| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodiče chtějí jesle. A co na to děti?

 Celkem 529 názorů.
 amy 
  • 

Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 10:09:26)
Pracuji jako lékařka (manžel také). Zůstat několik let doma vzhledem k mému oboru nešlo. Rozhodla jsem se tedy pro 6 měsíců doma a poté jesle. Já i moji dva sourozenci jsme jeslemi prošli a psychickou újmu necítíme. Ovšem jeslí je ukrutný nedostatek. Už jako těhotná jsem byla označována za krkavčí matku, která vůbec nemá mít právo otěhotnět.... a díky tomu jsem získala dojem, že dát dítě do jeslí bude naprosto jednoduchá záležitost. Ale když jsem koncem těhotenství začala sledovat, kolik je jeslí, vlasy mi vstávaly hrůzou na hlavě. Jeslí je málo, těch, které berou od 6 měsíců naprosté minimum. Nakonec jsme zvolili (resp. byla to jediná možnost) soukromé jesle. Dítě jsem zapisovala ve 32.týdnu těhotenstí a to jsme s manželem ještě vůbec netušili, co čekáme (chtěli jsme překvapení) a jednalo se o poslední volné místo.
Odpor české společnosti k jeslím vychází zejména ze vzpomínek na masové jesle. Dřívější a dnešní jesle jsou naprosto neporovnatelné, popsat všechny rozdíly to by byl román.
S jeslemi jsme byli všichni spokojeni a vím, že to bylo správné rozhodnutí.
 Patricie 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 10:43:52)
6 mesicu, jo? Prijdete o zazitky pri vyvoji ditete (prvni slova, prvni krucky). Vas problem.
 sdafdsdf sydfsaf 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 10:49:05)
Presne tak... samozrejme, kazdy jsme "jineho razeni", ale pokud je prace prednejsi pred ditetem, neni vhodnejsi se zamyslet, zda vubec dite mit?! Mimochodem, v mem okoli i mezi kamarady je lekaru dost a dost a zadny z nich nic obdobneho necitil... Jestli se spis nejedna a Vas (a prosim, opravdu Vas nechci urazit) pocit nenahraditelnosti...
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:11:44)
A pracujícím mužům je práce přednější před dítětem a neměli by ho tedy mít? Možná by bylo nejlepší,aby se reprodukovali jen lidé nepracující, ne? Připadá mi absurdní polemizovat o tom, jesti by dítě měla mít lékařka, když početné potomstvo mají ti, kteří jeho potřeby vůbec neřeší.
Z hlediska "chovu" je lepší, když kvalitní chovný materiál odchová jakkoli, první krůčky a žvatlání je nadstandard. Jasně, tohle je trochu "lebensborn", ale v podstatě se u lidí i zvířat hraje pořád o tom samém.
 sdafdsdf sydfsaf 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:18:17)
Zajimalo by me, kde jste vzala tu informaci, ze "zena lekarka" nema moznost vyuzit materskou dovolenou?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:21:37)
Já jsem o něčem takovém psala?
 kotyk 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:28:12)
Jasně, hodily soukromou praxi a dluhy za hlavu, a skvěle si toužily. Já zase neznám v okolí doktorku s vlastní ordinací, co by neměla chůvu. Práce pro ně není přednější, ale prostě je součástí života. Většinou jedou na snížený úvazek a na čas sníží stav pacientů na nutné minimum, nebo si seženou záskok. Čas od času ale i tak do ordinace musí kvůli papírování. A to samé podnikatelky.

Nechci být ošklivá, ale to bys rovnou mohla napsat,že právo na rozmnožování a výchovu by měly mít jenom nepracující maminky, jediná správná cesta je být doma 4 roky a po celou dobu neopustit dítko ani na minutku (za dob mojí maminky se k tomu ještě přidávalo, že má sedět doma).
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:36:50)
K příspěvkům - o první slůvko ani krůček jsme nepřišli, syn si vybral okamžik, kdy ani jeden z nás neměl službu:-) I kdyby udělal první krůček v jeslích, nic se neděje, na tom život nestojí.
Pracujeme oba v nemocnici na plný úvazek, svou práci máme rádi, naši hypotéku už rádi nemáme, ale platit ji musíme. Určitě záleží i na lékařském oboru, ovšem jako chirurg skutečně nejde, abych byla několik let doma. Pocit vlastní nenahraditelnosti nemám, ale situace je taková, že do nemocnic se nikdo nehrne, všichni radši vlastní praxi nebo zahraničí. Takže případný výpadek jednoho kolegy je na oddělení skutečně znát. Dost mě baví i hlášky o kariéře, o té vůbec nemůžu mluvit. Mám možnost jen dvou kariérních postupů a ani o jeden nestojím. První je spojen s poradami, papírováním a sem tam nějaká reportáž pro televizi Nova (proto jsem studovat medicínu nešla). Druhý post je spojen s obrovskou zodpovědností a prací od rána do večera a od večera do rána a též papírováním. Takže kariéra - děkuji nechci. Jsem spokojená tam, kde jsem.
Velice mne mrzí, že je tu právě ona norma - 4roky doma, jinak jsi špatná matka. Kojíš, tak to jsi dobrá matka, nekojíš, jsi krkavčí matka.
Dost mne udivuje i fakt, že pracující matka je vnímaná jako tvor, kterého dítě vidí jen o dovolené. Vůbec ne, po práci se synovi věnuju a troufám si říct, že mnohdy i více než nepracující matka.
 Sylva2 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:09:11)
Ammy klid,
tohle některé ženy nikdy nepochopí. Já bych sice ty 3 roky asi zůstat doma mohla, můj obor se nevyvíjí tak rychle, ale asi bychom se museli naučit pást. Mám to štěstí, že mohu pracovat doma. A taky pracuju. A nevidím na tvé volbě nic špatného. Být v tvé situaci, pravděpodobně udělám totéž. A řeči o krkavčích matkách ať si laskavě všichni vezmou od cesty, vždycky mě to rozčílí. Pak všude možně čteš, jak ženy po mateřské jsou hendikepované na pracovním trhu, jak nemohou najít místo... Já mám po mateřské dva měsíce a práci musím odmítat. Tož tak.
 Ivevka 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 18:24:28)
Jenže tady jde zřejmě o fakt, že autorka dává své dítě do jeslí už od šestého měsíce. Pokud už v těhotenství hledá jesle s co nejdřívějším možným nástupem, tak je asi něco v nepořádku. A hlavně je s podivem, jak všichni, co dávají děti do ústavní péče, se ohánějí nedostatkem peněz. Je spousta velmi chudých rodin, které se perfektně starají o mnoho dětí, matka nepracuje mnoho let a z jednoho nevelkého platu přesto vyjdou. Takže o tom to fakt není.

Co se pocitu vlastní nenahraditelnosti týče, tak autorka si musí uvědomit, že nedostatek chirurgů je problém konkrétní nemocnice, nikoliv její. Ze zákonné úpravy vyplývá, že ji po určitou dobu musí dát zaměstnavatel volno. Ale proč to píšu: není problém v tom, že dává dítě do jeslí, ale že tímto příspěvkem žádá své okolí, aby jí tu volbu posvětilo. Osobně alternativu odložit půlroční dítě do jeslí opravdu podpořit nemohu. A jako lékařka by autorka moc dobře měla vědět proč.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 18:28:32)
Rozhodně nechci své rozhodnutí posvětit, jen chci toleranci. Jde říct nesouhlasím s tvým jednáním, nemusí se nutně hned říkat ty sobecká kariéristko, dítě nebude normální, kr*vo pitomá apod.

Nedostatek chirurgů není problém konkrétní nemocnice, ale začíná být problémem konkrétní republiky. Navíc chtěla by si být operována někým, kdo 3 roky nedržel skalpel v ruce? Já teda nikdy.
 Ivevka 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 18:38:40)
Amy, upřímně doufám že jsem tě neoznačila ani jedním z tebou zmiňovaných označení.

Jistě bych nechtěla být operována někým, kdo nedržel 3 roky skalpel v ruce, ale předpokládám, že i pro tyto případy je určité řešení (nějaká atestace nebo tak něco). Prostě, mám-li dítě, musím počítat s tím, že se mohou vyskytnout obtíže. Pro mne by bylo nejhorším problémem, kdyby se uzákonily povinné jesle, třeba od 1,5 roku. A musím říct, že bych to nesla hůř, než se vracet po mateřské na operační sál přes studovnu.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(11.5.2009 20:05:07)
Já také nedokážu úplně pochopit matku, která už v těhotenství hledá jesle. Moje dítě je pro mně před vším ostatním a nedokážu si představit, že bych s ním nebyla od rána do večera, neviděla jeho první kroky, první slova, a neprobouzelo mně každé ráno jeho sladké ,,mamí!!" Dítěti je nejlépe u matky, svého synka jsem do roka a půl kojila, což by v případě návratu do zaměstnání nešlo. Máme spolu velmi silný citový vztah, jeden bez druhého nemůžeme být a mně to naplňuje opradovým štěstím. Nedovedu si představit, jaký může mít dítě vztah k matce, která přijde v pět hodin z práce, dvě hodinky si spolu pohrají a dítě jde spát. Navíc člověk nikdy nemůže vědět, jak je s jeho dítětem zacházeno a můžete mi tady tisícktát vyprávět o super kvalitě dnešních jeslí, ale pracují vnich pořád jen lidé, kteří mají také své nálady a pochbuji, že si budou dělat servítky, pokud jde o cozí dítě.
Ale chápu, že každý to má v sobě jinak, na druhou stranu, taková maminka nikdy nepozná, o co vlastně přišla, když dala své dítě v půl roce do jeslí.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(11.5.2009 21:04:16)
Danielo, ale já netvrdím, že jedině můj přístup je správný. To je samozřejmě každého věc a každý to cítí jinak. Já jen napsala, že nedokážu pochopit matku, která to má jinak. Zase ona třeba nepochopí mne. A i s dítem doma se může člověk věnovat koníčkům, četbě a vzdělávání. Určitě nejsem urousaná domácí žena otrávená péčí o domácnost bez chvilky pro sebe.
 Theend 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(11.5.2009 20:42:17)
Osobně by mi taky přišlo líto tak rychle svěřit prcka institucím. A asi by mě dost štvalo, že mu nerozumím. Když dítě ještě špatně vyslovuje, člověk s ním musí trávit opravdu hodně času a znát jeho zážitky, aby rozuměl tomu, co říká. Stačí, když se syn kouká na pohádku na DVD a já pak nevím, o čem mluví - zas tak dobře to ještě vysvětlit nedokáže. Nechci tu lékařku nijak odsuzovat, ale moje cesta by to tedy nebyla. Radši jsem s dětmi doma a vzdělání v oboru prohlubuji dálkovým studiem VŠ.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(11.5.2009 21:07:25)
Martino - souhlasím s tebou. Mému synkovi také rozumím jen já - no protože jsem celý den s ním a všechno zažíváme společně.

A k těm institucím - člověk je někdy naštvaný na své vlastní dítě a má všeho nad hlavu, což potom cizí vychovatelky. Nevěřím, že na děcka nikdy nekřičí, nebo je neplácnou.
 Patricie 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 1:36:36)
Presne tak. Se svym synkem jsem taky rada doma. Nejsem zadna domaci husa, mam i vysokou skolu. Sve obe deti jsem kojila dele nez dva roky, stejne bych je nemohla dat do jesli. Proc by tam mely byt, kdyz jsou nejradsi doma??
 Nada 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 15:29:08)
Nezlobte se pani patricie, ale kojit deti do veku 2 let je vysoce abnormalni. Normalne se deti zacnou odstavovat, kdyz jim rostou prvni zoubky, takze nekdy po 6 ci 7 mesici. Byt s ditetem doma, dokud nemusi do skolky je urcite pro dite to nejhezci, co se diteti muze stat, nicmene v dnesni dobe si to muze sotva nekdo dovolit. Takova je kruta realita. Kdyz ma manzelka muze, co nejen vydelava tezke penize, ale ani se nemusi bat, ze ji nekdy opusti, tak ta si muze dovolit byt s detmi doma. Jenze, to se stane maloktere zene....
 adelaide k. 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 15:34:13)
Nada, normálně kde?
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 15:34:31)
Nado, to bych neřekla, že by to bylo až tak vysoce abnormální ~t~ Aspoň já takových lidí znám docela dost. Svoje děti jsem kojila 9, 31, 28 a 26 měsíců, dvě nejmladší začaly po prvním roce chodit do jeslí a já jsem nastoupila do práce. Ono se to totiž nevylučuje.
 Nada 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 15:40:34)
Tak to jiste abnormalni je. Ja si dokonce myslim, ze kojit deti do tak vysokeho veku jim po psychicke strance nedela dobre. Prominte, jestli jsem se Vas nejak dotkla, to nebyl zamer. Ale dite se ma odstavit, kdyz mu rostou prvni zoubky.
Stejne tak k zamysleni jsou deti, ktere na 2 letech a vice jeste nosi plenky, nebo ve 4 letech jeste behaji s dudlikem. Akor kdyz je maminka s ditetem doma, tak by se mu mela venovat natolik, ze dite vcas nauci chodit na nocnicek a odvykne mu dudlik.
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 15:45:03)
Nado,nechtěla jsi spíš říct,že děti se v tomhle věku začínají přikrmovat?Jinak by tvé názory byly,řekněme,poněkud zvláštní.~;)
 Nada 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:09:34)
Mozna jsem mela spis rict: odvykat prs. Pokud nekdo chce dite kojit do veku jednoho roku, coz je hodne dlouho, jeste bych to chapala. Ale kojit batolata az do 30. mesice? To ma byt normalni?
Diteti je samozrejme mozne davat dale flasticku a krmit ho mlekem, byt ne materskym. Mimochodem, nevim, ktere nazory mas na mysli. Nas maminka na roku a pul naucila na nocnicek a ve 2 letech jsem se musela chte nechte rozloucit s dudlikem. A delala dobre maminka. Kdyz obcas vidim nejakou maminku, ktera za sebou tahne dite v plence a s dudlikem, i kdyz diteti musi byt pres tri roky, tak se nestacim divit.
Samozrejme klade dite odpor, kdyz se uci na nocnicek. Deti vzdycky kladou odpor, kdyz se maji ucit neco noveho, co jim nevoni. Ale me vadi, kdyz matky radsi nechaji diteti plinku do absurdniho veku, nez aby se s ditetem natahovaly.

PS: ja jsem do skolky musela a dodnes mam z toho trauma. Bohuzel jsem mela vychovatelku, ktera se vubec nezajimala o to, jestli nektere deti sikanuji jine deti a obcas to i podporovala. Jsou to smutne vzpominky. Nicmene chapu moji maminku, ze nemela na vyber. Musela jit pracovat, neslo to jinak. Nedavam ji to za vinu, i kdyz by se mi to byvalo libilo, mit maminku doma cele moje detstvi.
 Nada 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:28:28)
Bohuzel se to obcas vida, to ti dam za pravdu. Je to ale spis smutny obrazek.
 Romi+2 holčičky 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(24.5.2009 18:48:14)
Mila Nado, tak trochu se zamyslim nad tim, jestli mas vubec doma sve deti..rekla bych, ze ne, protoze kdybys mela, nemohla bys toto vubec napsat. Nebo si z nas tady delas legraci. Taky mozne...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:00:13)
Nado, myslíš jako třeba ve 4 měsících?
 Nada 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:13:41)
to neeee. Ja jsem spis myslela tak od tech 7 mesicu. Jenom proto, ze miminku zacali rust zoubky drive, nez je obvykle, tak bych ho neprestala kojit. Myslim, ze jsem se obcas spatne vyjadrila. To mi ale doslo, az kdyz se objevily odpovedi na moje prispevky. ;)
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:19:17)
Nado,já jen nerozumím tomu,proč je pro sedmiměsíční dítě lepší pít mléko od kravky,než mateřské.Nikde jsem to zatím neslyšela.
 Nada 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:23:11)
lepsi ani tak ne. Materske mleko bezpochyby je to nejlepsi, co se miminku muze stat. Ale kdyz z miminka pomalu roste batolatko, tak je nacase ho zacat prikrmovat a privykat na flasticku. Myslim si, ze nejpozdeji na jednom roku, by uz dite nemelo byt kojeno.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:30:26)
Nado, myslet si můžeš co chceš. Ale těžko to můžeš jen tak "z voleje" prohlásit za normální. Žádné jiné zvíře než člověka by nenapadlo krmit svoje mláďata mlékem jiného živočišného druhu.
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:30:33)
Nado,tak to jsem to dělala špatně.Na flašku jsem neučila ani jednu,ale dobře to dopadlo.Já i dcery jsme to kojení přežily ve zdraví~:-D
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:36:11)
Proč probůh učit dítě na flašku??? ~d~ Jestli vono nebude jednodušší počkat, a naučit ho pít rovnou z hrnku? ~t~
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:39:22)
No vidíš, Milado, jaká jsi příšerná matka! ~t~
 hmisa 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 17:24:01)
Je to legrační, ale podobné názory má moje 85 letá babička, která mě taky pořád přemlouvá, abych už nekojila (synovi jsou dva roky). Pochází z jedenácti dětí, kde její maminka přestávala kojit předchozí dítě, protože měl další:-) Fakt nevím, proč by se dítě mělo zvykat na láhev a umělé mléko, které je, vzdor všem reklamám, pro dítě v zásadě nevhodné.
 Nada 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:33:38)
Kdyz si prectes jeden z mych dalsich prispevku, tak zjistis, ze jsem se opravila. Takhle jsem to nemyslela.

Tohle bude muj posledni prispevek na tohle tema. Nebot vidim, ze se neshodneme a ja se nechci hadat. Nechtela jsem ani nikoho urazit, ani rozpoutat valku v tomto diskuznim koutku. Me jenom zarazilo, ze nekdo koji dite do tak neobvykle vysokeho veku.
 Nada 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:43:35)
Jses agresivni, Milado. Vidim to i z tvych jinych prispevku, jakmile s tebou clovek nesouhlasi, hned prechazis do utoku. Prilis dlouhe kojeni nedela detem dobre, to ti rekne kterykoliv psycholog. Ja sve nazory necerpam z ridkeho vzduchu a nelibi se mi, jakym zpusobem na moje prispevky reagujes. Ja s tebou mozna nesouhlasim, ale neurazim te, ani se ti neposmivam.

Jeste jednou reknu, ze jsem se hadat nechtela a jestli jsem se ostatnich dotkla, tim mam na myslis Tulku a ostatni maminky, co mi odpovedely, tak se omlouvam.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:47:15)
Nado, v tom případě bys mohla uvést nějaké odkazy, kde to jaký psycholog tvrdí. WHO doporučuje částečné kojení nejméně do dvou let.
 Senedra 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 16:50:50)
Naďo, tak proti těm "psychologům", prosím, postav studie o prospěšnosti kojení u dětí s nějakými imunologickými/alergologickými a podobnými problémy...

Nad plínkama jsem se taky zamýšlela, jenže když už je dcera přestávala nosit, tak si během zimy střihla dvě značně těžké virozy a neštovice a ve 32 měsících jsme začínali s nočníkem úplně znovu.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 17:00:52)
Milado, to ona ale MŮŽE, víš? Protože my jsme ty divný ~j~
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 17:01:19)
Nado,těm reakcím se nemůžeš divit.Když tohle své tvrzení vytáhneš tady,kde jsme už i z porodnic promasírované že kojit,kojit aspoň rok,ještě lepší do dvou a kdo může i dýl,tak tvé rady jsou trochu úsměvné.
 Rapiti 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(19.5.2009 17:12:18)
Jé, tak Naďa mě pobavila. Já myslela, že takovýmto názorům už odzvonilo. Proboha, proč bych měla dítě zvykat na lahvičku? Aby pak na ní bylo závislé skoro do 4 let, jak jsem to viděla u většiny kamarádek, které odstavovaly dřív, tj. tak do toho roku.
Tak přidávám vzorek první dítě kojeno 29 měsíců, druhé 33. To druhé dudlík nemělo.
 Jana, batole a předškolák 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 23:37:12)
A ty na své dítě nikdy nezakřičíš? Tomu nevěřím.
 magggi synáček z léta09 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 13:45:25)
Trochu rozdíl, jestli si na dítě houkneš sama, popř. ho plácnš, než když to bude dělat neurotická cizí "profesionálka."
Jsem od fochu, vím, o čem mluvím (tedy neže bych mlátila cizí děti~t~, jen jsem viděla při své praxi ve školce zcela nezměněné metody, které trvají již přes 30 let, jeden by z toho zvracel:-©, a že by jesle byly nějak odlišné???????)
 Tanja27 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 13:49:32)
Maggi, naprosto s váma souhlasím. Měla jsem dceru ve školce a dodnes se divím těm ,,profesionálkám"co tam dělaly,že je nikdo nikdy neodstíhal. Jedna stará paní učitelka šla naštěstí po dvou měsících do důchodu a to měla štěstí,jinak bych jí velice znepříjemnila poslední dny její práce. Dodnes všichni co ji prošli rukama na tuto paní učitelku vzpomínají s hrůzou a nikdy se nikdo z rodičů nenašel,aby s ní zatočil.
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 14:02:42)
maggi,já jsem taky překvapená tou důvěrou v bezchybné,vyrovnané a láskyplné profesionálky,kterou tu některé mají.
Moje matka bydlí naproti poměrně vyhlášené školce,tak mi někdy líčí příhody.Minule bylo,jak dva větší kluci venku najížděli s koloběžkou na malou holčičku,ta tam brečela,nikdo si jí nevšímal,tak potom jednoho kluka odstrčila až spadnul a až tehdy vychovatelka zareagovala,vynadala té holčičce a za trest jí poslala někam do kouta.Ještě prý na ní hulákala,že nemá kluky provokovat.
Opravdu bych si netroufla tvrdit,že v jeslích,alespoň těch státních,by to bylo jinak.
 Tanja27 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 14:10:54)
Tulko, ono občas není k zahození si stoupnout k brance MŠ...to by člověk jen zíral, proto ať mi nikdo netvrdí,že je to pro maličké dítě přínosem..Tím ovšem nechci všechna zařízení házet do jednoho pytle.
 Tanja27 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 14:15:22)
Ještě dodatek...moje spolupracovnice šla do zaměstnání od roku dítěte.Podotýkám, že práce by ji neutekla a byla by v pohodě po návratu z mateřské zařazena na svou funkci.Když jsem se jí zeptala PROČ?Řekla,že se doma nudila.Jak se může matka s ročním dítětem nudit, opravdu nechápu.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(18.5.2009 8:34:27)
ja tvoji kolegyni chapu a to uz mam 2deti. Nekdo hold nedokaze pochopit, ze zvatlat od rana do vecera nektere zeny proste neuspokojuje, tedy vpodstate nudi. Hra "mamo zvedni" je jiste pro rocni dite uzasna psina, me uz to ale tolik nebere a dokazu predstirat zabavu jen prvnich 5minut. Tlachani na piskovisti take neni moje hobby - byt tam musim, tak stojim u prolizacky a delam zachranu. A stale stejny argument - proc si takovi lidi vlastne porizuji deti? Priroda uz to tak hold zaridila, ze potrebu reprodukovat se maji i ti.
 mojpol 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(6.6.2009 0:38:48)
Nekde se v nektere MS vyskytovali ruzne excesy jako zalepovani pusy detem co hodne mluvili. To si potom ale rodice vetsinou vyrikali s tou ucitelkou nebo dokonce s reditelkou MS.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 14:17:05)
Tulko - a o tyhle skolky se matky tak perou, jen co jim vyprsi RP? A chces mi rict, ze tohle detem nepusobi traumata (tedy ze jako maji za sebou ty tri roky s maminkou a tohle uz tedy v pohode zvladnou)??

to je opravdu system, ktery je potreba beze zmeny zachovat!
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 14:34:24)
Kimmy,to fakt ne.Jen si myslím,že z tříletýho prcka,když s ním mám dobrej vztah,se mi podaří třeba i vymáčknout,že se něco děje,kdežto roční mi řekne velký kulový.
A k těm institucím,nevím,kde můžu brát jistotu,že podobně se k mýmu dítěti nebude chovat třeba Anča Nováková,jen proto,že bude s tím mým hlídat doma další 3 mrňata.Tam bych se excesů bála ještě víc.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 14:41:20)
no Tulko - a co s tim nadelas, kdyz pracujes na plny uvazek a skolky jsou preplnene? Co budes delat, kdyz ti ve skole budou sikanovat dite, rodice onoho sikanujiciho ditete odmitnou jakekoli podezreni jako lez a reditel skoly z toho vycouva?

Jistotu nemuzes brat nikdy a nikde - ano - mas narok na to, aby ses o sve dite starala sama, pokud jinemu neveris - ale nevidim tady zadny duvod, aby ti to stat platil...
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 14:47:49)
Tak teď fakt jako nevím,co ode mně chceš slyšet?Že když ho někam vrznu už v roce na pár hodin,že se tomu to dítě vyhne?Že kdyby ta holčička chodila na čtyři hodiny,že se jí to nestane?Stalo se to dopoledne,třeba chodí zrovna jen na pár hodin,já fakt nevím.
Jestli se moje dítě dostane do ruky k pitomcovi,tak počet hodin denně nehraje až tu nejzásadnější roli.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 15:05:49)
co od tebe "chci" slyset? - to bys me rozesmala...

problemy jsou na mnohem sirsi urovni, nez nejake prvni tri roky a prvni tri roky nejsou samospasitelne a nijak dite neochrani pred traumaty mezi 3 a 18 lety... proto se mne nelibi ten system, ktery dite chrani zuby nehty prvni tri roky a pak se na neho vicemene vykasle. Na jednu stranu tady lidi demonizuji jesle jako nejaky vynalez dabla a na druhou stranu si pak stezujou, ze neni misto v preplnenych statnich skolkach, kde se jejich detem asi nikdo moc nevenuje. Jaky to je asi rozdil pro dite, ktere ma tri roky pozornou maminku a pak se najednou octne ve tride 20 deti na dve ucitelky? A jak se asi citi dite sestilete, ktere po skole kazdy den putuje do druziny, nez prijde uspechana maminka.

Tady se vsichni muzou zblaznit o blaho deti do tri let, ale jak stat utne RP, tak najednou o nic nejde - dite matce o problemech rekne, ona sice nema zadne velke moznosti to resit, ale aspon si o tom popovidaji - no hura pro tu holcicku, na kterou kluci najizdeji kolobezkou - te urcite nevadi, ze ji maminka do te same skolky den za dnem bude zas vodit. A unavene tety u ctyrletych deti nejsou problem, ale co kdyby se nahodou sousedka na to dvoulete krive podivala, to se prece nemuze riskovat...

Mne tenhle pristup prijde prinejmensim podivny. Protoze ja teda na tech ctyr nebo i sestiletych detech nevidim, ze by byly az tak jiste v kramflekach, ze by se bez mamy v klidu obesly a obcas si o problemech popovidaly - kdyz teda ma mama cas...
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 15:20:41)
Kimmy,to myslíš ty vážně?Traumata mezi 3-18 lety?Že je potřeba,aby v 18 měl někdo za zadkem maminku?A v 19,2O už ne?V roce šup do jeslí a v 18 mít mamánka?Normální,to zdůrazňuju,rodiče,se o svý děti normálně snad starají,i když přijdou ve 4 z práce.Jestli ty už jdeš spát,já ještě ne.
Nikde není psáno,že všechny tříletý děti jdou do školky a už vůbec tam nemusí být celý den.To je jen tvoje vize.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 15:30:12)
Tulko - kdo tady mluvi o mame za zadkem? Kdo rika neco o mamankovi??? Ja rikam, ze trauma se diteti muze prihodit kdykoli a klidne i v tech 18 (mas pocit, ze 18leti jsou nejak imunni?) - je to samozrejme na jine urovni - takove veci muzou byt podstatne hlubsi a zavaznejsi - takova anorexie muze 18letou holku dozivotne poznamenat (nebo i zabit).

A to v CR jsou vsichni rodice doma do ctyr hodin odpoledne? Tak na co si to ti rodice stezuji, ze skolky zaviraji moc brzo - to je nejake divne...

Nikdy nemuzes mluvit o vsech detech - tak jako ne vsechny deti v jeslich trpi, tak ne vsechny deti jsou ve skolce cely den... Ale vzhledem k tomu, ze nekdo tady usilovne resi konkretne ty deti, ktere na jesle/skolku nejsou zrale - tak ja zas resim konkretne ty deti, ktere v te skolce cely den byt musi - kdyby to nebyl problem, zas bych asi necetla stiznosti na to, ze skolky moc brzo zaviraji...
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 15:42:30)
Kimmy,proti traumatům nebudeš imunní ani v 50.Ale kvůli tomu snad nemusím do důchodu chodit na zkrácenej úvazek,abych doma čekala na svý dvacetiletý dítě~t~.Nevím nic o tom,že by,jak už jsem psala,normální rodiče se svýma dětma normálně nekomunikovali,i když je těm dětem 18.A jestli ty rodiče jejich děti nezajímaj,tak to nic nezachrání.
U větších dětí z hlediska společně tráveného času nehraje roli kvantita ale kvalita.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 16:12:26)
Tulko - co do toho tahas nejake "musi" - ja prece nerikam, ze nekdo neco "musi" - ja rikam, ze stat by mel vytvorit takove podminky, aby ti, kteri "chteji" mit castecny uvazek do 18 let veku ditete - mohli. Ti, co maji pocit, ze budou doma tri roky a pak uz zbytek detstvi travit na plnem uvazku, at tak klidne cini - ale stat by mel vzit do uvahu i ty, kteri tohle nechteji a ne cpat vsechny do jednoho modelu tri roky doma a pak plny uvazek a basta...

U větších dětí z hlediska společně tráveného času nehraje roli kvantita ale kvalita. - jaka je tvoje definice "vetsich" deti? 3 a vice?

Nevím nic o tom,že by,jak už jsem psala,normální rodiče se svýma dětma normálně nekomunikovali - ano, je znamo, ze divky trpici anorexii se svymi rodici normalne komunikuji, rodice to z bezne komunikace v kvalitnim case poznaji a spolecnou rukou to vyresi... stejne tak koureni a drogy, ktere nejsou vyjimkou v dobre situovanych "slusnych" rodinach (tedy predpokladam naprosto normalnich rodinach)
 Sylvie 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 16:18:08)
Nj, Milado, když u nás končí družina čtvrtou třídou ~d~
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 16:22:33)
Milado - a on tady nekdo pise, ze rodic pubose MUSI mit castecny uvazek? Prosim te - ukaz mi to...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 16:45:59)
Milado - a to jako lide, kteri by chteli mit castecny uvazek u 18letych deti to jako delaji spatne nebo co? Tomu vubec nerozumim.

ja nerikam, at se nekdo ohani 16letym pubosem - ja jsem tam psala rozmezi 3-18 - nechapu, proc si vybiras zrovna ten opacny okraj

castecne uvazky by mely byt dostupne pro ty, kteri je chteji - a napriklad by mohly byt dotovane pro matky mladsich deti a ne pro matky pubertaku ...

ja prece nikde nepisu, ze by se matky pubertaku mely necim ohanet... ja jsem jen psala, ze i starsi deti maji v zivote traumata...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 17:05:33)
Milado - pod to ja se klidne podepisu - mne by se libilo, kdyby se matka ohanela malym ditetem ve veku dvou let a pak si castecny uvazek ponechala tak dlouho, jak se ji zlibi...

a matky, ktere chteji castecny uvazek by samozrejme musely prijmout fakt, ze mista, na ktera se vypisuji konkursy, mozna nebudou nejvhodnejsi prilezitosti na castecne uvazky
 & 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 18:02:30)
Milado,

Ja bych chtela pracovat na castecny uvazek celou dobu, ciste proto ze mi 40hod. prijde moc. Zamestnatelovi je jedno,z jakeho duvodu to delas. Kor kdyz ten castecny uvazek treba inzeruje.
 & 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 18:04:50)
Znam zensky i muze, teri nemaji zadne deti a stejne pracuji na castecny uvazek, protoze proste chteji a ten vydelek jim staci.
 mojpol 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(8.6.2009 11:37:52)
Ted v dobe krize se v hodne firmach dela jen na castecny uvazek protoze nemaji zakazky a odbyt.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 3:32:27)
Milado - mne by hlavne zajimalo, jak si vubec prisla na to, ze nekdo navrhuje, aby se zeny ohanely tim, ze maji doma 16lete dite a potrebuji castecny uvazek...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 7:52:03)
Milado - ja nemam tri stadia - ja mam jen dve - dite a dospely - nikoli dite, pubos a dospely - takze dokud clovek neni dospely, je pro me dite. Samozrejme je rozdil mezi triletym a sestnactiletym ditetem. Rozmezi 3-18 let pro me znamena zbytek detstvi do dosazeni dospelosti a rozhodne si nemyslim, ze cele to obdobi se da hazet do jednoho pytle jako 0-3. Ale znova opakuju, ze ta poznamka se tykala toho, ze i deti v rozmezi 3-18 let muzou zazivat trauma a ze se to netykalo jakychkoli podminek nebo naroku na castecne uvazky.

Nechapu ty poznamky o zakone - tak nejak jsem doufala, ze aspon muzeme pouzivat zdravy rozum - ano, v zakone se vyslovne pise, ze matka ma po navratu z RP narok na castecny uvazek - zakon na to existuje - ALE - prece nejsi slepa, abys nevidela, ze v praxi to tak vubec nefunguje a castecnych uvazku je malo - v CR je castecnych uvazku okolo 3% a napr. v Holandsku je jich okolo 30%. Zakony - obzvlaste v CR - se daji velice lehce obchazet a o nejake spravedlnosti se urcite neda mluvit, coz by ti asi potvrdila spousta lidi, ktera mela co do cineni s ceskymi soudy. Tak tady na mne, prosim te, zakony netahej - zakony davaji smysl jen tehdy, pokud jsou dusledne uvadeny do praxe. Realita je takova, ze hleda-li maminka maleho ditete castecny uvazek - vetsinou ma smulu.

Ja chci, aby castecne uvazky byly siroce dostupne a aby zamestnavatele byli motivovani je vytvaret a nabizet matkam deti - do jakeho veku je uz detail. Jestli ti to pomuze, tak ja napisu, ze castecne uvazky by mely matky mit aspon do 10 let veku ditete (kdy tedy uz matka dite nezajima, jak mi tu kdysi nekdo napsal)... to ale porad neznamena, ze 17 lete dite nepotrebuje rodice, protoze nezazije zadne trauma...
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 7:58:15)
Kimmy,už mně fakt sereš.Nikdy jsem nepsala,že desetiletý dítě máma nezajímá,jen že jí nemusí mít celej den za prdelí.A už končím,protože ty si stejně ze všeho bereš,co se ti hodí do krámu.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 8:13:17)
Tulko - a ja jsem nekde psala, ze to jsou tvoje slova???? Jak rikam - nekdo mi to tu psal, byla to maminka, ktera ma desetiletou dceru - nepamatuju si nick - proto jsem psala "jedna uzivatelka" - kdyz ty nic takoveho nerikas, tak proc si myslis, ze je jedna o tebe???

Kdyz se budes drzet toho, co ja opravdu pisu, bude to mnohem jednodussi!
 Tanja27 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 8:35:07)
K desetiletému věku, bych uvedla, že aspoň u nás to byl velký věkový mezník. Do této doby byla dcera ráda se mnou,spolu jsme všechno dělali,ráda jezdila k babičce apod.,ale v tuto dobu okolo deseti let prostě začne to dítě měnit záliby,společnost apod.Tak jak tu někdo píše,že pak nepotřebuje matku-otce, bych řekla, že naopak,ale jinak než dosud!!!Tu je třeba držet sakra otěže a hlídat s kým se kamarádí apod.viz. vlastní zkušenosti ze zaměstnání.
 Tanja27 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 8:30:01)
Dobrý den, vidím,že hned po ránu se tu zas přete...Mě opravdu je fuk, pokud se někdo rozhodne strčit své dítě do jeslí,ale zvedá mne ze židle když řekne,že je to úlně stejné jak dát do MŠ dítě tříleté...To si plete jablka a hrušky.Kdyby to dítě bylo naprosto stejné na duševní a vývojové úrovni...tak by se třeba novorozeně mohlo samo u stolku nakrmit řízkem.Mezi těma dětma je přece obrovský rodíl!A taky to jak někdo uvádí, že pak je to mámě fuk,že tříleté dítě strčí do školky,nad tím mi zůstává rozum stát.Mě to fuk teda nebylo,ale prostě jsem neměla jiné řešení,zbavila bych se práce. Ovšem do tří let mi to umožnil zákon a já mohla se svou ratolestí být A MOC RÁDA!Na to jsem si to dítě pořídila, ne aby mi ji hlídala nějaká teta. JInak mé vzpomínky na školku jsou hororové a čím později můj potomek do této reality života půjde a pozná,že holt život se s nikým nemazlí tím lépe pro něj.Myslím,že je sakra veliký rozdíl v tom když jej chová maminka a nebo cizí tetka!
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 16:40:03)
Kimmy,fakt už nevím,co si o tobě myslet.Když na západě ten model půlúvazků funguje,tak tam nejsou drogy,bulimie...
Nevím,je moc jednoduchý to hodit na tohle.
Lidí,kteří by se vzdali své kariéry na 20 let moc není.Sama tu přitakáváš těm,které se doma nudí,spousta jich prostě na plný úvazek chodit chce.Vždyť si tu s Amy rozumíš,tak o co jde?
Já už jsem ti sama za sebe psala víckrát,že výchovný instituce mi jsou proti srsti,já je ráda nemám,do školky jsem chodila týden.
Starší dcera tam chodila od 4 let,ale nikdy na celej tejden.Mladší je doma a uvidíme,nic nelámu přes koleno.A tím končím,každej ať si pro mně za mně dělá co chce.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 17:19:32)
Tulko - muzeme se drzet toho, co ja skutecne pisu? Bylo by to jednodussi....

ja napriklad nikde nepisu, ze "Když na západě ten model půlúvazků funguje,tak tam nejsou drogy,bulimie..." a nejak nechapu, odkud se to vzalo...

Ja nevidim zadny smysl v tom, abych s nekym diskutovala o jeho osobnich preferencich - mne se jedna o systemove reseni, o zmenu soucasneho systemu, ktery je podle mne spatny. Tomu argumenty typu "ja nemam rada vychovne instituce" vubec nic nepridavaji...

Ja rikam - at si kazdy dela tak, jak mu vyhovuje - ale stat by mel dat lidem podminky, aby to slo delat i jinak, nez byt tri roky doma a pak na plny uvazek - a systemove tohle podporovat...
 Tulka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 17:39:30)
Kimmy,tak se toho drž,já jsem z tebe jelen,a patrně ne jen já.
Chceš rušit RP,nevadí ti půlroční mrně celej den v jeslích,máš trauma z tříletých osm hodin ve školce,chtěla bys částečné úvazky do 18 let dítěte a tím vymýtit bulimii a drogy,jak prosté.
Přitom většina těch,co ti tak fandí,o žádné částečné úvazky nestojí.~n~
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 3:20:24)
Tulko - vsechno je o to tom, ze poradne nectes!

1) ja rusit RP nechci, ja bych ho jen zkratila. Zrusit RP tady navrhla jina uzivatelka - ja bych s tim souhlasila, ale neni to muj navrh

2)pulrocni mrne cely den v jeslich neni moje volba a neni to nic, co bych "zavadela" - je to ale volba jinych a ja to nebudu kritizovat, ackoli si nemyslim, ze je to idealni reseni. Nicmene ta situace neni tak uplne typicka a zamestnani matky ma naroky, kde tohle dokazu pochopit, aniz bych matku odsoudila.

3) nemam trauma z 8 hodin ve skolce. Myslim si, ze pro deti je lepsi byt v jeslich/skolce mene nez 8 hodin denne i za cenu, ze by deti zacaly chodit drive nez ve trech letech, ale ze by nemusely byt ve skolce cely den. Ty pises, ze deti ve skolce cely den stejne nejsou, ale ja ctu stiznosti na to, ze skolky nejsou otevrene dost dlouho - takze si myslim, ze nemas tak docela pravdu. Vadi mi to, ze lidi jsou celi bez sebe z toho, ze by dite melo jit do jesli, a pak ho bez problemu na zbytek detsvi te instituci sveri bez ohledu na to, jestli je to pro to dite dobre nebo ne. Pripada mi to, jako by se matky staraly jen o to, co je pro dite "nejlepsi" do tri let a pak uz je to fuk.

A jeste jednou podotykam, ze ja v zadnem pripade netvrdim, ze nekdo "musi" byt na castecnemu uvazku, protoze ma 16lete nebo 18lete deti!

A mmch - nemyslim si, ze jsi v pozici, kdy bys mohla mluvit za ty, co mi fandi...
 maja 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 19:21:52)
Pokud uvážíme , že normální rozuměj běžná pracovní doba je od 8.00 ( 8.30) 8, 5 hodiny tak je do 16,30 ( resp. 17 hod). Teď ještě doprava ze zaměstnání (resp z domova) do školky a máme to od 7.00 do 17.30(18 hod). Takže potom ano, školky a družiny jsou otevřeny směšně krátkou dobu. Bez půlúvazku nemyslitelné , resp. myslitelné , ale lítáš jak hadr na holi a musíš mít setsakra štěstí aby školka nezavírala v 16.30 a škola v 16.00. A takových moc není. A chodíšli pro dítě v těch 16.00 tak už na tebe koukají jak na harpiji, nedejbože že se zdržíš kdekoli...zácpa, zdrží se autobus nebo cokoli. A co teprve ty mraky prázdnin, co ti školku a školu zavřou.
Já mohla dělat s dětma na plný úvazek pouze proto, že jsem dělala v kanceláři ve fabrice od 6.00, tudíž do 14.30. Děti vodil do školy a školky manžel. Bez této "dokonalé" pracovní doby by to bylo naprosto nemyslitelné.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(15.5.2009 3:39:14)
no vida - a mne nekdo psal (nevim kdo), ze rodice se vraceji domu ve ctyri nebo ze deti jsou ve skolce vetsinou jen do obeda...

ja si myslim, ze tvuj popis je mnohem realnejsi (ackoli smutnejsi) - a ze je to skoda, ze ty castecne uvazky by tohle pomohly vyresit. Ale kdyz ony se nevyplati.
 maja 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(15.5.2009 14:16:49)
to máš 100% pravdu.
Kamarádka měla plný úvazek, kvůli děcku si ho zkrátila...práce jí zůstala , ale peníze šly dolů.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 15:49:59)
Moje dítě ve třech letech rozhodně do školky nepůjde. Můj názor je, že tyto první roky je dítě silně vázané na matku a pokud ne, je to teda docela divné.
 magggi synáček z léta09 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 15:59:40)
To není jen názor Tvůj, ale názor řady odborníků. Ovšem značná část matek jsou nejspíš lepší psycholožky, než nějací idioti, co se čistě z rozmařilosti celý život rýpou v dětské a lidské duši - dělaj to jen pro prachy...~t~~v~~t~~v~~t~~v~~y~~z~
 maja 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(14.5.2009 19:33:02)
Podle mého názoru , pokud je máma doma s dítětem nerada, jen proto že je to běžné, normální , standartní atd , dítěti se stejně moc nevěnuje , jen vedle něj prakticky vegetuje, nebaví jí to ( to ovšem nemusí nutně znamenat, že své dítě nemiluje)tak je lepší , aby si šla vyvenčit mozek do práce. Potom jí budou chvilky s děckem milejší, bude víc v klidu, nebude naštvaná, víc si to oba užijou. Oba tím získají. Než mít naštvanou frustrovanou mámu celý den, tak radši nějakou tetu na část dne a milou , usměvavou, chvilky si vážící maminku taky část dne. Nelze brát v potaz jen blaho dítěte, taky matka je člověk s určitýma potřebama. A pokud potřebuje ke štěstí být také mezi dospělými lidmi, ať jde. Dítě na tento model bude od mala zvyklé a nebude, alespoň podle mě, tím nijak trpět. ( pokud bude snášet odloučení dobře, nebude tam u hlídaček řvát a pod).
Tato maminka by měla být stejně vážena jako maminka , která se rozhodne hýčkat své dítě do 3, 4 let doma. Oběma maminkám by toto měl zákon umožňovat.
 mojpol 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(8.6.2009 12:20:53)
Ale dite nerve jen u hlidacich tet. Jel jsem nedavno metrem pres pul hodiny a mamince rvalo asi rocni dite celou dobu a to hlady nervalo.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 16:05:17)
Miško, na druhou stranu - není to tak dlouho, co se dítě svěřilo starším sourozencům, jen co bylo trošičku samostatnější - například umělo chodit. Jen bohatší lidi si mohli dovolit, aby žena byla "doma" a starala se o domácnost a děti (ovšem pak měla k ruce služku). Na venkově děti ráno vyletěly z domu a vrátily se možná v poledne, možná večer. Ještě můj dědeček běžně dostával na starost své mladší sestry (pokud vím, tak asi od jejich roku).
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 15:42:35)
Naprostý souhlas!!! Na své dítě si klidně křiknu, ale cizí ženská to rozhodně dělat nebude.
 Miška a Filípek 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 15:41:00)
Samozřejmě ho okřiknu, když neposlechne, ale ono je zakřičet a ZAKŘIČET. Moje mamka léta dělala v dětském ústavě, takže moc dobře vím, jak se tam s dětmi zachází. Nemyslím, že jinde to bude jiné, navíc když takhle malé dítě to nemůže rodičům říct.
 amy 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(11.5.2009 20:56:26)
Nehledala jsem konkrétní jesle, jen jsem chtěla vědět, jaké jsou možnosti. Všichni mě upozorňovali, že až se mi dítě narodí, tak na procházení jeslí a zjišťování informací nebudu mít čas. Naprosto mě vyděsilo, že aby se dítě dostalo do jeslí, musí být zapsáno dříve, než se narodí - to ukazuje na docela velkou poptávku.
A vše co popisuješ, zažíváme se synem taky. Bohužel i to buzení "mamí" (uvítala bych pozdější hodinu)
 Levandulka+3 


trochu tolerance... 

(11.5.2009 22:54:51)
Sama se sice taky přikláním k tomu, že pro dítě je ideální strávit první roky života s mámou, zároveň ale vím, jak těžké to dnes doktoři v ČR mají (jednoho mám doma)..A zvláště chirurgové! Kdo tu situaci nezná (dle příspěvků předpokládám, že většina krutizujících), těžko může posoudit... Myslím, že i pokud je jen jeden z partnerů doktor, je to docela náročné, doktorské páry upřímně lituju, mají to opravdu velmi těžké a s ostatními VŠ vystudovanými naprosto nesrovnatelné~;((. Amyno rozhodnutí tedy naprosto respektuji, opravdu nechápu, kde se ve všech kritizujících bere taková zášť! Sama jsem už 5.rokem doma a další 4 nejspíš budu, jsem spokojená, snažím se pořád vzdělávat a s ohledem na momentální potřeby dětí a časové možnosti manžela i trochu pracovat (učím franc., teď vzhedem k těhu jen jednou týdně děti u nás ve školce), pohoda. Ale že bych měla potřeba kritizovat Amy, za to, žeb to řeší jinak, to teda opravdu ne. Trošku tolerance by to asi chtělo.....
 klarabelle 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(11.5.2009 23:17:01)
ja jsem doma dost zlenivela, zaroven prozivam nevyslovny stesti, ze jsem denne se svoji dcerou zuzankou.
pred autorkou lekarkou uprimne smekam! skvela volba! pro vas, kazda jsme jina ;-)
stejne tak ze srdce preju radost z ratolesti maminkam na rodicovsky dovoleny :o)))
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(11.5.2009 21:32:30)
Ale Miško, to víš, že by to šlo, kojit dítě, i když chodíš do práce ~j~ Obě moje nejmladší děti šly do jeslí po prvním roce, oba jsem je kojila přes dva roky...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 4:31:16)
Misko - neni nutne vsechno chapat - ja zas nechapu zeny, ktere naprosto naplnuje stravit treba 10 let jen peci o deti a domacnost - ale neni to duvod, abych je nejak kritizovala - o tom to je - uznat, ze proste lide jsou ruzni a respektovat jejich volbu a ne delat nejake vyvrhele spolecnosti z tech, kteri to delaji jinak nez ja...

Muzu te ujistit, ze i dite, ktere vidi svou maminku az po praci (a to nemusi byt nutne az v 5 hodin vecer), si s ni umi navazat velice vrely a trvanlivy vztah...

prestoze tobe to mozna pripada nerealne...
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 10:53:52)
Já taky chodím v půl páté z práce a přesto mě děti milují. Je to tím, že se těší až přijdu a jsme spolu. Když jsem s nimi byla doma, viděla jsem jasně, že v určitém věku už po mojí společnosti tolik netouží, chtějí svojí vrstevnickou partu a školka pro ně byla to nejlepší řešení.
Další část příspěvku chci věnovat zejména Amy. Souhlasím s tebou, že někdy je potřeba jít do práce opravdu brzy. Jako lékař chirurg si opravdu nemůžeš dovolit nějakou delší pauzu. A ta zmíňka nekoho tady na diskuzi, že chudé rodiny s mnoha dětmi vystačí s malým platem je vyloženě demagogická. Nikdo přeci nikoho nenutí, aby měl v chudobě mnoho dětí. Já osobně si nepřipadám nijak chudá, ale děti mám dvě a snažím se, aby měly všechno, co potřebují a aby nijak nestrádaly. Když vidím rodinu, která má více dětí a řeší, kolik koupí jogurtů, je mi z nich smutno, protože tím okrádají svoje děti. Můj názor je, že je lepší mít míň dobře zabezpečených dětí, než houf smutných postaviček, kterým dokola někdo vysvětluje, že jim to či ono nemůže koupit, protože na to nemá.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 12:13:17)
Důvod?
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 13:23:38)
Znovu opakuju, že mít hodně dětí a nezajistit jim životní standard, aby si nepřipadaly mezi ostatními jako chudáci je nezodpovědnost. Je to můj názor a nic ho nezmění. A v těch oblastech, kde jsi žila a pracovala jistě neměly ženy MD čtyři roky, že? A na to, zda chtějí být doma s dětmi nebo ne, se jich taky asi moc neptali, ne?
 Levandulka+3 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 14:50:50)
Sama jsem bohužel neměla sourozence (ne, že by naši nechtěli, ale nedařilo se). A všechny své koníčky (lyžování, vodák, hudebku, sbor..), hezké oblečení a cesty do zahraničí bych klidně a s velikou radostí byla vyměnila za bráchy nebo ségry!
Sama teď čekám 3. dítě, vím, že naše životní úroveň půjde dolů, že už nebudeme jezdit jezdit k moři ani na velké hory (naštěstí máme kolem soustu menších vleků, takže základy lyžování chci děti naučit)a dětem vybereme kroužky v DDM, oblečení kupujeme pro nejstaršího za levný peníz v Německu (vyjde levněji než v českém sekáči) a mladší to holt budou dětit, ale rozhodně NELIUJU, naopak, jsem za to, že kluci budou moct vyrůstat spolu, hrozně vděčná!
 Monika 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(13.5.2009 22:33:40)
Je treba take uvest na pravou miru proc se citi jako chudas!!! Protoze ti co maji se vytahuji ,predhaneji kdo ma vic a za vice penez=vidi to doma jak rodice soutezi s jinymi rodici,bohuzel je to tak,a potom s ditetem ktere nema se nekamaradi a v krajnesich pripadech ponizuji.Je to hrozne ale je to tak :-((((
 maja 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(15.5.2009 14:28:20)
Je veliký rozdíl, jestli " musíš uvažovat kolik koupíš jogurtů" nebo jestli "nepojedeme k moři". Pokud jsme ve stavu , že se třemi a více dětmi nepojedu k moři , ale na Mácháč, nejsem žádný chuďas , tudíž klidně 3 a více dětí mám. Pokud jsem , ale ve stavu, že se dvěma dětmi nemohu zakoupit jogurtů kolik potřebuji a budu děti ládovat rohlíkama, abychom přežili, potom ano, třetí a další dítě je nezodpovědnost.
 maja 
  • 

Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(15.5.2009 22:45:03)
Máš pravdu, věta :
"Znovu opakuju, že mít hodně dětí a nezajistit jim životní standard, aby si nepřipadaly mezi ostatními jako chudáci je nezodpovědnost."
se dá vyložit i tak, že pokud nedokážeš zajistit všem dětem např. MP3, což je věc, která dejme tomu mezi dětma teď frčí, nemáš si je pořizovat, protože děti se mezi vrstevníky nebudou cítit OK, protože na MP3 nemáš. To, že nemůžeš zakoupit modní výstřelky a různé výmysly , rozhodně neznamená, že bys měla skončit s pořizováním si dětí . Směrodatné je opravdu to, zda je uživíš a vzděláš tak jak si představuješ. Další věci charakteru MP3 nejsou v tomto směru rozhodující. Z vlastní zkušenosti mohu dodat, že ostatním dětem vždycky něco na druhých dětech vadí, a může to být naprosto věc moderní a přesto to dětem dají sežrat. Takže vázat se na to při rozmnožování je hloupost.
 mojpol 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(8.6.2009 16:33:07)
Tohle maji dobre vyreseno v USA kde maji ve skolach povinne skolni uniformy.
 mojpol 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(8.6.2009 16:15:29)
Pokud je u nas zivotni standard aby rodice kupovali vsem svym detem znackove obleceni tak mas asi pravdu.
 mojpol 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(8.6.2009 15:06:06)
Vetsinou cim chudsi lide tim maji vice deti a taky obracene. Vetsina dobre situovanych lidi ma jen 1 dite.
 mojpol 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(8.6.2009 14:58:03)
Ale nekdy je treba detem vysvetlovat ze si to nebo ono nemuzou dovolit. Sestra si docela dost vydelavala a deti meli vsechno co potrebovali ale deti poukazovali ze nekteri spoluzaci maji vsechno obleceni jen znackove. Tak jim taky vysvetlila ze si to vsichni nemuzou dovolit.
 zuzkapbg 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 11:28:42)
Zajímavé je, že maminky, které bez svého dítěte nebyly víc jak půl dne a jsou hrdé na to, že tráví s miminkem 24 hodin denně velice zasvěceně píší o tom, jak my "krkavčí matky" o něco přicházíme. My s manželem využíváme jesličky od 6 měsíců, díky naší práci více méně nárazově. Někdy je období, kdy je tam malá denně a déle, někdy tam nemusí celý týden. Při tom je to pohodová usměvavá princezna, která lítá okolo nás, huláká radostně mamííí, tatíííí a večer co večer musíme mazlit celá rodina, jinak se nejde spát. O nic jsme u ní nepřišli, naopak jsme získali pocit, že i po dvou hodinách v jeslích se na ní neskutečně těšíme a ona ví, že když se jde z jeslí, tak už jsme tu jenom pro ní a ona pro nás.
Kromě toho, všem těm odsuzujícím matkám bych přála zažít scénu, kdy si vaše ani ne roční dítko lehne v jesličkách na tu miniaturní lavičku a začne se vztekat, že musí domů, protože ono se mu ještě vůbec nechce. Ammy, nevšímej si těch zarytých soudkyň kvality tvého mateřství. Je to jenom každého věc a myslím, že naše děti jsou nejdůležitější pro svoje mámy úplně stejně jako jiné.
 Rapiti 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 11:34:29)
Promiň, ale nějak mi připadá divné, že se někdo ohání prospěšností jeslí pro 6 měsíční miminko a dokládá to chováním, které by se dalo přisoudit spíše 1 a půl ročnímu batoleti. Moje děti tedy v necelém roce (natož 6 měsících ) neběhaly kolem, protože neuměly chodit, nekřičely mamí, tatí, protože neuměly mluvit. Asi mám nějaké zaostalé děti.
 zuzkapbg 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(12.5.2009 11:42:51)
malé jsou dva roky, nepsala jsem o půlročním lítacím miminku, spíš jen popisuju vývoj pohodvého mrňouse, který zakusil a zakouší péči jesliček... nevím, kde přesně píšu o prospěšnosti jeslí pro 6 měsíční miminko, jenom říkám, že vlastní zkušenosti jsou naprosto v pohodě a zaručené kritiky od maminek, které tuhle zkušenost nemají prostě vypouštím.
 Nítěnka 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(15.5.2009 9:29:11)
Já jsem měla i období, že jsem si od roční dcery chodila do práce odpočinout (sice jen na 1 den v týdnu), ale v té době byla tak aktivní a já z ní tak vyřízená, že to oběma prospělo.
Byla bych i pro to aby třeba školky či jesle braly víc 1,5-2 letých dětí na těch 5 dnů/měs, ale za rozumnou cenu. Nemohly by si školky třeba stanovit pevně, který den má dítě chodit a vzít těch menších dětí víc? Myslím místo 1dítěte vzít dětí 5 a dát jim pevný den, že ten bude chdit úterky, ta středy atd.? Já bych to rozhodně uvítala spíš, než když mi ho nevezmou vůbec.
 Tanja27 


Re: Nepoznáš o co přijdeš 

(15.5.2009 9:32:07)
Nitěnko, na tvůj dotaz neodpovím, jen mne potěšilo, jak jsi hezky použila název od dítěte ,,Odpočinout do práce" a myslím, že o tomto ta diskuse vlastně byla a každý nechť si to přebere sám!~b~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 20:44:42)
Kromě školní docházky nic povinného není,takže myslím, že se opravdu povinných jeslí nemusíš obávat. :)
A jistě, mohou se vyskytnout obtíže, zrovna tak se může parner zmrzačit, nebo matce spadnout cihla na hlavu, ale řešit situaci dopředu je imho normální. Blbost je to podcenit, což se bohužel stalo mně a i když jsem to nakonec nějak vyřešila, stálo mě to hodně nervů.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: Jsem pro více jeslí 

(18.5.2009 8:40:10)
povinne jesle od 1,5roku? cha cha. Dneska prece neni povinna ani skolka a dokonce ani skola, kdyz slibis, ze dodrzis pravidla a budes sve dite vzdelavat a podle pravidel chodit na prezkouseni. Tady prece nejde o povinnost, ale o moznost. Povinne jesle tady chteli zavest tak leda komunisti (dnes opetovne skveli a mnohymi opevovani) a ani jim se to nepovedlo.
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(8.6.2009 17:08:58)
Unie zadne jesle povinne nenavrhuje jen doporucuje aby byla moznost pro ty kteri je chteji vyuzit.
Povinne jesle ani skolku nikdo nenavrhoval ani za totality. Ja jsem chodil do skolky az v 5 letech 1 rok pred skolou.
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(3.6.2009 21:52:22)
Povinne jesle nejsou uzakoneny nikde na svete a ani se o nich nikde neuvazuje. To bude spis uzakoneno zkraceni RD kterou mame se Slovenskem nejdelsi protoze tak dlouha neni dlouhodobe hlavne ekonomicky udrzitelna. Ani Nemci si nemohou dovolit vetsi nez 14 tydnu MD a RD maji take kratkou. Madarsko uz RD zkratilo a dokonce snizilo socialni davky a nektere dokonce zrusili. Potom hodne matek zmeni svoje nazory na drivejsi navrat do prace.
Ve Francii kde je RD jen 2.5 mesice taky nektere matky jsou s detmi doma ale jsou povazovany za line nebo vydrzovane panicky svych manzelu. Tady by se vetsinou taky podobne uvazovalo. Letos tady bylo v dizkuzi, ze jedna matka chtela aby ji platil stat peci o dite az do 7 let. Jen nekolik prispevku s ni souhlasilo. Proti byli jak ti co sli drive do prace tak i ti na 3-4 lete variante.
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(3.6.2009 21:57:50)
mojpol, nechci se tě dotknout, ale začínám mít pocit, že si povídáš sám se sebou.~d~
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(3.6.2009 22:07:21)
Rapiti,zrovna před chvílí jsem se podivovala,s kým to vlastně mojpol tak zaníceně diskutuje~:-D
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 4:28:02)
Amy - nelam si s tim hlavu - ony i ty matky, ktere jsou doma ty 4 nebo i 10 let potrebuji nejak posvetit to, ze prave ony delaji pro sve deti to nejlepsi. Pro nektere zeny proste prace neni argument ... s tim nic nenadelas.

Ja ti fandim a ujistuju te, ze tvoje deti budou naprosto spokojene a vyrovnane i presto, ze chodi do jesli, pokud se jim i nadale budes venovat tak, jak pises...

Kimmy
 Jana, 1 dcera 3 roky 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(20.5.2009 18:15:26)
dobrý den,
nikdy jsem do Rodiny nepsala, a to jí čtu pravidelně, nicméně dnes se musím vyjádřit
- pracuji také jako lékařka- dětská v ambul. pro PLDD- do práce jsem šla v roce mojí dcery, nyní má 3 mám paní na hlídaní, dodnes dceru kojím a vůbec nemá žádnou újmu psychickou nebo fyzickou
- denně vidím vystresované matky v ambulanci, které jsou doma na MD 3 a více let, jsou frustrované, dítě je nevychované, nicméně byli doma a nejsou "krkavčí" matky
- takže Amy absolutně tě chápu, je to Tvoje dítě a ať si ho vychováš jak chceš, jsetli v jeslích nebo ne, je to jenom Tvoje věc
- a ještě jedna poznámka- takové "supermatky", které jsou doma 3 roky, nemají celkový nadhled a řeší v ambulanci pořád všechno
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(20.5.2009 18:59:17)
Jano a na poslední větu máš nějakou statistiku?
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(20.5.2009 19:40:39)
Jano,dětská lékařko,jestli ti tolik vadí stresované maminky,frustrované svou dlouhou MD,tak můžeš změnit povolání.Ony ty maminky jsou třeba stresované právě nemocí dítěte,víš?
 Patrica 


Re: Jsem pro více jeslí 

(20.5.2009 19:50:39)
~t~~t~~t~
 kili 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(20.5.2009 20:50:04)
jsou tři stupně lži

malá lež < velká lež < statistika
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 11:19:10)
Milá Ivevka,
práve preto,že je amy lekárka,vie,že sa jej dieťaťu nič dušu drásajúce v jasliach nestane.
Odsudzovať jej portebu a chuť pracovať možu,prepáč,len ženy,ktorých jediným naplnením života je mať dieťa,ale ktoré sú inak v svojom zamestnaní frustrované.
Sú prirodzene matky,ktoré sa vzhliadli v materstve natolko,že zostanú doma s deťmi 3-4 roky,a potom sa radi vrátia zas naplno k svojej práci,ale také matky nepatria k tým,čo kritizujú ženy vracajúce sa do práce od dieťaťa skor.
Š´tastná matka nemá potrebu odsudzovať a kritizovať starostlivosť a výchovu o dieťa matky druhej!!!!!!
Takže by som sa skor zamyslela,Ivevka,nad sebou,ako nad druhými.A hoci to adresujem tebe,patrí moj odkaz aj ďalším tebe podobným "super" ženám.

Tiež som lekárka,tiež chirurgický obor,mám 3 mesačnú dcéru a od leta sa na 2x4 hod v týždni vraciam do práce.Časom aj na 2-3x mesačne do nočných služieb.Hodia sa mi aj peniaze,o tom potom,ale manžel-tiež lekár by to finančne zvládol v najhoršom aj sám.
Vraciam sa jednoducho preto,že mám svoju prácu rada.Je to taký hriech??Svoju dcéru nadovšetko milujem aj tak.Dlho sme sa o ňu snažili,a aj tak som už ku koncu tehotenstva zháňala chůvu.Nemáme totiž babičky,a aj v budúcnosti,t.j. od 3 rokov malej ,keď sa do práce vrátim naplno, ju budeme potrebovať,keď budeme slúžiť nočné obidvaja.

Nad jaslami som príliž nerozmýšľala,to je pravda,ale klobúk dole pred amy,že sa od pol roka vracia naplno do práce,ktorú má rada.To je práve taký lekár,ku ktorému by som ja mala doveru.Svedčí to o jej zodpovednosti,láske k práci a ani na sekundu to nespochybňuje jej lásku k dieťaťu!!!!!!

Tebe a ďalším tebe podobným "uvedomelým matkám" zo srdca prajem kontakt len s takýmito lekármi,ktorí svoju prácu robia naplno,s láskou,s potrebou byť užitoční svojim pacientom.A pritom dokážu vychovávať s maximálne možným nasadením svoje deti.Svojim sposobom života sú im vzorom a odovzdávajú im okrem lásky aj zmysel pre zodpovednosť a pracovitosť.Čo je PRÍNOS NIE PSYCHICKÁ UJMA!!!!
To naučili mňa aj moju sestru moji rodičia,tiež lekári.Obe sme chodili do jasiel,a sme obe vzdelané,vyrovnané,a láskyschopné bytosti.

Bodaj by takých žien ako amy bolo viac!
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:01:42)
Zvolila som skrátený úvazok,lebo som si to v mojom zamestnaní dovoliť mohla.Nie každý špitál to umožňuje a Amy možno nemala na výber medzi čaistočným alebo plným úvazkom.Preto zvolila tak ako zvolila.A za to jej patria moje sympatie,a preto jej fandím.

Chirurg,ktorý 3 roky nepracuje so skalpelom je definitívne nahraný.To ťažko pochopí ten, kto nikdy neoperoval.Takže,prepáč,hoci máš svoj selský rozum,na tento fakt ti asi nestačí.

A obdivujem ju ako lekárku,pretože má tak rada svoju prácu,a chce ju vykonávať dobre,že zvolila variantu jaslí.PRETO JEDNODUCHO NIE JE ZLÁ MATKA.
Nazory žien s týmto podtextom zas vybočujú z logického chápania mojho.
A keby dala dieťa do danej inštitúcie,čo len o rok neskor,aj 1,5 roka bez svojej práce by sa významne podpísalo na jej operačných schopnostiach.
Nič nelogického na svojom príspevku,na rozdiel od teba, nevidím.A tak ako ona neodsudzuje matky na 3 r. rodičáku,tak som ju len chcela podporiť v tom,aby sa obmedzilo množstvo pisateliek,ktoré odsudzujú jej volbu.

 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:43:13)
Tak vidíš,aký dvojitý meter používaš!
Najprv by som ti doporučovala ešte raz si prečítať zvoju reakciu na moj príspevok.

1.Svojou "inteligenciou",ako píšeš,som sa ani slovom neoháňala.Neviem kde si na to prišla.
2.Ty si PRIMÁRNE urazila mňa,keď si na moje názory reagovala doslova výrazom,že je na nich niečo "shnilého",a že postrádajú logiku.
3.Ani slovom som tiež neodsúdila ženy,ktoré sú s deťmi doma dlhšie.Práve naopak som napísala,že také sú,a že sa po 3-4 rokoch vrátia radi k svojej práci,z ktorej nie sú nijak frustrované,ale že tieto vyrovnané matky nemajú za potreby kritizovať matky tie,ktoré sa vracajú do práce skor.
4.Nebolo na tom nič jednostranné,len som obhajovala Amy,tak ako ju iní lynčujú.Ale to ti už asi jednostranné nepripadalo,však?

Takže buď si si moj članok neprečítala riadne,alebo si si jednoducho vybrala to,čo ti sedelo.
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:34:13)
Rosali, ukaž mi příspěvek, kde se píše, že by Amy měla zůstat doma 3 roky?
Já asi špatně vidím, ale zatím vidím spíše souhlas s tím, že by jesle měly být - pouze tu velká část pisatelek píše, že by jesle volily později(v roce, v roce a půl, ve dvou letech).
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:35:38)
A ještě by mě zajímalo, jak mohou operovat čerství medici, když to nikdy předtím nedělali(?).
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(10.6.2009 18:12:37)
Ani lekar absolvent lekarske fakulty ale bez atestace neoperuje jen pri operaci pomaha napr. drzi naky nebo odcava krev apod.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:00:25)
Rosali, už jsem to tu psala včera, volba nezní "3 roky bez skalpelu nebo od půl roku plný úvazek". Spousta doktorek chodí jen do služeb nebo třeba den v týdnu plus služby, tzn. vystřídají se s manželem, nijak je to neodvádí od rodiny, popř. na ten jeden den se nějaká ta chůva snese. Psala jsem tu včera o kamarádce, která chodila operovat a sloužit, přesto její děti nešly před ukončenými dvěma lety věku do jeslí.
Prostě tím důvodem není práce, nebo ne jen práce (ale třeba nespokojenost, nenaplněnost, potřeba akce), popřípadě práce jako taková, sama o sobě, je tím důvodem jen v případě, že ji ta příslušná matka doktorka má postavenou výš než dítě.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:16:42)
Líza,čítala som tvoje názory zo včerajška,
Nemyslím si však,že každý má možnosť volby medzi skráteným alebo plným úvazkom.Viem isto,že to neumožňuje každý špitál,resp. každý obor,oddelenie.
Ja som tu možnosť mala,chválabohu,tak som si vybrala 2x4 hod. v týždni od leta,+ neskor nejaká tá služba./mám 3 mes. dceru/.
Možno však Amy mala na výber 3 roky bez práce alebo plný úvazok.Myslela si na to?
V tom prípade skutočne neviem,čo by som robila.Preto si,podla mňa ,nezaslúžili,od niektorých tak ostrú kritiku.
A ani si nemyslím,že je to na váhach-láska k práci kontra láska k dieťaťu.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 18:37:27)
Madelaine, ber prosím v úvahu celý kontext. Píšu, že to je vždy o práci a ještě něčem (nudě, pocitu nevytíženosti, pocitu, že mi něco utíká, může to být mnoho dalších věcí). Pokud by šla JEN kvůli práci a nic dalšího v tom nebylo, má ji podle mě výš než dítě (jaksi, nemůže ji mít dost dobře vedle, protože to by pak nešoupla dítě v půl roce do jeslí a nešla na celej úvazek, ale snažila by se o kompromis).
 magggi synáček z léta09 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 18:51:24)
Legitimní to bohužel je. Otázkou zůstává, zda je to správné...
Myslím, že se nad tímto diskuzsním fórem pan profesor Matějček obrací v hrobě!~n~
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 18:58:55)
Madelaine,legitimní to bude určitě,ale nevím,jestli jsou z takové matky nadšené i děti.Dost pochybuju...
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:11:31)
Madelaine,já když nad tím přemýšlím,tak vlastně nevím,co to znamená,mít práci na stejném žebříčku hodnot.Ona je to asi pitomost.To by znamenalo,že když ztratím práci,kterou miluju,tak budu stejně zničená,jako když ztratím dítě?No,to je už od pohledu blbost a takových lidí je asi minimum.Oni i ti chlapi,kdyby na sobě pocítili větší zodpovědnost za to dítě,tak by uvažovali jinak a ta čísla by byla jiná.
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:21:26)
Madelaine, myslím, že to není dobrý příměr. Chlapi jsou v práci a často tam tráví i více než 12h denně - to ano. Ale vědí, že se jim o potomky stará blízká osoba - matka(nebo v případě zaměstnané matky otec) a tak vlastně mohou být v klidu. Nemyslím, že je to to samé, jako když pracují oba rodiče a dítě je od mimina v jeslích.
Ještě jak jsi psala k té toleranci - netoleranci. Já bych řekla, že je zde celkem hodně příspěvků ve smyslu "já bych tam dítě nedala, ale proč ne pro někoho, komu to vyhovuje". To se mi zdá tolerantní.Také zde celkem dost přispěvatelek napsalo, že by o jesle stály, ale od pozdějšího věku dítěte. Ani to není netolerance. Pokud napíši "Nevěřím, že je pro půlroční mimino lepší být v jeslích, než doma", ani pak bych nepsala o netoleranci, je to pouze názor. Těch ostatních příspěvků zase tolik není. A nedivím se, že jsou na zahraničních portálech tolerantnější - tam je totiž vzhledem k sociální politice více matek zaměstnaných, takže lze sotva očekávat, že budou střílet do vlastních řad.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(14.5.2009 6:56:25)
"tady šlo o to, jestli matka, která pracuje, má práci na žebříčku hodnot výš než to dítě" - ne, o to nešlo, to jsi z toho vyrobila ty. Už jednou jsem ti psala, ať si tu část příspěvku znovu přečteš v celém kontextu, že to jsi schopná pochopit, to vím, takže mi zbývá jen, že to pochopit nechceš, protože by se ti to pak hůř hrotilo ad absurdum.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:21:26)
Madelaine, na stejném žebříčku jistě, otázka je, jak vysoko. Nebudem si tu ale namlouvat, že pokud 8,5 hodin (pozor, pracovní doba není 40 - zapomínáš na 2,5 hodiny přestávek na oběd, které jsou povinné) trávím prací a 8 spánkem, pak mi zbývá 7,5 hodny na dítě. To je naprostá blbost a víme to obě.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:55:52)
Madelaine, tady se bavíme o plném úvazku, to je 42,5 hodiny, kromě toho o lékařce, takže ještě přidej.
 Tanja27 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:59:24)
Já osobně jsem šla do práce od tří let a měla jsem z toho velké výčitky. Nechápu jaký má smysl pořídit si dítě a po šesti měsících jej odkopnout.V tom případě bych si pořídila psa...Dítě je veliká zodpovědnost. Jesle jsou poslední varianta v případě samoživitelky!!!A jak nezapomeneš jezdit na kole, či lyžovat ať my nikdo sakra netvrdí,že zapomene operovat!!!Ten žlučník je furt uložený stejně, je to jen chabá výmluva pro svoje svědomí.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 20:15:21)
Tanja sorry,ale ty absolutne netušíš,čo píšeš!!!!
Ja napríklad nerozumiem bankovníctvu a ekonomike,tak sa k tomu nevyjadrujem.Doporučovala by som aj tebe,aby si sa radšej nevyjadrovala k medicíne.Bolo by to prínosnejšie.
Ty si asi fakt mala zostať s deťmi doma.Až do doby ,keby si nemala výčitky svedomia,že ich "opúšťaš".
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 20:21:44)
A ešte niečo.Ako možeš napísať niečo tak strašné,že kto dáva dieťa do jasiel,že ho odkopáva?!?Že by si mal radšej pořídit psa!!
Prosím ťa,kde predávajú ten tvoj patent na správne rodičovstvo.Že by si tá "chuderka" Amy radšej "pořídila" ten.

 Tanja27 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 20:29:16)
Rosali : No chudera rozhodně nejsem, naopak jsem dost velká feministka...,ale dát dítě tak maličké od sebe pryč mi připadá proti přírodě. To už vlastně můžeš zrovna odložit v porodnici a občas na něho zajít mrknout...Jak píši můj názor je jesle ano v případě samoživitelky či nouze!!!Ale takový výmysl o tom, že by ses pak po půl roce nezařadila nazpět si nech jako pohádku pro svoji dceru.Mimochodem jsem byla minulý týden na srazu a spolužačka -nyní též lékařka/dost dobrý lékařka/je s dětmi doma, asi si je s sebou dost jistá,že je dobrá lékařka a do těch operací zas zajede..
 Tanja27 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 20:34:27)
Mimochodem ty ukolébavky ve všech národních jazycích, jsou malé přínosem,uplně jsi mne dojala...Já malé řekla jen Karkulku v českém jazyce, no zítra se ráno polepším a něco jí řeknu v angličtině a ty můžeš říci Goodbye baby...
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 20:40:43)
Ako vravím,netušíš čo píšeš.
Polemizuj si kolko chceš o tom,či je správne alebo nesprávne dávať deti do jaslí,len sa,prosím,nevyjadruj tak erudovane o tom,aké je to mať alebo nemať zručnosť v operatíve,keď si to v živote neskúsila.
Ja tiež neviem aké je skočiť padákom,alebo stavať dom,keď som to nerobila.Preto beriem v úvahu názor tých,ktorí to majú za sebou a nemyslím si o sebe ,že moj názor na zoskok s padákom prípadne na stavbu domu má vačšiu váhu.

A MMCH tí sami sebou najistejší lekári,sú vačšinou tí najhorší.
Len lekár,ktorý o sebe pochybuje može profesne rásť arozvíjať sa.

 Tanja27 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 21:16:24)
Roseli, tak se tedy v klídku rozvíjej,tomu tedy fakt nerozumím.Každopádně je to tvoje věc jak si se rozhodla, já se rozhodla svoji karieru prostě na čásek odložit a s tím jsem do dítěte šla a očekávala jsem za něj zodpovědnost.Pokud to tobě tak vyhovuje je to fajn.Mimochodem kdyby ti klekla chůva tak Golda od Ivetky je prej volná, podívej na Artíka jak mu bylo s chůvou fajn...
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 22:10:21)
Si zlatá,že sa staráš o moju chúvu.Myslím,že na Goldu odkázaná nebudem.
Ale tiež si myslím,že chudákovi Artíkovi ublížila hlavne jeho hysterická mamička a momentálne ešte hysterickejší otčim.
Ale to je už asi úplne o inom,však?!
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.6.2009 9:06:43)
Mozek nezapomene operovat ale ruce zapomenou operovat.
Koncertni hudebnici rikaji, ze kdyz den necvici tak to sami poznaji, kdyz dva tak to poznaji jejich pratele a kdyz tri tak to poznaji uz i posluchaci.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:56:49)
Já priority nikomu neurčuju. Kdes to sebrala?
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:48:55)
Presne tak.Súhlasím.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:51:32)
Myslela si na to,že možno nemala také šťastie,aby jej niekto ponúkol kompromis,t.j. napr. skrátený úvazok?Možno sa mohla rozhodnúť len nastúpiť na celý alebo 3 roky na rodičáku.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:55:09)
No, abych psala o tom, že možnosti najde ten, kdo je hledá, a vypočítávala je tady, to celkem nemá smysl, ne?
 Tanja27 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:56:25)
Rosali, akorát jsme přišli z venku,malá je okoupaná a napapaná a půjde na kutě...můžeš mi říct jak zvládáš jesle, práci, dítě a sedět celé odpoledne u PC?
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 20:11:30)
Jasne,že ti to možem povedať.
Mám dcerku 3 mesačnú,som s ňou doma,do jasiel nechodí a ani chodiť nebude.
Písala som v čase keď malinká spala okolo obeda,popri tom som varila pre muža,ktorý dnes slúži a vráti sa domov až zajtra.Poobede po kojení o 16,00 hod. som s ňou bola na prechádzke až došiestej.Po poobedňajšom pobyte na čerstvom vzduchu pekne v noci spinká.Pol hoďku sme sa spolu hrali.O pol siedmej som ju okúpala,nakojila,zaspievala uspávanku slovenskú/v mojom jazyku/,českú/v jazyku mojho mažela/,maďarskú/v jazyku svojich predkov/ a anglickú/tá sa mi jednoducho páči/.
Dala som ju spinkať a zaspala hneď ,ako vždy.
Mám zlaé dieťa,ktoré už cca od mesiaca sa budí až ráno okolo piatej.

Takže možeš si overiť,že som na PC bola len okolo obeda,nie celé odpoledne-ako píšeš,a až teraz od cca pol osmej,keď malá spí.

Stačí ti moja odpoveď?Alebo si moj denný repertoár chceš overiť aj inak?

MMCH-do práce chodím 2x4hod týždenne,kedy mám skvelú chúvu-je u nás v rodine absencia babičiek,do jasiel malú dať zatiaľ nemienim,nič to však nemení na mojom názore,že každý si je strojcom svojho života.S jeho pozitívnymi aj negatívnymi následkami.A že len spokojná a šťastná matka je matka plnohodnotná.
Či pracuje len občas ako ja,či vobec ,či na celý úvazok.Či má dieťa u babičky,u chúvy ,alebo v jasliach.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:06:13)
A ešte niečo.Predstav si,ale dá sa byť dobrou lekárkou a súčasne dobrou matkou.Tak ako moja mama.A nielen ona.A využívala jasle tiež.
A naučila ma zodpovednosti K PRÁCI.To je tá zodpovednosť,o ktorej som písala.
To však pochopia hlavne ľudia ,ktorí ňou tiež disponujú.
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:12:23)
Rosali,vychval se třeba do nebe,ale na tobě jsou ty roky v jeslích opravdu znát.
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:31:19)
Rosali, já jsem nechodila ani do školky, brigády od cca 15 let, žádný byt od rodičů ani podpora na škole - že by to spolu nesouviselo?
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:51:47)
Milá Lassie,Tulka,S+3
Pracujte kolko chcete,budte si doma kolko chcete,kojte kolko chcete.Hlavne nech ste spokojné a šťastné.
Ja budem tiež.
Nechcete chápať ,čo som napísala,takže myslím,že naša vzájomná debata nikam nevedie.
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 13:08:41)
Rosali, je ten problém opravdu, že nechceme chápat nebo to, že nechceme souhlasit?~d~
 martina 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:30:41)
naprosto souhlasím. Myslím, že mateřství je úplně přirozená věc, která by neměla matku odtrhnout od normálního života a pracovat je přece normální. Sama jsem už rok a půl na mateřské a ješte asi další 3 budu (mám ted zase miminko). Děti miluji, ale práce mi chybí. Bohužel nikde v okolí nejsou jesle a na chůvu bych nejspíš neměla. Nechci říct, že ty roky doma budou ztracené,ale nejsem úplně ve své kůži. Člověk je jakoby vytržen ze života. Můj obor se dost rychle rozvýjí a nevim jaké to bude po návratu do práce. A hlavně si myslim, že pro dítě a vůbec pro rodinu je úplně nejdůležitější spokojená matka. A každá zkrátka ke své spokojenosti potřebuje trochu něco jiného. Nemám ráda takové ty sebeobětující se superženy.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:42:54)
Dik Martina,
aj ja som dosť vysadená na tie superženy,a ty si príkladom toho,že sú aj "normálne" /myslím to v dobrom/ matky na RD,ktoré nemajú potrebu ukameňovať tie,ktoré riešia rodičák iným sposobom.Buď preto,že majú iné možnosti,alebo iný pohlad na vec.V každom prípade to neznamená,že moje deti budú evidentne lepšie alebo horšie,len preto že ja pri MD pracujem trocha,amy na plný uvazok a ty si s nimi doma.
Výsledok našej výchovy závisí,podľa mňa,na úplne iných veciach.

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 16:39:15)
Ahojky - tak jsem si rikala, ze ty uz nad timhle asi mavas rukou ;-))
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 16:55:31)
Madelaine,ale doufám,že pracuješ jen na zkrácený úvazek~o~~t~
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 17:51:31)
Madeleine,promiń,to bylo jen tématické testování,protože Kimmy by je ráda zavedla až do těch 18 let,já fakt nevím,jak velký děti máš:-)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(14.5.2009 3:12:19)
Tulko - uz jednou jsem te zadala, aby ses drzela toho, co ja skutecne rikam - ja nikde nerikam, ze bych zavedla castecne uvazky do 18 let!!! Prosim te, cti poradne - ja jsem psala, ze lide neberou do uvahy traumata, ktera se muzou detem stat ve veku 3-18 let.

Castecne uvazky by mely byt k dispozici matkam, ktere o ne stoji, ale ja urcite nechci zavadet zadna pravidla, jako ze nekdo musi na castecnem uvazku delat nebo dokonce zustat do 18 let. Tak si to prosim pamatuj a uz nepis nesmysly o tom, co ja bych zavadela...
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:47:47)
Madeline,ďakujem za podporu.
Práve som čítala tvoje názory v diskusii s Lizou,a tiež sa mi páčia.
Ja síce Slovenka som,ale žijem 5 rokov v čechách,aj manžela mám Čecha.Chválabohu zdielame na danú vec názor rovnaký.
Neviem presne ako sa na to pozerajú ženy na Slovensku,ale asi ťa sklamem,od kamarátok tam viem,že aj tam existujú "všeznalé supermatky" odsudzujúce matky pracujúce a lynčujúce matky,ktoré dávajú dieťa chůve,nedajbože do jaslí.
A mám pocit,že ich je dosť.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 22:19:19)
Presne tak.Tiež malú do jaslí dať nechcem.Máme na 8 hod. týždenne chůvu,maslím že to nikomu z nás,včetne dcéry neublíži.Ale tiež si myslím,že každý sa rozhoduje slobodne sám podla vlatných možností a schopností.Aj s prípadnými následkami.
Súhlasím s výrokom,že "sloboda je schopnosť niesť niesť následky vlastných rozhodnutí."
Tak nech si každý žije slobodne.

A máš pravdu,na SR je daná vec dosť ovplyvnená katolicizmom.Ako aj kopu ďalších vecí,čo som si uvedomila až tu,v Čechách.

 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 22:21:22)
Mám tam kopu preklepov.Som už unavená,a to ma ešte čaká žehlenie.~;((
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(14.5.2009 3:39:17)
ja vas muzu ujistit, ze vseznale supermatky jsou uplne vsude. Existuji na to cele knizky (napriklad Mummy wars - Valka matek) - ktere o tomhle jevu pojednavaji. Je to zajimave cteni - ale fanaticky jsou opravdu vsude!

Nedavno v Lidovkach vysel clanek o "stastnych detech" - a ony ty ceske deti nejsou nejstastnejsi.... Nejstastnejsi jsou mali holandanci, kteri sice nemaji mamu doma tri roky - ale maji jeden z nejvyssich pomeru castecnych uvazku (tahle informace neni z clanku, pamatuju si to z jednoho grafu na nejakych EU strankach). Cesi jsou zlaty stred a vsechny zeme, ktere maji stastnejsi deti, maji kratsi RD....
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(14.5.2009 6:56:55)
Milá Kimmy,
prečítanie toho článok v Lidovkách+ten graf by mal byť povinným vstupom k tomuto servru.Možno by odpadli z diskusie extremisticky ladené supermatky.~:-D
Kto napísal tu knihu Válka matek.Vážne by som si ju rada prečítala?
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(14.5.2009 7:38:29)
Leslie Morgan Steiner - ale ja to cetla u nas v anglictine, takze nevim, jestli to nekdo prelozil, nebo jestli je to v CR vubec dostupne...

Dalsi dobra knizka je od Miriam Peskowitz "The Truth Behind the Mommy Wars: Who Decides What Makes a Good Mother? "

Americky ekvivalent ceskych supermatek je zas Dr. Laura Schlessinger, ktera pise knihy s titulem "Don"t have them if you won"t raise them", ale ta to bere na uroven, ze by zakazala predmanzelsky sex, antikoncepci, rozvody a vicemene karieristky vubec (pokud chteji mit deti, jinak klidne muzou). Kupodivu ale i tato pani provolava nutnost pecovat i o starsi deti a nevidi samospasitelnost v prvnich trech letech...

 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

To jsi si dovolila hodně.. 

(11.5.2009 14:33:37)
Ani to nebudu všechno číst, jak tě tu rozcupují. Prostě sis dítě NEMĚLA POŘIZOVAT, když se o něho nemíníš starat!A basta fidli, že jo holky.Já už to mám za sebou, také jsem se tu tuhle přiznala ke svému krkavčení v podobě hlídání prarodičů a návratu do práce.Jesle jsou prostě FUJ FUJ a JEDINÁ správná cesta je být ratolesti permanentně za zadkem do 3 let, lépe do 4.
 bamberlok+tadík 


Re: To jsi si dovolila hodně.. 

(11.5.2009 14:36:14)
všechno má své pro a porti, ale myslím že se tady všechny shodnem na jednom: NIC NÁM NENÍ DO TOHO, JAK SI TO TEN DRUHÝ UDĚLÁ, A JE FUK, JESTLI CHCI BÝT DOMA 4 ROKY NEBO MĚSÍC. což?~y~

 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: To jsi si dovolila hodně.. 

(11.5.2009 14:40:00)
Přesně. Jenže ne každý to má takhle tolerantně nastavené.
 *Niki* 


Re: To jsi si dovolila hodně.. 

(11.5.2009 15:19:58)
Katko, nevím proč by mělo být to, že jsem s dítětem doma, že "mu jsem za zadkem". Vidím, že netolerance je vlastností jedinců, ne nějaké skupiny "budu-svému-dítěti-za-zadkem-do-maturity-i-kdyby-chcípnout-mělo" nebo skupiny "zkratte-mi-ten-porod-ať-můžu-hned-do-práce-a-nestanu-se-otokem-dítěte"... vytvářet uměle extrémy ničemu nepomůže. Jsou to pseudoargumenty. Věřím, že jsme tady všechny jakžtakž normální a pro své děti i pro sebe chceme to nejlepší. Já aspon dělám co pokládám pro svou rodinu za nejlepší a to je být s dětma doma. Věřím, že to nejlepší dělá i moje kamarádka, která se vrátila na plný úvazek do práce, když dítěti bylo 11 měsíců i druhá, která se tam vrátila ve věku 6 měsíců dítěte - děti hlídají celodenně babičky. Já bych musela volit jesle na jejich místě, babičky nejsou, tudíž bychmožná volila jinak. Ale všechny se snažíme dělat to nejlepší co umíme. I když to někdo vidí tak, že onyjsou "krkavčí matky kariéristky" a já "lenoch, co vyžírá stát a stojí dětem do 4 let za zadkem... ať si trhnou :-)
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: To jsi si dovolila hodně.. 

(11.5.2009 15:40:35)
Můj příspěvek byl s nadsázkou a byl míněn tak, že se na pí. doktorku, co dala robě do jeslí snese hromada pohoršených příspěvků na téma : "proč si to dítě pořizovala, kariéristka sobecká". A to se i děje,samozřejmě. Pro mě za mě, ať si je někdo doma třeba do té maturity, když mu to vyhovuje.Snažím se v podstatě říci to co ty: at se každý zařídí dle svého a ostatní nechť toto respektují.
 Kristyna 
  • 

Re: To jsi si dovolila hodně.. 

(12.5.2009 13:29:47)
Zdravim Vas,bydlim v Belgii a tady se davaji deti panim na hlidani nebo do jesli jiz od pul roku nekdy i mensi,od 2,5roku chodi deti jiz do tzv skoly,a vyber zda na cely den ci pul dne je na rodicich,taky me to nejdriv sokovalo,ale myslim si,ze treba na pul dne dat ditko do jesli je prinosne pro dite i matku,ale tady je normalni,ze jsou cely den v jeslich,kazda streda odpol ma vetsina rodicu volno,neni ani skola,meli by zalozit vic jesli,zvysit prispevek na dite a kazdy at si vybere dle sveho,kritizovat to umime jako narod dobre,ale pojdme pro to neco udelat,system zlepsit,s pozdravem Kristyna
 Rapiti 


Re: To jsi si dovolila hodně.. 

(12.5.2009 13:33:44)
Něco pro to udělat? Nechci působit moc pesimisticky, ale jediné, co můžu dělat, je chodit k volbám, jenže strany, které já obvykle volím, nemají dost procent na to, aby se do parlamentu vůbec dostaly. Takže tím jaksi moje možnosti končí. ~d~
 Iren 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:12:15)
Já jsem pracovala po celou dobu MD. Sice z domova, ale možná to bylo náročnějí než dát malého do jesliček nebo hlídat. Ono to to dobře mluví, ale já měla už delší dobu rozjeto podnikání - účetnictví. Kdybych opravdu přestala pracovat, přijdu o všechny zákazníky a po mateřské bych začínala znovu, od nuly, protože pochybuji že by se mi jen tak někdo vrátil po 3 leté pauze. A přijít o výborné výdělky a živnost a začít někde za pár korun? Taky mě fascinovalo, že mě všichni řešili že pracuju, ale mého manžela nikoliv. Nevidím nic špatného na pracujících matkách. Mnohé co stráví na MD několik let se diví, když je např. manžel opustí a ony zjistí, že nemají práci, nemají peníze, nic neumí a manžel chce děti do své péče. Takže, žádné oběti. Rodina je spokojená když jsou spokojení všichni,na nějaké falešné oběti ve formě teplých večeří a naklizené domácnosti není nikdo zvědavý.
 Theend 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 20:54:17)
Pro mě to tedy žádná oběť není, být doma s dětmi. Považuji to za unikátní období ve svém životě a velký dar. Děti nás někam posunují, mění, učí nás. Naklizeno nemám, uvařit každý den se mi také nepodaří. Ale dětem se věnuju hodně. Pracovala jsem na kus úvazku (většinu práce z domova) a pracovala bych nadále, kdybych nezačala dálkově studovat. A taky si hlídám, abych nepřišla o své koníčky - na ty se čas prostě musí najít. Takže si fakt na RD jako chudinka, která se obětuje, nepřipadám.
 Theend 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 20:54:19)
Pro mě to tedy žádná oběť není, být doma s dětmi. Považuji to za unikátní období ve svém životě a velký dar. Děti nás někam posunují, mění, učí nás. Naklizeno nemám, uvařit každý den se mi také nepodaří. Ale dětem se věnuju hodně. Pracovala jsem na kus úvazku (většinu práce z domova) a pracovala bych nadále, kdybych nezačala dálkově studovat. A taky si hlídám, abych nepřišla o své koníčky - na ty se čas prostě musí najít. Takže si fakt na RD jako chudinka, která se obětuje, nepřipadám.
 Theend 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 20:56:14)
Pro mě to tedy žádná oběť není, být doma s dětmi. Považuji to za unikátní období ve svém životě a velký dar. Děti nás někam posunují, mění, učí nás. Naklizeno nemám, uvařit každý den se mi také nepodaří. Ale dětem se věnuju hodně. Pracovala jsem na kus úvazku (většinu práce z domova) a pracovala bych nadále, kdybych nezačala dálkově studovat. A taky si hlídám, abych nepřišla o své koníčky - na ty se čas prostě musí najít. Takže si fakt na RD jako chudinka, která se obětuje, nepřipadám.
 Pruhovaná 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:58:44)
Rozhodně tu není norma 4 roky, to nikdo nepsal. Nesouhlasné příspěvky se týkaly věku šest MĚSÍCŮ a jeslí. Šest měsíců je pro mně opravdu naprosto nepřijatelný věk pro odloučení od dítěte, práce nepráce.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 17:37:13)
Pracuju na plný úvazek, jednotlivé směny závisí na dohodě s kolegy, na tom kolik nás momentálně slouží apod., manželova sitauce je naprosto stejná.
S kojením se to vyřešilo samo, chtěla jsem kojit právě toho půl roku, ale po pěti týdnech jsem dostala léky a kojit jsem nemohla. Pak už se mi mléko nevytvořilo a syn ani o prso nejevil zájem. Byla to škoda, ale jednalo se o zdravotní problém, který nešlo "odložit"
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 18:22:32)
mě taky, zvlášť když jsme s kojením neměli jediný problém a ten pohled na syna, když pil, byl nádherný.
 Meluzína78 


Fandím ti 

(11.5.2009 17:49:15)
Amy, 100% s tebou souhlasím, fandím ti. Ještě sama dítě nemám, přesto si bez něj život nedovedu představit, ale stejně tak je pro mě nepředstavitelné být doma několik let. A při mojí práci by se nic moc nestalo, kdybych ztratila kontakt, resp. vím, že neztratím, pokud sama nebudu chtít a budu se snažit.
 Bodlík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 21:56:13)
Jsem doma sedmým rokem a jsem za tuhle možnost neskutečně vděčná, že mohu první roky trávit s dětmi a neměnila bych. Nicméně je to každého věc a díky bohu i za ty, kteří se rozhodnou jako Amy. Já osobně je velice obdivuji, já bych z toho byla nešťastná. Mám chronicky nemocné dítě a na naši odbornou lékařku jsme si zvykli a byli s ní moc spokojení, pak jsme si museli zvykat na záskok, co se dalo dělat, pí. dr. si taky pořídila mimi. Ani nevíte, jak moc jsem byla šťastná, když nám sestra volala, zda se nechceme vrátit k naší původní dr., že bude jednou týdně ordinovat, protože sehnala hlídání.
 monika-h 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 18:10:35)
Tak to jsme na tom skoro stejně ,jsem doma s dítětem na dietě ,kterou nikdo nevaří a tím pádem jsem 8let na RP,tím že je dcera druhé dítě jsem doma celkem 14let.V tomto příspěvku ,každý bombarduje někoho za jesle,ale nedovedete si představit,jak lidi odsuzují mě za to že jsem tolik let doma a nechodím do práce,přitom jsem doma s nemocným dítětem.Já osobně si pamatuju svoje trauma z jeslí a školky svému dítěti bych to nepřála,ale zároveň nikoho nesoudím,každý musí podle sebe.Znám takové matky co jsou líné uklízet a ohání se tím,že jsou lepší matky,protože nemarní čas úklidem-podle mě výmluva na lenost,další jsou takové co to s výchovou přehání z dětí udělají neskutečné spratky,dál jsou takové co se starají normálně nic nepřehání,dělají si čas na sebe,aby jim nehrabalo.Když to vezmu podle sebe synovi je 13let-puberta už ho víc zajímají kamarádi,dceři je 8let pořád je to dítko,které vyžaduje pozornost rodičů a já vím že je to otázka 3-4let kdy to skončí.Jsem ráda s nima doma,protože kdybych nebyla nemohla bych je vozit na kroužky /samy se někam dopravit nemůžou/.Už vidím,jak mi tady někdo napíše,že jsem domácí puťka,ale nejsem já si život dokážu užívat i při RP.
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 18:24:33)
Moniko,proč by tě někdo odsuzoval?Staráš se o děti,jak nejlíp umíš a přitom jsi spokojená ženská.To je snad fajn,ne?
 monika-h 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 21:11:30)
Proč by mě někdo odsuzoval?taky ti to přijde divný viď,ale překvapilo by tě kolik lidí to štve.Já jsem toho mínění ať si každý dělá co chce a mě ať nechá na pokoji taky~:-D.Já to napsala proto,aby viděly ty ženský co dávají děti do jeslí a někdo je odsuzuje jako krkavčí matky,že se najdou i tací co odsuzují druhé,že jsou moc zase moc starostlivé.~:-D.prostě blbci byly,jsou a budou~:-D
 dr. Bezovka, 2 děti 
  • 

V půl roce naplno mi připadá drsný 

(12.5.2009 22:50:40)
Pro Amy - v půl roce mi to připadá hodně drsný. Jsem taky lékařka, taky v nemocnici, ale tohle by mě nenapadlo. Tvoje důvody - nemůžu vypadnout, je nás málo - znám, ale ruku na srdce, myslím, že to ani v chirurgii nemůže být tak žhavé (já jsem internista), abys dejme tomu po roce a půl, dvou letech, vůbec nevěděla, o co kráčí a tenhle výpadek nemohla řešit nějakým částečným úvazkem?. TO jsi vážně chodila na plný úvazek + služby? A malý byl cca 10 hodin denně v jeslích? Navíc jak víme, v nemocnici to není - teď padla, když máš pacienta na sále, těžko se asi ve 16 sebereš a odejdeš. Jistě i ty jsi tam někdy dýl. A to že je vás málo - to je přeci problém vedení, můžu to chápat jako loajálnost, ale půlroční dítě bych i přesto do jeslí nedala. Navíc to, že je nás málo, může být spíš výhoda - o práci nebudeme mít nouzi. A taky by mě to zajímalo finančně - to jste si vážně tak polepšili, když vím kolik stojí jesle (soukromé) a jaké jsou platy ve špitále? Jak jste to dělali , když malý marodil? Pokud máte babičky, to chápu, ale co vím, tak hlídání pod 100 neseženu (aspoň v Praze, na menším městě to možná budejiné, ale i tak). Já když jsem si to počítala,dala bych za hlídání prakticky celý svůj plat....Jinak teď mám druhé dítko, 17 měsíců, do práce chodím sloužit + od podzimu chci cca na den...se starší dcerou jsem to měla podobně. To mi naprosto vyhovovalo, nevypadla jsem, návrat naplno po 3 letech byl vpohodě. Promiň, ale tebou uváděné důvody mě nepřesvdědčily, jen nechápu, proč neřekneš - mě to doma s malým nebaví, tak jsem šla raděj pracovat, přišlo by mi to upřímnější..rozhodně tě ale nechci odsuzovat, každý toto cítíme jinak. Na závěr moje vlastní zkušenost - mě osobně hlídala cca od 1.5 babička. Moje matka byla dosti pracovně vytížená, práce pro ni byla vždy velmi důležitá...já do dnes vzpomínám na babičku a mám ji, ne moji mámu, jako tu svoji nej~s~. S babičkou mám spoustu zážitků, na mámu vzpomínám, jak chodila z práce utahaná. A tobě gratuluju, jestli i po šichtě ve špitálu jsi odpočatá a plna energie a těšíš se , jak budeš ještě skákat okolo mrňouska~b~
 Ráchel, 3 děti 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 0:14:50)
konečně normální rozumný slovo od nějaký doktorky ~;)
já vím, že budu trapná pro ty, kdo už tuhle moji story znají zpaměti... ale stejně ji sem napíšu znovu: můj děda doktor, o kterého jsem se starala rok, když umíral, mi tehdy ze všeho nejvíc kladl na srdce, abych hlavně věnovala čas dětem. Nejvíc ze všeho za svůj život před smrtí litoval toho, že nebyl víc se svými dětmi - a to byl myslím v mnoha směrech dobrým otcem (a babička byla v domácnosti). "Dělal jsem velkou chybu - a moc mě mrzí, když vidím, že stejnou dělá tvoje máma. Neudělej ji taky." Dědo, dík! ~R^
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 6:50:05)
myslis, ze deda mel na mysli jen prvni tri roky? Ze pak uz je v poradku mit oba rodice na plnem uvazku a deti v druzine a po krouzkach nebo doma u televize/pocitace?
 Ráchel, 3 děti 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 21:33:12)
to jistě nemyslel. ale ani tím nemyslel, že mám šoupnout dítě do jeslí. nechápu, proč tenhle argument vždycky vytáhneš, Kimmy. Ne každý, kdo nehodlá dítě dát do jeslí, se pak chystá šupnout ho na 12 hodin do školky, jen co robě sfoukne tři svíčky na dortu
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(14.5.2009 3:52:43)
Rachel - ja nerikam, ze "kazdy" da dite do skolky na 12 hodin (takove uz taky v CR jsou??) - nakonec taky "kazdy" neda dite do jesli v sesti mesicich a je tady z toho takove halo....

tvuj dedecek urcite myslel, ze rodice se maji detem venovat cele detstvi - ne jen prvni tri roky - takze si nemyslim, ze je to vhodny priklad k tomu, ze bys dite do jesli nedala - protoze o tom to neni...

Tvuj dedecek byl jiste moudry clovek, ale myslim si, ze mel na mysli i maminky starsich deti, ktere hodne pracuji a na deti maji malo casu....
 amy 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:06:03)
Zvláštní - mě to zase na interně nepřipadá až tak žhavý. Z práce jsem chodila unavená (to asi každý), ale syn mě vždy nabudil, probral a užili jsme si to spolu. Nemůžu říct, že by mě to se synem doma nebavilo, jak mi podsouváš. Bavilo, ale vypadnout z práce jsem nechtěla, nemohla (vzhledem k oboru). Jak už jsem psala výše - chtěla by ses mi dostat pod ruku, po tom co bych byla 3 roky doma? Vážně by ses nebála?
Zvládat se to dá. Finančně jsme si pomohli asi o 8000 Kč (v průměru někdy víc, někdy míň).
Nemoc jsme řešili spolu s prarodiči - já, manžel, matka i otec jsme lékaři a dařilo se nám skloubit služby tak, že malého vždy někdo z nás pohlídal. Paní na hlídání jsme využili asi jen na 2 dny (na pár hodin, co se služby překrývali).
 Lassie66 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:09:02)
Amy, myslím, že je opravdu čistě tvá věc, kdy kam dítě dáš. Ty tři roky ti ale nikdo nepodsouvá - byl by pro tebe vážně takový rozdíl, kdybys počkala půl roku - rok?
 amy 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:10:53)
Ano, byl, věř mi, že i ten půl rok byl znát, ta zručnost se prostě hodně rychle ztrácí a ze začátku jsem byla naštvaná, že dostávám banálnější zákroky, ale pak jsem byla doopravdy ráda.
 Lassie66 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:13:34)
No tak to se pak nedá nic dělat. Práci domů by ti asi nedávali...~t~
 amy 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:17:24)
No, to asi ne:-). Ačkoli když mi syna nevzali do školky, tak mi ředitelka poradila, ať si ho beru do práce, vždyť to je prý takové milé dítě (a to věděla, co s manželem děláme)
 Rapiti 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:24:04)
Amy, tobě vzali dítě do jeslí a pak ne do školky? No, to je lahůdka.

Naštěstí pro maminky u nás jsou jediné místní jesle součástí školky, takže dítě z jeslí je přednostně přijato do školky od 2,5 roku, ačkoli jiné děti jsou přijaté až třeba ve 4 letech.
 amy 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:28:54)
Veliké štěstí. My měli smůlu, ve 3 letech syna "vykopli" z jeslí, do školky ho nevzali. Naštěstí se mi podařilo najít maminku, která byla doma se svým dítětem a byla ochotná mi hlídat podle potřeby (ještě hlídala jedno dítě mamince, která dopadla stejně jako já). Šlo vlastně o takovou mini školku. A ani další rok mi syna nevzali, do školky se dostal až jako předškolák a zpětně jsem ráda, protože když jsem viděla, jak se rozvíjí v jeslích i oné miniškolce a pak viděla smutnou situaci ve školce, kde byl počet dětí na jednu učitelku doslova enormní.
 Rapiti 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:35:11)
Hmm, to děsně záleží na učitelkách a ředitelce. My máme naštěstí školku dobrou, jesle si ženské taky moc chválí. Jen kdyby byly větší kapacity. Loni mi ve školce kluka nevzali, takže jde až ve 4 letech. V jeslích mají kapacitu 6 dětí a dalších 30 je pod čarou. Některé maminky dávají dítě do jeslí třeba jen jeden den v týdnu a tak se jich tam střídá víc a, když některé dítě onemocní, jde místo něj další z toho pořadníku. Kamarádka takhle denně volá, jestli mají pro jejího syna místo, aby mohla aspoň občas udělat větší díl práce.
 amy 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:39:14)
S těmi jeslemi to tehdy vypadalo katastrofálně. Myslela jsem si, že si je ještě s břichem v klidu obejdu a pak se rozhodnu kam.V prvních jeslích jsem byla 18 pod čarou, v druhých tuším 15, v třetích jsem získala poslední volné místo a to jen díky tomu, že jedna paní to pár dní předtím odřekla.
Se školkou jsem si hlavu nelámala, protože jsem předpokládala, že když oba pracujeme, že syna vemou. Ani omylem, brali jen předškoláky a pár volných míst bylo zaplněno samoživitelkami(což chápu), i další rok se situace opakovala.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:38:41)
to je prima, ze aspon nejake maminky tohle delaji... - a je videt na tvem priklade, ze nakonec je to pro ty deti lepsi...

blahopreju!
 Rapiti 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 8:48:12)
Kimmy, kdyby prošel Nečasův návrh, tak by takových maminek přibylo, jenže, když nám padla vláda, tak to zřejmě šlo k ledu. ~;((
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 9:07:30)
Rapiti - a proc nektere maminky to delaji uz ted a jine potrebuji, aby prosel Necasuv navrh?

 Rapiti 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 9:08:44)
Protože ty, co to dělají už teď, to většinou dělají na černo.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 9:15:06)
jo to je kvuli tomu, ze legalne hlidat deti mladsich tri let muze jen pediatricka zdravotni sestra nebo tak neco?
 Rapiti 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 9:22:41)
Přesně tak, no a taky by měla platit daně a sociální pojištění. Což většina z nich nedělá, protože to by musely zvednout ceny nad únosnou míru. Nečasův návrh obsahoval významné administrativní i daňové úlevy. Četla jsem ho podrobně, připadalo mi to docela dobře promyšlený.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 9:33:45)
hm, tak to jo - pro me je to zas dalsi priklad, jak stat hazi klacky pod nohy tem, co by chteli byt sobestacni .... ta soucasna pravidla mi prijdou prehnana.

Skoda, zas dalsi prilezitost, jak veci pohnout k lepsimu a diky Paroubkovi asi na dlouho v haji...
 Rapiti 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 9:43:38)
Bohužel
 rosali 


Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 11:29:53)
Amy ,chápem,chápem,chápem.Som v podobnej situácii,vrátane toho ,že som lekár,teiž chir. obor.Manžel aj rodičia sú lekári tiež.Viem presne o čo hovoríš.
Viz vyššie moj dnešný príspevok.
 Bezovka, 2 děti 
  • 

Re: V půl roce naplno mi připadá drsný 

(13.5.2009 13:49:37)
Amy, děkuji za odpovědi, jen jsi mi neodpověděla, zda byl syn skutečně 10 hodin denně v jeslích? Jen pro pořádek, nemyslela jsem, že zrovna v tvém oboru to není "žhavý", to bych si netroufla a ani nic jiného Ti podsouvat - spousta maminek přiznává, že je to naplno do 4 let doma nenaplňuje a nemyslím si o nich nic špatného - ostatně i já pracuji. Myslela jsem to tak, že v žádném oboru, ať už medicínském či jiném, to není tak žhavé, aby si člověk nemohl dát cca 1,5 roku paauzu a byl pak odepsaný a totálně k ničemu. Jezdit na kole či hrát na klavír člověk taky přece nezapomene.... samozřejmě, čím delší pauza, tím je to těžší. Taky je těžké srovnat se s tím, že ho "mladí, bezdětní a muži" prostě na čas "předběhnou", a ty pak děláš jen "banální" výkony. Jinak bych zde mamky nestrašila tím, že pokud bys byla 3 roky bez skalpelu, hned bys šla jako hlavní operatér k 5-ti násobnému bypassu- to přece není pravda, nějaký čas bys prostě jen "držela háky" nebo dělala lehčí výkony. Jinak souhlasím - 3 roky doma a pak na furt do práce a dítě na furt do školky rozhodně není ideální. I když jsem přesvědčená, že třileťák lépe než roční dítě pochopí, že maminka odchází, že jde do práce, že pro něj přijde a kdy, chápe, že den je nějak organizovaný, že jsou soboty a neděle, že maminka sice odchází, ale vždy se vrátí. Tohle ročnímu ditěti, které prochází separační úzkostí nevysvětlíš. Ideál pro mě -cca do 1 roka trvale s dítětem, pak postupně práce na kratší úvazek,pak na delší, ale ne plný, mít tu možnost najmout si jako VŠ paní, aniž bych jí dala většinu platu, možnost pokračovat v částečném úvazku i po třetím roce dítěte, kdy je dítě v MŠ, abych ho třeba někdy vyzvedla po O. Pro systémové zavádění jeslí rozhodně nejsem, myslím, že jsou tu daleko aktuálnější problémy (nedostatek MŠ, nekvalifikovaní učitelé na ZŠ apod.).
 Oluška 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 8:49:17)
Souhlsím s vámi. Proč jsou někteří tak netolerantní?
Já jsem sice se synem doma byla do 3 let, ale jen proto, že jsem z malého města a jakákoliv šance na docházku do jeslí je zde nulová.
Opravdu mě fascinuje, když dle statistiky chodí do jeslí mizivé procento dětí-jak by taky ne, když je v celé ČR pouze 30 takovýchto zařízení!!!!!!!!!!! Kdyby byly jesle k dispo, bylo by to procento podstatně vyšší.
Já osobně bych sice dítě nedala do jeslí hned v půl roce, ale třeba od 1,5 roku jsem chtěla.
 Zuzana, 2 vnoučata 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(19.5.2009 9:08:48)
Netroufala bych si někoho kritizovat a nutit, aby byl déle doma s dětmi, jen si vzpomínám na dobu, kdy jsem bydlela na okraji Prahy, kde nebyly žádné jesle, školka od 3 let. Měla jsem dvě děti v rozmezí 15 měsíců, práce doma hodně, tehdy žádná automatická pračka, žádná pomáhající babička, manžel přicházející domů kolem šesté hodiny večerní, vše bylo jen na mně.Jediný obchod - konzum - kde jsem stála třeba hodinu frontu, jedno dítě v kočárku a druhé na ruce..Ale nakonec mi ani nevadilo, že nejsou jesle, i když upřímně řečeno jsem se občas doma nudila - ne tedy nedostatkem práce, to ani omylem, ale nedostatkem možnosti kulturního vyžití apod. Dnes je situace naprosto jiná, tehdy nebyla žádná mateřská centra, žádná krásná hřiště pro děti atd.atd. Pak jsem nastoupila do práce, dceři 4 a synovi 3 roky, vzpomínám si, že musel umět vázat tkaničky, šel do školky v září a tři roky mu byly až za devět dní, ale udělali výjimku a tkaničky vázat uměl...dnes občas říkám pětiletému vnukovi, jinak velice šikovnému - tvůj strejda musel umět vázat tkaničky ve třech letech a tobě je váže paní učitelka..je pohodlný se to naučit, když ho nic nenutí, můj syn prostě musel, jinak by ho nevzali. Byla jsem tehdy dost uhoněná, do práce dojížděla vlakem, školka zavírala v 16 hodin, proto ta zkrácená pracovní doba. Vůbec jsem si ale nedokázala představit, že bych dvě děti mladší tří let ráno táhla do nějakých jeslí..i když možná pokud bych měla dítě jen jedno, tak od dvou let bych si to představit dokázala. Ale u mladšího v žádném případě. Kdysi na devítiletce jsme měli praxi v jeslích, v rámci pracovního vyučování. Nebylo mi ještě ani 15 let,sama odrostlé dítě, ale dívala jsem se na ty maličké dětičky, často půlroční - a bylo mi jich hrozně líto, ležely v postýlce, brečely, ale sestra nemohla všechny pochovat...když jsme tam byli se školou, tak jsme je chovali. A zůstalo to ve mně, že bych nikdy dítě nedala do jeslí dřív, než začne chodit a mluvit - aby mohlo říci, co ho trápí. Moje děti mluvily od roku a půl. A dcera během dvou porodů vystudovala vysokou školu, denní studium a protože já jsem pracující babička, ještě jsem nedosáhla důchodového věku,tak jsem jí pomáhala občas, odpoledne, o víkendu. A obvykle jsem docela trnula, když chodila na zkoušky a děti hlídaly nějaké kamarádky apod., které samy ještě vlastní děti neměly a navíc moje vnoučata ještě neuměla mluvit...a tak je tomu i v jeslích. Pokud se větším dětem něco nelíbí, něco je trápí, tak jsou to schopné říci - a ty maličké prostě nemají šanci.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:42:44)
No tak já zase mám kamarádku doktorku, která nechtěla sebe připravit o to, být se svými dětmi a ani děti připravit o svojí přítomnost a byla s nimi do dvou let doma a pak začala pracovat jeden den v týdnu.

Já neodsuzuju to, že někdo dá děti do jeslí, jen můj názor je ten, že to dobré není. Jsou samozřejmě případy svobodných matek nebo rodin s finančními problémy, kde nic jiného nezbyde a to se prostě nedá svítit.

Jen z názorů ála lebensborn mě slušně mrazí, brr.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:27:37)
Mrazit tě může, ale fakt je, že stavět proti sobě mateřství a pracovní uplatnění ženy je kontraproduktivní. V každém funkčním společenství se reprodukují hlavně alfy. Dobrá matka není automaticky matka bez ambic se uplatnit.
 Pruhovaná 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 17:02:34)
Ale jdi ty alfo. U lidí je tomu naopak, tedy pokud těmi alfami myslíž ženský. Ty úžasně úspěšné pracovně vytížené mívají nejčastěji jedno statutové dítě (aby nebvypadaly coby bezdětné divně, to by jim škodilo v kariéře).
Alfa samci možná rozsévají, ale ti ty jesle neřeší :-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 20:37:26)
No právě, má milá a v tom je právě ten problém... Protože pak máme spoustu dětí od mladistvých matek na pervitinu a zatraceně málo dětí od inteligentních ženských, které mají tah na branku.

A pokud jde o alfa samce, obávám se, že i ti kvalitní rozsévají mnohem méně, než čilé omegy, co si s tím hlavu nelámou.
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 21:08:40)
Petro, i inteligentní rodiče mají děti na drogách, byla bys možná překvapená. Tím spíš, když pro samou kariéru nezbývá na děti čas, žádné společně strávené chvíle, pouze drahé zbytečnosti, jako kompenzace.
A to oslovení "má milá" - to má být co?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 23:47:09)
Ale ne, nebyla bych překvapená, lidí na drogách znám poměrně dost. :)O čem tu vlastně polemizujeme, že je lepší naděje na výsledek, když skřížíš špatné se špatným? Že je výhodnější motivovat k rozmnožování lidi, které práce nebaví, než ty, kteří jsou v ní dobří? Nebo o tom, že je snadné odejít z mechanické práce, která tě nebaví, ale je těžké vzdát se něčeho, co tě naplňuje?

Ano, pokud jde o můj názor, myslím si, že je lepší, když někdo, kdo v něčem vyniká, nebo je v tom jen obyčejně dobrý, rozdělí svou pozornost mezi práci a rodinu, než když se nereprodukuje vůbec, protože takový člověk má potenciál a může ho i předat. Prostě považuju za lepší vést i s dítětem aktivní život a říct mu "podívej, tvá máma dělá tyhle a tyhle zajímavé věci", než mu říct "tvá máma tu kvůli tobě už šestým rokem sedí, abys měl/a full service". Ale hlavně, každé dítě je jiné, nese geny svých rodičů a je přirozené, že sdílí jejich životní styl.
Mmch, co jen špatného na oslovení "má milá"? Píšu to čtenářům do Pevnosti každý měsíc a zatím to nikdo nebral jako pejorativní oslovení :)
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.6.2009 17:15:23)
Treti svet je prikladem toho kdyz se reprodukce vymkne kontrole a potom to tam vypada hodne spatne.
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.6.2009 17:28:35)
Kdyby vetsina lidi jak se rika sedela doma na prdeli tak by jsme byli jak se rika 100 let za opicema.
Mozna by nas taky ty opice ve vyvoji predstihli.
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.6.2009 17:40:38)
Mojpol,a prd by se stalo,ne~t~
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.6.2009 20:53:02)
Ten prispevek jsem nepsal k tematu voleb ale k nazoru ze by jidi meli sedet doma na prdeli.
Kdyby se tim lidi ridili v minulosti tak bychom tady meli nejvyse stredovekou spolecnost bez moznosti nejakeho rozvoje. Kazda spolecnost se vyviji jen lidmi co delaji vic nez musi. timto ale nemyslim jen matky co jsou doma.
To muzou byt treba muzi co maji ve sve repertoaru jen hospodu nebo televizi. Tak vlastne kdyby tady nebyli dost iniciativni lidi v ruznych oborech tak tady dnes mame treba na prani pradla necky a valchu a v jinych oblastech by to bylo podobne.
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.6.2009 21:01:40)
Opravuji tematu jesli.
 marketa, syn 7l. a miminko 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:35:15)
Cirri, co to je "práce přednější před dítětem?" Copak se tím, že matka nastoupí do práce, vzdává svého dítěte? Většina rodičů hledá tu správnou rovnováhu mezi rodinou a prací celý život, jen někdo začne půl roku po narození miminka a někdo až po třech letech, ale podstata zůstává stejná.

Myslím, že protože v Čechách je obvyklé, že maminka zůstává doma s dítětem tři roky, jakákoli výjimka směrem dolů je posuzována velmi negativně. Jako by tříletá rodičovská dovolená byla něco povinného. Já třeba vůbec nemám pocit, že by mě můj starší syn teď v první třídě potřeboval výrazně méně než v půl roce, jen se to projevuje jinak. A jsem moc ráda, že jsem s malým částečně doma, takže skoro každý den můžu staršího vzít po obědě domů a máme čas na úkoly i na hraní. Připadá mi vůči dětem v první třídě poměrně drsné, že velká část z nich tráví ve škole a v družině klidně i deset hodin denně, pak rovnou domů, úkoly a spát. A většinou se nad tím nikdo nepozastaví, zřejmě proto, že rodičovská dovolená je tady tři roky a ne sedm.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 5:01:37)
Marketo, naprosto s tebou souhlasim - je to dano systemem, ktery matky drzi doma tri roky a pak uz se o ne prilis nestara, co se tyce pruznych uvazku... ja si taky myslim, ze i starsi deti sve rodice potrebuji a ze by pro ne bylo mnohem lepsi jit do te "institucionalni" pece driv, ale za cenu, ze by mama mohla byt aspon pul dne doma casteji...

presne jak pises "A většinou se nad tím nikdo nepozastaví, zřejmě proto, že rodičovská dovolená je tady tři roky a ne sedm."
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(25.5.2009 21:41:59)
Ono take zalezi na profesi lekare jestli to je treba obvodak nebo specialista, tam kazdy pulrok vypadku z profese je uz znam.
V jinych oborech je to podobne.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:03:35)
O to přijde většina chlapů taky, ne a není to považováno až za takový problém. Dát dítě do jeslí přece neznamená vůbec s ním nebýt.
 sdafdsdf sydfsaf 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:08:21)
Jde o to, za jaky problem to povazuji oni ... Treba ted mel manzel tyden dovolene a opravdu si naseho 13-mesicniho chlapaska ~s~ uzival :-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:13:37)
Jistě, o týdenní dovolené si dítě užije každý. Mít ho na krku každý den a vědět, že právě přicházím o práci, kterou miluju, je úplně něco jiného.
Ostatně, tak paní přece nepsala o tom, že se svým dítětem nebude o dovolené.
 Helena 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:13:37)
Patricie, proč tak osuzující slova. Taky jsem dávala roční dvojčata do jeslí a opravdu nemám pocit, že bych se o něco připravila. Věnovala jsem se jim poté, co jsem si je z jesliček vyzvedla a troufám si říct, že jsem se jim věnovala víc, než kdybych s nimi byla doma na mateřské. A měli jsme i dostatek finančních prostředků na to, aby jsme si s dětmi mohli ledasco dovolit, což by v případě mého setrvání na mateřské fakt nešlo. A na dětech to žádné následky nezanechalo. Jsou komunikativní, přátelské, nemají problém v kolektivu a již ve dvou letech byly hodně soběstačné. Víš co se říká? Spokojená máma = spokojené dítě. Pokud takhle rodina funguje, dítěti se věnuje a vyhovuje to všem, tak proč to odsuzovat.
 porrima 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 18:17:14)
Plně souhlasím. Podobnou situaci jsem řešila před 5 lety. Malého jsem dala ve 2 letech do jesliček jednak z finančních důvodů, jednak z profersních důvodů (lékařka). Nicméně čas po práci jse si oba užívali mnohem intenzívněji než, když jsme byli clý den doma. Taky jsme si mohli víc dovolit.
 Jíťa 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:15:02)
A co je ti vlastně do toho. Každý ať si žije jak mu vyhovuje. A podle mě se kariéra s péčí o děti nemusí vylučovat.

Ty by ses možná měla vrátit o 100 let zpátky, kdy ženy zůstávaly automaticky doma a starali se nejen o děti, ale i o chlapa a celou domácnost... Ale to ty určitě ne! Chlap přece musí kromě vydělávání peněz dělat i spoustu domácích prací v rámci rovnoprávného rozdělení rolí v rodině...
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:49:42)
Jen pro zajímavost - první krůček, první slůvko jsme stihli oba s manželem.
Bratr má tři děti, švagrová je s nimi doma a první krůček nezažila ani u jednoho z nich. Jejich první začal chodit, když byla u zubaře. Druhý během týdne, co byla s třetím v porodnici. A třetí se rozchodil v době, kdy ležela v nemocnici se zánětem slepého střeva. Asi zákon schválnosti
 Honza Bl. (3holky+1kluk) 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 12:20:39)
To ma byt argument proti trilete materske? :-o
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 12:30:51)
Ne, jen reakce na to, že být doma s dítětem, neznamená, vždy být u jeho pokroků.
Nemám nic proti tříletému rodičáku, jen mi vadí, že jakákoli jiná varianta je odsuzována a to velice hrubě. V době, kdy jsem byla těhotná, jsem v čekárně u gynekoložky, řekla dalším dvěma maminkám, že budu doma 6 měsíců. Dozvěděla jsem se, že syn bude masový vrah, bude mlátit svou ženu, ubližovat zvířatům, já jsem krkavčí matka, budu vždy jen špatná matka, své dítě nemiluju, neměla bych mít právo vůbec otěhotnět a hned po porodu by mi měli dítě odebrat a dát ho k adopci nějakým hodným rodičům. Nevím, jak ostatním, ale mě to zdá přehraná reakce. Jak někdo může vědět, jaká budu matka, když jsem ještě neporodila? Dát dítě do jeslí znamená, že bude masový vrah? V jeslích jsem byla (i většina mých vrstevníků) a žádného masového vraha neznám. Ale hlavně, kde se bere ta představa, že za všechno mohou jesle?
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 12:36:14)
No,jen takovou poznámku.I za komunismtů byla kapacita jeslí asi na 30 procent dětí,takže se mi nezdá,že by jesle zažila většina vrstevníků.S námi byla máma doma do 3 let i bez koruny,prostě proto,že chtěla.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 12:38:54)
Já tedy skutečně nemám v okolí nikoho, kdo v jeslích nebyl. Jsem z Prahy, matka vždy vzpomínala, že jesle a školky byly za mne na každém rohu a praskaly ve švech (koneckonců dnes jejich pozůstatky můžeme vidět právě ve formě předělaných na firmy se zahradou)
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 12:50:12)
Tak to bude asi tím,že já nejsem z Prahy.
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:14:18)
Jsem pro možnost volby, pokud se tím neomezí možnost zůstat doma pro maminky, které být doma s dětmi chtějí.
Od půlročního mimina bych neodešla a pokud nebude nucena např. existenčně, neudělám to(ani nemohu, synovi je už 8m). Co se hlídání týče, dávám přednost tomu, aby dítě hlídal někdo známý. Ve vyšším věku bude dítě schopno povědět, jak to ve školce chodí, zda ho někdo netrápí, neubližuje mu atd. Máme zrovna ve školce problém s agresivním chlapcem, který ubližuje ostatním dětem a je velmi složité to řešit. Naštěstí jsou tam větší děti, kteríé toto byly schopny rodičům říci.
Zatím se snažím přizpůsobovat dětem, dcera jde do školky, budou jí 3 v červenci - jelikož jsem na MD, budu si jí moci doma nechávat v případě nemocí a i samotný nástup do MŠ může probíhat postupně. A nebrání mi to v mých aktivitách, ani v příležitostném výdělku.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:29:47)
No, nechat doma v případě nemoci bys ji musela, i kdybys nebyla na MD, ne?
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:36:13)
Petro, jasně, špatně jsem se vyjádřila - v případě velké nemocnosti ve školce či náznaku toho, že na dceru "něco leze". Také po nemoci bych jí mohla nechat doma déle, což si pracující maminky dovolit nemohou a pak jsou děti nemocné nonstop.
 *Niki* 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:40:56)
Amy, nevšimla jsem si, že by někdo odsuzoval jinou volbu než tříletý rodičák. To jen některé se ostatním to snaží vnutit, že to odsuzují... jak už psala Tulka, i v "hluboké totalitě" chodilo do jeslí maximálně 30% dětí. Já ani brácha jsme například nechodili taky.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:59:21)
Mono, odsuzuje se a nejen to. Skutečně mám řadu zkušeností, viz můj příspěvek o čekární u gynekoložky. Před jesle, kam syn chodil, běžně chodily dvě maminky, které matkám, co si vyzvedávaly děti, sprostě nadávaly.
Dnešní trend je prostě být s dítětem doma co nejdéle, porodit, co nejpřirozeněji a co nejdéle kojit, krmit a mazat jen bio.
Sama jsem byla odsuzována i za to, že jsem kojila jen 5 týdnů, pak jsem dostala léky, při kterých kojit nešlo a poté už se mléko nevytvořilo. Též jsem slýchávala, jak mohu být tak sobecká a sama se léčit a dítě přitom nekojit. Nikdo prakticky nebral v potaz fakt, že se nejednalo o zdravotní problém, který může počkat.Až mě občas děsí, kolik maminek je dnes takto radikálních. Domnívám se, že jak dlouho bude matka s dítětem doma závisí v prvé řadě na ní. Mě by třeba nenapadlo matku, která volí 4-letou variantu osočit, že se jí nechce makat a její dítě se bude taky flákat a bude přítěž pro společnost. Na druhou stranu pokud jde matka pracovat a dítě dá do jeslí, je to sobecká kariéristka a z dítěte bude masový vrah - a řada matek nad tím skutečně kývne.
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:02:43)
Amy, když ty dáváš jako protipól k tvé volbě 4-letou RD. Osobně neznám nikoho, kdo 4-letý rodičák má. Je přeci i možnost být doma dva roky, dva a půl, tři...
Ale volba je tvá. Podle tvých příspěvků to spíše vypadá, že se zuřivě snažíš obhájit. Pokud věříš tomu, že děláš to správné, pak si jeď po svém a na názory ostatních nedej.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:06:54)
Určitě je možnost volby, dala jsem to jako příklad jako druhý protipól. Rozhodnutí s manželem nelitujeme. Jen mi připadá hloupé tohle škatulkování - jsi doma, kojíš - dobrá matka. nejsi doma, nekojíš - špatná matka.
Jediné, co mě skutečně mrzelo, bylo, že se syn naučil pár nepěkných slovíček od maminek, které chodily před jesle pokřikovat (člověk si doma dává pozor na pusu a dítě to pak pochytí někde jinde a zbytečně)
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:16:33)
Amy,zase na druhou stranu mně přijde kapku pitomé tvrdit,že když někdo nechce kojit a být s prckem doma,tak je stejně kvalitní,jako ta,co to pro své děti dělá a ráda.To je pak takový rovnostářství postavený na hlavu..
A aby mně tu nekamenovaly,nemluvím o těch,kde to nejde,ale o těch,kde se nechce.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:10:34)
Podle čeho tu kvalitu měříte? Podle času stráveného na mateřské a podle litrů mateřského mléka? Probohy...
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:25:32)
Ne,podle litrů ne,jedině podle hektolitrů~t~
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 11:36:58)
Prepáč Tulka,máš za svojou vetou smajlíka,ale podla tvojej vyššej reakcie,to skor myslíš vážne ,však?!?!
Kojiť do 18 rokov dieťaťa,a byť s ním doma až do jeho svadby,myslím,že až vtedy je matka tá skutočne NAJ.

 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 12:05:05)
Rosali,konečně jsi na to přišla!Kojit je ideální do 2O let,jo a doma bych s dětma doporučovala být až do jejich důchodu.~a~
 *Niki* 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:16:33)
Amy, sprostá slova nejsou jen doménou "jesličkových dětí", buď klidná :-) Můj synek šel do školky ve 3,5 letech, do té doby byl jen se mnou, neznal jediné sprosté slovo - a teď jich po mě střílí že jen zírám, co se v té školce učí ...

Já jsem ráda, že jsem nikdy nemusela volit. Práce počká, resp. najdu si jinou (v průběhu RD jsme se odstěhovali do jiného města), děti ne. Jesle neodsuzuju, jen moje volba by to nebyla (dokud nebudu samoživitelkou).
 petra 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:27:41)
amy, že se rozčiluješ...
já šla s dcerkou na poloviční úvazek do práce, když jí bylo 7,5 měsíce, s chlapečkem pracuji z domova nepřetržitě a do práce se chystám v jeho 8 měsících. Do toho dálkově studuji VŠ a co jsem si vyslechla by vydalo na román. Takže už to neřešíma na hloupé poznámky okolí nereaguji. Je to každého osobní věc, jak si život zařídí a ostatním do toho vůbec, ale vůbec nic není. Takže hoď pomlouvače za halvu a buď v pohodě. Když je máma v pohodě, je i dítko v pohodě a neboj, masoví vrazi z našich dětí určitě nebudou. Taky jsem prošla jeslema, manžel dokonce týdenníma (Vážná nemoc maminky) a zatím jsme ještě nikoho nezabili:-))
S některými maminami, se prostě nedá diskutovat. Akorát je zvláštní, že pracující matky větršinou chápou matky, které zůstávají doma, opačně bohužel tolerance chybí. (možná je to i závist...)
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:32:28)
petro, v několika předchozích diskusích na podobné téma si maminky, které chtějí být s dětmi doma musely přečíst spoustu příspěvků o tom, jak jsou líné, nechtějí pracovat, zneužívají sociální dávky apod. A vůbec, že by se ten rodičák měl zrušit. To není moc tolerantní. ~d~
 Lassie66 


Nesouhlas vs.odsouzení 

(11.5.2009 15:18:38)
Nemyslím si, že je pro půlroční mimino dobré, když je v nějakém zařízení. Ale zároveň říkám, že někdo jiný je přesvědčen o něčem jiném a dělá věci jinak. Bylo by dobré zde rozlišit, co je odsuzování a co jen nesouhlas. Na svůj názor má právo každý.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 23:49:12)
Ovšem některé ´matky s dětmi doma vyjádřily názor, že si ženy, které mají děti v jeslích, neměly žádné pořizovat. To pak není divu, že se zastánkyně jeslí rozčilují, to urazí každou ženskou.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 1:40:12)
Lepší zapsat ještě v těhotenství, než pak v půl roce nahonem řešit, "kam s ním". Půl rok je dost brzo, ale u matky - chirurga to chápu. Prostě realistka... mnoho jiných, včetně mě, to podcenilo a pak s kojencem lítalo po Praze jak motorová myš.
Opravdu je to otázka priorit a povahového nastavení. Porodem se v hlavně nic "nepřepne" a pokud mám mluvit za sebe, před ním i po něm byla "zakázka, o kterou bojuju" prostě zakázkou, o kterou bojuju. Práce neztratila důležitost, jen mě přibyla povinnost starat se o někoho. Někomu prostě mateřství změní svět, někomu ne.
 Samarlu 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:42:46)
No to dovzdělání mě teda pobavilo. Jé, kdyby to šlo jako ve dvaceti! A na pořádné dovzdělávání musíš mít pomocníků skoro víc než by daly jesle. Na mateřské můžeš mít akorát tak pořádný tah na branku, záběr do šířky musíš získat před ní, si myslím.
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:07:34)
S+3, takhle by mi to přišlo optimální ~R^.
 Samarlu 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:19:26)
S+3, já to taky nestihla a dodělávala VŠ s dítětem. Nedá se to srovnat s možnostma denního studia - prostě ten rozptyl do šířky není možnej, už musíš jen prohloubit to nutné na dodělání. Zase jako tah na branku je to dobrý.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 22:00:55)
Ale jistě, že dá, moje matka si se mnou dodělávala vysokou, s bráchou doktorát, obojí na FF UK.

Jde o to, že například pro mě v pětatřiceti není zajímavé něco studovat, už něčím jsem, dlouho jsem na tom pracovala a vypustit znamená přijít o to.
Každý nechce být laktační poradkyní, speciální pedagožkou, či něčím podobným :) Jsou i profese, kdy prostě můžeš buď vyhrát, nebo prohrát, profese, ve kterých je rvačka a koneckonců, jsou samozřejmě také lidé (i matky), které tu "rvačku" potřebují ke štěstí.

Prostě jsme každý jiný a nezbývá, než se s tím smířit. Máme různé cíle, různé cesty, různé životy a taky různé děti.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 13:59:26)
Máš úplnú pravdu v tom,že spatné pochopenie matiek na MD pre matky pracujúce je raritné.Len si nemyslím,že to je závisť.Skor vlastná frustrácia z práce,ktorú mnohé riešia materskými dovolenkami,a je im blbé si to priznať.Tak odsudzujú matky,ktoré pracujú.A svoj model vydávajú za jediný vhodný a správny.
Opakujem,neplatí to pre ženy,ktoré sú spokojné 3 roky na materskej a potom sa radi vrátia do práce.Ale tie nepatria k tým odsudzujúcim a kritizujúcim.
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:02:17)
Rosali - Takže ty odsuzuješ všechny, kdo jsou přesvědčené, že pro miminko jsou jesle nevhodné, protože podle tebe jsou frustrované z práce a vrátit se tam nechtějí. Perfektní.
 adelaide k. 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:07:43)
Rosali, dobrý, takže ty se cítíš být diskriminovaná a osuzovaná, jako pracující matka a přitom paušálně shrneš všechny matky na RD do stejného pytle flákaček a neschopných. Dobrý tomu říkám ukázka tolerance ~a~
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:25:37)
Rapiti a Adelaide,
ani slovom som NENAPISALA,že všetky matky na rodičáku sú frustrované z práce.Všimli ste si to?Práve naopak,že sú mnohé,ktoré RD naplňuje a radi sa po 3 rokoch vrátia do práce,ale že práve tie,vačšinou,opakujem VAČŠINOU,nepíšem VŽDY,nepatria k ostrým kritikom matiek pracujúcich.
Mám s tým skúsenosti zo svojho okolia.
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:29:43)
Ale tady jde o kritiku umísťování 6 měsíčního dítěte na celý den do jeslí. Ujišťuju tě, že většina těch kritizujících pracuje, takže rozhodně proti pracujícím matkám nic nemají.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:46:55)
Neviem síce odkiaľ máš to uistenie,že vačšina kritizujúcich na tomto fore pracuje.Ja som sa strela s "kritičkami" hlavne nepracujúcimi.
 Tanja27 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:49:56)
Rosali, možná mám to štěstí, že můžu pracovat trochu málo i doma. Dělám manželovi účetnictví, ale ve svém okolí neznám spoustu matek na MD a ještě pracujících.Asi se hodně chuděry obětovaly...
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:59:51)
Tanja,
predpokladám,že to myslíš ironicky,že sa tie "chudery obetovali".A,že si asi myslíš ,že je to moj názor na ne.Ak je to tak,tak sa ale velmi mýliš.
Nikdy som si nemyslela,že ženy,ktoré na MD nepracujú sú chudery.Ak sú tak spokojné je to to najlepšie pre ich deti.
Tak ako je najlepšie pre deti matiek,ktoré pracovať chcú,keď aj pracujú.

Totiž spokojnosť dieťaťa je úmerná spokojnosti matky.Či už pracujúcej alebo nie.A preto si ani jedna strana nezaslúži kritiku.

To je moj nazor.
 adelaide k. 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 15:05:12)
Rosali, ale zase jsme u toho že dvou/tříleťákovi je líp, když se mu matka venuje půl dne s radostí než celý den s otráveným ksichtem ale 8m mimino chce mít mámu u sebe a neřeší jestli je šťatstná.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 15:20:21)
Tak v tom sa si nezhodneme.
Ja som presvedčená,že aj bábatko,potrebuje matku šťastnú a spokojnú.Že jej prevažujúcu náladu vníma,a že to viac ako rieši.
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(18.6.2009 21:15:12)
Dokonce je uz dokazano ze i plod behem tehotenstvi reaguje na nalady a citove rozolozeni tehotnych zen.
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 15:01:28)
Taky nemám pocit,že jsem supermatka.Dokonce ani tady v diskuzi,kromě rozalio,nikdo netvrdí,že je dokonalej.Možná proto,že jsem děti měla až v pozdějším věku,tak je mi s nima fakt dobře a jsem spokojená.Taky jsem se díky těhotenství připravila o celkem slušný místo a je mi to fuk.
Řečem o nepostradatelnosti v práci moc nevěřím,taky mám kamarádku,doktorku,spoluvlastní soukromou kliniku,má hypotéku a stejně byla s prckem rok doma a začínala jednou týdně na pár hodin v práci.Svoji práci miluje,ale stejně mi říkala,jak je pro ni těžké,se od malé odpoutat.A to jí hlídá babička.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 15:14:34)
Tulka,
mám k "dokonalosti" ,ako píšeš,daleko.A viem to o sebe,a ak ty máš zo mňa pocit,že dokonalá som,tak ma to síce teší/aj keď to píšeš irnicky/,ale musím ťa ubezpečiť,že to tak nie je.
Je úplne pochopitelné,že ak je matka bez dieťaťa,že jej je po ňom smutno.Mám 3 mes.dcéru abola som bez nej zatiaľ len 2x-na 2 hod.A keď začnem chodiť na pár hod.dopráce,bude mi po nej smutno tiež.
A nikto ani netvrdí,že keď dá Amy svoje dieťa do jasiel,že sa za ich bránami teší,že sa ho konečne zbavila.
O tom predsa práca v rámci MD alebo rodičáku nie je.
 adelaide k. 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:58:54)
Rosali a které to byly? A jsi si jistá že ty "kritičky", které nedávají děti do jeslí (ani to neplánují) nepracujou?

 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 15:03:14)
Adelaide,ja hovorím o kritičkách z mojho okolia,nie v tejto diskusii.
Tu skutočne neviem ,ktorá pracuje a ktorá nie.
 adelaide k. 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 15:05:56)
Rosali ahááááááááá, o.k. ~;)

Já osobně žádnou zatvrzelou kritičku pracujících matek neznám ~d~:-)
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 15:22:49)
Tak to máš šťastie.
 Tanja27 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 14:07:53)
Dítě jsem si pořídila v pozdním věku,proto mám možná už jiné hodnoty. Ale byli jsme na horách s jednou rodinkou a jejich maličkým synem. On musel do jeslí proto,aby jim prý nekrachla firma - nebo to spíš byla výmluva maminky.Ovšem když za ní přijde vlastní dítě a řekne jí ,,teto"a oni se tomu smějí,jak je chudáček popletený,no děkuji nechci...Budu ráda když mne bude mé dítě nazývat bez popletení maminkou!
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 5:09:27)
Ja na prispevcich Amy nevidim nic zuriveho - jen pokus o vysvetleni, proc se rozhodla tak, jak se rozhodla a litost nad tim, ze se ji dostava neprijemnych komentaru jen na zaklade toho, ze neni doma tri roky...
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 15:23:46)
hmmm... já jsem byla zase vlastními rodiči kritizována za to, že své dítě do jeslí dát nehodlám. vždycky se najde někdo, kdo mě bude odsuzovat - no a co, jsem dostatečně sebevědomá a jistá si tím, co dělám, že to dokážu hodit za hlavu. vy, co děti do jestlí dáváte, si tím tak jistí nejste, nebo proč vás odsuzování od druhých tak bere? ~y~
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:12:13)
Bere mě situace, kdy vyjdu se synem z jeslí a cizí matka na mě pokřikuje - kr*vo sobecká, chudák dítě. Syn se pak ptá,proč jsi kr*va a kdo je chudák? Co je té paní?apod. Předpokládám, že rodiče ti svůj názor sdělili trošku jinak, kdyby před tvými dětmi řekli, že jsi kr*va a děti jsou chudáci, vnímala by si jinak.
 vokounek 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:23:44)
Amy, to samozřejmě silný kafe.A vypovídá to přece o té osobě než o Tobě.Ale stejně je to jen úschovna dětí. Sice komfortní a bezpečná, ale pořád jen úschovna.Stejně jako školka i vpodstatě škola. Je jen otázka, co to přináší za efekt samotnýmu dítěti. U větších - od cca dvou let , tam se dá něco najít, ale v čem je přínos pro menší? Mělo by se přiznat, že v ničem.Že je to přínosné jen pro rodiče. Kteří si pak můžou namlouvat, že potažmo i pro ty mrňata ( obligátní - když se vrátím z práce odpočinutá k dítěti, tak se mu věnuju intenzivněji a nezapomínejme na materiální stránku věci )
 *Niki* 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:34:34)
Kanimůro, s tímto souhlasím. Jesle jsou dobré pro rodiče a dětem nemusí nijak uškodit. nevěřím ale v nějaký prospěch pro úplně malé děti, řekněme do 2 let... moje děti do jeslí takyne chodili ani nebudou, a společenské a odvážné jsou dost. Chodíme spolu do MC (s mladším od 9 měsíců, s nejmladší dcerkou od asi 3 týdnů), s dětmi jsou aspoň 2-3x týdně (ale se mnou), takže společenský kontakt mají.
Beru, že někteří rodiče jesle potřebují a měla by být větší nabídka. Nevěřím ale, že jesle potřebuje několikaměsíční mimino.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 17:21:30)
asi tak nějak.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 5:22:29)
A co je skolka po trech letech? Nebo ono detem nejak prokazane prospiva byt ve skolce 8 hodin denne? Nebo ve skole a druzine? Proc je po tretich narozeninach povoleno, aby se deti odkladaly, kdyz rodice musi pracovat - a do te doby ne?
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 8:57:34)
Kimmi, 3 leté dítě pochopí, že maminka přijde odpoledne. Kojenec to nepochopí, pro něj je to navždy. Mně to zavání týráním dětí. Když jsem měla děti ještě maličké, tak jsem je dávala na hlídání jedině v době, kdy spaly, tj. kočárek mohl vozit i někdo jiný než já, pokud si dítě ani nevšimlo, že tam nejsem.
Ale pokud jsem dala dítě na hlídání na dýl, tak jsem si to pak hodně vyčítala, protože jsem nikdy neviděla svoje děti víc nešťasné než v těchto situacích. A řešit to tak, že prostě budu dítě odkládat tak často, aby prostě rezignovalo? :-©
 Alice 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:22:50)
Samozřejmně nevím, jak je to s šestiměsíčním dítětem, já byla v jeslích až od roku a půl ale nijak mě to nepoznamenalo. Těšila jsem se do jeslí a odpoledne jsem se těšila domů. Myslím si, že když dítě cítí, že ho rodiče mají rádi a že má někde domov (a to, jestli to cítí nijak neovlivňuje doba, kterou je matka doma. Pouto mezi matkou a dítětem nevzniká jen díky času, kdy je matka doma - to by bylo moc jednoduché.......Samozřejmně, že pokud se mu ten čas věnuje, tak je to fajn, ale pokud ještě uklízí, pracuje z domova atd. tak kolik času má na dítě? Srovnatelně, jako kdyby bylo v jeslích. Tak v čem je to jiné?) tak nebere pobyt v jeslích nijak tragicky, protože prostě cítí, že si pro něj rodiče přijdou. Paradoxně mě víc než celé jesle vykolejilo, když mamka z domova na chvíli odběhla a já tam byla sama......Jako by se už neměla vrátit (to byl můj domov a měla jsem tam být s mámou......). Když se vrátila, tak jí to bylo líto a dost dlouho si to vyčítala. Prostě když se šlo do jeslí, tak jsem to brala, že jdu někam stejně jako rodiče jdou do práce (byla to moje "práce" :-) ). Zatímco když jsem zůstala sama doma, kde jsme měly být s maminkou spolu, bylo to mnohem horší (mimochodem, to už mi bylo tak 5, když se to odehrálo. Celou dobu jsem seděla v křesle u okna, plakala a vyhlížela maminku.....). Takže jesle fakt nejsou zlo a předpokládám, že každá matka zná své dítě dostatečně na to, aby odhadla, jak se to na něm projeví a zda to zvládá. Tak nemluvte o týrání, ono týrání může do důsledku být i přehnaná péče........Pokud na to dítě nemělo a nějka ho to poznamená, bude to matka, kdo si to bude celý život vyčítat, Vaše věc to rozhodně není.
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:34:46)
Alice, ale já nemluvila o batoleti, které si jde rádo hrát mezi děti, ale o miminku, které prostě začne řvát, když zjistí, že máma není v dosahu a fakt nepochopí, že maminka přijde v tolik a tolik. Nemůžu si pomoct, ale informace, že maminka pracuje v nemocnici, ve mě vyvolává představu 12 hodinových směn, tudíž je dítě v jeslích celý den, na 6 měsíční miminko je to podle mě prostě moc. Já bych to neudělala ani 3 letému dítěti.
 Samarlu 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:39:32)
Rapiti, ale v nemocnici dělají oba rodiče a slouží oba, tak se nějak prostřídat musí. Mně teda přijde ten první rok a půl vysloveně krutej a brala bych to jako totální nouzovku, když bychom neměli na chleba. A jak to dělají mezi službami, to tu nikdo nepsal, a zrovna to by mě zajímalo, to je docela náročný, ale jestli se třeba vytřískaj 2 dny bez jeslí, tak budiž.

Na druhou stranu poté bych klíďo postupně přidávala. Ve slušných jeslích se pečovatelé nebudou střídat a dítě tam snad nebudu dávat na 12h 5x týdně, to je taky nouzovka.
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:58:54)
Jo, Samarlu, to, že se vlastně střídají oba jsem zapomněla vzít v potaz, to je lepší varianta. Ale každopádně mi připadá pro dítě snesitelnější být bez maminky každý den 2 hodiny než třeba 1 den 10 hodin.

Logicky vycházím ze svých podmínek a svých dětí. Mně by vyhovoval model hlídání na pár hodin denně, ne na celý den, jen na tak dlouhou dobu, jak je podle zralosti dítěte pro něj příjemné.
 Alice 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:08:55)
Bohužel si nedovedu u doktora představit částečný úvazek. Nebo Ty si dovedeš představit, že přijdeš do nemocnice a tam nebudou doktoři (doktorky) protože šli domů za dětmi aby nebyly obviněné z týrání? V dnešním zdravotnictví je více žen než mužů a většina těchto žen chce mít děti. A těch žen bude stále přibývat zatímco mužů bude ubývat (kámoš je na 1.lékařské a devět desetin ročníku tvoří holky.....) Přitom není doktorů tolik, aby na jedno místo mohly být doktorky dvě a střídat se. Tak jak to pak udělat? Uvědomte si, že v nejhorším případě kdyby se amy nevrátila do práce, mohli zavřít oddělení (když je nedostatek lékařů, musí se oddělení uzavřít). To by jí asi pacienti nepoděkovali...... Tak to prostě je, doktoři (respektive doktorky) to mají náročný a společnost by se měla snažit jim vyjít vstříc (třeba jim víc platit aby si mohli dovolit chůvu, když se Vám jesle nelíbí)
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:12:20)
Alice, jsem doktorka, pracovala jsem dlouho v nemocnici a měla jsem částečný úvazek, jako mnoho dalších. Tak si to klidně představ ;)
 Alice 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:16:26)
Přadstavuju. Stejně tak si dovedu představit, že to tak nejde všude. Každý případ je unikátní a nedá se generalizovat. A ať je to jak chce - je to život amy a jejího dítěte a nikdo jí do toho nemá co mluvit natož ji obviňovat z trání.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:24:24)
Já amy z ničeho neobviňuju, jen mi vadí generalizace. Můžeš namítnout - ale ona dělá chirurgický obor - mám kamarádku gynekoložku (taky chirurgický obor), která dala děti do jeslí až od těch dvou. Nic jí neuteklo. Ostatně, rozhodnutí nestojí "jesle nebo nevzít tři roky do ruky skalpel", stejně jako ostatní doktorky i ona chodila sloužit nebo na miniúvazek na operační dny.
Celý úvazek je něco jiného a nesváděla bych ho jen na povolání, protože vím, že to jde udělat jinak, pokud člověk opravdu chce.
Amy z nějakého důvodu jesle nevadí a nevadí jí trávit většinu času bez mimina, tak se vrátila do práce na plný úvazek po půl roce. Já bych to nemohla udělat. Nemyslím si o ní nic zlého, ale domnívám se, že pro to mimino to skutečně není nejlepší možné řešení. Přesto ji neodsuzuju, každá děláme to, co je PODLE NAŠEHO NÁZORU nejlepší.
 Alice 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:39:26)
Jasně, jen jsem chtěla nastínit, že to třeba není tak jednoduché. Nechtěla jsem generalizovat a nevím, jak to vypadá v madicíně s částečnými úvazky, ale taky určitě jde o přístupu primáře, ředitele nemocnice a tak. A zase se mi nezdá, že bys chodila do nemocnice si jen sem tam říznout a ostatní sloužili noční a vkendy a tys nemusela - ale třeba to tak funguje, já nevím. Jasně že záleží i na tom, jak to má čověk sám nastavené. Někomu prostě být máma na plný úvazek nevyhovuje tak proč to hned odsuzovat. Jen jsem chtěla nastínit, že nikdo z nás nemůže vědět, co ji k tomu přesně vedlo, jaké měla možnosti, jak to u nich fungovalo a tak.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 11:47:07)
Alice,som teiž lekárka a mnohé nemocnice umožňujú čiastočný úvazok.
Alebo to lekárky riešia tak ako ja-pár hodín v týždni v ambulancii+občas nočné služby.
Je to náročné,to je fakt.Aj vzhľadom k tomu,že lekár je aj moj muž.
A nejaký príspevok na chúvu by sa hodil tiež~:-D
Dík za tvoje pochopenie pre lekárky.Je málo "nelekárov",ktorí to chápu.
 Alice 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:52:39)
Já myslím, že nikdo nemůžeme vědět, jak to měla amy nastavený. Já jsem třeba v jeslích také netrávila celých osm hodin každý den - mamka chodila do práce na šestou, aby mě mohla ve dvě vyzvednout, zatímco do školky mě vodil táta, který chodil do práce až na devátou. Čili jsem byla ve školce cca šest hodin. A v pátek mě zase vyzvedával po obědě dědeček. Takže nikdo nemůžeme vědět, jak to amy má. Ano, některé dny může být v práci 12 hodin, ale pak má zase naopak třeba volné dny. Také existuje otec, babičky, dědečkové, kteří třeba nemají na to hlídat díě celý den (já měla také babičku s dědečkem a byla jsem v jeslích), ale půl dne je pro ně optimální. Prostě nemůžeme vědět, jak to je. Jese nemusí být jenom úschovna dětí na celý týden ale mohou také sloužit jako doplnění dalších forem hlídání.....Neříkám, že je úplně optimální dát dítě do jeslí v 6 měsících (já bych to asi neudělala), ale rozhodně to není týrání a nikomu jinému do toho nic není. Případné následky si bude do konce života vyčítat právě matka tak nač ji odsuzovat? Zaměřte se spíš na lidi, kteří své děti opravdu týrají (dost dětí je týraných a nikdo s tím nic nedělá jen kvůli nevšímavosti okolí....). Ale ono se snadno soudí člověk, který jde jak se říká s kůži na trh, ale těžko se hledá někdo, kdo si to odsouzení opravdu zaslouží - takoví lidé totiž o tom na veřejnosti nemluví......
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:06:27)
Alice, pro moje děti by to týrání bylo. Já prostě nemůžu dělat něco, z čeho by moje děti byly evidentně nešťastné.
 Alice 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:14:47)
Ptám se jak to můžeš vědět. Každé dítě je jiné a nemůžeš vědět, jaká je péče v jeslích. Jak můžeš vědět, že amyno dítě bylo nešťastné? To může vědět jen amy a taky s tím pak případně musí žít. A říkám - nemam ráda někoho, kdo kritizuje a přitom nemůže vědět o tom, koho kritizuje všechno. Prostě nemůžeš vědět, jak to u nich skutečně fungovalo, jak se dítě chovalo, jak vypadaly jesle, atd. ty bys to nikdy neudělala - dobře a můžeš být ráda, že děláš zaměstnání, ve kterém výpadek není znát. Dovedu si představit, jak by se amy ty tři roky těžce doháněly - ztratila by cvik, cit, vše by se musela učit znovu (pokud by ji vůbec vzali, protože by se asi dostala zpět na úroveň neatestovaného lékaře, který nemůže operovat sám). Nehledě na to, že medicína se rychle rozvíjí. Takže já amy chápu a neodsuzuji jí. Odsuzují spíš ty, kteří vidí jen černobíle. Co je dobré pro Tvé dítě nemusí být dobré pro jiné. Každý se, co se týče dětí, musí zpovídat pouze sám sobě (kromě případů zřejmého týrání, což tohle není!!!!!)
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:21:15)
Alice, nemusíš se za Amy tolik bít. Já netvrdím, že svoje dítě týrá, já psala o sobě. A existuje i varianta mezi 6 měsíci a 3 roky. Znám doktorky, které pracují na částečný úvazek a oddělení se kvůli tomu zavírat nemuselo.
 Alice 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:45:18)
Nelíbí se mi, když někdo někoho soudí a nemá dostatečné informace. Navíc jsi v prvním příspěvku, na který jsem odpovídala, psala, že Ti to zavání týráním. Svůj názor je možné vyjádřit i bez odsouzení toho druhého. AŤ si každý dělá co chce. Já sama už teď vím, že pro mě není se "zahrabat" (neberte to osbně) na tři roky doma s dítětem a úplně se odstřihnout od práce, kvůli které budu nejspíše tak dlouho studovat. Naštěstí už jsem se mohla přesvědčit, že to co dělám se dá dost dobře s dětmi skloubit, takže snad nebudu muset dát dítě do jslí před dejme tomu rokem a půl. Ale ne každý má to štěstí a nedívím se, že když někdo do své práce již hodně investoval, tak že se nechce odstřihnout. Je to jeho právo a já ho nemám co kritizovat. Stejně tak nebudu kritizovat ženy, které se rozhdnout být třeba doma už na pořád. Pro mě by to nebylo, ale jim to třeba vyhovuje, tak proč ne?
 TerezieK 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:54:06)
Jsem pro zavedení více jeslí. Já bych své dítě od cca 2 let na pár hodin do jeslí dala. Ale... mám společenské dítě, které nemá problém se prosadit. Dítě, které je uzavřené hodně citlivé, pro něj můžou být jesle špatným začátkem v jeho životě.Osobně si myslím, že je blbost řešit, jestli je máma, která dá dítě v 6 měsících tyranka nebo není. Já bych to neudělala, ale je na každém a jeho svědomí, jak se svým životem a životem dítěte naloží, ono se nám stejně to dobré nebo špatné vrátí i s úroky. Jsou matky, které jsou samoživitelky nebo matky, které přišly o manžela a co potom zbývá jim? Do práce prostě musí a když nemají hlídací rodiče tak jim nic jiného nezbývá. Pro dítě to je dle mého názoru lepší, než když si na něm bude frustrovaná matka at už bez peněz nebo matka, která prostě chce dělat kariéru vylívat zlost, protože si bude myslet, že je totálně neschopná. Mám kamarádku, která pracuje už od šestinedělí a kamarádku, která by dítě do jeslí nedala nikdy. Ani jedna z nich není špatná máma.
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:38:10)
~R^~R^~R^
 rosali 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 19:35:03)
Súhlasím.Podpisujem sa pod všetko ,čo si napísala.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 12:46:25)
Promiň, ale co jsi dělala celé ty roky, když jsi byla stále se svými dětmi? Co třeba kino, večeře s manželem nebo třeba narozeninová oslava s přáteli? To ti to nechybělo? Nebo můj manžel si alespoň jednou za měsíc vezme naše děti ke své matce a já si zarelaxuju i třeba tím, že uklízím nebo peru a žehlím, ale mám klid a vím, že se mi o děti postará skvělá babička a muž. V těchto dnech, kdy jsou na výletě, si dokonce najdu čas i na věci, které dělám v týdnu jenom zběžně nebo občas. Oni se v neděli vrátí a všichni jsme šťastní, že jsme zase spolu. Je to fakt super, doporučuji všem, kdo mají tuto možnost.
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:04:58)
Ilono, v kině jsem opravdu nebyla 8 let, ale kino mi nechybí, já se na filmy ani v televizi moc nedívám, na první večeři s manželem jsem šla, když byly dceři 2 roky, to poprvé u prarodičů spala. Narozeniny svých dětí slavíme s kamarádkami a jejich dětmi. Svoje narozeniny slavím s rodinou. Já toho podnikám docela dost, ale vždycky s ohledem na děti. I když teď, když už jsou děti větší je to spíš s ohledem na to, že nemám v podstatě jinou možnost. Jenže jesle mi nezajistí možnost jít na večeři s přáteli, to mi zajistí leda manžel.
Kdyby manžel bral děti každý měsíc na víkend pryč, to bych brala tak od roku a půl věku dětí, bohužel to neudělal ještě nikdy.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:10:46)
Já jsem se tě samozřejmě nechtěla nijak dotknout. To byla spíš otázka na to, že nechceš nechávat děti někomu jinému. Taky jsem se bála, když poprvé jeli sami. Pořád jsem měla mobil na uchu, ale časem jsem pochopila, že on (manžel)se dokáže postarat stějně jako já a babička je taky v pohodě. Pokud jsi to vzala osobně nebo jako výtku, omlouvám se.
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:22:46)
Ilono, ono nejde o to, že bych se bála někomu cizímu dítě svěřit. Nebojím se, že se nikdo jiný neumí postarat. Jenže do určitého věku dětí, jsem je nepřesvědčila, aby nebrečely, když jsem se trochu vzdálila.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 17:20:45)
pravda, že k...o mi rodiče neříkají. Ale kupříkladu můj vlastní strýc se mnou již 11 let nekomunikuje z důvodu, že jsem se "zahrabala doma s dětma", tudíž jsem asi tupá... prostě jsem si dovolila nedat dítě do jeslí. Netvrdím, že mě to neranilo - ale na druhou stranu - no tak ať. A od cizích? To je mi fakt volný.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 17:38:46)
Tak to jsem asi citlivka, ale vadilo mi vysvětlovat synovi, kdo je chudák a proč jsem kr*va a proč se to ta paní dělá.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:10:55)
ale já naprosto chápu, že tě to vezme v tu chvíli, o tom žádná.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:30:50)
ad: Dnešní trend je prostě být s dítětem doma co nejdéle, porodit, co nejpřirozeněji a co nejdéle kojit, krmit a mazat jen bio.

Tak to nejsem trendy... Rodit ale chci co nejpřirozeněji, krmím a mažu bio, kojila jsem, dokud jsme oba/obě chtěli, akorát pracovat jsem u prvního začala v jeho 5 měsících, u druhé jsem přestala pracovat asi 3 hodiny před porodem a opět jsem začala 2 týdny po porodu. Do jeslí bych teda před rokem ani jedno z dětí dávat nechtěla, pokud bych vyloženě nemusela, ale po roce to s dcerkou mám v plánu. Práci mám rozloženou tak, že na 2 dny v týdnu mám paní na hlídání a zbytek pracuji přes den a večer, občas na to padne víkend, kdy má děti manžel.

A přiznávám otevřeně, závidím maminkám, které nepracují a nemají na starosti nic jiného, než domácnost a děti. Občas si představuju, jak by to bylo prima, moci si přečíst odpoledne místo práce knížku, nebo vzít háčkování, nebo vypít kafe jen tak na terase místo u počítače...
 Monika 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 21:07:32)
Jsem z Prahy "Husakovo dite" a v jeslich jsem nebyla a do skolky jsem sla ve 4.letech mamka pracovala od mych 3.let pak me i se setrenici hlidala babicka a musim rict ze i kdyz se s makou obcas neshodneme tak je mezi nami velmi pevne pouto,nevim jestli je to tim ze byla se mnou nebo ze me kojila do 2.let ale je to tak a ted je po mych detech nejdulezitejsi v mem zivote a doufam ze to tak jednou bude i mezi mnou a holkama :-)))
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 5:05:27)
Tulko - a to mas prosim te odkud? U nas na strednim meste byly tri fabriky a do jesli chodili vsichni v okoli...

mas na to nejaka konkretni data?
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 6:53:58)
Kimmy,to je hezký,že jste měli u vás 3 fabriky,ale představa,že za totality chodil každý do jeslí,je sice úchvatná,ale naštěstí to fakt není pravda.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 7:43:24)
Tulko - ja jsem se ptala, jestli na to svoje cislo mas nejaky spolehlivy zdroj - nejaka oficialni cisla. Samozrejme, ze ne vsechny deti chodily do jesli - ale ze by vice nez dve tretiny deti byly doma do tri let v 70. let mi pripada jako dost ulitle cislo - tak bych to chtela videt z nejakeho lepsiho zdroje, nez je diskuse na Rodine - nerikam, ze nemas pravdu, ale chtela bych si to overit... protoze to by pak nekde musela byt mista, kde vsechny deti byly doma, aby se vyrovnal ten deficit treba z meho okoli.... (ze by zrovna moje mestecko bylo tezce nad statnim prumerem mi taky prijde zvlastni...)
 kili 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 7:56:39)
V sedmdesátých letech a i v osmdesátých letech byly pro děti batolecího věku jako kolektivní zařízení určeny jesle. Spadaly do resortu zdravotnictví, na rozdíl od MŠ, které byly v resortu školství.

V jeslích byla umístěna jedna pětina dětí, KSČ dala zdravotnictví a národním výborům úkol zajistit místa v jeslích pro 22% dětí do 3 let věku. Tento úkol byl dán usnesením postupně XV., XVI. a XVII. sjezdu KSČ. Tento úkol se nikdy nepodařilo splnit. Počty dětí, umístěných v jeslích v jednotlivých letech, najdete v archivu UZIS mezi statistickými ukazateli kapitoly zdravotnictví.
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 7:59:09)
Kili,dík:-)
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:07:22)
Kimi, souhlas, jsem ročník 69, mamka šla v mých 12 měsících do práce, mateřská byla půl roku a protože jsme bydleli na vesnici, školka měla malou kapacitu, byla jsem celodenně u babičky. Rodiče si mě vyzvedávali navečer a ráno v šest jsem už zase pospávala v autě (bez sedačky) a mazala na byt k babičce. A myslím si, že i přes to, že mě odkládali rodiče taky dost brzo, mám s nimi velice hezký vtah, který nám hned tak něco nepokazí. Holt to tak dřív bylo, mámy šly do práce a nikdo to neřešil. Taky neznám žádného masového vraha ve svém ročníku, jenom jednoho zlodějíčka, ale to zdědil po předcích. ~:-D
 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:10:56)
Ilono, ty jsi byla ve 12 měsících u babičky, nikoliv v půl roce v jeslích. Já bych své děti takto tchýni klidně svěřila, dokonce i v tom roce. Je to jejich druhá máma. Ale do jeslí bych je ve stejném věku nedala, pokud bych nemusela.
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(19.6.2009 16:34:03)
Celorepublikovy prumer deti v jeslich za totality byl 30 procent. V mensich mestech a na vesnicich byli jesle vzacne a proto v Praze a vetsich mestech bylo jesli vetsi pocet a deti tam chodila vetsina hlavne v sedmdesatych letech Husakovi deti.
 Sylvie 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 8:38:16)
Tulko - a to mas prosim te odkud? U nas na strednim meste byly tri fabriky a do jesli chodili vsichni v okoli...

mas na to nejaka konkretni data?


Jenom tak namátkou můj přítel Google:

rozhovor se socioložkou Hanou Haškovou - jak vidno, zjistit počet dětí v jeslích není jednoduché, protože kromě jeslí a jeselských zařízení byly děti mladší tří let umístěné taky ve školkách, mikrojeslích a dětských útulcích, která ve statistice nejsou... ale i z toho, co píše, tak dětí mladších tří let do kolektivních zařízení nechodila ani jedna třetina (ani v době komunismu bychom nenaplnili barcelonská kritéria na zařízení pro děti do tří let).


Tady je zas zmíněna práce demografa Milana Kučery:
"Jak vyplývá z výzkumu demografa Milana Kučery, který sledoval počty jeslí a jejich frekventantů od padesátých let do roku 1989, nejnavštěvovanější byly jesle v roce 1985, a i tehdy do nich chodilo jen necelých patnáct procent dětí ve věku do dvou let. V roce 1980 (z této doby jsou v jeho studii poslední takto podrobné údaje) připadalo na jednu dětskou sestru osm dětí."

Zápis Federálního shromáždění z prosince 1974:
"Nemalé starosti nám působí téměř trvalý nedostatek kapacit jeslí, který se v posledním období ještě prohloubil zvýšenou porodností. Současná kapacita těchto zařízení se pohybuje okolo 70 tisíc míst a ke konci letošního roku by mělo být dosaženo pro děti do 3 let asi 82 tisíc míst v jeslích a jeselských zařízeních. Ukazuje se, že to je opravdu málo; potřeba podle počtu nevyřízených žádostí o umístění dětí do těchto zařízení je daleko vyšší."
Podle stránek ČSÚ se jenom v roce 1974 narodilo baj oko 195 tis dětí, v letech 72-74 (tedy v průběhu tří let) celkem něco přes půl milionu ~d~ (jsem se tehdy narodila, proto jsem zkusmo googlila zrovna tenhle rok) Jasně, těch míst pro děti do tří let určitě bylo víc jak 82 tis, viz rozhovor se socioložkou Haškovou, ale na druhou stranu dost těžko by mikrojesle, útulky pro děti a mateřské školy pokryly celý ten zbytek narozených dětí. Takže bych řekla, že Tulka má pravdu, že dětí mohla chodit do jeslí (mikrojeslí, útulků...) tak max. třetina dětí ~d~

MMCH třeba já osobně do nich chodila, asi tak od dvou let. Máma mě tam dát nechtěla, ale já se venku na procházkách v té době tak nějak neustále přimíchávala mezi jeselské a školkové děti, tak si máma nakonec tu přihlášku podala. Můj brácha na tom byl obdobně, šel, protože chtěl mezi děti, ne proto, že by něco nebo někdo mámu nutil jesle využívat. Můj manžel a jeho sestra do jeslí nechodili. Jinak co máma vzpomíná, tak krom jeslí s námi samo chodila mezi děti, na cvičení maminek s dětmi a výtvarné kroužky, obdobně jako dneska :o)
 Sylvie 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 8:38:52)
Tulko - a to mas prosim te odkud? U nas na strednim meste byly tri fabriky a do jesli chodili vsichni v okoli...

mas na to nejaka konkretni data?


Jenom tak namátkou můj přítel Google:

rozhovor se socioložkou Hanou Haškovou - jak vidno, zjistit počet dětí v jeslích není jednoduché, protože kromě jeslí a jeselských zařízení byly děti mladší tří let umístěné taky ve školkách, mikrojeslích a dětských útulcích, která ve statistice nejsou... ale i z toho, co píše, tak dětí mladších tří let do kolektivních zařízení nechodila ani jedna třetina (ani v době komunismu bychom nenaplnili barcelonská kritéria na zařízení pro děti do tří let).


Tady je zas zmíněna práce demografa Milana Kučery:
"Jak vyplývá z výzkumu demografa Milana Kučery, který sledoval počty jeslí a jejich frekventantů od padesátých let do roku 1989, nejnavštěvovanější byly jesle v roce 1985, a i tehdy do nich chodilo jen necelých patnáct procent dětí ve věku do dvou let. V roce 1980 (z této doby jsou v jeho studii poslední takto podrobné údaje) připadalo na jednu dětskou sestru osm dětí."

Zápis Federálního shromáždění z prosince 1974:
"Nemalé starosti nám působí téměř trvalý nedostatek kapacit jeslí, který se v posledním období ještě prohloubil zvýšenou porodností. Současná kapacita těchto zařízení se pohybuje okolo 70 tisíc míst a ke konci letošního roku by mělo být dosaženo pro děti do 3 let asi 82 tisíc míst v jeslích a jeselských zařízeních. Ukazuje se, že to je opravdu málo; potřeba podle počtu nevyřízených žádostí o umístění dětí do těchto zařízení je daleko vyšší."
Podle stránek ČSÚ se jenom v roce 1974 narodilo baj oko 195 tis dětí, v letech 72-74 (tedy v průběhu tří let) celkem něco přes půl milionu ~d~ (jsem se tehdy narodila, proto jsem zkusmo googlila zrovna tenhle rok) Jasně, těch míst pro děti do tří let určitě bylo víc jak 82 tis, viz rozhovor se socioložkou Haškovou, ale na druhou stranu dost těžko by mikrojesle, útulky pro děti a mateřské školy pokryly celý ten zbytek narozených dětí. Takže bych řekla, že Tulka má pravdu, že dětí mohla chodit do jeslí (mikrojeslí, útulků...) tak max. třetina dětí ~d~

MMCH třeba já osobně do nich chodila, asi tak od dvou let. Máma mě tam dát nechtěla, ale já se venku na procházkách v té době tak nějak neustále přimíchávala mezi jeselské a školkové děti, tak si máma nakonec tu přihlášku podala. Můj brácha na tom byl obdobně, šel, protože chtěl mezi děti, ne proto, že by něco nebo někdo mámu nutil jesle využívat. Můj manžel a jeho sestra do jeslí nechodili. Jinak co máma vzpomíná, tak krom jeslí s námi samo chodila mezi děti, na cvičení maminek s dětmi a výtvarné kroužky, obdobně jako dneska :o)
 Sylvie 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 8:57:26)
Jinak ještě práce zmiňované socioložky Haškové:

Doma, v jeslích, nebo ve školce? - 1. část
Doma, v jeslích, nebo ve školce? - 2. část
 10.5Libik12 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 8:44:06)
Kimmy, prosím tě a ty jsi kdo.

Ty totiž cokoliv uvádíš větou "já si myslím" a z toho potom vyvozuješ a stavíš jakési projekty, vetšinou divné.

"Já si myslím", pokud jde o to, aby to mělo váhu argumentace, může říct opravdu málokdo.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:00:49)
Ja si myslim, ze slova "ja si myslim" muze pouzit kazdy... je to vyjadreni osobniho nazoru
 10.5Libik12 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:05:20)
No já můžu mít samozřejmě osobní názor na teorii strun, nicméně nebudu v žádném případě na jeho základě požadovat změny v teoriích fyziky.

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:12:45)
ale svuj nazor muzes uplne klidne napsat na verejne diskusni forum


a pro mne za mne - klidne pozaduj....
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:31:46)
Kimmy,já jen nerozumím tvému boji za zrušení našeho dle tebe dlouhého RP.Sama tu nežiješ,tady částečné úvazky jsou problém,nehledě na to,že jak jsem četla příspěvky holek z jiných zemí,tak problém je to asi všude.Mám pocit,že jinde by po tomhle hrábly všema deseti,zatímco nám se má jako stýskat po honičce a nervákům,co s prckem.Dojímá mně vyprávění,jak teprve maminka,co se vrací z práce odpočatá a společensky vyžitá,má tu správnou energii se zbytek dne plně věnovat svému batoleti a po nocích si tak pro upevnění kondice trošku zauklízí,uvaří a vypere.Ale ty už jsi mi to vlastně vysvětlovala,že chceš zachránit naší bortící se ekonomiku,viď~j~
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:39:20)
Tulko - ale ja nebojuju - ja jen o tom diskutuju - a uz vubec nejsem jedina, kdo tyhle nazory ma - zrovna v poslednich 5 minutach jsem reagovala na dva podstatne radikalnejsi nazory, nez je ten muj...

castecne uvazky samy od sebe nevyrostou jako houby po desti...
 Tamarkaa 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:46:55)
Amy co si tady obhajuješ? Já teda děti nemám a zatím jsem vzhledem k věku (35 let) a práci, které se prostě nejsem ochotna vzdát rozhodnuta je nemít. Jednak mám strach v tomto věku z různých vad, popřípadě minimálně disporuch (a to tak prostě je, že ty děti nebývají často úplně v pořádku a proč má někdo trpět kvůli mé blbosti nebo pohodlnosti a tomu že jsem dlouho dávala přednost něčemu jinému)a pak taky opravdu bych skončila tak, že by dítě šlo v šesti měsících do jeslí. Já myslím, že kdybys ho tam dala ve dvou letech, tak by nikdo neřekl popel, ale 6 měsíců? Kvůli práci? Tak to se na mě nezlob :-) ale to je opravdu hodně brzy. Dětskou psychologii jako lékařka znáš.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:52:13)
Bohužel netolerance je jedním z hlavních rysů české společnosti. Věř mi, že i kamarádky, které dali děti do jesliček nebo mini-šedé školky ve 2 letech, jsou řadou maminek velice odsuzovány. Já sama jsem byla v jeslích od 6 měsíců a žádné trauma nebo následky z toho nemám. Syn je taky naprosto normální dítě. V zahraničí je to běžný model a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Pokud jde o tvůj věk, jsou zde větší rizika a je doporučováno intenzivnější kontrolování a větší opatrnost, ale 35 let rozhodně neznamená postižené dítě. Takže pokud dítě chceš, neboj se jít do toho. Navíc dát dítě do jeslí, skutečně není tragédie.
 Aja, dve děti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:54:40)
Amy, opravdu jste na medicine nemeli vyvojovou psychologii? Teorii prilnuti?Nic?
 bamberlok+tadík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:59:57)
amy, samozdřejmě je to tvoje věc, jestli dáš nebo ne dítě do jeslí a je to věc všech, nic mi do toho není, a když vidím dítě v jeslích- fajn, není to moje dítě, jeho matka se tak rozhodla, já osobně bych to ale neudělala, to ale neznamená že ty co to dělají nějak odsuzuju, ale co jsem chtěla říct- oháníš se tím ,, v jiných zemích je to zcela běžné" to se mi moc nelíbí, že tohle je tvůj silný argument, stačí s ekouknout do USA, kde je pro rodiče důležitější kariéra, mají k dětem Nany nebo Oper, nebo jsou děti v jeslích, a pak vidíš, kolik těch ,,nevychovaných" ti vysřílí půlu školy, jen proto že rodiče neměli čas je pořádně vychovat
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:01:53)
vážně jen proto, že rodiče neměli čas? Nebudou v tom i jiné faktory? třeba přístupnost zbraní?
 bamberlok+tadík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:04:22)
amy není to samozdřejmě jen jediný důvod, ale myslím že je dost podstatný. ono zbraně se dají lehce sehnat kdekoli... jak říkám-neodsuzuji maminky, které dají sěti do jeslí, jen pak nechápu, naco si dítě pořizovaly...
 bamberlok+tadík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:07:16)
a já osobně bych na 4 roky šla ráda, ale pobírat pak jen 3600 to je žalostně málo na uživení sebe a dítěte, takže já jsem zvolila 3 letou variantu
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:10:31)
Nevím, jak je to se zbraněmi jinde, můžu porovnat jen USA a ČR. Za půl roku v USA jsem nabyla pocit, že sehnat si zbraň, je pomalu stejné jako koupit si kávu.
 Zrzeček 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:20:25)
Já jsem jedna z těch, která dala dítě do jeslí. Synovi byly téměř 2 roky, chodí tam už půl roku a já to pořád nemůžu vstřebat. Nikdy by mě nenapadlo dát dítě do jeslí, jenže situace se vyvinula tak, že mi nic jiného nezbývalo, do toho přišla výhodná pracovní nabídka a to rozhodlo. Kdybych měla hlídací babičku, rozhodně by v jeslích nebyl. Jenže já už maminku nemám a tchýně chodí do práce.
Takže abych odpověděla, dítě jsem si pořizovala, protože jsem ho moc chtěla a budeš se divit dokonce s ním chtěla být 3 roky doma, jenže .... Neodsuzuj, ne každý dá dítě do jeslí kvůli kariéře či vlastní vypočítavosti.
 bamberlok+tadík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:24:44)
samozdřejmě můj příspěvek byl hlavně myšlen na ty, co nechtějí, ne na ty, co nemohou.. ale i tak mám někde hlubboko v sobě myšlenku, že vždycky to nějak udělat jde. já mám 7500 neschopenku, bud mít ve stejné výši i PPM i Rodičák, a muž má 13 tic v práci, z toho platím 5 nájem, o ostatním ani nemluvě a vím, že to nějak udělat půjde. asi záleží na tom, na co jsou lidi zvyklí, někdo se neobedje dejme tomu bez ,,fitka, bazénu, kávičky s přáteli" někdo se toho vzdá.
 Zrzeček 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:28:26)
Jo, kéž by to tak bylo. Věř, že bez toho všeho se klidně obejdu, pokud by šlo jen o holou obživu, vystačili bychom. Jenže nás čekají velké výdaje a bez druhého platu prostě půjčku nedostaneme. Ono když muž živí 4 krky, tak se banky zrovna neklepou, aby mu půjčily. Takhle máme alespoň trošku naději, že se někdo slituje nad námi nezaviněnou situací a nějaké peníze uvolní.
 bamberlok+tadík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:30:55)
jasně-v tvém případě to naprosto chápu, jiné případy moc nechápu, ale ani neodsuzuju, pravda, že je to každého věc, nikdy by mě nenapdlo nikoho pomlouvat jen proto, že to dělá jinak než já. ale nesouhalsit s tím přece mohu~d~
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:33:20)
No ja bych osobne dite do jesli nedala,jen v pripade ze by byla hodne tiziva finacni situace,jinak ne.Jina jesle neodsuzuju a ani ty maminky co ty deti tam daji,snad krome tech ktery je tam strci uz ve dvou mesicich kvuli kariere atd.Treba Borhyova ma sotva 4 mesicni dite a uz je zpatky ve zpravach ale pravda Ona jiste ma chuvu...Ja sama porodila syna v dobe kdy jsem jeste chodila do skoly,dodelavala posledni rok,a hlidala mamca,proste jsme se nejak stridali a ani jednu z nas tohle nenapadlo.Myslim ze jesle by meli byt pro ty co to potrebuji ale urcite se i zneuzivaji treba maminkama ktere si doma pak lakujou nehty.Pokud je moznost byt doma s ditetem tak at mama doma s ditetem je.Spis vidim jiny problem a to ve skolkach~o~
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 7:40:09)
Anco - ja myslim, ze pripadu zneuzivani jesli je minimum - maminek, ktere daji dite do jesli a lakuji si nehty tak moc nebude - jesli je malo, je problem se tam dostat, clovek ztrati RP - to urcite za nalakovane nehty nestoji
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:35:57)
Já předpokládám, že moje děti budou žít 60 a více let, budu s nimi prožívat jejich růst, lásky, pak se radovat z vnoučat. Nebo ty si pořizuješ děti kvůli prvním 3 letem? Nemusíš chápat, proč dělají jiní lidi něco jinak, stačí to tolerovat ~;)
 bamberlok+tadík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:39:13)
belatrix- nevím komu tvé příspěvky patří, ale v mém případě je to jak říkáš-nechápu, ale neodsuzuju. taky předpokládám, že mé děti boudou žít aspoň 60 let, ale co když se stane něco mě nebo jim třeba dřív? já moc nad vším přemýšlím, a co se týká těch prvních třech let, pro mě OSOBNĚ jsou to ty nejlepší začínající léta, pak ti dítě odrůstá jak voda, najednou je dospělé, a už ti ani nepříjde jako tvoje malá holčička/chlaopeček..ale tak to je zas jen můj pohled
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:51:44)
Já ti nevím, bamberlok, můj dvacetiletý syn je pořád "můj malej chlapeček" ~t~
 bamberlok+tadík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 15:01:17)
jo jasně, já jsem taky pořád maminčina holčička ~t~ to bude tím, že mě je 21 ~t~ ale víš jak to myslím ~y~ prostě já nechci promeškat první roky:)

prostě to každý bere jinak.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 7:44:59)
S3 - nikdo nepopira, ze prvni tri roky jsou dulezite - ale nemyslim, ze je nutne byt s detmi 24 hodin denne... myslim, ze vyzkumy ukazuji, ze pokud matka pracuje mene nez 20 hodin tydne, tak to vubec neni videt....

Je veliky rozdil, jestli prvni tri roky matka chybi uplne, nebo jen chodi do prace a jinak se diteti venuje.... to ti urcite taky rekne kazdy psycholog
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 12:00:39)
S+3 - ale ono to dite spi i v jeslich - ja navic nevim, jak presne to Amy ma - treba nekdy slouzi nocni a pak je s ditetem pres den - nechci delat zavery okolo neci situace, kterou neznam...

ale nelibi se mi, jak tady nekdo operuje attachment theory a naznacuje, ze by Amy tohle mela jako doktorka znat... protoze jsem presvedcena, ze Amy dite s ni ma vztah, ktery se normalne rozviji a ze za pet let nebude mezi jejim ditetem a ditetem sousedky, ktere bylo s maminkou doma tri roky, vubec zadny rozdil, co se tyce vazby na mamu....
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 7:23:47)
Bamberlok - jenze vychova deti ma pramalo spolecneho s tim, ze jsi s nima prvni tri roky doma - vychova problematickych pubertaku ma ale hodne spolecneho s tim, ze oba rodice pracuji na plny uvazek a malo se detem venuji - vcetne toho, ze jim nedavaji dostatecne hranice.

Kdyby fungovala tvoje teorie, tak by v CR nebyla detska kriminalita, protoze prece jen jedno procento deti chodi do jesli - a myslim, ze sama vis, ze to pravda neni.

Argument o detech v USA strilejici po spoluzacich je uplne mimo misu.
 zuzkapbg 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 12:18:56)
ale no tak, tohle už je opravdu trochu demagogie. To už jsme zpátky u hlásání názoru, dítě v jeslích=masový vrah. Přesně tyhle názory jsou trochu mimo mísu, i když každý má nárok říkat co chce.
 zuzkapbg 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 12:18:56)
ale no tak, tohle už je opravdu trochu demagogie. To už jsme zpátky u hlásání názoru, dítě v jeslích=masový vrah. Přesně tyhle názory jsou trochu mimo mísu, i když každý má nárok říkat co chce.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 15:27:23)
teď si teda rejpnu - ale podle diskusí na rodině, týkajících se zdravotnictví, je dost zřejmé, že naše lékaře většinou psychická stránka osobnosti příliš nezajímá, že ano... tak proč by měla zajímat zrovna amy?
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:14:58)
ano Rachel, stačí být MUDr. a chceš jen řezat, nic víc, nic míň
 sovice 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:31:16)
amy,

vždyť my dobře vímě, že na chirurgii se nemůže dát nikdo, kdo od malička nekrájel broučkům hlavičky. Gilotina už byla vynalezena, dnešním surovcům nezbývá než titul MUDr. :-)

Sama jsem měla dítě doma do tří let, má surová mamtka mě vrazila do jeslí v tehdy tradičním půl roce, ale dlouho jsem tam nepobyla, protože jsem plynule chytala každou infekci, která jeslemi prošla, takže jsem pak byla u babičky a moji krkavčí rodiče za mnou jezdili jen na víkendy! A já hloupá naivka jsem pořád přesvědčená, že to byla fajn máma a měla nás děti ráda. Ačkoliv si živě vzpomínám, že když dávala do jeslí sestru, v jejích dvou letech, a vracela se do práce, prohlašovala, že byl nejvyšší čas, že už by jí zřejmě brzy hráblo. Těm maminkám, co pokřikují sprostá slova před jeslemi, se to asi přihodilo.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 17:22:28)
~;)
 Tamarkaa 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:58:55)
Amy, mě to je vcelku jedno, ja neposuzuju, jen vyjadřuju názor. Ono je to ale taky tak, že jedno dítě to unese a druhé ne, to dopředu nevíš, jak zareaguje a taky ti nemůže říct zda se mu tam neděje něco špatného, v tom bych viděla riziko. Jinak já bych nebyla schopna jít na přerušení v případě vývojových vad, takže kdyby tato situace nastala, tak jsem v háji. Starat se o postižené dítě, to jsem si přiznala, na to nemám a ani nechci. Je to past ze které bych se už nikdy nedostala. Buď zabít dítě (už třeba i životaschopné) a nebo se doživotně k němu připoutat.
 Tamarkaa 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:11:37)
PS: jinak souhlasím s tím, že hyperprotektivní matky jsou průšvih, ono už se to ukazuje na dnešní mládeži. Kult dítěte neuznávám, tak jsem svou reakci ani nemyslela. Jenže ono je to možná dnes i tím, že plno těch dětí je "vymodlených" a tak se taky k nim matky tak chovají. Jinak jsme o tom teď měli několik přednášek a odborníci opravdu varují před špatnou výchovou, neustálým ochraňováním, odstraňováním překážek, konzumerismem už od plínek a ztrátou skutečných hodnot (a to i uvědomování si hodnot jako je jídlo, ošacení a základní potřeby, je to samozřejmost). Já jsem třeba jako dítě moc nepracovala, ale na koláč jsem si musela jít natrhat rybíz, nakoupit, utřít nádobí, uklidit si atp. to být muselo.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:14:56)
Přesně moje vzpomínky, když jsem přiběhla s bratry, že chceme tvarohový koláč s rybízem, tak mamka jen řekla, vy dva běžte natrhat a ty skoč pro tvaroh.
 bamberlok+tadík 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:17:36)
jojo, přehnaná péče je španá péče. já kolikrát když vidím, jak dítě utrhne někde v parku kytku a matka mu hned myje ruce se slovy že je to špinavé ať se toho nedotýká, vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě..takové dítě pak příjde od školky a je hned nemocné. mě naši vychovali tak, jak bych chtěla i já vychovat své dítě. od mala jsme se hrabali v písku, hráli si se všemi různými zvířaty, měli jsme doma koně, kozy ovce, psy, a mezi všemi jsem se od narození pohybovala, nutno říct že nevím co je alergie. v 15 kdy už jsem mohla chodit na brigády, jsem chodila, né že by mě naši nutili, oblečení co potřbuji, jídlo a školu, na to mi peníze dali, zbytek co jsem chtěla, zajít si někam na ,,doskotéku" koupit si nějakou blbost-na to jsem si musela vydělat, a myslím že mi to hodně dalo, osobně bych nesnesla pocit že mě musí živit zcela rodiče..
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:46:21)
A mna zaujima co to detska psychologia vlastne hovori?

Teoria priputania popisuje vztah dietata a osobi, ktora sa onho stara najviac casu(moze to byt aj otec, ale ten vlastne musi do prace, furt na to zabudam:-), alebo babka/dedko, teta/ujo... keby to tak nebolo, adoptovane deti, sirotky a deti dlhodobo chorych matiek by tiez boli "postihnute"). Takze tato teoria aj pre jej vyznavacov nehovori o pokrvnej matke a nezbavuje otcov ich rodicovskych povinnosti (casto je zneuzivana totiz prave muzmi, ktori v nej nachadzaju argumenty na udrzanie svojej manzelky/druzky v ekonomickej zavislosti).

Dalej moderne teorie cim dalej tym viac spochybnuju tento fenomen, lebo tak ako je v teorii popisany je prilis extremny a male percento detskej populacie ho skutocne takto preziva.

Ak ste mysleli na emocionalnu deprivaciu, tak to tu uz bolo vysvetlene (myslim, ze v tomto mesiaci vysiel clanok aj na rodina.cz). Casto je zle intepretovany vysledok serie vyskumov, ktore realiziovali Matejcek a Langmaer. Tieto vyskumy totiz poukazuju na problemy deti, ktore vyrastali v kolektivnych zariadeniach bez denneho kontaktu s rodicmi/opatrovatelmi (kojenecke ustavy, tyzdenne jaslicky a pod.) Cize neslo o deti z beznych jasiel (ktore vtedy mali po 30 deti na 1 - 2 tety). Tie v urcitych castiach tohto vyskumu sluzili ako porovnavacia vzorka a nasledky emocionalnej deprivacie u nich neboli potvrdene (samozrejme hovorime o priemere, to neznamena, ze na nikoho nemohli mat zly vplyv)

Sucasne jaslicky maju max 3 deti na jednu tetu (v case ukladania do postielky, krmenia, prebalovania... su im k dispozici dalsie tety). Skupiny tvoria v skupinach do 1 roka 6 deti. Jaslicky maju prisne hygienicke pravidla, vacsina dnes ma cisticku vzduchu, zvlhcovac vzduchu, medzi tetamy v skupine musi aspon jedna byt zdravotnou sestrou (minimalne zdravotnicke vzdelania)...

A na zaver, samotne kvalitne jaslicky rodicom po kratkom case doporucia, ci dieta v jaslickach nechat alebo sa dieta neciti dobre a je potrebne ho zobrat z kolektivu (nie je to teoria, je to prax!). Ste poviny pediatrovi oznamit nastup do kolektivu (musite s prihlaskou zaniest a lekarske potvrdenie) a ten tiez sleduje chorobnost dietata a moze vam doporucit jeho vybratie z kolektivu v pripade, ze to uzna za vhodne. To nefunguje tak, ze dieta odovzdate a uz sa nikto nestara ako sa tam ma.

A na zaver, existuju vyskumy, ktore potvrdzuju, ze deti svoje "prve...(slovo, posadenie sa, krok...) castejsie uskutocnia pred rodicmi, lebo citia, ze pre nich je to extremne dolezite a to ich najviac motivuje, a to bez ohladu ci su v celodennej starostlivosti rodicov, alebo nie. Tym samozrejme nechcem povedat, ze v rodinach, v ktorych si deti nechali svoje prve pre tety, babky a pod. rodicia svoje deti dostatocne nemiluju!

Takze prosim tych, ktori sa ohanaju psychologiou a tymi "vsade znamimi a vseobecne platnymi poznatkami", nech sa predvedu. Kazdy kto studoval psychologiu a ine humanitne vedy vie, ze ich poznatky su naozaj zriedkavo vseobecne platne a rychlo sa menia.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 15:31:26)
ježkovy voči, jestli skutečně tak dobře znáš Matejčka, jak se tváříš, tak taky dobře víš, že jesle výslovně nedoporučoval - považoval je za zařízení pro rodiče, nikoliv pro děti ~y~
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 15:55:18)
Ja nehovorim o tom, ze Matejcek doporucoval jaslicky, ale ze neskumal ich vplyv na psychiku deti, ale vplyv kolektivnych zariadeni, v ktorych deti denne neboli v kontakte s rodicmi (kojenecke ustavy, detske domovy, tyzdenne jasle). Pojem emocionalna deprivacia sa viaze na tieto deti, u nich je aj longitudinalnym vyskumom dokazany. Bohuzial, mnohi v argumentacii proti jaslickam vyuzivaju tieto Matejcekove/Langmaerove vyskumy ako argument, ale uplne nepravom, lebo sa tie netykaju jasiel.

Rada citam Matejcekove knihy, ale nie so vsetkym suhlasim (na to snad mam narok, aj ked sa nepovazujem za kapacitu, ktorou on urcite je, ale nebola som vychovana k dovere voci myslienkam ludi, len preto, ze su mudri v niektorych veciach, viedli ma ku kritickemu mysleniu). A navyse p. Matejcek svoje dojmy z jasiel (ktore sa viazu predovsetkym na casi, ked v nich bolo 20 - 30 deti v skupine, cize na predrevolucne obdobie)nikdy vyskumne nepodporil, ostali sucastou jeho teoretickych uvah.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 17:24:21)
To, že dítě v určitém vývojové stádiu potřebuje jednoznačnou fixaci na jednu pečující osobu, to je snad jasné, ne? nebo snad znáš nějaký seriozní výzkum, který dokazuje opak?
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 8:32:22)
Jasne, ze potrebuje, ale co si vy myslite, ze ked dieta chodi do jasliciek, tak sa na nikoho "seriozne nefixuje". Tym, ze dieta chodi do jasliciek nie je opustene, rodicmi odvrhnute a ponechane "zlym tetam na pospas". S rodicmi nadalej travi vacsinu dna a v jaslickach je na par hodin 5 dni v tyzdni z coho aspon 2-3 hodiny prespi (zavisi samozrejme od veku dietata). Pracujuci rodicia po navrate domov sa casto venuju svojim detom este intenzivnejsie, snazia sa odlozit domace prace a varenie na vecerne hodiny (potom ako uspia dieta-deti).

Intenzita priputanie sa dietata k osobe, ktora s nim travi najviac casu nie je priamoumerne zavisla od dlzky casu, ktory spolu stravia, ale od intenzity a kvality tohto vztahu. Tak ako sa najdu nezreli rodicia, ktori svoje 6 mesacne babo ponechaju v jaslickach od 6 - 18h denne, tak isto najdete aj vela matiek, ktore su sice doma, ale vysielaju take signaly svojmu dietatu, ze fixacia nehrozi. A prave tieto priklady vedu k psychickym porucham (to je uz naozaj dokazane), nie niekolko hodinovy pobyt dietatav jaslickach, ktore ma zrelych, milujucich rodicov.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:17:39)
Tak kdyby bylo dítě v jeslích fakt jen pár hodin, tak neřeknu ani popel. Ale obávám se, že o to v této diskusi právě nejde. Z toho, co např. popisovala amy, tak asi nevyzvedává dítě po čtyřech, pěti hodinách, že ano. Navíc, jak jsem psala už jinde, tak pracující rodič je často po práci dost vyčerpanej. Podle mě je to "intenzivnější věnování se" mýtus. Netvrdím, že se o to ten rodič nesnaží - ale prostě je utahanej. Vidím to i na manželovi, který je myslím velmi dobrý táta a hned jak příjde z práce s dětem snaží věnovat, ale fakt padá na hubu.
A navíc - jak už se tady píše taky jinde v diskusi - dítě nepotřebuje tolik intenzity (čímž netvrdím, že nepotřebuje také soustředěnou pozornost), jako spíš dostupnost pečující osoby. To se postupně mění s přibývajícím věkem dítěte.
 Samarlu 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:20:39)
Hele, s nemocničníma službama obou rodičů se asi vyzvedává různě a některý dny můžou zůstat doma, já nevím, u nás na směny neděláme, ale jo.

Já teda nevím, kolik procent českých rodin vystačí s jedním platem bez rodičáku - ale myslím, že většina prostě pracovat musí. Dřív taky makala na poli většina.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:24:41)
Ivevko - z te iluze by te asi rychle vyvedla cela rada zen, ktera nemuze ziskat misto na dobu urcitou, protoze jen zaskakuje za nejakou maminku na materske... z tohohle hlediska to urcite neni nijak skvele reseni - bez prace na dobu urcitou si nemuzes vybrat variantu RP, pokud ti to blbe vyjde casove....

bylo by mnohem lepsi tohle vyresi dlouhodobe treba tak, aby jednu praci mohly delat dve maminky a ne hrat skatulata hejbejte se...
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:00:03)
Ak sa od maminky vyzaduje, aby skoro nastupila do prace (u nas v SR vam nezoberu dieta mensie ako 6 mesiacov), tak zamestnavatel casto vychadza v ustrety (skrateny pracovny cas, moznost flexibilneho pracovneho casu, ciastocna praca z domu...). Vacsina normalnych zamestnavatelov, ktorym navyse zalezi na tom, aby sa zena co najskor vratila do pracovneho procesu v tomto smere vychadza v ustrety. Dalej je tu otec, ktory napr. moze ist skor do prace, maminka dieta zavezie do jasliciek a potom ho otec vyzdvyhne skor. Tych moznosti je naozaj vela ako malicke dieta nenechat v jaslickach cely den bez rodicov. V serioznych jaslickach tiez na to upozornuju rodicov, informuju ich o tom, ako sa dieta ma v zariadeni a hladaju dalsie riesenia v pripade problemov.

Keby sme hovorili o detoch do 6 mesiacov, tak suhlasim s tym, ze je dolezitejsie, aby dieta malo niekoho po ruke, kto sa postara o jeho zakladne potreby. Ale po 6 mesiaci (vacsina rodicov do jasliciek deti dava po 8 mesiaci) je uz dolezite skutocne sa venovat, nie len obriadit (napapat, prebalit, uspat).

A este k tomu, ze skutocne sa venovat po praci je len mytus. Nehovorim, ze je to vseobecne platne, ale casto to tak je. Ani maminka na rodicovskej nesedi doma so skrizenymi rukami a dozera na to, ako sa deti hraju. Casto som sa na materskej citila unavenejsia nez v praci. Pracujuci rodicia napr. nemusia varit obedy (aj oni, aj dieta ich maju zabezpecene). Tym, ze nie su cely den doma nevsimaju si kazdu spinku v byte (ja som tak cisto nemala nikdy ako na materskej). Dalej si napr. mozno mozu zarobit na umyvacku riadu, susicku a pod. vymozenosti, ktore im ulahcia starostlivost o domacnost. Ak lepsie zarabaju najmu si napr. niekoho na 2h uklid tyzdenne, alebo na hodinove zehlenie (1h cca 3 eura, cize mesacne je to suma okolo cca 30 eur)... Skratka s dvoma platmi sa daju odburat veci, ktore nas oberaju o cas a mozno aj o energiu.
Casto sa toto venovanie interpretuje ako "pocit viny", akoby pracujuci rodicia boli zrudy, ktore sa nemozu tesit na svoje deti, ktore par hodin nevideli, akoby nemohli sa im naplno venovat lebo to tak citia (bez vycitiek svedomia), skratka sa tesia na svoje deti.
 jana38 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 10:07:05)
psychologu, nezačíná právě po šestém měsíci dítěte období separační úzkosti? Dát ho ajcnkrajc v tomhle věku do jeslí mi nepřijde jako ideální řešení.
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:40:01)
A to znamena, ze rodicia sa od dietata neodlucia v prvom roku zivota od nich ani na chvilu (podotykam, ze dieta nechape, ze mama je v byte v inej miestnosti a to co nevidi nepovazuje za pritomne). Podla tejto logiky by matky mali byt 24h na ociach detom, aby nezazili separacnu uzkost. Ta naozaj nie je argumentom proti jaslickam, lebo deti sa ju musia naucit zvladnut. A tym, ze deti naozaj nevnimaju cas, moze pre nich aj hodinove odlucenie od maminky byt velmi stresujuce. Ale to vieme a predca nevlacime deti aj na zachod, aby sme im neuskodili. Ak nechceme mat deti so socialnou fobiou, musia sa naucit strach z odlucenia zvladat. Pomaha k tomu doverny vztah, v ktorom dieta vie / citi, ze rodic sa vrati.

Tym nechcem povedat, ze deti v jaslickach nemozu mat socialnu fobiu. Naozaj len argumentujem, ze separacna uzkost moze, ale casto nemusi zabrzdit nastup dietata do jasliciek.

Preboha, kazde dieta je individualne a opakujem v kvalitnych jaslickach prisne sledovane. Ak sa dieta zle aklimatizuje (psycho-somaticky) na nove prostredie, rodicia su na to dorazne upozornovani. Ved jaslicky v sucasnosti maju tak dlhe poradovniky, ze nemaju nudzu o klientov a pre nich naozaj nie je problem dieta, ktore to zjavne nezvlada poslat prec (samozrejme, keby ste tie "tety" poznali, tak pochopite, ze im naozaj ide o dobro deti a maju k nim vybudovany vztah).
 jana38 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:19:34)
psychologu a představ si, že většina dětí mezi šesti měsíci a dejme tomu rokem opravdu touží po tom, chodit se svojí matkou kamkoliv, i na záchod, protože představa, že jim matka zmizí z očí je pro ně v tomhle vývojovém období nesnesitelná. Já chodila v době separační úzkosti na záchod s asistencí obou dětí, proč taky ne, mě to nevadilo a je uklidnilo mě mít na očích.~k~
 jana38 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:23:53)
A psychologu, strach z odloučení se musí dítě naučit zvládnout, o tom žádná, ale rozhodně ne v šesti měsících.
Jsi si jistý, že jsi opravdu vystudovaný psycholog? Nebo si to píšeš místo nicku jenom abys vypadal důležitě? Nemám pocit, že bys příliš věděl o vývojové psychologii~d~
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:45:41)
Na tieto urazky, ktore nastupuju vacsinou ked dojdu argumenty radsej nebudem reagovat. Mam psychologicke vzdelanie (Mgr. aj PhD.) a ten nick som si vybrala ked som reagovala na príspevok, v ktorom sa autorka odvolavala na vseobecne platne poznatky psychologie - chcela som zdoraznit, ze ak uz vytahujeme psychologiu, tak sa podme bavit na odbornej urovni (nemenila som ho pocas tejto diskusie, nech je jasne, ze som vzdy tou istou osobou).

Ak ste v mojom prispevku niekde precitali, ze 6-mesacne babo treba nasilim odlucovat od rodicov, aby co najskor prekonalo separacnu uzkost, tak asi mate problem s citanim. Nechce sa mi opakovat vsetko co som doteraz napisala, ale nepacia sa mi tie extremne priklady. Nikto o jaslickach nehovori v kontexte odtrhnutia 6 mesacneho dietata na cely den od rodicov. Su aj take pripady, ale to je ako ked by sme v diskusiach o matkach, ktore ostavaju doma argumentovali prikladmy zien, ktore do puberty nedovolili detom separaciu (domace vyucovanie, ziadny kolektiv...). Ale o tom som uz pisala, ze jaslicky vo vasich predstavach a v realite su o niecom inom a rodicia sa snazia posunut odchod do jasliciek na pre ICH deti unosnu vekovu hranicu, sleduju pozorne ci to zvladaju, radia sa s odbornikmy a snazia sa minimalizovat cas, ktory deti v jaslickach stravia v dohode so zamestnavatelom. Vacsina deti do jasliciek nastupuje daleko po 6 mesiaci (to je len moznost, nie pravidlo). A ani tie deti, cuduj sa svete nemusia mat ziadne psychicke nasledky.
 jana38 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 13:56:31)
psychologu, napsal jsi tohle:... A to znamena, ze rodicia sa od dietata neodlucia v prvom roku zivota od nich ani na chvilu (podotykam, ze dieta nechape, ze mama je v byte v inej miestnosti a to co nevidi nepovazuje za pritomne). Podla tejto logiky by matky mali byt 24h na ociach detom, aby nezazili separacnu uzkost. Ta naozaj nie je argumentom proti jaslickam, lebo deti sa ju musia naucit zvladnut.
....

Píšeš že se děti musí naučit v jesličkách zvládat separační úzkost nebo ne? Podle mě píšeš. No a učit dítě v jesličkách zvládat separační úzkost je hovadina, to se na mě nezlob. Separační úzkost mezi šestým měsícem a jedním rokem je období, kdy dítě potřebuje jistotu v matce a ne že ho dám do jeslí s tím, že se musí naučit ji zvládat.

A jestli jsi fakt vystudovanej psycholog, tak tobě bych se do rukou dostat nechtěla.
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 15:22:44)
Jasne, ze sa deti musia ucit zvladat separacnu uzkost aj v jaslickach, ale musia to aj doma. Ako chces dieta zvykat na separaciu doma, ked si s nim? Musis niekam odist. Alebo mi chces povedat, ze si sa cely aspon rok 24h nestratila z dohladu svojho dietata, aby nezaizilo uzkost z rozlucenia? Ak je to tak, potom odporucam navsetvu u niektoreho z mojich kolegov, kedze mne neveris:-)

Je tazke urcovat, ci deti prezivaju separacnu uzkost dlhsie, intenzivnejsie a s nasledkami, ked sa matky od nich vzdaluju na niekolko hodin (napr. idu na nakupy, alebo ine), alebo ked su v jaslickach tych niekolko hodin. Dalej je tazke zistit, ci deti, ktore si zvyknu na pravidelne, schematicke odlucenie od rodicov na niekolko hodin, si neosvoja tento ritual ako prirodzeny a tym, ze sa rodicia vzdy laskyplne vratia pre nich neziskaju istotu, ze aj ked rodicia niekam odchadzaju, neznamena to, ze ma opustili. Alebo prave nepravidelne, rozne trvajuce, pre dieta nepredvydatelne odchody matky neposobia matuco, aj ked su menej caste (to je napr. jeden z argumentov proti navsteve skolky v nepravidelnych intervaloch). Ale to su uz diskusie skor teoreticke.
Ja si nemyslim, ze jaslicky su pre vyvin dietata to jedine prospesne a vhodne. Taktiez si nemyslim, ze su pre vsetky deti vhodne. Ale tak isto si nemyslim, ze je 3-4 rocny pobyt matky zarukou dobreho vyvinu. Razim tu ideu, ze aj dieta, aj matka mozu byt stastni iba spolu, resp. nespokojna matka nevychova spokojneho jedinca a ani nespokojne dieta rozumna matka nenecha v nespokojnosti a bude sa snazit najst sposob, aby odstranila zdroj nespokojnosti dietata. Dovodom na nespokojnost oboch mozu byt rozne veci a preto ziadam len o toleranciu.
 Líza 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 15:30:27)
Psychologu, teď ses prokec, psychologii jsi neviděl ani z rychlíku, žejo ;) Stou separační úzkostí to máš nějaký pomotaný.
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 15:47:04)
ja som len rada, ze ty v tom mas jasne a ze nam to vsetkym vysvetlis. tak sa tesim na este jeden clanok stiahnuty z internetu, ktory doveryhodny zdroj vsetkej vedomosti.
 Tulka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 15:34:11)
Psychologu,jsem ráda,že ani ty si nemylíš,že jesličky jsou pro dítě to jediné vhodné~a~.Už jsem se bála,že za chvilku budeme utloukaný,že kdo nedává dítě do jeslí,vlastně ho tejrá a že půlročnímu prckovi je fajn,když si na pár hodin denně odpočne od mamky.Můžu jesle tolerovat,ale nebudu se tvářit,že to je úchvatná instituce.
 psycholog 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 16:09:30)
Tulka, tieto diskusie su obcas naozaj jednostrane a odchadzaju od pointy. Mne je luto ak vyvolavam dojem, ze som niekim, kto nuti rodicov davat deti do jasly a ist do prace. Kvalitny a zrely rodic je pre dieta vyhrou, bez ohladu na to, ci je s nim 24h alebo aj pracuje/studuje...

Do celej tejto diskusie som sa nechala zatiahnut len preto, ze chcem poukazat na fakt, ze psychologia a moderny vyskum vo vyv. psychologii naozaj neponuka vysledky, ktore by upozornovali na populacne nebezpecenstvo jasliciek. Niekolko krat som tu zdoraznila, ze kazde dieta je ine, ze kazda rodina je v inej situacii, takze samozrejme su deti, na ktore to ma zly vplyv. Ale tieto deti nie su argumentom proti jaslickam. To je ako keby sme na zaklade prikladov deti, ktore maju oneskoreny vyvin reci lebo matka (v najlepsej viere) dietatu podala/splnila to co mu videla na ociach a ono nemuselo hovorit a bol mu odporuceny kolektiv, zacali tvrdit, ze ked matka ostane s dietatom doma a neda ho do kolektivu od 1 roka tak to neprospieva vyvinu reci. A presne tak na mna posobia argumentacie typu "separacna uzkost", "socialna fobia", "emocionalna deprivacia", "agresivita", "nizka sebadovera", "neurotické a psychotické poruchy" v kontexte jasliciek.
Takze este raz, len tvrdim, ze jaslicky nie su zhubne, resp. nie su na to vedecke teorie a dokazy (co sa moze zmenit)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 15:42:28)
psychologu, mám zrovna možnost sledovat, jak se se separační úzkostí vyrovnává moje desetiměsíční. Volně se potuluje po bytě, hraje si, rabuje šuplíky ... a pak ji to najednou chytne, a šupšupšup přileze ke mně pochovat. Nebo je se mnou, zaslechne z dětského pokoje sestry, vydá se tam. Na chodbě se zastaví, otočí, nakoukne, zda jsem ještě na stejném místě, otočí se a pokračuje do pokojíčku. Nemusím od ní chodit na hodiny pryč, aby si tu separaci a vyrovnávání se s ní trénovala, zjevně si to ošefuje postupně sama.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(13.5.2009 0:08:53)
~R^ normální matka kolikrát odpozoruje viac, ako lecjaký psycholog... ~:-D
 Hana 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:08:39)
Tamarko, co se týče "vad", které zmiňuješ, představ si, že já v okolí nemám ani jednu známou, co porodila po 35 roce věku, aby její dítě mělo nějakou vadu. opravdu. Buď jsou tedy enormně zdravé, a nebo se ten věk trochu přeceňuje, nemyslíš? I poslední výzkumy ukazují, že u "vad" nezáleží tolik na kalendářním věku, jako na skutečném zdraví. Píšu ti to taky proto, že není žádný důvod mít strach z těhotenství po 35 letech, v Evropě je to normální a to se tam geetické testy zdaleka nedělají plošně, jak ou nás.
Jiné to je, pokud dítě nechceš kvůli práci která tě baví a nebo jiným věcem. To uznávám, není povinností každé ženy mít děti.
 Pruhovaná 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 18:30:28)
Amy, opravdu?
Opravdu ti tohle
"syn bude masový vrah, bude mlátit svou ženu, ubližovat zvířatům, já jsem krkavčí matka, budu vždy jen špatná matka, své dítě nemiluju, neměla bych mít právo vůbec otěhotnět a hned po porodu by mi měli dítě odebrat a dát ho k adopci nějakým hodným rodičům."
někdo řekl? Nebo je to stejná nadsázka, jako když jsi říkala, že někdo vyžaduje jako normu 4 roky doma?

Myslím, že tvoje argumentace je agresivně nefér. Skoro by se zdálo, že ten odchod od půlročního dítěte přece jen cítíš jako určitou vinu a snažíš se takto obhájit ~;)
To je zbytečné.
Jen i ty přej ostatním jejich názor - být s dítětem do tří (i do těch čtyř) let, nebo být úplně doma není nic špatného nebo méněcenného.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 18:34:51)
Ano, tohle mi skutečně řekly dvě maminky, které se mnou byly v čekárně.
Já nemám vůbec nic proti 2-,3-,4- leté variantě, naopak jsem pro, aby si každý mohl zvolit, co mu vyhovuje. Má švagrová se do práce už nikdy vrátit neplánuje.
Každému to jeho, ale toleranci pro všechny.

Vinu necítím, nemám za co. Syn byl v jeslích, posléze i školce spokojený, teď je natěšený do školy, s manželem děláme, co nás baví a hypotéka je splacená.
 Katka 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 19:06:40)
Amy, z toho, co ti řekly ony maminky v čekárně, si nic nedělej, na Západě (a to nejen v USA) je docela běžné dát dítě do jeslí i dříve než v 6 měsících a nikdo se nad tím nepozastavuje. A z dětí rozhodně masoví vrazi nevyrůstají. V Česku si každý, kdo dělá něco jinak než většina, vyslouží kritiku.

Podle mě je současná délka rodičovské neudržitelná, zvlášť ta 4-letá varianta. Až se zkrátí na max. 2 roky, hodně maminek určitě změní názor.
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 18:36:04)
Nikde jsem nepsala, že je špatné být s dítětem doma 3 nebo 4 roky - je to alternativa.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 12:27:30)
Patricie, už několikrát jsem tady psala, že tenhle kult dítěte dnešní doby, zdatně podporovaný délkou rodičovské dovolené dle mého názoru není nejlepší. Za chvilku to bude tak, že rodiče s dítětem budou doma do svatby ... a kdo nebude, ten bude špatný.
Já jsem s oběma holkama doma byla, mám práci, kterou si můžu přizpůsobit, také mám štěstí, že mi malou vzali do školky už v 2,5 letech (bez známostí, v naší školce místo naštěstí bylo), ale když jsem se zkusila zamyslet nad jejich prvním slůvkem a krůčkem, jak píšeš, z hlavy to nevím, asi to nejspíš bude napsáno v některém z deníčků, ale je to vlastně tak nepodstatná věc, že se mi to nechce ani hledat.
Myslím si, že jde skloubit dítě s kariérou ... a nechápu, proč se tady vůbec někdo rozčiluje, nikdo přece nechce, aby jesle byly povinné, ale pouze pro ty rodiče, kteří o to mají zájem. A proč by to vlastně mělo být něco špatného. Dítě, které má půl roku bych do školky asi nedala, ale neodsuzuju nikoho, kdo to udělá, ale po tom 1,5 roce, proč ne ...
 petra 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 10:44:20)
také souhlasím. Na našem okrese nejsou ejsle jediné, takže jsem dcerku vozila do Prahy, naštěstí měli volno. Jak to bude teď s chalpečkem netuším, jesle se přece jen zaplňují. Jinak dcerka do jeslí chodila ráda, ráno vůbec nebrečela, spíš odpoledne, že si chce ještě hrát a ne jít domů. Dík pobytu v jeslích neměla problém ani ve školce, ve školce patří k těm výřečnějším a sebevědomějším. Chlapeček je víc "mamánek", jak to bude u něj netuším.
Jinak v článku mě zarazily dvě věci - nejčastější rozdíl mezi sourozenci je 11 měsíců? kolem sebe vidím většinou odstup kolem dvou let. Opravdu to mělo být 11 měswíců a ne 21?
Pak mně zarazilo i že 25% dvouletých dětí chodí do školky. V praxi je běžně problém dostat do školky dítě tříleté, o dvouletém nemůže být řeč. KDyž jsem dcerku chtěla dát ve dvou a půl letech do školky, tak jsem uspěla až v 15. školce a dcerku vozila 25 km od místa bydliště.
 JankaP 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 10:54:04)
Petro,
jen jsi špatně četla, v článku se říká "nejtěsnější věkový rozdíl mezi sourozenci je kolem 11 měsíců".~;)
 petra 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 12:22:23)
Janko dík,
jak si tady kecám s chlapečkem a jednou rukou buším do počítača, tak fakt nezvládám písmenka.
Takže beru svoji poznámku zpět a půjdu se učit číst
 cyann 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 16:38:13)
těch 25% dvouletých dětí ve školkách - tak to podle nějakých statistik skutečně bylo, dumaly jsme kdysi s kolegyněni nad tím jak je to možné, a usoudily jsme že to budou z velké části děti, které jsou "zapsané" a platí školku, aby mohly fyzicky nastoupit v den třetích narozenin. to číslo je pár let staré, dnes už to bude vzhledem k situaci asi jinak...
 macčí,Matyáš04,Richard08 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 11:13:53)
To je věc,která se tu řeší stále dokola - dobrá matka/špatná matka,málo míst/zbytečná místa ..... vše by mělo fungovat tržním způsobem,ale nefunguje.Nařídit délku mateřské dovolené je nesmysl,každé dítě,matka a rodina má jiné potřeby. Otázka je (a již se to tu i řešilo) zda je možné provozovat tržně školku či jesle,tak aby to bylo únosné pro provozovatele a výhodné pro rodinu s dětmi. Jsem laik,ale z mého pohledu by stát měl podporovat a né nařizovat.
Já i kdybych si vysnila,že chci aby mé dítě šlo ve 2 letech do MŠ mám smůlu - syn má poruchu komunikace a není možné ho v současné situaci,v místě našeho bydliště umístit do MŠ i když je mu už 4,5roku.
Tady bohužel chybí vše - možnosti,ochota cokoliv řešit,odborníci ve školkách/ na úřadech a bohužel i mezi lékaři.
Stále se potácíme mezi možná,kdyby a prognozami porodnosti do příštích let. Ale fakticky ten problém nikdo nedokáže řádně uchopit a komlexně řešit.
Pokud se nad tímto problémem osobně zamyslím,své dítě bych do jeslí nedala. Sama jsem do nich chodila a žádnou psychickou újmu necítím,ale moje matka tvrdí,že to byla asi její největší chyba - trpěla jsem častými bronchitidami a hlavně záněty středního ucha po kterých mám následky dodnes. Říká,že nikdy nezapomene a neodpustí si kolik bolesti jsem si musela prožít - opakované píchání ucha,laryngitidy apod. a zbytečně.
Cítím potřebu se o dítě starat,mám možnost (finančně jsem se zajistila,ještě před prvním těhotenstvím ) a tím,že jsem si pořídila děti jsem se ve svém oboru postrala o to,že o kariéru už bojovat nemám šanci. Tedy mám prostor ,ale věřím,že by ho měly mít i ty maminky,které své dítě chtějí umístit do jeslí ( z jakéhokoliv důvodu ).
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(21.6.2009 12:09:33)
Tak ja jsem do jesli nechodil a do MS az od 5 let a taky jsem mel caste zanety stredniho ucha. Tak to nemusi u ditete nasledkem pobytu v jeslich ale muze to mit i jinou pricinu.
 kreditka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 13:07:09)
To je zajímavý jak se vše svádí na "minulý" režim, jenže já třeba komunistické jesle nepamatuji tudíž nejsem jimi ovlivněna a přesto když vidím malá miminka v jeslích či podobných zařízeních je mi z toho úzko.

Navíc nechápu proč hned některé matky vyžadují zkrácení rodičovské dovolené v ČR jen proto že ony ji nevyužijí. Kdo chce dát dítě do jeslí ať si ho tam dá, ale nenutí ostatním to samé.

Jeslí je málo to je fakt, ale myslím, že je teď akutnější problematika školek a škol ~a~
 Rapiti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 14:43:43)
Mně 6 měsíců připadá nepředstavitelně brzo, ale budiž, když to tvoje dítě zvládlo. Moje známá - lékařka dala dítě do jeslí od roka a půl na jeden den v týdnu a brala si 24 hodinové směny, takže v pohodě pokryla polovinu úvazku, kontakt s prací neztratila, dítě to ten jeden den v jeslích a s tatínkem také zvládlo, bez peněz nebyli. Podle mě to měli skvěle vyřešené.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 15:20:38)
to, že psychickou újmu necítíte, neznamená, že ji nemáte. to jen tak naokraj.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 7:56:23)
No to je presne ono - ti, kteri prohlasuji, ze je jesle dozivotne poznamenaly, ti tady ziskaji pochopeni a ti, kteri prohlasuji, ze je jesle nepoznamenaly, si vyslouzi komentare o tom, ze si to jen nechteji priznat ...

protoze jesle prece skodi a vsichni to vedi, jen nekteri tvrdohlavci si to porad nechteji priznat ...

 Lassie66 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 8:34:35)
Ahoj Kimmy,
no právě - jsou lidé, kteří mají na jesle ošklivé vzpomínky. Jsou lidé, kteří tvrdí, že to bylo v pohodě. Na druhou stranu neznám nikoho, kdo by nerad vzpomínal na své první roky trávené s mámou(pokud nešlo o patologickou osobu). Vyplývá z toho, že záleží na osobnosti dítěte a na kvalitě jeslí. Je zde ta pravděpodobnost, že dítě nebude na ústavní péči zralé - co pak? Pokud stát zavede takové podmínky, že nebude kroku zpět, pak to odnesou ty děti. Pokud stát zruší RD v roce dítěte, děti budou v těch jeslích nezávisle na jejich pocitech. Jsme stále ještě společnost, kde se řeší rozbitá hlava či bolest břicha - smutek a úzkost se rozchodí ~:(.
 jana38 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 8:52:24)
Já jsem z těch, která má na jesle ošklivé vzpomínky a na kom jesle zanechaly špatný vliv. Chodila jsem do nich od půl roku na osm hodin denně každý den.
Mám zřejmě díky tomu (samozřejmě nejen díky tomu) nedůvěru k jakémukoliv kolektivu lidí, nedokážu se podřídit jakékoliv autoritě, jsem nezdravě fixovaná na svoji matku a mám potřebu neustále jí dokazovat, že si její náklonnost zasloužím a mám nulové sebevědomí.
Můj manžel, kterého hlídala v dětství babička je mnohem sebevědomější osoba. POvahově jsme jinak oba stejní.

Jsem ráda, že jsem svoje děti jeslí ušetřila.

Věřím, že jsou děti, na kterých chození do jeslí nezanechá pražádný vliv, ale jsou děti, které se z toho sbírají zbytek života. A jak to zjistíme dopředu?

Samozřejmě nikomu nebráním, aby svoje děti do jeslí nedával, jsou to jeho děti.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 9:18:58)
asi tak nějak. prostě některé věci u svých dětí nehodlám riskovat. Mojí mámě nic nevyčítám - neměla na výběr. Já na výběr mám. Takže volím to, co je dle mého svědomí to lepší pro moje děti.
 aggie 


Re: Jsem pro více jeslí 

(11.5.2009 17:59:23)
se zaujetim jsem si precetla diskusi pod clankem... divam se na to i trosku z jineho pohledu- ziju v UK , kde materska je 6-9 mesicu...a nikdo se tomu nedivi, neresi psychicke ujmy apod. ja jsem "odkojena" predstavou ceske 3 az 4 lete materske a ta kratka doba britske materske me docela desi, na druhou stranu, kdyz pujdete zde po tech nekolika mesicich do prace existuje tu relativne dobry system pece o deti- takze mate na vyber...ale: ja sama bych rada zustala s ditetem dele, tim padem bych byla bez jakychkoliv prijmu, ale zaroven , kdyz dam dite k hlidani "placenym profesionalum" a pujdu pracovat- jako zamestnanci s minimalnim platem se mi to nevyplati/vetsina prijmu pujde na placeni hlidani/... ~d~:-)
 Roseanne 
  • 

každého věc 

(12.5.2009 10:20:04)
já s manželem uvažujeme o jeslích dost vážně,avšak až v období kolem 2 let.Blízko bydliště máme jesle soukromé.
Mám za to,že právě v dnešní době je jistou výhodou brzká socializace dítěte.
V každém případě je na uvážení každého,jak si je schopný některé věci zařídit.Bydlíme ve městě,kde ještě moc lidí neznáme a rodinu tu nemáme.Takže v případě,že potřebuji dát syna někam na pár hodin a obejít uřady,lékaře či si udělat práci je takřka nemožné.
Nesoudila bych ukvapeně lidi,co se rozhodli dítě dát do jeslí.Protože v některých případech se tam dítě může mít lépe než u histerické matky,co potřebuje uklidit a nakoupit a nechá řvoucí dítě v jiném pokoji samotné,at se zabaví.
 verka 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:42:08)
Myslím si,že jeslí je dostatek.naštěstí je většina maminek,které své miminko chce vidět první tři roky každou minutu vyrůstat.první slovo,první úsměv,první oslovení mami,a prostě všechno první.......
Ve třech letech života dítěte je už MŠ potřeba,ale citové vazby se vytváří v prvních letech.
A že např.Němci dávají děti do jeslí?Co jim zbývá,když mají ze zákona krátkou MD.nyní se jejich vláda domnívá,že by jí měli mít ještě kratší.Nejsou to jen moje bláboly,ale vím to od příbuzné,která v Německu žije.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:52:32)
Verko, podle tebe je jeslí dostatek? A to jsi vzala prosím KDE??? Zkus se trošku poptat těch, které by potřebovaly třeba ve dvou letech dítěte jít do práce, a marně shánějí místo v jeslích. ~:(
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 11:53:30)
jenze ono to "prvni" nekonci uderem tretich narozenin ...

a citove vazby se bez problemu daji navazat a v pohode udrzet i pri zamestnani...
 amy 
  • 

Re: Jsem pro více jeslí 

(12.5.2009 14:50:02)
Neřekla bych, že jeslí je dostatek, když se děti musí zapisovat už před narozením, já jsem dostala tip na báječné jesle a když jsem se na ně v 32.týdnu informovala, mohla jsem být zapsána na 18.místo pod čarou (18 dětí by muselo vypadnout, aby syn mohl nastoupit). V jeslích, do kterých syn nakonec chodil, jsem v 32.týdnu získala poslední volné místo.
 mojpol 


Re: Jsem pro více jeslí 

(21.6.2009 22:18:17)
Z byvaleho vychodniho bloku uz zkratili MD v Madarsku, nektere socialni davky zrusili a ostatni snizili kvuli krizi.
 wifii 


Re: Jsem pro více jeslí 

(3.6.2009 13:51:37)
Při trávení času s dítětem doma přece nejde jen o každodenní kontakt, mazlení, maminčinu péči atd. - i když to je taky strašne důležité - ale i o předávání hodnot. Dítě vidí matku reagovat v různých situacích, vidí ji pracovat, jednat s lidmi, zvládat konflikty, hněv, únavu, atd. A tenhle čas je klíčový pro jeho další osobnostní vývoj. To učitelka z jeslí ani z MŠ nikdy nenahradí. Když vidím učitelky MŠ, které vedou děti na procházku, jak se s nima vůbec nebaví, ale povídají si mezi sebou, a to někdy i vulgárně, hm, nechce se mi dát děti ani tam...
 Insula 


nestojím o ně osobně 

(11.5.2009 10:44:32)
Já bych je nevyužila, ale chápu, že na "trhu" mohou jesle chybět. Spíše bych uvítala větší možnost práce z domova a na zkrácený úvazek. Toto je téměř nemožné na našem trhu práce sehnat. :-(
 Gabča, dcera 6/06 
  • 

Re: nestojím o ně osobně 

(11.5.2009 10:49:37)
Přesně tak, jesle bych nevyužila, ale zkrácený úvazek či práci z domu ano. Jenže bohužel není mi přáno :(
 Markéta, syn 7l. a miminko 
  • 

Re: nestojím o ně osobně 

(11.5.2009 11:15:26)
Ovšem při zkráceném úvazku taky někdo musí dítě hlídat. Já ho mám, v kombinaci s prací z domova, jeden den v týdnu hlídá babička, práce z domova probíhá v noci, protože čilý kojenec nedovolí pracovat přes den a to se zcela jistě nezlepší. Odpoledne k němu přibývá prvňák, který má též své nároky na maminku, takže k počítači zasedám cca v devět večer. Jesle plánuji,bude-li místo, tak od dvou let cca dvakrát týdně. Měla bych je i jako pojistku pro případ, že by malého nevzali do školky, je narozený na začátku října a co já vím, jaká budou za dva a půl roku kritéria pro přijímání. Starší nastupoval do jeslí ve dvou a půl, od tří let chodil čtyřikrát týdně, moc se mu tam líbilo. Zajímavé je, že v jeslích byl zdravý, marodit začal až po nástupu do školky, první rok tam nachodil cca třetinu času, druhý rok lepší, třetí rok už byl zdravý.
 Insula 


Re: nestojím o ně osobně 

(11.5.2009 11:37:27)
Markéto, odpoledne může hlídat třeba tatínek. ~;) Nebo někdy i dopoledne. Manžel dělá tři směny, takže někdy bych mohla dopoledne a někdy odpoledne.
 marketa, syn 7l. a miminko 
  • 

Re: nestojím o ně osobně 

(11.5.2009 11:42:22)
no jasne nektere moje kamosky to taky takhle maji. nas tatinek ale takhle nefunguje travi dost casu mimo domov tak zaplatpanbuh za babicku a tety.
 petra 
  • 

Re: nestojím o ně osobně 

(11.5.2009 12:25:43)
Markéto,
mám to úplně stejně, jen s tím rozdílem, že chlapeček je v půlce října a už teď vím, že v áří mně ho d školky nevezmou. A odpoledne mně nepřibývá prvňák, ale čtyřletá slečna ze školky. Bez babičky by to prostě nešlo a proč b nemohly mít jesle ty, které nemají tyhle možnosti.
 JankaP 


Z domova + zkrácený úvazek 

(11.5.2009 11:15:50)
Práci z domova + zkrácený úvazek vlastně mám. Je to - myslím - to nejlepší.
A ráda si platím paní na úklid, protože děti jsou každou chvíli nemocné, práce být hotová musí, pracuju v noci leckdy, takže na úklid už čas fakt nezbývá. Uklízet k nám chodí paní taky na mateřské dovolené, myslím, že nám to oběma vyhovuje.
 Cita 


Ano! 

(11.5.2009 10:45:24)
Panebože, samozřejmě, že ano..ale kam!!! Školek i jeslí je katastrofický nedostatek a tady se řeší ptákoviny (pardon)...
 Zuzana N., Honzík 2, Terezka 10 
  • 

Jsem pro 

(11.5.2009 10:54:28)
Zajímavý článek. Jen jsem se pobavila tím, že lze propašovat dítě do mateřské školky ještě před třetím rokem. Možná dříve. Já mám to štěstí, že mého synka do školky (s přímluvou) přijali. Začne chodit od října, kdy mu budou 3 roky. Mé kamarádky takové štěstí neměli, jejich děti jsou narozené až v listopadu a prosinci. Ve školním roce 2009/2010 tedy nemají na přijetí šanci. Nikdo se neptá, co budou dělat, když do práce musí po třech letech nastoupit. Ale to jsem odbočila od tématu.
Syna dávám už 3 měsíce 2 x týdně do hlídacího mateřského centra. Nemám žádnou hlídací babičku a na všechny aktivity chodím se synem. Je plně zvyklý na mou péči a stálou přítomnost. Manžel pracuje mimo bydliště a moc se nevidíme. Pokud bych syna dala v říjnu od rána do večera do školky, byl by to pro něj hrozný šok. Těžko by to nesl. Takže takovéto postupné odloučení mi přijde mírnější. Je fakt, že řadu věcí, které odmítal sám dělat, teď naopak sám dělat chce. Je to podle mě tím, že to vidí u ostatních dětí. Možná i proto, že mu občas nezbyde nic jiného, než se o sebe postarat sám. Přeci jenom paní učitelka je jen jedna na několik dětí. Pokud jde o jesličky, potřebovala jsem nutně v dceřiných necelých dvou letech nastoupit do práce. Nikde mi ji nevzali. Všude bylo plno. Nakonec jsem sehnala super paní na hlídání, která k tomu měla ještě dvě vnučky ve stejném věku. Přesto na to období dost nerada vzpomínám. Byla to hrozná honička. Moje jediná touha bylo spát a spát. Dcera se v noci budila, péči o domácnost jsem nestíhala, dodělávala věci po nocích. Do toho byla malá neustále nemocná. Po roce a něco nastoupila do školky a bylo to totéž. Musím říci, že za ty dva roky jsem měla nervy na pochodu a léčila jsem se na imunologii (neustálý stres a nedostatek spánku udělali své). Nejhorší bylo, že jsem měla na dceru málo času a ona svou pozornost vyžadovala. Její tělíčko bylo těmi neustálými nemocemi také oslabené. Jenže když mi doktorka řekla, že by bylo dobré, aby ještě zůstala 14 dní až 3 týdby doma a nechodila do kolektivu, neměla jsem to jak udělat. Jak ráda bych teď nastoupila jen na částečný úvazek, ale zaměstnavatel mi to neumožní. A o práci přijít nechci. BOhužel už vím, do čeho jdu a co mě čeká. Nechtěla bych proto, aby se zkracovala délka mateřské a rodičovské dovolené. Je fakt, že by měly být zařízení jako jsou jesle a školky přístupné pro ty, kteří chtějí nebo nemají jinou alternativu. Přesto si myslím, že není dobré, aby dítě trávilo v těchto zařízeních dobu od 6 do 16 hodin 5 x v týdnu. Pokud jde o nemocnost, je pravda, že dítě může něco chytit i v mateřském centru, ale pak s ním můžete zůstat doma a nevodit ho do kolektivu dokud není fit. Ne ,že jste nuceny se vrátit do práce a dítě vrazíte do kolektivu po co nejkratší možné rekonvalescenci.
 Winky 
  • 

Re: Jsem pro 

(11.5.2009 11:07:33)
Taky vidím problém v tom - jak už to tu proběhlo - že si sice můžu "svobodně" zvolit délku RD, ale potom dítko stejně nemám kam dát (dvouleté - nelze, jedny jesle - narvané. 8tis/měs - na okrese, a tříleté - mooožná se podaří do školky, ale přesně ten problém - pokud mu budou tři v průběhu škol. roku, je to loterie a pravděpodobnější je že spíše nevezmou, obzvláště pokud mu budou tři mezi lednem a červnem). Tohle bych viděla jako hlavní věc k řešení - co s dětmi po skončení rodičovské dovolené. A až následně řešit nižší věkovou skupinu dětí.
 KoproFka 


Re: Jsem pro 

(11.5.2009 13:17:25)
Jo, kdyby to bylo takhle.
 KoproFka 


Re: Jsem pro 

(11.5.2009 13:28:37)
...jo, kdyby to bylo takhle, ale ono je to ještě striktnější - náš Kubíček je narozen 8.9.2009 a tím jsem automaticky vypadli z pořadníku školek v naší městské části, protože 1.9. nedovršil 3let. Blbákov! ~o~Já sice chápu, že školky v Praze jsou fakt problém, ale tohle mi přijde tedy na hlavu postavený. Navíc máme 2 školy 5 minut od domu.~;(( Nakonec se sice do školky dostal,ale to jen proto, že se neplánovaně otevírala v naší městské části ještě jedna třída navíc a já tak škemrala a prosila... že jsem tu školku prostě vyškemrala. Sice to máme dost z ruky (cca 20-25min MHD) a navíc opačným směrem, než pak jedu do práce... Takže je to dost honička, ráno je to "klika klika" (tedy z domu přes školku do práce) hodina a půl~n~. Prostě úplně zbytečně strávený čas cestováním ráno a večer, chjo... Naštěstí při všem tom pechu je Kubča v úžasné třídě, miluje paní učitelky i děti a chodí tam moc rád - kdyby se tam ještě trápil, tak fakt nevím..
 mojpol 


Re: Jsem pro 

(21.6.2009 23:03:16)
Tady se stal asi nejaky zazrak kdyz vzali do skolky jeste nenarozene dite.
 Tamarkaa 


Zážitek s chozením do jeslí 

(11.5.2009 13:29:04)
Já jsem do jeslí chodila a vzpomínám si na to. Bylo to hrozné, ale hlavně z toho důvodu, že mamka chodila do práce na 6 hodinu ráno a vstávali jsme o půl páté (a jeli do vedlejšího města), děs. Vím že jsem byla uřvaná, mamka vytočená a uplně vidím jak odchází z těch jeslí a nechává mě tam. Ošklivý zážitek. Myslím si ale že to bylo hlavně tím vstáváním, do teď když mám vstát náhodou před 6 hodinou, tak je mi špatně a klepu se, nemůžu vstát. Známé dítě chodí do jeslí od 10 měsíců, pracuje tam jeho babička a je uplně spokojené, chodi na 8 hodinu, krásně mluví, umí plno věcí, paráda. Tak nějak si myslím, že kdyby jsme se dítěte zeptali, tak by většině pár hodin někdy přes den v jeslích nevadilo, ale natvrdo od rána, no komu by se to líbilo že :-)
 Zuzuk 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(11.5.2009 16:42:47)
koukám, že máme společné trauma, mě tak poznamenalo že vstávání před 6 hodinou mi vyvolá do dnes zvracení a to už jsem z jeslí 30 let pryč
 Tamarkaa 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(11.5.2009 17:14:24)
No já se prostě vyhýbám všem situacím, které by mě nutily vstávat dřív, jsem schopna tomu obětovat docela dost, prostě to nesnáším. Kdybych třeba měla dítě a měla ho vodit do školky a vstávat kvůli tomu každý den kolem šesté, tak to prostě nesnesu, tak stejně nemám kvůli tomu psa abych ho nemusela ráno venčit.
 Zdena 
  • 

Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(11.5.2009 21:17:58)
Do jeslí jsem nikdy nechodila, ale vstávat před šestou považuji za těžkou újmu na svém zdraví :-)
 mojpol 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(22.6.2009 5:24:22)
To ja musel vstavat cely zivot v 4.30, protoze v zamestnani jsme zacinali uz v 5.30. A to jsem pracoval porad jen ranni smeny. Kde pracuji na 2 nebo 3 smeny tak je to jeste horsi a prvni tyden pri prechodu na letni cas byl nejhorsi.
 Katka 
  • 

Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(11.5.2009 18:36:20)
Mám to úplně stejně, taky nenávidím časné ranní vstávání. Pro ty děti je to kruté, tahat je tak brzy z postýlek, jsou pak mrzuté, apatické a rozhodně to u nich nepřispěje k oblibě jesliček nebo školky. Odvíjí se to ale od pracovní doby rodičů, nevím, proč se tady začíná pracovat tak brzy :-(
 porrima 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(11.5.2009 19:35:47)
To těžko naše díte vstávalo od malinka již v 5 hodin a budilo celou rodinu, že již je den nejen ve všení týden, ale i o víkendu. Takže žádne buzení do jeslí, školky či školy. Vstává sám a bez řečí.
 Zrzeček 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(12.5.2009 8:46:26)
Víš, proč se tady pracuje tak od brzy? Abychom my, pracující matky, mohly vyzvednout děti ze školky. Chodím na půl 7, abych mohla z práce v půl 3 zmizet a běžet pro děti do školky a jeslí. Abych si je alespoň trošku užila. Kdybych pracovala od 8 či 9 hodin, děti by nemohly chodit do školky, protože bych je prostě nestihla vyzvednout.
 Zuzuk 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(12.5.2009 9:25:54)
Kdyby se chodilo na 8-9 tak by se i v naší zemi školky přizpůsobily jako v jinýh zemích... brácha učil ve školce v cizině a chodil na půl 9 a děti tam byly maximálně spokojené, jenže zmněn mentalitu a zvyky národa ... to nepůjde , no škoda bylo by to fajn
 Katka 
  • 

Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(13.5.2009 13:15:18)
Přesně tak, školky by se přizpůsobily pracovní době rodičů, tam, kde školy otvírají od 8h, rozhodně nezavírají nejpozději v 16h. A po vyzvednutí si rodiče dítěte užijí stejně jako v ČR, protože může jít spát později, protože zase později vstává.
Nevím, proč někdo dává přednost tahat děti v 5.30 z postele, což zvláště v zimě není vůbec příjemné.
 mojpol 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(22.6.2009 6:04:47)
V zime vstavat v 5.30 neni nejhorsi ale na jare pri zavadeni letniho casu je to nejhorsi.
 mojpol 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(22.6.2009 5:57:21)
Jsou i zeme kde se uci na zakladnich skolach az v 9 hod a deti jsou bezne venku i po 22 hodine.
To je ale v mentalite prislusnych narodu. Taky nekde maji letni prazdniny 3 mesice. U nas maji maminky problem u skolaku s 2 mesici prazdnin. Kazda zeme a narod ma nejaka specifika ktera by se jinde tezko uplatnovala nebo by vyhovovala jen nekomu a vetsine lidi by vadila.
 Maky 
  • 

Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(30.5.2009 3:04:47)
No nevím, bohužel dělám od půl osmé a protože už musí být spuštěný provoz , jsem v práci už krátce po sedmé ráno, cesta do práce mi trvá 40-45 min. Nějaký čas příprava, takže půl šesté to jistí. Děti naštěstí vodí manžel, který dělá od osmi, ale příjde zase déle domů. Musí mít ale vše přichystáno večer, oblečení pro děti zejména. Ráno jim ještě připravím na stůl svačinky a snídani a pak už mizím do práce. Je to někdy síla. Ale bohužel lidi k nám chodí brzo ráno a kolikrát už půl hodiny před otevřením je u nás fronta.
 Maky 
  • 

Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(30.5.2009 3:04:59)
No nevím, bohužel dělám od půl osmé a protože už musí být spuštěný provoz , jsem v práci už krátce po sedmé ráno, cesta do práce mi trvá 40-45 min. Nějaký čas příprava, takže půl šesté to jistí. Děti naštěstí vodí manžel, který dělá od osmi, ale příjde zase déle domů. Musí mít ale vše přichystáno večer, oblečení pro děti zejména. Ráno jim ještě připravím na stůl svačinky a snídani a pak už mizím do práce. Je to někdy síla. Ale bohužel lidi k nám chodí brzo ráno a kolikrát už půl hodiny před otevřením je u nás fronta.
 mojpol 


Re: Zážitek s chozením do jeslí 

(22.6.2009 5:42:16)
Za totality to bylo jeste horsi, to se chodilo do prace vetsinou v 5.30 ale maminky co davali deti do jesli nebo do skolky meli zkracenou pracovni dobu a chodili do prace az v 7 hod.
 Mammita 


Nikdy! 

(11.5.2009 13:40:49)
Tedy pokud k tomu nemá matka vážné finanční nebo jiné důvody.
Pobyt v jeslích způsobuje dětem vážné psychické poruchy. Ne snad proto, že by jim tam bylo ubližováno, ale tyto děti mají narušenou tvorbu vazeb, a to především na matku.
My jsme taky chodili do jeslí a myslím, že máme velké problémy. Vysoká rozvodovost, různé psychické poruchy atd. Myslím, že jedním z faktorů a spouštěčů jsou právě denní jesle.
 mellie 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 13:52:22)
Já jsem chodila do jeslí od 9 měsíců a nepamatuju si nic - absolutní nula. S mámou máme vztah úplně normální, jako dítě jsem ji samozřejmě nadevše milovala. S mým prvním dítětem jsem plánovala odejít do práce v jeho půl roce na půl úvazek (druhou půlku měl manžel), po roce jsem se ale vrátila, protože mi práce tak nějak "přebývala".

Tím chci říct, že je to tak individuální, že prostě nelze posuzovat podle osobních vzpomínek...
 mojpol 


Re: Nikdy! 

(22.6.2009 6:25:21)
Zadne dite si nepamatuje nic pred 1 rokem a vetsinou ani nic pozdeji do 2 let. Co o tom obdobi vi je jen z vypraveni rodicu nebo starsich sourozencu.
 Paluška 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 13:53:00)
Chodila jsem do jeslí od svých 14 měsíců a moje mladší sestra od 15 měsíců. Trávily jsme tam obě každý den zhruba 8 hodin. Ovšem nevšimla jsem si, že bychom měly narušený vztah se svou mamkou!~;)
Sestra i já máme s mamkou výborné vztahy, jsme si všechny hodně blízké.
Já souhlasím s názorem, že jesličky by tu měly být jako alternativa pro ty, kteří prostě nechtějí nebo nemohou být doma se svým dítětem celé tři roky. Dnešní jesle přece nejsou to démonické zařízení, jak tomu bylo v některých případech před 30 lety.
 mojpol 


Re: Nikdy! 

(22.6.2009 6:38:34)
V jeslich a ve skolkach je to vsechno jen na pristupu zamestnancu. V jedne ucitelka zalepovala hodne mluvicim detem pusu naplasti v nedavne dobe.
 bamberlok+tadík 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 13:53:39)
já bych své dítě do jeslí nedala z mnoha důvodů, tím hlavním pro mě je, že dítě jsem si pořizovala proto, že jsem ho chtěla vychovávat, koukat se jak roste, prožívat s ním všechno od začátku, jinak nevidím smysl v tom mít dítě. u těch, pro koho je důležitá kariéra, nebo cestování,nechápu, proč si vlatně dítě pořizují, pro mě je důležité mít rodinu a starat se o dítě, tudíž kariéra a další jde stranou.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 14:31:04)
Tohle je nevětší klišé, stala jsem se matkou, tak přestanu být naprosto sama sebou ... chápu, že to může někomu vyhovovat, ale taky chápu, že někomu naprosto ne. Kdyby to tak totiž bylo, tak ve všech státech okolo, kde je mateřská o hodně kratší vyrostou z dětí jen citoví deprivanti.
Já své dvě děti miluju, ale nejsme jedna osoba, jsme tady na světě každá za sebe (myslím sebe a své dvě dcery), ráda s nima jsem, ale taky mám ráda svoji práci, svůj volný čas, i svého manžela chci někdy jen sama pro sebe. Mé děti do jeslí nechodily, ale pokud bych to mohla vzít zpátky, možná bych nad tím i přemýšlela, byla jsem na mateřské hrozně nešťastná, což s láskou k dítěti vůbec nesouvisí.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 8:58:58)
Bamberlok - takze predpokladam, ze se po vycerpani RP do prace vracet nebudes?
 bravad 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 13:53:50)
Na to jsou nějaké studie? Nebo odkud tohle všechno víš? Vysoká rozvodovost není kvůli jeslím, ale kvůli tomu, že rozvést se, je směšně snadné.
 Mammita 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 14:45:20)
Není o tom studie, je to přímo diagnóza.
Existují pochopitelně jedinci s různým stupněm sensibility a neříkám, že to tak musí být. Pochopitelně ne. Stejně tak ale nebudu vozit dítě na podsedáku, protože nechci riskovat, tak nedám dítě do jeslí.
Dezinhibovaná příchylnost v dětství= porucha vznikající především v prvních pěti letech života, následky jsou patrny po celý zbytek života. Vzniká u dětí, které neměly možnost v útlém věku psychicky přilnout k jedné osobě, která o ně pečovala. Neměly příležitost k vytvoření láskyplného, stabilníhoa bezpečného vztahu s dospělou, pečující osobou. Objevuje se hlavně v případech, kdy docházelo k rychlému střídání pečujících osob. Následkem je neschopnost navázat stabilní vztah. Jeho náklonnost k lidem je rozptýlená, s každým se na potkání kamarádí a přehnaně vyžadují pozornost jako důkaz přízně.
Toť z mého studijní ho materiálu, autorem je PhDr. Václava Nývltová, CSc., ale když si přečtete pana profesora Matějčka, tak ten to taky popisuje.
 bravad 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 14:56:38)
Jasně, ale to by někdo musel prokázat vznik této poruchy v souvislosti s návštěvami jeslí. Tohle nic nedokazuje. Studie na to nejsou, ale je to diagnóza? Jak tomu mám rozumět? Někdo něco napíše a to je pravda bóží? Nebo co si o tom mám myslet?
 Mammita 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 15:05:55)
:-) je to diagnoza F94.1 dle Mezinárodní klasifikace nemocí.
Hned v prvním příspěvku jsem psala, že s tím nesouhlasím pokud nemá matka vážné důvody.
Je to věc každého, jen Vám tu poukazuji také na odbornou literaturu.
 bravad 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 16:13:26)
A to, že je ona porucha zařazena do klasifikace chorob, automaticky znamená, že vzniká v souvislosti s návštěvou jeslí? Sama si před chvílí řekla, že na to studie nejsou! Takže jak tomu mám rozumět? A propos, je rozdíl mezi dítětem z děckého domova, které žádnou jednu osobu, ke které by si mohlo vybudovat vztah nemá a dítětem, které vyrůstá v rodině, má vybudovaný vztah k matce (a otci) a stráví 4 hod denně v jeslích.
 vokounek 


Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 15:13:08)
Studie nestudie, selským rozumem je jasné, že s některými dětmi neotřese nic a jiné i jednodenní pobyt v jeslích může dost stresovat. Takže je to na rozumu maminky, jak zná své dítě, nelze zobecňovat.
Osobně bych byla nešťastná při představě, že se mému dítěti stýská a vůbec nechápe, proč je tam, kde je. A to v půl roce jistě netuší, že jde jen o přechodnou záležitost. Takhle malé děti nemají pojem o čase, takže je to jakoby pro ně navždy.A hlavně, že se mu stýská a starají se o něj cizí lidé, kteří k němu nemají žádnou vazbu, je pro mne nepředstavitelné.
U nás dost jezdí sestřičky s jeslovými dětmi na procházky.
Je to smutný pohled. Ty, co už chodí se drží kroužku,aby se neztratily.Vůbec je nenapadne se pustit a jít zkoumat okolí, jako jiné děti, které se rozbíhají na průzkumy světa, protože mají jistotu blízkého člověka v zádech.
Ty v kočárku sedí a koukají a sestřičky si povídají - spolu.
Co může být na jeslích užitečného pro dítě? Pro rodiče budiž - úschovna ratolestí.
Ale nevěřím tomu, že se jim tam mohou věnovat tak jako by to byla schopná jedna osoba, třeba chůva.
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 15:30:25)
Kanimůro, jenže ono to tak většinou není. Jakože matky se rozhodují, zda být doma či dát dítě do jeslí, na základě toho, jaké jsou děti. Rozhodujeme se většinou za sebe, s ohledem na práci, hypotéku, ale ne na základě toho, co je a co není pro děti prospěšné, bo to v dané chvíli těko víme. To ukáže až budoucnost. Matky se "zájmem dětí" často ohánějí - jsem s ním doma, je to pro něj nejlepší - ale je to pro něj skutečně nejlepší? Co kdyžto jeho astma (příklad) znamená, že se prostě s matkou doma dusí a povolení otěží by mu jen prospělo? Co když to dítě v jeslích, co je najednou tak často nemocné a má třeba ekzém, se ze sebe jen snaží dostat to, jak je bez rodičů nešťastné? Všichni rádi říkáme - naše děcko je v jeslích v pohodě, zvládá to, vůbec mu nechybíme (musí být doma, beze mě to nezvládne) - ale je to vždy tak?
Pro mě je fyzický stav dítětesilným ukazatelem toho, co se v něm děje... nemusí to mít vždy souvislost s jeslemi či babičkami či matkou doma, ale za zamyšlení to stojí... a ne mávnout rukou- je sice furt nemocná, má ekzém a astma, ale v jeslích je v pohodě, už nebrečí...

Já jem pro vyváženost a pro to, aby se respektovaly skutečné potřeby dítěte. Ne se jimi jen argumentovalo. A s "kultem dítěte" to nemá co dělat...
 vokounek 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 15:44:36)
Mono,
souhlasím s Tebou. Jakákoli demagogie je špatně. Jen já to mám takhle. Ale s tím ekzémem jsi mně dostala.Že jsem svým malým ekzematikům nedala svobodně nadechnout v jeslích. Už je pozdě, ale zas se blíží doba internátů~;).( jen rýpnutí v dobrém, také je mi jasný, že vše se vším..)
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 16:20:25)
Kanimůro, ekzém je psychosomatická záležitost. Jsem ekzematik odmala :-) Jinak jsem se ani projevit nemohla, vzdor nebyl tolerován, ale nějak to ze mě ven musí... dodnes na stres neumím reagovat jinak,nenaučila jsem se vypořádat ses ním jinak, než že se začnu nevědomky škrábat... to jen takové odbočení:-)

Já si zdravotní stav svých dětí všímám, když se například starší syn jednou pozvracel v noci, samozřejmě jsem vzpomínala, co jedl (to co my), ale taky jsem si vzpomněla, že den před tím ho tatínek učil jezdit na kole a byl na něj docela prudký... proto bych nad neustálou nemocností děcka nikdy nemávla rukou. Když začal chodit do školky, za první rok zameškal jeden týden - do vánoc (tj. první 4 měsíce) nebyl nemocný ani jeden den. I proto vím, že do školky šel s dobrým základem a to nejen fyzickým. Bylo mu 3,5 roku. Většina dětí je po nástupu do školky nemocná častěji - nad tím bych se zamyslela. Jenže nad nemocemi dětí se mává rukou a málokdo to spojuje s jejich psychikou. Přitom sami známe břichabol či průjem třeba před důležitou zkouškou... já moc nevěřím, že půlroční dítě chce být bez matky v jeslích. A že pokud chytne nemoc, nemá to s tím jak se cítí žádnou souvislost. Ale věřím, že to může zvládnout a někdy líp, než s frustrovanou mámou doma...

Ale to už je možná mimo téma :-)
 vokounek 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 16:27:54)
Mono, samozřejmě. Ty nemocnosti nástupů do školky i do školy. Můj prvňáček třeba už půl roku kašle. Lítáme od čerta k ďáblu a všechno v pořádku. Podezřívám ho, že to má ze skrytého stresu ze školy, ač se tváří, že to zvládá levou zadní.
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 16:41:01)
Milado, já to taky nevím ~y~ Já ti to nijak nepodložím, nedokážu... je to prostě něco, čemu věřím a pozorování své rodiny i okolí mi dává za pravdu. Prostě věřím, že většina nemocí je psychosomatických. Můžeš souhlasit, nesouhlasit, to je fuk, je to jen názor a ten můžeme mít každý :-)
Ekzém není něco, co přiletělo náhodně vzduchem a sedne na kohokoliv. Ale o tom jsem debatovat nechtěla,jen jsem chtěla poukázat na to, že to, zda se dítěti někde líbí či nelíbí, či je a není spokojené, nemusí ukazovat jen to, zdase ráno rozeřve či ne. I ten vleklý břichabol může být signál, třeba. Já bych netahala děcko po doktorech, spíš bych přemýšlela, comu leží v žaludku. Dětem věřím. Ale to bych udělala já, neříkám, že to někdo nemá dělat jinak ani že to dělá hůř.
 Tulka 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 16:53:06)
Mono,souhlas,na tu psychosomatiku taky věřím.Když jsem nastupovala do práce, začaly jsme s dcerou marodit obě~:-D.První půlrok na střídačku já,pak ona..Potom jsme si zvykly a srovnalo se to.
 vokounek 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 16:41:29)
Milado, myslím, že to Mona myslela jako nadsázku. Ale ekzém má s psychikou opravdu hodně společného.Minimálně ji dost ovlivňuje. A možná je to i naopak - někomu se ve stresu ekzém vyrazí nebo zhoršuje - takže spojené nádoby to budou.
 vokounek 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 16:54:07)
~t~~R^
Ale fakt, že vymizí ekzém, neznamená, že člověk přestal být atopikem. Jo, synkovi taky zmizel kolem dvou let.Pak nic a najednou v deseti pylová alergie - senná rýma.Prostě to už v sobě má, akorát se to projevilo v jiné formě.
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 17:14:57)
Já to nemyslela s nadsázkou. Já vážně věřím, že tělo a duše jsou spojená nádoba a jedno druhé ovlivňuje :-)
 vokounek 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 17:24:21)
Jasně, ale ten prvotní impuls, kdy se rozhoduje u mimina o ekzému asi není psychický.Leda bychom zabrousily až k vlivu psychiky matky na vznik ekzému u dítěte.Ale nevím nevím~;)
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 18:01:38)
Kanimůro, asi nikdo neznáme odpověď na všechno (i když spousta lidí na vše odpověd má) ~;)
Některé dítě se narodí odolné, jiné slabší, proč, to by bylo asi na delší, a jinou debatu. Po jednom zařveš a stresem se počůrá (a v noci rozškrábe kůži), jiného můžeš mlátit třeba a zvládne to bez větší psychické i fyzické újmy. Jesle někdo zvládne, jiný zapškne. Ale na to se hypotéka neptá...
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 20:49:02)
Milado, já nikde nenapsala, že v noci se škrábou jen děti, na které někdo řve. Každý máme práh stresu a taky tolerance, že... jinde, každý máme schopnosti řešit psychické či fyzické obtíže jinak, proto někdo při stejné zátěži onemocní, někdo ne. Očividně psychosomatice nevěříš, máš na to plné právo, dělejme každý, jak umíme... ~;)

Já sama mám ekzém už 30 let, takže o něm taky něco vím. Manžel taky. Naše děti tudíž měly dost vysokou pravděpodobnost, že ony geny náchylnosti po nás podědí. Prozatím nemá ani jeden žádnou alergii, vyrážku, ekzém, nic. Jistěže jsem zavedla i režimová opatření (kojím, mimina téměř nekoupu, nosí bavlnu, nesterilizuju, nechráním úzkostně před bacily a špínou kvůli nezlenivěnění imunitního systému - laicky řečeno :-) to jen že tebou psané statistiky znám, taky jsem svého času docela načetla, pže s ekzémem a alergiemi bojuju odmala... proto některé věci dělám jinak,než se dělalo v mé původní rodině a strava, očkování a spol. v tom hrají pramalou roli...
 Tulka 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 21:06:50)
Milado,já jsem četla,že dítě asi do 6 let věku reaguje nejvíc na psychiku své matky,takže odraz stavu dítěte souvisí s její psychikou.Takže spokojená,vyrovnaná matka=zdravější dítě.Možná na tom kus pravdy bude.
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 21:29:27)
milado,a kdo říká, že JEN dítě má problém? Psala jsem, že SI MYSLÍM (a věřím), že ekzém (a nejen ekzém) je hlavně psychického původu, že s duší souvisí. Nemoc dítěte je nemocí celé rodiny, děti velmi citlivě reagují na cokoliv, co je součástí jejich světa. A projevují se v odpovědích různě - někdo umí jednat hned narovinu, někdo to tlačí do sebe a projeví se to na těle. Dvouměsíční dítě může být reakcí na matku, matka-dítě jsou částečně jeden celek i déle než se přestřihne pupeční šňůra.

Řeknu ti malou story, zní jak scifi, ale... moje nejmladší do svých 5 měsíců byla skoro stále zahleněná a stále kašlala, pediatra 3x navrhla antibiotika, já 3x odmítla, tušila jsem, že nepomůžou, bo příčina bude jinde... i testy na CF už navrhovala, přes vánoce jsem to měla promyslet. A já jsem přemýšlela a došla mi, že to není její kašel. Že to já jsem unavená a nejradši bych se na vše vykašlala. Přestala jsem si to říkat, přestala jsem to říkat ostatním, zklidnila jsem se - a ona během 2 dnů "zázračně" vyzdravěla. Je to už skoro dalších 5 měsíců a ona ani jednou nezakašlala. Jsem ráda,že jsem dala nasvou intuici, že na tohle léky nepomůžou. Co jsem tím ale chtěla říct - že 2-měsíční miminko s potížemi může být "jen" reakcí na někoho jemu blízkého... nebo taky ne, já nejsem žádný vědátor a nehlásám žádnou absolutní pravdu. To jsou jen a jen moje zkušenosti.
 vokounek 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 21:51:17)
Koukám, že se zde stále řeší:-)
Já bych tu psychiku u mimin nepřeceňovala.
Prvorozený odnesl ekzémem moji prvomatkovskou vystresovanost.
Může to tak být a nemusí. Anebo je pravda někde uprostřed? Že třeba měl dispozice, které se mohly projevit i díky mé úzkostlivé nejistotě v péči o dítě? Čert ví.
Klidně věřím Moně její příběh, protože jsou věci mezi nebem a zemí~x~
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 22:09:21)
Věci mezi nebem a zemí samozřejmě jsou, ale s mou zkušeností nesouvisí (resp. mě vůbec nenapadlo na to pomyslet ~;) )

Prostě moje dítě odráží moje problémy. Na to člověk nemusí být žádná bedna, to si přešteš v každé Betynce a Mamince, že se má matka uklidnit a zklidní se pravděpodobně i dítě.

Jinak znám maminku, která se momentálně celé noci věnuje svému dítěti, které má ošklivý atop. Dítě pláče, matka pláče, nevyspí se celá rodina. Hypoalergenní výživa atd atd. Já si jen vzpomínám na dobu před pár měsíci, kdy pravívala,že se nestane otrokem svého dítěte, kojila ho dle hodin,režimovala, a nechávala vybrečet v postýlce. Aby se nerozmazlilo a ona se nestala jeho otrokem. Vzpomínám na to dnes, když otročí jeho ekzému... to není Milado o tobě, to jen píšu proto, že souvislosti existují a věci se nedějí náhodně. Nevěřím, že to dítě vyléčí nemléčná dieta a kupa mastiček, pokud se nezmění přístup celé rodiny.
Ale klidně to zesměšňuj, pokud souvislostem nevěříš. Jinak děti dědí nejen geny nemocí, ale i povahy a způsoby reakcí na vzniklé situace, že ~;)
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 22:00:30)
Milado, ať je příčina kdekoliv, na mě dělá dojem pouze výsledek. Pokud se tobě podařilo tvými metodami vyléčit dítě, v pořádku, beru. Já jsem v péči klasického zdravotnictví ohledně ekzému a alergie přes 30 let a výsledek je takový, že místo kůže mám papír.Takže pokud někdo kupuje drahé antialergické peřiny, jí antialergickou stravu, maže se spešl krémy,vůbec nezměnil svůj život ani myšlení a vyléčil se, OK. Pokud ne, svou teorii si nechám.

Maminky, která drží celou noc své plačící škrabající se dítě bych se zeptala třeba na to, zda ho celé noci držela i před tím, než onemocnělo...
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 22:32:20)
Milado, každá jsme na jiné frekvenci. A píšeme každá o něčem jiném. Dej si panáka, já taky (byť kojím) ~;)
 Karolina + 18m dcera 
  • 

Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 22:21:47)
Jo! Jo! To se mi stalo taky! :)

a nedlouho na to jeste pripad s prujmem, ktery tehdy rocni dcera zvladala velmi statecne, ale ja vubec a prujem se stale vracel... No, jak bych to napsala slusne, v zasade slo o analogii tveho Na vsechno se vykaslala :D Bylo to cele jeste slozitejsi, ale jednu noc jsem pak ocistne stravila premyslenim kde delam chybu, zkusenosti me uz taky naucily premyslet.. a na konci toho premysleni bylo neprijemne poznani, ze bych take nejradeni celou odpovednost na nekoho hodila a ze takhle to dal nejde a ze tu odpovednost musim prijmout - a za dva dny byla holka ok a od te doby je. Funguje to, jen je potreba kdyz premyslite, proc se co deje, premyslet bez ega, byt ochotna si pripustit i velmi neprijemne veci. Dite je nase zrcadlo a je skoda, aby za nas (nekdy doslova) odsiralo nase slabosti a spatne postoje.
 mojpol 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(22.6.2009 15:14:52)
Ale v CR je na poset obyvatel 20x vic deti v detskych domovech nez v AE. U nas 20000 z 10 milionu a u nich jen 6000 ze 60 milionu. To taky o necem svedci.
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 16:47:29)
Jinak tvé zkušenosti (osobní?) jsou zajímavé, ekzematici co znám já, nepřestali ekzematiky být většinou do dospělosti... ekzém se na pár let třeba ztratí, ale nejpozději po pubertě se vrací a na jistých místech těla se drží...
 sasanka+2 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 22:02:33)
ekzémy a spol jsou zejména záležitost genů,dědičných dispozic a pak mnoha mnoha různých faktorů (tzv.multifaktoriální),psychika může hrát svou roli ale určitě ne hlavní:-)názor že dítě má ekzém jen díky psychice,jeslím atd...je jemně řečeno přehnaný....
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 22:24:54)
Sasanko,půrostě si myslím, že tělo a duše jsou spojené nádoby. Jako když onemocníš fyzicky, pokazí se ti pravděpodobně nálada, pokud máš dlouhodobě pokaženou náladu, pravděpodobně snadněji onemocníš, že. Já nejsem doktor a nehodlám tu stanovovat diagnózy a netvrdím, že zrovna tvůj případný ekzém vznikl v tvé hlavě. Já po 30 letech u "mastičkářů" můžu být happy, ale když strčím ruce do hrnce s bramborama, sleze mi téměř kůže.

Milado, nerada bych, aby to vyznělo, že se snažím napsat, že kdo má nemocné dítě, měl by se jít oběsit, bo dělá vše blbě. Sama mám máslo na hlavě. Nemám odpovědi, spíš si kladu furt otázky a hledám odpovědi. je to můj postoj a nikomu to nevnucuju.
 Cha-Cha 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 23:01:59)
Fuj fuj fuj, naskakuje mi hrůzná dětská zkušenost... Moje matka (lékařka!) byla mým pediatrem také opakovaně upozorněna na to, že mám psychosomatický exem, alergie, záněty průdušek apod. A tak mě moje matka (lékařka!) i můj otec (psychiatr!) coby dítě 10tileté odeslali 2x(!!!) do dětské léčebny na 6(!) týdnů "izolace" od patologických rodinných vztahů, bez návštěv a telefonů. Vztahy a klima v naší rodině jsem vždycky vnímala a vnímám dosud jako normální, ale ten otřesný zážitek z brutální ozdravovny a pocit zavržení od rodičů, z toho se osypávám dodnes.
 *Niki* 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(12.5.2009 8:24:48)
Cacak, můj původní příspěvek nebylo tom,že kdo se osype, měl by asi hned odstěhovat, bo vztahy jsou jistě patologické. Tvoji rodiče na tvé potíže reagovali dost neštastně, místo aby hledali příčinu i v sobě, odšoupli tě. Moji to tak taky dělali... ale je to pryč :-)
Měl být o tom, že zda se někde dítě cítí dobře a někde ne nemusí být zjevné jen z toho, že třeba ráno brečí, že někam nechce. Třeba nebrečí a ukládá to v sobě - a ven se to dostane jinak než pláčem. Třeba. Bylo to jen zamyšlení...
Stejně jako někdo před zkouškou sedí hodinu na záchodě, nebo ho bolí břicho. Nikdo nepoběží k doktorovi pro léky, každýmu je jasný, že to je z trémy... já když se extrémně naštvu, začne mě někdy z toho tlaku bolet hlava. Když mám něco nezpracovanýho, v noci se škrábu. Děti taky mohou somatizovat. Jen o tom byl můj první příspěvek...:-)
 sovice 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 15:32:35)
Kanimůro,

na okraj: sestřičky z jeslí vezou kočárky a povídají si spolu... hm, viděla jsem tolikrát situaci, kdy maminky na mateřské své dítě v kočárku totálně ignorovaly, protože šly s další maminkou a obě byly očividně blahem bez sebe, že můžou mluvit s někým dospělým...
 vokounek 


Re: Nikdy neříkej nikdy 

(11.5.2009 15:38:56)
Sovice, tak jo, to máš pravdu.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 9:10:08)
MAmmito - ale deti pracujicich matek maji moznost prilnout k jedne osobe - pokud ta matka nepracuje nejak silene moc hodin tydne apod. na tyto pripady se urcite diagnoza nevztahuje...

urcite existuji pripady, kdy se muzou stridat opatrovnice, kdy matka pracuje prilis nebo kdy v nekvalitnim zarizeni se u ditete strida prilis mnoho lidi - ale to neni automaticky pripad pracujici matky.... je mnoho zpusobu, jak se temto pripadum vyhnout (jen nejsou vzdy dostupne nebo levne)
 Ráchel, 3 děti 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 15:34:17)
souhlas ~R^
 gambita 


Jeslicky jsou super! 

(11.5.2009 16:14:55)
Mammito, samozrejme kazdy ma svuj nazor a podle tebe jsou jesle pro male deticky naprosto nevhodne. Ale jak uz tady bylo receno, v Cechach hlavne chybi ten vyber(zustat doma nebo se vratit driv do prace). Nase dcera chodi do jeslicek od 12 mesicu a je to velice komunikativni, ciperna a hlavne usmevava holcicka. Jesle uz v dnesni dobe nejsou o tom, co byly drive. U nas je na 3 deti 1 ucitelka, kazdy den dostavam zpetny report o tom, co mala jedla, co delala, dokonce kolikrat kakala, mesicne pak podrobny pokrok v dovednostech atd. Nasla jsem si praci na pul uvazku, takze je dcera v jeslich jen par dnu v tydnu. U nas si myslim, ze by bylo horsi, kdybych zustala doma, mela jsem vecne depresivni nalady, na malou jsem byla protivna, chybel mi kontakt s lidmi. Ted jsme obe dve spokojene...samozrejme musim podotknout, ze jesle jsou soukrome, ale i tak se vyplati!!
 Jíťa 
  • 

Re: Nikdy! 

(11.5.2009 17:43:22)
Já myslím, že za rozvodovost a jiné problémy nemůžou jesle, ale rozmazlenost dnešních dospělých, kteřé jsou mnohdy nevyzrálí rozmazlení a sobečtí ve svých požadavcích na partera. A když to není podle jejich představ, tak se zachovají jak malé dítě, které uteče z pískoviště...

Docela by mě zajímala nějaká statistika, jestli se víc rozvádějí ti, co do jeslí chodili nebo ti, co nechodili. Možná by nás to překvapilo
 Cha-Cha 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 22:51:29)
Neznám žádný seriózní výzkum, který by kdy prokázal, že současné české jesle působí dětem nějaké psychické újmy. V tomto kontextu bývá často mylně zmiňována práce Langmeiera a Matějčka, která ale nic takového neprokázala. Pěkně to vysvětlila Psycholog.
Podle mého názoru mají jesle samozřejmě mnoho nevýhod, ale na druhou stranu také poskytují dost výhod a je naprosto individuální, jakým způsobem se tam dítě adaptuje. Není podle mě možné je paušálně odsoudit ani od určitého věku dítěte doporučit.
Ale jednu věc vnímám ve svém okolí a koneckonců i v této diskuzi - a to, že na maminku, která dá v ČR dítě do jeslí před prvními narozeninami, je pohlíženo jako na podivnou raritu a to dost často s odsouzením. Myslím, že je to znak individuální netolerance, ale také do jisté míry nasí národní povahy (mateřská 3 roky jako standard) a neinformovanosti a předsudků (každé dítě musí být první roky s matkou, aby se na ni kvalitně připoutalo; Jesle každému dítěti do 1 roku věku uškodí a bude mít psychické trauma či následky na celý život apod.). Pěkně to ilustruje i přímluva autorky na konci článku...
Hlavní, co jsem ale chtěla napsat, je, že si myslím, že jesle jsou prostě záležitostí volby rodičů, že nemusí dětem nijak ublížit, naopak jim mohou být v některých věcech ku prospěchu. Myslím si, že "kvalitní" rodič je charakteristický mnoha jinými věcmi, než faktem, že jeho dítě chodilo do jeslí.
 10.5Libik12 


Re: Nikdy! 

(11.5.2009 23:47:19)
Cacak, já si naopak myslím, že většinový postoj společnosti, který velice korektně a tiše, nicméně přece, označuje matky několikaměsíčních jeselských dětí za vymykající se, je jedinečným kulturním rysem společnosti, která si navzdory vlivům současné západní civilizace podržela elementární sebezáchovné pudy a má šanci přežít.

Málokdy se nacionálně vymezuji, ovšem pokud tady vylezeš s tím, že blbej národ má předsudek, když je mu toto vlastní, potom jsem tedy Čechem a myslím si, že tvé výplody jsou urážející.
 psycholog 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 8:49:10)
No prepacte, ale co je na tom "korektne a tise", ked diskutujuce oznacia matky tychto deti za "tie, ktore si deti nezasluzia", za tych, ktori su "karieristi a materialisti bez skutocnych hodnot" a pri ktorych "nechapu naco vlastne mali deti, ked im na nich nezalezi". Pre milujuce matky su tieto konstatovania zranujuce, bez ohladu na to aku vahu im pripisuju (dufam, ze minimalnu).

Ak ste mali na mysli to, ze v otvorenej diskusii tvarou v tvar tieto osoby len ticho a korektne odsudzuju "jaslickovych" rodicov, ale za chrbtom, pripadne v anonymnej diskusii "im to pekne natru!", tak to je skor zbabelost a dufam, ze ani nie je narodnou crtou (ani v SK, ani v CZ).

Prispevatelka pred vami len napisala, ze odmietave postoje voci jaslickam mozu pramenit aj zo zvyku v CR, ze matka je 3 roky na materskej, nie ze su tieto postoje nacionalnym rysom Cechov.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 9:16:27)
klame me zrak, nebo tady vidim slova "ja si myslim"

nebo ona je fraze "ja si naopak myslim" povolena?
 Cha-Cha 


Re: Nikdy! 

(12.5.2009 14:57:40)
Libik, vůbec jsem nechtěla svým příspěvkem říct cokoli ve smylsu, že má blbej národ blbej zvyk. A ani si nic podobného nemyslím. Pouze jsem chtěla vyjádřit svoji domněnku, že za většinovým odsouzením matek, které dají do jeslí dítě mladší jednoho roku, může být ukryta mimo jiné také skutečnost, že v ČR je standardní délka mateřské dovolené 3 roky.
Celý příspěvek do diskuze jsem psala hlavně z toho důvodu, že mám zkušenost (mimo jiné i z této diskuze), že jsou maminky, které mají děti do 1 roku v jeslích, slovně napadány a odsuzovány, a to zejména proto, že jsou z tohoto důvodu posuzovány jako matky nekvalitní. A já si myslím, že pouhý fakt, že matka (nebo obecně rodič) umístí své dítě do současných českých jeslí, sám o sobě nevypovídá o rodičovské kvalitě či dysfunkci.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 8:57:58)
Mammito - promin, ale pises nesmysly - jesle nepusobi diteti vazne psychicke poruchy.

Podivej se na dnesni mladez - pripadaji ti dnesni 14-leti jako uzasne vyrovnani, pohodovi a bezproblemovi jedinci? A presto s nima maminky byly tri roky doma a jesle nikdy nezazili...

Svadet dnesni problemy na jesle je proste hloupost - ty prameni uplne nekde jinde...
 Rapiti 


Re: Nikdy! 

(12.5.2009 9:24:02)
Posuzovat pubertální mládež nemohu, dceru mám ve druhé třídě. Ale musím konstatovat, že mě udivuje, jak jsou ty děti sebevědomé, my jsme takoví nebývali. Pamatuju, že při různých besídkách a podobných akcích ve škole vždy některé děti nebyly schopné vystupovat, neboť trémou zapomněly básničku, rozbrečely se, ztratily hlas apod. Včetně mě. Moje dcera i všichni její spolužáci mohou promluvit před několika stovkama diváků, všechny děti to zvládají. Tak si myslím, že rozdíl tam je, jestli je způsobený jeslemi, to tvrdit nemůžu, ale rozdíly vidím.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 9:32:45)
Rapiti - ale sebevedome jsou i deti, ktere do tech jesli chodi... moc tomu tvemu prikladu nerozumim...
 Rapiti 


Re: Nikdy! 

(12.5.2009 9:47:33)
Já a moji spolužáci jsme do jesli vesměs chodili, moc sebevědomí jsme neměli, moje dcera ani její spolužáci do jeslí nechodili, někteří byli doma až do 5 let, a sebevědomí jim zrovna neschází. Vím, že to není statistický vzorek. Ale ty tvrdíš, že rozdíl nepozoruješ, já tvrdím, že rozdíl pozoruju.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 9:50:52)
no v tom je prave rozdil mezi subjektivnim a objektivnim pocitem ....

ja myslim, ze sve hraje i generacni rozdil - za socialismu se detske sebevedomi prilis nenosilo - deti byly odmalicka cepovany nevybocovat z rady - dneska je to uplne o necem jinem...

ja jsem mluvila o tom, ze v soucasne detske generaci jsou sebevedome jak deti, ktere chodily do jesli, tak deti, ktere nechodily...
 Rapiti 


Re: Nikdy! 

(12.5.2009 9:53:46)
Kimmy, a tvoje pocity jsou objektivní? ~a~
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 11:56:53)
Rapiti - ja se snazim byt objektivni, ale taky nemuzu rict, ze se mi to vzdycky dari - proto se co nejvic snazim hledat skutecne objektivni informace.

Ale ty jsi pouzila osobni priklad a sama jsi psala, ze to asi neni statisticky vyznamny vzorek - tak na to ja jsem reagovala, ze se z toho nemuzou delat zavery o tom, ze jeslickove deti jsou nesebevedome nebo neco podobneho...
 jana38 


Re: Nikdy! 

(12.5.2009 9:58:45)
Ale Kimmy, v dnešní generaci do jeslí chodilo mikroskopické procento dětí, tak jak to můžeš porovnávat? Mmch kolik dětí žijících v čechách jsi v poslední době intenzivně pozorovala? Rozumím tomu, že sem jezdíš asi občas na návštěvu, ale nebydlíš v ČR, tak těžko přicházíš do každodenního kontaktu s českými dětmi.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nikdy! 

(12.5.2009 12:03:48)
Kocajdo - myslis, ze ty ceske deti jsou tak vyjimecne, ze se nemuzou srovnavat s detmi jinde? Ver mi, ze u nas deti chodi do jeslicek od pul roku a jejich sebevedomi je na vysoke urovni...

rec byla o detech v druhe tride - muj syn v peti letech bez problemu odtancoval besidku pred dobrou stovkou lidi... a do jesli zacal chodit dvakrat tydne na pul dne v 15 mesicich a postupne se to navysovalo (a zas snizovalo, jak prace dovolila)
 malaa 


O jeslích jsem vůbec neuvažovala 

(11.5.2009 13:57:02)
Osobně ve svých skoročtyřiceti neznám ze svých vrstevníků snad nikoho, kdo by chodil do jeslí. Ale je to dáno tím, že jsem z vesnice, kde jesle v blízkosti nebyly a děti zůstávaly doma buď s babičkami, pokud byly anebo mamky prostě nešly do práce.....A mě osobně, byť je pro mě někdy RD trochu stereotyp, přestože mám spoustu mimomamkovských aktivit, ani nenapadlo dát dítě do jeslí....prostě jsem vděčná za to, že s dětma můžu a mohla jsem být doma . Ale pokud je po jeslích poptávka , tak je určitě škoda, že mají rodiče problémy s umístěním......což už se děje i u školek, jak poslouchám kolem . A je blbost soudit někoho, že je špatná matka, když dá dítě do jeslí. Ať se každý zařídí, jak to jemu vyhovuje.....je blbost kecat druhým do života, když o něm houby víme :-)
 bobinaxx 
  • 

je tak lehké odsuzovat... 

(11.5.2009 14:31:47)
Nechápu, proč mají někteří lidé pocit, že se musí navážet do lidí, kteří nesdílí stejné názory jako oni.
Pokud jste matka, která chce být s dítětem doma a vyhovuje to Vám i dítěti, tak fajn, ale pochopte, že to tak nemají všichni a neznamená to, že jsou to špatné matky !
Já jsem svého syna začala dávat do jeslí na 1 den v týdnu, když mu byly dva roky, pak jsme postupně přidávali dny a teď ve svých třech letech chodí do jeslí každý den a je tam spokojený. Chodí tam rád a já vím, že se mu tam věnují víc, než jsem to zvládala doma já (hry, ruční práce...) Já jsem šla do práce, která mě baví a tento systém celé mé rodině vyhovuje. Čas, který potom trávíme spolu je mnohem intenzivnější a je nám tak dobře a to považuji za nejdůležitější.
Hold nejsem typ ženy, které vyhovuje být několik let doma s dětmi, ale takové ženy neodsuzuji. Ony ale ať neodsuzují mě! Kdo změří, která z nás je lepší máma ?
 Liška s banem :) 


Školka od 2 let 

(11.5.2009 15:28:03)
Líbilo by se mi, kdyby školky běžně nabízely (a měly na to kapacitu) místa pro děti již od 2 let. Od druhých narozenin je dítě již poměrně vyspělé a užívá si kolektiv jiných dětí. Zkusila jsem dát malou do jeslí v 1 roce, ale po 3 probrečených pokusech jsem to vzdala. Bylo to na ni ještě příliš brzo.
 Katka 
  • 

Re: Školka od 2 let 

(11.5.2009 18:15:45)
Souhlasím s vámi. V mnoha státech to tak funguje a mají s tím dobré zkušenosti. Dvouletá rodičovská je sice fajn, ale co dál, když děti přijímají do školky až ve 3 letech (a často je problém najít místo i pro tříleté dítě).
 Dana  
  • 

Re: Školka od 2 let 

(11.5.2009 18:39:28)
školka od 2 let by sice byla hezká, ale muselo by jich být tak 2x tolik. Kamarádce přišlo před měsícem rozhodnutí, že jí do školky nevezmou ani její 4-letou dcerku. Na soukromou školku nemá, na žádnou podporu nárok nemá, babičky, které by vypomohly nemá.... asi se půjdou pást.
 atisa 


Re: Školka od 2 let 

(11.5.2009 18:50:59)
souhlasím,
my se přestěhovali ze dvo
 atisa 


Re: Školka od 2 let 

(11.5.2009 19:00:23)
souhlasím, my se přestěhovali a ze dvou měst a 7školek nebylo nikde místo. Uvidíme až co zápis letos, jinak ji příští rok budou muset vzít jako předškoláka.
Předtím jsme se ptali v bývalém bydlišti a tam školka byla do 17hod, ale učitelka mě upozornila, že poslední děti odcházejí kolem16hod.Bohužel oba pracujeme na směny a hodina dvě, po pracovní době není nenormální a paní učitelka mi tam s dcerou čekat nebude.Hlídala moje mamka, ale dojížděli jsme 20km a po některých šichtách to ani nemělo smysl. Vydrželi jsme to rok. Teď budu nezaměstnaná..tak uvidíme.
Nevím co je to za módu vydělávat jen na hlídání. Celkově je to nedomyšleno, pak jsou plná sídliště bezprizorních dětí o to víc se mohou chytit nějaké party a rodiče v podstatě nemají šanci to nějak ovlivnit, neboť mají i 2 práce, aby se uživili.
 cyann 


Re: Školka od 2 let 

(11.5.2009 19:07:29)
a jak upozorňovala? to jako že si ji máš taky koukat vyzvedávat v 16:00? nebo jen proto, abys věděla, že by tam byla hodinu s učitelkou sama?
nás na přijímací schůzcev MŠ (nakonec jsme nenastoupili) taky upozorňovali, že v době dnů ředitelského volna ve vedlejší škole by raději měli zavřeno, a že maminky si to mají nějak vyřešit. vůbec mi to nebylo příjemný, jako pracující osamělý matce s babičkou daleko...
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 15:53:51)
Když jsme se rozhodovali pořídit si mimíska a když se podařilo a já držela v náruči své robátko, byla to láska jak trám.
Teď je Vítkovi dva a půl roku a já jsem ráda, že se podařilo počít další mimi a můžu s ním být doma dál.
Co jsem tak odpozorovala, tak mám pocit, že nejvíc jsem Vítka ovlivňovala úplně ze začátku, během těch stále dokola se opakujících prvních her. To trvalo do doby tak zhruba do prvních krůčků. Pak už se začal stávat nezávislejším. Okolo dvou let už se dokáže zabavit sám, vymyslet si pro sebe zábavu. Ačkoli jsem se od něho do narození prakticky nehnula, je samostatný a společenský, mnohem více než já. Nedá se, dokáže navázat kontakt, že se nestíhám divit, protože s tím já měla vždy problém. A v neposlední řadě ještě nedávno jsme kojili i odpoledne okolo třetí, teď už nám zbylo jen jedno ranní pro radost.
Po této zkušenosti tedy chápu instituci jeslí, jako naprosto nouzovou záležitost. Naštěstí v sobě necítím potřebu kariéry, ani mě netlačí finanční důvody.
Umístěním dítěte v jeslích bych asi přišla o Vítkovo chození se pomazlit, o možnost hlídat jeho chování a přitesat sem tam nějaký ten nešvar, o možnost učit ho jaký je svět kolem a jak se v něm a k němu chovat. Svou mateřskou považuji za zatím jednu z nejhezčích údobí mého brožovaného života a myslím, že málo co, co bude následovat bude krásnější, i přes všechny to starosti a nepříjemnůstky.
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 15:56:29)
Když jsme se rozhodovali pořídit si mimíska a když se podařilo a já držela v náruči své robátko, byla to láska jak trám.
Teď je Vítkovi dva a půl roku a já jsem ráda, že se podařilo počít další mimi a můžu s ním být doma dál.
Co jsem tak odpozorovala, tak mám pocit, že nejvíc jsem Vítka ovlivňovala úplně ze začátku, během těch stále dokola se opakujících prvních her. To trvalo do doby tak zhruba do prvních krůčků. Pak už se začal stávat nezávislejším. Okolo dvou let už se dokáže zabavit sám, vymyslet si pro sebe zábavu. Ačkoli jsem se od něho do narození prakticky nehnula, je samostatný a společenský, mnohem více než já. Nedá se, dokáže navázat kontakt, že se nestíhám divit, protože s tím já měla vždy problém. A v neposlední řadě ještě nedávno jsme kojili i odpoledne okolo třetí, teď už nám zbylo jen jedno ranní pro radost.
Po této zkušenosti tedy chápu instituci jeslí, jako naprosto nouzovou záležitost. Naštěstí v sobě necítím potřebu kariéry, ani mě netlačí finanční důvody.
Umístěním dítěte v jeslích bych asi přišla o Vítkovo chození se pomazlit, o možnost hlídat jeho chování a přitesat sem tam nějaký ten nešvar, o možnost učit ho jaký je svět kolem a jak se v něm a k němu chovat. Svou mateřskou považuji za zatím jednu z nejhezčích údobí mého brožovaného života a myslím, že málo co, co bude následovat bude krásnější, i přes všechny to starosti a nepříjemnůstky.
 Ivevka 
  • 

Re: Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 18:27:42)
Danielo, jenže on je taky problém, že ve Švýcarsku je možná lepší péče v těch jeslích, tady je stále problém, že nikdy nevíš, kdo se ti v těch jeslích o ty prcky stará. I kdsž jdou na vycházku, tak se tety nejvíc ze všeho věnují drbům mezi seboou nebo telefonování. Chápu, že když autorka má dítě u soukromníků, možná přehled má. Ne každý je tu ovšem tak bohatý, aby si mohl soukromé zařízení dovolit, že?
 amy 
  • 

Re: Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 18:42:54)
Syn chodil do soukromých jeslí. Státní totiž skoro neexistují. Bydlíme v Praze, státní jesle jsou hodinu cestu od našeho domu, místa v nich zamluvená na více než rok dopředu (alespoň před lety).
Režim v jeslích byl takový, že na jednu tetu připadaly nejprve 3 děti, později 4. Každý den jste se dozvěděly, co Vaše dítě dělalo. 1x 6 týdnů bylo něco jako třídní schůzky, dalo se domluvit i individuálně.
K ceně - na jesle padly 2/3 mého platu
 cyann 


Re: Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 19:02:29)
podle mě by se diskuse měla přesunout od otázky, jestli jesle ano či ne, k otázce, kolik času by tam dítě mělo ideálně trávit a jak by ty jesle měly vypadat. včetně financování.
ideální délka pobytu asi bude různá pro různé děti. můj syn začínal na dvou dopoledních v týdnu ve 22 měsících, pak přešel na tři a pak na čtyři. ve třech letech začal (v Holandsku se školkou na 4 celé dni v týdnu. zkoušeli jsme různé kombinace a takhle mu to prostě sedlo.
 *Niki* 


Re: Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 18:27:56)
Danielo, žádný systém není dokonalý, vždy se najde někdo, komu bude vyhovovat a kdo ho bude hanit... ten náš (český) taky není dokonalý, právě i pro to, co píšeš - do 3 let servis a pak tě "vykopnou na ulici". V zahraničí to ale taky není tak, že pár měsíců podpora a pak se na tebe stát vykašle. Nedávno tu byla taky diskuse, podobná, a více žen psalo, že pak existují vyšší přídavky na děti a podobně. Souhlasím s těmi, co říkají, že by mělo existovat více možností, nicméně 3-letá rodičovská zůstat a být podporována...
 cyann 


Re: Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 19:19:20)
mě nakonec nepřijde špatný to, k čemu ten rodičovský příspěvek ve svém vývoji tak nějak nenápadně směřuje, tj. že na něj mají nárok všichni rodiče ať mají výdělek nebo ne. pak se dá využít i pro volbu - buď z něj zaplatím hlídání, nebo si ho nechám a budu doma. jenže kvůli obecný nechuti ke kolektivní výchově se na jesle oficiálně použít nemůže. přitom takové soukromé jesličky s malým počtem dětí a motivovaným personálem jsou pro moje dítě lepší než chůva doma. a tu z těch peněz stejně nezaplatím. takže bych nerušila, nekrátila, ale rozšířila možnosti využití peněz.
 Lassie66 


Re: Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 19:28:56)
Cyann, já si myslím, že chůva je lepší, než jesle, byť luxusní, dobře vybavené, se vzdělaným personálem. Jednak je v kolektivu větší nemocnost a ten individuální přístup je také dobrý. Musí se ale vybírat pečlivě. Ale chápu, že to můžeš vidět jinak.
 cyann 


Re: Chválabohu nepotřebujeme 

(11.5.2009 22:14:46)
chůvu jsme měli taky, na jeden den v týdnu, právě do oněch 22 měsíců. najít ji byla fuška, byla moc fajn, přátelíme se dodnes, ale syn s ní prostě nebyl spokojený tak jako v jeslích. ale na jesle jsmě měli nadstardandní štěstí, tetu kterou miloval a která milovala jeho a první rok skupinka jen 3-4 dětí.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chválabohu nepotřebujeme 

(12.5.2009 9:19:55)
Danielo - naprosto souhlasim a myslim si, ze jit do prace driv, ale na mensi uvazek a ten si ponechat dlouhodobe je podstatne lepsi reseni, nez ten cesky model.
 sasanka+2 


Jiný pohled 

(11.5.2009 18:17:55)
Co takhle se na problém podívat z druhé stránky?ČR je v Evropě ojedinělá země,která díky až čtyřleté mateřské UMOŽNÍ být matkám s dětma doma....V zahraničí je mateřská pár měsíců a pak nedostanete ani korunu,jesle tam taky nejsou levné a bud manžel dobře vydělává a máma si může dovolit ten luxus být alespon do roka doma nebo chtě nechtě MUSÍ do práce aby neumřely hlady...dítě nevidí téměř celý den...mě by to bylo líto a mám kamarádku co žije v zahraničí a je z toho neštastná....nějak si taky neumí přestavit dát šestiměsíční dítě do jeslí...
Jako dostupný jesle by být měly jsou situace kdy je to nutné-viz.lékařky,samoživitelky...neodsuzuji nikoho kdo dá dítě do jeslí...ALE já bych to nechtěla,chci si užít péči o prcka chodit do práce pak budu celý život...být doma mě baví a realizuju se tak užívám si jiný styl života(i když mám VŠ práce mi kupodivu moc nechybí)...každý to máme jinak...A mám trochu strach že když stát investuje nemalé finance do výstavby jeslí dle EU aby byly dostupné pro 30% dětí,tak ty peníze musí někde vzít...No a co takhle zkrátit mateřskou...pár měsíců a dost a alou do práce...do toho zaměstnavatelé kteří jistě využijou situace a zahájí nátlak-pár měsíců místo podržíme ale pak se musíte vrátit(dnes jim celkem nic jiného nezbývá než tolerovat tříletou mateřskou)...pak už to nebude o možnosti volby ale o nutnosti jít do práce,dát dítě do jeslí abych se uživila...z toho mám strach protože to bych nechtěla
 sasanka+2 


Re: Jiný pohled 

(11.5.2009 18:36:20)
No asi je to jak kde...jednou dvakrát v týdu jít do práce je fajn ale konkrétně v tom Španělsku kde je kámoška, chodí téměř na celé úvazky a ještě řeší vyzvedávání z jeslí jak se dá (babičky a tak...)a je to tam nutnost ne že by většina tak prahla po tom vrátit se co nejdřív do práce....(a právě to bych nechtěla u nás a jsem štastná že to tady tak neni)
Jako já to třeba mam tak že sice o práci už moc šajnu nemam ale ono to za 2 roky bude zas jinak no a prostě se pak zaučim,když měníš místo tak se taky musíš učit...(ještě si udržuju trochu přehled že čtu odborné časopisy a snažím se po večerech vzdělávat)no chápu že v některých profesích to moc takhle nejde...Pár míst v jeslí by být mohlo ale ne aby stát uměle vytvářel spoustu míst dle nařízení EU...Spíš mi vadí že nejsou místa ve školkách...tam by bylo třeba navýšit kapacity ale to už je jiný problém....
 MM, 2 kluci 
  • 

Ssanko, vidím to podobně... 

(14.5.2009 13:53:14)
... i ty obavy trochu mám.

Jinak, ať jsou jesle, kde je po nich poptávka, ale teď přednostně by měla vznikat nová místa ve školkách, aby všechny děti od 4 let mohly být umístěny!

A hlavně, co se týče pracovních záležitostí: Částečné úvazky by se měly stát něčím normálním, s čím se tak nějak počítá! Třeba v Holandsku pracuje na část. úvazek tuším 45 lidí, je nan to i nárok (každý - aˇmuž či žena - má v životě fáze, kdy potřebuje mít víc času na rodinu či jiné věci), tady v ČR jen tuším snad 2 procenta nebo tak...
 MM, 2 kluci 
  • 

Pardon, myslela jsem od 3 let! 

(14.5.2009 13:53:53)
M.
 mojpol 


Re: Jiný pohled 

(23.6.2009 13:27:09)
Kdyz si nekdo plete doporuceni s narizenim tak to ma potom problem on.
 sasanka+2 


Re: Jiný pohled 

(11.5.2009 19:23:30)
A ještě mi napadá-uživili bysme se u nás kdyby žena neměla žádnou mateřskou a chodila do práce na pár hodin 1-2 krát v týdnu a k tomu platila jesle atd?Většina asi dost blbě...
 Monika 
  • 

Re: Jiný pohled 

(11.5.2009 22:48:05)
Tak nevim zily jsme ve Svycarsku a co jsem slysela (jen od dvou maminek)tak materskou vyplaci max 2mesice a jeste to zalezi na zamestnavateli,je fakt ze se da sehnat prace na 1,2 dny tydnu ale tim se pokryje hlidani.Jinak tam jsou maminky spise doma staraji se o domacnost,vyzvedava deti ve 12h.Kamaradka rikala ze ve svycarskych rodinach manzel posila zene na ucet penize na domacnost a na jeji soukrome vydaje=jako plat za praci doma a s detmi.
 Ivevka 
  • 

Re: Jiný pohled 

(11.5.2009 18:32:42)
Sasanko, mluvíš mi z duše:-). V práci o nic nepřijdeme, ale to dětské vyrůstání, to se prostě už nezopakuje. Ani u druhého to nebude stejné jako u toho prvního. Jsem ráda, že to cítíš stejně, protože hodně často slyším kolem sebe maminky, které to na mateřské nebaví a do práce spěchají s chatrnými výmluvami... Stát si musí uvědomit, že odchodem matky na mateřskou(resp. rodičovskou), se uvolňuje další pracovní místo, a tedy na určitou dobu poskytuje možnost někomu nezaměstnanému se uplatnit v pracovním procesu.
 Katka 
  • 

Re: Jiný pohled 

(11.5.2009 18:51:03)
Jenže ono to vyrůstání dětí nekončí ve 3 nebo 4 letech. Pořád se mluví o tom, jak je hrozně důležité být u prvních krůčků, prvního slova dítěte, ale podle téhle logiky by muselo rodiče mrzet, že nejsou u toho, jak dítě napíše první písmenko atd. Podle mě je potřeba vytvořit dostatek částečných úvazků pro matky, příp. otce, a to nejen těch nejmenších dětí. Vždyť i takový prvňáček hodně potřebuje své rodiče. Myslím, že být s dítětem několik let doma a pak muset nastoupit na 8h denně je pro dítě velký šok a řešit by to mohly právě částečné úvazky.
 olsche 


Přidám ještě malinko jiný pohled 

(11.5.2009 19:16:07)
Já se na to koukám z jiné stránky. Jsem tedy nesmírně spokojená, že jsem mohla být doma s dcerkou do tří let.Ne ve všech profesích to jde,to je pravda. Kdyby mě nutila finanční situace, šla bych do práce dřív. Funguje u nás v MC "hlídačka", ale to opravdu z nouze. Jesle jako takové tu nemáme (malé město,20 tis. obyvatel).
Ale teď ten druhý pohled..... Máme sociální stát, který opravdu nahrává sociálně slabším, kteří se množí, nepracují a žijí z dávek.Naopak jsou znevýhodněné rodiny, kde oba pracují, dítě si třeba nedovolí kvůli práci nebo financím.Nebo dovolí, ale pak situaci řeší jeslemi. Teď tu popisuji samozřejmě dva extrémy, mezi tím je valná většina rodin, které prostě zvládají MD a nemají problém. Mě osobně děsně rozčilují rodiny, kde mají hromadu děti, ani jeden z rodičů nepracuje, žijí ze státních dávek, o děti se pořádně nestarají atd. Rozčiluje mě to proto,že mám jeden takový případ denně na očích, je to fakt bezvýchodné. Jsem pro úplné zrušení rodičovského příspěvku. Zavedla bych ho jinou formou...třeba úleva na dani (nebo jejich úplné zrušení,záleží na výši) pro partnera matky na MD (nebo pro partnerku samozřejmě :-)).Je to složitější, než si to představuju, to je mi jasné, jsou matky samoživitelky a pak třeba rodiny, kde jeden je na MD a druhý o práci přišel a je třeba na ÚP. Celé je to složité, ale podpora těchto rodin, kde ani jeden nepracuje, o děti se nestarají a množí se jako králíci....to mě štve.
Jinak ještě k té cizině, kamarádka žije v Anglii, je doma s druhým dítětem, bude do jeho 3 let, peníze od státu nebere žádné, její manžel je uživí. Školka tam funguje buď jen na dopoledne od 9-11,30 a nebo na odpoledne od 12,30 do 15,30 (tuším).Takže ani pak nemá šanci najít si práci na víc než pár hodin denně.
 gambita 


Re: Přidám ještě malinko jiný pohled 

(11.5.2009 20:07:12)
Bydlim take v Anglii, dcerka chodi do jeslicek na 2 dny v tydnu a to na cely den od 9 do 6, takze jeslicky a skolka na cely den tu neni problem. Prace na pul uvazku se da take sehnat v pohode, o mnoho lepe nez v Cechach. Spis bych rekla, ze je tu naopak obcas problem sehnat praci o 40hodinach tydne. Me bohuzel pritel neuzivi, takze jsem sla do prace, kdyz byl male rok(hlavni duvod ale byl, ze jsem se opravdu do prace vratit chtela a doma jsem probrecela dny a noce...)ted nam to vyhovuje, mala si aspon hraje s detickama a neni porad doma se mnou sama a ja alepson trochu komunikuju s lidmi a nemluvim pouze o papani, curani a kakani:)
 Eva 
  • 

Re: Přidám ještě malinko jiný pohled 

(11.5.2009 21:11:44)
Tady, ve Svycarsku, to tak je. "Zivitel rodiny" plati nizsi dane. Znam nekolik pripadu, kdy maminka pracuje, ale financne to rodine vyjde hur, nez kdyby nepracovala (jesle, vyssi dane, cestovne).
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Přidám ještě malinko jiný pohled 

(12.5.2009 9:30:10)
Ja bych taky byla pro uplne zruseni RP a nahrazeni danovymi ulevami....
 Zdena 
  • 

Re: Jiný pohled 

(11.5.2009 21:28:42)
Jsou obory, tedy skoro všechny, kde tříletý výpadek nepoznáš a můžeš začít znovu. Ale jsou i takové, kde to poznáš už po roce. Nejsme všechny úřednice nebo manuálně pracující. (Tím tuto činnost nesnižuji, to ani náhodou. Vážím si každého, kdo živobytí získává jakoukoliv potřebnou prací.) Podle mého mínění se dítěti více věnuje matka, která si s ním celou dobu, co jsou spolu povídá, hraje a dělá zajímavé věci, než ta, která celý den cídí a vaří a tlachá s kamarádkami. Obě typy se nacházejí jak ve skupině těch, co pracují, tak těch, co jsou doma. Jen ty pracující mají většinou větší potřebu ten společný čas strávit opravdu společně. Chápala jsem odpor k vysokoškolsky vzdělaným ženám u generace mé babičky. U generace mé dcery je mi zcela nepochopitelný.
 Lassie66 


Re: Jiný pohled 

(11.5.2009 21:32:23)
Zdeno, já na jednu stranu souhlasím s tím, že kvalitně strávený čas s dítětem je určitě větší bonus, než když se potomek posadí k telce. Ovšem nerozumím tomu, proč matku dítě nemůže vidět naštvanou, unavenou či podrážděnou. Musíme být za každou cenu pro děti supermany, aby nás vnímaly pozitivně? Život přeci není o dokonalých lidech, to jen v amerických seriálech.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.