| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S miminkem na cestách

 Celkem 189 názorů.
 DENISA 
  • 

Jeste jedna rada 

(15.5.2009 10:33:03)
Ja bych dodala jeste jedno doporuceni: nebudte sobecti a vazte si sveho noveho prirustku, kdyz uz jste nestihli pocestovat pred jeho narozenim, az bude vetsi, tak to vsechno dozenete. Snad vam nic neutece, kdyz rok, dva, tri, pockate. Miminek visicich jak kus hadru z klokanky na horach, ci upecenych, zvracicich u more jsem videla uz dost a fakt mi jich bylo lito.
 imis 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 10:46:11)
Souhlasím , miminko tím ušetříte velkých veder a jemu je to jedno jestli je u moře nebo na zahrádce , a až bude starší tak si to všichni lépe užijete.Na dovolenou můžete přece jet i v ČR blízko vašeho bydliště , kde máte dostupnou zdravotní péči.
 Líza 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 10:52:07)
Za to ovšem nemůže to moře ani ty hory, ale rodiče, kteří v daných podmínkách podcenili potřeby mimina.
Vždycky mě pobaví, jak někteří lidé u nás varují před braním mimin k moři, zatímco v přímořských státech tam normálně jezdí lidi tak, jak se u nás jezdí na chalupu k rybníku.
 zuni 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:43:52)
Hahaha! Lízo, to jsi nevěděla, že obyvatelé přímořských států bývají s miminky zavření doma? ~t~~t~
 minonka 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 13:36:23)
Absolutne neni pravda. Nekteri se sice najdou, ale naprosta vetsina vyrazi se sotva narozenym miminkem k mori.
 zuni 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 13:45:36)
To byla ironie. Vždyť co je to za blbost, že jo! ~;)
 minonka 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 13:35:15)
Bydlim v Italii. Jde o to, ze tady deti vyrustaji se slunickem a ve vedrech, takze vzit je k mori je vlastne lepsi, nez s nimi trcet ve spinavych a jeste vic horkych mestech. More dela dobre: jod, deti se vic utahaji, tim padem vic spi, cela rodina relaxuje, deti se vic zabavi. Ma to hold plno pozitiv.
Kdybych bydlela v Cechach, pobyt u more bych si rozmyslela, protoze by na to deti nebyly zvykle. Jde o zmenu klimatu - z chladnejsiho do horkeho.
 snehurka 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(16.5.2009 12:09:33)
Minonko,kdybys videla,jak se do me pustili pribuzni meho manzela,kdyz jsem chtela poslat sestiletou dceru na leto k babicce do Cech..ze leto bez more by ji uskodilo.
 km 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(16.5.2009 13:10:14)
a poslalas? :)
 snehurka 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(16.5.2009 13:51:29)
Ne,nenasla jsem praci ani hlidani pro maleho,pojedeme vsichni.Pul leta babicka tady a pul leta my v Cechach.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 10:57:48)
imis,
asi s tím zkušenost nemáš, ale u moře jsem zažila super dovolenou i se sedmiměsíčním mimčem. Neblilo, nepřehřálo se a my dospělí jsme si to náramně užili, jelikož malej ještě nechodil, tudíž jsme netrnuli kam skočí, kde si co natluče nebo kdy zase zdrhne. Jasně že si nebude pamatovat, jak se cachtal s babičkou v moři. Ale taky z toho nemá žádný trauma, prostě byl s rodinou a v pohodičce a my si to sakra dobře pamatujem.
Ostatně na dovolenou se nejezdí jen kvůli dětem.. aby si to děti užily. Mimčo nechodí celej rok do práce, je mu jedno, jestli je někdy nějaká dovolená nebo ne. To mimino si nebude pamatovat ani dovolenou v jižních Čechách (a jak dovedou kolem Veselí požrat člověka komáři, na tio teda moře fakt nemá).
Když někdo neumí cestovat tak, aby se nepo.ral z místního jídla, neupekl na slunci a neutopil v moři, tak ať děti opravdu nebere. Ale jsou lidi, kteří cestování umí skloubit s dětmi (i malými), není to pak ani pro jednu stranu tak strašně náročné jak si představuješ. Prostě to jde.
Kdo s tím má problém, nemusí jezdit. Když jsou rodiče zkušení cestovatelé (a tím teda nemyslím člověka, co byl dvakrát v Egyptě v resortu s all-inclusive) a přizpůsobí výlet potomkovi, zařídí aby dítě po zdravotní stránce nijak neutrpělo, pak fakt nevidím rozdíl, jestli se jede na Šumavu nebo třeba do Chorvatska.
 imis 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:05:40)
Je to pouze můj názor , tím myslím že každý se může chovat jak chce , já bych prostě s miminkem nejela a zatím si stojím.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:09:40)
imis,
jistě, Ty ten názor měj a nikdo Tě nemůže nutit, abys se svým dítětem cestovala. Pak ale není na místě ta druhá osoba, kterou jsi použila ve svém příspěvku:
"miminko tím ušetříTE velkých veder"
"a až bude starší tak si to všichni lépe užijeTE"
"na dovolenou můžeTE přece jet i v ČR blízko vašeho bydliště..."
 imis 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:11:13)
byla to pouze úvaha, jestli chceš slovíčkařit prosím
 petra 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:18:00)
imis,
souhlasím s tebou, s dcerkou jsme v půl roce byly v Krkonoších v roce a půl v Tatrách. Žádná krosnička, prostě jsme vybírali trasy vhodné pro kočár (v Tatrách už to byly golfky). Prostě paráda. Dcerka má atopický ekzém, takže vloni, kdy jí bylo š,ř jsme jeli do Podhájské do termálů. teď máme problém, protože máme 7 měsíční mimčo a slečna chce do termálů zase. Moc se mně tam s mimčem nechce, ale přece jen máme dvě děti a půlit dovolenou, aby bl každý jende nechci. Takže asi budu za nezodpovědnou matku, ale mimís pojede s náma. Ne vždy to jde, vybrat pobyt mimču na míru, když k tomu jsou ještě starší děti.
 Hanka 75 


my máme také kompromis 

(15.5.2009 20:32:23)
my máme také kompromis, na konec to bude asi Řecko na podzim, sice chápu negativa pro mimi a sama se obávám jak zvládneme, na druhou stranu, manžel dovolenou potřebuje a dům se zahradou nemáme, a pojedeme-li na chatu, už stejně změníme domácí prostředí se zajetým režimem na nedomácí. No a na podzim už je v cechách tak nejisté počasí, že nechci riskovat déšt a pobyt v chatě event. návrat domů. Stejně tak pobyt kdekoli jinde v ČR a déšt, chladné počasí. Moře znamená jistější počasí, zajištěné stravování, bungalovy to, že mimi nebudou rušit ostatní (nechci hotelový pokoj), problém je mazání, docela otrava děti stále mazat... vybrala jsem hotel s rozsáhlou a zelenou zahradou, tak předpokládám, že nebudeme stále na pláži a tolik na slunci.. no snad to dobře dopadne :-)
 petra 
  • 

Re: my máme také kompromis 

(18.5.2009 10:58:31)
tak my naštěstí dům se zahrádkou máme, pro prcky nafukovací bazén a přes poledne je šoupnem pěkně domů. Mimís má zatím ležení na slamníku pod stromem, až poleze, bude hůř. Mazat musíme i tady, taky mně to nebaví. Přesně jako t řeším, jak pojedeme, kde mimís nebude rušit ostatní, hrozí, že mu akorát v létě porostou zuby. Zatím to u nás vypadá na Liberecko, apartmány za rozumnou cenu, no a pro koupací slečnu dostatek přehrad a v případě horšího počasí babylon v Liberci nebo aqaupark v Jablonci.
Moře aqsi za rok, to budou prckovi skoro dva.
 Hanka 75 


Re: my máme také kompromis 

(19.5.2009 20:56:44)
no ten dům se zahradou ti moc závidím. dítě může usínad pod stromem, nádhera. já bydlím v hlavním města, ve 4.p. bez výtahu, procházka je malá výprava a byt park není daleko, stejně jsou tu rušné ulice, občas smrad a občas hluk... právě i proto je pro mne dovolená tak trochu světlo na konci tunelu - užívat si zeleně, a toho být venku.. uvidíme :-)
 helena 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 10:48:25)
Na hory teda nechodíme, ale k moru áno a to každý rok aspoň na dva týždne. Nejde o žiadne veľkolepé dovolenky, máme prenajtý bytalebo domček so záhradou, kde sa dá tráviť čas v tieni pod stromami.

Mám päť detí, vážim si ich všetky, ale nevidím dôvod, prečo by sme nemali chodiť na dovolenky, deťom to zjavne robí dobre, vôbec nebývajú chorí.

Jazdíme veľkým autom, nikto z detí s tým ešte nemal problém. Najmladšie dieťa, s ktorým sme bol pri mori (v Chorvatsku) malo dva mesiace, bola to dcéra, plne kojená, takže s jedlom žiaden problém, vrátila sa domov rovnako biela, ako tam šla, na slnko chodila len podvečer, do vody len na pár minút. Mala tam skvelý režim, zjavne jej morský vzduch robil dobre.

Podobne to bolo so všetkými, myslím, že sa to dá zvládnuť aj bez toho, aby sa deti spálili, zvracali a podobne. Pri kojených miminkách vidím výhodu toho, že netreba riešiť, čo s jedlom.

Ďalšia vec je tá, že si myslím, že by staršie deti mohli (čo i len podvedome) vnímať trochu negatívne, že kvôli novému súrodencovi musia celé leto trčať doma. To by sa iste dalo vyriešiť aj rozdelením rodiny, že by časť šla na dovolenku a ja s mimčom nie, ale to by som spravila, keby k tomu bol nejaký zdravotný alebo iný dôvod, som radšej, keď sme všetci spolu, máme z toho skvelé zážitky.
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:08:55)
Milá Helena,Líza,Ajtakrajta
So všetkými súhlasím.Mám 3 mes. dcérku a v lete berieme ju/prirodzene/ aj mužove 2 dcérky k našim na SR na niekolko týždňov.Bývajú tam v tom čase aj 30 a viac stupňové horká,je tam krásne jazero s vybudovaným okolím,mužove dievčatá tam chodia rady.
Bolo by škoda opať tam s nimi nezažiť pekné prázdniny.Bývame tam ,samozrejme u mojich rodičov,tí si užijú tento rok aj "biologickú" vnučku,a verím,že sa jej tam nič nestane.Nie je to síce more,ale ako už jedna z vás napísala,či more,jazero,alebo hory,keď rodičia k danej klime starostlivosť o dieťa prisposobia,nevidím v cestovaní žiaden problém.Nabudúci rok-malá bude mať 1,5r.,by sme chceli vyskúšať okrem pobytu u našich aj more.
Dúfam,že to vyjde.
 adelaide k. 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:15:27)
deniso, a visícího chudáka v klokance v nákupním centru, nebo na slunci se smažící mimino na koupališti jsi ještě neviděla? Já jo a dost. Pokud rodiče nemají v hlavě mozek, je jedno jestli se jejich dítě trápí ve Španělsku, nebo před barákem na zahrádce ~d~
 Nora 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:18:57)
Když je dítě v klokance, tak to automaticky znamená, že rodiče nemají v hlavě mozek?
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:21:00)
Myslím,že Adelaide reagovala iba na Imisino prirovnanie,ktorá napísala,že v klokanke visí dieťa jak kus hadru.
 imis 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:22:16)
boužel já jsem to nepsala
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:23:31)
Ježiš prepáč,pomýlila som si pisateľa odkazov.Tak fakt prepáč.
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:22:38)
MMCH neviem aké máte skúsenosti vy,ale ja som si klokanku požičala od kamarátov,myslím,že je aj kvalitná.Ale mňa aj mojho muža z toho tak bolel chrbát,že sme ju hneď vrátili.
 imis 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:24:12)
já proti klokance nic nemám, prečti si pozorně kdo to psal
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:25:27)
Vidím,pomýlila som sa.A vyššie som sa už aj ospravedlnila.
Tak ešte raz prepáč.
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:47:28)
Pred narodením malej sa mi zdal ten šátek zbytočnosť,ale stále viac mám pocit,že si ho niekde zoženiem.Už som na to myslela.Len zvyknú byť dosť drahé,a mám obavy,že na to vynaložím nemalú sumu,a potom mi bude ležať v skrini.
Mám totiž s tou chrbticou fakt dosť problémy,opakovane som sa s ňou liečila a rehabilitovala,tak neviem,čo to spraví.Ako vravím,klokanka bola pre mňa hrozná.
No a muža na šátek nenahovorím,to je viac ako isté.~:-D
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 12:39:58)
Tak to klobuk dole pred tvojim mužom.Moj,hoci je inak hrozne starostlivý a fajn,by ten šatek nerozdýchal.Možno však,že dvojčata by ho k tomu donutili.Verím,že na ne sú tie šátky úplne ideálne.
Hlavne,keď po uliciach vidím tie chuderky/myslím to v dobrom/ maminky ,ktoré majú tie obrovské kočárky pre dvojčatá.Plne chápem,že to inak nejde,len mi ich je luto,keď vidím,že sa s tými kočármi nedostanú ani do potravín.Aj ja som sa nakupovať s kočárom musela naučiť.A to mám len jedno.
A ešte jedna poznámka-odkedy mám malú stále rozmýšlam ,na ktoré miesta sa dostenam a kam už nie kvoli schodom.Je sranda,že som si schod nikdy pred tým neuvedomovala.teraz mám pocit,že sú všade.~:-D
 Maja 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 13:00:44)
Jenom pozor na chůzi v terénu. Měla jsem malého v šátku a v kopci se mi podvrkla noha. Švihla jsem sebou o zem a jak jsem se snažila chránit dítě, vyhodila jsem si při pádu i koleno. Malej se stejně klepnul do hlavičky, takže nakonec nás vyzla rychlá do nemocnice. Tam jsme byli za exoty. Řvoucí dítě s boulí na hlavě a kulhající matka. Naštěstí se nic vážného nestalo, ale pak jsem se nějakou dobu docela bála chodit s šátkem mimo pevné cesty. :-)
 Rapiti 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 13:04:00)
rosali, a co si šátek někde půjčit třeba na týden, dva a vyzkoušet? Když jsme mívali v MC šátky na prodej (mimochodem za 550 Kč), tak jsme měli zároveň jeden půjčovací na vyzkoušení.
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 13:26:14)
No tak 550 kc je super cena. Ja som mala pocit,že sa to pohybuje rádovo v tisícoch.Od kamarátok si požičať neviem,žiana ho nemá,ale skúsim nájsť niečeo na nettu.
 Žžena 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 13:32:40)
rosali,
něteré internetové obchody, které šátky prodávají, taky nabízí půjčení.
A i šátek co nový je dražší, se dá sehnat levněji. Třeba na MMB když člověk pohledá, dá se levně sehnat v perfektním stavu šátek co stojí normálně ty tisíce. Bývají tam i zánovní kousky, kdy mamina jednou zkusila a konstatovala že to není nic pro ně... Takhle jsem sehnala nový jenom vypraný supr šátek za třetinu původní ceny ~b~
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 13:35:53)
Dik všetkým za tipy.~;)
 petra 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 14:25:36)
Rosali,
nevím odkud jsi, ale v Brandýse nad Labem v mateřském centru šátky půjčují za 50 Kč na týden. Takže já si taqm nejdřív šátek půjčila a pak si koupila obnošený za 250 Kč. Běžně jezdím s kočárem, nejsem klasická šátkařka, ale do hůře přístupných terénů jedině s šátekm. Takže prcek už se mnou byl na řípu a v troské botanické zahradě. Na slečnu jsme měli jenom klokanku a je to neporovnatelné. Šátek je jednoznačně lepší pro mimčo i pro nosiče. (U nás nosí i taťka, který se nejdřív tvářil, že jsem se zbláznila a slečna nosí v šátku aspoň panenku:-)
 rosali 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 16:41:26)
Dík za tip,
popozerám sa v nejakom MC aj u nás,a určite si ho požičiam,keď to bude len trocha možné, na skúšku.
 Maťa. 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 22:16:25)
Rosali, mám tiež problém s chrbátom a nemalý. Napriek tomu nosím syna v ergonomickom nosítku, konkrétne Manduca. Je to paráda! Teraz už na chrbte:-)

Klokanky neuznávam, ničia decku chrbticu a rodičom tiež v konečnom dosledku a to aj tie "dobre vyzerajúce" novodobé.

Obdoba Manducy je aj Ergo.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:45:37)
Rosali, nedivím se, klokanky tohle dělají, protože jsou na nošení celkově poměrně nevhodné. Daleko lepší je kvalitní šátek, pžípadně pak strukturované nosítko, kde je dítě přímu upevněné na těle nosiče, váha se rozkládá na ramena a na bedra, anvéc dítě je ve fyziologické poloze s kulatou páteří.
 adelaide k. 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:40:42)
Ono se to teda vztahuje k tomu co píše imis o trpících dětech na dovolené.

Pokud se bavíme o klasické klokance (ne o některém ergonomickém nosítku) tak bych u toho i zůstala. Protože nosit malé mimi v něčem takovém ...
 adelaide k. 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:41:52)
...co píše DENISA...

Sorry Imis :-)
 vertigo 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 19:23:25)
Nemyslím si, že nutně musí dítě viset v klokance jako kus hadru. Já jsem si ji pořídila nedávno a nedám na ni dopustit. Dcera má 10 měsíců, je drobná, takže se mi do klokanky v pohodě vleze a je v ní náramně spokojená. A já taky, protože jezdit po městě MHD s kočárem je mnohdy hra nervů. Takhle se dostanu v podstatě kamkoliv. Jediný negativum je moje bolest zad. A pokud by se dceři v klokance nelíbilo, tak jsem si jistá, že by mi to dala náležitě najevo, takže jsem klidná. A nemám pocit, že bych v hlavě neměla mozek!
 kaMyš 


Re: Jeste jedna rada 

(16.5.2009 8:13:22)
Zlatá slova, plně souzním.
 Souhlasím 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 11:59:29)
Kdo jede s půlročním miminem k moři je sobec, který myslí jen na sebe a nezajímá ho jak je asi tomu malému kojenečkovi? Tomu je nejlíp doma ve své postýlce.
 Miška a Filípek 
  • 

Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:02:48)
Kdo jede s půlročním miminkem k moři je sobec, který myslí jen na sebe a jak se asi cítí ten malý kojeneček? Pro něj není pobyt u moře ničím jiným než utrpením. Jemu je nejlíp doma ve známém prostředí ve své postýlce. Ano - jeďte na dovolenou - ale u nás, choďte na procházky a miminko může spokojeně spinkat v kočárku, tak jako kdyby bylo doma. Ale celodenní trápení na pláži, to si fakt odpusťte!
 & 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:05:33)
Este neco napis prosim, prosim...
 rosali 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:07:52)
~R^~t~~R^~t~
 sarmi 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:32:43)
~t~~R^
 zuni 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:20:33)
sobec je ten, kdo nechá mimino ležet v kočáře, daleko od vůně maminky a na "prkně", kde se mu vůbec nelíbí.
 Patricie 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 21:41:37)
Presne tak.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 23:21:23)
Cha cha, Patricie, nechceš mi snad říct, že tvoje dítě nikdy nespalo v kočárku na ,,prkně" ??? Co to tady melete za blbosti?
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 23:22:37)
No holky dost této debaty. Bavíme se tu o nesmyslech :-))
 Patricie 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 23:30:59)
Nejsou to zadne blbosti, tys moc nepochopila. Na prkne... v postylce a ne v kocarku. Cha cha. Me deti co nejmene pouzivaly postylku a kocarek (jen na spani). Byly vetsinou v kontaktu s matkou.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 23:48:26)
A tos je jako nosila, pokaždé když spaly, nebo co? To jsem teda fakt nepochopila. Moje dítě tedy určitě netrpí nedostatkem kontaktu s matkou, neustále se mazlíme, hladíme, pusinkujeme, povídáme si. Ale když spinká, tak prostě leží ve své postýlce se svýma hračkama. Když byl nemocný a vzala jsem ho k nám do postele, plakal a chtěl do své postýlky. Nevidím v tom teda nic divného nebo špatného. A když byl maličký, běžně spal venku v kočárku, když jsme byli na procházce. Jsem proto divná matka??? Fakt teda nechápu, co si tímhle chtěla říct. Mám dvouleté dítě nosit na zádech v šátku když spí, nebo co???
 Patricie 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(16.5.2009 22:05:19)
Ne, to je v poradku. Dvouleteho syna nenosim, protoze chce chodit. Misa rad spal v kocarku, klidne tam spal 5 hodin. Na cestovani jsem nosila dite v satku, jinak spal doma v kocarku. Ne, nejsi divna matka. Podle lidi jsem byla divna matka ja (pred sedmi lety - mam jeste sedmiletou dcerku):-) Ted je jina doba,jsme tolerantnejsi.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(16.5.2009 22:34:54)
Já si šátek nepořídila a moc toho lituju. Líbí se mi, když můžeš nosit miminko u sebe a jemu ještě víc, to je jasný. Takhle jsem jednou rukou vařila, uklízela a na druhé nosila malýho :-)
Na druhý mimčo si šátek jistě pořídím, i na cestování to musí být pohodlný.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 23:52:38)
Jasně, že pokud je dítě vzhůru, tak je se mnou. Že nebude ležet v postýlce a řvát jak na lesy zatím co já piju kafíčko. Ale o tom tady nikdo nepsal proboha.
Dřív děti běžně trávily své dny, že ležely v ohrádce nebo v postýlce, to už je naštěstí pryč, dřív to ale bylo normální.

Celá tahle debata mi připadá uhozená, každá se bavíme o něčem jiném :-)

 Žžena 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:28:21)
... řekl člověk, který na dovolené u moře nezná jiné činnosti než celodenní grilování se na pláži a jehož dítě nemá jinou potřebu než ležet v kočáře/postýlce.
Ty se u moře musíš asi strašně nudit...

Nevím, jestli by mému mimču bylo nejlíp doma ve své postýlce, za ty tři měsíce co je na světě v ni ještě nikdy nebyl. A zdá se, že tím nikterak nestrádá...

Je nějaký důvod, proč mimčo nemůže spokojeně spát v kočáře u moře? Nebo v cestovní postýlce, když už teda na postýlce někdo trvá? V přímořských státech trpí všechny děti permanentní nespavostí?

Mému synovi je nejlíp s mámou a je mu jedno kde...
 Žžena 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:36:42)
Ještě zádrhel v logice... s dítětem se k moři nemá jezdit, protože nejlíp je mu doma. No ale pokud je mu nejlíp doma, tak nejezděte proboha ani po Čechách, po Moravě a pokud možno tak ani k babičce či do obchodu...
 zuni 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:37:58)
to je stejná logika, jako když se manželovo rodiče šíleně strachují, když jedeme na 500km cestu. Ale že jzdíme denně do práce a MM po kraji, to je netrápí? Vždyť je to stále stejné cestování autem ~t~~t~
 Lizzie 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 12:46:58)
Nejsi z nějaké organizace působící na morálku a disciplínu rodičovstva?:)
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 13:48:00)
Nejsem z žádné organizace. Ale po zkušenostech mých kamarádek, kdy jedna byla s půlročním dítem v Egyptě - dostalo střevní chřipku a celý pobyt prozvracelo, vysoké horečky.
Druhá jela s ročním do Tunisu a dopadlo to podobně.
Kdo chce tohle podstoupit, prosím. Pokud budu na dovolené v Čechách, je podstatně menší pravděpodobnost něčeho takového a když už má dítě zdravotní problémy, jistě se hledá zdravotní péče líp, než někde v Egyptě.
Po konzultaci s naší lékařkou, která mi řekla, že s dítětem mladším tří let by se odvážila jen po Evropě.

Ať si každý dělá co chce, ale já si pořídila dítě až tehdy, kdy jsem si byla jistá, že těch pár let bez těhle dovolených vydržím.
 zuni 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 13:55:35)
jo, takže to není o tom, zda s dětmi cestovat nebo ne, ale o tom, kam, v jakém stavu, v jakém počasí, do jakého prostředí, s jakým vybavením pro dítě.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 14:06:16)
Přesně tak! Konečně na to někdo kápnul!!!

Pokud dítěti zajistím stejné prostředí, a režim na jaký je zvyklé doma a nebude mu nic chybět - prosím, cestujte vesele.

Ale skutečně jsou u moře k vidění experti, kteří jsou s malými dětmi celé dny na rozpálených plážích, oběd se moc neřeší, klid na spaní už vůbec ne.
právě jedna z těch mých kamarádek, o které jsem psala tohle absolutně neřešila, však ono se dítě přizpůsobí! Dopadlo to tak jak jsem psala, navíc se jí malá dost ošklivě spálila - co je to opalovací krém??? A sluníčko je přeci zdravé, děti se pěkně opálí... No dost jsem z ní nemohla.

My byli poprvé z domova, když bylo malému 7,5 měsíce - v Krkonoších na zimní dovolené. Ale - naprosto přesně jsme dodržovali denní režim na jaký byl zvyklý, i když se to někdy zrovna nehodilo.

V létě mu byl rok a byli jsme v jižních Čechách - malý tam dostal šestou nemoc, sbalili jsme se a jeli domů. Což v cizině asi ne moc dobře uděláte, navíc když jste tam letecky.

Zkrátka malé děti jsou citlivé na změnu prostředí a myslím, že je jen rozumné nějaký ten čas počkat, než rodinka vyrazí na exotičtější dovolenou. Protože pohodlí dětí má být na prvním místě, alespoň pro mně a manžela je.
 helena  
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 14:09:50)
No tak s týmto sa dá súhlasiť:

"Pokud dítěti zajistím stejné prostředí, a režim na jaký je zvyklé doma a nebude mu nic chybět - prosím, cestujte vesele."

Lenže predtým si hovorila trochu inak:

"Kdo jede s půlročním miminkem k moři je sobec, který myslí jen na sebe a jak se asi cítí ten malý kojeneček? Pro něj není pobyt u moře ničím jiným než utrpením."
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 14:15:12)
Když ono jde spíš o to, že u moře se to stejné prostředí dost špatně ,,schání"
Ale samozřejmě záleží na tom jaké místo si vyberete a halvně jak moc na tom rodičům záleží.

Předtím jsem byla naprosto rozčílená, protože jsem si představila něco podobného, co absolvovalo dítě mojí kamarádky. To bylo na dovolené fakt chudák a ona to komentovala tím, že přeci nebude sedět doma, jen proto, že má mimino a že si chce taky trochu užít.
 helena 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 14:21:02)
Tak to chápem, ale naozaj to tak nemusí byť. (písala som o našich skúsenostiach s deťmi pri mori v príspevku o 10:48)
 Betina 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 15:02:23)
ano, píšeš rozumně a já vím, jak to myslíš
cestovat proč ne, pokud se děťátku zajistí podobné podmínky a režim, na které je zvyklé, což ale v praxi ne vždycky dost dobře jde :-((
já jela se synkem v jeho dvou letech do Chorvatska,
byl po cestě tak unavený, že když mi řekli, že nás ubytují asi až po dvou hodinách, předvedl z nevyspání
ukázkový hysterický vztekavý záchvat a já měla chuť se otočit a jet okamžitě domů, celý ten pobyt pak byl
takový na hraně, on byl hodně akční, rychle se unavil a zvlášť v horku a nezvyklém prostředí a docela jsem si oddechla když jsme se vrátili do oázy klidu doma, kde měl svůj režim a to ho zklidnilo
jinak dnes (9 let) cestuje strašně rád, projezdil s námi pomalu celou Evropu, byli jsme v Anglii, v Norsku, nevadí mu dlouhé cesty, snáší je líp než já
takže všechno má svůj čas a i podle mě je cestování pro mimina dost velká zátěž
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 15:11:51)
Betino, děkuji za podporu, konečně se mnou někdo souhlasí. Ostatní mně tu roznesli na kopytech!

Mně jde prostě jen o blaho mého dítěte a to je na prvním místě před vším ostatním. Takto maličké dítě z dovolené stejně nic nemá a když tak to jistě nebudou pozitiva. Nechápu prostě ten smysl, proč s takto malým miminkem někam jezdit, to je podle mně jen sobectví rodičů pár let vydržet bez exotických dovolených. Jak píšeš, všechno má svůj čas a myslím, že třeba pětileté dítě si ten pobyt už trochu užije, ale půlroční mimi fakt ne.

My jedeme letos s dvouletým synkem do Chorvatska, tak teda co píšeš ... mám z toho poměrně strach. Jak zvládne celou cestu, nové prostředí a tak.
 zuni 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 15:40:02)
Miško, ono to ale začlo tím, že jsi roznesla ty je. Co čekáš, že vyvolá věta "kdo cestuje s malým dítětem na dovolenou, je sobec!" ?
Já bych třeba s Egyptem váhala i jen za sebe, dospělou, pač ty zkazky, že tam je lidem blbě, nejsou zřídkavé, taky tam bydlíš pomalu s ozbrojenou stráží před pokojem (přeháním!). Jo, kdo jede do zmiňovaného rozdílu 20° a 40°ve stínu a ještě si myslí, že se mrně přizpůsobí, je dost ujetý.
Ale začít tim, že každý, kdo cestuje, je sobec - tak tvůj první příspěvek vyzněl! - no cos asi čekala? ~d~
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 16:08:46)
Ale já nepsala na dovolenou, ale k moři a ne s malým, ale půlročním dítětem - je dost spekulativní, které dítě je ještě malé a které už je ,,velké"
Ale uznávám, že jsem se asi vyjádřila nepřesně a moc horlivě. Dané téma mně totiž dost dráždí a některé děti jsou fakt chudinky- soudě podle zkušeností ze svého okolí.
 Líza 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 21:40:39)
Miško, není každý moře v Egyptě.
Moje neteř jezdila k moři několikrát ročně od novorozeneckého věku a neblila, nespálila se, je spokojená a zdravá. U moře jsou spousty mimin a skutečně jejich "prospívání" záleží jen na tom, co maj jejich rodiče v hlavě tam, kde mají mít mozek.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 23:02:05)
Ano - vždyť už jsem to zde psala několikrát! Kdo chce k moři, nemusí snad tahat mimino hned do Egypta.
 Hanka 75 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 20:45:34)
Do Egypta a Tunisu bych s malým miminkem také raději nejela, ale proč odsuzovat všechny destinace u moře tak kategoricky jak činí ty ?
My zvolili Řecko na podzim, luxusnější hotel, i s ohledem na to, že já i táta i babička dovolenou také potřebujeme a předpokládám, že dětem prospěje mořský vzduch. Trochus e bojím změny režimu, nejsem si jistá, zda převátí pozitiva či negativa (nevím jaké budou děti za 5 měsíců), ale očekávám, že převází pozitiva a pro všechny to bude přínos. Dovolenou v Čechách nevolíme, protože to je také změnu režimu a navíc nejisté počasí, a vracet se z dovolená u Čechách, protože prší do bytu. Nebydlíme tak dobře abychom si dovolenou v bydlišti užili, není to dům se zahradou, ale centrum Prahy, de vycházky jsou možné (ale je to má jediná zábava po celý rok-pro vysvětlení máme dvojčata) a já už moc toužím po tom být v přírodě, byt jen hotelové zahradě...
 Janička+2 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(16.5.2009 22:53:37)
Miško, byli jsme s ročňákem a tříleťačkou v Egyptě a byla to nejhezčí dovolená mého života. Měla jsem trochu strach, ale jsme poměrně zkušení cestovatelé, tak jsme vyrazili. Děti snášeli dobře jak vedra tak exotická jídla, holka se zbavila dlouhobé zácpy a kluka jsme jen častěji přebalovali. Užili si to stejně jako my. S dětma se cestovat dá, chce to dokonalou přípravu, přizpůsobit podmínky, pevné nervy a záložní varianty, když něco nevyjde. Děti jsou spokojené tam, kde jsou spokojení rodiče a diskomfort ji možná vadí méně.

P.S. Myslím, že šestá nemoc by pro nás teď nebyl důvod ukončit dovolenou, pokud by tedy nehrozilo, že nakazíme další děti a nespali jsme zrovna ve stanu. I když je pravda, že holka jí měla taky v sedmi měsících, byla to první horečka a já běžela na pohotovost....
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(16.5.2009 23:04:06)
Jani, u malýho to taky právě byla první větší nemoc, já vůbec nevěděla co mu je a navíc - on tam strašně plakal. Měli jsme s sebou cestovní postýlku, ale vůbec v ní nechtěl být, vzali jsme ho k nám do postele, ale pořád plakal, nakonec jsem ho celou noc držela v náručí, ale stejně se budil co půl hodiny, museli tam z nás být odvázaný :-( Stejně jsme nemohli ven, měl vysoké horečky, takže jsme takhle přetrpěli 3 noci a pak si řekli, že to nemá význam a jeli domů. Jak byl v cizím prostředí, navíc mu bylo špatně... takže jsem si řekla, že s nemocným dítětem už nikdy nikam. Bylo to pro něj jen trápení a já měla výčitky svědomí, že ho tahám bůhvíkde, místo aby byl doma ve své postýlce - protože tam se jako mávnutím proutku uklidnil a prospal pak celý týden! Ono když člověku není dobře, fakt je nejlíp doma v důvěrně známém prostředí.

Ale jo, obdivuji tě, že jsi to s prckama zvládla, já bych neměla odvahu.
 Janička + 2 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(17.5.2009 21:54:54)
Já vím, problém je, že nikdy nevíš, jak dlouho horečka potrvá a jestli se to nezačne zhoršovat. A pupínky se objevili asi až po návratu domů.

BTW do toho Egypta jsem jenom léky balila přes hodinu a to jsem ještě volala na letiště i na ambasádu, jak je to s jejich dovozem a kolik se toho můž vzít do letadla a jestli můžeme vést dětské výživy. Místní léky na průjem bylo první, co jsme kupovali po příjezdu. Když začal mít řidší stolici, dávali jsme sirup malýmu asi dva dny spíš preventivně. Ostatní léky jsme vůbec nerozbalili. A výživy taky nebyly potřeba, v bufetu se vždycky našla nějaká málo kořeněná rýže a kuřátko nebo zelenina, takže jsme zase všechno vezli domů.

Cestování se netřeba obecně bát, ale pokud se maminka necítí v cizině bezpečně, na děti se to přenáší a při problémech několikanásobně. Tak to je pak opravdu lépe počkat.
 Pavla 3 děti 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 14:11:49)
Souhlasím s Miškou. Daléké cestování není pro malé děti právě přínosem a je jim lépe ve známém prostředí. Nechápu proč se zde do ní tak navážíte, když má naprostou pravdu!
 Evka 1973 


Moře a děti 

(15.5.2009 14:39:38)
Asi tady budu za exota, ale patřím mezi ty rodiče, kteří "vlečou" děti už jako malinké k moři. Jsem z Prahy, chatu nemáme, rodiče ke kterým by jsme vyjeli také ne, takže jediná cesta kterou s dětmi podnikáme je v létě k moři, v zimě na hory.

Nejstarší dcera jezdí od 1,5 roku k moři, mladší děti postupně tak jak se narodili a podle toho kolik jim bylo v létě. Dcera je narozená v listopadu, jela k moři kolem třičtvrtě roku, syn je narozený v červenci a jel s námi když mu bylo 6 týdnů. Letěli jsme na Gran Canaria, dětem jsme na místě zajišťovali jejich pohodlí (mladší dceři bylo tou dobou 1.5 roku, starší dceři 8 let). Vše potřebné pro děti jsem si vezla s sebou, včetně sušeného mléka, i když jsem odjížděla s plně kojeným dítětem, říkala jsem si že pro můj klid bude lepší, když si jedno balení mléka povezu s sebou. Vždycky jsme dodržovali a stále dodržujeme (i když je dětem už 8,10,17 let) pobyt na pokoji cca v době od 11 do 15 hodin, dál se to řídilo momentální situací. Nejstarší dcera je astmatička, nechtěla jsem aby byla ona ochuzená o mořský pobyt. Jediné náročné na pobytu bylo cestování, kdy jsme měli v té době ještě s manželem každý na klíně po celou cestu jedno dítě. Jinak to byla skvělá dovolená. Dětská lékařka samozřejmě o našem odjezdu věděla a nic proti němu nenamítala.

V kempu v Itálii jsem jednou zažila, kdy maminka (Češka) která tam byla na celou sezonu s rodinou a starším dítětem v červenci porodila a po týdnu přijela z porodnice i s miminkem a byli v kempu až do konce září.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(15.5.2009 14:44:34)
Obdivuji tě, já bych si na tohle netroufla! A s šestitýdenním miminkem? No to už vůbec ne. Asi jsem nějaká přecitlivělá, nebo moc starostlivá, nebo co.

My jedeme letos se synem do Chorvatska - budou mu bez pár dní dva roky. A bojím se teda hrozně. Hlavně kvůli jídlu - máme polopenzi. U maličkých dětí vidím zase tu výhodu, že pokud jsou plně kojené, tahle asi největší starost odpadá.
 Evka 1973 


Re: Moře a děti 

(15.5.2009 14:55:53)
Miško,já taky měla obavy z první cesty (v té době do Jugoslávie), na místě jsem ale viděla spousty dalších rodičů, většinou teda cizinců, ne Čechů, kteří si dovolenou naprosto užívali (v dobrém slova smyslu) i s miminky v kočárcích. Tenkrát jsem si říkala že to přeci zvládneme také. A rozhodnutí že pojedeme i se synem až se narodí, bylo naprosto spontánní, syn byl naprosto zdraví, tak nebyl důvod neodjet.

Co se týká jídla, tak ideální jsou švédské stoly, kde si můžeš sama vybrat z nabídky, víš co té dítě má rádo. Zrovna ale na první dovolené jsme měli švédské stoly jen k snídani, večeře byli servírované. Od té doby jsem už na pobyt se servírovaným jídlem nejela. Ale byli jsme několikrát v Itálii, bez zajištěného jídla, vařili jsme si na místě sami, něco jsem vezla z domova, něco jsme na místě kupovali. Střevní potíže jsme zažili jednou, v Egyptě, ale nic vážného.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(15.5.2009 15:04:30)
No já si právě myslím, že je také obrovský rozdíl, zda se jede k moři v Evropě - Chorvatsko, Itálie. Nebo právě třeba ten Egypt. Ať se na mně nikdo nezlobí, ale pokud přiletím z Čech, kde je 20 °C do Egypta, kde je 40°C ve stínu, tak tedy nevím, jak budu dítěti zajišťovat stejné podmínky jako má doma. A pochybuji, že bude maminka celý den zavřená s miminkem v klimatizovaném hotelu, to nemusí nikam jezdit, že?

A stejně pořád nějak nevím, co z toho vlastně několikaměsíční děcko má, když jede s rodiči k moři? Řekla bych, že naprosto kulový. Snad ten mořský vzduch...
Ale když tak opravdu ta Evropa snad stačí, ne?

A tím jídlem - máme zajištěnou polopenzi, mělo by být na výběr z několika jídel, no snad to nějak zvládneme.
 Evka 1973 


Re: Moře a děti 

(15.5.2009 15:19:24)
My jezdíme za mořem hlavně kvůli vodě, vzduchu, klimatu - to je to, co drží mé děti bez rozjetého astmatu a jiných větších zdravotních potíží. Podzim přečkají vždycky jen s rýmami a menšími virozami, což dětská lékařka říká, že je právě díky mořskému pobytu, jinak by promarodili možná i ten podzim.

Jinak Evropa by samozřejmě i stačila, já to měla trošku složitější, měla jsem v péči těžce postiženého bratra, v okamžiku kdy se jeho zdravotní stav začal více zhoršovat, tak mezi další kritéria výběru patřilo aby to bylo k moři co nejblíže (což nakonec zrovna pobyt na Gran Canaria nesplnil, ale to jsme zjistili až na místě). Dříve jsme jezdili hodně do Itálie, ale sem si bratr moc přál se podívat, tak jsem se snažila mu to přání splnit.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(15.5.2009 16:11:07)
Jo - tak vzduch je velký přínos. Já jsem astmatik a doufám, že mi letošní pobyt u moře hodně prospěje! Ano, v tomhle ohledu je moře velký přínos.
 Winky 
  • 

Re: Moře a děti 

(15.5.2009 21:03:51)
Pardon že se do toho vměšuju, ale proč by měl být problém se stravou u dítěte dvouletého a staršího? V evropských destinacích že by nebyl na výběr nekořeněný plátek masa, brambory, rýže či těstoviny, a čerstvá zelenina? Nějak zas nechápu tyhle překombinované starosti. Vždyť ty supermarkety co máme tady jsou nemlich to samé i jinde v Evropě....
 Tanja27 


Re: Moře a děti 

(15.5.2009 21:13:04)
Tak se stravou jsem dosud neměla nikde problém a to podotýkám, že máme ,,trošku" dietní opatření u mladší dcery...Jinak kuchyňku jsme měli na pokoji i s lednicí. 3hod letu nám v kufru vydržela zamražená polévečka i maso bez známky pohnutí v termo tašce!!Do letadla si můžeš vzít 20kg na osobu, což je supr,pobereš haldu věcí a potravin. U malého dítěte bych v afrických destinací prostě all esclusive volit nemohla a nejela bych tam. V tom Zakynhosu to bylo pro malé dítě ideální!I v tom, že pláž jsme měli pár kroků od penzionku a nebyl problém s poledňováním, že starší dcera zatím s manželem řádila u bazénu a já relaxovala s malou na pokoji či naopak...~t~~z~
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(15.5.2009 21:23:50)
Obávám se z toho důvodu, že dneska už pomalu nikdo nedokáže uvařit polévku nebo maso bez hromady koření, sušených vývarů, ochucovadel, apod. A to pokud nevíš děti minimálně do tří let nesmí jíst. Já osobně toto nepoužívám ani pro nás dospělé.
Navíc má syn potravinové alergie a hodně jídel nesmí.

Máme zajištěnou polopenzi a nevím jaká jídla se zde budou vařit, v nejhorším případě bude opravdu na bramborách a zelenině.

Tak proto ta obava!
 Tanja27 


Re: Moře a děti 

(15.5.2009 21:29:45)
Miško, úúúplně v pohodě!!!Já též nevím jak chutná polévka z pytlíku a spotravinovou alergií vím své!!!Polévky navař,zamraž, též maso ve šťávě, supr jsou domácí konzervy s masičkem /to už asi každý nezvládne/ nabal těstoviny, rýži...brambory lehce přikoupíš...Naš malá miluje vývary, ty má mnohdy i k večeři. Též kupuji bezlepkové párečky též jsem zamrazila, dala do termotašky +zmrazená lehev tonicu a v Řecku jsem to vydělávala zmrazené na kost!!!Jen je potřeba u cestovky ověřit tu kuchyňku s lednicí a mražákem.~:-D
 Tanja27 


Re: Moře a děti 

(15.5.2009 21:54:11)
Miško, pokud by jsi ovšem potřebovala pro dítě bezlepkové pečivo,to si nejsem jistá zda bys sehnala.../někde mají v těch marketech jen podstatné věci,blbiny a cukrovinky..radši si vem své, myslím, že to bezlepkové je asi trvanlivé? Jinak pečivo v řecku bylo moc dobré i jejich koblížky, ale chléb mi stačil těch dvanáct dnů a rychle domů na náš s kůrčičkou...
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(15.5.2009 23:08:42)
Naštěstí bezlepkové pečivo mít nemusí - tam jsme v pohodě a papáme normální chléb i rohlíky.

Snídaně půjdou, k obědu mu něco uvařím jak píšeš, máme ověřenou kuchyňku s lednicí, speciálně to jsem požadovala a vybírala podle toho ubytování. No a večeře se uvidí - buď bude z čeho vybírat z polopenze, nebo bude mít kašičku, kterou naštěstí pořád chce, k večeři pomalu nic jiného nevezme. Takže ono to snad nějak půjde. On má problémy s ekzémem na pusince, vadí mu hodně ovoce a i některá zelenina, je to pech.
Ale jistě nejsme sami, má to teď spousta dětí, bohužel.
 Tanja27 


Re: Moře a děti 

(15.5.2009 23:25:55)
Miško přesně tak,to je naprosto v pohodě!My máme jako bonus po povinném očkování atopický ekzém...Z potravin nám testy nevyhodnotili nic, tudíž můžeme naprosto všechno.Naštěstí říkám naštěstí to máme v malé míře, i tak mi bylo doporučeno třeba na měsíc vyhodit vše mléčné - vše!Pak jsem vyhodila na měsíc lepek atd. Mnohdy lze alergii testy prokázat ovšem ne, nenášenlivost. Naštěstí nám nic takového nevyšlo, ale vadí nám kokinka narvané éčky gumítci,lipo apod. čokoláda,citrusy, ale bez toho se dá žít a také cestovat....smažené věci doma moc neděláme tak je po pravdě ani nikde jinde nevyhledávám a není to pravé ořechové jak pro děti tak dospělé. Domácí strava je u mne základ zdravé výživy!Instantní polévky,konzery co to je?~q~
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(16.5.2009 0:00:49)
Tanjo, naprosto s tebou souhlasím! Pro mně je také domácí strava na prvním místě - svému synkovi denně vařím dle zásad zdravé výživy, nedovedu si představit mít doma desetileté dítě, které jí jen hamburgery a pije coca colu. A nějaké instantní polévky? To už jsem odnaučila jíst i manžela, vůbec už taková jídla nekupujeme. Smažené také ne, vyjímečně kuřecí řízek, který tedy synkovi velmi chutná :-( Pořádné jídlo je určitě základ zdraví, takže nějaká přibarvená papáníčka s éčkama - děkuju ne. Potíž je, že to dávají skoro do všeho.
 Tanja27 


Re: Moře a děti + éčka 

(16.5.2009 0:06:14)
Do všeho skoro jo, ale najdeš i cukrovinky na přírodní bázi. Já kupuji v zelené lékárně od fa.Myslím..Sluneční brána gumítky a bombony a jsou i bez éček chutné.Joooo kuřecí řízeček to je i naše pochutnka v neděli, ale vše jde nějak udělat...já ve varné konvici přivedu vodu k varu,naleji do mísky a řízek po řízku do té vody vložím a rychle vydělám a položím odkapat..voda v misce je hnusně mastná a řízek pokud byl rozpálený hned uschne a je zcela srovnatelný s vytahnutým z plechu.
 magggi synáček z léta09 


Re: Moře a děti + éčka 

(16.5.2009 12:36:50)
A nestačilo by dát ty řízky okapat na ubrousky, které vsáknou přebytečnou mastnotu? S tou vodou mi to připadá dost drsné~:-D
 Tanja27 


Re: Moře a děti + éčka 

(16.5.2009 12:54:51)
Drsné???Tak si tuto metodu dobře zapamatuj až tě chytne žlučník...ti jinou metodu kdyř hodlají zhřešit neznají a dietáři téééééž.Mimochodem je to rada od MUDr.!Ubrousek nezbavý řízek tuku tak jak tato metoda...~o~
 Tanja27 


Re: Moře a děti + éčka 

(16.5.2009 12:56:43)
jasan
 Danyella 


Re: Moře a děti + éčka 

(16.5.2009 13:08:49)
Dobrý den
 Líza 


Re: Moře a děti 

(16.5.2009 6:30:23)
Miško, to je docela legrační. Tak si to pomalu představovat začni, desetiletý dítě už se tě nebude na zdravou stravu ptát, a pokud mu jenou za čas ten hamburgr neumožníš, bude působit kouzlo zakázaného ovoce. Jak tě tak čtu, tak mi přijde, že si nedovedeš představit spoustu věcí, ale to není tím, že by nebyly reálné.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:14:23)
No jo, zase nějaká paní chytrá která má pravděpodobně doma právě to stokilové dítě, že? Hlavně že ty si dokážeš představit všechno, takový velechytrolíny miluju.
 Líza 


Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:22:59)
Ty jsi fakt komik. Moje děti mají nižší váhu než odpovídá průměru pro jejich výšku a věk, o to si starosti nedělej. V pohodě ;), sejdem se za deset let a zopakuješ mi to, jo ;)
Jako, jistě, když má člověk doma mimino nebo batole, tak je mu spousta věcí jasných - hlavně to, jak to bude dělat, až bude to dítě školákem ;). Stejně tak jako bezdětným je úplně jasný, jak to udělat, aby děti celou noc spaly. Je to úplně přirozený, ale právě tomuhle se říká iluze a není třeba se čertit, když ti někdo naznačí, že je máš taky.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:27:04)
Lízo a ty jsi žádný iluze neměla, když jsi měla doma batole? Ty už jsi předem všechno věděla, jak to bude? Asi ne, že jo? Tak mi laskavě moje iluze nech. Ty máš aspoň pět dětí, ne, že tak všechno víš. Promiň, ale nesnáším lidi, který jen poučují a vědí všechno nejlíp. A taky nesnáším, když mně poučuje nějaká mamaminka, že ona ví všechno líp a je lepší máma, protože už má dvě děti, zatímco já jsem naprostej břídil, protože mám jen jedno.
 Líza 


Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:29:05)
Ne, ale když mi lidi, kteří to zažili, řekli - nežer to tak, ono to všechno bude úplně jinak než si představuješ - tak jsem jim nezačala nadávat do paní chytrejch a zasmála jsem se s nima.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:35:41)
No on ten tvůj příspěvek nevyzněl zrovna že bych se mu měla smát, víš? Já samozřejmě moc iluzí nemám, je mi jasný, co jedí děti když si sami můžou něco koupit. Ale teď je ještě malej a musí jíst co mu dám já :-)) Neboj se, nejsem nějaká naivka. Ale ano, mám první dítě a všechno je pro mně poprvé. Tys to jistě neměla jinak.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:32:15)
Miško, mně se zatím spíš zdálo, že ty poučuješ ostatní ~t~
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:38:34)
Já jen píšu svůj názor, nikomu nic nevnucuju.
 arsiela, 


Re: Moře a děti 

(16.5.2009 12:36:44)
Miško neboj až mu bude deset tak si to nebudeš muset představovat,neb to bude realita.Pokud nemáš doam vyjímku pro, kterou ej maso jedovaté od narození a nikdy ho do pusy nevzal.Takové dítko pak hamburgru odolá,ale takovému smažáčku fakt už ne.Občas se tu usmívám,když čtu ty ideální představy( v dobrém) maminek,jak jejich dítko bude jíst jen zdravě a tak a tak.No po 15 letech života s dítkem už fakt na tyhle ideály rezignuju.
Jinak k tématu,nevolila ybch exotické destinace jako třeba zmiňovaný Egypt.Ale myslím,že pokud je zvolená dobrá destinace,dobré ubytování a služby tak by to mimčo za dodržení doporučovaných podmínek zvládnout mělo.
Ale nemluvím z osobní zkušenosti,neb jsme u moře v životě nebyla a asi nikdy nebudu.Ale s půlročákem jsem prošla sama půlku Šumavy a bylo to v poho.
Co se týče jídla tak mi přijde mneší risk cestování s malým mimčem,kort plně kojeným,než třeba s batoletem,kterému už musí člověk řešit co dát k jídlu.Kort pokud to nechce řešit skleničkama,nebo stát půl dne u plotny.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:17:42)
Já nemám žádné iluze, ale utčitě záleží na tom, jaks e stravuje celá rodina a jak je dítě zvyklé. Pokud se s prominutím žerou je smažáky, hranolky a knedlíky a zelenina je neznámý pojem, pak nemůžu čekat, že tohle bude jíst moje dítě. neboj se, iluze nemám, ale zatím o jeho jídle rozhoduju já.
 Patrica 


Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:31:05)
Miško, jen pro zajímavost, dovedeš si představit patnáctileté dítě, jak kouří, pije a fetuje?
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Moře a děti 

(16.5.2009 19:36:56)
Ano, dovedu naprosto živě. Není to dnes moc neobvyklý jev, ne? Proč se na to ptáš?
 Líza 


Re: Moře a děti 

(15.5.2009 21:41:59)
Miško, jestli se bojíš alergií nebo je v rodině máte, pak za lepší než polopenzi považuju apartmány s vlastním vařením - právě proto, že v hotelu ti kuchař asi polívky bez koření dělat nebude...
 Tanja27 


Re: Moře a děti 

(15.5.2009 18:12:28)
Medůzko, my též supr, ale jednu vadu na kráse to mělo, malá má dost citlivou pokožku /kožní problém, kvůli kterému jsme tam hlavně jeli/ a docela nás potrápila sluneční alergie...ale večerní koupel v černém čajíku to spravila...~R^Jinak v tom Amoudi byla ta pláž malá a ohraničená,tak naše ďáblice neměla kam utéci..jinak fakt supr,hrabala v písku,že by tři studny vykopala...
 Betina 


Re: Naprosto souhlasím 

(15.5.2009 15:06:57)
~x~~x~
 Martina -2 děti 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(18.5.2009 22:21:54)
Nemyslím si,že je to až tak sobecké.My letěli na Mallorcu s 3 letou a 6 měsíčním mimčem.Manžel si potřeboval odpočinout od práce a já taky trochu změnit prostředí.Vybrala jsem hotel hodně situovaný na děti a all inclusive.Na last minute.Docela jsme si to užili.Prcek byl kojený,takže let prospinkal a i u moře jsme se hodně přizpůsobovali potřebám mimča.Neválela jsem se celý den na pláži,ale když se prostřídáte tak se to dá.Navíc jsme měli u hotelu bazén,tak když prcek spal,mohla jsem lenošit u bazénu s chůvičkou.Já bych rozhodně jela raděj s prckem kolem toho půl roku,než třeba už s ročním.To už je o něčem jiném.Proto tento rok,volím raději dovču někde u nás,než se nervovat v letadle.I když je pravda,že mě v poslední době dálky s s dětmi až tak nelákají,důležité je aby byly v místě různé atrakce pro děti,prostě výlety,zábava.Po mých zkušenostech,se mi malá do věku tak 2.5 roku vždy špatně aklimatizovala a skoro vždy jme byli marod.Střevní chřipka,horečky.Od 3 let je to už paráda.Můj názor.
 Lusika 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(21.5.2009 14:06:36)
Leda letět letadlem mimo sezónu, kdy už není vedro. Ale bude to pak lákadlo i pro rodiče..

My jezdíme po Čechách a na změnu reagují obě děti rozhozením režimu a horším usínáním. Tříletá každý večer mluví o návratu domů. Ale každé dítě je jiné.

Lusika
 kreditka 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 12:15:00)
~R^~R^~R^
 reddik 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 16:06:32)
Ja myslim, ze klicova vec, kterou je treba zohlednit, je dostupnost a kvalita lekarske pece v miste, kam chce clovek cestovat, mela by byt srovnatelna s CR, u deti mohou nastat neocekavane zdravotni potize mnohem spis nez u dospelych, nejen infekce nebo spaleni a prehrati, muze to byt uraz, vdechnuti teles, otravy nebo u mimin i projevy vrozenych chorob, na ktere se dosud neprislo a pak je treba to resit a ja osobne treba jihoslovanske zeme v tomto ohledu nepovazuju za bezpecne ani trochu, ta pece je tam proste mnohem horsi nez zde, cisty hotel tam nalezt jde urcite, ale nemocnice/ambulance v kvalite, na kterou jsme zvykli, pochybuju. Mozna Italie, Spanelsko, Francie, ale tam se zas mohou koukat skrz prsty a pred poskytnutim pomoci si sahodlouze overovat platnost pojisteni a tak. Pokud jde o zdravotni peci pro deti, tak si opravdu myslim doma nejlip.
 & 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 16:32:15)
Miso,

to je dost subjektivni. Ja se desim, ze kdyz jsme v CR na dovoleny, ze bysme se dostali do sparu Ceskeho zdravotnictvi... Je fakt, ze jsme sem poprve jeli, kdyz bylo synovi min nez pul roku. Tak nevim jestli jsem nezodpovedni sobci, nebo ne. Voda se v CR pry taky kupovat balena, jak jsem se dozvedela v jedne turisticke prirucce a pak to riziko Tuberkulozi ve vychodni Evrope. Obrovsky risk tam jet s tak malym ditetem.
 reddik 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 16:53:55)
No ja spis slycham od lidi opak, jezdi se z vyspelych zapadnich zemi lecit do CR, je to pro ne ve stejne kvalite levnejsi a drive dostupne, sama cz zdravotnictvi za nijak skvele nepovazuju, ale detska pece, bezna, nemluvim o vzacnych chorobach apod. je dle me naprosto srovnatelna s peci kdekoli na zapad od nas, problem bych spis videla v tamejsich mediich a autorech bedekru, kteri nas staveji na roven tomu Balkanu bez toho, aby znali skutecnou situaci.
 & 


Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 17:14:48)
Reddiku,

On je asi rozdil, pokud jedes k vybranemu specalistovi a nebo pokud se nahodne ocitnes v nejake okresni nemocnici.
 Tanja27 


Re: Cestování s miminkem 

(15.5.2009 17:27:36)
My když bylo starší dceři okolo 5 let tak jsme letecky navštívili Krétu. Naprosto úžasná dovolená, let trval okolo 2,5 hod. Stravovali jsme se sami, ale jejich úžasné taverny kde bez problémů mohl člověk sníst na co měl chuť /od různě upraveného kuřátka,vepřového atd./Moře teploučké. Minulé léto jsme s dvouletou mladší dcerou navštívili Zakynthos a myslím, že máme projeto kde co,že toto byla nádherná dovolená pro ty co si chtějí odpočinout.Byla tam panenská příroda, vstup do moře pozvolný,malá tam byla nadšená.Nemůžu si vzpomět na název vesničky,byla to ,,prdel světa",ale nám to naopak s malým dítětem vyhovovalo.Nacházelo se to blízko nějaké rezervace suchozemských želviček.. Let zvádla malá v pohodě/celý prospala..ovšem před náma byla paní s miminkem,~n~ co sotva sedělo a to proplakalo celý let,že myslím dost cestujících to otrávilo. Na pláži,která byla malá a hlavně s malým počtem lidí chodili též jedni lidé s miminečkem a moc jsem nepochopila co z té dovče měli?Chlapeček neustále plakal,pod slunečníkem se mu nelíbilo a v moři také ne, tak myslím,že byli otrávení všichni.
 Tanja27 


Re: Cestování s miminkem 

(15.5.2009 17:33:55)
Cestu autem do Chorvatska bych nazvala utrpením akorát nevím kdo trpěl víc, zda já s manželem či malá dcera - nikdy více. /moře studené.../Španělsko bych volila u starších dětí, moře teplé a vlny na vyblbnoutí. Byli jsme až někde dole pod Barcelonou,že tam nebylo mnoho turistů a nádherná pláž. Dalo se tam hodně po večerech chodit po vycházkách apod. Dceru ovšem uchvátil Tunis,ale to jí bylo 9let, měli jsme štěstí na hotel/****+/ a supr zábava na tancování atd. Ovšem po večerech bych na vycházky do terénu nevyrážela. A pro malé dítě to není nejlepší volba - spíš to Řecko.
 Tanja27 


Re: Cestování s miminkem 

(15.5.2009 17:35:44)
Dodatek : myslím, že ta vesnička v Zakynthosu se jmenovala Amoudi/tak nějak/ pro malé dítě uplná pohodička~p~
 Žaneta 
  • 

Re: Jeste jedna rada/hm, hm 

(15.5.2009 17:58:01)
Hm, a svým 2ma starším dětem 9 a 7 mám říct: "Musíte počkat ještě tak 2-3 roky, než s vámi někam vyrazím, neboť máme ještě půlroční mimino? Já nevidím na cestování s dětmi problém... To, že Vám připadá miminko v šátku jako chudinka, to je váš názor. Já jsem takhle nosila všechny děti a nikde jinde nebyly tak spokojené, jako v šátku...
Mám švagrovou, která by dítě do šátku nedala z toho důvodu jako vy, že jí v něm připadají jako chudinky, nicméně už je asi 4tým rokem zavřená v podstatě jenom doma, protože s kočárem se někam dostat už je složitější...nejspíš jí to nevadí, ale já bych doma několik let zavřená být nemohla a nepovažuji dítě jako překážku. To, že lidé berou svoje děti od mala na hory, nebo k moři jim podle mě zase naopak jenom prospěje. Jsou na to zvyklé od začátku a nejsou pak při první cestě ve 3-4 letech vykulený, že se někam cestuje....
Cestovali jsme hned jak to šlo a nikdy jsme neměli problém, že by nám děti někde brečely, nebo cestu nezvládaly apod..Naopak vždycky a ty starší doteď, se na cestování vyloženě těší a pobyty mimo domov je hodně baví..
 Tanja27 


Re: Jeste jedna rada/hm, hm 

(15.5.2009 18:22:56)
Žaneto, naprosto s tebou souhlasím dítě mnohdy není na překážku!Ba naopak bez dětí nikam nejedu!Ovšem vzpomínám,že jsme byli na horách a já byla tak unavená z práce a tak se těěěšila jak se prospím a zrelaxuji!!!Vedle nás byli s mimčem a můžu ti říct, že po dvou nocích jsme se stěhovali na jiný pokoj!Co tobě připadá, že tě neomezuje,může omezovat jiné!!!
 Žaneta 
  • 

Re: Jeste jedna rada/hm, hm 

(16.5.2009 20:30:09)
Tak s tím já souhlasím, ale je spousta lokalit, kam jezdí spíš rodiny s dětmi.. vždycky lze nalézt kompromis. Já jenom nejsem člověk, který by se dokázal doma zavřít, byť na několik měsíců, to prostě nejde, zbláznila bych se. Jen říkám, že to, že někdo je raději doma a jeho děti třeba nemají rádi cestování, ještě nutně neznamená, že jiným dětem to činí problémy.. Neříkám, často by člověk potřeboval dovolenou na zotavenou po dovolené, protože bych nebyla upřímná, kdybych říkala, že to někdy není fuška to zvládnout tak, aby jsme byli všichni spokojení, včetně toho, abychom neobtěžovali okolí, nicméně mě i dětem to za to stojí.. Neumím být na jednom místě a dětmi se nic nezměnilo. Navíc myslím, že to spíš vždycky řeší rodiče, než ty děti, že ty prostě zvládnou všechno, často bez problémů, když tam mají svoje lidi a svoje nejmilovanější hračky (když jsou malé..). Nevím, každý to má jinak, ale nelze říct, necestujte, protože já taky radši necestuji..
 DENISA 
  • 

Re: Jeste jedna rada/hm, hm 

(16.5.2009 14:31:09)
Zaneto a to to doopravdy doma mate postavene tak, ze kdyz bys svym detem 7 a 9 odeprela rok, dva dovolenou, tak bys byla za tu spatnou? Tak to ja asi svoje rodice pujdu rovnou zardousit, protoze s nami v nasem detstvi u more nikdy nebyli a dovolena v CR se take konala zridka, protoze na to proste nebyly prachy. Proti satkum rozhodne nic nemam, sama pouzivam sling, ale porad si myslim, ze nic se nema prehanet. I v satku asi neni diteti dobre cely den, kor ve vedrech. A kazde dite snasi cestovani jinak, nektere je nadsene, nektere rve celych 12 hodin, nez se autem dovolenkychtivi rodice doharcuji na jih.
 Žaneta 
  • 

Re: Jeste jedna rada/hm, hm 

(16.5.2009 20:39:55)
No, vždyť ale kdo nechce raději cestovat, protože to tak cítí, ať necestuje, kdo chce ať jo, ne?
Děti by to neřešily, kdybych jim řekla, že se nikam nejede, ale já při nich pracuju, byť teď budu muset chvilku jen část. a z domova, ale i tak jsem sama ráda, když se všichni můžeme zabalit a zmizet někam, kde máme čas jenom pro sebe a já nemusím ještě ke všemu řešit domácnost a prostě to je pak pro nás taková velká oddychovka pro všechny a jezdíme všichni na "dovči" rádi.. jsme tam spolu, máme na sebe víc času a tak vůbec. Nemusím vyrážet každoročně k moři, můžu a jezdím často i jen po ČR, ale ono to je víceméně podobný, je celkem jedno, jestli jedete za hranice, k moři, nebo lokálně. Jen mi jde o to, že ráda já i děti měníme prostředí a dělá nám to dobře.. Každý jsme jiný a každý ať si to uzpůsobí, dle svého, ne?
 Patricie 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(15.5.2009 21:38:22)
Mozna more pocka...ale chodit s detmi v satku do prirody, do hor je naprosto skvela vec. Me deti byly velmi stastne, nebrecely prakticky vubec. Deti, ktere porad lezi v kocarku na jednom miste, jsou VETSI chudaci. Promin. P
 verka 
  • 

K moři ano....... 

(16.5.2009 15:30:22)
My máme tří letou holčičku a byla s námi třikrát u moře.Poprvé to byl ostrov Gran Canaria.čtyři hodiny v letadle (další hodiny kolem nepočítám).jelo se přes noc,byl jí rok a půl a cestu i pobyt zvládla krásně.
Podruhé Egypt cesta opět bez problémů a Egypťané se mohli z malé poprdět.
Potřetí ostrov Zakyntos.Zase všechno proběhlo dobře.
Prostě nevidím důvod,proč nejezdit z mimminkem k moři.
Ve všech státech,které jsme procestovali před narozením dcery,jsme se setkávali s rodinami,které měli maličké děti.
Ještě teď vidím před sebou letadlo s miminkama na palubě,která si spokojeně spinkají,rozvalená na sedadlech.
Jen bych dala jednu radu ato:vybírat s rozumem hotely.
 PTum 


Re: Jeste jedna rada 

(18.5.2009 13:29:42)
Ja jsem nekolikrat cetla, ze dite do 1 roku by nemelo pobyvat ve vysce vyssi nez 1000 m.n.m....
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(18.5.2009 14:15:17)
Já to neslyšela, ale možná to stojí za zamyšlení... takže hory asi ne, co?
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(18.5.2009 14:15:55)
No ale co když tam ty lidi bydlí, na těch horách :-)
 Jana 
  • 

cestování s miminkem 

(18.5.2009 23:38:16)
Nám se pro pobyt u moře absolutně nejvíc osvědčilo Chorvatsko.
V měsících jako červen nebo září, kdy není horko, je to tam podle mě s mimčem ideální a navíc je tu pro případ potřeby vždycky možnost být autem za 10 hodin zase zpátky doma...
Poprvé jsme jeli v září(dceři bylo 5 měsíců). Jeli jsme autem přes noc, tak celou cestu prospala a okamžitě se aklimatizovala. Když jsme se stěhovali do apartmánu, tak se sousedé chytali za hlavu, že vedle nich budeme bydlet s mimčem, že se nevyspí. Ale hned po první noci byli udivení, že malá ani nepípla - to spíš my jsme slyšeli štěkat jejich psa :-)
Bydleli jsme přímo na pláži, takže jsme si mohli na střídačku dojít zaplavat, anebo jsme se s malou uvelebili pod borovicemi v chládku. Další rok jsme jeli v červnu (malé bylo 15 měsíců) a byla naprosto spokojená. Po večerce jsme jí posadili do autosedačky a když se ráno vzbudila, byla už do moře - jak kdyby si to pamatovala, hned jak jsme jí vyndali z auta, namířila si to brankou přímo k moři a rovnou tam vlezla (i v oblečení)...
Opět jsme bydleli přímo na pláži a zároveň nedaleko centra. Takže jsme dopoledne stihli procházku, dětské hřiště a přes poledne se skryli slunečním paprskům v zákoutí stromů a zároveň měli krásný výhled na moře, po obědě spánek a k vodě a na sluníčko jsme s malou chodili tak od 16 - 18 hodin, byla nadšená a naprosto to stačilo.
Navíc jsme my dospělí chytli krásný bronz, aniž jsme o to usilovali a smáli jsme se při pohledu na smaženky, které se pekly na slunci v pravé poledne od hlavy až patě pokrytí bílou vrstvou opalovacího krému.
Spát jsme chodili tak ve 22-23, protože se dcerce moc líbil i noční život a ráda dováděla s místními dětmi, ale když jsme na dovolené, tak proč jí to nedopřát. Kromě té večerky si myslím, že měla režim stejný jako doma, byla spokojená a tím pádem i my.
Zkrátka jak si to kdo udělá, tak to má.
 Kačka,Nikča,Dominik 
  • 

Re: Jeste jedna rada 

(19.5.2009 15:18:57)
Naprosto souhlasím,je to jen o sobeckosti,chudáci děti!
 chatrosa 


jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(15.5.2009 11:28:13)
Čtu si tady ty vaše přízpěvky a nejde mi do hlavy proč se tady tak dohadujete a slovíčkaříte.Myslím, že je každého věc jestli veme dítě na dovču nebo ne a pokud vlastní ammince nevadí, že se mimi přehřívá, mrzne, necítí se dobře stejně s tím nic neuděláte, i kdyby jste napsali romány.
Chtěla bych vás poprosit maminky cestovatelky, jestli nemáte nějaký dobrý tip na zábavu pro dítě do auta. Nějakou hru,říkanku nebo tak něco. Malý má 18 měsíců a vyrážíme chorvatska, tak ať ho mám čím po cestě zabavit. Uvítám jakýkoli tip.
 rosali 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(15.5.2009 11:42:30)
Mám skúsenosti s so súpravou na kreslenie,ktorá sa dá jednoducho primontovať na zadnú stranu predného sedadla.Je to taká plochá taška,ktorá sa otvorí,stane sa z nej tým sposobom "pseudostolček" na ktorom si dieťa v aute može za jazdy kresliť.Predávajú to aj so súpravou fixiek a pasteliek.My sme fixky vybrali/predsa len není nutné prísť počas jazdy o poťahy~:-D /
Neviem len,či to ocení aj 18 mesačný chlapček.Asi je to ešte skoro.
 & 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(15.5.2009 11:45:27)
Chatroso,

DVD, pak tu magnetickou kreslici tabulku. Jinak doporucuji, koupit neco noveho co dite nezna, treba nejakou lacinou blbost a tim se ditko taky zabavi. Piti jidlo, detsky pisnicky... Jednou, jsem mu vzali omalovanky, broucek pocmaral fixou, potahy a okno.
 rosali 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(15.5.2009 11:51:02)
Fakt,aj to DVD je super.My sme použili pre malú aj sluchátka do uší aby sme nemuseli Princeznu ze mlejna počúvať už 1000-ci krát.~:-D
Je ale fakt,že bola staršia-3-4 roky.
 Žžena 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(15.5.2009 12:32:56)
Taky sis musela rejpnout ~t~
Každé mamince asi vadí, když "se mimi přehřívá, mrzne, necítí se dobře". Ale některá halt umí zařídit, aby dítě tento diskomfort (ani na cestách) nezažívalo.
 magggi synáček z léta09 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(15.5.2009 12:52:32)
Moje neteř miluje cca od 12 měsíců figurky pravěkých ještěrů a vydrží si s nimi hrát dlouho - v kombinaci s knihou ilustrací Zdeňka Buriana, kterou kupodivu neničí a netrhá, takže pro 18měsíců bych doporučila koupit neokoukané figurky zvířátek (dostatečně velkých, aby to batole nepojídalo, a aby se dobře hledala poházená po autě~z~ ), dále pak knížky na prohlížení a nějaké knížky s pohádkami pro rodiče. Naší mámě se ovšem dělalo u čtení za jízdy zle, takže pohádky vymýšlela. Napřed sama,a když jsme se sestrou byly starší, daly jsme jí název pohádky (třeba "O třech zlatých buřtech" :-)~:-D )a musela namáhat hlavu.~z~
Od nějakých 18 měsíců se neteř také zajímá o písmenka (to má zřejmě po mně, její matka je dyslektik, zatímco já slabikuju od 3 let a čtu knížky od 4 :-) ), takže se může cestou i učit písmenka, pokud projeví zájem, ale dle mé vlastní zkušenosti - pokud to to mrně chytne, je to do zblbnutí dlouhá zábava ~t~~;((~t~ .

A k cestování dětí - můj názor je, že by dítě zbytečně cestovat nemělo, nebo alespoň ne moc daleko tak cca půl roku. Chápu ale rodiče z měst, kteří potřebují občas z kouře vypadnout, takže na chaty, chalupy, proč ne. My tak cestovali celá rodina a dětem to jen prospěje, když taky občas dýchá kyslík.
Rodiče, kteří jedou s malým miminkem třeba k moři nebo na hory - prostě daleko a na místa, kde je nutná zvýšená opatrnost a změněný denní režim, zcela přispůsobený tvorečkovi, kterému je fuk, kde se nalézá, hlavně, když je mu fajn, mají můj obdiv. Čekám první miminko přesně v době, kdy běžně jezdíme k moři a kupodivu jsem docela ráda, že mi jeden rok odpadnou ty přípravy a chystání, což nenávidím a dá mi to poměrně dost práce - drahoušek to totiž sice odřídí a zaplatí, ale vše okolo (pojištění, doklady, jídlo, pití, peníze atd.atd.) leží na hřbetě mně. A do toho ještě kojence...no to už bych z té dovči fakt nic neměla:-)
Těším se, že budu po pár týdnech drandit s kočárem na naše místní koupaliště, které je kojencům a dětem všeobecně přizpůsobeno (jen těch 6 předlouhých týdnů, než se budu moci vykoupat, to mě trefí!~n~), můžeme si dovolit (třeba po těch 2-3 měsících) pár výletů do hor(čistě ze sobeckých důvodů - bez výletů je mi smutno, byť bydlíme v přírodě), jelikož v podhůří bydlíme a nebudeme mimi týrat dlouhou cestou, ale možná budu tak utahaná, že to ebude možné, zřejmě si to moc maluju...~t~~d~
Ale moře - to zkusíme právě až za rok, resp. buď na jaře nebo na podzim, abychom se vyhnuli největším vedrům...Takže až bude mrněti buď 10 měsíců nebo přes rok - to už snad zvládnu bez řečí a kojenec či batole též ~2~~v~
 Ivka (kluci 8 a 3 roky) 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(15.5.2009 21:07:25)
Tak my jezdíme s dětmi k moři, do hor i pod stan od miminovského věku (jak to vyšlo).Děti zásadně "neodkládáme", trávíme vzácný (manželův) čas dovolené vždy pohromadě. Plánujeme třetí mimi a určitě neřeknu klukům, že moře nebude, dokud sourozenec nevyroste...navíc naši kluci si už v roce věku moře moooc užívali-kyblíčkovali, přesýpali písek, sbírali kamínky...např Itálie nepředstavuje zas takovou změnu klimatu...ale zvládli jsme ke vší spokojenosti i podzimní Egypt (to už ale byli větší).
Neřekla bych jako autor článku, že ideální je all inclusive, s úplně malými bych jela jen do apartmánu s vlastním vařením, neb těstoviny od maminky jsou ÚPLNĚ jiné než ty v hotelu :-) a zrovna naše děti nebyly ochotné vzít cokoli cize vyhlížejícího do úst. Takže bych se ničeho nebála ani s malým mimčem, když se dá v zemi normálně nakoupit a případně zajít k "civilizovanému" lékaři, navíc v blízkých destinacích (Itálie, Chorvatsko) se dá v nejhorším (při nemoci)zabalit a být ještě týž den večer doma.
K zabavení v autě: máme na CD spoustu čtených pohádek(Modroočko, Rychlé šípy...), kluci mají kapsář na hračky, drobnosti, hlavolamy...na opravdu dlouhé cesty mám vždy trumf: pytlík maličkostí, které jsem předtím při úklidu vyřadila klukům z hraček(blbinky z kinder vajec, skládačky, autíčka...)-doma si jich už dávno nikdo nevšiml, ale v autě jsou z nich najednou poklady:-)!Přeju všem krásné léto kdekoli, hlavně SPOLU a s odpočinkem a dobitím baterek pro všechny zúčastněné!
 Monča 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(17.5.2009 14:15:17)
Pro tak malé dítě mi přijde dobré mít nějaké maňásky či plyšáky, kteří na něj vykukují zpoza předního sedadla na různých místech - klasická schovka, při troše cviku (natrénujete cestou :-) ) se to dá provádět i bez otáčení maminky, pokud by se jí dělalo z otáčení blbě :-)
 Lůca+Josífek 1/07 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 15:04:03)
Blbě z otáčení? Přece jako matka jezdím a sedím vzadu, abych byla dítěti k dispozici, ne a ono tam nebylo samo? A mohla jsem se mu plně věnovat - podat jídlo, pití, hračku, hrát si...
 Liaa 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 15:09:59)
Jako matka dvou dětí snad nikam nejezdím, ne? ~t~
 Lůca+Josífek 1/07 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 15:15:22)
Milado,

máme velké auto, kde i se dvěma autosedačkama se dozadu vejdeš.
Pokud je jeden sourozenec starší, tak menšímu pomůže, to je jasné.
Narážím na matky, kterých na silnicích vidím dost, které radši sedí ve předu na sedadle spolujezdce, než aby byli s dítětem vzadu a věnovali se mu.
 chatrosa 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 15:24:38)
Tak to by mě zajímalo, co je na tom, že matka sedí ve předu tak špatného. Jsem jako krkavčí nebo co? Pití, jídlo atd. mu snad mohu podat i zepředu. Není to do zadu přece 5 metrů.Tohle už je podle mě přehnané.
 Liaa 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 16:28:48)
A já dokonce na silnicích potkávám matky, které sedí za volantem a řídí, místo aby seděly vzadu vedle dítěte a věnovaly se mu. ~y~
 Lůca+Josífek 1/07 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 16:36:56)
Taky potkávám na silnici matky, co své děti nemají ani připoutané, a nebo kolikrát sedí dítě vpředu.
Když řídí, tak je to jasný.
Já prostě jen konstatuju, že matka, která radši sedí vpředu vedle partnera, než aby byla vzadu s dítětem, nemá moje uznání.
 Jana Z. 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 16:54:47)

"Já prostě jen konstatuju, že matka, která radši sedí vpředu vedle partnera, než aby byla vzadu s dítětem, nemá moje uznání."


Luco,

za a/ nase ditka nepotrebuji pojizdny rodinny cirkus se zpivanim a drzenim za rucicku (navic bych mela malo rucicek)...~g~
Jezdi autem kazdy den od narozeni, vcetne dlouhych cest, zabavi se samy, proste jsou zvykly jezdit autem ..

za b/ ridim

za c/ i kdybych neridila, vzadu zvracim, kvuli tomu, abych delala tutununu na dite, ktere to nevyzaduje si nebudu trhat zily a snazit se nepozvracet si vlastni dite...


TOhle je jen snaha ukazat par duvodu z pohledu "matky sedici vepredu"..

Co se tyce Tveho uznani, to je mi takrikajic u zadku..

J.

 Lůca+Josífek 1/07 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 17:20:11)
Jano Z.,

taky na syna nedělám tutununu a nědělám na něj opičky.
Jezdí autem taky od narození. Prostě mi to přijde přirozené, že pokud má matka tu možnost (neřídí, vejde-li se dozadu a nedělá se jí vzadu špatně), měla by sedět u dítěte.
 & 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 17:31:50)
Luco,
je fakt, ze se mi dela v zadu spatne a k tomu mam delsi nohy nez Julia Roberts a vzadu se mi proste blbe sedi. Jinak poavazuji za dulezitejsi bavit partnera nez se starat o dite, ktere je vetsinou v pohode. Cestujeme jezdime, taky dlouhy streky nekolikrat rocne.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 17:32:17)
Lůco, tak to nemusíš cpát ostatním. Spoustě lidí to přirozené nepřijde.
 Jana Z. 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 17:55:10)
Luco,

spouste zenskych (to z mnoha duvodu - uz tady vyjmenovanych) proste neprijde "prirozene", resp. to situace nevyzaduje (sedet u ditete vzadu)...~d~
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 17:02:36)
No já většinou sama řídila a kluci si zvykli, že jsou vzadu v sedačce sami. Tak jsem pak schválně seděla vepředu i když jsem řídit nemusela - bála jsem se, že mi pak budou řvát, až si zase budu muset sednout za volant....Stačilo, když tam s nimi párkrát jela babi a celou cestu na ně dělala opičky- pak těžko chápali, že já opičky nedělám - když řídím - a dožadovali se pozornosti. Bavím se o hodinových cestách - pro rýpaly.
 Martina,Kuba 2004,Lukáš 2007 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 22:15:23)
To je přesně i můj případ. Většinou jezdíme sami bez manžela. Jsem účetní OSVČ,takže kluci jsou od mala zvyklí že jezdíme ke klientům pro doklady a vyřizovat různé věci. Kromě toho jezdí oba plavat do 30km vzdálené Olomouce.
Jednou jedinkrát chtěla jet babička na plavání s náma a strašně se drala dozadu. Vysvětlovala jsem jí,že to není potřeba, že jsou kluci zvyklí. Nedala si to vymluvit. Nejen že neusnuli a plavání stálo za kikiri, ale přesně co se objevilo v předchozím příspěvku. Když jsme jeli příště sami, tak byl problém s tím že tam seděli sami. A to všechno po jedné !!!! jízdě, kdy někdo seděl s nimi vzadu.
Pokud řídí manža, sedím samoš vepředu. Odtud podávám jídlo,pití,hračky spadené na zem a podobně. Až když je hodně velká krize, jdu dozadu za nima. Máme multivan, takže to zvládám dokonce i za jízdy, což mému choti připadá vždycky děsně k smíchu jak je mamka akční. Dokonce zvládám kojit za jízdy mladému sedícímu v autosedačce přímo do zobáčku.
Tak teda nevím, jsem krkavčí matka a našim klukům opravdu něco chybí ??? ~j~
 SarkaM 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(20.5.2009 10:45:40)
a co treba-o hruzo, siutace, kdy si matka dovoli cestovat s detmi sama, bez manzela ci jine osoby, to ma ridit auto taky ze zadu? Vadi mi ta predpojatost, kdy se predpoklada, ze samotna zenska s detma nikam nemuze. Zeny, vzpamatujte se!!
 Zawgat_Mohammed 


Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 11:31:08)
Dite zabavi take neco, co dela ruzne zvuky. Je tady jenom riziko, ze po par hodinach nekteremu spolucestujicimu dojde trpelivost a vyhodi dite i hracku z okna ~p~
 Lůca+Josífek 1/07 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 15:11:26)
My jsme byli loni se synem v Itálii, když mu bylo 19 měsíců. Letos jedeme zase, protože z toho byl nadšený. A zdravotně mu to velmi prospělo.
Jet autem v noci se trochu bál = drželi jsme se za ruku a povídali.
Přes den knížky a písničky. Dospělí se střídali ve zpívání. Každé dvě až tři hodiny zastávka, abychom se proskočili a vyčůrali. (Syn už neměl plíny). A osvědčená hra v tomto věku byla, jaký zvuk vydává jmenované zvířátko. A popisování věcí, které míjíme.
 Martina 2 děti 
  • 

Re: jak zabavit dítě , máte tip na nějakou hru? 

(18.5.2009 22:27:29)
My pokud cestujeme dále,tak raděj v noci ať to prcek prospí.A přes den,DVD přehrávač do auta,malá zvířátka,stavebnici.
 M 
  • 

Zkusenost z cestovani s miminem 

(16.5.2009 15:10:27)
Tak s dcerou jsme absolvovali:
Kreta - koncem zari, to ji byly necele 3 mesice
Egypt - v kvetnu, 10 mesicu
Zakynthos - zari, 14 mesicu

Ani na jednom z techto pobytu dcera rozhodne nijak netrpela, nespalila se, neonemocnela. Jsme pomerne akcni i tady v Cechach, takze nam vyhovovalo spise Recko nez Egypt, kde clovek mimo resort s miminem moc nemuze (mluvim o Sharm-al-Sheiku). V Recku jsme chodili po horach (nejdrive s kocarem a satkem, pote i s krosnickou soutezkami), olivovymi haji, stridali den vyletnicky s dnem valecim (ale to jsme ji rozhodne nesmazili na slunci, proste jsme se chodili vykoupat a jinak byli ve stinu) - uz nebyla takova vedra a pro vsechny to bylo prijemne. Myslim, ze pro ni to byl podobny rezim, jaky mame v Cechach - jen to prostredi bylo jine.
Nemyslim si, ze jsme sobci, kteri na ni nemysli a jen si chteji uzivat. Jde si uzivat a pritom tim diteti nepusobit zadne utrpeni. Ted je ji uz 5 let a cestujeme dal.
Chapu ale, ze se nekdo podobnych zmen prostredi boji (holt jsme kazdy jiny) a nechce jim vystavovat sve dite. Netroufla bych si ale psat neco o rodicich sobcich apod. jen proto, se nechovaji podle mych predstav. Rodic sobec muze smazit sve dite na slunci na zahrade rodinneho domu stejne jako nekde v Egypte. Onemocnet muze clovek stejne dobre v Cechach jako nekde jinde.
Takze jestli se na to citite, tak s detmi v pohode cestujte a nenechte se vystresovat nekompromisnimi doporucenimi nekterych lidi.

 Pavlína, 2 kluci (4 a1,5 roků) 
  • 

Každému co jeho jest.... 

(16.5.2009 20:43:27)
Naše zkušenost s dovolenými je následující: ani já ani manžel nejsme "mořské" typy, k moři jsme nejezdili ani za svobodna. Teď o tom kvůli dětem občas zauvažujem, myslím, že by tam byli spokojení, ale zatím jsme to vždy zavrhli, my bychom si to asi neužili. Ale pokud někdo má rád dovolenou u moře, má výhodu, že může jet i s velmi malým mimčem.

My s manželem jsme byli zvyklí jezdit na hory, pořídili jsme pro kluka šátek, později krosnu a výsledek? Kluci to vydrží, někdy líp, někdy hůř, rozhodně si to ale neužívají. Takže i když existuje způsob jak je přemístit po horách, využíváme to jen "přiměřeně". Když jsem byla těhotná, chtěla jsem i vozítko za kolo, ale dneska to zavrhuju (ne celkově, ale pro naše kluky). Staršího kluka teď už v krosně neunesem, musí po svých a po cestě se musí pokud možno vyskytovat nebo vymyslet nějaká "zábavka". Náš celodenní výlet je cca 5 km. Kvůli tomu nepojedem do Alp, na to stačí česko a slovensko.

Takže poznáváme teď s dětmi naši republiku a je to fajn.
 Martina,Kuba 2004,Lukáš 2007 


Re: Každému co jeho jest.... 

(17.5.2009 22:00:44)
Tak to je přesně náš případ. Vždycky hledím s otevřenou pusou údivem na někoho,kdo mi líčí,že byl s malými dětmi u moře. My máme doma dva človíky (1,5 a 4,5 roku) a oba jsou od mala necestovatelní. Babičku máme 150 km od nás a jezdíme tam cca 1x měsíčně. Je to pokaždé horor. Prořvaná cesta, nervy rodičů dostanou zabrat. Prostě ne a ne, já v té autosedačce nebudu. Proto představa,že bych měla jet dál než 3-4 hodiny autem nebo jiným prostředkem je pro mě zatím absolutně nepředstavitelná. Snad bude příští rok líp. Starší syn se v tom věku taky uklidnil a cestování při vhodné zábavě celkem snesl.
Vloni jsem poslala manžela s jeho mámou a naším starším synem (to měl 3,5roku) do Bulharska a absolutně to nezvládli. Mladej vůbec nevlez do moře ani na bazén,že je tam studená voda - v srpnu to bylo (od svých 2 měsíců chodí na kojenecké plavání,dodnes nechápu). Na letišti jim lez na nervy jak se furt ptal kdy poletí a v letadle měl kecy že se musí přivázat pásem. Dospělí se vrátili unavení a neodpočinutí a syn z toho myslím taky bůhvíjaký zážitky neměl.
To jen z toho druhého břehu. Ne všechny děti jsou na cestování vhodný. Ale to bude asi tím, že já jsem cestovatel rozenej a můj muž vůbec. Syn je v tomhle po něm, nejradši je doma. Mladší vypadá že bude akční, tak třeba za 2 roky nějaký moře zkusíme. Zatím trávíme dovči v ČR tak do 3 hod autem od baráku :-)
 moravian-girl 


Re: Každému co jeho jest.... 

(19.5.2009 9:10:08)
máte pravdu, na Moravě je taky fajn ~:-D~:-D~:-D
 pavla123 


Cestování s dětmi může být příjemný zážitek i pro všechny... 

(17.5.2009 22:28:05)
Ahoj, nečetla jsem sice celou diskusi, ale zdá se mi, že je tak trošku o něčedm jiném, než původně měla být. Ráda bych připojila naše zkušenosti s cestováním. Předem podotýkám, že každé dítě je jiné, některé cesty zvládá, některé miluje, jiné odmítá.
My máme štěstí, alespoň zatím, syn má cestování moc rád. Protože jsme vždy cestovali a sportovali, rozhodli jsme se to zkusit i s naším synem, který se sice narodil předčasně, ale byl od narození naprosto spokojené a bezproblémové miminko. Když mu byly 4 měsíce, zakoupili jsme vozík za kolo a začali jezdit. Většinou jsem s ním jezdila sama a na výlety k Berounce (z Prahy) budu vždy moc ráda vzpomínat. A nezůstali jsme u Berounky, ale zvládli a užili si (oba dva) jsme si i náročnější akce jako část Podunajské cyklostezky (16 měsíců) nebo cykloputování z Amsterdamu do Bruselu (28 měsíců). A bylo to vždy fajn a syn rozhodně netrpěl, ba naopak, miluje totiž změnu. Vždy když se z cesty vrátíme domů, je to náročné, není to prostě taková zábava - teď myslím hlavně pro syna...
A nezůstali jsme jen u kola. Ve 20 měsících jsme se vydali do USA, kde jsme procestovali slušnou část jihozápadu USA (Californie, Nevada, Arizona) a všichni jsme si to užívali. Stavění stanu byl obrovský zážitek, stejně jako když jsme přijeli do motelu a bylo nutné vše důkladně prozkoumat... Cestovali jsme samozřejmě naprosto jiným stylem, než kdybychom tam byli sami - žádné dlouhé přejezdy bez přestávek, žádné dlouhé túry s krosnou, ale přesto, my jsme toho spoustu viděli a syn měl spoustu nových vjemů a zážitků. Dlouho jsme váhali, jestli jet do Death Valey, jednoho z nejteplejších míst na světě (právě kvůli synovi). A k našemu úžasu, syn tady byl naprosto nadšený a my zmoření vedrem :-). Jediný horší poznatek z této cesty byl časový posun, ale to byl problém spíš pro nás - syn zpočátku více spal přes den a méně v noci... A samozřejmě jídlo také nebylo jako doma, ale snažili jsme se, aby bylo co nejzdravější a nejvyváženější. I cesta letadlem byla celkem pohodová (a to syn neměl vlastní sedadlo).
Byli jsme také u moře - v Egyptě, to až takový úspěch u syna nemělo, zřejmě proto, že jsme byli dlouho na jednom místě a voda v moři byla slaná... Letos se chystáme do Jihoafrické republiky - podotýkám, že pouze jih, takže podobný charakter jako USA). Syn už se těší (na dovolené mu budou bez 2 měsíců 4 roky), často se ptá, jestli už poletíme, má připravený dětský dalekohled a vypráví co tam uvidíme. Tak nám držte palce, ať je to další hezká a bezproblémová dovolená, jako ty předchozí.
To, že jezdíme na hory do Alp a prodloužené víkendy po Čechách se rozepisovat nebudu...
Pokud by měl někdo zájem o nějaké další tipy a poznatky z cestování, ráda pomohu :-).
 Štěpánka 
  • 

Re: Cestování s dětmi může být příjemný zážitek i pro všechny... 

(18.5.2009 16:22:19)
Konečně rozumný názor. Máte naprosto snový život a jste důkazem, že dítě není v cestování naprosto žádné omezení. Můj názor je ten, že děti jsou velmi přizpůsobivé a když se jim vytvoří podobný režim, na jaký jsou zvyklí doma a hlavně se podaří nabídnout jim vhodné podněty, jsou naprosto v pohodě. Plus vidím v tom,že na cestách se rodiče dítěti věnují většinou na 100%, pokud je tedy neodloží do nějakého baby clubu a nevěnují se zmiňovanému smažení na Slunci. Se synem jsme byli prvně na Kypru, když mu bylo 8 měsícu a v té době tam bylo 36°C a víc a naprosto bez problémů. Od té doby jezdíme 2x do roka pravidelně, zejména kvůli zdravému klimatu, a prakticky vůbec nejsme nemocní, maximálně rýma. V sobotu se chystáme do Dubaje, s 4,5 měsíčním mimi, 3,5 a 14 letými kluky. Zjišťovali jsme samozřejmě podmínky hlavně pro miminka a lidé s takhle malými dětmi tam jezdí pravidelně, hygienické podmínky jsou tam prý lepší než v Německu. Máme samozřejmě hotel, kde je lékař. A sobec je podle mě spíš člověk, který moře dítěti nedopřeje. Je to jen přežitý názor českého člověka.
 Hanka 75 


Re: Cestování s dětmi může být příjemný zážitek i pro všechny... 

(19.5.2009 21:08:32)
já bych nebyla tak kategorická. nemám vlastní zkušenost s cestováním s dětmi (zatím půlroční dvojčata), ale myslím, že mohou existovat i děti, které cestování rády nemají. tak jako existují dospělí lidé, kteří neradi cestují. takže bych určitě vykřikovala, že je to jen o schopnostech a ochotě dospělých přizpůsobit se dítěti. myslím, že existují malé děti, (dokonce bych řekla, že většina), které rády dělají stejné věci ve stejnou dobu... a cestování je většinou pravý opak tohoto. každému rodiči co jeho jest a kždému dítěti také, ale že je sobec, kdo dítěti nedopřeje moře... to se mi zdá trochu silné kafe. my k moři jedeme, ale neberu to, že dětem dopřávám něco lepšího, než kdybychom mohli jet na dovolenou v čechách v době jistějšího počasí a měli dobrý typ na dovolenou=ubytování. volíme moře=jistější počasí, protože manžel má dovolenou na podzim.
 Teraza Horáková 


Re: Cestování s dětmi může být příjemný zážitek i pro všechny... 

(19.5.2009 21:10:47)
mně se to nechce číst? ale to opravdu někdo napsal?
 Hanka 75 


Re: Cestování s dětmi může být příjemný zážitek i pro všechny... 

(21.5.2009 9:48:26)
no jo Štěpánka, poslední dvě věty jejího příspěvku...

 Hanka 75 


Re: Cestování s dětmi může být příjemný zážitek i pro všechny... 

(21.5.2009 9:49:59)
jo v mém příspěvku má být: takže bych určitě nevykrikovala..., ale to je snad z kontextu poznat..
 marty 
  • 

Re: Cestování s dětmi může být příjemný zážitek i pro všechny... 

(27.5.2009 16:50:18)
moc doporučuju emiráty s miminkem, byli jsme tam v mém 6měsíci těhotenství a nyní když je malé půl roku a od hotelu po péči o děti a vstřícnost personálu. Počásí je super i když bylo skoro 50C tak je taková vlhkost že je líp než tady při dvaceti. Jediné na co je potřeba dávat pozor tak je úplně všude klimatizace tak je potřeba si vždy říct aby jí trochu v taxikách i na pokojích (bungalovech nechávali staženou), procestovali jsme s malou celé emiráty v půjčeném autě (za pár korun) a podle toho že se pořád smála a všechno jí zajímalo tak jsme zjevně sobci co cestují pro svou potěhu bez ohledu na dítě nebyli. Let je sice delší, ale kromě krmení a našeho jídla bylo stažené světlo tak spinkala. Co se týká lékařské péče tak je opravdu na vysoké úrovni...
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Zalezi na jakych cestach.... 

(18.5.2009 13:48:32)
Mam dva kluky, cestujeme od malicka.
Vsichni zde probirate dovolene u more, ale je prece tolik jinych moznosti!
Mi s manzelem more nemusime (ja u nej jeste nebyla, manzel ano a nijak kladny vztah neziskal)
Oba dva milujeme lyzovani v zime, jezdime Alpy (bez deti, par dni zvaldli vzdy u babicek)

A tech par dni v zime nam staci na vycerpani dovolene pro nas dva, zvytek dovolene bezvyhraden podrizujeme detem. Nazor, ze oni nechodi do prace a proto blabla bla, jak zde nekdo uvedl, to neuznavam.
Nasi kluci doted nebyli u more. Mladsi zvraci v aute, starsi ma panickou hruzu z letadel.A mi dva to nemusime. More je pro nas nasilna dovolena.
Jezdime v lete na kanoe, na rafty a na kola.
Od roka deti s nami (s nadsazkou, jsou narozeni v zime, takze cca od 18ti mesicu)
Starsi jel poprve Otavu ve svych 17ti mesicich. A byl nadsen. Podminky stejne jako doma. Ano, bylo treba mit doprovodne vozidlo na brehu,k dyby nahodou a nma prevoz bagaze. Planovali jsme kratke etapy, pres poledne spanek a dve hodinove jizdy s prestavkami zvladl na vybornou Kupodivu dodnes si to pamatuje!
Na rafty jsme poprve jeli, kdyz mladsimu byli 2,5. A take naproste nadseni.
Cyklodovolene jezdime, co mame dve deti a co mladsimu bylo 1,5. V sedacce zvladal kolem 10ti km dopoledne a po odpolednim spanku totez, jizni Cechy jsou idealni.
Pak nasledovali dve letni dovci na kolech na Machaci, taky parada.
Ted uz druhym rokem kluci lyzuji.

Neni to o tom, kam kdo jede a co tam dela. Je to o tom, jak moc se dokazete prizpusobit detem. A je fakt, ze cim mensi, tim vic se musite prizpusobit.
 Štěpánka 
  • 

Re: Zalezi na jakych cestach.... 

(18.5.2009 16:19:28)
Konečně rozumný názor. Máte naprosto snový život a jste důkazem, že dítě není v cestování naprosto žádné omezení. Můj názor je ten, že děti jsou velmi přizpůsobivé a když se jim vytvoří podobný režim, na jaký jsou zvyklí doma a hlavně se podaří nabídnout jim vhodné podněty, jsou naprosto v pohodě. Plus vidím v tom,že na cestách se rodiče dítěti věnují většinou na 100%, pokud je tedy neodloží do nějakého baby clubu a nevěnují se zmiňovanému smažení na Slunci. Se synem jsme byli prvně na Kypru, když mu bylo 8 měsícu a v té době tam bylo 36°C a víc a naprosto bez problémů. Od té doby jezdíme 2x do roka pravidelně, zejména kvůli zdravému klimatu, a prakticky vůbec nejsme nemocní, maximálně rýma. V sobotu se chystáme do Dubaje, s 4,5 měsíčním mimi, 3,5 a 14 letými kluky. Zjišťovali jsme samozřejmě podmínky hlavně pro miminka a lidé s takhle malými dětmi tam jezdí pravidelně, hygienické podmínky jsou tam prý lepší než v Německu. Máme samozřejmě hotel, kde je lékař. A sobec je podle mě spíš člověk, který moře dítěti nedopřeje. Je to jen přežitý názor českého člověka.
 Štěpánka 
  • 

Re: Zalezi na jakych cestach.... 

(18.5.2009 16:23:19)
Omlouvám se,reakce byla na jiný příspěvek
 janka, dvě neposedné děti 
  • 

názor dětské lékařky 

(20.5.2009 0:18:38)
ahoj, jsem dětská lékařka t.č. na mateřské dovolené a stručně se vyjádřím k tomuto tématu:
ta paní, co si myslí, že sobecké matky sedí vepředu v autě a nebaví děti vzadu, je asi slušně řečeno bezmezně milující a odevzdaná matka. např. mně je vzadu špatně a moje děti se vzadu umí bavit samy. ad cestování: do tří let věku cestování do veder k moři (ani do blízkého bibione) nedoporučuji (neplatí pro děti žijící dlouhodobě v přímořských státech). děti všeobecně cestování a změny špatně snáší do uvedeného věku. poněkud shovívavější jsem k cestám do hor (nepředpokládám, že chcete děti brát na mt. everest), hygiena je tam snesitelnější, škodlivé bakterie v minimálním množství narozdíl od moře. když už musíte k moři, raději s kojencem "ležákem" než s batoletem, hůře ho ohlídáte. shrnuto: cestujte než počnete, pak se holt musíte trochu "nesobecky" přizpůsobit dítěti a pár let tu exotiku vynechat, navíc u nás je plno krásných míst a dítěti je nejlépe v českých podmínkách. Přečetla jsem si názor "dostat se do spárů českého zdravotnictví", tak to bych vám přála zažít např. řecké zdravotnictví, kde jsem byla na praxi - špína, předpotopní vybavení, leckde žloutenka... nelobuji, ale myslím, že české zdravotnictví je na velmi vysoké úrovni v evropě i ve světě, vzato průměrně - znalosti lékařů, vybavení, zkrátka české mozky i ručičky jsou světové i ve zdravotnictví. toť vše, doufám, že jsem vás cestovatelky neotrávila:-)
 Danyella 


Re: názor dětské lékařky 

(20.5.2009 8:24:40)
dobrý den
 Danyella 


Re: názor dětské lékařky 

(20.5.2009 8:29:33)
Naprosto souhlasím s tím, že pokud to není nutné ze zdr. důvodu tak s kojencem a batoletem bych raději volila dovolenku u nás! Vždyť i u nás je tak hezky a pobyt na chatě na čerstvém vzduchu v lese působí též blahodárně a zrelaxuje...možná víc než tropy někde v Egyptě. Mimochodem malé děti často letem trpí, jelikož jim zaléhají ouška a je to pro ně mnohdy bolestivá cesta. Minulý rok jsme s manželem též letěli za sluníčkem a za náma byla rodinka s miminkem, které nám let pěkně otrávilo od začátku do konce prořvalo,ale šíleně prořvalo.Rodiče nevěděli co s ním...Na pláž též chodili s batolety /snad jedni i s novorozencem.../,ale jejich dovolenou bych nazvala utrpením, létali po pláži jak blázni, jelikož jejich mimča brali lecco z cizí deky atd...
 Danyella 


Re: názor dětské lékařky 

(20.5.2009 8:33:10)
Paní doktorka má asi pravdu i co se týká zdravotnického vybavení v těchto mnohdy odlehlých státech....naopak chci říci, že švagrová měla v Egyptě ledvinovou koliku, z doktora a vybavení soukromé nemocničky v hotelu byla v ,,šoku" ,ale v příjemném šoku!Doktor úžasný a vstřícný a vybavení od kapaček atd. též čistota stoprocentní!A byl to egypt nad,kterým by každý ohrnul nos,ovšem ta nemocnice byla určená jen pro turisty, co bylo v nemocnici za branou radši nikdy nepoznat!
 Petula 
  • 

Re: názor dětské lékařky 

(21.5.2009 0:31:20)
Mate naprostou pravdu. Leteli jsme k mori s ditetem, ktere melo rok a pul, byli jsme dost vyrizeni. Kdyz nasemu diteti byly skoro tri roky, tak jsme si dovolenou u more konecne uzili. Nase deti (druhy syn od narozeni) jsou velmi spokojene, kdyz chodime do prirody, do hor u nas doma.
 Hanka 75 


Re: názor dětské lékařky 

(21.5.2009 10:10:54)
aha, a jaká bude asi dovolené v chatě při deštivém počasí, když manžel má dovolenou v září... se dvěma 11-timěsíčními dvojčaty ? no to si neumím představit-asi za trest. volíme Řecko, luxusní hotel s velkou zahradou, ubytování v bungalovu u písečné pláže. otazníkem zůstává cesta letadlem, ale já zažila klidná miminka v letadle, takže doufám, že naše to také budou snášet dobře, byt je tu samozřejmě riziko, že nemusí. Volíme Řecko, také proto, že let není tak dlouhý a ještě si ohlídám dobu odletu a příletu.

Dejte mi typ na dovolenou v Čechách, kde budu mít ubytování typu bungalov, zeleň, stravování v místě (nechci na dovolené vařit a nepovažuji to za svůj rozmar, ale za rozumné i pro děti), dostanu se s dvojčecím kočárkem bude-li třeba a hlavně co to počasí ??? Jestli máte takový typ tak sem s ním, budu moc ráda :-) Hory pro nás asi moc do úvahy nepřipadají, neb ještě jsme tu omezeni naším dvojčecím kočárkem. A nechci s dětmi cestovat někam daleko autem (tím myslím cca 4-5 hodin a více), na sedačky nejsou zvyklé, mají úklon hlavičky, cvičíme Vojtovku a co jsem tak pochytila, tak autosedačky pro ně nejsou nejvhodnější.
Za typ na dovolenou budu opravdu ráda, neb jsem příznivcem dovolené v Čechách (je ekologická bez dalekého cestování, a já moc ráda poznávám a vychutnávám krásnou přírodu v naší republice) a speciálně jsme hodně cestovali před dětmi, s tím, že ne dovolené u nás dojde po narození dětí. Ale ukázalo se, že když zvážím negativa a pozitiva, tak moře vychází pro nás lépe. Navíc mám kamarádky, které si dovolenou i s takto starými dětmi užili, mořský vzduch bude pro děti přínos, stravu pro děti pořešíme skleničkami, i ted skleničkujeme... úrazy nepředpokládám, budeme na ně tři dospělý lidé, prostředí během dovolené neměnné, poklidný režim...

Na dovolenou bychom mohli jet nejen na podzim, též v červnu, červenci, ale cvičím v tuto dobu stále Vojtovku 4x denně, potřebujeme na rehabilitaci a děti jsou ještě tak malé (byt je to co týden lepší a lepší), že si dovolenou kdekoli mimo domov s takto malými dětmi neumím představit. Za čtvrt roku to bude jsitě zase lepší. Ráda sem připíšu jak jsme na podzim dopadli :-)
 Jana 2 dítka 
  • 

Re: názor dětské lékařky 

(22.5.2009 12:33:14)
Počkejte až tu přibude článek o klíšťatech, to najednou všichni budou vychvalovat dovolenou u moře a sobecké matky budou ty, které děti vyzmout do přírody v ČR :)
 Hanka 75 


Re: názor dětské lékařky 

(22.5.2009 21:29:12)
no jedno vám k tomu napsat mohu. máme chatu v oblasti, kde klíštata jsou a já mám několikaletou zkušenost, že přímo v okolí chaty se pochytají raz dva. Chatu jsme si ponechali, protože tam manžel strávil hodně prázdnin, zrekonstruovali... ale kdybychom tuto chatu neměli, tj. kdyby k ní manžel neměl vzpomínky, a nyní vlatně i kdyby prostě nebyla námi nově zrekonstruované přesně podle našich představ, určitě ji nerekonstruujeme, prodáme a pořizujeme něco na horách (klíšťata nejsou) nebo v oblasti, kde jich není tolik.
mě to za to stojí. něco jsem si s klíšťaty zažila a nechci řešit u dětí. osobně to skutečně jako jeden z důvodů pro výběr dovolené vidím. takže další plus pro naši dovolenou u moře :-) díky
 Astrit 


S miminy NE do výšek 

(18.5.2009 14:35:12)
V článku mě zarazila stať o pobytu s miminy na horách. Četla jsem někde, že malým kojencům vadí řídký vzduch právě v oněch třítisícových výškách. Zatímco my dospělí se budeme kochat panoramaty, mimčo může lapat po dechu anebo by mohlo být unavené kvůli dýchacím obtížím. A taky pozor na krosny a nosičky na děti - už se stalo, že rodiče - vášniví turisté - nosili tříměsíční miminko celý den v krosničce a mimču se zablokovala krční páteř až to skončilo hospitalizací. A pak ještě k pobytům u moře s dětmi do 1 roku: prý se nedoporučuje jezdit do rizikových destinací, mezi které kupodivu patří i Chorvatsko a to kvůli riziku průjmů, což je u tak malých dětí nebezpečné kvůli dehydrataci a taky to prý není vhodné, dokud dítě neabsolvuje základní očkování. Nechci tady strašit, ale když už rajzovat s miminkem, tak vždy ruku v ruce se zdravým selským rozumem.
Já osobně čekám, až děti budou mít tři roky a z moře už budou mít větší rozum. Do té doby budeme jezdit po Čechách a Slovensku, u nás je taky krásně. Moře mi chybí, ale vydržím to. Na hory vyrážíme už teď, máme je za humny, nadmořská výška do jednoho tisíce metrů a vybíráme si cesty, na kterých můžeme jezdit s kočárem.
 moravian-girl 


Re: S miminy NE do výšek 

(19.5.2009 8:45:03)
no, já jsem se na tu třítisícovku ptala doktora a on nic takového nezmiňoval. Jinak synek v šesti měsících se v třítisícové výšce vůbec nedusil, nelapal po dechu, ani nic jiného. Na lanovce jsme mu dali pít s flašky, ať polyká a nezaléhá mu v uších. Na Zugspitze v Alpách se dostanete i s kočárkem, vřele doporučuji.
 moravian-girl 


Re: S miminy NE do výšek 

(19.5.2009 11:50:26)
oprava: pít z flašky ~p~
 Eva21546 


vlakem 

(19.5.2009 19:14:34)
Vezla jsem mičo vlakem - v kočárové tašce. V pohodě, většinu cesty prospal a já se věnovala tříleté. Cesta trvala 4 hodiny, na vystupování jsem si musela najít pomocníka:-).

S lezoucím si to už nedovedu představit, s chodífcím zase v poho.


U.
 Šarkam 
  • 

miminku je nejlip doma v postylce? 

(20.5.2009 8:53:40)
To mi neco pripomina, nazory me matky, kdyz jsem jezdila na nekolikahodinove prochazky a dcerka byla chudokrevna a brala zelezo a tudiz mela zacpu. Moje matka nemohla pochopit jak za dane situace si muzu sobecky uzivat v prirode. A ,,nestrachovat,, se doma u postylky o miminko.

Mam pocit, ze dnesni trend je vse pro dite, ale ono to tak vzdy nebylo, myslim že v rozumne miře se mají děti prizpusobit rodicum, jejich životním stylu.

Osobně dovolena u moře by pro me byla za trest, nemam rada horko.
My jsme do pul roka ani postylku nemeli instalovanou, nebyla potreba.
 Bumbi&05,08,10 


naše zkušenost s mořem - 15 m 

(23.5.2009 0:46:41)
byli jsme v Řecku se synem, 15 měsíců. Bohužel prořval celou cestu letadlem, intezivně řval 2 hodiny letu, nedal se utišit prostě ničím - letadlo mělo totiž zpoždění a nám nevyšlo "časování" spaní do letadla a syn se přetáhnul. Druhý den byl syn ochraptělý, vyletěla teplota, změnila se na horečku, měl kolem 39-40, sráželi jsme ji koupáním v bazénu, protože to byla jediná možnost, jak mu ulevit... Vyčítala jsem si, že jsem pitomá, brát takhle malý dítě k moři, že jsme měli zůstat na zadku doma. Trvalo to 3 dny, pak to bylo dobrý, akorát syna šíííííleně poštípali komáři, takže na konci 2 týdenní dovolené vypadal, jako by měl lepru, štípance se hojili další 2 měsíce, repelenty na ty řecký komářiska nezabíraly (a syn byl jediný, koho štípali, nás ostatní, ani jiné děti ne).

Dovolená to byla nakonec nádherná, moc rádi na ni vzpomínáme.

ALE

jsem rozhodnutá s druhým dítětem moře odložit (letos by jí byl v září rok) a jet, až jí budou alespoň 2 roky. Přijde mi to najednou zbytečné, kvůli "jenom" dvoutýdenní pohodě riskovat zdraví mojí holčičky, raději počkám, až bude adaptabilnější na změny a budu se s ní moci lépe domluvit případně na tom, co jí je.

Na horách jsme byli s oběma (syn 9 měsíců, v zimě Alpy - super, dcera 7 měsíců Alpy - jí to bylo úplně fuk, jen tam víc spala, pro mě to bylo hrozně utrápené s dvěma dětma).

Vyzkoušela jsem si to všechno, a hodlám po těch zkušenostech ještě chvíli sedět na zadku doma a pořádně si to užít. Bláznivě cestovat budeme za 2-3 roky dál :-DDD
 Ivka (kluci 8 a 3 roky) 
  • 

Re: naše zkušenost s mořem - 15 m 

(23.5.2009 21:42:35)
No právě- pokud by šlo o to, počkat 2-3 roky jak píšeš...ale my máme děti 5 let od sebe a plánujeme třetí-také to vypadá na větší věkový rozdíl (nééé že bychom tak velké odstupy plánovali, zkrátka život to tak přinesl :-)) čili pro nás by to bylo třeba 12 let převážně "doma na zadku"...Jsme s manželem cestovací tak by nám to asi vadilo, ale přežili bychom to. JENŽE co ty starší děti? Pro nejstaršího syna by to bylo téměř celé období, kdy jezdí dítě s nadšením s rodiči na dovolenou. To jen narážím na výše uvedené příspěvky (ne ten tvůj) o sobeckých rodičích co vláčí chudinko miminko po všech čertech...dokonce jsem zažila takové poznámky o trápení mimin v cyklovozíku, kde má podle mě naprostý komfort a náš malý vožení miluje. Musela jsem se ohradit, že trápení je spíš nutit 6-8miletého nevylítaného kluka chodit co noha nohu mine vedle kočárku s bráškou. Každý v rodině má právo na uspokojování svých zájmů a pokud to jen trochu jde skloubit a trávit čas SPOLU, rodinu to jen utuží. Rodiče sami za sebe často ochotně sleví, ale neměli by podle mě až tak kvůli miminku omezovat starší děti - ty mají také právo na své dětství.
 Tsambika 


Re: naše zkušenost s mořem - 15 m 

(8.6.2009 12:05:21)
To je bohužel špatná zkušenost z dovolené~;(( Myslím, že se dá trošku vypozorovat, zda je děcko na cestování nebo ne. Já se před týdnem vrátila z Řecka s 11-ti měsíčním synem - byla jsem jen s kamarádkou a jejím 2ročním synem. Dovolená byla naprosto úžasná, jelikož náš malý je "Hanzelka" po rodičích~t~ Samozřejmě co se týče cesty letadlem,nikdo poprvé neví, jak bude dítě reagovat. U nás naštěstí super, Tobík bavil ostatní spolucestující - stále jim dával nějaké hračky a hrál si na schovku. Při vzletu a při přistání dostal pít mlíčko a ouška ho nebolela (aspoň myslím, jelikož vůbec neplakal, ba naopak). Já tedy mohu cestování i s malým dítětem doporučit, samozřejmě vybírat s rozumem. Pak myslím, že pokud jsou rodiče z cesty ve stresu, určitě to dítě vnímá velmi negativně.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.