| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: studium na mateřské dovolené

 Celkem 34 názorů.
 Denča7 


vystudovala jsem 

(16.7.2009 10:01:14)
Na rodičovské dovolené jsem vystudovala VŠ Učitelství pro mateřské školy. Studium probíhalo kombinovanou formou - každý pátek.
Jelikož jsem se na studium moc těšila a šla tak za svým cílem, nepřišlo mi to náročné. Bavilo mě to.
Náročné to bylo na organizaci času, jak s hlídáním a tak např. ve zkouškovém období. Abych se mohla v klidu učit, odjela jsem pryč třeba na týden (před státncema na 3 týdny) zkoušky jsem si plánovala na začátek zkouškového a nejlépe v jednom týdnu abych se pak mohla věnovat zkouším lehčím, které jsem zvládala i se synem.
Když jsem v posledním ročníku začala pracovat v mateřské škole, syn byl stále nemocný. Proto můžu opravdu říct, že všechny zkoušky, zápočty, seminárky a diplomky se dají zvládnout, skloubit s prací, ale když onemocní dítě...vše jde stranou. Nejtěžší bylo se učit na státnice a nemyslet na probíhající mononukleozu u syna. Občas to bylo opravdu o nervy, ten stres.
státnice, promoce, červený diplom jsem si užívala, ale stejně jsem polovinou mozku byla u syna. Vše se zvládlo, teď jedeme na vytouženou dovolenou, kdy si budu moct číst beletrii ~:-D
Škola mi dala hodně, jak vědomostí (zejména teoretických) zkušeností. Dala mi svobodu, sebevědomí a taky jsem získala pár výborných přátel, za které dám ruku do ohně a hodně kamarádů. Během rodičovské jsem se posunula úplně jinam, než jsem byla, protože jsem vystudovala zcela jiný obor, než maturitní a začala jsem pracovat v úžasné školce. teď mám prázdniny a užívám si syna ~z~
Velkou zásluhu na mém vystudování má manžel a obě babičky a také prababičky mého syna. Prababičky se naučily ovládat DVD přehrávače, dávkovat léky, babičky si protáhly tuhnoucí svaly při kotoulech, tatínek se naučil vařit...a dědečci se mohli předvést a konečně získali obdivovatele a pomocníka při důležitých činnostech jako je sekání trávy, stříhání keřů, oprav všehomožného~:-D
Pokud někdo přemýškí, zda jít studovat, mohu to doporučit. Jde to, za pomocí rodiny. Výsledný pocit stojí za to!!!!
 Petula 
  • 

Re: vystudovala jsem 

(16.7.2009 18:36:29)
To jste mela stesti. Ja prakticky zadnou pomoc z rodiny nemam. Ani o prazdninach babicky nemaji na deti cas. Je mi z toho moc smutno.
Nastesti jsem vystudovala specialni pedagogiku pred 1.porodem.
 Petra Vondrušková 


Studuji,poslední rok mě čeká 

(18.7.2009 21:57:54)
ad1: začala jsem studovat před MD,na požadavek zaměstnavatele - pracuji ve školství,musím však podotknout že až na MD mě studium začalo bavit,chvíli se soustředit na něco jiného a přijímat nové informace je myslím pro maminky důležité
ad2:je to pro mě možnost setkávat se s lidmi,náročné je to pro přípravu,zajištění všeho před odchodem do školy
ad3: jedná se o kombinované studium Vychovatelství - čili většina studentů je rodiči
ad4:žádné zvláštní tipy nemám,dcerky hlídá jednou za 14 dní manžel či babička,já vše předpřipravím a po škole se moooc zase těším na dcerky a na manžela.
 axa 
  • 

Anketa 

(16.7.2009 10:14:17)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?

Chtěla jsem si dodělat maturitu, studuji dálkově OA.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?

V průběhu studia jsem plynule přešla z jedné mateřské na druhou. Tím pádem jsem nemusela hledat zaměstnavatele, kterému by nevadilo, že současně studuji. Občas se stane, že opravdu nevyjde hlídání a nemůžu jít do školy, ale na naší škole to není problém.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?

Myslím, že škola je k nám dálkařům tolerantnější. Nejsem jediný studující rodič, je nás spousta, ale jsem jediná, kdo je zatím na mateřské.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?

Pomoci? Vždyť jsem se tak rozhodla sama a myslím, že všechno zvládám, i když ne vždy tak jak bych chtěla. Každý kdo se rozhodne studovat při mateřské musí počítat s tím, že všechno nepůjde tak hladce, jak by si přál (hlídání, kojení, dětské nemoci, nedostatek času na přípravu ke zkouškám - s tím se musí počítat).

Ale studium mě baví :-)) A nikdo tím netrpí.

 Afima 


Odpovědi 

(16.7.2009 11:25:24)
1. Především obava o pracovní uplatnění po rodičovské dovolené a taky pocit, že jsem po střední škole měla studovat a nestudovala.

2. Usnadňují mi ho prarodiče, kteří jsou v důchodu a tudíž schopni a hlavně ochotni hlídat v případě potřeby. Necítím nějaké výrazné komplikace, snad jen vzdálenost univerzity (100 km) a někdy opravdu velikou únavu.

3. Nejsem zdaleka jediný rodič v ročníku, jelikož se jedná o kombinovanou formu. Škola ani nevychází vstříc, ani nehází klacky pod nohy. Je k nám přistupováno standartně, což oceňuji. Dokonce jsme hodnoceni daleko lépe, než studenti z denního studia. Asi si možnosti studovat daleko více vážíme a je nám stydno přijít ke zkoušce nepřipraveni.

4. Myslím, že ta zkušenost je nepřenosná. Sytý hladovému nevěří. Rozhodně radím alespoň to zkusit, než celý život litovat. Co horšího se může stát, než neuspět. Co však považuji za téměř nutnou podmínku, je vyřešené hlídání. Bez něj bych to zvládala asi těžko.
 Lucka Tobi 06/07 a Fabi 10/08 
  • 

odpovědi 

(16.7.2009 13:15:59)
1 Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
Snaha mít VŠ vzdělání uplatnitelné v oboru ve kterém pracuji. Studovat jsem začala ještě bez dětná a během studia porodila dvě děti. Bc. státnice jsem dělala 14 dní před porodem druhého.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje? Komplikují děti a starost o ně:-)) a 100Km od školy+ věčně ucpaná Praha. Usnadňuje inetrnet- bez toho by to opravdu vůbec nešlo, PC a vzathy mezi spolužáky, kteří zajistí info a pomůžou tam kde nemohu být. A hlavně partner a rodina.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Škola se chová standartně ke všem stejně na některé aktivity lze jet i s dětmi. Nejsem rozhodně jediná studující matka na i po MD přibylo nás během 5ti let studia hodně.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
Dobře si organizovat čas jak přípravu ke studiu tak péči o děti. Z ničeho se nehroutit, zjišťovat si info od vyšších ročníků, snažit se zkoušky absolvovat co nejdříve i v předtermínech a seminárky tvořit pokud možno po zadání. Návazat kontakt se spolužáky a vzájemně si pomáhat a spolupracovat. Když se chce tak jde všechno jen člověk nesmí být lenoch.

 Gabriela32 


Dotazník 

(16.7.2009 13:16:28)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
- ani nevím, v srpnu jsem začala pociťovat velkou touhu jít do školy a dodělat si maturitu...a oni mě opravdu přijali.....mám za sebou prvák dálkovou formou

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
- studium mi usnadňuje škola v tom, že se učíme každý druhý víkend a tudíž manžel může pohlídat malou, nic mi nekomplikuje

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
- vychází nám vstříc, máme možnost si napsat zkoušku v jiný termín, když jeden víkend nemůžeme přijet, i na učivo je toho míň, než u denních studentů. Ve třídě kromě jedné máme všichni děti a některé jsme na mateřské.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?

- určitě mít konzultace ve dny , které vám osobně vyhovují nebo mít zabezpečené hlídání...pak už jen se připravovat na zkoušky a mít radost z dobrého prospěchu....vím o čem mluvím, předtím jsem mívala špatné známky, nyní prospívám s vyznamenáním a mám radost z úspěchu
 Šešule 


u nás 

(16.7.2009 13:23:20)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
Otěhotněla jsem během studia a chtěla jsem pokračovat dál.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
Jsem ráda, že mám poblíž příbuzné, kteří hlídají, když jsem ve škole.
Komplikace: Hlavně nenadálé změny v rozvrhu. Musím si předem zajišťovat hlídání, takže nejsem tak flexibilní.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Vyučující mi docela vycházejí vstříc a já se snažím jejich dobré vůle nezneužívat. Jsem jediná v našem ročníku, která má dítě. Studuju denní (i když docházka tomu neodpovídá, skoro nikam docházet nemusím)
 Lenka, 2 děti 
  • 

Anketa 

(16.7.2009 14:55:13)
Odpovědi na otázky:

1. O studiu na VŠ jsem uvažovala ještě před otěhotněním, a proto jsem se rozhodla, že školu spojím s matěřstvím, protože během práce by to nebylo možné vzhledem k časové vytíženosti a navíc jsem dost času trávila služebně v zahraničí.

2. U obou škol, které jsem studovala a druhou ještě studuji využívám kombinovanou formu studia. Další velkou výhodou je používání internetu, vytvoření třídy na spolužácích, kde si vzájemně vyměňujeme zkušenosti a upozorňujeme se na termíny apod.
Za nevýhodu považuji, že mám manžela pracovně velmi vytíženého a obě babičky daleko (260 a 300km). Naštěstí jsou obě v důchodu a když musím do školy na přednášky, může některá přijet. První VŠ měla výuku vždy v pátek a v druhé VŠ probíhají přednášky v týdenních blocích. Oba způsoby mají své klady i nevýhody.

2. Žádné výhody jsem zatím neuplatňovala, ale myslím si, že vždy záleží na domluvě. Jen je důležité si vše zjistit a domluvit hned ze začátku a nežádat výhody zpětně.

3. Nejdůležitěšjší je motivace, protože každou školu člověk zvládne, jen musí vytrvat a nevzdávat se. Studovat s malými dětmi není jednoduché (chci říct, že je to dost náročné a během zkoušek toho moc nezvládám a spím cca 4-5 hodin), ale opravdu stojí za to školu dokončit. Člověk si pak sám sebe více váží a navíc bude mít více pracovních možností. Další výhodou jsou širší sociální kontakty, ať už pro přátelské vztahy nebo později pracovní kontakty. Kombinované formy studia využívají převážně pracující lidé, proto je mezi spolužáky velké věkové rozpětí, které se ale při plnění studijních povinností částečně ztrácí. Je pro mě příjemné cítit se jako student (je mi 40) a diskutovat nad problémy jak s 20. letými tak s 50. letými.
Mateřskou si užívám a rozhodně se nebráním mít i více dětí (3-4), protože se cítím více naplněná a aktivní, prostě nejsem jen s dětmi. Rozhodně nebudu mít obavy z nástupu do práce.
 pavla 2 deti 
  • 

Dostudovani na MD 

(16.7.2009 15:14:56)
Ja jsem otehotnela v patem semestru pedagogicke fakulty.Puvodne jsem myslela,ze to zvladnu na dennim studiu,ale to neslo ani nahodou.Prerusila jsem na pul roku a pak se k tomu vratila ve svem meste na jinou fakultu na studium dalkove.Bylo to o poznani lepsi,skolu jsme meli kazdou sobotu cca 8,00 az 17,00.Bylo nas tam pomerne malo mamin,spis hodne tech,co uz ucily a nemely vzdelani.Problem byl s praxi,tu jsem nemela a musela jsem shanet a platit pani na hlidani na souvislou mesicni praxi. A pak jsem mela trochu problemy s TV (kojila jsem dlouho a hodne mi teklo mliko).Jinak mi malou manzel vozil na kojeni v prestavkach mezi jednotlivymi bloky...Bylo to hodne psychicky narocne,manzel ma "jen "ucnak a nechapal moji touhu si dodelat VS vzdelani.Dodelala jsem,ziskala titul Bc. a zacala studovat 2 roky na Mgr...tam uz byla specializace(zadna HV,VV a TV)slo to lepe a ja se chtela "odmenit"druhym mimcem..chtela jsem si "uzit"materskou bez studia..a povedlo se :)Na promoci jsem byla v 10.tydnu a s druhym ditetem byla materska o hodne pohodovejsi a ditko bylo mnohem klidnejsi a lepe spalo.
Bylo to,aspon pro mne hodne narocne,ale jsem moc rada,ze jsem to dotahla do konce.Preju Vsem spoustu zdaru a hodne volnych chvil na uceni.
 MartinaK, 7-tiletý kluk + 2,5 letá dvojčata 
  • 

Studium na mateřské dovolené 

(16.7.2009 16:45:01)
Co Vás vedlo ke studiu...? Pocit, že se na mateřské dovolené unudím. "Co já jen budu dělat, když to mimčo bude furt spinkat..." a podobný úvahy prvorodičky, která mimino viděla akorát v kočárku na ulici.

Studium mi usnadnilo především to, že náš prvorozený velice živý chlapeček měl od 20:00 do 24:00 hod spací okno, ve kterém se nevzbudil. Vlastně díky této pravidelnosti jsem to zvládla.

Zkomlikovala jsem si studium sama, protože jsem si společnost ostatních distančně studijícíh a studentské prostředí vyloženě užívala, takže jsem se studiem nikam nespěchala - nebyla jsem ničím honěna až do chvíle, kdy jsem byla těhotná s dvojčaty. Potom jsem státnici dodělávala s pomocí všech hlídacích babiček až ve věku 1 roku dvojčat.

Studovala jsem distanční-kombinované studium, takže škole (UK Praha) bylo naprosto jedno, jestli jsem těhotná nebo matka - u denních studentek to nedokážu posoudit, zda jim škola vycházela vstříc.

Každé ženě, která o studiu uvažuje, doporučuji, aby do toho šla. Ať to určitě zkusí. Já jsem dokladem toho, že i se třemi malými dětmi, bez podpory manžela (nesouhlasil s mým studiem), s babičkami bydlícími hodně daleko se to nakonec zvládnout dá.
 Slashka a jeden lump 
  • 

studium při práci a lumpíkovi 

(16.7.2009 19:52:41)
Povedlo se mi během MD vystudovat VŠ.Vedlo mne k tomu,že jsem již měla jeden titul Bc a chtěla jsem si školu oddělat i z důvodu, že jsem po MD neměla kam nastoupit do práce - firma skončila.Povedlo se mi ještě sehnat práci před ukončením studia, tudíž nastalo menší "peklo" syn, práce a k tomu státnice!!!!mnohokrát jsem chtěla skončit,byla jsem vysílená.Nicméně za pomoci manžela a rodiny jsem to zvládla a byl to pro mne úžasný pocit odejít od státnic z INg titulem...byla jsem z toho v takové euforii že při odchodu od státnice jsem si udělala výron po pádu ze schodů........ale nelituju a fandím všem kteří se k tomu odhodlají.Chce to pevné nervy,pochopení rodiny a nevzdat to, taky mně párkrát vyrazili od zkoušky.Učit se musíte když dítě spí nebo když se ho někdo prostě ujme, je pravda že jsem moc nespala:-(((...vzhledem k tomu, že jsem pak chodila i do práce, tak jsem se učila cestou v MHD nebo cestou do školy, případný "tahák" jsem vyrobila v práci na kopírce:-))atd...na státnice jsem si vzala dovolenou a hlídala babička...no teď už ráda vzpomínám ale studovat už asi nic nebudu:-))))
 Jindra, 2 holky 
  • 

Proč studium na MD 

(16.7.2009 20:43:16)
1. Začala jsem studovat VŠ, když mladší dceři byl 1 rok a starší 2 roky (teď mám už rok "hotovo"). Měla jsem pocit, že se zblázním ze všech těch plenek, nudlí a kaší, takže se pro mne studium makroekonomických identit stalo blaženým relaxem :-).

2. Studia mi výrazně usnadnila bývalá kolegyně a současná kamarádka, která stejný obor studovala pár let přede mnou a nezištně se dělila o veškeré informace. Naopak komplikace představovala jakákoli nemoc dětí (i proto byl vždy letní semestr jednodušší :-)).

3. Jestli škola nějakým způsobem rozlišovala mezi studenty, pak spíše mezi denními a kombinovanými, ne mezi rodičem a ne-rodičem. A mezi kombinovanými bylo rodičů mnoho.

4. Důležitá je organizace času (a okolí ochotného hlídat):-)). Já jsem "rodinné" hlídání neměla, do školy jsem chodila každý druhý týden v pátek odpoledne a v sobotu. V sobotu byl doma manžel, takže šlo o pátky - na první rok jsem měla úžasnou chůvu, potom jsem většinou odvezla děti k muži do práce, když to nešlo, tak jsem prostě nešla do školy. Na písemných pracích (seminárky, bakalářku, diplomku) jsem pracovala vždycky hned zrána a dvě opice skákající mi po hlavě mi nepřetrhly myšlenku:-). Učila jsem se v noci. Špatné to bylo poslední dva (magisterské) roky, to už jsem chodila do práce na plný úvazek a tu dobu mám ve vzpomínkách trochu v mlze :-). Ale stálo to zato. Klíďo bych se vrátila.
 Kofinek 


odpoved na anketu 

(17.7.2009 17:07:16)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?

Viedol ma k tomu moj syn, kedze ma cakal posledny rok skoly, chcela som mat uz medicinu za sebou. Syn bol sice neplanovany, ale chceny. Myslela som si a aj sa to potvrdilo, ze s mensim miminom, pokial je hlidani, to pojde lahsie ako s vacsim.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?

Usnadnil mi to manzel, ktory zostal s malym doma pocas dopoludnia, ked som ja musela byt v skole. Bolo to denne studium a vacsinou sme museli mat 100% prezenciu (to bola ta komplikacia). A samozrejme bez odsavacky materskeho mlieka by som nemohla kojit doteraz. Studium bolo narocne, kedze som mala vlastne druhu smenu vecer, az maly zaspal a ja som si sadla nad knihy a musela sa ucit.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?

V nasom kruhu sme boli 3 matky a vascinou na to vobec nebol brany ohlad, proste sme si to museli zabezpecit same ako sme vedeli.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?

Len to, ze chapajuci manzel a laskave babicky, ked su po ruke. :)

 Plabla 


od září začínám 

(17.7.2009 21:03:40)
1. Co Vás k tomu vedlo.
- bydlím na vesnici kde nikoho neznám a nemám ten talent ani povahu jít jen tak po vesnici a skamarádit se tzn. jsem sama s nemluvnětem uprostřed vesnice plné lidí
- pocit absolutního otupení a neschopnost formulovat jednoduché myšlenky krom "papat/kakat/kojit/vyprat.."
- pokus o dosažení toho co se mi po maturitě (před 12 lety) nepodařilo a co stále cítím jako chybu tzn. asi posílení ega, sebeúcty
- klidné dítě v období rozhodnutí podat přihlášku-naivně jsem nedomyslela jak se vše za pár měsíců (od přihlášky k přijímačkám) prvního roku života naší holčičky změní a ze spavého andílka se stane hyperaktivní čertík.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
v mém případě co bude - co už dokážu odhadnout před zahájením studia
usnadňuje - absolutní podpora manžela a mojí maminky. Internet a dostupnost informací obecně-objednávání knih a skript online atd. asi mi studium usnadní i ZATÍM velká chuť pro zvolený obor.
komplikuje - Bohužel manžel je také dálkově studující, často v zahraničí takže tam to s reálnou pomocí bude pokulhávat. Maminka mne absolutně zastane jak s holčičkou tak s domácností-od ní je to max. podpora, nicméně ještě stále pracuje na plný úvazek a bydlí 300 km daleko. Dále mi to komplikuje až paralyzující strach z neúspěchu/výsměchu okolí (co tam leze když na to nemá-ať se drží plen a sporáku atd....) a komplikuje asi moje povaha obecně - snadno se nadchnu, dlouho nevydržím a jsem dost "nervák"

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Zatím soudím jen podle toho co jsem stačila vypozorovat na přijímacím řízení. Zdálo se mi, že i přesto, že obor je distanční formou, jsem tam téměř nejstarší (30let) - možná budeme dvě nebo tři stejného věku. V oboru převažují ženy-sama jsem na to zvědavá.
 Istrie, 2 děti 


Už mi chybí "jen" státnice 

(18.7.2009 17:20:08)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
- otěhotněla jsem v době, kdy jsem byla již přijata na magisterské studium

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
- babičky či manžel celkem ochotně pohlídají v době, kdy potřebuji jet na přednášku či na zkoušku +
- studovat však musím po večerech, kdy dítě spí, což je především ve zkouškovém období značně náročné -
- je dobré občas přijít mezi lidi, odreagovat se od mateřských povinností +
- když je dítě nemocné, musí studium stranou (musela jsem přerušit, protože dcera byla 2x v nemocnici a rekonvalescence trvala poměrně dlouho, babičky pohlídají pouze zdravé dítě) -

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
- studium je kombinované, přednášky i semináře přes týden navštěvovat nemusím, pouze povinné, které jsou v sobotu (5-6x za semestr), vyučující jsou v podstatě vstřícní
- zhruba polovina studujících našeho oboru je v kombinované formě studia, většina pracujících, malá část žen na mateřské dovolené

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
- nenechat se odradit drobnými neúspěchy či překážkami

V současné době mi chybí „pouze“ diplomka a státnice, se dvěma dětmi si to zatím moc představit neumím. Snad bude mimčo,až se narodí, hodné. Státnice budu dělat v době, kdy budou mimču cca 4 měsíce.
 iriz 
  • 

vystudovala jsem s 3 dětmi 

(18.7.2009 18:30:44)
1. Veskrze náhoda-při cestě do jednoho města setkání se známým, který mi doporučil Vyšší odbornou školu pedagogickou ve SV.Janu pod Skalou u Berouna. Reagovala jsem odmítavě, byla jsem na MD s 2 letým synem a a plánovali jsme další dítě. Manžel ale zastavil cestou zpět před onou školou a tak jsem si došla pro info a přihlášku. Vzhledem k mé angličtině jsem ale vše doma založila. Po pár měsících, kdy se nám nedařilo druhé otěhotnění jsem ale přihlášku vyplnila. Nakonec jsem šla na přijímačky už těhotná.
Takže porod druhého dítěte v prvním ročníku a třetí těhotenství ve 4.ročníku. Státnice už s miminkem.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
Studium mi usnadnila vstřícnost manžela, mojí maminky, která mi pomáhala s hlídáním a v neposlední řadě vstřícnost školy, kde děti ani těhotenství nejsou žádný problém. Rodiče jsou vítáni. Na komplikace si nevzpomínám.


3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Viz bod 2. Vedení školy i pedagogové vycházely maximálně vstříc, ať už možností ubytování studentek a jejich dětí ve škole na víkendových vyučováních (studovala jsem dálkové studium), tak svou ochotou a laskavostí, dále vycházeli vstříc i ve stanovení termínu zkoušek a zápočtů, odbíhání ke kojení během vyučování, projevovali svou vstřícnost a ochotu i v jiných situacích, v individuálním přístupu, atd.
Jediná maminka jsem rozhodně nebyla. Přesný počet nevím, ale maminek jsem tam potkávala mnohem více. Škola je celkově prorodině zaměřená.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
Nevím, jestli lze paušalizovat v takové situaci. Já jsem byla celkově 10 let na MD, takže pro mě studium byla úžasná věc, jak se realizovat, dobíjet baterky, vzdělávat se, a doma "nezblbnout". Zároveň mi studium poskytlo bohatý materiál na uplatnění v praxi s vlastními dětmi i v mém současném zaměstnání, přineslo mi zajímavá setkání se stejně zaměřenými lidmi a rodiči, navázala jsem nová přátelství. Na druhou stranu bych se na studium nikdy nedala, kdybych tím měla odsunout své děti na nějakou z vedlejších kolejí. Věk do 6ti let je pro dítě klíčový a pro rodiče možná nejkrásnější. A právě v tom mi byla škola velmi nápomocná, abych si dokázala užít studium i mateřskou dovolenou. Přála bych všem studujícím rodičům, aby je studium obohatilo, dobíjelo baterky a zároveň dávalo prostor pro radostné prožití mateřské dovolené!

Irena
 anetas 


ANKETA 

(18.7.2009 22:56:47)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
Je mi 23let, jsem vdaná a studuji ČVUT, stavební fakultu, obor Architektura a stavitelství. Jsem na denním studiu, dálkové pro tento obor není možné, aniž bych si nemusela prodloužit dobu studia. Na konci čtvrtého ročníku jsem plánovaně otěhotněla a ve čtvrtém měsíci těhotenství zvládla bakalářské státnice. A zároveň jsem se zapsala na studium magisterské s přesvědčením, že nepřeruším a ty dva roky zvládnu i s mimčem. Čtrnáct dní po porodu jsem nastoupila první den do školy a byl to super pocit. V této době mám prázdniny po krušném prvním ročníku, ale už mě čeká „jen“ jeden rok a bude hotovo. Sama jsem si tuhle cestu vybrala, jsem přesvědčená, že malý tím netrpí, spíše bych řekla naopak. Malýmu je pět měsíců, zatím jde vše dosti hladce, tak uvidíme až začne lézt a běhat, ale věřím, že to spolu zvládneme.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
Studium mi moc usnadňují spolustudující přátelé, bez kterých by se to nedalo zvládnout, jde především o informace, debaty a pomoc nad společnými úkoly, dále také materiály od vyšších ročníků, takže člověk alespoň trochu tuší, co ho v daném předmětu čeká. Ve většině případů si můžu také navolit rozvrh jak je to pro mě nejpřijatelnější-školu mám půl hoďky z domova, takže jsem měla hodiny sice každý den, ale jen jeden nebo dva předměty, takže jsem buď stihla školu v pauze mezi kojením nebo maximálně jednou denně nastoupila na řadu lahev. Chápu, že sehnat hlídání může být dosti komplikované, já s tím naštěstí problém nemám, platím kamarádku, které stoprocentně důvěřuji a vím, že si poradí v každé situaci, zároveň je-li třeba,manželovi vyjdou v práci také vstříc s časem (on k práci taky studuje, takže máme doma opravdu veselo:) a v neposlední řadě hlídá babička. Komplikace jsou klasické, které se dají očekávat, sehnat hlídání na dobu školy, zkoordinovat kojení, najít čas na dělání úkolů-malý naštěstí v noci pěkně spinká, takže každý den od osmi večer několik hodin sedím u počítače, pak sice přichází na řadu nevyspání, ale tak po týdnu si člověk zvykne.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Abych pravdu řekla, někteří kantoři ani netuší, že mám mimčo a ti to co to vědí se ke mě chovají jako k ostatním, ale soucítí se mnou, když přijdu s kruhama pod očima :) Nemám problém se s nimi domluvit na individuální konzultace apod, ale v tom není problém ani normálně. Malý se mnou ve škole párkrát byl, je naštěstí moc hodný a většinu času v šátku prospal. Kojím běžně kde se dá, takže za zimy třeba i na chodbě a za tepla jdu ven na lavičku, takže žádný problém. V našem ročníku jsem myslím jediná, ale jsou tu dvě holčiny, které na semestr či rok přerušily a obě se úspěšně vrátily a studují i s dítkama.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
Každé, co ať plánovaně či neplánovaně otěhotní během studia radím:“Pokračujte, nenechte se odradit.“ Vždy si říkám, že nějak to dopadne, určitě stojí za to to zkusit, já osobně jsem nechtěla riskovat, že by se mi do školy potom nechtělo vrátit-člověk vypadne z rytmu a zleniví. Myslím taky, že je lepší studovat s malým mimčem, než se starším dítkem, které přece jen vyžaduje více pozornosti a vytváření nějakého programu. Miminko alespoň ze začátku většinu času prospí. Chce to taky být dobrou organizátorkou času a vše správně naplánovat-hlídání, učení, kojení, volný čas. Taky souhlasím s názorem, že má-li toho člověk na starosti hodně, dokáže si to zorganizovat tak, že toho zvládne ještě víc.

Takže, HLAVU VZHŮRU!
 Hanka, 3 kluci 
  • 

Upřímně řečeno - bez babiček bych to nezvládla 

(19.7.2009 13:26:19)
1. Magisterské studium jsem dokončila před založením rodiny, ale můj obor mě hrozně BAVÍ a věděla jsem, že chci i potřebuji "zůstat v obraze", v kontaktu s oborem. Takže při prvním synovi jsem dělala rigorózum a těsně, než jsem se dozvěděla, že čekáme třetího, podala jsem si přihlášku doktorské studium (kdybych bývala věděla, že jsem těhotná, asi bych si to netroufla :-))), ale nyní rozhodně nelituji). Tedy jde o studium, které probíhá DOMA, spočívá v přípravě na zkoušky a psaní práce. Pouze 1 rok doktorského studia jsem musela chodit 1x týdne na přednášku a poslední rok jsem chodila 1x týdně na půl dne na fakultu.
Možná to bude znít někomu nepochopitelně, ale od té doby co mám víc než 1 dítě, tak se mi obrátil vztah ke škole a učení z MUSÍM na MůŽU (tj. můžu, pokud mi někdo pohlídá děti a toho "můžu" si vážím. Své studium prožívám jako odreagování od dětí, tedy svým způsobem odpočinek, a hrozně mě to baví. Taky cítím, že mi dělá dobře občas se přinutit přemýšlet a učit se, protože v kolotoči s dětmi člověk trochu "zblbne". Štěstí je, že v této fázi studia už se nemusíte moc zabývat tím, co vás nebaví nebo nezajímá - téma práce si vybíráte sami a zkoušky jsou víceméně jen z oboru, který jste si na začátku zvolili.
2. Studium, které se mi teď chýlí ke konci - dopisuji doktorskou práci - mi doslova UMOŽNILY obě babičky, manžel se sice také snaží, ale bez nich bych to nezvládla. Důležité je, že mé studium podporují, souhlasí s ním. Kdybych jim dávala hlídat děti a cítila, že si myslí, že si vymýšlím hlouposti, které nemám zapotřebí, asi by to pro mě bylo psychicky těžké.
3. Na katedře samozřejmě vědí, že mám 3 děti, a mají pochopení. Na studijním a u zkoušek to ale pochopitelně nikoho nezajímá. Pokud vím, tento typ studia dělají převážně lidé při práci, nevím o žádné kolegyni v podobné rodinné situaci.
4. Tento typ doplňování studia doporučuji hlavně těm, kdo mají jasně vyhraněný zájem o již vybraný obor a chtějí si prohlubovat znalosti a vědí, že se jim to po mateřské bude hodit. Za druhé, stipendium (v interní formě dokt. studia) není špatná věc! A za třetí, ty babičky... Mám nejstaršího syna v 1. třídě, nejmladší teprve v září nastupuje do školky, takže pokud nemáte babičky, tak jedině snad se staršími dětmi anebo pokud jste opravdu silná nátura a nemáte problém se učit po nocích.
Učení zdar :-)
 Aurinko11 


jde to  

(19.7.2009 20:45:53)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
Začala sjem studovat ještě před otěhotněním a bez přestávky zůstala na škole i na MD. Šlo mi o zvýšení - rozšíření kvalifikace. Přestože mám vystudovanou VŠ, tak jsem chtěla rozšířit obor. Zatím mám za sebou 2 roky a před sebou ještě jeden včetně závěrečných zkoušek, tak snd se mi to podaří dokončit.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
Usnadňuje - chuť studovat. Není to není jen povinnost, ale i možnost dělat něco na MD i něco jiného než starost o dítko. ( i když výchovu dcery a čas s ní miluji a užívám si, studium považuji za dobrou změnu). Jde o kombinovanou formu - tedy škole 1x týdně celý den. Usnadňuje mi to škola v místě bydliště a možnost manžela (alespoň někdy) pracovat na směny a jeho schopnost postarat se o naei dceru od malička. Komplikuje mi to nedostatek sil a času na učení. A ádná výpomoc od prarodičů - nemají valný zájem.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
na škole záleží na konkrétních lidech. Někteří se chovají naprosto standardně jako ke všem - neberou ohledy, ale nekomplikují zbytečně. Někteří nechápou, že moje docházka není 100% a jiní jsou velmi vstřícní - možnost konzultací i přítomnost dcerky do jejího cca půl roku přímo na výuce. Ve třídě jsem zatím jediný rodič s takto malým dítětem.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
Pokud o studiu uvažujete, tak to alespoň zkusit. Pokusit se využít pomoci a hlídání jak jen to je možné ( druhý rodič, prarodiče, příbuzní, pokud vám to finance dovolí, tak i placenou chůvu) a to nejen v době přímé docházky do školy, ale i času na učení. Zkusit se ve škole informovat na možnost individulního studi nebo konzultací - a´t už na studijním odd. nebo přímo vyučujíccích ( ti jsou často přístupnější domluvě). Se spolužáky udržovat kontakt a nabídnout jim jinou pomoc výměnou - třeba že zpracujete nějaké téma/ otázky z literatury co můžete doma výměnou za poznámky/ informace z přednášek.
 Nevril+Maty+Sam+Veru+bříško 


odpovědi 

(19.7.2009 20:59:32)
1.chtěla jsem novou náplň, poznat nové lidi a rozšířit si obzory, jež na mateřské dovolené se poněkud zúžily, taky si pravidelně odpočinout od mateřské role
2.ulehčuje mi ho, když má manžel čas hlídat malého, když ne, musím shánět babičku, která bydlí daleko
ztěžuje mi ho lenost dělat domácí úkoly, denní studium by mi vyhovovalo více, ale nedá se nic dělat
3. škola mi vychází velmi vstříc, rodičů studujících je nás dost, asi čtvrtina třídy, jsou tam i dva, kteří už mají vnoučata
4. především si vybrat dobrou školu, já studuji Akademii sociálního umění Tabor, která je sice soukromá, ale zato velmi zajímavá a vstřícná, mít dost odvahy a víry, že to zvládnou a samozřejmě ochotného partnera, nebo někoho, kdo dítě pravidelně bude hlídat
 Petra a mimi Beatka 
  • 

teorie (škola) a praxe (mimi)  

(19.7.2009 22:11:32)
Přidávám i já svůj komentář. Samozřejmě záleží na tom co člověk studuje, ale já jsem z různých důvodů na fildě (nikoliv na o něco praktičtějším pajdáku) takže studuju mrak věcí, na jejichž důvod k existenci jsem ještě nepřišla a osobně mě to dosti vyčerpávalo učit se něco, co podle mě nemá smysl. Patřím k té "menšině" mladých maminek, které se vdávali už na VŠ, nikoliv však proto, že by "museli" - mimčo se nám podařilo asi rok po svatbě. Sice neplánovaně, ale při představě něčeho (KONEČNĚ) užitečného pro budoucí život jsem dosti zajásala. Takže nyní bez větších problémů pokračuju ve studiu a zcela nepokrytě tvrdím, že konečně dělám něco užitečného a do toho se v mezičase naučím nějakou tu ptákovinu :-). Vylítala jsem si individuální plán, což je normálně prezenční studium, akorát si člověk obejde všechny vyučující, které má z různých předmětů a domluví si s nimi konkrétní podmínky ne/účasti, zápočtů... Miminko mi hlídá buď manžel, když není v práci, nebo hafol kamarádek, které jsou buď právě bez práce, nebo na mateřské, nebo na vysoké...Za ten první půlrok studia se jich vystřídalo v hlídání tak dohromady šest aniž by někdo z nich byl nějak extra zatížený. Zkrátka mladší kamarádi mají taky svoje výhody než když je člověku přes třicet. Na zkoušky malou neberu, protože bych se nemohla soustředit, rozptylovala bych i kolegy a navíc jsou učitelé, kteří se spíše netváří než tváří myslíce si že: kdyby se radši pořádně učila... ale vesměs musím říci, že ti pozitivní a přístupní dohodě byli naštěstí zatím vždy ve většině. Jinak mezi spolužákama, ale i obecně na té fildě nevím o nikom jiném kdo by byl na mateřské a zároveň studoval, takže jsem dost exot. Ale byla jsem mile překvapena reakcemi spolužáků
( většinou samozřejmě spolužaček), které se různě aktivně zajímají o mimčo, ptali se na porod (jestli to bylo tak hrozný :-)), a ve studiu mi hodně pomáhají, tím že mi půjčují výpisky či sdělují dojmy a finty na zkoušky.
Jo a ještě jsem slyšela, že v Brně (snad na sociologii?) funguje taková "mateřšká školka" pro studentky, ale i vyučující. Maminy se tam scházejí s děckama, a když má nějaká např. zkoušku, tak tam nechá dítko a další jí je pohlídají, a v budoucnu se to zase obrátí a ona pohlídá nějaké jiné mamině... Prostě parádní systém.
A ted ještě z té duchovnější stránky : jako studující matka dosti ovlivňuji myšlení svých spolužáků, i jako křesťanka ostatně. Ukazuji jim v praxi, že život není jen o tom mít skvělou kariéru a stotisícový plat na to, že by člověk uživil děti. Kromě toho se žena dostane do situací, kdy nutně potřebuje pomoc ze všech stran, aby zvládla studovat a starat se o dítka, což dává prostor jí samotné aby rostla v pokoře, která dle mého názoru je v životě velice důležitá, ve vztahu a ve výchově pak nezbytná. A zase naopak pro druhé je to prostor, aby i oni sami sebe formovali v pomoci druhým, jinak řečeno - je to pro ně příležitost pro dobrý skutek a ne malicherný! A přiznejme si, že těch dobrých skutků není nikdy dost. a nikomu jich pár navíc neuškodí.
 lenkafrej 


studium a dítě 

(20.7.2009 6:50:00)
Začala jsem studovat před nástupem na rodič.dovolenou. Školu jsem dokončila s 9měs.miminkem a musím, říct, že to bylo tak tak.Kdyby to bylo později, mám pocit že by to bylo s lezoucím a později chodícím miminkem horší. Bohužel jsem nekojila, takže co se týče hlídání v tomhle nebyl problém. Taky babičky byly rády, že si miminko užily a rády si vzaly i dovču na hlídání. Nebylo to zase tak časté, vystřídaly se i s manželem. Jsem ráda , že jsem se tak rozhodla. Do školy jsem chodila ráda, protože jsem si tam odpočinula od rodičovských starostí. A zrkátila tak dobu doma po škole.
 Hancila 


Re: studium a dítě 

(20.7.2009 22:11:00)
Já, žel, nemám takové štěstí na babičky či vstřícné chování manžela, jak tady čtu..., přesto jsem začala studovat angličtinu, bez které se dneska už neobejdeme. Docházím na soukromé hodiny dopoledne, když mám dceru ve školce a druhou, mladší dcerku, mi na ty 2 hodiny týdně babička pohlídá. Je to sice dražší, než chodit do kurzu, ae víc si dovolit nemůžu, protože NEMÁM HLÍDÁNÍ. Přesto mám velkou radost z toho, že se učím! Dělám něco pro sebe, zvyšuji si kvalifikaci a sebevědomí ~:-D a až budou holky větší, tak i já si snad budu moct dovolit víc...
 Dana a Tomášek 12/2008 


začínám studovat od září 

(20.7.2009 10:54:39)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
Začínám studovat od září Slezskou univerzitu v Karviné navazující kombinované magisterské studium. Co mě k tomu vedlo? S myšlenkou pokračovat ve studiu jsem si pohrávala delší dobu. (Bakaláře jsem ukončila před 3 lety.) A proč během rodičovské? Bude to zase něco jiného než jen plínky, papání, poznám nové lidi a neotupí mi mozkové závity a doufám, že po rodičovské seženu vhodnou práci, resp. rozšíří se možnosti uplatnění na pracovním trhu.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
Zatím přímo zkušenosti nemám, neboť začínám od září. Ale dle mého názoru budou spíše komplikace a to hlavně ohledně hlídání synka; nebudu studovat v místě bydliště (400 km od mého bydliště), ale jen pár kilometrů od školy má manžel rodinu, tak snad mi se synkem pomůžou oni, případně na pár dní za semestr budu muset sehnat hlídání (studium bude probíhat 2x za semetr čt, pá, so)

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Toto zatím také bohužel nemůžu posoudit. Původně studium mělo probíhat formou e-learningu, ale bohužel na toto nedostali akreditaci.  I přes to doufám, že nějaké výpisky budou k dispozici.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
Určitě pokud mají rodiče babičku na hlídání, je to prima. Bohužel spousta babiček pořád pracuje, takže s hlídáním je to složitější. Ale když tak o tom uvažuji, nebyly by špatné nějaké jesličky ve škole či poblíž  + forma e-learningu, aby se minimalizoval čas strávený ve škole a tím by bylo studium vhodné pro širší okruh rodičů na rodičovské.

 magrata1 


hodlám pokračovat 

(20.7.2009 11:33:15)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?

Maturovala jsem v 26 letech těhotná, představa MD trávené u seriálů a diskusemi o po... plenách mě děsila, chtěla jsem nějakou ušlechtilejší náplň a větší pracovní možnosti po MD

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?

Bez pomoci rodiny bych neměla šanci. Malá měla 11 měsíců, když jsem začala studovat, můj otec byl naštěstí doma a ochotný hlídat. Na naší fakultě není možnost jiného než prezenčního studia, od druháku jsem měla aspoň individuální plán. Manžel jezdil s malou, když bylo třeba, k rodičům na víkend, abych měla klid. Komplikace byly s dopravou, spoje nenavazovaly a při různých změnách v rozvrhu. Nebyl ještě tak zaužívaný internet. Mnohdy jsem strávila 4 hod na cestách, abych zjistila, že výuka není.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?

Byla jsem jediná matka. Vedoucí oboru mi házel klacky pod nohy, zřejmě měl pocit, že matky patří jenom k plotně. Nebyl to subjektivní pocit, vadilo to i vyučujícím. Kromě jeho předmětů a angličtiny jsem byla nejlepší v ročníku. Ostatní mi chtěli vycházet vstříc, ale nebylo třeba.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?

Když nestíháte, naučte se nevidět. Nádobí a prach neuteče, ale děti rostou jako z vody. Víc potřebují lásku a aktivní čas s vámi než dokonalý pořádek. Když byl doma binec a neměla jsem čas na úklid -ve třeťáku jsem nastoupila do práce a připravovala 4 holky na talentovky- naučila jsem se to nevidět, seděla jsem zády ke dřezu, ve kterém rostla hora nádobí. Jakmile dosáhla určité výšky, zázrakem zmizela:). Nestíhala jsem udělat diplomku, tak jsem udělala aspoň všechny zkoušky včetně státnic a bakalářku jsem obhajovala za rok.
Pres všechna úskalí a problémy hodlám teď po šesti letech na další mateřské dodělat magistra. Bude to těžké, přestěhovali jsme se a příbuzenstvo je daleko, ale věřím, že to zvládnu.
 Kačík+klučík 


Studium 

(20.7.2009 15:03:42)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?


1. Až po narození synka jsem celkově "dospěla", už od jeho narození jsem navštěvovala vzdělávací kurzy pro matky na MD a skutečně se mi dařilo,bavilo mne to.Jako osamělá maminka,co byla na vše sama již od těhotenství jsem měla možnost přijít mezi lidi,poznat pár přátel a hlavně,vzdělat se,což je pro mne důležité.Od září studuji dálkově SOŠ.

2.Usnadňuje?Nic. Komplikuje?Nemám žádné hlídání a pomoc rodiny,či příbuzných. Hlídání mi nevyšlo,tak doufám,že mi synka vezmou do jeslí.Jinou možnost nemám.

3.To zatím netuším,ale byli velice rádi,když jsem přišla na přijímací řízení s malým prckem,který běhal po celé škole a byl z ní přímo nadšený. Cítili jsme se tam oba dobře a všichni k nám byli moc milí. Nečekám žádné výhody,ale pravděpodobně většina budoucích spolužáků má starší dítka.

4.Těžko říci.Já se do školy strašně těším.Chci si dokončit vzdělání,abych měla poté možnost najít dobré zaměstnání a hlavně,aby syn ve mě měl vzor.Pro mě je hlavní motivace a pocit,že jsem pro to vše "udělala maximum".
 Pája+Mikoláš07+Štěpán11+Anna13 


studium na MD 

(20.7.2009 18:16:42)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?

Otehotnela jsem ve 2.rocniku bakalarskeho studia, treti rocnik jsem si po narozeni syna rozlozila (tj.individualni studium) a letos ho temer dokoncila (v zari uz jen obhajuji bakalarku, zkousky a statnice jsou za mnou). Zaroven jsem se dostala na navazujici magisterske studium, a to prezencni. Moc si nedovedu prestavit, ze bych prestala studovat, skola me bavi a vim, ze bude dobre ji mit pro pozdejsi uplatneni. Podobne jako zde jiz bylo nekolikrat zmineno, ve skole je clovek v jinem prostredi a je nucen "premyslet" jinak nez jen na RD/MD.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?

Velmi mi ho usnadnuje predevsim poloha skoly a meho bydliste. Bydlim v Brne v centru, asi 3 minuty od obou fakult me soucasne skoly a cca 10min a 30min od fakult kde budu dali dva roky studovat. Dale moji laskavi spoluzaci, kteri mi dost pomahali hlavne behem posledniho pulroku. Samozrejme take podpora partnera je dulezita, i kdyz nemohl moc hlidat, pomohl mi alespon pred statnicema - vzal si dovolenou. Jinak mi hlidala obcas jedna babicka a o vikendech druha (jeste pracuje). Pres tyden jinak kamaradky, ktere jsem nejprve klasicky platila, pak jsem je uplacela listky na kulturni predstaveni.
Komplikaci byl snad jen nedostatek penez na zaplaceni hlidani, ktery jsem pak vyresila viz vyse.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?

Vzhledem k tomu, ze studuji na male skole (JAMU), funguji zde dost uzke vztahy mezi pedagogy a studenty. Dalo by se rici, ze vsichni vedi dost o vsech, tzn. ze i me tehotenstvi a materstvi bylo od pocatku prijimano kladne. Vsichni mi vychazeli vstric co se ruznych domluv tyce, u zkousek jsem na tom byla samozrejme stejne jako ostatni. Mozna jen me mrzi, ze me materstvi mohlo hrat roli pri prijimackach na magistra - nevzali me a objektivni duvod jsem nenasla. Nicmene odchazim tedy studovat na Masarykovu univerzitu, skolu velkou a tedy vice anonymni.
V mem oboru v podobne situaci nebyl nikdo, jen ve vyssich rocnicich byla myslim tehotna jedna studentka zpevu.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?

Takze urcite je nutne si vse predem rozmyslet. Hlavne ohledne hlidani: bud mit podporu rodiny a kamaradu - nekdo bude hlidat zadarmo, nebo mit dost penez na hlidani zvenku. Dale se pripravit na nocni uceni a unavu s tim spojenou.
Skoly by mohly podporovat vznik detskych kouku ve skolach, tady to uspesne funguje na Fakulte socialnich studii od roku 2005 a uvazuju, ze bych to navrhla i na Filozof. fakulte a Ekonom.-spravni fakulte, kam nastupuju.
 Lenka 3 a 2 roky 
  • 

2děti a škola 

(20.7.2009 22:12:19)
Já jsem to měla kombinované, studovala jsem Hudební školu vyšší odbornou konzervatoř. 5. předposlední ročník jsem dodělávala v 7/8 měsíci před porodem. To bylo ještě vcelku dobré až na to, že jsem do školy musela dojíždět a cestování mi nedělalo vůbec dobře ( syn dodnes trpí cestovními nevolnostmi). Po té jsem měla rok přerušené studium, jelikož jsem studovala skladbu, doufala jsem, že absolventskou práci dokončím před nástupem do školy do posledního ročníku. Částečně se to povedlo, ale více jak polovinu jsem nakonec stejně dopisovala už se dvěma dětmi a při během skolního roku- posledního. Anežka dcerka se narodila 5.9. a do školy jsem nastoupila 3.9., každá mamina ví, jak je šestinedělí náročné, já jsem musela alespoň na dálku vyřozovat a domlouvat individuální hodiny a to věru nebylo lehké. Musím říct, že škola mi vlastně přes svou byrokratickou strán,u vůbec nepomohla, část kantorů se opravdu hodně snažila, že bohu hodně kantorů si léčila na mě své myndráky, pocity méně cennosti si dokazovali zbytečnými komplikacemi. V muzikantském světě se musí každý hodně otáčet, lidi dřou jak koně a to, že někdo si pořídí děti ( nebylo to ani v jednom případě náhodné početí) většina kantorů považovala za znamení neúspěchu v profesi.No,další věcí byly nemoci dětí chytli jsme kampylobaktery, rotaviry, syn měl 2x astmatický záchvat... neskutečné! Uf, Uf, Uf! vše by bylo snažší, kdyby škola reagovala pružněji, vycházela vstříc. Chtěla bych ještě studovat dál, ale počkám si, až mi miláčkové trochu povyrostou a budou ve škole. Budu mít třeba ty noci na učení. Jinak je pravda, že obrovský dík a zásluha mému muži! Jeho pomoc při studiu byla nedocenitelná, stále žasnu, že neutekl :-))) a samozřejmě maminka, která hlídala synka, zatímco jsem jezdila s miminkem do školy. Kantoři myslím často v šoku, že učí maminu a často i s dítkem u prsu učili, i jím díky. Jak říká manžel: přežili jsme to...
 lupt+10/08 a 2x10/11 


anketa 

(20.7.2009 22:24:14)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
Studovat jsem začala z důvodu zvýšení kvalifikace při zaměstnání, takže možné bylo pouze kombinované studium. Otěhotněla jsem během druhého roku bakalářského studia. Manžel mě podporoval, proto jsem se rozhodla studium nepřerušit pokud to nebude opravdu nutné. Plánovaný termín porodu vycházel na zkouškové období, bohužel jsem porodila ve 32 tt, tedy na začátku semestru, což studium trochu zkomplikovalo.
2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
Studium mi rozhodně usnadňuje a vůbec umožňuje manžel a rodina. Neocenitelný je v tomto případě také internet a spolustudující, které/kteří podávají informace o dění ve škole. Mezi komplikace bych rozhodně počítala vzdálenost (140 km tam a pak to samé zpátky) a nutnost dobře zorganizovat čas, zajistit hlídání, vše připravit apod. Velkou komplikací byl i zdravotní stav dcery, která byla po porodu hospitalizována na JIP - dlouho jsem se nemohla soustředit na nic jiného, než na dceru.
3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Vzhledem k tomu, že studuji v kombinované formě, jsou všichni studující zaměstnaní, nebo někteří na rodičovské dovolené. S pedagogy se vždy dalo nějak domluvit - zaslat práci e-mailem, konzultace po telefonu, omluvili i mou neúčast na přednáškách ~:-D. Jinak byl ve škole problém se zajištěním klidného místa pro kojení (pokud jel někdo "hlídací" s námi do školy) nebo odstříkávání MM.
4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
Určitě je potřeba chtít studovat, mít oporu a s pedagogy se na všem včas domluvit.
 barča, šimon 08+matouš 11 


anketa 

(21.7.2009 0:25:06)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
otěhotněla jsem trochu neplánovaně na konci 2. ročníku

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
studuju medicínu, takže:
komplikace jsou hlavně čas - je to prezenční studium, škola min.3krát týdně. Takže jsem musela shánět hlídání - nakonec jsem našla super soukromé jesličky a sehnala slečnu na hlídání... sice trošku dražší varianta, ale syn je v pohodě, takže mi to nepřipadá tak strašné. Měla jsem rok přerušeno a návrat nebyl zrovna nejlehčí...učit se mi ten rok moc nechtělo, sem tam jsem si něco přečetla :)
taky si nemůžu zvyknout na učení v noci, většinou za chvíli usínám...
usnadnění: určitě manžel, který slouží, abychom mohli platit hlídání, min. 6x za měsíc a pokud má volno a potřebuju se učit, malému se věnuje. Moji rodiče, ti hlídají, pokud je manžel v práci, hl.o víkendu - sami chodí do práce. A kamarádky, které si ho občas půjčí....

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Mám sice individuální studijní plán, ale víceméně je k ničemu.... Využila jsem ho pouze k tomu, abych si přehodila dva předměty na jiný den..
Během studia jsem zatím žádné výhody neměla, prezence máme většinou 80 - 100%, vše jsem absolvovala jako studenti bez dětí. Zkoušky samozřejmě také...
V ročníku jsem jediná s dítětem, ale ve vyšších roč. pár maminek je

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
Hlavně vydržet, stojí to za to.... úspěch po zkoušce je super :)
 hana + rocni dcera 
  • 

studium pri MD a RD 

(21.7.2009 15:58:27)
1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
- mela jsem za sebou Bc. studium a ve 4.rocniku otehotnela, proto jsem chtela Ing. dokoncit. to se mi pred mesicem uspesne podarilo :-)

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
- studium mi usnadnoval manzel a babicky, kteri vozili dceru pred skolou (malou jsem brala pokazde s sebou, na zkousky, statnice... mj. i kvuli kojeni).
- studium mi usnadnilo take to, ze jsem porodila v cervenci, takze jsem stihla zkousky v cervnu a zaroven jsem mohla opet koncem zari plynule nastoupit do posledniho rocniku.
- dale mi studium usnadnili spoluzaci, kteri mi pomahali poskytovanim svych poznamek a informaci.
- obrovskou vyhodou bylo take to, ze dcera nebyla behem prvniho roku ani jednou nemocna.
- studium mi naopak komplikovala vzdalenost skoly - cca 320km

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
- skola mi vychazela vstric v tom, ze bylo mozne si s nekterymi vyucujicimi domluvit individualni termin na zkousky, kdyz jsem se jako tehotna nemohla dostavit.
- jelikoz slo o kombinovane studium (vyuka pa+so jednou za 14 dni), rodicu nas tam bylo plno. studovala jsem obor informacni technologie, takze holek nas tam bylo par a krome sebe vim o jedne, ze mela doma uz vetsi dite.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
- nutnost je mit nekoho na hlidani mimina behem pobytu ve skole.
 Ellen, Janick (7) a Timothy (5) 
  • 

Za rok končím  

(22.7.2009 16:56:11)
Já studuji Německý jazyk a literaturu na FF UJEP v Ústí nad Labem. Za rok budu končit, čili tyto prázdniny jsou lehce poznamenány psaním diplomky, kterou budu na jaře objahovat. Studovat jsem chtěla už od gymplu, ale stále jsem to nějak oddalovala, až jsem se na vysokou dostala po náročných přijímačkách v mých 30 letech - kluci měli 2 a 4 roky a manžel byl firmou poslán na 3 roky do zahraničí jako manažer. Babičky bydlí daleko, takže jsem na všechno byla sama. Studuji v kombinované formě, čili každé pondělí jezdím do 100 km vzdáleného Ústí a ke klukům si zajišťuji placenou chůvu. Když mám zkouškové, tak mi trochu vypomůže maminka, která na pár dní přijede, abych se mohla v klidu učit a udělat všechny zkoušky co nejdříve. V našem kruhu máme více maminek a můžu říct, že patří k těm nejsvědomitějším studentům. Zvládnout se to dá. Je to všechno o motivaci a zorganizování času. Těší mě, že jsem dokázala překonat sama sebe, a že jsem se do toho pustila. I když to nejnáročnější studijní období mám ještě před sebou, věřím, že to všichni společně zvládneme. Držím palce i ostatním statečným maminkám-studentkám.
 Bramboorka 


Dá se to zvládnout 

(29.7.2009 20:01:05)
Dobrý den, čekají mě ještě dva roky do titulu bc. Mám rok a půl starou holčičku a druhé mimčo čekám těsně před zkouškovým - v prosinci.

1. Co Vás vedlo k tomu, že jste začal/a studovat během rodičovské dovolené?
Chtěla jsem pracovat na své kvalifikaci, abych nebyla po mateřské úplně mimo a měla lepší šanci na trhu práce. Připadalo mi, že při jednom dítěti se škola dá zvládnout - což se mi potvrdilo.

2. Co Vám studium usnadňuje a co naopak komplikuje?
Na přednášky a zkoušky mohu jezdit jen díky mému muži, který si v tyto dny bere v práci dovolenou. Přípravu a učení musím zvládat po večerech, na zkoušku se učím několik nocí dopředu.

3. Vychází Vám škola, kde studujete, vstříc? Jste jediný studující rodič v kruhu nebo ve třídě, či je vás víc?
Je jim to jedno, mám kombinované studium. O nic speciálního jsem nežádala. S potomky je nás více, všichni to nějak zvládáme.

4. Máte nějaké tipy, nápady, které by mohly pomoci rodičům v podobné situaci?
Nebát se toho! Člověk přece nestuduje pro známky, ale pro dobrý pocit a titul - na což stačí troječky :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.