| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dušička

 Celkem 161 názorů.
 Amy 
  • 

Mít dítě, když o něj nestojím? 

(29.4.2009 9:41:51)
Dřív jsem si myslela, že ten cit prostě přijde narozením dítěte. Díky sousedům jsem změnila názor. On dítě chtěl, ona ne. Taky si říkala, že v 34 letech už tak lehce neotěhotní. Dnes mají 7-letého kluka. A je mi líto všech třech. Ona dítě nechtěla, byla s ním doma 3 roky a péči o něj vnímala jako nutnost. Na RD nemohl zůstat otec, protože ona má zaměstnání, které je sice velice důležité, bohužel v naší zemi podřadně placené. Teď je v práci od rána do večera, jen aby se vyhnula práci okolo dítěte. Jak sama říká, je ráda, že má práci, kdy na ní občas vyjde i víkend. Jako člověk v žádném případě není zlá, naopak. Ví, že udělala chybu a dítě mít neměla, je nešťastná. Jejich kluk už si taky něco začíná uvědomovat, že je něco jinak, než by mělo být. A otce mrzí, že nemá takovou rodinu jako si přál. Prostě díky nim jsem změnila názor a myslím, že děti by měly přijít teprve až když po nich oba rodiče touží.
 Blanka 
  • 

Re: Mít dítě, když o něj nestojím? 

(30.4.2009 7:40:25)
Tak jsem chtěla nějak chytře reagovat na článek, ale nějak nevím jak a co ? Nechápu.
 puira 


Na začátku příběhu 

(29.4.2009 9:45:04)
jsem se docela pousmála, neb se jmenuji Ivana, můj muž Pavel, máme dceru Markétu a Jiří byla moje první láska. Jináč příběh jiný, ale ta shoda jmen u sebe...
 Ivevka 
  • 

Ufff 

(29.4.2009 10:12:08)
Článek bezva, bere za srdce... Vždycky, když slyším, že si děti vybírají své rodiče, tak si říkám, proč někdo dobrovolně leze do rodiny, kde ho někdo týrá, znásilňuje,... Má se pak něco naučit to dítě, nebo ty rodiče, který si troufnou akorát na malý bezbranný stvoření? Já nějak nikdy nemam pocit, že ty odsouzený za nechutnosti, co dělaj dětem, jsou nějak moc zkroušený a litujou svejch činů... Ach jo.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Ufff 

(29.4.2009 11:10:52)
Ivevko, ač věřící ve vícero životů, nevěřím tomu, že dítě si vybírá své rodiče. Myslím, že do rodiny takových Maurerových by dobrovolně nikdo nikdy nevlezl. Věřím tomu, že rodina je ti dána podle tvých minulých skutků.
 Ivevka 
  • 

Re: Ufff 

(29.4.2009 18:12:12)
No, to si tak nějak taky myslím. To jsem ale musela bejt v minulejch životech moc hodná holka:-).
 Petul.a a Babu 


Dojemný článek 

(3.5.2009 9:57:07)
Nevím, jestli je tento článek zpovědí autorky, jestli ona je ta Eva. Pokud ano, klobouk dolů před takovým vyznáním. Pak by bylo jasné, že to je přesně ten případ, kdy je láska k miminku někde hluboko schovaná a stačí ji jen oprášit. Ať tak či tak, držím všem takovým Evám a jejich rodinám palce~;) U nás to bylo jinak - my se o miminko 2 roky snažili, já se těšila na ten pocit po porodu... a on nepřišel, což mě vyděsilo a sama za sebe jsem se styděla (po CŘ jsem prostě chvíli vnímala jen vysílení a bolest, jak přicházela rána k sobě). Měla jsem strach, jak to zvládnu. Zbytečný. Jakmile mi malou položili prvně na prsa k přisátí, přišlo to, co jsem čekala, ale tisíckrát silnější, než jsem si dovedla představit - beznadějně jsem se do ní zamilovala. A zamilovávám se už rok stále víc a víc. Obdobně to má i manžel. Ten kdyby mohl, tak by snad i kojil~t~ Až máme strach, abychom ji nerozmazlili. Tak nám držte palce~R^
 Petul.a a Babu 


Re: Dojemný článek 

(3.5.2009 9:58:13)
Nevím, proč se mi příspěvek vložil jako odpověď na "Ufff", chtěla jsem vložit nový, ne odpovídat~a~
 klára 
  • 

Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 10:36:04)

Uf, na mě tedy článek působí dost hrozně. Souhlasím s Amy (promiň, asi komolím nick), že děti by měli mít jen ti, kdo je chtějí.

Taky jsem moc nepochopila to sdělení o tom, jak Evě a jejímu manželovi "zarostla cesta trním", protože po dlouhá léta žili "spíše vedle sebe než spolu". Aha, tím se tedy chce říct, že kdo nechce mít dítě, není schopen opravdového citu k partnerovi - resp. že vztah partnerů bez dětí ani jejich city nejsou plnohodnotné a neexistence dětí znamená, že se ti dva ve skutečnosti nemilují (protože kdo miluje, chce mít NEVYHNUTELNĚ dítě, že?). Teda fuj.
 Kája + 4:-) 


Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 11:03:20)
Tenhle článek je pro mě zvláštní. Už z toho důvodu, že sami s půlkáčem čekáme na dušičku která k nám snad jednou přijde. Bude 3. a už teď se nemůžeme dočkat. Takže se ve mě protly všechny možné emoce a přiznávám, že jsem to celé četla za doprovodu pláče, hlavně konec.
Už proto že mám podobný případ v širší rodině (včetně horkých koupelí, hektolitrů červeného, ran do břicha...) vím, že aby se naučila mít máma nechtěnou dušičku ráda může trvat hodně dlouho nebo vůbec a té malé dušičce to může hodně a hodně ublížit. Manžel dotyčné je už ex, právě proto že mu nakonec došlo že ona dítě nemá ráda a vlastně ho porodila jen proto aby si ho udržela. Dítě má v péči on a veselé to není...
 Berunka74 


Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 18:17:02)
to je jako náš příběh v rodině. Ještě jeden aspekt se musí přiznat: když matka nedokáže dítě příjmout, nesnáší je ve svém břiše, štítí se jej po narození, navenek musí "hrát", že je všechno v pořádku, má to dopad na to dítě nepopsatelně hrozný, dítě se stává citově plochým, nemůže přilnout k osobě nejbližší, a tak je jeho prožívání pokřivené, sebestředné, sobecké. S tím už se nedá nic dělat, nějak to napravit.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 11:08:06)
Kláro, já pochopila jinak,že "někdo žije vedle sebe než spolu". Takových párů je dost a vůbec to nesouvisí s dětmi, můžou být i nemusí. Může to znamenat, že se vytrácí láska, že se nedokážou, třeba ze strachu, jeden druhému přiblížit a sdílet své pocity a bolístky, že si nedokážou vycházet vstříc a rozumět si. Prostě když chybí intimita, srdečnost, upřímnost, blízkost...
 klára 
  • 

Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 11:24:08)

Stáňo,

jasně, chápu, jak to myslíš - možná jsem to špatně pochopila já, ale v článku to na mě právě působí tak, že to "žití pouze vedle sebe" se dává do souvislosti s tím, že ti dva partneři nemají (resp. nechtějí mít) dítě (a mají pouze dům, bazén, psa a dovolené - jako by fakt, že toto všechno mají bezdětní lidé [rozuměj "sobci, kteří si jen užívají"], byl autorce trnem v oku). To mi vadilo, protože stejně jako ty si myslím, že to, zda dva žijí "spolu", nebo "vedle sebe", vůbec nesouvisí s tím, zda mají dítě, kolik dětí mají, zda je chtějí mít atd.
 amy 
  • 

Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 11:25:54)
i já mám ten pocit. Je to psáno tak, že kdo nemá dítě, má dovolené, bazén, psa je sobec a konec. Přitom znám bezdětné, kteří nejsou sobci, bazén nemají a dovolená probíhá z finančních důvodů na zahradě.
 amy 
  • 

Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 11:29:39)
vlastně z článku mám takový pocit, že správný pár je jen Ivana a Pavel. Dost přezíravě se píše o studentce práv, ale já na vysoké nebyla jiná, taky jsem si užívala a taky jsem tehdy žila jen dneškem. Myslím, že na VŠ se takto chová drtivá většina studentů. A další pár, že chtějí počkat - to je taky špatně? I my jsme počkali, necítili jsme se připraveni na dítě hned po svatbě.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 11:29:27)
Kláro souhlas:-), to by mi taky vadilo, pokud by to tak bylo myšleno.
 Elurie 
  • 

Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 15:59:17)
Mrzí, mě, že jste to pochopili, tak jat jste tu vysvětlili.
Při psaní jsem to tak rozhodně nemínila, bylo to psáno nikoliv jako článek, ale jako povídka na téma, které mě oslovilo. Poté mě napadlo, že by bylo zajímavé zjistit, jak na podobnou ideu reagují různí lidé a poslala jsem to redakci. Popsané dvojice jsou inspirovány mým vlastním okolím a jestli to někde vyznívá kriticky, byla bych ráda, aby to nebylo spojováno s útokem na něčí životní styl, jen s pokusem o subjektivní "literární" vyjádření...
 km 
  • 

téma 

(29.4.2009 16:01:24)
ok, autorko, zcela upřímně a bez navážení se ptám, co bylo tím tématem? pro mně jich je v příspěvku nějak moc...
 Elurie 
  • 

Re: téma 

(29.4.2009 16:30:38)
Zcela upřímně a bez urážení se, odpovídám :-)
Tématem byla ide, která mě velice zaujala. Jedná se o představu, že děti si vlastně vybírají rodiče ještě dřív, než se skutečně narodí a mají tu nějaký úkol právě s těmi konkrétními rodiči, které si vybraly. Mě osobně tahle teorie oslovila, ale nikomu ji nechci vnucovat. Jen jsem na toto téma napsala povídku o polemice jedné pomyslné dušičky, která hledá tu svou konkrétní rodinu, do níž by se měla narodit.
Hodně jste mě kritizovali za to, že se navážím do lidí, kteří děti zatím, nebo nikdy nechtějí, ale to skutečně nebyl záměr. Budu-li mluvit čistě hypoteticky v rovině mé "povídky", bylo už na začátku řečeno, že je spousta lidí chtějících děti, ale tahle dušička má pravděpodobně jinou cestu a vybírá mezi těmi, kterým děti přijdou i přesto, že o ně neusilují nebo nestojí apod.
Doufám, že vysvětlení je postačující :-)
 km 
  • 

Re: téma 

(29.4.2009 16:56:27)
ano, je :) díky
 Elurie 
  • 

Re: Děti jako měřítko lásky k partnerovi...? 

(29.4.2009 15:59:23)
Mrzí, mě, že jste to pochopili, tak jat jste tu vysvětlili.
Při psaní jsem to tak rozhodně nemínila, bylo to psáno nikoliv jako článek, ale jako povídka na téma, které mě oslovilo. Poté mě napadlo, že by bylo zajímavé zjistit, jak na podobnou ideu reagují různí lidé a poslala jsem to redakci. Popsané dvojice jsou inspirovány mým vlastním okolím a jestli to někde vyznívá kriticky, byla bych ráda, aby to nebylo spojováno s útokem na něčí životní styl, jen s pokusem o subjektivní "literární" vyjádření...
 km 
  • 

co to? 

(29.4.2009 11:05:59)
nějak nechápu, co tím chtěl básník říci...
 Šarbar 


Re: co to? 

(29.4.2009 12:11:25)
Já to zas chápu velice dobře.:-) Tomu se říká reinkarnace, má to svou velkou logiku a pravdu, na vysvětlování zde v dikusi je to velmi sožité. Ale bez reinkarnace a s tím související víry v Boha by na světě nebyla žádná spravedlnost a svět by byl naprosto k ničemu.
Takže tak v hodně hrubé zkratce ti to zkusím vysvětlit.Aby se Pán Bůh nenudil, stvořil si dušičky. Dušičky si nevážily té nekonečné lásky, která se jim dostávala, tak Bůh stvořil Zemi, aby si dušičky vyzkoušely, jaké to je žít bez lásky. Peklo,o kterém se mluví - je právě zde na Zemi a všichni ho žijem.Dušičky byli zmatené a začaly vlastně nevědouce páchat zlé skutky. Aby si uvědomily, co svými skutky druhým napáchaly, tak se musely znovu narodit, aby si na vlastní kůži vyzkoušely, jaké to je. Příklad: Posmíval ses někomu, že nemá nohu? Byl jsi na něho krutý? Tak pojď - narodíš se bez té nohy taky a nebo o tu nohu v průběhu života přijdeš, ať vidíš, jaké to je. A tento koloběh potrvá u každého člověka - duše do té doby, než každý jedinec všechny své dřívější hříchy nenapraví a nepochopí jaké to je a nezačne si vážit lásky, nebude se ke všem chovat s láskou, mírem, nenásilím, pravdou a nebude správně jednat.Každý člověk - duše má za sebou stovky životů ve kterých si mnoho prožil a zažil, takže z tohoto důvodu je správné nesoudit, protože nikdo kromě Boha nezná tu správnou souvislost.Na otázku - že si to teda nepamatuju? - no to by se z toho pak musel jeden zbláznit. a co svědomí? - stačí že nás trápí kolikrát tady a teď a ještě kdyby nás mělo trápit za to, co jsme napáchali v minulosti...Proto dítě přestřižením pupeční šňůry milosrně zapomene na svůj předcházející život a předsevzetí se kterými do tohoto života vstupovalo.A vlastně já si taky nepamatuju, co bylo před pěti lety v určitou dobu a storptocentně jsem byla na světě. Je něco ale jako paměť duše, a z té když je člověku nejhůře a potřebuje řešit některé situace ze svého života, se dá čerpat a nalézat informace. Je to takové to nejhlubší podvědomí člověka. Nyní žijeme na konci nejhoršího věku - kalijugy - proto se děje tolik špatných věcí - dobro bojuje se zlem, ale dobro pomalu a jistě vítězí. Mnoho lidí, kteří byli nevěřící zničeho nic uvěří ( i já jsem mezi nimi )Prosím tedy všechny, kteří to cítí podobně - proste Boha o to, ať jsou všichni lidé a všechny bytosti na Zemi a v celém Vesmíru šťastni - neboť vše co si upřimně přejeme se nám dříve či později vyplní. Vím že žít tady na Zemi je hodně těžké, tolik překážek se nám staví do cesty, že mnohá učení nám přijdou sice jako krásná a ideální, ale nerealná v našem světě. Ony reálná jsou , ale každý musí začít sám u sebe a to je moc těžké. Nejtěžší úkol je změnit sám sebe.
Jinak moc pěkně napsaný článek - co dodat - je v tom velký kus pravdy.~x~
 Petr. 


Re: co to? 

(29.4.2009 14:28:18)
Ano, přesně tak. Jenže spousta lidí skryté myšlenky v krásném článku nemohou nalézt. Zatím. Dokud se jim nepodaří o trošku více pootevřít oči - totiž srdce. Tak třeba příště - až se příště narodí, až si najdou svou novou mámu a tátu...

Moc hezký článek, krásně napsaný; jen mi bylo hnedle jasné, že jej někteří "rozcupou" jako hromadu smetí... P.
 Jitka 
  • 

Re: co to? 

(29.4.2009 15:50:37)
Souhlasím, skvělý článek. Jenom musím říct, že mne opravdu zarazilo, jaký druh reakcí v diskuzi převažuje. Myslela jsem si, že víc lidí ve své cestě za poznáním už pokročilo.
 sovice 


Re: co to? 

(29.4.2009 15:58:44)
A nejjednodušeji se to pokročení dál pozná podle toho, že člověk nepotřebuje sám sebe ocenit jako toho pokročilejšího, tudíž nepotřebuje nikam psát, jak jsou ti druzí nepokročilí ~j~
 Jitka 
  • 

Re: co to? 

(29.4.2009 16:53:40)
Děkuji ti, sovice, za ten políček. Měla jsem místo slova "pokročili" použít spíše "zastávají jiné postoje k životu". Protože sama u sebe považuji tuto změnu za "krok dál", použila jsem toto slovo, chápu, že tě to irituje.
 Micka+ Přemeček 


Re: co to? 

(30.4.2009 10:36:30)
Šabar,
ale Bohu se má pouze děkovat, ne jej o něco prosit.
 Hanka 
  • 

Re: co to? 

(30.4.2009 10:53:42)
Bohu se má pouze děkovat? Jen jsem se chtěla zeptat, to uvažuješ z pohledu s křesťanským základem nebo jiným?
 Micka+ Přemeček 


Re: co to? 

(4.5.2009 13:35:36)
Za křesťana se nepovažuji. Vadí mi dogmata. Pod pojmem Bůh si představuji vesmírnou energii.
 Katla 


to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 11:20:50)
Kde na to lidi chodíte?
 Katla 


autorka popletla konec  

(29.4.2009 11:33:14)
Správně to bylo, tak že Eva se v tom autě zabila, Filip se z toho vykřesal, potkal stále zoufale bezdětnou Markétu, jenž se mezi tím rozvedla s Jiřím, neboť ten vytrvale dítě nechtěl. Vzali se a narodila se jim méně vtíravá dušička, než je tahle z našeho příběhu.
 km 
  • 

Re: autorka popletla konec  

(29.4.2009 11:46:17)
:))
ps.: můžou ty "předchystané smajlíky" vkládat i neregistrovaní? a jak?
 Lizzie 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 11:41:40)
Hroudo, hroudo - jako osoba pravděpodobně starší (ale nevím, nemyslím to zle) než já a hlavně příkladná matka a manželka bys měla vědět, že podobné storky bývají v těch levných časopisech s nějakou anonymní, sympatickou paní na obalu a kupou srdceryvných příběhů pod....babča jich má plné šufle,-)

Nechci být cynická, ale tohle je vydírání, nátlak a kdo ví co, až to možné není. A to já nemám ráda.
 Epepe 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 12:50:39)
A prosím, vás, co kdo po vás chce? Proč na vás tlačí, proč vás vydírá?
Já myslím, že je to moc roztomilý článeček, který mi vehnal slzy do očí a napsaný je třeba jen tak pro radost, nebo pro ty, kterým miminko nepřichází.
A věřím, že většina z nich moc dobře chápe, o čem je řeč ...
 Lizzie 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 13:07:07)
Už jen proto, že je to plné stereotypů a předsudků,-)
 Epepe 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 13:08:33)
No, tak já ty stereotypy a předsudky zažívám na vlastní kůži ...
 Stáňa a dva kluci 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 13:09:48)
Ale no tak Lizzie, tohle přece není článek o všech lidech na téhle planetě, jsou tam fiktivní příběhy několika párů. Jak z toho prosím tě vyvozuješ stereotypy?
 Lizzie 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 13:39:15)
Už ten, že když se ve dvaceti nevdám (což už jsem mimochodem prošvihla) a neudělám si co nejdříve dítě jsem velká kariéristka, sobec, blbá a lama,-)

Pěkný den všem.
 Stáňa a dva kluci 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 13:40:41)
A prosím tě, KDE to tam vidíš?
 Lizzie 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 13:52:07)
Ten článek je tím dočista prodchnut,-)
 Stáňa a dva kluci 


Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 14:07:16)
Lizzie, tak se trochu obávám, jestli si to tam spíš nedosazuješ skrze svojí vlastní špatnou zkušenost a tlaky okolí...Člověk si všechno filtruje skrze vlastní prožitky. Já to tam fakt nevidím.
 Petra Neomi 
  • 

Re: to je ale blbóooooooooooóst  

(29.4.2009 16:10:17)
No, je to farizejské a z literárního hlediska sračkoidní limonáda, takové "psaní do památníčku" :))
Ale pokud to tu někoho potěšilo, tak proč ne.
 Lizzie 


Stáňo 

(29.4.2009 20:58:49)
pohybuji se v rodině a prostředí, kde na mě fakt nikdo netlačí,-)
 Stáňa a dva kluci 


Re: Stáňo 

(30.4.2009 13:11:39)
Lizzie, tak potom nechápu, proč používáš zrovna argumentaci stereotypy a předsudky ve smyslu "kdo se do dvaceti nevdá a nemá děti..", nemám pocit, že by to dneska platilo. Já jsem z generace Husákových dětí a už za mě došlo k velkýmu obratu. Naše generace si dala pauzu a věk rodiček se posunul hodně nahoru. Dnes mi naopak přijde, že menšinou se spíš stávají mladé matky, na které se někteří dívají s nepochopením a úžasem, že mají takhle brzo děti. Vždyť si ještě neužily, necestovaly, nestudovaly v cizině, nic nevybudovaly atd...
 Lizzie 


Re: Stáňo 

(1.5.2009 9:01:10)
Mám pocit, že toto diskusní pásmo už je trochu za zenitem - řekla jsem k tomu své a měnit to nehodlám.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Stáňo 

(1.5.2009 15:16:26)
No když myslíš....
 Veronika 


Re: Stáňo 

(4.5.2009 11:38:05)
Spíš bych to viděla tak, že Lizzie ráno vylezla z postele zadkem napřed, pak na záchodě zjistila, že dostala menzes a potom jí při vaření ranního kafe došlo kafe.... prostě den blbec. Pak si sedla k počítači, že si zchladí žáhu na někom z rodiny (tady to funguje docela spolehlivě), no a první, kdo jí přišel pod ruku, byla autorka tady toho článku. Chtěla se pohádat, a tak začala vymýšlet stereotypy a předsudky... ~t~
Děvčata, která jste to nepochopila, žádné hlubší zamyšlení není třeba, stačí Vám k tomu pouze poloviční kapacita Vaší inteligence. Autorka se jen zamyslila nad reinkarnací dušiček, nic víc. A proč ne?
 Lizzie 


Uf uf 

(29.4.2009 11:35:55)
Připomíná mi to texty z těch časopisů, co lidem další lidi vnucují u nádraží apod....Radši pryč.
 Jana 
  • 

Re: Uf uf 

(29.4.2009 11:49:47)
Je to vážně trapný.
 MM, 2 kluci 
  • 

Lizzie, něco takového mě taky napadlo... 

(29.4.2009 15:01:10)
... jak tam pořád tak rozvláčně píše o těch "dušičkách" a ještě takovým hrozným stylem, který se skoro nedá číst (tedy aspoň já ne)... To není nic pro mě!
 Tvoje horší já 


Tak toto se moc nepovedlo 

(29.4.2009 11:44:59)
Autorka si měla utřídit myšlenky a soustředit se na jednu hlavní.
 Arci 
  • 

Elurie, 

(29.4.2009 17:12:51)
psát umíš poutavě, ale chtělo by to téma, které je ti bližší, o kterém víc víš. Je to sice hezký úhel pohledu, ale strašně naivně podaný. Já věřím tomu, že to tak trochu nějak podobně je, ale takhle "sladkobolné" to asi v reálu nebude :-)), i když, co my víme, že...
 16.5Salám&Lajka14 


Prima, 

(29.4.2009 12:06:42)
tenhle měsíc si už nemusím kupovat Napsáno životem.
Těch opravdovejch lidskejch osudů ve stylu harlekýnek bylo až dost v tomhle článku.
Ušetřených 17 Kč mohu poslat na charitu. Třeba na svobodný matky. :o)))
 adelaide k. 


Re: Prima, 

(29.4.2009 12:26:33)
Monty, bingo! Přesně to napadlo i mě. Instantní životní pravda pro každého ~2~
 Iva, 2 dcery 
  • 

Re: Prima, 

(29.4.2009 14:39:37)
Tak tak. Už taky posílám 17 Kč. Možná se ještě autorka mohla podepsat nickem Javořická 21. století.
 Repulsion 


Hehe :o)) 

(29.4.2009 18:57:29)
Je to slátanina, ale na rodinu.cz takový průměr :-)

Na toto téma ovšem existuje mongolský film, a ten je naopak skvělý. Bohužel už si nepamatuju název. Ale základní myšlenkou bylo, že pes, když si to "zaslouží" se může po smrti stát člověkem. Takže v tom filmu je hlavním hrdinou toulavý pes Basar (nebo tak nějak). A ten různě putuje tou vyprahlou mongolskou zemí plnou chudoby a toulavých psů, které na potkání střílí člověk, co to má v popisu práce. Je pracovitý, a tak za den nastřílí psů celou korbu nákladního vozu. Do toho se prolíná příběh mladé matky, která čeká dítě...

Viděl jsem to na filmovém festivalu ve Varech, tak nevím, jestli se to tu dá někde sehnat...
 alžbjeta 


Re: Hehe :o)) 

(29.4.2009 20:51:20)
repulsion,
je to tenhle?
jeskyne zluteho psa?
http://www.csfd.cz/film/226063-jeskyne-zluteho-psa-hohle-des-gelben-hundes-die/?text=59369
 Repulsion 


Ne, to není on... 

(29.4.2009 21:17:08)
V tom filmu, co mám na mysli, žádní kočovníci nebyli. Pes byl sice žlutý, ale byl to takový velký, chlupatý hafan... vetšina filmu se odehrávala ve špinavém mongolském městě...
 Pavla, 4 děti 
  • 

Něco málo z preprenatálního života 

(29.4.2009 12:09:14)
Myslím, že nás Elurie chtěla upozornit na skutečnost preprenatálního života. Učí o něm i psychologie a jsou i metody, jak do něj nahlídnout. Lidé vystupující v příběhu jsou až na druhém místě.
 stará Marie 


Re: Něco málo z preprenatálního života 

(29.4.2009 14:20:35)
"Myslím, že nás Elurie chtěla upozornit na skutečnost preprenatálního života. Učí o něm i psychologie a jsou i metody, jak do něj nahlídnout."

Pavlo (nebo někdo jiný znalý), mohla bys mi prosím uvést autory - psychology (případně i konkrétní díla), kteří o preprenatálním životě píší?
Děkuju :-)
 Ivevka 
  • 

Re: Něco málo z preprenatálního života 

(29.4.2009 19:23:06)
Tak co se autorů týče, tak je to například český transcendentální psycholog Stanislav Grof (kariéru udělal hlavně v USA, objevil účinky holotropního dýchání).
 stará Marie 


Re: Něco málo z preprenatálního života 

(29.4.2009 20:43:06)
Děkuji za jméno autora, zkusím od něj něco najít v NKP. Někoho s tuzemskou kariérou? Francie, Německo, Polsko, Rakousko, ...?
 stará Marie 


Re: Něco málo z preprenatálního života 

(29.4.2009 20:53:54)
Jo, už to mám - Za hranice mozku, Využití LSD v klinické praxi, Holotropní vědomí, Kosmická hra, ........ to vypadá opravdu divoce a zajímavě, příležitostně nakouknu... ~v~
 Varanika, 2 děti 


Díky za článek! 

(30.4.2009 20:33:06)
Moc se mi líbil. Nechápu, proč tady tolik lidí má potřebu autorku kritizovat. Já jsem asi taky ještě moc mladá, že mě tak oslovil a dojal... je mě teprv 35 ... Přeju hodně štěstí všem dětem i rodičům a těším se na další povídečku, Elurie!
 sovice 


Nedala jsem to 

(29.4.2009 12:12:37)
ač jsem se snažila, nedokázala jsem to dočíst. Na tento styl jsem prostě asi příliš přízemní a praktická.
 Katla 


jak sestupovalä naše dušička  

(29.4.2009 12:12:44)
pro začátek ta první : mrkla dolu : "Ty vole, ty sou nějaký vyřehtaný, roupana už nevědí coby, já jim zatnu tipec, dva roky se nevyspí. A na navíc ta ženská dole začíná bejt nějaká líná, tož se trochu proběhne, do tří let posedím nanevýš u oběda".

druhá: "Už jsou zase nějaký namistrovaný! Už si myslej, jak to mají zmáklý. Prej "kompetentní matka" hahaha, tak to hupsnu důle a uvidím, co s ní udělá pár amoků v sámošce, v tramvaji, uprostřed křižovatky, a až mě povleče pryč, tak ji hroznu do ruky".

třetí: "Tak že prej ještě holčičku by chtěla. Tak teda holčičku. Má furt plnou hubu rovnoprávnosti, tak jí trochu dopřeju, holčičku mít bude, takovou, co vydá za tři kluky uličníky. A až mi bude rok a půl, tak hokejkou rozbiju vázu po babičce!"
 sovice 


Re: jak sestupovalä naše dušička  

(29.4.2009 12:14:46)
Hroudo,

článek jsem nedočetla, ani všechny komentáře k němu, na tenhle tvůj příspěvek jsem narazila v komentářích ke všem článkům, ale dokonale s ním souzním ~t~
 Šarbar 


Re: jak sestupovalä naše dušička  

(29.4.2009 12:19:30)
~t~~t~~t~ třeba i tak nějak~t~
 Zuuuza 


Re: jak sestupovalä naše dušička  

(29.4.2009 13:27:03)
Hrouda nikdy nezklame ~t~~t~~t~
 SnowWhite 


Re: jak sestupovalä naše dušička  

(29.4.2009 16:03:43)
:-) díky. Nějak takhle sestupovaly naše dušičky, ale měly to ještě promakanější :-))
 Lucie 
  • 

Každý je nějaký 

(29.4.2009 12:37:21)
"Ale po půl roce začala Markéta svého rozhodnutí litovat, kamarádky kolem přicházely do jiného stavu a rodily děti a oni neměli kromě drahých dovolených nic" No nevím, jestli půl rok odkladu může za případné další problémy s otěhotněním? Navíc, kolik se dá stihnout za půl roku drahých dovolených :-)) Článek je jednostranně zaměřen proti lidí kteří si prostě užívají a vědomě odkládají rodičovství. My jsme si s manželem pořídili dítě v mých 30, jeho 35. Neplánovaně (vysazená antikoncepce ze zdravotních důvodů). Taky jsem byla zděšená a spíše stresovaná než šťastná, termín porodu byl pro mě jako konec dní, snažila jsem se stihnout co to šlo. Taky první dobu jsem byla na mateřské nešťastná. Žádný zázrak se nekonal. Lidi mají mít dítě když to v sobě cítí.Malého mám ráda ale mateřský typ nejsem. Manžel mi taky přijde že moc ne. Vztah se mezi námi zhoršil. Malého dáváme na prázdniny k babičce a tehdy cítíme oba, že je nám líp :-( zní to hrozně, já vím. Ale prostě jsme se tak narodili a nejsme rozmnožovací typy.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Každý je nějaký 

(29.4.2009 12:51:32)
Mne hlavně fascinuje, jak se každý odpůrce plánované bezdětnosti ohání "drahými dovolenými". Mám z toho pomalu pocit, jako by bezdětní nedělali nic jiného než se neustále váleli na Maledivách.
To je fakt pro někoho smysl života DRAHÁ DOVOLENÁ, nebo je to jenom mýtus a berlička, když už pisatel neví "co by"?
Mimochodem DRAHÁ DOVOLENÁ je téměř to poslední, co by člověk musel obětovat kvůli dítěti. Na DRAHOU DOVOLENOU se dá jet i jako rodič. Nevím o tom, že by se rodičům povinně odebíraly cestovní pasy. ~t~
 Epepe 


Re: Každý je nějaký 

(29.4.2009 12:53:36)
Tak to já zas znám teda hodně lidí, kteří mají na jedné misce vah drahou dovolenou a na druhé dítě ...
"Tak teď ještě pojedeme do Thajska, pak do Indonésie a teprve pak si pořídíme dítě." To je jejich legitimní rozhodování.
A článek podle mě nikomu nic nevyčítá.
 BaBá 


Re: Každý je nějaký 

(1.5.2009 13:09:05)
Článek nikoho neodsuzuje, pokud mu rozumím, ani tak neupozorňuje na prenatální vývoj - i když řeší jeho důležitost ve chvíli, kdy matka vyvíjející se plod nejenže nevítá, ale odmítá

Teorie "dušiček", které si vyberou rodiče - znám ji, znám dost hodně moudrých lidí, kteří ji uznávají a berou tyto věci za fakta.

Mě osobně tato teorie je trochu"proti srsti", nejsem věřící. Tedy ve smyslu víry v Pánaboha. Ale nějak vnitřně cítím, že je tu cosi, co běh života, osudu - jak si to kdo pojmenuje - řídí a vše neplyne samo od sebe. Bez řízení a řádu udávaného něčím vyšším.

Nicméně proč je nutné tvrdit, že něčí názor je blbóóóst. Může být a nemusí, zrovna tak může být a nemusí být blbóóst blbostí??? ~j~

Rozhodně by asi světu slušelo minimálně víc tolerance.

 klára 
  • 

Re: Každý je nějaký 

(29.4.2009 13:09:01)

Monty :-)))

No drahá dovolená je přece tou nejvýstižnější ilustrací toho, jací jsou plánovaně bezdětní lidé sobí hnusci, toužící pouze po materiálních statcích :-)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Každý je nějaký 

(29.4.2009 13:13:19)
kláro,
ale drahá dovolená ani není materiální statek... přece si z toho Thajska nevezou domů kus Královskýho paláce. ~;)
Kromě toho jsem až doteď žila v domnění, že Thajsko je destinace, kam kromě sexuálních turistů jezdí spíše příslušníci nižší střední třídy... i když pravda, teď nedávno se tam rekreoval Božský Kája! ~t~
 Epepe 


Re: Každý je nějaký - Monty 

(29.4.2009 13:19:59)
Jestli reaguješ na mě, Monty, tak myslím, že nenajdu lepší důkaz, že to je materiální statek, než tvoje vyjádření, že do Thajska jezdí jen "příslušníci nižší střední třídy". To ukazuje, že drahá dovolená bývá považována za symbol společenského úspěchu a postavení třeba jako barák, auto nebo bazén a jako taková tedy je materiálním statkem úar excelence.

A samozřejmě, že si z Thajska, Indonézie nebo cesty kolem světa ti lidé něco materiálního přivezou - a to fotografie, vyřezávané domorodce s velkými penisy a další blbiny, které si vystaví na poličku v obýváku vedle plazmy a dokládají jimi svůj materiální úspěch, že si dokázali vydělat šedesát tisíc na dovolenou.

Nicméně nejde o to, že by to všichni lidé pojímali takto materiálně. Oni si prostě chtějí užít těch drahých dovolených do exotických zemí, dokud ještě mají čas a neotravuje je vřískající děcko, a tak to pojímá mnoho lidí okolo mě.
Větu v článku je možno chápat i takto, nikoliv pouze peněžně.
 Lassie66 


Re: Každý je nějaký - Monty 

(29.4.2009 13:24:54)
Juldo, pak můžeme vypustit to "drahá" a dát pouze dovolená. Ostatně i takový kemp na Orlíku byl zážitek, pro bezdětné obzvlášť.
 Epepe 


Re: Každý je nějaký - Monty 

(29.4.2009 13:27:28)
Dovolená na Orlíku je podle mě s dětmi daleko lépe proveditelná než cesta kolem světa za osmdesát dní. A rozhodně levnější.
Možná by se tedy spíš než drahá hodilo použít exotická.
Ale takovéto pitvání jednotlivých slov povídky mi přijde dost hloupé.
Já oceňuju, že autorka něco napsala a má odvahu to dát na web.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Každý je nějaký - Monty 

(29.4.2009 13:32:36)
TAk drahá dovolená je tam použita u jednoho jediného páru, když už teda budem pitvat až do mrtě,a to u Markéty. U ostatních ani písmenko.

A že takoví lidé existují, kteří odkládají rodinu, až se pořádně vycestují, zabydlí, realizují...vždyť i tady v diskusích to tu často padne, "jak sis dovolila mít dítě co by studentka, když ještě nemáš práci, bydlení, našetřeno a blabla...". A já na tom nevidím ani nic špatného, proč si to nedopřát. Taky jsem měla děti až později, právě až jsem se pořádně vycestovala, sice to nebyly drahé dovolené, třeba Skotsko stopem, což bych s dvěma miminama fakt nedala...

A taky existují snobi, co maj drahý dovči a předváděčky materiálního úspěchu jako životní program.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Každý je nějaký - Monty 

(29.4.2009 13:28:18)

Juldo Fuldo,

obávám se, že si nerozumíme. To, že já chápu Thajsko jako zemi, která je (bůhví proč) pokládána za "exkluzivní" místo k dovolené lidmi, kteří jsou SPÍŠE průměrně finančně situovaní je můj subjektivní dojem, vzniklý na základě pozorování v mém okolí (nikoli bezprostředním).
Mně osobně je zcela "wurst", kam kdo jezdí a za kolik a dovolenou jako materiální statek nevnímám.
Psala jsem v první řadě proto, že mi není jasné, proč by se drahé dovolené a dítě měly vzájemně vylučovat.
Tato logika mi není jasná a nerozumím ji.
Může platit:
A) Nejsme bohatí, uškudlíme si horko těžko na "snobskou dovču", abychom se ukázali před sousedy, ale s dítětem bude tolik dalších vydání, že na to už nebudeme mít.
B) Jsme dostatečně bohatí na to, abychom jeli do Thajska nebo Indonésie i s dítětem, ale s dítětem bychom si to tak neužili.
C) Chceme svoje peníze investovat JINAK, ať už jich máme moc nebo málo.
 Epepe 


Re: Každý je nějaký - Monty 

(29.4.2009 13:32:37)
Monty, já to chápu tak, že platí B. Viz můj předchozí příspěvek, už nevím jako odpověď komu.
Pojem drahá dovolená pro mě (a nejen pro mě, věřím, že v obecném úzu poslední doby) vyjadřuje dovolenou do exotických zemí, kam - jak se jistě shodneme není s dětmi tak jednoduché (a levné) cestovat jako třeba na Orlík.

Jinak se domnívám, že jsme průměrně situaovaná rodina a po narození dítěte zcela jistě nebudeme mít finanční prostředky na dovolenou v Thajsku nebo v podobné destinaci.
(Naštěstí nás tento způsob cestování neláká ani lákat nebude.)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Každý je nějaký - Monty 

(29.4.2009 13:50:50)
Juldo,
ještě tohle - vyrostla jsem v dobách, kdy se malé děti na dovolenou do zahraničí nebraly. A ne proto, že by na to nebyly peníze (povětšinou). Prostě to nebylo zvykem. ~;)
Holt dneska je to všecko jináč.
 SnowWhite 


Re: Každý je nějaký 

(29.4.2009 16:08:38)
Taky mi nějak nesedí Thajsko = drahá dovolená = nutně se musí realizovat bez dětí :-)
 Epepe 


Re: Každý je nějaký 

(29.4.2009 12:51:54)
Článek je podle zaměřený hlavně na lidi (jako já), kteří dlouho čekali nebo čekají na miminko a nejde jim do hlavy, proč zrovna k nim nepřichází.
Takže myslím, že jste zbytečně vztahovačná.
 Melie 


Krasny clanecek 

(29.4.2009 12:46:23)
Je to moc hezky napsane a stoji to za zamysleni! Dekuji!
 Šarbar 


Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:02:10)
Nezlobte se na mě, ale myslím si, že jste článek špatně pochopily. Celkem mi to přijde i k smíchu,když tady probíráte, že autorka si třeba dovolí se navážet do bezdětných a pod., protože autorka se rozhodně nechtěla do nikoho navážet, jen se chtěla zamyslet nad duchovním počátkem života - zde narození dítěte - a tím, že všechno v životě má svůj smysl, i když se nám to tak třeba nejeví.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:04:48)
Šarbar, taky si myslím, ale to víš, není nad vědecké pojetí světa, a když už tomu nevěřím, tak se tomu aspoň vysměju, že.
 adelaide k. 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:12:06)
Stáňo, ale to není o víře, nebo nevíře v reinkarnaci. Ten článek je napsaný tak, aby vymáčkl nějakou tu slzičku. A ty nejbanálnější stereotypy jaké znám se tam tulí jeden k druhému. Asi nejsem dost citlivá dušička, ale za mě ~Rv
 adelaide k. 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:14:17)
Juldo, jestli to mám brát jako literární útvar, tak to je snad ještě horší ~a~~a~
 Epepe 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:21:26)
Tak nevím, co bys napsala ty, myslím, že tohle je teda ještě pořád nadstandart většiny uživatelek rodiny.cz - bez urážky. To odvozuju ze zdejších diskuzí.

Každopádně já jako bývalá snažilka jsem si z toho odnesla své a dojalo mě to až k slzám.
 adelaide k. 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:32:26)
Juldo, jo tááááááááááák, dokud nenapíšu aspoň tolik co Jirásek tak mám držet hubu a krok? Chm chm, to pokládá celou literární kritiku na lopatky ~;)~;)~;)
 Epepe 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 14:53:09)
Tak jsem to nemyslela. Jen mi nepřijde fér srovnávat Jiráska a jednu uživatelku Rodinky, která měla tu odvahu napsat, co se jí honí v hlavě.
Myslím, že je to na Rodinku ještě docela dobrý.
 Šarbar 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:15:36)
A já si myslím, že to tak autorka myslela.:-) Bylo by dobré, kdyby třeba ona sama nás teda rozsekla.~d~ A článek je fajn - a just jó.~t~
 Lassie66 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:22:24)
Já článek chápu jasně - dobrodruzi, co rádi cestují, nechtějí děti. Přemýšlím, na koho v mém okolí to sedí, případně které již narozené děti politovat.~2~
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:29:42)
Moje dítě polituj, poprvé jsem odjela na cesty (teda jen na týden, pravda...) když mu byly 3 roky a zrovna měl plané neštovice. ~;)
 Jaspi 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 14:51:20)
Není sám chudinka. Já odjela do Rumunska, když měl syn 1 rok a pár hodin před odjezdem začal chodit a dostal šestou nemoc. Nebo pátou?? Nevyznám se v tom. ~y~
 stará Marie 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 15:00:59)
Hybaj do krkavčích matek!
 Veronika 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(4.5.2009 11:57:19)
naštěstí Tvůj palec dolů nemá žádnou hodnotu.
 Katla 


stáňo,  

(29.4.2009 13:12:52)
já se můžu přihlásit mezi skeptiky, co se týče vědeckého poznávání světa, a zvláště v rámci stávajícího pojetí "vědeckosti" - ale z těhle sladkobolných textů se mi kroutí prsty na všech čtyřech a ulevit si prostě musím ~2~
 Stáňa a dva kluci 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:20:19)
Hroudo, u tebe jsem si už od první chvíle všimla, že jsi tvrďačka:) a reakce v kombinaci s Adelaide mi přijde přesná:)).
Ne, tak možná máte i kus pravdy, já holt v sobě nemám moc pragmatičnosti a "přízemnosti", nemyslím na nikoho osobně:). Já to nehodnotila vůbec z literárního hlediska, reaguju spíš na jednotlivosti.
 Katla 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:33:41)
absolutně nejsem tvrďačka. Jen mě málokdy dojmou věci, které jsou dojemné tak nějak prvoplánově. Poslední prvoplánový doják, ať už písemný nebo zfilmovaný, byl asi "Goro bílý pes", když mi bylo nějakých devět, deset?
 Lassie66 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:36:32)
Goro by u mě zabral i teď.~n~
 16.5Salám&Lajka14 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:48:37)
Goro mne teda nechával v klidu, ale slzičku jsem uronila u E. T. mimozemšťana. ~t~
 sovice 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:55:04)
Monty,

v dospělosti jsem bulila např. nad Tolkienem. Knihou i filmem.
A když v Narutovi umřel Haku, tak jsme si zaslzely i s dcerami.

(No ale naposledy jsem vážně brečela nad Domovem na konci světa. Cunningham mě těžce dostal.)
 Epepe 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:57:34)
Tak budiž mi omluvou, že jsem čerstvě těhotná a hormony pracují, dojme mě leccos.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:57:57)
sovice,
tak já jsem asi otrlý jedinec - kromě E. T. v mých cca 10ti letech mne k slzám dojal jen závěr filmu Půlnoční kovboj, to mi bylo 16. Jak umíral Dustin Hoffman v tom autobusu, to mne teda fakt vzalo.
Od té doby dojetím nebrečím ani na svatbách, ani na pohřbech...
 adelaide k. 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 14:11:36)
Sovice, Domov na konci světa ~R^~R^~R^ zrovna jsem dočetla ~z~
 Veronika 


Re: stáňo,  

(4.5.2009 12:07:48)
Každý to vnímáme podle svých životních prožitků. Mě to ani nedojalo ani neurazilo... literární obratnost nebo formu hodnotit nebudu, o tu tady na tom serveru nejde, pokud to zdejším chytrolínkám uniklo. Hodnotím jen zajímavé zamyšlení a na to má právo každý. Pokud si zdejší intelektuálky nárokují náročnějčí literární dílka, nechť své potřeby uspokojí jinde.
 Katla 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:37:59)
jo a ještě když umřel Vinettou, to jsem prořvala haldu kapesníků.....takže žádnej tvrďák. ~t~
 Stáňa a dva kluci 


Tak teda Hroudo 

(29.4.2009 13:41:56)
beru zpět, když tě dojal Vinnetou, tak musíš být jednoznačně citlivá dušička~:-D.
 sovice 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:49:54)
Já mám ještě "Včeličky, babička umřela!"
Je to dodnes jako podmíněný reflex, slyším "včeličky...", zalijí se mi oči slzami a bulím jako krokodýl.
 Tulka 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:53:10)
Sovice,včeličky na mně zabíraj dokonale~R^
 Stáňa a dva kluci 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 13:55:23)
Sovice a to je co za filmeček? Že bych si taky poplakala:)...Já jsem teda silně dojímací typ, po porodu, mě rozbrečela i reklama na pribináček:-).

Ale je zajímavý, že třeba v situacích, kdy dojetím bulej jiný, já nic..třeba na svatbách. No asi k tomu manželskýmu štěstí už po těch 20 letech přistupuju dost pragmaticky:-).
 sovice 


Re: stáňo,  

(29.4.2009 14:10:07)
Stáňo,

včeličky jsou z "Babičky". Bulím od dětství dosud. Naposledy jsem se dokonce na ten film ani nedívala, jen jsem se mihla v obyváku, a větu "včeličky" jsem slyšela z kuchyně. Zaplakala jsem i tak :-)

A to normálně fakt nejsem bulící týpek.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: stáňo,  

(30.4.2009 7:00:48)
Čekala jsem, jestli někdo vzpomene Vinettoua, protože u toho brečím pravidelně, když slyší vzdálené zvony v Santa Fé, a jak pak přiběhne Ilčí ... ~n~
 Epepe 


Re: Asi jste to špatně pochopily 

(29.4.2009 13:10:31)
Přesně, jde o literární útvar ne o reportáž o stěhování duší.
Není potřeba být k umělecké úvaze tolik kritický. Prostě někoho to baví jako třeba povídka, a koho nebaví, tak mu to asi nesedlo, ale vypočítávat stereotypy a předsudky? taky to děláte, když si čtete knížku?
 Dagmar Bartůšková 


:-) 

(29.4.2009 13:31:48)
Miloučké, líbilo se mi to...ta omáčka ála červená knihovna byla roztomilá :-)
 10.5Libik12 


Dušička II 

(29.4.2009 15:09:56)
Jsem dušička, lebedím si v dimenzi, kde se nehákuje, ale bohužel vím, že zas za pár dnů budu muset vyrazit do rachoty a narodit se. Co se dá dělat, jeden se halt životem zdokonaluje, až budu fakt dobrá, budu mít navěky "pošichťáres".
Maminka Lucka, Eva, Mirinda, tatínek Franta Flinta nebo Filip, je to jedno, všichni jsou to lidi se svými slabostmi, jako nakonec budu i já ve svém neprozřivém tělesném stavu. Jenom mi, šefíku, pomoz k tomu, ať se na nikoho nevytahuju, ať nepropadám představám, že je někdo černej, bílej, upřímnej, ať nehodnotím, co si má kdo myslet a kdo je na základě toho nejlepší. Ať se vyhnu přiblblému svatouškovství a jeho šíření.

Já totiž vím dobře, že při takovém sebezahledění, jako má autorka tohoto článku, bych tu šichtu taky mohla kroutit do nekonečna a to bych fakt nerada.
 Hadha 


Re: Dušička II 

(4.6.2009 19:12:57)
Autorce dekuji za mile pocteni a preji hodne uspechu v literarni tvorbe!!!~R^
Zdravi Martina z Mexika~c~
 brzobohatka 


článek je tak hroznej, 

(29.4.2009 15:19:04)
až je skoro pěknej. :-)
 Elurie 
  • 

Reakce autorky :-) 

(29.4.2009 16:21:50)
Přečetla jsem si diskuzi, kterou můj "text" rozpoutal a musím říct, že způsoby, jakými si to některé z vás vykládají mě překvapily, pobavily a někdy trochu naštvaly, ale co se dá dělat. Poslala jsem to sem dobrovolně :-)
Jen bych chtěla dodat, že je mi 19, život si užívám, hodlám studovat a zakládat rodinu se prozatím nechystám. Jen mě baví psát. Někdy se mi něco povede, jindy naopak a rozhodně se nezavděčím všem, hlavně když použiju tak kontroverzní téma :-)
Tímto článkem, který původně vznikl jako povídka do šuplíku jsem nechtěla o své pravdě nikoho přesvědčovat, ani rozplakat, natož kritizovat. Byl to jen pokus o jiný pohled. Co si o tom myslíte a jestli vám to vůbec stojí za přečtení je každého věc a já děkuju všem, kteří mě pochválili, je to opravdu příjemné :-) Co se týče kritiky, děkuji i za ni, ačkoliv nerada, což je asi přirozené :-)
Elurie
 adelaide k. 


Re: Reakce autorky :-) 

(29.4.2009 16:42:33)
elurie, tak příště doporučuju nějaké lehčí téma, nebo aspoň takové, ke kterému budeš skutečně mít co říct ~d~
 Katla 


Kdybych věděla, že je ti devatenáct,  

(29.4.2009 16:49:39)
tak bych nebyla taková jedovatá! Když si vzpomenu na sebe v devatenácti! To bylo metafyziky! ~x~~x~~x~
 Elurie 
  • 

Re: Kdybych věděla, že je ti devatenáct,  

(29.4.2009 17:02:18)
Děkuju za schovíavost :-)
 illa+2 


Re: Kdybych věděla, že je ti devatenáct,  

(29.4.2009 18:12:08)
teorie o dušičkách, kterí si vybírají své rodiče, se může taky pěkně vymstít .-)

moje "metafyzická" kamarádka vyprávěla od malička tuhle dušičkovou pohádku své dcerce, jak si sama vybrala svojí maminku atd atd..
a když byla milá kamarádka podruhé těhotná, její tehdy 4letá holčička se na ní jednou naštvala,sbalila si do kufříku medvídka a bonbónky a šla se posadit ven na schody. A když se jí kamarádka zeptala, co se děje, tak jí holčička bezelstně odpověděla, že tady čeká, až se miminko narodí, že si spolu půjdou najít jinou maminku...~y~
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: Kdybych věděla, že je ti devatenáct,  

(29.4.2009 18:31:57)
A víte skutečně tak stoprocentě jistě, že si děti nevybírají předem své rodiče?
 10.5Libik12 


Re: Kdybych věděla, že je ti devatenáct,  

(29.4.2009 18:36:39)
děti si jistojistě~;) vybírají své rodiče, ale ne z titulu svatejch učitelů, jak vyplývá z článku, ale mnohem a mnohem složitěji. Nakonec jdou se naroditi hlavně ku zdokonalení sebe.

A na článku je hlavní lapsus v tom, jak má spisovatelka jasno v charakterech hodných a hnusných budoucích rodiček.

Ale prý je mladá a neklidná, tož jo..
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Libiku 

(29.4.2009 18:40:26)
souhlas
 Petra Neomi 
  • 

Re: Kdybych věděla, že je ti devatenáct,  

(29.4.2009 18:38:37)
Vzhledem k tomu, že ty "dušičky" mají naše geny, tak si moc vybírat nemohou :)
 Šešule 


Re: Kdybych věděla, že je ti devatenáct,  

(30.4.2009 21:12:48)
Ve škole nám říkali, že geny mají všechny živé organismy. O duších neříkal nikdo nic~d~
 Varanika, 2 děti 


Ty reakce tady jsou fakt strašný....:-( 

(30.4.2009 22:16:59)
Elurie, nenech se znechutit. Mě se Tvůj článeček moc líbil, velmi mě zaujal i dojal, přestože už mě bude 35. Nic urážlivého mě na něm nepřišlo, ani naivního, kdo z nás ví, jak to všechno na světě chodí, a navíc jde samozřejmě o nějaký umělecký podání. Nevím, kde místní kritičky berou tu drzost a sebejistotu autorku shazovat, kritizovat nebo blahosklonně omlouvat nízkým věkem...Žasnu. Přeju všem dětem i rodičům hodně štěstí a těším se na další povídečku od Elurie. Ale další "diskuze" už asi vážně číst nebudu, škoda času.
 Majoranka 


Re: Ty reakce tady jsou fakt strašný....:-( 

(3.5.2009 7:52:41)
Naprostý souhlas a je mi bez pár měsíců 40 let.
 Melie 


Re: Reakce autorky :-) 

(29.4.2009 21:30:43)
Mne je dvacet a jak tak vidim, asi jsem Tvuj clanek (snad, mozna!!!!) pochopila i vice, nez nektere prispevatelky do diskuze. Nerikam, ze je to vekem :D ale prijde mi hloupe tady prohlasovat "to tak autorka napsala, protoze je mlada, neklidna a tak vselijak podobne", co ony o Tvem mysleni vi? ;) Okamzite na Tebe nektere utoci, ale mam spis dojem, ze to jen potrefena husa nejvic kejha. Nenech se odradit, pis dal. A urcite pis na kontroverzni temata, je to zajimave pro diskuzi (bez utoku), je to poucne a dobre se to cte:)

Jak jsem psala vyse, clanek se mi moc libil! Pa, M.
 stará Marie 


Re: Reakce autorky :-) 

(29.4.2009 21:44:06)
Nu, Melie, my o myšlení a psaní autorky víme právě to, co napsala. Její věk mnohé omlouvá. Romantismus, zjednodušování až zneužití příběhů z okolí, absenci nějaké myšlenky, představu dítěte jako dušičky nahoře... někdo prostě z pohádek vyroste později, a někdo nikdy ~j~ ...ale i takoví lidé jsou potřeba - věčné děti... ~x~
 a+b+c+d 


Re: Reakce autorky :-) 

(29.4.2009 22:09:24)
Tak článek je hrůza, ale moc jsem se nasmála příspěvku Hroudy - jak sestupovala naše dušička.~t~ Hroudo, necheš taky něco hodit na hlavní stranu? Bylo by to příjemné osvěžení mezi tím balastem.~R^
 Lizzie 


Re: Reakce autorky :-) 

(29.4.2009 23:11:32)
Dívky, dívky - asi jsem stará, protože nechápu~t~
 Lizzie 


Re: Reakce autorky :-) 

(29.4.2009 23:02:37)
Aha, tak to by mě nenapadlo. Pravdou je, že já svými několika články tady asi kdysi nas.ala víc lidí~t~ Nicméně tohle mi prostě nesedlo a fakt bacha na to zobecňování, protože jsem jen o trochu starší a na podobné projevy velice háklivá.
 matevy, syn 08/08 
  • 

Re: Reakce autorky :-) 

(5.5.2009 21:35:26)
Mně se článek líbil. Je zajímavý.
Trochu na tyhle věci asi věřím. Tchýně říkává, že někdy se dětičky chodí představit do snu nebo si říct rodičům, jak se budou jmenovat.
Mně se asi dva roky před otěhotněním zdálo, že mám syna Štěpána. Vyprávěla jsem to příteli, a dnes máme syna Štěpána :-)
 Rezinka007 


No 

(29.4.2009 18:19:33)
Mně se to docela líbilo. Je to zase něco jiného, nového. Nikdo nevíme, jak si děti vybírají své rodiče,třeba má autorka článku alespoň z části pravdu.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Elurie, 

(29.4.2009 18:38:55)
z článku je vidět, že jsi přemýšlivá osůbka a fandím ti.
Myslím, že bys měla psát i dál, jenom možná ne s touto tematikou přímo na tyto stránky. Na jiných stránkách (více duchovnějších) by se ti dostalo méně ateistické kritiky, snad jen trochu k té melodramatičnosti. Ale to je právo autora.
 magggi synáček z léta09 


Z povídky čiší to, že je autorka mladá, 

(29.4.2009 22:46:37)
ale jako češtinářka musím dílko ocenit a podpořit touhu psát i talent, který autorka bezesporu má.
Jen pro příště - méně "červenoknihovního" nádechu a romantiky, neškodí více nadsázky nebo i ironie či sarkasmu, aby neměli kritici argumenty, nicméně se rozhodně nevyhýbejte ožehavým tématům.
Z reakcí čtenářek je totiž jasné, že ta povídka za něco stojí - kdyby ne, není reakcí tolik ;o)

Můj názor je ten, že si dítě rodiče nevybírá, ačkoli je diskutabilní, jestli si nějakou tu dušičku nevybírají podvědomě rodiče... To by však bylo na další povídku :o)


A pro všechny - to, co je přenádherné, a co bych doporučila tehulkám, maminkám, romantikům...všeobecně všem, je knížka z roku 1942 "Zuzanka objevuje svět" - o světě nenarozených a čerstvě narozených dětí - rozněžní i duše drsné a cynické ;o)
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Z povídky čiší to, že je autorka mladá, 

(29.4.2009 22:48:38)
Magggi, "Zuzanka" je fakt moc pěkná knížka, ale tenhle článek je DIVNEJ. Musela jsem se hodně přemáhat, abych ho vůbec dočetla. ~Rv
 Elurie 
  • 

Re: Z povídky čiší to, že je autorka mladá, 

(29.4.2009 23:08:33)
Děkuju :-)
Obvykle píšu právě ironicky, za což jsem byla na tomto servru také kritzována a to po zveřejnění maturitního slohu nanečisto Tak to prostě chodí, když si dva nedávají pozor. Tam se zase diskutujícím příliš nelíbila vysoká míra nadsázky a údajná nezodpovědnost, kterou mi některé pisatelky přisuzují :-)
 Voskovka 


Mně se povídka líbí 

(29.4.2009 23:19:58)
Připomíná mi knihy Zdeňky Jordánové. Chtělo by to však zveřejnit ji ještě na jiném serveru, který navštěvují zpřízněné duše. Ale to bych ji asi nečetla :-)
 Jíťa 
  • 

Re: Z povídky čiší to, že je autorka mladá, 

(30.4.2009 19:48:24)
Elurie,

Ať napíšeš cokoliv, nikdy se nezavděčíš všem. To už je úděl spisovatelů.

Množství ohlasů, byť kritických, znamená, že jsi čtenáře oslovila a mají potřebu se nad tím zamýšlet.
Jaké bys měla pocity, kdyby pod článkem bylo jen pár výkřiků: "krásné"? Možná bys byla zklamaná, protože bys měla pocit, že tvůj článek snad ani nikdo nečetl...

PS: ti co nikdy nic sami nenapsali, mají obvykle patent na to, jak se vlastně má správně psát :-)
 madlenka07 


Díky:) 

(30.4.2009 12:20:49)
Děkuji za krásný a milý článek.Pohladil.
 madlenka07 


Re: Díky:) 

(30.4.2009 19:46:47)
Tak teprve ted jsem si přečetla celou diskusi...je vidět,že jeden článek pochopí každý jinak,z toho svého pohledu.Všem skeptičkám chci říci jen jedno-jste si opravdu tak jisté,že si duše nevybírá svoje rodiče?Jasně,na co nelze sáhnout a dokázat,zřejmě neexistuje...nebudu hodnotit to,jak to autorka popsala,srdceryvné příběhy nejsou moje parketa,ale takový bývá život.Líbí se mi téma článku.Takže ještě jednou díky autorce.
 ALI amúj 5-letý davídek 
  • 

komentář ke článku dušička od ali 

(1.5.2009 9:15:09)
~s~~s~~s~~s~~s~jeto nádherný článek.dává to smysl jeto poučné každé dítě které se má narodit je už předem vybrané jen ta dušička musí vejít do matčina luna, děti mají ukázat svým rodičúm jak najít lásku k sobě i k dětem jeto zkouška jak pro rodiče tak pro dětátko které zato nemúže ke které mamince se přihlásí a jaká maminka je.Proto plno věcí rodiče pochopí áž příjde dětátko na svět. Aty starosti přece patří k životu
 apollo 


 

(1.5.2009 20:00:29)
Elurie, děkuji:-)
 Iveta 
  • 

Hezká povídka 

(3.5.2009 1:41:16)
Po autorce vyjely ty pravé "tvrdáčky a znalkyně života". Atˇvyvádějí a předvádějí svou nadřazenou literární i lidskou zkušenost jakkoli, já si myslím, že to tak nějak, jak autorka píše, může klidně chodit. Jen si, milé kolegyně, dokažte odmyslet ty pastelové obláčky nahoře.
Možná lidé, kteřým chybí cosi dost podstatného,co se mi těžko vyjadřuje - tedy cit cosi zachytit, pochopit i to, co není jen podle idiotsky aplikovaných zákonů logické analogie (ke které vás odmala vedli, takže se jí hrdinsky držíte jako klíště), s něčím se dokázat spojit, mít dostatečně k čemusi rád (čímž také nemožno druhého shazovat) - to prudce uvnitř pociťují a jsou sakra senzitivní k detekci těch obdařených - po kterých jdou jako lítice - v této reakci stejně jako lakmus nikdy nezklamou. Je to podvědomá věc. Nezaujatý čtenář diskuse si všimne, že mnohé reakce jsou přemrštěné a čiší z nich nepřiměřená averze, - to odněkud musí plynout? pro mne tak hyperergicky nenávistné reakce - u matek! - svědčí o tom, že to ťalo do živého!
Mně se líbí, že článek rozřazuje návštěvnice serveru přehledně podle celkem zásadní osy do dvou jasných táborů, čtenář předchozích diskusí mohl s klidem předjímat zařazení Lizzie (bingo!), Monty, Sovice....pro mne jediným překvapením byl styl, jakým do diskuse vstoupil Libík.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Hezká povídka 

(4.5.2009 12:55:38)
Iveto:-), rozumím, co bylo myšleno:-).
 Darka Elli 


Velký souhlas 

(3.5.2009 12:01:26)
Tento článek se mi moc líbí a mám podobnou představu o tom, jak dušičky přicházejí na tento svět. Moc pěkné a hezky napsané. Jsem ráda, že se píše i o takových záležitostech. Díky.
 lucka, klučina 
  • 

díky za čtení k zamyšlení 

(3.5.2009 20:43:44)
Ne každý by měl odvahu pustit se do tohohle vyprávění. I já to tak cítím a ta spousta reakcí pod článkem svědčí o tom, jak Velké téma to je. Člověk je bohužel svým rozumem do určité míry omezený, ale jsou věci kolem nás (mezi nebem a zemí), které pochopíme srdcem, ne rozumem. Ať i ostatní nesmiřitelní bojovníci proti víře jednou pochopí a otevřou nejen své oči, ale i svá srdce. Přeju jim to, stojí to za to hledání a životní bolesti - právě ty jsou tou nejlepší cestou.
 mima77 


Elurie mas talent a nedaj si to nikym vyhovorit!! 

(3.5.2009 23:48:55)
Mila Elurie,
mozes sa pozriet na tuto diskusiu aj takto... vsetky tieto nazory co tu v diskusii odzneli ti v niecom pomozu... napr. v tom, ako sa kto pozera na svet, ako sa kto berie vazne, potrebuje vyjadrit svoj nazor, alebo vykricat celemu svetu ako to jedine moze byt a nijak inak.
Poviedka ma cloveka pobavit, prinutit ho zamysliet sa, mozno aj trosku poburit, alebo si povedat ze za vela nestala! No a co? Chcela by som mat taky talent ako mas ty v 19tke!!! A ver tomu, ze minimalne polovica z tych mamiciek (co si podla mojho nazoru myslia, ze preto ze su uz matky maju patent na rozum a vsetku mudrost sveta - z ich vyjadrovania to tak vnimam)taky talent nemaju ani stipku! Mozno su dobre a dokonca vyborne v inych veciach, ale vacsinou ten, kto najviac vykrikuje a vehementne presadzuje svoj nazor nema v tej oblasti vela co povedat! Keby ano, tak by sa totiz na to pozeral s odstupom a davkou tolerancie (a to nemusi hned vediet ze mas tak malo rokov a nie si mamicka! proste sa to tak patri) Okrem toho pri takejto tvorbe sa urazat, alebo brat casti z nej tak strasne vazne ako tu niektore predviedli je prinajmensom smiesne! :o) Takze moja rada na zaver (a zober ju ako ty chces!) Zo vsetkeho si vyber podstatne a smeti nechaj bokom! Mozno sa ti raz podari prave z tychto reakcii urobit perfektnu poviedku o ludskej povahe alebo niecom podobnom! Zelam vela dobrych napadov!
Este moj koment k poviedke priamo... podla mna by si mohla niektore veci trosku skratit - nerozpisovat tak obsiahlo aby bola putava, dat viac prikladov roznych rodin (aj pozitivnych do toho zamiesat) napriek tomu, ze to bolo prave o negativnom prijati dietata - myslim, ze kontrast by este viac poukazal na to, co chces povedat a bolo by jasnejsie co tym celym sledujes. Inak sa mi to ako myslienka pacilo! Bolo to celkom mile na zamyslenie! :o)
 Renka + 3 


Re: Elurie mas talent a nedaj si to nikym vyhovorit!! 

(4.5.2009 18:03:40)
Mě to přijde hodně naivně psané a zjednodušené, ale věk autorky mnohé omlouvá.
 Luki 
  • 

Krásný příběh 

(4.5.2009 21:48:43)
Ježiš to je krásný :)
Kdybych nevěděl, že je to povídka, tak si myslím, že to je skutečný.
A trochu mi to připomíná hovory s nenarozeným dítětem.
A co jsem kdy slyšel o duchovním světě, za ta léta co jsem se o duchovno zajímal, tak přesně takhle mi popisovali že přicházíme na svět.
Že je nám něco předloženo a my si vybíráme jestli to přijmem. Ale teď už si to nepamatujem, ty svoje prvotní úkoly. Ta osnova tam zeshora je přitom strašně jednoduchá, jenže my se tu dole zamotáme a zdá se nám život strašně složitej a nespravedlivej.
Sám jsem se v tom plácal hodně těžce, než jsem potkal lidi co mi tohle vysvětlili.
A teď máme malýho prcka a těšili jsme se na něj. Jsem si až v tomto článku uvědomil, jak jsem si ho přitahoval, jak jsem o něm přemýšlel jaký asi bude.
Tenkrát jsem to odevzdal, věřil jsem, že Bůh každému naloží jen to co unese.
Sám nevím, jaký bude, ale vytvoříme mu prostředí pro jeho cestu.
Zatím je to náročné. Vzal nám veškerý klid a svobodu, někdy jsem nesmírně unavení.
Ale jsou okamžiky k nezaplacení. Čím větší je, tím je to lepší, tím víc nám dává.
Uvědomil jsem si, že takhle vlastně vracím životu to, co mně bylo dáno.
Někdo mě vypiplal, já teď pomáhám někomu jinému do života.
A tu zkušenost bych nikde nezískal, kdybych žil život jen pro sebe.
Ani kdybych adoptoval už větší dítě. Takhle vidím jak se vyvíjí život před očima, den za dnem.
Tak, to se mi to krásně píše, když mám v práci čas. A nemusím se u něj hrbit, hrát si s ním, přebalovat ho, koupat, učit ho jíst a pít, udyndávat když řve a něco ho trápí a my nevíme co.
To si zrovna užívá manželka. Alespoň že na to noční probouzení už jsem zvyklý.
Chce to hodně empatie a hodně síly na potlačení vlastního já.
Protože ten malý človíček má absolutní přednost a všechny naše zájmy musí stranou.
 Věra (2 děti) 
  • 

Takhle to chodí 

(5.5.2009 22:25:04)
Ačkoliv nejsem věřící v pravém slova smyslu, musím podotknout - Bože, to je nádherně napsané! Nádherně napsaná realita toho, jak to v životě chodí. Musím se až smát mnohým komentářům. Raději jsem je nečetla všechny, ale z těch, co jsem přečetla, nikdo nic nepochopil. Milá Elurie, nemá smysl se s těmi "spáči" o něco přít. Oni to stejně nepochopí. Musí si prožít ještě pár životů, aby pochopili něco tak jednoduchého, aby se probudili a pochopili, o co v životě opravdu jde. Musím se smát těm, kteří si myslí, že je to jen krásná povídka. Nechme je při tom, za pár životů to pochopí. Jsem opravdu šťastná, že ještě stále existuje někdo jako Elurie. A pokud by jsi, ty Elurie, byla ta Eva, co si tak bytostně nepřála děti, představ si v tom dítěti někoho, koho jsi nesmírně milovala a už zemřel a věz tomu, že ten člověk se k tobě vrací. Vraci se jako tvé dítě, aby ti byl zase nablizku a mohl tě milovat a přijímat tvoji lásku. A tu zároveň přeji i všem těm, co tento článek odsoudili. To je ten nejdůležitější cit, který si uchováváme a odnášíme do dalších životů. Je to to nejkrásnější v našem životě a o lásce k dítěti nemluvě. Nelíbí se vám, jak děti ječí, v noci se budí, vztekají se? Myslíte si, že jste byli jiní? A přesto vás vaše matky milovaly!!!
 Matys2 


Příšerné 

(10.5.2009 12:55:06)
Při čtení tohoto článku mě prostoupila jenom zloba a vztek na toho, kdo tohle zplodil!
Kde vlastně vzal takovou drzost mluvit za někoho jiného??? a to je očividně jasné, že to nepsala nějaká dušička
A jestli to psala ta Eva, tak bych jí přála, aby jí ta dušička zase brzo odešla, když jí vlastně vůbec nechce přijmout! Chudák Filip. Ten by si měl najít někoho, s kým bude mít šťastnou rodinu a kdo bude tu rodinu chtít založit dobrovolně a ne z donucení jakési "lásky" k partnerovi..

No prostě článek hrůza!!
 dagmar 
  • 

autorko jak si to myslela?? 

(14.5.2009 20:56:55)
clanek neni spatny me se docela libi jedna vec mi ale dost vadila a to ze nazvala marketu neuprimnou proc??? ja jsem se vdala je tomu uz 6 let na deti jsem se necitili trochu jsem cestovala pracovala a uzivala si jednoho dne jsem se rozkoukala kolem a zjistila ze moje kamaradku bud maji dite nebo brisko a v tom to prislo i na me takze podle autorky jsem i ja neuprimna protoze me k tehotenstvi dovedli ostatni tehotne??? tomu jsem jako neporozumela

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.