| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Alternativní způsoby výživy dítěte - ano, či ne?

 Celkem 62 názorů.
 Martin Sviták 
  • 

Vegetariánství - přirozená lidská strava 

(23.10.2001 9:52:30)
Vážený pane doktore,

Váš článek jsem si se zájem přečetl, neboť jsem sám vegetarián a mám s vegetariánskou stravou již určité praktické i teoretické zkušenosti. Musím říci, že jsme zklamán ze způsobu, jakým vegetariánství prezentujete. Myslím si, že jestliže jste se tématem skutečně zajímal, nemohlo Vám uniknout, že vegetariánství doporučuje Světová zdravotnická organizace i Americká dietetická organizace všem věkovým kategoriím, coby způosobu života, který je následováníhodný ani fakt, že vegetariáni včetně dětí jsou mnohem zdravější než lidé, kteří maso jedí.
Lidem, kteří se stravují vegetariánsky (tedy tak, aby svojí stravou nepříčinili zabíjení zvířat) - tito lidé jedí mléko, sýry i vajíčka - nehrozí žádné nebezpečí o kterém píšete. Mají dostatek esenciálních aminokyselin, vitamínu B12 i vitamínů ostatních. Maso, které doporučujete dětem nejen že obsahuje samo o sobě mnoho toxických látek a je příčinou rakovin tlustého střeva a konečníku (které se u vegetariánů vyskytují jen zřídka), ale můžeme říci, že na něj není tělo nijak stavěno. Charakter ctrávicího traktu je býložravecký a existje asi 20 anatomických znaků, které nás dělí nejen od masožravců, ale i od všežravců. (www.veg.cz > důvody > anatomie).
Jestliže je vegetariánství přirozenou lidskou stravou, je pak vysvětlitelné, proč i vegetariánské děti mých přátel jsou zdravější než jejich vrstevníci a všeobecně dobře prospívají.

Byl bych rád, kdybyste svá tvrzení, že vegetariánům hrozí zdravotní nebezpečí, doložil fakty, rád se zapojím do vzniklé diskuse.

Se srdečným pozdravem!
Martin Sviták
Vegetariánské stránky Veg.cz
http://www.veg.cz
 Sosan 
  • 

Re: Vegetariánství - přirozená lidská strava 

(25.8.2003 23:31:33)
Budu velmi rád, když zde tato ODBORNÁ diskuse opravdu vznikne. Sám jsem z těch rozporuplných informací jelen.

Prakticky vzato, rozhodující je ale SKUTEČNÁ skladba jídelníčku dítěte, která rozhodně není totožná s tím, co si vyčtete v zahraničních knížkách o zdravé výživě případně v nábožensky laděných textech. Ta skutečná skladba jídelníčku je výslednicí vašich znalostí o výživě, chuti dítěte, vaší schopnosti sehnat potřebné suroviny v místě, kde se zrovna nacházíte, ochoty a vašim časovým možnostem to uvařit atd. Především nábožensky iracionálně motivovaná snaha o udržení bezmasého stravování "za každou cenu" pak vede k poškozování kvality jídelníčku dítěte i hodnoty vašeho života celkově.

Křečovitá snaha o nejnejzdravější výživu pro dítě je stejná úchylka jako jakákoliv jiná příliš křečovitá výchova dítěte, bohužel.

Zdravá výživa je především pestrá výživa, protože KAŽDÁ potravina nějaké škodliviny obsahuje (ať už přírodního nebo umělého původu).
 Věra 
  • 

co je na vegetariánství přirozeného? 

(17.9.2005 16:04:55)
No nevím, když mám v ordinaci mladou ženu s chudokrevností, chronickou únavou, často při podrobném rozhovoru zjistíme že je vegetariánka, veganka, nebo se /docela často/ nějak nestíhá a zapomíná najíst.

Kdyby bylo nejíst maso a živoč. produkty tak přirozené, jak tvrdí vegetariáni, asi by tělu ty látky nechyběli.
Jestli se takto chce stravovat dospělý člověk - proč ne, je to jeho volba.
ALe jakmile to začne nutit dítěti, které nemá šanci si vybrat a můžou mu chybět pro růst důležité složky ve stravě - nezdá se mi to správné.

I kojeným dětem matek, přísných vegetariánek může chybět v těle vitamin B 12, který jinak chybět nezvykne.
Nic se nemá přehánět - pestrá strava je to nejlepší, samozřejmě, přejídání se tučným masem, časté grilování, hodně uzenin je nezdravý styl stravy.
 tvx 
  • 

Re: co je na vegetariánství přirozeného? 

(20.9.2005 19:23:34)
Vegetarianstvi tez neni prirozene, protoze neni na svete tvora krom cloveka ktery by si stravu opekal, varil nebo dokonce prumyslove zpracovaval a ani clovek to nedelel vecne a nedelaji to ani vsichni lide.
Ale je urcite prirozenejsi nez pojidani zabitych zvirat.
Od te doby, co se syrovou stravou zivim, nejsem uz chudokrevny jako jsem vzdy byl a pravidelne chodim nevericimu doktorovi, co u me ma cernou tecku s poznamkou - divne se zivici exot, 4x rocne darovat krev.
Podstatne je, pokud clovek neji maso, konzumovat DENNE predevsim dostatek zelenych listu (salat, spenat, endivie...), datli a merunek a naopak, nekonzumovat nic, co zpusobuje chudokrevnost, jako treba mlecne vyrobky. O prumyslovych aditivech a potravinach likvidujicich strevni floru nemluve. A nejlip jist co nejvic syroveho.
Pak clovek maso k zivotu nepotrebuje stejne jako jeho vetsina jeho opicich pribuznych.

V anglictine je vetsinou informaci vic, pro ukazku jedna rodinka:

http://www.vegetarianbaby.com/interviews/gardendiet.shtml
http://www.thegardendiet.com/
 Lucka 345 


Re: co je na vegetariánství přirozeného? 

(5.1.2009 13:24:22)
Jsme závisláci na mléku a z tohoto důvodu chováme doma 3 kozy. Myslím, že o sobě mohu klidně prohlásit, že jsem "holka krev a mlíko" a nikdy mi nic výše uvedeného nebylo (snad s vyjímkou mých prvních 14 dní). Máme 2 děti, mléko pijí "rovnou od pramene" od věku 1 roku, děláme si sýry a další výrobky. Nikdo z nás nemarodí, není chudokrevný ani nemáme žádnou alergii.Proto bych se této potraviny ráda zastala a komu nechutná, ten ať ji nepije, ať se napije vody a nebrblá. ~c~
 Monika. 


Re: co je na vegetariánství přirozeného? 

(21.9.2005 11:19:02)
 Ela 
  • 

Re: co je na vegetariánství přirozeného? 

(2.5.2007 10:57:17)
jsem od dětství silně anemická a doktoři mi od dětství kromě tabletek "železa" nic jiného nedali, ani nezjišťovali příčinu....nejsem vegetarián, ani moji rodiče , takže nevidím žádnou souvislost....
 M82 
  • 

Re: Vegetariánství - přirozená lidská strava 

(3.9.2007 5:05:22)
Me porad udivuje to slovo zdravi. Zdravi je totiz to ze neco obsahuje neco POTREBNEHO
 M82 
  • 

Re: Vegetariánství - přirozená lidská strava 

(3.9.2007 5:15:09)
nebo taky prave nezdraveho. Cili vlastne nejde o to jestli je tam neco nezdrave ale jestli je tam vse potrebne.
 Šárka Vavrečková, 15měsíční dcerka 
  • 

Re: Vegetariánství - přirozená lidská strava 

(26.8.2003 11:12:10)
Dobrý den, z ne sice úplně vlastní, ale přesto blízké zkušenosti své sestry musím říct, že vegetariánská strava za každou cenu nemusí být to nejlepší, co člověka potká. Moje sestra se pro tuto stravu rozhodla zrovna v době puberty a pravděpodobně pro příliš rychlou změnu jídelníčku v kritickém období svého života ji dodnes (má 25 let) provázejí zdravotní problémy. Ti, kdo se rozhodnou pro vegetariánství, bohužel často dělají tyto chyby:
- příliš rychlá změna jídelníčku
- malá pestrost stravy (chce to hodně různých druhů zeleniny, ovoce, obilovin, luštěniny, pokud možno vejce, mléčné výrobky, především jogurty, ...)
Souhlasím s tím, že člověk se rodí "vhodný" pro určitý typ stravy stejně jako jiní živočichové, ale musím přidat poznámku, že během svého života se dále přizpůsobuje, své také dělají geny. Slyšela jsem, že v tomto směru jde vlastně každý národ svou cestou, podle svých zvyklostí, a co je nejzdravější pro angličana, nemusí být nejzdravější pro středoevropana.
Mimochodem, v Japonsku měli poddaní po dlouhá staletí vegetariánství "příkazem", maso měli prostě zakázáno, a odborníci v tom vidí důvod, proč mají Japonci oproti jiným národům včetně asijských drobnější a menší postavy. V posledních desetiletích už tento zákaz neplatí a bylo zaznamenáno, že průměrná výška Japonců se začala pomalu zvyšovat.
Takže závěrem: vegetariánství neodsuzuji ale ani neprosazuji, a pokud se pro ně někdo rozhodne, měl by si přechod na jiný jídelníček rozvrhnout na delší dobu a zvolit jídelníček co nejpestřejší. Hodně lidí obědvá v práci, a protože jídelny v tomto směru mnoho nenabízejí, skončí vegetarián u něčeho "malého rychlého" typu rohlík se sýrem, chleba s vejcem nebo dvě jablka (obzvlášť dámy toužící po zhubnutí).
 Sosan 
  • 

Re: Re: Vegetariánství - přirozená lidská strava 

(26.8.2003 15:40:29)
Můžeš popsat, o jaké konkrétní zdravotní problémy se jedná?
 Y. H. studentka VZŠ 
  • 

Re: Vegetariánství - přirozená lidská strava 

(15.3.2006 12:50:35)
Re:nechci Vám vnucovat své názorya vědomosti, jen mě velmi zajímá, kolik znaků máme naopak společných s masožravci a všežravci, jestli to víte, napište mi to prosím
Yveta H.
 Janda 
  • 

Re: Vegetariánství - přirozená lidská strava 

(28.9.2007 13:06:33)
Dobrý den,

to co píšete vychází pouze z Vaší neznalosti anatomie, biologie a chemie. Nevím jaké máte vzdělání, či v jakém oboru jste studoval, ale mrzí mě, že někdo jako vy prezentuje názory, ve kterých jsou přání otcem myšlenky spíš, než cokoliv jiného. Zajímavý je i fakt, že takto postupují téměř všichni "zapálení" zastánci do vegetariánství.

1. Nemáme trávicí trakt jako býložravci, musím Vás zklamat. Náš trávicí trak vykazuje největší příbuznost s všežravci. Nevím, kde jste na to přišel, ale doporučuji si přečíst základní knihy o lidském těle a biologie.

2. Pokud tomu nevěříte, podívejte se do zrcadla a vyceňte zuby. Uvidíte zuby všežravce, nikoliv býložravce.

3. Nemaťte prosím ostatní vaší větou, že existuje min. 20 shodných znaků naší trávicí soustavy s bíložravci. Je to celkem podlá manipulace s fakty. Mohli bychom totiž najít stejné množství anatomických shodných znaků s masožravci, mrchožrouty a nakonec i třeba s rybami, protože i ty mají žaludek a střeva, že.

4. Váš argument že vegetariánství doporučují světové organizace opět není úplně přesný, protože ho nedoporučují, pouze ho tolerují v rámci určitých lidských práv. A nevím, jestli je dobré ohánět se organizací státu (USA), jehož obyvatelé jsou proslulí svým obžérstvím a neuvěřitelnou spotřebou cukru, hamburgrů a pizz a kde obezita propukla v takové míře, že se mluví o novodobé epidemii. V tomto případě se ani nedivím, že tolerují vegetariánství u všech věkových kategorií, protože tady je už úplně jedno co jedí, hlavně ať zhubnou (na což je vegetariánství opravdu dobré)

5. Neberte prosím můj email zle. Nemám nic proti vegetariánům, ale nemám rád, když se do něj nutí i děti. Velmi podobná je i situace např. u Svědků Jehovových a jejich toleranci vůči ostatním náboženstvím a názorům.

6. Běžte si prosím nejdříve promluvit s pediatry a zjistěte jaká rizika hrozí dětem, které nejedí maso. Pokud budete opravdu otevřený diskusi, jak tvrdíte, tak možná zjistíte překvapivé věci. Budu rád, pokud tomu tak bude.

S pozdravem

MUDr. Janda

 Josef 
  • 

HAZARD SE ZDRAVÍM 

(28.9.2007 17:51:40)
O mikrovlnných troubách se již mnohé napsalo, ale přesto si neodpustím zmínit studii, která zřetelně prokázala jejich škodlivost.Výzkumu se zúčastnili dobrovolníci ve věku od 20 do 64 let.U osob, které konzumovaly potraviny ohřívané v mikrovlnce, se snížil hemoglobin.Také hodnoty červených krvinek klesly na dolní hranici.Zvýšení leukocytů signalizovalo poškození buněk.Průkazně existoval i přímý vztah mezi množstvím mikrovlnné energie v jídle a počtem bakterií v krvi osob.Podrobný a celý článek najdete na www.andele-svetla.cz - MENU – novinový článek č.699.
 Zuzana Šromová, 2 děti 2,5 a 1 rok 
  • 

Výživa dětí - problém č.1 

(25.8.2003 22:52:50)
Vždycky jsem jedla všechno a s jídlem jsem neměla žádné problémy. Jakmile jsem ale své první dítě začala ke kojení přikrmovat začal pro mne maraton studování všeho, co se týče lidské výživy. Chtěla jsem své dítě krmit "správně" aby bylo zdravé, jak jinak. Dnes jsem v koncích. Své druhé dítě, kterému bude za pár dní rok téměř výhradně kojím, protože nemám důvěru k téměř žádné z potravin a co hůř, k žádnému odborníku na výživu. Při honbě za "tím nejlepším" jsem se dostala až k vitariánství. Odborníci na tento výživový směr říkají jednoznačně - vařené jídlo je jed ! Nechci na tomto místě rozebírat důvody tohoto tvrzení, chci rozebírat svou situaci jako matky, která je zodpovědná za život a zdraví svých dětí. Matky, která bez ohledu na to v jaké fázi jsou vědecké výzkumy, musí ráno dát dětem snídani. Matky, která ví, jak snadné je přivyknout a jak těžké se návyku zbavit atd. Když dětem podávám vařenou obilnou kaši, dělám to s vědomím toho, že jsou lidé, kteří vystudovali, stali se odborníky, rozumějí své věcí a ti říkají, že toto jídlo je špatné. A jsou jiní, kteří také vystudovali a jsou také odborníky a říkají, že to není pravda. Nemohu si udělat vlastní názor. Nerozumím přesně procesům, které se odehrávají při různých způsobech úpravy potravin a nemohu si ověřit jak která potravina působí v lidském těle. Mám střední ekonomickou školu. Co je to pro vás alternativní výživa? Copak neexistuje obyčejný přirozený snadný a jediný správný způsob stravování pro člověka a jeho dítě? Tak jako pro krávu tráva a pro vlka maso?
 Janka 
  • 

Re: Výživa dětí - problém č.1 

(25.8.2003 23:44:03)
Ahoj Zuzano,
prosla jsem necim podobnym jako ty.A v konecne fazi jsem si uvedomila,ze to zkratka za nas nikdo nevyresi.Nikdo ti nerekne tohle a jedine tohle stravovani je spravne.Respektive spousta lidi tvrdi,ze uz na "to" prisla.
Ale prestala jsem verit stoprocentne spolehlivym a zdravym zpusobum stravovani.Jestli ti muzu poradit,tak zacni metodou pokusu/omylu/ hledat
takovy zpusob stravovani,ktery ti vyhovuje.Sleduj peclive po jakem jidle se citis dobre /ja si treba vsechno pisu/,po jakem jsi unavena atd..
Casem najdes svoji cestu,ktera ale urcite bude delsi,nez kdyz prijmes cizi
"recepis" na zarucene zdrave stravovani.Taky myslim,ze stres z toho,abys nesnedla neco spatneho muze byt v konecnem dusledku pro zdravi horsi nez kdyz si das treba kousek cokolady apod.Schvalne si vsimni,ze vetsina lidi,kteri se dozili opravdu vysokeho veku,se nijak zvlast stravou nezabyvali.Spis se umeli ze zivota radovat.
 Jarka 
  • 

Re: Výživa dětí - problém č.1 

(26.8.2003 13:49:55)
Milá Zuzano, přečetla jsem si tvé starosti s výživou dětí. Já bych ti poradila jedno. Vykašli se na odborníky a ři´d se svým rozumem a citem.
Je jasné, že cpát do mrňat coca-colu, hodně smažených věcí, tučných a sladkých je špatné. Ale zrovna tak je "na palici" dumat nad každým jogurtem v obchodě, prožívat muka, když dětem kvrdláš kašičku, nebo jim dokonce strčíš kousek čokolády.
Podle mě, moc informací v tomto ohledu škodí. Protože jak se tím začneš zabývat víc do hloubky, zjistíš, že co odborník, to jiný názor. A jak se v tom má normální člověk orientovat.
Vykašli se na to, zahoď všechny chytré příručky a věř sama sobě. Jsem přesvědčená, že tím nic nezkazíš a z tvých dětí vyrostou zdraví lidé.
 Sosan 
  • 

Re: Výživa dětí - problém č.1 

(26.8.2003 17:48:02)
Kdyby vařené jídlo bylo jed, jak je možné, že se můj dědeček dožil 92 let, když celý život jedl vařené jídlo? Vás taková blbost netrkne? A v kolika myslíte, že umřete, když budete jíst vitariánsky?
 Zuzana 
  • 

Re: Re: Výživa dětí - problém č.1 

(26.8.2003 21:10:02)
Taky mám příbuzné, kteří se dožili vysokého věku a taky jsem měla příbuzné, kteří zemřeli velmi brzo. A hlavně mám příbuzné, kteří jsou velmi nemocní a velmi trpí - hledám cestu k upevnění zdraví i pro ně.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Výživa dětí - problém č.1 

(27.8.2003 10:35:58)
OK. Tato diskuse je ale spíš o tom, co dát k jídlu dětem, kteří jsou normálně zdraví. Zda je pro ně obvyklá strava "jed" nebo ne. Já tvrdím, že normální pestrá strava pro dítě (které nemá konkrétní zdravotní problémy) jed není.

K tomu upevnění zdraví dospělých chci jen říct, že se jedná o celý životní styl, to znamená i omezení nadměrného stresu, dostatek pohybu, dostatek spánku, omezení alkoholu, nalezení alternativního zdroje radosti (když ty původní jsou zakázané) a pod. Nejde jen izolovaně o to jídlo. Jinak může snaha o radikální změnu výživy problém spíše zhoršit tím, že ke stresu z náročného zaměstnání, problémům z nedostatku pohybu přidá ještě strach z toho, že všechno, co se kolem mne dostane koupit k jídlu je jedovaté a že musím mimo všech povinností ještě stíhat jezdit pro každou blbost do speciální prodejny zdravé výživy na druhý konec města, která má otevřeno od devíti do tří... Kdo si to nezažil, neuvěří :-)
 Zuzana 
  • 

Re: Re: Výživa dětí - problém č.1 

(26.8.2003 21:10:28)
Taky mám příbuzné, kteří se dožili vysokého věku a taky jsem měla příbuzné, kteří zemřeli velmi brzo. A hlavně mám příbuzné, kteří jsou velmi nemocní a velmi trpí - hledám cestu k upevnění zdraví i pro ně.

Ostatním moc děkuju za odpovědi:)
 Sylvie 


Re: Výživa dětí - problém č.1 

(26.8.2003 19:55:21)
Tento příspěvek mi připomněl něco, co jsem před lety zažila jako sestra-žákyně na dětské metabolické jednotce :o( Tehdy tam byla hospitalizovaná i jedna holčina s mentální anorexií. Nejedla - prostě proto, že prakticky každé jídlo, které vzala do ruky, bylo škodlivé a život ohrožující :o(

S.
 Jarka 
  • 

Re: Výživa dětí - problém č.1 

(26.8.2003 20:36:48)
Myslím, že přehnaná starostlivost v tomto případě škodí. Stejně - až děti přijdou třeba do školy, ukousnou si od kamaráda housku se salámem a co to s nima si udělá? Buď z toho opravdu budou mít žaludeční problémy, protože na to nebudou zvyklí, anebo jim to zachutná a budou to vyžadovat. A když to nedostanou, budou si chodit tajně kupovat dobroty, které mají rádi.
Nám naši celé dětství nekupovali bonbóny ani jiné sladkosti. Chtěli, abychom měli zdravé zuby a abychom nebyli tlustí. No - co myslíte? Chodili jsme s bráchou vracet flašky, nebo utráceli kapesný - hádejte za co? Za pytlík bonbónů a tabulku čokolády. To jsme pak zajedli tatrankou. A věřte - sežrali jsme toho dost.
Dítě nemůžete absolutně uchránit všemho negativního. Zvolte zlatou střední cestu. Žijeme jenom jednou.
 Zuzana 
  • 

Re: Re: Výživa dětí - problém č.1 

(27.8.2003 20:41:05)
To by mně zajímalo, kdo ji do tohoto stadia dovedl. Jistě to nebyl její vlastní výmysl z nudy nebo proto aby byla zajímavá. Jistě to byla velice nešťastná holčička.
 Kačík 
  • 

Re: Výživa dětí - problém č.1 

(13.11.2003 11:55:19)
Ani žádné zvíře nemá jednoznačný způsob výživy, ani kytka, nikdo. Přečtěte si se stejnou péčí příručky o tom, jak krmit psa, hnojit kytky...
Ale není potřeba zoufat, tolik lidí před námi přežilo bez větších komplikací, tak my přežijeme taky. Já sázím na intuici a dobrou víru v život a vůbec se mi nelíbí dnešní medicína, která člověku na jednu stranu nedovolí nic udělat a na druhou stranu ho obviňuje a zastrašuje, chřipkou počínaje a rakovinou konče. a přitom jakékoli pokusy o alternativu odmítá.
 Zuzana 


Re: Kačík 

(1.2.2004 23:56:54)
Kačíku, většina lidí ale svůj stravovací režim nepřežila (zjednodušeně řečeno).)
Doporučuji nahlédnout (pokud se o skutečně zdravý životní styl zajímáte)
http://www.albiostyl.cz/core.php?page=restaurant§ion=syntetic&auth=
http://www.albiostyl.cz/core.php?page=shop§ion=sweets&auth=
(Jde o stránky společnosti Albio, která provozuje restauraci a obchod, ale kromě informací o společnosti lze najít i zajímavé informace o zdravé stravě.)
 Lucka 345 


Re: Kačík 

(5.1.2009 13:30:51)
Bohužel musím konstatovat, že ti se zdravou stravou umřeli taky...~;((
 Lucka 345 


Re: Výživa dětí - problém č.1 

(5.1.2009 13:27:05)
Má rada - na všechno se vykašli a jez, co ti chutná. jinak nepřežiješ.
 jruzek@mail.cz 
  • 

Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(23.3.2004 15:45:45)
Poslední výzkumy dokazují škodlivost jednostranně zamřeného stravování na vývoj lidského organismu. Tisíce a desetitisíce let se člověk stravuje jako všežravec. maso obsahuje nezastupitelné živočišné bílkoviny. Vždy ovšem závisí na způsobu úpravy masitých pokrmů, o tom není sporu.
Vyhněte se tedy jednostranným stravovacím návykům a ušetříte tím své děti od budoucích problémů! Jezte vše, ale v menších porcích a vícekrát denně. Kombinujte masitou stravu s ovocem a zeleninou a naopak ! Tímto stylem se zachováte jednak při zdravém těle, ale též i při zdravém rozumu !
MUDr. Jiří Růžek
 Sosan 
  • 

Re: Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(23.3.2004 16:45:19)
Dobrý den. Jste MUDr., tudíž patrně kvalifikován v oboru. Prosím vás o uvedení nějakého odkazu na výzkum prokazující škodlivost bezmasé stravy. Výzkumům dokazujícím opak (a propagujícím nejen bezmasou ale i veganskou stravu i pro malé děti) se totiž dostává daleko větší popularity a knih s takovou tématikou najdete v každém knihkupectví přehršel. I v případě, že se vám nepodaří sehnat odkaz na konkrétní výzkum, uveďte alespoň, jaká konkrétní zdravotní poškození je možné bezmasou stavou u dětí získat a čím jsou tyto informace podložené. Není totiž možné, aby byly pravdivé názory jak vaše tak názory "militantních" vegetariánů. Jeden z vás prostě lže. Děkuji.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(14.5.2004 0:57:08)
No, MUDr. nejsem, ale četl jsem lékařskou studii (přesněji výstup z té studie), kdy se v Anglii dělal výzkum zdravotního stavu vegetariánsky (a vegansky) živených dětí, aby se zjistilo, co těm chudákům podviživeným chybí. A zjistilo! Výzkum ukázal, že jsou daleko zdravější, než jejich "dobře krmení" vrstevníci. Holt fakta a statistiky říkají, že vegetariánství je lepší, ale když k tomu apriori přistupuju, že maso se musí... :-(
Mimochodem, když se mluví o zdravém způsobu života, doporučuje se zvýšit konzumaci masa, nebo spíše ovoce a zeleniny? :-) Ale zkuste říc, že by měl maso vysadit úplně! Tak jste za extrémistu :-)
V EU se asi 10% obyvatel považuje za vegetariány, u nás je to lehce nad 1%. Možná, až to trošku srovnáme, přestane být bezmasá strava považována (a žel i lékaři!) za nebezpečnou úchylku.
 mimicert 


Re: Re: Re: Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(16.3.2005 9:45:08)
Nevím jestli by byl někdo schopný takhle uvažovat,ale je to možné,pro mě je vegetariánství a podobné stravování poněkud zvláštní,ale je to každého věc,jen mi přijde trochu nespravedlivé vést k tomu rovnou i malé dítě,které nemá na výběr,nemůže si zvolit zda maso jíst chce,nebo ne.A další věc je,že délka života je především ovlivněna genetickou dispozicí,výživa na tom má samozřejmě také svůj podíl,ale pořád vidíme že se dlouhého věku dožívají lidé ať jedí to či ono,není statysticky dokázáno,že by jedna skupina na tom byla lépe.S pozdravem Ája
 Jirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(15.4.2007 11:45:34)
S toho důvodu dítěti maso nedávám, nebudu mu přece nutit maso. Až bude dospělý sám se rozhodne. Uvědomujete se absurditu toho co jste napsala?
 Lucka 345 


Re: Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(5.1.2009 13:34:45)
Mám dojem, že jste populární asi jako "Děti květin" ve své době. Bylo to moc moderní, ale důsledky jsou vidět až dneska. ~Rv
 Honza72 


Re: Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(5.9.2006 21:57:37)
Pane doktore,
fyziologicky člověk není všežravec. Člověk je plodožravec. Nesmíme se nechat poplést tím, že když nás maso po pozření nezabije jsme masožravci. Ano dokážeme z něj dostat živiny, ale maso s sebou přináší VŽDY i škodliviny a negativní vliv pro naše těla. Maso není ideální strava, je jen možná a dlouhodobě nám škodí. Každý tvor na naší planetě pojídá tu stravu která mu ve 100% ve všech složkách prospívá. Takovou stravu má k dispozici i člověk, jen z nepochopotelných důvodů pojídá to, co mu i zároveň škodí. Nebudu zde popisovat podrobnosti, ale mrzí mě, že doktoři, kteří se těší vysokému statutu ve společnosti rošiřují podobné povrchní a špatné informace ač s dobrým úmyslem.

Člověk sice pojídá maso už pár století, ale až tak od padesátých let je to častěji než 1 - 2x týdně. Jinak co je lidstvo lidstvem maso bylo vždy jen občas, jako obřad, max. nedělní jídlo. Skromnost lidem nedovolila více. Tisíce let jsme spíše semi-vegetariáni. To je fakt. Ohánět se větou, že maso člověk jí od nepaměti je demagogie.

Mgr. Jan Port
www.zapisnik.vitarian.cz
 Lucka 345 


Re: Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(5.1.2009 13:38:42)
Já teda plodožravec rozhodně nejsem! A opravdu se neví odkdy jí člověk maso, prokázáno je jen pár desítek tisíc let nazpět. A věřím, že dokud mamut byl, že se cpali jak mohli.
 Honza72 


Re: Člověk je všežravec !!!!! Aneb vegetariánství je proti přírodě! 

(5.9.2006 21:58:23)
Pane doktore,
fyziologicky člověk není všežravec. Člověk je plodožravec. Nesmíme se nechat poplést tím, že když nás maso po pozření nezabije jsme masožravci. Ano dokážeme z něj dostat živiny, ale maso s sebou přináší VŽDY i škodliviny a negativní vliv pro naše těla. Maso není ideální strava, je jen možná a dlouhodobě nám škodí. Každý tvor na naší planetě pojídá tu stravu která mu ve 100% ve všech složkách prospívá. Takovou stravu má k dispozici i člověk, jen z nepochopotelných důvodů pojídá to, co mu i zároveň škodí. Nebudu zde popisovat podrobnosti, ale mrzí mě, že doktoři, kteří se těší vysokému statutu ve společnosti rošiřují podobné povrchní a špatné informace ač s dobrým úmyslem.

Člověk sice pojídá maso už pár století, ale až tak od padesátých let je to častěji než 1 - 2x týdně. Jinak co je lidstvo lidstvem maso bylo vždy jen občas, jako obřad, max. nedělní jídlo. Skromnost lidem nedovolila více. Tisíce let jsme spíše semi-vegetariáni. To je fakt. Ohánět se větou, že maso člověk jí od nepaměti je demagogie.

Mgr. Jan Port
www.zapisnik.vitarian.cz
 moribundus 
  • 

Trochu silná káva... 

(16.8.2005 17:48:53)
Nechtěl bych pana doktora nikterak urazit, ale naprosto mně není jasné, jak může být odborníkem poradny pro alternativní výživu, když napíše:

Ve výživě staršího dítěte se naopak doporučuje podávat takové složky potravy, které obsahují dostatek živočišné bílkoviny, vápníku, železa a dalších látek. Živočišnou bílkovinou se rozumí hlavně bílkoviny masa, mléka a mléčných výrobků. Postrádá-li strava dítěte dostatek vápníku, organismus se s tím sice dovede částečně vyrovnat, mohou však vznikat i křeče nebo se dlouhodobě projeví nedostatek vápníku snížením pevnosti kostí. Osteoporóza dospělých s poruchami stability páteře či častými zlomeninami kostí může mít příčinu v nedostatečném příjmu vápníku v dětství.


Není snad problém si třeba koupit knížku Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda, abychom zjistili, že se nejspíše ve svých konstatováních hluboce mýlíme.
Hned první kapitola má slibně znějící název: Kde není mléko, není rakovina.

Maso v dnešní době již také nepotřebuje propagaci, protože když jsme první ve světě v rakovině tlustého střeva a rekta, za kterou může především maso, těžko nás už může někdo předhonit.
 ZuziP 


Re: Trochu silná káva... 

(17.8.2005 8:15:28)
Moribundus a ja si zas myslim, ze nielen slova dotycneho lekara, ale aj ine tvrdenia treba brat s rezervou. Aj tieto: "Kde není mléko, není rakovina" alebo "jsme první ve světě v rakovině tlustého střeva a rekta, za kterou může především maso".... Nemyslim, ze by to jednoznacne niekto dokazal. Vsetko su to obvykle dohady zaujatych ludi podlozene statistikami (mnohokrat na chabej vzorke). A to ako dokaz nestaci.
 moribundus 
  • 

Re: Re: Trochu silná káva... 

(17.8.2005 17:07:08)
Zuzi, bohužel (nebo spíše bohudík) to dokázané je. Tyto novodobé výzkumy potvrzují i statistiky v úmrtnosti na zmíněné druhy rakovin už z období II. světové války, kdy byl masa a mléka v Evropě nedostatek, který vznikl prakticky skokovým způsobem.
Jsou to docela zajímavá čísla, k jakému poklesu onemocnění došlo, když tyto potraviny nebyly běžně k dispozici.

Když se trochu pozorněji podíváš po Rodině, tak zjistíš, že prakticky ke stejnému konstatování došli i ve WHO.
Ti než něco uznají, to už se opravdu něco musí dít.
 ZuziP 


Re: Re: Re: Trochu silná káva... 

(17.8.2005 17:16:34)
Moribundus, je mi luto, ale ja tymto vyskumom proste nedoverujem. Beriem tieto tvrdenia fakt s rezervou. Uz kopec veci bolo dokazanych, aby sa po par rokoch vyvratilo. Zatial ma nikto nepresvedcil, ani vychytene firmy a mena.
 hanulka 
  • 

všeho s mírou 

(17.9.2005 15:03:22)
Dobrý den, ráda bych zdůraznila, že jen tím, že v ČR lidé jedí maso a jsou tudíž na 1. místě v rakovině tlustého střeva a konečníku to není!!!
Češi mají genetické predispozice k tomuto onemocnění, takže strava může toto riziko do jisté míry snížit, nicméně geny nikdo zatím neovlivní :-(
Děti do konce svého vývoje by měly přijímat živočišné bílkoviny, protože jsou opravdu nezbytné k dobrému vývoji. Neznamená to ale, že se to bude přehánět s nějakými propečenými bůčky každý den. Zelenina je taky dobrá, ale také má mouchy např. víte, že přemíra vlákniny nám zase může přivodit rakovinu žaludku. Razím moto všeho s mírou :-))))
 Ivana 
  • 

Re: všeho s mírou 

(17.11.2005 16:07:51)
Hanulko,
proč by jako na rakovině tlustého střeva měli být Češi nějak geneticky závislí.
Ta závislost se týká opravdu jen závislosti na určitých potravinách (masu, mléku, ...), protože Čech jak nemá flákotu alespoň 5x týdně, tak hned nabyde dojmu, že musí nutně umřít na podvýživu.
Genetická zátěž, aby se dala v genetickém materiálu vůbec prokázat, vzniká až po velmi dlouhé době. Kromě toho vědec musí ještě také vědět, kde hledat a co hledat.
Genetickou závislost lze velmi snadno vyvrátit. Svého času byly tuším v rakovině tlustého střeva na prvním místě USA. Stačilo pak jen, aby jako modní vlna u nich nastoupilo vegetariánství a jiné trendy zdravé výživy. Měli okamžitě během pár let po prvenství.
Naopak přistěhovalci do USA z Číny a Japonska, pokud přešli na živočišný typ stravy Američanů, měli během krátké doby ve své populaci prakticky stejný výskyt různých druhů rakovin, jaký měli Američané.
V Číně a Japonsku se přitom u místního obyvatelstva tyto nemoci prakticky vůbec nevyskytovaly.
Zvláště dobře se to dalo vysledovat na rakovině prsu. Konzumování mléčných výrobků ve zmíněných zemích do ne tak úplně dávné doby prakticky neexistovalo, proto její výskyt byl minimální.
Při přestěhování do USA se japonské a čínské ženy dostaly během jedné generace na několikanásobky hodnot ve svých původních zemích.
Zároveň v těch čínských a japonských komunitách, ve kterých se zachovalo tradiční stravování (bez mléka a mléčných výrobků) k žádnému zvýšení nedošlo.
Pochopitelně tam přetrvávaly zase rakoviny typické pro východní země.
Moribundus tady také psal o vybití dobytka během Druhé světové války (Holandsko?).
Tehdy došlo skutečně během pár let prakticky k vymizení určitých typů rakovin.
Po válce pak naopak došlo při obnově dobytkářství k rychlému zyšování jejich počtu.
Těžko tedy hledat ještě pádnější důkazy, že určité potraviny mohou za určité nemoci.
Rčení "všeho s mírou" se může časem také vymstít, protože se zjišťuje, že jíme-li určité nezdravé potraviny v menším množství, nástup onemocnění začíná jenom o něco později. Je jasné, že jsou i výjimky.
S tou vlákninou máš pravdu, protože i s ovocem a zeleninou se musí umět zacházet.
 Marta 
  • 

Re: Re: všeho s mírou 

(17.11.2005 17:52:17)
No to je Ivano prima, ze uz mame vinika kolorektalniho karcinomu, tedy alespon tady na Rodine -jezme vlakninu, ovoce a zeleninu a je to! Veda stale jeste vaha a oficialni verdikt je, ze se nevi jaka je pricina - k rizikovym faktorum patri rodinna zatez, strava, sedavy zpusob zivota, obezita, cukrovka, koureni nebo nedostatek vapniku.
A jestli nevis, ktere geny jsou implikovane v dedicnych kolorektalnich karcinomech, tak ti jich par muzu napsat; nebo vedcum, kteri nevedeji co hledat.
 Líza 


Re: Re: Re: všeho s mírou 

(17.11.2005 18:04:39)
Marto, ale kde to bereš, genetická zátěž se přece projevuje až po dlouhé době ;-D
 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Re: všeho s mírou 

(17.11.2005 18:10:58)
A lze ji snadno vyvratit :-)
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: všeho s mírou 

(17.11.2005 18:15:27)
A vůbec, určitě o tom nic nevíš ;-)
 Jirka 
  • 

Re: maso ne - mléko ano 

(15.4.2007 12:17:39)
To s tím mlékem není zcela pravdivé. Mléko je například zásadní surovinou podle 5 tisíc let starého ajurvédského lékařství. Dodnes je mnou jogínů, kteří se živí pouze kravským mlékem. Rakovinu nemají a dožijí se úctihodného věku. O tom zajímavě vyprávěl psycholog Richard Alpert, který se setkal s takovým jogínem v (Indii) živícím se pouze jednou skleničkou mléka denně. Tento osmdesátiletý dědeček poskakoval po horách. Richard Alpert musel přehodnotit své představy o všeobecném stravovacím mínění. Ne, že by se člověk měl živit pouze sklenicí mléka denně, na to je třeba jistý výcvik. Nicméně o mléku se říká všelicos a je třeba hodnotit tyto názory s jistým poznáním. Veškeré takzvané vědecké názory na vegetariánství a podobně je třeba logicky zhodnotit. Je třeba vědět jaké mléko se zkoumalo při kterých výzkumech. Kdo a kde takový výzkum prováděl...

Ajurvéda například tvrdí, že mléko se nesmí nikdy pít studené, vždy je nutné ho 3x převařit a obohatit kořením, které neutralizuje některé nežádoucí účinky. Nejzdravější, podle ajurvédy jsou z mléka výrobky kysané a čerstvé sýry.

Názor, který zde zazněl, že chudokrevní jsou lidé především vegetariáni, k čemuž došla osoba, která se s tím setkává přímo v ordinaci a tudíž se s náma dělí o vlastní zkušenostost, je rovněž brát s rezervou. To není vědecký argument. Já mohu říct, že v mé ordinaci lidé s chudokrevností a zdravotními problémy jsou především ti co žijí především na mase. Takový citát si mohu klidně vymyslet. Řeknete-li masojedovi, že jste vegetarián, většinou to bere jako útok na sebe a začne kolem sebe plivat nepodložené argumenty o chudokrevnosti, začnou vám vyprávět o případech lidí (které údajně osobně znají), kterým z vegetariánstvím padali vlasy, nehty a já nevím co. Je třeba brát takové hlášky s rezervou.

Velmi častý jev ze strany nevědomých lékařů bývá velmi podivná reakce na vegetariánství. Většina lidí trpí zdravotními problémy, málokdy jsou lékaři schopny najít příčinu všech těch nemocí. Prořeknete-li se však, že jste vegetarián(ka) buďte si jistí, že doktorce je příčina ihned jasná. Zkrátka vegetariánství od té chvíle může za každou vaší nemoc.
 Kutina 
  • 

husty 

(10.2.2006 8:14:26)
je mi z toho hodne divne
 Jana, Honzík 4,5měs 
  • 

maso, tuky, žloutek - do 1.r. NE??? 

(27.4.2006 18:43:54)
Právě jsme absolvovali kurz o výživě kojenců do 1.roku, kde jsme se dověděli, že by malí prďošci vůbec neměli/nepotřebují dostávat výše jmenované potraviny do 1.roku, že prý příliš zatěžují jejich střeva. Kamarádka to ale konzultovala se svou doktorkou, která jí tvrdila, že jsou v nich bílkoviny, nenasyc. mastné kyseliny atd., které nutně potřebuje ve vyšší míře než dostává z mateř. mléka. Ty ale přece dostával/dostává z mateřského mléka, které by mu mělo dle výzkumů do 8.měsíce výhradně stačit,ne? potraviny doporučené pro první rok jsou zhruba následující- mrkev, cuketa, květák, brokolice apod. ze zeleniny, brambory, rýže, jablko, hruška, borůvky(až od 10.měs.)- a to je vše z ovoce. taky dietoložka říkala, že by se uvedené potraviny měly kombinovat max. 3 najednou. poraďte prosím, co si myslíte hlavně o tom masíčku do 1 roku?


 vendelina+Emmí+Johanka 


Re: maso, tuky, žloutek - do 1.r. NE??? 

(21.11.2006 14:51:23)
Ahoj já si myslím, že se dítě do jednoho roku bez masa obejde. Je to příliš těžké pro žaludek, navíc obsah hormonů, antibiotik a jiných hnusot (pokud ovšem nekoupíš Bio maso) je natolik velký, že mu jen uškodíš. Já dávám své roční dceři maso pouze bio a to ve velmi malém množství (takové jaké je ve skleničkách)
Sama jsem vegetariánka (ale vyjímečně si dám malý kousek ryby) a silně zvažuji, že svou dceru taky nechci zatěžovat toxinama, které je v běžně dostupném mase. Navíc ze zkušenosti své kamarádky, která dělala v potravinách vím, že maso se několikrát přebaluje, umývá aby bylo hezké a jeh ozáruční lhůta je dávno ta tam. Zvířata se vykrmují tak rychle, že by v běžném životě pošla, takže je jím podávána vysoká dávka antibiotik. Přečti si o tom něco na www.svobodazvirat.cz. Tam je přesně popsáno čím se které zvíře krmí, v jakých podmínkách žije a pod.Já jsem po tomhle přestala jíst maso úplně:o//
Venda
 vendelina+Emmí+Johanka 


maso? NE! 

(21.11.2006 14:51:44)
Ahoj já si myslím, že se dítě do jednoho roku bez masa obejde. Je to příliš těžké pro žaludek, navíc obsah hormonů, antibiotik a jiných hnusot (pokud ovšem nekoupíš Bio maso) je natolik velký, že mu jen uškodíš. Já dávám své roční dceři maso pouze bio a to ve velmi malém množství (takové jaké je ve skleničkách)
Sama jsem vegetariánka (ale vyjímečně si dám malý kousek ryby) a silně zvažuji, že svou dceru taky nechci zatěžovat toxinama, které je v běžně dostupném mase. Navíc ze zkušenosti své kamarádky, která dělala v potravinách vím, že maso se několikrát přebaluje, umývá aby bylo hezké a jeh ozáruční lhůta je dávno ta tam. Zvířata se vykrmují tak rychle, že by v běžném životě pošla, takže je jím podávána vysoká dávka antibiotik. Přečti si o tom něco na www.svobodazvirat.cz. Tam je přesně popsáno čím se které zvíře krmí, v jakých podmínkách žije a pod.Já jsem po tomhle přestala jíst maso úplně:o//
Venda
 já 
  • 

Re: maso? mléko, vejce, med NE! 

(21.11.2006 16:16:41)
Souhlasím, jen bych dodala, že ani maso z biochovů tě nezachrání. Jak jsem někde četla, nebudeš mít rakovinu, ale biorakovinu... :-) Stejně je to pro člověka nepřirozené, ať je to bio nebo ne. A zvířata jsou zabita stejně krutým způsobem jako na jatkách. Jen bych dodala, že "bio" znamená život, a co je to za život, když je to mrtvola?
Jinak říkám také NE mléku, protože to je specifická výživa určená pro mláďata krav, ne pro lidi. Ale když každý říká, že je to zdravé... prostě 100x opakovaná lež se stává pravdou. Nehledě na etickou stránkou věci, kdy se novorozená telátka stávají pouhým mléčným odpadem k porážce.
Člověk prostě živočišné potraviny k životu nepotřebuje, tak opravdu nevím, proč zneužívat a týrat zvířata... s těmi by si to asi nikdo z živočišných konzumentů vyměnit nechtěl... :-(
 božka 
  • 

vy kundi kxichti!!!!!!! 

(5.12.2006 10:54:28)
ste zmrdii voprcanni!!!spamatujte se budeme zrat to co chcem!!!!§§
 Čekanka, zdravé jídlo na 1.místě 
  • 

Re: vy kundi kxichti!!!!!!! 

(15.5.2007 22:09:35)
Bozka, JEZ, CO CHCEŠ!! Ale neurážej - nepatří to na web, kde by ses mohla dovědět něco o zdraví!
Lidičky, uvědomujete si, že jste zdraví či nemocní z toho co dýcháte, pijete a jíte??? Chemizace potravin je ten největší problém,který způsobuje nemoci. Pomohu s vyčištěním organismu,dovyživením a regenerací organismu, což je vlastně úžasná schopnost lidského těla vyřešit si sám spousty zdravotních problémů v případě, že mu dodáte tu správnou zdravou výživu.Není to však to, co dostanete koupit v běžné obchodní síti. Zájemcům napíši vlastní zkušenost a ráda pomohu.
 Mája 
  • 

Re: Žít a nechat žít... 

(6.11.2007 21:06:30)
Dobrý den. Výživa člověka byla, je a bude velice diskutovanou otázkou. Nikde nenajdeme recept na zdraví, který je zaručený, osvědčený a dá se aplikovat na všechny. Každý z nás se může rozhodnout. Na rozdíl od zvířat jsme do vínku dostali rozum a je na nás, jak jej používáme. Jsem vegetariánka, protože si myslím, že je to správné. Je to mé rozhodnutí a nikomu ho nenutím. S miminkem si nějaký rok počkám, ale až budu chtít založit rodinu, budu si dávat velký pozor, aby mělo vše co potřebuje. Svému dítěti maso odpírat nebudu. Ono si pak zvolí svou cestu, jestli bude chtí jíst maso, bude to jeho přesvědčení a já mu v tom rozhodně bránit nebudu. Přeji hezký den. :)
 vendelina+Emmí+Johanka 


Kvůli tobě začnu žrát maso.................. 

(30.5.2007 19:47:37)
.........a první sežeru tebe, ty krávo!!!!!!!!!!!!!!!
 luášek 
  • 

jidlo  

(1.3.2007 9:54:48)
jsme prostě sežravci
 vladimir strunga 
  • 

Pan doktor možná neví o čem mluví, nebo lže 

(20.11.2007 16:28:08)
Promiňte,
ale tvrzení, že vegetariáni (nebo i vegani) mohou v důsledku své výživy trpět nedostatkem kyseliny listové, mastných kyselin, či zinku je čirý nesmysl. Kyselina listová má název odvozený od zdroje kde je bohatá a snadno dostupná a tou jsou např. listy zeleniny. Rovněž tak rostlinné oleje jsou vůbec jednou z nejbohatších zásobáren zdraví prospěšných mastných kyselin. Neexistuje důvod podzásobení zinkem, či selenem (oba zmíněné prvky jsou typické bioakumulací v rostlinách a popel některých z nich dokonce bývá geochemiky, nebo ekotoxikology užíván jako indikátor prvkového složení půd - vím to jsem vědcem z oboru).
Vitamín B12 je hojný např. v kvasnicích a k jeho zásobení, pravděpodobně postačí i zdravá střevní mikroflóra. Všechny tyto údaje mám prověřené dlouholetou zkušeností u sebe a známých. A moje žena nedávno porodila zdravé dítě, i když jako vegetariánka během těhotenství zakoušela nenormální reakce, ze strany některých lékařů. Nepodvolila se, ani nedopovala vitamínovými prostředky.
Panu doktorovi bych doporučil stanovisko amerických a kanadských dietologů :
Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets
Journal of the American Dietetic Association, Volume 103, Issue 6, June 2003, Pages 748-765.

Jestli umí anglicky dočte se mimo jiné:

"Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence."

"It is the position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada that appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate, and provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases."

Takže, tyhle odborníky typu pana MUDr. Tláskala, bych já spíše označil jako xenofobní pomlouvače, žalovatelné za hanobení přesvědčení, kterým veg(etari)anství nepochybně je.

Nenechte se zastrašovat,
S pozdravem
Mgr. V.Strunga


PS
článek dostupný na vyhledávači www.sciencedirect.com, např. z Masarykovy Univerzity, nebo státní vědecké knihovny v Ostravě.
 vegetarianstvi 


rodice vegetariani 

(30.12.2007 19:32:33)
Dobry den,

pro svou bakalarskou praci (sociologie - UK) hledám několik vegetariánských párů, ochotných se se mnou v cca hodinových rozhovorech podělit o zkušenosti s výchovou svých dětí (k rozhovoru postačí účast jednoho z partnerů). Tyto rozhovory by sloužily pouze pro účely mé práce a na vaše přání mohou být anonymizovány. Platí po celé ČR - ráda za vámi kamkoliv přijedu :). Odměnou vám budiž dobrý pocit a balíček výrobků z ekologického zemědělství.
Pro další informace mne prosím kontaktujte na e-mailu vegetarianstvi@seznam.cz. Diky! :)
 martin vaněk 
  • 

odborník na výživu  

(3.9.2009 14:20:46)
Není to tak dávno, co byla země placatá, a točilo se kolem ní slunce. To byla oficiální verze "vzdělanců" a "mocných" té doby; stejné, jako jsou dnešní verze "zdravé výživy" a dalších témat, dotýkajících se života lidí. Přemýšlejte všichni, kteří nechcete býti otroky lidí, jenž v drtivé většině pouze přebírají cizí bludy, dogmata, a jejichž jediná filozofie je plný břich a měšec, kteréžto hodnoty jsou určující názoru.
Všimli jste si těch slovních obratů?
"Bylo např. zjištěno, že u žen, které porodily dítě s určitým postižením mozku (anencephalie), chyběl ve zvýšené míře ve výživě zinek. Byly zjišťovány i nízké hladiny folátů v krvi žen, které porodily děti s rozštěpy páteře a míchy." Hezké, že? Prokázaná příčinná souvislost žádná, ale jak inspirativní směrem k myšlenkám, podporující tu či onu složku výživy, tu "správnou" samozřejmě!
Dále: ...může být trvale změněna..., - (ale nemusí), ...některé studie prokázaly... - (což znamená, že jiné něco neprokázaly), a ... se doporučuje... (kdo? - to už nám bohužel pan docent nesdělil), a jiná perla ... mohou vznikat i křeče... (bože, ochraňuj nás před vegetariány :-) ), a další a další. Až by se chtělo zvolat - kdo tyto lidi navádí, to přeci nemůže vyplodit vzdělaný člověk.
Takže na závěr jen malou poznámku: konejme v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, a přemýšlejme o všen, co nám jiní lidé servírují... :-)
 RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 


Veganka 

(2.1.2014 21:23:43)
Moje dcera JE téměř veganka. Po dlouhým váhání a špekulování jsem se k tomu rozhodla. Tak třikrát tejdně má vejce - od našich slepic, pokud nesou, tedy většinu roku. Je ve dvou letech stále kojená a občas dosane kousek másla nebo sýra, ale to je tak jednou měsíčně max.
Byly jsme spolu v nemocnici kvůli úrazu a doktory jsem stravou tak vyděsila, že Mar udělali všechna myslitelná vyšetření. Dlužno dodat, že výsledek "Naprosto vzorné hodnoty" po mě téměř vztekle mrskli. Tož tak, no. Jde o to si o tom něco načíst a trochu si to hlídat. To je fšecko.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.