| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod doma a spor s matrikou

 Celkem 49 názorů.
 withep 


David a Goliáš 

(3.6.2009 9:00:10)
No, já se k porodu "mimo" :o) teprve chystám, ale už mě napadlo obrátit se na ombudsmana s tím, že není v pořádku, aby mě stát nutil zákonem odvádět povinné zdravotní pojištění, a zároveň znemožňoval, aby mi zdravotní pojišťovna péči porodní asistentky během porodu mimo zdravotnické zařízení uhradila. Já tedy mám přispívat jiným ženám na péči, která je v mnohém v rozporu s doporučeními WHO, a pokud chci péči, která je s nimi v souladu, mám si ji navíc zaplatit sama.

Je to boj Davida s Goliášem, ale jistě je dobré se o nějaký protest alespoň pokusit, časem se snad ledy pohnou. Přeju hodně štěstí.
 10.5Libik12 


Re: David a Goliáš 

(3.6.2009 9:14:23)
Myslím si, že jde o rozdílné problémy.
Přečetla jsem si teď za jakých podmínek lze provést zápis do Knihy narození a matrikářka byla evidentně papežštější než papež a měla by se omluvit rp. uhradit náklady spojené s marným lítáním a nervama.

To, že se u nás poskytuje páče v rámci určitého systému za známých podmínek, které někomu nevyhovují, není protiprávní a není to byrokratická šikana.

Jinak já v legitimním konání zájmové skupiny aktivních matek(jsme v demokracii, mohu vytáhnout do boje o to, aby soused protkař nahradil institut stavebního úřadu, když chci povolení stavět studnu) spatřuji problém v tom, že bude-li kodifikována péče nižší úrovně o matku jako dostatečná, stane se to, že tato péče bude označena jako základní(hrazená).Potom to, co dneska máme a děláme nad tím škleby, si budeme muset platit.

Není asi možné, aby si jeden za stejné peníze zvolil luxus porodnice nebo oduševnělou tetu s koženým kufříkem. Uzná-li se, že asistentka je dostačující, musí se to promítnout do financování základní péče.
 withep 


Re: David a Goliáš 

(3.6.2009 9:57:12)
Nemusí, v jiných zemích funguje nemocniční a domácí péče paralelně. "Domácí" porodní asistentka navíc neposkytuje žádnou "nižší" péči, spíš naopak. A ani všechny nemocniční porody nestojí všechny stejně, lůžka v různých nemocnicích stojí různé peníze, nemluvě o tom, o kolik nákladnější je třeba sekce. A nezdá se, že by z toho důvodu lékaři sekcemi nějak šetřili, spíš naopak. Ale omlouvám se za spam, tohle do této diskuse nepatří.
 Blankk 


Re: David a Goliáš 

(3.6.2009 11:42:32)
Stačilo by financovat PA u porodu jako ve vyspělých zemích.Proč holanďanky rodí doma? Jsou snad jiné?
 Barbora Drobíková 


Re: David a Goliáš 

(3.6.2009 13:37:27)
Pozor, system s Nizozemim prosim neporovnavejte. Tam jsou porody doma tou zakladni peci a porody v nemocnici jsou nadstandardem. Sestrenice, zijici v Nizozemi, prvni porod absolvovala doma za dohledu kvalifikovane PA - nikomu bych takovy priserny zazitek neprala, co prozila a o druhy tedy zazadala v nemocnici. V nemocnici probehl bez komplikaci, hned ten den ji poslali domu, nedali ji ani najist a zaplatila 450,- Euro. Tak vzhuru k holandskemu modelu? Jinak drzim palce vsem rodickam doma, aby vzdy vse probehlo bez komplikaci.
 Šešule 


Re: David a Goliáš 

(3.6.2009 14:22:08)
Libiku, nižší úroveň péče? Nemám zatím s porodem doma zkušenost, ALE: Mít jen pro sebe PA, která se mi bude věnovat v průběhu celého porodu považuji z něco lepšího (vyšší úroveň péče), než když je na několik rodících žen jedna PA a jeden doktor, kterej je ještě kdoví kde (zažila jsem) a jednou za pár hodin na tebe juknou.
 Vladka a Mishell 


Re: David a Goliáš 

(6.6.2009 20:59:45)
Zdravim vsechny,
maminko,ktera jste tenhle clanek napsala,uprimne chapu vase neprijemnosti spojene s vyrizovanim dokumentu,ale vemte to i z te druhe stranky,ze stranky matriky,vite,jak by se rozjel ,,obchod,, s detmi,kdyby vydavali rodne listy na dobre slovo porodni asistentky?Jinak fandim porodum doma a obdivuji vas,ale pravidla proste musi byt a co se tyce deti,to plati dvojnasob.
Preji krasny den
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: David a Goliáš 

(6.6.2009 23:23:58)
Vlaďko, neděláš si trochu legraci? Jednou existuje zákon o matrikách, tam je napsáno, kdo dítě hlásí a jaké jsou k tomu potřeba doklady, a o místu narození tam není ani slovo. Pokud by bylo tak strašně potřebné zajistit, aby někdo nepodvrhoval jednodenní novorozeňata, tak by to mělo tedy být ošetřeno globálně a ne na libovůli té které matrikářky.

Mimochodem, jsou ženy, které jejich gynekolog vidí naposledy při vydání těhotenské průkazky, pak chodí k PA a ultrazvuk si zaplatí na soukromém pracovišti. Jakou váhu má pak taková informace?
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Ministerstvo vnitra 

(3.6.2009 9:08:20)
Já bych se možná před sepsáním dopisu ombudsmanovi obrátila na Ministerstvo vnitra, odbor všeobecné správy, které je "nadřízeným" matrik.
 jana38 


Veřejný ochránce práv - ombudsman 

(3.6.2009 9:11:24)
Fifi, napsala bych podnět k veřejnému ochránci práv (ombudsmanovi).

Tady je citace zákona:
Pravomoci - možnosti veřejného ochránce práv

podle zákona č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv

Veřejný ochránce práv v České republice působí podle zákona k ochraně osob před jednáním úřadů a dalších institucí, vykonávajících státní správu, pokud je takové jednání v rozporu s právem, nebo sice právu neodporuje, ale je jinak vadné či nesprávné, tzn., že neodpovídá principům demokratického právního státu a principům dobré správy nebo jsou-li tyto orgány nečinné.

Zvlášť bych se zaměřila na větu: ....pokud takové jednání právu neodporuje, ale je jinak vadné či nesprávné, tzn. že neodpovídá principům dobré správy.

Což podle mě přesně splňuje postup matriky v tvém případě. Ano, v zákoně o matrikách je napsáno, že si matrika může vyžádat další informace, vedoucí ke zjišťění okolností porodu, ale co má gynekolog, ke kterému jsi v těhotenství nechodila a který nebyl porodu přítomen společného s tvým porodem nechápu.

Matrika musí postupovat v souladu s principem veřejné správy - může činit jenom to, co jí ukládá zákon, nic víc, ve veřejné správě platí princip podzákonnosti, nemůžou si dělat co chtějí (co není zákonem zakázáno je dovoleno, což platí u soukromněprávních vztahů), ale naopak musí dodržovat pravidlo, co není zákonem dovoleno, je zakázáno. Tedy nemůže si matrika libovolně vydávat pravidla, co bude po rodičkách vyžadovat. Zákon nikde nanařizuje, že svědectví je nutno doložit razítkem lékaře!!!

Pokud se rozhodneš podat podnět k ombudsmanovi, pomůžu ti ho sepsat, jestli chceš.
 Johanka_Sp 


Matrika Praha 9 

(3.6.2009 10:15:15)
Ahoj,

mam podobnou zkusenost. Porodila jsem 8. 2. 2009 na Praze 9, druhy den sel muz na matriku, mel hlaseni od PA, prohlaseni o jmene, nase obcanky.. Matrika ho zbuzerovala, ze musi mit papir od detske doktorky, kde prohlasuje, ze dite prevzala do pece, ze je zive a jakeho je pohlavi (no jasne ze tohle PA nepozna ;)). To jsme teda zaridili. S gynekologem to zkouseli taky, ale nakonec jim stacilo si okopirovat tehotenskou prukazku. Jejich zduvodneni bylo, ze je dulezity mit dukaz (jakejkoli, tedy v podstate staci ta tehuprukazka), ze jsem to opravdu ja, kdo byl tehotny, opravdu ja, kdo porodil, abych si to cely nevycucala z prstu a nelegalizovala takto unesene/koupene dite nebo tak neco. Ze v te porodnici ten porod a dite vidi davy lidi, takze by to neslo tak snadno zfalsovat, jako kdyby clovek uplatil jednu PA.

Je to buzerace, ale zase to aspon trochu ma hlavu a patu (= chapu jejich motivaci, i kdyz s ni nesouhlasim), vzpomnela jsem si na Horem padem ;)

Jinak ja jsem vychytala obdobi, kdy cca tyden predtim probehla nejaka kolektivni masaz prazskych matrik proti domacim porodum. Jeste asi 14 dnu predtim vydali nekomu na Praze 4 RL pro domorozenatko bez problemu.
 Alice, dvě děti 
  • 

Matrika Praha 3 

(7.6.2009 12:27:50)
My jsme se svezli na stejné vlně odboje pražských matrik proti domácím porodům. U nás to bylo po porodu 6.2. a na Praze 3. Kamarádky-sousedky-domorodky dříve problémy neměly, nám se úřednice snažily co nejvíce znepříjemnit celou záležitost a byly neprofesionální. Vyjadřovaly své osobní názory na domácí porod, žádaly razítka, papíry a podpisy, na které neměly nárok. Byla to nejnepříjemnější část celého domácího porodu. Bohužel, PA v této zemi zažívají podobné ponižující postupy neustále.
 Novotňásci 


A ty se divíš? 

(3.6.2009 11:43:49)
Když je někdo zabedněný tak zabedněným zústane. Holt to je byrokracie. A pokud jsou na úřadech lidé bez empatie tak vidí tabulky,ale né člověka.
 Taurak 


MČ Praha 7 a 5 

(3.6.2009 12:04:21)
Také jsem porodila mimo lékařské zařízení a s registrovanou PA. Na matriku šel muž první pracovní den (3 den po porodu) a nesl tam Zprávu o porodu od PA, naše rodné listy a můj těhotenský průkaz - první pokus na matrice MČ Praha 7 nevyšel - nemají na svém území porodnici a udělení RČ miminku by trvalo 3 týdny, druhý pokus na matrice MČ Praha 5 byl úspěšný, matrikářka milá, výše zmíněné dokumenty byly dostačující a za deset minut jsme měli pro syna rodný list.
Některé matriky ještě vyžadují např. nahlédnutí do Zprávy o rodičce (kterou PA taktéž vyplňuje), popřípadě i její kopii, ale pro tento požadavek nemají žádnou oporu v zákoně, tato zpráva je určena rodičce a k nahlédnutí jejímu gynekologovi, pokud mu jí ona sama poskytne.
Krásný den všem :-)
 Kač. ♀ + ♂ 


Uznání otcovství 

(3.6.2009 15:43:46)
Mě osoně tačilo že jsm rodila jako nesezdaná...těch lejster na uznání otcovství.

Hlavně mě fascinovalo že ty osoby na matrice si při každém donesení požadovaných lejster vzpomněly na nějaké další které jsme přirozeně neměli....

A poíjím skutečnost že když jsem se vdala tak naší holčičce změnili rodný list... kde uvádějí že jsem ji porodila jako vdaná s novým příjmením což není pravda....

Holt ouřad!!!
Kač.
 katy 
  • 

Re: A co domácí porod bez PA? 

(3.6.2009 23:20:06)
tohle udělala moje známá. 4. dítě a pak dvojčata, takže 5. a 6. dítě rodila doma. nevím, jak přesně to udělali se 4., ale vím, že říkala, že po zkušenostech a problémech se 4. si v klidu porodila doma za asistence manžela, a pak zavolali sanitku s tím, že to bylo značně rychlý.
 Jolana,tři holky 


Re: A co domácí porod bez PA? 

(4.6.2009 8:33:12)
Rodila jsem v 3/2007 pouze s dulou. Žádné papíry jsem od ní neměla, na matriku šel partner jen s papírem o jméně dítěte (nejsme sezdaní), občankou, našmi RL a myslím těhotenskou průkazkou. Matrikářka sice byla zaskočena, ale vše si zjistila, s ničím neprudila, nic navíc nechtěla. Asi za týden nám zavolala RČ, RL jsme dostali myslím až za 3 týdny.
No možná bych se mohla jít zeptat, jak to tady chodí dnes~;) Řekla bych ale, že po nás tu od té doby doma nikdo nerodil, tak třeba s tím stále nemají problém.
 Kaede 


Zlatá vesnice 

(3.6.2009 20:25:26)
Paní matrikářka se u nás osobně stavila pro potřebné papíry a později přivezla i rodný list. Jsem si vědoma toho, že jsem světlou výjimkou a že jinak by mě pravděpodobně čekalo něco velmi podobného jako autorku.

Šikana to určitě je. Jsem zvědavá, jak se vyjádří pan Motejl.
 Kočanská 
  • 

znám 

(3.6.2009 20:39:40)
Předně, gratuluji k narození miminka.

Znám tyhle problémy - také jsme si to zažili. Nastudovala jsem kvůli tomu zákon o matrikách, který říká toto:

Kniha narození
§ 14
(1) Do knihy narození se zapisuje
a) jméno, popřípadě jména a příjmení dítěte,
b) den, měsíc a rok narození dítěte,
c) rodné číslo, místo narození a pohlaví dítěte,
d) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodná příjmení, data a místa narození, rodná čísla, státní občanství a místo trvalého pobytu rodičů,
e) datum zápisu a podpis matrikáře.

(2) Zápis do knihy narození se provede
a) na základě písemného hlášení o narození živého nebo mrtvého dítěte,5) nebo
b) na základě ústního oznámení o narození dítěte mimo zdravotnické zařízení, nebyla-li jeho matce ani následně poskytnuta zdravotní péče; o tomto oznámení sepíše matrikář s oznamovatelem zápis.
(3) Při ústním oznámení je oznamovatel povinen prokázat svoji totožnost.
(4) Je-li oznamovatel neslyšící, nebo němý, popřípadě učiní-li oznámení v jiném než českém, nebo slovenském jazyce, je nutná přítomnost tlumočníka.6)
§ 16
(1) K zápisu do knihy narození dítěte narozeného za trvání manželství předloží jeden z rodičů
a) oddací list,
b) občanský průkaz, nebo cestovní doklad, nebo průkaz povolení k pobytu cizince, byl-li mu vydán,
c) souhlasné prohlášení rodičů o jménu, popřípadě jménech dítěte,
d) souhlasné prohlášení rodičů o příjmení dítěte, pokud údaj o příjmení dítěte není patrný z oddacího listu rodičů dítěte,
e) případně další doklady potřebné k zjištění, nebo ověření správnosti údajů, zapisovaných do knihy narození.

Důležité je, že pokud se dítě narodí mimo zdravotnické zařízení je v zákoně jasně napsáno, že se to má matrice oznámit ústně a matrikář o tom provede zápis. Dále v §16 je vyjmenováno jaké doklady jsou k tomu zapotřebí - to co po vás matrika chce tam není. Pozor však je tam odstavec e, dle kterého může matrika žádatalší doklady potřebné k zjištění, nebo ověření správnosti údajů. Obávám se, že na toto se matrika může odvolat. Nicméně přesto je třeba argumentovat tím, že to nemohou být doklady nesmyslené a je třeba se ptát, proč to matrika chce navíc.

Tak hodně štěstí

 Ali +3 
  • 

Doklady 

(3.6.2009 21:37:58)
My jsme v Plzni předložili prohlášení o otcovství dítěte, které jsme učinili před porodem - nejsme sezdáni a zprávu od dětského lékaře - z nemocnice, že je dítě živé ( a zdravé, bez potíží, ale to bylo pro naši dětskou lékařku). Malá se narodila v pátek v noci a v pondělí jsme měli její rodný list. Vcelku bez potíží, ty dělala lékařka na novorozeneckém, ale klaplo to.
 Veveruše 


Praha 8 

(3.6.2009 23:30:07)
V Praze 8 v srpnu 2008 také chtěli po manželovi "papír od dětské lékařky" - ta nějak moc nevěděla, co tam má napsat, ale šlo jen o její razítko. Papír od gynekologa po nás nechtěli (já jsem sice nakonec v porodnici byla kvůli vrozené infekci miminka, ale od té matrika určitě žáné potvrzení nedostala). Trápilo mě to ale mnohem míň, než negativní postoj gynekologů v porodnici k domáícím porodům.
Také bych Ti doporučovala napřed zkusit dát podnět na Ministerstvo vnitra - z vlastní pracovní zkušenosti na jiném ministerstvu si myslím, že to může mít větší efekt, než podnět ombudsmanovi, který žádné přímé kompetence ve vztahu k matrikám ani ministerstvům nemá.
 andělka,dva kluci 
  • 

Porod doma a spor s matrikou 

(4.6.2009 9:04:44)
Myslim, že záleží na úřednici.Při prvním narození přijela matrikářka k nám domů, protože jsme neměli žádný doklad ani těhu průkazku sepsali jsme list jako svědectví o těhotenství. Rodný list jsme měli do tří dnů.
U druhého, manžel druhý den po porodu přinesl vyplněný papír od PA a těhotenskou průkazku na matriku a rodný list jsme měli také do tří dnů.
Když jsem čekala druhé dítě potkala jsem paní matrikářku ve městě a sama se mne ptala zda plánuji druhé miminko porodit doma, :) aby si všechny doklady předpřipravila:))Nemyslím, že paní matrikářka podporuje porody mimo lékařské zařízení, ale respektuje právo matky a snaží se vyjít vstříct.
 jandula a holčičky 


no já nevím 

(4.6.2009 10:18:27)
věřím teda ,že pro maminku po porodu musí být nepříjemné dokazovat úřednici na matrice ,že byla těhotná a porodila.Ale když se na to podívám z druhé strany vemte to takhle,nikomu z nás maminek bych nepřála aby její miminko bylo uneseno.A stává se to!!!!a tohle je právě alespoň nějaká ochrana před těmi kdo by chtěli případně unesené mimčo zlegalizovat a mohlo by to být právě mimko narozené mamince doma co jí hrozně vadilo prokázat že byla těhotná.
 elle 
  • 

Re: no já nevím 

(4.6.2009 12:22:32)
Konečně inteligentní názor...
 Nasuada 


Re: no já nevím 

(4.6.2009 13:52:38)
Zřejmě jsi to špatně četla, mamince nevadilo prokázat, že byla těhotná, ale prokázat, že PORODILA - dovedeš si to fakticky představit? Jak jdeš 3 dny po porodu na gynekologickou prohlídku a dr. zjišťuje zda jsi porodila? A jak on ví, že ty jsi opravdu matkou dítěte, na které chceš rodný list? Registrovaná porodní asistentka byla u porodu, viděla to na vlastní oči a rozhodně to není jen tak někdo kdo nejde dohledat k případnému dalšímu svědectví.
 Jáňa+tři sluníčka 


Re: no já nevím 

(4.6.2009 15:22:54)
No já nevím, ale naše dnes třináctiletá dcera měla na rodném listu, který nám přišel poštou zkomolené příjmení. Manžel RL "reklamoval" a výsledek? Přišel nám poštou další ORIGINÁL rodného listu se všemi náležitostmi, jen tentokrát se správným příjmením. Dodnes máme oba listy doma, nikdo se o původní dokument nezajímal a nevyžadoval jeho vrácení ke skartaci.~a~
 jandula a holčičky 


Re: no já nevím 

(4.6.2009 17:32:03)
jenže nakonec stačilo pouze prohlášení gynekologa bez prohlídky takže pokud by nejspíš maminka měla těh.prukazku stačila by.a k prohlášení PA je to smutné ,ale lidé u nás jsou úplatní a úřad se jen jistí,alespoň nějak.i když určitě existují úřednice co se snaží lidem znepříjemnit kde co.pokud právě mamka z článku narazila na matrice i na nepříjemné chování spojené s vyžadováním potvrzení je ve stavu po porodu její nespokojenost na místě,ale pokud by jí příjemná matrikářka vysvětlila proč je potřeba to a to určitě by tady dnes nebyla tato diskuze.j.~;)
 Pavla, 2 kluci a holka 
  • 

Re: no já nevím 

(4.6.2009 18:03:46)
Taky jsem rodila doma s registrovanou PA. Na matriku šel manžel pouze s našimi rodnými listy a oddacím listem a jakýmsi papírem od PA - nějaká statistika - bylo to 2x, bleděmodrý papír. Na matrice mu ještě napsali na bílý papír jakési oznámení o narození dítěte, které on podepsal (a domů dostal kopii), kde bylo uvedeno jméno dítěte, datum a místo narození. Zprávu o novorozenci jsme dali pediatrovi a zprávu o rodičce se chystám dát na gyn. až půjdu na kontrolu po šestinedělí. Nic z toho na matrice nechtěli a za týden jsme měli rodný list. Tak asi záleží na matrikářce.
Jinak jsem dnes volala na OZP,abych malou přihlásila a tak mimochodem jsem se zeptala,jestli mi neproplatí něco z péče PA, když jsem jim ušetřila dost peněz za pobyt v porodnici a bylo mi řečeno, že mi můžou proplatit 1 návštěvu PA před a 2 návštěvy po porodu. Tak uvidíme kolik z nich vypadne...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: no já nevím 

(4.6.2009 18:09:23)
Pavlo, to je moc zajímavé, určitě dej vědět, jak jsi dopadla! Loni nás víc psalo an pojišťovnu dopisy o tom, že jsme jim ušetřily, ale většinou to proplacení návštěv vážou na smlouvu s PA, to by byla potěšující novinka. Jinak mi na účtenku o páči PA poslali aspoň těch 1200 kreditu za těhotenství.

Ta matrika, byla to Praha nebo jinde? Totož to speciální školení, jak prudit domarodičky, dostaly matrikářky v Praze, je zřejmě zaměřené proti jedné konkrétní PA a dokonce se mi doneslo, že ho snad podnítila nějaká MUDr. z Podolí, které dotyčná PA leží v žaludku. To je teda JPP, ale když jsem v úterý viděla, jak moc jí v tom žaludku leží, ani bych se nedivila.
 Sylvie 


Re: no já nevím 

(4.6.2009 18:14:46)
Pavlo, nerada bych ti brala naděje, ale já musela mít pro PA žádanku od lékaře na poporodní péči. Tu žádanku jsem musela dát PA a PA si to sama nárokovala u pojišťovny. Podmínkou ale samozřejmě bylo, že moje pojišťovna (v mém případě taktéž OZP) má smlouvu s mojí PA... a to, bohužel, je docela problém, smlouvu má málokterá PA ~d~

Jinak OZP má kreditní programy, kdy těhule může čerpat nějaké peníze na služby PA, možná by ses do něj vešla... ták, jsem si ho našla a vida, můžeš čerpat úhradu nákladů v nemocnici v souvislosti s porodem, ale o domácí péči se nemluví ~d~ No, možná by ses vešla do kurzů přípravy k porodu?

http://www.ozp.cz/pro-klienty/zdravotni-programy/pro-matku-a-dite/pro-nastavajici-maminku/prispevek-az-1000-kc/

 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: no já nevím 

(4.6.2009 19:48:01)
Sylvie, jak jsem psala výše, napsala jsem dopis, že jsem pojišťovně ušetřila, připojila účtenku za porod a po porodu, a těch 1200+500 kreditu mi proplatili bez nějakých poznámek.
 radka,4/06+12/07 
  • 

Re: no já nevím 

(4.6.2009 23:48:52)
Přesně tak, myslím, že by se autorka měla věnovat mimču a radovat se, že se jí narodilo zdravé a v pohodě a ne ztrácet čas soudníma tahanicema o ničem.
 Draci mamka 4+1 


Matrika 

(4.6.2009 20:00:33)
Nám také odmítli vydat RL, bohužel nám naše pediatra odmítla domarozence ošetřit, takže nakonec jsme museli do porodnice, kde malého vyšetřili, zavolali na státní zastupitelství, načež přijeli dva policisté a jedna policistka. Poté, co jsem před nmi začala miminko kojit, sebrali se a odešli :o)
Vyšetření gynekologem po mne také chtěli, velký nátlak v té porodnici jsem ale ustála. Přišlo mi to ponižující. Nakonec si vystačili s tím, že zavolai do ordinac mého gynekologa a tam jim potvrdili, že jsem ještě před pár dny byla na těhu prohlídce.
 Renatakol 


Re: Matrika 

(5.6.2009 0:03:02)
Dobrý večer. Také jsem si troufla porodit před 7 lety doma, s porodní asistentkou. Musím říci, že jsem toto rozhodnutí učinila asi dva dny před porodem, předtím jsem zodpovědně vybírala porodnici. Do poslední chvíle jsem nechávala rozhodnutí otevřené - budu se na to cítit či nikoliv? Také moje PA měla nabitý denní program a tudíž čas jen přes noc..... Nakonec se vše podařilo. Porodila jsem doma na malé vesnici. Dětskou doktorku i matrikářku jsem vyrozuměla až po porodu. Měla jsem tehdy ohromné štěstí na lidi s pochopením púro tuto situaci. Dětská doktorka ten den dopoledne zavřela na dvě hodiny svou ordinaci a přijela k nám domů s váhou v tašce. Byly jsme první její rodiče, kteří se rozhodli rodit doma, tak možná měla trochu i strach co stalo, ale když viděla naši rodinnou pohodu, tak se za nás postavila( tenkrát požadovala okresní porodnice abychom se okamžitě dostavili k hospitalizaci). Dokonce nám pomohla i vyjednat očkování TBC, takže jsme pouze donesli miminko do nemocnice na přeočkování a mohli ihned domů. Rovněž paní matrikářka, shodou okolností naše paní sousedka pomohla vyjednat rodný list, a pouze si pamatuji, že jsme museli vyplnit nějaký formulář pro matriku, kde měl být podpis doktora porodníka, tak to podepsala PA, problém s tím nebyl. Myslím, že vše je jen o lidech, když je dobrá vůle , jde všechno, a když není, tak i jednoduchá věc se stává problémem. Zpětně si uvědomuji, jaké štěstí jsem tehdy měla.
 Danyella 


Re: Matrika 

(5.6.2009 0:13:05)
Renatakol....chtěla jsem se jen zeptat nijak moc o tomto nevím, protože bych do porodu doma nešla,měla bych šílený strach, ale po narození dělá vůbec někdo nějaké krevní testy zda porozené dítě vůbec patří matce co údajně tvrdí, že porodila doma?Jen mě to zajímá,protože se v dnešní době pohřešuje dost dětí, zda je to nějak ošetřeno. To, že matka chodí 9měs.ke gynekologovi ještě neznamená, že doma porodila dítě schpné života.To jen dokazuje, že byla v daný okamžik těhotná....Dík za odpověď.
 Hanka 
  • 

Re: Matrika 

(5.6.2009 8:54:00)
Danyelko,

ptala ses, zda po narození dělá vůbec někdo nějaké krevní testy zda porozené dítě vůbec patří matce co údajně tvrdí, že porodila doma?Jen mě to zajímá,protože se v dnešní době pohřešuje dost dětí, zda je to nějak ošetřeno.

Na to mi nezbývá, než se zeptat tebe: fakt? Fakt se v dnešní době pohřešuje větší množství nekolikadenních novorozeňat? Netvrdím, že jsem nemohla něco nezaregistrovat, nesleduju příliš zprávy, ale nevzpomínám si v poslední době na jediné pohřešované novorozeně (u nás a neuvědomuju si ani žádnou zprávu ze zemí EU, odkud by bylo možné takové mimi bez hraniční kontroly přivézt). Domnívám se, že podpis porodní asistentky, která byla u porodu, a případně razítko pediatra, který přijímá dítě do péče a měl by být schopen poznat, že novorozeně je novorozeně, by měla stačit. A pokud žena porodí i bez PA, tak by IMHO mělo stačit její svědectví. Věřím, že v případě pátrání po pohřešovaném novorozenci by policie dokázala z matrik ověřit "děti narozené mimo porodnici", ale považovat každou doma rodící ženu aprori za únoskyni a dělat preventivní opatření mi přijde jako neodůvodněná buzerace.
 adelaide k. 


Re: Matrika 

(5.6.2009 8:57:02)
No, ono s eukázalo že i prokazatelně moje dítě narozené v porodnici nemusí být prokazatelně moje ~;)~;)~;) Pro jistotu by se měl ten krevní test dělat všem ne?~o~
 satty 


Re: Matrika 

(9.6.2009 10:06:35)
Myslím si, že se to tu trochu přehání. Na všech úřadech se člověk setkává někdy s nepochopením a zbytečnými útrapami a tohle není jiné jen proto, že se jedná o narození dítěte. Prostě než porodím doma,zajdu se zeptat na konkrétní matriku, co budou potřebovat a obstarám si tyto doklady. Co se týká peněz tak z ostatních dotazů je zřejmé, že pojišťovny něco proplácí, tak bych to taky neviděla jako zásadní problém nebo diskriminaci. Já si taky mohu vybrat zubaře přes pojišťovnu a nebo si platit soukromého přesto, že jsem pojištěna a platím pojištění. Jsem ráda, že již nemusíme rodit jen doma a můžeme si vybrat. Navíc nevím, kdy kdo zde rodil, ale já pro sebe měla dvě porodní asistentky jedna byla učenka a druhá profesionální a paní doktorka mě kontrolovala, každých 20min. případně na požádání mé či asistentky. Byla se mnou i ve sprše.
Jsem prostě ráda, že si dnes mohu vybrat a to je podle mne to důležité. Jsem asi jiná já byla ráda, že jsem zdravá a prcek taky a že jsem to mohla mít jak jsem chtěla a dopředu bych si zjistila co budu potřebovat a kdyby po mě chtěli nějaký papír nebo prohlídku, klidně bych jim vyhověla, vždyť to přeci v porovnání s narozením dítěte není vůbec důležité.
 Kočanská 
  • 

co je to za úvahy??? 

(5.6.2009 22:33:14)
Kdyby někdo hodně chtěl legalizovat unesené dítě, tak si může lehce zfalšovat jakékoliv dokumenty. Zkuste se někdy podívat na jakýkoliv dokument vydaný v podstatě kýmkoliv..... to by snad s dnešní technikou zvládnul každý blbec. Rozhodně zde snad nebudeme diskutovat, že vydávání RL pro děti narozené doma by se mělo nějak kriminalizovat. Navíc zákon mluví jasně a o nějakém prošetřování zda se nejedná o unesené dítě vůbec nehovoří a je to správně.
 Renatakol 


Re: Matrika 

(6.6.2009 10:02:10)
Dobrý den, s matrikou, potažmo s paní matrikářkou jsem opravdu problém neměla. Ale opět musím podotktnout, že jsem rodila na malé vesnici, kde se všichni znají (cca 200 obyvatel). Ve středu večer jsem ještě byla s bříškem a tříletou dcerou na hřišti, ve čtvrtek v 5.15 se narodil doma bráška a ve čtvrtek odpoledne již u nás seděla na kafi paní matrikářka, sousedka z ulice. Rovněž dětské paní doktorce jsme volali asi dvě hodiny po porodu a ta byla tak hodná, že v deset hodin dopoledne přijela k nám domu s váhou. Samozřejmě nás také znala a věděla, jak se staráme o dceru, takže pomohla vyřídit vše tak, abychom mohli zůstat v klidu doma a do nemocnice přijet jen na TBC.
Co se týká rozhodnutí rodit doma, tak padlo opravdu na poslední chvíli a předtím jsem přemýšlela o tom, že pojedeme rodit do Kadaně (60 km), ale různé okolnosti, a především způsob zacházení s maminkami v jedné velké pražské porodnici, mě přivedl k této úvaze. Jezdila jsem tam s břichem a tříletou dcerou na kontroly (40 km) a přestože jsem měla na kontroly a monitory se dostavit v osm ráno, tak to většinou dopadlo tak, že se v osm ráno sešlo na chodbě 50 maminek s bříšky, nikdo nevěděl v jakém je pořadí, do toho přicházely nové maminky a různě se předbíhalo, a stejně to dopadlo vždy tak, že jsem nejméně tři hodiny čekala. Když jsem se potom dostala celá šťastná na řadu, tak na mě sestřička začala řvát, jakto, že nemám v těhotenské průkazce vyplněné rodné číslo otce dítěte!!!!:-), dodnes si tu scénu pamatuji... A v ten moment se to ve mě zlomilo, řekla jsem si, že už nechci, aby se mnou někdo takhle jednal. Uvědomila jsem si, že chci osobní a laskavý přístup a obrátila se na porodní asistenku, kterou jsem znala z předchozího porodu a domluvila jsem se s ní, že pokud se budu na to cítit a vše bude probíhat, tak jak má, zůstanu raději doma
 Veveruše 


Re: Matrika 

(5.6.2009 21:30:12)
Aha, tak proto po mně možná matrika nechtěla žádný papír od gynekologa - v porodnici, kde mě hospitalizovali na gyndě kvůli miminku, které muselo na novorozenecké a posléze na JIP kvůli vrozené infekci, mě vyšetřovali. Jelikož jsem nechtěla riskovat, že by mě nepřijali (na novorozeneckém ani JIP nebylo volné lůžko, i některé maminky, které porodily v porodnici, nemohly být se svými dětmi, ale ležely rovněž na gyndě), ani mě nenapadlo se bránit. Prohlídka gyneologickými zrcátky či jak se tomu říká - cca 4 hodiny po šití - "úžasný" zážitek~;((
 banditka 


Matrika v pohode 

(5.6.2009 1:51:17)
Dobry den,
pred rokem jsem take porodila doma a na matrice probehlo vse v pohode. Moje PA me jeste upozornovala, ze tam nemusim predkladat tehotenskou prukazku, natoz ji odevzdavat, ale ani to po me nechteli. Byla jsem v Rumburku.
 Daniela, dcera se narodila doma 
  • 

Moje zkušenost 

(6.6.2009 9:47:19)
Dobrý den,
dcera se nám narodila doma za asistence porodní asistentky loni v létě, partner byl na matrice po narození zařizovat vydání rodného listu. Strávil tam asi 3 hodiny, posílali ho z jedné kanceláře do druhé a zas do další, chtěli po něm i jiné doklady, než si přinesl a které ve skutečnosti nebyly k vydání RL třeba. Nakonec skončil v kanceláři, ve které byl jako první, matrikářka mezitím obvolala ministerstvo a zjistila, že opravdu nic dalšího nepotřebuje. Myslím, že ony dokumenty, které s sebou měl, byly: Zpráva o narození (od PA s jejím registračním číslem), rodné listy rodičů a prohlášení o otcovství.
 LM 


U nás v pohodě  

(6.6.2009 11:33:44)
Já jsem porodila doma před měsícem a byli jsme s manželem hodně překvapeni, když na matrice byli naprosto v pohodě, věděli, co dělat a nic zvláštního po nás nechtěli. Až jsme měli dojem, že to je tady u nás normálka.:-))Jsme z Jesenice u Prahy. Předkládali jsme zprávu od porodní asistentky a oddací list (?) a dál už ani nevím, vezl to tam manžel. Ještě akorát chtěli rodný list prvního dítěte...na ověření (nevím, čeho?). Přesně věděli, že se musí požádat o rodné číslo na Ministerstvu a že to bude tak do týdne. Paní matrikářka byla ještě tak ochotná, že je požádala, aby jí RČ poslali faxem, aby to bylo rychle. Žádné ověřování, žádný těhotenský průkazky, natož potvrzení od gynekologa. Holt někde jsou lidi normální! Je mi vaší zkušenosti velmi líto. Snad to vše dobře dopadne. Hodně zdraví a radosti s miminkem!
 sona 
  • 

Re: U nás v pohodě  

(6.6.2009 19:44:02)
U nas tiez v poho. P 4 a P 11, dve deti, ale musite na to s usmevom!-)
 Máša a raubíř 3roky 
  • 

Matrikářka - trochu mimo mísu, ale musím se podělit.  

(6.6.2009 19:46:34)
Od matrikářky očekávám jistou úroveň vzdělání a pečlivost. Když jsme zařizovali prohlášení o otcovství(nejsme oddaní), paní měla v dokumentu na jedné straně 5 slovy PĚT zásadních chyb ve jménech, adresách i datumech. Požádali jsme o opravu. Na druhý pokus tam byly chyby DVĚ:(

O několik měsíců později si jedna mamina na poště chtěla vyzvednou rodný list, který přišel DOPORUČENĚ na jméno DÍTĚTE, ale světe div se to nemělo žádný doklad totožnosti, tak mu ho nemohli vydat. Pošta musela dopis poslat zpět na matriku a mamina si ho tam musela vyzvednou.

Buďte ráda, že jste nejednala s touto paní. Možná by od vás chtěla i číslo bot.

 Amina 
  • 

Re: Matrikářka - trochu mimo mísu, ale musím se podělit.  

(8.6.2009 12:19:12)
No, to je samozřejmě blbost, dítě sice nemá občanku, ale dopis za něj vyzvedává zákonný zástupce. A nemusí ho mít v občance:-)
Nedělejte z komára velblouda.
 adelaide k. 


Re: Matrikářka - trochu mimo mísu, ale musím se podělit.  

(8.6.2009 12:36:25)
Amino, bacha, není to blbost. Že jsi rodič a zákonný zástupce musíš prokázat rodným listem (což jde blbě, když tento je v dopise který ti odmítají vydat).
Zažili jsme, manžel musel navíc podepsat čestné prohlášení, že je zákonný zástupce (přestože měl rodný list sebou). A to se jednalo jen o "doporučenou zásilku".
Pokud to bylo úřední lejstro "do vlastních rukou" je to ještě větší problém.
 Bára a Naty 


Re: Matrikářka - trochu mimo mísu, ale musím se podělit.  

(9.6.2009 13:43:35)
Mám úplně stejnou zkušenost, takže to není blbost. Doporučený dopis pro dítě lze vyzvednout pouze po prokázání se jeho RL. Což jaksi nemůžete, je-li v tom doporučeném dopise. Já u sebe tehdy měla ofocenou zprávu o novorozenci a kliku na hodnou a chápavou pošťačku, takže mi ten dopis nakonec vydala.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.