| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vývoj dítěte - 16 týdnů

 Celkem 97 názorů.
 Jana Ciglerová, dvě dcery 7 let a 4 měsíce 
  • 

Spaní 

(29.9.2000 21:03:58)
Vývoj dítěte - 16 týdnů, přesně sedí na naši dceru až na délku denního spánku,16 - 17 hodin nespala, ani když se narodila.
 Andrea Sukopova, 1 syn - 16 týdnů 
  • 

Re: Spaní 

(11.10.2000 22:12:37)
Můžu jenom souhlasit, vývoj souhlasí, spánek nikoli. Popsaný stav je pouze mým snem. Za rubriku děkuji, je velmi dobře dělaná. A.
 Petr, jedna dcera 
  • 

Re: Spaní 

(15.9.2003 13:48:52)
Jako teorie je to dobré, ale moje dcera až na naprosté výjimky spí tak max. 10 hodin, z toho v denní době ani minutu.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Spaní 

(3.12.2005 13:58:23)
ahoj,

jsme na tom úplně stejně.
 mamina 
  • 

Re: Re: Spaní 

(3.12.2005 20:03:28)
Jak o tady čtu milé dámy, tak bych měla být docela ráda, že již nekojím. Ale je to blbost, buďte rády, že kojit stále můžete, i když té závislosti usínání u prsa se bude mimi asi špatně odnaučovat. Vůbec si neumím představit, tak často v noci vstávat, Lucinka (3 měsíce) se budí dvakrát za noc.
Janičku (6 let) jsme dali do svého pokojíčku asi zhruba také v roce a půl, zkoušeli jsme nejprve spaní přes den a jí se tam nakonec dost zalíbilo. Je asi důležité barevné prostředí a hlavně dítě netrestat zavřením v pokojíčku, když něco provede.
A ještě k tomu kojení v noci, slyšela jsem, že by k odnaučování kojení v noci měl být manžel po ruce, protože miminko to mléko z maminky prý cítí. Všem vám přeji klidný a dětmi nerušený spánek.
 olie 
  • 

Re: Re: Spaní 

(17.4.2007 14:15:37)
Ahoj vsem maminkam, jejichz deti nespi. Muj nazor je takovy, ze se da spani naucit... Nas hosicek mel zloutenku a tak spinkal cca do jednoho mesice temer porad, ani jist nechtel, pak se to ale otocilo, kdyz se ze zloutenky dostal a nespal skoro vubec. V noci se budil po trech hodinach a ve dne zabral tak 2x na pul hodky... Tak jsem vzala knihy a nelenila studovat, docetla jsem se, ze takhle male deti maji chodit spat po 1,5 hod az 2 hod aktivity, treba jen na pul hodky az hodku, pak zase byt 1,5-2 hod vzhuru a tak opakovat az do vecera... Proste jsem to syna naucila a jemu to vyhovuje, nyni jsou mu 3,5 mes a je na tento rezim zvykly. Proste kdyz usne pri kojeni dam ho do postylky, obcas se brobere, tak ho hladim po celicku a on spinka dal, nebo ho uhoupu v kocarku. Je uz na tento rezim tak zvykly, ze po hodine a pul bdeni si zacne mnout ocicka a spanek vyzaduje! Dalsi zkusenost - pokud pres den spi, spi i v noci! Paradox, co? Ale je to tak. Mozna je kazde dite jine a tomu memu tohle zrovna vyhovuje, ale zkuste, za pokus nic nedate. Zatim pa.. Olie
 eva 
  • 

Re: Re: Re: Spaní 

(18.4.2007 22:00:12)
Olie, ty nepíšeš, jak jsi ho to naučila, to by mě docela zajímalo.
 eva 
  • 

Jednou za den 

(18.4.2007 22:02:35)
A teď prosím maminky starších dětí: jak jste poznaly, že by mělo vaše dítě spát jen jednou denně? Mému prckovi se dopoledne chce spát, ale odpoledne moc ne, večer chodí spát dost pozdě. Myslíte,že mám přejít na jedno spní, aby byl večer unavený a usnul dřív (můj sen je, aby spal do půl 9). je mu 10m. děkuji za radu!!!!!
 Pety- B 2004 


Re: Jednou za den 

(18.4.2007 23:11:53)
Ahoj,dcera do roku a půl spávala 2 denně.Pak chodila spát o půl 10,teď chodí asi 2 měsíce spávat v 11h. spí 2hod. a večer chodí spávat o půl 9./tak chodí spát od narození/
Myslím,že si to musíš nastavit podle malého bez ohledu na věk,vyzkoušet 1 spaní můžeš vždy a podle výsledku se rozhodnout.I když i mě se zdá ,že 10měs.je na jedno spání málo,není to jen nějaké přechodné období nebo špatný způsob večerního uložení ke spánku?!!Zkus zavést večerní rituál/bude deno denně probíhat stejně/ např.:koupání ,papání,dát dobrou noc hračkám ,zamávat světýlkům ven,aby prostě věděl,že teď se jde spinkat a už s tím počítal a byl v pohodě.
Je mi jasné ,že to není snadné,hodně štěstí...
 Kačík+klučík 


:-) 

(19.4.2007 3:58:22)
Ahojky maminky, mám 9 týdenního chlapečka, již od narození spí velice nepravidelně, prvních 6 týdnů spal prakticky stále, jen s probuzením na papání a čajík, několikrát měl v noci nervové záchvaty (křičel bez přestání třeba i 1-2 hodiny, přebalený, čistý, napapaný, s masírováním bříška, zkrátka nic mu nemohlo být), později to přestalo samo, za čež jsem moc ráda...Nyní se mi v noci budí jen 1-2x na papání, a ráno jakžtakž spinká...Jen odpoledne je divočejší, vzteká se, brečí, křičí, zničehonic ze sna křičí a není k utišení, poté zase usne, poté zase křičí, najednou se začne zničehonic smát...Zkouším všechno možné, prdíky ho netrápí, zkrátka je to záhada...Vezmu ho do náruče, a maličko se zklidní, poté zase začne křičet, drží se mě křečovitě za vlasy a za tričko a nechce se pustit, přijde mi to zvláštní....máte s tímto někdo zkušenost? Též mi hodně pláče, když jsme venku, přijdeme domů a okamžitě se rozveselí a poté klidně usne...čímpak to asi je????
 eva 
  • 

Re: Re: Jednou za den 

(19.4.2007 11:10:27)
S těmi rituály si moc nevím rady. U nás to fungovalo tak,že dostal najíst, pak jsem ještě nakojila, dala ho do postýlky a on si hrál s medvídkem. Já mu mumlala pohádky, zazpívala ukolébavku a on do 5 minut usnul. A ze dne na den to prostě nefunguje, tak jak ho přinutit ležet? Dovádí, chce do kuchyně za tátou (nemáme mezi místnostmi dveře), dělá lumpárny. Já zpívám ukolébavku a on se najednou zvedne a začne lomcovat postýlkou - jako kdyby mu ta melodie nic neříkala.Odejít nemůžu, protože by spadl z postele (nemá postranici). Včera jsem s ním strávila hodinu. Až se vyřádil, byl ochoten usnou u prsu, no fakt výhra!
 Medvida+Lenča 6/06+Míša 11/08 


Re: Re: Re: Jednou za den 

(19.4.2007 19:22:12)
Evi, moje malá má taky 10 m, v poledne se dá jakž-takž uspat uložením a pohlazením v postýlce (cca po 4 h po vstávání), odpoledne však spí tak obden - buď usne u dokojování (popř. v kočárku) nebo vůbec ne a ani moc nevypadá, že by jí to chybělo :o) A to ten polední spánek mnohdy trvá 1/2 hoďky...
 dolphin2 


zuby 

(19.4.2007 19:54:17)
čauky holky, potřebuju poradit, našemu malýmu jsou 4 měsíce a dalo by se říct, že ze dne na den odmítá usínat sám. nevím, jestli je to taky tím, že mu začaly růst zuby. zatím vždycky spával přes den mezi každým jídlem, dal si tak 20 minut a byl vyspaný, ale teď vydrží i 4 hodiny vzhůru, je samozřejmě nevrlý, protože je to na něj moc, zatím vydržel nejdýl jenom 2 hodiny. a večer je to se spaním hrůza, řve mi třeba 3/4 hodiny, to nikdy nedělal, byl zvyklý, že ho svážem do zavinovačky, dáme do postýlky a sám v pohodě usnul. v noci spával klidně i 8 hodin v kuse, třeba až do půl paté do rána, teď se budí od půlnoci co 2 hodiny, nějak si s ním přestávám vědět rady, nechcu ho učit na uspávání na rukách, tak nevím. nemáte pro mě některá radu?
 Jitka a Míša4/06 


Re: zuby 

(21.4.2007 18:21:41)
Neporadím na zuby,ale chtěla bych varovat.Mého syna od narození bolelo bříško a usínal v náručí,pak zuby a usínal v náručí.V noci jsem si ho občas vzala do postele.TEĎ-je mu 1rok,10,5kg rostou stoličky a usíná jen v náručí.Někdy to trvá pěkně dlouho než vytuhne a mě tuhnou záda.Naštěstí spí celou noc,ale už bych to takhle podruhé neudělala.papa
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


zuby 

(30.4.2007 9:48:09)
Ahoj holky, taky jsem řešila problém zuby a noční spaní. Malou jsem v noci nechala lozit po naší posteli, někdy jsme i hodiny nespali a omlouvala jsem jí, tím, že lezou zuby.
Potom jsem si někde přečetla, že ono to s těmi zoubky není až tak strašné. Děti si spíš zvyknou na to, že jim povolíte víc. Takže jsem přestala malou vydělávat z postýlky. Pokud moc kňourala, namazala jsem jí dásně gelem na prořezávající se zoubky, strčila ji dudlík (na spaní ho potřebujem) a zhasla. Přestala se v noci budit a netrvalo to ani moc dlouho. Nedávno se jí vytlačili stoličky a ani jsme o tom nevěděli. Takže je jasný, že ti naši caparti vědí jak nás!!!
 misapoho 


přechod ze zavinovačky 

(2.5.2007 7:46:22)
Ahoj holky, mám prosbu. Přecházíme ze zavinovačky do spacího pytle, ale malej je strašnej šermíř, už do zavinovačky jsem mu musela svazovat ručičky, jinak se hned vzbudil, když mu ruce vyletěly, což je také každé dvě minuty. Teď už nám začíná být ale zavinovačka malá - náš mrňousek je spíš obřík :o) - ale v pytli porad rozhazuje těma rukama a nemůže pořádně zabrat :o( Neporadíte, jak ho naučit spát v klidu? V zavinovačce spal dobře.
 Medvida+Lenča 6/06+Míša 11/08 


Re: přechod ze zavinovačky 

(2.5.2007 10:44:45)
Misapoho - jak je mrňousek starý? Já se z vlastní zkušenosti obávám, že zavinovačku spacím pytlem nenahradíš. Co takhle převazovat něčím větší peřinku (deku), nebo si na ni našít šňůrky nebo sucháče a vyrobit si tím zavinovačku větší? Mně se dcerka vešla do zavinovačky do 7.měsíce, pak už tak spát nechtěla...
 misapoho 


Re: Re: přechod ze zavinovačky 

(2.5.2007 10:52:07)
2,5 mesice. Nejak si rikam, ze by se mel naucit spat ve volnym prostoru, ne? Tos me docela prekvapila s tou zavinovackou do tak dlouhy doby.
 Medvida+Lenča 6/06+Míša 11/08 


Re: Re: Re: přechod ze zavinovačky 

(2.5.2007 13:13:39)
U nás byl s tím odnaučováním docela problém,malá neuměla spát nezavinutá, musela jsem ji pak nechat trošku vykřičet,teď sice v noci putuje po postýlce, ale je docela klid...
Ale kamarádky prostě jednou dítko nezabalily, nechaly volně, sice se třeba 1-2 noci nevyspaly,ale mimčo si zvyklo a bylo prý po problému (jedna kolem 3 a druhá kolem 4 měsíců). Já to pořád odkládala, možná proto jsme pak měli problém...
 misapoho 


Re: Re: Re: Re: přechod ze zavinovačky 

(2.5.2007 17:26:51)
hm, tak to radeji snad zacneme odvykavat ted :o( premyslim, jestli by neslo mu ty ruce nejak zafixovat, nez tvrde usne, protoze kdyz uz potom fakt spi a neni to jen takovy polospanek, tak uz nesermuje,.
 lenka, nella 
  • 

To spani!! 

(2.5.2007 22:38:32)
Ahoj holky,

proti vasim miminkum uz mam skoro dospelaka :-).
Dcerce byly v lednu dva roky. Byla kolikove dite, dost jsme si sni uzili.. Ale - i ja zastavam nazor, ze spat lze naucit. Kdyz ji bylo neco pres rok, tak jsme ji ucili usinat samotnou tak, ze jsme ji nechali vyplakat a kdyz zjistila , ze nic nepomaha, usnula. Kupodivu to slo rychle, jde jen o to, vydrzet ten plac, ktery zni strasne, ale zadne psychicke ujmy neutrpela, je to spokojene a stastne dite. Docilila jsem toho, ze pred druhym rokem usinala bez problemu sama, po zpivani a pohadce, s flaskou mleka v ruce. Parada. Jenze jen do te doby, nez zjistila, jak se z te postylky dostat. Skakala tak strasne, ze jsme ji radeji sprusle oddelali a ma malou postylku. A je to vse od zacatku. Utika z postylky se strasnym revem, jsem nucena u ni sedet, dokud neusne. V noci se budi a utika za nami.....:-(((((. Ach jo, nemate nekdo stejnou zkusenost, radu ?
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


Re: To spani!! 

(3.5.2007 9:45:26)
Moje starší dcera má 4 roky, když měla dva roky začala spávat na normální posteli.Strašně se na ni těšila, protože ikdyž od roku a půl byla v pokojíku, spávala v postýlce.naučili jsme ji, že když ji večer uložíme, tak nesmí s postele vylést.(občas se muselo i lupnout na zadek) mohla slezt jenom v případě že chtěla na záchod (a ze začátku se na ten záchod chodilo i osumkrát do hodiny) Ale to vypozoruješ kdy se jí opravdu chce a kdy to hraje... V noci za náma taky utíkala, ikdyž to dřív nedělala. Vždycky když přiběhla do ložnice, tak jsem jí bez řečí chytla a odnesla zpět do pokojíku. Položila jí ze slovy, že tohle je její postýlka a ona v ní musí spát. Nejdřív jsem jí tam vracela s pláčem, ale postupem času už nic nenamítala, nechala se odnést a zaspala. (občas se jí povedlo, že když přišla za náma do ložnice, tak jsem se neprobrala a zjistila jsem až ráno, že spí vedle mě) tak si myslím, že to už potom zkoušela, jestli to výjde nebo né. Všechno je to ale o tom jak si psala... Buď vydržíme a dítě pochopí co a jak a nebo povolíme a pak bude určovat pravidla to dítko...
 Markéta 
  • 

Re: To spani!! 

(18.5.2007 14:18:37)
to mas z toho, ze jsi ji nechala rvat! to nemas srdce, ze neslysis, jak je to miminko bezmocny! az ty jednou budes stara a nemohouci, tak te dcera asi taky necha nekde hnit, sama jsi ji to naucila.

uz ted ma podvedome strach usnout sama v mistnosti. a zalozila jsi ji na pekny problemy v dospelosti.

maminky, budte soudny, nechte dite spat u sebe a dejte mu tim pocit bezpeci. vsichni kdo to udelali rikaji, ze se jim dite do dvou nebo nejpozdeji do ctyr let samo dobrovolne odstehovalo.
 lenka, nella 
  • 

Re: Re: To spani!! 

(18.5.2007 14:53:02)
Marketo, mas vlastni zkusenost ?
Kdyz jsem jeste nemela deti a nerodila, mela jsem take svoje teorie a byla desne chytra....
Znam rodinu, kde spi devitileta holka s rodici. a nejsou jedini. Take si myslim, ze i rodice maji pravo na trochu soukromi a klidu. Nemluvim o miminkach, to spala mala taky u nas. Ale ted jsou ji dva roky a pul a chce spat u nas, jen proto, ze chce byt u mne a vymrcuje si to dost teroristickym zpusobem. Nemyslim, ze je dobre detem jen ustupovat, jejich naroky se zvysuji.Nechci byt otrokem sve dcery, ublizuje to nam vsem, ja mam blby pocit a ona nevi, kde jsou hranice. Ja povoluji, kdyz uz nenmam silu a vim, ze to nenin dobre. Deti jsou desne vychytrale a zdaleka to nejsou takove chudinky. Ja uz mam tu svoji docela prectenou a poznam, kdyz ji neco je ci ne...
 sofiii 


Re: To spani!! 

(18.4.2009 23:50:48)
Ty si asi uplne blba..Tvoje dite bych fakt chtela byt!!!di se radsi zahrabat tvoje kecy nejde poslouchat...kdybych te nekde potkala tak di dam pres tu tvoji uplne vypatlanou tlamu....:-©~o~kravo jedna!!!!!!
 Medvida+Lenča 6/06+Míša 11/08 


Re: Re: Re: Re: Re: přechod ze zavinovačky 

(2.5.2007 22:55:45)
Misapoho, doufám, že jsem tě nevyděsila. Já si o tom zavinování hodně četla i tady na rodince a u mnoha miminek to bylo tak, že prostě vyrostly ze zavinovačky a samy od sebe to přestaly potřebovat. Nebo mimčo usnulo zavinuté, pak ty ručky vyprostilo a spinkalo dál a postupně nepotřebovalo zavinutí.... U nás, myslím, to byl docela extrém.
 dolphin2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: přechod ze zavinovačky 

(4.5.2007 15:56:49)
ahojky holky, tak my sme taky zavinovali, ruky k tělu a bylo, uklidnil se a spal, taky hodně šermoval rukama. a taky sem řešila jak to budem dělat, až ze zavinovačky vyroste, ale nakonec se to nějak vyřešilo samo, přestali sme ho zavinovat, co nám vyrostl z kolíbky, takže tak kolem 4.měsíce a v pohodě, večer ho dám do postýlky, chvilku si hraje a usne, akorát přes den se mu moc nedaří tak usínat, tak ho ještě pořád svazuju, zatím nám zavinovačka ještě jakš takš stačí, ale je to tacho tacho :-)), ale zkoušela sem ho svázat i plinkou, ale to bylo jakýsi složitý. já byt Tebou, tak ještě vydržím, dokud z té zavinovačky opravdu nevyroste a pak bych ho zkusila dat spat bez toho a když by to nešlo, tak bych si asi taky ušila něco se sucháčema nebo tak. tak přeju klidný noci :-))
 Lenka,syn Jan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sedalia 

(4.5.2007 16:16:59)
Nemáte někdo zkušenost s podáváním homeopatiky Sedalia? Kolik se toho dítěti dává a jaký je efekt?
 Mája 
  • 

neustálé noční buzení 

(5.5.2007 20:23:31)
ahojky, pročetla jsem si diskuzi, je mi jasné, že takových dětí je tu moc, ale stejně, možná mi někdo poradí:
máme doma malého nespavce, má zrovna 9 měsíců, přes den spí 2x - 3x 20 minut přesně, má prostě nějakého budíka v hlavě, usne jak v postýlce, tak venku v kočárku, večer usíná od 6 měsíce celkem v pohodě (od 3 do 6 měs jsem ho musela každý večer kolébat cca 2 hodky než usnul), momentálně sní kašičku, vykoupeme, pak ještě vypije 120 sunaru a do postýlky, tam teda ještě tak půl hodinky řádí a neustále se staví a leze po postýlce, asi má nějaké náhradní baterie, u mlíčka usíná, jak se dostane do postele, tak řádí, no ale celkem pohoda, do usínání ho nenutíme, jen ho tak 5x položím, dám dudlíka a nakonec sám usne. Ale v noci je to krize, dokud jsem kojila, tak spal cca po třech hoďkách, sám se ale odstavil, už prostě moje mléko ani sunar nechce, stačí trochu čaje a dudlík a spí dál, ale momentálně se budí po hodince, půl hodince, nejdýl vydrží tak 2 hoďky, kolem 6 ráno vstáváme. Mám dojem, že se budí pokaždé když se obrátí na bříško, tak hned automaticky jde na všechny čtyři a vstává, začne brečet... tak fakt nevím, jestli ho mám nechat brečet, ale zase potřebuju aby se vyspal manžel, tak hned vyskočím, uložím ho, dám napít trošku čaje, dudlík a spí dál - no mám dojem, že má v hlavě zakódované ty svoje spací dvacetiminutovky. Taky nás pořád trápí zoubky, už máme 8 zubů a asi už se chystají stoličky, ale to asi nebude momentální problém. Teda taky bych se ráda trochu vyspala ne jak na pérko vyskakovala 7x za noc, já už jsem pak tak zblblá, že usnu i v sedě, brýle na nose, a těším se na ráno, že budem vstávat. Tak prosím, jestli máte nějakou radu, budu fakt ráda. díky Mája
 Mája 
  • 

neustálé noční buzení 

(5.5.2007 20:24:00)
ahojky, pročetla jsem si diskuzi, je mi jasné, že takových dětí je tu moc, ale stejně, možná mi někdo poradí:
máme doma malého nespavce, má zrovna 9 měsíců, přes den spí 2x - 3x 20 minut přesně, má prostě nějakého budíka v hlavě, usne jak v postýlce, tak venku v kočárku, večer usíná od 6 měsíce celkem v pohodě (od 3 do 6 měs jsem ho musela každý večer kolébat cca 2 hodky než usnul), momentálně sní kašičku, vykoupeme, pak ještě vypije 120 sunaru a do postýlky, tam teda ještě tak půl hodinky řádí a neustále se staví a leze po postýlce, asi má nějaké náhradní baterie, u mlíčka usíná, jak se dostane do postele, tak řádí, no ale celkem pohoda, do usínání ho nenutíme, jen ho tak 5x položím, dám dudlíka a nakonec sám usne. Ale v noci je to krize, dokud jsem kojila, tak spal cca po třech hoďkách, sám se ale odstavil, už prostě moje mléko ani sunar nechce, stačí trochu čaje a dudlík a spí dál, ale momentálně se budí po hodince, půl hodince, nejdýl vydrží tak 2 hoďky, kolem 6 ráno vstáváme. Mám dojem, že se budí pokaždé když se obrátí na bříško, tak hned automaticky jde na všechny čtyři a vstává, začne brečet... tak fakt nevím, jestli ho mám nechat brečet, ale zase potřebuju aby se vyspal manžel, tak hned vyskočím, uložím ho, dám napít trošku čaje, dudlík a spí dál - no mám dojem, že má v hlavě zakódované ty svoje spací dvacetiminutovky. Taky nás pořád trápí zoubky, už máme 8 zubů a asi už se chystají stoličky, ale to asi nebude momentální problém. Teda taky bych se ráda trochu vyspala ne jak na pérko vyskakovala 7x za noc, já už jsem pak tak zblblá, že usnu i v sedě, brýle na nose, a těším se na ráno, že budem vstávat. Tak prosím, jestli máte nějakou radu, budu fakt ráda. díky Mája
 Medvida+Lenča 6/06+Míša 11/08 


Re: neustálé noční buzení 

(5.5.2007 21:52:20)
Májo, možná by opravdu nebylo od věcí zkusit nedávat čaj, buď jen dudlík a položit, nebo nechat trošku poplakat. Mimčo si navyklo dostávat co hoďku čaj. Co třeba to zkusit ty dvě noci o víkendu,aby se manžel mohl dospat přes den, nebo když bude mít nějakou dovču apod. Uvidíš, možná to překvapivě zabere...držím palce!
 Milďa 
  • 

Re: Re: neustálé noční buzení 

(6.5.2007 13:23:54)
taky bych se přimluvila nedávat čajík... pohladit strčit dudlíka a stačí říct, musíme spinkat... Bude to pár nocí trvat, ale nebude mít proč se budit a bude určitě spávat celou noc. Já osobně mám na noc nachystanou jenom převařenou vodu.Bydlíme v bytě, máme tu docela teplo, takže chápu, že někdy má dítko žízeň..a pokud tu žízeň opravdu má, tak vodou nepohrdne. A pokud žízeň nemá, flašku mi vrátí a usne s dudlíkem..
 Mája 
  • 

Re: Re: Re: neustálé noční buzení 

(6.5.2007 14:00:25)
díky moc za radu, v noci na dnešek jsem zkusila mu pokaždé nedat napít, 2x usnul jen s dudlíkem, pak ale dostal vyloženě záchvat pláče, že má jen dudlík a uklidnil se až s flaškou, no a kolem páté jsem ho nechala půl hodinky řádit a pozorovala ho, teda fakt to na nás zkouší, chvíli si hraje, pak začne vztekle bouchat ručičkou a řvát, minulý týden se naučil stát takže pořád stojí v postýlce - ale sednout si teda umí, až když začal opravdu nešťastně brečet, tak jsem ho uložila a ještě hodinku spal. Ale teda problém je v tom, že když se probudí, tak pak stojí nebo sedí v postýlce, ale sám se neumí položit a zahrabat do peřinky, toho mám nechat aby padnul na peřinu a spal nepřikrytej? já ho zatím musím pod peřinku zasunovat, mám ji na obou stranách přivázanou, aby pod ní nezalejzal. jak to děláte, když se v noci děcka probudí, necháte je až usnou sami a pak je teprve přikrýváte (teda ale že by se mi chtělo čekat než usne, to fakt moc ne)? díky moc
 Medvida+Lenča 6/06+Míša 11/08 


Re: Re: Re: Re: neustálé noční buzení 

(6.5.2007 14:36:56)
Májo, mně když se malá v noci vzbudí,tak jí jen dám dudlík a ona padne jak podťatá, takže ji hned přikryju,když jsme se učili usínat, tak jsem jí vždy položila,dala dudlík,přikryla. pod peřinku mi tedy nezalejzala nikdy,spíš si lehne na ni. Večer, když ji nechám samotnou usínat, tak tam jdu až když si myslím, že už usnula a pak ji přikryju.A vlastně od dob, co nezavinuji, spí v bodýčku+overalu,protože se většinou stejně na peřinku převalí.
 Hanka + Verunka 
  • 

Nespavec 

(7.5.2007 12:57:57)
Ahoj všem.Mám holčičku 21 měs.Co je na světě tak ještě nepřespala celou noc.Zhruba v roce jsme přestali s nočním jídlem i dudlíkem.když se vzbudila vzali jsme si ji k sobě.Současnost:uspávám ji v poledne u sebe v posteli(dát ji do postýlky a odejít nehrozí,nadělala by z ní třísky),až usne přenesu ji do postýlky.Spí tak 1-2 h.Večer to samé uspím ji u sebe(asi po 3/4h)dám do postýlky.Za 2,3, nebo 4 h se vzbudí a začne plakat,když ji nechám tak lomcuje s postýlkou a zuří.Takže si ji bereme k sobě.Někdy usne hned a jakž takž spíme.Jindy je vzhůru i několik hodin,nechce spát,leze pod polštáře,sedá si i vstává(dneska to trvalo asi 6 h -od 22 30 do4 30)Když ji nutíme ležet ječí.Už jsem z toho zoufalá.Mým snem je lehnout si večer do postele a ráno se vzbudit.Nevíte někdo jak na to,co dělat?
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


Re: Nespavec 

(7.5.2007 14:28:27)
Ahoj Hanko, myslím, že velká chyba byla brát si malou do postele. Ale to je věc názoru, některý maminy si to chválí. Myslím, že malá už má dost na to aby usínala a spala sama. Já už v tom věku měla tu starší v pokojíku. A tu mladší tam chci během 3-4 měsíců přesunout taky. Asi bych ti poradila zatnout zuby a vydržet... Sama píšeš, že když neuděláte co chce, (když ji nevezmete do postele) tak zuří. Vlastně si tě tak naučila.. Měla si v ruce knížku Dětská nespavost od Estivilla??- to jméno nevím přesně, ale nějak takhle se ten doktor jmenuje... Podle té knížky jsem odnaučila malou od nočního kojení a tím pádem se mi přestala budit a spává celou noc. Jestli je malá vztekloun tak to bude asi těžký, ale v první řadě bych jí přestala vytahovat z postýlky. Pohladit,uklidnit a vrátit zpět...popřípadě nechat chvilku vyplakat.. pokud se opravdu jenom vzteká, tak chce dosáhnout svýho..nic jí zřejmně nertápí... Takže je to kdo z koho..buď vyhraješ ty a nebo malá.. Bude to chtít pevné nervy!!!
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


neustálé noční buzení 

(7.5.2007 14:11:12)
Májo..každý dítko je jiný. Moje první dcera si v postýlce nikdy nestoupala. zato ta druhá, jak otevřela oči už stála.. A když jsem ji uložila, tak než usnula, několikrát jsem jí byla pokládat. Ani ti nevím kdy to přestalo, ale přišla doba kdy ji to přestalo bavit-je to otazka času. Já dávám na spaní malé taky overal, jako Medvida, takže moc neřeším, jestli je přikrytá nebo né. Navíc se mi docela odkopává.. někde jsem četla, že pokud se děti odkopávají, tak je nemáme pořád zakrývat. Většinou jsem ale usnula dřív než malá a zakryvala jsem jí třeba až jsem později procitla. Chce to trpělivost a důslednost... uvidíš, že to nebude dlouho trvat a budete mít klidné noci...
 olouš 


Re: Re: Re: Re: neustálé noční buzení 

(8.5.2007 15:55:05)
Ahoj Májo,mám 7,5měsíců stareho syna,asi jako všichni máme problém z odpoledním a nočním usínáním a to jsme dost přísní,žádné chování,spání u nás v posteli atd.K tvému problému,ideální na spaní dítěte je spací pytel náš je v tom od narození a paráda,žádný problém s odkopávním a nebo lezením pod peřinku.Ahoj
 Medvida+Lenča 6/06+Míša 11/08 


Re: Brzy se budí.... a celkově málo spí... 

(8.5.2007 22:16:26)
Mandelinko, já myslím, že prostě některé děti spí méně, jiné více. Moje holčička sice vstává později, ale celkově také v noci naspí většinou 10 hodin, přes den třeba jen 1/2 h nebo 1 h. Samozřejmě najdou se vyjímečné noci nebo dny, kdy si to trošku prodlouží, ale v průměru máme na den 11-12 hodin. A to prosím od asi 3.týdne života. Schválně jsem si psala každou 10minutovku, kterou malá prospala. Jednu dobu spala přes den 2x 1,5 h, ale zase spala kratčeji v noci....
Druhá věc je to brzské vstávání, to u nás není. Nemáte třeba v ložnici po ránu hodně světla, nehlučí sousedi apod.?
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


Brzy se budí.... a celkově málo spí... 

(9.5.2007 13:49:10)
Mandelinko, docela tě chápu, já jsem byla zvyklá od první dcery vstávat až tak po osmé o půl deváté a to chodila spát o půl osmé večer. Matulka, ale tolik spánku taky nepotřebuje. Přes den mi spí pořád dvakrát denně. Večer jde spát o půl osmé a spí mi do 6-6.30. když vydrží do 7 jsem spokojená.
Naopak když se mi vzbudí před šestou hodinou, tak absolutně nereaguju. mrknu jestli má dudlík, otočím se, zaryju pod deku a do šesti odmítám otevřít oči.
Vydrží alespoň malá v postýlce v klidu? Myslím, že vstávat o pěti je opravdu hodně brzo. Ale nevím jak to dítko přesvědčit, že by mělo spát ještě alespoň hodinku. Třeba jí to časem přejde...
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


Brzy se budí.... a celkově málo spí... 

(9.5.2007 13:49:36)
Mandelinko, docela tě chápu, já jsem byla zvyklá od první dcery vstávat až tak po osmé o půl deváté a to chodila spát o půl osmé večer. Matulka, ale tolik spánku taky nepotřebuje. Přes den mi spí pořád dvakrát denně. Večer jde spát o půl osmé a spí mi do 6-6.30. když vydrží do 7 jsem spokojená.
Naopak když se mi vzbudí před šestou hodinou, tak absolutně nereaguju. mrknu jestli má dudlík, otočím se, zaryju pod deku a do šesti odmítám otevřít oči.
Vydrží alespoň malá v postýlce v klidu? Myslím, že vstávat o pěti je opravdu hodně brzo. Ale nevím jak to dítko přesvědčit, že by mělo spát ještě alespoň hodinku. Třeba jí to časem přejde...
 Majka, tři 


Re: Re: Re: Brzy se budí.... a celkově málo spí... 

(9.5.2007 20:28:35)
Ahoj Mandelinko, moc se omlouvam, ze nejdu s radou, ale s dotazem. mam doma mesicni princeznu a ta ma velke potize s usinanim. Vlastne to vypada, jako ze spat nechce. A tak jsem se te chtela zeptat, to vazne tvoje miminko takhle malinke pres denvubec nespalo? Me tedy usne na 3 hodiny v poledne, ale to je z toho klasickeho spnaku asi uplne vsechno, odpoledne se jeste necha udrncat v kocarku, ale jakmile se zastavi, kouka. Takze pres den vazne spinka jen v poledne. A vecer se pak strasne dlouho udyndava. Zdalo se mi to dost divny, ale kdyz jsem cetla tvuj prispevek, tak me napadlo, ze treba taky spat nepotrebuje.
Co se tyce toho brzkho vstavani, tak Honzik taky vstaval kolem pate, seste a zadne pousouvani nepomohlo. A trvalo to docela dlouho, nez si zvykl trochu prispat. U nas nefungovalo vubec nic, museli jsme to vydrzet, Ted si obcas prispi do pul sedme :-)
 Katka. 


Re: Brzy se budí.... a celkově málo spí... 

(9.5.2007 22:48:48)
Mandelinko, když měl syn kolem 2 měsíců, tak vtával ráno v 5h a usínal večer ve 21h.
Celej den byl vzhůru!!!!
Taky jsem to nechápala.
Každej se divil, že tak málo spí.

Pak se to nějak otočilo a když jsem někomu řekla, že v roce spí 18h denně, tak se zase všichni divili, že spí moc.

Teď má 15 měsíců a spí těch 15h denně.

Nijak jsem ti nepomohla, ani neporadila, ale třeba se to časem samo upraví nebo změní.... :)))
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


Brzy se budí.... a celkově málo spí... 

(14.5.2007 14:49:43)
´Mandelinko, ja věřím, že se to časem upravý...určitě ti nebude stále vstávat kolem páté hodiny... jenom se to bude muset vydržet!!!
každý dítko má něco... ta naše mě zas trápí s tím, že se jí nechce mluvit... pořád si mele tou svou maďarštinou, ale kloudný slovíčko z ní nevypadne.. To starší dcera v 15 měsících už měla nějakou slovní zásobu...
Takže jedno dítko umí to a jiný ono.... ale jsou to naše zlatíčka, tak to s něma nějak zvládnem :-).

 eva 
  • 

spaní  

(14.5.2007 21:47:51)
Milé maminky,
tak jsem se radovala z toho, jak jsem naučila dítě spát (budil se po hodině celou noc) a najednou je po srandě. Po dvou měsících jsme tam, kde jsme byli. Klukovi je 11 měsíců a budí se snad pořád. bolí mě při tom prsa, je to už neúnosné. Poradíte mi někdo, co mám dělat? Zkoušela jsem ho nechat vyplakat (tak jako se to povedlo předtím), ale bylo to děsný. Plakal od 11 do 1 ráno. Pak jsem mu dala prso a on byl tak vyděšenej,že do 2 nemohl usnout. Nevím si rady, jsem unavená, vyčerpaná a smutná. Už jednou se nám to podařilo a najednou je všechno pryč. některé známé mi vyčítají,že ho trápím. Já vážně nevím. netrápí se víc tím,že celou noc nespí?Přes den si s ním už skoro ani nedokážu hrát, protože mi chybí strašně moc spánek. Trvá to už půl roku, jsem už vyřízená.
Mám ho nechat plakat? (chování, hlazení, cokoli jiného nepomůže, duslíka nechce, jiné pití také ne) A jak dlouho? Copak se můžu dívat, jak dvě hodiny pláče a leze ke mně k prsu?
Děkuji za pomoc.
 Monika, syn 2M 
  • 

Re: spaní  

(14.5.2007 21:58:18)
Ahoj Evi,
možná trpí v noci úzkostí. Zkoušela jsi nechat ho spát u sebe v posteli? U nás to funguje. Malý u mě usne jako dudek, v postýlce není tak spokojený.
 Iva+Lucinka9.5.06 


Re: spaní  

(15.5.2007 9:25:59)
ahoj evo,
už jsem tady dlouho nebyla a teď zrovna píšeš, jak se vám to zase pokazilo. My teda pořád v noci nespíme, ale večer pořád usíná v postýlce a někdy spí i třeba 3,5až4h. Pak už je to po 2h, vstává ráno mezi 5-7h. Teď má rýmu,kašel,nateklý dásně, takže se budí častěji. Normálně kojím za noc tak 2-3x a pak ráno ještě taky tak 2x. Po tom prvním probuzení jí mám na posteli. Je pak klidnější, ale prso jí dát musím. Už jsem taky chtěla zkoušet nechat jí vyplakat a chodit za ní po intervalech, prostěj í to naučit usínat sama, ale zatím to nejde, protože táta je doma a on nesnese, když dlouho pláče, takže to pořád odkládám.
No, rady ti žádný asi nedám, snad to máte jen přechodný. Jsem taky děsně unavená, pořád mě všichni uklidňujou, že to bude lepší a lepší, tak jsem optimista a doufám,že ano.
Držím ti palce, určitě nedej na takový rady, že děcko trápíš, když ho necháš plakat, pokud to není dlouho, určitě to nevadí,zkusit se to musí. Mě lucka taky plakala 2h, když jsem jednou zkoušela jí prso nedat, pak jsem taky nevydržela. Ale někdy se to povede a usne i bez prsa.
zatím ahoj
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


Re: spaní  

(16.5.2007 9:31:29)
Ahoj Evi, musím ti napsat, že tě lituju, jelikož to musí být strašný, když už si se několik měsíců nevyspala.
Píšeš, že nazabýrá ani hlazení a chování.. netrápí prcka něco (bříško, zuby) A jak přes den je v poho a nebo taky uplakanej?
Určitě se netrap tím, že tě druzí obviňujou, že ho trápíš. Ale když už se do něčeho pustíš musíš být pevně rozhodnutá a musíš to ustát. Protože je to opravdu o tom, kdo z koho...
Zapojila bych chlapa.. Mám kamarádky který to tak praktikovali, šli spát do obyváku a tatínek zůstal s prckem. Většinou se to dítko nechalo od tatínka ukecat, jelikož tatínek mu mlíko nedá. Kdežto když si u něj ty, tak ví, že se toho mlíka dokřičí.
Ikdyž jak píšeš, tak ten tvůj prcek je docela vytrvalej..
A pokud chceš u noční kojení ještě vytrvat, tak já to udělala tak (malá se mi taky budívala po hodině, někdy i po pul) že jsem si určila kojící hodiny.. kolem půlnoci a potom kolem páté ráno...měla jsem štěstí, malá to docela brzo pochopila...
Přeji ti hodně síly... snad se brzy vyspíš...
dej vědět jak bojujete...
 werity 


Re: spaní  

(16.5.2007 20:33:02)
Ahoj Evi,
měla jsem s mojí cácorkou podobný problémy. Budila se mi každou chvilku, pak jsme jí nechali vybrečet. Zjistila jsem, že pokud jsem nervózní a nejistá, že je to v pořádku, pak plakala dlouho. V noci mi spí teď krásně, od 8 do 5-6h, pak kojim, ale taky to nebylo hned. Trvalo nám to zhruba 2 měsíce, než začla spát v kuse celou noc. Večerní ukládání je stále ještě problém. Ale maminky dětí, co to nezažily, nepochopí. Přeju pevné nervy a ať vám co nejdříve zase spinká.
 Vendy 
  • 

Re: Re: spaní  

(17.5.2007 9:59:41)
Tak si to tady tak pročítám, vidím,že nejsem sama kdo se nevyspí.
Kdybych měla dvou nebo tříměsíční dítě,asi bych to neřešila.
Ale můj klučík má 9měsíců, spí snad čím dál hůř.
Příklad - usne o půl osmé, v pohodě, vypije mléko,trochu čaje, párkrát si v postýlce stoupne, položím ho a za chvíli spí. V deset se už kroutí,vrtí,kope.Dám mu vyplivnutý dudlík,napít čaje a spí. V jedenáct opět to samé-jdu tedy pro mléko. V jednu se vrtí,vrtí,až se vzbudí,usíná po hodině.O půl paté mu dám znovu mléko,spí.Vstává v šest.
Někdy je to lepší,někdy horší.
Říkám si-kdyby mu rostly aspoň zuby-pochopím to.Ale on spí blbě jen tak.Nebudí se hlady-to poznám,někdy vypije jen 50ml a spí dál.
Nejhorší je,že mám kolem sebe děti,které tak pěkně spí.Od osmi třeba i do šesti.Jak já jim závidím....
Zkusila jsem mu dát i SEDALIA-vím,že jsou až od roku,ale co bych neudělala pro ten krásný spánek.Nic,žádný efekt to nemělo.
Tím,jaké máme hnusné noci se odvíjí i má psychika,jsem pak protivná a nic mě nebaví. Říkám si někdy-jak krásně mi bylo když jsem ho neměla....takový klídek...Nevím co to je pustit si televizi,něco přečíst,jen lítám kolem dětí (mám ještě osmiletého syna),snažím se uklidit dům,uvařit.
Chtěla bych být v příštím životě chlapem.Ti si jdou kam chtějí,já musím neustále tahat to děcko s sebou. Mají své koníčky-ryby,hokej,pivečko..
Fakt mě to nebaví.
 lenka, nella 
  • 

Re: Re: Re: spaní  

(17.5.2007 10:36:17)
Mila Vendy,

vim, o cem pises. Tim vsim jsme si prosli a opet zase prochazime. Dcerce budou dva roky a pul, spala tak spatne jako tvuj synek. Kolem jednoho roku jsme ji zacali v postylce nechat vyplakat a ono to opravdu pomohlo !!! Jak zjistila, ze ji nic nepomuze, za par dni se zklidnila a pred druhym rokem spala celou noc !!! To byla takova uleva, uplne jiny spanek pro me. Jenze potom , kdyz jsem spali u babicky v jinem prostredi zjistila, ze je mozne se dostat z postylky ven a zacala nam skakat !!! Kdyz jsem videla, jak pada na hlavu, tak jsem zacala mit strach a dali jsme pryc sprusle. A jsme tam kde jsme byli.Musim usinat s ni, coz trva i hodinu, a kolem pulnoci uz je zase vzhuru a bezi k nam. Je to teror. A muzu ti rict, ze je mam taky vztek, kdyz slysim kolem sebe, jak ostatni deti krasne spinkaji a jsou hodne. Ja se uz uklidnuji tim, ze jsou deti nemocne a postizene, a to je teprve zahul. Ale mezi nami, nespravedlive to je. A k rodinne pohode to nevede, nemame na sebe s muzem vubec cas a o sexu si muzeme nechat jen zdat. Bud neni moznost, nebo jsme mrtvi !!! Vsichni kolem me se ptaji na druhe dite, ale jsou to vetsinou vysmate kamaradky, ktere nemaji s detmi zadny problem. My tech problemu mame tolik !!! Je to tezke pro moji psychiku, driv jsem vse zvladala a ted mam v porovnani k tem ostatnim pocit, ze jsem neschopna. Ale je to pravda, ze existuji deti, ktere jsou narocnejsi ????
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: spaní  

(17.5.2007 11:20:46)
Lenko,
jo jo,je to velmi těžké zaměstnání-být maminkou na plný úvazek.
Já už bych další dítě nechtěla ani za nic!
Ale je fakt, že si taky říkám-hlavně že mám zdravé děti,ono to určitě bude lepší. Stačí, když má malej rýmu a já jsem z toho na nervy a je mi ho líto.
Ale jak píšeš-nějaký sex u nás hrozí jen vyjímečně. Večer padnu do postele a ještě k tomu trnu jaká bude noc. Teď se mi potvůrka probudil, spal si přes 2hodiny-dospává tu dnešní hnusnou noc.
Tak, ať je lépe!
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


Re: Re: Re: spaní  

(17.5.2007 14:07:33)
Vendy, přestala bych malýmu v noci podávat čaj nebo mlíko, píšeš, že hlad určitě nemá... takže se prostě budí ze zvyku...
řešila jsem to tak s malou, holky mi tady poradili, prostě utnout a nedávat... taky se mi vzbudila a párkrat potáhla a spala dál, ale když už se budila po hodině něldy i po půl tak jsem to vzdala. Zatla jsem zuby a řekla si, že to vydržím. Asi tři noci jsme nespali, pořád se dožadovala svýho, ale noc od noci to bylo lepší... už asi dva měsíce spí celou noc.. když zjistila,že jí v noci to mlíko nedám, tak se už ani neunavuje s tím aby se budila..
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: spaní  

(17.5.2007 19:05:45)
Milďo,
máš pravdu. Vím,že je to moje chyba,jenže já vím, že když mu to mlíko dám, tak je do pár minut tuhej.Mě straší ty noci nespaní. Vím,že by to přešlo. Jsem měkká. Ale pokud to bude trvat déle, asi to zkusím. Nejlepší by bylo s ním nespat. Budí mě každý jeho pohyb, usínám a poslouchám jestli spí. Kolikrát mi už z toho šibe. Dnes přes den spal 4h a půl celkem. Takže čekám opět "pěknou" noc.
 Milďa,Matulka 1/06,Káťa 1/03 


Re: Re: Re: Re: Re: spaní  

(18.5.2007 13:47:35)
Vendy, docela tě chápu.. na to musíš mít to správný odhodlání..taky jsem to odkládala... ale jednou jsem se prostě naštvala a řekla si, že už toho mám dost a rozhodla se vydržet.
Tak ti přeji až příjde ten okamžik kdy budeš rozhodnutá, aby si vydržela a byla nekompromisní... Opravdu to ale stojí za to... už si ani neumím představit, že bych měla být několikrát za noc vzhůru.
 Briony 


Re: zuby 

(21.4.2007 20:09:06)
Ahoj Lucky,asi Ti neporadím co s malým když nechce spát,ale prožila jsem úplně to samí,malý je 14.měs.a byli jsme na tom stejně nejprve spala dobře,pak jedině v kočáru kolem 4.tého měs.(naštěstí to bylo v létě)a když náhodou spala hodinu tak jsem slavila a navíc se příšerně budila v noci prostě hrůza,ale žádnou dobrou radu jsem nenašla jen vytrvat.Noci se upravili tím jak začala baštit kaši místo kojení a ten den se pomááálu upravoval až asi na 8-9měs.jsme se dostali na normál-2*deně po1.5hod a dnes jednou 2hod.po obědě.Takže vytrvej a ono se to zlomí :-)))I když to někdy vypadá,že ne.
 dolphin2 


Re: Re: zuby 

(22.4.2007 11:27:01)
jani 8-9.měsíc? pomoc :-)))))
 Briony 


Re: Re: Re: zuby 

(22.4.2007 21:16:53)
No jo Lucky zní to děsně a včera jsem psala jak jsme na normálu a v noci se vzbudila ve 2.00 a vydržela do 4.15 hrůza celou tu dobu po mě lezla v posteli,vyprávěla cosi "latinsky",smála se a fňukala najednou no síla:-( ráno to pak naspávala do osmi.Ale našla jsem zub tak snad to bylo tím,ale je fak,že s tím spaním bojujem pořád třeba 2 týdny je klid a pak zas třeba týden ponocujem ,takže lepší se to ,ale děsně pomalu a pořád doufám.
Zkoušela jsem i levandulovou koupel prej je to fajn na nespavý a neklidný děti,ale nám to pomohlo tak na 50% tak to zkus třeba budeš mít větší úspěch :-)
 Leona 
  • 

Re: Re: ReVydržet!! 

(24.4.2007 16:35:22)
Ráda bych podpořila maminky v naději nespavečků, nebo málo spinkajících miminek. Moje dcerka jako novorozenec, nebo několikatýdenní,spávala strašně málo přes den. Noci celkem šly, idkyž taky žádná sláva, bývala 2-3krát vzhůru.Ve dne usnula dobře, ale věděla jsem, že za 35min bude vzhůru. Jako málotýdenní šušina by měla spávat daleko více. Takže mi nezbylo nic jiného než neustále trajdat s kočárkem. Ať foukalo, pršelo, či sněžilo, jezdili jsme pomalu celé dny. Už jsem si na to zvykala, ale nastal zlom a asi od půl roku jejího věku (dnes má 8měs.) spí nejlépe doma ve své postýlce v klidu, kde ji neruší auta, cizí hlasy, psi apod. Spí 2krát za den, dopoledne 2hod. a odpoledne 2hod. Je to pro mě něco úžasného, můžu uklidit, uvařit, dát si v klidu kávičku, po probuzení se jí věnovat.Když mi to vyprávěly jiné maminky, že ten čas příjde, že dítě se to naučí-nevěřila jsem. Takže, kdo má tenhle problém, držím palečky a určitě bude lépe! Jo a v noci to máme pořád stejné 1-2krát na mléko. Ale neřeším to. Probere se, vypije svou dávku a spinká dál. No a co.
 Pety- B 2004 


Re: Re: Re: Jednou za den 

(19.4.2007 21:42:05)
Ahoj,jak ho přinutit ležet nevím,to snad ani nejde.Od narození se držím zásady,když se jde spát není cesta zpátky/např.obyvák/ v žádném případě,a když chtěla za mnou ,tak jsem ji pokládala i 10krát a vím,že prostě vyhrát musím já i když to budem dělat třeba hodinu!!!Vím ,že se mi to vratí a fakt se vyplatilo!!!Chodí spát bez problému,bez odmlouvání!!
Každé dítě potřebuje něco jiného ,není snadné na to přijít!!!Hodně štěstí..
 Petra + Filípek 


Re: Spaní 

(1.2.2008 11:52:24)
Přesně vím, o čem mluvíte. Náš maličký nechtěl spát už od narození. Ještě teď mám v živé paměti, jak jsem v porodnici probděla všechny noci, protože on pořád jen plakal a plakal. Když jsem si chtěla alespoň na půl hodinky odpočnout ( dýl totiž nevydržel ), musela jsem ho uhoupat v sedačce a tak je tomu až do dnes! ;(( říkám si, že už je větší, a tak se snažím, aby se o spánek pokusil sám, ale většinou pláče tak dlouho, až nevydržím a k spánku mu pomůžu. Spí max. třikrát za den po půl hodince, vyjímkou je kočárek, tam by prospal celý den. říkám si, snad bude líp ... i když v noci byl převážně hodný, teď už to je taky jinak. Malý spí zatím v koši, takže ho kolikrát v noci musím pohoupat nebo povozit ... snad ho to přejde.
 Verunka, 18 týdnů 
  • 

Co zapomněli napsat 

(20.4.2001 20:19:14)
Píšou tu moc pěkné věci, ale na to nejdůležitější samozřejmě zapomněli. Já se od čtrnáctého týdne naučila tři báječné činnosti - prdět, blinkat a slintat. Prdění je úžasné, už mě nebolí bříško tak hodně jako dřív. Nemusím v noci mámu budit kvůli křečím, protože se sama vyprdím. Možná to má souvislost i s tím, že se neustále otáčím na bok. Blinkání je docela zábavné - máma teď musí každý den prát. Já jsem totiž šikovná - jestli někdo čeká, že si ublinknu po jídle, když má máma na ramenou plenu, tak se moc plete. To si vždycky jenom decentně říhnu, někdy ani to ne. Blinkám zásadně na oblečení, a to jak mámino, tak moje. A slintání je nutnost, nějak mě svědí dásničky. Takže v noci mámu stejně budím, vždycky když mám pocit, že teda honem rychle musím něco zakousnout, nejlépe jí pořádně potahat za prso. A navíc se slintání báječně doplňuje s blinkáním, když mámě nehodím na rameno obsah žaludku, tak jí ho aspoň promáčím slinami. Pomalu si přestávám hrát s hračkami na hrazdičce, protože taková ruka v puse je daleko lepší. Nebo košile nebo polštář, to je v podstatě jedno. Aspoň to tolik nesvědí. A jednou už jsem do pusinky strčila i palec od nohy, ale víckrát se mi to nepodařilo. Tak si aspoň sundavám ponožky. A aby máma neřekla, že je se mnou nuda, tak jí neustále něco vyprávím. Nejraději brzy po ránu, aby nebyla smutná, že kvůli mně musela být skoro celou noc vzhůru.
 treba Eva, dcera Anna /17 tydnu/ 
  • 

Re: Co zapomněli napsat 

(13.10.2001 16:33:36)
Dobry den, mate recht. Tesi me, ze jte to tak hezky napsala. Velmi vystizne. S pozdravem E.
 Martina H.,Petra 3roky,Martin 15týdnů 
  • 

Re: díky 

(22.3.2003 15:18:52)
Díky za Váš příspěvek, který vnáší úsměv na tvář a pohodu do duše. Pomohl mi více, než popis vývoje, neboť každé dítko je opravdu jiné. A když je první sice holčička, ale divoch navíc po týdenní střevní chřipce a bratříček je ukňourálek, pak takovýto příspěvek pohladí po duši. Péťa se v popisovaném věku již měsíc otáčela ze zad na bříško, Martínek je naopak spíše pozadu. S blinkáním a slintáním by si ale ohromně porozuměli, na úlevu od prdíků však zatím pouze čekáme. V puse mívá nejčastěji téměř celou dlaň, pokud možno co nejdále. Občas má prstíky dásněmi tak ožvýkané, až mu praská kůžička. Vnucovaného dudlíka střílí mohutným plivnutím daleko z dohledu. Spí celkem pěkně, ale spíš přes den než v noci, kdy jí stále po 4 hodinách...k 16 hod spánku máme ale daleko. O sezení moc nestojí, raději je volně na zemi nebo v pohybu z lehu zvednutím za ruce do stoje a zpět. Ohromně se baví při "berany duc" a "šiju boty". Zbožňuje svoji starší sestřičku!
 Martina Brizgalová(Bára 4 měsíce) 
  • 

Re: Co zapomněli napsat 

(12.8.2005 14:14:37)
Ahoj,tak tenhle tvůj Článek je naprosto skvělej,vystihuje přesně naše nynější období,a to fakt do slova.Ale jsou to naše zlatíčka.
Pa pa a zdar všem pradlenkám a nočnímu každohodinnovému vstávání.
 Kačka,Matýsek 16.týdnů 
  • 

Re: Co zapomněli napsat 

(15.10.2005 12:56:54)
Ahojky, toto je zatím nejlepší článeček, na který jsem zde narazila. Moc jsem se u něho nasmála, jelikož máme doma snad nachlup stejného drobečka. Paleček na noze a ani ponožky ho sice zatím nezajímají, ale slintat, prdět, blinkat, pračka se u nás taky nezastaví a v noci budit maminku co hodinu na kojení to taky umí. Někdy si přijdu jak ve starých věznicích, kdy vězně budily co hodinu rožnutím světla a ti museli nahlásit své osobní číslo:o))) A navíc se nevím kde naučil pištět, je to u nás někdy jak v opičárně. Někdy jeho pištění po něm opakuji, aby viděl jaké to je, ale on se tomu jenom řechtá a pak to opakuje zase on po mně a tak to jde dokola až se řechtáme oba.
Je to ale přes to všechno naše sluníčko, s čímž budete asi všechny maminky souhlasit.
Přeji Vám všem hodně takovýchto pohodových dnů:o), ať máme na co vzpomínat, až děťátka budou dospěláci jako my.
 Eliška, 16týdnů 
  • 

Re: Co zapomněli napsat, Verunka 18 týdnů 

(24.6.2006 16:21:03)
Děkuji Ti Verunko,že jsi mamce konečně vysvětlila jak to s námi miminky vlastně je.Maminka totiž neustále řeší jestli mi něco není,když blinkám a hodně slintám.Mě to baví asi jako Tebe a proto když se mi povede obojí naráz mám z toho ohromnou radost.Tak pa a atˇ se Ti to daří jako mě,nejlepší je blinkat na tátu,když přijde z práce a chce se pomazlit.Ještě maličkost,koukala jsem s tátou na konec fotbalu,jak hráli naši s Italama a hádej cím jsem zaplnila plínku,když dohráli? Strašně to smrdělo,ale mě bylo fajn.Pa pa
 Ivona, Honzík 17 týdnů 
  • 

vývoj 

(25.5.2001 21:49:29)
Nemyslím, že by Honzík zaostával, přesto si nohu přes nohu nedává, zato se již od 9.týdne dokáže otočit na bok, umí to na obě strany, ale raději má pravou.Hračku dokáže uchopit víceméně náhodně, přesto je viditelná větší přesnost v zaměření úchopu- nedokáže to napoprvé, ale po několika pokusech mimo dokáže visící hračku uchopit.
 Markéta, 16 týdenní syn 
  • 

Re: vývoj 

(26.5.2001 8:50:29)
Ivon, každé mimčo je opravdu originální ve všem, tedy i ve vývoji. Můj syn se otočí zřídka kdy, ale chrastítko čapne okamžitě a vyhraje si sním i 30 min. Nožku přes nožku si taky nedává, ale má pravidelný rytmus spánku. Alespoň nějaký bod se vždycky najde, které se mimčo shoduje s jejich vývojem.

Zdravím

 Ivona, Honzík 
  • 

Re: Re: vývoj 

(2.6.2001 20:40:35)
Já vím, že každé dítě je jiné, ale protože v naší rodině už několik let žádné miminko nebylo, jsem ráda za každou informaci, týkající se dovedností v závislosti na věku dítěte.Mohu tak aspoň přibližně porovnat, jak jsme na tom my. Je skvělé, že teď Rodina posílá týdenní maily popisující, co už dítě může umět.Pokud to srovnám s tím, co už Honzík umí, tak je to šikula.
Vidím, že ten můj první článek se zatoulal někam mimo, tak jsme se ocitly v nezařaditelné kategorii příspěvků.
 Linda,Michaelka 4r,Krystýnka 3,5měs. 
  • 

Re: Re: Re: vývoj 

(30.9.2005 12:53:33)
Ahojky,je fakt že každé dítě je jiné,vidím to když porovnávám své dcery.Kristýnka už se od 6 týdne otáčí na bok,někdy se jí to povede až na břicho(když je trošku z kopce);od narození se směje a od 2,5měs se směje
dokonce nahlas.Ta naše první se nahlas smála až v 5 měsících.Na břišku pase;do sedu se snaží přitahnout,ale někdy jí ta hlava padá;hrozně se jí líbí pod hrazdičkou,kope do ní nohama,chytá ty chrastidla do rukou;všechno strká do pusy a hrozně slintá.Ale opravdu je každé dítě jiné.Myslím si že je dost velká.Ve 3 měsících měla 5780g a 63cm,Míša měla ve 3 měsících 5180g a 57cm.Tak zdar a sílu a na tabulky nekoukejme.Linda
 Jindříšek Zavadil 
  • 

Zoubek v 18.týdnu 

(9.4.2002 18:27:05)
Je mi 18 (měsíců) a včera mi maminka objevila dolní zoubek. Prý rostou až později v 7.měsíci, ale to jsou jenom statistiky. Zdravím všechny a já jdu zase kousat moji oblíbenou knížku.
 LeonaK a Matěj 16 týdnů 
  • 

vývoj 

(4.3.2003 20:30:10)
Zajímalo by mě jestli je normalní kdyz můj sin raději si stoupa na nožočku už v tomto věku ale sedět se mu moc nechce? Děkuji jinak ve vývoji je to normální jak to popisujete. Děkuji
 Renata, dve deturence 
  • 

Re: vývoj 

(2.6.2003 11:08:48)
Ahojte,
kedze uz mam trochu vacsie deti (6 a 4,5), presne si na toto obdobie nepamatam. Preto by som vas chcela poprosit o radu. Mam svagrinu, ktora ma skoro 16 tyzdnoveho Filipka. Zda sa mi velmi slabucky. Ked ho drzi na rukach, nestaci mu podopierat chrbatik, musi aj hlavicku, lebo mu obcas padne dolu alebo si su velmi zaklana dozadu. Nerad pasie konicky, preto ho svagrina na brusko nedava. Bojim sa, aby mu neochabli krcne svaly. Myslite si, ze je este malicky na to aby si hlavicku udrzal? Dakujem za odpoved.Renata
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: vývoj 

(2.6.2003 11:22:04)
Renato, nevím, ale v 16ti týdnech by snad už hlavičku udržet měl. Tvé švagrové bych každopádně doporučila návštěvu u neurologa, nejspíš by jí předepsali nějaké rehabilitace, cvičení...
 Ivča + 3 kluci 


Re: Re: vývoj 

(17.6.2003 22:53:34)
Renato, u Honzíka jsem si, když mu bylo něco okolo 2 měsíců všimla, že je takříkajíc "línej" na pravou stranu. Pořád měl otočenou hlavičku na pravém uchu a pravou ručičku jakoby ani neměl. Bylo to proto, že buď možná trochu přistydnul, no a nebo prostě jen tu levou stranu prostě upřednostňoval víc a ty svalíčky a šlachy na pravé straně krčku mu zatuhly. Naštěstí jsme nikam nemuseli, protože manželova sestra dělá fyzioterapii. Tak mě naučila několik Vojtových cviků a stačily na to pouhé 3 týdny, aby se vše srovnalo. Dnes je na tom tak, že od konce 3. měsíce se sám otáčí na bříško, od 4. měsíce i zpátky na zádíčka (tak začal statečně válet sudy - nejlépe z deky na koberec, ten je přeci mnohem zajímavější!) a teď se už pár dní plazí. Takže myslím, že návštěvou nějaké rehabilitační sestry by Vaše švagrová vůbec nic nezkazila. Přeji se synovečkem i Vašimi dětmi hodně radostí!
 Ivča + 3 kluci 


Re: Re: Re: vývoj 

(17.6.2003 22:54:41)
Pardon, to mi zabloudilo někam, kam nemělo. Omlouvám se.
 Ivča + 3 kluci 


Re: Re: Re: Re: vývoj 

(17.6.2003 23:00:09)
Tak to je dobrý. Dělám tady zmatky, když to neumim poslat tam, kam chci a pak to vidim všude možně. Jak to dělám? Ještě jednou se teda omlouvam, hlavně, že to je i tady v této rubrice o vývoji.
 Alena 
  • 

Re: malý génius 

(8.7.2006 9:43:20)
Gratuluji, dítě, které si stoupá na nohy v 16 týdnech, to tu ještě nebylo. :-DDD Nejste tak trochu na hlavu?
 Katka+Matýsek+Domča 


Re: Re: malý génius 

(16.8.2006 14:12:38)
Nevím jestli je někdo na hlavu,ale jestli jo tak já jsem asi taky.Náš malej má 4.měsíce a dávno si ze sedu stoupne a už skoro sám sedí.Doktorka toho byla svědkem a neříkala nic o tom že bych byla na hlavu.Hold kdo umí ten umí.
 dobinka 


Re: Re: Re: malý génius-nebo normální? 

(19.11.2006 22:17:33)
Ahoj,souhlasím,Ondřášek bude mít 16 týdnů a už si krásně ze sedu stoupne když ho lehce přidržuju/nezvedám/ za ručičky.Jenom aby v pul roku neběhal!?!
 kabrtovaleona 


gfz 

(6.3.2003 8:31:51)
tzj
 Iva Janečková, 4-měsíční Kačenka 
  • 

malý spavec 

(13.1.2004 22:47:29)
Kačenka již od narození velice dobře spí. Již v 10 týdnech spala přes noc 9 hodin v kuse. Nyní se budí tak po 6 hodinách. Je to neuvěřitelně pohodové miminko.
 Rení 


Vývoj 16 týdnů 

(29.2.2004 21:09:27)
Ahoj náš Kryštůfek docela odpovídá vývoji. Sice si nedává nožku přes nožku, chrastítka udrží jen chvilinku,ale krásně spinká celou noc. Taky dost ublinkává a ještě více slintá. Neustále má ručičku v pusince a nejraději by si tam narval obě dvě. Také má teď období , že nechce být sám a musí se neustále chovat.
 lily 
  • 

Re: malý spavec 

(20.9.2006 9:18:08)
Muj syn filip prospal tech 9 hodin v noci uz ve 4 tydnech ;-)
 Iva Janečková, 4-měsíční Kačenka 
  • 

malý spavec 

(13.1.2004 22:47:35)
Kačenka již od narození velice dobře spí. Již v 10 týdnech spala přes noc 9 hodin v kuse. Nyní se budí tak po 6 hodinách. Je to neuvěřitelně pohodové miminko.
 Lucka a Matýsek 
  • 

Slintáni 

(22.11.2005 23:24:45)
Matýsek v noci spinká až 10 hodin, ale přes den už je to horší, ale zase má pak čas na takové věci jako je strkání ručičky do pusinky, tahání broučka na hrazdičce do pusinky a vztekat se nad tím, že mu to nejde. Jinak odpovídá vývoji, jen to přetáčení nás moc nebaví, nožičky křížíme a koníčky paseme.
 Marcela,2 dcery,druha dcera 4 mesice 
  • 

Re:Krmení 

(16.11.2007 12:49:39)
Chtela bych poradit jak odnaucit malou krmit 7krat denne,5krat pres den 2krat v noci,pijeme mleko nutrilon forte pres cely den ,aby byla zasycenejší,ale nejak to nepomaha,jime stale po třech hodinach,někdy i drive,podle pani doktorky uz by mela jist jenom 5krat denne a to se nam opravdu nedaři i kdyz je pravda, ze nejvice vypije mlicka vecer160ml,jinak pres den tak 130 nejvic...nevim zda zmenit znacku mleka nebo zkusit neco jineho?rada si prectu zkusenosti...nekdy mi pripada že nerozlisuje den a noc a ji stale stejne
 Marketa 
  • 

Re: Re:Krmení 

(16.11.2007 22:22:16)
neblazni, to je uplne normalni, ze tak casto pije. moje byla v tom veku (predpoladam, ze vam je tak kolem tech 16 tydnu)plne kojena a pila dokonce 2x tak casto nez ta tvoje! asi ctrnact dnu sem ji vpodstate prehazovala z jedne strany na druhou, hruuuza, ale pak se to srovnalo, a zase pohoda.
to je uplne normalni rustovy spurt, uvidis, ze se ti ted vytahne a budete muset nakoupit novy dupacky ;-) proste asi tak mesic ji opravdu hodne a pak bude zase jist min.
na doktorku se vybodni, ta si to precetla z nejake desne chytre knizky, ale kazde dite je jine, opravdu si nemusis delat starosti. radsi to tak moc neres.
 angelika 
  • 

pipa 

(7.12.2005 8:18:13)
jste moc všíchni hesky
 angelika 
  • 

pipa 

(7.12.2005 8:18:49)
jste moc všíchni hesky
 bertica.H 


ako ste na tom vy? 

(15.2.2006 8:46:27)
ahoj!mate uz pravidelny rytmus spankua bdenia?my teda nie...ani kojenie neamme "pravidelne",ked je mala hladnatak jej dam a nebudem pozrat na hodinky ze este hodinu by mala vydrzat.stale ma ale mrzi ,ze nemame harmonogram dna.vstavame kazdy den inokedy,spat chodime tiez stale inak.a jedine co dodrziavame je kupanie v tu istu hodinu.mam to nejako nasilu lamat cez koleno,alebo je to aj takto ok?ako ste na tom vy?ahoj
 Lula 
  • 

Re: ako ste na tom vy? 

(18.2.2006 22:03:08)
Ahoj Katka, ja mam tiez 4-mes ratolest a tuto otazku si tiez kladiem pomerne casto. Mam este 3,5 rocneho syna a u toho som v jeho tretom mesiaci zaviedla rezim, ktory fungoval. Lenze maly mi zaspaval pri prsniku, cize som si len presne nacasovala kojenie a maly bol tvrdy, kdezto teraz mala zaspava sama s cumlom, najlepsie vonku, alebo doma pri otvorenom okne. Dat ju vecer spat do postielky, to su horory, ale iba v poslednej dobe, predtym to bol stary spachtos, prve 2-3 mes. mi prespala 21 hod.denne, v noci 1-2x nakojit, no teraz...kazdu chvilu v noci a cez den ju uspat, to je tiez vykon. O rezime sa nam ani nesniva, napr.dnes som si povedala, ze tak znovu idem budovat rezim, vsetko som to mala presne rozvrhnute a naplanovane, o 20:15 som malu zacala uspavat a zaspala az pred chvilou (21:45), doteraz mrncala, ci na rukach, ci pri prsniku, ci v postielke...cize zajtra netusim, kedy vstane a tak...
 Dančča 


Re: Re: ako ste na tom vy? - JAKO FENA :-))) 

(26.4.2006 23:17:22)
Ahojky Bertico a Lulo,mému chlapečkovi je 14 týdnů a režim také nemá,ale příliš se tím netrápím. Snažila jsem se taky zavést nějaká pravidla jako třeba usínání v postýlce,ale moc jsem neuspěla,ty potůčky slziček a nešŤastný kukadla mi rvaly srdce.Zkrátka večerní usínání byla muka pro nás oba.Dlouho jsem hledala jak z toho bludného kruhu ven,jak z toho obávaného okamžiku udělat chvíli na kterou se budeme oba těšit,a pak mě napadlo vzít si za vzor zvířecí maminky,ty také u svého maličkého nestojí se stopkama v ruce a nedirigujou mu v kolik hodin má papat a jak dlouho,v kolik má usnout a kdy má mít náladu si hrát.Od té chvíle mě i mému malému Janíčkovi nastala pohoda,prostě jsem si řekla,že všechny ostatní věci podřídím tomu nejslabšímu tvorečkovi v rodině a ne naopak a tak je u nás občas neumyté nádobí až do večera,prádlo se žehlí až když to vyjde,místo návštěvy posilovny jsem si domu pořídila steper...Také jsem s ním chtěla chodit plavat,ale to s tímhle režimem nerežimem vážně nejde.A také se na mě občas dívá podezíravě příbuzenstvo,které vidělo v tom človíčkovi víc hračku pro vlastní potěšení než samostatnou bytůstku, a mají pocit že jím malého nechci půjčovat podle jejich představ.Ale to všechno jsou jenom takové dočasné záležitosti,které zmizí časem sami.A právě že tohle období trvá jen tak krátkou chviličku jsem si řekla,že si ho zkrátka užijeme...:-)A ten můj malej Janíček se směje čím dál víc a slzičky začaly být vzácností... Tak vám přeju totéž a jak říká Zákopčánik "Slunce v duši". Pápá.
 petra, majda 5 mes 
  • 

Re: ako ste na tom vy? - JAKO FENA :-))) 

(23.8.2007 17:10:34)
No my meli take problemy s usinanim,s rezimem ve dne. Nelamala jsem to pres koleno, den mame porad jinak, nicmene, uz tri tydny mala usina ve stejnou dobu, bez slzicek a bez vyjevenych ocicek, prislo to samo. Jedine co je, ze se naji, na chvilku ji polozim vedle sebe do postele, po 15 minut spi jako dudek a pak putuje do vlastni.V noci se budi pravidelne a rano take.
Takze u nas KONECNE pohoda.
A tojsme jeste nedavno uspavali v kocarku a mala brecela jako tur a ne a ne zaspat.....a byla pulnoc.
 klofinka+ládík 8.06 


sezeni 

(7.12.2006 16:38:32)
Neni to jeste brzy na sezeni? Myslim kvuli pateri..
 Andrea 
  • 

vývoj odpovídá 

(25.6.2013 7:35:44)
Dobrý den, má dcerka odpovídá vývoji nastíněném ve článku.

Pravidelný rytmus spaní a bdění, krmení.
Prská sliny, vše cpe do pusy a zkoumá,ruce v puse skoro pořád.
Chrastítko chytne a ihned ho dá do pusy, umí si jej přehodit i z ruky do ruky. Když ji po chvíli upadne, začne se hodně vztekat a uklidní se,až jí ho zase podám.
S hračkama na hrazdičce si dokáže hrát sama i 40min a doprovází to hlasitým žvatláním.
Otáčí se na bok,někdy bok vyžaduje i k usnutí.
Směje se nahlas.
V poloze na zádech je stabilní a přitahuje a osahává si nožičky a snaží se jedát do pusy.
V poloze na břišku "pase na loktech" velmi dlouho, když ji to přestane bavit, tak dělá letadelko a pak si začnenožičky cpát pod bříško a snaží se odstrkávat,ale ruce jsou při odstrkávání stále pasivní,takže se celkem nikam nedostane.
Začala se bát cizích obličejů nad kočárkem. Téměř nebrečí, z jejího žvatlání jde poznat,zda-li je spokojená,či se vzteká či jí něco chybí a plynule by přešla do pláče.
Když má sukýnku, zvedá ji a skovává si za ni obličej.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.