| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Atopický ekzém - 2. díl

 Celkem 99 názorů.
 Marta 
  • 

Naše zkušnosti 

(21.4.2009 9:21:41)
Dcerka má atopický ekzém. Když jsme začínali s příkrmy, měla vyrážku i po jablku, mrkvi, hrušce. Všechno tedy asi až do roka a půl muselo být oloupané a uvařené. Od cca 2 let strava nemá vliv, akorát nakládačky od babi (když ona je má tak dobré(: (Dcerka je ochutná 2x do roka, ale je to znát.)
Prací prášek se nijak neprojevuje. Mýdlové ořechy jsme také zkoušeli a bohužel vylezla alergická kopřivka mě, takže jsme je museli opustit.
Koupeme akorát 1x týdně (dcerka není horník ani kominík), pak vždy mažeme Lipobase, díky bohu za ni!! Paradoxně velmi pomáhá občasná návštěva bazénu (asi chlorovaná voda, rozmočená kůže, sušák a krémování pohromadě).
Ale nej je sluníčko, celou zimu musíme kůži hlídat a doopravdy pořád mastit, ale jak začne svítit, můžeme krémování nechat akorát po koupeli.
 SSeverka 


Re: Naše zkušnosti 

(21.4.2009 21:36:05)
Nám ekzém zatím pomohla zklidnit rybilka aplikcí na celé tělo (řekli jsme si, když to pomáhá zadečku, tak proč né zbytku těla:).
 Jana 
  • 

Přidávám další zkušenosti 

(22.4.2009 9:16:02)
Moje pětiletá dcera je ekzematička od narození, do tří let držela striktní dietu a byla relativně bez problémů. Pak jsme začali zavádět další "novinky" do jídla a přišlo zhoršení. Je alergická na mák a kakao, je podezření na alergii na konzervanty a ty jsou skoro všude (třebas i v tekutém mýdle !), naopak jí vůbec nevadí pyly, roztoči a prach. Nejvíce ji na ekzém pomáhá přísná dieta, ale problém je , že ji nechce držet. Nepochopí, že všichni kolem mohou jíst všechno. Z mastí nám nejvíce pomáhá zklidňující krém Robátko (je to mast z konopí). Asi by nám pomohlo, když by měla kontakt s obdobně nemocnýma dětma, aby viděla, že na to není sama.
 Marta 
  • 

Re: Přidávám další zkušenosti 

(22.4.2009 10:40:21)
Jano,
zdá se mi, že dětí, které nemohou z různých důvodů něco jíst, nějak přibývá. Kamarádka má holčičku, která nemůže kakao, sestřenka je na bezlepkové dietě. (Já jsem potravinová alergička.) Dítě prostě musí pochopit, že mu dotyčná potravina ubližuje a hlavně všichni musí zákaz dodržovat, ne že babičky si řeknou, však jednou neubyde.
V dospělosti se s tím každý naučí žít.
 kamzyk 


Re: Přidávám další zkušenosti 

(22.4.2009 14:14:10)
Trochu jste předběhly, potrav.alergii v souvislosti s AE se budeme teprve v dalších dílech věnovat, ale pro všechny potravinové alergiky - viz server potravinová alergie. Jsou tam příběhy dětských alergiků, mezi nimi i ten náš (moje dcera je alergická na BKM, lepek, vejce, mák, semínka, kakao, veškerou zeleninu krom brokolice, dýně a květáku, veškeré ovoce krom hrušek, jablek, meruněk a broskví, veškeré obilniny krom rýže a kukuřice, čili může asi jen 9 potravin). Jsou tam ale ještě daleko vážněji potravinově hendikepované děti, takže doporučuju všem, protože z mého pohledu se alergie "pouze" na např. 3 složky potravy jeví jako legrace :-) mějte se, sami v tom nejste, třeba alergie na BKM je v našich končinách už tak častá, že nemocných je cca 10% dětí ve věku 0-3 let a to je dost, to uznejte! Věra
 Marta 
  • 

Re: Přidávám další zkušenosti 

(23.4.2009 11:21:04)
Ano. Pamatuju si, jak ještě před pěti lety, když jsem se v restauraci zeptala, jestli jídlo neobsahuje celer, petržel, podravku a podobná ochucovadla ..., číšníci většinou nevěděli, pak běželi do kuchyně a nakonec jsem měla na talíři palačinky. Dnes mi přijde, že buď mají všude napsané složení nebo vědí, co kuchař používá.
 illa+2 


Re: Naše zkušnosti 

(23.4.2009 13:12:42)
Přidávám trochu zkušeností..syn i dcerka mírný atopický exém mají. Zatímco dceři velmi pomohly konopné masti Robátko a spol., syn po nich zčervenal a dostal vyrážku. Navíc špatně reguje i na olejnaté přídavky do koupele, situace byla tak ošklivá, že jsme dostali i kortikoidy... a přes odpor, který k nim mám, jsem za ně ráda - pomohly nám z nejhoršího..

Koupání - docela fungovala ve vodě rozpuštěná sušená syrovátka (už jí nepoužívám, hlavně proto, že děckám chutná a z pořád ochutnávali.) a nekoupat moc často a dlouho. Po poradě s kožařkou jsem syna vždycky po koupání promazala sádlem - a exém výrazně ustoupil. Když nám sádlo došlo a oteplilo se :-), vyzkoušela jsem příjemnější variantu -indulonu - tu modrou, obyčejnou - a s velkým úspěchem. Mažu jí teď téměř po každém koupání obě děti a dcerce zmizel i občasně se vyskytující exémek v podkolení. Poslední půlrok jsem už nemusela mazat kortikoidy ani občas. Nevím, jestli se situace zlepšila s věkem (první rok byl nejhorší), nebo jestli opravdu stačí promazávání problematické kůže, ale v současné době jsou obě děcka OK...

Praní - ocet místo aviváže praktikujem přes 4 roky i na naše dospělácké oblečení a je to v pohodě, vyprané prádlo voní čistotou a nesmrdí po octě, navíc si tak trochu chráníme pračku :-). Používáme normální prací prášek bez fosfátů, a děcka jsou bez reakce.
 kamzyk 


Re: Naše zkušnosti 

(23.4.2009 14:06:34)
Díky za příspěvek do diskuze k mému článku.

Přesně píšete ten fakt, že každému zabírá jiná účinná látka a že to, co pomohlo jednomu, nemusí pomoci druhému.

Ještě chci apelovat - kdo máte souběh AE + alergie na BKM (bílk.krav.mléka), rel.časté u dětí 0-3 roky, nepoužívejte v žádném případě syrovátku do koupele (vykoupali byste dítě v alergenu).

Kortikoidy určitě zatracovat nelze, jsou dobrým sluhou, pokud se jejich používání řídí jistými zásadami, kterých se dotkneme v 7.díle. Zmíníme se tady i o zásadách používání imunomodulancií typu Elidel, protože tady se dějí také časté chyby stran aplikace.


První rok věku atop.ekzematika bývá krušný, v životě se střídají "horší" a "lepší" období.Už jsme se toho dotkli v prvním díle seriálu o AE a bude o tom ještě řeč. Vyléčit atopický ekzém nelze, ač se nám snaží různí obchodníci vsugerovat opak (takový obchodník je pak krajně nedůvěryhodnou osobou), cílem je udržet ho v stabilizovaném stavu, aby kvalita života byla ovlivněna co možná nejméně. To se ale snadno řekne a občas těžko udělá, snad v orientaci napomůže seriál o AE...

Praní - fosfáty patří mezi jedny z hůře vypratelných činidel, což je důležitá zpráva pro atop.ekzematika. Krom toho se podílejí na (pro živ.prostředí negativní) eutrofizaci vod. Nahradit takový prášek jiným, pro atopika vhodnějším (s jinými nosiči -např.zeolity), je dobrá volba.

Mějte se pěkně a hodně zdaru! *V*
 Jana 
  • 

Re: Naše zkušnosti 

(23.4.2009 15:20:30)
Já si myslím, že nemusí být první rok atopika ten nejhorší. U nás to bylo nejhorší mezi čvrtým a pátým rokem. V miminkovském věku nebyl problém díky striktní dietě. Ono je to fakt asi o tom, že u každého se ta alergie vyvíjí jinak. Přijde mi , že se hodně ekzém zlepšuje až v dospělosti.
 kamzyk 


Re: Naše zkušnosti 

(23.4.2009 22:06:19)
Smím se zeptat- mezi 4.a 5.rokem - proč došlo k zhoršení? Potrav.alergie se přeměnily v inhalační (pyly, atd.), nebo z nějakého důvodu nebylo možné dietu dodržovat?

Osobně jsem měla nejhorší ekzematické období kolem 13-14ti let a pak v 18ti letech. Od té doby se ale alergie (inhalační) velmi umírnily a AE zmizel (a díkybohu a možná taky trochu i díky svému úsilí) se dodnes nevrátil). Mějte se pěkně, Věra
 Cibusa 


Re: Naše zkušnosti 

(16.10.2010 10:01:17)
Dobrý den, je mi 25 a AE mám od malinka(teď je mi 25). Myslím, že na AE je nejhorší psychycká stránka, zvlášť v dospívání a pubertě.
Jako mast se mi osvěčila obyčejná modrá indulona a obvazování podrážděných míst na noc. Nedávno jsem objevila konopné masti a jsou úžasné.
Zvířata jsem měla vždy, nyní mám doma psa(německý špic)a osmáky. Zjistila jsem, že po pár dnech si na ně organismus zvykl a vytvořil si nějakou svou protilátku. Teď mi stačí omýt si po mazlení ruce-a samozřejmě namazat.
Vždy jsem používala kortikoidní prostředky a nyní zkouším vyčištění organismu - úplně jsem vysadila všechny kortikoidy, piji čistící čaje, upravila jsem si jídelníček a používám konopné masti a modrou indulonu.
Zatm je to dost těžké - jsem zarudlá a zvlášť v obličeji je to nepříjemné, ale postupně se můj sta lepší. Ikdyž musím přiznat, že hodně záleží jak se zrovna cítím psychycky.
 KamZik 


Re: Naše zkušnosti 

(11.12.2010 19:05:59)
Myslím, že jste na dobré cestě, k atopii přistupujete zdravě. Tak hlavně, ať je psychika v pohodě, *Kamzyk*
 lina 


Re: Naše zkušnosti 

(18.10.2013 16:59:14)
Mně na atopický ekzém pomohla kosmetika Tepezcohuite strom kůže. Vyzkoušela jsem ji na doporučení kamarádky. Zatím používám Tepezcohuite pomadu,ale vyzkouším i jiné produkty.~;)
 dialed 


Re: Naše zkušnosti 

(25.4.2009 22:20:13)
Dobry den, mam dcerku atopika, ke "straslivemu" zhorseni doslo ihned po odstavu. Kojila jsem ji do 3 let. Do té doby projevy celkem snesitelné. Zkousime vsechno, mozne i nemozne. Ale chtela bych jen napsat, ze nam paradoxne velmi pomaha plavani. Chodime pravidelne plavat, pokud tedy neni prilis rozskrabana a krvava. Jsou chvile, kdy ji nelze ani omyt - znate to, kdyz se vam do rany dostane voda jak to pali :-(

Necham ji sprchovat jak dlouho chce a klidne teplou vodou. Cca hodinova koupel pusobi jako peeling, pak ji promazu infadolanem (snad jedina masticka u ktere nehulaka, ze pali :-). A ráno vláčná pokožka !! Mene se škrabe, protoze to nesvedi, mene ekzemu. Na cerveny ekzem, samozrejme tato "lecba" nepusobi, ale na sucha lozicka, strupy... naprosto super :-)
Je to JEN nase zkusenost, lekarka se na ni diva, jako na sebevrazdu atopika.

Dalsi zkusenost: Pri rozvoji ekzemu - takova ta faze, kdy se najednou ekzem "vysype". Cervena loziska. Nesmime promazavat - nicim. Vse ekzem jen zhorsuje. Vse...indulona, sadlo, olivovy olej, lipo baze, vazelina ...... vse. Takze nepromazavame - mista jsou mokvava az dost sama o sobe :-( Vysusovani zinkovymi mastičkami take zhorsuje. Nedelame tedy nic. Upravime jen jidelnicek. Bezvajecne testoviny Panzani, flora a k piti jen voda. Nastesti cca za 3 dny je ekzem na ustupu.

Dalsi nase dohoda je, ze skrabat budu hlavne ja. V noci se dokaze zridit k nepoznani :-( Spi jen naha, nic na sobe nesnese. Takze nocni smenu mam ja :-) Kdyz se budi a skrabe, tak prebiram stafetu a skrabu ja. Nedokazu si predstavit, ze bych se nemohla poskrabat, kdy by me neco svedilo :-(, tak ji nezakazuji se skrabat.

Pri akutnim zhorseni, davame fenistil kapicky. Ty nam vetsinou zajisti vcelku klidnou noc.

Koupeme bud: ve skrobu, v ovesnych vlockach, nejcasteji jen v ciste vode. Nekoupeme v olejich - po nich je ekzem jedna velka katastrofa.

Mile maminky, prosim, berte to jen jako zpoved dalsi zoufale maminky atopika. Takhle to funguje u nas. Nikomu neradime.
 kamzyk 


Re: Naše zkušnosti 

(25.4.2009 23:21:32)
Píšete, že když se ekzém "vysype" (=akutní stádium), promazávání mastnými prostředky zhoršuje stav.

No ano! Akutní stádia nikdy nemažeme např.sádlem, oleji, vazelínou, a zvláště ne mokvavé plochy!!!

Cituji z připravovaného 6.dílu:

Mokvavé plochy vysušujeme obklady např. 3% borovou vodou, Jarischovým roztokem, slabým roztokem hypermanganu, atd. Studený obklad se přikládá jen na několik minut, pak se nechává tekutina s povrchu kůže odpařit. Tento postup se takto se po 15 minutách opakuje. Moderní a komfortnější formou je aplikace ve formě aerosolového spraye (postřik, rosení), dostupné jsou spraye s obsahem zklidňujících termálních vod.

Jestliže jsou tyto mokvající plochy rozsáhlé, koupeme v bylinných odvarech (pomáhá např.černý čaj, řepík, dubová kůra, atd.), v odvarech z pšeničných otrub, škrobu, můžeme zkusit minerální koupele z mořské soli (popř.lázeňské soli), atd.

Na mokvající místa nikdy nedáváme mastné krémy, mastné masti a oleje!

Když mokvání odezní, aplikujeme vhodná lotia (tekuté emulze) a hydratující krémy typu olej ve vodě .Takové krémy jsou také vhodné na akutní projevy AE typu červené pupínky, puchýřky, červené skvrny, atd. Takovýchto hydratujících krémů je na trhu celá řada, jmenujme například A-derma EXOMEGA krém, Linola krém, BIODERMA Atoderm krém, Excipial U Hydrolotio, a další. Patří sem i hydrofilní lékárenské základy (Neoaquasorb, Ambiderman, atd.) Ke zmírnění zánětu můžete také použít léčebné pasty – například zinková pasta; kromě zinku je též oblíbenou součástí léčebných past ichtamol, který má protizánětlivé účinky a též tlumí svědění. Pasty mají příznivé zklidňující účinky, ale mohou i přesušovat. Proto se používají jen na ekzémová ložiska a ne k běžnému promazávání.

Více se dovíte v 6.dílu, ošetřování ekzému je kapitola sama pro sebe, některé stádium chce vysušovat, jiné promašťovat a tady se dělají časté chyby. Mějte se, *V*
 Tanja27 


Re: Naše zkušnosti 

(27.4.2009 16:44:12)
Dobrý den, také my máme tu smůlu a trápíme se s AE. Dceři se AE projevilo pár dnů po očkování/Zarděnky,Neštovice,Přiušnice..holt asi bonus/Jinak jak tady psala jedna maminka, ani nám nědělali olejové koupele dobře, spíš naopak!V lékárni nyní kupuji sůl z mrtvého moře zn. Kawar a též jejich vlasový šampon, který nám hodně pomohl od škrabání vlásků, z toho jsem byla nešťastná.Doma máme studený odchov, jelikož dcera nesnese přetopenou místnost, čímž zašetříme za plyn:)Jelikož pocházíme z Jižní moravy a zde se poblíž naší vesnice nachází sirný pramen tak občas jezdím s kanystrem pro vodu ke koupání,taky supr věc!A je to zdarma..Koupeme se jednou týdně, sprchy se malá bojí.Stravovací opatření je děs-děsný, pokud dojdeme na prolézačky mezi děti, lízátka,gumítci co mají jiné děti - katastrofa.Naštěstí kupuji gumítky bez barviv od fa.Sluneční brána i jiné cukrovinky v zdravé výživě, musím uznat,že jsou i bez Eček dobré..
Pijeme vodu,ale nyní dcera zjistila,že děti mají něco lepšího tak ve sklence od Jupíku ma vodu oslazenou sirupem lesní směs bez barviv,zdá se, že nám neva..Holt každému sedne něco jiného a je to boj na dlouhou trať.Nemohl by mi někdo poradit, jednu věc nemáme zcela pod kontrolou a šíleně nás trápí a to je prďula, tu si dokáže doškrábat do masa a už jsem zoufalá čím to natřít,aby to pomohlo.Plenku máme na noc, tak doufám, že až to zrušíme snad nastane zvrat k lepšímu!!Tanja27@seznam.cz
 kamzyk 


Re: Naše zkušnosti 

(27.4.2009 23:07:45)
Zkuste Bubchen na opruzeniny. Obsahuje m.j. zinek, který snižuje dráždění a zklidňuje pokožku. Kdyžtak napište. *Věra*
 Tanja27 


Re: Naše zkušnosti 

(28.4.2009 9:49:36)
Zkusím už naprosto všechno,protože už jsem nad tím zoufalá.Tělíčko máme jakž-takž pod kontrolou už i bez kortikoidů,ale tuto prďušu v hrozném stavu.Plenky jsem vyzkoušela naprosto všechny značky i pro alergiky...též jsme se vrátlili k látkovým,ale to byl horor na druhou...bez kortikoidů si u těch genitálií nemůžu poradit.Díky za radu.Doufám, že je ta mast volně prodejná.Táňa
 Marcela Nová 
  • 

Re: Naše zkušnosti 

(29.4.2009 13:42:32)
Mám uplně stejné zkušenosti se svojí holčičkou. Naštěstí jsem objevili australskou přírodní kosmetiku Grahams Natural Alternatives a bylo více méně po problému. V zimě se to hlídá hůře, v létě od nich používáme opalovací krém, který částečně hojí, ale mast už nemusíme... pouze večer, nebo když se udělá chladno. Byl to ale desnej boj, fakt. Netušila jsem, že ekzém může být až takový problém. Nyní si to malá ponese celý život, někdy si říkám, jestli to nemohla mít s přehnané čistoty a téměř sterilního prostředí, které jsme okolo ní po narození vytvořili, alespoň mi to vyčítá tchýně.. kdo ví. Naštěstí existuje alternativa a jediným řešením už nejsou kortikoidní masti.
Hodně zdaru v boji proti ekzému.
Marca
 Paulinka 
  • 

Re: Naše zkušnosti 

(4.5.2009 21:06:41)
To jsem rada, ze opet slysim o Grahams Natural Alternatives. S doktorkou jsem bojovala dost dlouho, nez uznala, ze existuje taky neco jinyho, nez masti plne chemie. Ztracela jsem nadeji, mala je uz velika (Lucinka, pet let) a tenkrat to byl boj, tyto masti sehnat. Dnes jsou k mani na netu a za uplne jine penize, nez tenkrat. Mohu doporucit. Paula
 Eva21546 


zvířata 

(21.4.2009 13:03:41)
Mě zjistili alergii na zvířata. Mám doma kočku. Ani měsíc bez zvířete se nijak neprojeví - byt je plný alergenů. Spíš nechat zvíře doma a odjet do "čistého".
Lékař mě upozornil, že při odstranění zvířete dochází i postupnému úbytku alergenů a to může alergii "spustit". Stálá hladina je bezpečnější. Ale asi co lékař, to názor.

Kočku mám doma dál, jen mě nesmí škrábnout... Dušnost ustoupila. Pomohl čaj Lapacho.
Ale stačí stres a nedýchám, kočka nekočka.
U.
 gijiged,Vojta 9/06+Lenka 05/09 


mýdlové ořechy 

(21.4.2009 13:14:34)
Můžu mít dotaz na mýdlové ořechy? Co mají společného s klasickýma? Malý má totiž kromě ekzému i alergii na ořechy (zatím neupřesněnou na jaké, má dva a půl roku). Tak nevím, jestli je na praní můžu vyzkoušet. Taky bych moc poprosila autorku článku, jestli by mi připsala, jaký výsledek mělo podávání probiotických kapek úplně malému mimču (radila v minulé diskusi) - jestli se pak nějaká z atopických reakcí projevila. Děkuju.
 kamzyk 


Re: mýdlové ořechy 

(21.4.2009 13:55:23)
Takže: první dotaz: mýdlové ořechy nemají vůbec nic společného s lískovými ořechy (nebo jakýkoliv jiným ořechem, který se jí). Vyzkoušejte tedy mýdlové ořechy bez obav. Jen dodávám, že vždy je důležité prádlo dobře vymáchat, odstranit zbytky prací směsi, ať už je jakákoli- prací prášek, gel, atd..

Druhý dotaz: podávání probiotických kapek má spíše preventivní efekt (což je ovšem taky cenné), pomáhá k nastolení správné střevní mikroflóry. Pokud se ale dítě narodilo jako atopik (zvýšená pravd.zejm.pokud oba rodiče jsou atopici, zejm.matka), pak nedokážou zabránit tomu, aby se projevila alergická reakce např.na mléko, vejce, ořechy, či další z nejsilnějších "dětských" alergenů, pokud je tedy k tomu vrozená dispozice. Co je ale důležité vědět:

V souvislosti s tím chci upozornit na preventivní kroky u tzv."rizikových" dětí (atopie v rodině) - bude se jim věnovat 4.díl seriálu - jde o to podávat ty nejsilnější dětské alergeny až po určité době a další preventivní kroky:

cituji z připravovaného dílu:

"....pokud dítě prospívá, tak by maminka rizikového dítěte měla plně kojit nejméně 6 měsíců (dle WHO je kojení doporučováno pokud možno až do 2 roku věku), při nedostatku mléka se doporučuje náhrada vhodným umělým mlékem (jiné slouží pro prevenci alergie na BKM – HA formule, jiné pro léčbu alergie na BKM – úplné hydrolyzáty, např.Nutrilon pepti, popř. až na aminokyseliny naštěpený Neocate). Nemléčné přípravky podávat pokud možno až po 6. měsíci života. I pokud rizikové dítě reaguje normálně, tj.neatopicky, soju, citrusy a pšeničnou mouku zavádět nejdříve po dosažení 1 roku života, po 2. až 3.roce zavádíme kravské mléko, vejce, ořechy a ryby. Pěkný a ucelený článek o HA dietě pro rizikové děti je na stránkách http://www.rodina.cz/clanek6470.htm ....."

Snad jsem odpověděla všechno, kdyžtak se ještě zeptejte. *Věra*
 gijiged,Vojta 9/06+Lenka 05/09 


Re: mýdlové ořechy 

(21.4.2009 14:26:50)
Děkuju moc za všechny info (i za ty z minulé diskuse), Jana
 Nítěnka 


Re: mýdlové ořechy 

(21.4.2009 15:08:30)
Díky za pěkný článek.~R^
 Katka, cvrček 9/2007 
  • 

Re: mýdlové ořechy 

(23.4.2009 9:39:37)
Dobrý den,
děkuji za zajímavé tipy, chtěla jsem se jen zeptat - kde se dají koupit ty mýdlové ořechy na praní? Předem děkuji za odpověď.
 kamzyk 


Re: mýdlové ořechy 

(23.4.2009 14:15:15)
Já se přiznám, že nakupuji všechno z netu, takže i mýdlové ořechy. Nekupuji mýdlové ořechy tekuté, ale klasické skořápky, mou oblíbenou značkou je Bio Santos (ale na trhu je řada jiných dobrých značek). Důležité je, aby se jednalo o ořech typu sapindus mukorossi, ten má více saponinu (účinná mycí sloučenina), než ostatní druhy.

Na netu si zadáte mýdlové ořechy do vyhledávače např.na Seznamu a vyjede vám v kategorii Zboží řada obchodů, kde je lze sehnat. Možná by je objednali i v obchodech Zdravé výživy, tam lze také sehnat ledacos. *V*
 Katka, cvrček 9/2007 
  • 

Re: mýdlové ořechy 

(25.4.2009 21:23:01)
Děkuji, určitě to zkusím.. Snažila jsem se je sehnat v normálních obchodech, ale většinou netušili, co po nich chci...:)
 gijiged,Vojta 9/06+Lenka 05/09 


Re: mýdlové ořechy 

(23.4.2009 13:45:17)
Ještě jsem si vzpomněla na jeden dotaz. Jestli je vhodné u malého mimča hned po narození používat preventivně nějaké promašťování určené pro atopiky (bude mít genetickou zátěž). Četla jsem o Baby konopné řadě od narození nebo používat třeba nějaký krém/mlíko s minerály z Mrtvého moře? Nebo radši nezatěžovat pokožku ničím "složitějším" a mastit jenom olivovým olejem? (Tak jsem to ale dělala u prvního syna a je ekzematik). Děkuju moc.
 kamzyk 


Re: mýdlové ořechy 

(23.4.2009 14:28:27)
Promazávání: pro atopickou pokožku někdy není jednoduché najít "to pravé", každý jsme jiný a co sedí jednomu, nemusí sedět jinému.

Také se řídíme formou ekzému - na mokvající plochy nikdy neaplikujeme oleje či těžké masti, které jsou vhodné spíše pro chronická ekzem. stádia (suché, popř.olupující se plošky či plochy, atd.) - všechny tyto zásady si řekneme v 6.díle seriálu.

Mám dobrou osobní zkušenost s přípravky kosmetiky A derma (hl.Aderma Exomega zvláčň.krém), která je vyvinuta přímo pro atopickou pokožku, stejně jako krémy Bioderma - např.Atoderm krém, nebo Atoderm P.O.Zinc na ekzematickou pokožku s probíhajícími zánětlivými projevy (vhodný zejm.na infikovaný ekzém = při bakteriál.infekci ekzematické pokožky). Osobně jako běžný krém (hl.po koupeli) na atopickou kůži dcery bez momentálních projevů ekzému (čili na "zdravou" kůži, pokud se u atopiků o ní dá takto mluvit), používám Exomegu. Olivový olej ji vysušoval (dcera spíše potřebuje hydrataci než lipid = zjednodušeně tuk, a oliv.olej, jak název napovídá, je látka olejovitá, čili "tuk"), na krémy s minerály z mrtvého moře také nereagovala dobře.

Ale znovu opakuji, každý si musí najít "to své". Vám bych ale doporučovala poohlédnout se přímo po výrobcích určených přímo pro atopiky - viz např.


http://www.proalergiky.cz/eshop/lecebna-kosmetika/
 Jirka 
  • 

Re: mýdlové ořechy 

(29.5.2009 14:04:06)
Já bych k tomuto ještě dodal naši zkušenost s pracími ořechy - tedy zkušenost jak perou: http://www.ptacek.name/Zachyceno-v-letu/mydlove-praci-orechy-miron-vs-cista-voda-nebo-praci-prasek.html
 Gabča, dcera 6/06 
  • 

ekzém 

(21.4.2009 20:41:58)
Tak já trpím ekzémem od narození a musím říct, že mi nic tak nepomáhá jako když se mi podaří zbavit se stresu a pocení. Po celé těhu a do doby cca 1 roku malé jsem ani nevěděla, že něčím takovým trpím. Mohla jsem se hrabat v hlíně, jíst, co nemám - protože kdo by občas nezhřešil :)
Jinak se přiznám, že už za ty roky dost rezignuju, protože 100% nepomůže nic a zlepšení je jenom krátkodobé, teda kromě kortikoidů, ale ty zase ničí něco jiného a tak je taky neberu :( A pokusného králíka jsem dělala celé své dětství. :(
Každopádně moc hezký a poučný článek. Jen kdyby těch dětí, co tuhle hrůzu dostanou bylo co nejméně. Ještě před 20ti lety jsem byla v okolí rarita, teď je pomalu vyjímka dítě - a né jen dítě, naprosto zdravé.... :(
 Petul.a a Babu 


Re: ekzém 

(22.4.2009 21:14:48)
Gábi, to jsme na tom stejně. I já dělala x let pokusného králíka a po pravdě, když slyším "tohle vám zaručeně pomůže", tak dostanu kromě ekzému ještě kopřivku~:-D Článek je ale moc pěkný a maminky ekzematiků si z něj určitě odnesou důležité informace~;)
 Tanja27 


Re: ekzém 

(28.4.2009 10:13:21)
Peťulo, naprosto s tebou souhlasím. Všem co nebízí za nehorázné peníze přípravky co tě mají zázračně vyléčit bych ten ekzém přála taky.Kdo nepozná,nepochopí! A nechápu jak může někdo těžit z neštěstí druhých.Hnus!
 SnowWhite 


ani prevence nepomohla :-) 

(21.4.2009 22:05:24)
AE se objevil přesto, že používám prášek vhodný pro alergiky, oblečení bavlněné je samozřejmostí, mléko jsme dceři dávali HA a přechod na jiné potraviny byl velmi pozvolný a voleny opravdu jen BIO kvalita Demeter a nealergizující potraviny.....výsledek? Objevil se AE, mazán švýcarskou přírodní mastí zmizel, my se zaradovali. Při změně prostředí prudké zhoršení, poté díky moři absolutní vyhojení do hladka, po měsíci a návratu zpět do 3 dnů opět peklo.....
 kamzyk 


Re: ani prevence nepomohla :-) 

(22.4.2009 0:03:00)
Sama jsem dělala všechny preventivní kroky, které jen znám, ale u dcerky se již v 1.měsíci (při plném kojení) objevil AE. Holt, atopická zátěž v rodině je silná a genové dispozice se tedy - v příp.mé dcery - záhy projevily.

Bylo nejprve potřeba pečlivě vychytat vliv stravy a vyloučit alergeny (nejsilněji alergizovaly právě BKM, jeden z vůbec nejčastějších alergenů u dětí 0-3 roky), souběžně s tím najít vhodnou kosmetiku a i udělat řadu "HA" opatření, kterých se týká právě tento díl seriálu. Vlivu potravy na projevy AE se budou týkat další díly, také se dotkneme ošetřování ekzému, protože to také není snadná záležitost - AE je velmi variabilní (nejen) co do projevů.

Není to jednoduché, život s atopií, ať už má projevy jakékoli- od AE až po sennou rýmu... Ale dá se dost dělat, jak doufám bude znát z mých článků o AE :-) *Věra*
 Nítěnka 


Re: ani prevence nepomohla :-) 

(22.4.2009 8:54:03)
My to přesně tak máme u obou dětí,i bez genetické zátěže. Ve 4-5 týdnech při plném kojení (bez ohledu na mou stravu, i s vyloučením téměř všeho) AE nejdřív na obličeji, pak na těle a pak i ruce,nohy.
Malý to sice nemá potvrzené od kožaře, ale průběh stejný jako dcera, navíc byl týden v nemocnici bez kojení a za dva dny tam měl úplně hlaďounkou kůžičku (a nic mu na to nedávali), tak se mi to zdá celkem jasné.
Velmi se nám osvědčilo koupat za 3-4dny, rázem jsme nemuseli kortikoidy téměř používat, stačilo promašťovat, občas Excipial. Ale vím, že ne každý to má takto mírné.
Kromě podzimu máme jen sem tam flíček, což je skvělé.
 Lusika 
  • 

Re: ani prevence nepomohla :-) 

(27.4.2009 12:09:42)
Dcera je taky přes přísná opatření atopik (včetně kojení do 3 let). Ale žádné závažnější problémy nemá.

Ber to tak, že to mohlo začít dříve a být to daleko horší. Geny nezměníš, ale můžeš ovlivnit průběh.

Lusika
 boba+3 
  • 

ocet 

(21.4.2009 22:39:39)
Pereme v octu jiz nekolik let, davam odhadem 2-3 lzice na pracku, neni citit vubec nic. Ma vyznam, pokud perete na 60 a vice.
 jitka 
  • 

ekzem 

(22.4.2009 8:07:47)
Ahoj,dcerka trpí ekzemem od dvou let, ve dvou letech se nám celá osypala, dostali jsme krém edelin nebo elidel,už nevím, a kortikoidy, ty jsme nepoužili, víme,že je alergická na prací prášky z Německa, místní ariel jí problémy nedělá, občas se jí vysype někde něco,ale udržujeme stav, nám hrozně moc pomáhá krém z Body basic s olejem a výtažky z mrtvého moře,mažeme 2x denně, 250 ml stojí cca 199Kč.Jsem taky ekzematik,ten krém mi taky pomáhá. A peru v loveře.Mějte se krásně,Jitka
 Novotňásci 


* 

(22.4.2009 12:30:20)
Naštěstí nemáme v rodině atopika, ale od kamarádek vím, že občas obyčejné lékařské léčení nezabírá. Ale mají vyzkoušeno koupat a ošetřovat pleť v přípravcích Missiva - Club 21. Konkrétně koupací gel Kulíšek a přípravky z kozího mléka Rtýna. A co dále vyvarovat se komerčních neekologických prostředků na úklid domácnosti. Osvědčila se jim jak Missiva tak i Eurona,která nemá v pracích prášcích plnidla,které se nedají vymáchat a tak dráždí.A Ph-Balancer,který neutralizuje všechna dráždila,která by v prášku mohla být.
 kamzyk 


Re: * 

(22.4.2009 14:07:16)
Chci upozornit na možnou alergickou reakci dětí poté, co se do koupele použije přípravek z kozího mléka - pokud má dítě AE jako důsledek alergie na BKM (bílk.krav.mléka), což je poměrně častý jev ve věku 0-3 roky, pak (zkřížená alergie) může dojít i k reakci na mléko kozí a výrobky z něj. Taková koupel v syrovátce, ať už kravské či kozí se pak může stát doslova hazardem se zdravím dítěte v tomto případě.

Nezlobte se na mě, ale protože mám také chemické vzdělání, ta věc s ph-balancerem a neutralizací VŠECH dráždidel je nesmysl. (ale dobrý komerční tah, to uznávám). Kupříkladu parfemaci (např. látky
Geraniol, Linalool, Citronellol, Benzyl Benzoate) určitě nevyneutralizujete žádným ph-balancerem.

Stejně tak je nesmysl, že plnidla se nedají vymáchat :-) Jako plnidla se většinou používají v pracích prášcích síran sodný, ethylaklokol, a další látky, které naopak mají za úkol zvýšit rozpustnost směsi ve vodě- čili právě plnidla se zrovna dají vymáchat nejsnáze!!!


Aneb pro všechny úvod do chemie pracích prášků:
Prací prášek se skládá z:

1)Tenzidů (hl.účinná látka, která se podílí na odstranění špíny a nečistot)

2)systém aktivačních přísad (změkčují vodu a tím zvyšují účinnost tenzidů, udržují pH prací lázně)- sem patří hlavně nosiče = fosfáty, které jsou v šetrnějších prášcích nahrazeny např.zeolity; patří sem též bělící látky, enzymy a regulátory pěnivosti (ochrana pračky)

3)systém pomocných přísad (sem patří např.opticky zjasň.prostředky - OZP, inhibitory koroze, parfemace, barviva, mirkobicidy a antistatika)

4)speciální aditiva (např.polyfosfáty, polykarboxyláty)

5)plnidla - slouží k dosažení vhodné prodejní formy a koncentrace prášku (hl.síran sodný, čili nic, co by nás mohlo znepokojovat co do vlivu na pokožku naší či dítěte)

Mějte se pěkně a praní zdar *Věra*
 Novotňásci 


Re: * 

(22.4.2009 16:38:09)
Zvláštní.Mám zákaznici,která má dítě atopika a po vysazení všech chemických léků, které stejně nezabraly na daný problém, jim Kulíšek od Missivy a Euroňácké prací prášky s použitím Ph-Balancerů celý problém vyřešily. Musím podotknout,že samotné použití pracích prostředků stále dráždilo jako komerční prostředky.
Důvod proč toto zabralo je ten, že prostředky, které použila jsou na bázi přírodních kyselin.
Momentálně je stav dítěte takový,že se může doma ve vaně s použítím Kulíšku rachtat dokud nemá vodu studenou.Pochopitelně,že se nemůže jít vykoupat do chlorovaného bazénu,protože by se mu ekzém vrátil.
Co lidé zkazily příroda - pokud jí dáme šanci - umí napravit.

Proč je tedy kozí mléko považováno i lékaři za hypoalergenní,když píšete,že může dráždit? Navíc mám ve svém okolí několik alergiků na kravské mléko,ale kozí jim žádný problém nečiní.
 kamzyk 


Re: * 

(22.4.2009 18:06:51)
Není prací prostředek jako prací prostředek. Určitě se shodneme, že pro citlivou atopickou kůži jsou vhodné ty nejšetrnější prací prostředky, s minimem parfemace a s citlivě volenými složkami, ať už jde o látky účinné (tenzidy, nosiče), až po přídavné látky. Jestliže prášky, o kterých mluvíte, citlivým zákazníkům vyhovují, jsem jenom ráda!

S tím kozím mlékem versus alergie na BKM (bílk.krav.mléka) je to moc dobrý dotaz. Je to takhle: bílkoviny mléka kozího a kravského jsou si velice podobné. Pokud je tedy dítě alergické na bílkov.kravského mléka (BKM), je vysoká pravděpodobnost, že bude reakce také na kozí (popř.ovčí) mléko - a to buďto ihned, anebo- a tato možnost mi připadá záludnější - se tato reakce může dostavit časem, dotyčný může alergii získat. Stejně tak jsou si podobné bílk.BKM a sóji, proto se sója také nedoporučuje při alergii na BKM.

Kozí mléko má nepochybně svoje klady. Ale při alergii na BKM se jeho konzumace nedoporučuje. MUDr.Fuchs, náš přední odborník na potrav.alergie ve své výborné knize "Alergie číhá v jídle a pití" píše: pokud by se před lety začalo stejně masově, jako v posl.letech kravské mléko, konzumovat mléko kozí, dnes bychom se nebavili o u dětí rel.časté alergii na bílk.kravského mléka, ale o alergii na bílk.kozího mléka. Tahle věta přesně odráží staré přísloví: všeho s mírou. A to platí i pro konzumaci potravin.

Mějte se pěkně :-) *Věra*
 olsche 


Re: * 

(22.4.2009 20:48:09)
Dobrý den, ráda bych se zeptala na to kravské a sójové mléko. Synovi právě vyšla při krevních testech alergie na kravské mléko. Zároveň se objevil ekzém. Mléko má moc rád, začala jsem mu kupovat sójové,ale píšete, že je to podobné. Co se dá použít jako náhražka kravského mléka? Děkuji
 kamzyk 


Re: * 

(22.4.2009 22:06:57)
Výbornou náhražkou kravského mléka je například rýžové mléko (k dostání v DM drogeriích). Složení - pouze rýže, kvalitní rostlinný olej (zastudena lisovaný), nepatrné množství mořské soli a voda. Je to chutné a pro "mléčného" alergika velmi vhodné.

Existuje celá řada rostlinných mlék, ale tady si nejsem jistá, jestli ve složení některých z nich také nenajdeme sóju:

Oves milk, Kukuřičný nápoj, Kokos milk, Pohankový nápoj, atd. - ve Zdravé výživě tyto nápoje naleznete, pročtěte prosím složení, jestli tam není zmíněná sója - pro potrav.alergika platí - "chceš -li dobře jíst, musíš etikety číst" :-)

Pokud není alergie spolu s BKM také na mandle, lze si doma připravit nutričně bohaté a dobré mandlové mléko:

příprava jednoduchá- viz

http://www.varimezdrave.cz/mandlove-mleko

Existují rýžové deserty, doma si také můžete vyrobit výborný rýžový pudink:

RÝŽOVÝ PUDING:
0,4 l rýžového mléka, půlka ovocné přesnídávky, 1 pol. lžíce rýžového sirupu nebo glukózy, 4 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (Gustin, Maizena), špetička soli

Postup:
V mléce rozmícháme nejdřív ovocnou přesnídávku, pak škrob a rýžový sirup. Můžeme přidat pár zrnek soli. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme alespoň 3 minuty, aby byl škrob dobře provařený. Navrch můžeme posypat kukuř.lupínky, rozinkami, ozdobit zbytkem ovocné přesnídávky.

Bez kravského mléka se tedy dá krásně žít, dá se výborně nahradit, stejně jako se snadno nahradí vejce v kuchyni při alergii na vejce, atd. Mnoho užitečných receptů pro alergiky naleznete na serveru http://www.potravinova-alergie.info/

Mějte se, *Věra*
 Petul.a a Babu 


Re: * 

(22.4.2009 21:32:28)
Chtěla bych se zeptat na váš názor na "sliz" na praní. My ho už delší dobu s úspěchem používáme (tedy ne že by mi ekzém zmizel - protože stále kojím - ale nezhoršuje se~;)). Jen pro informaci, kdyby někdo nevěděl, co to ten sliz je: Je to směs pracího mýdla (já používám Omino bianco s Marseillským mýdlem), sody a horké vody.
 kamzyk 


Re: * 

(22.4.2009 22:09:56)
Mýdlový sliz je pro atopického ekzematika výborná volba a já vám k ní gratuluji. Pro ostatní: více se o této "prací metodě" dozvíte tady:

http://www.vasedeti.cz/clanky.php?clanek=1241&kom=vlozeno%20DESC

užitečné stránky, včetně návodu na výrobu mýdlového slizu. *V*
 Petul.a a Babu 


Re: * 

(23.4.2009 13:26:24)
Díky za názor, gratulovat nemusíte~:-D

Pro ty, kdo uvažují, že by to vyzkoušeli, ale mají dojem, že jsou na výrobu slizu líní (tento pocit jsem měla já)): výroba zabere maximálně 10 minut~;)Já tedy nedělám dávku z 10 litrů vody, jak jsem četla v návodu, ale z poloviny. Nevím, kde bych víc jak 10 litrů slizu skladovala. A i po finanční stránce je to celkem dost dobrá věc - nejdražší mýdlo, které pořídíte (s Marseillským mýdlem) stojí kolem 40,-- Kč - na 10 litrů se používá jedno, k tomu 2 lžíce sody (balení stojí kolem 25,-- Kč a vydrží tak na rok) a k tomu 10 litrů horké vody. Takže 10 litrů pracího prostředku máte tak do 60,-- Kč. Navíc je šetrný, ekologický a nevoní chemicky, ale takovou tou vůní čistoty. To celkem jde, ne?~;)
 kamzyk 


Re: * 

(23.4.2009 13:52:06)
Vy to píšete tak, že si ten sliz začnu vyrábět taky. Je to levné, ekologické, vhodné pro atopiky a dost mě potěšil váš argument, že je to varianta vhodná zvláště pro lenochy, k čemuž od přírody inklinuji.

Co na to říct víc? Jdu do toho taky! ;-) *V*
 Petul.a a Babu 


Re: * 

(25.4.2009 20:52:48)
To jsem netušila, že jsem takový agitátor~t~

Jen chci dodat, že prací účinek to má stejný jako Lovela, tudíž někdy je potřeba použít něco na skvrny - na ty biologického původu používáme žlučové mýdlo. A na odolné skvrny holt občas použijeme Vanish, samozřejmě pak přidáme máchání. A ještě jeden tip pro ty, kdo chtějí, aby prádlo vonělo i při používání slizu - existují šetrné vůně do prádla, jsou ekologické, navíc podporují praní. My tedy objevili jen jednu značku - Dr. Urban, vyrábí se ve vůni citrusové a levandulové.
 Petula 
  • 

Re: * 

(22.4.2009 22:38:53)
To je blbost, muj dvouapulety syn pije kozi mleko (ve dvou letech presel z materskeho mleka na to mleko) a je zdravy. Miva malokdy rymu a neprojevuje se mu ekzem. Jednou pred rokem se mu projevil ekzem, musela jsem mu obcas mazat a od ty doby co pije kozi mleko, masticku vubec nepotrebuje. Bylo by dobre, kdyby sedmileta dcerka taky pila kozi mleko. Ma taky lekhky ekzem, potrebuje obcas mazat. Mam s kozim mlekem velmi dobre zkusenosti.
 kamzyk 


Re: * 

(22.4.2009 22:47:35)
Vy máte s kozím mlékem dobré zkušenosti (děti zřejmě alergici na BKM nejsou), a řada potrav.alergiků na BKM s mlékem kozím dobré zkušenosti nemá (alergická reakce). Při alergii na BKM není důvod riskovat možnou alerg.reakci tím, že budu dítěti podávat mléko kozí. *V*
 Petula 
  • 

Re: * 

(22.4.2009 22:43:26)
Taky jsem slysela,ze v Novem Zelandu zacali vyrabet kozi sunar pro miminka.

Pozor. Kozi mleko ma podobne slozeni jako materske mleko a je mnohem setrnejsi nez kravske.
 kamzyk 


Re: * 

(22.4.2009 22:52:34)
V propagaci kozího mléka se dopouštíte mnoha omylů. Nechci schazovat užitečnost kozího mléka a jeho vliv na lidský organismus, ale spíše než mateřskému mléku je kozí mléko zas podobné spíše tomu kravskému. *V*

 Líza 


Re: * 

(23.4.2009 4:53:39)
Petulo, kozí mléko je naopak natolik podobné kravskému, že z alergologického hlediska není o nic šetrnější a alergie na bílkovinu kravského mléka je většinou s kozím zkřížená.
 Rapiti 


Re: * 

(23.4.2009 9:52:04)
Lízo, jenže tutéž informaci dostala moje sestra, když se zjistilo, že má synovec alergii na kravské mléko. Takže ho v postatě mořila hlady, protože skoro nic nesměl (byla k tomu přidružená alergie na lepek). Pak jí někdo řekl, že kozí mlíko může dávat,tak to zkusila a bylo to bez problémů. Takže synovec pak mnohem líp prospíval, když měl dostatek mléčných výrobků. Podotýkám, že alergie na kravské mléko byla tak silná, že stačilo sníst jednu sušenku s mlékem použitým do těsta a byla z toho probrečená noc kvůli bolestem bříška a pak průjem a opruzeniny.
Takže záleží na tom, na kterou složku mléka je dítě alergické.
 kamzyk 


Re: * 

(23.4.2009 13:45:24)
Tady bych chtěla zareagovat- dítě v žádném případě nemusí trpět hlady při sdružené alergii "lepek + BKM". Mé dítě má krom lepku a BKM alergii i na vejce a řadu dalších potravin ze zeleninové, obilninové (i řada bezlepk. obilnin, např.jáhly) a ovocné řady,a přesto hlady netrpí - je potřeba zapídit a nahradit potraviny, které dotyčný jíst nemůže.

Otázka alergizace na mléko u synovce může být otázkou času. Ale také nemusí, a tuto možnost vám budu přát ve skrytu duše. Z alergologického hlediska : kozí mléko ale obsahuje jak kasein (podstatné množství), který je jednou z alergizujících složek mléka, tak syrovátkové bílkoviny (betalaktoglobulin, alfalaktalbumin, atd.), a samozřejmě také laktózu.

Čili určitě nemáte pravdu v tom, že kozí mléko synovec snáší proto, že obsahuje kozí mléko obsahuje alergologicky jiné složky než kravské mléko- není to otázka toho, na kterou složku synovec reaguje. To, že synovec na kozí mléko nereaguje, je dáno tím, že složky jsou si podobné, nikoli identické - imunita synovce proto složky kozího mléka nerozpozná jako nežádoucího vetřelce, jako v případě BKM. Moc vám přeji, aby to tak zůstalo, protože řada alergiků na BKM to štěstí nemá a imunita reaguje jak na složky kravského mléka, tak na velmi jim podobné složky mléka kozího. *V*
 Rapiti 


Re: * 

(27.4.2009 8:00:55)
Trochu to upřesním. Alergie byla u synovce diagnostikována zhruba v roce věku. To už na tom byl opravdu hodně špatně, neustálé průjmy, zvracení, bolesti bříška. Takže musela nastoupit přísná dieta. Ale z čeho vykrmit to vyhublé dítě, když spoustu věcí nesmí. Začal v růstu velmi zaostávat. Moje sestra samozřejmě objevila různé prodejny s vhodnými potravinami, nicméně mi nevymluvíte, že po rýžovém "polystyrenu" člověk nepřibere tolik jako po normálním chlebu. Sestra hlídala dietu fakt poctivě, takže se kluk začal lepšit. nicméně se dost zlobila, že mu zakázali i kozí mléko, ačkoli je alergický na složku, která je v kozím mléku odlišná. To se později na internetu někde dočetla a zkusila to. A kluk byl náramně spokojenej, snědl spoustu kozích jogurtů a sýrů a nic mu po nich nebylo. No výsledkem diety je to, že časem mohli opatrně zařadit i lepek a dnes v pěti letech může i mléčné výrobky z kravského mléka, sice jen opatrně, ale konečně se nemusíme bát, že si někde vezme něco, co nemá. Tak doufám, že už mu to vydrží. Jestli někdy dožene ten skluz v růstu a váze, to je ve hvězdách, ale už nevypadá tak podvyživeně.
 kamzyk 


Re: * 

(27.4.2009 8:41:00)
Dcera měla a má dietu, o které mluvím (bezmléčnou, bezvaječnou, bezlepkovou, atd.) od 3týdne věku- s tím, že jí pochopitelně držím spolu s ní i já (kojení). Takže z vlastních zkušeností vím, že to jde, najíst se, udržovat si váhu i na takto šílené dietě, co máme my(smíme cca 9 potravin - pravda ale, je, že co si neuvaříme a neupečeme - chléb, pečivo, atd., to nemáme.).

Ale fakt mi nevymluvíte, jako biochemikovi, že má dítě alergii na složku kozího mléka, která v kravím není - to je nesmysl, to by byl omyl. Ty složky jsou si velmi podobné, skladba mléka také. Není to tak, že by v kozím mléku bylo něco, co v kravském není, ale není to identické, jen podobné, a proto dítě nereaguje. To je jen upřesnění pro všechny ostatní čtenáře, vám hlavně přeju, ať to vydrží a kluk může kozí mléko i nadále a pěkně roste, máte pravdu v tom, že vykrmit dítě s takovou dietou je kumšt, a když dietu drží ještě kojící matka, je třeba buďto cca 2M studování nutričních tabulek (jak jsem v tom ležela já), nebo specialistu, jinak to nejde, aniž by se ošidila nutriční skladba jídelníčku. Tak hodně zdaru, *Věra*

 kamzyk 


PS 

(27.4.2009 8:52:45)
Ještě chci dodat, že je to dost štěstí, že nereaguje na kozí mléko při alergii na BKM, tak strašně moc přeju, ať to vydrží a kozí mléko snáší i dál. :-) *V*
 Mamama 


Re: * ke kozímu mléku 

(25.4.2009 23:59:08)
Tak alergikovi na BKM bych tedy opravdu kozí mléko nezkoušela! Mluvím z vlastní zkušenosti, 6-letý syn je ekzematik od 6 týdnů, má alergii na BKM, sóju, ořechy, mák, dříve měl i bílek, ale ten už může. Od 3 let drží bezmléčnou dietu a ekzém se po jejím zavedení hodně zlepšil. Vždy po roce zkouším i pár lžiček jogurtu, teď v 6 letech už bez problémů, ale např. po stejném množství lipánku se osypal. Po roce diety jsem zkusila i kozí jogurt - 3 lžičky a reakce byla téměř okamžitá, obrovsky se osypal...takže myslím, že když někdo při alergii na kravské mléko snese kozí, že je to velká výjimka a nemusí to opravdu vydržet trvale a alergie se může ukázat i později...
 Petula 
  • 

Re: * ke kozímu mléku 

(27.4.2009 0:25:44)
To je zajimave... Ja jsem to nevedela, mozna je diky tomu, ze syn nema alergii na BKM.
 Petula 
  • 

Re: * ke kozímu mléku 

(27.4.2009 2:06:37)
Prectete si prispevek od Rapiti o jejim synovci. Nemusi to byt vyjimka.
 Petula 
  • 

Re: * 

(27.4.2009 0:20:57)
Prave. Ja vidim rozdil mezi synem a dcerkou, syn prakticky nemarodi, neprojevuje se mu ekzem (take ho zdedil po otci) a miva malokdy rymu. Do dvou let jsem ho kojila, take byl celkove zdravy, nemel antibiotika, ale v ty dobe mel castejsi rymu a mel jednou ekzem a od ty doby,co pije kozi mleko, ekzem vubec nema a miva vyjimecne rymu a nikdy nemel kasel. Rekla bych, ze kozi mleko je sila! Koza pase 9O druhu bylin, proto je strasne zdrave. Je opravdu daleko setrnejsi nez kravske, ktere spis zhorsuje alergii a ekzem. Kozi jogurt je neco jineho, je upraveny. Nevim.
 Petula 
  • 

Re: * 

(27.4.2009 0:22:30)
Vubec tomu neverim. Ne, neverim. Je daleko setrnejsi. P.
 kamzyk 


Re: * 

(27.4.2009 8:50:43)
Přestaňme se přít a uveďme to na pravou míru: kozí mléko pro nealergika na BKM je kozí mléko lepší, hlavně z toho důvodu, že koza je "vybíravá jako koza" a proto i její mléko je posuzováno jako kvalitnější nežli kravské, právě díky tomu, že koza je náročnější na kvalitu výživy.

Ale! Pro alergika na BKM je kozí mléko stejný hazard jako kravské (nereakce na kozí mléko v případě alergie na BKM je spíše štěstí a i tak se konzumace kozího mléka nedoporučuje, protože reakce přijít kdykoli může, tak proč to pokoušet) a zadruhé - obecný princip výživy- i když není dítě alergik na cokoli, nic se nemá přehánět, čili ani kozí mléko či jiná potravina, která je označována za zdravou, protože při nadměrné konzumaci jakákkoli potravina zdravá být přestává.

Pokud není alergie na BKM a vašemu dítěti kozí mléko chutná a pomáhá, ať ho pije. KOzí jogurt je pak taky dobrá volba.*V*

 kili 
  • 

Re: * 

(27.4.2009 15:29:05)
Obecně a stručně :

bílkovina kravského mléka (BKM) je u většiny dětí první cizorodou bílkovinou, která je zavedena do výživy a proto i alergie na BKM je u kojenců nejčastější, postupně, jak se přidávají další druhy potravin do výživy, přibývá i na jejich významu jako alergenů

Na potravinové alergii se podílí několik typů alergické reakce, které se mohou kombinovat, např.
- okamžitá reakce I. typu (reaginové PL třídy IgE a degranuklace střevních mastocytů) s projevy během několika minut až hodin po požití
- imunokomplexy zprostředkovaná reakce III. typu,
(deposita komplexů Ag-Ab, imunokomplexy obsahující IgG, projevy za 4-12 hodin po požití alergenu
- oddálený - IV.typ s projevy za 1-2 dny, zprostředkovaný buněčnou imunitou ( T-lympfocyty v epitelu, lymfokiny

- Jsou tedy IgE a non-IgE reakce a jimi podmíněná onemocnění, s projevy přímo v zažívacím ústrojí nebo mimo ně (anafylaktický šok, kožní projevy, projevy na dých. cestách a jiné )

- Diagnostika je složitá.

- kojenci s prokazatelnou potravinovou alergií by měli mít úplné vyloučení příjmu alergenu ze stravy
- u plně kojených dětí by bílkovina alergenu měla být vyloučena ze stravy kojících matek (těm je pak třeba hradit vápník)
- nekojení kojenci s alergií na BKM by měli dostávat semielementární preparáty s vysokým stupněm hydrolysy
a vybraní pacienti pak preparáty, obsahující jen aminokyseliny
- kojenci s alergfickou enteropatií a známkami malabsorpce by měli užívat preparáty s vysokým stupněm hydrolysy a bez laktiosy a s MCT tuky
- diety založené na neupravené bílkovině (kozí nebo ovčí mléko) nebo preparáty s částečnou hydrolysou nesmí být používány k léčbě dětí s alergií na BKM

 Rosie 


Eurona 

(22.4.2009 20:43:32)
Sama jsem ekzematička, nejmladší dcerka také, manžel alergik, syn astmatik. K Euroně můžu říct, že nám velmi pomohla. Mě ekzému víceméně zbavila, respektive cop používám euronácký prostředek na mytí nádobí, tak mi zmizel ekzém z očního víčka - jak mi dr. řekl, nejspíš mi moje přecitlivělá pokožka reagovala na výpary klasického Jaru a jiných. Na většinu čisticích prostředků už nemusím používat rukavice. V pracím prášku peru veškeré naše oblečení, pro nejmladší jsem ze začátku používala Baby and Sensitive, pak přešla na dospělácký, dokonce i s avivážemi a bez problému.
Jinak co používáme Eurona wc čističe, gely a prostorová aromatika, tak se nezhoršují astmatické problémy syna a manžela, ale to je už z jiného soudku. Takže toť naše zkušenost :-).



 luca 
  • 

missiva ne 

(25.4.2009 23:59:32)
missiva -praci gel -zhorsovala me2lete dceri ekzem,tak peru v obyc.hnedem mydle. Co rozhodne NEMOHU doporucit, je pripravek na myti nadobi, u nehoz staci se dotknout napenene houbicky a okamzite mam vic jak tyden rozpraskane ruce. Nevim,co do toho davaji, ale ne vse,co je "ekologicke",je setrne k telu,jak inzeruji v reklame.
 Marushka12345 


Re: missiva ANO 

(26.4.2009 7:47:49)
My jsme naopak s Missivou spokojeni (pereme v ní plíny i ostatní miminkovské i naše oblečení), a hlavně pak s přípravkem na nádobí (myje lépe než Jar a vyjde strašně levně, protože je prodáván hodně koncentrovaný, snad na pár korun za půllitr), skutečně jsem nezaznamenala žádné kožní problémy, považuji to za útok nějaké konkurence, neznám nikoho, koho by Missiva dráždila, naopak, je určena atopikům, prodávají i přípravky bez vůně, pokud někomu vadí (tomu by ale musely vadit veškeré přípravky). Nově máme i myčku, i na tu používáme jen přípravky Missiva. Také máme perfekrní prostorové aromatikum Těšík, přípravek na sanitární zařízení Medium a další. Nový na trhu je prací gel Ecoleaf, také příjemně voní a pere o malinko lépe než Missiva. Tj.taktéž doporučuji, hl. pro miminka a ekzematiky:

http://www.biomamma.cz/cz-detail-108348.html

S pracími ořechy příliš spokojen nejsme. (téměř neperou, nevoní)
 Carlin 


Ekzém bez alergie? 

(23.4.2009 18:27:42)
Díky za skvělý článek, je odborný a obsáhlý a přesto laikům srozumitelný.
Syn (2,5 roku) má od malinka citlivou kůži, ekzém, často vyrážky, různé pupínky,... po porodu fleky s bílým středem, napuchlé oči. Dnes má nejvíc ekzém v ohybech kolen, loktů a zápěstí. Hodně si to škrábe, hlavně v noci, někdy až do krve. Nikdy jsem nevypozorovala žádnou souvislost mezi ekzémem a jídlem, ale možná jsem nesledovala pořádně. Peru v Persil Sensitive (mám od příbuzného se slevou :o), přidávám máchání. Teď jsme byli poprvé u alergologa. Kožní testy neukázaly žádnou alergii na potraviny (velmi soucítím s dětmi a jejich rodiči, kteří musí pečlivě sledovat každé jídlo) jen trochu na pyly. Syn má ale ekzémy celoročně. Jsem samozřejmě ráda, že nemá alergii, ale čekala jsem, že se příjde na příčinu ekzému a třeba dietou se ho podaří omezit. Mám dva dotazy:

1) Z textu jsem pochopila, že ekzém může reagovat na jisté potraviny, i když na ně není alergie? Máme tedy zkoušet eliminovat různé potraviny a sledovat reakci?

2) Z alergologie jsme byli posláni na kožní. Paní kožní doktorka byla docela nepříjemná na syna (vadilo jí jeho povídání) a VELICE rychlá. Vůbec jsem jí nemohla říct, kdy se ekzém objevil, jak se vyvíjel, co jsme zkoušeli, jaké další problémy s kůží (vyrážky, pupínky, tvrdé "beďary" s fialovým okolím)ještě syna trápí. Jen mrkla na ekzém,napsala silnější kortikoidy, po namazání fačovat nejlépe na 24 hodin a šup, šup z ordinace. Jsem z toho přístupu zklamaná. Myslíte, že máme zkusit najít někoho jiného? Můžete mi někdo nějakého dětského dermatologa z Prahy doporučit?
 Gabča, dcera 6/06 
  • 

Re: Ekzém bez alergie? 

(23.4.2009 22:21:47)
já bohužel musím napsat, že mé zkušenosti s "kožaři" jsou taky hrozné. Oni sami mnohdy nevědí, co léčí a tak zkoušejí různé mastičky a když jsou extra v úzkých tak i ty kortikoidy. Měla jsem dokonce lékařku, ke které když jsem přišla s vyrážkou, tak jediné, co jsem se dověděla bylo, že každá kosmetika pro mě je špatná a mám si kupovat jen tu a tu, kterou sama prodávala :(. A na alergiologii jsem nikdy nebyla, žádný doktor mě tam nikdy neposlal, a když jsem skončila na pohotovosti se silnou alergickou reakcí, bylo mi doktorem sděleno, že jsem určitě kouřila marihuanu. Z ničeho jiného to být prostě nemohlo!! Dnes vím, že to byla alergie na pampelišky (marihuanu jsem nikdy nezkoušela ani v kosmetice) a na to jsem musela přijít sama vlastním testováním :( Každopádně lékař, který nevyslechne = špatný lékař, zvlášť u dětí :(
 kamzyk 


Re: Ekzém bez alergie? 

(23.4.2009 22:43:33)
Nelehký dotaz. Vpodstatě se ptáte na věci, které budou náplní 4. a 5.dílu seriálu, čili Vám je posílám. Protože ale možná i ostatní zajímá odpověď, odpovím.

Vezmu to popořadě:

Reakce na jídlo nemusí být pouze alergická. Reakcí na jídlo je celá řada- vedle alergie to může být některý z typů intolerance - těch je celá řada typů - např. farmakologická histaminoliberační reakce- potravina sama obsahuje látku s určitou schopností dráždit svého „hostitele“ (týká se uzených, zrajících a kvašených potravin, ryb (hl. uzená makrela či tuňák), aromatického koření, zeleniny - kyselé okurky, velmi zralá rajčata, papriky, atd., kyselého ovoce - hl. citrusy, jahody, dále pak alkohol, káva, kakao, zrající sýry, atd.- potraviny jsem vyjmenovala z toho důvodu, že jsou to potraviny relativně často zhoršující stav atop.ekzému), psychotická intolerance (dotyčný se mylně na zákl.negativní zkušenosti domnívá, že jej potravina dráždí, pro úplnost jmenujme též otravy z jídel či enzymatické intolerance (nejznámější asi intolerance laktózy- enzymatická porucha štěpení mléčného cukru), atd.

Navíc, alergie je dvojího typu - IgE a nonIgE. Pouze tzv.pravá, tedy IgE alergie, je zjistitelná IgE alergo testy, popř.kožními (tzv.Prick) testy. Non-IgE typ alergie, stejně jako např.potravinové intolerance, nelze prokázat kožními (Prick) nebo "běžnými krevními alergo testy "= sIgE testy.

čili už se dostáváme k meritu věci:

Jednak: je omyl, že po provedení krevních testů bude inhed ve všem jasno. Může a nemusí být, záleží také na tom, jak podrobné testy jsou provedeny (tj.kolik potravin je zkoumáno sIgE testy- jejich paleta je tak široká, že všechny potraviny ani otestovat nelze a je vhodné, aby indikující nejprve vytipoval, která vyšetření provést). Zda je AE spojen s potravinovými vlivy rozhodně ve vašem případě má smysl otestovat - ve věku 0-3 roky má často potrava dosti podstatný význam v projevech AE (což neznamená, že v jiných obdobích význam nemá). A nejspoplehlivější je testování pozorováním.

To se provádí systematicky, což šetří čas a námahu. Proto vám posílám hl.ten 5.díl, protože takto budeme spolu postupovat, pokud mi napíšete na mejl a budete chtít vést při testování, jaké potraviny přispívají k zhoršení AE. Nebojte, v reálu to není až tak složité, jak se vám to zřejmě zdá po přečtení toho dílu :-)

Výborná kožní lékařka je např.MUDr.Čapková (FN MOtol), z jejíchž materiálů jsem také hojně čerpala při psaní seriálu. Chci ale podotknout, že je celá řada kvalitních kožních lékařů po celé republice.

Ještě k vaší větě "čekala jsem, že se příjde na příčinu ekzému a třeba dietou se ho podaří omezit." - přijde se na to, ale to už musíte sama (aneb testování pozorováním), jak jsem naznačila v předchozím textu. Takže jestli chcete, napište a povedu vás. Mějte se a jdu vám poslat ty díly o potrav.vlivech na AE, ať víte, do čeho (případně) jdete. *Věra*
 Jana038 


Dětská kožní v Praze 

(26.4.2009 7:38:59)
My chodíme k MUDr. Anetě Kelblerové, dětskou kožní ambulanci má v Motole na dětské poliklinice ve středy a čtvrtky (tel: 224433862) - tam je ale docela plno a volný termín by byl až na červen.
Pak má děti v úterý od 12 hod do 18 hod v kožní ambulanci Karlovo nám 7, kde jsou termíny do 2-3 týdnů, tam je tel: 222162716 (sestra je tam každý den, tak lze volat denně). Tahle paní doktorka se mi zdála pečlivá - na všechno se vyptala, napsala si to, když holce psala různé masti apod. - vždy mi vysvětlila k čemu jsou, přesně řekla jak používat... Ale jasně, že je to jen jedna z mnoha dermatologů v Praze, my s ní máme opravdu dobré zkušenosti, třeba se bude kontakt na ni hodit.
 Tanja27 


Re: Ekzém bez alergie? 

(27.4.2009 17:14:33)
Dobrý den, s tím přístupem u MUDr. je to mnohdy horší jak s tím ekzémem, viz. vlastní zkušenost. Ani nám alergologické testy nic neprokázaly, ale i tak jsem vysledovala,že nám vadí kravské mléko.Bylo mi řečeno, že se u nás nejedná o alergii,ale o nesnášenlivost,kterou test neprokáže - tu si musí každý vysledovat sám a to není jednoduché a mnohdy neproveditelné, jelikož se ta nesnášenlivost s něčím pokříží...mléko nám nesedne,ale bílý jogurt neva a díky bohu,malá už ty Siváčky a Sojáčky nemohla ani vidět. Též masti typu kozí,bylinné atd. nás stáli hodně peněz a výsledek nulový. Klasická modrá Indulona a měsíčková indulona to je náš zázrak.Mažeme kdy se nám zamane.Jinak pobyt u moře,bych nazvala katastrofou, šílené zhoršení,malá tam jela čistá. Koupala se v tričku a kraťaskách, ale i tak měla sluneční ekzém a také jí vyletěl atopický ekzém.
 kamzyk 


Re: Ekzém bez alergie? 

(28.4.2009 9:30:50)
Ano, intoleranci laktózy krevní alergo testy neporkáží, ale nonIgE alergii (což je něco úplně jiného než intolerance lakt., zde vždy vadí VŠECHNY mléčné produkty vč.jogurtů, tvrdých sýrů, atd.) také ne.

Více bude o různých potravinových reakcích (intolerance a její typy, alergie a její typy - podstatný je hlavně čas reakce - IgE- reakce většinou řádově v minutách , nonIgE- reakce řádově větš.hodiny až dny - pohovořeno v 5.dílu seriálu)

Nejspolehlivější je testování pozorováním. *V*
 kamzyk 


Re: Ekzém bez alergie? 

(28.4.2009 9:30:53)
Ano, intoleranci laktózy krevní alergo testy neporkáží, ale nonIgE alergii (což je něco úplně jiného než intolerance lakt., zde vždy vadí VŠECHNY mléčné produkty vč.jogurtů, tvrdých sýrů, atd.) také ne.

Více bude o různých potravinových reakcích (intolerance a její typy, alergie a její typy - podstatný je hlavně čas reakce - IgE- reakce většinou řádově v minutách , nonIgE- reakce řádově větš.hodiny až dny - pohovořeno v 5.dílu seriálu)

Nejspolehlivější je testování pozorováním. *V*
 Tanja27 


Re: Ekzém bez alergie? 

(28.4.2009 11:12:03)
Měla jsem tu čest pracovat s uprchlíky v naší zemi.Byla to práce zajímavá,ale mometálně mi připadá zajímavé to, že jsem u žádného z nich nikdy nepostřehla atopický ekzém,alergii,astma, a nikdy žádný nepožadoval bezlepkovou,bezvaječnou atd, žádnou dietu.Proč tedy imunitní systém našich dětí je tak šíleně narušený, když tito lidé neví co jsou to léky očkování...a jsou to zdraví jedinci, kteří vlastně vyrostli na typických alergenech tak jako naši předci /mouka,vajíčko,ořechy,luštěniny.../To by běžný alergik musel za první republiky vlastně zemřít hlady?Co se to děje, když nedávno v televizi ukázali koně co má alergii na trávu, to je snad konec světa či co??
 kamzyk 


Re: Ekzém bez alergie? 

(28.4.2009 12:38:13)
Konec světa to určitě není, je to důsledek toho, že lidstvo produkuje nové a nové chemické struktury, s nimiž se tělo v přírodě nemělo tu možnost setkat.

V západních zemích (Německo, atd.) už je takový ten boom alergií za nimi, teď je fáze jakési stabilizace stavu, zatímco my jsme jako vždy trochu pozadu za nimi, do zemí, odkud pocházejí lidé, s nimiž jste měla tu možnost pracovat (uprchlíci), to přijde také... *V*
 miuška 


Vlna 

(25.4.2009 13:55:16)
Článek a pravděpodobně celý seriál pomůže jistě leckomu. Já jsem v "léčbě" exému alternativněji naladěna a i mě se líbil, mám ale jednu zásadní výhradu a to k negaci vlny. Jako bych četla doporučení z minulého století ... jistě každé dítko je jiné ... ale ona i vlna může být diametrálně odlišná, takže tu zevšeobecňující poznámku považuji za zbytečnou vadu na kráse slušného pokusu se s tímhle tématem vypořádat.
 kamzyk 


Re: Vlna 

(25.4.2009 18:45:21)
Tady je myšleno zejména styk vlny s pokožkou ekzematika- a průzkumy hovoří jasně - dráždí jak syntetické materiály typu PES, atd., ale také vlna klasická, přírodní.

Citlivost atopiků k pravé ovčí vlně je dokonce tak výrazná, že ji pánové Hanifin a Rajka v roce 1980 určili jako jedno z kritérií pro diagnózu atopického ekzému. Například ovčí rouno bývá někdy nabízeno jako „zdravá" pokrývka vhodná pro alergiky. Opak je ale pravdou. Nejen že mechanicky dráždí, ale drží se v něm i mnoho roztočů, kteří tam nalézají dostatek potravy.

Ano, vím, že není vlna jako vlna, například vlna merino někdy bývá doporučována ekzematikům jak ojedna z nejšetrnějších, nejjemnějších variant vlny. Ale i tady existují pacienti, jež dráždí i tento typ vlny...*V*
 Radka+Ondrášek 14.8. 


vyměnit Sunar za mléko? 

(25.4.2009 21:37:53)
Zdravím ~;)
Moc děkuji za oba články týkající se AE.
Synovi budou v srpnu tři roky, ve třech měsících se mu objevil ošklivý mokvající ekzém na obličeji a hlavičce, naštěstí zmizel asi po měsíci (pomohly obklady z černého čaje), další suchá, červená a svědící ložiska se začala objevovat v roce a půl, kdy jsem přestala kojit (malý se odstavil sám), od té doby bojujeme, střídají se lepší a horší období, vyzkoušeli jsme už toho opravdu hodně, promazáváme vším možným, chodíme na kožní i k homeopatovi......Vypozorovali jsme, že vůbec nesmí kakao, zhoršení je také po rajčatech, pomeranče ani citrusy jsem mu zatím raději nedala.
Před měsícem se prckovi projevila i pylová alergie ~n~ Já sama jsem alergická na některé druhy ovoce, mák a ořechy, mám pylovou alergii, manžel je zdravý.

Napíšu pro inspiraci ostatním maminkám co zabírá u nás:
-nedávat žádné potraviny obsahující kakao (jednou prckovi babička vnutila asi 5 malých čok. bonbonků, druhý den ráno měl ekzém rozškrábaný do masa, léčili jsme mu to měsíc)
-koupat 1x za tři dny (většinou jen sprchujeme)
-z přípravků na promazávání kůže se nejdřív osvědčila Konopná mast a Indulona, po čase však přestaly účinkovat, teď zabírá Atoderm PP od Biodermy a Holtova mast na noc

Ještě bych měla dotaz na Věrku:
Od 18-ti měsíců syn pije každé ráno 240ml Sunaru, moc mu chutná, zvažuji, že mu budu místo Sunaru dávat ráno kravské mléko, jaký je váš názor? Mléčné výrobky jí a nevadí mu.
Moc děkuju.
 kamzyk 


Re: vyměnit Sunar za mléko? 

(25.4.2009 23:15:50)
Ano, kakao patří mezi jednu z potravin zhoršující ekzém. Stejně jako tyto potraviny, které mají společného jmenovatele- farmak.histaminoliberační reakci na potraviny = tyto potraviny obsahují látky s urč.schopností dráždit svého "hostitele":

uzené, zrající a kvašené potraviny – např. uzená makrela či tuňák, aromatické koření – chilli, paprika, atd.,kyselé okurky, velmi zralá rajčata, papriky, citrusy a ostatní kyselé ovoce, jahody, káva, čokoláda a kakao, zrající sýry, atd.

Obklady z černého čaje jsou účinné při mokvajícím ekzému, stejně jako další typy obkladů - např. z pšeničných otrub, škrobu,dubové kůry, atd. - více se ošetřování ekzému, resp. různých jeho stádií (akutní ekzém- mokvání, pupínky, atd.), chronická stádia, atd., budeme věnovat v 6. a 7.dílu seriálu.

Jsou zde i pravidla koupelové hygieny (pravidlo tří - Koupel či sprcha do 3 minut trvání, voda nemá být příliš teplá, poté kůži šetrně osušit a do 3 minut promažeme vhodným kosmetickým přípravkem - osobně se přikládním k variantě koupat ob 3 dny namísto každodenního koupání)

Odpověď na dotaz:

Píšete, že bojujete trvale s AE. Kravské mléko namísto Sunaru bych nedoporučovala. Naopak bych trochu zazkoumala a zkusila, zda právě BKM nezpůsobují trvalé obtíže (AE) - mohou, ale také nemusí, bez testování to ale nezjistíme. Písněte na mejl. *V*

 Jana 
  • 

Málo přínosný díl 

(25.4.2009 21:38:16)
Mám pocit, že tento díl obsahuje pouze všeobecné informace, které stejně každý rodič ekzematika ví a mohl by něco takového napsat zrovna tak. Všichni určitě hledáme informace, které by nám pomohly dostat se z bludného kruhu návštěv u alergologa a kožního. Zajímaly by mne podrobné informace o diagnostice , krevních testech na alergie, abych věděla , co požadovat. Atopický ekzém je dán také stavem trávící soustavy. Chtěla bych vědět, kde je chyba v trávící soustavě u alergických dětí. Kdy se např. mají zavádět které potraviny atd. Asi to bude v dalších dílech, ale tento všeobecný díl byl zbytečný.
 kamzyk 


Re: Málo přínosný díl 

(25.4.2009 23:01:46)
To všechno, co píšete, bude náplní příštích dílů (přičemž souvislost tráv.systému s potrav.alergiemi a AE hned dílu následujícího, zavádění potravin u dětí rizikových a atopických pak v díle 4., atd.). Ono dost dobře nejde rovnou vychrlit všechny informace, vtrhnout rovnou např. do diagnostiky potravinových intolerancí, potrav.alergií, atd. - je potřeba pro méně informované rodiče začít od začátku. Vžijte se třeba do kůže maminky, jejíž první dítě 3M má AE, přičemž se s ním nikdy nesetkala...zkušenosti ukazují, že i tyto - pro vás třeba příliš všeobecné informace - jsou potřeba.

Pokud máte nějaký dotaz, těším se na něj :-) *V*

 luca 
  • 

jogurt jako posilovač imunity? 

(26.4.2009 0:12:48)
tak mě by zajímalo, jakou či zda vůbec nějakou roli hrají probiotické kultury - takové ty laktobacili, jak nás teď s tím všechny reklamy mlátí po hlavě. Něco je i v "sunarových" přzpůsobených mlékách (Beba, Nutrilon...), něco jako prebiotika (lékárnice vysvětlila, že to je v podstatě potrava pro bakterie)...a jak to všechno souvisí s imunitou.. chápu,že se to nedá vysvětlit podrobně v jednom článku, ale nějaký ten všeobecný princip bych uvítala. Dá se posílit imunita dětí stejně jako imunita dospělých? (mně pomohlo po borelióze nepojídání sladkostí a pojídání "BIFI"produktů)
díky za odpověď
 kamzyk 


Re: jogurt jako posilovač imunity? 

(26.4.2009 0:44:56)
Odpovědí pro vás je můj další díl seriálu o AE, čili 3.díl. Je o střevní mikroflóře, jakým způsobem ovlivňuje atopické projevy a imunitu jako celek. Probiotika tedy význam nepochybně mají, jsou trojího typu: alimentární (jogurt, atd.), farmaceutická ( Acidophilus a další preparáty hojně se vyskytující v obchodní síti - např.Probiotické kapky BioGaia) a „medicínská“ probiotika (E.coli, atd. – indikována lékařem).

Posílám vám ten 3.díl. *V*

 jana 
  • 

Re: jogurt jako posilovač imunity? 

(27.4.2009 0:24:22)
chtěla bych se zeptat, kde kupujete ty prací ořechy? díky
 kamzyk 


Re: jogurt jako posilovač imunity? 

(27.4.2009 8:29:26)
Kupuju je na netu (např.Pods, BioSantoz), ale určitě by je objednali i ve Zdravé výživě, tam taky mají lecos. *V*
 Merclinka 


jak na sluníčko? 

(27.4.2009 13:57:16)
Děkuji za výborný článek! U prnví dcery se objevil exém v roce a půl, ale nádherně pomohla mírná dieta, zinkový olej a modrá indulona. Je jí už 6, když se jí exém sem tam objeví, stačí opět pouze tato terapie. Teď se nám objevil exém u druhé dcery - shodou okolností také v roce a půl, stejná roční doba (mám podezření na pyly, ale nevím). U druhé dcery nám kožní doktorka doporučila také zinkový olej a lipobázi. Léčím to už měsíc a vůbec nic. Někdy to vypadá klidnější, pak se to ještě zhorší. Má to především pod koleny a ohybech rukou (stejně jako starší dcera) - tam má ložiska, ale v podstatě má pokryté celé tělo. Chci dnes koupit v lékárně tu mast Atoderm P. O. Zinc, uvidíme.
Mám dotaz - jak s exémem na sluníčko? Zdálo se mi, že to slunce spíš zhoršuje, že se to víc vysušuje. Také mažu na sluníčko Daylongem, ale mám dojem, že to také na exém není to pravé ořechové.
Druhý dotaz - velmi bych stála o vedení, abych se pokusila zjistit, na jaké jídlo reaguje. Myslíte, že byste měla trpělivost na další "klientku"?
 Merclinka 


Re: jak na sluníčko? 

(27.4.2009 14:05:31)
Ještě podotýkám, že nekojím od roku. Od toho roku do 17 měsíců jedla malá úplně všechno a bez žádné reakce, takže nevím, zda může jít pouze o alergii na jídlo. Může být "vyvolávačem" exému něco jiného - pyly, růst zubů, první antibiotika - a některé jídlo to jen zhoršuje? Ještě v těch termínech a souvislostech malinko tápu, ale už si to začínám skládat... ~f~
 kamzyk 


Re: jak na sluníčko? 

(27.4.2009 14:10:51)
S tím sluníčkem se přiznám, že také používám Daylong.

Váš příspěvek volá po vedení - zřejmě to bude chtít upravit stravu. Píšu vám na mejl sérii otázek- a pak hned začínáme s testováním. *V*
 Tanja27 


Re: jak na sluníčko? 

(28.4.2009 10:22:46)
Jak už jsem psala v předešlém dotaze, jak tedy postupovat s AE u moře ?Malá se tam příšerně zhoršila a také sluneční ekzém byl děsný.A to jsme k moři chodili brzy ráno,přes poledne jsme spinkala na pokoji,pak po 16 hod šla zase k moři. Čím AE u moře mazat proti spálení a čím mazat v případě slunečního ekzému? Koupala se první dny jen v tričku a kratasech.
 Gabča, dcera 6/06 
  • 

Re: jak na sluníčko? 

(28.4.2009 11:12:55)
mojí dceři se zrovna vyhodil ekzémek na líčku, takže nějaký přípravek na ošetření by se hodil, protože kukla na hlavu by asi nebyla to pravé :)
 kamzyk 


Re: jak na sluníčko? 

(28.4.2009 14:56:56)
Na téma atopický ekzém a moře je výtečný článek zde

http://www.proalergiky.cz/tema/15/

Já osobně mám dobrou zkušenost s krémy Daylong. *V*
 halika, 2 kluci 


taky hruza 

(28.4.2009 17:43:25)
Synovi jsou teď tři roky a momentálně je situace asi nejhorší, co zatím kdy byla. Muž i já jsme oba ekzematici, ale každý v jiném období, muž má ekzém v zimě, já na jaře. muž je k tomu i alergik na pyl břízy (takže právě prochází tím nejhorším). Syn měl do letošní zimy ekzém hlavně v obličeji, tělíčko se nám dařilo udržovat v dobrém stavu krémem Lipoderm Omega, na obličej jsme se střídavými úspěchy používali Atoderm PP Zink. Teď, jak začalo svítit sluníčko, má obličej úplně čistý, nemažeme tudíž ničím, jen krémem proti sluníčku, když jde ven. Zato se mu ale před pář týdny vysel příšerný ekzém od pupíku až ke kolínkům. je možné, že to souvisí s alergií jeho tatínka? že se mu alergie na pyly zatím projevuje touto formou? Lékařka nám na ten akutní výsev dala tekutý pudr s dehtem, který skvěle zabral, jenže po kontrole a vysazení, se ekzém opět vrátil. Zkoušela jsem i obyčejný pudr, který skvěle zabírá mě (jakmile si ekzém čímkoli namažu, vypadám jako rak), musím ho prostě vysušit. Ale u syna moc nezabírá. Je dehet dlouhodoběji v pořádku?
V článku i v diskuzi hodně mluvíte o alergiích na potraviny. Já jsem žádnou výjimečnou nevypozorovala, jen klasická kopřivka po nezralém ovoci, kupovaných jahodách, ale ta vypadá jinak, spíše pupínky než ty rudé fleky ekzému. Takže si taky myslím, že klasickou potravinovou alergii nemá, jen reakci na podtržené ovoce. Ale možná mě vyvedete z omylu.

Jen ještě jedna důležitá věc, kterou by ekzematici měli kontrolovat. Dnešní pračky dokáží celý proces praní i máchání zvládnout ve 40 litrech vody. Zkuste něco takového v ruce! Budete mít všechno prádlo od prášku. Dobrý test je zkusit vyprané, vymáchané a vyždímané prádlo z pračky hodit rovnou do vany plné vody. Uvidíte, jestli vám pračka nenechává ve vodě a v prádle pozdravy ve formě husté pěny a bublinek. Často nestačí ani přidat dvojí máchání navíc. Když perete plnou dávku bavlněných ručníků, těch 10 litrů na vymáchání prostě stačit nemůže! Když ovšem perete ve slizu, tak je to mnohem lepší, v ručníku vám zbyde maximálně trochu mýdla.
A taky jsem slyšela, že pro atopiky jsou strašným jedem myčky nádobí. Tablety obsahují látky na zvyšování lesku, které ovšem na nádobí ulpívají a působí podobně jako zbytky prášku v prádle nebo éčka v jídle.
PS Díky za informace i za diskuzi a příspěvky k ní!
 kamzyk 


Re: taky hruza 

(29.4.2009 10:24:04)
Syn je ve věku, kdy potravinové alergie někdy přecházejí v inhalační alergie, ale aby byla jistota, je potřeba věc ověřit.

Takže napište a vliv stravy bychom otestovaly.

Stejně tak by bylo vhodné absolvovat alergologické vyšetření.

Probereme také vnější péči.

Pračky, myčky a jiné spotřebiče v domácnostech atopiků - platí jednoduchá zásada: kvalitní přístroj zvládne to, co píšete, eliminovat. Kvalitní myčka zbytky detergentů a doprovodných látek obsažených v tabletách (opět platí- nevybírejte ty nejlevnější i s ohledem na myčku) nezanechá, stejně tak kvalitní pračka zvládne vymáchat prádlo i v menším množství vody, než se používalo dříve.

Dnes je (oprávněný) trend snižovat v domácnostech spotřebu energie a vody a již se nesetkáváme s jevem, kdy voda v pračce dosahovala do půlky pracího bubnu, tak jak si to někteří pamětníci vybavují u starých praček značky Tatramat apod. V souvislosti se studiemi pracího procesu se navíc jeví jako efektivnější i z hlediska pracího cyklu méně vody na máchání, ale zato vícekrát po sobě(jak to např.dělají pračky s tzv.6.smyslem - allergy care programy), , nežli jedno vymáchání ve větším množství vody. Samostatnou kategorií jsou pak parní pračky, které využívají úplně jiného principu odstranění nečistot, nežli klasické pračky, a které jsou ekzematikům taktéž doporučovány právě proto, že zde není potřeba pracího prášku.

Také chci upozornit na častou chybu - přeplňování pračky - nedávejte větší množství prádla, než je uvedeno v návodu (často pro daný program bývá uvedeno max.kg prádla), větš.to bývá max.6kg prádla.
Používejte optimální možství pracího prostředku, pro ekzematiky platí - ne aviváž.

A také pozor na fikané reklamní tahy. Mazaný obchodník by na příspěvek zareagoval přesně takto- řekl by si: "no to je výborný tah, dostanu na trh tabletu, kde bude ne 3 v 1, ale 4 v 1 - přičemž ta čtvrtá sloučenina bude pomocník při odstraňování zbytků detergentu a pomocných- hl.lešticích látek :-)) )
 kamzyk 


PS 

(29.4.2009 10:26:31)
Zapomněla jsem dodat- přičemž místo onoho slavného "pomocníku na odstraňování zbytků tablety" tam nebude NIC, protože to je samozřejmě nesmysl, pouze fikaná reklamní kampaň...*V*

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.