| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Soutěžte s Bifiform Kid

 Celkem 156 názorů.
 Eva 
  • 

Autorko, 

(2.6.2009 9:12:01)
Autorko, váš příspěvek mi přijde jako takový výkřik....to nebudu raději komentovat. To je totiž život a když se nad to přensete, tak postupujete do dalšího levelu....
K té výši sirotčího důchodu - myslím, že se to vypočítává z výše příjmu zemřelého otce, takže proto asi takový rozdíl. Možná měl ten pán, co zemřel ve vězení prostě mnohem vyšší příjmy, než státní zaměstnanec, no.
Kam až tohle rovnostářství chcete dovést?! těším se plodnou diskusi.
A mimochodem - obě situace jsem si jako dítě prožila - ten sirotčí důchod i tu sebevraždu rodiče.
 gajka111 


Re: Autorko, 

(2.6.2009 9:18:51)
Je to jako provokace, aby se tu rozproudila diskuse? zareaguji jen na poznámku o "bohaté výbavě" dětí z děcáku? kolik dětí autorka si zná (tedy pokud opravdu je to reálná situace), já znám min. 5 děcáků v našem regionu, kde děti z pěněz dd rozhodně značkové ani jinak cenné věci nedostáváají, pokud kdy mají něco cenného, tak na to dostanou peníze od rodičů. Jinak výše sirotčíhodu důchodu je přesně jak píše přede mnou závislá na výši vyměřovacího základy rodiče, který zemřel...ten se zpětně těžko "falšuje" či jinak "ovlivňuje".
 Katla 


nehledě na to,  

(2.6.2009 9:21:16)
že materiální nadstandard děti u DD zažívají , což v některých domovech opravdu je,je to pro ně do budoucna medvědí služba.
 Janinka 
  • 

Re: Autorko, 

(2.6.2009 14:04:34)
Nevím, kde jako státní zaměstnanec tvůj ex manžel pracoval. Ale vím, že existuje nadace policistů a Hasičů, kde kolegové každý měsíc ze svých platů přispívají částkou cca 5O,-Kč, které jdou na příspěvky na dovolenou, školní pomůcky a pod. na sirotky po zemřelých policistech a hasičích. Jinak určitě každá státní oragnizace má podobnou nadaci. Záleží na kolegách. Navíc nechápu, co si nárokuješ, když jste byli rozvedeni a tvůj bývalý byl opětovně ženatý. A kde si stěžuje jeho současná manželka? Jdi pracovat a bude ti líp.
 jitka 
  • 

Re: Autorko, 

(2.6.2009 23:05:06)
Janinko, a tím rozvodem přestal být otcem??? Autorka přece nenárokuje peníze pro sebe, ale pro své děti. A píše, že o práci přišla, tak jí neraďte, že má jít pracovat. Jistě, práce je všude dost, jenže ne každá je placená, že..
 monika-h 


Re: Autorko, 

(3.6.2009 12:21:15)
No otcem určitě nepřestal být,ale má pravdu byly rozvedení a pochybuju,že alimenty byly větší než sirot.důchod.A nevím jak to funguje v děcákách,ale upřímě znám poměry v ústavě pro mentál.postižené-koberce nečistí oni je vyhodí ,protože dotace se musí utratit,ale co mě připadá strašné,že zaměstnanci vyrábějí a vyšívají pak to dají na výstavy a podívejte jak jsou ty postiž.děti šikovné potřebujeme dotaci,když jim to tak jde.Nic si nevymýšlím moje babička tam pracovala a zato že vyráběla na výstavu dostala odměnu k platu a z toho je mi :-©.Pro zdravé děti peníze nejsou.
 Lassie66 


Re: Autorko, 

(3.6.2009 12:35:00)
Moniko, děláš si legraci? ~a~
 zblunk 
  • 

Re: Autorko, 

(4.6.2009 12:07:45)
nedělá, opravdu to tak funguje a je to skoro k pláči
 Elis a 4 


Re: Autorko, 

(3.6.2009 8:13:16)
No řekla bych, že jde o peníze prod ěti, ne pro manželky či exmanželky, ne?
O tom snad byla v článku řeč.
A je docela možné, že měl děti jen z 1 manželství...
 maja 
  • 

Re: Autorko, 

(3.6.2009 8:30:22)
Zohledňuje se nějak jak člověk umřel?
*sebevražda
*při výkonu v práci ( ti hasiči a policajti)
* na nemoc

nevím, ptám se?
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Autorko, 

(3.6.2009 10:59:41)
zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi původně vyplácenými alimenty od otce a nyní vypláceným sirotčím důchodem. Mi osobně se zdá, že 10000 na obě děti je docela pěkná částka (vím, jak "vysoké" bývají alimenty).

To jen zase pro porovnání "ztratili jsme otce rozvodem x umrtím".

Nechci tím v žádném případě bagatelizovat ztrátu dětí. Jenomže život je bohužel takový. A na nás rodičích je, abychom své děti zajistili tak nejlépe, jak jen to bude možné. Proto existují různá spoření, pojištění atd. Protože v životě se může stát cokoliv a nejde přece spoléhat na to, co dostanu od státu, bývalých kolegů z práce, rodiny....
 PAJ 


RE: sirotci 

(2.6.2009 9:16:22)
Dobry den Zuzko,
chapu, ze jste ze situace do ktere jste se dostala velmi rocarovana, budiz vam utecha co se financi tyce,ze se o vas stat postara lip nez o rozvedene matky s detmi. Otec ditete neplati alimenty a dokonce neplatil ani kdyz jsem byla na materske a stat mi nijak nepomohl, mela jsem narok vymahat alimenty soudne,ale penize ze statni kasy neprisly zadne. V te dobe jsem si uvedomila,ze nemit pomoc rodicu tak skoncim s rocnim ditetem nekde v azylaku. tot o financich
Co krutosti deti tyce to se snad neda ani komentovat,ale bohuzel je to tak :( snad jedina pomoc detem vysvetlit,ze ten kdo se jim posmiva je hlupak ...
 Lenka 3 děti 
  • 

Re: RE: sirotci 

(2.6.2009 11:08:41)
Na tento příspěvek musím reagovat. To že dojde k úmrtí rodiče je nešťasná náhoda a i ta sebevražda je většinou důsledek neléčené nemoci. Ale rozvod a rozpad rodiny je záležitostí dvou lidí, kteří se nedokázali dohodnou, proč by jim měl stát něco dávat, když jsou nezodpovědní.
 Elis a 4 


Re: RE: sirotci 

(3.6.2009 8:14:45)
...nešlo náhodou o alimenty od otce, ne o příspěvky od státu........?
ach jo~a~
 Katla 


zuzko,  

(2.6.2009 9:19:21)
i cca 5000 na každé dítě je dost. My máme 3 děti a teda pochybuju, že do každého z nich měsíčně vrazíme 5 litrů. I kdybys ty sama už vydělala jen n svoje potřeby a na zaplacení bydlení, tak to musí bát i na jiné gatě než se sekáče.
Jediné, s čím s tebou souhlasím, jsou ty posměšky. I když teda zase nemusí být pravda, že to všechny ty dětí slyší doma, Moji kluci taky občas plácno uněco, co ZARUČENĚ doma nepadlo.

Z toho, že jen naznačuješ závist nad materiální pomocí postiženým dětem, je mi teda fakt nevolno. Opravdu srovnávat to, že tvé dítě nemá druhý mobil a postižení dítě dostane na vozík...to jsi měla asi dost slabou chvilku.

Jinak Tvoje situace je smutná , ale prostě je to hlavně selhání na straně jednoho rodiče. Takových rodin je tak, co já vím, 4 z 10? 3 z 10? Nevím ,ale určitě moc na to, aby to mohla nějaká nadace řešit.

Smrt rodiče je nepříjemná, ale pokud se ve svém textu zaměřuješ hlavně na finanční důsledky, tak z tohohle hlediska je to lepší než rozvod. Znám matky, co dostávají na 2 děti 4000 kč dohromady a ještě s eo ty alimenty musí prát.
 pavla 2 deti 
  • 

Re: zuzko,  

(3.6.2009 19:14:39)
Smrt rodice je vzdycky hrozna,ale ja jsem s detma sama,jsou ve 3. a 8.tride a beru na ne dohromady alimenty 4000Kc,takze za Vasich treba jen 9000Kc bych byla!vdecna!V tomhle state si kazdy musi pomoc sam..Ja se zase rozcilovala,ze najem chce kazdy zaplatit okamzite,ale kdyz jsem se synem byla tyden na OCR(bylo mu vazne zle,horecky pres 40st.nechodil)tak mi davky poslali za 65 pracovnich dnu po nekolik a prosbach a telefonatech...Takze kdyz jsem najednou brala vyplatu o 1/4 mensi a na zbytek cekala pres dva mesice taky to nebylo nic moc..Takze po strance psychicke to chapu,ale po strance materialni je sirotci duchod oproti alimentum UZASNY!!!!
 Jana a 2 dítka 
  • 

Zuzano držte se, 

(2.6.2009 9:28:52)
je mi moc líto, co se vám stalo. Česká republika je silně kritizována za skutečnost, že raději živí v dětském domově, což je nákladnější. Než aby pomohla rodinám samotným. U nás jsou děcáky plné převážně dětí, které rodiče mají nikoliv sirotků. Držím vám palce a dál se už diskuse nebudu účastnit. Nemám na to žaludek.
 Iren 
  • 

S postiženými jste trochu ustřelila 

(2.6.2009 9:30:12)
S těmi postiženými dětmi jste ustřelila a to dost. Možná by jste si měla zkusit, jak je k nim stát štědrý. Slevy na lázně či pobyty zdarma jim nevyčítejte, kdyby vaše dítě bylo ležák se zkroucenýma končetinama, viděla by jste to jinak. Vaše zdravé děti je nepotřebují, nepotřebují ani vozík (mám kamarádku, které se syn topil 10 minut;samoživitelku, takže vím o čem to je). Bez lázní zadarmo, vozíku a auta by prostě nefungovala. Je ráda že vyžije.Děti z dětského domova nemůžu posuzovat, nevím o tom nic. Jinak, když jste byli rozvedení, tak vám otec vašich dcer platil alimenty. Bylo to víc než sirotčí důchod který na ně berete? A představte si situaci, že by jste přišla o práci a váš manžel by žil ale na děti vůbec neplatil (a že takových je). Rozvod je pro dítě taky děsné trauma, tak proč by mělo trpět finančním nedostatkem jen proto že se rodiče rozvedou? Takhle by jsme mohli pokračovat donekonečna, nějaká rovnost prostě nejde nastolit. Je mi líto vaší situace, ale dostáváte aspoň ten důchod. Jsou na tom i hůř. Krize pomine a zase najdete práci.Matka od postiženého žádné vyhlídky na bude líp nemá.
 MirkaEyrová 


Re: S postiženými jste trochu ustřelila 

(2.6.2009 10:39:37)
Chci se přidat. Autorko, Ty máš podle všeho ZDRAVÉ děti. Nevím, jak velké, ale každopádně se ZDRAVÝMI DĚTMI můžeš celkem dobře očekávat, že si sama něco vyděláš a bude vám líp (i když jistě ne tak, jako v úplné rodině se dvěma příjmy).

A se ZDRAVÝMI DĚTMI máš tu hlavní devízu, kterou si teď ve svém hněvu či smutku neuvědomuješ: že jednou vyrostou, stanou se - velmi pravděpodobně - fajn mladými lidmi, kteří vystudují, budou pracovat, založí rodiny, budou celkem šťastní, a Ty budeš čerpat svou životní sílu - mimo jiné - i z radosti nad jejich radostí a štěstím.

Nemám dítě zkroucené na vozíku a nemohoucí. Přesto má své postižení, které mu komplikuje a bude komplikovat život - pro mě je výhled do budoucnosti zakázaný přepych, protože se můžu i děsit toho, že nikdy nebude schopen normálního života. Učím se s tím žít, věřit, že bude spíš to lepší, protože i lidé s jeho postižením se mohou umět zapojit do normálního života - ale není to pro mě jednoduché, protože riziko neúspěchu tu je vyšší než u ZDRAVÝCH DĚTÍ.

Važ si toho, že máš ZDRAVÉ DĚTI a nezáviď postiženým dětem, OPRAVDU NENÍ CO: značkové oblečení vůbec není nejpodstatnější věc v životě.
 kopidlno 


Re: S postiženými jste trochu ustřelila 

(2.6.2009 10:45:36)
mirko, nechci se tě nijak dotknout, ale asi to co napíšu je hodně osobní a intimní, možná i provokativní, chci se zeptat, jak ti je jako matce postiženého dítěte, když tady na rodince čteš v diskuzích názory na neplnohodnotný život "nedokonalých jedinců"? jestli se ti nechce odpovídat, chápu a nezlob se
 Danyella 


Re: S postiženými jste trochu ustřelila 

(2.6.2009 10:55:19)
Mirko!!!Naprostý souhlas, já už to tu včera psala. Kámoška má velice těžce postiženého synka. Na peníze si snad ani nestěžuje,pleny a pomůcky má zdarma i příspěvek na auto....ale ale ale.Hned by tohoto všeho se rychle vzdala, kdyby se Kubošek mávnutím proutku uzdravil. Strhaná je chudina jak stařena a manžel to prostě po pěti letech nezvládl a opustil je...Možná je to kruté, ale ona sama někdy je v těžké depce, že řekne,že kdyby měla na výběr tak by Kubíčka tohoto utrpení ušetřila!!!Bohužel jeho vada se během těhotenství neodhalila.
 arsiela, 


Re: S postiženými jste trochu ustřelila 

(2.6.2009 11:04:19)
Zuzko,u postižených to máš sakra zidealizované.Důchod nedostávají,u některého psotižení je nárok na příspěvek an péči,ale není nárokový,záleží jak situaci posoudí revizák.Takže i u dítěte ,které se skoro nehýbenemusíš dostat vůbec nic.Na pomůcky něco přispěje pojišťivna,ale třeba kočárek pro psotižené tě přijde na 20 000,jen to to hvízdne,protže ti zaplatí ejn podvozek,zbytek cáluješ sama.To samé autosedačka a další věci,tam můžeš jen doufat,že ti ěnco přispěje obec,nadace.Ale ze zákona na nic nárok nemáš.U ZTP,dostaneš jen určitou částku an benzín,a máš zdrama MHD.Takže taky žádný zázrak.A zas záleží,jestli revizák uzná za vhodné to dítěti dát.A pokud máš dítě třeba s fenylketonurii tak radši ani enchtěj vědět na kolik přijdou potraviny.Minulý týden jsme je kámošce vyzvedávala a šla jsme do kolen.
Na sirotčí důchod máš nárok ze zákona,jsou tam jasná pravidla.U příspěvků na péči a další věci pro postižené vše záleží na rozhodnutí ěnkoho,kdo ani dítě neviděl.Mám tím čerstvou zkušenost.
A navíc dala bych cokoli,jen aby moje dítě bylo zdravé.
 Danyella 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 11:07:27)
Nelze opravdu nikoho do ničeho nutit s tím souhlasím. Ale hlava mi to prostě nebere, pokud má někdo možnost a možnou vadu odhali a odmítá to se slovy, že stůj co stůj to dítě stejně porodí, nevím co si o takovém člověku myslet a po pravdě si o něm myslím něco moc nehezkého...Že to zvládne on a teď se tluče do prsou,mám o tom své pochybnosti, ale dobrá, dejme tomu...Ovšem kde bere tu jistotu, že to zvládnou jiní, jeho zdravé děti,manžel. ˇPřipadá mi divné, že tito lidé rozhodnou jen za sebe, ale že zničí život ostatním to neřeší a to že ho zničí tím si můžete být jistí...Ono se těžko jede lyžovat s postiženým dítětem, ketré noci prosténá, ono se těžko jede na rekreaci,jelikož sousedé z druhého pokoje by byli nadšeni, těžko se s takovým dítětem chodí zdravému dítěti na besídku a na jeho koníčky...Rozhodnutí stůj co stůj porodit postižené dítě mi připadá těžce nezodpovědné!!!A s doktory v tomto souhlasím!
 Lenelka 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 11:17:43)
Lyzovani, rekreace, besidky... No tak to vse muj manzel, jeho sourozenci a rodice absolvovali presto, ze ma sestru s DS se strednim postizenim. Ano, rodice se rozvedli, ale z uplne jinych duvodu. A povaz, ona tchyne nejenze o tom postizeni vedela, nez holcicka prisla, ona si ji totiz adoptovala. Takze pred takovymi lidmi si rovnou uplivnout, ze jo? Protoze kazi zivot cele rodine, ne?
 Rezinka007 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 16:45:49)
Je to snad každého věc, ne? Někdo do toho jde dobrovolně, druhý si je jistý, že na to nemá.. ~d~
 Petul.a a Babu 


Re: Odhalení postižení... 

(3.6.2009 22:50:40)
Lenelko, před tvou tchyní smekám, fakt takové lidi upřímně obdivuju.

Co se týče testů v těhotenství, tak to je podle mě hodně sporné - zjistí se jen pravděpodobnost sklonů k určitému onemocnění a dost často se pak dítko narodí zdravé, i když testy vyšly špatně. Já jsem sice v těhu triply neodmítla a měla jsem to štěstí, že Barunka je zdravá, ale vůůůbec si nejsem jistá tím, že bych byla schopna v případě špatných testů dát miminko pryč. Hraju si s myšlenkou, že pokud se mi povede podruhé otěhotnět, testy odmítnu. Prostě si neumím hrát na Boha a rozhodovat, které dítě má na svět přijít a které ne. Navíc, kdo ví, třeba by postižené dítko náš život spíš obohatilo. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale interrupce kvůli tomu, že nějaké dítko je jiné, mi zavání věcmi jako je "čistota rasy" apod. Je fakt, že v blízkém okolí žádné takto "jiné" dítko nemám, takže moje představy jsou asi trochu romantické, ale přesto si myslím, že v naší rodině bude vítáno každé dítě.

Co se týče článku a diskuse - možná, že autorka ustřelila, pokud jde o postižené děti, ale v tom rozhořčení je to snad i pochopitelné. Co pro mě ale pochopitelné není, je to napadání, které se tu objevuje. Z toho je mi, milé dámy, lehce blivno.
 marhau 


Re: Odhalení postižení... 

(3.6.2009 22:59:51)
Petul plně s tebou souhlasím~R^
 adelaide k. 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 11:18:54)
Danyelko, ale kde proboha bereš ten předpoklad, že ten kdo se rozhodne ž eto dítě přijme i postižené se rozhoduje naivně/zbrkle/nepromyšleně/bez ohledu na ostatní členy rodiny/fanaticky/slepě... a ten kdo se rozhodne pro testy a pro ukončení těhotenství je ten správnej borec se smyslem pro realitu.

Zase sklouzáváme k jediné správné pravdě.

To, že bys to tak neudělala zanmená, že je to jednoznačně mimo?

Mmch mám kamarádku která se společně s manželem rozhodla pouze pro utz ve 20tt aby byli připraveni co je čeká. Udělali to proto, že společně dospěli k názoru, že lépe unesou narození postiženého dítěte, než rozhodování o jeho životě nebo smrti~d~
 arsiela, 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 11:48:14)
Danyelko,ale takhle to vůbec být nemusí.U nás třeba konkrétně na to lyžování jedu se starším já a manža je doma s mladším.Jeho lyžování nebaví a my si to se starším užijem.Mě zas nebaví a ani nezvládám turistiku,tak jede starší s tátu a já jsem s prckem doma.Ted manžel odjel s kámošema na dovču,já jsem doma s klukama.V létě zas jedu na týden já a on se bude starat.S oběma dětma jedem na pronajmutou chatu,nemusíme mít konfort hotelu,ani před tím sjme do hotelu nejezdili.A představit si,že s náma jede kámoška co má dvě zdravé děti.A vůbec ji nepřijde divné,že jede s mámou co má jedno dítě postižené.Pokud má starší syn nějakou akci a chcem tam být oba,tak využijem hlídání přes rannou péči.Takže i tohle se dá zkloubit.
Kdysi jsme mu jednu podobnou diskusi dala přečíst,pomalu se slzama v očích se mě zeptal,jestli vážně myslím,že nám prcek zničil život. A vím,že pokud by mu tohle někdo řekl,tak se se zlou potáže.
Píšeš,že se tihle lidé rozhodnou za sebe a zničí život ostatním.Myslíš,že to doma ta ženská s manželem neprobírá?Že to není rozhodnutí obou?A komu dalšímu zničí život,ano máš pravdu,že teoreticky možná dalším dětem co mají.Ale jinak komu?Širší rodině?To snad ne.
Ještě k těm dětem,mám staršího syna,je mu 14 let,blbý věk a přesto mi na rovinu řekl,že by mě nenáviděl,kdybych měla volbu a šla na potrat.K malému má úžasný vztah,taky jsme měla obavy,jak to přijme,že má brášku psotiženého.Samozřejmě,tenhle vztah se může časem měnit a měnit se určitě bude.Ale záleží i na nás na rodičích,jak se bude měnit.Pokud budu protěžovat prcka a na staršího akšlat,tak pudou ejich vztahy do kopru.Pokud se budu snažit chovat s ek oboum stejně,tak je šance,že vztahy zůstanou OK.A o nějaké představě,že mladšího pověsím staršímu na krk,tak to ani omylem.Oba kluci mají svůj život,nemůžu zdravého sourozence nutit do péče o postiženého brášku.Pokud bude chtít OK,pokud ne,musí se najít jiné řešení,zvládnutelné pro všechny.Pokud bude malý mentálně v pořádku a jen bude mít fyzické psotižení,tak se upraví bydlení tak aby zvládnul časem bydlet sám.Pokud ne,tak se zas bude hledat vhodná alternativa.Ono je těžké ted psát jaká,společnost s emění,takže za deset let těch možností může být víc,nebo jiné,než jsou ted.
 tlemik 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 18:08:54)
Přeju Vám ať to zvládáte neustále s takovým přehledem jako do teď. Nemám zkušenosti jako máma postiženého dítěte. Ale jsem sama postižená a musím říct, že mě kolikrát zaráží různé názory. Nikomu jeho názor neberu. Jen mě mrzí to, že každý pod postižením vidí to nejhorší. Spoustě dětem se může stát úraz nebo můžou onemocnět, to potom ty rodiče taky dítě vyhodí? Zní to třeba drsně, ale je to realita. Přece dítě se může narodit s mnohem menším handicapem než mu může připravit úraz či nemoc. Jsem tělesně postižená, manžel také, máme zdravého chlapečka a další mimčo je na cestě. Věřím, že bude taky v pořádku. Znám spoustu lidí s handicapem a nemají se nijak strašně špatně, nejsou ve většině případů závislí na rodičích. Většina má své rodiny a nebo když jsou svobodní mají své byty a svůj život. Prostě jsou normální lidé, kteří jen špatně chodí nebo jim něco chybí apod. Je to asi informovaností, hned se straší tím nejhorším. Nedokážu si představit, že bych já, můj manžel nebo spoustu našich známých nebyli, jen proto že nejsou "dokonalý". Většina z nás má svou práci, někteří jako zaměstnanci, někteří jako podnikatelé. Umějí se bavit stejně jako zdraví lidé a mají stejné starosti. Žiji v malém městě, kde se na mě nikdo skrze prsty nedívá a naopak kam příjdu já či manžel máme kolem sebe hodně známých. Máme rodinu, která nás hodně podporuje a bere nás úplně normálně a za to jim jsme vděční. Proto přeju Vašemu chlapečkovi ať se mu v životě daří a ať se s ním popere jako každý. Máme něco navíc a to život s postižením a to znamená i jiný pohled na svět.
 Tulka 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 18:57:19)
tlemik,já bych si to tak nebrala,na netu je chytrej každej.Ono by většině kritiků sklaplo,kdyby něco postihlo zrovna je.Tak ať se vám daří:-)
 tlemik 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 19:21:15)
jj to je vlastně pravda. Já v podstatě v klidu jsem.
 & 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 12:11:45)
Danylko,

muj syn ma podobny syndrom, jako DS {vrozene vady + mentalni postizeni}. Je mu 4.5 vcera ujel zaprazenej za manzelem na kolo 40 km, umi bruslit. Sice toho moc nemaluvi a asi se nenanuci cist a psat, ale miluje muziku, je hodne vnimavy i na umeni. Chodime s nim i na detsky muzikaly, i do galerii, pracujeme na zahradce a na dovoleny jezdime 3x rocne. Uvazujem pro nej koupit tandemove kolo, abychom mohli jezdit na putaky.
Kamaradi co maji "prapletickou" holciciku, jedou v lete na mesic s karavanem do Francie, moji specialni vozik, ktery prejde dvermi karavanu.
 arsiela, 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 12:19:16)
Danylko ještě jsme si vzpoměla kámoška má mladšího kluka taky dost postiženého,dobře on má DMO,takže žádnou volbu neměla.Ale lítaj každej rok do Itálie,nebo Chorvatska na dovču,v zimě na hory.Starší v pubertě na mladšího dost nadával,on měl celkově mizernou pubertu,ale ted mu je 18 roků a s mladším už jsou vztahy zase OK
 DaVinci 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 12:31:25)
Já myslím, že kdo používá slova jako rekreace, nechal myšlení v sedmdesátých letech. To se také postižení zavírali do ústavů v pohraničí. Protože Danyelka asi není ta, která by si 70. léta pamatovala, bude to výchovou. Fuj!
 Hanka 75 


Re: Odhalení postižení... 

(2.6.2009 23:16:22)
jak můžeš být tak krutá a kde bereš tu jistotu ?
cituji tě:
ale že zničí život ostatním to neřeší a to že ho zničí tím si můžete být jistí...

skláním se hluboce před lidmi, kteří s rouhodli si dítě s handicapem ponechat, a věřím, že byť je ta cesta těžká, jsou na ni i radosti a je hluboce smysluplná.
 Blanka 
  • 

Re: S postiženými jste trochu ustřelila 

(2.6.2009 12:10:50)
Díky za tenhle příspěvek, padlo v něm přesně to, co mělo.
 Jíťa 
  • 

Jste na tom ještě dobře 

(2.6.2009 21:56:46)
Problémy jsou jen dočasné, až najdete práci, zas bude líp.

Jsou i děti, jimž jeden z rodičů zemřel a nedostávají žádný sirotčí důchod, protože rodič nesplnil zákonnou dobu pojištění. Tak to bohužel má moje starší dcera.
 Andy 
  • 

To se mi snad jen zdá ... 

(2.6.2009 9:36:31)
Myslím, že autorka článku měla pečlivěji zvažovat zveřejnění tohoto příspěvku :-( Záviděť dětem v dětském domově, dětem s postižením ..... Víš, co by tyto děti daly za to, aby měly alespoň jednoho rodiče a mohly vyrůstat doma nebo aby nemusely být na vozíčku (další příklady si doplň sama)? Určitě více než 5 tis. Kč. Natahovat ruku umí každý. Má cenná rada pro Tebe - jdi pracovat a nebudeš mít potřebu uveřejňovat na tomto serveru takové bláboly.
 miki 
  • 

Re: To se mi snad jen zdá ... 

(2.6.2009 9:49:02)
přesně tak jdi pracovat a nebudeš mít čas psát takové kydy.
mám postižené dítě, žádné horentní sumy nedostáváme, spiš almužnu a ubohost, a nevím co bych dala za to kdyby byla holčička zdravá, snad bych se šla radši i pást
 Rezinka007 


Re: To se mi snad jen zdá ... 

(2.6.2009 16:51:57)
Já nevím, ale vy to vidítě moc černě. Prostě se autorka článku potřebovala vypsat, padla na ní depka a už to jelo. Věřím, že se jim nežije nejlépe. Její děti si ve škole musí asi hodně vytrpět.
 Nana*81 


Re: To se mi snad jen zdá ... 

(2.6.2009 16:56:58)
přesně Rezinko, taky myslím...
 Nana*81 


Re: To se mi snad jen zdá ... 

(2.6.2009 16:59:14)
mmch kdyby tohle musel zažívat můj syn, asi bych se po.. a měla bych chuť rodičům těch spolužáků něco udělat, šla bych zazvonit na jejich dveře s vidlema na rameni. uf, ani představit si to neumím. fuj. možná by to stálo za to, jít si s někým z nich promluvit...
 adelaide k. 


Re: To se mi snad jen zdá ... 

(2.6.2009 17:05:24)
Nano, na hloupost spolužáků žádný nový mobil nepomůže ~d~
 Dana 


Závist 

(2.6.2009 10:04:53)
Tvůj článek je plný závisti. Píšeš, že jste byli rozvedeni, takže předpokládám, že bývalý manžel neplatil na děti alimenty ani v takové výši jaký vám stát vyměřil sirotčí důchod. To, že jsi ztratila práci není vina státu, ale celosvětové krize a postihlo to víc lidí než jen tebe. Stát toto kompenzuje soc. dávkama a podporou v nezaměstnanosti. Věř, že lidi jsou na tom hůř než ty a tvoje děti. Nevěřím tomu, že v DD děti dostávají značkové hadry, 2x do roku nový mobil apod. jak píšeš. Závidět postiženým vozík, lázně je opravdu ubohost.
 Grainne 


Re: Závist 

(2.6.2009 10:20:15)
Já bych se autorky zastala. Má v tuhle chvíli pocit křivdy, možná i zmaru, ráda by dětem třeba poskytla lepší možnosti - a to bez peněz jde těžko. Ono i to školství zdarma je čím dál tím dražší.
Pravda je, že s osudem nelze smlouvat a nelze směňovat jedno zlo za jiné - zdraví za peníze, rodinu za materiální péči atd.
Možná bych v tuhle chvíli autorce poradila, ať se zaměří na to dobré, co má. Zlá doba zase pomine.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Závist 

(2.6.2009 11:21:57)
řekla bych, že u autorky nejde o závist, ale pocit bezmoci.
 Pollyenka 


Sirotci 

(2.6.2009 10:17:10)
Zuzko, tady nemá smysl cokoliv psát, neboť budeš kamenována. MNaprosto chápu tvé rozhořčení. Znám dost dětí z DD, ty mají, po materální stránce, naprosto všechno a to včetně značkových věcí. Chápu tvé rozhořčení, že dětem vyměřili sirotčí důchod tak málo. Ale bohužel jste byli rozvedeni a řekla bych, že výše důchodu se odráží od výše výživného na děti. Je mi neskutečně líto toho, jak jse stát v takových případech chová, a achápu i to, že jsi měla potřebu to napsat, protože to bolí. I kdyby se jednalo o "výkřik do tmy". Některé přispěvovatelky se chovají jako hulváti a s tím nic neuděláš a je to přesně jak píšeš, je to o společnosti.
 Katla 


jak zaručene promrhat život  

(2.6.2009 10:24:36)
je projít jím s postojem "všichni se mají líp než já".

Nějaký důvod k závisti se najde i na tom dětském vozíčkáři ~t~

 Grainne 


Re: jak zaručene promrhat život  

(2.6.2009 10:27:06)
Hrouda, neříkej, že jsi tím minimálně potajmu a v krátkém časovém údobí neprošla. Pokud ne, jsi opravdu dítě štěstěny.
 Katla 


tak jsem dítě štěstěny  

(2.6.2009 10:31:21)
a taky se tak cítím.

Jasné, pár stovek tisíc nebo dokonce pár milionku, klidně v eurech, mě to neva, by to nepokazilo, ale to je jen otázka času. ~t~


 Grainne 


Re: tak jsem dítě štěstěny  

(2.6.2009 11:06:23)
Hrouda, ono je to spíš o stavu duše v tu kterou chvíli, bohužel oprostit se od toho, že pokud nedisponuješ kdoví jakými materiálními statky, jsi nula, je někdy náročné a chvilku to trvá.
Nemělo by se to pěstovat jako setrvalý stav.

Navíc se tomu dá předcházet celkem snadno, ale mnohem snáz právě v té materiální rovině, než v té pocitové.

JJ. taky jsem toho názoru, že mně by peníze charakter nepokazily, jen mi někdo, kdo má pocit, že mu ho kazí, dosud žádné nedal......tak kdyby někdo náááááhodou chtěl, ráda ho té zátěže zbavím.~;)
Tak nic, no~t~
 Katla 


váše sitročího důchodu  

(2.6.2009 10:27:19)
je podle mne procentuální částka důchodu, na než by měl nárok rodiič, kdyby dožil důchodu, když to řeknu zjedodušene. A když není žena rozvedená a pečuje o nezaopatřené děti, tak má nároj ještě na vdovský důchod. takže tak úplně tragické to po finanční stránce být nemusí. Na rozhazování to není, ale na nuzování taky ne.
 Eva 
  • 

Re: váše sitročího důchodu  

(2.6.2009 10:34:41)
Ano, souhlas. V podstatě je to "důchod z důchodu". A podle mě slušný!!! Já měla asi 400 stovky....ale už je to moooc let.
 Andy 
  • 

Re: Sirotci 

(2.6.2009 10:28:51)
Nad tím už opravdu zůstává rozum stát - "když Ti vyměřili tak málo". 10 tisíc se Vám zdá málo? Víte, jaká je minimální mzda? Rozumíte tomu, že to platíme my z našich daní? Když se podívám na svůj výplatní lístek a vídím velikost svých daní ......... a někdo si ještě stěžuje, že dostává "jen" 10 tis. Kč. Já velice ráda přispěju na děti, které jsou handicapované ať už v jakémkoliv slova smyslu, ale hodně nemám ráda ty, kteří jen stojí s nataženou rukou, nic nedělají a jen si stěžují. Nechápu jak může autorka článku napsat, že se o ni stát nepostará!!!! A těch 10 tis. Kč je jako co? Jakou máte představu? 50 tis. měsíčně 2x zdarma zahraniční exotická dovolená? Vzpamatujte se a buďte dobrým vzorem pro své děti nebo z nich vyrostou dospěláci, kteří budou stát s rukou nataženou a věčně nespokojeni, že ruka je poloprázdná. Něčemu je naučte, aby byli pro trh práce přínosem a ne pouze přítěží, které je nutné jen něco dávat. Uvědomte si, že aby se mohlo něco dávat, musí se na druhé straně taky něco vytvořit.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 10:46:04)
Výše sirotčího důchodu se nevypočítává podle výživného. Je to 2170 Kč plus 40% starobního nebo plně invalidního důchodu, na který by měl nárok zemřelý rodič. Mají-li holčičky nárok na 5000 sirotčího důchodu, měl by tatínek nárok na 7075 Kč plného invalidního důchodu, což teda vypadá, že neměl žádný závratně vysoký plat a těžko platil výživné vyšší, než kolik mají holky teď od státu. A pro srovnání - tatínek-podvodník, co zemřel ve vězení, by měl mít podle synkova sirotčího důchodu nárok na invalidní důchod ve výši 27 tisíc/měsíčně. To mu i to, v čem nepodváděl a odváděl z toho řádně všechna pojištění a daně, muselo pěkně vynášet:-))
 Pollyenka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 13:51:38)
Teda Míšo, chápu rozhořčení zakladatelky.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 14:47:36)
Hmmm, a proč? Já ho nechápu. Sirotčí důchod se počítá podle příjmů, kterých zemřelý rodič dosahoval a poctivě z nich odváděl daně a pojištění. Jestli vedle toho ještě něco nakradl bokem, s tím fakt nemá nic společného.
 Pollyenka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 15:08:26)
Předně, zakladatelka ani neuvedla, jak starý chlapec té její kamarádky je. A kamarádka nebyla rozvedená, takže si myslím, že je do toho započítán i vdovský důchod. Který ona pochopitelně nemá.
 brzobohatka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 15:19:41)
no a? ještě jí vyčítej, že se nerozvedla! to jsou nějaké divné počty.
 Pollyenka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 15:29:06)
To nebylo vyčítání, to bylo konstatování. Ten rozdíl mezi tím.
 brzobohatka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 15:46:29)
ok, ale tak to prostě je nastavené. nejde mít status rozvedená vdova. lidsky to chápu, ale nějaký pravidla být musejí.
 Pollyenka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 16:00:44)
Já chápu to rozhořčení zakladatelky. Je to spíš povzdech, bolest a pocit křivdy. Ale na druhou stranu, by mě zajímalo, jak žije současná manželka jejího ex. Proto jsem psala, že si myslím, jak psala o těch 13.000,.- na syna její kamarádky, tak, že v tom má i vdovský důchod. Který zaklaatelka nemá, neboť není vdova. Vdova je jeho současná žena. Myslím, že má slušný příjem a jestli je jí to málo, měla by jít pracovat. Jinak se mi moc nelíbí to odsuzování "od stolu", kdy vv tom někdo vidí závist třeba dětem z DD, maminkám postižených dětí apod.Okamžitě zakladatelku odsoudí, jaká je špatná a zlá. Uff. je to tady čím dál tím horší.
 brzobohatka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 16:11:18)
chápu. jinak, ono to tu bylo i lepší?~;)
 Pollyenka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 16:15:43)
Nevim, ale poslední dobou, pár příspěvků a ta reakce některých mě až zděsila.
 brzobohatka 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 16:22:32)
člověk aby se bál něco napsat, že. jsem přesvědčena, že je to tou anonymitou internetu, lidi ventilujou kde co, neovládájí se. to by si při běžném kontaktu nedovolili.
 Rezinka007 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 17:08:35)
Souhlas
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Sirotci 

(2.6.2009 15:58:24)
Pak v tom případě ale nechápu, v čem chápeš rozhořčení Z.:-O
Jak je dítě staré, je pro výpočet sirotčícho důchodu lhostejné. A že by v té třináctitisícové částce ve skutečnosti mohl být schovaný i vdovský důchod matky, mě taky napadlo. Pak už by to tak strašně rozdílně nevycházelo (vdova má nárok na 2170 Kč + 50% starobního/plného invalidního důchodu manžela, takže na o něco víc, než na co mají nárok děti).
 amy 
  • 

Vezmu to jen ze stránky financí 

(2.6.2009 10:30:08)
V článku je psáno, že sirotčí důchod je dohromady asi 10000 Kč, to je paráda. Omlouvám se, ale znám jen pár rozvedených žen a většina je ráda, že na dítě dostane měsíčně 2500 Kč. Kamarádka má 3 děti, měla by dostávat 6000 Kč (dohromady na všechny 3), její bývalý manžel se ale s placením příliš často neobtěžuje. Takže těch 6000 Kč dostane tak 1x3 až 4 měsíce. Oproti tomu má autorka článku každý měsíc 10000 Kč jistého. Samozřejmě se teď nachází v nelehké situaci, prožila těžké chvíle, ale pokud jde o finanční stránku pořád si může pískat.
 jak 


Re: Vezmu to jen ze stránky financí 

(2.6.2009 10:36:07)
je mi lito, co vas potkalo. ale pomerovat s detmi z decaku ci postizenymi?
vase deti maji maminku a jsou zdrave, to je hodne a neni to samozrejmost. a penize? Co ty mamky, co nedostanou alimenty nekolik let?
jste v tezke situaci, ale nerouhejte se. preji hodne stesti a sil a deti at to zvladnou:)))
 Ivona,Klára 02.Tereza 06 
  • 

co na to říct? 

(2.6.2009 10:38:59)
kamarádka je rozvedená,býv.manžel alimenty neplatí(a to měl platit 1500)navíc každá matka postiženého dítěte ví,že domoci se nějakého příspěvku není zrovna snadné,děti co jsou nemocné třeba mají bezlepkovou dietu,taky nemají na růžích ustláno.A k tomu porovnávání ten má lepší mobil,ten tohle ten má zase něco jiného.Poslouchají to i rodiče v uplných rodinách a pokud mají průměrné příjmy taky si spoustu věcí nemohou dovolit,většina rodin má hypotéky uvěry.Ano děti v domovech mají asi hmotných věcí dostatek,ale sebelepší mobil mamku nenahradí,teď už to mají lepší v tom,že se učí chod domácnosti,což kdysi neviděly,prádelna vyprala jídelna uvařila,pak v 18 odešly do života absolutně nepřipravené.Snažíme se našim dětem dopřát co můžem,oblečení kupujem v levných obchodech,už jsem taky slyšela,mami holčička ve školce má to...,lepší to nebude,až půjde do školy bude toho více.Žijeme podle toho na co máme,ale nestěžujem si,díky za to,že jsme zdraví
 Ivona,Klára02,Tereza 06 
  • 

Re: co na to říct? 

(2.6.2009 10:52:51)
zapoměla jsem napsat,že se snažíme děti vést k tomu,aby se naučily věci neporovnávat,hlavně ne podle peněz,vážit si toho co mají,k závisti je tak blízko
 maripo 
  • 

nejen peněz je dětem třeba 

(2.6.2009 10:54:01)
Milá Zuzano,
dej se, prosím Tě, do pořádku. Protože jestli tvé děti budou mít stěžující si a litující se maminku, tak co z nich asi vyroste? Člověk má být spokojený s tím, co má a ne jen naříkat nad tím, co nemá. Moje děti taky nemají mobil ani značkové oblečení, ale mají maminku, která je miluje, tráví s nimi volný čas a učí je radovat se z toho, co mají a ještě dávat ostatním. A darovat se dá nejen materiální věc, ale i úsměv, pochvala, láska...
Přeji ti, ať svůj život prožiješ ne s hořkostí, ale s láskou. A nezapomínej, že LÁSKU teď tvoje děti potřebují ze všeho nejvíc.
 jana 
  • 

Vlastně jste si polepšila, 

(2.6.2009 11:02:35)
Teda je to hnusný, ale vy si taky servítky neberete. Smrtí svého manžela jste si polepšila, jak tu bylo napsáno alimenty byli nižší, než sirotší důchod.

10000 tisíc na dvě malé děti, no nezlobte se na mě, ale to je na několik kalhot ze sekáče a i na ten nový mobil.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Je to vtip, že jo? 

(2.6.2009 11:17:41)
Protože jinak tomu nerozumím. O čem se to tady bavíme, že berete na děti sirotčí důchod necelých deset tisíc a jen díky doplatkům a dávkám máte životní minimum? Tak to nevím, ale to je dle mého pro tři lidi méně, než deset tisíc (jistě to nevím, ale někde jsem to určitě zaslechla). Těch oněch deset tisíc může být v některé rodině klidně i jeden plat, takže bych si nestěžovala. A to, že nemůžete koupit dítěti druhý mobil, no fajn, a na co taky? A ty kalhoty ze sekáče, to mě úplně rozesmálo ...
Co už mě nerozesmálo, to je to srovnávání ... proto si myslím, že ve slušné společnosti, by se o penězích nemělo vůbec mluvit, protože potom to vede k takové závisti. A pokud to doma děti slyší, tak těžko říct, co potom jsou schopny ve škole vyplodit za hlášky ... znám taky dost lidí, kteří mají daleko více, než my ... ale, a teď vidím, že mám docela šťastnou povahu, je mi to fakticky jedno ... jsou asi věci, které bych i uměla závidět, ale peníze, ty to nejsou.
Každopádně, to, že jste ztratila práci asi na náladě nepřidá, takže se držte a přeju v tomhle směru brzy obrat k lepšímu.
 Jíťa 
  • 

Re: Vlastně jste si polepšila, 

(2.6.2009 22:11:07)
Taky mám ten dojem. Nedávno jsem si ŽM počítala pro naši 4-členou rodinu Bylo to nějak kolem 10 tis. Takže v tomhle autorka pěkně kecá.
A za svých 5 tisíc může mít dítě každý měsíc něco novýho na sebe i značkovýho a ještě zbude na běžný životní standart (tedy pro děti).
To je totiž dávka pro dítě, aby mu kompenzovala ztrátu rodiče. Ne pro matku, aby si mohla žít na vysoké noze - ta je dospělá a měla by se o sebe postarat sama.
 Líza 


Vidím to jinak 

(2.6.2009 11:09:38)
Ostatní už okomentovali, jak je to s postiženými, zda je lepší být oboustranný sirotek z rozhodnutí žijících rodičů a tak podobně, i to, zda jsi skutečně měla za života manžela vyšší alimenty, než mají nyní děti důchod. K tomu se vracet nechci.

Nepíšeš nic o tom, co sebevražda tvého bývalého muže znamenala pro děti. Byl to jejich otec. Tohle nejde spravit penězi, nejde to spravit vůbec ničím - jak se s tím vyrovnávají?
A co znamenala pro tebe? Přece jen jste spolu prožili kus života...
To mi připadá důležité. Ne to, že se ti deset tisíc sirotčího důchodu zdá málo.
 helena + veverčátka 


Milá Zuzano 

(2.6.2009 11:18:57)
ať přemýšlím jak přemýšlím, pořád mi nejde do hlavy, co jsi vlastně chtěla článkem říci. Že máte málo peněz? Že se dětem smějí? Že nemáš práci?
Tak pak radím odstěhovat se!!!!!!!
Najdeš jinou práci, děti si najsou nové kamrády, kteří nebudou nic vědět a budete mít více peněz. Všechno jde, když se chce, akorát malé děti se musí nosit! ;-))
 bohunak 


Re: Milá Zuzano 

(2.6.2009 15:53:58)
Zakladatelko,je mi lito, ze tohle musite prozivat. Snaz se vysvetlit svym detem, proc jsou jine deti tak hnusne. Deti opravdu dovedou byt nemilosrdne. Jen nevim, kde se to v nich bere, ja treba vysvetluji mym klukum kazdou situaci a snazim se, aby pochopili.

Ja si myslim, ze zakladatelka neni zavistiva, jen se zrejme potrebuje "ventilovat". Takovy vykrik do tmy. Zrejme je ted v krizi.
Hodne stesti.
 Liška s banem :) 


Sirotčí důchod a děti v děcáku 

(2.6.2009 11:19:56)
Autorko, buď ráda, že máte alespoň ten sirotčí důchod a že vám ho vyplácí stát. Jako rozvedená bys měla méně a žádnou jistotu, že ti každý měsíc peníze přijdou. Chápu, že máš teď těžké období, protože jsi ztratila práci, ale to nebude trvat věčně. Dětem neuškodí, když nebudou mít vše, na co si vzpomenou. To, že někdy mají děti v děcáku věcí až příliš (zrovna nedávno jsem četla v jednom časopisu o bydlení, jak dětem darovali sponzoři vybavení kuchyněk, včetně luxusních spotřebičů - a pak děti vyšlou do světa, prakticky bez peněz, obvykle s nízkých vzděláním tudíž nízkými výdělky. Se svými budoucími příjmy si na takovou kuchyňku nikdy neušetří.), tak to je pravda a jak už nikdo výše psal, je to pro děti medvědí služba. Asi se cítíš hodně flustrovaně, protože jsi na všechno sama a máš výčitky svědomí, že svým dětem nedokážeš poskytnout vše, co by si přály. Ale tvé děti více než mobil potřebují tvoji lásku a podporu. Lepší než nový mobil je třeba zájmový kroužek, který dá dětem mnohem více a děti to časem i ocení.
 ...j.a.s... 


Ach jo 

(2.6.2009 11:53:18)
Nestačím se divit. Proč si brát na paškál DD a děti se ZTP. Je spousta DD, co určitě takový přepych nemají a děti, když z nich vycházejí, tak nedostanou ani byt, nic... Možná pár hezkých hadříků jim zbyde. To by si autorka článku měla uvědomit. Stát nemůže platit vše. Její děti mají obrovské štěstí, že mají alespoň ji a domov. A nesnáze v dětství je třeba posilní. A říkat, že ZTP má výhody - ne vždy. Co je to za výhodu mít MHD zadarmo, když je člověk unavený tak, že skoro nikam nejezdí. Co je to za výhodu, že do konce života má svůj osud daný. Zatímco autorky dětí se rozletí třeba do světa, někdo se ZTP nebo na vozíku, těžko sám poletí... Ach jo. Takové paušalizování dělá ve společnosti zlou krev. Bohužel to říká i spousta bohatých lidí, vidí jen finanční výhody toho druhého a už se ani nezamyslí nad tím, jaký život ten druhý vlivem svého handicapu má...
Já osobně bych byla pomalu raději sirotek a fyzicky zdravá než vědět, že můj osud má dost velké fyzické mantinely.
Já vím, že stát by mohl pomáhat lépe a efektivněji v sociálních službách a mnohdy i spravedlivěji, ale pořád je to člověk sám, kdo je hybatel svého života a kdo to může změnit třeba i lépe než čekat na stát.
Myslím, že autorky dětí nebudou litovat, že neměli tolik peněz, spíš si budou vážit toho, když jim jejich matka bude oporou.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Autorko dávej prosím pozor.... 

(2.6.2009 11:55:09)
... aby jsi nepropadal velmi častému "litování sirotků".
Ano, tvé děti zažily něco velice nepříjemného - i když tatínek s nimi stejně už nežil. Po pravdě - kolik času se jim před svou smrtí věnoval? Viděly ho denně? Každý týden? Nebo jednou za měsíc???
Ptám se proto, aby jsi si uvědomila, že tatínek asi stejně nebyl denně s dětmi v kontaktu....
Mám sestřenku, která byla spokojeně vdaná, měla jednu dceru a ovdověla velmi brzy. Dcera měla 11 let. Tato sestřenice velice litovala své ubohé dítě, které zůstalo bez tatínka... A aby mu vše vynahradila, snažila se mu všechno koupit, všechno udělat, všechno dovolit... Tím z něho vychovala naproto sobeckého a sebestředného tvora, který nikdy a na nic nebere ohledy. Dnes je toto dítě už dospělé, stále je na ÚP a žádá, aby se mu všechno dávlo. Chodí s otevřenou rukou k matce i ke státu.... O co více by mu matka dala, kdyby si stoupla VEDLE něho a řekla mu: "Teď jsme sami dva a spolu dokážeme všechno", než aby mu říkala (ať už slovy, nebo činy): "Ty jsi chudinka sirotek, ale nemusíš se o nic starat, já se o tebe budu starat za dva..."
Mimochodem: mám kamarádku s vážně postiženou dcerou. Myslím, že by dala všechny poklady světa za její úsměv nebo jedno její slovo.
Mám bratra, který je tzv. "za vodou". Má skutečně (prací vlastních rukou - jako elektrikář - to jen pro rejpaly...) víc peněz, než může normální člověk potřebovat. Ale myslím, že by dal každou z těch korun, které má, aby neumřel syn na rakovinu v 19 letech....
Zuzko, doopravdy se zamysli a prober sama v sobě, jestli by jsi raději měla měsíčne 50 tisíc a jedno dítě těžce postižené. Nebo i 100 tisíc a o jedno dítě přijít.... Musím moc dobře vážit, co si přejeme, mohlo by se nám to vyplnit!!!!!
Simča

PS chápu, že momnetálně na tebe doléhá nejvíc pocit, že máš málo peněz a to je nejdůležitější. Muž přišel o práci a tak vím, že je to hodně těžké....
 Nana*81 


Re: Autorko dávej prosím pozor.... 

(2.6.2009 15:28:06)
Milá Zuzko,
souhlasím s výše uvedeným příspěvkem, prosím uvědomte si jako velikou útěchu, že to že jsme chudé, ať už samoživitelky v jakékoliv situaci a z jakéhokoliv důvodu, znamená pro naše děti velkou devízu - budou v životě vědět, že nic není zadarmo, že věci stojí peníze a peníze stojí práci a nebudou z nich hlupáčkové, kteří považují vše za samozřejmé, jako třeba spolužáci Vašich dětí. Myslím že to je velký vklad do života, že si děti budou vážit věcí a hodnot.
Jinak obávám se, že se zde na Rodině nepotážete s dobrou, poněvadž zde panuje názor, že když jste dala v plen svůj názor, zasloužíte si pak cokoliv.
Myslím že to co píšete není motivováno závistí ale jednoduše pocitem křivdy a nespravedlnosti. Myslete na to, že citově mrzáčtí spolužáci Vašich dětí, kteří se umí takhle posmívat a mají druhý či třetí mobil za rok, mohou spíše závidět Vašim dětem. Ty totiž žijí v realitě a ne ve světě, kde stačí poručit mámě a ona vysolí cokoliv.
Cítím s Vámi a přeju Vám štěstí.
 & 


Re: Autorko dávej prosím pozor.... 

(2.6.2009 15:57:39)
Nano, ciste technicka, a co je zavist, neni to pocit krivdy a nespravedlnosti. Ze nekdo neco ma/dostane/muze a ja ne...
 Nana*81 


Re: Autorko dávej prosím pozor.... 

(2.6.2009 16:50:58)
HM, ano, všechno lze pojmenovat různými jmény. jen chci být empatická, mít účast. když je někdo sám s těmihle pocity, těžko mu pomohou nadávky. často jsem se cítila stejně.
 Lizzie 


Není to jednoduché 

(2.6.2009 12:14:54)
ale přijde mi to maličko jako rouhání.
ale

1. Děti z děcáku mohou mít sice značkovou věc - ale nemají (často) rodiče. A to mi přijde jako větší průšvih.

2. S postiženými bych to už vůbec neporovnávala - do nich musíš ,,investovat" často nejen víc peněz, ale i času a energie a to je jen zlomek celého ,,problému". Navíc mnoho z nich ani to dostatečné finanční zázemí nemá. To samé lidé po úrazech apod.

3. Prožila jsem si, jako vzteklý teenager, období ,,na suchu" s tím, že od státu nebylo nic! kromě min. přídavků. Nadávala jsem, vztekala se, brečela, ale nikdy by mě nenapadlo porovnávat to takhle - a to nemám problém říct, že někdy dávky tečou tam, kam by (v takové míře lézt neměli). Ale srovnávat to s DD, postiženými apod. se mi docela příčí:/

I když chápu to, že asi píšeš v afektu. To člověk naškrabe ledacos.Nebudu tě soudit, přeju jen, ať je líp a třeba pak špatné období hodíš za hlavu.

P.S. Kamarád se ze sirotčího důchodu dlouho živil. Sám - špatné rodinné poměry. A na brigádu opravdu neměl času, o to to bylo složitější.
 Tvoje horší já 


Kolik platil otec výživného? 

(2.6.2009 12:23:45)
Bez rejpání - je velmi smutné, že bývalý manžel spáchal sebevraždu. Byli jste rozvedení, platil tedy předtím asi nějaké výživné. Zajímalo by mě, kolik to přibližně dělalo, protože se domnívám, že se částka asi ani neblížila oněm deseti tisícům, které dostávají tvé děti teď.
Jinak, smekám před spolupracovníky bývalého manžela, za tu sbírku.
 kreditka 


Tak dej děti do děcáku 

(2.6.2009 12:39:52)
Tak dej svoje děti do děcáku, když se tam mají všechny děti podle tebe tak dobře ~a~ Děti z ústavu mají možná často nové oblečení či hračky, ale kolikrát nemají nikoho kdo by je obejmul ~q~ Závidět postiženým a dětem z děcáku peníze to je teda silný kafe :-©
 Julie 
  • 

Netřeba se hroutit 

(2.6.2009 13:25:11)
Zdravím autorku článku,
myslím,že Váš článek Vám na Vaší náladě spíš ubral než přidal, soudím tak dle diskuze pod ním,kterou jsem si pročetla a musím se přiklonit k těm,kteří píší,že sirotčí pro obě dcery 10tis, opravdu není málo...k tomu jste napsala,že berete živ.minimum,když jste doma na pracáku,to je 8tis...myslím si,že pro ženu a dvě děti je příjem 18tis. měsíčně dostačující a ani není potřeba navštěvovat secondhandy...pokud neumíte dceři vysvětlit,že dva mobily ročně je zbytečné,je asi problém někde jinde...no a nakonec...máte doma počítač,připojení na internet,odkud píšete tento článek...takže nikdy není tak zle,aby nemohlo být ještě hůře.
Člověk by si měl vážit toho co má a né plakat nad tím co nemá.
Hezký den.
 Ivanka 
  • 

Sirotčí důchod versus alimenty 

(2.6.2009 13:41:02)
Myslím, že sirotčí důchod je několikanásobně větší než alimenty, které Vám bývalý manžel posílal, pokud posílal. Jak jste byla živa doteď? Myslím, že jste čekala statisíce, ale takhle to nefunguje ani nikde jinde ve světě.
 Aneka_ 


Trochu silné kafe 

(2.6.2009 14:31:27)
Porovnávat peněžité zabezpečení dětí z DD, postižených a Tvých je hodně ujeté, neřku-li slaboduché a jistě to tu bylo docela probráno. Normálně uvažující člověk nemůže tyto finance a zabezpečení dětí dávat do stejné roviny a co víc! Jak se můžeš stavět do stejné roviny, byla-li jsi s tím člověkem rozvedená?! Chceš snad říci, že alimenty byly vyšší? V případě že ano, žila sis dobře oproti jiným rozvedenýn maminám. V případě, že ne, je sprosté to stavět do takovéto rovnice.
Jsou děcka z úplných rodin, které nemají ani v páté třídě mobil a nových kalhot poskromnu. Proboha, jsou rodiny, které žijí na úplně jiné úrovni, ale toto by nenapsaly.
 brzobohatka 


Nesrovnávejte 

(2.6.2009 15:12:06)
Paní Zuzano, chápu, že je Vám teď těžko, ale nemůžete neustále srovnávat. Zjistila by jste, že ať budete dělat cokoli, vždy se bude mít někdo materiálně líp a na druhou stranu bude také hodně těch, co se budou mít hůř, než Vy. (a to vůbec nechci mluvit o dětech z Afriky a pod., myslím tím v našich podmínkách) Žádná rovnost neexistuje. Smiřte se s tím. Vím o čem mluvím, jsem poloviční sirotek od sedmi let a úplný od pětadvaceti. Buďte ráda, že u nás existují alespoň ty sirotčí důchody, někde nemají ani to a dělej, jak umíš. Je také pěkné, že se na Vás a děti v práci složili. Už to je přeci hezké gesto a podpora. Tak se držte a nemyslete na to, kdo má víc a míň. Brzobohatka
 1.3Magráta13 


Není to stejné 

(2.6.2009 15:27:33)
Chápu, že jste v těžké situaci a že jste rozzlobená. Souhladím i s tím, že děti v dd jsou hmotně zabezpečené až až, ale uvědomte si, že vaše děti jsou oproti těm z dd ve výhodě. Mohou žít se svou matkou, mají sociální, rodinné zázemí. Sice to tak možná nevypadá, ale je to pro jejich vývoj mnohem důležitější než nový mobil nebo značkové oblečení.
Druhou věcí je lidská hloupost. S tím vážně nic nenaděláte, lidi jsou různí, někteří blbci a děti dokážou být kruté. Doufejte jen, že to vaše dcery posílí. Přeji hodně sil a ať brzy najdete práci.
Ještě záverem mě napadá, že nejhorší je asi ta ztráta zaměstnání a lidská krutost, než výše sirotčího důchodu. Pochybuji, že otec platil na dcery větší výživné než je teď výměra sirotčích důchodů.
Držte se.
 cihla 


Zajímavé, kolik lidí stále očekává, že stát se o ně postará... 

(2.6.2009 15:46:04)
Probuďte se, postarat se o sebe musíte sami. Stát tady není od toho, aby vám pomáhal, i když to - často bohužel - dělá. Já jsem přesvědčená, že kdo chce, práci si najde. I kdyby se kvůli ní měl přestěhovat nebo jít dolů s nároky. Ale těžko si můžete očekávat, že vám stát neplatí dost na to, abyste měla na značkové oblečení a očekávat lítost. Neříkám, kdyby váš bývalý manžel zemřel ve službách státu, jako policista nebo hasič, například. Ale pokud spáchal sebevraždu, bylo to jeho rozhodnutí a stát s tím nemá nic společného. To že dostáváte 10 tisíc sirotčí důchod mi připadá víc než štědré, vzhledem k tomu, že jste navíc byli rozvedeni. Přestaňte se litovat, buďte ráda, že máte zdravé děti a hledejte si práci.
 10.5Libik12 


Re: Zajímavé, kolik lidí stále očekává, že stát se o ně postará... 

(2.6.2009 15:51:44)
Tak děti snad s tatínkem rozvedeni nebyli, ne?

Sebevražda není důsledek rozhodnutí, ale duševní nemoci a vůbec, kolikrát ses přestěhovala a šla s nároky dolů?

Mně se autorka článku taky jeví, že řeší blbosti, ale dost špatně snáším takovéto "dobré" výchovné rady.

 cihla 


Re: Zajímavé, kolik lidí stále očekává, že stát se o ně postará... 

(2.6.2009 15:57:08)
Přestěhovala jsem se za prací třikrát, a to až do zahraničí. Prostě jsem doma nemohla zavadit o práci, tak jsem se přestěhovala a myla nádobí v Anglii, protože jsem skoro neuměla anglicky. Pak jsem se naučila a teď mám dobře placenou práci, kvůli které jsem se opět dvakrát stěhovala. Takže vím, o čem mluvím, podotýkám, že jsem se také stěhovala s dítětem jako matka samoživitelka, dokonce bez alimentů, neb se otec dítěte na nás vykašlal před jeho narozením a nechtěla jsem, aby byl v rodném listu uveden. Takže Libiku, vím že to jde. Jen se musí chtít a ne fňukat, jak je všechno nespravedlivé. Teď mám další dítě a manžela, a když to bude třeba, tak se opět přestěhujeme. Je těžké začínat jinde od nuly, ale když je to třeba, nedá se nic dělat.
 10.5Libik12 


Re: Zajímavé, kolik lidí stále očekává, že stát se o ně postará... 

(2.6.2009 16:01:05)
A kde jsi měla ty 2 sirotky, když ses stěhovala do Anglie za prací?

Já neříkám, že není třeba pracovat, nakonec pocit vlastní platnosti je jediná cesta z depek, ovšem pravicová představa, že každej může a kdo pobírá jakékoliv dávky by měl skočit do zdi, je hovadina.
 cihla 


Re: Zajímavé, kolik lidí stále očekává, že stát se o ně postará... 

(2.6.2009 16:19:53)
Nic takového jsem neřekla, ale zvedlo mě ze židle srovnání, že děti z dětského domova a postižené děti si mohou kupovat značkové oblečení, zatímco o chudáka rozvedenou zdravou ženskou se dvěmi zdravými dětmi se stát nepostará. Stát by měl zajistit, aby neumřeli hlady v mezičase, než si najde práci, ale ne jim dávat tisíce, aby mohli nakupovat ve značkových obchodech... Takhle to nefunguje NIKDE na světě. Jinde je to třeba také tak, že nezaměstnaní dostávají potravinové lístky, hrazenou část bydlení a hrazenou zdravotní péči, a minimum, fakt minimum cash. Takhle to být u nás, tak by se lidé jinak snažili najít si práci.
A jinak nevidím rozdíl, jestli jsou děti polosirotci, nebo se o ně druhý rodič nestará a neplatí na ně, to je z materiálního hlediska naprosto totéž.
 andíka 
  • 

Re: Zajímavé, kolik lidí stále očekává, že stát se o ně postará... 

(2.6.2009 16:48:08)
Robinsonko, mýlíš se. Někdy to tak není, že kdo chce práci najde. Rok bezúspěšně hledám a půjdu pracovat klidně i za minimální mzdu, ale nikde mě nechtějí vzít.
 Zuzuk 


Odpověd některým 

(2.6.2009 15:47:05)
Alimenty jsme měly vyššínež sirotčí důchod a to podstatně nemusel mi stát doplácet ani když jsem měla období bez práce. Sirotčí důchod jsem napsala, že máme pod deset tisíc nikoli deset přesně napsáno 4568,- na obě dohromady a zbytek mi doplácí stát takže ne nemáme vysoké příjmy. Zkusila jsem si život jako svobodná matka mám s čím srovnávat. Máme se ted mizerně nehledě na lidi kolem i tady na rodině. Závist to není jen povzdech nad systémem.
 cihla 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 15:52:58)
Milá Zuzano, jestli jste si nevšimla, tak komunismus je dávno pryč.... Jsem překvapená, že stále očekáváte, že budou mít všichni stejně, aniž by se o to zasloužili. Věřím, že jste v težké situaci, ale to není problém STÁTU, ale VÁŠ. Přestaňte fňukat a začněte se snažit, ať se z toho brzo dostanete.
 brzobohatka 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 15:55:21)
Tak je opravdu dost mizerné. Nám s bráchou pomáhal kde kdo, já jsem šla do práce a do bytu jsme vzali podnájemníky. Trvalo to pár let, než jsme se dali trochu do kupy. Tak Vám držím pěsti. Na stát bych každopádně moc nespoléhala. Brzobohatka
 Lenka** 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 16:10:37)
Zuzko, máš to těžký, jasně že ano. Možná jste byly zvyklé s dcerami na dobrý standard i pro rozvodu (i když jsi byla bez práce, nemuselas pobírat dávky). A teď je všecho pryč - rozvod, manželova sebevražda, místo vysokých alimentů "jen" sirotčí důchod a ztráta práce, Je těch ztrát prostě moc, člověka to svádí ke stěžování si (a co by ne?), ale taky k hledání viníků a závisti. Z toho jsem vždycky měla strach, ono to užírá zevnitř a nemotivuje to dostat se z toho marasmu, kde člověk zrovna třeba je. Pro mě vždycky byly důležitější vztahy než peníze a taky myslím, že mě třeba zkušenost z dětství dost otužila v tom smyslu, že o prachy zase tak nejde (byla jsem z rozvedeného manželství a co já podědila oblečení po jiných... bylo toho dost, co jsme si nemohly s mámou dovolit...). Dneska mě vůbec nerozhodí, že jiní mají víc, nezávidím. Děti at si postěžujou, mobil není ale nic proti tomu, že se jim jiné děti smějí - tady bych se je snažila co nejvíc posílit a třeba i zašla do školy za učitelkou, aby zkusila i ona nějak nenásilně třeba v rodinné výchově podpořit tvoje dcery. Nepíšeš nic o prarodičích, přátelích, kamarádkách nebo jiném partnerovi, ale určitě je někdo, kdo vás má rád a podporuje vás /nejen finančně/, a to i tím, že si můžete popovídat, postěžovat, jít na výlet atd. Zkus hledat dobré lidi a užívat si pěkných chvilek, časem se všechno pomaličku vráti ne do starých, ale do nových kolejí. Hlavně nezklouzni jen do stížností a závisti, to uleví jen krátkodobě a člověk z toho jen zahořkne. Držím palce.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 16:21:40)
Zuzuk,
takže jak to je? 4568 Kč mají holky sirotčího důchodu obě dohromady? Takže 2284 Kč jedna? To mi přijde poněkud k neuvěření, když vím, jak se sirotčí důchod počítá. 2170 Kč + 40% částky invalidního/starobního důchodu, na který by měl nárok zemřelý rodič. To by pak na těch 40% připadala zhruba stokoruna, na celý otcův důchod 250 Kč. A to měl být státní zaměstnanec, takže určitě osoba, která byla účastná na důchodovém pojištění. To skoro vypadá, že se někdo přepočítal. Prověřovalas to?
 Zuzuk 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 16:30:16)
Byl u speciálních jednotek a tam to chodí dle jejich zákonů, jen s tím rozdílem, že základ na invalidní důchod počítají jinak než se počítá běžně. Jsem ráda za zákonem stanovené povinné sirotčí.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 16:43:10)
No nevím, ty zvláštní zákony pro určité skupiny zaměstnanců jsou většinou nastavené tak, aby to pro ně vycházelo líp, než pro nás normální lidi. Jestli Tvoje dcery jsou na tom o tolik hůř jen proto, že jejich otec nebyl normální civilní zaměstnanec se stejným platem, pak Tvoje rozhořčení chápu. Ale pak nemá smysl psát o tom článek na Rodinu, ale radši bojuj za odstranění mimořádné tvrdosti zákona u příslušných ministrů (u nejvyššího manželova nadřízeného - takže asi ministra vnitra, a u ministra práce a sociálních věcí). A v takovém případě si myslím, že by to bylo dobré sousto i pro média.
 amy 
  • 

Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 16:44:14)
Pardon, ale moc se mi to nechce věřit. Mohla byste uveřejnit nějaký odkaz, kde je právně uveden jiný výpočet sirotčího důchodu? Vím, že u speciálů je jiný režim ohledně nároků na lázně, prohlídky apod., ale tohle se mi skutečně nezdá.
 Zuzuk 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 16:50:07)
pokusím se zeptat tady v okolí maminek zda někdo nemá sken a pošlu vám výpočet skenem na emailovou adresu. Nemám v tom problém.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 17:01:58)
Nemusíš skenovat. Stačí když to ocituješ z rozhodnutí, které asi máš po ruce.
Mám dojem, že jsi to popadla za špatný konec. Když už článek, tak jsi neměla porovnávat svoje děti s těmi, co jsou na tom ještě hůř. Mělas napsat fakta - kolik mají a kolik by měly, kdyby jejich otec místo příslušníkem zvláštních jednotek byl kancelářskou krysou na ministerstvu se stejným platem. A třeba se i zmínit o tom, jak jsi bojovala za to, aby měly víc - jaké úřady jsi kontaktovala, co Ti odpověděl nadřízený ministr, co kancelář ombudsmana... Mít vztek kvůli nespravedlnosti je k ničemu.
 amy 
  • 

Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 17:02:58)
Nepotřebuji konkrétní výpočet, spíš mě zajímal zákon, vyhláška...prostě právní úprava, kde je zakotven jiný postup než u běžného výpočtu sirotčího důchodu
 Zuzuk 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 16:27:32)
Ještě srovnání děcký domov a postižené dítě jsem dala jelikož jsem tam v obojím pracovala. Zajištěné jídlo ano ale ty nadstandaty.... to byl povzdech nad systémem. Mladší dcera se narodila mrtvá, když jsem šla z porodnice říkali mi, že nebude chodit mluivit... vydřely jsme to a díky tomu nemá nárok na nic pro ZTP je totiž na hranici díky tomu, že jsem to nevzdala. Deně sním ale musím cvičit a hlídat aby bylo vše v pořádku do toho všechna ta negativa. Je mi líto, že bylo pochopeno jinak než myšleno, ale ty děti at už sebevrahů nebo i jinak zemřelých rodičů mají trauma na celý život a nepřála bych vám ty noci i po 3/4 roce. Jo a na otázku co vdova má se dobře ta dostala na rok exmanželův plat + 500tis ano systém funguje skvěle vdova byla za něj vdaná 1 rok a 45 dnů my spolu prožili 8 let a po rozvodu jezdil domů častěji než před ním. Snad jsem odpověděla na všechny podstatné dotazy jo klamarádka byla taktéž rozvedená a její syn je stejně starý jako moje starší dcera a v době kdy zemřel jeho otec byl ve věku mladší dcery takže ted již bere díky valorizaci určitě ještě vyšší důchod. Není to o penězích to vím, ale i tak je to tady bída na lidi i finance.
 Katla 


rada Zuzce  

(2.6.2009 16:39:12)
Zuzko, tak nech stáhnout z hlavní strany ten článek, kde jsi ulítla na postižených dětech a dětech z DD a dej tam fakta, co tě fakt serou. Systém, kdy vše brala manželova rodina se mi zdá nějaký divný. To není předmětem dědictví, že by část z toho ročního platu a z toho půl mega podědily tvoje děti? nebo je v tom nějaký háček? Třeba odmítnuté dědictví z důvodu dluhů? Myslím, že jsi někde psala,že manžel měl dluhy a že to byl jeden důvod sebevraždy. Pokud vdova převzala dědictví, tak musela převzít i dluh a uhradit ho, ne?
 Zuzuk 


Re: rada Zuzce  

(2.6.2009 16:48:21)
Tak děti na nic nárok nemají a vdova nic hradit ani z toho půl mega nebude jelikož dala veškeré informace soudům takové, že manželovy dluhy šly do likvidace tudíž on neměl nijaký majetek ani ten co dle mého nabyl za nového manželství jak říkám v systému jsou díry vdova se "řechtá" ale nejde až tak o prachy jak o systém komu ano komu ne
 Grainne 


Re: rada Zuzce  

(2.6.2009 17:16:03)
Zuzuk, dědictví lze napadnout a přímí potomci jsou neopominutelní dědici, ovšem to by chtělo právníka, který se na to specializuje, ale možná by poradila i nějaká občansko právní poradna, které bývají zdarma, poskytnou kontakty atd.
Jinak chápu, že do tebe vjel vztek, protože snaha někoho "odrbat" jak to jen jde není nic neobvyklého a pokud se člověk nebrání, třeba neumí, většinou se zadaří.
 Zuzuk 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 16:44:10)
Jo a je zajímavé, že jste se převážná většina pozastavila jen u značkových hader... co školní pomůcky kroužky.. (jako teta jsem viděla jak děti v děckém domově mají na každý den státem zaplacen kroužek cca 1000 a víc na půl roku a jak ho bralo to dítě vážně, jsou tam i výjimky, ale já takovou výjimku zažila jen jednou) jen z titulu maminek co nemají ani na jeden takový kroužek a když mají tak na úkor něčeho jiného...Mimochodem v domově ve kterém jsem pracovala děti jezdí na víkendy ke svým rodičům a vracejí se oblečené do hader doma nechají to co jim stát koupil... A ted mne tady klidně zkamenujte.
 Lenka** 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 17:49:25)
Hele, Zuzuk, jestli máš pocit, že bys mohla mít nárok na víc, resp. tvoje děti, tak by to chtělo poradit se, jak už psal někdo přede mnou. Zároveň, i když chápu, že je ti ouvej, tak tvoje výpady proti dětem v DD mi jsou fakt proti srsti. A to nemění nic na tom, že taky vím, že některé DD mají peněz od sponzorů až příliš, děti si zvykají na vše zadara... ale vše má dvě stránky, když vylezou ven, mnohé z nich jsou neschopné samostatného života, samostatného rozhodování, mnohé končí jako bezdomovci. To je špatný systém a ony si možná užily finanční bezstarostnoti, ale tvrdě za to zaplatí. A hlavně ony za to nemůžou, úplně stejně jako tvoje děti nemůžou za to, že jste se s bývalým manželem rozvedli a že spáchal sebevraždu... Pak je to vždy o rozhodování, jestli budu přemýšlet, kdo všechno za to, co se mi přihodilo může, nebo zda budu přemýšlet, jak se s tím popasovat a jak z toho ven. Asi to bude tak, že ty prostě nebudeš mít jako rozvedená nárok na roční plat bývalého manžela, takže co TY můžeš udělat v tuhletu chvíli pro sebe (i tu nejmenší drobnost), aby ses cítila líp, že máš svůj život ve svých rukách?
 Katla 


zuzko, pořád se divím,  

(2.6.2009 21:08:26)
že na hlavní straně plácáš takový bláboly, a zatahuješ do toho postižené děti a děti z děcáků, když ten tvůj problém má naprosto konkrétní povahu, tvoje rozhořčení zcela pochopitelný základ a za zamyšlení to určitě stojí s tím výsledkem rozdělení penez po exmanželovi. Třeba by i něcko uměl neco poradit.
 helena + veverčátka 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 21:51:17)
Zuzko,
ale to co osvětluješ v následujících příspěvcích jsi měla napsat do článku a ne tam uplácat děti z DD, peníze, posměch atd.
To se pak nediv, že tě kamenujeme, když jsi se NAPROSTO nevyjádřila JASNĚ. Kdo má tušit, jaká je situace, když napíšeš takovou slátaninu? Nic ve zlém, ale přečti si to po sobě ještě jednou ju?
 cihla 


Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 22:16:10)
Děti, co mají minimálně jednoho rodiče, s ním mohou chodit na procházky, číst si, pomáhat mu v domácnosti a dělat spoustu jiných smysluplných věcí. Děti v dětských domovech toto nemají... po škole jsou zavření v děcáku, pár dospělých na ně dohlíží, aby nic nezničily nebo se nemlátily, ale nemají žádné podněty. Nikdo se nebude snažit z nich vytáhnout co je v nich dobré nebo rozvíjet případné talenty. Proto ty kroužky. Nemusíte mít peníze, abyste s dítětem malovala, četla nebo zpívala, ale ty děti v DD toto nemají, tak jim přestaňte závidět. I tak jsou do budoucího života handicapované až dost.
 Kačislava 


Dvě děti z "děcáku" mám 

(3.6.2009 12:29:15)
Dvě z "děcáku" mám, obě přišly jako větší a pamatují si život bez mámy a táty. Myslím, že kdybych se jich zeptala, jestli by si vybraly mobil a lepší hračky nebo chvíle se mnou a manželem, že by si vybrali nás, rodiče. Když jsme děti přijali a já odešla na rodičovskou dovolenou, nepřijali mě zpět do práce. Hledala jsem práci 10 měsíců, takže už jsem pak neměla ani podporu. Naučila jsem se chodit do secondhandů a chodím tam stále, i když už práci dávno mám. Nevím, co je na tom špatného, oblékat děti do levných věcí, stejně v tom vletí na hřiště a za chvíli je to pryč. Navíc se v sekáčích dají najít bezvadné značkové věci za 40, 60 korun. A když jsme neměli peníze, chodily děti jen do Sokola, na dovolenou jsme jeli na chatu k tchánům a pekli tam buřty. Nemám pocit, že by to mé děti nějak extra poznamenalo, myslím ale, že přijít o tatínka by je poznamenalo daleko víc. Zdá se mi, že se s tím celá rodina nemůžete vyrovnat, což naprosto chápu. Přesto si však troufnu tvrdit, že řešení nespočívá v tom, že dostanete víc peněz. Cítila byste se vy nebo vaše dcery lépe, kdybyste měly lepší mobil? Musíte přežít to špatné období - a myslím, že srovnávat situaci vašich dětí s dětmi postiženým nebo z dětských domovů je trošku mimo.
 Lenča 
  • 

Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 17:16:33)
Dobrý den,

píšete že nedosáhnete na ZTP, z toho vyplývá že vaše dcera není 100% ok, zkoušela jste podat žádost ,,na kdysi se to jmenovalo,, péče o osobu blízkou?
 agáta 
  • 

Zuzano, nemáš to lehké... 

(2.6.2009 21:01:25)
tento příspěvek byl napsán v určitém žalu a zklamáním nad příspěvky státu vdovám, to , že autorka použila srovnání nebylo dobré, ale určitě to nemyslela špatně vůči jiným dětem.
Já bych ze všech těch uvedených případů postižených dětí nechtěla zažít nic a to je snad to důležité - můžeme se tadovat, pokud jsme toto nazažily...
Je to můj názor...
 markéta 
  • 

Re: Odpověd některým 

(2.6.2009 22:30:47)
Ohledně toho posmívání se kvůli sebevraždě. Nepomohlo by, kdybyste si na ty posměváčky počkala a zkusila s nimi v klidu promluvit? Třeba jedno děcko něco pláclo a další aby se předvedly se přidají a prisadí si. Znáte to - stádový efekt - co by neudělaly jednotlivě, si dovolí ve skupině. když by byly "přinuceny" se v klidu nad tím zamyslet, už by to příště nezopakovaly a třeba by se to snažily i nějak vynahradit. Pokud jsou to normální děti a ne hajzlíci.
 Petul.a a Babu 


Re: Odpověd některým 

(3.6.2009 23:24:42)
Taky jsem chtěla napsat, že někteří uživatelé by měli lépe číst a že jste napsala POD 10.000. Zuzko, držte se a pokud jde o nevybíravá slova některých uživatelek, tak si myslete něco o p... no o jisté části těla. I nesouhlasný názor se přece dá říct slušně, nemusím hned někoho napadat. Ona holt ilegalita internetu dělá z každého hned borce. zajímalo by mě, kolik lidí by vám své názory takto řeklo do očí.
 marhau 


sirotci 

(2.6.2009 15:58:54)
Je mi líto vašich dětí ale věřte jak píšete o postiženych dětech já sama mám syna postiženého a musím konstatovat že mužete byt rada za zdravé děti.co já bych za to dala a brala bych i mín peněz klidně!A je s dvojčat a žadny příspěvky teda neberem,mimo přídavku a to má manžel 10tis vyplatu a k tomu máme další 3děti.
 marketa 
  • 

musím reagovat 

(2.6.2009 20:04:51)
Mám postiženou dceru DMO na celé tělo se zachovalýn intelektem,bude jí zanedlouho 14,je na vozíku a já opravdu teď těžko hledám slova.Jak ráda bych jí viděla jak běží po louce,jak jde ven s kamarády,jak si natáhne třičko a obuje boty...........a spousty dalších věcí.Nikdy mě nenapadlo že vzbudíme závist tím,že máme od státu nárok na invalidní vozík pro dítě.Napsala jsem to špatně-že někdo může postiženým dětem zavidět nárok na inv. vozík.Jak rádi bychom byli kdybzchom ho nepotřebovali.Je toho děsně moc,a teď co máme téměř dvouletého klučinu si o to víc uvědomuji o co všechno jsme my i naše holčina byli ochuzeni.markéta
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: musím reagovat 

(3.6.2009 12:22:16)
Přeju mnoho sil, ze článku je mi taky blbě a smutno.
 Petul.a a Babu 


Re: musím reagovat 

(3.6.2009 23:29:36)
Já si myslím, že se autorka jen nešťastně vyjádřila. Prostě asi psala, jak jí myšlenky šly, no a v rozhořčení kolikrát člověk řekne něco, co tak vůbec nemyslí. Určitě není tak krutá, aby záviděla postiženým dětem vozík apod. a dětem v DD značkové oblečení.

Všem rodinám s postiženými dětmi přeju hodně síly a těm šťastným, kde děti jsou zdravé (mezi něž patřím - zaťukávám) přeju, aby všichni zdraví zůstali - což taky není samozřejmost, jak už je napsáno výše.
 Líza 


Re: musím reagovat 

(4.6.2009 7:39:14)
"Já si myslím, že se autorka jen nešťastně vyjádřila. Prostě asi psala, jak jí myšlenky šly, no a v rozhořčení kolikrát člověk řekne něco, co tak vůbec nemyslí. Určitě není tak krutá, aby záviděla postiženým dětem vozík apod. a dětem v DD značkové oblečení."
Pak je tedy otázka, jestli takové písánky, jak někomu myšlenky šly, kde autorka píše i to, co tak vůbec nemyslí, má co dělat na hlavní straně rodiny. Jako příspěvek v tématické diskusi OK, ale článek?
 Simca,06+07 
  • 

Re: musím reagovat 

(4.6.2009 7:52:37)
Autorka svoje rozhořčení nad příspěvkama pro postižené nebo děti z DD ještě zopakovala i v reakcích na reakce.....
 Petul.a a Babu 


Re: musím reagovat 

(6.6.2009 22:19:39)
Tak o těch reakcích na reakce nevím, je fakt, že úplně celou diskusi jsem nečetla. Nechtělo se mi věřit, že by někdo mohl závidět postiženému vozík, ale pokud to tak opravdu je, pak je mi z toho hodně smutno.
 petule 
  • 

to snad ne... 

(2.6.2009 20:41:18)
nechtěla jsem puvodně reagovat , běž autorko někam, kdyby ses rozvedla, měla bys tak 1500 max na jedno dítě jako všichni a ne celkem 10 tisic.
a závidět někomu inv.vozík ? seš normální?
zasvěceěn mohu mluvit o dětech z DD....jsou to chudáci,nezávidíš jim náhodou i to jídlo? nechtěla bys je poslat na ulici?
 Hanka 75 


děti v dětském domově a ty tvé 

(2.6.2009 22:58:11)
to opravdu myslíš vážně, že tvé děti jsou na tom hůře než-li děti v dětském domově. Ony nemají ani mámu ani tátu, nikdy je neměli, mohli být týrané, zneužívané... to snad nemyslíš vážně. Vy trpíte možná materiálním nedostatkem, ale ty děti trpí citovou deprivací. Tvoje děti mají mnohem mnohem více, a budou mít ještě mnohem více, když svou finanční situaci nebudeš vnímat tak zle. My jsme si toho v dětství také nemohli zase tolik dovolit, ale důležité je, jak to vnímají rodiče. Když s nadhledem a vklidu a za situaci se nestydí, tak to je to nejdůležitější.
Nechci zlehčovat tvou situaci, ale myslím, že to špatné období přejde a bude lépe a že to není tak hrozné. Byla bys snad radši kdybyb tvé děti neměli ani mámu, ale značkové oblečení. Mají tebe a to je přeci ohromná výhra, máte se navzájem a to je nejdůležitější :-)
 Jíťa 
  • 

Zuzko 

(2.6.2009 23:18:25)
možná jsi ten článek myslela dobře. Alespoň mě v něm to zamyšlení se nad společností, pokřikování dětí na sebe, jejich vzájemné posuzování apod. neuniklo.
Pokud by ten článek byl zaměřen tímto směrem, jistě by měl daleko lepší ohlasy a daleko více pochopení.
Ano, tam by se měla stát nějaká náprava. Lidé i děti by měli mít k sobě navzájem úctu, i když jsou na různých finančních úrovních.

Bohužel toto poselství zaniklo v těch malicherných finančních srovnáváních tvojí situace a dětí z děcáků či postižených.
 Simca,06+07 
  • 

Pěkně zamotaný článek 

(3.6.2009 0:30:29)
Nevím co si mám myslet.... v jiných diskuzích autorka uvádí, že má 4 děti. Pokud byl její ex členem spec. jednotek nebo jak to psala, určitě by na tom nebyla "tak špatně", jak uvádí. Podle mýho se do toho autorka pěkně zamotala a sama už ted neví, kde je pravda. At už je to tak nebo tak, její slova plná závisti a nepřejícnosti mě jen přesvědčují o tom, že lidské hyeny ještě nevymřely!!!!! Autorka nejspíš zapomněla, že dneska jí už nikdo za ručičku vodit nebude a nikdo nic zadarmo nedá. Kdyby chtěla, může si určitě jít sednout někam za pokladnu supermarketu, pokud to ovšem není pod její úroven a za málo peněz, když jí 10tisíc nestačí pomalu ani na kalhoty. Ale vsadím se, že nakoupit do toho supermarketu jde a u té pokladní zaplatí, to už jí pod úroven určitě nepřijde.
A jak na mě dýchá z dalších příspěvků, autorka se nejspíš ještě sama nevzpamtovala z rozvodu.... předpokládám, že jí opustil manžel, protože jinak by přece nemohla napadat vdovu a vyčítat jí, že vdaná s jejím ex byla mnohem kratší dobu než ona....
 Eva 95,06 
  • 

hloupost 

(3.6.2009 8:00:15)
Vážená paní,nad Vaší ubohostí zůstává rozum stát.Je opravdu velice pohrdánihodné závidět postiženým dětem příspěvky a průkazy ZTP. Navíc,invalidní důchod dostávaji až v 18-letech.Pokud cítíte,že Vaše děti jsou o toto ošizeny,je mi vas upřímně líto.Možná by jste místo zdravých dětí,měla raději postižené,se všemi vyhodami,než aby jste si našla jinou práci.Já pečuji o těžce postižene dítě už 12 let.Všechny jeho příspěvky činí 11000,-. Návštěva lékaře + leky děla měsíčně 6500,-všechny ty specialní pomůcky také nejsou zdarma a péče o něj je celodenní,takže nemám možnost jít si přivydělat.Nevím,ale mám pocit,že Vaše závist není na místě.
 Elis a 4 


Re: hloupost 

(3.6.2009 8:11:08)
No já si myslím, že nejde o závist......a Vaše slova mi příjdou dost hrubá.
Ani vy a ani paní, co psala příspěvek, jste si výchozí situaci nevybrali........jí se zabil muž a musí se s tím naučit žít..ovšem z článku cítím mnoho bolesti a smutku.
Bohužel v dnešní době jsou finance dost důležité...a také dobře vím, jak umí být děti "upřímné"....to bych zase řešila osvětou od paní učitelky, když se jim jí doma nedostane....
A vy jste si zase nevybrala, že se Vám narodí postižené dítě, ale pak jste se rozhodla o něj postarat a dát mu lásku a péči....Ovšem neříkejte, že jste na začátku, když se to vše seběhlo byla se vším v tu ránu vyrovnaná a nepotřebovala jste čas????
A nepřemýšlela nikdy o tom, proč vy? a porč Vaše dítě?
 Eva 95,06 
  • 

Re: hloupost 

(3.6.2009 10:00:09)
Možná máte pravdu,ale já neměla na rozhodování cas.Syn se narodil jako zdrave dítě a postižený je od dvou let díky nemoci a lhostejnosti lékařů.Jistě,děti dokážou být zlé,ale to záleží jen na výchově rodičů.Bohužel mi připadá,že tato paní je uplně mimo realitu,místo aby se snažila něco se životem udělat,užírá se závistí nad tím,že jiné děti se mají líp.Myslím si,že ani sebevětší výhody nenahradí dětěm z dětského domova lásku rodičů,domov a bezpečí,jaké si děti zasloužía jaké doufám mají její dcery.Avzhledem k tomu,že jak píše pracovala s postiženými dětmi i dětmi z dd,je s ni zřejmně něco v nepořádku,protože člověk který projde takovou prací vidí,co vše obnáší péče o postižené a jak děti z dd touží po lásce rodičů.Proto jak jsem již psala mi autorka přijde velice ubohá,pokud srovnává své děti,které jistě miluje s dětmi které si svůj osud nemohli vybrat a kolikrat o ně nikdo nestojí.
 Elis a 4 


Evi 

(3.6.2009 13:25:16)
Evi....mám kamarádku, která má dost podobbný osud jako vy a vaše dítko....také do půl roku zdravý klučina a nyní těžce postižený chlapec díky "lékařské péči".Přeji vám nadále spoustu energie,sil a radostných chvil v životě:)))
Jste prostě máma pro své děti a to je nejvíc:)))))
 Simca,06+07 
  • 

Re: hloupost 

(3.6.2009 12:03:54)
Elis, autorce se nezabil muž... ale Exmanžel spáchal sebevraždu! rozhodl se odejít dobrovolně, tak proč za to máme nést odpovědnost my všichni, kdo přispíváme do danového systému? Pocituju tady velký rozdíl mezi odchodem z důsledku nemoci a dobrovolným odchodem
 Lenka** 


Re: hloupost 

(3.6.2009 13:15:59)
Nevíme,jak to bylo, ale taková neléčená deprese(někdy i léčená) může vyústit v sebevraždu docela snadno. Ty děti jsou prostě poloviční sirotci, proto je správné, že mají nárok na sirotčí důchod, a´t už rodič odešel dobrovolně nebo ne. To bychom pak taky museli řešit, jestli se třeba řidič při autonehodně nezabil proto, že jel příliš riskantně enbo nebyl připoutaný... Pak by jeho děti taky nedostaly nic, protože si za to mohl sám?
 Hanka 
  • 

Re: hloupost 

(3.6.2009 13:20:35)
Simčo,

sebevražda je často důsledkem depresí, taky po neúspěšném pokusu následuje léčení na psychiatrii. Takže z jistého hlediska je to důsledek nemoci či slabosti. Někdo má slabé srdce a skolí ho infarkt, někdo má slabší odolnost třeba vůči dlouhodobému stresu a spáchá sebevraždu. Fakt nevím, proč by děti těch druhých neměly mít sirotčí důchody.
 Elis a 4 


Zuzaně P. 

(3.6.2009 8:24:41)
Zuzko,
přečetla jsme pár příspěvků k Vašemu článku...s něčím souhlasím s něčím ne,ale nesoudím.
Z Vašich slov cítím spoustu smutku.....
V dnešní době je to opravdu těžké, peníze jsou velmi důležité, ale nejsou VŠE!
To jste rozproudila živou diskuzi díky slovům o výhodách pro postižené....sama mám děti zdravé, ale mám kamarádku s postiženým dítkem, nyní samoživitelku se 4 dětmi....a finančně jede každý měsíc na doraz. O příspěvky, co stát dává těmto maminkám asi žádná z nás přece netouží....
Co se týká dětí, které pokřikují ve škole na Vaše........zkuste se domluvit s paní učitelkou o osvěte....ˇškola sice nemá suplovat rodiče, ale někdy je to třeba....a třeba pomůže, když si děti uvědomí, o co vlastně jde....
Jinak nevím, kolik berete v práci a ani kolik platíte za nájem , školu, kroužky, dojíždění.....těžko říct, zda jde někde ještě ušetřit..ale rozhodně neřešte, že dětem nakupujete v sekáči (sežene se tam spousta krásných věcí za pár korun, já tam nakupuju moc ráda)..za to se vy ani ony stydět nemusí.
Myslím, že pokud přečtete, coo tady kdo napsal...najdete mezi řádky spoustu příběhů.....ikdyž některé psané dost drsně...
Ono těžko se vcítit do druhédo, když sám nezažiji.Zkušenosti jsou prostě nepřenosné.
přeji hodně sil, abyste se vypořádala s tím, co vás trápí.

 Myší královna 


Re: Zuzaně P. 

(3.6.2009 16:57:54)
Já nakupuji u Vietnamců. Sice to moc nevoní, ale za tu cenu to chvilku vydrží (nebo i dýl:-))
 Elis a 4 


Re: Zuzaně P. 

(3.6.2009 16:58:54)
:)
 Janule 
  • 

Vy si myslíte, že 10.000 na dvě děti je adekvátní? 

(3.6.2009 9:10:44)
Některé argumenty pisatelky jsou skutečně hodně mimo. Ale překvapily mě i reakce typu: Nečekejte, že se o vás v nouzi postará stát atd. Jsem pravicově smýšlející, ale přesto si myslím, že se tu došlo k nedorozumění. Rodič, který zemře, celý život platil sociální pojištění, které je u nás jedno z nejvyšších na světě. Z tohoto pojištění nevyčerpá ani korunu, proto si myslím, že je na místě, aby sirotčí důchody byly adekvátně vysoké. Tedy adekvátně tomu, co dotyčný do systému naspořil. Vždyť sazba pojistného je 31,5 % z příjmu zaměstnance (placená částečně zaměstnancem a částečně zaměstnavatelem). Jsou to skutečně obrovské částky. Např. můj otec zemřel v 56 letech, byl workholik a do systému dodal víc než dost. Já byla v té době ve druháku na VŠ a víte kolik činil sirotčí důchod? 560,- Kč / měsíc (v roce 1992). Taky mi to tenkrát dost překvapilo.
 Radka/4/06+12/07 
  • 

Re: Vy si myslíte, že 10.000 na dvě děti je adekvátní? 

(3.6.2009 12:00:22)
Ano, je to adekvátní... možná ne příjmu, ale nikdo přece nemůže očekávat důchod ve stejné výši jako příjem. Spoustě úplných rodin nezůstane ani těch 10000,-, autorka si stěžuje úplně zbytečně, nehledě na to, že nepocituje ztrátu druhého příjmu, když byla rozvedená. Musí se zapojit i ona sama a spíš hledat práci než si stěžovat
 Kačabačka 
  • 

milá paní Zuzko 

(3.6.2009 14:35:53)
Milá Zuzko, chápu Vaše rozhořčení nad tím, že má někdo víc než Vy. Mám pro Vás řešení po Vašem: dejte dcerky do děcáku, budou mít nový mobil a Vy sama si vezměte dvě jiné děti do pěstounské péče. Na každé dítě dostanete cca 13000Kč, takže snad budete spokojená.Vlk se nažere a koza zůstane celá.
 Simca, 06+07 
  • 

Re: milá paní Zuzko 

(3.6.2009 15:01:46)
Kačabačko, myslíš, že autorka bude vůbec někdy spokojená? přijde mi jako věčná stěžovatelka
 Pollyenka 


Re: milá paní Zuzko 

(3.6.2009 15:32:11)
Vy jste asi nečetli, co tady zakladatelka napsala. Kolik dětem přiklepli úřady sirotčí důchod. Už so pořádně přečtěte.
 Kačabačka 
  • 

Re: milá paní Zuzko 

(3.6.2009 21:11:00)
Nevím poly co jsi mi tím chtěla říci?? Použila jsem styl přemýšlení paní Zuzky a navrhla jsem jí řešení její zapeklité situace...
 Pollyenka 


Re: milá paní Zuzko 

(3.6.2009 21:19:54)
To bylo jen obecné konstatování pro ty, které se tady do ní naváží, že bere deset tisíc a je jí to málo. Pro ty, které si nepřečetli, kolik doopravdy bere. Promiň, nebylo to myšleno konkrétně na tebe, i když to tak vypadá.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: milá paní Zuzko 

(3.6.2009 21:33:43)
Polly,
já jsem si to nejenom přečetla, ale strávila jsem dneska "polední klid" i studiem příslušných právních předpisů a konzultacemi s lidmi, kteří se touhle problematikou zabývají. A vychází mi z toho, že by holčičky měly mít nárok na úplně jiné peníze. Takže mám pochybnosti o tom, zda je všechno opravdu tak, jak autorka píše, nebo o tom, že udělala opravdu všechno pro to, aby se nároků svých dětí domohla.
 Kačislava 


Na pěstouňátka se tolik nedává 

(4.6.2009 13:29:41)
Technická poznámka: Pokud máte dítě v pěstounské péči a máte například jen dvě, tak co já vím, nedostanete na jedno ani celé 4000. 13 000 korun je fakt moc!
 Myší královna 


Mystifikace... 

(3.6.2009 16:48:29)
Chcete se tu snad hádat, které dítě víc trpí? Nebo se snad sirotčí důchod dělí podle toho, jak konkrétní dítě trpí? Ne. Podle toho, kolik konkrétní otec pracoval let a kolik měl mzdy.

Ten spor: zdravé versus nemocné děti je taky relativní. Myslím, že každý případ je něčím jedinečný a obě strany potřebují jistou dávku peněz. Rozhodně bych nedumala nad tím, komu přispět a komu ne, potřebují to OBĚ strany. Zdravé vs. nemocné dítě v sirotčím případě nerozebírala, zase jsem na posuzování dost mladá. Ale musím uznat, že děti z rozvrácených rodin mají mnohdy menší šance, např. při vzdělávání, výlety, tábory - matka samoživitelka mnohdy sama utáhne nájem. Můj otec spáchal sebevraždu, když jsem byla ještě maličká, a máma po jeho smrti šla úplně od nuly, začala v pochybném podniku s pohyblivou mzdou, nejmenší plat bylo patnáct set za měsíc. Během deseti let se z ní stala manažerka a vydělává kolem dvaceti tisíc. Společně se sirotčím důchodem, který nám dá pár tisícovek, se teď snažíme konečně dostat do kolejí a žít jako normální lidi. Taky mám díky tomuhle postupu větší šanci dobře vystudovat, dostat se i na nějaký ten kurz, který mi zvýší kvalifikaci. Otázkou je, kolik matek samoživitelek vydělává aspoň dvacet tisíc?! Myslím, že jich moc není.

Krom toho - autorka mě překvapila, pod názvem jsem si představovala spíš něco psychologického - možná bych mohla napsat taky něco s takovýmhle lítostivým a evidentně jednostranným nádchem "zkušenosti"...
 rae 
  • 

stěžujete si na vlastní závist? 

(4.6.2009 11:59:50)
před pár dny jsem mluvila s paní ze sociálního odboru
Říkala mi - je to strašný, dneska se do prů.... dostanete tak rychle - stačí, když je ženská rozvedená a přijde o práci a o bydlení - když je plná charita, můžu jí "pomoct" jenom tím, že jí vezmu děti do děcáku!
Autorko - nejste na tom nejhůř - místo neplatícího otce rodiny máte pravidelný, státem garantovaný důchod. Ve chvíli, kdybyste nepřišla o práci, vás pravděpodobně tyhle nářky ani nenapadnou a možná si i budete říkat - věděla jsem, proč jsme se rozvedli (je to blboun) a teď mám i víc peněz pro děti.
Představte si, že jeho současná žena bude mít nárok na vdovský důchod jen jeden rok - tedy pokud nemají další dítě a nebo jí není víc než 56 let (to se snad nezměnilo)
A že jsou na tom děti v domovech nebo postižené lépe? a co kdyby se tam vaše děti opravdu dostaly? Nemáte strach, že jedno z nich vletí pod auto a vrátí vám ho domů "se všemi výhodami"? Nepřivolávejte takové věci.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.