| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kouzla jednoho (ne)obyčejného centra

 Celkem 19 názorů.
 Vaal 


Slepičárna? :-) 

(29.5.2009 9:32:57)
Souhlasím s článkem.Nedávno tu v jedné diskuzi některé maminky spílaly, že do takové slepičárny by ani nepáchly. Výraz "slepičárna" je vůbec pro označení MC velmi rozšířený...hlavně tady na rodině :-)
S tímto ovšem nemůžu moc souhlasit. Jak zaznělo v článku, schází se tu opravdu nejrůznější "typy" maminek. Takže každá si tu najde nějakou blízkou duši. A opravdu tam chodí lékařky, intelektuálky, nebo naopak i prodavačky, úřednice....takže dost široké spektrum osobností. Pokud máte zájem, můžete se zde i vzdělávat, tvořit, odpočívat a uděláte tím i něco pro dítě, protože to si mezitím hraje. Dítě je v jiném prostředí jak doma, tak ho to hrozně baví a většinou moc nezlobí.
Samozřejmě není centrum, jako centrum. U nás na městě je dost hrozné. Jednou týdně se ženské slezou a třeba "pletou věnce". Děti si mezitím hrají v dost hrozné chladné herně se špinavými hračkami. O nějakém vzdělávání, angličtině či keramice nemůže být ani řeč. Proto dojíždím do jiného města. Nemůžu tam tedy chodit moc často, ale jednou týdně to stačí na alespoň částečné DOBITÍ.

Ještě musím dodat, že o skutečnou SLEPICI zde nezavadíte. Ty skutečné SLEPICE sedí doma na zadku, nadávají na práci, která je kolem dětí a na nudný denní stereotyp. Maminky co chodí do MC si mateřství většinou dokáží užívat a berou je jako příležitost k duševnímu obohacení :-)
 Lusika, 2děti 
  • 

Re: Slepičárna? :-) 

(29.5.2009 12:40:56)
Ahoj,

souhlasím s tebou. MC je pro mě zásadní součástí života. S Lucinkou jsme někam jezdili 4x týdně, teď s mimčem jen 1-2x týdně. A až se více "zaběhneme", zase to bude častějic. Chodíme cvičit, kreslit a zpívat, nebo si jen hrát. Pro Lucinku je to jakási náhražka školky a děti si tam hrají spolu v komornějším prostředí než je hřiště. Já si v klidu dám kafe, můžu se věnovat dětem, ostatním mámám, nebo sobě!:-) Třeba nápady z výtvarky bych doma v životě nedala.

Dle mých zkušeností se maminky trošku roztřídí dle svým financí a nároků. Jinak se setkávám s pestrou směsicí povah a i každé matetřské centrum jde trošku jiným směrem.

Myslím, že ženy patří k sobě a tohle je náhražka posezení u ohně či "menstruačního" stanu.

Já osobně potřebuji společnost z oblasti rodičovství (pokecat o plínečkách:-)) a občas společnost nemateřskou (pokecat o čemkoliv jiném než je dítě:-)).

L.
 Bridgetta 


Raději jdeme na hřiště 

(29.5.2009 20:39:38)
Já teda nevím, možná jsem nějaká divná, ale se synkem jsem nikdy v žádném MC nebyla. Zrovna včera se podivila naše dětská lékařka - vy nechodíte ani na plavání ani do mateřského centra? Co jsem to za matku?

Ale můj názor je prostě takový, že nevím, proč budu s dítětem někde zavřená v místnosti, radši s ním půjdu na čerstvý vzduch na hřiště, kde jsou také děti. Neřeknu ještě v zimě, když je zima, ošklivo, ven se jde tak hodinku dopoledne a hodinku odpoledne. Ale proč na jaře, v létě, když se dá být celé dny venku? Když už jsme uvnitř, tak doma, kdy musím udělat nejnutnější věci, jako uvařit, uklidit, vyprat.

Rozhodně si nepřipadám, že bych žila v nějaké izolaci, mám kamarádky s dětmi, s kterými se občas vídáme, hodně jezdíme za jednou a druhou babičkou, nebo jdeme na již zmíněné hřiště, pískoviště, někdy jsme prostě jen u nás na zahradě.
Hodiny plavání mi připadájí nehorázně předražené, dát za 30 minut 280 korun mi připadá šílené a to tedy rozhodně nepatříme k rodinám, kde musí otáček každou korunu. Ne, na svém dítěti rozhodně nešetřím, ale jsou věci,které mi připadají,hlavně velká móda a tou podle mně mateřská centra jsou.

Synek je ještě poměrně malý, nejsou mu ještě dva roky, za rok možná bude vyhledávat dětskou společnost více, ale zatím ho děti příliš nezajímají. Řekla bych, že mateřská centra jsou spíše pro maminky, aby si právě pokecaly a podobně. Ale mají z toho něco děti?

Rozhodně nejsem unavená nervózní vesnická žena, která jen nadává a řve na svoje dítě. Ale prostě je nevidím důvod, proč být s dítětem v nějaké herně, když si může stejně tak hrát na hřišti na čerstvém vzduchu.

Jsem divná??????
 maja 
  • 

Re: Raději jdeme na hřiště 

(29.5.2009 20:56:02)
Divná nejseš, každý potřebuje něco jiného.
My chodíme do Mc 1x týdně, pro mě to bude zábava, až se s někým víc seznámím. Zatím jsem se seznámila pouze s jednou maminkou, ale ta pravidelně nechodí, takže pokecat si tam vlastně ještě moc nemůžu ( spíš venku, když se sejdeme na procházce).ale malému se to moc líbí ( a líbívávalo se to i druhým dětem , když byly malé), hned jde do kuliček, hned jde na hračky, kouká, pozoruje jiné děti atd.
Jiné dny jsme na hřišti a jinde .
MC se mi líbí, vyhovuje mi a jako jednu z činností to beru.
Myslím ale , že nemůžeš hodnotit , když jsi tam nikdy nebyla. Schválně se zkus tak 3x vypravit...napoprvé to asi nebude nic moc. Jen tak zkušebně, abys věděla o co tam jde.
 Bridgetta 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(29.5.2009 21:09:27)
Ano mám to v plánu Majo - chtěla bych chodit na dětské cvičení v MC. Já nehodnotím, jen mi to prostě nějak připadá škoda, když je venku tak krásně... Dneska teda zrovna ne ~a~
 Pruhovaná 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 1:43:42)
Ćerná kočko, máš krásnou ikonku!
Jasně že jsou mateřská centra pro matky, kdyby byla hlavně pro děti, jmenovala by se dětská centra ~;)
Každému co jeho jest, ale jak jsi mohla z článku poznat, ve většině center rozhodně nejde o to šoupnout dítě do herny a drbat. Skrze aktivity pro děti se tam dávají dohromady bezvadné party ženskejch a programů je tolik, a za hubičku, na rozdíl od plavání, že by ses divila, kdyby ses na to fakt podívala zblízka (můžeš si i vybrat nebejt v žádné partičce ~;)... mně zase zoufale nebavilo a přišlo jako neinvenční zaplácávání času trajdat s dvouletým dítětem po parku ~:-D
 terka78 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 11:32:58)
Nemůžu hodnotit ostatní mateřská centra, ale můžu se přidat k těm, kterým konkrétně "Nová trojka" zachránila duševní zdraví.. Přes zimu jsem byla opravdu nešťastná.. V bytě 36 m2, kamarádky daleko, cestovat v MHD ve sněhu a mrazech bylo nad moje síly..Hračky se brzy okoukají a nápady taky.. Navíc - ať mi maminky prominou, potřebovala jsem změnit vzduch, prostředí, načerpat inspiraci, nápady na hry, nové říkanky, písničky..MOje dcera mezi dětmi jen kvete, manžel je rád, že večer po příchodu z práce může poslouchat i MOJE ZÁŽITKY:-) a já jsem ráda, že si přes den nemusím povídat jen se sporákem, pračkou a počítačem..
 Gabro 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 17:04:22)
Také si myslím, že divná nejsi. Každá jsme jiná a to je dobře. Kdyby chtěla každá matka chodit do MC, tak by nám nestačila kapacita!!! :-)

Já sama jsem za tento článek ráda. Četla jsem i ten nedávný, který byl silně proti MC a říkala jsem si, zda to dělá těm mámám dobře, pomlouvat dobrovoulnou práci těch ostatních, které se snaží ve svém volném čase a většinou i bez nároku na finanční odměnu, tvořit pravidelný program centra...

Já sama jsem aktivním členem MC (v HP). Přišla jsem do něj poprvé, když bylo mé starší dceři asi 7 měsíců. Doma mě to už vážně nebavilo. Je fakt, že léto jsem ještě přežila díky procházkám venku, ale podzim už byl na mě moc. V té době naše MC ještě nejelo tak, jak dnes. Přišla jsem si 1x týdně pohrát a postupně se sama do činnosti zapojila.

Uteklo 3,5 roku, v MC mám několik funkcí a jsem ráda, že jsem tam tenkrát zašla. Nebýt tomu tak, tak mám asi jen jedno dítě a modlím se, aby mu byly rychle tři roky a mohla jsem jít zpátky do práce. Místo toho mám dvě úžasné holčičky, moc si je užívám a i ony si v MC rády vyhrají. Jsou to takové "MUMuové děti".

Pro mě je moc fajn, když se k nám maminky rády vrací, navštěvují naše kurzy a semináře, chodí si zacvičit nebo na masáž. Děti jim u toho pohlídáme v herně a ony mají možnost "vypnout". Vůbec nemusí "slepičit", ale i o tom to je... Prostě si pokecat.

Takže pro ty, co by do MC nikdy nepřišly: NECHOĎTE! :-) Lepší, když přijdou maminky, které chtějí, přijdou totiž s úsměvem a dobrou náladou a tím navodí dobrou náladu i všem ostatním - včetně nás, které pro ně pravidelně připravujeme program. A pak si říkáme, že nám to za to stojí. Proto to děláme! A domácí práce holt počkají na večer... ~x~
 Bridgetta 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 18:17:08)
Gabro, děkuju za milý názor ~:-D Jak to tady tak čtu, docela mám chuť se k nám do MC zajít podívat ~b~

Jako když je takhle ošklivo jako poslední dny a člověk je celý den doma - klidně. To už fakt nevím jakou zábavu malýmu vymyslet a courat venku v dešti fak není moje touha.

Ale stejně jsem pro názor, že dítě má být maximum času co to jde na vzduchu, takže pokud je slušné počasí, couráme venku. Mám štěstí, že bydlíme v rodinném domě se zahradou, takže nějaký park není nutný, to by mně taky nebavilo. Takhle si synek hraje na zahradě na pískovišti, nebo jdeme na hřiště, popřípadě jedeme k rodičům a na procházku do lesa, mezi pole, to milujeme celá rodinka.

Určitě je dobré, když je dítě mezi dětmi, takže třeba přes zimu budeme nějaké to MC navštěvovat. Co taky pořád dělat?

Ale celou zimu se třesu až bude léto a budeme doslova od rána do večera venku.

Ale jistě je to věc názoru - já přesto že jsem od malička bydlela ve městě, jsem duší spíše vesnická holka a mně fakt ke štěstí stačí sednout si na zahradu s časopisem, knížkou, navečer hodit něco na gril, vínko a do noci si povídat u ohně ~:-D Jsem hodně společenský člověk, ale nějak mi stačí moje blízké okolí, rodina.
Mám svoje zájmy, ráda pletu, zajímám se o historii, takže i nějaké to tvoření nezanedbávám.

Ale jak říkám - od podzimu jsem chtěla s malým chodit na cvičení s říkankami pro nejmenší,ale synek měl stále rýmu, kašel apod. Takže jsme se k tomu zatím nějak nedostali ~d~

Ale fakt mám docela chuť se jít do nějakého MC podívat a špatnou náladu tam jistě šířit nepřijdu ~t~

 Gabro 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 18:39:44)
:-) Zkus to a uvidíš! Nemysli si, že ti, co do MC chodí jsou pak celý den zalezlí doma! U nás je dopoledne většinou v MC (ne každý den), pak se jde pro Káju do školky a celé odpoledne trávíme venku na hřišti nebo o víkendech u babičky na zahrádce.

MC je prostě zpestření. Pro maminky to nemusí být nic pravidelného (i když pak stejně většinou pravidelně chodí). I u nás je znát, že s příchodem hezkého počasí chodí do herny méně maminek, ale na podzim a v zimě si vždy říkáme, že by nebyla špatná přístavba patra :-).

A mimo to pořádáme i akce venku - Počernické kuře (v březnu), Jízdu zručnosti (v dubnu), Pohádkový les (v červnu)... Je to pak vždy velký zážitek hlavně pro děti!

~;)
 Bridgetta 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 19:07:57)
Gabro a kdy připravuješ oběd? Já práve dopoledne moc nestíhám, malej vztává až mezi 8-9 hodinou, takže se tak stihneme nasnídat a musím vařit. Vařím teda na dva dny, takže když mám jídlo jen na ohřátí, jdeme dopoledne ven, ale tak na nákup, krátká procházka. MC není v našem městě, ale ve vedlejším, takže to není jít na procházku a ,,stavit se" To je vzít kočárek, naložit do auta, vzít dítě, naložit do auta, výprava na hodinu ~:( Kdybych bydlela v místě, možná by to bylo jiné...
 Gabro 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 19:29:26)
Tak v tomhle já mám asi tu výhodu. MC mám před barákem. Vařím hlavně teplé večeře a obědy si ohříváme... Karolínka má oběd ve školce, a tak je to vyřešené. No a když už toho mám někdy vážně moc, vezmu kastrůlek a zaskočím pro hotovku :-).
 Bridgetta 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 20:52:10)
No jo! Tak v tom to bude ~t~ Já mít MC před domem, tak tam taky jistě chodíme! Ale tohle je fakt výprava na dvě hodiny. Takže do města jezdím až odpoledne a to už když tam jsem, tak mám většinou nějaký lítání.

Já právě vařím obědy a večeře jsou u nás ,,co si kdo uloví" Teda manžel, synkovi samozřejmě dělám večeři ,ale on chce večer jedině instantní kašičky, takže to je pohoda. Večer jsem už hrozně unavená,takže kolikrát nemám sílu si ani namazat rohlík, natož vařit něco teplého. A poblíž ani není žádné zařízení, kam bych skočila pro tu hotovku ~d~
 maja 
  • 

Re: Raději jdeme na hřiště 

(30.5.2009 22:33:16)
oběd vařím ráno...mezi 8 a cca 9, pak už jen zábava....dělám si srandu...a to mi chodí každý den domů na oběd manžel. Oběd není problém.

Jinak jsme taky pořád venku.
 Bridgetta 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(31.5.2009 12:54:52)
Tak to manžel chodí naštěstí na oběd v práci, takže vařím jen pro sebe a prcka. Ale stejně je to děs, malej je šílenej divoch, já stojím u linky, on mi visí na noze a řve a řve a řve. Překračuju všechny hračky který máme, nanosí si je do kuchyně, takže není ani kam šlápnout. A do toho ta jeho hysterie, když se mi povede nějaký ten oběd udělat, je to úctihodný výkon! Takže práce na hodinu = s miláčkem práce na 3 hodiny. Jsem ráda, že tu domácnost tak nějak zvládám. Nechápu, jak to dělají jiný maminky, nebo mám extrémní zlobidlo?
 Enty 


Re: Raději jdeme na hřiště 

(3.6.2009 14:23:16)
ahoj, u prvního dítěte jsem taky nezvládala vaření, nemyslím, že by byla nějak velké zlobidlo, prostě byla zvyklá na mojí pozornost. Druhá holčička si hraje při vaření všude kolem, občas něco ochutná, půjčí si hrnce, vařečky apod. Možná má jinou povahu, ale spíš byla od mala zvyklá na méně pozornosti. ALe trápit tě to nemusí, zkus trochu změnit režim dne, jít třeba hned po snídani ven a pak až vařit, nebo jednodušší recepty ~:-D

MC navštěvuju a moc doporučuju, mám ho 100 m od domu, takže pohoda. Dříve jsme bydleli jinde a řešila jsem to středečními dýchánky se 4 dalšími maminkami. V zimě jsme se setkávali v bytech, přes léto na hřišti. Vyměňovali jsme zkušenosti, recepty, nápady na hry či výlety.
 amy 
  • 

V MC jsem byla párkrát 

(1.6.2009 9:03:33)
a moc se mi tam nelíbilo. Jedním z důvodů je to, kde bydlíme, udělali výstavbu domů, nastěhovala se spousta lidí a kapacity školek, hřiští, MC apod. tehdy absolutně neodpovídaly počtu lidí. Takže děti se v MC spíše tísnily, než si hrály.
V článku se píše, že se v MC scházejí nejrůznější typy maminek. Já jsem ten pocit tedy neměla, všechny se celé odpoledne dokázaly bavit jen o dítěti. Já teda o synovi taky ráda povídám, ale rozhodně ne celé odpoledne. Když jsem tam nadhodila jakékoli jiné téma než dítě, bylo ticho. Pak jsem se prokecla, že jsem lékařka a nastalo odpoledne diagnostikování, kdy každá maminka zavolala svého prcka ukazovala mi jeho pupínky na zadku apod. :-), fakt, že nejsem pediatr už nikoho ani nezajímal. Za sebe MC skutečně nemusím. Raději syna bereme na procházky do lesoparku, hřiště apod.
 Bridgetta 


Re: V MC jsem byla párkrát 

(1.6.2009 13:38:14)
Amy, máme to podobně. Není nutnost, chodit jako všichni ostatní do MC.
 Enty 


dobrovolnictví 

(3.6.2009 14:44:20)
zdravím autorku článku, trochu ji znám i MC, tak potvrzuji, že vše je pravda, žádné novinářské přikrášlování :-)

V 90. letech jsem se podílela na vedení skautského oddílu a tehdy jsem se poprvé setkala s pojmem dobrovolnictví. Nevěřila jsem tehdy tomu, že by se tady v ČR mohly ženy s malými dětmi dobrovolně spolčovat a dobrovolně něco pro děti připravovat, tvořit a jinak vynakládat úsilí, jak to je ve někde ve světě obvyklé. Byla nová doba, každý se snažil vydělávat na všem, úsilí se směřovalo jedině k zajištění hmotnému, dětí ubívalo, děti nebyly v "módě". Vedoucí do oddílu se hledali těžko, mladí cestovali, starší podnikali. Myslím, že doba se trošinku změnila. Možná jsme se trochu poučili v tom, že nejlépe funguje to, co si sami zařídíme, na čem se trochu podílíme, a jde nám hlavně o NAŠE děti.
Takže dobrovolnictví zdar!!! A tam kde není MC zkuste založit alespoň nějaký pidi spolek :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.