| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdo nekojí s námi...

 Celkem 271 názorů.
 Rapiti 


S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 10:25:58)
"Kojení buďto jde nebo nejde. Nemá to vůbec nic společeného s charakterem nebo vůlí. "

Zrovna předevčírem tu byl článek od maminky, která se znovu rozkojila právě díky své vůli. Kdyby dostatečně pevnou vůli neměla, tak by se jí to určitě nepovedlo.
 Dagmar Bartůšková 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 10:28:52)
Rapiti dobrá, někdo je schopnej vyždímat hormony i z kamene, ale většinou čím víc se dotyčná stresuje, tím víc adrenalinu brání oxytocinu, abyse mlíčko spouštělo...
 Efka 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 12:44:26)
Já myslím, že slogan typu "kojením dostává miminko to nejlepší" nemá napadat mámy, kterým to nejde. Ten slogan přece nemluví o citech, ale o výživě. Je to pravda, že kojení je nejzdravší a i přední výrobci umělých mlék nemůžou otevřeně říct, že umělé mléko je lepší nebo stejně dobré. A to je potřeba si uvědomit. Existují maminky, které třeba opravdu neví, že MM je lepší než umělé. To je síla reklamy. Těžko uvěřit tomu, že v zemi jako Velká Británie kojí ve srovnání s námi mnohem menší procento žen . Tam je reklama tak úspěšná, že si mámi myslí, že dávají dítěti umělým mlékem to stejné. A to je škoda. Jde jen o to, aby každý měl ty nejsprávnější informace a naložil s nima jak nejlépe umí.
Mateřské mléko je prostě stále ještě lepší než umělé a každý by to měl vědět, aby mohl udělat informované rozhodnutí. A když to malému procentu maminek nejde, tak se nedá nic dělat. Ale ještě nikdy jsem se nesetkala s tím, že by je někdo napadal nebo kritizoval za to, že jim to nejde. Většinou se jedná o nedorozumění, špatnou volbu slov nebo třeba jen trochu vztahovačnosti.
 Blandik 


Úplně chápu 

(17.6.2009 22:05:25)
já tedy chápu přesně o čem ten článek je. Strašně moc jsem chtěla kojit, ale nešlo to - a není tady prostor rozebírat proč. A slogany typu - "kojením dáváte svému dítěti to nejlepší" nebo "základním právem mimina je být kojen" mě neskutečně stresovaly a byla jsem schopna nad nimi bulet a bulet -samozřejmě za hodně mohl pokles hladiny hormonů, a určitě jsem si těch pár měsíců po porodu připadal, jako horší máma než ty, co kojily bez potíží nebo se jim ty potíže podařílo překonat. Při čtení článků na kojeni.net - jsem měla pocit, že jsem méněcenná, když jsem nedokázala kojit a nepřekonala obtíže, které jsem s tím měla. Takže si myslím, že obří kampa"n věnována kojení vyvíjí šílený tlak na maminy, kterým kojení z nějakého důvodu nejde.
 Jitousek 


Re: Úplně chápu 

(24.6.2009 14:16:53)
To máte úplnou pravdu, v případě, že nastanou s kojením problémy, pak všechny ty letáky působí naprosto opačně. Sama jsem si tím prošla, také jem to obrečela, ale měla jsem obrovské štěstí, že se mi dostalo odborné pomoci a jen díky ní jsem se rozkojila a už kojím úspěšně pátý měsíc. Myslím, že dnes již je informovanost o výhodách kojení dobrá, tak by možná nebylo od věci, kdyby se kampaň spíš soustředila na pomoc těm ženám, které by chtěly kojit a z nějakého důvodu to nejde, než na přesvědčování žen, které kojit nechtějí.
 Markéta Prokešová 
  • 

Re: Úplně chápu 

(31.5.2010 23:21:02)
Prosím a jaké odborné rady se ti dostalo? mám problémy s kojením, mléko se netvoří a není, nevím co dělat a hrozně mě to trápí!!!zkoušela jsem všechno:čaje,bylinky,caro,melta,homeo,polévka koi-koku,gravimilk,akupunkturu a pořád nic!!!!jsem z toho hodně neštastná.děkuji za radu!!!!!!!!!!!
 Hanka 75 


na každé plechovce UM mléko je to napsáno 

(18.6.2009 10:05:46)
na každé plechovce UM mléko je to napsáno, že nejlepší pro miminko je MM, pak teprve UM, a já si říkám, že je to jen dobře
chápu, že každá maminka nečte co je na plechovce, stejně mě ale překvapuje, že jsou maminky, které si myslí, že UM je lepší než-li MM..
i když nějakou asi jsou. Nicméně slogan viz výše propagující kojení, je také tak "reklamózní", že já bych ho brala s odstupem. Taková protireklama, nebylo by lepší považovat maminky za myslící interlignetní bytosti a takto s nimi zacházet :-)
 Blandik 


Re: na každé plechovce UM mléko je to napsáno 

(20.6.2009 8:34:12)
Ano - přesně tak - i na té plechovce i ve všech příručkách k UM je to psáno - je sice fakt, že to asi nakopne maminy k maximálnímu výkonu, aby začaly kojit (ten hormonální výkyv se o to postará) - jako třeba mě - tři měsíce jsme v noci odsávala a odsávala - nejprve nakrmit malého směsi MM a UM, poté uložit - chodit kontrolovat - a k tomu odsávat, odsávat - takže v těch cca 3H cyklych, kdy chtěl krmit, jsem 2hodiny trávila krmením, odsáváním, vyvařováním a mlíko přesto nebylo. Když pak najednou kojení nebolelo, malý už byl zvyklý na velký přísun mléka a rychlé nakrmení - přeci jen krmení přes stříkačku je rychlejší než kojení z nerozkojeného prsa. Navíc to krmení přes stříkačku se mi z dnešního pohledu zdá maximálně nehygiencké.
 olsche 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 14:51:42)
Nechci se pouštět do diskuze o kojení, jenom k tomu adrenalinu a oxytocinu....dceři jsou téměř 4 roky a já mám pořád mléko, i když jsem kojit přestala někdy po jejích prvních narozeninách. Po všech možných vyšetřeních mi bylo zděleno, že se mi mléko tvoří díky stresu :-)
 Dagmar Bartůšková 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 14:59:53)
No vidíš, a mně někdo ve škole sdělil, že adrenalin je přímej blokátor oxytocinu.....třeba je to nějakej jinej hormon, co ti to dělá,nevím...
 gabi 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 22:18:37)
u prvního syna jsme se strašně stresovala a mléka jsme měla můžu říct že opravdu hodně...syn se ale v 10měs sám odstavil..te´d kojím druhého syna,je mu půl roku a jde to i když je člověk v klidu...myslím si,že spousta žen kojit může,ale záleží na ní,jeslti se chce opravdu tak moc obětovat....pže kojení je obrovská oběť!!!ale krásná,pže na konci je super si poklepat rameno a říct si,díky mě žiješ rosteš a sílíš.A to je myslím na tom kojení to nejkrásnější.Láhev je snadná a jednoduchá a je pro každého,ovšem kojení je jen pro ty,co opravdu chtějí a jsou o tom přesvědčeny.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(18.6.2009 8:47:25)
Já jsem doopravdy kojit nechtěla, nebavilo mě to, ale právě řeči typu kojení to je to nejlepší, co můžeš svému dítěti dát, jsem se překonala a kojila svojí první holčičku téměř tři měsíce. Po třech šílených měsících, kdy jsem s ní absolvovala plno různých vyšetření, odběrů a stresových situací jsme všichni pochopili, že mi vlastně umírá hlady. Ona totiž od třech neděl téměř nepřibírala. Ve třech měsících vážila přibližně tolik, kolik někteří novorozenci. Byla apatická a i když jedla poměrně dobře, nepřibírala. Po podání umělé výživy mi rostla a sílila před očima. Bylo mi zděleno, že moje mléko není kvalitní a i přes to, že je ho dostatek, holčičce škodí víc, než prospívá. Kdybych přestala kojit ve chvíli, kdy mě to přestalo bavit, mohla jsem sobě, ale hlavně jí ušetřit spousty nepříjemných vyšetření a trápení hlady. Proto mně tyto řeči o jediné možné a správné výživě vždycky dost nadzvednou. Když se narodila moje druhá holčička, kojení mě přestalo bavit v šesti nedělích, ona také přestávala přibírat, kojení jsem utla a šly jsem do umělého mléka. Děti jsou obě dneska v pohodě a já taky. Nemyslím si, že jsem jim uškodila, když jsem nekojila do třech let, jak je u některých maminek normální. Nikomu nic nevyčítám, ani nevnucuju. Ať si každý dělá, co chce.
 kamila + Míša 6 a 36 týden  
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(20.6.2009 21:14:37)
Tak s tím to moho jen a jen souhlasit někdy to i přes velkou snahu nejde a proto nejsem přeci špatná máma . Mám stejnou zkušenost . Jen jsem měla bezva paní doktorku tak jsme se trápily jen 8 týdnů .
 Rozzárka 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(21.6.2009 20:16:54)
Může to být tím, že jsi prostě kojit nechtěla, jak sama přiznáváš. Ono to kojení je zrovna jako porod hodně v hlavě a ta je prostě prevít, i když si to nepřipouštíš. Sama jsem pro kojení, ale určitě to nemá cenu lámat přes koleno. Pokud to opravdu nejde nebo maminka z nějakédo důvodu (a to je jen její věc)nechce, určitě je UM báječné řešení:-)
 Majda (Jiřík 2.5.2003) 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(22.6.2009 12:40:20)
O stresování při kojení taky něco vím... 4 měsíce jsem moje dítko stále přikládala k prsu a záviděla mojí kamarádce, které se holčička přisála a i klidně za hodinu odpadla. Můj Jiřík ne, ten se přisál, ale za chviličku se u toho začal kroutit jak paragraf a bulet a nebo naopak .. usnul po pár minutách. Takhle to šlo furt dokola a já se stresovala předem z každého dalšího kojení. Po třech měsících jsem koupila umělé mléko a celý měsíc jsem se na něj chodila koukat do skříně ... ale nedala jsem mu ho, právě proto abych nebyla ta "špatná" matka. Nakonec jsme zjisili že mám mléka málo a Jiřík je zřejmě línej tahat aby se dostal na to "zadní" mléko, kterté by ho zasytilo. Vypil pouze přední, na žízeň a víc ani ťuk. Takže měl jednoduše 4 měsíce hlad a já abych byla ta "dobrá" matka jsem ho stále trápila. Po 4 měsících toho trápení jsem to už nevydržela a udělala jsem mu UM. Od té chvíle dlabal jak o život a v 6 měsících už se prsa ani nedotkl.... teď mu již bylo 6 let, alergický "zatím" není na nic a nemoce (krom rýmy a kašle) se mu také vyhýbají. Můžu nyní říct, že veškeré to stresování s kojením bylo zcela zbytečné.
 Rapiti 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(23.6.2009 9:20:16)
Majod, to, co popisuješ se jmenuje hyperlaktace. Tj. neměla jsi zřejmě mlíka nedostatek ale nadbytek a syn pil přesně, jak píšeš, jen přední mlíko, proto se tak vzpouzel. Zažila jsem to, bylo to příšerný, když mi dítě křičelo a odklánělo od prsa. Naštěstí jsem měla mlíka míň, takže se k dítěti dostalo i trochu toho zadního mlíka, a tudíž se mi náhodou podařilo ten začarovaný kruh rozetnout. S popisem tohoto problému jsem se setkala poprvé na konferenci o výživě na podzim roku 2004. Do té doby to nikde na internetu nebylo popsané (aspoň ne v češtině). Takže v roce 2003 měly maminky s tímto problémem vlastně jen dvě možnosti, buď to vyřešily nějak náhodně, nebo daly umělou výživu, každopádně rady se jim nedostalo.
Upřímě tě obdivuju, žes to vydržela 4 měsíce, já bych to asi vzdala, kdyby se to nezačalo rychle zlepšovat.
 Rapiti 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(23.6.2009 9:20:45)
Majdo, omlouvám se za překlep
 Jitousek 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(24.6.2009 18:34:49)
Ten problém jsem měla taky. Na to je dobré před kojením odstříkat.
 Jeremjas 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(24.6.2009 22:16:00)
A právě proto, že jsi nechtěla kojit, to nejen tvé miminko, ale i Tvé tělo vycítilo. Chápu, že Tě reklamy dokáží nakopnout, ale mě dokážou zase namíchnout maminy, které nad sebou pořád jen pláčí, kolik nemají a nebo mají mléka. Nééé, vždy to jde kojit, ale z nám spoustu lidí, kteří přestali kojit jen z vlastní vůle a popravdě řečeno je nechápu. Mé dcerce jsou 2 roky a kojím stále, i když už jen v noci. Za rok mám jít do práce a za dobu mateřské jsem se nevyspala, ale určitě to neberu jako oběť. Beru to tak, jak to je. Adélka o mlíčko žádá a já jí ho prostě dopřeju, i když poslouchám ze všech stran, že už jí mám odstavit. Malá ani UM nechce a když mám svého dost, tak proč jí ho odepírat? Nemám nervy na to jí nechat týden plakat a odnaučovat jí to. Třeba stejně k tomuto kroku jednou dojde, ale určitě nééé teď. Nechápu matky, které všechno uchvátávaj. Ve 4 měsících dávají příkrmy, v 6 měsích dítě sedí, leze a dávají je do chodítek, aby měli od nich pokoj, místo toho aby když už chce dítě tedy chodit chodili s nimi za ruce a v 10 měsích už to dítě chodí. Vůbec si ty maminy nedovedou představit, jak ničí s vým dětem páteř a kyčle. Ale tato věta sem vlastě ani nepatří. Hlavně si musíme uvědomit, že my jsme matky, tak musíme vědět, co je pro dítě nejlepší. Když nejde kojení, musí se nasadit UM a nic se s tím nenadělá. Přejim všem úspěšné kojení a krmení.~w~
 Markéta, syn 7l a miminko 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(18.6.2009 10:32:00)
Kojení mi jako oběť nepřijde (teda je fakt, že frťana bych si dala) a myslím si, že gratulovat si k tomu, jak je dobrá, může i matka, která dělá miminku mlíko do flašky, proč by nemohla?
 ganga 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(18.6.2009 17:41:03)
tak lahev je jednoduchá? Mně tedy mnohem pohodlnější přijde kojení. Ono neustálé mytí lahví, vyvařování, ohřívání mléka, ochlazování a přeprava v termoobalech, které málokdy udrží správnou teplotu, mi zrovna pohodlné nepřipadá. A vím o čem mluvím, první dítko jsem nekojila vůbec, ne že bych nechtěla, ale prostě to nešlo. Dcerku jsem kojila 6 týdnů a opravdu jsem si to užívala. Bohužel mi přestala přibývat, tak jsme přešli na UM. To o té mamince, která se rozkojila je hezké a klobouk dolů před ní, ale zajímalo by mě, kdo se jí staral o ostatní děti. Já si nedovedu představit, že bych malou kojila, dokrmovala a odstříkávala celé dny a noci, z toho bych se asi zhroutila a synek by mi podpálil byt. Takže když to nejde tak to nejde, tečka. A i když to jde, je každé ženy rozhodnutí, jestli chce.
 _margitka 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(19.6.2009 15:47:22)
Kojení je jen pro ty, co opravdu chtěji????To nemuzete myslet vážně! Já OPRAVDU chtěla a hodně.... syn se narodil o více než dva měsíce dříve a mně se laktace prostě nespustila. Obrečela jsem to hodně a takové věty, jako ta vaše mě fakt drtí!
 kamila + míša6 a 36týden 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(20.6.2009 21:11:16)
po porodu naší dcery jsem měla ty nejlepší úmysli kojit , ale vůbec nám to nešlo tak jsme v 8 týdnech přešly na UM a Míša byla v klidu a pohodě rostla a nemoce to neznáme . tet jsem rozhodnutá to udělat stejně když to nepůjde tak malý dostane flašku a bude . Švagrová kojila 1 rok a malá měla do 2 let 5x ABT tak ono to nebude tak uplně pravda, že jí dávala to nej .
 Zuzana Terry, 2 předškolní děti 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(22.6.2009 13:58:23)
Není Vám líto s těch maminek co se jim to nedaří. Já osobně jsem kojila obě děti skoro do roka bez žádných problémů, ale rozhodně necítím, že je to nějaká zásluha. Prostě to šlo tak jsem kojila. Někomu to holt nejde, cítí se i bez Vašich řečí špatně! Až budete mít zdravé dospělé dítě, které nebude mít žádné mindáky a bude šťastné tak si poklepejte na rameno.
 Hanka 3děti (13let,11let a 1 měsíc) 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(6.7.2009 21:42:22)
Přesně
 ivkaxx 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(26.6.2009 13:17:46)
sorry neni to jen o obeti ale kdyz se nekdo snazi 3 mesice a decku to nestaci a furt rve tak co jako ma delat?to pisou matky ktere s tim nemely nikdy problem,jinak by to pochopily.Hlady to decko nenecham prece tak mu dam raci sunar.
 Mirka99 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(18.6.2009 12:55:04)
Essi, kdybych si já řekla "Kojení buďto jde nebo nejde. Nemá to vůbec nic společeného s charakterem nebo vůlí.", tak jsem dvakrát nekojila. Jenže jsem si to neřekla, pozjišťovala kde je problém, dokonce jsem navštívila laktační poradnu v Krči. Za jejich pomoci jsem se rozkojila a kojila 1,5 roku (první dítě 2 a čtvrt). Obě děti mají po kom být alergičtí a myslím, že když nic jiného, tak jsem si s tím ušetřila spoustu starostí (a teda taky peněz). Byli jsme i s miminem u moře, protože jídlo nebyl problém. Kojení mi nijak nevadilo, pravda - někdy trvalo na můj vkus trochu dlouho, ale za dva týdny nepohodlí v začátcích kojení jsem si obstarala roky pohodlí bez míchání mlíka a vyváření flašek. Udělala bych to znova a stejně.
Ať si každý dělá co chce, ale pravda je taková, že není dobré házet flintu do žita, když kojení nejde samo.

 Klarina 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 10:47:24)
Já naopak souhlasím - kojení je sice super a všechno to kolem, ale zbytečně se z toho dělá strašák a maminky stresuje snad už od začátku těhotenství to, jestli kojit budou nebo ne. Vůlí to možná jde překonat, zatnout zuby a děsně se snažit, ale nestřílí se z toho a když matka nekojí, není o nic míň matkou než kojící superžena. A nikdo jí to nemůže dávat sežrat, že selhala...
 Petra Neomi 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 10:51:17)
Hlavně, ono to prostě není o chtění. Já kojit nechtěla, dokonce jsem uvažovala o zastavení laktace hned na sále a pak jsem kojila dva roky. Prostě moje tělo funguje takhle... Někdo kojit hrozně chce a nejde mu to. Kojení je pudové a je to taky věc nastavení organismu, kolik mléka vyrobí :))
 Rapiti 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 11:01:40)
Petro, o chtění je to v tom smyslu, že kdo kojit opravdu chce, tak se nevzdá při prvním neúspěchu, ale zkouší si s tím nějak poradit. Ale když příroda nenadělí, tak s tím chtění fakt nic nezmůže.

Myslím, že by si maěla každá maminka v sobě ujasnit, jestli a za jakých podmínek chce kojit, a podle toho se zařídit. Kojení je dobrá volba, ale není to povinnost. Dát dítěti UM není obvykle žádná tragédie.

Mám ráda maminky, co na férovku řeknou, na tenhle a tenhle problém jsem prostě neměla nervy, tak jsem si to vyřešila po svém.
 Lilian 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 12:41:59)
Nechápu,proč se divila, že kojíš dvojčata?
To se dle ní může jen v šestinedělí nebo jak?
Znám maminky, co dvojčata kojily dva roky a na druhé straně i maminku, co dvojčata kojila tři týdny, pak už nechtěla. Takže je to o volbě maminky.
 Simeona a 3 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 14:26:57)
Rapiti, ale z tohohle právě pochází to přesvědčení že když žena nekojí, asi se "dost nesnažila" a zahlížení na maminky které dají miminku UM.

Sama jsem nesnášela ty pohledy, syna jsem kojila plně 2 týdny a po dalších třech týdnech kdy jsem kojila nonstop (laktační poradkyně radily vydržet, však je to spurtík a přejde)jsem byla úplně mimo realitu, už jsem prostě nemohla, miminko plakalo (hlady jak jsem zjistila když dostal UM) 10 hodin denně, nespalo.
Jiná moje známá chtěla kojit tak moc ( a nešlo jim to) že se jí rozjela poporodní deprese na které se opakované zkoušení kojení a to že prostě nešlo se rozkojit určitě podepsalo.

Dceru kojím plně už 3,5 měsíce bez jakéhokoli problému. Jo, už chápu jaká je kojení paráda. Je to super, když to jde. Ale když to nejde tak má být matka naopak soudná a skončit (nebo přikrmovat, podle situace) dřív než je ona úplně vyčerpaná a dítě vysílené hlady.
 Tvoje horší já 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 11:24:51)
Má to hodně společného s vůlí. S tím musím souhlasit. Kdybych neměla silnou vůli a odhodlání kojit, skončila bych u prvního po čtrnácti dnech. Stálo to hodně bojů, u třetího i do krve rozkousané bradavky, ale nikdy jsem to nevzdala a hledala cesty, jak pokračovat, třeba i při užívání léků, protože jsem pokládala kojení za velmi důležité.
 & 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(18.6.2009 7:00:19)
Jano a mas z toho radost, ze jsi kojeni vybojovala?
Syn je nedonosenec, narozeny SC, k tomu ma vrozenou deformaci nosohltanu a metalni postizeni..Z nemocnice odchazel se specalni flaskou pro deti co neumeji sat a ja jsem tri mesice plne odsavala..
Jenomze jse proste mela pocit, ze MUSIM kojit. Stala me to hodne stresu a nakonec se podarilo, ale asi jsem mela mamlo mlika, protoze syn moc nepribival, a zacal rapidne pribirat kdyz dostal prikrmy... Na konec jsem kojila skoro dva roky. Ja z toho mam rozpoluplne pocity, na jednu stranu jsem rada, syn je ralativne zdravi, a asi mu to zlepsilo "motoriku pusy" coz je pro nej hodne dulezity. Na druhou stranu si myslim, ze jsem kojeni davala vetsi dulezitost nez ma a chtela jsem az prilis. A spis mam pocit, ze to za ten stres nestalo a mela jsem se radaji v klidu vyspat a dat mu flasku..
 Tvoje horší já 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(18.6.2009 14:20:38)
Pro H&M>
Já nelituji. Stresy nebyly, nebo zas ne tak moc, spíš čas to stálo, ale u prvního dítěte má každý času pytle.
Mám z toho naopak výborný pocit, nejstaršího jsem kojila rok a půl, odstavila kvůli otěhotnění, dceru pak víc než dva a půl roku a nejstaršího tři a půl roku.
 Tulka 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(17.6.2009 12:19:09)
Já jsem kojila obě dcery dost dlouho,ale kdybych dala na chytré rady,nekojila bych žádnou.U první bradavky rozedřené,zachránila mě sestra v porodnici,která mi tajně propašovala klobouček,takže se mi podařilo trochu odhojit a potom už to šlo,potom problémy se spouštěním mléka,no,taky jsem to vyřešila,bylo to jen psychické.
Druhá dcera to samé,rodím malý pirani,po pár dnech prsa na odpis,zase tajně klobouček,zachránil mě kojení,bez něj bych to nezvládla.Tentokrát jsem ho musela používat několik týdnů~d~
Nevím,kde byla chyba,techniku kojení jsem měla nastudovanou dokonale,ale hlavní bylo,že jsem to přestála a kojilo se vesele dál.
 Lenka 
  • 

A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 12:30:03)
Souhlasím, svou prvorozenou jsem kojila pouhé dva měsíce a co jsem si během nich zažila na to nerada vzpomínám. Možná to byla souhra špatných náhod, ale já málem skončila na psychiatrii, protože všudepřítomná podpora a leckdy fanatická propagace kojení ze mě dělala z mého pohledu neschopnou matku. Malá byla drobná, špatně se přisávala, pak to šĺo přes kloubouček, byla jsem šťstná jak blecha, pomáhla jsem jí přistříkávat do pusinky mléko, aby toho přes kloubouček víc vytáhla-neměla na to moc síly, protože šlo to tíž. Skončila jsem tak, že jsem začala se snahy kojit kojit krev a dva záněty do týdne postupně na obou prsech s vysokýma horečkama mě připravily o mlíko. Byla jsem dost zoufalá a do toho ty úžasné otázky od kojících matek - KOJÍTE??? A já špitla ne. Myslím, že ve vůli to nebylo, prostě to nešlo. Dcera dostala flašku, já se uklidnila a začala si malou užívat se vším všudy. Čekala jsem druhé a chtěla kojit, ale zapřísahla jsem se, že už to nikdy nenechám dojít tak daleko. Když to nepůjde, tak to nepůjde, svět se nezboří a i přes to dám svému dítěti to nejlepší ze mě a o mléku to rozhodně nebude!!!!!!!!!!
 Aja, syn 7 let 
  • 

Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 12:41:28)
moje řeč! ~R^
 Czeperka 


Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 13:17:41)
Lenko, pod tohle se podepisuju!
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 13:44:37)
Naprosto souhlasím !
Všude se vykřikuje že kojit se má min. do 6 měsíců až 1 roku,pokud možno co nejdéle.Když maminka přijde někam k doktorovi nebo mezi jiné maminky a řekne že už nekojí a nemá odkojeno min. 6 měsíců,všichni na ni koukají jako na nějakou krkavčí matku.Vím to z vlastní zkušenosti.Dcerku jsem kojila do 4 měsíců a byl to očistec.Neustále totiž zvracela,skoro pokaždé když jsem ji nakojila hodila tyčku.Po 4 měsících jsem to vzdala a přešly jsme na hypoalergenní sunar.Rázem byl klid.Já byla znova těhotná takže jsem se aspoň klidně celou noc vyspala.Minulo mě noční vstávání třeba 6x za noc,kvůly kojení.Když se narodil syn,bylo dcerce 13 měsíců.Kojit jsem vydržela 1 měsíc.Ono celou noc po hodině kojit a ráno být čilá k ročnímu dítku je jaksi o nervy.V tu chvíly jsem si dupla a řekla si že mi doktoři a vzorné matky můžou vlízt na hrb!!!!Svoje děti miluju nade vše,o tom žádná,ale právě proto jsem s tím sekla.Synka jsem taky dala na sunar a byl klid.Nikdy jsme neměly problémy se spaním,od malinka mi spí oba celou noc.Nikdy nebyl problém s jídlem,jakože tohle madam nebude jíst atd..Já na sunar nedám dopustit.A děti jsou zdravé!
 Dagmar Bartůšková 


Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 13:49:24)
no, já to napsala, protože se to s významem kojení prostě děsně přehání, jako dobrý, v africe pokud matka nemá mlíko, je to jaksi fatální ale u nás nee...
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 13:57:33)
přesně tak,nejvíc mi vadí jak se matky rozdělily na dva tábory,kdy samozřejmě ten lepší je ten kde se kojí co nejdýl.Je to trapný.Lidi by si hlavně měli uvědomit,že děti nemají alergie jen z toho jestli jsou nebo nejsou kojený,ale proto že jsou až moc opečovávaný.Jsou jako v bavlnce aby náhodou někde něco nedej bože neolízly,doma musí být všechno tip top sterilní.Tím to je.Kolem dětí se dnes chodí po špičkách.A potom matka která kojila 3,5 roku si mě stěžuje jaktože její dcerka,tak dlouho kojená má ekzém.Co jí na to mám říct.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 14:00:47)
Kačko, jenže to právě nejsou dva tábory, jak píše i Andie. Kromě extrémů na obou stranách jsou i ty, co kojí a nikoho neřeší a nekojí a nikoho neřeší.

Já třeba měla s nekojením kamarádky jediný problém - nevěděla jsem, co jí poradit, kde získat nejlepší informace o různých typech mléka a lahviček, o tom, co je okolo sterilizace a kvality vody důležité a co zbytečné. Ona se na mě obracela (ve více věcech) jako na zkušenou matku, ale v tomhle jsem jí prostě poradit neuměla.
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 14:04:44)
dobře,jsou tu 3 tábory ;-)
Mě taky nikdo neporadil,doktorka nám akorát řekla že máme mít něco hypoalergenního a to bylo vše.Na všechno jsem si musela přijít sama metodou pokus - omyl.
 Petul.a a Babu 


Re: A to já zas souhlasit můžu 

(19.6.2009 22:07:51)
Tak já se hlásím do toho třetího tábora~:-D Dcerce je rok, stále kojíme (což nepřipisuju sobě jako zásluhu, máme zkrátka kliku) a je mi fakt totálně jedno, jestli někdo kojí nebo ne. Ani mě nenapadlo se na to někoho ptát - vlastně jednou ano, ale to jsme s kámoškou probíraly, jak naše malá nechce pít z hrníčku (vlastně z čehokoli, co připomíná flašku), tak mi ona psala, jak to bylo u jejích dětí. No a v té souvislosti ode mě padlo "Hele, a já vlastně ani nevím, jak dlouho jste kojili vy". Ale bylo to vážně jen ze zvědavosti; rozhodně si nemyslím, že nekojící maminka dává svému dítku míň než kojící - laktační bohyně fakt nejsem~;)

To, že kojím 13timěsíční dítě ještě i přes den, to má důvod ten, že dítko prostě odmítá tekutiny, takže tím spíš doplňuji pitný režim. Kdyby mi někdo poradil, jak malou navést na pití čajů apod., byla bych mu taaak vděčná! S tímhle zase nejspíš nemají problém děti, které jsou odmala zvyklé na lahvičky.
 Dagmar Bartůšková 


Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 14:01:58)
Njn, to bych jí asi řekla, že dítě není skleníková kytička a imunizace je důležitá...
 zuzula81+Paťulka09 


Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 13:58:41)
a já taky můžu souhlasit. mám necelé 3 týdny starého synka.Zatím plně kojím, ale celé těhotenství jsem poslouchala, jestli budu kojit. Dostala jsem 20stránkovou příručku z laktační ligy o kojení....Když syn nechtěl první 3 dny vůbec baštit, byla jsem naprosto vystresovaná. Skvělá laktační poradkyně mi do syna furt štípala, nasazovala mi kloboučky atd. Pak přišla jedna hodná porodní asistentka, chytla synka, prso a bylo to. Malej se olizoval až za ušima.
Jinak mi kolem kojení připadá opravdu hrozný humbuk. Někdy si připadnu, že vůbec nevím co bych si počala bez laktační ligy~q~ Maminky klid, buď to půjde nebo ne. Kojení je pro miminko zdravé a určitě dobré, ale není to všechno. Nevystresovaná maminka důležitější
 Fidanek 


Re: A to já zas souhlasit můžu 

(20.6.2009 17:56:40)
Já taky souhlasím. Malou jsem kojila 2 měsíce, mlíka jsem měla dost, ještě jsem odsávala, každé kojení trvalo 30-40 minut a malá pak stejně řvala hlady a blinkala. Přešla jsem na Bebu a malá byla okamžitě spokojená. Dětská lékařka byla v pohodě a schválila nám to, ale co jsem si vyslechla dotazů zda kojím od lidí z okolí a těch opovržlivých pohledů když jsem řekla že ne, to byla hrůza, všichni mě považovali za nejhorší matku na světě, i gynekolog měl k tomu blbý kecy. Ale já jsem si řekla, ať si všichni trhnou nohou, hlavně že my dvě jsme spokojené.
 Barča, Linda 
  • 

Re: A to já zas souhlasit můžu 

(17.6.2009 14:45:22)
Leni, máš v podstatě pravdu. Já kojim malou už třetím rokem, teď je to v pohodě, ale začátky byly taky krušné. Myslím že každý začátek je těžký, než se nastaví do rovnováhy poptávka - nabídka. Já měla první měsíce taky opakované záněty prsu, a to z nadbytku mléka které se mi dělalo. V podstatě jsem půl roku jen kojila a ještě odsávala, aby se zánět prsů nevracel. Kojila jsem po hodině a půl a v noci jsem si musela kromě kojení ještě nařizovat budíka na odsávání. Ale skutečně po půl roce vše už v pohodě. Teď mám spíš problém malou odstavit, nechce se toho vzdát a to už je jí 2,5 roku. ~t~
Naopak cítím že se na mě okolí kouká kvůli tomu někdy přes prsty, jako že je to ostuda, hlavně ženy starší generace, tchyně, "pratchyně" a i švagrová, která nekojila.
Chce to vydržet těch pár prvních týdnů a nevzdat to,
ale pokud matka odmítá, neznamená to že je špatná.
Teď je taková doba "renesance" kojení a je všude propagováno. Jen se bojím aby se to třeba za 15, 20 let zase neobrátilo a netvrdilo se že je UM lepší než mateřské, třeba vzhledem k tomu že je prosté škodlivých látek z prostředí, které maminka do sebe
natáhne, přeci jen nežijeme v čistém životním prostředí. No, uvidíme. Nejlepší pro dítě je milující matka, to je stěžejní, a jestli kojí nebo ne je její věc. Nikoho bych si netroufala za nekojení odsuzovat. Zrovna tak bych neodsuzovala ženy které kojí třeba 4 roky. Škoda že nejsme více tolerantní. ~d~
 Hanka 
  • 

v budoucnu... 

(17.6.2009 15:02:20)
Jo, taky si nějak tiše myslím, že se za pár let objeví studie, jak jsou ty novější, zcela BIO druhy UM dokonalé a obohacené o látky zabraňující rozvíjení alergií a ekzémů, zatímco mateřské mléko není nikdy z principu "škodlivinprosté"... a navíc krmení lahvičkou s dokonale tvarovaným dudlíkem je i pro tatínky, a jak je důležitý nejen mateřský bonding v prvních hodinách života, ale i otcovský bonding již během šestinedělí, aby otcovská role správně nastartovala...

A naše dcery se na nás budou dívat jako na duševně zaostalé, až jim budeme vykládat "ty nekojíš? Měla bys to vydržet alespoň do půl roku plně, to je pro miminko nejlepší!"

:-)
 Petul.a a Babu 


Re: v budoucnu... 

(19.6.2009 22:14:11)
Moje řeč. Tak se tu tak za 25 let sejdeme a povíme si, co nám ty naše holky říkají, jo?
 Nev 
  • 

kojení vs. UM 

(20.6.2009 13:27:30)
Dostala jsem se k téhle diskusi zcela náhodně. Vím, že tohle téma vždy rozproudí vody kojících vs. nekojících. Jsem laktační poradkyně od r. 2003, sama jsem s kojením biologické dcerky měla veliké problémy, které jsme překonali (nejen že nepřibírala, ale i hubla, dr. jediné co doporučil byl dokrm umělinou, kdybych nevěděla, jak nevhodná je lahev a dudlík, tak to malé dám a s kojením končím v 7 dnech!). Nakonec byla kojená plně 8 měsíců, s příkrmy potom 18 měs. kdy se odstavila prakticky sama. Druhá holčička k nám přišla ve 22 měs. (jsme náhradní rodina) - pro ni jsem se po 4 letech nekojení rozkojovala - nezbořila nám dům (ač má dg. adhd), ani jí to nijak neuškodilo, naopak se podařilo vyhojit atopický ekzém, který si k nám z dětského domova donesla. Bohužel relaktace není tak stabilní jako laktace navozená porodem, po vysokých horečkách způsobených těžkou angínou se ji nepodařilo udržet. Nyní jsme přijímali dvě holčičky, ve věku 28 a 14 kalendářních měsíců (mladší těžce nedonošená). Také jsem si pohrávala s myšlenkou relaktace, jenže při přebírání sestřiček mi primář oznámil, že malá byla sondovaná, nemá sací reflex, polykací je nedovyvinutý - takže jsem se s čistým svědomím rozhodla věnovat stimulaci všech oblastí (nepříznivá neurologická prognoza) a dále podávat umělinu. Nyní nás čeká přijetí dalšího dítěte - sourozence holčiček - miminka - a to zda budu kojit nebo ne, nechávám na čas až bude doma a budeme sehraní. Když má žena jedno dítko, má spoustu času si zjistit informace o záchraně kojení, jak dokrmovat alternativně, nepodávat dudlíky atd... U pátého dítěte už toho času tolik není. Ač se kojení adoptovaných dětí věnuji, tak sama nevím, zda se pro něj rozhodnu. Ač vím, že umělinou nikdy na kvalitu MM nedosáhnu, znám rizika, která z nekojení pramení pro dítko.... ale rozhodnutí nekojit či kojit nechávám čistě na sobě - ale rozhodovat se budu naprosto informovaně, s vědomím, že nekojením nikdy dítěti nedám plnohodnotnou stravu, na druhé straně s vědomím, že budu zvládat chod domácnosti s pěti dětmi. Definitiva ale přijde až za pár týdnů.
 pomala 


Re: A to já zas souhlasit můžu 

(21.6.2009 17:48:05)
Jojo... mě taky úderné slogany o kojení lezou na nervy. S prvním synkem jsem zažila martýrium částečného kojení, kdy si vždy trošičku vysál ode mně, pak z flašky, a pak jsem odsávala odsávačkou kvůli stimulaci... a takhle to bylo 7-8x denně... vpodstatě jsem nic jiného než mlíko a věci kolem toho neřešila. Teď mám druhého dvouměsíčního synka. Z porodnice nás propustili jako že plně kojím - sláva nazdar-- byla jsem v totální euforii, šťastná, že to jde. Jenže po 14 dnech doma se zjistilo, že malý nepřibírá - bylo to jak ledová sprcha, a já byla tak dva dni v depkách a strachu, že se mléčné martyrium bude opakovat i tentokrát. byl nám doktorkou doporučen dokrm jednou denně, a pak dvakrát denně. Laktační poradkyně na telefonu radila seč mohla, doktorka mi radila zas úplně něco jiného... a já si z toho vybírala... asi 3 týdny nejistoty, experimentů, "kojících kúr" , a pak jsem nad tím prostě mávla rukou. Zatím je to tak, že dvakrát za den dokrmuju umělým, jinak kojim. Pár týdnů jsem dokrmovala stříkačkou, jenže drobek se u toho dost dusil a zakuckával, tak už je na flašce. Pociťuju, že už začíná být u prsa línější, a míň vytáhne... je si holt jistý, že bude flaška, a tak se podle toho zařizuje. Nejdřív i vlivem 6nedělní hormonální války jsem sama sebe obviňovala, že nejsem asi dost dobrá matka, když dostatečně nenakrmim svý dítě... ale teď opravdu jen mávám rukou. A taky si myslím, že to o vůli moc není... je to o chemii v našich tělech... a buď to prostě jede podle matky přírody nebo nejede. A mezi náma, myslím, že těm maličkým, je to úplně jedno, jaký mlíčko dostanou, hlavně že se napucnou... no ne?
 Insula 


holt nemám vůli 

(17.6.2009 19:30:19)
Asi nemám pevnou vůli. ~d~ Nerozkojila jsem se u dcery ani omylem. Neměla jsem ŽÁDNÉ mléko. ~;(( A mohla se klidně stavět na hlavu. I laktační poradkyně si se mnou nevěděla rady.
U druhého jsem sice kojila, ale s příkrmem. Mléko sice trochu bylo, ale bylo málo. Čím víc jsem příkládala, tím méně jsem ho měla. Navíc po 40-ti minutách kojení, vydržel syn 20 minut a pak "řval" hlady a já už mu nemělo co nabídnout. ~n~
Jak říkám, nevám pevnou vůli. ~j~ "Asi."
 Lenk& 


Re: holt nemám vůli 

(18.6.2009 8:25:32)
Já taky. Neměla jsem ani vůli a mlíko. Zkoušela jsem to jenom tři měsíce, každé tři hodiny jsem s tím děti obtěžovala. Podařilo se vždycky jenom pár kapek a nakonec úplně zmizelo. Děti byly od začátku na umělé výživě, teď je jim 2,5 roku, jsou zdravé, krásné a chytré jak opičky.
 Iva 
  • 

Re: holt nemám vůli 

(18.6.2009 13:47:54)
Hlásím se do klubu matek "bez vůle", taky jsem to vzdala po měsíci když jsem kojila po dvou hodinách celou hodinu, a můj chlapeček měl pořád svou porodní váhu. Víc jak čtyři týdny po narození..... Možná kdybych to s tou vůlí vydržela ještě nějaký ten týden, mohla bych ho přihlásit do komparsu na nějaký válečný film, ne?

Omlouvám se, jsem cynická, ale moc se mi líbí jak ty co kojily tvrdí, že je to věc vůle. Ty co by rády kojily ale nedařilo se jim to už o vůli jaksi nemluví, že. Víme totiž že vůle byla jako prase, ale umřít své dítě hlady nenechám. Na to ať se jde vůle bodnout.

 Lenka, syn Daniel 14. měsíců 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(20.6.2009 13:08:25)
Já jsem nad tím, jestli budu a nebo nebudu kojit nikdy nepřemýšlela. Nedumala jsem nad tvarem, velikostí atd mých prsou. Prostě jsem si řekla, že to nechám na přírodě....a hle? Rodila jsem císařem,syna jsem poprvé dostala ke kojení po 28 hodinách a kojím ho doteď a to mu je 14. měsíců. Kojím tak 2x denně a až 6x za noc. Líbí se nám to, je to krásná chvilka, kdy si užíváme jen sami sebe. Ale nikdy by mě nenapdalo nějak odsuzovat nebo se divně dívat na maminky, které nekojí. Ale všimla jsem si, že ty maminky, které nekojí z různých důvodů (málo mlíčka, žádné mlíčko, líné dítě...)se ale tváří strašně provinile, jo, jako kdyby se omlouvaly za to, že neplní trend dnešní doby. Jasně, kojení je určitě velice prospěšné pro miminko,ale když to prostě nejde, tak to nejde a nemá smysl trápit sebe nebo dítě u prsa. Já jsem ráda že kojím, momentálně jsem ve druhém měsíci těhotenství a uvidím, jak dlouho bude chtít syn kojit, klidně budu kojit miminko i jeho tandemově. I pan doktor to schvaluje. Prý si starší syn sám řekne, jestli chce ještě kojit nebo se odstaví. Každopdáně nebudu nějak naléhat. Ale nebudu z toho dělat žádnou vědu. Může se stát, že druhé miminko z nějakého důvodu kojit nebudu (nebudu mít mlíčko, nebude chtít ono kojit) a určitě se kvůli tomu nebudu obviňovat, že jsem snad horší matka....
 Lenka, syn Daniel 14. měsíců 
  • 

jak to vidím já 

(20.6.2009 13:10:48)
Já jsem nad tím, jestli budu a nebo nebudu kojit nikdy nepřemýšlela. Nedumala jsem nad tvarem, velikostí atd mých prsou. Prostě jsem si řekla, že to nechám na přírodě....a hle? Rodila jsem císařem,syna jsem poprvé dostala ke kojení po 28 hodinách a kojím ho doteď a to mu je 14. měsíců. Kojím tak 2x denně a až 6x za noc. Líbí se nám to, je to krásná chvilka, kdy si užíváme jen sami sebe. Ale nikdy by mě nenapdalo nějak odsuzovat nebo se divně dívat na maminky, které nekojí. Ale všimla jsem si, že ty maminky, které nekojí z různých důvodů (málo mlíčka, žádné mlíčko, líné dítě...)se ale tváří strašně provinile, jo, jako kdyby se omlouvaly za to, že neplní trend dnešní doby. Jasně, kojení je určitě velice prospěšné pro miminko,ale když to prostě nejde, tak to nejde a nemá smysl trápit sebe nebo dítě u prsa. Já jsem ráda že kojím, momentálně jsem ve druhém měsíci těhotenství a uvidím, jak dlouho bude chtít syn kojit, klidně budu kojit miminko i jeho tandemově. I pan doktor to schvaluje. Prý si starší syn sám řekne, jestli chce ještě kojit nebo se odstaví. Každopdáně nebudu nějak naléhat. Ale nebudu z toho dělat žádnou vědu. Může se stát, že druhé miminko z nějakého důvodu kojit nebudu (nebudu mít mlíčko, nebude chtít ono kojit) a určitě se kvůli tomu nebudu obviňovat, že jsem snad horší matka....
 Astrit 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(20.6.2009 17:45:39)
A já zase nemohou souhlasit s vámi. Některým maminkám kojení opravdu nejde, třeba když se miminko nechce za nic na světě od prvních dnů přisát, nebo když se mamince nenalijí po porodu prsa a ocitne se bez pomoci jménem "oxytocin". Sebevětší vůle je pak na nic a podle jednoho článku o trpělivé matce a taky trpělivému děcku nemůžete dělat závěry.
 Dooly. 


Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(21.6.2009 14:54:09)
Otazka je,jeslti je nutne kojit za kazdou cenu -tedy i psychickych potizi.

Ze je MM vzdy to nejlepsi,tak s tim nesouhlasim ani nahodou.Jsem ekzematik,syn kojeny do 2let(kdybych nedala na intuici ale doporuceni Mudr,tak do 3) a mel od 8m uporny mokvajici ekzem pod bradickou,byl "dokrmovan" Zyrtecem.Ale hlavne kojit kojit kojit mi rikali vsude... Jenze jsem spozorovala,ze jeho ekzem se lepsi a zhorsuje s mym zlepsenim a zhorsenim.Prestala jsem kojit tyden pred 2.narozeninama a ten dalsi tyden jsme sli k detske,kt.zajasala,ze konecne neco zabralo! (vyzkousela na nem vsemozne masti) Jo,zabralo nekojit.
Proto bych zadne dalsi sve dite uz nikdy nekojila.Zaroven mi to ke konci bylo i neprijemne,zvedal se mi zaludek,bradavky jsem mela precitlivele.
Jen se desim reakci v ceske porodnici -ptz ja bych zase rada rodila v nejake te "alternativnejsi" - porod do vany,apod.Jenze mam nejak pocit,ze by to z pohledu ceskeho kojiciho fanatismu nebylo mozne.Preci matka,co chce pohodli,klid,lidsky pristup by mela taky chtit TO NEJLEPSI pro jeji dite.Nebo ne? A tak pokud k tomu dojde,radeji nebudu rodit ve vlastech ceskych...
 marketa 
  • 

Re: S tímhle souhlasit nemůžu 

(21.6.2009 17:00:27)
no vis ono to kojeni u ekzematiku pomaha, jen kdyz ty drzis prisnou dietu. dite ma alergickou rekci na potraviny, ktere ty jis. dostava se to do mleka.
 Razivia 


dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 10:31:13)
Jsem nekojená od 3. týdne, zdravá, v rámci možností šťastná a s rodičema mám dobré vztahy. Takže žádná duševní ani zdravotní újma.
Vidím to tak, že když to jde, je to moc fajn pro matku i dítě, když to nejde, tak se z toho nemusí nikdo věšet a vyřeší se to prostě jinak.
Asi málokterá nekojí z "pohodlnosti" nebo proto, že bude mít pak lepší prsa, tyhle důvody neuznávám. Ale to snad ani nikdo nedělá...
I kdyby ten nekojící důvod měly být rozkousané bradavky, tak mi to připadá lepší, než zbytečný stresy. Radši ať jsou ty mámy v klidu, ne?
 culkaa 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 10:44:48)
...není nic zvláštního, žes nebyla kojená. to z naší generace (předpokládám zrovna 20-40) není nic neobvyklého - ještě jsem nenarazila na ženu (v generaci našich matek) v mém okolí, která by neprohlásila, že ona bohužel neměla mlíko... je to smutné, ale ony určitě mlíko měly, jen praktiky té strašné doby, ve které nás porodily, tomu nepřály.... téměř všichni jsme sunarové děti. ale to není důvod říkat, že to na nás nemělo vliv a že je to ok. samozřejmě těch 3%, co nemůžou kojit je mi líto, ale je to jak ve všem - není každý zdravý a zcela ok. ale normální (tj. zdravé, naprosto většinové a přirozené) je prostě KOJIT. Já jsem šťastná, že i po císaři (což je taky blbá abnormalita) se mi to povedlo a doufám, že to vydrží dlouho! a obdivuju ty, co mají tolik vůle jako maminka z dřívějšího článku.~x~
 Zasjaj. 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 10:54:54)
Culka,
tak tedy to moje matka neprohlasila, jsem rozena pred ctyriceti lety a plne kojena devet mesicu. Jen rikavala, ze prej jsem porad rvala, a az teprve kdyz jsem mela ja vlastni dite, tak jsme to rozebiraly a ukazalo se, ze jsem se vzbudila a maminka cekala se mnou rvouci v naruci treba nekolik hodin az k presne predepsane nacasovane DOBE KOJKENI.

Ted si tim omlouvam vlastni nenazranost, no trauma!~t~ musim porad neco zvejkat!~2~
 Dani.K, K 05, P 09 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 13:04:03)
Tak já jsem narozená před třiceti lety a kousek a kojená jsem nebyla. Mamka říká, že neměla mlíko. Ale bylo to o tom, že mě viděla každé tři hodiny, takže každé tři hodiny zkoušela kojit. A moje zkušenost byla, že jsem malého přikládala co nejčastěji, aby se mi mlíko vytvořilo. Možná, kdybych zkoušela kojit jen po třech hodinách, taky by se mi nevytvořilo, kdo ví...
 hahabimbi 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:00:51)
No tak nevím, to jako těm matkám někdo držel u hlavy pistoli, aby jim zabránil kojit? Já mám dojem, že to bylo stejné jako dnes - kdo chtěl kojil, kdo nechtěl, nekojil, komu to nešlo, tomu to nešlo... Moje matka mě kojila, jsem nedonošená, takže zpočátku pouze odsávala, než se z porodnice v jiném městě dostala do stejné nemocnice, kde jsem byla v inkubátoru já. Nikdy nehovořila o tom, že by se jí v tom někdo snažil zabránit, pouze o tom jak bylo odsávání příšerné - a to si dovedu představit...
 Boubí 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:08:53)
Hahabimbi, přesně stejná situace - narodila jsem se o 2 měsíce dřív císařem a než se mamka probrala z narkózy, tak mě převezli o 100 km dál do jiného špitálu, kde jsem ty 2 měsíce strávila v inkubátoru a mamka byla zatím doma se starší ségrou a odsávala jak divá, protože už tehdy jí doktoři řekli, že by bylo super, kdyby si zvládla udržet kojení, a povedlo se, kojila mě potom ještě několik měsíců. Ale sestřenky narozené ve stejné době kojené nebyly, takže asi záleželo na přístupu doktorů a matky, stejně jako dnes.
A nemyslím si, že se s tím nějak moc nadělá, to je jak kdybych přišla o nohu a rozčilovala se, že kolem mě všichni schválně chodí a já nemůžu... trošku "potrefená husa se ozve", mi to připadá.
 Dagmar Bartůšková 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:30:30)
POTREFENÁ HUSA???? Hahaha, kojila jsem jak divá,staršího do 11 měsíců, mladšího do 10,výhradně kojení přibírali skvělě...odstavila jsem je pak, protože jsem se nechtěla dočkat chvíle, kdy se mi bude dvou a víceleté dítě vrhat do výstřihu :-D
 Bellana 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:23:14)
Já s eprý blbě přisála, mamce popraskaly bradavky do krvava, po třech dnech kojení odpískala, protože jí nikdo neporadil, jak to udělat, aby jí kojení nebolelo ...
Kdybych já první dítě rodila před třiceti lety, tak rozhodně nekojím, nebýt ohromné podpory laktační poradkyně (a možná taky "masáže", že kojit je dobrá věc), tak se nerozkojím. Kojení není jen přirozenost, kojení je taky technika a zkušenost. Někdy to fakt nejde "samo".
 culkaa 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:28:11)
jo, ale právě to všechno, co jste napsaly, jsem tím myslela - tenkrát nebyla taková podpora jako dnes a já jsem tu podporu a pomoc taky potřebovala! a že dneska je jí víc - je jen dobře!
 Stáňa a dva kluci 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:30:55)
Hahabimbi, stejné to tenkrát nebylo. Prosazoval se především sunar, úžasný výdobytek socialismu:-). Chyběla osvěta a rady, co dělat, když je nějaký problém. Mě mamka kojila do šesti týdnů, pak dostala zánět a tím skončila. Kdyby třeba existovaly laktační poradkyně, zánět třeba vůbec nebyl nebo by ho mohla zvládnout a kojit dál.

Já osobně jsem prvního nekojila, druhého ještě kojím a nikdy jsem se nesetkala s nějakou negativní reakcí na nekojení. Naopak jsem zažila jednu kamarádku mé mamky, tudíž z nekojící generace, která se dost nejapně divila, že ještě kojím. Bylo to dost drzý a protivný. A dost mě to v dnešní době překvapilo. No asi bledá závist a vlastní problém.

A souhlasím s Žženou, že kojení je prostě nejlepší volba, umělotina je umělotina. A lepší je se s nekojením vyrovnat než pak prskat po kojících.
 Dagmar Bartůšková 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:36:25)
JEŽIŠMARJÁJÓZEF PO NIKOM NEPRSKÁM,KOJILA JSEM V POHODĚ, TO BYCH PRSKALA I PO SOBĚ!!! A ŽENSKÝ CO JIM NEVADÍ, KDYŽ JIM TŘÍLETÝ DÍTĚ OCUCÁVÁ PRSA MI TAKY NEVADĚJ,JE TO JEJICH VĚC~p~
 Stáňa a dva kluci 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:40:43)
Essi klid, to nebylo myšleno na tebe, ale všeobecně...
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 13:52:43)
SOUHLAS,MAXIMÁLNÍ !!!!!
 andie77 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 15:03:53)
A proč hned "bledá závist a vlastní problém"??
Někdo tu psal, že si nápisy z plakátů propagujících kojení nemají tak nekojící matky brát, tak znova opakuji a vaše reakce mi to potvrzuje - nejde o hesla na plakátech, ale o konkrétní reakce lidí.
A přesně to vystihuje ten název článku - a ta reakce viz "ať se s nekojením matka srovná a neplive po (nás) kojících". ~l~
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:44:37)
Hahabimbi,
pochopitelně našim matkám nikdo nedržel u hlavy pistoli a nevyhrožoval zastřelením, pokud budou kojit. Ale doporučení, kterých se jim ohledně kojení dostávalo, byla z dnešního pohledu tak nesmyslná, že se vůbec nedivím, že bylo v naší generaci tak málo kojených dětí. Naopak - divím se, že byly vůbec nějaké.:-)) Namátkou - zakazovalo se kojit jinak, než podle přesného časového plánu (po třech hodinách), což v mnoha případech muselo znamenat, že matka stráví i hodinu a půl s dítětem řvoucím hlady. Ale jen málokterá si troufla jít proti proudu a dát dítěti pít dřív, když všechny autority tvrdily, že je to špatně. Samotné kojení nemělo přesáhnout pět minut. Kdybych si zodpovědně (stejně jako moje matka) nastudovala tehdejší literaturu o péči o dítě a věřila doporučením lékařů a sester v porodnici, tak nekojím ani jedno ze svých dětí. Dcera se dožadovala krmení nejdéle po dvou hodinách, syn zas k nasycení potřeboval v prvních týdnech i 40 minut u prsa.
 hahabimbi 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 13:13:09)
jasně, že nebyly informace a laktační poradkyně a byla propagována umělá výživa, psala jsem pouze o přístupu rodiček ne jejich okolí... obecně mi nikdy nepřišlo, že by se v současnosti tolik propagovalo kojení - u gynekologa v televizi běžela smyčka (mimo jiné) s reklamou na umělou výživu a ne s reklamou na kojení. Jo, v porodnici nám pustili nějaké video o kojení - ale pokud by ho neměli pouštět v porodnici, tak kde by měli...
 Annitta 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 11:53:53)
Jsme 3 ségry a všechny jsme byly kojený do +- 3 měsíců...jsme ročníky 75,77,85 a mamce nikdo neřekl o spurtu...~d~ a přitom všechno s dr konzultovala...jen u mě-jsem ta nejmladší- jí řekli, ať hodně pije a to bylo veškerý info ke kojení...

a zároveň taky odmítám paušalizaci- tchýně kojila rok...

já kojila skoro 9 měsíců a je mi to líto, ale i přes probdělý noci s přisátou dcerku na prsu, bylo už málo. Teď s Nutrošem vidím, že je nenažraná~t~ vypije od 19 do 6 rána i 3/4l(rekord byl skoro litr), většinou něco přes 500ml...bohužel jsem nevyspání odskákala totálně zničenou imunitou a za poslední 2 měsíce už beru 2. ATB...takže si myslím ,že se fakt nemá nic přehánět...ze všeho nejdůležitější je, aby mimčo netrpělo hlady...~R^~s~
 Zawgat_Mohammed 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 12:17:01)
Moje maminka mela nejen dostatek mleka, ale dokonce prebytek, takze jim krmila i kraliky. Ja lajdak jsem ale zacala v sedmi mesicich kousat, takze ji bylo porazeno me zcela odstavit. Bohuzel se u mne vyvinula alergie na mleko.
 Efka 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 12:50:42)
To je fakt sranda, moje máma taky říkala, že neměla mlíko. A já jí věřila. Tak to asi musí být dobou. Není možné, aby tenkrát měly mámy horší dispozice než my..
 Razivia 


Re: dělá se s tím moc cavyků 

(17.6.2009 14:58:17)
Já nebyla kojená z toho důvodu, že moje máma měla málo mléka a mě to nestačilo. Dneska je ta osvěta velká a každý ví, že MM je lepší než UM. Jen si myslím, že když má matka moc rozkousané bradavky, trpí na mykózy apod., že není její povinností se stresovat a snažit se to za každou cenu lámat přes koleno. Prostě hlavně v klidu. A když to někomu "technicky" nejde, může vyhledat pomoc, a když to pak stejně nepůjde, tak co. Prostě se nedá nic dělat.
Mám kamarádku, ktré se při kojení dělalo fyzicky špatně, neuměla pořádně ani popsat jak, bylo jí celkově zle. A to je podle mě třeba už důvod s kojením přestat. Byla v hroznym stavu...
 Dáňula 


:-) 

(17.6.2009 10:35:45)
To jsou zase výkřiky do tmy. Ach jo.
Suma sumárum článek o ničem, který má asi zase rozpoutat vášnivé debaty na téma kojím/nekojím. Tak nabrušte jazýčky ... vlastně prstíky a hurá do boje.

 Dagmar Bartůšková 


Re: :-) 

(17.6.2009 10:39:51)
Dáňulo a nezdá se Ti, že se s kojením desně nadělá?Mě to teda tak přijde....jak o ničem, vždyť to je hotová deptačka na nekojící dneska všude fuuuurt :-)
 Mlada 


Re: :-) 

(17.6.2009 10:44:52)
S kojením se opravdu děsně nadělá. Ale proč? Protože tu je snad už několik generací, které prostě "vyrostly na sunaru". Nějak se zapomnělo, že kojení je první volba, že kojení je to, co je normální. Že po náhražkách se sahá, až když to jinak nejde.
 culkaa 


Re: :-) 

(17.6.2009 10:46:28)
~;)~R^
 Dagmar Bartůšková 


Re: :-) 

(17.6.2009 10:48:38)
Ale proč se s tím tak nadělá, když dneska už každá maminka ví,že kojit je normoš????? Nemá šanci se to nedozvědět, agitační plakáty jsou všude!!!V každé knize o dětech, všude na člověk vyskakujou prsiska nalitý mlíkem!!!
 Ráchel, 3 děti 


Re: :-) 

(17.6.2009 13:10:04)
a proč ti to tak děsně vadí? mně kojení připadá normální. odkojila jsem tři děti - nepřipadám si kvůli tomu jako nějaká hrdinka, připadám si jako normální matka.
 Berranka 


Re: :-) 

(17.6.2009 13:58:35)
Loro, já jsem odsávačkou odsála max.100ml a přesto kojím syna už 9 měsíců a dceru jsem kojila 2 roky. Oba otesánci, schopnější než celá odsávačka. Odstříkávat ani odsávat jsem nikdy nezvládala.
 Rapiti 


Re: :-) 

(17.6.2009 14:03:11)
No, aby snad laktační poradkyně zalezly do podzemí a ty, které potřebují radu, aby jí pokoutně sháněly, protože jinak by se mohly dotknout citů těch, kterým to nevyšlo. ~a~
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: :-) 

(17.6.2009 14:12:49)
o tom to není,laktační poradkyně jsou fajn a velice užitečné.Ale když jseš po porodu,hormony se v tobě bouří a přijde za tebou nějaká Gertruda(takovej babochlap) vůbec se s tebou nepáře,je odměřená až protivná a jediný co z ní vypadne je,že když miminko nebude papat tak mu dají nějakou umělotinu jako náhradu.Tak díky,ale ne!Ta ať si do toho kanálu zaleze!Laktační poradkyně by měla být vstřícná,milá,usměvavá atd... A když jí ta práce nebaví tak ať ji nedělá.
 Rapiti 


Re: :-) 

(17.6.2009 14:14:39)
Kačko, a jsi si jistá, že to byla laktační poradkyně? Nebyla to prostě dětská sestra?
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: :-) 

(17.6.2009 14:25:03)
Bohužel jsem si jistá,byla to laktační poradkyně.
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: :-) 

(17.6.2009 14:27:23)
já naštěstí nejsem nějak extra citlivá,takže jsem jí měla háku .-)
Řekla jsem si že si to nenechám zkazit.No a při druhém když jsem tam ležela a ona přišla,tak jsem jí řekla že mám doma rok starou holčičku a že její rady fakt nepotřebuju.a byl klid.
 Rapiti 


Re: :-) 

(17.6.2009 15:03:39)
Kačko, pane jo, tak na takovou bych fakt narazit nechtěla. Ale, jak se to tak stane, že za tebou přijde laktační poradkyně, aniž bys ji žádala o radu. Osobně si to vykládám tak, že je to dětská sestra, která byla povinně vyslána na školení a tak je i LP, ale z vlastního zájmu to asi není. ~;((
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: :-) 

(18.6.2009 10:34:32)
taky mi to tak přišlo,já se o nikoho neprosila.
 adelaide k. 


Re: :-) 

(17.6.2009 17:24:41)
Loro, každý má nějkaou svoji bolístku. Nezdařené kojení může bolet dost, ale není to přece důvod proč se vykašlat na kojicí osvětu ~d~

Mimo to, co city ženy která se právě o kojení úspěšně poprala za pomoci LP a všech možných i nemožných metod a teď si tady přečte že je laktační fanatička, nenávistná vůči těm co nekojí~l~
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: :-) 

(17.6.2009 14:00:45)
Já si teda myslím, že informací o kojení není nikdy dost. Kdo nečte časopisy typu Betynka, ten na to moc nenarazí. Já jsem byla ráda, když mi sestra v poradně dala knížečku, kde jsem se dozvěděla poměrně dost věcí.
A z druhé strany - z porodnice sice odchází většina maminek kojících, ale v půl roce už kojí plně snad kolem 20% (jestli si to číslo dobře pamatuju). Takže větší část žen kvůli nějakému problému, nedostatku informací ukončí kojení poměrně brzo.
 Petra Neomi 
  • 

Re: :-) 

(17.6.2009 14:15:48)
Imho to není nedostatek informací, kojení je v některých ohledech nepohodlné a pokud ty matky nemají tolik mléka, že odkojit prostě musí, plynule to přestane.
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: :-) 

(17.6.2009 14:22:31)
Petro Noemi, samozřejmě část takových matek je - o tom není pochyb. Je ale i dost velká skupina matek, který si prostě neví rady nebo dostanou blbou radu od pediatra a to je začátek konce. Znám v okolí pár takových případů. Např. jedna moje vzdálená příbuzná má obě děti drobné, takže vždycky málo přibíraly - no a dr. nutila dokrmování UM. A jak to skončilo? Mlíka bylo míň a míň.
 Petra Neomi 
  • 

Re: :-) 

(17.6.2009 14:33:04)
Já nevím, ale imho to přikrmováním opravdu není. Moje dcera už dávno normálně jedla dospělé jídlo a laktace nepovolovala, nesnižovala se, nic. Imho je to hlavně genetická dispozice.
 Petul.a a Babu 


Re: :-) 

(20.6.2009 11:12:05)
Tak s tou genetickou dispozicí bych asi nesouhlasila. Moje mamka nás kojila chvíli (i když po pravdě řečeno v době, kdy se kojení moc nepřálo), sestry nekojily prakticky vůbec. A já kojím už 13 měsíců:-) Možná je to i o té informovanosti - když porodily ségry (jejich dětem je 23, 20 a 14 let), bylo to takové to "jde to? Nejde. Tak prsk - Sunar". Já mám kolem sebe kamarádky, které kojily minimálně 6 měsíců, většinou víc, tak mi nějak ani nepřišlo, že by to nemělo jít. Po pravdě řečeno jsem to ale moc neřešila a v tom taky možná bude tajemství úspěchu. Nebyla jsem ve stresu. Ale ty informace byly fajn. Taky jsem narazila na super sestřičky, které Barunce pomohly, když se neuměla přisát. A ani ony nedělaly žádnou trágu z toho, kdyby to nešlo. Jo, a ještě k těm ségrám - ony si myslely, že nekojily kvůli tomu, že rodily (všechny děti) císařem. Jenže to já taky. Akorát mě tedy napadlo, že k jejich neúspěchu možná přispělo to, že rodily pod celkovou narkózou, tenkrát se to asi ani jinak nedělalo a hlavně pokaždé byl ten císař akutní. U mě byl plánovaný a měla jsem spinál.

Myslím si, že kojení/nekojení je z velké části záležitost hormonální a hodně je to taky věc psychiky. Informací by mělo být hodně, ale neměly by být podávány stylem "tytyty, jestli nebudeš kojit, jsi špatná matka". To je přece blbost!!!~;)
 Hanka 
  • 

Re: :-) 

(17.6.2009 14:37:38)
Jak jsem vděčná své pediatričce, která má drobná miminka vždycky brala v pohodě, a když jsem se u první dcery jednou zeptala, jestli nepřibývá málo, řekla mi: "Vždyť vy jste malá, váš manžel vcelku taky, tak po kom by byla velká?"
 Petul.a a Babu 


Re: :-) 

(20.6.2009 13:05:07)
Já mám taky na pediatričku kliku. Taky říká, že když my jsme s manželem oba štíhlí a vysocí, tak Bára asi nebude jiná, že~;)Pokud není dítě podle tabulek, nedělá z toho tragédii.
 Jeremjas 


Re: :-) 

(24.6.2009 22:22:37)
Jak vidím, tak depada, která nevede vůbec nikam. Je přece každého věc, zda kojí a nebo nekojí, za přestal kojit z vlastní vůle a nebo mu to nešlo. Holky zamyslete se.
~l~
 Dáňula 


Re: :-) 

(17.6.2009 10:51:04)
TO víš, že se s tím strašně nadělá. Ale z obou stran. ~t~~t~~t~

A jak myslíš to "deptačka"? Copak k tobě se vrhají naprosto cizí lidi a vyptávaj se tě na něco takhle soukromýho??? To si u nás dovolí tak maximálně naši rodiče, případně nějaká dobrá kamarádka a to jen tak, že se zeptají co a jak, ale nějaké nutění toho a toho jsem ještě nezažila. Buď jsem měla štěstí, nebo jsem někde na planetě normálních lidí. A pak tedy ještě pediatr, ale ten se optá: "Kojíte?" a odpověď si akorát tak zapíše do papírů, v případě umělého mléka se optá jak děcku sedne, jestli je to ok a šlus.

Takže mě osobně přijde, že si prostě někdo hledá problémy tam, kde nejsou(teda alespoň v mé osobní blízkosti tomu tak je) a pak se v tom přehrabuje a "zkoumá" to ze všech stran a buď se rochní ve vlně souhlasu, nebo vzteká ve vlně nesouhlasu. Ale hlavně, že je co řešit, že. ~d~

Takže mnoho povyku pro nic, ale hlavně, že je co řešit. ~a~~a~~a~
 Dagmar Bartůšková 


Re: :-) 

(17.6.2009 10:56:26)
Dáňulo já kojila jak jihočeský mlíkárny obě děti, v prvním půlroce života přibírali kilo měsíčně a pediatr mi pravil,že bych ukojila trojčata, mně je jen líto několika maminek, které znám a kojit nemohly, protože jsem viděla, jak to na ně působí, ženěco tak samozřejmého jim nejde a na tom plakátu v porodce byl přece ten agitační výkřik ~q~
 Dáňula 


Re: :-) 

(17.6.2009 11:01:04)
Hmm, u nás v porodnici běžel jen ten "kojící dokument". ~d~

S kojením taky nemám problémy, ale třeba kamarádka prostě nekojila - neutvořlo se jí mlíko a žádný depky z toho neměla(teda když pominu ten první týden, kdy furt čekala, že něco bude a ono furt nic). Prostě není, tak nahradíme něčím jiným, no. ~d~
 Marki3 


Re: :-) 

(17.6.2009 15:46:51)
Dáňulo,

jasně že všechny články nemůžou vyhovovat všem. Představ si, že jsou i maminy, který ta diskuze zajímá.
 Dáňula 


Re: :-) 

(17.6.2009 16:30:53)
Marki, já netvrdím, že nikoho ta diskuze nemůže zajímat. ALe na férovku mi prozraď - co ti tahle diskuze dala??? A hlavně o čem je? Že někde visí plakáty agitující ke kojení, někde zase k umělé výživě, že někdo nekojí a někdo jo a pro toho to má takový + a - a pro někoho zase makový ...

"Článek" je sám o sobě takovej nijakej, nemá ani hlavu ani patu a obsahově na tom není o moc líp, ale budiž, zaobírá se (to mu hodně fandím) tím zde věčným tématem - kojení.
Ale možná je můj pohled na věc jen nějak zkreslen. ~d~~d~~d~ Ale co, do měsíce tu zas bude nějakej kojící/nekojící výšplecht. (netvrdím, že všechny články na toto téma jsou k ničemu, ale tenhle podle mne k ničemu je)~d~
 Dagmar Bartůšková 


Re: :-) 

(17.6.2009 16:33:23)
Dáňulo alr to neměl být odborný nebo osvětový článek, to je pidiesej o tom, jak propagace kojení může působit na nekojící matky...čéče Ty máš něco proti mýmu stylu psaní ~j~
 Dáňula 


Re: :-) 

(17.6.2009 16:40:34)
Essi né, nic proti tvýmu psaní nemám. Jen ten styl jsem tam nenašla, ale aspoň teď už vím, že to byla esej. ~:-D No ale tak máš snahu nad něčím hloubat, tak budiž ti přáno. :-) A diskuze pod článkem je celkem obsažná, tak gratuluju. ~:-D~:-D
 Dagmar Bartůšková 


Re: :-) 

(17.6.2009 16:45:17)
Dáňulo jsi srandistka, trochu ostrá ale vyjadřuješ se celkem výstižně :-)
 Ráchel, 3 děti 


Re: :-) 

(17.6.2009 17:05:06)
taky mi připadá, že se dělá komár z velblouda. no určitě se může stát, že se někdo ošklivě oboří na nekojící matku, ale že by to byl masový jev se mi nezdá
 Tulka 


Re: :-) 

(17.6.2009 17:10:06)
Spíš se stává,že se někdo ošklivě oboří na kojící matku~;),vím z vlastní zkušenosti.Ale takhle opačně z toho člověk trauma většinou nemá,spíš si pomyslí něco nelichotivého a pustí to z hlavy.
 simka02 


Re: :-) 

(17.6.2009 11:47:26)
Essi, jako názor ok, ale jako článek na homepage to má hodnotu NULA. Skutečně dobrý článek na toto téma se jmenuje Kojení - životní nutnost nebo možnost? a publikovala ho tu paní Jiřina Mrázková. Je zde: http://www.rodina.cz/clanek6712.htm Tomu říkám článek o ne-kojení. Tohle je žblebt.
 Dagmar Bartůšková 


Re: :-) 

(17.6.2009 12:15:10)
žblepty žblept jsem mistryně ve žbleptání,lepší jakákoliv popularita než žádná :-D
 gevelina 


Re: :-) 

(17.6.2009 12:31:58)
Přesně tak. Jiřina Mrázková je skutečnou odbornicí. Myslím, že jí za zachování kojení v případných nesnázích vděčí mnoho maminek, včetně mě (synek bojkotoval kojení kolem 6. měsíce, ale "sunar" také odmítal - díky velké databázi otázek a odpovědí na jejím webu www.kojeni.net jsme našli příčinu a vyhrabali se z toho, kojíme dál). Zároveň ale nikomu nic nevnucuje za každou cenu a dokáže podpořit i maminky, které už třeba vyzkoušely všechno možné a nešlo to, v rozhodnutí odpískat to definitnivně a netrápit se zbytečně. Díky takovým laktačním poradkyním to máme dnes podle mého názoru snažší než naše matky a babičky, pokud kojit chceme. Je mnohem větší dostupnost informací a v době interentu obzvlášť.
 Dagmar Bartůšková 


Re: :-) 

(17.6.2009 12:36:01)
Haha, já se tu za žádnou odbornici neprohlásila :-) jiřku znám z diskuze podle věku, je šikovná, to ano...a já se s ní nesrovnávám....zrovna jako se nesrovnávám s pediatrem, pokud napíšu něco o dětech,že ano...
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: :-) 

(17.6.2009 13:48:30)
Starší dceru jsem kojila do roka téměř plně, odmítala jakoukoliv stravu a mladší bohužel jen do 3 měsíců a to ještě s příkrmem a rozhodně mě nikdy nikdo nedeptal. Pediatrička se se mnou o tom bavila naprosto normálně a kamarádky taky . Možná je to spíš o tom, jak se s nekojením vyrovná každá žena sama a podle toho pak přistupuje k "reklamě". Mě to u mladší dcery přišlo líto, ale to je tak všechno, co jsem s tím mohla dělat, než se stresovat a depčit a za každou cenu se snažit rozkojit, mi přišlo lepší skončit na UM a mít spokojené dítě, což jsem 6nedělí, kdy jsem se jen snažila kojit, rozhodně neměla. Straší dceru jsem kojila naprosto přirozeně a mlíko jsem mohla i prodávat.
 chatrosa 


zkušenost s pedantstvím kojení 

(17.6.2009 11:04:26)
Můj syn se narodil o měsíc dříve, byl v inkubátoru a moc se mu nedařilo dobře. Já jsem mlíko odstříkávala, ale po týdnu se přez noc prostě stratilo a už se netvořilo. Syna mi po 10 dnech dali na pokoj, vše se vyvíjelo dobře, byl na umělé stravě, pěkně papal, přibýval. Tak jsem se po 14 dnech zeptala primářky proč nás nepustí domů. Její odpověď mě zarazila. Dokud nebudete kojit tak odtud neodejdete. Zprvu mě to rozesmálo, protože mléko jsem neměla již dlouho a celý život strávený v nemocnici mě pobavil. Po dalších pěti dnech jsem začala naléhatna lékaře, aby nás propustili domů, mléko jsem porstě neměla. Prý jsem ho ztratila ze stresu a zase se vrátí. Nakonec jsem chtěla podepsat reverz a musela jsem podepsat , že ze své vlastní vůle odmítám kojit. Přišlo mi to děsivé a ponižující. Ty řeči lékařek o tom , že svému malému dám v mléku to nejlepší atd. Já bych klidně dala, ale neměla jsem z čeho, ale to je nezajímalo.Myslím si, že s kojením se to moc přehání. Každá matka by chtěla dát svému maličkému to nejlepší, ale když nemůže, není na místě ji ještě přitěžovat nepatřičnými řečmi o tom jak je "špatná,,.
 Žžena 


Re: zkušenost s pedantstvím kojení 

(17.6.2009 11:19:36)
Chatroso,
já myslím, že jsi narazila na nějaké divné zdravotníky. Protože to zdaleka není norma, že by někdo takto peskoval maminu když se ztratí mlíko, to jsem fakt nezažila (ani v porodnici... když nebylo mlíko, neudělalo se, tak prostě nastoupila lahev a nikdo to slůvkem nekomentoval!).
Laktační poradkyně a vůbec lidi, co chtějí pomoct maminám, které by rády kojily, aby kojily, ale fakt nemůžou za to, že někde v jedné porodnici se sešlo pár idiotů.
 magggi synáček z léta09 


Re: zkušenost s pedantstvím kojení 

(18.6.2009 11:40:18)
Nebyla to náhodou nemocnice "Baby friendly hospital?" Tam je totiž nesmírně důležité, aby bylo ve statistikách, že 97-99% matek odchází plně kojících. Sice nechápu, proč to tak je, ale znám dva případy kojení jednoho špitálu s tímto honosným titulem, kdy mamince nebyl po porodu nikdo ochoten poradit a pomoci (víkend, laktační poradkyně pouze Po-Pá, sestry poměrně neochotné a každá jiného názoru, což prvorodičku mate). Celé to dopadlo tak, že pro obě maminky i jejich děti se stalo kojení nesmírným utrpením, ale propouštěli je s tím, že plně kojí a mohou si udělat čárku do statistiky. Že obě kojily slabé dva měsíce, a trápily sebe i mimino jen proto, že byly vyšokované tím, že dítě bude celoživotně postižené, když kojené nebude, to už je věc jiná...~q~~:(~d~

Jsem ve 38tt. Kojit chci a upřímně doufám, že to půjde.
Nikdy to nebyla věda, ale přirozená věc intuice.
Vědu z toho udělali, intuice je v pytli, takže dnes je kojení považováno za dar a výsadu, kam se člověk podívá, všude ho straší kojením (ano, straší - je to jako když se 6tiletému dítěti říká "Počkej, až půjdeš do školy, tam Ti ukážou"), takže zápasí už v těhotenství mezi přirozenou touhou krmit své mládě dle přírody a nejlepším možným způsobem a zároveň infantilní touhou ukázat fanatikům kojení vztyčený ukazováček a koupit zásoby Nutrilonu~y~
A závěrem - kamarádka mi na mé starosti řekla, že hodně záleží na tom, na koho člověk jako na prvního narazí - kdo mu s kojením poradí jako první...
 10.5Libik12 


Re: zkušenost s pedantstvím kojení 

(18.6.2009 13:31:46)
No jestli má někdo touhy vyfuckovat údajné fanatiky kojení tím, že nekojí, tak to mu není pomoci.

Fakt nechápu, že se v zemi reklam a sloganů pošvíkne matka z (ne)kojení údajně proto, že načtla letáček v porodnici, když má naprostou svobodu rozhodnutí.
V dobách spádových lékařů a restriktivního zdravotního systému existovala lékařská autorita, která sunar dávala na recept. A záleženo na vůli ošetřujícího(kterého si nešlo vybrat), jestli po hodině zkušebního kojení a převážení se matka hubnoucího děcka dočká receptu nebo ne.

Myslím si, že kdyby se plošně zakázala jakákoliv zmínka o kojení, vymezovaly by se přecitlivělé matky proti něčemu jinému a stejně by tu znělo pohrdavé plivání po takzvaných superženách.
 Žžena 


No ale Ty seš ten samej extrém... 

(17.6.2009 11:06:23)
... a jako reakci na plakát s kojením máš potřebu vylévat srdce z toho, že kojit vlastně vůbec netřeba.
V Sunaru nemáš protilátky od vlastní mámy. Já vidím tedy mezi umělým a mateřským mlíkem několik velmi podstatných rozdílů. A hněte mne, když někdo, kdo nekojí (nemůže, nechce atd.) není schopen říct "prostě nekojím" (což by většina lidí naprosto v klidu vzala, jelikož je to každého věc!) a srovnat si to sám v sobě, ale vykřikuje "vždyť to mateřský mlíko není v ničem lepší než Nutrilon!".
To je jako by byl na ortopedii plakát "nejlíp se chodí po vlastních nohách" a tys vykřikovala, že přece existujou dřevěný a aluminiový protézy a s nima se taky dá chodit, dokonce i jet na olympiádu a navíc se ti na nich nemůže udělat bércový vřed.
Je to jen o tom, jestli seš s tím sama srovnaná nebo ne. Ostatní maminy, nalitý prsiska a laktační poradkyně za to fakt nemůžou.
Je naprosto v pořádku, když mamina, která nemůže nebo nechce kojit, nekojí. Na kojení svět fakt nestojí. Ale nebudem si lhát do kapsy a naopak kritizovat ty, které prostě úplně normálně kojí.
 Markéta, syn 7l. a miminko 
  • 

Re: No ale Ty seš ten samej extrém... 

(17.6.2009 13:46:19)
Vida, já jsem z článku vyčetla, že autorka kojila, není tedy důvod, proč by se měla srovnávat s nekojením?

Kojit skutečně netřeba, existují přece umělá mléka. Mateřské mléko podle současného pohledu vědy je lepší než mléko umělé, před čtyřiceti lety to bylo právě opačně. Uvidíme, co vědci vyzkoumají za pár let.

 maja 
  • 

Re: No ale Ty seš ten samej extrém... 

(17.6.2009 19:40:26)
"vždyť to mateřský mlíko není v ničem lepší než Nutrilon!".
Já teda nevím, ale nikdy jsem se nesetkala s někým, kdo by tohle tvrdil. A už vůbec ne s někým kdo nekojil a toto by tvrdil.
 amy 
  • 

Re: No ale Ty seš ten samej extrém... 

(19.6.2009 16:31:18)
No, pokud matka pije alkohol, kouří, bere drogy (a že takové jsou), pak je možná ten Nutrilon lepší.
 Žžena 


Agitace bez legrace 

(17.6.2009 11:45:38)
Ještě bych řekla, že je potřeba si uvědomit, že plakáty s kojicí tematikou nevisí na zdech proto, aby deptaly nekojící maminy. Mají za úkol informovat, a ano, třeba i podpořit v kojení - ty, které kojit chtějí (a třeba jim to i dodá trochu elánu do kojení, když to hned nejde, ale chtějí se zkusit rozkojit).
To by měly po porodnicích viset plakáty "Sunar jako mateřský, je to přece fuk, dej flašku a stejně dobře poroste tvůj kluk" nebo
"Neřeš matko kojení, když se to hned nedaří, Nutrilon se uvaří, kojení je trápení"?
 Zawgat_Mohammed 


Re: Agitace bez legrace 

(17.6.2009 12:25:09)
To posledni je super ~t~
 Lara, dve deti, 1/2 roku a 2 a 1/2 roku 
  • 

Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(17.6.2009 11:49:30)
Mně osobně připadá kojení úplně normální, nejjednodušší co se dá vymyslet a přitom maximálně účinné. Myslím, že je to věc každé ženy, zda chce nebo nechce kojit - to zda může či nemůže je nesmysl, spousta matek to při prvním problému vzdá. A má na to asi i právo.
ALe já opravdu spíš než na podporu narážím na nepochopení - u generace mých rodičů to bez výjimky nikdo nechápe - proč kojit, když existuje Sunar a když už musím kojit, proč alespoň nemůžu přidávat čaj, kaši, polévku ... A po půl roce už jsem fakt exot a po roce už si o mne mysleli, že to dítěti spíš škodí,když jsem v roce a půl syna odstavila, tak si všichni oddechli.
 Žžena 


Re: Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(17.6.2009 12:02:46)
Mám s některými lidmi ten samý problém.
"Aha, tak ty ještě kojíš (ve dvou, třech, čtyřech měsících dítěte... pokaždé tato otázka padá). A kdy KONEČNĚ už dáš Sunar? A polívčičku? A nějakej čaj? Vždyť to mateřský mlíko je takový chudý, to mu nestačí (dítě přibírá kilo za měsíc)." A příště zas "a UŽ dáš teda ten Sunar?" a kroucení hlavou nad tím, když odpovím, že mi kojení vyhovuje.
 kreditka 


Re: Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(17.6.2009 14:00:30)
S tím chudým mlíkem jsi mě dostala, tak přesně mluvila moje tchýně, která byla přesvědčená že kvůli mateřskému mlíku holka umře hlady, měla jsem to na talíři den co den do doby než sousedky holčička, kterou tchýně hlídala se brutálně pozvracela právě kvůli Sunaru....tchýně už mlčí a je přesvědčená že Sunar už není to co býval za komýunistů ~t~
 Dagmar Bartůšková 


:-D 

(17.6.2009 14:07:48)
Kreditko hihihi to jsou takový divný řeči s chudým mlíkem,ale je fakt, že asi může být rozdíl v tučnosti mlíčka u jednotlivých mamin,ale to je asi tím,že každé mlíčko je prý přizpůsobené konkrétnímu miminku....když jsem měla první dítko a ségra zápasila s potížema při kojení svýho stejně starýho klučíka, jednou jsem jí ho nakojila a to moje nejspíš salko ho tak uzemnilo, žechrněl šest hodin v kuse po tom :-D...můjmuž je kus chlapa, moje děti jsou velký, třeba jsem měla výživnější mlíko protože dle genů mělo vyhnat větší dítě, nevím :-)
 Efka 


Re: Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(17.6.2009 15:02:24)
Ja jsem měla podobné reakce okolí a to asi od půl roku dítěte. Ty ještě kojíš jsem poslouchala do 21 měsíců.. Sunar jsem nedala nakonec nikdy. Přišlo mi to nepřirozené (mě osobně, nenapadám mámy, které mléko nemají), když mám mléko, dávat sunar. Kojila jsem od určitého věku jen doma, ne na veřejnosti. Malý mluvil pozdě (je dvojjazyčák), takže mi scény s říkáním si o kojení nedělal :)
Kravské mléko dávám od dvou let a to ne denně, ale spíš když si malý řekne, nebo mu dělám ovesné kaše. Myslím, že pro spoustu rodin na umělé mléko nikdy nedojde a že je to v pořádku. Vápník dodávám v jogurtech (ne pribibáčcích, ale jogurtech), je také v oříškách a zelené zelenině. Taky kupuju v DM ovesné nebo rýžové mléko obohacené vápníkem. Do Sunaru jsem se prostě nedokázala přemluvit, je to sušené kravské mléko a vitamíny, to se dá udělat i jinak. Dočetla jsem se (od Dr. Fořta), že české děti které pijí sunar jsou dokonce zbytečně převápněné.

 silenka 


Re: Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(18.6.2009 2:54:58)
silný, slabý..
já si myslím, že to vzniklo z nepochopení předního, řídkého mléka. prostě odstříkly, vyšlo vodnaté mléko, a než by se prostříkali k tomu hustému, tak radši rodičku odpískali, že má mléko slabé. ~g~
 madlenka07 


Re: Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(18.6.2009 7:04:02)
I já mívám s některými lidmi podobný problém...Otázka s údivem či odsouzením v očích ,,Ty ještě kojíš?" mi leze na nervy...nikoho tím přece neobtěžuji,je to čistě jen a jen MOJE věc a MOJÍ dcerky.Kojíme,jsou jí 2 roky a i kdybych kojila v 15 letech,nikomu do toho nic není...~y~(čímž pro některé rejpalky nechci říci,že hodlám kojit do 15 let)
 mamina, syn 2 roky 
  • 

Re: Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(17.6.2009 12:04:55)
Souhlasím, já jsem malého kojila do 21 měsíců i když od 6 měsíců měl příkrmy a od roku dostával i UM, ale chtěl prostě pořád víc prso a dokud tam bylo tak jsem mu dávala. Kojit jsem chtěla, je to rychlé a nemusí se to ohřívat a člověk s tím bezvadně může cestovat kamkoliv a není omezen ničím ,mě to tak připadlo. Dítě náhodou pozná matčino mléko a UM, aspoň kojené určitě. Je to i o velikostech prsou, znám matky co mají velký prsa a nemůžou kojit a znám matky co mají malá prsa a mají mléka jak pro dvě děti. V 9 měsících syna jsem byla na operaci a měla jsem obavy že již kojit nebudu moci a nakonec to šlo, ale bohužel jsem z jednoho prsu a tak jsem kojila co to šlo. Problém pak byl spíš u nás s odstavením, malej si trochu pořval a byl vzteklej. Osoběn znám 2 až 3 matky co nechtějí kojit kvůli svému "nádhernému" poprsí a vymlouvají se, že to nešlo nebo nejde. Jen jedna to přiznala na rovinu, že kojit holku nebude, že si nechce zničit prsa. Dle mě pěkná blbost. pa
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(17.6.2009 14:23:26)
Tak blbost to není,hlavně když jsou větší prsa.Já mám svoje 4 a při kojení jsem nosila 6.Pak splaskly a povolily.Gravitace je mrcha,ta stahuje dolů no a pak jak se rychle zvětšily a pak splaskly tak to už byla konečná,ale zatím to neřeším.na plasťošku můžu jít vždycky ;-)
 Lara, dve deti, 1/2 roku a 2 a 1/2 roku 
  • 

Re: Já spíš narážím na lidi, kteří nechápou proč kojím 

(17.6.2009 12:07:40)
Jo a ještě jsem byla dost podezřelá, že jsem při kojení otěhotněla, to když byla tchýně mladá nešlo. :-) Dokonce si pozvala sousedku aby mi to potvrdila, že musím být nějaká výjimka, možná přímo unikát.
 Marťuša,Kryštof 16,Emma 15 


taky tak 

(17.6.2009 12:28:04)
Taky byli všichni překvapený,jak je něco takového možné :-)
 Aja, syn 7 let 
  • 

..když kojení nejde 

(17.6.2009 12:27:41)
Ano, jednoznačně je kojení pro dítě nejlepší! Ale není pro něj stejně důležitá nebo možná ještě důležitější klidná a vyrovnaná máma?!
Takže nemělo by vedle výrazné podpory kojení zaznít i to, že se může stát, že to někdy prostě opravdu nejde, a že se nekojící matka nerovná špatné matce?! A že mamina snažící se kojit za každou cenu totálně vyčerpaná a psychicky na dně není to "pravé ořechové" (jakože jsem jich takových několik zažila).

Já jsem kojit moc chtěla, ale nepodařilo se. Sešlo se nám více problémů, které nám to překazily - 3. den po porodu byl syn z nedostatku tekutin tak dehydrovaný, že měl horečku, proto mu byl naordinován plný dokrm. Mě již ten 3. den po porodu tekla z bradavek krev, kterou syn zvracel. Zároveň se mi v ten den rozvinul po celém těle toxoalergický exantém, který tedy v porodnici nikdo neřešil, takže jsem následně 5 dní po propuštění z porodnice skončila zpět v nemocnici na kortikodiových infuzích, kvůli kterým jsem kojit ani nemohla. Když jsem se z toho v synových 3 týdnech zbráborala já a začala uvažovat o obnovení kojení, tak se u syna začala projevovat pylorostenoza (obloukové zvracení), které vyústilo v jeho 8 týdnech v operaci (první laparoskopický pokus ne nezdařil, takže byl po 10 dnech revidován klasickou metodou a celých těch 14 dní v nemocnici byl na JIP jen na infuzích - výsledkem bylo to, že při jeho porodní váze 4,60 kg jsme opouštěli v jeho 11 týdnech nemocnici z 5 kg). S ohledem na tyto zkušnosti bylo pro mne v té době nekojení na posledním místě a jsem byla
jsem ráda, že jsme relativně zdraví a spokojení. Chlapeček to rychle dohnal (v půl roce měl 76 cm a 9 kg:-))

Nicméně mne to hodně mrzí a doufám, že dočkám-li se někdy druhého dítka, tak se pokusím si to kojení užít:-)
 Žžena 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 12:49:38)
Ájo,
já s ale naprosto běžně potkávám s radami pro čerstvé maminky "a když to nepůjde, tak prostě hleďte, abyste byla v pohodě vy a miminko", nikde, opravdu nikde, jsem nenarazila na "pokud nekojíš, jsi špatná matka a týráš vlastní dítě".
A stejně tak jsem neviděla plakát říkající "kdo nekojí, je špatná matka", jenom plakáty typu "kojení je dobré". Ale to, že si některá žena vztáhne plakát na sebe a tvrdí, že plakát "mateřské mléko obsahuje látky mimču prospěšné" jí vlastně říká "ty když nekojíš tak nechceš dát svému dítěti to nejlepší", to už mi fakt hlava nebere.
 Aja, syn 7 let 
  • 

Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 13:01:02)
možná se i tohle trochu změnilo, ale v době když to pro mě bylo aktuální, jsem všude zaznamenávala jenom kojit, kojit, kojit....
a že je bohužel pořád hodně mamin, které to své nekojení chápou jako selhání:-(

jak jsem psala v původním příspěvku... já sama jsem nějak neměla čas se tím zabývat a dnes to člověk s odstupem času vidí jinak... ale přeci jen mě to v koutku duše mrzí, že jsem si to neužila:-)
 andie77 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 13:45:41)
Nejde o hesla na plakátech a vztahování si je na sebe, ale právě o ty donekonečna se opakující se věty nadšeně kojících matek ("vím, že pro své dítě dělám to nejlepší", "co bych pro něj neudělala", "budu kojit do nejdéle to půjde, je to nejsilnější pouto mezi matkou a dítětem", "nechápu, jak jiné matky upírají kojení svému robátku a z nepochopitelných důvodů kojení vzdávají při prvním marném neúspěchu...", atd., atd. pořád dokola!). Nebo hlavně asi v těch diskuzích se vytratil "model" matky, která kojí, ale nikde to zbytečně neventiluje a nedělá z toho bůhvíco.
Přijde mi, že se s tím pořád prezentují a skoro až zviditelňují ty, co "kojí, co nejdéle to půjde", "kojí všude, kde to jde, a BĚDA, jak by někomu vadila její obnažená prsa, VŽDYŤ je to TAK přirozené a dělá to nejlepší pro své dítě", a tisíce stále se opakujících vět.
Už se tomu s kamarádkou smějeme, a když vrazila dítěti v roce rohlík do ruky, tak jsme si už ironicky říkaly, proč "se tak fláká s tím kojením, dítěti taky nepřilepší, když mu může dát to nejlepší" ~;)
Já jsem odstříkávala tři měsíce a dál to prostě nešlo a dítě bylo taky na MM. Ale rozhodně jsem s tím žádný újmy neměla, netrpěla jsem tím, že "nemůžu dát svému dítěti to nejlepší". Ani jsem se nijak neospravedlňovala, když se právě každý zarážel nad tím, že TY UŽ NEKOJÍŠ, jo???? A nekonečný údiv... ~q~ Což docela vnímám u dost článků a reakcí, že hodně maminek píše "už bohužel nekojíme, bohužel jsem neměla mlíko" jako by se předem omlouvaly, aby se na ně nevrhla vlna reakcí.
Prostě, ať si dělá každý co chce, ale vnímám ty pohledy, tóny, údivy - ať už někdo kojí krátce nebo zase dlouho.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 13:51:55)
Andie, ty které prostě kojí a neventilují to, jaksi nemůžou být slyšet, protože to prostě, hm, neventilují ...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 13:57:34)
A jinak, za sebe bych asi ukončení kojení z jiných důvodů než moje a dítěte rozhodnutí k poklidnému odstavení taky obrečela a konstatovala bych, že bohužel nekojím. A to i přesto, že bych s tím byla srovnaná, stejně by mi bylo líto, že to nevyšlo.
 Žžena 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 16:46:50)
Andie,
bohužel skutečně nemohu za to, že asi existují ženy (osobně takovou neznám), které z kojení dělají životní poslání a orgasmickou záležitost a mají potřebu tento přístup ventilovat. Ale kvůli pár takovým nebudem přece kritizovat všechny ostatní normálně kojící ženský, ne?
Kojím protože je to normální způsob obživy savčího mláděte, i toho mého. Protože je to pohodlné, bez vaření a bez nádobí, což je pro mne osobně velmi důležitá okolnost. Já se prostě flašce bráním za každou cenu. Hodlám kojit co nejdéle, a sice tak, aby dítě pak rovnou přešlo na normoš stravu z normoš (plastového :o))) nádobí a abychom "lahvové období" úplně minuli. Osobně nechápu, že se někomu chce vyvařovat flašky, když má jinak možnost kojit, ale prostě evidentně ne každej má takovej odpor k mytí nodobí jako já. ~z~
Mateřské mléko je
 Žžena 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 16:48:47)
... je PROSTĚ JÍDLO.
 Dáňula 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 16:58:03)
Žženno, mluvíš mi z duše. Taky nesnáším mytí nádobí, proto kojím. ~t~~t~~t~ A možná to i někoho uklidní, ale mé děti, plně kojené přešly na tuhou stravu naprosto suveréně (i když nemusí tak dopadnout všechny děti, že, já mám prostě otesánky)
Ale znám i osoby, podle kterých stojí na místě porodu a na výhradném kojení snad i celý vesmír se všemi galaxiemi, co jich jen v kosmu je. A kojení je pro ně vskutku orgasmickou záležitostí. Já se přiznám - podle mé matky jsem divná, ale já prostě nevím, jestli mám mlíko v prsou, nebo ne. Moje tělo prakticky okamžitě po porodu odpojí 99% nervových zakončení v tělní oblasti s názvem prsa a když kojit přestanu, tak je zase hodí zpět do funkce ... snad. ~:-D Jelikož já prostě necítím, nemám v nich cit, ale ani co by se za nehet vešlo. Se i musím podívat, jestli teda dítě pije, nebo ne, protože to necítím. Cítím jen, když mě kousne a nebo uhodí v prsa (to asi to 1 zapomenuté % nervů), takže pro mě to orgasmický zážitek opravdu není, pro mě to vlastně není nic jiného, než doslova bezcitné krmení dravé zvěře. ~t~~t~~t~

A Essi, beru zpět, že ten článek k ničemu není - si tu teď tak krásně cintám pentličky, že k něčemu to dobré bylo - si "pokecám". ~t~~t~~t~~;)
 maja 
  • 

Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 19:25:09)
Co si myslíte o tom, že se kojí všude? Třeba v obchoďáku na lavičce , v restauraci atd. Mě osobně by se víc líbilo, kdyby si ženy co kojí vybíraly nějaká zastrčenější místa. V některých zemích to funguje tak, že žena přes sebe při kojení přehodí jakýsi šátek a za něj prso schová . Nevím, je to jen můj názor, ale vystrčené kojící prso na veřejnosti mi né že vadí, ale přijde mi to takové zvláštní.
 Šárka 
  • 

Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 21:27:17)
A můžu se zeptat, kde si jako to zastrčené místo představuješ? Ve městě jsem na zastrčená místa jaksi nenarazila, všude jsou lidi. A pokud to někomu vadí, nemusí se dívat, taky by mi nebylo nejpříjemnější, kdyby na mě někdo cizí při kojení zíral, ale co nadělám, dítě má hlad, najdu nejbližší vhodné místo, kde se nehulí, není průvan, zima, je alespoň trochu hygienicky přijatelné a kojím. Synek sebou dost při kojení šije, takže mám co dělat ho udržet, natož abych si hlídala, kolik centimetrů kůže mi kouká a jestli tím náhodou nepohorším okolí. Co bych dala často za příjemný koutek v kavárně, kde můžu nakojit, ale bohužel se ve valné většině bezohledně hulí. Nakonec jsou parky a obchodní centra záchranou.
 adelaide k. 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 21:33:41)
Majo, a proč by se nekojilo? Když je hlad? Já osobně jsem viděla míň obnažených ńader při kojení na veřejnosti, než při procházce ve městě v hluuuuuuuuuuuuuuubokých výstřizích slečen (a ne že bych nekoukala na nic jinýho, že, ale některé se prostě přehlídnout nedají :-)).
Já věřím na existenci kojících exhibicionostek, ale zatím jsem viděla samé diskrétní maminky zabývající se KRMENÍM, ne ukazováním svých předností.
 Berranka 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 21:41:27)
Já kojila všude možně, ale málokdo viděl mé obnažené prso - mám asi děti s extrémně velkou hlavou. Faktem je, že přes jejich hlavinky prso nebylo vidět.~d~
 maja 
  • 

Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 22:04:12)
Je jasný, že se kojit musí, ale například uprostřed jídelní části v obchodním centru....viděla jsem to mockrát...v mekáči, ve vlaku, na lavičce v parku na frekventované cestě, u táboráku, v jídelně na dovolený, v cukrárně...prostě kde se dítěti zamane.
Vím, že tohle přirovnání bude znít divně, ale když se dítě pokadí do plíny, tak ho taky nepřebalím ( alespoň já ne) uprostřed obchoďáku, ale půjdu stranou ( netvrdím, že zrovna do přebalovacího koutku, ale stranou) .
Myslím, že dnes je taková móda, "vytasit " prso kdekoli. To je to , co se mi moc nezdá. Dítě chvilku vydrží než poodejdu někam, kde to tak nebije do očí. Mám dojem, že dítě pípne a některé kojící maminky reagují tak , že jdou na věc bez ohledu na okolí.
 Hanka 
  • 

Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 22:26:22)
majo,

já tedy nevím, ale vezměmě ta jednotlivá místa, co jmenuješ, v souvislosti s tím, co ke kojení potřebuješ - tedy místo, kde se dá chvíli v klidu sedět, nekuřácké, ne špinavé či jinak nebezpečné, pokud možno bez průvanu, deště či prudkého slunce... už první podmínka, sednout si, značně limituje možnosti.

Takže to jsou místa s lavičkami nebo židličkami. Což jsou právě parky, obchodní centra, restaurace, McDonalds a kavárny... Mám pocit, že třeba v obchodním centru není žádné místo "stranou". V parku třeba ano, ale někdy zase jsou v bočních částech výrostci nebo volně pobíhající psi... a kde ve městě najdeš lavičku na místě, kde nejsou lidi, a zároveň to není místo vyhlížející poněkud děsivě? Taková místa téměř nejsou.

Přebalovat se chodí obvykle na WC nebo do boční uličky, odbude se to během půl minutky v prostoru kočárku... kojit na WC nebo v boční uličce opřená o zeď nějakého baráku by mi přišlo fakt úchylné, mnohem divnější než v McDonalds.

(P.S. jednou jsem kojila i v kostele při mši. Mimi se nečekaně probudilo. V zadní, zapadlé lavici. Přišlo mi to lepší, než rušit vyjížděním kočárku se řvoucím kojencem. Nikdo nic neviděl, jsem malá, lavice vcelku velké, musel by někdo vyloženě pátrat :-) )
 zuzini 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 23:10:19)
Majo, tak si kojících mamin nevšímej, když je ti to proti srsti. Je ti i proti srsti mamina krmící své dítě na stejných místech z flašky? Prsa jsou prostě určena k nakrmení mláděte a je jedno kde. Mám se řvoucím dítětem hledat místo, které bude vyhovovat tobě, abys mne náhodu nezahlídla? A kojení ve vlaku? ó jak strašné. Matka by asi měla vystoupit na nejbližší stanici, schovat se nejspíš do úložného prostoru a tam skryta nakojit. Nebo by taky mohla jet až domů a nechat dítě i několik hodin plakat hlady.
Trošku jsem se rozohnila. Mne totiž v dnešní době takovéto názory udivují.
 maja 
  • 

Re: ..když kojení nejde 

(18.6.2009 13:52:14)
Zuzini, myslím, že to poměrně dost přeháníš se svojí reakcí. Sama dobře víš, že prsa neslouží jen jako krmící náčiní, ale taky jako řekněme objekt sexuální touhy. Myslím, že spousta mužů, výrostků dětí , babiček a i žen se na to nemusí koukat tak benevolentně jako např.ty. Já jsem ženská, ženská prsa mě fakt nijak nevzrušují ( sama mám čtyřky takže si svých užiju dost)přesto mnohdy nevím kam bych podle tvé rady koukala jinam. Pokud jsi v restauraci ( nebo například v tom vlaku) a vedle tebe se spolusedící maminka rozhodne z ničeho nic nakojit dítě , já fakt nevím kam by se lidé měli v ten moment dívat? Pod stůl, do zdi. A že by se dítě pod šátkem udusilo? To je nesmysl, vždyť plno dětí ( náš syn taky) milují plínku přes obličej jako uspávací prostředek.
Myslím, že pokud by se takováto diskuze vedla mezi nekojícími lidmi ( znamená zbytek společnosti bez maminek co kojí) tak by asi výsledek mohl být dost zajímavý. Myslím, že většina lidí by asi nebyla pro kojit kde se komu zachce.
Aby nedošlo k omylu, nemám vůbec nic proti kojení na veřejnosti, jen se snažím přijít na to jak to udělat aby to nebylo tak nápadné.
Podle mě se vždy najde odlehlejší místo , ať už jsi kdekoli ( v tom vlaku je to těžké, ale snad by se dalo jet ne zrovna spojem který vím , že bude narvaný a kupé plná), jenomže je to velmi pohodlné vyndat prso a kojit bez ohledu na okolí a nemuset řešit ...
Není tady někdo kdo má zkušenosti ze zahraničí? Moje zprávy jsou opravdu takové , že se běžně používá "šátek". Na vlastní oči jsem to ale neviděla. Pokud by tu někdo byl kdo má zkušenosti z pobytu v cizině a viděl jak se tam přistupuje ke kojení na veřejnosti tak by to bylo zajímavé vědět jak a co.
 maja 
  • 

Re: ..když kojení nejde 

(18.6.2009 14:12:46)
ještě jedna věc: mám několik kamarádek co v současné době kojí. Většinu z nich, jsem kojit nikdy neviděla ( děti od cca 6 týdnů do 1 roku). Jdeme na procházku, nakojí doma a vracíme se aby mohli nakojit doma. Jedna z nich , ale postupuje tak, že jakmile je dítě nevrlé, vyndavá ho z kočárku a přikládá na řekněme 3 minuty k prsu ( kdekoli...v zájmu dítěte, aby nebrečelo). Dítě přestane pofňukávat a hotovo.
 maja 
  • 

pěkný článek v děti a my 

(25.6.2009 13:18:32)
v časopise Děti a my 7-8/2009 je pěkný článek na téma Kojení na veřejnosti za každou cenu?
 10.5Libik12 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 23:47:48)
Prso není posraný, ne?
 Máří2 


Re: ..když kojení nejde 

(19.6.2009 23:20:25)
~t~~R^
 Lenelka 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 23:49:50)
No, Majo, tak ja taky pouziju prirovnani. Mam fobii z bananu (je to mimochodem jedna z necastejsich fobii, skutecne!) a jsem alergicka na jejich "vuni" (pro me je to smrad), vyvolava u me zachvat kychani. Presto, pokud si nekdo rozbali banan napriklad v jidelni casti uprostred obchodniho centra, nepujdu mu rict, ze se chova nevhodne a ze by si mohl poodejit. Odejdu ja, protoze to opravdu nesnesu a mela bych rudy nos i oci. Banan je normalni potravina. Stejne jako materske mleko. Opravdu nevidim nic divneho na krmeni ditete v jidelne nebo na lavicce v parku. Pokud vam vadi ona nadoba na mleko, tak se nedivejte, jednoduche, civet se da jinym smerem.

Priklad vlaku je opravdu k popukani, to ma jako matka s kojencem vyskocit??
 Samarlu 


Re: ..když kojení nejde 

(17.6.2009 23:59:23)
No ale přehodit si šátek nebo plínu přes rameno by se dalo, ne? Mně to teda dítě sundavalo, když povyrostlo, ale aspoň snaha být trochu za dámu byla vidět.
 silenka 


Re: ..když kojení nejde 

(18.6.2009 3:04:45)
no, mě se to moc nepozdává, měla bych strach, že pod tím přehozem nemá dítě dost vzduchu...
mě spíš štve, že umím diskrétně nakojit(aspoň si to myslím ~;) ), ale už né se diskrétně zahalit - ač vybavena kojicí podprsenkou, vždycky šátrám ve výstřihu a několik dlouhých vteřin lovím sací vložku - to se fakt stydívám ~f~
 madlenka07 


Re: ..když kojení nejde 

(19.6.2009 8:05:02)
Majo,bývaly doby,kdy se maminky chodily schovávat při kojení na WC...no,tak snad tuhle dobu máme za sebou.Kojila jsem tam,kde mělo moje dítě hlad.A prso vidět nebylo a pokud ano,vteřinu,než se dítě přisálo.Ano,našel se i člověk,který mi to řekl,ale kdo ho nutil čekat několik minut na to,aby na vteřinu zahlídl moje prso?Mohl se doskrétně odvrátit...pokud to někdo vidět chce,uvidí.Ale to není o tom,že bych byla exibicionistka,ale o tom,že čučí on...Prso v těchto chvílích bylo zdrojem obživy ne sexuálním symbolem.
 Petra Neomi 
  • 

Re: ..když kojení nejde 

(19.6.2009 9:46:02)
No, imho je to v pořádku. Jako kolemjdoucího mě neobtěžuje kojící matka, řvoucí dítě už trochu otrava je (ač to samožřejmě jako majitelka řvouna chápu).

Já osobně jsem kojila všude, i při předávání cen Akademie sffh :)) Myslím, že jsem udělala hodně osvěty mezi fanoušky fantastiky, na druhé straně, po jistou dobu se mi zdálo, že mé popředí zná opravdu detailně každý z mých kolegů.
 Dagmar Bartůšková 


:-) 

(17.6.2009 13:26:42)
No já jsem taky byla kojená asi tři týdny, pak mamča dostala u dr takový ty poukázky,co bejvaly na možnost koupit si sunar a už to jelo..pak se narodila ségra, poukázky na sunar putovaly do koše a ségra byla kojená do roka...takže kdo si informace našel, zařídil se podle nich...

 vertigo 


kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 13:51:23)
Kojení je přirozená věc, příroda věděla, jak to zařídit. Ale nějak se mi nezdá, že jen 3% žen nemůže kojit. Já mám ze svého okolí dojem, že kojí snad jen ty 3%. Já sama svou téměř roční dceru stále kojím a naše pediatrička se asi od 6. měsíce obdivně diví, že stále kojím a komentuje to pochvalným "To jste dobrá". Což mě fakt udivuje, vždyť je to tak přirozený. Chápu, že některá mlíko fakt nemá, ale nemůžu se ubránit dojmu, že je to pro mnohé spíš pohodlnost nebo nedostatek vůle se s tím kojením "poprat". Ale v žádném případě si nemyslím, že nekojící matka je špatná matka! Jenom v tom kojení to pochopitelně není.
 Petra Neomi 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:12:34)
Ale proč by se s tím měly prát? Půl roku v zásadě stačí. Sama jsem kojila do dvou let jen proto, že se mi laktace prostě nesnížila ani nezastavila a na hormonální "bombardování" jsem nechtěla přistoupit, nakonec jsmem tak ale stejně skončila. Opravdu to neberu tak, že jsem byla "dobrá", prostě jen ze mě pořád teklo mléko. Dobré jsem byla možná tak z hlediska dojivosti, morál v tom nebyl žádný :))
 Rapiti 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:17:38)
Petro, ale v životě se děje spousta věcí, které občas nefungují, a také se s nimi musíme poprat a ne je neřešit. Kojení patří mezi věci, které se musíme učit, nejde to vždycky samo.
 Bellana 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:20:49)
Jo, jak píše Rapiti, já se musela naučit kojit. Samo od sebe to nepřišlo. Jako dojnice bych asi neuspěla :-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:29:05)
Pokud dítě kojit nechceš, nebo se ti zdá, žes ho kojila dost dlouho, tak se s tím prát prostě nebudeš. To má logiku, ne?
Kyby mi laktace skončila v půl roce, zatleskala bych si a byla bych v pohodě. Bohužel neskončila ani ve dvou letech a to, co jsem zažila, nikomu nepřeju. Dítě jsem musela odlifrovat pryč a sama jsem brala takové dryjáky, že jsem nevěděla, co se se mnou děje.
Imho, ono i dobře skončit s kojením má něco do sebe.
 Bellana 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:33:09)
Ideální je skončit s kojením na základě oboustranného rozhodnutí :-)
 Rapiti 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 15:00:43)
Petro, ovšem, pokud kojit nechceš, tak přestaneš. Jen je namístě netvrdit, že to nešlo.
 Petra Neomi 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 19:54:03)
bavíme se tu o tom, že někdo, kdo o cosi příliš nestojí, nebude vyvíjet námahu, aby to mohl dělat? Když je vůle, je i cesta, když vůle není, tak to prostě opravdu nejde.
Protože ze mne mlíko dva roky jen stříkalo, kojila jsem, mít vpáčené bradavky, nebo málo mlíka, tak prostě kojit nebudu. Tím chci říct, že v dostatku informací problém netkví, alespoň ne většinou.
 adelaide k. 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 21:24:47)
Petro o.k., že jsi kojila jenom proto že to bylo jednodušší než nekojit, už jsme si vyjasnili.

Já měla dojem že se ale mluvilo i o tom že hodně žen nekojí protože "není vůle" ale říkají že nekojí protože nemůžou (málo mléka, slabé - hahaha- mléko...)
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:33:31)
a to je právě on.Proč bych se s tím měla ,,poprat" ???
Já si chci mateřství užít,chci aby děti byly v pohodě,a to samozřejmě znamená že i já musím být v pohodě.Pokud si to někdo vyloží jako že jsem pohodlná,tak prosím :-)
Ale já nechci patřit mezi ty uštvaný,strhaný maminky,co jsou hračkama svých dětí.Nechci se řídit tím co se ,,má" dělat.Dělám si to po svým a jak tak sleduju v okolí tak to evidentně dělám dobře.A hlavně se s ničím neperu ;-)
 Bellana 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:36:57)
No já nevím, když něco chci, tak se o to klidně poperu. nebo to aspoň zkusím. Nerad se vzdávám bez boje.
Kojit jsem chtěla, zkusila jsem to, zabojovala jsem, šlo to. Kdyby se to nepovedlo, tak se na jabloň věšet nepůjdu, bude mě hřát vědomí, že jsem udělala, co bylo v mých silách.
Tak to osobně cítím, nevadí mi, když to má někdo nastavené jinak.
 Petra Neomi 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:47:39)
když chceš, tak jo. A když nechceš,necháš to plavat. O tom se tu bavíme, ne? Myslím, že i kojit by se mělo konsenzuálně :))
 Bellana 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:49:46)
No právě. to píšu. Kojit jsem chtěla, tak jsem se snažila. Kdybych nechtěla, koupím flašku a Nutrilon a život by šel dál.

Mmch, historek o tom, jak mám slabé mléko a nebohé novorozeně zabíjím hlady a podřadnou stravou, jsem si vyslechla nepočítaně.
 Bellana 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:51:26)
I když jsi mě teda donutila zpytovat svědomí, obávám se, že moje první kojení nebylo moc konsensuální, Agáta se kojit NEchtěla. Já ji donutila ~t~
 Vikinga 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 14:58:54)
Já to řeknu asi tvrdě, ale když maminka nekojí, tak je to v 97% právě proto, že je pohodlná a většinou se pak vymlouvá na to, že z těch a těch důvodů nemohla.

Čímž nechci sebe pasovat do role zodpovědné kojící matky.

U prvního dítětě jsem měla mléka, že mi samo teklo při předklonu a mohla bych kojit regiment nemluvňat. To se to pak mluví o zodpovědnosti, když máte mléka, že nevíte, kam s ním ~2~

U druhého syčáka jsem měla mléka podstatně méně a bylo nutné pro udržení laktace pravidelně dítě přikládat a když dítě spalo nebo nechtělo pít, tak odsávat. Jenže já byla líná, čas strávený odsáváním, když mrně spalo, jsem radši trávila jinak, takže jsme ve třech měsících skončili na Nutrilonu. Jak já si pak nadávala, že jsem neměla být tak líná.... a samozřejmě jsem se snažila všude vykládat, že malej nechtěl moc sát, že byl línej a já měla málo mlékoa... vono se to totiž obrátilo proti mně - v noci vstát k mrněti a strčit mu prs do pusy je furt lepší než v noci vstát k mrněti, chovat ho jednou rukou, aby neřval, dokud mu druhou rukou nepřevaříte vodu, neschladíte vodu, neumícháte Nutrilon, neschladíte Nutrilon.... ~q~ O penězích nemluvě, mrňous musel mít HA Nutrilon a chlastal to na litry. Balení za tři sta padesát na tři až čtyři dny.

Takže jsem se při třetím dítěti zařekla, že prostě kojit budu, i kdyby mi prsy měly spadnout až ke kolenům. Mléka jsem měla snad ještě méně než u druhého syna, jenže tentokrát jsem poctivě odsávala. Trvalo to asi dva až tři týdny - odsávání po každém kojení a minimálně každé tři hodiny, do toho se mi v prsu udělal zánět, kterého se mi díky včasnému podchycení a výborné radě laktační poradkyně povedlo velmi rychle zbavit. Pak se laktace ustálila tak, že se tvořilo tolik mléka, kolik bylo potřeba. Ani o kapku víc, ale to nám stačilo. A k tomuhle "přetrhnutí se, abych mohla kojit" mne dovedla jen a jen moje lenost - nebo líp představa, že budu zase v noci po celé měsíce připravovat mrněti Nutrilon. ~o~

Ale ta 3% maminek, které opravdu nemohou z vážných zdravotních problémů kojit, by si z toho neměly dělat hlavu.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 15:27:19)
Ad první odstavec: já si myslím, že právě kojení je to nejpohodlnější. Prostě vytáhneš prso a jedeš, žádné připravování, nechávání hladového dítka čekat a pod.
Já si prostě myslím, že pokud někdo nekojí, tak k tomu má nějaký důvod, a není moje starost jaký.
Každá má právo o sobě rozhodnout a o svým dítku taky.
A to říkám z pohledu matky, která kojila celé těhotenství, a kojí stále už 2 roky a čtvrt.
 maja 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 19:16:33)
trošku si mě pobavila: vodu si převaříš dopředu, dáš do lahve ( do několika lahví najednou), lahve zavřeš a ohřeješ na patřičnou teplotu až když potřebuješ ( ohřev nejlépe v mikrovlnce u nás 30 sekund). Takže když prcek řve už jen dáš mléko , zakvrdláš a jdem tankovat.
 ALianan 


Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 19:25:29)
Proč tak složitě?

Voda byla převařená, připravená v termosce, nutrilon byl nasypaný v lahvičce, vše položené na nočním stolku. Stačilo to pouze zamychat dohromady. Navíc v noci "kojil" většinou manžel. Pro mě to bylo jednodušší než 45minut kojit a za hodinu to znova.~d~

Jo, asi bych se nakonec rozkojila, ale mě to bylo vysloveně nepříjemný. Cítila jsem se jak dojnice.

 maja 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(17.6.2009 19:33:56)
no jo to jsou ty s termoskou....my neměli termosku :)
 amy 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(18.6.2009 8:53:15)
Syn byl kojený jen pár týdnů, brala jsem léky, tehdy jsem kojit nemohla, mezitím se ztratilo mléko (které už se prostě nevytvořilo) a syn zapomněl pít z prsu.
Hlavu jsem si z toho nedělala, ale nedá mi to, abych zmínila výhody nekojení (čili UM). Jednak syn okamžitě, jak dostal UM z flašky, spal celou noc, takže příprava UM v noci nám úplně odpadla a odpočatí rodiče taky mají něco do sebe (já i manžel jsme jako nevyspalí docela nepříjemní jedinci). Krmit mohl i tatínek, babička a dědeček, což pro mě byl nádherný pohled. Po dobrání léků jsem musela ještě párkrát na kontrolu a nemusela jsem syna brát s sebou, nemusela jsem se nervovat, za jak dlouho budu zpátky u syna, jestli do té doby nebude řvát hlady atd., krmení z flašky trvá kratší dobu než z prsu. Asi jsem pohodlná, ale umím ocenit tyhle výhody nekojení.
 Markéta, syn 7l. a miminko 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(18.6.2009 9:38:45)
Počkej, to je ňáký divný - 97% matek nekojí, protože jsou pohodlné, ale ty ses rozhodla třetí dítě kojit ať to stojí co to stojí protože jsi líná? Nepopírá se to?
 maja 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(18.6.2009 13:57:52)
já si to vysvětluju tak, že je "líná" vařit vodu, vyvařovat lahve a tak. Čili kojení je jednoduší...nic nevyvařuješ a jdeš rovnou na věc.
 Vikinga 


Re: kojení je přirozená věc 

(18.6.2009 14:55:13)
Nepopírá, většina nekojících matek jsou líné se s kojením poprat, a proto nekojí. Jen malé procento matek opravdu kojit nemůže. Což není kritika líných matek.
Já zas byla líná vyvařovat flašky a dudlíky, tahat se s kojenecku vodou, převařovat ji, vstávat v noci do kuchyně a připravovat UM, při každé delší cestě s sebou nachystat dostatek UM... přišlo mi jednodušší se prostě radši poprat s kojením.

Ale nepopírám, že kdyby existovala nějaká zázračná bezedná věčně sterilní neušpinitelná, samohybná a samodržící dětská flaška s imrvére teplým mlíčkem, to vše naprosto zdarma, tak bych se s kojením asi taky moc neprala ~j~
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(19.6.2009 17:54:06)
tak to pozor,pro svoje děti dělám maximum,ale ono být na děti sama,když jsou tak za sebou a manžel pořád pryč,nikdo nepomohl,je fakt makačka a jelikož se nám sunar osvědčil už jednou nasadila jsem ho podruhé a výsledky jsou perfektní,děti o nic nepřišly,jsou zdravé,máme krásný vztah.Vy jste mi akorát potvrdila,že matky které z jakéhokoliv důvodu nechtějí kojit jsou podle těch kojících sobecké.
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(19.6.2009 18:21:23)
taky nevím proč by sunar a jiná UM měla být nějak špatná,jsou tam veškeré vitamíny,minerály a vše co děťátko potřebuje ke zdravému růstu.Navíc u dcerky to bylo vyloženě v jejím zájmu přestat s kojením,jelikož po každém kojení zvracela (neublinkávala a le vyloženě zvracela) a celé noci proplakala.Na to se samozřejmě vázaly problémy s prdíma a křeče v bříšku,proto milá paní byla kojená ,,jen" 4 měsíce.Když jí byl 1 rok narodil se syn a ano tam už to bylo i o mojí pohodlnosti,ale dělala jsem to i pro malou,protože v noci jsem se prakticky nevyspala a fungovat sama s dětma celý den a vymýšlet různé procházky a jiný program pro malou,aby si nepřipadala odstrčená,byla fakt makačka.Tatínek se přišel v noci domů akorát vyspat,což bylo nereálné aby se staral o malého a babičky nefungovaly.Do toho jsem řešila exekutory a jiné problémy s bývalým manželem,psychicky jsem byla na dně a ještě se prát s únavou a kojením.NE!!!!
A vaše hodnocení si laskavě příště pořádně promyslete.Když o té situaci nic nevíte,tak nehodnoťte!A jestli jsem pro Vás sobec,jste vy pro mě ubohá.Hezký den.
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(21.6.2009 20:46:58)
ano,ale kdyby jste diskuzi sledovala,tak by jste se to dočetla o několik řádků výš.A v nekojení žádnou nevýhodu nevidím.
 Tvoje horší já 


Re: kojení je přirozená věc 

(20.6.2009 8:23:42)
Neznám kontext, ale představa, že v umělém mléce je vše, co potřebuje miminko ke zdravému růstu, je naivní. I když se samozřejmě náhražky pořád zdokonalují, pořád jsou to jen náhražky. Je pravda, že ve srovnání s tím, co jsme pili my, když nás maminky odstavily, jsou dnešní mléka úžasná. Ovšem mateřské mléko dodá dítěti protilátky a další důležité látky, a to vše šité přímo na míru.
 Kačka,2 děti 
  • 

Re: kojení je přirozená věc 

(21.6.2009 20:56:03)
Asi stejně naivní jako Vaše předtava o tom že v mateřském mléku dostává Vaše dítě jen samé zdravé věci.Uvědomte si kolik sajrajtu z jídla a pití do sebe nacpete za den.A to všechno dostane i Vaše dítě v mateřském mléce.Samozřejmě je i pravda že dítě dostane s MM také různé protilátky atd...Ano je to každého volba a každého věc.Já za svoji volbu jsem ráda.Děti jsou v naprostém pořádku a já si nemám na co stěžovat.Spíš je mi líto některých kamarádek,které kojily co nejdéle to šlo a myslely si že jejich děti budou zdravé,bez alergií a kdoví co ještě a najednou musí řešit ekzémy,různé alergie atd...Mě jenom strašně vytáčí postoj některých zde,a sice ten,že pokud svoje děti nekojím,nedávám jim vše co potřebují.Je to hovadina!A moje děti jsou toho důkazem!!!
 Tvoje horší já 


Re: kojení je přirozená věc 

(22.6.2009 16:35:27)
To se snad ani nedá komentovat.

Jak víte, že jím sajrajty?
A jak víte, co papají ty kravičky, z jejichž mléka se vyrábí ten váš sunárek?

No, radši už nic.
 madlenka07 


Re: kojení je přirozená věc 

(23.6.2009 6:56:45)
Pokud se maminka rozhodne kojit,je na ní,jestli je zodpovědná a jaký zvolí jídelníček...kojím přes dva roky a vlastně i když jsem byla vždy zastáncem zdravé výživy,díky kojení jím ještě zdravěji...takže dělám něco nejen pro dítě,ale i pro sebe.
Setkávám se s názory,že jsem vlastně ,,chudák",že si nemůžu dát panáka,nejím uzeniny(ani jedno ani druhé nejím již pěknou řádku let).že nemůžu večer nikam vyrazit(stejně nemám hlídání)...no,myslím si,že chudáci jsou ti,kteří si myslí,že o tom je životní štěstí,jestli si můžu dát panáka nebo buřta~t~
 -verca- 


Vrcholně nepříjemný zážitek 

(17.6.2009 14:00:47)
bylo kojení pro mě. Své dítě mám ráda, nicméně kojení jsem brala jako nutné zlo, neměla jsem pocit že bychom si s miminkem byli nějak víc blízko než jsme si byli pokud nebylo přicuclé na mé bradavce. Navíc jsem při "tahání" měla vyloženě nepříjmené pocity, po třetím měsíci jsem přešla na Nutrilon. K tomu stále ulepená prsa, pro mě, promiňtě ten výraz, naprosto nechutné.
Já sama jsem nebyla kojena vůbec, a jsem absolutně zdravá. Čímž nechci rozpoutat diskuzi, jenom říkám že kojení není všechno...
Ale gratuluji všm ženám, které kojení baví a považují ho za magickou chvíli
 Marketa, dva kluci 
  • 

Re: Vrcholně nepříjemný zážitek 

(17.6.2009 15:51:05)
To jsem rada, ze jen ja nejsem "ta spatna" Kojeni pro me bylo take vrcholne neprijemnym zazitkem a kojit jsem prestala hned po prihodu zporodnice. Maleho miluju, ale kojeni pro me bylo jako za trest. Starsi kojeny byl, ustoupila jsem natlaku okoli. Stejne neustale marodil a nepomahalo nic. Upozornuji ze mladsi marodil za 3 roky asi tak 3krat. Neni fer odsuzovat maminky, ktere si zvoly jinou cestu.
 -verca- 


Re: Vrcholně nepříjemný zážitek 

(17.6.2009 19:56:44)
Já taky ustoupila tlaku okolí, říkala jsem si že si třeba zvyknu...v šestinedělí jsem byla tak rozhozená že jsem se po každém kojení chodila sprchovat. Mezi kojeními jsem se děsila kdy zase malý bude mít hlad....Trochu mi pomohla psycholožka, ale toho bloku v sobě jsem se nezbavila...Ty tři měsíce byly tak akorát to co jsem byla schopná vydržet...
 Jitka 
  • 

Re: Vrcholně nepříjemný zážitek 

(17.6.2009 21:22:08)
Byla jsem na tom podobně: děsila jsem se každého kojení, bradavky jsem měla strašně bolestivé, malý po 10 minutách vypil asi 10 ml, dělaly se mi neustále bolavé bouličky od neodsátého mléka. Když jsme začali přikrmovat, zrušila jsem kojení úplně a psychika se zlepšila o 100%.
 Rapiti 


Re: Vrcholně nepříjemný zážitek 

(17.6.2009 23:36:47)
verčo a Markéto, takové pocity některé ženy mají, někdy je tam třeba nějaký psychický blok a to nemá cenu moc lámat přes koleno, to by se vám pak projevilo třeba narušenou imunitou apod. Tím, že jste děti odstavily, jste pro ně i pro sebe pravděpodobně udělaly to nejlepší. To je to, co dělá ženu dobrou matkou, že udělá to, co prospěje jejímu dítěti, i když je to cesta třeba neobvyklá.~x~
 Marketa, dva kluci 
  • 

Re: Vrcholně nepříjemný zážitek 

(22.6.2009 12:30:07)
Diky :-)
 .. 


co odpovědět 

(17.6.2009 14:42:49)
To je osobní a hodně intimní věc každé mámy

... o to víc mě uvádí do rozpaků otázka, kterou mi kladou skoro všichni, co se jen " chtějí podíívat na dvojčáátka, ty jsou kráásný, to je práááce, že A KOJÍTE?????"

vždycky se cítím blbě, když řeknu že ne...nebo bych měla odpovídat " co je vám do toho? "

poradíte mi?
 andie77 


Re: co odpovědět 

(17.6.2009 14:51:48)
Tohle mě prostě vytáčí! Co je komu do toho??
Já se taky netážu paní, která chce zkoušet "tandem s miminem a málem osmiletým dítětem", proč to provádí ~t~
Já na tyhle dotazy nejdřív odpovídala a stále vše vysvětlovala, ale pak jsem si říkala, že je to marný, takže všem těm sousedkám, babičkám, paním v obchodech, na hřištích a různě jinde, jsem vše odkývala, aby byl klid a "nevykecala" jsem se z podoby ~;)
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: co odpovědět 

(17.6.2009 18:50:04)
Já odpovídala "bohužel ne", ale já kojit chtěla, ale nebylo mi to dopřáno... což byl pro mě šílený šok, protože starší dceru jsem kojila do roka a to jsem jí rodila císařem a rozkojila se hned druhý den a mlíka bylo hafo, podruhé trval porod cca 20 minut, přirozeně a mlíko si cestou hodilo odbočku do prčic.
Nicméně každýmu je do toho fakt houby
 Luca 
  • 

nenaštvat se 

(19.6.2009 23:52:30)
Asi to je těžké, pokud se tě na to někdo stále ptá, ale já bych se snažila nenaštvat se a nebýt vztahovačná. Že se tě někdo zeptá, neznamená, že tě hned odsoudí, když nekojíš. Prostě když se někdo vyptává, bývá to třeba jen známka zájmu o to, jak se máte a jak vám to klape. Je to přece takové klišé - kojíte? a na koho se víc podobá? spinká v noci dobře? atd.
 Iren 
  • 

Nekojila jsem, protože jsem nechtěla 

(17.6.2009 15:00:19)
Pro mě bylo kojení vrcholně nepříjemné. Mám velmi malá prsa. Sedět jsem díky zpackanému nástřihu a šití nemohla pořádně skoro tři měsíce. První dny velkých bolestí. Takže jsem mohla kojit jen vleže, což s malými prsy a velkými bolestmi v rozkroku šlo blbě. Navíc když se malý přisál, cítila jsem křeče v břichu a že ze mě doslova stříká krev (promiňte mi to "výrazivo"). Navíc malý pořád plakal (asi hlady). Bylo to všechno tak stresující a bolestivé, že předsevzetí šli do háje a okamžitě po příjezdu domů jsem prostě začala se Sunarem. A malý byl naprosto spokojený, od dvou měsíců spí celou noc. Budou mu čtyři a zatím byl nemocný dvakrát (zánět středního ucha a viróza). Dotazy na kojení mě pěkně štvaly, poučné řeči jak je to pro dítě to nejlepší (krásně to zní z úst 17leté pipiny, která někde něco zaslechla a ví houby), prostě jsem říkla že někojím protože nechci a pokud vím, žádný zákon na to není. Musím říct že mi hodně pomohla matka, která mě v rozhodnutí nekojit podpořila (laktační liga by se asi zbláznila :-)))
 Dagmar Bartůšková 


Re: Nekojila jsem, protože jsem nechtěla 

(17.6.2009 16:28:51)
To víš, no, při kojení se vylučuje oxytocin, a ten kromě spouštěcího reflexu na mlíko působí i na stahování dělohy...jáměla ten spoušťák tak silnej, že mě píchalo v prsou....
 Modřinka 


Osvěty rozhodně ne méně, ale v jiné formě. 

(17.6.2009 15:37:39)
Osobně bych navrhovala změnit trochu formu, ale to spíš musí posoudit maminky co kojí první dítě, jak a v jaké formě se jim dostaly informace. My co to čteme už čtyři roky dokola a při netu tak mimochodem kojíme, to už možná vnímáme jako poněkud stereotypní.
Nesouhlasím s tím, že osvěty už bylo dost. Představa prvorodičky, která po porodu přiloží dítě k prsu a oba od té chvíle jenom vrní blahem, je sice hojně rozšířená, ale ne moc reálná. Řeči typu- "Náš Radeček (5 měsíců) už baští Pribiňáčka a jak mu chutná!" -slyším pořád dokola.

"miminko není odkázáno jen na maminku, nakrmit ho může kdokoliv jiný"- Tohle snad není výhoda pro miminko, ale pro maminku.A to ještě značně relativní. Nemyslím, že miminko stojí o pestrost osob, které o něho pečují. A kojení rozhodně je i otázkou vůle.Když osvětu nepotřebuji/nechci, tak to nečtu.
 jitka.dcera 3 roky 
  • 

kojení 

(17.6.2009 17:40:42)
Ahoj, souhlasím i nesouhlasím, u dcery jsem byla přesvědčená,že kojit budu, mám velmi velká prsa, dcera si z nich vůbec nedokázala mlíko vysát, po třech dnech jejího řevu a mého zoufalství mi moje sestra propašovala do nemocnice košíčky od aventu a začaly jsme konečně kojit, mlíka ovšem bylo velmi málo, že se přitáhne jsem doufala dva a půl měsíce, ty dcera víceméně prořvala, přikládala jsem ji častěji, jak nám radil dětský lékař, přesto se mlíko netvořilo, dva měsíce jsem to psychicky zvládala, byť jsem kojila kdekoliv to bylo možné a v noci jsem prakticky nespala, pak nám začala i ubývat na váze, a tak nezbylo nic jiného - než kojit a současně přikrmovat nutrilonem, nejdřív hlavně navečer, přes den jsme to vydržely, občas se mi i ráno podařilo nějaké mlíko odsát a večer nejdřív po lžičkách dostala to moje, pak teprve nutrilon,ale protože kojení chtěla malá víc a nebylo, musela jsem jí postupně dávat víc toho nutrilonu, faktem je, že jsme kojili s nutrilonem až do sedmého měsíce, pak to už vůbec nechtěla, zbytek jsem pár týdnů už jen odstříkávala do flašky.... I přesto jsme žádné pribiňáčky, jogurty a podobné kraviny dceři do půl roku vůbec nedávali, až těstě před půl rokem ochutnala večer kaši a kousek banánu,takže ač jsem plně nekojila, jsem na sebe docela hrdá,že i s málem mlíka jsme to zvládli....Teď jsem znovu těhotná a doufám,že kojení už půjde líp.
 Mapik+Betka+Fili 


tohle mi mluvi z duse 

(17.6.2009 17:50:44)
Mila Essi, dekuji za tenhle postreh, protoze i my jsme meli velke problemy a nebyt el. odsavacky, nekojila bych vubec. I kdyz jsem delala psi kusy, stejne se mleko pomalu ale jiste vytracelo, az se po 16 tydnech ztratilo uplne. Ale myslim, ze i bez nej mame s dcerou prima vztah, tak uz to nejak neresim. Kdyz to nejde, tak to proste nejde...
 Katka, Michellka 
  • 

Naprosto souhlasím 

(22.6.2009 13:13:06)
Essi, moc děkuji za krásný článek. Kojení mi také nešlo, byla jsem vystresovaná já i malá...bylo to strašlivé období. Když jsme přešly na umělou stravu vše se zlepšilo a já jsem si konečně začala miminka užívat. Kojení je pro mě noční můra a jestli budu mít další mimčo, určitě se s tím už trápit nebudu a nebudu si kazit radost z čerstvého miminka. Ještě jednou dík za Váš názor. SUPER
 pernicka,12/05,5/08 


Nechápu o čem ten článek je 

(17.6.2009 19:28:38)
Buď kojení jde nebo nejde - je jedna věc, ale když kojení jde a nechce se asi druhá.Pokud je to někomu nepříjemné tak budiž jeho vůle, tady nešlo asi o to, že to nejde, ale asi že se nechtělo kojit, i když to šlo. Nevím o čem tedy vůbec autorka píše... ani nechápu o čem tady vůbec diskutujete holky
 Ema, dvě holčiny 
  • 

přestaňte už konečně řešit kojení.... 

(17.6.2009 20:22:48)
...kolik článků ještě bude muset být napsáno na téma kojení, aby už konečně všem došlo, že rozhodnutí zda kojit nebo nekojit je každého soukromou záležitostí a každý sám za sebe se může rozhodnout co mu vyhovuje. Osobně mám ráda dostupnost informací, ale demagogie a citová masáž ze všech stran ohledně kojení mi vadí. A když čtu některé názory v diskuzi, úplně mě mrazí z toho, jak si někteří myslí, že mají patent na rozum a v žádném případě nepřipustí jiný než svůj vlastní názor. Možná by mnoha lidem prospěla větší míra tolerance a to nejen z hlediska této diskuze. A jen tak pro informaci, mám dvě děti, jedno bylo kojené 3 týdny a druhé 7 měsíců - a nikdy mě nenapadlo někomu vysvětlovat proč to tak bylo a nebudu to vysvětlovat ani vám:-) a přeju všem hodně tolerance
 adelaide k. 


Re: přestaňte už konečně řešit kojení.... 

(17.6.2009 21:21:53)
Emmo,
"A když čtu některé názory v diskuzi, úplně mě mrazí z toho, jak si někteří myslí, že mají patent na rozum a v žádném případě nepřipustí jiný než svůj vlastní názor."

co kdybys hodila jedne, dva příkládky, já v diskuzi nikoho takového nevidím ~d~
 spravnedievča 


Re: přestaňte už konečně řešit kojení.... 

(17.6.2009 22:14:17)
Opravdu nechápu co a proč řešíte holky!Rozhodnutí kojit nekojit je právo,svobodná vůle matky-stejne jako jít na interupci,kouřit .....atd.Neodsuzuju,nekomentuju kojíci matky co kojí třeba do třech let....jejich volba a přesvědčení že delají pro své dítko to nej....já spadám do kategorie-Nekojím no a co?mám 6 měs.holky a už v porodnici když jsem přikládala co hodinu a pořád řev jsem se svobodně rozhodla že takhle by to teda nešlo.Byli jsme v porodnici Pár dní,po sekci,sama na pokoji,prvorodička ....byla jsem utahaná jak pes a v duchu jsem se připravovala nato že cestou domu koupím nutrilon a bude klid.A byl.Nelituju toho,jsem spokojená mamina dvojčátek ,holky ješte nebyli nemocní,spíme od 20 hodin do 8,pohodička,mám energii nato aby jsem se jim na stoprocent a s usměvem věnovala celý den-protože přes den spí jen po 15 minutách.I když mám dvojčátká cítím se odpočatá,v kondici,jsem na ne uplne sama v tom smyslu že pomoc žádná a jsem uplne happy.Nehroutím se z toho jako Pa znám pro a proti,ale pro mne je důležité že nepadám na hubu z nočního kojení,zvládám domácnost,deti,zahradu,studuju....pořád v akci.Rozhodla jsem se po svém a myslím že správně.Nezajímají mne výzkumy,statistiky-----stejne za pár let odbornící popřou čeho jsou těd plné noviny....ale uvědomuju si nebo aspon myslím že kojení je kromě toho že je in správný,že MM je rozdodne lepší,vyváženejší,zdravejší......jen já si stanovila priority jinde.Své holky miluju a trávím s nima každou minuty ale představa že stávám každou hodinu a půl hod.kojím,a třeba pak stejne šáhnu po Um je pro scifi.Ale nikdy by mne nenapadlo napadat kojící maminky,nebo se cítít bídně protože já nekojím.Bylo to mé rozhodnutí a určitě toho nelituju.Nehledám žádné omluvy proste je to fakt a necítím se trapně když mi položí někdo otázku-jééé vy nekojíte?Tahle otázka mi přijde netaktní jako další-jeee dvojčátka-to jsou umělý?~q~~2~
 10.5Libik12 


Re: přestaňte už konečně řešit kojení.... 

(17.6.2009 23:03:15)
Kojit nebo jít na potrat budou přece jenom odlišné věci.
 amy 
  • 

Re: přestaňte už konečně řešit kojení.... 

(18.6.2009 7:02:37)
obě by měly být výsledkem svobodného rozhodnutí matky.
 maja 
  • 

Re: přestaňte už konečně řešit kojení.... 

(18.6.2009 14:03:19)
s těma umělýma dvojčátkama.....v dnešní době, kdy spousta lidí podstupuje IVF se myslím, téhle myšlence nevyhne skoro nikdo. Když vidím dvojčata taky mi to šrotuje hlavou. Neptám se , protože ty lidi neznám, ale šrotuje to . I s kámoškama když jdeme tak vím že jim to šrotuje i se o tom bavíme. Není to, ale ze zlého úmyslu, je to ze zvědavosti, ze zájmu. Myslím, že těmhle úvahám se žádná dnešní dvojčata nemůžou už vyhnout. Je to prostě realita "neplodného " věku.
 luca 
  • 

řešit 

(20.6.2009 0:07:09)
No já myslím, že ten tlak na kojení je dost velký a někdo z toho může být pořádně vylekaný. Myslím, že je dobře, že se o tom mluví, aspoň se maminy v porodnicích nebudou bát říct, co chtějí, v baby friendly hospital to je fakt nátlak. Já kojila obě své děti, ale u prvního jsem z toho měla strach stejně jako z porodu, a moc mi nepomohlo, že v porodnici na kojení tlačí. A taky se málokdy dočteš o výhodách umělé výživy, kterých je taky dost. Jo, snad ten, kdo brouzdá na netu, ale tak normálně, na letáku, plakátu nebo v poradně? Nikdy,
 Petrajda 


Některé mýty 

(17.6.2009 23:00:25)
Naštěstí jsem mohla kojit obě děti docela dlouho, ale neodsuzuju nikoho, kdo skutečně nemůže. Jen mám pocit, že jsou kolem toho trochu mylné informace, nebo aspoň moje zkušenost byla prostě občas jiná.

1- "Kojení nebolí" - píšou v některých příručkách. Ne, s odstupem času to potvrzuju, kojení nebolí, ale ze začátku to bolelo hrozně, pohmožděné bradavky (i u druhého,když už jsem věděla, jak kojit), nateklá prsa, že jsem nemohla dát ruce k tělu atd. Naštěstí to třeba u mě netrvalo dlouho, určitě ani ne šestinedělí, takže by to nestálo za řeč, kdyby ta informace "Kojení nebolí" nemohla třeba někoho svést někam mimo.

2- "Kojit tak dlouho a tak často, jak miminko chce." - Mně se tohle taky neosvědčilo.Jasně, že kojit podle potřeb dítěte, ale vždycky jsem se stejně snažila vydržet aspoň 2 hod, jinak mimi hodně ublinkávalo. Taky jsem si tím ze začátku "sobecky" chránila ty bradavky. A taky jsem je nenechávala přisáté pořád, ale tak 30 min, později samozřejmě stačilo podstatně míň.

3 - "Kojení je pohodlnější než UM". To je otázka - matka musí hlídat stravu a nesmí pít alkohol:-), krmit může jen ona, kojení trvá déle než vycucnutí lahve. U nás šlo taky hodně o časté buzení v noci, nebylo to hlady, ale myslím, že to s kojením souviselo. A totální závislost miminka na matce, pokud neodsáváte (což jsem teda nějak nezvládala), tak se po nějakou dobu od děcka vůbec nehnete.

To fakt není stěžování, jen mi připadá, že o tom jsou někdy mylné představy. Já jsem ale moc vděčná, že mi to šlo, a vzpomínám na to moc ráda. A jak krásně a nepozorovaně jsem mj. při tom kojení zhubla:-)
 Petrajda 


Re: Některé mýty 

(17.6.2009 23:20:18)
A ještě si vzpomínám na dva zážitky:

+ V porodnici mi řekli, že zdravé dítě první tři dny hlady neumře, i pokud mléko mít ještě nebudu. Za tím taky stojím. Přinejhorším stříkačkou glukózu na žízeň a pak někdy ten 3.den, než se udělá MM, tak i trochu toho UM. Ale některé maminky chtěly UM hned od začátku a taky hned dávaly dudlíky, dudlíka jsem radši vyzkoušela, až když jsme to kojení "nacvičili".

- Pediatrička mi cca v 3 měsících, kdy měl syn nějakou dobu nazelenalou stoličku, doporučila dát lahev s UM, že je to "hladová stolice". Moc tomu nevěřím, byl baculka a i dobře přibýval, takže jsem ji nedala a v pohodě výlučně kojila do 7. měsíce.
 Barča 
  • 

Re: Některé mýty 

(18.6.2009 0:06:38)
Petro, ta tvoje pediatrička asi nebyla moc informovaná. Já se v odborné literatuře dočetla že nazelenalá stolice kojených dětí je způsobena tzv. předním mlékem, které je spíše na žízeň a není tak syté jako zadní mléko. Pokud má maminka přehodně mléka, víc než dítko vypije, měla by trochu zprvu odsát to přední mléko aby se pinďa nenalokal jen předního a na zadní nedošlo. Navíc prý pokud pije jen to přední, může mít děcko koliky. To přední mléko je na zahnání žízně a to zadní je místo "papání". Ještě že jsi tu pediatričku neposlechla :-)
 Petrajda 


Re: Některé mýty 

(18.6.2009 23:28:28)
Já to tehdy taky tak nějak zjistila, ať žije internet, mj. i Rodina. Spíš jsem to tu chtěla napsat, jakože prostě takoví pediatři v poradnách nejsou pořád ještě výjimkou.
 Zuzana+Terezka 


Nesnášenlivost laktózy 

(18.6.2009 0:33:25)
Jen bych chtěla říct, že konkrétně pro mou dceru kojení rozhodně nebylo to nejlepší. Trpěla silnou nesnášenlivostí laktózy. Než se na to přišlo, protrpěli jsme osm měsíců, dcera měla obrovské bolesti bříška, stále plakala, téměř nespala, pořád plakala.... absolvovali jsme různá vyšetření a pak to naštěstí našeho pediatra napadlo. Bylo nutné okamžitě přestat kojit a nasadit Nutrilon Low Lactose. Již po první lahvičce bylo jasné, že pro mou dceru je odstavení přímo vysvobození. Poprvé za osm měsíců sama usnula a spala. A od té doby po nafouklém bříšku ani památky.
Přitom já jsem kojit moc chtěla, přímo jsem si to vydřela, vůbec nám to nešlo. Ale snažila jsem se ve dne v noci a naučily jsme se to.
No, ale nebylo to nic platné, prostě jsou děti, pro které mateřské mléko opravdu není to nejlepší.
 amy 
  • 

Nátlak 

(18.6.2009 6:58:57)
Syna jsem kojit chtěla a kojila jsem ho bohužel jen pár týdnu, ale co mi vadilo, byl doslova nátlak v porodnici. Během těhotenství a porodu se mnou probíhala diskuze - máte tyhle možnosti, přínosy x rizika znáte, jak se rozhodnete. Během porodu (rodila jsem cs) se mě také neustále ptali, co bych chtěla, nechtěla, ptali se nás, jestli syna chceme změřit, zda ho chci mít na pokoji... Ale ohledně kojení na Váš názor nebyl brán ohled. Prostě sestra přišla - vyndat prsa a kojit, chceš x nechceš tvůj problém, budeš kojit. Já kojit chtěla a dokonce jsem se na to strašně celé těhotenství těšila, ale tenhle přístup mě znechutil. Pokud vím, jsou to moje prsa, moje dítě a tudíž by měla rozhodnout matka a ne zdravotní sestra. Připadalo mi to jako by mi měla rovnou i nakázat v čem budu syna koupit a jakou značku plínek bude mít(jsem vděčná za jednorázovky).
 myš 
  • 

Re: Nátlak 

(18.6.2009 13:34:30)
Záleží na porodnici, nic takového jsem nezažila. Kojení nešlo, všichni se opravdu hodně snažili pomoci, ale zároveň říkali, že když to nepůjde, nemáme to hrotit a nasadit UM....prostě byli naprosto v pohodě.
 Jarmila, syn 3 r., dcera 8m. 


Fanatismus 

(20.6.2009 20:02:44)
Já jsem zastánce kojení, momentálně kojím už druhé dítko, nicméně se mi nelíbí ten fanatismus, který se poslední dobou kolem kojení šíří. Myslím, že to mnohdy nadělá víc škody než užitku. Taky jsme měli problémy, syn bojkotoval prso a odmítal se přisát, málem jsme skončili na flašce. Díky "kojící agitaci" jsem se cítila jako naprosto neschopná a jen to prohloubilo náš problém, byla jsem fakt zoufalá a dost jsem to obrečela. Nakonec mi pomohlo promluvit si o tom s kamarádkou, která taky měla problémy a zvládla to. Uklidnila jsem se a nakonec jsem úspěšně kojila do 16 měsíců. Psychika je prevít a jako všude i u kojení je důležitá pohoda. Takže holky, hlavu vzhůru, spousta maminek má během kojení problémové období a většinou to zase přejde. A když ne, nevěšte hlavu, nejde přece o život!
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(18.6.2009 23:21:42)
No to je dobry - "moje prsa, moje dite", ... "rozhodnout by mela matka" .
Jenomze ono nejde jenom o matku, vis ? Nejde o to, co je pohodlnejsi, prijemnejsi a praktictejsi pro ni, ale predevsim o potreby jejiho miminka.
 amy 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 6:53:25)
Za to dítě, ale rozhoduje matka, nikoli zdravotní sestra. Proto si myslím, že sestra měla přijít poučit o výhodách x nevýhodách nekojí a pak se zeptat, kdo chce kojit a komu má dát sunar. Obdobně moje práce - nemůžu nutit pacienty, aby se léčili (ačkoli si myslím, že je to v jejich zájmu a v zájmu jejich dětí), pokud někdo léčbu odmítne a vysloveně se tím ničí, musím to respektovat.
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 14:52:55)
Pacient, ktery odmitne lecbu, poskozuje jen a jen sebe. Matka ale rozhoduje za jineho clovicka, ktery se bohuzel sam jeste nemuze branit a to je prave jadro pudla. Proto se sestry v nemocnici neptaji zda by matka nahodou nebyla ochotna rozepnout knofliky a nakrmit svoje vlastni dite, ony jaksi kopou za ty male drobecky, kteri to sami rict neumeji.
Me opravdu zarazi, jak nekdo muze premyslet nad tim, jestli chce nebo nechce kojit. Proste kdyz to jde, tak kojim a hotovo, protoze to je to nejlepsi, co muzu diteti dat, o to se snad nebudeme prit.
Ja mela miminko po porodu tri tydny na JIP, z toho dva tydny na kapackach. V porodnici mi sestry vrazily odsavacku a chodily kontrolovat, jestli pracuju.Jsem jim za to vdecna, protoze jinak bych na to nemela ani jednu myslenku, nevedelo se totiz, jestli miminko prezije. Dva tydny jsem odsavala po dvou hodinach ve dne i v noci. Mat. mlicko, podle sestricek z JIP, nam pry bezesporu pomohlo odrazit se ode dna. Vsechno dobre dopadlo, mame zdrave dite, kojila jsem do dvou let. Znam prosakla tricka, mliko kapajici po brise, prsni vlozky koukajici z vystrihu, kojeni vstoje na urade i na letisti, nemoznost dojit si k holici ci zabehat a spoustu dalsich neprijemnosti. Ale vim, ze i kdybych diteti nakrasne treba koupila Karlstejn, to nejlepsi co mohla jsem mu uz dala.
 amy 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 15:12:21)
Dobře, tak jinak. Zrovna před měsícem jsem tu měla paní, kterou už delší dobu trápí problém, který se díky tomu, že odmítá léčbu zhoršuje a zhoršuje a může skončit i smrtí. Paní léčbu odmítá (ta spočívá v operaci, která ani není náročná), protože se bojí. Rozhoduje sama za sebe, ale má 3 děti (nejstarší jde v září do školy). Tím, že se neléčí, poškozuje i ty děti, protože ty určitě mámu potřebují a potřebovat ještě budou. Mám teda podle tebe jít "kopat" za ty děti, nebrat ohled na názor té paní a prostě jí v zájmu dětí říct - operovat budeme a hotovo, kecejte si, co chcete, termín máte v den x, v den y nastoupíte a nekecejte, nemyslete jen na sebe, ale i na ty děti! Myslíš, že tak je to správné? Já myslím, že ani omylem, nejsou to moje děti, moje tělo, moje povinnost je vysvětlit následky neléčení, popsat způsob léčby a respektovat její rozhodnutí (ať je jakékoli)a tak by to mělo být i v případě kojení (kojení má tyto výhody, chcete kojit nebo Vám mám přinést sunar?)
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 15:30:37)
Hruba bys byt nemela, ale zrovna tak neverim, ze ti sestry v nemocnici rekly nekecejte a kojte. Ale zaroven si myslim, ze bys rozhodne mela kopat za deti te pani, alespon ji pripomenout, co jeji rozhodnuti pro ne bude znamenat. Jestli je v ni vic mamy nez sobce, tak to pochopi a lecbe se podrobi. Nebo si snad jeji deti nezaslouzi, abys za ne ztratila slovo? Ja osobne si nejvic vazim lekaru, kteri se mnou mluvi jako clovek s clovekem. Fakta si umim pohledat sama.
 amy 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 15:36:57)
Já kojit chtěla, ale tenhle skutečně tvrdý a nekopromisní přístup mi teda vadil. Každý má právo se rozhodnout, pokud existují alternativy (a je čas na rozhodnutí).
Pokud jde o paní, já bych to, co navrhuješ, neudělala, považuju to za citové vydírání (a to nesnáším). Paní jsem sdělila, jaké jsou následky neléčení, následky pro svou rodinu si musí rozmyslet sama, do toho mi nic není.
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 15:58:47)
No tak to je prave ten bod, kde se my dve neshodneme.

Jen tak na okraj, citove vydirani by bylo, kdybys z toho mela sama nejaky osobni uzitek. A navic, kdyz ma clovek nejaky problem + k tomu treba strach, ma prehazeny zebricek hodnot a mirne nakopnuti neuskodi. Vim o cem mluvim, zazila jsem to sama na sobe. Nastesti jsem narazila na skvely zdravotnicky personal.
 amy 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 16:10:10)
A tomu já právě říkám citové vydírání. Já musím a chci vysvětlit, jaké důsledky bude mít konání pacienta po zdravotní stránce, jaké důsledky bude mít po stránce rodinné, finanční, ...to už si musí pacient rozhodnout sám. Já můžu jen seznámit s informace, doporučit, ale ne manipulovat nebo nutit. Od kolegy dostala kontakt na psychologa, jestli tam šla nebo nešla, neovlivníme, nutit jí nemůžeme, je to její tělo, její rozhodnutí, její rodina.
 jana38 


Re: Nátlak 

(19.6.2009 16:26:42)
amy, díky za tvůj respektující přístup. Víc takových lékařů!!!~R^

Ivo, to je opravdu jenom a jenom věc té pacientky, je dospělá, svéprávná a rozhodovat se musí sama, nikomu jinýmu do toho nic není, ani tobě.

Vždycky mě zaujme, jak mají dospělí lidé pocit, že by za ně měl někdo rozhodovat nebo jim jiný dospělý člověk domlouvat, ideálně lékař. Proč????
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 16:50:36)
pro amy: ja vim, ze nikoho nutit k nicemu nemuzes, ale stejne si myslim, ze nazor lekare: neni to moje zdravi, neni to moje rodina, nezajima me, nebudu se do toho michat, neni ten nejlepsi. Tim te neshazuju jako odbornika, neznam te. Jen rikam, ze znam lekare, kteri delaji opak a moc si jich vazim.

pro Kocajdu: tys asi nikdy nebyla na tom psychicky tak spatne, ze jsi nebyla schopna rozumne uvazovat. Ja jo.
 jana38 


Re: Nátlak 

(19.6.2009 16:58:04)
Ano ivo, ale dokud tě soud na základě lékařského posudku nezbaví svéprávnosti, tak za tebe nemůže nikdo rozhodovat. A ještě že tak. Dovedu si barvitě představit, k čemu všemu by to bylo možno zneužít, v zájmu dětí, společnosti a já nevím koho ještě.
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 17:17:50)
Nikdo za me nic rozhodovat nikdy nemusel a ani to nedelal. Jenom me nakop a tim mi otevrel oci.
 jana38 


Re: Nátlak 

(19.6.2009 17:05:29)
Jinak ivo, já si zas nevážím lékařů, kteří mi vnucují svůj názor a to ještě stylem: pokud na ty genetické testy nepůjdete, tak se vám narodí postižený dítě a to chcete se starat celej život o mrzáka a víte jak tím zatížíte ty zdravé děti atd. atd. atd. Nebo: vy chcete rodit doma, to to dítě chcete zabít? a podobný nevyžádaný rady. Pokud mám nějaký svůj názor, svoje rozhodnutí, tak ho mám něčím podložený a názor lékaře mě zajímá pouze, pokud se na něj zeptám. Jinak od lékaře očekávám, že mi bez emocí podá klady a zápory a já se rozhodnu, zda zákrok, testy, vyšetření atd. přijmu, či ne.

Stejně tak bych byla naštvaná, pokud bych nechtěla kojit a někdo mi kojení vnucoval se slovy, že je to pro dítě to nejlepší atd. Pokud jsem rozhodnutá nekojit, tak mám k tomu nějaký svůj důvod a ostatním je putna po tom, jaký.

Samozřejmě rozumím zájmu lékaře, pokud bych dělala nějakou činnost, kterou bych překračovala meze zákona, týrala bych své dítě, atd., tam by se měl lékař samozřejmě zajímat a konat, ale jinak v osobní rovině mu celkem do toho, jak se kdo rozhoduje a proč nic není.
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 17:22:27)
Tezko se tady probirat v nejakych teoriich, coby kdyby. Zajezi samozrejme na tom jak a kdy a jakym stylem lekar svuj osobni nazor sdeli, to bychom se tady handrkovaly donekonecna.
 sovice 


Re: Nátlak 

(19.6.2009 17:03:30)
Ivo,

píšeš:

Ale vim, ze i kdybych diteti nakrasne treba koupila Karlstejn, to nejlepsi co mohla jsem mu uz dala.

No, promiň, ale to nejlepší, co mu můžeš dát, je láska, péče a výchova. Mateřské mléko to přes svou nespornou prospěšnost nevytrhne.
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 17:15:55)
Prirovnavala jsem vec k veci, o lasku v tomto tematu nejde, alespon se vsichni v tomto smeru vyjadruji.
 sovice 


Re: Nátlak 

(19.6.2009 17:28:09)
ivo,

srovnávalas nesrovnatelné, koupě Karlštejna není variantou ke krmení dítěte, ale spíš ke "snášení modrého z nebe".

A prostě, i když některá maminka dá dítěti nutrilon, aniž k tomu měla závažný zdravotní důvod a předtím dva týdny ždímala z bradavek málem krev, nedělá to z ní krkavčí matku.
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 18:11:07)
Samozrejme, ze jsem prehanela, on taky Karlstejn neni na prodej.

V zadnem prispevku jsem nepsala o tech maminkach, ktere kojit nemohou, ale o tech, ktere se rozhodnou nekojit pro sve pohodli. Proc pokazde, kdyz nekdo napise, ze kojeni je lepsi, hned se ho ty nekojici snazi ukamenovat?
 sovice 


Re: Nátlak 

(19.6.2009 18:51:01)
ivo,

své děti jsem obě kojila do cca dvou let. Takže nejsem nekojící matka. Ostatně, kojení u mne nebyla žádná zásluha, chtěla jsem kojit, připadalo mi to dobré pro dítě a jednoduché pro mne, šlo nám to s oběma miminy jak po másle.

Vím, že ty, co kojit opravdu nemůžou, neodsuzuješ. (Ačkoliv asi bychom se neshodly na hranici toho "opravdu nemůžou".) Ale já píšu i o těch matkách, které by mohly kojit a nekojí. Ani ony nejsou žádné krkavčí matky. Už mě to škatulkování poněkud štve.
 iva 
  • 

Re: Nátlak 

(19.6.2009 19:44:02)
To promin, utocila jsem nepravem. Nedavno jsem cetla diskuzi nekojicich matek na jinem serveru a tam letaly teminy jako "vykojene mozky" a pod., tak me to ovlivnilo.
Ja si taky nemyslim, ze maminy, ktere kojeni vzdaji brzy, malo se z i meho pohledu snazi (znam takovou osobne) jsou krkavci matky, to je vec jejich svedomi. Jenom tvrdim, ze chapu pristup sestricek v porodnici a fandim jim, kdyz se snazi primet ke kojeni co nejvice maminek, protoze to fakt za to stoji. A ty maminy, co tvrdosijne odmitaji dite kojit jen z prosteho pohodli, ci aby si neznicily dekolt, aby si mohly dat pivo nebo podobneho duvodu, tak ty opravdu nechapu a odsuzuju. Nejde jen o mliko, ale o princip.

 luca 
  • 

odpor 

(20.6.2009 0:20:10)
No vidím, dost oponentů. Možná si tak radikální proto, že si neumíš představit, když má někdo ke kojení odpor, nesnáší dotyk na prsou a každodenní kojení v součtu trvající několik hodin je pro něj opravdu velké trápení a může si zadělat i na psychické problémy. Nemyslím to zle, jen mě fakt napadlo, že si to dost lidí neuvědomuje.
 luca 
  • 

spokojenost obou! 

(20.6.2009 0:14:02)
Myslím, že důležitá je spokojenost obou! Já teda kojila obě děti, ale upřímně jsem litovala známou, které představa kojení naháněla děs a v porodnici ji dusili jak hrom, samozřejmně hned doma přestala kojit. Myslím, že "nekojení" by se nemělo vyčítat ani ženám, které prostě jen nechtějí kojit z toho důvodu, že jim to je krajně nepříjemné.
 minonka 


Nesouhlasím 

(18.6.2009 18:02:18)
Absolutně nesouhlasím, že je jedno jaké mlíčko dítě hřeje v bříšku. Mateřské mléko je opravdu to nejlepší, co dítě může dostat. Je v něm obsaženo to, co v umělém mléku není a nemůže být. Od hormonů, přes protilátky až na správnou výživu. Navíc velmi praktické - vždy optimální teplota, vždy připraveno, kdykoliv a kdekoliv. Člověk nemusí přemýšlet, že se musí na určitou dobu vrátit domů, pač musí připravit a ohřát mlíko pro dítě. Mám tu svobodu, jako matka, že můžu jít na celý den třeba do parku a nemusím se vracet kvůli jídlu. Prostě si někde sednu, vytasím prso a dám dítěti najíst. Výsledek - spokojená matka i dítě.
Samozřejmě v těch třech procentech, ve kterých prostě z nějakého důvodu kojit nejde, není nazbyt než dítěti dát umělé mléko. Taky to nějak jde a není jiné možnosti. Tyto děti taky rostou zdravé.
Prostě jsem jen chtěla dát najevo, že i přes prosakující mlíko je stále lepší kojit, pokud to jde. Momentálně mám 11ti denní holčičku, mám prsa nalitý mlíkem, který mě teče po celý den. Jsem od toho ulepená, celá mokrá, trička proteklý, ale jsem šťastná, že můžu dát svému dítěti to nejlepší.
 dojicka :o)) 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(18.6.2009 20:43:13)
Mam dve deti, prvni jsem kojila do 8 mesicu nez jsem znovu otehotnela, do 6 mesicu plne, od peti mesicu jsem nastoupila do prace na 50% a mleko jsem odsavala. Totez se ted opakuje u druheho ditete, je mu ted 5 mesicu, znovu chodim do prace a znovu odsavam mleko. Maly je veliky, pri porodu mel 4,5 kg a ve 4 mesicich 9.1 kg, jenom z materskeho mleka.
Myslim si, ze kojit nebo nekojit je rozhodnuti kazde matky, ktere by mel kazdy respektovat, dokonce i baby friendly nemocnice. Faktem je, ze kojit muze temer kazda matka (vyjimkou jsou ty 3%). Nekdy, kdyz davam synovi odsate mleko z lahvicky, vidim, jak velky je to rozdil. Umelohmotna lahvicka, klidne jej muzu nechat sedet v nejakem baby sitterovi, koukat u toho na televizi nebo jak jsem videla u nekterych matek, podlozit lahvicku rucnikem a nechat dite pit samotne. Kojeni je takove intimejsi, muzu jej hladit po hlavicce, po telicku, on se me muze dotykat, vytvari to mezi nami takove zvlastni pouto. A jake uklidneni to prinasi, kdyz treba nemuze usnout. Prso je prso a nikdy to nemuze nahradit nejaky silikonovy dudlik.
Urcite to take stoji vice namahy, kontrolovat si jidelnicek, nepit alkohol, nocni vstavani... ale stoji to urcite za to!
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(19.6.2009 8:23:43)
Právě to, že se může vyndat prso kde mě napadne, mi na kojení vždycky vadilo. Nikdy jsem to neudělala, právě proto, že mi to přišlo hodně intimní. Hrozně by mi vadilo, že ně mě lidi můžou civět. Kojila jsem děti vždy jenom krátce, protože jsem měla problémy, ale při krmení z láhve jsem je také hladila po hlavičce, mazlila se s nimi a mohly se mě dotýkat. V tom žádný rozdíl mezi kojením a krmením z láhve nevidím.
 maja 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(19.6.2009 9:17:29)
a hlavně : je to mýtus , že děti krmené z lahve sedí celý den doma nebo jejich matky utíkají co 3 hodiny domů , aby je nakrmily.
To se vezme tolik lahví kolik budeš potřebovat ( čistých a vyvařených) , vodu převařenou třeba do té termosky a mléko zvlášť. Když potřebuješ dávku...smícháš to. No problem.
A ještě jedna věc: všechny 3 naše děti měly rády i studené mléko ( krkavčí matka co, ale ony to opravdu měly rády a teplé třeba v horku vůbec nepily a studené jim jelo)
 janula 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(19.6.2009 10:04:48)
Mytus je a to, ze pri krmeni z flase sa s miminkom mamicka nemazna, netulka, nebozkava, netuli si ho k sebe. Na oplatku ja som napriklad bola svedkom toho, ako mamicka pri kojeni pozerala televizor, vobec sa malemu nevenovala, kojila ho ako robot. Takze, co plati u jednej, nemusi u druhej. A ohladne natlakov v porodnici. Uzila som si svoje, mlieko sa mi netvorilo skoro vobec, poznamky ako krkavcia matka, ak ho nenakojite (nemala som co dat)tak nic ine nedostane.. takze mala kricala hladom, bola velka chcela samozrejme jest... no hroza...Je to uz sice 10 rokov, ale doteraz to mam pred ocami..
 janula 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(19.6.2009 10:09:02)
Mytus je a to, ze pri krmeni z flase sa s miminkom mamicka nemazna, netulka, nebozkava, netuli si ho k sebe. Na oplatku ja som napriklad bola svedkom toho, ako mamicka pri kojeni pozerala televizor, vobec sa malemu nevenovala, kojila ho ako robot. Takze, co plati u jednej, nemusi u druhej. A ohladne natlakov v porodnici. Uzila som si svoje, mlieko sa mi netvorilo skoro vobec, poznamky ako krkavcia matka, ak ho nenakojite (nemala som co dat)tak nic ine nedostane.. takze mala kricala hladom, bola velka chcela samozrejme jest... no hroza...Je to uz sice 10 rokov, ale doteraz to mam pred ocami..
 zuzkahrn 


Re: Nesouhlasím 

(19.6.2009 20:42:21)
Kojila jsem 2 syny 1,5 r a bylo to pohodlné, prostě prsa nám vždycky ssebou, mléka bylo vždycky akorát,a to zmiňované prosáknutí byl vždycky indikátor jít poslechnout dítko a počkat, mnohdy se rozplakalo, ani jsem nepotřebovala odposlech~m~. Ted máme holčičku, kojení jde bez problému, doufám, že to vydrží. On ten stres je previt a pak je to začarovaný kruh, mimi všechno vycítí, pak řve, pak je z toho máma nervozní a tak dokola. Mám zkušenost, že nám stačilo se pohádat s mánželem a pak řvalo i dítě. Od te doby beru skoro všechno s nadhledem~t~. Ale chápu, že když MM není, nastoupí UM, ale napred by se mělo vyzkoušet všechno včetně babských rad. Domorodci v pralesích taky kojí a tam určitě laktační poradce nemají~:-D
 luca 
  • 

nevýhody kojení 

(20.6.2009 0:35:23)
No já měla naopak velmi příjemný pocit intimity, když jsem dcerce pár krát dala mlíčko z lahvičky - dívala se na mně, což při kojení nedělala a navíc jsem nemusela překonávat nepříjemné pocity při kojení, bylo to fakt bezva, jak na mně koukala. A kojení pro mně mělo několik dost velkých nevýhod - obě dcerky měly problém s příjmem tekutin po skončení kojení (po 14 měsících), několikrát absces prsa, a taky jsem bývala pořád nemocná a výběr léků byl dost omezený.
 Paulis 


Jak to bylo v devadesátém 

(19.6.2009 9:57:48)
Já si pamatuji, když jsem měla v devadesátým malýho, tak v té době byl feminar ještě na poukázky. Po 14 dnech prostě u mne mlíka bylo málo a kluk pořád plakal. Tenkrát dětská mi řekla, že poukázku mi nedá a že musím kojit. Po dalším týdnu jsem šla a vyžebrala v lékárně jednu krabici s tím, že mi došla a lékařka už tam není. To byla taková úleva - malý od té doby spal celou noc a bylo to úžasný miminko. U druhýho bylo vše dostupné a už ten pocit, že mne nikdo nenutí byl úžasný. Bohužel, onemocněla jsem a díky tomu jsem zase o mléko přišla
 Lenka 


Re: Jak to bylo v devadesátém 

(19.6.2009 10:14:04)
Hmm, mám bohužel jinou zkušenost kolem sebe..obvykle to bývá vůlí matky nebo jejím třeba i podvědomím -právě to -že můžu nechat mimčo třeba tátovi nebo babičce a někam jít...vždyť je to pár měsíců, co trvá ta krásná závislost,,pak máme zas ten život "pro sebe"...a kojení není jen "sekret"..je to hlavně ten nenahraditelný fyzïcký dotek a dítko je blažené..neodsuzuji, jen nesouhlasím..a jsem vcelku emancipovaná mamina 5ti dětí...rodím, pracuji,ale kojím 10měs až 18měs..
 Henriette 


Kojení je úžasný 

(20.6.2009 10:11:34)
Já už kojím 6 let a NIKDY jsem nelitovala. Kojení je dar nám ženám a je krásný! A hlavně vím, že jsem pro svoje děti udělala skutečně to nej a předala jim co nejvíc látek pro podporu imunity.
 Kimina111 


Re: Kojení je úžasný 

(20.6.2009 10:53:13)
Souhlasím, já dostala syna k prvnímu kojení 6tý den po porodu, protože byl na JIP, nikdo moc nevěřil, že to půjde, ale podařilo se a zatím kojíme, je mu 9 měsíců. Myslím, že díky kojení se nám podařilo najít k sobě ten správný vztah, když jsme nemohli být 6 dní spolu. Kojení je pro mě citová záležitost, chvíle spojení s mým dítětem a moc si ho užívám, v tu chvíli existuji jen já a on. Vím, že kojení vždy nejde, ale když jde jsem pro. Příroda ví, co dělá....
 Maruska a Kaja 5/07 
  • 

Za jak dlouho to autorka vzdala? 

(20.6.2009 13:42:31)
Mam pocit, ze autorka pise jen o prvnich dnech max. mesici, znicene bradavky urcite mela kvuli spatne technice, na to se mohla optat i u detske lekarky aby ji to predvedly a pomohly, mliko se nelije porad a max. mesic az se ustali rezim. Kdyz diteti prso davala "milionkrat" za den tak neni divu, ze se ji furt lilo, protoze se taky furt produkovalo. Zanety mohla taky mit i z nespravneho osetrovani, o tom je informaci taky vsude dost. Nechapu co tu prezentuje. Prijde mi,ze vlastni chyby svaluje na propagacni materialy, ktere asi podle obtizi ani necetla. Neni pravda,ze by se dite neobeslo bez mamy pri kojeni, lze tak stejne prenechat tatovi nebo babicce, staci odstrikat. Kojila jsem do roka, kdy uz odstavila, abych mohla ve spolecnosti si to "uzit". Kojeni jsem povazovala a povazuji za krasne zazitky i kdyz prvni mesic bylo taky problemu dost nez se vse urovnalo, ale to je stejne sestinedeli, ktere ja teda dodrzovala. dcerka mi taky do roka a pul vubec nebyla nemocna (i kdyz jsem byla ja) narozdil od deti kamaradek v okoli,ktere o mliko prisly a musely nasadit umelou vyzivu.Docela jsem tim i usetrila k tomu,dcera vubec nevi co to je "flaska" ani nepotrebuje z nic cucat.Nekterym detem na umele vyzive to zustava i do 3 let a to uz je pomalu zlozvyk a k tomu i financni zatez.
 Lucie, syn 1 rok 
  • 

Re: Za jak dlouho to autorka vzdala? 

(22.6.2009 12:15:01)
A to my jsme nekojili, protože syn byl předčasně narozený a byl slaboučký, takže si z prsa nic nevysál a když začal pít z flašky, byla jsem štěstím bez sebe, protože nemusel dostávat hadičky až do žaludku. A nemocný taky nebyl, když nepočítám reakci na očkování, narozdíl od kamarádčina syna, který je kojený dodnes a trpí stále rýmou a nachlazením... Je to individuální. Dělejme každý to co můžeme a chceme, nenechme se stresovat tím, co se má a co nemá, a nechme také ostatní ať mají svůj názor na věc a ať se také oni rozhodují sami za sebe. Já s autorkou souhlasím, ale mějme každý svůj názor, každý má právo být přesvědčen o své pravdě :)) Hezký den Lucie
 Petra,Niky 7/05,Kateřinka 6/08 


Je to věc,kterou si rozhoduje každá z nás. 

(20.6.2009 16:17:11)
Můj názor je,že je to záležitost každé z nás jestli kojit chce i přes šílené problémy,které můžou vzniknout a nebo to po pár měsících vzdát ať už,protože i přes veškerou snahu nemám podporu okolí nebo mi nikdo neporadil a stále je pro mě kojení místo příjemné záležitosti kdy si člověk užívá ten blízký kontakt se svým dítětem a dává mu tím to nejlepší co může,šílemé trápení a psychický teror.Vím o čem mluvím sama jsem to zažila u první holčičky nebýt výborné laktační poradkyně,která mě v kojení moc podporovala asi bych odstavila po prvním měsíci.Měla jsem vše co píše hlavní pisatelka a ještě se mi z toho trápení přidala i laktační krize,takže bych dle mojí pediatričky musela přejít na UM,ale díky spávnému vedení jsem pochopila,že malou špatně přilkádám a proto všechny ty bolesti,pak stačilo jen trochu trpělivosti a vše se samo upravilo.Kojila jsem pak do 16 měsíce.U druhé holčičky jsem již neměla žádný problém a kojím ji do dnes.Trápení to bylo ovšem veliké,takže se pisatelce ani nedivím.Jen ten tón článku se mi moc nelíbí.Dar bezproblémového kojení nemá zase tak moc maminek a ty co si ho vybojovali dle mého si zaslouží obdiv.A samožřejmě obráceně kojící mamina by neměla pohrdat tou,které to ať už z jakého koli důvodu nejde.
 Bára289 


pořád dokola 

(21.6.2009 19:48:40)
Zdravím všechny kojící i nekojící maminky a musím napsat, že pokaždé, když vidím podobný článek,je mi jasné, co bude v dalších příspěvcích. Já jsem ta matka co nekojila, ta "bez vůle", co jen pár měsíců nespala, trápila své dítko a pak když sice přišla flaška -vysvobozovačka, jsem měla trauma z toho, že nekojím, ž ejsem selhala, právě kvůli té propagaci, kvůli dotazům proč nekojím...je to děs, ze syna vyrostl šikovný klučina, a oproti kojeným dětem rozhodně není víc nemocný a že by ke mě nepřilnul,tak to ani náhodou, teď čekám druhé dítě a kildně budu zase ta matka "bez vůle", ale jestli bude Nutrilon znamenat spokojenost pro moje miminko,když kojení zase nepůjde, tak je mi kojení úplně fuk a výčitky rozhodně mít nehodlám. A nechápu kojící mámy, které se povyšují nad nekojící a ž e jsem to zažila mnohokrát, to jako kdyby ty maminky, co rodí přirozeně koukaly vyčítavě na ty, které rodily císařským řezem, vždyť přirozený porod je taky pro dítě to nejlepší ne? A taky si většinou maminka vybrat nemůže a prostě to jinak nejde.
 Reya 
  • 

Druhá strana barikády 

(22.6.2009 20:23:49)
Narazila jsem na několik příspěvků, ve kterých se hovoří o nevraživosti mezi "dvěma tábory".

Mám kamarádku, která po narození dítěte měla chvíli problémy s kojením. Nic závažného, prostě normální běžné problémy, na které asi narazí každá novopečená matka. V té době taky docela zarytě komentovala současný, místy až hysterický trend "kojit za každou cenu". Psala přesně to, co tu padlo od některých diskutujících, kterým kojení z jakéhokoli důvodu nešlo: ... že je to nechutná masáž, že je z toho akorát vystresovaná, že se cítí jako špatná matka, že je úplně alergická na kecy, že je to jen otázka vůle...

Půl rok je pryč, kojení se daří... a ejhle... je důležitá s prominutím jak socialistické rádio. Nejenže neustále zdůrazňuje, jak je kojení to nejlepší, ale misty utrousí i nějakou odsuzující poznámku, v jejímž podtextu nejde neslyšet odsouzení těch matek, které nekojí nebo které s kojením praštily záhy. Musím říct, že u mě tím dost klesla, prostě po bitvě generál, předtím uzlík nervů. Empatie veškerá zmizela... už teď se děsím, co jednou bude hučet do mě. Zatím stačí, že se zbláznila do všeho eko, bio a antialergenniho :-).
 Rapiti 


Re: Druhá strana barikády 

(23.6.2009 9:00:49)
Reyo, to je teda síla. Naštěstí jsem se s nikým takovým nikdy nesetkala. Uf...
 madlenka07 


Když už jsme u těch masáží... 

(23.6.2009 7:06:53)
Je jistě pro maminku nepříjemné,(pokud to nebere s nadhledem),když od hodně lidí slyší pro ni nepříjemnou otázku,proč nekojí?A všude vidí pro ni nepříjemné agitace laktační ligy,že kojení je správné,nejlepší atd...
Vemte to i z druhé strany...oč horší je slyšet pohrdavé otázky-Proboha Ty ještě kojíš a vidíte plakáty a reklamy,že všichni vyrostli na Sunaru,nejlepší je Hami...
Myslím,že pokud to má maminka v hlavě srovnané(rozhodla se jakkoli-kojit či nekojit) a pokud v těch málo případech opravdu kojení nešlo,teda přijmout to,že ne vše jde podle našich představ,tak nikoho by neměl rozhodit jakýkoli plakát,reklama apod.
Rozčiluje nás to,co neumíme přijmout,co nám nějakým způsobem vadí...to stojí za zamyšlení a ne odsuzovat jakoukoli agitaci...ať už jde o MM nebo UM.
 Nev 
  • 

a co cavyky s reklamou na umělé mléko? 

(23.6.2009 14:07:04)
jen mě tak napadá, jak se tady útočí na všudepřítomnou propagaci kojení - tak co kojící ženy????? Je by mohlo stejně jako nekojící ženy erudují plakáty s kojením (mmch u našeho dr. v čekárně není bohužel ani jeden), erudovat plakáty s umělou výživou - které jsou mimochodem úplně všude, ne?????

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.