| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Práce a péče o děti v Holandsku

 Celkem 140 názorů.
 Gabča, dcera 6/06 
  • 

zkrácené úvazky 

(18.3.2009 9:11:16)
Myslím, že by nebylo špatné zavést i v ČR více zkrácené úvazky, a hlavně vycházet vstříc těm, kdo to opravdu potřebují. Já bych to uvítala, ale nikde mi zatím nebylo vyhověno. :( A školky jsou plné...
 Kačík+klučík 


Re: zkrácené úvazky 

(19.3.2009 7:38:50)
Vynikající článek,naprosto s Vámi v hodně bodech souhlasím.V Holandsku je vše opravdu trošku jinak.Souhlasím,že i lidé a jejich povaha je jiná.Skutečně jediné,o co můžete přijít tam je kolo a to může být i staré a ošuntělé.Kola jsou tam všude na zámek.~:-D~:-DHolandský způsob výchovy dětí se mi zamlouvá,rodiče tam k dětem mají opravdu důvěru,děti jsou více samostatnější a je jim více "povoleno".Ráda na tuto zemi vzpomínám,byla jsem tam jako au-pair u přátel mých rodičů a bylo to krásné. Je tam moc pěkně,musí tam být nádherný život. ~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D,přeji,ať se tam máte co nejlépe Vy i Vaše dítko.
 Miles 


Re: zkrácené úvazky 

(22.3.2009 12:03:52)
NEPŘEDSTAVUJTE SI HOLANDSKO RŮŽOVĚ. VZHLEDEM K NEDOSTATKU PERSONÁLU KVALIFIKOVANÉHO BYLY VŠECHNY MUSLIMKY JMENOVÁNY UČITELKAMI V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH BEZ JAKÉKOLIV KVALIFIKACE.ISLAMISTI JSOU CELKEM LIDÉ NEVRAŽIVÍ A NEPŘÍJEMNÍ.
TEPLÉ JÍDLO NENÍ TAKÉ SE VE ŠKOLKÁCH V POLEDNE SE NESPÍ TAK JAKO U NÁS ABY DĚTIČKY MĚLI SVOJI POSTÝLKU.NEPŘEZOUVÁNÍ JE VELIKÝ NEŠVAR HOLANDSKO JE DNES ŠPINAVÁ ZEMĚ KDE HYGIENA POKULHÁVÁ.POZOR NA VELKÉ MOŽSTVÍ PEDOFILŮ A JINÝCH ELEMENTŮ KTERÝMI SE HOLANDSKO JENOM HEMŽÍ.KRÁSNÉ ŠKOLKY SE ZAHRÁDKAMI TAK JAK ZAVEDL V ČESKU BOLŠEVIK TAM NEJSOU.
MLADÉ MAMINCE PŘEJI HODNĚ ÚSPĚCHU ALE KDO V HOLANDSKU PRACUJE JE VĚTŠINOU CHUDÝ PROTOŽE HO DANOVÁ SLUŽBA O VŠECHNO PŘIPRAVÍ. ZDRAVOTNÍ SLUŽBA NEDOSTATEČNÁ A PŘETÍŽENÁ PRÁVE STÁLE NEMOCNÝMI MOSLIMY.NEJLEPŠÍ JSOU NA TOM MOSLIMOVÉ,KTEŘÍ NEPRACUJÍ A TAKÉ NEPLATÍ ŽÁDNÉ DANĚ.
MY JSME SE Z HOLANDSKA VRÁTILI PO 30 LETECH ABY SE VNUK VYHNUL HROZNÝM HOLANDSKÝM ŠKOLÁM KDE AŽ VĚTŠINA DĚTÍ JE MUSLIMSKÉHO PŮVODU.~q~~q~~q~
 & 


Re: zkrácené úvazky 

(22.3.2009 12:14:56)
Miles,
ach ten rasimus, to je mrska.
 Jana Z. 


Re: zkrácené úvazky 

(22.3.2009 12:41:36)
Ty blaho, to je zase perla prispevek....:-©
 Petra, 2 deti 
  • 

Re: zkrácené úvazky 

(19.3.2009 8:14:28)
To by se mi taky libilo. Hodne matek by si pralo mit zkraceny uvazek, aby jejich deti nemusely dlouho cekat ve skolkach.
 olga liška ( kluci, 3/01 a 6/05) 
  • 

asi mám velké štěstí 

(20.3.2009 9:15:52)
také jsem četla se zájmem. a při čtení diskuzí o zkrácených úvazcích si znovu uvědomila, jak velké mám štěstí.

znovu do práce jsem nastoupila na 4 hodiny, do nového, nevracela jsem se, mrňousovi tehdy bylo 2,5 roku, hlídaly babičky. už to je štěstí jako hrom!!! práce nebyla nic moc, kancelářská pozice, na dobu určitou, úkolová práce. ale skvělý start!!! podnik postkomunistický, nemoc žádný problém, ošetřovačka na dítě také ne (to jsem ani nevyužila). po celou dobu tam jsem nepřestávala hledat, bylo mi jasné, že to není napořád ... už to vypadalo, že nic neseženu. je pravda, že jsem měla docela nároky. chtěla jsem kancelářskou pozici, blízko bydliště, za rozumné peníze. nakonec mě při pořizování si brýlí napadlo napsat do FOKUS optik, který má sídlo 2 ulice pod naším domem a poslat životopis. že mi jde ozkrácený úvazek jsem zatím neuváděla. po cca 2 měsících se ozvali, proběhlo osobní jednání, zdálo se, že bych se líbila a pak padla zmínka o zkráceném úvazku. asi byli zaskočeni ...

jsem tam zaměstnaná od 7/08, plynule jsem přešla z předchozího zaměstnání a jsme všichni, myslím, oboustranně spokojeni. je škoda, že čeští zaměstnavatelé nezaměstnávají na zkrácené úvazky ve větší míře, myslím, že by to pro ně bylo výhodné. práci odvést tak jak tak musíte a zaměstnavatel něco ušetří na vaší mzdě.

přeji všem matkám, které se chtějí vrátit do zaměstnání, aby byly úspěšné a zaměstnavatelé jim vycházeli vstříc!
 Komara, 3 kluci 


doma s mamou 

(24.3.2009 7:28:23)
Moc zajimavy clanek. Me jen porat pripada, ze diteti je nejlip doma s mamou a davat ho do instituci je zkratka spatne. Snazim se pochopit vsechny ty argumenty - jak si matka potrebuje udrzet misto, rozvijet se, uzivit se apod., ale tak nejak vnitrne nesouhlasim a sama bych to tak nechtela. Myslim, ze z velke casti je to proste tlak spolecnosti, ktera nas nuti byt zaroven matkami a podnikatelkami [nebo zamestankynemi]. Kdyz slysim, ze nekdo da dite v 1,5 roce do jesli - nebo i drive vyuziva slecnu na hlidani, jde mi z toho mraz po zadech.
 sarmi 


prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 9:13:38)
zajimava sonda do zivota v jine zemi! zacetla jsem se!
add prezouvani - taky jsem z toho nezouvani byla paf, kdyz jsem jako stredoskolacka jela na vymenny pobyt do holandska (zvykla z naseho paneloveho 3plus1 bytu se zouvat jeste pred vstupnimi dvermi). ze se nezouva v byte, kde se bydli - ok, ale v zarizeni pro deti bych cekala aspon castecne omezeni. v nasi skolce me sice nazouvani tech obludnych veci na boty prudi, ale chapu, ze je to nezbytne pro udrzeni relativni cistoty v interieru skolky. v hernach je to samozrejmost, deti si casto na zemi(koberci) hraji, cvici, proc by jim tam tedy rodice meli chodit v botech, ze...
ale jiny kraj, jiny mrav :-)
 & 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 9:54:41)
Sarmi,

to ma jednoduche vysvetleni. V Holandsku proste neni bahno. Vsechno stoji na pisku a neni tu zadny jil. Takze si to neprezouvani klidne muzou dovolit.
 cyann 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:00:19)
to je fakt, navíc je většina povrchu vyložená cihlama. jinak by tu asi hned byl močál. ale ta podlaha v jeslích opravdu není (na můj kulturní vkus) čistá...
 sarmi 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 13:29:35)
cyann, jak je to s obuvi deti ve skolce? ony chodi celou dobu taky v botickach z venku nebo maji prezuvky nebo papucky?
 & 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 13:47:24)
Syn chodil celou dobu v botickach. Ted ve skole se prezouva jenom na telocvik.
 markéta 
  • 

Re: prezouvani - nezouvani 

(30.3.2009 21:46:05)
V USA se prý taky nezouvají. V létě by mi to nevadilo, pokud je zajištěn dostatečný úklid. Konec konců na chalupě se taky nepřezouváme, hraje si tam holka i na zemi, nevytírám každý den a nemám z toho žádný špatný pocit.
Ale co když je venku mokro a v zimě? Taky by se mi nezdálo být celý den v teplých botách.
 cyann 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 13:50:36)
chodí pořád v botičkách. holčičky v kozačkách... pořídila jsem mu lehčí zimní botky, naštěstí cestuje se mnou na kole, tak mu to na cestu do školky stačí. a na spinkání děti svlíknou do triček a kalhotek, sundají jim i ponožky a takto připravené jdou už i obědvat. nedivím se že jsou ti holanďani všichni tak otužilí. nebo mají revma :-)
 sarmi 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 17:28:56)
to musi mit teda pekne zapocene nozky. syn ma nozky vzdycky spocene jen z tenkych papucek, kdyby mel byt cely den v botach - no nevim, nevim.
ale jak uz jsem psala vyse, jiny kraj - jiny mrav.
 Insula 


pocení???? 

(18.3.2009 19:37:25)
Holky a co pocení nohou??? Neumím si představit být celý den byť třeba v jarních botkách. O zimních ani nemluvím.
 Linda 
  • 

Nejdřív kozačky a pak úplně bosi?! 

(19.3.2009 6:56:08)
To nějak nechápu, takže ty děti si tam nejdřív hrajou v botách (i zimních) a pak prakticky v tom samém prostoru jdou BOSÉ na oběd a spinkat?! Jenom si říkám, co tady děláme blbě, že máme takové dokonalé hygienické podmínky a děti jsou furt nemocné :-(....Jestli to není tím podnebím...
 & 


Re: Nejdřív kozačky a pak úplně bosi?! 

(19.3.2009 9:46:35)
Lindo,

asi je to podnebim. Tady jsou nejsou tak vysoke teplotni rozdily. Syn v podstate zimni boty nema ma jenom kotnickovy trekovky, puncochace taky nema. a toho vozim v celorocne skoro 4 km na cykolosedace do skoly. Kdyz prsi tak pres nej hodim plastenku, kdyz fouka tak ma takovou miminkovskou deku pres nohy. Naposledy kvuli nemoci zustal doma, loni v zime, ale to mi bylo taky blbe a nechtela jsem ho vozit na kole.
 Petra, Cina 


Re: prezouvani - nezouvani 

(19.3.2009 13:39:21)
Nezouvani znam ze skolky a skoly take. Denne mi deti chodi domu s uplne mokryma a zaparenyma nohama z bot. Zprvu jsme meli take prezuvky, ale kdyz se neprezouvaly ostatni deti, me take nechtely. U nas je jen vyhoda, ze ve skole i ve skolce uklizecky uklizeji kazdou prestavku [dopoledne a na obed], kdy jsou deti venku, takze neporadek nikde neni. Co se tyce obeda, hodne deti [hlavne z Holandska a Belgie] nosi denne na obed bily chleba namazany Nutelou nebo marmeladou, coz mi prijde odporne. Ve skole je jidelna, kde denne vari tepla jidla, ale oni jsou pry zvykli na toto.
 Tajana 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 13:40:44)
Já si z Nizozemska pamatuju jakoby "vyluxované" chodníky. To mi tehdy bylo 13 let a u nás jsme právě zamávali socialismu.~t~
 paseka 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:19:40)
ale nejde přece o bahno a ušpinění podlahy. myslím, že přezouvání je hygieničtější z toho důvodu, že nenosíš do místnosti prach, kdterý třeba zrovna batolata, který jsou na zemi pořád, celý den dýchají...
 & 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:25:25)
Dity tomu, ze tu neni jil tu neni ani prach. Taky tu tak fouka, ze se tu nema, jak usadit. To vidim na aute, za tyden v CR mame auto vic spinavy nez za par mesicu v Holandsku. Deti jsou tu fakt mene nemocni nez v CR.
 paseka 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:42:45)
nejsem odborník a tak asi proto mi uniká souvislost mezi jílem a prachem. nicméně, jako alergik, bych z preventivních důvodů volila zařízení, kde by se všichni přezouvali.
 & 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:45:16)
No jil, kdyz vyschne, tak je z neho prach..
 paseka 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:48:00)
a myslíš, že prach je jen z jílu? já myslím, že prach může být z hodně věcí a ne jen z jílu, který teda v Holandsku není... takže podle mě, i když jíl nemáte, tak prach na botách do školky nesíte a děti prach celý den dýchají.
 & 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:56:08)
Peseko,
no prach tu proste neni. Ne ze by byli, Holadani tak cistotni. Podle teorie moji mamky, je to jednak kvuli jilu a jednak kvuli podnebi, porad tu fouka a a je tu rovina, a vsechen "bordel" to nafouka do Cech, kde se to v koliku pekne drzi.. To ma podle me vliv i na nemoci. Ja tu bylim pet let a jeste jsem nemela nemoc dychaciho ustroji, a to jezdim cely rok na kole. Nas tat rika, ze jsem jezdi, jak do lazni. To bydlime v trojuhelniku mezi dalnicema. Uz jsem psala, ze to vidim podle toho, jak mame zapraseny auto.
 luckabo 


H&M máš štěstí, 

(22.3.2009 10:14:28)
...že nejste nemocí, ale s čistotou ovzdusí v Nizozemsku to nesouvisí. Naopak, například v Holanské části mají extrémně vysoké znečištění vzduchu díky obrovskému množství automobilů. Pokrytí lesem činí v Nizozemsku 2% a síť dálnic a silnic je neobyčejně hustá - ještě aby ne, při té hustotě zalidnění. Ten vítr, který zmiňuješ, často přináší to, co vypustí rafinerie na pobřeží. Navíc, Nizozemsko má nejvyšší procento onemocnění astmatem a bronchitidou v Evropě. Ale to je prý tradiční a žádná novinka, jak tvrdí můj manžel (Nizozemec).

Ale i tak, mně osobně nejvíc vadilo na nepřezouvání to, že spousta dětí si hrála v botičkách, kterými před tím vyšláplo výkal. V Nizozemsku je zvířecích výkalů po chodnicích a trávě opravdu mnoho, (řekla bych že úlně stejně, jako v Sarajevské ulici v Praze). Je to také dáno tím, že Nizozemci jsou velcí milovnící koček, které nechávají se volně pohybovat venku.

Jinak k článku -líbilo se mi, jak popsala výhody, ale i složitosti Nizozemského systému. Byrokracie je tam dosti přebujelá a v kombinaci s neúplatností leckdy neprůstřelná. Ale to, že rodiče mohou mít práci na půl úvazku a počítá se i s tím, že se střídavě zapojí i partner do výchovy dětí je opravdu záviděníhodné. Nicméně ale klid mít stejně nebudete a mít děti v Nizozemsku zůstává nadále vcelku náročné (mateřská 5 měsíců, problémy s logistikou, pracujete-li v jiném městě, byrokracie, nepřehlednost a časté změny pravidel ve školství a financování).

Moje švagrová se do mateřství nijak nehrnula, až když jí její maminka slíbila, že půjde do důchodu (už stejně přesluhovala) a o děti se postará. A tak měla doma obě vnoučata od jejich pěti měsíců (švagrová odstříkávala a zamrazovala MM) a později je vozila do školky nebo kroužků. Švagr přivážel děti ráno k prarodičům, švagrová přijížděla na osmou a večeřela s dětmi, co tatínek navařil. Chodívali spát tak na jedenáctou, aby si děti alespoň trochu užili. Ale v pátky má švagrová ze zákona volné. Mně osobně toto připadá stresující, ale myslím, že za daných okolností se vlastně jedná o ideální možnost.

Na závěr musím říct, že autorce závidím jízdu do práce na kole, Není to samozřejmostí. Spíše se jezdí autem do jiného města. Proto ty soustavné dopravní zácpy i na dálnicích a to je všude řízená rychlost.




 jana, 2 děti 
  • 

Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:48:05)
A co psí hovínka? Neválí se tam všude jako u nás?
 paseka 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 10:50:55)
myslím, že u nás to tak špatný není a co to můžu srovnat s německem, tak jsme ve sběru bobků dost zdatní a vychovaní.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 21:08:05)
Cože????? Bydleli jsme několik měsíců v Bavorsku a za tu dobu jsem potkala jen jeden bobek! Hřiště krásně čisté, žádné vajgly. Moc mám německo ráda :)
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: prezouvani - nezouvani 

(20.3.2009 10:08:24)
Kde bydlíš ???? To se k Vám asi přestěhuju :) Co jsme bydleli v Říčanech, samej psí exkrement a teď jsme se přestěhovali do Kutné Hory a není to o moc lepší :( Takže to bych u Vás viděla jako světlou výjimku.....
 Petra, 2 deti 
  • 

Re: prezouvani - nezouvani 

(19.3.2009 1:14:12)
Alergici pochazeji ze sterilniho prostredi.
 Dalila 
  • 

Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 13:20:05)
No a plivance, čůrance a kakance taky na chodníkách v Holandsku nejsou? Mě je to teda odporný a představa, že to na botách někam přinesu, kde se pak válí děti, je pro mě fakt nepřijatelná.
 & 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 13:46:01)
Flusani po zemi bych rekla, je taky Ceska specialita. my taky doma chodime v botech..
 Bitterfittan 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 14:05:40)
Bohuzel souhlasim s H&M. Kdyz jedeme na navstevu do CR tak mi syn vymete kazdy flusanec a nejen to...
 sarmi 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 14:14:45)
mas na mysli psi hovinka, ze? no, ja bych taky vrazdila, kdyz ty hromadky vidim. a to nejen na travniku, ale normalne na chodniku - uprostred chodniku!!!! to mi hlava nebere, jak to tam ten majitel psa muze nechat! ~q~ nescetnekrat jsme prijeli domu s "vonavym" kocarem nebo botickama :-(



 Bitterfittan 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 14:35:40)
jo jo. Tady jsou velke pokuty za nesbirani, takze se to tu dodrzuje. Lide se tu dosti buzeruji. Uz jsem parkrat videla, jak se kolemjdouci zastavi a pozoruji majitele psa ktery udelal cislo dve do te doby nez to h...o uklidi.

Ale s kazdou navstevou v CR vidim ze se pomalu ale jiste blyska na lepi casy.

 Bodlík 


Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 20:33:12)
jooj taky hjsem hnedle vraždila, naposledy dneska. když prcek po jednom uklouzne, aby do druhý hromádky žuchnul než stačím zařvat pozooooor ho...
Jednou jsem zůstala stát s otevřenou pusou, když pejskařka poté vytáhla papírový kapesník (myslele jsem si, že to jde hodit vedle do koše), nadzvedla hafanovi ocas, pěkně ošůrovala a plesk na zem.
 Dalila 
  • 

Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 16:44:47)
.... ale to jste odpověděla jen na 1/3 z toho, co jsem se ptala.... A to se nepřezouváte ani ze zimních bot? A nemáte nožky poněkud zapařené?
 Dalila 
  • 

Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 16:50:08)
Ještě dotaz: a počůranou lampu od psa jste taky nikdy v Holandsku neviděla? Specialitka na psí čůrání - totálně občůraný rohy a vchody do domů např. v Praze na Letný - moc velká lahůdka. Skoro se suchou nohou mnohdy nedá projít. O kočárku nemluvě. A představa, že si to pak nesu do bytu je fakt nechutná.
 & 


Re: prezouvani - nezouvani 

(19.3.2009 9:55:10)
No ja nevim jestli, jsou tady pocurany lampy od psu. Nevim, kolik je v NL psu.. Proste ty chodniky jsou cisty, to nemyslim, ze by tu nejak moc uklizeli, spis je to klimatem, taky tu ob den prsi, takze to ten dest splachne..
Co se tyce poceni, jednak nenosime zadny zatepleny boty. Syn ma jenom kotnickovy lehky trekovky. Jasne, kdyz vim ze jsem dele doma, tak se pak zuju, ale treba az v obyvaku ne u dveri nebo dokonce venku.
 Eva 
  • 

Re: prezouvani - nezouvani 

(18.3.2009 21:47:26)
No nevím teda, vždyť ono to není hlavně vůbec pohodlné a zdravé pro nohy, být celý den v jedněch botech, ne? Vždyť děti nejraději chodí úplně bez bot. ALe kdoví jak si tam ty děti hrají.
 Insula 


rýma a kašel není nemoc 

(18.3.2009 9:16:59)
Jen jsem chtěla říct, že ani u nás ve školce "nepovažují" pracující maminky rýmu a kašel za nemoc. Je to evidentní už při příchodu ráno do šatny. Některé děti kašlou tedy opravdu šíleně. Na jedné straně to chápu, na druhou stranu jsem byla naštvaná (zatím jsem byla doma). Ale teď se chystám do práce (pokud nějakou seženu) a je mi jasné, že pokud nebudou mít děti horečku, tak asi budou muset chodit do školky, protože to bych v práci dlouho nevydržela.
Nejvíc mě ale "štvaly" maminky, které jsou doma s mladším dítětem a přesto dávaly takhle "unudlané a ukašlané" dítě do školky. :-( Nakažení na sebe nenechalo nikdy dlouho čekat. :-(
 JANINA 
  • 

Re: rýma a kašel není nemoc 

(18.3.2009 9:31:22)
SOUHLAS. JSEM DOMA S MLADŠÍ A STARŠÍ VODÍM POKUD TO JDE DO ŠKOLKY. ALE NEJVÍC MĚ DORÁŽÍ, ŽE KDYŽ JI PO DVOU TÝDNECH DOMA ZASE VEDU ZDRAVOU A NEKAŠLAJÍCÍ DO ŠKOLKY, BĚHEM PÁR DNÍ TO MÁ ZPĚT. ZATÍM JSEM JAK PÍŠU DOMA, TAKŽE CELKEM ŽÁDNÝ PROBLÉM, ALE AŽ BUDU CHODIT DĚLAT, TAK SE Z TOHO ASI ZBLÁZNÍM.....
 Bitterfittan 


Svedsko 

(18.3.2009 11:36:46)
Tady dostane kazdy rodic 240 dnu dovolene a je na nich jak si to rozdeli. Pouze devadesat dnu nelze prevest. Rodicovsky prispevek je 80 % platu a da se s tim docela dobre existovat. Rodicak se muze vybirat na 100%, 75%,50% a 25% takze se s temi dny da dosti dobre hospodarit. Rodice si musi vybrat rodicak nejpozdeji do osmi let veku ditete.

Tady se taky deti berou do skolky od 12 mesicu veku, ale vetsinou nastupuji az tak v roce a pul. Za dobu stravenou pecovanim o nemocne ditese vyplaci take 80% platu. Pokud nemoc trva tyden tak nemusi byt zadne potvrzeni od lekare.

Osoplene deti ve skolce take znam. Ryma ani kasel tu neni nemoc. Deti travi velky cast dne venku a jsou dosti odolne.

Kdyz se vratim k rodicovske dovolene, tak je tu zvykem ze prvnich osm mesicu az rok je doma s ditetem matka a pak nastupuje na rodicak otec. Nebo se stridaji jeden dopoledne a druhy odpoledne. Funguje to skvele.

 Bitterfittan 


Re: Svedsko 

(18.3.2009 11:45:00)
Jo a skolky jsou tu prevazne statni. I ty soukrome dostavaji dotace od kommun(obce) takze to stoji uplne stejne jako kdyby slo dite do statni. Vyse poplatku zalezi na tom kolik vydelavate. Jaa manzel platime max.taxu a to je 1200sk.

Pak jsou tu take tzv. Dagmamma coz jsou pani, ktere si zaridily skolicku doma. Nekdy jsou dobre, nekdy ne.

Na skolku by se nemelo cekat dele nez ctyri mesice, pokud se ceka dele tak musi obec zaplatit kompenzaci.

Ti rodice co sve deti nechteji dat do skolky muzou zazadat o pecovatelsky prispevek ve vysi 3000 sk.

Jeste bych chtela dodat ze ted je tu momentalne velky nedostatek mist ve skolkach a politici si tu stezuji na to ze je ve skupinach velke mnozstvi deti.

U nas jsou na 17 deti tri ucitelky. Posudte zdali je to malo, nebo dost.
 Ditasa,dva kluci 00+07 
  • 

Re: Svedsko 

(18.3.2009 13:15:57)
U nás mají vyjímku tak je v jedné třídě 28 dětí.Třídy jsou dvě. No a učitelky jsou tři. Dítě mi nevezmou dřív než ve třech letech a v létě zavřou na čtyři týdny. Jakmile má dítě rýmu a kašle tak mi volali do práce,že si ho mám přijít vyzvednout. Bohužel se mi nevyplatí vozit někam jinam,jsme na malém městě. Jo a když je tam jen pár dětí(v období prázdnin) tak sondují jestli by jsme si dítě nenechali doma . Spousta maminek je doma a školka nevychází moc vstříc těm zaměstnaným.Někdy mám pocit že zaměstnaná máma je problém,protože po nich bude vyžadovat aby v tý práci byli tak jak ona potřebuje a ne tak jak to vyhovuje učitelce. Tak už se moc těším až opět nastoupím do práce.
 Hebe 


Re: Svedsko 

(18.3.2009 16:24:37)
Rozyno, je řetězec Ikea výjimka, co do zázemí pro malé děti a miminka?Nebo je to tam tak všude? Jinak tátové povinně na otcovské dovolené, to je prostě sen!
 Bitterfittan 


Re: Svedsko 

(18.3.2009 17:03:13)
Hebe vseobecne je tu vse dobre prizpusobene detem. Ja jsem treba kavarensky povalec a maminy se tu schazi v kavarnach na kafe late. Je tu zakaz koureni ve verejnych prostorech, takze kuraci neobtezuji. Nikdo se na matky nediva krive, kdyz si sednou a daji si kaficko a uz vubec by nikoho nenapadlo vyvesit kocarkum vstup zakazan, protoze by prisli asi tak o polovinu klientely.

Jinak ta otcovska dovolena neni povinna, zalezi na rodicich jak se domluvi. Kazdy z nich dostane 240 dnu. Takze dohromady 480 dnu. Tyto dny jdou prevest, takze ty muzes na tatinka prevest tvych 240 dnu anebo on na tebe. Zeny tu porad zustavaji na rodicovske trochu dele nez muzi, ale i tak je to super.
 Hebe 


Re: Svedsko 

(18.3.2009 17:40:24)
Rozyno, nějaké ty kavárničky, cukrárničky s dětským koutkem uz jsou i v Čechách, ale asi je jicho dost míň, s restauracemi je to mnohem slabší, o nekuřáckých nemluvě. Mě naprosto nadchla vedle hracího koutku, samostatná kojící a přebalovací místnost (ve zmíněné Ikee), zdarma mikrovlnka pro ohřátí příkrmu, dětské umyvadlo, sedák na záchod pro mrně- no prostě luxus. Jo a jak je to s bezbariérovými přístupy v doprav. prostředcích a vůbec veřejných prostorech? Dík za upřesnění té otcovské.
 Lenka, dvě děti 5+1,5 
  • 

Dětské koutky ??? 

(19.3.2009 12:10:08)
Jen tak mezi řečí, bydlím v Kutné Hoře a nedávno tady otevřeli novou vinotéku a světe div se, je tam koutek na hraní pro děti :) Zírala jsem jak blázen... Je to fakt super, když si můžeš vybírat v klidu, když si ratolesti hrají... Jen by toho mělo být víc. Pro to víno si člověk nechodí každý den :(
 Cita 


Re: Svedsko 

(22.3.2009 14:15:52)
Tak o Švédsku si čtu vždycky ráda..Ikea mám ráda, škoda, že u nás je to taková vlaštovka...no a nekuřácký restaurace apod..jsou sen, zatím jich je pořád málo...jak se nějaká objeví, hned podporujem..ale často to nepomůže..holt češky (i češi), když nekouří jsou zvyklí buď ustoupit, nebo do restaurací prostě nechodí..

Chjo, jsem zvědavá co čeká moje děti, až budou mít jednou děti..
 Peta@Naty@Katy 


Re: Svedsko 

(18.3.2009 11:45:08)
Svédsko má jeden z nejpružnějších systémů mateřské-otcovské, s tím se ten náš rádoby pružný systém srovnat opravdu nedá. O podpoře otců na MD nemluvě, ale už jsme se posunuli alespoň tak daleko, že na mateřskou otec může nastoupit, ještě nedávno to bylo možné jen pokud matka zemřela u porodu a nebyla žádná babička či teta v rodině, která by ji zastoupila. takže se také někam posunujeme.
 Lída+2 


Re: Svedsko 

(20.3.2009 7:30:10)
No,ale ani u jednoho syna ve školce úči(2 různé školky) nepovažovali rýmu za nemoc...trvali na tom, že ho nemám nechávat doma, že to není nemoc...jen pokud by měl teplotu....
A taky nemůžu říci, že by ty děti byli ěnjak extra nemocný.....jen jednou si pamatuju spojovaní tříd a to když v 2001/2002 propukli nešťovice...

Jo je to blbý pro děti co chytí každý vir co projde okolo....~d~
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Re: rýma a kašel není nemoc 

(18.3.2009 12:05:07)
Nevím, jeslti je to způsobeno tím, že Kačku jsem si při každém kýchnutí nechala doma na 2-3 dny a ve školce je v pohodě - pokud začne kýchat a kašlat, tak se z toho velice rychle dostane - prostě výstavní imunita:-) Matýsek nastoupil v září do školky, zrovna jako já do práce. Mám vstřícného zaměstnavatele - práce na částečný úvazek a možnost práce z domu. Matěj je od října téměř v kuse nachrchlaný nasmrkaný. Když vidím, že je toho "plný" domluvím si v práci, že budu pracovat z domu. Po týdnu dám zdravého chlapečka do školky a nejpozději ve středu jsme tam, kde jsme byli. Mám pocit, že kdybych pracovala jinde, tak už jsem na úřadu práce. A další problém s tímto spojedný, je že častými nemocemi si spřetrhává ve školce vazby a pak mu pár dní trvá než se zase začlení do kolektivu (a pak už je zase nachrchlaný a učitelky se snaží vyčlenit jeho :-(
 majka 


nemoci, zkrácený úvazek 

(18.3.2009 14:28:41)
Já osobně si nemůžu naříkat, práce při mateřské mám habaděj. Většinou se vystřídáme s manželem,když je doma on, jdu já a naopak. Do jeslí bych dítě nedala ani náhodou a školku až u starších dětí, tak nejdřívod čtyř let. Ze zkušenosti vím, že všechny děti v nižším věku mají infekce dýchacích cest neustále. Jediná možnost je, je prostě do podobných zařízení nedávat. Líbí se mi miniškolky, tak pro 5-7 dětí, není tam tolik infekcí,šikany mezi dětmi a paní učitelka má opravdu čas s každým pracovat.Bohužel jsou pro nás finančně nedostupné.
 Lusika, Lucinka+Honzík 
  • 

Re: nemoci, zkrácený úvazek 

(18.3.2009 15:09:13)
U nás stojí miniškolilčka 100-150 za hodinu. Asi tam i více ohlídají přítomnost nemocného dítěte. Jednou jsem tam Lucinku "odložila", věnují se jim tam opravdu intenzivně a individuálně.

Mě připadá, že tříleté dítě se ještě s ostatními těžko domlouvá/komunikuje, ale možná je to jen případ naší Lucinky, měla tři tento měsíc.

Lusika
 Petra, 2 deti 
  • 

Re: nemoci, zkrácený úvazek 

(19.3.2009 1:08:02)
Naprosto s Vami souhlasim. Jste dobra, ze praci pri materske zvladate. Nechapu, proc deti musi do jesli, kdyz jsou nejradeji doma. Ma dcerka sla do skolky az ve ctyrech letech. Znam matky velmi tezce postizenych deti, o ktere se budou muset starat cely zivot. Tak matky zdravych deti muzou pockat par let, to utece.
 Lusika, Lucinka+Honzík 
  • 

nejen školky, ale i koutky 

(18.3.2009 14:30:07)
Mám podobnou zkušenost z koutků a heren. Rýma se neřeší vůbec, nepříjemný kašel taky zaslechnu.
Ve školce je to "vysvětlitelné", ale brát dítě do koutku či na kroužek nastydlé, když nejde o zaměstnání... Je to přeci proti vlastnímu děcku.

Já tedy chodím na hřiště, pokud je rýma vodová bez dalších příznaků. Do uzavřených prostor ne, nejenom že nakazí ostatní, ještě snadno něco dalšího chytne.

Lusika
 Dandax 


100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 9:38:53)
Děkuji za krásný a pravdivý článek. Jen bych doplnila, že těch 100% platu v případě nemoci nebo péče o nemocné dítě platí opravdu všude v Holandsku.
 Babsi+2 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 9:53:01)
moc mě neštvěte~;) s tím Holandkem nebo se tam fakt přestěhuju. Zní mi to jako ráj - půlúvazek, dítě ve školce s příspěvkem, nositelné moderní boty velikosti 42, oblečení na každou postavu, tedy i na tu mou-vysokou,prsatou;...potřebují tam informatiky?
A jak je to třeba s bydlením? S podnájmama/hypotékou?
 cyann 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 9:57:42)
he he, informatiky určitě potřebují, a možná by stačila i angličtina. "-). ale bydlení je kámen úrazu, to víš, málo místa. takže já jsem byla v šoku, když jsem zjistila, že tady na malém městě jsou nájmy stejně drahý jako v centru v Paříži. Holanďani mají nějakej zapeklitej systém sociálního bydlení, ale do toho se cizinec nedostane...
 Dandax 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 9:58:21)
V Holandsku žije přítel, je rozvedený a splácí hypotéku na dům - dá se to, i když není žádný boháč, musí šetřit. Náklady na život jsou v Holandsku vyšší než v Čechách, ale platy jsou také nesrovantelné. Jeho bývalá manželka má také dům, auto a žije si slušně, přestože je sama a pracuje na částečný úvazek (3 dny v týdnu). Byla jsem se podívat i ve školce (mají společnou 6-ti letou dceru a já mám také 6-ti letou dceru) a nadchlo mě to. Tak asi tak :-)
 cyann 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 10:03:13)
je fakt, že já to sama s dítětem taky celkem v pohodě utáhnu i s dost vysokým nájmem, ale mám nadprůměrný plat a nic z něj neušetřím. kdybych měla běžný plat, musím hledat levnější bydlení, a kdybych tu žila dýl a věděla kde a jak hledat, tak asi najdu.
 & 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 10:29:34)
Cyann,
a nemas sanci se zapsat do nejakyho bytovyho druzstva podle mista pracoviste. Treba u nas ve meste jsou cekacky az pet let, ale kamaradka dostala domek po roce, ale to bylo ve Frieslandu.
 cyann 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 14:23:45)
díky za tim, no jo, ale já mám smlouvu jen na dva roky a teď už mám 5 měsíců za sebou, takže to nemá smysl. nějak to vydržíme, a s bydlením jem (krom ceny) moc spokojená.
 cyann 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 14:24:04)
díky za tip, no jo, ale já mám smlouvu jen na dva roky a teď už mám 5 měsíců za sebou, takže to nemá smysl. nějak to vydržíme, a s bydlením jem (krom ceny) moc spokojená.
 Mata_ 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 21:25:48)
pronájem bych hledala na www.funda.nl/huur
Vřele doporučuju tam kouknout. Je ohromný rozdíl v ceně pronájmu od soukromé osoby a od firmy spravující vlastní nemovitosti.
 & 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 10:00:44)
Babsi,

taky hustota obyvatelstva, jak v Singapuru, 1/3 obyvatel ma revma z vlhka a vetru. Vysoke procento lidi s psychickym onemcnenim. Hypoteky a pronajmy zalezi podle lokality..
 Rezinka007 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 10:25:22)
Až na ten toast k obědu.. ~Rv
 & 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 10:27:21)
Zas nenusis resit, ze dite dostava ve skolce k jidlu co ty nechces, protze mu jidlo davas sebou.
 Rezinka007 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 10:31:32)
To je pravda, ale vždy je něco špatně, když dítě přijde domů pravidelně hladové.
 & 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 10:39:18)
Rezinko,

ja nevim, tvoje dite neni v pet hodin hladove?
My vecerime se synem v pet. To je u autorky problem, ze dela ful-time. V Cechach taky pribehnes domu a delas rychle jidlo, to mi prijde normalni. Jinak mi mame k obedu dost casto polivku a toust.
 & 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 10:44:05)
Jinak kolik pokusu o soukromou skolku ztroskotalo, protoze nemeli kuchyni podle norem. Ikdyz myslim, ze zvyk ze se ji teple v poledne, se jen tak nezmeni.
 cyann 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 14:28:17)
no u nás ve školce, o které jsem psala, děti jídlo dostávají. jinak už by mě asi kleplo, kdybych to musela každý ráno chystat (dělala jsem to mezi jeho 2-3 rokem, když chodil do soukromé školičky, tak vím o čem mluvím). zase dostávají hodně moc ovoce. a v pět hodin jsou hladové cíleně, protože jdou domů rovnou na velkou teplou večeři, a rodiče by asi byli naštvaní, kdyby hladoví nebyli a nejedli. takže jsem se holt musela naučit několik teplých zdravých jídel, které jsou do půlhodinky hotový...
 kreditka 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 13:27:09)
Když si představím, že si tu věčně někdo stěžuje na moc masa ve školce, málo zeleniny atd. co by řekly matky na to, kdyby jejich dítě dostalo ten toust s šíleně přesoleným nezdravým taveným sýrem a přeslazenou jistě chemicky konzervovanou nuttelou ~t~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 14:10:17)
Kreditko, ten toust jim připravuje matka (rodič), ne školka.
 simona, 3děti 
  • 

Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 11:22:37)
hele babsi a opravdu bys chtěla strčit roční děti na 3dny do školky? myslíš že je to pro ně dobře? já jsem toho názoru že do 3let by mělo být dítě s mámou, pak je super školka (třeba na dopol, když to jde). uvítala bych možnost pracovat z domova, více flexibility ze strany zaměstnavatele. já taky pracuju od 14měs věku dětí, ale střídáme se s manželem, nikoho externího na hlídání nemáme, ani babičky. funguje to dobře.
 Babsi+2 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 12:52:57)
V článku se jednalo o osamělou matku. Ty u nás moc na výběr nemají, když chtějí/musí pracovat. Dítě bych tam klidně strčila od roku a půl/2let. Stejně by bylo více se mnou, zbývají 4dny v týdnu.
Možná bych ale mluvila jinak, kdybych za sebou neměla 5let MD a před sebou nadlidský úkon-najít novou práci.
 simona, 3děti 
  • 

Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 20:29:09)
rozumím, já to pochopila tak, že mluvíš o sobě, tudíž že si můžeš vybrat. vím že v zemích západně od nás je to běžné, ale já v tom určité problémy vidím.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 16:05:39)
Neberu ti tvuj nazor, ale ono je hodne veci dano kulturou - v CR je kultura takova, ze dite do tri let ma byt s matkou. Ja ziju mimo CR a znam hromadu matek, ktere dite daji do jestli v 18 mesicich, ackoli samy do prace nechodi... proste veri, to tomu diteti prospiva... jiny kraj, jiny mrav...

babicka je moc prima reseni, ale zas tak moc lidi tu moznost nema...

Kimmy
 kreditka 


Re: 100% platu v případě nemoci 

(18.3.2009 18:06:33)
Pokud bych vyloženě nemusela, tak bych tak malé dítě do jeslí nedala, čímž ale nekritizuji matky, které to cítí jinak. Když jdu s malou do MC tak za ty 2 hodiny co tam je s dětmi tak toho má plné zuby neumím si ji představit v jeslích má ráda svůj klid ~d~
 paseka 


mateřská 

(18.3.2009 10:28:48)
je to zajímavé, ale myslím, že všude jsou pro a proti. slyšela jsem, že mateřská v Holandsku je jen 3 měsíce a pak buď do práce a nebo to bude táhnout manžel. nevím, jak to je se svobodnýma maminkama...
 & 


Re: mateřská 

(18.3.2009 10:34:16)
Svobodna matka,

Ma musi oficilane nastoupit do prace, ale musi mit zajisteny hlidani { o coz se ona musi aktivne snazit}, ale muze pozadat o od klad na socialce tusim asi do peti let. Nehlede na to, ze ma ze zakona pomerne vysoke alimenty. Znama co se rozvadela se dvema malyma detma, tak ji ex odevzdaval 40% sveho cisteho prijmu.
 paseka 


Re: mateřská 

(18.3.2009 10:44:55)
jasně. ale co mamka od rodiny s taťkou? taky může mít odklad?
 & 


Re: mateřská 

(18.3.2009 10:49:35)
Mamka od rodiny statkou nikoho nezajima, protoze mamku zivi tatka. Misto ji samozrejme nedrzi a to ani ty, svobodny. Tam jde o to, ze ta svobodna by byla vedena, jako nezamestnana. Tzn. povinost uchazet se o praci, nesmis odmitnout nabize3nou praci atd., takhle ma odklad kvuli peci o deti, ale nema to automaticky, musi ji to schvalit socialka, protoze ji vyplaci davky.
 paseka 


Re: mateřská 

(18.3.2009 10:56:16)
děkuju!
pro mě to je jedna věc, která se mi líbí víc v čr. bylo by mi líto, jít po 3 měsících do práce a miminko nechat s chůvou nebo dát do jeslí a to protože by jsme si nemohli dovolit zůstat jen na 1 platu bez jakékoli podpory. mě by to jako podpora rodiny nepřišlo... ~2~
 & 


Re: mateřská 

(18.3.2009 10:59:26)
Paseko,

Me to prijde taky lito vracet se po 3 mesich, ale jimto asi tak neprijde. Kamoska co ma nedonoseny dvojcata je mela osm tydnu doma z nemcnice a pak nastoupila do prace, to mi prijde desny.
 paseka 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:13:12)
viď! hrozně by mě mrzelo, že by mi paní učitelka hlásila, že si dneska poprvé stoupnul, nebo že mu začal růst zub... ~n~ ale je fakt, že oni to asi tak neberou. ~d~
 & 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:12:00)
Jinak, ja dostavam penize do FU, je to srazka s sleva na manzlovych dani, za to ze mne zivi..
 Peta@Naty@Katy 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:13:05)
Já nevím, ale mě to nepřijde lepší než u nás, i když jistě záleží na lokalitě, kde člověk žije. Ve městech už jsou také soukromé školky i jesle a chůvy (i když do dvou let dětí je podle mě nejlepší aby byla máma doma), rodina sice nedostává podporu na Mš, ale státní Mš jsou levné, podporované obcí. A mateřská je u nás jedna z nejdelších, a rodičovský příspěvek taky už není jen almužnou 7.600?. A co se týče nedostatku Mš, tak u nás běžely fámy, že se tam nedostane skoro nikdo, nakonec obce Mš rozšířily a všechny maminky v mém okolí místo pro svého drobečka dostaly. A školka včetně jídla a přezouvání(náš systém mi přijde zdravější) je úžasná. Jen ty zkrácené úvazky jsou stále tak nedoceněné.
 paseka 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:22:26)
souhlasím. ode mě má bod čr...~R^
 Peta@Naty@Katy 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:28:22)
Taky mě zarazilo, že už v těhotenství si zamlouvají jesle~q~, a to jsem si myslela, že rozhodování o tom jak dlouho budu doma na MD ve čtyřech měsících mimča je brzo ~a~. Mě na výběr nedají takže nemám, co řešit.:-)
 simona, 3děti 
  • 

Re: mateřská 

(18.3.2009 11:25:23)
Nati já souhlasím. akorát ta výče rp je i pro dvojčata a to je docela průser :( (to je na jinou diskusi)
 paseka 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:31:15)
s dvojčatama nedostáváš rp 2x????? jen 1x a ten samý jak na jedno miminko???? no to je fakt prů..r!!!
 Peta@Naty@Katy 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:34:31)
problém je totiž v tom, že to berou jako náhradu mzdy, ne jako příspěvek na potřeby dítěte (správně přídavek na dítě), ty jsou sice taky, ale jejich výše je víc než směšná, nakonec jsme o něj raději ani nežádali.
 Markéta 
  • 

Re: mateřská 

(18.3.2009 11:35:07)
Politici argumentují tím, že to je přídavek pro matku, ne pro dítě/děti. Pěkná blbost - mimo jiné proto, že matka dvojčat přece pracuje 2x.
 Sylvie 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:40:22)
Pěkná blbost - mimo jiné proto, že matka dvojčat přece pracuje 2x.

No, já sice nemám dvojčata, ale mám tři děti - znamená to, že pracuji třikrát? Tak nevím, asi od doby, co jsem měla jenom jedno dítě, se mi musel třikrát nafouknout den, jinak nevím, jak bych trojnásobnou práci stíhala, když už s jedním dítětem jsem měla co dělat čtyřiadvacet hodin denně
 Hana 
  • 

Re: mateřská 

(18.3.2009 13:34:05)
Ja mam taky tri deti, ty mensi jsou dvojcata - a opravdu se to neda srovnat s tim, kdyz jsou deti po sobe. VIce tolerance by neskodilo.
 paseka 


Re: mateřská 

(18.3.2009 11:40:35)
to teda zírám!
 simona, 3děti 
  • 

Re: mateřská 

(18.3.2009 20:26:48)
Paseko ty sis fakt myslela že je rp násoben počtem dětí (vícerčat)? ono je to v jistém smyslu pochopitelné, když se rp vezme jako náhrada mzdy (mmch přídavky většina rodičů s vícerčaty nemá). jen je pak problém praktický - nemůžeme nic podědit, navíc máme dceru od dvojčat starší o 24měs, takže když nám ji nevezmou do mš, a já bych chtěla na kus úvazku do práce (jakože chodím ale hlídá manžel), tak kdo mi bude hlídat 3děti do 3let. v tom vidím nevýhodu - když máš 3děti po sobě, starší je většinou v mš náklady na hlídání jsou menší. další problém - nutnost koupě většího auta (do kombíka 2x autosedačku 9-18kg a 1x 15-36kg nevměstnáš)...
 Lucka 
  • 

Re: mateřská 

(19.3.2009 9:22:09)
Když máš 3 děti po sobě,tak ti starší stejně do školky nevezmou,protože jsi s mladšíma na RD a přednost mají logicky matky zaměstnané. Takže asi do školky nastoupí všechny najednou? Osobní zkušenost.
 simona, 3děti 
  • 

Re: mateřská 

(20.3.2009 17:49:01)
jistě, to se stát také může.
 Tvoje horší já 


Mateřská pro maminky dvojčat 

(24.3.2009 22:01:16)
To si tedy dovoluji nesouhlasit. Mateřská je skutečně náhrada mzdy matky po dobu, kdy pečuje o děti. Nechápu tedy, proč by měla být u dvojčat dvojnásobná a připadá mi logické, že je pro všechny stejná. Vždyť i spousta ostatních matek na mateřské pečuje o dvě, tři nebo i více dětí.
Tím se nechci v žádném případě dotknout matek dvojčat, vážím si jich, i když si svůj úděl nevybraly. Ale takový požadavek se mi zdá naprosto nelogický.
 cyann 


Re: mateřská 

(18.3.2009 14:51:28)
jen pro představu čísla, která tu mám zrovna před sebou:
matky s partnerem pracují v NL v 8,8 % na plný úvazek, v 51 % na částečný úvazek (méně než 30 hodin týdně), a 36 % je neaktivních (zbytek jsou nezaměstnané). osamělé matky pracují častěji na plný, cca 17 %, a "jen" cca 38 % na čístečný. neaktivita je podobná.
takže těch, které nastoupí po třech měsících do práce, zase tak moc nebude - asi hlavně ty, které chtějí a ty které skutečně musí. hodně jich zůstane doma a živí je manžel.
 Hebe 


Re: mateřská 

(18.3.2009 16:06:16)
A nenašla bys, prosím, přesnější čísla? Podle zaměstnanost matek podle věku dítěte(zejména do 2 let)? A ještě bych se ráda zeptala, jestli jsi viděla jak vypadají ve vašich jesličkách ty oddělení pro miminka a batolátka- kolik je tam dětí na učitelku a popř. jak jsou jesle pro malé děti(pod 3roky) populární či naopak obávané? Dík.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: mateřská 

(18.3.2009 16:09:47)
51 % na částečný úvazek

to je sen... ja nekde videla cisla, ze v CR pracuje na castecny uvazek 3% lidi (nevim, kolik z toho je matek)...

jinak ja nerozumim tomu, proc by mela matka na dvojcata zacit brat dvojnasobek RP... RP prece neni plat za to, kolik ma clovek deti...

Cyann - dik za hezky clanek!
 novosek 


akademicky dotaz 

(18.3.2009 11:24:49)
Ahoj,

je to super clanek, diky za "exkurzi". Take se pohybuji v akademicke sfere, mohla bych se te prosim zeptat, v jake oblasti (vedecke) badas, ucis atd... pripadne pres jaky program nebo skolu jsi se tam dostala, na jak dlouho atd....? Uvazuji take o vyjezdu, mela bych dve male deti plus manzel, tak jestli je to realne.....Kdyztak prosim na mailik pod nickem. Dekuji moc a preji, at se vam tam dari dobre, zatim vypadate podle clanku spokojene.
 JirkaF 
  • 

Re: akademicky dotaz 

(22.3.2009 16:10:16)
Paní s tím to nickem odpovídala jako autorka článku : http://www.rodina.cz/clanek6926.htm Tam si také můžete udělat představu o tom za co je placená.
Sice zde publikuje pod nickem(možná článek po pracovní době, kdy není feministka), ale asi to je: Radka Dudová, Ph.D.; SOÚ AV ČR, oddělení genderu.
Viz.: http://www.soc.cas.cz/departments/cz/4/42/Gender-sociologie.html členky: třetí od vrchu.

Můžete se pochlubit v jaké oblasti (vedecke) bádáte Vy?
 cyann 


Re: akademicky dotaz 

(23.3.2009 20:14:01)
a nejste vy náhodou ten jirka fiala, co byl zavřenej za neplacení alimentů, když už jsme u toho odhalování? ~t~
 Petra, 2 deti 
  • 

Re: akademicky dotaz 

(24.3.2009 4:07:56)
Nemuze za to, kdyz mu jeho exmanzelka nechce pujcit deti. Je to chudak, chce se mi brecet. Podivejte se na www.primatatinek.cz a doufam, ze zmenite nazor. Muj bratr plakal, kdyz prisel o deti. Jen se chodi na ne divat. Je to strasne smutne. Fialu jsem poznala osobne, je to velmi prijemny clovek. Je jen zoufaly. Jeho rodice umreli zalem,protoze prisli o vnoucata.
 cyann 


Re: akademicky dotaz 

(24.3.2009 12:13:50)
ale to ja vubec nepopiram. taky jsem nekolik takovych tatinku potkala a psala o nich. jen oplacim stejnou minci. pan fiala (tedy pokud je to on) me osobne nezna, mou knihu o otcovstvi cist nebude, protoze me nema rad, a hazi na me spinu - navic v diskusi, ktera s tim vubec nesouvisi. treba kdyby me znal, zjistil by ze jsem fajn zenska, ktera si rozhodne nemysli, ze za vsechny rozchody muzou jenom muzi. ja o nem taky nevim nic nez to, co najdu na internetu, a to neni moc lichotive.
 JirkaF 
  • 

Re: akademicky dotaz 

(24.3.2009 21:31:29)
jen oplacim stejnou minci. pan fiala (tedy pokud je to on) me osobne nezna, mou knihu o otcovstvi cist nebude, protoze me nema rad,
- Pan Fiala Vaši knihu číst nebude (aspoň myslím) a já určitě ne, to Vám mohu slíbit. Vaše zdůvodnění je ovšem mylné, jako i celý gender. Abych mohl mít někoho rád či nerad, pak musí být splněna jedna ze dvou podmínek. Musím jej znát, nebo se mě musí dotknout/musím pocítit nějaké následky jeho skutků. Ani jednu podmínku nesplňujete....

a hazi na me spinu - navic v diskusi, ktera s tim vubec nesouvisi.
- Jakou špínu na Vás házím? Prohlásil jsem o Vás něco co není pravda, či něco dokonce něco hanlivého?

treba kdyby me znal, zjistil by ze jsem fajn zenska,
- Jistě budete fajn ženská, která se živí vymýšlením jak co nejlépe maskovat feministické cíle. (snížení mužské populace o alespoň 90% a podobné nevinnosti)

ktera si rozhodne nemysli, ze za vsechny rozchody muzou jenom muzi. ja o nem taky nevim nic nez to, co najdu na internetu, a to neni moc lichotive.
- To co můžete zjistit o mě na internetu (zeptal jsem se strejdy googla) mnoho není. Ale poučil mne, že mám několik jmeno-příjmenovců po celé republice a snad i v zahraničí.
 Tvoje horší já 


Re: akademicky dotaz 

(24.3.2009 22:05:57)
Snížení mužské populace nejmíň o 90% - Jiří, vy trpíte stihomamem, asi. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Jak jste přišel na to, že tohle má autorka v plánu?
 JirkaF 
  • 

Re: akademicky dotaz 

(25.3.2009 8:10:59)
Skuste se naučit porozumět psanému textu Jano. Nepíši, že to má v plánu autorka, ale feminizmus. Autorka je údajně feministka, jak sama psala a pracuje ve feministickém oddělení (gender) jinak celkem solidní vědecké instituce. Tudíž se aktivně podílí na dosažení těchto cílů.
To jsou fakta. Jak to má aktuálně nevím, ovšem je tam uvedena spolu s dalšími 17-ti kusy. Tedy šéfkou a členkami. Jedna z členek má mužské jméno a příjmení. :) To je také fakt. Každý může kliknout či zkopírovat odkazy, jež jsem vložil do postu výše a ověřit si to. Pokud nevěříte oficiálnímu webu, tak jsou tam kontakty a můžete jim napsat či zavolat. Já se spokojil s oficiálním webem.

A to že feministky a feminizmus chce snížit mužskou populaci a mít jen několik izolovaných geneticky nejkvalitnějších chovných dárců spermatu není můj výmysl. Také není můj výmysl, že údajně každý heterosexuální pohlavní styk a to i dobrovolný je údajně znásilnění a ponížení ženy. Také milý relikt (dle jakéhosi feministického plátku) Scumo manifesto, nebo jak se to píše, vyzívající k vraždění všech mužů od sice evidentně psych. nemocné nicméně čelní feministky jsem si nevymyslel já. Také jsem nedonutil nějakou Anglickou feministku aspirující na ministerské křeslo aby "žertovala" takovým způsobem, že prohlásila že až bude ministriní či premiérkou, tak budou letiště a přístavy plné prchajících mužů. (kupodivu se nikdo tomuto žertu nesmál) Dovedete si představit, co by se stalo člověkovi, který by aspiroval na vládní post něco takového řekl, ale jen nahradil slovo muž jiným slovem? Třeba žid, cikán, homosexuál, .... . Jí se nic nestalo a dál aspiruje. Opravdu je to stihomam či paranoia?
Nebo jak je možné, že se nejutiskovaněji z celé EU cítí ženy z feministického ráje Švédska? Podle nedávno provedeného průzkumu EK. Je to takový ráj, že tam mohou feministky cíleně uštvat a dohnat k sebevraždě libovolného muže. A padají tam seriozní návrhy na zřízení domů sebevrahů, kam prý budou posílat muže. Tam jsou ve svých cílech feministky nejdále. Kdy přestanu být paranoidní? Až taková zařízení budou existovat? Nebo až tam budete pro jejich dobro muset poslat všechny své blízké muže? Otce, manžela a syna?
 JirkaF 
  • 

Re: akademicky dotaz 

(24.3.2009 15:28:05)
Nemuze za to, kdyz mu jeho exmanzelka nechce pujcit deti. Je to chudak, chce se mi brecet. Podivejte se na www.primatatinek.cz a doufam, ze zmenite nazor. Muj bratr plakal, kdyz prisel o deti. Jen se chodi na ne divat. Je to strasne smutne. Fialu jsem poznala osobne, je to velmi prijemny clovek. Je jen zoufaly. Jeho rodice umreli zalem,protoze prisli o vnoucata.

Souhlasím s Vámi. Já sice pana Fialu neznám a co jsem četl některé úryvky jeho textů a vezmu-li do úvahy jeho mediální obraz, tak musí být velmi zoufalý.

Sám mám známého (bývalého spolužáka ze ZŠ) se kterým jsme se před časem viděli a probírali jak jde život a tak. Měl sebou svou současnou partnerku a přišla řeč na rodinu a lásku a tak. Dost mě dostalo, když mi doslova řekl, že láska v něm umřela před 10-ti roky. Zmohl jem se na otázku proč? A on mi řekl, že má dceru, kterou nesmí vidět. To se nedá sdělit. Co píšu, sou jen jakási slova, kdyby jste tu větu slyšela... . "Láska ve mě zemřela před deseti roky."

A mohu "dát k lepšímu" i příběhy dalších dvou svých tentokráte ale dobrých známých, ... . Holywood action movie hadra.

A tohle vše reprezentuje (minimálně v pracovní době) paní Doudová a její souvěrkyně z genderů, rovných rad, ... prosazující totalitní ideologii feminizmu. Za některé perly z úst vysoce postavených feministek jak našich, tak hlavně jejich vzorů ve vyspělejší západní evropě a severní Americe by se nemusel stydět žádný z minulých diktátorů. Nejsem znalcem všech výplodů, ale jen těch několik, které jsem četl či slyšel, kdyby se slovo muž nahradilo jiným, třeba slovem žid, cikán, gay, lesba, ... tak by to byly na férovku žalovatelné výroky za hanobení rasy, národa, víry vyznání a sex orientace či jak se ten zákon jmenuje. Hájený a utiskovaný je v našem vyspělém světě (Česko počítám do vyspělého světa také) kde kdo. Jediný kdo ne, je heterosexuální bílý muž.
 JirkaF 
  • 

Re: akademicky dotaz 

(24.3.2009 14:33:36)
Škoda, že nejsem. Mohl jsem Vám udělat radost. A stojíte v poměrně dlouhém zástupu, těch, kteří mi pana Fialu předhazují, resp. se takto nízce snaží útočit. Toto ale není útok, jen prosté okopávání kotníků.

A nejde o odhalování. Odhalují detektivové, já jen čerpám z veřejných informací zde na webu a navazujících. A nikterak do hloubky.
 Tvoje horší já 


Re: akademicky dotaz 

(24.3.2009 22:02:48)
Jiří, vždyť ale autorka se se svou identitou nijak netají. O co vám jde?
 JirkaF 
  • 

Re: akademicky dotaz 

(25.3.2009 8:54:01)
Mě o nic nejde. Příjde mi diplomaticky řečeno zvláštní, že na serveru o rodině dostávají prostor lidé, jejichž nepřítelem (či jejich ideologie) je úplná standardní rodina a muži.
Při pročítání zdejšího webu jsem zjistil, že pojem rodina je zde rozmělněn do ztracena. Jen pro ty, kteří už netuší co to kdysi bylo, tak rodina bylo vícegenerační uskupení založené na krevní příbuznosti. Tedy prarodiče (babička a děda + matka a otec + děti(tedy více než jedno) + tety a strýcové + sestřenice a bratranci)
Chápu, že když rodina prakticky neexistuje, tak by to zde mohli zavřít. Ještě před časem byla rodinou myšlena nukleární rodina tedy matka, otec a dítě. Ale to by asi také nešlo. Jaké další náplně má tento pojem netuším. Matka+dítě? Otec+dítě? Lezby+dítě? A je vůbec nutné to dítě? Pěkná rodinka může být třeba singl+zvířátko... nebo ještě ne?
 Lassie66 


Re: akademicky dotaz 

(25.3.2009 8:59:36)
Singl+zvířátko ~t~. Jiří, tys mě dneska opravdu rozesmál, potřebovala jsem to jako prase drbání.~t~~t~~t~
 JirkaF 
  • 

Re: akademicky dotaz 

(25.3.2009 11:11:04)
:D

Ještě jsem zapoměl na mnohočetné osobnosti. Ty třeba také mohou tvořit rodinu, no ne?
Připomělo mi to ten e-mail co lítal po netu před uzákoněním registrovaného partnerství. :(
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Ideál někde mezi 

(18.3.2009 11:50:31)
Moc zajímavé. Myslím, že ideál by byl někde mezi tím holandským modelem a naším. Mně osobně by tedy určitě vyhovoval ten holandský v možnosti pracovat na "symbolický" úvazek a mít dostatek času a klidu postarat se sama o děti nejméně do jejich mladšího školního věku. To mi v Čechách velice chybí a trošku mi vadí, že se setkávám s reakcemi, že matka malých dětí, která se zdráhá nastoupit do práce na plných 40h.týdně a podstoupit martyrium á-la socialistická žena, je nějaká líná a rozmazlená - pracují tak přeci všichni a všichni to zvládnou ... Ale například školky a školní družiny u nás, se kterými jsem přišla jako rodič do styku (jako dítě kdysi nikoliv, to bylo slabší :-) ), mi připadají celkem kvalitní. (Včetně zouvání - nevím, zda je to jílem :-), ale každopádně to v našich podmínkách považuji za nezbytnost.) Měla by zkrátka být možnost volby - každý stát by jistě měl pomoci zajistit celodenní péči o děti těm maminkám, které se chtějí či musejí věnovat práci na plno, ale neměla by to být jednotná norma - mělo by být obecně uznáváno, že plný pracovní úvazek spolu s péčí o malé děti není pro každého přijatelný a trh práce by v tomto měl být pružný.
 kreditka 


Tak to je síla 

(18.3.2009 13:07:34)
1300 EURO za jesle???? Tak o tom bych si mohla nechat stejně v mých podmínkách zdát, protože i kdyby mi stát 2/3 peněz vrátil tak jak počítám pořád by to bylo víc, než co si vydělám.
 cyann 


Re: Tak to je síla 

(18.3.2009 14:39:02)
příspěvek se počítá podle platu, jako osamělá matka mám taky nárok na vyšší. nevím jak přesně se to počítá, já se rozhodla jen pro 4 dny v týdnu, čímž jsem to srazila na asi 1050, a nakonec díky příspěvku platím asi 250. to je celkem odpovídající myslím. v poměru k platům v NL mi přijde, že k cenám tady je třeba připsat jednu nulu, aby měl člověk představu, kolik to pro místní lidi je. 2500 korun za školku není zas tak moc pro někoho s (mírně) nadprůměrným příjmem.
 cyann 


Re: Tak to je síla 

(18.3.2009 15:30:25)
No to je fakt šílený. Já teď platím těch 250 Euro měsíčně za 4 dny v týdnu, příští rok za družinu (až budou Samovi 4) ještě míň. Jinak bez dotace bych zaplatila jenom nájem a školku a pak už nic. Hehe, a taky dostávám přídavek na dítě, na to jsem nikdy v ČR neměla nárok s průměrným příjmem. Je to cca 200 Eu za kvartál, není to moc, ale už se těším, jak z toho příštího koupím Samovi kolo...
 nordica 


tak to je síla 

(18.3.2009 17:36:19)
Článek byl pro mne velmi zajímavý - také pro možnost porovnat si současný systém v Holandsku se systémem v Dánsku před 20 lety. Zažila jsem nejlepší časy "severského socialismu", kdy stát ještě nemusel šetřit. Ve 3 letech našeho syna jsem se rozvedla a musím říct, že kommuna - město opravdu podalo pomocnou ruku. Jelikož jsme doma s manželem mluvili hlavně anglicky (byl líný na mne mluvit dánsky a kurzy spolu s 10 Turky mi moc nepomohly), platila mi komuna školku na 1/2 dne s tím, že jsem musela nastoupit do intenzivního kurzu dánšinty a po roce složit zkoušku. Samozřejmostí byl i příspěvek na bydlení v městském bytě. Po roce jsem už nastoupila do práce, ale jako samoživitelce mi kommuna opět připlácela na školku a na bydlení. Jinak ve školkách zcela běžně všechny děti v botách - ale tam byl problém spíše nanesený písek - v těchto zemích je opravdu čisto a syn se mi vždy umazal až tady v Čechách :-) (ale bylo to za hluboké totality). Denně si také nosil krabičku s obědem - namazené krajíčky černého chleba, ovoce, rozinky apod. Ani nepřezouvání, ani studené obědy se na něm nějak negativně nepodepsaly, byl oproti svým českým vrstevníkům mimořádně odolný a zdravý. Jak píše Cyann, je to tím povětřím. Že malá Dánčata měla a mají věčně nudli jak šálu, je zcela běžné a nikdo si to nijak nebere.
Vím, že tím popudím Kimmy, ale nikdy bych nedala dítě do jeslí už od 3-6 měsíců, viděla jsem, jak rodiče vyzvedávají unavené děti až kvečeru a protože často pracuji s dánskými pubert´áky, vidím, jak se takové nejranější dětství odráží negativně na jejich chování - i k rodičům. na druhé straně - chápu, že, pokud nastanou nepříznivé okolnosti a matka je sama, třeba to jinak nejde. Pokud jde o soukromou péči - dagpleje mor - hrozně záleží na osobě té hlídací maminky. pro menší děti je to dobré, ale těsně před nástupem do školky už nejde jen o hlídání, ale i nějakou cílenou práci s dětmi a tam bych na tuto péči moc nesázela.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: tak to je síla 

(19.3.2009 2:01:19)
Ja bych deti ve 3-6 mesicich do jesli taky nedala, tim Kimmy nepopudis...

Ale myslim si, ze dvoulete dite do jesli uplne klidne muze.... zvlast pokud se jedna o puldenni rezim.
 nordica 


tak to je síla 

(18.3.2009 17:38:37)
Omlouvám se za překlep, v textu mělo být "před nástupem do školy" - jinak argument ztrácí smysl :-)
 Mata_ 


Bydlení 

(18.3.2009 22:20:45)
Reagovala jsem už výše, ale nevím jestli pročítáte opětovně celou diskuzi. Zkuste se podívat po nájmu na www.funda.nl/huur. Vychází mi, že platíte nehoráznou sumu. Bude to nejspíš se zařízením, ale to nejnutnější musíte pořídit za rozdíl mezi normálním nájmem a tím co platíte během 1 měsíce. Hledejte nájem od firmy vlastnící nemovitosti, např. Amvest, Vesteda. Používají různé realitky, ale do 1000 euro se musíte vejít. (platíme míň za 6pokojový dům se zahradou a jsme první nájemníci). Vyžadují určitý minimální roční příjem rodiny a většinou smlouvu na nejméně 1 rok.
 nordica 


Re: Bydlení 

(19.3.2009 9:21:39)
Danielo - koukám částečně spřízněná duše :-) Na počasí jsem si tam ani během let zvyknout taky nemohla, s tím ohřátím v Čechách máš 100% pravdu. Zato dítě z toho povětří neobvykle zdravé, poprvé měl antibiotika až zde, asi v 11 letech. Jinak tzv.SU - podpora ve studiu, je super věc, Dánové vůbec nechápou, když jim říkám, že nic takového tady nemáme. Ale dovolím se nesouhlasit s tím školstvím - ted´se to již trošku zlepšilo, ale byla to naprostá hrůza. Jsem "staromódní" a myslím si, že kromě toho, že dítě se má ve škole cítit dobře, by ho tam měli také něco NAUČIT. Do dánských škol jsem přišla hodně často a se školními dětmi jsem v kontaktu i ted´a úroveň znalostí je teda šílená. O nějakém všeobecném přehledu se nedá mluvit, ale oni neznají ani své vlastní dějiny. A to bylo tenkrát na školách známkování se škálou 13 ! stupńů. Pro mne to byl také jeden z důvodů k návratu sem, aby měl syn české školy. Před maturitou tam týden chodil u kamarádky do dánského gymnázia a vůbec nechápal~o~, podobalo se to tak s bídou naší 7.třídě.(Čerstvý zážitek - když se 15-16letých studentů zeptáš, kdo byl Tycho Brahe a kdy cca žil- nevědí, taky jsem se dozvěděla, že to byl nějaký hudebník v 19.století. A to není ojedinělé). Jinak ale do Dánska jezdím ráda a musím říct, že hlavně dřív to byla velmi dobře fungující, klidná země, kde se opravdu nekradlo. To se, bohužel, už také mění, ale důvody nejsou předmětem téhle diskuze.
 EvaMarie 


vzkaz pro autorku 

(19.3.2009 1:10:59)
Ahoj Cyann,
moc hezky clanek. Taky ziju v Holandsku ( neco malo pres rok),deti mam 2 (1,5 a 3,5 roku)a prave resim umisteni deti do kinderopvang nebo nekam jinam. Rada bych co nejdriv zacala postgradual ( nebo sla do prace). Jesli mas chut,ozvi se mi na mail: fuchsova.eva@seznam.cz
ps: jinak si myslim, ze cesky system by se tu mohl inspirovat,nejen co se tyce predskolni pece o deti:)
 Marketa 
  • 

Re: vzkaz pro autorku a EvuMarii 

(19.3.2009 10:21:15)
Ahoj,
a kde bydlite? ja bydlim v Limburgu, mam 2 male deti a hledam kamaradku na obcasny pokec ;-)
 cyann 


Re: vzkaz pro autorku a EvuMarii 

(19.3.2009 10:45:59)
Hmm, já jsem v Leidenu, to je z ruky. Taky bych kamarádku na pokec brala, sice tu je pár moc fajn Češek, ale bohužel nemají děti, takže se některá témata nedají rozvíjet :-). A Samák by taky bral kámoše nebo kámošky. Sice už holandsky trochu komunikuje a dětí je v sousedství hromada (dvě holčičky nás pčicházejí pravidleně navštěvovat a vyžadují k tomu i večeři :-)
 Marketa 
  • 

Re: vzkaz pro autorku a EvuMarii 

(19.3.2009 14:11:32)
tak to je opravdu moc z ruky. skoda ;-( a vy z ostatnich co jste reagovaly a zijete v Holandsku? Nebydlite nektera mezi Eindhovenen a Maastrichtem a hledate kontakt s detmi?
 cyann 


Re: vzkaz pro autorku a EvuMarii 

(19.3.2009 10:48:08)
vůbec se tu děti tak nějak volně navštěvují už od raného věku a sousedi si o ně pečujou vzájemně, to se mi moc líbí. To v ČR neznám (nebo že by to bylo Prahou?)
 moravacka 


Re: vzkaz pro autorku 

(19.3.2009 13:19:51)
Ahoj Cyann,
rada jsem si precetla o skolkach v Holandsku,jak vidim,tak stejny system je i v Anglii,kde momentalne ziju s manzelem a 4-letou dcerkou.Taky me sokovalo,ze se tu deti neprezouvaji a jeste jsem se s tim nesmirila.Ze zacatku se dcerka jako jedina prezouvala do papucek,ale asi po dvou mesicich mi je ucitelka vratila s tim,ze mala se uz do nich stejne neprezouva,protoze kdyz videla,ze jine deti to taky nedelaji,tak ona taky ne.Je mi to vse proti srsti,zvlaste kdyz vidim vsude kolem ty psi hovna jak jsou rozmaznuta nepozornym chodcem a pri predstave,ze to bylo dite a pak to na botech doneslo do tridy,kde si deti hraji na zemi,tak mi je opravdu zle.Ale nic s tim nenadelam,bohuzel.Kdyz jsme na to z manzelem apelovali,tak nam bylo receno,ze takovy zakon je v cele Anglii a oni ho ve skole nebudou menit,aby se deti prezouvali.I nohy ma dcerka vecne spocene po celodennim noseni polobotek.Tak si rikam,co ta Anglie vubec dela v EU,kdyz tu neplati zadne hygienicke predpisy jak u nas.A to nemluvim ani o zdravotnictvi-to je opravdu pod nasi uroven.Celkove jsem z Anglie jako takove velmi zklamana,s poznanim ze lide jsou tu vetsi prasata nez v Cechach!
 Linda (dcery 15 a 12) 
  • 

Dánsko 

(19.3.2009 13:12:56)
V Dánsku je systém skoro ve vsem (poradníky na jesle, skolky, druzinu, nemocenská, materská) stejný jako v Nizozemsku, jenom zkrácený pracovní úvazek nebo chuva do domu tu nejsou tak castým jevem. Pro me bylo ze zacátku taky tezký naucit se varit kazdý den a navíc ráno s sebou detem i me neco namazat - v Cechách jsem si vzala kus ovoce a jogurt a vyrazila, v Dánsku to znamená k tomu jeste namazat obed. A popravde receno takový chleba s pastikou po 4 hodinách v tasce to je "dobrota". Spousta lidí si pripravuje obedy den predem vecer do lednicky - to jsem vyzkousela jednou a i ten chleba s pastikou po 4 hodinách v tasce je v porovnání s oblozeným chlebem z predeslého vecera luxus.
 slakje 


take z Holandska 

(24.3.2009 15:44:59)
S “mensim” zpozdenim jsem cetla tento clanek a pres muj absolutni nedostatek casu musim reagovat (i kdyz nevim, jestli to jeste nekdo bude cist).
Ziji take v Holandsku a mam 20-ti mesicniho synka, takze vsechno tohle take prozivam.
Chtela jsem jen podotknout, ze vsechno ma sve kladne i zaporne stranky. Takze – jak si nektere ctenarky mysli, ze je Holandsko Raj, ujistuji vas – NENI!
Jen par bodu z mych zkusenosti:
Kdyz je dite nemocne, neplati rozhodne vsude (jak zde bylo receno), ze clovek dostane 100% platu! V mem pripade si musim vzit dovolenou, nemocenska na dite tu neexistuje (a to pracuji jako statni zamestnanec, takze me pracovni podminky jsou mnohem lepsi nez u jinych firem). I kdyz jdu s ditetem k doktorovi, musim si ty hodiny vybrat z dovolene. Takze pri mem planovani dovolene na rok si musim vzdy udrzovat nejake dny (tydny) v rezerve pro pripad, ze bych musela s malym zustat doma (coz se pri vsech detskych nemocech zezacatku da cekat).
Materska dovolena je tu 16 tydnu – 4-6 tydnu pred porodem, zbytek po nem. Takze kdyz je robatku 10-12 tydnu, matka se musi „rozhodnout“ – ponechat ho na starost neznamym ve skolce, ci skoncit s praci. Rozhodnuti je bohuzel uz predem dane, pokud financni situace matky neni takova, ze jeji partner si vydela za 2...
Ja ani muj partner tu nemame zadne cleny rodiny, tudiz vse musime zaridit sami a nas maly broucek musel tedy ve 3 mesicich do zdejsi „skolky“. Muzu vam rict, ze jsem posledni 4 dny me materske dovolene probrecela pri te predstave a pri kazdem pohledu na to moje nevinne miminko se ve mne vsechno sevrelo... Prvni dny ve skolce nebyly zrovna slavne, naopak, prozila jsem pekne nervy a clovek nema na vybranou, nez jen doufat, ze se to zlepsi a ze je vase dite v dobrych rukou. Ted uz je vse v pohode a muj synacek tam chodi rad a ja vidim, ze je to pro dite take dulezite. Ale zacit ve 3 mesicich mi prece jen pripada krute – a hlavne pro novopecenou maminku.
Co se tyce prezouvani ve skolce, to jsem tu take „vychovatelkam“ nekolikrat nadhodila, kdyz deti po tride behaly v botach z venku, zatimco miminka se plazila po zemi a samozrejme zem i lizala... (v „moji“ skolce jsou vsechny vekove kategorie dohromady v 1 tride)
Muj synek mel vzdy temer cerne brisko, bodycka jsem musela nejprve predpirat v ruce. Ted uz se deti prezouvaji.
Nemocne deti ve skolce, to me zezacatku take zdesilo a popudilo k poznamkam, na ktere se mi dostala odpoved, ze to matka musi rozhodnout sama, jestli nemocne dite do skolky da ci ne (ne kazdy si take muze ci chce brat casto volno z prace), oni ho v kazdem pripade prijmou a pokud by na tom bylo spatne, zavolaji ji... Takze deti tu neustale maji nudle u nosu ci kaslou – a muj synacek tudiz hned zacal take...
Otviraci doba skolky je u me od 7.30 do 18.30 hod a je jedno, v kolik hodin clovek dite privede nebo vyzvedne, v kazdem pripade zaplati za cely den. Cena skolky mi take nepripada zrovna prijatelna, sice clovek dostane jeste nejakou podporu od statu (bez ni by si to uz vubec nikdo nemohl dovolit), ale i tak je to castka vysoka. Navic se letos jeste poplatek zvedl - v mem pripade ze 180,- na 280,- ... Sila!
A nejhorsi je tu lekarska pece! Vedomosti zdejsich lekaru se podle me nedaji srovnavat s Ceskymi lekari! Clovek je jen cislo, nezalezi jim na tom, co mu je, hlavne aby se ho brzy zbavili a mohli si nauctovat za „vysetreni“... Muj synek mel v 8 mesicich problemy s kuzi, delaly se mu mokvave fleky, podle doktoru to byl ekzem. Bohuzel se to stale sirilo a byly z toho uz bolaky, dost si vytrpel. Byli jsme 5x u doktora, i u kozniho, ale dostaval jen ruzne hormonalni masti, ktere absolutne nezabiraly (a k tomu vazelinovy krem) a mne bylo receno, ze vylecit ekzem trva dlouho... Nakonec jsem poslala fotku po mailu rodicum, mamka to v Cechach donesla k doktorce a ta okamzite konstatovala, ze je to infekce a predepsala vhodnou (antibiotickou) mast a pudr. Nasi poslali jeste dubovou kuru a my zacali znovu lecit – a tentokrat uz opravdu lecit. Trvalo to pul roku (tak daleko to tu nechali dojit), ale nakonec jsme to zvladli.
Takze – zit v zahranici se mozna ostatnim zda Raj, ale verte, vsude jsou vyhody i nevyhody. Cesko muze byt take na spoustu veci hrdo!


 Martinka 
  • 

i jina zkusenost 

(18.2.2015 10:45:49)
V Holandsku jsme stravili nekolik let, po te se nam narodila holcicka. O mentalite Nizozemcu se rozepisovat prilis nebudu, ale o sve zkusenosti z obdobi, kdy nase ditko bylo jeste male, ano.
Faktem je, ze spousta maminek zde pracuje , i kdyz pouze na zkraceny pracovni uvazek. Holandsky system podporuje zamestanost, ale chape, ze diteti je nejlepe u rodice, tudiz neni neobvykle , ze rodice maji stridavou peci o deti a oba pracuji 3-4 dny; popripade je doma tatinek a maminka pracuje naplno anebo treti, nejhorsi moznost jsou jesle (creches), ktere pro sve spickove pracovniky hradi vetsinou zamestnavatel. Mnoho rodicu voli obdobu nasi skolky (peuterspeelzaal), kam chodi deti zhruba 3x v tydnu, vetsinou dopoledne. Jidlo si musi nosit s sebou, uplatnuje se vetsinou volna hra, deti se spise hlidaji nez vychovavaji a hygienicke navyky zde nehraji prioritni roli. Piskoviste uprostred tridy, deti do nej liji vodu, s upüatlanyma rukama osahaji vsechno, celou dobu bez prezuti, pro me to byl sok.Vzhledem k tomu, ze v Holandsku plati skolni povinnost od 4. roku veku ( a to znamena nastup do skoly do tydne po 4. narozeninach, v prubehu celeho skolniho roku), museli jsme pobyt v peutereelzaal absolvovat. Mela jsem dost casu si nekolik techto zarizeni prohlidnout, mesic tam s malou chodit, ptat se, pozorovat. Dobrovolne bych tam malou nenechala. Rozmazlenost? Precitlivelost? Komunisticka autoritativni vychova? Mozna. V prubehu prvnich tri let jsem sve dite naucila mluvit, chodit na WC, jist priborem, umyt si ruce, malovat, byt slusne a odpovidat celou vetou, ale i si proste povidat a hlavne se pomazlit kdy chtelo, pohladit ho, pofoukat bolistku.
Po navsteve nekterych jesli jsem byla v soku. Placici deti, zavesene v houpacich postylkach, nikdo si jich nevsima, male deti, ktere se strkaji, hazi po sobe hrackami, dalsi batole na zemi, pres nej klopyta dalsi mlade. Vzhledem k tomu, ze v Holandsku zaclony obvykle nejsou, je mozno deni v techto zarizenich i sledovat rovnou z ulice, popr. hriste( to byl nas pripad). Je zde i dost zajimavych a pozitivnich veci,ale tomu, co jsem videla a zazila ja, rikam ne.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.