| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Podivné ticho

 Celkem 26 názorů.
 amy 
  • 

Moc krásné 

(26.5.2009 9:52:07)
rozumím a začínáme řešit něco podobného. Začala jsem pracovat v synových šesti měsících a byl to pro mě i manžela občas pořádný kolotoč. Hodně věcí jsme se museli vzdát, na zábavu vůbec nezbýval čas. Nejnáročnější to bylo do 3 let. Pak už jsme začali mít alespoň trošku času na zábavu a od synových pátých narozenin najednou máme oba pocit, že toho volného času máme nějak moc. Kde jsou ty doby, co jsme se těšili, až syn povyroste:-) Najednou se už začínáme nudit, máme už ten luxus, že se občas můžeme podívat na televizi nebo já mám dokonce čas si zajít koupit něco pěkného na sebe a to V KLIDU, BEZE SPĚCHU.
Taky uvažujeme o dalším dítěti a já bych právě chtěla taky nějaké z DD. Bohužel manžel není úplně pro, resp. není si jistý, takže zatím jen sháníme informace od lidí, kteří si dítě osvojili.
Syn se nám podařil díky CARu a já na to nemám zrovna hezké vzpomínky, takže proto bych raději nějaké dítko z dětského domova. Manžel zase preferuje CAR než DD (no, jo on si injekce do břicha nepíchal:-)
Od září jde syn do školy, takže uvidíme, jak to budeme všechno stíhat spolu se školou a za rok se uvidí co dál (jestli CAR nebo DD). Tlačit na něj nechci, ale zase přiznávám, že všechny procedury okolo otěhotnění nebyly zrovna příjemné, těhotenství taky ani omylem (ze stejných důvodů jako v článku), jen ten porod se nám vydařil.
Držím Vám palce
 Červená řepa 


Re: Moc krásné 

(26.5.2009 13:27:07)
Je to hezké rozhodnutí, ovšem mám pocit že autorka má poněkud zkreslené představy o tom co to obnáší vzít si dítě z dětského domova. Protože miminko zřejmě nedostanou ( a ani nechtějí ) , budou se muset záhy potýkat s deprivací dítěte a z toho pramenícími nemalými problémy s jeho výchovou. Představa že dítě přijde do rodiny a druhý den nastoupí bez problémů do školy/školky a rodiče do práce jako obvykle je dle mého dost mimo. Období po převzetí dítěte musí být hodně náročné. Je to těžká cesta, ale přeji hodně sil a radosti ~R^
 blanka ,tři dospělé děti+dvě PP 
  • 

Re: Moc krásné 

(26.5.2009 14:13:52)
Řešila jsem podobný problém a ještě ke všemu žiji sama.Po rozvodu jsem postavila s dětmi vlastní dům s tím,že děti budou mít každý svúj pokoj a když bude potřeba není problém dům upravit na 2byt.jednotky + na zahradě postavit další.Ale děti se rozutekli a zůstala jsem sama s nejmladším skoro 18letým.A tak jsem v 11/2007 podala žádost na PP.Zkráceně 12/2008 jsem se jela podívat na vybrané dětičky.No a 28.3.2009 (byla to sobota)jsem si přivezla domů 5letou slečnu a 7letého zbojníka.Také jsem pracující takže obě děti hned od pondělka nastoupily do školy a školky a vůbec to nebyl žádný problém.Myslím si, že ten dětský úsměv a radostná kukadla za to všechno stojí.
 cyann 


Re: Moc krásné 

(26.5.2009 17:21:57)
blanko, to by mě moc zajímalo, jak je to v ČR s pěstounskou péčí, když je žena sama? v budoucnu bych o tom z mnoha důvodů uvažovala, jen pořád nevím, jestli je to vůbec možné...
 Blanka  
  • 

vzkaz pro cyann 

(27.5.2009 8:55:45)
O PP u nás si může zažádat i samožadatelka. Na našem kurzu jsme byly dvě.Projdeš stejným postupem jako všichni ostatní žadatelé.Určitě je dobré do toho jít i když jsi sama.Je to trochu náročnější někdy nestíhám umýt nádobí a vyprané prádlo občas čeká na žehličku ale zase na druhou stranu chodíme s dětma na různé akce nebo jenom tak hraju fotbal či si hrajeme na kadeřníka a pod.Zkrátka normál.
 Červená řepa 


Re: Moc krásné 

(26.5.2009 18:18:32)
Tak to tedy obdivuji a gratuluji :-)
 Elis a 4 


Re: Moc krásné 

(27.5.2009 7:57:41)
Blanko tedy klobouk dolů~x~
 Helena 
  • 

Re: Moc krásné 

(26.5.2009 15:05:40)
Když si zalistuješ několika tématy zpátky, tak zjistíš, že Maceška má již několik dětí z DD a zdárně se jim je daří všechny vychovat. A ne všechny děti jsou bez problémů. Maceško držím vám palce a doufám, že vám ta holčička vyjde.
 Katka 
  • 

Re: Moc krásné 

(26.5.2009 17:49:48)
Autorkou článku není Maceška, ale Mateřídouška.
 Helena 
  • 

Re: Moc krásné 

(26.5.2009 17:52:57)
A jéje, to jsem se špatně koukala. Tak to se omlouvám.
 olga liška ( kluci, 3/01 a 6/05) 
  • 

mám to stejně 

(26.5.2009 10:12:14)
Mateřídouško, mluvíš mi z duše. Naši kluci sice ještě nejsou v tom věku, kdy by mě už přestávali potřebovat, ale tuším, že to přijde a pořád mám pocit, že mám kapacitu ještě na jedno dítě a taky bych volila přijetí dítětě. Sice s těhotenstvím potíže nebyly, ale tuhle jsem při pohledu na těhulku zjistila, že potřetí bych se už bála rodit. A taky bych radší holčičku, ale když jsem si v hlavě začala odvíjet představy, pořád mi tam naskakoval kluk. Přijetí dítětě se mi už honí hlavou delší dobu, pořád si ale nejsem jistá, tak čekám, až čas dozraje. Práce taky výborná, další mateřskou bych už "nepřežila" (s klukama jsem byla v kuse 7 let!!! doma). Těší mě, že někdo uvažuje podobně a prožívá totéž. Držím palečky a těším se na další zprávy z vývoje.
 sarkam 
  • 

kdy nastane to ticho? 

(26.5.2009 15:10:43)
kdy?? v kolika letech??
 pavla 2 deti 
  • 

Re: kdy nastane to ticho? 

(26.5.2009 16:14:59)
Ahojky starsi dceri je 14.let a mladsimu synovi 9.let.A u nas to pomalu "zacina"obcas se diky jejich krouzkum vidime az u vecere a protoze jsem s nima uz ctyri roky sama tak to pocituji hodne vyrazne..uz me tolik nepotrebuji..a ja nejsem zvykla na svoje konicky ci zabavu.Nikdy jsem nemela hlidani a tak neumim vyuzit volny cas,protoze jsme ho nikdy nemela..Ale vydrz..ono to urcite i k Vam casem prijde a ty budes vzpominat jake to bylo fajn,kdyz Te vsichni 24 hodin denne potrebovali :)V kazdem obdobi zivoat chceme prave to,co momentalne nemame :) :)
 Blanka 
  • 

Re: kdy nastane to ticho? 

(27.5.2009 8:24:56)
Naprostý souhlas, synovi je třináct, dceři sedm a jsou dny, nebo spíš třeba odpoledne, kdy i ta malá cácora přiběhne jenom když potřebuje najíst, napít, atd.
 Petra 
  • 

Re: kdy nastane to ticho? 

(27.5.2009 10:26:21)
Já Ti nevím:) Synovi bude 15, je jedináček a ticho doma opravdu není (pořád si zpívá a něco říká). A pořád má nějaké požadavky. Na kroužek chodí 1x za týden a jinak je doma pořád. A je zvyklý, že se všechno točí kolem něj. Takže když doma náhodou není a je tam ticho, beru to jako svátek:)
 Alena, dve deti 
  • 

Re: mám to stejně 

(27.5.2009 14:57:38)
Reknu vam, spis si ted dovedu predstavit to "ticho"... nez to, co nas ceka v blizsi budoucnosti, a to ze nejdriv jedno, pak i druhe dite zacnou chodit do skolky a do skoly... a pro skolu ze s nimi budeme muset doma pracovat (ukoly, uceni apod.) - toho se skoro desim! vzdyt ja neumim vyjmenovat ani vyjmenovana slova krome tech po b... a az si jednou budu moci lehnout bez toho, aby na me hned nekdo o vaze do 20 kg pristal, jeeee, to bude nebe na zemi!
 Mateřídouška 
  • 

Reakce na komentáře 

(27.5.2009 9:16:29)
Děkuji všem za vaše reakce.
Amy a Olgo liško, my jsme to rozhodnutí řešili také několik let.
Opravdu nemá cenu něco uspěchat. Ještě před tím jsme se potkali s několika pěstounskými a osvojitelskými rodinami. To nám v rozhodování dost pomohlo.
Cyann, je možné, aby žena pokud je sama přijala dítě z DD. Osobně znám takové případy. Mimo rodinné situace záleží také ještě na mnoha dalších věcech jako je finanční situace, bydlení, zdravotní stav žadatelů atd. Toto všechno úřady zkoumají a posuzují.
Heleno, když jsem začala psát články na Rodinu, vůbec by mě nenapadlo, že si mě budou lidé plést s Maceškou. Já jsem ale jiné kvítko :-) V komentářích pod každým článkem si to někdo splete. Takže můžeš být v klidu. Nejsi sama.
Pavlo a Blanko, souhlasím do puntíku.
A na všechny se těším zase asi za měsíc, (uvidíme kdy to stihnu napsat). Bude to o našich prvních zkušenostech s úřady.
Tak zatím ahoj Mateřídouška
 maceška 


Re: Reakce na komentáře 

(28.5.2009 13:36:48)
Ano, musím potvrdit, že Mateřídouška je opravdu jiné kvítko :-)
Nás k pěstounství nevedlo "podivné ticho", naopak, rušno je u nás stále (viz dnešní článek o yFilmu - hádejte, kde se všichni scházejí?), ani důvody spjaté s mateřstvím, takže podobnost je opravdu jen optická. Nicméně o to napjatěji čtu každý další článek od Mateřídoušky :-)
 Lika 
  • 

Nemyslím, že se žadatelé tak zkoumají 

(27.5.2009 9:50:59)
znám z okolí rodinu, co má 3 vlastní děti a 3 v pěstounské péči. Bydlí v 3+1 v pronajatém celkem tedy 8 osob. Rodina žádné zázemí nemá, paní nepracuje, v podstatě si bere vždy po 2-3 letech další dítě. Pán pracuje na jakýsi miniaturní úvazek.

Vlastně když to tak vezmu, je to rodina, která nemá absolutně žádné zázemí a velmi malé další příjmy kromě těch za pěstounskou péči. Nabízí se mi myšlenka, jak mohou dostávat další a další děti do pěstounské péče. Patrně je to pro ně i zdroj příjmu.

Nedivím se pak, že když se nepřezkoumává prakticky nic u žadatelů, dochází pak k takovým případů jako byl ten o týrání svěřených dětí těmi staršími manžely.

 Roxie 


Re: Nemyslím, že se žadatelé tak zkoumají 

(27.5.2009 14:37:28)
Liko, my právě takovým "zkoumáním" procházíme a že bychom si připadali málo zkoumaní ...

Pro představu:
K žádosti /o zařazení do evidence .../ jsme museli doložit:
* potvrzení o příjmech
* potvrzení o zdravotním stavu
* posudek od zaměstnavatele
* výpis z rejstříku trestů
* fotografie žadatelů
* fotografie domu
* několik vyplněných formulářů
* následovala kontrola a dvouhodinový pohovor sociální pracovnice u nás doma a dotazovali se nás i na místním městském úřadě.
* Jako další byl vstupní pohovor u psychologa (asi 4 hodiny)
* Přípravka pro budoucí pěstouny a osvojitele - 3x1 den + 2x víkendový blok (jen pro úplnost ~;) - stravu a ubytování si hradí žadatelé)
* 1. - písemná část psychotestů. Asi 600 otázek.
* 2. - ústní část psychotestů.
* 3. - závěrečný pohovor psychologa s námi a našim dítětem.

Celé to zatím trvá 14 měsíců a jsme po ústní části psychotestů.

Jestli Ti to připadá málo ... mně ne ~t~
 helena 
  • 

Re: Nemyslím, že se žadatelé tak zkoumají 

(27.5.2009 21:24:49)
to je fakt nejako dlho, máme za sebou do puntíku ten samý postup a od prvej návštevy úradu až po deň, keď sme si priviezli dieťa az DD prešli len 3 mesiace

bolo to teda v Bratislave, ale predpisy sú zjavne presne rovnaké ako u vás, preto ma prekvapuje, ako dlho to trvá...
 Roxie 


Re: Nemyslím, že se žadatelé tak zkoumají 

(28.5.2009 8:25:11)
Vážně? To je teda rychlost :-) . To v Čechách nehrozí. Na druhou stranu - myslím, že pro žadatele není od věci počkat si těch přibližně 9 měsíců - jak u "normálního těhotenství". Ale zase - čím kratší dobu čekají děti v ústavu, tím lépe.
 MaMar 


Re: Nemyslím, že se žadatelé tak zkoumají 

(27.5.2009 17:14:25)
Liko,
neznám pochopitelně situaci té konkrétní rodiny, kterou zmiňuješ, a určitě je dobré mít pro větší rodinu např. dostatečně prostorný byt, ale na druhou stranu nechápu rozhořčení nad tím, že má děti v pěstounské péči žena, která nepracuje - opravdu nepracuje, jestli se stará o šest dětí? :-) Do PP přicházejí často děti starší, s mnoha problémy, a v takovém případě je dobré, když se jim někdo může věnovat naplno. A že za to dostává peníze? Oni snad třeba vychovatelé v dětském domově nejsou za péči o děti placeni?
 Helena 
  • 

moc se těším 

(27.5.2009 10:53:08)
Právě mi odchází z domova třetí, nejmladší dítě. Zůstanu sama doma a moc se na to těším. Třicet let jsem se o někoho starala, o děti, o nemocného manžela, o nemocné rodiče. Bohužel manžela ani rodiče už nemám, zato mám tři krásná vnoučátka. Bydlíme v jiném městě, ale vídáme se tak akorát. Vůbec mi nevadí, že zůstanu sama, těším se, že si budu dělat, co chci, nebudu konečně na nikoho vázaná. Mám spoustu známých a přátel, konečně si najdu chvilku času i na ně.
 km 
  • 

Re: moc se těším 

(27.5.2009 15:27:26)
bezva, heleno, tak si to užij!
taky se těším - bude to už za pár desítek let :)
 Myss 


samoty se desim 

(5.6.2009 22:54:26)
predstava,ze bych zustala sama me desi,je to moje nocni mura.Nechci mit cas na sebe,nechci byt sama se sebou,v tichu,v silenem tichu.Miluji svou rodinu a bohuzel vim,ze deti musi z hnizda a starsi syn uz je pryc.Mladsi jeste dlouho nepujde.Kezbychom aspon zustali s manzelem spolu.Mame spolecne zajmy,sport,je to muj nejlepsi pritel.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.