| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak přijít do řečí snadno a rychle

 Celkem 62 názorů.
 Malenka 
  • 

Rozladění.. 

(25.6.2009 9:28:46)
Já se tedy těm posudkům nesměju. Jednak je děsné, že to šlo otevřené po celé škole (i když šlo jen o žádost, je to prostě soukromá věc k rukám pouze učitele..) a to odsouzení a výsměch kvůli dluhům a rozvodu mi přijde šílené. Vím, že tenhle přístup je ve školství i jiných oblastech plných žen standardní, ale nepřestává mě to pobuřovat.
 Ungold 


Re: Rozladění.. 

(25.6.2009 9:39:55)
Mě to k smíchu také moc nepřijde.Uf,to jste si pak oddechla, když se vše vysvětlilo, že? Brr,rozvod, nebo dluhy!!!V případě adopce či pěstounství samozřejmě držím palce.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Rozladění.. no nevím 

(25.6.2009 9:55:00)
Hm, rozvod nebo dluhy - to je tedy vskutku něco mimořádně opovrženíhodného ! Propánakrále to snad v dnešní době může potkat snad každého. A souhlasím s Malenkou, že to poslední, co lidi ve složité životní situaci potřebují, je aby se nad nimi a jejich dětmi někdo ještě "obekával" ve škole. Na jednu stranu se volá po všímavosti, zatracují se sociální pracovnice, co se na něco "vyprdly" a utrpělo dítě. A na druhou stranu, když přijde do školy dotaz od sociálky, začne se na rodinu pohlížet jako na vrahy ? Pí. učitelky jsou v tomto případě v mých očích "píp", nemůžu si pomoci.....
 Stáňa a dva kluci 


Re: Rozladění.. no nevím 

(25.6.2009 10:02:22)
Katko souhlasím.

Vůbec to o těch paních učitelkách něco vypovídá, když jsou schopné si takhle rychle vytvořit odsuzující názor, aniž o tom cokoli vědí. A pokud by taková paní byla učitelka mých dětí, tak by mi z toho bylo dost smutno.
 hbf 


Re: Rozladění.. 

(25.6.2009 9:41:53)
To právě není soukromá věc - instituce (sociálka) žádá instituci (školu) o posudek. Že to jde přes ředitelství školy je snad logické - učitelka je zaměstnakyní školy a tudíž ji úkoluje škola. Kryjí se tím i záda té učitelky - ona nemusí řešit zda je či není oprávněná ten posudek poslat, ona ho na příkaz nadřízené sepíše a dál ať si s tím udělají co chtějí.
 maja 
  • 

Re: Rozladění.. 

(25.6.2009 12:09:32)
Myslím, že rozladění je z toho CO SI HNED VŠICHNI POMYSLÍ KDYŽ CHCE SOCIÁLKA POSUDEK a jak tě pak pěkně pomluví a vlastně vůbec nic nevědí. To , že "ten" papír se dostane kdekomu do ruky, no tak s tím se jaksi musí počítat, ale to co z toho lidi hned vyvodí to je šílený. Při žádosti o adopci nebo pěstounku tě prověřuje tolik lidí, např. musíš dát posudek z práce,příp. hlášení o pověsti od policajtů nebo z obecního úřadu, že nějaká žádost ze sociálky tě nerozhodí. Ale opravdu je moc smutné, co si všechno hned lidi nepředstaví.
Taky mi není moc jasné, proč v úvodu žádosti od sociální pracovnice nebylo napsáno proč posudek chtějí, pěstounka není nic, za co by ses musela stydět, takže nerozumím tomu, proč po dohodě s Vámi , že souhlasíte, nenapsala p. soc. pořádný úvod.
Musím říct, že jsem se nikdy nesetkala v praxi s tím, že by chtěl někdo posudek na děti ze školy, ale je fakt , že mám zkušenosti pouze s adopcí. Tak je možné, že to tam je jinak.
 maja 
  • 

Re: Rozladění.. 

(25.6.2009 12:13:46)
A ještě jedna věc, nemyslím si , že je pravda, že když máte vlastní děti, můžete mít dítě pouze v pěstounské péči a ne adoptované. Podle mě můžete adoptovat jako každý jiný. Jenomže pěstounů je méně než žadatelů o adopci, takže se vás asi snažili přesvědčit ( podle mě ne zrovna regulérně) , abyste šli do pěstounské péče.
Je pravda, že v některých krajích se čeká na adopci déle než v jiných, to ale neznamená, že by nějaký zákon říkal, že nemůžete adoptovat , když máte vl. děti nebo jste zrovna z toho a toho kraje.
 SnowWhite 


Re: Rozladění.. 

(27.6.2009 11:14:44)
Nevím zda je nutné aby sociálka uváděla důvody, proč psudek chce. Možná když uvede konkrétní důvod, posudek bude jiný u každého jednotlivého důvodu...vyplňují ho jen lidi. Takže to se dá pochopit. Dá se i pochopit, že žádost o posudek jde přes ředitelku, ta ho přes sekretářku pošle konkrétní učitelce, aby ho vyplnila, protože dítě zná nejlépe.... taky nic proti... Ale mám dojem, že v té konkrétní škole učí stoleté slepice, když si vytvoří hned svůj osobn pseudopříběh a navíc nemají ani tolik taktu a profesionality, aby to nedaly najevo, že si myslí, že jste děti začali minimálně zneužívat :-) Chybu bych viděla tedy až na konci u paní učitelky
 Šárka 
  • 

Re: Rozladění.. 

(25.6.2009 13:58:47)
Proč v úvodu není důvod žádosti je zcela prosté: právě kvůli těm případům, kdy je nevhodné důvod uvádět. Když mi jako učitelce přijde žádost s důvodem "pěstounská péče" a pak bez uvedení důvodu (protože se rodiče třeba rozvádějí, dluží, je v tom trestná činnost atd), tak si pomyslím taky své. To by se pak muselo uvádět všude. A sekretářka naší školy fakt nemusí vědět, že tatínek Franty Vomáčky ze 4.B je gambler... :-) Když tam důvod není, měla by platit presumpce neviny, ale to zatím málokdo umí :-)
 Bára 
  • 

Re: Rozladění.. 

(25.6.2009 14:15:36)
Jsem zaražená z jednání sociální pracovnice - vůbec není pravda, že je vlastní dítě na překážku adopci dítěte - sami, coby adoptivní rodiče se stýkáme se spoustou rodin, které mají jak děti osvojené, tak děti v pěstounské péči a mnohé z těch, které mají osvojené děti mají i vlastní, třeba několik!!!
Jako příklad uvedu svou kamarádku, která má 1. dítě jako svobodná matka, 2. se svým nynějším manželem, 3. osvojené a nyní čeká na dítě do pěstounské péče.
K tomu se ovšem rozhodla sama z toho důvodu, že ke 3 zdravým a všobecně velmi dobře prospívajícím dětem by ráda pomohla ještě dítěti, na které se tzv. "nečeká fronta". Pokud opravdu trváte na přímém osvojení, nedejte se odradit. Do pěstounské péče se umísťují děti vyžadující zvýšenou péči, tak jde také o to, jestli se na péči o takové dítě cítíte.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Rozladění.. 

(30.6.2009 12:15:43)
Tak za učitelky:
1) Nedávno jsem se setkala s tím, že ve sborově na stole leží papíry pro konkrétní učitele (např. z poradny) s nápisem "přísně důvěrné". Přečíst si to moh kdokoli a jako rodič bych si tohle rozhodně nepřála.
2) Od rodičů ze "své" třídy bych očekávala, že mi předem řeknou, že mi něco přijde a k jakému účelu a pokud by mi to sami neřekli, tak bych jim volala nebo psala mail, abych případně potřebnou zprávu psala s ohledem na to, k jakým účelům má sloužit.
 kicul 2, Baru 08/03 


Re: Rozladění.. 

(20.2.2011 14:58:40)
Přesně tak, postoj školy a jejich zaměstnanců mi vůbec k smíchu nepřijde. Je otřesné, že v době, kdy se rozvádí polovina manželství a do dluhů se snadno dostane každý, se oni tváří jako "bozi" a opovrhují takovými případy. Oni by spíš měli sledovat, jestli dítě se nějak nezměnilo, jeslti nemá nějaký skrytý problém a měli by sami upozorňovat na podezření z týrání. Rozhodně bych dala svoje děti do jiné a tolerantní školy.
 maceška 


Škola 

(25.6.2009 11:24:32)
Nevím, Mateřídouško, jak je staré vaše dítě v PP, ale rozhodně bych velmi zvážila, jestli ho dát do této školy. S dětmi v PP se i ve škole řeší mnohem více věcí než s dětmi bez zátěže, a riziko, že "přijdete do řečí snadno a rychle" se s tímto přístupem mnohonásobně zvyšuje. Já považuju naši PP u všech 4 dětí za úspěšnou, děti jsou bezva a jsem na ně pyšná, přesto jsme s nimi ve školních letech řešili všechno možné - podvody, lži, krádeže, záškoláctví, útěky, přepisování známek, poruchy chování atd. atd. Vaše učitelky by si o nás asi ani kolo neopřely :-(
 Ikonie 


:-( 

(25.6.2009 11:49:36)
Mateřídouško nezlob se, ale tohle mi opravdu k smíchu nepřijde. Je to smutné, že vás učitelky tak rychle osoudily. Kor, když se vaše děti dobře učí a nejsou s nimi problémy.
Nechápu, co je na rozvodu špatného. A že někdo má dluhy, to taky není v dnešní době nic vyjímečného... TAkže koukat se kvůli tomu na někoho skrz prsty je trochu černobílé. Takové chování učitelek se mi nelíbí :-(((((
 Hanka 75 


Re: :-( 

(26.6.2009 8:53:01)
Přesně tak, proč žena, která se rozvádí (třeba i to dělá v zájmu dětí a stojí jí to hodně statečnosti a úsilí) a má s tím trampoty, musí ještě být vystavena chladnému chování učitelek, které je chladné, protože odsuzuje. Lidsky učitelky nic moc :-(
Sice Mateřídoušk se tomu mohla zasmát, ale rozvádějící se , nebo s dluhy maminka, - té by asi do smíchu nebylo
 helis78 


Re: :-( 

(28.6.2009 18:11:58)
Asi jsi špatně četla, ale míněná paní učitelka tam nemluvila jenom o rozvodech, ale pokud se rodiče při rozvodu nemohou dohodnout, což už snad pochopitelné je, ne?~o~
 Malenka 
  • 

Re: :-( 

(1.7.2009 12:32:38)
Hele víš proč všeobecně nemá úspěch multikulturní výchova? Protože my učitelé jsme sami zatím dost xenofobní a předpojatí. Pak je jedno, co recitujeme na hodinách za mravoučné básničky. Od profíků čekám víc.
 -verca- 


Já tedy nevím 

(25.6.2009 11:59:53)
ale ty učitelky jsou s prominutím slepice...taky mám ve škole děti co jsou z rozvedených rodin, o jednom žákovi vím, že se jeho rodiče zrovna rozvádí a taky se na ně nekoukám skrz prsty...Pokud to nejsou vyloženě socky, co nechodí na schůzky a nechají dítě chodit v jednom tričku dva týdny (ano, i takoví jsou) tak nechápu proč bych se z posudku měla okotit...
 Kudla2 


Re: Já tedy nevím 

(25.6.2009 12:08:02)
kristepane! jak ty učitelky uvažujou, když pouhý DOTAZ na někoho vzbudí takové negativní emoce, odsudky? :-©

Taky mě trochu zaráží přístup těch sociálních pracovnic - ony jsou vázané nějakým služebním tajemstvím, že nesmějí říct, proč posudek chtějí?

Ale na ty učitelky to stejně vrhá dost špatné světlo.
 Roxie 


Posudky 

(25.6.2009 12:05:23)
My máme tohle všechno za sebou (zrovna dnes nám přišlo lejstro o oficiálním schválení:-) ), ale posudek ze školy žádal pan psycholog od nás a řešila jsem to přímo já s třídní učitelkou.
Ale pokud vím, soc. pracovnice se na nás dotazovala na městském úřadě. Sice jí odepsali, že jsme nově přistěhovaní - tak o nás nic nevědí, ale je fakt, že příjemné to zrovna není.
A kdoví, kde všude se ještě ptala :-))
 Maryl 


Re: Posudky 

(25.6.2009 12:20:07)
To je šílený.Ty učitelky jsou snad svaté?Nevěřím,že by v té škole nebyla ani jedna rozvedená učitelka a pokud ano,tak je tam asi za černou ovci.A dluhy?Proboha ty má dnes snad každý.Do dluhu se přeci počítá i hypotéka,úvěr,to má dnes snad každý druhý.Ach jo.Držím palečky s osvojením děťátka.:-)
 Kádik 
  • 

Tak jsem zvědavá 

(25.6.2009 14:30:44)
Teď si představte, že si ten článek přečtou ty učitelky, kterých se to týká a bude hotovo. Paní i děti budou mít vymalováno, že to zveřejnila. Ach jo...
 Maryl 


Re: Tak jsem zvědavá 

(25.6.2009 14:41:48)
KÁDIKU,A PROČ?Vždyť na tom není nic špatného.Naopak,alespoň se chytnou za nos.
 Kádik 
  • 

Re: Tak jsem zvědavá 

(25.6.2009 18:37:52)
To je jasný, to co píšeš Ty, a to každýmu normálnímu člověku. Ale potrefená husa dokáže dělat peklo. Viz. minulý článek o tom nešťastném porodu. Ozval se doktor a všechno bylo špatně. Tak si to tak nějak představuju i u učitelek. Bohužel.
 marta 
  • 

Adopce 

(25.6.2009 16:12:51)
A proč tolik chcete adoptovat dítě? Můžete být ráda, že máte vlastní. Zbytečně si komplikujete život.
 Ungold 


Re: Adopce 

(25.6.2009 16:25:36)
Cožpak o to,adopci vnímám jako dobrý počin,sama bych na to odvahu neměla, mám zaplaťpánbůh dvě zdravé vlastní děti.Sleduji však se zájmem, jak v této diskuzi vyznívá doztracena autorčina snaha tímto počinem se pochlubit.
 mamula 


Re: Adopce 

(25.6.2009 16:41:21)
Tak u nás je to tak, že k žádost i o PP jsme si sami zašli do škol, že potřebujeme posudek, sami to probrali se zaměstnavatelem, který taky musel napsat posudek, sama jse zašla na město, aby nám napsali posudek a vše jsem k té žádosti přiložila. Možná je to tímhle způsobem lepší a i rychlejší.
 maja 
  • 

Re: Adopce 

(25.6.2009 18:10:56)
Já myslím, že v tomhle článku nejde o adopci a jak je autorka dobrá , že se do ní vrhá....jde opravdu na to poukázat jak se rychle kdokoli z nás může dostat do řečí....stačí , že vaše dítě na ulici zařve....vy jste, ale hrozní rodiče, to je šílený, já nemůžu ani to a to ....uslyší tě nějaká bezva sousedka a máš taky o starost víc. Nehledě na to....co všechno asi vědí paní učitelky a co si o našich rodinách myslí, na základě breptů našich zlatíček. To snad ani nechci vědět.
 Ronja 
  • 

Re: Adopce 

(16.3.2010 16:14:20)
Jojo, neumíte si představit to rodeo, když jsem jako malá ve školce rozhlašovala, že doma bydlí maminka, tatínek, já, bráška a pan Pudvan, ale o tom ví jenom maminka a tatínek ho nezná...
Na otázku kdo to bouchá dveřma mi mamka odpověděla, že průvan a když jsem se ptala tatínka, kde že ten pan Pudvan bydlí, táta celkem pochopitelně odvětil, že nikoho takovýho nezná...
 10.5Libik12 


Re: Adopce 

(25.6.2009 23:23:11)
Cože?

Autorka trefně poukazuje na stereotypy myšlení, jedním takovým trpíš.


 Teraza Horáková 


Re: Adopce 

(25.6.2009 23:46:47)
Libik, naprostý souhlas. Ještě porozumění psanému textu a pointě příspěvku bych možná vypíchla.

autorko, jj. souhlas, zvláště maloměsta nebo vesnice jsou v tomhle opravdu unikát. Jednou mne tu hledala policie, psali mi kvůli svědectví u soudu, byla jsem měsíc v lázních, nepřevzala jsem, nedostavila se, dvě rychlá jednání za sebou ...

no sousedi bezmála vymysleli ozbrojenou loupež či vraždu, i učitelka v MŠ se ptala, proč tu byli.
 Kačislava 


Marto, 

(25.6.2009 16:52:33)
a proč myslíte? já mám dvě bezvadné adoptované děti a nic jsme si nezkomplikovala. Podotýkám, že jsme nešla do adopce, protože nemůžu mít bio děti. Bio děti mít můžu, respektive v době adopce jsme mohla. Každý je jiný a jiné jsou i jeho životní cíle, mně jsou třeba moje geny zcela ukradené...
 maja 
  • 

Re: Marto, 

(25.6.2009 18:07:04)
Kačislavo, myslím, že názor Marty je velice a všeobecně rozšířený. Nic s tím neuděláš. Sama nevím, jestli pokud bych měla vlastní děti, bych se vrhla do adopce. Myslím, že ne. Je to prostě vývoj, přirozený vývoj. Začneš plánovat rodinu , něco nevyjde a nejde to ( myslím, že případy jako ty budou vyjímka...buď jeden nebo druhý nemou mít dítě...u adopce, PP je o něčem jiném, většinou mají lidé své děti)a teprve ti na mysl příjde adopce a ostatní. Je to prostě tak. A až chceš adoptovat tak začneš zjišťovat info, na základě podobně smýšlejících , kurzů, psychologů a praxe s dítětem přehodnotíš svoje názory . To je dlouhá cesta a nelze očekávat, že lidé, kteří jí neprošli jí pochopí. Názor Marty bude naprosto VĚTŠINOVÝ v celé populaci.
 Kačislava 


Majo, 

(25.6.2009 18:34:03)
máš naprostou pravdu, ale právě proto jí to píšu. Lidé prostě nejsou stejní a i já jsem si na začátku celého procesu o sobě myslela, že jsem trošku "zvláštní". Pak jsem však zjistila, že nejsem sama, že určité procento lidí adoptuje i přesto, že bio děti mít mohou a přesto nemají. (Ti, co bio děti mají, jdou spíš do pěstounky). Ti, co do adopce jdou, přestože bio děti mít mohou, se ale s většinovým proudem (to jsou ti, co by si bio děti přáli, ale ani po umělém oplodnění je mít nemohou) moc nestřetávají - berou si děti starší, sourozenecké skupiny, děti jiného etnika. Svým způsobem jsou na pomezí adopce a pěstounství, protože chtějí děti adoptovat, tj. být jedinými rodiči, ale zároveň se s adopcí ve svém okolí netají a vědí, že by od nich bylo nespravedlivé se cpát do fronty na "zdravé bílé miminko". Přesto, nebo právě proto, jsou tyto rodiny většinou spokojené, protože "dostali, co si přáli". A tak jsem chtěla Martě říct, že jsou i lidé, kteří to právě tak chtějí - ať už své biologické dítě mají nebo ne.
 maja 
  • 

Re: Majo, 

(25.6.2009 21:19:43)
Nebo je také klidně možné, že Marta patří do našeho tábora , ale životní zkušenosti jí dovedly k takovému poznání, které napsala.
 Marki3 


Re: Marto, 

(25.6.2009 18:40:07)
Původně jsem Marty příspěvek pochopila jako ironickou narážku na většinové mínění společnosti. Jsem asi naivní a pořádně jsem se sekla.
 Moucha tse-tse 


znam 

(25.6.2009 20:11:45)
nas nekdo udal, že bydlíme v zahradnim domku a že jsme pred tim prodali velky novy dům a socialka se ptala na dceru v skole a rikali ze se musi poptat u doktorky. ke tchanovi se to doneslo za rok!!

PS- v zahradnim domku opravdu bydlime, ale kde je sikovnej chlap a trocha penez- z prodeje toho noveho domu, je bydleni krasne, moderni a pohodlne. Dodnes se smeju, jak ty dve milé dámy sedely v jidelnim koute na vytapene podlaze, omlouvaly se, že musely prosetrit a ani nechtely videt WC a koupelnu a kuchyn~v~
 Moucha tse-tse 


Re: znam 

(25.6.2009 20:13:17)
teda sem ja to ale, damy sedely na zidlich, ale nozky mely na teple dlazbe~y~
 Petul.a a Babu 


Re: Marto, 

(25.6.2009 21:04:44)
Já taky~t~
 Hanka 75 


Re: Marto, 

(26.6.2009 8:16:12)
Ale možná není zase tak výjimečné, že lidé chtějí dát domov dítěti, i když sami mohou mít vlastní děti. U nás v rodině je to také tak.
 Hanka 75 


Re: Adopce 

(26.6.2009 8:14:37)
To se těžko vysvětluje, někomu, kdo takto uvažuje. My máme adopčátko, přesto, že mohli být vlastní děti a je to radost celé rodiny...
A největší asi toho dítěte, které nevyrůstá v DD ne ? To nás kupodivu všechny těší..
 Simca,06+07 
  • 

Re: Adopce 

(26.6.2009 10:09:34)
Marto, v zásadě souhlasím, ale napsala si to teda velmi drsně. Já třeba rozhodnutí vzdát se možnosti vlastních dětí kvůli cizím moc nechápu, na druhou stranu obdivuju všechny, kdo dojdou k rozhodnutí cizí dítě adoptovat.
 maja 
  • 

Re: Adopce 

(26.6.2009 21:12:53)
je to asi takhle: někdo pomáhá zvířatům v ZOO ...adoptuje si tygra a dává na něj 10 000 kč ročně, někdo posílá peníze do FOD ( Fond ohrožených dětí) , někdo posílá peníze na sudánské hladem trpící děti a jiný zase "adoptuje" dítě z Indie, Afriky a kdoví odkud ,aby mohlo získat vzdělání, další dá sponzorský dar na to , aby děti z DD mohli jet k moři....No a pak jsou lidi, které životní pouť dovede k tomu , že se nespokojí jen dávat peníze , ale rozhodnou se dávat i sami sebe. Cesta k tomuto rozhodnutí je někdy dlouhá a složitá ( nemůžeme mít dítě ono zas nemá rodiče , spojíme svoje osudy) a někdy úplně jednoduchá ( máme děti, ale srdce velké a ještě nějaké dítě , které nemělo to štěstí na rodinu, se nám do něj vejde).
Je to prostě osud. Většina lidí co adoptují dítě, by zřejmě v ideálním případě, pokud by mohli mít vlastní, žádné dítě neadoptovali. Ale dnes, protože mají již ty svoje milované adoptované děti doma a vidí kolik je to starostí , ale i radostí řeknou, že i kdyby měli svoje, adoptovali by. A mnozí s vlastními dětmi to opravdu udělají. A mnozí kdo adoptovali jedno dítě adoptují i další.Mnohým přinese život s adopčátkem zklamání a pocit už nikdy více, ale mnohým rodičům a mnohým dětem přinese šťastný život . A hlavně, nežijete jen pro sebe ,ale žijete i pro druhého.
Ve většině případů, kdy pár nemůže mít děti, je jeden z páru , který své bio děti mít může a přesto adoptuje a na jeho bio děti nikdy nedojde. Takže ani to, že můžete mít bio děti a dobrovolně je nemáte není až tak neobvyklé.( může to být jak žena tak muž)
Domnívám se , že lidé , kteří mají vlastní děti takříkajíc bezproblémů počaté možná opravdu nikdy nepochopí lidi , kteří adoptovali.
 Toranoko 
  • 

Re: Adopce 

(3.7.2009 21:17:08)
Mozna je to o tom, ze nekdo mysli i na jiny zivot, nez na ten vlastni ;-)) A takove komplikace leckdy prinaseji se starostmi i daleko vic radosti
 Toranoko 
  • 

Re: Adopce 

(3.7.2009 21:17:12)
Mozna je to o tom, ze nekdo mysli i na jiny zivot, nez na ten vlastni ;-)) A takove komplikace leckdy prinaseji se starostmi i daleko vic radosti
 vendyna (Janinka + Alenka) 


nějaký divný, ne? 

(25.6.2009 20:55:30)
"takové posudky vypisujeme jen v případě, když se rodiče rozvádějí a nemohou se dohodnout, nebo když se dostanou do nějakých velkých dluhů..."

Proč by se kvůli dluhům měly dělat posudky ve škole na děti???
To je nějaká blbost, ne?
 magggi synáček z léta09 


Nepřekvapuje mě to 

(26.6.2009 0:14:51)
Vzhledem k tomu, že jsem taky úča, mohu spolehlivě ohodnotit, že se od dob mého dětství v oboru drbů ohledně dětí a jejich rodičů nic moc nezměnilo.
Mně a mé rodině totálně rozhodila pověst po celé škole a téměř i na škole střední 23 letá uhrovatá káča (z nedostatku učitelů dělala bez diplomu a hlavně bez praxe, třídní na 2. stupni).
Napsala mi tenkrát do povinného posudku na střední školu, že mám nevlastního otce, což se jevilo jako velká pikantérie a skandální odhalení po 8 letech (jaktože si toho nikdo do té doby nevšiml a nezařadil mě´mezi "socky" z rozpadlých rodin).
Naštěstí se to včas dostalo do rukou mé matky (školní psycholog), která to čůze omlátila o hlavu a uvedla vše na pravou míru.
Vysvětlení: Máma si po svatbě nechala své příjmení, ale my děti máme příjmení po tátovi. Oba rodiče jsou vlastní, nicméně, když už si to slabomyslné učitelské děvče vymyslelo pohádku, mělo napsat, že je máma macecha - ta se totiž jmenuje jinak než my. Jak přišla na nevlastního otce dodnes nikdo neví...~a~~:-D
Každopádně - ve školství, stejně jako ve zdravotnictví, sociálce, kadeřnictví, či v jakémkoli jiném kolektivu ženských, se není co divit velice rychlé tiché poště a je třeba si na to dávat pozor...~:(~;)
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Nepřekvapuje mě to 

(26.6.2009 13:00:11)
No i kdybys skutečně měla nevlastního otce (já např. měla), co je na tom, proboha ? To by mě ve snu nenapadlo, že je relevantní informace do posudku pro střední školu.....Jestli to takhle někde funguje, tak to teda nazdar.
 magggi synáček z léta09 


Re: Nepřekvapuje mě to 

(27.6.2009 22:10:49)
Dnes už naštěstí nefungují posudky, ale za bolševika to tak bylo. Já vím, že na nevlastním otci (ani matce) by nebylo nic špatného - nicméně do posudku se to psalo a dávalo Ti to jakýsi cejch dítěte ze sociálně divné rodiny, kde se střídají strýčkové nebo tetičky a nikdo se o Tebe nestará...
Spolužačka ze třídy, u níž to tak opravdu bylo (jeden strýček za druhým), se díky tomu nedostala na střední školu, ani na slušný učňák...~a~~;((
 malenka 
  • 

Učitel by měl být ten poslední, kdo rychle soudí... 

(26.6.2009 10:08:52)
Ve své praxi jsem neustále zažívala, že mi jako učiteli přišla zpráva z ped.psy poradny, ta zpráva šla poštou, dostala jsem ji do své přihrádky ve sborovně otevřenou a několikrát přečtenou. Příště můžu říct rodičům, aby zprávu osobně převzali a donesli mi, jestli chtějí, abych ji viděla. Ale štve mě prostě ta hluboká neprofesionalita. To že je školství taková drbárna a samy ty učitelky se ofrňují a přitom se chovají jako pipiny. Přijít do dluhů je dnes tak snadné. Exekutor k vám může přijít i omylem a teprve když se účinně umíte bránit, zjistí se, že jste v právu a "čistí". Nebo můžete skutečně dlužit, protože vám dodavatel nedodal, objednatel nezaplatil...nebo dokonce opravdu můžete udělat chybu, kdo ji nedělá? To není idealismus, ale realita. I kdyby otec pohlavně zneužíval děti a kvůli tomu přišel posudek, proč odsuzovat matku? Že se to teď snaží vyřešit? Učitel by prostě měl být ten poslední, co to takhle rychle odsoudí, protože ne to, co ten učitel dětem říká, ale to jak se v takovéhle situaci zachová, je skutečná škola. To v dětech zůstane. To stupidní prostředí, pomluvy, povrchní přístup. Fakt mi to přijde smutné, protože v tom je právě učitelská práce, ne v tom, že někomu nadiktujete a opravíte diktát. Achjo. Navíc řada dost ohavných věcí se děje ve velmi slušivých a lesklých rodinách, na které žádné posudky nechodí.
Fuj to jsem se rozohnila. Pardoooon.
 Evik+Lea+Marek 


ano, bohužel 

(26.6.2009 11:19:04)
K tomu není co dodat. Studují psychologii a v praxi se chovají jako pipiny.
 pája 
  • 

Re: ano, bohužel 

(26.6.2009 20:53:43)
Hm, ono té psychologie během studia zase tolik není.
 Bellisia 


Blahopřeji k tomuto rozhodnutí. 

(26.6.2009 17:17:27)
Již rok jsem pěstounkou 2 dětí a v ťechto dnech,čekáme přírůstek.Všichni už se ťešíme.Mám své děti téměř dospělé a to že mám doma zase prcky mi prospělo.Budu ráda když se mi ozveš.
 enny 


Sociální pracovnice 

(26.6.2009 19:31:42)
Tedy nemůžu si pomoci, ale připadá mi, že paní sociální pracovníce si hraje na Důležitou.. Dosud jsem se - zřejmě bláhově - domnívala, že její prací je podat informace, zodpovězet na dotazy, pomoci žadatelům vše řádně vyplnit.. ale podle chování této pracovnice mi spíše připadne, že se má snažit - pokud možno ještě ve dveřích - odradit:(.. Připadne mi, že někomu je přímo dáno v povaze stavět se ke všemu skepticky.. Rozhodně nechci nikoho diskriminovat, ale při úvodním pohovoru na úřednické místo bych navrhovala psychologiký test, který by tuto vlastnost vyloučil... Nedovedu si představit, že bych se ke klientům takto chovala..
 maja 
  • 

Re: Sociální pracovnice 

(26.6.2009 21:23:10)
hodně jsem o tomhle jevu přemýšlela a začínám si myslet, že ony to dělají schválně. Opravdu testují co vydržíš a jestli se nenecháš zvyklat. Pěstounů je málo, ti se jim (úřadu) zřejmě vždycky hodí.
Když jsme před lety přišli k soc.pracce s tím, že bychom rádi ado 3. dítě , tak jsem nejdřív myslela, že to s ní sekne. Pravila: no takové tady máme už jedny, ti čekají celou věčnost, a nestačí vám ty dvě co už máte? , a co třeba pěstounskou péči ...no a když viděla , že s náma nic nesvede tak otočila, v pohodě jsme podebatovali, dala nám žádosti a již jsme nikdy nevedli nepříjemný rozhovor a vše proběhlo ok. A dnes , když už 3 děti máme a něco na úřadě potřebuji tak si mě vždycky dobírá ...a 4.nebude?
Kamarádka to samé, přesvědčování na pěstounku . Snaží se do člověka zasít semínko pochyb, že by opravdu mohl být pěstounem a jak by někomu pomohl a že ve frontě čekají další co ještě nemají žádné dítě atd. Člověk ale musí vědět co chce, pěstounská péče není ani zdaleka totéž jako adopce.
 enny 


Re: Sociální pracovnice 

(27.6.2009 10:32:17)
asi to tak je.. ale kamarádka dělala nějaké psychologické testy v novém zaměstnání.. testy byl časově docela náročný a jednou z otázek byla: "Jaká je barva Vaší stolice?"
Schválně, jaká by byla Vaše odpověď?
Ona na tuto otázku odmítla odpovědět.
V jejím případě to byla dobrá odpověď, jen mám někdy obavu, že při pohovoru u nějaké jiné "příležitosti" by se tato odpověď jevila jako nedostačující:(

Řeknu to takto: Můj Petr je nejhodnější mužskej na světě, ale opravdu nesnáší, když z něj někdo dělá vo.. Mám obavu, že tento pocit by si z paní sociální pracovnice odnesl.
 Mateřídouška 
  • 

Reakce na komentáře 

(27.6.2009 0:29:41)
Znám jednoho člověka, který je každou chvíli v kriminále. Vždycky si odtamtud odnese děsné zážitky....(pokračování za chvíli).

Je jasné, že mi nebylo do smíchu, když se učitelky chovaly tak, jak se chovaly. K smíchu mi to přišlo, až když se vše vysvětlilo a já si začala živě představovat, jak asi ta fáma šla po škole. Připadalo mi to jako v komedii Marečku, podejte mi pero, když Sovák dostal dopis: Sejdeme se na hřbitově...
Paní učitelky těžko soudit. Když stokrát dostanou žádost o posudek a ani jednou to není kvůli pěst.péči...ale určitě není profesionální, škaredit se na člověka, ať už žádost přijde z jakéhokoli důvodu.
Na druhou stranu mohu být ráda, že se to tak stalo. Horší by bylo, kdyby se přetvařovaly a dělaly jako by nic. To bych se totiž nedověděla, že se něco děje a nic by se nevysvětlilo.
Naší zkušenost jsem napsala proto, aby se něčemu podobnému vyhnuli ostatní žadatelé a předem si to domluvili se soc.prac. nebo s učiteli.
Naše soc.prac také byla potom (když viděla, že to myslíme vážně) vstřícnější. Dnes na ní nemůžu říct půl slova. Dokonce nám nakonec přeci jen nabídla zařazení do registru žadatelů o adopci. Ale nás odrazovala ta strašně dlouhá čekací doba. A tím, jak jsme se poznávali s ostatními pěstouny, začali jsme cítit, že pěstounství je naše parketa.
A ještě vás asi zajímá ten chlápek z toho kriminálu. Proč teda vede takový život, že se tam pořád vrací? Kdyby trochu chtěl, tak už by tam víckrát nemusel. Ale on tam půjde znovu a znovu. Protože je jáhen (něco jako kněz) a chodí do vězení navštěvovat vězně, za kterými jinak nikdo nechodí. Kontrolní otázka: Kdo jste si na začátku komentáře myslel, že píši o kriminálníkovi? Nikdo? Tak to je dobře. Já se ale nad sebou musím pořádně zamyslet. Tímto testem bych asi neprošla. V rychlých soudech jsem totiž přeborník.
 maja 
  • 

Re: Reakce na komentáře 

(27.6.2009 9:17:03)
já viděla hned kriminálníka....obzvlášť se spojením s NRP ...jo jo je to síla. Je to zvláštní, člověk asi nejvíc ukládá do paměti ty negativní zkušenosti co slyší kolem sebe. Ty pozitivní jsou jaksi normální, takže těma se nezabývá a ani o nich neslyší tak často jako o negativních.
 enny 


Re: Reakce na komentáře 

(27.6.2009 10:23:41)
Mno, mě jako první napadl právník:):).. ale já znám víc právníků než kriminálníků, tak asi proto:)... třebas při rozvodu - jeden chce rozvést, ten druhý je v jeho očích ten zlosyn/zlodcera, málem seriálová postava.. pak poznáte toho druhého.. a zjistíte, že jsou oba "normální", "jen" spolu nemůžou najít řeč.. Kolik znáte rozvádějících párů kteří by řekli "né, on/ona je fajn, ale my si prostě nerozumíme..".. jak píšu výše, nemám ráda větu: "co by tomu řekli lidi!?".. Včera jsem koukala na fanoušky Michaela Jacksona.. nikdy jsem takovýto zanícený fanoušek nebyla.. ale chápu, že v srdci lidském se objevují nejrůznější emoce, dovedu pochopit, že jeho smrt prožívají jako svou opravdovou bolest.. kamarádka má v paneláku 3 kočky a 2 pejsany.. dovedu si představati, co si leckdo řekne.. ale ona se i s manželem o ně vzorně stará.. Navíc hodně norem nastavuje společnost, holčičkám se propichují uši, ale zkste píchnout ouško chlapečkovi.. nebo ji dát někam jinam než do ucha.. jo, jo, dovedu si představit, co by tomu řekli lidi!:)
Jinak ještě k té sociální pacovnici - je asi fajn, že nakonec nabídla.. ale ona měla prostě "jen" umožnit žádost podat.. Když byste přišli k advokátovi, že chcete sepsat návrh na rozvod, také neodmítne se slovy "Vás stejně nerozvedou".. v knihovně Vám nevezmou knihu z ruky "to by se Vám nelíbilo".. i když je mi jasné, že v tomto případě rozhoduje někdo další - psycholog atd.
 eva+4děti+vnučka 
  • 

Re: Reakce na komentáře 

(28.6.2009 5:59:43)
Pravda je taková,že většina z nás rychle soudí.Děti se alespoň ptají proč?Proč je král nahý?A my řekneme..není nahý..má přece nové šaty.Mnohdy je nám velmi nepříjemné mluvit otevřeně,mlžíme,polykáme svůj názor...a co víc...nezeptáme se"nepotřebujete pomoci?"nebo"ať se stalo cokoliv,máte naši podporu"....ne,hned odsuzujeme aniž víme co se děje a co víc...je nám "hloupé se zeptat".Já říkám,buď dostanu do ní nebo po ní.Co se mi může stát?Tak se zeptám.Pokud můžu,nabídnu svoji zkušenost,nebo poradím kam se obrátit.Nebojte se,nejsem žádný tzv.lidumil,ani se tady nechci chválit,ale můj život se mnou pěkně zametl a zkušeností mám tedy dost a pořád se snažím poučit ze svých chyb..a přesto pořád dělám nové chyby...asi proto abych se měla pořád z čeho poučovat....děti miluju,proto mám 4,ale nebylo to lehké nikdy.Je mi 51 a udělala jsem hodně chyb,ale kdo je dokonalý.Díky těm chybám jsem také hodně získala...a můžu to předávat dál.Aby se z mých chyb poučili druzí a nemuseli je dělat sami.
 Toranoko 
  • 

Re: Reakce na komentáře 

(3.7.2009 21:21:30)
:-))))))
 V+L8 
  • 

taky jsme to zažíli :-) 

(4.9.2009 20:25:22)
taky jsme to zažíli :-)malej chodil do školky většinou s dětma z rozvedených rodin a svobodných matek. Byli jsme tam jedni z mála "úplná rodina " Jednou si manžela povolala paní ředitelka a ptala se, jestli se rozvádíme. Všechny paní učitelky i ředitelka byly v naší školce bezva, tak z toho manžel chvíli nechápal. A pak mu došlo, že jde o adopci o kterou máme zažádáno. Všechny nás to pobavilo a jim ve školce se oddechlo, že jedna z mála celých rodin se nerozpadá. Jen dodatečně mě trochu rozzlobilo, že nám nikdo neřekl, že to budou řešit i ve školce. Ale nakonec jsme to vstřebali, po to všem, co se Vám kde kdo šťourá v soukromí a ptá se na věci, na které by se neptala ani dobrá kamarádka. Už to berem z humorem, jen ten vysněný telefon ne a ne....

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.