| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Jak vaše dítě tráví léto?

 Celkem 28 názorů.
 Evka 1973 


Léto 

(2.4.2009 10:13:57)
V úvodu k babičkám - z mojí strany už rodiče před několika lety zemřeli (mladší děti jí vůbec nepoznali), táta zemřel když jsem byla malá já. Z manželovo strany je maminka alkoholička, takže hlídání bohužel žádné, tatínka nemá. Rozvedla jsem se když byl nejmladšímu synovi 1 rok. Takže plánování léta je už několik let jen na mě.

Dokud chodili děti do školky, tak většinou měla na 14 dní z těch 2 měsíců ošetřovačku, 14 dní jsme trávili u moře (buď ozdravné pobyty od zdravotní pojišťovny, nebo rodinná dovolená ...), někdy i dýl, třeba jsme jeli na 14 dní od pojišťovny, a pak na týden na rodinnou dovolenou. Chvíli děti byli také v letní školce. Také jsme jezdili do lázní, ale dokud byla školní jenom nejstarší dcera, jezdili jsme až na podzim a ona chodila do školy v lázních. Když začala chodit do školy i mladší dcera, tak jsme začali jezdit do lázní v létě, tím se hned vyřešilo 5 týdnů letních prázdnin.

Loni byl i najmladší syn po první třídě, dcera po 3. třídě, druhá dcera po 9. třídě. Takže naše prázdniny byli - prvních 14 dní ošetřovačka, další 3 týdny lázně (děti už jeli sami, dřív jsem jezdila vždy s nimi), pár dní doma, týden tábor se sportovním kroužkem, 14 dní ozdravný pobyt od zdravotní pojišťovny. Pár dní mezi tím co byli doma chodili na příměstské tábory, které loni pořádala naše Městská část.

Letos budou mít program - 3 týdny u moře od zdravotní pojišťovny, týden na táboře se sportovním kroužkem, ostatní dny kdy budu v práci tak příměstský tábor.
 Katka. 


Re: Léto 

(2.4.2009 10:30:05)
Vzhledem k tomu, že pracuju z domova - mám e-shop, tak u nás není a nebude problém.

Oboje prarodiče ještě pracují a hooodně dlouho pracovat budou (mojí mamce je teprve 49 let) a navíc bydlí daleko, takže by stejně nějaký velký hlídání nepadalo v úvahu ~;)
 Lída+2 


Re: Léto 

(2.4.2009 10:44:43)
Evo, ty si bereš očr - prootže jsou nemocný nebo Ti to píšou jen tak....?A mě teda nenapsal Dr ani po operavi víc jak 9dní~d~ jak jsi mohla mít 14~a~
 Evka 1973 


Re: Léto 

(2.4.2009 10:56:39)
OČR protože jsem samoživitelka můžu mít celkem 16 dní v kuse. Když mi jí doktorka napíše, tak vždycky proto, že jí pravdu potřebujeme. Jeden rok to byli neštovice, předloni měla dcera několik astma záchvatů za sebou, tak jsme každý den chodili na kontroly, loni angína. Doktorka ví, že když už tam jdu, tak jsme opravdu nemocní, naštěstí posledních pár let se to zlepšuje a už tolik nemarodí.
 Lída+2 


Re: Léto 

(2.4.2009 12:03:12)
JJ já tě nechtěla z něčeho nařknout.....(třeba zrovna před chvilkou mi kolegyně říká, že si jí nechávala psát a tím si zajišťovala hlídání dětí) je to teda 20let.....

já s tím nemám moc zkušeností..dětem je sice skoro 8 a 10,5 ale já se to loni v srpnu učila i vyplňovat~f~

jen mě překvapilo, že nám ani opo operaci nenapsali víc dní...proot jsem se zeptala víš.
 Evka 1973 


Re: Léto 

(2.4.2009 12:41:02)
Já se taky nezlobím ~;). U nás v práci to několik maminek řeší taky tak, že si nechají napsat ošetřovačku na začátku prázdnin na 14 dní, na konci prázdnin na 14 dní a mají vyřešenou část prázdnin. To mě by bylo zase líto, když je pěkně, že by jsme nikam nemohli.

Já dělám v práci dvanáctky, tak letos už je to pohoda, děti jsou větší, akorát to budu muset zase nějak zkombinovat s nejstarší dcerou a jejími brigádami. Zase výhodou dvanáctek je to, že pak mám volno a můžeme si užívat někde u vody. Taky od doby, co pracuji na dvanáctky, tak nemusím mít tolik ošetřovaček, protože si to stihnu napracovat. I když letos už se mi taky stalo, že dcera měla spálovou anginu, tak jsem musela s ní zůstat doma (vysoké horečky - bála jsem se jí nechat samotnou a nevěděla jsem, jak dlouho bude marodit) a teď jsem pro změnu doma já po vyndání osmičky.

 Insula 


ve školce a pak... 

(2.4.2009 11:17:43)
Děti budou ve školce. A tři týdny, kdy bude zavřená, budou týden u babičky a na zbytek si musíme vzít dovolenou.
 Káťa,2 kluci 


Re: Léto 

(2.4.2009 12:33:12)
Na hlídání ze strany prarodičů spoléhat nemohu - tedy ne na dlouhodobější hlídání (více dnů), pohlídají tak na pár hodin.
Naštěstí mám práci, ke které potřebuji jen materiály a notebook. Takže na léto sbalím děti a mizím z města (práci s sebou).
Starší dítko bude možná 10 dnů na táboře a týden na příměstském.
K moři pojedeme už v červnu, dokud nebude takový vedro a všude moc lidí.
O prázdninách bych ráda aspoň na pár dnů do hor.

Jsem moc ráda, že děti mohou jet na tábor, když chtějí, ne proto, že musí. Já sama tábory ráda neměla, ale MUSELA jsem. Proto jsem si vždycky říkala, že udělám maximum, aby moje děti měly jiné podmínky.
 anuna 


Re: Léto 

(2.4.2009 21:28:54)
Synovi je pět a letos bude první týden na plaveckém táboře, potom v náhradní školce (jsem šťastná, že pojede a že mi ho vezmou).
V srpnu bude asi 14dní s otcem a potom.. ? Těžko říct, protože dovolená mi padne na moře "před termínem".. TAkže to vypadá na chození se mnou do práce:)
 Lída+2 


no to je různý 

(2.4.2009 10:23:49)
Když byli děti obě ve školce...v době 4-5týdnů odstávky naší školky jsme je nastrkali každý týden do jiné školky...kupodivu..toto zvláštví řešení...kluky bavilo a do některých školek se už těšili 3měsíce dopředu, když to zjistili....
Ale moji rodiče si kluka na týden za rok berou k sobě. Víc dní po nich chtít nemůžu....

Pak přišla škola a tak přišli na řadu tábory a příměstské tábory....dokonce jsem měla týden kaamrádky dceru(chodili s Lukem na přímestský tábor) a jiná kamarádka si vzala Luka na týden zase k sobě.....takže první rok školy úplně nádherně vyřešený!:-)

Letos díky krizi (já nařízená dovča...v tuhle chvilku půlka dovči už není)..... obě děti ve škole...mladší syn trpí enurézou a je potřeba mu zajistit tábor pro tyhle děti....takže prázdniny mám vyřešený takto:
14dní Luk na táboře a Dan na příměstským 2 dny a zbytek u kamarádky kam ho budu denně dovážet. Fakt mi pomohla moc!(kdyby jsi to četla díky!:-))
Pak budou oba spolu doma já budu chodit v 12 z práce(díky šéfovi za to....)asi 3dny
Pak odfrčí jako každý rok na týden k babičce. Letos je to tak, že naši se nám snaží vyjít vstříc a místo,aby si vzali dovču oba najednou a kluky si užili společně.....týden bude s klukama jen děda a druhý týden jen babička.A budou tam 14dní. Vrátí se budou doma 3dny a odjedou na tábor pro děti s enurézou....
A zbytek léta je na manželovi....chystá se s nima pod stan.Pokud by počasí nepřálo vymyslí výlety tak,aby je to bavilo....
 Líza 


;) 

(2.4.2009 10:24:30)
Starší: dva tábory, doufám hory se mnou a sestrou, moře s celou rodinou a zbytek jedni prarodiče.
Mladší jeden tábor, hory, moře, prarodiče.
 Inka 
  • 

Prázdniny 

(2.4.2009 10:34:57)
Tak my to dělali takhle: ve školkovém věku – 14 dní společná rodinná dovolená, 1 týden manžel vzal syna na pánskou jízdu, 1 týden ho já vzala na dámskou jízdu (kamarádky a jejich děti), každá babička po jednom týdnu a 2 týdny náhradní školka.
Ve školním věku místo náhradní školky nastoupil tábor.
O jarních prázdninách a o podzimních jezdil taky na tábor. Mám štěstí, že na tábory jezdí rád.
Kdyby babičky nebyly k dispozici, asi bych to nějak prokombinovala s kamarádkami. Mám několik dobrých kamarádek s podobně starými dětmi, tak bychom se určitě domluvily.
V rodině nemáme, žádné chaty ani chalupy, takže vždycky nějaké rekreační zařízení, ale vždycky jsme to tak poskládali, aby ani den z prázdnin nebyl doma.
 pavla 2 deti 
  • 

Re: Prázdniny 

(2.4.2009 21:11:55)
Ahojky tak u nas je to jednoduche :)Obe deti chodi uz od prvni tridy do skauta a tam maji tabor na prvni tri tydny v cervenci..pak jsme meli oblibeny primestsky tabor tydenni(nastup rano v osm,konec v 15,30..s jidlem).kazdy den jina aktivita i podle veku deti (kone,lode,horolezecka stena,micove hry,lego,keramika atd).A tehle taboru mohlo byt kolik bylo potreba..Samozrejme nejaka dovolena..a obcas nejaka babicka ci teta..a najednou byl konec prazdnin :)
 Konny, 3 děti 
  • 

tábor 

(2.4.2009 10:52:54)
děti jezdí každý rok na 4 týdny na tábor, vyjedou hned odpolene po vysvědčení a vrací se poslední sobotu v červenci. chodí přes školní rok do turistického oddílu a tak se na tábory s ním moc těší. od půlky srpna už nastoupí hokej, soustředění...tréninky....takže babičky (u nás spíš dědeček a jeho starý, trempský sroubek na Brdech) sice pár dní děti mají, ale méně, než si asi přejí
u nás na tábor nedáme dopustit, ale nejspíš je to tím, že se děti s ostatními (i vedoucími) znají ze schůzek a výletů, je to pro ně pokračování her započatých ve školním roce. a cena je za ten měsíc cca 4 200,-, což je příjemné
 Ishka 


Mimo město 

(2.4.2009 10:54:05)
Hlavní mojí snahou je, aby děti netrávily léto ve městě, kde bydlíme. Mám kluky 9 a 6 let a letos s nimi budeme mít s manželem 14 dní společnou dovolenou, týden moře, týden české hory. Kluci jezdí už několik let na tábor, určený výhradně pro děti od pěti do devíti let, takže i letos stráví týden tam. Dva týdny budou s jedněmi prarodiči, týden s druhými. Starší syn jede ještě na týden na pěvecké soustředění a zbytek prázdnin s nima budu já na naší chalupě. Naštěstí můj zaměstnavatel dává všem 6 týdnů dovolené, tak si to můžu dovolit :-) Vím, že to některé maminky jinak nemůžou udělat, ale trochu lituju děti, které musí být o prázdninách ve školkách nebo se potloukají po rozpálených ulicích města. Proto každé prázdniny tráví kluci mimo, někde v přírodě, domů se dostanou maximálně vždy na jednu noc, vyperu, přebalím věci a rychle zase pryč.
 Lída+2 


Re: Mimo město 

(2.4.2009 12:08:25)
Proč myslíš, že kluci jsou ve městě i odpoledne? Já když to jen trochu šlo jsme je brala ze školky v 12hodin a jeli ke kamarádce kde lítali s dalšíma až 10dětma do 20hodin po zahrdě a ráchalis e v bazénu....

a dopoledne se koupali v bazénu ve školkách rozhodně si nemyslím, že by strádali....dní dovči mám 20 a letos už prostě mám jen 10~n~~n~a to 7 potřebuju na vánoce....~n~
 Ishka 


Re: Mimo město 

(2.4.2009 12:23:00)
Nemyslela jsem to na nikoho konkrétně, jen jsem popsala svou zkušenost, znám plno maminek co nemají možnost jezdit někam ven a snaží se každý den udělat výlet nebo jít na koupaliště, což je super... ale fakt u nás vídávám v létě děti celé dny venku na městském hřišti, tak jen mi jich je líto, to je všechno... chápu, že ne všichni rodiče mají možnosti nebo chuť se jim věnovat.

 Sylva2 
  • 

Re: Mimo město 

(2.4.2009 13:03:33)
Pracuji doma, tak to nemám tak vyhrocené, nicméně nějaký klid na práci aspoň občas taky potřebuji. Hlídací babičku nemám. Starší dcerka jezdí na dva týdny na tábor. Na rodinou dovolenou nejezdíme, máme v létě s MM zrovna nejvíc práce. Jinak kombinujeme se sousedkami, které jsou stejně stižené, jak kdo zrovna může a má čas. Některé dny tu mám všechny děti já, některé jsou někde jinde. Taky tu v sousedství bydlí děti už odrostlé, ty za drobnou úplatu spolehlivě pohlídají ty malé. Máme výhodu, že jsme na vsi, zahradu a les v dosahu tu má každý. Koupat se jezdíme hromadně, taky nemusí všechny maminy. Když jsme ještě bydleli v Pze, musela starší- mladší jsem ještě neměla- chodit o prázdninách do práce se mnou a hlídala jí tam paní sekretářka. Bylo to náročné pro všechny strany.
 1.3Magráta13 


Re: Mimo město 

(2.4.2009 13:14:23)
Dceři bude 10 a já jsem teď na RD, takže to momentálně neřešíme. Nicméně předcházející roky jsme to řešili každé léto stejně. Máme štěstí, že disponujeme celkem 2 babičkami, i když jedna hlídá skutečně jen v případě nouze. A navíc mám jednu hodnou tetu, která dceru miluje a každý rok si jí bere na 1 týden na chalupu.
Tudíž, dokud byla dcera v MŠ a bohužel jsme nikdy neměli prázdninový provoz, bylo to takto:
2 týdny dovolená já
2 týdny dovolená manžel
2 týdny dovolená moje maminka
1 týden s tetou
a zbytek na střídačku tchýně, opět já a nebylo-li zbytí, šla se mnou i do práce na úřad.
Když byla ve škole, tak pravidelně 1 měsíc na táboře, kde roky před tím trávila se mnou a s manželem, protože jsme dělali vedoucí, takže byla zvyklá.
A zbytek už byl pohoda, to jsme si mohli dopřát i ten luxus a trávit dovolenou jako rodina všichni pohromadě. Takže většinou 2 týdny byla s babičkou, 2 týdny s námi a 1 týden s tetou.

Vloni ani letos už to řešit nemusíme a až bude k řešení syn, tak to bude zčásti podobné a z části předpokládám, že se o něj postará v rámci prázdninové "brigády" starší sestra.
 MM, 2 kluci 
  • 

Ishko, ono to asi není... 

(3.4.2009 21:21:16)
... všude "ve městě" stejné. Když bydlíš jako my na okraji města, poblíž lesa atd., tak to tak hrozné zdaleka není a neřekla bych že ulice tady jsou v létě nějak moc rozpálené. Byt je sice v paneláku, ale je to jeden z těch "novějších" z konce 80.let (typ Larsen-Nielsen), které už měly mnohem lepší tepelně izolační vlastnosti - není zde takové horko, navíc máme teď zateplenou fasádu a ta taky působí tak, aby teplota zůstala uvnitř jakžtakž jaká je a moc se nezvyšovala (nebo jen pomalu)...

Také se samozřejmě snažíme v létě cestovat a být hodně v přírodě. Ale musím zároveň říct, že nám i dětem by bylo asi líto být celé prázdniny POŘÁD jen pryč; máme náš byteček docela rádi a rádi se sem vracíme třeba z výletu atd. :-)
Také mi přijde dost hektické takové to vy- a přebalování a znovu balení na rychlo "přes noc", a honem honem zase někam vypadnout - jak to vídám u některých známých.

A ono paradoxně může být někdy ve městě či jeho okolí víc možností pro děti, než někde na venkově. Konkrétně třeba tam, kde mají manželovi rodiče chalupu, není NIC, žádné koupání ani jiné zajímavosti (samozřejme se dá chodit do lesa, což i hodně děláme, ale to je opravdu vše), všude se musí jezdit autem, i do obchodu pro rohlíky...! Takže tam trávit větší část léta, myslím že by fakt nebylo to pravé, to by se děti opravdu - jak tu zaznělo ohl. zůstávání ve městě - "potloukaly"...

Takže jde o to, co s čím porovnáváte. Ale fakt je, že prázdniny a jak je děti mají trávit, jsou trochu oříšek! Náš to vlastně teprve čeká, když teď znovu nastoupím do práce...

M.
 Istrie, 2 děti 


Re:  

(4.4.2009 19:41:27)
Tak to by mi taky zajímalo, jak to v létě udělám. V červnu budou malé tři, takže musím nastoupit do práce, na dovolenou mít nárok nebudu, do školky mi malou vezmou až od září, babičky pohlídají jen výjimečně a manžel nemá v létě nárok (max. tak týden), neboť dělá u stavební firmy. Tak tedy babo raď. Napadá mi jen výpověď nebo si brát malou s sebou do práce, což tedy nevím, jak by se tvářili.
 Eva Moravcová, 1 dítě 


Re:  

(5.4.2009 0:08:21)
...škoda, že jste si tuto otázku nepoložila dříve, než jste pro sociálku v kolonce doba trvání rodičovské dovolené zaškrtla do tří let věku dítěte...:(...varianty do čtyř let věku jste si k Vaší škodě asi nevšimla...?
 zuzkasim 


Vážně? 

(7.4.2009 21:41:45)
Kdyby si předchozí diskutující zaškrtla kolonku varianty rodičáku na 4 roky, co by se změnilo?
1. pravděpodobně by jí v práci nedrželi místo
2. stejnou situaci by asi řešila o rok později
Já v tom žádnou výhodu v tomto případě nevidím~d~
 Kalamity YANKA 


Re: Ishko, ono to asi není... 

(5.4.2009 9:03:52)
TAK TO MÁM RADOST ŽE NEJSEM SAMA, POPRVÉ ČTU, ŽE MÁ NĚKDO RÁD BYT V PANELÁKU.
I JÁ BYDLÍM V PANELÁKU A SVŮJ BYT MILUJU.

(PRAVDA JE, ŽE NEJSEM "ZAHRADNÍ TYP" A PŘEDSTAVA RODINNÉHO DOMU A PÉČI O NĚJ MĚ DĚSÍ....~:-D
 Karolína 
  • 

Doma u televize a u počítače... 

(6.4.2009 12:57:55)
... a jsem tomu ráda, neboť je to bezpečnější, než kdyby pobíhaly někde venku. Holt až přijdu z práce, tak třeba spolu někam vyrazíme.
 Olina, 2 děti 
  • 

Jsem zvědavá 

(13.4.2009 20:39:03)
Jsem OSVČ, manžel zaměstnanec, společnou dovolenou budeme mít tak týden nebo dva, ale možná vůbec. Po dohodě to vypadá, že budu mít tak 3 týdny dovolené. Jako OSVČ zcela "zadarmo". Téměř čtyřletý Honzík může chodit do školky, soukromé běží takřka celé prázdniny. Pak mám holčičku v prní třídě, což možná bude problém. K moři sama nechtěla (ozdravné pobyty s vrstevníky), a mě ani nenapadlo jim lámat. Tak týden budou s babičkou, jinak ovšem pracující a pečující o prababičku, na chatě. Dále se mnou na chalupě, možná 2 týdny, pak pojedeme jako rodina na kola na Šumavu. Takž nám tak měsíc volna přebývá. Prosím, znáte-li nějaké příměstské tábory, dejte vědět!!
 Olina, 2 děti 
  • 

Jsem zvědavá 

(13.4.2009 20:40:55)
Jsem OSVČ, manžel zaměstnanec, společnou dovolenou budeme mít tak týden nebo dva, ale možná vůbec. Po dohodě to vypadá, že budu mít tak 3 týdny dovolené. Jako OSVČ zcela "zadarmo". Téměř čtyřletý Honzík může chodit do školky, soukromé běží takřka celé prázdniny. Pak mám holčičku v první třídě, což možná bude problém. K moři sama nechtěla (ozdravné pobyty s vrstevníky), a mě ani nenapadlo ji lámat. Tak týden budou s babičkou, jinak ovšem pracující a pečující o prababičku, na chatě. Dále se mnou na chalupě, možná 2 týdny, pak snad pojedeme jako rodina na kola na Šumavu. Takže nám tak měsíc volna přebývá. Prosím, znáte-li a můžete doporučit nějaké příměstské tábory, dejte vědět!! Děkuju
 Hanka, 2 kluci, 2001 a 2004 


Hlídání o prázdninách? To je problém!!! 

(15.4.2009 21:30:12)
Možná to znáte taky: obě babičky i dědové stále pracují na plný úvazek, já s manželem taky, ale naše dovolená rozhodně nestačí na to, abychom mohli být s dětmi celé prázdniny.
14 dní chceme být na dovolené jako rodina společně, týden pohlídá babička, týden pojede manžel s dětmi pod stan, ale co potom?
Prvňáčka samotného doma celý den nechat nemůžeme, tak jede povinně na 3 tábory, k tomu 1 příměstský. Tak dlouho nikde sám ještě nebyl, tak už teď máme obavy, jak to tam zvládne. Jinou možnost však nemáme. ~:(
Náš pětiletý kluk může být částečně ve školce, ale ta je 6 týdnů zavřená. Radíte mi sehnat náhradní školku? To bude ale problém!
Dle nového zákona smí ředitelka náhradní školky našeho syna přijmout jen v případě, že se jí trvale odhlásí předškolák už v červnu, místo k 31.8. No, ale maminky předškoláků už obvykle pracují, a i kdyby ne, tak předškoláci neplatí školné, tak proč by je předčasně odhlašovaly? Třeba se jim ještě bude hodit své děti v létě na pár dnů do školky dát.. Vždyť to mají zadarmo. Dle nového zákona jinak nesmí ředitelka přijmout nikoho, byť by to bylo jen na týden, a to v době, kdy je jiné dítě s rodiči na dovolené. - Ten nový zákon snad vymyslel někdo, kdo nikdy neměl děti!!! ~o~
A ještě jedna věc. I když se někdo v některé školce už natrvalo odhlásí, a nás tam přijmou, tak musíme počítat s tím, že budeme platit plné školné ve 2 školkách současně! A to nemluvím o cenách za letní dětské tábory!!
No, řekněte, kde má na to hlídání dětí brát běžná rodina peníze? ~a~
Jinak se to budu snažit vyřešit také tak, že snad bude v požadovaném termínu doma některá kamarádka, která je ještě na rodičovské dovolené, a za mírný příspěvek na stravu mi děti pohlídá.. No, uvidíme, jak se nám to podaří. ~z~
Ideální by bylo dostat na děti nějaký ten paragraf, ale nemůžu přeci zdravé dítě přesvědčit, aby zrovna teď onemocnělo. A navíc, s nemocným dítětem bychom museli trčet doma, což o prázdninách není nic příjemného. ~;((
A co vy ostatní? Moc by mě zajímalo, jestli někdo řeší podobnou situaci s hlídáním dětí o prázdninách jako já.. ~b~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.