce, ale musím říct, že čím je starší tím se to výrazně lepší, kupujeme v Bioobchodě, navíc chleba ani jogurty jí moc nechutnaj, občas si cucne kefíru a dobrý, neosype se ani po lučině- zdá se že jí zakysaný výrobky moc nevaděj. Pije stále Nutrilon alergy care + jí z něj dělám bezlepkové kaše. Má ráda luštěniny a zeleninu, snáší a chutnaj jí lískový ořechy a mandle, tak má o vápník postaráno ( vlašáky jí vadí)Hlavně vytrvejte, bylo mi alergoložkou řečeno, že tyto alergie většinou do 5 let mizí a musím říct, že čím je Zuzka starší, tím je to opravdu lepší i ekzem, ale jídla s Ečkama, čokoládu a citrusy asi nebude moct nikdy, ale ono není stejně o co stát. Co se týče mastí, vyzkoušeli jsme toho fakt hodně a nejvíc se osvědčila Bioderma atoderm PP antirecidive, konopná kosmetika Cutis help a měsíčková indulona na denní promaz - mažeme stále, do koupele Balneum hermal (Zuzka má ekzem pouze suchý) Taky výrazně pomohl 14ti denní pobyt u moře.Používáme i kortikoidy, osvědčilo se mi při výskytu ekzemu ihned namazat tak 2 dny a hojně promazávat mastma. Dřív jsme nechtěli používat kortikoidy, ale malá se vždy tak rozškrábala, že to bylo horší a léčba delší než tento postup.Teď se nám má každým dnem narodit chlapeček a budu muset při kojení držet dietu, aby se nealergizoval, tak to snad vyjde a nebudu zažívat to psycho jako s dcerou. Přeju pevné nervy a ať se to lepší!!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.